FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 januari 2019

Snowboardcrosser De Blois op 0,09 seconden uitgeschakeld op WK

Snowboardcrosser Glenn de Blois heeft donderdag een frustrerende dag gehad. Op de openingsdag van het wereldkampioenschap snowboarden en freestyleskiën in het Amerikaanse Solitude slaagde de 23-jarige Nederlander er nét niet in zich te plaatsen voor de knock-outfase van vrijdag.

Een plek bij de eerste 32 was gevraagd en dat lukte net niet: de Argentijn Steve Williams eindigde op de 32e plek met een tijd die 0,09 seconden sneller was dan die van De Blois, waarmee het avonutuur van de Nederlander al gelijk voorbij was.

Hij kwam overigens nog verder dan Pierre Vaultier. De Franse veteraan, regerend dubbel olympisch kampioen en goed voor vier World Cup-zeges dit seizoen, ging woensdag hard onderuit in de trainingen - zijn helm splijtte zelfs open - en was donderdag niet in staat om überhaupt van start te gaan.

Taakstraf voor Canal Parade-oplichter

Robbert van B. moet ruim 700 euro schadevergoeding betalen aan de mensen die hij heeft gedupeerd met de Canal Parade 2017. De man had tientallen mensen dertig euro laten betalen om tijdens de Pride met een boot te varen, maar de boot bleek er niet te zijn. Ook krijgt hij een taakstaf en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.

De maanden in aanloop naar Canal Parade 2017 benaderde Van B. diverse mensen met de vraag of zij geïnteresseerd waren om mee te varen op de boot van Cordaan. Hij zei dat hij in de organisatie zat en dat hij een boot kon regelen. Er zou een zanger mee aan boord gaan en er zou een barbecue worden geregeld.

Tientallen mensen wilden wel mee en maakten dertig euro per persoon over. Ze kregen per e-mail de huisregels en een gedetailleerd programma van de dag toegestuurd. Toen deze mensen op de afgesproken opstapplaats stonden, bleek zowel B. als de boot niet aanwezig. Zanger Stefan van Loon zou tevens die dag zijn videoclip op de boot opnemen. Uiteindelijk zocht hij Van B. op en bracht hem naar het politiebureau.

Opgelicht
De 50-jarige Van B. bekende in de rechtszaal dat hij de mensen had opgelicht, maar zei dat hij wel het plan had gehad om een boot te regelen. Hij kwam er naar eigen zeggen begin juli, ruim een maand voor de Canal Parade, achter dat er geen boot beschikbaar was. Hij vond het makkelijker om de mensen die betaald hadden in de waan te laten dat zij met een boot meegingen, dan de waarheid te vertellen. Volgens de rechtbank staat vast dat hij vanaf begin juli 2017 de intentie had om op te lichten.

Naast de oplichtingspraktijken stond Van B. ook terecht wegens uitkeringsfraude en de diefstal van twee portemonnees van twee voormalige geliefden. Hoewel hiervoor normaliter een gevangenisstraf wordt opgelegd, besloot de rechtbank een taakstraf van 180 uur op te leggen. Dit omdat de rechtbank van mening is dat Van B. behandeld moet worden en een gevangenisstraf dit zou kunnen dwarsbomen.

Zitskiër Kampschreur schrijft geschiedenis met 7e én 8e wereldtitel

Zitskiër Jeroen Kampschreur zit behoorlijk lekker in z'n vel. De 19-jarige Nederlander heeft op het WK paraskiën in het Italiaanse Sella Nevea na de slalom, reuzenslalom en afdaling donderdag ook de supercombinatie én super-G gewonnen.

De dag begon met de super-G, wat telde als individueel onderdeel en als eerste run van de supercombinatie. De tiener liet gelijk zien de beste te zijn: hij was meer dan drie seconden sneller dan wie dan ook en dus was de zevende wereldtitel alvast een feit.

De Noor Jesper Pedersen was in de slalom 's middags weliswaar een kleine seconde sneller, het was bij lange na niet genoeg om Kampschreur te kloppen. Met 2,20 seconden voorsprong won de jonge Nederlander alweer zijn achtste wereldtitel, nadat hij in 2017 in Tarvisio ook al drie keer goud pakte. Vorig jaar werd hij paralympisch kampioen op de supercombinatie.

De prestatie van Kampschreur is uniek: nooit eerder won iemand bij de mannen vijf wereldtitels op één WK, bij de vrouwen slaagde alleen de Française Marie Bochet daarin - zij deed dat deze maand zelfs voor de derde keer.

De gouden slalomrun van Kampschreur op de supercombinatie (Bron: YouTube)

Thorsby maakt seizoen af bij Heerenveen

Morten Thorsby verruilt sc Heerenveen pas na dit seizoen voor Sampdoria, en niet in januari. Heerenveen hoopte de middenvelder op de slotdag van de transfermarkt aan Sampdoria te verkopen, aangezien zijn contract komende zomer afloopt. Sampdoria was van plan om Thorsby tot het einde van dit seizoen te verhuren, maar de Italianen hebben geen club gevonden om hem tijdelijk neer te zetten. De transfermarkt is in Italië om 20:00 uur gesloten.

Thorsby zal dus komende zomer transfervrij naar de club uit Genua overstappen. Een directe transfer 'gaat 'm niet meer worden', zo liet technisch manager Gerry Hamstra aan de Leeuwarder Courant weten. De 22-jarige Noor was eerder deze maand al tot een akkoord gekomen met zijn nieuwe club.

De Friezen zetten Thorsby terug naar de beloften, omdat hij zonder toestemming van de club naar Italië was gevlogen om met Sampdoria te onderhandelen. De speler gaf aan dat hij dat deed, omdat Heerenveen nog een transfersom zou krijgen als hij zo snel mogelijk zou worden verkocht. "Voor mij is deze kans a once in a lifetime. Maar ik wilde ook dat Heerenveen een transferbedrag voor mij zou krijgen. Ik voetbal hier nu al 4,5 jaar. Heb in die periode met iedereen altijd een goede relatie gehad. Ik hou van deze club."

Morten Thorsby staat sinds de zomer van 2014 onder contract in het Abe Lenstra Stadion. De middenvelder speelde dit seizoen twaalf competitieduels, waarin hij vijf keer scoorde en twee assists gaf.

Man met mes in Naaldwijk was paranoïde

Het geluid van ontelbare sirenes en een helikopter leidde op 27 augustus vorig jaar tot consternatie in Naaldwijk. Op de Verdilaan liep een man schreeuwend en zwaaiend met een mes. Terwijl omstanders gehaast een veilig heenkomen zochten in de nabije supermarkt, schoot de politie de man uiteindelijk neer. Donderdag stond hij voor de rechter.

De man met het mes werd die avond door meerdere agenten aangehouden, waarbij de agent die als eerste arriveerde de leiding nam. Hij riep meerdere keren dat de man het mes moest laten vallen, richtte zijn wapen, loste waarschuwingsschoten toen de man op hem af kwam.

Op enig moment voelde hij zich genoodzaakt gericht te schieten, toen de man met versnelde pas op hem af kwam. De agent verklaarde later dat hij bang was dat de man hem zou neersteken. 'Ik heb als agent mijn werk gedaan,' zei hij, 'maar voelde me als mens heel fragiel. Je wilt niet schieten op mensen.'

Gevlucht uit Syrië
De 28-jarige man was een aantal jaren eerder gevlucht uit Syrië. Nadat hij van de Middellandse Zee was geplukt belandde hij na wat omzwervingen eind 2013 in Zweden. De rest van zijn familie vestigde zich in Naaldwijk. Maar de laatste maanden ging het niet goed, verklaren zijn vader en broer. Hij dacht bijvoorbeeld dat hij via schemerlampen werd bespioneerd. Ze waren al bij verschillende dokters geweest vanwege psychische problemen. En hij woonde de laatste maanden bij zijn familie in Naaldwijk, zodat er permanent iemand bij hem kon zijn.

Op die avond was hij met ruzie het huis uit gegaan. Zijn broers wilden niet dat hij naar buiten zou gaan, waarop verdachte een ruit had gebroken en alsnog de straat op ging. Zijn broers zijn hem toen maar gevolgd en belden de politie direct toen hij uit het niets een mes tevoorschijn haalde. Met hulp van een politiehond, die een arm greep, kon de man worden aangehouden.

Over die avond verklaarde hij dat hij de situatie niet begreep. Toen de agenten hun wapens trokken, dacht hij dat ze hem wilden vermoorden. Hij verstond hun bevelen niet en voelde zich aangevallen.

Niet aan te rekenen
De verdachte is door een psycholoog en psychiater onderzocht. Beiden schrijven dat de man leidt aan een paranoïde psychotische stoornis, die zijn gedrag voor een groot deel, zo niet volledig, bepaald. Zij stellen dan ook dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn handelen die avond. Ze noemen hem volledig ontoerekeningsvatbaar.

Het Openbaar Ministerie neemt die conclusie van de rapporteurs over. Volgens de officier van justitie is de man schuldig aan het bedreigen van de agent en een poging tot zware mishandeling, maar kan hem dat niet worden aangerekend. Hij zou derhalve geen straf moeten krijgen. Wel eist het Openbaar Ministerie dat een maatregel wordt opgelegd, te weten opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

Geen terroristisch motief
Het Openbaar Ministerie heeft in deze zaak onderzocht of sprake kon zijn van een terroristisch motief. Daarvan is niets gebleken. Er is onder meer huiszoeking gedaan in zijn huis in Zweden, er zijn gesprekken gevoerd met familieleden en bekenden, maar uit niets blijkt dat de verdachte die avond in Naaldwijk een plan had.

Sommige getuigen schrokken vooral toen de man 'Allah Akhbar' riep en dachten dat hij een aanslag wilde plegen. Maar de verdachte had daarvoor vandaag op zitting een simpele verklaring. 'Dat is gewoon iets wat een moslim zegt als hij overlijdt. En ik dacht dat ze me kwamen vermoorden.'

