FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 januari 2019

Nederland en Polen organiseren WK volleybal 2022 voor vrouwen

Nederland en Polen mogen in 2022 het WK Volleybal voor vrouwen organiseren. Dat heeft wereldvolleybalbond FIVB zaterdag bekendgemaakt. De beoogde speelsteden in Nederland zijn Arnhem, Apeldoorn en Rotterdam.

De Nevobo bereidde de afgelopen jaren een bid voor in samenwerking met de Provincie Gelderland, Rotterdam, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sportmarketingbureau TIG Sports. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Nederland het WK Volleybal (mannen of vrouwen) mag organiseren. In 2015 werd wel het WK Beachvolleybal in Nederland gespeeld.

De Nederlandse volleybalsters van bondscoach Jamie Morrison eindigden in oktober in Japan op het laatste WK op de vierde plaats, de hoogste eindklassering in de geschiedenis. Zowel Nederland als Polen hebben de laatste jaren bewezen grote volleybalevenementen te kunnen organiseren. Zo organiseerde Nederland in 2015 het WK Beachvolleybal, terwijl Polen in 2014 het WK voor mannen hostte.

"De FIVB is verheugd dat het twee echte volleyballanden heeft gevonden als gastheer voor het WK Vrouwen 2022. Nederland en Polen staan bekend om hun liefde voor sport en hun vermogen om evenementen van wereldklasse te organiseren. De bidprocedure was zeer competitief, maar wij zijn unaniem van besluit dat het gezamenlijke bid van Nederland en Polen er bovenuit stak. Beide landen worden verbonden in hun passie voor volleybal. Wij zijn ervan overtuigd dat Nederland en Polen een geweldige show gaan opvoeren in 2022. Voor de atleten wordt het een ultieme belevenis terwijl de fans, zowel binnen als buiten de venues, van het beste entertainment worden bediend", aldus Ary Graça president van de FIVB. 

De Nevobo komt later met de details over het WK van 2022. China en Japan waren de andere kandidaten om het WK te organiseren. Het WK voor mannen in dat jaar werd eerder al toegewezen aan Rusland.

KKK eieren

Inmiddels heeft Kinder excuses aangeboden en het 'speeltje' uit de handel laten halen.

"FC Twente te groot voor Keuken Kampioen Divisie"

Ted van Leeuwen, technisch directeur van FC Twente, heeft er vertrouwen in dat zijn club dit seizoen promoveert naar de Eredivisie. Hij vindt de club qua statuur te groot voor de Keuken Kampioen Divisie. "Ik hoop het niet alleen, maar ik reken erop dat we promoveren: links- of rechtsom, dat moet gewoon", vertelt Van Leeuwen zaterdag aan TC Tubantia.

Halverwege de competitie staat Twente op de vierde plek, met twee punten achterstand op koploper FC Den Bosch. Het liefst willen de Enschedeërs als kampioen direct terugkeren op het hoogste niveau, maar anders zal het via de play-offs moeten gebeuren. Volgens Van Leeuwen beschikt de club over het spelersmateriaal om daarvoor te zorgen. Hij wil niet meegaan met de stemmen van 'mensen uit de regio', die stellen dat Twente twee jaar zou hebben om de weg omhoog weer te vinden.

"Nu we een half seizoen onderweg zijn, merk je gewoon dat deze club te groot is voor de eerste divisie. Het is heel Nederlands om de verwachtingen te temperen, maar dat is in onze situatie niet reëel", oordeelt Van Leeuwen. "Deze uitspraken hebben niks met een gebrek aan nederigheid te maken, want we zijn als club nog steeds nederig na alles wat ons is overkomen." Aanvoerder Wout Brama voegt eraan toe te verwachten dat Twente tot het eind van het seizoen zal meedoen om promotie.

"Maar eerlijk gezegd is het meer hoop dan verwachting", erkent Brama vervolgens. "Het mooiste zou natuurlijk het kampioenschap zijn, maar dat zal lastig worden. De eerste seizoenshelft heeft laten zien dat het in de Keuken Kampioen Divisie van dag tot dag kan verschillen." Volgens Brama zijn de bovenste vier ploegen, te weten Den Bosch, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam en Twente, aan elkaar gewaagd. "De uitdaging die er ligt is mooi, maar het wordt enorm pittig."

Frijns rijdt naar Formule E-podium in Marokko, D'Ambrosio boekt eerste 'echte' zege

Jerome D'Ambrosio heeft in het Marokkaanse Marrakesh de ePrix aldaar gewonnen. Het is de derde Formule E-zege voor de Belg, die in Berlijn 2015 en Mexico-Stad 2016 nog won doordat Lucas di Grassi werd gediskwalificeerd. Dit keer deed hij het op eigen kracht en dat leverde flink wat blijdschap op.

Jean-Eric Vergne plaatste in de eerste bocht gelijk een aanval op polesitter Sam Bird, maar dat ging niet zo best en de Fransman kon na een spin achteraan aansluiten. Bird had zo de leiding, voor Alexander Sims, Antonio Felix da Costa en de heerlijk vertrokken Robin Frijns.

Ondertussen kende Pascal Wehrlein niet echt een fantastisch debuut: de Duitse ex-F1-coureur kon na een minuut of vijf met problemen weer parkeren in de box van Mahindra. Na een klein kwartiertje plaatste Da Costa de eerste aanval op Bird, maar verder dan een tikje tegen de auto van de Brit kwam hij niet.
Da Costa probeerde het een rondje later nog eens en dit keer ging het wél goed. Bird moest in de verdediging de bocht afsnijden en kwam zo ook achter Sims terecht, voor Frijns, die vijf minuten later de derde plek overnam van Bird.

Helaas voor Frijns waren D'Ambrosio en Lucas di Grassi op oorlogspad en zowel de Belg als de Braziliaan kwam voorbij de Limburger. Met hulp van de Attack Mode sloeg Frijns tien minuten later wel weer terug ten opzichte van Di Grassi, die ook Bird weer terug zag komen.

Negen minuten voor tijd ging het fout voor BMW: Sims opende de aanval op zijn leidende teamgenoot Da Costa, maar dat ging niet helemaal soepel. De twee raakten elkaar, Da Costa eindigde in de bandenstapel en Sims viel terug naar plek vier, waardoor D'Ambrosio ineens de eerste plek in de schoot geworpen kreeg, met Virgin-teamgenoten Frijns en Bird achter zich aan.

De safety car kwam de baan op, zodat de auto van Da Costa weggehaald kon worden, en met nog één ronde te gaan werd het veld weer losgelaten. Alleen Sims (vierde) en Di Grassi (zevende) hadden de Attack Mode nog te gebruiken, maar ondanks verwoede pogingen slaagden ze er niet in plekken te winnen. D'Ambrosio pakte zo de winst, Frijns mocht op plek twee het podium op en teamgenoot Bird werd derde.

Noren slaan dubbele Duitse aanval af op noordse combinatie

Tijdens de World Cup op de noordse combinatie in het Italiaanse Val di Fiemme heeft het A-team van Noorwegen de zege gepakt. Jan Schmid en Jørgen Gråbak wisten een dubbele Duitse aanval af te slaan.

De twee Noren stonden na het schansspringen op de eerste plek en begonnen 31 en 38 seconden voor de twee Duitse teams aan het langlaufen: 15 kilometer, verdeeld over tien ronden, waarbij de twee teamgenoten elkaar steeds afwisselden.

Schmid en Gråbak hielden lang stand tegen Duitsland 1 (Johannes Rydzek/Vinzenz Geiger) en Duitsland 2 (Eric Frenzel/Fabian Riessle), maar in de slotfase kwamen Rydzek en Frenzel naast Schmid. Zijn teamgenoot Gråbak toonde zich echter een betere langlaufer dan Geiger en Riessle en wist de twee in een mooie eindsprint het nakijken te geven. Geiger klopte Riessle in een fotofinish en pakte zo de tweede plek.

Hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Zweedse langlaufsters sprinten naar sweep in Dresden

De World Cup langlaufen is zaterdag na de Tour de Ski weer verder gegaan, hoewel zowel bij de mannen als de vrouwen de Tour de Ski-winnaars niet van de partij waren. In het Duitse Dresden stond een sprint op het programma, wederom in de vrije stijl, en dat leverde Zweeds en Noors succes op.

Bij de vrouwen werd het zelfs een volledig Zweeds podium. Veelvraat Stina Nilsson werd even aangevallen door landgenote Maja Dahlqvist, maar sloeg de aanval af en pakte de overwinning. Achter Dahlqvist ging plek twee naar de derde Zweedse, Jonna Sundling. Nadine Fähndrich (Zwitserland), Sophie Caldwell (VS) en Alenka Cebasek (Slovenië) grepen naast de prijzen in de finale.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Sindre Bjørnestad Skar bleek bij de mannen de rapste, maar hij moest wel alles uit de kast trekken om de Rus Gleb Retivykh in de finale te kloppen. Erik Valnes stond pas voor de vierde keer aan de start in de World Cup, maar werd zeer knap derde. De overige drie finalisten kwamen uit Frankrijk, maar dat werd geen doorslaand succes: Richard Jouve en Baptiste Gros schoffelden elkaar onderuit, Lucas Chanavat moest simpelweg afhaken.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Skiër Hirscher boekt 8e zege in Adelboden

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft alweer voor de achtste keer een World Cup-wedstrijd in Adelboden gewonnen. Op de beruchte Chuenisbärgli was de Oostenrijker zaterdag de beste op de reuzenslalom.

