FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van zondag 13 januari 2019

Quintanilla herovert leiding in Dakar

Pablo Quintanilla heeft in de zesde etappe van de Dakar Rally de leiding bij de motoren heroverd. De Chileen was in de etappe naar San Juan de Marcona 1.52 minuten sneller dan Kevin Benavides en 4.21 minuten op de winnaar van vorig jaar Matthias Walkner.

Voor debutant Lorenzo Santolino was de rally voorbij na een zware crash. Adrian van Beveren stopte om hem te helpen en kreeg de tijd terug. De Zuid-Afrikaan eindigde de dag als vijfde, achter Toby Price. Klassementsleider Ricky Brabec leverde ruim zeven minuten in. Sam Sunderland verloor nog meer doordat hij al snel te maken kreeg met een afgebroken achterrem. Beste Nederlander was Mark Tielemans op plek 34 met 1.34 uur achterstand.

In het klassement is Quintanilla de nieuwe leider met een voorsprong van ruim vier minuten op Brabec. Price staat minder dan een minuut hierachter op plek drie. Beste Nederlander is Thielemans op plek 34 op bijna zeven uur achterstand. Hij is wel de leider in het kistklassement, coureurs die geen hulp van anderen hebben, maar iedere avond zelf moeten sleutelen en niet meer dan een kist met spullen bij zich hebben.

Russische biatletes dompelen Duitse thuisfans in rouw

In het Duitse Oberhof hebben de Russische biatletes tijdens de World Cup voor een flinke verrassing gezorgd. Met een onervaren team, op de slotloopster na, pakten de dames zowaar de winst in de estafette in bijzonder lastige omstandigheden.

Het was een chaotische wedstrijd, vol wind en sneeuw, maar de Italiaanse startloopster Lisa Vittozzi hield knap stand en wisselde als eerste. Linn Persson (Zweden) volgde op twintig seconden, met Karolin Horchler (Duitsland), Ivona Fialkova (Slowakije), Evgeniya Pavlova (Rusland) en de zeer verrassende Daniela Kadeva (Bulgarije) vlak achter zich aan.

De Duitse Franziska Hildebrand ging als tweede loopster al snel onderuit en nam de Russische Margarita Vasileva mee, waardoor Paulina Fialkova (Slowakije) en Mona Brorsson (Zweden) gezamenlijk op Nicole Gontier (Italië) aan het jagen waren. Hildebrand maakte haar fout echter meer dan goud: ze schoot tien keer raak - als enige van de toppers - en nam de leiding in handen, uitgerekend voor de Russische Vasileva. De rest lag op forse achterstand, Gontier vergooide de Italiaanse kansen compleet door bij het staand schieten acht van de acht schoten te missen, een zeldzaam vertoonde 'prestatie'.

Bij de derde groep atletes maakte Larisa Kuklina grote indruk. De internationaal nog uiterst onervaren Russische schoot foutloos en bracht haar ploeg naar de leiding door de Duitse Franziska Preuss te passeren. Preuss pakte haar voor de wissel nog wel terug en slotloopsters Denise Herrmann (Duitsland) en Ekaterina Yurlova-Percht (Rusland) vertrokken vrijwel gelijktijdig. Op veertig seconden wisselde Justine Braisaz op de Franse slotloopster Anaïs Bescond, vlak voor de Tsjechische Eva Puskarcikova. Noorwegen had prima mee kunnen doen, ware het niet dat Karoline Offigstad Knotten onderuit ging.

Herrmann sloeg bij het liggend schieten een slag door in tegenstelling tot de langzamere Yurlova foutloos te schieten, maar staand ging het fout: Herrmann kon de zege zo goed als veilig stellen, maar ging flink de mist in en moest twee strafronden langlaufen. Yurlova vermeed de strafronde en kon zo vijftig seconden voor Herrmann en Puskarcikova de slotronde in. Herrmann stelde de tweede plek voor Duitsland dan toch nog veilig, Puskarcikova hielp Tsjechië naar plek drie en de vroege Italiaanse koploopsters eindigden als vijftiende.

Voor Oostenrijk sloeg het noodlot overigens al binnen enkele minuten toe: startloopster Lisa Theresa Hauser ging hard onderuit, brak haar geweer in twee stukken en kreeg vervolgens een reservegeweer aangereikt wat al een half uur sneeuw stond te vangen. Dat ding functioneerde ook niet en daarmee was het voor Hauser en dus het Oostenrijkse team gelijk klaar.

FOK! sportfoto-onderschrift week 2

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Karstman met het volgende onderschrift: "Nadat het vrouwtje is vertrokken broedt het Seahawk-mannetje het ei verder uit."

De opgave van deze week:

Vitesse-trainer Leonid Slutsky legt hier wat uit, maar wat? (Pro Shots / Thomas Bakker)
Vitesse-trainer Leonid Slutsky legt hier wat uit, maar wat? (Pro Shots / Thomas Bakker)

Poolse supermarkt Schiedam overvallen

Zondagavond stapte een man met een mes de Poolse supermarkt aan de Schiedamse Snelliusingel in en eiste geld. De man is er met geld vandoor gegaan. Bij de overval raakte niemand raakte gewond zo meldt de politie. 

De dader bedreigde met het mes de medewerker achter de toonbank. Deze gaf hem geld uit de kassalade mee. De dader verliet vervolgens de winkel richting de Ampèrestraat. Meerdere agenten gingen in de omgeving op zoek naar een man met het opgegeven signalement. Ook werd een Burgernetbericht verspreid om omwonenden om hulp te vragen. Ook nu nog is de politie op zoek naar getuigen.

Het gaat om een kale blanke man tussen de 30 en 40 jaar oud, circa 1.75 meter lang met lichte baardgroei (stoppels). Hij droeg een gladde, dikke, zwarte winterjas en een grijze, stoffen trainingsbroek. De politie is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Langlaufers Noorwegen en Zweden pakken 1-2'tjes op teamsprint

In Dresden is het World Cup-weekeinde voor de langlaufers afgerond. Op zondag stond in de Duitse stad een teamsprint in vrije stijl op het programma, waarop de duo's in totaal zes ronden van 1,6 kilometer aflegden.

Bij de vrouwen werd het een Zweeds feestje, zoals ook wel verwacht kon worden. Stina Nilsson was voor de verandering eens niet de afmaakster bij Zweden 1, die rol was nu weggelegd voor Maja Dahlqvist. Nilsson draaide het gas in haar laatste beurt stevig open, sloeg een gat, maar zag vervolgens hoe Dahlqvist terug werd gehaald door Zweden 2 (Ida Ingemarsdotter/Jonna Sundling) en Noorwegen 1 (Mari Eide/Maiken Caspersen Falla). Toch was Dahlqvist de beste: in de slotfase sloeg ze alsnog een beslissend gat.

De strijd daarachter was uitermate spannend en ook de Amerikaanse Sophie Caldwell, teamgenote van Julia Kern, meldde zich. Sundling, Falla en Caldwell strekten elke centimeter uit en kwamen vrijwel gelijktijdig over de streep, allemaal 1,11 seconden achter Dahlqvist. Bestudering van de finishfoto leverde plek twee op voor Zweden 2, met Noorwegen 1 op de derde stek.

De mannenwedstrijd kende een iets overzichtelijker velroop: het gros van de topploegen, op outsiders Frankrijk 1 na, bleef bij elkaar tot in de laatste meters. Noorwegen 1 pakte daar de winst: Erik Valnes legde de basis, Sindre Bjørnestad Skar maakte het in de sprint af. Pål Golberg en Eirik Brandsdal maakten het Noorse feestje compleet door plek twee te pakken, de Russen Artem Maltsev en Gleb Retivykh eindigden als derde, een fractie van een seconde achter het tweede Noorse team.

Federico Pellegrino leek namens Italië nog langszij te komen en een podiumplek te pakken, maar teamgenoot Dietmar Nöckler zag hoe Pellegrino daarbij onderuit ging en zijn slechte weekeinde op passende wijze afsloot.

Beelden van de finales, met vanaf een minuut of 25 de ontknoping bij de vrouwen en vanaf zo'n 55 minuten de beslissing bij de mannen (Bron: YouTube)

'13-jarige Max Douwes slachtoffer van narcist'

De 'raadselachtige' verdwijning van de 13-jarige Max Douwes uit een jeugdzorginstelling in Den Haag lijkt verklaard te zijn door een blogpost van zijn moeder, Yvonne Floor, die tot in details uitlegt waarom haar zoon is weggelopen. Yvonne schreef een boek (pdf-link naar het door de rechter verboden boek, red.) over het leven met de vader van haar kinderen, maar de rechter verbood de uitgave van het boek.

Zelfs in het buitenland verbazen mensen zich daarover, getuige de reactie waarin iemand zich oprecht afvroeg waar Nederland mee bezig is, omdat het enige verboden boek sinds de Tweede Wereldoorlog het boek 'Mein Kampf' van Adolf Hitler is. 

De vader van Max plaatste een oproep op Facebook waarin hij beweerde dat de politie dergelijke vermissingszaken niet zomaar deelt en dat het urgent is dat Max teruggevonden wordt. Uit de reacties onder het bericht werd pijnlijk duidelijk dat Max kennelijk wordt mishandeld door zijn vader. Dit blijkt onder meer uit het verhaal van Yvonne en de foto's die ze heeft geplaatst in de blogpost. Inmiddels is de Facebookpost van de man verwijderd. Ook is de website van de politie waarop Max als vermist stond offline gehaald als zijnde 'niet meer actueel'. Max zou in 'goede gezondheid' zijn aangetroffen door de politie. 

Als we het verhaal van Yvonne, en de reacties onder het bericht van de vader van Max, moeten geloven, dan zou de beste man een enorme narcist moeten zijn die zijn vrouw mishandelde, en zowel Bureau Jeugdzorg als de Raad voor de Kinderbescherming op een verkeerd spoor heeft gezet. Moeder Yvonne deelt in haar blogpost diverse screenshots waarin te lezen valt hoe haar zoon haar vraagt om de politie te sturen omdat hij wordt geslagen wordt door zijn vader. 

In haar verklaring schrijft Yvonne dat PsyQ, op het moment dat haar kinderen bij haar werden weggehaald, een noodbrief stuurde aan de betrokken instanties waarin vermeld werd dat Yvonne gezond was verklaard na jarenlange 'gaslighting' en dat er onderzoek gedaan moest worden naar 'uitbuiting van moeder en kinderen narcistisch misbruik'. Met deze noodbrief is volgens Yvonne nooit iets gedaan. 

