FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 december 2018

Amsterdam opent 24-uurs opvang ongedocumenteerden

Sinds maandag telt Amsterdam drie Bed-Bad-Broodvoorzieningen die 24 uur per dag open zijn. Want in navolging van de opvang in de Der Kinderenstraat, heeft de gemeente besloten ook de BBB's in de Schuitenhuisstraat en Walborg overdag open te houden, meldt AT5.

In november werd bekend dat de stad een akkoord heeft bereikt met het Rijk over de financiering van een pilot voor een 24-uursopvang van in totaal 500 ongedocumenteerden. Vanaf nu kunnen er dus mensen ook overdag bij deze locaties aanbellen. Volgens Hans-Peter Nijman, een van de begeleiders, zijn er niet ineens grote hordes mensen aan komen kloppen. 'Vorige week vrijdag hadden we hier 101 mensen in onze opvang en vandaag hebben we er ook 101.'

Gevlucht
Hidaya is één van de ruim honderd asielzoekers die momenteel verblijven in deze Bed-Bad-Broodopvang in Buitenveldert. Zij moest vluchten uit Oeganda vanwege haar geaardheid en hoopt hier een nieuw leven op te kunnen bouwen. Het feit dat zij nu ook overdag onderdak heeft is volgens haar cruciaal.

'Hiervoor lag je focus altijd op waar je alle uren van de dag moest doorbrengen. Nu kunnen we ons richten op wat ons de volgende dag te wachten staat en hoe we onze toekomst willen invullen.' Voor Hidaya is het nog niet zeker of zij een verblijfsvergunning krijgt, maar mocht dat doorgaan weet ze al precies wat ze wil gaan doen: 'Ik wil graag software-engineering studeren en ik hoop in de toekomst één van de beste woordvoerders te worden voor ongedocumenteerden.' 

Het is de bedoeling dat in juli 2019 meerdere 24-uursopvangcentra geopend worden voor in totaal vijfhonderd asielzoekers. Zij moeten dan ook leefgeld en maatschappelijke en juridische begeleiding krijgen. De huidige drie opvanglocaties zijn bedoeld om mensen ook tot die tijd 24 uur per dag beschutting te bieden.


Sterke Roest klopt Kramer in rechtstreeks duel op 5000 meter

Patrick Roest heeft de 5000 meter op de NK afstanden in Thialf gewonnen. In een prachtig rechtstreeks duel tegen Sven Kramer klokte Roest een tijd van 6:09.36 en was daarmee ook sneller dan Jorrit Bergsma, die een tijd had staan van 6:12.68. Kramer werd derde in een tijd van 6:13.82.

Kramer won tien nationale titels op deze afstand en wist de laatste zes jaar deze afstand te winnen bij het NK afstanden. Voor Roest is het zijn eerste titel bij het NK afstanden. Bergsma werd voor de zesde keer op rij tweede op de 5000 meter.

Hiermee verzekeren zij zich alle drie van een startbewijs voor de WK afstanden in Inzell, in februari.

Verzetsheld en redder honderden kinderen overleden

In Parijs is Georges Loinger overleden. Die naam zegt u wellicht niet heel veel, maar de beste man heeft een uitermate nuttig leven gehad: in de Tweede Wereldoorlog redde hij honderden joodse kinderen van de Duitsers.

Loinger werd in 1910 geboren in Straatsburg, destijds nog Duits. Vroeg in de Tweede Wereldoorlog vocht hij tegen de Duitsers, maar al in 1940 werd hij gevangen genomen. Later in dat jaar wist hij te ontsnappen en als verzetsstrijder speelde hij een belangrijke rol bij de OSE: de Œuvre de secours aux enfants, een organisatie die bijna 1500 joodse kinderen verborg van de Duitsers.

Vanaf 1942 werd het volgens Loinger te gevaarlijk om ze in huizen in Frankrijk onder te brengen en dus werden de kinderen in groepjes naar 'veilige' gebieden gebracht, met name naar Zwitserland. "De Italianen die de Frans-Zwitserse grens bewaakten waren vriendelijk. Sterker nog, ze keken gewoon even niet of knepen een oogje dicht als we met een groepje kinderen langs kwamen. We hebben er uiteindelijk zo'n 350 langs kunnen krijgen."

Na de Italiaanse overgave werden de Italiaanse bewakers vervangen door Duitsers, waardoor het smokkelen van de kinderen volgens Loinger beduidend moeilijker werd. Het leverde minder succes op, maar tot de bevrijding bleven Loinger en de OSE alles uit de kast trekken om zoveel mogelijk kinderen in veiligheid te brengen. Georges Loinger is 108 jaar oud geworden.

WŁst schaatst naar achtste Nederlandse titel op 1500 meter

Ireen Wüst heeft voor achtste keer in haar carrière de 1500 meter gewonnen bij het Nederlands kampioenschap. De 32-jarige schaatsster won in Thialf in een tijd van 1.55,39.

Wüst was met een tijd van 1.55,39 ruim sneller dan de nummer twee Antoinette de Jong met een tijd van 1.56,04. Melissa Wijfje klokte een tijd van 1.56,70 en dat was net voldoende voor de derde plaats. De 23-jarige schaatsster die uitkomt voor het Gewest Fryslân was één honderdste sneller Lotte van Beek en daardoor heeft Wijfje zich geplaatst voor het WK afstanden in Inzell, net zoals Wüst en De Jong.

Wüst, die in 2006 voor het eerst de schaatsmijl won, is de opvolgster van drievoudig kampioene Jorien ter Mors. De uittredend kampioene komt door een operatie aan de kniepees dit seizoen niet meer in actie.

Het podium in Thialf. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Het podium in Thialf. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Ronald Mulder wint 500 meter op NK afstanden

Ronald Mulder is voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands kampioen geworden op de 500 meter. Bij de KPN NK Afstanden in Heerenveen was in een rechtstreeks duel duidelijk te sterk voor zijn broer Michel. Hij won met een tijd van 34,60.

Dai Dai Ntab, de kampioen van de afgelopen twee jaar, werd tweede in 34,72. Zesvoudig Nederlands kampioen Jan Smeekens moest genoegen nemen met een derde plaats in een tijd van 34,88. Daarmee kwalificeerden zij zich samen met Mulder voor de WK afstanden.

Ook Kjeld Nuis (34.91) en Kai Verbeij (34,97) klokten een tijd onder de 35 seconden, maar dat niet voldoende voor een plaats bij de WK afstanden in Inzell.

Debutanten Aspinall en Joyce naar kwartfinales WK darts

Nathan Aspinall heeft zich vrijdag als derde speler geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. De 27-jarige Engelsman ontdeed zich in zeven sets van de Zuid-Afrikaan Devon Petersen: 4-3.

Beide ongeplaatste spelers maakten er een leuke partij van in Londen. Petersen kwam 2-0 voor in sets, door vooral goed te finishen. Zes op acht kansen was raak. Vervolgens lieten de dubbels bij Petersen het afweten en begon het gemiddelde van Aspinall wat op te lopen. De Engelsman won vervolgens sets drie, vier en vijf. 

Petersen had in de zesde set moeite met de dubbels. Toch kwam hij op een 2-1 voorsprong met een 115-finish. Vervolgens wist hij ook de volgende leg te pakken en daarmee de zesde set te winnen. In de beslissende set wonnen beide spelers hun twee eigen begonnen legs, waardoor verlening nodig was. Aspinall wist 'm uiteindelijk te pakken: 4-2! The Asp kon in de laatste leg 170 uitgooien, maar besloot 'm netjes weg te zetten op D16. Die gooide hij de volgende beurt in één keer raak.

