FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 december 2018

Anderson na prachtige thriller naar kwartfinales WK darts

Gary Anderson is de eerste kwartfinalist van het WK darts van de PDC. In het Alexandra Palace in Londen moest de Schot alle zeilen bijzetten om de Engelsman Chris Dobey te verslaan in een schitterende partij.

Met een 123-finish in leg één toonde Anderson gelijk wakker te zijn, maar Dobey wist de set te pakken, waarna hij ook set twee op zijn naam schreef. Dobey liet vervolgens kansen liggen en Anderson kwam op dreef, waardoor de Schot twee sets op rij kon pakken: 2-2.

Na nog een matige leg begonnen de heren écht op stoom te komen. De 180's vlogen de kijker om de oren en Dobey mocht - zonder succes - aanleggen voor een negendarter, wat hem met een elfdarter de setwinst opleverde: 2-3, inclusief een 'streak' waarin hij zelfs met achtereenvolgens 140, 140, 180, 180 en 140 geen pijl op een dubbel kreeg.

Met onder meer een elf- en dertiendarter pakte Anderson de zesde set, waarna het niveau nog maar eens omhoog ging. Drie twaalfdarters op rij openden de set en eindelijk begon bij Dobey de druk toe te slaan: hij maakte wat foutjes, werd door meerdere gemiste dubbels gebroken en miste dubbels om terug te breken, waarop Anderson het met 4-2 in de beslissende set afmaakte.

Anderson strijdt tegen Jamie Lewis of Dave Chisnall om een plekje in de halve finales.

Gary Anderson - Chris Dobey (Bron: PDC)
Gary Anderson - Chris Dobey (Bron: PDC)

Darter Van de Pas naar achtste finales WK na rotslechte partij

Darter Benito van de Pas heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de achtste finales van het WK van de PDC. In het Londense Alexandra Palace was het de vierde keer in vijf deelnames dat de Tilburger de laatste zestien bereikte.

Big Ben nam het op tegen de Spanjaard Toni Alcinas en dat werd een behoorlijk lange zit. De laatste derderondepartij van het WK begon met setwinst voor Van de Pas, die ondanks een 105-finish van Alcinas ook de tweede set won. Het niveau ging nog maar eens wat verder omlaag en met een 65-finish maakte Alcinas de derde set af.

Na nog eens wat belabberde darts gooide Van de Pas uit het niks ineens 160 uit voor 2-0 in set vier, maar via een elfdarter trok Alcinas de stand gelijk en won hij de set ook: 2-2. Met een paar goede finishes bracht Van de Pas zich in stelling voor setwinst en met een 149-finish pakte hij de 3-2 voorsprong, waarna hij het na nog een moeizame set met dubbel 8 afmaakte. 

In de achtste finales speelt Van de Pas tegen de Noord-Ier Brendan Dolan.

Toni Alcinas - Benito van de Pas (Bron: PDC)
Toni Alcinas - Benito van de Pas (Bron: PDC)

Lidl roept opnieuw gourmetsaus terug: pepersaus in plaats van knoflooksaus

Lidl Nederland roept Gourmet sauzen, 5 x 80 ml van het merk Delicieux met EAN 2077 1959 en productcode 5773328, THT 04-09-2019 en productcode 5773327, THT 10-09-2019 terug. Er is tijdens de productie pepersaus afgevuld in het bakje waar knoflooksaus in had moeten zitten.

In de pepersaus zitten de allergenen tarwe, selderij en soja die nu niet vermeld staan op het etiket. Klanten met een tarwe-, selderij- of soja-allergie wordt dringend verzocht de sauzen met de bovenstaande productcodes niet te eten en terug te brengen naar een Lidl-filiaal. Klanten die geen allergie voor deze ingrediënten hebben kunnen de saus gerust consumeren. 

Klanten die het product terugbrengen krijgen het aankoopbedrag vergoed. De winkelketen excuseert zich voor het ongemak. 

Update 27-12 22:11 uur
Lidl Nederland waarschuwt opnieuw voor de Gourmet sauzen, 5 x 80 ml van het merk Delicieux met EAN 2077 1959. Naast de productcode 5773328, THT 04-09-2019 en productcode 5773327, THT 10-09-2019, zijn de bakjes saus met productcode 5773329, THT 10-09-2019 ook afgevuld met pepersaus in plaats van knoflooksaus.

Voor deze producten geldt dezelfde procedure als hierboven beschreven. De Lild excuseert zich voor het 'ongemak'. 

11-jarige dolgelukkig met kerstadoptie

Een 11-jarige jongen uit Lancaster, Ohio, heeft wel een heel bijzonder kerstcadeau gekregen. Het jochie had thuis geen leven en woonde daarom al een poosje bij zijn oom en tante in huis.

Tijdens het uitpakken van de kerstcadeautjes werd Carter Wyles, zoals het ventje heet, tot tranen toe geroerd toen hij zijn laatste cadeautje uitpakte. 

Het bevatte namelijk de (goedgekeurde) adoptiepapieren waarmee Leah Kiphart hem vroeg om hun zoon en broer van haar gezinsleden te worden. Een hartverwarmend moment. Bekijk hieronder de video.

99-jarige krijgt na 77 jaar liefdesbrief in handen

De Britse Phyllis Ponting is inmiddels 99 jaar oud, twee keer getrouwd geweest, heeft vier kinderen, vier kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Ze heeft een mooi leven achter de rug zou je denken. Toch heeft ze 77 jaar lang in onzekerheid geleefd nadat ze per brief haar ja-woord had gegeven aan de soldaat Bill Walker die haar eveneens per brief ten huwelijk had gevraagd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voer Walker als soldaat mee op het vrachtschip de 'SS Gairsoppa'. De Duitsers wisten het schip tot zinken te brengen, waarna het jarenlang op de bodem van de oceaan heeft gelegen. Onlangs werden ruim 700 brieven, die uit het schip opgedoken waren, gerestaureerd. Dankzij een documentaire van de BBC werd een van de geadresseerden achterhaald: Phyllis.

In zijn laatste brief aan zijn verloofde schreef de soldaat dat hij zo gelukkig was dat Phyllis zijn huwelijksaanzoek had geaccepteerd: "Je had erbij moeten zijn toen ik de brief, met jouw 'ja', opende. Ik was verguld van vreugde. Ik kon er niets aan doen. Je zou moeten weten hoe blij je me hebt gemaakt."

Na 77 jaar weet de 99-jarige vrouw dan eindelijk dat haar toenmalige verloofde gelukkig moet zijn gestorven: "Ik denk dat Bill de oorlog niet heeft overleefd. Anders zou hij meteen naar mijn adres op de Roseland Avenue zijn gegaan daarna. We zouden getrouwd zijn. Hij hield enorm veel van me."

112-melding levert flinke drugsvangst op

Afgelopen zaterdagavond heeft een 112-melding geleid tot een flinke drugs- en wapenvondst in Rotterdam. Een getuige zag 's avonds een aantal mannen op verdachte wijze bij een auto met buitenlands kenteken op de Kramerstraat. Ook hoorde hij gebonk en gekraak. 

Agenten die ter plaatse kwamen troffen een nerveuze Fransman aan, die een onsamenhangend verhaal ophing over een bezoek dat hij zojuist aan een familielid in de bewuste straat zou hebben gebracht. Echter, wat de naam van het familielid dan was, of überhaupt op welk huisnummer dat familielid zou wonen, wist de man niet te vertellen. 

De bewoner van het bewuste pand weigerde om de agenten tot zijn woning toe te laten. De agenten vertrouwden het zaakje niet en vroegen de Officier van Justitie toestemming om een inval te doen. Dat de bewoner de agenten niet wilde binnenlaten had een goede reden: de politie trof twee vuurwapens, bijna drie kilo heroïne, een halve kilo cocaïne, drie kilo versnijdingsmiddel en allerlei gereedschap om de drugs te bewerken aan. Verder vonden ze een 23.000 euro in contanten en luxe sieraden. 

De Fransman (39), de bewoner (38) en een bezoeker (38) werden gearresteerd en de auto in beslag genomen voor nader onderzoek. Bij dat onderzoek kwam een verborgen ruimte aan het licht: in de auto lag nog eens 57 kilo heroïne en cocaïne. Tussen de drugs uit de woning kwam nog eens een extra vuurwapen tevoorschijn. 

112-melding levert flinke drugsvangst op  (Foto: FOK!)
112-melding levert flinke drugsvangst op (Foto: FOK!)

Robben: "Nog ťťn keer alles geven voor de club"

Arjen Robben kondigde onlangs zijn afscheid bij Bayern München aan en die mededeling geeft hem rust. Wel wil hij nog enkele doelen waarmaken.

Er is een druk van zijn schouders gevallen, beaamt de 34-jarige aanvaller op de officiële clubsite. "Ik voel me nu gelukkig, want ik hoef me alleen te focussen op presteren nu iedereen weet dat het mijn laatste seizoen is. Dat is belangrijk voor mij", aldus Robben.

