FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 februari 2019

Dubbel goud, dubbel zilver en dubbel brons Nederland op WK schaatsen junioren

De slotdag van het WK schaatsen voor junioren in het Italiaanse Baselga di Pinè heeft op zes onderdelen nog eens zes Nederlandse medailles opgeleverd. De ploegenachtervolgingen, teamsprints en massastarts zorgden voor dubbel goud, dubbel zilver én dubbel brons.

Vooral op de teamsprints was het raak. Femke Kok, Femke Beuling en Michelle de Jong waren er met 1:31,726 minuten oppermachtig. Rusland pakte op bijna 2,5 seconden zilver, Noorwegen gaf bijna vier tellen toe en pakte brons.

Mika van Essen, Merijn Scheperkamp en Janno Botman waren ook goed op dreef en pakten eveneens het goud. Met 1:25,135 bleven ze de Zuid-Koreanen 0,17 seconden voor, terwijl Rusland de spannende wedstrijd op 0,24 seconden met brons afsloot.

Kok, Robin Groot en Paulien Verhaar vochten op de ploegenachtervolging een prachtig duel uit met Japan. Met nog een halve ronde te gaan lag Nederland op voorsprong, maar de Japanners deelden hun wedstrijd veel beter in en wonnen met 0,40 seconden verschil het goud. Rusland werd op gepaste afstand (+4,81) nét voor Polen derde.

Van Workum, Yves Vergeer en Scheperkamp deelden hun race keurig in en dat leverde het maximaal haalbare op: brons, meer dan een seconde achter Rusland en bijna twee tellen achter de dominante Noorse ploeg.

Op de massastart won de Italiaanse Laura Peveri bij de dames het goud met een indrukwekkende sprint. Ma Yuhan uit China pakte zilver, één honderdste voor de Nederlandse Groot. Verhaar eindigde als achtste.

Scheperkamp leek mogelijk op weg naar de wereldtitel bij de heren, maar zijn fraaie eindsprint kwam een fractie van een seconde te laat en dus moest hij zich op één honderdste gewonnen geven tegen de Oostenrijker Gabriel Odor. Tsubasa Horikawa uit Japan pakte het brons, Van Workum werd tiende.

Franse biatleten winnen gemengde estafette in VS

De Franse biatleten hebben de World Cup in het Amerikaanse Soldier Hollow op fraaie wijze afgesloten. Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux, Celia Aymonier en Anaïs Chevalier waren de besten op de gemengde estafette.

Fillon Maillet en Desthieux deden prima voorin mee: de eerste wisselde samen met de Duitse startloper Erik Lesser als eerste, Desthieux moest alleen de Noor Vetle Sjåstad Christiansen voor zich dulden. Aymonier sloot vervolgens aan bij de Duitse Franziska Hildebrand, waarmee ze vrijwel gelijktijdig wisselde.

Noorwegen was dankzij uitermate slecht schieten van Tiril Eckhoff teruggevallen naar de derde plek op zeventien seconden, een kleine halve minuut voor Zwitserland. Chevalier en Vanessa Hinz vochten om de winst, waarbij de Duitse af moest haken en genoegen moest nemen met plek twee.

De Noorse slotloopster Marte Olsbu Røiseland deed het niet geweldig en verloor veel tijd, maar door missers van de Zwitserse Lena Häcki kon ze de Noren alsnog op het podium houden, een minuut achter Frankrijk.

Op het hoogste biatlonniveau is het nu even rustig. De wedstrijden in Noord-Amerika waren de laatsten voor het WK, wat op 7 maart in het Zweedse Östersund begint.

Schansspringer Kobayashi haalt uit in Willingen

Schansspringer Ryuoyu Kobayashi heeft tijdens de World Cup in Willingen weer eens stevig uitgehaald. De 22-jarige Japanner is bezig met een werkelijk fenomenaal seizoen: voorafgaand aan de huidige winter stond hij nog nooit op het podium, zondag pakte hij op de Mühlenkopfschanze al zijn elfde (!) overwinning.

Kobayashi sloeg in de eerste ronde in Willingen al een behoorlijk gat naar drie Polen: Piotr Zyla, Kamil Stoch en Dawid Kubacki. Johann André Forfang en Robert Johansson uit Noorwegen volgden op enige afstand, met de Sloveen Timi Zajc en de thuisfavoriet Markus Eisenbichler in het kielzog.

Vooral twee Duitsers maakten in de finaleronde indruk: Richard Freitag kwam vanaf plek twaalf naar uiteindelijk de vierde stek, Eisenbichler zag de ene na de andere er niet in slagen hem te passeren. Ook het Poolse trio kreeg het niet voor elkaar en dus was Eisenbichler zeker van plek twee, waarna Kobayashi nog eens uithaalde en zich verzekerde van zijn zoveelste zege. Achter hem werd Eisenbichler dus tweede, voor Zyla.

De dames sprongen in het Duitse Oberstdorf, waar Maren Lundby uit Noorwegen net als op zaterdag de winst pakte. Thuisfavoriete Juliane Seyfarth eindigde als tweede, Sara Takanashi uit Japan werd op enorme afstand derde, vlak voor de Duitse Katharina Althaus.

Politie houdt dronken man aan na dollemansrit

Vanmiddag rond 19.15 uur kreeg de politie een melding dat er in de buurt van de Ketheltunnel In Rotterdam twee auto’s waren aangereden door een zwarte Peugeot. De bestuurder van de auto ging er na de aanrijdingen zonder verlichting weer vandoor.

In de tunnel bleek zijn auto dermate beschadigd dat de bestuurder zijn dollemansrit moest staken. De man bleek onder invloed van alcohol en is aangehouden. De man was zo dronken dat met hem geen normaal gesprek meer te voeren was. Hij zit vast en zal zodra hij weer nuchter is gehoord worden over de aanrijdingen en reeks andere verkeersovertredingen.

Het is niet uit te sluiten dat de bestuurder onderweg van Den Haag naar de Ketheltunnel in Rotterdam nog meer schade heeft veroorzaakt.

Magneetvissers vinden opnieuw mogelijk vuurwapen in Osdorp

Magneetvissers hebben vanmiddag in Amsterdam Osdorp opnieuw een mogelijk vuurwapen uit de gracht gevist. Deze middag rond 16.30 uur werden aan de Hoekenes, ter hoogte van de Van Suchtelen van de Haarestraat, een vuurwapen en een stiletto gevonden.

De politie heeft het mogelijke vuurwapen in beslag genomen en gaat onderzoek doen naar de echtheid van het object. Een woordvoerder laat weten dat het waarschijnlijk om een alarmpistool gaat.

Lees ook: Magneetvissers halen van alles boven water

Het is niet de eerste keer dat magneetvissers vergelijkbare vondsten doen in de grachten van de stad. Eind vorig jaar werd er door dezelfde groep vissers ook al twee keer een wapen gevonden. Eerder vorig jaar trof een andere visser een vuurwapen en een kluis met inhoud aan.

Lakeside-kampioen Durrant nu PDC-toernooiwinnaar; MvG krijgt klop van Aspinall

Glen Durrant maakt indruk bij de PDC. Bij zijn vierde toernooi voor de PDC heeft hij zijn eerste titel al te pakken. Vorige week verloor hij nog de finale van Players Championship 2, bij het vierde Players Championshp was het wel raak. In de finale won Duzza van Dimitri Van den Bergh.

Op weg naar de finale kroop Durrant twee keer door het oog van de naald. Zowel tegen Ritchie Edhouse als jongeling Bradley Brooks had hij een elfde en beslissende leg nodig. Verder won hij van Jamie Lewis, Joe Cullen, Mensur Suljovic en Gerwyn Price. De halve finale tegen Price (7-3) was zelfs een topduel met 109,3 om 103,4 per beurt.

Van den Bergh was op de Pro Tour nooit heel gelukkig. De jonge Belg miste bijna iedere keer de UK Open en Players Championship Finals doordat hij te weinig ponden verzamelde op de vloertoernooien. Vorige week verloor hij opnieuw twee keer vroegtijdig, maar zondag ging de knop om. Dreammaker won van Chris Dobey, Antonio Alcinas, James Wade, Stephen Burton, Matthew Edgar en Rob Cross voor zijn allereerste Players Championship-finale. Daarin moest hij zich wel gewonnen geven aan Durrant met 8-3.

Onze landgenoten kenden geen beste dag in Wigan. Dertien Nederlander kwamen de eerste ronde door, maar toen ging het hard. Michael van Gerwen, Vincent van der Voort, Jermaine Wattimena, Vincent Kamphuis en Yordi Meeuwisse bereikten de derde ronde. Van Gerwen haalde vervolgens als enige landgenoot de achtste finales. Wat volgde was een verrassende nederlaag voor Mighty Mike. WK halve finalist Nathan Aspinall liet zien dat hij nog altijd in goede vorm verkeert en was op de finishes uitmuntend. Een elfdarter van Van Gerwen (1-1) werd door The Asp gecounterd door finishes van 68, 95, 110 en 70 voor de 6-1-zege.

De darters mogen volgende week opnieuw aan de bak. Players Championship 5 en 6 zijn gepland in Barnsley. 

Uitslagen Players Championship 4 - Laatste 32 
Michael van Gerwen 6-1 Vincent van der Voort
Nathan Aspinall 6-5 Jermaine Wattimena
Michael Smith 6-0 Nathan Derry
Gerwyn Price 6-5 Steve Beaton
Adrian Lewis 6-5 Jonathan Worsley
Bradley Brooks 6-5 Vincent Kamphuis
Mensur Suljovic 6-2 Robert Thornton
Glen Durrant 6-3 Joe Cullen
Kyle Anderson 6-0 Luke Woodhouse
Mark McGeeney 6-0 Darius Labanauskas
Rob Cross 6-1 Alan Tabern
Jonny Clayton 6-5 Adam Hunt
Dimitri van den Bergh 6-4 James Wade
Stephen Burton 6-5 Yordi Meeuwisse
Adrian Gray 6-5 Scott Baker
Matthew Edgar 6-5 Dave Chisnall

Laatste 16
Nathan Aspinall 6-1 Michael van Gerwen 
Gerwyn Price 6-5 Michael Smith
Bradley Brooks 6-4 Adrian Lewis
Glen Durrant 6-2 Mensur Suljovic
Kyle Anderson 6-3 Mark McGeeney
Rob Cross 6-3 Jonny Clayton
Dimitri van den Bergh 6-4 Stephen Burton
Matthew Edgar 6-0 Adrian Gray

Kwartfinale
Gerwyn Price 6-5 Nathan Aspinall
Glen Durrant 6-5 Bradley Brooks
Rob Cross 6-2 Kyle Anderson
Dimitri van den Bergh 6-4 Matthew Edgar

Halve finale
Gerwyn Price (103,40) 3-7 Glen Durrant (109,30)
Dimitri van den Bergh (100,10) 7-5 Rob Cross (105,40)

Finale
Glen Durrant (96,20) 8-3 Dimitri van den Bergh (97,20)

Spectaculaire skicrossfinales in Feldberg, Nšslund wint met de vingertop

Liefhebbers van de skicross konden dit weekeinde hun hart ophalen: in het Duitse Feldberg werd volle bak gestreden in de World Cup, met zowel op zaterdag als op zondag een wedstrijd.

De mannenwedstrijd van zaterdag resulteerde in een opvallend podium. De winst ging naar de Zwitser Ryan Regez, voor de Duitser Florian Wilmsmann. Beiden hadden nog nooit op een World Cup-podium gestaan en mochten dus voor het eerst écht juichen. De Canadees Kevin Drury werd onderuit geskied door de Zwitserse veteraan Alex Fiva, die daar een straf voor kreeg, met de derde plek voor Drury als resultaat.

De mannenfinale van zaterdag (Bron: YouTube)

Op zondag ging de winst naar de Franse veteraan Jean-Frederic Chapuis, de zeventiende uit zijn carrière. Hij won na een spannende finish nipt voor de Zwitser Romain Detraz en Regez, die zo ineens ook zijn tweede podiumplek scoorde. Robert Winkler uit Oostenrijk viel met plek vier buiten de medailles. World Cup-leider Bastien Midol uit Frankrijk kwam twee keer in de B-finale terecht, met een vijfde en zevende plek als resultaat.

