FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 januari 2019

Nikolaev nipt sneller dan Nederlandse truckers in Dakar

Eduard Nikolaev heeft bij de vrachtwagens de eerste etappe in de Dakar Rally 2019 gewonnen. In de duinen rond Pisco was de Rus met de Kamaz achttien seconden sneller dan Ton van Genugten met de Iveco. Teamgenoten Frederico Villagra en Gerard de Rooy eindigden op de plekken drie en vier.

Nikolaev was de winnaar van vorig jaar en mocht als eerste vertrekken. De Rus gaf direct flink gas en sloeg na de eerste twee meetpunten een gat van ruim anderhalve minuut met zijn naaste achtervolgers. Aan de streep was hiervan nog achttien tellen op Van Genugten over. Ook Villagra bleef nog binnen de minuut. De Rooy wilde dit ook, maar een lekke band en problemen met de turbosensor zorgden van een achterstand van 1.44 minuten. De andere Nederlandse deelnemers konden zich niet bemoeien met de plekken in de top tien. Van hen was alleen William de Groot nog onderweg.

Morgen gaat de etappe naar San Juan de Marcona waarbij 342 kilometer getimede proef is.

Nikolaev nipt sneller dan Nederlandse truckers in Dakar (Pro Shots / Action Images)
Nikolaev nipt sneller dan Nederlandse truckers in Dakar (Pro Shots / Action Images)

Al-Attiyah wint eerste etappe, Ten Brinke achtste

Nasser Al-Attiyah heeft de eerste etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatarees snelde met zijn Toyota naar een tijd van 1.01,41 uur over de 84 kilometer in de duinen rond het Peruviaanse Pisco. Beste Nederlander was Bernhard ten Brinke die met de Toyota op ruim drie minuten achtste werd.

Al-Attiyah is erop gebrand om Toyota eindelijk de eindzege te bezorgen en de Qatarees sloeg direct een gat van bijna twee minuten met Carlos Sainz, de winnaar van vorig jaar. De Spanjaard stapte na het stoppen van het fabrieksteam van Peugeot over naar Mini dat dit jaar met een nieuwe buggy het opneemt tegen de vierwiel aangedreven Toyota's. De Pool Jakub Przygonski eindigde op precies twee minuten verrassend als derde.

Bij de Nederlanders ging Ten Brinke snel van start met een derde tijd op 40 seconden achterstand op het eerste meetpunt. Hij zakte in het vervolg iets terug naar plek acht. Dat is een stek beter dan de Brit Harry Hunt die genavigeerd wordt door de Nederlader Wouter Rosegaar. Van de andere Nederlanders is alleen Michiel Bekx nog niet gefinisht.

Morgen rijdt de karavaan verder naar San Juan de Marcona waarbij 342 kilometer getimede proef is.

Nasser Al-Attiyah tijdens de etappe van vandaag (Pro Shots / Action Images)
Nasser Al-Attiyah tijdens de etappe van vandaag (Pro Shots / Action Images)

Barreda deelt eerste tik uit in Dakar

De Dakar Rally is weer begonnen en wordt dit seizoen verreden in Peru. In de zwaarste rally ter wereld heeft Joan Barreda Bort bij de motoren de eerste tik uitgedeeld. De Spanjaard legde de 84 kilometer in de duinen rond Pisco af in 57 minuten en 36 seconden.

De start verliep niet geheel vlekkeloos, want door problemen met de GPS werd de start met een uur uitgesteld. Na het oplossen van de problemen was er meteen spanning bij de motoren. De rijders startten in omgekeerde volgorde ten opzichte van hun startnummer, waardoor de toppers pas als laatste de baan in mochten.

Barreda deed dit als beste en pakte zijn zeventiende dagzege in de Dakar. De Spanjaard was met de Honda 1.34 minuten sneller dan nummer twee Pablo Quintanilla en bijna drie minuten voor Ricky Brabec. Beste Nederlander was Edwin Straver op plek 54 op 23 minuten achterstand.

Morgen is de etappe een stuk langer, want richting San Juan de Marcona er is een verbinding van 211 kilometer en een getimede proef van 342 kilometer.

FC Utrecht haalt Bazoer tijdelijk terug naar Eredivisie

Riechedly Bazoer keert tijdelijk terug in de Eredivisie. FC Utrecht huurt hem voor de rest van het seizoen van VfL Wolfsburg, zo bevestigt de club.

De 22-jarige middenvelder werd de eerste seizoenshelft uitgeleend aan FC Porto, maar kon daar geen indruk maken. Hij ontbrak lange tijd met een schouderblessure en eenmaal fit kwam hij tot slechts twee optredens. Eenmaal streed hij in de Champions League en in het Portugese bekertoernooi tegen Varzin (4-2) maakte hij zijn enige goal voor os Dragões.

Daarna ging het echter rap bergafwaarts voor de Nederlander, die opgroeide bij PSV en later naar Ajax ging. De zesvoudig international kwam vier dagen te laat opdagen na een vakantie en werd door trainer Sergio Conceicao verbannen naar de B-ploeg. Bazoer wordt een gebrek aan discipline verweten en vorige week stelde de trainer nog niet eens meer over Bazoer te willen praten. "Dat is hij niet waard, want hij zit niet bij de selectie", aldus de trainer. Porto besloot de huurovereenkomst vroegtijdig te ontbinden en FC Utrecht is dankbaar ingesprongen.

"Riechedly wil in deze fase van zijn carrière investeren in zichzelf", legt Directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam van Utrecht uit op de clubsite. "Iedereen kent zijn potentie en hij is erop gebrand om die bij FC Utrecht weer te laten zien in zijn eigen stad. Riechedly is een klasbak en we zijn er trots op dat we hem per direct aan onze selectie hebben toegevoegd. De kern wordt door de komst van Riechedly zowel kwalitatief als kwantitatief sterker en nog veelzijdiger."

Woninginbreker op heterdaad betrapt, twee mensen gewond

Maandagmiddag is in een woning aan de Poteindplein in Zundert een inbreker op heterdaad betrapt. De inbreker sloeg op de vlucht en verwondde hierbij twee mensen.

De bewoonster ontdekte rond 17.15 uur een inbraak, er was een ruit vernield. In de woning, boven een winkel, zag ze een vreemde man, waarop ze het hard op een gillen zette. Omstanders schoten haar te hulp. De inbreker sloeg op de vlucht. Hierbij verwondde hij de bewoonster en een van de mensen, die haar te hulp schoot. Het tweetal is door medewerkers van de ambulancedienst onderzocht, ze hoefden niet mee naar het ziekenhuis.

De politie stelt een onderzoek in naar de woninginbraak, zoals de buit en de dader. De inbreker is nog spoorloos.

Motorverbod Lekdijk in Lopik blijft in stand

De gemeente Lopik mocht het verkeersbesluit nemen om motorrijders op een deel van de Lekdijk te weren in de weekenden vanaf 1 maart tot en met 31 oktober. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist.

Volgens de gemeente is er sprake van een verkeersonveilige situatie door het grote aantal weggebruikers op de Lekdijk. Dit zou het gevolg zijn van een toename van het aantal dagjesmensen, zoals wielrenners, wandelaars en motorrijders. Ook ondervinden omwonenden veel overlast van de motoren. De gemeente besloot daarom in februari van vorig jaar om motoren te weren op de Lekdijk, tijdens de lente- en zomerweekenden. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en de Motorrijders Actiegroep zijn het niet eens met dat besluit en stapten naar de bestuursrechter. Volgens hen is het besluit slecht voorbereid en niet goed gemotiveerd.

De rechtbank oordeelt dat de gemeente het verkeersbesluit terecht heeft genomen. Dat besluit is in het belang van het voorkomen van de overlast die de omwonenden ervaren van de grote hoeveelheid motoren die in de weekenden over de Lekdijk rijden. Het verkeerbesluit is ook van belang om het karakter van de Lekdijk te behouden. De Lekdijk heeft in het weekend een recreatieve functie met de nadruk op fietsers. De rechtbank oordeelt ook dat de gemeente gebruik mocht maken van de resultaten van een pilot die in 2017 heeft plaatsgevonden. Die pilot hield in dat er in de weekenden een motorrijverbod gold. Uit het evaluatierapport blijkt dat de overlast van motorrijders toen is afgenomen. Dat de gemeente er voor heeft gekozen om geen onderzoek te doen naar de andere weggebruikers maakt niet dat deze resultaten niet bruikbaar zijn. Het ging immers juist om overlast die door motorrijders werd veroorzaakt. De rechtbank oordeelt dat de gemeente dit rapport mag gebruiken als onderbouwing van het besluit.  

Politie houdt vier mensen aan na megadiefstal koper

De politie in Dordrecht heeft na intensief en creatief speurwerk vier verdachten van heling van een enorme hoeveelheid koper aangehouden. Het gaat om een 60-jarige Dordtenaar, twee jongens van 14 en 16 uit Dordrecht en een 20-jarige vrouw uit Alblasserdam.

Anonieme melding
De zaak kwam aan het rollen door een anonieme melding aan bij de politie, waarin gemeld werd dat eind december een partij van zo’n 7000 kg koper gestolen was uit een bedrijf aan de Dordtse Vierlinghstraat . De melder gaf ook aan dat het metaal te vinden was in een bedrijfspand aan de Helmholtztraat.

