FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 maart 2019

Farage probeert veto Brexit-uitstel los te peuteren

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage is bezig met een lobby bij Europese regeringen om uitstel van Artikel 50 te voorkomen. Dat zei hij tegen de BBC nadat het Britse Lagerhuis woensdagavond een no-deal Brexit verwierp. Ook bereidt Farage zich als europarlementariër voor op de Europese verkiezingen van eind mei, omdat hij niet verwacht dat het Verenigd Koninkrijk de EU al heeft verlaten wanneer het nieuwe Europese Parlement aantreedt.

Volgens Farage, die voor de zogeheten Brexitpartij in het Europees Parlement zit, begon het "grote Brexit-verraad" in juli 2017. Toen werden de eerste echte onderhandelingen gevoerd tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Hij zegt de "klasse van carrièrepolitici" nooit te hebben vertrouwd om het resultaat van het referendum uit 2016 uit te voeren. Dat verraad nadert nu zijn voltooing, zegt de europarlementariër.

Een kort uitstel heeft geen zin, zegt Farage. Bovendien bestrijden de traditionele partijen tijdens de Europese verkiezingen een "populistische golf zoals zij dit zien". Volgens hem moeten hij en zijn partij daar in mei tegenover kunnen staan als Groot-Brittannië dan nog EU-lid is.

Maar zijn eerste keus is dat niet: hij wil dat het Verenigd Koninkrijk geen uitstel krijgt. Op 21 maart is er een EU-top en dan wordt hier vermoedelijk over besloten indien het Lagerhuis er donderdagavond voor stemt, en dus lobbyt Farage bij regeringshoofden - die het daar unaniem over eens moeten zijn. "We liggen nog steeds op koers om op 29 maart de EU zonder deal te verlaten als onze aanvraag op 22 maart om vier uur 's ochtends wordt afgewezen."

Toen Andrew Neil van de BBC de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini als mogelijk luisterend oor noemde, knikte Farage en zei hij ja, hoewel hij eigenlijk geen namen wil noemen. "Ik doe mijn best om een veto voor elkaar te krijgen. Misschien lukt het, misschien niet", besloot hij.

Farage probeert veto Brexit-uitstel los te peuteren
Nigel Farage (screenshot BBC)

Skiester Puchner wint eindelijk weer na zware blessure

Alpineskiester Mirjam Puchner heeft eindelijk weer eens gewonnen. De 26-jarige Oostenrijkse moest het hele olympische seizoen 2017/18 met een zware blessure missen en was dit seizoen op één zesde plek na nog totaal niet op dreef, maar in Grandvalira Soldeu - El Tarter in Andorra won ze de World Cup-finale.

De Zwitserse Corinne Suter mocht als eerste naar beneden en zag lange tijd dat niemand haar serieus kon bedreigen. Dat gold ook voor de Oostenrijkse Nicole Schmidhofer, die slechts als elfde eindigde, maar wel de eindzege in de World Cup op de afdaling pakte. Ramona Siebenhofer had daar nog wat aan kunnen doen, maar nadat zij de fout in ging kon landgenote Schmidhofer definitief juichen.

Suter bleef ondertussen aan de leiding staan, tot Viktoria Rebensburg naar beneden kwam en 0,05 seconden onder haar tijd door dook. Ze leek daarmee de eerste Duitse afdalingswinnares in vijf jaar te worden, maar daar dacht Puchner anders over: na een indrukwekkende run was ze op de finish 0,03 seconden sneller dan Rebensburg, waarmee ze eindelijk haar tweede World Cup-overwinning mocht vieren - bijna op de dag af drie jaar eerder won ze de afdaling ook al tijdens de World Cup-finale, destijds in St Moritz.

Kamervoorzitter tekent anti-DENK motie

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft een motie van CDA-Kamerlid Harry van der Molen medeondertekend. In de motie worden filmpjes die gemaakt worden door Kamerleden om collega's met een buitenlandse achtergrond op basis van hun afkomst te intimideren 'ten stelligste' afgekeurd.

De motie werd medeondertekend door heel veel Kamerleden. Zeer opvallend is dat ook voorzitter Arib haar naam onder de motie heeft gezet. Het is voor het eerst in tenminste honderd jaar dat een voorzitter een motie mede-indient.

De motie is een reactie op diverse intimiderende filmpjes van DENK waarin, met name Turkse, Kamerleden worden afgeschilderd als landverraders. Dat leverde verschillende Kamerleden bedreigingen op. 

Hoewel partijleider Kuzu van DENK heeft erkend dat het meest gewraakte filmpje van DENK, over de Armeense genocide, fout was komt Van der Molen nu toch met een motie. 

"Het wordt hoog tijd dat Denk stopt met het maken van intimiderende filmpjes op social media over andere Kamerleden." Kamerleden moeten juist het goede voorbeeld geven over hoe om te gaan "met mensen van een andere afkomst", vindt hij.

DENK-Kamerlid en partijvoorzitter Özturk is echter woest op voorzitter Arib:“Als je escalatie in de Kamer wilt voorkomen moet je boven de partijen staan. De Kamervoorzitter moet geen kant kiezen."

"Het is een motie die onderschrijft wat ik als Kamervoorzitter ook vind en naar buiten toe uitdraag", legt Kamervoorzitter Arib haar actie uit. "Dat wij elkaar niet persoonlijk aanvallen en met filmpjes wegzetten."

Biatleet Peiffer piekt weer perfect en is wereldkampioen

Biatleet Arnd Peiffer heeft zich op het wereldkampioenschap in het Zweedse Östersund voor de tweede keer in zijn loopbaan gekroond tot wereldkampioen. In 2011 pakte de 31-jarige Duitser het goud op de sprint, woensdag was hij de beste op de individuele wedstrijd over twintig kilometer.

De Zweedse thuisfavoriet Sebastian Samuelsson kwam met één misser tot een scherpe tijd, maar Peiffer trof twintig keer doel. De olympisch sprintkampioen kende daarna vooral een ijzersterke slotronde en aan de finish dook hij dik anderhalve minuut onder de tijd van Samuelsson door.
De ene na de andere potentiële aanvaller beet zich vervolgens stuk op Peiffer's prestatie, vooral door missers op de schietbaan.

Vladimir Iliev hield het bij één misser en dat leverde de ervaren Bulgaar de prestatie van zijn leven op: de specialist pakte voor het eerst een podiumplaats op het hoogste niveau en won daar gelijk WK-zilver mee.

In de slotfase van de wedstrijd kwam Tarjei Bø nog met een poging om Iliev van het zilver te stoten, maar de Noor kwam 0,4 seconden tekort en moest genoegen nemen met brons, wat dan weer wel betekende dat Samuelsson tot verdriet van het thuispubliek uit de medailles geduwd werd. Tarjei's broer Johannes Thingnes, de World Cup-leider, werd met drie missers negende.

De Belg Florent Claude ging alleen in de laatste schietbeurt de fout in - twee keer - en eindigde op een respectabele 32e plek. Landgenoot Thierry Langer schoot zeven keer mis en eindigde als 88e.

Lagerhuis tegen no-deal Brexit

Het Britse Lagerhuis heeft woensdagavond met een krappe meerderheid voor een amendement gestemd dat onder alle omstandigheden een no-deal Brexit verwerpt.

Er waren 312 stemmen voor, en 308 tegen. De aaname van het amendement, ingediend door Caroline Spellman van de Conservatieve Partij en Jack Dromey van Labour, betekent dat er donderdag wordt gestemd over uitstel van de Brexit.

Het amendement is echter niet bindend, en gebiedt de regering dus niet om de exitdatum van 29 maart uit de wet te halen. Het is dus zelfs nog mogelijk dat premier Theresa May haar exitdeal nog een derde keer aan het parlement voorlegt, nadat het al tweemaal met grote meerderheid werd verworpen.

Update 21.00 uur
Het zogeheten Malthouse-compromis, een amendement dat opriep tot een zogeheten managed no-deal, is met een grote meerderheid van 210 stemmen verworpen. Er waren 164 Lagerhuisleden voor en 374 tegen.

Een amendement van premier May werd wel aangenomen. Dat stelt net als het eerste amendement dat het Lagerhuis een no-deal Brexit op 29 maart verwerpt, maar dat no-deal ondertussen wel als de standaardoptie op tafel blijft indien er geen exit-overeenkomst wordt goedgekeurd. Mays amendement haalde het met 321 tegen 278 stemmen.

Het eerste amendement wijzigde dat van de premier echter zodanig, dat het voor haar nu lastig vol te houden zal zijn dat no-deal de default is. Dat eerste amendement haalt no-deal immers onder alle omstandigheden van tafel.

De premier reageerde in het Lagerhuis met de opmerking dat het lastig zal zijn om uitstel van de EU te krijgen voorbij de Europese verkiezingen van 23 mei. Ze impliceerde daarmee dat elk uitstel kort zou moeten zijn, en wees erop dat de EU-lidstaten een oplossing willen zien voordat er uitstel wordt verleend. Volgens May is die oplossing dat er uitzicht is op een deal, en de voor de hand liggende suggestie is dat dit - goeddeels - haar deal zou moeten zijn.

Oppositieleider Jeremy Corbyn riep het parlement op om het Brexitproces in eigen hand te nemen, en de regering buitenspel te zetten. Minister van Financiën Philip Hammond sugereerde eerder op de dag zelf dat het Lagerhuis nu aan zet is met zijn oproep tot consensus over hoe het nu verder moet.

Uitslag Ajax - PEC Zwolle

De op voorhand veelbesproken wedstrijd tegen PEC Zwolle, die door de KNVB verplaatst werd vanwege de dubbele ontmoeting van de Amsterdammers in de achtste finales van de Champions League met Real Madrid, eindigde woensdagavond in 2-1. Na de gelijkmaker van Vito van Crooij in de 77ste minuut werd het nog spannend in de Johan Cruijff ArenA. Invaller Noa Lang was vlak voor tijd belangrijk met zijn assist op Daley Blind.

Ajax begon voor eigen publiek zonder Hakim Ziyech en Frenkie de Jong. De twee Ajacieden waren niet okselfris uit de week gekomen waarin gewonnen werd van Real Madrid en Fortuna Sittard. Waar Ziyech buiten de wedstrijdselectie werd gelaten, zat De Jong de complete wedstrijd op de bank. Zakaria Labyad profiteerde met een basisplaats van de blessure van Ziyech. De thuisploeg was vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij, maar heel overtuigend was het niet. Ajax speelde in een laag tempo en had tegen de verdedigend ingestelde ploeg van Jaap Stam moeite om tot kansen te komen.

De terugkeer van doelman Mickey van der Hart liep uit op een teleurstelling, want al vroeg in de wedstrijd ging hij geblesseerd naar de kant. De sluitpost moest na een kwartier spelen redding brengen op een schot van Labyad en daarbij schoot een vinger uit de kom. Hij werd vervangen door ex-Ajacied Diederik Boer, die in de 32ste minuut geen antwoord had op een inzet van Dusan Tadic. Het was Labyad die een afgemeten voorzet in huis had en de Servische buitenspeler bij de tweede paal bediende: 1-0. De voorsprong was verdiend, ook al speelde Ajax niet groots. Vlak voor rust ontsnapte PEC Zwolle aan een grotere achterstand. Donny van de Beek werd met een fraaie bal door Tadic vrij voor Boer gezet, maar laatstgenoemde kon ternauwernood redding brengen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Ajax. De kwartfinalist van de Champions League had de wedstrijd onder controle en het leek wachten op meer doelpunten voor de thuisploeg. Echter, het team van Stam liet na rust zijn tanden zien en maakte het Ajax het voetballen knap lastig. Echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van André Onana, maar de mindere fase van Ajax leverde wel gefluit op vanaf de tribunes in de Johan Cruijff ArenA. PEC kreeg het gevoel dat er iets te halen viel en dat hadden de Amsterdammers geheel aan zichzelf te wijten. Ajax speelde slordig en slaagde er via de mogelijkheden die het kreeg niet in om de marge op twee te brengen. Nadat Labyad na een uur spelen vanaf de rand van het strafschopgebied over schoot, was Nicolás Tagliafico er na 65 minuten spelen dichtbij. Hij kopte naast vanuit een voorzet van Tadic.

Dat Ten Hag niet tevreden was bleek wel uit zijn wisselbeleid.Met nog twintig minuten op de klok haalde hij de teleurstellend spelende Dolberg en Labyad naar de kant, ten faveure van Joël Veltman en Klaas-Jan Huntelaar. Ajax ging er niet beter op spelen en kreeg een kwartier voor tijd het deksel op de neus. Vito van Crooij ontsnapte aan de rechterflank en prikte raak in de verre hoek. Ajax had de gelijkmaker over zichzelf afgeroepen. Een spannende slotfase brak aan, waarin de nummer twee van de Eredivisie de druk opvoerde. Ten Hag haalde Lasse Schöne naar de kant en bracht Noa Lang binnen de lijnen. Laatstgenoemde bleek van grote waarde. Met nog maar een paar minuten op de klok had hij een uitstekende voorzet in huis op Daley Blind, die van dichtbij de bevrijdende 2-1 tegen de touwen kopte. Ajax kwam in de slotfase niet meer in de problemen. De bezoekers eindigden nog met tien man, doordat doelpuntenmaker Van Crooij in de negentigste minuut zijn tweede gele kaart van de avond pakte.

AFC Ajax

2 - 1

PEC Zwolle

 32' Tadic
 85' Blind
   79' v. Crooy
 
 Gele kaart: Tadic, Veltman, (AFC Ajax), Lam, (PEC Zwolle)
 Rode kaart: , v. Crooy (90/2xg) (PEC Zwolle)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.385
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
v.d. Beek
Labyad (Veltman/68)
Schöne (Lang/83)
Neres
Dolberg (Huntelaar/69)
Tadic
  v.d. Hart (Boer/18)
Ehizibue
Lachman
Lam
Paal
Hamer (Thy/89)
Namli
Clement
v. Crooy
Flemming
v. Duinen (Elbers/69)

'PSV dicht bij akkoord met Rosario over verbeterd contract'

Pablo Rosario is dit seizoen basisspeler bij PSV en houdt zo onder meer zomeraankoop Érick Gutiérrez op de bank. De middenvelder ontwikkelde zich bovendien tot Oranje-international en zijn goede prestaties van de afgelopen maanden leveren hem nu waarschijnlijk binnen afzienbare tijd een nieuwe overeenkomst met zijn club op. Het Eindhovens Dagbladrept woensdagochtend namelijk over een nieuw, 'spectaculair verbeterd' contract voor de 22-jarige Rosario.