De Engelse nummer 73 van de wereld haalde een gemiddelde van 95,76 en een uitgooipercentage van ruim 38 procent. Petersen zette daar een moyenne van 90,75 en een finishpercentage van 40 procent tegenover. Aspinall stuit in de volgende ronde op Benito van de Pas of de Noord-Ier Brendan Dolan, die ook vrijdagmiddag in actie komen. Ook de overige vijf achtstefinalepartijen worden vrijdag afgewerkt. Michael van Gerwen en Gary Anderson plaatsen zich donderdag al voor de kwartfinales. 

Update 18.25 uur

Van Gerwen stuit zaterdagavond op de Engelsman Ryan Joyce, die vrijdag verrassend met 4-3 te sterk was voor zijn landgenoot James Wade. Joyce kwam op 1-0 in sets met een 138-finish (3-1). Bij 2-2 in set twee was het Wade die via bullseye de stand gelijk trok. Het werd 2-2 in sets. Wade begon beter in zijn spel te komen en won set vijf met 3-0.

In set zes kreeg Wade zijn eerste wedstrijdpijlen, maar de Engelsman miste maar liefst vijf matchdarts. Joyce stond ook niet lekker te finishen maar pakte het cadeautje wel uit waardoor er een beslissende zevende set kwam.

Wade liet zich tegen Joyce opnieuw van zijn onsportiefste kant zien. Nadat 'ie een finish uitgooide liep hij al naar het bord om zijn pijlen te halen tot hij opeens besloot zijn loopje te staken en naar het publiek te lopen. Het leverde hem geen gejuich op en het publiek begon zich tegen Wade te keren. Joyce bleef stabiel en won de beslissende set met 3-1.


Witte Kerst voor Rotterdamse Douane

In de afgelopen weken zijn tijdens verschillende controles meerdere partijen cocaïne aangetroffen in de haven van Rotterdam. In totaal werd er bijna 4000 kilo drugs verdeeld over tien partijen in beslag genomen en vernietigd.

Het begon met een grote cocaïnevangst medio december. Daarna volgden nog verschillende andere vangsten, variërend in hoeveelheid van enkele kilo’s tot 2.500 kilo. Ook de verstopplaatsen waren verschillend: De Douane vond een partij in bijvoorbeeld de constructies van containers, maar ook in de lading verstopt tussen vis en tropisch fruit.

Eén van de vangsten vond plaats op een terminal, waarbij een partij van 245 kilo cocaïne in beslag werd genomen. Die zat verstopt in verschillende tassen.

Alle partijen waren afkomstig uit Zuid-Amerika, landen van herkomst waren onder andere Suriname, Brazilië, Ecuador en de Dominicaanse Republiek. Tot nu toe zijn er twee verdachten aangehouden in relatie tot één van de vangsten. Er is één verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Inmiddels zijn alle drugs vernietigd volgens het Openbaar Ministerie. 

Witte Kerst voor Rotterdamse Douane (Foto: Politie.nl)
Witte Kerst voor Rotterdamse Douane (Foto: Politie.nl)

Javaanse neushoorns kunnen in ťťn klap uitsterven bij nieuwe tsunami

Rondom de vulkaan Anak Krakatau zitten de Indonesiërs niet op hun gemak, nadat een uitbarsting afgelopen weekeinde een tsunami veroorzaakte met ruim vierhonderd doden als gevolg. De mensen zijn echter niet het enige probleem: de Javaanse neushoorn staat op uitsterven.

In het Ujung Kulon National Park op Java leven 67 Javaanse neushoorns...de gehele wereldwijde populatie: "Ze leven nergens anders, ook niet in gevangenschap", aldus het Wereld Natuur Fonds. Een nieuwe tsunami zou de gehele populatie weg kunnen vagen, waardoor de soort in één klap van de aardbodem verdwenen zou zijn.

Bij de vorige tsunami ging het nog goed: de golven sloegen kapot op de noordelijke kust, de neushoorns verblijven voornamelijk in het zuiden van het schiereiland. Er gaat in elk geval gekeken worden naar plannen om een kleine groep van de 67 neushoorns te verhuizen, zodat ze niet meer op slechts één plek op aarde leven.

Het vinden van een locatie is lastig: meer dan 200 plantensoorten zijn nodig als voedselbron, er moet genoeg water zijn en het klimaat moet vochtig zijn. Vorig jaar werd een mogelijke locatie gevonden, maar een verhuizing kwam er niet.

Onlangs zijn tien plekken onderzocht, met het Cikepuh natuurreservaat in het westen van Java als mogelijke nieuwe woonplaats. Het probleem is wel dat het Indonesische leger daar oefent en er dus regelmatig knallen te horen zijn. Vooralsnog wordt dus nog even doorgezocht: "Als ons park ooit wordt geraakt, hopen we wel dat er ergens anders nog wat Javaanse neushoorns leven", aldus de parkbeheerder.

Politie treft 60 gestolen fietsen aan

De politie heeft donderdag 20 december een 42-jarige man uit Amsterdam aangehouden op verdenking van diefstal of heling van gestolen fietsen. Iemand herkende op internet zijn gestolen fiets en nam contact op met de politie. Die besloot om met toestemming van de officier van justitie zich voor te doen als geïnteresseerde koper. 

Een afspraak was zo gemaakt en op de bewuste dag had de verkoper een afspraak met de 'koper' bij een boxruimte in Amsterdam-West. Toen de verkoper de fiets uit de box haalde, zag de agent nog zo'n 60 fietsen staan. Bij controle van het framenummer van de bewuste fiets bleek dit inderdaad om een gestolen fiets te gaan. 

De politie heeft de man daarop aangehouden op verdenking van diefstal of heling van de fiets. Na het verhoor werd hij heengezonden; maar hij is nog wel verdacht.  Inmiddels heeft de politie twee fietsen bij hun rechtmatige eigenaar terugbezorgd, omdat er aangifte was gedaan, 58 andere stalen rossen wachten tot er aangifte wordt gedaan zodat ze naar hun berijder terug kunnen keren. 

De politie heeft er eventjes werk aan gehad, maar inmiddels staan er 58 foto's op de website. Zit jouw fiets er tussen en heb je nog geen aangifte gedaan? Doe dan even snel aangifte en vermeld in de aangifte minimaal het framenummer van je fiets, en als het even kan ook het fotonummer. 

Politie treft 60 gestolen fietsen aan (Foto: Politie.nl)
Politie treft 60 gestolen fietsen aan (Foto: Politie.nl)

Skiester Vlhova stunt met World Cup-zege op reuzenslalom

Alpineskiester Petra Vlhova heeft voor een stukje geschiedenis gezorgd. De 23-jarige slalomspecialiste heeft in Semmering de World Cup-reuzenslalom gewonnen, de eerste Slowaakse zege ooit op die discipline.

In haar loopbaan, waarin ze vier slaloms won in de World Cup, kwam Vlhova tot vrijdag niet verder dan drie zevende plekken op de reuzenslalom. In de eerste run op de Oostenrijkse sneeuw begon ze in elk geval al goed: ze gaf slechts 0,06 seconden toe op Mikaela Shiffrin, wat plek vier opleverde.

De strijd was uitermate spannend, want thuisfavoriete Stephanie Brunner stond tweede op 0,02 seconden, Ragnhild Mowinckel uit Noorwegen volgde op 0,03 tellen en Anna Veith (+0,12) en Federica Brignone (+0,18) stonden ook nog keurig in de buurt.

In run twee was het Viktoria Rebensburg die grote indruk maakte. De Duitse stond tiende, maar zag de een na de ander er niet in slagen haar tijd te verbeteren en dus bleef ze klimmen. Vlhova dook 0,45 seconden onder de tijd van Rebensburg door, waarna Mowinckel flink terugviel.

Brunner strandde op de vierde plek, een verrassend zwak ogende Shiffrin kwam niet verder dan plek vijf op 0,66 seconden van Vlhova, die zo haar eerste zege pakte. Rebensburg eindigde als tweede, de Française Tessa Worley steeg in run twee van de zevende naar de derde plek op 0,60 seconden.

