FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 maart 2019

Dungeons and Dragons-groep Critical Role haalt 2 miljoen op voor eigen animatieserie

Het ziet er naar uit dat de Dungeons and Dragons-groep Critical Role zijn eigen animatieserie gaat krijgen. De groep had een kickstarter opgezet om 750.000 dollar op te halen voor een show van een halfuur, maar de grens van 1 miljoen werd al binnen het eerste uur gepasseerd. Momenteel staat de teller op meer dan 2,5 miljoen dollar.

De show, The Legend of Vox Machina, focust zich op de gelijknamige groep uit de eerste campaign van de populaire webserie. De animatie zal zich afspelen voordat de livestreams van Critical Role op Twitch begonnen in 2015. De stemmen van Grog, Scanlan, Pike, Percy, de tweeling Vex'ahlia en Vax'ildan en Keyleth zullen gedaan worden door de spelers, en de animatie zal worden verzorgd door Titmouse studios.

Critical Role is een populaire Dungeons and Dragons-livestream die wekelijks wordt uitgezonden op Twitch en inmiddels meer dan 150 afleveringen heeft. De spelers bestaan uit stemacteurs Travis Willingham (Fullmetal Alchemist), Laura Bailey (World of Warcraft), Liam O'Brien (Naruto), Ashley Johnson (The Last of Us), Sam Riegel (Phoenix Wright Ace Attorney), Taliesin Jaffe (Hellsing Ultimate) en Marisha Ray (Persona), met Matt Mercer (Overwatch) als de Dungeon Master. De show is inmiddels aan zijn tweede campaign bezig die ruim 40.000 wekelijkse kijkers trekt.

The Legend of Vox Machina komt uit in het najaar van 2020.

Verdachte bedreiging met vuurwapen meldt zich

De man, die verdacht wordt van de bedreiging met een vuurwapen zaterdagmiddag in de buurt van het Zonneplein, heeft zich maandagmiddag bij de politie gemeld. Het gaat om een 32-jarige man uit Bergen op Zoom. Hij meldde zich rond 15.00 uur op het politiebureau in Bergen op Zoom. Hij is aangehouden.

Vuurwapengevaarlijk
De politie kreeg zaterdagmiddag rond 14.00 uur een melding van een bedreiging met een vuurwapen in de buurt van het Zonneplein. Het politieonderzoek leidde naar een appartementencomplex op de kruising van het Bolwerk-Zuid met de Boxhornstraat, waar de politie later op de middag arriveerde en de omgeving afzette in afwachting van een arrestatieteam. Rond 18.00 uur werd door dit interventieteam in het gebouw naar de man gezocht. Dit team werd ingezet omdat mogelijk sprake was van een vuurwapengevaarlijke situatie. Er werd niemand aangetroffen, ook werd geen wapen gevonden. Rond 19.00 uur vertrok de politie.

Veiligheid
Rond 19.15 uur kreeg de politie aanvullende informatie over de bedreiging, waarop de politie met het arrestatieteam nogmaals naar datzelfde appartementencomplex trok. Rond 21.00 uur arriveerde ook een politiehelikopter om de daken van het woonblok met een warmtebeeldcamera te onderzoeken. Ook deze zoektocht leverde geen resultaat op. Rond 21.15 uur was de tweede actie ook afgelopen. De omgeving was toen weer veilig en werd vrijgegeven. De politie kan zich goed voorstellen dat deze acties grote indruk maakten op buurtbewoners en passanten. Deze opschaling was noodzakelijk, vanwege de veiligheid voor de omgeving en de politiemensen.

Betrokkenheid
De politie onderzoekt nu de betrokkenheid van de man uit Bergen op Zoom bij de bedreiging met het vuurwapen.

Petitie gestart tegen 'windmolenverbod' in provincie Noord-Holland

GroenLinks is een petitie gestart tegen de strenge regels die het provinciebestuur van Noord-Holland hanteert om de komst van nieuwe windmolens tegen te houden. GroenLinks-lijsttrekker Zita Pels van de Provinciale Staten lanceerde de petitie tijdens een 'klimaatmeetup' in de Melkweg.

Volgens de partij zijn extra windmolens in de provincie onmisbaar om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Ook zegt de partij dat het college in Noord-Holland al jaren op de rem trapt als het gaat om de uitbreiding van het aantal windmolens.

23 windmolens
In 2017 wilde de gemeente Amsterdam 23 windmolens plaatsen in het havengebied, maar hier stak de provincie een stokje voor. Toenmalig wethouder Abdeluheb Choho (D66) stapte vervolgens naar de rechter omdat hij vond dat de windturbines een zaak van de gemeente waren en omdat de gestelde voorwaarden veel strenger zouden zijn dan de landelijk geldende regels.

Toch gaf de Raad van State de provincie Noord-Holland gelijk, omdat de komst van windmolens 'door hun afmetingen en zichtbaarheid over grote afstand een impact op de ruimte in het landelijk gebied hebben'. GroenLinks wil dat de windturbines in de haven er alsnog gaan komen.

Windmolens (Stockfoto: Pixabay)
Windmolens (Stockfoto: Pixabay)

'Nemr voldoet niet aan eisen kinderpardon'

Het negenjarige jongetje Nemr dat de kinderpardondiscussie in een stroomversnelling bracht met een uiterst ongemakkelijk interview met Klaas Dijkhoff komt niet in aanmerking voor de verruimde pardonregeling. Dat meldt de NOS op basis van bronnen bij de IND.

De jongen kwam in de publiciteit na uitzending van de documentaire Terug Naar Je Eige Land, daarin interviewde hij samen met Tim Hofman VVD-fractieleider Dijkhoff. Dat interview zorgde voor veel beroering, mede daardoor laaide de kinderpardondiscussie weer op.

De in Nederland geboren Nemr blijkt nu dus niet te profiteren van de uitkomst van die discussie. Wat daar de reden van is blijft nog onduidelijk. 

In het algemeen kunnen een aantal zaken grond zijn voor afwijzing van de aanvraag. Dat is onder meer het geval als de betrokken famillie langer dan drie maanden niet onder rijkstoezicht heeft gestaan. Ook een dubieuze achtergrond van een van de gezinsleden kan reden zijn om de aanvraag af te wijzen, denk dan bijvoorbeeld aan oorlogsmisdadigers, criminelen of ordeverstoorders.

Logano wint matige NASCAR-race na spannende laatste bocht

Joey Logano heeft de derde race van het seizoen in de NASCAR Cup Series gewonnen. De voor Team Penske rijdende coureur was op de Las Vegas Motor Speedway de beste tijdens de Pennzoil 400, nota bene gesponsord door de persoonlijke sponsor van Logano.

Heel spannend werd de eerste stage niet: Kevin Harvick vertrok vanaf poleposition en domineerde de tachtig ronden lange stage. De veteraan pakte de stagewinst dan ook, voor Kyle Busch, Joey Logano en Denny Hamlin, die allemaal redelijk eenzaam hun rondjes reden.

In stage twee was de leiding vroeg in handen van Brad Keselowski en zowaar bleef het veld een stuk dichter bij elkaar: na een kleine twintig ronden reed het gros nog gewoon in het 'peloton'. Toch ontstonden er later weer flinke verschillen, hoewel in elk geval de eerste drie bij elkaar bleven. Logano won de tweede stage, voor Martin Truex Jr en Harvick.

Bij de herstart na stage twee pakte thuisrijder Kurt Busch de leiding met nog een kleine honderd ronden te rijden, waarbij onder meer Logano en Harvick voorin al flink aan het bakkeleien waren. Het kabbelde allemaal relatief rustig door, tot Penske-teamgenoten Logano en Keselowski elkaar ruim twintig ronden voor het einde langzaam wat begonnen te bevechten, wat interessant was voor de op plek drie loerende Harvick.

Van een echt gevecht kwam het toch niet meer...tot de allerlaatste bocht. Keselowski deed nog een ultieme poging om binnendoor te komen, waarbij beide heren nog bijna tegen de muur uitwaaierden, maar Logano hield vol en pakte de winst, voor Keselowski. Kyle Busch ging in de slotfase nog voorbij Harvick en pakte de derde plek in zijn geboortestad.

Het was overigens de eerste race in de NASCAR Cup Series zonder 'echte' caution - veroorzaakt door een incident of iets dergelijks - sinds Talladega in oktober 2002.

Keselowski met een wanhoopspoging (Bron: YouTube)

Sportraad:'Assen geen optie voor F1'

Als Circuit Zandvoort het plan voor een F1 Grand Prix niet rond krijgt gaat het feestje aan de Nederlandse neus voorbij, zo waarschuwt de Nederlandse Sportraad.

De sportraad, een onafhankelijk adviesorgaan onder leiding van Michael van Praag, stelt dat de FOM het circuit van Assen niet als optie beschouwd. De raad baseert zich daarbij op gesprekken met een 'medebeslisser' van de FOM.

Zandvoort zou kandidaat zijn op basis van historie, de nabijheid van een groot vliegveld en grote steden. Allemaal elementen die in Assen niet of onvoldoende aanwezig zijn. 

Daarom roept de sportraad in een open brief op om massaal achter Zandvoort te gaan staan. Die organisatie moet voor het einde van deze maand alles rond hebben om de race definitief binnen te halen. 

Het circuit van Assen bestrijdt de lezing van de sportraad en stelt nog steeds in de race te zijn. Ook hebben zij de financiën al rond. Maar Van Praag denkt daar anders over: "Als twee honden vechten om een been, dan gaat de derde ermee heen. Dat mag niet gebeuren, dat is zonde voor ons land. Ik heb begrip voor het standpunt van Assen, maar zij moeten zich nu groots opstellen en bereid zijn om voor de BV Nederland over hun eigen schaduw heen te stappen."

Mogulskiër Kingsbury pakt 8e eindzege op rij ondanks zeldzame nederlaag

In Shymbulak in Kazachstan is het World Cup-seizoen voor de mogulskiërs afgesloten. In het skioord zouden een reguliere wedstrijd en een wedstrijd op de dual moguls gehouden worden, maar die laatste werd wegens het uiterst slechte weer op zondag afgelast.

Wereldkampioen Kingsbury, die 56 van zijn 98 World Cup-wedstrijden won, werd in de finale van de reguliere wedstrijd eindelijk weer eens verslagen. De Japanse Ikuma Horishima scoorde 81,72 punten bij elkaar op de hobbelpiste en verwees de Canadees met diens 79,37 punten naar de tweede plek. De Zweedse tiener Walter Wallberg eindigde met 78,67 punten als derde, Kingsbury was voor de wedstrijd al zeker van zijn achtste opeenvolgende eindzege in de World Cup.

Ikuma Horishima (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen ging de winst met 79,69 punten naar thuisheldin Yulia Galysheva, die de Franse olympisch kampioene Perrine Laffont (79,11) klopte. Justine Dufour-Lapointe uit Canada pakte met 76,64 punten de derde plek. Laffont was met haar tweede plaats zeker van haar tweede opeenvolgende eindzege in de World Cup.

Yulia Galysheva (Bron: YouTube)

Acteur Luke Perry (52) overleden

De acteur Luke Perry (52) is overleden, nadat hij een paar dagen geleden een beroerte kreeg. Hij overleed in een ziekenhuis in Burbank. Het meest bekend was hij door zijn rol als Dylan McKay in Beverly Hills, 90210.

Volgens TMZ kreeg de acteur afgelopen woensdag een beroerte waardoor hij onherstelbare schade aan zijn hersens opliep. Sindsdien lag hij verdoofd en onder controle in het ziekenhuis, waar hij maandag is overleden.

