FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 maart 2019

Schoonspringsters Jansen en Van Duijn 4e in World Series

Schoonspringsters Inge Jansen en Celine van Duijn hebben tijdens de tweede World Series-wedstrijd van het seizoen een prima vierde plek gepakt in het synchroonspringen op de driemeterplank. In het Chinese Beijing kwamen ze nog wel duidelijk tekort voor het podium.

Jansen en van Duijn begonnen sterk in de Chinese hoofdstad, maar zakten vervolgens terug naar plek zes. Toch werkten ze zich met stabiele sprongen weer op en vlak voor duo's uit Maleisië en Canada hielden ze de vierde plek knap vast. Shi Tingmao en Wang Han uit China waren oppermachtig en wonnen met ruime voorsprong op Maddison Keeney/Anabelle Smith uit Australië en het Britse duo Grace Reid/Katherine Torrance.

Het werd wederom een geheel Chinees feestje op dag één. Bij de mannen wonnen Cao Yuan en Xie Siyi met groot machtsvertoon op de driemeterplank, terwijl Lu Wei/Zhang Jiaqi (vrouwen) en Cao Yuan/Chen Aisen (mannen) op het tienmeterplatform drie maten beter waren dan de rest.

Beelden van dag één in Beijing (Bron: YouTube)

Diablo 1 digitaal beschikbaar op GOG, Warcraft-games volgen

GOG en Blizzard maken voor het eerst de originele Diablo digitaal beschikbaar voor aanschaf. De game kan voor een kleine 9 euro via het distributieplatform GOG opgepikt worden. Op een later moment zullen ook Warcraft: Orcs & Humans en Warcraft II in dezelfde hoedanigheid verschijnen.

Het in 1996 verschenen Diablo 1 keert terug in digitale vorm nadat het 23 jaar lang alleen fysiek te verkrijgen was. De versie op GOG krijgt twee verschillende modi, de originele 20FPS SVGA-versie en een modernere versie met out-of-the-box Windows 10-ondersteuning en hoge resoluties. Qua verbeteringen op grafisch gebied is er in die laatste versie ook v-sync en betere schaling bij verschillende aspect ratio's. Verder is er een borderless window-modus en een mogelijkheid om refresh rate aan te passen.

Over de Warcraft-games is nog niets bekend behalve dat ze er komen, waarschijnlijk met soortgelijke verbeteringen. Diablo kun je nu aanschaffen voor €8,89 op GOG.

Henderson verrast Van Gerwen in prachtige Premier League-partij

Het is donderdagavond en dus is het tijd voor darts. De Premier League is alweer toe aan de vijfde speelweek, dit keer in de BHGE Arena in het Schotse Aberdeen. Gary Anderson is er niet bij, vandaag wordt hij vervangen door de gigant John Henderson. Het Golvend Galjoen neemt het op tegen Michael van Gerwen, die zijn eerste plek in het klassement wil verdedigen.

Europa League-voetbal zit weer eens vervelend in de weg op RTL7, maar gelukkig is men tegenwoordig zo snugger om een andere zender in te zetten: op RTL Z kunnen we gewoon live naar het darten kijken, terwijl er op het FOK!forum natuurlijk te discussiëren is. Om zo'n beetje tien over acht gaan we los!

Michael Smith (ENG) - Rob Cross (ENG) 3-7
Cross speelde lekker en deelde eigenlijk op 2-2 al de genadeslag uit met een 164-finish. Smith deed bij 6-2 nog even wat terug met een 90-finish via bullseye, maar na een paar gemiste dubbels maakte Cross het gewoon keurig af: 7-3 en zijn derde zege was een feit.

Michael Smith - Rob Cross (Bron: PDC)
Michael Smith - Rob Cross (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - James Wade (ENG) 0-7
Dit was niet zo spannend. Gurney gooide niet bijzonder en liet zijn enige twee kansen op een dubbel liggen, Wade gooide wél bijzonder en maakte gehakt van de Noord-Ier: 7-0, voor je met de ogen kon knipperen was het klaar.

Daryl Gurney - James Wade (Bron: PDC)
Daryl Gurney - James Wade (Bron: PDC)

Mensur Suljovic (AUT) - Gerwyn Price (WAL) 3-7
Onder een striemend fluitconcert liep Price in no-time met een 127-finish uit naar 4-1 en dat was teveel voor Suljovic. Met zijn geliefde dubbel 14 kreeg de Oostenrijker nog wel iets voor elkaar, maar verder dan drie gewonnen legs kwam hij niet: 7-3.

Mensur Suljovic - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Peter Wright (SCO)
Na twee gelijke spelen en twee nederlagen was het ook vandaag niet de avond van Van Barneveld. Wright stond bij vlagen werkelijk fenomenaal goed te gooien en had in een poep en een zucht een 5-1 voorsprong op de borden staan. Met een 81-finish deed Van Barneveld nog wel wat terug en Wright's spel zakte wat in, maar Snakebite kwam niet in de problemen en maakte het met 7-3 gewoon af.

Raymond van Barneveld - Peter Wright (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Peter Wright (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - John Henderson (SCO)
Zonder meer dé partij van de avond. Van Gerwen begon vrij dominant en kwam via 4-1 en 5-2 in de buurt van de winst, maar het Schotse vuur in Henderson ontwaakte en Highlander kwam op dreef. De ene na de andere triple vloog erin en een zesde gewonnen leg van Van Gerwen deerde hem niet. De gigant zette de Nederlander onder druk en met twee legs op rij sloot hij de prachtige strijd af met een dikverdiend punt: 6-6, waardoor Van Gerwen zijn koppositie kwijt is.

Michael van Gerwen - John Henderson (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - John Henderson (Bron: PDC)

IJshockeyers HIJS onttroond door Devils Nijmegen

De ijshockeyers van het Haagse HIJS Hokij zijn hun Nederlandse titel kwijt. In de finale van de Eredivisie gingen coach Chris Eimers en zijn ploeg in een doelpuntrijke strijd onderuit tegen Devils Nijmegen: 7-4.

In Tilburg zorgden Kayo van Zoest en Justin Evers voor een 2-0 voorsprong voor de Devils, maar Oliver Pataky en Raymond van der Schuit trokken de stand weer gelijk. Een echte wedstrijd werd het echter niet, want Nijmegen sloeg hard toe: Wessel Copier, Ross John Reed (twee keer) en Van Zoest zorgden voor 6-2.

Dankzij Van der Schuit was er nog even wat Haagse hoop, zeker nadat Jasper Kick voor 6- tekende, maar Reed completeerde zijn hattrick en schoot de Devils definitief naar de landstitel, nadat ze vorige maand ook de bekerfinale al wonnen van HIJS. Beide ploegen staan ook in de kwartfinales van de BeNeLeague.

Apex Legends voorzien van balans-patch

De eerste officële balance patch voor Apex Legends is sinds vandaag beschikbaar. Het betreft een nerf op de twee populairste wapens uit het spel, de Wingman en de Peacekeeper. Daarnaast zijn er een aantal crash fixes doorgevoerd.

De Wingman, het extreem sterke handkannon uit Apex, heeft ten eerste een minder hoge vuursnelheid gekregen (2.6 naar 3.1). Daarnaast is de headshot multiplier bij het gebruik van een skullpiercer hop-up verlaagd (2.5 naar 2.25). Verder is de nauwkeurigheid bij hip fire verminderd door een hogere spreiding bij het schieten die ook minder snel afneemt dan voorheen het geval was. De Peacekeeper shotgun heeft uitsluitend nerfs gekregen op het gebruik van een shotgun bolt, waarbij de vuursnelheid flink omlaag gegaan is bij alle levels van de shotgun attachment.

Voor beide wapens geldt tenslotte dat de spawn-rate een stuk lager is. Hierdoor moet de beschikbaarheid van de twee wapens in alle zones van de Outlands aanzienlijk zijn afgenomen. Daar tegenover staat dat energy ammo met een verhoogde spawn-rate een stuk beter te vinden moet zijn.

Ontwikkelaar Respawn heeft verder nog gezegd dat er ook balanskwesties ophanden zijn voor de legends zelf, zoals een veelgevraagde aanpassing in hit boxes van de verschillende personages. Sommige personages zoals Gibraltar en Pathfinder hebben aanzienlijk grotere hit boxes waardoor ze veel makkelijker te raken zijn dan andere helden. Deze en meer veranderingen kunnen we verwachten in seizoen 1, die naar waarschijnlijkheid volgende week aftrapt.

WK biatlon begint met Noorse wereldtitel op gemengde estafette

In het Zweedse Östersund is het wereldkampioenschap biatlon van start gegaan. Op dag één stond de gemengde estafette op het programma en dat werd een prooi voor de Noorse ploeg.

Lisa Vittozzi maakte van de startloopsters veruit de meeste indruk. De World Cup-leidster schoot alle tien schijven strak en snel omver en gaf Italië zo een fikse voorsprong. Die werd wel flink kleiner, want de Noorse Marte Olsbu Røiseland langlaufde bijna twintig seconden dicht en gaf vlak achter Vittozzi over aan Tiril Eckhoff, die de aanval kon openen op Dorothea Wierer (Italië).

Op een dikke tien seconden volgde Zweden, waar Linn Persson het stokje overgaf aan Hanna Öberg, terwijl Oekraïne (Anastasiya Merskushyna op Vita Semerenko), Slowakije (Ivona Fialkova op zus Paulina) en Duitsland (Vanessa Hinz op Denise Herrmann) nog binnen een halve minuut van Italië wisselden.

Bij schietbeurt drie schoof het hele veld door missers van Wierer en Eckhoff wat in elkaar: de top-5 kwam binnen dertien seconden van elkaar de schietbaan af. Wierer en Eckhoff gingen de mist in bij het staand schieten, maar ontsnapten zonder strafronde en zagen Öberg aansluiten, alvorens de Zweedse ook weer af moest haken.

Herrmann schoot weer eens niet best, maar wist het gat te dichten en wisselde zelfs als eerste op Arnd Peiffer. Eckhoff en Wierer wisselden vrijwel gelijk en deden dat op respectievelijk Johannes Thingnes Bø en Lukas Hofer. Jesper Nelin kwam er voor Zweden in op twintig seconden en dus was het thuisland ook zeker nog niet kansloos.

Bø en Peiffer namen na het liggend schieten gezamenlijk de leiding, Hofer leverde tijd in, maar hield plek drie vast, een halve minuut voor Dmitry Malyshko (Rusland), Ondrej Moravec (Tsjechië) en Nelin. Staand ging het voor Bø niet vlekkeloos, maar hij ontsnapte en vertrok zeven tellen voor Peiffer, terwijl Hofer het erg moeilijk had, de strafronde nét wist te voorkomen en na 35 seconden als derde vertrok.

Bø gaf het virtuele stokje als eerste over en wel aan slotloper Vetle Sjåstad Christiansen, terwijl Peiffer vijftien seconden later de Duitse slotloper Benedikt Doll aantikte. Hofer stuurde Dominik Windisch een minuut na de Noren op gang, maar dat was nog wel een dikke halve minuut voor de Tsjechen (Michal Krcmar) en Russen (Alexander Loginov).

