FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 februari 2019

Djere eert overleden ouders met eerste toernooizege, Albot schrijft historie

Tennisser Laslo Djere heeft voor het eerst in zijn carrière een ATP-titel gewonnen. De 23-jarige Serviër was de beste in Rio de Janeiro, waar hij de Canadese tiener Felix Auger-Aliassime met 6-3, 7-5 versloeg.

Een eerste titel winnen is natuurlijk mooi, maar Djere kreeg vooral applaus voor zijn toespraak na afloop. "Mijn moeder is zeven jaar geleden overleden, deze titel is voor haar", waarna een lang applaus volgde. "Het is ook voor mijn vader, die ik twee maanden geleden ben verloren", ging de Serviër nog verder. "Zij hebben mij gemaakt wie ik nu ben en ik hoop dat ze op een of andere manier mee hebben kunnen kijken."

Djere maakte flink wat indruk op het Braziliaanse gravel. Hij klopte Dominic Thiem, Taro Daniel, Casper Ruud en Auger-Aliassime zonder setverlies en steeg van de 90e naar de 37e plek op de wereldranglijst.

In het Amerikaanse Delray Beach schreef Radu Albot een mooi stukje geschiedenis. De 29-jarige Moldaviër klopte de Brit Dan Evans in de finale met 3-6, 6-3, 7-6 (7) en werd zo de eerste speler uit zijn land die ooit een ATP-titel pakte.

In Marseille ging de titel tot slot naar de jonge Griek Stefanos Tsitsipas, die Mikhail Kukushkin uit Kazachstan in de eindstrijd met 7-5, 7-6 (5) versloeg.

BobsleeŽr Friedrich sluit bizar World Cup-seizoen perfect af

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft een ronduit bizar World Cup-seizoen op perfecte wijze afgesloten. In het Canadese Calgary won de 28-jarige Duitse in de twee- en viermansbob, waardoor hij het seizoen afsluit met dertien zeges in zestien wedstrijden.

Met Thorsten Margis achter zich duelleerde Friedrich in de tweemansbob met thuisfavorieten Justin Kripps en Ryan Sommer. Dat werd spannend en even deed het denken aan vorig jaar, toen Friedrich en Kripps het olympisch goud moesten delen. Dit keer won de Duitser zelf: hij bleek 0,09 seconden sneller dan Kripps. Johannes Lochner en remmer Christopher Weber uit Duitsland werden op 0,23 seconden derde, Ivo de Bruin en Dennis Veenker pakten plek dertien (+1,17).

Met zijn zege sloot Friedrich een perfect World Cup-seizoen in de tweemansbob af: acht wedstrijden, acht zeges, terwijl hij er in totaal nu elf op rij heeft. De Bruin eindigt het seizoen in de kleine slee als twaalfde.

In de viermansbob was het wederom Friedrich wat de klok sloeg en dit keer werd het zelfs een geheel Duits feestje. Met zijn ploeg bleef de grootmeester de Duitse slee van Nico Walther 0,19 seconden voor, terwijl Lochner (+0,21) de Duitse sweep met zijn team completeerde. De Bruin, Veenker, Joost Dumas en Janko Franjic pakten op 1,04 seconden de twaalfde plek.

Friedrich pakte uiteraard ook de titel in de grote slee, waar hij in acht wedstrijden vijf keer won. Daarnaast eindigde hij nog eens als tweede en derde, terwijl hij vorige week in Lake Placid zijn enige podium in zestien races mis liep: hij werd vierde. De Bruin beëindigt het seizoen als tiende.

Olympisch kampioene Mariama Jamanka had voor dit seizoen nog geen World Cup-wedstrijd gewonnen, in Calgary won ze alweer voor de vierde keer. Samen met remster Annika Drazek klopte ze de Amerikaanse Elana Meyers Taylor en remster Lauren Gibbs met 0,31 seconden, terwijl Jamanka's landgenotes Stephanie Schneider en Ann-Christin Strack op 0,42 seconden het podium compleet maakten.

Jamanka veroverde voor het eerst de eindwinst in de World Cup, voor Schneider en Meyers Taylor.

Genderneutraal zeiken met 'grandeur' in het Westerpark

In het Westerpark in Amsterdam moeten de eerste genderneutrale toiletten in de openbare ruimte komen. Althans, dat is wat D66 in stadseel West wil. Morgen zal de partij een plan indienen bij het stadsdeelcommissie. Een ontwerp is er ook al. 'De toiletten moeten de grandeur krijgen die het park verdient.'

De partij staat wel open voor andere ontwerpen. 'Het is niet gezegd dat het dit daadwerkelijk moet worden', zegt Charles Vaneker, van de D66 in West. 'We moeten bijvoorbeeld goed rekening houden met privacy. Maar ook met praktische zaken zoals de waterleidingen. Maar dit ontwerp heeft een mooi design dat past bij de uitstraling van het park.'

Daad bij woord
Het idee voor de genderneutrale toiletten komt niet helemaal uit de lucht vallen. In november werd in de gemeenteraad nog een motie aangenomen voor onderzoek naar het aanleggen van de toiletten in het publiek gemeentelijk vastgoed. Volgens D66 in West is het goed als er nu daad bij woord wordt gevoegd.

Vaneker vindt dat er geen betere plek in Amsterdam te vinden is dan het Westerpark. 'De afgelopen jaren zijn er verschillende progressieve evenementen gehouden, zoals Milkshake. Het park staat inmiddels bekend om zijn emancipatiegedachte, dat iedereen gelijk is. Dat past dit er bijzonder goed bij.'

Meer toiletten
Overigens wil Vaneker dat er niet alleen genderneutrale toiletten komen, maar ook voor alleen mannen of vrouwen. Op die manier kan het wildplassen volgens Vaneker het beste worden tegengegaan.

Turner Zonderland tweede bij World Cup in Melbourne

Turner Epke Zonderland heeft tijdens de World Cup in het Australische Melbourne de tweede plek gepakt aan de rekstok. Met 14,733 punten scoorde hij net zo hoog als de Japanner Hidetaka Miyachi, maar die had een hogere uitvoeringsscore en won de wedstrijd zo.

Casimir Schmidt scoorde op vloer een zesde plek met 13,833 punten, waar het goud met 14,566 naar Carlos Edriel Yulo uit de Filipijnen ging. Op het voltigepaard eindigde Bram Louwije eveneens als zesde (12,766), ruim achter de Taiwanese winnaar Lee Chih Kai (15,266).

De Chinees Liu Yang won met 15,166 punten de ringfinale, nét voor landgenoot You Hao (15,133). Igor Radivilov uit Oekraïne ging er met de winst op sprong vandoor, door met 14,949 de Fransman Loris Frasca (14,900) net te verslaan. You pakte op de brug met gelijke leggers met 15,066 punten wél de winst.

Bij de dames waren er geen Nederlandse finaleplaatsen. Yeo Seo-jeong uit Zuid-Korea won met 14,266 punten op sprong, de Chinese Fan Yilin pakte met 14,833 punten de winst aan de brug met ongelijke leggers. Op de balk ging de winst met 13,566 naar de Chinese Zhao Shiting, terwijl de Italiaanse Vanessa Ferrari met 13,600 punten de winst op vloer pakte.

Zonderland aan de rekstok in Melbourne (Bron: YouTube)

Hertzberger na verloren kraker: "Het was gewoon slecht. Dat mogen we best zeggen"

Dankzij een paar individuele bevliegingen leek het Nederlands elftal het noodlot in de heksenketel van Buenos Aires te kunnen vermijden. Maar uiteindelijk speelde Oranje te matig om in de Pro League-wedstrijd aanspraak te kunnen maken op een punt tegen de vele dertigers van Argentinië.

Zondag werd aanvaller Jeroen Hertzberger 33, tijdens de Pro League-wedstrijd tegen Argentinië. Hij is daarmee de oudste speler van Oranje. De Rotterdammer feliciteerde zichzelf met twee doelpunten (106 en 107 in 223 interlands) en een 2-3 voorsprong in het hol van de leeuw.

Eigenlijk benadrukte Argentinië-Nederland in Buenos Aires vooral de relevantie van de dertiger in het tophockey. Van de zeven doelpunten werden er zes door dertigers gescoord en één door een late twintiger (Bjorn Kellerman). Het was als het ware een ode aan de dertiger en een lesje voor de jeugd. Dat kon op die zondag in Buenos Aires vooraf toch niet de bedoeling zijn geweest.

Je moet ook ervaring hebben om ondanks die twee doelpunten daarna vooral over het grotere geheel, de teamprestatie, te praten. Hertzberger was – zoals vaker – duidelijk en helder over de prestatie van dit Oranje, dat moest opereren met een jonge defensie. Maar dat was zeker niet de oorzaak, vond hij.

"Nee, het lag niet aan de defensie. We doen het met z’n allen. Het was gewoon niet zo goed. Argentinië zet als ploeg een blufpress neer, daar hebben we het over gehad. Dat moet je als ploeg zelf technisch zelf goed blijven hockeyen. Maar ballen sprongen te veel van sticks en we durfden elkaar niet in te spelen. Het zijn allemaal clichés, maar het gebeurde", concludeerde de spits, die collega Bjorn Kellerman een wondergoal zag maken in het eerste kwart.

Ook zonder sterspeler Gonzalo Peillat was Argentinië levensgevaarlijk
De spits van Kampong die verrassend was gepasseerd voor het WK in India en in de Pro League-wedstrijd tegen Australië al vlak voor tijd de 5-5 maakte, liep vanaf de achterlijn iedereen voorbij en wist op knappe wijze de 0-1 te maken. Maar ook na de twee treffers van Hertzberger was het met een 2-3 voorsprong vechten tegen de bierkaai. Het Nederlands elftal kwam niet meer aan hockeyen toe en werd overspoeld door de gretige Argentijnen, die ook zonder hun sterspeler Gonzalo Peillat lieten zien dat ze levensgevaarlijk zijn.

"In het vierde kwart leek het op een uitstel van executie. Ergens heb ik er zeker van genoten. Hier zat alles in. Maar ik geniet niet van verliezen. We geven hier onnodig drie punten weg. Dat is het klote eraan. Dat had niet gehoeven." Toch wist Hertzberger na 223 interlands en genoeg ups en downs in zijn carrière dat het kan gebeuren. "Shit happens".

Dat spits Mirco Pruyser met een paar minuten op een 3-3 stand samen met teamgenoten hevig protesteerde na een gestrande Nederlandse aanval, waardoor Argentinië naar de 3-4 kon counteren, snapte Hertzberger wel. "We hadden geen videoreferral meer. En blijkbaar kun je in onze sport zo hevig protesteren, dat de scheidsrechter hem dan zelf vraagt. Mirco doet dat niet zomaar, het was bolle kant. Ja, die jongens protesteren, maar we zijn geen robots, we zijn mensen, we hebben emotie."

Soms leek Argentinië-Nederland een clash van generaties. Waar Oranje met jonge spelers als Teun Beins, Max Kuijpers, Justen Blok, Jip Janssen en Joep de Mol de wedstrijd speelde, waren het de Argentijnen die doodleuk excelleerden met hun 39-jarige keeper Juan Vivaldi, hun 37-jarige spits Matias Paredes, die twee keer knap scoorde. En hun 32-jarige draaitol Lucas Vila, die de 3-3 en 3-4 maakte. Spelers, gepokt en gemazeld in het internationale hockey, die van het afstraffen van andermans fouten hun beroep hebben gemaakt.

Op het ‘Papendal van Argentinië’ werd er geen overwinning geboekt
Bondscoach Max Caldas (45) moet de terugkeer op het veld waar hij zelf als Argentijns international vaak trainde, anders hebben voorgesteld. Hij noemde dit complex onlangs nog het Papendal van Argentinië, zijn oude club ligt hier om de hoek. Maar de Nederlandse Argentijn moest lijdzaam toezien hoe hij dichtbij zijn geboortegrond met Oranje in de Pro League voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd een matig resultaat haalde, nadat hij vorige week drie zekere punten in Valencia met een 0-3 voorsprong zag verdampen tot één punt na de 3-3 in de laatste seconde.

