FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 15 januari 2019

Historische Brexitnederlaag voor May

Ruim een maand nadat de Britse premier May de stemming over haar EU-exitdeal uitstelde uit angst voor een enorm verlies, was het dinsdag dan toch zover. De overeenkomst werd alsnog voorgelegd aan het Lagerhuis, en met het uitstel schoot de premier niets op: ze leed met 230 stemmen het grootste verlies uit de Britse geschiedenis. Juncker, Barnier, Rutte en de Ierse regering roepen het land op snel duidelijk te maken hoe het nu verder moet.

Met dat uitstel van december zou Theresa May de klok hebben willen laten doortikken, wat ze na de stemming ontkende. Volgens de huidige planning verlaat het land de EU op 29 maart om 11 uur 's avonds plaatselijke tijd, met of zonder deal. Met een latere stemming zouden tegenstanders uit angst voor een no-deal Brexit alsnog vóór stemmen, leek het idee, maar dit bleek ijdele hoop.

Eerst de amendementen. Eentje van Labour-veteraan Hilary Benn had May een uitweg kunnen bieden: die zou namelijk zowel de exitdeal als een no-deal afwijzen. Bij aanname was de hoofdstemming helemaal niet doorgegaan. Omdat veel rebellen in Mays Conservatieve Partij juist zo'n no-deal willen, werd verwacht dat minder Lagerhuisleden de deal op deze manier af zouden wijzen, met dus minder schade voor de premier. Benn trok de wijziging echter in omdat hij alsnog vond dat de steun voor de deal zelf moest worden gemeten.

Grenskwestie
Britse en EU vlagVoorzitter John Bercow wees een ander amendement van een Conservatieve Brexiteer af dat de rebellen over de streep kon trekken, namelijk een die de vangnetregeling voor de Ierse grens eenzijdig beperkt tot 2022. Deze regeling bindt de Britten aan EU-regels zolang de grenskwestie niet anders is opgelost, zoals bijvoorbeeld met een handelsdeal. Die grens moet openblijven volgens het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998, maar het vangnet roept weerstand op in Mays partij en is hoofdreden voor de Conservatieve tegenstemmen. Een andere Conservatieve wijziging dat de Britten het recht hebben het vangnet op te zeggen werd wel toegestaan, maar kreeg slechts een handvol stemmen.

Vorige week liet Bercow een cruciaal maar controversieel amendement van een Conservatieve Remainer toe: als May stemmingen over de deal verliest, moet ze na drie dagen met een nieuw plan komen en niet pas na drie weken. Hoewel normaliter de regering de agenda bepaalt, liet de speaker de wijziging toe omdat de regering het Lagerhuis anders buitenspel kan zetten door net zo lang met stemmingen te wachten tot er geen tijd meer is voor alternatieven.

Hoofdstemming
Voor de uiteindelijke hoofdstemming was de belangrijkste vraag niet óf May zou verliezen, maar met hoeveel. Bij een verlies van minder dan honderd stemmen kon ze proberen extra concessies bij de EU los te peuteren, en het voorstel in gewijzigde vorm opnieuw voorleggen. Maar vooraf was al duidelijk dat bij ieder verlies boven de honderd de kans evenredig toeneemt dat het parlement de macht grijpt en de regering buitenspel zet. Er zouden al voorbereidingen zijn om een groep voorzitters van parlementscommissies dan met de EU te laten onderhandelen. Of dit nu ook gebeurt moet worden afgewacht.

De alternatieven zijn onder meer een Canada-achtige handelsdeal, de zogeheten Noorwegen-plusoptie - waarbij het land in de Europese markt en douane-unie blijft, en een nieuw referendum. Naar verluidt is alleen voor de voorlaatste optie een meerderheid, maar de kritiek is dat de Britten dan rule takers worden en zelf niets meer in te brengen hebben. Met andere woorden, ze zouden dan beter gewoon in de EU kunnen blijven. Maar omdat van de Britse kiesdistricten circa tweederde in 2016 voor de Brexit stemden, zijn veel Lagerhuisleden huiverig om het daarover te hebben.

Update 20.50 uur: uitslag
De uitslag van de stemming was als volgt. Er waren 202 Lagerhuisleden voor en 432 tegen. Dat verlies van 230 stemmen is niet alleen meer dan tweemaal zo groot als wat eerder 'rampzalig' werd genoemd, maar tevens het grootste in de Britse parlementaire geschiedenis. Opvallend was de tegenstem van de DUP. Deze Noord-Ierse unionistische gedoogpartner had May nodig nadat ze in 2017 vervroegde verkiezingen uitschreef en haar meerderheid vergokte.

Normaal gesproken zou regering en/of premier onder zulke omstandigheden aftreden, maar dit zijn schijnbaar geen normale omstandigheden. May toonde zich na de stemming strijdlustig, ondanks dat Labourleider Jeremy Corbyn erop wees dat zo'n nederlaag sinds de jaren 20 niet is voorgekomen.

Brexit-flessenpostVolgens May moet het parlement links- of rechtsom de wil van het volk respecteren. Maar op dit moment lijkt niemand te weten hoe het in de praktijk verder moet. Wel is duidelijk dat oppositieleider Corbyn een motie van wantrouwen indient, maar de kans dat die het haalt is ondanks de meganederlaag klein. May zei te willen weten hoe het parlement de Brexit dan wél wil implementeren, een aanwijzing dat haar regering beseft dat het de controle aan het verliezen is.

Update 22.45 uur: reacties
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, president van de Europese Raad Donald Tusk, EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en premier Mark Rutte hebben op de nederlaag van May gereageerd.

Juncker zegt de uitslag te betreuren en waarschuwt dat de tijd nu bijna op is. Volgens Barnier is het nu aan de Britten om duidelijk te maken wat ze willen. Hij stelt ook dat de EU eensgezind en vastberaden is om tot een deal te komen.

Ook Rutte betreurt de uitslag, en zegt dat Nederland zich op alle scenario's voorbereidt. "Hoe nu verder is aan het VK", aldus de premier.

Maar Tusk verhult nauwelijks de suggestie dat de Brexit misschien maar beter kan worden afgeblazen. "Als een deal niet kan, en niemand wil 'geen deal', wie heeft dan uiteindelijk de moed te zeggen wat de enige positieve oplossing is?"

Update 23.50 uur: Ierland
De Ierse regering is teleurgesteld over het resultaat. "Dit zorgt voor meer onzekerheid over hoe het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat", aldus een verklaring. Het risico op een chaotische Brexit neemt volgens Dublin toe, en het land gaat extra voorbereidingen in die richting treffen.

Ierse grensIronisch gezien is Ierland zowel de aanleiding voor deze uitslag als het grote slachtoffer bij een Brexit zonder deal. De enige nieuwe landgrens die de Brexit oplevert loopt immers dwars over dit eiland, met meer dan 250 overgangen. De vrees is dat zonder deal veel daarvan moeten worden gesloten, en bij de rest opnieuw bewaakte overgangen komen. Dat roept niet alleen nare herinneringen op aan de zogeheten Troubles van het einde van de vorige eeuw, met het geweld tussen pro-Britse unionisten en pro-Ierse republikeinen. Maar ook dat dit weer kan oplaaien.

"Het is niet te laat om deze uitkomst te vermijden en we roepen Groot-Brittannië op om snel uit de impasse te komen", aldus de verklaring van de Ieren.

Vierde dagzege voor Loeb, problemen bij Ten Brinke

Sébastien Loeb heeft zijn vierde dagzege deze Dakar Rally geboekt. De Fransman was in de 360 kilometer lange proef tussen San Juan de Marcona en Pisco bijna acht minuten sneller dan klassementsleider Nasser Al-Attiyah. Diens Toyota-teamgenoot Bernhard ten Brinke lijkt op te moeten geven vanwege motorische problemen.

Loeb zat in een veel latere startgroep dan Al-Attiyah die zijn leidende positie in het klassement goed verdedigde. De Qatarees kwam in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten weinig tegen. Stephane Peterhansel dook een duinpan in en kwam vast te zitten. De Fransman verloor een half uur. Voor Mini-teamgenoten Carlos Sainz en Cyril Despres waren de zorgen groter. Sainz vergiste zich ook in een duin en dat kwam hem op een zwaar beschadigde bolide te staan.

Ten Brinke stond vlakbij Sainz ook even vast, maar kon op dat moment nog verder. De Nederlander kreeg zijn pech vlak voor de streep toen de motor van de Toyota er mee ophield. Het lijkt einde verhaal te zijn. Dit zorgde ervoor dat de gebroeders Coronel op plek 24 de beste Nederlanders waren met ruim anderhalf uur achterstand. Ook Erik van Loon is inmiddels over de streep, ondanks dat de ingebouwde krik opnieuw voor problemen zorgde.

In het klassement heeft Al-Attiyah 46 minuten voorsprong op zijn naaste belager Nani Roma. Loeb staat vlak hierachter op plek drie. Van Loon is op plek 27 de beste Nederlander met achttien uur achterstand.

Walkner wint Dakar-etappe, opgave leider Brabec

Matthias Walkner heeft de achtste etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De motorcoureur van KTM had in de 360 kilometer lange etappe tussen San Juan de Marcona en Pisco 45 seconden voorsprong op Pablo Quintanilla. Voor klassementsleider Ricky Brabec eindigde de proef in een drama, want de Honda-coureur blies zijn motorblok op.

Het drama voor Brabec vond al 56 kilometer na de start plaats, waardoor zowel de Amerikaan als Honda weer een jaar moeten wachten op een zege. Toby Price was een groot deel van de dag de snelste, maar aan de streep was het Walkner die met de dagzege aan de haal ging, voor Quintanilla en Price. Beste Nederlander werd Paul Spierings op plek 31 op iets meer dan een uur.

In het klassement heeft Price een minuut voorsprong op Quintanilla. Walkner is op ruim zes minuten derde, op de voet gevolgd door Sam Sunderland. Spierings is op plek 29 met negen uren achterstand de beste Nederlander.

FOK!kort: Doodrijder 'geel hesje' op vrije voeten, nog wel verdachte

De 47-jarige vrachtwagenchauffeur uit Landgraaf die wordt verdacht van het doodrijden van een ‘geel hesje’ in België, zit niet langer vast. Hij is vandaag onder voorwaarden vrijgelaten. Hij moet beschikbaar blijven voor de onderzoekers, laat het Openbaar Ministerie in Luik weten.

FOK!kort: 2-jarige doodgevroren in tuin

Een tweejarig meisje is in Newport (New Hampshire) ‘s nachts doodgevroren in de tuin voor haar huis bij een temperatuur van -8 graden. Sofia was op eigen houtje naar buiten geslopen, maar slaagde er nadien niet meer in om terug te keren. De politie heeft kwade opzet uitgesloten.

China gaat plantjes kweken op de maan

Een paar weken geleden bereikte ons al het bericht dat China met de Chang'e-4 missie op de achterzijde van de maan is geland. Daar zijn ze niet alleen heengegaan om wat kekke plaatjes te schieten, maar ook om te kijken of ze het hemellichaam wat groener kunnen maken.