Rijksrecherche
Naar de aanhouding en het toegepaste geweld door de agenten is onderzoek gedaan door de Rijksrecherche, zoals gebruikelijk bij dergelijke incidenten. Dit is een apart onderzoek onder leiding van een andere officier van justitie. Dit onderzoek is afgerond.

Naar het voorlopig oordeel van het Openbaar Ministerie hebben de betrokken agenten rechtmatig gehandeld. Het is een voorlopig oordeel, omdat de intern verplichte eindtoets door de Adviescommissie Politieel Vuurwapengebruik nog moet plaatsvinden.

De Voogd verruilt Oranje-Rood voor avontuur bij Braxgata

Hockeyer Bob de Voogd gaat Oranje-Rood verlaten. De 30-jarige aanvaller speelt vanaf komend seizoen voor Braxgata. Bij de Belgische club uit Boom komt De Voogd mede-international en oud-ploeggenoot bij Oranje Zwart Sander Baart tegen. In het verleden speelde ook Ronald Brouwer bij Braxgata.

‘Na vijftien jaar Hoofdklasse en twaalf jaar daarvan in Eindhoven, is het moment aangebroken om een nieuwe stap in mijn hockeycarrière te zetten’, zegt De Voogd in het persbericht. ‘Oranje-Rood heeft zo veel voor mij betekend in mijn ontwikkeling, zowel als hockeyer als persoon. Dat zal ik, samen met alle sportieve successen en gesloten vriendschappen, altijd koesteren.’

Met Oranje Rood en voorloper Oranje Zwart was de 133-voudig international in die twaalf seizoenen zeer succesvol. In 2014, 2015 en 2016 werd hij landskampioen. In 2015 veroverde de aanvaller de titel in de Euro Hockey League. Daarnaast stond De Voogd in 2014 en 2017 in de finale van de EHL.

De overstap naar Braxgata was geen gemakkelijke keuze, zo zegt De Voogd. ‘Oranje-Rood is een mooie club met een fantastisch team met vrienden waarmee ik vele jaren succesvol heb samengespeeld. Maar het avontuur om ergens anders te spelen, begon steeds meer de bovenhand te krijgen. Een andere competitie, nieuwe teams, ploeggenoten en ambities trokken mij steeds meer aan. Vorig seizoen begonnen de eerste gesprekken en na afgelopen WK heb ik de knoop doorgehakt.’

‘Natuurlijk heb ik van Sander Baart, mijn oud-ploeggenoot bij Oranje-Rood, goede verhalen gehoord’, gaat De Voogd verder over zijn keuze voor Braxgata. ‘Ook Ronald Brouwer heeft alleen maar positief gesproken over de Belgische club. Daarbij is Braxgata een echte familieclub met enthousiaste leden en grote ambities. Ik kijk uit naar mijn tijd daar.’

Rutte bezoekt 'witte wijn sippende Amsterdamse elite'

Minister-president Mark Rutte brengt na zijn uitspraken over de 'witte wijn sippende Amsterdamse elite' een bezoek in het hol van de leeuw. Op woensdag 6 februari bezoekt hij diverse grote Amsterdamse bedrijven en sociale projecten.

De dag staat in het teken van technologie, innovatie en sociaal ondernemerschap, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Rutte bezoekt onder meer het hoofdkantoor van boekingswebsite Booking.com en RELX, het informatiebedrijf voor wetenschap waar Elsevier onder valt. Daarna bezoekt hij samen met burgemeester Halsema verschillende bedrijven in Zuidoost.

Zo wordt er een bezoek gebracht aan het Amsterdam Skill Centre van het Amsterdam UMC, waar artsen vanuit de hele wereld naartoe komen om hun vaardigheden te verbeteren met behulp van virtual reality. Daaropvolgend bezoeken Halsema en Rutte een aantal jonge ondernemers in de Bijlmer.

De aankondinging voor het bezoek aan de hoofdstad komt twee weken nadat er nogal wat commotie ontstond over uitspraken die Rutte in programma Buitenhof deed over inwoners van Amsterdam. Zo zei hij 'giftig' te worden van de 'witte wijn sippende Amsterdamse elite' die alsmaar kritiek heeft op de Amerikaanse president Donald Trump.

Herlings mist waarschijnlijk eerste wedstrijd van het nieuwe MXGP-seizoen

Motorcrosser Jeffrey Herlings mist waarschijnlijk de eerste wedstrijd van het nieuwe MXGP-seizoen. De regerend wereldkampioen liep afgelopen week bij een val op een training in Spanje meerdere breuken op in zijn rechtervoet.

Na de valpartij is hij in België geopereerd. Bij die operatie zijn meerdere breuken gefixeerd. Het herstel duurt echter minimaal zes weken en daardoor mist hij normaal gezien de openingswedstrijd op 2 en 3 maart in het Argentijnse Neuquen.

“Ik maakte een rare landing na een sprong en zat iets te dicht bij de wal aan de rand van de baan,” vertelt Herlings. “Mijn voet raakte bekneld tussen de motor en de wal. Ik wist meteen dat het niet goed was. Toen ik zag dat de voet dikker werd hebben we besloten om zo snel mogelijk te opereren.”

Ondanks de tegenslag is Herlings positief over het nieuwe seizoen. “Dit is natuurlijk niet de beste start van het seizoen, maar verder is de voorbereiding goed verlopen,” vertelt Herlings. “Het is nu zaak om zo snel mogelijk weer terug te keren op het oude niveau. Ik wil mijn fans bedanken voor alle steun die ik heb mogen ontvangen. Ik zal sterker terugkeren!”

Herlings mist waarschijnlijk eerste wedstrijd van het nieuwe MXGP-seizoen (Pro Shots)
Herlings mist waarschijnlijk eerste wedstrijd van het nieuwe MXGP-seizoen (Pro Shots)

Politie ontdekt ontvoering dankzij cameratoezicht

De politie in Rotterdam is dringend op zoek naar de personen en de auto op de beelden die hieronder getoond worden. Woensdagavond 30 januari werd een jonge vrouw door twee mannen meegenomen in een auto. Een getuige vertrouwde het niet en belde de politie. Er is bij de politie geen melding binnengekomen van een vermissing en ze willen graag in contact komen met het meisje.

Woensdag rond 19.30 uur meldde een getuige bij de politie dat zij had gezien hoe een jonge vrouw bij het oversteken van de Bloemfonteinstraat vanaf de Paul Krugerstraat door een man in een grijze of zilverkleurige Golf 4 werd meegenomen. Verderop is de auto gekeerd en teruggereden en vervolgens rechtsaf de Paul Krugerstraat ingegaan.

Een woordvoerder van de politie: "Toen na de melding beelden van cameratoezicht werden teruggekeken, was te zien dat de jonge vrouw onder dwang door twee jongens is meegenomen en in een auto werd geduwd. Na de melding zijn we een onderzoek gestart en is door alle politieauto’s uitgekeken naar het voertuig. Er is bij ons geen melding binnengekomen van een vermissing, maar we willen graag zeker weten dat alles goed is met de jonge vrouw."

De vrouw is ongeveer 1.60m en droeg een zwarte legging, witte schoenen en had een bruine lange paardenstaart. De bijrijder droeg een hele lichte spijkerbroek, een zwarte strakke jas en een witte hoodie. De bestuurder is blank, droeg een donkere jas met bontkraag en lichte spijkerbroek.

De politie heeft de volgende vragen :"Ben jij de dame of een van de betrokken mannen, of weet je wie dit zijn? Wie is de eigenaar van dit voertuig, wie weet waar dit voertuig thuishoort of waar dit voertuig nu is? Wie is getuige geweest van wat zich tussen 18.04 uur en 19.20 uur heeft afgespeeld op de Paul Krugerstraat en de Bloemfonteinstraat? Wie mist een jonge vrouw in zijn of haar omgeving? Heeft u meer informatie? We horen het heel graag."

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Politie ontdekt 'ontvoering' dankzij cameratoezicht (Foto: Politie:.nl)
Politie ontdekt ontvoering dankzij cameratoezicht (Foto: Politie:.nl)

Politie ontdekt ontvoering dankzij cameratoezicht (Foto: Politie:.nl)
Politie ontdekt ontvoering dankzij cameratoezicht (Foto: Politie:.nl)

IJskoud Chicago zet treinrails in de fik

Het is koud in Noord-Amerika, in het midwesten daalt de temperatuur op sommige plekken tot onder de -40 graden (leuk weetje, in dit geval zijn Celsius en Fahrenheit gelijk aan elkaar). Dat heeft naast al diverse doden door bevriezing ook nog andere gevolgen op het dagelijkse leven.

In Nederland maken we graag grapjes als de NS weer eens de halve dienstregeling annuleert vanwege een paar mogelijke sneeuwvlokjes. Nu is het in de VS wel vaker behoorlijk koud dus zijn ze wat meer berekend op extreem weer. Chicago pakt het bijvoorbeeld heel anders aan, daar steken ze gewoon de treinrails in de fik om te zorgen dat de treinen kunnen blijven rijden.

Althans, in eerste instantie lijkt het alsof de rails in brand staat, maar het staal van de treinrails is een zeer slecht ontvlambaar materiaal. In werkelijkheid loopt er langs de rails een systeem van gasleidingen die kunnen worden ontstoken bij kou. Door de kou kunnen er namelijk nogal wat vreemde vervormingen in het spoor komen. Het zorgt ervoor dat bepaalde delen krimpen, en ja ook treinrails zijn daar niet veilig voor. Vooral bij verbindingen tussen meerdere rails kan door het krimpen het spoor letterlijk uit elkaar getrokken worden.

Naast de vlammenzee zijn er ook nog wat minder spectaculaire methodes als verwarmde buizen en heteluchtblazers in gebruik. Volgens de spoorwegbeheerder Metrarail zijn deze methodes een stuk veiliger dan de oude methodes zoals het spoor op knelpunten overgieten met kerosine en dat aansteken.