Van de Pas moet naar huis na slechte partij tegen Dolan

Benito van de Pas is vrijdag uitgeschakeld in de achtste finales van het wereldkampienschap darts van de PDC in Londen. De Brabander verloor kansloos met 4-1 in sets van de Noord-Ier Brendan Dolan.

Van de Pas, die met werkdarts de achtste finales haalde, begon zijn eerste set niet sterk. Dolan miste ontzettend veel dubbels, maar Van de Pas wist de kleine kansjes die hij kreeg niet te benutten. Dolan was scorend beter en liep mede door een 148 en 107-finish in de derse set in naar 3-0. Big Ben redde de eer door de vierde set te pakken. 

In de vijfde set leek Van de Pas zijn draai gevonden te hebben. De Tilburger kwam zelfs op voorsprong na een break op Dolan, maar de Noord-Ier bleef rustig en brak terug. Dolan nam uiteindelijk de vijfde set mee naar huis en won de wedstrijd met 4-1. 

Van de Pas noteerde dan ook een gemiddelde van slechts 86,67 punten per drie pijlen en een dubbelpercentage van 32. Dolan kwam tot 89,77 en 33% op de checkouts. De Noord-Ier treft in de volgende ronde Nathan Aspinall. 

Van der Poel ook een klasse apart in Loenhout

Mathieu van der Poel heeft de vijfde wedstrijd van de DVV-trofee gewonnen. Op het snelle parcours van de Azencross ging de Nederlander al in de eerste ronde ten de aanval. In de sprint voor de tweede plaats versloeg Wout van Aert zijn landgenoot Toon Aerts.

Vanwege het razendsnelle parcours was er voor de wedstrijd de hoop dat de concurrentie het Van der Poel lastig zou kunnen maken. Al in de eerste ronde kwam aan die hoop een einde toen de 23-jarige renner van Corendon-Circus het tempo verhoogde en niemand kon volgen. Van een kleine voorsprong van vijf seconden kon hij uitlopen tot veertig seconden. Die voorsprong was net niet voldoende om Aerts voorbij te gaan in het klassement van de DVV-trofee. Met nog drie wedstrijden te gaan moet Van der Poel nog elf seconden goedmaken op de voormalig Europees kampioen.

Uitslag
1. Mathieu Van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. Tom Meeusen (BEL)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Joris Nieuwenhuis (NED)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Eli Iserbyt (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Vluchtende verdachte ramt meerdere auto's

Na een achtervolging door verschillende straten in Amsterdam-Zuid is vrijdagmiddag 28 december 2018 een 29-jarige Utrechter aangehouden. Tijdens zijn vluchtpoging heeft de verdachte vermoedelijk verschillende geparkeerde voertuigen geramd. De politie roept gedupeerden op om aangifte te doen.

Agenten wilden de verdachte rond 13.00 uur controleren vanwege opvallend rijgedrag. Toen de man een stopteken kreeg, ging hij er vandoor. Er volgde een achtervolging die voerde vanaf de Jan Luijkenstraat via de Hobbemastraat, de Paulus Potterstraat, Willemsparkweg naar de Jacob Obrechtstraat.

Tijdens de vluchtpoging heeft de bestuurder vermoedelijk meerdere geparkeerde auto’s geramd. In de Jacob Obrechtstraat stapte de verdachte uit zijn voertuig en ging er rennend vandoor. De man kon uiteindelijk in een tuin van de PC Hooftstraat worden aangehouden. Onderzocht wordt wat het motief was voor hem om ervandoor te gaan.

Vluchtende verdachte ramt meerdere auto's (Foto: Stockfoto politie.nl)
Vluchtende verdachte ramt meerdere auto's (Foto: Stockfoto politie.nl)

'Modric weigert aanbieding Real en bestudeert riant voorstel van Inter'

Luka Modric heeft de eerste contractaanbieding van Real Madrid geweigerd, zo meldt Telemadrid. Een voorstel van Internazionale is interessanter.

De 33-jarige middenvelder ligt nog tot medio 2020 vast in het Santiago Bernabéu en de Spaanse grootmacht wil graag verlengen met de veteraan. Modric is naar verluidt echter niet akkoord gegaan met de voorwaarden van de Koninklijke.

Modric zou momenteel een riant voorstel van Internazionale aan het bestuderen zijn. De Italiaanse club werd afgelopen zomer al veelvuldig in verband gebracht met de Ballon d'Or-winnaar. Nu zou Inter een tweejarig contract onder de neus van de Kroaat hebben geschoven, met een jaarsalaris van tien miljoen euro. Daarna zou Modric kunnen verkassen naar China, waar Inter goede contacten heeft.

Afgelopen woensdag zei sportief directeur Piero Ausilio dat Modric inderdaad een optie was afgelopen zomer. "Ik dacht dat het niet mogelijk was om Modric te halen, maar waarom niet dromen? Toen waren we niet echt klaar voor onderhandelingen, want we wisten onze beperkingen. Of we het weer kunnen proberen? In voetbal weet je het nooit. Zeg nooit nooit."

Volgens Telemadrid wacht Modric nu op een tweede voorstel van Real. Mogelijk gaat de routinier komende zomer vertrekken bij de Champions League-winnaar, zodat men nog wat geld aan hem kan overhouden. De clubleiding van Real is er naar verluidt nog van overtuigd dat een deal mogelijk is en dat Modric 'gewoon' in Madrid blijft.

KKK Kerstmis in Rusland?

Door vandalisme in de Russische stad Sint Petersburg leek het alsof de beruchte racistische organisatie Ku Klux Klan met Kerst een bijeenkomst hield. Doeken die rond Kerstbomen waren gewikkeld, om deze te beschermen tegen de vrieskou, waren kapotgeknipt en de gaten deden de doeken herinneren aan de KKK-hoofddeksels.

 De vandalen zijn ontvlucht, dus of het vandalisme een daad van racisme was of gewoon een goede grap om spookjes te maken, zullen we voorlopig niet weten.

12-jarige wil oma laten schrikken, dondert in zes meter diepe put

Een twaalfjarige jongen die zijn oma wilde laten schrikken in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is daar goed in geslaagd. Het liep alleen niet helemaal zoals de jongen het gepland had. Hij wilde zich verstoppen in de, voor het bezoek afgesloten, oude vleermuisgrot en daarvandaan zijn oma laten schrikken. 

De knul viel echter in een zes meter diepe put. Uit voorzorg werd, naast de politie en ambulance, ook een hoogte- en dieptereddingsteam van de brandweer gealarmeerd. De knul is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. 

Brand sterkste in sprint van Azencross

Lucinda Brand heeft de Azencross in het Belgische Loenhout gewonnen. De Nederlandse was in de sprint de sterkste van een kopgroep van vier rensters.

Op het snelle parcours was het lastig om weg te rijden. In de slotfase bleven vier vrouwen over: Brand, Denise Betsema, Sanne Cant en Laura Verdonschot. In de sprint op de lange finishstrook was Brand het sterkste. Achter de renster van Team Sunweb werd Cant tweede. Op de derde plaats finishte Betsema.

“Ik dacht ik maak er maar een lange sprint van. Dan heb ik de meeste kans om te winnen”, zei Brand tegen Sporza.

Uitslag
1. Lucinda Brand (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Denise Betsema (NED)
4. Laura Verdonschot (BEL)
5. Loes Sels (BEL)
6. Nikki Brammeier (GBR)
7. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
8. Maud Kaptheijns (NED)
9. Ellen Van Loy (BEL)
10 Katherine Compton (USA)

Dronken tiener sloopt politiebus

Agenten belast met het horecatoezicht in het uitgaanscentrum van Breda hebben donderdagavond omstreeks 22:45 uur op de Visserstraat twee 15-jarige jongens aangehouden voor openlijk geweldpleging. Het duo misdroeg zich tegenover portiers van een horecazaak. Ze zouden hen belaagd en geslagen hebben.