De Nederlander is bezig aan zijn tiende seizoen bij de club en kijkt terug op een intense periode vol hoogtepunten, waaronder de CL-winst in 2013. “Ik dacht vorig seizoen al veel over mijn toekomst na. Ik besloot toen om mijn contract nog te verlengen. Na twee maanden in het huidige seizoen begon ik weer na te denken. Ik besloot dat het de juiste tijd was om het aan te kondigen. Ik wilde eerlijk zijn tegenover de supporters."

Toch probeert hij nog niet te veel na te denken over het afscheid, want hij wil nog een aantal doelen waarmaken met zijn ploeg, waar Niko Kovac sinds dit seizoen de scepter zwaait. "Ook individueel heb ik nog doelstellingen. Na de winterstop ga ik nog één keer alles geven voor de club. Ik heb het gevoel dat we nog steeds een succesvol seizoen kunnen draaien", meent de vleugelaanvaller, die in de Champions League heeft geloot tegen Liverpool.

De verliezend finalist van vorig jaar vormt geen angstbeeld voor Robben, integendeel: "Als ik een tegenstander had moeten uitkiezen, was het waarschijnlijk ook Liverpool geweest. Alleen al voor de sfeer. Natuurlijk is het een erg sterke ploeg, maar als je de Champions League wil winnen, moet je de beste ploegen verslaan. Als we onszelf blijven verbeteren, zijn wij klaar voor een topwedstrijd."

Dat gaat de club doen met Kovac aan het roer, al leek een voortijdig vertrek van de trainer aanstaande. Inmiddels draait de ploeg beter onder zijn leiding, tot opluchting van Robben. "Het is echt een hele aardige gast. Ik mag hem erg graag. Het is ook leuk om met hem samen te werken. Hij is erg eerlijk en direct. Het is een nieuwe ervaring. Het is nooit makkelijk om een grote club te managen, ook niet voor hem. Dat kon je ook wel zien, maar hij heeft de eerste test doorstaan.”

Internazionale krijgt forse straf na racistische spreekkoren jegens Koulibaly

De Italiaanse voetbalbond heeft Internazionale een forse straf opgelegd voor de racistische spreekkoren aan het adres van Kalidou Koulibaly.

Internazionale moet de komende twee wedstrijden zonder publiek afwerken, terwijl de Curva Nord nog een extra duel gesloten zal zijn. Het betekent dat er geen publiek aanwezig zal zijn in het Giueseppe Meazza voor de wedstrijden tegen Benevento (13 januari, in de Coppa Italia) en Sassuolo (19 januari). De Curva Nord, het deel van het stadion waar de harde kern van Internazionale zitting heeft, zal ook nog gesloten blijven voor de thuiswedstrijd tegen Bologna (3 februari). Overigens kan Internazionale nog beroep aantekenen tegen deze straf.

In de richting Koulibaly, verdediger van Napoli, werden zondagavond in het Giuseppe Meazza apengeluiden gemaakt. Carlo Ancelotti, trainer van Napoli, liet na afloop van het duel weten dat hij de volgende keer met zijn ploeg van het veld zal stappen als er sprake is van racistische spreekkoren. Koulibaly ontving in het duel met Internazionale een rode kaart, nadat hij een tweede gele kaart ontving omdat hij de scheidsrechter erop wees dat hij niet durfde op te treden tegen de racistische speekkoren.

Ook Lorenzo Insigne werd in de slotfase nog van het veld gestuurd. De Italiaanse voetbalbond heeft zowel Koulibaly als Insigne een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Donderdag spraken diverse mensen uit de voetbalwereld, onder wie Internazionale-aanvoerder Mauro Icardi, hun steun uit aan Koulibaly. Overigens vonden er rond het het treffen tussen Internazionale en Napoli ook gewelddadigheden tussen beide supportersgroepen plaats, wat één persoon het leven kostte.

Petersen en Humphries naar laatste zestien op WK darts

Devon Petersen, Luke Humphries en Michael Smith hebben zich op het WK Darts geplaatst voor de vierde ronde. In Londen won de Zuid-Afrikaan met 4-2 in sets van Steve West, terwijl Humphries met 4-1 won van de Belg Dimitri Van den Bergh. Smith won met 4-2 van de Schot John Henderson.

West kwam uitstekend uit de start blokken tegen Petersen. De 43-jarige Engelsman won de eerste set dan ook met 3-0 in legs onder meer door een elf-darter in de openingsleg. Petersen kwam steeds beter in de wedstrijd en won de twee volgende sets. West pakte de vierde set en zo stond het na vier sets gelijk tussen de Zuid-Afrikaan en de Engelsman.

In een spannende vijfde set waarin het gelijk op ging tussen beide darters kreeg West in de vijfde leg één pijl op dubbel 20, maar de Engelsman miste, waarna Petersen wel de set wist uit te gooien op dubbel 20 en pakte zo een 3-2 voorsprong in sets. In de zesde set leek opnieuw een beslissende leg aan te pas te komen, maar bij een 2-1 stand in de zesde set in het voordeel van Petersen kreeg West vijf kansen om een beslissende vijfde leg te forceren. De Engelsman miste ze alle vijf, waarna Petersen zijn kans greep op dubbel 8. 

In de vierde ronde speelt Petersen tegen Nathan Aspinall, die eerder wist te winnen van Kyle Anderson.

Dimitri Van den Bergh - Luke Humphries
Humphries heeft zich geplaatst voor de vierde van het WK Darts. De 23-jarige Engelsman won de eerste twee sets met 3-2 van Van den Bergh, terwijl Van den Bergh in de tweede set nog met 2-0 voorstond. In de derde set herpakte de 23-jarige Belg zich en won eenvoudig de derde set.

In begin van de vierde set begon Van de Bergh goed en won meteen de eerste leg, maar daarna wist de jeugdwereldkampioen geen leg meer te winnen zo won de Humphries met 4-1 van zijn van Van den Bergh. Humphries speelt in de vierde ronde tegen wereldkampioen Rob Cross.

Michael Smith - John Henderson
Smith heeft in de derde ronde met 4-2 van Henderson gewonnen. Henderson wist nog wel twee van de eerste drie sets te winnen, maar daarna liep Smith weg bij de Schot. Van de laatste tien legs die werden gespeeld won Bullyboy er negen van en pakte zo de laatste drie sets van de wedstrijd.

In de volgende ronde speelt Smith tegen Ryan Searle. Searle had in de tweede ronde nog verrassend van de Oostenrijker Mensur Suljovic gewonnen. In de vorige ronde was de 31-jarige Engelsman te sterk voor William O'Connor met 4-1.

ADM'ers weigeren handhavers toe te laten

Handhavers van de gemeente zijn niet toegelaten tot het ADM-terrein. Zij kwamen een inspectie doen als voorbereiding op een ontruiming. Het terrein moet vandaag ontruimd worden, maar de bewoners verzetten zich, zo meldt AT5. 

De Raad van State besliste eerder dat het terrein moet worden ontruimd. De Verenigde Naties stuurde gisteren nog een brief naar de gemeente met het verzoek een half jaar te wachten met de ontruiming, maar de gemeente heeft het verzoek naast zich neergelegd. 'Ik vind het jammer', zegt ADM-woordvoerder Hay Schoolmeesters. 'Ik hoopte op een brief waarin staat: "Wij nodigen u uit voor een dialoog, net na de jaarwisseling."'

Lees ook: VN-comité op de bres voor ADM-krakers

De gemeente heeft een sterke voorkeur voor een handhavingstraject door ambtenaren, zonder optreden van de politie. 'Mocht handhaving niet leiden tot het vertrek van de krakers dan zal het terrein op een later moment ontruimd worden', liet een woordvoerder van de gemeente eerder weten.

Het lijkt het laatste te worden. De bewoners weigeren namelijk om de handhavers toe te laten en lijken voorlopig niet weg te willen. 'We hebben tegen de handhaver gezegd: 'Het is niet zinvol om nu het terrein te betreden en te zien wat er gebeurt. Er moet eerst wat onderzocht worden.'

AT5 was vanmiddag aanwezig op het ADM-terrein en maakte daar deze reportage. 

Thomsen stopt als bondscoach van de Nederlandse handbalsters

Helle Thomsen stopt als bondscoach van het Nederlandse handbalteam. In gezamenlijk overleg tussen de handbalbond NHV en Thomsen is besloten om het contract niet te verlengen.

Na drie succesvolle toernooien stopt de Deense coach. Onder haar leiding wonnen de vrouwen twee keer brons (WK 2017 en EK 2018) en één keer zilver (EK 2016) en groeide het team van een top tien ranking uit tot een vaste waarde in de top drie van de wereld.

“We bedanken Helle voor al haar werk, het bereiken van de top en het winnen van prachtige medailles. We wensen haar veel succes met haar nieuwe plannen in de toekomst”, zegt technisch directeur Paul van Gestel.

