FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 januari 2019

Slachtoffer dodelijke steekpartij eerder te gast bij mr. Frank Visser

Bij een steekpartij aan de Weimarstraat in Den Haag is gisteravond een 25-jarige man om het leven gekomen. Het slachtoffer is Bjorn Amattarmoedji. Hij was eerder te zien in een uitzending van Mr. Frank Visser waarin hij samen met zijn vriendin klaagde over de stankoverlast door een van zijn buren, zo meldt de website Boevennieuws op hun pagina. 

Bjorn werd rond 20.30 uur gisteravond neergestoken ter hoogte van kindcentrum Toermalijn aan de Weimarstraat in Den Haag. Vlak daarvoor zou hij ruzie hebben gekregen met een andere man die hij in die straat was tegen gekomen. Het zou gaan om een al langer lopend conflict. De man stak Bjorn Amattarmoedji vervolgens neer.

Agenten troffen hem vervolgens zwaargewond aan op straat. Er werd een traumahelikopter opgeroepen en hij is uiteindelijk met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar overleed hij later alsnog aan zijn verwondingen. De politie heeft diezelfde avond nog een verdachte kunnen aanhouden. Het gaat om een 27-jarige man uit Den Haag.

FD stopt samenwerking met uitgezette Ans Boersma

Het Financieel dagblad heeft besloten per direct te breken met Turkije-correspondent Ans Boersma. 

Boersma werd gisteren week door Turkije uitgezet naar aanleiding van informatie van de Nederlandse autoriteiten. Later bleek dat ze verdachte was in een Nederlands terrorismeonderzoek. Wel benadrukt het OM dat de journaliste zelf niet verdacht wordt van het plegen van misdrijven met een terroristisch oogmerk.

Al snel bleek dat het geheel verband houdt met een ex-vriend van Boersma, hij zou lid zijn van terreurorganisatie Jabhat Al-Nusra. Boersma heeft naar verluid valse papieren voor hem geregeld. Daarom wordt ze verdacht van valsheid in geschrifte.

De hoofdredactie van het FD heeft de afgelopen dagen intensief met de correspondente gesproken. Daarbij zijn ze niet overtuigd geraakt van de oprechtheid van Boersma. 'Basis van de gesprekken is de voorlopige conclusie dat Ans Boersma drie keer nalatig is geweest in de informatie die zij aan de hoofdredactie heeft verstrekt. Boersma is in februari 2017 als freelance correspondent voor het FD in Turkije aan de slag gegaan. Voorafgaand aan haar benoeming is haar eind 2016 nadrukkelijk gevraagd naar de beweegredenen om zich in Turkije te willen vestigen. Daarbij is expliciet de vraag gesteld of er persoonlijke motieven aan ten grondslag lagen om naar Turkije te willen gaan zoals een relatie. Haar antwoord was ontkennend.'

Ook geeft de hoofdredactie aan dat indien de relatie eerder bij haar bekend was geweest zij niet in zee zouden zijn gegaan met Boersma.

Ook liet Boersma na haar opdrachtgever te informeren toen haar vriend in opspraak kwam na een incident in De Balie, hij verstoorde daar een debat en werd aangehouden. Ook toen haar ex eind november werd aangehouden in verband met het terreuronderzoek werd het FD niet ingelicht door Boersma. 'Daarmee waren er drie momenten waarop Ans Boersma het FD had moeten inlichten. De hoofdredactie is diep teleurgesteld over haar nalatigheid. De vertrouwensrelatie is hierdoor ernstig geschaad. Om deze reden heeft het FD vrijdag aan Ans Boersma meegedeeld dat zij niet meer voor ons kan werken.'

Mondbacteriën in de strijd tegen hoge bloeddruk

Mensen met een te hoge bloeddruk mondbacteriën toedienen, met als doel de bloeddruk te verlagen. Met dit originele onderzoeksvoorstel won Tessa Schoon, student biomedische wetenschappen, de Microbiome Award. Net als twee andere schrijvers van genomineerde voorstellen verdedigde ze gisteren haar onderzoek in ARTIS-Micropia.

Haar voorstel werd gekozen door juryleden professor Ger Rijkers en Micropia-hoogleraar Remco Kort. Schoons onderzoeksvoorstel richt zich op patiënten met te hoge bloeddruk en een gebrek aan bepaalde bacteriën in hun mond. In het voorgestelde onderzoek wordt gemeten of het toedienen van die mondmicroben hun klachten inderdaad vermindert. De Microbiome Award biedt haar de kans het voorstel verder uit te werken.

Mensen hebben van nature mondbacteriën die stikstofmonoxide omzetten uit nitraat. Nitraat is een stof die te vinden is in bladgroenten, waarvan spinazie de bekendste is. Bepaalde patiëntgroepen, zoals ouderen, hebben veel minder of zelfs geen van deze mondbacteriën. En dat terwijl stikstofmonoxide een hoge bloeddruk juist kan verminderen.

Door het toedienen van een mix van bacteriën die dat vermogen wel hebben, kan het niveau van stikstofmonoxide worden verhoogd en daarmee de bloeddruk mogelijk worden verlaagd. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten, en is overal ter wereld een groeiend probleem. Medicatie is niet altijd effectief, en kan voor vervelende bijwerkingen zorgen.

Microbiologie onderzoekt de kleinste organismen, zoals schimmels, gisten en bacteriën. Deze micro-organismen zijn het machtigste leven dat op aarde bestaat. De Microbiome Award is in het leven geroepen om studenten enthousiast te maken voor microbiologie. Jaarlijks geeft de Micropia-hoogleraar een collegereeks over het menselijk microbioom en reikt de award uit aan de student die daarna het meest originele, innovatieve en toepasbare onderzoeksvoorstel schrijft. De geldprijs kan gebruikt worden als eerste stap om het voorstel te realiseren.

Skeletongrootheid Dukurs pakte 10e EK-goud op rij

Skeletonner Martins Dukurs heeft zich voor de tiende keer op rij gekroond tot Europees kampioen. De Letse legende kent een behoorlijk matig seizoen, maar herpakte zich precies op tijd voor de Europese titelstrijd.

De World Cup in Königssee zou aanvankelijk dienst doen als EK, maar vanwege de sneeuwval werd die wedstrijd geannuleerd. De World Cup in het Oostenrijkse Innsbruck werd het nieuwe EK en daar sloeg Dukurs toe. In de eerste run pakte hij 0,22 seconden voorsprong op maar liefst drie man: broer Tomass, met wie hij in 2016 de Europese titel deelde, de Duitser Axel Jungk en de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin.

In de tweede run moest Tomass Dukurs afhaken, waarbij hij werd gepasseerd door Alexander Tretiakov. De Rus zette de snelste tijd in de tweede run neer, maar het was niet genoeg voor het podium. Yun klopte Jungk in de strijd om de tweede plek, 0,28 seconden achter Dukurs en één honderdste voor de Duitser. Tretiakov pakte wel het EK-brons, aangezien Yun niet voor de EK-medailles in aanmerking kwam.

Bij de vrouwen ging de winst met enige overmacht naar thuisfavoriete Janine Flock, die in beide runs de snelste tijd neerzette. Ze won daardoor met 0,43 seconden voorsprong op de Russische startraket Elena Nikitina, die 0,02 seconden overhield op de trage starter - en fantastische glijdster - Jacqueline Lölling uit Duitsland. Kimberley Bos kende een teleurstellende dag en werd zeventiende.

Uitslag Vitesse - Excelsior

Vitesse heeft vrijdagavond met een kleine zege op Excelsior het startschot gegeven voor de tweede seizoenshelft in de Eredivisie.

In een vermakelijk duel in de Gelredome leek er voor de thuisploeg niets aan de hand toen men tien minuten voor rust een comfortabele voorsprong in handen had. Vitesse nam na zes minuten de leiding via Navarone Foor, die op aangeven van Bryan Linssen met rechts raak schoot. Een halfuur later verdubbelde Linssen zelf de score met een kopbal uit een hoekschop van Martin Ødegaard.

Een paar minuten eerder dacht Excelsior de stand op gelijke hoogte te hebben gebracht. Vanuit een vrije trap belandde de bal via het hoofd van Jurgen Mattheij namelijk in het Arnhemse doel, maar op advies van de VAR ging het Rotterdamse feestje wegens buitenspel niet door. Toen Linssen even later 2-0 maakte, stonden de gasten na rust dus voor een zware opgave.

Toch gaf Excelsior zich niet gewonnen en Marcus Edwards bracht met een afstandsknal snel de spanning terug in de wedstrijd. Mounir El Hamdaoui kon bijna de gelijkmaker voor zijn rekening nemen, maar hij kon net niet bij een voorzet van Lorenzo Burnet komen. Kort daarna was het aan de andere kant wel raak; aanvoerder Maikel van der Werff knikte binnen en het duel leek beslist.

Maar opnieuw wist Excelsior de aansluitingstreffer te maken, dit keer via een fraaie pegel van Jerdy Schouten. In de laatste twintig minuten kwam het meeste gevaar echter van Vitesse en het bleef bij 3-2. De ploeg ven Leonid Slutsky staat voorlopig vierde, maar FC Utrecht (één punt minder) komt zaterdag nog in actie tegen AZ (uit). Excelsior blijft de nummer veertien op de ranglijst.

Vitesse

3 - 2

Excelsior

 6' Foor
 37' Linssen
 67' v.d.Werff
   51' Edwards
 69' Schouten
 
 Gele kaart: Darfalou, v.d.Werff, (Vitesse), Bruins, (Excelsior)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.231
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
v.d.Werff
Clarke-Salter
Büttner (Ali/90)
Serero
Beerens
Foor
ödegaard
Darfalou (Margaret/72)
Linssen (Clark/46)
  Damen
Fortes
Mattheij
Oude Kotte
Burnet
Schouten
Messaoud (Anderson/75)
Koolwijk
Edwards (Hadouir/84)
Ómarsson (El Hamdaoui/55)
Bruins

Bø-broers leiden Noorse biatleten naar estafettewinst

De Noorse biatleten hebben vrijdag tijdens de World Cup in het Duitse Ruhpolding de estafette bij de mannen gewonnen. Lars Helge Birkeland, Vetle Sjåstad Christiansen en de broers Tarjei en Johannes Thingnes Bø waren een maatje te groot voor de rest.

Na de eerste groep atleten zat alles nog uitermate dicht bij elkaar: zeven landen wisselden binnen zes seconden van elkaar. Christiansen werkte zich vervolgens knap los van de Franse topper Martin Fourcade, terwijl acht landen op zo'n twintig seconden om plek drie vochten.