De horecadienders kregen een melding dat er op de Visserstraat een conflict gaande was tussen beveiligers en twee stappers. Ter plaatse vertelde een van de portiers dat hij twee jongens aan de deur kreeg die ernstig onder invloed waren en daarom niet binnen mochten. Hierna zochten ze steeds agressief de confrontatie op. Daarbij waren de portiers ook door hen geslagen. Beide jongens werden door de agenten onder verzet aangehouden.

Een van de verdachten bedreigde de agenten met de dood. Ook riep hij klootzakken en kankermongolen en hoer tegen hen. Tijdens het transport vernielde hij bovendien het dak van de politiebus en tufte die ook onder. Hij werd uiteindelijk met enig duw- en trekwerk in de cel gezet. Het lukte niet om van hem een blaasproef af te nemen.

De andere verdachte, die een bloedneus had, verzette zich ook bij zijn arrestatie. Hij gaf tijdens het transport aan misselijk te zijn. Hij werd daarom naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis gebracht, zijn neus bleek gebroken te zijn. Hij werd na de behandeling alsnog in het cellencomplex ingesloten. Dit mannetje blies 479 ugl op het ademanalyse apparaat.

Dronken tiener sloopt politiebus  (Foto: FOK!)
Dronken tiener sloopt politiebus (Foto: FOK!)

Voorarrest Bekir E. met 90 dagen verlengd

De rechter-commissaris heeft zojuist besloten dat Bekir E., die 18 december de 16-jarige Humeyra op het Designcollege doodschoot, 90 dagen langer in voorarrest blijft zitten. Dat meldt de Rechtbank Rotterdam op Twitter.

Lees ook: 16-jarig meisje vlakbij school doodgeschoten

Bekir E. werd kort na de moord aangehouden op de Bergselaan in Rotterdam. Op 20 december werd een 25-jarige medeverdachte aangehouden en op eerste Kerstdag een 31-jarige Rotterdammer. De 25-jarige man is door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld, waar het OM tegen in beroep is gegaan. 

Kerkasieldienst duurt al ruim 1500 uur

Het Armeense gezin Tamrazyan verblijft al sinds oktober in buurt- en kerkhuis Bethel aan de Thomas Schwenkestraat in Den Haag. Door gebruik te maken van kerkasiel probeert het gezin uitzetting naar Armenië te voorkomen. 

Volgens Derk Stegeman, coördinator kerkasiel, is Armenië voor de één inderdaad een veilig land, maar voor anderen niet. Terugkeren naar Armenië zou voor dit specfieke gezin zelfs levensgevaarlijk zijn zo zou gebleken uit onderzoek. Daarom zou Mark Harbers gebruik moeten maken van zijn discretionaire bevoegdheid: "Het gaat om een gezin dat hier negen jaar woont. Het gaat over een familie die ruimschoots in aanmerking komt voor het kinderpardon."

Inmiddels duurt de kerkdienst al meer dan 1500 uur en is de kerk niet van plan om te stoppen. De continukerkdienst wordt gesteund door ruim 700 predikanten, priesters en voorgangers uit het hele land. 

Jaap Stam tekent contract voor anderhalf jaar bij PEC Zwolle

PEC Zwolle presenteert Jaap Stam vanmiddag om 14.00 uur als nieuwe hoofdtrainer. De 46-jarige Kampenaar volgt John van ‘t Schip op, die vorige week woensdag werd ontslagen. 

Stam is sinds zijn ontslag bij Reading in maart clubloos. Bij PEC krijgt de oud-voetballer de taak om de ploeg uit de degradatiezone te loodsen. PEC heeft vijftiend punten na halverwege de competitie staan daarmee zestiende in de Eredivisie.  Ze houden vooralsnog alleen NAC Breda en De Graafschap onder zich.

Voorzitter Adriaan Visser en technisch directeur Gerard Nijkamp openden afgelopen zaterdag de onderhandelingen met Stam en zijn management, bestaande uit zaakwaarnemers Henk Timmer en Henk van Ginkel. Na de kerstdagen gaven beide kampen elkaar succesvol de hand. 

Stam vliegt donderdag 3 januari met PEC Zwolle mee naar Zuid-Spanje, waar de ploeg voor de vierde keer op rij een trainingskamp belegt. Gert Peter de Gunst, die tegen VVV-Venlo (2-0) éénmaal optrad als eindverantwoordelijke, gaat weer aan de slag als assistent-trainer.

Update 14.40 uur

Jaap Stam tekent een contract voor anderhalf jaar in Zwolle. De coach is blij om terug te keren op het oude nest. "PEC Zwolle is een club naar mijn hart en het voelt dan ook goed om terug te zijn. De club ben ik de afgelopen jaren blijven volgen en het is mooi om te zien wat voor groeispurt er is gemaakt. Ik zie het als een prachtige uitdaging om de komende anderhalf jaar tot een succes te maken, te beginnen met de tweede seizoenshelft waar we vanaf volgende week volle bak en met elkaar de schouders onder gaan zetten", aldus de teruggekeerde oefenmeester op de website van zijn nieuwe club.

Stam gaat het technische hart vormen met de assistenten Gert Peter de Gunst en nieuweling Said Bakkati. Door de komst van Bakkati gaat Michael Valkanis aan de slag bij de voetbalacademie van PEC.

Jaap Stam vanmiddag gepresenteerd bij PEC Zwolle (Pro Shots / Paul Meima)
Jaap Stam vanmiddag gepresenteerd bij PEC Zwolle (Pro Shots / Paul Meima)

Olympisch keirinkampioene Ligtlee (24) bergt fiets op

Elis Ligtlee stopt per direct met baanwielrennen. De wereldbeker in Berlijn, eind november, was haar laatste optreden op het hoogste niveau. Ze sluit haar topsport-carrière af met het hoogst haalbare; olympisch goud op de keirin bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Ligtlee maakte in 2011 de overstap naar het baanwielrennen vanuit het BMX. Haar specialiteiten waren de sprint, 500 meter tijdrit en de keirin. Ligtlee kende haar hoogtepunt op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, waar ze verrassend de titel pakte op de keirin. Sindsdien werd ze gehinderd door blessures en kwam ze amper nog in actie. Naast de olympische titel, pakte ze nog drie medailles op het WK en werd drie keer Europees kampioen. 

"Ik miste de afgelopen tijd het plezier in wat ik deed en was steeds op zoek naar de noodzakelijke motivatie om er vol voor te gaan. Na lang wikken en wegen heb ik de knoop doorgehakt en ben ik eerlijk naar mezelf geweest en heb het besluit genomen om te stoppen met baanwielrennen. Hoe moeilijk deze keuze ook is. Ik kijk terug op een mooie carrière en bedank iedereen; familie, vrienden, sponsoren, trainers en coaches van de KNWU die mij tijdens mijn topsport carrière gesteund hebben. Het is nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven", aldus Ligtlee. Haar hele verklaring staat op haar eigen site

“Ik heb veel respect voor de keuze van Elis om te stoppen met het baanwielrennen. Het zal een gemis voor het team en de baansport zijn. Ze heeft een hele succesvolle carrière gehad met natuurlijk de olympische titel als hoogtepunt. Wij wensen haar veel succes voor de toekomst met alles wat ze gaat doen", aldus bondscoach Hugo Haak.

Elis Ligtlee stopt ermee wegens motivatieproblemen. (PRO SHOTS/DPPI)
Elis Ligtlee stopt ermee wegens motivatieproblemen. (PRO SHOTS/DPPI)

Voetafdrukken verraden vermoedelijke insluipers

Afdrukken van blote voeten in de rijp op een plat dak in Tilburg  hebben de politie vanmorgen vroeg geleid naar het adres van (een) vermoedelijke insluiper(s). Twee verdachten, 20 en 22 jaar, werden aangehouden nadat een bewoonster in de wijk Reeshof op haar slaapkamer geconfronteerd was met een indringer. De verdachten wonen twee huizen verder.