De huidige verbintenis van de Amsterdammer loopt nog door tot medio 2020 en het is PSV er veel aan gelegen om die termijn zo snel mogelijk te verlengen. De Eindhovenaren zijn de afgelopen maanden in gesprek geweest met Rosario en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola en zouden nu bijna akkoord zijn over een tot 2023 doorlopende verbintenis voor de enkelvoudig Oranje-international. De verwachting van de regionale krant is dat er binnenkort witte rook zal komen vanuit het Philips Stadion, hoewel er op dit moment nog geen sprake is van een volledige deal.

Als PSV en Rosario eruit zijn heeft de club alle jonge basisspelers, die een hoge transferwaarde vertegenwoordigen, in ieder geval voor de komende nog twee jaar onder contract staan. De koploper van de Eredivisie probeert daarnaast de contracten van spelers als Donyell Malen en Daniel Schwaab open te breken, maar een doorbraak is nog niet bereikt.

Update 20.15 uur
Rosario heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw contract bij PSV, zo maakt de club via de officiële kanalen bekend. De 22-jarige middenvelder lag in Eindhoven nog vast tot medio 2020, maar is nu voor drie seizoenen langer verbonden aan de huidige koploper van de Eredivisie. Rosario draagt sinds de zomer van 2016 het shirt van PSV.

Downtime bij Facebook

Facebook lijkt op z'n gat te liggen. De afgelopen anderhalf uur konden gebruikers inclusief uw nederige verslaggever niet inloggen. Op Twitter wordt gemeld dat het ook voor Instagram geldt, en er zouden ook WhatsApp-users zijn die verbindingsproblemen ervaren.

Het is onbekend wat de downtime veroorzaakt, maar Facebook meldt op de loginpagina dat het om onderhoud gaat, en dat inloggen 'binnen enkele minuten' weer zou moeten kunnen. Niet alle gebruikers zouden er echter last van hebben.

Onlangs meldde Facebook-oprichter Mark Zuckerberg dat het bedrijf werkt aan integratie van de drie platforms en het slechts tijdelijk beschikbaar maken van posts, maar destijds leek dat niet op korte termijn te gaan gebeuren. Het lijkt dan ook niet heel aannamelijk dat dit er iets mee te maken heeft.

Volgens Marketing Land is Facebook bezig met tests om pagina's verhalen te laten archiveren en delen. Dat bericht is echter van enkele uren eerder, dus ook hier is het onduidelijk of er een verband is.

Hoe dan ook zijn er momenteel blijkbaar hele volksstammen die even iets anders moeten verzinnen om te doen.

Update 20.05 uur
Facebook heeft op Twitter bevestigt dat er een storing is in de 'familie van apps' van het bedrijf. Dat betekent dus niet enkel Facebook, maar ook Instagram en WhatsApp. Het bedrijf probeert het probleem zo spoedig mogelijk op te lossen.

SkiŽr Paris wint World Cup-finale op afdaling, Feuz pakt eindzege

Alpineskiër Dominik Paris heeft alweer de laatste afdaling van het World Cup-seizoen gewonnen. Na Bormio, Kitzbühel en Kvitfjell won de Italiaan ook de afsluitende wedstrijd in Grandvalira Soldeu - El Tarter in Andorra.

Paris had nog een kansje op de eindzege in de World Cup op de afdaling en deed alles wat hij daar zelf voor kon doen: winnen. De Zwitser Beat Feuz moest dan in de top-12 eindigen om net als vorig seizoen de kristallen bokaal te veroveren en daar slaagde Kugelblitz keurig in: op 0,64 seconden werd hij zesde.

Achter Paris mochten ook Kjetil Jansrud uit Noorwegen (+0,34) en de Oostenrijker Otmar Striedinger (+0,41) het podium beklimmen. Kersvers wereldkampioen junioren Lars Rösti stond na Kvitfjell voor de tweede keer aan de start in de World Cup en werd keurig 15e in het veld van 22 man.

NHL: Gaudreau schittert bij doelpuntenfestijn in Calgary

De ijshockeyers van de Calgary Flames hebben in de eigen Scotiabank Saddledome behoorlijk uitgehaald. De New Jersey Devils kwamen op bezoek en deden het aanvankelijk goed, maar werden plots overrompeld: 9-4.

Johnny Gaudreau opende de score namens de Flames na vijf minuten, maar in de laatste vier minuten van de eerste periode draaiden de Devils het om dankzij Blake Coleman en Kyle Palmieri. Kenny Agostino zorgde vroeg in de tweede periode zelfs voor 1-3, maar Sam Bennett en Elias Lindholm trokken de stand binnen tien minuten gelijk.

Nog in dezelfde periode leverde een shorthanded goal van Travis Zajac de Devils weer een voorsprong op (3-4), maar in de derde periode sloegen de Flames hard toe. Binnen 2:37 minuten scoorden Derek Ryan, Gaudreau en nog eens Ryan, 6-4. Gaudreau completeerde vervolgens zijn hattrick, waarna Sean Monahan en Matthew Tkachuk de eindstand met goals binnen zestien seconden van elkaar op 9-4 bepaalden.

Voor Gaudreau was het een bijzondere avond: hij scoorde drie keer én gaf drie assists, waarmee hij de eerste speler in meer dan vijf jaar tijd werd die zes punten in een wedstrijd scoorde.

Uitslagen NHL dinsdag
Buffalo Sabres - Dallas Stars 0-2
Columbus Blue Jackets - Boston Bruins 7-4
Pittsburgh Penguins - Washington Capitals 5-3
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 3-1
St. Louis Blues - Arizona Coyotes 1-3
Winnipeg Jets - San Jose Sharks 4-5
Calgary Flames - New Jersey Devils 9-4
Anaheim Ducks - Nashville Predators 3-2

Flames - Devils (Bron: YouTube)

Uitdagend gedrag oorzaak Urker rel

Uit het verhaal van de 17-jarige Jan-Willem in het Algemeen Dagblad blijkt dat Soufyan provoceerde op een appgroep van ongeveer honderd jongeren. De Marokkaan maakte seksueel getinte opmerkingen over Jan-Willem zijn vriendin en moeder. Daaruit volgde een uitdaging door Soufyan om dit bij de snackbar uit te vechten. Die vechtpartij ging echter niet door toen Soufyan de snackbar in was gevlucht en onder politiebeveiliging weer huiswaarts ging. Dit pikte de tienergroep niet en die zochten Soufyan vervolgens thuis op, wat escaleerde.

Urker Jelle woont dichtbij Soufyan en omschrijft hem als een ‘vervelend mannetje’. Volgens de 25-jarige Urker wonen er veel Marokkaanse en Turkse gezinnen waar geen problemen mee zijn. Er is ook geen sprake van racistische bejegening maar van een afstraffing wegens beledigen.

Er wordt hier op Urk zo vaak iemand op zijn bek geslagen, daar hoor je niemand over. Maar nu het een Marokkaan is, is het ineens landelijk nieuws. Het heeft niets met zijn Marokkaanse afkomst te maken.” zegt Jan-Willem.

Jan-Willem heeft ondertussen geen behoefte meer om het bij te leggen met Soufyan. “Hij heeft dit veroorzaakt, hij mag het ook zelf gaan oplossen.” zegt de tiener. Verder keurt hij het af dat de familie van Soufyan in de tienerruzie betrokken is geraakt. Soufyan is ondertussen geen lid meer van deze appgroep.

Over de Marokkanen die zich vanuit het hele land lijken te organiseren om Urk van de kaart te vegen zegt hij “Laat ze maar komen. Ik ben er niet bang voor.”.

Zeker 10 doden bij schietpartij op basisschool S„o Paulo

Op een basisschool in het Braziliaanse São Paulo - om precies te zijn in Suzano - heeft zich woensdag een drama voltrokken. Twee tieners kwamen met gezichtsmaskers en vuurwapens de school binnen en richtten daar een slachtpartij aan.

Volgens de autoriteiten zijn er zeker tien doden gevallen, waaronder in elk geval zes kinderen en twee docenten. Vermoedelijk zijn de twee schutters de andere doden, de lafaards hebben zichzelf na de moordpartij neergeschoten.

De aanval begon rond half tien 's ochtends op het moment dat de les begon. Naast de doden zijn ook zeker zeventien gewonden gevallen, grotendeels kinderen.

Beelden van Braziliaanse media (Bron: YouTube)

NBA: DeRozan en Aldridge leiden Spurs langs Mavericks

De basketballers van de San Antonio Spurs hebben in de NBA weer eens een uitzege geboekt. De bijna uitgeschakelde Dallas Mavericks werden in eigen huis met 105-112 geklopt door de Spurs, die vrijwel zeker zijn van de play-offs.

Na de eerste paar minuten sloegen de Spurs al een gat en dat hielden ze lang vol. De Mavericks kwamen nog wel even in de buurt, maar genoeg om het écht spannend te maken was het niet. DeMar DeRozan tekende voor 33 punten namens de bezoekers, LaMarcus Aldridge voegde er nog eens 28 aan toe.

Uitslagen NBA dinsdag
Indiana Pacers - New York Knicks 103-98
Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 106-99
Chicago Bulls - Los Angeles Lakers 107-123
Dallas Mavericks - San Antonio Spurs 105-112
New Orleans Pelicans - Milwaukee Bucks 113-130
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 133-107
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 104-125

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Voortvluchtige crimineel provoceert politie op Insta

Shahin Gheiybe is op 5 juli 2011 veroordeeld terzake dubbele poging moord. Gheiybe heeft op 6 juli 2009, te ’s-Hertogenbosch, geprobeerd om 2 personen met wie hij een afspraak had te vermoorden door van dichtbij met een vuurwapen op hen te schieten, en ging er vervolgens met 175.000 euro vandoor. 

Voor deze dubbele poging moord is Gheiybe veroordeeld tot een vrijheidsstraf van 13 jaar. Shahin Gheiybe wist echter op 6 oktober 2011 aan zijn gevangenisbewakers te ontsnappen tijdens een ziekenhuisbezoek en is sindsdien voortvluchtig.

De politie weet dat Gheiybe na zijn ontsnapping met hulp van familie naar Iran is gevlucht. Mogelijk heeft hij daarna in de omgeving van Teheran verbleven. Er wordt rekening mee gehouden dat hij zich verborgen houdt in één van de buurlanden van Nederland. Mogelijk gebruikt hij ook hier een vals identiteitsbewijs. De politie sluit ook niet uit uit dat Gheiybe ons land nog bezoekt, gezien zijn sterke band met zijn familie.

Dat hij op de Nationale Opsporingslijst (NOL) staat lijkt hem niet te deren. Sterker nog: hij postte een video van zichzelf op Insta waarin hij breed lachtend loopt te verkondigen dat hij van het mooie weer geniet en lekker een biertje drinkt. Bekijk de beelden die Opsporing Verzocht dinsdagavond vertoonde hieronder terug. 

Cort Nielsen de beste vluchter in vierde etappe Parijs-Nice

Magnus Cort Nielsen van Astana heeft de vierde rit in Parijs-Nice gewonnen. De Deen zat mee in een vroege vlucht en reed in de laatste kilometer weg bij zijn drie overgebleven vluchtgenoten.

In de vierde etappe van Vichy naar Pélussin over 212 kilometer op heuvelachtig terrein was de etappe gemaakt voor de vluchters. Er reed in de beginfase van de etappe dan ook een grote kopgroep weg met daarin dertien renners. De voorsprong liep al snel op naar de zeven minuten.

Halverwege de etappe slonk de voorsprong van de kopgroep snel door een goede samenwerking van Bahrain Merida, Deceuninck-Quick Step en Mitchelton-Scott. Het verschil was nog maar drie minuten met nog zestig kilometer te gaan. Door het hoge tempo op de heuvels moesten verschillende sprinters eraf, met daarbij Dylan Groenewegen. De voorsprong liep steeds verder terug en het was afwachten wanneer de vluchters werden ingerekend.

In de laatste twintig kilometer was het verschil nog maar ruim een minuut, alleen had de kopgroep ook sterk ingedeeld, die op dat moment nog bestond uit vier renners: Magnus Cort Nielsen, Giulio Ciccone, Thomas de Gendt en Alessandro De Marchi wisten uiteindelijk uit de greep van het peloton te blijven en mochten gaan strijden voor de dagzege. In de slotkilometer verraste Cort met een uitval en Cort Nielsen verraste echter met een scherpe aanval in de slotkilometer en verraste daarmee zijn medevluchters. De Gendt eindigde op de tweede plaats, Ciccone werd derde.

In het algemeen klassement nam Michał Kwiatkowski de leiderstrui over van Groenewegen. De Poolse kampioen van team Sky mag donderdag als laatste van start gaan in de tijdrit. Daarin heeft Kwiatkowski een voorsprong van vijf seconden te verdedigen op Luis Leon Sanchez. Philippe Gilbert op tien seconden. Ook Wilco Kelderman staat er nog goed bij met een achterstand van 19 seconden.

Schalke-coach moet vrezen voor ontslag

Domenico Tedesco, de trainer van Schalke 04, is niet meer zeker van zijn baan na de afgang in de Champions League tegen Manchester City. Schalke kwam enkele weken geleden nog goed voor de dag in de thuiswedstrijd in Gelsenkirchen, die met 2-3 werd verloren. Dinsdagavond waren de Duitsers echter kansloos; City kende geen genade en won met 7-0. De nederlaag is bij Die Königsblauen hard aangekomen.

"Na een wedstrijd als deze kunnen we niet zomaar naar de orde van de dag overgaan", zei sportdirecteur Jochen Schneider in gesprek met de Abendzeitung. Schneider kon dan ook niet garanderen dat Tedesco mag blijven: "Een baangarantie? Die krijg je bij de Deutsche Bank ook niet."

"Ik ga niet op de zaken vooruitlopen, daar was de wedstrijd te heftig voor. Maar we kunnen ons niet op deze manier presenteren. We gaan de komende uren benutten om het hier intern over te hebben en donderdag zullen we ons uitspreken."

Schalke 04 is sowieso al bezig aan een zeer teleurstellend seizoen, want de ploeg staat slechts veertiende in de Bundesliga. Zaterdagmiddag moet men zich tegen RB Leipzig zien te herstellen van de blamage in Manchester.

Nieuw contract voor Chacůn bij FC Emmen

FC Emmen en Michael Chacón hebben overeenstemming bereikt over een vernieuwd contract, zo meldt de promovendus woensdag via de officiele kanalen.

Het aflopende contract van de 24-jarige middenvelder, die sinds de zomer van 2017 actief is bij de club, is met twee jaar verlengd.

Chacón geldt onder trainer Dick Lukken als een vaste basiskracht. De oefenmeester verlengde onlangs eveneens zijn contract bij FC Emmen en ligt tot medio 2021 vast. Chacón is blij met de contractverlenging, zo laat hij weten op de clubsite. "Ik heb verlengd, omdat ik weet dat we met de groep en de club goed bezig zijn."