De reden dat er gezamenlijk is besloten om de samenwerking niet te verlengen: “De ambities van Helle, die wij ook nastreven, overstijgen de mogelijkheden van het NHV”, legt van Gestel uit.

“Eigenlijk is het omdat ik te ambitieus en doelgericht ben. Ik wil optimaliseren op alle fronten om grotere doelen te kunnen halen voor het team”, legt Helle Thomsen uit.

Thomsen kijkt met trots terug op haar tijd bij het Nederlands team. “Ik ben erg verheugd geweest met mijn baan en trots op wat we samen hebben bereikt. Het is een eer wanneer andere mensen uit de handbalwereld zeggen dat ik er samen met het NHV voor heb gezorgd dat het team nu bij de top drie van de wereld hoort. Dat is een fijn gevoel.”

Thomsen stopt als bondscoach van de Nederlandse handbalsters (Pro Shots / Bildbyran)
Thomsen stopt als bondscoach van de Nederlandse handbalsters (Pro Shots / Bildbyran)

'Ajax gaat Sierhuis verhuren en krijgt Cassierra terug'

Kaj Sierhuis maakt in januari de overstap naar FC Groningen, zo meldt De Telegraaf. Er is naar verluidt ook een optie tot koop bedongen.

Tegelijkertijd bewandelt Matteo Cassierra de omgekeerde weg. Cassierra speelde afgelopen halfjaar op huurbasis in Groningen, maar wist zijn draai niet te vinden. De 21-jarige Colombiaan was in tien wedstrijden goed voor één treffer. Zijn contract bij Ajax loopt nog tot medio 2021. Sierhuis zal de plaats van Cassierra dan gaan opvullen in Groningen. De spits speelde in de eerste seizoenshelft zijn wedstrijden in Jong Ajax, voor wie hij in dertien wedstrijden voor vier doelpunten zorgde.

De twintigjarige Sierhuis speelde daarnaast drie wedstrijden in het eerste elftal van de Amsterdammers. De spits maakte sinds 2009 deel uit van de jeugdopleiding van Ajax en vertrekt na acht jaar in eerste instantie op huurbasis naar FC Groningen. De Trots van het Noorden heeft een optie tot koop in de huurdeal bedongen. Als die gelicht wordt, heeft Ajax een terugkoopoptie op Sierhuis.

FC Groningen verzekerde zich eerder deze maand per januari al van de diensten van Iliass Bel Hassani en Thomas Bruns, die overkomen van AZ en Vitesse. Daarnaast zou de huidige nummer vijftien van de Eredivisie ook met Ajax hebben gesproken over een tijdelijke transfer van Dani de Wit.

Dakloze drankdief opgepakt

De politie heeft onlangs een 41-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats aangehouden. Hij wordt verdacht van veelvuldige winkeldiefstallen. Hij had het voornamelijk voorzien op champagnes, wijnen, port en sherry. Ook werd er een man van 31 uit Uden aangehouden. Hij wordt verdacht van heling

De politie kwam de verdachten op het spoor toen een medewerker van een supermarktketen in Ermelo aangifte kwam doen van diefstal van flessen port met een totale waarde van 1200 euro. Tijdens het onderzoek door de politie wordt voorzichtig rekening gehouden met het feit dat de verdachte zo’n 15.000 flessen wist weg te nemen zonder te betalen.

De man ging zeer geslepen aan het werk. De politie vroeg beelden op van de periode dat de flessen zouden zijn ontvreemd bij de betreffende supermarkt en kreeg steeds meer zicht op één persoon en zijn manier van werken. Wat tevens opviel was dat hij als hij op pad ging, altijd netjes gekleed was en dat hij vaak meerdere keren per dag kleine bedragen pinde.

Intensief speurwerk leverde veel informatie op. Onderzoek toonde tevens aan dat de verdachte soms meerdere keren per dag bij hetzelfde filiaal toesloeg en dan ook nog eens altijd in filialen van dezelfde supermarktketen. Een week na de aangifte kon de man op heterdaad worden aangehouden. De verdachte zit nog vast en mag zich binnenkort verantwoorden voor de rechtbank.

Verkeersruzie aanleiding fataal ongeluk op A10

De 52-jarige bestuurder van een auto die afgelopen zondag betrokken was bij een fataal verkeersongeval zit 14 dagen langer vast. Dat heeft de rechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank beslist. Bij het ongeval kwamen twee personen om het leven. Het OM verdenkt de 52-jarige man uit Krommenie van doodslag.

Lees ook: 2 doden bij ongeluk A10

Aan het ongeval ging een verkeersruzie vooraf. Dat blijkt uit onderzoek van de politie, verklaringen van de bestuurder van de auto en meerdere getuigen. De motorrijder zou de auto van de verdachte hebben afgesneden op de A10 bij het Coenplein. De verdachte schrok van deze actie, moest remmen en raakte daarbij de vangrail.

De 52-jarige bestuurder is achter de motorrijder aangereden. Volgens de getuigen heeft de bestuurder van de auto meerdere keren naar rechts ingestuurd richting de motor. De motorrijder zou trappende bewegingen naar de auto hebben gemaakt. Dit alles gebeurde bij een snelheid van 100 tot 130 km/u. Bij de laatste keer insturen zou de 52-jarige man uit Krommenie, volgens getuigen, de motor hebben geraakt die daardoor omviel.

De 44-jarige motorrijder uit Wormerveer en een 34-jarige vrouw uit Amsterdam die achterop de motor zat, kwamen daarbij om het leven.

NBA: Nets verslaan Hornets na dubbele overtime

De basketballers van de Brooklyn Nets hebben in de NBA de zeventiende zege van het seizoen te pakken, tegenover negentien nederlagen. De ploeg won in eigen huis met 134-132 van de Charlotte Hornets (16-17).

Het duel ging vrijwel continu gelijk op, hoewel de Nets wat langer een kleine voorsprong hadden. Toch leken de Hornets te winnen na een vrije worp van Kemba Walker, maar doordat hij er één van de twee raakte ging het nog fout voor de bezoekers: DeMarre Carroll mocht met 1,2 seconden te gaan aanleggen, maar ook hij raakte er slechts één en dus stond het 114-114.

Spencer Dinwiddie bracht de Nets in overtime op 121-121, waarna beide ploegen wat missers noteerden. Een tweede overtime was dus nodig en daarin trok Joe Harris 3,4 seconden voor tijd de winst binnen voor de Nets. 

Uitslagen NBA woensdag
Detroit Pistons - Washington Wizards 106-95
Orlando Magic - Phoenix Suns 120-122 OT
Atlanta Hawks - Indiana Pacers 121-129
Brooklyn Nets - Charlotte Hornets 134-132 2OT
Miami Heat - Toronto Raptors 104-106
Chicago Bulls - Minnesota Timberwolves 94-119
Memphis Grizzlies - Cleveland Cavaliers 95-87
Dallas Mavericks - New Orleans Pelicans 122-119
San Antonio Spurs - Denver Nuggets 111-103
Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 127-118

Nets - Hornets (Bron: YouTube)

Derde verdachte opgepakt voor moord op Humeyra

De politie heeft maandag 24 december een 31-jarige Rotterdammer aangehouden. Het is de derde aanhouding in verband met het schietincident op het Designcollege in Rotterdam-West waarbij de 16-jarige Humeyra om het leven kwam. Kort na het incident hield de politie de 31-jarige Bekir. E. aan voor het neerschieten van het slachtoffer.

Uit onderzoek ontstond de verdenking dat hij kort daarvoor in een auto naar de school was gekomen met minstens twee anderen. De tweede verdachte, vermoedelijk ook een inzittende van de betreffende auto, werd donderdag 20 december aangehouden.

Zijn inbewaringstelling werd maandag afgewezen door de rechter-commissaris. Hij is inmiddels weer op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie is tegen deze beslissing in appèl gegaan. De derde verdachte zit momenteel nog vast.

Derde verdachte opgepakt voor moord op Humeyra (16)
Derde verdachte opgepakt voor moord op Humeyra (16)

Verkeerscontrole eindigt in dollemansrit; twee politiemotoren total loss

Twee motoragenten hielden woensdagavond een verkeerscontrole in Borne. Tijdens deze verkeerscontrole ging een verdachte er vandoor toen hij een stopteken negeerde. De politie heeft hierbij enkele schoten gelost. De verdachte is nog voortvluchtig.

Na een korte achtervolging en diverse keren inrijden op de motoragenten wist de verdachte te ontkomen. Daarbij raakten de twee politiemotoren total loss. De politie heeft bij de aanhouding ook enkele keren geschoten maar de verdachte wist toch te ontkomen met achterlating van zijn auto.