Christiansen liet zijn ijzersterke vorm van de laatste weken zien, schoot tien schijven moeiteloos omver en sloeg de aanval van Doll - die twee extra patronen nodig had - keurig af. Naast goud was het ook om zilver niet spannend meer, want Doll ging bijna twintig seconden na Christiansen de slotronde in, maar ook met een grote voorsprong op de rest. Windisch wist namens de Italianen stand te houden en pakte het brons, een dikke twintig seconden voor Loginov en de Zweed Sebastian Samuelsson.

Vrijdag om 16.15 uur staat de sprint bij de dames op het programma, net als alle wedstrijden live te zien op onder meer het Duitse ARD/ZDF en Eurosport.

Trailer: Good Omens

Neil Gaiman is lekker bezig; als schrijver heeft hij al een indrukwekkend oevre opgebouwd, maar veel van zijn werk wordt ook gretig door filmstudio's binnengeharkt om te veranderen in een film of tv-serie. Twee van zijn boeken komen terecht als serie bij Amazon Prime Video; American Gods (waarover morgen meer op FOK!, so watch this space) en Good Omens, dat hij samen met Terry Pratchett schreef. Voor deze serie is deze week een nieuwe trailer verschenen.

In Good Omens staan de pietluttige engel (Michael Sheen) en dare devil (David Tennant) centraal die sinds hun leven als stervelingen bijzonder gesteld zijn geraakt op het leven op aarde. Het is dan ook ontzettend slecht nieuws voor beiden dat de wereld op zaterdag vergaat, als de Hemel en de Hel hun zin krijgen. Alles lijkt te gaan volgens het Goddelijke Plan, totdat blijkt dat de Antichrist nergens te bekennen is..

De afleveringen van Good Omens zijn geschreven door Gaiman zelf en geregisseerd door Douglas MacKinnon (Outlander, Sherlock, Doctor Who). Te zien zijn Michael Sheen, David Tennant, Jon Hamm, Michael McKean, Miranda Richardson, Jack Whitehall, Adria Arjona. De serie is vanaf 31 mei te zien bij Amazon Prime Video.

16 sporttassen vol cocaïne in Rotterdamse haven

Tijdens een controle van de Douane is op 2 maart bij een containerbedrijf op de Maasvlakte in Rotterdam een grote hoeveelheid cocaïne aangetroffen. De verdovende middelen zaten verstopt in vijf sporttassen tussen de containers.

Slagbomen
Later die dag, in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 maart, is een auto met hoge snelheid door de slagbomen gereden om een mogelijke controle op het haventerrein te voorkomen. In de auto, die na het incident is achtergelaten, zijn 11 vergelijkbare sporttassen vol met cocaïne aangetroffen. Bij het aantreffen van de auto waren de inzittende(n) al op de vlucht. Er zijn dan ook nog geen aanhoudingen verricht.

HARC-team
Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek.

16 sporttassen vol cocaïne in Rotterdamse haven (Foto: Openbaar Ministerie)
16 sporttassen vol cocaïne in Rotterdamse haven (Foto: Openbaar Ministerie)

Leerlingen Islamitische school Amsterdam onder invloed jihadisten

Leerlingen van het Islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam worden beïnvloed door contacten die leraren onderhouden met jihadisten. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg.

Op de school gebeuren dingen die volgens de veiligheidsdiensten 'niet goed zijn voor de democratie en voor de integratie'. De NCTV heeft daarover 'zeer verontrustende signalen' ontvangen. 

Zo zouden er invloedrijke personen zijn binnen de school die de helft van de lestijd willen besteden aan de Salafistische geloofsleer. Diezelfde personen zouden daar ook buiten schooltijd mee bezig zijn en leerlingen bij willen betrekken. 

Wat ook verdacht wordt gevonden is een godsdienstles die werd geannuleerd toen de inspectie kwam kijken. Mede daardoor wordt vermoed dat de school in strijd handelt met de 'anti-radicaliseringsstrategie' van het Rijk. 

Als klap op de vuurpijl blijkt uit onderzoek dat medewerkers van de school contact hebben gehad met terreurgroep 'Het Kaukasus Emiraat', die onder meer verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen op de metro van Moskou in 2010.

Volgens burgemeester Halsema van Amsterdam dreigt er geen acuut gevaar voor de openbare orde. Maar zij en haar collega-wethouder Moorman noemen de gang van zake op de school wel onacceptabel. De gemeente neemt dan ook maatregelen, ze eist het vertrek van het bestuur en blokkeert alle gemeentelijke subsidie.

30 miljoen voor stimuleren lokale sportakkoorden

De komende drie jaar wordt er 30 miljoen euro geïnvesteerd om het Nationale Sportakkoord om te zetten in lokale sportakkoorden. In juni 2018 heeft sportminister Bruno Bruins het nationaal sportakkoord gesloten met de sport, gemeenten en maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Lokale sportakkoorden stimuleren dat binnen gemeenten iedere Nederlander met plezier een leven lang kan sporten en bewegen. Bruno Bruins: ‘Sporten en bewegen is van grote waarde voor iedere Nederlander. Voor lol in sport hebben we iedereen nodig en is het belangrijk dat sportaanbieders, gemeenten en partijen uit de zorg-, welzijn en onderwijssector er samen de schouders onder gaan zetten’.

Sportformateur
Iedere gemeente kan vanaf volgende week 15.000 euro aanvragen om een sportformateur aan te stellen. De sportformateur brengt lokale partijen bij elkaar aan tafel om tot een lokaal sportakkoord te komen. Voor gemeenten die een sportakkoord hebben, stelt Minister Bruno Bruins geld beschikbaar voor de uitvoering van de lokale akkoorden.

Als mooie voorbeelden hiervan kunnen genoemd worden: de samenwerking tussen basisscholen, gemeenten en sportaanbieders om motorische testen af te nemen bij kinderen en de samenwerking tussen buurtsportcoaches en gemeentelijke sporthallen om buurtbewoners meer te laten sporten.

Planning
Het enthousiasme onder gemeenten om met een lokaal sportakkoord aan de slag te gaan blijkt groot. De verwachting is dat eind 2019 in veel gemeenten een lokaal sportakkoord is gesloten. Dan kunnen de sportverenigingen samen met bijvoorbeeld de fysiotherapeut en de basisschool aan de slag om hun ambities op het gebied van sporten en bewegen te gaan realiseren. Hierbij kunnen gemeenten desgewenst ook de verbinding leggen met de lokale uitvoering van het nationale preventieakkoord onder andere door aandacht te geven aan het bevorderen van een gezonde leefstijl.

De Jong twijfelt over aanbod De Graafschap vanwege privéomstandigheden

Het is nog niet bekend waar Henk de Jong komend seizoen aan het roer staat. Zijn privéleven maakt de keuze moeilijk. De Jong leek zijn aflopende contract bij De Graafschap te gaan verlengen, maar stelt die beslissing voorlopig even uit vanwege privéomstandigheden. Gezondheidsproblemen van zijn vrouw Diana zijn de reden dat de 54-jarige coach vooralsnog geen besluit over zijn toekomst heeft genomen, zo laat hij weten via de officiële kanalen van de Achterhoekers.

De Jong is inmiddels alweer ruim twee jaar werkzaam bij De Graafschap. De club deed hem onlangs een aanbieding om zijn aflopende contract te verlengen. "De Graafschap heeft mij een fantastische aanbieding gedaan", vertelt De Jong. "Er is warmte over en weer, ik ben helemaal gek van deze club." Toch heeft de Fries nog geen handtekening gezet. "Mijn vrouw is niet fit en dat is op dit moment niet goed. Daar schamen we ons zeker niet voor."

Het gezin van De Jong woont in Drachten, terwijl de trainer werkzaam is in Doetinchem. "Dat heeft wel z'n tol geëist. Ik moet kiezen bij welk team ik moet zijn. Dan heb ik het niet over een voetbalteam, maar over mijn privé-team met mijn vrouw en kinderen. Laat duidelijk zijn dat het met gezondheid te maken heeft", verduidelijkt de oefenmeester, die wekelijks uren moet reizen tussen Drachten en Doetinchem.

Eerder werkte De Jong bij onder meer Heracles Almelo, FC Groningen, sc Heerenveen en Cambuur. Onlangs werd hij plotseling gelinkt aan een terugkeer bij de club uit Leeuwarden. "Ik heb allerlei clubs gehoord, maar dat wordt gewoon aangewakkerd door mensen. Misschien zitten die clubs helemaal niet op mij te wachten. Dan denk ik: 'Jongens, een beetje respect.' Nu ben ik alleen maar bezig met de wedstrijd van aanstaande zaterdag." Dan gaat De Graafschap op bezoek bij Willem II.

Politieman die ambtsgeheim schond blijft langer vastzitten

Een politieman van de Landelijke eenheid die maandag is aangehouden vanwege schending van zijn ambtsgeheim blijft langer vast zitten. Dat heeft de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam donderdag besloten.

De 35-jarige man uit Castricum wordt verdacht van het tientallen keren opvragen van gegevens van andere mensen uit politiesystemen. Hij is maandag op zijn werk aangehouden. Bij de doorzoeking van zijn woning is beslag gelegd op computers, usb-sticks en andere gegevensdragers.

MS-patiënten krijgen Fampyra deels vergoed door fabrikant

De afgelopen weken heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een aantal gesprekken gevoerd met Biogen, de fabrikant van het MS-middel Fampyra. Uitkomst is dat Biogen een terugbetalingsregeling opzet waarbinnen patiënten - met terugwerkende kracht - direct een aanzienlijk deel van de aanschafkosten van het geneesmiddel Fampyra via declaratie kunnen terugkrijgen van Biogen. Dat heeft Bruins vandaag laten weten aan de Tweede Kamer.

Bruno Bruins: ‘Ik ben Biogen erkentelijk voor hun constructieve opstelling. Door patiënten in de tussentijd financieel te compenseren blijft het middel voor deze groep beschikbaar.’

Onderzoek naar effectiviteit
Ongeveer 2000 patiënten kregen het middel de afgelopen jaren binnen een onderzoek setting. Binnen dat onderzoek is de effectiviteit van het middel volgens het Zorginstituut nog onvoldoende aangetoond. Met steun van het Zorginstituut bekijken de fabrikant en neurologen op dit moment of er op basis van beschikbare data kan worden bepaald of de pakketwaardigheid voor een nauwkeurig omschreven groep patiënten wel kan worden aangetoond.

Dit proces zal naar verwachting ongeveer 6 maanden duren. Bruno Bruins deed vorige maand een beroep op Biogen om het middel in de tussentijd ter beschikking te stellen aan patiënten. De regeling die nu wordt aangeboden is een goed voorbeeld van het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Terugbetalingsregeling
De terugbetalingsregeling loopt van 1 januari 2019 tot en met de datum van de voorziene pakketuitspraak van het Zorginstituut, en maximaal tot en met 31 augustus 2019. De eigen betaling van patiënten voor een verpakking van vier weken wordt daarmee substantieel teruggebracht. Deze regeling is van toepassing op de groep patiënten die eerder ook in aanmerking kwam voor gratis verstrekking tussen april en december 2018.

