FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 december 2018

NHL: Flames in spektakelstuk langs Blue Jackets

De ijshockeyers van de Calgary Flames hebben op bezoek bij de Columbus Blue Jackets een waar spektakelstuk gewonnen. In de Nationwide Arena werd het 6-9 voor de Canadese ploeg.

Johnny Gaudreau bracht de Flames na zes minuten op voorsprong, maar vervolgens mocht het kanon van de Blue Jackets vier keer op rij afgevuurd worden: Zach Werenski, Josh Anderson en Cam Atkinson (2x) troffen doel.

In een tijdsbestek van nog geen dertien minuten draaiden de Flames het in de tweede periode echter volledig om. Sean Monahan scoorde, vlak daarna gevolgd door Elias Lindholm, waarna Matthew Tkachuk, Noah Hanifin en TJ Brodie binnen twee minuten allemaal scoorden: 4-6.

Dankzij Nick Foligno kwamen de Blue Jackets toch weer terug in de wedstrijd, maar Monahan en Gaudreau waren beiden voor een tweede keer trefzeker. Na goals vam Atkinson (Columbus) en Austin Czarnik (Calgary) werd dan eindelijk de eindstand bereikt.

Uitslagen NHL dinsdag
Columbus Blue Jackets - Calgary Flames 6-9
Florida Panthers - Boston Bruins 5-0
New York Islanders - Winnipeg Jets 1-3
Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche 6-3
Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs 3-4 OT
Detroit Red Wings - Tampa Bay Lightning 5-6 SO
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 5-2
Vancouver Canucks - Minnesota Wild 2-3
Vegas Golden Knights - Washington Capitals 5-3
Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 1-2

Blue Jackets - Flames (Bron: YouTube)

Vliegen in de Typhoon in Ace Combat 7

Bandai Namco heeft de tweede introductietrailer voor Ace Combat 7: Skies Unknown uitgebracht met daarin de Typhoon in het middelpunt.

In dit zevende deel keren we terug naar het Strangereal-universum. Het is het jaar 2019 en de prinses van het koninkrijk Erusea, Rosa Cosette D'Elise, verklaart de oorlog aan de Osean Federation. Het koninkrijk valt meteen enkele belangrijke doelen aan, waaronder de International Space Elevator. De Osean Federation zet natuurlijk de tegenaanval in en wil onder andere de Space Elevator terug veroveren. Jij speelt Trigger, een piloot die in deze oorlogstijd zichzelf wil bewijzen in het luchtruim.

Ace Combat 7: Skies Unknown komt 18 januari uit op PlayStation 4 en Xbox One. Op 1 februari komt de pc-versie uit.

Bouncing boobies in Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet

Koei Tecmo heeft de debuuttrailers voor Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet uitgebracht. Daarnaast kondigde het bedrijf een bonus aan, waarbij alle gebruikers die vóór 20 april 2019 de PlayStation 4-versie kopen, het door PlayStation VR vereiste "VR-paspoort" als gratis download ontvangen.

Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet komt uit voor PlayStation 4 en Switch in Japan op 20 maart 2019. Of er dit keer wel een Westerse release komt is afwachten. Import kan natuurlijk altijd, maar het is afwachten of de content dit keer net zo gevuld is als de bikinitopjes. 

Debut trailer

PS4

Switch

Microsoft neemt het op voor mensen met een beperking

Microsoft gaat met de tijd mee zo bleek bij uw Nieuwspiet vandaag. Tijdens het op rijm zetten van verschillende nieuwsberichten werd ze door de spellingscorrectie van Microsoft Word op haar vingers getikt vanwege het gebruik van het woordje 'Achterlijke' in het bericht 'Wakkere agenten vinden pistool in verborgen ruimte'

Hoewel het woord gewoon goed gespeld is, bleef het maar rood onderstreept. Bij controle ervan bleek Microsoft er over te vallen dat er een woord werd gebruikt dat mensen met een beperking mogelijk zou kunnen kwetsen. Kortom, na spreekwoorden die in de ban moeten omdat PETA vind dat ze kwetsend zijn voor dieren, net als plaatsnamen, kunnen we nu ook allerlei andere woorden overboord gooien omdat ze kwetsend zijn voor onze beperkte medemens. 

Welk kwetsend woord moet er volgens jou overboord? 

Microsoft neemt het op voor mensen met een beperking
Microsoft neemt het op voor mensen met een beperking

Nederland wint eenvoudig van KroatiŽ op EK handbal

Nederland heeft ook de laatste groepswedstrijd op het EK handbal gewonnen. De Oranje-vrouwen versloegen Kroatië met 34-23.

Voor de wedstrijd was Nederland al zeker van de winst in groep C. Doordat er niets meer op het spel stond gaf bondscoach Helle Thomsen een aantal basisspeelsters waaronder Nycke Groot, Lois Abbingh en Martine Smeets rust.

Ondanks de gewijzigde samenstelling van het team kwam Nederland al snel op een 4-0 voorsprong. Door slordigheid bij Oranje konden de Kroatische vrouwen de aansluiting behouden. In de slotfase van de eerste dertig minuten wist Nederland alsnog een gat te slaan: 17-10.

Hoogtepunten Nederland-Kroatië op EK handbal 2018 (Bron: Youtube)

In de tweede helft liep Nederland verder uit. Debutant Delaila Amega maakte met acht doelpunten een sterke indruk. Na afloop werd de Noord-Hollandse uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd. De wedstrijd eindigde in 34-23.

Het Nederlandse team heeft nu drie dagen rust en speelt zondag om 18.00u de eerste wedstrijd in de hoofdronde. In die hoofdronde zijn Noorwegen, Duitsland en Roemenië de tegenstander.

GecoŲrdineerd optreden tegen 'Ndrangheta-maffia in Europa

Een uniek gezamenlijk onderzoek door justitiële en opsporingsdiensten in Nederland, Italië, Duitsland en België mondt uit in het grootste, gecoördineerde gemeenschappelijke optreden tegen een crimineel samenwerkingsverband in Europa tot nu toe.

Tijdens een gemeenschappelijke actiedag die op 5 december 2018 in alle vroegte begon, hebben de justitiële en opsporingsautoriteiten in Nederland, Italië, Duitsland en België gecoördineerd en slagvaardig opgetreden tegen de ‘Ndrangheta. Dit agressieve, maffia-achtige criminele samenwerkingsverband is een van de machtigste criminele netwerken ter wereld en heeft de controle over een groot deel van de Europese cocaïnehandel, in combinatie met systematisch witwassen, omkoping en geweld.

De operatie met de codenaam ‘Pollino’ is tot op heden de grootste in zijn soort in Europa. Een paar honderd politieagenten, waaronder speciale interventie-eenheden, waren betrokken bij het optreden van vandaag en zij werkten samen met officieren van justitie en opsporingsfunctionarissen. De betrokken justitiële en rechtshandhavings-autoriteiten werken sinds 2016 intensief samen aan de voorbereiding, onder andere in een gemeenschappelijk onderzoeksteam (GOT) dat wordt ondersteund door Eurojust, het Europese agantschap voor justitiële samenwerking, en Europol in Den Haag.

Door de nauwe samenwerking tijdens dit onderzoek zijn bijna 4.000 kg cocaïne en honderden kilo’s andere drugs opgespoord in Europa. Op de actiedag waren er om 12.00 uur 84 verdachten gearresteerd, onder wie hooggeplaatste leden van het maffianetwerk. Naar schatting wordt 2 miljoen euro aan criminele vermogensbestanddelen in beslag genomen, worden er vele getuigen gehoord en doorzoekingen verricht, waarbij belangrijk bewijsmateriaal wordt veiliggesteld dat in de rechtbank zal worden gebruikt. Er vinden ook acties plaats in Suriname.

Update 19:44 uur
Video toegevoegd

Fiod logo's
Gecoördineerd optreden tegen ?Ndrangheta-maffia in Europa

De Zorg Is Ziek

Dertien jaar werkte Joep van Leeuwen als fysiotherapeut in Medisch Centrum Slotervaart. Toen het ziekenhuis onlangs failliet ging, verloor hij zijn baan. De fysiotherapeut, ook actief als zanger-liedjesschrijver, zag met lede ogen aan hoe de zorg in het Amsterdamse ziekenhuis onder invloed van, door de politiek opgelegde marktwerking, achteruit holde en het ziekenhuispersoneel en de patiënten daar de dupe van werden.

Zijn ervaringen en frustratie over de aftakeling van het ziekenhuis en de zorg in het algemeen heeft hij verwoord in het protestlied ‘De zorg is ziek’, dat verscheen op 3 december en te beluisteren is op YouTube, Spotify en op dezorg-isziek.nl. Tevens verschijnt het nummer als clip op alle bekende social mediakanalen en kunnen mensen via #dezorgisziek reageren. Het nummer is zijn meest persoonlijke liedje tot nu toe, doordat het over zijn eigen situatie gaat.

Van Leeuwen: ‘Al jaren zag ik met eigen ogen hoe de marktwerking en dus het geld steeds meer de boventoon ging voeren in de zorg. Zorgen voor, moest plaats maken voor efficiëntie en ‘meer met minder’. Toen het ziekenhuis failliet ging door wanbeleid van zowel de zorgverzekeraar(s) als de eigenaren en ik zag hoe binnen 24 uur het ziekenhuis op een onmenselijke manier, voor zowel patiënten als personeel werd leeg getrokken was voor mij de maat vol en schreef ik ‘De zorg is ziek.’

Van Leeuwen bracht als zanger-liedjesschrijver twee EP’s en verschillende singles uit. Voor zijn liedjes laat hij zich inspireren door de vragen die de moderne tijd bij hem oproepen. In zijn muzikale werk kijkt hij met een maatschappijkritische blik naar de wereld en spreekt zich uit over misstanden in de maatschappij. Met ‘De zorg is ziek’ hoopt Van Leeuwen politici aan het denken te zetten over de gevolgen van marktwerking in de zorg. Hij doet hiermee een pleidooi om onze zorgpremies weer naar de zorg te laten gaan en de zorg zodoende betaalbaar te houden.

BOA's zijn het zat en willen wapens

Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) spreken zich morgenmiddag uit tijdens de raadscommissie in de Stopera te Amsterdam. Eén van die BOA's is Jeffrey; hij zal tijdens de commissievergadering inspreken en pleiten voor meer verdedigingsmiddelen zoals pepperspray, een wapenstok en een bodycam.

Naast het inspreken zal Jeffrey ook een brief overhandigen aan burgemeester Halsema, die is ondertekend door 250 BOA's.

Het aantal meldingen van agressie tegen BOA's is de afgelopen jaren aan het stijgen. Volgens de Nederlandse BOA Bond (NBB) komt de toename doordat de opsporingsambtenaren onvoldoende zouden zijn uitgerust en omdat burgers niet weten wat BOA's wel en niet mogen.

Pepperspray en bodycams
BOA's vragen al langer om een wapenstok, pepperspray en een bodycams. Vooralsnog krijgen alleen handhavers in het openbaar vervoer een wapenstok. Voor het dragen van pepperspray krijgen de BOA's vooralsnog geen toestemming.

De VVD diende eerder een voorstel in om handhavers een bodycam te geven. Het college raadde dit later af, omdat er niet genoeg financiële middelen zouden zijn. Het aanschaffen en gebruiken van een bodycam zou tussen de 500.000 en 1.500.000 euro kosten. 

Opsporingsambtenaar Jeffrey spreekt morgenmiddag rond 13.00 uur in op de raadscommissie Algemene Zaken in de Stopera.

