FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 maart 2019

Noorse biatleten pakken wereldtitel op single mixed-estafette

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Zweedse Östersund hebben de Noren Johannes Thingnes Bø en Marte Olsbu Røiseland donderdag de eerste wereldtitel ooit gepakt op de single mixed-estafette. Op dat onderdeel worden de teams gevormd door één man en één vrouw, die beiden in totaal twee keer in actie komen, met daarin steeds twee schietbeurten, wat dus een totaal van acht schietbeurten maakt.

Na het eerste optreden van de dames was er nog niet al teveel verschil voorin, waarna de Oekraïnse wereldkampioen achtervolging Dmytro Pidruchnyi een eerste gaatje wist te slaan met de Fransman Antonin Guigonnat. Nog altijd waren de verschillen echter klein: de top-12 zat binnen een minuut. Røiseland werkte zich met sterk schieten en snel langlaufen vervolgens naar voren en nam de leiding, samen met de Italiaanse Dorothea Wierer en de Zweedse Hanna Öberg.

Dat trio gaf het stokje over aan hun mannelijke teamgenoten en Bø wist het Noorse goud overtuigend binnen te trekken. De Italiaan Lukas Hofer schudde thuisfavoriet Sebastian Samuelsson van zich af en bracht Italië op dertien seconden van de Noren het zilver, zeven tellen voor het Zweedse duo.

Valencia, Chelsea en Napoli eerste kwartfinalisten Europa League

Valencia, Chelsea en Napoli hebben donderdagavond de kwartfinales van de Europa League bereikt. Om 21.00 uur zijn de wedstrijden begonnen voor het bepalen van de resterende vijf plaatsen.

Na een 3-0 zege in eigen huis won Chelsea ook eenvoudig op bezoek van Dinamo Kiev. De club uit London won onder andere door een hattrick van Olivier Giroud met 5-0.

Dankzij een 3-0 zege tegen RB Salzburg in de eerste wedstrijd leken de Italianen op rozen te zitten echter in Salzburg werd met 3-1 verloren. Door dat ene extra doelpunt gaat Napoli door.

Ook bij het duel tussen Krasnodar en Valencia was het spannend. Valencia had thuis met 2-1 gewonnen. In de 85e minuut scoorde Magomed Suleymanov voor Krasnodar en een plek in de kwartfinale leek daarmee zeker, echter ver in blessuretijd kwam Valencia op gelijke hoogte via een doelpunt van Gonçalo Guedes.

Overige uitslagen Europa League donderdag
Dinamo Kiev - Chelsea* 0-5
Krasnodar - Valencia* 1-1
Red Bull Salzburg - Napoli* 3-1
Arsenal* - Rennes 3-0
Benfica* - Dinamo Zagreb 3-0 (na verlenging)
Internazionale - Eintracht Frankfurt* 0-1
Slavia Praag* - Sevilla 4-3 (na verlenging)
Villarreal* - Zenit Sint-Petersburg 2-1

* naar kwartfinales

Paris slaat dubbelslag en pakt eindelijk World Cup-bokaal

Alpineskiër Dominik Paris heeft tijdens de World Cup-finales in Grandvalira Soldeu - El Tarter in Andorra een dubbelslag geslagen. Na zijn winst op de afdaling pakte de 29-jarige Italiaan donderdag de super-G, waarop hij ook het World Cup-klassement veilig kon stellen. Zijn eerste kristallen bokaal is daarmee eindelijk binnen.

Paris' mede-Süd-Tiroler Christof Innerhofer opende de wedstrijd, maar de Zwitser Mauro Caviezel noteerde een echte toptijd. Paris stortte zich als zevende de piste af en wist dankzij een sterk slotstuk 0,15 seconden onder de tijd van Caviezel door te duiken. Op het lastige bovenste deel kwamen genoeg skiërs bij Paris in de buurt, maar op het onderste stuk was de Italiaan oppermachtig. Caviezel hield de tweede plek vast, de Oostenrijker Vincent Kriechmayr (+0,44) pakte plek drie.

In het World Cup-klassement had Paris genoeg aan een podiumplaats. Die kwam er en dus stelde hij de eindzege veilig.

Hoe 8 clubs zich plaatsten voor de kwartfinale CL Pokťmon-style

De afgelopen weken plaatsten acht ploegen, waaronder Ajax, zich voor de kwartfinale van de Champions League. Je kunt de samenvattingen natuurlijk terug kijken, maar we hebben hier het perfecte overzicht, in Pokémon-style.

Paniek om KLM-toestel met F-16's

Amsterdammers schrokken zich donderdagmiddag de pleuris toen er een Boeing 777-300 van de KLM laag over de stad vloog, geflankeerd door vier F-16 gevechtsvliegtuigen. Er werd gevreesd voor een aanslag of kaping. Het bleek echter om een fly-over te gaan ter ere van honderd jaar Nederlandse luchtvaart, aldus het Parool.

Eerst was er een officiële viering bij filmmuseum Eye met koning Willem-Alexander en nog wat hoogwaardigheidsbekleders. De vliegshow met de Boeing en de straaljagers was bedoeld als leuk extraatje en werd tot het laatst geheimgehouden. Het moest immers een verrassing zijn maar het was ook niet zeker of het wel doorging.

"What the fuck", "Ze sporen echt niet", "Totaal gestoord" en "Schrok me de tering", luidt een beknopte bloemlezing van Twitter-reacties door het plebs op straat. De politie zegt er echter nauwelijks telefoontjes over te hebben gekregen. Mogelijk was het plebs dus zoals wel vaker gebeurt met name bezig met filmen en sociale media in plaats van de hulpdiensten te bellen.

Maar ook de woordvoerder luchtverkeersleiding Schiphol zei verrast te zijn (en dat treft want het moest immers een verrassing zijn). "Het is dat ik het nu in de auto op de radio hoor. Maar ik wist ook überhaupt niet dat er een vliegshow zou zijn."

Een zegsman van het evenement stelt evenwel dat alle betrokken instanties op de hoogte waren. Bovendien stond er een persbericht op de website van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum zodat mensen zich geen zorgen zouden maken.

Skiester Rebensburg wint super-G World Cup-finale, Shiffrin pakt eindwinst

Alpineskiester Viktoria Rebensburg heeft in het Andorrese Grandvalira Soldeu - El Tarter de laatste super-G van het World Cup-seizoen gewonnen. Voor de Duitse was het haar zeventiende World Cup-zege: veertien op de reuzenslalom en drie op de super-G, de laatste was alweer ruim zes jaar geleden.

Tamara Tippler ging als eerste naar beneden en de Oostenrijkse zette een vlijmscherpe tijd neer. Federica Brignone kwam nog redelijk in de buurt, maar verder beet de een na de ander zich stuk op Tippler's tijd. Rebensburg was als vijftiende aan de beurt en de Duitse slaagde er dan in om Tippler toch nog van haar eerste World Cup-zege af te houden: ze was 0,15 seconden sneller.

De vierde plek ging naar Mikaela Shiffrin en voor de Amerikaanse was dat voldoende om haar eerste World Cup-eindzege op de super-G te pakken. De enige overgebleven concurrentie kon haar niet bedreigen: Nicole Schmidhofer deelde de vierde plek met Shiffrin, Tina Weirather haalde de finish niet, terwijl ze beiden flink in hadden moeten lopen op de Amerikaanse.

Scholieren verplicht naar klimaatmars als onderdeel van lespakket

Verschillende Vlaamse scholen verplichten hun leerlingen om morgen deel te nemen aan de klimaatmars. De scholenkoepels staan daar achter. Maar ook minister Hilde Crevits staat er niet negatief tegenover.

Op veel scholen in Vlaanderen wordt morgen door scholieren gestaakt voor het klimaat. Maar op andere scholen is er juist sprake van verplichte deelname aan een klimaatmars als buitenschoolse activiteit. 

Volgens GO!, de Vlaamse onderwijskoepel is dat geen probleem: ‘De minister heeft verduidelijkt dat een manifestatie of mars toegelaten is als buitenschoolse activiteit. Al mag het geen politieke manifestatie worden.’

Ook minister Crevits bevestigt dat: 'Deelname aan de manifestatie is een extra muros-activiteit, gekoppeld aan het pedagogische project, de onderwijsdoelen en het leerprogramma’, staat in een verklaring. ‘Die regels zijn niet nieuw. Maar de scholen hadden heel wat vragen, vandaar dat we ze opnieuw hebben rondgestuurd.’

Onder ouders is er veel kritiek op de situatie: ‘Deze marsen zijn politiek geïnstrueerd en de scholen gaan daarin mee’, luidde de kritiek. ‘Het klimaat is geen partijpolitiek, een klimaatmars hoeft dat ook niet te zijn’, brengt Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen daar tegen in. ‘Spijbelen is nooit oké, dus is het goed dat onze scholen zelf acties organiseren. De wetgeving laat dat toe.’

Volgens de Belgische wet mogen scholieren niet weigeren om deel te nemen. ‘Wettelijk kan een school hen (de leerlingen, red.) verplichten deel te nemen’, zegt Crombez. ‘Een leerling kan alleen weigeren om aanwezig te zijn bij een buitenschoolse activiteit als die meerdere dagen in beslag neemt én het schoolreglement de deelname niet als verplicht omschrijft én de ouders of meerderjarige leerling tijdig de afwezigheid voor de activiteit motiveren. In dit geval hebben de scholen dus het recht om de leerlingen te verplichten deel te nemen.’

 
 

Blokhuis streeft naar nul dak- en thuisloze jongeren

In een welvarend land als Nederland zou geen enkele jongere op straat moeten leven of noodgedwongen steeds op wisselende plekken verblijven. Met die ambitie lanceerde staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren. De inspanningen moeten ertoe leiden dat alle ruim 10.000 dak- en thuisloze jongeren (tussen de 18 en 27 jaar) de komende jaren geholpen worden naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan met een eigen thuis.

En dat ook in de toekomst een nieuwe instroom van dak- en thuisloze jongeren wordt voorkomen. Staatssecretaris Blokhuis coördineert het nieuwe actieprogramma, in samenwerking met de ministeries van BZK, OCW, SZW en J&V, met de VNG en andere betrokken partijen.

Alle dak- en thuisloze jongeren een dak boven hun hoofd
Een tiental gemeenten gaat er voor het eind van 2021 voor zorgen dat elke (potentiële) dak- en thuisloze jongere de hulp en ondersteuning krijgt die zij nodig hebben. In deze ‘pilotgemeenten’ worden alle acties uit het programma direct in de dagelijkse praktijk toegepast.

Staatssecretaris Blokhuis: “We hebben onze samenleving nu zo ingericht dat er maar liefst meer dan 10.000 jongeren tussen wal en schip kunnen vallen. Dat kan zo niet langer. In de pilotgemeenten gaan we voor 100%, geen enkele jongere meer in de langdurige opvang of op straat. Dat is ambitieus, maar er is heel veel mogelijk. We moeten op tijd signaleren, de behoefte van individuele jongeren centraal stellen en goed samenwerken met alle betrokken instanties en op alle niveaus. Dan kunnen we dit echt voor elkaar krijgen. En als dit in een paar gemeenten kan, kan het ook in de rest van het land. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat binnen een paar jaar alle dak- en thuisloze jongeren zijn geholpen”.

Voor de pilots wordt gekeken naar een goede mix van gemeenten voor wat betreft grootte, geografische ligging en problematiek. De Rijksoverheid gaat actief bij gemeenten langs en deelt de ervaring en kennis uit de pilots. Daarnaast worden gemeenten en betrokken partijen aangemoedigd om de opgedane inzichten vooral ook onderling uit te wisselen. Zo kunnen alle gemeenten al tijdens de pilots aan de slag met de resultaten.

Voor elke jongere één aanspreekpunt
Pilotgemeenten gaan zorgen dat elke dak- of thuisloze jongere één aanspreekpunt krijgt: een regisseur die op alle levensgebieden passende ondersteuning kan geven. In veel gevallen moeten jongeren nu voor elke vorm van ondersteuning naar een ander loket. Jongeren ervaren dat vaak als een wirwar waarin ze het overzicht verliezen en partijen langs elkaar werken.

Blokhuis: “Jongeren zien vaak door de bomen het bos niet meer. Ik vind het niet meer dan normaal dat we jonge mensen aan de hand nemen als ze een steuntje in de rug nodig hebben. We kijken mee bij het zoeken van een betaalbare woning, schuldhulpverlening, werk, een opleiding en goede zorg en ondersteuning. Zo verliezen we deze jongeren niet uit het oog; we laten ze pas los als de basis op orde is”.

