FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 februari 2019

EU-akkoord over uploadfilter en linkbelasting

Er is een akkoord bereikt tussen onderhandelaars van de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement over de tekst voor een nieuwe copyrightrichtlijn. Die gaat onder meer over een omstreden uploadfilter om te voorkomen dat auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt geupload, en een 'linkbelasting' waardoor moet worden betaald voor het tonen van 'kleine stukjes' werk van anderen. In september keurde het europarlement een tekst goed waarop veel kritiek kwam, maar het is nog onduidelijk hoeveel scherpe kantjes daar precies vanaf zijn geschaafd.

De overeengekomen tekst is nog niet vrijgegeven, maar het is al duidelijk dat niet langer de users maar websites en platforms zoals YouTube en Facebook op grond van artikel 13 verantwoordelijk worden voor aanwezige filmpjes, muziek en foto's. Die moeten ze wegfilteren of ervoor betalen. Nu is het nog zo dat rechthebbenden achteraf kunnen klagen. De vrees is dat er voor de zekerheid strenge filters komen die bijvoorbeeld ook memes blokkeren.

De linkbelasting (artikel 11) slaat op 'korte' stukjes tekst of wellicht ook andersoortige content van anderen, die samen met een link op een website worden geplaatst, en waarvoor volgens de richtlijn moet worden betaald.

Gevrijwaard
Naar verluidt zouden 'kleine' en 'nieuwe' websites van artikel 13 zijn gevrijwaard, maar het is nog niet duidelijk wat hieronder precies wordt verstaan, hoewel in de wandelgangen is gesproken over sites tot vijf miljoen unieke pageviews per maand, sites met een jaaromzet onder de tien miljoen euro, en sites die nog geen drie jaar bestaan. Voor artikel 11 zouden er geen uitzonderingen zijn, maar hier is onduidelijk wat men onder 'kort' verstaat.

"De onderhandelingen verliepen moeizaam, maar wat telt is dat we een eerlijk resultaat hebben dat geschikt is voor een digitaal Europa", aldus Andrus Ansip, de eurocommissaris Digitale Markt. Volgens hem zal de richtlijn de creatieve industrie beter beschermen.

Onder meer Paul McCartney en David Guetta spraken zich eerder uit voor de nieuwe regelgeving, maar anderen waaronder Wyclef Jean lobbyden er juist tegen. Platforms zoals YouTube bieden volgens hen juist kansen en de industrie zou ze niet als bedreiging moeten zien.

Het is nu aan de regeringen van de lidstaten om een oordeel te vellen. Volgens de NOS gebeurt dat later deze maand. Ruim een maand later moet het Europees Parlement er nog over stemmen, voordat de regels ingaan.

Paasvuurtraditie Goor voorlopig ten einde

Het paasvuur in het Twentse stadje Goor gaat definitief niet door dit jaar. 

De oorzaak daarvoor is het ontbreken van een geschikte locatie. De vorige locatie wordt bebouwd. 

De organiserende stichting LOER had een nieuw stuk grond op het oog, midden in een woonwijk. De omwonenden werden echter pas een halfuur voor de bekendmaking geïnformeerd. Ook was er nog geen vergunning aangevraagd, iets wat de bewoners aan hebben gegrepen om LOER het leven zuur te maken. LOER reageerde daar op bijzonder fel.

Vandaag had de stichting nog crisisoverleg met burgemeester Nauta, daaruit bleek dat een alternatieve locatie voor dit jaar geen haalbare kaart is. 

Tottenham lijkt zeker van kwartfinale na ruime zege tegen Dortmund

Tottenham Hotspur heeft woensdagavond een belangrijke stap richting de kwartfinales van de Champions League gezet. Het team van manager Mauricio Pochettino boekte een ruime en verdiende overwinning op Borussia Dortmund, dankzij doelpunten van Heung-min Son, Jan Vertonghen en Fernando Llorente: 3-0. De Duitsers slaagden er niet in om een belangrijk uitdoelpunt af te dwingen en bleven daarmee voor het eerst in vijf duels met de Londenaren zonder treffer.

De eerste helft op Wembley was zonder meer enerverend, ook al kwam het scorebord niet in beweging. Tottenham groeide in de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde, maar creëerde weinig noemenswaardige pogingen, terwijl de bezoekers uit Duitsland op slag van rust de grootste kans in de eerste 45 minuten kregen. Het gebrek aan treffers voor rust bezorgde Pochettino echter geen hoofdbrekens, in de wetenschap dat de Londenaren tot woensdag acht van de negen Champions League-goals dit seizoen in de tweede helft hadden gemaakt.

Tottenham en Dortmund hielden elkaar in de eerste helft zodoende in evenwicht. Roman Bürki hoefde amper in actie te komen en zag alleen hoe Lucas Moura in de openingsfase en Son negen minuten voor rust tot een schot op doel kwamen. Het team van Pochettino kwam vlak voor rust echter goed weg. Na voorbereidend werk van Jadon Sancho zette Dan-Axel Zagadou zijn hoofd tegen de bal, maar Hugo Lloris redde bekwaam en zorgde ervoor dat de Londenaren zonder schade aan de tweede helft konden beginnen.

De redding van Lloris was belangrijk, daar Tottenham in de 47e minuut de leiding nam. Christian Eriksen onderschepte een bal van Achraf Hakimi en gaf het leer aan Vertonghen, die alle tijd had om Son te bedienen. De Zuid-Koreaan maakte op spectaculaire wijze met een volley van korte afstand de openingstreffer: 1-0. Het was voor Son alweer zijn negende treffer tegen Dortmund, de favoriete tegenstander in zijn loopbaan.

De ploeg van Lucien Favre oogde aangeslagen na de openingstreffer en kwam er in de tweede helft amper aan te pas. Het balbezit en de kansen waren voor Tottenham, dat in de laatste zeven minuten tweemaal toesloeg. Na een geweldige pass van Serge Aurier nam ook Vertonghen de bal in een keer op de slof en verschalkte hij Bürki: 2-0. Vier minuten later bepaalde de voor Moura ingevallen Llorente de eindstand. Na een hoekschop van Eriksen zette de Spanjaard zijn hoofd tegen de bal en was Bürki andermaal geklopt: 3-0.

Kinderbescherming neemt maatregelen na rapport

Naar aanleiding van de rapporten van de Inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd over de wachttijden en de toezichthoudende taak van de RvdK.

Rapport wachttijden beheer
De RvdK heeft te hoge wachttijden. De Inspecties Justitie en Veiligheid en Gezondheidszorg en Jeugd hebben onderzoek gedaan naar de maatregelen die de RvdK heeft getroffen om risico’s voor wachtende kinderen te beperken. De minister heeft het onderzoek met een beleidsreactie vandaag aan de kamer aangeboden.

De RvdK prioriteert de onderzoeken. Als kinderen in acuut onveilige situaties verblijven, start de RvdK direct het onderzoek. De RvdK is het met de inspecties eens, dat de maatregelen die toezien op de veiligheid van de kinderen die langer moeten wachten, aanscherping verdienen. Uit een eigen onderzoek van de RvdK naar het beheer van de wachtlijsten komt naar voren dat op casusniveau scherpe en concrete afspraken nodig zijn met ouders en ketenpartners, als de wachttijd langer is.

Uiterlijk 1 maart gaat de RvdK met de betrokken partners deze afspraken maken. Bij alle meldingen voor kinderbeschermingsonderzoeken wordt een risico-uitspraak gedaan, waarin het ontbreken of weigeren van hulpverlening wordt meegewogen. Ook wordt vastgelegd hoe de veiligheid minimaal moet worden gegarandeerd, wie toezicht houdt en wat de consequenties zijn als de afspraken niet worden nageleefd. De melder of casusregisseur wordt actief geïnformeerd over de wachttijd.

Verkorten wachttijden
De Inspecties onderstrepen de urgentie om de wachttijd voor onderzoek te verkorten. Alleen dan kunnen de risico’s voor de kinderen beperkt blijven. De norm voor de wachttijd voor raadsonderzoek is tien dagen. De eerste kwartalen van 2018 bedroeg die tijd gemiddeld dertig dagen, vanaf 1 januari publiceert de RvdK elke maand de gemiddelde landelijke wachttijden voor onderzoek op de website. Onder de naam ‘Versnellen naar 2020’ voert de RvdK sinds oktober 2018 een pakket maatregelen uit dat er op gericht is de wachttijden terug te brengen. Om er zeker van te zijn dat de wachttijden binnen de norm gaan vallen is het nodig dat de RvdK zich meer gaat richten op zijn wettelijke taken. Sinds de decentralisatie van de jeugdhulp zijn medewerkers veel tijd kwijt aan het beantwoorden van algemene vragen en consulten van samenwerkingspartners, terwijl dit niet tot hun kerntaak behoort. De RvdK zal met de samenwerkingspartners in gesprek gaan over wat zij van hem mogen verwachten. De website zal worden aangepast, zodat relevante informatie gemakkelijker toegankelijk wordt. Met de betrokken partners zal bovendien worden nagegaan op welk ogenblik in het proces behoefte is aan de expertise van de RvdK.

Rapport Toezichthoudende taak
Ook hebben de inspecties onderzoek gedaan naar de toezichthoudende taak van de RvdK op de jeugdreclassering door de Gecertificeerde Instellingen. De RvdK beoordeelt of de gestelde reclasseringsdoelen worden gehaald en termijnafspraken worden nageleefd. De inspecties concluderen dat de wijze waarop de RvdK nu uitvoering geeft aan de toezichthoudende taak onvoldoende bijdraagt aan de borging van continuïteit en samenhang binnen de jeugdstrafrechtketen. Daarmee maakt de RvdK zijn toezichthoudende taak onvoldoende waar. Hier is volgens de Inspecties verbetering op noodzakelijk. Medewerkers van de RvdK geven nu prioriteit aan andere taken waardoor de toezichthoudende taak hieraan ondergeschoven raakt.

Zoals de inspecties aangeven, is de RvdK voor een goede uitvoering van zijn toezichthoudende taak afhankelijk van de andere partners in de jeugdstrafrechtketen en is meer scherpte noodzakelijk over de verantwoordelijkheden van de RvdK en andere betrokkenen. De RvdK gaat met de aanbevelingen van de inspecties aan de slag en stelt in overleg met de ketenpartners nog voor de zomer een plan op om het toezicht op de uitvoering van de jeugdreclassering te verbeteren.

Het versterken van de toezichthoudende taak vraagt de komende tijd verhoogde inzet van tijd en capaciteit van de medewerkers. Tegelijk zet de RvdK fors in op het terugbrengen van de wachttijden. Beide opgaven betekenen een forse inspanning voor de medewerkers, maar de RvdK zet alles op alles om deze twee doelen te realiseren. Over de voortgang blijft de RvdK periodiek verantwoording afleggen aan de inspecties en de minister.