Plan maken
Het bekijken van de camerabeelden van het bedrijfsterrein bevestigden dat er in het weekend vóór Oud & Nieuw daadwerkelijk meerdere rollen koper waren weggenomen én waar de vermoedelijke vindplaats te vinden was. Rechercheurs maakten vervolgens een plan om tot aanhoudingen over te gaan. Ze belden de eigenaar van pand aan de Helmholzstraat met de mededeling dat zij later die dag zijn pand aan de Helmholtzstraat wilden doorzoeken en vroegen om zijn medewerking. Kort na dat telefoontje kwamen meerdere mensen in grote haast naar het pand, kennelijk om het daar opgeslagen koper weg te halen. Die kans kregen ze niet, want agenten wachtten hen met open armen op. De vrouwelijke verdachte werd in de buurt aangehouden. In het pand werden ook honderden (vermoedelijk) xtc-pillen aangetroffen en zo’n 25.000 Viagrapillen en in beslaggenomen.

Nog meer mensen
De verdachten zitten vast en de politie onderzoekt de zaak verder. Op de camerabeelden zijn namelijk nog meer mensen te zien in wie de recherche geïnteresseerd is De politie roept hen op zich te melden.

5 vierkante meter voor 878 euro

Net wanneer je denkt dat het niet gekker kan: Op de website kamernet.nl wordt een kamer van circa 5 vierkante meter aangeboden voor de 'schappelijke' prijs van €878,- euro per maand, zo weet AT5 te melden. 

De kamer bevindt zich in een appartement gelegen aan de Roetersstraat in Amsterdam dat wordt gedeeld met een vrouwelijke medebewoner. Naast de €878,- per maand, weliswaar inclusief gas/water/licht, is de huurder verplicht om een borg van €1700,- over te maken. Ook moeten álle meubels (een eenpersoonsbed + IKEA boekenkast) die de kamer rijk is, worden overgenomen voor nog eens €250,-.

'Veel daglicht'
Wat krijg je er voor terug? De verhuurder belooft een kamer met 'veel daglicht', gelegen in een ruim appartement dat onder meer beschikt over een vaatwasser, wasmachine en droger. Er zijn zelfs pannen en ander keukengerei aanwezig waar de huurder gebruik van mag maken. Let wel, in een kleine kast in de toch al niet zo ruime kamer, bevindt zich de boiler van het appartement.

Ben je de gelukkige nieuwe huurder van de kamer? Dan graag bij intrek het totaalbedrag van €2828,- overmaken.

Hoever (16) schrijft geschiedenis met Liverpool-debuut

Ki-Jana Hoever mag zich recordhouder van Liverpool noemen. De piepjonge verdediger maakte maandagavond zijn debuut in de hoofdmacht van de Reds.

De voormalig jeugdspeler van Ajax werd door trainer Jürgen Klopp voor het eerst bij de wedstrijdselectie gehaald en mocht tegen Wolverhampton Wanderers op de bank plaatsnemen. Na zes minuten moest Dejan Lovren echter geblesseerd afhaken en groeide Hoever uit tot de jongste FA Cup-debutant van Liverpool.

Met zijn 16 jaar en 354 dagen is hij nog net iets jonger dan Ben Woodburn twee jaar geleden was toen hij zijn club in 2016 vertegenwoordigde tegen Plymouth Argyle. De nu negentienjarige vleugelspeler wordt nu overigens gestald bij Sheffield United, waar hij als huurspeler aan zijn minuten moet komen.

Gemeten over alle competities is Hoever niet de jongste debutant ooit, maar wel bijna. Alleen Jack Robinson en Jerome Sinclair maakten op nog jeugdiger leeftijd hun eerste minuten in de hoofdmacht. De in Amsterdam geboren Hoever maakte afgelopen zomer de overstap naar Liverpool en ontwikkelt zich sindsdien razendsnel.

De club liet zelfs Engels international Nathaniel Clyne op huurbasis vertrekken omdat Hoever hem voorbij is gestreefd. Zijn trainer Klopp sprak zaterdag nog lovend over de Nederlander. "Hij is een genot om naar te kijken. Het is een jongen met ongelooflijk veel zelfvertrouwen en ook een zeer goede voetballer, dat is mooi. Dat we hem nu dag in dag uit aan het werk zien, is really cool."

Er is maar één Zlatan

22 augustus 2004. Een wondergoal. In 2001 kwam 'ie naar Ajax als grootste Zweedse talent ooit.

Hij bakte er het eerste jaar niks van. Sommigen bestempelden hem al als miskoop. Hij begon echter te wennen in een andere voetbalwereld. Hij werd van straatschoffie een meneer in de grote stad.

Zlatan ging scoren, ging duels aan, zelfs met Van der Vaart, zijn ploeggenoot. Hij werd zijn status waard. Zoals 'ie later bij andere buitenlandse clubs zijn eigen standaard werd. Een speler om letterlijk en figuurlijk tegenop te kijken. Bij Ajax was de wedstrijd tegen NAC op die zondagmiddag de slagröm öp de Zweedse taart.

Een solo als George Best in zijn beste jaren, een dribbel zelden gezien in Nederland. Een wereldster was geboren. Het rijtje Tsjindval, Romario, Litmanen, Ronaldo kreeg een waardige aanvulling. Waar een klein land groot in kan zijn. Waar grote voetballers zich kunnen ontplooien.

Zlatan is het bewijs. Geef ze de tijd. Geef ze geen ruimte, dan slaan ze toe. De echte groten.

Zlatan tegen NAC (Bron: YouTube)

NFL: Super Bowl-kampioenen ontsnappen op bizarre wijze aan uitschakeling

In de NFL zijn er nog acht teams over die jagen op een plek in de Super Bowl. Ook de regerend kampioenen doen nog mee, maar de Philadelphia Eagles hadden een wonder nodig om de Chicago Bears van zich af te schudden in de NFC wildcard playoffs op zondagavond.

Een field goal van Jake Elliott (Eagles) en twee van Cody Parkey (Bears) zorgden voor een 6-3 ruststand, waarna Eagles-quarterback Nick Foles een 10-yard touchdown pass bij Dallas Goedert bezorgde: 6-10. Parkey bracht de Bears met een 34-yard field goal tot op één punt, quarterback Mitchell Trubisky leverde een 22-yard touchdown pass af op Allen Robinson. De 2-point conversion ging mis, maar de Bears stonden met 15-10 voor.

Met een kleine minuut te spelen knalde Foles een snaarstrakke pass in de handen van Golden Tate, die de Eagles met een touchdown de 15-16 voorsprong bezorgde. Toch kregen de Bears nog een kans op de winst: Parkey mocht vanaf 43 yards aanleggen voor een field goal, wat zo goed als zeker de winnende zou zijn.

De field goal was ook raak, maar de Eagles waren nét iets eerder met het aanvragen van de timeout en dus moest de kicker opnieuw aanleggen. Tot grote verbijstering van het volgepakte Soldier Field trapte Parkey de bal dit keer op de staande paal, waarna het ding via de lat terug het veld op ketste...geen field goal en winst voor de Eagles, die het hierna opnemen tegen de New Orleans Saints.

Bears - Eagles (Bron: YouTube)

In de AFC wildcard playoffs viel het doek voor de Baltimore Ravens, die thuis werden uitgeschakeld door de Los Angeles Chargers. De bezoekers stonden dankzij vier field goals van Mike Badgley halverwege met 0-12 voor en vroeg in het vierde kwart maakte Melvin Gordon een touchdown, wat na de 2-point conversion van quarterback Philip Rivers op Mike Williams voor 3-20 zorgde.

In de laatste zeven minuten kwamen de Ravens nog even op dreef, maar de twee touchdown passes van quarterback Lamar Jackson op Michael Crabtree waren net niet meer genoeg: 17-23 en dus mogen de Chargers in de divisieplayoffs aantreden tegen de New England Patriots.

Ravens - Chargers (Bron: YouTube)

Programma divisional playoffs NFL (NL tijden)
12 januari, 22.35 uur; Kansas City Chiefs - Indianapolis Colts, AFC divisional playoffs
12 januari, 02.15 uur; Los Angeles Rams - Dallas Cowboys, NFC divisional playoffs
13 januari, 19.05 uur; New England Patriots - Los Angeles Chargers, AFC divisional playoffs
13 januari, 22.40 uur; New Orleans Saints - Philadelphia Eagles, NFC divisional playoffs

Crystal Palace-doelman in het nauw na 'nazigroet' tijdens etentje

Wayne Hennessey is in opspraak geraakt. De doelman van Crystal Palace zou tijdens een teamuitje een Nazi-groet hebben gemaakt.

"We hebben zaterdag met de spelersgroep gegeten en tijdens het eten is er een foto van ons genomen. Ik zwaaide en riep naar de persoon die de foto nam, maar hield tegelijkertijd mijn hand voor mijn mond om niet teveel lawaai te maken. Het is duidelijk geworden dat ik op het door de camera vastgelegde moment een volledig ongepast gebaar lijk te maken", stelt Hennessey via Twitter.

"Ik kan iedereen verzekeren dat ik zoiets nooit zou doen en iedere gelijkenis met dit gebaar is puur toeval. Liefde en vrede", zo besluit de doelman zijn verklaring. De selectie van Crystal Palace ging na de 1-0 overwinning op Grimsby Town in de FA Cup een hapje eten en een foto van dit uitje werd door Meyer gedeeld via social media. Al snel daarna werd de pose van Hennessey opgepikt en verspreid via social media.

Ondanks dat Hennessey zelf ontkent iets fout te hebben gedaan, moet hij wel vrezen dat dit een staartje krijgt. Volgens Sky Sports is het aannemelijk dat Crystal Palace een onderzoek instelt naar het voorval. Daarnaast zou de doelman zelfs moeten vrezen voor vervolging door de Engelse voetbalbond (FA). Hennessey stond dit seizoen tot dusver in zestien wedstrijden onder de lat bij Crystal Palace.

Stam debuteert met gelijkspel als trainer van PEC Zwolle

Jaap Stam heeft zijn debuut gemaakt als trainer van PEC Zwolle. Onder leiding van de oud-verdediger speelde de club met 1-1 gelijk tegen FC Nürnberg.

