FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 januari 2019

Tweede dagzege voor Nikolaev, De Rooy tweede

Eduard Nikolaev heeft de tweede etappe van de Dakar Rally 2019 op zijn naam geschreven. De Kamaz-coureur won gisteren al de eerste proef en was vandaag op weg naar San Juan de Marcona opnieuw de snelste. Gerard de Rooy eindigde op plek twee.

De Rooy opende in de 342 kilometer lange proef als snelste, maar Nikolaev trapte het gas daarna dieper in en liep op de finish uit naar een voorsprong van 2.39 minuten. Dmitry Sotnikov eindigde op ruim vijf minuten als derde, voor Federico Villagra en Ton van Genugten die bijna de gehele dag zonder voorruit reed. De reden hiervoor was dat de motorkap tegen het raam was geklapt en voor schade zorgde. Maurik van den Heuvel reed de achtste tijd.

Martin van den Brink had minder geluk. De Nederlander had op een duin motorische problemen met zijn Renault-truck en ging viermaal over de kop. Na lange reparaties kon hij verder rijden. William de Groot ging helemaal niet meer van start nadat hij in etappe 1 van een duin klapte en het chassis van zijn DAF beschadigde.

In het klassement heeft Nikolaev ruim vier minuten voorsprong op De Rooy en zeven minuten op Villagra. Van Genugten is op ruim tien minuten de nummer vijf, terwijl Van den Heuvel de top tien afsluit.

Morgen rijden de coureurs naar Arequipa waarbij de getimede proef 331 kilometer bedraagt.

Walkner snoept Brabec dagzege af in Dakar

Matthias Walkner heeft de tweede etappe in de Dakar Rally gewonnen. De Oostenrijker won de wedstrijd vorig jaar en ging vandaag in de 342 kilometer lange proef naar San Juan de Marcona met succes de strijd aan met de Honda's.

Ricky Brabec leek af te stevenen op de dagzege, maar Walkner maakte in de slotfase ruim een minuut goed op de Amerikaan en pakte zo de dagzege met zijn KTM. Brabec eindigde op de Honda hier 22 tellen achter, voor zijn teamgenoot Joan Barreda Bort die 1.41 minuten toe moest geven. Beste Nederlander was Mark Tielemans op plek 52 met 1.13 uur achterstand.

In het klassement leidt Barreda Bort nog steeds met 1.31 minuten voorsprong op Walkner en 1.33 minuten op Brabec. Beste Nederlander is Tielemans op plek 53 op ruim anderhalf uur achterstand.

Morgen rijden de coureurs naar Arequipa waarbij een getimede proef van 331 kilometer is.

Ten Brinke doet goede zaken in Dakar

Bernhard ten Brinke heeft goede zaken gedaan in de tweede etappe van de Dakar Rally. De Nederlander was in de tweede etappe van Pisco naar San Juan de Marcona de nummer drie van de dag, maar rukte zo wel op naar de tweede plek in het algemeen klassement.

De etappezege over de 342 kilometer lange proef was voor Sébastien Loeb met de Peugeot. De Fransman was acht seconden sneller dan de Mini van Nani Roma die met name in de slotfase veel tijd goedmaakte. Ten Brinke gaf 1.20 minuten toe. Toyota-teamgenoot Giniel de Villiers was elf tellen langzamer en nam door deze uitslag de leiding in het klassement over van teamgenoot Nasser Al-Attiyah die een slechte dag had en buiten de top tien eindigde. Erik van Loon pakte plek vijftien op bijna dertien minuten achterstand.

Meer problemen waren er voor Stephane Peterhansel die twintig minuten verloor door vast te staan in een duin. De Fransman moest door teamgenoot Cyril Despres losgetrokken worden. De Argentijn Orlando Terranova moest opgeven met rugproblemen, waardoor een van de Mini's uit de strijd is.

In het algemeen klassement heeft De Villiers een voorsprong van 28 seconden op Ten Brinke. Roma is op 42 tellen de nummer drie, op de voet gevolgd door Yazeed Al Rajhi. Van Loon staat veertiende op ruim zestien minuten.

'Voortbestaan Vindicat staat op het spel '

Uit een WOB-verzoek dat de website Sikkom reeds in mei 2018 indiende blijkt dat de studentenvereniging Vindicat op 4 juli 2018 een bestuursrechtelijke waarschuwing heeft ontvangen van de burgemeester van Groningen. Als de studentenvereniging nog één misstap begaat, loopt ze het risico om haar exploitatievergunning voor het pand aan de Grote Markt kwijt te raken. 

Op 10 mei 2018 zou er tijdens het 'buitenspelen' van Vindicat, een van de jaarlijkse feesten van de vereniging, een 'ernstig geweldsdelict' hebben plaatsgevonden. Uit de stukken die Sikkom in handen heeft zou blijken dat de gemeente het WOB-verzoek meermaals getraineerd heeft, maar ook dat de bewuste mishandeling niet eens naar buiten is gebracht in de media. 

Op een WOB-verzoek dient normaal binnen zes weken gereageerd te worden, het verzoek van Sikkom nam wat langer in beslag: "Dat ons verzoek wat langer duurt, is niet heel gek. De gemeente moest hierover in conclaaf met Vindicat, omdat het de studenten aangaat. Zo krijgt Vindicat de kans om privacy-gevoelige informatie zwart te lakken. Maar dat laat onverlet dat ons verzoek gehonoreerd dient te worden. En dat gebeurde uiteindelijk ook."

Afgelopen maandag kreeg Sikkom dan eindelijk antwoord op het WOB-verzoek: er kwam een email binnen met vele tientallen bijlages. Hieruit wordt één ding heel duidelijk: Vindicat is bang en smeekt de burgemeester bijkans om de bestuurlijke waarschuwing in te trekken: "Wij zijn erg geschrokken van uw bestuurlijke waarschuwing. U begrijpt dat het intrekken van de exploitatievergunning vergaande gevolgen heeft voor de leden en mogelijk het voortbestaan van Vindicat.”

Oranje vrouwen beginnen WK-voorbereiding met 25-koppige selectie

Bondscoach Sarina Wiegman neemt 25 speelsters mee op het trainingskamp dat de Oranje Leeuwinnen van 14 tot en met 21 januari in Zuid-Afrika beleggen.

Dat heeft de KNVB dinsdagmiddag via de officiële kanalen bekendgemaakt. De trip vormt de eerste voorbereidingsactiviteit op weg naar het WK dat in juni van dit jaar wordt afgewerkt in Frankrijk.

Bekende namen als Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen, Lieke Martens en Vivianne Miedema zullen afreizen naar Zuid-Afrika, waar op 19 januari in het Cape Town Stadium te Kaapstad een wedstrijd tegen het gastland op het programma staat. Barcelona-verdedigster Stefanie van der Gragt en Liza van der Most van Ajax ontbreken wegens blessureleed in de selectie.

Na de oefentrip naar Zuid-Afrika komt Oranje eind februari ook in actie op de Algarve Cup, dat eveneens wordt gezien als voorbereiding op het WK. Het mondiale eindtoernooi staat van 7 juni tot en met 7 juli op het programma. De Nederlandse vrouwen nemen het in de groepsfase op tegen Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada.

De volledige selectie

Doel: Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC), Lize Kop (Ajax), Sari van Veenendaal (Arsenal), Jennifer Vreugdenhil (Valencia)

Verdediging: Dominique Bloodworth (Arsenal), Merel van Dongen (Real Betis), Kika van Es (Ajax), Danique Kerkdijk (Bristol City), Aniek Nouwen (PSV), Siri Worm (Everton)

Middenveld: Anouk Dekker (Montpellier), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Jackie Groenen (FFC Frankfurt), Inessa Kaagman (Everton), Desiree van Lunteren (SC Freiburg), Victoria Pelova (ADO Den Haag), Jill Roord (Bayern München), Sherida Spitse (Valerenga)

Aanval: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Siska Folkertsma (FC Twente), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Lieke Martens (Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Shanice van de Sanden (Olympique Lyon)

'Gestolen goederen tot daar aan toe, maar brand?'

Dat je gereedschap steelt, is al niet fraai. Maar dat je vervolgens het hele bedrijfsgebouw probeert af te fikken om je sporen te verhullen, is nog veel erger. Het pakte ook niet goed uit voor de 36-jarige Hagenaar die hiervan verdacht wordt. Want de officier van justitie eiste vandaag 24 maanden cel tegen de man.

De inbraak en brandstichting deden zich voor in de vroege maandagochtend van 16 april 2018 aan de Binckhorstlaan in Den Haag. Een harde knal, gevolgd door piepende autobanden en een wegspurtende, witte Peugeot Partner. Dat was wat een getuige waarnam waarna hij meteen 112 belde.

Brandweer en politie arriveerden en vonden een brandende bedrijfswagen die half in de opening van een roldeur stond. Heel veel rook- en roetschade door het hele pand waren het gevolg, voor vele duizenden euro’s. Ook moest de ondernemer maandenlang zijn bedrijf vanuit een container op zijn terrein voortzetten, terwijl het pand werd hersteld.

Gereedschap
Onderzoek van de politie leerde dat er veel gereedschap en ook diesel waren verdwenen. Verder was de ketting van het toegangshek doorgeslepen. Ook was op camerabeelden van het bedrijventerrein te zien hoe een witte Peugeot Partner tot tweemaal toe en met gedoofde lichten het terrein op- en afreed rond de tijd van de brand. Deze Peugeot is later geïdentificeerd als de auto van verdachte. Bovendien is de auto kort na de brand en in de directe nabijheid tijdens een routinecontrole aangehouden door de politie. Met achter het stuur: de 36-jarige verdachte.

Camerabeelden
Hoewel hij toen zijn weg mocht vervolgen, werd hij later op basis van de camerabeelden alsnog aangehouden. Een verklaring voor zijn aanwezigheid op het bedrijventerrein heeft de man niet echt. Volgens hem moest hij daar een ‘Turkse collega ophalen’, maar er is niemand die dat kan bevestigen. De officier van justitie eiste een forse celstraf van 24 maanden tegen de man. Want, zo zei ze: “dat er goederen gestolen zijn, was volgens de ondernemer nog tot daar aan toe. Maar de brand heeft hem de grootste ellende veroorzaakt.”