Ook de talentvolle verdediger Joep de Mol had geen antwoorden op de mindere wedstrijd van Oranje. Zoals niemand dat had. Ook hij had het over de blufpress van Argentinië, wat blijkbaar een nieuw hockeywoord is. "Ikzelf leverde ook niet genoeg", bekende De Mol, die als 23-jarige verdediger de defensie ongeveer op sleeptouw moest nemen. "We zijn tekort geschoten, wij hebben Argentinië sterk gemaakt. We zochten niet de makkelijke oplossing. Zij waren beter de tweede helft. Wat de verklaring is? Als ik dat wist had ik coach moeten worden."

Marianne Poot nieuwe fractievoorzitter Amsterdamse VVD

Vanavond heeft de Amsterdamse VVD-fractie een nieuwe voorzitter gekozen: Marianne Poot zal vanaf 13 maart het stokje overnemen van Eric van der Burg.

Naast Poot als fractievoorzitter is Rik Torn gekozen tot vice-voorzitter. De nieuwe fractievoorzitter laat weten: 'Ik ben enorm vereerd om als opvolger van Eric van der Burg het gezicht te mogen zijn van stevige en opbouwende oppositie in de Amsterdamse gemeenteraad.' Vertrekkend voorzitter Van der Burg heeft vertrouwen in Poot.

Hij zegt: 'Ik ben blij dat Marianne de komende jaren ook in haar nieuwe rol hard kan blijven werken aan een liberaler Amsterdam. Samen met Rik en de rest van de fractie zal zij iedere dag weer het Amsterdamse VVD-geluid binnen en buiten de raad laten klinken.'

Terpstra en Ligthart met Direct Energie naar De Omloop en Kuurne

Het is buiten al mooi weer, maar komend weekend is het pas echt lente. Het wielerseizoen gaat beginnen met Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Niki Terpstra en Pim Ligthart zijn namens de Franse ploeg Direct Energie erbij. 

De 34-jarige Terpstra is de kopman nadat hij afgelopen winter de overstap maakte van Quick-Step Floors. De ploeg heeft met de Franse renners Damien Gaudin (alleen in Omloop), Adrien Petit (start in beide koersen) en Thomas Boudat (alleen in Kuurne) kansen in de beide Vlaamse klassiekers.

Terpstra reed vorig jaar geen bijzondere uitslagen in de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij werd respectievelijk 52ste en 54ste. Ligthart werd afgelopen seizoen knap vierde in de massasprint in Kuurne. Direct Energie was in 2018 niet welkom in de Omloop. Mede door de komst van Terpstra heeft de Franse ploeg diverse uitnodigingen op de mat zien vallen. In Kuurne was Boudat vorig jaar de bestgeplaatste van de ploeg op plek 23.

Selectie Direct Energie voor Omloop Het Nieuwsblad (2 maart)
Romain Cardis
Damien Gaudin
Pim Ligthart
Adrien Petit
Alexandre Pichot
Niki Terpstra
Anthony Turgis

Selectie Direct Energie voor Kuurne-Brussel-Kuurne (3 maart)
Thomas Boudat
Romain Cardis
Pim Ligthart
Adrien Petit
Niki Terpstra
Angelo Tulik
Anthony Turgis

Handbalster Amega lang aan de kant met kruisbandblessure

Handbalster Delaila Amega heeft dit weekend een kruisbandblessure opgelopen. In het topduel van haar club TuS Metzingen tegen SG BBM Bietigheim (30-21 verlies) werd Amega al in de openingsfase van het veld gedragen. 

Na onderzoek blijkt de kruisband in de linker knie van de 21-jarige Amega zwaar beschadigd. TuS Metzingen op meldt op Facebook dat de international van Oranje minstens zes maanden is uitgeschakeld.

Amega debuteerde afgelopen december voor het eerst op een internationaal toernooi. Ze werd op het laatst toegevoegd aan de selectie voor het EK. In december speelt de nationale ploeg het wereldkampioenschap en leek daar zo de plek van de gestopte Nycke Groot over te kunnen nemen. Nu is het maar de zeer vraag of ze het WK kan spelen. De redactie van FOK!sport wenst Delaila veel sterkte toe bij het herstel. 

Skeletonner Yun wint laatste World Cup, Tretiakov pakt eindzege

Skeletonner Yun Sung-bin heeft de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. De olympisch kampioen was op de olympische baan van Calgary (1988) de snelste, maar spannend was het zeker.

Alexander Tretiakov stond in poleposition om voor de tweede keer in zijn carrière de eindzege in de World Cup te pakken. Dat deed hij precies tien jaar eerder ook al, waarna de Let Martins Dukurs de macht in handen nam en maar liefst acht keer op rij de titel veroverde, gevolgd door Yun vorig jaar.

In de eerste run zette de Russian Rocket de tweede tijd neer, 0,10 seconden achter Yun. Dat wist hij in de tweede run met een sterk optreden te verkleinen, maar Yun hield vol en pakte met 0,06 seconden verschil de winst, hoewel Tretiakov's tweede plek wel voldoende was om vlak voor Yun de titel te pakken: bij winst van de Koreaan had hij een podiumplek nodig.

Op 0,51 seconden ging de derde plek naar de Let Tomass Dukurs, die na een fenomenaal goede tweede run zag hoe zijn broertje Martins 0,03 seconden tekort kwam om zijn tijd te verbeteren.

Van Beek mist alleen Klassieker; Serrarens krijgt forse schorsing

De KNVB heeft maandag bekendgemaakt dat Sven van Beek voor één wedstrijd is geschorst na de rode kaart die hij zondag ontving in de topper tegen PSV. De centrale verdediger van Feyenoord trok met nog een halfuur te gaan aan de noodrem toen Steven Bergwijn alleen op het doel van Kenneth Vermeer af dreigde te gaan en kon meteen inrukken.

Doordat Van Beek, die twee minuten daarvoor ook al een gele kaart incasseerde, direct rood kreeg geldt zijn schorsing in competitieverband ook voor het toernooi om de TOTO KNVB Beker. De stopper is zodoende niet inzetbaar tijdens de halve finale van het bekertoernooi tegen Ajax die voor woensdagavond op het programma staat. Giovanni van Bronckhorst kan aankomend weekend tegen FC Emmen wel weer een beroep op hem doen.

De Graafschap moet het daarnaast voorlopig stellen zonder Fabian Serrarens. De spits maakte zaterdag in de slotfase van de wedstrijd tegen PEC Zwolle een slaande beweging richting Thomas Lam en kreeg direct rood van scheidsrechter Richard Martens. Doordat Serrarens nog een voorwaardelijke schorsing open had staan is de KNVB tot een uitsluiting van vier duels gekomen. Hij mist daardoor de wedstrijden tegen ADO Den Haag, Willem II, sc Heerenveen en Heracles Almelo.

Promes tot einde van 2019 aan de kant door gebroken knieschijf

Jerold Promes is met succes geopereerd aan een breuk in de knieschijf van zijn linkerbeen, zo communiceert VVV-Venlo via de officiële kanalen. De 34-jarige verdediger raakte in de wedstrijd tegen Heracles Almelo zwaar geblesseerd.

Promes werd direct met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd een gebroken knieschijf geconstateerd en onderzoek wees vervolgens uit dat Promes onder het mes moest, waarna hij met succes geopereerd werd. VVV meldt dat men verwacht dat de verdediger vermoedelijk tot het einde van dit kalenderjaar uit de roulatie zal zijn.

Piloot bij crash Sala had mogelijk niet de juiste vergunningen

De piloot van het neergestorte vliegtuig waarin Emiliano Sala zat, beschikte mogelijk niet over de juiste papieren om passagiers te vervoeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Air Accidents Investigation Branch (AAIB). Piloot David Ibbotson, wiens lichaam na de ramp niet gevonden is, had geen papieren om commerciële vluchten uit te voeren.

Het onderzoek is nog niet afgerond en gaat nog maanden duren. De exacte oorzaak van de crash is dan ook nog niet duidelijk. Tevens is er nog geen duidelijkheid over diverse vergunningen waarover Ibbotson had moeten beschikken, zo blijkt uit een tussentijds onderzoeksrapport van de AAIB. Als Cardiff City-spits Sala een betalende passagier was, had de piloot hem niet mee mogen nemen. Als het een vlucht was op basis van kostendeling, dan was het wel toegestaan.

Uit het onderzoek moet ook blijken welke rol het weer heeft gespeeld bij de crash. Op het moment van de ongeluk op 21 januari boven Het Kanaal vielen er winterse buien. Hierdoor zouden instrumenten van het vliegtuig, een eenmotorige Piper Malibu, bevroren kunnen zijn geweest. De AAIB schrijft dat radarbeelden bestudeerd moeten worden om aan te kunnen tonen wat zich in de laatste minuten van de vlucht heeft afgespeeld.

Piloot Ibbotson vroeg tijdens de vlucht een daling aan. Vermoed wordt dat hij dit deed om bewolking te vermijden. Een aantal minuten na zijn verzoek stortte het vliegtuig in een tijdsbestek van twintig seconden honderden meters naar beneden. Dit gebeurde nadat Ibbotson zijn toestel 180 graden liet draaien.

Twee weken na het ongeluk werd het toestel op de bodem van Het Kanaal teruggevonden. Het vliegtuig is door de crash in drie stukken gebroken. De vleugels zijn afgebroken en de staart van het toestel is nooit teruggevonden. Het lichaam van Sala werd geborgen, terwijl het lichaam van de piloot niet werd teruggevonden. Tijdens de vlucht verstuurde Sala nog een audiobericht naar vrienden, waarin hij zei dat hij zich zorgen maakte over de staat van het vliegtuig.

Soundtrack Red Dead Redemption 2 komt in de lente

Een goed game is meer dan toffe gameplay en hippe graphics. Muziek speelt een cruciale rol in de beleving. Zo ook bij Red Dead Redemption 2, waar de soundtrack de sfeer enorm versterkt. Rockstar heeft aangegeven dat de officiële soundtrack van de game deze lente verschijnt in al zijn volledigheid.

De soundtrack bevat werk van meer dan 110 uiteenlopende muzikanten, van Frank Ocean tot Kanye West, gecombineerd met het werk van componist Woody Jackson. The Music of Red Dead Redemption 2 verschijnt ergens in het voorjaar, een exacte datum is nog niet bekendgemaakt.

Red Dead Redemption 2 is sinds 26 oktober vorig jaar beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One. Wij beoordeelden de game met een 9,5, maar met de kanttekening dat de game zeker niet voor iedereen die ene topper zal zijn.

Red Dead Redemption 2 - Scene (Foto: Rockstar Games)

Final Fantasy XII-remaster krijgt wederom nieuwe features

Final Fantasy XII: The Zodiac Age kwam al een tijd terug uit op PS4 en pc. De remaster werd onder andere geprezen dankzij de vele nieuwe features. Op 30 april komt de game eindelijk naar Switch en Xbox One. Square-Enix maakt gebruik van deze gelegenheid om er nog een schepje bovenop te doen.

Je krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om je klasse van de personages te resetten en een andere te kiezen. Verder kun je nu drie verschillende Gambit-sets instellen in plaats van een en is New Game+ verbeterd (alle items gaan nu met je mee). Bekijk een nieuwe trailer van de game hieronder. Of deze nieuwe functies ook naar PS4 en pc komen is nog onbekend.

Goede slotdag bezorgt Luiten tiende plaats in Mexico, Johnson wint

Joost Luiten heeft zondag op het WGC-Mexico Championship een uitstekende slotronde gespeeld. De Nederlandse golfer klom dankzij een ronde van 64 (-7) slagen naar de tiende plaats in het klassement. De Amerikaan Dustin Johnson won het toernooi op de baan van Chapultepec Golf Club bij Mexico City.