Tarjei Bø werd vergezeld door de Oostenrijker Dominik Landertinger en de Duitser Arnd Peiffer, maar broer Johannes wist het alsnog af te maken. Hij vocht op de schietbaan een fraai duel uit met Benedikt Doll, maar wist de Duitser in de slotronde van zich af te schudden.

Doll kwam namens de Duitsers op dertien seconden als tweede binnen, de Fransman Simon Desthieux klopte de Oostenrijkse slotloper Julian Eberhard in een mooie sprint om de derde plek. België begon met de afscheid nemende Michael Rösch sterk, maar eindigde uiteindelijk als negentiende.

Skiër Schwarz pakt combinatie op Lauberhorn

Niet lang na zijn eerste World Cup-zege heeft alpineskiër Marco Schwarz ook op de alpinecombinatie zijn eerste overwinning te pakken. De Oostenrijker was in het Zwitserse Wengen de beste na een slalom en afdaling.

Slalomspecialist Schwarz was op het eerste onderdeel niet geheel verrassend de snelste. De Fransman Alexis Pinturault bleef met 0,20 seconden achterstand prima in de buurt, diens landgenoot Victor Muffat-Jeandet noteerde op 0,87 seconden de derde tijd. Op 1,60 seconden (6e) was de Zwitser Mauro Caviezel de beste van de sterke afdaler, Kjetil Jansrud (+2,59) volgde op de dertiende plek, vlak voor de Italiaan Christof Innerhofer.

Op 2,72 seconden stond Romed Baumann op de veertiende plek en de Oostenrijker had na een sterke afdaling - de op één na snelste van allemaal - lang de leiding in handen. Caviezel dook er vervolgens onderdoor, maar het was niet genoeg voor het podium. Muffat-Jeandet zette een tijd neer waar Pinturault zeven tienden op toe moest geven, waarna Schwarz op indrukwekkende wijze stand hield in de afdaling en met 0,42 seconden voorsprong de wedstrijd won.

Zaterdag staat op de Lauberhorn in Wengen de prestigieuze afdaling op het programma, de langste op de World Cup-kalender. Om 12.30 uur stort de eerste skiër zich van de bloedsnelle piste af.

FOK!kort: Nieuwe top tussen Trump en Kim Jong-un

De Amerikaanse president Donald Trump heeft eind februari opnieuw een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Waar dat gaat gebeuren wordt later bekendgemaakt, liet het Witte Huis weten.

Terminale Australiër rondt bucketlist af met ontmoeting Amsterdamse Handhaver

De SBS 6 serie De Handhavers wordt door veel Nederlanders bekeken, zelfs door Nederlanders in het buitenland. Zo ook door de Nederlandse Australiër Robert. Eind 2018 was hij in Nederland voor een familiebezoek, maar ook om zijn laatste wens van zijn 'bucketlist' in vervulling te laten gaan. Hij is terminaal ziek en na een 16 jaar durende strijd tegen de ziekte kanker, heeft hij besloten deze te beëindigen.

In totaal had Robert vijftig dingen op zijn 'to-do-list' staan die hij vóór zijn euthanasie in februari 2019 gedaan wilde hebben. Hij kijkt in Australië graag naar het televisie-programma De Handhavers en is vooral fan van de Amsterdammer Anil. De keuze om een ontmoeting met de handhaver op zijn 'bucketlist' te zetten, was snel gemaakt.

'Anil's smoelwerk'
Op 31 december vorig jaar was het dan zover, Robert ging naar het Centraal Station in de hoop om handhaver Anil tegen het lijf te lopen. Helaas was hij deze dag niet aan het werk, maar Robert sprak Anil's collega's aan over zijn wens.

Hij liet weten een groot fan te zijn van de handhaver. 'Ik heb alle afleveringen van De Handhavers gezien en vind het prachtig hoe Anil overkomt op televisie. Alleen zijn smoelwerk al', schrijft Politie Amsterdam Team Openbaar Vervoer op Facebook. Een van de collega's belde daarop Anil en toen kon de ontmoeting dan eindelijk plaatsvinden.

Laatste wens
'Ik raakte behoorlijk geëmotioneerd. Hij had al 49 dingen afgerond en wilde als laatste mij ontmoeten. Dat is toch wel heel bijzonder', zegt Anil. Binnen een half uur stond hij op zijn vrije dag op het CS om zijn fan te ontmoeten. 'Dit is in mijn inziens het minste dat je voor een medemens kan doen.'

Een omhelzing tussen de mannen volgde en Robert kon met zijn favoriete handhaver op de foto. 'Al had ik tachtig uur moeten reizen om met Anil op de foto's te mogen, dan had ik dat gedaan', vertelt een blije Robert.

Terminale Australiër rond bucketlist af met ontmoeting Amsterdamse Handhaver (Foto: Politie Amsterdam TOV)
Terminale Australiër rondt bucketlist af met ontmoeting Amsterdamse Handhaver (Foto: Politie Amsterdam TOV)

Eerste World Cup-zege skiester Siebenhofer

Alpineskiester Ramona Siebenhofer heeft de eerste World Cup-zege uit haar carrière te pakken. De 27-jarige Oostenrijkse was de beste op de afdaling in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, waar de wedstrijd gehouden werd die een week eerder in St Anton in Oostenrijk niet door kon gaan.

De Sloveense Ilka Stuhec mocht als derde naar beneden en noteerde een tijd waar lang niemand serieus bij in de buurt kon komen. De Oostenrijkse Stephanie Venier benaderde haar dan tot op 0,06 seconden, de Zwitserse Corinna Suter kwam daar één honderdste achter.

Na Suter was het de beurt aan Siebenhofer en die dook bijna een halve seconde onder de tijd van Stuhec door: 0,40 seconden, een tijd die door niemand meer benaderd werd. Venier's podiumplaats kwam nog even in gevaar dankzij Romane Miradoli, Francesca Marsaglia en Tamara Tippler, maar ze hield de derde plek in handen.

Laveloze zwartrijder verraadt identiteit door vonnis op zak

Vanmorgen is een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats als zwartrijder in de trein op het station in Vlissingen aangehouden. Kort daarna bleek dat tegen hem een aanhouding buiten heterdaad was aangevraagd voor een dubbele straatroof in Rotterdam.

Vanmorgen werd de meldkamer door een medewerker van de NS gebeld over een zwartrijder in de trein vanuit Roosendaal richting Vlissingen. De man wilde nergens aan meewerken. Toen de trein in Vlissingen aan kwam, gingen agenten op aanwijzing van de conducteur de treincoupe in. Daar troffen zij de verdachte aan. De man was nauwelijks aanspreekbaar en leek zwaar onder invloed van drugs of drank. Omdat hij zich niet kon legitimeren werd hij aangehouden en meegenomen naar een politiecellencomplex.

Tijdens zijn fouillering kwam er een papier boven water van een vonnis. Daarmee was gelijk zijn identiteit bekend. Toen zijn naam door het politiesysteem werd gehaald bleek dat er tegen hem door de Rotterdamse politie een aanhouding buiten heterdaad was aangevraagd bij de officier van justitie. Hij wordt verdacht van een dubbele straatroof. In de loop van de dag werd de verdachte in Vlissingen opgehaald en aangehouden voor deze zaak.

The Occupation maand uitgesteld

White Paper Games heeft aangegeven dat de mensen die uitkijken naar The Occupation een maandje extra zullen moeten wachten. De originele releasedatum van 5 februari wordt niet gehaald.

In The Occupation speel je als een Britse detective, en je grootste vijand is de tijd. Na een explosie wordt er in Engeland een wet aangenomen die de vrijheid van de burger flink inperkt. De speler leidt het onderzoek en zo zal je erachter moeten zien te komen wat er is gebeurd en wie er verantwoordelijk is. Je zal er echter wel vaart bij moeten maken, want de hele game speelt zich in real-time af, en hoe langer het duurt voordat je het mysterie ontrafelt, hoe groter de gevolgen zullen zijn.

The Occupation komt 5 maart naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

ME'er die Feyenoord-fan aanreed hoort voorwaardelijke taakstraf eisen

De Officier van Justitie heeft vandaag een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur met een proeftijd van één jaar geëist tegen de chauffeur van de ME-bus die in mei 2017 een Feyenoord supporter aanreed. De supporter liep hierbij ernstig beenletsel op.

Excelsior – Feyenoord
Het incident vond plaats op 7 mei 2017. Naar aanleiding van de voetbalwedstrijd tussen Excelsior en Feyenoord braken er op verschillende plekken in het centrum ernstige ongeregeldheden uit, agenten werden massaal bekogeld, waardoor de Mobiele Eenheid moest ingrijpen. Aan het eind van de middag voerde de politie te paard charges uit op de Coolsingel, de bewuste ME-bus reed mee om de flanken van de paarden te beschermen. In de bus zat op dat moment een cameraploeg van Dumpert die die dag meeliep met de ME. Op de door hen gemaakte beelden is te zien dat de chauffeur op een gegeven moment een stuurbeweging naar rechts maakt, waarbij het slachtoffer wordt geraakt.

Zware mishandeling
Uit getuigenverklaringen blijkt dat de chauffeur rustig richting het slachtoffer reed om ervoor te zorgen dat de man opzij zou gaan. Uit het aanwezige beeldmateriaal blijkt dat de ME-bus op het latere slachtoffer afrijdt en na twee draaien aan het stuur de man ook daadwerkelijk raakt. Volgens het OM staat vast dat de chauffeur het slachtoffer heeft gezien. Ook staat vast dat hij half op het fietspad en half op de stoep reed. Het slachtoffer is aangereden op de stoep.

De officier verwijt de chauffeur dat hij, door de ME-bus te gebruiken om ruimte te maken, de mogelijkheid dat er iemand zwaar gewond zou raken op de koop toe heeft genomen. Hierdoor vindt de officier dat er sprake is van zware mishandeling, zo zei hij vandaag op zitting: “Een ME-bus mag niet als geweldsmiddel worden ingezet. Je mag de bus niet gebruiken om mensen omver te rijden of weg te duwen. Dat de chauffeur de ME-bus heeft gebruikt om ruimte te maken, om mensen tegen te houden is verwijtbaar gedrag. Het gaat dan vooral om de wijze waarop de verdachte tot tweemaal toe naar rechts stuurt, waardoor het slachtoffer is geraakt.”

Omstandigheden
Op de bewuste 7 mei was er sprake van een hectische situatie waarin de chauffeur van de ME-bus moest manoeuvreren. Op het moment van de charges heeft een deel van de mensen zich verwijderd, richtte een deel van de mensen zich tegen de politie en een deel bleef, zoals het latere slachtoffer, rondlopen op straat. Op dat moment is het slachtoffer aangereden.