"We hebben een hechte spelersgroep die samen voor handhaving wil strijden", stelt Chacón. FC Emmen staat momenteel zestiende in de Eredivisie, een plek die aan het eind van het seizoen play-offs om promotie/degradatie betekent. Chacón, eerder werkzaam bij sc Heerenveen en FC Dordrecht, heeft tot op heden 58 wedstrijden gespeeld voor FC Emmen.

Mitchelton-Scott wint ploegentijdrit in Tirreno-Adriatice, Jumbo-Visma en Sunweb maken podium compleet

Mitchelton-Scott heeft de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De Australische ploeg was in de openingsetappe van 21,5 kilometer de snelste, voor Jumbo-Visma en Sunweb. Michael Hepburn kwam als eerste over de streep voor Mitchelton-Scott en is daarmee de eerste leider.

De ploegentijdrit in Lido di Camaiore ging over een parcours van 21,5. Door de sterkere ploegen zaten in het middendeel of aan het eind van de ploegentijdrit. BORA-hansgrohe moest in het begin van de ploegentijdrit starten. De Duitse ploeg, met Per Sagan aan de start, kwam ten val door een toeschouwer. Een man dacht rustig te kunnen oversteken, maar hij kwam hard in aanraking met twee renners van BORA-hansgrohe. De twee renners Rafal Majka en Oscar Gatto konden hun weg vervolgen, maar de werd toeschouwer werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Deceuninck-Quick Step zette een eerste richttijd neer. De wereldkampioenen op dit onderdeel klokte een tijd van 23 minuten en twee seconden. Ze waren daarmee op dat moment negentien seconden sneller dan EF Education First, die op dat moment de snelste tijd hadden staan.

De eerste ploeg die onder de tijd van Deceuninck-Quick Step dook was Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg, won de ploegentijdrit in UAE Tour, was maar liefst een halve minuut sneller dan de Belgische ploeg. Niemand leek in de buurt te komen, ook Sunweb niet. De ploeg van Tom Dumoulin verloor vijftien seconden.

Mitchelton-Scott, die als laatste waren gestart, verpeste toch het feestje van Jumbo-Visma. Bij eerste en enigste tussenpunt waren ze al sneller dan Jumbo-Visma en hielde dat tot aan de streep vol, al had een toeschouwer met een hond dat nog bijna voorkomen. In de laatste kilometer kon Mitchelton-Scott nog net een valpartij voorkomen en pakte zo de winst in de Tirreno-Adriatico.

China en Rusland wereldkampioen schaken

In de Kazachstaanse hoofdstad Astana zijn China en Rusland wereldkampioen schaken geworden.

De Chinese vrouwen wonnen al hun acht confrontaties en prolongeerden de wereldtitel. Rivaal Rusland werd met 2,5 – 1,5 verslagen.

Klassement na acht van in totaal negen speelronden:
1. China 16 punten
2. Rusland 13
3. Oekraïne 12
5. Georgië 11

Bij het toernooi voor de mannen werd Rusland wel wereldkampioen. De Russen speelden remise tegen Engeland en Azerbeidzjan en wonnen verder zes partijen. Met nog een ronde te gaan is de zesvoudig wereldkampioen niet meer in te halen.

Klassement na acht van in totaal negen speelronden:
1. Rusland 14 punten
2. Engeland,India 11
3. China 10
4. Verenigde Staten 9

3,5 jaar cel en tbs voor poging tot doodslag

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 39-jarige man veroordeeld voor een poging tot doodslag. Hij stak vorig jaar in het centrum van Eindhoven een ander met een mes in de hals. De verdachte krijgt een gevangenisstraf van 3,5 jaar en terbeschikkingstelling (tbs).

De verdachte had in augustus 2018 zijn fiets uitgeleend aan een ander en sprak de bewuste dag in het centrum van Eindhoven af om die terug te krijgen. Bij het overhandigen van de fiets stak de verdachte het slachtoffer 2 keer met een mes in zijn hals. Daarbij raakte hij onder meer de halsslagader. Het slachtoffer moest met spoed in het ziekenhuis worden geopereerd aan zijn verwondingen.

Geen noodweer
Volgens de verdachte was er sprake van noodweer. Hij verklaarde dat hij het slachtoffer eerder met een vuurwapen in een tasje rond had zien lopen. Bij het overhandigen van de fiets zag hij het slachtoffer in dat tasje rommelen en dacht hij dat de man het vuurwapen zou pakken. Om zichzelf te beschermen stak hij daarop het slachtoffer neer, zo beweert hij. De rechtbank verwerpt dit scenario.

Op camerabeelden is namelijk niet te zien dat de handen van het slachtoffer op enig moment in de richting gaan van het tasje waar het vuurwapen in zou moeten zitten. Ook leidt de rechtbank uit de beelden af dat de verdachte het mes al in zijn hand had toen hij het slachtoffer stond op te wachten. Volgens de rechtbank is er dan ook geen bewijs dat er bij de overhandiging van de fiets dreiging uitging van het slachtoffer en dat de verdachte zich moest verdedigen.

Angstige momenten
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte het slachtoffer vanuit het niets meerdere keren met een mes in de hals heeft gestoken. Het incident had grote impact op het slachtoffer. Hij maakte zeer angstige momenten door en hield ernstige lichamelijke klachten over aan het incident. De steekpartij was rond het middaguur in het centrum van de stad. Veel winkelend publiek was hiervan getuige. Verder laat het zeer gewelddadige karakter van het delict zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt zwaar geweld tegen anderen te gebruiken. Bovendien is hij eerder voor geweldsdelicten veroordeeld tot forse gevangenisstraffen.

Volgens een psychiater en een psycholoog lijdt de verdachte aan een ziekelijke stoornis en/of gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens. De rechtbank beschouwt de verdachte daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Om te voorkomen dat de man na zijn celstraf onbehandeld terug de maatschappij ingaat, legt de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op. Ook moet de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 15.000 euro.

Voortvluchtige crimineel meldt zichzelf bij de politie

In een onderzoek van de recherche Gelderland-Midden naar het verzenden van postpakketten met harddrugs werd maandagochtend een 39-jarige voortvluchtige man uit Arnhem aangehouden. Hij wordt onder andere verdacht van grootschalige internationale handel en uitvoer van harddrugs naar diverse landen binnen en buiten Europa.

Aanleiding voor het onderzoek was een uit Duitsland afkomstig verzoek tot strafvervolging. In het kader van dat verzoek werden door de recherche op 16 juli 2018 op diverse plaatsen in Arnhem huizoekingen verricht. Hierbij werden naast grote hoeveelheden harddrugs ook een complete verpakkingslijn, een vuurwapen en diverse goederen voor het plegen van plofkraken aangetroffen. De 39-jarige man is enkele maanden voortvluchtig geweest, maar heeft zich uiteindelijk zelf gemeld bij de politie. De verdachte zal binnenkort worden voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Journalist niet schuldig aan afluisteren gemeente Kerkrade

Het Openbaar Ministerie Limburg start geen strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de aangifte vanuit de gemeente Kerkrade tegen een journalist van Dagblad De Limburger in verband met afluisteren dan wel lekken van vertrouwelijke informatie. Na bestudering van de aangifte en de camerabeelden concludeert het Openbaar Ministerie dat er geen sprake is van enig strafbaar feit.

Vaststaat dat de betreffende journalist heeft gehoord wat er in de raadszaal werd besproken en hierover in de krant publiceerde. De vraag of hij dit heeft kunnen horen vanwege een luide geluidsinstallatie of omdat hij zijn oor te luister legde aan de deur maakt wettelijk gezien geen verschil. Immers, de journalist schond geen ambts- of beroepsgeheim, gebruikte geen technisch hulpmiddel om het gesprek in de raadszaal te kunnen horen of bevond zich niet op een plek waar hij niet had mogen zijn. Daarmee is er geen grond voor een strafrechtelijk onderzoek.

Zes turners naar EK in Polen

Bondscoach Bram van Bokhoven heeft zes turners geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap in het Poolse Szczecin.

Dit jaar is het EK een individueel toernooi en daarom is er geen landenuitslag. Per onderdeel mogen er maximaal vier turners uitkomen.

Selectie
Michel Bletterman (meerkamp)
Rick Jacobs (vloer, ringen en sprong)
Bram Louwije (voltige, ringen, brug)
Casimir Schmidt (meerkamp)
Bram Verhofstad (vloer, voltige, sprong en rekstok)
Epke Zonderland (brug, rekstok)

Het EK wordt gehouden van 10 tot en met 14 april. Vooraf het EK komen de turners ook nog in actie tijdens de World Cups in Baku en Doha.

Epic beperkt Fortnite crossplay voor Switch

Hoewel Epic een groot voorstander is van cross-platform gaming, worden Switch-eigenaren in Fortnite vanaf de nieuwste update (v8.10) niet meer standaard gebundeld met PlayStation 4- en Xbox One-spelers. In plaats daarvan worden ze gelinkt aan smartphonegamers.

Dit moet volgens Epic voor alle spelers een betere ervaring opleveren. Nintendo Switch-spelers zouden in het nadeel zijn tegen tegenstanders die op de krachtigere concurrent-consoles spelen. Fortnite draait toch wat soepeler op de PlayStation 4 en Xbox One, alleen al door het verschil tussen 60 en 30fps. Door de Switch in de groep te gooien met iOS en Android, wordt het er allemaal weer wat eerlijker op. Of smartphonegamers hier ook zo over denken is de vraag. Als je afhankelijk bent van touchscreenbesturing, leg je het al gauw af tegen iemand die fysieke knoppen onder zijn vingers heeft. Aan de andere kant tikt Fortnite op krachtige smartphones ook de 60fps aan.

Deze verandering geldt overigens alleen voor solo play en random matchmaking. Je kunt nog steeds een party vormen met vrienden, ongeacht of die Fortnite op PlayStation, Xbox, pc of smartphone spelen.

Fortnite Battle Royale

23 asomobilisten krijgen bon voor filmen ongeval A16

Maar liefst 23 automobilisten krijgen binnenkort een gepeperde bekeuring op de mat. Ze filmden vanmiddag op de A16 tijdens het rijden met hun mobieltje een eenzijdig ongeval met een vrachtwagen. Dat blijken dure beelden, want de boete bedraagt 239 euro.

Rond 12:00 uur reed een vrachtwagen met lege aanhanger over de Moerdijkbrug richting Breda. De wind kreeg vat op de aanhanger en de combinatie schaarde, waardoor de snelweg volledig geblokkeerd werd. Het ongeval zorgde voor lange files. Het moment om het mobieltje te pakken, dachten tientallen automobilisten, om het ongeval al rijdend vast te leggen.

De agenten kregen toestemming van de officier van justitie om op kenteken te bekeuren. Dit houdt in dat zij de automobilisten niet staande hoeven te houden om de bekeuring uit te kunnen schrijven. Een van de agenten die ter plaatse was: “We zijn natuurlijk pas gaan schrijven toen we klaar waren met de afhandeling van het ongeval en we onze handen vrij hadden. Ik weet dus wel zeker dat het er meer zijn geweest dan de 23 automobilisten die we nu hebben betrapt.” De hoogte van de bekeuring is gebaseerd op het niet handsfree gebruik van de telefoon achter het stuur.

Fun met Funda #143 - Special edition - Saaie flat!

Zoals jullie zullen begrijpen zoeken wij bij de FOK!-redactie heel Funda af om te zoeken naar een leuk optrekje om jullie zondag weer op te fleuren met een nieuwe Fun Met Funda. En regelmatig denken we daarbij, Jezus, wat een saai huis. Dat dachten de eigenaren van deze flat, die voor 265.000 euro van jou kan zijn, vast ook. En ze hebben er succesvol wat aan gedaan. Overigens, het is nog steeds een saaie flat. Op de muurschilderingen na.

Politie houdt 2 mannen aan na filmpjes op Dumpert

De politie heeft dinsdag twee mannen aangehouden uit Bunnik in verband met verboden wapenbezit.  Op Dumpert.nl verschenen op 8 februari 2019 een tweetal filmpjes (deel 1 & deel 2). Op de filmpjes is te zien hoe een onbekende jongen een automatisch vuurwapen leegschiet in een sloot. Naar aanleiding van de filmpjes startte de politie een onderzoek naar de plek, de omstandigheden én de uploader van dit filmpje.

Het onderzoek resulteerde uiteindelijk in een huiszoeking in een woning in Bunnik. In de woning vond de politie niet alleen het vermoedelijke automatische vuurwapen dat in het filmpje te zien was, maar ook een arsenaal aan andere (verzamel)wapens. Twee personen zijn aangehouden en worden verhoord.

Deel van Feyenoord-fans boycot duel met Heerenveen

Feyenoord moet het tijdens de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op 4 april doen zonder de steun van de fans uit Vak S. De KNVB heeft de Rotterdammers bestraft vanwege de aanwezigheid van vuurwerk tijdens het thuisduel met PSV in december. Een deel van het publiek is van plan de wedstrijd tegen de Friezen te boycotten om een signaal af te geven.

"Een lege Kuip is natuurlijk wel een signaal naar de KNVB toe", zegt Mark de Bokx, lid van de Supportersraad van Feyenoord, tegenover RTV Rijnmond. De Bokx vindt het onbegrijpelijk dat een heel vak wordt gestraft voor het feit dat er vuurwerk is afgestoken. "De straf is buitenproportioneel. Een boete is ook niet mooi, maar daar kun je nog mee leven."

Dat een heel vak niet mag komen om te de ploeg te steunen, is 'een beetje het begin van het einde', zo klinkt het. "Wat gaat er straks komen? Waar eindigt dit?" De Bokx is van mening dat vuurwerk in het stadion bij het voetbal hoort. "Het is onderdeel van de supporterscultuur. Vooral aan de Noordzijde, waar Vak S zit. Dat vak neemt vaak het stadion mee op sleeptouw."

"Je zit bijna te wachten op het feit dat er gespeeld moet worden zonder publiek", vervolgt De Bokx, die hoopt dat Feyenoord en de voetbalbond de koppen bijelkaar gaat steken. "Ga bij elkaar aan tafel zitten, spreek dit door en probeer een oplossing te vinden. Op deze manier loopt het volledig uit de hand. Ik ga voor de sfeeracties naar het stadion. En velen met mij. Een stuk van het hart van Feyenoord is dan weg. Dat kun je niet laten gebeuren."

4 jaar cel voor dodelijk ongeval Anna Paulowna

De rechtbank heeft 4 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 20-jarige man voor het veroorzaken van een zeer ernstig verkeersongeval op 1 september 2018 in Anna Paulowna. Ook mag hij 5 jaar lang geen auto besturen nadat hij zijn straf heeft uitgezeten. Bij het ongeval kwamen twee jongens van 16 jaar en een jongen van 15 jaar om het leven en raakte een meisje van 17 jaar zwaargewond. Zij zaten allemaal in de auto. Het ongeval met de verschrikkelijke gevolgen leidde tot veel emoties in de gemeenschap van Anna Paulowna.