Daarnaast heeft Biogen aangeboden dat, alleen als Fampyra na de herbeoordeling door het Zorginstituut wordt opgenomen in het verzekerde pakket, zij op dat moment met terugwerkende kracht ook de resterende eigen betaling aan alle patiënten zal terugbetalen. Patiënten krijgen in dat geval dus de volledige aanschafkosten gedekt, met uitzondering van de btw en de afleverkosten van de apotheek. Patiënten zullen nog deze maand worden geïnformeerd over de uitwerking van de terugbetalingsregeling van Biogen.

VVD tegen Polen-plan Jetten

De VVD ziet weinig in het plan van D66-leider Jetten om de komende jaren 50.000 Polen te importeren. Dat voorstel deed Jetten vandaag in het AD. Hij stelt dat op basis van CBS-cijfers niet anders geconcludeerd kan worden dan dat een dergelijke ingreep nodig is.

De VVD laat bij monde van Kamerlid Wiersma echter weten niet enthousiast te zijn: "Het gaat goed op Nederlandse arbeidsmarkt, maar er staan nog altijd honderdduizenden mensen langs de kant die dolgraag een leuke baan zouden vinden. Om nog maar te zwijgen over de mensen die op kleine contracten zitten en heel graag meer uren willen werken. Het is niet aan hen uit te leggen als we die banen aan mensen in Polen gaan beloven"

De rechtse oppositie is fel tegen het plan, zo liet Geert Wilders via Twitter weten dat Jetten 'knettergek' is en noemde Baudet het voorstel 'onverantwoord'. Jetten vindt dat de VVD maar ook het CDA hem moeten steunen en niet achter Baudet en Wilders moeten 'aanhollen': "De VVD staat voor de vrije markt en het CDA wil boeren niet in de steek laten. Dus we moeten dit verhaal met elkaar vertellen. Dat is voor sommige partijen misschien geen makkelijk verhaal, maar het is wel het eerlijke verhaal."

Hij stelt dat er geen andere oplossing is voor het nijpende tekort aan arbeidskrachten: "Zelfs als we alle Nederlanders die nu thuis zitten aan een baan helpen, hebben we nog mensen nodig. We krijgen de vacatures de komende jaren niet met alleen Nederlanders vervuld"

De VVD wijst daarentegen vooral op de risico's: "Bovendien moet je niet op de muziek vooruit lopen. De economie draait nu op volle toeren, maar iedereen die je binnenhaalt uit Oost-Europa kan in de toekomst ook een beroep doen op ons vangnet en dus op onze uitkeringen. Die sociale zekerheid hebben we samen in de afgelopen eeuw opgebouwd en daar moeten we niet zo lichtvaardig mee omgaan."

Koolmonoxidedode in Den Haag, agenten en omwonenden onwel

In een woning aan de Weimarstraat in Den Haag troffen agenten donderdagmorgen rond 11.45 uur een overleden persoon aan. Terwijl de vier agenten met hun onderzoek bezig waren, werden ze niet lekker en verlieten de woning. Metingen van de brandweer wezen uit dat in de woning een hoge concentratie koolmonoxide aanwezig was.

Uit voorzorg werden de vier agenten voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. Na deze controle konden zij hun dienst voortzetten. Behalve de agenten zijn ook acht personen die in de aangrenzende woonunits aanwezig waren naar het ziekenhuis geweest voor controle. De brandweer heeft de bewuste panden gelucht. Na nieuwe metingen bleek het CO-gevaar geweken. Het is nog onduidelijk wat de hoge concentratie koolmonoxide heeft veroorzaakt, de brandweer doet hiernaar onderzoek. De politie onderzoekt de doodsoorzaak van de overleden persoon.

Australië lonkt voor Robben en Ribéry

Arjen Robben en Franck Ribéry beschikken bij Bayern München over een aflopend contract, waardoor de veteranen na de zomer voor een nieuwe club kunnen uitkomen. Verschillende clubs uit onder meer de Verenigde Staten en China werden eerder aan beide aanvallers gelinkt en nu zou ook Australië een optie zijn voor de routiniers.

Volgens The Sydney Morning Herald staan beide aanvallers nadrukkelijk op het lijstje van Western Sydney Wanderers. De Australische club, die wordt getraind door voormalig Bayern-verdediger Markus Babbel, wil graag een grote naam binnen hengelen en daarbij zouden zowel Robben als Ribéry een optie zijn. Robben staat ook in de belangstelling van onder meer PSV en FC Groningen.

Babbel heeft bij de clubleiding gemeld dat hij beide aanvallers graag zou verwelkomen. De komst van Robben lijkt niet aannemelijk, maar het halen van de Fransman lijkt zeker niet uitgesloten. "Ik heb contact gehad met Franck Ribéry", vertelt Babbel. "Ik zei: 'Oké, als je veel geld wilt verdienen, moet je naar Qatar gaan. Maar als je een rockster wilt zijn, moet je naar Australië.'"

"Hij heeft nog niets besloten, maar ik kan niet geloven dat hij hierheen komt, want we hebben het hier over een categorie die niet realistisch is voor de A-League. We moeten verder kijken en een team bouwen voor volgend seizoen. Ik kan geen honderd jaar wachten. Als er een kans is, moet je die pakken. Maar de kans dat je zo'n iemand kunt strikken, is misschien één procent."

Dronken Duitse verzint moord om auto weg te laten slepen

Wat doe je als je dronken bent, auto wil gaan rijden maar je garage geblokkeerd wordt door een geparkeerde auto? Precies: je belt het alarmnummer en vertelt doodleuk dat iemand je man vermoord heeft. Dat vond een 44-jarige vrouw in Duitsland in ieder geval wel een goed idee. 

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de dronken deerne verwachtte dat de politie sneller ter plekke zou zijn als ze zou melden dat er een moord gepleegd was. Op zich geen rare gedachtegang, want de politie was, tezamen met een arts, zeer snel op de plaats delict. 

In plaats van een lijk, troffen ze de dronken Duitse aan, die eiste dat de auto voor haar garagedeur zou worden weggesleept. Omdat ze vastberaden was om in de auto te stappen zodra de auto was weggesleept, nam de politie haar autosleutels in beslag. 

Verder kan de Duitse de rekening voor de inzet van de hulpdiensten op de mat verwachten, heeft ze een aantekening op haar rijbewijs en heeft ze een aanklacht wegens misbruik van het alarmnummer aan haar panty hangen. Wat het verhaal niet vertelt is of de vrouw überhaupt getrouwd is, en zo ja, waar manlief dan was ...

Dronken Duitse verzint moord om auto weg te laten slepen (Foto ter illustratie: Pixabay)
Dronken Duitse verzint moord om auto weg te laten slepen (Foto ter illustratie: Pixabay)

Marineduikers zorgden voor doorbraak moordzaak

Marineduikers van de Defensie Duikgroep hebben een cruciaal bewijsstuk gevonden in een geruchtmakende moordzaak. De militairen haalden de telefoon van het slachtoffer uit de Krabbeplas in Vlaardingen. Ze zorgden hiermee voor een doorbraak in het onderzoek.

De duikers zochten enige tijd geleden op verzoek van de politieregio Rotterdam Rijnmond Noord in het natuurgebied. Daar was het levenloze lichaam van 21-jarige Graciëla Gomes Rodriques gevonden. In de nacht van 21 op 22 september 2017 bleek zij met 16 messteken om het leven te zijn gebracht en achtergelaten in een sloot.

Zie ook dit bericht en dit bericht.

12 noodberichten
Op de telefoon stonden 12 noodberichten waardoor de rechtbank de moord mede als bewezen achtte. De ex-vriend werd deze week veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar met tbs en dwangverpleging.

Defensieduikers werken regelmatig samen met justitie en politie in de zoektocht naar bewijsmateriaal in strafzaken of naar vermiste personen.

Marineduikers zorgen voor doorbraak moordzaak
Marineduikers zorgen voor doorbraak moordzaak

PSV biedt clubloze Afellay helpende hand: "Niet meer dan logisch"

PSV gaat Ibrahim Afellay helpen in de volgende fase van zijn revalidatie, zo meldt de club uit Eindhoven op de clubwebsite. De middenvelder wordt al jarenlang achtervolgd door knieblessures en speelde in december 2017 zijn laatste competitiewedstrijd voor Stoke City. Eind januari van dit jaar werd zijn contract bij de club uit de Championship in onderling overleg ontbonden.

De 32-jarige Afellay gaat op het jeugdcomplex van PSV individueel aan de slag met een fysiotherapeut, meldt de koploper van de Eredivisie. "Ibrahim is hier opgegroeid en doorgebroken. Daarna werd hij een bepalende speler in diverse kampioensploegen. Het is voor ons niet meer dan logisch dat we hem helpen waar mogelijk", aldus technisch manager John de Jong.

PSV laat niets los over een eventuele terugkeer van Afelley, die werd opgeleid bij de club uit Eindhoven en in 2010 een transfer naar Barcelona verdiende. "We hebben nu afspraken gemaakt over individuele begeleiding door de fysieke staf van de jeugdafdeling van PSV. Als de volgende fase aanbreekt, gaan we kijken hoe we dat invullen", aldus De Jong.

De Boer hard onderuit met Atlanta United in CONCACAF Champions League

Frank de Boer staat met Atlanta United op de rand van uitschakeling in de CONCACAF Champions League. In de nacht van woensdag op donderdag verloor de club uit de Major League Soccer de eerste ontmoeting met Monterrey in de kwartfinale met 3-0. Door twee doelpunten in de slotfase lijkt de club uit de Major League Soccer kansloos voor de halve finale.

Atlanta United had zich geplaatst voor de kwartfinales door in de vorige ronde over twee duels af te rekenen met Herediano. Waar de heenwedstrijd tegen de Costa Ricanen met 3-1 verloren werd, was de Mexicaanse topclub Monterrey vannacht met 3-0 te sterk. Na zeventien minuten spelen kreeg de thuisploeg een strafschop en deze werd verzilverd door de Argentijn Nicolás Sánchez. Doelman Brad Guzan dook naar de goede hoek, maar kon een achterstand niet voorkomen.

De bezoekers uit Georgia bleven lang in de wedstrijd en leken op weg naar een kleine nederlaag. Echter, tien minuten voor tijd werd de voorsprong verdubbeld door Dorlan Pabón. De achterhoede van Atlanta United kreeg geen grip op de aanvallers van Monterrey, waarna de Colombiaanse middenvelder de bal voor zijn voeten kreeg en onhoudbaar uithaalde vanaf de rand van het strafschopgebied. Vier minuten later was de maker van de 0-2 de aangever bij de 0-3.

Pabón stoomde op aan de rechterflank en had een afgemeten voorzet in huis. Bij de tweede paal stond Mexicaans international Jesús Gallardo volledig vrij. De linksbuiten haalde van dichtbij verwoestend uit en bepaalde de eindstand. De return in de Mercedes Benz ArenA in de Verenigde Staten staat over een week op het programma. Aanstaande zondag (22.00 uur) speelt het Atlanta United van De Boer zijn tweede competitiewedstrijd tegen Cincinnati.