De eerste botanische wonderen op de maan zijn er in de vorm van ontkiemende katoenplantjes, die overigens wel zijn geplaatst in rijke aarde vanaf, eehm, Aarde. Maar daarmee is het wel de eerste levensvorm die op de maan groeit en een belangrijke stap naar eventuele kolonisering. Het is nu vooral nog afwachten of de plant naast ontkiemen ook gaat groeien en bruikbare grondstoffen gaat produceren.

Het katoenzaad is overigens niet het enige dat is meegebracht om te testen op groeien op de maan. Voor de test zijn er ook aardappelzaden, koolzaden, gist en eitjes van fruitvliegen meegenomen. Hiervan is nog niet bekend of ze de reis hebben overleefd of dat ze de maan gewoon een niet zo'n prettig leefklimaat vinden hebben.

Overigens is het niet de primeur van planten die in de ruimte groeien, op het ruimtestation ISS wordt er al jarenlang mee geëxperimenteerd. Ook China zelf heeft al een hele rits aan experimenten in de ruimte gedaan, met aparte resultaten als komkommers van een halve meter. Maar mocht tuinbouw daadwerkelijk mogelijk zijn op de maan, dan zou het door de lage zwaartekracht eventueel als lanceerbasis kunnen gaan dienen voor reizen naar Mars.  

FOK!kort: Bardot valt Macron aan op dierenbeleid

Brigitte Bardot heeft vandaag een boze open brief geschreven aan de Franse president Emmanuel Macron. De actrice en dierenactiviste hekelt het 'grote nationale debat' dat de Franse leider heeft geopend om de bevolking de kans te geven haar ideeën en ongenoegens te uiten.

Stoomaangedreven ruimteschip gaat het helemaal worden

De bemande ruimtevaart bestaat inmiddels al langer dan vijftig jaar en lijkt het erop dat de interstellaire ruimtevaart dan toch eindelijk het stadium van de stoomaandrijving heeft bereikt. Onderzoekers van de Universiteit van Centraal Florida (UCF) hebben in samenwerking met robotontwikkelaars Honeybee Robotics een ruimtevaartuig ontwikkeld die aangedreven wordt door stoom.

Dit vaartuig, ongeveer zo groot als een magnetron, zal zijn brandstof rechtstreeks uit waterdragende asteroïden, manen en planeten halen. Door continu dit buitenaards water om te zetten in stoom, zal deze planetenhopper in theorie tot in de eeuwigheid kunnen blijven reizen. Zolang het telkens maar een plekje vindt waar het water kan tanken.


Uitleg over de werking van WINE (Bron: Youtube)

"We kunnen deze technologie gebruiken om op de maan, Ceres, Titan, Europa, Pluto en de polen van Mercurius te landen. Zelfs op asteroïden als daar water voorradig is", aldus Phil Metzger van UCF. "Zo'n ruimteschip zou in principe voor altijd kunnen blijven rondreizen."

De groep rond Metzger noemt het ruimteschip WINE, een afkorting voor The World Is Not Enough (de wereld is niet voldoende) en een prototype heeft al zijn eerste testvlucht gemaakt in de Amerikaanse staat Californië. Door middel van een kleine boor, lukte het WINE om water uit een testkomeet te halen, dat om te zetten in raketbrandstof om daarna zijn vlucht voort te zetten met behulp van een stoomaangedreven raketmotor.

Alhoewel het principe heel eenvoudig klinkt is Metzger alleen al drie jaar bezig geweest om de computermodellen te ontwikkelen die WINE helpen om zich aan te passen aan de diversiteit van zwaartekrachten die het zal tegenkomen tijdens zijn reis. Aan het begin van elke reis zorgen zonnepanelen voor de initiele stroomvoorziening totdat voldoende water is getapt om de reis zelfstandig voort te zetten.

Niettemin is er nog een lange weg te gaan voordat een volwassen versie van WINE de ruimte in zal worden geschoten. NASA ziet potentie in de wijze waarop de onderzoekers een zelfvoorzienend ruimteschip willen ontwikkelen en heeft er in de beginfase dan ook flink wat geld ingestoken. Inmiddels zoeken de ontwikkelaars externe fondsen om hun visie verder vorm te geven.

Skiester Shiffrin oppermachtig op reuzenslalom Kronplatz

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft alweer haar tiende zege van het World Cup-seizoen te pakken. In het Italiaanse Kronplatz was de Amerikaanse op de reuzenslalom weer eens een klasse apart.

In de eerste run sloeg Shiffrin al een gigantisch gat van bijna anderhalve seconde naar de Française Tessa Worley. Petra Vlhova uit Slowakije stond daar vlak achter, net als de Italiaanse Marta Bassino en de Noorse Ragnhild Mowinckel.

In run twee haalde Mowinckel de finish niet, terwijl Bassino Vlhova passeerde en zich zo het podium op kon skiën. Worley dook 0,36 seconden onder Bassino's tijd door, maar een aanval op de winst zat er geen moment in: Shiffrin was oppermachtig en had aan de finish nog 1,21 seconden over.
Adriana Jelinkova kwam namens Nederland tot een 48e plek in de eerste run, niet genoeg voor een plek in de punten.

Skiester Shiffrin oppermachtig op reuzenslalom Kronplatz (Pro Shots / Action Images)
Skiester Shiffrin oppermachtig op reuzenslalom Kronplatz (Pro Shots / Action Images)

'Ik wil mijn pik in jouw kont stoppen'

Al sinds haar dertiende heeft ze te maken met intimiderende opmerkingen op straat. Eerst zag ze het als iets onschuldigs, maar nu gaat de 16-jarige Ambrien Moeniralam er hard tegenin. Met haar Instagrampagina hoopt ze het probleem onder de aandacht te brengen en een stap te zetten om het te laten stoppen, zo schrijft AT5. 

'Vieze hoer' en 'ik wil mijn pik in jouw kont stoppen' zijn de kreten die Ambrien deelt op haar Instagram. Ze verzamelt de teksten en ervaringen om die vervolgens met stoepkrijt op straat te schrijven. 'Veel mensen weten niet eens dat het een probleem is', aldus de scholier.

'Soms walg je er ook van'
Een paar jaar geleden had ze nog niet door hoe erg sommige opmerkingen kunnen zijn, maar nu ze ouder is ziet ze in dat het soms veel te ver gaat. Ambrien: 'Je voelt je toch wel echt heel oncomfortabel en soms walg je er ook gewoon van.'

Het doel van het account is om aandacht te vragen voor het probleem: 'veel mensen realiseren zich niet dat het een probleem is en dat het gebeurt'. Ze maakt zich vooral zorgen over de volgende generatie, die ook met dit probleem te maken zal krijgen als er niks verandert. 'Het is niet een grapje of iets waar je sterk door kan voelen. Het is gewoon niet oke.'

'Soms zeggen ze dat ze het niet meer zullen doen'
Naast haar strijd op het internet, probeert Ambrien ook op straat mensen aan te spreken op hun gedrag. 'Ik spreek ze aan op hun fout. niet op een manier dat ik ze klein maak, maar op een respectvolle manier', vertelt ze. 'Je merkt dat ze gaan nadenken en soms zeggen ze dat ze het niet meer zullen doen. Of dat echt gebeurt weet je niet, maar je hoopt het wel.'

Bijna 80 procent van de vrouwen tussen de 15 en 34 jaar heeft in 2017 te maken gehad met straatintimidatie. Het is strafbaar, maar in Amsterdam wordt er niet actief op gehandhaafd. Dat het strafbaar is vindt Ambrien goed maar ze denkt dat het probleem veel eerder aangepakt moet worden: 'je moet het bij het begin aanpakken, dus bijvoorbeeld educatie'.

New York
Het idee is over komen waaien uit New York. Ambrien kwam tijdens het Instagrammen op de pagina en is meteen gaan kijken of er ook een pagina voor Amsterdam was. 'Dat bleek niet zo te zijn. Dus toen heb ik toestemming gevraagd of ik cat calls of Amsterdam mocht beginnen en dat mocht', vertelt ze.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

🇳🇱🇧🇪 Volledige Catcall: “Ik wil je kut likken, ik zou zo je kut likken.” Heey, wat tof dat je dit doet. Dankjewel! Dit is wat ik te horen kreeg: Ik liep in de avond in mijn eentje door het Vondelpark en de Kalverstraat. In het Vondelpark riep iemand: "ik wil je kut likken, ik zou zo je kut likken" en toen ik niet reageerde "kom op lekkerding, laat me je kut likken". 🇬🇧🇺🇸 Full Catcall: “I want to lick your pussy, I would lick your pussy just like that.” Hey, how great that you do this. Thank you! This is what I heard yesterday: I walked in the evening on my own through the Vondelpark and the Kalverstraat. In the Vondelpark someone shouted: "I want to lick your pussy, I would lick your pussy just like that" and when I did not respond "come on, let me lick your pussy.” ~ @so.fii.helen #stopstreetharassment #amsterdam #iamamsterdam #catcalling

Een bericht gedeeld door Cat Calls of Amsterdam 🇳🇱 (@catcallsofams) op16 Aug 2018 om 9:40 (PDT)

Negentien bekeuringen voor negeren rood kruis na ongeval

Gisterenmiddag zijn 19 bestuurders beboet voor het negeren van een rood kruis boven de snelweg. Rond 12.45 uur raakten twee inzittenden gewond bij een botsing tussen een personenauto en een vrachtwagen op knooppunt Lunetten. Het ongeval gebeurde op de verbindingsweg tussen de A12 en A27 richting Hilversum. De brandweer en diverse ambulances werden ingeroepen om de inzittenden te bevrijden, eerste hulp te verlenen en te vervoeren naar het ziekenhuis. Daarnaast moest de weg door de bergingsdienst worden vrijgemaakt.

Om de hulpverleners veilig hun werk te laten doen, moest de rijbaan ernaast tijdelijk worden afgezet. Een rood kruis boven de weg, betekent dat er geen gebruik meer van gemaakt kan worden. Een aantal bestuurders negeerden de aanwijzing en reden toch door het rode kruis. De aanwezige politie heeft deze automobilisten beboet.

Ook voor het Openbaar Ministerie is de verkeersveiligheid bij wegwerkzaamheden en ongevallen een belangrijk aandachtspunt. Daarom wordt momenteel onder andere getest met camera’s die het negeren van rode kruizen kunnen detecteren zodat overtreders kunnen worden beboet

OM eist 4 jaar cel voor poging tot doodslag met hooivork

Een burenruzie in Wapenveld is 3 juli 2018 zo uit de hand gelopen dat de ene buurman de andere buurman te lijf is gegaan met een hooivork en hem daarbij verwondde. Tegen de 51-jarige man die de hooivork hanteerde, is dinsdag een celstraf van vier jaar geëist. De officier van justitie acht poging tot doodslag bewezen.

