FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van zaterdag 19 januari 2019

Trump geeft Democraten sigaar uit eigen doos

De Amerikaanse president Donald Trump wil het zogeheten Dreamers-programma met drie jaar verlengen. Dat beschermt kinderen van illegaal naar de VS geëmigreerde ouders tegen uitzetting. Als de Democraten dan ruim vijf miljard dollar voor zijn grensmuur goedkeuren, wil hij de shutdown van de overheid beëindigen. Maar de Democraten zien er niets in, want Trump wil eigenlijk van het Dreamers-programma af.

De president had de regeling van zijn voorganger Barack Obama al geschrapt, en de Democraten zeggen iedere begroting te zullen wegstemmen zolang er geen afspraken zijn voor deze groep van ruim 700.000 mensen, aldus de NOS.

Trump maakte zijn aanbod bekend in een tv-toespraak, waarin hij verder zei 800 miljoen dollar uit te willen trekken voor humanitaire hulp bij de grens met Mexico. Ook zou van 300.000 anderen die tijdelijke bescherming genieten, deze status met twee jaar worden verlengd.

"Het plan van Trump is geen goede poging om de zekerheid voor mensen te herstellen", aldus Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De Democraten zien de voorstellen volgens correspondent Arjen van der Horst als een sigaar uit eigen doos. "Onder president Obama werden die Dreamers beschermd. Zij willen het liefst dat ze een permanente status krijgen."

Door de shutdown zijn verschillende overheidsdiensten al bijna een maand dicht. Circa 800.000 ambtenaren moeten ofwel thuisblijven of onbetaald doorwerken.

Noorse langlaufers sprinten naar winst, Klśbo is Bolshunov de baas

De World Cup langlaufen in het Estse Otepää heeft zaterdag dubbele winst opgeleverd voor de Noorse ploeg. Zowel bij de mannen als de vrouwen ging de winst op de sprint in klassieke stijl naar hét langlaufland bij uitstek.

Bij de vrouwen was Maiken Caspersen Falla duidelijk een klasse apart. Ze opende al vroeg de aanval, waarna alleen Natalia Nepryaeva enigszins kon volgen. De Russische moest Falla echter ook laten gaan en nam genoegen met de tweede stek, voor de Zweedse Maja Dahlqvist. Jonna Sundling (Zweden), Katja Visnar (Slovenië) en Stina Nilsson (Zweden) kwamen er wat betreft de strijd om het podium nauwelijks aan te pas.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De mannenfinale werd een redelijk Noorse aangelegenheid: Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Eirik Brandsdal, Mattis Stenshagen en Erik Valnes namen het op tegen de Rus Alexander Bolshunov. Dat leek vooral een duel tussen Klæbo en Bolshunov te worden en dat bleek ook het geval.

De twee gingen nek-aan-nek voorop, maar op de beslissende klim werd duidelijk dat Bolshunov het toch echt van de langere afstanden zal moeten hebben: Klæbo knalde er als een dolle vandoor en snelde op indrukwekkende wijze naar de winst. Bolshunov werd tweede, Golberg klopte Brandsdal in de strijd om plek drie.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

SkiŽr Kriechmayr wint afdaling op fameuze Lauberhorn

Alpineskiër Vincent Kriechmayr heeft zaterdag een van de voornaamste klassiekers op de kalender gewonnen: de fameuze afdaling van de Lauberhorn in het Zwitserse Wengen, de langste afdaling op de kalender.

Kriechmayr kwam als zevende naar beneden en dook 0,14 seconden onder de tijd van thuisfavoriet Beat Feuz, die het publiek even eerder nog in vuur en vlam zette. Het duo bleef lange tijd op één en twee staan, met de Noor Aksel Lund Svindal op een kleine halve seconde op de derde plek.

Svindal's landgenoot Aleksander Aamodt Kilde gooide echter nog roet in zijn eten: met slechts 0,26 seconden achterstand dook de Noor naar de derde plek. De Amerikaan Bryce Bennett benaderde het podium nog met de vijfde plek, de Italiaan Emanuele Buzzi kwam verrassend naar de zesde stek.

Kriechmayr's winnende afdaling (Bron: YouTube)

Dubbel 1-2'tje Duitse bobsleeŽrs in Innsbruck

Tijdens de World Cup bobsleeën in het Oostenrijkse Innsbruck-Igls hebben de Duitsers zaterdag een dubbel 1-2'tje gepakt. Zowel bij de vrouwen als in de tweemansbobs stond er geen maat op de gele glijbolides.

Francesco Friedrich domineert het hele seizoen al en met remmer Thorsten Margis boekte hij weer eens een zege. Het duo was in beide runs de snelste, waardoor ze Johannes Lochner en remmer Florian Bauer - tweede in beide runs - met 0,15 seconden naar plek twee verwezen. De Let Oskars Kibermanis stuurde zijn met Matiss Miknis gevulde slee op 0,34 seconden naar plek drie, Ivo de Bruin en Janko Franjic stegen in de tweede run van de negentiende naar de vijftiende stek.

Bij de vrouwen ging de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met Sylvia Hoffmann aan de leiding na één run, hoewel de verschillen op de Duitse sleeën van Mariama Jamanka/Kira Lipperheide (+0,05) en Stephanie Schneider/Ann-Christin Strack (+0,06) klein waren. Te klein, zo bleek, want beide Duitse duo's gingen voorbij aan de Amerikaanse slee. Schneider won, Jamanka werd op 0,11 seconden tweede en Meyers Taylor pakte op 0,17 seconden de derde plek.

Rehrl wint ook tweede etappe Nordic Combined Triple

Franz-Josef Rehrl heeft een dag na zijn eerste World Cup-zege op de noordse combinatie ook gelijk zijn tweede overwinning geboekt. In het Franse Chaux-Neuve was de 25-jarige Oostenrijker ook in de tweede etappe van de Nordic Combined Triple de beste.

Rehrl won het schansspringen opnieuw en mocht dus weer als eerste beginnen aan het langlaufen, tien kilometer dit keer. Net als vrijdag ontstond achter hem al snel een groep, bestaande uit de Noor Espen Bjørnstad, de Japanner Akito Watabe, de Duitser Fabian Riessle en Mario Seidl uit Oostenrijk. Jarl Magnus Riiber leek even op weg om aan te sluiten, maar de Noorse World Cup-leider kwam nét tekort.

Het achtervolgende kwartet kwam langzaam wel bij Rehrl in de buurt, maar het was bij lange na niet genoeg om het gat echt te dichten. De Oostenrijker hield opnieuw stand en won de wedstrijd, waarna Watabe de sprint om plek twee won van Riessle en Bjørnstad.

ONE: Engelen gaat snel knockout tegen Kwon

MMA-vechter Anthony Engelen had een ongelukkige middag tijdens ONE Championship 87. Tegen ONE-debutant Won Il Kwon ging het al vroeg in de eerste ronde mis.

Na een minuut in de eerste ronde ramde Kwon Engelen met een rechtse directe naar het canvas. De daaropvolgende barrage van vuisten was voor de scheidsrechter reden om het gevecht direct te stoppen.

Engelen, van gemengd Indonesisch en Nederlands bloed, traint inmiddels in Bali en heeft zijn twee gevechten voor de sterk opkomende vechtsportorganisatie overtuigend binnen een ronde gewonnen. Deze keer trok The Archangel dus helaas aan het kortste eind en heeft nu in totaal acht gevechten gewonnen en vijf verloren. Kwon is nog steeds ongeslagen na zes professionele MMA-gevechten.

Volledige uitslag en daarna nog wat hoogtepunten:
Yosuke Saruta verslaat Joshua Pacio na jurybesluit
Christian Lee verslaat Edward Kelly via TKO (ground-n-pound, ronde 1) 
Priscilla Hertati Lumban Gaol verslaat Puja Tomar na jurybesluit 
Robin Catalan verslaat Stefer Rahardian na jurybesluit 
Bruno Pucci verslaat Kotetsu Boku na opgave (rear-naked choke, ronde 1)
Won Il Kwon verslaat Anthony Engelen via TKO (stoten, ronde 1)
Koji Ando verslaat Rasul Yakhyaev na jurybesluit 
Niu Kang Kang verslaat Sunoto Peringkat via knockout (trap, ronde 1)
Aziz Calim verslaat Adi Paryanto na opgave (rear-naked choke, ronde 1)
Oscar Yaqut verslaat Andreas Satyawan via TKO (stoten, ronde 2) 

Uitslag FC Groningen - Heracles Almelo

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Groningen en Heracles Almelo. De thuisclub boekte een ruime 3-0 zege.

FC Groningen bezette voorafgaand aan deze wedstrijd op de ranglijst een teleurstellende zestiende plaats en daarom werd er in de winterstop ingegrepen. Er kwamen maar liefst zes nieuwe spelers, waarvan er drie een basisplaats kregen. De Groningers begonnen fel aan de wedstrijd en nadat Mahi al een enorme kans had gemist kwam het na een benutte penalty van Memisevic alsnog op voorsprong. 

In de rest van de eerste helft kreeg Heracles een paar kleine kansjes maar het was na rust Groningen wat weer trefzeker was. Bruns zorgde met twee fraaie goals voor de 3-0 eindstand.

FC Groningen

3 - 0

Heracles Almelo

 12' Memisevic(pen)
 74' Bruns
 78' Bruns
   
 
 Gele kaart: Zeefuik, Handwerker, (FC Groningen), Rossmann, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Bel Hassani (Hrustic/ 59)
Memisevic
Bruns (v.d.Looi/85)
Warmerdam
Sierhuis (Reis/67)
Mahi
  Blaswich
Droste
Rossmann
v.d.Buijs
Czyborra
Merkel
Duarte
Dos Santos
v.Nieff (Osman/46)
Peterson (Dalmau/71)
Kuwas (Konings/ 78)

Ex-ADM'ers 'kraken' de Dam

Een grote groep oud-bewoners van het ADM-terrein demonstreert vanavond en vannacht op de Dam. De oud-bewoners zijn van plan om op het plein te gaan slapen, zo meldt AT5 op haar website. 

Doordat het ADM-terrein begin deze maand werd ontruimd, raakten de bewoners hun huis kwijt. Het door de gemeente aangeboden alternatief, de slibvelden in Noord, was voor veel ADM'ers niet goed genoeg. Om te demonstreren tegen de ontruiming van het terrein, kampeert een aantal oud-bewoners vanavond op de Dam. Ze hebben slaapzakken en tentjes meegenomen. Naar verluidt zijn er zo'n honderd demonstranten.

Behalve het kamperen hebben de oud-ADM'ers verschillende andere festiviteiten gepland. Zo zijn er muziekoptredens, speeches en spelletjes. 'Dit is onze stad. Maar we zijn niet welkom hier', schrijven de oud-bewoners in een persbericht. 'In Amsterdam wonen is een privilege geworden. Sociale huurwoningen worden verkocht op de vrije markt en de huurprijzen zijn onbetaalbaar.'

06:00 uur morgenochtend
De demonstranten mogen volgens een agent ter plaatse tot 06:00 uur morgenochtend op de Dam blijven. Mogelijk blijft het niet bij deze demonstratie. De oud-bewoners overwegen om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter van afgelopen donderdag.

Op 7 januari werd het ADM-terrein ontruimd, na 21 jaar een vrijplaats te zijn geweest voor kunstenaars en creatievelingen. AT5 maakte een zesdelige documentaire over de Verloren Vrijstaat, waarvan het vierde deel hier te zien is.


Livestream van de Dam in Amsterdam 

Twee aanhoudingen na achtervolging in Lienden

De politie heeft vandaag twee mannen aangehouden na een achtervolging. Bij de aanhouding is door de politie geschoten. Niemand raakte hierbij gewond.

Agenten reden rond 17.45 uur in de gemeente Buren toen zij een signaal kregen dat een gestolen auto langs de ANPR reed. Toen agenten de auto in het vizier kregen, gaven ze deze een stopteken. De bestuurder stopte echter niet en ging er vandoor. Agenten hebben de auto vervolgens enige tijd achtervolgd en geprobeerd tot stoppen te dwingen. Dit lukte uiteindelijk in Lienden. Hierbij raakten diverse politieauto’s beschadigd.

De bestuurder besloot echter te keren. Hij leek op de agenten in te willen rijden. Hierop is door één van de agenten geschoten. Er raakte niemand gewond. De bestuurder, een 39-jarige man (woonplaats onbekend) en een bijrijder, een 49-jarige man uit Tiel, konden direct daarna zonder verzet worden aangehouden.  Zij zijn overgebracht naar het bureau. De politie maakt proces-verbaal op en doet verder onderzoek.

Skiester Siebenhofer wint daags na eerste World Cup-zege opnieuw

Alpineskiester Ramona Siebenhofer heeft in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo ook de tweede afdaling van de week gewonnen. Vrijdag won de 27-jarige Oostenrijkse voor het eerst in haar loopbaan al in de World Cup, zaterdag kwam er dus gelijk een tweede zege bij.

Siebenhofer mocht als derde naar beneden op de beroemde Olympia delle Tofane-piste en zette gelijk een snaarstrakke tijd neer. Landgenote Nicole Schmidhofer benaderde haar tot op 0,04 seconden, maar daar bleef het al bij. Ilka Stuhec uit Slovenië kwam nog het dichtst in de buurt en werd met 0,51 seconden achterstand derde.