Rijk zelf aan zet
Parallel aan de pilots worden er zowel op lokaal als op landelijk niveau diverse acties ondernomen. Daarbij is ook de Rijksoverheid zelf aan zet. De huidige regelgeving wordt kritisch bekeken en wanneer blijkt dat regels de ondersteuning van jongeren in de praktijk belemmeren, worden nieuwe afspraken gemaakt. Het Rijk treedt actief op wanneer signalen binnenkomen dat niet juist wordt omgegaan met het verlenen van een briefadres. Een briefadres is vaak onontbeerlijk voor bijv. het krijgen van een uitkering. En het Rijk stimuleert gemeenten om afspraken te maken met woningcorporaties over het reserveren van woningen voor deze doelgroep. Dit alles moet leiden tot een structurele verbetering van de hulpverlening, waardoor jongeren goed worden geholpen en ook in de toekomst wordt voorkomen dat nieuwe jongeren op straat terecht komen.

Participatie van jongeren zelf
Het actieprogramma is tot stand gekomen met input van verschillende ministeries, gemeenten, betrokken organisaties, jongerenplatforms en vooral ook van dak- en thuisloze jongeren zelf. De knelpunten zijn bekend – het is tijd voor actie.

Blokhuis: “De jongeren die ik heb gesproken komen met goede ideeën. Vaak is het gewoon een kwestie van gezond verstand. Ik wil de jongeren dan ook actief blijven betrekken; voor, tijdens en na dit actieprogramma. Zij kunnen beter dan wie ook aangeven of we nog steeds de juiste dingen doen. Samen met hen kijken we naar de beste oplossing voor hun situatie. Daar kunnen ze mij en de programmaorganisatie elke dag voor bellen.”

Southgate vreest voor Nations League-treffen met Oranje

In de Champions League zijn nog vier Engelse teams actief en dat zou wel eens problemen kunnen opleveren voor bondscoach Gareth Southgate. Liverpool plaatste zich woensdagavond ten koste van Bayern München voor de kwartfinales van de Champions League en eerder wisten Tottenham Hotspur, Manchester City en Manchester United zich ook al te kwalificeren. De finale van het miljardenbal wordt op 1 juni afgewerkt in het Wanda Metropolitano, terwijl de halve finale van de Nations League tegen het Nederlands elftal vijf dagen later al op het programma staat.

"Dat kan een zooitje worden. Stel dat twee van onze teams de finale halen, dan zouden we de spelers op z'n vroegst maandag pas terugzien voordat we op donderdag spelen", vertelde hij tijdens een perspraatje. "We hebben ons zes maanden geleden gekwalificeerd voor deze halve finale en zien het als een prachtige kans om iets te winnen, en dan zou het misschien niet lukken om het team ook daadwerkelijk bij elkaar te krijgen."

"En met alle emoties die loskomen in een Champions League-finale, is het dan realistisch om te verwachten dat die spelers donderdag überhaupt zouden kunnen spelen? We zullen dat allemaal uit moeten werken als het zover is. Onze voorbereiding zal grotendeels plaatsvinden in Engeland, met een aantal pauzes om de spelers de ruimte te geven die ze nodig hebben. De spelers die tot het einde door moeten kunnen daar alleen niet aan meedoen."

De laatste Premier League-wedstrijd wordt op 12 mei gespeeld en het weekend erop vindt de finale van de FA Cup plaats. Met Arsenal en Chelsea nog in de race bestaat de kans bovendien dat de Europa League-finale van 29 mei ook een Engelse deelnemer kent: "Ze zullen allemaal een periode nodig hebben waarin ze psychologisch even afstand kunnen nemen. Het wordt een beetje zoals bij het WK, waarbij sommige spelers eerder klaar zullen zijn dan anderen."

Britten willen Brexit-uitstel, Rutte wil duidelijkheid

Het Britse Lagerhuis stemt vanavond over een motie van premier Theresa May om niet op 29 maar de EU te verlaten, maar de Brexit kort uit te stellen. Ze wil haar al tweemaal neergesabelde deal nog een derde keer aan het parlement voorleggen vlak voor een EU-top volgende week, en daar uitstel vragen tot eind juni.

Lagerhuis-voorzitter John Bercow heeft vier amendementen geselecteerd die Mays motie kunnen wijzigen.

Amendement H van voormalig Conservatief Sarah Wollaston zegt dat uitstel dient om de bevolking een nieuw Brexitreferendum voor te leggen. Bercow zei dat aanname, wat onwaarschijnlijk is, betekent dat over de volgende twee amendementen niet meer wordt gestemd:

Amendement I van Labourlid Hilary Benn roept het Lagerhuis op de controle over parlementaire agenda op 20 maart over te nemen. Dan moet het zelf een meerderheid vinden voor een oplossing. Amendement E van Labourleider Jeremy Corbyn is vager, en vraagt uitstel voor een 'andere oplossing'.

Amendement J tenslotte, van Chris Bryant van Labour, stelt dat nog een stemming over Mays deal niet mag omdat het al tweemaal is verworpen.

Update 19.04 uur
Het Lagerhuis heeft zoals we eerder meldden, het amendement over een nieuw referendum met grote meerderheid verworpen. Er waren 334 parlementariërs tegen en slechts 85 voor. Dat komt doordat veel Labourleden zich van stemming onthielden. De partij is het niet oneens met het idee om de chaos op te lossen door de bevolking opnieuw te raadplegen, maar vindt de timing verkeerd.

De oproep dat het parlement de controle van de regering overneemt is ook verworpen, en met 314 tegen 312 stemmen was het kantjeboord.

Update 19.13 uur
Ook het amendement van Corbyn om de Brexit uit te stellen voor een 'andere oplossing' is verworpen, met 318 tegen 302 stemmen. Het Bryant-amendement om de premier te verbieden haar deal nogmaals voor te leggen, is ingetrokken.

De avond komt dus mogelijk neer op een overwinning voor Theresa May, die het parlement krap voor de deadline nog een keer onder druk wil zetten om toch voor haar deal te stemmen.

Update 19.27 uur
Mays motie heeft het als enige wel gehaald, en dus ongewijzigd. Met 412 tegen 202 stemmen was dat bovendien ruim. Ze zal dus over een week uitstel vragen tot en met 30 juni. Onder die druk hoopt ze dat, vermoedelijk dinsdag, het Lagerhuis in hemelsnaam toch maar voor haar deal stemt.

Ze zal dan zowel inspelen op de angst bij tegenstanders voor een no-deal Brexit, als bij Brexiteers dat de Brexit anders niet doorgaat. Wat er gebeurt als haar deal het ook een derde keer niet haalt is een gok. Europese regeringsleiders zullen in dat geval vermoedelijk niet happig zijn om kort uitstel te verlenen, maar zitten ook niet te wachten op een no-deal. Het is dus niet uitgesloten dat er dan alsnog een langer uitstel komt.

Update 20.42 uur
Premier Mark Rutte zegt er weinig voor te voelen om de Britten uitstel te geven indien Mays deal volgende week voor de derde keer wordt verworpen. "Wat heeft het voor zin om nog maanden door te blijven jengelen met elkaar, terwijl je nu al twee jaar in dit cirkeltje ronddraait? Ze moeten eerst maar eens zeggen wat ze willen", zei hij tegen de NOS.

De implicatie is dat bij opnieuw wegstemmen, de bittere pil van een no-deal Brexit beter maar meteen kan worden geslikt. Maar het is de vraag of Rutte het wel echt zover zou willen laten komen.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zou in dat geval lang uitstel willen. "Ik zal de andere regeringsleiders vragen om bereidwilligheid voor lang uitstel indien het Verenigd Koninkrijk het nodig vindt de Brexit-strategie te heroverwegen en tot consensus te komen", zei hij eerder, doelend op de EU-top van volgende week.

Feitelijk helpt Tusk de Britse premier daarmee een handje, want het lijkt uitgesloten dat ze bij een derde verlies het land zonder deal de EU uit zal laten gaan. En dat legt druk op de harde Brexiteers in haar partij, die dan mogelijk eieren voor hun geld zullen kiezen en voor zullen stemmen, uit angst de Brexit uit hun handen te laten glippen.

Klantendatabase webwinkel Gearbest zo lek als mandje

Onderzoekers hebben ontdekt dat één van China's grootste webwinkels Gearbest een lekke klantendatabase heeft. Onderzoekers van website VPNMentor vonden persoonsinformatie van ruim anderhalf miljoen klanten.

"Iedereen kan zonder wachtwoord in de database kijken", aldus de ontdekker van de beveiligingslek die inmiddels de beschikking heeft over paspoortgegevens, woonadressen, e-mailadressen en bestelinformatie.

Gearbest reageert niet op e-mails van VPNMentor, terwijl ze proberen de website te waarschuwen voor het lek. De database zou nog steeds onbeveiligd zijn. Onderzoeker Noam Rotem waarschuwt klanten dan ook dat ze de risico's moeten onderkennen van een website die geen moeite doet om hun klanten te beschermen.

Sommige bestellingen zijn bijzonder onhullend. Niet alleen zijn persoonsgegevens te vinden, maar ook wie bijvoorbeeld welk seksspeeltje via Gearbest heeft gekocht. Op hun  website geven de onderzoekers meer informatie over het datalek.

Statement FOK!
Gearbest heeft in samenwerking met FOK! in het verleden meerdere prijsvragen georganiseerd, waarbij de gegevens van de winnaars grotendeels door FOK! zijn verwerkt, en niet door Gearbest. In de gevallen waarbij de gegevens wel door Gearbest zijn verwerkt is dat niet via het normale ordersysteem gegaan. Momenteel kunnen we nog niet aangeven of deze gegevens ook onderdeel zijn van het datalek. Morgen hopen we hier meer over te kunnen berichten.

ZLM Tour na jaar afwezigheid terug op de wielerkalender

Na een jaar van afwezigheid staat de ZLM Tour terug op de kalender. De vernieuwde wielerwedstrijd wordt verreden van 19 tot en met 23 juni en start met een proloog in Yerseke.

Het parcours van de vijf etappes loopt vrijwel geheel door de provincies Zeeland, Brabant en Limburg. Voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel is aangesteld als koersdirecteur.

“Na een jaar afwezigheid willen wij de ZLM Tour in de komende jaren samen met Libéma Profcycling verder professionaliseren en naar een hoger niveau tillen”, zegt Hubèr Rentmeester van ZLM Verzekeringen. “Wij zijn er bovendien trots op dat de wedstrijd opnieuw van start gaat met een proloog in de provincie Zeeland en dat ook de eerste etappe grotendeels door Zeeland loopt.”

Volgens Cees Priem van Libéma Profcycling is er de afgelopen maanden hard gewerkt om het etappeschema rond te krijgen. “Omdat in enkele gemeenten nog wat formaliteiten afgerond moeten worden, maken wij op dit moment nog niet alle start- en finishplaatsen officieel bekend. We willen als organisatie niet voor de muziek uitlopen. Maar op hoofdlijnen is het parcours bekend.”

Etappeschema:
19 juni Proloog in Yerseke
20 juni Bredene – finish in een Zeeuwse gemeente
21 juni Etten-Leur – Buchten
22 juni Buchten – Landgraaf
23 juni Start en finish in Brabantse gemeente

Inmiddels hebben de World Tour-ploegen Team Jumbo-Visma, Team Sunweb en Katusha-Alpecin hun deelname aan de ZLM Tour bevestigd. Met een aantal andere World Tour-ploegen worden nog gesprekken gevoerd. Ook de procontinentale-ploegen Roompot-Charles, Wanty-Groupe Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise en Wallonie-Bruxelles zullen aan de start staan, evenals de continentale-ploegen Alecto Cyclingteam, Vlasman Cyclingteam en Monkey Town.

Voormalig topsprinter én groene truiwinnaar in de Tour de France Jean-Paul van Poppel is de koersdirecteur. Cees Priem: “In de afgelopen jaren heeft de ZLM Tour een sterke naam opgebouwd als ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen richting de Tour de France. Ook dit jaar is een aantal etappes op het lijf geschreven voor de sprinters. Met Jean-Paul als koersdirecteur gaan wij die status in de komende jaren verder uitbouwen. Wij gaan van deze vernieuwde ZLM Tour een mooi wielerevenement maken, waarbij het publiek de internationale wielertop op Nederlandse bodem in actie kan zien.”

Roda JC-trainer Molenaar: "Van der Luer moet zijn bek houden"

Het is hommeles bij Roda JC Kerkrade, waar hoofdtrainer Robert Molenaar allesbehalve blij is met uitspraken van Eric van der Luer. De trainer van Jong Roda liet zich afgelopen maandag openlijk kritisch uit over de Finse spits Tim Väyrynen. Molenaar vindt dat Van der Luer zijn mening beter voor zich had kunnen houden over de aanvaller van het eerste elftal.

Väyrynen speelde mee in de verloren wedstrijd van Jong Roda tegen Excelsior en maakte in de ogen van Van der Luer geen goede indruk. Molenaar was niet blij met de kritiek van Van der Luer. "Hij moet zijn bek houden", wordt een geïrriteerde Molenaar geciteerd door De Limburger. "Hij moet zich gedeisd houden, dit soort dingen hoor je binnenskamers te bespreken."