Het slachtoffer kwam verhaal halen bij de verdachte. In de buurt is al langer sprake van een conflict. Hij meldde zich met een knuppel in de hand bij de voordeur. De verdachte voelde zich naar eigen zeggen bedreigd en haalde daarop een hooivork uit de schuur voordat hij opendeed. Met de vork voor zich uit is hij naar buiten gelopen. De verdachte zelf stelt dat het slachtoffer in de hooivork is gevallen. Getuigen verklaarden dat de verdachte stak. Het slachtoffer is op twaalf plaatsen geraakt met de vork met twee tanden.

De officier van justitie: “Met zijn beslissing om de deur te openen koos de verdachte de aanval en daarmee voor een ontoelaatbare vorm van eigenrichting. Dat dit wellicht mede is ingegeven door een enigszins begrijpelijke opstapeling van frustratie en angst rechtvaardigt niet deze beslissing en dus is er sprake van een strafbaar feit en een strafbare dader.”

Volgens de officier is noodweer niet aan de orde; de verdachte zocht de confrontatie. De eis betreft een celstraf van vier jaar met aftrek van voorarrest. De verdachte zat 95 dagen in voorarrest.

Spurs moet Kane tot begin maart missen

Vanwege een blessure aan de linkerenkel is Harry Kane tot minimaal begin maart uitgeschakeld. De spits van Tottenham Hotspur viel afgelopen zondag uit in het verloren duel tegen Manchester United.

“We kunnen bevestigen dat Harry Kane ligamentschade heeft opgelopen aan de linkerenkel”, meldt de Londense club. “Normaal gezien staat hij begin maart weer op het trainingsveld.”Kane speelde dit seizoen tot nu toe tweeëntwintig wedstrijden in de Premier League en scoorde veertien doelpunten en gaf vier assists. In de Champions League was hij goed voor vier doelpunten. Voor de 25-jarige spits is dit al het vierde seizoen op een rij waarin hij minstens drie weken aan de kant staat vanwege een blessure aan de enkel.

Spurs moet Kane tot begin maart missen (Pro Shots / Action Images)
Spurs moet Kane tot begin maart missen (Pro Shots / Action Images)

Jointje roken zorgt voor grotere hersenen bij tieners

Het roken van één of twee jointjes op zeer jonge leeftijd kan al zorgen voor een verandering in hersenvolume, zo meldt een internationaal onderzoeksteam in een op maandag gepubliceerd artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

In het artikel beschrijven de onderzoekers de resultaten van hersenscans van 46 14-jarige jongens en meisjes uit Ierland, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Het roken van enkele jointjes zorgde al voor de groei van hersenregio's die betrokken zijn bij emotie-gerelateerde processen, leren en het vormen van herinneringen.

"De meeste mensen zouden vooralsnog niet aannemen dat het roken van enkele joints zo'n impact zou hebben, dus we waren erg benieuwd naar de resultaten en dan voornamelijk naar de effecten op de hersenen na het allereerste gebruik van cannabis", aldus  Hugh Garavan, professor in de psychiatrie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Vermont en hoofdverantwoordelijke van dit onderzoek.

In het onderzoek wordt niet duidelijk wat het grootteverschil zou betekenen, maar de onderzoekers zeggen dat de vergroting van de grijze component in de hersenen precies het tegenovergestelde is van wat zou moeten gebeuren in die specifieke hersenregio's op die leeftijd.

"De hersenregio's krimpen normaalgesproken op die leeftijd. Het lijkt erop dat de hersenen op die leeftijd bezig zijn met het efficiënter maken van de zenuwverbindingen. De groei als gevolg van het gebruik van cannabis kan betekenen dat dit 'wegsnoeien' van hersenmateriaal verstoord is, of dat er grotere zenuwbanen ontstaan."

Andere experts vinden deze resultaten interessant, maar de conclusies enigszins voorbarig. David Nutt, professor in de neuropsychopharmacologie van het Imperial College in Londen: "Een vergrote grijze massa in de hersenen kan geen kwaad, dus dit onderzoek laat niet zien dat het roken van cannabis op zo'n jonge leeftijd kwaad kan. Toch is dit onderzoeksveld belangrijk en zijn de resultaten interessant genoeg dat vervolgonderzoeken uitgevoerd dienen te worden."

"Zoals zo vaak dienen deze resultaten ook door anderen gevonden te worden. Daarnaast moeten de mechanismen waarom dit gebeurt onderzocht worden en, niet geheel onbelangrijk, welke factoren zorgen er voor dat cannabisgebruik bij de één wel een vergroting laat zien en bij de ander niet."

Lozano gekozen als beste speler van Noord- en Midden-Amerika

Hirving Lozano mag zich de beste speler van Noord- en Midden-Amerika en de CaraÏben noemen. De aanvaller van PSV won de verkiezing van de CONCACAF.

De Mexicaanse vleugelspeler laat spelers als Keylor Navas (Real Madrid), Héctor Herrera (FC Porto), Carlos Vela (Los Angeles FC) en Sebastian Giovinco (Toronto FC) achter zich. De bond acht zijn 'exceptionele prestaties' op het WK van grotere klasse dan de behaalde doelen van zijn opponenten. Lozano blonk onder meer uit met een goal tegen Duitsland en ook in de Eredivisie kende hij een uitstekend debuutjaar.

In zijn eerste seizoen in Eindhoven tekende hij direct voor zeventien doelpunten en ook nu gaat het weer hard met de Mexicaan. Dit seizoen staat de teller alweer op elf, terwijl hij ook in de Champions League vier doelpunten aantekende. Het is voor het eerst dat hij deze prijs wint. Vorig jaar werd hij tweede achter Navas, die met Real Madrid de Champions League opeiste. Het jaar daarvoor werd hij ook al tweede, toen achter oud-PSV'er Bryan Ruiz.

Mensen willen smartphone wel recyclen, maar weten niet hoe

Na de plastic soep dreigt ook e-waste, als snelst groeiende afvalstroom ter wereld, een serieus probleem te worden. Alleen al in de afgelopen tien jaar werden wereldwijd meer dan 7 miljard smartphones geproduceerd, die uiteindelijk resulteren in een enorme afvalstroom van ‘oude’ mobiele telefoons. Uit onderzoek naar de kennis van de gemiddelde Nederlander over duurzaamheid, recycling en e-waste in opdracht van T-Mobile en Closing the Loop blijkt dat ruim driekwart van de Nederlanders hun oude smartphone een tweede leven wil geven. Daarvan geeft echter 64% aan niet te weten hoe ze moeten recyclen.

T-Mobile en Closing the Loop, een sociale onderneming die het gebruik van mobiele telefoons duurzamer en zelfs ‘circulair’ maakt, zetten dit jaar samen een belangrijke eerste stap in de strijd tegen de snel groeiende stroom e-waste. Samen introduceerden zij een recycleprogramma dat hergebruik en recycling van smartphones stimuleert. Tijdens de vierde editie van de ‘week van de circulaire economie’ van 14 tot en met 18 januari is te zien dat circulariteit een steeds grotere rol speelt in onze samenleving, en dus ook in de telecomsector.

En dat is hard nodig, zo blijkt uit het onderzoek. Circa driekwart van de Nederlanders zegt geen idee te hebben wat e-waste is. Bijna alle Nederlanders van 18 jaar en ouder zijn wel in meer of mindere mate bewust bezig met duurzaamheid. Dat doen ze vooral door energie te besparen, bijvoorbeeld door spaarlampen te gebruiken, afval te scheiden, korter te douchen of spullen te repareren in plaats van weg te gooien.

Slechts 14% van de Nederlanders recyclet smartphone
Zeven op de tien Nederlanders hebben een oude smartphone in de kast liggen. Slechts 14% zegt een oude smartphone te recyclen. Een belangrijke oorzaak kan zijn dat een grote meerderheid - bijna twee derde - van de Nederlanders geen idee heeft waar ze de smartphone in kunnen leveren voor recycling. Joost de Kluijver, directeur Closing the Loop reageert: ’’Het onderzoek laat zien hoe belangrijk het is mensen goed te informeren en recycling nog beter te faciliteren. De aanschaf van een nieuw toestel is een perfect moment om klanten te informeren en te helpen met een betere bestemming voor hun oude toestel. Daarom is het van belang dat telecomaanbieders zich hiervoor inzetten.’’

Helft van de smartphonebezitters wil smartphone bewaren
Op de vraag wat mensen met hun oude smartphones doen, werd bewaren het vaakst genoemd (door bijna de helft van de respondenten), gevolgd door weggeven (36%) en doorverkopen (20%). Toch zegt ook tien procent van de Nederlanders zijn of haar smartphone niet naar een inzamelpunt te willen brengen voor recycling. Zij houden hem graag als reservetelefoon. Tegelijk geeft ruim driekwart van de smartphonebezitters aan wel te overwegen dit anders te doen en hun oude smartphone een tweede leven te geven. Zo gaf ruim de helft aan ook te overwegen de smartphone in te leveren bij een inzamelpunt voor recycling.

Waardevolle grondstoffen
Een smartphone bevat talloze waardevolle grondstoffen die goed hergebruikt kunnen worden, zoals goud, zilver en koper. Door het weggooien van oude smartphones komt nu nog een groot deel op de afvalhoop terecht en worden deze grondstoffen niet hergebruikt. Ruim de helft van de Nederlanders is zich er niet bewust van dat er goud of zilver in zijn of haar smartphone zit. Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile: ‘’Dit is het moment waarop we actief moeten bijdragen aan een duurzamer gebruik van waardevolle grondstoffen en wij als telecomprovider onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Daarom creëren wij bewustwording bij onze klanten. Ons einddoel is de hele telecomsector stimuleren mee te doen. In samenwerking met Closing the Loop zijn wij een innovatief recyclingprogramma gestart dat e-waste aanpakt en circulariteit in de telecomsector stimuleert. We zijn blij te zien dat het onderzoek aantoont dat ruim de helft van de Nederlanders overweegt een abonnement af te sluiten met een optie als deze’’.

Nederlanders willen smartphone wel recyclen, maar weten niet hoe (Stockfoto: PXhere)
Nederlanders willen smartphone wel recyclen, maar weten niet hoe (Stockfoto: PXhere)

FOK!kort: Sybrand Buma 'Schoothondje van het Jaar'

Sybrand Buma is door het Republikeins Genootschap uitgeroepen tot Schoothondje van het Jaar. De politicus kreeg de titel omdat hij ‘te veel buigt naar het koningshuis’. Vooral zijn voorstel om scholieren iedere dag staand het volkslied te laten zingen, kwam Buma op hoon van de republikeinen te staan.

Kansspelcommissie onderzoekt gokpraktijken Belgische hockeyers

De Belgische kansspelcommissie is een onderzoek begonnen naar het gokgedrag van enkele spelers van de nationale hockeyploeg. Volgens Sporza worden een twintigtal wedstrijden onderzocht.