De Duitse Kira Weidle werd op 0,63 seconden vierde, haar op één na beste resultaat ooit. De Amerikaanse Lindsey Vonn keerde vrijdag na haar zoveelste blessure terug in de World Cup met een vijftiende plek, zaterdag pakte ze de negende stek.

Uitslag ADO Den Haag - VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft zaterdagavond met 4-2 gewonnen bij ADO Den Haag.

Via een doelpunt van Sheraldo Becker kwam de thuisclub op voorsprong. Door twee doelpunten van Patrick Joosten aan het einde van de eerste helft en begin van de tweede helft kwam VVV op de 1-2. Het eerste doelpunt was een van richting veranderd schot. Zijn tweede was een schot in de kruising.

In de 60e minuut maakte Erik Falkenburg vervolgens weer gelijk. Met nog tien minuten te gaan ging ADO-keeper Robert Zwinkels op het been van Peniel Mlapa staan met als gevolg een rode kaart en penalty voor de bezoekers. Mlapa nam zelf de penalty en faalde niet. Ver in de blessuretijd gooide Jay-Roy Grot de wedstrijd definitief in het slot door het vierde doelpunt aan de kant van de Limburgers te maken.

ADO Den Haag

2 - 4

VVV-Venlo

 13' Becker
 60' Falkenburg
   43' Joosten
 51' Joosten
 83' Mlapa (pen)
 90+7' Grot
 
 Gele kaart: , Kum, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Zwinkels (80) (ADO Den Haag),
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.181
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Troupée (Havekotte/83)
Pinas
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati
Bakker
Becker
Falkenburg (Zhang/62)
Lorenzen (Goppel/62)
  Unnerstall
Rutten
Promes
Röseler
Kum (Dekker/46)
Post
Seuntjens
Susic (Linthorst/75)
Opoku
Mlapa (Grot/90)
Joosten

Uitslag PEC Zwolle - Feyenoord

Feyenoord is slecht uit de winterstop gekomen. De Rotterdammers verloren zaterdagavond bij PEC Zwolle, waar Jaap Stam een vliegende start van zijn dienstverband kende. Voor PEC betekende dit pas de tweede thuisoverwinning van het seizoen.

PEC passeert met de zege de degradatiestreep en staat nu dertiende in de Eredivisie. Feyenoord blijft derde staan en heeft een voorsprong van zeven punten op nummer vier Vitesse. De achterstand op Ajax, dat nog een duel tegoed heeft en volgende week langskomt in De Kuip, bedraagt tien punten.

Pelle Clement in duel met Tonny Vilhena. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Pelle Clement in duel met Tonny Vilhena. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

PEC Zwolle

3 - 1

Feyenoord

 30' Van Polen
 36' Van Crooy
 76' Namli
   34' Van Persie
 
 Gele kaart: Van Polen, (PEC Zwolle), Clasi, (Feyenoord)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13850
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Ligeon
v.Polen
Lam
Paal
Clement (Dekker/79)
Namli
Bouy (Leemans/87)
v.Crooy (Elbers/75)
Thy
v.Duinen
  Bijlow (Vermeer/61)
St.Juste
v.Beek
v.d.Heijden (Botteghin/ 82)
Verdonk
Clasie
v.Persie (Toornstra/ 70)
Vilhena
Berghuis
N.Jörgensen
Larsson

Koolhof verliest twee keer op Australian Open, Middelkoop/Schuurs door

Voor tennisser Wesley Koolhof was het zaterdag geen geweldige dag op de Australian Open. De Nederlander verloor in een paar uur tijd twee keer: eerst in de tweede ronde van het mannendubbelspel, daarna in de eerste ronde van het gemengd dubbel.

Samen met zijn Nieuw-Zeelandse kompaan Marcus Daniell was Koolhof niet opgewassen tegen de Zuid-Afrikaan Raven Klaasen en Daniell's landgenoot Michael Venus, als zesde geplaatst: 6-7 (4), 3-6. Samen met de 43-jarige Tsjechische Kveta Peschke ging het vervolgens in het gemengd dubbel ook fout: de Australische Samantha Stosur en de Indische veteraan Leander Paes, toegelaten met een wildcard, waren met 4-6, 5-7 te sterk.

Jean-Julien Rojer speelde zich met de Taiwanese Chan Hao-ching wel naar de volgende ronde. Het duo klopte de Amerikaanse Daniel Collins en de eerdergenoemde Michael Venus met 6-4, 6-4. Demi Schuurs en Matwé Middelkoop schakelden de Australische wildcardspelers Monique Adamczak en Matt Reid met 6-4, 7-6 (1) uit.

Dortmund blijft op titelkoers na minimale zege tegen RB Leipzig

Het gat tussen koploper Borussia Dortmund en naaste achtervolger Bayern München in de Bundesliga bedraagt weer zes punten. De formatie van trainer Lucien Favre overleefde zaterdagavond het lastige uitduel met RB Leipzig en keerde met een minimale zege huiswaarts: 0-1. De enige treffer van de wedstrijd kwam op naam van Axel Witsel, die na negentien minuten raak schoot.

Borussia Dortmund zag concurrent Bayern München vrijdagavond met 1-3 winnen op bezoek bij TSG 1899 Hoffenheim. Om de voorsprong weer terug te brengen naar zes punten, moesten die Borussen afrekenen met de nummer vier van de Bundesliga. RB Leipzig zag concurrent Borussia Mönchengladbach zaterdag eerder op de dag winnen van het Bayer Leverkusen van Peter Bosz. In de openingsfase vielen er aan beide kanten mogelijkheden te noteren: namens Borussia Dortmund dwong Witsel Péter Gulácsi tot een redding, terwijl Kevin Kampl Roman Bürki aan de andere kant op de proef stelde.

Nadat Thomas Delaney nog een kopkans had laten liggen, kwam Borussia Dortmund na negentien minuten spelen op voorsprong. Een verre hoekschop viel voor de voeten van Witsel, die verwoestend uithaalde en via de lat de openingstreffer tegen de touwen schoot. Na het doelpunt van de bezoekers probeerde RB Leipzig zich terug te knokken in de wedstrijd, wat resulteerde in een schot van Timo Werner. Direct na rust kreeg de thuisploeg een grote kans, maar Bürki voorkwam een doelpunt van Marcel Sabitzer.

In de fase na rust ging RB Leipzig nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, al moest Gulácsi reddend optreden na een inzet van Maximilian Philipp. Zijn collega Bürki moest kort daarna heel wat meer moeite doen om Werner van scoren af te houden. De Zwitserse doelman van Borussia Dortmund kwam een kwartier voor tijd andermaal als winnaar uit de strijd, toen Sabitzer voor zijn neus opdook. Het slotoffensief van RB Leipzig leverde uiteindelijk geen resultaat op, waardoor Borussia Dortmund de minimale marge wist te behouden.

MogulskiŽr Kingsbury eindelijk verslagen, nieuwe winnaars in World Cup

Freestyleskiër Mikael Kingsbury is eindelijk weer eens verslagen. De 26-jarige Canadees stond al 23 World Cup-wedstrijden op rij op het podium op de moguls, waarbij men op de 'hobbelpiste' naar beneden gaat, maar werd in het Amerikaanse Lake Placid verslagen.

Kingsbury haalde de finale wel, maar met 72,93 punten scoorde hij behoorlijk onder de maat: vijfde. De Fransman Benjamin Cavet profiteerde en met 84,83 punten pakte de 25-jarige zijn eerste World Cup-zege ooit. De pas 18-jarige Zweed Walter Wallberg werd met 81,47 punten tweede, voor de Australiër Matt Graham (80,94 punten).

Cavet's eerste zege (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was het de 20-jarige Australische Jakara Anthony die eveneens voor het eerst in haar leven een zege boekte. Met 78,76 punten bleef ze olympisch kampioene Perrine Laffont uit Frankrijk (74,94) voor, terwijl de Amerikaanse tiener Tess Johnson met 72,22 punten de derde plek pakte.

Anthony's eerste zege (Bron: YouTube)

Lacazette en Koscielny leiden Arsenal langs Chelsea

Arsenal heeft de kraker in de Premier League met stadsgenoot Chelsea zaterdagavond in zijn voordeel weten te beslissen. De formatie van coach Unai Emery scoorde in het eigen Emirates Stadium tweemaal in de eerste helft en gaf de voorsprong na rust niet meer uit handen: 2-0. Chelsea behoudt zijn vierde plaats in de Premier League voorlopig, maar heeft nu nog maar drie punten meer dan zowel Arsenal als Manchester United. De achterstand op koploper Liverpool is voor the Blues opgelopen tot dertien punten.

Arsenal had voor eigen publiek wat goed te maken na de 1-0 nederlaag die het vorige week leed op bezoek bij West Ham United en het begin van de ploeg mocht er absoluut wezen. The Gunners overrompelden Chelsea in de openingsfase en kregen via Pierre-Emerick Aubameyang en Laurent Koscielny uitstekende kansen om te scoren. Aubameyang schoot na voorbereidend werk van Alexandre Lacazette uit kansrijke positie naast, terwijl Koscielny van dichtbij op Kepa Arrizabalaga kopte. De Spaanse doelman hield Chelsea zo op de been, maar na de hoekschop die volgde op de kans van Koscielny moest hij alsnog capituleren.

Lacazette werd in het strafschopgebied bereikt door Héctor Bellerín, waarna hij Marcos Alonso van zich afhield en knap raak schoot in de korte hoek: 1-0. Via Pedro had Chelsea vervolgens vrijwel onmiddellijk wat terug kunnen doen, maar zijn lob zeilde rakelings voorbij het doel van Bernd Leno. Chelsea leek daarna beter in de wedstrijd te komen, maar zes minuten voor rust moest het team van manager Maurizio Sarri voor een tweede maal vissen. Sokratis Papastathopoulos bracht de bal op goed geluk in het strafschopgebied, waarna Koscielny met de schouder voor de 2-0 zorgde. Antonio Rüdiger trof daarna nog de paal, waardoor Arsenal met een riante voorsprong aan de thee kon.

Het elftal van Emery kon het initiatief in de tweede helft zodoende aan Chelsea laten. The Blues maakten onder aanvoering van sterspeler Eden Hazard jacht op het doel van Leno, maar de Duitse sluitpost werd in het eerste kwartier na de onderbreking nauwelijks getest. Aan de overzijde misten voorzetten van Sead Kolasinac en Bellerín precisie, waardoor Chelsea in leven werd gehouden door Arsenal. Sarri bracht in het laatste halfuur Ross Barkley, Olivier Giroud en Callum Hudson-Odoi als invallers binnen de lijnen, maar een ommekeer zat er eigenlijk geen moment in voor de blauwhelmen. Smet voor Arsenal op de overwinning was het uitvallen van Bellerín met ogenschijnlijk een ernstige blessure.

Laurent Koscielny en Aaron Ramsey vieren de 2-0. (PRO SHOTS/Action Images)
Laurent Koscielny en Aaron Ramsey vieren de 2-0. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag AZ Alkmaar - FC Utrecht

AZ heeft de eerste wedstrijd na de winterstop gewonnen. De Alkmaarders waren zaterdagavond op eigen veld te sterk voor FC Utrecht.

Op voorhand wist AZ bij een zege dat het FC Utrecht kon passeren op de ranglijst en zo de vijde positie overnemen. Beiden ploegen maakten er een groot gedeelte van de eerste helft een weinig boeiend schouwspel van. Na negen minuten spelen was er een eerste kansje voor Guus Til, maar de middenvelder kwam niet tot een schot na een klein duwtje in zijn rug.

Vanuit het niets kwam de thuisploeg na 37 minuten spelen toch op voorsprong. Ricardo van Rhijn nam het vijandelijke doel van grote afstand onder vuur en doelman David Jensen verkeek zich op een lastig stuitje in de bal: 1-0. Vijf minuten later was het ook 2-0 en Jensen mocht zich dat doelpunt aanrekenen. Mats Seuntjes schoot de bal onder de Deen door.

Direct na rust ging Utrecht op jacht naar de aansluitingstreffer en kreeg Oussama Tannane een mogelijkheid, maar vond hij Marco Bizot op zijn pad. De doelman bracht enkele minuten later wederom redding op een inzet van Sean Klaiber. De bezoekers, waar Riechedly Bazoer de gehele wedstrijd op de bank bleef, slaagden er niet in om tot uitgespeelde kansen te komen en zo werd de wedstrijd ook niet meer spannend.

AZ bepaalde in de slotminuten de eindstand op 3-0. Calvin Stengs speelde zich prachtig vrij en schoot vervolgens feilloos raak: 3-0. Het was het eerste doelpunt van de vleugelaanvaller na zijn terugkeer na een gescheurde kruisband.

AZ

3 - 0

FC Utrecht

 37' v. Rhijn
 42' Seuntjens
 90+1' Stengs
   
 
 Gele kaart: , Gustafson, Letschert, Tannane, (FC Utrecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
v. Rhijn
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher
Stengs
Seuntjens
Idrissi (Wuytens/81)
  Jensen
Klaiber
Letschert
Bergström
Gavory
Gustafson
v. Overeem
Emanuelson (v.d. Streek/72)
Kerk (Boussaid/81)
Venema (Bahebeck/46)
Tannane

Spanje in extremis langs BelgiŽ in openingswedstrijd Hockey Pro League

In Valencia is de openingswedstrijd van de nieuwe Hockey Pro League gespeeld. Spanje won in eigen huis na shootouts van België. De Pro League is een nieuwe competitie met negen landen die zowel uit als thuis tegen elkaar spelen. De beste vier landen plaatsen zich voor de Final Four in Nederland. 