'Authentieke' WW2-shooter Hell Let Loose in 2019 naar Early Access

Ruim een jaar geleden werd er een Kickstarter-campagne aangetrapt voor Hell Let Loose, een nieuwe online shooter met een Tweede Wereldoorlog-thema. Volgens uitgever Team 17 betreft het een 'realistische, peloton-gebaseerde WW2-shooter waarbij historische authenticiteit hoog in het vaandel staat'.

Team 17 en ontwikkelaar Black Matter lijken hiermee handig in te spelen op de ophef die EA veroorzaakte met Battlefield V, die ondanks de voortreffelijke gameplay en graphics niet erg gefocust is op een authentieke weergave van de periode '40-'45. Maar behalve een geloofwaardige vertegenwoordiging van de Tweede Wereldoorlog scoort Hell Let Loose ook op andere vlakken punten. Zo kunnen we bijvoorbeeld uit de aankondigingstrailer opmaken dat het audiovisueel in ieder geval al prima in orde is. Naar eigen zeggen is er sprake van een realistisch 'periode-arsenaal' met wapens uit de Tweede Wereldoorlog die ook echt aanvoelen als zodanig.

Daarnaast is de aanpak van spelen wat anders dan we gewend zijn van soortgelijke games. Spelers nemen het tegen elkaar op in gevechten van 50v50 waarin door beide partijen geprobeerd moet worden om sectoren in beslag te nemen voor resources. Dat lijkt erg op de Conquest-aanpak uit Battlefield, maar volgens een aantal mensen die het spel al gespeeld hebben heeft het meer weg van hoe het werkt in Company of Heroes, waarbij resources in het bezit van de speler bepalend zijn voor wat het betreffende team in kan brengen aan mankracht en materieel. Daar staat wel tegenover dat Hell Let Loose erg traag en 'clunky' lijkt te spelen, in die zin ook weer de tegenpool van wat Battlefield qua gameplay vertegenwoordigt. We gaan volgend jaar meemaken in hoeverre de hang naar realisme die Hell Let Loose nastreeft ook daadwerkelijk een leuke game oplevert, want ergens in dat jaar komt de game naar Steams Early Access.

Geldvorderingen op failliete Russische oliemaatschappij Yukos terecht

De rechtbank Amsterdam heeft opnieuw over de boedel van Yukos Oil Company (YOC) geoordeeld: twee “kleindochterondernemingen” van de failliete Russische oliemaatschappij mogen grote geldvorderingen (46 miljard roebel en 335 miljoen dollar plus 79 miljard roebel – omgerekend in totaal circa 2 miljard euro) op YOC incasseren.

Russische rechter erkende vorderingen niet
De ene onderneming, FPH, had een vordering wegens orderbriefjes (een soort schuldbekentenis) bij YOC uitstaan toen de oliemaatschappij in 2006 failliet werd verklaard. De andere onderneming, Yukos Capital, had geld uitgeleend aan YOC. De Russische rechter erkende hun vorderingen in het faillissement echter niet. FPH en Yukos Capital accepteerden dat oordeel niet en legden beslag op de aandelen die YOC had in een dochteronderneming: Yukos Finance. Die inbeslaggenomen aandelen in Yukos Finance werden na het beslag door de Russische curator verkocht aan het Russische bedrijf Promneftstroy. Ook Promneftstroy erkent de aanspraken van FPH en Yukos Capital niet: de orderbriefjes en geldleningen zouden volgens Promneftstroy onderdeel hebben uitgemaakt van een door YOC opgezette, illegale belasting/witwasconstructie.

Niet gebonden aan Russisch oordeel
Omdat Yukos Finance in Amsterdam is gevestigd, konden FPH en Yukos Capital de zaak voorleggen aan de rechtbank Amsterdam. Die is niet gebonden aan de oordelen van de Russische rechter: omdat het Russische faillissementsvonnis (en daarmee de bevoegdheid van de Russische curator) niet wordt erkend in Nederland en omdat niet vaststaat dat de Russische beslissingen in een onafhankelijke en met voldoende waarborgen omklede gerechtelijke procedure tot stand zijn gekomen.

Verhalen op inbeslaggenomen aandelen
De Amsterdamse rechtbank oordeelt nu dat de Russische vonnissen (waarin de vorderingen van FPH en Yukos Capital in het faillissement van YOC niet werden erkend) in Nederland niet geldig zijn. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de orderbriefjes van FPH en de geldleningsovereenkomsten tussen Yukos Capital en YOC wel rechtsgeldig zijn. Daarmee hebben de 2 “kleindochterondernemingen” inderdaad vorderingen op YOC. Om hun vorderingen ook daadwerkelijk te kunnen effectueren, mogen zij zich verhalen op de inbeslaggenomen aandelen in Yukos Finance. Promneftstroy moet dat dulden.

NBA: Bulls ook met nieuwe coach onderuit

De basketballers van de Chicago Bulls zijn er ook met een nieuwe coach niet in geslaagd te winnen. Fred Holberg werd na zes opeenvolgende nederlagen op straat gezet, maar met vervanger Jim Boylen aan het roer werd de ommekeer in elk geval niet gelijk ingezet.

De Bulls gingen op bezoek bij de Indiana Pacers. Heel slecht ging het eigenlijk niet eens, de Pacers waren constant binnen bereik, maar het lukte Chicago niet om het af te maken. Onder leiding van Darren Collison (23 punten) en Myles Turner (18 punten, 11 rebounds) wonnen de Pacers met 96-90 van de Bulls, waar Lauri Markkanen het met 21 punten en 10 rebounds prima deed.

De Bulls staat nu op een record van 5-20, wat nog net iets beter is dan de Phoenix Suns. Die ploeg verloor in eigen huis met 105-122 van de Sacramento Kings en staat na 24 duels op slechts vier overwinningen.

Uitslagen NBA dinsdag
Indiana Pacers - Chicago Bulls 96-90
Miami Heat - Orlando Magic 90-105
Dallas Mavericks - Portland Trail Blazers 111-102
Phoenix Suns - Sacramento Kings 105-122
Utah Jazz - San Antonio Spurs 139-105

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

FOK's 'Gouden windei' poll!

Foodwatch heeft jaarlijks een verkiezing voor het Gouden windei, een jaarlijkse publieksverkiezing voor het meest misleidende voedselproduct. Meer info over de genomineerde producten kun je vinden op de website van Foodwatch, en daar kun je ook stemmen. Nu zijn wij benieuwd naar jullie keuze. Stemt die overeen met de keuze van Nederland? Laat het hieronder weten! En we horen graag je motivatie in een reactie.

Man steekt vriendin dood vanwege naaktfoto

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag elf jaar cel geëist tegen een 48-jarige man. Hij wordt ervan verdacht zijn vriendin in september in een woning aan de Raphael Lemkinstraat in Amsterdam Zuidoost te hebben doodgestoken.

De verdachte zag in de nacht van 3 op 4 september op de telefoon van zijn vriendin een foto van haar in een hotelkamer met een andere man. Hij zag ook twee seksueel getinte foto’s waarop ze naakt voor die man poseerde en een film van haar en die man.

Mes
Daarna liep hij naar beneden en pakte hij een mes uit een keukenla. Hij wilde zijn vriendin confronteren met de foto’s en het filmpje en maakte haar wakker. Er ontstond een gevecht en uiteindelijk werd de vrouw veertien keer gestoken in hoofd, borst en buik. Op 13 september overleed ze in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Ze is dan 45 jaar oud.

In de vroege ochtend van 4 september sprak hij surveillerende agenten in een politieauto op straat aan. Hij vertelt over de steekpartij en wordt aangehouden. 'Ik had dit niet verwacht', verklaarde hij later. 'Ik dacht: mijn vrouw gaat nooit met een andere man naar bed. Zij was gewoon alles voor mij en iedereen wist het, zij was gewoon alles voor mij.'

Spijt
In haar strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met het blanco strafblad van de verdachte, het feit dat hij een verklaring heeft afgelegd over wat er is gebeurd en dat hij spijt heeft getoond. Het feit dat er meerdere familieleden, waaronder een 11-jarige jongen, tijdens de steekpartij in de woning waren en het zware geweld dat hij pleegde zijn strafverzwarend. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Politie op zoek naar crimineel geld op afpakjesavond

Verschillende criminelen in Den Haag kregen hoog bezoek
Op 3 december ging de politie namelijk gericht op zoek
Om crimineel vermogen op te eisen en te innen
Met succes, want de politie liep aardig binnen
Op 10 auto’s, 3 e-bikes, 2 scooters en een inboedel werd beslag gelegd
De agenten deden aardig hun best, dat moet worden gezegd
Want er werd ook nog 4500 euro binnengehaald
En passant nog een drankrijder van de weg gehaald
De politie heeft zichzelf op afpakjesavond flink verwend
Want 13 mensen kregen een verse bekeuring van oom agent

Van Bommel verwelkomt zestienjarig toptalent op trainingsveld

Mohammed Ihattaren heeft woensdag voor het eerst meegetraind met de hoofdmacht van PSV. Dat meldt de club zelf via Twitter.

De zestienjarige aanvallende middenvelder, die ook op de flanken uit de voeten kan, maakt de afgelopen maanden veel indruk in het Onder-19-elftal van de Eindhovenaren en krijgt nu van trainer Mark van Bommel de kans om aan het grote werk te ruiken.

Ihattaren wordt binnen PSV gezien als een van de meest veelbelovende spelers in de jeugdopleiding en de club zette eerder dit jaar dan ook alles op alles om hem een contract tot medio 2021 te laten ondertekenen. De koploper van de Eredivisie was daarmee een aantal buitenlandse gegadigden te snel af, aangezien ook Manchester City, Hamburger SV, RB Leipzig, Chelsea en Manchester United aasden op de handtekening van het talent.

De linkspoot maakt dit seizoen opnieuw indruk in de UEFA Youth League en kreeg vorige week nog de handen op elkaar met een geweldige assist tegen de leeftijdsgenoten van Barcelona. Ihattaren maakte nog geen minuten bij Jong PSV, maar het lijkt aannemelijk dat hij eerst zijn debuut zal maken in de Keuken Kampioen Divisie voordat hij daadwerkelijk vast onderdeel uit gaat maken van de selectie van de hoofdmacht.

NASA-wetenschapper: 'Aliens mogelijk al op aarde geweest'

Het zou zomaar kunnen dat de aarde al eens door buitenaards leven is bezocht. Dat zegt NASA-computerwetenschapper Silvano Colombano, in een verklaring over de alienzoektocht.

Volgens Colombano zijn onze aannames helemaal verkeerd, puur omdat het leven dat wij kennen op basis van water en koolstof fungeert. Zo komt hij met een paar door mensen gemaakte aannames, vier in totaal. Daarbij geeft hij aan dat die best fout kunnen zijn, mogelijk zelfs finaal.

Zo zou het onmogelijk zijn om te reizen van ster naar ster, maar volgens Colombano is dat slechts voor onze huidige technologie te ver. Ook nemen wij doorgaans aan dat ook buitenaards leven op koolstof is gebaseerd, maar als het aan de computerwetenschapper ligt is die stelling vrij gedateerd.

Na krap een half eeuwtje computerontwikkeling hebben wij het al over 'superintelligent'...stel je eens miljoenen jaren voor, misschien zijn levensvormen dan wel omnipotent? Mogelijk zijn de aardebezoekers hyperintelligent, maar ontzettend klein, waardoor ze met ons blote oog niet te spotten zijn.