Het OM heeft alle begrip voor het feit dat het rijden in een ME-bus onder deze hectische omstandigheden zeer ingewikkeld kan zijn. “Het verwijt is dan ook niet dat de betreffende chauffeur niet kan rijden. Ook is het verwijt niet dat hij doelbewust mensen heeft aangereden of roekeloos heeft rondgereden,” aldus de officier op zitting. Echter, door zijn handelswijze en de stuurbewegingen in de richting van het slachtoffer heeft de chauffeur de kans dat het mis zou gaan en het slachtoffer gewond zou raken aanvaard. Hierdoor vind het OM een voorwaardelijke taakstraf passend en geboden.

Gezocht: mensen die dronken willen worden

Het politiekorps in de Amerikaanse stad Kutztown (Pennsylvania) zoekt vrijwilligers die graag eens bezopen willen worden. Dit om politiemensen te trainen die het vak van verkeerscontroleur nog machtig moeten worden.

De vrijwilligers mogen geen drank of drugs misbruikverleden hebben en moeten graag dronken willen worden van sterke drank. Ondanks dat er geen beloning in het vooruitzicht is gesteld kwamen er toch binnen korte tijd honderden aanmeldingen binnen. Best jammer dus dat er maar drie vrijwilligers nodig zijn om deze zware taak uit te voeren. De test zal hoogstwaarschijnlijk plaats vinden op 4 april.

Meer mogelijkheden voor tweede leven plastic

Nederland is behoorlijk goed in het inzamelen van plastic, maar zou net zo bedreven moeten worden in het maken van nieuwe spullen van dat oude plastic. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag bij de presentatie van het Nationaal Testcentrum Circulair Plastics (NTCP) in Den Haag.

Van Veldhoven trekt voor het nieuwe Testcentrum Circulair Plastics 1 miljoen uit. De overige 2 miljoen euro wordt opgebracht door de Provincie Friesland en het Afvalfonds. In het centrum zal onderzoek gedaan worden om het sorteren en recyclen van plastic verpakkingen te verbeteren.

Oud plastic nieuwe spullen
Van Veldhoven: “De plasticsoep is een door ons veroorzaakt probleem en dat we kunnen oplossen. Plastic hoort niet in het milieu, maar moeten we opnieuw gebruiken. Deze nieuwe testlocatie zal daarbij helpen. We moeten nog veel beter leren hoe we van ons oude, ingezamelde plastic nieuwe spullen kunnen maken. Beter omgaan met onze grondstoffen is essentieel voor het halen van onze klimaatdoelen en al het plastic dat we hergebruiken belandt niet in de berm, niet in de oceaan en niet in de buik van een walvis.”

De bewindsvrouw presenteert in dit kader in februari ook het Plastic Pact: een brede aanpak voor minder plastic en meer recycling.

Verbeterde sortering en recycling
Het NTCP in Heerenveen is een onafhankelijk testcentrum en werkt aan het verbeteren van de technieken voor sorteren en recyclen van kunststof verpakkingen. Het testcentrum is beschikbaar voor de hele markt. Het uiteindelijke doel is om het percentage gerecyclede plastics in bijvoorbeeld verpakkingen te vergroten. Het centrum zal nog dit jaar haar deuren openen.

Economie zonder afval
De tijd van spullen maken, gebruiken en vervolgens achteloos weggooien of verbranden is voorbij. Nederland werkt hard om in 2050 een economie zonder afval te zijn en continu hergebruik van grondstoffen biedt grote kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Meer mogelijkheden voor tweede leven plastic
Meer mogelijkheden voor tweede leven plastic

Sharapova verslaat Wozniacki, Kerber doodsimpel door op Australian Open

Op de Australian Open in Melbourne heeft tennisster Maria Sharapova zich geplaatst voor de achtste finales. De kampioene van 2008, als dertigste geplaatst, rekende af met de nummer drie van de plaatsingslijst, de Deense Caroline Wozniacki.

Wozniacki hield haar eerste game met veel moeite vast, maar plaatste daarna zelf wel een break. Die werd door Sharapova ongedaan gemaakt, waarna de Russische gelijk nog eens brak en de set pakte. In set twee pakte ze een break terug, maar op 5-4 sloeg Wozniacki alsnog toe en dus was een derde set nodig. Daarin ging het gelijk op, tot Sharapova op 3-3 een break plaatste en het vervolgens met nog een break afmaakte: 6-4, 4-6, 6-3.

De nummer twee van de plaatsingslijst, de Duitse Angelique Kerber, had bepaald geen moeilijke dag. Ze nam het op tegen de jonge Australische wildcardspeelster Kimberley Birrell (WTA-240), die bij vlagen wel aardig speelde, maar zeker niet goed genoeg om het Kerber echt lastig te maken: 6-1, 6-0.

De Amerikaanse Sloane Stephens (5) moest tegen de Kroatische Petra Martic (31) in twee sets telkens een break goedmaken, maar deed dat met succes en won beide tiebreaks met wat moeite: 7-6 (6), 7-6 (5).

De Tsjechische Petra Kvitova (8) stuurde Belinda Bencic met 6-1, 6-4 vrij simpel terug naar Zwitserland, terwijl de als vijftiende geplaatste Ashleigh Barty voor eigen publiek Maria Sakkari uit Griekenland met 7-5, 6-1 klopte. De Française Caroline Garcia (19) sneuvelde verrassend met 6-3, 6-2 tegen de Amerikaanse Danielle Collins (6-3, 6-2), terwijl de Russische Anastasia Pavlyuchenkova het verrassend makkelijk had met de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich: 6-0, 6-3.

Toptalent Amanda Anisimova pakte haar volgende scalp alvast. De pas 17-jarige Amerikaanse klopte toen ze 16 was al eens top-10-speelster Kvitova, dit keer speelde ze zich met winst op de nummer elf van de wereld, Aryna Sabalenka, de achtste finales in. De tiener had tegen de Wit-Russische amper een uur nodig en won met 6-3, 6-2, waardoor ze het hierna nog eens op mag nemen tegen Kvitova.

AFM & DNB: Regulering Bitcoin noodzakelijk

Er moet een nationaal vergunningsstelsel voor crypto-omwisselplatforms en aanbieders van cryptobewaarportemonnees komen. Hiermee kunnen witwassen en terrorismefinanciering effectiever worden tegengaan. Aanpassingen van de Europese regels voor ondernemingsfinanciering zijn nodig om kleinschalige ondernemingsfinanciering via blockchaintechnologie ruimte te bieden. Het internationale karakter van crypto’s vergt internationale afstemming om Nederlandse consumenten effectief tegen de grootste risico’s te beschermen. Dat stellen AFM en DNB in een gezamenlijk advies, dat dat minister Hoekstra van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Crypto’s kwetsbaar voor witwassen en terrorismefinanciering
Crypto’s zijn kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit. De AFM en DNB pleiten daarom voor een nationaal vergunningsstelsel in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In Europees verband is de vierde anti-witwasrichtlijn herzien om dit risico aan te pakken.

Hierdoor gaan de normen van deze richtlijn ook gelden voor platformen voor de omwisseling van crypto’s naar normaal geld en voor aanbieders van cryptobewaarportemonnees. Door een vergunningstelsel wordt het mogelijk om partijen al aan de poort te toetsen, en indien nodig op voorhand te weren van de markt.

Aanpassing Europese regels voor kapitaalmarktfinanciering
Op termijn biedt toepassing van blockchaintechnologie wellicht mogelijkheden voor de financiering van kleinschalige ondernemingsactiviteiten als de aangeboden crypto’s duidelijke en afdwingbare rechten vertegenwoordigen, zoals bij een aandeel of obligatie. De AFM en DNB adviseren daarom om de Europese regels voor ondernemingsfinanciering aan te passen om ruimte te bieden voor crypto’s die vergelijkbaar zijn met een aandeel of obligatie. Daarbij gaat het om proportionele regels voor verhandeling en aanpassingen van de regels rondom bewaring en afwikkeling om de voordelen van blockchaintechnologie niet onnodig te hinderen.

Op nationaal niveau adviseren de AFM en DNB om het effectenbegrip aan te passen conform de bredere definitie in bestaande Europese regelgeving. Dit biedt de AFM ruimte om enkele crypto’s onder haar toezicht te brengen.

Consumentenbescherming op internationaal niveau
Consumenten blijven risico’s lopen, maar door het grensoverschrijdende karakter van crypto’s is aanvullende nationale regelgeving gericht op de bescherming van consumenten alleen effectief als deze regels ook internationaal zijn afgestemd. De AFM en DNB werken daarom actief mee aan beleidsvorming in internationaal verband om de grootste risico’s aan te pakken.

Door de sterk gedaalde populariteit van crypto’s is de noodzaak afgenomen om vooruitlopend hierop nationale regels te stellen. De toezichthouders blijven de ontwikkelingen in de cryptomarkten ondertussen actief monitoren en blijven inzetten op een juiste perceptie bij consumenten over de risico’s bij crypto’s.

Risico’s blijven
De AFM en DNB hebben regelmatig gewaarschuwd tegen crypto’s en ICO’s, vanwege de risico’s op misleiding, oplichting, cybercrime en manipulatie. Die risico’s zijn er nog steeds. De AFM en DNB blijven dan ook alert op de activiteiten van gereguleerde financiële instellingen rondom crypto’s, waaronder het aanbieden van cryptobewaarportemonnees. Daarnaast blijft de AFM onder meer kritisch op aanbieders van speculatieve producten, zoals contracts for difference, op basis van crypto’s.

AFM & DNB: Regulering Bitcoin noodzakelijk (Foto ter illustratie)
AFM & DNB: Regulering Bitcoin noodzakelijk (Foto ter illustratie)

Luiten blijft meedoen in subtop Abu Dhabi Championship

Joost Luiten blijft meedraaien in de subtop van het Abu Dhabi Championship. De Rotterdamse golfer staat na drie dagen op een gedeelde twaalfde plaats. Luiten heeft na 54 holes gespeeld te hebben een achterstand van negen slagen op leider Shane Lowry.

Luiten maakte in zijn derde ronde vier birdies, maar moest ook drie bogeys toestaan. Dat was goed voor een ronde van 71 slagen, een onder het baangemiddelde. Door die score blijft de Nederlander meedraaien in de subtop.

De Ierse golfer Lowry, die vanaf dag één al de leiding staat van het Abu Dhabi Championship, staat ook na de derde dag aan de leiding. De Ier heeft met nog achttien holes te spelen drie slagen voorsprong op de Zuid-Afrikaan Richard Sterne.

Politie: 'Check uw inloggegevens!'

Begin vorige week circuleerden op internet berichten dat er een database te downloaden was met daarin de mailadressen en wachtwoorden uit ruim 2500 databases. Na onderzoek blijkt deze database ongeveer 773 miljoen unieke mailadressen en ruim 21 miljoen unieke wachtwoorden te bevatten.