Na de eerste run ging Hirscher's voornaamste rivaal, de Noor Henrik Kristoffersen, nog aan de leiding. Hij had 0,12 seconden voorsprong op Hirscher, terwijl ook de Fransman Alexis Pinturault (+0,18), de Duitser Stefan Luitz (+0,22), de Amerikaan Tommy Ford (+0,39) en de Fransman Thomas Fanara (+0,44) nog binnen schootsafstand stonden.

Fanara zette een dijk van een tweede run neer en zag Ford en Pinturault zich stukbijten op zijn tijd, terwijl Luitz de finish niet haalde. Hirscher nam met een heerlijk agressieve run de leiding over en zag vervolgens hoe Kristoffersen er niet eens in de buurt kwam: de Noor werd op 0,71 seconden tweede, 0,33 tellen voor Fanara.

Zondag volgt in Adelboden nog de prestigieuze slalom, waar de runs om 10.30 uur en 13.30 uur beginnen.

Biatleet Bř wint fraaie achtervolging in Duitse sneeuw

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft zijn zoveelste zege van het World Cup-seizoen binnen. De Noorse leider in het klassement was in het Duitse Oberhof de beste op de achtervolging, waarin hij vanwege zijn tweede plek op de sprint van vrijdag als tweede mocht vertrekken.

Leider Alexander Loginov ging bij de eerste schietbeurt gelijk de fout in, terwijl Johannes Thingnes Bø foutloos bleef en zo de leiding kon pakken. Loginov volgde op tien seconden, Martin Fourcade trof vijf keer doel en sprong zo naar plek drie op twintig seconden van Loginov.

Bij de tweede schietbeurt schoot Bø één keer mis, maar dat deden Loginov en Fourcade ook, waardoor de verschillen grofweg in stand bleven en de foutloze thuisfavoriet Arnd Peiffer het gat kon verkleinen naar tien seconden op Fourcade.

Bø miste één keer bij de derde keer schieten, waar Loginov twee keer de fout in ging, maar Fourcade alles raakte. De Fransman sloot zo direct achter Bø aan, de weer foutloze Peiffer volgde op 22 seconden, Loginov viel achter Lukas Hofer terug naar plek vijf.

De twee leiders kwamen samen bij de laatste schietbeurt aan, maar moesten de strafronde in: twee rondjes voor Fourcade, één voor Bø. Achtervolgers Peiffer en Hofer schoten foutloos en konden zo onder luid gejuich nog maar tien seconden achter de rappe Bø de slotronde in duiken.

Het zat er voor Peiffer en Hofer in de slotronde niet meer in om het gat te dichten, maar vijftien seconden achter winnaar Bø vochten ze een geweldige strijd om plek twee uit, gewonnen door Peiffer. Fourcade kwam tekort en eindigde als vierde.

Politie vindt doodgereden serval

De politie trof gisterenavond een bijzonder slachtoffer aan op de A2 in Noordelijke richting net na de oprit bij Born, ten hoogte van Nedcar. Inmiddels heeft de politie de serval overgebracht naar het dierenbeschermingscentrum in Limburg gebracht, waar ze erachter zijn gekomen dat het dier een Duitse chip heeft. 

Het Centrum geeft in een reactie onder de facebookpost van de politie aan dat ze proberen om via de Duitse databank de eigenaar te achterhalen. 

Politie vindt doodgereden Serval (Foto: Politie Basisteam Westelijke Mijnstreek)
Politie vindt doodgereden serval (Foto: Politie Basisteam Westelijke Mijnstreek)

Saudische Twittertiener arriveert in Canada

Erg vermoeid, maar breed lachend. Zo arriveerde de 18-jarige Rahaf Alqunun vandaag op het vliegveld van Toronto in Canada. Gekleed in een Canada-vest met een UNHCR-pet op haar hoofd. Canada heeft haar asiel verleend, waardoor een hectische week voor haar eindigde.

Lees meer over Rahaf, hier, hier en hier.

Ze werd begeleid door de Canadese minister van Buitenlandse zaken Chrystia Freeland. "Dit is Rahaf Alqunun, een erg dappere nieuwe Canadese", zei ze.

Gisteren heeft de Canadese premier Justin Trudeau bekend gemaakt dat Canada haar asiel heeft verleend. Haar situatie heeft weer eens voor het voetlicht gebracht dat de rechten voor vrouwen in Saudi Arabië slecht zijn. Veel vrouwen ontvluchten hun familie vanwege mishandelingen maar worden daarna gepakt en weer teruggebracht. Wel zet Rahafs zaak de toch al niet al te beste relatie van Canada met Saudi Arabië verder op scherp. De Saudische regering heeft nog niet gereageerd en ook was er niets van te zien op Saudische media.

"Canada staat voor vrouwenrechten over de hele wereld. Wij vinden dat vrouwenrechten een belangrijk mensenrecht is", aldus Chrystia Freeland. Ook verwelkomde ze Rahaf in Canada. "Het was me een genoegen om haar welkom te heten in haar nieuwe thuisland. Ze is uiteraard erg moe van de lange reis, maar het was haar eigen keus om iedereen te begroeten. Ze wil laten zien dat ze hier is, dat ze gezond is en dat ze erg gelukkig is in haar nieuwe thuisland".


Liverpool wint nipt van Brighton & Hove Albion dankzij strafschop Salah

Liverpool heeft zaterdagmiddag drie belangrijke punten gepakt in de Premier League. De koploper won met nipte cijfers van Brighton & Hove Albion. Na 90 minuten was de eindstand 0-1.

In de vorige speelronde raakten The Reds hun ongeslagen status in de competitie kwijt tegen titelverdediger Manchester City. Het verschil werd daarmee teruggebracht tot vier punten en heel Engeland vroeg zich af hoe Liverpool in de eerstvolgende Premier League-wedstrijd zou reageren. Brighton, met Davy Pröpper en Jürgen Locadia in de basis, bleek een stugge tegenstander te zijn.

Hoewel Liverpool grossierde in balbezit, hadden de bezoekers moeite om grote kansen te creëren. Roberto Firmino en Xherdan Shaqiri kregen hun pogingen niet op doel gericht en verder viel er voor het doel van de thuisploeg weinig te beleven. Aan de andere kant kopte Glenn Murray over vanuit een voorzet van Pascal Groß en vlak voor rust kon Locadia net niet bij een pass van Martín Montoya komen.

Na de onderbreking ging Liverpool uitstekend van start. Mohamed Salah zette doelman David Button aan het werk en amper een minuut later verdiende de Egyptenaar een strafschop. Groß trok Salah naar de grond toen die wilde uithalen en de linkspoot knalde vervolgens van elf meter hard raak: 0-1. De sterspeler maakte daarmee de zevende goal in zijn laatste zeven competitieduels.

Brighton gaf zich echter niet gewonnen en via Locadia kwam de thuisploeg halverwege de tweede helft bijna langszij. Alisson Becker had een prima redding in huis op het afstandsschot van de oud-PSV'er. Liverpool kreeg kansen om de wedstrijd op slot te gooien, onder meer via Georginio Wijnaldum, die na goed voorbereidend werk van Salah net naast schoot.

De wedstrijd bleef echter tot de laatste minuut spannend en het team van Jürgen Klopp trok de zege over de streep. Liverpool kan nu rustig afwachten wat concurrent Manchester City maandagavond tegen Wolverhampton Wanderers doet (thuis). Nummer drie Tottenham Hotspur speelt zondag de topper tegen Manchester United.

Overige uitslagen Premier League zaterdag
West Ham United - Arsenal 1-0
Brighton & Hove Albion - Liverpool 0-1
Burnley - Fulham 2-1
Cardiff City - Huddersfield Town 0-0
Crystal Palace - Watford 1-2
Leicester City - Southampton 1-2
Chelsea - Newcastle United 2-1

Brons voor Van Ruijven op EK shorttrack, Schulting valt maar blijft leider

Suzanne Schulting gaat na dag twee van de EK shorttrack aan de leiding. De 21-jarige shorttrackster won eerder op de dag de 1500 meter en kwam in de finale van de 500 meter ten val.

Op de 500 meter zat er meer in voor Schulting. Met nog één ronde te gaan ging ze onderuit in de finale toen ze in derde positie reed, maar raakte haar balans kwijt en kwam daarbij ten val en werd daarmee vierde. Doordat haar belangrijkste concurrentes al voor de finale waren uitgeschakeld liep de Nederlandse toch wat uit.

Naast Schulting stond er met Lara van Ruijven nog een Nederlandse in de finale. Van Ruijven leek op weg naar het zilver en probeerde via een inhaalactie nog de eerste plaats te veroveren, maar kwam niet voorbij de Poolse Natalia Maliszewska. Bij de inhaalactie raakte Van Ruijven de tweede plaats kwijt aan de Italiaanse Martina Valcepina.