Wil je weten wat Colombano te vertellen heeft over een dergelijk wezen? Goed nieuws, zijn hele rapport is hier te lezen.

Het thuis van buitenaardse bezoekers, vredelievend of ruziezoekers? (Foto: NASA)
Het thuis van buitenaardse bezoekers, vredelievend of ruziezoekers? (Foto: NASA)

Overvaller in Geldrop kiest verkeerde zaak uit

Een Eindhovenaar in Geldrop
Had dinsdag een grote strop
Hij probeerde cafetaria De Hulst te beroven
En je zult het misschien niet geloven
Maar het personeel was er niet van gediend
En schopte de man de zaak uit, zeer verdiend
De politie ging op zoek aan de hand van het signalement
En rond 23:30 uur vonden ze de vervelende vent
Hij zit vast voor verder onderzoek laat de politie weten 
De stomkop zal zijn daden vast niet snel vergeten 

Overvaller in Geldrop kiest verkeerde zaak uit (Foto: Stockfoto politie.nl)
Overvaller in Geldrop kiest verkeerde zaak uit (Foto: Stockfoto politie.nl)

Feyenoord heeft Van Persie terug: "Hij zal minuten gaan maken"

Robin van Persie is hersteld voor de wedstrijd van donderdag tegen VVV-Venlo. De aanvoerder van Feyenoord moest lang toekijken met een spierblessure.

Trainer Giovanni van Bronckhorst bevestigde woensdag op de persconferentie dat de aanvaller tegen VVV weer in actie kan komen. De coach laat niet weten of Van Persie fit genoeg is voor een basisplaats.

Van Persie liet de afgelopen weken de wedstrijden tegen Heracles Almelo (0-2 winst), FC Groningen (1-0 winst) en PSV (2-1 winst) noodgedwongen aan zich voorbij gaan. Donderdag staat de inhaalwedstrijd tegen VVV op het programma en na weken van afwezigheid kan hij eindelijk weer in actie komen. “De laatste week heeft hij volop kunnen trainen”, aldus de trainer van de Rotterdammers op de persconferentie, geciteerd door RTV Rijnmond . “Hij zit in de selectie en zal minuten gaan maken. We hebben een aantal opties nu Jörgensen is weggevallen, met Dylan Vente en Van Persie.”

De terugkeer van Van Persie komt op een goed moment voor Van Bronckhorst. De trainer moet het voorlopig stellen zonder Nicolai Jörgensen. De Deense spits viel zondag in de eerste helft tegen PSV uit met een hamstringblessure. Hij werd vervangen door Dylan Vente. De Feyenoord-trainer weet nog niet hoe lang Jörgensen niet inzetbaar is. “Dat zal de komende dagen moeten uitwijzen”, aldus de coach, die nog niet kan beschikken over de geblesseerde Eric Botteghin. Jordy Clasie is wel gewoon inzetbaar. De middenvelder viel afgelopen zondag nog geblesseerd uit.

Feyenoord zal met vertrouwen aan de aftrap verschijnen tegen VVV. In de Eredivisie boekten de Rotterdammers al drie overwinningen op rij, inclusief een zege op koploper PSV. “Ik heb er vertrouwen in dat we donderdag weer zullen staan, net als zondag”, zegt Van Bronckhorst. “Je merkt wel wat het met een groep doet. PSV staat niet voor niks bovenaan en biedt goed weerstand in de Champions League. Als je zo kunt presteren, is het ook een bevestiging voor mijn spelers.”

Van Bronckhorst beseft dat de wedstrijd tegen PSV veel energie gekost heeft. “Dit is iets wat je wilt in topwedstrijden, maar het kost ook veel kracht. Om zo negentig minuten te kunnen spelen, dat kan geen enkele ploeg. Misschien Liverpool op hun manier van spelen”, aldus de trainer, die hoopt dat Feyenoord hetzelfde kan brengen tegen VVV. “Het is misschien makkelijker om meer beleving tegen PSV te brengen dan tegen VVV, met de aandacht eromheen en de sfeer in De Kuip. Maar als je in de top wilt meedoen, dan zijn andere wedstrijden net zo belangrijk. Aan ons om die drie punten hier te houden.”

Ibarguen en Kipchoge verkozen tot beste atleten van 2018

Tijdens het atletiekgala van de internationale atletiekfederatie IAAF in Monaco zijn Caterine Ibarguen en Eliud Kipchoge verkozen tot beste atleten van 2018. Beide atleten wonnen de prijs voor het eerst in hun carrière.

De 34-jarige Ibarguen uit Colombia won de Diamond League bij de disciplines verspringen en hoogspringen. Ook won ze goud bij het verspringen en hink-stap-springen op de Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen.

Kipchoge liep tijdens de marathon in Berlijn een nieuwe wereldrecord. Naast de wedstrijd in de Duitse hoofdstad won hij ook de marathon van Londen.

School stuurt kind naar huis; sint en piet kleding mag niet

De Antioniusschool in het Gelderse Alverna voert een ‘Kans en Kleur beleid’
Maar de kinderen die zich hadden verheugd op een leuke sinterklaastijd
Waren vanmorgen in tranen omdat ze zich niet als sint of piet mochten verkleden
Een jongetje werd zelfs teruggestuurd naar huis om zich om te kleden
Verder moesten alle pietenmutsen achterblijven in het schoollokaal kregen ze te horen
Dit was volgens bestuurder Hennie Biermond: “zodat de kinderen zichzelf zijn en het spel niet verstoren”
De school had verzuimd om het besluit aan de ouders te melden zegt Biermond
Het voorval gaat morgen bekeken worden met de ouders, die waren furieus
Wat volgens uw nieuwspiet volkomen terecht is, wie behandelt kinderen nou zo onheus?

Duitsland geeft Oranje op het WK hockey gevoelige tik

Met een 4-1 nederlaag droop Oranje uiteindelijk af, nadat ze op het WK hockey in India tegen Duitsland in het tweede kwart kansen kregen op de 0-2. Maar het was Duitsland dat vlak voor rust de 1-1 maakte en in het vierde kwart Oranje de genadeslag gaf en uitliep naar liefst 4-1.

Een hoop op elkaar gestapelde zwarte shirts lagen in de 52ste minuut op Lukas Windfeder, nadat hij de 2-1 binnen pushte. Dat was uiteindelijk toch onverwacht, na een dominant Oranje in het tweede kwart, maar vanaf de 1-1 vlak voor rust kantelde de wedstrijd. Oranje zakte weg na de 1-2 via de directe sleep van Duitsland.

Oranje op voorsprong
In het eerste kwart werd meteen duidelijk dat twee grootmachten in het hockey elkaar ontmoetten. Het ging hard tegen hard en Christopher Rühr kon binnen twee minuten al met zijn backhand vrij uithalen, maar hij sloeg net naast met zijn backhand. Even later was het Robbert Kemperman die net met een backhandje naast het Duitse doel tikte, terwijl het doel open lag.

Combinaties tussen Valentin Verga, Seve van Ass en Billy Bakker zagen er in de beginfase vloeiend uit, maar werden in de eerste dertien minuten nog gestuit door de Duitse verdediging, die in die beginfase overal een stick achter kreeg. Maar in de dertiende minuut versnelde Verga aan de linkerkant en sloeg hij met zijn backhand hard voor het doel, waar Mirco Pruyser lag te wachten voor de tip-in. Een Duitse verdediger raakte de voorzet, waardoor Oranje op een 1-0 voorsprong kwam. Uit de eerste strafcorner raakte een compleet vrijstaande Mathias Müller de paal, na een moeilijke en knappe afschuif over drie schijven.

Kansen op 2-0
In het tweede kwart nam Oranje het heft in handen en werd het even een open en attractieve wedstrijd. Nederland vond elkaar steeds makkelijker, domineerde toen de wedstrijd en had kansen om de 2-0 te maken. De ruimtes werden groter voor Nederland, dat het verdedigend prima op orde had en ruimte kreeg om te versnellen.

Billy Bakker schoot naast, Jonas de Geus soleerde knap door de hele Duitse verdediging, maar had daarna niet meer genoeg kracht om de 2-0 binnen te flatsen. Daarna was het de sterke De Geus die Bob de Voogd bereikte, maar zijn schot werd gesmoord. Talent Thijs van Dam sprintte af en toe op volle snelheid langs de Duitse verdediging, maar wist hier nog geen rendement uit te halen.

Doelpunten van Duitsland
Net toen Duitsland rijp leek om de 2-0 te incasseren, sloeg het zelf op typische wijze toe. Vlak voor de rust stonden drie koppels klaar op de Nederlandse cirkelrand, bij de Duitse strafcorner. De bal ging weer over drie schijven, en weer naar de afschuif. Deze keer was het Mathias Müller die bij zijn tweede poging netjes de 1-1 maakte. Opvallend was dat Müller net als bij zijn eerste poging weer alle ruimte kreeg om daar als aangever te scoren.

Het was afwachten hoe Oranje na rust zou reageren op deze tegenslag. De Nederlandse storm van het tweede kwart, dat toen vloeiend hockey speelde en ruimte kreeg, was in het derde kwart voorbij. In het stugge derde kwart forceerde Oranje strafcorners, maar die werden eruit gelopen tegen Jeroen Hertzberger, en ook zijn vierde poging naar de afschuif werd door de Duitsers doorzien. In het vierde kwart kreeg de vrijstaande Jeroen Hertzberger de bal in de cirkel, maar leek hij verrast door de ruimte die hij kreeg.

Toen Duitsland de 2-1 maakte uit de strafcorner, kreeg Oranje te makkelijk de drie tegengoals kreeg. De 2-1 van Windfeder zorgde ervoor dat Oranje op jacht ging naar de gelijkmaker. Maar het Nederlands elftal was het toen even kwijt en zag Duitsland uitlopen naar een 4-1 voorsprong. Het was de knappe 3-1 van Marco Miltkau en de strafbal van Christopher Rühr twee minuten voor tijd die de eindstand bepaalden. Rühr pushte de bal hard in de bovenhoek en zwaaide heftig met zijn vuist, om het te vieren.

Duitsland is door de zege hard op weg naar winst in poule D en directe kwalificatie nadat ze hun eerste wedstrijd ook al wonnen van Pakistan met 1-0. Nederland zal mikken op minimaal de tweede plaats en een plek in de cross-over, de tussenronde voor de kwartfinale.

In de jacht naar de wereldtitel kan Oranje terugdenken aan het EK van vorig jaar, toen het team in de poulefase met 5-0 verloor van België en in de finale revanche nam. In 1998 verloor Oranje in de poulefase met 5-1 van Duitsland, maar werd het wereldkampioen door de finale van Spanje te winnen.

Duitsland in Q4 langs Oranje. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)
Duitsland in Q4 langs Oranje. (PRO SHOTS/Bert Scheulderman)

Creative-modus komt naar Fortnite

Donderdagnacht komt Epic Games met een aankondiging voor Fortnite tijdens de Game Awards, maar door een YouTuber is de aankondiging al gelekt. Het betreft 'Creative' een nieuwe modus voor Fortnite waarin men hun creativiteit kwijtkan.

In Creative kun je eigen eilanden maken, minigames maken, rondvliegen en noem maar op. Bekijk het als een soort Minecraft of uitgebreide Playground. De video is in het bronartikel nog te bekijken via Reddit. De nieuwe modus krijgt net als Save the World en Battle Royale een eigen icoon in het menu van Fortnite.

Naar welke platforms de nieuwe modus komt is nog niet bekend.