AH roept bami met nasi-etiket terug

Albert Heijn heeft besloten de AH Bami Goreng (450 gr) van het Albert Heijn merk met ten minste houdbaarheidsdatum 15 maart 2019 uit de winkels terug te halen. Op het product zit per ongeluk het verkeerde etiket, namelijk die van de AH Nasi Goreng (450 gr). Daardoor kloppen de ingrediënten en allergenen die op het etiket staan niet. AH Bami Goreng bevat gluten en tarwe en die staan niet op het AH Nasi Goreng etiket vermeld.

Klanten met een allergie voor gluten en/of tarwe worden dringend verzocht de AH Bami Goreng niet te eten en terug te brengen naar een Albert Heijn-winkel waar zij bij inlevering van het product het aankoopbedrag vergoed krijgen. Klanten die geen allergie voor deze ingrediënten hebben, kunnen de AH Bami Goreng gerust eten.

Celstraffen voor schietpartij carpoolplaats Vaassen

De rechtbank Gelderland veroordeelt 5 personen tot gevangenisstraffen in verband met een schietpartij op de carpoolplaats in Vaassen. Een 23-jarige man uit Leeuwarden, een 40-jarige man uit Zwolle en een 38-jarige man uit Heerde krijgen hiervoor gevangenisstraffen van 12 jaar. De 3 mannen zijn ook veroordeeld voor vuurwapenbezit. En zij moeten ruim 6 duizend euro aan de nabestaanden betalen. Dit zijn kosten die zijn gemaakt voor de uitvaart.

Een vriend van het slachtoffer, een 22-jarige man uit Apeldoorn krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) voor wapenbezit en cocainehandel. Een 28-jarige man uit Leeuwarden is veroordeeld voor wapenbezit, hij krijgt een gevangenisstraf van 14 maanden cel opgelegd.

Ripdeal
In de nacht van 10 op 11 maart 2017 vond een schietpartij plaats op de carpoolplaats in Vaassen tussen 2 mannen uit Apeldoorn aan de ene kant en aan de andere kant 3 mannen uit achtereenvolgens Leeuwarden, Zwolle en Heerde. Bij deze schietpartij is 1 van de 2 mannen uit Apeldoorn doodgeschoten. De schietpartij was het gevolg van een ripdeal. De 3 mannen probeerden 100 gram cocaine te stelen van het slachtoffer en zijn vriend. Het is duidelijk dat de 3 mannen niet van plan waren om voor de drugs te betalen. Beide partijen hebben vuurwapens meegenomen naar de drugsdeal. Het eerste schot loste de 23-jarige man uit Leeuwarden vanuit de auto. Buiten de auto is door beide partijen over en weer geschoten.

Medeplegen voltooide doodslag
De onderzoeken naar de vraag uit welk wapen het dodelijk schot afkomstig was, hebben geen duidelijkheid opgeleverd. Dat betekent dat niet kan worden vastgesteld welke man het dodelijke schot heeft gelost. Ondanks dat, vindt de rechtbank het medeplegen van een voltooide doodslag toch bewezen.

Niet relevant wie dodelijk schot lost
Door met een vuurwapen op de carpoolplaats te schieten, hebben alle mannen de grote kans op de dood van een van de aanwezigen bewust aanvaard. De mannen gingen bewust en met een bepaald doel met een wapen op pad. Door dit gedrag, maakt het niet meer uit voor welke partij je optreedt, je kunt zowel de schutter als slachtoffer zijn. Het is voor de rechtbank daarbij niet relevant wie het dodelijk schot heeft afgevuurd.

Noodweer
De rechtbank wijst het beroep op noodweer van de vriend van het slachtoffer toe. De 23-jarige man uit Leeuwarden heeft in de auto het eerste schot gelost en de vriend van het slachtoffer onder schot gehouden. De vriend werd ook buiten de auto onder schot gehouden en er werd op hem geschoten terwijl hij wegrende. De rechtbank oordeelt dat op dat moment sprake was van een situatie waartegen hij zich mocht verdedigen en daarom veroordeelt de rechtbank hem niet voor de schietpartij.

De 3 mannen deden ook een beroep op noodweer. De rechtbank wijst dit niet toe omdat zij de confrontatie hebben opgezocht.

Doodslag
Het uitvoeren van een €˜ripdeal€™ waarbij een slachtoffer om het leven wordt gebracht is een zeer ernstig en schokkend feit. Aan het slachtoffer is het meest fundamentele recht dat er bestaat, het recht op leven, ontnomen. De nabestaanden moeten de diep ingrijpende gevolgen van dit onherroepelijke en volkomen onverwachte verlies voor altijd met zich dragen. Dit rechtvaardigt de oplegging van een gevangenisstraf van zeer lange duur. Voor de 3 mannen vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 12 jaar passend en geboden. De rechtbank wijkt hiermee af van de eis van de officier van justitie (9 jaar) omdat de rechtbank vindt dat er sprake is van een voltooide gekwalificeerde doodslag en niet een poging daartoe.

De rechtbank spreekt de 28-jarige man uit Leeuwarden vrij van betrokkenheid bij de ripdeal en de schietpartij. Niet bewezen is dat hij betrokken was bij de schietpartij. Wel is hij veroordeeld voor het bezit van een (automatisch) vuurwapen en daarvoor krijgt hij een gevangenisstraf van 14 maanden.

De vriend van het slachtoffer komt ten aanzien van de pogingen tot doodslag een beroep op noodweer toe en wordt ten aanzien van die feiten ontslagen van alle rechtsvervolging. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, voor vuurwapenbezit en de handel in cocaine.

Tot 24 jaar cel geëist voor liquidatie en 'dollemansrit'

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen van 24 en 23 jaar geëist tegen twee 25-jarige mannen uit Amstelveen en Amsterdam. Zij zouden in november 2017 een 43-jarige man in Nieuwegein hebben doodgeschoten. Na de schietpartij zagen getuigen dat er in Vleuten een auto in brand werd gestoken. Twee mannen gingen er daarna in een andere auto vandoor, waarna de politie die auto tot stoppen probeerde te dwingen.

Aanrijdingen
Het Openbaar Ministerie spreekt van een "dollemansrit waarbij de bestuurder van de Golf diverse aanrijdingen veroorzaakt". Pas bij het AMC in Amsterdam zuidoost kon de auto tot stoppen gedwongen worden en kon de politie de twee inzittenden inrekenen.

De verdachte uit Amsterdam heeft tijdens het hele proces gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. Ook de man uit Amstelveen zweeg aanvankelijk. Later bekende hij de auto in brand te hebben gestoken en de plaats van de liquidatie al te hebben 'voorverkend', maar hij zei dat hij dacht dat er alleen een ripdeal zou plaatsvinden.

Berekend en kil
De officier van justitie neemt het de verdachten zeer kwalijk dat zij geen openheid van zaken hebben gegeven en geen berouw hebben getoond. "Het blijft daarom ook voor de nabestaanden onduidelijk waarom hun familielid vermoord is. Ook het berekenende en kille karakter van de liquidatie wordt de verdachten aangerekend."

Namens diverse nabestaanden vorderde het OM een schadevergoeding van ruim 50.000 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

'Kolencentrale Hemweg volgend jaar al dicht'

De kolencentrale aan de Hemweg zou volgend jaar al moeten sluiten. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen in Den Haag. De ministerraad zou het besluit over de sluiting morgen nemen. De sluiting is volgens het kabinet nodig om de klimaatdoelen te halen. De centrale stoot namelijk nu jaarlijks 3,3 megaton aan CO2 uit.

Dat de Hemwegcentrale zou moeten sluiten was al langer bekend, maar eerder werd uitgegaan van een sluiting voor 2024. In het regeerakkoord werd daarnaast afgesproken dat alle kolencentrales per 2030 dicht moeten.

Nuon zal in ruil voor de sluiting naar verwachting miljoenen van Den Haag vragen. Dat geld is nodig voor het ontmantelen van de centrale en een sociaal plan voor de medewerkers. GroenLinks spreekt op Twitter van een 'overwinning'. "Nu is het tijd om door te pakken en windmolens de ruimte te geven."

Glyfosaatstudies moeten openbaar

Het Europees voedselagentschap EFSA moet de studies naar de gezondheidsrisico’s van bestrijdingsmiddel glyfosaat openbaar maken, dat bepaalde de Europese rechter donderdag. “De rechter stelt terecht dat het publiek belang belangrijker is dan de commerciële belangen van chemiereuzen als Monsanto. De uitspraak van vandaag is een overwinning in onze strijd voor meer openheid in het toelatingsproces van producten met mogelijke schade voor onze gezondheid of voor het milieu,” stelt GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

De Groenen in het Europees Parlement stapten in mei 2017 naar de rechter om de onderliggende documenten onder de toelating van glyfosaat openbaar te maken. Het Europees voedselagentschap had daarvoor besloten dat glyfosaat niet kankerverwekkend zou zijn, mede op basis van ongepubliceerde studies door producent Monsanto. “Het is van vitaal belang dat we een systeem van goedkeuring hebben dat in het belang van volksgezondheid en biodiversiteit is, niet in het belang van grote multinationals,” stelt Eickhout. “Vanaf nu kan iedereen zien hoe de chemiereuzen hun eigen rapporten over de veiligheid van hun producten opstellen. Onderzoekers, journalisten en burgers kunnen nu de rapporten beoordelen op hun geloofwaardigheid.”

Lekkere wedstrijd in Copa Libertadores

Zo nu en dan kom je wel eens een lekkere wedstrijd ergens tegen, ook in het voetbal. Dit keer was het raak in de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League, waar men deze maand begonnen is aan de groepsfase.

In het Chileense Concepción nam Universidad de Concepción het woensdagavond op tegen Peruviaans kampioen Sporting Cristal en dat werd een prima partij. Via 2-0 ging het naar 2-2, naar 4-2 en naar 4-4, waarna de Chilenen in de absolute slotfase dan tóch de winst pakten.

Patricio Rubio werd de grote man van de avond. De nieuwe aankoop van de Chilenen scoorde drie van de eerste vier goals en was in blessuretijd dan ook nog goed voor de winnende treffer.

Universidad de Concepción - Sporting Cristal (Bron: YouTube)

Basketballers Donar en Leiden houden hoop in play-offs Europe Cup

Voor de basketballers van Donar Groningen en ZZ Leiden is er nog altijd kans om de kwartfinales in de Europe Cup te bereiken. De twee ploegen hebben hun thuiswedstrijd in de achtste finales niet winnend afgesloten, maar de verschillen waren klein.

Donar kreeg bezoek van het Belgische Filou Oostende en dat duel ging continu op en neer. Met negen seconden te spelen stond het 63-66, maar een lay-up en een rake vrije worp van Teddy Gipson zorgden voor een 66-66 eindstand, waardoor het op 13 maart in België simpel is: de winnaar gaat een ronde verder.

Dinamo Sassari reisde af naar Leiden, waar de thuisploeg na een moeizaam eerste kwart toch beter op gang kwam. In het derde kwart sloegen de Italianen weer een gat, maar een sterke slotfase bracht Leiden weer helemaal terug in de wedstrijd. De achterstand bleef uiteindelijk beperkt tot vier punten: 93-97, met onder meer 25 punten van Maurice Watson Jr. Ook Leiden speelt op 13 maart de beslissende return.