De politie adviseert mensen die actief zijn op internet om regelmatig te controleren of hun gegevens zijn gehackt en of hun gegevens in deze database voor komen. Dat kan via de website https://haveibeenpwned.com/. Daarnaast adviseert de politie om voor elke website een ander sterk wachtwoord te gebruiken en daar waar mogelijk gebruik te maken van tweestapsverificatie.

De politie stelt een onderzoek in naar de database om te bekijken op welke wijze deze bij kan dragen aan het oplossen van (digitale) misdrijven.

Ajax onthult metershoge wand en borstbeeld van Cruijff in stadion

Ajax heeft vrijdag in de hoofdentree van het stadion een metershoge wand en een borstbeeld van Johan Cruijff onthuld.

Op die manier hoopt men 'de grootste Nederlandse voetballer ooit te blijven eren', zo laat Ajax weten via de officiële kanalen . Het borstbeeld is gemaakt door kunstenaar Guido Sprenkels.


"De metershoge wand bestaat uit een indrukwekkende mozaïek van zwart-wit-beelden uit Cruijffs loopbaan, met neon accenten waardoor de legendarische Nummer 14 extra wordt uitgelicht", schrijft Ajax op de officiële website. Het borstbeeld werd onthuld door Wim Suurbier, voormalig ploeggenoot van Cruijff. Foto's van de wand en het borstbeeld zijn te zien op de website van Ajax .

"Johan verdient dit meer dan duizend procent", zei Suurbier bij de onthulling in de Johan Cruijff ArenA. "Hij was niet alleen een van de beste voetballers ter wereld, maar ook een zeer bijzonder mens. Als je ziet hoe hij zich met zijn Foundation heeft ingezet voor kinderen: ook dat is uniek." Ook Ajax-directeur Edwin van der Sar en Carole Thate, woordvoerder van de familie Cruijff, waren aanwezig.

Man van vrouw die dood in sloot lag op vrije voeten

De partner van de 32-jarige vrouw die afgelopen zondag dood werd gevonden in een sloot achter haar woning aan de Jagerskreek in Spijkenisse, is vandaag heengezonden. Bij sectie is vooralsnog geen zekere doodsoorzaak naar voren gekomen. Vanaf het begin van het onderzoek werden door de politie alle scenario’s open gehouden. Op dit moment lijkt het het meest waarschijnlijk dat er sprake is geweest van verdrinking, maar nader onderzoek moet dit nog uitwijzen. De man blijft daarom vooralsnog wel verdachte.

De man ontwaakte die ochtend rond acht uur en merkte dat zijn vrouw niet naast hem lag. Ook bevond zij zich niet in huis. Hij schakelde de politie in die in de omgeving naar de vrouw zocht. In een sloot achter het huis werd haar lichaam gevonden. De politie is meteen een onderzoek begonnen naar haar dood. Om de betrokkenheid van haar echtgenoot te kunnen onderzoeken, werd de 34-jarige partner van de vrouw aangehouden en verhoord. Vandaag is hij heengezonden

Nadal en Federer in straight sets naar achtste finales Australian Open

Tennissers Rafael Nadal en Roger Federer staan in de achtste finales van de Australian Open. De nummers twee en drie van de plaatsingslijst hadden vrijdag beiden aan drie sets genoeg.

Nadal nam het op tegen de als 27e geplaatste Australiër Alex de Minaur, die aanvankelijk weinig in te brengen had. De jongeling stribbelde in de derde set bij vlagen nog flink tegen, maar dat was niet voldoende om het de Spaanse veteraan lastig genoeg te maken: 6-1, 6-2, 6-4.

Federer speelde tegen de Amerikaan Taylor Fritz (ATP-50), die één set lang enigszins stand kon houden, maar zich na anderhalf uur toch echt gewonnen moest geven tegen de regerend en zesvoudig kampioen: 6-2, 7-5, 6-2.

Marin Cilic (6) moest flink diep graven tegen de Spanjaard Fernando Verdasco (26), die de eerste twee sets verrassend wist te winnen. Cilic was in set drie duidelijk de betere, maar in set vier kreeg Verdasco matchpoints. Met een dubbele fout gaf hij dat echter weg, waarna Cilic de tiebreak alsnog won en in set vijf de winst pakte: 4-6, 3-6, 6-1, 7-6 (8), 6-3.

De nummer tien van de plaatsingslijst, de jonge Rus Karen Khachanov, kan naar huis. Hij sneuvelde tegen de Spanjaard Roberto Bautista-Agut (22), die geen enkele set afstond: 6-4, 7-5, 6-4. Een andere jongeling, de als veertiende geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas haalde het wel. Tegen de Georgiër Nikoloz Basilashvili (19) had hij aan vier sets genoeg om de achtste finales te bereiken: 6-3, 3-6, 7-6 (7), 6-4.

Voor de Argentijn Diego Schwartzman (18) viel het doek: de naar de 57e plek van de wereldranglijst weggezakte Tsjech Tomas Berdych was te sterk. De halvefinalist van 2014 en 2015 verloor set één, maar won er daarna drie op rij en pakte de zege met 5-7, 6-3, 7-5, 6-4.

De Bulgaar Grigor Dimitrov (20) verloor geen set tegen de Italiaan Thomas Fabbiano, die hij met 7-6 (5), 6-4, 6-4 klopte, terwijl Frances Tiafoe uit de VS zich in vijf sets via de Italiaan Andreas Seppi naar de laatste zestien vocht: 6-7 (3), 6-3, 4-6, 6-4, 6-3.

Moordenaar van oma Toni moet na straf land uit

Vinwar H., de dader van de zeer geruchtmakende moord op de 96-jarige oma Toni uit 2015, moet Nederland uit. Hij vecht donderdag in Groningen het intrekken van zijn verblijfsvergunning aan. Overigens zit H. nog in een tbs-kliniek. Pas als die behandeling afgerond is, moet hij meteen terug naar Irak.

Meer rallycross-content in Dirt Rally 2.0

Codemasters gaat flink uitbreiden op de rallycross-mode in Dirt Rally 2.0. We kunnen volgende maand meer auto's en tracks verwachten dan in het eerste deel.

Het rallycross-gedeelte van Dirt Rally 2.0 is gebaseerd op het 2018 World Rallycross-seizoen. Van de twaalf evenementen waaruit het echte kampioenschap bestond, komen er acht naar de game, inclusief nieuwe tracks zoals het Belgische Mettet, en de rallycross-uitvoeringen van de circuits in Silverstone en Barcelona. Voertuigen worden verdeeld over vier klasses: de Supercars, RX2 en Super1600-klasses zijn we in het eerste deel ook tegengekomen, nieuw zijn echter de RX Crosskarts.

Enkele van de nieuwe auto's die we kunnen verwachten in de Supercars-klasse zijn de Renault Megane RS, Audi S1 en de Volkswagen Polo R van de Zweedse kampioen Johan Kristoffersson. Verder belooft Codemasters het schadesysteem te verbeteren en zullen we nu ook variabele weersomstandigheden zien in hetzelfde evenement.

Dirt Rally 2.0 komt 26 februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Stuur Henk Wijngaard naar het ESF'

Na al jaren niet meer gewonnen te hebben op het Eurovisiesongfestival heeft ene Anne S. nu een grandioos idee: het is tijd om niemand minder dan Henk Wijngaard naar het ESF te sturen! 

In de petitie lezen we: "Henk Wijngaard is een oudere charismatische man die nog met steeds vol plezier op het podium staat. In alle conflicten van deze tijd kan iedereen het wel gebruiken om er even aan herinnerd te worden dat je je soms rijk kunt voelen door kleine dingen."

Om te bewerkstelligen dat Henk gekozen wordt is ze een petitie gestart op Avaaz. Echt storm loopt het nog niet, op het moment van schrijven heeft de petitie slechts zes stemmen. 

Meepraten over de kandidaten die wel kans maken om geselecteerd te worden kan natuurlijk op ons Eurovisiesongfestivalforum! 

Het is natuurlijk wel een uitgelezen kans om nog even een klassieker van Henk onder de aandacht te brengen! 

EA blijft toegewijd aan Star Wars

EA en Star Wars is nog geen gelukkig huwelijk gebleken. De laatste Star Wars-game, Battlefront II, ging gepaard met een enorme controverse en eerder deze week kwam het nieuws dat de nog niet-betitelde open world-game waar Visceral Games aan gewerkt heeft, is geannuleerd. EA geeft aan de hoop nog niet verloren te hebben.

Het project met de werktitel 'Orca' is dus geannuleerd, maar EA is in plaats daarvan wel bezig met een ander met Star Wars-gerelateerd project. Dit kleinere project zou een veel kortere ontwikeltijd moeten hebben en volgens EA ergens in 2020 uitkomen. Daarnaast is Respawn Entertainment, ontwikkelaars van de twee Titanfall-games, nog bezig met Star Wars Jedi: Fallen Order. Volgens EA zou de ontwikkeling van deze game wel naar behoren lopen.

EA nam de Star Wars-licentie over van LucasArts in 2013. Onder LucasArts kwam ieder jaar wel minimaal één Star Wars-titel uit, maar in de afgelopen zes jaar hebben slechts twee Star Wars-titels het levenslicht gezien: Battlefront en Battlefront II. Naast het 'Orca'-project is enkele jaren terug ook Star Wars 1313 al geannuleerd, nadat EA besloot de ontwikkeling niet voort te zetten na de licentieovername van LucasArts.

Ex-politieagent de cel in voor omkoping

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 36-jarige oud-politieagent veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf. Een mededader, een 32-jarige vismaat van de agent is veroordeeld tot 20 maanden. Een andere 47-jarige mededader kreeg 16 maanden opgelegd. Deze laatste man is ook bestraft voor het voorhanden hebben van een semi-automatisch pistool met 30 stuks munitie en een stroomstootwapen.

Criminele contacten
De oud-politieagent heeft zich gedurende anderhalf jaar om laten kopen door veelvuldig voor hem toegankelijke, vertrouwelijke informatie te delen met zijn vismaat. Deze man handelde vaak weer op verzoek van de 47-jarige man. Het ging vooral om het verstrekken van informatie over de criminele contacten van de beide mannen.

Politie slechte naam bezorgd
De rechtbank rekent het de oud-politieagent aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie en het in hem gestelde vertrouwen op grove wijze heeft geschonden. Een politieambtenaar neemt, gelet op zijn taak en functie, een bijzondere plaats in de samenleving in. De man heeft met zijn handelen een ernstige inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat de maatschappij in de politie mag hebben. Ook heeft hij schade toegebracht aan het imago van het politiekorps en het vertrouwen van zijn mede politieambtenaren beschaamd. De mededaders hebben daaraan actief bijgedragen.