De politie kreeg omstreeks 06.50 uur de melding binnen van de vrouw. Ze vertelde dat ze geconfronteerd was met een man op de slaapkamer. Ze was gaan gillen en de badkamer ingevlucht. Daar belde ze 112. De eerste agenten waren binnen enkele minuten ter plaatse. De meldster deed open. De dienders doorzochten de woning. Ze zagen nergens verbrekingen.

Wel troffen zij op een van de slaapkamers een raam aan dat helemaal openstond. Dit leidde naar een plat dak. Daarop stonden in de ´rijp´ afdrukken van blote voeten. Een van de agenten klom naar buiten en volgde het spoor. Het begon en eindigde bij een raam van een woning twee huizen verder.

Hierop is een onderzoek in deze woning ingesteld. Er waren twee mannen, 20 en 22 jaar aanwezig die voldeden aan het signalement van de insluiper. Zij werden aangehouden. De 22 jarige man lag op bed in de kamer met het raam waar het spoor eindigde. Hij verzette zich bij zijn arrestatie. De recherche stelt een nader onderzoek in.

Politie New York ontkent buitenaardse invasie

New York is donderdagavond niet aangevallen door buitenaardse wezens. Dat beweren de lokale autoriteiten in elk geval, maar daar waren nogal wat twijfels over vanwege een opvallend en felblauw lichtfenomeen boven de stad.

Beelden van het blauwe licht werden uiteraard overal op social media gedeeld, met daarbij speculaties over wat het kon zijn. Nou willen we niet zeggen dat het aliens waren, maar het waren naar alle waarschijnlijkheid aliens, hoewel de politie van New York dat ontkent.

Volgens het officiële verhaal was het licht afkomstig van een brand bij elektriciteitscentrale Con Ed in de wijk Astoria in Queens, waar een transformater is ontploft. Het vuur is onder controle en gewonden zijn er niet gevallen, maar aliens zijn er ook niet gevonden en dus zitten die nog verborgen.

Beelden vanuit New York (Bron: YouTube)

Oud-kraker Khalid Jone blikt terug: 'Het was een zwaar jaar'

Samen met de 'We Are Here'-groep trok Khalid Jone dit jaar krakend door Amsterdam, maar uiteindelijk kreeg hij wel een verblijfsvergunning. AT5 interviewde Jone.

Jone kwam in 2002 vanuit Soedan naar Nederland. Hij kreeg hier geen verblijfsvergunning, maar vertrok niet. Samen met andere uitgeprocedeerde asielzoekers zat hij in de We Are Here-groep en kraakte hij meerdere panden. Ook voerde hij namens de groep het woord. 

Moeilijke tijd
"Ik heb een zwaar jaar gehad, het is een moeilijke tijd geweest", zegt hij. "Hoe vaak wij moesten verhuizen op korte termijn, de media-aandacht, de publieke en politieke acties. Voor mij als woordvoerder was het ook echt een heftige tijd, want je moet steeds alles toelichten."

De groep probeerde begin juni ook een bewoond pand aan de Weesperzijde te kraken. Jone zegt daar spijt van te hebben. "Wat daar gebeurd is was niet de bedoeling, maar de frustratie was heel hoog. Veel van ons zijn getraumatiseerd, waardoor de emoties hoog opliepen."

Mooi moment
Ongeveer anderhalf jaar later kreeg Jone toch een verblijfsvergunning. "Het was een mooi moment, een vrolijk moment maar tegelijkertijd ook verdrietig. Maar ook verdriet. Want ik heb een oplossing gevonden, maar andere mensen niet."

Ook heeft hij inmiddels een huurwoning in West toegewezen gekregen. "Een rustige buurt met een basisschool, een kinderspeelpaats. Een mooi gebied hier." In 2019 hoopt hij op 'geluk' en 'gerechtigheid'. "En dat er een einde komt aan alle oorlogen. Want vluchten is niet makkelijk en de beslissing om te vluchten neem je niet zomaar."


Neergeschoten schutter schoot op agenten

Tweede kerstdag vond er een schietpartij plaats op de Bajonetstraat in Rotterdam. Daarbij raakte een 26-jarige Rotterdammer zwaargewond. Uit het eerste onderzoek is gebleken dat de 26-jarige die dag ruzie had met een 49-jarige man en een 23-jarige vrouw.

Lees ook: 3 aanhoudingen na schietpartij Rotterdam

De man kon de ruzie kennelijk niet met woorden beslechten want hij trok een vuurwapen. Hij schoot enkele malen op het tweetal, waarbij de 43-jarige man een schampschot opliep. Toen de agenten arriveerden schoot de man in de richting van de agenten en vluchtte over het speelpleintje weg. Aan de andere kan van het plein draaide hij zich om en schoot nogmaals richting de agenten. 

Hierop schoten de agenten terug waarbij de verdachte werd geraakt .Hij werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De man en vrouw die ook werden gearresteerd, zijn gisteren in vrijheid gesteld. Ze blijven nog wel verdacht in het onderzoek. 

Neergeschoten schutter schoot op agenten (Foto: Politie.nl)
Neergeschoten schutter schoot op agenten (Foto: Politie.nl)

Neville: "Op zijn hoogtepunt is Paul Pogba de beste middenvelder van Europa"

Paul Pogba lijkt opgebloeid na het vertrek van José Mourinho bij Manchester United. De middenvelder gaf zaterdag tegen Cardiff City (1-5 zege) al twee assists en kwam woensdag tegen Huddersfield Town (3-1) zelf tweemaal tot scoren. Phil Neville denkt dat de komst van Ole Gunnar Solskjaer belangrijk is geweest voor Pogba.

Mourinho was huiverig om Pogba op te stellen als spelmaker, maar tegen Huddersfield mocht de vedette wel achter spits Marcus Rashford spelen. "Als je met een glimlach op het veld wilt staan, aanvallend wilt voetballen en doelpunten wilt maken, dan begint dat allemaal bij de trainer", stelt Neville bij de BBC . "En Ole oogde de afgelopen wedstrijden erg gelukkig en zei de juiste dingen."

"De beste man op het veld, en op zijn hoogtepunt de beste middenvelder van Europa, was Paul Pogba. Hij heeft achttien verschrikkelijke maanden achter de rug, vanwege zijn moeizame relatie met de manager", weet de voormalig speler van Manchester United en Everton. "Nu lijkt hij ontketend. Hij oogt vrij op het veld en speelt alsof hij alles kan. Hij speelt met een vorm van arrogantie en zijn passing was weer opperbest."

"Als hij op zijn top is, is hij de beste speler van de club. Met zulke optredens zou hij elk seizoen twaalf tot vijftien doelpunten moeten kunnen maken. Dat is hem in zijn carrière nog niet gelukt, maar die potentie heeft hij wel", vindt Neville, die denkt dat Pogba in januari zou zijn vertrokken als Mourinho was aangebleven als trainer. "Ik denk dat ze hem dan waren kwijtgeraakt. Het was duidelijk dat ze geen goede relatie hadden. Hij moest op het laatst zelf plaatsnemen op de bank. Maar in de afgelopen paar wedstrijden was hij fantastisch."

Keeper maakt knullige eigen goal in Serie B

In de Italiaanse Serie B nam Palermo het donderdagavond thuis op tegen Ascoli. Die wedstrijd werd met 3-0 gewonnen, maar men kreeg wel wat hulp van de doelman van de bezoekers.

Na nog geen half uur kwam de bal bij keeper Filippo Perucchini terecht, die deze handig wegkapte bij een aanvaller...en hem en passant in eigen doel tikte.

Ontsnapt uit de bak in een zak

Vanmorgen rond 09:15 uur is een gevangene ontsnapt uit gevangenis De Schie in Rotterdam. Volgens onbevestigde berichten zou de twintiger, die vastzat voor diefstal, ontsnapt zijn in een blauwe vuilniszak. 