De voorzichtige conclusie die getrokken werd op Social Media is dan ook dat Bureau Jeugdzorg weer eens flink gefaald heeft, en dat Max gewoon bij zijn moeder zou moeten kunnen wonen, aangezien kinderen vanaf hun twaalfde jaar zelf mogen kiezen waar ze willen wonen. 

SkiŽr Schwarz geeft wťťr zege weg, Hirscher profiteert opnieuw

Alpineskiër Marco Schwarz heeft tijdens het World Cup-weekeinde in Adelboden zijn geweldige zevende plek op de reuzenslalom geen best gevolg kunnen geven. De Oostenrijker gaf op de slalom de winst weg, net als hij een week eerder in Zagreb al deed.

Na de eerste run stond Schwarz bovenaan de ranglijsten. Een fantastisch slotstuk op de beruchte Chuenisbärgli bracht hem 0,34 seconden voorsprong op de Noor Henrik Kristoffersen en 0,39 op landgenoot Marcel Hirscher, terwijl de Fransen Alexis Pinturault (+0,52) en Clement Noël (+0,59) ook nog in de buurt stonden.

In run twee steeg Doppelmeter Ramon Zenhäusern tot vreugde van het Zwitserse publiek van de negende naar de vijfde plek, achter Pinturault. De Fransman werd gepasseerd door zijn landgenoot Noël, die zag hoe Hirscher een halve seconde onder zijn tijd dook. Kristoffersen kwam 0,21 seconden achter Noël terecht, waarna Schwarz het af kon maken...maar dat niet deed: net als in Zagreb haalde hij als leider na één run de finish in de tweede run niet. Hirscher pakte de winst, Noël mocht op plek twee zijn eerste podiumplek in de World Cup vieren en Kristoffersen eindigde als derde.

Dat Hirscher in Adelboden redelijk uit de voeten kan blijkt wel uit de statistieken. Vorig jaar pakte hij er ook al de dubbel, terwijl hij de slalom (2012, 2013, 2014) en reuzenslalom (2012, 2015) ook al meerdere malen eerder won. Het is al zijn zestiende podiumplek in Adelboden, een record in het mannenskiën: nooit eerder stond iemand op één piste zo vaak op het podium.

United zet opmars voort met zege op Tottenham Hotspur

Manchester United blijft maar winnen onder Ole Gunnar Solskjaer. Zijn elftal boekte zondag een fraaie overwinning op Tottenham Hotspur.
 

Het topduel op Wembley kende een leuke openingsfase, want aan beide kanten van het veld werden kansen gecreëerd. Harry Winks zette namens de Spurs een gevaarlijke counteraanval op en hij kon uiteindelijk zelf op doel schieten. Zijn poging miste echter precisie. Tegenstander Jesse Lingard schoot even later hoog over, terwijl Hugo Lloris een inzet van Marcus Rashford pareerde.

Doelman Lloris moest kort daarna ook voorkomen dat Anthony Martial de score opende voor de gasten. Tottenham had qua balbezit een veldoverwicht en ondernam de meeste doelpogingen. Eén daarvan belandde daadwerkelijk in het doel, maar Harry Kane werd teruggevlagd vanwege buitenspel. Beide teams leken doelpuntloos de rust in te gaan.

Vlak voor de pauze nam United echter ineens de leiding. Een slordige pass van Kieran Trippier resulteerde in een tegenaanval van United en Paul Pogba stuurde Rashford de diepte in. De Engelse international bleef Jan Vertonghen voor en hij schoof de bal keurig in de verre hoek langs Lloris: 0-1.

In de tweede helft ging Tottenham meteen in de achtervolging en De Gea moest zijn team op de been houden. De Spaanse keeper stond eerst een treffer van Kane in de weg en daarna bracht hij redding bij een kopbal van Dele Alli. Aan de andere kant voorkwamen de vingertoppen van Lloris dat Pogba de score verdubbelde met een fraaie stiftbal.

Ook in de slotfase kregen de Spurs wel kansen, maar De Gea bleek niet te verslaan. United wint daardoor voor de zesde keer op rij onder leiding van Solskjaer. De ploeg heeft nu evenveel punten als Arsenal, dat qua doelsaldo nog net sterker is. Tottenham Hotspur blijft derde en staat nog maar een punt boven Chelsea.

MogulskiŽr Kingsbury blijft ongenaakbaar in World Cup

Freestyleskiër Mikael Kingsbury blijft niet te kloppen op de moguls, de 'hobbelpiste' waar de skiërs tussendoor ook twee keer een sprong moeten maken. De Canadees was in Calgary voor eigen publiek de beste, zijn vierde zege in vier wedstrijden dit seizoen.

In de finale liet Kingsbury een score van 84,17 punten noteren en dat was weer eens voldoende voor de winst. De pas 18-jarige Zweed Walter Wallberg pakte met 80,98 punten de tweede plek, zijn derde World Cup-podium, en de Japanner Daichi Hara ging er met 78,14 punten met plek drie vandoor.

Mikael Kingsbury (Bron: YouTube)

Bij de dames was er een vierde World Cup-zege ooit voor veterane Yulia Galysheva uit Kazachstan. In de finale scoorde ze 79,10 punten, waarmee ze olympisch kampioene Perrine Laffont uit Frankrijk (77,96) naar de tweede plek verwees. De Amerikaanse Jaelin Kauf scoorde 76,10 punten en dat was goed voor plek drie.

Yulia Galysheva (Bron: YouTube)

Briljante combinatie helpt Barcelona aan zege

Barcelona heeft zich zondagavond in LaLiga weten te herstellen van de nederlaag die het midweeks in de Copa del Rey leed tegen Levante (2-1).

Het team van trainer Ernesto Valverde won in het eigen Camp Nou zonder al te veel moeite van laagvlieger Eibar: 3-0. Luis Suárez was met twee doelpunten en een assist de grote man aan de kant van de Catalanen, terwijl Lionel Messi zijn 400ste doelpunt in LaLiga maakte. Barcelona blijft koploper en heeft nu na negentien speelronden 43 punten, vijf meer dan achtervolger Atlético Madrid.

Barcelona had voor eigen publiek wat goed te maken na de nederlaag van afgelopen donderdag tegen Levante en het begin van de ploeg mocht er in elk geval wezen. Eibar werd vanaf de eerste minuut vastgezet op eigen helft en moest na negentien minuten voetballen uiteindelijk capituleren voor de aanvalsdrift van de thuisploeg. Suárez werd na een werkelijk schitterende combinatie door de as van het veld door Philippe Coutinho alleen voor doelman Asier Riesgo gezet, waarna de Uruguayaanse aanvaller koelbloedig afrondde: 1-0.

De formatie van Valverde had daarmee de vroege voorsprong waar het op zinspeelde, maar moest wel waakzaam blijven voor de counter. Sergi Enrich was enkele minuten na de openingstreffer van Suárez dicht bij de gelijkmaker, maar zijn kopbal scheerde rakelings voorbij het doel van Marc-André ter Stegen. Barcelona creëerde in de eerste helft niet veel kansen, maar claimde op slag van rust nog wel een strafschop. Rubén Peña leek zich te vergrijpen aan Coutinho, maar scheidsrechter Jesús Gil Manzano weigerde de bal op de stip te liggen.

Barcelona stelde de zege vervolgens in het eerste kwartier na de onderbreking veilig. De 2-0 kwam na 53 minuten van de voet van Messi. Na voorbereidend werk van Coutinho en Suárez kapte de Argentijnse superster Peña fraai uit, waarna hij Riesgo met een ziedend schot kansloos liet. Het betekende voor Messi zijn 400ste competitietreffer in 435 duels. De thuisploeg schroefde het tempo vervolgens onmiddellijk verder op, wat vlak voor het verstrijken van het eerste uur resulteerde in een derde treffer. Sergi Roberto lanceerde Suárez met een snelle ingooi, waarna laatstgenoemde de bal met de buitenkant van de voet voorbij Riesgo schoot.

Na de 3-0 had Barcelona weinig meer te duchten van Eibar, maar de ploeg uit Baskenland wist in het laatste halfuur nog wel enkele mogelijkheden te creëren. Zo kopte Enrich opnieuw naast, terwijl Pablo De Blasis Ter Stegen aan het werk zette met het hoofd. Barcelona loerde in de slotfase vooral op de counter, maar slaagde er uiteindelijk niet meer in om de score verder op te voeren. Aanstaande donderdag wacht voor het elftal van Valverde op eigen veld de return in de Copa del Rey tegen Levante.

Uitslagen La Liga zondag:

Atlético Madrid - Levante 1-0
Athletic Club - Sevilla 2-0
Barcelona - Eibar 3-0

Glen Durrant evenaart dartlegende Bristow met derde Lakeside-titel op rij

Glen Durrant heeft voor de derde keer op rij de Lakeside gewonnen. Duzza won de finale met 7-3 van Scott Waites. Het is zijn derde titel op rij. Hij is de tweede darter die dat doet. De vorig jaar overleden Eric Bristow won in 1984, 1985 en 1986 ook drie keer op een rij. Bristow wist het toernooi uiteindelijk vijf keer te winnen. 

De 48-jarige Engelsman nam na zes sets afstand van Waites, die op twee BDO-wereldtitels blijft steken. In de beginfase van de finale regende het breaks en de eerste vier sets werden telkens gewonnen door degene die de set niet begonnen was. Waites kwam in set vijf voor het eerst een set op voorsprong, maar zag Durrant toch de zesde set pakken. 

In deel twee van de partij bleef Durrant op niveau bleef spelen, maar leek Scotty 2 Hotty af te haken. Laatstgenoemde leverde zijn eigen set in, waarna Duzza uitliep naar 6-3. Waites leek op weg er nog 6-4 van te maken, maar zag zijn landgenoot terugkeren van 0-2 tot 2-2. Durrant mocht gooien voor de wedstrijd en benutte zijn eerste matchdart via dubbel zestien.

Beide finalisten hebben mogelijk hun laatste BDO-wedstrijd gespeeld. De heren doen komende week allebei mee aan de Q-School van de PDC, waar zij gaan proberen een tourkaart te bemachtigen. 

Zes aanhoudingen na ongeregeldheden MVV-Twente

Na afloop van de wedstrijd MVV-Twente vonden er zondagmiddag rond 16.15 uur ongeregeldheden plaats in en rondom het stadion De Geusselt in Maastricht. MVV-supporters zochten daar de confrontatie met Twente-supporters. Toen de Mobiele Eenheid daarop ingreep, keerde het geweld zich tegen de politie. Daarbij zijn enkele MVV-supporters aangehouden.