De rechtbank vindt dan ook alleen een gevangenisstraf een juiste straf. Deze straf is niet alleen bedoeld om de mannen af te straffen, maar ook om te voorkomen dat anderen op hetzelfde idee komen.

Bakker mist trouwe klant en gaat op onderzoek uit

De 56-jarige Hans was al zo'n 8 jaar vaste klant van Bakker Bart in Middelburg. Alle dagen kwam hij 's ochtends een ontbijtje halen en als hij niet kon, dan belde hij altijd naar de bakker om dat door te geven. 

Tot begin dit jaar: Hans kwam niet meer en de bakker kreeg ook geen telefoontje. Na enkele dagen vroeg Alain Desmedt, de eigenaar van de bakkerij aan de Lange Delft, zich af waar Hans gebleven was. Hij belde de politie, maar hij was niet als vermist opgegeven. Toen Alain zijn zorgen besprak met een andere klant, kreeg hij onverwacht het telefoonnummer van Hans. 

Desmedt kreeg de voicemail aan de lijn. Zich nog meer zorgen makend wisten ze het adres van Hans te achterhalen en gingen langs. De gordijnen waren dicht, en weer kreeg hij de voicemail toen hij probeerde te bellen. Afgelopen maandag gingen twee werknemers, Remonda en Sandra, weer langs het adres, en zagen licht branden door de gordijnen heen. 

Ze stelden Desmedt op de hoogte en gedrieën stelden ze de politie op de hoogte. Deze kwam, met een slotenmaker in hun kielzog, naar de woning en braken de deur open. Daar troffen ze het stoffelijk overschot aan van Hans. Hij is waarschijnlijk al begin januari een natuurlijke dood gestorven. 

De nabestaanden van Hans zijn de bakker dankbaar. Desmedt vindt het spijtig dat het zo gelopen is: "Maar ik ben blij dat ik de stap heb gezet om hem te zoeken. Ik hoop dat meer mensen hetzelfde zullen doen. Als je iemand mist die altijd in een bepaald ritme leeft en ergens komt, trek dan aan de bel. Het gaat om aandacht voor je medemens.”

Website en Schiphol-app down

De website en de app van Schiphol zijn vrijdagmiddag niet bereikbaar.  Ook de app van het vliegveld doet het niet. Over de oorzaak van de storing is nog niks bekend. Inmiddels staat er op de website dat er onderhoud gepleegd wordt. 

Trump weigert voorzitter Huis van Afgevaardigden vliegtuig voor reis naar Europa

De kleuter in het Witte Huis heeft weer van zich laten horen. Nadat Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden had voorgesteld om de State of the Union uit te stellen in verband met de shutdown besloot Trump om een reis van diezelfde Pelosi naar militaire basissen te vergallen.

De State of the Union is de grote jaarlijkse toespraak van de president van de VS. Pelosi vindt het ongepast om die te houden ten tijde van de shutdown, wanneer vele ambtenaren niet betaald worden. Ook twijfelt ze of de veiligheid gewaarborgd kan worden. Ze heeft Trump verzocht de toespraak uit te stellen of schriftelijk af te doen.

Dat krenkte natuurlijk de eer van Trump, hij moet natuurlijk wel in het middelpunt van de belangstelling staan. Bij wijze van wraak besloot hij om Pelosi en haar delegatie het gebruik van een overheidsvliegtuig te ontzeggen voor haar reis naar Brussel, Egypte en Afghanistan. Pelosi zat al in de bus naar het vliegveld toen Trump het besluit nam. Formeel nam hij het besluit vanwege de shutdown en om Pelosi beschikbaar te houden voor onderhandelingen. Maar dat gelooft niemand.

De sluiting van de Amerikaanse overheid duurt nu al weken en een einde lijkt nog niet inzicht. De onderhandelingen zitten muurvast, Trump eist nog steeds geld voor zijn grensmuur. De democraten willen daar niet aan meewerken. Trump heeft al gedreigd de overheid desnoods jaren dicht te houden.

Hoogste militair VS benoemd tot commandeur Orde Oranje-Nassau

De hoogste militair van de Amerikaanse krijgsmacht generaal Joe Dunford is vandaag benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Hij kreeg de hoge onderscheiding uit handen van minister Ank Bijleveld-Schouten. 

Dunford kreeg de onderscheiding "voor zijn uitmuntende en van onschatbare waarde zijnde verdiensten voor de internationale vrede en veiligheid." De generaal speelde en speelt een verenigende en inspirerende rol binnen diverse internationale coalities zoals ISAF en de anti-ISIS-coalitie. Ook staat hij constructief en positief ten aanzien van de Nederlandse strijdkrachten.

Oefeningen en uitwisselingsprogramma's
"U bent boven alles een verbinder", aldus minister Bijleveld en citeerde daarbij de Nederlandse ambassadeur in de VS. "U bent een subtiel pleitbezorger voor Nederland met als resultaat dat we in verschillende internationale fora worden gehoord."

Toen Dunford commandant was van het US Marine Corps zette hij zich in voor samenwerking met de korpsen mariniers van Groot-Brittannië en Nederland. "Dat resulteerde in gezamenlijke oefeningen, uitwisselingsprogramma's voor personeel en het delen van kennis en ervaringen", zei Bijleveld. Onder Amerikaanse leiding vinden de zogenoemde Tri Marine Corps Staff Talks plaats. Dit zijn jaarlijkse stafbesprekingen op generaalsniveau tussen de Amerikaanse, Britse en Nederlandse korpsen om aan de bestaande samenwerking optimaal invulling te geven.

Anti-ISIS-coalitie
Dunford nam in 2014 het initiatief voor de anti-ISIS-coalitie, waaraan inmiddels 80 landen deelnemen. Bijleveld: "U betrok er ook civiele instellingen bij, omdat u erin gelooft dat er meer nodig is dan alleen een militaire oplossing. Het betekent dat ISIS effectief kon worden bevochten. Het resultaat was het countering violent extremist organisations Framework. Zonder uw persoonlijke steun en toegewijde harde werk was dit nooit mogelijk geweest. Het is mijn hoop dat het militaire netwerk in de komende jaren nog veel profijt oplevert."

Met het toekennen van de hoge onderscheiding onderstreept Nederland het belang dat zij hecht aan de transatlantische band en de relaties met de Verenigde Staten.

Bijzonder bezoek
Dunford was in Nederland voor een werkbezoek. Een bijzonderheid, want het is een zeldzaamheid dat de hoogste militair van de Verenigde Staten Nederland aandoet. Na de officiële ontvangst op het Binnenhof en de uitreiking van de onderscheiding volgde een rondetafelgesprek tussen Bauer en Dunford en hun delegaties.

Hoogste militair VS benoemd tot commandeur Orde Oranje-Nassau (Foto: defensie.nl)
Hoogste militair VS benoemd tot commandeur Orde Oranje-Nassau (Foto: defensie.nl)

Game-designer Sekiro legt vechtsysteem uit

De onofficiële Souls-opvolger Sekiro: Shadows Die Twice van ontwikkelaar From Software pakt de combat een stukje anders aan dan we gewend zijn. Waar Dark Souls en Bloodborne hun eigen manier hadden van aanvallen ontwijken en pareren, is het in Sekiro echt een kernelement in de gameplay geworden.

Gevechten in Sekiro: Shadows Die Twice werken via een zogenaamd duel/posture-systeem. Niet langer kun je gewoon doorbeuken tot het health-balkje naar nul is gedaald maar je moet echt duelleren en een 'death blow' uitdelen zodra daar een kans voor is. De 'window of opportunity' hiervoor is echter zeer klein.

In een interview van Game Informer met lead game designer Masaru Yamamura wordt duidelijk hoeveel werk er heeft gezeten in de ontwikkeling van het vechtsysteem, waarbij de programmeurs frame-voor-frame door het spel zijn gelopen om zo duidelijk en gedetailleerd mogelijk inzichtelijk te krijgen voor spelers wanneer zij aanvallen kunnen pareren en wanneer er een opening ontstaat om zelf een aanval te initiëren. Het is duidelijk dat het belangrijker is dan ooit te voren om de houding en bewegingen van vijanden af te lezen om gevechten te kunnen overwinnen. Bekijk de uitleg van Yamamura en een hoop nieuwe gameplaybeelden hieronder. Sekiro: Shadows Die Twice komt op 22 maart van dit jaar uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Topduo's onderuit op Australian Open, Koolhof door

Op de Australian Open zijn de nummers één en twee van de plaatslingslijst in het mannendubbelspel - en daarmee tevens de finalisten van vorig jaar - uitgeschakeld.

Titelverdedigers Oliver Marach (AUT) en Mate Pavic (CRO), als eerste geplaatst, sneuvelden in de tweede ronde tegen Maximo Gonzalez (ARG) en Nicolas Jarry (CHI). Het Zuid-Amerikaanse duo had slechts twee sets nodig om de kampioenen naar huis te sturen: 6-4, 6-4.

Marach en Pavic wonnen vorig jaar de finale van de Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah, dit jaar als tweede geplaatst. Verder dan het winnen van één set kwamen ze niet, want de Amerikanen Jack Sock en Jackson Withrow knokten zich na de eerste set alsnog naar de winst: 6-7 (6), 6-3, 6-4.

Wesley Koolhof en zijn Nieuw-Zeelande partner Marcus Daniell staan wel in de tweede ronde. Het duo speelde tegen de Australische legende Lleyton Hewitt en diens landgenoot John-Patrick Smith, die na het winnen van de eerste set niet opgewassen waren tegen Koolhof en Daniell: 3-6, 6-1, 6-4.

Bij de vrouwen speelde Demi Schuurs samen met tweevoudig Australian Open-winnares Bethanie Mattek-Sands. Het duo was als vijftiende geplaatst, maar sneuvelde in drie sets in de eerste ronde tegen de Belgische Elise Mertens en Aryna Sabalenka uit Wit-Rusland: 2-6, 6-3, 3-6.

Het als derde geplaatste duo Gabriela Dabrowski (CAN)/Xu Yifan (CHN) kwam de eerste ronde ook niet door. Barbora Strycova en Marketa Vondrousova uit Tsjechië waren een maatje te groot voor het Canadees/Chinese duo: 6-2, 3-6, 6-3.

NAC Breda heeft beet bij PSV en haalt tweede versterking

NAC Breda heeft met Ramon Pascal Lundqvist de tweede nieuwe versterking van deze winterse transferperiode aangetrokken, na rechtsback Khalid Karami. De 21-jarige aanvallend ingestelde middenvelder komt over van PSV, waar hij zijn wedstrijden speelde bij Jong PSV. Lundqvist heeft zich tot de zomer van 2021 aan de Bredase club verbonden.