Spelers en/of stafleden van de Belgische hockeyploeg zouden onder meer hebben gegokt op twee wedstrijden van het WK hockey. De Belgische hockeyploeg werd in India wereldkampioen door in de finale Nederland na shoot-outs te verslaan.

De Belgische hockeybond (KBHB) bevestigt dat de kansspelcommissie informatie heeft opgevraagd. Daar horen onder meer de karakteristieken van de WK-duels van de Belgische ploeg bij. De KBHB benadrukt dat het niet om een onderzoek van de politie gaat.

Volgens de bondsvoorzitter Marc Coudron zouden er drie spelers bij betrokken te zijn, maar om welke spelers dat gaat weet de voorzitter van de Belgische hockeybond niet.

Naast het afgelopen WK zou er ook sprake zijn geweest van gokgedrag tijdens de Euro League Hockey en de Belgische competitie.

De Belgische wet verbiedt weddenschappen op wedstrijden in een competitie waarop de gokker een directe impact kan hebben. De straffen variëren van een boete tot drie jaar cel.

Eerste trailer voor Spider-Man: Far From Home

Dat het Marvel Cinematic Universe na Avengers: Endgame niet meer hetzelfde zal zijn, staat vast. Niemand weet alleen hoe het eruit gaat zien. Maar dat de film reeds overleden (of verdwenen?) personages terug zal brengen was al voor de aftiteling van Infinity War zo klaar als een klontje. Nieuwe films, zoals Spider-Man: Far From Home, waren immers al aangekondigd.

De eerste trailer toont nu ook een avontuur dat niet lijkt te lijden onder een universum-schokkend trauma. Peter Parker maakt een tripje naar het buitenland en moet daar ook tegen slechterikken vechten. En hij komt een (voor de kijker) oude bekende tegen. Het spreekt voor zich dat wie spoilervrij wil blijven over alles dat met Marvel of Avengers te maken heeft, de trailer beter kan skippen.

Spider-Man: Far From Home is te zien vanaf 4 juli.

Gevangenisstraf geŽist voor helershol in Eindhoven

"Het Eindhovens Pandjeshuis was een helershol voor criminelen die dit Pandjeshuis gebruikten als een soort pinautomaat waar ze geen pinpas, maar een gestolen goed geld nodig hadden om geld te krijgen," opende de officier van justitie zijn pleidooi.

OM eist tot 9 jaar cel voor invoer 3800 kilo coke

De organisatoren van de grootschalige drugssmokkel zijn het niet, maar ook deze twee mannen hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan de invoer van 3800 kilo cocaïne. De een vervoerde de container waarin de cocaïne was aangekomen van Antwerpen naar Breda, de ander stelde een loods ter beschikking. Ze moeten daarvoor 9 en 6 jaar de cel in, aldus de officier van justitie van het landelijk parket dinsdag voor de rechtbank in Zwolle.

De chauffeur, een 41-jarige man uit Roosendaal, heeft verklaard wel te hebben geweten dat er drugs zaten in de container met bananen die hij moest ophalen. "Want anders hoef ik niet in zo’n loodsje te lossen”, zo zei hij bij de politie. Maar hij wist niet dat het zoveel was. Hij zegt een week voor het ophalen te hebben gehoord dat de container eraan kwam.

Op 19 september 2017 vervoerde hij die naar Breda. De Antwerpse Douane had de drugs op 15 september 2017 ontdekt, en die er grotendeels uitgehaald. 500 gram was blijven zitten, al werd er in Breda nog een vergeten blok van een kilo gevonden. In totaal zaten er 3397 pakketten in de container. 

De andere verdachte, een 57-jarige man uit Oosterhout wist dat er “iets niet klopte”, en dacht dat het misschien om gestolen waar ging, maar het is niet duidelijk geworden of hij wist dat het om drugs ging. Daarom viel de eis van de officier van justitie lager uit. Uit het onderzoek is niet vast komen te staan wie er wel achter de smokkel van de drugs zaten.

OM eist tot 9 jaar cel voor invoer 3800 kilo coke (Foto: Openbaar Ministerie)
OM eist tot 9 jaar cel voor invoer 3800 kilo coke (Foto: Openbaar Ministerie)

Vermeij op huurbasis van Heracles naar FC Den Bosch

Vincent Vermeij heeft dinsdagochtend zijn handtekening gezet onder een huurovereenkomst tot het einde van het seizoen bij FC Den Bosch.

Dat meldt de koploper uit de Keuken Kampioen Divisie dinsdag. Vermeij wordt gehuurd van Heracles Almelo, waar hij nog tot de zomer vastligt. Den Bosch heeft tevens een optie tot koop bedongen.

Vermeij maakte de afgelopen tweeënhalf jaar deel uit van de hoofdmacht van Heracles. Eerder kwam de spits uit voor Jong Ajax en De Graafschap. Vermeij speelde tot nu toe vijf interlands voor Jong Oranje. Wil Boessen, trainer van Den Bosch, is blij met Vermeij, aangezien de oefenmeester nu meer te kiezen heeft voorin.

"Met Vincent bij de ploeg hebben we meer scorend vermogen en meer opties om van systeem te wisselen. Het is een speler van wie we veel verwachten. Jong, maar niet onervaren, gretig, vaardig en kopsterk. Vincent kent het Nederlandse voetbal en wordt bij FC Den Bosch met open armen ontvangen. Ik denk dat hij heel snel gewend zal zijn en dat we veel plezier aan hem gaan beleven."

Technisch manager Mark-Jan Fledderus legt op de site van Heracles uit waarom men akkoord is gegaan met deze deal: "Wij begrijpen de wens van Vincent om meer speelminuten te maken. De kans daarop is op dit moment bij FC Den Bosch groter dan hier in Almelo. Daarom is dit voor hem de juiste stap. Wij wensen Vincent veel succes."

The Walking Dead: Final Season episode 4 in maart te spelen

De laatste aflevering van The Walking Dead: The Final Season, getiteld 'Take Us Back', lanceert op 26 maart. De aflevering is de laatste van de serie en, na het failliesement van Telltale Games, zeer waarschijnlijk de laatste aflevering ooit.

Take Us Back moet het verhaal van Clementine afsluiten. Hoe dat in zijn werk gaat zien we dus in maart. Vandaag is aflevering drie uitgekomen, dus ben je nog bezig met de game kun je vandaag weer vrolijk verder.

Aanslag op hotel in Nairobi, Kenia

Het lijkt erop dat er op dit moment een terreuraanslag wordt gepleegd op het Dusit Hotel in Nairobi, Kenia. Er is nog veel onduidelijk wat er precies gaande is maar er zijn explosies en schoten gehoord. Volgens ooggetuigen zijn zeker vier gewapende mannen het terrein opgekomen aan de Riverside Drive en er volgde een schotenwisseling met het beveiligingspersoneel van het hotel. 

Onbevestigde berichten spreken van een zelfmoordaanslag in een restaurant van het hotel waarna een auto met gewapende mannen het terrein opkwam. Het leger en de politie zijn onderweg en er worden op dit moment nog steeds schoten gehoord. Er zou een onbekend aantal mensen gewond zijn geraakt en ook zouden meerdere mensen nog gegijzeld worden. Omringende gebouwen worden zo snel mogelijk geëvacueerd. 

De aanslag is mogelijk het werk van terreurgroep Al Shabaab. De aanslag van vandaag valt op dezelfde datum als toen twee jaar terug Al Shabaab een grote aanval inzette op een Keniaanse legerbasis bij El Adde in Somalië. Toen vielen er honderden doden. De aanslag van vandaag is vooralsnog niet opgeëist. Ook de Nederlandse ambassade ligt aan de Riverside Drive in Nairobi. Deze ligt echter ongeveer een kilometer verderop. 

77-jarige vrouw geschopt en geslagen bij woningoverval

Maandagavond werd een 77-jarige vrouw het slachtoffer van een woningoverval. De vrouw werd in haar woning aan de Reguliersstraat in Beverwijk door drie personen mishandeld en beroofd.

Rond 19:30 uur werd er door het drietal bij de woning aangebeld. Toen de vrouw de deur opende drongen de personen de woning binnen. Het slachtoffer werd door één van het drietal in bedwang gehouden, hierbij werd zij geslagen en geschopt. Het slachtoffer kon vertellen dat het om drie mannen ging die, nadat zij persoonlijke eigendommen hadden buitgemaakt, de woning uit zijn gevlucht.

Volgens de melding op Burgernet zouden ze zijn weggerend in de richting van park Overbos. De politie heeft nog naar de daders gezocht, maar ze niet meer aangetroffen. Het zou gaan om drie negroïde mannen, waarvan 1 er een capuchon droeg en iets wits voor zijn mond had. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Halep na stroeve start verder op Australian Open

Tennisster Simona Halep heeft zich in Melbourne geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. De Roemeense nummer één van de wereld stuurde Kaia Kanepi (WTA-71) terug naar Estland.

Halep brak Kanepi al vroeg in de eerste set, maar de Estse sloeg terug en trok er een tiebreak uit, die ze nog simpel won ook. In set twee wist ze Halep al snel te breken, maar dit keer plaatste de Roemeense de rebreak, waarna ze op 5-4 nog eens toesloeg. De derde set ging even gelijk op, maar na een break op 3-2 was het gedaan voor Kanepi: 6-7 (2), 6-4, 6-2.

Ook de mondiale nummer vier van de wereld staat in de tweede ronde, maar voor US Open-winnares Naomi Osaka ging dat wat minder moeilijk. De Japanse was in een uurtje klaar met Magda Linette (WTA-80) uit Polen: 6-4, 6-2.

Twee oorlogsveteranen overleden

Marineveteraan sergeant-majoor b.d Eduard Jacob is eergisteren op 94-jarige leeftijd overleden als gevolg van een longontsteking. De voormalige vliegtuigmaker bij de Marine Luchtvaart Dienst (MLD) stierf in een verpleeghuis in Julianadorp.

Jacob ging in 1941 bij de zeedienst in Nederlands-Indië. Toen daar in 1942 de oorlog uitbrak, vluchtte hij per schip met zijn marine-eenheid en belandde via Zuid-Afrika in Engeland. Daar werd hij bijgeschoold en ging aan de slag bij 320-Squadron Royal Dutch Naval Air Service.

Bijna 2,5 jaar geleden was Jacob nog bij een reünie in het Engelse Dunsfold. Vanaf die locatie opereerde in 1944 zijn oude 320-Squadron. Dat was in augustus 1940 in Engeland opgericht met geëvacueerd personeel en materieel van de MLD. De eenheid stond onder bevel van een Nederlandse commandant, maar werd ingedeeld bij het Coastal Command van de Royal Air Force.

Jacob sleutelde in de Tweede Wereldoorlog vooral aan de B-25 Mitchell bommenwerper. Daarna diende de veteraan van november 1945 tot maart 1949 nog in Nederlands-Indië en in Nieuw Guinea in 1960 en 1961.