Yara van Kerkhof, de derde Nederlandse op het shorttracktoernooi, werd in de halve finales uitgeschakeld.

Op de 500 meter bij de mannen ging het goud naar de Hongaar Shaoang Liu die zijn broer Shaolin Sandor Liu klopte. Eerder op de dag was de uitslag op de 1500 precies andersom, waardoor de beide Hongaren aan de leiding gaan na twee afstanden. Het brons was voor de Rus Pavel Sitnikov.

Het algemeen klassement na twee afstanden kun je hier vinden.

Teambaas Renault F1-team: “Budgetplafond kan gunstig uitpakken voor ons”

Volgens de baas van het Renault Formule 1-team Cyril Abiteboul kan de komst van een budgetplafond in de F1 gunstig uitpakken voor de Franse fabrikant. De uitgaven liggen op het juiste niveau terwijl Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing zouden moeten bezuinigen.

“We weten dat er een enorm verschil zit tussen ons en de teams waar we uiteindelijk tegen willen vechten, als het om budget gaat”, vertelt Abiteboul aan Motorsport.com. “Maar we weten ook dat er op een bepaald moment zoiets als een budgetplafond komt. Het heeft geen zin om het team uit te breiden, als je daarna moet inkrimpen. Het zou zelfs erg onprofessioneel zijn om mensen in te huren die je in de toekomst misschien weer moet ontslaan.“

Nogmaals Abiteboul: “Wij bevinden ons precies op het randje van waar de Formule 1 de fabrieksteams graag wil hebben. Dus we moeten accepteren dat we pas op de plaats moeten maken. Ik denk dat we de komende twee jaar nog in het nadeel zullen zijn als het gaat om de middelen waarover we beschikken. Maar het voordeel is dat het in de toekomst niet voor afleiding bij ons gaat zorgen. We kunnen ons blijven focussen op het racen en hoeven niet na te denken over plannen om onze organisatie af te slanken, terwijl dit voor de teams die veel groter zijn dan wij een enorme afleiding zal zijn, laten we eerlijk zijn. Er kleven dus voor- en nadelen aan, maar mij hoor je niet klagen.”

Sinds Renault in 2016 als fabrieksteam terugkeerde in de F1 heeft het flink geïnvesteerd en de Fransman is positief dat die investeringen in 2019 resultaat op zullen leveren. “Het zou ons bezorgd of zenuwachtig maken als we niet de progressie zouden zien die we momenteel zien”, vertelt de teambaas. “Maar we moeten voorzichtig blijven. We weten niet hoeveel vooruitgang de anderen aan het boeken zijn. Maar ik en het team zijn vol vertrouwen. We hebben een groep mensen die steeds hechter wordt en elkaar steeds beter begrijpt, er is stabiliteit en de ontwikkeling in Viry verloopt steeds sneller dankzij de komst van een aantal nieuwe mensen. Dat alles geeft mij vertrouwen en stemt mij optimistisch voor komend jaar, in plaats van dat ik mij zorgen maak.”

Mannen aangehouden voor afpersing in drugscircuit

De politie heeft donderdag en zaterdag twee mannen aangehouden die verdacht worden van afpersing van een 43-jarige man uit Sittard. Het slachtoffer meldde zich onlangs bij de politie in verband met bedreiging en afpersing in verband met georganiseerde hennepteelt. In het rechercheonderzoek werden er op donderdag 10 januari een 33-jarige man uit Maastricht en op zaterdagochtend een 33-jarige man uit het Belgische Veldwezelt aangehouden.

Beide verdachten worden gehoord over de zaak. Daarbij zal ook worden onderzocht of er mogelijk bij de afpersing door de verdachten, sprake is van een relatie met een Outlaw Motorcycle Gang (OMG), om de bedreiging en intimidatie richting het slachtoffer kracht bij te zetten. In het belang van het lopende onderzoek kan de politie op dit moment geen nadere toelichting geven over de zaak.

Aanhouding verdachte leidt naar drugspand in Nijmegen

De politie heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs. De zaak kwam aan het rollen omdat een van de verdachten gezocht werd in verband met een ander onderzoek naar de productie van harddrugs. Donderdagavond kregen agenten die verdachte in die zaak in beeld. Ze besloten hem aan te houden. Uiteindelijk leidde zijn aanhouding de politie naar een drugslab.

De verdachte reed in een auto samen met een andere man. Bij de aanhouding werd de auto doorzocht. Daarin lagen stoffen die mogelijk bestemd waren voor de productie van drugs. Daarom werd ook de andere man aangehouden. Agenten gingen na de aanhoudingen verder op onderzoek uit. Ze kwamen uit bij een pand aan het Kerkenbos in Nijmegen.

In dat bedrijfspand werden veel chemische afvalstoffen gevonden, vermoedelijk afkomstig van de productie van drugs. Omdat er een penetrante lucht hing, kwam de brandweer ter plaatse om metingen te verrichten. Er bleek echter op dat moment geen gevaar voor de gezondheid of de omgeving te zijn.

Zaterdagochtend is het onderzoek in het pand verder gegaan. Daarbij werd een drugslab gevonden. De politie doet hier nu onderzoek, daarna zal de productielocatie ontmanteld worden.

Aanhouding verdachte leidt naar drugspand in Nijmegen (Foto: Stockfoto politie.nl)
Aanhouding verdachte leidt naar drugspand in Nijmegen (Foto: Stockfoto politie.nl)

Kramer wint 5000 meter, Roest blijft nipt leider

Sven Kramer heeft bij de EK allround in Collalbo de 5000 meter gewonnen. De olympisch kampioen op deze afstand was in een tijd van 6.17,66 net iets sneller dan Patrick Roest, die wel leider blijft na twee afstanden.

Roest moest op de vijf kilometer 55 honderdsten toegeven op Kramer en werd daarmee tweede. De Noor Sverre Lunde Pedersen eindigde op de derde plaats met een tijd van 6.20,59. Douwe de Vries, de derde Nederlandse schaatser die in actie komt in Collalbo, klokte een tijd van 6.31,41 en werd daarmee pas zevende op de 5000 meter.

In het algemeen klassement staat Roest na twee afstanden bovenaan. De wereldkampioen allround heeft een kleine voorsprong van 0,13 op Kramer. Pedersen heeft een achterstand van 0,20 op Roest.

Algemeen klassement na twee afstanden kun je hier bekijken.

Japanse Suzuki wint op overtuigende wijze vrouwentoernooi op Lakeside

Mikuru Suzuki is de nieuwe wereldkampioene darts bij de BDO. De Japanse debutante won op zeer overtuigende wijze de finale. Ze liet haar tegenstander Lorraine Winstanley compleet kansloos en won met 3-0 in sets.

Suzuki ging furieus van start in de eerste set. Suzuki wierp achtereenvolgens 72, 148 en 80 uit om de eerste set met 3-0 naar zich toe te trekken. Ze ging vrolijk verder in de tweede set en opende met tweemaal een 180'er. Het werd geen negendarter, maar met veertien pijlen pakte ze toch de eerste leg van set twee. 

Het werd 2-0, waarna Winstanley eindelijk op het scorebord kwam met een 44 finish. Een vijftiendarter leverde echter wederom setwinst op voor Suzuki. Dankzij een dertiendarter ging ook de derde set naar The Miracle, die op deze manier de eerste niet-Europese dameswereldkampioen ooit werd. 

De ‘onbekende’ dartster verraste vriend en vijand al in de eerste ronde met winst op torenhoge titelfavoriet en viervoudig wereldkampioene Lisa Ashton. Suzuki pakte de titel met een gemiddelde 90.12, Winstanley sloot de finale af met een gemiddelde van 78.81. Suzuki ontvangt, naast de trofee, een cheque van 12.000 pond. Runner-up Lorraine Winstanley moet genoegen nemen met een kleinere trofee en 5.000 pond.

De complete vrouwenfinale. (Bron: YouTube)

Duo jat bloemen van gedenkplaats doodgeschoten rapper

Op een video die op YouTube is verschenen is te zien hoe twee vrouwen op hun dooie gemak een boeketje uitzoeken uit de bloemenzee die in Rotterdam aan het Heemraadsplein ligt, als herdenkingsplaats voor de doodgeschoten rapper Feis. 

Een vrouw filmde de actie en vroeg de vrouwen waarom ze dat deden. Ze noemt het onder meer respectloos waarna één van de vrouwen haar zorgvuldig uitgekozen boeketje achteloos terugsmijt tussen de andere bloemen. De andere vrouw houdt 'haar' bloemen stevig vast. 

Schulting pakt Europese titel op 1500 meter

Suzanne Schulting is het EK shorttrack uitstekend begonnen. De olympisch kampioene op de 1000 meter won in Dordrecht de 1500 meter voor Elise Christie en Sofia Prosvirnova.

Schulting nam in de finale met nog anderhalve ronde te gaan met een mooie inhaalactie de leiding en gaf deze niet meer af. Christie werd tweede voor Prosvirnova. Door de winst staat de 21-jarige shorttrackster ook aan de leiding van het algemeen klassement bij het EK shorttrack.

Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven wisten zich niet te plaatsen voor de finale van de 1500 meter, maar de twee Nederlandse shorttracksters stonden wel in de B-finale. Daarin werden zij respectievelijk tweede en derde achter de Hongaarse Petra Jaszapati.

Bij de mannen wist geen van de Nederlanders een finaleplaats op de 1500 meter af te halen. Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat eindigden in de halve finales niet bij de eerste twee. Breeuwsma werd vierde, Hoogerwerf kwam niet verder dan een zesde plaats, terwijl De Laat ten val kwam.

De winst op de 1500 meter bij de mannen ging naar Shaolin Sandor Liu. De Hongaar won voor zijn broer Shaoang Liu en Semen Elistratov.

Suzanne Schulting kampioen op de 1000 meter. (PRO SHOTS/Ankie Hogewind)
Suzanne Schulting kampioen op de 1000 meter. (PRO SHOTS/Ankie Hogewind)

Nasri en 19-jarig talent van West Ham doen Arsenal pijn

Arsenal is in Londen tegen een gevoelige 1-0 nederlaag aangelopen tegen West Ham United. Declan Rice werd bij de thuisploeg de grote held.

Bij Arsenal was Mesut Özil opnieuw een opvallende afwezige in de wedstrijdselectie. De officiële lezing is dat de Duitser niet wedstrijdfit is vanwege een knieblessure, al hervatte hij deze week wel de training. Er gaan echter ook geruchten dat Özil opnieuw vanwege tactische redenen buiten beschouwing werd gelaten door manager Unai Emery.

Tegenstander West Ham United begon met een oude bekende aan de wedstrijd. Samir Nasri, die tussen 2008 en 2011 het shirt van The Gunners droeg, speelde zijn eerste Premier League-wedstrijd voor The Hammers . De 31-jarige Fransman heeft net een dopingschorsing van anderhalf jaar achter de rug en hij werd op oudjaarsdag vastgelegd door West Ham. Vorige week kwam de kleine middenvelder al in actie in de FA Cup.

In het eerste kwartier van de wedstrijd kreeg Alexandre Lacazette namens de bezoekers een aantal kansjes. De spits zag een inzet van dichtbij worden gekeerd door Lukas Fabianski en hij kopte een voorzet van Pierre-Emerick Aubameyang over het doel. West Ham werd daarna sterker en Felipe Anderson produceerde een schot dat precisie miste.

Na een teleurstellende eerste helft werd de wedstrijd na rust snel opengebroken door Declan Rice. Uitgerekend op aangeven van Nasri knalde de 19-jarige jongeling de bal fraai in de bovenhoek langs Bernd Leno, die aan de grond genageld stond: 1-0. Emery greep tien minuten later in door Lucas Torreira en Aaron Ramsey in te brengen voor Granit Xhaka en Shkodran Mustafi.

Arsenal werd een aantal keer gevaarlijk, onder meer via Aubameyang, maar West Ham verdedigde met man en macht en de ploeg van Manuel Pellegrini wist stand te houden. Daardoor stijgt West Ham voorlopig naar de achtste plaats, terwijl Arsenal steeds meer de aansluiting met de top verliest. Nummer vier Chelsea krijgt zaterdagavond tegen Newcastle United (thuis) de kans om een gat van zes punten te slaan.

Synthetisch drugsafval aangetroffen in buitengebied

In een sloot langs de Raamschoorseweg in Breda trof de politie vrijdagmiddag een 1000-liter vat aan met daarin vermoedelijk afval van een drugslab.

De brandweer verrichte direct metingen in de omgeving en kon vaststellen dat het vat niet aan het lekken was. In het vat bleek bij nader onderzoek ongeveer 300 liter vloeistof te zitten. Vermoedelijk is deze vloeistof een restproduct van de productie van XTC.

De eigenaar van de grond waarop dergelijk afval wordt gedumpt moet de schoonmaakkosten betalen. Dat kan een particulier zijn, maar in dit geval is dat de gemeente. Het opruimen wordt dus betaald met belastinggeld. Geld dat liever wordt besteed aan zaken die rechtstreeks voor de inwoners bestemt zijn. Het is bizar dat inwoners op deze manier in gevaar worden gebracht en ondertussen ongewild meebetalen aan de handel en wandel van criminelen. Ook de laboratoria zelf zijn een gevaar voor de omgeving en de politie hoort graag van je als je een verdachte situatie te melden hebt.

Hardleerse automobilist weer aangehouden na drugsgebruik

Vrijdagmiddag werd op de Vlissingse Molenstraat een bestuurder weer betrapt vanwege drugsgebruik en -bezit.Rond 12.45 uur werd de bestuurder gecontroleerd. Agenten wisten dat het rijbewijs van hem was ingevorderd. De 38-jarige man uit Vlissingen werd mee naar het politiebureau genomen.

Uit een speekseltest bleek dat de man vermoedelijk meerdere drugs had gebruikt. Van hem werd een bloedproef afgenomen door een GGD-arts. Het Nederlands Forensisch Instituut zal het bloedmonster onderzoeken.

In de auto trof de politie diverse verdovende middelen aan, zoals ruim twintig amfetamine pillen, ruim 10 ml. GHB en kleine hoeveelheden cocaïne en amfetamine. Deze spullen werden in beslag genomen en worden verder onderzocht. Tegen de man wordt voor de verschillende vergrijpen proces-verbaal opgemaakt.

30 maanden cel voor 2,5 jaar dealen harddrugs (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Hardleerse automobilist weer aangehouden na drugsgebruik (Stockfoto: Pxhere)

Danjuma gevleid door belangstelling AC Milan: "Een van de grootste clubs van de wereld"

Arnaut Danjuma Groeneveld speelt pas sinds de zomer bij Club Brugge, maar er zou weleens een snel einde aan zijn dienstverband in België kunnen komen. AC Milan heeft namelijk zijn oog laten vallen op de aanvaller en heeft zich zelfs al officieel gemeld in Brugge. De Italiaanse club bereidt op dit moment een bod voor, waarna er verder gekeken zal worden.

De 21-jarige Danjuma laat in een reactie aan het Algemeen Dagblad in ieder geval weten gevleid te zijn: "AC Milan is een van de grootste clubs van de wereld. Als speler is het meer dan logisch dat je van zo'n interesse gecharmeerd bent. Wat de clubs met elkaar bespreken, weet ik niet. Ik ben momenteel speler van Club Brugge, dus hier ligt mijn focus en nergens anders."

"De voorzitter van Club Brugge weet hoe ik erover denk: hij kent mijn standpunt", sluit hij af. Danjuma maakte afgelopen zomer voor een miljoen euro de overstap van NEC naar Brugge en de aanvaller maakte daarna een stormachtige ontwikkeling door. De vleugelspits kwam voordat blessureleed voor een gedwongen pauze zorgde tot vijf doelpunten in vijftien wedstrijden en maakte in oktober ook zijn debuut voor het Nederlands elftal.

Club Brugge heeft inmiddels bevestigd dat AC Milan zijn interesse kenbaar heeft gemaakt, maar benadrukt ook dat er meer clubs in de markt zijn voor Danjuma. De Belgische topclub heeft daarnaast de intentie om de selectie intact te houden, aangezien het nog volop verwikkeld is in de titelstrijd en ook Europees nog meedoet.

Dubbelslag biatlete Vittozzi in Oberhof

Biatlete Lisa Vittozzi heeft tijdens de World Cup in het Duitse Oberhof na de sprint ook de achtervolging gewonnen. Dankzij haar sprintzege mocht de Italiaanse als eerste vertrekken en daar profiteerde ze optimaal van.

Bij de eerste schietbeurt bleef leidster Vittozzi als enige foutloos, terwijl Anaïs Chevalier - die samen met Vittozzi voorop lag - twee keer de mist in ging. De Italiaanse hield uiteraard de leiding en werd op 42 seconden gevolgd door Hanna Öberg, die een groepje van vijf dames tien seconden achter zich aan kreeg.

Eén misser bij de tweede keer schieten bracht de leidende positie van Vittozzi niet in gevaar, zeker niet nadat de naaste achtervolgers allemaal missers lieten noteren. Lisa Therese Hauser en Celia Aymonier bleven foutloos en konden zo aansluiten bij onder meer Öberg en Chevalier, dik veertig tellen achter Vittozzi.

De Italiaanse ging ook bij de derde keer schieten één keer de fout in en daar konden twee dames van profiteren: landgenote Dorothea Wierer en de Française Anaïs Bescond bleven foutloos en naderden de leidster tot op een goede halve minuut, met Anastasia Kuzmina tien seconden achter zich. De twee achtervolgsters vonden elkaar iets te goed: Wierer kreeg wat te drinken aangereikt, lette even niet op en langlaufde Bescond en zichzelf omver, waardoor Kuzmina aan kon sluiten.

Vittozzi bleef bij de laatste schietbeurt dan weer foutloos en leek zich daarmee te verzekeren van de winst, maar daar dacht Kuzmina anders over: de Slowaakse schoot foutloos en dook twintig seconden na Vittozzi de slotronde in, zeker geen onoverbrugbare achterstand voor de razendsnelle veterane. Chevalier, Wierer en Bescond zaten daar twintig tellen achter en streden om plek drie.