Luiten begon zijn dag met drie parren op rij en één bogey op de vierde hole. Daarna vielen de birdies voor de 33-jarige Nederlandse golfer. Hij maakte negen birdies in twaalf rondes en stond dankzij zijn birdies even op een gedeelde vijfde plaats, maar mede door een bogey op de laatste hole zakte Luiten nog naar de gedeelde tiende plaats, maar dat was nog altijd goed voor 142.000 euro.

De winst in Mexico ging naar de voormalig nummer één van de wereld Dustin Johnson. De Amerikaanse golfer won het toernooi ook al in 2015 en 2017. Hij won het toernooi met vijf slagen voorsprong op de Noord-Ier Rory McIlroy. De Engelsman Paul Casey werd samen met zijn landgenoot Ian Poulter en de Thai Kiradech Aphibarnrat derde, maar wel met een achterstand van tien slagen op de Amerikaan.

Ook beesten de dupe van Brexit

Na een harde Brexit kunnen reizigers hun hond, kat of fret waarschijnlijk na een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk niet meer zomaar mee terug nemen naar Nederland of naar andere landen van de Europese Unie. Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart 2019 verlaat, krijgen reizigers waarschijnlijk te maken met invoercontroles als zij vanuit het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie weer binnenkomen met hun gezelschapsdier.

Eisen
Reizigers die na de Brexit met hun hond, kat of fret de Europese Unie binnenkomen moeten zorgen dat het dier een microchip en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) heeft. De rabiësvaccinatie hoort in een geldig Europees dierenpaspoort te staan. De microchip, rabiësvaccinatie en het Europees dierenpaspoort zijn nu ook al verplicht als u uw hond meeneemt uit het Verenigd Koninkrijk.

Naast deze huidige eisen zal de Europese Unie waarschijnlijk de extra eis gaan stellen dat honden, katten en fretten een bloedtest moeten hebben ondergaan voordat zij de Europese Unie binnenkomen. Uit deze test blijkt of de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen. Deze bloedtest moet worden uitgevoerd door een dierenarts, minimaal 30 dagen na de eerste rabiësvaccinatie. De resultaten van de bloedtest moeten ook in het Europese dierenpaspoort staan.

De Douane of de NVWA controleert of dieren voldoen aan de invoereisen. Als een dier niet aan de invoereisen voldoet, moet het dier na binnenkomst in Nederland in quarantaine worden gezet. Hoewel het momenteel nog onduidelijk is of de EU de bloedtest daadwerkelijk verplicht stelt, is het zeer waarschijnlijk dat deze invoereis na de Brexit zal gelden. Het is daarom belangrijk dat mensen die van plan zijn om na 29 maart 2019 met hun hond, kat of fret vanuit het Verenigd Koninkrijk naar een EU-land te reizen, hierop voorbereid zijn.

Gaviria klopt voormalig ploeggenoot Viviani in massasprint UAE Tour

Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) heeft de tweede etappe in de UAE Tour gewonnen. De Colombiaanse sprinter van UAE Team Emirates versloeg in de massasprint zijn voormalig ploeggenoot Elia Viviani. Caleb Ewan kwam als derde over de streep in Abu Dhabi. Primo¸ Roglič eindigde midden in het peloton en blijft leider in het algemeen klassement.

Na de ploegentijdrit van zondag stond vandaag de eerste rit in lijn op het programma. De renners moesten 184 kilometer afleggen over vlakke wegen in Abu Dhabi. Vanuit de start gingen er vier renners ervandoor: Charles Planet, Sam Brand (beiden Novo Nordisk), Sergiy Kuriyanov en Igor Boev (beiden Gazprom-RusVelo). De voorsprong liep op naar de twaalf minuten, waarna het peloton in actie kwam.

Op 110 kilometer van het einde zagen meerdere ploegen hun kans om het in waaiers te trekken. Uiteindelijk slaagde ze daarin en het peloton brak in meerdere stukken. Roglic, Kristoff, Valverde, Kittel en Nibali zaten allemaal in het eerste peloton. De Nederlandse klassementsmannen Tom Dumoulin en Wilco Kelderman zaten in de tweede groep, net zoals Elia Viviani. Sunweb moest samen met Deceuninck-Quick Step in de achtervolging en slaagde daar ook in. Richie Porte die nog verder van achteren zat zou ook weer de aansluiting maken in het peloton.

Door het hoge tempo in het peloton liep de voorsprong van de kopgroep terug onder de twee minuten, met nog zeventig kilometer te gaan. Vooraan in de kopgroep waren Planet en Kuriyanov de sterkste en reden weg bij hun de twee anderen in de kopgroep. De voorsprong liep weer op naar de vijf minuten.

Het peloton hield alles onder controle en met veertien kilometer was het avontuur van de Fransman en Rus voorbij. De sprinters konden zich gaan opmaken voor de eerste massasprint deze UAE Tour. In de voorbereiding op de massasprint deed Alexander Kristoff uitstekend werk voor zijn kopman Gaviria, die het karwei afmaakte voor de thuisploeg UAE-Team Emirates. Hij klopte zijn voormalig teamgenoot Viviani. Ewan moest genoegen nemen met een derde plaats.

Roglič blijft aan de leiding in het klassement. Door de ploegentijdrit van zondag, die werd gewonnen door Jumbo-Visma staan Jos van Emden, Koen Bouwman en Laurens de Plus in dezelfde tijd als hun kopman. Kelderman pakte deze etappe één bonificatieseconde en is daarmee de eerste achtervolger op zes seconden van de Sloveen. Dinsdag staat een bergrit op het programma naar Jebel Hafeet, een klim van 10,8 kilometer.

Saints Row: The Third komt op 10 mei naar Switch

In augustus vorig jaar werd al bekendgemaakt dat ontwikkelaar Deep Silver bezig is met Saints Row: The Third - The Full Package voor Nintendo Switch. Nu heeft de ontwikkelaar aangegeven wanneer we de game mogen verwachten: vanaf 10 mei kun je Steelport onveilig maken.

Dit zal de eerste Saints Row-game zijn die op een console van Nintendo uitkomt. In 2011 is The Third al uitgekomen voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Met The Full Package krijgen Switch-eigenaren de volledige game inclusief alle DLC-missies en de meer dan 30 DLC-items.

Ter gelegenheid van de bekendmaking van de releasedatum heeft Deep Silver een viertal nieuwe screenshots van de Switch-versie gedeeld. Deze kun je hieronder bekijken.
saints row the third switchsaints row the third switchsaints row the third switchsaints row the third switch 

Luchtmacht volledig weg uit JordaniŽ

Nederlandse militairen van het redeployment-team hebben afgelopen weekeinde hun werk in Jordanië afgerond. Sinds 3 januari maakten ze spullen en materieel gereed voor transport naar Nederland. Dat gebeurde onder toeziend oog van Nederlandse reservisten, die de bewaking voor hun rekening namen.

Het materieel is van het F-16-detachement dat begin januari naar Nederland terugkeerde. Dat gebeurde nadat de bijdrage aan de missie 31 december was gestopt.

De gevechtsvliegtuigen maakten deel uit van de anti-ISIS-coalitie. Nederlandse F-16’s vlogen boven Irak en Oost-Syrië om doelen van de terreurorganisatie uit te schakelen. 

De laatste containers met spullen zijn inmiddels over zee onderweg naar Nederland. Ook een volgeladen C-17 transportvliegtuig is inmiddels op Vliegbasis Eindhoven geland. De Nederlandse reservisten die het materieel bewaakten, waren van 10 Natres-bataljon.

Luchtmacht volledig uit Jordanië (Foto: Defensie)
Luchtmacht volledig weg uit Jordanië (Foto: Defensie)

'Tadic speelt zich in de kijker bij Bayern MŁnchen en Valencia'

Dusan Tadic keerde afgelopen zomer na vier jaar Southampton bij Ajax weer terug in de Eredivisie. De Serviër kent vooralsnog een uitstekend seizoen in Amsterdamse dienst. De aanvaller was, verspreid over alle competities, vooralsnog goed voor 25 doelpunten, waaronder 5 in de Champions League. Deze productiviteit lijkt hem echter nu alweer de interesse van buitenlandse clubs op te hebben geleverd, waardoor het eventueel van een snel vertrek uit de Johan Cruijff ArenA zou kunnen komen.

Het Spaanse Estadio Deportivo weet namelijk te melden dat Valencia en Bayern München de prestaties van Tadic nauwlettend in de gaten houden. Tadic speelde de afgelopen maanden regelmatig als 'valse 9' tijdens grote wedstrijden in het miljardenbal en maakte ook anderhalve week geleden tegen Real Madrid een goede indruk op die positie.

Bayern zou in de dertigjarige aanvaller dan ook een geschikte back-up zien voor Robert Lewandowski, terwijl Tadic ook op de vleugels of achter de spits uit de voeten kan. Los Che lijken de 61-voudig Servisch international daarentegen te beschouwen als een potentiële basiskracht, die het worstelende team van trainer Marcelino van offensieve stootkracht zou kunnen voorzien. Valencia kwalificeerde zich vorig seizoen nog voor de Champions League, maar moet in de huidige voetbaljaargang vooralsnog genoegen nemen met een achtste plaats in LaLiga.

Ajax betaalde vorig jaar elf miljoen euro om Tadic los te weken bij Southampton en legde hem met een tot medio 2022 doorlopend contract langdurig vast. De topscorer van de club in de Eredivisie zou zijn toekomst nu echter willen laten afhangen van het feit of Ajax zich volgend seizoen opnieuw weet te plaatsen voor de Champions League. De Amsterdammers wisten vorig jaar na het spelen van drie kwalificatierondes door te stoten naar de groepsfase van het miljardenbal en zullen aankomende zomer, zelfs als zij kampioen worden, minstens één voorronde moeten zien te overleven.

Resident Evil 0, 1 en 4 naar Nintendo Switch

Nintendo Switch krijgt dit jaar niet alleen veel klassieke Final Fantasy-games, maar ook een aantal Resident Evil-games. Capcom maakt bekend dat Resident Evil 0, 1 en 4 op 21 mei beschikbaar komen in de Nintendo eShop.

Een prijs voor de ports is nog niet bekend. De games zijn te pre-orderen vanaf 28 februari, vrij vroeg dus ten opzichte van de releases.

ADO Den Haag legt krans bij herdenking Februaristaking na bekladdingen ADO-fans

ADO Den Haag, Ajax en de KNVB leggen gezamenlijk een krans bij de herdenking van de Februaristaking op het Jonas Daniël Meijerplein. Ze doen dit op verzoek van burgemeester Femke Halsema nadat meerdere plekken in de stad deze week beklad werden met anti-joodse leuzen en hakenkruizen.

In de nacht van donderdag op vrijdag waren onder meer Café Betondorp, diverse tram- en bushaltes en muren beklad met teksten als 'JHK', wat verwijst naar 'Joden Hebben Kanker'. Ook werd het standbeeld De Dokwerker beklad met groen-gele verf. De acties werden opgeëist door de harde kern van ADO. ADO verloor zondag van Ajax met 5-1.

Halsema deed aangifte tegen de bekladdingen. Bovendien verzocht ze de twee voetbalclubs en de KNVB om vandaag een krans te leggen bij de inmiddels weer schoongewassen Dokwerker. De krans wordt onder andere gelegd door Michael van Praag (bondsvoorzitter KNVB).

Voordat de krans werd neergelegd houdt de burgemeester een toespraak waarin ze de moed van de stakers benadrukt.

Rechtbank schorst vervolging verdachte kindermisbruik

De rechtbank Limburg heeft vandaag besloten de strafvervolging van een 71-jarige man te schorsen. De man wordt verdacht van seksueel misbruik van een drietal minderjarigen. De wet verplicht de rechter om de vervolging van een verdachte te schorsen als deze door een ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens niet in staat is te begrijpen waarom hij vervolgd wordt.

