FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 november 2018

PSV doet zichzelf tekort tegen Barcelona en is Europees klaar

PSV is klaar in Europa. De Eindhovenaren gingen woensdagavond in de Champions League met 1-2 onderuit tegen Barcelona, waarmee de ploeg zichzelf tekort deed.

Barcelona was al verzekerd van een plek bij de laatste zestien van het toernooi, waar PSV wist dat het minimaal een punt moest pakken om nog kans te maken op overwintering in de Europa League en daarbij hopen dat Tottenham Hotspur niet zou winnen van Internazionale. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was er voor de thuisploeg en kwam uit een vrije trap. Gastón Pereiro plaatste de bal over de muur in de hoek, maar doelman Marc-André Ter Stegen redde fraai. PSV had het beste van het spel in de eerste helft en maakte ook de meeste aanspraak op een treffer.

Na ruim een kwartier spelen schoot Pereiro de bal op de paal en even later bracht Ter Stegen redding op een poging van Pablo Rosario. Lionel Messi kwam slechts sporadisch voor in het spel en kwam niet verder dan enkele ongevaarlijke pogingen van afstand. Halverwege de eerste helft had PSV wederom op voorsprong kunnen komen, maar Pereiro wipte de bal op een meter of twee van het doel over.

Uit een hoekschop werden de Catalanen na 35 minuten het gevaarlijkst. Rosario haalde een inzet van Arturo Vidal van de lijn en ook Angeliño wist een tegentreffer te voorkomen. In de laatste minuut voor rust raakte PSV wederom het houtwerk. Een kopbal van Luuk de Jong kwam op de lat en Rosario raakte in de rebound de paal.

De eerste mogelijkheid na rust was er voor Barcelona, waar een schot van Ousmane Dembélé voorlangs ging. Toch bleven er kansen volgen voor PSV en belandde een volley van Jorrit Hendrix in de handen van Ter Stegen. Rosario nam bij een volgend moment de bal in één keer op zijn slof en ging via Gerard Piqué naast. Waar PSV de vele kansen niet wist te benutten, strafte Barcelona dit na 61 minuten af. Messi zette een combinatie op met Dembélé, draaide vervolgens de verdediging dol en schoot in de korte hoek raak: 0-1.

PSV kreeg een tik door de tegentreffer en Barcelona kreeg kansen op meer. Zo schoot Ivan Rakitic geheel vrijstaand vanaf een meter of vijftien hoog over. Jeroen Zoet redde knap op een schot van Dembélé. Na zeventig minuten viel alsnog de beslissing in de wedstrijd. Messi legde de verdediging van PSV in de luren bij een vrije trap en bediende Pique, die de 0-2 kon binnen schuiven.

Enkele minuten na de 0-2 volgden er weer enkele mogelijkheden voor PSV. Een schot van Steven Bergwijn ging rakelings naast en Hirving Lozano faalde om te scoren oog-in-oog met Ter Stegen. Op een voorzet van Angeliño kopte De Jong over. Bij een volgende voorzet van de linksback was het wel raak. De Jong kopte in de 83e minuut raak in de verre hoek: 1-2. Op de counter liet Barcelona het in de slotminuten na om er nog 1-3 van te maken. Messi gunde de kans aan de ingevallen Malcom, maar de Braziliaan schoot over.

PSV - Barcelona. (PRO SHOTS/Thomas Bakker)
PSV - Barcelona. (PRO SHOTS/Thomas Bakker)

61-jarige oplichter van Droom Wens sponsorde Excelsior

De FIOD heeft op 28 november een 61-jarige man uit Capelle aan den IJssel aangehouden. De man wordt ervan verdacht ruim 800.000 euro aan donaties te hebben verduisterd in de periode 2014 tot heden. Daarnaast wordt hij ook verdacht van valsheid in geschrifte. De FIOD heeft zijn woning in Capelle aan den IJssel doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op de administratie van de Stichting Droom Wens, promotiemateriaal zoals T-shirts, vlaggen en ansichtkaarten, collectebussen, een geldtelmachine, bankpassen en ongeveer 1.200 euro in contanten, waarvan veel kleingeld.

De Stichting Droom Wens probeert dromen of wensen te verwezenlijken van onder meer kinderen die een ingrijpende of traumatische ervaring achter de rug hebben. Via de collectebus en donaties komt geld bij de stichting binnen. Op basis van de huidige onderzoeksresultaten is het vermoeden dat de verdachte een groot gedeelte van de donaties uit de stichting heeft onttrokken en uitgegeven via onder meer goksites, het casino en aan privé-uitgaven. Om het doel van de stichting te rechtvaardigen is mogelijk nog geen 10% van het geld gebruikt om kinderen te trakteren op een dagje uit. De website van de stichting is op last van het Openbaar Ministerie offline gehaald.

Update 19:00 uur
Stichting Droom Wens werd bij de Kamer van Koophandel inschreven op 31 oktober 2011, met als oprichtingsdatum 28 maart 2007, in Capelle aan den IJssel. In de tussenliggende jaren wisselde de Stichting meerdere malen tussen twee adressen in Capelle aan den IJssel en sinds 22 januari 2018 is de Stichting statutair gevestigd op de Oostzeedijk in Rotterdam en kent slechts één lid, de 61-jarige oprichter. 

Volgens de gegevens waarover FOK! beschikt, had de Stichting een goede kredietwaardigheid, met een geadviseerd kredietlimiet van 6,500 euro. Dat impliceert dat de Stichting nooit grote bedragen op de rekening had staan, maar haar rekeningen wel snel betaalde. Als de opgepakte verdachte inderdaad (ruim) 800.000 euro verduisterd heeft, komt dat neer op een gemiddelde van 547,95 euro per dag. Een kredietlimiet van 'slechts' 6.500 euro impliceert dat de verdachte stelselmatig en doelbewust het saldo op de rekening laag hield om zo niet op te vallen. 

Tot 2017 vervulde de Stichting, volgens via google achterhaalde informatie, verschillende dromen naar wens. Op 5 juli 2017 besloot de stichting alleen nog uitjes naar de Efteling en voetbalclub Excelsior aan te bieden.  De Efteling heeft inmiddels via een reactie aan FOK! laten weten dat het park niet bekend is met de stichting en dus ook niet kan bevestigen of ontkennen dat de stichting daadwerkelijk droomwensen heeft vervuld. 

Update 20:55uur
De oprichter van de Stichting Droom Wens blijkt de voetbalclub Excelsior in Rotterdam te sponsoren. Hoewel het AD meldt dat de oprichter de club als privépersoon zou sponsoren, staat hij wel bij de voetbalclub op de website met het emailadres van zijn website: info@stichtingdroomwens. Ook staat het logo van Stichting Droom Wens op de sponsorpagina van Excelsior. 

Stichting Droom Wens sponsor van voetbalclub Excelsior
Stichting Droom Wens sponsor van voetbalclub Excelsior

Update 22:20 uur
De stichting heeft ook een oproep gedaan op de website Geef.nl. Deze website heeft inmiddels aan FOK! te kennen  gegeven dat alleen actieve goede doelen met een werkende website toegestaan zijn op de website. Dat is sinds vandaag niet meer het geval en daarom heeft Geef.nl de bewuste pagina offline gehaald.  Hieronder vind je een screeenshot dat we van Geef.nl. kregen. 

Geef heeft donatiepagina offline gehaald  (Foto: Geef.nl)
Geef heeft donatiepagina offline gehaald (Foto: Geef.nl)

Donateurs die vragen hebben over deze vermoedelijke fraude kunnen zich melden bij FIOD via: fiod.fraudemelden@belastingdienst.nl

Man achter Stichting Droom Wens opgepakt om fraude (Foto: Fiod)
Man achter Stichting Droom Wens opgepakt om fraude (Foto: Fiod)

Roemeens duo aangehouden voor reeks misdrijven

Twee inwoners van Roemenië werden op zondag 11 november aangehouden in Roemenië. De 33-jarige man en de 31-jarige vrouw stonden sinds 19 oktober internationaal gesignaleerd voor meerdere strafbare feiten op verschillende locaties in Nederland en werden op maandag 26 november uitgeleverd. De twee werden bij aankomst op Schiphol direct ingesloten.

Beroving bejaarde vrouw Zwolle
De zaak kwam aan het rollen na een beroving met geweld op een 84-jarige inwoonster van Zwolle. De bejaarde vrouw werd op vrijdagochtend 7 september bij thuiskomst, tijdens de diefstal van haar portemonnee, omver geduwd nadat ze in de buurt boodschappen bij de supermarkt had gedaan. Kort daarvoor, bij het afrekenen in de supermarkt werd haar pincode al door de vrouwelijke verdachte afgekeken. Bij thuiskomst werd haar portemonnee met geweld door de man gestolen. Doordat de bejaarde vrouw meteen haar pinpas liet blokkeren, kon er door de verdachten amper 10 minuten later geen geld van haar rekening worden gestolen.

De kracht van social media
De beelden van de verdachten in de supermarkt en de bank werden, gecombineerd met een interview met het slachtoffer, uitgezonden in het regionale opsporingsprogramma Onder de Loep op RTV Oost. Daarna werd het item op social media (Youtube en Facebook) geplaatst. Het filmpje ging viraal en werd veel gedeeld. Uiteindelijk werd het filmpje ruim 1.4 miljoen keer bekeken. Dit leidde ertoe dat er een tip met de namen van de twee Roemeense verdachten werd doorgegeven vanuit Spanje, waar de twee ook al eerder bij criminele activiteiten actief waren geweest. Hierop werd voor de twee verdachten meteen een internationale signalering opgemaakt zodat ze bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole meteen konden worden aangehouden. Dit gebeurde uiteindelijk ‘bij thuiskomst’ op zondag 11 november bij een grenscontrole in Roemenië.