Alhoewel Perry had gezegd er niet aan mee te doen, had Fox juist een reboot van Beverly Hills 90210 aangekondigd. Er zouden 6 nieuwe afleveringen komen in samenwerking met de originele acteurs.  De acteur was op het moment in Los Angeles, voor de opnames van de serie Riverdale, waarin hij de vader speelt van één van de hoofdpersonages. Ook zou hij een rol gaan spelen in ‘Once Upon A Time In Hollywood’, een nieuwe film van Quentin Tarantino. 

'FC Twente en Heracles strijden om topscorer Keuken Kampioen Divisie'

Mario Engels schiet dit seizoen met scherp in de Keuken Kampioen Divisie en dat levert de Duitse aanvaller de nodige belangstelling op. RTV Oost weet maandag namelijk te melden dat zowel Heracles Almelo als FC Twente op de handtekening van de 25-jarige goalgetter, die bij Roda JC over een aflopend contract beschikt, aast. Engels is op het moment met 22 doelpunten topscorer van het tweede Nederlandse niveau en kan na dit seizoen, als Roda er niet in slaagt om hem langer aan de club te binden, transfervrij de overstap maken naar een andere werkgever.

De Duitser is sinds de zomer van 2017 actief in Limburg en kwam vorig seizoen tot één doelpunt in de Eredivisie. In de Keuken Kampioen Divisie toont Engels zich echter een stuk productiever en hij is bovendien goed geweest voor negen assists. Met Roda staat hij momenteel op de zesde plaats, maar met een overstap naar FC Twente lijkt het vooruitzicht op Eredivisie-voetbal een stuk groter te worden.

De Tukkers gaan met een voorsprong van negen punten op nummer twee Sparta Rotterdam namelijk riant aan kop. Heracles staat op dit moment op de zevende plaats op het hoogste niveau en mag hopen op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

De kans dat Engels voor een langer verblijf bij Roda kiest lijkt overigens ook nog niet helemaal uitgesloten. Directeur Harm van Veldhoven liet vorige maand in gesprek met 1Limburg nog weten 'volop gesprekken' gevoerd te hebben met het kamp-Engels: "In de komende weken moeten we stappen gaan zetten. We hebben gesproken over wat er mogelijk is en dat gaan we nu uitwerken", vertelde hij destijds.

Cairoli wint eerste MXGP van het seizoen

Motorcrosser Antonio Cairoli heeft de eerste grand prix van het seizoen gewonnen. De Italiaan won beide races in het Argentijnse Neuquén. Regerend wereldkampioen Jeffrey Herlings is nog herstellende van een gebroken voet en was niet aanwezig.

Ondanks een matige kwalificatierace won Cairoli de eerste race voor de Sloveen Tim Gajser. Op de derde plaats eindigde Romain Febvre.

Ook in de tweede race was Cairoli oppermachtig. Op de tweede plaats eindigde opnieuw Gajser. De Belg Jeremy van Horebeek finishte als derde.

Brian Bogers en Glenn Coldenhoff speelden geen rol van betekenis. Bogers werd zestiende en zeventiende. Coldenhoff finishte beide races één plaats achter zijn landgenoot.

Bobsleester Jamanka pakt wereldtitel en crasht

Bobsleester Mariama Jamanka heeft nu dan echt alles gewonnen wat er in het vrouwenbobsleeën te winnen valt. De 28-jarige Duitse werd vorig jaar olympisch kampioen, won dit seizoen voor het eerst een World Cup-wedstrijd én pakte de eindzege in het klassement en zondagavond veroverde ze in het Canadese Whistler haar eerste wereldtitel.

Samen met remster Annika Drazek ging Jamanka al aan de leiding na twee runs, maar een fenomenale derde run gooide de beul in het slot. Daar kwam ook wel wat hulp bij: de Amerikaanse Elana Meyers Taylor lag na twee runs tweede, maar de uittredend wereldkampioene en remster Lake Kwaza crashten in de derde run hard in de beruchte Fifty-Fifty-bocht, die vooral bij de vrouwen veel slachtoffers eiste.

Meyers Taylor viel zo weg, waardoor Stephanie Schneider met remster Ann-Christin Strack de tweede plek over kon nemen. Met hangen en wurgen bleef ze in de derde run overeind en dat leverde haar na nog een run op 1,06 seconden van Jamanka het zilver op. Christine de Bruin - de vrouw van de Nederlander Ivo de Bruin - en remster Kristen Bujnowski wonnen namens Canada op 1,17 seconden brons.

De vrouwenwedstrijd (Bron: YouTube)

Later op zondagavond werd de teamwedstrijd gehouden, waar de teams bestaan uit een mannelijke en vrouwelijke skeletonner, een tweemansbob en een vrouwenbob. Duitsland-1 leek een goede kans op goud te maken, maar dit keer crashte uitgerekend Jamanka - hoewel ze zeker niet de enige was - en dus waren de Duitse kansen verkeken.

Althans, de kansen van Duitsland-1 waren verkeken: Christopher Grotheer skeletonde Duitsland naar plek vijf, waarna bobsleester Anna Köhler met remster Lisa Sophie Gericke profiteerde van crashes van de rest. Sophia Griebel deed het indrukwekkend goed op haar skeletonslee en bobsleeër Johannes Lochner maakte het met monster Marc Rademacher in zijn slee af.

Achter Duitsland-2 ging het zilver op slechts 0,15 seconden naar Canada-1, waar skeletonster Mirela Rahneva het meest liet liggen. Bobsleester Brittany Reinbolt haalde met Jessica Davis hard uit namens USA-1 en wist de ploeg zo naar het brons te helpen.

De teamwedstrijd (Bron: YouTube)

Allach opnieuw technisch directeur van Vitesse

Mo Allach keert bij Vitesse terug als technisch directeur, zo maakt de club uit Arnhem maandag bekend. Allach werkte tussen 2013 en 2017 al ruim vier jaar voor de Gelderlanders. Na een periode bij het Israëlische Maccabi Haifa keert de 45-jarige Allach nu weer terug bij de club waarmee hij in 2017 de TOTO KNVB Beker won.

Na zijn voetbalcarrière werkte Allach in technische functies achtereenvolgens bij VVV-Venlo, FC Twente, RKC Waalwijk en de KNVB voordat hij in 2013 bij Vitesse kwam. Na ruim vier jaar technisch directeur in Arnhem te zijn geweest, met het winnen van de KNVB-Beker in 2017 als hoogtepunt, vertrok Allach in november 2017 naar Maccabi Haifa.

"Bij mijn vertrek gaf ik al aan met gemengde gevoelens de keuze te hebben gemaakt", licht Allach op de clubsite toe. "Ik heb Vitesse in die jaren namelijk leren kennen als een fantastische club, waar heel veel kundige en betrouwbare mensen werken. Destijds heb ik met mijn familie besloten een buitenlands avontuur aan te gaan. We waren benieuwd naar de cultuur, diversiteit en sportbeleving elders. Het is voor ons een enorme verrijking geweest, maar nu voelt het goed om weer terug te zijn in Nederland en bij Vitesse."

"Bij Vitesse staat kwaliteit altijd op één. We hebben na het vertrek van Mo de tijd genomen om te zoeken naar de best mogelijke kandidaat. In de tussentijd heeft Marc van Hintum de functie uitstekend ingevuld", benadrukt Pascal van Wijk, algemeen directeur van Vitesse. "Toen bleek dat Mo weer beschikbaar was en hij ook oren had naar een terugkeer, was de keuze snel gemaakt. We kennen de kwaliteiten van Mo. Hij is als geen ander in staat om de voetbalvisie in de organisatie te implementeren en uit te dragen. Bij Vitesse vinden we de voetbalacademie, het voetballab en de scouting erg belangrijk. Mo kan voortborduren op wat er mede door hem de afgelopen jaren is opgezet."

Valery Oyf, grootaandeelhouder van Vitesse, is content met de invulling van de positie van technisch directeur. "Met Mo hebben we een van de beste Nederlandse technisch directeuren aan de club verbonden. Marc heeft de afgelopen periode de honneurs heel goed waargenomen, waar we hem dankbaar voor zijn. Met de komst van Mo kan Marc zich weer volledig richten op zijn rol als hoofd scouting. En met de komst van Aloys Wijnker als hoofd Vitesse Voetbal Academie in december 2018, zijn alle sleutelposities van de voetbaltak weer kwalitatief goed bezet."

Gemengde reacties in Rotterdam: "Dat lijkt op de ArenA"

Feyenoord maakt nog steeds plannen voor een nieuw stadion, maar wat sommige fans betreft blijft Feyenoord City nog even op de plank liggen.

Maandag werden de schetsen van het nieuwe stadion gepresenteerd en dat leidde tot gemengde reacties bij de Rotterdamse gemeenteraadsleden. "Ik zit niet vanaf 1998 in het stadion om nu geconfronteerd te worden met een ArenA 2.0", vertelt Kevin van Eikeren voor de camera van RTV Rijnmond.

Van Eikeren zit namens de PvdA in de gemeenteraad van Rotterdam. Hem valt direct iets op aan de tekening. "De stalen dakconstructie lijkt wel op de Johan Cruijff ArenA, dat is redelijk waardeloos. Ik hoop dat ze die zorg kunnen wegnemen, of nog wat extra impressies maken om te laten zien dat het niet op het stadion van Ajax lijkt. De hoofdbestanddelen van de nieuwe stad zitter erin: beton, glas en staal. Dat vind ik mooi", zegt Van Eikeren.

Ook voor Robert Simons van Leefbaar Rotterdam is Feyenoord City nog wel even wennen. "Je bent zo gewend aan De Kuip en dit is net wat hoekiger, maar die veranda langs het water spreekt me wel aan." Simons ziet echter wel een probleem. "De vraag of het binnen het budget kan blijven is nu het belangrijkste. De bouwkosten stijgen de pan uit en ik heb er nog niet genoeg zicht op of ze dat onder controle hebben."

Eind vorig jaar werd al groen licht gegeven aan het voortzetten van het ambitieuze project, dat Feyenoord in 2023 een hypermoderne thuishaven aan de Nieuwe Maas moet bezorgen. Een deel van de supporters blijft echter liever in De Kuip en heeft dit seizoen al een aantal acties op touw gezet. Via het manifest ‘Stop Feyenoord City’ hopen zij de plannen van hun club te dwarsbomen.

Annan en Van Geffen maken tussenbalans Hockey Pro League op

Bondscoach Alyson Annan en international Margot van Geffen maken na de vijf uitwedstrijden buiten Europa de tussenbalans op van de Hockey Pro League. Hoe bevalt het? Welke lessen zijn getrokken? En hoe zwaar is het vele reizen nu daadwerkelijk?

"Elke wedstrijd is een soort finale. Normaal gesproken ben ik een typische toernooispeelster die zoveel mogelijk wedstrijden in één of twee weken wil spelen. Nu is het wachten, wachten, wachten en dan speel je één potje. Je moet er in één keer staan. Dat heeft ook wel iets", zegt middenvelder Margot van Geffen.

Bondscoach Alyson Annan: "Het concept van de Pro League vind ik leuk. Het was alweer een tijd geleden dat wij in Argentinië [december 2015] en Amerika [januari 2017] hebben gespeeld. Een ander pluspunt van de Pro League is dat elk land nu thuisvoordeel heeft in plaats van slechts één land."

Van Geffen en Annan namen het vliegtuig alsof het de bus was

Van Nederland naar Nieuw-Zeeland, van Nieuw-Zeeland naar Australië, van Australië naar Nederland, van Nederland naar de Verenigde Staten, van de Verenigde Staten naar Argentinië, van Argentinië naar Nederland en van Nederland naar China. En dat allemaal binnen zes weken. Annan en Van Geffen waren de enige twee van Oranje die het reisschema volledig hebben afgewerkt. Voor Van Geffen was het reizen geen probleem. "Ik weet natuurlijk niet hoe ik straks terug kom in Nederland, maar ik voel me goed. Ik heb genoeg rust gehad. Tot nu toe bevalt het me prima."