Artikel 16
Het bovenstaande is geregeld in artikel 16 van het Wetboek van Strafvordering. De rechtbank heeft geoordeeld dat hier van zo’n situatie sprake is. De rechtbank is daarbij afgegaan op informatie van een door de officier van justitie ingeschakelde onafhankelijke psychiater.
Mocht de verdachte herstellen, dan wordt de schorsing van de vervolging weer opgeheven.

Vrouw fietst gracht in

Een vrouw is vanmiddag rond 15.50 uur met haar fiets in de Lijnbaansgracht in Amsterdam beland. Ze is inmiddels uit het water gehaald en is aanspreekbaar.

De brandweer kwam snel ter plaatse toen bleek dat de vrouw in het water was beland. De vrouw én haar fiets zijn vervolgens door de brandweer uit de gracht gehaald. Uit voorzorg was ook een traumahelikopter op weg naar de plek waar de vrouw in het water viel, maar die bleek uiteindelijk niet nodig. De vrouw is niet gewond geraakt. 

Er lijkt niemand anders betrokken te zijn geweest bij het ongeluk. 

Sargentini: de EPPO komt er aan

GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini kondigde eerder vandaag op Twitter aan dat het eerste hoofd van het Europees Openbaar Ministerie binnenkort benoemd gaat worden.

De afkorting van zijn functietitel wordt EPPO, iets wat op de virtuele redactie van FOK! tot grote hilariteit leidde bij de eindredactie.  Alleen de jongste redacteur (Hoi! ) snapte er helemaal niks van. Maar dat schijnt dus tevens een stripboek te zijn.

Boete van 4 ton voor aanbieden online kansspelen

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van 400.000 euro opgelegd aan 2 bedrijven die achter de illegale gokwebsites 1xbet.com en xbet-1.com zitten. Het gaat om Exinvest Limited op Cyprus en 1X Corp N.V. op Curaçao.

Onderzoek van de Ksa heeft uitgewezen dat gedurende een bepaalde periode beide gokwebsites vanuit Nederland te benaderen waren. Ook werd de Nederlandse taal gebruikt en er kon worden betaald via het Nederlandse betaalmiddel iDeal. Er werden tal van kansspelen aangeboden, waaronder live casinospellen zoals roulette en blackjack. Nader onderzoek wees uit dat Exinvest Limited en 1X Corp N.V. achter nog eens 83 andere Nederlandstalige gokwebsites zitten. Inloggen bij deze websites was mogelijk met hetzelfde spelersaccount.

Illegaal
René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Ksa: ‘Online gokken in Nederland is illegaal. Het is onder het huidige wettelijke regime voor bedrijven niet mogelijk een vergunning te krijgen voor het aanbieden van online kansspelen. Consumenten zijn bij illegale aanbieders niet verzekerd van een veilig spel op een eerlijke markt.’

Nederlandse wet
Buitenlandse aanbieders van online kansspelen moeten de Nederlandse wet respecteren. Zij kunnen bijvoorbeeld de instellingen van hun websites zo aanpassen dat die met Nederlandse IP-adressen niet te zien zijn ('geoblocking'). De Ksa richt zich bij de handhaving van de wet met voorrang op aanbieders die zich op de Nederlandse consument richten.

Preventieve alcoholcontroles minderjarigen tijdens Sjansbal

De politie zal tijdens carnaval bij Schouwburg De Kring in Roosendaal preventieve alcoholcontroles uitvoeren bij minderjarige carnavalsvierders. Dat zal gebeuren bij het Sjansbal dat op vrijdag 1 maart plaats vindt.

Op de jongerenfeesten, bedoeld voor kinderen tussen de 13 en de 17 jaar, is geen alcohol toegestaan. Jongeren die onder invloed van alcohol zijn worden dan ook geweigerd op het feest. Om dit te controleren zullen agenten bij de minderjarige bezoekers een blaastest af nemen. Bij overdadig alcoholgebruik kunnen kinderen in het ergste geval doorverwezen worden naar HALT.

Als de blaastest uitwijst dat ze onder invloed zijn, dan wordt ze sowieso door de organisatie de toegang geweigerd. De controles vinden plaats in samenwerking met De Kring, de wijkagent van het centrum en de wijkagent Jeugd.

Morgen 20 graden?

Voor de tweede keer dit jaar is het recordwarm, met in De Bilt om 12:20 uur 15,2 graden. Daarmee is het officieel de warmste 25 februari ooit gemeten. Het oude record stond lange tijd op 1964 met 15,1 graden. De temperatuur stijgt verder naar 17 graden, mogelijk wordt vandaag zelfs het februarirecord verbroken. Dit staat nu nog op 17,3 graden en werd waargenomen op 28 februari 1959.

Lees ook: IJstijd aangebroken

Morgen en woensdag wordt het nog warmer. Tevens noteerde Maastricht volgens MeteoGroup deze maand al negen lentedagen, ook een record! Het oude record was zes lentedagen in 1920. Boven de zandgronden in het zuiden, oosten en de duingebieden worden momenteel de hoogste temperaturen gemeten. In Hoek van Holland is het 16,4 graden. De maxima komen vanmiddag in het zuiden op 18 graden uit. Niet eerder was het zo warm in ons land op 25 februari. In 1964 mat weerstation Twente 16,8 graden.

Niet eerder zoveel lentedagen in februari
In Maastricht wordt vandaag voor de zevende keer deze maand een lentetemperatuur gemeten van 15 graden of meer. Daarmee is het record uit 1920 verbroken. Het record wordt met drie dagen aangescherpt, morgen wordt het in Limburg 19 graden en woensdag zelfs 20 graden! In 1990 kwam ook weerstation Eindhoven tot zes lentedagen. Normaal stijgt de temperatuur slechts eens in de drie jaar boven de 15 graden in deze tijd van het jaar.

In De Bilt is dit slechts eens per vijf jaar. Februari 2019 telt daar nu twee dagen van 15 graden of meer. Een record is dat nog niet, in 1990 en 1998 telde februari drie officiële lentedagen. Dit record wordt woensdag verbroken.

Maandrecords
De hoogste februaritemperatuur ooit gemeten in De Bilt is 17,3 graden. Deze waarde werd behaald op 28 februari 1959. De kans is groot dat dit record vandaag wordt verbroken, morgen nog een keer en woensdag nóg een keer.

Als wordt gekeken naar alle officiële KNMI-stations in ons land, dan is in het verleden twee keer een warme dag genoteerd. Lang geleden, in het jaar 1900, werd het op het Achterhoekse weerstation Winterswijk op 26 februari 20,3 graden. In 1990 noteerde weerstation Oost-Maarland (in het Maasdal van Zuid-Limburg) 20,4 graden en dit is naast het februarirecord ook de vroegste lokale warme dag ooit gemeten. Beide weerstations bestaan inmiddels niet meer.

Als de temperatuur woensdag in het zuidoosten de 20 graden bereikt, wordt mogelijk het landelijke warmterecord verbroken. Als op meerdere plekken 20 graden wordt gemeten, is dat uniek. Tijdens de laatste warme februari dag in 1990 haalde slechts één KNMI-station de 20 graden.

Morgen 20 graden? (Foto ter illustratie: Pixabay)
Morgen 20 graden? (Foto ter illustratie: Pixabay)

IJstijd aangebroken

Althans: in Wageningen aldus omroep Gelderland. Normaal openen de ijssalons pas in maart de deuren, maar vanwege het mooie weer zijn sommige zaken afgelopen weekend al opengaan. Een van hen is de zaak Cicuto. Eigenaar Claudio Cicuto vertelt tegen omroep Gelderland: "Ik was vorige week op de Ginkelse Hei aan het wandelen en zag daar een ijskraam met softijs, waar het best druk was."

Volgens de eigenaar is het de komende dagen ook mooi weer en bovendien is het vakantie. Hij verwacht dan ook een flinke drukte: "Heel anders dan vorig jaar, toen was het min één toen we opengingen." Hij vertelt er ook nog even bij dat de nieuwe trend jaar 'Eenhoornijs' is, speciaal voor kinderen. (Vorig jaar hadden ze zwart ijs). 

Wat is jouw favoriete ijsje? 

Politie zoekt naar identiteit overleden vrouw Langbroek

Op vrijdag 22 februari is een vrouw onwel geworden op de Langbroekerdijk in Langbroek. Zij overleed na verschillende reanimatiepogingen. Uit onderzoek is gebleken dat er geen sprake is van een misdrijf. De identiteit van deze vrouw is tot op heden nog onbekend. Ook heeft nog niemand deze vrouw als vermist opgegeven.

De politie hoopt dat er mensen zijn die haar op basis van het signalement herkennen of weten wie zij is. Het gaat om een blanke vrouw tussen 70 en 75 jaar met een tenger postuur. Ze had lichbruin halflang laar en lichtblauwe ogen. Verder had ze een kunstgebit en een litteken op haar rechter knie. Ze was gekleed in een donkerblauwe spijkerbroek, een zwarte jas van het merk The North Face en zandkleurige schoenen van het merk Trail Force. Ook droeg ze een witte hoofdband. 

De politie vraagt mensen die denken op basis van het signalement de vrouw te (her)kennen, contact op te nemen met de politie op het nummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt naar identiteit overleden vrouw Langbroek (Foto: Politie)
Politie zoekt naar identiteit overleden vrouw Langbroek (Foto: Politie)

Russische rodelaars domineren World Cup-finale in Sochi

Op de olympische baan van Sochi hebben de rodelaars in het weekeinde hun World Cup-seizoen afgesloten. In alle zeven onderdelen stonden wedstrijden op het programma en dat leverde maar liefst zes keer Russische winst op.

Vrouwen
We beginnen met de vrouwen, waar de enige niet-Russische zege viel. Natalie Geisenberger uit Duitsland won er de reguliere wedstrijd door de Russische Viktoriia Demchenko met 0,153 seconden te kloppen. Geisenberger's landgenote Dajana Eitberger werd best of the rest op 0,329 seconden, de Kroatisch-Nederlandse zusjes Daria en Dania Obratov eindigden in het achterveld.

Op de sprint bij de vrouwen ging de winst naar Demchenko, die Eitberger met 0,104 seconden klopte, terwijl Geisenberger dit keer op 0,137 tellen derde werd. De grand dame van het rodelen won wel voor de zevende keer op rij het eindklassement in de World Cup, terwijl ze daarvoor al vier jaar tweede werd achter vijfvoudig kampioene Tatjana Hüfner, die haar fenomenale carrière zondag afsloot.

Mannen
De reguliere mannenwedstrijd werd een feestje voor Semen Pavlichenko, die met groot vertoon van macht won. Zijn landgenoot Roman Repilov werd tweede op 0,434 seconden, een enorm verschil in het rodelen, terwijl de Italiaan Dominik Fischnaller op 0,460 tellen de derde plek pakte.

In de sprint zagen we een vergelijkbaar beeld: Pavlichenko won, dit keer 0,018 seconden voor Repilov. Het werd zelfs een Russische sweep, want Maksim Aravin pakte op 0,049 de derde plek. Pavlichenko begon op plek twee in het World Cup-klassement aan het weekeinde en pakte met zijn dubbele zege voor het eerst de eindwinst. Leider Johannes Ludwig uit Duitsland werd slechts twaalfde en tiende en viel achter Repilov en Felix Loch terug naar plek vier.

Dubbels
Bij de dubbels was de World Cup-strijd al min of meer een gelopen race en Toni Eggert en Sascha Benecken uit Duitsland gaven het ook niet meer weg. In de reguliere wedstrijd werden ze tweede op 0,053 seconden van de van hun thuisbaan profiterende Russen Aleksandr Denisev/Vladislav Antonov, terwijl qualifiers Vsevolod Kashkin/Konstantin Korshunov op 0,193 seconden hun eerste podium ooit pakten.

Denisev en Antonov wonnen vervolgens ook de sprint, waar de Letse neven Andris en Juris Sics op 0,011 seconden tweede werden, voor Eggert/Benecken (+0,074).