Dapper Ajax loopt in extremis tegen nederlaag aan

Ajax is er niet in geslaagd te stunten in het eerste duel met Real Madrid in de achtste finales van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag verkocht zijn huid in de eigen Johan Cruijff ArenA duur, maar liep drie minuten voor tijd uiteindelijk toch tegen een nederlaag aan: 1-2. Marco Asensio bezorgde Real Madrid de overwinning, nadat Hakim Ziyech een kwartier voor tijd nog voor de gelijkmaker had getekend. Daardoor heeft de Spaanse grootmacht de beste papieren om de kwartfinales te halen; de return volgt over drie weken in het Santiago Bernabéu.

Het zelfvertrouwen van Ajax liep afgelopen weekend in de Eredivisie een flinke deuk op tegen Heracles Almelo (1-0 nederlaag), maar de Amsterdammers toonden absoluut geen ontzag voor Real Madrid. De ploeg van Ten Hag begon gedurfd aan de wedstrijd en kreeg al vroeg een uitstekende mogelijkheid om de score te openen. Noussair Mazraoui werd in de negende minuut op rechts aan het werk gezet door Dusan Tadic, waarna de opgestoomde verdediger het strafschopgebied binnenstormde en het doel van Thibaut Courtois onder vuur kon nemen. Het schot van Mazraoui miste echter richting en scheerde uiteindelijk voorbij doel van de Belgische keeper. Kort erna kreeg ook Real Madrid zijn eerste serieuze kans: een knal van Vinícius Júnior werd tot hoekschop verwerkt door André Onana. De Koninklijke kwam er in het vervolg van de eerste helft niet meer aan te pas.

Ajax jaagde Real Madrid hoog op en wist daar na 25 minuten voetballen bijna van te profiteren. Een verdedigende actie van Sergio Reguilón werd met het hoofd onderschept door Lasse Schöne, waarna Tadic in balbezit kwam. De Serviër, die in de punt van de aanval de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg, handelde snel, maar raakte met zijn schot uiteindelijk de paal. In het laatste kwartier voor rust werd Real Madrid overrompeld door een sterk spelend Ajax. Nadat Ziyech eerst nog een grote kans onbenut had gelaten, bracht Nicolás Tagliafico de Johan Cruijff ArenA in minuut 37 in extase met een rake kopbal. De Argentijnse verdediger profiteerde optimaal van een blunder van Courtois, maar zijn treffer werd uiteindelijk na raadpleging van de videoscheidsrechter (VAR) afgekeurd, doordat Tadic hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan.

Na rust was de eerste kans voor Real Madrid: Onana haalde een verraderlijk schot van de tot dan toe vrijwel onzichtbare Karim Benzema uit de hoek. Aan de overzijde werd David Neres de diepte ingestuurd door Donny van de Beek, maar de poging van de Braziliaan leverde uiteindelijk geen grote problemen op voor Courtois. Real Madrid had in de tweede helft beduidend meer grip op het aanvalsspel van Ajax en sloeg na precies een uur voetballen genadeloos toe. Vinícius Júnior ontsnapte aan de linkerkant van het veld aan de aandacht van Mazraoui, waarna het Braziliaanse wonderkind Benzema wist te bereiken in het strafschopgebied. De Franse vedette kon vanaf een meter of tien vrij uithalen en liet Onana uiteindelijk kansloos met een knal in de bovenhoek: 0-1.

Real Madrid kon daarna rustig achteroverleunen. Het team van Santiago Solari leek de zaakjes in verdedigend opzicht beter op orde te hebben dan voor rust, maar een kwartier voor tijd wist Ajax toch op gelijke hoogte te komen. Tagliafico zette Lucas Vázquez van de bal, waarna Tadic Neres aan het werk zette. De linksbuiten bracht de bal vervolgens laag voor het doel van Real Madrid, waar Ziyech doeltreffend uithaalde: 1-1. Ajax leek daarna met een gelijkspel van het veld te stappen, maar drie inuten tijd minuten voor tijd ging het toch nog mis voor de Amsterdammers. Dani Carvajal had vanaf rechts een perfecte voorzet in huis, waarna invaller Marco Asensio van dichtbij het vonnis velde over Ajax. Dolberg miste in de blessuretijd nog een goede kans op de gelijkmaker.

Van de Beek en Casemiro. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Van de Beek en Casemiro. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

'Agent lekt uit onoplettendheid'

Vandaag werd het onderzoek van de Politieacademie naar lekken van vertrouwelijke politie informatie openbaar. De belangrijkste conclusies van dit onderzoek zijn dat onoplettendheid in de alledaagse politiepraktijk in de meeste gevallen de oorzaak is van het lekken van vertrouwelijke politie-informatie en dat slechts in een beperkt aantal gevallen de gelekte informatie bedoeld is voor criminelen. Gerichte georganiseerde criminele infiltratie lijkt een schaars fenomeen. Deze conclusies werden eerder al gedeeld op politie.nl. Korpschef Erik Akerboom heeft een vervolgonderzoek aangekondigd.

Steekproef
Op verzoek van korpschef Erik Akerboom spitten onderzoekers van de academie de afgelopen twee jaar 761 dossiers door die in 2015 en 2016 zijn opgesteld na signalen over lekkende politiemensen. De korpschef gaf eind 2016 opdracht tot het onderzoek om inzicht te krijgen in de aard, omvang en ernst van dit fenomeen. Ook wil de korpschef meer inzicht in de drijfveren van politiemensen die vertrouwelijke informatie delen. Op basis daarvan wil de korpschef het oneigenlijk gebruik van politie-informatie verder terugdringen.

Conclusies onderzoek naar aard en omvang
Jaarlijks komen er 400 signalen binnen van mogelijke schendingen van vertrouwelijke informatie door politiemensen. Uit dit onderzoek van de Politieacademie blijkt nu dat in een derde van deze zaken daadwerkelijk sprake was van lekken. Vaak blijkt het lekken van vertrouwelijke politie-informatie voort te komen uit onoplettendheid in de alledaagse, uitvoerende politiepraktijk, zo concluderen de onderzoekers. In een beperkt aantal gevallen komt de gelekte informatie bedoeld of onbedoeld criminaliteit ten goede.

Volgens de onderzoekers geven de bevindingen geen aanleiding te denken dat georganiseerde misdaad haar houding tegenover de politie/de overheid zou hebben gewijzigd, in die zin dat sprake is van pogingen tot (georganiseerde) infiltratie. De omvang van het probleem lijkt volgens de onderzoekers derhalve beperkt. Uit het onderzoek van de Politieacademie blijkt tot slot dat er geen oververtegenwoordiging is van lekken door medewerkers met een migratie achtergrond.

Reactie korpschef
Korpschef Erik Akerboom bedankt de onderzoekers voor hun rapport: ‘Integriteit is de basis van goed politiewerk. Burgers mogen van ons verwachten dat we integer en zorgvuldig zijn. Politiemedewerkers hebben een voorbeeldfunctie en zijn gehouden aan een hogere standaard. Maar politiewerk is ook mensenwerk en mensen kunnen fouten maken. Fouten en integriteitsschendingen zijn daarom niet voor honderd procent te voorkomen. Daar zijn we als korps en als collega’s onderling alert op. Van fouten moeten we leren en plichtsverzuim heeft gevolgen. Ik heb vertrouwen in al onze mensen. Ongeacht iemands afkomst of voorkeur. Totdat wie dan ook dat vertrouwen beschaamt.’

Vervolg
Naar aanleiding van dit onderzoek neemt de korpschef een aantal maatregelen. Akerboom: "Ik heb inmiddels opdracht gegeven voor vervolgonderzoek naar de drijfveren van politiebeambten die vertrouwelijke informatie delen. Waarom doen collega’s dit? Dat wil ik weten. Uit dit onderzoek blijkt dat politiemensen soms de fout in gaan door onoplettendheid. Daar kunnen we samen iets aan doen. De onderzoekers adviseren voortgezet preventief optreden door middel van training en voorlichting. Ik ben dat met ze eens. Dit voorjaar starten we met een nieuwe bewustwordingscampagne. Die moet ons helpen en weerbaarder maken. De onderzoekers hebben ook aangegeven dat zij niet op al hun vragen antwoord hebben kunnen vinden. Ik zal hen vragen op welke punten die interne registratie verbeterd kan worden. Er komt een review op het proces van interne onderzoeken. Die opdracht omvat ook de registratie van onderzoeken."

Nederland gaat meer investeren in ontwikkeling van Niger

Nederland investeert de komende jaren meer in de duurzame ontwikkeling van Niger. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking richt zich daarbij op programma’s die armoede bestrijden, onderwijs bieden aan jongeren, en hen aan het werk helpen.

Ook steunt het kabinet projecten voor veilig en schoon water en initiatieven die jonge ondernemers op weg helpen met een bedrijfje. In totaal gaat het in vier jaar om een bedrag van ongeveer 100 miljoen euro. ‘Op allerlei manieren proberen we mensen in Niger, in het bijzonder jongeren, enig perspectief te geven. Dat doen we door iets te doen aan de achterliggende oorzaken van armoede en ongelijkheid’, zegt Kaag, die voor het eerst een bezoek aan Niger heeft gebracht.

Het West-Afrikaanse land is een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. De intensievere inzet in Niger past in de bredere inspanningen van Nederland in de Sahel-regio, die zich ook richten op conflictpreventie, veiligheid en stabiliteit. Daarbij werkt Nederland nauw samen met de VN, EU en maatschappelijke organisaties. Kaag sprak met hun vertegenwoordigers, autoriteiten van Niger, ging langs bij een grenspost bij Burkina Faso en een landbouw- en waterproject en ontmoette jonge ondernemers.

De minister hecht veel belang aan toegankelijk beroepsonderwijs om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Kaag: ‘Dat geeft jongeren grip op hun leven en biedt een toekomstperspectief. Goed onderwijs is ook een effectieve methode om kindhuwelijken tegen te gaan en stappen te zetten op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.’

Minister Kaag bracht verder een bezoek aan een opvangcentrum van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), waar ze sprak met vrouwelijke migranten. De IOM helpt Afrikaanse migranten die terugkeren uit vooral Libië en Algerije en op vrijwillige basis willen terugkeren naar hun land van herkomst. Ze zijn vaak getraumatiseerd. De IOM biedt hen psychosociale hulp aan en onderneemt in de woestijn ook reddingsoperaties om gestrande migranten op te halen en op te vangen. Kaag steunt dit werk met 12 miljoen euro.

Skiester Derks 27e op Jeugd Olympisch Festival

Op het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival in het Bosnische Sarajevo heeft alpineskiester Kiara Derks de reuzenslalom als 27e afgesloten. De Nederlandse gaf na twee runs 5,40 seconden toe op het goud.

Dat goud ging naar Magdalena Egger en de Oostenrijkse was bijzonder dominant: ze won met maar liefst 2,62 seconden voorsprong op Rebeka Oblak uit Slovenië, die op haar beurt de Française Axelle Chevrier twee honderdsten voor wist te blijven. Tina Schädle uit Oostenrijk greep op 0,03 seconden naast de prijzen.