Hij zou geholpen zijn door een vriend van 'm die zijn straf had uitgezeten en vanmorgen de bak mocht verlaten. Justitie wil de verhalen nog niet bevestigen. Een omschrijving van de gevluchte man is nog niet vrijgegeven, wel is de politie een zoektocht in de omgeving van de gevangenis gestart. 

SŁd-Tirolers domineren fraaie afdaling Bormio

De World Cup-afdaling in het Italiaanse Bormio heeft alpineskiër Dominik Paris zijn tiende World Cup-zege opgeleverd, de negende op de afdaling. De Italiaan won op de ruim drie kilometer lange piste op de Stelvio, waar hij exact een jaar geleden en in 2012 ook al de beste was.

Christof Innerhofer zette aanvankelijk een vlijmscherpe tijd neer, waar Vincent Kriechmayer, Beat Feuz en Bryce Bennett zich op stuk beten. Innerhofer's land- en streekgenoot Paris zat halverwege nog boven zijn tijd, maar op het onderste deel was de bijna 100 kilogram zware spierbundel een stuk sneller en met 0,36 seconden voorsprong kwam hij met de snelste tijd over de finish.

Niemand kwam daar vervolgens nog serieus bij in de buurt. Sterker nog, niemand bleef verder binnen een seconde van Paris, die zo een Süd-Tiroler 1-2'tje aanvoerde, met achter Winnerhofer de Zwitser Feuz op 0,52 seconden op de derde plek.

De wedstrijd werd nog overschaduwd door een zware val van Klemen Kosi. Hoe het met de Sloveen is is nog niet bekend. Mathieu Bailet zorgde met startnummer 47 voor een stunt: de 22-jarige Fransman kwam nog niet verder dan een twintigste plaats, maar wist zich nu zowaar naar plek zes te skiën.

Tour de Ski: Noorse favorieten en diverse uitdagers

Zaterdag is het weer zover: de Tour de Ski gaat van start, dé etappewedstrijd in de langlaufwereld en uiteraard ook deel uitmakend van de World Cup. Zoals wel vaker zijn de Noren favoriet, maar uitdagers uit andere landen zijn er absoluut, zeker nu bij de vrouwen dé topper niet aan de start verschijnt. Het format is vrij simpel: in de etappes is tijdwinst te boeken aan de hand van de uitslagen, terwijl er ook diverse bonificatieseconden te verdienen zijn. Alles is uiteraard live te kijken op Eurosport en de Duitse TV.

Mannen
De Rus Alexander Bolshunov staat op de eerste plek in de World Cup. De pas 21-jarige nummer zes van de Tour de Ski van vorig seizoen won tijdens het openingsweekeinde in het Finse Ruka de sprint en 15 kilometer, beiden in klassieke stijl, maar kende daarna wat wisselvallige resultaten.

Bolshunov is dan ook niet dé favoriet, hoewel er van één favoriet niet echt sprake is. Als het over etappewedstrijden gaat, gaat het over Martin Johnsrud Sundby, de winnaar van 2014 en 2016 en de nummer twee van de vorige twee edities. Dit seizoen won de Noor nog niet, maar de 34-jarige veteraan lijkt wel beter in vorm te komen.

Bolshunov's generatiegenoot en Sundby's landgenoot Johannes Høsflot Klæbo debuteert in de Tour de Ski. Vorig seizoen kon hij - zeker aan het begin - werkelijk alles, dit jaar gaat het op langere afstanden dan de sprint nog wat lastig, maar toch zou Klæbo wel eens dé uitdager van Sundby kunnen zijn.

Dario Cologna is dit seizoen nog wat wisselvallig, maar als iemand goed kan pieken is het de Zwitserse meervoudig olympisch kampioen wel. Hij won de Tour de Ski al in 2009, 2011 en 2012 en pakte het eindklassement vorig jaar voor de vierde keer in zijn loopbaan.

Achter de grote vier ligt het behoorlijk open. De Rus Sergei Ustyugov won de Tour in 2017, maar kende de nodige problemen omtrent de dopingregels. Dit jaar startte hij nog maar één keer in de World Cup, maar als hij in vorm is mogen we hem gerust levensgevaarlijk noemen.

Verder denken we nog aan de Noor Finn Hågen Krogh, de Canadees Alex Harvey, de Fransman Maurice Manificat en misschien Calle Halfvarsson uit Zweden, maar met de kanshebbers houdt het dan wel op.

Johannes Høsflot Klæbo gaat na zijn goudjacht in Pyeongchang voor zijn eerste Tour de Ski-titel (Pro Shots/Action Images)
Johannes Høsflot Klæbo gaat na zijn goudjacht in Pyeongchang voor zijn eerste Tour de Ski-titel (Pro Shots/Action Images)

Vrouwen
Therese Johaug domineert het seizoen, maar de van een dopingschorsing teruggekeerde Noorse richt zich volledig op het WK en slaat de Tour de Ski over. Dat doet ook de jonge Zweedse Ebba Andersson, de revelatie van het seizoen, waardoor de kaarten redelijk open liggen voor de rest.

We beginnen dan met Johaug's landgenote Ingvild Flugstad Østberg, de nummer twee in de World Cup en op een goede dag een alleskunner. Vorig jaar eindigde ze als tweede in de Tour de Ski, als ze de monsterlijke slotklim overleeft zou ze nu hoge ogen kunnen gooien.

De Finse Krista Pärmäkoski eindigde in 2017 als tweede en is zoals wel vaker best of the rest achter de Noorse en Zweedse toppers. Zeker nu titelverdedigster Heidi Weng in behoorlijk matige vorm is geeft dat Pärmäkoski de rol van grootste uitdaagster van Østberg.

De Amerikaanse Jessica Diggins pakte vorig jaar de derde plek en is vooral ijzersterk op de vrije stijl. Ze is soms wat wisselvallig, maar gaat zeker op het lijstje met podiumkandidaten, net als onder meer de Zweedse Stina Nilsson en de Oostenrijkse Teresa Stadlober, vooral goed op respectievelijk de sprints en de langere afstanden.

Etappeoverzicht

Etappe Datum Plaats Wedstrijd Afstand (V - M) Starttijd (M - V)
1 29-12-2018 Toblach (ITA) Sprint (vrij) Sprint 14:30
2 30-12-2018 Toblach (ITA) Individuele start (vrij) 10km - 15km 12:45 - 14:45
3 01-01-2019 Val Müstair (SUI) Sprint (vrij) Sprint 12:00
4 02-01-2019 Oberstdorf (GER) Massastart (klassiek) 10km - 15km 12:00 - 14:00
5 03-01-2019 Oberstdorf (GER) Achtervolging (vrij) 10km - 15km 15:15 - 13:05
6 05-01-2019 Val di Fiemme (ITA) Massastart (klassiek) 10km - 15km 14:00 - 15:10
7 06-01-2019 Val di Fiemme (ITA) Finaleklim achtervolging (vrij) 9km 13:00 - 14:45

CU: geen terugtrekking uit SyriŽ

Coalitiepartij ChristenUnie wil dat Nederland onmiddellijk een nieuwe missie in Syrië start. De huidige loopt namelijk op 31 december af, en vanwege de plotselinge Amerikaanse terugtrekking lopen de Koerdische gebieden gevaar. De partij vreest dat als de Koerden zich moeten verdedigen tegen Turkije - dat volgens de Amerikaanse president Trump de strijd tegen IS overneemt - IS zich kan hergroeperen. Daarmee zou de winst van de afgelopen jaren weer ongedaan kunnen worden.

"We hebben met onze Koerdische bondgenoten op de grond veel moeite gestoken in de strijd tegen IS. Als we ons nu terugtrekken, dreigen Assad of Turkije het Koerdisch gebied onder de voet te lopen", zegt Kamerlid Joël Voordewind tegen Trouw. Tot het einde van het jaar is Nederland nog actief in Syrië met F-16 gevechtsvliegtuigen, waarmee IS-stellingen worden gebombardeerd.