Tegen de hekkensluiter van de Bundesliga maakte Zian Flemming het doelpunt voor De Blauwvingers. PEC begon het vriendschappelijke duel met onder anderen Pelle Clement en Lennart Thy in de basis en laatstgenoemde was in het eerste kwart dicht bij een doelpunt, maar zijn schot werd gekraakt. Even later, in de 27e minuut, kwam FC Nürnberg tot scoren op het La Cala Golf Resort in Málaga: Törles Knöl promoveerde een mislukt schot alsnog tot doelpunt.

De blauwhemden van Stam trokken de stand zes minuten na de onderbreking gelijk: Flemming mikte de bal van buiten het strafschopgebied in de hoek. In het vervolg kregen Georg Margreittler en Virgil Misidjan namens de Duitsers kansen om te scoren, terwijl Stanley Elbers het met een halve omhaal voor PEC probeerde.

Er vielen geen doelpunten meer en dus bleef het 1-1. PEC werkt dinsdagochtend nog een training af en vliegt woensdag terug naar Nederland. De eerstvolgende officiële wedstrijd voor de nummer zestien van de Eredivisie wordt op 19 januari afgewerkt. Dan komt Feyenoord op bezoek in het MAC³PARK Stadion.

Geen boete voor Zwollenaar met bijl door arrestatieteam

De man die gisteren in alle onrust in de binnenstad van Zwolle werd aangehouden omdat hij een bijl bij zich droeg komt er goed vanaf zo blijkt vandaag. Omdat de Zwollenaar door een arrestatieteam is opgepakt hoeft hij geen boete te betalen, zo lezen we op de site RTV Oost.

Gistermiddag werden er met veel tumult vijf arrestaties verricht op en rond Station Zwolle. Het begon met de arrestatie voor een terreurdreiging en niet veel later werden twee personen gearresteerd, die naar later bleek, zich hadden opgesloten op het toilet om een sigaretje te roken. Als klap op de vuurpijl werd er ook nog een 32-jarige Zwollenaar opgepakt omdat hij een bijl bij zich droeg in de binnenstad van Zwolle.

Omdat het arrestatieteam toch aanwezig was en de dreiging van de man met de bijl serieus werd genomen, werd besloten het team in te zetten om de Zwollenaar in de kraag te grijpen.

"Normaal gesproken zou de man een bekeuring hebben gekregen", zo verklaarde de politie aan RTV Oost"Maar omdat het arrestatieteam hem heeft aangehouden kon dit niet. Het arrestatieteam werkt namelijk niet met bonnen. De bijl is wel in beslag genomen."

Kerk Nijmegen werd hermetisch afgesloten vanwege dreiging

Een afgelaste kerkdienst en een afgezette straat. Veel mensen vragen zich af wat er precies aan de hand was rond de Servisch-Orthodoxe kerk aan de Dobbelmannweg in Nijmegen. Gisteren kwamen agenten daar in actie in verband met een mogelijke dreiging. 

Een woordvoerder van de politie: "We kregen informatie binnen dat er gevaar zou zijn rond de kerkdiensten die gisteren en vandaag werden gehouden. Hoe de tip precies bij ons terecht kwam, willen we niet zeggen. De informatie werd als serieus ingeschat, daarom is er snel opgeschaald. In overleg met het kerkbestuur zijn de diensten van zondag en maandag afgelast. Zondag is de Dobbelmannweg bewaakt door agenten om te voorkomen dat er iets bij het kerkgebouw kon gebeuren."

De dreiging was specifiek gericht op het kerkgebouw in Nijmegen. Er was geen informatie dat er andere gebouwen van het kerkgenootschap bedreigd werden, daarom werd onder meer uitgeweken naar Sint Hubertus, zo meldt Omroep Gelderland. De dreiging was bovendien gericht op dit weekend, daarom is de bewaking inmiddels afgebouwd. In de Servisch-Orthodoxe kerk wordt op 7 januari kerst gevierd, omdat ze de Juliaanse kalender aanhouden. 

Er loopt nog een onderzoek om te achterhalen waar de dreiging vandaan komt. Het is nog onduidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is. Ook over een motief is niets bekend.

Update 19:20 uur:
De dreiging bij deze kerk blijkt uit eigen kring te komen. Dat blijkt uit een verklaring van het bestuur. Bij de politie kwam een telefoontje binnen dat een of meerdere daders de kerkgangers met een wapen wilden aanvallen. Maar dit zou gaan om oud-bestuursleden die een conflict zouden hebben met het huidige bestuur. Een van deze oud-bestuursleden zou verantwoordelijk zijn voor dat telefoontje. Waarover dit conflict gaat is onbekend.

Het huidige bestuur hoopt dat de straf voor de verantwoordelijken beperkt blijft en zegt dat ook voor hen de deur van de kerk altijd open staat.

Bejaarde vrouw breekt arm bij straatroof

Een 84-jarige vrouw werd afgelopen zaterdag slachtoffer van een straatroof. Een man beroofde haar omstreeks 17.15 uur van haar tas. Ze kwam ten val en brak haar arm. De beroving vond plaats op de Delflandseweg in Schiedam. De politie doet onderzoek en vraagt getuigen zich te melden.

De politie kreeg een melding van een beroving aan de Delflandseweg in Schiedam. Agenten gingen erheen en troffen een gewonde 84-jarige vrouw aan. De vrouw was bij kennis en vertelde dat een man tegen haar opbotste, haar tas van haar arm rukte en er vandoor ging.

Volgens getuigen is hij via de trap omhoog de Brandersbrug op gevlucht. Daarna is hij verder gerend in de richting van de brandweerkazerne aan de ‘s-Gravenlandseweg in Schiedam.

De politie heeft een onderzoek gestart, maar dat heeft nog niet geleid tot een aanhouding. Het zou gaan om een blanke man met rossig rood krullend haar. Hij droeg een grijs vest met capuchon en daarover een zwart vest. Opvallend detail: hij was ook in het bezit van een rode sporttas.

Mensen die iets gehoord of gezien hebben, of menen de dader te (her)kennen kunnen contact opnemen met de politie op nummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Mandigers naar achtste finales Lakeside, Smith-Neale verliest met kruk

Darter Willem Mandigers heeft zich geplaatst voor de achtste finales van Lakeside, het wereldkampioenschap van de BDO. De 29-jarige Eindhovenaar rekende af met de Engelsman Paul Hogan, die in de voorrondes van voormalig PDC-topper Wes Newton won.

Hogan begon nog sterk, door met een twaalfdarter de tweede leg van set één te pakken, maar Mandigers won de volgende leg en maakte de set met een 160-finish af. De Brabander won de tweede set met 3-2, inclusief een 102-finish, en profiteerde in de derde set optimaal van foutjes van Hogan, waardoor hij de set en ook de wedstrijd met 3-0 won. In de achtste finales staat Mandigers tegenover landgenoot Wesley Harms.

Andy Hamilton, die in 2012 nog de WK-finale bij de PDC verloor, maakte in de voorrondes zijn debuut op Lakeside. Dat ging niet zo best voor de Engelsman, die al jaren geen deuk meer in een pakje boter gooit. Hij wisselde een paar 180's en 140's af met totale puddingbeurten en daar profiteerde David Cameron van. De Canadees gooide zo nu en dan redelijk, stond drie legs af en won de wedstrijd met 3-0, waardoor hij in de eerste ronde tegen Gary Robson uit Engeland speelt.

De 49-jarige Servische Lakesidedebutant Oliver Ferenc, die in 2012 een wedstrijd speelde op het WK van de PDC, won in de voorrondes van de Schot Ryan Hogarth. Die won de tweede set, maar in de overige sets was Ferenc oppermachtig: 3-1, waardoor hij het op mag nemen tegen Scott Mitchell, de kampioen van 2015.

Een dag eerder maakte de Engelsman Adam Smith-Neale overigens een bijzondere indruk. Hij won afgelopen jaar verrassend de Winmau World Masters, maar ging in de voorrondes met een kansloos gemiddelde onderuit tegen de Nieuw-Zeelander Mark McGrath. Dat was eigenlijk wel te begrijpen: Smith-Neale brak in november op meerdere plekken zijn been en speelde met een kruk.

Teambaas Arrivabene door directie Ferrari aan de kant gezet

Maurizio Arrivabene is per direct vervangen als teambaas van het Ferrari Formule 1-team. De 61-jarige Italiaan wordt opgevolgd door huidig technisch directeur Mattia Binotto.

Tijdens de kerstperiode heeft Ferrari-president John Elkann besloten om in te grijpen bij het F1-team. Belangrijkste reden voor het ontslag is het opnieuw missen van de wereldtitel. Op het gebied van strategie waren er dit seizoen slechte beslissingen, verder onduidelijkheid over teamorders en slechte communicatie met de media. Bovendien was de verstandhouding tussen Arrivabene en Binotto verstoord.

Arrivabene was sinds 2015 teambaas van het team uit Maranello. Zijn opvolger werkt sinds 1995 voor Ferrari. Na een periode als race engineer kreeg hij in 2009 de leiding over het KERS-project. Vijf jaar later werd hij verantwoordelijk voor de motorafdeling. Sinds 1016 vervuld hij de taak van technisch directeur.

LTO Nederland wil dierextremisme aanpakken

Land en Tuinbouworganistatie Nederland (LTO) en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) gaan gezamenlijk het dierextremisme in Nederland aanpakken. De brancheorganisaties doen dit in samenwerking met politie, justitie, overheid en ketenpartijen. Dat meldt LTO in een persbericht. 