Meer herkenningen
Ook leverden de beelden via social media meer reacties op. Zowel andere slachtoffers als politie-collega’s uit andere plaatsen in het land namen contact op met het rechercheteam uit Zwolle. De twee verdachten op de beelden van de beroving uit Zwolle werden herkend als verdachten in verschillende andere strafbare feiten in het land. Uiteindelijk zijn de twee verdachten aangehouden voor diefstal, oplichting en zakkenrollen in Zwolle, Dordrecht, Zwijndrecht, Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Alle feiten werden tussen 28 juli en 17 september gepleegd.

Burgerparticipatie
De politie deelt, onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie, steeds vaker en sneller beelden van verdachten via (sociale) media. Hierdoor wordt de samenleving steeds meer betrokken bij de opsporing van verdachten. Hierbij wordt altijd een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de ernst van het delict en de mate van inbreuk op de privacy van de verdachte(n). Ook de keuze van het communicatiemiddel wordt hierbij zorgvuldig afgewogen. Dat dit effect heeft blijkt wel in deze zaak. Niet alleen werden de namen van de verdachten hierdoor bekend, ook kunnen er hierdoor waarschijnlijk meerdere zaken worden opgelost.

Politie houdt jeugdige museumdief aan

Is dat niet het beeldje dat ze heeft verkocht aan een museum? De kunstverzamelaar moet even goed kijken, maar weet het dan zeker. De afbeelding van het beeldje die ze voor zich ziet, hoort honderd procent thuis in een Amsterdams museum en zou niet in het bezit moeten zijn van de kunstliefhebber die haar benadert.

Het doet de alarmbellen rinkelen bij de kunsthandelaar. Ze besluit contact te zoeken met het museum. Al snel blijkt dat het betreffende beeldje, dat dateert van tussen de 6e en 4e eeuw voor Christus, inderdaad mist. Het museum benadert daarop half november de politie, die een onderzoek start naar de ontvreemding. Na onderzoek leidt het spoor naar een 16-jarige jongen, die al op jeugdige leeftijd een fascinatie voor kunst en archeologie heeft ontwikkeld. De jonge kunstliefhebber blijkt tijdens meerdere bezoeken aan het museum verschillende collectiestukken te hebben weggenomen vanwege zijn sterke verlangen om de oudheden dichtbij zich te hebben.

Afgelopen maandag werd de verdachte aangehouden. In zijn ouderlijk huis worden de verschillende missende beeldjes, boeken en perkamentenrol met een totale geschatte waarde van ruim 150 duizend euro aangetroffen. De jongen heeft inmiddels een bekennende verklaring afgelegd. Het Openbaar Ministerie buigt zich over het verdere strafrechtelijke vervolging. Het betreffende museum krijgt de collectiestukken terug en heeft inmiddels haar veiligheidsprocedures aangepast en aangescherpt.

Het betreffende beeldje
Het betreffende beeldje

Boksers Bivol en Yafai verdedigen wereldtitels, Fury en Wilder maken zich klaar

Bokser Dmitry Bivol heeft met succes zijn WBA-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) kunnen verdedigen. In een wat gezapige partij in Atlantic City was de Rus (14-0) op punten te sterk voor de Canadese veteraan en oud-wereldkampioen Jean Pascal (33-5).

In het voorprogramma pakte de Rus Sergey Kuzmin (13-0) de intercontinentale WBA-titel in het zwaargewicht, door de 'oude' Amerikaan LaRon Mitchell (16-1) te verslaan. De scheidsrechter besloot in de zesde ronde in te grijpen na een harde tik op het gezicht van Mitchell.

De pas 24-jarige Oezbeek Murodjon Akhmadaliev won in 2016 brons op de Olympische Spelen, waar Oezbekistan bizar goed op dreef was, en is inmiddels prof. Zijn debuutjaar 2018 beëindigde hij met zijn vijfde zege: Isaac Zarate (16-3) werd in de negende ronde gered door de scheidsrechter, waardoor Akhamdaliev de intercontinentale WBA-kampioen is in het superbantamgewicht (-55,3kg).

Monaco
In Monte Carlo werd een andere wereldtitel vergeven. De Brit Khalid Yafai (24-0) verdedigde daar zijn WBA-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,5kg). De Mexicaan Israel Gonzalez was zijn uitdager, maar na twaalf ronden waren de juryleden het er allemaal over eens: Yafai is nog altijd de wereldkampioen.

Twee andere titels stonden er op het spel in Monte Carlo. De Chinees Meng Fanlong (13-0) klopte de Brit Frank Buglioni in de vijfde van twaalf ronden en is de intercontinentale IBF-kampioen in het lichtzwaargewicht. De Amerikaan Michael 'The Bounty' Hunter (15-1) versloeg de gigantische Rus Alexander 'The Great' Ustinov (34-2) in de strijd om de internationale WBA-titel in het zwaargewicht.

Komend weekeinde
De ogen zijn nu vooral gericht op zaterdag. In Quebec City verdedigt Adonis Stevenson (29-1), 41 jaren jong, zijn WBC-wereldtitel in het lichtzwaargewicht tegen de ongeslagen interimkampioen Oleksandr Gvozdyk (15-0, 12 KO's) uit Oekraïne.

In Los Angeles wordt ook gevochten en dat is een van de grote partijen van het jaar: Deontay Wilder (40-0) gaat zijn WBC-wereldtitel in het zwaargewicht verdedigen tegen het Engelse enfant terrible Tyson Fury (27-0). Jarrett Hurd (22-0) en Jason Welborn (24-6) vechten daarvoor al om Hurd's wereldtitels bij de IBF, IBO en WBA in het superweltergewicht (-69,9kg).

Koers Ajax stijgt naar ongekende hoogte

Na een onvergetelijke avond in Athene, beleefde Ajax vandaag een ongekende ochtend op de beurs. Beleggers stuwden na het bereiken van de achtste finales Ajax' totale beurswaarde in aandelen naar 270 miljoen euro. Dat meldt AT5 op haar website.

Het aandeel Ajax opende vanochtend op een 'all time high' van 14,75 euro. Dit is de hoogste waarde die de club ooit bereikte sinds de beursgang in 1998. 

De beurskoers van Ajax is sinds begin 2018 koortsachtig omhoog gevlogen. Op 1 januari kostte een aandeel nog een tientje, nu is dat 47% meer. Ajax is onder beleggers de hype van het jaar, weet financieel expert bij RTL Z Erik Rezelman. "Het aandeel Ajax is beter dan de hele AEX en ook beter dan het beste fonds op de AEX: Ahold."

Miljoenenbal
Die populariteit staat volgens hem onlosmakelijk in verband met de prestaties op het veld."De beurskoers van Ajax is totaal afhankelijk van de successen van de club. Sinds de aanstelling van Ten Hag op 1 januari zie je: grote (Europese, red.) successen, de beurskoers vliegt omhoog."

Vooral de Champions League-campagne van dit seizoen wekt de interesse van beleggers. Zo leverde deelname aan het toernooi leverde tot nu toe al ruim zestig miljoen euro op. Rezelman: "Het is dus essentieel dat je Champions League speelt. Ondertussen heeft Ajax nog een stille reserve, eigenlijk. Je hebt Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt die je misschien weer voor zestig miljoen kan verkopen. Dan wordt het alweer Dagobert Duck in de ArenA."

Een nieuwe koers
Daarbij voert Ajax een nieuwe koers als het aankomt op het kopen en verkopen van spelers. "Ze geven nu sinds een paar jaar veel meer geld uit aan het kopen van goede spelers en houden ook langer vast aan hun beste spelers. Dat wordt uitbetaald in succes op het veld en ook hier op de beurs", vertelt de financieel expert. 

Veel financiële voorspoed in het vooruitzicht, zo is de verwachting. Maar iedereen die er nu nog aan denkt aandelen te kopen heeft volgens Rezelman weinig kans om daar nog een graantje van mee te pikken. "Dan ben je te laat. Ik zou eerder een seizoenskaart kopen, dan profiteer je van het succes."

Schaker Carlsen blijft wereldkampioen na winst in tiebreak tegen Caruana

Schaker Magnus Carlsen heeft zijn wereldtitel met succes verdedigd. De 27-jarige Noor was in Londen na twaalf remises in de tiebreak duidelijk te sterk voor zijn Amerikaanse tegenstander Fabiano Caruana.

Omdat er na twaalf klassieke partijen, die allen in remise eindigden, nog geen winnaar was in Londen, moesten rapid-partijen voor de beslissing zorgen. Carlsen, eerste op de rapid-ranking, maakte zijn favorietenrol in de eerste partij al helemaal waar.

De Noor opende sterk en verraste zijn Amerikaanse tegenstander. Caruana kwam nog sterk terug in de partij, maar ging in de fout bij het toreneindspel, waarmee de winst in de eerste partij naar Carlsen ging.

De tweede partij ging gelijk op totdat Caruana in de fout bij zijn 27ste en daar profiteerde Carlsen optimaal van. Na 28 zetten had Carlsen ook de tweede partij van de dag gewonnen. De 27-jarige grootmeester had in de derde partij voldoende aan een remise om zijn wereldtitel te prolongeren.

Caruana moest agressiever spelen om een opening te forceren bij Carlsen, maar de Noor maakte geen fout. De 26-jarige Amerikaan bleef voor de winst spelen, maar een fout met zijn 43ste zet was de winst voor Carlsen, die daarmee nu voor de derde keer zijn titel succesvol heeft verdedigd. De laatste keer won de Noor ook al in de tiebreak, toen van de Rus Sergey Karyakin.