Er werd kort na het incident door diverse eenheden gezocht in de omgeving. Ook werden speurhonden ingezet en een drone. Dit heeft echter niets opgeleverd. Later op de avond hield de politie een verdachte in Almelo aan. Onderzoek wees echter uit dat hij niet de verdachte bleek te zijn. Hij werd vandaag in vrijheid gesteld.

De politie deed op diverse locaties uitgebreid onderzoek en nam ook de auto die door de verdachte was gebruikt in beslag. Vandaag wordt het onderzoek voortgezet. Het signalement van de man luidt als volgt: circa 1,85 tot 190 meter lang, lang haar, piercinng door lip en hij droeg grijze kleding met een pet. Mensen die iets gezien of gehoord hebben wordt verzocht om de politie te bellen via 0900-8844 of op 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Willems mikt op 'Wijnaldum-route' bij Eintracht Frankfurt

Jetro Willems verliet PSV anderhalf jaar geleden voor een dienstverband bij Eintracht Frankfurt. Die keuze ziet hij nog steeds als een tussenstap.

Sinds zijn overstap naar die Adler speelde de 24-jarige vleugelverdediger 48 wedstrijden voor de Duitse club. In gesprek met PSV TV geeft Willems toe dat hij mikt op de ‘Wijnaldum-route’. "Zeker. Ik ben relatief jong. Ik ben 24, heb veel ervaring. Misschien duurt het bij mij een jaartje langer. Bij hem was het binnen een jaar. We zullen zien. Zoals ik zei: ik ben nog jong en er zijn nog vele wegen", zegt Willems.

Georginio Wijnaldum verliet PSV in 2015 voor Newcastle United en maakte na één seizoen bij the Magpies de overstap naar Liverpool. Willems zegt PSV nog altijd op de voet te volgen. "Ja, ze doen het goed. Ik ben ook blij met de nieuwe jongens: Dumfries, Angeliño, Pablo die eigenlijk alles speelt. Ik spreek Bergwijn nog weleens. Dan hebben we het over hele andere dingen, niet over voetbal. Hij weet dat hij het goed doet en wat ik van hem verwacht", gaat de vleugelverdediger verder.

Tegenwoordig speelt Angeliño op zijn positie bij PSV. "Hij is een beetje een zelfde type speler als ik. Wie heeft de betere voorzet? Tja, dat moet je aan Luuk (de Jong, red.) vragen. Hij is een goede speler, we zijn allebei kaal en kort. Hij is iets dunner, maar we hebben dezelfde kwaliteiten. Ik ben blij dat hij het goed doet. Hij geeft Luuk de voorzetten en hij kopt ze erin, dat is goed voor hem", aldus Willems, die bij Oranje samenspeelde met Mark van Bommel.

"Het leiderschap dat Van Bommel had als speler, zie je nu terug in het spel. Ze zitten er lekker fel bovenop. Toen was Van Bommel al een echte leider, hij stuurde iedereen aan. Dat karakter zie je nu terug en dat hoort ook bij een trainer. Om een toptrainer te worden, heb je dat ook nodig. Je moet niet alleen op kwaliteit bouwen, maar ook op karakter."

Politie gaat kleding recyclen

De politie gaat vanaf volgend jaar alle afgedankte werkkleding zoals uniforms, schoenen en helmen, niet langer verbranden maar recyclen. Zo’n 120.000 kilo afgedankte politiekleding wordt er jaarlijks door de afvalleverancier verbrand. Daar komt volgend jaar een einde aan nu de politie al haar gebruikte kleding gaat recyclen.

Een proef van de politie Den Haag waarbij een jaar lang alle kleding werd gerecycled, is zo goed bevallen dat deze werkwijze nu landelijk wordt ingevoerd. De politie sluit hiervoor aan op de ‘retourstroom’ van het Rijk, waarbij kleding van meerdere overheidsinstanties wordt verzameld en verwerkt. Door deze samenwerking met het ‘categorieplan bedrijfskleding’ van het Rijk en Defensie is het proces kostenneutraal.

Grondstoffen
Veiligheid was een belangrijke voorwaarde, voorkomen moet worden dat herkenbare politiekleding in handen komt van anderen. Daarom wordt herkenbare kleding verwerkt tot grondstoffen. Daarvoor zet de politie zo’n tien mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt in.

Relatiegeschenk
De grondstoffen kunnen voor meerdere dingen worden gebruikt. Zo kan de grondstof van de oude uniformbroek verwerkt worden in meubels, als tas of relatiegeschenk, als vulling van traumabeertjes en dienen als isolatiemateriaal. Ook kan er nieuw garen van worden gesponnen.

Opkopers
Onherkenbare kleding als witte overhemden, helmen en schoenen worden via dienst Domeinen aangeboden aan opkopers die het doorgaans op de buitenlandse markt weer verkopen. Tot slot worden helmen en kniebeschermers bij de Politieacademie gebruikt als oefenmateriaal.

Doel is om in de toekomst ‘circulair’ te worden zodat onderdelen uit afgedankte kleding gebruikt kunnen worden in nieuwe uniformen.

Politie gaat kleding recyclen (Foto: Politie.nl)
Politie gaat kleding recyclen (Foto: Politie.nl)

Schansspringer Gangnes kapt er na tig blessures mee

Voor schansspringer Kenneth Gangnes is het genoeg geweest: de 29-jarige Noor gooit talloze, vaak zware blessures de handdoek in de ring. "Als de benen niet honderd procent fit zijn, heeft het gewoon geen zin meer."

Het grootste succes van Gangnes is de derde plek in het eindklassement van de World Cup in 2015/16. Daar had veel meer in kunnen zitten, want hij wordt wel gezien als een van de grootste talenten van de laatste decennia, maar keer op keer gooiden blessures juist op het toppunt van zijn loopbaan roet in het eten.

Het hele seizoen 2016/17 moest de Noor wegens een gescheurde kruisband aan zich voorbij laten gaan. In de zomer van 2017 kon hij weer springen, tot hij in november wéér een kruisband afscheurde: einde seizoen. Hij vocht zich weer terug, maar dit keer sloeg een dijbeenblessure toe en dat was de druppel.

"We konden niet vinden waar dit nieuwe probleem precies vandaan is gekomen. Er was in elk geval iets niet in orde met mijn spier en het werd niet beter, soms had ik zelfs moeite met het beklimmen van een trap. Ik heb hier lang van wakker gelegen, maar voor mijn gezondheid is het beter om er nu mee te stoppen. Ik heb in elk geval een paar van mijn doelen kunnen bereiken."

Nederlands bedrijf achter cryptomunt Liber koopt Spaanse voetbalclub Elche

Het Limburgse cryptobedrijf Libereum heeft de Spaanse voetbalclub Elche CF overgenomen. De club komt momenteel uit op het tweede niveau in Spanje.

Het bedrijf Libereum dat gevestigd is in Vaals heeft een eigen cryptomunt Liber in het leven geroepen en probeert mensen te overtuigen om in de munt te investeren. Het bedrijf wil het opgehaalde geld vervolgens investeren in voetbalclubs.

“Enerzijds willen we de club terugbrengen naar de Primera División. Hiervoor zijn financiële injecties nodig", zegt oprichter Cem Kumlar van Libereum. “En daar komt onze digitale munt om de hoek kijken. We willen de token geleidelijk onderdeel laten worden van het financiële beleid in en rond de club.”

Voor hoeveel geld de club is overgenomen is niet bekend maar volgens een document dat in handen is van de Limburgse regionale zender L1 heeft het bedrijf een bankgarantie van 4,3 miljoen euro af moeten geven. Oud-voetballer Kiki Musampa is adviseur van Libereum.

Eerder was het bedrijf ook al bezig met een overname van Roda JC. Volgens Kumlar is die interesse er nog steeds. “Dat is toen even blijven liggen omdat we met Elche bezig waren”, zegt Kumlar. “We zijn overigens met meer clubs uit België en Nederland bezig.”

Nog geen witte rook bij Anderlecht vanwege hoge financiŽle eisen Cocu

Phillip Cocu werd onlangs ontslagen bij Fenerbahçe, maar de voormalige trainer van PSV kan weer snel aan het werk bij Anderlecht, als hij coulant is.

De oud-middenvelder is namelijk de topkandidaat om bij de Belgische topclub aan de slag te gaan en de afgelopen dagen zijn beide partijen bijna voortdurend met elkaar in gesprek geweest. Het Nieuwsblad meldt donderdagochtend echter dat een van de twee water bij de wijn zal moeten doen om nog voor 1 januari tot een akkoord te kunnen komen.

De Belgische krant spreekt van 'zware onderhandelingen', waarbij Cocu vast blijft houden aan het salaris dat hij in Istanbul incasseerde. De Nederlandse oefenmeester verdiende daar om en nabij de 2,5 miljoen euro per jaar en dat bedrag kon door allerhande bonussen oplopen tot 4 miljoen. Als hij inderdaad in Brussel aan de slag zal gaan, wil hij naar verluidt een bedrag van dezelfde orde van grootte ontvangen.