Maar van Annan had de Pro League anders ingericht mogen worden. De vijf uitwedstrijden buiten Europa waren verspreid over een periode van zes weken en verdeeld in drie verschillende trips (Nieuw-Zeeland/Australië, Amerika/Argentinië en China). Met een gunstiger speelschema zou Annan er in de toekomst graag één lange trip van drieënhalve week van willen maken, met 24 speelsters in plaats van 32.

In dat geval zou Nederland beginnen in de Verenigde Staten en Argentinië en daar relatief kort achter elkaar spelen. Dan zouden de Oranje Dames doorreizen naar Nieuw-Zeeland en Australië, waar ze vanwege de jetlag iets meer voorbereidingstijd zouden moeten krijgen. Vervolgens reizen ze in één keer door naar China. "Maar wij zijn slechts een klein deel van het hele verhaal. We kunnen het niet altijd krijgen zoals wij het willen. Dat moeten we accepteren", zegt Annan.

In tegenstelling tot veel buitenlandse teams maakte Annan gebruik van alle 32 speelgerechtigde speelsters. Uit de eerste vijf wedstrijden haalde Oranje twaalf punten. "We hebben laten zien dat we met elke samenstelling overweg kunnen", zegt Van Geffen. "Tegen China stond Ireen [van den Assem] achterin met Renée [van Laarhoven] en Lisa [Post], met wie ze allebei nog nooit had gespeeld. Dat was niet te zien. Ondanks dat we elkaar allemaal nog niet zo lang kennen, weten we elkaar goed te vinden. Het kan alleen maar beter gaan."

Voor Oranje was het op meerdere vlakken even zoeken hoe ze het deze eerste editie van de Pro League zouden aanpakken. In Nieuw-Zeeland en in Australië trainde Nederland de dag voor de wedstrijd niet – en nadat er tegen Australië slap werd begonnen en werd verloren, trainde Nederland in de Verenigde Staten, Argentinië en China de dag voor de wedstrijd weer wel.

Oranje was het liefst later naar China gegaan

Het liefst was Oranje later in China aangekomen dan de drie dagen die het nu van tevoren aankwam. Annan had de Nederlandse tijdzone willen aanhouden, een trucje afgekeken uit de zwemwereld. Als het in Nederland nacht was, zouden de speelsters en de technische staf in China slapen. Aankomen, overnachten, spelen en vertrekken, was het idee. Maar omdat de wedstrijd om 14.00 uur werd gespeeld (al om 9.00 uur Nederlandse tijd) was dat geen optie meer. Doorreizen vanuit Argentinië was ook niet mogelijk, omdat er vanuit Argentinië geen vliegtuigen rechtstreeks naar China gaan. Daarom sliep Oranje tussen de twee trips in één nacht thuis in Nederland.

Dat zorgde ervoor dat de speelsters die beide trips meegingen in een paar dagen tijd in drie verschillende tijdzones waren. De jetlagbril bood uitkomst, een middel dat dag- en nachtlicht simuleert en dat de Oranje Dames vorig jaar tijdens de Champions Trophy in China voor het eerst hebben getest. Annan: "Door de jetlagbril hebben weinig dames veel last van een jetlag gehad. Sommigen hebben daar zelfs helemaal geen last meer van. Dat is geweldig."

Voormalig politie-inspecteur verkocht informatie door via zijn 'neef'

Als politie-inspecteur van de afdeling Bewaken en Beveiligen (onder andere verantwoordelijk voor de bewaking van ambassades) had de 63-jarige Zoetermeerder toegang tot de systemen van de uniformdienst en moest hij die ook regelmatig raadplegen. Maar daarnaast zocht hij ook geregeld naar personen en objecten die helemaal niets met zijn werk te maken hadden.

Dat deed hij volgens het OM op verzoek van en tegen betaling door zijn ‘aangetrouwde neef’, een 51-jarige man uit Raamsdonksveer. Vandaag eiste de officier van justitie dertig maanden cel tegen de Zoetermeerder en twintig maanden cel tegen zijn ‘neef’.

Als oom had de Zoetermeerder een goede band met zijn nichtje uit Raamsdonksveer en ook met haar man, een 51-jarige man. Hij kwam er geregeld over de vloer en deed ook klussen voor zijn ‘neef’ die in boten handelt. Op het eerste gezicht weinig aan de hand. Totdat het Team Criminele Inlichtingen in juni 2017 een tip ontving dat de botenhandelaar binnen het criminele milieu politie-informatie verstrekte die hij zou krijgen via een familielid van zijn vrouw.

Dat was voor de Rijksrecherche aanleiding om een onderzoek te starten. Op 11 november 2017 werden de Zoetermeerder en de man uit Raamsdonkveer aangehouden op verdenking van schending van het ambtsgeheim.

Dertigtal bevragingen
De Rijksrecherche heeft de bevragingen van de - inmiddels ontslagen - Zoetermeerder in het politiesysteem geanalyseerd en gekeken welke werkgerelateerd waren en welke niet. Daaruit kwam een lijst van zo’n dertig bevragingen naar voren die geen enkel verband hielden met zijn politiewerk.

De Zoetermeerder verklaart daarover dat hij die bevragingen deed op verzoek van zijn ‘neef’. Die gaf hem de namen door die hij dan door het systeem haalde. Over het waarom vertelt de Zoetermeerder wisselende verhalen. De ene keer stelt hij dat hij daarvoor ‘wel eens 50 euro kreeg’, dan weer dat het om een ‘vriendendienst’ zou gaan.

PGP-telefoons
De officier van justitie gelooft daar weinig van. Zij wijst onder meer naar ontcijferde berichten die via PGP-telefoons zijn gewisseld. Twee PGP-gebruikers zijn daarin op zoek naar de eigenaar van een kenteken. Want de een meent door die auto gevolgd te worden en de ander weet wel iemand die de persoon bij het kenteken kan achterhalen: “Kost maar 250 moet je kijken hoeveel info daarvoor krijgt. Zei tog da die wout alles kon”.

Uit het onderzoek blijkt dat het genoemde kenteken in de bewuste periode maar één keer is gecheckt en wel door de Zoetermeerder. Hoe potentieel gevaarlijk zoiets is, volgt ook uit de PGP-berichten. Want de onbekende PGP-gebruikers spreken over ‘blaffers halen’ en ‘meteen korte metten mee maken’. Zover lijkt het niet te zijn gekomen.

Omkoping
Volgens de officier van justitie kan in tientallen gevallen bewezen worden dat de Zoetermeerder zich heeft laten omkopen om politie-informatie te verstrekken. En in een klein aantal gevallen kan in elk geval schending van de geheimhoudingsplicht worden bewezen. Zij eist tegen hem 30 maanden cel. Tegen de man uit Raamsdonksveer eist de officier van justitie 20 maanden cel wegens het omkopen van een politieambtenaar.

De uitspraak is over twee weken.

Agent schiet agressieve winkeldief neer

Maandagmiddag is na een achtervolging een man met een mes neergeschoten door een politieagent. De verdachte had kort daarvoor een winkeldiefstal met geweld gepleegd en zorgde vervolgens voor een dreigende situatie voor omstanders. Het incident gebeurde rond 14.35 uur op de Harriët Freezerstraat in Amsterdam.

Agenten kwamen ter plaatse na een melding van een winkeldiefstal met geweld. Ze troffen de verdachte op straat aan met een mes. Hij werd gevorderd te blijven staan, maar gaf hieraan geen gehoor. De agenten gebruikten pepperspray en losten een waarschuwingsschot, maar ook dit had geen effect.

Omdat er vanwege het mes een acuut dreigende situatie ontstond voor omstanders, zagen de agenten zich genoodzaakt een schot op de verdachte te lossen. Hij raakte hierbij gewond aan zijn been, kon worden aangehouden en is overgebracht naar een ziekenhuis. Om de objectiviteit van het onderzoek te waarborgen, wordt het onderzoek uitgevoerd door de Rijksrecherche.

Tijdens de achtervolging raakte helaas ook een andere onschuldige omstander gewond nadat zij per abuis werd gebeten door een politiehond.

Snowboardster Samkova doet gooi naar World Cup, De Blois 10e

In het Spaanse Baqueira Beret stonden in het weekeinde de voorlaatste World Cup-wedstrijden van het seizoen op de snowboardcross op het programma. Het belooft een spannende seizoensfinale te worden, want zowel bij de mannen als bij de vrouwen zijn er nog meerdere kanshebbers op de eindzege.

Bij de vrouwen was de Tsjechische Eva Samkova weer eens ouderwets sterk. In de finale gaf ze iedereen het nakijken, waardoor Chloe Trespeuch uit Frankrijk genoegen moest nemen met plek twee. De derde plaats was voor de Amerikaanse veterane Lindsey Jacobellis, die zo zag hoe Samkova met één wedstrijd te gaan op precies evenveel punten kwam te staan in het World Cup-klassement. De Française Nelly Moenne Loccoz greep in de finale naast het podium en in het klassement kunnen nu alleen Jacobellis en Samkova nog winnen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De Oostenrijker Alessandro Hämmerle pakte de winst bij de mannen. In de finale was hij te sterk voor de Australiër Adam Lambert en de Canadees Kevin Hill, terwijl de Amerikaanse wereldkampioen Mick Dierdorff als vierde en laatste eindigde. Glenn de Blois was in de achtste finales ijzersterk, maar na een duel met de Spanjaard Lucas Eguibar ging hij er in de kwartfinales uit, met plek tien als eindresultaat.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De Duitser Martin Nörl werd veertiende en staat in het World Cup-klassement nog bovenaan, maar Hämmerle is hem genaderd en pakt de eindzege als hij de slotwedstrijd wint. In theorie kunnen overigens maar liefst zestien man het eindklassement nog winnen, voor de top-8 is dat zelfs nog enigszins realistisch.

Op 16 maart worden in het Zwitserse Veysonnaz de World Cup-finales gehouden, zowel bij de mannen als de vrouwen. In het Turkse Erzurum zou komend weekeinde nog een wedstrijd op het programma staan, maar die is al een tijd terug geannuleerd.

OM eist voorwaardelijke ISD-maatregel tegen recidivist

Een HTM-beveiliger kreeg op 21 november de nodige bedreigingen en beledigingen naar zijn hoofd toen hij een 50-jarige man aanhield in de tram. De verdachte hoorde vandaag een voorwaardelijke ISD-maatregel tegen zich eisen. ISD staat voor Instelling voor Stelselmatige Daders.

De man begon met vloeken en tieren toen een medepassagier hem terechtwees omdat hij met zijn voeten op de bank zat. Bij een volgende halte werd hij door de HTM-beveiliger uit de tram gehaald. Tijdens zijn controle - waarbij de man geen vervoersbewijs bleek te hebben - bleef hij agressief doen tegen andere passagiers. De HTM-beveiliger maande de man tot kalmte, waarop de beveiliger zelf werd uitgescholden voor "NSB'er" en "pedofiel". De man werd toen aangehouden voor belediging.

Tijdens zijn vervoer naar het bureau bleef de verdachte tieren. 'Jij met je kankergezicht, ik ga je pakken! Ik ken mensen bij Satudarah. Ik ga je opzoeken op Google. En als ik je heb gevonden, zet ik je neer als pedofiel. Ik ga je doodmaken. Ik laat je doodmaken door Satudarah."