De ChristenUnie wil dat de regering nu het initiatief neemt voor een zogenoemde coalition of the willing, waarbij de Amerikaanse inzet in Syrië in EU-verband wordt vervangen. Lidstaten moeten dan Franse en Britse troepen gaan bijstaan in de strijd tegen IS.

Volgens Voordewind is het risico voor Nederlandse militairen beperkt. "Het draait om afschrikking zodat Turkije de Koerden niet zomaar kan aanvallen." De VS vervulde volgens hem immers ook met maar beperkte middelen een bufferrol tussen Turkije en de Koerden. Het is nog onduidelijk wat de andere coalitiepartijen van het CU-voorstel vinden.

Onafhankelijk Koerdistan
Frankrijk zou zo'n voorstel verwelkomen. De Franse president Emmanuel Macron sprak eerder zijn bezorgdheid uit over het idee van zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump dat Turkije de Amerikaanse rol in Syrië kan overnemen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was wel enthousiast over Trumps plan. Dat is vermoedelijk omdat de Koerden een groot gebied langs de Turkse zuidgrens in handen hebben, en Turkije vreest dat daar uiteindelijk een onafhankelijk Koerdistan wordt uitgeroepen. Ook in het zuiden van Turkije wonen veel Koerden, en Turkije was bang dat die zich mogelijk met geweld bij zo'n staat zouden willen aansluiten.

Vanwege de door de VS geleide coalitie tegen IS, waarin Koerdische troepen bondgenoot zijn, heeft Turkije tot dusver niet veel kunnen uitrichten tegen de Syrische Koerden. Maar de Amerikanen trekken zich al in januari terug en dan, vreest de ChristenUnie, krijgen de Turken wel de mogelijkheid om de Koerden te verdrijven.

Hergroeperen
De vrees is dat de door Trump voorgestelde strijd van Turkije tegen IS in feite uitloopt op een oorlog tegen de Koerden. En als Turken en Koerden tegen elkaar vechten, dan zal IS de kans niet laten lopen om zich te hergroeperen en weer gebieden te veroveren, zo is de gedachte. En dan zijn we weer terug bij af, en kunnen er bovendien opnieuw vluchtelingenstromen ontstaan.

Op dit moment ontwikkelt zich al een nieuwe dynamiek. Deze week vroeg de Koerdische YPG-militie de hulp van het Syrische regeringsleger bij de verdediging van de stad Manbij tegen Turkije. Vrijdag trokken Syrische troepen die stad binnen.

Manbij ligt echter ten westen van de rivier Eufraat, die feitelijk de grens vormt met het Koerdische territorium, dat bijna het hele stuk Syrië ten oosten van die rivier beslaat. Indien Turkije Koerdische stellingen op de oostoever aanvalt, zullen de Koerden dit waarschijnlijk als regelrechte oorlogsverklaring opvatten.

Wie niet wil betalen mag brommen

Een 56-jarige man uit Roosendaal is vrijdag 28 december 2018 om 06:55 uur in zijn woonplaats aangehouden vanwege een groot bedrag aan openstaande boetes.

Agenten zagen de man over de Antwerpseweg rijden en hielden hem aan, omdat hij gesignaleerd stond. Hij heeft voor ruim 200.000 euro aan boetes openstaan. Omdat de boetes niet betaald zijn, werd de man ingesloten voor een hechtenis van 365 dagen.

Wie niet will betalen mag brommen (Foto ter illustratie Pxhere)
Wie niet wil betalen mag brommen (Foto ter illustratie Pxhere)

Brands: "Je hebt verschillende meningen nodig"

Marcel Brands ruilde PSV afgelopen zomer in voor een dienstverband bij Everton en de director of football zet alles zo goed mogelijk naar zijn hand.

Brands geeft in gesprek met de Liverpool Echo aan dat hij enkele veranderingen heeft doorgevoerd, zoals het binnenhalen van Grétar Steinsson als nieuwe hoofd scouting van de afdeling Europa. "Ik werkte bij PSV nauw samen met mijn scoutingsapparaat. In Nederland was het makkelijker, want mijn scouts waren om mij heen. Ik zou ze vervolgens Europa insturen. Hier zijn de scouts al lokaal in Europa, dus is het lastiger om ze nabij te hebben. Dus ik heb 'leidersgroepen' gemaakt in het scoutingsapparaat, zodat we regelmatig contact hebben."

Dat bevalt hem goed. "Ik krijg iedere week een update. Niet alleen over bepaalde rapporten, maar ook de achtergronden. We werken nauwer samen, onder andere over wat we willen zien en waarom", aldus de beleidsbepaler, die met topaankoop Richarlison een voltreffer maakte. Brands benadrukt vervolgens dat hij zich niet alleen omgeeft met jaknikkers. De sportbestuurder wijst in zijn redenering naar zijn tijd in Eindhoven, waar hij zes full-time scouts en een hoofdscout voor de jeugdopleiding om zich heen had.

"Ik had daar een paar jonge gasten en enkele voormalig spelers zoals Jan Vennegoor of Hesselink en John de Jong. Ik probeer altijd een combinatie van mensen en meningen te maken. Bij PSV had je bijvoorbeeld Berry van Aerle, een verdediger, en Jan Vennegoor, een spits. Zij dachten continu verschillend over spelers, dat is wat ik wil. Je hebt verschillende meningen nodig."

De door Brands samengestelde selectie bivakkeert momenteel op een verdienstelijke achtste plaats in de Premier League. De ploeg scoort met 31 goals gemakkelijk, maar krijgt ook relatief veel tegendoelpunten (29). De club hoopt de aansluiting met de top 6 te vinden en staat op dit moment vijf punten achter Manchester United. Tegelijkertijd is het gat met de nummer twaalf Bournemouth slechts één punt.

Hooligan die vuurwerkbom op veld gooide bij FC Utrecht - Ajax woensdag voor de rechter

De 32-jarige man die zondag tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax een vuurwerkbom op het veld gooide moet woensdag voor de rechter verschijnen. De Utrechtenaar wordt beschuldigd van poging tot zware mishandeling.

De vuurwerkbom ontplofte op enkele meters van Ajax-keeper André Onana. De Kameroense voetballer schrok van de klap maar werd niet geraakt. Aan de hand van camerabeelden kon de verdachte opgepakt worden. Na drie dagen voorarrest werd hij donderdag in vrijheid gesteld. Via een snelrechtprocedure wordt de hooligan nu berecht.

Of FC Utrecht als thuisspelende club ook gestraft wordt moet de KNVB nog beslissen. Onana doet zelf geen aangifte van het incident.

NHL: Lightning weerstaat comeback Flyers

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben in de eigen Amalie Arena in Florida met moeite gewonnen van de Philadelphia Flyers. De thuisploeg, dit seizoen weer lekker op dreef, wist een comeback net te weerstaan.

Michael Raffl schoot de Flyers op voorsprong, maar dankzij Nikita Kucherov en Brayden Point ging Tampa Bay met 2-1 de tweede periode in. Daarin tekende Claude Giroux snel voor de gelijkmaker, waarna Steven Stamkos in nog geen drie minuten twee keer scoorde, gevolgd door een goal van Tyler Johnson: 5-2 Tampa Bay.