Van der Luer noemt de hele situatie 'een storm in een glas water'. "Waar gaat dit over? Ik zeg de dingen gewoon zoals ze zijn", aldus de oud-speler. Roda-directeur Harm van Veldhoven heeft liever dat beide trainers zich niet in de media hadden uitgelaten. "Dit soort dingen moeten we intern bespreken, daar zal ik het ook nog wel met ze over hebben."

Tim Väyrynen maakte afgelopen zomer transfervrij de overstap van Hansa Rostock naar Roda JC. Veel indruk heeft hij tot dusver niet kunnen maken in Kerkrade. De 25-jarige aanvaller kwam dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie niet verder dan één basisplaats en negen invalbeurten. Scoren deed de Finse spits nog niet in de competitie.

Schalke 04 ontslaat Tedesco en haalt Stevens tijdelijk terug

Schalke 04 heeft afscheid genomen van Domenico Tedesco, zo meldt de Bundesliga-club donderdagavond via de officiële kanalen. De club uit Gelsenkirchen maakt ook bekend dat Huub Stevens komende zaterdag als interim-trainer tegen RB Leipzig zal fungeren. De Nederlander, die al twee keer eerder hoofdtrainer van die Königsblauen was, zal worden vergezeld door oud-voetballer Mike Büskens.

Schalke 04 verloor afgelopen dinsdag in de achtste finales van de Champions League met 7-0 van Manchester City en die nederlaag is Tedesco dus fataal geworden. De 33-jarige oefenmeester zwaaide sinds vorig seizoen de scepter in de Veltins-Arena en presteerde in zijn debuutjaar overweldigend, door die Königsblauen naar een tweede plaats in de Bundesliga te leiden.

Deze voetbaljaargang vallen de prestaties echter tegen. Schalke staat met nog negen speelrondes voor de boeg in de Bundesliga op een zorgwekkende veertiende plaats; de voorsprong op de nummer zestien VfB Stuttgart bedraagt slechts vier punten. Schalke werd deze week door Manchester City uit de Champions League gekegeld. De ploeg is nog wel actief in de DFB Pokal: op 3 april staat in de kwartfinales het thuisduel met Werder Bremen op het programma.

Schalke heeft met het naar voren schuiven van Stevens als tijdelijke opvolger van Tedesco voor een interne oplossing gekozen: de 65-jarige Nederlander is tegenwoordig lid van de raad van toezicht van de Duitse club. Stevens was in het verleden al zeven seizoenen actief als trainer van Schalke, verdeeld over twee periodes. Zijn meeste recente trainersklus dateert uit het seizoen 2015/16, toen hij de eindverantwoordelijke bij 1899 Hoffenheim was.

Dalaran valt in nieuwe uitbreiding Hearthstone

Na een week aan teasers heeft Blizzard de nieuwe uitbreiding voor Hearthstone aangekondigd. In Rise of Shadows keren bekende vijanden terug. Rafaam, Hagatha, Dr. Boom, Togwaggle en Madame Lazul hebben snode plannen om Dalaran over te nemen.

Rise of Shadows biedt spelers 135 nieuwe kaarten om decks mee te bouwen. In deze kaarten worden een aantal nieuwe mechanismen geïntroduceerd en een nieuw keyword: Twinspell. Een spell met dit keyword keert nadat je hem cast terug in je hand, maar dan zonder Twinspell. Daarnaast zijn er schemes, kaarten die elke beurt dat je ze in je hand hebt sterker worden, en lackeys (speciale tokens die gegenereerd worden door andere kaarten).

Elke vijand vertegenwoordigd één klasse, terwijl de andere klasse een held aan hun zijde krijgen. Nieuwe informatie over de singleplayer-content is helaas nog niet gegeven. Dit keer zijn er wederom twee pre-orders beschikbaar. Voor 49,99 euro krijg je 50 packs, Jewel of Lazul card back en een gouden legendary. Voor 79,99 euro krijg je dertig extra packs en Madame Lazul als Hero Portrait voor Priest.

De uitbreiding lanceert op 9 april, maar is via speciale Fireside Gatherings als speelbaar vanaf 5 april.

Lagerhuis stemt vanavond over tweede brexit-referendum

Het Britse Lagerhuis gaat vanavond stemmen over het houden van een tweede brexit-referendum. Een daar toe strekkend amendement is geselecteerd door speaker John Bercow.

Het is de eerste keer dat het Lagerhuis daadwerkelijk stemt over een tweede referendum. Het amendement behelst tevens een verzoek tot uitstel van de brexit. 

Het amendement geeft de regering de opdracht om een referendum te houden tussen een door het parlement goedgekeurde deal en remain, het niet verlaten van de EU. 

Het amendement wordt door grote delen van de oppositie gesteund. Maar de kans dat hij aangenomen wordt lijkt klein. Daarvoor is de steun van meerdere conservatieve rebellen nodig. 

Ook liet speaker John Bercow weer van zich horen door het tegengestelde amendement, dat een tweede referendum uitsluit, niet te selecteren. 

Update 18:33 uur:

Zoals verwacht is het amendement verworpen. En wel met 334 stemmen tegen en slechts 85 voor. Daarmee is een tweede referendum voor nu van de baan.

Spirituele opvolger Theme Hospital komend weekend gratis

Two Point Hospital kwam in augustus van vorig jaar uit voor pc en is volgens veel liefhebbers een waardige (spirituele) opvolger van de klassieker Theme Hospital uit 1997. Komend weekend kun je de nieuwe ziekenhuis-sim gratis uitproberen via Steam tijdens de release van een content-update, waarin onder andere de fameuze headcrabs uit Half-Life worden geïntroduceerd als geneesbare 'aandoening'.

Het feit dat we Two Point Hospital(al vanaf vandaag) tot en met aanstaande maandag pro Deo mogen uitproberen heeft mogelijk te maken met de release van Pebberly Island, een uitbreiding voor het spel dat na het weekend verschijnt. Met een gratis weekend weet ontwikkelaar Two Point Studios, waar ook mensen van het voormalige Bullfrog werken, de game in ieder geval nog even in de schijnwerpers te zetten.

Behalve helse schepsels uit Half-Life worden er meer extra's geïntroduceerd komend weekend. Spelers krijgen beschikking over nieuwe inboedel om in hun ziekenhuizen te plaatsen, allemaal gebaseerd op franchises van SEGA, die ook als uitgever fungeert voor Two Point Hospital. In de trailer zien we onder andere bankjes en standbeelden met een Total War: Three Kingdoms-thema voorbijkomen, ruimtes en inhoud gebaseerd op voetbalmanagementsim Football Manager 2019 en plaatsbare arcadekasten waarop Endless Space gespeeld kan worden. Bekijk de trailer hieronder, Two Point Hospital kun je nu al gratis downloaden en spelen tot en met maandag.

15-jarige jongen op krukken beroofd: 'Dit is zo ontzettend laf'

De politie is dringend op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van een straatroof in Amsterdam Buitenveldert. Op donderdag 7 maart is daar een 15-jarige jongen op krukken beroofd van zijn tas. Bij die beroving zijn ook twee van zijn vrienden bedreigd.

De beroving gebeurde rond rond tien voor half twee in de middag. Drie jongens wachten op dat moment op de tram bij de Boelelaan. Een van hen loopt op krukken vanwege een blessure aan zijn been. Een vriend draagt daarom zijn tas. 

Verdachten pakten mogelijk de tram 
De sfeer verandert als drie andere jongens aan komen lopen. Ze bedreigen het 15-jarige slachtoffer en zijn vrienden, grijpen de tas en gaan er dan snel vandoor. Volgens een getuige zijn de verdachten mogelijk in tram 5 gestapt op de Buitenveldertselaan. De politie onderzoekt dat nog.

'Ontzettend laf' 
"Dit is natuurlijk ontzettend laf. Iemand beroven die zelf niet goed ter been is. Wij willen daarom heel graag weten wie de jongens zijn die dit gedaan hebben", vertelt politiewoordvoerder Marijke Stor in het AT5-programma Bureau 020.

Signalementen 
Er zijn (nog) geen beelden beschikbaar, maar de recherche heeft wel signalementen van de verdachten. De eerste verdachte heeft kroeshaar, een donkere huidskleur en wordt tussen de 15 en 18 jaar geschat. Hij droeg die dag een groene jas van het merk Parajumper, een grijze trainingsbroek en zwart grijze sneakers.

De tweede verdachte heeft een donkere huidskleur, een klein sikje en is tussen de 15 en 18 jaar oud. Hij droeg een zwart Nike vest met capuchon, een zwarte broek met gaten en witte Nike sneakers van het model Airforce One.

De laatste verdachte wordt wederom tussen de 15 en 18 jaar oud geschat. Hij heeft een donkere huidskleur en droeg tijdens de roof een rood Nike vest met capuchon, een groene Nike trainingsbroek en rode Nike Air Max. Verder droeg hij een zwarte pet en een koptelefoon van het merk Beats by Dre.

Getuigenoproep 
Het slachtoffer voelde zich door de krukken erg kwetsbaar. Zijn vrienden zijn ongedeerd gebleven, maar de jongens zijn wel allemaal boos en geschrokken. De politie is op zoek naar getuigen die de straatroof hebben meegemaakt, maar nog niet met de recherche hebben gesproken. Daarnaast hopen zij dat er wellicht mensen zijn die op basis van de signalementen iets kunnen vertellen over de verdachten. Ook zoekt de politie naar mensen die beschikking hebben over camerabeelden in de omgeving.

"Van Dijk is momenteel de beste verdediger van Europa"

Bij Liverpool groeit Virgil van Dijk steeds meer uit tot een onmisbare schakel en in Engeland wordt hij dan ook geroemd om zijn spel. Oud-verdedigers Adri van Tiggelen en John de Wolf sluiten zich aan bij de lofzang en zagen hem op bezoek bij Bayern München in de Champions League een belangrijke rol opeisen. De Wolf was zeer te spreken over Van Dijk. "Hij is de beste verdediger die op dit moment op de Europese velden rondloopt."

In gesprek met het Algemeen Dagblad worden de oud-voetballers aan de tand gevoeld over de centrumverdediger, die woensdag in de Allianz Arena goed was voor een assist en doelpunt. "Kijk naar de wedstrijden van Liverpool tegen Bayern München", vertelt de oud-Feyenoorder. "In de thuiswedstrijd moest Liverpool het doen zonder Van Dijk. Met of zonder hem achterin is een wereld van verschil. Hetzelfde geldt voor Real Madrid en Sergio Ramos in de wedstrijden tegen Ajax."

De vergelijking met een topverdediger als Ramos is snel gemaakt. "Een Chiellini of een Ramos is niet per se minder dan Van Dijk. Het voordeel van Van Dijk is zijn leeftijd, er zit nog wat rek in. Hij kan alleen nog maar beter worden", stelt Van Tiggelen. "Hij doet het hartstikke goed, maar we moeten niet doen alsof hij de Messi onder de verdedigers is", vindt de oud-speler van onder meer Sparta Rotterdam en PSV.

De Wolf ziet nog wel wat dingen die ontbreken bij Van Dijk. "Het enige waar het hem aan ontbreekt zijn prijzen en de nodige ervaring. Een echte topverdediger heeft een noemenswaardige prijzenkast." Van Tiggelen ziet een mooie toekomst bij Oranje. "Als Matthijs de Ligt wekelijks naast Van Dijk zou spelen bij Liverpool, dan duurt het niet lang meer voordat hij ook op dat niveau zit. Daar heeft het Nederlandse voetbal alleen maar profijt van."

Alaphilippe sprint naar winst in tweede etappe Tirreno-Adriatico

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Fransman was op de lastige aankomst in de sprint te snel Greg Van Avermaet. Adam Yates werd vijfde in de etappe en neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Michael Hepburn.

Na de ploegentijdrit van woensdag was vandaag de eerste rit in lijn. De finish van de etappe lag in Pomarance op een onregelmatige klim. In de beginfase deed het peloton het relatief rustig aan en er kon een kopgroep van vier man wegrijden. Mitschelton-Scott, met leider Hepburn, liet de voorsprong van de kopgroep nooit boven de vier minuten komen.

Met nog 35 kilometer te gaan nam Deceuninck-Quick Step het heft in handen in het peloton. De voorsprong liep snel terug en nog voor de laatste tien kilometer werd de kopgroep ingerekend. In de lastige finale probeerde onder meer Primoz Roglic het meerdere keren, maar de Sloveen van Jumbo-Visma wist geen definitief gaatje. Met een kleine groep begon Van Avermaet aan de sprint, alleen werd de olympisch kampioen al snel voorbij gereden door Alaphilippe, die onbedreigd de zege pakte in de tweede etappe van Tirreno-Adriatico. Van Avermaet werd nog wel tweede, voor Alberto Bettiol. In het algemeen klassement nam Yates de leiderstrui over van Hepburn.

Kak! Waar erger jij je aan?

Een van de grootste ergernissen is misschien wel hondenpoep. Je komt het overal tegen: op de stoep, op de straat, in het gras. De meeste mensen zijn wel eens in een drol gaan staan omdat de eigenaar van de hond te lui was om de drol netjes op te ruimen. 