Fortnite (Foto: Epic Games)

Alerte bewoner trekt aan de bel; drie jonge inbrekers gepakt en wel

Drie jonge rovers uit Amsterdam gingen naar Nederhorst den Berg
Ze probeerden bij een woning in te breken maar dat lukte niet erg
Een alerte buurtbewoner hoorde hen rommelen en ging kijken
Snel belde hij de politie en die wist van geen wijken
De agenten werkten snel en nauwgezet
Al snel werden de drie aangehouden en vastgezet
Het inbrekerswerktuig werd gevonden in de woning
De auto van het drietal werd in beslag genomen als beloning

Alerte bewoner trekt aan de bel; drie jonge inbrekers gepakt en wel (Foto: Politie.nl)
Alerte bewoner trekt aan de bel; drie jonge inbrekers gepakt en wel (Foto: Politie.nl)

Wakkere agenten vinden pistool in verborgen ruimte

Een Tilburger die werd gepakt in Sprang-Capelle
Mag zijn advocaat gaan bellen
Want de achterlijke gladiool
Bewaarde in zijn auto een pistool
Tot de dienst Infrastructuur besloot de auto te controleren
En de auto binnenstebuiten te keren
De agenten lagen absoluut niet te slapen
In een verborgen ruimte ontdekten ze het wapen
Meneer werd aangehouden en het pistool + de auto in beslag genomen
De politie gaat nu onderzoeken waar het wapen vandaan is gekomen

Wakkere agenten vinden pistool in verborgen ruimte (Foto politie.nl)
Wakkere agenten vinden pistool in verborgen ruimte (Foto politie.nl)

Zeldzaam wit rendierkalfje gespot

Een Noorse fotograaf was onlangs een stukje aan het lopen. Na korte tijd viel ineens zijn mond van verbazing open. Wat kwam de 24-jarige Mads Nordsveen in het noorden des lands dan tegen? Een uiterst zeldzaam wit rendierkalf, verre van verlegen!

Het fraaie dier bleek bijzonder nieuwsgierig. Het poseerde zelfs voor de camera en vond het hele gebeuren uiterst plezierig. Bij de jonge ontdekker leek geen enkele vorm van angst aanwezig, dus Mads en zijn camera waren non-stop bezig. Na afloop van dit hele avontuur werd het een en ander op Instagram geplaatst, iedereen die het las was enorm verbaasd.

Weinigen wisten tenslotte van het bestaan van dit uiterst zeldzame dier, daarom zorgde dit verhaal voor een hoop vertier. Iedereen wilde het rendierkalf hoogst persoonlijk ontmoeten, om hem te aanschouwen en te begroeten. Gelukkig is het mooie beest op tijd weer vertrokken, anders was het zich door de plotselinge aandacht ongetwijfeld doodgeschrokken.

Overigens heeft het zien van een wit rendier nog een mooie bonus: het brengt volgens de traditie geluk...hopelijk voor zowel de fotograaf als voor de jonge witte adonis.

Jaarlijkse 'Gouden Windei' verkiezingen foodwatch weer van start

Vandaag start de jaarlijkse publieksverkiezing van foodwatch voor het meest misleidende voedselproduct: Het Gouden windei 2018. De 8 genomineerde voedingsproducten zijn: Albert Heijn Zoete aardappelpuree, Aldi Culinella bak&braad olijf, Vomar Roomboter reuze rozijnenbollen, Conimex (Unilever) Gembersiroop, Coca-Cola Smartwater, AH Zaanse hoeve plakken kaas, Venco Honingdrop en Jumbo Cherrytomaat pastasaus.

Stemmen kan hier. De winnaar wordt in de week voor kerst bekendgemaakt. 

Jaarlijkse 'Gouden Windei' verkiezingen foodwatch weer van start  (Foto: foodwatch)
Jaarlijkse 'Gouden Windei' verkiezingen foodwatch weer van start (Foto: foodwatch)

Het zijn weer ‘sterke’ kandidaten dit jaar: zo bevat Venco Honingdrop pakweg 150x meer suiker dan honing, zit er maar zo’n derde zoete aardappel in de zoete aardappelpuree en is het ‘inspired by clouds crispy’ smartwater van Coca-Cola gewoon duur water. Consumenten kunnen de komende twee weken hun stem uitbrengen op de stempagina. Vorig jaar won het ‘Goudeerlijk’ maisbrood van Jumbo, zonder maismeel. In 2016 won het sapje van Healthy People Blauwe bosbes en framboos dat vooral appel- en druivensap bevat.

Het jaar ervoor wonnen de cranberries van Albert Heijn die twee derde suiker en een derde besjes bleken te zijn. Genomineerden passen vaak hun product aan naar aanleiding van de nominatie. Vorig jaar bleef alleen het maisbrood van winnaar Jumbo ongewijzigd. Zo ging Aldi (beter leven) kalfslever in haar kalfsleverworst stoppen en haalde Unilever suiker uit haar ketjap.

"Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In de verkiezing om het Gouden Windei kan de consument zelf lachen om de doorgeprikte marketingleugens van de genomineerden", aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch.

Foodwatch ontvangt vaak klachten van teleurgestelde consumenten die zich misleid voelen in de supermarkt. De klachten komen onder meer binnen via het daarvoor opgerichte meldpunt misleiding. Zelf doet foodwatch ook al jarenlang onderzoek naar de waarheid achter claims op voedselverpakkingen. Aan de hand van dit onderzoek en de ontvangen klachten, worden jaarlijks de kandidaten geselecteerd die het volgens de waakhond nogal bont maken. Zij komen in aanmerking voor de prijs voor het meest misleidende voedselproduct: het Gouden Windei.

Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben meer dan 100.000 consumenten hun stem uitgebracht. In 2017 won het ‘Goudeerlijk’ maisbrood van Jumbo. In 2016 won Healthy People Blauwe bosbes en framboos. In 2015 wonnen de gesuikerde cranberries van Albert Heijn. Het jaar ervoor won Capri-sun van Coca-Cola de omstreden prijs. In 2013 won Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts. Unilever won de prijs al twee maal: in 2012 met Becel pro-activ en in 2011 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone ontving het windei in 2010 met het product Actimel.

Wetgeving schiet tekort
Momenteel wordt de Europese voedselwetgeving aangepast. De Algemene Levensmiddelenverordening (178/2002) heeft een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid en de consumentenbelangen tot doel, maar uit een recente evaluatie blijkt dat dit doel lang niet altijd gehaald wordt. Het grote aantal misleidende producten illustreert dit op pijnlijke wijze. Toch stelt de Europese Commissie momenteel slechts cosmetische veranderingen voor.

Foodwatch voert hiertegen campagne en heeft acht eisen om tot betere consumentenbescherming te komen. Rond misleiding wil foodwatch onder andere dat de wet wordt aangepast om ook potentieel misleidende uitingen te verbieden (eis nr.3). Nu komen fabrikanten vaak nog met misleidende informatie weg omdat het moeilijk is om te bewijzen dat iets daadwerkelijk misleidend is. Het voorstel van foodwatch maakt het makkelijker om misleiding te voorkomen. Naast gebrekkige wetgeving, speelt ook de gebrekkige handhaving van de wet een negatieve rol.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) die moet beoordelen of consumenten niet misleid worden, is structureel onderbezet en geeft zelf al expliciet toe: ‘meldingen over misleiding neemt de NVWA niet direct in behandeling’. Bovendien heeft de overheid zelfregulering door de voedselindustrie hoog in het vaandel staan. Zodoende blijven misleidende voedselverpakkingen ongestoord in het winkelschap. Foodwatch is dit najaar een e-mailactie gestart om de handhaving te verbeteren.

Jaarlijkse 'Gouden Windei' verkiezingen foodwatch weer van start  (Foto: foodwatch)
Jaarlijkse 'Gouden Windei' verkiezingen foodwatch weer van start (Foto: foodwatch)

Tropico naar iPad

Feral Interactive heeft vandaag aangekondigd dat Tropico op 18 december op de iPad zal verschijnen, de iPhone-versie komt in 2019. De game is voor iPad opnieuw ontworpen en ontwikkeld door Feral en zal een premium game zijn zonder in-app aankopen.

Tropico is volledig geoptimaliseerd voor tablets en beschikt over touch-bediening en een gebruikersvriendelijke interface die het voor spelers gemakkelijk maakt om je kleine maar trotse eilandnatie naar een glorieuze toekomst te leiden, tap voor tap.

Tropico ondersteunt de volgende iPad-varianten:

  • iPad (5th generation)
  • iPad (6th generation)
  • iPad Pro (1st generation: 9.7", 12.9")
  • iPad Pro (2nd generation: 10.5", 12.9")
  • iPad Pro (3rd generation: 11", 12.9")

Het spel verwacht iOS 12 en een krappe 3GB ruimte. Wil je de grote broer spelen dan zul je nog tot 25 januari moeten wachten, want dan komt Tropico 6 uit op pc.

Eerste hoofdstuk van Tides of War voor Battlefield V uit

Tides of War voor Battlefield V is officieel van start gegaan met de release van Chapter 1: Overture. De update is nu live op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Ga aan de slag met een spectaculaire nieuwe War Story, de nieuwe multiplayer map Panzerstorm, de customization van voertuigen en meer. Alle post-launch Tides of War content voor Battlefield V is gratis voor alle spelers. 

Voor pc-spelers met de nieuwste videokaarten van NVidia heeft deze update nog een extraatje. Battlefield V is de eerste game die gebruik maakt van DXR ray tracing. Sindsdien hebben EA en DICE nauw samengewerkt met NVidia om DXR Ray Tracing te optimaliseren in de game. Hierbij is de performance verbeterd met maar liefst 50%. GeForce RTX 2080 Ti-gamers zijn nu in staat in om 60+ FPS te behalen op een 1440p resolution mét DXR Raytraced Reflections op Medium-kwaliteit. GeForce RTX 2070-gamers moeten een stapje terug doen door genoegen te nemen met een resolutie van 1080p.

De nieuwste War Story in Battlefield V laat de speler de Tiger I-tank uit de Tweede Wereldoorlog besturen. Je stapt in de schoenen van een Duitse commandant die zijn troepen leidt, terwijl de Twelfth US Army Group druk zet op de Duitse grens. Vergelijkbaar met alle War Stories in de game wordt hier een verhaal verteld vanuit onverwachte hoek.

De nieuwe map Panzerstorm is een arena die zich focust op tanks. Spelers rollen over heuvels, kuilen en verhoogde wegen met de kracht van deze bepantserde voertuigen en laten een pad van vernietiging achter op het platteland. De map neemt de spelers mee naar de plek waar de Duitse, mechanische oorlogsmachines België binnentraden, maar daar stuitten zij op de verdediging van de geallieerden.

DICE introduceert de langverwachte Practice Range in Overture. Hier kunnen spelers verschillende wapens en voertuigen leren kennen, inclusief de basiswapens van iedere class, maar ook kunnen zij ‘bombing runs’ uitvoeren met hun favoriete vliegtuigen.

Daarnaast voegt Overture de customization van voertuigen en nieuwe cosmetics toe aan de game, samen met updates en fixes die zijn gebaseerd op feedback van de community. Op het forum van Battlefield staat een complete lijst.

Defensie richt Nederlands Special Operations Command op

Terwijl Special Operations Forces (SOF) steeds belangrijker worden, is die capaciteit op nationaal niveau nu nog versnipperd. Dat is lastig bij een compleet SOF-optreden omdat dit steeds vaker geïntegreerd met andere delen van de krijgsmacht gebeurt. Verder is er gebrek aan belangrijke en gegarandeerde ondersteuning. Het Netherlands Special Operations Command (NLD SOCOM) moet uitkomst bieden. Het is vandaag opgericht.

