FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 januari 2019

Van Barneveld ontvangt wildcard Premier League

Raymond van Barneveld doet in zijn laatste profjaar mee aan de Premier League of Darts. De Zuid-Hollander heeft een wildcard gekregen voor de prestigieuze competitie die begin februari van start gaat.

PDC-voorzitter Barry Hearn maakte dinsdag vlak na afloop van de WK-finale tussen Michael van Gerwen en Michael Smith bekend dat naast Van Barneveld ook Van Gerwen, Smith, Rob Cross, Peter Wright, Gary Anderson, Daryl Gurney, Gerwyn Price, Mensur Suljovic en James Wade in de Premier League spelen.

Van Barneveld werd op het WK al in de tweede ronde uitgeschakeld door de Litouwer Darius Labanauskas. Daarnaast liet hij dit jaar buiten de winst op de World Cup of Darts en een finaleplek op de Masters sportief weinig van zich horen. Aangenomen werd dat zijn resultaten hem niet de PL-plek zouden kosten. RvB is in Engeland commercieel nog steeds interessant.  

Van Gerwen, Cross, Wright en Anderson waren automatisch geplaatst vanwege hun plek in de top vier van de wereldranglijst en de rest heeft net als Van Barneveld een wildcard ontvangen van óf Hearn óf rechtenhouder Sky Sports. Wade is ten opzichte van vorig jaar de enige nieuweling. De winnaar van het EK en de World Series Finals is de vervanger van de gepasseerde Simon Whitlock, die op het WK ook al in de tweede ronde strandde.

De Premier League telt dit jaar zestien reguliere speelrondes (na de negende vallen de onderste twee spelers af), waarna de bovenste vier in de kruisfinales gaan strijden om de felbegeerde beker en een bedrag van 250.000 Britse pond in de O2 Arena in Londen.  Wereldkampioen Van Gerwen schreef de afgelopen drie edities op zijn naam. Hij was vorig jaar in een eenzijdige finale met 11-4 in legs veel te sterk voor Smith.

Net zoals vorig zijn er twee speelronden in Ahoy Rotterdam, waar op woensdag 27 maart en donderdag 28 maart de achtste en negende speelronde worden afgewerkt. De Premier League is geen rankingtoernooi, waardoor de verdiende centen niet mee zullen tellen voor de wereldranglijst. 

Van Gerwen eenvoudig naar derde wereldtitel darts

Michael van Gerwen is, na 2014 en 2017, voor de derde keer wereldkampioen darts geworden. Hij versloeg in de finale Michael Smith met 7-3. Zowel qua gemiddelde als qua checkoutpercentage liet de Brabander hogere cijfers zien. 

Van Gerwen mocht aan de partij beginnen en pakte de eerste leg met een 129-finish. De Brabander brak de Engelsman direct, maar was zelf niet in vijftien pijlen uit. Smith brak direct terug met een 90-finish. Het werd 2-2, waarna Van Gerwen via dubbel zes de eerste set pakte. Het niveau lag direct hoog met 108 om 102 in het voordeel van Van Gerwen. 

In set twee wist Van Gerwen direct een break te plaatsen via een 80-finish. Het werd 2-0 vanaf 126, waarna Smith zijn leg won. Bully Boy kreeg de kans om terug te breaken, maar verzuimde dat te doen. Van Gerwen gooide 68 uit en komt op 2-0. Het werd 3-0. Op 2-2 in set vier gooide Van Gerwen 88 niet uit, waarna Smith ook 104 niet uit kon gooien. De Engelsman kreeg nog vier kansen, maar gooide de dubbel niet. Van Gerwen vond dubbel acht wel en het werrd 4-0 in sets. 

Op 2-2 in set vijf gooide  van Gerwen gooide 119 niet uit, waarna Ally Pally ontplofte. Smith gooide 124 uit en bracht de spanning terug in de partij. Bij Smith begon het te draaien. Hij kwam terug tot 4-2 won de zesde set met 3-0. Hij gooide finishes van 127, 124 en 70. De vijf leg run van Smith kwam tot een eind, nadat Van Gerwen mede door een 180'er de eerste leg pakte. Het werd 2-1, waarna Van Gerwen 112 uitgooide voor 5-2. De opleving van Smith leek van korte duur. Als de Engelsman echt moest aanzetten liet hij het weer afweten. 

In set acht werd het opnieuw 2-2. Smith opende echter met 59 en 40. Van Gerwen gooide 134 en 73. Smith mocht toch als eerste finishen vanaf 170. Op bullseye ging het mis. Mighty Mike wist echter 112 niet uit te gooien, maar in de herkansing voor Smith ging het weer mis. Van Gerwen vond dubbel zestien en bracht de stand op 6-2. 

Het werd werd opnieuw 2-2 in set negen. Beide spelers hadden moeite om de triples te vinden. Smith gooide 122 niet uit, waarna Van Gerwen 26 overhield vanaf 114. Smith vond dubbel zeven en bracht de stand terug tot 6-3. Mighty Mike herstelde direct en brak Smith in set tien. De Engelsman liet de kans liggen om terug te breaken, waarna Van Gerwen opnieuw op één leg van de overwinning verwijderd was. Smith maakte er nog 2-1 van, waarna De Kale Sloopkogel dubbel zestien uitgooide en voor de derde keer wereldkampioen is. 

Van Gerwen krijgt een cheque van 500.000 Britse pond. Smith moet het doen met 'slechts' 200.000 pond. 

Cijfers bij Van Gerwen - Smith. (Bron: PDC)
Cijfers bij Van Gerwen - Smith. (Bron: PDC)

Landelijk 250 oud-en-nieuwmisdrijven bij OM aangemeld

De politie heeft in totaal 250 aangehouden personen bij het Openbaar Ministerie aangeleverd op verdenking van een misdrijf dat verband houdt met de jaarwisseling. Dat blijkt uit een inventarisatie die vandaag bij parketten van het OM is gehouden. Dit aantal levert een lichte daling op ten opzichte van vorig jaar; toen werden er op 1 januari 2018 254 verdachten aangeleverd bij het OM.

De meeste feiten betreffen geweld, waarvan 61 keer geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, 100 maal geweld tegen overige personen en 58 maal geweld tegen goederen. In 31 zaken gaat het om andere feiten, zoals vuurwerkzaken.

Personen die verdacht worden van geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving zoals bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel en brandweer worden in beginsel voor de rechter gebracht. Zij zorgen namelijk voor de veiligheid van een ieder tijdens oud en nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.

De parketten maken zelf bekend als er (super)snelrechtzittingen plaats zullen hebben, zoals parket Midden-Nederland, dat vandaag al eerder naar buiten bracht dat er bij hun parket 35 misdrijfzaken gerelateerd aan oud en nieuw waren binnengekomen.

PostcodeKanjer 53,9 miljoen euro valt in Glimmen

Het feest kan beginnen in het Groningse dorp Glimmen! Zojuist werd in het tv-programma 5 Uur Live bekendgemaakt dat hier op nieuwjaarsdag de PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro is gevallen. Glimmen is een dorp met 1115 inwoners en kent slechts één postcodegebied (9756). Daardoor valt iedereen in het dorp die met deze cijfers meespeelt met de Postcode Loterij in de prijzen.

De winnende postcode is 9756 AK. De deelnemers met deze postcode verdelen de helft van de hoofdprijs (26,95 miljoen euro). Wie deze deelnemers zijn en of zij als multimiljonair het nieuwe jaar ingaan, zal in Postcode Loterij Miljoenenjacht (tussen 20.30-22.30 uur op RTL 4) te zien zijn.

De andere helft van de hoofdprijs wordt verdeeld onder alle andere inwoners van Glimmen die in de decembertrekking meespelen. Aankomende vrijdag horen zij op welk bedrag zij kunnen rekenen tijdens het Kanjerfeest dat de loterij dan organiseert.