De mannenfinale van zondag (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen pakte Sandra Näslund uit Zweden zaterdag al vroeg de leiding en die gaf de onlangs onttroonde nog altijd maar 22-jarige oud-wereldkampioene niet meer af. Haar 21-jarige landgenote Lisa Andersson werd tweede en pakte haar eerste podiumplek, voor de Française Alizee Baron en de Canadese veterane Marielle Thompson, die Näslund deze maand onttroonde als wereldkampioene.

De vrouwenfinale van zaterdag (Bron: YouTube)

De mooiste finish van allemaal kwam zondag bij de vrouwen. Näslund vocht volle bak met de Oostenrijkse Andrea Limbacher, die de winst leek te pakken. Niks was echter minder waar: na bestudering van de beelden bleek Näslund's vinger nét iets eerder de finish gehaald te hebben en dus won ze opnieuw, voor Limbacher. De Canadese Brittany Phelan klopte haar landgenote en olympisch kampioene Kelsey Serwa en werd achter Limbacher derde.

De vrouwenfinale van zondag (Bron: YouTube)

Lůpez wint Tour Colombia, slotetappe voor Quintana

Nairo Quintana heeft de zesde en laatste rit in de Tour Colombia gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Movistar was de beste op de op de vijftien kilometer lange slotklim Alto de Palmas. Hij won voor zijn landgenoten Iván Ramiro Sosa en Miguel Ángel López. López won wel het eindklassement van de Colombiaanse rittenkoers.

De slotrit was vandaag vrij makkelijk uit te tekenen. Een vlakke aanloop op 2000 meter hoogte met op het eind een slotbeklimming van vijftien kilometer aan 6,7%. Ook het koersverloop was simpel. Er reed lange tijd een kopgroep voorop, maar bij het opdraaien van de slotklim kwam alles weer samen.

Team Sky nam op de Alto de Palmas de kop in het peloton. De Britse ploeg met Chris Froome als meesterknecht legde het tempo op. Toch zagen enkele renners hun kans om in de aanval te gaan. Winner Anacona, ploeggenoot van Quintana en winnaar van de Vuelta a San Juan Internacional, was de belangrijkste aanvaller. Op zeven kilometer vond Miguel Ángel López het niet snel genoeg gaan en trok in de aanval. Hij zorgde voor enig verschil. Daarna trok Nairo Quintana in de aanval en reed snel naar zijn ploeggenoot Anacona toe. Leider Julian Alaphilippe moest afhaken, terwijl de rest van de favorieten wel konden terugkomen.

Op de slotklim was het ontzettend druk en dat zorgde ook voor problemen. Quintana en Iván Ramiro Sosa kwamen daarbij tot stilstand en moesten López en Egan Bernal laten gaan, maar kwamen toch weer terug. Het EF Education First-duo Daniel Felipe Martínez en Rigoberto Uran moesten vooraan afhaken, waardoor Bernal, Sosa, Quintana en López voor de dagzege gingen strijden.

López leek de sterkste van de vier en reed weg bij de anderen, maar Sosa en Quintana kwamen toch weer terug aansluiten, waarna Quintana ervandoor ging. Sosa werd nog wel tweede, alleen dat was niet voldoende voor de eindwinst in de Tour Colombia. Die ging naar Astana-kopman López.

Monfils houdt Wawrinka van tweede titel in Rotterdam

Gaël Monfils heeft de 46e editie van het World Tennis TOurnament in Rotterdam gewonnen. De 32-jarige Fransman versloeg zijn eveneens ongeplaatste tegenstander Stan Wawrinka in de finale in drie sets: 6-3, 1-6 en 6-2.

Monfils hield Wawrinka,van een tweede titel in Ahoy. Wawrinka won het toernooi al eens in 2015. Zelf stond Monfils één keer eerder in de finale bij het Rotterdamse ATP-toernooi. In 2016 was de Slowaak Martin Klizan in drie sets te sterk voor de Fransman.

Monfils wilde weer eens een finale winnen en toonde dat in het begin. Met twee breaks kwam de nummer 33 van de wereld op een 1-0-voorsprong in sets. De tweede set ging juist de andere kant op. Wawrinka, tegenwoordig terug te vinden op de 68ste plek van de wereldranglijst, ging agressiever spelen en veel beter serveren. Het leverde de Zwitser de tweede set op. 

In de zesde game van de derde set toonde Monfils zijn reflexen. Hij stond dicht op het net toen de bal via de rand plots omhoog ging. Met een katachtige reactie wist hij het punt nog te maken. Monfils haalde zijn achtste titel binnen na één uur en 44 minuten spelen.

Monfils wint in Rotterdam. (PRO SHOTS/Action Images)
Monfils wint in Rotterdam. (PRO SHOTS/Action Images)

Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense partner Horia Tecau zijn er niet in geslaagd om net als in 2015 het dubbelspel te winnen van het tennistoernooi van Roterdam. In de finale in Ahoy waren de Fransman Jérémy Chardy en de Fin Henri Kontinen via twee tiebreaks te sterk: 7-6 (5) en 7-6 (4). 

OM intensiveert internationale samenwerking

Het Openbaar Ministerie (OM) breidt het aantal liaison-officieren uit. Sinds 2014 heeft het OM al een liaison-magistraat in Italië, in de loop van 2019 komen daar Spanje en de Verenigde Staten (VS) bij. Een liaison is een ‘verbindingsofficier’ tussen het Nederlandse en buitenlandse OM waar de liaison is gestationeerd. De hoofdtaken bestaan voornamelijk uit het bevorderen van de internationale samenwerking tussen deze beide landen. Dit gebeurt via operationeel en strategisch overleg bij internationale opsporingsonderzoeken en de afhandeling van strafzaken.

Daarnaast speelt de liaison een coördinerende rol bij de intensivering van de rechtshulp met name op het gebied van CTER (terrorismebestrijding) cybercriminaliteit en migratie. Het OM heeft voor Spanje en de VS gekozen, omdat met deze twee landen al intensieve justitiële rechtshulpverkeer plaatsvindt en het OM het meest gebaat is bij versterking van deze samenwerking.

Het OM wil de internationale samenwerking intensiveren, omdat criminaliteit niet ophoudt bij de landsgrenzen en steeds internationaler wordt. De noodzaak tot internationale samenwerking neemt daardoor ook toe. Dit geldt met name voor grotere zaken, zoals internationale fraude, mensensmokkel, witwassen, afpakken, terrorisme, cybercriminaliteit, internationaal opererende drugskartels en andere vormen van criminaliteit waarbij mensen, goederen, data of geld de wereld overgaan.

Liaison-magistraat in Italië, Hester van Bruggen: "Het zwaartepunt van mijn werk ligt vooral bij het aanpakken van georganiseerde migratiecriminaliteit. Dat is meer dan ‘zomaar’ smokkel. Het gaat daarbij om handel in mensen, verkrachting, marteling, moord, orgaanhandel en witwassen. Alleen door internationaal samen te werken boek je resultaat en kan een vuist worden gemaakt tegen leden van mensenhandelnetwerken."

De plaatsing van de liaisons gebeurt in nauwe samenwerking met de Nationale Politie. Mogelijk dat in de toekomst het aantal OM-liaisons in het buitenland verder wordt uitgebreid.

Uitslag De Graafschap - FC Utrecht

FC Utrecht weet weer wat winnen is. Het team van Dick Advocaat verloor vijf van de laatste zes officiële wedstrijden, pakte vorige week een punt tegen PSV (2-2) en boekte zondag bij De Graafschap (0-1) de eerste zege van 2019. Simon Gustafson maakte het verschil met een strafschop in de tweede helft van de povere wedstrijd. Utrecht staat nu zesde in de Eredivisie; De Graafschap blijft op de zeventiende plek.

Voor de aanwezige toeschouwers viel er weinig te genieten in de eerste helft. Goede kansen waren schaars en doelpunten vielen er niet. Utrecht hanteerde een defensieve speelstijl op De Vijverberg: de ploeg van Advocaat zakte terug en probeerde met snelle uitbraken over de flanken een doorbraak te forceren. Een van de grootste mogelijkheden, en de eerste serieuze voor Utrecht, volgde na 32 minuten: Michiel Kramer liep af op doelman Hidde Jurjus en schoot rakelings langs de paal.

Tot dat moment had De Graafschap het enkele keren geprobeerd, eveneens zonder succes. Zo kreeg doelman David Jensen een schot van Leeroy Owusu tegen de voeten aan. Diezelfde Owusu blokkeerde in minuut 34 nog net een inzet van Gustafson in de doelmond, waardoor het voor rust bij 0-0 bleef. De ban werd een kwartier voor tijd gebroken. Na een domme overtreding van Azor Matusiwa op Jean-Christophe Bahebeck wees arbiter Kevin Blom naar de stip; Gustafson maakte geen fout vanaf elf meter.

Hoewel Jurjus de goede hoek uitzocht, kon hij de lage en harde penalty niet keren. Halverwege de tweede helft had Benschop nog een goede kans laten liggen om De Graafschap aan de leiding te brengen. Daarna volgde een grote mogelijkheid voor Gyrano Kerk, vergelijkbaar met die van Kramer in de eerste helft, maar er moest dus een penalty aan te pas komen om voor een doorbraak te zorgen. Het spel bleef slordig van beide kanten, maar Utrecht wist de zege over de streep te trekken. Diep in de blessuretijd werd een schot van Javier Vet in de doelmond geblokt en dus konden de bezoekers opgelucht ademhalen.

De Graafschap

0 - 1

FC Utrecht

     76' Gustafson (pen)
 
 Gele kaart: Matusiwa, (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.464
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Owusu
v.d.Pavert
Straalman
Tutuarima
Matusiwa
El Jebli
Vet
Narsingh (v.Mieghem/67)
Benschop
Burgzorg (Serrarens/68)
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
v.Overeem
v.d.Streek
Gustafson
Kerk
Kramer (Bahebeck/68)
Boussaid

Italiaanse biatleten winnen in Soldier Hollow, Estland geeft megastunt weg

Tijdens de World Cup biatlon in het Amerikaanse Soldier Hollow heeft Italië de single mixed-estafette gewonnen, waarop de teams bestaan uit één man en één vrouw, die beiden twee keer in actie komen.

Lukas Hofer was namens Italië niet heel trefzeker, maar wist zich bij alle vier schietbeurten met één extra patroon te redden. Zijn landgenote Dorothea Wierer had twee extra patronen nodig en met een foutloze laatste schietbeurt gooide ze de boel definitief in het slot.

Simon Eder en Lisa Theresa Hauser hadden over acht schietbeurten slechts twee extra patronen nodig, wat Oostenrijk de tweede plek opleverde op 22 seconden. Antonin Guigonnat was namens Frankrijk niet lekker bezig en moest zelfs de strafronde in, maar Julia Simon maakte het op indrukwekkende wijze goed en hielp Frankrijk op 50 seconden naar plek drie, voor Duitsland en Noorwegen.

Lange tijd was Estland op weg naar een daverende sensatie. Rene Zakhna gaf het stokje zelfs als derde over aan Regina Oja, maar bij de voorlaatste schietbeurt ging ze de fout in en moest de Estse de strafronde pakken. Oja bleef daarna wel foutloos en eindigde op een alsnog keurige achtste plek, maar een historisch podium zat er niet meer in.

Zevental gaat met 20-0 onderuit in bizarre Serie C-wedstrijd

De problemen van Pro Piacenza stapelen zich op. Zondagmiddag ging de Italiaanse club uit de Serie C met liefst 20-0 onderuit op bezoek bij Cueno. Het is een zoveelste dieptepunt in het dramatische seizoen voor Piacenza, dat op allerlei gebieden veel problemen heeft. Zo was er op bezoek bij Cueno niemand van het eerste elftal beschikbaar.