Kuzmina kon het gat wel deels dichten, maar kwam niet genoeg in de buurt en dus pakte Vittozzi twee dagen na haar eerste World Cup-zege ook gelijk overwinning nummer twee. Kuzmina werd op veertien seconden tweede, Chevalier pakte op 28 seconden de derde plek.

Grote kans dat Sol vertrekt bij Willem II na concreet bod van Dynamo Kiev

Fran Sol staat volgens Marca en het Brabants Dagblad op het punt om Willem II te verlaten. Dynamo Kiev heeft een concreet bod neergelegd bij Willem II voor de spits. Een akkoord is overigens nog niet bereikt.

Naar verluidt gaat het om een transfersom van drie miljoen euro plus een bedrag aan variabelen. Voor de Spaanse aanvaller ligt een vijfjarig contract klaar in Kiev. Hij wordt door Marca omschreven als 'een van de beste spitsen uit de Eredivisie' en had volgens de krant eigenlijk de wens om terug te keren in Spanje. Geen enkele club uit zijn geboorteland zou echter zo overtuigend zijn geweest als Dynamo Kiev. Bij die club kan hij Europees voetbal gaan spelen, want de Oekraïeners eindigden bovenaan in hun Europa League-groep en treffen Olympiacos in de zestiende finales.

Het vertrek van Sol betekent een grote aderlating voor Willem II. De 26-jarige aanvalsleider maakte dit seizoen dertien doelpunten; alleen Luuk de Jong (veertien) maakte er meer in de Eredivisie. Aan de andere kant betekent zijn vertrek dat Willem II in ieder geval niet met lege handen zal staan. Sol beschikt immers over een aflopend contract en leek al niet van plan om die verbintenis te verlengen. Een transfer was zodoende de enige manier om nog wat over te houden aan de sterspeler.

In de Engelstalige media gingen deze week nog geruchten over een mogelijke stap naar Real Salt Lake uit de Verenigde Staten of Leeds United uit de Championship. Het is onduidelijk hoe serieus die belangstelling is; Marca denkt te weten dat Sol voor Dynamo Kiev heeft gekozen. Hij kwam in de zomer van 2016 over van Villarreal en was sindsdien goed voor 79 optredens in de Eredivisie. Daarin scoorde Sol 39 keer. Een transfersom van drie miljoen euro zou van Sol de op drie na duurste Willem II'er ooit maken. Sami Hyypiä (voor 4,5 miljoen euro naar Liverpool) en Mousa Dembélé (voor 5 miljoen euro naar AZ) gaan hem nog voor.

 

Europese titel sprint voor Verbij, Krol wint 1.000m

Bij het EK sprint in Collalbo heeft Kai Verbij met succes de Europese titel bij de mannen geprolongeerd. Verbij, die eerder dit toernooi twee 500 meters en de eerste 1.000 meter won, werd tweede op de afsluitende 1.000 meter in 1.08,88.

Håvard Holmefjord Lorentzen eindigde als tweede en diens landgenoot Henrik Rukke mag het brons ophalen.

Thomas Krol, die gisteren zijn toernooi verpestte door een valpartij, won de 1.000 meter vanmiddag en reed met 1.08,68 een nieuw baanrecord.

Explosie in Parijs zorgt voor ravage; 2 doden en 47 gewonden

Een grote explosie aan de Rue de Trévise in Parijs heeft voor een grote ravage gezorgd. Zo is er een winkelpui volledig weggeslagen. Volgens een ooggetuige leek het alsof er een autobom ontploft zou zijn en de politie meldt dat er brand in een bakkerij is ontstaan. Ook zouden er meerdere gewonden zijn gevallen. 

Volgens Le Figaro vond de explosie in de bakkerij zelf plaats, waarna er brand ontstond. Er zijn al veel hulpdiensten ter plaatse. Volgens de krant is het meest logische scenario op dit moment een gaslek. 

Update 10:12 uur
Le Figaro meldt dat er twee mensen levensgevaarlijk gewond zijn, zeven mensen zwaar gewond en elf licht gewond. 

Update 13:52 uur
Le Figaro meldt dat er 2 doden zijn gevallen. Dit betreft twee brandweerlieden. Daarnaast zijn er 47 gewonden gemeld, waarvan er tien er zeer ernstig aan toe zijn, waaronder een brandweerman.

Update 14:43 uur
Net als bij natuurrampen en grote aanslagen heeft Facebook de 'ik ben safe' functie geactiveerd. Mensen in het getroffen gebied kunnen op deze manier snel aan hun dierbaren laten weten dat ze in leven en veilig zijn.

 

Kachanova wint 1.000m, Leerdam en De Jong op het podium

Daria Kachanova heeft bij het EK sprint de 1.000 meter gewonnen. De Russin zegevierde in 1.15,79.

Jutta Leerdam verraste vriend en vijand door met 1.15,82 een nieuw wereldrecord laaglandbaan te schaatsen in een rechtstreeks duel met Vanessa Herzog. Alleen Kachanova kwam onder die tijd. Letitia de Jong werd derde met 1.15,88.

Na de eerste dag leidt Herzog voor Daria Kachanova en Olga Fatkoelina. Leerdam staat vierde, De Jong vijfde en Sanneke de Neeling zesde.

Morgen gaat het toernooi verder.

Europese titel De Jong, Sáblíková wint 5.000m

Antoinette de Jong heeft voor het eerst de Europese titel allround gewonnen. Op de slotdag werd ze tweede op de afsluitende 5.000 meter en dat was genoeg voor de Europese titel. De Jong won dit toernooi de 500, 1.500 en 3.000 meter.

De 5.000 meter werd gewonnen door Martina Sáblíková  in 7.03,88 voor De Jong en Carlijn Achtereekte die in 7.15,31 derde werd.

Sáblíková eindigde als tweede in het eindklassement. Francesca Lollobrigida werd derde en werd daardoor de eerste Italiaanse op het EK-podium. Ireen Wüst, die een loodzwaar toernooi had vanwege het overlijden van vriendin Paulien van Deutekom, eindigde als vierde.

Winstanley en Suzuki voor het eerst in Lakeside-finale

Dartsters Lorraine Winstanley en Mikuru Suzuki hebben zich geplaatst voor de finale van het vrouwentoernooi op Lakeside, het WK van de BDO. Voor beide dames is het de eerste keer dat ze de eindstrijd bereiken in Frimley Green.

De als eerste geplaatste Winstanley speelde tegen de Russische Anastasia Dobromyslova, drievoudig wereldkampioene en favoriet voor de titel. Een geweldige partij was het niet, waarbij Dobromyslova de eerste set met 3-2 won. Winstanley knokte zich terug met 3-1 setwinst en maakte het in drie legs af in de beslissende set: 2-1.

De Japanse debutante Suzuki speelde tegen de ervaren Engelse Maria O'Brien. Vooral het finishen was van uitermate slecht niveau, hoewel Suzuki de eerste set dan ineens met een 106-finish pakte. O'Brien kon in de tweede set nog één leg pakken, maar daar bleef het verder bij en dus mag The Miracle zich gelijk opmaken voor haar eerste finale, die zaterdag vanaf 15.30 uur gespeeld wordt.

Darter Mandigers na thriller onderuit op Lakeside, kampioen Durrant overtuigt

Darter Willem Mandigers is uitgeschakeld in de kwartfinales van Lakeside, het WK van de BDO. De 29-jarige Eindhovenaar was niet opgewassen tegen de Duitser Michael Unterbuchner, die een ware thriller met 5-4 won.

De eerste set ging in vijf legs naar Unterbuchner, maar vervolgens kwam Mandigers op dreef: hij gaf in de volgende twee sets bij elkaar één leg weg en kwam met een indrukwekkende 158-finish op een 3-1 voorsprong in sets. In de vijde set trok Unterbuchner de winst met een 104-finish naar zich toe, waarna hij ook een matige zesde set won: 3-3.

Mandigers herstelde zich snel, brak de Duitser gelijk en pakte de zevende set. De achtste werd dan weer een prooi voor Unterbuchner, die bij 2-1 in de beslissende set voor de wedstrijd mocht gooien. Dat ging niet goed en met Unterbuchner op dubbel 20 gooide Mandigers zowaar 149 uit. Dat was zijn laatste kunstje, want na twee totale puddinglegs van de Brabander maakte T-Rex het met een 107-finish alsnog af.

Unterbuchner speelt in de halve finales tegen tweevoudig wereldkampioen Scott Waites, die afrekende met de tot dusverre indrukwekkende Engelsman Conan Whitehead. Waites begon met een twaalfdarter en setwinst, maar The Barbarian won de volgende twee sets. Waites liet zich niet kennen, pakte sets vier en vijf en gooide een fenomenaal goede zesde set: een twaalf- en elfdarter hielpen hem naar 4-2. Whitehead won set zeven met een 102-finish, maar in de achtste set maakte Waites het alsnog af: 5-3.

Tweevoudig regerend kampioen Glen Durrant speelde zich in een prima partij langs de Noord-Ier Kyle McKinstry. Die won de uitstekende eerste set nog wel, maar de volgende vier sets werden stuk voor stuk een prooi voor Durrant, die bij vlagen briljant speelde en twee sets lang op 110+ gemiddeld stond te gooien. McKinstry wist nog wel een set te pakken, ondanks een elfdarter van Durrant, maar Duzza trok de winst in de zevende set definitief naar zich toe: 5-2.