Na een afgekeurd doelpunt van Spanje in de tweede helft brak de wedstrijd open. Diepe spits Maxime Plennevaux had genoeg aan een halve kans. Met zijn rug naar het doel opende hij de score voor België 0-1. In de slotfase maakte strafcornerspecialist Alexander Hendrickx er 0-2 van met een knoertharde sleep in de hoek. Met nog vijf minuten op de klok leken de Belgen te gaan winnen.

Toch gaf de wereldkampioen de voorsprong nog uit handen. In de 58e minuut maakte Ignacio Rodriguez de aansluitingstreffer (1-2) met een strafcorner. Spanje speelde alles of niks en ruilde zijn doelman voor een extra veldspeler en met succes. Met nog tien seconden op de klok dwong Enrique Gonzalez shoot-outs af na geklungel in de Belgische verdediging. 

In de Pro League wordt een wedstrijd beslist met shootouts, indien dat nodig is. De winnaar van de shootouts pakt twee punten en de verliezer krijgt er toch nog één. Een overwinning in de reguliere speeltijd levert drie punten op en blijft de verliezer met lege handen. 

In de shootouts gingen België helemaal onderuit. Geen enkele Belg geraakte voorbij de ervaren Spaanse goalie Quico Cortes, terwijl Josep Romeu en Alvaro Iglesias wel scoorden voor de thuisploeg. De Belgen spelen volgende week hun tweede wedstrijd in en tegen Argentinië. 

Voor de hockeyers en hockeysters van Oranje begint ook volgende week het toernooi. Op zondag 27 januari spelen zowel de mannen als de vrouwen in en tegen Nieuw-Zeeland. 

Upstream gelanceerd tijdens EuroSonic/Noorderslag

Tijdens een bezoek aan festival EuroSonic/Noorderslag heeft minister Van Engelshoven de popinvesteringsregeling Upstream gelanceerd. Door deze regeling krijgen artiesten de mogelijkheid om te experimenteren en te vernieuwen in hun muziek, zodat ze een impuls aan hun carrière kunnen geven. De komende drie jaar (2019 – 2021) wordt 900.000 euro per jaar geïnvesteerd.

Minister Van Engelshoven: ‘Ik wil graag gevestigd talent de kans geven om naar een hoger niveau door te stromen. Om dat te kunnen bereiken, hebben artiesten financiële ruimte nodig om te experimenteren en te vernieuwen. Ik wil hen daarbij helpen. Met dit geld kunnen muzikanten bijvoorbeeld nieuw materiaal opnemen of een goede live-act ontwikkelen. Daardoor kunnen ze een volgende stap zetten in hun carrière.’

PSG wint met 9-0 mede dankzij hattricks van Cavani en Mbappť

Paris Saint-Germain blijft ongenaakbaar in de Ligue 1. De formatie van trainer Thomas Tuchel zette zaterdag op eigen veld een monsterscore neer tegen hekkensluiter Guingamp (9-0) en boekte zo alweer zijn zeventiende zege in negentien competitieduels. Edinson Cavani en Kylian Mbappé waren beiden goed voor een hattrick, terwijl Neymar tweemaal scoorde. PSG blijft uiteraard koploper in Frankrijk, maar moest in de eerste helft wel een flinke tegenvaller incasseren, doordat Marco Verratti uitviel met een ogenschijnlijk ernstige enkelblessure.

PSG had voor eigen publiek wat goed te maken, nadat het anderhalve week geleden op krankzinnige wijze door Guingamp uit de Coupe de la Ligue werd gekegeld. De ploeg uit Bretagne kreeg toen liefst drie strafschoppen mee en won uiteindelijk met 1-2. PSG was niet voornemens om zich opnieuw te laten verrassen en stelde de overwinning in de eerste helft al veilig. De score werd na elf minuten voetballen geopend door Neymar. De Braziliaanse superster werd in de diepte gevonden door Dani Alves en stuurde vervolgens verdediger Jordan Ikoko het bos in, alvorens hij doelman Marc-Aurèle Caillard verschalkte.

Het elftal van Tuchel kende zo een droomstart, maar zag kort na de openingstreffer van Neymar wel Verratti geblesseerd raken. De Italiaanse middenvelder leek zich te verstappen en verliet uiteindelijk met veel pijn het veld. PSG bleek echter niet van slag door het uitvallen van Verratti: door twee doelpunten in de slotfase van de eerste helft van Kylian Mbappé konden de Parijzenaren met een ruime voorsprong aan de thee. De Franse spits zette eerst na een heerlijke combinatie met Neymar de 2-0 op het scorebord en hij nam op slag van rust ook het derde doelpunt van de avond voor zijn rekening, na gestuntel in de defensie van Guingamp.

De honger van PSG was daarmee echter nog lang niet gestild. Cavani breidde de voorsprong na uur voetballen verder uit: de Uruguayaanse spits scoorde van dichtbij op aangeven van Juan Bernat. Guingamp was daarna rijp voor de slacht en liep uiteindelijk tegen een zeer ruime en pijnlijke nederlaag aan. Cavani tekende met het hoofd voor de 5-0 en completeerde een kwartier voor tijd uiteindelijk zijn hattrick, door de bal na mistasten van Caillard in een vrijwel leeg doel te schuiven. Neymar had tussendoor de 6-0 voor zijn rekening genomen na een assist van Mbappé, waarna laatstgenoemde tien minuten voor tijd ook voor de derde keer scoorde. Het slotakkoord werd uiteindelijk verzorgd Thomas Meunier, die door de benen van Caillard raak schoot.

Asscher hekelt 'kibbelcoalitie' tijdens partijcongres

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat de regeringspartijen meer bezig zijn om hun onderlinge verschillen uit te vechten dan met het land. Deze ‘kibbelcoalitie’ staat volgens hem voor de keuze: "Ga aan de slag of ga uit de weg", zei Asscher vanmiddag op het PvdA-congres in Den Bosch.

Hij ontving tijdens zijn speech meerdere malen een luid applaus van de partijleden. Hieronder kun je de livestream terugkijken. Het fragment waarin Assher begint over de 'kibbelcoalitie' is vanaf 1:40:00 te zien en horen. 

Bosz beleeft rampzalig debuut; BoŽtius belangrijk in spektakelstuk

Peter Bosz heeft een rampzalig debuut achter de rug als trainer van Bayer Leverkusen. De Nederlander leed zaterdagmiddag bij de competitiehervatting van de Bundesliga op eigen veld een pijnlijke nederlaag tegen streekgenoot Borussia Mönchengladbach (0-1).

Leverkusen is door de achtste competitienederlaag van het seizoen afgezakt naar een tiende plaats op de ranglijst. Tegelijkertijd was Jean-Paul Boëtius belangrijk voor FSV Mainz 05, terwijl ook Jetro Willems, Jonathan de Guzmán en Davy Klaassen wisten te winnen.

Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach: 0-1
Bosz liet er bij zijn debuut geen gras over groeien: Leverkusen begon in een zeer offensief 4-3-3-systeem, met Charles Aránguiz als defensieve middenvelder en Kai Havertz en Julian Brandt als halfspelers. De ploeg van Bosz begon prima aan de streekderby, maar creëerde in de eerste helft eigen nauwelijks uitgespeelde kansen. Gladbach kwam gaandeweg beter in de wedstrijd en wist zich acht minuten voor rust naar een voorsprong te voetballen. Alassane Pléa werd achter de laatste linie van Leverkusen weggestoken door Jonas Hofmann, waarna de Fransman met een diagonaal schot voor de 0-1 zorgde.

Net als in de eerste helft begon Leverkusen ook dominant aan het tweede bedrijf. Havertz ging tien minuten na de onderbreking alleen af op Yann Sommer, maar de Zwitserse doelman kwam uiteindelijk als winnaar uit de tweestrijd. Kort erna stuitte Havertz opnieuw op Sommer en had Karim Bellarabi de pech dat zijn schot op de paal belandde. Leon Bailey kon het verschil niet maken bij Leverkusen en werd twintig minuten voor tijd gewisseld door Bosz ten faveure van Lucas Alario. Hofmann had tien minuten voor tijd voor de beslissing in de wedstrijd kunnen zorgen, maar de middenvelder van Gladbach schoot uit kansrijke positie voorlangs. Daardoor mocht Bosz blijven hopen op een resultaat, maar een gelijkmaker was de ex-coach van Ajax uiteindelijk niet meer gegeven.

Eintracht Frankfurt - SC Freiburg 3-1
Willems en De Guzmán moesten bij Frankfurt beiden genoegen nemen met een reserverol en zonder de Nederlanders slaagde het elftal van trainer Adi Hütter er aanvankelijk niet in Freiburg zijn wil op te leggen. Dankzij een sterk slotoffensief kon de thuisploeg halverwege echter toch met een riante voorsprong aan de thee. Sébastien Haller opende na 36 minuten voetballen met het hoofd de score, waarna Ante Rebic en Luka Jovic zorgden voor een 3-0 ruststand. Met name het doelpunt van Rebic was van grote schoonheid: de Kroaat stuurde twee verdedigers van Freiburg het bos in en vond uiteindelijk van buiten het strafschopgebied de bovenhoek.

Rebic was halverwege de tweede helft opnieuw dicht bij een treffer, maar hij stuitte ditmaal na een heerlijke individuele actie op doelman Alexander Schwolow. Kort erna scoorde Nils Petersen aan de overzijde voor de bezoekers, maar de zege kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor Frankfurt. Willems en De Guzmán waren overigens in de laatste twintig minuten ingevallen bij de thuisploeg en eerstgenoemde leek in de slotfase ook nog zijn doelpunt mee te pikken, doordat hij van afstand raak schoot. De treffer van de voormalig PSV'er werd na raadpleging van de videoscheidsrechter echter afgekeurd, omdat Rebic eerder een overtreding had gemaakt.

FC Augsburg - Fortuna Düsseldorf 1-2
De eerste serieuze kans van de wedstrijd was na een klein kwartier voor de thuisploeg, waar Jeffrey Gouweleeuw ontbrak vanwege blessureleed. Daniel Baier nam het doel van Fortuna Düsseldorf onder vuur na schitterend voorbereidend werk van Alfred Finnbogason, maar zijn schot belandde uiteindelijk op de paal. Augsburg was in de eerste helft de bovenliggende partij, maar liet zich op slag van rust toch verrassen door de bezoekers. Marvin Ducksch was in het strafschopgebied ontsnapt aan de aandacht van zijn directe tegenstander en zorgde op aangeven van Dodi Lukebakio met het hoofd voor de 0-1. Via Jonathan Schmid kwam Augsburg na ruim een uur langszij, maar in een knotsgekke slotfase wist Fortuna Düsseldorf dankzij een treffer van invaller Benito Raman toch nog de zege uit het vuur te slepen.

VfB Stuttgart - FSV Mainz 05 2-3
Jean-Paul Boëtius dacht met ruim twintig minuten op de klok zijn eerste Bundesliga-doelpunt te maken, maar het van richting veranderde schot van de Nederlander ging uiteindelijk als een eigen doelpunt van Santiago Ascacíbar de boeken in. Die goal van Mainz bleek een opmaat naar meer en een paar minuten later stond het ook al 0-2 via Jean-Philippe Mateta. Na gestopte poging van Ascacíbar om zijn eigen goal uit te wissen leek Alexander Hack de wedstrijd achttien minuten voor tijd te beslissen met de 0-3. Door goals van Nicolás González en Marc-Oliver Kempf kwam de thuisploeg binnen een paar minuten echter terug tot 2-3 en alleen de paal stond vier minuten voor tijd de gelijkmaker van Anastasios Donis in de weg. Stuttgart mocht daarna nog even hopen op een strafschop, maar scheidsrechter Tobias Stieler besloot hier na het raadplegen van videobeelden niet in mee te gaan.

Hannover 96 - Werder Bremen 0-1
Davy Klaassen startte wederom in de basis bij de bezoekers en met de Nederlander in de ploeg waren de bezoekers in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij. Nuri Sahin en Milot Rashica waren al gevaarlijk geweest voordat de voormalig Vitessenaar na ruim een halfuur spelen uit de rebound doelman Michael Esser kansloos liet. De doelman wist een paar minuten voor rust wel Martin Harnik van het scoren af te houden, maar Hannover slaagde er in de tweede helft niet meer in om echt gevaar te stichten. Werder meldt zich door de overwinning op de achtste plek, terwijl Die Roten in de degradatiezone blijven staan.

Liverpool boekt zwaarbevochten overwinning op Crystal Palace

Liverpool heeft zaterdagmiddag een zwaarbevochten overwinning op Crystal Palace weten te boeken. The Reds kwamen in eigen huis verrassend op achterstand tegen de middenmoter, maar stapte dankzij onder meer twee goals van Mohamed Salah uiteindelijk toch met een 4-3 zege van het veld af. Ole Gunnar Solskjaer boekte tegelijkertijd zijn zevende overwinning als trainer van Manchester United door Brighton & Hove Albion opzij te zetten, terwijl Newcastle United en Southampton goede zaken deden door van respectievelijk Everton en Cardiff City te winnen.