Een groep MVV-supporters is vervolgens geïsoleerd in het supportershome. Hier werd voor gekozen om de rust terug te brengen. Daarna werden de ingesloten personen allemaal gecontroleerd en indien ze strafbare feiten hadden gepleegd alsnog aangehouden. Rond 18.15 uur was de rust rondom stadion De Geusselt weer teruggekeerd. In totaal zijn er zondagmiddag zes MVV-supporters aangehouden voor onder andere het niet voldoen aan een bevel of vordering en/of het zich niet kunnen legitimeren. Overigens werd de wedstrijd zelf door MVV verloren met 0-2.

Zes aanhoudingen na ongeregeldheden MVV-Twente (Foto: Pro Shots / Paul Roling)
Zes aanhoudingen na ongeregeldheden MVV-Twente (Foto: Pro Shots / Paul Roling)

Motorcrosser Jeffrey Herlings geridderd

Op het jaarlijkse gala van motorsportend Nederland kreeg Jeffrey Herlings een verrassende boodschap. Sportminister Bruno Bruins bracht de bijzondere melding dat de Koning hem heeft benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Minister Bruno Bruins: "Vanaf jouw vierde levensjaar beheerst de motorsport je leven, jouw ontembare wil om te winnen heeft jou zover gebracht met als ultieme beloning het hoogst haalbare: wereldkampioen in de koningsklasse, MXGP klasse. Wat een fantastisch voorbeeld ben jij voor vele Nederlanders."

Jeffrey Herlings is drie keer wereldkampioen geworden in de MX2 klasse en afgelopen zomer wereldkampioen in de Motor Grand Prix klasse. Daarnaast heeft hij nog eens 84 overwinningen behaald en wist hij afgelopen seizoen maar liefst zeventien Grand Prix overwinningen te behalen.

Motorcrosser Jeffrey Herlings geridderd (Foto: Ministerie VWS )
Motorcrosser Jeffrey Herlings geridderd (Foto: Ministerie VWS )

"Zidane eiste dat Cristiano zou blijven en dat Bale verkocht moest worden"

Zinédine Zidane besloot vorig jaar Real Madrid te verlaten, nadat de Franse trainer drie keer op rij de Champions League had gewonnen. Ramón Calderón, voormalig voorzitter van de Spaanse grootmacht, stelt dat een conflict met Florentino Pérez over het te voeren transferbeleid voor het vertrek van Zidane heeft gezorgd.

Veel fans waren verrast toen Zidane na het afgelopen seizoen meldde dat hij Real ging verlaten. De exacte reden van het vertrek van de voormalig spelmaker is volgens Calderón een meningsverschil met Pérez. Zidane wilde graag dat Cristiano Ronaldo bij Real bleef, aangezien de Portugees van cruciaal belang zou zijn. Pérez had echter andere plannen.

"Zidane stond erop dat Cristiano zou blijven en dat Gareth Bale verkocht moest worden", zegt de oud-preses in gesprek met AS . "Pérez deed juiste het tegenovergestelde. Zidane wil de macht hebben om knopen door te hakken als het ging om spelers halen en verkopen. Zijn suggesties werden echter genegeerd, dus besloot hij verder te gaan."

"Zidane heeft de juiste beslissing genomen", besluit Calderón. Zidane is sinds zijn vertrek bij Real onder meer gelinkt aan Manchester United en Juventus, de club waar Ronaldo afgelopen zomer naartoe is verkast. Real staat momenteel op de vijfde plek in LaLiga met dertig punten. Zondagavond staat de uitwedstrijd tegen Real Betis op het programma.

Verstappen positief over kijkje achter de schermen bij wedstrijdleiding

Tijdens de Formule E race in Marrakesh heeft Max Verstappen meegelopen met de wedstrijdleiding. Het bezoek was onderdeel van de taakstraf die de Limburger van de FIA opgelegd heeft gekregen naar aanleiding van het incident met Esteban Ocon na afloop van de Braziliaanse Grand Prix.

Verstappen kijkt positief terug op het bezoek: “Het is interessant om het eens van de andere kant te bekijken. Normaal gesproken kun je niet een hele dag met de stewards doorbrengen. Iedereen heeft zo zijn eigen werk te doen tijdens het weekend, en het is goed om te zien wat er nou echt komt kijken bij het nemen van deze belangrijke beslissingen. Soms kan een besluit niet zo leuk zijn voor een bepaald persoon, maar moet die toch genomen worden omdat je je aan de regels hebt te houden. Ik denk dat het positief is om verschillende dingen in het racen te ervaren, in plaats van alleen in de auto te zitten. Om hier te zijn en dit soort werk te doen, is een constructief iets voor mij geweest.”

De Red Bull Racing-coureur was ook voor het eerst bij een Formule E-evenement: “Ik heb de Formule E natuurlijk wel een beetje op tv gevolgd, maar ik was nog niet eerder in de paddock geweest. Ik heb erg genoten van de dag. Bovenal was het een zeer spannende race. Het kampioenschap groeit flink en er doen veel fabrikanten mee, dus ik vind het wel een coole klasse.”

Goud en zilver voor shorttrackers op aflossingen

De Nederlandse vrouwen zijn Europees kampioen geworden op de relay. In Dordrecht wonnen Suzanne Schulting, Rianne de Vries, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven het goud door in de finale Rusland en Hongarije te verslaan. De mannen wonnen het zilver doordat Rusland en Frankrijk in de finale ten val kwamen. Het goud ging naar olympisch kampioen Hongarije.

De Nederlandse vrouwen gingen heel de finale aan de leiding en uiteindelijk reden ze ook makkelijk weg van de concurrentie. Namens Oranje was het Schulting die als laatste over de finish ging voor Rusland en Hongarije.

Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Dennis Visser en Jasper Brunsmann wisten verrassend het zilver te pakken bij de mannen. Zonder kopman Sjinkie Knegt, die met ernstige brandwonden in het ziekenhuis ligt en sowieso niet zou meedoen aan het EK vanwege een blessure aan zijn linkerbeen, ging Nederland lang mee met Hongarije, maar in de slotrondes trok olympisch kampioen Hongarije aan het langste eind.

Rusland en Frankrijk waren al vroeg in de race kansloos na een valpartij tussen beide landen.

Goud voor de aflossingsdames. (PRO SHOTS/Anky Hogewind)
Goud voor de aflossingsdames. (PRO SHOTS/Anky Hogewind)

Zwitserse en Noorse freestyleskiŽrs winnen op slopestyle

In het Franse Font-Romeu hebben de heren en dames freestyleskiërs hun wedstrijd op de slopestyle afgewerkt. Dat leverde Zwitsers en Amerikaans succes op.

Bij de dames scoorde Sarah Höfflin in de eerste van twee runs 78,52 punten en dat betekende de winst voor de Zwitserse olympisch kampioene. De pas 15-jarige Amerikaanse Eileen Gu kwam in de tweede run erg dicht in de buurt, maar haar 78,03 was net niet genoeg. Giulia Tanno uit Zwitserland werd met 74,54 punten derde.

De wedstrijd werd overschaduwd door een nare val van Laura Wallner. De 20-jarige Oostenrijkse kwam verkeerd neer en haar been bewoog alle kanten op, behalve de goede. Ze is inmiddels met succes geopereerd, maar haar seizoen is uiteraard voorbij.

Sarah Höfflin (Bron: YouTube)

De mannenwedstrijd werd een prooi voor de Amerikaan Alexander Hall. Zijn score van 90,59 punten in de eerste run bleek achteraf al genoeg voor de winst, maar met 92,11 deed hij er in run twee nog een schepje bovenop. De tweede plek - en een eerste World Cup-podium - was voor de 17-jarige Canadees Philippe Langevin (90,27), terwijl de Zwitser Andri Ragettli (89,06) de derde plek pakte.

Mees van Lierop eindigde in de kwalificaties als 42e en plaatste zich zo niet voor de finale.

Alexander Hall (Bron: YouTube)

Jaspers voor de twintigste keer Nederlands kampioen driebanden

Dick Jaspers is zondag in Berlicum voor de twintigste keer Nederlands kampioen driebanden geworden. In de finale was de ervaren biljarter uit Sint-Willebrord met 40-38 te sterk voor Jean van Erp.

Jaspers begon goed aan de wedstrijd maar na vijf beurten had Van Erp dankzij zeven caramboles een voorsprong van 9-11. Na de pauze nam Jaspers even de leiding (23-18) maar vervolgens was de voorsprong weer voor zijn tegenstander: via 25-31 werd het 27-33.

De wedstrijd leek daarmee naar Van Erp te gaan, echter de ervaren Jaspers hervond zijn ritme. In 26 beurten kwam hij op 40-35. Daarna mocht Van Erp nog een beurt afwerken maar hij kwam niet verder dan drie caramboles waardoor de zege naar Jaspers ging.

Bosz ontvangt lof van Bailey: "Het voetbal dat we spelen, is meer aanvallend"

Leon Bailey kende een uiterst moeizame eerste seizoenshelft bij Bayer Leverkusen. De Jamaicaanse vleugelaanvaller kwam in 23 wedstrijden in alle competities tot één doelpunt en vijf assists. In de eerste oefenduels onder leiding van Peter Bosz, die sinds begin januari de leiding heeft bij die Werkself, deed Bailey direct van zich spreken.

Het Bayer Leverkusen van Bosz oefende afgelopen dagen tegen FC Twente (4-0 zege) en PEC Zwolle (3-1 zege). Bailey wist in de wedstrijden tegen de Nederlandse opponenten tot drie doelpunten te komen. De vleugelaanvaller geeft in gesprek met BILD te kennen dat de speelstijl van Bosz hem tot dusver goed ligt. "Het voetbal dat we spelen is meer aanvallend, dat past goed bij mijn manier van spelen."

"Ik begin mezelf weer te worden, dat is het belangrijkste. Doelpunten en de rest zullen dan vanzelf wel komen", tekent de Duitse krant op uit de mond van de vleugelaanvaller. Vorig seizoen was Bailey in 34 wedstrijden goed voor 9 doelpunten en 6 assists, waardoor hij in verband gebracht werd met een transfer naar de Engelse top. De Jamaicaan speelde eerder in het shirt van Racing Genk, AS Trencín, USK Anif en Phoenix All Stars Football Academy.