Durrant neemt het in de halve eindstrijd op tegen de Welshman Jim Williams, die zo revanche kan nemen voor de nederlaag in de kwartfinales vorig jaar. Williams stond de triples uitstekend te raken tegen Scott Mitchell, die toch prima bij kon blijven: 3-3 na zes sets. Scotty Dog kwam in set zeven op 2-0, maar gaf het vervolgens volledig uit handen en won nog maar één leg, waardoor Williams de wedstrijd met 5-3 pakte.

Waites en Unterbuchner spelen in de loop van de zaterdagmiddag hun halve finale, Williams en Durrant staan rond acht uur 's avonds (NL) tegenover elkaar.

Silovs wint 500m, Roest en Kramer beperken schade

Met de 500 meter is ook het EK allround voor mannen in het Italiaanse Collalbo van start gegaan. De 500 meter werd gewonnen door Haralds Silovs. De Let kwam tot 36,33.

De Noor Håvard Bøkko eindigde als tweede in 36,36, Sverre Lunde Pedersen werd derde in 36,42. Patrick Roest (36,59) en Sven Kramer (36,69) hielden de schade beperkt en werden vierde en zesde. Douwe de Vries eindigde als negende in een tijd van 37,58.

Later vanmiddag schaatsen de mannen ook nog de 5.000 meter.

'Kerstboom verwoest auto'

Op de Zeglis in Alkmaar is vrijdagavond een auto volledig door brand verwoest, zo meldt de politie. De brandweer heeft de brand geblust, maar kon niet voorkomen dat de auto volledig uitbrandde. 

De politie gaat uit van brandstichting; onder de auto lag een kerstboom die vermoedelijk in de hens is gestoken. De politie is op zoek naar getuigen. Mensen die iets gehoord of gezien hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Herzog klasse apart op 500m bij EK sprint

De eerste afstand voor vrouwen bij het EK sprint in Collalbo, de 500 meter, is gewonnen door Vanessa Herzog. De Oostenrijkse reed met 37,61 bovendien een wereldrecord laagbaan en een nieuw baanrecord.

Olga Fatkoelina werd tweede in 38,13, Daria Katsjanova derde met 38,16. De Nederlandse vrouwen werden vierde, vijfde en zesde. Jutta Leerdam kwam tot 38,55, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong reden allebei 38,63.

Later vandaag schaatsen de vrouwen de 1.000 meter.

Don't try this at home: 'The Bird Box Challenge'

De hulpdiensten in de Verenigde Staten zijn niet heel gelukkig met de nieuwste challenge op Social Media. Mensen vinden het kennelijk nogal grappig om filmpjes te maken terwijl ze geblinddoekt zijn, net als Sandra Bullock in de film Bird Box terwijl ze op de vlucht is met haar twee kinderen. 

In Layton (Utah) kan een 17-jarige deerne een aanklacht tegemoet zien vanwege roekeloos rijgedrag. Ze reed afgelopen maandag, met een 16-jarige medepassagier, in een pickup-truck, toen ze besloot om de bird-box challenge aan te gaan. Ze trok een beanie over haar ogen en reed geblinddoekt verder. Het resultaat is voorspelbaar: ze klapte vol op een andere auto en wonder boven wonder vielen er geen gewonden. 

Streamingdienst Netflix waarschuwde begin januari al voor de 'Bird Box Challenge'. 

Derde afstandszege Verbij op EK sprint

De tweede 500 meter voor mannen bij het EK sprint is net als gisteren gewonnen door Kai Verbij. Verbij, die zijn titel verdedigt en gisteren ook de 1.000 meter won, schaatste nu als enige onder de 35 met 34,93.

Håvard Holmefjord Lorentzen werd tweede met 35,10. Artjom Koeznetsov eindigde als derde in 35,27. Kjeld Nuis, die gisteren op de 1.000 meter werd gediskwalificeerd omdat hij twee blokjes wegtikte, kwam in 35,41 over de meet wat goed was voor plek vier. Thomas Krol, die gisteren op de 1.000 meter ten val kwam, reed 35,77.

Vanmiddag volgt de afsluitende 1.000 meter.

De Jong ook de snelste op 1.500m

Op het buitenijs van het Italiaanse Collalbo is Antoinette de Jong zo goed als zeker van de Europese titel. Na de 500 en 3.000 won ze met overmacht de 1.500 meter bij het EK allround. De Jong zegevierde in 1.57,03.

Francesca Lollobrigida werd tweede in 1.57,99, Martina Sáblíková eindigde als derde. Ireen Wüst werd vijfde in 1.58,80 en Carlijn Achtereekte reed met 2.00,63 de tiende tijd.

Vanmiddag volgt nog de afsluitende 5.000 meter waar de beste acht schaatssters dit toernooi in actie komen.

Kvitova de beste in Sydney

Petra Kvitova heeft het WTA-toernooi van Sydney op haar naam geschreven. In de finale was de Tsjechische in de finale te sterk voor de Australische Ashleigh Barty: 1-6, 7-5, 7-6 (3).

Barty, die in de halve finale Kiki Bertens had uitgeschakeld, begon sterk en won de eerste set met 6-1. Kvitova knokte zich terug in de wedstrijd en pakte de tweede set met 7-5. In de derde set kwam Barty op een 3-0 voorsprong, maar opnieuw kwam Kvitova terug in de wedstrijd. Een tiebreak moest de beslissing brengen en daarin was de Tsjechische duidelijk te sterk voor Barty. Door de zege heeft Kvitova nu 26 toernooizeges op de WTA-tour.

Twee arrestaties in onderzoek naar reeks plofkraken

Eind 2018 en begin 2019 vonden in een korte tijd meerdere plofkraken op geldautomaten plaats in de politie-eenheid Amsterdam. De recherche onderzoekt de verschillende incidenten en een eventuele onderlinge samenhang in de reeks. In dit onderzoek zijn op donderdag 10 januari twee verdachten aangehouden en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten volgens de politie.

Tussen eind oktober 2018 en begin januari 2019 hadden plofkrakers het tien keer op geldautomaten in Amsterdam voorzien: acht keer in Amsterdam-West, één keer in Amsterdam-Noord en één keer in Aalsmeer. Alleen bij de tweede in de reeks plofkraken bleef het bij een poging, in de andere gevallen werden de geldautomaten met behulp van explosieven opgeblazen. Dit leidde tot aanzienlijke schade aan de automaten, gevels en panden. Ook moesten meerdere keren omliggende woningen worden ontruimd, omdat er sprake was van (mogelijk) achtergebleven explosieven. Gelukkig bleef het overal bij materiele schade en vielen er geen gewonden.

Geen buit, grote gevaarsetting
De recherche doet uitgebreid onderzoek naar de plofkraken en daaruit blijkt dat bij alle plofkraken géén buit werd gemaakt. Ondanks het feit dat de plofkraken mislukten, zijn de risico’s die de daders genomen hebben erg groot. Bij de plofkraken werden krachtige explosieven gebruikt die voor een grote gevaarzetting hebben gezorgd. Dat er niemand gewond is geraakt, neemt niet weg dat de incidenten wel voor onrust en gevoelens van angst in de verschillende wijken hebben gezorgd.

Onderzoek en aanhoudingen
De gevaren en maatschappelijke gevolgen van de plofkraken worden zeer serieus genomen en de recherche heeft sinds oktober dus ook intensief onderzoek gedaan. Op donderdag 10 januari zijn hierin twee verdachten aangehouden. Het betreffen een 26-jarige en een 22-jarige man uit Amsterdam.

Een woordvoerder van de politie: "Mogelijk houden de verschillende plofkraken verband met elkaar. De recherche onderzoekt wat de precieze rol van deze verdachten bij de plofkraken is geweest en heeft het sterke vermoeden dat er meer personen bij de plofkraken betrokken zijn geweest. De recente aanhoudingen verzekeren dan ook niet dat er nu een einde is gekomen aan de reeks plofkraken. Het onderzoek gaat onverminderd door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Daarnaast zijn er, op basis van wat er nu bekend is over de plofkraken, zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen."

Twee arrestaties in onderzoek naar reeks plofkraken (Foto: Politie.nl)
Twee arrestaties in onderzoek naar reeks plofkraken (Foto: Politie.nl)

Woeste Nuis terecht gediskwalificeerd na wereldrace op EK sprint

Schaatser Kjeld Nuis werd vrijdag na de eerste 1000 meter op het EK sprint in Collalbo gediskwalificeerd, en daar was hij kort na zijn wereldrace - hij reed een dik wereldrecord buitenbanen - niet bepaald gelukkig mee. "Ik heb geen centimeter afgesneden, het is onmogelijk!", foeterde de olympisch kampioen richting de scheidsrechters.