Die eisen lijken voorlopig te hoog gegrepen voor Anderlecht, dat wel een grote naam als trainer wil strikken, maar de onlangs ontslagen Hein Vanhaezebrouck met een jaarsalaris van ongeveer een miljoen aanzienlijk minder betaalde. Voor Cocu geldt daarnaast dat hij eigenlijk eerst rust wil na zijn ontslag bij Fenerbahçe en zodoende weinig motivatie heeft om zijn eisen te laten zakken. De Turkse ontslagpremie van de coach vervalt bovendien als hij in het Constant Vanden Stock Stadion aan de slag gaat.

Een akkoord tussen beide partijen lijkt dus niet in zicht en Anderlecht heeft ook een aantal alternatieven op het oog. De in zwaar weer verkerende topclub sluit het seizoen donderdagavond overigens af tegen Waasland-Beveren en weet al dat het over het kalenderjaar 2018 geen positief saldo zal kunnen overleggen. Van de 46 duels werden er immers al 19 verloren, terwijl er 10 keer gelijkgespeeld werd en 17 keer gewonnen.

Brard keert terug als hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord

Stanley Brard keert terug bij Feyenoord als hoofd jeugdopleiding. Brard was in het verleden eerder actief als hoofd jeugdopleiding, maar vertrok in 2013 voor een buitenlands avontuur bij onder meer Qabala FC en Nagoya Grampus Eight.

Onder Brard werd de Feyenoord Academy vier keer op rij verkozen tot de beste jeugdopleiding van Nederland. Onder de leiding van 60-jarige Hagenaar brak onder meer Tonny Vilhena, Jordy Clasie, Georgino Wijnaldum en Stefan de Vrij door in het eerste elftal van Feyenoord. Brard volgt Richard Grootscholten op.

"Ik heb er ontzettend veel zin in om weer aan de slag te gaan op de Academy", vertelt Brard op de website van Feyenoord. "Doordat ik er nog veel mensen ken en Feyenoord en zeker de jeugdopleiding altijd ben blijven volgen, weet ik dat ik kom te werken met een uitstekende combinatie van ervaren trainers, oud-spelers en vakinhoudelijke specialisten. Met hen en met mijn kennis en ervaring gaan we er alles aan doen om de komende jaren nog meer spelers klaar te stomen voor Feyenoord 1."

Vos ook aan de start van laatste twee wedstrijden Wereldbeker

In tegenstelling tot de planning voorafgaande het seizoen zal Marianne Vos toch van start gaan in de laatste twee wedstrijden van de Wereldbeker veldrijden. De veldrijdster gaat momenteel aan de leiding in het klassement.

Op 20 januari staat in het Franse Pontchâteau de achtste ronde van de Wereldbeker op het programma. Een week later volgt de laatste wedstrijd in Hoogerheide.

“Ik was niet van plan alle Wereldbekercrossen te rijden, maar nu ik er zo goed voor sta, zal ik toch starten in Pontchâteau en Hoogerheide”, vertelt Vos aan de Belgische krant Het Nieuwsblad. Door de winst in Heusden-Zolder op tweede Kerstdag versterkte de zevenvoudig wereldkampioene haar leidende positie.

Harde knock-out zwaargewicht Whyte, winst en verlies tweelingbroers

De kerstdagen zitten erop, het eten zit erin - of is er weer uit - en dus kunnen we nu wel even op het gemakje terugkijken naar het boksweekeinde. Er werd flink wat gevochten, maar een paar wereldtitels als inzet.

Londen
We beginnen in Engeland, in Londen om precies te zijn. In de O2 Arena stond een klassieker bij de zwaargewichten op het programma: de rematch tussen de Britten Dillian Whyte (24-1) en Dereck Chisora (29-8). In 2015 verloor Whyte zijn enige gevecht, huidig wereldkampioen Anthony Joshua was te sterk, en het jaar daarop klopte hij Chisora.

Die moest er nu ook weer aan geloven, maar het werd wel een bijzonder mooi gevecht. Na een gevecht waarin de heren er ronde na ronde flink op los sloegen, was het Whyte die in de elfde ronde definitief toesloeg: met een loeiharde linkerhoek werd Chisora tegen het canvas geslagen en daarmee was het gelijk klaar.

Dat was maar goed ook voor Whyte, want na afloop bleek dat twee van de drie juryleden Chisora op dat moment op een 95-94 voorsprong hadden staan. Met zijn zege behield Whyte zijn twee titels: de Silver-titel bij de WBC en de International-titel bij de WBO, beiden in het zwaargewicht. Het hele gevecht is hier te zien.

Joshua Buatsi (8-0) vocht voor eigen publiek tegen de Australiër Renold Quinlan (12-3), met als inzet Buatsi's International-titel bij de WBA in het lichtzwaargewicht (-79,4kg). Lang duurde het niet: Quinlan ging na een paar seconde al op één knie en haalde de twee minuten uiteindelijk niet, voor de scheidsrechter ingreep.

Cristofer Rosales (28-3) uit Nicaragua verloor zijn WBC-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) tegen thuisfavoriet Charlie Edwards (13-1), die na twaalf ronden unaniem aangewezen werd als winnaar. Voor Rosales was het de tweede keer dat hij zijn in april veroverde titel verdedigde, Edwards won voor het eerst een wereldtitel.

Manchester
We blijven nog even in Engeland, want in de Manchester Arena vocht Josh Warrington (27-0) tegen landgenoot en oud-wereldkampioen Carl Frampton (26-1) om zijn IBF-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg). Dat werden twaalf mooie ronden, waarna Warrington aangewezen werd als winnaar, de eerste keer dat hij zijn wereldtitel verdedigde. Het hele gevecht is hier te zien.

Billy Joe Saunders (26-0) maakte na allerlei doping- en blessureproblemen zijn comeback in de ring, nadat hij zijn meerdere malen verdedigde WBO-wereldtitel in het middengewicht kwijt was geraakt. Hij vocht nu in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) en nam het op tegen de Ghanees Charles Adamu (32-13), die er na vier ronden de brui aan gaf, waardoor Saunders mogelijk weer op de weg terug is naar een wereldtitel.

Brooklyn
Tot slot nemen we een kijkje aan de andere kant van de oceaan, in Brooklyn. Daar stonden tweelingbroers Jermell en Jermall Charlo beiden in de ring en dat leverde gemengde gevoelens op. Jermell (31-0) verdedigde voor de vierde keer zijn WBC-wereldtitel in het superweltergewicht (-69,9kg) en leek dat met succes te doen tegen de Amerikaan Tony Harrison (27-2). Die kreeg van de juryleden na twaalf ronden echter de winst toegewezen, tot grote verrassing van alles en iedereen.

Jermell Charlo - Tony Harrison (Bron: YouTube)

Jermell's één minuut oudere broer Jermall (27-0) stapte vervolgens de ring in tegen de Rus Matvey Korobov (28-1), met als inzet de interim WBC-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg). Die was in het bezit van Jermall en dat bleef ook zo na twaalf ronden, dus nam hij in elk geval een beetje revanche voor de nederlaag van zijn broer. De 'volledige' WBC-wereldtitel is overigens in het bezit van Saul Canelo Alvarez en is voorlopig verbonden aan een rematch tussen de Mexicaan en Gennady Golovkin, waardoor Charlo de interimkampioen is.

Inter-fan doodgereden door busje van aanhang Napoli bij confrontatie

Vóór de wedstrijd tussen Internazionale en Napoli (1-0) vonden er buiten het stadion ongeregeldheden plaats. Één fan overleefde dat uiteindelijk niet.

Naast het bericht dat een fan van Napoli door supporters van Inter vier keer is gestoken met een mes, kwam ook het verhaal naar buiten dat een fan van Inter geraakt is door een bus van de aanhang van Napoli. De aanklager van de Italiaanse voetbalbond bevestigt dit verhaal.

De fan in kwestie moest na het incident meteen onder het mes, maar men kon niet voorkomen dat de 35-jarige supporter aan de verwondingen overleed. De aanklager vertelt dat de bus werd aangevallen door circa honderd leden van de harde kern van Inter. "Ze vielen de bus aan met metalen staven. Een wilde ontsnappingspoging volgde, met de botsing als resultaat", zegt Giuseppe Pecoraro.

Het 35-jarige slachtoffer had overigens een gebiedsverbod, mocht geen sportevenementen bijwonen en had een crimineel verleden. Marcello Cardona, de baas van de politie in Milaan, is geschrokken van al het buitensporige geweld. "Er waren meer dan honderd ultra's van Inter betrokken bij verschillende confrontaties", zo weet hij te melden.

"Dit waren zeer serieuze incidenten, dus ik vraag de autoriteiten om Inter-fans te verbieden om dit seizoen nog toe te laten bij uitwedstrijden. Ik vraag ook om de sluiting van de Inter's Curva tot 31 maart 2019 of verbanning voor vijf wedstrijden plus een wedstrijd in de Coppa Italia." De wedstrijd tussen de twee clubs werd uiteindelijk beslist door een doelpunt Lautaro Martinez in blessuretijd.

