FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 januari 2019

Coalitie is het eens over kinderpardon

Na dagen van onderhandelen hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een akkoord bereikt over het kinderpardon. Details zijn nog niet bekend.

Dat komt omdat eerst de Kamerfracties van alle coalitiepartijen nog akkoord moeten gaan met de afspraken. 

De afgelopen dagen was er een crisissfeer in het kabinet, het CDA draaide op het onderwerp van het kinderpardon. Daardoor kwam de VVD ineens alleen te staan in haar mening dat het kinderpardon niet aangepast moet worden. De ChristenUnie zette de zaken vervolgens op scherp door een uitzetstop te eisen voor gevallen die mogelijk onder een toekomstige beleidswijziging gaan vallen.

Bronnen melden aan de NOS dat er een ruime regeling komt voor bestaande gevallen. In de toekomst wordt de kinderpardonregeling mogelijk afgeschaft, een vurige wens van de VVD.

Ook wordt de discretionaire bevoegdheid weggehaald bij de staatssecretaris, mogelijk wordt hij verschoven naar een hoge ambtenaar of een commissie.

Update 23.57 uur
In het kort verandert er het volgende. Kinderen worden opnieuw beoordeeld volgens het meewerkcriterium. Er wordt verwacht dat 90 procent van circa 700 gevallen dan mogen blijven, wat neer zou komen op zo'n 1300 personen: kinderen inclusief ouders. Verder gaat de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris naar het hoofd van de IND. Ook komt er extra geld voor de IND om asielprocedures te versnellen. Ten slotte wordt het aantal vrijwillige overnames van oorlogsvluchtelingen teruggebracht van 750 naar 500.

Manchester City incasseert gigantische dreun in titelrace

Manchester City heeft dinsdagavond een enorme dreun moeten incasseren in de Engelse titelrace.

De regerend landskampioen leek op bezoek bij Newcastle United door vroeg doelpunt van Sergio Agüero op weg naar een simpele overwinning, maar in het laatste kwart van de wedstrijd ging het volledig mis voor het elftal van coach Josep Guardiola: 2-1. Koploper Liverpool kan het gat met Manchester City woensdagavond bij een zege op Leicester City vergroten tot zeven punten.

Agüero was in zijn laatste twaalf wedstrijden tegen Newcastle United goed voor liefst veertien doelpunten en ook ditmaal wist de Argentijnse spits the Magpies pijn te doen. Hij bezorgde Manchester City een absolute droomstart op St James' Park, door al na 24 seconden voetballen de score te openen. Nadat een voorzet van Raheem Sterling op onorthodoxe wijze was teruggelegd door David Silva, schoot Agüero de bal in een vrijwel leeg doel: 0-1. Een kwartier later scoorde Agüero opnieuw, maar zijn doelpunt werd ditmaal afgekeurd doordat aangever Kevin De Bruyne een vrije trap te snel had genomen.

Newcastle United beperkte zich als verwacht tot counteren. Halverwege de eerste helft dook Christian Atsu gevaarlijk op in het strafschopgebied van de bezoekers, maar de Ghanees schoot uiteindelijk via verdediger John Stones over. De ploeg van manager Rafael Benítez hoefde verder weinig grote kansen weg te geven in de eerste helft, maar kwam op slag van rust nog wel een keer goed weg: Fabian Schär voorkwam met een puike ingreep dat David Silva kon scoren.

Na de onderbreking bleef de druk op het doel van de thuisploeg aanhouden. Sterling ging kort na rust in zeer kansrijke positie voorbij aan de bal, terwijl Martin Dúbravka met knap keeperswerk David Silva van een doelpunt afhield. De 0-2 leek een kwestie van tijd, maar halverwege de tweede helft wist Newcastle vrijwel uit het niets op gelijke hoogte te komen. Isaac Hayden bracht de bal opportunistisch met het hoofd in het strafschopgebied van Manchester City, waarna José Salomón Rondón tussen twee verdedigers in knap afrondde. Guardiola bracht Gabriel Jesus in om alsnog een overwinning te forceren, maar tien minuten voor tijd werd de schade voor regerend landskampioen nog groter. Fernandinho beging een overtreding op Sean Longstaff, waarna Matt Ritchie het lot van Manchester City vanaf de strafschopstip bezegelde.

Uitslagen Premier League dinsdag:

Newcastle United-Manchester City 2-1
Manchester United-Burnley 2-2
Arsenal-Cardiff City 2-1
Wolves-West Ham United 3-0
Fulham-Brighton 4-2
Huddersfield Town-Everton 0-1

Dubbelslag voor Alaphilippe in San Juan, toptalent Evenepoel derde

Julian Alaphilippe heeft na de tweede rit ook de derde etappe in de Vuelta a San Juan gewonnen. Ditmaal was de 26-jarige Fransman van Deceuninck - Quick Step de beste in een tijdrit van twaalf kilometer. Hij is ook de nieuwe leider in de Argentijnse rittenkoers.

Tom Bohli had lang de beste tussentijd staan in de tijdrit over twaalf kilometer in Pocito. Felix Großschartner was de eerste die onder de tijd van de Zwitser ging, maar lang kon de renner van BORA-hansgrohe niet genieten van zijn toptijd. 

Remco Evenepoel klokte bij het tussenpunt veruit de snelste toptijd. Het pas 19-jarige Belgische toptalent van Deceuninck - Quick Step was na zes kilometer ruim sneller dan Großschartner en hield aan de finish vier seconden voorsprong vast. Met nog tien renners aan de start leek een overwinning erin te zetten voor de wereldkampioen bij de junioren, maar Valerio Conti ging net onder de tijd van Evenepoel na een sterk slotdeel. 

Toch ging de dagzege naar Deceuninck - Quick Step. Alaphilippe, die maandag al de tweede etappe had gewonnen, was ook dinsdag de beste in de tijdrit. Bij het tussenpunt halverwege had de Fransman nog een achterstand van tien seconden op Evenepoel, die de snelste tussentijd had staan. Alaphilippe had duidelijk beter ingedeeld en pakte in het tweede deel zoveel terug en won uiteindelijk met twaalf seconden de tijdrit. Door de zege is hij ook de nieuwe leider in het algemeen klassement. Daarin heeft Alaphilippe achttien seconden voorsprong op Fernando Gaviria, die zondag de eerste etappe had gewonnen.

Opnieuw Brexitstemming in Lagerhuis

Het Britse Lagerhuis stemt dinsdag over een aantal amendementen op de exitdeal van premier Theresa May met de EU. De belangrijkste twee moeten respectievelijk een Brexit zonder deal voorkomen, en de in de Conservatieve partij gehate vangnetregeling voor de Ierse grens uit de overeenkomst halen. Twee weken geleden verwierp het Lagerhuis Mays deal met de grootste meerderheid uit de Britse geschiedenis.

Het eerste amendement komt van Labour-parlementslid Yvette Cooper. Voor het bij voorbaat uitsluiten van een no-deal scenario is niet genoeg steun. Dus zegt het amendement dat indien er op 26 februari nog geen exitakkoord is goedgekeurd, dat Artikel 50 dan met negen maanden moet worden verlengd. Dat zou betekenen dat de Britten de EU in dat geval niet op 29 maart verlaten, maar aan het einde van dit jaar. In de tussenliggende periode zou er opnieuw met Brussel kunnen worden onderhandeld, maar het zou ook voldoende tijd bieden om eventueel een nieuw referendum te organiseren.

Het tweede amendement komt uit de koker van de Conservatieve parlementariër Sir Graham Brady. Dat stelt dat het vangnet voor de Ierse grens moet worden vervangen door "alternatieve regelingen om een harde grens te voorkomen". De grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek moet openblijven volgens het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998, en het vangnet is een soort verzekeringspolis die dit moet garanderen door de Britten EU-regels te laten volgen zolang er geen andere oplossing zoals een handelsakkoord is.

Conservatieve Lagerhuisleden verzetten zich ertegen dat het vangnet geen uiterste datum heeft, en dat Londen het niet op eigen houtje mag opzeggen. Ze stellen dat het Verenigd Koninkrijk erdoor "aan de EU blijft vastgeketend". Maar volgens Ierland is het vangnet geen vangnet meer als het kan worden opgezegd of een tijdslimiet heeft. Door de impasse dreigt er eind maart een chaotische Brexit zonder deal.

In de loop van de middag beslist Lagerhuisvoorzitter John Bercow welke amendementen worden toegelaten. Het stemmen vindt dan ergens na acht uur Nederlandse tijd plaats.

Update 15.30 uur
Bercow heeft zeven amendementen geselecteerd, waaronder die van Cooper en van Brady. De Labour-oppositie is opgeroepen om voor het Cooper-amendement te stemmen, waarmee de Brexit-deadline naar het einde van het jaar zou worden opgeschoven. De Conservatieve regering roept juist op om voor het amendement van Brady te stemmen, waarmee de Ierse backstop uit de deal zou moeten worden verwijderd. Daarnaast is een amendement van het Conservatieve lid Caroline Spelman geselecteerd, waarmee een no-deal Brexit expliciet van tafel gehaald zou moeten worden.

Update 21.50 uur
Twee van de amendementen hebben het gehaald. De belangrijkste is van het Conservatieve parlementslid Brady, waarmee de regering wordt opgeroepen om het vangnet voor de Ierse grens door 'een alternatief' te vervangen, maar cruciaal is dat het tevens stelt dat het Lagerhuis de exitdeal van May dan wél goedkeurt. Dit amendement haalde het met 317 tegen 301 stemmen. Het andere amendement is die van Brady's collega Spelman, dat de regering adviseert een no-deal exit van tafel te halen. Hier waren 318 parlementariërs voor en 310 tegen.

Het Labour-amendement van Cooper haalde het niet. Dat moest de regering verplichten om uitstel van de Artikel 50-deadline te vragen indien er eind februari nog geen EU-exitdeal is goedgekeurd. Het werd met 322 tegen 290 stemmen weggestemd.

Een amendement van het Conservatieve lid Dominic Grieve haalde het met 321 tegen 301 stemmen ook niet. Hiermee kon het parlement de Lagerhuis-agenda overnemen zodat leden met hun eigen plannen hadden kunnen komen.

Volgens premier Theresa May is er nu een duidelijke route naar een exitdeal die kan worden goedgekeurd. Ze wil terug naar Brussel om opnieuw over de vangnetregeling voor de Ierse grens te praten, hoewel Ierland hier fel op tegen is. Het zal nog duidelijk moeten worden in welke mate er kan worden geschoven met de eerder gemaakte afspraken.

Volgens het Schotse parlementslid Ian Blackford van de SNP betekent de aanname van het Brady-amendement dat Londen bereid is om het Goede Vrijdag-vredesakkoord met Ierland te verscheuren.