Nadat Nuis ook nog even handtastelijk werd en vrij kinderachtig de accreditatie van de scheidsrechter controleerde ging hij er vandoor. Enige excuses mogen inmiddels op hun plaats zijn, want wat de videobeelden al duidelijk lieten zien, werd door een fotograaf definitief bevestigd: Nuis reed toch écht aan de verkeerde kant van de lijn en sneed dus wel degelijk af, zo is zonder enige twijfel te zien.

Er was nog wel wat gedoe over het door Nederland ingediende protest. Dat werd om 16.39 uur ingediend, maar werd niet ontvankelijk verklaard: een protest moet binnen een half uur na het einde van de wedstrijd ingediend worden. Volgens scheidsrechter Berri de Jonge was de wedstrijd om 16.00 uur afgelopen, volgens Nederland was dat pas om 16.11 uur het geval, bij aanvang van de podiumceremonie - zoals de regels voorschrijven. Veel had het niet uitgemaakt, want het protest was toch kansloos geweest.

Geen succes Nederlandse degen- en floretschermers

De Nederlandse degen- en floretschermers hebben tijdens de World Cups in respectievelijk Heidenheim en Parijs geen grote successen geboekt. Eén van de dertien Nederlanders schopte het tot de laatste 32, maar daar bleef het bij.

In Heidenheim stonden de degenschermers op de mat, waarbij Zoa de Wijn en Ruben Derksen beiden met een 2-4 record uitgeschakeld werden in de groepsfase. David van Nunen sneuvelde in de eerste knock-outronde tegen de Egyptenaar Ahmad El-Sokkary (12-15), Rafael Tulen werd een ronde later uitgeschakeld door de Kazach Ruslan Kurbanov (8-15). In de derde knock-outronde viel het doek voor Randy Postma (9-15 tegen de Rus Sergey Bida) en Colin Keppel, die met 10-15 sneuvelde tegen de Italiaan Davide Di Veroli, wereld- én olympisch kampioen bij de jeugd.

Nederland's succesvolste schermer van de eeuw, Bas Verwijlen, werd bij de laatste 64 met 12-15 naar huis gestuurd door de Amerikaan Jacob Hoyle, nadat hij eind november in Bern de finale nog haalde. Tristan Tulen kwam nog een ronde verder, maar was bij de laatste 32 niet opgewassen tegen de Fransman Alex Fava: 5-15.

In Parijs was het de beurt aan de floretschermers, waar Sebastiaan Borst (2-4) en Patrick Post (1-5) in de groepsfase uitgeschakeld werden. Dirk Jan van Egmond sneuvelde in de eerste knock-outronde tegen de Canadees Alex Cai (7-15), Elisha Yuno werd een ronde later met 6-15 geklopt door de Duitser Maximilian Ettelt. Nederland's beste hoop, Daniel Giacon, kwam nog één ronde verder en ging daarin met 5-15 onderuit tegen de Hongaar Andras Nemeth.

Man beroofd van dagopbrengst

In de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 01:45 uur werd een man aan de Burgemeester van Brandelerlaan in Maassluis beroofd. Twee gewapende mannen met bivakmutsen gingen er vandoor met zijn dagopbrengst.

De twee daders dreigden met een mes en een vuurwapen en eisten geld. Met een onbekend geldbedrag renden zij toen weer weg, in de richting van de Moskee Ibrahim Maassluis. Het slachtoffer omschrijft de daders als mannen rond de 20 jaar, ongeveer 1.75 lang. Beiden droegen een bivakmuts, korte donkere jas en een donkere broek.

De politie heeft een onderzoek ingesteld. Mensen die ondanks het late tijdstip getuige waren van de overval, iets is opgevallen, beelden of andere informatie hebben, wordt gevraagd contact met de politie op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Aanvullende maatregelen jaarwisseling stap in goede richting'

Korpschef Erik Akerboom ziet het als stap in de goede richting dat er aanvullende maatregelen en komen om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen. Hij pleit al enige tijd voor een fundamentele verandering en concrete actie. "Dit betekent dat er wat mij betreft een landelijk verbod moet komen op gevaarlijk vuurwerk, er effectiever wordt gestraft en lokale initiatieven om tot een veilige viering van de jaarwisseling te komen, worden gestimuleerd."

De meest recente cijfers spreken voor zich; 400 gewonden, 2 doden, 25 procent meer autobranden en naar schatting 20 miljoen euro schade aan particulier eigendom. Op deze manier is de jaarwisseling wat betreft de korpschef een mislukte traditie. "En dan heb ik het nog niet eens over de forse stijging van fysiek geweld tegen politiemensen."

Brede heroriëntatie nodig
Er is sprake van een tijdelijke verschuiving van normen en waarden in de samenleving die kennelijk gelaten als behorend bij de traditie van de jaarwisseling wordt gezien. Een traditie, die de laatste jaarwisseling gepaard ging met een forse stijging van fysiek geweld tegen politiemensen. Akerboom: "Zorgelijk is vooral het idee dat onveilig en gewelddadig gedrag anno 2019 blijkbaar bij de jaarwisseling hoort. Het vraagt om een brede maatschappelijke heroriëntatie op een veilige, vreedzame en feestelijke viering van de jaarwisseling."

Verbod gevaarlijk vuurwerk
Akerboom is voor een landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Eerder gaf het kabinet aan bereid te zijn hier opnieuw naar te willen kijken wanneer het onveilig gedrag met vuurwerk niet zou afnemen. Met een toename van 16% aan vuurwerkincidenten ziet de korpschef daar alle aanleiding toe. Daarmee onderschrijft hij de aanbevelingen uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid die de jaarwisseling typeert als meest risicovolle evenement van het jaar. "Met een landelijk verbod op gevaarlijk vuurwerk blijft de traditie behouden om zelf veilig siervuurwerk te kunnen afsteken. Ook moeten lokale initiatieven voor een veilige jaarwisseling worden omarmd. Dan gaat het bijvoorbeeld om vuurwerkshows, aftelmomenten, feesten en in gezamenlijkheid een plek aanwijzen waar vuurwerk wordt afgestoken."

Effectiever straffen
"Daarnaast heb ik er voor gepleit dat er effectiever moet worden gestraft. Het idee van zwaarder straffen is dat daar een afschrikwekkende werking vanuit gaat. De vraag is of dat ook geldt bij het impulsieve gedrag van agressieplegers onder invloed van alcohol, middelen en groepsdruk. Een dergelijke strafeis schrikt hen niet af. In de praktijk blijkt behoefte aan effectievere straffen. Sancties bijvoorbeeld waardoor agressieplegers er de volgende jaarwisseling niet bij zijn."

Alle lagen bevolking
Belangrijk argument van het kabinet een vuurwerkverbod af te wijzen, is dat een kleine groep raddraaiers het zou verpesten voor de overgrote meerderheid die plezier beleeft aan het afsteken van vuurwerk. Akerboom stelt dat uit ervaring tijdens de jaarwisseling blijkt dat het impulsieve normafwijkende gedrag in alle lagen van de bevolking voorkomt . "Van jongeren in probleemwijken tot de vwo leerling en de keurige ouders."

Twaalf jaar en TBS geëist in hoger beroep parkeerplaatsmoord

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 41-jarige man. Hij wordt ervan verdacht een 28-jarige vrouw te hebben vermoord op de parkeerplaats van een ziekenhuis in Waalwijk.

De rechtbank in Breda veroordeelde de man op 27 september 2016 tot tien jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Tegen dat vonnis ging verdachte in hoger beroep. Dat hoger beroep trok hij vorige week in. De zaak is vandaag toch inhoudelijk behandeld door het Gerechtshof in Den Bosch. Dit op verzoek van het OM en de nabestaanden. Zij hebben nu hun spreekrecht kunnen uitoefenen en hun gevoel en verdriet kunnen uiten.

Doelbewust
Zowel de rechtbank als het OM zijn van mening dat hier sprake is van moord. Verdachte liep op 10 augustus 2015 doelbewust en met handschoenen af op zijn ex-vriendin en schoot drie keer. “In de visie van het OM staat vast dat verdachte niet gehandeld heeft in een gemoedsopwelling, maar in lijn met het door hem genomen besluit het slachtoffer kapot te maken.”

Stoornis
Ook acht de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), het opleggen van TBS met dwangverpleging noodzakelijk. Dit omdat uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum naar voren komt dat bij verdachte sprake is van een narcistische persoonlijkheidsstoornis, met antisociale en borderline kenmerken.

Weinig betekenis
Met het intrekken van het hoger beroep, zegt verdachte zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daad. Het OM gaat niet mee in dit standpunt. De AG wijst daarbij onder meer op de proceshouding van verdachte. Volgens haar is hij de hele tijd bezig geweest met het zo gunstig mogelijk wegkomen met zijn daad. “Deze houding staat in de weg aan het oprecht tonen van inzicht en berouw. Het zijn mooie woorden die verdachte aan het begin van deze zitting heeft laten horen, maar ze hebben wat mij betreft te weinig betekenis.”

Geplande moord
De AG geeft aan dat met de moord op de vrouw, de verdachte niet alleen heeft beschikt over haar leven, maar ook over dat van haar zoontje en verdere familie. “Het gaat in deze zaak om een geplande moord. Daarbij past enkel een zeer langdurige gevangenisstraf.”