Brandende rails | Metrarail
Brandende rails | Metrarail

'Klanten van 14-jarig meisje mogen de cel in'

Weet wie je date. Dat was de harde les die vijf mannen vandaag leerden in de Haagse rechtbank. In 2016 en 2017 hadden zij betaalde seksdates met een destijds 14/15-jarig meisje. Ze had hen verteld dat ze meerderjarig was. En zij hadden niet de moeite genomen dat zelf te checken. Wat het OM betreft, hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan een pedoseksueel misdrijf. De officier van justitie eiste celstraffen tot 24 maanden tegen hen.

Het meisje was in de prostitutie gedwongen door een 19-jarige ‘loverboy’. De twee legden in het voorjaar van 2016 voor het eerst contact via een datingapp. In het begin verliep dat vriendschappelijk, maar na een aantal ontmoetingen wilde de jongen seks met het minderjarige meisje. Omdat hij haar in zijn auto naar een plek had gereden die zij niet kende, durfde zij niet te weigeren. Dat was het begin van alle ellende. Want niet alleen dwong hij haar tot seks, hij maakte er ook een filmpje van. En met dat filmpje chanteerde hij haar.

Zo dwong hij haar weer tot betaalde seks met andere mannen. Op deze manier moest zij elke maand honderden euro’s voor hem bij elkaar schrapen. Omdat ze overdag naar school ging, klom ze soms midden in de nacht uit het raam van de ouderlijke woning om met wildvreemden seks te hebben, vaak in hun auto.

'Zonder vraag, geen aanbod'
Uiteindelijk kwam de zaak aan het rollen omdat het meisje ten einde raad en op advies van de kindertelefoon naar een vertrouwenspersoon van school stapte. In februari 2018 werd de ‘loverboy’ veroordeeld tot vijf jaar cel.

Maar ‘zonder vraag, geen aanbod’, zo stelde de officier van justitie vandaag voor de rechter. Daarom heeft het OM vijf klanten van het meisje voor de rechter gedaagd wegens betaalde seks met een minderjarige.

Kop in het zand
Eén van hen, een 39-jarige Hagenaar, hoorde 24 maanden cel tegen zich eisen. Hij had ten minste vijf keer seks met de 15-jarige. Voor deze zogeheten ‘cardates’ pikte hij haar op bij haar middelbare school. Volgens het OM was het daarmee glashelder dat het meisje minderjarig was. De man had daarmee ook alle reden om naar haar identiteitsbewijs te vragen, maar dat niet gedaan. “Verdachte heeft bewust zijn kop in het zand gestoken”, zo vond de officier van justitie. “Er is hier maar één slachtoffer en dat is het meisje.”

Tegen een andere klant, eveneens een 39-jarige Hagenaar, eiste de officier vijftien maanden cel. Volgens de officier kan worden bewezen dat hij ten minste twee keer betaalde seks had met het meisje in de tandartsenpraktijk waar hij werkte. Een 48-jarige Hagenaar hoorde een eis van achttien maanden cel voor drie keer betaalde seks, een 47-jarige Hagenaar een eis van vijftien maanden cel voor twee keer betaalde seks en een 37-jarige Vlaardinger negen maanden cel voor één keer betaalde seks.

Mooie verhalen
Alle mannen bekenden de seks, maar verweerden zich door te stellen dat zij niet wisten dat het meisje zo jong was. Alleen, zo stelde de officier van justitie, dat doet er voor de wet helemaal niet toe. Seks met iemand onder de zestien is altijd strafbaar. Hetzelfde geldt voor betaalde seks onder de achttien. Heb je als man (betaalde) seks met een jonge vrouw, dan moet je dus zelf de leeftijd checken en niet afgaan op mooie verhalen. Doe je dat niet, dan loop je het risico op strafrechtelijke vervolging.

De officier van justitie benadrukte ook de omvang van het probleem. “Seksuele uitbuiting maakt in Nederland jaarlijks bijna drieduizend slachtoffers. En bijna de helft daarvan bestaat uit minderjarigen. Vandaar een verscherpte aanpak om klanten ervan te doordringen dat zij zich schuldig maken aan een pedoseksueel misdrijf. Het bezoeken van een minderjarige prostituee is géén risicoloze aangelegenheid!”

Taakstraf niet passend
Op een seks met een minderjarige staat een maximale straf van acht jaar cel. Wat het OM betreft, krijgen de ‘klanten’ van het meisje dan ook een forse celstraf en geen taakstraf. “Anders zal de plicht om de leeftijd te checken nooit serieus worden genomen. Als de sanctie niet hoger is dan een aantal vrije dagen schoffelen, zal lust het blijven winnen van het verstand”, aldus de officier van justitie..

De uitspraak is over twee weken.

Bertens eenvoudig naar kwartfinales Sint-Petersburg

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Sint-Petersburg. De 27-jarige Nederlandse won in de tweede ronde in twee sets van de Belgische Ysaline Bonaventure.

Bertens, als tweede geplaatst in Sint-Petersburg, had in de eerste ronde een bye en nam het in de tweede ronde tegen Bonaventure, de nummer 148 van de wereld. Tot 4-3 in de eerste set wisten beide tennissters hun service te behouden. Bertens kwam op 5-3 na een break, alleen de Belgische brak meteen terug. Toch ging de eerste set naar Bertens na een nieuwe break.

In de tweede set nam Bertens al snel een 3-0 voorsprong. De 27-jarige Wateringse kwam daarna niet meer in de problemen en won vervolgens de tweede set met 6-2. Ze neemt het in de kwartfinale op tegen Anastasia Pavlyuchenkova. De Russische was op de Australian Open in de tweede ronde nog in drie sets te sterk voor Bertens.

Herrada zegeviert in Europese openingskoers, Mollema derde

Jesus Herreda heeft de eerste wedstrijd op Europese bodem gewonnen. In de Challenge Mallorca, die bestaat uit vier eendagskoersen op Mallorca, was de Spanjaard van Cofidis de sterkste op de slotklim de Col de San Salvodor. Guillaume Martin werd op elf seconden tweede, vlak voor Bauke Mollema. 

Vanuit de start reden drie renners weg uit het peloton: Rasmus Iversen (Lotto Soudal), Antonio Jesus Soto (Fundación Euskadi) en Jacob Hennessy (Canyon dhb p/b Bloor Homes). Het drietal bouwde al snel een voorsprong van meer dan zes minuten op, waarna Movistar zich aan kop van het peloton melde. Dankzij het werk van Movistar liep de voorsprong gestaag terug.

Ondanks dat Movistar alles perfect onder controle had ging Lars Boom samen met Pim Ligthart in de tegenaanval en kwamen snel aansluiten bij de kopgroep. Movistar was niet ver weg en met dertig kilometer was alles weer bij elkaar. 

Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer was er nog een valpartij met als belangrijkste slachtoffer Mikel Landa. De Bask werd niet veel later afgevoerd naar het ziekenhuis. Na de valpartij bleef alles samen tot aan de slotklim, vijf kilometer van de streep. Op de slotklim van Sant Salvador lieten Jose Goncalves en Guillaume Martin zich zien en pakte vijftien seconden voorsprong op de voorwacht van het peloton. Toch ging de winst niet naar het tweetal, maar naar een sterke Herrada. De Spanjaard van Cofidis had een sterk eindschot in de laatste steile kilometer van de klim en won met elf seconden voorsprong. Martin werd nog wel tweede, voor Mollema. Alejandro Valverde moest genoegen nemen met een vierde plaats ook op elf seconden van de winnaar.

Klant schiet overvaller dood

Soms heb je gewoon écht even pech. Dat was het geval voor een overvaller in het Amerikaanse Lithonia, in de staat Georgia. De man was simpelweg aan het werk, toen hij plotseling dood werd geschoten.

Meneer hield de caissière van dienst onder schot om haar ertoe te dwingen hem de kassainhoud te overhandigen. Dat hoort nou eenmaal bij de werkzaamheden van een hardwerkende overvaller, maar hij werd hinderlijk onderbroken door een aanwezige klant. Die bleek een wapen bij zich te hebben en schoot de overvaller zonder meer naar de eeuwige jachtvelden.

Volgens de politie was de caissière wat aangeslagen, maar maakte ze het verder goed. De klant die de overvaller doodde wordt niet vervolgd.

Man vermoordt familie om contact met webcammodel te houden

Je houdt van je Bulgaarse webcammodel of je doet het niet. Grant Amato houdt duidelijk wel van de dame, want de 29-jarige Amerikaan heeft zijn broer en ouders vermoord na een ruzie over zijn contact met de Bulgaarse.

Volgens een andere broer was Amato al maanden in contact met een Bulgaars webcammodel, aan wie hij in die periode zo'n tweehonderdduizend dollar over had gemaakt - een beetje liefde mag wat kosten. Dat was helaas niet zijn eigen geld: hij had het gestolen van zijn familieleden. Ook had hij wapens van zijn broer gejat, zodat hij deze kon verpatsen om zijn Bulgaarse verslaving te bekostigen.

Een en ander zorgde niet geheel onbegrijpelijk voor ruzie, nieuwe regels omtrent het bij zijn ouders in huis wonen en nog meer ruzie, tot afgelopen week de vlam in de pan sloeg: Grant schoot zijn vader in de keuken dood en maakte ook een einde aan zijn broer en moeder, die volgens de politie wonden hadden alsof ze waren geëxecuteerd.

"Tijdens een gesprek vertelde zijn vader dat het verbreken van welke regel dan ook ervoor zou zorgen dat Grant gelijk het huis uit moest", schrijft de politie na een gesprek met de broer die nog in leven is. "Een van de regels was dat hij geen contact meer mocht hebben met de Bulgaarse dame. Daar ging hij aanvankelijk mee akkoord, maar hij vond het oneerlijk, want in zijn ogen was de Bulgaarse zijn vriendin en hadden ze een relatie."

Amato zelf ontkent overigens de moordenaar te zijn. Volgens hem heeft zijn familie hem overal de schuld van gegeven - van het vernielen van hun levens tot stelen en het niet volgen van de regels - dus 'kunnen ze me hier net zo goed de schuld maar van geven'.