Update 23.40 uur
Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft via zijn woordvoerder laten weten dat het Ierse vangnet een essentieel onderdeel van de exitdeal is waaraan niet kan worden gesleuteld. De Franse president Emmanuel Macron sprak woorden van gelijke strekking.

De Ierse premier Leo Varadkar gaf eerder op de avond een speech voor de nationale agrarische unie. Daar zei hij dat hij niet de geruststelling kan geven die het hebben van zekerheid zou bieden, maar dat hij tot er duidelijkheid is zal vechten voor het Ierse belang.

In Ierland is er veel waardering voor de eensgezindheid waarmee EU-lidstaten zich tot dusver achter de Ieren hebben geschaard. Tegelijkertijd is er scepsis vanwege de verwachting dat Brussel Ierland zou kunnen laten vallen als het er echt op aankomt en de dreiging van een chaotische no-deal Brexit te groot wordt. Het dilemma voor Varadkar is dat ook bij zo'n no-deal grenscontroles mogelijk onvermijdelijk zijn. Maar de premier staat erop dat de Britten zich ook in dat geval aan het vredesakkoord hebben te houden.

Stel je eigen pc samen met PC Building Simulator

Met PC Building Simulator kunnen spelers op gedetailleerde wijze hun eigen 'rig' samenstellen met behulp van allerlei echt bestaande componenten van bekende fabrikanten. Het idee van een simulatie als pc-game om pc's in elkaar te zetten mag dan wat vreemd klinken, de recensies op Steam zijn zeer positief.

In maart 2018 kwam de pc-bouwsimulator naar Early Access waar het sindsdien al op ruim 600.000 downloads kon rekenen. Gedurende de ontwikkeling is er vanwege het succes flink gesleuteld aan de game en werd deze onder andere voorzien van een 'career mode' waarin je als professioneel systeembouwer jezelf staande moet zien te houden. Verder bevat de game nog een gesimuleerde werkplaats waar spelers hardwareproblemen van klanten moeten zien te diagnosticeren en op te lossen.

Volgens reviews is de game newbie-vriendelijk dus misschien kan het mensen over de drempel helpen die nog aarzelen om zelf een pc samen te stellen. Sinds vandaag heeft de game officieel Early Access verlaten op Steam en kan het opgepikt worden voor 18 euro.

Overvallers waardetransport voor de rechter

Dure horloges van merken zoals Cartier en Montblanc met een waarde van ruim 300 duizend euro werden eind 2016 buit gemaakt bij een gewapende overval op een waardetransport in Amsterdam. Opvallend dat juist dit transport werd overvallen. De bus was niet herkenbaar, een gewone witte bestelbus, en reed een afwijkende route. Toch hebben de overvallers kans gezien het busje op te wachten en te overvallen. Tijdens het onderzoek van de politie werd duidelijk dat het niet zo opmerkelijk was: de chauffeur (28) van het busje zou in het complot zitten met de overvallers.

Op 15 december 2016 kwam bij de politie de melding binnen dat er een bestelauto in brand stond op de Riekerweg in Amsterdam. De brandweer was bezig de brand te blussen en in de buurt van de bestelauto stonden twee mannen. Zij vertelden de politie dat de bestelauto van hen was en dat zij waren overvallen op de Amstelveenseweg. De bijrijder van het busje werd daarbij bedreigd met ‘iets dat op een vuurwapen’ leek en werd volgens hem minimaal 25 minuten van zijn vrijheid beroofd. Op de Riekerweg staken de overvallers de bus in brand terwijl hij en de bestuurder nog in het busje zaten.

Neef
Kort na de start van het onderzoek kwam bij de politie informatie binnen waarbij een persoon bij naam werd genoemd die betrokken zou zijn bij de overval. Deze man (28) bleek te linken aan een persoon (31) die de neef van de bestuurder van het busje is. Het onderzoek kwam goed op gang na aanhoudingen en een doorzoeking van een woning. Dit gebeurde in een andere zaak, na een incident in de Arthur van Schendelstraat in Amsterdam.

Vingerafdrukken
Tijdens de doorzoeking werden o.a. lege Cartier dozen en echtheidscertifcaten gevonden. Na verificatie van de serienummers kon een link worden gelegd met de overval op 15 december. Op goederen die werden aangetroffen in de woning, vond de politie vingerafdrukken. Zo is een aantal verdachten, in combinatie met andere onderzoeksresultaten, in beeld gekomen. Eén verdachte kwam in beeld op basis van telefoontaps.

Geseponeerd
In totaal zijn negen verdachten aangehouden in deze zaak. De zaak tegen één verdachte (van heling) is in september 2017 geseponeerd. Op het moment van de inhoudelijke behandeling zat niemand van de acht verdachten nog in hechtenis.

Gevaar voor lijf en leven
De officier van justitie rekent het de verdachten zwaar aan dat zij op intimiderende wijze de bijrijder onder controle hebben gebracht en gehouden met dreigementen en een vuurwapen, of iets dat daar op leek, en hem vervolgens van zijn vrijheid te beroven. Ze hebben gevaar voor lijf en leden geschapen door het bestelbusje in brand te steken, waarin de bijrijder en de bestuurder nog zaten.

Geëmigreerd
De bijrijder is inmiddels geëmigreerd. “Hij is meer dan ooit wantrouwend ten opzichte van vreemden. Hij gaat minder de deur uit. Hij trekt zich terug. Hijzelf en zijn gezin hebben onder deze inbreuk op zijn lichamelijke integriteit geleden. Het idee dat financieel gewin zo makkelijk boven zijn lichamelijke onschendbaarheid is gesteld beangstigt hem nog steeds”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Eis: zes jaar
Tegen zeven verdachten eiste de officier van justitie vanmiddag gevangenisstraffen tot 74 maanden. De bestuurder van het bestelbusje moet volgens de officier van justitie tot zes jaar celstraf worden veroordeeld, net zoals twee medeverdachten (29 en 30). De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd vier van de zeven verdachten, waaronder de bestuurder van het busje, weer in hechtenis te nemen bij de uitspraak. Eén verdachte staat maandag 4 februari op zitting.

Ontwikkelaar Quantic Dream gaat weer multiplatform ontwikkelen

Quantic Dream, de gamestudio bekend van Heavy Rain en Detroit: Become Human, gaat weer games ontwikkelen voor meerdere platforms. Na twaalf jaar uitsluitend voor PlayStation te hebben ontwikkeld vindt de Franse spelletjesmaker het tijd om weer games te maken 'voor een zo groot mogelijk publiek'.

Dat maakte medeoprichter Guillaume de Fondaumiere bekend in een interview met venturebeat. De studio werkt momenteel aan een vonkelnieuwe cross-platform engine. Hoewel Quantic lange tijd uitsluitend games heeft gemaakt voor PlayStation, hebben ze in het verleden ook game-engines gemaakt voor pc, Xbox en zelfs Dreamcast.

Hoe lang het nog duurt voordat Quantic Dream weer met een nieuwe titel op de proppen komt is niet bekend. Titels van deze studio worden veelal gekenmerkt door hun verhalende, cinematische gameplay en de geavanceerde motion capture, zoals we in Detroit: Become Human weer mochten aanschouwen.

Winnend Qatar bekogeld met schoenen in halve finale AziŽ Cup

Qatar staat voor het eerst in de geschiedenis in de de finale van de Azië Cup. De ploeg won met 4-0 van de Verenigde Arabische Emiraten. De Qatarezen moesten hun overwinning bekopen met een schoenenregen, gegooid door de 'fans' van het gastland. 

Boualem Khoukhi, Almoez Ali, Hasan Al Haydos en Hamid Ismeil maakten in Abu Dhabi de doelpunten in het duel tussen de twee golfstaten. Bij het tweede Qatarese doelpunt, gemaakt door Ali (topscorer van de Azië Cup met acht treffers), gooiden fans van de Emiraten schoenen richting de juichende voetballers van Qatar. Het werpen van schoeisel wordt in de islamitische wereld gezien als een grove belediging.

De Qatarezen bleven er rustig onder en scoorden nog twee keer. De Emiraten eindigden de wedstrijd ook nog met een man minder. Ismail Ahmed was zo gefrustreerd dat hij toen de scheidsrechter niet keek een elleboogstoot uitdeelde aan zijn tegenstander. Hij vergat echter dat er ook bij de Azië Cup gebruik wordt gemaakt van videobeelden.

Qatar, 93ste op FIFA-ranking, stond voor het eerst in de halve finale en dan ook nog tegen de overzeese buren. De Emiraten, 79ste op de wereldranglijst, verloren in 1996 de finale en haalden bij het vorige toernooi vier jaar geleden de halve finales. Qatar treft vijdag in de finale Japan. De Japanners, met FC Groningen-speler Ritsu Doan in de basis, wonnen maandag van Iran met 3-0.

De doelpunten. (Bron: YouTube)

Vliegende schoenen. (Bron: YouTube)

Metro Exodus op release niet naar Steam

De pc-versie van Metro Exodus, het nieuwe deel uit de post-apocalyptische shooterfranchise van 4A Games, zal ten tijde van release alleen verschijnen via de Epic Games Launcher. Dit is het gevolg van een exclusiviteitsdeal tussen uitgevers Deep Silver en Epic Games waardoor het spel niet op Steam zal verschijnen zodra het uitkomt.

Het is een opmerkelijke stap omdat de game aanvankelijk wel te pre-orderen was op Steam. Deep Silver en 4A Games hebben aangegeven dat alle pre-orders die al via Steam geplaatst zijn gewoon op normale wijze uitgeleverd worden. Daarnaast duurt de exclusiviteitsdeal een jaar, dus vanaf 15 februari 2020 kan de game wel weer aangeschaft worden via Steam. We zagen hetzelfde overigens al wel eerder gebeuren dit jaar met The Division 2, die eveneens niet op Steam verschijnt maar alleen naar Epics Game Launcher en Ubisofts eigen uPlay komt. bij de nieuwe Metro zal er dus het eerste jaar helemaal geen keuze zijn.

Deep Silver-topman Klemens Kundratitz heeft verklaard dat de release via Epics gameplatform een 'game changer' is vanwege hun genereuze omzetvoorwaarden waardoor zij zelf als uitgever naar eigen zeggen meer kunnen investeren in het maken van content of de consument mee te laten profiteren van de besparingen. Vooralsnog zien alleen mensen uit de Verenigde Staten daar wat van terug; Metro Exodus releaset daar voor 50 in plaats van 60 dollar, maar wij mogen gewoon de volle pond van 60 euro aftikken zodra de game uit is. Op 15 februari verschijnt de horror/survival shooter voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Celstraf voor poging doodslag met hooivork

De rechtbank in Zutphen veroordeelt een 51-jarige man tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij maakte zich schuldig aan een poging doodslag en meerdere bedreigingen. Op 3 juli 2018 stak de man in Wapenveld zijn overbuurman meerdere keren met een riek/hark. Het slachtoffer had 12 steekwonden en overleefde de aanval ternauwernood. Daarnaast bedreigde de man 2 buurtgenoten door te zeggen dat zij ‘de volgende zouden zijn’.