Omdat de clubleiding sinds oktober niet meer betaalt, is de complete selectie van de hekkensluiter inclusief technische staf in staking gegaan. Desondanks moest de club zondagmiddag in actie komen om een straf van de Italiaanse voetbalbond te ontlopen. Dat leverde een bizarre wedstrijd op in Stadio Fratelli Paschiero. Bij de rust had Cuneo al zestien doelpunten gemaakt tegen het zevental van Piacenza. De bezoekers traden namelijk aan met slechts zeven spelers uit de jeugdopleiding.

Verder was de bank leeg en werd de technische staf vervangen door een van de jeugdspelers, die dus een dubbelrol vertolkte als speler/trainer. De stakende spelers hebben inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen hun eigen club en eisen het faillissement van Piacenza. Voorzitter Maurizio Pannella besloot om zondag met zeven spelers te beginnen zodat men in ieder geval niet direct uit de competitie zou worden gehaald.

Piacenza staat helemaal onderaan in de Serie C. De club wist pas acht punten te pakken in negentien duels. Voor wat het waard is heeft het probleemgeval nog wel een aantal wedstrijden tegoed. Nummer negentien Arzachena heeft bijvoorbeeld al 27 competitiewedstrijden afgewerkt. Cuneo kan de overwinning en de vele doelpunten goed gebruiken. Die club staat op de elfde plek, maar moet in de top tien eindigen om deel te mogen nemen de play-offs voor promotie naar de Serie B.

Update 19.17 uur
Naar nu bleek speelde Pro Piacenza het laatste deel van de wedstrijd met acht man: de achtste mocht aanvankelijk niet meedoen, want hij was zijn identiteitskaart vergeten. Na wat geregel stond de scheidsrechter van dienst dan toch toe dat hij het veld betrad.

Dubieuze records voor Van Beek na zesde eigen goal

Sven van Beek is na zondag in het bezit van enkele twijfelachtige records. De verdediger van Feyenoord maakte een eigen doelpunt tegen Groningen. Tijdens de uitwedstrijd in Groningen passeerde Van Beek na 25 minuten spelen zijn eigen doelman Kenneth Vermeer. Het is al zijn zesde eigen doelpunt in de Eredivisie en de vijfde bij Vermeer.

Van Beek evenaart Marília als speler met de meeste eigen goals in de historie van de Eredivisie. De verdediger uit Brazilië speelde tussen 1996 en 2007 voor Sparta Rotterdam en VVV-Venlo en was ook goed voor zes eigen goals, in 144 Eredivisie-duels. Van Beek speelt zondag zijn 106e competitieduel.

Eerder maakte Van Beek al een eigen goal tegen ADO Den Haag, AZ, De Graafschap, Excelsior en sc Heerenveen. Drie keer maakte de verdediger een goal voor Feyenoord, maar zijn balans is nu dus -3.

Van Beek heeft nóg een dubieus record in handen. De verdediger is nu de speler die het meest tégen Vermeer heeft gescoord: vijf keer dus. De doelman werd in zijn loopbaan door niemand anders vaker gepasseerd dan door zijn eigen teamgenoot. De tellers van Luuk de Jong, Roy Beerens, Edouard Duplan en Alfred Finnbogason zijn vooralsnog blijven steken op vier treffers.

Ackermann klopt Kittel en wint ClŠsica de AlmerŪa

Pascal Ackermann heeft de Clásica de Almería gewonnen. De Duitse kampioen van BORA-hansgrohe was in de sprint van een klein peloton net iets sneller dan zijn landgenoot Marcel Kittel. Luka Mezgec moest genoegen nemen met een derde plaats.

Justin Timmermans (Roompot-Charles) en Jetse Bol (Burgos-BH) waren aanwezig in de vroege kopgroep. De twee Nederlanders hadden het gezelschap van vier anderen renners, maar de voorsprong was maximaal vier minuten.

Mitchelton-Scott had ondertussen de koers in handen genomen in het peloton. Met nog honderd kilometer te gaan was het peloton in twee stukken geslagen. De Australische ploeg bleef in de laatste honderd kilometer al het werk doen en de vroege vluchters werden dan ook snel gegrepen. Het tweede peloton zou ook niet meer terugkeren, waardoor een groep van dertig renners voor de dagzege ging sprinten met sprinters als Matteo Trentin, Ackermann en Kittel.

In de laatste kilometers werd duidelijk dat Mitchelton-Scott niet voor Trentin ging, maar voor Mezgec, een andere snelle man. Trentin trok de sprint aan voor de Sloveen, alleen werd hij snel gepasseerd door Ackermann. De Duitse kampioen hield Kittel net af en pakte zijn eerste zege van het seizoen in Clásica de Almería. Lars Boom sprintte naar een achtste plaats en werd daarmee de beste Nederlander van de dag. 

SelÁuk ÷ztŁrk lijsttrekker voor DENK Eerste Kamer

Vandaag presenteerde DENK op zeer bijzondere wijze haar lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Bij het monument ter ere van de gastarbeiders, te midden van een enorme groep DENK’ers, droeg Tunahan Kuzu Selçuk Öztürk voor als lijsttrekker voor de Eerste Kamer.

De bekendmaking vond plaats na een lange “DENK-mars” door het centrum van Rotterdam. De vele DENK’ers verzamelden zich uiteindelijk in het Afrikaanderpark bij het monument ter van de gastarbeiders.

Selçuk Öztürk: “Het is een bijzondere plek om mijn lijsttrekkerschap hier bekend te maken. Dit monument staat voor de boodschap dat gastarbeiders en hun kinderen en kleinkinderen niet langer gasten zijn, maar volwaardige inwoners van Nederland. Dat is ook de boodschap van DENK vanaf onze oprichting. De tocht die wij zojuist met elkaar hebben afgelegd is ook illustratief voor het feit dat mensen met verschillende achtergronden samen Nederland vormen. Zelf was ik ook zoon van een gastarbeider en heb ik als arbeider in fabrieken gewerkt. Daarna werd ik raadslid, Statenlid en ben nu nog Tweede Kamerlid. In de Eerste Kamer zal ik ook dit geluid van DENK laten horen. Wij staan voor die inclusieve samenleving. Wij zijn de integratie voorbij, het is allang tijd voor wederzijdse acceptatie.”

Politiek leider DENK Tunahan Kuzu: “Samen met Selçuk Öztürk begonnen wij in 2014 aan een reis met een heldere en duidelijke boodschap. DENK zal de stem van die mensen die zich niet gehoord voelen altijd laten horen. DENK zal altijd politiek bedrijven met een rechte rug. Ik ben ongelooflijk trots dat wij met zoveel mensen die achter onze idealen staan bekend kunnen maken dat Selçuk Öztürk lijsttrekker wordt namens DENK voor de Eerste Kamer.”

DENK gaat voor 3 zetels in de Eerste Kamer. Dit zal betekenen dat in ieder geval Gladys Albitrouw Tweede Kamerlid zal worden. Albitrouw stond op de 4e plaats op de kandidatenlijst van DENK voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 en is daarmee de logische opvolger.

Zaalhockeysters Laren veroveren Europa Cup

De dames van Laren hebben zondagmiddag in Hamburg geschiedenis geschreven door als tweede Nederlandse ploeg ooit de Europese zaaltitel voor clubteams in de wacht te slepen. Laren won in de finale van de Europa Cup Zaal van het Russische Dinamo Elektrostal met 3-1, dankzij een hattrick van Maxime Kerstholt. De aanvalster kroonde zich met negen treffers tot topscorer van het toernooi.

Al vroeg in de finale nam het dit toernooi ijzersterke Elektrostal, met de weergaloze topscorer Svetlana Eroshina binnen de gelederen, de leiding dankzij een rake strafcorner in de vierde minuut van Varvara Makeeva. Laren toonde zich onverschrokken en nam hierna het initiatief in handen. Via Maxime Kerstholt werd een 0-1 achterstand nog voor rust omgebogen in een knappe 2-1 voorsprong.

Nadat ze op maat werd bediend door Lieke van Wijk schoof Kerstholt in de dertiende minuut op bekeken wijze de gelijkmaker langs de Russische doelvrouw. De bal schoot laag in de lange hoek tegen het net. Vier minuten later soleerde Kerstholt zich op indrukwekkende wijze langs twee Russische verdedigers en passeerde ze opnieuw met veel klasse Victoriia Aleksandrina. In het vervolg van de eerste helft was Elektrostal een paar keer, waaronder via een strafcorner, erg gevaarlijk. Maar keepster Karlijn Adank hield haar doel tot aan de rust schoon.

Hattrick Kerstholt
In de tweede helft toonde Maxime Kerstholt opnieuw haar topvorm en scoorde ze met nog zeven minuten op de klok ook de 3-1. Hierna besloot de Russische coach Svetlana Ivanova haar keepster van het veld te halen en te vervangen voor een extra veldspeelster. Laren kon een Russische aanvalsstorm verwachten, maar bleef uitstekend overeind en was zelfs in de counter via Lisanne de Lange dichtbij de 4-1.

In de slotminuten probeerde Elektrostal nog de aansluitingstreffer te forceren, maar de Larense defensie bleek vandaag oppermachtig en de zege kwam geen moment meer in gevaar. Met de winst in de finale van de Europa Cup Zaal is Laren, na Den Bosch in 2013, de tweede Nederlandse damesploeg in de historie die zich kroont tot Europees zaalkampioen.

Laren wint de Europa Cup. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Laren wint de Europa Cup. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)

Van der Poel sluit zijn crossseizoen af met winst in Hulst

Mathieu van der Poel heeft zijn laatste cross van het seizoen gewonnen. In de Brico Cross in Hulst kwam de 24-jarige renner solo over de finish. Denise Betsema won de wedstrijd bij de vrouwen.

Na de start was het de Brit Tom Pidcock die meteen in de aanval ging. De wereldkampioen bij de beloften kreeg Van der Poel en Toon Aerts met zich mee. Voor Aerts was het tempo echter te hoog en hij moest al snel afhaken.

Tot halverwege de wedstrijd lagen Van der Poel en Pidcock samen aan kop, echter toen vond Van der Poel het genoeg en reed weg bij zijn19-jarige medevluchter. Lars van der Haar had inmiddels de derde plaats stevig in handen en reed langzaam naar Pidcock toe. De Brit moest zijn snelle openingsfase bekopen en de Nederlander ging hem voorbij.

De winst was dus opnieuw voor Van der Poel. Achter het goudhaantje uit Kapellen werd Van der Haar tweede, Pidcock finishte als derde. In de 34 wedstrijden die Van der Poel dit seizoen aan de start stond won hij 32 keer. Donderdag ruilt de renner van Corendon-Circus zijn veldritfiets in voor de wegfiets, hij gaat dan van start in de Ronde van Antalya.

In de wedstrijd voor de vrouwen was het Nederland boven. Na winst zaterdag in Middelkerke was het vandaag opnieuw Betsema die met de zege naar huis ging. De Texelse versloeg haar landgenoten Annemarie Worst en belofte-wereldkampioene Inge van der Heijden.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Lars van der Haar (NED)
3. Tom Pidcock (GBR)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Eli Iserbyt (BEL)
6. Kevin Pauwels (BEL)
7. Tom Meeusen (BEL)
8. Joris Nieuwenhuis (NED)
9. Jim Aernouts (BEL)
10. Laurens Sweeck (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Denise Betsema (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Inge van der Heijden (NED)
4. Katherine Compton (USA)
5. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
6. Loes Sels (BEL)
7. Laura Verdonschot (BEL)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Maud Kaptheijns (NED)
10. Anna Kay (GBR)

Bokser Santa Cruz verdedigt wereldtitel op overtuigende wijze

Bokser Leo Santa Cruz heeft in het Microsoft Theater in Los Angeles op overtuigende wijze zijn WBA-superwereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) verdedigd. El Terremoto (35-1) rekende af met zijn Mexicaanse landgenoot Rafael Big Bang Rivera (26-2).

De 24-jarige Rivera vocht voor het eerst een wereldtitelgevecht, voor Santa Cruz stond de WBA-supertitel al voor de zevende keer op rij op het spel. In 2016 verloor hij zijn titel aan Carl Frampton, maar een half jaar later pakte hij de gordel gelijk terug. Tegen Rivera was hij constant de bovenliggende partij en de juryleden wezen Santa Cruz dan ook unaniem als winnaar aan.