Het was de tweede keer in 2018 dat de man dreigende taal uitsloeg. In juni was hij daarvoor nog veroordeeld tot een taakstraf en deels voorwaardelijke celstraf. Daarom heeft de officier van justitie vandaag een voorwaardelijke ISD-maatregel gevraagd. Dit betekent dat de man moet worden opgenomen in een instelling voor veelplegers, als hij nog eens over de schreef gaat. En voor dit moment is hij gebonden aan een groot aantal voorwaarden, waaronder toezicht van de Reclassering.

OM eist werkstraffen en geldboete voor dodelijk springkussenongeluk

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag de strafeis geformuleerd tegen vier verdachten in de zaak waarbij een 4-jarig jongetje om het leven kwam na een val in een speelhal in Grootebroek. Het jongetje viel op 31 december 2015 van een springkussen en overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen. Tegen de verdachten zijn werkstraffen en een geldboete geëist.

De rechtbank behandelt op 4 en 5 maart de strafzaak tegen vier verdachten die volgens het OM schuld hebben aan dit incident. Gedagvaard zijn de speelhal, de directeur van de speelhal, een medewerker van de speelhal en de pedagogisch medewerker van de kinderopvang. Naast de vier verdachten die zich voor de rechtbank moeten verantwoorden is ook de kinderopvang als verdachte aangemerkt. Die zaak is inmiddels met een transactie afgedaan.

Op 31 december 2015 kwam bij de politie de melding binnen dat een 4-jarig jongetje ernstig gewond was geraakt na een val van een ruim 4 meter hoog speeltoestel. Het slachtoffertje werd direct naar het ziekenhuis vervoerd maar overleed op 9 januari aan zijn verwondingen. Ten tijde van het ongeluk stond het slachtoffertje onder toezicht van de kinderopvang.

Alle vier de verdachten worden beschuldigd van dood door schuld. Volgens het OM hebben zij onvoldoende toezicht gehouden of maatregelen getroffen om de val van het jonge slachtoffertje te voorkomen.

De speelhal wordt verweten onvoldoende zorg te hebben gedragen dat het springkussen veilig werd gebruikt. Er was onvoldoende gediplomeerd personeel aanwezig en er was te weinig toezicht. Het toestel was niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar en er ontbraken veiligheidsvoorzieningen rondom het springkussen. De bedrijfsleider en de directeur hadden als verantwoordelijken op deze punten moeten toezien.

Daarbij komt dat er zich al eerder dat jaar een incident had voorgedaan waarbij een meisje van het springkussen afviel en een hersenschudding opliep. Desondanks nam het bedrijf geen veiligheidsmaatregelen.Voor wat betreft het springkussen is geconstateerd dat er geen geldig certificaat voor was afgegeven en dat het niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. 

Het OM is van oordeel dat de pedagogisch medewerker van de kinderopvang onvoldoende heeft toegezien op de veiligheid van de kinderen die zij onder haar hoede had. Ook had zij zich onvoldoende voorbereid op het bezoek aan de speelhal en greep zij niet op tijd in toen het jongetje via de zijkant van het springkussen naar beneden wilde glijden.

Het OM meent dat geen van de verdachten gewild heeft dat het jongetje zou vallen en daardoor zou komen te overlijden, maar dat als een ieder zijn of haar verantwoordelijkheid zou hebben genomen dit ongeval voorkomen had kunnen worden.

Ter zitting eiste de officier van justitie een werkstraf van 100 uur tegen de pedagogisch medewerker van de kinderopvang, een werkstraf van 180 uur tegen de medewerker van de speelhal, een werkstraf van 240 uur tegen de directeur van de speelhal en een geldboete van 20.000 euro tegen de speelhal.

Naar verwachting doet de rechtbank op 19 maart uitspraak.

Vaticaan opent archief oorlogspaus Pius XII eerder dan gepland

Het archief van Paus Pius XII, die in 1939 aantrad als paus en dat bleef tot zijn dood in 1958, zal 8 jaar eerder dan gepland geopend worden. Het is de bedoeling dat de documenten op 2 maart 2020 openbaar toegankelijk zijn voor onderzoekers. Volgens de regels mag het Vaticaan pas 70 jaar na de dood van een paus de archieven openen. Echter, de kerk staat onder hoge druk, de mensen die de holocaust hebben overleefd, zijn op hoge leeftijd. 

Paus Pius XII zou tijdens de Tweede Wereldoorlog gezwegen hebben over de holocaust. Door zich er niet tegen uit te spreken, hield hij zijn ogen gesloten aldus critici. De kerk stelt echter dat Pius achter de schermen werkte om het leven van Joden te kunnen redden en de situatie niet te verergeren: "De kerk is niet bang voor het verleden", aldus paus Franciscus in een toespraak. 

Magallán keert terug in selectie Ajax voor kraker in Santiago Bernabéu

Ajax reist maandag met een nagenoeg fitte selectie af naar Madrid voor de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid van dinsdagavond. De Amsterdammers laten via de officiële kanalen weten dat Erik ten Hag 21 spelers meeneemt naar de Spaanse hoofdstad, waaronder de weer van een blessure herstelde nieuwkomer Lisandro Magallán.

De Argentijnse verdediger kwam in januari over van Boca Juniors en speelde tot nu toe twee wedstrijden voor zijn nieuwe werkgever. De 25-jarige stopper stond de afgelopen weken echter aan de kant met een bovenbeenblessure, maar zou in het Santiago Bernabéu weer zijn rentree kunnen maken. Van de 21 spelers die Ten Hag heeft meegenomen zullen er nog wel 3, waaronder een keeper, plaats moeten gaan nemen op de tribune.

Ajax reist maandagochtend rond elf uur via Schiphol naar Madrid en 's avonds zal er voor de laatste keer getraind worden voor de return in de achtste finales van het miljardenbal. De Amsterdammers moeten in de thuishaven van de Koninklijke de 1-2 nederlaag die drie weken geleden in de Johan Cruijff ArenA werd geleden zien weg te poetsen om door te bekeren in de Champions League.

De verwachting is dat Ten Hag voor het duel met Real voor dezelfde opstelling kiest als in de heenwedstrijd, met Dusan Tadic in de spits en David Neres samen met Hakim Ziyech op de flanken. De trainer verwelkomde zijn spelers zondag weer terug op het trainingsveld nadat hij de Ajacieden twee dagen vrijaf had gegeven na de gewonnen beker-Klassieker tegen Feyenoord.

De volledige selectie van Ajax: André Onana, Kostas Lamprou, Bruno Varela, Rasmus Kristensen, Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Daley Sinkgraven, Noussair Mazraoui, Lisandro Magallán, Daley Blind, Nicolás Tagliafico, Donny van de Beek, Dusan Tadic, Zakaria Labyad, Lasse Schöne, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech, Dani de Wit, David Neres, Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg.

Vanaf morgen staan 7 voormalig No Surrender leden voor de rechter

Morgen start de inhoudelijke behandeling van een afpersings- en mishandelingszaak van twee ex-leden van motorclub No Surrender. De officieren van justitie vervolgen 7 verdachten (6 mannen en een vrouw) voor onder andere afpersing, zware mishandeling en wederechtelijke vrijheidsberoving. De feiten werden gepleegd in Eelde, Glimmen en Groningen. De zitting vindt plaats bij de rechtbank in Groningen. Op 7 en 8 maart staan de overige verdachten terecht. Als alles volgens de planning loopt moeten op 11 en 12 maart de strafeisen uitgesproken worden. 

In de nacht van 7 op 8 november in 2016 belt een slachtoffer aan bij een woning in Glimmen. De man geeft aan te zijn ontvoerd en in de buurt te zijn achtergelaten. De man droeg nauwelijks kleding en was mishandeld. Het slachtoffer bleek een ex-lid van motorclub No Surrender te zijn. In de periode daarop volgend heeft de politie meerdere verdachten aan kunnen houden. Ook bleek in het lopende onderzoek dat er nog een tweede slachtoffer was. Deze man werd ook afgeperst en mishandeld door No Surrender leden. De 7 verdachten in dit onderzoek worden voor verschillende feiten vervolgd en werkten in een wisselende samenstelling met elkaar.

Samengevat draait deze zaak om een tweetal grove en gewelddadige bad standings tegen de hierboven genoemde slachtoffers. Een bad standing betekent veelal dat een lid oneervol uit de club wordt gezet, hetgeen in de praktijk ook vaak gepaard gaat met geweld, afpersing en gedwongen betaling. De aanpak van criminele motorclubs is een prioriteit voor de overheid. Binnen deze clubs vindt zware georganiseerde criminaliteit plaats die een ondermijnende invloed heeft op onze maatschappij. No Surrender behoort tot de motorclubs die de aandacht hebben van politie en het Openbaar Ministerie.

Luchtmacht houdt helikoptertraining in Noord-Engeland

Vliegend personeel van het Defensie Helikopter Commando leert momenteel om te gaan met radardreiging. Dat gebeurt in Noord-Engeland waar het grootste oefengebied van de Britse luchtmacht ligt. Er staan radarsystemen die Defensie in Nederland niet heeft, maar die wel elders in de wereld gevaar kunnen vormen voor het luchtmachtpersoneel.

Zowel ervaren als beginnende vliegers en loadmasters van 3 Apaches, 4 Chinooks en 2 Cougars krijgen uitdagende scenario’s voorgeschoteld. Nieuwelingen maken voor het eerst kennis met de gevaren van radar en de daarop aangesloten wapensystemen. De vliegers die langer meegaan frissen hun geheugen op.

Laagvliegen
Uit het zicht van radars blijven kan vaak maar op een manier: laagvliegend. Daar is in Nederland niet altijd gelegenheid toe. Op de Spadeadam Range kan het 2 weken lang met meerdere helikopters. Het heuvelachtige terrein zorgt bovendien voor een extra moeilijkheidsgraad. “We zijn hier om onze vliegers uitzendgereed te maken”, vertelt luitenant-kolonel Niels van den Berg. “Tegelijkertijd exporteren we het helikoptergeluid naar een rustiger gebied over de grens.

De zogenoemde continuation training moet vliegende bemanningen naar een tactisch hoog niveau krijgen. Naast radardreiging hebben de cursisten ook nog eens te maken met een ‘vijand’ op de grond. Daarnaast behoort landen in vijandelijk gebied tot de leerdoelen.

Ook het ondersteunende grondpersoneel wordt op de proef gesteld. Reservisten zorgen voor de beveiliging van de basis en treden op als oefenvijand. De helikoptertraining duurt nog tot vrijdag.

Luchtmacht houdt helikoptertraining in Noord-Engeland (Foto: Defensie)
Luchtmacht houdt helikoptertraining in Noord-Engeland (Foto: Defensie)

'The Last of Us 2 krijgt releasedatum'

Het is dan eindelijk zover, The Last of Us 2 heeft een releasedatum. Nou ja, een onofficiële datum dan. Een Peruaanse retailer die een scoop wilde hebben heeft een datum genoemd. Als de poster van Lawgamers (ja, zo heeft de retailer echt) moeten geloven, dan komt The Last of Us 2 uit in oktober 2019.

Uiteraard moeten wij nog even wachten tot de officiële bekendmaking vanuit Sony en/of Naughty Dog. Diep respect overigens voor Peruvianen, die €75 moeten neerleggen voor de game.

Wetenschappers moeten helpen schulden en armoede te bestrijden

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stellen drie miljoen euro beschikbaar om schulden en armoede te bestrijden, zo meldt de Rijksoverheid. 