Carlsen alsnog wereldkampioen. (PRO SHOTS/Action Images)
Carlsen alsnog wereldkampioen. (PRO SHOTS/Action Images)

Buijs adviseert 'SuŠrez-route' met tussenstap in de Nederlandse top

Danny Buijs hoopt dat hij in ieder geval tot het einde van het seizoen kan beschikken over Ritsu Doan. De Japanner kan op veel belangstelling rekenen.

Voetbal International schrijft dat CSKA Moskou en Shakhtar Donetsk naar verluidt een bod aan het voorbereiden zijn en Buijs hoopt dat de directie niet in januari al overstag gaat. “Ik hoop dat Ritsu bij ons blijft, maar garanties heb ik niet”, aldus de trainer, die eraan toevoegt dat Doan misschien eerst een tussenstap in Nederland moet maken. “Zo’n route als Luis Suárez heeft genomen, die zou Ritsu ook wel passen. Een tussenstap bij een Nederlandse topclub en dan weer een niveau hoger.”

“Ik weet zeker dat hij dat aankan en zelf is hij ook wel slim genoeg. Echt een geweldige jongen om mee te werken”, besluit Buijs tegenover Voetbal International . De twintigjarige Doan had al eerder kunnen vertrekken bij FC Groningen, maar in de zomer sloeg men een bod van circa acht miljoen euro van CSKA af.

Buijs verwacht in ieder geval dat de aanvallende middenvelder alleen maar meer waard wordt. De linkspoot is immers al een vaste waarde in het elftal van Japan en doet in januari mee aan de Azië Cup. Zondag speelde hij een sterke eerste helft tegen Feyenoord in De Kuip. Zijn gevaarlijkste moment was een solo en schot op de paal in het strafschopgebied.

Wat is jouw 'Woord van het jaar'?

Van Dale heeft weer een verkiezing voor woord van het jaar. Het Nederlandse publiek kon de afgelopen maanden nieuwe woorden uit 2018 insturen en daarvan heeft van Dale er 18 geselecteerd. Je kunt er hier op stemmen.

Nu zijn wij uiteraard benieuwd wat jouw keuze zou zijn. Of staat die er niet bij en zou je zelf een ander woord als woord van het jaar 2018 willen hebben? Je kunt je keuze hieronder maken en je alternatieve woord van het jaar lezen we graag in een reactie.

WK hockey: Goede start India, kleine zege BelgiŽ op Canada

India is het WK in eigen land prima van start gegaan. Op de openingsdag in Bhubaneswar werd Zuid-Afrika met 5-0 verslagen. Eerder op de dag kwam titelfavoriet België in actie. Ondanks een veldoverwicht waren de Belgen slechts met 2-1 te sterk voor Canada.

België begon prima aan de wedstrijd. Na drie minuten kwamen de Belgen al op 1-0. Felix Denayer tipte de flats van Arthur van Doren in het doel. Even daarvoor was Tom Boon ook al dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet leverde niet veel meer op dan een lange corner. Emmanuel Stockbroekx had vervolgens de 2-0 op de stick, maar zijn backhand zeilde maar net langs de verkeerde kant van de paal.

De 2-0 kwam er alsnog in het eerste kwart, althans zo dachten de Belgen. De treffer van Thomas Briels, die attent reageerde op een rebound van keeper Antoni Kindler, werd afgekeurd. De videoscheidsrechter constateerde dat in de actie voorafgaand aan het doelpunt de bal met de bolle kant van de stick was beroerd.

Briels kreeg in het tweede kwart alsnog zijn revanche. Van Doren flatste de bal de cirkel in. Nicolas de Kerpel deed een overstapje, waarna Briels de bal aannam, draaide en met de forehand uithaalde: 2-0. België had het duel onder controle en weinig te duchten van de Canadezen. Toch slaagde de ploeg van Shane McLeod er niet in te scoren in het derde kwart ondanks kansen voor John-John Dohmen en Alexander Hendrickx uit een strafcorner.

Maar in de vierde kwart was België het even voor een korte periode kwijt. Doelman Vincent Vanasch redde op de strafcorner van Gordon Johnston en de voormalige sluitpost van Oranje Zwart moest even daarna ook ingrijpen nadat Sukhi Panesar de bal hard de cirkel in flatste.

België kwam vervolgens dieper in de problemen na de gele kaart van Victor Wegnez. De overtreding van Wegnez werd bestraft met een strafcorner, die via een variant in het Belgische doel belandde. Mark Pearson had twee pogingen nodig om de bal over de lijn te tikken.

De Belgen hielden vervolgens de adem in toen Matthew Sarmento in de cirkel opdook. Zijn tip ging echter hoog over het doel van Vanasch. Ook België had kansen om het duel definitief in het slot te gooien. Twee strafcorners in de slotfase leverden niets op en een schot van Cedric Charlier kwam op de paal.

Na België won ook gastland India zijn openingswedstrijd op het WK. Zuid-Afrika werd met 5-0 verslagen. In tegenstelling tot de Belgen slaagde India er wel in de verhoudingen op het veld uit te drukken in de uitslag.

De Indiërs kwamen net als België eerder op de dag tegen Canada snel op een 2-0 voorsprong. De eerste strafcorner was meteen raak voor India, dat met succes een referral had aangevraagd. De inzet vanaf de kop van de cirkel werd in eerste instantie gekeerd door doelman Rassie Pieterse. De rebound werd opgepikt door Mandeep Singh, die de hoge bal eerst onder controle nam en vervolgens afrondde.

Twee minuten later stond de 2-0 op het bord. De bal werd hard de cirkel in geslagen en belandde via een tip bij Akashdeep Singh. Hij draaide snel weg van zijn tegenstander en had weinig moeite de bal in het doel te schieten. Pieterse lag namelijk al in de andere hoek, omdat hij anticipeerde op de tip die door Akashdeep werd opgepikt.

Voor rust werd niet meer gescoord. Aan het einde van het derde kwart stond Mandeep aan de basis van India’s derde doelpunt. Na een goede run over rechts gaf hij de bal voor. De Zuid-Afrikaanse verdediging kreeg de bal niet weg. Simranjeet Singh profiteerde en tikte de 3-0 binnen.

Daarna ging het snel. Een minuut later maakte Lalit Upadhyay er na een lange pass van Akashdeep 4-0 van en het vierde kwart was nog maar net begonnen of Simranjeet zette de 5-0 op het scorebord. In eerste instantie leek de strafcorner de mist in te gaan, maar via een variant en een rebound kwam de bal uiteindelijk voor de stick van Simranjeet, die koel afrondde.

Winnaars FOK! F1-manager bekend!

Gedurende het jaar hebben een flink aantal FOK!kers meegedaan aan de F1-managercompetitie van deze site. Afgelopen weekend was de laatste race, en daarmee ook de laatste ronde. Dus zijn ook de winnaars bekend.

In de F1-manager krijgt iedere deelnemer aan het begin van het seizoen een startbudget. Daarvan moeten twee coureurs, een motor en een chassis gekocht worden. Na elke wedstrijd krijgen de deelnemers punten en speelgeld, de hoeveelheid is afhankelijk van de prestaties van hun coureurs en onderdelen. Van het speelgeld kunnen betere coureurs en onderdelen worden gekocht om zo een nog beter team te verkrijgen.

Er zijn twee competities binnen de manager, een voor teams en een voor individuele users. Bij de users feliciteren wij daft met zijn eerste plaats! Met slechts 5 punten minder volgt op de tweede plaats Limbo77. Het podium wordt gecomplementeerd door Realer.

Bij de teams, ook wel genaamd subleagues, is op de eerste plaats geëindigd Team Dynamo. Met als leden Crazy Harry, f1whocares, fixitfrank, Seadog75 en Teknooooootje. Ook deze toppers willen wij graag van harte feliciteren!

Winnaars FOK! F1-manager bekend!
Winnaars FOK! F1-manager bekend!

PSV onder 19 houdt stand en pakt punt tegen Barcelona

PSV onder 19 mag blijven hopen op een vervolg in de Youth League. De Eindhovenaren speelden op De Herdgang met 1-1 gelijk tegen Barcelona.

Daarmee tillen de Eindhovense talenten het puntentotaal naar vijf. Dat komt neer op één punt achterstand op de nummer twee Tottenham Hotspur, dat met 2-4 verloor van Internazionale. Op de laatste speeldag zal de strijd om de tweede plaats worden beslist, als PSV een bezoek brengt aan Internazionale en het al geplaatste Barcelona Tottenham ontvangt.

PSV had een degelijk resultaat tegen Barcelona nodig om uitzicht te houden op de volgende ronde van de Youth League. De Eindhovenaren verzamelden vier punten uit de eerste vier duels, terwijl Barcelona voorafgaand aan het treffen op De Herdgang al op tien punten stond. Nadat PSV via Zakaria Aboukhlal een kans op de openingstreffer had laten liggen, kwam Barcelona al snel op voorsprong. Anssumane Fati kreeg op de rand van het strafschopgebied de ruimte en bracht na zeven minuten spelen de 0-1 op het scorebord.

Gaandeweg de eerste helft werd PSV steeds sterker, wat resulteerde in een goede kans voor Yorbe Vertessen. Toch had de achterstand na een half uur spelen groter kunnen zijn. Na een overtreding van Armando Obispo ging de bal op de stip, maar Kyan van Dorp keerde een inzet van Alejandro Orellana Gómez. Vlak na rust leek PSV op gelijke hoogte te komen. De treffer van Aboukhlal werd echter geannuleerd wegens buitenspel.

In de beginfase van de tweede helft was de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd kreeg PSV zijn verdiende treffer. Met een geweldige beweging bediende Mohammed Ihattaren Vertessen, die van dichtbij Barcelona-doelman Arnau Tenas verschalkte. Ondanks de nadrukkelijke zoektocht naar de winnende treffer, kwam er in de slotfase geen verandering meer in de stand. Door de remise heeft PSV de tweede plaats in de poule nog in het vizier, doordat Internazionale Tottenham Hotspur versloeg.