Vermiste vrouw dood gevonden in sloot achter huis

Zondagochtend werd een vrouw dood gevonden in een sloot achter haar woning in Spijkenisse. De politie vond haar nadat haar man bij het ontwaken merkte dat zij niet meer naast hem lag en ook niet in de woning aanwezig was. Hij gaf haar als vermist op bij de politie.

De man werd rond 08:00 uur 's morgens wakker en merkte op dat zijn vrouw niet naast hem lag. Ook bevond zij zich niet in huis. Hij schakelde de politie in die in de omgeving naar de vrouw zocht. In een sloot achter het huis werd het lichaam van de 32-jarige vrouw gevonden.

De politie is een onderzoek begonnen naar haar dood. Daarbij liggen alle scenario's, van ongeval, misdrijf tot suïcide open. De man van de vrouw is op het politiebureau om een verklaring af te leggen.

Vermiste vrouw dood gevonden in sloot achter huis (Foto: Stockfoto politie.nl)
Vermiste vrouw dood gevonden in sloot achter huis (Foto: Stockfoto politie.nl)

Boomstra herovert wereldtitel dammen

Roel Boomstra heeft de wereldtitel dammen heroverd op de Rus Aleksandr Schwartzman. Hij won het WK tweekamp na een barrage.

In Groningen, Leeuwarden en Assen speelden Boomstra en Schwartzman twaalf reguliere partijen. Daarvan won Boomstra er één, de rest eindigde in een remise. Omdat voor de titel drie overwinningen vereist waren, moest een barrage de beslissing brengen.

Ook daarin bleef het spannend. De drie rapidpartijen eindigden ook in remise waarna Boomstra de eerste blitzpartij won. De volgende twee blitzpartijen leverden weer geen winnaar op waarna overgegaan werd op superblitz. De eerste partij leverde geen winnaar op, maar in de tweede partij begonnen beide spelers met hun resterende bedenktijd van hun eerste partij. Schwartzman was als eerste door zijn tijd heen waarmee de titel voor Boomstra een feit was.

Shorttrackster Schulting pakt Europese titel

Voor het eerst in haar loopbaan heeft Suzanne Schulting de Europese shorttracktitel in de wacht gesleept. Tijdens het EK in Dordrecht won de Nederlandse de superfinale en nam daarmee de leiding in het algemeen klassement over van de Russin Sofia Prosvirnova.

Dit EK won Schulting overtuigend de 1.500 meter en kwam gisteren in de halve finales van de 500 meter ten val. Vandaag werd ze in de halve finales van de 1.000 meter gediskwalificeerd, maar Schulting liet in de superfinale haar talent weer zien.

De eerste Europese titel voor Suzanne Schulting. (PRO SHOTS/Ankie Hogewind)
De eerste Europese titel voor Suzanne Schulting. (PRO SHOTS/Ankie Hogewind)

Schulting verliest EK-leiding na straf op 1000 meter

Suzanne Schulting is met nog één afstand te gaan de leiding in het algemeen klassement bij de EK in Dordrecht kwijt. De 21-jarige shorttrackster liep op de 1000 de finale mis nadat de Nederlandse een straf kreeg in de halve finales.

Bij een inhaalactie nam Schulting te veel risico en hinderde daarbij de Française Tifany Huot-Marchand. Schuting werd nog wel tweede, maar na afloop kreeg ze een penalty van de wedstrijdjury.

Lara van Ruijven, de nationaal kampioene, haalde wel de finale en werd daarin vierde. De Russische Sofia Prosvirnova won de finale en is de nieuwe leidster in het algemeen klassement. Ze heeft een voorsprong van tien punten op Schulting. Elise Christie staat derde in het algemeen klassement.

De beste acht vrouwen van het klassement rijden later vanmiddag de superfinale.

Bij de mannen ging de winst op de 1000 meter naar Semen Elistratov. De Rus was in de finale te sterk voor de Hongaar Sandor Liu Shaolin, die wel leider is in het algemeen klassement. Liu heeft een voorsprong van 18 punten op zijn broer Shaoang Liu. Ook hier staat vanmiddag de superfinale op het programma.

Hier kun je de uitslagen bekijken van vandaag en gisteren.

Van der Poel wint voor de vijfde keer NK veldrijden

In Huijbergen is Mathieu van der Poel zondag Nederlands kampioen veldrijden geworden. Achter de renner van Corendon-Circus won Lars van der Haar het zilver. Het brons was voor Corné van Kessel.

Na het vallen van de startvlag ging Stan Godrie als eerste het veld in, gevolgd door Van der Poel. De beste veldrijder van dit moment nam de eerste plaats over van Godrie. Bij Van der Poel pikten Van Kessel, Van der Haar en Joris Nieuwenhuis aan.

Nadat Van der Poel zijn tempo verhoogd had haakten zijn medevluchters een voor een af. Enkel een valpartij of een technisch mankement kon de 23-jarige renner nog van de titel afhouden. Van Kessel leek op weg naar de tweede plaats echter door een valpartij kon zijn ploeggenoot Van der Haar weer aansluiten en zelfs voorbij gaan. Voor Van der Poel was dit de vijfde Nederlandse titel op een rij.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar
3. Corne van Kessel
4. Joris Nieuwenhuis
5. Stan Godrie
6. Sieben Wouters
7. Gosse van der Meer
8. David van der Poel
9. Kelvin Bakx
10. Gert-Jan Bosman

Ook in België werd zondag het nationale kampioenschap verreden. In een zeer spannende wedstrijd op een blubberige parcours was het meerdere stuivertje wisselen tussen Toon Aerts en regerend wereldkampioen Wout van Aert ging de winst uiteindelijk naar Aerts. Michael Vanthourenhout won het brons.

Uitslag
1. Toon Aerts
2. Wout van Aert
3. Michael Vanthourenhout
4. Eli Iserbyt
5. Thijs Aerts
6. Jens Adams
7. Gianni Vermeersch
8. Kevin Pauwels
9. Wietse Bosmans
10. Nicolas Cleppe

FC Den Bosch haalt uit en legt in stijl beslag op tweede periodetitel

FC Den Bosch heeft op stijlvolle wijze beslag gelegd op de tweede periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie. De koploper was zondagmiddag veel te sterk voor FC Dordrecht: 2-6. Tegelijkertijd boekte FC Twente een 0-2 zege op MVV Maastricht, waardoor de Enschedeërs zich melden op de tweede plek op de ranglijst. Ze gaan Sparta Rotterdam voorbij, dat met 3-3 remiseerde op bezoek bij SC Cambuur. Go Ahead Eagles zakt na een 3-1 nederlaag tegen Roda JC Kerkrade van de tweede naar de vierde plaats.

FC Dordrecht - FC Den Bosch 2-6 
Omdat zowel Jong PSV als Roda JC Kerkrade een achterstand van twee punten én een beter doelsaldo had, moest Den Bosch winnen in Dordrecht om zeker te zijn van de triomf. De koploper van de Jupiler League kwam op voorsprong via een kopbal van dichtbij van Leo Vaïsänen. Dordrecht drong vervolgens aan en kwam nog voor rust op gelijke hoogte via Renny Smith, die geheel vrijstaand kon binnenschieten van dichtbij. Na rust wisten de Noord-Brabaners de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dankzij een eigen doelpunt van Daniël Breedijk en een raak schot in de korte hoek van Julian Marchioni stond het al gauw 1-3. Na een uur maakte Vaïsänen aan alle onzekerheid een einde en daarna liepen de bezoekers nog veel verder uit, door Danny Verbeek en een eigen goal van Antonio Stankov. Het laatste woord was aan Jeremy Cijntje van Dordrecht: 2-6.

MVV Maastricht – FC Twente 0-2
De Tukkers gingen rusten met een comfortabele 0-2 voorsprong door twee treffers diep in de eerste helft. Verdediger Shermaine Martina schoot de bal tegen Rafik Zekhnini aan, waarna de bal met een boog over de doelman vloog. Op slag van rust deelde Wout Brama een harde tik uit door van buiten het strafschopgebied het leer in de kruising te mikken: 0-2. In de tweede helft kwam de voorsprong van de ploeg van Marino Pusic niet meer in gevaar, waardoor Twente goede zaken doet in de titelrace van de Keuken Kampioen Divisie.

SC Cambuur - Sparta Rotterdam 3-3
Sparta maakte geen kans meer op de periodetitel, maar is als winnaar van de eerste periode al verzekerd van een plek in de play-offs. Het elftal van Henk Fraser begon hoopgevend aan de wedstrijd tegen Cambuur, want Mohamed Rayhi zorgde al vroeg voor de 0-1 nadat hij door Deroy Duarte de diepte in werd gestuurd. Cambuur wist de wedstrijd voor rust echter te kantelen: Matthew Steenvoorden kopte raak uit een corner en even later knikte Nigel Robertha de 2-1 binnen. Na een fraaie actie en dito afronding zorgde Lars Veldwijk daarna voor een 2-2 ruststand. Twaalf minuten voor tijd leken de Rotterdammers het hoofd toch te moeten buigen. De debuterende Kevin Jansen schoot een vallende bal binnen na een corner, maar uiteindelijk werd het nog 3-3 via Laros Duarte.

Roda JC Kerkrade – Go Ahead Eagles 3-1
Na een gemiste kans van Mario Engels was het na elf minuten wel raak voor Roda. Mitchel Keulen mocht voor het eerst in de basis beginnen bij de Limburgers en beschaamde het vertrouwen van de trainer niet: 1-0. Lang kon Roda niet genieten van de voorsprong, want na een mooie aanval wist Jaroslav Navratil de gelijkmaker binnen te prikken. Roda ging toch met een voorsprong rusten, want Engels rondde een aanval goed af. Na de thee bleef de stand lange tijd ongewijzigd, ondanks mogelijkheden voor beide ploegen. In blessuretijd maakte Engels ook nog zijn tweede van de middag.

TOP Oss – RKC Waalwijk 1-2
In de eerste helft kregen beide ploegen kansen om de score te openen, maar pas na de thee viel er doelpunten te noteren. Huseyin Dogan werd volgens Chrisian Mulder op incorrecte wijze aangepakt door doelman Etienne Vaessen, waardoor de scheidsrechter naar de stip wees. Dogan bleef vervolgens koel en maakte zijn veertiende van het seizoen. Kort daarna kreeg ook RKC een penalty en ook Emil Hansson faalde niet vanalf elf meter: 1-1. Dylan Seys kon de uitploeg meteen op 1-2 zetten, maar raakte de lat. Tien minuten voor tijd was Seys wel trefzeker door raak te koppen, waardoor de aanvaller de drie punten voor zijn ploeg binnenhengelde.