De hoogtepunten van Santa Cruz vs Rivera (Bron: YouTube)

In Los Angeles stond één andere wereldtitel op het spel: de Amerikaan Carlos Licona (14-0) vocht tegen de Zuid-Afrikaan DeeJay Kriel (14-1) om zijn wereldtitel in het minimumgewicht (-47,6kg) te verdedigen, zonder succes. In de twaalfde ronde ging Licona drie keer neer, waarna de scheidsrechter er een einde aan maakte en Kriel zich voor het eerst wereldkampioen mocht noemen.

SkiŽr Hirscher voert Oostenrijkse sweep aan op WK-slalom

Op de slotdag van het wereldkampioenschap alpineskiën in het Zweedse Åre heeft Marcel Hirscher zijn derde wereldtitel op de slalom gepakt. De grootmeester van het alpineskiën van het afgelopen decennium voerde een heuse Oostenrijkse sweep aan.

In de eerste run haalde Hirscher al flink uit: Alexis Pinturault uit Frankrijk volgde nog wel op 0,56 seconden, de rest gaf al meer dan een seconde toe. De Oostenrijkers Marco Schwarz (+1,22), Michael Matt (+1,35) en Manuel Feller (+1,38) stonden nog binnen anderhalve seconden, Henrik Kristoffersen uit Noorwegen stond al op 1,70 seconden.

In run twee kwam de Zwitser Ramon Zenhäusern naar voren, wat hem uiteindelijk de vijfde plek opleverde. Kristoffersen viel terug, Feller bleef steken op plek zes en Matt wist landgenoot Schwarz te verschalken. Pinturault was vervolgens op weg naar de leiding en minstens zilver, maar de Fransman ging flink de fout in, verloor tijd en eindigde net achter Schwarz.

Met alleen Hirscher nog te gaan zag Pinturault de bui al hangen en dat bleek terecht: Hirscher gaf het niet meer weg, hoewel hij nog wel tijd verloor, en won met 0,65 seconden voorsprong op Matt en 0,76 op Schwarz het goud. De Nederlander Max van Rossum eindigde op een keurige 36e plek.

Marcel Hirscher. (PRO SHOTS/Action Images)
Marcel Hirscher. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag Excelsior - FC Emmen

Excelsior heeft vanmiddag in de Eredivisie een 2-1 overwinning geboekt op FC Emmen. De Drentenaren kwamen na bijna een uur spelen nog wel op voorsprong dankzij De Leeuw, niet veel later was het Excelsior wat dankzij Edwards  en Eckert op voorsprong kwam en deze ook niet meer uit handen gaf.

Excelsior

2 - 1

FC Emmen

 62' Edwards
 65' Eckert
   59' De Leeuw
 
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.200
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Horemans
Mattheij
Oude Kotte
Burnet (v.d.Meer/81)
Schouten
Messaoud (Haspolat/89)
Koolwijk
Edwards
El Hamdaoui
Bruins (Eckert/52)
  Scherpen
Gronsveld
Lukic
Bakker
Cavlan
Bannink (Slagveer/71)
Bijl
De Leeuw (Niemeijer/60)
Chacon (Arias/71)
A.Jansen
Braken

Uitslag FC Groningen - Feyenoord

Feyenoord heeft zondag zijn derde uitwedstrijd op rij verloren. FC Groningen was te sterk voor de Rotterdammers, die eigenlijk geen moment aanspraak maakten op meer dan een verliespartij. Groningen had zijn zaakjes uitstekend voor elkaar en won met 1-0.

Voor Groningen is het tevens alweer de vierde zege van 2019. Na de winterstop heeft de ploeg van Buijs een indrukwekkende opmars ingezet van de degradatiezone naar het linkerrijtje. Groningen staat nu negende. De cijfers van Feyenoord zijn een stuk slechter. De Rotterdammers verloren na de winterstop uitduels met achtereenvolgens PEC Zwolle, Excelsior en Groningen en hebben daardoor nog slechts twee punten voorsprong op nummer vier AZ.

 Sam Larsson (L) in duel met Ludovit Reis (r). (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Sam Larsson (L) in duel met Ludovit Reis (r). (PRO SHOTS/Erik Pasman)

FC Groningen

1 - 0

Feyenoord

 26' v. Beek(e.d.)    
 
 Gele kaart: , Vilhena, (Feyenoord)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20259
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Doan
Memisevic
Reis
Bruns (Gladon/81)
Mahi (El Hankouri/ 86)
Sierhuis (Bel Hassani/72)
  Vermeer
Martina
St.Juste
v.Beek
Verdonk (Ayoub/72)
Clasie
v.Persie
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Toornstra (Larsson/54)

Het is lente!

De eerste officiële lentedag van het jaar is een feit! Om 15:20 uur werd het in De Bilt 15,0 graden. Bij een temperatuur van 15,0 graden of meer in De Bilt is er sprake van een officiële lentedag. In het zuidoosten is het nog een paar graden warmer. De hoogste temperatuur werd tot dusver gemeten in Maastricht met 18,1 graden. Het kan vanmiddag lokaal nog iets verder opwarmen.

Voor het eerst in 103 dagen wijst de thermometer in De Bilt weer een waarde van 15 graden aan. Op 6 november werd het zelfs 19,0 graden. Daarmee beleefden we de warmste novemberdag uit de meetgeschiedenis.

Eerste lentedag een maand eerder dan normaal
Gemiddeld komt het op 16 maart voor het eerst tot maxima van 15,0 graden of meer in De Bilt. De vroegste officiële lentedag ooit was op 13 januari 1993. Het werd toen 15,1 graden. In 1970 duurde het tot 3 mei voordat het in De Bilt lente werd. Daarna volgde een voor die tijd vrij warme zomer.

De periode waarin nooit temperaturen van 15 graden of meer zijn gemeten in De Bilt is kort en loopt van 25 december tot en met 12 januari. Over alle KNMI-stations bezien is deze periode nog korter van 25 december tot en met 4 januari. In 1999 kwam het op 5 januari in Arcen al tot 15,9 graden en in Maastricht werd het die dag 15,5 graden.

Lenteweer in februari
Zuid-Limburg had op 14 februari de primeur om als eerste lokale weerstation een lente-temperatuur van 15 graden te noteren. Het werd in Maastricht toen 15,4 graden. Vrijdag werd het in Maastricht en in Woensdrecht (Noord-Brabant) zelfs 17,0 graden. Zaterdag werd het iets minder warm, maar was het in De Bilt wel de warmste 16 februari ooit gemeten.

De middagtemperaturen die we sinds donderdag beleven zijn normaal voor april. In februari wordt het gemiddeld 5 à 6 graden overdag en de gebruikelijke minima liggen rond het vriespunt. Door het zachte weer loopt de natuur 2-3 weken voor op het normale schema. Er is al kans op hooikoortsklachten en de eerste vlinders zijn ontwaakt.

Zaalhockeyers Amsterdam degraderen naar B-divisie Europa Cup

Waar het Zweedse Partille zich zondag kroonde tot de nieuwe Europese kampioen, degradeerden de mannen van Amsterdam uit de A-divisie van het Europese zaalhockey voor clubteams. Dit na een 6-7 nederlaag in de degradatiepoule tegen het Wit-Russische Minsk en het feit dat hierna Racing Club de Bruxelles in het duel met Rottweis Wettingen in de slotseconden een gelijkspel (2-2) uit het vuur wist te slepen. De degradatie betekent voor de Nederlanders dat komend seizoen de huidig landskampioen SCHC uit zal komen in de B-divisie van de Europa Cup.

In Wenen leken de Amsterdammers in de wedstrijd tegen Minsk zich in eerste instantie eigenhandig naar handhaving op het hoogste niveau te hockeyen. Al binnen drie minuten zette routinier Robert Tigges de ploeg van coach Joost Bitterling met een veldgoal en een strafcorner op een 2-0 voorsprong, maar nog voor rust trok Minsk de stand gelijk. Ook in het tweede bedrijf was het Tigges die zijn ploeg aan de hand nam en was Amsterdam continu de leidende partij. Maar de vier goals van Tigges’ stick en de twee goals van spits Boris Burkhardt bleken niet genoeg.

Slotseconden
In de hectische slotminuut waarin Amsterdam nog dankzij een rake strafcorner van Tigges een 6-5 voorsprong had genomen, toonde Minsk zich veerkrachtig. Met treffers van Hancharou en Mikheichyk pakten zij in de slotseconden voor het eerst de leiding in de wedstrijd en verzekerden zij zich van de overwinning en handhaving op het hoogste niveau.

In de wachtkamer
Amsterdam moest na de nederlaag de wachtkamer in, omdat zij afhankelijk waren van de uitslag van Racing Club de Bruxelles – Rottweis Wettingen. Alleen bij winst van het Zwitserse Wettingen was Amsterdam verzekerd van handhaving in de A-divisie. En ook deze wedstrijd leek zich lange tijd in het voordeel van de Amsterdammers te ontwikkelen. Wettingen nam tot twee keer toe de leiding, maar in de allerlaatste minuut scoorde Guillermo Garcia voor de Belgen de 2-2.

Hierdoor verzekerden de Belgen zich van nog een jaar spelen in de A-divisie, met als gevolg dat zowel Amsterdam als Wettingen definitief degradeerden naar de B-divisie. Dit betekent dat SCHC, de huidig Nederlands kampioen bij de mannen, komend jaar veroordeeld is om als Nederlandse ‘afgezant’ te strijden voor promotie naar het hoogste niveau. In 2013 degradeerde Amsterdam ook al eens naar de B-poule, waarna het in 2016 weer promotie naar het hoogste niveau afdwong.

Degenkolb wint slotrit La Provence, eindzege Izagirre

John Degenkolb heeft de vierde en laatste etappe in de Tour de la Provence gewonnen. De Duitser was na een etappe van 162,2 kilometer de snelste in een groep van een veertigtal renners. Gorka Izagirre pakte de eindwinst in Frankrijk.

Ondanks meerdere pogingen in de beginfase geraakte geen enkele renner weg uit het peloton. Dat er vooral mee te maken dat in het begin van de etappe bonificatieseconden waren te rapen bij de tussensprint. Philippe Gilbert, Simon Clarke en Tony Gallopin wisten enkele bonificatieseconden te pakken en kwamen dichter bij de leider Izagirre.

Na de tussensprint reed toch een kopgroep weg van zes renners. De voorsprong liep op naar de drie minuten, maar Astana hield samen met AG2R La Monidale alles onder controle in het peloton.

In de laatste twintig kilometer ging het op en af en dat zorgde ervoor dat er verschil steeds kleiner werd en met nog tien kilometer waren de vluchters weer ingerekend. Er waren verschillende aanvallen, maar de beste aanval was er van Eddie Dunbar en David Gaudu. Het zag er even goed uit voor de renner van Sky en Groupama - FDJ, maar werden in de laatste kilometer gegrepen door het uitgedunde peloton. Degenkolb won vervolgens de sprint voor Clarke en Anthony Maldonado.

Clarke kwam door de bonificatieseconden in dezelfde tijd als Izagirre, maar de Spaans kampioen schreef de Tour de La Provence op zijn naam doordat hij in de openingstijdrit in honderdsten sneller was dan de Australiër. Gallopin werd op één seconde derde.

Williams niet in actie op eerste testdag in Barcelona

Het Formule 1-team van Williams zal maandag niet in actie komen tijdens de eerste gezamenlijke test op het circuit van Barcelona. Het Britse team heeft de nieuwe auto nog niet klaar.

“We hebben helaas de start van ons voorseizoen moeten uitstellen naar dinsdagochtend”, aldus plaatsvervangend teambaas Claire Williams. “We hebben een ongelofelijk drukke winter achter de rug in Grove om de FW42 gereed te krijgen voor het seizoen dat voor ons ligt, maar ondanks dat iedereen zijn uiterste best heeft gedaan, hebben we nog wat meer tijd nodig voordat we kunnen gaan rijden.”