Liverpool - Crystal Palace 4-3
Crystal Palace verraste eerder dit seizoen al door in het Etihad Stadium van Manchester City te winnen en the Eagles kwamen zaterdagmiddag na een dik halfuur spelen na goed voorbereidend werk van Wilfried Zaha ook op Anfield op voorsprong. Andros Townsend stond namelijk op de goede plek om de bal langs Alisson te schuiven en zorgde zo voor een verrassend verloop van de eerste helft. Liverpool, dat Georginio Wijnaldum moest missen vanwege een knieblessure, stelde daar alleen een schot van Joël Matip tegenover en Jürgen Klopp haastte zich na het fluitsignaal van Jonathan Moss de kleedkamer in. De thuisploeg kwam echter een stuk beter de kleedkamer uit en keek binnen acht minuten tegen een 2-1 voorsprong aan.

Salah bracht zijn ploeg eerst op gelijke hoogte, waarna Roberto Firmino op aangeven van Naby Keïta ook doel trof. Een door James Tomkins raak gekopte corner snoerde Anfield met nog 25 minuten te gaan echter opnieuw de mond en de vrees voor averij in de titelstrijd begon toe te nemen op de tribunes. Net als vlak na rust was het echter opnieuw Salah die de hoofdrol opeiste en hij nam nadat Julian Peroni de bal niet weg kreeg een kwartier voor tijd de 3-2 voor zijn rekening. Een tweede gele kaart voor James Milner betekende vervolgens de opmaat voor een turbulente slotfase, waarin Sadio Mané het duel eerst definitief in het slot wist te gooien, maar waarin Max Meyer er met de 4-3 nog voor zorgde dat het tot de laatste seconde spannend bleef in Liverpool.

Manchester United - Brighton & Hove Albion 2-1
Davy Pröpper en Jürgen Locadia begonnen bij Brighton wederom in de basis en the Seagulls hadden in de eerste helft de handen vol aan de aanvallers van Manchester United. Marcus Rashford was in een tijdsbestek van een paar minuten al drie keer gevaarlijk geweest voordat Gaëtan Bong na 25 minuten spelen zich genoodzaakt zag Paul Pogba op onreglementaire wijze af te stoppen. De Fransman ontfermde zich vervolgens zelf over dit buitenkansje en liet doelman David Button kansloos met zijn inzet in de rechterbovenhoek.

De druk van de thuisploeg hield daarna aan en leidde drie minuten voor de onderbreking op aangeven van Diogo Dalot ook tot de 2-0 van Rashford. Na de rust kregen Jesse Lingard en opnieuw Rashford kansen om de voorsprong verder uit te breiden, maar zij slaagden er allebei niet in om het net te laten bollen. Zo kon het dat het in de slotfase toch weer spannend werd toen Pascal Groß na fraai voorbereidend werk van Pröpper uit het niets via de onderkant van de lat de aansluitingstreffer achter David de Gea prikte. Doordat the Seagulls echter in het restant van de wedstrijd geen vuist meer wisten te maken bleven penibele situaties voor het doel van De Gea uit.

Bournemouth - West Ham United 2-0
Bournemouth kwam sterk voor de dag, maar raakte de controle gaandeweg de eerste helft kwijt. West Ham kwam zodoende steeds beter in de wedstrijd en had in een groot deel van de eerste helft de overhand. Het bleef voor rust bij 0-0, want een treffer van Bournemouth werd wegens buitenspel afgekeurd en aan de overzijde schoot Samir Nasri net naast. Na de onderbreking miste Andy Carroll een grote kans voor de bezoekers en dat werd West Ham fataal. Even later werd het immers 1-0 door een fraaie volley van de door Chelsea en West Ham begeerde Callum Wilson. Diezelfde Wilson trof na zeventig minuten de paal, maar via Joshua King werd het vlak voor tijd toch nog 2-0.

Southampton - Everton 2-1
In de eerste tien thuiswedstrijden van het seizoen wist Southampton alleen van Arsenal te winnen, maar dankzij twee doelpunten in de tweede helft namen the Saints zaterdag ook afstand van Everton. In de eerste helft werd niet gescoord, maar was Southampton wel tweemaal heel dichtbij: beide keren trof de thuisploeg de paal. In de vijftigste minuut was het James Ward-Prowse die de score opende, nadat hij opstoomde op de helft van Everton en vanaf twintig meter de linkerhoek vond. Een ongelukkig eigen doelpunt van Lucas Digne, die probeerde Nathan Redmond de bal te ontfutselen met een tackle, betekende de 2-0. Een slotoffensief van Everton resulteerde in de blessuretijd in de aansluitingstreffer van Gylfi Sigurdsson, maar dichterbij kwam men niet.

Newcastle United - Cardiff City 3-0
Newcastle United won in november drie wedstrijden op rij, maar sindsdien zit de klad er behoorlijk in bij het elftal van manager Rafael Benítez. De negen competitieduels die volgden sinds begin december leverden slechts zes punten op, waardoor the Magpies flink zijn afgezakt op de ranglijst. Tegen het eveneens ploeterende Cardiff City werd Benítez op sleeptouw genomen door Fabian Schär. De Zwitserse verdediger ging na 24 minuten voetballen van zeer grote afstand aan de wandel met de bal en bekroonde een fraaie solo uiteindelijk met een treffer: 1-0. Achttien minuten na rust was Schär opnieuw trefzeker, ditmaal na een hoekschop van Matt Ritchie, en daarmee bezorgde hij Newcastle United bijna hoogstpersoonlijk de drie punten. Ayoze Pérez bepaalde in blessuretijd de eindstand.

Watford - Burnley 0-0
Watford, waar Daryl Janmaat opnieuw ontbrak in de wedstrijdselectie, begon prima aan de wedstrijd en kreeg binnen vijf minuten twee uitstekende mogelijkheden. Gerard Deulofeu stuitte in kansrijke positie op doelman Tom Heaton, terwijl James Tarkowski op de doellijn een treffer van Ken Sema voorkwam. Burnley liet zich in de eerste helft ook niet onbetuigd in aanvallend opzicht, maar een doelpunt voor rust was het publiek op Vicarage Road niet gegeven. Ook na de onderbreking werd er niet meer gescoord, wat te danken was aan beide doelmannen. Ben Foster voorkwam namens Watford een doelpunt van Jeff Hendrick, terwijl Heaton aan de overzijde Tom Cleverley van scoren afhield.

Stoffelijke resten in koffer, tweede lijk gevonden in Amsterdam

Op zaterdagochtend zijn langs de oever van de Zuider IJdijk in Amsterdam mogelijk stoffelijke resten in een koffer gevonden. De recherche is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen die meer weten.

Rond 11.20 uur kreeg de politie een melding binnen van een koffer die aan de oever van de Zuider IJdijk lag. Agenten die ter plaatse kwamen troffen vervolgens de mogelijk stoffelijke resten aan. De recherche en het forensisch team onderzoeken de zaak en zijn op zoek naar getuigen. Mensen die iets weten of gezien of gehoord hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Update 17:27 uur
Het regent lijken vandaag in Amsterdam. De politie heeft inmiddels aan AT5 bevestigd dat de resten in de koffer inderdaad menselijke overblijfselen zijn. Daarnaast is in het kanaal bij een bedrijf aan de Overdiemerweg in Amsterdam het stoffelijk overschot van een man gevonden. De identiteit van dit slachtoffer is nog onbekend, de politie heeft de zaak in onderzoek. 

Chinese geheime dienst hackt gevoelige info in Nederland volgens AIVD

De Chinese geheime dienst is betrokken bij het hacken van overheidsinstanties en bedrijven in Nederland. APT10, een hackersgroep gelinkt aan het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid, wordt verantwoordelijk gehouden voor hackpogingen in een aantal westerse landen. 

In Nederland zijn vooral IT-dienstverleners en organisaties die actief zijn in ruimte- en luchtvaart slachtoffer.

MMA-ster McGregor aangehouden, verdacht van verkrachting

Ierse media melden dat MMA-superster Conor McGregor zich gemeld heeft bij de politie in de Ierse stad Dublin vanwege beschuldigingen van mishandeling en verkrachting. Donderdag werd de steenrijke kooivechter 24 uur vastgehouden, ondervraagd en werd DNA afgenomen.

De vrouw werd volgens de berichten in de nacht van 9 december verkracht en mishandeld tijdens een uit de hand gelopen feest in een hotel in de Ierse stad. Een vriendin van de vrouw ging de volgende dag naar de politie en deed aangifte. De politie sprak daarna met het slachtoffer, onderzocht haar bebloede kleding en bracht haar naar Rotunda Hospital’s Sexual Assault Treatment Unit waar ze lichamelijk werd onderzocht.

Op het moment dat McGregor te horen kreeg dat hij beschuldigd werd, nam zijn advocaat direct contact op met de politie in Dublin om met het onderzoek mee te werken, maar er werd hen verteld dat de vrouw eerst een verklaring moest afleggen. Dat is inmiddels gebeurd en McGregor werd vervolgens aangehouden.

De Ierse kooivechter is één van 's werelds populairste vechtsporters en heeft vele miljoenen verdiend met vechten. Na een boksgevecht tegen Floyd Mayweather Jr. mocht The Notorious naar verluidt honderd miljoen dollar op zijn rekening bijschrijven en inmiddels is hij de naamgever van een whiskymerk waar hij ook miljoenen mee verdient.

In de octagon is hij wat minder succesvol. Zijn laatste gevecht om de UFC-titel in het lichtgewicht ging verloren tegen de ongeslagen Dagestani Khabib Nurmagomedov.

Doodgestoken Bjorn probeerde broertje te beschermen

De aanleiding van de dodelijke steekpartij die de 25-jarige Bjorn Amattarmoedji in Den Haag het leven kostte is een al langer slepende ruzie tussen hem en de verdachte, vertelt iemand die betrokken is aan Boevennieuws. Bjorn Amattarmoedji werd neergestoken toen hij zijn broertje probeerde te beschermen. Deze werd door de verdachte, de 27-jarige Richenol de W. achterna gezeten met een mes. De ruzie tussen Richenol de W. en Bjorn Amattarmoedji zou al langer gaande zijn geweest. Hierbij zou Bjorn ook al meerdere keren met de dood zijn bedreigd.

Steekpartij
Het drama speelde zich afgelopen donderdagavond rond 20.30 uur af op de Weimarstraat in Den Haag. Bjorn wilde samen met een vriend in een auto stappen toen Richenol de W., ook wel bekend als Nolly, hem tegen kwam. Er ontstond vervolgens een ruzie waarbij over en weer gescholden werd. Het broertje van Bjorn zat al in de auto samen met een vriend en zag in de spiegel dat Richenol de W. een mes bij zich droeg. De twee stapten daarop uit waarbij het broertje van Bjorn de verdachte tegen een muur aan duwde.

Richenol trok hierop zijn mes en begon daarmee te zwaaien. Bjorn en zijn broertje renden vervolgens weg waarop Richenol de W. het broertje van Bjorn met het mes in zijn hand achtervolgde. Bjorn rende op zijn beurt weer achter Richenol de W. om zijn broertje te kunnen beschermen. Deze draaide zich plotseling om toen Bjorn achter hem rende en stak hem daarbij direct in zijn hart.

Aanhouding
Richenol de W. was op het moment dat de steekpartij plaats vond samen met zijn moeder in de Weimarstraat. Hij vluchtte vervolgens samen met haar een restaurant binnen waar hij zich schuil hield. De eigenaar van het restaurant heeft hem vervolgens binnen opgesloten waarna de politie hem als verdachte heeft kunnen aanhouden. Bjorn Amattarmoedji lag ondertussen op straat te vechten voor zijn leven. Hij zou in totaal vijf keer zijn gereanimeerd maar overleed de volgende ochtend vroeg alsnog aan zijn verwondingen.

Franse biatletes pakken World Cup-winst in Duitsland

De Franse biatletes hebben zaterdag tijdens de World Cup in het Duitse Ruhpolding de estafette gewonnen. Julia Simon, Anaïs Bescond, Justine Braisaz en Anaïs Chevalier bleven Noorwegen en Duitsland voor.

Simon wisselde al als eerste, maar deed dat vrijwel gelijktijdig met de Italiaanse Dorothea Wierer. Bescond bouwde een voorsprong op van zo'n twintig seconden op de volgende Italiaanse, Federica Sanfilippo, en de Slowaakse Paulina Fialkova, die flink naar voren op kwam stomen.

Dankzij Terezia Poliakova viel Slowakije vervolgens terug naar de zestiende plek, terwijl Braisaz de Franse leiding in stand hield. Tiril Eckhoff bracht Noorwegen naar voren en wisselde als tweede na een mooi duel met de Duitse Franziska Preuss. De rest lag intussen al ver achter: Rusland, Zweden en Zwitserland volgden op 1:22 minuten.

De Franse slotloopster Chevalier maakte het zichzelf nog even een beetje lastig, maar herpakte zich en dook als eerste de slotronde in, waarmee de zege min of meer zeker was. De Duitse Denise Herrmann ging op de schietbaan de fout in en moest een strafronde skiën, waardoor de Noorse Marte Olsbu Røiseland haar team definitief naar plek twee kon helpen.