Landenwedstrijd
In de landenwedstrijd gingen Demchenko, Pavlichenko en Denisev/Antonov er zoals verwacht met de winst vandoor, hoewel Eggert/Benecken een enorm gat nog bijna wisten te dichten. De Duitsers kwamen 0,072 seconden tekort, terwijl Letland op slechts 0,127 seconden derde werd.

Einde der tijden komt eraan, maar nu echt

We gaan allemaal dood! "Ja doei, dat zeiden jullie de vorige keer ook", horen we de oplettende lezer denken. Dat klopt, maar nu is het echt zo! Het einde der tijden komt er namelijk aan, want sprinkhanen. Heel erg veel sprinkhanen.

In het kort komt het erop neer dat het in oktober enorm geregend heeft in en rond Soedan en Eritrea. Nou is een beetje plensbui niet zo'n ramp, ware het niet dat de lokale sprinkhanen er gigantisch geil van zijn geworden en zich non-stop voort zijn gaan planten als, nou ja, sprinkhanen.

Een enorme zwerm trekt sindsdien richting het noorden en blijft maar groeien, want men verwacht dat de insecten nog de hele maand door blijven wippen aan de Soedanese en Eritrese kust. Saoedi-Arabië werd vorige maand al geteisterd, nu dreigt een enorme zwerm richting Egypte te trekken.

Egyptenaren zijn natuurlijk niet onbekend met plagen, wat dode kikkers hier, dode eerstgeborenen daar, je kent het wel, maar volgens bijbelexpert Paul Begley gaan we nu toch echt naar het einde der tijden.

"President Trump accepteerde Jeruzalem als hoofdstad van Israël op de 70e verjaardag van Israël als land, 14 mei 2018. Vervolgens stond op 27 juli de langste bloedmaan van de eeuw boven Jeruzalem", aldus Begley, zonder even te melden dat die bloedmaan op de halve wereld zichtbaar was.

"De komende drie maanden worden van cruciaal belang, de situatie is zelfs kritiek. Zo'n plaag sprinkhanen hebben we sinds bijbelse dagen niet gezien en als ze niet gestopt kunnen worden, denk ik dat het een teken van de apocalyps is", beweert de pastoor, die aangeeft dat de terugkeer van Jezus nabij is.

Sprinkhanenexpert Keith Cressman van de Verenigde Naties komt nog even met feiten aanzetten, alsof men daar iets aan heeft. Volgens hem hangt het oplossen van het probleem niet van bijbels gedoe af, maar van effectieve ongediertebestrijding in vooral Soedan en Eritrea, samen met de intensiteit van de regen tussen maart en mei in dat deel van Afrika.

Begley laat zich niet in de luren leggen door de realiteit: "Wat zegt de Bijbel hier allemaal over? Volgens mij gaan we binnenkort ook een derde tempel in Jeruzalem zien, nog een teken van het einde der tijden. 'What has been will be, what will be has been.'"

Campagne verkiezingen vandaag van start

Vandaag start het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de landelijke verkiezingscampagne onder de slogan “Elke stem telt”. Deze campagne is bedoeld voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De campagne heeft een informerend karakter en bestaat uit diverse middelen, zoals een radio- en tv-spot die informeren over de datum van de verkiezingen en wat er nodig is om goed je stem te kunnen uitbrengen.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties): “Verkiezingen zijn natuurlijk het hart van de democratie. Het is belangrijk dat mensen weten dat er verkiezingen zijn, wat je mee moet nemen en waar je moet zijn, vandaar deze campagne. Ik moedig iedereen aan op 20 maart van hun kiesrecht gebruik te maken!”

Het ministerie legt nog even uit wat de stemregels zijn: "Om op een juiste manier te kunnen stemmen moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van je stempas en een paspoort (of identiteitskaart) dat op de dag van stemming niet langer verlopen mag zijn dan vijf jaar. Je kunt altijd iemand machtigen om je stem uit te brengen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent in het buitenland."

Op de website elkestemtelt.nl staat alle informatie rond het stemmen. Ook is er een eigen Facebook-pagina “Elke stem telt” waarop komende weken berichten geplaatst worden die betrekking hebben op de verkiezingen. Er zijn ook quizvragen over onder andere 100 jaar kiesrecht en algemene informatie over het verkiezingsproces.

In 2015 was de opkomst voor de Provinciale Staten 47.76 % en werden er 6.102.435 stemmen uitgebracht. Bij de waterschapsverkiezingen was de opkomst 43.5% en lag het aantal uitgebrachte stemmen op 5.574.320.

De campagne loopt tot woensdag 20 maart 21.00 uur ’s avonds op het moment dat de stembureaus sluiten.

'Donald Duck wordt inclusief'

De 10-jarige Fenna deed haar beklag bij het jeugdjournaal over de Donald Duck: er zou namelijk geen aandacht voor homoseksualiteit in het blad zijn. Volgens Fenna, die zelf twee vaders en twee moeders heeft, komen er alleen maar heterostelletjes in het blad voor en geen enkel lhbti-koppel: "Ik heb ze allemaal gecheckt, maar er is er geen één".

En dus wordt de Donald Duck 'inclusief' zo bevestigt hoofdredacteur Joan Lommen tegenover het NOS-Jeugdjournaal. Volgens de hoofdredacteur waren de tekenaars van de strip helemaal niet bewust bezig met het onderwerp. Daar komt dankzij de oproep  van Fenna nu verandering in: de tekenaars zijn bezig met een lesbisch koppel. 

Eerder al besteedde het blad extra aandacht aan mensen met dyslexie en kreeg het drietal Kwik, Kwek, en Kwak een vriendje dat aan een rolstoel gekluisterd was. 

Duitse schansspringers met overmacht eindelijk naar wereldtitel

De Duitse schansspringers hebben zich in het Oostenrijkse Innsbruck éindelijk weer laten kronen tot wereldkampioen in de landenwedstrijd. Dat lukte sinds de eerste editie in 1982 nog maar twee keer: in 1999 en 2001. Op de acht WK's daarna kwam Duitsland zelfs niet verder dan één keer zilver (2013).

Karl Geiger, Richard Freitag, Stephan Leyhe en kersvers wereldkampioen Markus Eisenbichler waren op de legendarische Bergisel boven Innsbruck drie klassen beter dan de rest. Vanaf de eerste van acht sprongen ging de ploeg aan de leiding en vooral met sterkhouders Eisenbichler en Geiger - individueel goed voor goud en zilver - kwam die positie geen moment meer in gevaar.

Oostenrijk, Japan, Polen en uittredend kampioen Noorwegen vochten om het zilver, hoewel de voor het WK favoriete Polen net als de Noren in de finaleronde langzaam af moesten haken. Japan hield vooral dankzij World Cup-leider Ryoyu Kobayashi stand en pakte brons, Stefan Kraft was de grote man die de Oostenrijkers naar het zilver sprong.

En dat is vier: nog iemand opgepakt voor liquidatie Rotterdam

De politie heeft nog een vierde verdachte aangehouden in de liquidatiezaak aan de Willem Ruyslaan. Het gaat om een 30-jarige Rotterdammer. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de 64-jarige Rotterdammer Moon Tong Choi uit China. Drie weken geleden hield de politie een eerste verdachte aan, twee weken terug een tweede, en vorige week een 28-jarige Rotterdammer als derde. De eerste twee arrestanten zijn 23-jarige Rotterdammers. De verdachten zitten in voorlopige hechtenis.

Lees ook: Politie pakt derde verdachte op voor liquidatie Rotterdam

Op woensdag 17 oktober 2018 werd om 10.55 uur, vlak voor de kruising Willem Ruyslaan met de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen, Choi neergeschoten. Hij zat in de auto, toen een man op een motorscooter hem van dichtbij onder vuur nam. Hij raakte levensbedreigend gewond en overleed een week later in het ziekenhuis. Zijn bijrijder bleef ongedeerd. De dader ging er op een scooter vandoor in de richting van de Kralingse Zoom. Op de ‘s-Gravenweg ging hij onderuit en vervolgde zijn vlucht te voet. Hiervan zijn camerabeelden online gezet en getoond in Opsporing Verzocht.

Terugblik op de poldercrash, tien jaar geleden

Het is exact tien jaar geleden dat een Boeing 737-800 van Turkish Airlines om 10.26 uur neerstortte in een akker in de Haarlemmermeer, vlak voor de Polderbaan van Schiphol. Negen mensen kwamen om het leven en 120 mensen raakten gewond. NH Nieuws blikt met vier personen terug op de vliegramp die bekend werd als de poldercrash. zo schrijft AT5.

Op woensdagmorgen 25 februari 2009 naderde vlucht TK1951 van Turkish Airlines de Polderbaan van Schiphol. Het toestel, met 135 inzittenden, vertrok om half negen lokale tijd uit Istanbul. Aan het einde van de vlucht, op slechts anderhalve kilometer van de Polderbaan, ging het mis.

Het toestel vloog op de automatische piloot. Het systeem was gekoppeld aan een kapotte radiohoogtemeter, waardoor het vliegtuig veronderstelde dat het al boven de baan hing en automatisch gas terug nam. De piloten grepen in, maar konden niet voorkomen dat het toestel dezelfde handeling opnieuw uitvoerde. De Boeing overtrekt - het vliegtuig heeft te weinig snelheid om weer te stijgen - en stortte neer in een akker in Zwanenburg.

Bij de crash kwamen vijf passagiers en vier bemanningsleden om te het leven, onder wie de drie piloten in de cockpit. 120 inzittenden raken gewond. Tien jaar na de poldercrash spreekt NH Nieuws met vier mannen die er toen bij waren. Inzittende Fred Gimpel uit Purmerend overleefde samen met zijn vrouw Gerarda de crash. De Boeing kwam terecht in het land van Boer Maurits Rip die te hulp schoot en met zijn trekker gewonden en dodelijke slachtoffers vervoerde. Tien jaar later maakt die bewuste dag nog steeds een groot deel uit van zijn leven. 'Dat beeld vergeet ik nooit meer.'

Kelly Otte, zelf ook piloot op de Boeing 737, was destijds inspecteurvlieger bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat (tegenwoordig Inspectie Leefomgeving en Transport). Hij ging naar de rampplek toe om assistentie te verlenen en vertelt welke lessen er door deze crash zijn getrokken.

Kweekvlees toch niet zo milieuvriendelijk als het lijkt

Kweekvlees blijkt bij lange na niet zo milieuvriendelijk als eerder werd verondersteld. Onderzoekers van de Oxford Martin School in het Verenigd Koninkrijk legden verschillende methodes naast elkaar en kwamen tot de conclusie dat het produceren van kweekvlees wel eens meer impact op het klimaat kan hebben dan traditionele veehouderij. 

Lees ook: 'Een week zonder vlees goed voor mens en milieu'

De uitstoot van broeikasgassen in de landbouw is verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de huidige opwarming van de aarde. Het vervangen van conventionele veehouderij door 'labricultuur' - vlees dat in het laboratorium wordt gekweekt met behulp van celkweektechnieken - wordt alom besproken als een manier om deze milieu-impact te verminderen. Alleen: deze schattingen zijn gebaseerd op ecologische voetafdrukken met een kooldioxide-equivalent, wat misleidend kan zijn omdat niet alle broeikasgassen dezelfde hoeveelheid opwarming genereren of dezelfde levensduur hebben.

Om een grondige vergelijking te maken van de potentiële klimaateffecten van traditioneel vlees en kweekvlees, onderzochten de onderzoekers beschikbare gegevens over de emissies die samenhangen met drie huidige veehouderijmethoden en vier mogelijke manieren om vlees te kweken, ervan uitgaande dat de huidige energiesystemen ongewijzigd blijven.