PostcodeKanjer van 53,9 miljoen valt in Glimmen (Foto: Nationale Postcode Loterij)
PostcodeKanjer van 53,9 miljoen valt in Glimmen (Foto: Nationale Postcode Loterij)

Politie zoekt getuigen van vrijheidsberoving en gedwongen pinnen

De politie is een onderzoek gestart naar de gang van zaken over een vrijheidsberoving van enkele jongeren die onder bedreiging van geweld hebben moeten pinnen. Het incident vond plaats op Nieuwjaarsochtend. Eén van de jongeren raakte lichtgewond volgens de politie.

De jongeren werden gedwongen in een kleine donkergekleurde auto te stappen. Eerst werd de ABN/AMRO bank aan de Hatertseweg nummer 86 in Nijmegen bezocht. Dat was even voor 06.00 uur. Ook werd de Klef in Ewijk bezocht, maar daar bleek de pinautomaat in een winkel te zitten, dus daar was niets te halen.

Vervolgens werd er doorgereden naar Winssen. Daar werd wederom gepind. Vervolgens zijn de slachtoffers achtergelaten en gingen de twee verdachten er in hun auto met een onbekend geldbedrag vandoor. Op dit moment wil de politie nog niet meer informatie delen in belang van het onderzoek.

Een woordvoerder van de politie: "De politie wil graag in contact komen met mensen die getuige zijn geweest of iets hebben gezien of informatie bezitten die ons kan helpen deze zaak op te lossen."

De vragen die de politie heeft zijn: "Wie heeft er bij voornoemde pinautomaten iets gezien rond genoemde tijdstippen? Wie heeft er een kleine donkere auto zien stilstaan bij voornoemde pinautomaten? Tijdens het pinnen bij de ABN/AMRO liepen 4 personen voorbij. De politie zou graag met hen in contact komen."

De politie verzoekt mensen die iets gehoord of gezien hebben contact op te nemen met de politie.Dat is mogelijk via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man omgekomen bij woningbrand

Vanmiddag is omstreeks 16:40 uur brand ontstaan in een woning aan de Singelweg in Axel. Daarbij is een onbekende man om het leven gekomen zo meldt de politie.

De brandweer heeft ontdekt dat er meerdere brandhaarden in het pand zijn, wat op brandstichting zou kunnen wijzen. Vanwege het sporenonderzoek van de recherche zijn de woning en de omgeving afgezet als plaats delict. Ook is gestart met het horen van enkele getuigen.

Omdat er in het verleden al meerdere keren een hennepkwekerij in de woning werd gevonden, is direct gekeken of dit de oorzaak is geweest van de brand. Er is echter ditmaal geen kwekerij gevonden. Wel heeft een opsporingsambtenaar van Enduris geconstateerd dat er sprake was van stroomdiefstal, ondanks dat het pand eerder al van het elektriciteitsnet was afgesloten.

Recordhouder Stroetinga pakt zevende Nederlandse titel, Hekman weer onderuit

Arjan Stroetinga heeft zijn zevende Nederlandse titel in het marathonschaatsen gewonnen. De kampioen van 2008, 2010, 2011, 2012, 2014 en 2016 was nagenoeg de hele wedstrijd onzichtbaar, maar sloeg in de eindsprint toe. Na 150 ronden was de 37-jarige Fries van Royal A-ware de sterkste in een enerverende eindsprint.

Sjoerd den Hertog finishte als tweede en Crispijn Ariëns werd derde. Titelverdediger Simon Schouten werd nummer vier en belandde net naast het podium. Gary Hekman, een van de favorieten voor de eindzege, kwam vlak voor de finish ten val en was na afloop in tranen. Zondag kwam hij namelijk ook al ten val bij de massastart op de NK afstanden in Thialf.

De wedstrijd werd hard gemaakt door de ploeg AB Vakwerk van kopman Hekman. Daardoor bleef alles bij elkaar en dat is in zijn voordeel. Nadeel voor hem was wel dat zijn ploeggenoten hem daardoor in de finale niet meer konden helpen en dat hij het toen alleen moest doen. In de laatste bocht, toen Sjoerd den Hertog de sprint aanging, ging Hekman onderuit. Stroetinga merkte niets van de valpartij. Hij reed hard richting Den Hertog, nam de koppositie over en stond die niet meer af. Het was voor trainer Jillert Anema al weer de tiende keer op een rij, dat zijn ploeg de titel won. 

"Ik wist dat ik in goede positie zat", zei Stroetinga direct na de race. Hij was een van de vele favorieten. "Ik kom hier om de wedstrijd te winnen. Als het dan lukt, dan is dat geweldig." Vorige week werd er nog gezegd dat er sleet op Stroetinga zit. "Vorige week wel, ja. Maar nu niet meer", zei hij met een knipoog.

Vitesse verhuurt Karami aan NAC Breda

Khalid Karami maakt het seizoen op huurbasis af bij NAC Breda, zo meldt zowel NAC als werkgever Vitesse dinsdag via de officiële kanalen. De 29-jarige rechtsback kwam afgelopen zomer transfervrij over van Excelsior. Karami tekende een tweejarig contract, maar kwam nog niet in de Eredivisie in actie voor de ploeg van trainer Leonid Slutskiy.

Karami komt nauwelijks aan spelen toen bij de Arnhemmers, waardoor een vertrek een logisch vervolg is. De verdediger speelde dit seizoen wel de volledige bekerwedstrijd tegen RVAV Volendam mee. Bij de Parel van het Zuiden komt de verdediger Mitchell van der Gaag tegen, de trainer waarmee Karami al eerder bij Excelsior werkte.

De in Amsterdam geboren Karami maakte in 2011 zijn debuut in het betaalde voetbal voor Go Ahead Eagles. Na twee seizoenen in Deventer werd de verdediger opgepikt door Excelsior. In zijn eerste seizoen bij de Kralingers promoveerde Karami via de play-offs naar de Eredivisie. Na vijf seizoenen en 154 officiële wedstrijden ruilde hij Excelsior afgelopen zomer in voor Vitesse.

"Voor mij biedt deze verhuur een goede uitkomst. Ik heb hele goede ervaringen met de trainer opgedaan bij Excelsior. Dat opgeteld bij het gegeven dat NAC een prachtige club is met een stadion vol mensen die echt leven voor het voetbal gaf mij de doorslag om voor NAC te kiezen", aldus Karami, die in de eerste seizoenhelft tot een officieel duel kwam.

Arsenal duwt met klinkende zege stadsgenoot Fulham dieper in problemen

Arsenal heeft na twee duels zonder winst weer drie punten gepakt in de Premier League. De ploeg van Unai Emery was een maatje te groot voor Fulham en won met 4-1.

Arsenal had het meeste balbezit, maar the Gunners konden in het eerste bedrijf amper tot grote kansen komen. Fulham bood kranig weerstand en had zelf ook enkele mogelijkheden om de score te openen, zoals via Ryan Sessegnon. Desalniettemin ging de thuisploeg met een voorsprong rusten dankzij Granit Xhaka. Een voorzet van Alex Iwobi ging in het strafschopgebied voorbij aan Alexandre Lacazette, waarna de Zwitserse middenvelder na een knappe aanname de bal in het net kon deponeren: 1-0.

Vlak voor het rustsignaal hadden onder anderen Pierre-Emerick Aubameyang en Lacazette goede kansen om de voordelige marge te verdubbelen, maar de aanvallers konden doelman Sergio Rico niet passeren. Tien minuten in de tweede helft leek Lacazette de genadeklap toe te brengen. De Fransman was het eindstation van een prachtige aanval van Arsenal aan de linkerkant. Lacazette controleerde de pass van Sead Kolasinac en rondde gedecideerd af: 2-0.

Na de tegentreffer bracht manager Claudio Ranieri enkele veranderingen aan, waarbij onder anderen Timothy Fosu-Mensah inviel. Het bezoek richtte zich op en produceerde twintig minuten voor tijd de 2-1. Waar Aleksandar Mitrovic het vizier niet op scherp had staan, wist Aboubakar Kamara even later doelman Bernd Leno wel te passeren na een afgemeten voorzet van Sessegnon. De bezoekers koesterden nog enige tijd hoop voor een stunt in het Emirates Stadium, maar tien minuten voor tijd scoorde Arsenal wederom.