Ook bij het kunstschaatsen kwam een Nederlandse in actie: Caya Scheepens staat na de korte kür op de veertiende plek in het veld van 29 dames. Het Russische supertalent Anna Shcherbakova staat dik aan de leiding, haar landgenoot Ilya Yablokov heeft bij de heren de eerste plek in handen.

In biatlonstadion Dvorista stonden de individuele wedstrijden op het programma, 12,5 kilometer voor de heren en 10 kilometer voor de dames, met vier schietbeurten tussendoor.

Het werd een Duits 1-2'tje bij de heren, waar Hans Köllner met slechts één misser het goud pakte, 1:11 minuten voor zijn landgenoot Benjamin Menz, die ook maar één keer miste. Stepan Kinash uit Oekraïne deed dat ook en pakte op 1:29 het brons, de Sloveen Lovro Planko - goed voor zilver op de sprint, net als onlangs op het WK jeugd - kwam ondanks vijf missers toch tot plek vijf op 2:34 minuten.

Bij de dames werd het uiterst spannend: Noemie Remonnay uit Frankrijk miste één keer, Lea Meier was beduidend sneller, maar schoot er twee naast. Dat bleek haar het goud te kosten, want op 2,9 seconden werd Meier geklopt door Remonnay. Sofia Tsyplukhina uit Rusland pakte op 41 seconden de bronzen medaille, vlak voor de veel snellere Oostenrijkse Anna Gandler, die echter vier missers schoot, tegenover de twee van Tsyplukhina.

16,9 miljoen voor sterkere Friese IJsselmeerkust

Het IJsselmeer is een essentiële schakel in het Nederlandse waterbeleid. Dat bleek afgelopen zomer weer toen het zoetwater als buffer is ingezet tijdens de lange droogteperiode. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt €12 miljoen beschikbaar, waarmee €16,9 miljoen geïnvesteerd wordt in de versterking van het Friese deel van de IJsselmeerkust. Met deze impuls wordt komende jaren de kust niet alleen versterkt, maar ook aantrekkelijker gemaakt door de aanleg van nieuwe natuur, fietspaden en stranden.

Minister Van Nieuwenhuizen: "In de afgelopen droge zomer hebben we gemerkt hoe belangrijk onze nationale regenton is. Het IJsselmeer bergt een voor Nederland onmisbare voorraad zoetwater. Maar net zo belangrijk is dat we de kustgebieden robuuster maken tegen extremere weeromstandigheden en wateroverlast. Dat levert ook nog een mooier stukje Nederland op, alle betrokkenen hebben meegedacht over hoe deze versterking vorm moet krijgen."

Tegengaan erosie
De minister tekende hiervoor vandaag een overeenkomst met gedeputeerde De Rouwe (provincie Fryslân), wethouder Offinga (gemeente Súdwest-Fryslân) en wethouder Veltman (De Fryske Marren). Belangrijkste punten zijn de versterking van de kust en buitendijkse gebieden. Dit om erosie tegen te gaan die wordt veroorzaakt door hoge waterstanden en golfslag.
De regio investeert €4,9 miljoen in natuur en recreatie. Zo wordt natuurgebied de Workumerwaard hersteld en uitgebreid, krijgen stranden beter toegankelijke plekken voor zwemmers en surfers en komt er een strekdam voor een beter bevaarbare vaargeul it Soal. Naast Workum worden nog voor vier andere locaties oplossingen onderzocht.

Agenda IJsselmeergebied
Vorig jaar mei tekende de minister namens het kabinet samen met 60 belanghebbenden de Agenda IJsselmeergebied 2050. Hierin staat hoe het hele IJsselmeergebied wordt klaargestoomd voor de toekomst en hoe betrokken overheden en organisaties daarin thema’s als waterveiligheid, natuur, cultureel erfgoed, recreatie, scheepvaart en economie samen oppakken. De afspraken in Friesland worden nu verder uitgewerkt. De werkzaamheden aan de kust worden naar verwachting in 2023 afgerond.

Man (42) gepakt voor 'stinkende substantie'-mishandelingen Vondelpark

Er is een verdachte aangehouden voor een reeks smerige mishandelingen in het Vondelpark in Amsterdam. Morgen staat Gonzalo B. (42) voor de rechter. Inmiddels is ook duidelijk wat de 'stinkende substantie' was waarmee de dader zijn slachtoffers besmeurde.

De mishandelingen vonden plaats in 2017 en 2018. Vrouwen werden 's ochtends vroeg in het Vondelpark mishandeld en besmeurd met een stinkende substantie. Zelfs een 14-jarig meisje werd 20 oktober 2017 van achter tegen de grond geschopt. De dader wreef de substantie in haar gezicht. Dat deed hij zo hardhandig, dat het meisje pijn had.

De dader bleek sinds de zomer van 2017 actief. Er waren al drie vrouwen eerder mishandeld en in hun gezicht besmeurd. Het 14-jarige meisje was zijn vierde slachtoffer. Veel Amsterdammers maakten zich zorgen. De politie liet daarom diezelfde week nog weten dat de 'stinkende substantie' ongevaarlijk was. Wat het wel was, wilde de politie niet vertellen. Dat was daderinformatie en belangrijk voor de opsporing.

Vijf slachtoffers
Na de vierde mishandeling was het maandenlang stil rond de dader. Maar in april 2018 sloeg hij opnieuw toe. Nabij het Blauwe Theehuis wreef hij wéér hardhandig de stinkende substantie in het gezicht van een nieuw slachtoffer. Een dag later werd hij masturberend betrapt in het Amstelpark.

Morgen staat de 42-jarige Gonzalo B. uit Almere voor de rechter. Hij zou verantwoordelijk zijn voor alle vijf mishandelingen. Nu de verdachte is opgepakt, is het ook geen geheim meer wat de ongevaarlijke, stinkende substantie was die de vijf meisjes en vrouwen in hun gezicht gesmeerd kregen. Het blijkt te gaan om poep, is te lezen in de tenlastelegging.

Gonzalo B. wordt overigens niet vervolgd voor de mishandeling van twee fietssters in het Vondelpark op 13 oktober 2017. Vanwege plek en tijdstip leek dit misdrijf ook gepleegd te zijn door de man die vrouwen besmeurde.

Amsterdam krijgt 'inclusieve' straatnamen

Er komen in de hoofdstad meer straten die vernoemd zijn naar bijvoorbeeld migranten of vrouwen. Een voorstel voor meer diverse straatnamen van PvdA'er Sofyan Mbarki werd vandaag met een meerderheid aangenomen in de gemeenteraad. Alleen CDA, VVD en Forum voor Democratie stemden tegen. 

"We zijn een inclusieve stad en dat moet ook terugkomen in onze straatnamen", legt de initiatiefnemer uit. Toch betekent het plan niet dat bestaande straatnamen nu gewijzigd worden. Eerder gebeurde dat bijvoorbeeld wel met de Stalinlaan (de huidige Vrijheidlaan), maar volgens de Mbarki is dat niet de insteek van zijn voorstel. 

"Straatnamen die een zwarte geschiedenis hebben, blijven voorlopig wel bestaan. Maar we willen er in elk geval voor zorgen dat in nieuwbouwwijken de gedeelde geschiedenis beter terugkomt", legt hij uit. Daarmee doelt de PvdA'er er op dat Amsterdam al sinds de zestiende eeuw een migratiestad is. Toch werden er weinig straten vernoemd naar mensen met een migratieachtergrond.

Huidige tijdsgeest
De Commissie Naamgeving Openbare Ruimte moet hier nu verandering in aanbrengen. "Er worden heel veel huizen bijgebouwd. We kunnen ervoor zorgen dat de nieuwe straten in elk geval beter bij de huidige tijdsgeest passen", aldus Mbarki. 

Het college is het hier in principe mee eens, maar benadrukt in een reactie wel dat diversiteit niet de enige voorwaarde mag zijn. Zo geldt het ook nog als belangrijke eis dat iemand 'bijzondere verdiensten voor de Amsterdamse samenleving of de samenleving in bredere zin' heeft verricht.

Bovendien moeten de namen aansluiten bij bestaande naamgeving van straten en pleinen in de omgeving. "Straatnamen hebben vooral een oriëntatiefunctie en moeten consistent zijn", aldus het college.

NHL: Blues maken gehakt van Devils

IJshockeygoalie Keith Kinkaid van de New Jersey Devils heeft niet het beste avondje uit zijn loopbaan achter de rug. Met zijn ploeg ging hij op bezoek bij de St Louis Blues, waar hij acht goals om de oren kreeg: 8-3.

Dankzij Alex Pietrangelo en Ivan Barbashev kwamen de Blues al snel op 2-0, waarna Pavel Zacha voor de Devils scoorde. Dat mocht niet baten, want Jaden Schwartz, Ryan O'Reilly, Mackenzie MacEachern, Tyler Bozak en nog eens Pietrangelo brachten de score naar 7-1.

Kyle Palmieri redde de eer van de Devils nog een beetje, Mirco Müller deed dat - na een shorthanded goal van Barbashev - ook nog even, maar de ploeg droop met een stevige nederlaag af richting New Jersey.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - Chicago Blackhawks 6-3
Buffalo Sabres - New York Islanders 3-1
Columbus Blue Jackets - Washington Capitals 3-0
Florida Panthers - Dallas Stars 0-3
Ottawa Senators - Carolina Hurricanes 1-4
Tampa Bay Lightning - Calgary Flames 6-3
Minnesota Wild - Philadelphia Flyers 4-5
Nashville Predators - Detroit Red Wings 2-3
St. Louis Blues - New Jersey Devils 8-3
Winnipeg Jets - New York Rangers 4-3
Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs 2-5
Vegas Golden Knights - Arizona Coyotes 2-5

Blues - Devils (Bron: YouTube)

NBA: Rookie Young leidt Hawks langs Lakers

De basketballers van de Los Angeles Lakers moeten zo langzamerhand tempo gaan maken om de play-offs nog te halen. De ploeg staat op een 28-29 record, nadat de Atlanta Hawks in Atlanta met 117-113 te sterk waren.

Het ging vrijwel de gehele wedstrijd gelijk op, tot het laatste kwart. Daarin konden de Hawks een klein gaatje slaan, wat door LeBron James en zijn teamgenoten niet meer overbrugd werd. Rookie Trae Young was de leidende man bij de Hawks met 22 punten en 14 assists.

Uitslagen NBA dinsdag
Atlanta Hawks - Los Angeles Lakers 117-113
Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 107-108
New Orleans Pelicans - Orlando Magic 88-118
Philadelphia 76ers - Boston Celtics 109-112
Golden State Warriors - Utah Jazz 115-108

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Jürgen Klopp moet rekening houden met schorsing na aanklacht FA

Jürgen Klopp moet rekening houden met een schorsing. Diverse Engelse media melden woensdagavond dat de nationale voetbalbond (FA) de manager van Liverpool namelijk heeft aangeklaagd, vanwege de uitspraken die hij begin deze maand deed na afloop van de competitiewedstrijd tegen West Ham United (1-1).