In Napels ging het er fel aan toe. Napoli speelde daar thuis tegen de leeftijdsgenoten van Rode Ster Belgrado, die tot drie keer toe op voorsprong kwamen. Na de derde Italiaanse gelijkmaker was het gedaan: Gianluca Gaetano, die de 3-3 al had gemaakt, liet ook de 4-3 en 5-3 noteren, de genadeklap voor de Serviërs.

Bij Chelsea was Daishawn Redan weer lekker bezig. Thuis tegen het Deense Elfsborg was de Nederlander goed voor de 2-0 en de assist voor de 3-0. Chelsea won uiteindelijk met 6-0 en is een ronde verder in de play-offronde, die naast de groepsfase loopt.

Borussia Dortmund won met 2-1 van Club Brugge en daar was het Manuel Pherai die de winnende maakte. De van AZ overgekomen jongeling bracht BVB tien minuten voor tijd op 2-1, nadat de Belgen eerst nog de gelijkmaker hadden gemaakt.

Hoe Barcelona via een truc de jonge Ronaldo weghaalde bij PSV

Nadat het Barcelona niet lukte om 'top target' Alan Shearer te halen, moesten de Catalanen ver gaan om Ronaldo in 1996 vast te leggen.

Barcelona moest een slimme truc verzinnen om tienersensatie Ronaldo over te nemen van PSV. De vice-president van de Spaanse grootmacht moest zelfs een vermomming uit de kast halen om de transfer te realiseren.

In 1996 stond de pas 19-jarige Ronaldo op het punt om door te breken in het internationale topvoetbal. In twee seizoenen bij PSV had de Braziliaan liefst 54 goals gemaakt in 57 wedstrijden. Hij was ook op weg om zich te vestigen in de nationale ploeg, waarmee hij op 17-jarige leeftijd al een gouden WK-medaille won.

Sir Bobby Robson hield de verrichtingen van Ronaldo goed in de gaten. De Engelse legende had aan het begin van de jaren '90 al bij PSV samengewerkt met Romário en in het seizoen 1996/97 coachte hij Barcelona.

"Hij was pas negentien jaar, maar ik vertelde de clubleiding van Barcelona dat we hem echt moesten hebben. Dat we dan niet alleen een geweldige speler zouden kopen, maar ook een speler voor de toekomst", wordt Robson geciteerd in het boek Barça: A People's Passion.

"Ronaldo is meer dan een alternatief voor onze andere aanvallers. Hij is zeldzaam, anders dan anderen en opwindend. Hij heeft andere vaardigheden dan onze andere centrumspitsen."

"Hij is een fantastische dribbelaar. Hij dribbelt als George Best, Tom Finney en Chris Waddle. Hij heeft het geweldige vermogen om zich altijd er doorheen te worstelen."

Ronaldo bij Barcelona 1996/1997 (Bron: Youtube)

Opvallend genoeg had de toekomst van Barça en Ronaldo heel anders kunnen uitpakken als Robson de spits had gehaald die bovenaan zijn verlanglijstje stond.

"Ik zal niet liegen, ik was geneigd om Engelse spelers te kopen en ik haalde bijna Alan Shearer naar Barcelona", verklaarde hij later in gesprek met Four Four Two.

"We hadden een nieuwe centrumspits nodig en de voorzitter vroeg of ik een goede wist. Dus ik zei: 'Jazeker, ik weet een cracker. Hij is Engels en hij is een topspeler'. Het was net na het EK van 1996 en ik nam contact op met Blackburn-manager Ray Harford. Ray zei dat Shearer niet te koop was en hij vroeg me of ik alsjeblieft niet aan de pers wilde vertellen dat we interesse hadden."

"Ik zei dat hij me kon vertrouwen en een week later werd Alan verkocht aan Newcastle United! Daarna haalden we Ronaldo."

Barcelona had genoeg financiële middelen om Ronaldo te kunnen kopen nadat de komst van Shearer mislukte. Het bleek echter knap lastig te zijn om de jonge Zuid-Amerikaan te bereiken.

En dat is waar Joan Gaspart in het verhaal komt. De man die enkele jaren later president van Barcelona zou worden was destijds de rechterhand van president Josep Núñez. Gaspart bedacht een slimme truc om de transfer van Ronaldo af te ronden.

"Ik moest mezelf vermommen om zijn handtekening onder het contract te krijgen", vertelde Gaspart aan Goal.

"Het duurde niet lang voordat we een akkoord hadden met PSV. De transfersom was 1.500.000.000 peseta's, ongeveer vijftien miljoen euro als je het omrekent naar de huidige waarde van de euro. Maar we hadden een probleem. We moesten vóór 15 juli ook met de speler tot een akkoord komen, want die dag zou onze overeenkomst met PSV vervallen."

Toen PSV begon te twijfelen of de verkoop van Ronaldo wel zo verstandig was, moest Gaspart improviseren om de Braziliaan toch naar Camp Nou te laten komen.

"PSV besloot dat ze de speler toch niet kwijt wilden raken en ze belden de Braziliaanse bond om de transfer van Ronaldo naar Barça tegen te houden", vervolgt Gaspart, die daarvan niet op de hoogte was toen hij naar Brazilië vloog en het hotel bezocht waar Ronaldo met de nationale ploeg verbleef.

De vice-president kon niet bij het gedeelte van het hotel komen waar de spelers sliepen. "Er stonden twee bewakers die mij niet door wilden laten gaan om Ronaldo of een andere speler te ontmoeten. Maar in het hotel ontmoette ik een Spaanse ober. Ik mocht zijn werkkleding lenen en hij gaf me een dienblad met een Coca-Cola."

"Ik trok de kleding aan, groette de bewakers en ik zei dat één van de gasten iets te drinken had besteld. Dit keer mocht ik doorlopen."

"Ik klopte op de deur van Ronaldo's kamer en hij deed zelf open. Daar ondertekende hij het contract, gewoon op het bed."

Ronaldo zou uiteindelijk maar één seizoen in Camp Nou spelen, maar met liefst 47 doelpunten in 49 optredens was dat wel een gedenkwaardig jaar.

En dan te bedenken dat dat misschien nooit was gebeurd als Robson de jacht op Shearer had doorgezet. Of als Gaspart minder vastberaden was geweest om de Braziliaan weg te halen bij PSV.

NHL: Sabres via overtime naar 10e zege op rij

De ijshockeyers van de Buffalo Sabres zijn uitstekend bezig in de NHL. De ploeg won thuis na overtime van de San Jose Sharks en dat was alweer de tiende overwinning op rij.

Rasmus Ristolainen opende de score ruim vijf minuten voor het einde van de tweede periode, Nathan Beaulieu was tien minuten later goed voor de 2-0. Toch kwamen de Sharks terug en wel dankzij Joe Pavelski: de 34-jarige veteraan tekende voor de 2-1 en 2-2.

Het bleef in de reguliere speeltijd bij 2-2 en dus werd overtime gespeeld. Daarin was Jeff Skinner trefzeker: met zijn 19e goal van het seizoen bracht hij de Sabres alsnog de tiende zege op rij.

Uitslagen NHL dinsdag
Buffalo Sabres - San Jose Sharks 3-2 OT
Philadelphia Flyers - Ottawa Senators 3-4
Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes 1-2
Tampa Bay Lightning - Anaheim Ducks 1-3
Chicago Blackhawks - Vegas Golden Knights 3-8
Minnesota Wild - Arizona Coyotes 3-4
Nashville Predators - Colorado Avalanche 2-3
Winnipeg Jets - Pittsburgh Penguins 3-4
Edmonton Oilers - Dallas Stars 1-0 OT
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings 1-2 OT

Sabres - Sharks (Bron: YouTube)

Staatsbosbeheer en bijvoerders Oostvaardersplassen worden niet vervolgd

Het OM heeft besloten geen vervolging in te stellen tegen Staatsbosbeheer voor het overlijden van grote grazers in de winterperiode van 2017-2018 in het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Het Openbaar Ministerie (OM) ontving in het voorjaar van 2018 een aantal aangiftes tegen Staatbosbeheer.

Standpunt aangevers
De aangevers schrijven in hun aangifte dat Staatsbosbeheer strafrechtelijk vervolgd zou moeten worden voor het tekortschieten in haar zorgplicht voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer zou volgens de aangevers verantwoordelijk zijn voor het feit dat er in het vroege voorjaar van 2018 een relatief hoog aantal dieren door honger en kou is omgekomen. Dit zou te wijten zijn aan de extreme kou aan het einde van de winterperiode, de relatief grote populatie dieren en de tekorten aan voedsel in die koude periode.

Standpunt OM
Het OM is naar aanleiding van de aangiftes een oriënterend onderzoek gestart naar de wijze waarop het beleid in de Oostvaardersplassen en de uitvoering van het beleid zijn vormgegeven in wet- en regelgeving. Uit dat onderzoek blijkt dat de omstandigheden die zich voordeden in die strenge winterperiode in belangrijke mate voortkomen uit landelijk vastgesteld beleid ten aanzien van de gebiedsbegrenzing en ten aanzien van populatiebeheer van de grote grazers, gecombineerd met extreme weersomstandigheden in de Oostvaardersplassen.

De gevolgen van deze omstandigheden kunnen naar het oordeel van het OM niet in strafrechtelijke zin aan Staatsbosbeheer worden toegerekend, nu Staatsbosbeheer slechts de uitvoerder van het landelijk beleid is. Het OM heeft om die reden besloten niet tot vervolging van Staatsbosbeheer over te gaan.