Nike zwicht (nog) niet voor moslimterreur

Het is een aantal moslims toch weer gelukt om met dreiging van economisch terreur een bedrijf op de knieën te brengen. Na een Twittertirade en bijbehorende petitie haalt Nike hun bekritiseerde sportschoen 'Air Max 720' van de markt.

Lees ook: Moslims vinden Nike Air Max op aloë vera lijken

Moslima Saiqa Noreen was de eerste gekwetste, na het zien van de tekst 'Air Max' op de zool van de nieuwe sportschoen van het wereldmerk. De tekst leek, op zijn kop gezien, namelijk precies op het Arabische woord voor Allah, de zogenaamde god van de moslims. En modder op een zool, zelfs een halve zool, zou modder op Allah betekenen. En dat is niet tof.

Nike sputterde nog tegen door te zeggen dat het lettertype gewoon verkeerd geïnterpreteerd werd, maar na hevig aandringen van de immer tolerante gemeenschap der moslims via, vooral, sociale media en de dreiging van een massale 'boycotterreur', zakte de schoenengigant dan toch lafjes door de knieën.

Lees ook: Moslims vinden Allah op aloë vera lijken

Inmiddels had de verbiedpetitie trouwens al meer dan 16.000 ondertekenaars.

Update 14:05:
Blijkbaar geeft Nike de klagende moslims nog steeds de welbekende middelvinger, want inmiddels is duidelijk geworden dat de schoenen nog steeds te koop zijn. Volgens noodlijdend weblog geenstijl hebben vele nieuwssites waaronder nu.nl en AD.nl hun bericht inmiddels gerectificeerd. FOK! hierbij dus ook. Nike laat na alle ophef in een bericht weten dat er gewoon nog steeds Air Max op de zool staat.

Een derde van Nederlanders werkt graag thuis

Maar liefst 38 procent van de Nederlanders werkt het liefst meerdere dagen per week vanuit huis. Dit blijkt uit een onderzoek van Brunel onder 964 Nederlandse sollicitanten. Daarnaast zegt bijna twee derde van alle ondervraagden positief tegenover flexibele werkplekken te staan.

Uit het onderzoek blijkt dat IT’ers de grootste liefhebbers van thuiswerken zijn. Zo zegt meer dan de helft van hen het liefst meerdere dagen per week vanuit huis te werken. Van alle sollicitanten maak je marketeers het meest blij met flexwerkplekken. Maar liefst 80 procent vindt het fijn om niet elke dag aan hetzelfde bureau of op dezelfde (werk)plek te zitten. “De afgelopen decennia is er voor werkend Nederland veel veranderd”, zegt Ellen Schouten, Manager HRM Brunel Nederland. “Zo zien we bij Brunel dat het tegenwoordig heel normaal is om als werknemer enkele dagen vanuit huis te werken, iets wat 20 jaar geleden bijna ondenkbaar was. Eenzelfde ontwikkeling zien we bij flexplekken. Waar vroeger iedereen zijn vaste werkplek had, zie je nu een groeiend aantal werkgevers dit op een andere manier aanpakken.”

Fulltime of parttime
Uit het onderzoek blijkt dat mannen het liefst fulltime werken (69 procent), terwijl 56 procent van de vrouwen de voorkeur geeft aan een parttimebaan. Schouten: “Dit verschil kan worden verklaard door het grote aandeel dat mannen in de bouw en andere zware beroepen hebben. In deze sectoren is een veertigurige werkweek vaak nog de norm, terwijl het gemiddelde kantoor over het algemeen veel flexibeler is qua werktijden.” Wanneer de verschillende sectoren naast elkaar worden gelegd, zijn engineers (78 procent) en IT’ers (65 procent) de grootste voorstanders van een fulltimebaan, terwijl ruim de helft van de marketeers (53 procent) het liefst parttime werkt.

Maximale reistijd
Thuiswerken kan een goed alternatief zijn voor medewerkers met een lange reistijd. Voor ongeveer twee derde van de ondervraagden bedraagt de ideale reistijd minder dan 45 minuten. Werknemers in de juridische sector zijn het meest bereid dagelijks een flinke reis af te leggen. 40 procent van hen vindt het geen probleem om langer dan een uur onderweg te zijn naar werk. Schouten: “Mobiliteit is op dit moment een breed maatschappelijk vraagstuk. Snelwegen slibben dicht en files worden steeds langer. Een te lange reistijd kan ook negatieve gevolgen hebben in de privésfeer. Het is daarom erg belangrijk dat we op een andere manier naar mobiliteit gaan kijken. Misschien werken we in de toekomst wel veel meer thuis of op virtuele basis, om zo de verkeersproblemen het hoofd te kunnen bieden.”

Derde nederlanders werkt graag thuis
Derde nederlanders werkt graag thuis

'Hoog tijd voor kernwapenonderhandelingen'

Het is dringend nodig om nieuw overleg tussen de kernwapenmogendheden te bevorderen. Een nieuwe kernwapenwedloop dreigt. De wapenbeheersingsverdragen uit de 20ste eeuw zijn ontoereikend voor de 21ste eeuw. De spanning tussen de meeste kernwapenstaten neemt toe. Er worden nieuwe wapens en technologieën ontwikkeld. Het risico bestaat van verdere verspreiding van kernwapens over nog meer dan de huidige negen staten. Dat stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in het vandaag verschenen advies ‘Kernwapens in een nieuwe geopolitieke werkelijkheid. Hoog tijd voor nieuwe wapenbeheersingsinitiatieven’.

De AIV is van oordeel dat alles op alles moet worden gezet om te voorkomen dat ooit weer een kernwapen tot ontploffing komt. Omdat de regeringen van de kernwapenstaten geen aanstalten maken tot onderhandelen, dient de VN een gezaghebbende internationale commissie in te stellen, te vergelijken met de Brundtland-Commissie die aanbevelingen deed voor internationaal milieubeleid. De opdracht zou moeten zijn op korte termijn voor de kernwapenstaten voorstellen te ontwikkelen voor nieuwe, multilaterale kernwapenbeheersing en risicovermindering.

Nederland zou dit in de Algemene Vergadering van de VN moeten voorstellen. De AIV is verder van oordeel dat de Europese landen zich veel krachtiger dan tot nu toe dienen uit te spreken voor het behouden en uitbreiden van het verdrag tegen kernwapens voor de middellange afstand (het INF-verdrag), dat teloor dreigt te gaan omdat Rusland het verdrag schendt. Er is een nieuwe aanpak nodig.

Nederland zou zich in de NAVO hard moeten maken voor een strategische dialoog met Rusland, maar dient ook verbreding van de veiligheidsdialoog met China te bepleiten. De AIV doet in het advies diverse aanbevelingen voor bevordering van de stabiliteit, spanningsvermindering en risicoreductie.

Trans-Atlantische verhoudingen
President Trump heeft twijfel gezaaid over de waarde van het bondgenootschap voor de VS en de ‘hardheid’ van de Amerikaanse veiligheidsgarantie. Dat een debat over een zelfstandige Europese nucleaire capaciteit is ontstaan, tekent de onzekerheid die is geschapen. Een dergelijke capaciteit kan echter in de voorzienbare toekomst geen alternatief zijn voor de veiligheidsgarantie die de strategische nucleaire triade van de Verenigde Staten in NAVO-kader biedt.

De Europese NAVO-landen dienen wel hun conventionele defensie aanmerkelijk te versterken om het risico van inzet van kernwapens te verlagen. België, Duitsland, Italië, Turkije en Nederland dragen in de NAVO met een mogelijke deelname aan nucleaire operaties met hun jachtvliegtuigen, voorts bij aan de solidariteit en geloofwaardigheid van de verdediging van het bondgenootschap. Naar het oordeel van de AIV verdient het aanbeveling om de huidige nucleaire taak van de Nederlandse jachtvliegtuigen voort te zetten bij de invoering van de F-35 als vervanger van de F-16 (de DCA-taak).

Nucleair beleid NAVO
Meer in het algemeen is de AIV van mening dat in de huidige situatie het bezit van kernwapens alleen gerechtvaardigd is voor oorlogsvoorkoming en onderhandelingen om te komen tot multilaterale nucleaire wapenbeheersing, vergaande, stapsgewijze wapenvermindering en uiteindelijk wereldwijde nucleaire ontwapening.

NHL: Penguins profiteren optimaal van falen Lightning

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben in de NHL een 27e zege bij kunnen schrijven. De ploeg won thuis van de Tampa Bay Lightning, die de kansen weigerden af te maken.

In de eerste periode vuurde de Lightning-aanval zestien schoten af op Matt Murray, maar de goalie hield ze allemaal tegen. De Penguins waren - zacht uitgedrukt - iets effectiever: uit in totaal vijf schoten wisten Riley Sheahan, Phil Kessel en Sidney Crosby binnen negen minuten voor 3-0 te zorgen.

Tampa Bay bleef wel proberen om iets terug te doen, maar na een goal van Kris Letang (4-0) was het gedaan met de hoop. JT Miller en Steven Stamkos scoorden wel in de laatste vijf minuten, maar dat was niet voldoende om de 4-2 nederlaag te voorkomen.

De enige andere wedstrijd op woensdag ging tussen de Dallas Stars en de Buffalo Sabres. De Stars kwamen dankzij Jamie Benn al snel op voorsprong en daar bleef het dankzij dertig door goalie Ben Bishop tegengehouden schoten bij.

Penguins - Lightning (Bron: YouTube)

Mario Kart voor mobieltjes komt deze zomer

Mario Kart Tour zou eigenlijk begin dit jaar uitkomen, maar Nintendo heeft het releasedatum verschoven naar 'zomer 2019'. Nintendo geeft als reden op dat de kwaliteit van de game verbeterd gaat worden en dat er meer content bij de lancering beschikbaar zal zijn. Van de game zijn nog geen gameplaybeelden of zelfs screenshots vrijgegeven.