Klopp suggereerde na het gelijkspel op bezoek bij West Ham dat scheidsrechter Kevin Friend in de tweede helft de thuisploeg bevoordeelde, omdat hij in de eerste helft een buitenspeldoelpunt van Liverpool had goedgekeurd. The Reds kwamen halverwege de eerste helft op voorsprong in Londen, na een doelpunt van Sadio Mané. In de opbouw naar het doelpunt stond James Milner echter duidelijk buitenspel. Dat hoorde Klopp zelf pas ná de wedstrijd, maar hij vermoedde dat arbiter Friend het nieuws in de rust al te horen kreeg.

Vervolgens zou Friend zich schuldig hebben gevoeld en West Ham constant het voordeel van de twijfel hebben gegeven in het tweede bedrijf. "Ik hoorde dat we buitenspel stonden en ik ben er vrij zeker van dat de scheidsrechter dat in de tweede helft ook wist. In situaties waarbij het 50/50 of 60/40 was, kreeg de tegenstander constant de vrije trap mee. Dat maakte het moeilijk voor ons. Ik snap het uit menselijk oogpunt: als ik een grote fout maak in de eerste helft, wil ik die wond niet verergeren. Scheidsrechters zijn mensen en dat begrijp ik, maar tijdens de wedstrijd snapte ik er niets van omdat ik geen idee had dat we buitenspel stonden", vertelde Klopp na afloop voor de tv-camera's.

Die opmerkingen van de Duitse oefenmeester zijn in strijd met de gedragsregels van de FA. Die schrijven namelijk voor dat de arbitrage wel bekritiseerd mag worden, maar dat de integriteit en de objectiviteit niet in twijfel getrokken mag worden. Klopp heeft tot maandag 19.00 uur om te reageren op de aanklacht van de FA.

Verstappen positief na shakedown van RB15

Red Bull Racing onthulde woensdag de nieuwe auto voor het komende seizoen. Na de presentatie maakte Max Verstappen op het circuit van Silverstone de eerste meters met de RB15. De Nederlander was na de shakedown positief gestemd.

“De dag zit erop en de eerste kilometers met de nieuwe auto zijn achter de rug”, vertelt Verstappen op Twitter. “Na de eerste run was ik erg blij en had ik een lach op mijn gezicht. Het gedrag van de auto en motor voelde goed. Een positief gevoel. Een fijne groep mensen om mee te werken. Ik kan niet wachten om in Barcelona te gaat testen en vervolgens de voorbereidingen voor Melbourne. Het was een positieve dag dus ik ben erg tevreden.”

Dubbelslag voor Hodeg in Tour Colombia

Álvaro José Hodeg heeft de tweede etappe van de Tour Colombia gewonnen. De Colombiaanse sprinter van Deceuninck-Quick Step was in een massasprint de snelste voor Martin Laas en Juan Sebastián Molano. Door de winst in de tweede etappe pakt Hodeg de nodige bonificatieseconden en neemt de leiderstrui over van Rigoberto Uran.

Na de ploegentijdrit van dinsdag kreeg het peloton van de Tour Colombia op de tweede dag een vlakke etappe voorgeschoteld op 2100 meter hoogte. Vanuit de start van de etappe ontstond er een kopgroep van zes, met als belangrijkste naam Oscar Sevilla. Het peloton hield alles onder controle en in de laatste kilometers van de tweede etappe werd de kopgroep teruggehaald door het peloton.

Het peloton kon zich gaan opmaken voor een massasprint. Daarin zette Deceuninck-Quick Step Hodeg perfect af en de Colombiaanse sprinter maakte het af voor zijn team, voor Laas en Molano. Thuisfavoriet Gaviria, die begin van de maand nog twee ritten wist te winnen in Argentinië, kwam niet aan sprinten toe in La Ceja.

Van den Brom haalt assistent-trainer voor komend seizoen weg bij PSV

Dennis Haar wordt vanaf volgend seizoen de assistent-trainer van John van den Brom bij FC Utrecht. De oefenmeester heeft een contract voor drie seizoenen ondertekend, zo maakt Utrecht woensdagmiddag bekend. Haar is dit seizoen trainer van Jong PSV en heeft een aflopend contract in Eindhoven.

Haar beschikt over het hoogste trainersdiploma en werkte tussen 2006 en 2017 bij AZ. Hij was daar jeugdtrainer, assistent-trainer van het eerste elftal en oefenmeester van Jong AZ. In Alkmaar werkte hij drie jaar als assistent van Van den Brom. Daarna tekende hij een contract voor twee seizoenen als trainer van Jong PSV, waarmee Haar vorig seizoen vijfde werd en momenteel vierde staat in de Keuken Kampioen Divisie.

"We zijn er blij mee dat we Dennis hebben kunnen overtuigen om weer als assistent-trainer van John van den Brom aan de slag te gaan", reageert directeur voetbalzaken Jordy Zuidam op de website van Utrecht. "De doelen en ambities die er bij Utrecht zijn speelde een belangrijke rol in de keuze van Dennis voor onze club."

"Hij ziet de potentie van de club en gelooft daarin. We hebben diverse goede gesprekken met Dennis gevoerd en zijn overtuigd van zijn kwaliteiten en het feit dat hij voor Utrecht een toegevoegde waarde is", concludeert Zuidam. De huidige assistent-trainer Rick Kruys heeft een doorlopend contract en blijft betrokken bij het eerste elftal; met assistent Marinus Dijkhuizen is de club nog in gesprek over de invulling van komend seizoen.

Nieuwegeinse ontuchtcoach veroordeeld tot taakstraf

Een 39-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 200 uur. Hij heeft, in zijn tijd als basketbalcoach, zes jeugdspelers bij hun kruis aangeraakt tijdens trainingen in Nieuwegein.

De ontucht vond plaats in het seizoen 2017/2018. De jeugdspelers waren toen 10 tot 14 jaar oud. Uit de verklaringen van de jeugdspelers en een vader blijkt dat de ontuchtige handelingen telkens op dezelfde manier plaatsvonden. Hij raakte de jongens aan als hij uitleg gaf over verdedigingsoefeningen. Hij ging dan dichtbij de jeugdspelers staan die hij als voorbeeld voor de oefening gebruikte. Hij raakte ze vervolgens over hun kleding aan bij hun kruis.

Vrijspraak
De man werd verdacht van het betasten van nog eens zes jeugdspelers. Twee van hen ontkennen dat zij door hem zijn aangeraakt. De rechtbank is het daarom met de officier van justitie en de advocaat eens dat hij hiervan moet worden vrijgesproken. Daarnaast zijn er nog vier jeugdspelers die aan hun ouders hebben verteld dat zij door de coach zijn aangeraakt. Deze ouders hebben in overleg met hun kind geen aangifte gedaan, en de ouders willen ook niet dat zij gehoord worden. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van die verdenkingen.

Vertrouwen misbruikt
De man stond binnen de club bekend als een zeer vakkundige en betrokken trainer. De jeugdspelers, ouders en club hadden vertrouwen in hem. Hij heeft zijn positie misbruikt en hun vertrouwen in hem ernstig geschaad. Dat de rechtbank hem van een aantal feiten vrijspreekt is geen reden om een lagere straf op te leggen dan door de officier van justitie is geëist. Ook bepaalt de rechtbank als bijzondere voorwaarde dat hij in werk en hobby niet meer met kinderen mag werken.

Onderzoek naar schietincident Oss volop bezig

Het onderzoek naar het schietincident in Oss, dat maandag een 43-jarige man uit Oss zijn leven kostte, is in volle gang. Een 59-jarige man uit Oss werd later op de dag zwaargewond gevonden in een pand aan de Molenweg in Oss. Waarschijnlijk heeft hij geprobeerd om zichzelf van het leven te beroven. De recherche ziet hem als verdachte in de zaak.

De man ligt nog altijd in zeer zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Hij is niet aanspreekbaar. In het onderzoek naar de toedracht spreekt de politie onder meer met mensen uit de omgeving van de verdachte en het slachtoffer.

Zakelijk conflict
De recherche kijkt ook uitgebreid naar een zakelijk conflict dat de twee al jarenlang hebben. Recent zijn er bij de politie geen aangiftes binnengekomen die daarmee verband houden. Wel is in 2015 melding gemaakt van een bedreiging die zou zijn geuit door de man die nu in het ziekenhuis ligt. De melder was de man die maandag om het leven kwam. In een gesprek met de politie gaf hij destijds nadrukkelijk aan geen aangifte te willen doen om de ruzie niet groter te laten worden.

Gesprek
Dinsdag verschenen in de media berichten dat er onlangs twee keer aangifte zou zijn gedaan door het latere slachtoffer of zijn familie in verband met bedreigingen. In de politiesystemen is hier echter niets over terug te vinden. Woensdag is met de familie van het slachtoffer gesproken, onder meer om hierover opheldering te krijgen: “Er zijn geen meldingen of aangiftes bij de politie gedaan. Het is een zeer emotionele periode voor de familie en dat begrijpen wij heel erg goed. Wij houden de familie op de hoogte van ontwikkelingen in ons onderzoek”, zo laat het rechercheteam weten.

Onderzoek naar schietincident Oss in volle gang (Foto: Politie.nl)
Onderzoek naar schietincident Oss in volle gang (Foto: Politie.nl)

Bertens na moeizaam begin naar kwartfinales Doha

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Doha. Net zoals in de eerste ronde kwam Bertens opnieuw moeizaam op gang ditmaal. Ze verloor de eerste set met 2-6, maar won vervolgens de tweede en derde set met 6-1 van Carla Suárez Navarro.

Bertens had in het begin van de wedstrijd veel moeite met de Spaanse Suárez Navarro. Ze verloor de eerste set kansloos. De Nederlandse nummer acht bleef in zichzelf geloven en kreeg grip op de service van de Spaanse. Op haar eigen service ging het ook steeds beter lopen en won set twee met 6-1.

Ook in set drie had Bertens het betere van het spel. Ze liep al snel uit naar een 4-0 voorsprong en gaf deze voorsprong niet meer af. In de kwartfinales speelt de 28-jarige Nederlandse tegen de Belgische Elise Mertens, die won haar tweede ronde wedstrijd van Kristyna Pliskova. Pliskova werd aan het hoofdtoernooi toegevoegd nadat haar tweelingzus Karolina, nummer vijf van de wereld, had afgezegd.

Red Bull Racing, Mercedes en Racing Point onthullen nieuwe auto

Woensdag hebben Red Bull Racing en Mercedes de auto voor het komende Formule 1-seizoen gepresenteerd. De RB15 van Red Bull Racing heeft nu nog een speciale kleurstelling, pas tijdens de komende testdagen in Barcelona krijgt de auto zijn definitieve kleurstelling. Mercedes onthulde de W10. De Duitse fabrikant hoopt met deze auto de zesde constructeurstitel op een rij te winnen. Later op de middag onthulde het Racing Point F1 team in Montreal haar auto.