OM eist gevangenisstraf tegen uitreizigster

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 18 maanden geëist tegen een 30-jarige vrouw die in 2015 met haar man en jong kind is uitgereisd naar het strijdgebied van IS.

De vrouw uit Uithoorn stond terecht voor deelneming aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Van de officier van justitie van het Landelijk Parket hoeft de vrouw niet de hele straf uit te zitten. Zes maanden mag voorwaardelijk worden opgelegd met een proeftijd van drie jaar.

Met de reis naar het strijdgebied zou voor de man van de verdachte een wens om IS-strijder te worden in vervulling zijn gegaan. Zijn vrouw zou hem hebben gesteund, voor de benodigde visa hebben gezorgd en in het kalifaat voor het gezin hebben gezorgd. Ook zou zij op Facebook het kalifaat hebben verheerlijkt en andere vrouwen hebben opgeroepen om naar Islamitische Staat te komen en te trouwen met een strijder.

De vrouw is uiteindelijk zonder haar man in oktober 2015 teruggekeerd naar Nederland. De reis naar het strijdgebied was onopgemerkt gebleven voor de Nederlandse overheid. Pas maanden later werd deze informatie bekend en is alsnog een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen haar. Tijdens de terechtzitting legde de vrouw geen verklaring af en beriep zich op haar zwijgrecht.

De rechtbank doet 21 maart uitspraak.

Afspraken over behandeling massaclaim Groningers tegen NAM

De rechtbank heeft woensdag in een regiezitting gesproken over een massaclaim van ruim 5200 Groningers tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Deze Groningers, vertegenwoordigd door een advocaat, willen van de NAM een schadevergoeding voor onder meer immateriële schade als gevolg van de gaswinning.

De rechtbank wilde met deze regiezitting onderzoeken hoe deze massaclaim zo zorgvuldig en voortvarend mogelijk behandeld kan worden. Al eerder heeft de rechtbank de belangrijkste juridische meningsverschillen tussen partijen aan de Hoge Raad, het hoogste juridische college, voorgelegd, opdat op korte termijn duidelijk wordt hoe de hoogste rechter daarover oordeelt (zogeheten prejudiciële vragen). Op die manier kan een langdurig hoger beroep en cassatietraject worden voorkomen.

Richtinggevende uitspraken
Tijdens de regiezitting is met partijen de afspraak gemaakt dat zij proberen om de ruim 5200 verschillende zaken in maximaal 20 categorieën van vergelijkbare zaken te verdelen. Vervolgens zal van elke categorie een zaak aan de rechtbank worden voorgelegd, zodat de rechtbank richtinggevende uitspraken kan doen. De rechtbank zal deze zaken behandelen nadat de Hoge Raad antwoord heeft gegeven op de eerder genoemde prejudiciële vragen.

Tot 6 jaar cel voor gewapende overval op waardetransport

Een chauffeur krijgt 72 maanden cel voor een gewapende overval in 2016 op een busje van het waardetransportbedrijf waar hij op dat moment voor werkte. Zijn broer, die meedeed aan de overval, krijgt dezelfde straf. Een derde handlanger krijgt 2 maanden meer, omdat hij ook hennep heeft geteeld. De mannen hebben bij de overval de bijrijder van zijn vrijheid beroofd en de bus in brand gestoken. Drie andere mannen krijgen cel- en taakstraffen voor heling en witwassen.

Inside job
De overval moet een inside job zijn geweest, aldus de rechtbank: de bestelbus was namelijk helemaal niet herkenbaar als waardetransport. De overvallers moeten dus op een andere manier hebben geweten dat de bus kort daarvoor was volgeladen met luxe goederen. Bovendien was de bestuurder – kort nadat hij telefonisch contact had gemaakt met een van de overvallers – afgeweken van de geplande route en stonden de ramen van de bus open, waardoor een van de overvallers de bijrijder door het open zijraam kon bedreigen met een vuurwapen. De mannen moeten ook een schadevergoeding van ruim 265.000 euro betalen aan de distributeur van de luxegoederen, de vervoerder TNT en de bijrijder van de bestelbus.

Vuurwapen
Op 15 december 2016 richtte een man in de buurt van het Vondelpark in Amsterdam door het open zijraam van de bestelbus een vuurwapen op de bijrijder. Vervolgens stapte de overvaller zelf in en dwong de bestuurder naar een afgelegen plek te rijden. De bestelbus werd daar door meerdere mannen leeggehaald en daarna, terwijl de bijrijder nog voor in de bus zat, in brand gestoken. Bij de overval werden kostbare sieraden en exclusieve horloges buitgemaakt.

Wasmand
Drie weken later trof de politie bij een huiszoeking na een melding van een geweldsincident in een woning een deel van de buit van de overval aan. De 41-jarige bewoner van deze woning krijgt een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor heling van de buit. Van andere mannen zijn op de buit vingerafdrukken aangetroffen. Bij deze mannen werden daarna huiszoekingen verricht: bij een 33-jarige verdachte trof de politie onder meer zes van de diefstal afkomstige horloges aan in een wasmand. Ook trof de politie een contant geldbedrag van ruim 7000 euro en een kilo hennep aan. Deze verdachte krijgt een taakstraf van 180 uur en een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 90 dagen voor witwassen en het bezit van hennep.

Witwassen
Een 28-jarige man krijgt een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand voor witwassen en het bezit van hennep. In zijn woning werd een geldbedrag van 3.500 euro gevonden. Ook is gebleken dat hij in een periode van vier maanden ruim 10.000 euro contant heeft uitgegeven, terwijl hij een Wajong-uitkering van 960 euro per maand ontvangt. Hiervoor had hij geen aannemelijke verklaring. Ook is in zijn woning hennep aangetroffen. Twee verdachten zijn vrijgesproken.

Mede-bedenker Counter-Strike heeft seks met minderjarige

De mede-bedenker van het populaire schietspel Counter-Strike Global Offensive (CSGO), Jess Cliffe, heeft toegegeven de liefde te hebben bedreven met een minderjarig meisje. Hij ontmoette haar via een datingsite en nam aan dat zij meerderjarig was. Cliffe is op het moment niet meer werkzaam bij ontwikkelaar Valve.

Online dating
Via de website SeekingArrangement.com kunnen succesvolle mensen gekoppeld worden aan aantrekkelijke individuen voor een “wederzijds voordelige relatie”. Met andere woorden: personen met geld kunnen hier aantrekkelijke partners ontmoeten, die voor een (financiële) tegenprestatie bereid zijn seks met hen te hebben. Cliffe ontmoette daar een meisje, waarmee hij contact had via sms en SnapChat. Ze hebben elkaar ten minste één keer gezien, waarbij er lichaamssappen zijn uitgewisseld. Vanaf dit punt lopen de verklaringen van het meisje en van Cliffe uiteen.

Versie catfish
Het meisje kwam als zestienjarige in beeld bij de kinderbescherming. Ze heeft reeds toegegeven dat ze bewust loog over haar leeftijd en met meerdere volwassen mannen heeft afgesproken voor geld. Je bewust online voordoen als een ander wordt catfishing genoemd. De catfish beweerde dat Cliffe haar $300,- heeft betaald voor amoureuze handelingen gedurende een uur. Dit is volgens haar ten minste drie keer gebeurd. Daarbij heeft Cliffe één keer zonder haar toestemming met zijn telefoon video-opnamen gemaakt van één van hun ontmoetingen.

Jess Cliffe
Jess Cliffe

Versie Cliffe
Cliffe is zelf direct naar de politie gestapt, toen hij erachter kwam dat de catfish minderjarig was. Meteen daarna werd hij door Valve geschorst. Hij beweert dat ze elkaar niet meer dan drie keer hebben gezien en dat hij haar nooit heeft betaald voor seks. Ook zegt hij geen opnames te hebben gemaakt. Hij heeft meteen zijn telefoon gedeblokkeerd en overhandigd aan de politie om dit te bewijzen. Omdat de catfish meerdere slachtoffers heeft gemaakt, denkt hij dat ze hem heeft verward met een andere man. Cliffe kwam vrij na het betalen van een borgsom van $150.000,-. De volledige verklaring van Cliffe kun je hier nalezen.

Juridische afhandeling
De openbare aanklager deed Cliffe een zogenaamd ‘plea deal’- aanbod. Als hij schuld zou bekennen aan lichte mishandeling, dan hoefde hij slechts drie maanden gestraft te worden. Hij zou dan nog steeds mogen werken, maar ’s avonds in een detentiecentrum moeten slapen. Zijn advocaat wilde de aanklachten aanvechten , omdat er overweldigend bewijs is dat Cliffe te goeder trouw heeft gehandeld. Cliffe probeerde zelfs aan te sturen op een langdurige relatie met de catfish. Cliffe zelf heeft weinig vertrouwen in een eerlijke rechtsgang. In de tussentijd was zijn naam reeds besmeurd in de media en hij wilde er gewoon vanaf zijn. Hij nam dus de plea deal. Helaas kon hij niet naar zijn werk overdag, omdat hij inmiddels geschorst was. Cliffe moest dus alsnog hele dagen in een detentiecentrum doorbrengen. Hij mocht na 57 dagen weg op basis van goed gedrag.

Advies
Cliffe raadt een ieder aan om een identiteitsbewijs te vragen aan mensen die je ontmoet via datingsites. Hij was op een site waar eenieder meerderjarig moest zijn, maar dat was in de praktijk dus niet zo. Anderzijds wil ik opmerken dat legitimatiebewijzen ook vervalst kunnen worden, dus dit is geen waterdichte methode.

Model Lotte van der Zee op 20-jarige leeftijd overleden

Het Enschedese model Lotte van der Zee (20) is overleden. Haar ouders bevestigen vanochtend het overlijden van hun dochter. Ze is gisteravond om 22.47 uur ingeslapen, in bijzijn van haar vader en moeder.

Twee weken geleden werd Van der Zee tijdens een skivakantie getroffen door een hartstilstand. Ze werd in een kunstmatige coma gehouden. Gisteren begonnen haar organen het te begeven waardoor de familie moest beslissen om afscheid te nemen. 

NHL: Golden Knights dienen Flames derde nederlaag op rij toe

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben in de NHL alweer hun vijfde zege op rij geboekt. De verliezend finalisten van vorig jaar, dit seizoen zo matig begonnen aan hun tweede NHL-seizoen, waren thuis te sterk voor de Calgary Flames.

De Canadese koplopers in de Western Conference verloren hun twee voorgaande wedstrijden en de 1-0 van Shea Theodore uit de powerplay bood niet veel hoop voor een ommekeer. Halverwege de wedstrijd trok Travis Hamonic de stand wel weer gelijk, maar in de derde periode schoot Deryk Engelland de winst alsnog binnen voor Las Vegas.