Nadat Jacob weduwnaar was geworden, verhuisde hij naar het Militair Tehuis Bronbeek. Daar woonde hij bijna 10 jaar.

Laatste oorlogsspion
Met het overlijden van sergeant b.d. Bram Grisnigt, afgelopen vrijdag in Bergen op Zoom, verloor Nederland ook zijn laatste oorlogsspion. Grisnigt zou deze maand 96 jaar zijn geworden.

De Rotterdammer werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland opgeleid tot geheim agent. De verzetsstrijder werd met zijn maat Peter Hoekman in september 1943 boven Nederland gedropt om informatie over de Duitse bezetter door te spelen naar Londen. Door het inlichtingenwerk werd Grisnigt ook wel de Nederlandse James Bond genoemd.

In Duitse handen
Hoekman werd ongeveer 6 weken na de paradropping door de Duitsers doodgeschoten. Grisnigt viel 5 maanden later ook in Duitse handen. Daarna belandde hij in verschillende concentratiekampen. In april 1945 werd hij in Ravensbrück bevrijd.

Op hoge leeftijd vertelde de voormalig oorlogsspion zijn oorlogsverhaal nog op een basisschool. Ook riep hij in ‘De Wereld Draait Door’ op de in de Tweede Wereldoorlog gevallen militairen te blijven eren.

Twee oorlogsveteranen overleden (links Eduard Jacob, rechts Bram Grisnigt) (Foto: Defensie.nl)
Twee oorlogsveteranen overleden (links Eduard Jacob, rechts Bram Grisnigt) (Foto: Defensie.nl)

Aanhoudingen in onderzoek naar geruimde kwekerij

In december 2018 werd in Den Bommel een grote hennepkwekerij aangetroffen en geruimd. Het onderzoek dat daar op volgde leidde dinsdagmorgen naar invallen en aanhoudingen. Ook werden geld en wapens gevonden.

Nadat de hennepkwekerij in Den Bommel was geruimd stelde de politie een uitgebreid onderzoek in. Dat resulteerde vandaag in doorzoekingen van woningen en aanhoudingen in Bergen op Zoom en Sint-Maartensdijk. Drie mannen en een vrouw in de leeftijd van 52 tot 64 jaar werden aangehouden. Twee van de vier verdachten werden ingesloten en de andere twee werden heengezonden. Zij blijven wel verdachten.

Bij de doorzoekingen werden verschillende wapens aangetroffen, zoals twee vuurwapens, zes stroomstootwapens en drie busjes pepperspray. Ook vond de politie bijna € 25.000 contant geld, een aantal zeer dure horloges en 17 kilo henneptoppen. Dit alles werd in beslag genomen.

Aanhoudingen in onderzoek naar geruimde kwekerij (Foto: Politie.nl)
Aanhoudingen in onderzoek naar geruimde kwekerij (Foto: Politie.nl)

Gezocht: 15 ongezouten meningen

De politie zoekt vijftien jongeren met een ongezouten mening voor de jongerenraad van 2019. "De jongerenraad is vorig jaar opgericht, omdat de politie jongeren meer wil betrekken bij belangrijke beslissingen", vertelt lid van de korpsleiding Liesbeth Huyzer. "Jongeren kunnen een waardevolle bijdrage aan de politie leveren, omdat zij anders denken dan volwassenen. Denk aan ontwikkelingen op internet. Criminaliteit verplaatst zich steeds meer naar de digitale wereld en de jeugd is daar meer in thuis. Ook op andere terreinen kijken we naar de politie van overmorgen en wie kunnen we hier beter bij betrekken dan de jeugd zelf?"

Meedenken
De leden van de jongerenraad komen ongeveer zes keer per jaar samen, elke keer op een andere politielocatie. Tijdens een debat, brainstorm of in een andere vorm denken ze mee met een politievraagstuk. Het afgelopen jaar hebben de jongeren meegedacht over onderwerpen als onpartijdig handelen, radicalisering en terrorisme, integriteit, cybercrime en de politie-uitrusting.

Nieuwe raad voor 2019
"Voor 2019 zoeken we weer een nieuwe groep jongeren die met ons mee wil denken in de jongerenraad", vertelt Huyzer. "We zoeken bewust jongeren met een ongezouten mening. Het helpt ons als er ook jongeren in de jongerenraad zitten die extra kritisch zijn omdat zij bijvoorbeeld minder goede ervaringen met de politie hebben."

Nieuwe raad voor 2019
Iets voor jou of weet jij een geschikte kandidaat voor de jongerenraad? Bekijk dan de oproep op www.vraaghetdepolitie.nl/jongerenraad.
Aanmelden kan tot 31 januari 2019. Daarna selecteert de politie ongeveer veertig jongeren voor de selectiedag op dinsdag 26 februari 2019. De politie selecteert daar 15 jongeren die samen de nieuwe Jongerenraad vormen.

Fortnite meest gespeelde Switch-game van 2018

Nintendo heeft een toplijstje van meest gespeelde Switch-games in 2018 gepubliceerd in de Nieuws-sectie van de Switch. Niet geheel verrassend scoren Nintendo’s eigen games erg goed. Toch heeft een razend populaire third-party game de eerste plek weten te veroveren. We hebben het dan over Fortnite.

Fortnite doet het dus goed op Nintendo’s hybride console, net als op praktisch elk ander platform waarop de free-to-play battle royale-shooter verschenen is. Nintendo geeft echter geen absolute aantallen, dus hoeveel uur er daadwerkelijk in de games is gestoken en of deze getallen dicht bij elkaar liggen is niet bekend.

De gehele top 21 van meest gespeelde Switch-games van 2018 vind je hieronder. De lijst bestaat vooral uit Nintendo-titels. Opvallend is dat Super Smash Bros. Ultimate toch op plek 18 staat, ondanks dat deze game nog geen maand uit is. Wat is jouw meest gespeelde (Switch-)game van 2018?

1. Fortnite
2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
3. Super Mario Odyssey
4. Splatoon 2
5. Mario Kart 8 Deluxe
6. FIFA 18
7. Minecraft
8. Pokémon: Let's Go, Pikachu
9. Pokémon: Let's Go, Eevee
10. Xenoblade Chronicles 2
11. The Elder Scrolls 5: Skyrim
12. Rocket League
13. Mario + Rabbids: Kingdoms Battle
14. Pokémon Quest
15. Stardew Valley
16. Dragon Ball Xenoverse 2
17. Octopath Traveller
18. Super Smash Bros. Ultimate
19. Paladins
20. Super Mario Party
21. Mario Tennis Aces

NEC zet Achahbar en Darri terug naar de beloften

Brahim Darri en Anass Achahbar zijn voorlopig teruggezet naar Jong NEC, zo communiceert de club uit Nijmegen via de officiële kanalen.

Dat betekent dat het duo voorlopig dus zal meetrainen en meespelen met het beloftenteam. De disciplinaire maatregel is opgelegd naar aanleiding van een woordenwisseling in de rust van het duel tussen FC Eindhoven en NEC.

Achabar en Darri werden door trainer Jack de Gier in het Jan Louwers Stadion na 45 minuten spelen naar de kant gehaald en vervangen door Ole Romeny en Mike Trésor Ndayishimiye. Die beslissing heeft kennelijk in de rust tot een woordenwisseling geleid tussen de technische staf en de twee spelers. Na 45 minuten spelen keek NEC tegen een 1-0 achterstand aan, waarna de stand in het eerste kwartier na rust werd omgebogen in een 1-2 voorsprong.

Uiteindelijk ging NEC in het laatste kwartier van de wedstrijd toch nog met 3-2 onderuit tegen FC Eindhoven, waardoor de Nijmegenaren momenteel de vijftiende plaats bezetten in de Keuken Kampioen Divisie. Eerder werd Kevin Jansen door De Gier al uit de selectie verwijderd en de middenvelder is inmiddels vertrokken naar SC Cambuur.

Bezorgers Deliveroo zijn geen zzp'ers

Bezorgers die voor Deliveroo maaltijden bezorgen zijn geen zzp'ers, maar kunnen aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf. Bovendien valt Deliveroo wel degelijk onder de cao voor beroepsgoederenvervoer. Dat heeft de kantonrechter vandaag bepaald in twee zaken die vakbond FNV tegen Deliveroo had aangespannen.

De maaltijdbezorgdienst besloot begin 2018 om alle arbeidsovereenkomsten met bezorgers niet te verlengen. In plaats daarvan gingen bezorgers volgens zogenoemde partnerovereenkomsten als zelfstandig ondernemer voor het bedrijf aan de slag. Volgens Deliveroo kregen bezorgers binnen de nieuwe overeenkomst veel meer vrijheid om zelf invulling aan hun werk te geven. De FNV kwam tegen deze wijziging in verzet. Volgens de vakbond was er in de praktijk nog steeds sprake van een relatie tussen een werkgever en werknemer.

Gezagsverhouding
De kantonrechter is het met de FNV eens. De verhouding tussen Deliveroo en de bezorgers is met de invoering van de nieuwe contractvorm niet wezenlijk veranderd. Daarbij is onder andere van belang dat de partnerovereenkomst een standaardcontract is, dat volledig en eenzijdig door Deliveroo is opgesteld en niet onderhandelbaar is.

De rechter oordeelt dat binnen de rechtsverhouding nog altijd sprake is van een gezagsverhouding tussen het bedrijf en de bezorgers. Hierbij spelen de digitale systemen die Deliveroo gebruikt voor het inroosteren van de bezorgers en de bezorging van maaltijden, een belangrijke rol. Hierdoor is in de praktijk de vrijheid van de bezorgers aanzienlijk minder groot dan de partnerovereenkomst suggereert.

Weigeren opdracht werkt in nadeel
Zo kunnen bezorgers weliswaar zelf bepalen of ze een opdracht wel of niet aannemen, maar weigering of minder vaak beschikbaar zijn werkt vervolgens wel in hun nadeel bij het toebedeeld krijgen van toekomstige opdrachten en het behalen van bonussen. Ook is er weinig tot geen ruimte voor onderhandeling over het tarief. Daarnaast hebben de bezorgers volgens de partnerovereenkomst de mogelijkheid zich te laten vervangen, maar deze bepaling is in de praktijk inhoudsloos.

Het moment tussen het aannemen van een bezorgopdracht en het daadwerkelijk bezorgen van een maaltijd is immers dermate kort dat er geen behoefte zal zijn om van de mogelijkheid tot vervanging gebruik te maken. Dit is anders als een gehele dienst wordt overgenomen. Een vervanger moet echter wel vooraf door Deliveroo worden goedgekeurd. Door deze regel past een vervanging ook binnen een gewone arbeidsovereenkomst, vooral omdat Deliveroo tijdens het werk ook over de vervanger gezag heeft.