De uitspraak is over twee weken.

De Graaf wťťr te sterk voor dartsoma Jacklin op Lakeside

Dartster Aileen de Graaf heeft zich op Lakeside, het WK van de BDO, geplaatst voor de kwartfinales. In de eerste ronde rekende de 28-jarige Nederlandse voor de derde keer in vier jaar met 2-0 af met de excentrieke Engelse dartsoma Paula Jacklin.

Echt lekker gooide De Graaf niet, maar het was ruimschoots voldoende om het te winnen van Jacklin, die gemiddeld de 65 nog net aantikte. De Graaf gooide netjes een paar triples, maar gooide er vooral ook veel naast en zag Jacklin nog meer missen, waardoor ze niet meer dan twee legs af moest staan: 2-0.

De 56-jarige Schot Ross Montgomery slaagde er weer eens niet in te overtuigen. Dit keer moest hij het afleggen tegen de 24 jaar jongere Engelsman Scott Baker, die op alle fronten beter was en in elke set slechts één leg verloor. Met een 103-finish maakte Baker het keurig af en dus staat hij in de achtste finales in Frimley Green.

De als zesde geplaatste Scott Scotty Dog Mitchell had het niet al te moeilijk met de Servische qualifier Oliver Ferenc. De wereldkampioen van 2015 gooide vooral in set twee erg sterk en stond alleen twee legs af in set drie, waarin Ferenc onder meer een veertiendarter gooide. Verder kwam Mitchell niet in de problemen en dus won hij met 3-0.

De als elfde geplaatste Engelsman Dave Parletti maakte weliswaar zijn debuut, hij was toch zeker wel de favoriet tegen de Poolse qualifier Krzysztof Kciuk. Daar had The Thumb, die in 2010 op het WK van de PDC speelde, geen boodschap aan en hij stuurde Parletti na een prima optreden naar huis. Set één won hij met 3-0, daarna ging het wat lastiger, maar met een 143-finish zette hij zichzelf in de vierde set op matchpoint, wat hij met 52 afmaakte: 3-1.

Excelsior wil stadion uitbreiden en kijkt naar echt gras

Excelsior heeft ambitieuze plannen en wil flink gaan uitbreiden. Zo moet het huidige onderkomen van de club uit Kralingen - het Van Donge & De Roo-stadio - uitgebreid worden naar een capaciteit van 7.500 toeschouwers. Nu is plaats voor maximaal 4.500 bezoekers.

Er zijn nog geen concrete plannen, maar dat is volgens Ferry de Haan ene kwestie van tijd. "We zijn best een eind op weg en bovendien met een aantal partners en de gemeente in gesprek", aldus de algemeen directeur van Excelsior aan RTV Rijnmond. "We zijn geen club die 20.000 toeschouwers gaat trekken, dus we willen naar 7500 plaatsen toe. Daarvoor moet een grondige aanpassing gedaan worden, zodat Excelsior echt een 'place to be' wordt."

"Als je een bepaalde ambitie hebt moet je niet te klein gaan bouwen", vervolgt De Haan. "Een capaciteit van 7500 is daarin een goed aantal. Qua toeschouwersaantallen, seizoenkaarthouders en losse kaartverkoop zijn we de laatste jaren absoluut gegroeid, wat dit een reële ambitie maakt."

Toch blijft het niet bij uitbreiding van het stadion. Ook de kunstgrasmat zou er volgens De Haan uit moeten. "Binnen ons plan denken wij aan echt gras. Als we deze plannen kunnen realiseren betekent dat ook dat onze inkomsten zullen stijgen, waardoor we een echt grasveld kunnen financieren."

'Wehrlein wordt ontwikkelingsrijder bij Ferrari'

Pascal Wehrlein treedt in dienst bij Ferarri. De voormalig protegé van Mercedes heeft bij het Italiaanse team een baan als ontwikkelingsrijder gekregen.

Eind vorig jaar gingen Wehrlein en Mercedes uit elkaar. De rijder was sinds 2014 test- en reserverijder voor Mercedes en reed in 2016 en 2017 in de koningsklasse van de autosport. Dit deed hij voor Manor en Sauber, dat steun kreeg van de Duitse fabrikant.

Afgelopen seizoen bleek voor Wehrlein echter geen plek meer te zijn, waardoor hij zijn heil zocht in de DTM. In deze klasse werd hij in 2015 kampioen. Toch heeft 24-jarige Duitser ook hier in 2019 geen toekomst meer, omdat Mercedes niet meer actief zal zijn in deze toerwagenklasse. Hierop besloten beide partijen de samenwerking te beëindigen.

Komend weekend begint Wehrlein aan een avontuur in de Formule E bij het team van Mahindra en nu krijgt hij daar dus de rol van ontwikkelingsrijder bij.

De komst van Wehrlein moet nog wel officieel bevestigd worden, al lijkt dit een kwestie van tijd te zijn. In 2018 beschikte Ferrari over Antonio Giovinazzi en Daniil Kvyat, maar zij wisten voor het nieuwe Formule 1-seizoen een stoeltje in de wacht te slepen voor respectievelijk Sauber en Toro Rosso.

Egypte vervangt Kameroen als organisator Afrika Cup 2019

Mist u al het Afrikaanse voetbal in januari? De Afrika Cup wordt dit jaar niet gespeeld in januari, maar in juni. Het toernooi wordt nu gespeeld in Egypte. Het Noord-Afrikaanse land vervangt Kameroen, waarvan in november de status van organisator werd ontnomen.

Reden om Kameroen de organisatie te ontnemen was dat het land niet genoeg voorbereid zou zijn op het toernooi. Afrikaanse landen hadden vervolgens tot het einde van 2018 de kans om zich te melden als gastland. Marokko werd genoemd als reële optie, maar de strijd ging uiteindelijk tussen Zuid-Afrika en Egypte.

Eigenlijk zou woensdag pas een besluit worden genomen over wie het toernooi zou mogen organiseseren, maar het besluit werd plotseling 24 uur naar voren gehaald. Na een stemming (zestien voor, één tegen) kwam Egypte als winnaar uit de bus. 

Het wordt de vierde keer dat Egypte de Afrika Cup organiseert. De vorige keer was in 2006, toen De Farao's in eigen land de titel pakten, en ook in 1986 en 1959 was Egypte het gastland. Twee jaar geleden verloor Egypte de finale in Gabon met 2-1 van Kameroen.

De editie van 2019 begint op 15 juni en de finale is op 7 juli. De afgelopen jaren werd het toernooi steevast in de winter gehouden, maar daar wordt nu van afgeweken om niet te dubbelen met het programma in de Europese competities. Net zoals het Europees kampioenschap en de Azië Cup zullen er voortaan 24 landen deelnemen aan de Afrika Cup. 

Red Bull Racing krijgt 'party mode'

De bolides van Red Bull Racing beschikken in het nieuwe seizoen over een zogenaamde 'party mode'. In 2018 slaagde het team uit Milton Keynes er zelden in om zich te mengen in de strijd om poleposition, omdat zij het vermogen van de motor niet op konden schroeven. Mercedes en Ferrari konden dit echter wel.

Door de samenwerking met Honda lijkt daar nu dus verandering in te komen. Dr. Helmut Marko steekt zijn optimisme de laatste tijd al niet onder stoelen of banken, maar hij denkt dat zijn team zich in de strijd met Mercedes en Ferrari kan gaan mengen.

"De cijfers maken ons erg optimistisch, ook als het gaat om het verbeterde vermogen. Bovendien kunnen wij nu ook voor het eerst gebruikmaken van een 'party mode'", aldus Marko. "De Honda-motor is nu al beter dan de Renault-krachtbron. Als je onze GPS-data combineert met de data van Honda, dan zullen we in de buurt van Mercedes en Ferrari komen."

"Natuurlijk zitten zij ook niet stil. Maar omdat zij al op een hoog niveau zitten, kunnen zij niet meer zulke grote stappen maken. Zelfs als we 15 kW achter hen zitten, dan kunnen we dat met het chassis nog wel goedmaken. Dat was met Renault in het V8-tijdperk ook zo", zette Marko zijn positieve toon nog maar eens kracht bij.

Toch verliest de topadviseur de realiteit ook niet uit het oog. Het zou zomaar kunnen dat het eerste jaar met de Honda-motor tegen gaat vallen. "We zijn ons ervan bewust dat het met de betrouwbaarheid soms nog wat lastig kan worden en dat we het seizoen waarschijnlijk niet met drie motoren kunnen uitrijden. Maar als je de juiste circuits uitkiest voor die gridstraffen, dan kun je binnen een paar ronden alweer vooraan meedoen."

Hiermee lijkt Marko op voorhand dus al vrede te hebben met eventuele gridstraffen. Bovendien zorgt hij met deze houding voor het feit dat er wellicht minder wrijving zal zijn, zoals met Renault wel het geval was. Het gevolg was een negatieve toon en tot modder gooien aan toe, al voelt Marko zich voor het laatste niet verantwoordelijk.

Volgens de topadviseur werd Red Bull Racing door Renault als een stel zeurpieten weggezet, maar de cijfers spreken boekdelen. "We zaten vanaf de eerste meters in de B-klasse. We misten in de kwalificatie soms gewoon 70 pk. Het was enigszins afhankelijk van het circuit, maar gemiddeld misten we toch al snel iets van 40 pk. Onze GPS-data laat duidelijk zien hoeveel we verloren op de rechte stukken en hoeveel we wonnen in de bochten. Als we het vergelijken met de toppen van Ferrari, dan waren de verschillen nog groter."

Hockeyers Verga en Kemperman gaan cashen in MaleisiŽ en missen Pro League

Hockeyers Valentin Verga en Robbert Kemperman nemen dit jaar voor Nederland niet deel aan de nieuwe FIH Pro League. Omdat de spelers van respectievelijk Amsterdam en Kampong deze winterperiode meedoen aan de lucratieve Maleisische competitie, heeft bondscoach Max Caldas besloten ze voor de hele Pro League buiten de 32-koppige selectie te laten. Nederland speelt op 27 januari de eerste wedstrijd in de Pro League in en tegen Nieuw-Zeeland.