Eerder vandaag werd bekend dat Mario Kart 8 Deluxe voor Switch reeds 15 miljoen keer is verkocht. Vermoedelijk wachten ook veel iOS- en Android-gebruikers dat de gigantische franchise ook naar deze platformen komt.

Automobilisten willen regels databescherming

Een ruime meerderheid van de Nederlandse automobilisten ( 84%) wil specifieke regelgeving om de data gegenereerd door hun voertuig te beschermen. Dat blijkt uit een peiling van de ANWB onder 10.000 ANWB-leden.

Hoewel een meerderheid van de automobilisten er positief tegenover staat om voertuigdata in bepaalde situaties te delen, geven de respondenten wel in meerderheid aan zelf te willen beslissen met wie zij deze data delen. Zo zijn negen op de tien respondenten bereid om op afstand toegang aan de Wegenwacht te bieden ten behoeve van informatie over de pechlocatie en de status van het voertuig.

Driekwart van de automobilisten is bereid om ook de garage toegang te geven tot de technische gegevens van het voertuig. Het pro-actief volgen van het voertuig door de autofabrikant of de garage wordt minder gewaardeerd. Daarnaast is meer dan tweederde niet bereid om het adressenboek, belgeschiedenis en mailberichten uit de mobiele telefoon met de auto te synchroniseren.

Darksiders: Warmastered Edition komt naar Switch

Darksiders: Warmastered Edition voor Switch is per ongeluk door THQ Nordic onthuld. De uitgever heeft de aankondigings-video op YouTube gezet, maar vervolgens weer heel snel er van af gehaald. Niet snel genoeg natuurlijk, want inmiddels hebben andere mensen de video weer online gezet.

Het gaat hier om een remaster van de originele Darksiders-game die in 2010 uitkwam. Deze Warmastered Edition kwam al eerder uit op andere consoles, waaronder zelfs de Wii U. Wanneer de Switch-versie uitkomt is nog niet bekend. Darksiders vaak beschreven als een mix tussen God of War en Zelda, door de actie-gevechten en de puzzel dungeons.

BBC wil wellicht kantoor(tje) in Amsterdam na brexit

De BBC overweegt een kantoor te openen in Amsterdam of Brussel als Groot-Brittannië de EU definitief heeft verlaten. Dat heeft de directeur-generaal van de Britse publieke omroep bekend gemaakt, schrijft The Times. Door een klein kantoor op het Europese vasteland te openen kan de BBC ook binnen de EU tv-kanalen in de lucht houden.

Nu mogen Britse tv-kanalen nog gewoon in de EU uitzenden, maar na de brexit zou die regeling wel eens kunnen komen te vervallen. Directeur-generaal Lord Tony Hall zegt dat de BBC gewoon vanuit Groot-Brittannië blijft opereren. En dat er bij een eventueel kantoor op het vaste land slechts een handjevol mensen zouden komen te werken.

PlayStation Plus februari-update bevat goed nieuws

De maandelijkse PlayStation Plus-update is dit keer meer speciaal dan normaal. Naast de gamelijst is er namelijk ook wat nieuws. Dit is de laatste maand waarin nog PS3- en PS Vita-games worden aangeboden. Vanaf maart alleen nog maar PS4-games dus. Verder krijgen abonnees meer cloud-opslag voor hun save games. Het gaat van 10GB naar 100GB.

Qua games is deze maand geen uitschieter. Dit keer zijn For Honor en Hitman: The Complete First Season de meest opvallende games.

De volledige lijst:

PlayStation 4

 • For Honor (Ubisoft)
 • Gunhouse (Necrosoft Games)
 • Hitman: The Complete First Season (Warner Bros. Interactive Entertainment)
 • Rogue Aces (Curve Digital)

PlayStation 3

 • Divekick (Iron Galaxy Studios)
 • Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (Konami)

PS Vita

 • Divekick (Iron Galaxy Studios)
 • Gunhouse (Necrosoft Games)
 • Rogue Aces (Curve Digital)

Home Alone keert terug op TV

Online pizza’s bestellen. Of juist zelf koken. Een wasje draaien. Bepalen hoe laat je naar bed gaat. Alledaagse dingen die kinderen meestal niet zelf mogen doen, omdat ze er in de ogen van hun ouders nog ‘veel te jong’ voor zijn. De meeste kids vinden dat maar stom. Zij vinden hun ouders betuttelend: ze kunnen alles prima zélf. Maar is dat ook zo? In elke aflevering van het nieuwe SBS6-programma Home Alone worden vijf eigengereide kids - tussen de 8 en 12 jaar - uitgedaagd om drie dagen lang zelfstandig te leven en voor zichzelf te zorgen. Om papa of mama roepen heeft geen zin… die zijn er niet. Zelf doen, betekent echt ALLES zelf doen. Kunnen ze zichzelf redden? Of loopt de boel in de soep?

In elke aflevering van Home Alone wonen vijf kinderen een lang weekend met elkaar onder één dak, waar ze leven als volwassenen. Van de wc schoonmaken tot boodschappen doen: ze moeten het allemaal zelf fiksen. Tijdens het weekend krijgen ze bovendien een aantal ‘speciale’ uitdagingen en onverwachte situaties voor hun kiezen, waarmee ze kunnen bewijzen dat ze betrouwbaar en verantwoordelijk zijn. Laten ze een vreemde naar binnen? Houden ze het hoofd koel als het doucheputje verstopt zit? Of komen de kids tot het inzicht dat het misschien toch wel handig is dat er zoiets als ‘ouders’ bestaat?

In een compleet ingericht huis leven de kinderen volledig zelfstandig. Misschien blijkt wel dat sommige kids veel zelfredzamer zijn dan hun ouders dachten! Ouders van kinderen die interesse hebben om mee te doen kunnen zich vanaf nu aanmelden via sbs6.nl/homealone. De uitzendingen zullen in het najaar van 2019 te zien zijn op SBS6. 

Politie pakt dronken Belg zonder rijbewijs in gestolen auto op

Woensdagavond rond 23:30 uur meldde een getuige dat er een spookrijder door de Sluiskiltunnel reed. Agenten die een kijkje gingen nemen troffen de auto, op de verkeerde rijbaan, voor de tunnel aan. 

De agenten lieten de man blazen, eerst op straat en daarna op het bureau. Uit de ademanalyse bleek dat de man bijna vier keer teveel had gedronken. Hij blies 800 ug/l. De auto waarin hij reed bleek even tevoren te zijn gestolen in België. De eigenaar van het voertuig is door de Belgische politie in kennis gesteld. Zij gaat aangifte van de diefstal doen.

De auto was flink beschadigd en de rechtervoorband was verdwenen. De aangehouden verdachte, een 36-jarige inwoner van Eine (België), was niet in het bezit van een rijbewijs. Na een overleg met het Openbaar Ministerie is besloten dat de man een dagvaarding krijgt en dat hij zich te zijner tijd voor de rechter mag verantwoorden. De auto is weggesleept door een takelbedrijf.

Man bijt agent

Om ongeveer 20.50 uur woensdagavond kwam er een melding binnen bij het Operationeel Centrum van een getuige die had gezien dat een automobilist een hekje bij een spoorwegovergang aan de Oude Veerhavenweg in Vlissingen omver had gereden. De man was daarna doorgereden. Agenten troffen de (beschadigde) auto en bestuurder op de Bermweg in Oost-Souburg.

De auto was beschadigd en de bestuurder, een 34-jarige Vlissinger, leek onder invloed van alcohol. De agenten lieten hem daarom een blaastest ondergaan. Hieruit bleek inderdaad dat de man teveel had gedronken. Hij blies een ‘F’ op het blaasapparaat. Hierop wilden de agenten hem meenemen naar het bureau voor een ademanalyse. De man weigerde verder elke medewerking.

Op een zeker moment werd hij zo agressief dat hij het dienstpistool van een van de agenten probeerde te pakken, dit kon worden verhinderd, maar de man zag wel kans om een andere agent in zijn arm te bijten. Hierdoor liep de politieman pijn en letsel op. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling. De Vlissinger is overgebracht naar een politiecellencomplex. Daar zal hij vandaag worden gehoord over het omverrijden van het hekje, maar ook over het geweld dat hij gebruikte tegen een politieagent.

Door de politie wordt een getuigenverklaring opgenomen, evenals een aangifte van de spoorbeheerder. Met het Openbaar Ministerie volgt overleg over de afhandeling van het hele proces met betrekking tot het gebruikte geweld tegen de politieman. De auto waar de man in reed is weggesleept door een takelbedrijf.


De bewuste spoorwegovergang in 2016

Man ontsnapt uit ziekenhuis vanwege naalden

Een oudere man die bang was voor naalden, besloot het heft in eigen handen te nemen. Hij werd maandagavond naar het ziekenhuis vervoerd. De volgende ochtend bleek de man verdwenen.

Hij besloot zijn infuus eruit te halen, zich om te kleden en er vandoor te gaan. Toen personeel van het ziekenhuis de oudere man niet meer in bed aantrof, werd hij als vermist opgegeven. De politie startte een zoektocht.

Agenten zijn tot drie keer toe bij zijn huis en bij zijn huisarts en het zorgcentrum geweest, zochten parken af en liepen zijn looproute. Later ging de politie nog een keer langs bij zijn woning en daar werd de 'vermiste' man dan toch aangetroffen. Uit een gesprek bleek dat de man bang was voor naalden, meldt de politie Overtoomse Sluis op Facebook.

Uiteindelijk wisten agenten de man toch te overtuigen om samen terug te gaan naar het ziekenhuis. Daar is hij weer opgenomen.

'Boete 95 euro voor appen op fiets'

Volgens regeringsbronnen van het Parool moet iemand die per 1 juli append op de fiets wordt betrapt 95 euro boete voor de staatskas lappen. De nieuwe boete staat vrijdag in de ministerraad op de agenda, schrijft de krant.

Het wordt met ingang van juli bij het besturen van alle voertuigen verboden om een 'mobiel elektronisch apparaat' vast te houden. Die ruimere term wordt in de wet gebruikt om alvast rekening te houden met de toekomst.