FOK! kreeg onderstaande foto binnen: iemand was vergeten om de drol van z'n hond op te ruimen en een omwonende uitte zijn (of haar) ergernis door een bordje bij de drol neer te zetten met de vraag: "U was het zakje vergeten?" en dat was voor ons aanleiding om eens wat nutteloze feitjes over hondenpoep voor jullie op te zoeken. 

Hondenpoep werd vroeger gebruikt bij het leerlooien voor het verkrijgen van soepel leer. Ook werd het gebruikt voor het ontharen van de huid. Toen tussen 1895 en 1897 Robert Hasenclever het enzym pancreatine ging produceren kwam deze toepassing van hondenpoep buiten gebruik. Het effect van de hondenpoep werd niet veroorzaakt door de poep zelf maar door het door bacteriën geproduceerde eiwitafbrekende enzym trypsine.

En wisten jullie al dat volgens de Europese Wetenschappelijke Raad voor Parasieten bij Gezelschapsdieren in Nederland jaarlijks 145 miljoen kilo hondenpoep geproduceerd wordt door 1,8 miljoen honden? Of dat er in de Israëlische stad Petah Tikva DNA-materiaal van de hond gebruikt wordt om de eigenaar op te sporen? Ook in Nederland gaan er stemmen op om een dergelijke DNA-databank voor honden op te zetten. 

Nu we jullie met deze nutteloze triviaweetjes genoeg verveeld hebben, rest ons nog de vraag: wat is jouw grootste ergernis? 

U was het zakje vergeten?
U was het zakje vergeten?

Yates wint verrassend tijdrit Parijs-Nice, Kwiatkowski blijft leider

Michal Kwiatkowski gaat ook na de 25,5 kilometer lange individuele tijdrit in Parijs-Nice aan de leiding. De Pool van team Sky werd derde en deed daarmee goede zaken voor het algemeen klassement. De winst in de tijdrit ging verrassend naar Simon Yates.

De tijdrit over 25,5 kilometer rondom Barbentane werd verreden over voornamelijk vlakke wegen. Alleen halverwege de tijdrit was er een heuveltje ingelegd en de finish liep lichtjes omhoog. Toch ging de winst verrassend naar Yates. De Engelsman moest vroeg van start en zou de snelste tijd klokken. Alleen Nils Pollit wist binnen de tien seconden van Yates te blijven.

Van de klassementsmannen deed Kwiatkowski de beste zaken. De Pool van team Sky verloor elf seconden en legde beslag op de derde plaats, vlak voor zijn ploeggenoot Egan Bernal. De Colombiaanse klimmer gaf vijftien seconden toe op de winnaar. Kwaitkowski en Bernal staan nu wel eerste en tweede in het klassement.

Van de Nederlanders kon Wilco Kelderman de schade enigszins beperken. De klassementsman van Sunweb gaf 49 seconden toe op Yates en heeft in het klassement een achterstand van één minuut en één seconde. Daarmee staat hij wel op een voorlopige vierde plaats. Luis León Sánchez staat tussen de mannen van Sky en Kelderman.

Nieuwe Avengers: Endgame-trailer blikt terug op 10 jaar MCU

In de nieuwste trailer voor Avengers: Endgame wordt de nadruk gelegd op waar de hoofdfiguren in het verhaal vandaan komen. De trailer toont momenten uit tien jaar (eigenlijk elf, maar ach) Marvel Cinematic Universe en legt zo meer gewicht op het verhaal van Endgame.

Maar de trailer toont ook wat nieuwe beelden, waaronder nieuwe outfits en nieuwe onderlinge ontmoetingen.

Avengers: Endgame is eind april te zien.

Terminale man: 'Laat mij maar zitten, ik ben toch ziek'

Een anonieme melding leidde op 16 oktober tot de vondst van meerdere vuurwapens en drugs. Twee verdachten stonden vandaag voor de rechter. Het vermoeden was al snel dat de 44-jarige verdachte de wapens en drugs heel bewust had verstopt bij zijn 34-jarige vriend. Die is immers terminaal ziek, dus laat hem maar zitten voor zo lang het nog duurt.

Eind september 2018 kwamen via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) meerdere meldingen binnen dat de 44-jarige man wapens zou hebben en bij zich zou dragen. Hij zou zich bezighouden met het ripdeals en afpersing. En de wapens zou hij bewaren bij de vriendin van een 34-jarige vriend. Op 16 oktober werden beide mannen aangehouden en werden doorzoekingen gedaan. Bij de 44-jarige man werd thuis niets aangetroffen.

Hoe anders was het bij de 34-jarige man. Hier werden een automatisch vuurwapen, twee pistolen, een hoeveelheid munitie en verschillende hoeveelheden heroïne, cocaïne en xtc gevonden. Allemaal bij de 34-jarige man thuis, bij zijn vriendin en bij zijn buurman.

Wie oh wie
De 34-jarige verdachte bekent bij de politie dat hij de wapens en drugs in huis had; deels van hem zelf en deels in bewaring voor een vriend. Hij noemt het een vriendendienst, hij stond nog bij iemand in het krijt. Maar de naam van deze persoon wil hij niet geven. De 44-jarige verdachte ontkent in zijn verhoor iets te maken te hebben met de aangetroffen wapens en drugs. Hij houdt zich daarmee niet bezig en weet er niets van af, zegt hij. En een TCI-melding (waarmee de zaak begon) mag niet als bewijs worden gebruikt.

Berekenend
Maar dan blijkt uit heimelijk opgenomen gesprekken dat de mannen berekenend te werk zijn gegaan. De 44-jarige heeft berekend hoe lang hij zou moeten zitten, als hij ervoor opdraait. 'Voor die ander is het de eerste keer,' zegt hij, 'en die man is ziek.' Diens straf zou dus aanzienlijk lager kunnen uitvallen.

Ook de 34-jarige man - die inderdaad terminaal ziek is - kijkt er zo tegenaan, blijkt uit gesprekken. 'Bij de rechtszaak kun je niet iemand straf geven alleen vanwege een anonieme tip,' zegt hij, 'en bij hem is niets gevonden.' Het Openbaar Ministerie denkt dat met 'hem' de 44-jarige mede-verdachte wordt bedoeld. 'Ik zie het zo,' gaat de 34-jarige verder, 'beter dat eentje gaat zitten dan twee. En laat mij dan maar. Ik ben toch ziek.'

Schuld in andermans schoenen
De officier van justitie hield de rechtbank op zitting voor dat de mannen waarschijnlijk weinig goede bedoelingen hadden. 'De combinatie van het wapen- en drugsbezit is een onaanvaardbaar risico,' zei hij. 'Het recente verleden heeft aangetoond dat criminelen er niet voor terugdeinzen hun wapens daadwerkelijk te gebruiken. Dat op de openbare weg wild in het rond wordt geschoten, komt steeds vaker voor. Onschuldige derden kunnen daarbij slachtoffer worden.'

Dat de 44-jarige man welbewust heeft geprobeerd de schuld in de schoenen van zijn zieke vriend te schuiven, neemt de officier van justitie hem zeer kwalijk. Het is wel duidelijk geworden dat de wapens en drugs eigenlijk van hem waren. Het OM eist daarom tegen hem 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Tegen de 34-jarige man werd 3 jaar cel geëist.

Eerste gameplay voor Windjammers 2

Klassieke arcade sportsgame Windjammers krijgt dit jaar een sequel voor Nintendo Switch en pc. Ontwikkelaar Dotemu heeft de eerste gameplay getoond in een trailer die je hieronder kunt bekijken.

Windjammers doet denken aan Pong of Air Hockey. Het doel is dan ook simpel: score punten en voorkom dat je tegenstander dit doet. Met gekke personages, handgetekende graphics en meerdere acties moet de game genoeg diepgang bieden om interessant te blijven.

Islamitische Geestelijke Verzorging viert tweede lustrum

"De Islamitische Geestelijke Verzorging (IGV) bestaat 10 jaar en is die periode probleemloos doorgekomen. Feilloos. En we zijn goed geïntegreerd in de krijgsmacht. Ik ben een happy man." Zo vatte hoofdkrijgsmachtimam kolonel Ali Eddaoudi de 2-daagse bijeenkomst samen. Die was in Rotterdam met krijgsmachtimams uit: België, Bosnië, Frankrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Het was de 1e van 3 activiteiten waarmee de IGV het tweede lustrum viert.

De buitenlandse krijgsmachtimams waren in Nederland, omdat kolonel Eddaoudi oprichter is van de wereldwijde conferentie en het wereldwijde netwerk van legerimams. De eerste bijeenkomst was in 2013 in Nederland. Nederland speelt een voortrekkersrol. De krijgsmachtimams waren op uitnodiging van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in de havenstad. 's Morgens bezochten zij de Euromast en aansluitend de multiculturele samenleving in Zuid. De korpsleiding van de Rotterdamse politie vertelde aansluitend over het werk van de politie in een stad met 180 nationaliteiten.

Dienstbaar zijn en bruggen bouwen
Daarna volgde een rondleiding door het Rotterdamse stadhuis, werd een deel van de raadsvergadering bijgewoond en ontving burgemeester Aboutaleb de gasten. Die vertelde over zijn privéleven, het moslim zijn en dat hij er als burgemeester voor iedereen is: zowel voor moslims als voor degenen die de islam niet omarmen. "Zijn werk en dat van ons had duidelijk overeenkomsten.", aldus Eddaoudi. "Dienstbaar zijn, bruggenbouwen en werken aan respect. De woorden van burgemeester Aboutaleb maakten indruk bij onze buitenlandse gasten."

Rotterdams eerste burger schoof ook 's avonds bij het diner aan. Dat deden ook vertegenwoordigers van alle operationeel commando's, hoofddirecteur personeel schout-bij-nacht Peter Reesink en staatssecretaris Barbara Visser. Eddaoudi: "Zij bracht de wat moeizame start van de IGV in herinnering en zei tegen mij: 'Jij bent een van ons en de krijgsmacht omarmt jou.' Ik heb dat mooie compliment maar breder getrokken en vertaald als: de IGV hoort erbij en de krijgsmacht omarmt die."

Iftar en expositie
Het volgende onderdeel van de viering van het 10-jarig bestaan staat gepland voor begin mei. Dat is de grote Iftar-maaltijd met 300 deelnemers, waaronder minister Bijleveld. De IGV organiseert die in samenwerking met de Koninklijke Landmacht. Dan is ook de IGV-video te zien, die gisteravond in première ging. Voor later dit jaar staat nog een fototentoonstelling op de agenda over Islamitische Defensiemedewerkers. Waar de foto's te zien zijn, is nog niet bekend.

De hoofdkrijgsmachtimams werden ontvangen door burgemeester Aboutaleb (Foto: Defensie.nl)
De hoofdkrijgsmachtimams werden ontvangen door burgemeester Aboutaleb (Foto: Defensie.nl)

Valve toont nieuwe updates en functies Steam tijdens GDC

De meeste pc-gamers hebben ongetwijfeld Steam geïnstalleerd staan. Het programma van Valve is bijna onmisbaar geworden, maar voelt enigszins verouderd in zijn gebruik. Binnenkort zou daar wel eens verandering in kunnen komen.

Al langere tijd gaan er geruchten over een groot redesign van Steam, met nieuwe functionaliteiten en andere updates. Valve is dit jaar aanwezig tijdens GDC en toont daar 'nieuwe functies en updates' voor Steam. De tijd zal het leren, eventueel nieuws lees je uiteraard hier op FOK!

steam

Microsoft brengt Xbox Live naar Android en iOS

Microsoft is de laatste jaren steeds meer bezig met het uitbreiden van haar diensten. De nieuwste stap hierin is het brengen van Xbox Live naar Android en iOS. Ook staat Microsoft open om de dienst te brengen naar Switch en PlayStation 4.

Dit houdt concreet in dat zaken als achievements, gamerscore, hero stats, vriendenlijsten, clubs en familie-settings beschikbaar worden voor ontwikkelaars die daar gebruik van willen maken. Momenteel is Xbox Live ook beschikbaar op smart devices, maar enkel voor games van Microsoft Studios.

Verder heeft Microsoft nog geen aankondigingen over het brengen van de dienst naar andere consoles, maar ze staan open voor het idee. Microsoft wil zoveel mogelijk gamers en platforms verbinden met haar diensten, dus ook de consoles van competitie zou daarbij passen.

Microsoft studios

Google komt met 'grote game-aankondiging' op GDC 2019

Google belooft volgende week om met een grootse, game-gerelateerde aankondiging te komen tijdens de Game Developers Conference die plaatsvindt van 18 tot en met 22 maart. De Amerikaanse multinational zegt tijdens het evenement zijn 'visie op de toekomst van gaming' uit de doeken te willen doen.