Kemperman (206 interlands, 48 goals) en Verga (187 interlands, 35 goals) hadden voor het WK in december in Bubhaneswar bij Caldas al aangegeven dat ze graag willen deelnemen aan de Maleisische competitie. Die competitie wordt in januari en februari gespeeld in het Aziatische land, waardoor de ervaren internationals de eerste (verre uit-)duels van Oranje in de Pro League zouden missen. Caldas voerde na het WK nog gesprekken met Verga en Kemperman, maar die besloten om in Maleisië te spelen. Caldas heeft het duo daarop laten weten in de Pro League geen gebruik van hun diensten te maken.

Caldas geeft aan met beide spelers over deze beslissing te hebben gesproken: "Wij vinden het als staf belangrijk dat spelers vanaf het begin van een toernooi volledig commitment kunnen geven voor een periode bij het Nederlands Elftal. Door hun deelname aan de Maleisische competitie konden ze dat commitment niet geven." 

De spelers van het Nederlands Elftal Heren waren er op voorhand van op de hoogte dat eventuele deelname aan buitenlandse competities gevolgen zou kunnen hebben voor hun selectie, zegt Caldas. "We hebben er in alle rust met hen over gesproken en respecteren de beslissing van Robbert en Valentin. Maar uiteindelijk vinden we het als staf belangrijk dit nieuwe traject, en de eerste stappen richting Tokio 2020, in te gaan met jongens die het commitment kunnen geven dat wij vragen."

Caldas laat weten dat hij na de FIH Pro League opnieuw naar alle mogelijkheden kijkt: "Deze beslissing reikt niet verder dan de Pro League. Daarna kijken we hoe de spelers er voor staan en liggen alle mogelijkheden open, ook richting het EK in augustus." Het ontbreken van Verga en Kemperman komt bovenop de absentie van nog vier vaste internationals: Thijs van Dam, Seve van Ass, Floris Wortelboer en Sander de Wijn. Dit viertal kampt met blessures en is de komende maanden niet inzetbaar voor Oranje.

Van Dam is vorige week vrijdag succesvol geopereerd aan zijn heup. Een operatie die al stond gepland. Dat geldt ook voor aanvoerder Van Ass, die al langere tijd kampte met een pijnlijke enkel en daaraan nu is geholpen.

Wortelboer raakte in de aanloop naar het WK wederom geblesseerd aan zijn schouder. De speler van Bloemendaal is fysiek al volop in training, maar is nog niet met bal en stick aan de slag geweest. Hij mikt voor zijn rentree op de start van de competitie met zijn club begin maart. De Wijn scheurde tijdens het WK een pees in zijn been en ligt er nog een maand of drie uit.

Naar verwachting gaan De Wijn, Van Ass en Wortelboer deze Pro League nog wel in actie komen. De nieuwe internationale hockeycompetitie eindigt pas eind juni met de Grand Final in het Wagener Stadion. Het herstel van Van Dam laat zich wat lastiger inschatten. Caldas houdt daar waar mogelijk voor alle vier echter een plek vrij in de Pro League-selectie. Anders dan bondscoach Alyson Annan, die alle maximaal 32 namen voor de Pro League bij de Oranje Dames al bekend maakte, heeft Caldas alleen de verplichte twintig namen doorgegeven. Hij maakt gebruikt van de FIH-regel om pas veertien dagen voorafgaand aan een duel de definitieve wedstrijdselectie op te geven. Caldas maakt maandag 14 januari de selectie bekend voor de eerste Pro League-duels. Een paar dagen later reist de groep af naar Nieuw-Zeeland en Australië, waar Nederland op 2 februari voor de tweede wedstrijd aantreedt. De Oranje Dames volgen hetzelfde programma.

Wie met de Oranje Heren meegaan naar Nieuw-Zeeland en Australië wordt mede bepaald door het trainingskamp dat deze week in het Duitse Mannheim is belegd. In Mannheim traint Oranje in een outdoor hal. Voor die trip, die van woensdag tot zondag wordt gehouden, heeft Caldas 29 spelers opgeroepen. In die trainingsgroep ontbreken behalve Verga, Kemperman en de vier geblesseerden ook Martijn Havenga (Kampong) en Tristan Algera (Rotterdam). Dit duo maakte nog wel deel uit van de trainingsgroep voor het WK, maar heeft van Caldas te horen gekregen dat het in 2019 niet wordt geselecteerd.

De trainingsgroep in Mannheim kent, mede door de afwezigheid van zoveel vaste krachten, een groot aantal nieuwe gezichten: Teun Beins en Max Kuijpers (beiden Oranje-Rood), Justen Blok (Rotterdam), Arjen Lodewijks (Den Bosch), Steijn van Heijningen (HGC) en Marlon Landbrug (Pinoké). Ook keren drie spelers in de trainingsgroep terug die al eerder bij Oranje zaten: Jelle Galema (Den Bosch), Johannes Mooij (Atletic Terrassa) en Diede van Puffelen (Rotterdam).

Trump krabbelt terug over SyriŽ, Erdogan boos

De plotselinge aankondiging van president Donald Trump om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken leidde vorige maand tot zorgen bij westerse bondgenoten. Zijn voornemen de strijd tegen IS aan Turkije over te laten zou Koerdische bondgenoten in gevaar brengen. Trump krabbelt nu echter terug na druk van veiligheidsadviseur John Bolton. Turkije is woedend over diens eis dat de Koerden moeten worden beschermd.

Volgens Bolton zullen de Amerikanen het gebied pas verlaten wanneer terreurgroep IS definitief is verslagen en de veiligheid van de Koerden kan worden gegarandeerd, aldus de NOS. De veiligheidsadviseur was maandag in Ankara om te proberen die garanties van de Turkse regering te krijgen. Maar president Recep Tayyip Erdogan wil er niets van weten.

Erdogan zei in een toespraak tegen partijgenoten dat de VS een "ernstige fout" maakt door eisen te stellen aan Turkije. "Zij die zich in deze terreurcorridor bevinden, zullen hun verdiende loon krijgen", aldus Erdogan.

Turkije ziet Koerdische YPG-strijders in Syrië als verlengstuk van de verboden PKK, en Erdogans woorden laten weinig aan de verbeelding over: als hij de kans krijgt wil hij korte metten maken met de Syrische Koerden. "Als het om terroristen gaat, zullen we alles doen wat nodig is, ongeacht hun afkomst."

Nerveus
De Koerden hebben ongeveer een derde van het Syrische grondgebied in handen, wat neerkomt op bijna het hele stuk ten oosten van de Eufraat-rivier. Dit komt neer op circa tweederde van de Syrische grens met Turkije, en vooral dat maakt Erdogan nerveus. Hij vreest voor een onafhankelijk Koerdistan, waarbij Koerden in het zuidoosten van Turkije zich met geweld zouden willen aansluiten.

Het probleem voor de VS is dat zonder de Koerden het hele gebied niet alleen weer onder controle van president Bashar al-Assad kan komen, maar tevens in de Russische invloedssfeer. Maar met de Koerden kan er in ieder geval een buffer worden gecreëerd. Bovendien is er de vrees dat Turkije amper geïnteresseerd is in de strijd tegen IS en vooral de Koerden gaat bestrijden, waardoor IS een comeback kan maken - met alle gevolgen van dien.

Dreigement
Het heeft er dus alle schijn van dat de Amerikanen voorlopig niet uit Syrië zullen vertrekken. En vermoedelijk is dit weer een gevolg van een dreigement van Bolton om anders op te stappen.

Eerder deed speciaal gazant voor de anti-IS coalitie Brett McGurk dit uit protest tegen Trumps plannen voor terugtrekking. Maar ook minister van Defensie James Mattis gaf de pijp aan Maarten. Het opstappen van de havik John Bolton zou echter van een andere orde zijn, omdat Trump daarmee riskeert de steun te verliezen van de rechtervleugel van de Republikeinse partij.

Belgische pedo-opa verkrachtte 5 maanden oud kleindochtertje

Het WTF-verhaal van vandaag brengt ons naar buurland België: in Luik is een 61-jarige arts door het Hof van Beroep veroordeeld tot 8 jaar celstraf nadat hij op 4 februari 2017 zijn kleindochtertje, toen vijf maanden oud, op gruwelijke wijze verkrachtte. Dat meldt het Belgisch Nieuwsblad. 

We keren even terug naar de bewuste avond: de man mocht van de ouders van het meisje een avondje oppassen op zijn kleindochter. De dag erna bracht hij het kind terug naar haar ouders, waar de verwondingen werden ontdekt. Na zijn arrestatie verklaarde de man in eerste instantie dat deze verwondingen te wijten waren aan spijsverteringsproblemen van het meisje. 

Dit verhaal werd niet geloofd door de politie waarna hij bekende dat hij het meisje 'meermaals had gepenetreerd met zijn vinger'. Kort na de arrestatie van de man trof de politie echter DNA van zowel het meisje als de man zelf aan op bebloede zakdoekjes op bed en in de vuilnisbak. Ook op de genitaliën van de man en onder zijn vingernagels werd haar DNA aangetroffen. Ook van de 'light-versie' geloofde de rechtbank dan niet veel. Dat de man jaren geleden al zwaar kinderpornografische websites bezocht werkte ook niet in zijn voordeel. 

Het meisje heeft al meerdere operaties moeten ondergaan en zal, om volledig te herstellen, wellicht nog meerdere operaties moeten gaan. De man is veroordeeld tot 8 jaar cel en wordt daarnaast tien jaar 'ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank'; de Belgische versie van het Nederlandse TBS. 

Automobilist ontsnapt aan de dood

Een automobilist is gisterenmiddag ternauwernood aan de dood ontsnapt. De man kwam met een lekke band stil te staan op de op de A10, in de bocht van de ring Amsterdam West richting de ring Zuid. Hij parkeerde op de vluchtstrook en besloot, in plaats van de hulpdiensten te bellen, zelf zijn band te verwisselen en daarbij zijn volgens de politie 'engeltjes aan het werk geweest'. 

Op het moment dat hij klaar was met het wisselen van de band en de lekke band in zijn achterbak wilde leggen, knalde er een vrachtwagen tegen zijn auto aan, zo meldt de politie op Facebook. De fortuinlijke automobilist werd slechts op enkele centimeters gemist en kwam er met lichte verwondingen vanaf. De politie geeft dan ook de gratis tip: "Bel Rijkswaterstaat of uw pechhulp en ga achter de vangrail staan. In geval van gevaar direct 112 bellen!"