Stoelpoot
De overbuurman gedroeg zich in eerste instantie agressief tegen de man. Gewapend met een stoelpoot ging de overbuurman naar de woning van de man. Vervolgens sloeg hij tegen de woning en het hek rond de voortuin van de man. Ook uitte de overbuurman bedreigingen richting de man, zijn partner en hun dochter. De man pakte vervolgens een riek uit de gang en liep op zijn overbuurman af. Hierna stak hij zijn overbuurman meerdere keren met de riek.

Beroep op noodweer verworpen
De advocaat van de man deed een beroep op noodweer. Volgens de advocaat van de man kwam de overbuurman - toen de man de voordeur opende - met een knuppel op hem af. De man moest zich daarom verdedigen. De rechtbank verwerpt dit verweer. Uit het dossier blijkt niet dat de overbuurman met een knuppel op de man afkwam. Wel blijkt op grond van getuigenverklaringen dat de man naar buiten is gegaan en vervolgens de overbuurman - terwijl deze achteruit liep en vervolgens op de grond lag - meerdere keren heeft gestoken. Van zelfverdediging was volgens de rechtbank dan ook geen sprake.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 4.600 euro aan het slachtoffer betalen. De rechtbank kent niet het volledige gevorderde bedrag toe. Dit komt omdat het ontstaan van de schade ook gedeeltelijk aan het slachtoffer zelf kan worden toegerekend

Frankrijk gaat jihadisten terughalen uit SyriŽ

De Franse regering gaat de komende weken jihadisten met de Franse nationaliteit vanuit Syrië naar Frankrijk halen. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens nieuwszender BFMTV gaat het om zo’n 130 personen. Het is de eerste keer dat Frankrijk een grote groep jihadisten repatrieert.

Wedstrijd Italiaanse Serie C loopt uit de hand, trainer "scoort" met het hoofd

Zondag stond in de Italiaanse Serie C de wedstrijd tussen Lucchese en Alessandria op het programma. De thuisclub kwam na een 0-2 achterstand in de slotminuut op gelijke hoogte echter toen liep de wedstrijd uit de hand.

Trainer Giancarlo Favarin van Lucchese maakte het erg bont. In de schermutselingen deelde de kale trainer een kopstoot uit aan de assistent-trainer van de tegenpartij. Naar eigen zeggen werd Favarin al de gehele wedstrijd geprovoceerd door de bank van Alessandria. De bezoekende club ontkent dit echter.

Man probeert AH op te lichten met valse spaarzegels

Een 18-jarige man uit Breda heeft zaterdagmiddag 26 januari geprobeerd twee spaarzegelboekjes bij een AH supermarkt in Krimpen aan den Lek in te ruilen voor geld. De zegels bleken echter vals te zijn. Personeel van de supermarkt aan de De Markt trapten er niet in.

De man leverde bij de supermarkt de twee boekjes met spaarzegels in en hoopte daarvoor 104 euro terug te krijgen. Het personeel had direct door dat de zegels niet echt waren en hielden de man aan. Hij werd overgedragen aan de politie. De man is verhoord en is met een dagvaarding heengezonden.

Man probeert AH op te lichten met valse spaarzegels  (Foto: FOK! )
Lege spaarzegelboekjes van de Albert Heijn, niet de boekjes uit het verhaal (Foto: FOK! )

Ajax doet zaken met Benfica en haalt nieuwe doelman binnen

Ajax heeft zich versterkt met een nieuwe doelman. De Amsterdammers huren Bruno Varela van Benfica voor een half jaar, met een optie tot koop.

Varela moet na dit weekend nog wel medisch gekeurd worden, zo maakt Ajax bekend. De sluitpost is afkomstig uit de jeugdopleiding van Benfica en speelde tussen 2012 en 2016 voor het beloftenteam. Hij werd in het seizoen 2015/16 verhuurd aan Real Valladolid en vertrok vervolgens definitief naar het Portugese Vitória. Na een seizoen, waarin hij 29 keer speelde, keerde hij terug bij Benfica. Voor de grootmacht kwam Varela afgelopen seizoen 29 keer in actie; dit seizoen speelde hij geen enkel duel. Hij behoorde niet tot de wedstrijdselectie voor de twee Champions League-duels met Ajax.

Vermoedelijk wordt de 24-jarige Portugees gehaald als nieuwe tweede doelman, achter André Onana. Directeur Marc Overmars erkende eerder deze week al dat er mogelijk een nieuwe keeper zou komen. Hij noemde de kritiek die Kostas Lamprou recentelijk over zich heen kreeg 'vervelend'. "De mogelijkheid is zeker aanwezig dat we een nieuwe reservekeeper halen. Of er deze week een nieuwe reservekeeper komt? Dat zou kunnen", zei Overmars tegen FOX Sports .

In Lissabon moest Varela concurrenten Odisseas Vlachodimos en Mile Svilar voor zich dulden.Hij zat dit seizoen zeven keer op de bank, waarbij het vijf keer om een bekerwedstrijd ging. De viervoudig international van Portugal Onder-23 heeft een contract tot de zomer van 2022. Ajax maakt niet bekend voor welk bedrag de sluitpost in de zomer kan worden overgenomen.

Update 29 januari
Bruno Varela mag zich officieel Ajacied noemen. De Portugese keeper is met succes medisch gekeurd en wordt tot aan het einde van het seizoen gehuurd van Benfica. Ajax laat weten dat in de overeenkomst een optie tot koop is opgenomen. Varela gaat spelen met rugnummer 28.

Het is maar een spelletje ...

Een diefstal is een serieuze zaak, ook als het in een televisieprogramma gebeurt. Dat dacht iemand vermoedelijk die vandaag het Openbaar Ministerie in Den Haag mailde met een vraag over het televisieprogramma Wie is de Mol? zo meldt het AD. Het antwoord van de Persofficier is duidelijk...

Bij AZ vertrokken Opdam krijgt kans bij Paris Saint-Germain

Levi Opdam heeft een betrekkelijk verrassende nieuwe club weten te vinden. De clubloze Nederlander gaat naar de top van de Ligue 1. De Telegraaf weet te melden dat de 22-jarige vleugelverdediger binnen afzienbare tijd een contract gaat ondertekenen bij Paris Saint-Germain. Opdam zat sinds oktober zonder club, nadat hij zijn tot 2019 lopende contract bij AZ liet ontbinden.

Opdam doorliep de jeugdopleiding van de Alkmaarders en maakte op 2 september 2016 zijn debuut in het eerste elftal, in de met 1-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen HHC Hardenberg. Uiteindelijk kwam de vleugelverdediger tot twee wedstrijden in het eerste elftal van AZ. Vorig seizoen speelde Opdam in de tweede seizoenshelft op huurbasis bij Go Ahead Eagles, voor wie hij acht wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie achter zijn naam heeft.

Dit seizoen speelde Opdam nog twee wedstrijden in het beloftenteam van AZ, dat ook uitkomt in de Eerste Divisie. In oktober besloot hij zijn contract bij de Alkmaarders in te leveren. Nu krijgt Opdam de kans om een langdurig contract af te dwingen bij Paris Saint-Germain, zo laat zijn zaakwaarnemer Bert van Dun weten aan De Telegraaf. Opdam sluit in eerste instantie tot het einde van dit seizoen aan bij de Onder-23 van de Franse topclub. "We zijn er zojuist uitgekomen. Levi heeft een contract voor een halfjaar getekend", aldus Van Dun.

OM eist in hoger beroep langere straf en TBS tegen misbruikcoach

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 56 maanden en TBS met voorwaarden geëist tegen een 51-jarige basketbalcoach. De rechtbank in Utrecht veroordeelde verdachte op 6 januari 2017 tot een gevangenisstraf van 42 maanden en TBS met verpleging. Verdachte ging in hoger beroep, het OM niet.

Ook in hoger beroep is het standpunt van het OM dat de man tussen 2000 en 2002 jeugdspelers in de provincie Utrecht heeft misbruikt. Daarnaast heeft hij later dertien minderjarige jongens misleid tot het plegen van seksuele handelingen voor een webcam. Ook bezat en vervaardigde verdachte kinderporno.

Aangifte
In 2015 deed een voormalige jeugdspeler aangifte tegen de coach, omdat hij als jonge jongen vele malen door hem is misbruikt. Daarna meldden zich meer slachtoffers. Na aanhouding van verdachte is, volgens het OM en de rechtbank, gebleken dat hij ook diverse jongens heeft misleid om voor een webcam seksuele handelingen te verrichten. Daarbij heeft hij in enkele gevallen opnames gemaakt.

De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), spreekt van ernstige strafbare feiten. Voor een deel van die feiten geldt dat verdachte in zijn positie als coach misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van de kinderen, hun ouders en ook de betrokken sportclubs. Hij heeft dat vertrouwen ernstig beschaamd.

Voor de slachtoffers met wie verdachte via internet contact legde geldt dat zij door hem zijn misleid, omdat hij zich voordeed als een minderjarig meisje.

Hoger beroep
In hoger beroep is de man onderzocht door het Pieter Baancentrum. Ook door de reclassering is aanvullend gerapporteerd. Vandaag zijn de gedragsdeskundigen door het Gerechtshof gehoord over hun bevindingen en hun advies voor de afdoening van deze zaak. Het OM heeft het advies van de deskundigen gevolgd en naast de gevangenisstraf de maatregel van TBS met voorwaarden geëist.

Het Gerechtshof in Arnhem doet naar verwachting over vier weken uitspraak.

Shorttracker Knegt ondergaat huidtransplantatie

Sjinkie Knegt heeft dinsdag in het brandwondencentrum in Groningen op beide benen een huidoperatie ondergaan. De shorttracker liep drie weken geleden ernstige brandwonden op bij het aansteken van de houtkachel in zijn woning.

Voor de operatie is eigen huid van Knegt gebruikt. Zoals het er nu naar uitziet zal het bij deze huidtransplantatie blijven. Deze stap was nodig voor een goed herstel.

“Ik ben blij dat de operatie goed is verlopen”, zegt Knegt. “Ik kijk uit naar een spoedig herstel. Ze verzorgen me hier uitstekend. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik mijn oude leven snel weer kan oppikken. Zo gauw het kan, ga ik werken aan mijn comeback op het ijs.”