Aan de hand van deze gegevens modelleerden ze de potentiële temperatuurimpact van elke productiemethode in de komende 1000 jaar. Hun model toonde aan dat terwijl vee aanvankelijk een groter verwarmend effect heeft door de afgifte van methaan, in sommige gevallen de productie van in laboratorium gekweekt vlees uiteindelijk kan resulteren in meer opwarming. Dit komt door het feit dat, zelfs als de vleesconsumptie volledig zou worden afgebouwd, de opwarming door koolstofdioxide zou aanhouden, terwijl de door methaan veroorzaakte opwarming al na enkele decennia ophoudt.

"Dit is belangrijk omdat, hoewel het verminderen van de methaanemissies goed zou zijn - en een belangrijk onderdeel van ons klimaatbeleid - als we dat methaan gewoon vervangen door koolstofdioxide, het op lange termijn nadelige gevolgen zou kunnen hebben," waarschuwt hoofdauteur van het onderzoek John Lynch.

Het volledige onderzoek vind je hier. 


Een hamburger uit het labaratorium, hoe dan? 

Belgisch slachthuis voor de rechter

Het parket van het Belgische Ieper heeft beslist dat de CEO van het slachthuis in Tielt en de vennootschap achter het bedrijf zich vandaag voor de rechter moeten verantwoorden voor inbreuken op de dierenwetgeving. De zaak vloeit voort uit de undercoverreportage van Animal Rights, die in 2017 naar buiten werd gebracht.

Robert Molenaar, campagnecoördinator bij Animal Rights: “We hopen dat de rechter de verantwoordelijken keihard aanpakt voor de grove dierenmishandeling in het slachthuis Tielt. We eisen gerechtigheid."

Volgens de afdeling Ieper van het West-Vlaamse parket zijn er door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de inspectie dierenwelzijn inbreuken vastgesteld tegen het dierenwelzijn en de voedselveiligheid in het bedrijf. Het gaat om een lijvig dossier waaraan ook de klachten van Animal Rights en GAIA werden toegevoegd.

Johan Lescrauwaet van het parket Ieper: "Er is overgegaan tot de dagvaarding van zowel het slachthuis Tielt als van de zaakvoerder.” De inbreuken “hebben betrekking op het welzijn van de dieren, op de omstandigheden waarop de varkens worden geslacht en er zijn ook inbreuken op de hygiëne vastgesteld” “Op de zwaarste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van een tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro. De klacht van Animal Rights en de beelden die zij maakten, maken deel uit van het onderzoek.”

Sluiting en opening slachthuis
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beval een tijdelijke sluiting in 2017. Twee weken later en na tal van inspecties mochten de deuren weer open. De directie stelde daarop een actieplan op dat dergelijke wanpraktijken verder zou moeten voorkomen. Tegelijk met de tijdelijke sluiting was ook een gerechtelijk onderzoek gestart, dat nu is afgerond.

Animal Rights beelden
Animal Rights filmde in het voorjaar van 2017 een maand lang undercover in het varkensslachthuis van Tielt en veel dierenleed werd op camera vastgelegd. De beelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen werden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis. Je zag ook kreupele varkens die hardhandig aan de oren werden voortgetrokken of met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept. Ook de verdoving van dieren faalde: sommige varkens leven nog als ze worden gekeeld of spartelen nog als ze in een broeibad met water van 60 graden belanden waarin ze vervolgens verdrinken.

Petitie
Maar liefst 175.000 mensen tekenden de petitie voor sluiting van het slachthuis Tielt. Animal Rights riep minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, op om dierenleed in de veehouderij strenger te bestraffen en om dierenrechten op te nemen in de grondwet. “Pas als dieren ook erkend worden in de grondwet als levende en voelende wezens en hun intrinsieke waarde gerespecteerd wordt, kunnen ze daadwerkelijk beschermd worden tegen wreedheden”, aldus Robert Molenaar.

Animal Rights zal maandag ook aanwezig zijn in de rechtszaal en brengt spandoeken mee met beelden vanuit het slachthuis van Tielt.


Beelden: ©Animal Rights 

Politie rukt uit voor kunstbeen

De politie in Amsterdam kreeg een melding binnen dat er mogelijk een lijk in het water zou liggen. Agent Wout van Noord vertelt op Facebook dat hij en zijn collega zich met meerdere eenheden ter plaatse spoedden, waar zij werden opgewacht door twee dames. Zij wezen de precieze plaats aan waar het lijk in het water zou liggen. 

Wout van Noord: "In het water zagen wij inderdaad een been met een gymschoen drijven. Het been lag aan de kant en ik kon de voet zonder moeite vastpakken. Voorzichtig trok ik het been op de kant. Het voelde zwaar maar gaandeweg werd het been lichter. Er zat geen lichaam aan vast. Het bleek een kunstbeen te zijn."

Hij vervolgt: "Het angstige gevoel van de meldsters was goed te begrijpen, het zag er een beetje luguber uit. Toen we hun wilden vertellen wat we precies hadden aangetroffen, waren de dames al in geen velden of wegen meer te bekennen. Ze hadden de benen genomen. Ons been hebben we achter in de auto gelegd om aan het bureau af te handelen."

Zo zie je maar weer. Niets is wat het lijkt. 

Politie rukt uit voor kunstbeen (Foto: Politie Amsterdam Boven IJ)

Politie rukt uit voor kunstbeen (Foto: Politie Amsterdam Boven IJ)

Herdenking februaristaking 1941

De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding voor de staking waren de eerste razzia's in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden.

De staking
Op de ochtend van 25 februari 1941 stonden de trams stil in Amsterdam. Tezelfdertijd verspreidden aanhangers van de (verboden) CPN het manifest 'Staakt, staakt, staakt!!!' onder Amsterdamse bedrijven. De staking breidde zich als een olievlek uit over de stad. Rond het middaguur van de 25e was de algemene staking een feit, eerder dan de organisatoren hadden verwacht en anders dan zij hadden voorzien.

Van Amsterdam sloeg de staking over naar Zaandam, Haarlem, Velsen, Hilversum, Bussum, Weesp, Muiden en de stad Utrecht. De communistische Vonkgroep deed ook een poging om de februaristaking uit te breiden tot Den Haag; pamfletten met een stakingsoproep werden uitgereikt bij de tramremise, maar er was geen stakingsbereidheid bij het personeel van de HTM.

Ook in Hilversum werd uitgebreid gestaakt, op 25 en ook op 26 februari 1941. Op 25 februari was een werknemer van Fokker in Amsterdam, de Hilversumse communist Gerrit Meerbeek, naar zijn werk gegaan en had in Amsterdam aan de staking deelgenomen. Hij keerde al in de ochtend weer terug naar Hilversum om bij het grootste bedrijf van de stad, de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (Philips) met 4.000 werknemers, de staking uit te roepen. Dat lukte en een grote stroom arbeiders, vrouwelijke en hogere personeelsleden trok van dit bedrijf langs andere bedrijven richting centrum.

Beëindiging
De Duitsers braken de staking met geweld, intimidatie en meedogenloos ingrijpen. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden en talloze stakers werden gevangengenomen. Na twee dagen was de staking ten einde. Dit was een gevolg van de combinatie van enkele factoren: het Duitse ingrijpen, de stakingsparolen van de CPN (de staking mocht slechts twee dagen duren) en de druk van het Amsterdamse gemeentebestuur om het werk te hervatten.

De steden die hadden meegedaan aan de staking kregen van de Duitsers hoge boetes opgelegd. Amsterdam moest 15 miljoen gulden betalen, Zaandam een half miljoen en Hilversum 2,5 miljoen. Omdat er in Hilversum, net als in Amsterdam, ook was betoogd, was de boete daar relatief hoog.

Na de staking openden de bezetters de jacht op CPN-leden, vanwege hun deelname aan en het initiëren van de staking. Hierdoor kon een nieuwe staking, die op 6 maart van start zou gaan, niet meer doorgaan. Bij die jacht werd op 5 maart de Joodse communist Leendert Schijveschuurder betrapt op het aanplakken van stakingsoproepen voor de volgende dag. Hij werd meteen de volgende dag gefusilleerd en was de eerste Nederlander die door de Duitsers gefusilleerd werd.

Op 13 maart 1941 werden op de Waalsdorpervlakte bij Scheveningen de drie communistische Februaristakers (Hermanus Coenradi, Joseph Eijl en Eduard Hellendoorn) door een Duits vuurpeloton gefusilleerd. Naast de drie communisten werden ook 15 leden van de Geuzen-verzetsgroep, die kort daarvoor verraden was, gefusilleerd.

Herdenking
Journalist en dichter Jan Campert schreef na de executies van de Geuzen en de Februaristakers Het lied der achttien dooden, dat na zijn dood begin 1943 grootschalig illegaal verspreid werd. De Februaristaking wordt sinds 1946 jaarlijks op 25 febuari herdacht bij het beeld van De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, in het hart van de voormalige Amsterdamse Joodse buurt.

Het bronzen beeld, dat een staker voorstelt, werd in 1952 gemaakt door Mari Andriessen. De Dokwerker staat symbool voor het verzet van 'de kleine man' tegen een grote macht. Het verhaal wil dat arbeiders spontaan in verzet kwamen omdat zij het lijden van hun Joodse medeburgers niet aan konden zien.

De herdenking begint om 16.45 uur; het defilé langs de Dokwerker is om 17.00 uur.

Spotprent Williams niet racistisch

De cartoon van tennisster Serena Williams die de Australische krant Herald Sun in september plaatste, is niet racistisch en seksistisch. Tot dat oordeel is de Raad voor Journalistiek in Australië gekomen.

Illustrator Mark Knight maakte de spotprent nadat Williams tijdens de finale van het US Open tegen de Japanse Naomi Osaka, september vorig jaar, de scheidsrechter op niet mis te verstane wijze te kennen gaf dat hij er naast zat volgens haar.

Zieke Keselowski boekt knappe NASCAR-zege

Brad Keselowski heeft zijn eerste zege van het seizoen in de NASCAR Cup Series te pakken. De coureur van Team Penske was de beste op de Atlanta Motor Speedway, waar de Folds of Honor QuikTrip 500 - de tweede race van het seizoen - gehouden werd. Het was een knappe prestatie, want Keselowski was flink grieperig en wist niet eens zeker of hij de race wel uit zou kunnen rijden.

Na 35 ronden stond een zogenaamde competition caution gepland, omdat het voor de race geregend had en de omstandigheden dus flink veranderd waren. Aric Almirola had de touwtjes tot die tijd stevig in handen, met Ricky Stenhouse Jr, Kyle Larson, Martin Truex Jr en Denny Hamlin op gepaste afstand achter hem. Na de caution werd de eerste stage zonder problemen afgerond, met Larson als sterke man en stagewinnaar, vrij ruim voor Kevin Harvick en Almirola.

Stage twee begon met Harvick, Kurt Busch en Truex op kop, waarbij het veld zelfs even vier rijen dik ging. Larson kwam echter vrij snel weer naar voren en nam de leiding op een derde van de stage weer terug. Harvick kwam echter weer langszij en won de stage met vrij ruime voorsprong op Larson, die zelf Truex vlak achter zich aan had.

Bij de herstart waren het weer Larson, Harvick en Truex die de dienst uitmaakten, hoewel ook Kyle Busch - bezig aan zijn 500e Cup Series-race - zich voorin kwam melden. Een goede honderd ronden voor het einde opende Truex de aanval op Larson, maar voor dat echt los kon barsten werd de gele vlag gezwaaid: Kyle Busch kreeg een lekke band, wat voor wat troep op de baan zorgde.

Larson kende bepaald geen beste pitstop en viel flink terug, terwijl Harvick, Blaney en Truex bij de herstart voorop reden, waarbij Blaney al snel de leiding pakte. Ruim vijftig ronden voor de finish kende hij echter een probleem: BJ McLeod werd in de pitstraat in de rondte getikt door Ryan Preece en kwam achterstevoren en precíes voor Blaney terecht, die zo tijd en flink wat posities verloor.