Automobilist ontsnapt aan de dood (Foto: Politie Team Hoofdwegen Amsterdam)
Automobilist ontsnapt aan de dood (Foto: Politie Team Hoofdwegen Amsterdam)

Hogenkamp verslaat Rus in kwalificatie Australian Open

Richèl Hogenkamp heeft het Nederlands onderonsje in de eerste kwalificatieronde van de Australian Open gewonnen. De 26-jarige Nederlandse won in twee sets van Aranxta Rus met 6-3, 6-4.

In de tweede ronde van de kwalificaties speelt Hogenkamp tegen tegen de Australische Isabelle Wallace. De nummer 406 van de wereldranglijst won haar partij van Duitse Sabine Lisicki. Hogenkamp is zelf de 168 van de wereld.

Lesley Kerkhove wist zich net zoals Rus niet te plaatsen voor de tweede kwalificatieronde. De Nederlandse verloor van Française Amandine Hesse: 1-6, 7-6 (4), 7-6 (8).

De Nederlanders Quirine Lemoine, Bibiane Schoofs en Tallon Griekspoor komen later in actie in hun kwalificatiewedstrijden. Kiki Bertens en Robin Haase zijn rechtstreeks geplaatst voor het hoofdtoernooi, dat op 14 januari van start gaat.

Kabinet: Iran pleegde moorden in Nederland

Het kabinet zegt dat Iran vrijwel zeker achter twee moorden in Nederland zit op mensen met een Iraanse achtergrond. Het gaat om Mohammad Samadi en Ahmad Nissi, aldus de NOS. Eerstgenoemde was in Iran ter dood veroordeeld wegens een bomaanslag, de ander richtte een beweging op die strijdt voor onafhankelijkheid van een arabische regio in het westen van Iran. De EU legt sancties op.

Samadi werd in 2015 in Almere vermoord, en Nissi in 2017 in Den Haag. Er worden EU-sancties opgelegd aan het Iraanse ministerie van Inlichtingen en Veiligheid en aan twee betrokkenen. Verdere sancties zijn niet uitgesloten. Nederland wees al eerder Iraanse diplomaten uit, en naar nu blijkt hield dit verband met deze zaak.

Iran heeft nog niet op de beschuldigingen en de sancties gereageerd. "Maar de overheid zei wel dat het vreemd is dat een man die in Iran een moordaanslag heeft gepleegd, waarbij 70 mensen omkwamen, gewoon vrij in Nederland kan wonen", zegt correspondent Thomas Erdbrink.

Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer staan achter de sancties, maar de PVV noemt ze lachwekkend. Kamerlid Gidi Markuszower vindt dat alle diplomatieke banden met Iran moeten worden verbroken. "Met de duivel voer je geen gesprek."

Januari populaire maand om te scheiden

Jaarlijks staat januari bij Nederlanders het minst in de teken van de liefde. Voor verliefde stellen is het namelijk de minst populaire maand om in het huwelijksbootje te stappen. Het is zelfs zo erg dat er in de maand januari al vanaf 2010 meer scheidingen zijn dan huwelijken. Dit blijkt uit de Nationale Echtscheidingsmonitor van Gecertificeerdemediators.nl die werd opgesteld met data van het CBS en Eurostat.

Nederlanders scheiden bovengemiddeld vaak
Gemiddeld worden er in Europa worden er per 100 afgesloten huwelijken 43,4 echtscheidingen ingediend. Nederlandse stellen blijken echter volgens de meest recente Europese data echter ver boven dit gemiddelde te liggen. Per 100 nieuwe huwelijken, scheiden er namelijk 51,2 Nederlandse koppels. In vergelijking met Europese koploper Portugal valt het echter nog mee. Voor elke honderd huwelijken die in Portugal werden afgesloten, werden er namelijk 69 beëindigd.

Steeds meer gescheiden inwoners
Doordat er steeds meer scheidingen worden aangevraagd en mensen steeds minder snel (opnieuw) in het huwelijksbootje stappen, neemt in vrijwel elke gemeente het percentage gescheiden inwoners toe. Het aandeel gescheiden inwoners is het sterkst gestegen in de gemeenten Noord-Beveland, Ooststellingwerf en Doesburg. Enkel in Amsterdam en op Vlieland daalde dit percentage.

Gescheiden mannen hertrouwen vaker
Na een echtscheiding hertrouwen mannen vaker dan vrouwen dat doen. Van alle Nederlanders die in 2017 opnieuw trouwden, was namelijk 52,6% mannelijk. Vooral in de rijkere gemeenten in de Randstad is het verschil het grootst. In Oegstgeest, Laren en Amstelveen, zijn bijvoorbeeld van alle gescheiden inwoners slechts 37% mannelijk. In Wassenaar en Laren komt dit percentage neer op 38%.

In slechts vier gemeenten in Nederland wonen iets meer gescheiden vrouwen dan gescheiden mannen. Dit is het geval in De Marne (Groningen), Staphorst (Overijssel), en Boekel en Baarle-Nassau (Noord-Brabant).

Deze en andere regionale data over echtscheidingen zijn te vinden in de Nationale Echtscheidingsmonitor.

Januari populaire maand om te scheiden (Stockfoto: Pxhere)
Januari populaire maand om te scheiden (Stockfoto: Pxhere)

Bertens zonder te spelen naar kwartfinales in Sydney

Kiki Bertens is zonder te spelen doorgedrongen tot de kwartfinales van het WTA-toernooi in Sydney. De 27-jarige Nederlandse zou in de nacht van dinsdag op woensdag spelen tegen de Spaanse Garbiñe Muguruza, maar de Spaanse heeft opgegeven vanwege ziekte.

Bertens, de nummer 9 van de wereld, speelt in de kwartfinales tegen Yulia Putintseva of Sloane Stephens, de nummer vijf van de wereld en in Sydney als vierde geplaatst.

Bertens, zelf als zevende geplaatst in Sydney, won maandag haar eerste ronde in twee sets van de Amerikaanse Bernarda Pera. Vorig jaar kwam Bertens niet verder dan de tweede ronde in Sydney.

'Transfersoap Frenkie de Jong 12 januari ten einde door aanstaande deal'

Frenkie de Jong gaat verkassen naar Barcelona, zo weet het Spaanse TV-programma El Club de la Mitjanit van het TV-kanaal Esport 3 te melden.

Naar verluidt zijn Ajax en Barcelona nader tot elkaar gekomen en is een deal aanstaande. De bedoeling is dat de transfer van de middenvelder van Ajax naar Barcelona op 12 januari wereldkundig wordt gemaakt.

De Jong wordt de laatste maanden hardnekkig in verband gebracht met een uitgaande transfer bij Ajax. Verschillende Europese topclubs worden gelinkt aan de Oranje-international, zoals Paris Saint-Germain. De Telegraaf en diverse Franse media meldden dat PSG de beste papieren heeft om De Jong in te lijven, maar nu zou Barcelona dus beet hebben in Amsterdam.

De onderhandelingen tussen Ajax en Barcelona bevinden zich in een vergevorderd stadium. Eerder berichtten diverse Spaanse media al dat De Jong een persoonlijk akkoord had bereikt met de Catalaanse topclub. Naar verluidt gaat Barcelona ongeveer 75 miljoen euro betalen voor De Jong, die momenteel nog tot medio 2022 vastligt in de Johan Cruijff ArenA.

Verschillende media berichtten vorige week dat de clubleiding van PSG in Amsterdam was om te praten met de top van Ajax aangaande een transfer van De Jong. Ook werd er gesproken over Matthijs de Ligt, die nog tot de zomer van 2021 vastligt in Amsterdam. Volgens El Club de la Mitjanit lijkt een transfer van de negentienjarige verdediger naar Catalonië onwaarschijnlijk.

Deel oude boorlocatie NAM verdwijnt in zee tijdens storm

Na de verloren containers heeft Ameland waarschijnlijk wederom te maken met ernstige milieuvervuiling. Door het hoge water en de sterke wind van deze ochtend is een deel van de oude boorlocatie van de NAM bij Hollum in zee verdwenen. Daarbij is afval en waarschijnlijk ook vervuilde grond in zee verdwenen zo lezen we op de site van Persbureau Ameland.

Bij Hollum op de noord-westpunt van Ameland bevindt zich een boorpunt waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij in het verleden naar gas heeft geboord. Het terrein kwam de afgelopen jaren door de afkalvende kust steeds dichter bij de vloedlijn te liggen en bij storm stond het water al tot aan het NAM-terrein. De boorlocatie is vervuild met diesel en boorpoeling en op het terrein stond ook een opvangbak voor chemicaliën.

Onder de druk van de dreigende zee en na veel aandringen van de Amelanders was de NAM afgelopen november begonnen met het opruimen en het definitief ontmantelen van de oude boorlocatie. Te laat naar nu blijkt. Door middel van een provisorisch aangelegde nooddijk van big bags met zand werd de afgelopen tijd al geprobeerd de zee buiten te houden maar regelmatig werden delen van de nooddijk weggeslagen.

Vandaag was er dus geen houden meer aan en verdween het noordelijke deel van de NAM-locatie in zee, daarbij verdween de complete nooddijk in de zee en werden de big bags uit elkaar getrokken door de golven en mee de zee ingesleurd. Ook de opvangbak met chemicaliën is in de zee verdwenen. Hoeveel vervuilde grond door het zeewater is meegenomen is nog niet duidelijk.

"Als gemeente zijn we bezorgd over de NAM-locatie, maar we zijn niet verrast." Zo vertelde burgemeester Van Klaveren aan het Amelander Persbureau. "Voor alle duidelijkheid: de gemeente gaat niet over deze locatie. Rijkswaterstaat is grondeigenaar en de NAM eigenaar van de installatie. De provincie is bevoegd gezag waar het gaat over de bodemverontreiniging. We hopen en verwachten dat de sloop en sanering van de locatie snel wordt afgerond en dat de impact voor het milieu beperkt blijft."

Beelden van de deels weggespoelde boorlocatie van de NAM (Bron: YouTube/Persbureau Ameland)

Twittertiener mag naar AustraliŽ als verhaal klopt

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Australië heeft verklaard dat de 18-jarige Saudische Rahaf Mohammed naar Australië mag en een humanitair visum kan krijgen, mits haar verhaal klopt en bevestigd wordt door de UNHCR.