Volgens LTO worden veehouders al geruime tijd geteisterd door organisaties als Animal Rights, Konijnen in Nood en Bite Back. Veehouders verenigd via LTO Nederland en POV zijn de jarenlange lastercampagnes meer dan zat. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland: “Wat deze groepen doen, gaat te ver. Zij intimideren en bedreigen boeren en hun gezinnen op allerlei manieren. Dat gaat boeren niet in de koude kleren zitten. Dit moet afgelopen zijn. Er is namelijk geen boer in Nederland die er baat bij heeft om slecht voor zijn dieren te zijn.”

De afgelopen jaren lieten dierenextremisten regelmatig van zich horen, bijvoorbeeld met demonstraties bij veehouderijen, inbraken in schuren, doodskaarten sturen naar boerfamilies, naam en toenaam noemen van boeren op social media, lasterteksten aanbrengen met graffiti, plakken van posters met foto’s van boeren en stickers plakken met lasterteksten op vlees in supermarkten. Acties van de dierenextremisten polariseren, drijven stad en platteland uit elkaar en zijn erop gericht een hele beroepsgroep in Nederland zwart te maken en het brood uit de mond te stoten aldus LTO. 

LTO Nederland en POV merken dat het geduld bij collega’s en buren van boeren op is. Dierextremisten hangen een ideologie aan waar ook eetgewoonten bij horen. Vanuit hun ideologie streven zij naar een verbod van de veehouderij in Nederland. Linda Janssen, voorzitter van POV: “In Nederland is demonstreren een goed recht. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren en het stalken van boerenfamilies accepteren we niet langer. Ze hebben hun punt gemaakt. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt.”

Calon en Janssen benadrukken dat regels en wetgeving zorgen voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Daarbij gaan veehouders vaak nog een stap verder en werken samen met de Dierenbescherming door deel te nemen aan het Beter Leven Keurmerk. Calon: “We hebben in Nederland met elkaar de spelregels afgesproken en die staan op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn op het hoogste niveau ter wereld. Daar horen lastercampagnes niet bij.”

'Neres enthousiast over lucratieve aanbieding uit China'

David Neres staat naar verluidt niet onwelwillend tegenover een transfer naar China, waar Guangzhou Evergrande serieuze interesse heeft.

Ajax ontving onlangs een bod van dertig miljoen euro op de Braziliaan, zo berichtte De Telegraaf zaterdag. Inmiddels meldt ook ESPN dat de Chinese club zich heeft gemeld bij de Amsterdamse club en dat de Braziliaanse aanvaller de aanbieding van Guangzhou Evergrande wel kan waarderen.

De 21-jarige vleugelspeler, die nog tot medio 2022 onder contract staat in de Johan Cruijff ArenA, zou zelf wel oren hebben naar een vertrek. Hij kan de laatste maanden namelijk niet altijd rekenen op een vaste basisplek onder trainer Erik ten Hag. Neres en zijn entourage zouden enthousiast zijn over het geboden salaris van de Chinese club, maar een deal is nog absoluut niet zeker.


De Telegraaf meldde al dat de Amsterdammers graag veertig miljoen euro willen zien voor de jongeling. Ook ESPN geeft aan dat directeur spelersbeleid Marc Overmars meer geld verwacht dan de geboden dertig miljoen euro. Naar verluidt heeft Ajax in het verleden een vergelijkbaar bod van AS Roma al naar de prullenbak verwezen.

Overmars gaf reeds aan dat met oog op de belangen in de Eredivisie en Champions League in januari niemand mag vertrekken. Bij een bod van circa veertig miljoen valt er echter te praten. Neres, die in januari 2017 voor twaalf miljoen euro werd overgenomen van São Paulo, heeft tot op heden 77 wedstrijden gespeeld voor de huidige nummer twee van de Eredivisie, met 21 goals en 27 assists als resultaat.

Drugshandelaar opgepakt dankzij inbrekers

Een inbraak op 6 januari in een woning aan de Christiaan Huygensstraat in Sliedrecht heeft geleid tot de aanhouding van de gedupeerde bewoner. Hij had ruim 7 kg wiet, meer dan 2000 voorgedraaide joints en vier plakken hasj in zijn huis. In de buurt werden twee van de vermoedelijke inbrekers aangehouden.

Een getuige hoorde op zondagochtend 6 januari gerommel uit de woning komen, zag meerdere mensen het huis binnengaan en belde 112. Nog voor dat de agenten arriveerden, bleken de vogels al gevlogen. Bij controle bleek dat er niemand in het huis aanwezig was. Wel vonden de agenten de drugs. De 38-jarige bewoner meldde zich later bij de politie en kon meteen blijven.

Een andere getuige zag twee mannen wegrijden in een rode personenauto. Die werd door agenten gezien op de Parallelweg en aan de kant gezet. De mannen voldeden aan het signalement en konden mee naar het bureau. Hun auto is in beslaggenomen en de politie zet het onderzoek voort.

Drugshandelaar opgepakt dankzij inbrekers (Foto: Politie.nl)
Drugshandelaar opgepakt dankzij inbrekers (Foto: Politie.nl)

Jihadveroordeelde moet weer terug de cel in

Een 28-jarige man uit Utrecht die in 2017 tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf werd veroordeeld moet daar de resterende 152 dagen van uitzitten. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat hij de bijzondere voorwaarden van zijn veroordeling blijft overtreden.

Meldplicht
De man werd in 2017 veroordeeld voor het treffen van voorbereidingshandelingen om zich aan te sluiten bij IS. Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd van 300 dagen, waarvan 242 dagen voorwaardelijk. De rechtbank legde een aantal bijzondere voorwaarden op, zoals een locatieverbod voor luchthavens. Ook moest hij een behandeling ondergaan en in gesprek gaan met een islamdeskundige of theoloog.

Voorwaarden
De rechtbank oordeelde op 28 augustus 2018 dat hij zich niet aan die voorwaarden heeft gehouden. Hij weigert om inhoudelijk het gesprek aan te gaan met zijn behandelaars en een theoloog. De rechtbank bepaalde toen dat hij 90 van de 242 dagen voorwaardelijke gevangenisstraf moest uitzitten. De veroordeelde heeft zich ook na 28 augustus 2018 niet aan de voorwaarden gehouden. De rechtbank bepaalt daarom dat hij ook de laatste 152 dagen gevangenisstraf moet uitzitten.

Bertens na moeizaam begin langs 'lucky loser' Pera

Kiki Bertens heeft de tweede ronde van het WTA-toernooi van Sydney bereikt. De Nederlandse won in twee sets van de van 'lucky loser' Bernarda Pera: 7-5, 6-4.

Bertens begon stroef aan haar wedstrijd tegen de Amerikaanse Pera. Pera kwam op een 5-3 voorsprong in de eerste set en bij 5-4 mocht ze serveren voor de set, maar Bertens brak terug en zou de set uiteindelijk met 7-5 winnen.

In de tweede set ging het nog steeds moeizaam voor Bertens. De Nederlandse nummer negen van de wereld kreeg geen breakpunt tegen op haar eigen service, maar ondanks dat kon Pera toch bijblijven. Pas in de tiende game wist Bertens de service van de Amerikaanse te breaken en dat betekende ook meteen einde wedstrijd voor Pera.

Bertens treft in de volgende ronde Garbiñe Muguruza. De nummer achttien van de wereld versloeg Carla Suárez Navarro in een Spaans onderonsje: 6-3, 6-4.

Bertens na moeizaam begin langs 'lucky loser'  Pera (Pro Shots / Action Images)
Bertens na moeizaam begin langs 'lucky loser' Pera (Pro Shots / Action Images)

Alien: Blackout aangekondigd

Na het kritische en commerciële succes van Alien: Isolation kon een nieuwe survival-game binnen het Alien-universum niet uitblijven. De echte horror blijkt echter de keuze om de opvolger, genaamd Alien: Blackout, exclusief naar mobiele apparaten te brengen.

De game wordt ontwikkeld door de studio's achter hits als Marvel Puzzle Quest en Thief of Thieves en biedt zeven levels vol spanning. Een Xenomorph jaagt op Amanda Ripley en haar crew en het is aan jou om hen veilig te houden in het ruimtestation Weyland-Yutani. Afhankelijk van de keuzes die jij maakt loopt de game anders af.

Alien: Blackout komt later dit jaar naar de App Store, Google Play en Amazon App Store. Overigens werkt Cold Iron Studios aan een nieuwe Alien-game voor pc en console, dus wie daarop zit te wachten moet nog even geduld hebben.

Update: Trailer toegevoegd.

Alien: Blackout

Saoedische vrouw vast op luchthaven Bangkok

Een 18-jarige Saoedische vrouw zit vast op de luchthaven van Bangkok, nadat ze was weggevlucht uit Saoedi-Arabië. Ze wilde naar Australië om daar asiel aan te vragen en moest overstappen in Bangkok. Daar namen Saoedische diplomaten haar paspoort af en wordt ze nu vastgehouden in een hotel op de luchthaven. Volgens haar berichten op Twitter staan er 4 bewakers voor de deur en wilden ze haar dwingen om een vlucht terug te nemen.

Rahaf Mohammed Mutlaq Al-Qunun heeft de Islam afgezworen omdat ze graag wil studeren en werken. Die vrijheid had ze niet en dus wilde ze de Islam verlaten. Ze heeft haar haar kortgeknipt maar haar familie was streng en sloot haar 6 maanden op. Familie van haar heeft al gedreigd haar te vermoorden en personeel van de Saoedische ambassade en Kuwait Airlines heeft gedreigd haar te ontvoeren en terug te brengen. Via Twitter plaatst ze wanhopige berichten dat ze de VN wil spreken en stuurt ze tweets naar ambassades. Volgens andere tweets zou de VN intussen doorgedrongen zijn tot in haar hotelkamer en haar in bescherming hebben genomen.

Update 14:00 uur:
Volgens Sophie McNeill, een Midden-Oosten correspondent van ABC, is ze van de luchthaven getransporteerd en naar een "veilige plek" gebracht.