'Bosz gold bij Feyenoord als favoriet om Van Bronckhorst op te volgen'

Feyenoord lijkt naast de gedroomde opvolger van Giovanni van Bronckhorst te hebben gegrepen nu Peter Bosz zich aan een Duits avontuur waagt.

Van Bronckhorst leidde Feyenoord anderhalf jaar geleden weliswaar naar de eerste landstitel in achttien jaar tijd, maar moest met de Rotterdammers in het afgelopen seizoen genoegen nemen met de vierde plek, terwijl er in de huidige voetbaljaargang al de snelle Europese uitschakeling was en de club de race met PSV en Ajax niet vol lijkt te kunnen houden in de Eredivisie. In en rond De Kuip wordt er de laatste tijd dan ook gespeculeerd over een afscheid van de oefenmeester, maar de droomkandidaat is uit de markt.

De Telegraaf weet donderdagochtend namelijk te melden dat Bosz 'voor iedereen binnen Feyenoord' als favoriet gold om aankomende zomer een eventuele vacature in te vullen. Van Bronckhorst beschikt over een aflopend contract, waardoor club en trainer in de komende maanden zullen moeten beslissen of zij nog met elkaar door willen.

De krant spreekt over een dilemma voor de oefenmeester, die al zou kunnen besluiten om zelf te niet langer door te gaan in De Kuip, terwijl hij ook zou kunnen wachten tot Feyenoord een oordeel heeft geveld. Daarnaast is een situatie waarin de club besluit om een einde te maken aan de samenwerking terwijl Van Bronckhorst aangeeft hoe dan ook door te willen gaan eveneens mogelijk.

De 'gedroomde opvolger' Bosz is in ieder geval niet meer beschikbaar als Feyenoord na dit seizoen met een open vacature komt te zitten. De voormalige trainer van onder meer Ajax en Borussia Dortmund werd afgelopen zondag gepresenteerd als trainer van Bayer Leverkusen en is zodoende normaal gesproken de komende seizoenen voorzien. De voormalige middenvelder was in het verleden al speler en technisch directeur bij Feyenoord.

UFC buigt niet voor 'positieve' dopingcontrole

De gehele MMA-wereld stond rond Kerst even te tollen op de benen, na een enorm bizarre beslissing van het bestuur van de grootste Mixed Martial Arts-organisatie ter wereld. 

Zaterdag 29 december zou de grote uitsmijter van het jaar uitgezonden worden. De terugkeer van zwart schaap Jon Jones in de octagon. Een gevecht om de openstaande titel in het lichtzwaargewicht, tegen de Zweed Alexander Gustafsson, een herhaling van hun spectaculaire gevecht uit 2013. De uitslag van die partij was net zo spectaculair als controversieel. Nadat Jones een ongekend pak slaag had gekregen en het grootste gedeelte van de pers en fans Gustafsson als winnaar had aangewezen, ging de zwaar aangeslagen kampioen Jones toch met de kampioensgordel naar huis. Zo controversieel als een jurysport kan zijn.

Tijd voor een rematch dus.
Las Vegas, T-mobile Arena, zaterdag 29 december. Vele fans hebben kaarten gekocht, dure kaarten, dure hotels, dure vliegtickets. Gustafsson brengt altijd veel fans uit Zweden mee, helemaal nu hij algemeen gezien wordt als de enige in de UFC is die Jones ooit verslagen heeft. Jon Jones blijft populair. Ook al is hij bestraft én geschorst voor het gebruik van drugs, doping, veroorzaken van een auto-ongeluk en nog zoveel andere zaken, Jones blijft toch de publiekslieveling vanwege zijn exorbitante vechttalent.

Als Jones in de octagon staat, dan wordt het genieten. Weinig andere vechters hebben die gave, Anderson Silva, Conor McGregor, jonkie Max Holloway. Sinds dopingautoriteit USADA flinke controles houdt voorafgaand aan UFC-gala's, is het aantal 'wonderkinderen' dat bleef presteren dramatisch gedaald en koesteren de fans hun favorieten nóg meer. Jones bleef altijd dezelfde Jones, enigmatisch binnen en buiten de octagon. Daarom was de teleurstelling des te groter dat de grote Jones in 2017 voor een tweede keer betrapt werd en nog wel vlak na zijn tweede succesvolle titelgevecht met nemesis Daniel Cormier.

Bye bye Jones.
Ware het niet dat Jones meewerkte met de dopingautoriteit en voor zijn tweede doping-incident slechts vijftien maanden schorsing aan de broek kreeg. En prompt, aan het eind van de schorsing vertelt UFC-directeur Dana White doodleuk dat Jones zal vechten en nog wel in het eindejaarsspektakel tegen Gustafsson, vanuit Las Vegas. Het Jones-spektakel gaat weer beginnen.

23 december. Las Vegas. Persbericht van White en UFC's doping-official Jeff Novitzky: er is een minieme hoeveelheid Turinabol gevonden in het lichaam van Jon Jones, een hoeveelheid 'ter grootte van een snufje zout in een olympisch zwembad'. Turinabol wordt gebruikt als prestatiebevorderende middel en heeft normaalgesproken een halfwaardetijd van een dag. En dit is precies de shit waar Jones in 2017 door USADA voor gepakt werd.

Novitzky zit er niet voor niets bij, hij mag uitleggen dat het spoortje Turinabol bij Jones een jaar lang in zijn systeem gezeten kan hebben en nu pas meetbaar zijn geweest, ook al zijn meerdere testen hiervoor allemaal negatief geweest.

"Dit is vooral geen recente actieve inname geweest van Jones'", aldus Novitzky.

Geruchten dat Turinabol in vetweefsel wordt opgeslagen en tijdens de verplichte afvalrace vlak voor een gevecht vrijkomt, klinken logisch. De UFC wil Jones niet voor een vierde keer straffen, maar de Sportautoriteit in Nevada weigert vooralsnog toestemming te geven voor recidivist Jones om het gevecht met Gustafsson in Las Vegas aan te gaan.

De UFC is niet vies van out-of-the-box denken.
Het gehele UFC-circus zal dus moeten verhuizen en verhuizen zal het. Van Las Vegas naar Inglewood, bij Los Angeles. De Sportautoriteit in die staat ziet geen bezwaar. Heb je als fan kaartjes gekocht, pech. Heb je als fan vliegtickets naar Las Vegas geboekt, pech. Heb je als fan een hotelkamer geboekt in Las Vegas, pech. UFC 232 mét Jon Jones gaat door, pech.

Alleen al aan kaartverkoop zal deze verhuizing de UFC vijf miljoen dollar kosten, de logistieke nachtmerrie nog niet eens meegerekend. Alles voor één man, Jon Jones. Is hij het waard? Dat zal blijken. 29 december. Anaheim. Het gaat door. Ongeacht wat er ook gebeurt. Jones zal vechten. Jones can't be touched.  WTF UFC.

(vergeet de rest van de card niet, folks!)


Jones can't be touched (Bron: Youtube)

'Barcelona wil vraagprijs bijstellen na akkoord De Jong'

Frenkie de Jong is nog maar 'één stap verwijderd' van een transfer naar Barcelona, zo meldt Sport donderdagochtend. Hij zou akkoord zijn met de club.

Volgens het sportblad heeft de middenvelder van Ajax zijn jawoord gegeven aan de huidige koploper van LaLiga, in afwachting van een akkoord tussen beide clubs. Barcelona heeft de afgelopen maanden veel moeite gestoken in de onderhandelingen met het kamp-De Jong, verzekert de krant.

Barcelona wil immers de vraagprijs van Ajax naar beneden bijstellen en staat sterker in de schoenen nu men akkoord is met De Jong. Sinds de zomer zou de Catalaanse grootmacht al contact onderhouden met de Oranje-international en diens zaakwaarnemer Ali Dursun. Barcelona wilde De Jong eigenlijk toen al binnenhalen, maar Ajax weigerde mee te werken aan het vertrek van belangrijke spelers. "Sindsdien is Barcelona volledig toegewijd aan de komst van De Jong in juni 2019. En hijzelf wil komende zomer ook vertrekken", aldus Sport .

De krant voegt eraan toe dat De Jong met meerdere clubs heeft onderhandeld. Manchester City, Bayern München en Paris Saint-Germain worden genoemd. Op financieel vlak waren alle voorstellen 'astronomisch' en Barcelona kon er niet aan tippen: "Maar de voorkeur van De Jong ging altijd uit naar Barça. Twee weken geleden heeft zijn zaakwaarnemer met Barcelona gesproken, in de hoop op een officieel voorstel van de club. Het was duidelijk dat Barcelona de andere voorstellen niet kon evenaren, maar ze boden hem een vijfjarig contract met een oplopend salaris. Het was een duidelijk signaal dat Barcelona wil investeren en toekomst ziet in De Jong."