De man zegt niet te weten of hij de bestuurder van de auto was ten tijde van het ongeval. De rechtbank vindt dat er voldoende bewijs is om vast te stellen dat verdachte die nacht de auto heeft bestuurd: de auto is eigendom van verdachte, hij is na het ongeval ter plaatse gewond aangetroffen, getuigen hebben hem die avond vanaf het gemeentehuis in Anna Paulowna zien wegrijden met de inzittenden terwijl hij achter het stuur zat en hebben gezien dat de auto tot aan het ongeval (500 meter verder) niet is gestopt. Wisseling van plek in de auto is om die reden uitgesloten.

Het verkeersstrafrecht is complex. Een kleine onoplettendheid kan verschrikkelijke gevolgen hebben terwijl een grove verkeersfout zonder slachtoffers kan aflopen. De rechter moet altijd onderzoeken of iemand het ongeval heeft veroorzaakt en zo ja, in hoeverre dat hem/haar te verwijten is. De rechter moet daarbij oorzaak en gevolg scheiden, wat op onbegrip kan stuiten, helemaal als er dodelijke slachtoffers vallen. Voor de bewezenverklaring is echter niet het letsel of de dodelijke afloop bepalend maar de mate van verwijtbaarheid die de veroorzaker van het ongeval kan worden gemaakt. In deze zaak vindt de rechtbank bewezen dat verdachte te hard heeft gereden, op gevaarlijke wijze een auto heeft ingehaald en met onverminderde snelheid een bocht is ingereden terwijl hij onder invloed was van alcohol en cannabis. Hij verloor vervolgens de macht over het stuur en raakte een verkeerspaal en een boom. Door al deze gedragingen heeft hij allereerst (juridisch) schuld aan het ongeval.

Vervolgens heeft de rechtbank zich gebogen over de mate van schuld bij verdachte. Roekeloosheid is de zwaarste vorm van schuld en grenst aan opzet. Deze mate van schuld is volgens uitspraken van de Hoge Raad voorbehouden aan uitzonderlijke situaties en wordt niet snel aangenomen in de rechtspraak. Een voorbeeld van zo’n uitzonderlijke situatie kan een straatrace zijn. Er moet sprake zijn van buitengewoon onvoorzichtig rijgedrag met onaanvaardbare risico’s op ernstige gevolgen, van welke risico’s verdachte zich bewust moet zijn geweest. De rechtbank vindt - alles afwegend - dat het gedrag van verdachte zeer onvoorzichtig en onoplettend is geweest met verschrikkelijke gevolgen maar komt - anders dan de officier van justitie – niet tot roekeloosheid. Het verschil zit er met name in dat de rechtbank niet heeft kunnen vaststellen dat er sprake was van een wedstrijd en dat het gedrag van verdachte daarop was gericht.

De rechtbank is zich ervan bewust dat geen enkele strafoplegging het verdriet en gemis van de nabestaanden kan compenseren. De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat zijn gedrag heeft geleid tot de dood van drie jonge jongens en zwaar lichamelijk letsel heeft veroorzaakt bij een jong meisje. Daarmee is de nabestaanden groot en onherstelbaar leed aangedaan zoals zij op de zitting op indrukwekkende wijze hebben verwoord. De mate van schuld van verdachte en de uitzonderlijk ernstige gevolgen kunnen slechts leiden tot een aanzienlijke onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank houdt bij de strafoplegging rekening met de jonge leeftijd van verdachte. De rechtbank komt tot oplegging van een lagere straf dan door de officier van justitie geëist omdat de rechtbank uitgaat van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag en niet van roekeloosheid.

Volledige line-up Pinkpop 2019 bekendgemaakt

Vandaag is tijdens de traditionele perspresentatie in Paradiso de line-up bekendgemaakt van de 50e editie van Pinkpop. Onder andere Krezip, Jett Rebel en Nu of Nooit-winnaar Mt. Atlas traden ook op in de poptempel.

Hieronder is de poster en dag-per-dag line-up te vinden. Wat is jouw mening?

Pinkpop 2019: de line-up van zaterdag 8 juni
Pinkpop 2019: de line-up van zaterdag 8 juni

Pinkpop 2019: de line-up van zondag 9 juni
Pinkpop 2019: de line-up van zondag 9 juni

Pinkpop 2019: de line-up van maandag 10 juni
Pinkpop 2019: de line-up van maandag 10 juni

 

Pinkpop 2019: de poster
Pinkpop 2019: de poster 

De kaartverkoop van de 50e editie van Pinkpop start zaterdag 16 maart om 10:00 via de bekende verkoopadressen en Ticketmaster.

Drietal opgepakt met gestolen kluis in huurauto

De politie heeft dinsdag 12 maart op de A50 ter hoogte van Heteren drie mannen uit Litouwen aangehouden die worden verdacht van heling of diefstal van een kluis met daarin sieraden, munten en papieren. Omstreeks half tien controleerden medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een stationwagen, een huurauto met Nederlands kenteken.

Tijdens de controle zagen de agenten achter in de auto onder een deken een kluis, een rugzak en een gereedschapskoffer liggen. De drie inzittenden, Litouwers van 29, 32 en 36 jaar oud, ontkenden desgevraagd dat deze spullen van hen waren. Omdat de agenten vermoedden dat deze kluis van diefstal afkomstig was, werden de mannen aangehouden en de auto met goederen in beslag genomen voor nader onderzoek.

In de rugzak werden vervolgens allerlei inbrekerswerktuigen zoals breekijzers, handschoenen, zaklampen en een slijptol aangetroffen. Door een specialistisch bedrijf is de kluis dinsdagavond geopend. In de kluis bevonden zich onder andere sieraden, munten en papieren. Met behulp van deze gegevens kwam uit de politiesystemen dat de kluis op 9 maart in een Fries dorp bij een inbraak is weggenomen. Alles uit de kluis gaat weer terug naar de eigenaren in Friesland.

De 32-jarige verdachte stond ook nog gesignaleerd bij de politie. Hij werd gezocht omdat hij, in verband met een eerdere veroordeling, DNA-materiaal diende af te staan. Daarnaast moest hem nog een vonnis in persoon worden medegedeeld.

Drietal opgepakt met gestolen kluis in huurauto (Foto: stockfoto Politie)
Drietal opgepakt met gestolen kluis in huurauto (Foto: stockfoto Politie)

Yakuza-spin-off Judgment uit de handel wegens drugsgebruik acteur

Judgment, een spin-offgame van de Yakuza-serie die sinds eind vorig jaar in Japan beschikbaar is, is vooralsnog weer van de markt gehaald. Acteur Pierre Taki, die meegewerkt heeft aan de titel, is namelijk opgepakt voor vermeend cocaïnegebruik.

Na een tip heeft de Japanse politie Taki’s huis en auto doorzocht. Hoewel hierbij geen sporen van cocaïne zijn gevonden, werd de acteur wel positief getest op de betreffende drug. Hij heeft toegegeven een kleine hoeveelheid gebruikt te hebben. Het klinkt misschien wat rigoureus om dan gelijk een hele game uit de handel te halen, maar Japan heeft een zeer streng beleid als het aankomt op drugsgebruik en -bezit. Taki hangt een gevangenisstraf van zeven jaar boven het hoofd. Sega heeft na het horen van dit nieuws Judgment van de Japanse markt gehaald en zelfs alle tweets over de game verwijderd.

Eerder heeft Sega acteur Hiroku Narimaya al moeten vervangen in de re-release van Yakuza 4, omdat hij ook verdacht werd van drugsgebruik. Sega is momenteel aan het bekijken hoe het verder gaat met Judgment. Of de westerse PlayStation 4-release die gepland staat voor 25 juni hiermee in gevaar komt, is op het moment nog onduidelijk.

judgment

Moeder krijgt 12 jaar cel voor dubbele kindermoord

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een vrouw uit Apeldoorn veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaren voor de moord op haar twee kinderen in 2013. Evenals de rechtbank was er naar het oordeel van het gerechtshof bij de vrouw naast opzet op het doden van haar kinderen ook sprake van voorbedachte raad. Wel was de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar ten tijde van het plegen van de feiten, aldus het hof.

Hogere straf, geen TBS
De rechtbank had de vrouw naast een gevangenisstraf van negen jaren ook de maatregel tbs met verpleging opgelegd. In hoger beroep is het gerechtshof daartoe niet overgegaan. Met de advocaat-generaal is het gerechtshof van oordeel dat het wettelijke vereiste dat de vrouw een gevaar is voor de veiligheid van anderen, niet kon worden vastgesteld. De daarover rapporterende en ter zitting ondervraagde deskundigen gaven aan dat de tbs-maatregel vooral bedoeld zou zijn om de vrouw te behandelen en te begeleiden bij haar re-integratie in de samenleving ter voorkoming van gevaar voor haarzelf.

Antidepressiva
De verdediging had gepleit voor vrijspraak omdat de feiten zouden zijn veroorzaakt door de bijwerkingen van het gebruik van antidepressiva door de vrouw. Zonder dat gebruik waren de feiten niet gepleegd, aldus de raadsman. Het hof heeft deze stelling verworpen na een gedegen voorlichting door diverse deskundigen.

Wielerploeg knalt op overstekende voetganger in ploegentijdrit Tirreno-Adriatico

Tijdens de ploegenrijdrit van de rittenkoers Tirreno-Adriatico is de ploeg van BORA-hansgrohe tegen een overstekende voetganger gereden. Oscar Gatto en Rafal Majka konden de man niet meer ontwijken. Beide renners zijn met achterstand over de finish gekomen. Of de voetganger ernstig letsel opgelopen heeft is niet bekend.

'Nieuwe Revu verspreidt fakenews'

Vanaf vandaag ligt de Nieuwe Revu in de winkel. Daarin staat een groot artikel over het boek rondom de zaak Ronald V. Diverse andere media hebben hier ook aandacht aan geschonken. In het verhaal van de Nieuwe Revu staan enkele cruciale fouten. Op de voorpagina wordt vermeld dat Ronald V. de bijrijder van een vluchtende crimineel doodschoot. Dit is niet het geval, de bijrijder is gewond geraakt na het schot maar niet overleden.

(Tekst gaat verder onder de foto)

'Nieuwe Revu verspreidt fakenews' (Foto: FOK!)
'Nieuwe Revu verspreidt fakenews' (Foto: FOK!)

Bij het verhaal, dat letterlijk de pagina’s uit het boek zijn en daarom juist is beschreven, staan verschillende foto’s afgedrukt. Twee foto’s tonen een personenauto en een lichaam dat onder een blauw laken ligt. Deze foto’s zijn gemaakt na een dodelijke schietpartij bij de coffeeshop in Heerlen in 2012, en niet bij het incident waarbij Ronald V. heeft geschoten. Het betreffen dus foto’s van een andere zaak, waarbij wel een persoon is overleden.

De politie betreurt dat deze berichtgeving onjuist in het magazine is gekomen, en heeft via de hoofdredactie verzocht een rectificatie uit te brengen. Dit doen ze in de volgende editie van de Nieuwe Revu. Omdat het artikel al gedrukt is en in de winkel ligt, is dit in de huidige uitgave niet meer aan te passen.

'Nieuwe Revu verspreidt fakenews' (Foto: FOK!)
'Nieuwe Revu verspreidt fakenews' (Foto: FOK!)

Schansspringer Kraft slaat terug in RAW Air met winst in Lillehammer

Schansspringer Stefan Kraft heeft de World Cup-wedstrijd in Lillehammer gewonnen, tevens de vijfde wedstrijd die meetelt voor het RAW Air-klassement, waarin tien dagen achter elkaar gesprongen wordt. In het Noorse Lillehammer was de Oostenrijker een klasse apart op de olympische schans van 1994.

Kraft ging na één ronde al aan de leiding en had een prima voorsprong te pakken op de Noorse RAW Air-leider Robert Johansson. De snor wist die tweede plek overtuigend vast te houden, maar zag wel dat Kraft in de finaleronde nog eens een flinke extra marge pakte. De Oostenrijker is in het klassement zo genaderd tot op dertien punten, ongeveer het aantal waarmee hij in Lillehammer de zege pakte.

De derde plek op de Noorse schans was er voor World Cup-leider Ryoyu Kobayashi uit Japan, die in het RAW Air-klassement in principe nog de enige ietwat serieuze uitdager van Johansson en Kraft is. Johann André Forfang staat daar op plek vier, maar zal moeten hopen op ernstig falen van de mannen boven hem.

Bij de vrouwen was Maren Lundby weer eens de beste, hoewel het verschil met nummer twee Katharina Althaus niet al te groot was. Eva Pinkelnig uit Oostenrijk pakte op enige afstand de derde plek. Lundby staat in RAW Air ruim bovenaan, met alleen de Duitse Althaus nog min of meer in haar kielzog.

Nepnieuws in Urks incident geslopen

Het Algemeen Dagblad en De Stentor hebben een rectificatie geplaatst. De video waarin ‘Geertje Wilders’ werd geroepen was niet gemaakt op Urk maar vijf jaar geleden bij de AZC rel in Geldermalsen. Over hoe de vijf jaar oude beelden in de Urkse video zijn beland wordt verder niet uitgeweid. De betreffende video is inmiddels vervangen.

Rectificatie – In de video bij dit artikel hebben in eerste instantie abusievelijk beelden gestaan die niets met het geweldsincident in Urk van doen hadden. De beelden blijken vijf jaar geleden gemaakt te zijn in Geldermalsen. Onze redactie heeft deze fout zo snel mogelijk hersteld. In de foutieve beelden werden kreten geuit waarin Geert Wilders werd aangehaald. Hoewel deze beelden niet uit Urk kwamen, verklaart de belaagde familie wel dat soortgelijke kreten ook bij hun huis zijn gescandeerd.

De belaagde Marokkanen laten weten dat er wel degelijk ‘Geertje Wilders’ is geroepen door de Urker jongeren. Dat is wel apart want die jongeren stemmen hoofdzakelijk volgens traditie Christen Unie en Staatkundig Gereformeerde Partij en geen PVV.

NVWA: meergranenproducten bij Aldi moeten eerlijker

Supermarkten en fabrikanten moeten op de verpakking van meergranenproducten gaan vermelden hoeveel van de verschillende granen er daadwerkelijk in zitten. ‘Sjoemelaars‘ die aan hun tarwebrood, -cracker of -beschuit slechts enkele korreltjes andere granen toevoegen en het dan als ‘meergranen’-product duurder verkopen, vallen zo sneller door de mand. Als laatste grote supermarkt zullen nu ook op de meergranenproducten bij de Aldi de granengehaltes moeten worden vermeld. Dit heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bepaald na een handhavingsverzoek van foodwatch.