Update 15:25 uur:
En weer twee tweets van Rahaf. Ze twitterde dat ze heeft gehoord dat haar vader is aangekomen en dat ze ervan geschrokken is en erg ongerust maakt. Ze wil zo snel mogelijk naar een ander land om daar asiel aan te vragen. Ze bevestigde ook dat ze zich veilig voelt met bescherming door de VN met toestemming van de Thaise autoriteiten. En ze heeft haar paspoort terug! 

Ze besluit met "dit was het, tot ik naar een derde land kan vertrekken zoals beloofd", wat erop wijst dat ze vertrouwen heeft in een goede afloop.

Jennifer Morrison naar Dutch Comic Con

Jennifer Morrison komt naar Nederland. In november zou Jennifer al aanwezig zijn op de wintereditie van Heroes Dutch Comic Con, maar moest haar komst cancelen vanwege filmverplichtingen. Om het goed te maken met haar fans heeft de actrice bevestigd naar de volgende editie te komen op 23 en 24 maart in de Jaarbeurs te Utrecht. 
 
Morrison is vooral bekend door haar rol als Emma Swan, die zij sinds 2011 speelde in de razend populaire tv-serie Once Upon a Time. Ook is ze bij een groot publiek bekendgeworden als Dr. Allison Cameron in de bekende serie House, waarmee zij van 2004 t/m 2012 op tv was. Haar cv bestaat uit nog veel meer tv- en seriewerk. Zo was zij te zien in de serie How I Met Your Mother en in films als WarriorStar TrekMr. & Mrs. Smith en Urban Legends: Final Cut. Haar acteerdebuut maakte zij in 1994 in de film Intersection, waar zij naast niemand minder dan Richard Gere en Sharon Stone schitterde. 
 
Zij is beide dagen aanwezig op Heroes Dutch Comic Con, waar fans met haar op de foto kunnen, handtekeningen van haar kunnen bemachtigen en vragen aan haar kunnen stellen tijdens een van de Q&A’s op het podium. Tickets voor het evenement en de photobooth van Jennifer Morrison zijn vandaag in de verkoop gegaan.

Jennifer Morrison als Emma Swan
Jennifer Morrison als Emma Swan


ADM-terrein wordt ontruimd

Vanochtend is de Gemeente Amsterdam begonnen met de ontruiming van het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied. De eerste bewoners zijn van het terrein gehaald nadat het hek is opengeslepen met een slijptol.

De ongeveer 40 handhavers hopen dat de bewoners vrijwillig vertrekken. Mochten zij dat niet willen, staat de ME klaar met lege busjes om hen te verwijderen van het terrein. Binnen dit terrein dat inmiddels al 21 jaar wordt gekraakt, wonen tientallen mensen die er 25 december 2018 al weg moesten zijn. Naar schatting is er nog een vijftigtal bewoners die daar geen gehoor aan geven. De Gemeente hoopte dat de bewoners zouden vertrekken maar er is een hardere hand nodig hen te verwijderen.

De bewoners krijgen wel een alternatief: Zij mogen maximaal twee jaar op de slibvelden verblijven in Amsterdam Noord. Daarna moeten zij uitwijken naar Almere.

De bewoners die nog op het ADM-terrein zijn klampen zich vast aan een brief van het Mensenrechtencomité van de VN die in de laatste week van 2018 werd verstuurd naar de gemeente. Er waren klachten gekomen over de nieuwe locatie. Daarop vraagt het comité het ADM-terrein niet te ontruimen tot er onderzoek is gedaan.

De gemeente hoopt dat de 'ADMD-ers' alsnog vrijwillig vertrekken zodat de eigenaar van het terrein, Ferry Sint van Chidda dit weer kan verhuren na 21 jaar. "Het jaar begint goed voor ons. Eindelijk is het zo ver na 21 jaar. We kunnen nu ook dit terrein verhuren." 

Met de ontruiming komt na 21 jaar een einde aan de bewoning van het terrein dat in 1997 werd gekraakt. Er ontstond een heus dorp met kunstenaars waar kinderen kwamen wonen en festivals werden georganiseerd. In 2015 woonden er 130 mensen.

Na een langlopend gevecht tot aan de Raad van State waarin de bewoners aan het kortste eind trokken kan de eigenaar van het terrein dit verhuren. De eerste huurder zal Koole Maritiem zijn, een bedrijf dat schepen sloopt. Daarmee voldoen de plannen van Chidda dat aan het kettingbeding op de grond rust. Een kettingbeding is niet opgenomen in de wet, maar wordt toch veelvuldig toegepast in overeenkomsten. Doel van een kettingbeding is het binden van rechtsopvolgers bij een overeenkomst.

Doordat Koole Maritiem zich er zal vestigen wordt gehouden aan de overeenkomst. De 'ADM-ers' zijn echter bang dat het terrein voor iets anders wordt gebruikt zodat de waarde van de grond flink zal stijgen. Volg hier live hoe de ontuiming te werk gaat. 

Politie: 'kom van dat dak af'

De politie hield in de nacht van zondag op maandag drie verdachten aan in Oss. Dit nadat er geprobeerd was in te breken in een woning van een appartementencomplex. Twee verdachten moesten met een hoogwerker van het dak gehaald worden.

Bij de meldkamer kwam er rond 01:45 uur een telefoontje binnen dat er geprobeerd werd in te breken in een woning aan de Monsterstraat. De bewoonster hoorde gerommel bij de woning en toen ze uit het raam naar buiten keek stond ze oog in oog met een onbekende man. Agenten gingen direct naar de locatie toe en hielden op straat in een brandgang kort voor 02:00 uur een 22-jarige verdachte aan. De agenten ontdekten dat de ruit van een woningdeur vernield was in het appartementencomplex. Voor zover bekend werd er niets gestolen.

Ook werden geluiden gehoord vanaf het dak van het appartementencomplex. Samen met buurtbewoners en met de hulp van de politiehelikopter trof de politie nog twee verdachten aan op het dak van het gebouw. Dankzij de warmtebeelden van de helikopter werden de twee mannen van 26 en 28 jaar uit Berkel en Rodenrijs, al snel liggend op het dak gevonden. Met een hoogwerker van de brandweer werd het tweetal rond 03:00 uur naar beneden gehaald en aangehouden. In de omgeving vond de politie verschillende inbrekersmaterialen. Die zijn in beslag genomen. Het drietal zit vast voor verder onderzoek.

Politie: 'kom van dat dak af' (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie: 'kom van dat dak af' (Foto: Stockfoto politie.nl)

Kettingrukkers opgepakt in Alkmaar

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag, rond 02:35 uur, twee mannen van 23- en 27 jaar uit Baexem en Ter Apel in de omgeving van het station in Alkmaar aangehouden.

Zij worden ervan verdacht op de Stationsweg een ketting van de nek van een 51-jarige Alkmaarse te hebben getrokken. Agenten waren snel aanwezig en konden de twee mannen aanhouden in de omgeving van het station. De verdachten zijn voor onderzoek ingesloten op het politiebureau.

Ontruiming ADM-terrein in volle gang

De ontruiming van het ADM-terrein in Amsterdam is begonnen zo meldt AT5. Handhavers van de gemeente hebben zich gemeld bij de toegangspoort. Volg alle ontwikkelingen rond de ontruiming hier live.

Op eerste kerstdag hadden de bewoners van het terrein al weg moeten zijn, maar ze bleven. In de afgelopen weken hebben handhavers van de gemeente meermaals geprobeerd om het terrein te betreden, maar telkens werden zij door de ADM'ers geweigerd.

Gistermiddag werd door handhavers en de politie het hek geforceerd en kregen de bewoners een laatste waarschuwing. Als zij niet vrijwillig zouden vertrekken zou ontruiming onvermijdbaar zijn, was de boodschap.

Update 12:22 uur
De ontruiming verloopt rustig. AT5 is opnieuw live. 

ACM haalt telefoonnummers doorschakeldienst uit de lucht

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft twee telefoonnummers van doorschakeldienst Telinfo ingetrokken nadat misbruik werd geconstateerd. Gedupeerde consumenten krijgen hun geld terug. Telinfo liet bellers standaard bijna 10 minuten in de wacht staan. Vaak werd daarna de verbinding verbroken, soms werd wel doorverbonden, zo meldt ACM. 

Consumenten die tussen 7 september 2018 en 3 oktober 2018 gebeld hebben naar deze nummers van Telinfo, krijgen hun telefoonkosten terug van hun telecomaanbieder. Hiervoor hoeven de gedupeerde consumenten zelf niets te doen. In totaal gaat het om enkele duizenden telefoontjes.

Henk Don, bestuurslid van de Autoriteit Consument & Markt (ACM): “Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat een exploitant ze niet onnodig lang aan de lijn houdt en dat daadwerkelijk een dienst wordt aangeboden. Ze moeten weten waar ze aan toe zijn voordat het gesprek start. Dat was hier niet het geval. We zijn daarom blij dat we ervoor kunnen zorgen dat gedupeerde bellers hun geld terugkrijgen.“

Klachten
Telinfo bood doorschakeldiensten aan met een tarief per minuut. De ACM startte een onderzoek naar aanleiding van meerdere signalen. Na onderzoek bleek dat sprake was van misbruik; bellers stonden standaard bijna tien minuten in de wacht en betaalden voor die minuten. Toen dat werd geconstateerd zijn de nummers direct uit de lucht gehaald, om verder misbruik te voorkomen.

Hoewel de telecombedrijven niet schuldig zijn aan het misbruik, bepaalt de wet dat zij verantwoordelijk zijn voor het terugbetalen van de onterecht geïnde bedragen aan de consument. Terugbetalen gebeurt automatisch, contact opnemen met de telecomaanbieder is niet nodig.