Het herstel van de verwondingen verloopt naar wens. Knegt zal nu eerst van deze ingreep moeten herstellen. Naar verwachting moet hij nog enkele weken in het brandwondencentrum verblijven. Naar omstandigheden maakt hij het goed.

De talrijke blijken van medeleven, afkomstig uit heel het land, doen hem goed. Hij krijgt veel kaartjes van mensen die hem beterschap wensen. “Daar ben ik superblij mee”, zegt Knegt. “Het geeft me extra motivatie om hier weer bovenop te komen.”

Gestolen lokfiets leidt naar kelder vol (gestolen) fietsen

Een gestolen lokfiets van de politie leidde dinsdagmiddag 29 januari naar de vondst van circa 250 fietsen in een pand in de Radarstraat in Den Haag. Meerdere fietsen bleken te zijn gestolen. De politie onderzoekt de zaak.

Vorige week plaatsten agenten van bureau Overbosch een lokfiets in de Rijnstraat in Den Haag, een plek waar regelmatig fietsen worden gestolen. Later die week kwam er een seintje binnen dat de fiets in beweging was. Agenten volgden het spoor van de fiets en dit leidde hen uiteindelijk dinsdag 29 januari naar een pand in de Radarstraat in Den Haag.

In eerste instantie trof de politie geen fiets aan in het pand. Maar toen agenten de kelder in het pand openden, stuitten zij op zo’n 250 fietsen, waaronder de lokfiets. Omdat bleek dat meerdere fietsen als gestolen zijn opgegeven, besloot de politie om de kelder met fietsen leeg te halen. Op dit moment zijn er nog geen verdachten aangehouden en onderzoekt de politie de zaak.

De politie maakt gebruik van 'lokfietsen' in die gebieden waar regelmatig fietsen worden gestolen. Deze vrij nieuwe fietsen staan op straat en worden door agenten onopvallend in de gaten gehouden. De lokfietsen bevatten tevens speciale beveiligingsapparatuur, waardoor de politie een signaal krijgt als de fiets wordt verplaatst.

Gestolen lokfiets leidt naar kelder vol fietsen (Foto Politie Den Haag)
Gestolen lokfiets leidt naar kelder vol (gestolen) fietsen (Foto Politie Den Haag)

Games with Gold van februari bekend

De vier games die Xbox Live Gold-leden zonder extra kosten kunnen downloaden in februari zijn bekend. In de kortste maand van het jaar kunnen we vooral een aantal retro games verwachten.

Vanaf 1 februari wordt de 8-bit sidescroller Bloodstained: Curse of the Moon aan de service toegevoegd. Vanaf 16 februari komt daar Super Bomberman R bij, de meest recente game uit de langlopende Bomberman-serie. Voor de tweede keer in drie maanden geeft Microsoft ook een Xbox Original weg bij Games with Gold. Vanaf 16 februari komt Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy naar Games with Gold, maar niet voordat leden op 1 februari Assassin's Creed: Rogue gratis kunnen downloaden. Beide zijn uiteraard speelbaar op Xbox One via backward compatibility.

Werkstraf voor stelen geld van Stichting Dierenambulance

De rechtbank heeft een 71-jarige man uit Gaanderen veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Hij maakte zich schuldig aan diefstal van meerdere geldbedragen. De man werkte als vrijwilliger bij de Stichting Dierenambulance in Doetinchem en was in het bezit van een bankpas van die Stichting. Hiermee deed de man in een periode van ruim 4 jaar een groot aantal uitgaven die niet voor de Stichting waren bedoeld, maar voor privédoeleinden. Op deze wijze stal de man meerdere geldbedragen van de stichting.

De straf die de rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechtbank neemt het de man in het bijzonder kwalijk dat hij voor zijn eigen financiële gewin een vrijwilligersorganisatie heeft bestolen. Daarmee schond de man het vertrouwen van de Stichting, de daarbij betrokken vrijwilligers en de verschillende donateurs. De man moet tot slot een schadevergoeding van ruim 22.000 euro aan de stichting betalen.

Hotelpiraten mogen drie en vier jaar bajesvoedsel eten

Jan V. en Jolanda H, beter bekend als de hotelpiraten, die bijna een jaar lang een groot aantal horecagelegenheden en personen hebben opgelicht, zijn door de rechtbank veroordeeld tot forse gevangenisstraffen. De vrouw werd veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en de man tot 4 jaar gevangenisstraf.

Ze verbleven bij een groot aantal hotels en bed & breakfasts, zonder te betalen voor logies, eten en consumpties. Daarnaast blijkt dat het tweetal meerdere personen hebben bewogen om geld aan hen uit te lenen.

Met de gevangenisstraffen volgt de rechtbank de eis van de officier van justitie. Van belang acht de rechtbank daarbij met name dat de hongerige verdachten lijken te volharden in het plegen van oplichting en vergelijkbare vermogensfeiten.

Sneeuw verwacht, morgen aangepaste dienstregeling

Het bericht waarvan je wist dat het ging komen: omdat er voor morgen, woensdag 30 januari, sneeuwval verwacht wordt, nemen NS en ProRail het zekere voor het onzekere en passen de dienstregeling aan. Er rijden morgen minder treinen dan op een gewone werkdag. 80% van de treinen rijdt. Waar mogelijk worden deze treinen verlengd.

Op veel plekken in Nederland rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Waar de trein iedere tien minuten rijdt, wordt dat elk kwartier. Waar treinen normaal elk halfuur rijden, blijft dat zo. Ondanks de aangepaste dienstregeling, kan het winterse weer tot hinder leiden voor treinreizigers. Daarom raden ze reizigers aan om vlak voor de reis de reisplanner te raadplegen en vooral tijdens de spits, rekening te houden met langere reistijden of drukte.

Door de dienstregeling aan te passen ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen. Daarnaast houdt ProRail extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand. NS zet extra medewerkers in op stations en in de treinen om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Ondanks de aangepaste dienstregeling en de extra maatregelen kunnen treinreizigers hinder ondervinden van het weer. NS en ProRail werken er hard aan om de gevolgen hiervan zo beperkt mogelijk te houden en eventuele verstoringen zo snel mogelijk te verhelpen. 

Vergoeding bij massaschade wordt eenvoudiger

Voor burgers en bedrijven die massaal schade lijden, wordt het straks eenvoudiger om hun schade vergoed te krijgen. Nu vraagt dat in de meeste gevallen nog een lange adem en is kostbaar. Een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) dat de Tweede Kamer vandaag met algemene stemmen heeft aangenomen, regelt dat gedupeerden hiervoor voortaan samen naar de rechter kunnen.

Woekerpolissen of auto’s waarmee gerommeld is, kunnen veel ellende veroorzaken. Ook voor patiënten die de dupe zijn geworden van dezelfde gebrekkige medicijnen kunnen de gevolgen enorm zijn. Zoals in de zaak van de DES-dochters: vrouwen kregen medische klachten doordat hun moeders tijdens de zwangerschap foute medicijnen hadden geslikt. Het ligt voor de hand dat de veroorzaker van de schade betaalt. Maar de praktijk laat zien dat het niet altijd even makkelijk gaat. Soms wegen de kosten van een procedure niet op tegen de geleden schade. Of heeft iemand niet de tijd en energie om jarenlang te procederen.

Dan sta je als collectief sterker. Nu kan bijvoorbeeld een belangenorganisatie een groep gedupeerden helpen om een schikking te regelen zodat zij hun schade vergoed krijgen. Echter, dat is geen garantie voor succes. Als de schadeveroorzaker niet meewerkt, staan gedupeerden alsnog met lege handen en moeten zij het alleen opknappen.

Het wetsvoorstel verandert dat. Burgers en bedrijven hoeven niet meer individueel te ploeteren om hun schade vergoed te krijgen. De winst is dat straks de hele massazaak in één gezamenlijke procedure bij de rechter kan worden afgewikkeld. Dat is eenvoudiger en bespaart tijd en geld. De rechter stelt in één keer de schadevergoeding vast. Daarmee komt er voor een grote groep gedupeerden een oplossing en kan de zaak worden afgedaan. Minister Dekker: "Dit is een mooi voorbeeld van een rechtsgang die effectief is en voorziet in de behoefte van consumenten, bedrijven en rechters. Massazaken raken veel burgers en het gaat vaak om grote bedragen. Daarom is het belangrijk dat hierover niet eindeloos rechtszaken komen. Partijen krijgen zo in één keer duidelijkheid."

Verder zorgt het wetsvoorstel ervoor dat gedupeerden voldoende rechtsbescherming krijgen. Niet iedere belangenorganisatie kan zomaar aan de slag om een claim in te dienen. Organisatie en financiën moeten op orde zijn. Gedupeerden weten zo aan wie ze hun belangen toevertrouwen. Het wetsvoorstel gaat nu door naar de Eerste Kamer. De verwachting is dat de nieuwe regeling nog dit jaar in werking kan treden.

Renault inspiratiebron kindernamen in Nederland

Vandaag werd bekend dat Julia en Lucas de populairste kindernamen van 2018 waren. Na diepgravend onderzoek hebben we hier op FOK! ontdekt waar die populariteit vandaan komt. In de zomer van 2017 lanceerde Renault een reclamespotje waarin Lucas en Julia prominent in beeld komen. De reclame is sindsdien veelvuldig op TV en dat heeft effect gesorteerd zo blijkt nu.

16 jarige opgepakt om mishandeling GVB-medewerker

De recherche heeft vanmorgen een 16-jarige knul opgepakt voor het mishandelen van een GVB-medewerker in Amsterdam. De mishandeling vond plaats op woensdag 5 december 2018. Een 33-jarige GVB-medewerker liep die dag rond 17.00 uur door de poortjes van metrostation Burgemeester de Vlugtlaan om richting huis te gaan.

Vijf jonge mannen liepen achter hem aan door het poortje zonder in te checken. Toen de GVB-medewerker daar iets van zei, werd hij door één van de jongens mishandeld. De jongens renden vervolgens weg via de Burgemeester de Vlugtlaan richting Plein '40-'45. Het slachtoffer raakte dusdanig gewond dat hij nog altijd niet in staat is om te werken. De recherche kwam de verdachte mede dankzij camerabeelden op het spoor. Hij is vanmorgen van zijn bed gelicht en zit vast voor verhoor.

9 jaar cel voor doodsteken ex-vriendin in Zaandam

De rechtbank Noord-Holland heeft 9 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 45-jarige man die op 9 februari 2018 zijn ex-vriendin neerstak in Zaandam. De vrouw had meerdere messteken. Zij heeft nog 2 weken in coma gelegen en is daarna aan haar verwondingen bezweken.

Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank dat niet kan worden vastgesteld dat de man heeft gehandeld met een vooropgezet plan (voorbedachte rade). De man wachtte het slachtoffer op bij haar woning, in het bezit van een mes en heeft haar ook daadwerkelijk neergestoken. Maar er zijn veel vragen onbeantwoord gebleven. Niet is komen vast te staan met welke intentie hij haar opwachtte, op welk moment hij het mes meenam en wanneer hij het mes heeft gepakt om haar vervolgens te steken. Daarom kan niet worden uitgesloten dat de man heeft gehandeld vanuit een heftige emotie in plaats van een vooropgezet plan. De rechtbank spreekt de man vrij van moord en veroordeelt hem voor doodslag.

Straf
Het betreft een zeer ernstig feit. Met dit misdrijf heeft de man de nog maar 28-jarige vrouw het meest kostbare bezit, haar leven, ontnomen en groot en onherstelbaar leed veroorzaakt bij de nabestaanden. Met name de wijze waarop dit is gebeurd, heeft de nabestaanden enorm aangegrepen. Namens de moeder, broer en schoonzus van het slachtoffer is op de zitting een schriftelijke slachtofferverklaring voorgelezen waaruit dit leed blijkt. De rechtbank komt wel tot een aanzienlijk lagere gevangenisstraf dan geëist door de officier van justitie, omdat de rechtbank tot een andere bewezenverklaring komt: doodslag in plaats van moord.

Shockschade
Aan de moeder van de vrouw is een bedrag aan shockschade toegekend van 20.000 euro. Zij heeft haar dochter zwaargewond op straat zien liggen en was getuige van haar reanimatie. Er is een verklaring van een psycholoog overgelegd waaruit blijkt dat de moeder een posttraumatische stress stoornis heeft opgelopen. Daarmee is aan alle vereisten voor toekenning van shockschade voldaan.

Dat ligt anders voor de vorderingen tot vergoeding van shockschade die zijn gedaan door de broer en schoonzus van het slachtoffer. Ook zij zijn geconfronteerd met de afschuwelijke gevolgen, maar hun vorderingen voldoen niet aan de wettelijke vereisten nu een verklaring over hun geestelijk letsel, ondertekend door een psycholoog of psychiater ontbreekt. Deze vorderingen zijn niet-ontvankelijk verklaard. Aan de broer is wel een bedrag van 6.681,42 euro toegekend voor de door hem gemaakte reis- en telefoonkosten en kosten voor de uitvaart.

Heerenveen contracteert Deense verdediger

Andreas Skovgaard is speler van sc Heerenveen. De Friese club meldt dinsdagochtend dat de 21-jarige Deense verdediger overkomt van FC Nordsjaelland. Hij ondertekent dinsdag een contract voor drieënhalf jaar. De stopper kan worden gezien als de vervanger van de vertrokken Dave Bulthuis.

Skovgaard maakte op 28 februari 2016 zijn debuut in het betaald voetbal tegen Viborg FF. De Deens jeugdinternational kwam met FC Nordsjaelland tot 67 optredens in de Deense Superligaen waarin hij vijf keer het net wist te vinden. Technisch manager Gerry Hamstra is blij met de komst van Skovgaard. "We volgen Andreas al een langere tijd", zo laat de bestuurder weten op de officiële website van de club.

"Het is een linksbenige verdediger die zowel centraal achterin als op de vleugel uit de voeten kan. We zijn dan ook blij dat hij voor ons gekozen heeft." Bulthuis vertrok onlangs naar Zuid-Korea, waar hij werknemer is geworden van Ulsan Hyundai. Eerder zag de huidige nummer elf van de Eredivisie al Arber Zeneli, Nicolai Naess en Marco Rojas vertrekken.

Feyenoord incasseert klap en moet Botteghin maanden missen

Eric Botteghin heeft een knieblessure overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Ajax (6-2), zo meldt Feyenoord dinsdag via de officiële kanalen.

De centrale verdediger is daardoor naar verwachting de komende drie maanden niet inzetbaar, zo meldt de club. De stopper liep de blessure in de slotfase van De Klassieker op. Botteghin speelde een solide wedstrijd tegen Ajax en maakte voor het eerst sinds eind november weer eens de negentig minuten vol in het shirt van Feyenoord. In de tussentijd kampte de Braziliaan onder meer met een liesblessure.

Trainer Giovanni van Bronckhorst gunde Botteghin een basisplaats tegen Ajax, maar hij raakte op het eind van het duel dus ernstig geblesseerd. Door de kwetsuur is het de vraag of de 31-jarige verdediger dit seizoen nog in actie komt namens de Rotterdamse club. Mede door blessureleed kwam Botteghin deze voetbaljaargang tot vijftien wedstrijden in totaal, waarvan twaalf in de Eredivisie.

Botteghin speelt sinds de zomer van 2015 voor Feyenoord, nadat hij eerder in Nederland werkzaam was bij FC Groningen, NAC Breda en PEC Zwolle. De verdediger, die nu nog tot medio 2020 vastligt in De Kuip, heeft in totaal zes prijzen gepakt in zijn loopbaan, waarvan vijf met Feyenoord: twee keer de KNVB Beker, twee keer de Johan Cruijff Schaal en de landstitel in 2017.

Darude vertegenwoordigt Finland op het ESF

Finland stuurt Darude naar het Eurovisiesongfestival dit jaar. Darude is de artiestennaam van de 43-jarige Ville Virtanen. Hij werd bekend in Nederland met de top 40 hits 'Sandstorm' en 'Feel The Beat'. Het eerste nummer stond ook in de Top 2000 van NPO Radio 2. 

Welk nummer hij in Tel Aviv ten gehore zal brengen wordt 2 maart bekendgemaakt. Dan kan het tv-publiek kiezen uit drie nummers die op respectievelijk 8, 15 en 22 februari worden uitgebracht. 

Hoewel Darude na zijn twee hits geen grote successen meer boekte, bleef hij voornamelijk in Noord-Amerika veel draaien. Op het ESF zal hij vergezeld worden door zanger Sebastian Rejman. 

Meekletsen over de kandidaten en hun nummers kun je natuurlijk op ons Eurovisie Songfestival Forum doen!! 

Moet XS4ALL blijven?

KPN wil zich op het eigen hoofdmerk gaan richten, en daardoor moeten andere merken waaronder Telfort en XS4ALL 'op termijn' verdwijnen. Vooral het schrappen van laatstgenoemde wekt beroering.

Het gaat om een van de eerste Nederlandse internetproviders, sinds 1998 een dochteronderneming van KPN.

Zou KPN van die beslissing terug moeten komen en XS4ALL in stand moeten houden, danwel zorgen dat de provider op een andere manier door kan gaan?

Veertienjarige jongen neemt vuurwapen mee naar school

Een 14-jarige jongen uit Rotterdam heeft maandagochtend een vuurwapen van thuis meegenomen naar school. Na onderzoek vonden agenten het wapen in de tas van zijn 15-jarige klasgenoot. De politie hield de twee direct aan.

De moeder van de 14-jarige jongen meldde die ochtend bij een medewerker van een school in Rotterdam-Zuid dat haar zoon het afgelopen weekend het wapen thuis had gepakt en mogelijk mee had genomen naar school. De school waarschuwde de politie. Agenten haalden de jongen uit de klas en ook de 15-jarige klasgenoot. In de kluisjes en bij de fouillering van de twee vonden de politiemensen niets. Uiteindelijk kwam het wapen uit de tas van de 15-jarige jongen te voorschijn. Tijdens het onderzoek hielden agenten de ouders van de 14-jarige ook aan. De politie zoekt verder uit van wie het wapen nu precies is.

'Cassierra voor anderhalf jaar op huurbasis naar ArgentiniŽ'

Het heeft er alle schijn van dat Mateo Cassierra Ajax op huurbasis gaat verlaten. Racing Club uit Argentinië zou de nieuwe club van de Colombiaan worden. Dat meldt De Telegraaf.

De Argentijnen zouden Cassierra voor anderhalf seizoen willen huren. Cassierra werd de eerste seizoenshelft ook al verhuurd. Het huurcontract dat hij bij FC Groningen afsloot liep nog door tot 30 juni 2019, maar na een teleurstellend half jaar hadden de Noorderlingen Cassierra niet meer nodig. In dienst van FC Groningen kwam de spits niet verder dan tien duels en één goal.

Cassierra kwam in 2016 voor 5,5 miljoen euro over van Depotivo Cali uit zijn thuisland. In de tweeënhalf jaar die volgden wist hij geen vast basisplek te veroveren. Wel had Cassierra afgelopen seizoen een belangrijke rol in het kampioenschap van Jong Ajax in de Jupiler League. Met 18 goals werd hij topscorer van het team.

'Cassierra voor anderhalf jaar op huurbasis naar Argentinië' (Pro Shots / Joep Leenen)
'Cassierra voor anderhalf jaar op huurbasis naar Argentinië' (Pro Shots / Joep Leenen)

Kadavercam - Dood doet leven

Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Het is eten en gegeten worden. Buitengewoon, ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer geven je vanaf vandaag een uniek kijkje in deze oneindige cyclus van leven en dood.

Na het succes van vorig jaar gaat Buitengewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland, dit jaar weer van start met een reeks livestreams vanuit de Gelderse natuur. Iedere maand zal er op het YouTube-kanaal van Buitengewoon een nieuwe stream te zien zijn.

Het Dood doet Leven project van ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer verschijnt als eerste voor de camera. De livestream vanuit de Gelderse Poort geeft je een uniek kijkje in de oneindige cyclus van leven en dood. Het is de de eerste keer dat we live kunnen kijken naar een dode ree en vooral naar de dieren die daar weer op af komen.

Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is ongebruikelijk in Nederland. Dood doet Leven zet zich in voor de terugkeer van dode dieren en grote aaseters in de natuur. Zo worden aangereden dieren niet verwijderd, maar teruggebracht naar de natuur waar zij vandaan komen. Eén van deze dode reeën ligt nu voor de camera van Buitengewoon.

Tal van zeldzame dieren zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van grote kadavers. Omdat veel dode dieren niet in de natuur terugkeren, hebben soorten die van aas afhankelijk zijn het behoorlijk moeilijk. Zo zijn bijvoorbeeld raaf en zwarte wouw nog steeds zeldzaam.

Meer dieren dan je zou denken, doen zich op de één of andere manier tegoed aan aas. Als je de livestream goed in de gaten houdt, zou je ‘lijkenpikkers’ kunnen zien. Overdag heb je kans op vogels zoals buizerd, ekster en koolmees. En heel misschien komen er wel raven langs. En als aan het einde van de middag de duisternis invalt, dan wordt het echt spannend! In de buurt leven steenuilen, steenmarters, dassen en vossen.