Aaron Ramsey, die door zijn aflopende contract met een vertrek wordt gelinkt, viel na 75 minuten in voor Lacazette en de middenvelder had meteen een impact. Nadat Aubameyang met zijn inzet de paal raakte, was het Ramsey die de bal controleerde en het leer tegen de touwen werkte: 3-1. Direct daarna maakte Aubameyang de vierde treffer namens the Gunners , aangezien Rico het van richting veranderd schot niet meer kon keren.

Overige uitslagen Premier League maandag
Everton - Leicester City 0-1
Arsenal - Fulham 4-1
Cardiff City - Tottenham Hotspur 0-3

Irene Schouten met overmacht naar vierde Nederlandse marathontitel

Irene Schouten heeft voor de vierde keer op rij de Nederlandse titel in het marathonschaatsen gewonnen. De 26-jarige kopvrouw van Royal A-ware was na honderd ronden de sterkste in een lange eindsprint. Bianca Bakker eindigde als tweede en Manon Kamminga kwam als derde over de finish. 

De wedstrijd kende een vroege ontsnapping met onder andere Melissa Wijfje. Deze groep was al weer snel opgenomen in het peloton. Ongeveer halverwege de wedstrijd vormde zich een kopgroepje van zes, dat echter te weinig samenwerkte en daardoor alweer snel kon worden ingerekend door het peloton. Daarna trachtte Carien Kleibeuker, ploeggenote van Schouten, weg te komen.  Ook zij bleef niet weg, waardoor Kleibeuker genoegen nam het doen van veel kopwerk voor Schouten. 

Het peloton liet het op een sprint aankomen. Voor Schouten was dit het ideale scenario en ze maakte het vervolgens af. "Ik was niet super in deze race’', liet Schouten na afloop bij de NOS weten. "Carien verdiende deze titel meer. Ze heeft echt heel goed gereden en alles voor mij gedaan, evenals mijn andere ploeggenoten. Maar om op deze manier te winnen, heb je een sterke eindsprint nodig en die heb ik, maar Carien helaas niet."

Met haar vierde titel komt Schouten op gelijke hoogte met Gretha Smit, die in 2000, 2001, 2002 en 2004 tot Nederlands kampioene werd gekroond. Recordhoudster is Atje Keulen-Deelstra met vijf titels: 1975, 1976, 1977, 1978, 1980).


Slachtoffer Rotterdam is rapper Feis

Bij het schietincident aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam, vanmorgen vroeg om 05:15 uur, is de 32-jarige rapper Feis om het leven gekomen. Een andere gewonde, een 31-jarige man, ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis. 

Feis, die eigenlijk Faissal Mssyeh heet, brak door met het nummer 'Klein, Klein Jongetje' in 2007. Zeven jaar later bracht hij zijn solo-debuut 'Hard van Buiten, Gebroken van Binnen' uit. 

Bij de schietpartij afgelopen nacht werden er in totaal zeven mensen gearresteerd, waaronder een 15-jarig meisje. Bij de aanhoudingen van de verdachten was de politie genoodzaakt om waarschuwingsschoten te lossen. 

NBA: Harden schittert weer en leidt Rockets langs Grizzlies

De basketballers van de Houston Rockets hebben in de NBA een thuiszege geboekt op oudjaarsavond. De ploeg won met 113-101 van de Memphis Grizzlies, vooral dankzij James Harden: hij tekende voor 43 punten, 13 assists en 10 rebounds, zijn vierde wedstrijd op rij met minstens 40 punten.

Russell Westbrook tekende voor een triple double namens de Oklahoma City Thunder: 32 punten, 11 rebounds, 11 assists. Hij hielp OKC daarmee naar een simpele zege op de Dallas Mavericks, die met 122-102 aan de kant werden geschoven.

Uitslagen NBA maandag
Indiana Pacers - Atlanta Hawks 116-108
Charlotte Hornets - Orlando Magic 125-100
Houston Rockets - Memphis Grizzlies 113-101
San Antonio Spurs - Boston Celtics 120-111
New Orleans Pelicans - Minnesota Timberwolves 123-114
Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 122-102
Phoenix Suns - Golden State Warriors 109-132

Harden blijft schroeien (Bron: YouTube)

Diggins en Klæbo pakken leiding in Tour de Ski

De Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen, kent zowel bij de mannen als bij de vrouwen een nieuwe leider. Natalia Nepryaeva en haar Russische landgenoot Alexander Bolshunov verspeelden de eerste plek dinsdag tijdens de derde etappe, een sprint in vrije stijl in het Zwitserse Val Müstair.

Bij de mannen stond er dinsdag geen enkele maat op Johannes Høsflot Klæbo, de Noor die na de eerste etappe de leiding al in handen had. In de finale bleek hij veel te sterk voor sprintspecialist Federico Pellegrino uit Italië en de Russische alleskunner Sergey Ustiugov. Richard Jouve uit Frankrijk werd vierde, voor de Noren Emil Iversen en Sindre Bjørnestad Skar.

Bolshunov eindigde als zevende en zakte daarmee naar plek drie in het klassement. Klæbo gaat weer aan de leiding en heeft 12 seconden voorsprong op Ustiugov, terwijl Bolshunov op 25,1 seconden volgt.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De winst bij de vrouwen ging, net als in de openingsetappe, naar de Zweedse Stina Nilsson. Ze was de hele dag oppermachtig en toonde dat ook in de finale, maar achter haar werd wel gevochten: de Amerikaanse Sophie Caldwell hield landgenote Jessica Diggins na een fraaie strijd van de tweede plek af. Ingvild Flugstad Østberg kwam achter Diggins als vierde over de streep, voor haar Noorse landgenotes Maiken Caspersen Falla en Lotta Udnes Weng.

Nepryaeva ging er in de halve finales uit en zakte zo naar plek drie, op 15,1 seconden van nieuwe leidster Diggins. Zij heeft dan weer 1,1 seconde voorsprong op Østberg.

De Tour de Ski gaat woensdag verder met de vierde etappe. In het Duitse Oberstdorf staat dan een massastart in klassieke stijl op het programma, 10 kilometer voor de vrouwen, 15 voor de mannen.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Man rijdt in op menigte in Bottrop

In Bottrop (Duitsland) is een 50-jarige man tijdens de jaarwisseling op een groep mensen ingereden. Hierbij zijn minstens 4 mensen zwaargewond geraakt. Het onderzoeksteam gaat, volgens een woordvoerder van de politie, uit van een racistische aanslag. De verdachte zou tijdens zijn arrestatie racistische taal hebben uitgeslagen.

De man begon zijn daad door op een weg naar de binnenstad bewust in te rijden op enige mensen, deze voetgangers konden een veilig heenkomen vinden. Hierna ging de man door en reed in de binnenstad in op een groep mensen die nieuwjaar aan het vieren waren. Hierbij verwondde hij minstens 4 mensen, waaronder mensen uit Syrië en Afghanistan.

Vervolgens vluchtte de man naar zijn thuisstad Essen. Hier probeerde hij nog op een bij een bushalte wachtende groep mensen in te rijden, waarna hij door de politie is gearresteerd. Het is de politie nog niet duidelijk waarom deze derde aanslag mislukte.

Van der Poel ondanks val en lekke band naar winst in GP Sven Nys

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft de GP Sven Nys gewonnen. Voor de Nederlander was dit de vijfde overwinning in de DVV-trofee.

Op het modderige parcours kwam Van der Poel in de eerste ronde ten val en verloor daardoor de aansluiting met de kop van de wedstrijd. Een ronde later was die achterstand goedgemaakt en reed meteen weg bij de koplopers Toon Aerts, Eli Iserbyt en Corné van Kessel. Ook een lekke band en bijna valpartij bracht de eerste plaats niet in gevaar. Aerts finishte op de tweede plaats en Laurens Sweeck werd derde.