De berichtgeving van Sport sluit aan op die van Mundo Deportivo, eerder deze week. Die krant schreef dat Dursun en Barcelona elkaar op 13 december hebben gesproken en dat het salarisvoorstel de Ajacied wel bevalt. Nu er sprake zou zijn van een akkoord, lijkt Barcelona de belangrijkste gegadigde om de 21-jarige De Jong binnen te halen. "Barcelona zal openbaar nog niets bevestigen. Maar de andere geïnteresseerde clubs zouden de handdoek al in de ring hebben geworpen en hopen alleen nog dat de onderhandelingen tussen Ajax en Barcelona stuklopen."

Dat laatste is niet ondenkbaar, want beide clubs hebben voorlopig een andere transfersom in gedachten. Waar Mundo Deportivo repte over een vraagprijs van 70 miljoen euro, schrijft Sport dat Ajax 75 miljoen euro verlangt. Dat bedrag vindt Barcelona voorlopig te gortig. "Maar er is ruimte voor onderhandelingen, als de speler duidelijk maakt dat hij voor Barcelona wil spelen", verzekert men. "Barcelona is bereid om zestig miljoen euro te betalen. Alles zou afhankelijk kunnen zijn van hoeveel Matthijs de Ligt uiteindelijk oplevert. Als Ajax een enorm bedrag ontvangt, neemt het misschien genoegen met minder voor De Jong."

VN-comitť op de bres voor ADM-krakers

De gemeente Amsterdam heeft gisteravond post gehad van een comité van de Verenigde Naties over het ADM-terrein. Meerdere bewoners van het terrein in het Westelijk Havengebied hadden een klacht ingediend bij de Verenigde Naties (VN). De VN stuurde gisteravond een brief terug, waarin de gemeente een 'verzoek' krijgt om het komende halfjaar niet te ontruimen.

De bewoners zouden namelijk een vergelijkbare vervangende ruimte om te wonen moeten krijgen. In de komende zes maanden zou de VN dan bekijken of de Slibvelden in Amsterdam Noord, de alternatieve ruimte die de gemeente aanbiedt, een goed alternatief is.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de brief inderdaad van een comité van de Verenigde Naties is. 'Onze juristen bekijken de brief nu.' Mogelijk komt er later vandaag een reactie vanuit de Stopera.

Het gekraakte ADM-terrein moest van de Raad van State tijdens kerst leeg zijn. Burgemeester Halsema kondigde eerder aan dat er vandaag handhavers zouden langskomen, die zouden kijken hoeveel mensen er nog in het Westelijk Havengebied zijn.

Mochten die handhavers komen, dan is duidelijk dat ze in ieder geval een aantal bewoners gaan treffen. Zij hebben de toegangsweg met busjes geblokkeerd. Ook zij zijn op de hoogte van de brief van het VN-comité, ze dragen namelijk blauwe helmen met de tekst 'VN'.

AT5 is ter plaatse en zendt live uit. 

 

Hearn verdedigt groei deelnemersveld WK darts ondanks kritische geluiden

Het wereldkampioenschap darts van de PDC zal ook de komende jaren beginnen met 96 spelers. Dit heeft Barry Hearn, eindbaas bij de PDC, laten weten. Er is van meerdere kanten kritiek gekomen omdat het niveau in het begin van het toernooi niet altijd geweldig was

Het deelnemersveld is sinds deze editie van het WK gegroeid van 72 spelers naar 96 spelers. De top 32 van de wereldranglijst doet mee. Daarnaast kwalificeren 32 darters via de Pro Tour en zijn er 32 internationale qualifiers. "96 spelers werkt voor ons momenteel", aldus Hearn tegenover Live Darts. "De uitgebreiding kwam er vooral zodat we meer internationale qualifiers kunnen uitnodigen en daarmee het spel over de wereld promoten. " 

"Constant vraag je je af 'Hoe doen de qualifiers het?' en 'Wat is het niveau?.' Als het darts groter wordt komt er vanzelf de vraag om nog meer qualifiers. Maar voor de komende twee jaar zullen we het doen met 96 spelers"

Critici wijzen erop dat het niveau in de eerste ronden van het WK naar beneden is gegaan. 42 van de 64 spelers in de eerste ronde gooiden gemiddeld onder de 90. Eén van de critici is Adrian Lewis. Hij vindt de uitbreiding maar niks. ”Laat mij één ding duidelijk maken; dit toernooi is naar mijn mening erg uitgerekt”, laat Lewis aan Live Darts weten. ”Toen ik de wedstrijden aan het kijken was, werd het soms een beetje saai. Er worden veel te veel wedstrijden gespeeld. Het wachten op je volgende wedstrijd duurt te lang. Op het wereldkampioenschap snooker doen er 32 spelers mee en hier 96. Dus ik denk dat er hier te veel spelers meedoen”, aldus Lewis.

Hearn wuift de kritiek weg. "Als je kijkt naar de oude voorrondewedstrijden op het WK drie tot vier jaar geleden, dan liggen de gemiddelden nu hoger. Als je kijkt naar markt voor het darts, liggen daar vele kansen. Je moet investeren in deze markten en deze qualifiers zijn deel van de investeringen."

"Kijk naar Duitsland. Tien jaar geleden was er geen markt voor de sport. Nu is het een hele gunstige markt. Elk land ter wereld zou Duitsland kunnen volgen, maar we moeten de deur niet sluiten en snobistisch denken dat we groter zijn dan wij. We moeten kansen bieden en dan vanuit daar weer verder gaan", besluit Hearn.

33-jarige vrouw overleden na steekincident

Omstreeks 03.10 uur in de nacht van woensdag op donderdag kwam bij het Operationeel Centrum van de politie een melding binnen dat er een vrouw gewond op straat zou liggen in de De Ruyterlaan in Clinge. Hulpdiensten gingen direct ter plaatse.

De vrouw werd met ernstige verwondingen aangetroffen op straat. Pogingen om haar te reanimeren mochten niet baten; de vrouw is ter plaatse aan haar verwondingen overleden. De politie is een onderzoek gestart, de plaats waar de vrouw werd aangetroffen is afgezet als ‘plaats delict’ (PD).

De brandweer kwam ter plekke om schermen te plaatsen. Er werd een buurtonderzoek ingesteld en er zijn meerdere getuigen gehoord. Ook wordt onderzoek gedaan in een woning aan de De Ruyterlaan. Om die reden zijn alle aanwezigen die in de woning waren tijdelijk elders ondergebracht.

Het slachtoffer betreft een 33-jarige vrouw uit Sint Niklaas (België). Rond 05.50 uur is een verdachte aangehouden. Dit betreft een 63-jarige vrouw uit Clinge. Zij is overgebracht naar een politiecellencomplex waar ze wordt gehoord. De rol van de verdachte is op dit moment nog onduidelijk, hier wordt onderzoek naar gedaan. Het onderzoek ter plaatse is op dit moment nog niet afgerond en zal vermoedelijk nog een groot deel van de dag duren. 

Geen gokvergunning kost particulier bijna 15.000 euro

De Kansspelautoriteit (Ksa) legt een boete van 14.800 euro op aan een particulier wegens het exploiteren van kansspelautomaten zonder vergunning. De boete wordt opgelegd naar aanleiding van een onderzoek van de Ksa waaruit naar voren kwam dat de persoon in kwestie 9 jaar lang zonder de vereiste vergunning speelautomaten exploiteerde in een café. De exploitatievergunning was in 2009 namens de toenmalige Minister van Justitie ingetrokken.

De wet schrijft voor dat voor het exploiteren van een kansspelautomaat een vergunning nodig is. Deze vergunning is noodzakelijk om goed toezicht te kunnen houden, zowel in het belang van de speler als de exploitant. Hierbij gaat het om het toezicht op de betrouwbaarheid van de automaten, een eerlijk spel en het voldoen aan de wettelijk voorgeschreven uitkeringspercentages. Exploiteren zonder vergunning is ook onwenselijk omdat exploitanten niet meebetalen aan de toezichtkosten. Ook onttrekken ze zich aan de integriteitstoets.

Niet de kansspelautomaten uit het bericht (Foto ter illustratie: Pxhere.com)
Niet de kansspelautomaten uit het bericht (Foto ter illustratie: Pxhere.com)

Internazionale verslaat Napoli in blessuretijd

Internazionale heeft de Serie A-topper tegen Napoli met 1-0 gewonnen. Lautaro Martinez maakte in blessuretijd de winnende treffer.

Inter begon uitstekend aan de wedstrijd. Direct vanaf de aftrap knalde Mauro Icardi de bal op de lat. Ook in de rest van de eerste helft had de thuisploeg het betere van het spel. De beste kans was voor Icardi maar vlak voor rust werd de bal van de lijn gehaald door Kalidou Koulibaly.