Lees hier meer over Rahaf Mohammed.

De tiener heeft de islam afgezworen, werd 6 maanden opgesloten omdat ze haar haar had afgeknipt, is geslagen door haar broer, gedwongen om te bidden en een hidjab te dragen en is doodsbang voor haar vader die een Saudische gouverneur is. Ze is ervan overtuigd dat ze vermoord wordt als ze in handen komt van haar familie. Ze ontvluchtte haar familie tijdens een familieuitje in Koeweit, nam een vliegtuig naar Australië met een tussenstop in Bangkok, werd daar opgevangen door een man met een bordje met haar naam in zijn handen die haar paspoort afnam, kon zich barricaderen in een hotelkamer met als enig wapen haar smartphone en twitterde naar alles en iedereen wat haar situatie was. Na enige tijd kreeg de VN toegang tot haar en heeft haar in bescherming genomen. Later zijn haar broer en vader ook in Bangkok aangekomen.

"De Australische regering is verheugd dat mevrouw Rahaf Mohammed Alqunun haar claim op bescherming laat beoordelen door de UNHCR", aldus een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. "De (Australische) regering heeft bij de Thaise regering en het kantoor van de UNHCR in Bangkok verklaringen afgelegd over haar ernstige bezorgdheid over deze kwestie en de noodzaak om de bewering van Alqunun snel te laten beoordelen. Elke aanvraag  voor een humanitair visum zal zorgvuldig worden overwogen zodra het UNHCR-onderzoek is afgerond."

Van der Sar: "Club van ons kaliber mag niet zo lang droog staan"

Ajax-directeur Edwin van der Sar is deze week mee op trainingskamp naar het Amerikaanse Orlando. Ajax bereidt zich daar voor op de tweede seizoenshelft.

In een column in De Telegraaf schrijft de oud-doelman dat de nieuwe aanwinsten van Ajax het goed doen. Lisandro Magallan wordt in zijn eerste dagen als Ajacied vooral op sleeptouw genomen door landgenoot Nico Tagliafico.

"Het voelt alsof Nico er al veel langer is, als je ziet hoe hij zich manifesteert. Nico gaat zijn landgenoot natuurlijk helpen. Ze waren samen ook een dag eerder al uit Argentinië naar Florida gereisd", zegt Van der Sar. Magallan maakt volgens hem een goede en fitte indruk. "Zijn debuut voor Ajax gaat hij in de Florida Cup maken."

De tweede aanwinst van Ajax, Lassina Traoré, kwam over van de zusterclub uit Zuid-Afrika. "Als hij terugkeert in Amsterdam zal hij op zijn achttiende verjaardag zijn nieuwe contract tekenen. Hij is immers nog maar zeventien jaar, maar ik vind het wel mooi dat hij via Ajax Cape Town bij Ajax Amsterdam terechtkomt."

In Orlando wordt hard gewerkt om goed aan de start te komen van de tweede helft van het seizoen, want Ajax hunkert naar een prijs, schrijft Van der Sar.

"Iedereen binnen Ajax beseft dat een club van ons kaliber niet zo lang mag droog staan. Je voelt in de spelersgroep de honger naar een hoofdprijs. Die honger hebben andere clubs ook en dat komt de competitie in het tweede deel van dit seizoen weer ten goede. Ik denk dat het spannend blijft tot de laatste speeldag."

Van der Sar: "Club van ons kaliber mag niet zo lang droog staan" (Pro Shots / Stanley Gontha)
Van der Sar: "Club van ons kaliber mag niet zo lang droog staan" (Pro Shots / Stanley Gontha)

Bouwvakker na ongeval overleden

Een man die gisterochtend op een bouwplaats in Amsterdam Zuidoost naar beneden viel, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de arbeidsinspectie.

Het ongeluk gebeurde rond half negen bij een bouwlocatie aan de Bijlmerdreef. Het slachtoffer zou van zeven meter hoogte naar beneden gevallen zijn. Op foto's is te zien hoe ook een klein bouwvoertuig lijkt te zijn gevallen.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Volgens het Noordhollands Dagblad zou het slachtoffer een 20-jarige bouwvakker uit Eemnes zijn

Politie zoekt 'serie-aanrander' in Alkmaar / Heiloo

Bij de politie zijn drie aangiften opgenomen van aanranding. In december 2018 en januari 2019 zijn drie vrouwen aangerand door een onbekende (jonge) man, mogelijk gaat het om dezelfde persoon. De politie heeft een onderzoek ingesteld, maar dat heeft tot nu toe nog niet geleid tot het identificeren van de dader.

Op twee plaatsen in Alkmaar en ergens in Heiloo heeft een onbekende man drie vrouwen vanuit het niets onzedelijk betast. Dit gebeurde op wisselende tijdstippen: in de ochtend, middag en in de avonduren. De aanrander kwam vanuit het niets op de vrouwen af en betastte ze onzedelijk, waarna hij ervandoor ging, rennend of op de fiets.

De vrouwen raakten niet gewond, maar dit heeft de nodige impact achtergelaten. De gedupeerde vrouwen benoemden alle drie in hun aangifte dat het om een Aziatische man zou gaan. De zedenpolitie heeft deze zaken in onderzoek en sluit niet uit dat het hier gaat om eenzelfde verdachte. De politie is dan ook op zoek naar meer mogelijke slachtoffers van de man, en/of getuigen. Zij worden verzocht om contact op te nemen met de politie op nummer 0900-8844. 

Politie onderzoekt overval op hotel in Almere

De recherche zoekt getuigen van de overval op een hotel aan de Koetsierbaan in Almere op woensdag 2 januari rond 18:00 uur. Een getuige meldde dat twee mannen in donkere kleding waren weggevlucht. Korte tijd daarna zagen agenten twee personen staan die voldeden aan het signalement. Toen agenten het tweetal aanspraken, rende één van de twee weg. Bij de aanhouding van deze verdachte werd een waarschuwingsschot gelost. De andere verdachte kon direct worden aangehouden.

Op basis van het tactisch onderzoek en de verhoren is gebleken dat beide verdachten niets met de overval te maken hadden. De mannen zijn de dag na de overval vrijgelaten. De recherche is op zoek naar de twee daders en hoopt dat getuigen gezien hebben waar de twee daders naar toe gevlucht zijn. 

Uit camerabeelden is gebleken dat één van de daders ongeveer 1.75 lang is en een donkere huidskleur heeft. Hij droeg een donkere jas met capuchon, een donkere (trainings-) broek en lichtgekleurde schoenen. De tweede dader is ongeveer 1.85 meter lang en heeft blanke / licht getinte huidskleur. Hij droeg een donkere jas van het merk North Face met capuchon, een donkere broek en donkere schoenen.

85-jarige vrouw beroofd van een paar euro

Maandagmiddag rond 15.30 uur fietste een 85-jarige Middelburgse op de Schroeweg, ter hoogte van Park Veldzigt, in Middelburg. Zij werd ingehaald door een jongeman op een fiets. Deze deed een greep in de fietsmand van de vrouw en ging er vervolgens met haar handtas vandoor in de richting van de Oude Vlissingseweg.

De vrouw is de jongeman nog achterna gefietst, maar kon hem niet meer achterhalen. Wel werd ze aangesproken door twee jonge dames van een jaar of twintig die getuige waren geweest van het voorval. Zij vingen de vrouw op en gaven aan dat de vrouw hen moest noemen als getuige bij de politie. Ze zouden bij een van de bedrijven werken op Park Veldzigt. Het slachtoffer heeft contact gezocht met de politie en zij heeft aangifte gedaan. In haar handtas zaten, naast wat persoonlijke spulletjes, slechts enkele euro’s en een pinpas. Deze pinpas is meteen geblokkeerd.

De politie is, behalve naar de twee dames die het voorval zagen gebeuren, ook nog op zoek naar andere getuigen die het voorval hebben gezien, of mensen die het signalement van de dader herkennen in combinatie met de locatie waar een en ander is voorgevallen. De jongeman zat op een ‘normale’ fiets. Hij had een gemiddelde lengte en een normaal postuur. Hij droeg een donkere jas met capuchon zonder bontkraag en een donkergekleurde broek met een lichte streep over de gehele beenlengte van de broek.

Liverpool uitgeschakeld in FA Cup

Voor Liverpool zit het FA Cup-toernooi er na één ronde alweer op. Het jeugdige elftal van de Reds verslikte zich in Wolverhampton Wanderers: 2-1.

De koploper van de Premier League was zonder een groot aantal dragende krachten, waaronder Virgil van Dijk, afgereisd naar Molineux voor de ontmoeting met de Wolves. Daar ging het volledig mis voor Liverpool, waar de Nederlandse verdediger Ki-Jana Hoever als invaller zijn debuut maakte en met zijn 16 jaar en 354 dagen uitgroeide tot de jongste FA Cup-debutant ooit van de Reds.

Voor Hoever werd het zodoende toch nog een gedenkwaardige avond. De voormalig Ajacied behoorde voor het eerst tot de wedstrijdselectie van Liverpool en mocht al na zes minuten opdraven, doordat Dejan Lovren al snel een blessure opliep. Hoever haalde de gemiddelde leeftijd van het toch al jonge Liverpool daarmee verder omlaag, want manager Jürgen Klopp had ook basisplaatsen over voor onder anderen Rafael Camacho en Curtis Jones, respectievelijk achttien en zeventien jaar. De eerste helft kende verder weinig hoogtepunten. Beide teams oogden ongeïnspireerd, waardoor een doelpuntloze ruststand onvermijdelijk leek.

Toch wist Wolverhampton zeven minuten voor de thee de score te openen. Nota bene James Milner, een van de meer ervaren spelers op het veld namens Liverpool, ging op afgrijselijke wijze in de fout op het middenveld, waarna Diogo Jota Raúl Jiménez lanceerde. De Mexicaanse aanvaller ging van grote afstand aan de wandel met de bal en rondde oog in oog met Simon Mignolet uiteindelijk koelbloedig af: 1-0. De thuisploeg kon zo met een voorsprong aan gaan pauzeren, maar het antwoord van Liverpool volgde na de onderbreking vrijwel onmiddellijk. Divock Origi kwam op de rand van het strafschopgebied in balbezit, waarna de Belg ruimte voor zichzelf creëerde en met een harde uithaal voor de gelijkmaker tekende.