Binnen het kennisprogramma 'Vakkundig aan het werk' gaan wetenschappers samen met gemeenten de nieuwste wetenschappelijke inzichten gebruiken om burgers die kampen met armoede, schulden en sociale uitsluiting te helpen. Ze gaan verborgen armoede onderzoeken om mensen die hulp nodig hebben beter te bereiken. Ook komt er een evaluatie- en effectiviteitsonderzoek naar bestaande armoederegelingen en schuldhulpverlening om zo de kwaliteit te verbeteren.

Het initiatief is onderdeel van de Brede schuldenaanpak waarmee het kabinet samen met publieke en private partijen een veertigtal acties in gang heeft gezet om mensen met schulden te helpen. Het geld is voor de helft afkomstig uit extra budget van het kabinet voor de aanpak van schulden en de bestrijding van armoede. De andere helft wordt gefinancierd vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) die tot doel heeft bruggen te slaan tussen verschillende wetenschapsgebieden, overheden en maatschappelijke organisaties.

Trine 4: The Nightmare Prince aangekondigd

Frozenbyte heeft het vierde deel van de Trine-serie aangekondigd. In Trine 4: The Nightmare Prince wordt het bekende drietal op een quest gestuurd om jonge prins Selius op te sporen.

Trine 4 keert terug naar de bekende 2.5D gameplay van de eerste twee delen, nadat in deel drie werd overgestapt naar 3D. Deze game werd door fans minder positief ontvangen. De aankondigingstrailer van Trine 4 is hieronder te bekijken.

In de herfst wordt de game uitgebracht voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Stichting Mudanthe moet Finse School in Apeldoorn verlaten

Stichting Mudanthe (Muziek, Dans en Theater) moet de Finse School in Apeldoorn verlaten en krijgt daar 3 weken de tijd voor. Dat oordeelt de kortgedingrechter. De gemeente Apeldoorn had de huurovereenkomst beëindigd en daar was Mudanthe het niet mee eens. Volgens de rechter is de huur inmiddels afgelopen en daarom kan het pand ontruimd worden.

De gemeente zegde op 23 april 2018 de huurovereenkomst op. Aanvankelijk zou Mudanthe per 1 augustus 2018 het pand moeten verlaten. Later werd deze termijn verlengd tot 1 oktober 2018. De reden voor de beëindiging is dat de gemeente het pand wil verkopen. De gemeente en Mudanthe zijn jaren in overleg geweest om te kijken of Mudanthe het pand kon kopen. Maar tot een koopovereenkomst is het nooit gekomen.

Buurtrestaurant
Mudanthe stelt in deze zaak dat de huurovereenkomst niet is afgelopen, want in de Finse School wordt ook een buurtrestaurant gehouden. Volgens Mudanthe gelden voor restaurants – en andere detailhandelszaken – andere huurregels.

De kortgedingrechter volgt het standpunt van Mudanthe niet. Zowel de gemeente als Mudanthe hadden bij het begint van de huurovereenkomst de bedoeling dat Mudanthe in de Finse School culturele en kunstzinnige activiteiten zou organiseren. Een buurtrestaurant alleen is niet genoeg om de huurovereenkomst te laten vallen onder de regels van detailhandelszaken.

Avondje stappen eindigt anders dan gedacht #2

Ook in Oosterhout liep een avondje stappen iets anders af dan verwacht. De politie kreeg rond 03:05 uur een melding binnen dat een taxichauffeur drie stappers zou hebben mishandeld aan de Schapendries.

Lees ook: Avondje stappen eindigt anders dan gedacht

Agenten die ter plaatse gingen troffen twee mannen en een vrouw uit Den Hout aan. Zij gaven aan dat ze op zoek waren naar een taxi, en hierbij in conflict waren geraakt met een chauffeur die beweerde dat hij was uitgewerkt, terwijl zijn taxi-verlichting nog gewoon aanstond. Hierop ontstond een woordenwisseling die eindige in een vechtpartij.

De 24-jarige vrouw werd op haar linkeroog en borst geslagen. Ze werd, samen met een 24-jarige man die door de vechtpartij even buiten westen raakte, overgebracht naar het ziekenhuis, voor behandeling. Tot slot moest een 27-jarige man klappen op zijn linkerwang en jukbeen incasseren.

Later in de nacht werd de 29-jarige chauffeur in Tiel opgepakt door de politie. Zijn rechterhand bleek opgezwollen te zijn. Hij is daar volgens de politie vanmorgen voor in het ziekenhuis behandeld. De recherche doet onderzoek naar het voorval; de chauffeur zou mogelijk nog twee helpers gehad hebben. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Moskee doet aangifte na 'aanval' Pegida

De As-Soennah-moskee in Den Haag gaat aangifte doen wegens de actie van Pegida van afgelopen zondag.

Aanhangers van Pegida hingen toen spandoeken met kwetsende teksten op bij de moskee. Ook werd er een pop geplaatst waar mee werd gesuggereerd dat profeet Mohammed een kinderverkrachter was.

Voorzitter Abdelhamid Taheri twijfelde of het doen van aangifte wel zin heeft: "De politie in de wijk doet haar best, maar ik heb weinig vertrouwen in het Openbaar Ministerie. Aangiften bij eerdere aanvallen op onze moskee hebben nooit iets opgeleverd." 

Taheri tilt zeer zwaar aan het voorval: "Dit is geen aanval alleen op onze moskee, maar een aanslag op de hele moslimwereld" 

Vooruitlopend op de aangifte is de politie vandaag al bij de moskee geweest voor onderzoek, daarbij zijn onder meer de camerabeelden bekeken. Daarop zijn de Pegida-aanhangers duidelijk te zien.

8 jaar cel voor gewapende overvallen

De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man voor meerdere overvallen in Apeldoorn en Beekbergen. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan vuurwapenbezit. Hij krijgt een gevangenisstraf van 8 jaar opgelegd. Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 18.000 euro aan de slachtoffers betalen.

De man pleegde de overvallen tussen 19 maart 2017 en 30 december 2017 op 2 Apeldoornse cafetaria’s en een restaurant van een vakantiepark in Beekbergen. Deze overvallen pleegde hij onder dreiging van een vuurwapen. In 2 van de 3 gevallen richtte de man zijn vuurwapen op de medewerkers en dreigde om te gaan schieten. In 1 geval schoot hij daadwerkelijk.

Door zijn handelen creëerde de man voor de slachtoffers een zeer beangstigde situatie. Uit de slachtofferverklaringen tijdens de zitting bleek dat de slachtoffers doodangsten hebben uitgestaan. De man hoorde dit allemaal onbewogen aan. Hij gaf nauwelijks blijk dat hij beseft dat hij, om in zijn eigen financiële behoefte te voorzien, een ander heeft opgezadeld met een levensgroot trauma.

Ook weigerde hij elke vorm van persoonlijkheidsonderzoek. Hieruit blijkt dat het hem weinig tot niets interesseert hoe zijn gedrag heeft kunnen ontstaan of in de toekomst voorkomen kan worden. Bij deze feiten en houding past volgens de rechtbank alleen een langdurige gevangenisstraf.

Concert R. Kelly in Amsterdam gaat niet door

Het geplande optreden van R. Kelly in The Box in Amsterdam gaat definitief niet door. Het concert zou plaatsvinden op 20 april maar organisator J. Noah Entertainment trekt nu alsnog de stekker uit het evenement. Alle mensen die een kaartje hebben gekocht, krijgen hun geld terug, zo meldt AT5.

De organisatie geeft aan dat zij zich al in een eerder stadium wilden terugtrekken: 'Door contractuele overeenkomsten en eventuele financiële gevolgen was dit in een eerder stadium niet mogelijk. Na de juridische ontwikkelingen die onlangs hebben plaatsgevonden kan dit nu wel. R. Kelly zijn paspoort is ingenomen en het concert kan hierdoor niet plaatsvinden. Dit geeft ons de mogelijkheid om het contract met hem te ontbinden.'

Het optreden van de Amerikaanse zanger liet de afgelopen periode al heel wat stof opwaaien. Zo werd er onder andere een petitie opgericht. In de petitie noemden ondertekenaars de zanger een 'pedofiel', 'monster' en 'psychopaat'. De petitie werd daarna al snel verwijderd.

R. Kelly wordt al jarenlang beschuldigd van seksueel misbruik. Hij wordt momenteel verdacht van het seksueel misbruiken van vier vrouwen, onder wie drie minderjarigen. Slachtoffers geven aan dat ze niet alleen lichamelijk maar ook psychisch zijn misbruikt door de zanger. Eind februari gaf hij zich aan bij de politie. Hij is sindsdien op borgtocht vrij in afwachting van zijn zaak.

Keith Flint (49) van The Prodigy pleegt zelfmoord

Keith Flint (49), de zanger van The Prodigy, is vanmorgen dood aangetroffen in zijn huis in Dunmow in Engeland. De politie is aanwezig maar zijn dood wordt niet als verdacht beschouwd. Volgens een woordvoerder van de politie kwamen ze omstreeks 9:10 uur aan bij zijn huis omdat er iets met hem aan de hand zou zijn, maar toen was hij al overleden.

The Prodigy had in de jaren 90 grote hits in Nederland met Breathe, Firestarter, No Good (Start to dance) en Out of Space.

Update 14:08 uur:
Inmiddels heeft de band bevestigd dat Flint zichzelf van het leven heeft beroofd. 

'Marco Kroon opgepakt wegens mishandeling agent'

Ridder Militaire Willemsorde Marco Kroon is gisteren aangehouden door de politie in Den Bosch. Hij zou een agent een kopstoot hebben gegeven.

De majoor zou door de politie zijn aangesproken omdat hij betrapt werd op wildplassen. Daarop ging hij door het lint en gaf een agent een kopstoot, zo meldt onder meer de Telegraaf en het Brabants Dagblad op basis van getuigen en eigen bronnen. De Marechaussee bevestigt dat er 'een militair' is aangehouden.

Het is niet de eerste keer dat Kroon in opspraak komt, zo is hij in 2011 veroordeeld voor verboden wapenbezit. En kwam hij vorig jaar in het nieuws vanwege een niet gemeld geweldsincident.

'Invoering van statiegeld op kleine plastic flessen ligt op schema'

De regelgeving voor de eventuele invoering van statiegeld op kleine plastic flessen ligt op schema. Vandaag begint de vier weken durende reactieperiode van het voorstel en de voorhang in beide Kamers. Na behandeling door de Tweede Kamer zal het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State worden gestuurd.

Een beslissing over het invoeren van statiegeld op deze flesjes vindt in het najaar van 2020 plaats. Bij eventuele invoering worden kleine winkeliers ontlast.

Doorbraak in strijd tegen plasticsoep
Een jaar geleden maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen nieuwe afspraken: 70 tot 90 procent minder plastic drankflesjes in het zwerfafval en 90 procent recycling van kleine plastic drankflessen. Als die doelen niet gehaald worden, wordt in het voorjaar van 2021 statiegeld ingevoerd.

Plastic Pact
Van Veldhoven sloot onlangs met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties de deal om 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic in 2025 voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Op die manier gaan we beter met onze grondstoffen om en belasten we het milieu minder.

'Invoering van statiegeld op kleine plastic flessen ligt op schema' (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)
'Invoering van statiegeld op kleine plastic flessen ligt op schema' (Afbeelding ter illustratie: Pixabay)

'Te goedkoop voedsel werkt voedselverspilling in de hand'

Vandaag is de campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ van start gegaan. De campagne is erop gespitst om voedselverspilling te verminderen. Volgens de laatst bekende cijfers wordt er thuis per persoon, per jaar, gemiddeld 41 kilo aan voedsel weggegooid.