Grote precisie
SOF-operaties onderscheiden zich niet alleen door flexibiliteit en een hoge mate van zelfstandig optreden. Deze inzet staat ook garant voor een kleine footprint en grote precisie. De speciale troepen zijn zeer geschikt voor interventies in ‘hybride’ conflictsituaties, bij terrorismebestrijding en tegenover irregulier opererende tegenstanders. SOF vervullen verder een prominente rol bij beeldopbouw in de pre-conflictfase en bij capaciteitsopbouw om conflicten te voorkomen.

Noodzakelijke ondersteuning

NLD SOCOM is een operationele staf die alle Nederlandse SOF-operaties plant, aanstuurt, uitvoert en evalueert. De nieuwe eenheid versterkt daarmee het Korps Commandotroepen van de landmacht en de Maritime Special Operations Forces (MARSOF) van de marine.

Gezamenlijk en geïntegreerd
NLD SOCOM krijgt maritieme, land- en lucht SOF-eenheden onder bevel. Daardoor is het makkelijker gezamenlijk en geïntegreerd te trainen, speciale eenheden gereed te stellen en ze te voorzien van noodzakelijke ondersteuning met bijvoorbeeld helikopters.

NLD SOCOM is overigens geen nieuw, op zichzelf staand krijgsmachtdeel. Het KCT en de MARSOF vallen nog steeds onder respectievelijk de landmacht en marine als het gaat om werving, opleiding en materiële gereedheid.

In 2020 volledig operationeel
Het is de bedoeling dat het NLD SOCOM, uiterlijk in 2020 volledig operationeel is. Daarnaast doet Defensie met de nieuwe eenheid iets aan het tekort van Command & Control (C2) bij de NAVO. In 2020 is het namelijk ook mogelijk een uitzendbare operationele SOF Command & Control (C2)-capaciteit te leveren, die in NAVO-verband SOF operaties aanstuurt.

Die door de NAVO opgedragen taak wil Defensie samen met België en Denemarken onderbrengen in een zogenoemd Composite Special Operations Component Command (CSOCC). De drie partners hebben de intentie deze capaciteit aan te bieden voor de NATO Responce Force (NRF) 2021. De vraag naar SOF neemt in de toekomst naar verwachting verder toe.

Thomas gaat voor Tour en laat Giro links liggen

Ruim een maand geleden liet wielrenner Geraint Thomas weten open te staan voor deelname aan de Giro d'Italia. Nu heeft de winnaar van de laatste Tour de France laten weten toch zijn pijlen volledig op de Franse etappekoers te richten.

Bij zijn laatste deelname aan de Giro in 2017 moest Thomas afstappen na een valpartij en daarvoor wil de wielrenner uit Wales nog steeds revanche. “Ik voel dat ik nog een rekening heb openstaan in de Giro”, vertelt Thomas aan de BBC. “Maar volgend jaar is misschien niet het juiste moment. Het zou jammer zijn mocht ik in de Tour, als titelverdediger, niet over mijn beste vorm beschikken. Ik neig dan ook naar de Tour.”

Thomas zal het kopmanschap in de Tour moeten delen met viervoudig winnaar Chris Froome maar dat is geen probleem: “Zolang we niet tegen elkaar koersen, kunnen we het allebei goed doen.”

Wat is de nieuwe derde Europese voetbalcompetitie?

De UEFA heeft een nieuwe derde Europese clubcompetitie aangekondind om over een paar jaar van start te laten gaan - maar wat is het, is het hetzelfde als de Europese Super League, hoe zal dit de Champions League beïnvloeden en welke teams zullen zich kwalificeren?

Wat is de derde Europese clubcompetitie?
Plannen voor een nieuwe, derde Europese clubcompetitie zijn door de UEFA aangekondigd om van 2021-24 te lopen.

Onder de werktitel van "UEL2" zal het toernooi worden gezien als de derde laag van de Europese voetbalcompetitie, na de Europa League en de Champions League.

De UEL2 bestaat uit 32 teams met acht groepen van vier. Het toernooi gaat daarna verder met de achtste finales, na een play-off wedstrijd tussen de teams die als tweede in de groep zijn geëndigd en de teams die als derde zijn geëindigd in de groepsfase in de Europa League.

Kwartfinales en halve finales volgen, waarna de competitie afgesloten wordt met een finale.

De oprichting van het nieuwe Europese clubtoernooi werd goedgekeurd na een recente bijeenkomst in Dublin, waarbij de UEFA verklaarde dat de oprichting ervoor zal zorgen dat ten minste 34 Europese landen in de groepsfase van de UEL2 vertegenwoordigd zullen zijn.

De winnaar van de UEL2 kwalificeert zich dan automatisch voor het Europa League-toernooi van het volgende seizoen, vanaf de groepsfase.

De UEFA voegde toe dat UEL2-wedstrijden wroden gespeeld op donderdag, dezelfde dag als de Europa League-wedstrijden, met een eerdere aftrap van 15.30 uur.

Het bestuursorgaan moet nog de criteria voor het behalen van een plek in de UEL2 bevestigen en de UEFA beweert dat ze dergelijke beslissingen overlaten aan individuele bonden - of het nu gaat om het plaatsen via de competitie of via een bekertoernooi (net zoals bij de Europa League).

Waarom heeft de UEFA een derde Europese clubcompetitie aangekondigd?
UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin verklaarde dat de introductie van een nieuwe derde Europese competitie op clubniveau was om "wijdverspreide vraag" aan te pakken voor een toernooi dat meer inschikkelijk is voor teams.

"De nieuwe UEFA-clubcompetitie maakt de clubcompetities van de UEFA inclusiever dan ooit tevoren", aldus Ceferin.

"Er zullen meer wedstrijden zijn voor meer clubs, met meer bonden vertegenwoordigd in de groepsfase. Deze competitie kwam voort uit de voortdurende dialoog met clubs via de European Club Association (ECA)."

"Er was een wijdverbreide vraag van alle clubs om hun kansen te vergroten om vaker deel te nemen aan de Europese competitie. Dit is bereikt met een strategische aanpak en in overeenstemming met UEFA's doel om zowel meer kwaliteit als meer inclusiviteit te hebben in onze clubcompetities."

ECA-voorzitter Andrea Agnelli voegde hieraan toe: "Ik ben verheugd dat het UEFA-uitvoerend comité heeft ingestemd met de veranderingen waar clubs die lid zijn van de ECA voor hebben gepleit."

"Wij geloven dat deze uitkomst ervoor zorgt dat de UEFA-clubcompetities zich op een eerlijke en evenwichtige manier blijven ontwikkelen en voldoen aan de eisen en vereisten die nodig zijn om ervoor te zorgen dat voetbal wereldwijd de nummer één sport blijft."

"Ik zou hieraan willen toevoegen dat dit hele proces getuigt van de sterke samenwerkingsinspanningen van zowel de ECA als de UEFA op alle niveaus."

Hoe zal UEL2 de Europa League en Champions League beïnvloeden?
De UEL2 heeft geen invloed op de huidige samenstelling van de Europa League en de Champions League en loopt ernaast.

Degenen die geëlimineerd zijn uit de groepsfase in de Europa League zullen aanhaken in de UEL2.

De UEL2 is niet hetzelfde als de Europese Super League zoals gesuggereerd werd, wat een voorgesteld toernooi is met alleen eliteteams uit Europa (zoals Barcelona, Real Madrid, Manchester City en Juventus) die in hun eigen privécompetitie spelen - waardoor hun betrokkenheid in hun nationale competities en Champions League effectief wordt beëindigd.

Stalen zenuwen Falcao helpen Monaco aan zege

Het nog altijd flink door blessures geteisterde AS Monaco heeft een broodnodige zege geboekt bij degradatiekandidaat Amiens: 0-2.

Voor aanvang van de zestiende speelronde stond de ploeg van Thierry Henry nog onder Amiens, maar een dubbelklapper van Radamel Falcao brengt de miljoenenploeg in ieder geval tijdelijk boven de rode streep. Voor rust benutte hij een strafschop en in de slotfase legde hij nogmaals met succes aan vanaf de stip.

Kort voor rust haalde Emil Krafth Benoit Badiahile onderuit en de geroutineerde Colombiaan liet het buitenkansje niet liggen, net zoals hij in de blessuretijd van de tweede helft raak vuurde na een overtreding van Bakaye Dibassy, die met rood van het veld werd gestuurd.

Uitslagen Ligue 1 dinsdag
Amiens - AS Monaco 0-2
OGC Nice - Angers 0-0
Montpellier - Lille 0-1

Manchester City boekt zevende competitiezege op rij

Ook Watford heeft Manchester City geen punten af kunnen snoepen. In eigen huis ging men met 1-2 ten onder tegen de ploeg van Josep Guardiola. De Citizens zijn al weken in topvorm en ook zonder Raheem Sterling en Sergio Agüero ging het relatief eenvoudig tegen de Hornets. Leroy Sané en Riyad Mahrez namen de doelpunten voor hun rekening.

De thuisploeg was niet van plan om zich zomaar te laten slachten en ging fel van start. Roberto Pereyra kreeg een kans, maar daarna nam City het initiatief over. Doelman Ben Foster hield Sané en Mahrez aanvankelijk nog van scoren af, maar vijf minuten voor rust moest hij toch capituleren.

Mahrez gaf voor op David Silva, die nog wel op Foster stuitte. Daarna was er echter geen houden meer aan voor de sluitpost. Hij moest lijdzaam toezien hoe Mahrez de bal nogmaals voorgaf en Sané de bal via de borst binnen zag tikken. Daarmee deed hij wel wat Troy Deeney aan de overzijde naliet.

Na rust werd de marge al snel verdubbeld door Mahrez. Hij kreeg de bal van Gabriel Jesus en schoof keurig binnen met een knappe schuiver. De Braziliaan had vervolgens de genadeklap moeten geven, maar liet dit na.

City nam wat gas terug en moest vijf minuten voor tijd toch nog even aan de bak toen Abdoulaye Doucouré uit de kluts scoorde. Deeney kreeg nog een kansje op de gelijkmaker, maar doelman Ederson voorkwam een stunt. Manchester City heeft nu vijf punten voorsprong op Liverpool, dat nog wel een duel tegoed heeft.

Uitslagen Premier League dinsdag
Bournemouth - Huddersfield Town 2-1
Brighton & Hove Albion - Crystal Palace 3-1
West Ham United - Cardiff City 3-1
Watford - Manchester City 1-2

Blind: "Misschien komt er in de zomer wel weer iets anders op mijn pad"

Daley Blind keerde afgelopen zomer niet terug naar Ajax om af te bouwen.

Het is naar eigen zeggen niet onwaarschijnlijk dat de linkspoot aan het einde van het seizoen wellicht een nieuw avontuur aangaat. "Met 28 jaar voel ik me in de kracht van mijn carrière. Als ik dit niveau kan vasthouden, bij Ajax en bij Oranje, komt er komende zomer misschien wel weer iets anders op mijn pad", zo verzekert de ex-speler van Manchester United.

"Of volgend jaar." Blind voelt zich niet te oud om nog een volgende stap te maken. "Wie weet blijf ik hier wel tot het einde van mijn loopbaan, maar zeker hoe we het nu doen, hoe we onszelf profileren, in de Champions League en met Oranje, is dat geen uitgemaakte zaak", vertelt de Oranje-international in gesprek met Voetbal International . "Ik denk dat ik nog bij veel buitenlandse clubs op de radar sta."