In een eerdere zaak vorig jaar, tussen een bezorger en Deliveroo, oordeelde de kantonrechter op basis van de schriftelijke overeenkomst tussen de partijen dat de bezorger niet in loondienst van het bedrijf was. Het uitgangspunt van die beslissing was echter anders dan dat van de uitspraak van vandaag: in deze zaak is de tekst van de schriftelijke overeenkomst eveneens meegenomen in het oordeel, maar is daarnaast nadrukkelijker en vooral gekeken naar hoe de overeenkomst in de praktijk uitpakt.

Cao is van toepassing
Niet alleen is de verhouding tussen Deliveroo en de bezorgers aan te merken als een arbeidsovereenkomst, het bedrijf valt bovendien onder de werkingssfeer van de cao beroepsgoederenvervoer. De rechter is het met de FNV eens dat de bezorging van maaltijden door Deliveroo moet worden gekwalificeerd als vervoer van goederen over de weg en daarmee onder de cao van die sector valt. Deliveroo is daarmee ook verplicht de cao met terugwerkende kracht na te leven.

Bezorgers Deliveroo zijn geen zzp'ers (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Bezorgers Deliveroo zijn geen zzp'ers (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Wielerploegen riskeren schorsing bij meerdere overtredingen op gebruik van tramadol

De internationale wielerunie UCI kan een ploeg schorsen indien meerdere renners van die ploeg betrapt worden op het gebruik van de zware pijnstiller tramadol. Een eventuele schorsing kan oplopen tot twaalf maanden.

Tramadol mag sinds dit jaar niet meer gebruikt worden in het peloton. Reden voor het verbod is dat het gebruik valpartijen in de hand werkt doordat renners duizelig kunnen worden, minder alert zijn en slaperig kunnen worden.

Indien renners betrapt worden op het gebruik van het middel riskeren ze diskwalificatie en een boete. Bij een tweede overtreding volgt een schorsing van vijf maanden. Indien binnen een ploeg meerdere renners betrapt worden kan een ploeg tot twaalf maanden geschorst worden.

'BŁttner kan op 'pikant moment' naar Bundesliga verkassen'

Fortuna Düsseldorf heeft belangstelling voor Alexander Büttner, zo schrijft de Gelderlander dinsdag. Volgens het regionale dagblad wil de nummer veertien van de Bundesliga de 29-jarige linksback nog deze winter overnemen van Vitesse, al komt de belangstelling vanuit Duitsland op 'een pikant moment' voor club en speler.

Büttner en Vitesse praten immers al geruime tijd over een langere samenwerking in GelreDome. De linkerverdediger beschikt over een aflopend contract en gaf meerdere malen aan bij voorkeur in Arnhem te blijven. Büttner heeft een eerste contractvoorstel van Vitesse op zak, maar dat leidde nog niet tot een overeenkomst tussen de betrokken partijen.

Het zou niet eerste buitenlandse avontuur voor Büttner zijn. Hij verliet Vitesse jaren terug voor Manchester United en speelde daarna in de tenues van Dinamo Moskou en Anderlecht. In januari 2017 ondertekende de linkspoot een contract tot komende zomer, om een jaar later door gewichtsproblemen uit de selectie te worden gezet. Büttner knokte zich echter terug.

Fortuna Düsseldorf hoopt ook in de tweede seizoenshelft boven de rode streep te eindigen. De club werd afgelopen seizoen kampioen van de 2. Bundesliga en verzamelde achttien punten in de eerste seizoenshelft van deze voetbaljaargang. Daarmee staat het team van trainer Friedhelm Funkel vier punten boven de degradatiezone van de Duitse competitie.

Held op sokken probeert supermarkt te overvallen

Op zijn sokken en met een metaal voorwerp in zijn hand kwam de overvaller de supermarkt aan de Sportsingel in Rotterdam-Zuid binnen en riep om geld. Zonder buit verliet hij de winkel in de wijk Sportdorp weer. Er raakte niemand gewond bij de overval. 

Het was vrijdagmiddag rond 18.00 uur toen een donker geklede man de supermarkt binnenliep. Met een metaalachtig voorwerp liep hij meteen op medewerkers af die achterin de winkel stonden. Hij eiste geld. Na een korte confrontatie nam de man de benen en verliet zonder buit de supermarkt.

De politie, die inmiddels was gealarmeerd, is een onderzoek gestart en bekijkt camerabeelden. Ook is er een buurtonderzoek gedaan. De overvaller droeg donkere kleding, is rond de 20 jaar oud en 1.75 lang. Hij had een capuchon op en zijn gezicht was bedekt. Het meest opvallende kenmerk van de dader dat hij geen schoenen droeg, maar enkel sokken. 

Manchester City geeft tiental van Wolves geen kans

Manchester City blijft in het spoor van Liverpool. De ploeg van Pep Guardiola kwam maandagavond niet in de problemen tegen Wolverhampton Wanderers en won met 3-0.

De bezoekers uit Wolverhampton wisten in augustus op eigen veld knap een punt te pakken tegen City en dus was de titelverdediger vooraf gewaarschuwd. The Wolves deden het na die 1-1 overigens ook uitstekend tegen andere topploegen uit de Premier League. Op bezoek bij Arsenal en Manchester United pakten de mannen van coach Nuno Espírito Santo eveneens een puntje en tegen Chelsea (thuis) en Tottenham Hotspur (uit) zelfs drie. Bovendien gooide Wolverhampton vorige week Liverpool uit de FA Cup.

Alle hoop op een goed resultaat in het Etihad Stadium vervloog echter snel, want de gasten moesten binnen twintig minuten al met tien man verder. Willy Boly gleed met gestrekt been de bal voor de voeten van Bernardo Silva weg, maar hij raakte de Portugees daarna wel vol op de enkel. Scheidsrechter Craig Pawson trok een directe rode kaart.

Manchester City had op dat moment al een voorsprong in handen. Na tien minuten bediende Aymeric Laporte op de linkerflank Leroy Sané, die Gabriel Jesus de openingstreffer liet maken. Met een man meer bleef City aandringen en de 2-0 kon dan ook niet uitblijven. Ryan Bennett maakte in de zestien een overtreding op Raheem Sterling, waardoor de bal op de stip ging en Jesus zijn tweede van de avond kon maken.

In de tweede helft lukte het Wolverhampton om de schade enigszins beperkt te houden. Onder meer Sané, Fernandinho en invaller Kevin De Bruyne kregen goede mogelijkheden om te scoren en tien minuten voor tijd kwam de 3-0 eindstand op het scorebord te staan. Een voorzet van De Bruyne viel via twee tegenstanders bij de tweede paal binnen. Conor Coady toucheerde de bal als laatste en hij kreeg dus een eigen doelpunt op zijn naam.

Door de overwinning staat Manchester City nog steeds vier punten achter Liverpool. Het gat tussen City en nummer drie Tottenham Hotspur, dat zondag van Manchester United verloor, is gegroeid naar vijf punten.

Woning zwaar beschadigd door ontploffing

De recherche onderzoekt de toedracht van een ontploffing in een woning aan het Nassauplein in Delft afgelopen nacht. Een vrouw en haar drie kinderen wisten ongedeerd de woning te verlaten. Zij werden in het ziekenhuis nagekeken vanwege rookinhalatie.

Door de ontploffing, die rond 01:45 uur plaatsvond , raakte de woning zwaar beschadigd en werd er inboedel vernield. Het Team Explosieven Verkenning kwam ter plaatse om onderzoek te doen. De recherche doet onderzoek en verzoekt getuigen zich te melden via 0900–8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Serena Williams moeiteloos door op Australian Open

Tennisster Serena Williams is uitstekend begonnen aan de Australian Open. De zevenvoudig kampioene had aan vijftig minuten genoeg om de Duitse Tatjana Maria opzij te schuiven: 6-0, 6-2.

Zus Venus Williams had het moeilijker, maar ook zij begon met winst en wel op de als 25e geplaatste Roemeense Monica Buzarnescu: 6-7 (3), 7-6 (3), 6-2. De als zesde geplaatste Oekraïnse Elina Svitolina stond ook krap een uur op de baan: qualifier Viktorija Golubic moest er met 6-1, 6-2 aan geloven.

Karolina Pliskova is dit jaar lekker begonnen en ook in Melbourne begon de als zevende geplaatste Tsjechische prima. Ze schakelde haar landgenote Karolina Muchova (Q) in een dik uur simpel uit: 6-3, 6-2. De Belgische Elise Mertens (12) stond wat langer op de baan, maar Anna Karolina Schmiedlova uit Slowakije had zelden écht een kans: 6-2, 7-5.

Ook de Letse Anastasija Sevastova (13) kende geen zeer ingewikkeld begin. Met 6-3, 6-1 had ze de Duitse Mona Barthel in een uur en een paar minuten te pakken. De Amerikaanse Madison Keys (17) had niet veel langer nodig om de Australische wildcardtiener Destanee Aiava met 6-2, 6-2 van haar droom te ontdoen.

Voormalig nummer één van de wereld Garbiñe Muguruza (18) stond vijf games af tegen de Chinese Zheng Saisai (6-2, 6-3), terwijl Laura Siegemund voor een fraaie verrassing zorgde: de Duitse (WTA-110) stond tegenover tweevoudig winnares Victoria Azarenka, die na twee jaar afwezigheid terug was in Melbourne, en won dat duel na bijna drie uur met 6-7 (5), 6-4, 6-2.

Met Daria Kasatkina is de eerste top-10-speelster gesneuveld. De Russische was totaal niet opgewassen tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky, die na nog geen uur met 6-3, 6-0 gewonnen had.

Politie stuit op 1600 kilo grondstoffen voor speed

Agenten hebben maandagavond, na een anonieme tip, grondstoffen voor synthetische drugs gevonden aan de Bergstraat in Loon op Zand. In een leegstaand kassencomplex vonden de dienders 1600 kilogram grondstoffen om amfetamine (speed) van te kunnen maken.

Na de vondst werden specialisten van de politie ingeschakeld om vast te stellen om wat voor stoffen het exact ging. Ook kwam er een speurhond ter plaatse om het complex verder te helpen te doorzoeken. Een gespecialiseerd bedrijf kwam rond middernacht langs om de spullen op een veilige manier af te voeren.

Specialisten zullen vandaag nog verder onderzoek naar de aangetroffen goederen verrichten. Ook de recherche doet verder onderzoek naar de zaak. Er zijn nog geen personen aangehouden, maar aanhoudingen op korte termijn worden niet uitgesloten volgens de politie.

Politie stuit op 1600 kilo grondstoffen voor speed (Foto: Stockfoto politie.n)
Politie stuit op 1600 kilo grondstoffen voor speed (Foto: Stockfoto politie.n)

AGDQ haalt ruim twee miljoen dollar op

Het jaarlijkse evenement Awesome Games Done Quick (AGDQ) heeft vorige week 2.422.614 dollar opgehaald. Het is het hoogste bedrag dat tot nu toe is opgehaald met het liefdadigheidsevenement. Het opgehaalde geld gaat naar de Prevent Cancer Foundation in de Verenigde Staten.