De verwachting is dat Google op 19 maart een officiële aankondiging gaat doen van Project Stream, de gamestreamingservice waar het bedrijf de afgelopen tijd mee aan het testen is geweest. Vorige week kwam er al een nieuwe patentaanvraag langs voor een nieuwe game-controller op het conto van Google. Daar komt bij dat Jade Raymond, game-producer die verantwoordelijk was voor Ubisoft Toronto en meewerkte aan onder andere Assassin's Creed-games en Watch Dogs, zich recent heeft aangesloten bij Google.

Bekijk hieronder vast de (nietszeggende) teaser-trailer die het bedrijf in de aanloop naar het evenement online heeft gezet.

Aanvoerder Korpershoek tekent bij voor veertiende seizoen bij Telstar

Telstar en aanvoerder Frank Korpershoek hebben overeenstemming bereikt over de contractverlenging van de aanvoerder van de Witte Leeuwen met één seizoen. Daarmee gaat Korpershoek zijn veertiende seizoen in als speler van Telstar.

Technisch directeur Piet Buter benadrukt de importantie van de contractverlenging. "Iemand als Frank ademt alles dat wat Telstar is. Wij zijn blij dat wij nu al duidelijkheid hebben over de toekomst van Frank voor het komende seizoen. Het was geen moeilijke beslissing voor ons en wij zijn verheugd dat ook Frank zijn contract heeft willen verlengen bij de club. Frank is van onschatbare waarde voor de ploeg binnen en buiten het veld. Telstar heeft een ambassadeur om trots op zijn."

De aanvoerder zelf is tevens blij met zijn verlenging. “Als je al zolang rond loopt bij een club, dan voel je je enorm thuis. Ik heb mijn sociale leven hier en voor mij is er geen reden om te vertrekken. Ik ben blij dat de trainer en de club hun vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Ik zie er naar uit om ook komend seizoen het prachtige witte shirt te mogen dragen voor het veertiende seizoen op rij.”

De geboren speler uit Heemstede maakte in 2006 zijn debuut voor de slapende reus uit Velsen-Zuid. Inmiddels staat de teller van Frank op meer dan 325 wedstrijden voor De Witte Leeuwen

Ook de contracten van Senne Lynen en Kick Groot zijn met een jaar verlengd. Groot heeft nog geen vaste basisplek, maar wordt gezien als een belangrije speler voor de toekomst. Lynen heeft zich de laatste maanden ontwikkelt tot een van de sterkhouders van de ploeg. Of Lynen ook volgend seizoen te zien is in Velsen-Zuid is volgens Buter nog de vraag. De optie voor nog een seizoen in zijn contract is geactiveerd, maar de technisch directeur houdt rekening met een transfer van de twintigjarige Belg. "Het is de vraag of we hem kunnen behouden. Ik heb begrepen dat er belangstelling is. In dat geval zal er dus wel een transfersom tegenover staan."

Trailer en releasedatum voor Battlefield V battle royale-modus

De aankomende battle royale-modus van Battlefield V heeft een officiële releasedatum gekregen. Firestorm zoals deze heet wordt op maandag 25 maart aan de game toegevoegd middels een gratis update.

In Firestorm is het zaak om als laatste overlevende over te blijven, of dit nu solo, in duo’s of in een squad is. De map waar deze modus zich afspeelt heet Halvoy en dit is het grootste gebied ooit in de geschiedenis van Battlefield. Dit gebied wordt omringd door een gigantische vuurzee, die het speelveld alsmaar kleiner maakt. Zoals je gewend bent van Battlefield heb je toegang tot de nodige voertuigen en zijn gebouwen en omgevingen helemaal aan gort te schieten. Bekijk hieronder de trailer van Firestorm.

Minister Slob: 'Personen op Haga Lyceum wilden helft van de lessen over salafisme'

Minister van Onderwijs Arie Slob heeft uitleg gegeven over waar de richtinggevende personen van de in opspraak geraakte islamitische middelbare school het Cornelius Haga Lyceum precies van worden verdacht. Zo zouden ze de helft van de lessen op de school willen wijden aan de salafistische geloofsleer en waren ze van plan om ook buiten reguliere lestijden scholieren onder 'hun invloedssfeer' te brengen.

Dat schrijft Slob naar aanleiding van vragen die zijn gesteld in de Tweede Kamer. En die vragen kwamen na een waarschuwing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat leerlingen op de islamitische school salafistisch getinte lessen krijgen en dat bestuurders banden hebben gehad met een Tsjetsjeense terroristische organisatie.

Daarnaast hielden de zorgelijke signalen ook in dat die richtinggevende personen op het Cornelius Haga Lyceum sinds 2000 in een salafistische en radicale omgeving verkeerden. Het is bekend dat zij in de periode 2009-2012 contact zouden hebben onderhouden met de terroristische groepering 'het Kaukasus Emiraat'.

Medewerkers van de Onderwijsinspectie doen vandaag opnieuw onderzoek op het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam

Left 4 Dead-ontwikkelaar kondigt Back 4 Blood aan

Turtle Rock, de ontwikkelaar verantwoordelijk voor Left 4 Dead, heeft een nieuwe game aangekondigd. Getiteld Back 4 Blood doet de game direct denken aan deze populaire co-op zombieshooter. En er zijn zeker gelijkenissen.

Hoewel de Back 4 Blood volgens de ontwikkelaar weinig te maken heeft met Left 4 Dead, worden er in deze co-op shooter weer de nodige zombies neergeschoten. Het is echter een geheel nieuwe IP, met nieuwe features waar Turtle Rock nu nog geen uitspraken over kan doen. "Ons doel is om alles te pakken wat we geleerd hebben, en hier nog een schep bovenop te doen. We weten dat dit nogal een claim is. We zijn ervan overtuigd dat we de hoge verwachtingen die deze game gaat scheppen waar kunnen maken," aldus Phil Robb, mede-oprichter van Turtle Rock.

Back 4 Blood is in ontwikkeling voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Uit de FAQ die de ontwikkelaar online heeft gezet kunnen we opmaken dat de game naast een co-op campaign ook PvP zal bevatten. Een Battle Royale-modus staat niet op de planning. Een releasedatum is nog niet bekend gemaakt, Turtle Rock wilde eerst met het nieuws komen dat ze überhaupt met de game bezig zijn.

left 4 dead turtle rock

FOK! F1-manager 2019 is van start!

De eerste testsessies van de Formule 1 zijn al weer een poosje achter de rug, dus we konden niet achterblijven om ook dit jaar weer de FOK! Formule 1-manager 2019 te openen! Net als de voorgaande editie kan je weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Qua puntentelling is er niks veranderd. Net als de voorgaande jaren worden er geen strafpunten uitgedeeld, om een 'dubbele straf' te voorkomen.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2019-topic in het Formule 1-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 15 maart 2019 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen voor de Grand Prix van Australië.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2019 van de FOK! Formule 1-manager!

Max Verstappen jaagt net als FOK!kers op eeuwige roem (Foto: Pro Shots/Action Images)
Max Verstappen jaagt net als FOK!kers op eeuwige roem (Foto: Pro Shots/Action Images)

NHL: Blackhawks walsen over Maple Leafs en houden stand

De ijshockeyers van de Chicago Blackhawks hebben op bezoek bij de Toronto Maple Leafs een knappe zege geboekt. De ploeg kwam vroeg op voorsprong en wist op het nippertje stand te houden.

Duncan Keith opende de score en nog voor het einde van de eerste periode waren ook Brendan Perlini, Dominik Kahun en Brandon Saad trefzeker: 0-4 voor Chicago. Alex DeBrincat deed er halverwege de tweede periode nog een schepje bovenop, alvorens Andreas Johnsson de Maple Leafs ook op het bord bracht.

Auston Matthews en een powerplaygoal van Morgan Rielly schonken Toronto weer wat hoop, anderhalve minuut voor tijd bracht John Tavares de spanning helemaal terug: 4-5. Daar bleef het echter bij en dus verlieten de Blackhawks de Scotiabank Arena alsnog als winnaars.

Uitslagen NHL woensdag
Toronto Maple Leafs - Chicago Blackhawks 4-5
Edmonton Oilers - New Jersey Devils 3-6
Vancouver Canucks - New York Rangers 4-1

Maple Leafs - Blackhawks (Bron: YouTube)

Fijne PI-dag allemaal!

Iedereen een fijne       3,141592653589793238462643383279502884197169399375105820
974944592307816406286208998628034825342117067982148086513282306647093844609
550582231725359408128481117450284102701938521105559644622948954930381964428
810975665933446128475648233786783165271201909145648566923460348610454326648
213393607260249141273724587006606315588174881520920962829254091715364367892
590360011330530548820466521384146951941511609433057270365759591953092186117
381932611793105118548074462379962749567351885752724891227938183011949129833
673362440656643086021394946395224737190702179860943702770539217176293176752
384674818467669405132000568127145263560827785771342757789609173637178721468
440901224953430146549585371050792279689258923542019956112129021960864034418
159813629774771309960518707211349999998372978049951059731732816096318595024
459455346908302642522308253344685035261931188171010003137838752886587533208
381420617177669147303598253490428755468731159562863882353787593751957781857
7805321712268066130019278766111959092164201989-dag.

Sorry dat hier maar 1000 cijfers achter de komma staan, vul het gerust aan in een reactie .

Basketballers Donar en Leiden uitgeschakeld in Europa

De basketballers van het Groningse Donar en ZZ Leiden zijn voor dit seizoen klaar in Europa. In de achtste finales van de Europe Cup viel het doek voor beide ploegen in de achtste finales, waarin woensdagavond de returns gespeeld werden.

Donar speelde thuis met 66-66 gelijk tegen het Belgische Filou Oostende en moest in België dus winnen. In het tweede kwart namen de Belgen een voorsprong, maar Donar sloeg terug en nam zelfs even de leiding. In het restant van de wedstrijd bleef het spannend, maar de Belgen hielden nét een voorsprong vast en wonnen met 88-80.

Leiden moest in Italië een 93-97 nederlaag goedmaken tegen Dinamo Sassari en dat ging aanvankelijk niet eens zo verkeerd. Richting de rust trokken de Leidenaren de stand zelfs gelijk, maar in de tweede helft was de koek volledig op: 94-68 en einde Europees seizoen.

172 agenten beschikbaar in Amsterdam door efficiŽntere arrestantenzorg

De arrestantenzorg in Amsterdam wordt gecentraliseerd van drie locaties naar één op het Justitieel Complex Schiphol. Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kan hierdoor de arrestantenzorg overnemen van de politie. Hiermee komt 172 fte aan agenten beschikbaar om elders in te zetten in Amsterdam. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werkt, mede namens minister Dekker voor Rechtsbescherming, met betrokken partijen aan het uitwerken van dit voorgenomen besluit. Dat schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Het Justitieel Complex Schiphol huisvest nu al verschillende overheidsorganisaties en -functies, waaronder een beveiligde rechtbank en een Huis van Bewaring van DJI. Ook zijn er momenteel nog ruimtes ongebruikt die met deze beslissing worden ingezet voor het onderbrengen van de Amsterdamse politiearrestanten. Hierdoor kan efficiënter gewerkt worden; er hoeven bijvoorbeeld minder ritten naar verschillende locaties gemaakt te worden en er is niet langer bemanning van drie aparte locaties nodig. Daardoor wordt het mogelijk dat DJI de arrestantenzorg overneemt van de politie. DJI kan daarmee doen wat zij als organisatie het beste doet.

Naar verwachting worden de eerste arrestanten voor het einde van dit jaar verplaatst naar het Justitieel Complex Schiphol. Dit is afhankelijk van de uitwerking van het plan, mede vanwege de organisaties die er nu zitten, het gereed maken van de ruimtes en het zorgen voor voldoende DJI-personeel op de locatie.

Minister Grapperhaus verwacht tussen nu en twee jaar de volledige 172 fte aan agenten beschikbaar te hebben. In het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie is afgesproken dat ook de andere eenheden na verloop van tijd zullen meeprofiteren van dit voordeel voor de eenheid Amsterdam. Het is de bedoeling dat vanaf 2022 de overige eenheden een aandeel krijgen van 54 fte die dan van de volledige

Man beft vrouw een hersenbloeding

Het is voor de gemiddelde FOK!ker weliswaar niet aan de orde, maar op aarde zijn er genoeg mensen die graag de geneugten van een potje orale seks proeven. Zo ook een niet bij naam genoemde 44-jarige vrouw in Groot-Brittannië, die verwend werd door haar partner...tot het behoorlijk fout ging.

Uit het niks raakte mevrouw ineens bewusteloos, wat een paar minuten duurde. Haar partner schrok zich uiteraard het leplazarus en bracht haar snel naar het ziekenhuis, waar hij de artsen vertelde dat het lichaam van zijn vrouw tijdens het gebeuren stijf werd. In het ziekenhuis voelde de vrouw zich misselijk en kampte ze met flinke hoofdpijn, allemaal tekenen dat er iets niet in de haak was.