Bij de vrouwen was het een tweestrijd tussen Sanne Cant en de Zwitserse Jolanda Neff. Laatstgenoemde profiteerde van een valpartij van de Belgische en won haar eerste wedstrijd van het seizoen. Nikki Brammeier werd derde.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Eli Iserbyt (BEL)
6. Corne van Kessel (NED)
5. Kevin Pauwels (BEL)
7. Tom Meeusen (BEL)
8. Tom Pidcock (GBR)
9. Michael Vanthourenhout (BEL)
10. Lars van der Haar (NED)

Uitslag vrouwen
1. Jolanda Neff (ZWI)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Nikki Brammeier (GBR)
4. Loes Sels (BEL)
5. Eva Lechner (ITA)
6. Katie Compton (USA)
7. Kaitlin Keough (USA)
8. Laura Verdonschot (BEL)
9. Sophie de Boer (NED)
10. Jenn Jackson (CAN)

Kobayashi wint 'Nieuwjaarsspringen' en behoudt leiding Vierschansentournee

Schansspringer Ryoyu Kobayashi heeft dinsdag de tweede wedstrijd in de Vierschansentournee gewonnen. De 22-jarige Japanner zegevierde na Oberstdorf ook tijdens het 'Nieuwjaarsspringen' in Garmisch-Partenkirchen.

In de eerste ronde pakte Kobayashi al de leiding, maar veel scheelde het zeker niet: de Duitser Markus Eisenbichler stond slechts 0,2 punten achter hem en dus was er hoop voor de Duitse thuisfans. Dawid Kubacki uit Polen stond op de derde plek, voor Kobayashi's oudere broer Junshiro en de Tsjech Roman Koudelka.

Titelverdediger Kamil Stoch kende een geweldige tweede sprong en steeg zo van de zestiende naar de zesde plek. Koudelka nam plek vier over van Junshiro Kobayashi, waarna Kubacki zijn derde plek verdedigde. Eisenbichler leek een aanval op de winst te doen, maar Kobayashi hield stand en pakte de overwinning.

De tournee gaat donderdag verder met de kwalificatie in het Oostenrijkse Innsbruck, waar vrijdag de wedstrijd op het programma staat, gevolgd door twee dagen in Bischofshofen.

35 oud&nieuw misdrijven aangemeld bij OM Midden-Nederland

Naar aanleiding van incidenten tijdens de jaarwisseling zijn vandaag 35 misdrijfzaken aangeleverd bij het Openbaar Ministerie en zoveel als mogelijk afgedaan. Dit samen met de politie, Slachtofferhulp, Reclassering en Raad voor de Kinderbescherming. Het aantal zaken, waarbij het veelal gaat om vuurwerk en geweld, is meer dan vorig jaar, toen 18 zaken werden behandeld, zo meldt het Openbaar Ministerie. 

Zeven verdachten zijn gedagvaard; twee minderjarigen uit Utrecht voor een zitting van de kinderrechter op 12 maart en 2 april. Beiden worden verdacht van belediging van agenten. Drie anderen krijgen een dagvaarding voor een taakstrafzitting. Hierbij gaat het om beledigingen van agenten in Hilversum en Amersfoort en een mishandeling in Nieuwegein. Eén verdachte moet zich op 11 januari a.s. bij de politierechter verantwoorden voor belediging van agenten in Amersfoort. Tenslotte is een verdachte van een mishandeling in Utrecht gedagvaard voor een zitting van de politierechter op 27 maart.

Twee zaken waarbij agenten werden beledigd in Almere en Amersfoort zijn afgehandeld met geldboetes van 500 en 700 euro. Eén minderjarige moet een HALT-straf doen vanwege een vernieling in Utrecht. Vijf zaken zijn geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs, waaronder het afsteken van vuurwerk nabij een handhaver in Almere.

De overige zaken zijn nog in onderzoek. In deze gevallen is het nodig om bijvoorbeeld getuigen te horen, of beelden op te vragen en te bekijken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de vernielingen bij een station Almere, de vernieling van ruiten van een school in Amersfoort, poging brandstichting van een bestelwagen in Nieuwegein en geweld tegen personen in Maarssen.

Strafmaat
Oud en Nieuw gerelateerde feiten zijn misdrijven zoals openlijk geweld, (poging) brandstichting, vernieling, mishandeling, geweld, belediging en bedreiging van werknemers met een publieke taak en vuurwerkgerelateerde zaken. Net als voorgaande jaren geldt dit jaar een strafverzwaring van 75 procent voor oud en nieuw gerelateerde feiten. In de negen zaken dit jaar waarbij het gaat om geweld, bedreiging of belediging van werknemers met een publieke taak geldt een strafverzwaring van tweehonderd procent. De officier van justitie hanteert dit als richtlijn en houdt bij de beoordeling altijd rekening met alle omstandigheden.

Dode door vuurwerk in Enschede

In Enschede is afgelopen nacht een man om het leven gekomen bij, meer dan vermoedelijk, een vuurwerkexplosie zo meldt de politie. Het zou gaan om de tweede vuurwerkdode van dit jaar. De explosie vond kort na middernacht plaats aan de Gerststraat. 

Op foto's bij de bron is te zien hoe een aanhanger volledig is opgeblazen. Tien meter verderop is de straat afgezet met afzetlinten en wit zeil. Een buurman, Willem, heeft het voor zijn ogen zien gebeuren. Volgens Willem moet zijn buurman dodelijk zijn getroffen door een stuk hout van de aanhanger toen die ontplofte.

Ook meerdere ruiten in de straten zijn gesneuveld. Willem laat aan Tubantia zien hoe ook een van de ruiten in zijn slaapkamer gesneuveld is: op het bed in zijn slaapkamer ligt een stuk hout, afkomstig van de aanhanger. 

Man om het leven gekomen door vuurwerk

We benoemden het voorval al kort in de Oud&Nieuwspecial, maar in Morra (Friesland, red.) is op oudejaarsavond een man om het leven gekomen, vermoedelijk bij het afsteken van vuurwerk. Het gebeurde rond 20:00 aan de Achterwei. 

Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar hulp en reanimatie mochten geen soelaas bieden. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. 

Auto knalt tegen boom, 23-jarige overleden

Dinsdagochtend vond er een ernstig verkeersongeval plaats op de A27 ter hoogte van Rijnsweerd. De politie onderzoekt het ongeval en vraagt getuigen om hun informatie door te geven.

Rond 05:45 uur raakte een auto met vier vrouwen van de weg en belandde tegen een boom. Eén van de vrouwen, een 23-jarige uit Amersfoort, raakte daarbij zeer ernstig gewond. Een agente, in haar vrije tijd, was het eerste bij haar en is direct met reanimatie gestart.

Het slachtoffer werd daarna met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Daar is zij enige uren later aan haar verwondingen overleden.  Omstanders hielpen de andere drie inzittenden uit de auto. Zij zijn voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.

Nasri keert terug in de Premier League: "Ik kijk er erg naar uit"

West Ham United heeft de komst van Samir Nasri afgerond. De nummer elf van de Premier League maakt melding van de komst van de middenvelder.

De Fransman trainde de voorbije maanden al mee met de selectie van manager Manuel Pellegrini en heeft zich nu tot het einde van het huidige seizoen aan the Hammers verbonden, waarna de contractuele samenwerking met een seizoen kan worden verlengd.

De schorsing van de middenvelder, 31 jaar, wegens het overtreden van de dopingregels van de WADA (World Anti-Doping Agency) is vanaf 1 januari voorbij. In december 2016 bracht de middenvelder een bezoek aan het in Los Angeles gevestigde bedrijf Drip Doctors, waar hij een vitaminekuur onderging. Met deze behandeling overtrad de middenvelder, die destijds door Manchester City aan Sevilla was uitgeleend, de regels, concludeerde de Europese voetbalbond UEFA.

Nasri werd zes maanden geschorst, maar de Ethics and Disciplinairy-commissie van de UEFA wees erop dat de standaardstraf bij deze overtreding een schorsing van twee jaar is. De beroepscommissie van de UEFA kwam uiteindelijk op een schorsing van achttien maanden, die Nasri er nu op heeft zitten. "Ik keer terug naar de meest competitieve competitie ter wereld, bij een team dat van de ambitie barst en onder een trainer die ik al ken. Dit is de beste baan ter wereld en ik kijk er heel erg naar uit."