Programma testweek Barcelona
Team maandag dinsdag woensdag donderdag
Mercedes  Bottas/Hamilton  n.n.b.  n.n.b.  n.n.b.
Ferrari  Vettel  Leclerc  Vettel  Leclerc
Red Bull Racing  Verstappen  Gasly  Verstappen  Gasly
Renault  Hulkenberg/Ricciardo  Ricciardo/Hulkenberg  Hulkenberg/Ricciardo  Ricciardo/Hulkenberg
Haas  Grosjean  Magnussen  Grosjean/Fittipaldi  Fittipaldi/Magnussen
McLaren  Sainz  Norris  Sainz  Norris
Racing Point  Perez  Stroll  Perez  Stroll
Alfa Romeo  Raikkonen  Giovinazzi  Raikkonen  Giovinazzi
Toro Rosso  Kvyat  Albon  Kvyat  Albon
Williams  -  Russell/Latifi  Latifi/Kubica  Kubica/Russell

Man komt met pech te staan en leert wijze les

Een 23-jarige inwoner van Roosendaal heeft vanmorgen vroeg een wijze les geleerd toen hij zonder benzine kwam te staan op de A59, nabij de afslag richting de A27. De Roosendaaler en zijn bijrijder verlieten beiden de auto om op zoek te gaan naar een benzinestation. 

De Roosendaaler besloot daarbij om de snelweg over te steken, wat hem duur kwam te staan: een naderende auto kon hem niet meer ontwijken en de dubbel onfortuinlijke man werd aangereden. Eenmaal in het ziekenhuis bleken zijn verwondingen gelukkig mee te vallen. 

De les? Blijf achter de vangrail als je met pech komt te staan en bel de ANWB, in plaats van als een kip zonder kop de snelweg over te steken. 

Snowboardveteranen strijden om winst in Pyeongchang, dubbel podium Ledecka

Op de olympische piste van Pyeongchang hebben de heren en dames snowboarders dit weekeinde twee World Cup-wedstrijden afgewerkt op de parallelreuzenslalom. Dat leverde in vier races vier verschillende winnaars op.

Bij de vrouwen ging de winst zaterdag naar de Tsjechische Ester Ledecka, die op dezelfde piste een jaar eerder olympisch goud pakte, nadat ze in het alpineskiën de super-G al won. In de finale klopte ze zaterdag de Duitse Selina Jörg, terwijl Sabine Schöffmann uit Oostenrijk de strijd om plek drie won van de Duitse Carolin Langenhorst.

Ledecka - Jörg (Bron: YouTube)

Zondag ging Ledecka in de halve finales in de fout tegen Schöffmann, die vervolgens sneuvelde in de finale: Ramona Theresia Hofmeister uit Duitsland was een maatje te groot. Ledecka pakte wel de derde plek door Cheyenne Loch uit Duitsland te verslaan.

Hofmeister - Schöffmann (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst zaterdag naar Zan Kosir. De Sloveen rekende in de finale af met Lukas Mathies uit Oostenrijk. Diens landgenoot Andreas Prommegger pakte de derde plek door Aaron March uit Italië in de kleine finale te verslaan.

Kosir - Mathies (Bron: YouTube)

Zondag werd het een waar duel der veteranen in de finale bij de mannen. De 38-jarige Prommegger en zijn twee jaar jongere Franse opponent Sylvain Dufour debuteerden in de vorige eeuw al in de World Cup en vochten nu een felle strijd uit, met Prommegger als nipte winnaar. Lee Sang-ho - die vorig jaar voor eigen publiek verrassend olympisch zilver pakte - klopte de Italiaan Maurizio Bormolini in de strijd om plek drie.

Prommegger - Dufour (Bron: YouTube)

Langlaufster Niskanen verrast met World Cup-zege, Bolshunov oppermachtig

Langlaufster Kerttu Niskanen heeft in het Italiaanse Cogne voor pas de tweede keer in bijna 190 World Cup-wedstrijden - en de eerste keer sinds nieuwjaarsdag 2014 - een zege geboekt. De 30-jarige Finse was de beste op de 10 kilometer in klassieke stijl.

Klassiek specialiste Niskanen kent een moeilijk seizoen, waarin de prestaties matig waren en ze geteisterd werd door fysieke problemen. Een korte pauze lijkt haar goed gedaan te hebben, want in Cogne - waar de beste Noorse en Zweedse dames weliswaar afwezig waren - was ze de allerbeste.

Niskanen dook aan de finish drie seconden onder de tijd van de Zwitserse Nadine Fähndrich door, die wel op plek twee bleef staan: haar eerste podiumplek ooit in de World Cup. De Russische favorieten Natalia Nepryaeva (+12,6) en Yulia Belorukova (+14,4) eindigden als derde en vierde, de rest gaf meer dan een halve minuut toe op Niskanen.

Update 14.52 uur
Bij de mannen, die 15 kilometer voor de kiezen kregen, werd het eigenlijk niet echt spannend. De Rus Alexander Bolshunov was op 'zijn' discipline oppermachtig en won met 43 seconden voorsprong op een andere specialist, de Fin Iivo Niskanen. De derde plek ging eveneens naar Rusland: Alexander Bessmertnykh eindigde op 55 seconden.

Plek vier was op een minuut voor Alexey Poltoranin uit Kazachstan en op plek vijf eindigde een opvallende naam: de 23-jarige Rus Ilia Poroshkin debuteert dit weekeinde in de World Cup en werd op 1:07 gelijk vijfde.

Real blameert zich in eigen huis na rood voor Ramos

Real Madrid heeft zondagmiddag een flinke stap achteruit gezet in de strijd om de landstitel. Girona vertrok met drie punten uit Bernabéu. Door de nederlaag bedraagt de achterstand op Barcelona nu negen punten, terwijl Atlético een voorsprong van twee punten heeft op los Merengues .

Real Madrid, dat vier dagen geleden in de Champions League nog met 1-2 bij Ajax won, oogde in de openingsfase niet geheel geconcentreerd, maar verbeterde zich naarmate de eerste helft vorderde en voorkwam daarmee problemen. Het team van Solari had meer dan zestig procent balbezit tegen een goed verdedigend Girona, dat in Christian Stuani de gevaarlijkste speler had. Thibaut Courtois reageerde in de eerste 45 minuten enkele malen attent op pogingen van de aanvalsleider van de Catalanen.

Het team van Solari was via een goed schot van Lucas Vázquez, en een dito redding van Yassine Bounou, en een kans voor Karim Benzema, na voorbereidend werk van de goed spelende Marco Asensio dicht bij de 1-0. Het scorebord kwam in de 25e minuut alsnog in beweging: na een voorzet van Toni Kroos kopte Casemiro het leer diagonaal achter Bounou. Dat was tevens ook de ruststand in het Santiago Bernabéu, al ging een schot van Alex Granell vijf minuten voor de onderbreking maar net naast het doel van Courtois.

Real Madrid startte goed aan de tweede helft en was via Marcelo en Benzema dicht bij de 2-0, maar Bounou keerde de inzet van de Braziliaan en de Fransman had het vizier tot tweemaal toe niet op scherp staan. Girona liet zich echter niet onbetuigd, kwam beter in de wedstrijd en kwam na ruim een uur spelen op gelijke hoogte. Na een schot op de paal ging een inzet van Douglas Luiz tegen de hand van Sergio Ramos. De verdediger kreeg geel en Stuani schoot vanaf elf meter de gelijkmaker binnen: 1-1.

Hoewel Solari daarna met de inbreng van Gareth Bale en Mariano Diaz duidelijk offensieve intenties had, zocht Girona naar een tweede doelpunt. Real Madrid kwam goed weg toen een inzet van Portu op het aluminium belandde, maar een kwartier voor tijd was het alsnog raak. Courtois redde uitstekend op een schot van Anthony Lozano, maar de rebound bij de tweede paal was een prooi voor Portu: 1-2. Daar had Real niet meer van terug, al voorkwam Bounou nog wel de gelijkmaker van Bale. In de slotfase kreeg Ramos zijn tweede gele kaart voor gevaarlijk spel richting Pedro Alcalá.

Uitslagen LaLiga zondag
Real Madrid - Girona 1-2
Valencia - Espanyol 0-0
Villarreal - Sevilla 3-0
Real Betis - Alaves 1-1

Uitslag Ajax - NAC Breda

Ajax heeft met een ruime overwinning op NAC Breda de titelstrijd in de Eredivisie spannender gemaakt. Het gat met PSV is nog vier punten. Na de zeperd bij Heracles Almelo en de teleurstellende nederlaag tegen Real Madrid kregen de Amsterdammers tegen NAC de kans om de titelstrijd toch weer nieuw leven in te blazen. PSV profiteerde vorige week amper van de misstap van Ajax in Almelo en zaterdagavond speelde de koploper opnieuw met 2-2 gelijk.

Tegen NAC, de hekkensluiter in de Eredivisie, duurde het zondagmiddag even voordat Ajax echt op gang kwam. Donny van de Beek raakte net binnen het kwartier in de korte hoek de paal, maar verder creëerden de thuisploeg het eerste halfuur weinig. André Onana moest zelfs voorkomen dat NAC in de Johan Cruijff ArenA de leiding nam toen Gervane Kastaneer van een meter of vijf een enorme kans kreeg.

Pele van Anholt raakte de bovenkant van de lat en vijf minuten later wist Ajax dan toch als eerste te scoren. Bij een vrije trap van Hakim Ziyech maakte Dorian Dervite in het strafschopgebied hands en dus ging de bal op de stip. Dusan Tadic, die een aantal weken geleden tegen sc Heerenveen nog miste, maakte dit keer geen fout.

Ajax had pech dat het voor rust bij 1-0 bleef, want Matthijs de Ligt kopte in de slotseconden van de eerste helft tegen de bovenkant van de lat. Na de pauze was het verzet van NAC wel snel gebroken. Kasper Dolberg verving halverwege Lasse Schöne en de Deen scoorde na een minuut of acht uit een pass van Ziyech.

In het laatste halfuur liep het elftal van Erik ten Hag uit naar een grote score. Nicolás Tagliafico kopte raak uit een voorzet van Ziyech, maar het doelpunt kwam op naam van Kastaneer, die de bal als laatste raakte. Tadic maakte zijn tweede treffer uit een recound toen doelman Benjamin van Leer een schot van Ziyech niet onder controle kreeg en de Marokkaan bepaalde zelf de eindstand op 5-0.

Kasper Dolberg wordt lastig gevallen. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)
Kasper Dolberg wordt lastig gevallen. (PRO SHOTS/Marcel van Dorst)

AFC Ajax

5 - 0

NAC Breda

 38' Tadic(pen)
 53' Dolberg
 59' Kastaneer (e.d)
 67' Tadic
 71' Ziyech
   
 
 Gele kaart: Ziyech, (AFC Ajax), Nijholt,Dervite, Koch, (NAC Breda)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.952
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico (Veltman/73)
Schöne (Dolberg/46)
v.d.Beek
De Jong
Ziyech
Tadic (Ekkelenkamp/73)
Neres
  v.Leer
v.Anholt
Koch
Dervite (Klomp/76)
Palmer-Brown
Gersbach
Rosheuvel (Korte/88)
El Allouchi
Nijholt
Lundqvist
Kastaneer (Mühren/79)

Hartelijke Doe vriendelijk dag

Goedemiddag lieve lezers, allereerst wens ik jullie een prachtige dag toe. En dat is niet zomaar, nee, het is 'doe vriendelijk dag'!!

De dag vindt zijn oorsprong aan de andere kant van de oceaan zo lezen we op Beleven.org. "Deze dag is over komen waaien uit Amerika, maar is oorspronkelijk bedacht door een Nieuw-Zeelander. Daar wordt de Nationale Doe Vriendelijk Dag op 1 september gevierd. In de rest van de wereld wordt de Internationale Doe Vriendelijk Dag gevierd op 17 februari. 'The Random Acts of Kindness Day' wordt gevierd om eens extra vriendelijk te zijn tegen willekeurig wie dan ook."