Foodwatch kwam in actie nadat ze constateerde dat er soms letterlijk minder dan een snufje zout aan andere granen dan het hoofdgraan tarwe in meergranenproducten zit. Albert Heijn, Jumbo en Plus gaven eerder al op verzoek van foodwatch aan de hoeveelheden van de granen te gaan vermelden op de verpakking; het zogenaamde ‘kwidden’. Later volgde ook Lidl. Omdat Aldi weigerde dit ook te doen terwijl de wet dit wel vereist, diende foodwatch een handhavingsverzoek in bij de NVWA.

Die liet weten: “De NVWA deelt het standpunt van foodwatch dat het percentage van de granen in het meergranen pannenkoekenmeel gekwid moet worden. De NVWA heeft dit aan ALDI doorgegeven, en ALDI heeft aangegeven dat ze hieraan gehoor geven en het etiket zullen gaan aanpassen.” Aanvullend beloven verschillende supermarkten en fabrikanten, waaronder Albert Heijn, Bolletje en Dr. Oetker, minimaal 10% andere granen dan het hoofdgraan tarwe in hun producten te zullen stoppen.

Wetgeving schiet tekort
'Meergranen' is geen wettelijk beschermde term en mag zodoende vrij gebruikt worden door fabrikanten. Er moeten natuurlijk wel meerdere granen in een meergranenproduct zitten maar de hoeveelheden ervan zijn onbepaald. Dat maakt het erg aantrekkelijk voor fabrikanten om een extra graantje winst mee te pikken bij de interesse van de consument in deze producten: Je hoeft maar een korreltje duurdere granen naast de tarwe in het product te doen om je product ‘meergranen’ te mogen noemen. Maar de meergranenproducten worden meestal wel aanzienlijk duurder verkocht.

Mogelijk wordt voor brood binnenkort een wettelijke definitie van meergranenbrood van kracht door aanpassing van het Warenwetbesluit meel en brood: meergranenbrood moet dan minimaal uit 3 granen gaan bestaan, met minstens 10% andere granen dan het hoofdgraan (meestal tarwe). Dat is nog steeds heel weinig maar voor andere meergranenproducten als beschuit, crackers, toast en pannenkoeken zijn hierover in het geheel geen wettelijke plannen. Een aantal fabrikanten, waaronder AH, dr. Oetker en Bolletje, hebben foodwatch toegezegd een minimum percentage van 10% te gaan hanteren of doen dit reeds.

Dat in meergranenproducten regelmatig amper andere granen zitten dan het hoofdgraan tarwe, vindt foodwatch al misleidend. Daarbovenop komt echter dat de fabrikanten dit verzwijgen door vaak niet te ‘kwidden’ (kwantitatieve ingrediënten declaratie): vermelden van het percentage van de ingrediënten in de ingrediëntenlijst. Zo moet bijvoorbeeld bij een aardbeidrank het percentage aardbei worden vermeld. Dit kwidden is Europees wettelijk verplicht voor ingrediënten die in de naam voorkomen, daarmee geassocieerd worden of van wezenlijk belang zijn om het product te karakteriseren, zo bevestigt ook de NVWA.

De granen in meergranenproducten zijn karakteristiek en zijn ook direct verbonden aan de naam. Producenten zijn daarom verplicht deze te kwidden. Een aantal fabrikanten ontkenden dit. Met het handhavingsverzoek bij de NVWA heeft foodwatch nu duidelijkheid geschapen over de wetsuitleg. Fabrikanten zullen zich nu aan de regels moeten houden door de informatie over de graanpercentages aan consumenten te verstrekken. Als de NVWA niet optreedt, kan foodwatch verder procederen.

Marktonderzoek
Foodwatch onderzocht eind 2018 de meergranenproducten van de 5 grootste supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus. De producten werden geselecteerd als ‘meergranen’ in de benaming stond. Dit leidde tot een totaal van ruim 150 meergranenproducten. Bij een meerderheid hiervan waren de afzonderlijke granen niet (allemaal) gekwid, zoals bij de meeste meergranenproducten bij de Aldi.

NVWA: meergranenproducten bij Aldi moeten eerlijker (Foto: foodwatch)
NVWA: meergranenproducten bij Aldi moeten eerlijker (Foto: foodwatch)

Sein op groen voor spoorlijn Veendam-Stadskanaal

De plannen om het huidige spoor tussen Veendam en Stadskanaal aan te passen zijn klaar. Dit houdt in dat het spoor in 2024 geschikt wordt voor de personentreinen van Arriva. Hiermee verbetert de bereikbaarheid en leefbaarheid van Zuidoost-Groningen. Het huidige spoor is de langste museumspoorlijn van Nederland en wordt nu alleen gebruikt voor ritten van de (historische) treinen van de Stichting Stadskanaal Rail (STAR).

Voor het verbeteren van de bereikbaarheid, leefbaarheid en sociaal economische ontwikkeling van onze regio is er behoefte om de bestaande spoorlijn tussen Veendam en Stadskanaal aan te passen voor het personenvervoer. Hierdoor ontstaat een spoorverbinding tussen Stadskanaal en de stad Groningen. Voor de grote aanpassingen van het spoor heeft de provincie Groningen een bedrag van € 62,8 miljoen beschikbaar gesteld. Volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven "Draagt een spoorverbinding voor reizigers tussen Veendam-Stadskanaal bij aan betere bereikbaarheid binnen de regio Groningen. Daarom wil ik 5 miljoen euro bijdragen aan het opzetten van deze verbinding. ProRail kan nu aan de slag, zodat reizigers zo snel mogelijk van deze lijn kunnen profiteren!”

Eerste fase
De spoorlijn Zuidbroek-Veendam is als eerste stap in 2011 al aangepast en is een groot succes. Het aantal reizigers per trein is hoger dan verwacht. Ruim 1.900 reizigers maken op een gemiddelde werkdag gebruik van de trein. Voor Stadskanaal is minimaal hetzelfde aantal te verwachten. Hiermee wordt station Stadskanaal een van de meest gebruikte stations van de provincie Groningen. Het nieuwe OV-station van Stadskanaal komt bij de huidige STAR locatie.

Reistijd
Als straks het spoor tussen Veendam en Stadskanaal ook geschikt is voor personentreinen van Arriva rijdt de stoptrein in 41 minuten van Groningen naar Stadskanaal. Daarbij wordt ook de mogelijkheid voor het laten rijden van een sneltrein op werkdagen naar Emmen nog onderzocht. Fleur Gräper-van Koolwijk: "Deze spoorlijn vormt een belangrijke verbinding in de sociaal economische versterking van deze regio".

Museumspoorlijn
In de zomer en bij speciale evenementen rijdt de STAR met de stoomtrein tussen Stadskanaal en Veendam. Met de STAR zijn afspraken gemaakt, zodat na de aanpassingen aan het spoor de stoomtreinen ook kunnen blijven rijden tussen Stadskanaal en Veendam.

Samenwerking
Door de nauwe samenwerking tussen de provincie Groningen, de STAR, het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, de gemeenten Veendam en Stadskanaal, Arriva en ProRail konden STAR en provincie vandaag de overeenkomst tekenen.

KNVB verplaatst acht wedstrijden voor kwartfinale Ajax in Champions League

Maar liefst acht wedstrijden in de Eredivisie krijgen een nieuwe datum of een nieuwe aanvangstijd en dat allemaal om Ajax een optimale voorbereiding te geven voor de kwartfinale van de Champions League.

Ajax speelt in die kwartfinale twee wedstrijden, één in de eigen Johan Cruijff Arena en één uitwedstrijd. Tegen welke club is nog niet bekend, dat zal de loting aanstaande vrijdag uitwijzen. Wel is zeker dat Ajax speelt op 9 of 10 april en ook weer op 16 of 17 april.

Verplaatsingen van wedstrijden
De KNVB heeft daarom bepaald dat wedstrijden in de 29e en 30e speelronde verschoven worden. Willem II - Ajax van 6 april gaat naar 18.30 uur. FC Groningen - Excelsior gaat op diezelfde dag naar 19.45 uur.

Ajax - Excelsior van 14 april wordt een dag eerder gespeeld om 18.30 uur. Willem II - PEC Zwolle verschuift in omgekeerde richting en wordt op 14 april om 14.30 uur gespeeld. Feyenoord - Heracles gaat op 13 april naar 20.45 uur, net als de Limburgse 'derby' Fortuna - VVV. Tot slot wordt FC Utrecht - Vitesse op 14 april verplaatst naar 16.45 uur.

Vanavond wordt die eerder verplaatste wedstrijd afgewerkt. Ajax speelt in de Arena tegen PEC Zwolle. Die club was het niet eens met de verplaatsing, maar legde zich uiteindelijk bij de beslissing van de KNVB neer.

Tijdelijke regeling KID-behandelingen

Zorgverzekeraars zullen dit jaar kunstmatige inseminatie met behulp van een donor (KID-behandelingen) tijdelijk blijven vergoeden, voor de situaties waarbij een medische indicatie ontbreekt. De overgangsregeling geldt niet alleen voor lesbische paren en alleengaande vrouwen die nu al in een KID-traject zitten, maar ook voor vrouwen die later dit jaar met de behandeling starten. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) heeft hierover afspraken gemaakt met de zorgverzekeraars, zo meldt de minister in een eerste reactie op schriftelijke vragen van D66.

Lees ook: Lesbisch koppel heeft kwakkie van Bruins toch niet nodig

Recent zijn er vragen ontstaan over de vergoeding van KID-behandelingen voor lesbische paren en alleengaande vrouwen. Daarop hebben het Zorginstituut en de minister opgehelderd dat deze behandelingen zonder medische indicatie niet tot het basispakket van de zorgverzekering behoren.

Minister Bruins: “Ik begrijp de zorgen. Er is onduidelijkheid ontstaan over de vergoedingen van kunstmatige inseminatie met behulp van een donor. Dat vind ik onwenselijk. Om deze reden heb ik de zorgverzekeraars gevraagd om gedurende 2019 de behandelingen te blijven vergoeden voor vrouwen die nu reeds in een dergelijk traject zitten en vrouwen die zich dit jaar nog voor een dergelijk traject melden. Om op korte termijn duidelijkheid te creëren voor patiënten en behandelaars hebben de zorgverzekeraars hun bereidheid uitgesproken om dit te doen. Dat is mooi nieuws; patiënten en behandelaars verkeren daarmee niet langer in onzekerheid. Ik ben de zorgverzekeraars erkentelijk voor deze stap.’’

De eventuele financiering van KID-behandelingen na 2019 komt later dit jaar terug op de agenda. Minister Bruins schrijft de Tweede Kamer dat dit wordt meegenomen in de kabinetsreactie op het rapport van de Commissie Herijking Ouderschap, die uiterlijk rond de zomer verschijnt.

Tijdelijke regeling KID-behandelingen (Foto ter illustratie: Pixabay)
Tijdelijke regeling KID-behandelingen (Foto ter illustratie: Pixabay)

MagallŠn vergeleken met 'logge olifant' van PSV: "Hij moet wel kans krijgen"

Door blessures van Frenkie de Jong en Hakim Ziyech moet Ajax schuiven met de opstelling en dat betekent mogelijk een kans voor Lisandro Magallán. Ajax betaalde Boca Juniors begin dit jaar negen miljoen euro voor de centrale verdediger, maar de Argentijn is er bij zijn nieuwe werkgever nog niet in geslaagd om een basisplaats te veroveren. De stopper kwam vooralsnog eenmaal in actie namens Ajax in de Eredivisie en speelde ook tegen sc Heerenveen in de TOTO KNVB Beker, al moest hij vanwege blessureleed ook even pas op de plaats maken.

Piet de Visser kent de 25-jarige verdediger van zijn scoutingswerkzaamheden in Zuid-Amerika en hij vraagt zich af of Magallán wel in het spel dat Ajax wil spelen past: "Magallán is een heel sterke verdediger, maar hij zal echt een tandje beter moeten worden aan de bal. Dat wordt bij Ajax wel van hem gevraagd. Maar goed, dat is mogelijk, hè?", begint hij in gesprek met De Telegraaf.

De Visser ziet echter overeenkomsten met Alex, de centrale verdediger die hij vijftien jaar geleden via een huurconstructie met Chelsea bij PSV wist te krijgen: "Toen ik Alex in 2004 naar PSV bracht, zeiden ze na een paar trainingen: 'Piet wat heb je nou gedaan, man? Wat een logge olifant!' Maar na drie maanden was hij de beste speler van PSV."

De Braziliaan groeide uiteindelijk uit tot een steunpilaar in Eindhoven en speelde 116 wedstrijden voor de huidige koploper van de Eredivisie. In zijn drie seizoenen in Nederland won hij bovendien drie landstitels en de KNVB Beker en De Visser sluit niet uit dat Magallán een vergelijkbare ontwikkeling door gaat maken: "Ik ben er nog niet van overtuigd, maar ze moeten hem bij Ajax wel even de kans geven."

Go Ahead-fan verkoopt creatieve anti-Twente sjaals

Nick Beumer is groot fan van Go Ahead. En aangezien die club traditioneel nogal een hekel heeft aan FC Twente heeft hij een mooi sjaaltje gemaakt. 

Op de sjaal valt te lezen ‘110% anti-Twente’ op de andere kant staat de al even poëtische tekst ‘jullie hadden niet meer mogen bestaan’. De sjaaltjes worden voor 15 euro verkocht aan andere diehard fans die liever bezig zijn met de tegenstander.

Bovendien vraagt uw redacteur zich af of er ook een steen bij de sjaaltjes wordt geleverd. 

Van Gerwen al drie partijen niet gewonnen, evenaring negatief persoonlijk record dichtbij

Michael van Gerwen heeft zijn laatste drie partijen op televisietoernooien niet gewonnen. Indien hij donderdagavond tijdens de Premier League-wedstrijd tegen Gerwyn Price opnieuw verliest dan evenaart de nummer 1 van de wereld zijn negatieve record.

Dat persoonlijk record stamt uit 2011, toen verloor de Brabander vier partijen achter elkaar. Overigens verloor Van Gerwen in de afgelopen dertien partijen nog nooit van Price.

Ondanks dertien verliespartijen is de Welshman positief: “Het is duidelijk dat Michael de nummer 1 van de wereld is en de regerend wereldkampioen, maar ik weet dat ik hem goed partij kan geven. Ik ben ervan overtuigd dat ik hem kan verslaan. Elke keer in het verleden toen ik tegen Michael speelde, dacht ik: kan ik het doen? Nu ben ik in een positie dat ik weet dat ik dat kan.”

Programma speelronde zes Premier League
Nathan Aspinall - Michael Smith
James Wade - Mensur Suljovic
Rob Cross - Raymond van Barneveld
Gerwyn Price - Michael van Gerwen
Peter Wright - Daryl Gurney

De grootste uitslagen ooit in de Champions League

Het Manchester City van Pep Guardiola veegde dinsdag de vloer aan met Schalke 04. Is die 7-0 overwinning de grootste ooit in de Champions League? In de heenwedstrijd won City al met 2-3 en in eigen huis ging het al helemaal hard voor de Engelse kampioen. Goals van Sergio Agüero (2x), Leroy Sane, Raheem Sterling, Bernardo Silva, Phil Foden en Gabriel Jesus zorgden voor een opperbeste stemming op de tribunes en een gedeeld record in de Champions League.