Doel van de campagne is om de voedselverspilling in 2030 te halveren. “Samen maken we het verschil. Alleen als iedereen zich inzet, lukt het ons de voedselverspilling in 2030 te halveren”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Te goedkoop
Volgens Els van Diermen , sectorspecialist Food bij de Rabobank is ons voedsel simpelweg te goedkoop. Daardoor zouden mensen er geen of in ieder geval weinig moeite mee hebben om voedsel weg te gooien: Els: "Doordat het zo goedkoop is, hebben mensen er blijkbaar weinig moeite mee. Maar vergis je niet: een gezin gooit per maand voor 50 euro weg. Per jaar heb je het dan toch over 600 euro. Dat is toch ongelooflijk veel geld?"

Als iedereen in Nederland zijn voedselverspilling halveert, levert dat volgens Timmermans ook een enorme besparing op voor het milieu. “Hiermee redden we elke dag vele tonnen goed voedsel van de afvalbak. De helft minder voedselverspilling thuis levert bijvoorbeeld een winst op van omgerekend ruim 270.000 broden en 150.000 literpakken yoghurt per dag. Dat zijn gigantische aantallen. Ook bij groente, fruit en vlees is veel winst te behalen.”

Samen tegen verspilling
Door slim te kopen, koken en bewaren kun je thuis voedselverspilling terugdringen. Met simpele stappen valt er veel winst te behalen. “Goed met je eten omgaan, begint met het maken van een boodschappenlijstje”, zegt Timmermans. Wat ook helpt is de houdbaarheidsdatum in de gaten houden en producten op tijd opeten.

“Producten met een THT-datum zijn ook na de datum vaak nog goed. Zet je zintuigen in om de kwaliteit te beoordelen. De handige tips die we delen maken minder verspillen makkelijker. Via ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ willen we alle Nederlanders motiveren om nú en de komende jaren over te gaan tot actie”, aldus Timmermans. Informatie en tips zijn te vinden op www.samentegenvoedselverspilling.nl en op social media via de hashtag #verspillingsvrij.

Weer twee mannen aangehouden uit groep 'Kimberly'

Vanochtend zijn in Almelo weer twee mannen van 19 en 21 aangehouden die ervan worden verdacht deel uit te maken van de groep die zich op een datingapp voordeden als Kimberly, een afspraakje maakten met een jonge man en hem vervolgens bedreigden en beroofden.

Vorige week hield het rechercheteam in Almelo eveneens een 19 jarige man aan op verdenking van betrokkenheid bij deze zaak. De groep die het slachtoffer in april vorig jaar onder dreiging met een vuurwapen dwong zijn pinlimiet te verhogen en vervolgens zijn pinpas, pincode en telefoon afhandig maakte, bestaat vermoedelijk uit zeven mannen.

Bij de aanhouding van de eerste verdachte, die overigens nog steeds vast zit, sloot het rechercheteam meerdere aanhoudingen niet uit. De vanochtend aangehouden mannen kwamen vrij snel na de aanhouding van de eerste verdachte in beeld. Omdat de groep die zich voordeed als Kimberly vermoedelijk uit zeven mannen bestaat, is het onderzoek naar deze groep nog niet afgerond. Ook nu sluit het team meerdere aanhoudingen niet uit, maar kan ook nog steeds alle informatie gebruiken.

Kun jij het onderzoek verder helpen?
Iedereen die de recherche denkt te kunnen helpen wordt gevraagd contact op te nemen met politie Almelo. Dat kan telefonisch op 0900-8844, maar ook via Facebook. Heb je informatie te delen, maar wil je dat anoniem doen, dus zonder dat je gegevens bekend worden? Bel dan 0800-7000. En mocht je zelf in deze val getrapt zijn, (wat onwaarschijnlijk is, want FOK!ker hebben over het algemeen al lang een beeldschone vrouw aan de haak geslagen) dan stelt de politie het erg op prijs als je aangifte zou doen.

Duitse schansspringers pakken WK-goud in gemengde wedstrijd

Op het wereldkampioenschap schansspringen in het Oostenrijkse Innsbruck heeft Duitsland de wereldtitel gepakt in de gemengde landenwedstrijd, waar de teams bestaan uit twee vrouwen en twee mannen. De Duitsers waren na een mooi duel te sterk voor het gastland.

Katharina Althaus moest het net afleggen tegen de Oostenrijkse Eva Pinkelnig, maar Markus Eisenbichler sprong dan weer iets meer punten bij elkaar dan Philipp Aschenwald. Juliane Seyfarth wist knap stand te houden tegen Daniela Iraschko-Stolz, maar het verschil werd gemaakt door Karl Geiger. De Duitser sprong twee keer aanzienlijk beter dan Stefan Kraft en hielp de Duitsers zo naar het goud, voor Oostenrijk.

De strijd om brons was spannend, met debutant Polen wat na de eerste ronde op de derde plek stond. De dames Kinga Rajda en Kamila Karpiel verloren echter dusdanig veel op de rest dat ook de sterk springende Dawid Kubacki en Kamil Stoch - individueel goed voor goud en zilver op de kleine schans - het team niet meer dan een zesde plek konden bezorgen.

Bij Japan kwam de ooit zo dominante Sara Takanashi flink tekort, vooral haar eerste sprong was matig. Een fenomenaal goede sprong van kopman Ryoyu Kobayashi deed nog een flinke duit in de zak, maar het was niet genoeg en de Japanners eindigden als vijfde, vlak achter Slovenië.

Noorwegen won het duel om het brons ondanks een matige eerste sprong van Andreas Stjernen, onder meer dankzij een sterk optreden van wereldkampioene Maren Lundby. Robert Johansson en Anna Odine Strøm completeerden het team.

Avondje stappen eindigt anders dan gedacht

Een avondje stappen eindigde zondagnacht voor een 29-jarige Somaliër iets anders dan hij vooraf had gedacht. Hij was gaan stappen in Tilburg, en tijdens het stappen kwam hij in contact met drie mannen en een vrouw, van Somalische en Eritrese afkomst. Aan het einde van de nacht liepen ze gezamenlijk op richting TalentSquare. 

Eenmaal binnen bij het complex, sloeg de stemming om zo meldt de politie. Hij werd door de drie mannen tegen het hoofd geslagen, en wel dusdanig hard dat het slachtoffer buiten kennis raakte. Toen hij weer bij bewustzijn kwam waren zijn jas, telefoon en geld verdwenen. Het slachtoffer liep richting het station om de politie te waarschuwen, die de melding rond 07:30 uur vanmorgen binnen kreeg. 

Een ambulance kwam er aan te pas om de man naar het ziekenhuis te brengen voor controle. Inmiddels is slachtoffer weer thuis. De politie onderzoekt deze beroving en vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook een melding doen via WhatsApp is mogelijk. 

Rooney en consorten bezorgen De Boer weer slechte competitiestart

Atlanta United is het nieuwe seizoen in de Major League Soccer met een nederlaag begonnen. In het competitiedebuut van Frank de Boer ging de regerend landskampioen van de Verenigde Staten met 2-0 onderuit bij DC United. Dat betekent dat de 48-jarige Nederlander wederom zijn eerste competitiewedstrijd met een buitenlandse werkgever verliest. Dat overkwam De Boer eerder ook in dienst bij Internazionale en Crystal Palace.

Het scorebord in Washington kwam in de extra tijd van de eerste helft in beweging. Atlanta kreeg een corner van Wayne Rooney niet goed weg, waarna Paul Arriola na een schot van Luciano Acosta van dichtbij scoorde: 1-0. Meer dan een klein kansje voor Héctor Villalba stelde Atlanta, dat in een een 3-4-2-1 systeem aantrad, daar in de eerste 45 minuten niet tegenover.

Na een klein uur spelen verdubbelde Acosta de voordelige marge, na een misstap van doelman Brad Guzan: 2-0. De Argentijnse recordaankoop Gonzalo Martínez kwam direct na de 2-0 in het veld, maar zowel hij als doelpuntenmachine Josef Martinez kon de nederlaag niet voorkomen. Het team van De Boer kwam niet verder dan twee pogingen op het doel van Bill Hamid.

Atlanta United speelt komende donderdag in Mexico de uitwedstrijd bij Monterrey in de kwartfinale van de CONCACAF Champions League. Het team van De Boer was een ronde eerder een maatje te groot geweest voor het Costa Ricaanse Herediano.

'Feyenoord komt in zoektocht uit bij Stam'

Feyenoord ziet in Jaap Stam een serieuze kandidaat om na de zomer trainer Giovanni van Bronckhorst op te volgen in Rotterdam. Zo meldt het Algemeen Dagblad maandagmorgen. Technisch directeur Martin van Geel heeft het management van de huidige trainer van PEC Zwolle volgens het dagblad reeds gepolst.

Als Stam en Feyenoord inderdaad met elkaar in zee willen gaan, moeten de Rotterdammers een afkoopsom betalen aan PEC. Stam, die de interesse van Feyenoord eerder al 'een eer' noemde, ondertekende eind december immers een contract tot medio 2020 met de Zwollenaren.

“Feyenoord is een topclub en uiteindelijk wil je zelf altijd een keer stappen maken, maar ik ben hier net begonnen”, vertelde hij afgelopen weekeinde aan De Telegraaf. De 46-jarige Stam was in het verleden (interim)trainer van PEC, de beloften van Ajax en Reading. In maart vorig jaar kwam het verblijf van Stam in Engeland tot een abrupt einde.

Feyenoord verwacht snel een hoofdtrainer voor volgend seizoen te presenteren. Volgens algemeen directeur Jan de Jong bevinden de onderhandelingen met een opvolger voor Giovanni van Bronckhorst zich in een afrondende fase. "Wij zijn redelijk ver met iemand", vertelde De Jong zondagavond in Studio Voetbal.

"We zijn hard bezig en het ziet er goed uit, maar het is nog niet rond. Geef ons even de tijd om het naar de finish te brengen." Giovanni van Bronckhorst maakte in januari bekend na dit seizoen te stoppen bij Feyenoord. De 44-jarige trainer beschikt over een aflopend contract bij de Rotterdammers en bekende na vier jaar toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Dick Advocaat was lange tijd de belangrijkste gegadigde om Van Bronckhorst op te volgen, maar de vertrekkende coach van FC Utrecht bedankte afgelopen maand voor de klus. De ervaren trainer was van mening dat er een te negatieve sfeer ontstond rond zijn eventuele benoeming.

RTL4 haalt RTL Late Night van de buis

RTL stopt per direct met het programma RTL Late Night met Twan Huys. De talkshow was het afgelopen half jaar elke dag op de buis, maar had vanaf het begin te maken met tegenvallende kijkcijfers. Vanavond is de laatste uitzending.

"Helaas heeft het programma niet het grote publiek kunnen bereiken", volgens Twan Huys. "Met veel enthousiasme en energie ben ik samen met RTL in september 2018 begonnen aan een nieuw en groot avontuur. Ik vind het heel jammer dat er nu een einde komt aan RTL Late Night en ik wil vooral mijn redactie bedanken voor de tomeloze inzet."

In een officiële verklaring stelt RTL-baas Sven Sauvé: "We hebben altijd aangegeven dat we het programma de tijd wilden geven om te groeien. Twan en zijn redactie hebben keihard gewerkt om het programma tot een succes te maken. Helaas moeten we concluderen dat het ondanks alle inzet niet is gelukt om de kijker aan het programma te binden. Ik heb bewondering voor de gedrevenheid en betrokkenheid van Twan die van begin tot eind onverminderd is gebleven. Dat tekent zijn professionaliteit en ik dank hem daarvoor. De deur bij RTL staat altijd voor hem open."

Vanaf morgen zendt RTL4 op de tijd van RTL Late Night nieuwe afleveringen van de Britse realityserie 'Een Nieuw Leven In De Zon' en in april start 'de Zwakste schakel' met Bridget Maasland. Na de zomer komt er een nieuw programma op de late avond.