Om alvast een beetje in de stemming te komen alvast wat vriendelijkheid:

Een fijn stukje vriendelijkheid (Bron: YouTube/Wat als)

En waar komt dat woord vriendelijk eigenlijk vandaan?:

Een stukje uitleg (Bron: YouTube/Wim Daniëls)

Hockeysters van Nieuw-Zeeland zijn China de baas met 2-0

De dames van Nieuw-Zeeland speelden zondag alweer hun vijfde Hockey Pro League-duel van dit seizoen. In Christchurch wonnen de Blacksticks in eigen huis op het Zuidereiland met 2-0 van China dankzij twee goals van 210-voudig international Olivia Merry.

Na nederlagen voor eigen publiek tegen Nederland, België en Duitsland en een overwinning op Groot-Brittannië betekende de zege op China de tweede Pro League-zege voor de ploeg van coach Sean Dancer. Dankzij haar twee goals na rust in de wedstrijd tegen de Chinezen prijkt de naam van Olivia Merry nu bovenaan de topscorerslijst van de Pro League. Haar doelpuntenteller staat nu op vijf treffers.

Op de ranglijst vinden we Nieuw-Zeeland nu terug op plek zes. China speelde tot dusver twee wedstrijden en de nederlaag in en tegen Nieuw-Zeeland betekende ook gelijk de tweede nederlaag op rij, nadat vorige week ook al van Australië werd verloren. Samen met Groot-Brittannië deelt China nu de laatste plek op de ranglijst van de Pro League.

Van Bommel grijpt in: "Hij deed niet wat we van hem vragen"

PSV pakte zaterdag een punt op bezoek bij sc Heerenveen (2-2). Mark van Bommel vindt niet dat zijn ploeg goed gespeeld heeft. De coach is wel te spreken over het getoonde karakter.

Nadat PSV door treffers van Mitchell van Bergen en Michel Vlap met een 2-0 achterstand ging rusten, werd de schade na rust toch nog enigszins gerepareerd. De gelijkmaker van invaller Donyell Malen viel pas in minuut 95. "Het was zeker niet goed, zeker niet groots, maar wel met karakter. Deze ploeg blijft er wel altijd in geloven", vertelt Van Bommel na afloop voor de camera van FOX Sports .

"Vorige week kwamen we ook met 2-0 achter. Maar dat vond ik toen minder erg dan nu. Utrecht scoorde uit een corner en een counter. Nu waren het fouten van ons", baalt de oefenmeester van de koploper. "We maakten in de eerste helft een aantal domme fouten. We lieten ons bij de 2-0 wel heel makkelijk uitspelen. Vanaf dat moment werd er iets anders van ons gevraagd. We moesten iets forceren. Het liep af en toe wat moeizaam."

Van Bommel wisselde gedurende de wedstrijd aanvallend en baarde opzien door sterspeler Hirving Lozano in de rust te wisselen voor Cody Gakpo. De Mexicaan was niet geblesseerd. "Lozano deed niet de dingen die we van hem vragen", legt Van Bommel uit. "Je zag dat we met het inbrengen van Gakpo meer grip op de wedstrijd kregen. Dat resulteerde net als vorige week tegen FC Utrecht in de 2-2, maar we hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt."

Lutsenko de beste in tweede rit Tour of Oman

Alexey Lutsenko heeft de tweede etappe in de Ronde van Oman gewonnen. De Kazach van Astana was na een etappe van 156 kilometer de beste in Al Bustan. Hij had aan de meet een kleine voorsprong op een klein achtervolgend groepje van een dertig tal renners. Alexander Kristoff won daarvan de sprint en blijft daardoor aan de leiding staan van het algemeen klassement.

Vandaag stond de tweede etappe in de Tour of Oman op het programma. De renners reden grotendeels op vlakke wegen, maar in de laatste tien kilometer lag er nog een kleine helling op het parcours van 1,2 kilometer, aan 8,0%.

Vier renners kregen de ruimte van het peloton met daarbij drie Belgen. De kopgroep reed naar een voorsprong van vier minuten en dertig seconden, maar in het peloton reed Astana samen met CCC om alles weer bij elkaar te brengen. Dat lukte ze ook want met zestien kilometer was alles weer samen. Op de slothelling liet Lutsenko zijn klasse zien. De Kazach reed iedereen los op de helling en hield het vol tot aan de streep. Kristoff werd op drie seconden tweede en blijft aan de leiding van het algemeen klassement. Ryan Gibbons werd derde in de daguitslag.

Iraanse televisie zendt Bayern niet uit vanwege vrouwelijke arbiter

In Iran is de wedstrijd tussen FC Augsburg en Bayern München vrijdagavond niet uitgezonden, omdat Bibiana Steinhaus de scheidsrechter was. De uitzending van het competitieduel op de staatstelevisie IRIB werd kort voor aanvang geannuleerd. Hoewel de wedstrijden in de Bundesliga wereldwijd in 208 landen worden uitgezonden, kwam IRIB tot de conclusie dat het tonen van een vrouwelijke scheidsrechter in een korte broek de normen en waarden van het land zou schaden, zo melden lokale media. Sinds de Islamitische revolutie in 1979, onder leiding van ayatollah Khomeini, moeten vrouwen zich bedekken en verplicht een hoofddoek dragen.

Op de Iraanse televisie is het dan ook ten strengste verboden om beelden uit te zenden van vrouwen die ‘te vrijblijvend’ gekleed gaan. Dat is ook de reden dat veel films worden gecensureerd. Eerder deze maand werd op de Iraanse televisie al het logo van Manchester United vervangen door een clublogo uit de jaren zeventig. Dit omdat de duivel als een satanisch symbool wordt gezien en derhalve in Iran niet getoond mag worden.

Een jaar geleden werd ook AS Roma het slachtoffer van de censuur in Iran. Romulus en Remus worden op het logo van de Italiaanse club gezoogd door de wolvin en deze afbeelding kon in Iran op weinig goedkeuring rekenen. Fans van Bayern uiten op sociale media hun ongenoegen over de gang van zaken in Iran. Velen zijn van mening dat de clubs een statement zouden moeten uitbrengen en hopen niet dat financiële belangen op een dag van belang zullen zijn bij het aanstellen van een mannelijke of vrouwelijke scheidsrechter.

Eerste nederlaag rugbyers 't Gooi in kampioensgroep

De rugbyers van 't Gooi hebben in de kampioensgroep van de Ereklasse na vier wedstrijden hun eerste nederlaag te pakken. LRC DIOK was thuis in Leiden te sterk voor de koploper: 38-26.

't Gooi staat nog wel bovenaan, voor Hilversum, wat met 52-15 simpel won van de Dukes. DIOK staat op de derde plek en zal Hilversum moeten passeren om te mogen dromen van de finale. Castricumse ging op eigen veld onderuit tegen de Haagse RC, die met 34-38 won.

NBA: Slam Dunk en Three Point Contest tijdens All-Star Weekend

In de NBA ligt het reguliere seizoen even stil, want dit weekeinde wordt het All-Star Weekend gehouden. Op vrijdag- en zaterdagavond was het tijd voor de 'bijzaken', voor Team LeBron en Team Giannis het zondagavond tegen elkaar opnemen.

In de Rising Stars Challenge speelden Amerikaanse jongelingen tegen jonge niet-Amerikanen, Team World. De winst ging naar Team USA, wat dankzij onder meer 35 punten van Kyle Kuzma met 161-144 won van het internationale team, waar Ben Simmons 28 punten liet noteren.

Team World vs Team USA (Bron: YouTube)

Jayson Tatum van de Boston Celtics was vervolgens de beste in de Skills Challenge, waar spelers een bepaald parcours af moesten werken. In de Three Point Contest - de naam spreekt voor zich - pakte Joe Harris van de Brooklyn Nets na een mooie strijd met Stephen Curry (Golden State Warriors) de winst.

De Skills Challenge (Bron: YouTube)

De beslissende fase van de Three Point Contest (Bron: YouTube)

De Slam Dunk Contest werd een prooi voor Hamidou Diallo van de Oklahoma City Thunder, die in de finale afrekende met New York Knicks-speler Dennis Smith Jr.

Slam Dunk Contest (Bron: YouTube)

NHL: Flyers slaan indrukwekkende comeback Red Wings af

De ijshockeyers van de Philadelphia Flyers hebben in de NHL een zwaarbevochten zege geboekt. De Detroit Red Wings kwamen op bezoek en gaven zich bepaald niet makkelijk gewonnen.

Shayne Gostisbehere opende de score voor de Flyers, maar Gustav Nyquist tekende voor de gelijkmaker. In de tweede periode waren Travic Konecny en Scot Laughton trefzeker namens de thuisploeg, waarna Jakub Voracek en Nolan Patrick in de derde periode binnen anderhalve minuut voor 5-1 zorgden.

Toch gaven de Red Wings niet op: Tyler Bertuzzi en Thomas Vanek hadden twee minuten later al een goal te pakken, Anthony Mantha zorgde voor 5-4 en tekende zeven seconden voor tijd voor de gelijkmaker: 5-5. Toch wonnen de Flyers nog, want in overtime was het Konecny die de thuisploeg alsnog naar de winst schoot.

Uitslagen NHL zaterdag
Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings 6 - 5 OT
Pittsburgh Penguins - Calgary Flames 4 - 5
Colorado Avalanche - St. Louis Blues 0 - 3
Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs 2 - 0
New York Islanders - Edmonton Oilers 5 - 2
Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens 3 - 0
Winnipeg Jets - Ottawa Senators 3 - 4 OT
Carolina Hurricanes - Dallas Stars 3 - 0
Chicago Blackhawks - Columbus Blue Jackets 2 - 5
San Jose Sharks - Vancouver Canucks 3 - 2
Vegas Golden Knights - Nashville Predators 5 - 1
Los Angeles Kings - Boston Bruins 2 - 4

Flyers - Red Wings (Bron: YouTube)

5 tegen 2, politie zoekt getuigen zware mishandeling

Een 26-jarige man is zaterdagmiddag rond 16.30 uur zeer ernstig toegetakeld op de Dordtse Wagenaarstraat. Vier mannen zitten vast. Het rechercheteam zoekt getuigen. Aan de mishandeling ligt vermoedelijk een verkeersconflict ten grondslag. De man en zijn vriendin zaten op een scooter en twee van de latere verdachten ook. Ter hoogte van de Patersweg kwam het bijna tot een botsing.

De twee latere verdachten op de andere scooter achtervolgden het slachtoffer en zijn vriendin en trommelden op een bepaald moment nog wat vrienden op. Op de Johan Wagenaarstraat vond de mishandeling plaats, waarbij naast de twee mannen op de scooter nog drie andere mannen betrokken waren. Het slachtoffer liep bij de vechtpartij een gebroken kaak op en letsel aan zijn been.

Agenten hielden ter plaatse vier mannen aan uit Zwijndrecht van 18 en 19 jaar oud. De vijfde man vluchtte ter voet in de richting van de Zuidendijk. Hij is nog niet aangehouden. Zijn identiteit is bekend. De politie vraagt getuigen zich te melden op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Beelden van de mishandeling kunnen via het tipformulier op de website worden geupload. 

FreestyleskiŽr Wise de beste in halfpipe Calgary

Freestyleskiër David Wise heeft in het Canadese Calgary weer een World Cup-zege bij kunnen schrijven in de halfpipe. De tweevoudig olympisch kampioen uit de VS boekte zo zijn zevende overwinning in de World Cup.

In zijn eerste van drie finaleruns scoorde Wise 90,00 punten en dat bleek goed voor de winst. De Nieuw-Zeelandse tiener Nico Porteous kwam in zijn eerste run tot 87,75 punten en werd tweede, voor Noah Bowman. De Canadees scoorde 85,50 punten, ook in zijn eerste run.

David Wise (Bron: YouTube)

Ook bij de vrouwen ging de winst naar de olympisch kampioene: Cassie Sharpe was voor eigen publiek met 91,50 punten uit de eerste run de beste, hoewel ze er in run drie nog een 90,00 bij wist te scoren. Landgenote Rachael Karker eindigde met 86,00 punten als tweede, voor de 84,50 van de Chinese tiener Zhang Kexin.