"De patiënt gaf aan dat ze bijna een orgasme bereikte tijdens het ontvangen van orale seks, alvorens ze het bewustzijn verloor, wat volgens haar partner twee tot drie minuten duurde. Voorafgaand aan het incident voelde de patiënt zich prima", schrijft Yunus Gokdogan, de arts die het onderzoek leidde. Hij stuurde haar door voor een CT-scan, waaruit een subarachnoïdale bloeding bleek: een vorm van een hersenbloeding.

De bloeding werd veroorzaakt door een (klein) aneurysma, een soort opgeblazen bloedvat. Dat werd op de neurochirurgische afdeling behandeld, waarna ze na een dikke twee weken zonder blijvend letsel weer naar huis mocht. Het hele onderzoek is hier te vinden. Gokdogan waarschuwt nog wel: onder meer een hoge bloeddruk kan een aneurysma veroorzaken en tijdens seksuele activiteiten gaat de bloeddruk omhoog. Goed nieuws voor ons, FOK!kers, dus.

Last onder dwangsom voor Het Witte Huis

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Artemis Groep, locatie Résidence Het Witte Huis een last onder dwangsom opgelegd. Het Witte Huis voldoet niet aan de eerder opgelegde aanwijzing. Het Witte Huis in Zetten verleent zorg aan maximaal 26 mensen met dementie.

Het Witte Huis kreeg in september 2018 een aanwijzing. Er waren tekortkomingen in de thema’s deskundigheid zorgverlener, cliëntdossier en vrijheidsbeperking, medicatieveiligheid en het sturen op kwaliteit en veiligheid. De inspectie had er onvoldoende vertrouwen in dat Het Witte Huis de benodigde verbetermaatregelen zou treffen zonder de extra druk die een aanwijzing met zich meebrengt. Het Witte Huis kreeg vier maanden de tijd om te verbeteren.

Lees ook: Aanwijzing voor Het Witte Huis

In januari zag de inspectie bij een bezoek dat Het Witte Huis nog onvoldoende heeft verbeterd. Daarom legt de inspectie nu een last onder dwangsom op. De dwangsom bedraagt 2000 euro per twee weken dat Het Witte Huis niet voldoet, met een maximum van 16.000 euro. Als Het Witte Huis binnen vier weken alsnog aan de aanwijzing voldoet, wordt de dwangsom niet geïnd.

MotoE-materiaal totaal verwoest na brand in paddock

Op het circuit van het Spaanse Jerez is woensdagnacht een felle brand uitgebroken in de paddock. Daarbij is al het materiaal van de gloednieuwe MotoE World Cup verwoest: motoren, pakken, laptops, gereedschap, helmen, alles is weg. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er gelukkig geen gewonden gevallen.

Het hele MotoE-circus was in Jerez voor een driedaagse test, die woensdag begon. De nieuwe elektrische raceklasse moet op 5 mei in Jerez beginnen aan het eerste, uit zes races bestaande seizoen, maar de vraag is of dat überhaupt nog door kan gaan. Het lijkt immers niet waarschijnlijk dat het Italiaanse Energica in amper zes weken tijd achttien nieuwe motoren uit de fabriek kan stampen. Het gaat daarbij om aangepaste versies van de Ego Superbike.

Volgens de eerste berichten ontstond de brand door kortsluiting in één van de motoren. De paddock was op het moment dat de brand ontstond vrijwel leeg en de MotoE-paddock bevond zich op een wat afgelegen deel van het circuit. Niet geheel verrassend zijn de overige twee testdagen afgelast.

Honderden mogelijke misstanden gemeld bij Huis voor Klokkenluiders

Bij het Huis voor Klokkenluiders zijn vorig jaar 365 vragen om advies binnengekomen van werknemers die in hun werk tegen een maatschappelijke misstand aanliepen, of een vermoeden daarvan. In veertien gevallen was sprake van een mogelijke misstand. Samen met zaken uit vorige jaren adviseert en ondersteunt het Huis voor Klokkenluiders inmiddels zestig klokkenluiders. Daarnaast doet het Huis onafhankelijk onderzoek in veertien zaken. Vier daarvan verwacht het Huis dit jaar af te ronden.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2018 van het Huis voor Klokkenluiders. Over de 365 meldingen zegt bestuursvoorzitter Wilbert Tomesen: “Werknemers kunnen bij ons advies vragen over een maatschappelijke misstand die zij in hun werk zien, of denken te zien. Geheel vertrouwelijk. Dat maakt ons werk vrij onzichtbaar, maar die vermoedens van misstanden zijn er wel degelijk, honderden per jaar. Het gaat dan om bedrijven, organisaties of overheden waar zaken misgaan en er gevaar ontstaat voor mensen, voor de volksgezondheid of het milieu.”

Advies
In totaal ondersteunt het Huis nu zestig klokkenluiders met adviezen. Het gaat daarbij om zaken bij bedrijven, overheden en semipublieke instellingen. Variërend van vermoedens van fraude en corruptie tot het overtreden van bijvoorbeeld milieuregels. In al deze zaken gaat het niet over kleine interne kwesties. Het Huis voor Klokkenluiders bemoeit zich alleen met vermoedens van misstanden die bredere maatschappelijke gevolgen kunnen hebben.

Onderzoek
Het Huis voor Klokkenluiders doet op dit moment in veertien zaken onafhankelijk onderzoek; zeven zaken uit eerdere jaren, zeven nieuw in 2018. Naar verwachting worden dit jaar vier al langer lopende onderzoeken afgerond. De rapporten komen geanonimiseerd op de website van het Huis.

Preventie
Het Huis kreeg bijna 250 vragen van organisaties. Het aantal vragen over hoe een interne meldregeling eruit moet zien, daalde fors ten opzichte van het vorige jaar. Mogelijk komt dit door een publicatie op de website van het Huis hierover die al veel vragen beantwoordt. Het aantal vragen over vertrouwenspersonen nam toe. Vorig jaar deed het Huis onderzoek naar de positie van vertrouwenspersonen. Hun rol en positie binnen de eigen organisatie is vaak nog onduidelijk. Volgens de onderzoekers zouden werkgevers en belangenorganisaties er goed aan doen om de kwaliteit en de deskundigheid van vertrouwenspersonen te vergroten. Zij kunnen een sleutelrol spelen bij het tijdig signaleren van misstanden en zo structurele problemen voorkomen.

Bescherming tegen pesten en ontslag
Werknemers die te goeder trouw een vermoeden van een misstand melden bij hun werkgever, mogen daarvan niet de dupe worden. Ze hebben wettelijk bescherming tegen bijvoorbeeld pesten, gedwongen overplaatsing, het missen van promotie of zelfs ontslag. Bij de veertien zaken die het Huis voor Klokkenluiders in onderzoek heeft, gaat het in bijna alle zaken om werknemers die zeggen toch nadeel te hebben gehad van hun melding over een misstand. Tomesen: “Veel werkgevers zéggen dat elke klacht een goeie tip is. Maar dat blijkt toch vaak theorie. Want als het echt dichtbij komt, wordt zo’n klacht of melding soms lastig en bedreigend. De kunst is daar dan toch goed mee om te gaan. Schat het op waarde als iemand meldt dat er iets mis is. Dan kun je het herstellen. Dat scheelt ellende en geld later.”

Herstart
Organisatorisch stond 2018 in het teken van de herstart van het Huis. Het toenmalige bestuur trad in januari terug na een kritisch rapport over de inrichting van het Huis, de werkwijze, de bestuurlijke structuur en de vereiste competenties van bestuur en medewerkers. Het nieuwe bestuur nam maatregelen om de aanbevelingen uit het rapport uit te voeren. Ondertussen ging het gewone werk door, ook door inzet van tijdelijke extra onderzoekers. Inmiddels is duidelijk dat de bezetting van het Huis structureel zal toenemen.

Verdacht pakketje blijkt lege koffer

Een voorbijganger meldde donderdagochtend rond 06.15 uur dat er een koffer op het bordes van het stadhuis in Haarlem stond. De politie heeft direct een onderzoek ingesteld en de Grote Markt afgezet. Ook het Stedelijk Gymnasium, dat direct achter het stadhuis ligt, moest haar deuren voor leerlingen gesloten houden. De situatie in Haarlem is al een tijdje gespannen vanwege bedreigingen aan het adres van de burgermeester, Jos Wienen. 

Een explosievenverkenner van de politie heeft onderzoek gedaan. Rond 08.10 uur kwam het sein dat de maatregelen konden worden opgeheven, omdat het om een lege koffer ging. De koffer is voor nader onderzoek veiliggesteld. De politie zal ook camerabeelden van de Grote Markt bekijken. De recherche komt graag in contact met getuigen. Zij kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Boeing houdt alle 737 MAX toestellen aan de grond

Alle 371 Boeing 737 MAX-toestellen blijven voorlopig aan de grond, die beslissing is genomen door producent Boeing. 

Boeing wordt in die beslissing gesteund door de FAA, de Amerikaanse toezichthouder, die stelt dat op basis van satellietdata nieuwe feiten bekend zijn geworden over de crash van de 737 MAX van Ethiopian Airways van dit weekend. Ook de zwarte dozen van dat toestel zijn inmiddels gevonden. Ze zijn voor onderzoek opgestuurd naar Parijs.

De beslissing van Boeing en de FAA leek de afgelopen dagen al onvermijdelijk te worden. Steeds meer landen besloten al om op eigen houtje het toestel te weren.

Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat er overeenkomsten zijn tussen de vluchtpatronen van het Ethiopische toestel, en de 737 MAX van Lion Air die enkele maanden eerder neerstortte. 

Douane vindt 66 kg coke tussen lading ananassen

Op 24 februari heeft de douane tijdens een controle in de Waalhaven een partij van 66 kilogram cocaïne onderschept. De cocaïne zat verstopt in dozen met ananassen en is inmiddels vernietigd.

Het HARC team, een samenwerkingsverband van de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, stelt een onderzoek in.

Douane vindt 66 kg coke tussen lading ananassen (Foto: Openbaar Ministerie)
Douane vindt 66 kg coke tussen lading ananassen (Foto: Openbaar Ministerie)

Schansspringer Kraft haalt uit en pakt RAW Air-leiding

Schansspringer Stefan Kraft heeft in het Noorse Trondheim de kwalificatie voor de World Cup-wedstrijd van donderdag gewonnen. Dat is normaal gesproken niet heel belangrijk, maar tijdens RAW Air wel: tien dagen achter elkaar tellen alle sprongen, ook in teamverband en kwalificaties, mee voor het eindklassement.

Kraft won de kwalificatie met een behoorlijk verschil en maakte in één klap zijn niet al te kleine achterstand op leider Robert Johansson goed. De Oostenrijker had een punt of dertien achterstand en pakte in Trondheim achttien punten op Johansson, die de kwalificatie als achtste afsloot. Kraft komt daarmee voorbij de besnorde Noor naar de leiding, met Johansson als naaste achtervolger. De Japanse World Cup-leider Ryoyu Kobayashi werd in de kwalificatie tweede en verstevigde zijn derde plek in RAW Air.

Donderdag begint de wedstrijd om 17.00 uur, drie uur eerder gaan de vrouwen van start met thuisfavoriete Maren Lundby als leidster in het klassement.

Schansspringer Kraft haalt uit en pakt RAW Air-leiding (Pro Shots / Action Images)
Schansspringer Kraft haalt uit en pakt RAW Air-leiding (Pro Shots / Action Images)

Rutte: Britten zijn de Titanic

Premier Mark Rutte heeft de beslissing van het Britse parlement om tegen een no-deal Brexit te stemmen in een beeldspraak gegoten. Volgens hem is de stemming "zoals de Titanic die stemt dat de ijsberg uit de weg moet gaan". Dat zei hij volgens EU-onderhandelaar Sabine Weyand.

De ijsberg is de Brexitdatum, momenteel in de Britse wet vastgelegd op 29 maart om 11 uur 's avonds plaatselijke tijd. En zonder deal of zicht op een deal ligt die ijsberg er, is de implicatie.

Vanavond stemt het Lagerhuis over de vraag of de regering de EU om uitstel van de Brexit moet vragen. Volgens de BBC wil de Britse premier Theresa May haar al tweemaal verworpen deal nog voor de EU-top over precies een week, nóg een keer aan het parlement voorleggen - mits toegestaan.

Als de deal dan wél wordt wordt goedgekeurd, wil ze uitstel tot en met 30 juni, oftewel tot vlak voordat het nieuwe Europese Parlement aantreedt. Anders is er langer uitstel nodig en moeten de Britten meedoen aan de Europese verkiezingen, aldus May.

Weyand zegt echter dat de tweede nederlaag in het Lagerhuis deze week laat zien dat zo'n "kort technisch uitstel" om de puntjes op de i te zetten, moet worden uitgesloten. En langer uitstel moet volgens haar alleen worden toegestaan in het geval van nieuwe Britse verkiezingen of een tweede referendum.