Het bedrag van 95 euro zou voortkomen uit een vergelijking met andere al geldende boetes. Zo is een automobilist 240 euro kwijt, en het verschil zou te maken hebben met het verschil in de geschatte gemiddelde schade door de overtreding als het fout gaat.

Fietsen onder invloed kan een boete van 100 euro opleveren, aldus de krant. Appen is dus schijnbaar marginaal veiliger. De genoemde boetes zijn overigens exclusief administratiekosten.

Prinses 'Trix' viert 81e verjaardag

Op maandagmorgen 31 januari 1938 zag Beatrix op paleis Soestdijk het levenslicht. Via officiële bulletins werd verspreid dat er om 09.47 uur "een flinke dochter" geboren was. De volgende dag werd op paleis Soestdijk door haar vader aangifte van de geboorte gedaan, in tegenwoordigheid van minister-president Hendrikus Colijn.

Bij deze gelegenheid werden de officiële voornamen bekendgemaakt: Beatrix (zij die gelukkig maakt), Wilhelmina, naar koningin Wilhelmina, haar grootmoeder van moederskant, en Armgard, naar prinses Armgard, haar grootmoeder van vaderskant. 

De officiële roepnaam werd Beatrix. Prins Bernhard zei dat de klemtoon eigenlijk op de a hoort te liggen, maar dat hij had besloten de klemtoon, in overeenstemming met het gebruik, op de e te leggen. De informele roepnaam werd uiteindelijk Trix.

Happy b'day Trix! 

Emiraten dienen protest in tegen Qatar na verloren halve finale Asian Cup

Qatar speelt vrijdag voor het eerst in de finale van de Asian Cup, met Japan als tegenstander. Dat is tenminste de bedoeling, maar als het aan de Verenigde Arabische Emiraten ligt gaat dat niet door: het gastland heeft een protest ingediend tegen twee mogelijk niet-speelgerechtigde Qatarezen.

Het gaat om Almoez Ali en Bassam Hisham, zeker niet de minsten bij Qatar. Hisham hielp zijn ploeg op weg naar winst tegen Libanon, om vervolgens uitgerekend tegen zijn thuisland Irak de winnende vrije trap binnen te werken. De geboren Soedanees Ali is ook niet verkeerd bezig: hij scoorde al acht keer, een evenaring van het Asian Cup-record, waaronder vier treffers tegen Noord-Korea en een goal tegen de Verenigde Arabische Emiraten.

Qatar speelde in de halve finale namelijk tegen de Emiraten en rolde het thuisland, waar het politiek nogal mee in de clinch ligt, met 4-0 op. De Aziatische voetbalbond AFC heeft laten weten dat er inderdaad een protest is ingediend tegen het opstellen van de twee spelers. Het is nog niet bekend of het gevolgen zal hebben voor het doorgaan van de finale op vrijdag.

Veroordelingen in postzegelzaak

De rechtbank Limburg heeft dinsdag twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege het verkopen van namaakpostzegels. Uit dit verwijt zijn meer verwijten voortgekomen: oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Die feiten acht de rechtbank ook bewezen.

Gevangenisstraffen
Eén verdachte merkt de rechtbank als initiator aan. Hij krijgt 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. De andere verdachte heeft een bescheidener rol gehad in de handel in nagemaakte zegels en krijgt 32 maanden gevangenisstraf.

De rechtbank legt zwaardere straffen op dan geëist. De rechtbank heeft rekening gehouden met het tijdsverloop en heeft daarom een korting toegepast van 10 procent op de straf.

Wie de nagemaakte zegels gedrukt heeft, is niet opgehelderd. Van het verwijt van namaken van de zegels worden de verdachten vrijgesproken.

Meerdere verdachten
In de zaak hebben in totaal 7 personen terechtgestaan. Twee vrouwen die er ook van verdacht werden lid te zijn geweest van de criminele organisatie, zijn vrijgesproken.

Een derde vrouw, de moeder van de hoofdverdachte, wordt veroordeeld voor (schuld)witwassen, omdat zij betrokken is geweest bij het wegsluizen van crimineel geld. Dat geld werd deels naar haar rekeningen geboekt. Bij haar hadden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen bij het zien van de grote bedragen die zij op haar rekeningen ontving. Zij had in ieder geval de transacties op haar bankrekening kunnen en moeten controleren. Dat heeft zij niet gedaan. Zij wordt veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur.

De vader van de hoofdverdachte wordt ook veroordeeld voor witwassen (gewoontewitwassen) van het illegaal verkregen geld van zijn zoon en geld dat hij zelf uit misdrijf verkregen had. Hijzelf wordt namelijk veroordeeld voor het oplichten van een verzekeringsmaatschappij en voor faillissementsfraude. Aan hem wordt een gevangenisstraf van 27 maanden opgelegd.

De zevende verdachte was alleen betrokken bij het oplichten van voornoemde verzekeringsmaatschappij. Hij wordt veroordeeld tot een taakstraf van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden.

Schadevergoeding
De rechtbank heeft tot slot diverse beslissingen genomen over de vorderingen tot schadevergoeding. Naast PostNL hebben slachtoffers van oplichting schade gevorderd. De vorderingen kunnen niet in alle zaken worden toegewezen, bijvoorbeeld omdat een verdachte wordt vrijgesproken of omdat verdachten failliet zijn. PostNL heeft inmiddels civiele zaken gevoerd, waarin de vorderingen zijn toegewezen en heeft dus geen belang meer bij het vorderen van deze schade in het strafproces.

Veroordelingen in postzegelzaak (Stockfoto: PXhere)
Veroordelingen in postzegelzaak (Stockfoto: PXhere)

'Passagiersgegevens belangrijk voor bestrijding terrorisme en ernstige misdaad'

Luchtvaartmaatschappijen moeten in de nabije toekomst hun passagiersgegevens verstrekken aan een nieuwe nationale ‘passagiers informatie eenheid’ (Pi-NL). Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het belangrijkste doel daarvan is het voorkomen en opsporen van terrorisme en ernstige criminaliteit. De Pi-NL is een zelfstandige, gespecialiseerde eenheid met een eigen wettelijke taak en bevoegdheden. Ook kan een aantal instanties, zoals de politie en het Openbaar Ministerie, van de Pi-NL informatie over verdachte personen en hun reisgegevens krijgen. Dit is een belangrijk instrument in de strijd tegen terrorisme en ernstige criminaliteit.

Minister Grapperhaus heeft het antwoord op de schriftelijke vragen over dit wetsvoorstel vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel komt voort uit Europese afspraken. Er is een zorgvuldige afweging gemaakt tussen het belang van de bestrijding van terrorisme en het privacybelang van de reizigers. Het wetsvoorstel bevat daarom verschillende waarborgen voor de privacy. Zo is de bewaartermijn van de gegevens beperkt, mogen er geen bijzondere persoonsgegevens zoals godsdienst en etnische afkomst worden verwerkt en is de uitwisseling van gegevens met andere landen aan strikte voorwaarden gebonden. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de gegevensverwerking door de Pi-NL.

Minister Grapperhaus: “Als we beter weten waar en wanneer criminelen en terroristen reizen, hebben we ze ook sneller te pakken. Voor indiening van dit wetsvoorstel heb ik zorgvuldig de veiligheids-en privacybelangen afgewogen. Mijn conclusie is dat het goed is dat we hiermee ook in Nederland zo snel mogelijk aan de slag gaan. Omdat ik er van overtuigd ben dat dit onze veiligheid dient. Maar ook omdat ik er van overtuigd ben dat er zorgvuldig wordt omgegaan met deze gegevens. En dat ze alleen worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld: het voorkomen en opsporen van terrorisme en ernstige criminaliteit.”

Geen advies van Omgevingsraad over mogelijke groei Schiphol

Hans Alders, voorzitter van de Omgevingsraad Schiphol, gaat toch geen advies geven over de mogelijke groei van luchthaven Schiphol. Dat werd gisterenavond duidelijk op een persconferentie. Alders deed een voorstel om namens de betrokken partijen een advies aan het kabinet te geven. Maar de partijen, namelijk Schiphol, de luchtvaartsector, millieuorganisaties, het bedrijfsleven, gemeenten, provincies en omwonenden, wezen zijn voorstel af. Dit meldt NH Nieuws.

De wensen van de verschillende belangenpartijen liggen te ver uit elkaar. Met name omwonenden willen helemaal geen groei van Schiphol, terwijl Schiphol zelf juist meer vliegbewegingen wil. De luchthaven mag tot aan 2020 500.000 vluchten per jaar verwerken. Eerder werd nog verwacht dat Alders een groei van 10.000 vluchten zou adviseren. Maar dat advies kwam er dus niet. 'Het is nu aan de minister', aldus Alders op de persconferentie.

Schiphol (Foto: FOK! )
Schiphol (Foto: FOK! )

'Een hartstilstand krijg je het liefst in Rotterdam'

Wie een hartstilstand krijgt, loopt in Rotterdam grotere kans op tijd te worden gereanimeerd dan in andere grote steden. In de Maasstad is sinds 2016 veel werk verricht om het aantal burgerhulpverleners en 24/7 beschikbare AED’s te vergroten. Zo groeide het aantal burgerhulpverleners in de stad van ruim 200 naar zo’n 4400, en steeg het aantal 24 uur per dag beschikbare AED’s naar 225. Daarmee staat Rotterdam er het beste voor van de vier grote steden in Nederland.

Als reden voor het succes zien de betrokkenen de intensieve samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Opel, Feyenoord en de Hartstichting. Samen hebben deze partijen hard gewerkt aan het doel om overal in Rotterdam ervoor te zorgen dat een slachtoffer van een hartstilstand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden en een AED kan worden ingezet. Dan is de overlevingskans van een hartstilstand namelijk het grootst.

Floris Italianer, directeur Hartstichting, is verheugd over de ontwikkelingen in Rotterdam. “Door slim samen te werken zorgen we ervoor dat slachtoffers van een hartstilstand in Rotterdam snel geholpen worden. En daarmee worden levens gered.”