Demonstratie tegen Jeugdzorg rustig verlopen

De steungroep Help Yvonne Floor en Max Douwes organiseert vanmiddag een demonstratie voor de ‘slachtoffers van jeugdzorg’.  Een van die slachtoffers is de 13-jarige Max Douwes, over wie we al eerder schreven. Stichting Opkomst voor het Kind en de organisatie Mothers Revolution hebben zich aangesloten bij de demonstratie. 

Vanaf 15:15 wordt er verzameld voor het gebouw van de Raad voor de Kinderbescherming aan Neuhuyskade 40 in Den Haag. Om 15:30 uur zal Geerte Frenken van Stichting Mothers-Revolution het woord nemen. Om 15:45 zal Marieke, een van de slachtoffers van Jeugdzorg, haar verhaal vertellen. Aansluitend zal om 16:00 uur Willem, van Stichting opkomst voor het kind het woord nemen, en het slotwoord zal om 16:15 uur door Beate van Bragt van de steungroep Help Yvonne Floor en Max Douwes gesproken worden. 

Als afsluiting van de demonstratie zullen er twee minuten stilte worden gehouden, waarna er muziek zal worden gespeeld en er bloemen voor de slachtoffers van jeugzorg zullen worden gelegd. FOK! is ter plaatse en zendt de demonstratie live uit. Dit bericht zal worden geüpdate zodra onze redacteur ter plaatse live is. 

Update 17:05 uur
De demonstratie is tot nu toe vrij rustig verlopen. Op enig moment ontstond er een klein opstootje toen een automobilist wilde passeren, terwijl een van de demonstranten op straat stond om foto's te maken. Hij toeterde waarop een andere demonstrant boos werd en het portier van de auto opentrok en er over en weer wat geschreeuwd werd. 

Vervolgens viel er onder de demonstranten een vrouw flauw, waarop de politie ingreep. De straat werd afgesloten voor verder verkeer, om te voorkomen dat er nog meer problemen zouden ontstaan. Omdat de vrouw kort na het flauwvallen niet aanspreekbaar was, werd er een ambulance opgeroepen. De vrouw is uiteindelijk zelfstandig in de ambulance gestapt en afgevoerd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. 

Demonstratie tegen jeugdzorg rustig verlopen  (Foto: FOK! )
Demonstratie tegen jeugdzorg rustig verlopen (Foto: FOK! )Demonstratie tegen jeugdzorg rustig verlopen  (Foto: FOK! )
Demonstratie tegen jeugdzorg rustig verlopen (Foto: FOK! )

Update 15:33 uur:
 
Onze redacteur meldt net dat de opkomst overweldigend is, zeker twintig man. Desondanks zijn we er live bij:

Brands: "Ik zou hem liefst morgen van PSV naar Everton willen halen"

Mohammed Ihattaren beleefde eind januari zijn officiële debuut bij PSV, na in de maanden ervoor al indruk te hebben gemaakt bij het Onder-19-elftal. De net zeventienjarige middenvelder geldt als een van de grootste talenten in de jeugdopleiding van de huidige koploper van de Eredivisie en ook Marcel Brands is onder de indruk van de jongeling. De huidige technisch directeur van Everton vervulde in het verleden eenzelfde rol bij PSV en zag Ihattaren toen al aan het werk in de jeugd. Hij denkt dat zijn oude club goud in handen heeft met de geboren Utrechter:

"Eerlijk gezegd zou ik hem morgen bij Everton willen hebben, zo goed is hij, maar ik denk niet dat dat het pad is dat hij moet bewandelen", vertelt Brands in gesprek met Voetbal International. "Hij heeft straks een tussenstap nodig", denkt de voormalig technisch manager van de Eindhovenaren echter. Brands is van mening dat de stap van de jeugd van PSV naar the Toffees te groot zou zijn: "Wat dat betreft zit Mo goed bij PSV. De club speelt Europees voetbal, hij heeft een grote kans op speeltijd en hij zit bij de nationale teams."

"Als hij nu naar het buitenland zou gaan, heeft hij een stuk minder garanties. De stap naar de Premier League is echt heel groot en het kan daardoor ook helemaal verkeerd aflopen met een talent", legt hij uit. Ihattaren heeft het volgens Brands daarnaast getroffen met een coach als Mark van Bommel: "Nu heeft hij een trainer die het in hem ziet zitten, ik zou zeggen koester dat."

Metro Exodus

De titel verklapt al veel. In Metro Exodus ga je uit het metrostelsel van Moskou en trek je de wijde wereld in. De game neemt je mee door de seizoenen in een land dat helemaal vertyft is door kernwapens. De vele vijanden, zowel mensen als de flora en fauna, denken er geen twee keer over na om je te vermoorden. Aan jou de eer om dit verhaal tot een goed einde te brengen …

Gorilla plotseling gestorven in Artis

Gisteravond rond 18.30 uur is een van de westelijke laaglandgorilla’s van ARTIS (Gorilla gorilla gorilla), Sindy, op 33-jarige leeftijd plotseling doodgegaan. De doodsoorzaak was een grote ontsteking en veel ontstekingsvocht in haar buik.

De oorzaak van de ontsteking wordt nog onderzocht. Uit de autopsie bleek dat ze niet te redden zou zijn geweest. Gorillavrouw Sindy stond al langere tijd onder behandeling van het veterinaire team, omdat ze telkens korte periodes minder alert was. Vorig jaar werd ze met behulp van specialisten uit het OLVG uitgebreid onderzocht. Binnenkort stond opnieuw een uitgebreid onderzoek gepland. Vanochtend trof de dierverzorging haar dood aan in het binnenverblijf. Westelijke laaglandgorilla’s leven in groepen en vertonen rouwgedrag. Eerst onderzoeken gorilla’s het lichaam om te kijken of het niet meer leeft. Nadat de gorilla’s vanochtend afstand namen van haar lichaam is het weggehaald. Een aantal gorilla’s roept haar nog af en toe.

Moeder
Sindy kreeg in totaal zes jongen, waarvan drie in ARTIS. Twee van haar jongen leven nog in de groep in ARTIS. De jongste, Shae, is drie jaar oud. Jonge gorilla’s nemen doorgaans vanaf hun derde of vierde jaar meer afstand van de moeder. Shae dronk de laatste tijd al minder bij zijn moeder en kan zelf zijn eten vergaren. Hij kan zelfstandig verder en wordt goed in de gaten gehouden door de dierverzorgers. Hij blijft samen in de groep met acht andere gorilla’s: een zilverrug, twee volwassen vrouwen, vier jonge mannetjes en een jong vrouwtje.

Westelijke laaglandgorilla
De westelijke laaglandgorilla is een ernstig bedreigde diersoort. Deze soort leeft in bosrijke gebieden, zoals oerwouden, in verschillende landen in West-Afrika. Voor wilde populaties vormt de mens de voornaamste bedreiging. Door boskap wordt hun leefgebied steeds kleiner en meer versnipperd. Ook wordt er op hen gejaagd om hun vlees, ook wel ‘bushmeat’, te kunnen verhandelen. In het wild worden westelijke laaglandgorilla’s 35 à 40 jaar. In dierentuinen ligt het gemiddelde op 47 jaar. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de westelijke laaglandgorilla.

Gorrilla Sindy plotseling gestorven (Foto: ARTIS)
Gorrilla Sindy plotseling gestorven (Foto: ARTIS)

'May wil uitstel bij verlies Brexitstemming'

Even nakletsen over het werk is een vrij normale en zorgeloze bezigheid, tenzij je de Brexitonderhandelaar van de Britse premier Theresa May bent. Olly Robbins zat dinsdagavond onderuitgezakt in een Londense pub te kleppen, maar ITV-journalist Angus Walker zat vlakbij. Die hoorde hem zeggen dat als May de stemming over haar Brexitdeal verliest, de regering de Brexit "lang" wil uitstellen.

Diezelfde dag leek het er juist op dat May het parlement onder druk wil zetten om voor haar deal te stemmen onder dreiging van het chaotische alternatief van no-deal Brexit. Nu steekt dus een andere tactiek de kop op: dreigen dat de Brexit eind maart niet doorgaat, en vervolgens misschien wel helemaal niet.

Het illustreert hoe verdeeld het Britse parlement blijft. Want de Brexiteers onder leiding van Jacob Rees-Mogg zullen vermoedelijk juist tegen de deal stemmen als het alternatief een no-deal is; dat willen veel van hen immers graag. Door te dreigen met uitstel wil May hen aan boord dwingen.

En het illustreert dus ook de spagaat waarin May verkeert, want het bedrijfsleven eist met luide stem garanties dat een no-deal wordt voorkomen. En ook in het parlement wordt die roep steeds luider.

Woensdag probeerde de premier het gerucht over uitstel de kop in te drukken. Maar ondertussen vraagt ze het Lagerhuis om donderdag in te stemmen met een amendement dat steun uitspreekt vóór haar Brexitstrategie, en tegelijkertijd tégen het verlaten van de EU zonder deal.

Leden van Rees-Moggs European Reseach Group (ERG), de harde Brexitsubfractie van de Conservatieve Partij, toonden zich woedend en dreigen tegen dat amendement te stemmen.

"Dit is gekkenwerk", aldus ERG-vicevoorzitter Mark Francois. "We kunnen dit niet steunen, want zoals nu geformuleerd haalt het no-deal van tafel en daarmee ondermijnen we onze onderhandelingspositie in Brussel."

May belooft de exitdeal zelf "zo snel mogelijk" in stemming te brengen, maar ze heeft het recht om dit vlak voor de Brexitdatum van 29 maart te doen. Omdat er op 21 maart een EU-top is, lijkt gegeven deze ontwikkeling 19 maart waarschijnlijker, want dan zou May twee dagen later om uitstel kunnen vragen.

'RvdK heeft onvoldoende zicht op veiligheid kinderen'

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) heeft onvoldoende zicht op de veiligheid van kinderen die wachten op een onderzoek. Maatregelen die zijn getroffen om dit te verbeteren, beperken de risico’s onvoldoende. Dit constateren de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na toetsing van deze maatregelen in de praktijk.

De maatregelen kunnen niet bijdragen aan beter zicht op de veiligheid van het kind wanneer de RvdK geen goed beeld heeft van de wachtlijst. Lange wachtlijsten zijn van negatieve invloed op het overzicht van wachtende kinderen, het prioriteren van onderzoeken en de haalbaarheid van de maatregelen. Eind januari 2019 wachtten bijna 2800 kinderen gemiddeld 30 dagen op onderzoek terwijl 10 dagen de norm is.

De RvdK dient beter zicht te krijgen op hun veiligheid. Daarbij verwachten de inspecties dat de RvdK nu afspraken maakt met de partners in de jeugdbeschermingsketen over ieder kind dat wacht op onderzoek. Daarmee moeten de kinderen zo veilig als mogelijk zijn.