Lundqvist was bij PSV niet meer in beeld bij de A-selectie van Mark van Bommel. Dit seizoen kwam hij namens de hoofdmacht alleen in actie tijdens de duels met Excelsior Maassluis en RKC Waalwijk in het kader van de KNVB Beker. PSV was bereid om mee te werken en legde de Zweed bij een vertrek niet al te veel in de weg.

Lundqvist was bij Jong PSV dit seizoen een van de revelaties in de Keuken Kampioen Divisie, met zeven goals en zes assists in zeventien wedstrijden. "Het is voor mij mooi dat het rond is gekomen met NAC", vertelt hij op de clubsite van NAC. "Er was wat interesse van andere clubs, maar ik heb met mijn hart voor NAC gekozen. Ik ben nu op het moment aangekomen in mijn carrière dat ik zoveel mogelijk wedstrijden op het hoogste niveau wil spelen."

"In Breda zie ik veel kansen om mezelf te ontwikkelen en kan niet wachten om mijn steentje bij te dragen aan de prestaties van het elftal." Lundqvist voetbalt sinds 2013 in Nederland. PSV nam hem destijds over van Kalmar FF.

'Achahbar en Darri scholden trainer NEC uit in het Marokkaans'

Anass Achahbar en Brahim Darri zijn verbannen naar Jong NEC, omdat ze in het Marokkaans Jack de Gier uitscholden, schrijft de Gelderlander.

Volgens de regionale krant liepen de emoties afgelopen weekeinde in de kleedkamer in de rust van het uitduel met FC Eindhoven (3-2 verlies) hoog op. De oefenmeester van de nummer vijftien van de Keuken Kampioen Divisie koos ervoor om het tweetal in de onderbreking uit het elftal te halen. “Het was onacceptabel.”

De Gier verzekert dat hij geen andere keus had dan Achahbar, die naar verluidt het hoogste woord voerde, en Darri terug te zetten naar de beloften van NEC. "Liever doe ik dat niet. Maar ik had geen andere keuze. Er is voor hen wel altijd een weg terug naar de selectie."

Broer en zaakwaarnemer Karim Achahbar ontkent dat er is gescholden en geeft aan dat er elke wedstrijd wel een woordenwisseling in de rust is. "Dit was niet anders dan anders. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dit is één van die sprongen. Anass neemt dat NEC niet kwalijk. Hij vecht voor zijn positie en wil snel weer terugkomen. Hij heeft nog steeds de ambitie te promoveren met NEC."

Ali Bouali, zaakwaarnemer van Darri en beter bekend als rapper Ali B, weet eveneens nergens van. Hij houdt het erop dat er ‘gediscussieerd is’. "Wij vinden dat je nooit het gezag van de trainer mag ondermijnen. Dan geef je eigenlijk groen licht aan iedereen om dat te doen. Zoiets doe je één-op-één. Brahim kijkt in de spiegel.”

Darri kwam afgelopen zomer transfervrij over van Heracles Almelo. De buitenspeler kwam dit seizoen in vijftien competitiewedstrijden tot vier goals en twee assists. Achahbar staat onder contract bij PEC Zwolle, maar speelt sinds vorig seizoen op huurbasis in Nijmegen. Hij staat op zeven doelpunten en drie assists in twintig competitieduels. NEC kent een zeer teleurstellend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, met slechts 25 punten na 20 duels. De volgende wedstrijd van NEC is in eigen huis tegen Telstar.

Messi en Dembélé leiden Barcelona naar kwartfinales

Barcelona heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Copa del Rey. De Catalanen maakten tegen Levante een nederlaag uit de heenwedstrijd goed.

Barça keek vorige week in Valencia binnen twintig minuten al tegen een 2-0 achterstand aan, maar een rake strafschop van Philippe Coutinho gaf de koploper van La Liga in de slotfase weer hoop. In Camp Nou moest Levante-keeper Aitor Fernández na een kwartier voor het eerst ingrijpen; hij hield een vrije trap van Lionel Messi uit zijn doel.

Het was de opmaat voor een fase waarin Barcelona steeds meer druk zette en na een halfuur viel dan ook de openingstreffer. Messi ontfutselde de bal bij een tegenstander en hij bediende Ousmane Dembélé, die met veel geluk wist te scoren. Sergio Postigo schoot de bal namelijk tegen het been van Dembélé, in een poging om weg te werken, en zo werd Fernández geklopt.

Amper anderhalve minuut later lag de bal opnieuw in het doel van de gasten. Weer was het Messi die Dembélé in scoringspositie bracht en dit keer omspeelde hij de keeper voordat hij afrondde. De Fransman leek de bal niet lekker te raken, maar doordat Fernández knullig voorbij de bal dook, werd het toch 2-0.

Messi en Dembélé misten vervolgens allebei een aardige kans om de score uit te breiden en dus mocht Levante in de tweede helft nog hopen op een goede afloop. Na de onderbreking was die hoop echter snel vervlogen. Dembélé stuurde op rechts Nélson Semedo de diepte in en de Portugees legde af op Messi, die op koele wijze de wedstrijd besliste.

Levante moest vanaf dat moment tweemaal Jasper Cillessen verslaan om toch de volgende ronde te halen, maar de Oranje-international kreeg vrijwel niets te doen. Barça was heer en meester en liet onder meer via Coutinho kansen onbenut om nog verder uit te lopen. Het bleef daardoor 3-0.

Toch krijgt de wedstrijd wat Levante betreft nog wel een staartje. De club kondigde voorafgaand aan de return al aan dat men bij de Spaanse bond een klacht indient tegen de opponent. Juan Chumi Brandáriz, die bij Barcelona in beide duels een basisplek had, zou volgens Levante vorige week niet speelgerechtigd zijn geweest vanwege een schorsing. De zaak wordt vrijdag behandeld.

Lekkage verraadt hennepkwekerij

Donderdagmorgen is een hennepkwekerij ontdekt in een woning aan de Boterzwin in Julianadorp. Ter plaatse werd de 23-jarige bewoner aangehouden.

In de loop van de ochtend kreeg de politie een telefoontje van de woningstichting. Zij waren naar een wooncomplex aan de Boterzwin geroepen vanwege een lekkage. Ter plaatse bleek het water vermoedelijk afkomstig te zijn uit de woning boven het getroffen pand. Toen de medewerker van de woningstichting bij de betreffende woning aanbelde, werd hij niet binnengelaten. Wel rook hij een sterke henneplucht waarop de politie werd ingeschakeld.

In de woning bleken in drie vertrekken kweektenten te staan. In totaal ging het om 617 planten. De politie nam de planten en de bijbehorende apparatuur (lampen, filters etc) in beslag. Bij controle bleek er bovendien sprake te zijn van diefstal van stroom. De politie hield de verdachte aan. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Lekkage verraadt hennepkwekerij (Foto ter illustratie)
Lekkage verraadt hennepkwekerij (Foto ter illustratie)

Taxichauffeur krijgt mes op keel gezet; duo ontkomt

In de nacht van donderdag op vrijdag is een taxichauffeur in Tilburg beroofd van zijn telefoon en geld. De daders, een man en vrouw, wisten hierna weg te komen. De chauffeur raakte niet gewond bij de overval zo meldt de politie. 

De chauffeur haalde het tweetal rond 04:00 uur op nabij de Oude Goirlese Weg. Het tweetal wilde naar het Korvelplein gebracht worden. Tijdens de rit werd ineens van bestemming veranderd, waarop de chauffeur op het Oranje Vrijstaatplein stopte. Hier zette de man ineens een mes op zijn keel en eiste geld. Nadat het slachtoffer zijn geld af had gegeven, pakte de vrouw zijn telefoon. Met de buit renden beide daders weg. 

Mensen die iets gehoord of gezien hebben wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Auto's over de kop en te water

Donderdagavond kreeg de politie melding dat een personenauto op zijn kop in het water lag naast de Westdijk in Noordbeemster. De bestuurster, een 32-jarige vrouw uit Heerhugowaard, werd in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

Omstreeks 18.30 uur kwam de melding binnen. Een passant zag de auto in het water liggen. Alleen de bodem van de auto was nog zichtbaar. Uit onderzoek blijkt dat de auto vermoedelijk over de Westdijk in de richting van Schermerhorn is gereden, waarbij de bestuurster in een flauwe bocht in de berm is geraakt. Bij het terugsturen is de auto over de rijbaan geschoten en aan de andere zijde over de kop geslagen en in de Beemsterringvaart terecht gekomen.

Omstanders probeerden aanvankelijk de bestuurster uit de auto te krijgen, maar uiteindelijk moest de brandweer er aan te pas komen om de vrouw uit de auto te bevrijden. Omdat de vrouw buiten bewustzijn was, doorzochten brandweerduikers de ringvaart. Er werden echter geen andere slachtoffers aangetroffen.

De vrouw is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Over haar toestand is verder (nog) niets bekend.

Zuidschermer
Vrijdagochtend ging het op diezelfde weg, maar dan ten hoogte van Zuidschermer mis. Daar vloog door onbekende oorzaak een auto drie maal over de kop. Volgens HAlStad centraal is het vermoeden dat de bestuurder een verhoogde middengeleider geraakt heeft. De weg en de berm lagen bezaaid met brokstukken en persoonlijke eigendommen van de automobilist. 

Ook deze bestuurder is naar het ziekenhuis overgebracht. De auto is weggetakeld door een bergingsbedrijf. Tijdens de werkzaamheden werd er tijdelijk één rijbaan afgesloten voor het verkeer.

Laat blanken ook 'Nigga' zeggen

Sommige woorden mag je alleen zeggen als je een bepaalde huidskleur hebt (die niet wit is, want als witmens krijg je geen eigen woord dat alleen jij mag gebruiken).

Zo mag je als blank meisje niet met Kendrick Lamar het woord 'nigga' meerappen, want dan trapt hij je van het podium. Om maar iets te noemen.

Daar komt als het aan rapper Leakaveli ligt echter verandering in. Hier een staaltje 'Let the white kids say Nigga' met op de achtergrond witte, flossende kindertjes. Want 'Nigga' is een positief woord en mag heus wel ge-destigmatiseerd worden.

Derde eindzege Nikolaev, slotetappe voor Van Genugten

Eduard Nikolaev heeft bij de vrachtwagens voor de derde keer op rij de Dakar Rally gewonnen. De Rus eindigde in het klassement met een ruime voorsprong op Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov en Gerard de Rooy met de Iveco. De slotetappe werd gewonnen door Ton van Genugten.

Kamaz kwam in de rally meteen sterk uit de startblokken, terwijl de Nederlandse teams op gang moesten komen. De Rooy leek in het begin van de tweede week het Nikolaev en Sotnikov nog lastig te kunnen maken, maar de achterstand uit de eerste week was al te groot. De slotetappe werd een eenvoudige prooi voor Van Genugten die hiermee een rally vol pech toch nog goed afsluit. Hij had in de 112 kilometer lange proef tussen Pisco en Lima drie minuten minder nodig dan Ales Loprais. Sotnikov eindigde op vijf minuten als derde.