Maar volgens The Guardian is er geen consensus onder de EU-lidstaten over de exacte voorwaarden of over hoe lang uitstel zou mogen duren. Er zou zijn gesproken over 5 weken tot 21 maanden. Een voorstel van de Europese Commissie om in ieder geval maar één keer uitstel te verlenen zou bovendien door de lidstaten zijn afgewezen.

Schei- en wiskunde populair op havo en vwo

Naast de verplichte vakken Nederlands, Engels en maatschappijleer kozen vwo-leerlingen die in 2017 slaagden voor hun examen het vaakst voor scheikunde, de havo-geslaagden voor wiskunde A. De gekozen vakken hangen voor een groot deel samen met de keuze voor een profiel. Duits was de meest gekozen tweede vreemde taal. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS op de examendata van 2016/’17.

In 2017 haalden bijna 82.000 leerlingen een diploma van vwo of havo. Naast de voor iedereen verplichte vakken Nederlands, Engels en maatschappijleer kent het vwo nog een verplichting voor wiskunde (A, B of C). Welke vakken de geslaagde leerlingen nog meer volgden hangt voor een groot deel samen met het profiel waarin zij examen deden, maar ook van het aanbod van vakken door de school. Op de havo kozen de geslaagden het vaakst voor het profiel Economie & Maatschappij (42 procent). Op het vwo was een combinatie van de profielen Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid met 36 procent het meest gekozen profiel.

6 op de 10 vwo-geslaagden deden scheikunde
In 2017 slaagden ruim 34.000 leerlingen voor hun vwo-diploma. Vwo-leerlingen doen centraal schriftelijk eindexamen in minimaal acht vakken: Nederlands, Engels, een tweede vreemde taal, vier vakken uit het profieldeel en een vak in het vrije deel.

Voor de vwo’ers is scheikunde het meest gekozen vak buiten de voor iedereen verplichte vakken: 60 procent van de geslaagden deed examen in dit vak. Scheikunde is een verplicht vak voor leerlingen die het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid hebben gekozen. 60 Procent van de geslaagden op het vwo koos een van deze of beide profielen.

Duits is de meest gekozen tweede vreemde taal op het vwo. Ruim 19.000 geslaagden deden eindexamen Duits, 56 procent van alle geslaagden. Bijna 13.000 (37 procent) kozen Frans. Daarna volgden Latijn, Grieks en Spaans. Honderd leerlingen haalden hun vwo-examen met Chinees in hun vakkenpakket.

Van de wiskundevakken kozen vwo-geslaagden het vaakst wiskunde B. Dit is verplicht binnen het profiel Natuur & Techniek, maar leerlingen binnen een ander profiel kunnen dit ook kiezen. Wiskunde A werd vooral gevolgd door leerlingen met een profiel Natuur & Gezondheid of Economie & Maatschappij.

Wiskunde A meest gekozen vak havo-geslaagden
In 2017 haalden 47.000 examenkandidaten een havo-diploma. Havo-leerlingen doen centraal schriftelijk eindexamen in minimaal zeven vakken. De andere vakken worden afgerond met een schoolexamen. In tegenstelling tot het vwo is op de havo een tweede vreemde taal alleen verplicht voor leerlingen die het profiel Cultuur & Maatschappij kiezen. De overige vakken binnen het verplichte deel zijn gelijk aan de verplichte vakken op het vwo.

Buiten de vakken in het verplichte deel is wiskunde A het meest gekozen vak op de havo. Twee derde van de havo-geslaagden deed examen in wiskunde A. Op de havo is wiskunde B verplicht in het profiel Natuur & Techniek en in de profielen Natuur & Gezondheid en Economie & Maatschappij moeten leerlingen kiezen tussen wiskunde A of B. Voor leerlingen met het profiel Cultuur & Maatschappij is wiskunde geen verplicht vak.

Voor havo-leerlingen is een tweede vreemde taal alleen verplicht voor leerlingen die het profiel Cultuur & Maatschappij hebben gekozen. De overige leerlingen kunnen een vreemde taal volgen als profielkeuzevak of in het vrije gedeelte. Duits en Frans zijn het meest gevolgd, bijna 15.000 geslaagden deden Duits (31 procent) en ruim 9.000 Frans. Ruim.000 geslaagden kozen Spaans.

Schei- en wiskunde populair op havo en vwo (Foto ter illustratie: Pixabay)
Schei- en wiskunde populair op havo en vwo (Foto ter illustratie: Pixabay)

20 procent inbraakslachtoffers krijgt opnieuw bezoek inbrekers

Ruim een vijfde van de slachtoffers van woninginbraak kreeg binnen een jaar te maken met een nieuwe inbraak. Ruim drie kwart van de slachtoffers kreeg één keer te maken met (poging tot) woninginbraak, 15 procent twee keer en 7 procent drie keer of vaker. Dat blijkt uit nieuwe analyses van het CBS in de Veiligheidsmonitor 2017.

In 2017 gaf 2 procent van de bevolking aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer zijn geweest van woninginbraak of een poging daartoe. Dit zijn naar schatting ongeveer 287.000 personen. Het aandeel inbraakslachtoffers is in 2017 iets lager dan in 2012. Dit geldt ook voor het aandeel dat binnen een jaar meerdere keren met woninginbraak te maken kreeg, naar schatting 64.000 personen. De meeste slachtoffers kregen in de vakantiemaanden juli, augustus of in de feestmaand december met inbrekers te maken. De minste slachtoffers waren er in januari.

Inwoners van stedelijke gemeenten gaven vaker aan slachtoffer te zijn van woninginbraak dan mensen die in minder verstedelijkte gemeenten wonen. Bovendien waren ze vaker herhaald slachtoffer. In niet-stedelijke gemeenten was 16 procent van de inbraakslachtoffers herhaald slachtoffer, in zeer sterk stedelijke gemeenten was dit 28 procent.

Van de herhaalde slachtoffers acht 61 procent de kans groot dat zij opnieuw slachtoffer zullen worden van woningbraak. Bij eenmalige slachtoffers is dat 41 procent en bij personen die in het afgelopen jaar geen slachtoffer zijn geweest van woningbraak is dat 8 procent. Ook voelen slachtoffers van inbraak zich vaker onveilig in hun buurt. 15 Procent van de herhaalde slachtoffers voelt zich vaak onveilig in eigen buurt, tegen 6 procent van de eenmalige slachtoffers en 1 procent van de niet-slachtoffers.

Een kwart van de herhaalde inbraakslachtoffers heeft een alarminstallatie, tegen 18 procent van de eenmalige slachtoffers en 13 procent van de mensen die in het afgelopen jaar geen ervaring met woninginbraak hebben gehad. Bovendien bezitten herhaalde slachtoffers iets vaker rolluiken.

20 procent inbraakslachtoffers krijgt opnieuw bezoek inbrekers (Foto ter illustratie: Pixabay)
20 procent inbraakslachtoffers krijgt opnieuw bezoek inbrekers (Foto ter illustratie: Pixabay)

Werkdruk wetenschappers moet omlaag

VSNU, NWO en KNAW gaan een plan opstellen om druk op wetenschappelijk personeel te verlichten. Dat heeft minister Van Engelshoven (Wetenschap) aan de voorzitters van deze organisaties gevraagd. Later dit jaar komen zij met een integrale aanpak die gericht is op het verminderen van de aanvraagdruk, het stimuleren van meer langdurige aanstellingen en het bevorderen van carriëremogelijkheden op basis van onderwijs en impact.

"Soms lijkt het wel alsof we denken dat wetenschappelijk personeel alleskunners zijn. Ze zijn ook van veel markten thuis, maar uitblinken in zowel onderwijs, onderzoek als impact, legt de lat wel heel erg hoog", schetst de minister. "Daarom heb ik aan deze partijen gevraagd om de handen ineen te slaan om de werkdruk als gevolg hiervan zoveel mogelijk terug te dringen."

Zoals de minister in de eerder dit jaar verschenen Wetenschapsbrief al heeft aangegeven zijn er diverse factoren die ervoor zorgen dat wetenschappers druk ervaren. Het gaat dan onder meer om de gevolgen van het geven van onderwijs bij toenemende studentenaantallen in combinatie met het gevoel van wetenschappers dat ze alleen carrière kunnen maken door zoveel mogelijk te publiceren en aanvragen in te dienen bij NWO.

Bij het opstellen van het plan vraagt Van Engelshoven om uit te gaan van de mogelijkheden om een universitaire loopbaan te hebben op basis van onderwijs en op basis van impact, naast onderzoek. Ook vraagt zij om te kijken naar een werkwijze waarbij een carrière niet langer afhangt van het scoren van zoveel mogelijk publicaties in zo belangrijk mogelijke tijdschriften maar van de impact die het onderzoek heeft op de maatschappij. Verder moet het plan een alternatief geven voor de huidige werkwijze waarbij het binnenhalen van NWO-subsidies de maatstaf is voor bewezen kwaliteit.

Deutsche Bahn komt met snellere treinverbinding richting Berlijn

De Deutsche Bahn (DB) komt met een nieuwe, snellere treinverbinding tussen Berlijn en Amsterdam. Als het aan de Duitse staatssecretaris van verkeer ligt, komt de nieuwe verbinding er in 2023.

Voor de nieuwe verbinding is DB een overeenkomst aangegaan met de Spaanse fabrikant Talgo. Er zijn nu eerst 23 treinen besteld voor een slordige 550 miljoen euro. Uiteindelijk komen er maximaal honderd nieuwe locomotieven en rijtuigen bij voor DB. De nieuwe trein gaat ECx heten.

De nieuwe trein zal comfortabeler en sneller zijn dan de intercity die nu tussen de steden rijdt. De reistijd tussen Amsterdam en Berlijn zal naar verwachting met een halfuur worden verkort. Ook voor minder-validen wordt de trein een stuk toegankelijker. De ingangen van de nieuwe rijtuigen zitten namelijk op gelijke hoogte met het perron. Het comfort in de trein zelf gaat er ook op vooruit. Zo komt er aan boord een restaurant en is er meer plek voor bagage. DB belooft de reiziger 'ICE-comfort'.

De NS had eerder de wens uitgesproken een nieuwe, snelle verbinding met Berlijn vanaf 2020 te laten rijden. Maar vanuit Duitsland kwam weerstand. De trein zou dan op minder Duitse stations moeten stoppen en daar was men niet enthousiast over. Daarnaast zou er te weinig worden geïnvesteerd door DB. Dat laatste probleem lijkt nu te zijn overbrugd.

Naast de verbinding tussen Amsterdam en Berlijn, komt de nieuwe ECx ook te rijden tussen Köln en Oberstdorf.

FOK! Wat een weer: regen, onweer en een tornado

Hallo!

Wat een dag weer gisteren! We besloten de dag met een heuse tornado net over de grens. Even voorbij Aken trok er een supercell over het plaatsje Roetgen. Ik heb hieronder de eerste beelden ervan. 

Ook in ons land was het weer bijzonder onstuimig. Gebieden met intensieve regenval trokken over het midden en oosten, terwijl er in het zuidwesten en zuiden heel zware buien overtrokken met hevig onweer en soms ook heftige hagel. Uiteindelijk wist één zo'n bui dus een supercell te worden. Ik blijf het volgen. 

In het noorden van het land viel ook geregeld regen. Op diverse plaatsen in ons land is er méér dan 100 mm regen gevallen. Toch waren er ook wel plaatsen waar het wel meeviel, of in mijn geval, tegenviel. Er viel in de ochtend wel een beetje regen, maar een groot deel van de dag was het hier overwegend droog, en dat was eigenlijk in heel Noord-Holland het geval. Jammer, maar helaas. De wind was vandaag ook weer zeer nadrukkelijk aanwezig. Overal in het land kwamen zware windstoten voor.

In de nacht nam de bewolking toe en daar moet weer regen van komen. Jazeker, vandaag regent het volop in het land. Er kan makkelijk weer zo'n 10 tot 15 mm vallen. In het begin van de middag dan trekt de regen geleidelijk naar het oosten toe weg en kan het een klein beetje opklaren. Zeker in het westen kan de zon dus nog even doorbreken. In het oosten gebeurt dat pas heel laat. Het wordt hierbij ongeveer 10 graden. En de wind draait later naar noordwest en neemt in de avond iets in kracht af. Overdag blijft het nog hard waaien, tot windkracht 8 op de Wadden aan toe.

Tot van de week, en geniet van de regen.  

Op onderstaand filmpje een kleine indruk van de tornado. Bron is: Stormhunter 1703.

Bloeiende Mimosabomen (Foto: Kroezel)
Bloeiende Mimosabomen in de omgeving van Velez-Malaga. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NBA: Warriors winnen kraker tegen Rockets

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA een nipte zege geboekt op de Houston Rockets. In Houston leken de kampioenen zonder problemen op weg naar de winst, maar in de slotminuut werd het ineens nog spannend: 104-106.

De Warriors hadden licht de overhand, tot het begin van het vierde kwart. Daarin sloegen ze een op het oog beslissend gat, maar de Rockets waren geenszins van plan op te geven. Het gat van dik tien punten werd door onder meer Eric Gordon, Chris Paul en James Harden geminimaliseerd, maar in de laatste zes seconden hielden de zonder Kevin Durant spelende Warriors stand.