Ex-vriend jaagt vrouw met kind het dak op

In de wijk Korvel in Tilburg is een 22-jarige vrouw samen met haar 4-jarig zoontje afgelopen nacht naar het dak van haar woning gevlucht uit angst voor haar 28-jarige ex vriend uit Putten die haar had bedreigd. Ook zou hij haar en haar kind hebben geslagen. De verdachte is door de politie omstreeks 02.00 uur aangehouden.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Ze vertelde dat ze de relatie met de verdachte zes maanden geleden had verbroken. Hij kan dit niet accepteren en heeft gedreigd dat hij haar en haar kind dood zou maken. Zondagavond kwam hij weer langs. De ruzie escaleerde zodanig dat zij met haar kind wilde vluchten. Hij had echter de voordeur en balkondeur afgesloten. Daarom is zij via een raam naar het puntdak van de buren geklommen. Daar trok zij al schreeuwend de aandacht van buurtbewoners waarna de politie werd gebeld.

In eerste instantie werd gemeld dat de verdachte, die even buiten stond, een vuurwapen zou hebben. Het bleek echter om zijn telefoon te gaan. De agenten konden de verdachte aanhouden toen hij open deed. In de woning hing een sterke chloorlucht. Kennelijk was er net schoongemaakt. De televisie en de salontafel waren vernield. De bewoonster en haar zoontje werden boven aangetroffen. De verdachte is vastgezet.

Driessen: "In tegenstelling tot De Jong is Overmars bij Ajax pro-actief bezig"

PSV nam zondag afscheid van Nicolas Isimat-Mirin, die door de Eindhovenaren aan het Turkse Besiktas werd verkocht. De Franse verdediger had vlak voor de winterstop, tegen AZ, nog eenmalig een basisplaats in het elftal van trainer Mark van Bommel. Valentijn Driessen stelt dat dit het bewijs is dat PSV Isimat-Mirin wel degelijk nodig heeft in de titelstrijd.

Driessen schrijft in zijn column in De Telegraaf dat de titelstrijd 'hevig en intens' zal worden en dat het selectiemanagement van de technisch directeuren John de Jong en Marc Overmars een beslissende rol kan gaan spelen. "Met het vertrek van Isimat-Mirin neemt De Jong een sportieve gok als hij voor 31 januari niet met een betere vervanger op de proppen komt. Nu, zonder de Fransman, is de selectie van Van Bommel verzwakt."

Volgens de journalist zegt de aanwezigheid van Trent Sainsbury niets, terwijl vertrouwen op jeugdige verdedigers als Armando Obispo of Maxime Soulas in zijn ogen 'spelen met vuur' is. "In tegenstelling tot De Jong is Overmars bij Ajax pro-actief bezig bij het samenstellen van de selectie voor de tweede seizoenshelft", stelt Driessen. "Naast de tactische blunder van Ten Hag op bezoek bij PSV heeft Overmars duur leergeld - drie verliespunten - betaald vanwege het ontbreken bij Ajax van een adequaat alternatief als aanvoerder De Ligt niet inzetbaar is zoals tegen PSV."

Driessen noemt de komst van Lisandro Magallán daarom noodzaak, terwijl Lassina Franck Traoré de opvolger is van de naar FC Groningen vertrokken Kaj Sierhuis. "De Mexicaan Lainez is een directe versterking van de selectie en anders een vervanger van Neres, als Ajax de twaalfde man van Ten Hag voor meer dan 30 miljoen euro weet te slijten. Gaat Neres en komt Lainez niet, dan zal Overmars aan de bak moeten om Ajax kwalitatief op niveau te houden."

FOK! Foto-wedstrijd - win een halfjaar abonnement op het CHIP foto magazine!

We trappen 2019 af met een leuke winactie op het FOK! Foto-forum! Onze mods -Miauw- en AlwaysHappy zijn een maandelijks terugkerende wedstrijd gestart, waarbij users aan de hand van een thema (anoniem) een foto in kunnen sturen.

Dit kan vanaf de eerste van de maand tot en met de eenentwintigste. In de laatste week van de maand kan er gestemd worden en aan het eind van de maand wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Deze maand is de eerste prijs een halfjaar-abonnement op het vooraanstaande CHIP FOTO Magazine. Meedoen? Lees dan snel de voorwaarden in het topic en stuur jouw foto in! Deze maand is het thema NIEUW!. 

FOK! Foto-wedstrijd - win een halfjaar abonnement op het CHIP foto magazine!
FOK! Foto-wedstrijd - win een halfjaar abonnement op het CHIP foto magazine!

Barcelona neemt afstand dankzij fraaie goal van Suarez

Barcelona heeft zondag zonder groots te spelen optimaal geprofiteerd van het puntverlies van de concurrentie. Op bezoek bij Getafe won de koploper met 1-2.

In de wetenschap dat men Real Madrid op een achterstand van tien punten kon zetten heeft de ploeg van Ernesto Valverde zich zondagavond een uitstekende dienst bewezen. Titelconcurrenten Sevilla en Atlético Madrid hielden elkaar eerder op de dag al op een gelijkspel en Real liet zich verrassen tegen laagvlieger Sociedad. Barcelona speelde zelf ook verre van briljant, maar had aan twee bevliegingen van Lionel Messi en Luis Suarez genoeg voor een driepunter.

De bezoekers hadden een flink overwicht, maar Getafe liet zich ook niet onbetuigd met een afgekeurde goal in de tiende minuut (kleine overtreding voorafgaand aan de treffer). De individuele klasse gaf echter de doorslag. Na twintig minuten spelen tekende Messi met zijn zestiende van het seizoen voor de geldige openingstreffer en zes minuten voor rust verdubbelde Suarez de marge met een heerlijke knal. Hij nam een afgeslagen vrije trap in een keer op de pantoffel en liet doelman David Soria kansloos met zijn inzet.

Jaime Mata zorgde vlak voor rust echter voor hoop bij de thuisploeg. Angel Rodriguez kopte een voorzet vanaf de linkerflank keurig terug en bood zijn ploegmaat een meter voor de doellijn een niet te missen kans. Na rust kreeg Getafe heel wat mogelijkheden om een punt af te dwingen, maar zo ver kwam het niet. Terwijl Messi aan de overkant vergeefs joeg op de beslissende treffer, kopte Leandro Cabrera van dichtbij op de vuisten van Marc-André Ter Stegen. Zodoende kwam het scorebord niet meer in beweging en is Barcelona nu vijf punten los van naaste belager Atlético Madrid.

Ramos woest over arbitrage: "Wat ik hier heb gezien, is werkelijk schandalig"

Real Madrid ging zondagavond in eigen stadion met 0-2 onderuit tegen Real Sociedad. Na afloop van het treffen was er in het Madrileense kamp woede over de arbitrage, die de Koninklijke tot twee keer toe een strafschop zou hebben onthouden. Sergio Ramos is woest over het optreden van scheidsrechter José Luis Munuera Montero en de videoscheidsrechter.

"De scheidsrechter heeft een grote rol gespeeld in deze wedstrijd. Tot nu toe heb ik de aanwezigheid van de VAR altijd verdedigd, maar het zal moeten verbeteren. Wat ik hier heb gezien, is werkelijk schandalig. Hij had ons een strafschop kunnen geven en de VAR kunnen raadplegen. Na de beelden in de kleedkamer te hebben gezien, vragen we alleen maar om eerlijkheid. Soms worden we als spelers bestraft voor ons gedrag op het veld en de scheidsrechterscommissie zou nu het zelfde moeten doen", tekenen verschillende Spaanse media op uit de mond van Ramos.

"De VAR is aanwezig, maar je moet hem wel raadplegen en weten hoe je het moet gebruiken", gaat de verdediger verder. "We zijn gemotiveerd om voor de titel in LaLiga te vechten, maar het zal lastig worden. Het wordt alleen maar moeilijker door de dingen die hier gebeurd zijn. Als je op het veld staat, is het allemaal nog een stuk lastiger. Als aanvoerder probeer ik de scheidsrechter altijd te verdedigen en te helpen, maar zijn optreden hier was schandalig."

"De tweede gele kaart voor Lucas Vázquez was erg hard. Ik heb nog nooit iemand een gele kaart zien krijgen voor een dergelijke overtreding, terwijl er nog drie spelers van Real Madrid om hem heen staan", aldus Ramos. "We hebben de laatste tijd veel moeizame tijden meegemaakt, dat is nu ook geval. We moeten eens goed naar onszelf kijken. De strijd met Barcelona wordt steeds moeilijker, omdat zij weinig laten liggen en het gat zo alleen maar toeneemt. We geven in ieder geval niet op, ook al worden we zeven keer geschopt."

"We moeten constateren dat het geen kwestie van pech meer is", voegt een kritische Luka Modric toe in gesprek met Marca . "We creëren veel en strijden er wel voor, maar de bal gaat er gewoon niet in. Er zijn genoeg redenen die verklaren waarom het niet loopt. We moeten meer voor elkaar door het vuur gaan en als team spelen. Ook al lijkt de titel uit zicht, we moeten iedere wedstrijd aangrijpen om als mannen te spelen en orde op zaken te stellen."

Asus kondigt ROG Mothership aan

ASUS Republic of Gamers heeft vandaag de ROG Mothership aangekondigd, een nieuwe laptop die het uiterlijk voor gaming-laptops eens anders aanpakt.

ROG Mothership trekt meer lucht in zijn koelsysteem vanwege zijn staande positie. Het toetsenbord kan worden losgemaakt en opgevouwen. Daarnaast laat het ontwerp genoeg ruimte over om alle luidsprekers recht onder het scherm te plaatsen.