Jong Ajax - Jong PSV 2-2 
Ajax en PSV ontlopen elkaar dit seizoen weinig: voorafgaand het treffen hadden de Eindhovenaren een punt meer op de ranglijst. Ajax kon echter leunen op een goede vorm, met vier opeenvolgende zeges, en opende de score in de veertigste minuut. Danilo Pereira, de afgelopen drie duels nog bankzitter, tikte binnen na een voorzet van rechtsback Sergiño Dest. Even daarvoor had Ché Nunnely al de paal getroffen namens Ajax. Twee minuten na het doelpunt nam Dirk Abels de gelijkmaker voor zijn rekening nadat de bal bleef liggen na een hoekschop. Ondanks de tegenslag kwam Ajax met goede moed uit de kleedkamer en kwam het weer aan de leiding: Danilo kopte raak op aangeven van Nicolas Kühn. De eerste kans voor PSV na rust leverde dankzij Bertalan Kun echter een puntendeling op op De Toekomst.

Almere City - FC Volendam 0-2 
Dat Almere City in de negende minuut niet op voorsprong kwam, was een klein wonder. Faris Hammouti schoot snoeihard aan tegen doelman Jordi van Stappershoef, waarna de bal verschillende kanten op stuiterde en terechtkwam voor de voeten van Stijn Meijer. Die schoot op de paal, waardoor Volendam de scrimmage overleefde. Ook acht minuten voor rust mocht Van Stappershoef opgelucht ademhalen, toen James Efmorfidis van afstand tegen de lat vuurde. In de tweede helft werden de druiven nog zuurder voor Almere City, want Volendam kwam in de 68ste minuut op 0-1 doordat de inkomende Kevin Visser goed reageerde op voorbereidend werk van Boy Deul. Zestien minuten voor tijd vloog een hoekschop van Nick Doodeman er in één keer in: 0-2.

FC Eindhoven - NEC 3-2 
Na een halfuur spelen kwam Eindhoven verdiend aan de leiding. Branco van den Boomen bracht de bal voor en Alvin Daniëls kon van dichtbij binnentikken. Tot dat moment hadden beide ploegen kansen gekregen, maar de beste waren voor de gastheer. Zo kwam NEC in de twaalfde minuut goed weg, toen de bal na een hoekschop ternauwernood uit het doel werd gehouden bij een scrimmage. Vervolgens faalde Marcelo Lopes oog in oog met keeper Marco van Duin. In de tweede helft kwam NEC beter voor de dag. Nadat Jonathan Okita op de lat stuitte, werd het 1-1 dankzij Mike Trésor Ndayishimiye. Via een penalty completeerden de Nijmegenaren hun comeback: Ferdy Druijf maakte geen fout nadat er een overtreding op hemzelf was begaan. Daarna volgde echter weer een comeback van Eindhoven. Uit een penalty, die volgde op een overtreding op Elton Kabangu, maakte Van den Boomen er 2-2 van, waarna Elisha Sam de eindstand op 3-2 bepaalde.

Telstar – Helmond Sport 1-1
Richelor Sprangers was in de beginfase de gevaarlijkste man aan de kant van Helmond Sport. Na twintig minuten spelen werden zijn inspanningen beloond, aangezien de aanvaller scoorde na een goede loopactie: 0-1. Telstar kreeg geen grip op Sprangers, maar de aanvaller verzuimde vaker te scoren door onder meer op het aluminium te mikken. In de tweede helft gebeurde er weinig voor beide doelen, tot de slotfase. Senne Lynen wist van dichtbij te scoren en zijn ploeg alsnog een punt te schenken.

Jong FC Utrecht - Jong AZ 1-3
AZ won slechts een van de eerste negentien wedstrijden; buitenhuis pakten de Alkmaarders dit seizoen nooit drie punten. Daar kwam zondag dus verandering in, hoewel het er aanvankelijk niet naar uitzicht. Al in de vijftiende minuut greep Utrecht de leiding: een fraaie uithaal van circa 25 meter afstand van Odysseus Velanas brak de wedstrijd open. Er kwamen daarna kansen op de 0-2 voor Mehdi Lehaire en Shayne Pattynama, maar tot tweemaal toe bracht doelman Jasper Schendelaar redding. Er kwamen in de tweede helft direct twee enorme kansen voor Jonas Arweiler, maar de Duitser had het vizier niet op scherp staan en dat werd aan de overzijde bestraft door Mo Taabouni: 1-1. AZ geloofde plots in een goed resultaat en boekte de allereerste uitzege van het seizoen dankzij Ondrej Mihálik, waarna een fantastische uithaal van Duin de driepunter veiligstelde.FC Den Bosch periodekampioen (Pro Shots / Dennis Wielders)

Tiende Europese titel allround Kramer

Sven Kramer is voor de tiende maal Europees kampioen allround geworden. Kramer eindigde als tweede op de afsluitende 10.000 meter in Collalbo achter Patrick Roest en dat was net genoeg voor de titel. Het is overigens dezelfde plaats waar Kramer twaalf jaar geleden zijn eerste Europese titel pakte.

Roest en Kramer maakten er een mooie strijd van. Ze legden elkaar in het begin geen duimbreed toe. Kramer pakte na zo'n 3.000 meter de regie, al zat Roest er niet ver achter. Op de helft van de race was het verschil ruim een seconde in het voordeel van Kramer. Roest reed onrustig, terwijl Kramer juist stabiel bleef. Het verschil tussen de twee werd langzaam groter al versnelde Roest wel op het einde en won de rit nipt: 13:26.458 om 13:26.887.

Sverre Lunde Pedersen had in zijn rit weinig aan tegenstander Håvard Bøkko en reed met 13.36,14 boven de tijd van Douwe de Vrie. Het was wel goed voor de derde plaats in het eindklassement.

Man zwaar mishandeld in Zeist, politie zoekt getuigen

In de nacht van zaterdag op zondag werd een man ernstig mishandeld op Het Rond in Zeist. Agenten die werden opgeroepen troffen het slachtoffer aan, de verdachten waren gevlogen. Rond 02.35 uur kreeg de politie de melding dat er een man was neergeslagen. Meerdere personen zouden bij de mishandeling betrokken zijn, maar een signalement en/of vluchtroute was onbekend.

Ambulancepersoneel ontfermde zich over het slachtoffer dat niet aanspreekbaar was. De man, een 31-jarige inwoner uit Driebergen-Rijsenburg is overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is daar opgenomen voor verdere medische behandeling. De politie is gestart met een onderzoek naar de verdachten en is dringend op zoek naar personen die mogelijk getuigen zijn geweest van het geweldsincident.

Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook het formulier op de website kan gebruikt worden om informatie door te geven of om (camera)beelden te delen met de politie. 

'Babel keert tijdelijk terug in de Premier League'

Ryan Babel staat voor een rentree in de Engelse Premier League. Fulham huurt hem voor zes maanden van het Turkse Besiktas, meldt De Telegraaf. De 32-jarige international van het Nederlands elftal moet de Londense club helpen om degradatie af te wenden. Eerder speelde Babel al vier jaar in Engeland, waar hij tussen 2007 en 2011 onder contract stond bij Liverpool.

Bij Besiktas beschikt de vleugelaanvaller over een aflopend contract en een langere samenwerking is inmiddels uitgesloten. De clubkas van de Turkse topclub staat niet toe dat hij opnieuw een lucratief contract tekent. De directie is hierom blij met de mogelijkheid om (een deel van) zijn hoge salaris via een huurconstructie van de loonlijst te schrappen.

In de eerste seizoenshelft was de opgeleefde Babel wel van waarde voor zijn club. Bij het kwakkelende Besiktas onttrok de Nederlander zich deels aan de malaise, al kon hij ook niet voorkomen dat men al in de groepsfase van de Europa League werd uitgeschakeld. In de Süper Lig bezet de ploeg een zwaar teleurstellende zevende plaats op de ranglijst.

Als de medische keuring geen roet in het eten gooit, mag Babel zich vanaf dinsdag speler van Fulham noemen. De Engelse promovendus kan alle hulp goed gebruiken om een directe teruggang naar de Championship af te wenden. In de eerste 22 wedstrijden scoorde de ploeg van trainer Claudio Ranieri slechts twintig keer. Men bivakkeert nu op de één-na-laatste plaats en staat vijf punten onder de rode streep.

Veldrijdster Brand prolongeert Nederlandse titel

Lucinda Brand is in het Brabantse Huijbergen Nederlands kampioen veldrijden gewonnen. De renster van Team Sunweb versloeg Marianne Vos in de strijd voor het goud. Het brons was voor Maud Kaptheijns.

Na de start nam Brand de leiding in de wedstrijd. De Zuid-Hollandse kreeg gezelschap van Vos en Denise Betsema. Het drietal nam een kleine voorsprong. In het vervolg van de wedstrijd wisten Annemarie Worst en Kaptheijns de aansluiting met de kopgroep te maken.

Brand verhoogde het tempo met als gevolg dat Worst, Betsema en Kaptheijens een voor een moesten lossen. Ook zesvoudig Nederlands kampioen Vos leek de handdoek te moeten gooien maar wist op karakter in het wiel van Brand te blijven, al was dat maar voor korte duur. De regerend kampioene reed langzaam weg en kwam solo over de finish.

Uitslag
1. Lucinda Brand
2. Marianne Vos
3. Maud Kaptheijns
4. Denise Betsema
5. Sophie de Boer
6. Annemarie Worst
7. Geerte Hoeke
8. Lizzy Witlox
9. Monique van de Ree
10. Veerle Goossens

'Napoli krijgt concurrentie van Barcelona in strijd om Lozano'

Barcelona gaat zich mengen in de strijd om Hirving Lozano, zo weten Sport en Mundo Deportivo zondagochtend te melden. De Mexicaanse aanvaller van PSV wordt de laatste dagen door Italiaanse media in verband gebracht met een overstap naar Napoli. Ook Chelsea zou Lozano op de korrel hebben.

The Blues geven op dit moment echter de voorkeur aan de komst van een middenvelder en een spits. Na het vertrek van Cesc Fàbregas zijn Nicolò Barella van Cagliari en Leandro Paredes van Zenit in beeld om het middenrif van Chelsea te versterken. Om die reden heeft de komst van Lozano momenteel geen prioriteit voor de Londenaren. Napoli zou momenteel wel concreet bezig zijn met de komst van de vleugelaanvaller.