ARK Natuurontwikkeling hebben een lijst met 'lijkenpikkers' samengesteld, die je hier kunt downloaden. Welke kun jij afstrepen? 

Krezip keert terug op Pinkpop

Met de bevestiging van Krezip en Bring me the Horizon kan de organisatie weer twee prachtige namen toevoegen aan het programma van de 50ste editie van Pinkpop. Krezip komt tien jaar na het afscheidsconcert van de band voor het eerste en enige festivaloptreden terug naar Landgraaf. De carrière van het Britse Bring Me The Horizon gaat als een raket: de band verkocht meer dan twee miljoen albums en groeide van kleine shows in de metalcore scene naar uitverkochte zalen als de Afas Live en de Londense O2 Arena.

Eerder werd al de komst van Fleetwood Mac, Mumford & Sons, George Ezra, Tenacious D en Nu of Nooit winnaar Mt. Altas naar Landgraaf bekend gemaakt. Pinkpop 2019 vindt weer traditiegetrouw plaats met Pinksteren op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. De kaartverkoop van Pinkpop start op zaterdag 16 maart 2019 via www.ticketmaster.nl en de bekende Ticketmaster verkoopadressen.

Pinkpop heeft een bijzondere plek ingenomen in de harten van de bandleden van Krezip. Het optreden op Pinkpop 2000 leidde tot de doorbraak naar het grote publiek en ook de jaren erna trad de band er diverse keren op. “In 2019 vallen alle getallen op hun plek. Het is tien jaar geleden dat Krezip stopte en Pinkpop bestaat dit jaar 50 jaar. Een reünie voor ons veertigste, hoe cool is dat?! Let’s fucking celebrate.” aldus zangeres Jacqueline Govaert. Dankzij hun doorbraakoptreden op Pinkpop 2000 raakte heel Nederland en België verslingerd aan de superhit ‘I Would Stay’, die in beide landen de koppositie in de hitlijsten haalde. In de jaren daarna bracht de band meerdere albums uit en scoorde diverse grote hits met o.a. ‘Out Of My Bed’, ‘All My Life’ en ‘Sweet Goodbyes’. In 2009 besloot de band te stoppen. Nu, precies 10 jaar later, keren ze terug voor hun enige festivalshow deze zomer.

De succesvolle alternatieve rockband Bring Me The Horizon, bestaande uit zanger Oliver Sykes, toetsenist Jordan Fish, gitarist Lee Malia, bassist Matt Kean en drummer Matt Nicholls, bracht afgelopen vrijdag hun nieuwste album “amo” uit. Van metal naar electropop en zelfs een vleugje EDM, op “amo” gaat de band verder dan op de vorige albums en overschrijdt het meerdere genres met verve. Met een Grammy nominatie op zak voor de single ‘MANTRA’ en een uitverkochte arenatour in Amerika is de band meer dan klaar voor Pinkpop 2019. En dat ook de Pinkpop bezoekers klaar zijn voor de band uit Sheffield blijkt wel uit de hoge notering in de Gouden Tip.

De 50ste editie van Pinkpop vindt plaats op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni 2019 op het festivalterrein van Megaland in Landgraaf. De traditionele perspresentatie met bekendmaking van het programma vindt plaats op woensdag 13 maart 2019 in poptempel Paradiso te Amsterdam. 

De start van de kaartverkoop staat gepland op zaterdag 16 maart 2019. Let op: vóór de officiële start van de kaartverkoop worden al kaarten aangeboden, maar koop deze niet, dit zijn geen officiële kaarten!

5 mannen van hun bed gelicht na reeks autodiefstallen

In een maandenlang onderzoek naar grootschalige diefstal van auto's en auto-onderdelen arresteerde de recherche dinsdagochtend in alle vroegte vijf personen. Het gaat om mannen van 46, 35, 34, 27 en 25 jaar uit 's-Hertogenbosch en Rosmalen.

In de loop van 2018 bleek dat het aantal diefstallen van auto's en onderdelen in de gemeente 's-Hertogenbosch in enkele maanden flink was toegenomen. In het bijzonder auto’s van het merk Volkswagen bleken in trek. Niet alleen werden er complete auto’s gestolen, in veel gevallen werden auto’s ook volledig gestript. Vaak midden in de nacht werden onderdelen zoals koplampen, airbags en bumpers van de auto's gehaald.

Verdachten
De recherche in 's-Hertogenbosch startte daarop een onderzoek en na enige tijd kreeg het team zicht op een groep mannen uit de regio 's-Hertogenbosch, die in verband kunnen worden gebracht met tientallen diefstallen in ’s-Hertogenbosch en omgeving: "De groep wordt in ieder geval gelinkt aan zeker twintig diefstallen, maar mogelijk zijn de mannen verantwoordelijk voor meer diefstallen", zo vertelt de recherche.

Waalwijk
Medio december 2018 werden op de Oude Maasweg in Waalwijk drie gestripte auto's gevonden. De daders hadden onder meer de airbags, wielen en de motorkap van de voertuigen meegenomen. De politie denkt dat ook deze diefstallen aan de groepering zijn toe te schrijven. De auto's werden kort daarvoor gestolen in andere in Drunen en Waalwijk.

Locaties
Enige tijd werd de groep in de gaten gehouden en zo kwamen rechercheurs erachter dat de mannen vaak gebruik maakten van garages of loodsen in 's-Hertogenbosch en omgeving. Op die plekken werden de gestolen auto's gestript. De afgelopen weken huurde de groep een loods in het buitengebied van de gemeente 's-Hertogenbosch. In die loods deed de politie woensdagavond 23 januari een inval en werden drie auto's en verschillende onderdelen in beslag genomen.

Verder onderzoek
De vijf verdachten werden vanmorgen om 7.00 uur in hun woningen in 's-Hertogenbosch en Rosmalen opgepakt. De huizen worden doorzocht, net als enkele andere locaties in de regio. De resultaten van de doorzoekingen worden later dinsdag bekend gemaakt. De vijf zitten vast en worden verhoord. Nieuwe arrestaties worden niet uitgesloten.

5 mannen van hun bed gelicht na reeks autodiefstallen (Foto: Politie)
5 mannen van hun bed gelicht na reeks autodiefstallen (Foto: Politie)

Tot 3 jaar cel geŽist voor vleesfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag gevangenisstraffen tot drie jaar en boetes tot 150.000 euro geëist tegen drie bedrijven en de leidinggevenden vanwege fraude met vlees. Uit onderzoek van de opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) blijkt dat door valsheid in geschrifte circa 400.000 kilo vlees niet meer herleidbaar was naar de bron, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Daarnaast is het consumentenvertrouwen ernstig ondermijnd, stelde de officier op zitting: “Op het etiket moet staan wat er in zit, de vlag moet de lading dekken. Als we daar niet meer op kunnen vertrouwen is het einde zoek!”

Het onderzoek door de NVWA-IOD startte naar aanleiding van klachten uit Engeland en Ierland. In januari 2013 werd er paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten die afkomstig zouden van Van Hattem Vlees BV uit Dodewaard. Op de etiketten stond dat de producten alleen rundvlees bevatten. Ook in Frankrijk werd er een partij van de slachterij geblokkeerd omdat de snippers paardenvlees bevatten, terwijl op het etiket stond dat het rundvlees betrof. “Uit het dossier komt een beeld naar voren van verdachten die omwille van productie en geld verdienen het niet zo nauw nemen met de regels met betrekking tot voedselveiligheid en consumentenvertrouwen” zei de officier van justitie op zitting.

Uit het onderzoek blijkt dat slachterij Van Hattem Vlees onvoldoende registreert en administreert, waardoor de traceerbaarheid van het geslachte vlees ondoorzichtig is geworden en feitelijk niet meer mogelijk is: “Pallets met vlees zijn met het oog op traceerbaarheid onjuist geëtiketteerd en doordat aanduidingen en vermeldingen van met name de aard, identiteit, oorsprong of herkomst van het vlees niet juist en onvolledig. Er wordt een verkeerde indruk gewekt en een onjuiste voorstelling van zaken gegeven, hetgeen misleidend is,” zei de officier op zitting. Er zouden onterecht verklaringen zijn afgegeven dat het paarvrij vlees betrof, terwijl dit in werkelijkheid niet zo was: “Daarnaast stond op de documenten dat het vlees van runderen in Nederland kwam, terwijl het vlees van runderen in Frankrijk, Duitsland en België kwam.”

Vleesketen verantwoordelijk
Niet alleen Van Hattem treft Blaam, aldus het OM. Het vleesbemiddelende bedrijf Meatmaster BV en Vrieshuis Grolleman BV zouden de valsheid in geschrift hebben gefaciliteerd en werkten hier aan mee. “Tussenhandelaren zoals Meatmaster BV en vrieshuizen zoals dat van Grolleman faciliteren en maken het mogelijk dat slachterijen als Van Hattem Vlees lange tijd met hun werkwijze wegkomen. In plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen en als een soort poortwachter te fungeren, bedekken ze onregelmatigheden met de mantel der liefde en wordt kritiekloos gedaan wat de opdrachtgevers of leveranciers hen opdragen.” Uit de verklaringen van Grolleman Vrieshuis in het dossier blijkt volgens het OM dat de klant bepaalde wat er op de documenten werd gezet: “Blijkbaar neemt Grolleman Vrieshuis klakkeloos aan wat de opdrachtgever vraagt en voert dat vervolgens uit. Dit leidt ertoe dat wanneer de klant aangeeft dat er ‘halal’ op de documenten gezet moet worden er door Grolleman Vrieshuis ‘halal’ op gezet wordt, zelfs als dat niet juist is.” Volgens het OM heeft Grolleman Vrieshuis hiermee zijn verantwoordelijkheid verzuimd: “Hij had moeten zien dat de vermelding de lading niet dekte.” Hetzelfde geldt voor Meatmaster BV.

Ernst van de feiten
Door de fraude niet op te merken ontstond volgens het OM een keten van betrokkenen, zei de officier op zitting: “Vanaf het moment dat het vlees, waaronder ook paardenvlees, de slachterij binnenkomt tot het moment dat er geleverd wordt aan de verschillende afnemers, is er stelselmatig sprake van aanpassing van de administratie, van inkoopfacturen tot traceerlijsten, pakbonnen, orderbonnen, vermelding in het administratiesysteem, weegstickers, uitslagbonnen en verkoopfacturen. Het gevolg is dat het vlees niet of nauwelijks meer traceerbaar is en zo ongeveer iedereen in meer of mindere mate misleid wordt en uiteindelijk dus ook de consument, u en ik” En waarom? Stelde de officier van justitie de vraag: “Welnu, zoals zo vaak: omdat het makkelijk is en er geld verdiend moet worden.”