Nooit eerder werd een grotere score neergezet in de knock-outfase van de Champions League, al is de score ook weer niet uniek. Goal zet de grootste uitslagen per ronde op een rijtje. De voorrondes worden hierbij buiten beschouwing gelaten en ook wedstrijden van vóór 1992 (toen het toernooi nog de naam Europa Cup 1 droeg) tellen niet mee.

Grootste uitslag in de groepsfase:
8-0: Liverpool - Besiktas (06/11/2007, vierde speeldag)
8-0: Real Madrid - Malmö (08/12/2015, zesde speeldag)

Grootste uitslag in een achtste finale:
7-0: Bayern München - FC Basel (13/03/2012, returnwedstrijd)
7-0: Bayern München - Shakhtar Donetsk (11/03/2015, returnwedstrijd)
7-0: Manchester City - Schalke 04 (12/03/2019, returnwedstrijd)

Grootste uitslag in een kwartfinale:
7-1: Manchester United - Roma (10/04/2007, returnwedstrijd)

Grootste uitslag in een halve finale:
4-0: Bayern München - Barcelona (23/04/13, heenwedstrijd)
0-4: Bayern München - Real Madrid (29/04/14, heenwedstrijd)

Grootste uitslag in een finale:
4-0: AC Milan - Barcelona (18/05/1994, Athene)

Onverzekerde verwardiŽrs hebben recht op medische zorg

Vanaf deze maand hebben personen zonder zorgverzekering recht op de noodzakelijke medische zorg, ook als het niet spoedeisend is. Het gaat vaak om personen met verward gedrag. Bij hen is het vaak moeilijk om de benodigde gegevens te krijgen en te achterhalen of ze verzekerd of verzekeringsplichtig zijn. Daarom heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid en Welzijn) de harde eis van een verzekeringsplicht geschrapt zodat ze wel de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.

In actie na noodoproep Straatdokters Nederland
Blokhuis heeft de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden aangepast na een noodoproep van de Straatdokters Nederland eind vorig jaar. Zij constateerden dat personen met verward gedrag en ook dak- en thuislozen, waaronder veel jongeren, op hun meest kwetsbare momenten verstoken blijven van zorg, of dat het vaak lang duurt voordat de nodige stappen worden gezet. Daar moet met deze nieuwe regeling een eind aan komen.

Mensen niet in de kou laten staan
Blokhuis: “In een welvarend land als Nederland kan het niet zo zijn dat we mensen zo in de kou laten staan, zeker niet op hun zwakste momenten. Ik ben heel blij dat ik deze groep nu meer zekerheid kan bieden en trots op de Straatdokters die deze groep niet los heeft gelaten met een dringende oproep aan de politiek om dit op te lossen. De eerste belangrijke stap is gezet.”

Voorlichting over nieuwe regeling voor zorgprofessionals
Een van de punten waar nog verbetering mogelijk is, is de bekendheid met deze regeling. Ook de oude regeling, die er in voorzag dat deze groep onverzekerden alleen recht had op spoedeisende hulp, was niet heel bekend. Daar komt deze uitbreiding nog bij. Informatie over de regeling staat op de website van het CAK en vorige week zijn alle Nederlandse zorgaanbieders schriftelijk geïnformeerd. Daarnaast gaat een groep voorlichters speciaal op pad met als doel de ziekenhuizen, ggz instellingen, huisartsen, verpleegkundigen en specialisten te praten. Het gaat dan ook om mensen die werken in financiële en administratieve functies.

Met terugwerkende kracht tot maart 2018
De schatting is dat het om circa 6.250 onverzekerde mensen gaat. Met de regeling is in 2019 4,8 miljoen euro gemoeid. De regeling geldt bovendien met terugwerkende kracht tot 1 maart 2018. De oorspronkelijke Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden, bedoeld ter ondersteuning van de aanpak van personen met verward gedrag, stamt uit maart 2017. Deze was beperkt tot spoedeisende zorg.

Uitzondering
Er is één uitzondering: voor illegalen en onverzekerbare vreemdelingen is er een afzonderlijke financieringsregeling in artikel 122a van de Zorgverzekeringswet. Voor deze groep mag er geen gebruik gemaakt worden van de Subsidieregeling.

Ten Hag moet belangrijk tweetal missen in wedstrijd tegen PEC

Ajax gaat woensdagavond proberen in het spoor te blijven van koploper PSV als men het opneemt tegen PEC Zwolle in de Johan Cruijff ArenA. Trainer Erik ten Hag moet het tegen de Blauwvingers stellen zonder Frenkie de Jong en Hakim Ziyech, zo meldt Voetbal International, aangezien het duo geblesseerd is.

De historische week tegen Real Madrid (1-4 zege), waardoor Ajax doorstootte in de Champions League, laat dus zijn sporen na, zo klinkt het. Volgens het weekblad heeft Ziyech last van zijn kuit, terwijl De Jong niet is hersteld van een liesblessure. De Telegraaf meldt dat De Jong inderdaad niet van de partij zal zijn tegen PEC Zwolle, maar dat Ziyech nog een 'groot vraagteken' is. De Jong werd zondag bij het duel met Fortuna Sittard (4-0) in de rust gewisseld vanwege liesklachten.

Het dagblad schrijft dat het de vraag is of Ten Hag risico's gaat nemen met Ziyech, aangezien zondag het uitduel met AZ, de huidige nummer vier van de Eredivisie, op het programma staat. Het duel met de Alkmaarders lijkt haalbaar voor de Marokkaans international, mits de blessure niet verergert. Zakaria Labyad zou volgens De Telegraafde logische vervanger zijn voor Ziyech.

"Een andere optie is dat Noussair Mazraoui het middenveld versterkt en diens positie rechts achterin wordt ingenomen door Joël Veltman of Rasmus Kristensen", aldus de krant. Ajax staat momenteel vijf punten achter op PSV, dat dus een duel meer heeft gespeeld. Op zondag 31 maart treffen de twee topclubs elkaar in de Johan Cruijff ArenA.

Star Wars-fan maakt Episode 1 Racer remake in UE4

Een creatieve Star Wars-liefhebber heeft met behulp van de krachtige game-engine Unreal Engine 4 een soort make-over gemaakt van de racegame Star Wars: Episode 1 Racer. Het betreft puur een hobbyprojectje van iemand die naar eigen zeggen net begonnen is met programmeren in UE4, maar het resultaat mag er alvast zijn.

Star Wars: Episode 1 Racer kwam in 1999 uit op een boel platforms, waaronder pc, Nintendo 64 en Dreamcast. De racegame, gebaseerd op de fameuze podracer-scenes uit de film, kon rekenen op veel liefde van fans en sleepte zelfs enkele nominaties in de wacht voor racegame van het jaar. 

De demo kampt nog met de nodige animatie- en optimalisatie-issues, maar is speelbaar. De demo is beschikbaar op Google Drive, al schijnen er nogal wat problemen te zijn met het binnenhalen. Check daarvoor eventueel de commentaren bij de bron. De kans is overigens groot dat binnen afzienbare tijd Disney een eind maakt aan de (beschikbaarheid van de) demo middels een cease & desist-procedure, zoals dat in het verleden al vaker gebeurde bij Star Wars-fanprojectjes.

Steeds minder recyclebaar plastic afval naar China

In 2018 was het aandeel van China in de Nederlandse export van recyclebaar plastic afval 2,7 procent. In 2010 ging nog bijna de helft van het plastic afval van bedrijven en huishoudens met een buitenlandse bestemming naar China. Dit meldt het CBS op basis van recent onderzoek naar afvalstromen binnen de internationale handel. Dit bericht gaat alleen over recyclebaar afval. Er gaat ook ander afval de grens over, zoals mineraal afval en afval uit de voedingsmiddelenindustrie. Die afvalstromen zijn niet in dit onderzoek meegenomen.

Het recyclebare plastic afval dat in 2018 naar buitenlandse afnemers is uitgevoerd bedroeg 361 duizend ton, 6 procent minder dan in 2017. Na 2015 is de export van dit soort afval elk jaar afgenomen. Het grootste deel van het plastic afval wordt overigens in eigen land hergebruikt. In 2016 werd circa 58 procent (683 duizend ton) van het recyclebare plastic afval aangeboden aan Nederlandse afvalverwerkers.

Minder afvalplastic naar China, meer naar Duitsland
Ruim driekwart van het plastic afval had in 2018 een Europese bestemming. Duitsland was de belangrijkste bestemming van het plastic afval en had de grootste toename vergeleken met 2010. Naar andere Aziatische landen als Indonesië en Vietnam werd in 2018 juist meer plastic afval geëxporteerd dan in 2010.

China (in dit bericht inclusief Hongkong) is vorig jaar een campagne gestart tegen milieubelastend afval en informeerde de World Trade Organization daarover al medio 2017. Dit importverbod betreft 24 afvalsoorten waaronder autobanden, textiel, kunststof en glas. Ook de Chinese import van recyclebaar metaal en papier is tussen 2010 en 2018 met respectievelijk 73 procent en 58 procent verminderd.

Export metaal- en textielafval niet verminderd
In 2018 was de export van de meeste typen afval lager dan in 2010. Dat geldt niet voor textiel- en metaalafval. In 2018 exporteerde Nederland 6 847 duizend ton recyclebare afvallen van metaal. Dat is 3 procent meer dan in 2010. In dezelfde periode nam de export van papierafval en plasticafval met respectievelijk 25 procent en 11 procent af.

Uitvoerprijs textielafval het hoogst
Textielafval brengt bij export het meeste op. In 2018 leverde de uitvoer van recyclebaar textiel 83 eurocent per kilogram op. De exportprijs van metaalafval was 60 eurocent per kilogram, die van recyclebaar plastic 40 eurocent.

Steeds minder recyclebaar plastic afval naar China (Foto: Pixabay)
Steeds minder recyclebaar plastic afval naar China (Foto: Pixabay)

Onderzoekers: 'zet wijkagent in voor rookvrij schoolterrein'

In 2020 moeten terreinen van basisscholen, middelbare scholen, mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten per 1 augustus rookvrij zijn. Eind 2018 had 80% van de basisscholen, 62% van de middelbare scholen en 14% van de mbo-instellingen een geheel rookvrij schoolterrein. Voor het het primair onderwijs is de situatie vergelijkbaar met eerdere metingen, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Mulier Instituut in opdracht van het Trimbos Instituut. 

Bij het voortgezet onderwijs en het mbo is een toename in het aantal geheel rookvrije scholen zichtbaar (in 2015 respectievelijk 53% en 6%). In het mbo zijn de meeste instellingen gedeeltelijk rookvrij (80%), net als in 2015 en 2016. Minister Paul Blokhuis: "Ondanks de lichte verbetering wordt de doelstelling om alle schoolterreinen rookvrij te krijgen nog niet gehaald. Dit is teleurstellend. Om deze doelstelling te realiseren zijn aanvullende maatregelen nodig. Op dit moment wordt gewerkt aan een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarmee regels worden gesteld over het rookverbod op terreinen van onderwijsinstellingen."

In 2016 is een amendement op de Tabaks- en rookwarenwet aangenomen waaruit volgt dat in 2020 bij AMvB regels gesteld worden over het instellen, aanduiden en handhaven van een rookverbod op terreinen van onderwijsinstellingen. Aanvullend is in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat vanaf 2020 de terreinen van de scholen en instellingen verplicht rookvrij zijn. De NVWA houdt toezicht op het instellen, aanduiden en handhaven van rookverboden en zal deze rol ook gaan vervullen bij het rookverbod voor de terreinen van onderwijsinstellingen aldus de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer

Onderzoek
Het Mulier Instituut doet in haar onderzoek een aantal bijzondere voorstellen om het antirookbeleid te handhaven. Zo zouden op scholen waarbij het terrein geen eigendom van de school zelf is de gemeente erbij betrokken moeten worden om het terrein ook buiten schooltijden rookvrij te houden. Om te controleren of de regels wel worden nageleefd kunnen de wijkagent of toezichthouders worden ingezet. Ook zeggen veel scholen in het onderzoek bang te zijn dat leerlingen en personeelsleden bij een verbod buiten het schoolterrein gaan roken en hierdoor overlast in de buurt zullen veroorzaken.

Uit de interviews bleek dat scholen liever gedeeltelijk rookvrij zijn, omdat zij de leerlingen dan in beeld houden en veiligheid kunnen garanderen, ook in de verantwoording naar ouders. De onderzoekers: "Door ook veiligheid en handhaving om het schoolterrein heen te garanderen, is samenwerking met stakeholders belangrijk. De gemeente kan beslissen een rookvrije buurt te creëren of in overleg met de buurtbewoners een rookplek te creëren. Een wijkagent kan de veiligheid in de buurt in de gaten houden en eventuele overlast van leerlingen tegen te gaan."

Onderzoekers: 'zet wijkagent in voor rookvrij schoolterrein' (Foto ter illustratie: Pixabay)
Onderzoekers: 'zet wijkagent in voor rookvrij schoolterrein' (Foto ter illustratie: Pixabay)

Meer meldingen mogelijke leveringsproblemen medicijnen

Het aantal meldingen van mogelijke leveringsproblemen voor medicijnen is in 2018 gestegen. In 2017 waren er 536 meldingen, afgelopen jaar 1.390. Deze gaan over ongeveer 1.000 verschillende medicijnen. Dit blijkt uit de jaarrapportage 2018 van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en –defecten. Daarin werken medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) samen. De stijging komt vooral doordat bedrijven beter bekend zijn met het Meldpunt. Maar ook nemen medicijntekorten toe.

Een melding betekent niet dat er echt een tekort is of komt. Bedrijven wordt gevraagd zo vroeg mogelijk een eventueel medicijntekort door te geven. Alleen dan kan op tijd gezocht worden naar oplossingen. In 2018 is voor bijna alle tekorten een oplossing voor de patiënt gevonden. Denk dan aan behandeling met een ander medicijn, hetzelfde medicijn met een andere sterkte of een medicijn uit een ander land.

Meest voorkomende oorzaak
De meest voorkomende oorzaak van gemelde leveringsproblemen was in 2018 een vertraging in de productie van een medicijn (52%). Leveringsproblemen door een toegenomen vraag wordt regelmatig gemeld (16%). Dit ontstaat vaak door een tekort aan een vergelijkbaar middel van een andere fabrikant. Daarnaast spelen problemen met planning en distributie een rol (14%). Bij 2% van de meldingen zijn bedrijfseconomische redenen oorzaak voor leveringsproblemen.