Mocht Blind ooit daadwerkelijk concrete belangstelling genieten, dan kijkt wederom naar zijn eigen kwaliteiten. "Maar ook naar mijn tekortkomingen. Ik denk niet dat ik met mijn spel tot mijn recht kom bij een laagvlieger in de Premier League, waar het vooral beuken, vliegen en knokken is, en minder op het voetbal gericht. Ik ben het best in een voetballende ploeg", benadrukt de verdediger, die Ajax minimaal zestien miljoen euro heeft gekost en een contract tot medio 2022 heeft.

Elke week spelen én belangrijk zijn is Blind veel waard. "Bij Ajax kon dat en in combinatie met de plannen van de club voelde ik het enthousiasme groeien. Het was tijd voor een terugkeer naar Ajax." Blind maakte in december 2008 zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax, werd in 2009/10 een half jaar aan FC Groningen uitgeleend en maakte medio 2014 de overstap naar Manchester United.

PSV wil naar biedingen op drietal met weinig perspectief luisteren

PSV is bereid om komende maand enkele spelers met weinig perspectief op speeltijd te laten gaan, zo schrijft het Eindhovens Dagblad woensdag.

Volgens de regionale krant komen in ieder geval drie voetballers in aanmerking voor een winters vertrek uit Eindhoven: Nicolas Isimat-Mirin, Bart Ramselaar en Ramon-Pascal Lundqvist.

Isimat-Mirin miste in de eerste seizoenshelft van 2017/18 geen enkele seconde in de Eredivisie. Hoe anders is de situatie nu: de 27-jarige verdediger kwam in competitieverband niet één keer in actie en mocht alleen in de toernooien om de Champions League en KNVB Beker in totaal vijfmaal aantreden. Als er in de bezetting niks verandert, is PSV bereid om mee te denken bij een overgang, zonder de hoofdprijs te vragen. De Fransman heeft immers een aflopend contract.

Voor Ramselaar, 22 jaar, hoopt PSV wél een goed bedrag te vangen: de middenvelder kwam medio 2016 voor dik vier miljoen euro over van FC Utrecht. Afgelopen seizoen kwam hij in 31 van de 34 Eredivisie-duels in actie, maar dit seizoen deed Mark van Bommel slechts 25 minuten beroep op hem. Het contract van Ramselaar loopt in de zomer van 2020 af.

De een jaar jongere Lundqvist is weliswaar basisspeler van Jong PSV, maar hij heeft nu geen uitzicht op speelminuten in de hoofdmacht. Ook zijn contract loopt af en bij een goed bod kan de Zweedse middenvelder in principe weg. Behoudens bij niet te weigeren biedingen, vertrekt er volgens de regionale krant niemand van de kern uit de A-selectie. PSV moet nog nader bepalen welke talenten eventueel voor verhuur aan een Eredivisie-club in aanmerking kunnen komen.

Politie vindt illegaal vuurwerk bij dubbele controle

Tijdens de controle van een bestelbus op de A35 trof de politie gisteren 27 kilo illegaal vuurwerk aan. Tijdens het controleren zagen de agenten een tweede bestelbus langs zich heen gaan.

De politie besloot deze te volgen en reden achter hen aan naar Enschede. Ook hier hadden de agenten het geluk mee. Er werd 2600 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Voor drie personen was het minder boffen.

De 2 bestuurders en een man in het pand werden aangehouden en kregen een proces-verbaal. Het vuurwerk is in beslag genomen en zal worden vernietigd, totaal.

Politie vindt illegaal vuurwerk bij dubbele controle (Foto: Politie.nl)
Politie vindt illegaal vuurwerk bij dubbele controle (Foto: Politie.nl)

Staat mag MyTelio app invoeren voor advocaten

Het wordt de Staat niet verboden de zogenoemde MyTelio app in te voeren. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vandaag besloten. Advocaten moeten de MyTelio app gaan gebruiken om terugbel- en afspraakverzoeken met hun gedetineerde cliënt te maken door het inspreken van een voicemailbericht. Nu verloopt dat contact nog via de administraties van de Penitentiaire Inrichtingen. De Staat is van plan het gebruik van de app verplicht te stellen.

Vrij verkeer tussen advocaten en cliënten
Verenigingen van strafrechtadvocaten vinden dat door het verplichte gebruik van de app het vrije verkeer tussen advocaten en hun cliënten onrechtmatig wordt belemmerd en hebben daarom de rechter gevraagd de Staat te verbieden de app in te voeren.

Geheimhouding voldoende gewaarborgd
De voorzieningenrechter is van oordeel dat de geheimhouding van de communicatie tussen advocaat en cliënt voldoende is gewaarborgd. Wel kan het gebruik van de app mogelijk tot praktische problemen leiden waardoor de communicatie wordt bemoeilijkt. De Staat moet echter de gelegenheid krijgen om het nieuwe systeem in te voeren en te laten zien dat het naar behoren functioneert. Van de advocatuur mag daarbij enige souplesse worden verwacht.

Communicatie niet belemmerd
Op dit moment is onvoldoende aannemelijk dat de verplichte invoering van de app tot onoplosbare structurele problemen zal leiden. Het is van belang dat de communicatie tussen advocaat en cliënt niet wezenlijk wordt belemmerd. Als in de toekomst blijkt dat dit wel het geval is, kunnen eisers alsnog aanspraak maken op maatregelen die het vrije verkeer tussen advocaten en gedetineerde cliënten beter waarborgen.

Politie zoekt zwaargewonde man na explosie

De politie is op zoek naar een man die zwaar gewond raakte bij de explosie van een snackbar op de Parkweg in Schiedam. Volgens getuigen liep daar na de explosie iemand met brandende voeten weg. Ook is een verbrande broek gevonden. De man is dus zwaar gewond geraakt. Het is voor hem van levensbelang dat hij direct hulp zoekt bij een ziekenhuis.

Bij de hulpdiensten kwamen op woensdag 5 december rond 01:15 uur meerdere meldingen binnen van harde knallen en een explosie bij de snackbar. Direct ontstond brand die korte tijd uitslaand was. De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling waardoor een naastgelegen woonflat met 24 woningen ontruimd moest worden.

Ongeveer vijftig bewoners waaronder kinderen werden in het wijkcentrum aan het Doctor Wibautplein opgevangen. Rond 05.30 uur mochten zij weer terug naar hun woningen. De politie is een groot onderzoek begonnen naar de explosie en brand.

Politie onderzoekt steekincidenten hardlopers

Op 26 november raakte een 18-jarige vrouw in Egmond aan den Hoef gewond tijdens een rondje hardlopen. Terwijl zij haar rondje liep, werd ze aangereden door een donkerkleurige auto. Daarbij werd ze in haar borst gestoken. 

Lees ook: 18-jarige hardloopster neergestoken

Enkele dagen eerder, op donderdag 22 november, zijn twee andere vrouwen aangereden in Castricum. Rond 17.45 uur werd een 18-jarige vrouw aangereden toen zij op de Zanddijk fietste. Het slachtoffer liep hierdoor een klaplong op. Enkele ogenblikken later werd op diezelfde dijk nog een vrouw (52) tijdens het hardlopen aangereden. Deze vrouw raakte hierbij gewond aan haar arm. Het letsel van de vrouwen en de schade aan hun kleding doet vermoeden dat zij ook gestoken zijn.

De hardloopster in Castricum verklaarde dat de auto wegreed in de richting van Heiloo. De fietsster gaf aan dat de automobilist in de richting van de Westerweg reed. De politie onderzoekt of er verband is tussen de incidenten en vraagt getuigen om zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de incidenten. Kijk hieronder de beelden terug. 

Politie in Brabant in actie tegen ondermijning

Woon je in Brabant, Zeeland of Limburg? Pas dan maar op je tellen. De politie is deze week extra alert op ondermijning en kan dus zomaar bij je aanbellen. Dat gebeurde eerder deze week al in Valkenswaard en Eindhoven. De vangst was aardig, dat kun je geloven.

In Eindhoven vond de politie 100 kilo wijnsteenzuur, een grondstof voor het maken van Crystal Meth. In Valkenswaard trof de politie een drugslab en wat henneptoppen aan, en ook dat is tegen de wet.

Bij de controle van een andere woning in Eindhoven rook de politie een sterke henneplucht en besloot op onderzoek uit te gaan. Met succes, want in een andere woning in het blok troffen ze een werkende hennepdrogerij en wat gedroogde hennep en kilo’s tabak aan.

Bij de interventies werden er tot nu toe twee personen aangehouden. De acties zullen tot en met donderdag worden gehouden.

Politie in Brabant in actie tegen ondermijning (Foto: Politie.nl)
Politie in Brabant in actie tegen ondermijning (Foto: Politie.nl)

Brits parlement bereidt Brexit-coup voor

De Britse regering moet de komende week genoeg Lagerhuisleden weten te overtuigen om op 11 december voor premier Theresa Mays Brexit-deal te stemmen. Dinsdag leed het kabinet al een aantal nederlagen, onder meer dat het parlement waarschijnlijk de macht krijgt om te zeggen wat er moet gebeuren als de deal wordt weggestemd.

Daarnaast oordeelde de volksvertegenwoordiging dat de regering het parlement had geminacht door te weigeren het volledige juridische advies over de deal te publiceren, aldus de BBC. Dit gebeurt nu alsnog, en de verwachting is dat de harde Brexiteers in Mays partij daarin allerlei nieuwe redenen zullen vinden om tegen te stemmen.

May verdedigt haar overeenkomst echter met de stelling dat deze de beste is die met de EU kon worden bereikt, maar de harde Brexiteers vinden dat het Verenigd Koninkrijk daardoor een soort kolonie van de EU wordt. Een hoop van hen willen liever dat de Britten de EU zonder deal verlaten.

Eieren voor hun geld
Maar juist vanwege de 'coup-motie' dat het parlement de regie krijgt wanneer de deal het volgende week niet haalt, wordt het onwaarschijnlijk dat er zo'n no-deal Brexit komt. De verwachting is namelijk dat het Lagerhuis deze mogelijkheid dan zak blokkeren. En dat kan er weer voor kunnen zorgen dat een aantal van de harde Brexiteers uiteindelijk toch eieren voor hun geld kiezen, en alsnog voor Mays EU-overeenkomst zullen stemmen.

De premier waarschuwt immers dat als haar deal het niet haalt, de hele Brexit misschien niet doorgaat. En het parlement zou er ook voor kunnen kiezen om de impasse te doorbreken door een nieuw referendum uit te schrijven. De kans hierop neemt bij de bookmakers de laatste tijd flink toe, van circa 25 procent een maand geleden tot ongeveer 40 procent nu.

En uitgerekend dinsdag publiceerde de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie zijn advies dat Groot-Brittannië de Brexit eenzijdig mag annuleren, dus zonder dat de overige 27 lidstaten hiermee akkoord hoeven te gaan. Het betreft een zaak die was aangespannen door Schotse politici. Het Hof neemt dit advies doorgaans over.

'Take it or leave it'
Om haar deal door het parlement te krijgen lijkt May nu tegen de 250 van de benodigde 320 Lagerhuisleden achter zich te hebben. De stemming van 11 december probeerde ze eerder te verkopen als 'take it or leave it': als de overeenkomst het niet haalt, dan crasht het Verenigd Koninkrijk zonder deal de EU uit.