Omdat het OM geen bevoegdheid heeft om te vervolgen voor beslissingen die worden genomen op centraal overheidsniveau is de vraag naar de deugdelijkheid van het landelijk beleid niet in het onderzoek betrokken. Dat is een vraag die zich, gelet op de voortdurende maatschappelijke discussie daarover, ook niet eenduidig laat beantwoorden.

Bijvoerders evenmin vervolgen
In het licht van deze discussie, waaronder het beleid om niet te mogen bijvoeren, heeft het OM besloten om personen die het verbod op bijvoeren hebben overtreden, evenmin te vervolgen. De vraag of de bijvoerders strafbaar zijn laat zich namelijk ook niet eenduidig beantwoorden in het licht van het landelijke beleid waaronder het bijvoerverbod valt, afgezet tegen de wettelijke zorgplicht voor hulpbehoevende dieren en de specifieke situatie zoals deze zich voordeed in het vroege voorjaar van 2018. Deze beslissing betekent niet dat bijvoeren in de toekomst is toegestaan, het verbod op bijvoeren blijft gewoon van kracht. De bijvoerders zijn erop gewezen dat overtreding van dit verbod in de toekomst wel degelijk tot strafrechtelijke vervolging kan leiden.

Aanpassing landelijk beleid
Het OM heeft bij zijn vervolgingsbeslissing ten aanzien van Staatsbosbeheer ook acht geslagen op de ontwikkelingen van het beleid ten aanzien van de Oostvaardersplassen. Een externe commissie adviseerde in april dit jaar tot verbetering van beschuttingsmogelijkheden, een vermindering van de populatie en daardoor een toename van de voedselvoorziening per dier – en dus minder sterfte door voedseltekorten. Dit heeft er toe geleid dat er deze zomer is besloten dat er op andere wijze invulling moet worden gegeven aan het huidige beheer en beleid. Over de invulling daarvan vindt tot op dit moment intensief maatschappelijk, politiek en zelfs juridisch debat plaats. Een van de doelen van een eventuele vervolging, het voorkomen van herhaling, is hiermee al in belangrijke mate bereikt.

Van NŁrnberg to Bayern: Wat verdienen spelers per club in de Bundesliga?

De salarissen stijgen gestaag in de Duitse top en Goal presenteert het gemiddelde salaris per speler per club in de Bundesliga.

De prestigieuze website Sporting Intelligence heeft zijn jaarlijkse rapport van sportsalarissen gepubliceerd en op basis van die cijfers is een ranglijst te maken van alle clubs in de Bundesliga. Goal heeft de inkomens omgerekend naar euro's en afgerond. Zo ziet de lijst eruit:

#18 1. FC NÜRNBERG Gemiddeld inkomen per speler: €350.000

#17 SC FREIBURG Gemiddeld inkomen per speler: €505.000

#16 FORTUNA DÜSSELDORF Gemiddeld inkomen per speler: €570.000

#15 FC AUGSBURG Gemiddeld inkomen per speler: €640.000

#14 HANNOVER 96 Gemiddeld inkomen per speler: €670.000

#13 1. FSV MAINZ 05 Gemiddeld inkomen per speler: €700.000

#12 HERTHA BSC Gemiddeld inkomen per speler: €940.000

#11 WERDER BREMEN Gemiddeld inkomen per speler: €1.020.000

#10 EINTRACHT FRANKFURT Gemiddeld inkomen per speler: €1.030.000

#9 VFB STUTTGART Gemiddeld inkomen per speler: €1.340.000

#8 TSG HOFFENHEIM Gemiddeld inkomen per speler: €1.350.000

#7 BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH Gemiddeld inkomen per speler: €1.480.000

#6 RB LEIPZIG Gemiddeld inkomen per speler: €1.760.000

#5 VFL WOLFSBURG Gemiddeld inkomen per speler: €2.180.000

#4 FC SCHALKE 04 Gemiddeld inkomen per speler: €2.400.000

#3 BAYER LEVERKUSEN Gemiddeld inkomen per speler: €2.500.000

#2 BORUSSIA DORTMUND Gemiddeld inkomen per speler: €3.600.000

#1 FC BAYERN MÜNCHEN Gemiddeld inkomen per speler: €7.200.000

2 mannen aangehouden voor cardsharing

Het Cybercrimeteam van politie Midden-Nederland heeft twee mannen aangehouden op verdenking van het plegen van computervredebreuk en oplichting. Aanleiding voor het onderzoek was een aangifte van VodafoneZiggo voor cardsharing.

Het Cybercrimeteam hield op 27 november 2018 een 43-jarige man uit De Meern aan en op 28 november een 48-jarige man uit Nieuwegein. Zij worden verdacht van computervredebreuk en oplichting. Op twee locaties in Zeist en in de Meern werd een instap gedaan waarbij twee servers in beslag zijn genomen.

De verdachten hadden vermoedelijk jarenlang een bedrijfsmatige, criminele samenwerking waarbij ze Ziggoabonnementen verkochten voor een gereduceerd tarief. Het politieteam verdenkt de mannen ervan dat ze meer dan 1.000 klanten bedienden. Zij kwam de verdachten op het spoor na aangifte van VodafoneZiggo en met behulp van het Cybersecurity bedrijf Irdeto.

Basketballers Donar boeken simpele zege in DBL

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de Dutch Basketball League een simpele zege geboekt: in Groningen werden de Den Helder Suns met 110-83 opgerold.

In verband met de WK-kwalificatiewedstrijden van Nederland moesten vier spelers verstek geven: Donar speelde zonder Arvin Slagter, Shane Hammink en Rienk Mast, de Suns moesten topschutter Boy van Vliet missen. Aan beide kanten werden de honneurs prima waargenomen door een andere speler: Lavone Holland was met 30 punten lekker op dreef voor de Suns, Jobi Wall legde er 29 punten in voor Donar.

Met zeven punten voorsprong voor Donar viel het verschil halverwege nog mee, maar in de tweede helft konden de Suns het niet meer bijbenen. Kwarten van 24-16 en 31-19 deden de mannen uit Den Helder de das om tegen Donar, waar Jason Dourisseau wegens ziekte ook afwezig was.

Donar staat na elf wedstrijden nu op negen zeges, twee minder dan koploper Landstede Basketbal. Den Helder staat op de achtste plek met een 3-9 record.

Celstraf en tbs voor ontucht met 8-jarige jongens

Een 34-jarige man uit Valkenswaard is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden. Hij pleegde onder meer ontucht met 2 jongens van 8 jaar en had kinderporno in bezit.

De verdachte lokte in oktober vorig jaar een jongetje mee naar een natuurgebied in Valkenswaard en pleegde daar ontuchtige handelingen met hem. In mei 2017 haalde hij een leeftijdsgenootje over om naaktfoto’s van zichzelf te maken en die via zijn PlayStation naar hem te sturen. Vervolgens haalde de verdachte het slachtoffertje over met hem af te spreken en ontuchtige handelingen te plegen. Na zijn aanhouding bleek de verdachte bovendien kinderporno in bezit te hebben.

De verdachte maakte een grove inbreuk op de persoonlijke integriteit van de jongens. De incidenten hadden een grote impact op hen, maar ook op hun ouders en directe omgeving. De verdachte trok zich hier niets van aan en liet zich met name leiden door zijn eigen seksuele gevoelens en verlangens. De verdachte droeg met het bezit van kinderporno ook bij aan het in stand houden van de zeer grove schending van de belangen van kinderen.

Een psycholoog en een psychiater die de verdachte onderzochten, stellen dat er sprake is van onder meer pedofilie en zwakbegaafdheid. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 30 maanden passend.

Daarnaast is het volgens de rechtbank noodzakelijk dat de verdachte tbs met voorwaarden krijgt. De rechtbank verbindt daaraan een aantal voorwaarden. Zo moet hij worden opgenomen in een zorginstelling, ambulant worden behandeld, contact met minderjarigen vermijden en mag hij geen contact zoeken met de slachtoffers. De rechtbank bepaalt bovendien dat hij de jongens een schadevergoeding moet betalen van in totaal bijna 10.000 euro.

Illegale sigarettenfabriek aangetroffen in loods Susteren

In de loods aan de Baakhovenerweg in Susteren waar de politie dinsdagavond zes geknevelde personen aantrof, bevond zich vermoedelijk een illegale sigarettenfabriek. Of er een relatie is tussen de kneveling en deze mogelijke illegale fabriek, wordt momenteel onderzocht door de politie.  Nadat de zes personen - die van Poolse afkomst zijn - door de politie waren bevrijd, werden ze overgebracht naar het politiebureau. Daar hebben ze afgelopen nacht een verklaring afgelegd.

Vermoedelijk is de loods, waarin de mannen zich bevonden, overvallen. Of dat te maken heeft met de illegale sigarettenfabriek en hoeveel personen bij de overval betrokken waren, is op dit moment nog niet bekend. Onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Duidelijk is inmiddels wel dat de Poolse mannen door meerdere mannen vastgebonden zijn.

In de loop van de nacht heeft de politie een verdachte aangehouden. Het gaat om de eigenaar van de loods. Onderzocht wordt of - en op welke wijze - hij betrokken is bij de mogelijke illegale sigarettenfabriek en de aanwezigheid van de mannen in de loods. De man die rond 21.45 uur alarm sloeg bij een nabij geleden woning aan de Baakhovenerweg, was kort daarvoor met zijn auto door het hek van de loods een weiland ingereden. De auto raakte zwaar beschadigd en is weggetakeld.

Het politieonderzoek richt zich er nu op om helder te krijgen wat er in de loods gebeurd is, waarom de mannen in de loods waren, wie verantwoordelijk is voor de mogelijke illegale sigarettenfabriek en wie achter de overval zit.