‘Het is heel vervelend voor patiënten, dokters en apothekers als er een leveringsprobleem van een medicijn is’, vinden CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer en IGJ-hoofdinspecteur dr. Marina Eckenhausen. ‘Bij elke melding kijken we wat dit voor patiënten betekent, of er een tekort kan ontstaan en zo ja, hoe we een tekort kunnen voorkomen of oplossen. Gelukkig weten bedrijven het Meldpunt steeds beter te vinden en melden ze ook voordat er een werkelijk tekort ontstaat.’

Oplossingen medicijntekorten
Bij ieder mogelijk tekort schat het Meldpunt geneesmiddelentekorten- en defecten in wat het effect is voor patiënten. Gaat het bijvoorbeeld om een medicijn voor een levensbedreigende aandoening? Of geeft het overstappen op een ander middel grote problemen bij patiënten? Dan gaan CBG en de IGJ na of er voldoende alternatieven beschikbaar zijn in Nederland om een tekort te voorkomen. Waar mogelijk, wordt bedrijven gevraagd om extra medicijnen te leveren om zo het tekort op te vangen.

Zijn er geen of onvoldoende alternatieven? Dan kan het medicijn mogelijk uit het buitenland worden gehaald. Voor het vinden van oplossingen werkt het Meldpunt samen met het bedrijf dat het medicijn op de markt brengt en de Werkgroep Geneesmiddelentekorten. Daarin zitten o.a. apothekers, artsen, patiëntenverenigingen, farmaceutische bedrijven, groothandels, zorgverzekeraars en VWS.

Meer meldingen mogelijke leveringsproblemen medicijnen (Foto: Pixabay)
Meer meldingen mogelijke leveringsproblemen medicijnen (Foto: Pixabay)

Amsterdamse gemeenteraad wil vandaag nog spreken over terreurschool

Alle partijen in de gemeenteraad willen vandaag met burgemeester Halsema in gesprek over het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum. 

De partijen hebben samen een zogenaamde actualiteit ingediend voor de reeds geplande gemeenteraadsvergadering van vandaag. De partijen willen dat de burgemeester toelichting gaat geven op een brief die zij op 7 maart naar de raad stuurde.

In die brief geeft ze aan signalen ontvangen te hebben van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat er op de school 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie, het Kaukasus Emiraat.

Afgeblazen bijeenkomst
In de dagen daarna ontstond er grote onrust rond de school. Zo hebben de burgemeester en Onderwijs-wethouder Marjolein Moorman aangegeven dat ze willen dat het bestuur van de school opstapt. De onrust culmineerde dinsdagavond in een afgeblazen informatiebijeenkomst voor belangstellenden, georganiseerd door de gemeente.

Door een verkeerde inschatting bleek de zaal waar de bijeenkomst gehouden werd veel te klein. De enorme toestroom zorgde voor chaotische taferelen, zo werden mensen op een gegeven moment opgeroepen om te vertrekken. De bijeenkomst werd daarop afgeblazen. De burgemeester vertelde na afloop 'verbaasd' te zijn over de grote belangstelling voor de avond. De gemeente heeft besloten vanavond een nieuwe poging te gaan doen.

'Onze school afpakken'
Ouders vertelden na afloop woedend te zijn over de gang van zaken. Zo sprak een ouder voor de camera van AT5: 'Je gaat niet onze school afpakken of onze kinderen beschuldigen van terrorisme. Als je dat doet, zonder bewijzen en zonder feiten, dan moet onze burgemeester eigenlijk opstappen. Want dat is zeker geen verantwoord gedrag.'

De gemeenteraad wil vanmiddag vragen kunnen stellen aan burgemeester Halsema. Ook verwachten zij een toelichting van de burgemeester 'gezien de ernst van de zaak'. De raadsvergadering begint om 13.00 uur.

 
 

Farmaceutische grondstoffengroothandel verdacht van corruptie

De FIOD heeft op 12 maart een woning en twee bedrijfspanden in de provincie Zuid-Holland doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijke onderzoek naar corruptie. Er is beslag gelegd op administratie en contant geld.

Het vermoeden bestaat dat een Nederlandse groothandel in farmaceutische grondstoffen heeft meegewerkt aan corruptie via zogenoemde “overpricing”. De groothandel wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping en valsheid in geschrift. Het onderzoek is gestart na een melding van een accountant bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Bij overpricing vraagt de koper van producten of de leverancier een factuur kan opmaken voor een hoger bedrag dan de afgesproken prijs. De leverancier ontvangt het totale, hogere bedrag van de koper. Het verschil tussen de afgesproken prijs en de (hogere) gefactureerde prijs, moet de leverancier compenseren met een creditfactuur.

Het gecrediteerde en terug te betalen bedrag betaalt de leverancier niet terug aan de koper van de producten. De leverancier maakt het bedrag over op het rekeningnummer van een derde (veelal in een ander land) die zichzelf hiermee verrijkt. De leverancier werkt mee aan deze constructie om zijn klant te verkrijgen of te behouden. Op deze manier faciliteert de leverancier fraude en corruptie en pleegt hij valsheid in geschrift. Dat is strafbaar, aldus de FIOD. 

Minister Slob vindt uitsluiting onacceptabel

Minister Slob (Onderwijs) vindt het onacceptabel dat leerlingen worden uitgesloten van onderwijsprogramma’s als de vrijwillige ouderbijdrage niet betaald wordt. De minister verschilt hierin van mening met de VO-raad, die vindt dat er een uitzondering moet zijn voor tweetalig onderwijs, topsportprogramma’s of een Technasium.

“Iedere leerling verdient gelijke kansen,” licht minister Slob toe. “Een leerling moet het onderwijs krijgen dat het best bij hem of haar past, ongeacht de financiële situatie van de ouders.” De gemiddelde kosten voor tweetalig onderwijs zijn volgens scholen 238 euro in het vmbo, 368 euro in het havo en 388 euro in het vwo.

Een vrijwillige ouderbijdrage is altijd vrijwillig en scholen zijn wettelijk verplicht dit in hun communicatie naar ouders uit te dragen. De werkgeversorganisatie voor primair onderwijs, de PO-raad, heeft dit goed op orde.

Een derde van alle middelbare scholen die tweetalig onderwijs aanbiedt, geeft aan dat een leerling wordt uitgesloten van deelname wanneer ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen. Dit is in lijn met de VO-raad die vindt dat scholen de vrijwillige ouderbijdragen mogen verplichten voor onderwijsprogramma’s. Minister Slob vindt dit onacceptabel en gaat daarom regelen dat leerlingen nooit mogen worden uitgesloten van onderwijs vanwege het niet betalen van een bijdrage.

Minister Slob vindt uitsluiting onacceptabel (Foto ter illustratie: Pixabay)
Minister Slob vindt uitsluiting onacceptabel (Foto ter illustratie: Pixabay)

Gearbox teaset nieuwe Borderlands aankondiging

We wachten inmiddels alweer jaren op Borderlands 3. Het is bekend dat de game in ontwikkeling is, maar daar houdt het ook wel op. Misschien komt daar binnenkort verandering in, want Gearbox teaset een (of meer) aankondinging op 28 maart.

Niet geheel toevallig valt dit samen met hun panel op Pax. Vermoedelijk gaat het om Borderlands 3, door de toevoeging van 'Exit 3' in de teaser. Het zou ook kunnen gaan om de gelekte Borderlands: Game of the Year-port voor huidige consoles. Misschien wel allebei, de tijd zal het ons leren.

Illegale verhuur woningen: lik-op-stuk boete naar 83.000 euro

Gemeenten kunnen bij overtredingen van regels rond onderverhuur van een sociale huurwoning of vakantieverhuur fors hogere boetes opleggen. Daartoe gaat de maximale bestuurlijke boete bij overtreding van lokale verhuurregels van 20.750 euro naar 83.000 euro bij herhaaldelijke overtredingen. Gemeenten krijgen verder de wettelijke bevoegdheid om voor vakantieverhuur via verhuurplatforms een registratieplicht in te stellen. Dit kan indien noodzakelijk worden uitgebreid met een meldplicht en een vergunningplicht.

Dat schrijft minister Ollongren (BZK) vandaag aan de Tweede Kamer. De internetconsultatie van het wetsvoorstel dat de wijzigingen regelt, gaat vrijdag van start. De reactietermijn loopt tot en met 12 april 2019.

De minister wil met het wetsvoorstel voor gemeenten de mogelijkheden verruimen om toeristische verhuur in goede banen te leiden. Zo kan de gemeente aanbieders van vakantieverhuur verplichten om een registratienummer aan te vragen en dit nummer te vermelden bij advertenties op platforms zoals AirBnB. Dit geeft gemeenten meer zicht op de adressen waar verhuur plaatsvindt. Verder kunnen gemeenten een meldplicht en een vergunningplicht invoeren om te sturen op bijvoorbeeld het maximaal aantal verhuurdagen en op de toeristische verhuur in wijken waar de balans tussen wonen en toerisme is verstoord.

Rijk, gemeenten en verhuurplatforms streven gezamenlijk naar een uniform registratiesysteem voor vakantieverhuur. De minister wil in Europees verband bekijken wat daarnaast de mogelijkheden zijn voor rechtstreekse verplichtingen voor verhuurplatforms. Het wetsvoorstel voorziet er in dat gemeenten verhuurplatforms een last onder dwangsom kunnen opleggen als zij verhuurgegevens niet willen vrijgeven.

Minister Ollongren reageert met de voorstellen ook op moties van de Tweede Kamer om woonfraude, zoals illegale onderverhuur van sociale huurwoningen, als een economisch delict aan te merken. Schending van de lokale regels wordt daarmee een strafbaar feit waarmee winsten kunnen worden teruggevorderd. De minister stelt de Kamer voor om overtredingen juist via bestuurlijke boetes te bestraffen. Anders dan bij het strafrecht is hiermee sneller sprake van lik-op-stuk. Bovendien zorgt de verviervoudiging van de maximale boete naar 83.000 euro ervoor dat illegale onderverhuur niet meer lucratief is.

Illegale verhuur woningen: lik-op-stuk boete naar 83.000 euro (Foto: Pixabay)
Illegale verhuur woningen: lik-op-stuk boete naar 83.000 euro (Foto: Pixabay)

Nog een Urker relschopper opgepakt

De politie heeft dinsdagavond rond 19.45 uur een 21-jarige man uit Urk aangehouden. De man is te zien op een filmpje dat rouleert op social media.

Lees ook: 18-jairge opgepakt voor mishandeling Soufyan

Hierin spreekt de man dreigende taal en laat een wapen zien. Het (nep) wapen is aangetroffen en in beslag genomen. De man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Lees ook: 100 Urkse jongereren belagen Marokkaans gezin


Nieuw: Theybies. Genderneutrale babies!

Stel je bent als kind ingedeeld als 'man', maar je bent eigenlijk een niet-binaire transvrouw. Dan onderga je operaties om je piemol weg te laten halen, je doet een hormoonbehandeling en voila, je kunt als niet-binaire transpersoon (want niet-binair = geen man én geen vrouw) je leven voortzetten.

Je kunt dan trouwen met een transpersoon en er nog een transpersoon bij hebben als 'love interest'. Je kind noem je Hazel en omdat het een meisje is gebruik je hem/haar, tot het kind met een jaar of zes aangeeft 'gebruik liever 'zij, hen' want ik ben niet-binair.

Dat respecteer je én je leert er natuurlijk van met je tweede kind, Sparrow. Daarvan houd je angstvallig de biologische kenmerken van je kind geheim en je gaat er vanuit dat het kind niet-binair is tot het kind oud genoeg is - een jaar of zes - om zelf aan te geven dat zij liever hebben dat ze met hem of haar worden aangesproken.

En dan heb je dus geen baby, maar een theyby. Op deze manier hoopt dit gezin een halt toe te roepen aan het systematische misbruik van kinderen door ze in te delen in hun biologische geslacht. Dit kindisme moet absoluut een halt worden toegeroepen. Ow, én je moet natuurlijk de media opzoeken met je verhaal. Vast niet omdat je gewoon aandachtsgeil bent, maar omdat redenen.

Piers Morgan denkt er in ieder geval het zijne van, maar daarmee houdt het niet op. Deze persoon verspreekt zich verderop in een ander interview namelijk zélf gewoon. De theyby blijkt dus alsnog gewoon een baby. Of het een jongen of meisje is houden we nog even geheim. Dat kun je zelf horen in de video

Veel Nederlanders vinden dat SyriŽrs terug naar huis moeten

Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt dat Syriërs die op dit moment in Nederland zijn, geholpen moeten worden om terug te keren naar Syrië. Dat blijkt uit opinieonderzoek van het Rode Kruis. Het Rode Kruis heeft een interactieve documentaire gemaakt over de dilemma’s waar Syrische vluchtelingen mee kampen. De hulporganisatie hoopt zo op meer begrip voor de situatie waar deze vluchtelingen zich in bevinden en wil laten zien dat terugkeren niet altijd makkelijk of mogelijk is. In veel gevallen zelfs nog steeds te gevaarlijk. Humane opvang in Nederland blijft daarom noodzakelijk, aldus het Rode Kruis.

De gevechten zijn afgenomen in Syrië, maar terugkeren is niet gemakkelijk en ook niet altijd verstandig. Het is niet altijd veilig om terug te gaan. Daarnaast komen mensen terug in puinhopen, waar werkelijk niets meer overeind staat. Ook emotioneel is het zwaar, velen zijn vrienden en familie kwijtgeraakt door het conflict. Het Rode Kruis helpt mensen die elkaar kwijt zijn geraakt tijdens de vlucht met contactherstel. Nederlanders geven aan dat zij vinden dat Syriërs geholpen moeten worden om vanuit Nederland terug te keren naar Syrië. Tegelijkertijd zegt 70 procent te denken dat het niet veilig is om terug te keren. Meer dan 60 % is van mening dat vluchtelingen het beste in buurlanden van Syrië opgevangen kunnen worden.

Kennis
Het blijkt dat Nederlanders niet goed op de hoogte zijn wat betreft de situatie in Syrië. 98 procent van de Nederlanders geeft een fout antwoord op de vraag waar de meeste gevluchte Syriërs worden opgevangen. De meeste Syriërs worden namelijk opgevangen in het land zelf. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de Nederlanders denkt dat de meeste Syriërs worden opgevangen in Europa. In totaal zijn er 6,6 miljoen[1] Syriërs in hun eigen land op de vlucht. Zo’n 5,3 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht en velen hebben toevlucht gezocht in landen in de regio van Syrië, zoals Libanon en Turkije. Negentig procent van de Nederlanders weet daarnaast niet in welk jaar het conflict in Syrië gestart is. Deze week is het 8 jaar geleden dat het conflict in het land begon.