Klay Thompson was goed voor 30 punten, DeMarcus Cousins tekende voor 27. Voor de Rockets was het weer even wennen, want de vorige negen wedstrijden hadden ze allemaal gewonnen.

Uitslagen NBA woensdag
Oklahoma City Thunder - Brooklyn Nets 108-96
Washington Wizards - Orlando Magic 100-90
Atlanta Hawks - Memphis Grizzlies 132-111
Miami Heat - Detroit Pistons 108-74
Houston Rockets - Golden State Warriors 104-106
Phoenix Suns - Utah Jazz 97-114

Cousins was op dreef (Bron: YouTube)

F1-racedirecteur Charlie Whiting (66) overleden

Charlie Whiting, al jarenlang de racedirecteur in de Formule 1, is donderdag plotseling overleden. Dat heeft de organisatie van de Formule 1 bekendgemaakt, drie dagen voor het seizoen af wordt getrapt met de Grand Prix van Australië. Een longembolie is Whiting donderdagochtend in Melbourne fataal geworden. De Brit werd 66 jaar.

Al sinds 1977 werkte Whiting in de Formule 1, destijds voor het team van Hesketh, waarna hij ook nog bij Brabham aan de slag ging. Sinds 1988 werkte hij voor autosportfederatie FIA en al sinds 1997 was hij daar de racedirecteur in de F1. De afgelopen ruim twintig jaar was Whiting de man aan de knoppen van de startlichten, maar ook was hij onder meer verantwoordelijk voor de logistiek rondom de races, de inspecties van de auto's in het parc fermé en het handhaven van de diverse regels van de FIA.

Gedurende zijn loopbaan was Whiting ook een drijvende kracht wat betreft de veiligheid, wat betreft zaken als de halo, hoofdsteun en het veiliger maken van de cockpit waarin de coureur zit. "Ik heb Charlie vele jaren gekend en hij was een geweldige racedirecteur, een centraal figuur in de Formule 1 die de ethiek en de geest van deze fantastische sport belichaamde", aldus FIA-president Jean Todt. "De F1 heeft een trouwe vriend en charismatische ambassadeur verloren."

Ook Ross Brown reageerde geschokt op het plotselinge overlijden van Whiting: "Ik heb Charlie mijn hele raceleven gekend. We hebben samen als monteurs gewerkt, zijn vrienden geworden en hebben enorm veel tijd met elkaar doorgebracht rond circuits op de hele wereld. Ik ben er kapot van, het is een enorm verlies voor de hele F1-familie."

Fenomenale Messi gidst Barcelona naar ruime zege tegen Lyon

Barcelona heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. De Catalanen waren in het Camp Nou met 5-1 te sterk voor Olympique Lyon, waar Memphis Depay 73 minuten meedeed. Grote man aan de zijde van Barcelona was Lionel Messi, die met twee doelpunten en twee assists een flink aandeel had in de comfortabele overwinning.

De heenwedstrijd tussen Olympique Lyon en Barcelona eindigde drie weken geleden in een 0-0 gelijkspel. Ernesto Valverde, trainer van de Catalanen, voerde twee wijzigingen door ten opzichte van die wedstrijd: Arthur speelde op het middenvelder, waardoor Sergi Roberto de rechtsbackpositie innam ten koste van Nélson Semedo. Daarnaast verving Philippe Coutinho Ousmane Dembélé in de basiself van Barcelona. Lyon-trainer Bruno Génésio veranderde zijn elftal op meerdere plaatsen, maar ruimde wel opnieuw een basisplaats in voor Depay.

Barcelona was vanaf het eerste fluitsignaal de betere ploeg in het Camp Nou. Nadat Messi voor het eerste gevaar zorgde, kreeg de Argentijn een buitenkansje om de score te openen. Scheidsrechter Szymon Marciniak legde de bal op de stip nadat Jason Denayer Luis Suárez in het strafschopgebied ten val bracht. Messi verschalkte Lyon-doelman Anthony Lopes, die zich later in de eerste helft moest laten vervangen wegens een blessure, met een panenka: 1-0. Binnen het halfuur gooide de thuisploeg het tweeluik op slot.

Na een weergaloze aanval dook Suárez vrij op in het strafschopgebied van Lyon. De Uruguayaan behield het overzicht en bediende de meegelopen Coutinho, die voor een leeg doel geen fout maakte. Via Suárez had Barcelona voor rust nog de mogelijkheid om de marge nog verder uit te breiden. Na de thee nam de thuisploeg overduidelijk gas terug, waardoor Lyon de kans kreeg om terug te komen in de wedstrijd. Een klein kwartier na rust wisten de Fransen de spanning terug te brengen in het duel.

Een gevaarlijke voorzet van Depay kon niet worden weggewerkt door de defensie van Barcelona, waardoor de bal bij Lucas Tousart terechtkwam. De middenvelder controleerde het leer met de borst en liet Barcelona-doelman Marc-André Ter Stegen vervolgens kansloos met een hard schot. Ondanks de aansluitingstreffer werd het nooit echt spannend in het Camp Nou. Messi maakte twaalf minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde. De Argentijn stuurde met één kapbeweging zowel Marcelo als Jason Denayer het bos in en schoot via de ingevallen doelman Mathieu Gorgelin de 3-1 binnen.

Na de derde Barcelona-treffer was het verzet van Lyon definitief gebroken, want drie minuten later breidde de thuisploeg de score verder uit. Messi fungeerde deze keer als aangever en bediende Gerard Piqué, die de afgemeten voorzet bij de tweede paal tegen de touwen werkte. De Argentijnse sterspeler van Barcelona verzorgde vier minuten voor tijd ook nog zijn tweede assist van de avond, door de ingevallen Ousmane Dembélé in staat te stellen om ook zijn duit in het zakje te doen en de eindstand op 5-1 te bepalen.

Van Dijk blinkt uit en helpt Liverpool naar kwartfinales Champions League

Liverpool heeft zich woensdagavond ten koste van Bayern München geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Na een doelpuntloos gelijkspel op Anfield, was de ploeg van manager Jürgen Klopp met 1-2 te sterk in de Allianz Arena. Een belangrijke rol was weggelegd voor Virgil van Dijk, die de assist gaf op het openingsdoelpunt van Sadio Mané en in de tweede helft de winnende treffer tegen de touwen kopte.

Liverpool kreeg al vroeg in de wedstrijd een tegenvaller te verwerken. Aanvoerder Jordan Henderson raakte geblesseerd en moest zich na dertien minuten spelen laten vervangen door Fabinho. De vroege wissel was het enige noemenswaardige moment in de openingsfase, want Bayern en Liverpool waren aan elkaar gewaagd en het ontbrak aan grote kansen. Na 26 minuten spelen waren het the Reds die uit het niets op voorsprong kwamen. Van Dijk, die in de heenwedstrijd nog ontbrak vanwege een schorsing, had een lange pass op Mané in huis. De aanvaller liep weg uit de rug van Rafinha en kwam op de rand van het strafschopgebied Manuel Neuer tegen. De Senegalees kapte de doelman uit en scoorde met een bekeken boogbal. Even later ontsnapte de ploeg van trainer Niko Kovac aan een grotere achterstand. Mané stak de mee opgekomen back Andrew Robertson weg en laatstgenoemde stuitte bij zijn inzet op Neuer.

De achterstand was voor Bayern reden om het tempo op te schroeven. Het team van Kovac zocht nadrukkelijker de aanval en dat resulteerde vijf minuten voor rust in de gelijkmaker. Serge Gnabry had vanaf de rechterflank een scherpe voorzet in huis. Met Robert Lewandowski in zijn rug wilde Joël Matip de bal wegwerken, maar hij schoot de bal op ongelukkige wijze achter zijn eigen doelman: 1-1. Voor Liverpool was er bij die score nog niets aan de hand, want ook bij een 1-1 gelijkspel zou de Premier League-club zich plaatsen voor de kwartfinales. Bayern moest winnen om zich bij de laatste acht in Europa te voegen en dus werd direct na de thee de jacht op nog een doelpunt geopend. Toch waren het de Engelsen die na rust de grootste kans kregen. Mohamed Salah werd gevaarlijk, maar stuitte op Neuer.

Daar waar Bayern nog een doelpunt nodig had, was het Liverpool dat de beste mogelijkheden kreeg. De thuisploeg wist aanvallend nauwelijks een vuist te maken. Aan de andere kant was het Van Dijk die twintig minuten voor tijd een mokerslag uitdeelde. James Milner zocht met een hoekschop de Nederlandse verdediger, die het hoogste sprong van iedereen en Neuer het nakijken liet. Van Dijk kopte de bal goed naar de grond, ver buiten het bereik van de Bayern-doelman. De Duitse grootmacht werd gedwongen om vol op de aanval te gaan spelen. Daardoor ontstonden er grote ruimtes op het veld, waar Liverpool goed gebruik van maakte. Een kwartier voor tijd kreeg Salah dé kans om de wedstrijd definitief te beslissen, maar Neuer hield zijn ploeg in leven.

De tijd tikte weg in het voordeel van Liverpool. Het spel golfde in de slotfase op en neer. Bayern deed wat het kon, maar slaagde er maar niet in om een gaatje te vinden in de achterhoede van Liverpool. Met nog vijf minuten op de klok werd de wedstrijd definitief beslist toen invaller Divock Origi een afgemeten voorzet in huis had op Mané. De aanvaller verschalkte Neuer voor de tweede keer deze avond: 1-3. De wedstrijd was gespeeld en de Allianz Arena stroomde leeg. Net als Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur plaatst Liverpool zich als vierde Engelse club voor de kwartfinales van de Champions League.

Facebook deels terug na 'grootste storing ooit'

Op veel plekken waar Facebook en andere diensten van het bedrijf eerder platlagen, kan er weer worden ingelogd. Volgens de BBC gaat het om de ernstigste downtime in de geschiedenis van het sociale netwerk. De laatste vergelijkbare storing was in 2008, maar nu zijn er wel 2,3 miljard gebruikers en toen 'maar' 150 miljoen.

Het is nog onbekend wat de oorzaak was, maar speculaties dat het om een DDoS-aanval ging wijst het bedrijf van de hand.

Het probleem zou rond vijf uur 's middags Nederlandse tijd zijn begonnen, toen Facebook-users meldden dat ze niet konden posten. Ook konden gebruikers niet inloggen. Op Instagram kon ook niet worden gepost en deed de feed het niet. Whatsapp-gebruikers zeiden dat ze geen plaatjes konden sturen.

De storing trof ook Facebook Workplace, een zakelijke dienst voor interne communicatie. Verschillende bedrijven moesten ineens terugvallen op ouderwets emailen, aldus de BBC.

Afgaand op Downdetector waren de meeste gevallen van downtime in eerste instantie te zien in West-Europa, langs de Amerikaanse oost- en westkust, in een deel van Brazilië en op de Filippijnen.

In Nederland werkt de site volgens deze downtimekaart weer, wat uw nederige verslaggever kon bevestigen. In Engeland en delen van Zuid-Europa lijken nog wel problemen te zijn. Ook in de VS nemen de meldingen af. In Mexico, Colombia, Japan, Australië en Nieuw Zeeland is het nu echter hommeles. Ook op de Filippijnen lijkt het allemaal nog niet goed te werken.

Facebook deels terug na 'grootste downtime ooit'
Downdetector-screenshot van de vroege woensdagavond

'May's deal mag niet opnieuw in stemming gebracht worden'

Slecht nieuws voor de Britse premier May, volgens een oude regel mag haar Brexitdeal geen derde keer in stemming worden gebracht. 

Ergens in de krochten van de Britse parlementaire regels, op pagina 397, staat dat een voorstel niet twee keer binnen een zittingsjaar (meestal een kalenderjaar, in dit geval tot de zomer) in stemming mag worden gebracht.  Het twistpunt zit echter in de laatste regel, het is aan de voorzitter om te bepalen of een voorstel hetzelfde is of niet. De regel werd overigens voor het laatst ingeroepen in 1943. Tot nu toe leek de strategie van premier May te zijn om net zo lang te wachten met het opnieuw in stemming brengen van haar voorstel tot het Lagerhuis voor het blok zou staan, haar deal of de chaos van een no-deal brexit. Die troef is ze nu mogelijk kwijt.

Hiermee komt een enorme hoeveelheid macht in handen van de toch al omstreden speaker John Bercow, die overigens laat weten zich te beraden op de situatie. Het verbieden van een eventuele stemming lijkt een hele onwaarschijnlijke uitkomst, maar deze speaker heeft al meermaals aangetoond tot controversiële acties bereid te zijn. Ingewijden sluiten dit scenario dan ook niet uit.

Mocht dit scenario uitkomen zullen de gevolgen voor de Britten zijn niet te overzien zijn. Er zijn dan nog 15 dagen om tot een oplossing te komen, zonder deal.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.