AGDQ liep van 6 tot en met 13 januari en was te volgen op gamestreamingplatform Twitch. Er wordt tijdens het evenement door talloze verschillende gamers allerlei uiteenlopende computerspellen zo snel mogelijk doorlopen. Zo zagen we dit jaar speedruns van onder andere Diablo 2, Zelda: Twilight Princess maar ook modernere titels zoals Dark Souls III en Bloodborne passeerden de revue. Er reisden in totaal 2200 mensen af naar Rockville, Maryland alwaar het evenement plaatsvond en op Twitch keken gemiddeld zo'n 100.000 tot 150.000 mensen met een piek tot 219.240 kijkers.

Alle speedruns zijn terug te kijken op het Twitch-kanaal van Games Done Quick. De volgende GDQ vindt plaats van 23 tot en met 30 juni dit jaar.

AGDQ_SCR1

Man door het lint op politiebureau in Breda

Agenten hebben maandagmiddag jongstleden een 44-jarige man uit Bavel aangehouden. Hij bedreigde aan de balie van het politiebureau aan het Chasséveld in Breda een medewerkster.

De man kwam rond 13.15 uur het politiebureau binnen. Om nog onduidelijke redenen ging de man compleet door het lint, pakte een stoel uit de wachtruimte, hief deze boven zijn hoofd en liep op de baliemedewerkster af. Zij wist alarm te slaan waarop er een aantal agenten de wachtruimte binnenkwamen die de man konden overmeesteren.

De verdachte is aangehouden voor bedreiging en na verhoor weer in vrijheid gesteld. De medewerkster heeft aangifte gedaan.

Tennisser Majchrzak op weg naar stunt geveld door kramp op Australian Open

Tennisser Kamil Majchrzak heeft op de Australian Open bijna voor een enorme stunt gezorgd. De mondiale nummer 176 had Kei Nishikori, de nummer negen van de wereld, tegen de muur, maar werd geveld door kramp.

Majchrzak had in zijn carrière tot dinsdag welgeteld één wedstrijd op de ATP Tour gespeeld: de eerste ronde in Antalya in 2017. Via de kwalificaties sloeg hij zich in Melbourne het hoofdtoernooi van zijn eerste Grand Slam in en daar trof hij met Nishikori bepaald geen makkelijke tegenstander.

De 23-jarige Pool begon geweldig tegen de Japanner en met een break op 3-2 pakte hij set één. In de tweede set kon Nishikori een break ongedaan maken, maar in de tiebreak werkte Majchrzak een setpoint weg, pakte hij de service van Nishikori over en maakte hij het alsnog af.

In de derde set sloeg het noodlot echter toe. Majchrzak kreeg met kramp te maken en werd ondanks tegenstribbelen gelijk gebroken. Hij raakte vervolgens nauwelijks nog wat en won halverwege de vierde set na tien verloren games op rij weer eens een game. Dat was bij lange na niet genoeg en in de vijfde set gooide hij de handdoek in de ring: 3-6, 6-7 (6), 6-0, 6-2, 3-0.

De mondiale nummer vier, Alexander Zverev, begon zonder problemen aan zijn toernooi. De Duitser stuurde de Sloveen Aljaz Bedene (ATP-67) met 6-4, 6-1, 6-4 in iets minder dan twee uur naar huis. De Kroaat Borna Coric (11) had aan drie sets genoeg om de na een jaar blessureleed teruggekeerde Belg Steve Darcis opzij te schuiven: 6-1, 6-4, 6-4.

Fabio Fognini (12) had de eerste twee sets tegen Jaume Munar gewonnen, waarna de Spanjaard in set drie op moest geven: 7-6 (3), 7-6 (7), 3-1. Stan Wawrinka, de naar plek 59 weggevallen kampioen van 2014, verloor set één van Ernests Gulbis, maar de Let gaf in het tweede bedrijf op: 3-6, 3-1.

De Rus Daniil Medvedev (15) had het niet zo moeilijk met de Zuid-Afrikaan Lloyd George Harris: 6-1, 6-2, 6-1. David Goffin (21) was zelfs in anderhalf uur al klaar met de Chileense nummer 89 van de wereld, Christian Garin: 6-0, 6-2, 6-2.

Binnenkort meer info over toekomst Dragon Ball FighterZ

Tijdens de Dragon Ball Super Showcase die vannacht is uitgezonden werd geteased naar meer DLC voor Dragon Ball FighterZ. De vraag 'komt er een tweede fighter pass' werd enigszins ontweken, maar er werd gezegd te wachten tot na de FighterZ finales.

Deze finales vinden plaats op 26 en 27 januari, dus over een kleine twee weken weten we wat de toekomst biedt voor FighterZ. Meer personages, nieuwe gameplay mechanics of misschien wel een complete sequel. We gaan het meemaken. De opmerking zelf vind je in onderstaande video terug na minuut 43.

Tot 5 jaar geŽist voor gewelddadige woningoverval

Juist het geweld maakte grote impact op een 53-jarige vrouw toen zij vorig jaar in haar huis door inbrekers werd mishandeld. Twee van de drie mannen (Yassine el H., Yassir A. en Mikey B.) grepen haar vast, trokken haar van de trap, sloegen haar en rukten een ketting van haar hals. Het gebruikte geweld klonk maandag door in de strafeis van het Openbaar Ministerie.

De vrouw werd op 16 juni vorig jaar in de nacht gewekt door het alarm. Dat ging wel vaker af en nooit eerder was er iets aan de hand geweest. Nietsvermoedend liep ze naar beneden, zonder kleren aan te trekken, om toch vooral weer snel in bed te kunnen kruipen.

Maar op de eerste verdieping zag ze plots twee mannen. Die schrokken evengoed, want door alle gesloten rolluiken hadden ze niemand thuis verwacht. Vier vreemde mannenhanden grepen de vrouw vast en sleurden haar van de trap verder naar beneden. Ze kreeg klappen, en tegen haar hoofd duwden ze een voorwerp (wat, dat kon ze niet zien). 'Waar is het geld,' riep een van de mannen, 'waar is het geld?! Waar is de kluis? Ik schiet je dood!'

In de woonkamer werd de vrouw op een bank geduwd. De schreeuwende man zag de halsketting van de vrouw en stak al zijn hand uit. 'Die niet, alsjeblieft,' smeekte de vrouw nog. En ook de andere man zei: 'Doe dat niet.' Maar de inbreker rukte de ketting van haar nek.

De drie mannen - tijdens het gestoei op de trap doorzocht nog een derde kompaan in de woonkamer alle kasten en lades - geven toe dat ze die nacht hebben ingebroken. Dat ze geweld gebruikten, ontkennen ze echter. Ze waren 'stomdronken' en kunnen zich dat niet herinneren. Maar de officier van justitie vindt dat ongeloofwaardig. 'De verdachten hebben er ook alle belang bij om hun rol zo gering mogelijk te houden,' zei ze. En ze wees erop dat één persoon die nacht niet had gedronken en dus een goede verklaring kon afleggen: het slachtoffer.

De derde man, die in de woonkamer de lades had doorzocht, is de enige die volgens het slachtoffer geen geweld heeft gebruikt. Ze heeft hem zelfs nauwelijks gezien. Het Openbaar Ministerie vindt hem daarom alleen schuldig aan diefstal en eist daarvoor 300 dagen waarvan 123 voorwaardelijk. Hij heeft al 177 dagen in voorarrest gezeten en zou dan dus niet terug hoeven de gevangenis in.

Voor de twee andere verdachten eist het Openbaar Ministerie veel hogere straffen, omdat zij geweld hebben gebruikt. De officier van justitie volgde de richtlijnen voor een woningoverval: 'Hoewel verdachten niet dachten dat er iemand thuis was, zijn ze ook niet weggegaan toen dit wel zo bleek. Ze gingen de confrontatie aan en hebben haar stevig mishandeld in haar eigen huis, terwijl zij ontkleed was en doodsangsten uitstond. De impact hiervan op het slachtoffer is niet anders dan bij een daadwerkelijke woningoverval.'

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de man die het meeste geweld had gebruikt 5 jaar cel. Tegen de ander werd 3 jaar cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist. Op 28 januari doet de rechtbank uitspraak.

Update 09:15 uur:
Het slachtoffer van deze overval was Silvia van Barneveld, de vrouw van darter Raymond van Barneveld.

Super Dragon Ball Heroes: World Mission naar het Westen

Tijdens een livestream in het teken van Dragon Ball heeft Bandai Namco aangekondigd dat Super Dragon Ball Heroes: World Mission naar het Westen komt. De game is een kaartgame en gaat verder met de 'Time Patroller' verhaallijn uit Dragon Ball Xenoverse.

Je maakt in World Mission je eigen personage, waarna je kaarten moet verzamelen die uiteraard personages uit Dragon Ball zijn. In totaal zijn er rond de 1200 kaarten te verzamelen. Kaarten zijn gebaseerd op de complete serie, inclusief Super, Xenoverse en Heroes. De game lanceert 5 april voor Nintendo Switch en pc.

Man probeert vrouw te overvallen, treft MMA vechtster

In Rio de Janeiro heeft een overvaller waarschijnlijk nogal spijt van zijn criminele gedrag, nadat hij probeerde een vrouw te overvallen.

De lafaard probeerde in de Braziliaanse hoofdstad de 26-jarige, onschuldig ogende Polyana Viana te overvallen. Hij deed alsof hij een pistool bij zich droeg en eiste haar telefoon.

Wat hij niet had voorzien was dat de timide ogende vrouw een professionele MMA-vechtster was. Zie hier het resultaat.

Polyana Viana en haar overvaller (foto: Instagram)
Polyana Viana en haar overvaller (foto: Instagram)

Family Guy stopt met homograppen

Geestelijk vader van de langlopende animatieserie Family Guy zegt dat het programma stopt met grappen over homo's en andere lgbtiq+++'ers. In de zondag uitgezonden aflevering vertelt  Peter dit aan Donald Trump. Inmiddels is bevestigd dat het niet om een slechte grap gaat.

"Sommige grappen die we twintig jaar geleden maakten, toen we begonnen met de serie, voelen nu niet meer goed aan", aldus producent Alec Sulkin. "sommige dingen worden nu niet meer acceptabel gevonden."


Dit kan écht niet meer, volgens de makers van Family Guy

Don Ceder (CU) gaat niet naar Tweede Kamer

Fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amsterdam Don Ceder gaat niet naar Den Haag om de Tweede Kamerzetel van Stieneke van der Graaf tijdelijk in te nemen. "Ik blijf in Amsterdam", laat Ceder aan AT5 weten.

In maart gaat Van der Graaf de Tweede Kamer tijdelijk verlaten wegens haar zwangerschap. Don Ceder staat nummer zeven op de kandidatenlijst van CU. Hij zou logischerwijs Van der Graaf moeten vervangen in Den Haag. Maar toch gaat hij dat niet doen. In plaats daarvan wordt de Rhenense fractievoorzitter Nico Drost tijdelijk vervanger van Van der Graaf.