Documentaire
Met de interactieve documentaire wil het Rode Kruis meer begrip creëren voor de situatie waarin vluchtelingen leven en wat voor zware keuzes zij moeten maken. In de documentaire kruipt de kijker in de huid van een Syrische vluchteling die naar Turkije is gevlucht. Zijn broer heeft de overtocht naar Europa gemaakt en zijn moeder en zieke vader zijn achtergebleven in Syrië. Tijdens de documentaire maakt de kijker keuzes over de dilemma’s die de man tegenkomt om te overleven. Kies je ervoor om terug te gaan en voor jouw doodzieke vader te zorgen? Of kies je ervoor om geld te verdienen om zo medicijnen te kunnen bekostigen? En zoek je naar je broer die vermist is? De documentaire is te bekijken via deze website. 

Ouder terreurschool: 'Als er geen bewijzen zijn, moet burgemeester opstappen'

De ouders die gisteravond naar de informatieavond over het Cornelius Haga Lyceum kwamen, vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente Amsterdam en de NCTV de school in verband hebben gebracht met terrorisme. 

'Ik hoor alleen maar "zou", "kunnen", "zou gehad hebben", maar als er nog steeds signalen zijn, pak ze lekker op', stelt een ouder. 'Maar de rechter moet hen dan veroordelen. En de kinderen of het bestuur moeten niet op basis van signalen worden beschuldigd van terrorisme.'

Huilend
Zijn kind zou veel van de berichten over de school hebben meegekregen. 'Ze belde mij en zei: "papa, onze school gaat sluiten", huilend. Dan moet je nagaan wat dat met een kind doet. Dat is niet niets, zullen we maar zo zeggen.'

Een ander vindt dat Halsema hen gekwetst heeft. 'Als het van de PVV komt begrijp ik het. Maar dat deze woorden uit de mond van de burgemeester van de grootste stad van Nederland, Amsterdam, waar minimaal 25 nationaliteiten heel gelukkig met elkaar samenleven, komen?'

'Stuur het leger'
Ook hij vindt dat de strafrechtelijke route moet worden gevolgd bij dit soort signalen. 'Stuur het naar het OM, stuur de politie, het leger, ga de mensen die banden met iets hebben arresteren, probleem opgelost. Je kwetst nu een groep mensen door iets wat eigenlijk niet bestaat.'

'Je gaat niet onze school afpakken of onze kinderen beschuldigen van terrorisme', vindt de andere ouder. 'Als je dat doet, zonder bewijzen en zonder feiten, dan moet onze burgemeester eigenlijk opstappen. Want dat is zeker geen verantwoord gedrag.'

De informatieavond op Plein '40-'45 ging overigens niet door, er waren namelijk meer belangstellenden dan de gemeente had verwacht. 

FOK! Wat een weer: buien en veel wind

Hallo!

Het herfstweer duurt deze week nog voort, maar er zijn aanwijzingen dat het volgende week rustiger en droger gaat worden. Ook de zon krijgt dan wat meer ruimte. Zover is het echter nog niet. Met name de donderdag kan wel weer eens kletsnat verlopen, al is de positie van het front nog niet helemaal zeker.

Over kletsnat gesproken. Ook gisteren was het behoorlijk aan het regenen in ons land. Een actief regengebied trok van west naar oost over ons land, en er viel makkelijk 10 mm of iets meer. Later in de avond werd het droog, maar in de nacht viel er toch ook weer wat.

Vandaag wordt opnieuw een dag met veel wind. Langs de kust hard tot stormachtig en in het binnenland staat een krachtige wind. Het weerbeeld is zeer wisselend. Al denk ik dat het in het zuidwesten misschien nog wel mee kan vallen. Daar kan wel een bui vallen, maar er is zeker ruimte voor zonnige momenten. Elders in het land is er veel meer bewolking en vallen er stuk meer buien. Daar kan ook hagel en onweer bij zitten. In het noorden gaat het meer om egale regen en blijft het wolkendek grotendeels gesloten. Kortom: uiterst wisselvallig. Bij dit alles wordt het een graad of 9.

Tot van de week!  


Bloeiende Mimosabomen (Foto: Kroezel)
Bloeiende Mimosabomen in de omgeving van Velez-Malaga. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitblinker Ronaldo loodst Juve met hattrick naar kwartfinales

Een fenomenale Cristiano Ronaldo heeft Juventus dinsdagavond eigenhandig naar de kwartfinale van de Champions League geloodst. De grootmacht uit de Serie A stond aan de rand van de afgrond, na de eerdere 2-0 nederlaag tegen Atlético Madrid, maar leverde voor eigen publiek een krachttoer: 3-0. Ronaldo nam alle doelpunten voor zijn rekening. De Portugees scoorde met twee kopballen en een door Björn Kuipers toegekende penalty, waardoor er geen verlenging aan te pas hoefde te komen en Juventus de kokers ingaat tijdens de loting van vrijdag.

Voorafgaand aan de wedstrijd had Ronaldo al zijn vrienden en familieleden opgebeld, zo verzekerde Sky Italia : de aanvaller van Juventus voelde aan alles dat het een bijzondere avond zou worden. Om een comeback te realiseren kon een vroeg doelpunt van groot belang zijn en dus zocht de thuisploeg direct de aanval. In de vierde minuut leek het al 1-0 te worden, maar arbiter Kuipers maakte zich impopulair bij Juventus door de treffer af te keuren. Na een corner kwam de bal vlak voor het doel terecht bij Ronaldo, die in de ogen van Kuipers een overtreding op doelman Jan Oblak beging voordat hij ploeggenoot Giorgio Chiellini in staat stelde om raak te schieten.

In het eerste kwartier van de wedstrijd had Juventus liefst 71 procent balbezit, maar dat overwicht leidde afgezien van de afgekeurde goal niet tot schoten op doel. Bij Atlético was alles erop gericht om het spel van Juventus te ontregelen met het bekende fysieke voetbal. Het lukte 26 minuten lang, maar daarna bracht Ronaldo de spanning volledig terug in het tweeluik. Federico Bernardeschi bracht een bal richting de tweede paal, waar Ronaldo hoger sprong dan Juanfran en zijn tweede Champions League-doelpunt van het seizoen binnenknikte. Onder aanvoering van het uitzinnige publiek zocht Juventus direct naar het tweede doelpunt.

Een gewaagde omhaal van Bernardeschi, een nieuwe kopbal van Ronaldo en een door Oblak gepareerde kopstoot van Chiellini waren voor rust de gevaarlijkste momenten. Juventus kon terugkijken op een sterke eerste helft; Atlético kwam er nauwelijks aan te pas, tot een gevaarlijke kopbal van Álvaro Morata in de tweede minuut van de blessuretijd. In de tweede helft duurde het niet lang voordat Juventus de achterstand volledig had weggepoetst. Opnieuw scoorde de gastheer uit een kopbal van Ronaldo: na de voorzet van João Cancelo leek Oblak de inzet van de aanvaller op prachtige wijze te keren, maar de bal was voor zijn redding over de lijn gegaan.

Het horloge van Kuipers trilde en dus werd Juventus prettig verrast met de 2-0. De Oude Dame had al het momentum in handen en was het meest nadrukkelijk op zoek naar een beslissing binnen de reguliere speeltijd. Maar gaandeweg het tweede bedrijf werd Atlético brutaler en vloeiden de krachten weg bij Juventus. De ploeg van Massimiliano Allegri was in het laatste kwart van de wedstrijd lang niet meer zo dominant als daarvoor. Het leidde ertoe dat de bezoekers een paar keer in de buurt van het doel kwamen, zonder echt dreigend te worden. Negen minuten voor tijd was er juist een enorme kans aan de overzijde, toen de doorgebroken Moise Kean net voorlangs volleerde.

Juist in die fase, in de laatste tien minuten van de wedstrijd, werd Juventus wat sterker. En vijf minuten voor tijd kreeg Ronaldo de uitgelezen kans om zijn hattrick te voltooien, een verlenging te voorkomen en Juventus naar de kwartfinale van de Champions League te schieten. Kuipers kende een strafschop toe aan de thuisploeg, na een domme overtreding van Ángel Correa op Bernardeschi, en Ronaldo legde aan vanaf elf meter. Hij schoot snoeihard raak in de linkerhoek: 3-0.

Zevenklapper voor Manchester City tegen Schalke 04

Manchester City heeft dinsdagavond geen genade getoond voor een kansloos Schalke 04. De teller stopte pas na zeven treffers. De Engelse topclub won drie weken geleden de heenwedstrijd in de achtste finales van de Champions League al met 3-2 in Gelsenkirchen en walste daarna in eigen huis over de Duitsers heen. De ploeg van de in de basis startende Jeffrey Bruma, die zelf met een overtreding de basis legde voor de openingstreffer van de thuisploeg, speelde een verloren wedstrijd en stapte uiteindelijk met een 7-0 nederlaag met het schaamrood op de kaken het veld van het Etihad Stadium af.

Sergio Agüero was in de slotfase van de eerste helft binnen drie minuten goed voor twee doelpunten, maar de Argentijn had eerder in de wedstrijd de score ook al kunnen openen. Na een kwartier spelen bood een goede aanval via Kyle Walker en Raheem Sterling de aanvaller namelijk de kans om uit te halen en hij zag zijn poging op de paal van het doel van Ralf Fährmann eindigen. City zat daarna echter niet bij de pakken neer en wist tegen het einde van het eerste bedrijf het veldoverwicht ook op het scorebord duidelijk te maken.

Een overtreding van Bruma op Bernardo Silva in het strafschopgebied bood Agüero de kans om vanaf de strafschopstip toe te slaan en de spits liet Fährmann met een Panenka kansloos. Die Knappen kregen daarna geen moment de kans om zich van deze tegenslag te herstellen, want binnen vijf minuten stond het 3-0 voor de thuisploeg. Agüero schoot na een hakje van Sterling zijn tweede treffer van de avond in de korte hoek en even later was het Leroy Sané die zijn werkgever met een schuiver opnieuw pijn deed.

City ging in de tweede helft verder waar het gebleven was en Sané tikte na een paar minuten spelen de bal net langs het doel van Fährmann. De Duitser dacht niet veel later alsnog voor zijn tweede goal van de avond te tekenen, maar hij werd door Clément Turpin teruggefloten wegens buitenspel. De Franse arbiter kon een paar minuten daarna echter alsnog naar de middencirkel wijzen toen Sterling een voorzet van Sané binnen schoot en de VAR uitwees dat de Engels international zich niet in een buitenspelpositie bevond.

Josep Guardiola bracht vervolgens Phil Foden en Gabriel Jesus in het veld voor David Silva en Agüero en met de twee jongelingen in de ploeg scoorde City nog driemaal. Een goede voorzet van Sané stelde Bernardo Silva in staat om ook mee te delen in de doelpuntenoogst en twaalf minuten voor tijd leverde de Duits international ook nog zijn derde assist van de wedstrijd. Een steekballetje van Sané was precies op maat voor de doorgelopen Foden, die Fährmann omspeelde en zo de 6-0 voor zijn rekening nam. Het slotakkoord kwam vervolgens met een schot van net buiten de zestien op naam van Gabriel Jesus.

Boksers Bivol en Mighty Mo verdedigen wereldtitels met succes

Wederom keren we voor het boksen even terug naar het weekeinde, waarin dit keer - bij de mannen althans - drie wereldtitels op het spel stonden. We beginnen in het New Yorkse Verona, waar om twee titels gevochten werd.

De Rus Dmitry Bivol (15-0) verdedigde zijn WBA-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) alweer voor de vierde keer, dit keer met Joe Smith Jr (24-2) als opponent. De Amerikaan vocht voor het eerst om een wereldtitel en wist twaalf ronden lang op de been te blijven, maar de drie juryleden waren duidelijk in hun oordeel: Bivol was simpelweg een maat te groot.

Twee ervaren en nog altijd ongeslagen Amerikanen bevochten elkaar om de WBO-wereldtitel in het superlichtgewicht (63,5kg): Maurice Mighty Mo Hooker (25-0, 17 KO's) en Mikkel Slikk Mikk LesPierre (21-0). Voor LesPierre was het leuk dat hij nog ongeslagen was, maar in zijn eerste wereldtitelgevecht was hij gewoon niet opgewassen tegen Hooker. De juryleden twijfelden totaal niet en Hooker verdedigde zijn titel voor de tweede keer met succes.

Hooker - LesPierre (Bron: YouTube)

In het Californische Carson verdedigde Shawn Showtime Porter (29-2) zijn vorig jaar gewonnen WBC-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg) voor het eerst. De ervaren Cubaan Yordenis Ugas (23-3) was de tegenstander en ook hij stond voor het eerst in een wereldtitelgevecht. Dit keer zat het beduidend dichter bij elkaar: Porter kreeg een snee boven zijn rechteroog te verwerken in de tiende ronde en de juryleden waren verdeeld. Toch verdedigde de Amerikaan zijn titel: 116-112 en 115-113 in zijn voordeel, tegenover 111-117 voor Ugas namens het derde jurylid.

Porter - Ugas (Bron: YouTube)

Tot slot komen we nog even aanzienlijk dichter bij huis: het Belgische Kortrijk, waar Delfine Persoon (42-1) haar WBC-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg) alweer voor de negende keer verdedigde. De Amerikaanse Melissa St Vil (11-3), ietwat optimistisch Little Miss Tyson genoemd, dacht de Belgische wel even van de troon te komen stoten, maar in de zevende ronde maakte Persoon er een einde aan en dus is de 34-jarige Belgische nog altijd de onbetwiste lichtgewichtkampioen.

Noorse langlaufers slaan dubbelslag in Noorse straten

In het besneeuwde straten van het Noorse Drammen was het dinsdag weer tijd voor de inmiddels bijna klassieke sprint in klassieke stijl. Dat leverde een thuisfeestje op: de mannen én vrouwen zorgden voor een Noors 1-2'tje.

Bij de vrouwen stond er geen maat op Maiken Caspersen Falla. De kersverse sprintwereldkampioene was op het laatste rechte stuk veruit de beste en pakte voor de vijfde keer de winst in Drammen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen kwam nog knap naar de tweede plek, voor Natalia Nepryaeva uit Rusland, die in de World Cup-stand tot op twee punten is gekomen van Ingvild Flugstad Østberg. De Noorse werd slechts negentiende, terwijl Stina Nilsson (Zweden), Jessica Diggins (VS) en Anna Svendsen (Noorwegen) de finale completeerden.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Johannes Høsflot Klæbo was niet geheel verrassend de oppermachtige man. De jonge Noor knalde in de finale halverwege weg en landgenoot Eirik Brandsdal zag hem pas bij de finish weer terug. De Fransman Ricahrd Jouve, doorgaans beduidend beter op de vrije stijl, werd knap derde, voor de Noor Sondre Turvoll Fossli, de Zweed Oskar Svensson en de volgende Noor, Pål Trøan Aune. In het World Cup-klassement heeft Klæbo de leiding weer overgenomen van de Rus Alexander Bolshunov, die niet verder kwam dan plek dertien.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.