Jubilerende Spitse helpt Oranje aan zege tegen Zuid-Afrika

Het Nederlands elftal heeft de oefentrip in Zuid-Afrika afgesloten met een nipte zege op datzelfde Zuid-Afrika. In Kaapstad wonnen de vrouwen onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman met 1-2 van het gastland. Deze stand stond met de rust al op het bord.

De ploeg vertrok maandag voor een week naar Zuid-Afrika. Een korte trainingskamp en een aansluitende oefenwedstrijd. De 22-jarige Inessa Kaagman mocht debuteren door de afwezigheid van de geblesseerde Daniëlle van de Donk. Sherida Spitse had vanmiddag een feestelijk jubileum in Oranje. De 28-jarige Friezin speelde haar 156e interland en is nu mede-recordinternational, samen met Annemieke Kiesel-Griffioen. De speelster van Vålerenga had nog geen twee minuten nodig om die prestatie op weergaloze wijze luister bij te zetten. Na een actie van Lineth Beerensteyn stifte Spitse de bal via de onderkant van de lat schitterend in de verre hoek.

Vivianne Miedema maakte er niet veel later 0-2 van. Zuid-Afrika kwam voor rust nog terug via Thembi Kgatlana na een mislukte terugspeelbal van Danique Kerkdijk. De thuisploeg had na rust een aantal goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Oranje, dat na een aantal wissels een matige tweede helft speelde, hield echter stand in de eerste interland van 2019.

Die 2-1 bleek ook de eindstand, waardoor Nederland zich winnaar mag noemen van de Winnie Mandela International Challenge. In de aanloop naar het WK komende zomer, speelt Oranje volgende maand in Portugal om de Algarve Cup. Spanje en Polen zijn dan de tegenstanders. 

Zoon Michael Schumacher opgenomen in talentenprogramma Ferrari

Mick Schumacher is toegevoegd aan de Ferrari Driver Academy. De 19-jarige coureur is de zoon van zevenvoudig wereldkampioen Formule 1 Michael Schumacher.

De jonge Duitser maakte in 2015 zijn debuut in de autosport. Uitkomend voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing werd hij tiende in het Duitse Formule 4-kampioenschap. Afgelopen seizoen behaalde hij zijn grootste succes door kampioen te worden in het Europese Formule 3-kampioenschap. Komend seizoen maakt Schumacher de overstap naar de Formule 2.

"Ik ken Mick al vanaf zijn geboorte, dus dat we hem bij Ferrari verwelkomen heeft voor mij absoluut een speciale, emotionele betekenis", vertelt Mattia Binotto, de nieuwe teambaas van het Ferrari F1-team. "Maar we hebben hem gekozen om zijn talent en zijn menselijke en professionele vaardigheden, waarmee hij zich ondanks zijn jonge leeftijd al weet te onderscheiden."

Michael Schumacher reed elf seizoenen voor de Italiaanse fabrikant. “Het mag duidelijk zijn dat Ferrari sinds mijn geboorde al een belangrijke plek heeft in mijn hart en in de harten van de rest van mijn familie”, vertelt Mick Schumacher. "Ook op persoonlijk vlak ben ik dus opgetogen over deze kans."

Explosie in Mexico: 66 doden, 76 gewonden

Bij een explosie in het Mexicaanse Hidalgo, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Mexico-Stad, zijn vrijdag zeker 66 mensen omgekomen en ruim 70 mensen gewond geraakt. Ook zijn er nog veel mensen vermist. Waarschijnlijk hadden brandstofdieven een gat in een grote brandstofleiding gemaakt, en hadden dorpsbewoners zich verzameld om de brandstof op te vangen in emmers, vuilnisbakken en wat je er nog meer voor kunt gebruiken. Een geiser van brandstof spoot vanuit de leiding in de lucht. 

Helaas is er hierbij een explosie veroorzaakt. Hierbij vloog ook de (inhoud van de) leiding in brand. Volgens de gouverneur van de deelstaat Hidalgo, Omar Fayad, waren er hierbij tientallen mensen op slag dood en liepen veel mensen brandwonden op.

Brandstofdiefstal komt vaak voor in Mexico. Volgens de regering kostte dat probleem het land vorig jaar meer dan 2,6 miljard euro. De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador twitterde dat hij de situatie "diep betreurt". En gouverneur Omar Fayad liet weten dat zorgen voor de gewonden de grootste prioriteit is.

Aangifte tegen de Paus: 'RKK is een criminele organisatie'

De 74-jarige Theo Bruyns heeft bij monde van zijn advocaat Jan Boone gisteren aangifte gedaan tegen de Rooms-Katholieke Kerk, de Paus en bisschoppen in Nederland. Dat meldt het NRC. Bruyns zou tijdens zijn tienerjaren in het seminarie Christus Koning in Helmond regelmatig verkracht zijn door een pater. Deze verkrachtingen vonden plaats tussen zijn elfde en dertiende jaar. 

De aangifte stelt dat de kerk aan alle eisen voldoet om een criminele organisatie te zijn. "Door zich de ‘erfgenamen’ van Jezus en de apostelen te noemen, heeft de RKK zich het recht toegeëigend een totaal eigen positie in te nemen als het gaat om bestraffing van seksueel misbruik dan wel verkrachting, met uitsluiting van het strafrecht”, aldus de aangifte.

In 1962 vaardigde de toenmalige Paus de 'Crimen Sollicitationis' uit. Een geheim document waarin expliciet werd beschreven dat het elke geestelijke verboden was om over seksueel misbruik te praten, laat staan er mee naar buiten te treden. Deden ze dat wel dan volgde onherroepelijk excommunicatie. Deze Crimen Sollicitationis was volgens de aangifte tot 2001 van kracht. 

In gesprek met het NRC laat Bruyns weten de "rampzalige, verwoestende werking van het nalaten van adequate maatregelen van de Paus, de RKK Nederland en de Nederlandse bestuurders” ondervonden te hebben. Hij geeft aan dat hij verwacht dat zijn aangifte wordt behandeld door 'niet-katholieken' zodat 'de schijn van vooringenomenheid' vermeden wordt. 

Aangifte tegen de Paus: 'RKK is een criminele organisatie' (Foto: pxhere)
Aangifte tegen de Paus: 'RKK is een criminele organisatie' (Foto: pxhere)

Halep voorkomt 'Sister Act' op Australian Open

Simona Halep is doorgedrongen tot de vierde ronde van de Australian Open. De Roemeense nummer één van de wereld won in twee korte sets van Venus Williams: 6,2, 6-3. Ze speelt in de volgende ronde tegen de andere Williams, Serena.

Halep had het in het begin van het toernooi moeilijk. Twee keer moest er een driesetter aan te pas komen, maar tegen de oudste van de Williams-zusjes was de Roemeense wel scherp. In minder dan tachtig minuten stond de 6-2, 6-3 op het scorebord.

Halep speelt nu dus tegen Serena. De Amerikaanse kende geen enkele genade met de Oekraïense Dayana Yastremska; het werd 6-2 en 6-1.

Ook Naomi Osaka wist zich te plaatsen voor de vierde ronde bij het dames enkelspel. De nummer vier van de wereld, winnaar van het laatste grandslamtoernooi, was dicht bij de uitschakeling. Nadat de Japanse de eerste set had verloren tegen Hsieh Su-wei keek Osaka in de tweede set tegen een 4-1 achterstand aan, maar ze won vijf games op rij en pakte dus alsnog de set. In de beslissende set nam Osaka al snel een voorsprong en gaf deze niet meer af. Osaka speelt nu tegen de Letse Anastasija Sevastova. De nummer twaalf van de wereld won van de Chinese Qiang Wang met 6-3 en 6-3.

De Oekraïense Elina Svitolina was in drie sets te sterk voor de Chinese Zhang Shuai: 4-6, 6-4 en 7-5. De nummer zes van de plaatsingslijst speelt in de vierde ronde tegen de Amerikaanse Madison Keys, die in twee sets afrekende met de Belgische Elise Mertens: 6-3 en 6-2.

Karolina Pliskova heeft zich geplaatst voor de vierde ronde in Melbourne. De als zevende geplaatste Tsjechische was in drie sets te sterk voor de Italiaanse Camila Giorgi. Het werd 6-4, 3-6, 6-2.

Djokovic heeft het even lastig met Shapovalov; Zverev en Nishikori makkelijk door

Novak Djokovic heeft zaterdag de vierde ronde van de Australian Open bereikt. De nummer één van de wereld won in vier sets van de Canadees Denis Shapovalov: 6-3, 6-4, 4-6, 6-0. Ook Alexander Zverev en Kei Nishikori wisten zich te plaatsen bij de laatste zestien van het mannen enkelspel.

Djokovic won snel de eerste twee sets tegen de jonge Canadees Shapovalov. Ook in de derde set leek de Serviër op weg naar een makkelijke overwinning, maar Djokovic raakte uit zijn doen nadat de organisatie besloot om de lichten aan te doen. Hij verspeelde een 4-2 voorsprong in de derde set, maar in de vierde set stelde Djokovic toch orde op zaken door de vierde set met 6-0 te winnen.

In de vierde ronde speelt Djokovic tegen de als vijftiende geplaatste Rus Daniil Medvedev, die in zijn derde ronde in drie sets won van de Belg David Goffin.

Ook Alexander Zverev staat in de vierde ronde. De Duitse nummer vier van de wereld won eenvoudig van Alex Bolt, die via een wildcard was toegelaten aan de Australian Open. De Duitser won in drie sets: 6-3, 6-3, 6-2.

Zverev neemt het in de achtste finales op tegen Milon Raonic. De Canadees, die door veel blessureleed is afgezakt naar de zeventiende plaats op de wereld, won in drie sets van de Fransman Pierre-Hugues Herbert: 6-4, 6-4, 7-6 (6).

Kei Nishikori staat voor de zevende keer op rij in de achtste finales van de Australian Open. De Japanner won in drie sets van de Portugees João Sousa met 7-6 (6), 6-1, 6-2.

Nishikori had het een stuk makkelijker dan in zijn eerste twee rondes. In de eerste ronde kwam Japanner terug van een achterstand van twee sets tegen de Pool Kamil Majchrzak. In tweede ronde won hij pas na vijf sets in de tiebreak van Kroaat Ivo Karlovic.

Ook Sousa had in zijn eerste twee rondes twee keer een vijfsetter moeten spelen. De Portugees had blijkbaar meer last van de vermoeidheid, want alleen in de eerste set kon Sousa tegenstand bieden aan de nummer acht van de plaatsingslijst.

Reddingsactie Spaanse peuter in volle gang

In het Spaanse plaatsje Totalan, waar een 2-jarige peuter al bijna een week in een diepe put zit, wordt dit weekend begonnen met het boren van een tunnel om de plek waar de peuter zou zitten te bereiken. Vanmiddag al zou de eerste tunnel geboord worden. De afgelopen nacht is een platform gebouwd om een 75 ton zware boormachine op te zetten.

Lees ook: Spaanse peuter in put zou gevonden zijn.

Het boren van deze reddingsput zou wel zo'n 15 uur kunnen duren. Of zelfs langer. Als er veel leisteen moet worden weggeboord, slijt de boor hard en moet de boorkop wellicht vervangen worden. Ook is er forse regen voorspeld. Volgens de laatste verwachtingen zou dat echter mee kunnen vallen.

Reddingswerkers gaan er van uit dat de peuter nog leeft, alhoewel er geen enkel teken van leven is waargenomen. De kansen op een geslaagde afloop nemen uiteraard verder af als de redding langer duurt.

Luiten eindigt dankzij sterke slotronde als derde bij Abu Dhabi Championship, Lowry wint

Joost Luiten is als derde geëindigd bij het Abu Dhabi Championship. De Nederlandse golfer was op de slotdag uitstekend op dreef en noteerde een ronde van 65 (-7) slagen en pakte de derde plaats in Abu Dhabi. De winst ging naar Shane Lowry. De Ierse golfer was net iets te sterk voor de Zuid-Afrikaan Richard Sterne.

Luiten stond na acht holes te spelen op levelpar voor de dag. Daarna ging de Rotterdammer pas echt goed scoren. Op de negende hole maakte Luiten een eagle en ging daarna goed door met scoren. Op hole tien en elf was wist hij birdies te maken. Ook hole vijftien noteerde de Nederlander een birdie en sloot het toernooi af met een eagle op de achttiende hole. Dat was goed voor een ronde van 65 slagen, de beste score op de slotdag van het Abu Dhabi Championship.

De winst in Abu Dhabi ging naar Lowry. De Ierse golfer stond het hele toernooi aan de leiding en begon de dag met een voorsprong van drie slagen op Sterne. Toch wist de Zuid-Afrikaan snel de achterstand goed te maken en stond na de elfde hole zelfs drie slagen voor. Toch ging de winst naar Lowry, die nog drie birdies wist te maken, terwijl Sterne twee bogeys maakte op de laatste zes holes van het toernooi.

Baanwielrenners Havik en Pieters tweede in Nieuw-Zeeland

Baanwielrenners Yoeri Havik en Roy Pieters zijn tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Nieuw-Zeelandse Cambridge tweede geworden op het onderdeel koppelkoers.

Het Nederlandse koppel had een ronde achterstand op Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Rusland. Met één sprint te gaan waren Havik en Pieters opgeklommen naar de derde plaats. In die sprint werden ze tweede waardoor ze de Amerikanen verdrongen naar de derde plaats. Het koppel Campbell Stewart en Aaron Gate uit Nieuw-Zeeland won de wedstrijd.