Tientallen doden bij tornado in Alabama

Bij een verwoestende tornado in Alabama in de Verenigde Staten zijn vannacht zeker 23 mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen zijn gewond geraakt waarvan er enkelen slecht aan toe zijn. Met man en macht wordt gezocht naar meer overlevenden maar de verwachting is dat het dodental nog gaat stijgen. Ook zijn er drones uitgerust met hittesensoren en die worden ingezet om tussen de puinhopen te zoeken naar slachtoffers. 

Afgelopen nacht trokken zware buien over delen van Alabama en Georgia. Een zware tornado trok daarbij door beide staten over een pad van 100 kilometer. Vooral Beauregard en Lee County in Alabama zijn zwaar getroffen. Tienduizenden huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. In Lee County vielen zeker twintig doden waaronder enkele kinderen. Op beelden is te zien hoe complete woonwijken met de grond gelijk zijn gemaakt. Een vliegveldje in de buurt werd verwoest en ook een tankstation werd met de grond gelijk gemaakt. Opmerkelijk hierbij was dat een reclamebord van het tankstation, vermoedelijk zo'n acht bij drie meter groot, is weggeblazen en dertig kilometer verderop is teruggevonden. 

Officieel loopt het tornadoseizoen in "Tornado Alley" in de VS van maart tot mei en is dus zeer dodelijk begonnen. In 2018 kwamen in het hele jaar slechts tien mensen om het leven in één van de rustigste tornadoseizoenen ooit. Dit is nu al de dodelijkste tornado sinds 2013 in de VS. De eerste indicaties van de tornado bij Lee County spreken van een F3-tornado die een basisbreedte zou hebben gehad van vierhonderd meter. 

Ook op het WKN-forum worden de tornado's van de VS besproken dus neem gerust daar eens een kijkje.

Ex-Sunweb-renner Preidler bekent bloeddoping

Het enorme Oostenrijkse dopingschandaal kent een volgende schuldige: na Stefan Denifl heeft ook mede-wielrenner Georg Preidler bekend aan de bloeddoping gezeten te hebben. Het schandaal begon afgelopen woensdag rondom het WK langlaufen in en rond Innsbruck, waar de politie talloze invallen deed. Daarbij werden onder meer vijf langlaufers gearresteerd, waarvan er één tijdens de inval nog gezellig aan de bloedzak hing.

Het hele verhaal draait met name om de Duitse arts Mark Schmidt, oud-dokter van de beruchte Gerolsteiner-wielerploeg. De eveneens beruchte Oostenrijkse dopingarts Stefan Matschiner zegt al zijn materiaal aan Schmidt gegeven te hebben: "Ik heb hem gezegd dat hij maar moest zien wat hij er mee wilde doen", aldus Matschiner over Schmidt. De Duitser kon er duidelijk wel wat mee, want onder meer langlaufers, voetballers, zwemmers en wielrenners zouden door hem geholpen zijn.

Terug naar Preidler: de ex-renner van Team Sunweb is sinds vorig jaar actief bij Groupama-FDJ - hoewel dat niet lang zal duren - en heeft bekend ook klant bij Schmidt geweest te zijn. Toch was hij niet helemáál schuldig, beweert de renner: "Ik heb mijn bloed af laten tappen, maar het is niet terug ingebracht!", aldus de Oostenrijker, die de afgelopen dagen omschrijft als een nachtmerrie. "Ik kon niet eten en slapen, maar met dit geheim kon ik niet meer leven."

Preidler is wel een echte pechvogel. Al zijn successen behaalde hij uiteraard - naar eigen zeggen - zonder doping, zoals toen hij Tom Dumoulin in 2017 naar de eindzege in de Giro d'Italia hielp, maar uitgerekend toen hij eens van het stoute leven proefde werd hij gesnapt, pure pech. Op Wielerflits is een wat meer uitgebreide reactie van de Oostenrijkse renner te vinden.

Dubbele Chinese dubbelslag bij World Cup-finale aerials in China

In het Chinese skiresort Shimao Lotus Mountain is het World Cup-seizoen voor de freestyleskiërs op de aerials afgesloten, het onderdeel waarbij men een sprong zo goed mogelijk uit moet voeren. Er stonden nog twee wedstrijden op het programma - en een teamwedstrijd - en dat leverde Chinese eindzeges op.

Bij de vrouwen begon de ervaren Chinese Xu Mengtao als leidster in het klassement, maar in wedstrijd één werd haar voorsprong met een vierde plek wat kleiner. De Australische Laura Peel won met 96,58 punten, voor Xu's voornaamste concurrente Xu Sicun, ook uit China, en de Amerikaanse Ashley Caldwell. Beiden kwamen tot 81,78 punten, maar plek twee ging wegens een betere uitvoeringsscore naar Xu.

Laura Peel (Bron: YouTube)

In de tweede wedstrijd slaagde Xu Sicun er niet in om haar landgenote van de troon te stoten: Xu Mengtao pakte dit keer met 101,16 punten voor haar back-double-full-full de winst en daarmee ook de eindzege in de World Cup. Caldwell werd met 93,41 punten tweede, voor de 90,40 punten van Xu Sicun.

Xu Mengtao(Bron: YouTube)

De Russen Maxim Burov en Stanislav Nikitin gingen bij de mannen aan de leiding in het klassement, maar het duo reisde om bij uw redacteur onbekende redenen niet af naar China. De Chinees Wang Xindi deed dat wel en hij begon met 125,22 punten met een tweede plek, vlak achter de 126,11 punten voor de back-full-double-full-full van zijn landgenoot Sun Jiaxu. Eric Loughran uit de VS scoorde 123,45 punten en werd zo derde.

Sun Jiaxu (Bron: YouTube)

Met een back-full-double-full-full sprong Sun ook in wedstrijd twee naar de winst (123,90), maar doordat Wang als vierde eindigde pakte hij precies genoeg punten om Sun in het eindklassement voor te blijven en zo de winst te pakken. Noé Roth uit Zwitserland werd met 123,01 punten tweede, voor de Wit-Russische veteraan Anton Kushnir (121,72).

Nog eens Sun Jiaxu (Bron: YouTube)

Het seizoen werd nog afgesloten met een landenwedstrijd, waarin drie springers per team in actie kwamen. Dat werd een redelijk Chinees feestje: China-1 pakte de winst, voor China-2 en China-3.

China-1 (Bron: YouTube)

Automobilist ramt verkeersbord en eindigt in sloot

Zondagavond ramde een auto op de A58 bij Kruiningen een groot verkeersbord dat in de berm stond en kwam in de sloot tot stilstand. Het ongeluk gebeurde rond 21.00 uur. De bestuurder (42) uit Vlissingen reed richting zijn woonplaats en verloor de macht over het stuur.

De auto raakte zwaar beschadigd. De bestuurder weigerde mee te werken aan een speekseltest en kreeg hiervoor een bekeuring. De man werd daarna met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hier werd de man verhoord en werd zijn rijbewijs ingevorderd. De auto werd door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Terroristen rijden in op militairen

Een auto met daarin drie inzittenden is op een groepje militairen ingereden op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij raakten twee militairen gewond, één zou er in kritieke toestand verkeren volgens Israëlische media. De militairen stonden ten noordwesten van Ramallah in de berm van de weg toen ze aangereden werden. 

De auto werd daarop direct onder schot genomen, twee van de drie inzittenden overleefden het niet, de derde raakte lichtgewond. Volgens Israël gaat het om een terroristische aanslag. 

Darter Aspinall verslaat Cross en heeft eerste major binnen

Het bereiken van de halve finale op het afgelopen WK blijkt geen eenmalige uitschieter voor Nathan Aspinall, want zondagavond schreef hij met de UK Open zijn eerste major op zijn naam. Na een lang weekend won hij de finale van Rob Cross: 11-5.

Cross stond te ploeteren. Het gemiddelde van de wereldkampioen van 2018 zakte tot beneden de negentig gemiddeld. In de tiende leg miste cross zes pijlen om de stand gelijk te trekken, waarna The Asp er 6-4 van maakte. Die voorsprong bouwde hij nog verder uit, tot hij op matchpoint kwam bij 10-5. Er moest nog een keer onderbroken worden, maar Voltage leek de handdoek al geworpen te hebben en feliciteerde Aspinall dan ook al. Na de korte pauze maakte Aspinall het snel en in stijl af, met een prachtige 170-finish.

Eerder op de avond won Aspinall al met 11-9 van Gerwyn Price. Cross rekende in de halve finale met af met Michael Smith. Het werd 11-7. 

Zondag 3 maart (Middagsessie)
Kwartfinale
Rob Cross (95.03) 10-7 (97.34) Josh Payne
Michael Smith (100.97) 10-1 (93.15) Steve Beaton
Simon Stevenson (93.69) 5-10 (100.21) Gerwyn Price
Nathan Aspinall (96.33) 10-6 (91.98) Ross Smith

Avondsessie (vanaf 20:00 uur) - Halve finale
Gerwyn Price (95.37) 9-11 (93.68) Nathan Aspinall
Rob Cross (94.23) 11-7 (95.51) Michael Smith

Finale
Nathan Aspinall (88.72) 11-5 (84.79) Rob Cross

FOK! Wat een weer: code geel vanwege windstoten

Code geel: Deze ochtend kunnen er in het gehele land zware windstoten voorkomen van 75-90 km/uur, in de kustgebieden mogelijk tot 100 km/uur. In de loop van de dag neemt de wind langzaam af, het eerst in het zuiden van het land.

Weerbericht: In de ochtend trekken er enkele buien, een enkele mogelijk met onweer, van west naar oost over het land. Daarna breekt de zon af en toe door maar blijft de kans op een bui bestaan. In het noorden blijft het nog lang bewolkt met van tijd tot tijd regen. De temperatuur die aanvankelijk nog op veel plaatsen 10-12°C is, daalt in de middag naar waarden rond 8°C. De zuidwestelijke wind is (vrij) krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig. Er komen windstoten voor van 75-90 km/uur, in de kustgebieden mogelijk tot 100 km/uur. In de loop van de dag neemt de wind van het zuiden uit geleidelijk af.

In de loop van de avond en in de nacht naar dinsdag trekken enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 5°C. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard.

Dinsdag overdag zijn er wolkenvelden en is er kans op een bui. Hier en daar breekt de zon soms door en de middagtemperatuur ligt rond 8 tot 10°C. De zuidwestenwind wordt matig, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Heb je trouwens nog carnavals-foto's gemaakt? Die kunnen mooi onder het weerbericht! Stuur ze naar weer@fok.nl .

Luxemburg-Stad, anderhalve week geleden.  (Foto: bazbo)
Luxemburg-Stad, anderhalve week geleden. (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Langlaufer Holund soleert naar wereldtitel op 50 kilometer

Het wereldkampioenschap langlaufen in het Oostenrijkse Seefeld is afgesloten met het koningsnummer, de 50 kilometer, dit jaar afgewerkt in vrije stijl. Dat leverde een fraai stukje solowerk op, van Hans Christer Holund uit Noorwegen om precies te zijn.

Het veld bleef enige tijd samen, maar na dik drie kwartier en ruim twintig kilometer vond Holund het welletjes geweest. De 30-jarige Noor, nog nooit winnaar van een World Cup-wedstrijd, breidde zijn voorsprong in razend tempo uit en nog geen tien kilometer later keek de rest al tegen een dikke minuut achterstand aan.