Cassie Sharpe (Bron: YouTube)

Opzij opzij opzij! Rijbewijs kwijt na inhalen politie

Een jonge bestuurder raakte afgelopen nacht zijn rijbewijs kwijt toen bleek dat hij met een gemiddelde snelheid van 210 km/u had gereden op een traject waar 100 is toegestaan.

Surveillerende agenten van het team verkeer reageerden afgelopen nacht verbaasd toen een achteropkomende auto hen met knipperende lichten sommeerde aan de kant te gaan. De agenten reden op dat moment in een onopvallende video-surveillanceauto op de N261 vanuit Waalwijk in de richting van Tilburg.

Toen de auto gepasseerd was zetten de agenten de achtervolging in. Over een traject van slechts enkele kilometers klokte de auto voor hen een gemiddelde snelheid van 210 km/u. De toegestane snelheid is daar 100 km/u. Het rijbewijs van de man werd ingenomen in afwachting van de strafeis van de Officier van Justitie.

De politie zet video-surveillanceauto’s specifiek in om agressief en gevaarlijk rijgedrag aan te pakken. Het rijgedrag van de overtreder is op videobeelden vastgelegd en kan bij een rechtszitting gebruikt worden om meer duidelijkheid te geven over de verkeerssituatie.

FreestyleskiŽrs Ramanouskaya en Nikitina winnen aerials in Moskou

Freestyleskiërs Aliaksandra Ramanouskaya en Stanislav Nikitin hebben in de Russische hoofdstad Moskou een World Cup-zege geboekt op de aerials. Voor Nikitin was het de eerste uit zijn carrière, Ramanouskaya won voor de tweede keer.

Kersvers wereldkampioene Ramanouskaya scoorde in de finale met een back-lay-full-full 105,93 punten en dat was genoeg voor de winst. Met 97,64 punten ging de tweede plek naar de Australische Laura Peel, voor de Chinese Xu, de Chinese Xu en de Chinese Xu: Xu Mengtao werd met 89,88 punten derde, Xu Sicun en Xu Nuo werden vierde en vijfde.

Aliaksandra Ramanouskaya (Bron: YouTube)

Nikitin trok in de mannenfinale een back-double-full-full-full uit de hoge hoed, waar hij 128,96 punten voor kreeg. Daarmee klopte hij de Chinees Xindi Wang (123,08) en de Zwitser Noe Roth (119,91), die het podium completeerden.

Stanislav Nikitin (Bron: YouTube)

Schansspringer Geiger zet Willingen in vuur en vlam met winst

Schansspringer Karl Geiger heeft op de Mühlenkopfschanze in Willingen voor een groot feest gezorgd. De Duitser won er voor eigen publiek voor de tweede keer in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd.

Na de eerste ronde stond de Pool Kamil Stoch nog bovenaan de ranglijst, voor de Japanse World Cup-leider Ryoyu Kobayashi en Geiger, terwijl ook de Polen Dawid Kubacki en Piotr Zyla niet ver van de podiumplaatsen verwijderd waren.

Kubacki en Zyla wisselden in de finaleronde van plaats, Geiger haalde met een fenomenale sprong hard uit en zette Kobayashi en Stoch onder druk. Om te zeggen dat ze onder de druk bezweken is overdreven, maar Geiger evenaren zat er niet in en dus won de Duitser in een kolkend stadion, voor Stoch en Kobayashi.

In het Duitse Oberstdorf sprongen de dames hun eerste wedstrijd van het weekeinde, die werd gewonnen door Maren Lundby. De Noorse ging in de finaleronde nét voorbij aan Katharina Althaus, die in Oberstdorf haar thuisschans heeft. Ver achter het duo ging plek drie naar de Sloveense Ursa Bogataj, net voor Sara Takanashi uit Japan.

Basketballers Donar halen uit, Dutch Windmills blijven vechten

De basketballers van het Groningse Donar hebben zaterdag in de Dutch Basketball League een ruime thuiszege geboekt. De ploeg rekende simpel af met Feyenoord Rotterdam: 111-72, met onder meer 21 punten van Sergerio Gipson.

Donar staat op de vierde plek, maar is nog niet verlost van de Dutch Windmills. De debutanten uit Dordrecht wonnen in Amsterdam met 59-71 van Apollo en verstevigden de vijfde plek, vrij ruim voor de Den Helder Suns.

Voor Den Helder was het sowieso niet zo'n beste dag. De Dordtse concurrenten wonnen en zelf ging de ploeg met 57-68 onderuit tegen ZZ Leiden, wat na 21 wedstrijden nog altijd maar één keer verloren heeft en dus bovenaan staat.

De nummer twee, Landstede Basketbal, speelt zondag thuis in Zwolle tegen hekkensluiter BAL Weert.

Tennisster Mertens pakt grootste titel uit carriŤre

Tennisster Elise Mertens heeft in Doha het Qatar Open gewonnen, een van de Premier-toernooien op de WTA Tour. Voor de 23-jarige Belgische is het de vijfde toernooizege uit haar carrière en zeker de grootste.

In de eindstrijd stond Mertens tegenover de Roemeense Simona Halep, de nummer twee van de wereld. Die won de eerste set nog wel, maar daarna kwam de Belgische nummer 21 van de wereld op dreef, waarna ze het in een goede twee uur omdraaide en afmaakte: 3-6, 6-4, 6-3.

Halep stijgt door haar finaleplaats naar de tweede plek op de wereldranglijst, Mertens stijgt naar plek zestien.

Qualifier Schnur stunt met finaleplaats in New York

Tennisser Brayden Schnur beleeft de week van zijn sportieve leven. De 23-jarige Canadese nummer 154 van de wereld staat op het ATP-toernooi van New York zowaar in de finale.

Schnur kwam voor het toernooi, waar hij zich als qualifier voor het hoofdschema plaatste, welgeteld drie keer eerder in actie op ATP-niveau: op de masterstoernooien van Toronto (2014) en Montreal (2017) ging hij er in de eerste ronde uit, net als op het ATP-toernooi van Winston Salem vorig jaar.

Via wildcard Jack Mingjie Lin en de Amerikaan Steve Johnson (ATP-34) speelde Schnur zich naar de kwartfinales, waar de Italiaan Paolo Lorenzi (ATP-111) eraan moest geloven, alvorens ook thuisfavoriet Sam Querrey (ATP-49) voor de bijl ging in de halve finales: 7-6 (7), 4-6, 6-3.

In zijn eerste eindstrijd speelt Schnur tegen Reilly Opelka uit de VS, die na 2,5 uur verrassend won van de mondiale nummer negen, landgenoot John Isner: 6-7 (8), 7-6 (14), 7-6 (4).

Gemiste strafschop Messi breekt Barcelona niet op

Barcelona heeft zaterdagavond een moeizame overwinning in LaLiga geboekt, al had de ploeg voldoende kansen om met een ruimere marge af te sluiten.

Het team van trainer Ernesto Valverde zegevierde drie dagen voor de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon met minimaal verschil over Real Valladolid, dankzij een rake strafschop van Lionel Messi: 1-0. De Argentijn zag een tweede elfmetertrap, enkele minuten voor het einde, echter gekeerd worden. Door de zege heeft Barcelona weer zeven punten meer dan nummer twee Atlético Madrid, dat zaterdag van Rayo Vallecano (0-1) won.

Barcelona werkte geen goede eerste helft af. Real Valladolid stond goed gepositioneerd en dat leek in ieder geval een doelpuntloze ruststand op te leveren. Enkele minuten voor rust ging het echter fout toen een ogenschijnlijk perfecte tegenaanval van de bezoekers niet goed afliep. De voorzet van Nacho Martinez was te hoog, waarna Barcelona een counter kon opzetten en uiteindelijk Gerard Piqué door Michel werd vastgehouden en de bal op de stip ging. Messi nam plaats achter de bal en verschalkte Jordi Masip vanaf elf meter.

In de beginfase van het tweede bedrijf kon het duel alle kanten op. De bezoekers doken enkele malen gevaarlijk voor het doel van Marc-André ter Stegen op, terwijl Messi en Kevin-Prince Boateng het leer aan de andere kant van het veld niet langs Masip kregen. Met Luis Suárez als vervanger van Boateng hoopte Valverde snel een tweede treffer te forceren, met oog op de Champions League-wedstrijd van dinsdag tegen Olympique Lyon, maar de spanning in het Camp Nou verdween pas na het laatste fluitsignaal.

Suárez liet namelijk twee goede kansen onbenut en ook Messi slaagde er niet om het duel in het slot te gooien. Na een overtreding van Kiko Olivas op Philippe Coutinho ging de bal weer op de stip en ontfermde Messi zich wederom over het leer. Masip raadde echter de intenties van de Argentijn, wiens rebound ook een prooi voor de doelman was. De misser bleef echter zonder gevolgen. Valladolid kon niet voor een stunt zorgen, terwijl Messi en Suárez ook in de allerlaatste minuten nalieten om alsnog de 2-0 op het scorebord te zetten.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Eibar - Getage 2-2 (vrijdag)
Celta de Vigo - Levante 1-4
Rayo Vallecano - Atletico Madrid 0-1
Real Sociedad - Leganes 3-0
FC Barcelona - Real Valladolid 1-0

Piatek blijft scoren en helpt AC Milan naar nieuwe zege

AC Milan heeft zaterdagavond de vierde plaats in de Serie A verstevigd. De ploeg keerde een aanvankelijke 1-0 achterstand vakkundig om. Het team van trainer Gennaro Gattuso was op bezoek bij Atalanta met 1-3 te sterk, mede dankzij twee treffers van winteraankoop Krzysztof Piatek.

De aanvaller was in elk van de laatste vier officiële duels van de Noord-Italianen trefzeker en scoorde in totaal zes keer. Milan heeft in 2019 vijf van de acht officiële wedstrijden in winst omgezet en lijkt de weg omhoog te hebben gevonden.

In het eerste bedrijf hielden Atalanta, dat met Marten de Roon en Hans Hateboer in de basis aantrad, en Milan elkaar in evenwicht. Dat was een hard gelag voor de thuisploeg, daar de treffer van i Rossoneri in de extra tijd viel. Na een voorzet van Ricardo Rodriguez vanaf de linkerkant werkte Piatek het leer in een keer met een volley achter doelman Etrit Berisha en waren de vooruitzichten van Milan voor de tweede helft in het Stadio Atleti Azzurri d'Italia een stuk positiever.

Atalanta was na ruim een half uur spelen via Remo Freuler aan de leiding gekomen; hij schoot vanaf een meter of elf op doel en zag hoe Gianluigi Donnarumma het leer via de linkerpaal in zijn doel frommelde. In de tweede helft gaf het team van Gianpiero Gasperini het duel definitief uit handen. Hateboer leidde tien minuten na rust de 1-2 van Hakan Calhanoglu in: hij werkte de bal niet goed weg en zag hoe de spelmaker het leer diagonaal buiten het bereik van Berisha in de rechterhoek schoot.

Piatek bepaalde zes minuten later al de eindstand in Bergamo. Na een hoekschop van Calhanoglu vanaf links was de Pool sneller bij de bal dan Berisha en kopte hij de bal in het doel: 1-3. Daar had Atalanta, waar Robin Gosens als vervanger van Hateboer nog de laatste 25 minuten mocht meedoen, niet meer van terug. Door de nederlaag bedraagt de achterstand van Atalanta op de vierde plek van Milan nu vier punten.

Uitslagen Serie A zaterdag
Cagliari - Parma 2-1
Atalanta - AC Milan 1-3

Geert sneert naar GroenLinks

Pro League: Hockeydames heer en meester tegen Verenigde Staten

Dankzij een doelpuntrijke eerste helft heeft het Nederlands hockeyelftal zondag in Winston-Salem met 0-5 van de Verenigde Staten gewonnen, de grootste zege in de nog prille historie van de Pro League Dames. Freeke Moes maakte haar debuut voor het Nederlands team.