Het mes van de coup-motie lijkt echter aan twee kanten te snijden. Zoals gezegd kunnen er harde Brexiteers door over de streep worden getrokken voor Mays deal stemmen uit vrees voor een nieuw referendum. Maar het kan er ook pragmatische volksvertegenwoordigers toe brengen juist tegen te stemmen, die anders voor zouden stemmen uit vrees voor zo'n chaotische Brexit. Die zou nu immers toch worden geblokkeerd.

Dat Mays overeenkomst het in eerste instantie niet gaat halen lijkt vrij zeker. De premier heeft al gezegd niet uit te sluiten dat ze haar deal dan nog een keer in stemming brengt. De verwachting is dat ze in dat geval eerst heen en weer zal pendelen tussen Londen en Brussel om nog wat extra verklaringen van de EU los te peuteren. En de hamvraag is wat er dan gebeurt bij de tweede stemming, vermoedelijk begin januari.

'Liedje uit Disney's Little Mermaid promoot aanranding' #MeToo

Het a-capellakoor van de Amerikaanse elite-universiteit Princeton schrapt een liedje uit de Disneyklassieker The Little Mermaid uit het reportoire, nadat universiteitskrant The Daily Princetonian een artikel plaatste waarin de groep werd opgeroepen het lied niet langer ten gehore te brengen omdat het vrouwenhatend zou zijn.

"Zelfs als het wordt gezongen door een geanimeerde crab is het liedje meer vrouwenhatend en consent-ondermijnend dan schattig," zegt tweedejaars Noa Wollstein. "Door het liedje elk semester meermaals ten gehore te brengen wordt het verheven tot een aanstootgevend en gewelddadig ritueel."

Tegenover de New York Times vertelt Wollstein dat het optreden haar en anderen een 'oncomfortabel' gevoel geeft. 

Eerder deze week deed een radiostation al de kersklassieker "Baby it's cold outside" in de ban, uit respect voor de #MeToo-beweging.

Oordeel zelf.

*TRIGGER WARNING: onderstaande video kan worden gezien als aanstootgevend, kwetsend en een goedkeuring van aanranding* (voor mensen die niet helemaal goed bij hun hoofd zijn)

Teveel slaap verhoogt risico op dood en hartkwalen

Een teveel aan slaap kan leiden tot serieuze hartkwalen of zelfs de dood. Dat blijkt uit een studie waarbij werd gekeken naar 116.000 mensen uit 21 landen. De onderzochte groep bestond uit 35 tot 70-jarigen.

Onderzoekers ontdekten dat mensen meer kans hadden op aandoeningen aan het hart, bloedvaten in de hersenen en overlijden als ze meer dan acht uur per dag sliepen.

In een periode van acht jaar waren 4.381 van de testgroep overleden en vonden 4.365 grote hart/vaatincidenten plaats. Het risico voor mensen die gemiddeld negen uur per dag sliepen steeg met 5% ten opzichte van mensen die zes tot acht uur slaap per dag kregen.

De verhoging van het risico stijgt naar 17% bij mensen die tussen 9 en 10 uur per dag slapen, en mensen die meer dan 10 uur slaap per dag krijgen hebben zelfs een 41% groter risico op ernstige hart- en vaatziekten of overlijden.

Co- auteur Professor Salim Yusuf, van de McMaster University in Ontario, Canada, stelt dat het belangrijk is om tussen de zes en acht uur slaap per dag te krijgen en om - als je hier regelmatig overheen gaat - een arts naar je algehele gezondheid te laten kijken.

Twitter deelt de top10 hashtags van 2018

Twitter blikt al terug op het afgelopen jaar en deelt met ons de meest opvallende hashtags en tweets. Twitter stond in 2018 wederom vol met het laatste nieuws, entertainment, sportieve hoogte- en dieptepunten en mooie initiatieven. Het was het jaar van #stormpoolen, #FreeHermien, #hitteplansongs en Hollandse sportglorie tijdens #OWS2018 en #TDF.

Voor het tweede jaar op rij is #vacature lijstaanvoerder in de trendlijst, wat betekent dat Twitter nog steeds een belangrijke rol speelt in de arbeidsmarkt. Een veelbewogen seizoen van Max en zijn collega’s in de #f1 resulteren in plaats drie op de lijst. De top tien bestaat verder uit thema’s in de categorieën actualiteit, politiek en sport. Nog wat andere opvallende hashtags van dit jaar zijn:

#stormpoolen. Het jaar was nog geen twee weken oud toen het land werd getroffen door een woeste westerstorm. Chaos en verwoesting alom, zo ook in het openbaar vervoer. Tienduizenden reizigers konden geen kant op. Via Twitter werd elkaar de helpende hand geboden. Twitteraar Ionica Smeets en de NS vonden samen een oplossing om alle gestrande reizigers veilig thuis te laten komen: #stormpoolen. Het werd zelfs zo een succes, dat er door het hele land files ontstonden.

#FreeHermien. Wekenlang leefde Nederland mee met koe Hermien en vriendin Zus, die op weg naar het slachthuis wisten te ontsnappen. Zus werd al snel ingerekend, maar Hermien wist twee maanden uit handen van de dierenartsen te blijven. Dankzij #cowfunding van de Partij van de Dieren werd er genoeg geld opgehaald voor een rustige oude dag. Hierdoor brengt de koe op leeftijd - samen met haar partner in crime - de herfst van haar leven door in een Fries koeienrusthuis. Het schijnt dat de pensionado’s zich prima vermaken...

#hitteplansongs. Hoewel de kou in de eerste maanden de boventoon voerde, zal 2018 vooral herinnerd worden als een jaar met een geweldige zomer. De globale thermostaat leek af en toe van slag te zijn met recordbrekende temperaturen - en een nationaal hitteplan - tot gevolg. Het resultaat? Smeltende ijsjes én Twitteraars. In een zinderende zomer kan een echte zomerhit niet ontbreken, dus lieten Twitteraars de creativiteit de vrije loop. #hitteplansongs leverde vele ludieke pareltjes in de vaderlandse muziekgeschiedenis op.

Twitter Top Hashtags 2018 - Top 10 (Foto: Twitter)

Twitter Top Hashtags 2018 Entertainment (Foto: Twitter)

Twitter Top Hashtags 2018 Sport (Foto: Twitter)

Twitter Top Hashtags 2018 Politiek (Foto: Twitter)

Grote actie tegen Italiaanse maffia, invallen in Nederland en andere landen

Er is op dit moment een grote politeactie gaande tegen de Italiaanse maffiaorganisatie 'ndrangheta. 

In Nederland vinden tientallen invallen plaats. Ook in België, Italië en Duitsland worden panden binnengevallen door de politie. Justitie wil nog geen verdere details verstrekken. 

De actie is het resultaat van een Europees onderzoek dat al sinds 2016 loopt. Later vandaag is er een persconferentie waar meer informatie wordt verstrekt. 

EU wil ongecontroleerde uitwisseling strafrechtelijke gegevens, Nederland tegen

De Europese Commissie wil het voor buitenlandse opsporingsdiensten mogelijk maken zogenaamd 'e-evidence', dat zijn telefoongegevens en andere data die kunnen helpen bij de opsporing, op te vragen bij Nederlandse bedrijven. Dat zou dan moeten gebeuren zonder tussenkomst van de Nederlandse justitie.

Het is nu al mogelijk voor buitenlandse opsporingsdiensten om dergelijke informatie in handen te krijgen. Dat moet dan gebeuren via een rechtshulpverzoek. Dat is een procedure met een aantal waarborgen, dat zorgt er wel voor dat de daadwerkelijke uitwisseling lang op zich kan laten wachten. Iets wat in strafrechtelijke onderzoeken niet gewenst is.

In de Nederlandse politiek is veel verzet tegen het plan. Kamerleden én het kabinet zijn bang dat EU-landen waar de rechtsstaat niet voldoende ontwikkeld is misbruik gaan maken van dergelijke gegevens. Bijvoorbeeld om politieke tegenstanders het leven zuur te maken. SP-kamerlid Van Nispen: "Hebben we er genoeg vertrouwen in dat andere EU-landen hiermee even zorgvuldig omgaan als wijzelf in Nederland? Ik plaats er grote vraagtekens bij."

Minister Grapperhaus van justitie heeft onlangs aan de Commissie laten weten grote bezwaren te hebben tegen het plan. Zo noemt hij het voorstel niet 'rechtbank-proof' en vreest hij aantasting van burgerrechten. Vooralsnog lijkt het er op dat Grapperhaus slechts beperkte steun geniet en erg zwak staat.

Ook spreekt de EU vandaag over een Europees 'bewarings- en arrestatiebevel', maar ook dat plan is omstreden. Zo zegt Van Nispen: "Ik snap absoluut dat je criminelen wilt pakken en dat zij zich níét aan grenzen houden. Maar zolang de procedurele waarborgen elders nog niet hetzelfde zijn als in Nederland kun je eigenlijk je eigen toets niet missen."

Politie zet cybervrijwilligers in op het Darkweb

Meerdere ICT-consultants, een ICT-specialist van een grote bank en een gepensioneerde natuurkundige, bio-informaticus én kankeronderzoeker. Allemaal werken ze naast hun reguliere baan als vrijwilliger bij de politie. Sommigen van hen al jaren. Veertien van deze politievrijwilligers volgden aanvullende trainingen en gaan vanaf vandaag aan de slag als cybervrijwilliger, onder meer bij het Darkwebteam.

Cybercrime
‘Uit een in 2017 gehouden inventarisatie bleek dat er bij de politie ruim tweehonderd vrijwilligers werken die over relevante ICT-kennis en -expertise beschikken’, zegt programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Theo van der Plas. ‘Eigenlijk lagen deze kwaliteiten van de vrijwillige collega’s voor het grijpen, maar werden hun vaardigheden nog niet door ons benut.’

Darkwebteam
Uit een belangstellingsregistratie bleek dat een groot deel van deze vrijwilligers zeker bereid was om die kennis voor de politie in te zetten. En zo werd onlangs de eerste groep van veertien vrijwilligers klaargestoomd, die hoofdzakelijk bij het Darkwebteam en deels bij het cybercrimeteam Rotterdam aan de slag gaan. In plenaire trainingen kwam onder meer het juridisch kader en het opmaken van een proces-verbaal aan de orde. Ook was er aandacht voor mentale weerbaarheid en de inrichting van het werkproces.

Extra expertise
Het Darkweb is de meest diepe laag van het internet. Er wordt geschat dat 57% van alle daar actieve domeinen zich bezighoudt met illegale activiteiten. Feitelijk betekent de inzet van de cybervrijwilligers dat ze zich net als de gewone Darkwebteamleden via de TOR-browser of anderszins op de verschillende Darknet Markets begeven en in kaart brengen welke activiteiten zich daar afspelen. Van der Plas: ‘Je kunt ze zien als een flink aantal extra ogen en expertise voor de surveillance op het Darkweb. Ze kunnen er informatie inwinnen op het gebied van bijvoorbeeld wapen- en drugshandel, maar ook antwoord geven op onderzoeksvragen voortkomend uit lopende onderzoeken en zo een mogelijke bijdrage leveren aan strafrechtelijke onderzoeken.’

Ook plaatsvervangend korpschef Henk van Essen is content met de cybervrijwilligers: ‘De burger is onze belangrijkste partner in het veiligheidsdomein. Samen zijn we al halverwege de oplossing. Dat deze specialisten bereid zijn om op vrijwillige basis hun kennis en expertise met ons te delen, is burgerparticipatie optima forma.’