Dat ziet ook wethouder Sven de Langen van Volksgezondheid (CDA). De Langen zag met eigen ogen het enthousiasme in Rotterdam toenemen voor reanimatie. “Ook binnen onze raad en gemeenteorganisatie is aandacht geweest voor het onderwerp. In korte tijd hebben 100 gemeenteambtenaren een training gevolgd en zich aangemeld als burgerhulpverlener. Elke seconde telt immers.”

Voor komend jaar ligt de focus van de gemeente en de Hartstichting op het aanmelden van alle AED’s en ervoor zorgen dat burgerhulpverleners een herhalingstraining volgen. Ook zijn er nog meer nieuwe burgerhulpverleners in de stad nodig.

Elk jaar krijgen 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en een AED wordt ingezet, is de kans op overleven het grootst. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten voldoende burgerhulpverleners en 24/7 beschikbare AED’s zijn aangemeld bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Dat systeem wordt in werking gesteld bij elke 112-melding van een hartstilstand, en stuurt zowel burgerhulpverleners als AED’s naar het slachtoffer toe.

Voor een dekkend netwerk in Nederland zijn zo’n 30.000 AED’s nodig die zowel zijn aangemeld bij het oproepsysteem als 24 uur per dag beschikbaar zijn. Nu zijn er bijvoorbeeld nog veel AED’s die bij buurtwinkels binnen hangen, en daardoor na sluitingstijd niet toegankelijk zijn. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 17.500 AED’s geregistreerd bij oproepsysteem HartslagNu, waarvan twee derde 24 uur per dag beschikbaar is.

Kijk voor meer informatie en tips op www.hartstichting.nl/reanimatie.

'Een hartstilstand krijg je het liefst in Rotterdam' (Foto: Hartstichting)
'Een hartstilstand krijg je het liefst in Rotterdam' (Foto: Hartstichting)

Proef met Treinalert: meld overlast in de trein per sms of app

Dit voorjaar start een proef om overlast in de trein te melden via sms of app. De proef moet uitwijzen of het (anoniem) melden van overlast ervoor zorgt dat reizigers zich prettiger voelen in de trein. NS gaat de proef uitvoeren in treinen en op stations in het zuiden van het land. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag aan de Tweede Kamer.

Van Veldhoven: 'Ik wil dat reizigers zich veilig voelen in de trein, ook laat in de avond of in een lege coupé. NS werkt hard aan de veiligheid in de trein, maar kan niet alle overlast in z’n eentje voorkomen. Dan kan het best fijn zijn als je NS met dit Treinalert een seintje kunt geven, bijvoorbeeld als je ziet dat een dronken reiziger mensen lastig valt of meubilair wordt vernield.'

Ervaringen met stil melden
Het stil melden van overlast kan al in een aantal bioscopen in Nederland. In Engeland en België kan dat ook in de trein. Reizigers kunnen daar via de sms bijvoorbeeld melding doen van mensen die de sfeer in de trein of station vergallen of dingen vernielen. Bij echt ernstige incidenten moeten reizigers 112 bellen. NS neemt ervaringen uit België en Engeland mee bij het opzetten van de proef.

In het voorjaar van start
Meldingen die reizigers doen komen binnen bij de meldkamer van NS. Indien het nodig is om hulp te bieden kan personeel in de trein of op het station dat doen. NS werkt de proef uit zodat die in het voorjaar kan starten. Op basis van de uitkomsten bepaalt NS of de proef een vervolg krijgt.

Actieprogramma sociale veiligheid
Miljoenen Nederlanders maken elke dag gebruik van het openbaar vervoer. Om de veiligheid in het OV te bevorderen werken vervoerders, politie, vakbonden en verschillende overheden samen in het actieprogramma sociale veiligheid. De afgelopen jaren hebben vervoerders tal van maatregelen genomen. Denk aan camera’s en poortjes op de stations, de afschaffing van contant geld in de bus en bodycams voor Veiligheid & Service-medewerkers in de trein.

NBA: Mooie buzzerbeater Towns helpt Timberwolves langs Grizzlies

De basketballers van de Minnesota Timberwolves hebben woensdagavond in de NBA een thuiszege geboekt. In het eigen Target Center in Minneapolis werden de Memphis Grizzlies na overtime geklopt: 99-97.

De Timberwolves sloegen in het eerste kwart een gaatje van acht punten, maar de Grizzlies maakten dat in het tweede kwart precies weer goed. Het ging vervolgens gelijk op en bij 93-93 moest overtime gespeeld worden.

Daarin leek men hard op weg naar een tweede verlenging, tot Andrew Wiggins van afstand een poging deed in de slotseconden. Die ging mis, maar Karl-Anthony Towns pikte de rebound op, draaide zich om en schoot precies op tijd de winnende score in het netje.

Uitslagen NBA woensdag
Boston Celtics - Charlotte Hornets 126 - 94
Miami Heat - Chicago Bulls 89 - 105
New York Knicks - Dallas Mavericks 90 - 114
Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 99 - 97 OT
New Orleans Pelicans - Denver Nuggets 99 - 105
Washington Wizards - Indiana Pacers 107 - 89
Sacramento Kings - Atlanta Hawks 135 - 113
Portland Trail Blazers - Utah Jazz 132 - 105

De buzzerbeater van Towns (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: (natte) sneeuw

In de noordelijke helft is er vrij veel bewolking en valt er af en toe lichte (natte) sneeuw. In de kustgebieden kunnen enkele winterse buien voorkomen. Elders zijn er opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. Vooral in het zuiden en oosten komt de komende uren nevel of mist voor. De temperaturen liggen in het noorden rond of net onder het vriespunt, in brede opklaringen kan het afkoelen tot -3°C, lokaal -4°C. Het is op veel plaatsen glad door bevriezing van natte weggedeelten en sneeuwresten. Plaatselijk kan zich nog een sneeuwdek vormen van 1-3 cm, ook hierdoor kan het glad zijn. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidwesten, in het noorden eerst uit uiteenlopende richtingen.

In de loop van de ochtend wordt het van het zuiden uit geleidelijk op de meeste plaatsen droog en breekt ook de zon steeds vaker door. De middagtemperatuur ligt rond +3°C. De wind wordt geleidelijk zuidoost en is meest matig.

In de avond en nacht naar vrijdag neemt de bewolking toe en gaat het in de loop van de nacht van het zuiden uit sneeuwen. De minimumtemperatuur ligt rond -2°C. De zuidoostenwind is zwak tot matig.

Vrijdag overdag trekt de sneeuw noordwaarts en verlaat in de middag het noorden van het land. Van het zuiden uit wordt het overwegend droog maar blijft het overwegend bewolkt. De middagtemperatuur loopt in het zuiden op tot ca. 5°C, in het noorden blijft de temperatuur steken rond het vriespunt. De wind wordt in de loop van de ochtend zwak en veranderlijk. (Bron: KNMI)

Het is best mooi weer in Zuid-Afrika (Foto: Interpretatie)
Het is best mooi weer in Zuid-Afrika (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Ook Leidse basketballers uitgeschakeld in Europe Cup

De basketballers van ZZ Leiden zijn uitgeschakeld in de tweede groepsfase van de Europe Cup. Het Groningse Donar ging eerder al ten onder, woensdag viel ook voor Leiden het doek.

Op bezoek bij het Russische Avtodor Saratov ging het aanvankelijk prima met de Leidenaren. Halverwege hadden ze zelfs een 44-47 voorsprong in handen en ook na drie kwarten ging het nog gelijk op. In het vierde kwart ging het echter helemaal mis: Leiden bleef steken, Avtodor scoorde achter elkaar en won met 105-81.

Worthy de Jong (20), Maurice Watson Jr (18) en Darius Thompson (17) waren de topscorers aan Leidse kant. Een plek in de knock-outfase is nog wel mogelijk, maar dan moet de ploeg hopen dat ze als een van de beste nummers drie door mogen als vervanger van een Champions League-ploeg die besluit om niet aan de Europe Cup mee te doen.

Voor Donar geldt een vergelijkbare kans, maar men maakte het zichzelf er niet makkelijker op. Het Cypriotische AEK Larnaca schoot als een raket uit de startblokken in het MartiniPlaza (11-29) en die klap kwamen de Groningers al niet meer te boven: 70-80.

Bas Dost helpt Sporting aan punt met late treffer

Sporting Portugal heeft onder leiding van Marcel Keizer woensdagavond een nederlaag ternauwernood kunnen voorkomen dankzij een landgenoot.

Op bezoek bij Vitória Setúbal keek de ploeg uit Lissabon lange tijd tegen een achterstand aan en moest het na 55 minuten spelen zelfs met een man minder door na een rode kaart van Stefan Ristovski. Het was Bas Dost die met een doelpunt in de tachtigste minuut een punt uit het vuur sleepte voor Sporting: 1-1.

Door blessures en schorsingen begon Sporting enigszins gehavend aan de wedstrijd tegen de nummer twaalf van de Primeira Liga. Nemanja Gudelj moest door een schorsing toekijken en Jérémy Mathieu was door een blessure niet inzetbaar. In een periode waarin Sporting aan aanvallen dacht en zocht naar de openingstreffer, viel de goal aan de andere kant van het veld. Jhonder Cadiz ging er op de linkerflank vandoor. Hij speelde zijn directe tegenstander uit met een handige schaar en schoot raak in de verre hoek. De Braziliaanse doelman Renan Ribeiro was kansloos op de inzet.

De opgave om de achterstand weg te werken werd een stuk moeilijker voor Sporting toen Ristovski tien minuten na de thee van het veld werd gestuurd. Keizer bracht met Nani, Bruno Gaspar en Luiz Phellype drie verse krachten en dat resulteerde uiteindelijk in een gelijkmaker van Dost. Tien minuten voor tijd kreeg Setubal een hoge voorzet niet goed weggewerkt. De bal werd teruggebracht in het strafschopgebied, waarbij Dost op de goede plaats stond en de 1-1 tegen de touwen werkte met een bekeken hakbal. Door het gelijkspel komt Sporting op 39 punten. De achterstand op koploper FC Porto bedraagt zeven punten.