Opgeruimde asbestdaken in vijf jaar verdubbeld

De hoeveelheid opgeruimde asbestdaken is de afgelopen vijf jaar ruim verdubbeld. In 2014 is zo'n 6 miljoen vierkante meter gesaneerd, 2018 komt naar verwachting boven de 12 miljoen vierkante meter uit. De in 2016 opengestelde subsidie van 75 miljoen euro - 4,5 euro voor iedere gesaneerde vierkante meter met een maximum van 25.000 euro per adres - heeft daarmee goed gewerkt. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag aan de Tweede Kamer.

Nieuw fonds voor verdere versnelling
Momenteel resteert er in Nederland nog zo'n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. Na 2024 is zo’n dak verboden. Voor een verdere versnelling van sanering bereiden het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de provincies, gemeenten, banken en de Rijksoverheid een fonds voor. Dat wordt een fonds waar zowel particulieren als agrariërs terecht kunnen: niet iedereen kan het saneren van een asbestdak zomaar betalen. Partijen proberen juist die doelgroep te ondersteunen bij financiering. Het fonds vervangt de huidige subsidieregeling en moet in 2019 in de lucht zijn.

Versnelling sanering
In 2015 is ongeveer 7 miljoen vierkante meter gesaneerd, in 2016 bijna 10 miljoen vierkante meter en in 2017 10,8 miljoen. Vorig jaar zal naar verwachting uitkomen op ruim 12 miljoen. Het ministerie en betrokken partijen zien met het nieuwe fonds bovendien mogelijkheden voor verdere versnelling.

Na 2024 asbestdaken verboden
Asbest is schadelijk voor de gezondheid en daken met asbest zijn de grootste bron van asbestvezels die nog aanwezig is in het milieu. Het is in Nederland al sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in de bouw. Na 2024 zijn ook bestaande daken verboden. De Tweede Kamer stemde op 16 oktober 2018 met brede steun in met dat wetsvoorstel van staatssecretaris Van Veldhoven. Dat voorstel ligt momenteel in de Eerste Kamer.

Asbest (Stockfoto: PXHere)
Asbest (Stockfoto: PXHere)

Prijzige Dark Souls Trilogy Collector Edition aangekondigd

Fans van Dark Souls kunnen vanaf 31 mei 2019 de Dark Souls Trilogy Collector's Edition aanschaffen. Deze bundel heeft alle drie de games en bijhorende DLC en komt uit voor PlayStation 4 en Xbox One. Vorig jaar was de trilogie nog alleen voor Azië en Noord-Amerika aangekondigd.

De tot 2.000 exemplaren oplage beperkte Collector's Edition zal exclusief te pre-orderen zijn via de Bandai Namco Entertainment Europe store, en bevat het volgende:

  • De drie Dark Souls-games, inclusief Dark Souls Remastered, Dark Souls II: Scholar of The First Sin, Dark Souls III: The Fire Fades, en alle DLC content van de drie games
  • een genummerd en handgeschilderd 34cm Elite Knight at the Bonfire beeld
  • de soundtrack: zes soundtrack CD’s met muziek van alle drie games
  • Een 460-pagina tellende Engelstalig compendium: met de geïllustreerde kaarten met boss- en NPC locaties, item encyclopedie, en volglijst van monsters, vijanden en bosses en een manuscript van alle dialoog per game

Door de tijd die nodig is om ieder stuk handmatig te schilderen en om de kwaliteit te kunnen garanderen, start de levering op 31 mei 2019 en wordt het verder opgevolgd in juni. First-come, first served!

Je hebt wel je vakantiegeld nodig, want de Collector's Edition kost 500 euro. Heb je je vakantie al geboekt en is het geld al op dan komt er ook een Standard Edition met alle drie games, DLC en digitale soundtracks. Deze is verkrijgbaar vanaf 1 maart 2019 voor een flink lagere prijs: 70 euro.

Dark Souls Trilogy Collector's Edition (Foto: Bandai Namco)

3 douaniers verdacht van witwaspraktijken

De Rijksrecherche en FIOD hebben op dinsdag 15 januari drie woningen en een bedrijfspand doorzocht. Dat gebeurde in een strafrechtelijk financieel onderzoek naar drie douaniers die worden verdacht van onder meer witwassen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De douaniers van 31, 34 en 37 jaar zijn afkomstig uit Rotterdam, Schiedam en Den Haag en werkzaam in het Rotterdamse havengebied. Het onderzoek - onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam - werd gestart omdat er opvallende contante opnamen en stortingen plaatsvonden op de bankrekeningen van verdachten, die niet in verhouding stonden tot hun legale inkomsten.

Bij de doorzoekingen werd beslag gelegd op 155.000 euro in contant geld, horloges, sieraden en diverse mobiele telefoons. Ook werden twee kluizen doorzocht.

Polak afgewezen voor trainerscursus: "Die klap ben ik nog aan het verwerken"

Sjaak Polak, trainer van SJC, baalt dat hij is afgewezen voor de cursus Coach Betaald Voetbal van de KNVB. Deze week maakte de bond bekend wie er is toegelaten tot de cursus. Onder anderen Dirk Kuyt en John Heitinga krijgen de kans om stappen te zetten in hun trainersloopbaan, maar Polak dus niet. De 42-jarige oud-prof van onder meer ADO Den Haag en Sparta Rotterdam is echter strijdlustig.

"Dat vind ik echt heel jammer. Ik ben niet zielig en ze denken misschien: Sjaak geeft op... Nou, ik geef nooit op", zegt de oefenmeester in gesprek met Omroep West. De mededeling kwam voor Polak als een behoorlijke klap. "Tuurlijk. En die klap ben ik nog aan het verwerken. Als je toegelaten wordt, kan je je echt doorontwikkelen. Er gaan meer deuren open."

"Je kan bijvoorbeeld assistent worden bij een betaald voetbalclub. Maar ik ben Sjaak, en ik moet blijkbaar harder knokken voor zo'n plekje." Polak maakte in november bekend dat hij na dit seizoen weg zou gaan bij de Noordwijkse derdedivisionist. De club wilde meer met de jeugd gaan doen bij het eerste, een besluit waar Polak tegen ageerde.

Twee maanden later blijkt dat de club tóch een ander pad kiest. "Het was ineens omgedraaid. De club maakt een keuze en ik heb dat ook gedaan. En ja, daar heb ik spijt van. Ik vind het jammer om deze groep te verlaten. Dat meen ik echt. Ik heb een goede band met de jongens, we trainen goed en de onderlinge verstandhoudingen zijn goed. Maar ik hoop dat er nog een mooie uitdaging komt."

Bayern MŁnchen komt na matige tweede helft met de schrik vrij

Bayern München is met een overwinning op Hoffenheim begonnen aan de tweede seizoenshelft in de Bundesliga. De formatie van trainer Niko Kovac won vrijdagavond dankzij twee doelpunten in de eerste helft van Leon Goretzka en een treffer na rust van Robert Lewandowski met 1-3. De Duitse recordkampioen nadert Borussia Dortmund door de zege tot op drie punten, al speelt de koploper zaterdag nog uit bij RB Leipzig.

Na de eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor Bayern, waar Arjen Robben vanwege bovenbeenklachten ontbrak in de wedstrijdselectie. Het elftal van Kovac was vanaf het begin de bovenliggende partij in Baden-Württemberg en liet in het eerste halfuur via Lewandowski en Thomas Müller goede mogelijkheden op de openingstreffer onbenut. Lewandowski schoot na voorbereidend werk van Thiago Alcântara en David Alaba rakelings naast, terwijl ook Müller uit kansrijke positie miste.

In de laatste tien minuten van het eerste bedrijf wist Bayern het krachtsverschil echter alsnog tot uiting te brengen op het scorebord. Goretzka opende na 34 minuten de score met een schot in de korte hoek, nadat Lewandowski in eerste instantie doelman Oliver Baumann met een kopbal had gedwongen tot het weggeven van een rebound. Hoffenheim leek de rust vervolgens te halen zonder verdere kleerscheuren, maar in de blessuretijd van de eerste helft wist Bayern zijn voorsprong toch nog uit te breiden. Na een razendsnelle counter zorgde Goretzka al glijdend voor de 0-2.

Bayern leek zo af te stevenen op een eenvoudige overwinning, maar Hofffenheim wist na de onderbreking al snel een aansluitingstreffer te forceren. Het team van Julian Nagelsmann zette na een hoekschop van Bayern via Joelinton en Leonardo Bittencourt een counter op, waarna nota bene vleugelverdediger Nico Schulz met een fraaie uithaal scoorde. Bayern wist het goede spel uit de eerste helft na rust niet voort te zetten en ontsnapte zeven minuten voor tijd aan de gelijkmaker. Ádám Szalai zette het hoofd tegen de bal na een voorzet vanaf de linkerflank van Andrej Kramaric, maar Manuel Neuer redde knap. Kort erna zorgde Lewandowski aan de overzijde voor de beslissing in de wedstrijd, door een voorzet van Müller van dichtbij binnen te lopen.

'Echte dames in Istanboel likken niet aan softijs'

Volgens een cursus 'etiquette voor vrouwen', gegeven in het Turks district Bağcılar, mogen vrouwen niet meer likken aan softijs. Als vrouwen echte dames in Istanboel willen worden, dan worden vrouwen vooral aangeraden om deze cursus te volgen.

De cursus blijkt best wel nuttig, aangezien vrouwen wordt aangeleerd om beleefd te zijn, bestek te gebruiken en vooral niet met volle mond te praten. Daarnaast wordt ze geleerd dat in het openbaar kauwgom kauwen, langdurig telefoneren in de bus en aan mannen vragen of ze al getrouwd zijn en kinderen hebben niet op prijs wordt gesteld. Best nuttige dingen dus.

"Etiquette ligt vastgelegd in onze religie, onze tradities en onze cultuur", aldus docent Arzu Arda, die verder vertelde dat het begrip van 'manieren' en vooral van 'bescheidenheid' uit het huidige dagelijks leven lijken te zijn verdwenen.

De 19-jarige student Ayşenur Parmak vind de cursus tot nu toe prima te behappen. "De lessen zijn leuk. Ik weet de meeste dingen die we nu leren al, maar ik ben nog maar net begonnen met de cursus."


Sandra Meduza laat zien wat ze geleerd heeft (Bron: Youtube)

Curlingploeg blijft meedoen om WK-ticket

De curlingmannen hebben op het WK-kwalificatietoernooi in Nieuw-Zeeland hun eerste zege geboekt. Het team van skip Wouter Goesgens versloeg Denemarken met 9-2.

Oranje, dat zijn eerste duel op de ijsvloer in Naseby had verloren van Engeland, is door de overwinning nog volop in de race om een startbewijs voor het WK eind maart in Canada.

In de stand gaan Engeland, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland nu aan de leiding met twee zeges, gevolgd door Polen en Nederland met één winstpartij. Australië, Brazilië en Denemarken zijn nog puntloos. De beste drie ploegen uit de groepsfase strijden komende woensdag om de twee WK-tickets.

Rehrl pakt eerste World Cup-zege op noordse combinatie

Franz-Josef Rehrl heeft in het Franse Chaux-Neuve de eerste etappe gewonnen van de Nordic Combined Triple, een driedaagse wedstrijd met oplopende langlaufafstanden.

De 25-jarige Oostenrijker pakte bij het schansspringen een ruime voorsprong op de rest, maar vooral de Duitser Fabian Riessle leek in staat om de 41 seconden te dichten in de vijf kilometer langlaufen. Dat gebeurde echter niet: Riessle pakte de Japanner Akito Watabe en de Noor Espen Bjørnstad wel, net als de al snel afhakende Oostenrijker Mario Seidl en Akito's broer Yoshihito.

Bjørnstad, Riessle en Watabe kwamen zeker wel dichter in de buurt van Rehrl, maar de Oostenrijker hield dapper stand en boekte zijn eerste zege. Een kleine tien seconden achter hem vocht het trio een mooi duel om plek twee uit, gewonnen door Bjørnstad na een fotofinish met Riessle.

Snowboarder Van der Velden zesde op slopestyle in World Cup

Snowboarder Niek van der Velden heeft tijdens de World Cup in het Zwitserse Laax de zesde plek gepakt op de slopestyle. Voor de 18-jarige Nederlander is dat zijn op één na beste resultaat ooit, nadat hij in december in het Chinese Secret Garden al eens vierde werd.

In de finale in Laax ging Van der Velden in de eerste van twee runs onderuit, maar in de tweede zette hij een score van 68,40 punten neer en dat bleek genoeg voor plek zes. De winst ging naar de Amerikaan Chris Corning, die 89,10 punten kreeg voor zijn tweede run. De Noor Ståle Sandbech was met 87,35 goed voor plek twee, voor de Zwitserse thuisfavoriet Moritz Thönen en diens 80,55 punten.

Bij de vrouwen ging de winst naar Silje Norendal. De Noorse toverde in de tweede run 78,35 punten op de sneeuw en dat was ruimschoots voldoende: thuisfavorietes Celia Petrig (67,60) en Sina Candrian (65,40) completeerden het podium. Cheryl Maas kwam in de kwalificaties niet verder dan plek vijftien, olympisch kampioene Anna Gasser uit Oostenrijk ging onderuit, blesseerde zich en dreigt het WK mogelijk te missen.