"Je kiest een club en een project vanwege de ambitie en ik denk dat West Ham alles heeft om een van de grootste clubs van Londen te zijn", benadrukt Nasri. De middenvelder liet in januari 2017 zijn contract bij het Turkse Antalyaspor ontbinden en eerder in zijn loopbaan speelde Nasri voor Manchester City, Sevilla, Arsenal en Olympique Marseille. In Manchester, waar hij al onder Pellegrini werkte, won de Fransman tweemaal de Engelse landstitel.

Oud&Nieuw: De incidenten op een rij

In deze Oud&Nieuw-special brengen we alle overzichten van de incidenten per regio in kaart. De meest opzienbarende berichten worden of zijn reeds afzonderlijk geplaatst. In deze special, die gaandeweg wordt aangevuld zetten we ook alle kleinere incidentjes uiteen. Met dank aan de verschillende politiekorpsen in Nederland. 

Oud en Nieuw in Rotterdam (Foto: Politie Rotterdam)
Oud en Nieuw in Rotterdam (Foto: Politie Rotterdam)

Salah, Mané of Aubameyang beste Afrikaanse voetballer

De prijs van beste Afrikaanse voetballer 2018 gaat naar Pierre-Emerick Aubameyang, Mohamed Salah of Sadio Mané. Dat heeft de Afrikaanse voetbalbond (CAF) dinsdagochtend bekend gemaakt. De twee vleugelaanvallers van Liverpool en de spits van Arsenal horen op dinsdag 8 januari wie van hen met de eer aan de haal gaat.

In een eerder stadium maakten ook Hakim Ziyech en André Onana kans op de prijs. Het tweetal van Ajax stond op de oorspronkelijke lijst van 34 namen. Ziyech viel toen direct af en voor de doelman viel het doek bij de schifting van tien naar drie namen. Mohamed Salah is de titelverdediger en lijkt ook nu een goede kans te maken op de prijs, daar hij alle doelpuntenrecords in de Engelse Premier League brak en zijn continentgenoten daarmee ver achter zich liet.

Bløf betaalt schrijver Zoutelande-cover niet

De schrijver van het lied Frankfurt Oder, waar Bløf Zoutelande, hun grootste hit ooit op baseerde heeft nog geen stuiver gezien van dit grote succes. Dat zei zanger Bosse in de Top2000 A Gogo.

Bosse schreef zijn hit twaalf jaar geleden toen hij berooid door zijn toenmalige platenmaatschappij aan de kant werd gezet. De Duitse tekst gaat over een man die niets heeft behalve zijn geliefde waar hij in het trieste Frankfurt toch gelukkig is.

Bløf coverde het nummer en Zoutelande is nog steeds een hit. Zo staat het nummer in de top 40 van de Top2000. Toch zag Bosse nog geen stuiver van dit succes terug. Overigens is Bosse wel fan van deze versie van de Zeeuwen. 

Leidenaren in last na dollemansrit door Capelle a/d IJssel

Twee mannen uit Leiden zijn hun jaar niet goed begonnen. Zij sloegen op de vlucht toen agenten van de verkeerspolitie hen wilden controleren. Bij hun dollemansrit over de A20 en door Capelle aan den IJssel reden ze op hoge snelheid op twee agenten af, die zich genoodzaakt voelden gericht op de auto te schieten. Het duo is aangehouden.

In de nieuwjaarsnacht zagen agenten van de verkeerspolitie rond 04:00 uur een auto een slinger maken over de snelweg en ternauwernood de vangrail missen. Voorbij het Terbregseplein gaven ze de bestuurder een volgteken. Die leek in eerste instantie mee te werken, maar ging er ineens vandoor. Ter hoogte van de toerit Capelle aan den IJssel ging hij vol in de remmen en reed in tegengestelde richting de toerit op.

Dwars door de middenberm draaide hij weer de goede kant op, voor even, om op hoge snelheid, deels tegen de verkeersrichting in, verkeerslichten negerend, proberen weg te komen. De dollemansrit ging via de Capelseweg en Hoofdweg naar Prins Alexanderlaan en President Rooseveltweg. Daar keerde hij en reed weer de Prins Alexanderlaan op, een tweede politieauto tegemoet.

Poging tot doodslag
Deze agenten hadden hun wagen dwars op de rijstrook gezet, in een poging de bestuurder te laten stoppen. Voor de veiligheid hadden zij wel ruimte overgelaten om hem eventueel te laten passeren. De politiemannen stonden voor hun auto en zagen hoe de bestuurder zijn snelheid niet verminderde, maar zelfs leek te verhogen. Hij stuurde recht op hen af.

Omdat de bestuurder op de agenten bleef afrijden, trokken zij hun vuurwapen en schoten gericht op de auto. Op het laatste moment gooide de verdachte zijn stuur om en reed om de politieauto heen, over de stoep heen, in de richting van de Hoofdweg.

Ter hoogte van de bushalte wist een andere politieauto de auto te stoppen. De bijrijder, een 26-jarige man uit Leiden, werd direct aangehouden. De bestuurder probeerde nog weg te rennen, maar werd al snel gezien op de nabijgelegen parkeerplaats. De 29-jarige Leidenaar is aangehouden op verdenking van onder andere poging tot doodslag. De auto is voor onderzoek in beslag genomen.

Leidenaren in last na dollemansrit door Capelle a/d IJssel (Foto: Stockfoto politie.nl)
Leidenaren in last na dollemansrit door Capelle a/d IJssel (Foto: Stockfoto politie.nl)

Zomeraanwinst Kolovos ruilt Willem II na half jaar al in voor Omonia Nicosia

Dimitris Kolovos komt niet meer voor Willem II in actie. De huurling kon niet overtuigen en wordt nu door zijn eigenlijke werkgever elders gestald.

KV Mechelen maakt via de officiële kanalen melding van de verhuur van de middenvelder aan het Cypriotische Omonia Nicosia, nadat hij het afgelopen half jaar op huurbasis in Tilburg speelde. Het verblijf van Kolovos bij Willem II was geen onverdeeld succes, mede door aanhoudend blessureleed.

Trainer Adrie Koster deed in slechts drie Eredivisie-wedstrijden beroep op de 25-jarige middenvelder annex Grieks international. Hij deed als invaller mee in de duels met VVV-Venlo (0-1 verlies), NAC Breda (2-2) en Ajax (2-0 verlies). Kolovos kwam ook niet in de toekomstplannen van KV Mechelen voor, na 42 officiële duels in twee seizoenen. Omonia Nicosia, dat momenteel zevende staat in de A Katigoria, kan na dit seizoen een optie tot koop in het huurcontract lichten.

De eerste plofkraak van het jaar gaat naar Eindhoven

Een enorme knal vanochtend op de eerste dag van 2019 op het Biarritzplein in Eindhoven. Rond 07:15 uur heeft daar een plofkraak plaatsgevonden op een pinautomaat bij het Kruidvatfiliaal. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken contact op te nemen.

De explosie veroorzaakte een enorme ravage. De gevel van het pand raakte zwaar beschadigd en in de omgeving sneuvelden enkele ramen. Er raakte niemand gewond. De politie heeft de omgeving afgezet en is een onderzoek gestart. Specialisten van forensische opsporing verrichten sporenonderzoek. Dit kan nog enige tijd gaan duren. Agenten zijn de wijk in gegaan voor het doen van een buurtonderzoek en hebben met diverse mensen gesproken.

De eerste plofkraak van het jaar gaat naar Eindhoven (Foto: Politie.nl)
De eerste plofkraak van het jaar gaat naar Eindhoven (Foto: Politie.nl)

Man om het leven gekomen door misdrijf, vrouw aangehouden

Na een telefonische melding werd in een woning aan de Lepelaarstraat  in Losser kort na 03:00 uur het stoffelijk overschat van een 39-jarige man aangetroffen. De man, de bewoner van het pand, bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

De 43-jarige vrouw die in de woning aanwezig was werd aangehouden. De vrouw werd ingesloten op het bureau. Naar de dood van de man en de eventuele betrokkenheid van de vrouw wordt een nader onderzoek ingesteld. 