Het was een toepasselijke constatering dat voor rust de Verenigde Staten uitgerekend op het universiteitscomplex hockeyles kregen van de Oranje Dames, bij wie Lidewij Welten, Marloes Keetels en Kelly Jonker hun comeback maakten sinds de gewonnen WK-finale in augustus. Oranje maakte in de eerste twee kwarten vijf doelpunten. Dat waren uiteindelijk alle goals van de wedstrijd.

Welten en Keetels scoren meteen bij rentree
Nederland greep de Verenigde Staten van coach Janneke Schopman vanaf de eerste seconde bij de strot. De eerste kans van Oranje was meteen raak. In de vijfde minuut toonde de van een hamstringblessure teruggekeerde Lidewij Welten haar klasse door een sprintduel met een Amerikaanse aan te gaan, naar haar forehand te draaien en raak te schieten. Het was de tiende goal van Welten in haar laatste tien interlands.

Al in het eerste kwart bouwde Nederland de voorsprong uit naar 0-3, dankzij twee doelpunten uit een strafcorner. De eerste was een variant, die Caia van Maasakker vanaf de kop cirkel teruglegde op aangeefster Laurien Leurink, die eigenlijk te veel tijd nodig had, maar via een Amerikaanse stick alsnog raak schoot. De tweede was een rechtstreekse sleeppush van Frédérique Matla, haar eerste rake strafcorner in Oranje.

Twee doelpunten Frédérique Matla
Daarna trapte Nederland het gaspedaal verder in. In het tweede kwart liep Oranje uit naar 0-5, dankzij doelpunten van oud-aanvoerder Marloes Keetels (backhandschot) en aanvaller Frédérique Matla (strafbal). De Verenigde Staten hapten naar adem en leken te worden afgeslacht.

Dat de voorsprong niet verder werd uitgebouwd, mocht Nederland zichzelf aanrekenen. Na rust bleven de Oranje Dames de betere ploeg, maar speelden ze minder goed dan daarvoor en werden ze met name slordiger in de afronding. Laurien Leurink schoot een keer voorlangs, Freeke Moes op de paal. Frédérique Matla had haar derde treffer op haar stick, maar sloeg de bal op de voet van de Amerikaanse keepster. Ondanks de marge van vijf doelpunten bleef keepster Alexandra Heerbaart de hele wedstrijd op de bank zitten en was een debuut in Oranje haar niet gegund.

Verenigde Staten - Nederland (0-5)
5' 0-1 Nederland Lidewij Welten
8' 0-2 (sc) Nederland Laurien Leurink
11' 0-3 (sc) Nederland Frédérique Matla
17' 0-4 Nederland Marloes Keetels
25' 0-5 (sb) Nederland Frédérique Matla

Moet weg, gratis ophalen: jihadist

Trump bezuinigt en wil daarom van 800 jihadi’s af die Amerika heeft gevangen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Indien Europa geen jihadi’s afneemt zal hij ze gewoon vrijlaten, heeft Trump medegedeeld via Twitter.

De Amerikanen zijn bezig de laatste restanten van het kalifaat te vernietigen en vinden dat het wel mooi is geweest. Ze willen geen tijd en geld meer steken in verdere strijd en berechting van jihadisten.

“De Verenigde Staten vragen Groot-Britanie, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om 800 ISIS strijders die we gevangen hebben in Syrie terug te nemen en berechten. Het Kalifaat staat op omvallen. Het alternatief is niet best als dat we dan gedwongen zijn ze vrij te laten...” twitterde Trump.

Koffer met vuurwapens en coke: 20 maanden cel

Een man (48) uit Amsterdam moet twintig maanden de cel in omdat hij in een kledingkast wapens met munitie en ruim een kilo coke had verstopt.

De man verbleef in een woning aan de Jan Evertsenstraat. In een van de slaapkamers lag een koffer met daarin twee handpistolen (Glock 17) en een aanvalswapen (FMK Firearms AR1). Op die wapens werd dna van de verdachte gevonden. 

Ruim een kilo coke
In de auto van de man werd een blok van 1,07 kilo cocaïne gevonden in tasjes waar zijn dna op zat. Volgens de verdachte zelf was de auto van zijn ex-vriendin, die op dat moment in Suriname zou verblijven. Hij zou zelf niet in de auto hebben gereden. Maar de rechter ging hier niet in mee. Tijdens een verhoor heeft zijn ex niks over de auto gezegd en de man zelf kwam ook pas laat met deze verklaring. 

Rugtas vol handgranaten
In een kledingkast in zijn eigen slaapkamer werd ook nog een rugtas met handgranaten, andere explosieven, een automatisch wapen en een revolver gevonden. Van deze vondst werd de verdachte vrijgesproken. Er was namelijk nog een andere man die de woning ook vaak alleen bezocht en er zaten ook andere dna-sporen op die wapens. De verdachte zegt ook dat hij van die wapens geen weet had. De rechter vond het niet bewezen dat hij de granaten en vuurwapens in de rugtas in bezit had.

Het Openbaar Ministerie had eerder 5,5 jaar geëist. De straf van twintig maanden is dus fors lager.

FOK! Wat een weer: zonnig

Vandaag is het droog en zonnig met sluierbewolking. Aanvankelijk kan er lokaal een mistbank voorkomen en tot halverwege de ochtend is het op veel plaatsen nevelig. De temperatuur loopt op naar waardes tussen 11°C op de Wadden tot 16°C in het zuidoosten van het land. De wind is zuidelijk en meest matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar maandag is er nog steeds weinig bewolking. De zuidelijke wind is zwak tot matig en de minimumtemperatuur ligt rond 3°C.

Maandag overdag is het zonnig, in de loop van de middag neemt in het westen de bewolking toe. In de avond kan daar een spatje vallen. De middagtemperaturen variëren tussen 11°C op de Wadden tot 15°C in het zuiden. De wind is zuid tot zuidwest en meest matig. (Bron: KNMI)

DJMO maakte een wandelingetje
DJMO maakte een wandelingetje

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Jonge Tefera loopt wereldindoorrecord op 1500 meter

Atleet Samuel Tefera heeft tijdens de Indoor Grand Prix in Birmingham het wereldrecord op de 1500 meter uit de boeken gelopen. De pas 19-jarige Ethiopiër snelde naar een tijd van 3:31,04 minuten, waarmee Hicham El Guerrouj eindelijk geklopt is.

De Marokkaan liep in februari 1997 een tijd van 3:31,18 in Stuttgart. Die tijd werd in Birmingham overigens ook benaderd door Yomif Kejelcha, maar Tefera's landgenoot bleef steken op 3:31,58.

Su Bingtian uit China liet op de 60 meter zien in vorm te zijn door in 6,47 de winst te pakken, Elaine Thompson won bij de dames in 7,13 seconden, één honderdste voor de Britse Asha Philip.

Langlaufers Pellegrino en Diggins sprinten naar winst in Cogne

De World Cup langlaufen in het Italiaanse Cogne heeft zaterdag winst opgeleverd voor thuisfavoriet Federico Pellegrino en de Amerikaanse Jessica Diggins. Zaterdag stonden de sprints in de vrije stijl op het programma, de specialiteit van de twee.

Pellegrino profiteerde optimaal van de afwezigheid van de Noor Johannes Høsflot Klæbo, de enige die hem op de vrije stijl écht de baas is. Hij won een mooie sprint, vlak voor landgenoot Francesco de Fabiani, die de Fransman Lucas Chanavat op de streep klopte. Simeon Hamilton (USA), Sondre Turvoll Fossli (NOR) en Marcus Grate (SWE) grepen naast de medailles.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen bleef het tot de laatste meters spannend. Diggins was op de streep nét iets te sterk voor de Duitse Sandra Ringwald, die op 28-jarige leeftijd en na 142 starts eindelijk haar eerste podiumplek pakte. Johanna Hagström uit Zweden stond pas voor de zesde keer aan de start, maar met plek drie heeft zij haar eerste podium ook al te pakken. De Noorse Ane Appelkvist Stenseth, Sadie Bjornsen (USA) en de in de kwalificaties zo sterke Sloveense Eva Urevc moesten zich gewonnen geven.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Nog drie keer Nederlands goud op WK schaatsen junioren

Op het WK schaatsen voor junioren heeft Nederland zaterdag nog eens drie gouden medailles gepakt. In het Italiaanse Baselga di Pinè stonden de 1000 meters op het programma, net als de 3000 meter (vrouwen) en 5000 meter (mannen), terwijl ook de allroundmedailles vergeven werden.

Op de 1000 meter bij de dames ging het goud in een baanrecord van 1:17,68 minuten naar Michelle de Jong, voor de 1:18,16 van landgenote Femke Kok. Robin Groot (5e in 1:19,35) en Femke Beuling (6e in 1:19,89) grepen naast de medailles, Karolina Bosiek uit Polen pakte met 1:18,61 brons.

Bij de mannen wist Janno Botman ietwat verrassend het goud op de 1000 meter te pakken. Met 1:11,25 bleef hij de Zuid-Koreaan Chung Jae-won (1:11,60) en de Rus Stepan Chistyakov (1:11,92) voor. Merijn Scheperkamp werd 11e in 1:12,88, Jordy van Workum 16e in 1:13,15 en Mika van Essen 45e in 1:16,50.

Het Noorse toptalent Ragne Wiklund won in 4:20,01 minuten het goud op de 3000 meter, voor de 4:20,24 van Groot, die met een sterke slotronde van plek vijf naar zilver steeg. Bosiek pakte in 4:20,26 brons, Paulien Verhaar werd 5e in 4:22,40 en Kok eindigde als achtste in 4:26,21.

Voor Kok was dat voldoende: ze hield in het allroundklassement precies genoeg over op Bosiek en mag zich de nieuwe wereldkampioene junioren noemen, met zilver voor Bosiek en brons voor Wiklund, vóór Groot.

De 5000 meter bij de heren leverde in 6:41,51 goud op voor Lukas Mann uit Duitsland, voor de Noor Hallgeir Engebraten (6:42,41) en de Rus Daniil Aldoshkin (6:46,05). Van Workum werd vijfde in 6:49,98, Vergeer pakte in 6:54,82 de elfde plaats.

De wereldtitel allroudn ging naar Chung, voor Chistyakov en de Italiaan Francesco Betti, met Van Workum op plek zeven.

Di Grassi wint ePrix Mexico na zinderende finish

Lucas di Grassi heeft een knotsgekke Formule E-race in Mexico gewonnen. Tijdens de ePrix in Mexico-Stad werd tot letterlijk de allerlaatste meters gevochten om de winst, met de Braziliaanse oud-kampioen als winnaar.

Bij de start nam polesitter Pascal Wehrlein overtuigend de leiding, terwijl Oliver Rowland zich gelijk naar plek twee op wist te werken, voor Lucas di Grassi, Sebastien Buemi, Antonio Felix da Costa en Felipe Massa. Al snel reed Nelson Piquet achterop de auto van Jean-Eric Vergne, wat erin resulteerde dat de Jaguar van Piquet aan diggelen lag en de wedstrijdleiding de rode vlag van stal haalde.

Na een forse onderbreking wegens de nodige reparaties kon het veld weer op gang gevlagd worden, met Wehrlein op kop, nog altijd voor Rowland en Di Grassi. Dat was met een kwartier te rijden nog altijd de volgorde, terwijl Vergne in de strijd om plek tien in de rondte werd getikt door Mitch Evans, die dan weer één plekje voor Robin Frijns reed.

Met acht minuten te gaan probeerde Rowland leider Wehrlein aan te vallen, maar bij het pakken van de Attack Mode ging hij de fout in, waardoor Di Grassi juist de tweede plek over kon nemen van Rowland. Het werd vervolgens nog een knotsgekke slotfase, want Di Grassi opende volle bak de aanval op Wehrlein, waarbij de Duitser nét iets te fel verdedigde.

Wehrlein sneed in de slotronde een chicane af om zijn positie te behouden, waar hij na de finish vijf seconden tijdstraf voor kreeg. Di Grassi ging er in de slotmeters met een doldwaze actie nog voorbij en won de race, voor Da Costa en Edoardo Mortara, die profiteerde van de straf van Wehrlein.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.