De werkwijze van alle verdachten in dit dossier is om verschillende redenen bijzonder laakbaar, stelt het OM. “Allereerst omdat de consument is bedrogen. Als u iets koopt dan moet het etiket kloppen met de inhoud.” Maar de werkwijze van de verdachten, en dan met name van Van Hattem Vlees BV, heeft nog een andere kwalijke kant, aldus het OM: “De traceringsmogelijkheid van vlees is door de handelwijze van de verdachten in deze zaak volledig terzijde geschoven, met alle risico’s en gevolgen van dien. Was al het aangevoerde vlees wel veilig? Gezien de gebrekkige registratie van onder meer de aangevoerde paarden en de fraude die plaatsvindt met paardenpaspoorten valt dit te betwijfelen.”

Wat er ook van zij, door deze manier van werken is het in veel gevallen niet meer mogelijk gebleken om na te gaan waar het vlees vandaan gekomen is, noch waar het heengegaan is: “Daarmee hebben verdachten, ieder voor zich maar zeker ook tezamen, welbewust de integriteit van de vleesketen geschonden, met verstrekkende gevolgen: Immers, de vleesindustrie vormt een belangrijke en omvangrijke economische sector in Nederland. Zoals uit het voorgaande blijkt is het verspreidingsgebied waarin afnemers van vlees van verdachten zich bevonden redelijk groot en de handelwijze van verdachten is dan ook buitengewoon schadelijk geweest voor de reputatie en de integriteit van de Nederlandse vleesverwerkende industrie in zowel binnen- als buitenland.” Door op een dergelijke manier te werk te gaan is het vertrouwen van de consument in de veiligheid van de kwaliteit van vlees geschonden, aldus het OM.

Strafeisen
Tegen Van Hattem Vlees BV eiste het OM een geldboete van 150.000 euro. De leidinggevende hoorde een gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen. Tegen Meatmaster BV en Grolleman Vrieshuis Exploitatie Maatschappij BCV, eiste de officier geldboetes van 75.000 euro. De leidinggevenden hoorden ieder een gevangenisstraf van 18 maanden – waarvan zes maanden voorwaardelijk- met een proeftijd van twee jaar tegen zich eisen. Op de zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd, omdat misdaad niet mag lonen.

FIOD houdt fiscaal adviseur aan

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft op 28 januari een 52-jarige Nederlander, woonachtig in België, aangehouden. De man wordt verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting voor zijn eigen bedrijven. Ook heeft hij vermoedelijk valse aangiften vennootschapsbelasting gedaan en verzuimd aangifte dividendbelasting te doen. Hiermee is de Belastingdienst in drie jaar ongeveer 150.000 euro misgelopen.

De FIOD is dit strafrechtelijk onderzoek gestart omdat de man in zijn dagelijks leven in Nederland klanten fiscaal adviseert. De man was voor de FIOD onvindbaar en is na een Europees onderzoeksbevel gisteren door België aan Nederland overgeleverd.

Gewapende overval op KFC in Almere

De KFC aan de Torontoweg in Almere Buiten was afgelopen nacht het doelwit van een gewapende overval. Rond 23:30 kwamen zes overvallers de zaak binnen en bedreigden onder veel geschreeuw  de aanwezige medewerkers. Ook liet het zestal wapens zien, waaronder een steekwapen en mogelijk een vuurwapen. Op het moment van de overval waren er geen klanten aanwezig in de zaak. 

Even na 23.30 uur verlieten de overvallers de zaak weer met een nog onbekend geldbedrag. Zij reden weg op ten minste 2 scooters vanaf de Torontoweg richting Almere centrum. De politie zoekt getuigen van de overval. Het zestal droeg donkere kleding, waaronder een donkere jas en een bivakmuts. Ze waren licht tot donker getint en vermoedelijk tussen de 16 en 22 jaar oud. Ze hebben een normaal postuur. Een van hen had een rechthoekige gele tas bij zich. 

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website worden ingevuld. 

Rutte houdt Churchill-lezing in ZŁrich

Minister-president Rutte houdt op woensdag 13 februari 2019 een lezing over de Europese Unie bij het Europa Instituut van de Universiteit in Zürich. In deze Churchill-lezing zal de minister-president reflecteren op de positie van de EU in een veranderende wereld.

Het Europa Instituut van de Universiteit van Zürich is een toonaangevend expertisecentrum voor Europees recht. Naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de speech van Sir Winston Churchill in Zürich in 1946, vond in 1996 in het Europa Instituut het eerste Churchill Symposium plaats. Sindsdien hebben verschillende gasten uit de politiek en de zakenwereld speciale Churchill-lezingen gehouden.

Voorafgaand aan de toespraak in Zürich brengt de minister-president een officieel bezoek aan bondspresident Maurer van de Zwitserse Confederatie. Tijdens een delegatieoverleg en werklunch in Bern spreken minister-president Rutte en bondspresident Maurer onder meer over de betrekkingen tussen Nederland en Zwitserland, in bilateraal en in Europees verband.

De Universiteit van Zürich (Foto: Pxhere)

De Universiteit van Zürich (Foto: Pxhere)

In 2018 vroegen 608 mensen een andere voornaam aan

Ook vorig jaar heeft de rechter weer meer verzoeken gekregen om voornamen te wijzigen. In 2018 werd 608 keer toestemming gevraagd om een naam te wijzigen. Een stijging van meer dan 20 procent in vergelijking met 2015, toen 503 verzoeken werden ingediend. Er is geen duidelijke verklaring voor de stijging, zo meldt de Raad voor de Rechtspraak.

Civiel rechter Nienke De Waele van rechtbank Gelderland legt uit hoe een voornaam wijzigen werkt: "Als rechter wil je vooral weten wat de reden is dat iemand zijn voornaam wil wijzigen." Zomaar van voornaam veranderen kan niet, en is ook niet wenselijk volgens De Waele: "In de wet staat dat als je een andere voornaam wilt, je naar de rechter moet. Dat staat in artikel 4 van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Het is niet wenselijk dat je gemakkelijk van naam kan veranderen, want je voornaam staat in je geboorteakte in de openbare registers van de burgerlijke stand. Daarin staan de officiële gegevens van de overheid over burgers zoals bijvoorbeeld je leeftijd, wie de ouders zijn en dus ook welke namen iemand heeft. Als je echt je naam wil veranderen moet je een advocaat vragen voor jou zo’n verzoek tot wijziging aan de rechter te doen. De rechter gaat dat verzoek dan beoordelen."

Er zijn verschillende redenen om van voornaam te willen veranderen volgens de rechter. De meest voorkomende redenen zijn transgenders die bij verandering van geslacht ook van voornaam willen veranderen. Ook adoptieouders die hun geadopteerde kind graag zelf een voornaam willen geven komen vaak langs bij de rechtbank. Ook praktische redenen worden veel opgegeven. De Wael: "zoals iemand met precies dezelfde initialen als zijn vader, waardoor post fout aankwam en een stewardess die met andere voornamen in haar paspoort stond en daardoor soms gedoe kreeg op luchthavens. Waar het op neerkomt is dat je voornaam iets heel persoonlijks is, waar je je hele leven dagelijks mee te maken hebt. Het is voor mensen heel belangrijk dat je je daar goed bij kunt voelen."

* Ariktel 4, boek 1 van het Burgerlijk Wetboek is hier te vinden

Verdachte van serie aanrandingen aangehouden

In december 2018 en januari 2019 kreeg de politie in Alkmaar in totaal vier aangiften binnen van aanrandingen in Alkmaar en Heiloo. De aanrander kwam vanuit het niets op de vrouwen af en betastte ze onzedelijk, waarna hij ervandoor ging, rennend of op de fiets. 

Lees ook: Politie zoekt 'serie-aanrander' in Alkmaar / Heiloo

De zedenpolitie startte een onderzoek en heeft afgelopen vrijdag een minderjarige jongen aangehouden. Hij heeft even vastgezeten maar is inmiddels weer vrijgelaten zo meldt de politie. De politie zet het onderzoek naar de aanrandingen voort. 

Slachtoffer uitgebrande caravan was de bewoner

Afgelopen donderdag rukte de brandweer uit voor een brand in een stacaravan aan de Peschweg in Meerlo. Na het blussen van de brand ontdekten brandweerlieden een stoffelijk overschot. Hierop werd de politie ingeschakeld die een onderzoek is gestart naar de identiteit van het slachtoffer en de toedracht van de brand. 

Lees ook: Persoon overleden bij brand in caravan

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat het om de bewoner van de caravan ging. De politie heeft de nabestaanden inmiddels geïnformeerd. Het onderzoek naar de toedracht van de brand loopt nog. De politie heeft, naast een buurtonderzoek, experts op het gebied van branden betrokken in het onderzoek.

Een woordvoerder van de politie: "De oorzaak van de brand achterhalen is een complex en zorgvuldig proces dat daarom vanzelfsprekend ook de nodige tijd kost om de zorgvuldigheid te waarborgen. In het onderzoek naar de oorzaak houdt de recherche rekening met alle scenario’s." Eventuele getuigen die nog niet met de politie gesproken hebben wordt verzcoht om contact op te nemen met de recherche via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Bredase vrouw aangehouden voor viervoudige moord Enschede

Gisterochtend, maandag 28 januari, is een 38-jarige inwoonster van Breda aangehouden voor betrokkenheid bij de viervoudige moord in Enschede. De vrouw wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de aanschaf van de gebruikte vuurwapens.

Lees ook: Identiteit slachtoffers Enschede bekend bij de politie

Op dinsdag 22 januari werden ook al twee inwoners van Sint Willebrord aangehouden in deze zaak. Zij worden verdacht van het leveren van wapens aan de verdachten van de viervoudige moord. Op 13 november werd in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede vier mannen levenloos aangetroffen. De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing geformeerd dat de zaak sinds die tijd onderzoekt. Op 26 november zijn drie mannen aangehouden in de leeftijd van 30, 32 en 57 jaar die worden verdacht van betrokkenheid. Zij zitten nog steeds vast.

Lees ook: Politie houdt 3e verdachte viervoudige moord aan

Het rechercheteam heeft nog steeds belang bij informatie van getuigen die mogelijk iets hebben gezien of gehoord wat kan helpen in het onderzoek naar dit gewelddadige misdrijf. Zo is de politie nog steeds opzoek naar twee tassen.

Lees ook: Nog twee verdachten aangehouden voor viervoudige moord Enschede

De politie hoopt dat getuigen uit de omgeving van Sint Willebrord of Breda deze tassen sinds 13 november ergens hebben gezien of gevonden. Zij kunnen zich melden via de gratis opsporingslijn 0800-6070, het algemene nummer 0900-8844 Ook anoniem kan er gebeld worden: via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000 of door contact met het Team Criminele Inlichtingen 079-3458999 (tussen 8.00 uur en 17.00 uur). Tot slot is er nog het tipformulier op de website dat kan worden gebruikt. 