Froome en Thomas kiezen voor Tour de France, Bernal naar Giro d'Italia

Op 1 januari heeft Team Sky het programma van zijn kopmannen bekendgemaakt. Chris Froome en Geraint Thomas kiezen voor de Tour de France, terwijl Egan Bernal voor de Giro d'Italia kiest.

Chris Froome wil dit jaar zijn vijfde eindoverwinning pakken in de Tour de France. "Het was geen makkelijke beslissing om niet terug te keren naar de Giro, waar ik mijn roze trui zou kunnen verdedigen", vertelt de Brit op de website van zijn ploeg team Sky. Froome won afgelopen jaar eerst de Giro d'Italia en werd derde in de Tour de France.

"Aangezien de Tour mijn hoofddoel is, is het wellicht beter om te passen voor de Giro. Ik zit op een punt in mijn carrière waar ik begin te denken over wat mijn nalatenschap voor deze sport zal zijn. Als ik de Tour voor de vijfde keer kan winnen, dan voeg ik me bij een elitegroepje. Dat zou geweldig zijn." Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain wisten vijf keer de Tour de France te winnen.

Geraint Thomas verdedigt dit jaar zijn Tour-eindzege. "Als ik in 2018 de Tour niet zou hebben gewonnen, dan zou ik nu misschien voor de Giro en de Vuelta gegaan zijn. Maar ik zal het rugnummer 1 dragen en het zou dan niet fijn zijn om er niet bij te zijn." Ook het WK is een hoofddoel van de Welshman waar vooral de focus ligt op het WK tijdrijden.

Bernal kiest dit jaar voor de Giro d'Italia. De Colombiaanse klimmer die het afgelopen schitterde samen met Froome en Thomas in de Tour de France is zal nu kopman zijn in de Ronde van Italië. Hij zal daar onder meer Tom Dumoulin en Simon Yates, de winnaar van de Ronde van Spanje, tegenkomen in Italië.

1 dode en 1 zwaargewonde na dubbel ongeval Vlissingen

Een 24-jarige man uit Utrecht is afgelopen nacht omstreeks 03:25 uur ernstig gewond geraakt nadat hij op de Koudekerkseweg, ter hoogte van de Sottegemstraat in Vlissingen, door een auto werd aangereden. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De automobilist reed na het ongeval door. 

Kort nadat de fietser werd aangereden vloog op de rotonde van de Burgemeester van Woelderenlaan en de Bachlaan een personenauto met hoge snelheid uit de bocht en belandde ondersteboven in de naastgelegen bosjes. De bestuurder werd door de klap uit zijn auto geslingerd en raakte ernstig gewond.

De politie vermoedt dat deze man kort voor hij zelf crashte, de fietser op de Koudekerkseweg aanreed. Beide slachtoffers werden door ambulancemedewerkers gestabiliseerd en naar een ziekenhuis gebracht. Daar is de 24-jarige man overleden aan zijn verwondingen. 

De politie onderzoekt de identiteit van de automobilist.  De Verkeers Ongevallen Analysedienst heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van beide ongevallen. De uitkomst hiervan is nog niet bekend.

Sporthal Zaandam doelwit vandalisme

Sporthal de Tref aan de Drielse Wetering in Zaandam is dinsdagmorgen het doelwit geworden van vandalen. De politie constateerde in ieder geval zestien ingegooide ramen.

Omstreeks 01:30 uur kreeg de politie melding van een brand bij de sporthal. Hier bleek een container in brand te staan. Terwijl de brandweer het vuur bluste, vertelden omstanders dat er vernielingen waren gepleegd. Naast de vernielde ramen lagen er bijvoorbeeld ook stenen op een sportvloer, die hierdoor mogelijk beschadigd is geraakt.

De politie stelt een onderzoek in naar de vernielingen. Eventuele getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

1 dode, 3 gewonden bij steekpartij Kopenhagen

Bij een steekpartij in het centrum van Kopenhagen (Denemarken) zijn tenminste 1 dode en 3 gewonden gevallen. Volgens de plaatselijke politie vond de steekpartij plaats na een ruzie tussen feestgangers in een nachtclub in het gebied rond Gothersgade en Borgergade. 

Er is één persoon gearresteerd, hij wordt momenteel ondervraagd. Forensisch agenten doen onderzoek ter plaatse en verhoren ook getuigen. Volgens plaatsvervangend politie-inspecteur Allan Teddy Wadsworrth-Hansen is er geen reden om aan te nemen dat de steekpartij iets met rivaliserende bendes in het stadsdeel te maken hebben. 

Hansen: "Voor zover we nu weten is een ruzie tussen enkele discogangers uit de hand gelopen, met deze trieste uitkomst." Elders in de stad zou ook nog een steekpartij plaatsgevonden hebben. Het is niet bekend of de twee steekpartijen iets met elkaar te maken hebben. 

'Ajax gaat ver en doet bod van ruim elf miljoen euro op Lainez'

Ajax heeft een formeel bod van ruim elf miljoen euro uitgebracht op Diego Lainez, zo meldt De Telegraaf. Hij moet deze maand nog gepresenteerd worden.

De transfersom voor Club América kan aan de hand van variabele bonussen én een doorverkooppercentage bovendien nog eens oplopen. Club América hanteert volgens lokale media een vraagprijs van twaalf à dertien miljoen euro voor de achttienjarige buitenspeler, terwijl Ajax in eerste instantie niet verder wil gaan dan 8,5 miljoen euro.

Met het vernieuwde bod uit Amsterdam is het aannemelijker dat Club América alsnog overstag gaat en Lainez de duurste Mexicaanse jeugdspeler ooit wordt die naar Europa vertrekt. Volgens De Telegraaf ligt de vraagprijs dichter bij 'veertien à vijftien miljoen euro'.

Santiago Banos, sportief directeur van Club América, zei eerder in gesprek met ESPN dat het bijna zeker is dat het talent de Mexicaanse competitie gaat verlaten. "Het is nu duidelijk dat hij veel interesse heeft gewekt, op nationaal en internationaal niveau. Ja, het klopt dat er interesse is (van Ajax, red.), maar er is ook belangstelling van twee andere clubs, dus we gaan het zien", gaf de sportbestuurder te kennen.

Met de eventuele komst van 'de Mexicaanse Lionel Messi' wordt ingespeeld op een mogelijk vertrek van Hakim Ziyech of David Neres ná dit seizoen. De achttienjarige Lainez maakte in maart 2017 al zijn opwachting in de hoofdmacht van Club América. Inmiddels staat de teller van de tiener op 51 optredens en 5 doelpunten. Vier maanden geleden maakte de aanvaller zijn debuut als Mexicaans A-international.

Dronken vrouw rijdt agenten aan op A2

Twee agenten zijn rond 22:00 uur op oudejaarsavond gewond geraakt toen zij in hun auto op de A2, ter hoogte van Zaltbommel, werden aangereden door een personenauto. Deze werd bestuurd door een 53-jarige vrouw uit de gemeente Maasdriel. De vrouw bleek onder invloed.

Beide agenten moesten uit de auto worden bevrijd door de brandweer. Beide slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Een van de agenten kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. De andere agent raakte zwaar gewond maar is buiten levensgevaar. De 53-jarige verdachte bleef ongedeerd.

De agenten verleenden hulp bij een pechgeval op de A2 bij Zaltbommel. Uit voorzorg waren er twee rijstroken afgesloten. De 53-jarige vrouw haalde volgens getuigen diverse auto’s in en reed over een afgeblokte rijstrook met volle vaart tegen de politieauto. Beide auto’s raakten zwaar beschadigd.

Bij het aanspreken van de vrouw roken de agenten dat ze had gedronken. Met een blaastest ter plaatse werd dit bevestigd. Zij werd overgebracht naar het politiebureau. Daar blies zij 840 ug/l op het ademanalyseapparaat. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt. Haar rijbewijs werd ingenomen en er werd haar een rijverbod opgelegd voor een aantal uren.