In het klassement had Nikolaev 25 minuten voorsprong op teamgenoot Sotnikov. De Rooy eindigde als derde op iets meer dan anderhalf uur. Van Genugten bezette plek zeven op ruim negen uur achterstand, voor Maurik van den Heuvel die als tiende eindigde. De andere Nederlandse finishers waren Gerrit Zuurmond, die de negende etappe miste, maar wel in etappe tien mocht starten en Richard de Groot op respectievelijk de plaatsen dertien en veertien. De Groot had hierbij een achterstand van maar liefst 160 uren, voornamelijk veroorzaakt door 112 uur straftijd.

Al-Attiyah geeft Toyota eerste eindzege in Dakar

Nasser Al-Attiyah heeft Toyota haar allereerste eindzege in de Dakar Rally bezorgd. De Qatarees sloeg met name toe in de tweede week om zijn derde zege ooit te boeken. De slotetappe werd een prooi voor Carlos Sainz die in de slotweek juist met veel pech te maken had gehad.

In de 112 kilometer lange etappe tussen Pisco en Lima gebeurde er weinig. Sainz bleef uiteindelijk Sébastien Loeb 42 seconden voor. Cyril Despres eindigde op 2.31 minuten als derde. Al-Attiyah nam geen risico's meer en eindigde de dag buiten de top tien. Beste Nederlander werd Erik van Loon op plek veertien met elf minuten achterstand.

In het klassement had Al-Attiyah bijna 47 minuten voorsprong op naaste belager Nani Roma. Loeb eindigde op bijna twee uur achterstand als derde. Beste Nederlander werd Van Loon op plek 25 met 21 uren achterstand. Enige andere Nederlandse equipte die finishte was die van de gebroeders Coronel die als 43 geklasseerd werden.

CPB: 'Wijkteams leiden vaker tot dure zorg'

Gemeenten zetten wijkteams in om de zorg dicht bij de cliënt te organiseren, bijvoorbeeld via mantelzorg. Alleen als dit niet mogelijk is, wordt professionele zorg ingezet. In de meeste gemeenten is het aantal doorverwijzingen naar professionele zorg over de periode 2015-2017 toegenomen. Echter, in gemeenten met wijkteams is het aantal doorverwijzingen in deze periode met veertien procent harder gestegen dan in gemeenten zonder wijkteams. Dit blijkt uit de zojuist verschenen publicatie van het Centraal Planbureau (CPB) ‘De wijkteambenadering nader bekeken. Het effect van de inzet van wijkteams op Wmo-zorggebruik’.

Vooral in gemeenten waar wijkteams (deels) bestaan uit zorgprofessionals in dienst van een zorgaanbieder neemt doorverwijzing naar de professionele zorg toe. Met hun plek in het wijkteam hebben deze professionals een belangrijke stem over wie in aanmerking komt voor deze zorg. In gemeenten zonder wijkteams zijn het doorgaans Wmo-consulenten, werkzaam bij een gemeentelijk Wmo-loket, die over de toegang gaan. Mogelijk houden zij meer rekening met de kosten voor de gemeente dan de zorgprofessionals.

De samenstelling van het team is waarschijnlijk niet de enige verklaring voor het stimulerende effect van wijkteams op het Wmo-zorggebruik. Zo zijn wijkteams mogelijk beter in staat om verborgen problematiek boven water te krijgen, wat heel waardevol kan zijn. Als hierdoor het aantal doorverwijzingen stijgt, kan dat zelfs wenselijk zijn, ondanks de hogere kosten die hiermee gepaard gaan.

Als gemeenten de stijging van doorverwijzing naar professionele zorg willen tegengaan, kunnen ze verschillende maatregelen overwegen. Zo kan een gemeente ervoor kiezen om alleen de zwaarste (meervoudige) hulpvragen door een wijkteam te laten oppakken; alle andere hulpvragen kunnen door een Wmo-loket worden afgehandeld. Een andere mogelijkheid is om aanbieders geen rol te geven in het wijkteam. Ook een goede monitoring van het indicatieproces kan helpen om het aantal doorverwijzingen naar maatwerkvoorzieningen te beperken.

Price zet eindzege Dakar luister bij door etappe te winnen

Toby Price heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Dakar Rally bij de motoren gewonnen. De KTM-coureur zette zijn zege luister bij door de slotetappe van Pisco naar Lima op zijn naam te schrijven. Tweede in de laatste etappe werd Jose Ignacio Cornejo Flormino met twee minuten achterstand, op de voet gevolgd door Matthias Walkner.

In de slotetappe had Price in het klassement een voorsprong van een minuut op Pablo Quintanilla die dan ook vol in de aanval ging. De Chileen gaf vol gas en nam te veel risico. Al na tien van de in totaal 112 kilometer ging het mis doordat hij hard van een duin afklapte. Quintalilla bleef tien minuten op de grond liggen voor hij weer op zijn motor geholpen werd. In totaal verloor hij 22 minuten en daarmee een podiumplaats in het klassement. Beste Nederlander werd Paul Spierings op plek 34 met 28 minuten achterstand.

In het klassement won Price met negen minuten voorsprong op KTM-teamgenoot Matthias Walkner die vorig jaar nog de beste was. Op iets meer dan dertien minuten eindigde Sam Sunderland als derde. Beste Nederlander werd Spierings op plek 27 met ruim tien uren achterstand. Vier plaatsen hierachter eindigde Edwin Straver die het kistklassement op zijn naam schreef.

De eindzege voor Price is opmerkelijk omdat de Australiër zeven weken voor de start van de Dakar het scheepsbotje in zijn rechterpols brak. Ondanks de pijn wist de Australiër zich iedere dag te handhaven in de top van het klassement en kon toeslaan doordat op het loodzware parkoers de concurrenten om hem heen wegvielen.

Waarom mannen weer mannelijk moeten worden

Het begint al op de kleuterschool; jongens zijn een probleem. Ze zijn druk en spelen ruw en dat. moet. anders. Jongens moeten zich meer als meisjes gedragen, omdat mannelijkheid - dat onstaat uit het mannelijk hormoon - nu eenmaal sociaal niet langer acceptabel is.

Later wordt de competitiedrang ingeperkt. Op schoolpleinen mogen alleen nog vreedzame spelletjes worden gespeeld, scores worden niet bijgehouden en iedereen wint dezelfde deelnamemedaille.

Omgaan met teleurstelling is er niet bij. Voor jezelf opkomen ook niet. Slaat een meisje een jongen dan is dat zijn eigen schuld, gebeurt het andersom is hij waarschijnlijk door zijn vader ingewijd in de vrouwenhaat.

Maar werkt dat allemaal wel? Of hebben we mannelijk mannen nódig?

Voortgang en aanpassingen in Anthem

Electronic Arts en BioWare hebben de eerste trailer uit een serie online gezet waarin we wat meer te weten komen over Anthem.

De eerste video heet 'Gameplay Series, Part 1: Story, Progression, and Customization' gaat dieper in op de verschillende javelins, inclusief de progressiesysteem en aanpassingen die je aan de robots kunt doen. 

Anthem komt 22 februari uit op PlayStation 4, Xbox One, en pc.

Darkzones en Conflict in The Division 2

Ubisoft laat veel details los over de multiplayer van The Division 2. In onderstaande trailer zie en hoor je meer over de Dark Zones en de PvP-modus Conflict.

In The Divison 2 is de Dark Zone weer te vinden. Dit afgesloten gebied is te gebruiken als PvE, maar ondertussen kan het op elk moment PvP worden als iemand rogue gaat. Een Dark Zone instance heeft twaalf spelers in zich die elkaar compleet met rust kunnen laten, maar zo goed als zeker zal er iemand rogue gaan. In dit tweede deel heb je drie statussen van rogue: non-lethal, dus je jat alleen spullen, lethal, je hebt iemand gedood, of manhunter, je bent een seriemoordenaar. Om het voor nieuwkomers wat leuker te maken zijn er bij dingangen van de Dark Zone turrets geplaatst. Deze beschieten die Rogue Agents en andere vijanden zodat je niet meteen aan flarden wordt geschoten als je een stap in de zone zet als level 1 agent. Wil je meer uitdaging of zie je jezelf als veteraan, dan zijn er de Occupied Darkzones, waar er geen regels en turrets meer zijn. Items die je in een Dark Zone vindt moeten ontgiftigd worden. Dat gaat door middel van 'extraction' zoals in het vorige deel.

In Conflict strijden twee teams van vier personen het uit over drie mogelijke mappen. In Domination probeer je drie capture zones te overmeesteren en te behouden. In Skirmish probeer je het andere team uit te roeien. Items die je in deze modus vindt mag je meenemen in de main wereld van The Division 2. Er zullen nieuwe zones en modi na release toegevoegd worden.

De private bèta van The Division 2 vindt plaats van 7 tot 11 februari 2019 en is toegankelijk voor iedereen die de game heeft gepre-orderd. Overige spelers maken kans op toegang door zich in te schrijven via thedivisiongame.com/beta.

Tom Clancy’s The Division 2 is vanaf 15 maart verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Allereerste Amsterdamse metro voor restauratie naar museum

Tientallen jaren reed hij door Amsterdam, maar gisteren werd hij het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep binnengereden. Daar wordt de eerste Amsterdamse metro, de Zilvermeeuw, de komende tijd gerestaureerd.

Het was passen en meten om het gevaarte de museumhal binnen te rijden. Om 06.00 uur gisterochtend begon een transportbedrijf om de metro op zijn plek te krijgen. Het kostte wat moeite, pas na ruim twaalf uur was het karwei klaar. De metro van vijftig ton moest door heftrucks worden getrokken en geduwd over stalen platen.

Om de metro door de deur van het museum te krijgen was een gepuzzel. De voorzitter van het Nederlands Transport Museum Arno van der Holst licht toe: 'We zijn lang bezig geweest met het passen en meten. Uiteindelijk hadden we maar één centimeter ruimte aan de bovenkant van de deur over. Hij staat nu precies op de plek als dat we voor ogen hadden.' Als de metro niet naar binnen had gekund, moest hij buiten blijven staan en wachten op een nieuwe plek.

Eerste metrolijn
Prinses Beatrix en Prins Claus reden in 1973 de allereerste rit in de eerste metro van Amsterdam. Niet alleen daarom is de metro belangrijk vindt Arno. 'De metrolijn was de eerste verbinding tussen het centrum en de Bijlmer. De Zilvermeeuw heeft het stadsdeel bereikbaar gemaakt voor mensen uit het centrum en andersom. Dat was toentertijd een enorme gebeurtenis.'