Bredase vrouw aangehouden voor viervoudige moord Enschede (Foto: Politie)
Bredase vrouw aangehouden voor viervoudige moord Enschede (Foto: Politie)

Protest voor arbeidsters kledingindustrie Bangladesh

Schone Kleren Campagne en vakbond FNV demonstreren vandaag om 11:30 met borden en spandoeken bij de Bengaalse ambassade in Den Haag tegen de repressie van kledingarbeidsters en vakbonden in Bangladesh. Ook willen ze vrijlating van alle gearresteerde arbeiders en vakbondsafgevaardigden en intrekking van alle aanklachten vanwege de demonstraties voor hoger loon.

Behalve in Den Haag zijn er demonstraties bij Bengaalse ambassades zoals in Brussel, Londen en Washington. Aanleiding is het harde optreden tegen acties voor hoger loon en betere werkomstandigheden. 85 procent van de werknemers in de Bengaalse kledingindustrie is vrouw.

Go de Roij van Zuijdewijn van de Schone Kleren Campagne: "Zelfs na de recente loonaanpassingen, verdienen kledingarbeidsters in Bangladesh nog steeds een hongerloon. Arbeiders hebben het recht om te demonstreren en op te komen voor fatsoenlijke lonen zonder door de overheid onderdrukt of geïntimideerd te worden."

Laat gevangenen vrij
Coen van der Veer, dagelijks bestuur FNV: "Wij dringen er bij Bangladesh met klem op aan om de rechten te respecteren van arbeidsters en arbeiders die zich willen organiseren en willen demonstreren. En we eisen vrijlating van alle gearresteerde arbeiders en vakbondsafgevaardigden en intrekking van alle aanklachten vanwege de demonstraties."

Protest voor arbeidsters kledingindustrie Bangladesh (Foto: Schone Kleren)
Protest voor arbeidsters kledingindustrie Bangladesh (Foto: Schone Kleren)


FOK! Wat een weer: het kan vriezen, het kan dooien

Wolkenvelden en brede opklaringen wisselen elkaar af en plaatselijk valt er nog een enkele winterse bui. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt en lokaal kan het glad worden als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten. De wind is boven land zwak tot matig en komt uit het zuidwesten, aan zee is de wind west tot noordwest en eerst nog vrij krachtig.

Overdag zijn er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de ochtend is er in het (noord)westen tijdelijk meer bewolking en mogelijk valt daar plaatselijk enige tijd regen of natte sneeuw. De temperatuur loopt op naar ongeveer 4°C. De zwakke tot matige wind draait in de middag en avond van zuidwest naar zuidoost.

In de nacht naar woensdag wordt de bewolking vanuit het zuidwesten langzaamaan dikker en later is in Zeeland lichte sneeuw mogelijk. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen iets onder het vriespunt. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Woensdag overdag is er vrij veel bewolking en trekt een gebied met lichte sneeuw langzaam van zuidwest naar noordoost over het land. Op veel plaatsen levert dat uiteindelijk een sneeuwdek van 1-3 cm op. De middagtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het zuidwesten tot 1°C in het noordoosten. De wind is zuidoost, zwak tot matig en draait in de loop van de dag naar een zuidwestelijke richting, het eerst in Zeeland.

Interpretatie vaart ergens in Zuid-Afrika rond  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie vaart ergens in Zuid-Afrika rond (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tot 2 jaar cel voor overvallers woning Raymond van Barneveld

De drie Amsterdamse mannen die vorig jaar juni een overval pleegden op het huis van darter Raymond van Barneveld hebben celstraffen tot twee jaar opgelegd gekregen. De celstraffen zijn lager uitgevallen dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

Van Barneveld was op het moment van de overval in het buitenland, maar zijn vrouw Sylvia was wel thuis. Zij raakte in een worsteling met de drie mannen, die haar hebben geslagen en bedreigd. Met lichte verwondingen wist zij te vluchten. Sylvia liet weten 'doodsangsten' te hebben uitgestaan en grote psychische gevolgen te hebben ondervonden. De overvallers gingen er na ongeveer een kwartier vandoor met een ketting, tas, oorbellen en een portemonnee.

Lagere celstraffen dan eis
De opgelegde straffen zijn lager dan het OM had geëist. Hoofdverdachte Yassine el H. krijgt twee jaar celstraf, waar het OM vijf jaar wilde zien. De rechtbank wijst naar zijn sturende rol en het gebruik van het meeste geweld.

Het OM eiste twee jaar celstraf voor Yassir A.. Hij krijgt uiteindelijk één jaar cel opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Ook krijgt hij 240 uur taakstraf. Mikey B. krijgt 264 dagen celstraf, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Hij en Yassir A. hoeven niet terug de cel in, omdat zij al lang genoeg in voorarrest hebben gezeten.

De straffen zijn lager uitgevallen omdat de rechtbank oordeelt dat de verdachten alleen van plan waren in te breken en niet wisten dat er iemand thuis was. Ook de mate van geweld speelde een rol.

Bekentenissen
De drie mannen hebben de inbraak eerder al toegegeven, maar ontkenden de mishandeling. Ze betuigen ook spijt voor de overval. De daders waren, naar eigen zeggen, stomdronken en besloten spontaan een overval te plegen. Ze dachten dat er niemand thuis was, omdat de rolluiken dicht waren. Ook wisten ze niet dat het om het huis van Raymond van Barneveld ging.

Nooit gepubliceerde foto's Jodenvervolging in Nationaal Holocaust Museum

Tientallen nooit gepubliceerde foto's van de Jodenvervolging zijn sinds gisteren te zien in het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Vooral de door amateurs, stiekem gemaakte foto's maken indruk. Zo legden Amsterdammers vanuit hun raam razzia's vast en wist een gevangene in Auschwitz met gevaar voor eigen leven de gruwelen van het kamp vast te leggen.

Jarenlang zijn historici René Kok en Erik Somers van het NIOD, bezig geweest om foto's te zoeken en de verhalen te achterhalen die erachter schuilgaan. Zoals een foto van de razzia op 26 mei 1943 op de Geldersekade. Stiekem gemaakt vanuit het huis van meneer Wijnen die boven de tegenoverliggende apotheek woonde. 'Hij zet z'n vrouw voor het raam zodat hij niet opvalt, steunt nog op haar schouder en hij maakt eigenlijk met een heel eenvoudige boxje die foto.' vertelt René Kok. 'Je ziet op twee plaatsen op de foto dat mensen letterlijk uit hun huizen worden gesleept. Zo'n foto hadden we nog niet eerder.'

Fotorolletje in een tube tandpasta
Minstens zo confronterend zijn de vier foto's die een gevangene maakte van de crematies in de openlucht in Auschwitz. Omdat ze zo schokkend zijn, zijn de foto's alleen in het door de historici samengestelde boek De Jodenvervolging in foto's, Nederland 1940-1945 te zien. Het rolletje met foto's die vanachter een raam werden genomen, werd in een tube tandpasta uit Auschwitz gesmokkeld, bleek uit onderzoek van Eric Somers. 'Dit zijn de enige werkelijke getuigenissen, dat hier moord heeft plaatsgevonden. Hij heeft dit heel bewust gemaakt om de buitenwereld te laten zien, een beetje een schreeuw om aandacht: dit moet iedereen weten dit moet iedereen zien.'

Iedereen krijgt een gezicht
Maar het zijn niet alleen de foto's van de verschrikkingen van de oorlog die grote indruk maakten op de makers van de tentoonstelling. Het zijn ook de foto's uit 1943 van kinderen die nietsvermoedend in de camera lachen, maar die een tragische levensloop te wachten staat. 'Iedereen krijgt een gezicht,' zegt een bezoeker. 'Het zijn allemaal persoonlijke verhalen van hele gezinnen die zijn afgevoerd en niet meer terugkomen. Dat weten we natuurlijk wel, maar door de foto's vind ik het heel indrukwekkend. het raakt me echt.'

De expositie is nog tot 6 oktober te zien in het Nationaal Holocaust Museum.

Internationaal goederenvervoer binnenvaart neemt af

In 2018 heeft de binnenvaart 360 miljoen ton goederen vervoerd. Dat is bijna 2 procent minder dan in het jaar daarvoor. Het internationale vervoer daalde in 2018 met bijna 6 procent, het binnenlandse vervoer over water nam wel toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Vooral de doorvoer nam af. Met minder dan 46,5 miljoen ton goederen dan in 2017 daalde het vervoerde gewicht met ruim 10 procent. Het binnenlands vervoer steeg juist, en wel met ruim 7 procent tot bijna 122 miljoen ton. De afname begon in de tweede helft van 2018, tegelijk met de periode van extreem laag water.

Daling internationaal vervoer
Het internationale vervoer daalde in 2018 met bijna 6 procent tot bijna 238 miljoen ton vervoerde goederen. De aanvoer van goederen naar Nederland nam af met 3,2 miljoen ton. Het gaat dan vooral om zand en grind, aardolieproducten en containers die hoofdzakelijk in België of Duitsland zijn geladen.

Ook de afvoer daalde, en wel met 6 miljoen ton. Daarbij gaat het vooral om ijzererts, cokes en aardolieproducten en kolen met een bestemming in Duitsland of België. Deze daling doet zich ook voor in de doorvoer, die daalde met ruim 5 miljoen ton. Dit is procentueel de grootste daling en betreft vooral goederen die vanuit Duitsland naar België werden vervoerd.

Invloed lage waterstand
De daling valt samen met de periode van extreem laag water. De grootste daling was in de maanden oktober en november. Daarna herstelde het goederenvervoer via de binnenvaart zich op het niveau van 2017.

Tegelijkertijd was er een toename van het binnenlands vervoer met ruim 8 miljoen ton goederen. Deze stijging was gedurende het hele jaar zichtbaar, al was deze in de maanden juli en augustus minimaal.

De invloed van de lage waterstand is vooral te zien in het aantal scheepsbewegingen per maand en de hoeveelheid goederen die per beweging zijn vervoerd. Gemiddeld nam het aantal bewegingen van bulkschepen met 10 procent toe tijdens de lage waterstand. Tegelijkertijd daalde het gemiddelde vervoerde gewicht per beweging. In november was dit zelfs ruim 20 procent minder.
Bij het vervoer door containerschepen is een vergelijkbaar patroon te zien, al was hier de toename van het aantal bewegingen beperkter. In augustus liep dat op tot een maximum van 7 procent meer.

Laatste reviews en specials
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
review
Gemini Man
review
Code Vein
©FOK.nl e.a.