In de derde periode kwamen de Flyers dan toch nog terug. Dale Weise opende de comeback, Robert Hagg tekende voor 5-4 en Ivan Provorov scoorde elf minuten voor tijd de gelijkmaker. Daar bleef het bij, tot Alex Killorn na achttien seconden overtime alsnog de winnende maakte voor de Lightning: 6-5.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - New Jersey Devils 2-5
New York Rangers - Columbus Blue Jackets 3-4 OT
Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 5-2
Washington Capitals - Carolina Hurricanes 3-1
Tampa Bay Lightning - Philadelphia Flyers 6-5 OT
Nashville Predators - Dallas Stars 0-2
St. Louis Blues - Buffalo Sabres 4-1
Winnipeg Jets - Calgary Flames 1-4
Chicago Blackhawks - Minnesota Wild 5-2
Edmonton Oilers - Vancouver Canucks 2-4
Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche 2-1
Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 2-1
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 4-2

Lightning - Flyers (Bron: YouTube)

NBA: Heerlijke buzzerbeater helpt Kings langs James-loze Lakers

De basketballers van de Sacramento Kings hebben thuis de negentiende zege van het seizoen gepakt. De ploeg won in de slotseconden van de Los Angeles Lakers, die voor het eerst dit seizoen zonder aanwinst LeBron James speelden.

De Kings begonnen beter aan het duel, maar in de tweede helft hadden de Lakers de touwtjes het grootste deel van de tijd in handen. Pas in de slotminuten konden de Kings het gat dichten, maar met 4,6 seconden te spelen schoot Brandon Ingram de Lakers naar 114-116.

Dat was buiten Bogdan Bogdanovic gerekend: de Serviër nam de bal, schoot voor een drietje en zag zijn poging in de buzzer in de basket verdwijnen voor de 117-116 zege.

De Portland Trail Blazers gingen op bezoek bij de Golden State Warriors en ook dat werd spannend. Na de reguliere speeltijd was overtime nodig en daarin bracht uitgerekend Damian Lillard - kind van het Oakland van de Warriors - de Blazers naar de winst met een drietje met 6,3 seconden op de klok: 109-110.

Uitslagen NBA donderdag
Houston Rockets - Boston Celtics 127-113
Milwaukee Bucks - New York Knicks 112-96
Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 117-116
Golden State Warriors - Portland Trail Blazers 109-110 OT
Utah Jazz - Philadelphia 76ers 97-114

De comeback van de Kings (Bron: YouTube)

Politie zoekt getuigen plofkraak

In de nacht van donderdag op vrijdag vond op het Surinameplein in Amsterdam om 00.12 uur een plofkraak plaats. De geldautomaat van de ABN-AMRO raakte hierdoor ernstig beschadigd en verschillende ruiten in de omgeving sneuvelden. Een zestal bewoners werden tijdelijk uit hun woning geleid. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken zich te melden.

Kort na de ontploffing vluchtten de daders weg op scooters in de richting van Haarlemmermeerstraat. Van hen ontbreekt ieder spoor. Na een inspectie door de Teamleider Explosieven Veiligheid kwam op zijn verzoek de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse voor een controle op achtergebleven explosieven. Rond 04.00 uur is door de EODD het sein veilig gegeven en konden de bewoners weer terugkeren naar hun woningen.

4-jarig meisje overleden na frontale botsing

Een 4-jarig meisje uit Vlissingen is donderdagavond aan haar verwondingen overleden, nadat zij betrokken was bij een frontale botsing op de Nieuwe Zuidbeekseweg in Vlissingen. Een 28-jarige bestuurder uit Vlissingen kwam rond 17:10 uur door onbekende oorzaken op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal tegen een 26-jarige bestuurster uit Vlissingen.

De bestuurder en de 4-jarige inzittende werden ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht, waar het meisje later op de avond aan haar verwondingen is overleden. De bestuurster raakte ook gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. De verkeersdienst doet onderzoek naar het ongeval.

FOK! Wat een weer: motregen

In het noorden en midden van het land is er veel bewolking aanwezig die zich in de loop van de ochtend over het gehele land uitbreidt. Af en toe kan er wat lichte regen of motregen vallen. In het zuiden zijn er aanvankelijk opklaringen en in Zeeland kan er eerst lokaal dichte mist voorkomen. De temperatuur ligt momenteel tussen -1 en -3°C in opklaringsgebieden en 2-6°C onder de bewolking. Overdag loopt de temperatuur op naar 3°C in het zuidoosten en 8°C in het noordwesten. De zuidwestelijke wind is zwak en wordt in de loop van de dag in het Waddengebied westelijk en matig.

Komende nacht is er veel bewolking en plaatselijk (mot)regent het. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +2°C in het zuidoosten tot +7°C in het noordwesten. De wind is boven land zuidwestelijk en matig, langs de kust staat een matige (noord)westelijke wind.

Zaterdag overdag is er veel bewolking met plaatselijk kans op wat (mot)regen, in de loop van de middag en avond gaat het vooral in het noorden en oosten harder regenen. Het wordt zachter met maxima tussen 7 en 10°C. De zuidwestelijke wind draait in de loop van de dag naar west en neemt flink toe, naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust. (Bron: KNMI)

Wolken boven 't Twiske  (Foto: Interpretatie)
Wolken boven 't Twiske (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bewoners straf-azc betrokken bij 34 incidenten

Bewoners van de Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie (EBTL) te Amsterdam zijn het afgelopen jaar betrokken geweest bij 34 incidenten. Dat blijkt uit cijfers van de politie na vragen van raadslid Marianne Poot (VVD), meldt AT5.

De EBTL werd in november vorig jaar geopend in een voormalig jeugdgevangenis bij Sloterdijk. Het speciale asielzoekerscentrum is voor asielzoekers die overlast veroorzaken. Al snel bleek dat de opvang weinig gebruikt wordt.

De gevreesde overlast voor buurtbewoners lijkt dan ook mee te vallen: volgens burgemeester Femke Halsema zijn er geen meldingen van overlast bekend. Ook drie omwonenden die tevens op de EBTL werken, geven aan geen overlast te hebben ervaren. 

Wel zijn de bewoners van de EBTL betrokken geweest bij 34 incidenten, die elders in de stad plaatsvonden. Om wat voor incidenten het precies gaat, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat daar de politie bij op moest treden. Sinds de opening woonden er zo'n zeventig asielzoekers. Momenteel wordt het straf-azc door 23 mensen bewoond.

Geweldige Van Gerwen naar kwartfinales WK darts

Darter Michael van Gerwen heeft zich in Londen geplaatst voor de kwartfinales van het WK van de PDC. In het Alexandra Palace rekende de Brabander af met eveneens tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis: 4-1.

Lewis zakte sinds zijn topjaren behoorlijk weg, maar lijkt toch wel op de weg terug te zijn en opende met een 110-finish prima. Van Gerwen moest even opwarmen, maar met twee dertiendarters pakte hij de set alsnog. Ook set twee was voor de Nederlander, die in de derde set via 127 op bullseye op 2-0 kwam. Lewis kwam onder meer dankzij een 107-finish langszij en met een fraaie tiendarter won de Engelsman de set dan alsnog.

In set vier kon Lewis op 2-1 voor de set gooien, maar Van Gerwen knalde er twee elfdarters uit en pakte de set toch nog. Jackpot bleef dapper weerstand bieden, maar een elf- en twaalfdarter van Van Gerwen deden hem dan alsnog de das om na wederom een set met vijf legs. Van Gerwen eindigde met een gemiddelde van 108,08 punten per beurt, ook Lewis scoorde boven de 100.

Michael van Gerwen - Adrian Lewis (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Adrian Lewis (Bron: PDC)

FOK!Kerstprijsvraag: 28 december

Vandaag Warhammer Inquisitor Martyr Imperium Editor in de FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag Warhammer Inquisitor Martyr Imperium Editor voor PlayStation 4 of Xbox One winnen!

Jij bent een Inquisiteur, de machtigste functionaris van het Imperium. Zorg ervoor dat de wil van de keizer wordt gerespecteerd in de uithoeken van het duistere universum van Warhammer 40,000 en ontdek de geheimen van het klooster-fort Martyr.
In deze actie-RPG kun je kiezen uit diverse classes en alleen of in co-op deelnemen aan tactische en gewelddadige gevechten.

Om kans te maken op de pakket moet je nog wel even de volgende vraag goed beantwoorden. De eerste versie van bordspel-Warhammer kwam op de markt in het jaar?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.