Liverpool moest na 55 minuten echter opnieuw in de achtervolging. Rúben Neves werd op een meter of dertig van het doel aangespeeld door Rúben Vinagre, waarna de Portugese middenvelder Mignolet het nakijken gaf met een lage knal: 2-1. Via Xherdan Shaqiri was Liverpool vervolgens halverwege de tweede helft weer dicht bij de gelijkmaker, maar de Zwitser had de pech dat zijn vrije trap via de vingertoppen van John Ruddy op de paal belandde. Klopp bracht in de slotfase Mohamed Salah en Roberto Firmino nog binnen de lijnen teneinde een replay af te dwingen, maar ook met zijn sterspelers wist Liverpool geen gelijkmaker meer te forceren.

'Real Betis zet Andrťs Guardado in om Ajax te dwarsbomen'

Real Betis mengt zich in de strijd om de handtekening van Diego Lainez, zo melden diverse Spaanse media dinsdag. De club hoopt Ajax af te troeven.

De huidige nummer zes van LaLiga heeft daarbij een belangrijke troef in handen: landgenoot Andrés Guardado. Mexicaanse en Spaanse media stellen dat Betis de 152-voudig international van Mexico heeft ingezet om clubs als Ajax en Olympique Lyon te verslaan en Lainez ervan te overtuigen om in het Estadio Benito Villamarin te tekenen.

Guardado was zelf 21 jaar toen hij in 2007 de oversteek naar Europa kon maken. De levende legende van El Tri koos uiteindelijk enigszins verrassend voor Deportivo la Coruña en naar verluidt probeert hij nu Lainez in te laten zien dat een Spaanse club de beste keuze is, zeker in deze fase van zijn nog bijzonder prille loopbaan. Na vijf jaar Deportivo speelde Guardado ook voor Valencia, Bayer Leverkusen en PSV om vervolgens medio 2017 bij Betis te tekenen. De middenvelder is ook voor de Zuid-Spanjaarden een belangrijke kracht geworden, al kampte hij de voorbije weken met blessureleed.

Ajax heeft een formeel bod van elf miljoen euro op Lainez neergelegd plus een doorverkooppercentage, zo meldde De Telegraaf eerder en volgens Mexicaanse media zelfs een bod van bijna vijftien miljoen euro. Real Betis zou nog geen bod hebben uitgebracht op de achttienjarige buitenspeler. “Er zijn er maar weinig spelers zoals Lainez”, benadrukte technisch directeur Santiago Baños eerder. "Ik zou graag willen dat hij nog één jaar blijft. De transfermarkt in Europa sluit in februari, we hebben nog de hele maand de tijd (om te onderhandelen, red.)."

"Er is nog niets officieel. We hopen dat er volgende week iets concreets ligt. De aanbiedingen zijn er…", zo zei Baños deze week. Met de eventuele komst van 'de Mexicaanse Lionel Messi' wil Ajax inspelen op een mogelijk vertrek van Hakim Ziyech of David Neres ná dit seizoen. Lainez maakte in maart 2017 al zijn opwachting in de hoofdmacht van Club América. Inmiddels staat de teller van de tiener op 51 optredens en 5 doelpunten. Vijf maanden geleden maakte de aanvaller zijn debuut als Mexicaans A-international.

Politie zoekt wintersporters in zaak mishandelde skileraar

Bijna een jaar geleden werd in het Oostenrijkse Kirchberg in Tirol de nu 21-jarige Job het slachtoffer van een mishandeling. Kort daarna werd de skileraar uit Oldenzaal zwaargewond gevonden in het centrum van de populaire wintersportplaats. De politie is nog steeds bezig met het onderzoek en de recherche heeft een nieuwe oproep, speciaal voor enkele Nederlandse wintersporters die begin februari 2018 op vakantie waren in Kirchberg in Tirol.

Job was op vrijdag 2 februari aan het werk en ging die avond rond 23.00 uur met vrienden uit in een bar in het centrum van Kirchberg in Tirol. Daar kregen ze ruzie met enkele Nederlandse toeristen, die de kroeg werden uitgezet. Buiten kwam het opnieuw tot een confrontatie. Op de promenade langs het water raakte ook een derde groep Nederlanders betrokken.

Jongens uit deze groep nemen het op voor Job en zijn vrienden en over en weer vallen klappen. Job weet in het tumult te ontkomen en na enige tijd lijkt de ruzie gesust. Tegen 1.00 uur die nacht wordt Job echter zeer zwaargewond aangetroffen op de Kitzbüheler-Straße. Hij wordt onder meer met breuken in zijn bovenbeen en zware verwondingen aan en in zijn hoofd opgenomen in het ziekenhuis.

Onderzoek
Sinds de bewuste avond hebben de Oostenrijkse en Nederlandse politie onderzoek verricht. In Oostenrijk werd een groep van vier verdachten uit Noord-Brabant opgepakt. De mannen (21 tot 25 jaar) uit Vinkel, Oss en Loosbroek werden kort daarna weer vrijgelaten en het onderzoek werd in de loop van 2018 overgedragen aan de recherche in ’s-Hertogenbosch, die de zaak nog altijd in onderzoek heeft. Nadat onlangs nog aanvullende informatie uit Oostenrijk is gekomen, worden deze weken meerdere personen gehoord. De recherche is bezig het onderzoek compleet te krijgen.

Onbekende groep
Hiervoor komt de recherche ook graag in contact met de tot nu toe onbekend gebleven andere groep: “Deze groep zou Job en zijn vrienden hebben geholpen toen het op de Promenade uit de hand liep. Job kon onder meer dankzij de hulp van deze groep wegkomen, maar wij hebben nooit achterhaald wie tot deze groep behoorden. We zouden ze heel graag spreken omdat ze voor ons belangrijke getuigen kunnen zijn en doen daarom een beroep op wintersporters die op 3 februari 2018 op vakantie waren in Kirchberg in Tirol. Ze hebben mogelijk belangrijke informatie over wat er die avond gebeurd is. Wij willen benadrukken dat ze door ons als getuigen worden gezien en niet als verdachten.”

Verwondingen
Bijna een jaar na de gebeurtenissen in Kirchberg in Tirol gaat het nog altijd niet goed met Job. Het had niet veel gescheeld of Job was er niet meer geweest. Nog altijd ondervindt hij veel last, zo legt zijn vader John uit: “Job gaat elke week nog 2 keer naar de fysiotherapeut, en mag zoals het er nu voorstaat nooit meer zijn geliefde voetbalsport uitoefenen. Daarnaast heeft hij psychisch last van het voorval, en de gevolgen welke het voor hem heeft maar ook zeker wat er had kunnen gebeuren. Hiervoor heeft hij momenteel ook therapie. Hij realiseert zich steeds vaker dat het maar een haar heeft gescheeld of hij zou er nu niet meer zijn geweest! Hij zal er overheen moeten komen en voor zich zelf de hele situatie een plekje moeten geven, hoe moeilijk dat ook zou zijn. Zoals Job zelf zegt zou een verklaring, excuus en gerechtigheid daaraan heel positief bijdragen.”

Politie zoekt wintersporters in zaak mishandelde skileraar (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt wintersporters in zaak mishandelde skileraar (Foto: Politie.nl)


'Vitesse huurt spits van Anderlecht en bedingt optie tot koop'

Vitesse gaat zich mogelijk aanvallend versterken met Mohammed Dauda. Hij moet de naar een spits zoekende Arnhemmers van extra stootkracht voorzien.

Volgens Le Soir is de twintigjarige spits overbodig geraakt bij RSC Anderlecht en gaat hij het seizoen op huurbasis afmaken in Arnhem. Waar de rest van de selectie van trainer Fred Rutten voor een trainingskamp is afgereisd naar Spanje, is Dauda achtergebleven in Brussel. Het contract van Dauda bij Anderlecht loopt door tot medio 2021.

Vitesse huurt de aanvaller naar verwachting voor een half jaar en bedingt een optie tot koop op de twintigjarige spits. Volgens Belgische media hadden meerdere clubs interesse in Dauda, maar trekt Vitesse aan het langste eind. Clubs uit Oostenrijk en Duitsland grijpen zodoende mis.

Dauda hoopt bij Vitesse meer aan spelen toe te komen. In de eerste seizoenshelft kwam hij in de Belgische competitie slechts vijf keer in actie en begon hij eenmaal vanuit de basis, maar kwam niet tot scoren. Ivan Santini en Landry Dimata kregen de voorkeur in de voorhoede van Anderlecht.

De Ghanees kwam in januari 2017 in de jeugdopleiding van Anderlecht terecht, nadat hij werd overgenomen van Asante Kotoko. Hij maakte een sterke indruk in de beloftencompetitie en werd gezien als een veelbelovend talent. Toch wist hij vooralsnog niet door te breken in de hoofdmacht.

Code Geel: live strandcams kijken

Er is code geel afgekondigd vanwege de verwachte zware windstoten in de kustprovincies en op de Waddeneilanden en het IJsselmeer. In het noordelijk en westelijk kustgebied komen zware windstoten van 80-100 km/uur voor.

Dieper landinwaarts in de noordelijke helft van het land kunnen zware windstoten voorkomen tot ca. 80 km/uur. De wind komt uit het noordwesten. In de avond nemen de windstoten in kracht af. Hieronder vind je drie livestreams om mee te genieten van het weer aan de kust. 

'Janssen krijgt mogelijk nieuwe kans bij Tottenham Hotspur'

Vincent Janssen en Mauricio Pochettino praten later deze week over de toekomst van de aanvaller bij Tottenham Hotspur, zo schrijven Engelse media.

Het is vooralsnog onduidelijk wat de intenties van de Premier League-club met de Oranje-international zijn. Janssen maakte maandag bij Tottenham Hotspur Onder-23 zijn rentree op velden. De Nederlandse spits, die dit seizoen met een voetblessure kampte, deed een helft mee in het duel met Liverpool Onder-23 (1-1).