Het bewerkte aluminium chassis heeft een 17,3-inch Full HD IPS-level display met een verversingsfrequentie van 144Hz, een reactietijd van 3ms GTG en Nvida G-SYNC-technologie. Het wordt aangedreven door de nieuwste Nvidia GeForce RTX 2080 grafische kaart en Intel Core i9-8950HK processor. Dankzij de betere koeling kunnen de CPU en GPU van ROG Mothership hogere snelheden dan de standaardsnelheden halen. De in de fabriek overgeklokte kern wordt aangevuld door een RAID 0-array met drie NVMe SSD's en een next-generation networking dat groter dan gigabit snelheden mogelijk maakt voor zowel bekabelde als draadloze verbindingen.

Informatie over beschikbaarheid, prijzen en exacte configuraties zijn nog niet bekendgemaakt. Een ruim genomen Q2 2019 is waar we het mee moeten doen.

Asus ROG Mothership (Foto: Asus)

Animal Rights brengt schokkende beelden 'horror-schuren' naar buiten

Animal Rights onderzoeksteams inspecteerden in oktober, november en december van 2018 stallen met leghennen in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Nederlands Limburg en Vlaanderen. Het gaat om schuren met kooi-systemen en scharrelstallen. “Zowel kooi- als scharreleieren zijn marteleieren,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. Eén scharrelstal (in Hoogeloon) toont ouderdieren - hennen en een klein percentage hanen - die bevruchte eieren produceren waaruit vleeskuikens opgroeien.

Tollebeek
De schokkende beelden van de levensomstandigheden van leghennen uit Tollebeek in de Noordoostpolder die Animal Rights in November naar buiten bracht, leidde naast afschuw ook tot ontkenningsverschijnselen bij consumenten, politici en vertegenwoordigers uit de pluimveesector. Het publiek reageerde geschrokken en kon nauwelijks geloven dat eieren anno nu en op deze wijze in Nederland geproduceerd worden; veel politici en de sector lieten de burger graag in die waan aldus Animal Rights.

Ziek en zwak
Deze horror-schuren zijn gevuld met tienduizenden - soms meer dan honderdduizend - leghennen die door de hoge eierproductie en de levensomstandigheden - waaronder de vaak verstikkende atmosfeer - in anderhalf jaar tijd aftakelen tot opgebruikte, kale kippen.
De stress van deze levensomstandigheden lijdt niet alleen tot angst en onrust, maar ook tot verlaging van de weerstand tegen ziektes en verenpikkerij. 

Hennen die ziek en zwak zijn worden aan hun lot overgelaten en krijgen niet de verzorging die ze nodig hebben. Het onderzoeksteam trof vele dode leghennen aan: soms al in verregaande staat van ontbinding verkerend, soms zelfs gemummificeerd. “Het leven van deze leghennen kan op geen enkele wijze als dierwaardig bestempeld worden,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Deze schuren dienen te verdwijnen.”

4 op de 5 leghennen leeft in een dichte schuur
De beelden van Animal Rights spreken voor zich. Het leven van leghennen is met het verbod op de ‘kale legbatterij’ nauwelijks verbeterd. In 2017 leefden van de 34,3 miljoen leghennen in Nederland 18,2% in kooi-systemen en 60,0% in scharrelschuren. In België leefden dat jaar van de 9,4 miljoen leghennen er 39,3% in kooien en 42,6% in scharrelschuren.

Zelfs een pas geruimde en vervolgens gereinigde schuur met nieuwe, nog goed in de veren zittende hennen aan het begin van hun leg-leven, maakt een troosteloze, industriële indruk. “Het zijn fabrieken waarin de hennen ei-producerende ‘machines’ zijn waarvan velen sterven tijdens het proces,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland. “Dit is een onacceptabel bestaan.” Hoeveel er precies sterven is onbekend want in tegenstelling tot geoormerkte landbouwzoogdieren, hoeft bij ‘pluimvee’ geen ‘uitval’ te worden geregistreerd.

NVWA inspecties
Volgens de NVWA zijn er in Nederland 831 bedrijven die legkippen houden. De NVWA voerde in 2017 in totaal 45 inspecties uit op het welzijn van legkippen. De NVWA vond op drie locaties technische gebreken, maar constateerde geen dierenleed. “Op basis van deze inspecties zijn geen conclusies te trekken over de naleving van de sector als geheel,” geeft de NVWA zelf al aan, “hiervoor is een te klein deel van de sector geïnspecteerd.” Dat is een understatement volgens Animal Rights: "bij deze inspectiedruk kan je als pluimveehouder ongeveer eens in de twintig jaar bezoek verwachten!" “Het gaat Animal Rights er niet zo zeer om of wat de beelden tonen legaal of illegaal is, maar dat ieder fatsoenlijk mens zou wensen dat dit illegaal was,” zegt Hartland.

Vangen
Het lijden van de hennen eindigt hier niet. Opgebruikt worden ze op hardhandige wijze gevangen, in kratten gepropt en op vrachtwagens geladen voor transport naar een soepkippen-slachthuis. In Nederland mag 0,5% van de hennen dood aankomen bij het slachthuis en 2% met letselschade, zoals gebroken poten en vleugels, voordat er überhaupt wordt opgetreden. “Het gaat dus om honderdduizenden individuen met gevoel, die het transport volgens de wet niet hoeven te overleven of niet met alle ledematen intact,” zegt Vermeulen.

Petitie
Animal Rights heeft een petitie lopen om een einde te maken aan de horror-schuren. De petitie is inmiddels reeds 25.000 keer getekend. 


Video: Animal Rights

Nvidia komt met meer RTX-kaarten

Nvidia kondigde tijdens de CES aan dat het meer en goedkopere GeForce RTX-gpu's uitbrengt. Niet alleen de RTX 2060 is aangekondigd, ook de mobiele varianten van de RTX 2060, RTX 2070, RTX 2080 komen binnenkort uit.

De GeForce RTX 2060-videokaart is het goedkoopste model tot nu toe in de 20xx-serie. De chipset ondersteunt net als de duurdere modellen realtime raytracing en DLSS. De RTX 2060 komt volgende week uit. De RTX 2060 heeft 1920 cudacores en 240 Tensor-kernen, samen goed voor 52 teraflops aan 'deep learning'-berekeningen. De kaart heeft 6GB aan gddr6-geheugen aan boord, twee gigabyte minder dan de RTX 2070. Dat zie je dan wel aan de prijs, een RTX2060 gaat 369 euro kosten, goedkoper dan de huidige RTX-kaarten. Een RTX 2070 kun je al vinden vanaf 500 euro.

Vanaf 29 januari zullen er meer dan veertig type laptops in de schappen liggen met een RTX-kaart. Daarvan zijn er zeventien een Max-Q-variant. Specificaties zijn er niet bekendgemaakt. Volgens geruchten zullen de laptop-gpu's met lagere kloksnelheden draaien om niet te veel warmte te ontwikkelen. De Max-Q doet dat sowieso, om in dunnere laptops te kunnen draaien zonder een omelet te kunnen bakken. Partners zoals Acer, Alienware, ASUS, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo Legion, MSI, Razer en Samsung zullen laptops aankondigen met daarin de GeForce RTX. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Politie zoekt getuigen plofkraak Bergen op Zoom

De politie is een onderzoek gestart nadat vermoedelijk twee mannen een plofkraak hebben gepleegd op een geldautomaat van de ABN AMRO aan de Zandstraat in Bergen op Zoom. De plofkraak veroorzaakte flinke schade aan het gebouw en in de omgeving.

Rond 03:50 uur kwamen er verschillende meldingen binnen dat er een ontploffing had plaatsgevonden in de Zandstraat. Het was al snel duidelijk dat het om een plofkraak ging bij een pinautomaat. Verschillende politie-eenheden en eenheden van de Koninklijke Marechaussee werden naar het incident gestuurd. Getuigen meldden dat er een brommer of iets dergelijks was weggereden met twee mannen erop. Er werd direct een zoekactie gestart. Helaas werd er verder niemand gevonden.

De omgeving van de pinautomaat werd ruim afgezet ivm de gevaarszetting. Explosievenexperts en Forensische rechercheurs werden opgeroepen om de plaats delict te onderzoeken. De schade aan het pand waar de automaat in zat is aanzienlijk. In de omgeving was een ruit van een woning gesneuveld door de klap en enkele geparkeerde auto’s waren beschadigd. Het is nog onbekend of er iets buit is gemaakt.

Enkele getuigen meldden zich direct bij de politie. Een woordvoerder van de politie: "Het team dat deze zaak onderzoekt wil graag in contact komen met mensen die de afgelopen tijd iets vreemds of verdachts hebben gezien bij de pinautomaat. Ook wil het team weten of er mensen zijn in de omgeving van de automaat die de verdachten hebben zien vluchten en daar misschien ook camerabeelden van hebben. Iedere tip is welkom, al dan niet anoniem."

Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, het tipformulier op de website of via WhatsApp. Via de twee laatstgenoemde optie's is het ook mogelijk om (video)beelden te uploaden of door te sturen. 

Vrouw overleden na ernstig ongeval

Bij een verkeersongeval op het Spui raakte zondag 6 januari een 66-jarige vrouw uit Den Haag zwaargewond. Zij werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar zij afgelopen nacht aan haar verwondingen is overleden.

Een 44-jarige automobilist uit Leidschendam kwam rond 15.00 uur op het Spui door nog onbekende oorzaak op de verkeerde rijbaan terecht en reed daar het slachtoffer aan. De vrouw werd ter plaatse door hulpverleners gereanimeerd en met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Afgelopen nacht is zij daar aan haar verwondingen overleden. De Verkeers Ongevallenanalyse (VOA) doet samen met Team Verkeer onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

De politie komt graag in contact met mensen die het ongeval hebben zien gebeuren. Zij kunnen bellen op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Arrestant woedend omdat agent verkeerd zou rijden

Een 69-jarige verwarde en agressieve man uit Dorst is zondag op het Sint Jorisveld door de politie aangehouden omdat hij een brandweerman in het gezicht zou hebben geslagen. De Dorstenaar reed in zijn auto tijdens een kerstboomverbranding door het publiek het grasveld op, waarna enkele brandweermannen hem tot stoppen dwongen. Tijdens het weggeleiden sloeg hij een van hen in gezicht.