Uitslagen NHL woensdag
Philadelphia Flyers - Washington Capitals 3-5
Vancouver Canucks - Toronto Maple Leafs 3-2 OT
Anaheim Ducks - St. Louis Blues 4-5
Vegas Golden Knights - Calgary Flames 2-1

Canucks - Maple Leafs (Bron: YouTube)

Woondeal: Snel 27.000 woningen erbij

Het Rijk, het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) en de provincie Noord-Brabant hebben afspraken gemaakt over het versnellen van de woningbouw, de beschikbaarheid van voldoende betaalbaar aanbod en de aanpak van excessen. De versnelling moet in de periode tot 2024 zo’n 27.000 woningen opleveren. Dit komt in Eindhoven bijvoorbeeld neer op een forse versnelling van de jaarlijkse woningbouwproductie naar ongeveer 3.000 woningen gemiddeld per jaar. Ook komen er op korte termijn nog 1000 tijdelijke woningen. Het Rijk ondersteunt de woondeal met een bedrag van 750.000 euro voor onderzoek en pilots. Ook wordt bekeken of projecten gebruik kunnen maken van bijzondere regels zodat tijdswinst kan worden geboekt.

Dat staat in de woondeal die vanochtend tijdens een werkbezoek aan Strijp-S is ondertekend door minister Ollongren (BZK), wethouder Torunoglu van Eindhoven en gedeputeerde Van Merrienboer.

De in de woondeal vastgelegde meerjarige samenwerking sluit aan op de Brainport Nationale Actieagenda van Rijk en regio. Deze actieagenda ondersteunt de kennisintensieve maakindustrie door samen te investeren in nieuwe technologieën en door het vestigingsklimaat van de Brainportregio te verbeteren voor het aantrekken, behouden en opleiden van talent uit binnen- en buitenland. Voldoende aanbod aan woonruimte is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Verder hoort er ook voor lagere inkomens, studenten en starters op de regionale woningmarkt voldoende aanbod aan betaalbare woonruimte te zijn.

Landelijk moeten er per jaar 75.000 woningen bijkomen om de tekorten in te lopen. Met de vijf regio’s waar de vraag het grootst is, maakt minister Ollongren in woondeals bestuurlijke afspraken over versnelling en de aanpak van excessen. De woondeal met de regio Eindhoven is de tweede op rij nadat eerder afspraken werden gemaakt met de gemeente Groningen.

Binnen het SGE zijn eerder al negen voorkeurslocaties voor woningbouw vastgelegd. Zo’n 15.000 van de 27.000 versneld te bouwen woningen komen in Eindhoven en dan vooral het centrumgebied en de transformatielocatie Knoop XL. Het aantal woningen dat de partijen in Eindhoven versneld tot stand wil brengen komt voort uit zowel de (verwachte) groei van de bedrijven in de Brainportregio, het huidige woningtekort, als de noodzaak om flexibel te in te spelen op economische en demografische ontwikkelingen.

Het Rijk, de provincie en gemeenten onderzoeken of de versnelling onder bestaande regels mogelijk is. Zo mogelijk krijgt de gemeente toestemming van het kabinet om gebruik te maken van bijzondere regels, bijvoorbeeld door bestemmingsplannen flexibeler te maken. Voor onderzoek naar de woningbehoefte vanaf 2024 krijgt het SGE een rijksbijdrage van 100.000 euro.

Voor verlichting van de meest acute druk op de woningmarkt willen partijen dit jaar nog zo’n 1000 tijdelijke woningen realiseren die bij voorkeur langer dan 10 jaar gebruikt kunnen worden. De woningen zijn bestemd voor een brede doelgroep: kenniswerkers, arbeidsmigranten, studenten en woningzoekenden die op de wachtlijst staan. Gemeenten binnen het SGE wijzen voor de tijdelijke woningen locaties aan en stellen grond beschikbaar. De provincie en de minister gaan waar nodig de procedures versnellen.

In het SGE is veel vraag naar huurwoningen in het middensegment. In de woondeal is afgesproken dat partijen werken aan een groter aanbod en de aanpak van excessieve huurstijgingen. Daarbij wordt bekeken hoe de regio kan profiteren van landelijke maatregelen die de minister wil invoeren. Zo werkt zij aan een ‘noodknop’ die gemeenten de mogelijkheid biedt om de aanvangshuren in de vrije huursector te begrenzen. Ook krijgen corporaties onder voorwaarden meer armslag om middenhuur te bouwen. Het wetsvoorstel dat dit regelt ligt nu in de Tweede Kamer.

Partijen zetten verder in op het verminderen van woonoverlast en de aanpak van slecht verhuurderschap. Zo krijgt het SGE 230.000 euro voor onder andere de ontwikkeling van methodes die woonfraude beter aan het licht brengen. Aanvullend komt er voor Oud-Woensel nog een bedrag van 270.000 euro voor de aanpak van ondermijnende activiteiten die samenhangen met spookbewoning, leegstand en huisjesmelkerij. In Woensel-Zuid krijgt de wijkvernieuwing een impuls door samen te werken aan een integrale leefbaarheidsaanpak waarbij het verbeteren en verduurzamen van de woningvoorraad samengaat met een aanpak op sociaal terrein zoals het verbeteren van de veiligheid en het aanpakken van achterstanden in het onderwijs.

Het Rijk stelt 150.000 euro beschikbaar voor vernieuwende concepten die de woningbouw en ontwikkeling van woongebieden verder versnellen. Bijvoorbeeld met 3D-geprinte woningen of het Brainport Smart District, een slimme wijk waar nieuwe technieken op het gebied van vervoer, duurzaamheid en energieopwekking worden toegepast. Verder starten experimenten met de panden van rijkskantoor Karelspoort die vanaf 2022 overtollig worden. Het Rijksvastgoedbedrijf wil deze duurzaam transformeren naar woningen.

Desktop verliest aan populariteit onder jongeren

Het percentage jongeren -tussen de 12 en 25 jaar- dat via een desktop computer gebruik maakt van het internet, is gedaald met 10,6 procent. Ook de tablet verliest populariteit onder jongeren, terwijl juist meer wordt op het internet wordt gesurfd via de laptop en smartphone. Dit blijkt uit een trendanalyse van Dutch-Tech Magazine, op basis van de meest recente CBS-cijfers.

Uit de laatste cijfers is af te leiden dat liefst 99,8 procent van alle 12 tot 25 jarigen toegang heeft tot het internet. Jongeren gebruiken internet volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) voor uiteenlopende zaken, zoals het downloaden van films en muziek, social networking en gamen.

Mobiel populairst, desktop verliest populariteit
Jongeren hebben vooral toegang tot het internet via de mobiel (98,9 procent). De laptop komt onder jongeren op een tweede plek (95,8 procent). Na een stijging in 2016, daalt de populariteit van de tablet weer in 2018. Afgelopen jaar had 74,4 procent van de jongeren toegang tot internet via een tablet. Ter indicatie: in 2016 was dit nog 77,1 procent. Tot slot de traditionele desktop pc: waarmee slechts 63,3 procent van de jongeren toegang heeft tot het internet.

Desktop verliest aan populariteit onder jongeren (Afbeelding: Dutch Tech Magazine)
Desktop verliest aan populariteit onder jongeren (Afbeelding: Dutch Tech Magazine)

Narcistische stalker krijg 12 maanden cel

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een man veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, voor belaging van een vrouw. Hij zocht veelvuldig ongewenst contact met de vrouw en ging daarnaast langs bij haar ouders om op die manier contact met haar te krijgen. Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zit een proeftijd verbonden van drie jaren. In die periode moet de man zich houden aan algemene en bijzondere voorwaarden en daarnaast is een contact- en locatieverbod opgelegd.

De man heeft op stelselmatige en intensieve wijze geprobeerd in contact te komen met de aangeefster. Het gedrag van de man, en de invloed daarvan op het leven en de persoonlijke vrijheid daarvan van de aangeefster is zodanig geweest dat van een stelselmatige inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer sprake is geweest. Aangeefster heeft veelvuldig aangegeven geen contact te willen. Zij heeft zijn telefoontjes en berichtjes niet beantwoord. Ook heeft de politie een stop-gesprek gevoerd met verdachte. Dat alles heeft hem er niet van weerhouden door te gaan met zijn gedrag.

Narcistische persoonlijkheid
Verdachte lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en een depressieve stoornis, zo blijkt uit rapportage van Pro Justitia. Daardoor acht hij het eigen belang veel groter dan het respecteren van de grenzen van anderen.

Het openbaar ministerie gaf in de tenlastelegging aan dat de belaging duurde van 1 september 2015 tot en met 11 augustus 2018. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de belaging die gehele periode heeft plaatsgevonden. Daardoor is een kortere periode bewezen verklaard dan er ten laste is gelegd.

De rechtbank legt aan verdachte op een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Gedurende een proeftijd van 3 jaren dient verdachte zich te houden aan een aantal algemene en bijzondere voorwaarden, en aan een opgelegd contact- en locatieverbod ten aanzien van aangeefster en haar ouders. Ook moet hij zich laten behandelen in een forensische polikliniek.

Voetbalsters sluiten zwaar teleurstellende Algarve Cup als 11e af

De Nederlandse voetbalsters hebben woensdagavond met een elfde plaats afscheid genomen van de Algarve Cup. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman presteerde de voorbije periode ondermaats op het toernooi, waardoor een elfde plaats het hoogst haalbare was bij het duel met China. Na een 1-1 gelijkspel in reguliere speeltijd bleek Oranje in de strafschoppenreeks de betere partij.

Oranje trad met veel bekende namen aan, zoals met Lieke Martens, die haar honderdste interland speelde. De aanvalster van Barcelona zorgde samen met Vivianne Miedema na drie minuten voor het eerste gevaar namens Nederland, maar laatstgenoemde stuitte op de keepster van China. De spits van Arsenal schoot meerdere keren op doel, maar pas vlak voor het rustsignaal was het raak, na goed voorbereidend werk van Lineth Beerensteyn.

In de tweede helft kwam China snel langszij via Yao Wei, waardoor Oranje weer op zoek moest naar een treffer. Waar Martens de paal raakte, was het China dat aan de andere kant van het veld eveneens een grote kans voor open doel miste na een erbarmelijke pass van Sari van Veenendaal. De formatie van Wiegman had daarna voldoende mogelijkheden om de winst binnen negentig minuten veilig te stellen.

Verschillende speelsters van Oranje hadden het vizier echter niet op scherp staan en moesten hun meerdere erkennen in de keepster van China, terwijl ook het aluminium werd geraakt door onder anderen Renate Jansen. In de strafschoppenserie wisten de speelsters van Wiegman de zenuwen beter in bedwang te houden en vaker te scoren, waardoor een elfde plaats werd veiliggesteld.

Noorwegen won het prestigieuze toernooi voor de vijfde keer. In de finale werd het uiterst verrassende Polen met 3-0 verslagen, door goals van Isabell Herlovsen, Caroline Graham Hansen en Karina Sævik.

'Jetten wil tienduizenden arbeidsmigranten importeren'

Rob Jetten (Fractieleider D66) wil veel meer arbeidsmigranten hierheen halen om te werken dan nu het geval is. Volgens Jetten, die naar 'alarmerende cijfers' van het CBS wijst, zijn er de komende jaren 50.000 arbeidsmigranten nodig om verschillende vacatures te vervullen. Het gaat volgens het CBS vooral om banen bij laagbetaalde banen en banen in de gezondheidszorg. Ook in de bouw- en agrarische sector dreigen personeelstekorten. 