Laax en Norendal pakken de winst (Bron: YouTube)

CDA draait: kinderpardon moet worden uitgebreid

Nadat een groep van 38 wetenschappers een rapport publiceerde, dat het onverantwoord is om kinderen die al langer dan vijf jaar in Nederland zijn toch uit te zetten, is het CDA van gedachten veranderd. Waar de partij vroeger aan de huidige regelgeving vasthield, zelfs na de zaak Lily en Howick, zegt ze nu bij monde van Van Toorenburg dat er sprake is van een 'veranderd inzicht'. 

Lees ook: Wetenschappers: 'Kinderen uitzetten onverantwoord'

De ChristenUnie reageerde verheugd op de draai van het CDA. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: "De ChristenUnie is dus ook altijd voor verdere verruiming geweest. Dat we daarin vandaag bijval krijgen van het CDA, is goed nieuws. Het gesprek hierover gaan wij natuurlijk graag aan voor al die kinderen die jarenlang in onzekerheid hebben moeten leven."

Nu ook het CDA voor de verruiming van het kinderpardon is, is er een meerderheid van de Tweede Kamer voor de versoepeling van het beleid,  zelfs wanneer de VVD de plannen afwijst. Naast het verruimen van het kinderpardon willen het CDA en D66 dat asielaanvragen van gezinnen met kinderen prioriteit krijgen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Daarvoor zou ook de capaciteit van de IND moeten worden uitgebreid. 

Nuis en WŁst krijgen aanwijsplek voor WK sprint en WK allround

Kjeld Nuis en Ireen Wüst hebben van de KNSB een aanwijsplaats gekregen voor respectievelijk het WK sprint en het WK allround. Beide rijders slaagden er daar niet om zich rechtstreeks te plaatsen voor de WK's.

Nuis werd vorige week in Collalbo gediskwalificeerd op het EK sprint en verdiende daardoor geen ticket voor het wereldkampioenschap. Volgens de selectiecommissie is de kans op WK-goud met Nuis het grootst en daarom verdient hij een aanwijsplek. Kai Verbij heeft als Europees kampioen ook een ticket en nummer drie is de winnaar van de NK sprint van volgende week. 

Wüst eindigde als vierde op het EK allround en kreeg daardoor geen plek voor het WK. De selectiecommissie houdt er echter rekening mee dat Wüst niet optimaal kon presteren door het overlijden van Paulien van Deutekom. Antoinette de Jong kreeg als Europees kampioen al een ticket en de laatste plek is te verdienen op het NK allround. Datzelfde gaat op voor de mannen. Sven Kramer en Patrick Roest hebben al een ticket. 

Er was nog meer selectienieuws. Bondscoach Jan Coopmans heeft de selectie bekendgemaakt voor de teamonderdelen. Douwe de Vries en Chris Huizinga zullen in actie komen op de massastart. De twee mannen van Team Jumbo-Visma wonnen in eigen land de twee belangrijkste wedstrijden van dit seizoen. Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga zijn niet geselecteerd.

Vrouwen
Ploegenachtervolging: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje, Lotte van Beek en Joy Beune (reserve)
Mass start: Irene Schouten, Melissa Wijfje en Marijke Groenewoud (reserve)
Teamsprint: Janine Smit, Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling (reserve)

Mannen
Ploegenachtervolging: Sven Kramer, Patrick Roest, Douwe de Vries, Marcel Bosker en Chris Huizinga (reserve)
Mass start: Douwe de Vries, Chris Huizinga en Marcel Bosker (reserve)
Teamsprint: Ronald Mulder, Kai Verbij, Kjeld Nuis en Thomas Krol (reserve)

Stel dat chauffeur beroofde belt opnieuw om ritje en wordt opgepakt

De politie hield vrijdagavond een 33-jarige vrouw en een 38-jarige man uit Tilburg aan. Zij worden ervan verdacht de nacht ervoor een taxichauffeur op het Oranje Vrijstaatplein te hebben beroofd van zijn geld en telefoon. Ook nu belden zij weer voor een rit, waarna de politie ingreep.

Lees ook: Taxichauffeur krijgt mes op keel gezet; duo ontkomt

De chauffeur kreeg vrijdagavond een telefoontje om het tweetal op te halen op het Louis Bouwmeesterplein. Hij herkende de stem van de man die hem eerder die dag beroofde onder bedreiging van een mes. Hij belde hierop de politie. Agenten reden rond 19.50 uur naar de locatie en zagen het tweetal staan.

Beiden voldeden aan het signalement van de daders die de chauffeur eerder beroofden van zijn geld en telefoon. De man en de vrouw zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij een van de verdachten werd de telefoon van de chauffeur aangetroffen.

Stel dat chauffeur beroofde belt opnieuw om ritje en wordt opgepakt (Foto ter illustratie ©Pixabay)
Stel dat chauffeur beroofde belt opnieuw om ritje en wordt opgepakt (Foto ter illustratie ©Pixabay)

Het rommelt in de Amsterdamse politiek

SP-fractievoorzitter Erik Flentge vindt dat wethouder Economische Zaken Kock (D66) 'pas op de plaats' moet maken in zijn beleid om internationale bedrijven naar Amsterdam te halen. 'De balans is verstoord in de stad', zei Flentge gisterenavond in AT5's Park Politiek. D66-leider Van Dantzig snapt daar niets van: 'Ik bouw liever woningen dan een muur om de stad heen.'

Nu er na het wegstemmen van het plan-May een harde Brexit dreigt, stuurde wethouder Kock een brief aan de gemeenteraad waarin hij becijferde dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU de stad op termijn één miljard euro kan gaan kosten. Kock schrijft 'kansen te willen benutten voor Amsterdam' als bedrijven uit Groot-Brittanië zich hier willen vestigen.

'Scheefgegroeid'
Maar daar is de SP niet enthousiast over. Volgens Erik Flentge zorgen expats ervoor dat huizen voor Amsterdamse starters onbereikbaar worden. 'De balans is echt verstoord als je ziet dat tienduizenden Amsterdammers zich gedwongen voelen de stad te verlaten, en expats in dezelfde getale de stad binnenkomen. Dan is er iets scheefgegroeid.'

'Liever woningen dan muur om de stad'
D66-leider Reinier van Dantzig is het daar niet mee eens: 'Ik denk dat het voor de economie nooit goed is om een pas op de plaats te maken. Er zijn problemen op de woningmarkt, maar wat ik echt weiger is om internationals, mensen die van buiten komen die graag een bijdrage willen leveren aan Amsterdam, het slachtoffer te maken van de problemen die we hier hebben. Ik bouw liever woningen dan een muur om de stad heen.'

Japanse bank
Flentge snap er ook niets van dat Kock enthousiast is over de komst van de Japanse bank Norinchukin naar Amsterdam. De SP wil dat er alleen bedrijven komen die echt iets toevoegen aan de stad: 'Ik ga hem aan de afspraken houden: meer duurzame, innovatieve bedrijven en bedrijven die de werkgelegenheid versterken. Als dat niet gebeurt wordt de heer Kock zeker aan zijn jasje getrokken.' Van Dantzig: 'Ik denk dat we heel gelukkig mogen zijn met die Japanse bank. Dat is namelijk een bank die hier gewoon banen komt brengen.'

Aanstoot
Van Dantzig vindt dat in principe iedereen welkom is in de stad: 'Waar ik moeite mee heb is die onvrede te plakken op mensen die van buiten komen. Ik denk dat het juist een ongelijkheid is om te zeggen: als je uit het buitenland komt ben je hier niet welkom. Alleen maar als je hier geboren bent. Dat is je reinste ongelijkheid. Dat is echt iets waar ik aanstoot aan neem.'

 

8 maanden cel voor verduisteren tonnen van dierenstichting

Een 55-jarige man is veroordeeld tot 8 maanden cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, omdat hij als boekhouder 290.000 euro heeft verduisterd van de stichting Vier Voeters. Ook moet hij na zijn vrijlating nog 240 uur taakstraf doen. Bovendien moet hij het hele bedrag aan de stichting terugbetalen.

Dat de man het vertrouwen heeft geschonden van mensen die geld doneerden voor hulpbehoevende dieren, kwam zijn straf niet ten goede. De man nam de buit niet in één keer mee, maar sluisde steeds een deel weg. 

Vrouwen steeds vaker aan het werk

Het verschil in nettoarbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen blijft slinken. Gemiddeld over 2018 was deze bij vrouwen 63,2 procent en bij mannen 72,5 procent. De afgelopen vier jaar was de toename in arbeidsparticipatie telkens iets sterker bij vrouwen dan bij mannen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Eind 2018 bereikte de nettoarbeidsparticipatie een recordhoogte met ruim 68 procent. De toename is vooral toe te schrijven aan de grotere arbeidsdeelname van vrouwen. Gemiddeld over heel 2018 was het percentage iets lager (bijna 68), vrijwel gelijk aan het hoogste jaarcijfer vóór het uitbreken van de crisis in 2008.

De nettoarbeidsparticipatie geeft aan welk deel van de 15- tot 75-jarigen betaald werk heeft. Daarbij wordt niet gekeken naar het aantal uren dat wordt gewerkt. De toename van het aantal werkenden in de afgelopen vijf jaar was het grootst bij voltijders en bij deeltijdwerkers met de meeste gewerkte uren. Vrouwen werken vaker in deeltijd dan mannen. De gemiddelde arbeidsduur per week is 36 uur voor mannen en 26 uur voor vrouwen.

De verschillen in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen zijn de afgelopen vijftig jaar steeds kleiner geworden. In 1969 werkte nog 84,0 procent van de mannen tegen 34,1 procent van de vrouwen. Dat verschil van bijna 50 procentpunt was in 1999 geslonken tot minder dan 20. Vanaf dat moment is het man-vrouwverschil in arbeidsdeelname verder verkleind tot minder dan 10 procentpunt.

45-plussers 
De arbeidsparticipatie van 45-plussers is de afgelopen twintig jaar sterker toegenomen dan die van jongeren. Tijdens de laatste crisisjaren vlakte de toename af, maar de afgelopen vier jaar zette de stijging bij zowel mannen als vrouwen van 45 jaar en ouder door. Bij vrouwen is die stijging iets sterker dan bij mannen, zodat de arbeidsparticipatie van beide geslachten in deze leeftijdsgroep dichter bij elkaar komt. Ook is het percentage werkenden in 2018 hoger dan bij het begin van de crisis in 2008, zowel bij mannen (64,9 versus 62,5) als bij vrouwen (51,4 versus 45,5).

Jonge vrouwen 
Ook bij vrouwen jonger dan 45 jaar is de nettoarbeidsparticipatie in 2018 hoger dan eind vorige eeuw en ook hoger dan bij het begin van de crisis in 2008. Bij mannen in deze leeftijdsgroep is de arbeidsdeelname in beide gevallen lager. Bij de jongsten, van 15 tot 25 jaar, is de arbeidsparticipatie van vrouwen sinds het begin van de crisis zelfs hoger dan die van mannen.

Tijdens de perioden van laagconjunctuur van de jaren 2002–2003 en 2008–2014 daalde de arbeidsparticipatie sterker bij mannen dan bij vrouwen. Inmiddels stijgt het percentage werkenden bij mannen en vrouwen jonger dan 45 jaar al vier jaar op rij en is de toename in 2018 het sterkst.

De recordhoogte van de arbeidsdeelname valt samen met een lage werkloosheid. In december bedroeg die 3,6 procent van de beroepsbevolking, oftewel 329 duizend personen. Naast de werkloze beroepsbevolking volgens de definitie van de ILO (geen betaald werk, wel op zoek naar werk en daarvoor ook beschikbaar) meet het CBS ook het onbenut arbeidspotentieel. In het derde kwartaal van 2018 omvatte dat 1,1 miljoen mensen. Zie ook het bericht Aantal werkenden eind 2018 verder toegenomen.

FOK! Wat een weer: mistig..

In het noordwesten en midden lage bewolking en lokaal mist. In de loop van de ochtend lost de mist op, verdwijnt de lage bewolking en komt er op veel plaatsen meer ruimte voor de zon. In het uiterste zuiden is nog sluierbewolking aanwezig. Het blijft overal droog. Het wordt ’s middags niet warmer dan +2°C, in de avond daalt het kwik al snel weer tot onder het vriespunt. De matige (zuid)oostenwind maakt het voor het gevoel nog wat kouder.

In de nacht naar zondag is het helder, in het noordoosten kan een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C aan de kust tot -7°C in het noordoosten. De oostenwind is zwak, in de kustgebieden matig.

Zondag overdag is het zonnig en blijft het droog. Met maxima net boven het vriespunt wordt het nog iets kouder dan vandaag. De wind blijft zwak tot matig en draait geleidelijk naar noordoost. (Bron: KNMI)

Foto van precies 2 jaar geleden (Foto: Disbatch)
Foto van precies 2 jaar geleden (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tot 5 jaar cel geŽist voor seksuele uitbuiting

De officier van justitie eiste vrijdag gevangenisstraffen van vijf jaar en 30 maanden tegen twee mannen die verdacht worden van mensenhandel en seksuele uitbuiting van meerdere jonge vrouwen.