De weg is enige tijd gedeeltelijk afgesloten geweest voor de hulpdiensten en het onderzoek van de politie.

Zatlap rijdt in op hulpverlenende agenten

De politie hield op oudejaarsavond rond 23.45 uur op de Tramsingel in Breda een 34-jarige man uit die plaats aan, omdat hij inreed op agenten die daar aan het werk waren vanwege een steekincident.

De politie had de boel afgezet omdat kort daarvoor een steekincident had plaatsgevonden. De agenten zagen dat een auto zonder te remmen op hen af kwam rijden. Ze moesten opzij springen. De 34-jarige bestuurder reed door het afzetlint en gooide het stuur om. Hij raakte daarbij twee geparkeerde auto’s van omwonenden.

Er zijn, behalve de (mogelijke) gewonde(n) bij het steekincident, geen gewonden gevallen volgens de politie. De bestuurder is aangehouden en zit vast voor verhoor. Hij blies 610 ugl.

Officiële foei voor Schouten en Hekman na verhitte woordenwisseling

De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft Simon Schouten en Gary Hekman berispt voor hun gedrag bij de massastart op de NK afstanden in Heerenveen. Beide schaatsers raakten elkaar in de laatste bocht en gingen onderuit. Het leidde tot een verhitte woordenwisseling, waarbij ook fysiek contact plaatsvond.

De KNSB heeft geconstateerd dat ze regels hebben overtreden en ook vindt de bond dat de schaatsers afbreuk doen aan de sport. Beiden kregen een berisping. Schouten en Hekman mogen dinsdag op nieuwjaarsdag wel ‘gewoon’ meedoen aan de NK marathonschaatsen in Kardinge. "De KNSB is in contact getreden met beide betrokken teams om de onderlinge verhoudingen te verbeteren, dergelijk gedrag uit te bannen en voortaan binnen de regels een sportieve strijd te leveren’', meldde de bond.

Het incident in Thialf staat niet op zichzelf. De ploegen van Schouten en Hekman zijn elkaars grootste rivalen en hebben vaker onenigheid. In januari vorig jaar ging het mis bij de Open Nederlandse kampioenschappen op de Weissensee, waar Hekman in de sprint werd gehinderd door schaatsers uit het team van Schouten. Het leidde na de finish zelfs tot een handgemeen.

Douwe de Vries profiteerde zondag op de massastart van het gedrang in de laatste bocht, waarbij meer schaatsers in de voorste groep onderuit gingen. De 36-jarige routinier van Team Jumbo-Visma bleef uit de problemen en sprintte naar de Nederlandse titel.

De NK Marathon is vanaf 16.00 uur live te volgen op NPO1. 

Bibiane Schoofs door in Auckland na opgave Van Uytvanck

Tennisster Bibiane Schoofs staat in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Auckland. De dertigjarige Nederlandse zag haar Belgische opponente Alison Van Uytvanck opgeven bij 4-3 in de eerste set. 

De partij tussen Schoofs (WTA-174) en Van Uytvanck (WTA-49) ging gelijk op in de eerste set toen de Belgische na een val moest opgeven. Schoofs, die al drie gewonnen kwalificatiepartijen in de benen heeft, treft in de tweede ronde de Canadese Eugenie Bouchard. Zij versloeg de Amerikaanse Madison Brengle met 6-3 en 6-3.

Vuurwerk blaast afzuigkap van de muur

De politie is op zoek naar getuigen van een incident waarbij vuurwerk naar binnen is gegooid bij een woning aan de Tuin van Malina in Heerhugowaard.  Rond 01:45 uur kreeg de politie melding van een harde klap in een woning, waar de bewoners al lagen te slapen.

De klap bleek te zijn veroorzaakt door vuurwerk. Hierdoor sneuvelden er ruiten en viel er een afzuigkap van de muur. Bij het afgaan van het vuurwerk raakte niemand gewond. De politie verzoekt getuigen die iets gezien of gehoord hebben contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ambulancepersoneel belaagd met nitraten tijdens hulpverlening

Op oudejaarsavond rond 19:30 uur was ambulancepersoneel aanwezig bij een aanrijding tussen een personenauto en een fietsster op de Brouwersdam in Hoofddorp.

Terwijl zij hulp verleenden aan de fietsster werd vanuit het publiek met nitraten naar het ambulancepersoneel gegooid. Gelukkig raakte hierbij niemand gewond.

Een zoektocht door de gewaarschuwde politie leverde vooralsnog geen verdachten op.

Zanger van Dr. Hook overleden

Ray Sawyer, het meest opvallende lid van de band Dr. Hook & The Medicine Show, is gisteren na een kort ziekbed overleden op 81-jarige leeftijd.

Sawyer was lid van de band tussen 1969 en 1981. Alhoewel de meeste hits door andere bandleden gezongen werden, viel Sawyer vooral op door zijn ooglap en cowboyhoed. Hij droeg de ooglap omdat hij bij een auto-ongeval een oog had verloren. Dr. Hook & The Medicine Show hadden hits met onder andere "When you're in love with a beautiful woman", "Sylvia's mother", "Baby makes her blue jeans talk" en het door Sawyer gezongen "The cover of the Rolling Stone".

Gaat Davina met een lied van Ilse Delange naar Israël?

Al maanden is heel songfestivalminnend Nederland in spanning, wie gaat er toch voor ons land naar het Songfestival in Tel Aviv? Volgens de selectiecommissie is er nog niets bekend, terwijl in voorgaande jaren er voor de jaarwisseling vaak al een artiest of nummer was gepresenteerd.

Schrijfsessies in Nashville
Ilse Delange en Ali Zuckowski zijn in de afgelopen tijd onder andere in Nashville druk bezig geweest met het schrijven van nummers. Ilse liet op Instagram doorschemeren niet voor zichzelf te schrijven en Ali is schrijver van het winnende lied van 2014: 'Rise like a Phoenix', waarmee Conchita het songfestival op haar naam schreef. Davina Michelle is in dezelfde periode ook in Nashville gesignaleerd, dat kan haast geen toeval zijn.

Nummers één en twee
Delange werd in 2014 tweede met het duo The Common Linnets, achter Conchita. De nummers één en twee zijn dus samen aan het schrijven geweest. Davina Michelle kent een stormachtige ontwikkeling van haar carrière: Ze werd door superster Pink opgemerkt door een cover van haar lied 'What about us' en mag zelfs het voorprogramma van haar Nederlandse concert verzorgen. 

Davina is op stoom
De Nederlandse Youtube-sensatie blonk uit met haar optreden tijdens het tv-programma 'De Beste Zangers' van presentator Jan Smit. Het nummer 'Duurt te Lang' dat ze hier zong leverde haar zelfs een nummer één positie in de hitlijsten op.

Het zou van gezonde lef getuigen als de songfestival selectiecommissie (met daarin onder andere Jan Smit) voor een opkomende ster als Davina zou kiezen. Alle signalen wijzen er op dat de kans aanzienlijk is! Op het Songfestivalforum van fok.nl hopen de fans van harte dat Davina Europa mag gaan veroveren.

13-jarige opgepakt om vuurwerk gooien naar agenten

De politie heeft maandagmiddag een 13-jarige jongen uit Alkmaar aangehouden nadat hij vuurwerk had gegooid naar de politie en de brandweer. Omstreeks 13.30 uur kreeg de politie melding dat er een brandje was op de Karel Doormankade in Alkmaar. 

Daar werd een jongen gezien die zwaar vuurwerk, vermoedelijk een nitraat, naar de politie en de brandweer gooide. De jongen was inmiddels weer vertrokken, maar hij werd verderop op de de Ruijterstraat weer aangetroffen.

De jongen werd aangehouden. Bij het overbrengen naar het politiebureau bleek hij vuurwerk in zijn kleding bij zich te hebben. Thuis had hij nog een rugtas, waarin ook zwaar illegaal vuurwerk werd aangetroffen. De politie nam het vuurwerk in beslag.