Hij is van mening dat de VVD en het CDA de komst van meer arbeidsmigranten moeten verdedigen in plaats van achter de PVV of het FvD aan te lopen: "De VVD staat voor de vrije markt en het CDA wil boeren niet in de steek laten. Dus we moeten dit verhaal met elkaar vertellen. Dat is voor sommige partijen misschien geen makkelijk verhaal, maar het is wel het eerlijke verhaal," zo stelt hij in een interview met het Algemeen Dagblad. 

Volgens Jetten zijn er hoe dan ook meer arbeidsmigranten nodig; zelfs als alle Nederlanders die nu thuiszitten aan het werk gezet worden zijn er nog mensen nodig:: "We krijgen de vacatures de komende jaren niet met alleen Nederlanders vervuld." Hij wil er wel voor waken dat er genoeg aandacht besteedt wordt aan de huisvesting. Hij denkt daarbij aan tijdelijke huisvesting op bedrijventerreinen: "Je wil geen Polenhotels die overlast veroorzaken". Ook wil hij niet dat arbeidsmigranten terecht komen in huurhuizen waarvoor Nederlanders op de wachtlijst staan. 

NBA: James passeert Michael Jordan, maar Lakers naderen afgrond

De basketballers van de Los Angeles Lakers komen alsmaar dichter bij definitieve uitschakeling voor de play-offs. Dat is al wel vrijwel zeker, maar theoretisch is er nog een miniem kansje. Een thuisnederlaag tegen de Denver Nuggets hielp daar echter niet bij: 99-115.

De Nuggets liepen al in het eerste kwart ver weg en breidden de voorsprong gestaag uit, maar de Lakers gaven niet op. De thuisploeg kwam dichterbij en wist in het vierde kwart zelfs op 85-87 te komen, maar daar bleef het bij. De Nuggets liepen weer weg en onder leiding van Will Barton (23 punten) werd de zege gepakt.

LeBron James was bij de Lakers goed voor 31 punten en kon daarmee in elk geval íets vieren: hij passeerde de legendarische Michael Jordan op de eeuwige ranglijst wat aantal punten betreft. James staat nu op 32.311 punten, Jordan maakte er 32.292 in zijn loopbaan. Drie man staan nog boven James: Kobe Bryant (33.643), Karl Malone (36.928) en recordhouder Kareem Abdul-Jabbar (38.387).

Overigens heeft James de playoffs al dertien seizoenen op rij gehaald, vier keer met de Miami Heat en voor en na die tijd negen keer met de Cleveland Cavaliers. Alleen in zijn eerste twee NBA-seizoenen, ook bij de Cavaliers, lukte het nog niet.

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - Miami Heat 84-91
Detroit Pistons - Minnesota Timberwolves 131-114
Washington Wizards - Dallas Mavericks 132-123
Atlanta Hawks - San Antonio Spurs 104-111
Brooklyn Nets - Cleveland Cavaliers 113-107
Chicago Bulls - Philadelphia 76ers 108-107
New Orleans Pelicans - Utah Jazz 104-114
Phoenix Suns - New York Knicks 107-96
Sacramento Kings - Boston Celtics 109-111
Los Angeles Lakers - Denver Nuggets 99-115

LeBron James had in elk geval íets te vieren (Bron: YouTube)

Olympisch skikampioene Hansdotter stopt

Alpineskiester Frida Hansdotter heeft laten weten haar ski's aan de wilgen te hangen. De Zweedse is deze week nog van de partij bij de World Cup in het Tsjechische Spindleruv Mlyn en sluit haar loopbaan dan af met de World Cup-finales in Soldeu in Andorra.

"De afgelopen 15 jaar heb ik dankzij het skiën de wereld over gereisd. Daarbij heb ik mijn limieten harder kunnen pushen dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Daardoor heb ik geweldige dingen voor elkaar gekregen en fantastische mensen ontmoet", schrijft Hansdotter op Instagram.

"Ik hou van skiën en het zal altijd onderdeel uitmaken van mijn leven, maar het is nu tijd om het World Cup-circuit vaarwel te zeggen en een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen. Ik zal jullie allemaal missen!", besluit de slalomspecialiste.

Op de Olympische Spelen van Pyeongchang boekte Hansdotter vorig jaar haar grootste succes: na vooral vaak net naast de grote prijzen gegrepen te hebben pakte de veterane olympisch goud. In de World Cup kwam Hansdotter tot 35 podiumplaatsen, maar door de dominantie van Mikaela Shiffrin won ze er niet veel.

In 2014 pakte ze na acht tweede plaatsen eindelijk haar eerste overwinning, daar kwamen er uiteindelijk nog drie bij, de laatste alweer ruim twee jaar geleden in Flachau.

Meer mensen naar de mondhygiënist

In 2018 bracht 36 procent van de 12-plussers een bezoek aan de mondhygiënist. In 2014 was dat nog 28 procent. Het contact met tandarts en orthodontist veranderde nauwelijks sinds 2014. De orthodontist wordt vooral bezocht door jongeren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS over bezoek aan de gezondheidszorg.

In 2018 gaf 80 procent van de Nederlandse bevolking aan in de voorafgaande 12 maanden contact te hebben gehad met de tandarts. Van kinderen van 4 tot 18 jaar was dit zelfs 96 procent. De orthodontist wordt bezocht door 8 procent van de totale Nederlandse bevolking (8 jaar of ouder).

In 2018 gaven 40- tot 65-jarigen met 42 procent vaker dan andere leeftijdsgroepen aan in de voorafgaande 12 maanden een mondhygiënist te hebben bezocht. De orthodontist werd het meest bezocht door 8- tot 18-jarigen (36 procent). Onder volwassenen (18-plus) is dit met minder dan 5 procent aanzienlijk lager.

Hele jonge kinderen (0 tot 4 jaar) komen nog niet zo vaak bij de tandarts (34 procent), maar vanaf 4 jaar gaat bijna elk kind naar de tandarts (96 procent van de 4- tot 18-jarigen). Vrouwen bezoeken iets vaker dan mannen een tandarts of mondhygiënist. Voor het bezoek aan de orthodontist geldt dit verschil alleen voor jongeren (8 tot 18 jaar).

Hoewel de meeste tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed binnen het basispakket van de zorgverzekering, gaan 4- tot 18-jarigen uit de laagste inkomensgroep minder vaak naar de tandarts dan hun leeftijdsgenoten uit de hoogste inkomensgroep: 92 procent tegen 98 procent. Daarentegen gaan minderjarigen uit alle inkomensgroepen ongeveer even vaak naar de orthodontist of mondhygiënist.

De kosten van deze vormen van mondzorg worden doorgaans niet vergoed door het basispakket van de zorgverzekering. Vanaf de leeftijdsgroep 18 tot 40 jaar gaan mensen met een hoog inkomen vaker naar een mondhygiënist dan mensen met een laag inkomen.

Meer mensen naar de mondhygiënist (Foto ter illustratie: Pixabay)
Meer mensen naar de mondhygiënist (Foto ter illustratie: Pixabay)

Just Cause 4 nu al in Xbox Game Pass

Het recent verschenen Just Cause 4 is nu al beschikbaar voor download in de Xbox Game Pass. Het vierde deel in de hectische actie-adventure van Square Enix kwam op 4 december uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Just Cause 4 kreeg geen bijzonder hoge cijfers van critici, al is het voor veel mensen net als voorgaande delen een vermakelijke sandbox om in rond te klooien. Het is opvallend dat de titel al zo snel in de GamePass verschijnt. Overigens is er nog meer goed nieuws voor Xbox-bezitters, want ook Lego Batman is sinds gister aan de dienst toegevoegd en volgende week komen Fallout 4 en F1 2018 bij de lijst op.

Nintendo kondigt eigen VR-bril aan

Nintendo heeft een nieuwe lijn binnen hun Nintendo Labo-reeks aangekondigd. Het betreft een VR-kit, waarmee je een eigen VR-bril kunt maken. Hier doe je jouw Switch in en speel je met de diverse kartonnen knutsels verschillende games.

Er is nog geen footage over de werking of games in de kit, maar wel zijn de knutsels die je maakt getoond. Het betreft de bril zelf, een Blaster, een camera, een olifant, een vogel en een wind pedaal. Er komt een kit beschikbaar voor 79,99 euro met de complete collectie. Daarnaast is er een starter kit met de VR-bril en Blaster voor 39,99 euro. De overige knutsels zitten in expansion sets voor 19,99 euro.

De Nintendo Labo VR-kit lanceert op 12 april exclusief voor Nintendo Switch.

Ministers bezoeken militairen in Litouwen

Een gevechtsrantsoen in het veld. Dat kregen de ministers Ank Bijleveld-Schouten (defensie) en Wopke Hoekstra (financiën) voorgeschoteld in Litouwen. De bewindspersonen waren daar voor een 2-daags bezoek aan de Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence (eFP). Met deze inzet geeft de NAVO een duidelijk signaal af aan Rusland. De 29 bondgenoten zijn solidair met elkaar en bereid om elkaar te verdedigen.

“Als lid van het kabinet is het goed om te zien wat onze militairen doen. We nemen ingrijpende beslissingen door mannen en vrouwen naar het buitenland te sturen.”, sprak Hoekstra te midden van Nederlandse militairen. “Daarnaast trekt dit kabinet extra geld uit voor Defensie. Daarmee kan de krijgsmacht investeren, ook ter versterking van de NAVO.”

Instabiliteit en onvoorspelbaarheid
Dat laatste is nodig om te zorgen dat de NAVO berekend blijft op haar taak, het beschermen van het bondgenootschappelijk grondgebied. De huidige instabiliteit en onvoorspelbaarheid zijn uitingen van veranderende machtsverhoudingen in de wereld. Die zetten de democratische rechtsorde, het economische verdienmodel, de vitale infrastructuur en internationale organisaties onder druk.

Grootste dreiging
Bijleveld bracht in herinnering dat de grootste dreiging nu uitgaat van Rusland. “Hoe reëel die dreiging is, wordt hier in Litouwen nadrukkelijk gevoeld. Neem bijvoorbeeld beïnvloeding door verspreiding van nepnieuws of de Russische troepenopbouw aan de grens. Daarom neemt de NAVO maatregelen die zijn gericht op afschrikking. Maar ook maatregelen die de collectieve verdediging en onderlinge samenhang versterken. Zo verbetert het bondgenootschap zijn paraatheid met de Very High Readiness Joint Task Force, ook wel bekend als flitsmacht, en de eFP.”

Hindernissen op meren
De Nederlandse eFP-militairen doorlopen tijdens hun inzet een intensief programma. Denk aan oefeningen ter verbetering van de samenwerking en interoperabiliteit (het verbinden van systemen) met de Litouwse strijdkrachten. Ook leren ze omgaan met de specifieke weers- en landschapskenmerken. Zo is het ijs er dik genoeg om vrachtwagens en zelfs pantserwagens te dragen. Daarom trainden Nederlandse genisten hoe je hindernissen opwerpt op meren en met welke materialen. De ministers waren bij een deel van een oefening om te zien hoe militairen werken aan hun hogere gereedheid en inzetbaarheid.