NBA: Nuggets maken gehakt van kansloze Lakers

De basketballers van de Denver Nuggets hebben in het eigen Pepsi Center een dominante zege geboekt in de NBA: de Los Angeles Lakers werden met 117-85 aan de kant geschoven.

LeBron James en zijn ploeggenoten kwamen er geen moment echt aan te pas, vooral omdat men zeer onnauwkeurig was: slechts 5 van de 35 pogingen voor een driepunter gingen raak en, zo vertelde James na afloop, dan win je niet.

Met in totaal slechts 39 procent rake worpen was er geen beginnen aan tegen de Nuggers, die bijna de helft van de pogingen in de basket zagen belanden, inclusief 9 van de 25 pogingen voor een driepunter. Paul Millsap, Jamal Murray en Malik Beasly waren allemaal goed voor 20 punten en hielpen de Nuggets daarmee naar hun grootste zege op de Lakers ooit. 

Uitslagen NBA dinsdag
Detroit Pistons - New York Knicks 115-108
Miami Heat - Atlanta Hawks 113-115
Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 114-122
Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 117-85
Phoenix Suns - Indiana Pacers 104-109

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Kluivert wint Golden Boy Web Award

Justin Kluivert is de winnaar geworden van de eerste Golden Boy Web Award. Dat bracht Tuttosport woensdag naar buiten.

De Italiaanse sportkrant reikt ieder jaar de Golden Boy Award uit aan het beste talent in Europa (21 jaar of jonger) van het kalenderjaar. Rafael van der Vaart was in 2003 de eerste winnaar. Dit jaar was er voor het eerst een 'web award', waarbij voetbalfans op de website van Tuttosport hun stem konden uitbrengen. Kluivert is ook genomineerd voor de reguliere Golden Boy Award.

In totaal brachten 21.369 mensen hun stem uit en daarvan kozen er 4.472 voor Justin Kluivert. De buitenspeler van AS Roma bleef nummer twee Thomas Davies (Everton, 4000) ruim voor. De derde plaats was voor Real Madrid-talent Vinícius Júnior met 1.758 stemmen.

Ajax-verdediger Matthijs de Ligt eindigde op de vierde plaats met 1.701 stemmen, terwijl Kylian Mbappé genoegen moest nemen met plaats zes. De sterspeler van Paris Saint-Germain kreeg 1.274 stemmen.

Tuttosport bracht vorige week naar buiten dat Kluivert bovenaan stond bij de verkiezing voor de Golden Boy Award. Een panel van 35 journalisten heeft tot het einde van deze maand de tijd om een voorkeur aan te geven. De winnaar wordt dus over enkele dagen bekend en hij mag op 17 december de prijs in ontvangst nemen tijdens een voetbalgala in Turijn.

Ronaldo eerste speler met 100 Champions League-zeges

Cristiano Ronaldo blijft maar records verbreken, ook in het shirt van Juventus. Dinsdag kon hij een nieuwe mijlpaal op zijn erelijst zetten.

Juventus won voor eigen publiek met 1-0 van Valencia door een doelpunt van Mario Mandzukic. Voor Ronaldo, die de assist gaf, was dat zijn 100ste gewonnen wedstrijd in de Champions League. De Portugese ster is de eerste voetballer in de geschiedenis die die grens heeft bereikt.

Ronaldo debuteerde in oktober 2003 in het miljoenenbal met Manchester United, dat toen verloor van VfB Stuttgart. In zijn tweede wedstrijd, tegen Rangers, wist United wel te winnen. De 33-jarige topschutter was in de Champions League al topscorer aller tijden met 121 doelpunten, waarmee hij een voorsprong van zestien goals heeft op concurrent Lionel Messi.

Wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden staat de teller voor Ronaldo nu op 157. Alleen doelman Iker Casillas heeft meer ervaring op het hoogste Europese clubniveau (170 duels). Ronaldo werd in zijn carrière zes keer topscorer van de Champions League. In het seizoen 2013/14 deed hij dat met liefst zeventien doelpunten, een record.

Door de zege op Valencia is het Juventus voor het eerst gelukt om vijf jaar op rij de groepsfase van het toernooi te overleven. Ronaldo kwam daardoor dus weer een stap dichter bij zijn zesde titeltriomf. De routinier is de enige speler die de Champions League vijf keer won, maar inclusief het tijdperk van de Europacup 1 staat het record op naam van Paco Gento. De 85-jarige Spanjaard won tussen 1956 en 1960 én in 1966 zes keer de Europacup 1 met Real Madrid.

Man in kritieke toestand nadat stiefzoon hem van trap gooide

In Eindhoven werd dinsdagavond 27 november een man aangehouden na een gevalletje van huiselijk geweld. Dit gebeurde nadat de politie in een woning een zwaargewonde man aantrof.

Bij de meldkamer kwam dinsdagavond rond 19.30 uur een melding binnen over een ruzie in een woning aan de Bennekelstraat in Eindhoven. De agenten die naar de locatie gingen vonden in het pand op de begane grond een zwaargewonde man. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De stiefzoon werd ter plaatse aangehouden. Hij zou zijn stiefvader hebben mishandeld en van de trap hebben gegooid volgens Omroep Brabant

De politie onderzoekt wat er precies gebeurd is en heeft in de buurt ook mensen aangesproken om te kijken of zij mogelijk iets meer kunnen vertellen. De forensisch specialisten deden dinsdagavond onderzoek naar sporen. De woning werd later op de avond verzegeld. De verwachting is dat nog verder sporenonderzoek in de woning nodig is. De stiefzoon zit vast voor verder onderzoek.

'Politie legt beslag op bezittingen van voorzitter van Sampdoria'

De Italiaanse politie heeft voor meer dan 200.000 euro aan bezittingen in beslag genomen van Massimo Ferrero, de eigenaar van voetbalclub Sampdoria.

Ferrero wordt onderzocht in het kader van een onderzoek van de financiële recherche dat zich toespitst op fraude, verduistering, witwassen en valse facturen.

De 67-jarige Ferrero is niet de enige verdachte. Mediaset meldt dat er nog vijf anderen zijn aangehouden en dat er in totaal voor meer dan 2,6 miljoen aan bezittingen in beslag is genomen. Of het onderzoek direct verband houdt met de voetbalclub Sampdoria, dat is nog niet duidelijk.

Ferrero werd in 2014 de eigenaar van de club. De filmproducent en voormalig acteur nam de club over van Edoardo Garrone en werkte vijftien miljoen euro aan schulden weg. Sampdoria staat momenteel, na dertien speelronden, op de twaalfde plaats in de Serie A.

Politie haalt kaasdieven uit het riet

Dinsdagavond hield de politie twee mannen aan die ervan worden verdacht te hebben ingebroken in een bedrijfspand aan de Hoogedijk in Katwoude. De verdachten zijn Roemenen van 41 en 36 jaar oud.

Omstreeks 22.15 uur kreeg de politie melding dat twee inbrekers waren overlopen bij een inbraak. Een eigenaar had gezien dat de twee mannen uit een kaasopslag van een kaasboerderij kwamen. Toen de verdachten in de gaten kregen dat zij waren gezien, gingen zij er direct vandoor in de richting van de achter de boerderij gelegen weilanden.

De politie zette politiehonden en een helikopter in om de inbrekers op te sporen. Deze werden uiteindelijk door de heli-bemanning gezien toen zij zich in een rietkraag probeerden te verstoppen. De hondengeleiders gingen met hun diensthonden vooruit om de mannen aan te kunnen houden.

Bij controle bleek een toegangsdeur tot de kaasopslag geforceerd te zijn. De inbrekers hadden al kaas klaargezet om mee te kunnen nemen. De mannen zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De bestelauto van de mannen, die in de omgeving geparkeerd stond, werd in beslag genomen.

De Vries naar kampioensteam in de Formule 2

Nyck de Vries rijdt ook in 2019 in de Formule 2. De Nederlander maakt de overstap naar het team van ART Grand Prix. George Russell werd dit seizoen met het Franse team kampioen.

De Vries reed dit seizoen voor Prema Powerteam en behaalde drie overwinningen. In de eindstand werd de 23-jarige coureur vierde. De Rus Nikita Mazepin is de nieuwe teamgenoot van De Vries. De plaats van de Fries bij Prema wordt ingenomen door Mick Schumacher.

“Ik ben dankbaar dat ART mij deze kans geeft”, vertelt De Vries. “We hebben een lange geschiedenis samen en het voelt als thuiskomen. Het doel is om volgend jaar kampioen te worden.”

Releasedatum en gameplaydetails Nelke & the Legendary Alchemists

Koei Tecmo maakt de releasedatum voor Nelke & the Legendary Alchemists: Ateliers of the New World bekend. Daarnaast zijn er details van de  gameplay opgedoken.

Nelke & the Legendary Alchemists: Ateliers of the New World komt 26 maart zowel fysiek als digitaal uit op PlayStation 4, Nintendo Switch. De pc-versie komt alleen digitaal via Steam uit.

In Nelke & the Legendary Alchemists: Ateliers of the New World nemen spelers de rol op van jonge edelvrouw, Nelke von Lestamm. Haar wordt gevraagd van het schilderachtige dorpje Westwald een welvarende stad te maken. Om de gebouwen te laten ontwikkelen en de omvang van Westwald uit te breiden, moet ze geld verdienen via de bedrijven die ze bezit of door gesynthetiseerde items verkopen.

Door de gebieden buiten Westwald met alchemisten te verkennen, kan Nelke grondstoffen verzamelen die te gebruiken zijn voor synthese. Zelf is Nelke geen alchemist, dus zal ze een van de vele alchemisten in de stad aan het werk moeten zetten om de bronnen samen te voegen tot verkoopbare goederen. Elke alchemist in Westwald heeft zijn eigen specialiteiten, dus je moet wel bedenken wat je met je materialen gaat doen.