'BOA's niet bewapenen vanwege opleidingsniveau'

Er is al lang discussie over extra verdedigingsmiddelen voor BOA's. Politiewetenschapper Jaap Timmer denkt echter dat de hele discussie verkeerd wordt ingestoken en betwijfelt bovendien of het wel gewenst is om BOA's dezelfde bevoegdheden te geven als de politie.

De Nederlandse BOA Bond pleit voor uitbreiding van het geweldsmonopolie, dat nu is voorbehouden aan de politie. Dit zodat ook BOA's gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld pepperspray en een wapenstok. "Uitbreiding is mogelijk als de BOA's bekwaam zijn en als het noodzakelijk is. De BOA's zijn bekwaam en het is noodzakelijk", licht Ruud Kuin van de BOA Bond dat verlangen toe.

Politiewetenschapper Timmer, als hoogleraar werkzaam aan de VU, denkt echter dat de discussie rond het geweldmonopolie verkeerd wordt ingestoken. De BOA's vragen namelijk om meer verdedigingsmiddelen, terwijl wapens, ook bij de politie, nooit primair bedoeld zijn om te verdedigen, meent Timmer.

"Geweldsmiddelen zijn bedoeld om het recht of de orde te handhaven. Het zijn instrumenten voor de taak die de politie of andere opsporingsambtenaren hebben. Natuurlijk hebben ook politiemensen en handhavers het recht om zich te verdedigen in omstandigheden die daarom vragen, maar dat is dus niet primair", zegt Timmer erover.

Ook betwijfelt Timmer of het gezien hun opleiding verstandig is om BOA's te bewapenen. "Politiemensen krijgen een opleiding van minimaal drie jaar op een hoger niveau. Ook daar is altijd nog discussie over het gebruik van geweldsbevoegdheden. Vragen als 'Waarom wel? Waarom niet?' Dat is lastig. Het is zeer de vraag of je mensen met een, met alle respect, lagere en veel kortere opleiding, moet belasten met die ingewikkelde vraagstukken. Ik denk dat dat niet gewenst is."

Alcomobilist rijdt lantaarnpaal uit de grond

Een drankrijder heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een lantaarnpaal uit de grond gereden. Dit gebeurde rond 00.50 uur op de Kennemerlaan in IJmuiden.

Agenten kregen een melding van een aanrijding. Op de locatie was alleen nog de uit de grond gereden lantaarnpaal te zien, de auto met bestuurder was inmiddels gevlogen. Een paar minuten later zagen de agenten de auto rijden ter hoogte van de Julianakade. De auto, zonder voorbumper en met een lekke band, werd aan de kant van de weg gezet.

De 35-jarige bestuurder uit Beverwijk blies op straat een ‘F’. Op het bureau blies de drankrijder 750 ug/l (3x teveel). Het rijbewijs van de Beverwijker is hierop ingenomen.

ADM'ers eisen schadevergoeding

Oud-bewoners van het gekraakte ADM-terrein eisen een bijdrage van de gemeente Amsterdam om hun kapotgemaakte spullen te vergoeden. De eigenaar van het terrein begon na de ontruiming direct met slopen terwijl de afspraak was dat de bewoners tot vandaag de gelegenheid hadden hun spullen bij elkaar te rapen. Ook burgemeester Halsema reageert verbaasd, zo schrijft AT5.

Volgens de oud-bewoners konden ze hun spullen niet eerder verhuizen omdat het alternatieve terrein, de slibvelden in Noord, niet op tijd klaar was om naartoe te verhuizen.

"Als je nergens met je spullen naartoe kan, wat doe je dan? Dan blijf je. Je laat ondertussen wel zien dat je spullen aan het verplaatsen bent. Moedwillig wordt er dan toch ingegrepen. Dat kan gewoon niet!", vertelt Hay Schoolmeesters, de woordvoerder van de oud-bewoners van het ADM-terrein.

Halsema teleurgesteld
Volgens de gemeente waren de slibvelden wel gereed, maar burgemeester Halsema gaf de oud-bewoners gister tijdens de gemeenteraad wel gelijk over het feit dat de eigenaar had moeten wachten met de sloop.

"Na de ontruiming is, in tegenstelling tot de afspraken die waren gemaakt, de eigenaar huis gaan houden. Wij hebben ons daar erg over verbaasd en vinden dat ook heel jammer en onnodig", zei burgemeester Halsema. "Ook op gekraakt terrein geldt dat je andermans bezittingen niet kapot mag maken."

Schadevergoeding
De oud-bewoners van het ADM-terrein wijzen nu naar de gemeente, want die is volgens hen aansprakelijk voor de kapotgemaakte spullen.

"Wij zijn van mening dat de gemeente haar bestuursdwang, de feitelijke ontruiming, maar voor vijftig procent heeft uitgevoerd. Namelijk alleen de bewoners verwijderd, en niet zorg gedragen voor de spullen. Dat betekent dat wij niet anders kunnen dan de gemeente daarvoor aansprakelijk stellen," aldus Schoolmeesters.

FOK! Wat een weer: regenachtig, later kouder?

Welkom!  

En dat was de zoveelste grijze dag gisteren. De zon heeft nergens geschenen en op veel plaatsen viel er ook af en toe wat motregen. Dit is het niet echt wat mij betreft. Op de langere termijn lijkt het toch wat kouder weer te gaan worden met daarbij ook een wat opener weertype. Dit is echter nog een week weg, dus ik ben er voorzichtig mee om daar nu al dieper op in te gaan. Maar er zijn wat kansjes. 

Tot in de loop van vanmiddag blijft het weer grotendeels hetzelfde. Alleen passeert er vanmiddag een regengebied. Dus dan komen we van de regen in de drup. Hahahaha.   Pas tegen het einde van de middag kan het dan langzaamaan wat gaan opklaren. Toch kan er ook dan nog een bui vallen. De minima en maxima schelen niet veel van elkaar: rond de 7 graden. De wind draait van west naar noordwest en is vrij krachtig. Aan zee en op de Wadden misschien wel even hard, kracht 7.

Morgen komt er een nieuwe storing op de koffie en die brengt ons opnieuw regen, en ook komende week blijft het niet overal droog. De zon heeft op maandag en dinsdag de meeste kans om te schijnen. 

Fijn weekend!  

Zonsopkomst nabij Kampen (Foto: Mark Looney)
Een prachtige foto van Mark Looney. Dit is in de buurt van Kampen. Een fraaie zonsopkomst. (Foto: Mark Looney)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Klaas Dijkhoff trapt op klimaatrem en noemt Jetten 'drammer'

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff heeft in een interview in de Telegraaf hard uitgehaald naar het klimaatbeleid van het kabinet. 

In het interview stelt Dijkhoff dat hij zich niet gebonden voelt aan het onlangs gepresenteerde klimaatakkoord. Hij stelt dat het eindrapport van de zogenaamde klimaattafels slechts een advies aan de politiek is. Volgens hem begint het werk van de politiek nu pas. 

Dat gaat lijnrecht in tegen de opvattingen van coalitiepartner D66, die partij stelde al voor het begin van de klimaatonderhandelingen dat het kabinet de uitkomst gewoon moet uitvoeren. De kans dat hij dat gaat doen noemt Dijkhoff echter ’nihil’. 

Maar daarmee is de kous nog niet af voor Dijkhoff, zo noemt hij in het interview zijn coalitiepartner D66-fractieleider Rob Jetten een ‘drammer’. "Als Jesse Klaver van GroenLinks op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten is dat nu ook aan het doen. Hij is nu aan het drammen, ja." Ook schuwt Dijkhoff grote woorden niet. Zo laat hij optekenen dat, hij wanneer hij voor de keuze wordt gesteld, liever het kabinet laat vallen dan de burger.

Inhoudelijk verzet Dijkhoff zich voornamelijk tegen maatregelen die de burger disproportioneel raken. Zo vindt hij dat mensen die van het gas af moeten niet op hoge kosten gejaagd mogen worden. Bijvoorbeeld door de aanschaf van een warmtepomp.

Al met al een forse uithaal van Dijkhoff. Maar wat is de betekenis er van? Dat is nog maar de vraag. Is dit het begin van een klimaatoorlog binnen het kabinet? Het zou kunnen. Maar de kans is minstens even groot dat dit de aftrap is van verkiezingsjaar 2019.

Dijkhoffs tas is volgens deze tweet wel groen

Magistrale manoeuvres in Moskou (29)

Toen de jongens Igor hadden gebeld om hem op de hoogte te brengen van de stand van zaken, had Fred zijn fototoestel uit de zijzak van zijn colbert gehaald en verklaard dat hij nog een paar foto's wilde nemen van de binnenlopende Russische treinen. "O,... DAT moest je dus nog even snel uit jouw kamer halen," had Peter opgemerkt terwijl hij naar het fototoestel wees. Fred had slechts geknikt en was naar de andere kant van het perron gesneld om een foto te nemen van een donkergroene elektrische locomotief.  Michael had slechts zijn schouders opgehaald en verklaard dat Fred gewoon het nuttige met het aangename verenigde. Peter was hierop in lachen uitgebarsten: "Als het om treinen gaat, is het bij Fred juist omgekeerd: het aangename met het nuttige verenigen."

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.