Britse regering intensiveert controle op kanaal

De Britse regering heeft besloten om twee patrouilleboten uit de Middelandse Zee terug te roepen. Dit gebeurde na een crisisoverleg gisterenavond. Het is de bedoeling dat de twee boten drie andere patrouilleschepen op het kanaal gaan ondersteunen bij de jacht op illegale vreemdelingen die proberen om per rubberboot de oversteek naar het eiland te maken. 

In 2018 probeerden 539 mensen het kanaal in een bootje over te steken. Opvallend is dat de pogingen sinds oktober toenamen. Mensensmokkelaars zouden de vluchtelingen opjagen en aanzetten om nu de poging te wagen, omdat het volgens hen na de Brexit moeilijker wordt om de oversteek te maken, omdat de controles dan strenger zouden worden. 

51-jarige opgepakt voor poging tot doodslag op agent

De politie hield op oudejaarsavond rond 23.45 uur op de Dominee Kopsstraat in Goirle een 51-jarige man uit uit die plaats aan, omdat hij met een balk de politie te lijf ging. Agenten reageerden in eerste instantie op een melding dat iemand een ruit van een woning had vernield en vuurwerk naar binnen gooide.

De agenten wilden deze verdachte aanhouden, maar omstanders keerden zich tegen de politie. Een van hen probeerde met een balk een agent te slaan. De politie moest pepperspray gebruiken om de man te stoppen. Hij werd aangehouden voor poging tot doodslag. De verdachte die de ruit vernielde rende in het tumult weg. Hij werd niet meer teruggevonden.

Man steekt drie mensen neer op metrostation Manchester

In Manchester is op station Victoria, in het centrum van de stad, een man opgepakt die drie personen met een lang keukenmes zou hebben verwond. De gewonden zijn een man en vrouw van in de vijftig en een agent van in de dertig jaar. 

De man begon volgens een medewerker van de BBC, die toevallig op het station aanwezig was, ineens om zich heen te steken. Volgens diezelfde medewerker werd de man vrij snel door de politie naar de grond gewerkt en overmeesterd door de politie. 

De politie onderzoekt of de man terroristische motieven had voor de steekpartij. 

Vreugdevuur Scheveningen volledig uit de hand gelopen

Wat een vreugdevuur in Scheveningen had moeten worden, eindigde bijna in een drama. Dankzij de harde wind ontstond er een vliegvuur, een enorme wolk aan vuurvonkjes, die zich over de stad verspreidde. Het duurde dan ook niet lang voor de politie en brandweer in actie kwamen en de boulevard in linie ontruimden. 

Daarna hield de brandweer zich voornamelijk bezig met het voorkomen van grote branden, door het nathouden van gebouwen. Pas rond 03:00 uur werd de vonkenregen minder en kon de brandweer zich richten op het blussen van het vreugdevuur. 

Burgemeester Pauline Krikke is enorm geschrokken van de situatie en zegt dat ze het betwijfelt of de vreugdevuren op deze manier nog wel plaats kunnen vinden. Er zijn geen gewonden gevallen door de vonkenregen, wel is er veel materiële schade: verbrande fietsen, auto's en op de Boulevard is er een kiosk zwaarbeschadigd. Volgens de brandweer hebben ze nog wel even de tijd nodig voor het nablussen van het vreugdevuur. 

7-jarig meisje gewond door illegaal vuurwerk

De politie hield op oudejaarsavond rond 21.00 uur op de Arenberglaan in Breda een 31-jarige man uit die plaats aan, omdat hij verdacht wordt van zware mishandeling. Vermoedelijk stak de man illegaal vuurwerk af, maar dat liep verkeerd af.

Het vuurwerk ontplofte op de plek waar het aangestoken werd. Een 7-jarig meisje uit Breda raakte hierbij gewond en had medische hulp nodig. Een geparkeerde auto liep schade op. De verdachte zit vast voor nader onderzoek. Het is niet bekend hoe het met meisje is. 

Automobilist vlucht lopend weg na zwaar ongeluk

Een van de automobilisten die gisterenavond betrokken raakte bij een zwaar ongeluk op de A10-Zuid in  Amsterdam, is lopend gevlucht. Dat laat een woordvoerder van de  politie weten. Mogelijk zaten er naast de bestuurder nog andere inzittenden in de auto, maar dat is nog niet duidelijk.

In brand
Volgens een omstander zat de gevluchte bestuurder in een Audi RS6. Die is na het ongeluk tegen de vangrail tot stilstand gekomen en in brand gevlogen.

De tweede auto sloeg over de kop. De bestuurder is gewond geraakt en naar het ziekenhuis overgebracht. Over zijn of haar verwondingen is niks bekend.

Traumateam
Voor de hulpverlening werden twee ambulances en een traumateam opgeroepen. Ook zou er volgens de eerste melding iemand bekneld hebben gezeten, daarom kwamen er ook brandweerwagens ter plaatse. 

De politie is op zoek naar getuigen van het ongeval. De politie laat weten dat de auto's zullen worden meegenomen voor verder sporenonderzoek.

Berovers aangehouden & vuurwapen in beslag genomen

Met behulp van cameratoezicht en doortastend optreden van agenten zijn gisteren twee Rotterdammers van 17 en 18 jaar oud aangehouden in de Woelwijkstraat. In de woning is een vuurwapen aangetroffen. Het tweetal had even daarvoor drie Fransen beroofd van hun auto, kleding, telefoons en geld.

Rond half zes gistermorgen, werden agenten aangesproken op de Oudedijk door drie Frans sprekende mannen. Zij vertelden dat ze kort ervoor waren bedreigd en beroofd van al hun bezittingen, waaronder een Fiat 500XL. Na onderzoek in de directe omgeving werd de gestolen auto en wat goederen teruggevonden in het Kralingse Bos.

Met behulp van informatie van de slachtoffers en speurwerk door cameratoezicht kwamen de twee Rotterdammers als verdachten in beeld. Na overleg met de Officier van Justitie werd postgevat bij de woning aan de Woelwijkstraat. Beide mannen werden aangehouden toen zij naar buiten kwamen. Na een doorzoeking in de woning is een vuurwapen aangetroffen. Beide verdachten zijn ingesloten.

Bomdreiger Schiphol is 51-jarige Canadees

De man die gisterenavond werd opgepakt nadat hij met een bom dreigde, is een 51-jarige man uit Canada. Dat laat de marechaussee weten. Het incident vond in vertrekhal 3 plaats. De man werd al snel opgepakt en de hal werd ontruimd.

Er zijn geen explosieven aangetroffen. De man is door de Dienst Speciale Interventies (DSI) overgebracht naar een cellencomplex, hij zit nog vast voor verder onderzoek.

Waarom hij met een bom dreigde is niet duidelijk.

FOK! Wat een weer: het eerste weerbericht dit jaar!

Vanochtend overheerst de bewolking en valt er plaatselijk wat regen. Van het noorden uit komen er vanmiddag vervolgens enkele opklaringen, al zou er vooral in het noordoosten zeer lokaal nog een lichte bui kunnen voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind draait van west naar noordwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard. In het Waddengebied wordt de wind in de loop van de middag stormachtig, 8 Bft, met zware windstoten tot circa 85 km/uur.

In de nacht naar woensdag wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en kan er zeer lokaal een lichte bui voorkomen. Het koelt af naar 1°C in het zuidoosten tot 7°C aan zee. De noord- tot noordwestenwind is boven land matig, in het noorden vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard. Aanvankelijk is de wind op de Wadden mogelijk nog stormachtig, 8 Bft, met daar zware windstoten rond 80 km/uur.

Woensdag overdag is er af en toe zon. Er kan een lichte bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De middagtemperatuur komt rond 7°C uit. De wind is noordelijk en matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de loop van de dag neemt de wind boven land af naar zwak tot matig, aan zee naar matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Namens de gehele weercrew, iedereen een gelukkig 2019!

Maily was een paar dagen geleden in de buurt van Bergen op Zoom en zag deze prachtige zonsondergang (Foto: Maily)
Maily was een paar dagen geleden in de buurt van Bergen op Zoom en zag deze prachtige zonsondergang (Foto: Maily)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.