De 24-jarige international speelde op 20 augustus 2017 voor het laatst voor de hoofdmacht van Tottenham: een invalbeurt van een minuut tegen Chelsea (1-2 verlies). Daarna maakte Janssen de tijdelijke overstap naar Fenerbahçe in Turkije. De samenwerking liep afgelopen zomer ten einde.

Tottenham is er intern nog niet over uit of Janssen deze transferperiode verkocht moet worden. Het was de bedoeling dat hij afgelopen zomer van de hand zou worden gedaan, maar de voetblessure zette een streep door deze intenties. De ex-speler van onder meer AZ krijgt mogelijk een nieuwe kans als hij Pochettino deze maand van zijn meerwaarde kan overtuigen, zo klinkt het.

Tottenham wikt en weegt namelijk ook een voortijdig afscheid van Fernando Llorente. De club is van mening dat de Spanjaard beter in de markt ligt dan Janssen, die nog tot medio 2020 onder contract staat. Llorente, die volgende maand 34 jaar wordt en een aflopende verbintenis heeft, verscheen in slechts 12 van zijn 42 officiële duels voor de Londenaren aan het startsignaal. De teller staat op negen treffers, dankzij onder meer hattricks tegen Rochdale (6-1) en Tranmere Rovers (0-7) in de FA Cup.

Darter Unterbuchner met moeite naar achtste finales Lakeside

Darter Michael Unterbuchner heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de achtste finales op Lakeside, het WK van de BDO. T-Rex, vorig jaar nog halvefinalist, rekende in vijf sets af met de Australiër Justin Thompson.

Unterbuchner won de eerste set met 3-2, maar in de tweede set trok een prima spelende Thompson de stand gelijk. De Duitser gaf in de derde set gas en kon de triples prima raken, wat hem 3-0 setwinst opleverde. Een fraaie vierde set werd in vijf legs dan weer gewonnen door Thompson, maar in de beslissende set hield Unterbuchner het hoofd net wat koeler en met een 66-finish gooide hij het uit.

De Welshman Dean Reynolds rekende in vier sets af met Daniel Day uit Engeland. Reynolds wisselde prima scores af met complete flutdarts, met als hoogtepunt een leg waarin hij welgeteld twee triples raakte en die hij in een keurige 29 darts alsnog won. Zelfs dergelijke kansen liet Day liggen en via finishes van 97, 130 en 56 maakte Reynolds het in set vier af: 3-1.

De als derde geplaatste Jim Williams, landgenoot van Reynolds, begon niet best tegen de Belg Roger Janssen, maar een ijzersterke tweede set - inclusief elfdarter - bracht hem op gang. Janssen won een spannende derde set in vijf legs, maar daarna was het klaar met de Belg. Hij raakte nauwelijks nog wat, Williams pakte zijn kansen en stond nog maar één leg af, wat het uiteindelijk de 3-2 zege opleverde.

In de eerste ronde bij de vrouwen had Anastasia Dobromyslova het niet al te moeilijk. De drievoudig kampioene speelde netjes tegen de Engelse Laura Turner, die er he-le-maal niks van bakte. Turner kreeg om precies te zijn één dart op een dubbel - en gooide mis - en kwam zelfs met alleen scorende darts niet boven de 60 uit als gemiddelde. In 36 beurten kwam Turner tot één 140 en vier keer 100, daar bleef het bij.

Dinsdagmiddag speelt Aileen de Graaf in de eerste ronde tegen de Engelse oma Paula Jacklin, terwijl Chris Landman het 's avonds opneemt tegen de Noord-Ier Kyle McKinstry.

3 arrestaties voor ongeregeldheden Sinterklaasintocht Eindhoven

De recherche heeft dinsdagochtend drie personen gearresteerd voor betrokkenheid bij wanordelijkheden tijdens een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas op zaterdag 17 november in Eindhoven. Het gaat om twee mannen van 32 en 25 jaar uit Eindhoven en een 27-jarige Helmonder. Eerder werden al 13 personen opgepakt.

Tijdens de demonstratie op het Catharinaplein zocht een flinke groep tegendemonstranten de confrontatie met actievoerders van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Al in een vroeg stadium van de demonstratie trad de politie op. De groepen werden uit elkaar gehouden om verdere problemen te voorkomen. Die dag werden al zes personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. Zo gooiden mensen met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt.

Protestgroep KOZP hield zich aan de vooraf gemaakte afspraken en leden werden voor hun eigen veiligheid tijdelijk ondergebracht bij het politiebureau. Op 11 december werden nog eens zes personen opgepakt en een dag later meldde zich op verzoek van de recherche nog een 23-jarige man uit Eindhoven op het bureau. Ook hij werd aangehouden.

Onderzoek
Het onderzoek van de politie richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. De recherche betrok onder meer camerabeelden bij het onderzoek en heeft mede op basis daarvan de aanhoudingen verricht. Ook de drie nieuwe arrestanten worden verdacht van openlijke geweldpleging. Ze zitten voorlopig vast voor verhoor en nader onderzoek. Alle andere verdachten zijn weer vrij. Tegen deze groep is een dossier opgemaakt, dat wordt doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De politie sluit nog meer arrestaties niet uit. 

3 arrestaties voor ongeregeldheden Sinterklaasintocht Eindhoven (Foto: Stockfoto Politie.nl)
3 arrestaties voor ongeregeldheden Sinterklaasintocht Eindhoven (Foto: Stockfoto Politie.nl)

Kuenta kondigt Nederlandse clubtour aan

Het wordt een veelbelovend jaar voor KUENTA (voorheen Kuenta i Tambu). De naam van de band wordt korter en het tourschema dit jaar wordt juist uitgebreider want de band heeft zojuist hun eerste Nederlandse clubtour (ooit) aangekondigd.

De band, die bekend staat om haar energieke en rauwe Base Orientated Afro Caribbean Dance Music, zorgt overal voor een enorm feest. De band stond met hun energieke show reeds op een aantal toonaangevende festivals zoals: Glastonbury (UK), Eurosonic Noorderslag (NL) Fête de la Musique (FR) en SXSW (USA).

Roël Calister (frontman van de band) licht toe: “We zijn blij dat we nu met KUENTA naar de clubs toe gaan. We weten dat we het festivalpubliek kunnen inpakken met onze show, maar we willen laten zien dat we ook in het clubcircuit onze plek verdienen. We zijn hard bezig om met de groep een iets andere muzikale richting in te slaan en dat kunnen we gelijk in de clubshows laten horen”.

De band zal op 1 februari te zien zijn in Patronaat in Haarlem, op 2 maart in Simplon in Groningen, op 15 maart in de Neushoorn in Leeuwarden en op 22 maart in Het Paard in Den Haag.

Kinderombudsvrouw: 'Haal kinderen actief op uit SyriŽ'

Nu de winter is ingevallen en de situatie in Syrië verslechtert, wil Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer van het kabinet weten wat het doet om te zorgen dat de Nederlandse kinderen in Syrische kampen de hulp en zorg krijgen die zij nodig hebben. Zij roept minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag in een brief op om hier duidelijkheid over te geven en zich tot het uiterste in te spannen om de kinderen actief op te halen.

Sinds de Kinderombudsvrouw in april 2018 het kabinet opriep om de Nederlandse kinderen in de Syrische kampen actief op te halen, is er veel gesproken over de situatie van de kinderen maar is een oplossing uitgebleven. Ondertussen verblijven de jonge kinderen nog steeds in de kampen. De Kinderombudsvrouw maakt zich grote zorgen over hun lot: 'Met de invallende winter en recente politieke ontwikkelingen in Syrië zullen de omstandigheden in de kampen verder verslechteren en de spanningen in het gebied alleen maar oplopen. Er moet nu echt een einde komen aan de afwachtende houding van Nederland.'

Opvang, zorg en onderwijs in de kampen
Naar schatting verblijven 145 Nederlandse kinderen in het strijdgebied in Syrië en Irak. Een deel van hen zit vast in kampen in Syrië. In de kampen is gebrek aan zorg, onderwijs en veiligheid. De Kinderombudsvrouw wil dat het kabinet ingrijpt: 'Zolang de kinderen niet opgehaald worden uit de kampen, moet de Nederlandse overheid zorgdragen voor hun emotionele en fysieke veiligheid en de mogelijkheden om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Dit betekent dat er in de kampen goede opvang, zorg en onderwijs beschikbaar moet zijn.'

Net als andere Nederlandse kinderen hebben de kinderen in de kampen het recht op een zo goed mogelijke ontwikkeling. De Kinderombudsvrouw wijst hierbij op de verantwoordelijkheid van de Nederlandse overheid: 'Deze kinderen zijn door de keuzes van hun ouders ernstig in hun ontwikkeling bedreigd. Als ouders hun kinderen niet beschermen, móet de overheid dit doen.'

Actief ophalen
De Kinderombudsvrouw vraagt de minister om zich tot het uiterste in te spannen om de kinderen actief op te halen, eventueel in samenwerking met andere landen en internationale organisaties. Ze wijst hierbij ook op de recente uitspraak in België waarin de rechter de Belgische regering maant de kinderen terug te halen. Ze wil van de minister weten welke landen hun burgers terughalen uit de kampen of dit van plan zijn, en op welke wijze zij dit doen.

Als de kinderen niet worden teruggehaald, kunnen de gevolgen zowel op de korte als op de lange termijn aanzienlijk zijn, aldus de Kinderombudsvrouw: 'Niet alleen voor de kinderen zelf, maar ook voor de veiligheid van de Nederlandse samenleving. Hoe langer de kinderen in de kampen verblijven, hoe moeilijker het zal zijn om zich op een positieve wijze in te voegen in de Nederlandse samenleving.'

Ook blijkt uit een veiligheidsanalyse die minister Grapperhaus vorige maand naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, dat gevreesd wordt dat uitreizigers en hun kinderen buiten beeld van de veiligheidsdiensten zullen terugkeren, waardoor veiligheidsrisico's voor de samenleving kunnen ontstaan. 'Het is evident dat het in het belang is van de veiligheid van kinderen én van de samenleving om de kinderen actief op te halen uit de kampen.'

Laffe straatroof opnieuw in Opsporing Verzocht

Bijna zeven weken na de gewelddadige straatroof op het Cassandraplein in Eindhoven, is het onderzoek nog altijd in volle gang. In Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond opnieuw aandacht besteed aan de zaak.