Preece tikt McLeod aan in de pitstraat (Bron: YouTube)

Joey Logano en Kurt Busch reden bij de herstart voorop, gevolgd door twee rijen achterblijvers - waaronder zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson - en dan Brad Keselowski en Harvick. Met name Keselowski kwam rap naar voren en dik dertig ronden voor de finish pakte hij de leiding over van teamgenoot Logano, die ook nog moest stoppen en dus flink terugviel.

In de laatste paar ronden had Truex het tempo ineens lekker te pakken en zijn achterstand van 2,5 seconden was in no-time teruggebracht tot minder dan een seconde. Van een echte aanval kwam het echter net niet meer en dus boekte de zieke Keselowski een knappe overwinning, voor Truex, Kurt Busch, Harvick, Clint Bowyer en Kyle Busch.

De volgende race staat komende zondag (3 maart) op het programma, dan strijkt het veld neer op de Las Vegas Motor Speedway.

Keselowski houdt vol tegen Truex (Bron: YouTube)

FOX komt met vervolg op Deep State

Seriezender FOX komt vanaf dinsdag 28 mei met het vervolg op de succesvolle spionage-thriller 'Deep State'. Het tweede seizoen, elke dinsdagavond om 21.00 uur, gaat nog dieper in op de duistere en politieke wereld van de corrupte schaduwregering (‘deep state’). Naast de vertrouwde castleden Joe Dempsie (Game of Thrones), Karima McAdams (Vikings) en Alistair Petrie (Sex Education) maken ook Walton Goggins (Six), Victoria Hamilton (The Crown) en Alexander Siddig (Gotham) dit seizoen hun opwachting. FOX heeft de eerste explosieve beelden vrijgegeven.

De serie 'Deep State' neemt de kijker mee in de genadeloze wereld van spionage, geld en macht en is een even rauwe als meeslepende thriller-serie. In de huidige tijd waarin het vertrouwen in overheden steeds verder afneemt is ‘Deep State’ actueler dan ooit. Daarom staat net als in het eerste seizoen ook in het vervolg de vraag centraal: Wie kan je nog vertrouwen in een wereld waar de grenzen tussen feiten, fictie en de waarheid steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden zijn? Seizoen twee bouwt voort op de werelden van Londen en Washington uit seizoen 1, maar bevat ook veel nieuwe karakters en locaties (Mali, Sahara). Zo overschrijdt de ‘deep state’ letterlijk en figuurlijk nieuwe grenzen en creëert het zoveel mogelijk chaos om te kunnen profiteren in de zucht naar nog meer macht en geld.

Tweede seizoen
Bij de start van het tweede seizoen worstelen Harry Clarke (Dempsie) en Leyla Toumi (McAdams) nog altijd met de naweeën van het debacle waarmee het eerste seizoen hardhandig ten einde kwam. Harry leidt sindsdien een teruggetrokken leven, maar wordt door een stevig aandringende Layla opnieuw de levensgevaarlijke wereld van ‘deep state’ ingetrokken.

De ‘deep state’ staat aan de vooravond van een lucratieve deal tussen de VS en Mali, waarbij de Afrikaanse natuurlijke hulpbronnen de Westerse wereld verder moet helpen op weg naar technologische vooruitgang. Maar de deal wordt plots in gevaar gebracht wanneer drie Amerikaanse special forces en een Malinese tolk in een hinderlaag lopen en vermoedelijk worden omgebracht. Als vervolgens Nathan Miller (Walton Goggins) door MI6 wordt ingeschakeld en ook de Republikeinse senator Meaghan Sullivan zich met de gebeurtenis gaat bemoeien wordt de zaak gecompliceerd. Wat volgt is een race tegen de klok waarin Harry en Leyla alles zullen moeten doen om een einde te maken aan de schaduwregering.

Herhaling eerste seizoen
In het eerste seizoen van Deep State zag voormalig geheim agent Max Easton (Mark Strong) zich gedwongen om terug te keren naar zijn oude leven als geheim agent om de dood van zijn zoon te wreken. In aanloop naar het nieuwe seizoen zendt FOX het complete eerste seizoen nogmaals uit.

Het eerste seizoen van Deep State ging in het voorjaar van 2018 in vijftig landen in première en was de eerste volledig eigen productie van FNG Europe & Africa. De serie wist al snel wereldwijd een grote fanbase op te bouwen en critici te enthousiasmeren. De kracht van de serie schuilt in de sterke karakters, emotionele en persoonlijke verhaallijnen en onverwachte plotwendingen.

De herhaling van het eerste seizoen zal vanaf vanaf dinsdag 30 april, iedere week om 21.00 uur op FOX worden uitgezonden. Het tweede seizoen gaat op dinsdag 28 mei van start, eveneens om 21:00 uur. 

IS-strijder in SyriŽ gedood door drone

De dood van één van Frankrijks meest gezochte jihadisten in Syrië afgelopen week, was mogelijk geen toeval. Dat meldt het AD. 

Volgens goed ingelichte bronnen werd Fabien Clain gedood tijdens een beschieting met een drone van de internationale coalitie waar Frankrijk en de Verenigde Staten aan deelnemen.

Jaarlijks 100 miljoen extra voor technisch vmbo

Het voorgezet speciaal onderwijs (vso) krijgt geld voor technisch vmbo. Dit kabinet trekt jaarlijks 100 miljoen euro extra uit voor technisch vmbo. Twee miljoen euro daarvan gaat dit jaar naar het vso. Per leerling is het bedrag gelijk aan het bedrag voor reguliere vmbo-leerlingen. Dat maakt minister Slob vandaag bekend.

Minister Slob: “Sommige jongeren op het vso hebben gaven en talenten voor techniek die we niet onbenut willen laten. Met het extra geld geven we deze leerlingen de kans om hun technische vaardigheden optimaal te ontwikkelen.”

2650 euro per leerling
Het vso is een aparte schoolsoort en krijgt daarom niet automatisch geld dat voor het reguliere voortgezet onderwijs bedoeld is. Omdat dit geld bedoeld is om techniekonderwijs in het vmbo te stimuleren, gaat er twee miljoen euro naar het technisch vmbo op het vso voor 2018 en 2019. Dit is toegezegd aan de Tweede Kamer.

Voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen binnen het vso gaat het om 1325 euro per techniek-leerling in 2018 en 2650 euro per techniek-leerling in 2019, de gemengde leerweg ontvangt de helft. Deze bedragen zijn gelijk aan de bedragen die reguliere vmbo-scholen ontvangen. Vanaf 1 april kunnen vso-scholen het geld aanvragen.

Vanaf 2020 wordt de 100 miljoen euro ingezet op basis van regionale plannen die vmbo-scholen samen met mbo-instellingen en het bedrijfsleven opstellen. De voortgezet speciaal onderwijs-scholen die ook technisch vmbo aanbieden, maken hier deel van uit.

Behoefte aan technisch vmbo
De scholen krijgen een extra financiële injectie omdat goed techniekonderwijs hard nodig is. De vraag vanuit het bedrijfsleven naar goed opgeleid technisch personeel neemt toe. Tegelijk worden scholen geconfronteerd met dalende leerlingaantallen en een afname van het aandeel leerlingen dat kiest voor vmbo-techniek. Dat maakt het lastig om in alle regio’s kwalitatief hoogstaand en dekkend techniekonderwijs te blijven bieden. Ook staat de kwaliteit van de opleidingen onder druk door een dreigend docententekort.

'Niets is wat het lijkt'

Niets is wat het lijkt. Dat ondervond agent Jelle van Heerikhuize in Harderwijk. Na een 112-belletje ging de agent met zijn colleg's af op een inbraakmelding. 

In plaats van een inbreker, bleek er een konijn te zijn ontsnapt. Het baasje zat het beest achterna, door de tuin van de meldster heen, die dus dacht dat er werd ingebroken. Eind goed al goed. 

PostNL wil concurrent Sandd inlijven

De Telegraaf meldt dat PostNL voornemens is om concurrent Sandd in te lijven. De overname zou vandaag worden aangekondigd, bij de presentatie van de jaarcijfers van PostNL. 

Volgens de krant zouden de bedrijven vorig jaar al hebben aangegeven samen verder te willen. Door de digitalisering worden er steeds minder papieren poststukken verzonden. 

Update 08:02 uur
PostNL laat weten dat de overname 130 miljoen euro gaat kosten. Vandaag wordt ook de melding gedaan bij de ACM, waarmee het goedkeuringstraject formeel wordt gestart. PostNL neemt alle aandelen van Sandd over, onder voorbehoud van goedkeuring van de transactie door de autoriteiten en na raadpleging van de ondernemingsraden en de vakorganisaties.

Mocht de ACM onverhoopt geen goedkeuring geven, dan kunnen partijen alsnog toestemming vragen aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Zij kan die toestemming geven als er sprake is van zwaarwegende redenen van algemeen belang.

Herna Verhagen, CEO van PostNL: “Met dit voorgenomen samengaan wordt het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld. De bundeling van de twee landelijke postnetwerken is van groot belang om de Nederlandse postmarkt betrouwbaar, betaalbaar, vernieuwend en toegankelijk te houden voor iedereen. Maar ook de lange termijn werkgelegenheid voor postbezorgers krijgt hiermee een steviger fundament. Hier hebben wij ons steeds voor ingespannen.”

Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding: “Ik ben enorm trots op wat mijn collega’s na de liberalisering van de postmarkt tot stand hebben gebracht. Vanwege de alsmaar afnemende postvolumes in Nederland door digitalisering moeten we realistisch blijven. En dus is het gewoon verstandig om te kiezen voor een sterk, Nederlands postnetwerk dat voor consument, zakenleven en medewerker de beste oplossing voor de lange termijn is. Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden. Wij zullen ook goede afspraken met elkaar maken over de integratie van onze netwerken en over onze medewerkers. Hoe eerder de benodigde goedkeuring wordt afgerond, hoe beter het is voor alle betrokkenen.”

'Gronings college laat studenten stikken'

Het nieuwe collegeakkoord van de gemeente Groningen, dat is gesloten door GroenLinks, PvdA, D66 en ChristenUnie, biedt geen oplossingen voor de nijpende kamertekorten voor studenten en drijft de huren alleen maar verder op. De gemeentelijke schuld blijft echter gevaarlijk hoog volgens de JOVD. 

Door de verhoging van de onroerendzaakbelasting met 10% en het gebrek aan concrete bouwambitie hoeft de student de komende jaren niets te verwachten van het gemeentebestuur. In het collegeakkoord worden een paar zinnen gewijd aan jongerenhuisvesting, maar aanvullingen op het door het vorige college ingezette beleid blijven uit. Het lijkt erop dat het nieuwe college het tekort aan studentenhuisvesting niet als urgent probleem ziet. Gevolg: stijgende huren doordat voor iedere kamer tientallen studenten in de rij staan.

De verhoging van de OZB zal daarbij een tweede prijsopdrijvende factor blijken. Deze belasting vormt voor kamerverhuurders niets meer dan een kostenpost, die in de huurprijzen zal worden doorgerekend. Het college stelt dat zij die het meest profiteren van de economische groei meer gaan bijdragen, maar vooralsnog lijken vooral huurders de klos aldus de JOVD. 

Het is bovendien een gemiste kans dat dit college er niet voor kiest de schuld van de gemeente, die inmiddels ruim 1 miljard euro bedraagt, verder af te bouwen. Juist in deze tijden van economische groei is het van belang de tering naar de nering te zetten om zo buffers op te bouwen, maar dit linkse college kiest ervoor om de uitgaven verder te laten stijgen en om in te teren op de gemeentelijke reserves. Buitengewoon onverstandig beleid, en bovendien doorschuiven van schulden naar de volgende generaties zo stelt de JOVD. 

De JOVD Groningen roept het nieuwe college daarom op om alsnog met een ambitieuze agenda te komen waarin deze urgente problemen aangepakt worden of om het eerlijke verhaal te vertellen aan de jonge Groninger: we doen niets voor je!