Opknappen ziekenhuis
Daarnaast leggen militairen contact met de Litouwse bevolking. Ze geven voorlichting op scholen, nemen deel aan parades en helpen (kleinschalig) met het opknappen van maatschappelijke infrastructuur zoals een lokaal ziekenhuis.

Meer dan 40.000 militairen
Maatregelen als de eFP geven de NAVO bij oplopende spanning tijd voor het ontplooien van grootschalige militaire capaciteiten. Hiervoor heeft het de NATO Response Force (NRF) met alleen al meer dan 40.000 militairen. Zo kan de NAVO het bondgenootschappelijk grondgebied beschermen. Tegelijkertijd blijft het bondgenootschap bereid tot een dialoog met Rusland. Dit om ongevallen, misverstanden en escalatie te voorkomen en transparantie op militair gebied te bevorderen.

Ministers bezoeken militairen in Litouwen (Foto: Defensie )
Ministers bezoeken militairen in Litouwen (Foto: Defensie )Ministers bezoeken militairen in Litouwen (Foto: Defensie )
Ministers bezoeken militairen in Litouwen (Foto: Defensie )

Bakker: "Moet een nieuw model komen voor internationals. Hockeyclubs lijden hieronder"

Aanvoerder van Oranje Billy Bakker vindt dat er opnieuw moet worden gekeken naar het model zoals het er nu is voor hockey-internationals. ‘Wij spelen 180, 190 dagen hockey met Oranje. Ik wil de KNHB niet afvallen, maar clubs en spelers lijden daaronder. Die wisselwerking tussen clubs en Oranje moet goed begeleid en gecommuniceerd worden. Er zal links en rechts geschikt moeten worden.’

Als aanvoerder Billy Bakker na de 0-1 nederlaag tegen Duitsland in de catacomben van het clubhuis in Rotterdam gaat zitten in de provisorische persruimte, plukt hij even aan zijn knie, gaat hij zitten en puft hij nog even uit. Het is eigenlijk niets voor de rashockeyer om te zeggen na de wedstrijd, maar ook voor de aanvoerder van Oranje en Amsterdam waren de afgelopen maanden zwaar.

Zijn lichaam voelt de uren in het vliegtuig, de jetlags, de uitwedstrijden aan de andere kant van de wereld. En dat allemaal in combinatie met zijn club Amsterdam, zijn bedrijf en zijn privéleven, met een jong gezin.

‘Het is een héél vol programma. De Pro League is gewoon echt lang. Tien jaar geleden had je bij wijze van spreken eens een dubbeltraining op Kampong en dan speelde je een toernooi. Nu is het superdruk. De clubs lijden daaronder. Als je kijkt naar mijn club Amsterdam en de KNHB, dan zal er links of rechts geschikt moeten worden. Een keer een wedstrijd niet spelen. Clubs zijn ook belangrijk. Straks is er weer EHL, dan is er in juni weer veel Pro League. Dan komt daar het EK overheen en dan zit je daarna alweer in een olympisch jaar.’

De routinier concludeert: ‘Om dit volle programma te draaien moet je als speler van goeden huize komen. Maar het is heel dubbel: het is ook leuk. Ik hockey ook om dit soort potjes tegen Duitsland te spelen.’

Nieuwe aanhoudingen in groot vals geld onderzoek

In een groot rechercheonderzoek door de eenheid Midden-Nederland naar de productie, handel en distributie van valse bankbiljetten zijn afgelopen weken opnieuw verdachten aangehouden. Deze drie verdachten zitten in voorarrest

Het onderzoek dat sinds juni 2018 gaande is, komt voort uit een onderzoek naar het uitgeven van vals geld in Helmond. Sporen leidden toen naar Almere. Vanwege het internationale karakter en het feit dat de geproduceerde valse biljetten in heel Europa zijn aangetroffen, werkte de recherche nauw samen met Europol, de Marechaussee en De Nederlandse Bank.

De eerste zes verdachten die op 30 januari tijdens een actiedag werden aangehouden, zijn inmiddels voor de raadkamer verschenen. Deze besloot dat ze allen dertig dagen langer vast blijven zitten.

Tijdens de actiedag in januari zijn er tien doorzoekingen geweest en op nagenoeg alle locaties in Almere werden goederen aangetroffen die nodig zijn voor de productie, handel en distributie van vals geld: printers, cartridges, hologrammen, enveloppen, wenskaarten, postzegels, adreslabels. Daarnaast werd voor ruim 300.000 euro aan valse 50 en 20 euro biljetten aangetroffen. Ook werden 1751 pillen MDMA, 535 gram cocaïne en 390 gram hasj en diverse goederen (zoals telefoons, bankpassen en doosjes sigaren) welke van diefstal afkomstig waren, aangetroffen.

Controleren op echt of vals?
Check deze link van de Nederlandse Bank.

Nieuwe aanhoudingen in groot vals geld onderzoek (Foto: Politie)
Nieuwe aanhoudingen in groot vals geld onderzoek (Foto: Politie)

Minder export van Nederlandse makelij naar het VK

De exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk daalde in 2018 met 170 miljoen euro tot 20,2 miljard euro, een afname van 1 procent. Daarmee bleef de export van Nederlandse goederen naar het VK voor het tweede jaar op rij achter bij de uitvoer naar andere bestemmingen. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers van de Nederlandse goederenhandel.

De totale export van Nederlandse industriële goederen nam in 2018 toe met 5,6 procent. Het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de export van Nederlandse producten is door deze ontwikkeling opnieuw kleiner geworden.

In 2016 was die ontwikkeling nog omgekeerd. De exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk nam toen nog toe met 7 procent, terwijl de totale export van Nederlands product afnam. Ook in 2017 bleef de export naar het VK achter bij de uitvoer naar andere landen. In dat jaar nam de uitvoer naar het VK nog wel toe met 1 procent.

Aandeel export naar VK slinkt
Het exportbelang naar het VK neemt al langer af. Aan het begin van deze eeuw ging nog circa 10 procent van de export van Nederlands makelij richting VK. In 2017 was dat nog 7,8 procent en in 2018 7,3 procent. Het Verenigd Koninkrijk was in 2018 nog wel het derde land in het rijtje van belangrijkste exportbestemmingen van Nederlandse goederen.

Wederuitvoer gegroeid
De wederuitvoer van goederen naar het Verenigd Koninkrijk nam in 2018 toe met 3,3 procent tot ruim 19,4 miljard euro. In 2017 was de groei van de wederuitvoer nog 1 procent. Maar ook op dit gebied groeide de totale Nederlandse uitvoer de afgelopen twee jaar harder dan die naar het Verenigd Koninkrijk. In 2017 was dat met 11 procent en in 2018 met 6 procent.

Meer medicijnen naar het VK
Nederlandse goederenproducenten exporteerden vorig jaar voor 6,8 miljard euro agrarisch gerelateerde producten naar het VK. Dat is vrijwel evenveel als een jaar eerder. Het VK is na Duitsland en België de derde exportbestemming van agrarische producten.

Fabrikanten van computers en medicijnen deden het afgelopen jaar goede zaken in het VK. Zij zagen hun export stijgen met ruim 100 miljoen euro. De export van olie en gas nam vorig jaar met 80 miljoen euro af tot ruim 2,3 miljard euro.

Nederland belangrijke goederenleverancier
Nederland is na Duitsland, de Verenigde Staten en China de vierde leverancier van goederen aan het Verenigd Koninkrijk. De totale goederenimport van het VK was vorig jaar voor 570 miljard euro. Iets meer dan de helft (52 procent) komt uit de EU. Nederland, België en Duitsland nemen samen ruimschoots de helft van de EU export naar het VK voor hun rekening.

Minder export van Nederlandse makelij naar het VK (Foto: CBS)
Minder export van Nederlandse makelij naar het VK (Foto: CBS)

Van der Sar teruggefloten bij Real Madrid: "Dat mag daar niet'

Ajax boekte dinsdagavond een memorabele overwinning in de Champions League door Real Madrid met een 1-4 zege het miljardenbal uit te knikkeren. Edwin van der Sar was na afloop dolblij met de stunt in het Santiago Bernabéu. Rafael van der Vaart onthult dat de algemeen directeur van Ajax vanwege zijn gejuich tijdens de wedstrijd op het ereterras werd aangesproken.

De oud-middenvelder van zowel Ajax als Real zat samen met onder anderen Clarence Seedorf en Van der Sar in hetzelfde gedeelte van het stadion. "Elke keer toen Ajax scoorde en ik juichte, zei Clarence: Ssst... Beetje respect . Van der Sar sprong ook een keer op. Toen kreeg hij toch een toespraak van Florentino Pérez (voorzitter Real, red.)", zegt Van der Vaart bij De Wereld Draait Door .

"Dat mag daar niet. Het mag niet op het balkon daar. Ach, ze hebben dertien van die dingen (Champions League-trofeeën, red.) in de kast staan", grapt Van der Vaart. "Ik zat naast de grote meneren van Madrid en die gingen steeds een beetje zuurder kijken." Ook Klaas-Jan Huntelaar vierde de overwinning uitvoerig. Van der Vaart begrijpt de emotie bij de veteraan wel.

"We speelden samen bij Real en toen de voorbereiding begon, moest hij als eerste Nederlander alleen trainen", memoreert Van der Vaart, die van 2008 tot 2010 onder contract stond bij de Spaanse topclub. "Wij lachen, maar na twee dagen liepen we er allemaal omdat we weg moesten. Dus er zat nog een beetje frustratie bij", stelt de oud-international.

FOK! Wat een weer: regen en veel wind

Het is bewolkt en het regent in een groot deel van het land. De matige wind komt uit het zuidoosten, draait van het zuiden uit overal naar zuidwest en neemt daarbij snel toe naar vrij krachtig tot krachtig. In Limburg is de komende uren kans op zware windstoten rond 75 km/uur. Later in de ochtend wordt het droog en breekt de zon af en toe door, maar er kan dan wel een enkele bui tot ontwikkeling komen. Ook neemt de wind landinwaarts wat af. De temperatuur loopt op naar ongeveer 10°C. In de loop van de middag en avond neemt de zuidwestelijke wind weer toe. Boven land wordt deze (vrij) krachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig, 7-8 Bft met in de kustgebieden kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. In de avond trekt een nieuw neerslaggebied zuidoostwaarts over het land.

Komende nacht is het bewolkt en regent het af en toe. De minimumtemperatuur ligt rond de 7°C. De wind is westelijk en vrij krachtig tot krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig, 7-8 Bft. In het noordelijk kustgebied is er nog kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

Vrijdag overdag is er vrij veel bewolking, maar ook wat ruimte voor de zon. Een enkele bui is mogelijk. De temperatuur loopt op naar ongeveer 9°C. De westelijke wind neemt in de loop van de dag af naar matig, aan de kust van vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Luxemburg-Stad (Foto: bazbo)
Een prachtige foto van Luxemburg-Stad. Het was een lekker weertje. (Foto:bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.