La Gazzetta dello Sport wist zaterdag te melden dat 'i Partenopei' een bedrag van bijna dertig miljoen euro hebben geboden, terwijl Amin Younes als onderdeel van de deal de omgekeerde weg zou bewandelen. Daarnaast zouden er reeds gesprekken tussen de clubleiding van Napoli en zaakwaarnemer Mino Raiola over Lozano op het programma staan. De Italiaanse club zou nu in ieder geval nadrukkelijke concurrentie krijgen van Barcelona.

De Catalanen zijn volgens de Spaanse kranten van plan om binnenkort zelf een bod neer te leggen bij PSV. Sport en Mundo Deportivo schrijven dat de Eindhovenaren een bedrag van veertig miljoen wensen te ontvangen voor Lozano. De Mexicaan werd door PSV in de zomer van 2017 overgenomen van Pachuca. In anderhalf jaar kwam de aanvaller tot 34 doelpunten en 20 assists in 61 wedstrijden voor de Eindhovenaren.

Herzog pakt titel EK sprint, Leerdam vierde

Vanessa Herzog heeft vanmiddag in het Italiaanse Collalbo de Europese titel sprint gepakt. De leidende positie van de Oostenrijkse kwam op de afsluitende 1.000 meter niet meer in gevaar.

Net als gisteren won Daria Kachanova de 1.000 meter. Haar 1.15,22 was goed voor een baanrecord en een wereldrecord buitenijs. Hiermee eindigde de Russin als tweede in het eindklassement voor haar landgenoot Olga Fatkulina.

Jutta Leerdam, die vierde werd in het eindklassement, eindigde ook vandaag als tweede, nu in 1.15,76. Herzog werd derde in 1.15,89.

Herzog is Europees kampioen sprint. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Herzog is Europees kampioen sprint. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

'Chelsea gaat 44,7 miljoen euro betalen voor terugkeer van Akť'

Chelsea wikt en weegt de terugkeer van Nathan Aké, zo schrijven Engelse media zondag.

De 23-jarige verdediger van Bournemouth wordt naar verluidt op Stamford Bridge gezien als de oplossing voor het waarschijnlijke vertrek van David Luiz en Gary Cahill in de zomer. Beiden beschikken over een aflopende verbintenis en zullen in principe als dertigers, geheel volgens het clubbeleid, niet een nieuw contractvoorstel van meer dan één jaar ontvangen.

Bournemouth haalde Aké in de zomer van 2016 op huurbasis op bij Chelsea. Daarvoor was de voormalig jeugdspeler van Feyenoord al uitgeleend aan Watford en Reading. Aké werd een half jaar later al teruggehaald door Chelsea, dat medio 2017 overstag ging met een verkoop van de Oranje-international aan the Cherries . Bournemouth betaalde iets meer dan twintig miljoen euro, maar moest ook een terugkoopclausule in het vijfjarige contract laten opnemen.

Chelsea kan Aké voor een bedrag van veertig miljoen pond, omgerekend 44,7 miljoen euro, terug naar Londen halen. Niet onbelangrijk: Maurizio Sarri zou ook om technische redenen voorstander zijn van de terugkeer van de Nederlander, die in de optiek van voorganger Antonio Conte juist overbodig was. Chelsea kijkt niet naar het feit dat men nu tweekeer zo veel voor Aké moet betalen, maar naar zijn opgedane ervaring in de Premier League in de voorbije jaren.

Aké is ook dit seizoen een belangrijke pilaar voor het Bournemouth van Eddie Howe en dat resulteerde de afgelopen maanden in berichten over vermeende interesse van Manchester City, Tottenham Hotspur en Manchester United. Het contract van de tienvoudig Oranje-international, die volgende maand zijn 24e verjaardag viert, loopt medio 2022 ten einde.

Asielzoeker steekt vrouw neer, ongeboren baby overleden

De Duitse politie heeft een 25-jarige asielzoeker uit Afghanistan aangehouden nadat hij vrijdagavond een 25-jarige Poolse vrouw in het ziekenhuis in Bad Kreuznach heeft neergestoken. De vrouw raakte hierbij haar ongeboren baby kwijt, zelf moest ze een spoedoperatie ondergaan. Inmiddels is de vrouw stabiel volgens de politie. 

De man was bij de vrouw op bezoek toen ze om ombekende redenen ruzie kregen. Hij stak meerdere malen op haar in en vluchtte vervolgens het ziekenhuis uit. De politie kon hem op het station van Bad Kreuznach aanhouden. Hij is voorgeleid en zit in voorlopige hechtenis. Hij wordt onder andere aangeklaagd voor poging tot moord en zware mishandeling met abortus als gevolg. 

Kramer wint 1.500m na rechtstreeks duel met Roest

Sven Kramer heeft de 1.500 meter bij het EK allround in Collalbo gewonnen. In een rechtstreeks duel met Patrick Roest kwam hij in 1.45,91 over de meet en nam bvendien de leiding in het algemeen klassement over van zijn land- en ploeggenoot.

Roest werd tweede in 1.46,60, Sverre Lunde Pedersen derde in 1.46,65. Douwe de Vries werd achtste in 1.50,21.

Op de afsluitende 10 kilometer straks heeft Kramer iets meer dan twee seconden voorsprong op Roest en ruim vijf seconden op de nummer drie Pedersen.

Bejaard echtpaar uren opgesloten na woningoverval

Gisteravond heeft er een gewapende woningoverval plaatsgevonden aan de Zonnenbergen in Heeten. De twee bewoners van 87 en 73 jaar oud werden gisteravond even na 22:00 uur door twee mannen met een vuurwapen bedreigd en opgesloten in een kamer. Hierbij vond een worsteling plaats waarbij de bewoners lichtgewond raakten. De overvallers doorzochten vervolgens de gehele woning en gingen er met nog onbekende buit vandoor. 

Rond 11:00 uur vanochtend kwam de melding bij de politie binnen, nadat bekenden van de bewoners bij de woning aankwamen en de bewoners vonden. Zij zaten toen nog steeds in de kamer waar de overvallers hen opgesloten hadden. De overvallers waren toen allang gevlogen. Wat zij precies buit hebben gemaakt, wordt nog onderzocht.

Een woordvoerder van de politie: "Het onderzoek zit in de startfase en daarbij is het belangrijk zoveel mogelijk informatie te krijgen om in kaart te kunnen brengen wat hier is gebeurd. Forensisch rechercheurs doen sporenonderzoek en agenten houden een buurtonderzoek."

Hij vervolgt: "Mogelijk zijn er ook andere mensen die gisteravond iets opvallends hebben gezien, of mensen die in de buurt van de woning camera’s hebben hangen. Met hen komt de politie graag in contact, eventueel anoniem. Behalve telefonisch kan ook contact worden opgenomen via de Facebookpagina van Politie Raalte." 

Mensen die beelden hebben en deze met de politie willen delen kunnen terecht op de website. Mensen die anoniem willen blijven kunnen een melding doen via 0800-700. 

ControversiŽle DNA-wetenschapper Watson raakt eretitels kwijt

Nobelprijswinnaar James Watson is vrijdag door zijn voormalige werkgever Cold Spring Harbor Laboratory van zijn eretitels ontdaan. Watson verloor zijn baan bij datzelfde lab in 2007 na het publiceren van een aantal aanstootgevende meningen, maar hij mocht zijn emeritaattitels behouden.

Tijdens een interview in 2007 zei de eminente, maar controversiële, wetenschapper dat hij 'zeer somber over de toekomst van Afrika' was. "Ons ontwikkelingsbeleid is volledig gebaseerd op het feit dat hun intelligentie dezelfde is als de onze, maar alle testen wijzen op een andere conclusie", aldus Watson. Verder zei de wetenschapper dat hij graag zou zien dat elk mens hetzelfde is, maar 'iedereen die met zwarten moet werken, weet dat dat niet zo is.'

Na het doen van deze uitspraken werd Watson door het internationaal toonaangevende Cold Spring Harbor Laboratory ontslagen, maar na het maken van een excuus mocht hij zijn eretitels behouden. Na het uitkomen van een documentaire begin januari, waarin Watson geen afstand lijkt te nemen van zijn eerdere uitspraken, maar deze zelfs nog eens bevestigt, raakt hij deze dus alsnog kwijt.


De excentrieke James Watson (Bron: Youtube)

Watson kreeg in 1962 samen met Francis Crick en Maurice Wilkins de Nobelprijs voor hun ontdekking van de structuur van het DNA-molecuul. Inmiddels woont de 90-jarige wetenschapper in een verzorgingstehuis en heeft hij weinig weet van de buitenwereld. Zijn zoon verdedigt Watson echter. "De uitspraken van mijn vader lijken misschien discriminerend te zijn", zei hij, "maar dat is niet waar. Ze vertegenwoordigen slechts zijn nogal beperkte interpretatie van de genetica."

Eerder zei Watson te geloven dat het hebben van een donkere huid samengaat met een verhoogd libido en dat vrouwen in de toekomst zouden mogen besluiten tot abortus als blijkt dat hun kind het nog te ontdekken homo-gen zou hebben.

Vuile winter op komst? Terugblik op zomer 2018

Komende week is het nog zacht met maxima van een graad of 8. Normaal is het halverwege januari 5 à 6 graden. Deze zondag lijkt het zelfs eerder herfst dan winter. Het is onstuimig met een harde tot stormachtige wind aan de kust en in het hele land flink wat buien. Ook de temperatuur doet met 9-11 graden niet aan de winter denken. 

Vanaf vrijdag lijkt er langzaam verandering te komen in het zachte weerbeeld. De kans dat het duidelijk kouder wordt dan normaal neemt toe naar 50%. Daarbij is sprake van nachtvorst en komt de temperatuur overdag waarschijnlijk een paar graden boven nul uit. Er lijkt dus een periode van vuil winterweer aan te breken met dagelijks kans op natte sneeuw en gladheid door bevriezing in de nachten. Ook staat er vrij veel wind, waardoor de gevoelstemperatuur ver onder nul uitkomt.

Het vooruitzicht op 'vuil winterweer' kan wellicht niet iedereen bekoren. Daarom blikken we nog even terug naar het afgelopen jaar, met onze collega Frutsel van het forum Weer, klimaat en Natuurrampen. Klik hier of op de onderstaande afbeelding om de terugblik van Frutsel op het weerjaar 2018 te lezen. Een jaar van behoorlijke extremen, waaronder een storm die het volledige treinverkeer plat legde en een zomer die vier maanden lang zou duren.  Veel leesplezier! 