Tijdens het transport ontstak de arrestant in woede omdat de dienders volgens hem niet goed reden. De wijkagent kende de man en wist dat de man vaker dit soort buien heeft. Hij is beoordeeld door de GGZ en naar een instelling gebracht. Zijn rijbewijs is ingevorderd en naar het CBR gestuurd.

Vijf aanhoudingen bij drie incidenten bij station Zwolle

Een arrestatieteam heeft vanmiddag twee mannen uit een trein gehaald bij station Zwolle. Het station werd afgesloten en het treinverkeer stilgelegd.

De twee werden geboeid en geblinddoekt door zwaarbewapende agenten met kogelwerende vesten afgevoerd. Ook de andere passagiers moesten met hun handen op hun hoofd de trein verlaten. Nadat de twee mannen waren aangehouden mochten de andere passagiers naar het perron lopen. Hierna deed de politie onderzoek in de trein. Rond half vier werd de trein weer vrijgegeven. Wat de reden was voor deze aanhouding is (nog) niet bekend.

Update 16:22 uur:
Het station in Zwolle is vanmiddag nogmaals ontruimd. Er zijn nog twee verdachten aangehouden. De eerste twee aanhoudingen zouden zijn gedaan vanwege een bommelding, volgens de politie zijn deze andere verdachten aangehouden voor "een andere situatie".

Het treinverkeer komt langzaam weer op gang, maar volgens een woordvoerder van de NS kan het nog wel even duren voordat alles weer normaal loopt.

Update 16:25 uur:
Volgens de politie op Twitter zou er bij een derde incident een man met een bijl zijn aangehouden. Hiermee komt het aantal incidenten op drie en het aantal aanhoudingen op vijf.

Update 07-01-2019 08:00 uur:
De eerste twee mannen werden aangehouden na een melding vanuit de trein van Emmen naar Zwolle. Een medepassagier had een man op het station van Emmen een verdachte opmerking over een mogelijk explosief in de trein horen roepen en belde hierop later vanuit de trein met de politie. De trein werd ruim voor het station van Zwolle stilgezet, waarop alle passagiers één voor één door het arrestatieteam uit de trein werden gehaald. Twee mannen (leeftijd en woonplaats onbekend) werden aangehouden en ingesloten op het bureau. Uit voorzorg werd het station ontruimd. Na het incident werd de trein uitvoerig geïnspecteerd. Hierbij werd niets aangetroffen.

Inmiddels zijn de twee verdachten vrijgelaten. De politie onderzoekt het incident verder. De politie wil graag in contact komen met getuigen die tussen 13.00 en 13.15 uur op het perron in Emmen of later in de trein naar Zwolle iets opmerkelijks hebben gezien of gehoord. Zij worden verzocht te bellen met 0900-8844.

Roken op het toilet
Kort nadat het station was vrijgegeven kwam een nieuwe melding over twee verdachte mannen binnen bij de meldkamer van de politie. Hierop werd (een gedeelte van) het station wederom kort ontruimd. De mannen hadden zich opgesloten in het toilet van de trein – een andere dan de reeds ontruimde trein- en bleken daar te hebben gerookt. De twee werden aangehouden en eveneens ingesloten op het bureau. De twee werden direct na verhoor met een reprimande heengezonden.

Man met bijl
Kort hierna werd door de leden van het arrestatieteam die daar nog aanwezig waren, voor het station een vijfde verdachte aangehouden. De politie had tijdens de eerste twee incidenten een melding over deze man gekregen vanuit het centrum van Zwolle. Door een getuige was gezien dat de man een bijl bij zich had. Aan de hand van het signalement dat de getuige doorgaf werd de man, een 32-jarige Zwollenaar, kort daarna herkend op het station. Hierop werd hij aangehouden. De man had bij de aanhouding de bijl bij zich. Deze bijl werd in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Voor zover bekend heeft de man niemand bedreigd met de bijl.

FOK! Wat een weer: toenemende wind

Op dit moment is het bewolkt en nevelig met op sommige plaatsen ook motregen. In de loop van de middag wordt de bewolking dikker en gaat het op meer plaatsen regenen. In de avond trekken er enkele buien van noordwest naar zuidoost over ons land. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het zuidoosten tot 9°C in het noordwesten. De zuidwestenwind neemt toe tot matig of vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer tot krachtig. In de avond draait de wind naar west tot noordwest en wordt aan de kust hard, 7 Bft, in het noordelijk kustgebied mogelijk stormachtig, 8 Bft met daar kans op zware windstoten rond 90 km/u.

In de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag is het wisselend bewolkt en trekken er trekken er enkele buien over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 6°C, de maximumtemperatuur rond 8°C. De wind is west tot noordwest en is vrij krachtig tot krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer hard tot stormachtig. In de kustprovincies komen zware windstoten mogelijk tot 90 km/uur, in het noordelijk kustgebied tot 100 km/uur. Later in de middag en in de avond neemt de wind geleidelijk in kracht af en verdwijnen de zware windstoten. (Bron: KNMI)

In de zomer van 2016 was het mooi weer. Mooier dan nu.
In de zomer van 2016 was het mooi weer. Mooier dan nu.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Pixels worden getraind in pc-versie van Anthem

Nvidia heeft aangekondigd dat de pc-versie van Anthem Deep Learning Super-Sampling (DLSS) ondersteunt. Tijdens de Consumer Electronics Show 2019 is er een nieuwe trailer verschenen die in een resolutie van 4K draait en laat nieuwe Javelins, vijanden en omgevingen zien. IGN heeft ondertussen gameplay opgenomen en laat deze in 15 minuten zien.

Nvidia heeft aangekondigd dat de pc-versie van Anthem Deep Learning Super-Sampling (DLSS) ondersteunt. Hiermee wordt antia-aliasing op een slimmere manier aangepakt door niet de resolutie nog verder te verhogen, maar om de pixels te laten leren hoe ze zich moeten gedragen. Een neuraal netwerk is getraind om gekartelde randen te vinden en hoogwaardige anti-aliasing uit te voeren door de beste kleur voor elke pixel te bepalen en vervolgens de juiste kleuren toe te passen om vloeiendere randen te creëren en de beeldkwaliteit te verbeteren.

Anthem komt 22 februari uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

CES 2019 Trailer

Gameplay

SJW Compliant Comedy

Vroeger was alles beter. Humor was humor. Soms grof of onbeschoft, maar altijd met een dikke knipoog. Tegenwoordig ligt dat anders. De komische helden van vroeger worden nu geschoffeerd om hun grappen van weleer en elk woord hoort op een weegschaal.

Onderstaande sketch toont hoe humor er tegenwoordig uit zou moeten gaan zien. Dus een handleiding voor SJW Compliant Comedy.

NS zoekt testers voor reizen met bankpas

Vandaag start de werving van testreizigers op het traject Leiden-Den Haag die willen reizen met hun betaalkaart in plaats van met de OV-chipkaart. Geïnteresseerde reizigers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de proef die over twee weken van start gaat en een half jaar zal duren. Op de stations tussen Leiden Centraal en Den Haag checken deelnemers in en uit bij NS met hun eigen contactloze bankpas of creditcard.

Logische keuze
Reizen met bankpas of creditcard is voor veel reizigers een logische en makkelijke keuze: hij zit al in de portemonnee. Reizigers hoeven geen aparte OV-chipkaart aan te schaffen en vooraf geen saldo te laden of een kaartje te kopen. Reizigers checken met hun betaalkaart in en uit zoals zij gewend zijn. Gemaakte reiskosten worden 's nachts verwerkt na de reisdag en afgeschreven via de eigen bank. Tijdens de proef is op de stations tussen Leiden en Den Haag minstens één poortje of paaltje geschikt gemaakt voor reizen met de betaalkaart. Deze zijn herkenbaar aan het “contactloos betalen” logo.

Aanmelden 
Reizigers die regelmatig met de trein reizen tussen Den Haag en Leiden, maar daarvoor geen abonnement of kortingsproduct gebruiken, kunnen zich aanmelden voor deelname aan de proef op ns.nl/reisinformatie/betaalkaart. Tijdens de proef krijgen deelnemers via een app op hun smartphone inzicht in alle gemaakte reizen en bijbehorende kosten.

Deelname is mogelijk voor reizigers die beschikken over een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA uitgegeven door ICS (International Card Services). Alle deelnemers aan de proef reizen met hun betaalkaart in de 2e klas, vol tarief.

Doel van de proef
Voor een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart, zijn ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, Translink en alle banken. Vanwege de verschillende concessiegebieden zal dat stapsgewijs gebeuren. In deze proef wordt de techniek eerst zorgvuldig getest. Daarnaast worden de ervaringen van deelnemers onderzocht, om op basis van hun ervaringen mogelijke verbeteringen door te voeren.

Samenwerking tussen partijen
De OV-bedrijven werken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen van de Coöperatie OV-bedrijven en Translink aan nieuwe manieren van betalen in het OV. Deze proef op het NS-traject Den Haag - Leiden is daar een onderdeel van en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen banken, creditcardverstrekker ICS, Translink en de gezamenlijke OV-bedrijven. In deze proef met contactloos in- en uitchecken via een betaalkaart wordt gebruik gemaakt van de contactloze EMV-technologie van Mastercard en VISA.

NS zoekt testers voor reizen met bankpas (Foto ter illustratie ©Pxhere)
NS zoekt testers voor reizen met bankpas (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.