Te lang
Ieder kind dat schade op dreigt te lopen, heeft recht op een onafhankelijk advies en daarmee op bemoeienis van de RvdK. Dat duurt te lang voor kinderen op de wachtlijst, oordelen de inspecties. De inspecties willen dat er alles aan wordt gedaan om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van de risicovolle situatie waarin zij verkeren. De RvdK is zich bewust van de risico’s voor de kinderen op de wachtlijst.

Zorgen
De inspecties maken zich al langer zorgen over de wachttijden en de lange doorlooptijden van onderzoeken bij de RvdK. Daarom verzochten zij in juni 2018 om een verbeterplan. Hierin meldt de RvdK tot 1 januari 2020 nodig te hebben om de wachttijd te verkorten tot gemiddeld 10 dagen en de wachtlijst terug te brengen tot maximaal 750 kinderen.

Tegelijk met het opleveren van het verbeterplan trof de RvdK maatregelen die het zicht vergroten en de risico’s beperken voor kinderen op de wachtlijst. Die helpen echter onvoldoende, aldus de inspecties. De verantwoordelijkheid voor het zicht op het kind dat op de wachtlijst staat, ligt bij de melder, bijvoorbeeld een sociaal wijkteam of Veilig Thuis. Door ruime overschrijding van de wachtnorm door de RvdK, blijft deze verantwoordelijkheid oneigenlijk lang bij de melder liggen.

Intensief volgen
De inspecties volgen de RvdK intensief, uit zorg voor de veiligheid van de kinderen. De RvdK dient elke vier maanden een voortgangsrapportage op te leveren over zijn verbeterplan en de maatregelen om de wachtlijst te verkorten. De eerste rapportage moet eind februari 2019 bij de inspecties zijn.

Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen

Er komt nog dit jaar een einde aan het toepassen van overheidsvorderingen door de Belastingdienst bij mensen met problematische schulden. Momenteel vormt deze wijze van invordering, waarbij de Belastingdienst automatisch bedragen tot 500 euro mag afschrijven van de rekening van een belastingschuldige, een groot probleem voor mensen met schulden. Zij kunnen hierdoor te weinig geld overhouden om van te leven. Daarom wil het kabinet nog dit jaar maatregelen doorvoeren om deze ongewenste situatie te voorkomen.

Staatssecretaris Van Ark: “Mensen bij wie het water tot aan de lippen staat, mogen niet nog dieper in de problemen komen. Zeker niet door toedoen van de overheid. Daarom zet ik samen met het kabinet alles op alles om maatregelen die dat kunnen voorkomen met spoed in te voeren.”

Een ander probleem voor mensen met schulden is het beslag op toeslagen. Daarom gaat de Belastingdienst kijken naar het buiten werking stellen van deze vorm van beslag. Ze streeft ernaar die pro-actieve bescherming via een tussenmaatregel nog dit jaar te realiseren.

Dit zijn maatregelen die Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met staatssecretaris Snel van Financiën en minister Dekker voor Rechtsbescherming met voorrang neemt om mensen met schulden te helpen. Maatregelen die hen moeten beschermen tegen een te laag inkomen door beslagleggingen waardoor er te weinig overblijft om van te leven. Deze tussenmaatregelen overbruggen de periode tot inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

Ik ben mij er heel goed van bewust dat we met deze maatregelen niet alles wat we met de vertraagde wet beogen, weten te bereiken. Laat ik glashelder zijn: die wet komt er gewoon. Voor nu wil ik met deze tussenmaatregelen de situatie van mensen met schulden, die te weinig inkomen overhouden om van te leven, zo snel mogelijk verbeteren. Het liefst dit jaar nog. Het gaat om maatregelen die een direct effect hebben op hun inkomen.” Aldus Staatssecretaris Tamara van Ark.

Naast de eerder genoemde maatregelen kijkt de Belastingdienst ook naar het met terugwerkende kracht versoepelen van haar incassobeleid. Een andere belangrijke tussenmaatregel is de ophoging van de beslagvrije voet bij jongeren. Voor hen geldt op dit moment een beslagvrije voet die is gebaseerd op de bijstandsnorm voor jongeren. In de wet vereenvoudiging beslagvrije voet is geconstateerd dat de op die manier vastgestelde beslagvrije voet in een aantal situaties onvoldoende is om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarom wordt voor jongeren deze wijziging versneld ingevoerd.

Aan gemeenten wordt, vooruitlopend op de nieuwe wet, gevraagd om voortaan bij de verrekening van schulden met een bijstandsuitkering een beslagvrije voet te hanteren ter hoogte van 95% van de bijstandsnorm. Nu hanteren gemeenten soms nog een lager percentage.

Van Ark heeft vorig jaar namens het kabinet de Brede Schuldenaanpak gepresenteerd, een plan met een veertigtal maatregelen gericht op het voorkomen en terugdringen van problematische schulden. Als coördinerend bewindsvrouw wil zij met diverse ministeries, gemeenten, uitvoeringsorganisaties en andere publieke en private partijen door een brede aanpak een grote slag maken in het terugdringen van schulden bij burgers.

Drinken, roken en terpentine gaan niet samen

Sommige dingen zijn vanzelfsprekend, dat je niet moet roken met ontvlambare stoffen in de buurt bijvoorbeeld. Toen een 48-jarige Hagenaar dat in november 2017 wel deed, stond al snel zijn huis in lichterlaaie. Ook de omgeving liep grote schade op. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een werkstraf en voorwaardelijke celstraf tegen hem.

Het ging op 22 november 2017 mis toen de man - nota bene van beroep schilder geweest - terpentine wilde overgieten van een fles in een blik. Hij rookte daarbij rustig een sigaretje. Toen hij terpentine over zijn bank of vloer morste, viel ook de sigaret uit zijn mond. Binnen een seconde stond het bankstel in brand.

De woning brandde vervolgens volledig uit. Het vuur was zo heftig dat forensisch experts niet meer konden bepalen waar de brand was begonnen.

Bier
Verdachte had die ochtend al flink gedronken. Naar eigen zeggen had hij vier halve liters bier op en een joint gerookt, toen hij met de terpentine aan de slag ging.

Onderzoekers stellen dat verdachte lijdt aan een licht verstandelijke beperking. Dat maakt hem wat het Openbaar Ministerie betreft licht verminderd toerekeningsvatbaar. Dat neemt niet weg dat hij die ochtend zelf zich in die benevelde toestand had gebracht.

Geen opzet, wel schuld
Volgens het Openbaar Ministerie is niet vast te stellen dat de man de brand opzettelijk heeft gesticht, maar is hij wel aanmerkelijk onvoorzichtig geweest. 'Het is een feit van algemene bekendheid dat je niet moet roken in de buurt van gevaarlijke stoffen als terpentine,' zei de officier van justitie op zitting.

Ze vindt ook dat verdachte anders had moeten handelen. 'Eerst roken en dan met terpentine aan de slag, of andersom. Maar zeker niet - onder invloed - roken terwijl je met die terpentine bezig bent.'

Schade en strafeis
Door de brand is heel veel ellende ontstaan in de omgeving. Omliggende woningen hadden schade, net als de moskee aan de achterzijde het huis. In elk geval was sprake van rook- en waterschade. De buren van naastgelegen woning hadden ongeveer een halve ton schade, de hoogte van de schade bij de andere twee aangevers is niet bekend.

Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank om verdachte te veroordelen tot een voorwaardelijk gevangenisstraf voor de duur van 90 dagen en een werkstraf van 180 uur. Onderdeel van de voorwaarden zou onder andere een verplichte behandeling moeten zijn. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

President Wit-Rusland wil biatleten terug: "Desnoods kopen we raketwerpers"

Het gaat niet geweldig met het Wit-Russische biatlon. In voorgaande jaren stond Nadezhda Skardino steevast in de top-20 van de World Cup, terwijl Darya Domracheva jarenlang een van de besten ter wereld was, met tig overwinningen en eindwinst in de World Cup als resultaat.

Vorig jaar pakten de dames nog zeer verrassend olympisch goud op de estafette, maar sindsdien gaat het minder: Skardino en Domracheva zijn gestopt. De jonge Iryna Kryuko heeft de stap naar de mondiale top-15 gezet, in de breedte is het niks meer.

De Wit-Russische president Alexander Lukashenko is daar niet blij mee. Tijdens een sportfestival in hoofdstad Minsk liet hij weten dat Skardino en Domracheva terug moeten keren en daar heeft hij flink geld voor over.

"We kopen duizend paar ski's voor ze en kiezen alleen de besten uit. Ook voor de wapens zullen we zorgen, de besten die er te krijgen zijn. Desnoods geven we ze machinegeweren en raketwerpers, als het land maar niet voor lul gezet wordt, zoals nu gebeurt", aldus Lukashenko, die het naar verluidt wel met een glimlach zei.

Raketwerperbiatlon (Bron: YouTube)

Duitser rijdt in op agenten na achtervolging

De politie heeft woensdagmorgen, omstreeks 02.30 uur, na een lange achtervolging over de snelwegen A67 en A2, uiteindelijk in Best een 32-jarige man uit het Duitse Augsburg aangehouden. De man was bestuurder van een eerder in Eindhoven gestolen Citroën C4. 

Toen agenten de auto op de A67 onder Helenaveen wilden controleren, ging de bestuurder er met hoge snelheid vandoor in de richting van Eindhoven. De agenten zetten direct de achtervolging in. Ter hoogte van de afrit Someren botste de vluchtauto tegen een politieauto. De verdachte kon toen echter nog wegkomen, waarna agenten de achtervolging met diverse eenheden voortzetten.

Uiteindelijk reed de verdachte met de Citroën C4 zich klem op De Dommel in Best. Bij een poging om ook hier nog te ontsnappen, reed de verdachte in op enkele politievoertuigen en kon een agent nog maar net aan de kant springen. De verdachte vluchtte hierop lopend, maar kon snel in de omgeving worden opgepakt.

In totaal raakten drie politievoertuigen en één dienstvoertuig van de Koninklijke Marechaussee bij de achtervolging beschadigd. Behalve het rijden in een gestolen personenauto wordt de bestuurder ook verdacht van het inrijden op de agent en het veroorzaken van meerdere aanrijdingen. De man zit nog vast.

Hond gedumpt, eigenaar gezocht!

De politie is op zoek naar de eigenaar van de hond op onderstaande afbeelding. Deze hond, een Staffordshire terriër reu, werd twee weken geleden aangetroffen in het Jagersveld in Zaandam: hij was vastgebonden aan een boom.

Onbekend is wie deze hond heeft vastgebonden en op dit moment is ook niet bekend wie de eigenaar is van deze hond. Omdat het dumpen van dieren een misdrijf is en dit bij deze hond niet uitgesloten kan worden, is de dierenpolitie een onderzoek gestart.