Een kilometer of twaalf voor de finish ging Alexander Bolshunov in de tegenaanval, maar de dappere poging van de Rus strandde: hij kwam aanvankelijk snel dichterbij, maar in de laatste vijf kilometer kwam zijn opmars tot stilstand. Op een kleine halve minuut van Holund moest Bolshunov genoegen nemen met zilver, terwijl Sjur Røthe zijn Noorse landgenoot Martin Johnsrud Sundby op de streep klopte in de strijd om brons.

Een soort Nederlandse vertegenwoordiging was er ook: de voor Oostenrijk uitkomende en uiterst talentvolle Mika Vermeulen, pas 19 jaren jong, debuteerde op het hoogste niveau. De tiener, ook op de noordse combinatie veelbelovend, kwam op een kwartier van Holund als 56e over de streep.

De onrust

De onrust laat hij niet toe.
Het meisje achter de toonbank wrijft langs haar neus.
'U bent zenuwachtig,' zegt hij.
'Het spijt me,' klinkt het kind. 'Kijkt u eens.' Ze steekt hem haar hand toe, met daarin een paar muntjes. Klaar om ze te laten vallen.
Hij weet dat ze bang is. Ze durft hem niet aan te raken. 'Laat maar zitten,' zegt hij.

Titelprolongatie Roest op WK allround

Patrick Roest heeft zijn wereldtitel allroundschaatsen geprolongeerd. De Nederlander was vorig jaar in Amsterdam de snelste en dit jaar was hij dat in Calgary wederom. Op de Canadese hooglandbaan pakte hij tweede plaatsen op de 500 en 1500 meter en zeges op de vijf en de afsluitende tien kilometer.

Op de slotafstand moest concurrent Sverre Lunde Pedersen een tijd neerzetten en in de rit tegen Douwe de Vries deed de Noor was hij kon. In een goed opgebouwde race kwam hij tot een persoonlijk record van 12.56,91 minuten, waardoor Roest wist dat hij in de slotrit aan iets meer dan dertien minuten genoeg had voor titelprologatie.

Jumbo-teamgenoot Sven Kramer nam Roest het eerste deel van de wedstrijd op sleeptouw, waarna de Nederlander in de slotfase flink versnelde en uitkwam op 12.51,17 en zo de afstandszege greep, voor Ted Jan Bloemen die ondanks zijn tijd van 12.53,15 geen rol speelde in het klassement. Kramer reed rustig naar de finish (13.00,93) en eindigde als derde in het klassement, voor De Vries.

Tweede wereldtitel voor Patrick Roest. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Tweede wereldtitel voor Patrick Roest. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Hordenloopster Visser sprint naar EK-goud, Belgisch estafettegoud

Hordenloopster Nadine Visser heeft in Glasgow de Europese titel gepakt op de 60 meter horden. De 24-jarige nationaal recordhoudster snelde in een beste Europese jaarprestatie van 7,87 seconden - 0,04 boven haar nationaal record - naar het goud, relatief ver voor de Duitse Cindy Roleder (7,97) en de Wit-Russische Elvira Herman (8,00).

Niet alleen Visser, ook Milan Trajkovic pakte een eerste internationale titel. De Cyprioot wist bij de mannen verrassend het goud op de 60 meter horden te pakken: met 7,60 seconden was hij de Fransen Pascal Martinot-Lagarde (7,61) en Aurel Manga (7,63) de baas, terwijl de Spaanse favoriet Orlando Ortega met 7,64 vierde werd.

Visser wint Europees goud op de horden. (PRO SHOTS/Action Images)
Visser wint Europees goud op de horden. (PRO SHOTS/Action Images)

Bij het hinkstapspringen ging het goud bij de dames naar Ana Peleteiro uit Spanje, die in poging vier een beste Europese jaarprestatie en nationaal record van 14,73 meter sprong. Paraskevi Papahristou uit Griekenland pakte zilver met 14,50 meter, voor de Oekraïnse Olha Saladukha (14,47m). De pas 21-jarige Azeri Nazim Babayev won met 17,29 meter bij de mannen, voor de Portugese veteraan Nelson Evora (17,11) en de Duitser Max Hess (17,10).

De Servische Ivana Spanovic liet bij het verspringen weer eens zien áltijd te kunnen pieken op het goede moment. Met een evenaring van Malaika Mihambo's beste wereldjaarprestatie van 6,99 meter pakte ze het goud, voor de Wit-Russische Nastassia Mironchyk-Ivanova (6,93m) en de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk (6,84m), die Mihambo met één centimeter klopte. Miltiadis Tentoglou uit Griekenland sprong met een beste wereldjaarprestatie van 8,38 meter naar het goud bij de mannen, voor de Zweed Thobias Nilsson Montler (8,17m) en de Serviër Strahinja Jovancevic (8,03m).

Radoslava Mavrodieva uit Bulgarije pakte verrassend het goud bij het kogelstoten: met 19,12 meter klopte ze de Duitse Christina Schwanitz met één centimeter, terwijl de Hongaarse Anita Marton met 19,00 brons pakte. Polsstokhoogspringster Anzhelika Sidorova uit Rusland won met 4,85 meter het goud, voor de Britse Holly Bradshaw (4,75m) en de Griekse Nikoleta Kiriakopoulou (4,65m).

De Britse thuisfans konden juichen voor de 800 meter, want bij de vrouwen pakte Shelayna Oskan-Clarke in 2:02,58 het goud door de Française Renelle Lamote en de sterk finishende Oekraïnse Olha Lyakhova te kloppen. Bij de mannen was het de Spanjaard Alvaro de Arriba die met 1:46,83 goud pakte, voor de Brit Jamie Webb en de Ier Mark English. Mariya Lasitskene uit Rusland sprong met 2,01 meter ondertussen naar het hoogspringgoud, voor de jonge Oekraïnse Yulia Levchenko (1,99m) en de Litouwse Airina Palsyte (1,97m).

Op de 1500 meter wist de Pool Marcin Lewandowski de pas 18-jarige Noor Jakob Ingebrigtsen van het lijf te houden. Met 3:42,85 pakte de Pool het goud, voor Ingebrigtsen en de Spanjaard Jesus Gomez. De Schotse topfavoriete Laura Muir maakte haar rol waar en won bij de vrouwen in 4:05,92 minuten, ruim voor de Poolse Sofia Ennaoui, die Ciara Mageean uit Ierland naar het brons verwees.

Het EK werd afgesloten met de 4x400 meters, te beginnen met de mannen. Julien Watrin en de gebroeders Dylan, Jonathan en Kevin Borléé pakten er namens België het goud, vooral doordat Kevin Borlée de Spaanse slotloper Bernat Erta nét van het lijf hield. Frankrijk veroverde het brons. Anna Kielbasinska, Iga Baumgart-Witan, Malgorzata Holub-Kowalik en Justyna Swiety-Ersetic waren namens Polen een klasse apart bij de vrouwen, hoewel de Britse slotloopster Eilidh Doyle nog een dappere poging deed. Dat leverde zilver op, voor de Italiaanse ploeg.

Teelt eiwitgewassen Nederland toegenomen

Het areaal eiwithoudende gewassen is gegroeid van 5.600 hectare in 2008 naar 9.000 hectare in 2018, een stijging van 38 procent. Alle eiwithoudende gewassen nemen in omvang toe. Het oppervlakte van het meest geteelde eiwithoudende gewas, luzerne, is de laatste jaren echter nauwelijks gegroeid. Dat meldt CBS op basis van voorlopige resultaten van de landbouwtelling.

Eiwithoudende gewassen worden geteeld voor menselijke consumptie, als diervoeder of als groenbemester. Gewassen als luzerne, sojabonen, (niet-bittere) lupinen, veldbonen en voedererwten maken ongeveer 0,5 procent uit van het totale landbouwareaal. Van de eiwitgewassen is luzerne veruit het belangrijkste. In 2018 besloeg het areaal 7.600 hectare, nog geen procent meer dan in 2017, toen het areaal in een jaar tijd juist met 100 hectare was afgenomen. In 2018 werd luzerne op 1.060 landbouwbedrijven geteeld, 60 bedrijven meer dan het jaar ervoor. Luzerne wordt wereldwijd verbouwd als veevoer en als groenbemester.

Meer sojabonen en veldbonen geteeld
De arealen veld- en sojabonen en lupine werden in 2018 opnieuw groter. De oppervlakte veldbonen was in 2018 met 140 hectare gegroeid naar 710 hectare, een toename van 19,3 procent in een jaar. Het areaal sojabonen groeide van 450 hectare in 2017 naar 540 hectare in 2018 (17,4 procent). Het areaal lupine nam in een jaar tijd met 5 procent in omvang toe, terwijl de oppervlakte voederwten juist kromp (-5,8 procent). Sojabonen en lupinebonen worden vooral geteeld als grondstof voor diervoeders, maar ook voor menselijke consumptie. Zo wordt lupine gebruikt als grondstof voor vleesvervangers. Veldbonen en voedererwten worden geteeld als voedergewassen.

Areaal sojabonen in EU-lidstaten blijft vrij bescheiden
In 2018 bedroeg het areaal sojabonen in de Europese Unie 901 duizend hectare. In vergelijking met de grote soja-producerende landen is dit bescheiden. In 2016 waren de grootste arealen sojabonen te vinden in de Verenigde Staten met 33,5 miljoen hectare, in Brazilië met 33,2 miljoen hectare en in Argentinië met 19,5 miljoen hectare. De meeste EU-lidstaten hebben momenteel nog een bescheiden areaal. In Italië werd met 258,9 duizend hectare het grootste areaal sojabonen geteeld, gevolgd door Servië (196,5 duizend hectare) en Roemenië (172,8 duizend hectare).

Meer belangstelling voor eiwitgewassen
De teelt van eiwitgewassen staat de laatste jaren in de belangstelling. De lidstaten van de Europese Unie zijn voor ongeveer drie kwart van hun behoefte aan plantaardige eiwitten afhankelijk van invoer. Naar verwachting zal in de nabije toekomst de beschikbaarheid van eiwitrijke gewassen als soja onder druk komen te staan door de toenemende vraag uit landen als China en India. Door de EU zijn er daarom initiatieven genomen om de afhankelijkheid van ingevoerde soja te verkleinen door zelf meer eiwitrijke gewassen te gaan verbouwen.

Eiwitgewassen en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Daarnaast spelen vergroeningseisen van het huidige Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU een rol in de toenemende belangstelling voor eiwithoudende gewassen. Het onderdeel vergroening van het huidige GLB bestaat uit drie maatregelen: het behoud van blijvend grasland, de gewasdiversificatie op bouwland en de verplichting 5 procent van het bouwland in te richten als ecologisch aandachtsgebied. Voor deze aandachtsgebieden heeft Nederland gekozen voor een invulling waarbij onder andere stikstofbindende gewassen (eiwitgewassen) geteeld mogen worden.

Eiwitbehoefte van eigen grond
In Nederland worden al enige jaren proeven genomen met het verbouwen van eiwitrijke gewassen als sojabonen en lupinen. De Commissie Grondgebondenheid van LTO en NZO adviseert melkveebedrijven om in 2025 minimaal 65 procent van de eiwitbehoefte van eigen grond of van grond uit de buurt te halen. Dit streven sluit wat betreft de regionale schaal aan bij de visie ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden’ van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Voor het verbouwen van sojabonen wordt in de Green Deal ‘Soja in Nederland’, waarin Groningen, Friesland en Drenthe partijen zijn, gestreefd naar een areaal van 10 duizend hectare. Zeeland ondersteunt een praktijkproef voor sojateelt en Noord-Brabant gaat op korte termijn de teelt van sojabonen stimuleren.

De oogst van sojabonen (Stockfoto: Pixabay)
De oogst van sojabonen (Stockfoto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.