"Ik heb aangegeven dat we nu met wat moois bezig zijn in Amsterdam. En ik vind, als fractievoorzitter, dat het nu niet de tijd is om dat achter te laten", zegt Ceder tegen AT5. "We zijn met een paar belangrijke dossiers bezig in de stad, zoals de aanpak van mensenhandel en armoede. Daar wil ik me op focussen."

Ceder geeft toe dat het geen makkelijke keuze was. "Ik heb er een paar dagen over moeten nadenken. Ik zeg niet zomaar "nee" tegen de Kamer. Maar we zijn nog bezig in Amsterdam de komende tijd." 

Fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Gert-Jan Segers vond het besluit van Ceder 'jammer', maar had er ook begrip voor. "Maar ik heb afgesproken dat we goed contact houden."

EA brengt tweede gratis content-update voor Battlefield V uit

Electronic Arts brengt vandaag de gratis update Battlefield V Chapter 2: Lightning Strikes uit. Deze update bevat onder andere Squad Conquest, nieuwe wapens en meer.

Squad Conquest is een andere versie van de Conquest-modus waarin tactische gameplay tussen twee teams van 16 spelers wordt gestimuleerd op de mappen Arras, Rotterdam en Hamada. Daarnaast worden er nieuwe wapens toegevoegd (Onde andere de Zk-383 SMG voor de Medic class, de Modele 1944 semi-automatic rifle voor de Assault class en de M1922 MMG voor de Support class) die spelers kunnen unlocken door Weekly Challenges te voltooien. Deze challenges zijn beschikbaar tijdens de periode waarin Chapter 2: Lightning Strikes live is.

Ook zijn er verschillende veranderingen en fixes doorgevoerd op basis van feedback vanuit de Battlefield-community. Met Chapter 2: Lightning Strikes wordt er nog meer content toegevoegd, waaronder de terugkeer van de Rush mode, een nieuwe Grand Operation en een co-op modus voor vier spelers.

Nieuw onderzoek naar lekken politie-informatie

In de afgelopen twee jaar zijn er bij de politie 219 vermoedens geweest van het lekken van politie-informatie aan derden. De cijfers uit 2017 en 2018 zijn een aanvulling op het recente onderzoek van de politieacademie naar cijfers uit 2015 en 2016 over lekkende beambten.

Van de 219 gevallen gaat het in 40 gevallen om vermoedens van lekken naar criminelen en 179 keer naar niet-criminelen. Ook is in 2018 net zo vaak onderzoek gedaan naar mogelijke schending van het beroepsgeheim en omkoping als het jaar ervoor, namelijk 66 keer. Dat beeld laat geen significante stijging zien ten opzichte van de cijfers over 2015 en 2016.

Tweederde onterecht
Uit het onderzoek van de Politieacademie en ook uit eerder onderzoek blijkt dat in slechts eenderde van de dossiers daadwerkelijk sprake is van lekken. Op verzoek van de korpschef deed de Politieacademie in 2015 en 2016 al onderzoek, waarvan vorige week de resultaten naar buiten kwamen. Voornaamste conclusie was dat onoplettendheid in de alledaagse politiepraktijk in de meeste gevallen de oorzaak is van het delen van vertrouwelijke informatie. Slechts in een heel beperkt aantal gevallen ging informatie naar criminelen.

Kernwaarde
Integriteit is een van de kernwaarden van de politie. De politie en haar medewerkers moeten het goede voorbeeld geven. Signalen van (integriteits)schendingen door politiemensen worden altijd onderzocht. De politie doet veel om de organisatie te wapenen en verder te versterken. Dat begint al voor mensen in dienst treden. Een zorgvuldig screeningsproces vormt een belangrijk onderdeel van het aannemen van betrouwbare medewerkers. In 2017 werden 11.499 screeningstrajecten gestart, waarvan er 233 negatief werden afgerond. Maar ook als mensen eenmaal in dienst zijn, doet de politie veel. Medewerkers leggen bij indiensttreding een eed of belofte af en worden via de Beroepscode nogmaals gewezen op het bijzondere werk dat zij gaan doen en welke verantwoordelijkheden daar bij horen.

Dilemma´s voorhouden
Ook investeert de politie in een werkklimaat dat professioneel en integer handelen bevordert. In trainingen worden medewerkers dilemma’s voorgehouden en bespreekbaar gemaakt. Van leidinggevenden wordt verwacht dat zij alert zijn op signalen, handelend op kunnen treden bij problemen en voorbeeldgedrag vertonen. In de organisatiecultuur van de politie zijn openheid, laagdrempeligheid, respect en goed voorbeeldgedrag belangrijke voorwaarden.

FOK! Wat een weer: bewolkt en buiig

Vandaag is het overwegend bewolkt en kan er plaatselijk lichte motregen vallen. Vooral in het zuiden kan de zon in de ochtend nog af en toe te zien zijn. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C, in het zuidoosten blijft de temperatuur met 6°C wat achter. De west- tot zuidwestenwind is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het Waddengebied krachtig, 6 Bft.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen bewolkt en kan er lokaal motregen vallen. De minimumtemperaturen liggen tussen 4°C in het zuidoosten en 7°C in aan zee. De wind is zuidwestelijk en matig, boven het IJsselmeer vrij krachtig en aan zee krachtig.

Woensdag overdag verandert er nog niet veel in het weerbeeld. In de avond trekt echter een regenzone van west naar oost over het land. De maximumtemperatuur komt uit rond 8°C. De zuidwestenwind is matig boven land, in de kustgebieden vrij krachtig, boven het IJsselmeer en aan zee krachtig en in het noordwestelijk kustgebied hard, 7 Bft.

Donderdag regen, later enkele (winterse) buien. Daarna overgang naar een vrij koud weertype. Vrijdag en zaterdag is het overwegend droog, begin volgende week neemt de kans op (winterse) neerslag iets toe. (Bron: KNMI)

Een zonnetje tussen de hagelbuitjes door  (Foto: DJMO)
Een zonnetje tussen de hagelbuitjes door (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

#MeToo reclame Gillette schoffeert bijna volledige klantenbase

"Mannen, jullie zijn smerige varkens en jullie moeten eens stoppen met dat eeuwige ge-aanrand!"

Niet mijn woorden, maar een vrije vertaling van de nieuwste commercial van scheermesjesgigant Gillette, die mannen haarfijn vertelt dat ze verkrachten, mishandelen en misbruiken en dat ze min of meer het slijk der aarde zijn.

Een rare zet voor een bedrijf dat 80% van hun omzet verdient aan diezelfde mannen. Iets dat hun core-klantenbase ook duidelijk laat horen in de comments. Zowel mannen als vrouwen stellen Gilletteproducten voortaan te boycotten, wat gezien de enorme hoeveelheid keuze die er is op de scheermarkt ook niet echt een lastige opgave lijkt.

De video zie je hieronder. Een like of dislike voor de video kun je achterlaten op de YouTubepagina van de lange of de korte versie, maar Gillette verwijdert elke paar uur de dislikes en negatieve comments. Dat je 't weet.

Scheer jij inmiddels al met Wilkinson?

Reactievideo's hierrr...

Viviani wint eerste etappe Tour Down Under

Elia Viviani. heeft de eerste etappe van de Tour Down Under gewonnen. De Italiaans kampioen van Deceuninck - Quick Step won voor Max Walscheid.

De traditionele kopgroep bestond uit drie renners. De Australiërs Michael Storer (Sunweb) en Jason Lea (UniSA-Australia) hadden het gezelschap van de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin (CCC). De kopgroep pakte al snel drie minuten bij elkaar.

Lotto Soudal hield samen met Deceuninck - Quick Step alles onder controle voor hun sprinters Ewan en Viviani. Op veertig kilometer van de streep was de vroege vlucht van de drie dan ook al voorbij. Daarna deed het peloton het rustig aan en was er vanuit het peloton ook geen enkele aanval, waardoor de eerste etappe zou eindigen in een massasprint.

In de massasprint leek Danny van Poppel ideaal te zitten. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma begon aan kop, maar snel nam Walscheid het over van de Nederlander. Toch ging de winst niet naar de Duitser van Sunweb, want vanuit geslagen positie pakte Viviani alsnog de winst in de eerste etappe van de Tour Down Under.

Ontketende De Rooy pakt tweede etappezege

Gerard de Rooy heeft in de Dakar Rally zijn tweede etappezege op rij geboekt. De kopman van het Iveco-team was in de 323 kilometer lange proef rond San Juan de Marcona met zijn vrachtwagen maar liefst dertig minuten sneller dan nummer twee Siarhei Viazovich.

De Rooy liet samen met zijn teamgenoten vanaf het begin de snelste tijden noteren. De Nederlander sloeg ten opzichte van de concurrenten zijn slag tussen het derde en vijfde meetpunt door foutloos door de duinen en valeien te rijden. Hier pakte hij op vrijwel iedereen meer dan twintig minuten. Op de streep bleek Viazovich op ruim dertig minuten zijn naaste belager te zijn. Klassementsleider Eduard Nilolaev verloor ruim 34 minuten.

Andere Nederlandse teams kenden meer problemen. Ton van Genugten had een haperend bandenaflaatsysteem, waardoor hij in de duinen veel tijd inleverde. De equipe van Gerrit Zuurmond is nog niet binnen nadat hun MAN op zijn zij ging bij het oprijden van een duin.

In het klassement heeft Nikolaev na vandaag iets meer dan een uur voorsprong op Kamaz-teamgenoot Dmitry Sotnikov die vandaag een uur verloor op De Rooy. De Nederlander staat derde op 1.15 uur achter op Nikolaev. Van Genugten is met ruim vijf uur achterstand de nummer zes. Maurik van den Heuvel is op bijna zeven uur achterstand de nummer acht.

Peterhansel zet aanval op Al-Attiyah in

Stephane Peterhansel heeft zijn aanval op het klassement in de Dakar Rally ingezet. De Mini-coureur won de zevende etappe bij de auto's door rond San Juan de Marcona ruim vier minuten sneller te zijn dan teamgenoot Nani Roma en ruim negen minuten op Carlos Sainz. Klassementsleider Nasser Al-Attiyah gaf zelfs elf minuten toe.

In de 323 kilometer lange proef mocht Sébastien Loeb het bal openen, maar de Fransman kreeg te maken met elektrische problemen en eindigde de dag buiten de top tien. Landgenoot Peterhansel was vrijwel de gehele etappe de snelste, ondanks dat hij bij een foutje op een duin zijn motorkap verloor. Ook Al-Attiyah had de nodige pech. De Qatarees had twee lekke banden en finishte met een lekke rechter achterband die voor schade had gezorgd aan het bodywork. Bernhard ten Brinke noteerde op ruim 25 minuten de negende tijd.

In het klassement heeft Al-Attiyah nog 29 minuten voorsprong op Peterhansel. Roma is op 38 minuten nu de nummer drie. Ten Brinke is beste Nederlander op plek negen op 4.30 uur achterstand.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.