Een woordvoerder van de politie: "Heeft u informatie over deze hond of bent u de eigenaar van deze hond?Neemt u dan s.v.p. contact op met de dierenpolitie in Zaandam via tel.nr. 0900-8844."

Hond gedumpt, eigenaar gezocht (Foto: Politie)
Hond gedumpt, eigenaar gezocht (Foto: Politie)

Ruzie over hondenuitlaatplaats eindigt op politiebureau

Een conflict over de uitlaatplaats van een hond is dinsdagavond op een camping in Rijsbergen uitgelopen op bedreiging en vernieling. Een 59-jarige man uit Bergen op Zoom werd daarvoor onder verzet als verdachte aangehouden.

Een 54-jarige vrouw deed aangifte. Ze vertelde dat ze een leegstaande kavel onderhoudt. Regelmatig ziet ze dat een vrouw haar hond daarop de behoefte laat doen. Dinsdagmiddag gebeurde dat weer waarop ze de vrouw daarover aansprak. Het conflict liep hoog op waarbij zelfs met een riem werd geslagen. Rond 20.00 uur kwam haar echtgenoot bij de caravan van aangeefster verhaal halen.

Hij had daarbij een mes in zijn handen waarmee hij gedreigd zou hebben de vrouw neer te steken. Ook zou hij het raam van de voordeur en een plantenbak vernield hebben. Hij pleegde verzet bij zijn aanhouding. Bij zijn arrestatie werden onder meer twee hondengeleiders ingezet. Aan het bureau bleek dat hij onder invloed was van alcohol, hij blies 560 ugl. Hij wordt vandaag door de recherche verhoord.

Demo voor Pokémon Let's GO Pikachu & Eevee

Pokémon Let's GO, Pikachu! en Let's GO, Eevee! hebben een demo gekregen. Een paar maanden na release heeft Nintendo de demo beschikbaar gemaakt die ook voor de marketing op evenementen werd gebruikt.

De demo is een kleine 2,2 GB groot. Je hebt alleen deze demo nodig om te kunnen spelen met Pikachu en Eevee. Downloaden kan via deze link of uiteraard in de Nintendo eShop zelf.

Vrachtwagen brandt uit op A4; geen bananen vandaag

De A4 is vanmorgen tussen Den Haag en Rotterdam afgesloten voor het verkeer nadat er een vrachtwagen, gevuld met bananen, is uitgebrand. De brand heeft voor een hoop hinder en overlast gezorgd. 

Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij de brand. Omrijden kan via de A13 en A20 aldus de ANWB op Twitter. 

Nieuwe partij registreert zich bij kiesraad

De Partij Voor Behoud van de Nederlandse Identiteit (PVBNI) heeft zich aangemeld bij de kiesraad. Daardoor kan de partij met naamsaanduiding meedoen aan Tweede Kamer verkiezingen.

De PVBNI is een nieuwe partij met als statutaire doelstelling: "Partij voor behoud van de Nederlandse identiteit. Zelfstandigen zonder personeel moeten gelijke kansen krijgen op de markt. Kleine ondernemers moeten niet de dupe zijn van de grote bedrijven die vaak een monopoly positie bekleden op de markt. Daarnaast is het doel om de mens gelijkwaardig te behandelen. In artikel 1 van de grondwet staat dat iedereen gelijk wordt behandeld. Echter wordt dit in praktijk niet gedaan. Ons doel is om artikel 1 beter te waarborgen en het verrichten van alle verdere handelingen, die hiermee in de ruimste zin verband houden of daarvoor bevorderlijk kunnen zijn."

Niet erg duidelijk, ook op de website van deze partij worden we niet veel wijzer over hun standpunten. Op de vraag van FOK! antwoordt het hoofd voorlichting en tevens voorzitter Georges Scheffer slechts dat de partij 'uiteraard' standpunten heeft. Hij wil deze pas bekend maken in aanloop naar de volgende Tweede Kamer verkiezingen waar de partij aan wil deelnemen.

De partij heeft als vestigingsadres een huisadres in de gemeente Steenwijkerland, waar ook de in Libanon geboren voorzitter Scheffer woont. Hij is naast voorzitter van de partij ook directeur van een IT-adviesbureau eveneens gevestigd op hetzelfde huisadres.

Al met al een onduidelijke partij die mag hopen dat de verkiezingen nog ver weg zijn. Wel hebben ze al de eerste opmerkelijke uitspraak op hun naam staan: 

Legendarische keeper Gordon Banks (81) overleden

Gordon Banks is op 81-jarige leeftijd overleden. De voormalig doelman uit Engeland wordt beschouwd als een van de beste keepers in de voetbalhistorie.

Banks werd tussen 1966 en 1971 zesmaal tot Wereldkeeper van het Jaar uitgeroepen. "Met grote droefheid maken we bekend dat Gordon vannacht vreedzaam is heengegaan", laat zijn familie weten in een korte verklaring. "We zijn er kapot van, maar we koesteren de mooie herinneringen en hadden niet trotser op hem kunnen zijn."

De doelman, die van de Engelse media de bijnaam The Banks of England kreeg, was actief tussen 1958 en 1977 en stond onder contract bij Chesterfield, Leicester City, Stoke City en Fort Lauderdale. Hij speelde in totaal 549 competitiewedstrijden en verzamelde 73 interlands voor de Engelse nationale ploeg.

In 1966 behaalde Banks de grootste triomf van zijn loopbaan door met Engeland het WK in eigen land te winnen. In de finale op Wembley werd het voormalige West-Duitsland met 4-2 verslagen. Banks is misschien wel het bekendst vanwege zijn redding op het WK van 1970 op een kopbal van Pelé. Het doelpunt van de Braziliaan leek zeker, maar Banks slaagde erin om het leer over de lat te werken.

Gordon Banks met een van de beste reddingen ooit (Bron: YouTube)

WW1 barst weer los in Tannenberg

Het Nederlandse Blackmill Games en M2H hebben de WW1-schutter Tannenberg op Steam uitgebracht. De tweede game in de WW1-gameserie speelt zich af op het Oostfront tijdens de Eerste Wereldoorlog, tussen o.a. de Russen en de Duitsers. Tegelijkertijd met de release komen ook de Bulgaren in de game, samen met een nieuwe map; Dobruja en een aantal nieuwe wapens.

De trailer laat zien dat Bulgarije meedoet aan het gevecht. De Bulgaren brengen nieuwe wapens mee waaronder het Berdan II geweer - een Russisch ontworpen wapen. Niet alle nieuwe wapens zijn in Bulgaarse handen. De Russen krijgen ook het Berdan II-geweer, terwijl de Roemenen toegang krijgen tot de door Britten ontworpen Martini-Henry geweer.

Op de nieuwe Dobrudja-kaart vechten spelers met een uitzicht op de rivier de Donau, terwijl ze proberen controle te krijgen over belangrijke versterkingen op de heuveltop. Met de andere kaarten die al in het spel zitten, betekent dit dat spelers nu kunnen vechten om territorium op de WW1-slagvelden van de Oostzee tot de Zwarte Zee.

Tannenberg is te koop op Steam voor een kleine 17 euro.

KLM-toestel tikt ander vliegtuig aan op Schiphol

Twee KLM-toestellen hebben elkaar op luchthaven Schiphol vanmorgen aangetikt. Dat bevestigt de KLM. 'De Boeing 747 heeft net een ander vliegtuig geraakt tijdens pushback. Rond ons vliegtuig staat het nu vol met diensten', zegt een van de vliegtuigpassagiers tegen AT5. De toestellen zouden onder weg gaan naar Los Angeles en Atlanta. De passagiers worden op andere vluchten omgeboekt.

Een woordvoerder van Schiphol bevestigt dat. 'De pushback is het moment dat het vliegtuig bij de gate achteruit wordt geduwd door een karretje. Toen is het vliegtuig in botsing gekomen met een ander toestel, hoe dat kon gebeuren wordt nog uitgezocht.'

Op foto's is te zien dat de achtervleugel van een van de toestellen aanzienlijke schade heeft opgelopen. 'We onderzoeken op dit moment hoe groot de schade is en of deze moet worden gerepareerd', aldus een woordvoerder van KLM.

ProRail gaat samenwerken met Flitsmeister

ProRail en Flitsmeister gaan bij wijze van proef samenwerken om automobilisten actief te waarschuwen als zij een gevaarlijke onbewaakte spoorwegovergang naderen. In deze proef krijgen de 1,4 miljoen gebruikers van de app vanaf vandaag een melding als ze in de buurt komen van een gevaarlijke overweg.

Prorail: "Flitsmeister biedt dataoplossingen en informatiediensten voor automobilisten via een app. Vanaf vandaag worden gebruikers van de Flitsmeister-app met een melding gewaarschuwd als ze in de buurt komen van een gevaarlijke overweg of een niet actief beveiligde overweg. Dit soort overwegen heeft geen spoorbomen, lampen en bellen. We verwachten dat mensen door deze meldingen een gevaarlijke overweg anders naderen."

Uit onderzoek blijkt dat automobilisten bij een niet actief beveiligde overweg vaak plotseling afremmen en later reageren dan bij een actief beveiligde overweg. ProRail: "Doordat zij nu tijdig een melding ontvangen, verwachten we dat ze zich eerder bewust zijn dat ze een overweg naderen, rustiger afremmen en hun snelheid beter controleren."

Zwaar vuurwerk afgestoken bij hotel Real Madrid-spelers

Bij het Okura Hotel aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, waar de selectie van Real Madrid overnacht, is vannacht twee keer zwaar vuurwerk afgestoken. 

Dat laten meerdere omwonenden weten aan AT5. Ze werden rond 2.00 uur en 3.30 uur wakker door een serie knallen. Het geluid was zo hard, dat de alarmen van geparkeerde scooters afgingen. 

'Er werden zeker twintig zware vuurwerkbommen afgestoken', zegt een van de omwonden over de eerste serie knallen. 'Ik kon zien dat de lichten van veel hotelkamers aangingen. Actie geslaagd! Ik ben wel erg voor Ajax, dus moest er wel om lachen. Dit is anders nooit.'

Van de tweede serie zijn verschillende video's gemaakt. Op de beelden is te zien dat er vuurpijlen richting het hotel worden geschoten.

Ajax speelt vanavond tegen Real Madrid in de Arena. Het vuurwerk is vermoedelijk door fans van Ajax afgestoken om de spelers wakker te maken. De F-Side heeft een video van de actie op Twitter gezet:

De politie laat weten ook meldingen te hebben gekregen over de knallen. 'Het ging mogelijk om vuurwerk.'

Update 10:00 uur:
'Rond half vier hebben we vier mensen aangehouden vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk', zegt een woordvoerder van de politie. Vanwege privacy-overwegingen wil ze niet zeggen of het Ajax-supporters zijn. 'Wel kan ik zeggen dat het Nederlanders zijn.' 

Hoogvliet roept salmonellabiefstuk terug

Hoogvliet heeft een veiligheidswaarschuwing geplaatst voor diverse verpakkingen Hoogvliet biefstuk en biefstukreepjes. Tijdens een controle is in een deel van deze producten salmonella aangetroffen.