De tweede helft was matig. Beide ploegen speelden slordig en kregen weinig kansen. Met nog tien minuten te spelen kreeg Kalidou Koulibaly in één minuut twee keer geel: eerst voor een overtreding aan de zijlijn en daarna een tweede gele kaart voor een cynisch applausje naar de arbiter.

Ondanks dat Napoli met tien man verder moest leek de ploeg uit Napels er toch met de winst er vandoor te gaan. In de laatste minuut van de officiële speeltijd kreeg Napoli tot tweemaal toe kans om een doelpunt te maken, maar eerst lag Inter-doelman Samir Handanovic in de weg en later bracht verdediger Kwadwo Asamoah redding op de doellijn.

Een paar minuten later was het aan de andere kant wél raak. Invaller Lautaro Martinez schoot raak uit een voorzet en zo bezorgde hij de Nerazzurri de winst. Door de winst heeft Internazionale nog een achterstand van vijf punten op Napoli. Juventus, dat woensdag gelijk speelde tegen Atalanta Bergamo, heeft een voorsprong van negen punten op Napoli.

NS koopt nog eens 88 nieuwe Sprinters

NS bestelt nog eens 88 nieuwe Sprinters van de Spaanse treinfabrikant CAF. Deze bestelling komt bovenop de 118 nieuwe Sprinters waarvan de eerste treinen sinds 9 december van dit jaar in de NS-dienstregeling rijden. Met de nieuwe bestelling wordt het aantal zitplaatsen uitgebreid met nog eens zo’n 15.000. Hiermee is een investering gemoeid van circa € 400 miljoen. Met deze bestelling komt de totale NS-investering in nieuwe en gemoderniseerde treinen op zo’n 3,5 miljard.

In 2020 rijden de 118 Sprinters uit de eerste bestelling allemaal in Nederland, de aanvullende bestelling komt vanaf dat moment ook op het spoor. Begin 2023 rijden alle 206 sprinters op het spoor.

Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Onze reizigers zijn enthousiast over deze Sprinters, onze collega’s vinden het een prettige trein om op te rijden. En persoonlijk vind ik hem prachtig. Met deze aanvullende bestelling voegen we wederom zitplaatsen toe aan onze Sprintervloot. En dit is nodig om ook in de toekomst reizigers op deze trajecten comfortabel te vervoeren”. Sprinters maken een belangrijk onderdeel uit van het Nederlandse spoor: 48% van de reizigers reist (voor een deel van de reis) met een Sprinter.

Van Boxtel: "De nieuwe Sprinters passen bij de wensen van onze reizigers voor een comfortabele reis: een transparante, open, aantrekkelijke en energiezuinige trein, voorzien van WIFI, een rolstoeltoegankelijk toilet, stopcontacten, USB-aansluitingen, leren bekleding, plek voor de fiets en een gelijkvloerse instap."

Sterkste daling aantal gemeenten sinds 2001

Nederland telt vanaf 1 januari 2019 355 gemeenten, 25 minder dan een jaar eerder. Deze daling is de grootste sinds 2001 en is het gevolg van 12 gemeentelijke herindelingen. Daarbij waren 37 gemeenten en ruim 900.000 inwoners (begin oktober) betrokken. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Herindelingen kunnen verschillende vormen hebben. Gemeenten kunnen samengaan tot een gemeente met een nieuwe naam. In 2019 ontstaan Noardeast-Fryslân, West Betuwe, Vijfheerenlanden, Hoeksche Waard, Molenlanden, Altena en Beekdaelen op deze manier. Als gemeenten geheel opgaan in een andere blijft één bestaande naam ongewijzigd. Op deze manier gaan Ten Boer en Haren op in Groningen, Haarlemmerliede in Haarlemmermeer en Noordwijkerhout in Noordwijk. Gemeenten kunnen ook worden opgesplitst en ondergebracht bij meerdere andere gemeenten. Dat is het geval bij Winsum, dat wordt ondergebracht bij de nieuwe gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier.

Steeds minder kleine gemeenten
Door herindelingen daalt het aantal gemeenten met minder dan 25.000 inwoners tot 36 procent in 2019. In 1999 was dat nog 69 procent. Vijf van de gemeenten die herindelen tot een grotere hebben minder dan 10.000 inwoners. Het gaat om Ten Boer, Ferwerderadiel, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Onderbanken en Strijen. Sinds dit jaar zijn er meer gemeenten met 25.000 tot 50.000 inwoners dan met minder dan 25.000 inwoners.

Zevende wijziging provinciegrens sinds 1830
De herindelingen die per 1 januari doorgevoerd worden brengen een provinciegrenswijziging met zich mee. Per 1 januari 2019 vormen de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik samen de gemeente Vijfheerenlanden. Deze gemeente gaat onder de provincie Utrecht vallen, terwijl Leerdam en Zederik nu nog tot Zuid-Holland behoren. Zulke wijzigingen van provinciegrenzen hebben vanaf 1830 alleen plaatsgevonden in 1865, 1942, 1970, 1986, 1989 en 2002.

Het Hogeland in top-3 grootste gemeenten
In 2018 waren Súdwest-Fryslân, Noordoostpolder en Hollands Kroon de gemeenten met de grootste landoppervlakte. Dit verandert doordat Bedum, Eemsmond, De Marne en het grootste gedeelte van Winsum samengaan tot de gemeente Het Hogeland, die de een na grootste landoppervlakte van Nederland zal hebben. De nieuwe top-3 wordt dan: Súdwest-Fryslân, Het Hogeland en Noordoostpolder. Op de top-3 van kleinste gemeenten hebben de herindelingen geen invloed. Deze top-3 zal blijven bestaan uit Westervoort, Oegstgeest en Krimpen aan den IJssel.

Nieuwe gemeente met de langste naam
In 2019 verdwijnen door herindelingen de twee gemeenten met de langste gemeentenamen. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude wordt opgenomen in de gemeente Haarlemmermeer. Verder wordt de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland onderdeel van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. Vanaf de jaarwisseling heeft de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten met 26 letters de langste naam.

Gemeenten naar inwoneraantal
Gemeenten naar inwoneraantal

Duo opgepakt na woninginbraak

Woensdagmorgen vroeg werden op de Prins Hendrikstraat in Dongen een man en een jongen aangehouden na een woninginbraak in dezelfde straat. Rond 2.45 uur kreeg de politie een melding van een bewoner in de Prins Hendrikstraat dat er vermoedelijk in de woning werd ingebroken. De daders sloegen met de buit op de vlucht.

Politiecellencomplex
De politie trof in de naburige speeltuin een man en een jongen aan. De agenten zagen een deel van de buit, waarop het duo werd aangehouden. Het gaat om twee inwoners (21 en 16) uit Tilburg. Ze zijn voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Het tweetal zit nog vast.

Inbrekerswerktuig
De agenten troffen ook nog pepperspray en inbrekerswerktuig aan. Deze spullen werden ook in beslag genomen.

FOK! Wat een weer: tijdelijk meer zon

Hohohoho!  

Kerst is weer voorbij en hij was groen en grotendeels bewolkt. Er waren wel een paar opklaringen, maar heel zonnig werd het zeker niet. Eerste kersnacht viel er in het noorden nog wat lichte regen. Elders bleef het overwegend droog. Er stond weinig wind en het was met gemiddeld gezien zo'n 6 graden. Best aangenaam. Vannacht was het eerst nog meest bewolkt, maar vanuit het zuiden klaarde het langzaam wat op.

Vandaag starten we zeker in het noorden nog met veel bewolking, maar de eerder genoemde opklaringen bereiken uiteindelijk ook Friesland en Groningen. Elders schijnt de zon geregeld tussen de hoge bewolking door. Het wordt tussen de 4 en 7 graden. En veel wind staat er niet.

De rest van de week is het weer grotendeels bewolkt. Het kwik loopt weer iets op naar 8 a 9 graden.

Veel succes met het opruimen van alle diner's etc.  

Stoomtrein Hoorn-Medemblik (Foto: DJMO)
De stoomtrein Hoorn-Medemblik. Deze stond klaar onder een grijze hemel. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

FOK!Kerstprijsvraag: 27 december

 

Vandaag kun je een pakket van twee games winnen in de  FOK!Kerstprijsvraag! De prijs van vandaag is Outcast Second Contact en Hitman 2 voor de PlayStation 4.

Outcast Second Contact is een reboot van de klassieker Outcast uit 1999, een actie avontuur met een open wereld. In Hitman 2 keert Agent 47 terug en moet de Shadow Client zien te vermoorden en zijn militie ontrafelen. Niet alles is echter zoals het lijkt en alles verandert wanneer Agent 47 de identiteit leert van zijn doelwit. De game komt met nieuwe manieren om te spelen, nieuwe game modi en features.

Om kans te maken op de pakket moet je nog wel even de volgende vraag goed beantwoorden. Welk cijfer gaf redacteur Oscar aan Hitman 2?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door. 

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.