Meer dieren en mest dan toegestaan op varkenshouderij

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op woensdag 30 januari 2018 samen met het Peelland Interventie Team (PIT) en waterschap Aa en Maas een controle uitgevoerd bij een agrarisch bedrijf in de gemeente Deurne. Bij de controle bleek dat er te veel dieren op het bedrijf aanwezig zijn en dat er meer mest is opgeslagen dan is opgegeven bij de officiële instantie.

Tijdens de controle werd het aantal dieren op het bedrijf geteld. Hieruit bleek dat er meer varkens aanwezig waren dan mag volgens de vergunning. De ondernemer wordt hierover aangeschreven en moet maatregelen nemen om het aantal dieren te verminderen. Daarnaast bleek er op het bedrijf meer mest aanwezig dan door de ondernemer was opgegeven bij de de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De RVO is de instantie waar boeren hun mestvoorraad en de aan- en afvoer van mest moeten doorgeven. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan door de NVWA. De NVWA doet ook verder onderzoek naar de mestboekhouding. De gemeente Deurne onderzoekt of er sprake is van de opslag van mest van derden, omdat dat niet is toegestaan volgens het bestemmingsplan.

Zelfstandigen hebben minder vaak arbeidsongeval dan werknemers

In 2017 had 1,6 procent van de werknemers van 15 tot 75 jaar een arbeidsongeval dat tot minimaal één dag verzuim leidde. In 2015 was dat nog 1,4 procent. Onder zelfstandig ondernemers was dit met 1,2 procent iets lager, en bleef het gelijk. De jongste werknemers hadden het vaakst een arbeidsongeval met verzuim. Dat meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.

Onder zelfstandig ondernemers met personeel had 0,7 procent in 2017 een arbeidsongeval met verzuim. Dit was nagenoeg gelijk in 2015. Onder zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’ers) was dit aandeel in beide jaren 1,3 procent. Zzp’ers die vooral producten verkopen of grondstoffen aanbieden, hebben vaker een arbeidsongeval met verzuim dan zzp’ers die eigen arbeid of diensten aanbieden.

Jongste werknemers vaker arbeidsongeval met verzuim
Jongere werknemers (15 tot 25 jaar) hadden in 2017 vaker een arbeidsongeval met verzuim dan oudere werknemers. Dit hangt samen met andere verschillen tussen jong en oud. Jongere werknemers zijn bijvoorbeeld vaker uitzendkracht dan oudere werknemers, en uitzendkrachten hebben vaker een arbeidsongeval dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie.

In Nederland minder ernstige arbeidsongevallen dan gemiddeld EU
In 2016 deden zich in de 28 EU-landen gemiddeld 1.700 arbeidsongevallen met ten minste vier dagen verzuim per 100.000 werknemers voor. Nederland zit met 1.300 onder dit EU-gemiddelde. Ten opzichte van 2015 is het aantal arbeidsongevallen met minstens vier dagen verzuim zowel in Nederland als in de Europese Unie gestegen. Toen telde Nederland ruim 1.200 arbeidsongevallen per 100.000 werknemers, tegenover een EU-gemiddelde van ruim 1.600 per 100.000.

Gemeentelijke heffingen in 2019 meer dan 10 miljard euro

Gemeenten verwachten dit jaar 10,2 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dit is 4,3 procent meer dan in 2018. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2019. Van de drie gemeentelijke heffingen die het meeste opbrengen stijgt de opbrengst van de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing het sterkst, gevolgd door de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. Samen zijn ze met bijna 7,6 miljard euro goed voor 75 procent van alle heffingen.

Grootste stijging afvalstoffenheffing na 2004
De begrote opbrengst van de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing neemt dit jaar met 5,0 procent toe tot 1,8 miljard euro, de grootste stijging na 2004. In de afgelopen tien jaar bleef de opbrengst van de reinigingsheffingen per saldo nagenoeg gelijk. De forse toename op de begroting van de reinigingsheffingen in 2019 komt vooral door een sterke stijging van de verwerkingskosten van het afval. Een belangrijke factor hierin is de stijging van afvalstoffenbelasting die de Rijksoverheid oplegt aan bedrijven met een afvalverbrandingsinstallatie of stortplaats.

De ozb brengt in 2019 naar verwachting 4,1 miljard euro op. Dit is 4,0 procent meer dan in 2018, de grootste stijging in zes jaar. De gemiddelde toename van de begrote ozb over de afgelopen vijf jaar bedraagt 3,0 procent. De opbrengst van de rioolheffing stijgt dit jaar gematigd met 2,4 procent tot 1,6 miljard euro. Dit is in lijn met de gemiddelde stijging van 1,9 procent op jaarbasis over de afgelopen vijf jaar.

Ruim 100 miljoen meer aan parkeerheffingen
Gemeenten begroten dit jaar 928 miljoen euro aan inkomsten uit parkeerheffingen. Dit is 101 miljoen euro meer dan in 2018, een toename van 12,2 procent. De stijging komt voor 90 procent voor rekening van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Bij de vier grote gemeenten neemt de opbrengst in 2019 met gemiddeld 22,5 procent toe. De overige gemeenten met een parkeerheffing begroten samen een stijging van de opbrengsten van 2,4 procent.

Verwachte opbrengst toeristenbelasting neemt met ruim 23 procent toe
Van de kleinere gemeentelijke heffingen stijgt de toeristenbelasting in 2019 met 23,3 procent het meest. De begrote stijging van 55 miljoen voor alle gemeenten tezamen is vooral toe te schrijven aan Amsterdam. De hoofdstad begroot 32 miljoen euro meer inkomsten uit toeristenbelasting dan voorgaand jaar, een stijging van bijna 40 procent. Ook Rotterdam en Den Haag begroten forse stijgingen van de opbrengsten. Zowel in Rotterdam als Den Haag neemt de opbrengst toeristenbelasting in 2019 met bijna 4 miljoen euro toe, een stijging van respectievelijk 82 procent en 56 procent.

Wijziging Paspoortwet leidt tot daling opbrengst secretarieleges
Aan secretarieleges wordt bijna een kwart minder aan ontvangsten begroot. Dit heeft te maken met de wijziging van de Paspoortwet, waardoor de geldigheidsduur van reisdocumenten en identiteitskaarten vanaf 9 maart 2014 voor personen van 18 jaar en ouder werd verlengd van vijf naar tien jaar. Dat uit zich met ingang van dit jaar in minder aanvragen voor deze documenten.

Het leed dat Slowchat heet #2

Iedere ochtend is er vast wel iets waar jij je aan ergert, of wil je gewoon even de laatste roddels met de wereld delen. Misschien heb je wel een grandioos idee om het klimaatprobleem op te lossen of heb je een geniale uitvinding gedaan. 

Wil je gewoon ergens over klagen, of dat nou over het weer is, of over die collega die jou steeds probeert te verleiden, of over de vis die je vanmorgen dood in je auquarium vond: schuif aan, neem een bak koffie en brand los! 

Het leed dat Slowchat heet (Foto: Pxhere)
Het leed dat Slowchat heet (Foto: Pxhere)

Woods klopt Porte in Herald Sun Tour, Van Baarle vierde

Michael Woods heeft de tweede etappe in de Herald Sun Tour gewonnen. De 32-jarige Canadees was samen met Richie Porte weggereden op de slotbeklimming, elf kilometer van de streep, en Woods was in de sprint te sterk voor de Australiër.

De tweede etappe in de Herald Sun Tour ging over een afstand van 127 kilometer. Op elf kilometer van de streep lag er een pittige beklimming op het parcours de Jeeralang, 3,8 kilometer lang aan een stijgingspercentage van 9,4%. Nadat de vroege kopgroep op twintig kilometer van de streep werd teruggepakt nam team Sky het heft in handen. In een groep van dertig renners, mede door een grote valpartij, had de Britse ploeg nog zes renners in dat groepje.

Team Sky bepaalde in aanloop naar de klim het tempo en bij het opdraaien was het Pavel Sivakov die ervandoor ging. De 21-jarige Rus van team Sky nam een kleine voorsprong op het uitgedunde groepje en zag niet veel later zijn ploeggenoot Kenny Elissonde aansluiten bij hem. Het duo van team Sky kreeg nooit veel ruimte op de beklimming en op anderhalve kilometer van de meet ging Woods in de tegenaanval. De Canadees van EF Education First reed zo naar het duo toe en liet hen ook meteen achter. Alleen Porte kon Woods in eerste instantie volgen, maar vlak voor de top moest ook de Australiër van Trek-Segafredo de Canadees laten gaan. De rest volgde al op gepaste afstand.

Woods begon als eerste aan de afdaling met een kleine voorsprong op Porte. De Australiër, die niet bepaald een sterke daler is, kon toch de aansluiting maken met Woods. De twee werkte in de finale goed samen en wisten hun voorsprong vast te houden. Pas in de laatste anderhalve kilometer nam Woods niet meer over van Porte. In de slotkilometer was Woods iets te sterk voor Porte en pakte zo zijn eerste zege van het seizoen. Elissonde werd derde op zeventien seconden, net voor Dylan van Baarle, die daarmee met een vierde plaats de beste Nederlander was.

Woods is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. De 32-jarige Canadees neemt de leiderstrui over van Daniel McLay, de eerste etappe had gewonnen in de Australische rittenkoers.

Asjemenou!

Asjeme nou dat was 't dan, uitgeregend eenmaal Loeki de Leeuw terug op tv woensdagavond.

Een volkomen en volledige review was wellicht op z'n plek geweest maar daar hebbe we de mense nou eenmaal nie voor.

Wat eventueel wel gezegd kan worde is dat ei'k het heule vollûk "Asjemenou!" had motte roepûh en dat dit na de wederopstandinges de vollegende trek had motte worde.

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.