Aan het einde van elke week wordt een weekverslag opgesteld waarin de huidige bevolking van de stad, het inkomen, het aantal eigenschappen en het aantal gesynthetiseerde items worden getoond. Aan de hand van dit rapport kunnen spelers bepalen hoe ze de komende tijd in Westwald zullen doorbrengen. Zo is het een strategie om doordeweeks materialen te verzamelen en de stadsontwikkeling aan te pakken en in het weekend relaties met bewoners te ontwikkelen. Terwijl Nelke tijd doorbrengt met mensen in Westwald zal haar relatie met hen verbeteren. Hierdoor verschijnen er niet alleen nieuwe gebeurtenissen, maar krijgt ze ook nieuwe gebouwen en nieuwe vaardigheden die weer in gevechten nuttig kunnen zijn.

Verdachte bedreiging school heengezonden

De jongen die gisterenwerd aangehouden naar aanleiding van dreigementen richting het Deltion College in Zwolle is in de loop van dinsdagavond heengezonden. Uit de eerste verhoren is niet komen vast te staan dat de bedreigingen daadwerkelijk door hem zijn geuit. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat er geen gevaar heeft gedreigd of dreigt richting de school.

Dinsdagochtend werd er op social media een dreigement richting het Deltion College aangetroffen. Omdat er gedreigd werd met vuurwapengeweld heeft de politie het zekere voor het onzekere genomen en volgens protocol opgeschaald. Aan het begin van de middag kon een verdachte aangehouden worden die mogelijk het bericht had verstuurd.

Omdat er op dat moment verder geen concrete dreiging meer bestond werden al voorzorgsmaatregelen ingetrokken. Uit verder onderzoek moet blijken wie het bericht heeft verstuurd en wat de bedoeling er van was.

Ruim 10.000 woningen binnen handbereik door Crisis- en Herstelwet

Een nieuwe serie projecten van de Crisis- en Herstelwet geeft gemeenten in 20 gebieden de mogelijkheid om af te wijken van wet- en regelgeving. Daarmee kan voor 10.000 woningen de bouw worden mogelijk gemaakt en krijgt de energietransitie een verdere impuls. Bijvoorbeeld in Nuenen waar een project met 1600 woningen kan starten.

De nieuwe projecten zijn vandaag door minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in het Staatsblad gepubliceerd.

Omgevingswet
De Crisis- en Herstelwet biedt gemeenten de mogelijkheid te werken met instrumenten die straks terugkomen in de Omgevingswet. Een voorbeeld is het zogeheten bestemmingsplan met verbrede reikwijdte, de voorloper van het omgevingsplan. Dit plan kan regels bevatten over de gehele fysieke leefomgeving, ook over milieu en duurzaamheid bijvoorbeeld. Door alle regels in één plan op te nemen weten initiatiefnemers en belanghebbenden direct waar ze aan toe zijn en kan snel gestart worden met het initiatief. Inmiddels maken meer dan 150 gemeenten gebruik van de mogelijkheden van dit experimentele bestemmingsplan.

Zuid-Holland
Met het wegnemen van belemmeringen kunnen projecten eerder van de grond komen. Zo ondersteunt het rijk de provincie Zuid-Holland bij het plan om tot 2025 zo’n 100.000 woningen te realiseren. De gemeente Den Haag kan op grond van het vandaag gepubliceerde besluit het bestemmingsplan voor bedrijventerrein De Binckhorst vaststellen. Dit biedt ruimte voor ministens 5000 woningen.

In de gemeente Delft wordt het bedrijventerrein Schieoevers Noord op een organische en duurzame manier herontwikkeld tot een gemengd gebied met wonen, werken en recreëren. Onder de Crisis- en Herstelwet kan nu tijdelijk worden afgeweken van geluidsnormen waardoor plannen eerder tot uitvoering komen. In Leidschendam-Voorburg krijgt de woningbouw in het kantoren- en bedrijvengebied Klein Plaspoelpolder een stimulans door een meer flexibel bestemmingsplan.

Zonneparken in Groningen
De provincie Groningen wil het gebruik van zonne-energie stimuleren. Met de Wet ruimtelijke ordening kunnen gemeenten gronden de voorlopige bestemming ‘zonneparken’ geven voor een periode van maximaal vijf jaar. Maar die periode sluit onvoldoende aan bij de economische levensduur van zonnecollectoren. De Crisis- en Herstelwet geeft de mogelijkheid om tijdelijk af te wijken van de Wet ruimtelijke ordening. Daardoor kan in de provincie Groningen in een bestemmingsplan de voorlopige bestemming ‘zonneparken’ worden toegekend voor (maximaal) 30 jaar.

Duurzaam Ameland
De gemeente Ameland ontwikkelt samen met inwoners, bedrijven en lokale partijen een slim energienetwerk. Dit plan komt voort uit een initiatief van de partners uit het convenant Duurzaam Ameland: gemeente Ameland, Eneco, GasTerra, Hanzehogeschool Groningen/EnTranCe, Liander, NAM, Philips Lightning en TNO. Het doel is om een slim netwerk te creëren waarin vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar is afgestemd. De Crisis- en herstelwet biedt ruimte om ook de productielocaties van NAM op het eiland en voor de kust op het energienet aan te sluiten en daarmee te elektrificeren. Hiermee wordt het productieproces verduurzaamd.

Blokkeerfries of bomcycloon?

Of ga je toch liever voor selfieshopper of testosterontweet? Van Dale selecteerde uit de vele inzendingen 18 woorden waarop gestemd kan worden en vanaf vandaag tot en met 17 december 17:00 uur kan er weer gestemd worden op Het Woord van het Jaar 2018! 

Op 18 december maakt Van Dale om 05:00 uur 's ochtends bekend welk woord er gewonnen heeft, en welke stemmers er een boekenpakket hebben gewonnen. Stemmen kun je hier doen! De vraag is natuurlijk, voor welk woord heb jij gekozen?

Woord van het Jaar 2018
Woord van het Jaar 2018

Verliefde aap geeft concert

Een leuke kennismaking in DierenPark Amersfoort: het siamangvrouwtje heeft gezelschap gekregen van een nieuwe mannetjesaap. De twee hebben een klik. “Bij siamangapen merk je dat aan het gezang van de apen, elk koppel zingt een eigen lied”, vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck. “Deze twee zijn hard aan het oefenen op hun gezamenlijke liefdeslied.”

De nieuwe mannetjesaap lijkt de goedkeuring van dame Ella te krijgen, de twee apen zoeken elkaar steeds vaker op. “Dit is leuk om te zien, want het is natuurlijk altijd afwachten of de siamang-apen een klik hebben”, vertelt de dierverzorger. “Bij het mannetje dat wij vóór deze nieuwkomer voorstelden, sprong de vonk niet over. Wij hebben dus een nieuwe date voor onze vrouwtjesaap georganiseerd. Gelukkig lijkt het erop dat deze twee singles elkaar mogen, je zou haast zeggen dat zij aan het flirten zijn geslagen.”

Om hun territorium te markeren, geven siamang-apen regelmatig een concert. Dit begint met lage tonen, gaat over in schreeuwen en eindigt met hoog soort gelach. “Het nieuwe mannetje laat al flink van zich horen, bovenin een boom in zijn nieuwe verblijf”, aldus Willem. “Het vrouwtje begint steeds vaker mee te zingen. Hopelijk kunnen wij straks genieten van een duet van de siamang-apen in ons park en zelfs daarbuiten.” Het koppel in wording is steeds vaker samen buiten te zien in DierenPark Amersfoort.

Verliefde aap geeft concert  (Foto: DierenPark Amersfoort )
Verliefde aap geeft concert (Foto: DierenPark Amersfoort )

Familiefeestje loopt uit de hand, 15 arrestaties

Een familiefeestje in Rijen is afgelopen nacht behoorlijk uit de hand gelopen. Rond 01:00 uur kregen de aanwezigen in zaal 'De Vijf Eiken' aan de Oosterhoutseweg ruzie met elkaar. Ook zouden er schoten gelost zijn en gingen de mensen met elkaar op de vuist. Volgens politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage brak er paniek uit onder de feestvierders en ging het er 'behoorlijk chaotisch' aan toe. 

Behalve tientallen agenten en een arrestatieteam werden ook politiehonden en helikopter opgeroepen. Op de Oosterhoutseweg arresteerde de politie 15 mensen die inmiddels het feest verlaten hadden. 8 van hen worden volgens de woordvoerder verdacht van openlijke geweldpleging. Onder de arrestanten bevonden zich ondermeer een 18-jarige man uit Rijen die een ploertendoder op zak had. Ook werd een 36-jarige man uit Beverwijk opgepakt die illegaal in Nederland verblijft. Over de andere verdachten is nog niets bekend volgens omroep Brabant. 

Een persoon werd met een hoofdwond afgevoerd door de ambulance. Andere slachtoffers zijn op eigen gelegenheid naar de EHBO gegaan. Twee van de slachtoffers, een 46-jarige vrouw en een 40-jarige man (beiden zonder vaste woon- of verplaats), hebben aangifte gedaan van zware mishandeling en openlijke geweldpleging. 

Voetballer minder dood dan gedacht, club maakt excuses

Een amateurclub uit Ierland heeft z'n excuses gemaakt nadat er een vals bericht was verspreid over de dood van een eigen speler.

Ballybrack FC, een club uit Dublin die in de Leinster Senior League (LSL) speelt, meldde bij de competitieleiding dat Fernando Nuno La-Fuente vrijdag was omgekomen door een verkeersongeluk. De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Arklow Town werd daarom uitgesteld en bij andere duels in de competitie werd voor de aftrap een minuut stilte gehouden. De Leinster Senior League plaatste bovendien een rouwadvertentie in een Ierse krant.