Een 85-jarige vrouw uit Eindhoven kwam op zaterdag 17 november tegen 19.00 uur te voet terug van haar kaartclub, toen ze op het Cassandraplein plotseling en met veel geweld werd overmeesterd door een onbekende man. De vrouw was kansloos en raakte flink gewond aan haar hoofd omdat de dader daar meerdere keren tegenaan schopte. In een eerdere uitzending van Opsporing Verzocht werd onder meer een foto van het gewonde slachtoffer getoond. De oproep maakte weliswaar veel reacties los, maar leidde niet tot veel tips.

Lees ook: Bejaarde vrouw gewond bij laffe straatroof

Nieuwe informatie
In de uitzending van dinsdag doet het slachtoffer voor het eerst haar verhaal. Het onderzoeksteam doet in de uitzending een nieuwe oproep en komt met nieuwe informatie: "Wij zijn ervan overtuigd dat er mensen zijn die meer weten over de dader. Mogelijk heeft hij iets losgelaten in zijn omgeving over de beroving. Misschien zijn er opmerkingen gemaakt waar hij apart op reageerde. Al dat soort informatie kan ons helpen om dichterbij de dader te komen", vertelt de recherche.

Medeleven
Op social media werd en wordt vol ongeloof gereageerd op wat het slachtoffer is overkomen. Vele honderden steunbetuigingen kwamen bij de politie binnen in de vorm van berichtjes via social media en kaartjes voor de vrouw, onder meer als gevolg van een actie van Omroep Brabant: "Alle lieve kaartjes, berichtjes en bloemen die ik heb ontvangen doen mij erg goed. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor het medeleven want dit echt bij aan mijn herstel. Laten we hopen dat de dader snel kan worden opgepakt", zo liet de vrouw eerder weten.

Lees ook: Slachtoffer straatroof overstelt met kaartjes en bloemen

Opsporing Verzocht is dinsdag vanaf 20.30 uur te zien op NPO1.

Laffe straatroof opnieuw in Opsporing Verzocht (Foto: Politie.nl)
Laffe straatroof opnieuw in Opsporing Verzocht (Foto: Politie.nl)

Metro Exodus krijgt fotomodus

Uitgever Deep Silver en ontwikkelaar 4A Games melden dat Metro Exodus een fotomodus zal bevatten. De fotomodus is beschikbaar voor alle platforms, pc-spelers krijgen nog extra ondersteuning voor Nvidia's eigen screenshot-opnamesoftware Ansel.

"De fotomodus was een van de meest gevraagde functies van de Metro-community", zegt Jon Bloch, producer van 4A Games. "Ze zijn relatief zeldzaam in first-person shooters, maar het team is vastbesloten om het te laten werken en Metro-fans de mogelijkheid te bieden om hun eigen verhalen uit de Russische woestenijen vast te leggen."

Volgens Deep Silver is de onthulling van de fotomodus de eerste in een week van aankondigingen voor Metro Exodus. Een verhaaltrailer zal morgen worden uitgebracht, gevolgd door meer onthullingen in de komende dagen. Metro Exodus is op 15 februari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Metro Exodus

Misaki en Leifang spelen mee in Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet

Koei Tecmo heeft een nieuwe trailer voor Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet uitgebracht waarin we de nieuw aangekondigde personages Leifang en Misaki in actie zien. Nou ja, ze rollen wat op het strand.

Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet komt 20 maart uit op PlayStation 4 en Switch in Japan. Een Westerse versie is niet aangekondigd en de kans is klein gezien de vorige versie niet verder kwam dan een Engelstalige Aziatische importversie.

Vakantiegangers niet goed voorbereid op noodsituaties

Een groot deel van de Nederlanders weet niet goed wat ze moeten doen wanneer zij geconfronteerd worden met natuurrampen tijdens een vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. De helft van de Nederlanders zegt dat de kans op natuurgeweld voor hen geen invloed heeft op de keuze van een vakantiebestemming. Nu vele mensen zich weer gaan verdiepen in de vakantiebestemming voor dit jaar, vraagt het Rode Kruis aandacht voor een goede voorbereiding. Een natuurramp kan zich ook tijdens een vakantie voordoen.

Meestal genieten mensen van een onbezorgde vakantie, maar het kan ook anders gaan. In dat geval, is het goed om te weten hoe je het beste kunt handelen. De afgelopen jaren waren er verschillende rampen in gebieden waar toeristen komen. Zo werden er vorige week nog toeristen in Thailand geëvacueerd vanwege een tropische storm. Afgelopen jaren waren er aardbevingen in toeristische gebieden als Italië, Griekenland, en op Indonesische eilanden als Bali en Lombok. Op de Cariben kregen toeristen te maken met orkaan Irma en bosbranden teisterden verschillende bestemmingen, waaronder Griekenland en Californië. Ook het populaire Frankrijk heeft te maken met natuurgeweld, zo waren er afgelopen jaar nog flinke overstromingen.

Bijna 60 procent van de Nederlanders geeft aan dat zij niet weten wat zij moeten doen wanneer zij tijdens een vakantie te maken krijgen met een aardbeving. 56 procent heeft geen idee wat te doen bij een overstroming en 63 procent zou geen idee hebben wat zij moeten doen wanneer zij geconfronteerd worden met een orkaan of tyfoon. Bijna 80 procent weet niet wat te doen wanneer er een aardverschuiving is en bijna de helft van de Nederlanders heeft geen idee hoe te handelen bij een bosbrand in de omgeving.

Binnen en buiten Europa
Slechts 19 procent houdt rekening met een aardbeving wanneer zij op vakantie zijn binnen Europa. Vakantiegangers die buiten Europa op pad gaan, houden vaker rekening met aardbevingen, zo’n 41 procent denkt daaraan. Wat betreft bosbranden, houdt 29 procent van de respondenten rekening met bosbranden tijdens hun vakantie in Europa. Buiten Europa is dat 39 procent. Nederlanders zeggen bij een reis buiten Europa wel rekening te houden met risico op infectieziekten (78%).

Alarmlijn
Bijna 60 procent geeft daarnaast aan geen idee te hebben met welke instantie zij contact zouden moeten opnemen wanneer zij in een noodsituatie terecht komen door een natuurramp op vakantie. Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat iedereen weet wat zij moeten doen in een noodsituatie. Een goede voorbereiding kan een hoop ellende schelen. Op www.rodekruis.nl staan tips over hoe te handelen in specifieke noodsituaties.

Vakantiegangers niet goed voorbereid op noodsituaties (stockfoto: Pixabay)
Vakantiegangers niet goed voorbereid op noodsituaties (stockfoto: Pixabay)

Dead or Alive 6 uitgesteld

Koei Tecmo heeft laten weten dat Dead or Alive 6 niet 15 februari maar 1 maart uit gaat komen. De extra tijd hebben ze nodig om de puntjes op de i te zetten.

"De ontwikkeling van de titel is al bijna voltooid. We willen echter graag meer tijd nemen om de balans, de gameplay en de expressiviteit verder te verbeteren", meldt producer en regisseur Yohei Shimbori. "In ruil voor jullie geduld beloven wij jullie de beste game-ervaring van Dead or Alive te bieden. Het spijt me echt voor het ongemak veroorzaakt door de release-vertraging van Dead or Alive 6."

Dead or Alive 6 komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Consumentenprijzen in december 2,0 procent hoger

Consumentengoederen en -diensten in december waren net als in november 2,0 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. De consumentenprijzen waren in 2018 gemiddeld 1,7 procent hoger dan in 2017.

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

De CPI is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Vliegtickets goedkoper
Goedkopere vliegtickets en autobrandstoffen hadden een drukkend effect op de ontwikkeling van consumentenprijzen in december. De prijsontwikkeling van kleding en een verblijf op vakantieparken in Nederland hadden echter een verhogend effect op de gemiddelde prijsstijging. Per saldo lagen de consumentenprijzen in december 2,0 procent hoger dan een jaar eerder, net als in november.

Met het decembercijfer is ook de gemiddelde prijsstijging in 2018 bekend. Consumentengoederen en –diensten waren in het afgelopen jaar 1,7 procent duurder dan in 2017.

Consumentenprijzen Nederland stijgen harder dan in de eurozone
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). In december waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 1,9 procent duurder dan een jaar eerder. In november was dat nog 1,8 procent. De prijsstijging in de eurozone was 1,6 procent en dat was lager dan de 1,9 procent in november.

De prijsstijging in de eurozone nam vooral af door de ontwikkeling van energieprijzen. In december was energie in de eurozone 5,5 procent duurder dan een jaar eerder, in november was dat met 9,1 procent aanzienlijk hoger. Voor het eerst na februari 2018 was de prijsstijging in de eurozone kleiner dan in Nederland.

FOK! Wat een weer: code geel

Vandaag hebben we te maken met buien die van noordwest naar zuidoost over het land trekken. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De noordwestenwind is vrij krachtig tot krachtig boven land, 5 tot 6 Bft en hard tot stormachtig langs de kust en op het IJsselmeer, 7-8 Bft. In het Waddengebied kan de wind mogelijk even aan stormkracht, 9 Bft, tippen. Langs de westkust en in de noordelijke helft van het land kunnen vooral bij buien zware windstoten voorkomen tot ca. 80 km/uur, in het noordelijk kustgebied 80-100 km/uur. In de middag en avond neemt de wind heel geleidelijk in kracht af en verdwijnen de zware windstoten boven land, het laatst in het noorden.

In de nacht naar woensdag is er tamelijk veel bewolking en komen er nog steeds enkele buien voor, mogelijk lokaal met korrelhagel. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +5°C in Zeeland tot +1°C lokaal in het oosten. De wind komt uit noordwest tot noord en is boven land matig en aanvankelijk in de kustprovincies vrij krachtig. Aan de kust en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard.

Woensdag overdag klaart het van het noorden uit op. Er zijn dan flinke zonnige perioden en met name aan de westkust is dan nog een enkele bui mogelijk. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het oosten en zuidoosten tot 8°C in het westen. De noordelijke wind neemt iets af en wordt matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust. (Bron: KNMI)

Bizarre wolk boven Bad Beintheim (Archieffoto van Koelkastje)
Bizarre wolk boven Bad Bentheim (Archieffoto van Koelkastje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.