Het referentienummer staat op het etiket op de onderzijde van de verpakking onder de kop ‘Tracering’. Hoogvliet roept consumenten op om de producten met het genoemde referentienummer en THT-datum die zij reeds in bezit hebben, niet te consumeren.

Het eten van een product met deze bacterie kan, indien niet door en door gegaard, vooral een risico vormen voor mensen met een lage weerstand, zoals zieken, zwangeren, ouderen en jonge kinderen. Raadpleeg uw (huis)arts bij vragen over gezondheidsproblemen. De producten kunnen worden teruggebracht naar de supermarkt, waar de klant het aankoopbedrag terugkrijgt. 

Het gaat om de volgende producten: 

 
Biefstuk met kruiden 1 stuk TP19061645040 15-2-2019
Biefstukreepjes 250 gram TP19061645040 15-2-2019
Biefstukreepjes gemarineerd 250 gram TP19061645040 15-2-2019
Kogelbiefstuk met kruidenboter 1 stuks TP19061645040 15-2-2019
Kogelbiefstuk kruidenboter 2 stuks TP19061645040 15-2-2019

Hoogvliet roept salmonellabiefstuk terug (Foto ter illustratie: Pixabay)
Hoogvliet roept salmonellabiefstuk terug (Foto ter illustratie: Pixabay)

'1 op 10 Nederlanders geeft seks cadeau'

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders stelt dat als je echt van je partner houdt, je hem of haar geen goedkope cadeaus geeft. Dit blijkt uit een onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard, onder 1.108 Nederlanders met een relatie. Van de ondervraagden heeft een zesde met zijn partner afgesproken hoeveel het geschenk mag kosten.

Opvallend genoeg zijn mannen de grootste voorstanders van een duur cadeau. Voor maar liefst 22 procent van hen is een goedkoop presentje tijdens bijvoorbeeld Valentijnsdag, verjaardagen en jubilea, uit den boze. Onder vrouwen bedraagt dit percentage slechts zestien procent. “Blijkbaar vinden mannen het belangrijker dat ze hun partner iets kostbaars cadeau doen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik probeer mijn vriendin altijd iets te geven waar ze om heeft gevraagd – of echt iets aan heeft. Zolang het niet uit de hand loopt, is het bijbehorende prijskaartje van ondergeschikt belang.”

Seks als cadeau
Uit het onderzoek blijkt verder dat veertien procent van de ondervraagden zijn partner weleens met seks heeft bedankt voor een gekregen cadeautje. Jongeren tot dertig jaar zijn met 27 procent het meest geneigd om hun wederhelft een ‘intieme wederdienst’ te verlenen. Ook zegt een op de tien ondervraagden zijn of haar (toenmalige) partner weleens seks cadeau te hebben gedaan voor bijvoorbeeld Valentijnsdag, verjaardagen en jubilea.

Wederom scoren jongeren (zeventien procent) het hoogst, maar ook dertigers (zeventien procent) weten van wanten. Franke: “Het lijkt erop dat voornamelijk jongeren het gevoel hebben iets terug te moeten doen wanneer ze van hun partner een mooi cadeau krijgen. Dat kan natuurlijk ook op andere manieren dan alleen met seks. Met een lekker dinertje of een leuke dagactiviteit kun je ook je waardering laten blijken.”

Stomme cadeaus
Wanneer het gaat om cadeautjes voor de eigen partner, gaat het helaas ook weleens mis. Op de vraag wat het stomste cadeau was dat ze ooit van hun wederhelft hebben gekregen, antwoordden de ondervraagden onder andere: een goocheldoos, condooms, een opgezette vlinder, gootsteenontstopper, sokken, boekenbon, boodschappen en een seksspeeltje. Franke: “Wanneer ik een cadeautje voor mijn vriendin koop, probeer ik het in mijn hoofd altijd om te draaien: zou ík blij zijn met dit cadeau? Voor sommige partners van onze respondenten had het geen kwaad gekund om dit ook te doen.”

Top tien stomste cadeau's (Foto: Acties.nl)
Top tien stomste cadeau's (Foto: Acties.nl)

Student met arbeidsbeperking weer eerlijke kans op onderwijs

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een motie van leden Raemakers, Renkema, Peters en Van Brenk die ervoor zorgt dat studenten die een arbeidsbeperking hebben voortaan in iedere gemeente gelijk behandeld zullen worden en een eerlijke bijdrage zullen ontvangen. Dit is een enorme opluchting voor de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Voorzitter Carline van Breugel: ‘Momenteel is er veel ongelijkheid met betrekking tot de individuele studietoeslagen omdat deze afhankelijk is van waar de student woont. Met deze motie worden procedures, aanvullende eisen en de hoogte van de toeslag voor alle studenten met een functiebeperking gelijk getrokken. Dit is een belangrijke stap!’

Nu ontvangt een student met een arbeidsbeperking gemiddeld 110 euro per maand. Dankzij de motie gaan studenten meer dan het dubbele; ongeveer 300 euro per maand ontvangen. Dit is een belangrijke ontwikkeling ten opzichte van de huidige situatie. Eerder onderzoek van de LSVb toonde aan dat de hoogte van de toeslagen momenteel enorm verschilt per gemeente. Zo ontvangen studenten in Heerlen bijvoorbeeld 10 keer minder (€31 euro p.m) dan studenten in Zwolle (€310 p.m). Ook hanteerden de gemeenten verschillende aanvullende eisen en aanvraagprocedures. De maandelijkse toelage wordt met deze motie in alle gemeenten gelijkgesteld aan de studieregeling uit de Wajong, die voor deze studenten gold voor het invoeren van de individuele studietoeslag. Van Breugel: ‘Met deze toelage krijgen studenten met een functiebeperking eindelijk weer waar zij recht op hebben, namelijk; een eerlijke kans op het hoger onderwijs.’

Naast het opheffen van de regionale verschillen moet deze motie er ook voor zorgen dat het geld, bedoeld voor deze studenten, daadwerkelijk bij hen terecht komt. Uit een rapportage van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bleek namelijk dat er van de 53 miljoen die in de jaren 2015-2017 beschikbaar was voor studenten met een arbeidsbeperking, 50 miljoen op de plank is blijven liggen. Dit komt naast de verschillen in de hoogte van de toeslag door het gebrek aan goede voorlichting over deze regeling waardoor studenten niet bekend zijn met de toeslag. Van Breugel: ‘We zijn blij dat de politiek nu handelt en opkomt voor deze studenten. Nu moet staatssecretaris Van Ark er nog voor zorgen dat studenten die recht hebben op de toeslag de regeling weten te vinden.’

Politie onderzoekt overval op Rotterdamse boekwinkel

Een boekwinkel op de Kleiweg in Rotterdam is dinsdagavond overvallen door een man met een vuurwapen. Hij bedreigde de medewerkster en deed een greep uit de kassa. Volgens omstanders is hij gevlucht op een scooter.

Drie klanten en een medewerkster waren in de boekwinkel toen de overvaller binnen stapte en aan de balie geld eiste. Eén van de klanten probeerde de overvaller nog tegen te houden, maar toen deze een vuurwapen trok en hiermee de aanwezigen bedreigde, kon hij ongehinderd een greep uit de kassa doen. Met een onbekend bedrag ging de man er vandoor.

Getuigen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. Dat kan op 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

FOK! Wat een weer: superzacht weer in aantocht

Welkom!

We gaan vertrekken voor een periode met heel fraai weer en sterk oplopende temperaturen. Gisteren was het nog een graad of 8 en was er een afwisseling van (hoge) bewolking en zonneschijn. Er moet nog één zwak front passeren, maar daarna is het de zon wat een een aantal dagen de klok gaat slaan.

Dat front kwam vannacht het noorden binnen en trok maar heel geleidelijk naar het zuiden.  Bij dat front(je) viel plaatselijk wat lichte motregen. 

Vandaag beginnen we dan op veel plaatsen grijs met veel bewolking, maar uiteindelijk klaart het vanuit het zuiden op. Tegen het eind van de middag bereiken de opklaringen dan ook het noorden. Op veel plaatsen eindigt de dag dus zonnig. Het wordt hierbij een graad of 9 en er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Zoals ik al zei worden de dagen erna steeds zonniger en zachter. Tegen het weekend is zelfs 15 graden in Limburg mogelijk. Alleen de kustgebieden, en dat betreur ik zeer als iemand die in de nabijheid van zee vertoeft, moet het kwik wat achterblijven. Maar als het meezit zit een 12 graden er ook wel in voor hier. Alleen op de Wadden blijft het dan nog wat frisser. Maar dat is vrij normaal. De wind draait daarbij naar het zuidoosten. 

Tot ziens!  

Opklaringen bij een parkeerplaats (Foto: Iteejer)
Opklaringen. Mooie wolkenluchten boven deze wat troosteloze parkeerplaats. (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Tallon Griekspoor stunt weer in Rotterdam

Tallon Griekspoor heeft dinsdagavond voor een daverende verrassing gezorgd op het World Tennis Tournament door de als tweede geplaatste Karen Khachanov in de eerste ronde te verslaan: 3-6, 6-3 en 6-2. Griekspoor was vorig jaar ook al goed voor een stunt, toen won hij van Stanislas Wawrinka.

De 22-jarige Griekspoor begon als absolute underdog aan het treffen met Khachanov, die precies tweehonderd plekken hoger op de wereldranglijst staat (11 om 211). De eveneens 22-jarige Rus won de eerste set ook vrij eenvoudig met 6-3, maar in het tweede bedrijf was alles anders. Griekspoor brak Khachanov op 1-0 en liet zelf geen steken meer vallen op zijn eigen service, waardoor de Nederlander de tweede set verrassend won.

In het derde bedrijf gaf Griekspoor zijn sterke vorm een vervolg. Hij won tot twee keer toe de servicegame van de bij vlagen slordig spelende Khachanov en serveerde de wedstrijd op 5-2 op overtuigende wijze uit.

"Natuurlijk ben ik zelf ook verrast dat ik een wereldtopper versla. Ik ben heel blij met deze wedstrijd. Het begin was moeilijk, ik begon te voorzichtig en was misschien iets te onder de indruk van hem. Maar in de tweede en derde set ging het veel beter en heb ik echt de juiste dingen gedaan, ik wou dat het elke week zo ging. Spelen voor een thuisplek doet me goed. Deze overwinning vind ik mooier dan die van vorig jaar. Stan kwam terug van een operatie en was niet in zijn beste vorm. Vanavond heb ik iets meer zelf de partij gewonnen", aldus Griekspoor. 

In de tweede ronde treft Griekspoor donderdag de Fransman Jo-Wilfried Tsonga, of zijn Italiaanse tegenstander in de eerste ronde Thomas Fabiano. Na de uitschakeling van Haase gisteren was Griekspoor al de laatst overgebleven Nederlander in het enkelspel.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.