WKN Jaaroverzicht 2018
WKN Jaaroverzicht 2018

Herzog ook de beste op tweede 500m bij EK sprint

Vanessa Herzog is zo goed als zeker van de Europese titel sprint. De Oostenrijkse won net als gisteren de 500 meter voor vrouwen bij het EK sprint in het Italiaanse Collalbo.

Olga Fatkulina werd tweede in 38,05. Beste Nederlandse was Jutta Leerdam die in 38,46 vierde werd. Sanneke de Neeling reed een tijd van 38,67 en werd vijfde. Letitia de Jong (38,80) eindigde als zesde.

Later vanmiddag volgt de afsluitende 1.000 meter.

Afval dumpen is een dure grap

In een natuurgebied aan de Sparrendreef bij Heukelom troffen agenten zaterdagmiddag een zooi afval aan. Onderzoek wees uit dat het om afval van de bewoners van een studentenhuis in Tilburg ging. De studenten kregen een boete van 399 euro opgelegd en moesten zelf hun troep komen opruimen.

Zouden ze dat niet doen, dan zouden ook de opruimkosten voor hun rekening komen. Het afval is inmiddels opgeruimd meldt de politie. Ze heeft ook nog een gratis tip voor de studenten: de gemeente Tilburg verstrekt een pas voor de milieustraat waarmee 26 keer per jaar gratis afval kan worden aangeboden.

Politie zoekt getuigen van ontploffing bij coffeeshop

In de nacht van zaterdag op zondag heeft er rond 04:40 uur een ontploffing plaatsgevonden bij coffeeshop Smoke Palace op de Linnaeusstraat in Amsterdam Oost. De Forensische Opsporing en het Team Explosieven Verkenning zijn ter plaatse. In verband met het onderzoek werd de directe omgeving afgesloten. De politie gaat ervan uit dat de ontploffing is veroorzaakt door een nader te onderzoeken explosief.

Het onderzoek naar de ontploffing loopt. Hoewel er geen gewonden zijn gevallen, is er wel sprake van veel schade aan de buitenzijde van het pand en in de directe omgeving. De recherche wil graag spreken met getuigen of mensen die meer informatie hebben.

De politie is met name op zoek naar een verdachte scooter of brommerrijder, die mogelijk betrokken is bij deze zaak. Het betreft een man in donkere kleding en gezichtsbedekking, die eerst te voet zich in de buurt van het pand heeft opgehouden. Kort na de ontploffing is hij weggerend in de richting van het Oosterpark. Daar is hij op een scooter of brommer gestapt en in de richting van de Mauritskade gereden.

De politie is op zoek naar getuigen. Deze wordt verzocht om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt getuigen van ontploffing bij coffeeshop (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt getuigen van ontploffing bij coffeeshop (Foto: Politie.nl)

Durrant of Waites pakt derde wereldtitel bij BDO

Darters Glen Durrant en Scott Waites staan in de finale van het wereldkampioenschap darts bij de BDO. Beide heren hebben al twee wereldtitels. Durrant won de laatste twee edities en gaat nu voor drie op een rij. Waites was de beste in 2013 en 2016. 

Waites had in de halve finales eenvoudig afgerekend met Michael Unterbuchner. De Duitser wist de eer te redden door de zesde set te bemachtigen, maar dat bleek er één voor de statistieken. Waites trok de zevende set naar zich toe en bracht de eindstand van 6-1 op het scorebord. 

Durrant speelde tegen Jim Williams. De wedstrijd kende twee sleutelpunten, met telkens Duzza die aan het langste eind trok. Zo miste Williams in de vierde set twee pijlen om 2-2 te maken. Durrant profiteerde en kwam op een 3-1 voorsprong. Die inhaalslag wist de Welshman nog wel te maken. Hij kwam op 3-3, maar later moest The Quiff alsnog het hoofd buigen.

Williams verkwanselde namelijk opnieuw een kans op setwinst. Dit was in set acht voor 4-4, waarna Durrant opnieuw op een voorsprong van twee sets wist te komen (5-3). De Engelsman drukte door en pakte overtuigend de negende set voor een plek in de finale (6-3). 

De finale tussen Durrant en Waites is live te zien op Eurosport. De wedstrijd begint op 18.30 uur. 

Koninklijk gezin verhuisd naar Paleis Huis ten Bosch

Willem-Alexander, Máxima en hun dochters hebben vandaag hun intrek genomen in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Paleis Huis ten Bosch is één van de drie paleizen die door de Staat ter beschikking zijn gesteld aan het Staatshoofd. Het wordt gebruikt als woonpaleis en voor representatieve doeleinden zoals officiële ontvangsten van hoogwaardigheidsbekleders.

Na het vertrek van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden (2014) is het paleis, een rijksmonument uit de zeventiende eeuw, enkele jaren niet in gebruik geweest vanwege renovatie door het Rijksvastgoedbedrijf. Na de verhuizing van het Koninklijk gezin vinden nog enkele afrondende werkzaamheden plaats. De verwachting is dat deze in het voorjaar klaar zijn.

Koninklijk gezin verhuisd naar Paleis Huis ten Bosch (©RVD - Freek van den Bergh)
Koninklijk gezin verhuisd naar Paleis Huis ten Bosch (©RVD - Freek van den Bergh)

Taxichauffeur rijdt fietsster dood

Zondagochtend rond 04.00 uur heeft er een dodelijke aanrijding plaatsgevonden op de kruising van de Poeldijkstraat en de Heemstedestraat in Amsterdam West. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht en vraagt getuigen zich te melden.

De aanrijding vond plaats tussen een taxi en een fietsster. Ondanks de inspanningen van het ambulancepersoneel, is bij het ongeluk de 24-jarige vrouw uit Amsterdam overleden. De 21-jarige bestuurder van de taxi is aangehouden en wordt in het politiebureau gehoord.

Het Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen is gestart met het onderzoek en vraagt getuigen van het ongeval zich te melden. Mensen met informatie wordt gevraagd zich te melden bij de politie via 0900-8844. 

Vijf tieners opgepakt na steekincident

De politie heeft zaterdagavond op het Piusplein in Tilburg vijf jongens opgepakt. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een mogelijk steekincident die avond in het centrum van Tilburg. Agenten moesten omstanders die zich met de zaak bemoeiden op afstand houden met diensthonden en wapenstokken. Een 18-jarige Tilburger raakte gewond tijdens het steekincident. Hij moest naar het ziekenhuis om zich aan zijn verwondingen te laten behandelen.

De jongens werden tussen 23.30 en 23.45 uur opgepakt. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat hun exacte rol bij het incident is geweest. Het gaat om vier jongens uit Tilburg (15, 16, 16 en 17 jaar oud) en een jongen uit Boxtel (17 jaar oud). De recherche doet verder onderzoek naar de zaak. De vijf verdachten worden in de loop van vandaag gehoord.

'SNES-games onderweg naar Nintendo Switch Online'

Dataminers hebben gekeken naar de data van de NES-games die horen bij Nintendo Switch Online. Hier vonden zij een lijstje van 22 SNES-games. Het interessante is dat deze gegevens nog niet aanwezig waren voor de vorige update van de app.

Of dit daadwerkelijk betekent dat we binnenkort met SNES-games aan de gang kunnen gaan is natuurlijk niet zeker. Het is in ieder geval hoopgevend en past bij opmerkingen van Nintendo voor de lancering van de dienst, toen SNES-games genoemd werden als feature.

GVB-directeur streeft naar zetel in Eerste Kamer

Alexandra van Huffelen, directeur van het GVB in Amsterdam, staat op de derde plek van de kandidatenlijst van D66 voor de Eerste Kamer. Ze zal hierdoor hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer terechtkomen, zo meldt AT5. 

Op 20 maart van dit jaar zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De verkozen leden van de Provinciale Staten kiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. D66 heeft op dit moment tien zetels in die Kamer. Hoewel de laatste peilingen erop wijzen dat D66 zal gaan inleveren bij de volgende verkiezingen, is de verwachting dat zij nog zeker wel drie zetels gaan halen. Van Huffelen heeft dus een hele goede kans op een zetel in de Eerste kamer. 

Van Huffelen werd in 2014 directeur van het GVB. Eerder was zij wethouder in Rotterdam. Het lidmaatschap van de Eerste Kamer is een bijbaan, die leden vaak combineren met andere functies. D66-raadslid Jan Bert Vroege laat dan ook op Twitter weten dat van Huffelen de twee functies zal gaan combineren. 

Ewan klopt Sagan in Down Under Classic

Caleb Ewan is het wielerseizoen goed begonnen. De Australiër won voor zijn nieuwe ploeg Lotto Soudal de Down Under Classic. Ewan was in een ontregelde sprint te snel voor Peter Sagan. Alexander Edmondson kwam als derde over de streep.

Het criterium wordt traditiegetrouw twee dagen voor de start van de Tour Down Under verreden. Er waren in het begin van de wedstrijd meerdere ontsnappingspogingen, maar zoals gewoonlijk zou het openingscriterium eindigen in een massasprint. 

In de slotrondes waren twee valpartijen te zien. Bij de eerste valpartij was Phil Bauhaus het belangrijkste slachtoffer. In de laatste bocht was er nog een grote valpartij. Daarbij kwamen meerdere sprinters ten val, waaronder Elia Viviani en Danny van Poppel.

Een handvol renners bleef over en die zouden dan ook voor de winst gaan sprinten in de Down Under Classic. Daniel Oss had een klein gaatje, maar de Italiaan kon het niet volhouden. Na goed werk van Roger Kluge maakte Caleb Ewan het werk af voor Lotto Soudal. Peter Sagan die de sprint in het wiel van de rappe Australiër begon kwam er niet meer aan te pas en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Alexander Edmondson werd op gepaste derde.

OM gaat Jelle Brandt Corstius niet vervolgen voor smaad

Het Openbaar Ministerie heeft de tweede aangifte van smaad van Gijs van Dam tegen Jelle Brandt Corstius geseponeerd. Volgens het OM heeft de journalist geen strafbare uitspraken gedaan over de tv-producent.

Dat meldt NH Nieuws. "Een officier van justitie heeft naar de uitlatingen gekeken en bepaald dat die binnen deze context niet strafbaar zijn", zegt een woordvoerder van het OM.