Proef
De eerste cybervrijwilliger ging dit jaar bij wijze van proef aan de slag bij het Darkwebteam in Driebergen. Daar deed hij onder meer onderzoek naar de handel in vuurwapens op het Darkweb en onderzocht hij of daar het fenomeen mensenhandel speelde. Het beviel goed. ‘Hartstikke mooi werk, dat ik prima naast mijn gewone baan kan verrichten’, aldus deze vrijwilliger. ‘In mijn reguliere werk ben ik ICT’er en programmeur. Daarnaast werk ik al sinds 2007 als vrijwilliger bij de politie in Alkmaar. Daar was ik vaak al de vraagbaak voor computergerelateerde zaken. Ik gaf ook trainingen over bitcoins en andere cryptocurrencies.’

Werkwijze
Het is de bedoeling dat de vrijwilligers een deel van het werk vanuit huis kunnen doen. Zo kunnen ze hun tijd optimaal besteden aan de vragen van het Darkwebteam. Voor Peter Lahousse is dat een uitkomst. Hij is al sinds 2003 politievrijwilliger en werkte daarnaast als hoofd van een distributiecentrum. In 2015 werd hij getroffen door een herseninfarct. ‘Thuis werken als cybervrijwilliger, achter de computer, en af en toe rust, gaat aardig’, vertelt hij. ‘Op deze manier kan ik mijn twee passies – recherchewerk en techniek – mooi combineren.’

Overigens krijgen de vrijwilligers in eerste instantie vooral intell-vragen voorgelegd, bijvoorbeeld gericht op een fenomeen, zoals de handel in vuurwapens. Of 'vrije' surveillance op het Darkweb. Echte opsporingshandelingen moeten ze binnen een politieomgeving doen, maar dat is binnen de binnen de context van het Darkweb nog niet aan de orde. Samen met het OM wordt bekeken welke opdrachten de vrijwilligers krijgen.

Iets terugdoen
Een derde vrijwilliger is Arieh Tal, die pas sinds juni politievrijwilliger is, maar met open armen werd ontvangen. Dat zal mede te maken hebben met zijn bijzondere CV. Tal is gepensioneerd, maar ooit emigreerde hij als natuurkundige naar Nederland om kernfusieonderzoek te doen. Vervolgens werkte hij als ICT-manager/expert bij de Universiteit in Eindhoven en werkte hij als bio-informaticus bij het Antonie van Leeuwenhoek. ‘Ik houd wel van een uitdaging’, zegt hij. ‘Bovendien was Nederland altijd goed voor mij en wil ik graag iets terugdoen.’

Bij de politie gaat Tal nu eerst als cybervrijwilliger op het Darkweb werken. Hij hoopt zich daarnaast ook op zaken te storten als kunstmatige intelligentie, predictive policing en een project rond zogenoemde spookburgers. ‘Het voelt heel goed, het is hier net één grote familie’, zegt hij.

Toekomst
Wij zijn met deze relatief kleine groep mensen begonnen, omdat zij qua werk het gemakkelijkst aan te sluiten zijn’, zegt Van der Plas. ‘Ze hebben vaak al opsporingsbevoegdheid en hebben maar beperkte bij- of omscholing nodig. De ervaringen van dit project kunnen bijdragen aan de totstandkoming van specifiek beleid bij de inzet van politievrijwilligers bij de aanpak en bestrijding van cybercrime in het algemeen.'
‘We zijn verder druk doende om experts in speciale trajecten bij ons aan de slag te krijgen’, aldus Van der Plas. ‘Uiteraard kijken we daarbij scherp naar veiligheid of eventuele verborgen commerciële belangen. We zijn niet naïef.’

Politie zet cybervrijwilligers in op het Darkweb (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie zet cybervrijwilligers in op het Darkweb (Foto: stockfoto politie.nl)

Wijkverpleging bant minutenregistratie

Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft afspraken gemaakt met wijkverpleegkundigen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, accountants en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om in 2019 af te komen van de minutenregistratie in de wijkverpleging. Binnen één jaar moeten aanbieders die dat nu nog niet doen gaan werken met een andere manier van het registreren van de zorg die verleend is. Deze nieuwe registratiestandaard is veel minder arbeidsintensief. Dat staat in een brief die de bewindsman naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De 5-minutenregistratie leidt tot veel onnodige administratie en zorgt al jaren voor onvrede bij wijkverpleegkundigen. Al eerder was de verplichting daarom geschrapt uit wet- en regelgeving. Toch bleef de maatregel in de praktijk bestaan. Daar komt nu uiterlijk volgend jaar een einde aan. De Jonge: ‘In plaats van zorgprofessionals eindeloos te controleren, moeten we ze juist vertrouwen geven. En minder tijd die op gaat aan papier, is meer tijd voor de zorg.’

Declaratie gaat straks plaatsvinden op basis van de planning die vooraf wordt gemaakt. De focus komt zo te liggen op verantwoording afleggen over kwaliteit in plaats van over tijd. De wijkverpleegkundige hoeft niet meer achteraf tot op de minuut te registreren welke zorg is geleverd. Dat scheelt veel tijd, die weer aan cliënten besteed kan worden. En het schrappen van onnodige administratie is ook belangrijk voor het werkplezier van medewerkers.

Om aanbieders te ondersteunen bij de overgang naar deze nieuwe werkwijze wordt er onder andere een helpdesk ingericht. Ook schiet een team van het ministerie en de NZa het komende jaar desgevraagd aanbieders te hulp die moeite hebben om van de minutenregistratie af te komen.

Ruzie tussen broers eindigt in steekpartij

Politieagenten hielden dinsdagavond 4 december in een woning aan de Dubbeldamseweg Zuid in Dordrecht een 16-jarige jongen aan die even daarvoor zijn 18-jarige broer met een mes in zijn arm had gestoken.

Agenten kregen een melding dat twee broers in een woning ruzie hadden. Zij zagen bij de woning dat een 18-jarige man in zijn onderarm was gestoken. Ze troffen het mes en de verdachte nog aan in huis en hielden hem daarop aan. Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De recherche onderzoekt de aanleiding tot dit steekincident.

FOK! Wat een weer: bewolking en af en toe regen

Vanochtend kan er in het noordoosten en uiterste oosten eerst nog lokaal een mistbank voorkomen. De bewolking wordt dikker en in het zuidwesten valt al af en toe regen. Vanaf vanmiddag kan het ook elders af en toe regenen, met name in de avond. De maximumtemperatuur wordt pas aan het einde van de avond bereikt en varieert van 6°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten. De zuidoostenwind is zwak tot matig, boven het IJsselmeer en aan zee (vrij) krachtig. In de loop van de avond wordt de wind zuidelijk.

In de nacht naar donderdag is het bewolkt met af en toe (mot)regen. De temperatuur loopt verder op en aan het einde van de nacht is het ongeveer 11°C. De wind draait van zuid naar zuidwest en is matig, aan de kust af en toe vrij krachtig.

Donderdag is het bewolkt met af en toe nog wat (mot)regen. Pas in de avond gaat het harder regenen. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust neemt de wind in de middag toe naar (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland

In Spanje is het beter weer dan hier.  (Foto: Kroezel)
In Spanje is het beter weer dan hier. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Autoverzekering jongeren onbetaalbaar'

Nooit eerder sinds Independer in 2006 begon met registreren lagen de gemiddelde premies voor de WA-autoverzekeringen zo hoog als op dit moment. De snelle premiestijgingen van de laatste jaren raken vooral 18-jarigen. Voor hen lag de gemiddelde jaarpremie in september-oktober op maar liefst 1.768 euro. De jongste autobezitters betalen daarmee jaarlijks gemiddeld bijna 1.000 euro meer premie dan 24-jarigen. Na 18-jarigen volgen 19-jarigen, die momenteel gemiddeld 1.614 euro betalen. Dit blijkt uit een premie-analyse van Independer over bijna 150.000 vergelijkingen op haar website, waarin de periode september en oktober van de laatste twee jaar naast elkaar zijn gezet.

WA-premie voor jonge autobezitters op recordhoogte
Momenteel betaalt een 18-jarige maandelijks gemiddeld 147 euro voor zijn WA-autoverzekering. Voor een 19-jarige is dat 135 euro. De premies voor de autoverzekeringen stijgen al langere tijd voor alle leeftijdsgroepen maar de jongste autobezitters krijgen de zwaarste premiestijgingen voor de kiezen. Zo zijn de WA-jaarpremies voor 18-jarigen sinds september 2016 gestegen met gemiddeld 30%; dat is een jaarbedrag van 395 euro.

Premieverschillen tussen verzekeringen neemt toe
Independer zette in haar analyse ook de premieverschillen van WA-autoverzekeringen voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar naast elkaar. Hierbij werd gekeken naar de eerste 10 verzekeringen op basis van prijs. Opvallend is dat de prijsverschillen tussen de duurste en de goedkoopste polissen afgelopen jaren steeds verder uiteenlopen. In 2016 was het verschil nog 362 euro per jaar, inmiddels is dat 490 euro.

Verzekeringen steeds vaker gericht op profielgroepen en schaderisico
Verzekeraars kijken bij premiebepaling onder meer naar het schaderisico dat verschillende leeftijdsgroepen met zich meebrengen. Suzan Samson van Independer: "De schadekosten in Nederland nemen al langere tijd toe, dat is een belangrijke reden voor de algemene premiestijgingen van autoverzekeringen. Jongeren blijken hiervoor de hoofdprijs te betalen." Samson raadt met name jongeren dan ook aan hun autoverzekering goed in de gaten te houden. Niet alleen voordat je een polis afsluit, maar ook als je al verzekerd bent. "Dat kan je handenvol geld schelen. Wij zien namelijk dat de premies steeds verder uiteenlopen waardoor een goede keus steeds meer geld bespaart. Dit wordt veroorzaakt doordat verzekeraars zich op specifieke doelgroepen richten. Zo'n groep heeft voor de verzekeraar een voorkeursprofiel en krijgt daarom een aantrekkelijkere premie aangeboden. Een jongere klant kan na een jaar zomaar in een ander profiel vallen, waardoor een andere verzekeraar ineens een aantrekkelijker aanbod voor hem heeft."

Schadeclaim met onvoldoende schadevrije jaren kan kostenpost opleveren
Een andere reden dat 18- en 19-jarigen zoveel premie betalen ligt onder meer in het feit dat zij weinig of geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Hierdoor hebben zij nog geen recht op de hoge kortingen die verzekeraars geven aan mensen die al lang schadevrij rijden. Uit eerder onderzoek van Independer bleek dat weinig jongeren zich bewust zijn van de financiele gevolgen van een schadeclaim. Een schadeclaim betekent een terugval van 5 schadevrije jaren. Als je nog niet zoveel jaren hebt opgebouwd kan die ene schadeclaim direct leiden tot een forse premieverhoging, ongeacht de hoogte van de claim.

Door bouwvakker aangetroffen explosief blijkt handgranaat

Het explosief dat gistermorgen door een bouwvakker bij een portiek in Amsterdam Noord werd aangetroffen blijkt een handgranaat te zijn.

De bouwvakker trof in de vroege ochtend een explosief aan bij een portiek in de Westerduinenstraat, waar hij op dat moment aan het werk was. De man belde direct de hulpdiensten. Vermoedelijk is de handgranaat na 6.00 uur door een onbekend persoon daar neergelegd, meldt de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft het explosief overgebracht naar een veilige plek. Daar is het overhandigd aan de recherche.

Motief onbekend
Het is niet bekend wie de handgranaat daar heeft neergelegd. Ook het motief is niet duidelijk. De politie doet onderzoek naar de herkomst ervan.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.