Graffiti
Ondanks dat het een mooi pronkstuk is, is de metro flink toegetakeld. 'Hij is compleet ondergespoten, er zit veel graffiti op en een vieze laag plastic is erop geplakt. Die moet verwijderd worden, de bestuurderscabine moet helemaal nagekeken worden. Hij moet er weer precies zo uit zien als bij de eerste rit.'

Minimaal twee jaar
Hoe lang het gaat duren voor de metro volledig gerestaureerd is, weet Arno nog niet. 'We zijn nog bezig met fondsen werven, particuliere investeerders en het hangt af van de mankracht die we hebben. Ik denk dat het minimaal nog wel twee of drie jaar duren.'

De metro zal na de restauratie een plekje in de Bijlmer krijgen. Waar precies weet de voorzitter nog niet. 'Waarschijnlijk bij een van de stations, op betonnen palen. Het wordt een soort van landmark.'

FOK! Wat een weer: lokaal een winterse bui

Vandaag zijn er perioden met zon. Vanochtend kan het met name op lokale wegen nog verraderlijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In het noordoosten komt eerst ook nog een enkele winterse bui voor en in het zuiden zijn er eerst lokaal mistbanken. Maximumtemperaturen lopen uiteen van 5°C aan de kust tot 2°C verder landinwaarts. Er staat een zwakke westelijke wind.

Komende nacht zijn er wolkenvelden, afgewisseld door opklaringen en het blijft overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C in het zuidwesten tot -6°C in het noordoosten, lokaal is gladheid door bevriezing van natte weggedeelten mogelijk. De wind draait naar zuidoost en neemt toe naar matig, vrij krachtig langs de kust.

Zaterdag overdag is er af en toe ruimte voor de zon en blijft het vrijwel overal droog. In het uiterste zuiden is meer bewolking aanwezig en is er in de loop van de middag en avond een kleine kans op lichte (natte) sneeuw. Het wordt ’s middags niet warmer dan +2°C, in de avond daalt het kwik al snel weer tot onder het vriespunt. De matige (zuid)oostenwind maakt het voor het gevoel nog wat kouder. (Bron: KNMI)

In Alkmaar viel een forse hagelbui (Foto: DJMO)
In Alkmaar viel een forse hagelbui (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

86% was in 2018 tevreden met de NS

De waardering voor het treinreizen in Nederland neemt toe. 86% van de treinreizigers geeft een 7 of hoger, tegenover 80% een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarlijkse beoordelings-onderzoek van NS onder 45.200 treinreizigers. Dit is de hoogste waardering sinds de start van de metingen. In 2004 was de waardering nog 66%.

Volgens Thijs Urlings, gepromoveerd econometrist en teamleider klanttevredenheid bij NS overtreft de beoordeling de verwachting: “Voor een deel kunnen we dat verklaren doordat we vaker op tijd rijden, door nieuwe treinen en vernieuwde stations en ook de gastvrijheid van onze collega’s. Bovendien zorgt het lage aantal storingsdagen ervoor dat de reiziger positiever is. Maar helemaal verklaren of beïnvloeden, kunnen we het niet. Een zonnige zomer en draaiende economie helpen ook voor een gunstige beoordeling”

Mark van Hagen, gedragswetenschapper en als onderzoeker in dienst van NS: “Voor het eerst gaven meer reizigers een 8 dan een 7 als cijfer. Je denkt misschien dat functionele zaken als op tijd rijden en reinheid het belangrijkst zijn voor een goed cijfer. Maar om een acht te krijgen, zijn juist emotionele zaken van belang: de stationspiano, lekkere koffie of een vriendelijke hoofdconducteur.”

NS houdt een continu onderzoek om het oordeel over het reizen met de trein te meten. “Een belangrijk onderzoek,” aldus Urlings, “Met het waarderingscijfer wordt door het ministerie mede beoordeeld hoe wij het doen. We moesten in 2018 bovendien minimaal 74% halen.” Aan een voorspelling voor volgend jaar durft Urlings zich niet te wagen: “86% is in Nederland erg hoog. Het is waarschijnlijker dat de waardering volgend jaar iets zal dalen dan dat deze gaat stijgen.

Naast het oordeel voor het reizen per trein, worden nog meer zaken beoordeeld. Het hoogste oordeel is voor de vriendelijkheid van het treinpersoneel. Deze steeg van 91% naar 92%. De snelste stijger is de reinheid van de trein. Deze steeg van 62% naar 68%.

Hotel maakt excuses wegens zwaar seksistische reclame

Een Hotel in Brisbane heeft publiekelijk excuses gemaakt nadat de beroepsgekwetsten massaal inzetten op het te gronde richten van het bedrijf. De reden was een advertentie om toch vooral een nacht in hun hotel door te brengen.

De seksistische advertentie in kwestie
De seksistische advertentie in kwestie

Wie bovenstaande advertentie aandachtig bestudeert zou zien dat de man het financiële katern van de krant aan het lezen is, terwijl de vrouw zich vermaakt met een modeblad. Tevens staat het brood en vlees aan de kant van de man, en moet de arme vrouw het doen met een schaaltje fruit.

En dat schoot natuurlijk in het verkeerde keelgat van de gemiddelde onrechtschreeuwer. Vrouwen die interesse hebben in mode of aan hun lijn denken is natuurlijk slechts een patriarchisch, misogynistisch sterotype van de gemiddelde vrouw.

Gelukkig ging het hotel door het stof en is dit immense onrecht inmiddels rechtgezet. De wereld is weer veilig...

Impey de snelste van de klassementsmannen in Tour Down Under

Daryl Impey heeft de vierde rit in de Tour Down Under gewonnen. De Zuid-Afrikaans kampioen was de snelste van een groepje van twintig renners, die overbleven na de beklimming van Corkscrew Road. Klassementsleider Patrick Bevin werd tweede en blijft leider in het algemeen klassement.

De etappe van vandaag ging van Unley naar Campbelltown over 129 kilometer, met in de laatste tien kilometer de beklimming van Corkscrew Road. Ideaal voor klassementsrenners om daar het verschil te maken.

De etappe van vandaag een traditionele aanloop. Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van zeven renners weg uit het peloton. Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Hermann Pernsteiner (Bahrain Merida), Benoît Cosnefroy (AG2R La Mondiale), Miles Scotson (Groupama - FDJ), Jasha Sütterlin (Movistar) en Nicholas White (Australische selectie). De kopgroep pakte meer dan vijf minuten, maar vlak voor de beklimming van Corkscrew Road had het peloton ze weer in het zicht.

In aanloop naar de beklimming bepaalde team Sky het tempo. Ook op de beklimming was het Sky dat het tempo aangaf. Nadat de laatste vroege vluchters werden teruggehaald trok Wout Poels ten aanval. Alleen George Bennett, Richie Porte en Michael Woods konden de Nederlander volgen en het viertal kwam ook als eerste boven op Corkscrew Road.

De eerste achtervolgers waren niet ver weg en in de technische afdaling bracht Lucas Hamilton, in dienst voor zijn kopman Impey, de groep weer terug. In de sprint die volgde met twintig renners maakte Impey het werk van zijn ploeggenoten af voor klassementsleider Bevin en Luis Leon Sanchez.

In het algemeen klassement blijft Bevin aan de leider. De Nieuw-Zeelander heeft een voorsprong van zeven seconden op Impey. Sanchez volgt op elf seconden.

Landbouwexport ruim 90 miljard euro in 2018

De export van landbouwgoederen in 2018 wordt geraamd op 90,3 miljard euro. Dit is 0,2 procent meer dan in 2017. De toename is lager dan in 2017 (ruim 6 procent) en 2016 (ruim 4 procent). Dat melden het CBS en Wageningen Economic Research op basis van gezamenlijk onderzoek voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Nederland is met 90,3 miljard euro de op één na grootste exporteur van landbouwgoederen van de wereld, na de Verenigde Staten. Landbouwgoederen zijn goed voor bijna een vijfde van de totale Nederlandse goederenexport (18,2 procent in 2018). De landbouwexport is voor 72,4 procent van Nederlandse makelij.

De import van landbouwgoederen wordt voor 2018 geraamd op 61,4 miljard euro en dat is 0,5 procent meer dan in 2017. Het landbouwhandelsoverschot komt uit op 28,8 miljard euro, iets lager dan een jaar eerder. Dit is bijna 58 procent van het totale goederenhandelsoverschot. Prijsontwikkelingen spelen een belangrijke rol bij de geringe waardegroei van de in- en uitvoer. De import en de export groeien namelijk allebei in volume, maar deze groei wordt vrijwel tenietgedaan door prijsdalingen. In 2017 waren de prijzen zowel bij de import als de export nog aanzienlijk hoger dan een jaar eerder.

Sierteelt, zuivel, vlees, groenten en fruit meest uitgevoerd
Sierteelt, zoals bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten, had in 2018 met 9,2 miljard euro de hoogste exportwaarde. De exportwaarde van sierteelt was circa 3 procent hoger dan in 2017. Zuivel en eieren (8,5 miljard euro), vlees (8,1 miljard), groenten (6,6 miljard) en fruit (6,0 miljard) staan ook in de top vijf van meest uitgevoerde landbouwgoederen in 2018. De exportwaarde van fruit was circa 8 procent hoger dan in 2017. De fruitexport is wel voor ruim drie kwart wederuitvoer van fruit dat in andere landen dan Nederland geproduceerd is, terwijl de landbouwexport als geheel dus voor bijna drie kwart van Nederlandse makelij is. Van de belangrijkste producten nam de exportwaarde bij bereidingen van graan, meel en melk relatief het meest toe: circa 12 procent. Zo is in vergelijking met 2017 onder andere de export van babymelkpoeder naar China sterk gegroeid. Het is nu het belangrijkste exportproduct naar dat land.

Kwart landbouwexport naar Duitsland
De top tien belangrijkste afnemers van de Nederlandse landbouwexport in 2018 is dezelfde als in 2017. Deze tien landen zijn gezamenlijk goed voor 72 procent van de totale export. Naar Duitsland gaat 22,8 miljard euro (25 procent), gevolgd door België (11 procent), het Verenigd Koninkrijk (10 procent) en Frankrijk (9 procent). Naar drie van de vier bestemmingen was de exportwaarde ongeveer 1 procent lager dan in 2017. Alleen naar België was er een lichte groei. In het geval van Duitsland gaat het om een afname van circa 300 miljoen euro. De export naar China en Polen nam in 2018 duidelijk toe met respectievelijk 3 en 4 procent.

Landbouwexport ruim 90 miljard euro in 2018
Landbouwexport ruim 90 miljard euro in 2018

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.