Verkrachting
In november 2017 deed Jelle Brandt Corstius aangifte van verkrachting tegen Gijs van Dam. De tv-producent zou de journalist in 2002 hebben gedrogeerd en hebben gedwongen tot seks. Brandt Corstius deed zijn verhaal in Trouw, zonder een naam te noemen. Van Dam heeft het seksuele contact nooit ontkend, maar zegt wel dat er geen sprake was van dwang of drogeren.

Als reactie op de aanklacht deed Van Dam aangifte van smaad. Het OM vond geen bewijs en seponeerde beide aangiften. De reactie die Brandt Corstius op dat besluit gaf, was voor de tv-producent aanleiding om opnieuw aangifte te doen. Hij noemde Van Dam in een adem met Harvey Weinstein en Bill Cosby en de producent vond deze reactie ook smadelijk. Voor deze aanlacht ziet het OM nu te weinig aanleiding voor vervolging.

"Hopelijk klaar"
Nico Meijering, de advocaat van Jelle Brandt Corstius, is tevreden over het sepot: "Jelle had het verwacht, maar is zeker ook tevreden en hoopt dat het nu voor alle betrokkenen klaar kan zijn."

Raadsman Peter Plasman, die Van Dam bijstaat, liet aan RTL Boulevard weten tegen het sepot in beroep te gaan. "Mijn cliënt heeft besloten deze beslissing van de officier van justitie aan te vechten bij het gerechtshof in Amsterdam en daar gaan wij verzoeken om de officier op te dragen om wel te vervolgen."

Vijf jaar cel voor seksuele uitbuiting, mishandeling en witwassen

Een 40-jarige man moet vijf jaar lang de gevangenis in omdat hij voor een langere tijd een vrouw heeft gedwongen tot prostitutie en mishandeld. Haar verdiende geld heeft hij daarbij vrijwel in zijn eigen zak gestoken.

De man en de vrouw komen uit hetzelfde Roemeense dorp en kennen elkaar van jongs af aan. Via Spanje vertrokken de twee naar Amsterdam, waar de man de vrouw een mooie toekomst voorspiegelde. De rechter stelt dan ook dat de man misbruik heeft gemaakt in het vertrouwen dat zij in hem had.

Afhankelijk
In Amsterdam werd de vrouw gedwongen tot prostitutie. Als zij niet wilde werken of in de ogen van de man te weinig verdiende, mishandelde de man haar. Zij was echter erg afhankelijk van de man en bleef maar bij hem terugkomen. Het geld dat zij verdiende met de prostitutie, verdween vrijwel geheel in de zak van de man. Dat geld werd vervolgens ook nog witgewassen, wat tevens heeft meegespeeld in het oordeel van de rechter.

De mishandeling, uitbuiting en witwas-praktijken van de veroordeelde man vonden plaats tussen 2011 en 2016. In deze vijf jaar is er stelselmatig inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de vrouw, waarbij de man alleen dacht aan geld verdienen. Dit rekent de rechter hem zwaar aan. Deze vijf jaar aan misdaden mag de man nu zelf gaan uitzitten in de gevangenis. 

FOK! Wat een weer: Veel regen en wind

Welkom!  

En daar was grijze dag nummer zoveel. Er leek gisteren maar geen einde aan te komen. Op een paar plekken brak het wolkendek even, maar van grootschalige opklaringen was geen sprake. Ook viel er weer regelmatig regen- en motregen. De hoeveelheden waren opnieuw vrij klein. Enschede kwam nog tot 5 mm. Je ziet het heel duidelijk terug op de maandkaartjes. Met name in het oosten is deze maand rond de 30 mm gevallen, maar in een overgroot deel van ons land slechts 10 tot 15 mm. Ook het aantal zonuren is zéér bescheiden. Kortom: echt Jandoedelweer. 

Ik zei het eergisteren al, de langere termijn geeft aanleiding voor perspectief, maar de laatste modellen krabbelen alweer langzaam terug. Geduld is het enige wat we kunnen hebben, en als er meer over te vertellen is, ben ik de eerste. Nu is er echter nog geen reden voor optimisme. We zullen de komende week nog even moeten doorstaan.

Vandaag krijgen we dan opnieuw regen. Meer dan gisteren, ik schat zo'n 5 tot 10 mm, maar dan op veel meer plaatsen dan vandaag. De wind schakelt ook een tandje bij. Langs de kust tot hard of stormachtig en in het binnenland tot (vrij) krachtig. Ook komen er flinke windvlagen voor en daar is code geel voor van kracht voor de meeste provincies. Na de regen volgen dan nog een aantal buien.

De eerste helft van de nieuwe week is vrij droog met af en toe zon. Het blijft de gehele periode rond de 7 graden.

We wachten de ontwikkelingen maar af!

Fijne zondag.  

Zonsopkomst rode gloed. (Foto: Charged)
Nog een prachtige foto van Charged. De zonsopkomst was prachtig. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Schansspringer Kobayashi met overmacht naar 6e zege op rij

Schansspringer Ryoyu Kobayashi is niet te stoppen. De 22-jarige Japanner won alle vier de wedstrijden in de Vierschansentournee en pakte zaterdag zijn zesde opeenvolgende zege.

In het Italiaanse Val di Fiemme stond er weer eens geen maat op Kobayashi, die in de eerste ronde al een gigantisch gat sloeg. In de tweede ronde breidde hij dat nog eens flink uit en dus won hij met bijna dertig punten voorsprong.

De strijd om de tweede plek werd gewonnen door de Pool Dawid Kubacki. Hij liet twee keurige sprongen zien en bleef zijn landgenoot Kamil Stoch daarmee voor. De Oostenrijker Stefan Kraft greep net naast het podium, met als Stephan Leyhe uit Duitsland.

De vrouwen sprongen in het Japanse Sapporo van de schans. Dat leverde zaterdag winst op voor de Oostenrijkse veterane Daniela Iraschko-Stolz, die de Duitse Juliane Seyfarth een half puntje voor wist te blijven, terwijl de Noorse Maren Lundby het podium completeerde.

Op zondag lagen de rollen net even wat anders. Lundby domineerde en won met flinke voorsprong op de Duitse Katharina Althaus. Seyfarth kwam dit keer tot de derde plek, Iraschko-Stolz moest achter landgenote Eva Pinkelnik genoegen nemen met plek vijf.

Aflossingsploegen naar finales EK shorttrack

Op het Europees kampioenschap shorttrack in Dordrecht hebben de Nederlandse aflossingsploegen zich zowel bij de vrouwen als de mannen geplaatst voor de finales, die zondag op het programma staan.

Rianne de Vries, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven wonnen hun halve finale overtuigend: alleen Frankrijk wist enige tegenstand te bieden, maar het was niet genoeg om het Nederlandse kwartet te kloppen.

Daan Breeuwsma, Jasper Brunsmann, Itzhak de Laat en Dennis Visser duelleerden met de Hongaren, die aan de finish een kleine tiende van een seconde sneller bleken te zijn. De top-2 werd echter gevraagd voor een finaleplek en zowel Letland als Turkije kwamen niet in de buurt.
De finales staan voor grofweg 12.25 uur gepland.

Snowboardster Maas zesde op slopestyle in Oostenrijk

Snowboardster Cheryl Maas heeft tijdens de World Cup in Kreischberg de zesde plek gepakt op de slopestyle. In de Oostenrijkse sneeuw eindigde de Nederlandse als laatste in de finale.

Alleen in de eerste van drie finaleruns kwam de veterane tot een degelijke run, in de andere twee ging ze onderuit. Het leverde haar 56,11 punten op, iets minder dan de Japanse tiener Reira Iwabuchi. Met 85,33 punten in de derde run ging de winst naar de Japanse Miyabi Onitsuka, die de Oostenrijkse Anna Gasser (85,10 punten) nipt versloeg. Silje Norendal uit Noorwegen werd op gepaste afstand derde met 67,81 punten.

Bij de mannen ging de winst in Kreischberg naar Mons Roisland. De Noor scoorde in zijn laatste run 88,75 punten en dat was genoeg om de Amerikaan Chris Corning (84,75) van de troon te stoten. De 16-jarige Japanner Hiroaki Kunitake pakte met 83,86 punten - eveneens in de laatste run - de derde plek weg voor zijn één jaar oudere landgenoot Takeru Otsuka (83,31). Casper Wolf kwam net tekort om zich voor de halve finales te plaatsen.

Chauffeur die geel hesje doodreed opgepakt in Nederland

Bij een verkeersongeluk op de E25 nabij Visé, een Belgische plaats vlakbij de Nederlandse grens, is een dode gevallen. Ook is er een persoon gewond geraakt.

Volgens getuigen gebeurde het ongeval bij een wegversperring aangebracht door de gele hesjes. Een vrachtwagen zou daar zijn doorgereden. Daarbij schepte hij een demonstrant en deze overleefde de aanrijding niet.

Aanvankelijk meldden Belgische media dat de chauffeur van de vrachtwagen zou zijn aangehouden maar daar is nu onduidelijkheid over. Volgens andere media is de chauffeur doorgereden nadat de politie hem had aangeraden een stuk verderop te stoppen in verband met de veiligheid. 

De politie doet momenteel onderzoek op de locatie van de aanrijding. De sfeer is grimmig en er is veel politie op de been. De snelweg is afgesloten.

Update 12 Januari 22:25 uur:
De chauffeur van de vrachtwagen is afkomstig uit de omgeving van Tilburg. Omdat de Nederlandse politie nog wacht op een Europees arrestatiebevel is de 58-jarige man nog niet aangehouden. De verwachting is dat hij later vanavond alsnog wordt opgepakt

De politie kwam de man op het spoor door een tip van een getuige. "Die heeft het kenteken van de vrachtwagen opgeschreven. Hierdoor werd achterhaald van welk bedrijf de vrachtwagen was. Wij hebben contact gehad met dit bedrijf en dat kon ons de naam van de chauffeur geven", aldus een woordvoerder van het parket in Luik. Ook maakte een vertegenwoordiger van het Belgische OM bekend dat de politie uitgaat van opzet. Eerder was de aanname van de politie nog dat het ging om een ongeval.

Update 13 Januari 01:25 uur:
De man is inmiddels door de Nederlandse politie opgepakt in de omgeving van Tilburg. Ook de vrachtwagen is daar aangetroffen. Het ligt in de lijn der verwachting dat de man wordt overgeleverd aan België. 

Laatste reviews en specials
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
©FOK.nl e.a.