De slachtoffers zijn volgens het OM door de verdachten vanuit een uitzichtloze situatie in Roemenië naar Duitsland gebracht in de wetenschap dat zij als geliefden van de verdachten daar een beter bestaan konden opbouwen. In werkelijkheid moesten zij werken in de prostitutie in Leeuwarden en waren zij kwetsbaar en afhankelijk van de verdachten waar het ging om financiën, huisvesting en hun contacten. Er was voor hen geen weg terug. Volgens het OM lag de focus bij de verdachten op het creëren van een liefdesrelatie om van daaruit verder te bouwen naar een situatie van seksuele exploitatie.

Inkomsten
De mannen hadden zelf geen bron van inkomsten en teerden op het verdiende geld van de slachtoffers. De vorderingen benadeelde partij laten zien dat het bij twee slachtoffers gaat om bedragen van rond de 240.000 euro, bij een derde slachtoffer gaat het om een bedrag van 15.000 euro. De slachtoffers hebben zelf nooit iets van het door hun verdiende geld gezien. Het OM is van mening dat hier sprake is van uitbuiting.

De officier is van mening dat verdachten op uiterst laakbare wijze van hun strafbare werkzaamheden hebben geprofiteerd en het gebruik van psychische druk niet schuwden. Zij hebben de belangen van de slachtoffers ondergeschikt gemaakt aan hun eigen persoonlijk belang en zucht naar financieel gewin.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Sony zet R. Kelly aan de kant

Sony's muzieklabel RCA Records heeft R&B-zanger R. Kelly aan de kant geschoven. Hoewel formeel onbevestigd is Kelly niet meer te vinden op RCA's artiestenpagina. De zanger is al jaren onderwerp van beschuldigingen van seksueel misbruik, maar met de recente documentaire Surviving R. Kelly lijkt hem dit in het #metoo-tijdperk dan uiteindelijk toch de das om te doen.

De 52-jarige Kelly is bekend van hits als I Believe I Can Fly en If I Could Turn Back the Hands of Time. Een bron van RCA zegt tegen Variety dat er geen officiële aankondiging is gepland, oftewel, de zanger wordt stilletjes gedropt. Zijn muziek zou wel gewoon beschikbaar blijven.

In de zesdelige documentaire doen vrouwen vermeend seksueel misbruik door de Grammywinnaar uit de doeken. Tevens komt zijn relatie aan bod met de in 2001 overleden zangeres Aaliyah, met wie hij in 1994 trouwde toen ze 15 was. Ook de geinterviewde vrouwen waren vaak nog tieners. R. Kelly ontkent de beschuldigingen uit de documentaire.

Zijn laatste RCA-release was een kerstalbum twee jaar terug en Kelly heeft in de tussentijd enkele songs in eigen beheer uitgegeven. Recent gaf hij aan dat er een nieuw album aankomt. Vermoedelijk is het in dat kader dat er op 20 april een opgetreden gepland staat in The Box in Amsterdam. Die zaal zegt "opties en mogelijkheden door de ontstane situatie" te onderzoeken, maar het is nog onduidelijk wat dat precies betekent.

Philipsen uitgeroepen tot winnaar in Tour Down Under na terugzetten Ewan

De vijfde etappe in de Tour Down Under is na een ingreep van de wedstrijdjury toegewezen aan Jasper Philipsen. Caleb Ewan kwam weliswaar als eerste over de finish in de voorlaatste etappe van de Tour Down Under, maar de kleine Australiër gaf echter een kopstoot in de laatste kilometer, waardoor de wedstrijdjury Philipsen uitriep als winnaar.

Patrick Bevin blijft leider in het algemeen klassement. De Nieuw-Zeelander kwam in de laatste tien kilometer ten val, maar kon mede dankzij de ploegleiderswagen in de laatste twee kilometer weer aansluiten bij het peloton.

In de zesde etappe van Glenelg naar Strathalbyn over 149,5 kilometer bleef het in het eerste deel bij elkaar dankzij Mitchelton-Scott. De Australische ploeg zag kansen in de tussensprinten om hun kopman dichter bij Bevin te brengen in het klassement en uit te lopen op de klimmers. Bij de eerste tussensprint pakte dat goed uit. Impey won de sprint voor Bevin en liep één seconde in op de klassementsleider. Bij de tweede sprint was Bevin net iets sneller dan Impey, waardoor het verschil met Bevin en Impey zeven seconden bleef, maar zowel de Nieuw-Zeelander als de Zuid-Afrikaan pakte wel vijf seconden op de andere klassementsrenners.

Na de tweede tussensprint gingen Matthieu Ladagnous en Ayden Toovey in de aanval. De twee pakte meer dan drie minuten op het peloton, maar met nog vijftig kilometer te gaan kwam er wat nervositeit in het peloton vanwege de wind en kans op waaiers. De voorsprong van de twee zakte dan ook en met nog dertig kilometer probeerde Jumbo-Visma het in waaiers te trekken. De Nederlandse sloeg ook een klein gaatje, maar de wind stond net niet goed genoeg om het verschil te maken. In de laatste vijftien kilometer probeerde team Sky het ook nog. Ook ditmaal was dat geen geslaagde poging.

In de laatste tien kilometer was er een grote valpartij met als belangrijkste slachtoffer klassementsleider Bevin. De Nieuw-Zeelander bleef even staan. Uiteindelijk stapte hij weer op zijn fiets en met hulp van zijn ploeggenoten en wat hulp van de ploegleiderswagen kwam hij in de laatste twee kilometer weer aansluiten in het peloton. Uiteindelijk deed hij nog goede zaken voor het algemeen klassement door vijf bonificatieseconden te pakken in de tussensprinten. Hij heeft nu zeven seconden op Impey. Luis Leon Sanchez volgt al op zestien seconden.

In de straten van Strathalbyn moest een massasprint de beslissing brengen. Deceuninck-Quick-Step trok de sprint aan voor Elia Viviani. Ewan was in een gevecht met Philipsen voor het wiel van Sagan. Daarbij deelde hij een kopstoot uit aan de Belg. In de sprint die volgde begon Ewan vroeg zijn sprint en klopte al zijn tegenstanders.

De Australiër leek zijn eerste officiële zege binnen te hebben voor Lotto Soudal, maar de wedstrijdjury besloot na de wedstrijd om Ewan terug te zetten, waardoor de winst ging naar Philipsen. Voor de jonge Belg is dat zijn eerste zege in de WorldTour.

Vermeij is goud waard voor Den Bosch; Jong Ajax krijgt pak slaag

FC Den Bosch blijft de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De Bosschenaren wonnen vrijdag met 3-0 de derby tegen TOP Oss.

FC Den Bosch - TOP Oss 3-0
FC Den Bosch slaagde er in de eerste helft niet in om te scoren. Het team van Wil Boessen kwam niet verder dan een rebound van Oussama Bouyaghlafen tegen de lat. De trainer greep in de rust in en bracht Vincent Vermeij binnen de lijnen. De aanwinst kreeg meteen een goede kans: zijn kopbal werd over het doel getikt door keeper Nick Olij. Even later werd het via Stefano Beltrame alsnog 1-0, na een pass van Vermeij. Even later scoorde Beltrame opnieuw na voorbereidend werk van de spits en daarmee was de wedstrijd wel gespeeld: 2-0. Via Sven Blummel liep de koploper van de Keuken Kampioen Divisie nog uit naar een 3-0 zege. Beltrame was vervolgens dicht bij een hattrick, maar mikte rakelings naast.

FC Twente - Jong FC Utrecht 1-0
FC Twente kreeg al in de eerste minuut een goede kans in De Grolsch Veste, maar Rafik Zekhnini stuitte op de doelman. Na een klein kwartier was het alsnog raak, want na voorbereidend werk van Aitor Cantalapiedra scoorde Matthew Smith de 1-0. Onder anderen Aitor was hierna dicht bij de 2-0, maar er werd niet meer gescoord. In de tweede helft hoopte de thuisploeg Jong FC Utrecht definitief de nek om te draaien, maar Javier Espinosa en Smith vonden het net niet. Aan de andere kant had Keelan Lebon er 1-1 van kunnen maken na een prachtpass van Redouan El Yaakoubi, maar de Fransman besloot naast. FC Twente trok de voorsprong over de streep en zag Oussama Assaidi na 76 minuten zijn rentree maken.

Sparta Rotterdam - Roda JC Kerkrade 2-2
Sparta kende een daverende start op Het Kasteel, want binnen twee minuten schoot verdediger Bart Vriends raak. Laros Duarte was later dicht bij de 2-0, maar stuitte op de uitblinkende doelman Radomir Novakovic. Lars Veldwijk liet hierna mogelijkheden liggen en zag Mohamed Rayhi er uiteindelijk 2-0 van maken. Roda gaf zich echter niet gewonnen: Mario Engels tekende op slag van rust voor de aansluitingstreffer en nam kort na de pauze ook de 2-2 voor zijn rekening. De beste kansen waren hierna voor Veldwijk van Sparta, maar er zouden geen doelpunten meer vallen op Spangen.

Go Ahead Eagles - Almere City 2-1
In het eerste half uur waren de beste kansen voor Go Ahead, want Pieter Langedijk, Paco van Moorsel en Jeff Stans kregen goede doelkansen in De Adelaarshorst. Het was echter Almere dat scoorde, want Niek Vossebelt benutte na 29 minuten een strafschop. Vijf minuten voor rust kwam Kowet langszij: Van Moorsel scoorde uit een rebound nadat een kopbal van verdediger Jeroen Veldmate was gekeerd. De Deventer thuisploeg ging na de onderbreking op jacht naar de bevrijdende 2-1 en vond die een kwartier voor tijd: invaller Thomas Verheydt stond koud in het veld toen hij scoorde op aangeven van Jaroslav Navrátil.

RKC Waalwijk - Jong Ajax 4-1
RKC beleefde een prachtig tweede kwart van de wedstrijd. Debutant Sylla Sow opende na 22 minuten de score in het Mandemakers Stadion en even later maakte Anas Tahiri er 2-0 van. Sow tekende na dertig minuten voor zijn tweede van de avond en Stijn Spierings verzorgde met een droge knal de 4-0. Bij Ajax werden in de rust twee wissels doorgevoerd: Teun Bijleveld en Nicolas Kühn kwamen erin. De Amsterdammers deden via een kopbal van Sven Botman uit een hoekschop nog wat terug, maar kwamen niet verder meer. Jong Ajax staat nu op de achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie; RKC bezet de tiende positie.

Helmond Sport - SC Cambuur 0-1
In een bijzonder mistig SolarUnie Stadion wisten beide teams in de eerste helft nauwelijks gevaar te stichten. Cambuur was de bovenliggende partij, maar liet via onder anderen Kevin van Kippersluis enkele mogelijkheden onbenut. Vlak na de onderbreking wist de club uit Leeuwaarden alsnog op voorsprong te komen. Kevin Jansen combineerde met Tyrone Conraad, waarna laatstgenoemde alleen voor doelman Stijn van Gassel koelbloedig afrondde. Cambuur hield in het laatste halfuur stand en kan zo voor het eerst dit kalenderjaar drie punten bijschrijven in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Volendam - FC Eindhoven 1-3
FC Volendam beleefde een absolute droomstart in het eigen Kras Stadion. Nick Doodeman werd in de eerste minuut van de wedstrijd de diepte ingestuurd door Boy Deul en zorgde vervolgens op overtuigende wijze voor de 1-0. De ploeg van trainer Hans de Koning liet daarna na om zijn voorsprong uit te breiden en kreeg daar in het eerste kwartier na rust de rekening voor gepresenteerd. Elton Kabangu kon na gestuntel achterin bij FC Volendam eenvoudig voor de gelijkmaker zorgen, waarna FC Eindhoven door treffers van Marcelo Lopes en Samy Bourard razendsnel uitliep naar een 1-3 voorsprong. Het bezoek kwam daarna niet meer in de problemen en boekte zo zijn tweede zege dit kalenderjaar.

NEC - Telstar 1-1
Zonder Anass Achahbar en Brahim Darri, beiden vanwege disciplinaire redenen geschorst, begon NEC voortvarend aan de wedstrijd. Een poging van Joey van den Berg werd na negen minuten ongelukkig van richting veranderd door Telstar-verdediger Kick Groot, die met een eigen doelpunt verantwoordelijk was voor de 1-0. De Nijmegenaren bleven daarna domineren, maar door een rake volley van Anass Najah na een halfuur spelen kon Telstar toch met een 1-1 tussenstand aan de thee. Vlak na de onderbreking was NEC via Ferdy Druijf dicht bij een nieuwe voorsprong, maar de poging van de AZ-huurling werd op de doellijn weggehaald door Frank Korpershoek. De geplaagde ploeg van Jack de Gier zocht in het slot met man en macht naar een winnende treffer, maar stapte uiteindelijk opnieuw zonder zege van het veld.

Jong AZ - FC Dordrecht 0-1
De eerste grote kans van de wedstrijd was na een klein kwartier voetballen voor FC Dordrecht. Thomas Schalekamp dook uit het niets op voor doelman Jasper Schendelaar, maar laatstgenoemde besliste de tweestrijd uiteindelijk in zijn voordeel. In het restant van de eerste helft gebeurde er niet veel voor beide doelen, hetgeen resulteerde in een doelpuntloze ruststand. Het tweede bedrijf leverde vervolgens evenmin spektakel op, maar elf minuten voor tijd wist Dordrecht toch nog een treffer te forceren. Na voorbereidend werk van Thijs Timmermans groeide Renny Smith met het hoofd uit tot matchwinner.

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.