Hockeysters temmen aartsrivaal ArgentiniŽ voor eigen publiek

Dankzij een koelbloedige treffer van Frédérique Matla en een goed uitgevoerde strafcornervariant via Pien Sanders hebben de hockeydames zondagavond het fanatieke Argentijnse publiek in Buenos Aires getemd. De 1-2 zege op de aartsrivaal was over de hele wedstrijd genomen terecht, hoewel Las Leonas wel negen strafcorners forceerden.

Aartsrivaal Argentinië bespelen, in een volgepakt stadion in Buenos Aires. Het is misschien wel de grote droom van elke Nederlandse hockeyster. Een gebeurtenis die schaars is en ook niet elk jaar voorkomt. Zondagavond was het weer tijd voor de klassieker in het vrouwenhockey.

Om even aan te geven hoe groot de rivaliteit is tussen Argentinië en Nederland, bij de dames: Eva de Goede, de beste speelster van de wereld, verloor in haar hele carrière met Oranje maar zestien duels. Negen keer waren Las Leonas de boosdoener.

Orkaan van geluid
De Oranje Dames begonnen prima aan het treffen met de Argentijnen, die zeker niet hun tactiek van overrompelen en hoge druk konden toepassen. Sterker nog, het waren de Nederlandse hockeysters die het eerste kwart beter waren. Tegen de verhouding in scoorden de Argentijnen door een rebound van de strafcorner, via de teruggekeerde routinier Silvina d’Elia, echter de 1-0. Die treffer leidde tot een orkaan van geluid in het volgepakte stadion in Buenos Aires waar reikhalzend was uitgekeken naar de strijd met de regerend wereldkampioen.

Waarom Nederland al jarenlang oppermachtig is, onderstreepte vervolgens Frédérique Matla. Die kreeg de bal op een presenteerblaadje van Lucina von der Heijden en toonde vervolgens haar klasse door ijzig kalm keepster Belen Succi te passeren: 1-1. Het was diezelfde Matla die ook aan de basis stond van de 1-2. Zij pushte de bal bij de strafcorner naar Pien Sanders, die haar eerste interlanddoelpunt maakte in 46 wedstrijden. Die treffer viel al aan het begin van het derde kwart, waardoor Argentinië nog tijd genoeg had om op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Dat deed de ploeg van de teruggekeerde coach Carlos Retegui met hart en ziel.

Op de kruising
Het thuisland haalde liefst negen corners, maar scoorde alleen uit de eerste. Met een strafcornervariant van de Argentijnse Florencia Habif was Argentinië vervolgens nog een keer echt dichtbij een goal, maar haar inzet spatte hard uiteen op de kruising. Het publiek begon zich vanaf het derde kwart meer en meer te roeren. Eigenlijk zoals bij de mannenwedstrijd, toen de Argentijnen met 1-2 achterstonden en die achterstand ombogen in een 4-3 overwinning tegen de Oranje Heren. Bij elk opstootje – zoals de gele kaart van Laura Nunnink en een Argentijnse strafcorner, veerde het publiek op en volgde er een hels kabaal.

Geen krimp
Maar waar de Oranje-mannen capituleerden, bleven de vrouwen knap overeind. Hoe donkerder de wolken werden in de Argentijnse avond, hoe rustiger het publiek zich gedroeg. Matla dribbelde zich nog knap naar een Nederlandse strafcorner, die door Caia van Maasakker werd verzilverd, maar na een videoreferral toch werd afgekeurd. Een backhand van Maria Granatto tikte keepster Veenendaal met haar stick knap uit de hoek. Met nog minder twee minuten te gaan, kreeg Argentinië nog een laatste strafcorner, maar ook die werd door Veenendaal met haar klomp onschadelijk gemaakt. Een hectische laatste twee minuten volgden, maar de Nederlandse ploeg gaf geen krimp en temde zo de Argentijnse ploeg met hun duizenden fans.

Trump stelt importtarieven voor China uit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter laten weten dat hij aangekondigde importtarieven voor China heeft uitgesteld vanwege goede gesprekken.

Daarnaast kondigde hij een top met de Chinese president Xi Jinping in Mar-a-Lago aan, waar de afspraken worden vastgelegd.

FOK! Wat een weer: lekker zonnig

Vandaag is het zonnig en na een koude start met op meerdere plaatsen lichte vorst wordt het vanmiddag bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 14°C in het noorden tot lokaal 18°C in het zuiden en zuidoosten. Op de Wadden wordt het maximaal 10°C. De wind is zwak en veranderlijk.

De nacht naar dinsdag verloopt helder, wel is er op meer plaatsen kans op een ondiepe mistbank. De minimumtemperatuur ligt tussen de +2°C aan de kust en plaatselijk -3°C landinwaarts. De zwakke wind komt uit uiteenlopende richtingen.

Dinsdag overdag is er weinig verandering, mogelijk wordt het nog een fractie warmer. De maximumtemperaturen liggen op veel plaatsen boven 15°C, in het zuiden en zuidoosten is een plaatselijke 19°C mogelijk. Op de Wadden blijft de maximumtemperatuur rond 10°C steken. (Bron: KNMI)

Honden hebben pret in Mar del Plata in Argentinie, bij ruim meer dan 30 graden.  (Foto: Flipsen)
Honden hebben pret in Mar del Plata in Argentinie, bij ruim meer dan 30 graden. (Foto: Flipsen)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Overvaller snackbar snel opgepakt

Bij een gewapende overval op een snackbar aan de Viaductweg in Noordwijkerhout heeft de politie zondagavond een verdachte aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Noordwijk.

De man vluchtte uiteindelijk zonder buit. Agenten wisten hem later in de buurt aan te houden. De politie onderzoekt wat er precies heeft voorgevallen. Bij de overval raakte niemand gewond. De politie is op zoek naar mensen die mogelijk iets hebben gezien. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Geldautomaat opgeblazen, verdachten vluchten op scooter

Criminelen hebben vannacht een geldautomaat van een bank in Heerlen aan de Bautscherweg opgeblazen. Een tweetal verdachten ging er vervolgens op een scooter vandoor.

De politie kreeg rond 3.15 uur een melding van een knal bij de geldautomaat aan de Bautscherweg. Vervolgens reden twee verdachten er met een donkerkleurige scooter vandoor in de richting van de Caumerweg. Mogelijk hebben zij geld buitgemaakt.

De politie is een onderzoek gestart. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg naar Heerlen om te kijken of er nog explosief materiaal aanwezig is op de plaats delict. Door de explosie bij de geldautomaat is er schade aan omliggende panden ontstaan.

De politie komt graag in contact met getuigen via 0900-8844, of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Autosector ziet omzet opnieuw stijgen

De omzet in de auto- en motorbranche is in 2018 voor het vierde opeenvolgende jaar gestegen. De omzetstijging bedroeg 4,5 procent, net iets hoger dan in 2017. De omzet nam het sterkst toe in de autohandel- en reparatie. Ondernemers ervaarden vaker een tekort aan arbeidskrachten. Ook daalde het vertrouwen gedurende het laatste kwartaal van het jaar, dit na een lichte toename een kwartaal eerder. Dit meldt het CBS in het nieuwe kwartaal- en jaarbeeld van de auto- en motorbranche.

Van alle sectoren in de auto- en motorbranche boekte de autohandel en -reparatie in 2018 de meeste omzetgroei (6,6 procent). De omzet steeg mede door hogere verkopen van nieuwe personenauto’s (7 procent). In de zwaardere bedrijfsautobranche en de gespecialiseerde autoreparatie groeide de omzet rond de 5 procent. In 2017 was er in de zwaardere bedrijfsautobranche nog een omzetdaling te zien. De importeurs van nieuwe personenauto’s boekten vorig jaar een omzetgroei van 2 procent. In 2017 was dat nog 5,5 procent. De handel en reparatie van motorfietsen steeg ook ruim 2 procent. De auto-onderdelenbranche behaalden beduidend minder omzetgroei, namelijk 0,5 procent.

Omzettoename in loop van jaar minder door BPM test
Vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2018 laat het laatste kwartaal een minder positief beeld zien . In de auto- en motorbranche steeg de omzet met 1 procent. Een kwartaal eerder was dat nog 4,4 procent. De autohandel en -reparatie en de importeurs van personenauto’s zagen de omzet gedurende de eerste twee kwartalen van 2018 flink stijgen, daarna kwam een terugval.

Dit heeft mede te maken met de wetswijziging ten aanzien van de testmethode voor CO2-uitstoot (WLTP) voor het vaststellen van de BPM. Vooruitlopend op deze wetswijziging per 1 september werden veel meer auto’s geregistreerd dan een jaar eerder.

De eerste twee kwartalen lag de omzetstijging van de importeurs rond 10 procent, gevolgd door een omzetdaling van 1,7 procent in het derde kwartaal. Het vierde kwartaal liet een omzetdaling van bijna 7,5 procent zien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Bijna kwart bedrijven meldt personeelstekort
Het aantal openstaande vacatures in de auto- en motorbranche bedroeg in 2018 gemiddeld 4.300. Dit is het grootste jaartotaal van deze eeuw. Het aantal openstaande vacatures in het vierde kwartaal bedroeg 4.600, alleen in het tweede kwartaal was dat hoger (4.900). Veel ondernemers binnen de autosector ondervinden een personeelstekort. Bijna 1 op de 4 ondernemers geeft aan dat een tekort aan arbeidskrachten hen belemmert in hun activiteiten. Bij de gespecialiseerde reparatie was dit het hoogst met bijna 1 op de 3 ondernemers.

Ondernemersvertrouwen licht negatief
Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche is in de loop van het laatste kwartaal van 2018 weer iets afgenomen na een lichte stijging een kwartaal eerder. Begin 2019 werd onder de ondernemers een negatieve stemming gemeten (–5,1). In het vierde kwartaal van 2018 was de stemming met 2,7 procent nog positief.

Ondanks dat het sentiment negatief was, denkt 33,6 procent van de ondernemers dat de omzet in het eerste kwartaal van 2019 zal toenemen. In het begin van 2018 dacht 9,5 procent van de ondernemers dat de omzet zou afnemen. Aan het begin van het eerste kwartaal van 2019 is dit opgelopen naar 14,4 procent.

Steeds meer scholieren hebben een bijbaan

In 2018 hadden ruim 236.000 scholieren (15 tot 20 jaar) in het voortgezet onderwijs betaald werk. Daarmee had bijna 50 procent van deze scholieren een bijbaan. In 2013 was dat nog 42 procent. Dat meldt het CBS in de Jeugdmonitor.

Havisten hebben het vaakst een bijbaan (54 procent). Daarna volgen vwo’ers (49 procent) en vmbo’ers (47 procent). De gemiddelde vmbo-leerling is wel jonger dan de gemiddelde havist of vwo-leerling. Meisjes hebben vaker werk dan jongens, al is dit verschil niet zo groot.

De doorsnee werkende scholier verdient in een jaar ongeveer 1.600 euro. Jongens verdienen iets meer dan meisjes. Havisten verdienden doorgaans het meest, ongeveer 1.800 euro. Daarna volgen de vwo’ers en vmbo’ers.

Vakkenvuller
Scholieren werken vooral in winkels en de horeca. Zowel jongens (38 procent) als meisjes (22 procent) hebben het vaakst een bijbaan als vakkenvuller. Bij meisjes zijn kassamedewerker en verkoper daarna het populairst en bij jongens krantenbezorger en keukenhulp.

Zaterdag
De meeste werkende scholieren (83 procent) hebben een baan van minder dan 12 uur per week. Zes op de tien geven aan dat ze wel eens in de avonduren werken, oftewel tussen 7 uur ‘s avonds en 12 uur ’s nachts. Jongeren mogen vanaf hun zestiende ’s avonds werken en dan uiterlijk tot 23:00 uur. Bijna acht op de tien scholieren met een baan werken op zaterdag, ruim vijf op de tien werken op zondag.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.