Daarna bleek er helemaal niets van het bericht te kloppen. De LSL kreeg argwaan toen Ballybrack FC geen details kon geven over de uitvaart. Men beweerde dat het lichaam van La-Fuente al terug was naar zijn geboorteland Spanje en dat er geen begrafenis zou zijn. "We gingen gisteren op onderzoek uit en toen kreeg ik een telefoontje dat de speler gewoon zelf terug naar Spanje is gegaan", reageert LSL-voorzitter David Moran tegen het Ierse sportmedium The 42. "Gelukkig is die jongen nog in leven, maar ik ben wel verbijsterd over wat er hier aan de hand is."

Vervolgens kwam Ballybrack FC dinsdag met een statement naar buiten. De club betreurt de gang van zaken en meldt dat het bericht over La-Fuente naar de LSL is verstuurd door een official die ernstige persoonlijke problemen heeft, waar de club niets van wist. De betreffende persoon werkte al jaren bij Ballybrack en hij is inmiddels ontslagen.

"Op dit moment kunnen we niets anders doen dan onze welgemeende excuses aanbieden aan de Leinster Senior League, onze tegenstander Arklow Town en de clubs en voetbalmensen die de afgelopen dagen contact met ons opnamen en hun steun betuigden", luidt de reactie van de Ierse club.

La-Fuente bleek uiteindelijk een maand geleden al te zijn teruggegaan naar Spanje. "We wilden onze steun betuigen aan zijn familie en hen misschien ontmoeten om te zien wat we voor hen konden doen. Maar toen werd ons verteld dat hij zaterdag al terug was gegaan naar Spanje. Daardoor gingen bij ons de alarmbellen af", sprak Moran tegen RTE. "We hebben contact opgenomen met ziekenhuizen, maar nergens was iets over die jongen te vinden. Uiteindelijk zei één van zijn teamgenoten op social media dat hij vier weken geleden al was vertrokken."

Vier Nederlandse kandidaten voor W-Series

De organisatie van de W-Series, een nieuwe Formule 3-klasse voor vrouwelijke coureurs, heeft een lijst van namen bekendgemaakt. Op de lijst staan vier Nederlandse vrouwen. Via een selectieprocedure worden achttien coureurs gekozen die uiteindelijk aan de start zullen staan.

Uit Nederland zijn Stéphane Kox, Shirley van der Lof, Milou Mets en Beitske Visser door de organisatie geselecteerd. Laatstgenoemde heeft de meeste ervaring in de single seaters. De 23-jarige Visser was enkele seizoen actief in de Formula V8 3.5 Series. Sinds 2017 is ze voor BMW actief in de GT-racerij.

De 24-jarige Kox heeft in de Formula Masters gereden en is daarna overgestapt naar het racen met GT's en prototypes. Van der Lof (31) is de kleindochter van eenmalig Formule 1-coureur Dries van der Lof. Tien jaar geleden was ze actief in diverse Formule Ford-kampioenschappen en de Duitse ATS Formule 3-Cup. Mets (28) heeft geen achtergrond in de single seaters maar raced met NASCAR-achtige wagens.

In de volgende selectieronde moeten de kandidaten hun talent bewijzen en worden daarbij beoordeeld door een jury. De jury bestaat onder andere uit voormalig F1-coereurs Alexander Wurz en David Coulthard.

Kandidaten
Ayla Agren, 25, Noorwegen
Amna Al Qubaisi,18, Verenigde Arabische Emiraten
Chelsea Angelo, 22, Australië
Carmen Boix, 23, Spanje
Sarah Bovy, 29, België
Toni Breidinger, 19, Verenigde Staten
Ivana Cetinich, 22, Zuid-Afrika
Jamie Chadwick, 20, Groot-Brittannië
Veronika Cicha, 31, Tsjechië
Sabre Cook, 24, Verenigde Staten
Courtney Crone, 17, Verenigde Staten
Natalie Decker, 21, Verenigde Staten
Mira Erda, 18, India
Carlotta Fedeli, 26, Italië
Cassie Gannis, 27, Verenigde Staten
Marta Garcia, 18, Spanje
Michelle Gatting, 24, Denemarken
Angelique Germann, 27 Duitsland
Megan Gilkes, 17, Canada
Samin Gomez, 26, Venezuela
Grace Gui, 27, China
Michelle Halder, 19, Duitsland
Esmee Hawkey, 20, Groot-Brittannië
Jessica Hawkins, 23, Groot-Brittannië
Shea Holbrook, 28, Verenigde Staten
Carmen Jorda, 30, Spanje
Vivien Készthelyi, 17, Hongarije
Emma Kimilainen, 29, Finland
Natalia Kowalska, 28, Polen
Stéphane Kox, 24, Nederland
Miki Koyama, 21, Japan
Fabienne Lanz, 32, Zuid-Afrika
Milla Mäkelä, 25, Finland
Alexandra Marinescu, 18, Roemenië
Milou Mets, 28, Nederland
Sheena Monk, 29, Verenigde Staten
Sarah Moore, 25, Groot-Brittannië
Marylin Niederhauser, 22, Duitsland
Tasmin Pepper, 28, Zuid-Afrika
Vicky Piria, 24, Italië
Taegen Poles, 20, Canada
Alice Powell, 25, Groot-Brittannië
Charlotte Poynting, 20, Australië
Naomi Schiff, 24, Belgium
Carrie Schreiner, 20, Duitsland
Sharon Scolari, 23, Zwitzerland
Doreen Seidel, 33, Duitsland
Siti Shahkirah, 24, Maleisië
Sneha Sharma, 28, India
Bruna Tomasell, 21, Brazilië
Shirley van Der Lof, 31, Nederland
Beitske Visser, 23, Nederland
Fabienne Wohlwend, 21, Liechenstein
Caitlin Wood, 21, Australië
Hanna Zellers, 21, Verenigde Staten

Duizenden mensen wonen permanent in vakantiewoning

Tussen de zes- en negenduizend mensen hebben voor langere of korte tijd hun vaste woon- en verblijfplaats op een vakantiepark, gelegen in een van de elf gemeenten op de Veluwe. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van het kennisinstituut Platform 31 dat samen met de elf gemeenten de permanente bewoning in kaart heeft gebracht.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het programma Vitale Vakantieparken om meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van permanente bewoning op de Veluwse vakantieparken. Minister Ollongren van BZK heeft het rapport vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het gaat om ouderen en jongvolwassenen bewoners met een alternatieve woonbehoefte of levensstijl, spoedzoekers en arbeidsmigranten. Maar ook om kwetsbare groepen die zoeken naar een toevluchtoord vanwege persoonlijke problemen. Gezamenlijk bewonen ze tussen de drie- en vijfduizend recreatie-objecten.

Motivatie
De getallen zijn tot stand gekomen op basis van gegevensverzameling uit de Basisregistratie Personen (BRP), gesprekken met gemeenteambtenaren, wijkagenten, welzijnswerkers en interviews met bewoners. De belangrijkste reden waarom mensen naar een vakantiepark verhuizen, is dat zij hun specifieke woonbehoeften beter zagen vervuld in een recreatiewoning dan in het aanbod op de reguliere markt. Toegankelijkheid en betaalbaarheid speelden daarbij een rol, maar vaak ook persoonlijke woonwensen en omstandigheden. Reguliere woningen zijn te duur, beperkt voorradig of voldoen niet aan de woonwensen of leefstijl.

Actie-agenda
Met andere woorden: onrechtmatig wonen op een vakantiepark is over het algemeen een individuele keuze die wordt aangewakkerd door onderliggende ontwikkelingen, zoals het beperkte aanbod op de reguliere woningmarkt aan specifieke of snel toegankelijke woonvormen, veranderingen in het sociale domein, ouderen die langer thuis wonen en de flexibele economie die leidt tot een toename van arbeidsmigranten en zzp’ers. Oplossingen liggen mogelijk in een alternatief aanbod van flexibele en tijdelijke woonvormen.

In de actie-agenda vakantieparken van Rijk, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties, worden diverse mogelijkheden samengebracht voor een integrale aanpak door betrokken partijen. Deze actie-agenda wordt op 29 november gepresenteerd tijdens de Vakantieparkentop.

Minderjarige meisjes aangehouden na tips over beschieting woonhuis

Naar aanleiding van binnengekomen tips na de uitzending van Opsporing Verzocht, hield de politie kort na elkaar twee minderjarige meisjes aan. Op dinsdag 20 november besteedde het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht voor de tweede keer aandacht aan een beschieting van een huis op de Maandagstraat in Almere.

De politie heeft nu 15 tips binnengekregen, waarmee de recherche verder kan met het onderzoek. De tips leidden woensdag 21 november tot de aanhouding van beide meisjes. Zij worden verdacht van mogelijke betrokkenheid bij het schietincident dat op zaterdagavond 31 maart plaatsvond aan de Maandagstraat. De meisjes worden verhoord. Het onderzoek is nog steeds in volle gang en de zoektocht naar de daders gaat door.

Die zaterdag 31 maart zagen de bewoners rond 18.50 uur twee onbekende jongens voor hun huis staan. Plotseling werd er meerdere keren geschoten. Niemand raakte gewond, wel liep het huis schade op. De twee jongens reden weg in de richting van de Dinsdagstraat op een vermoedelijk blauwe scooter. Na de uitzending van Opsporing Verzocht van 24 april kwamen er meerdere tips binnen over de gebruikte scooter. Ook werd er anoniem informatie met de recherche gedeeld. Het onderzoek is nog in volle gang.

Ajax mogelijk Europees duel zonder uitpubliek

Ajax moet in de Champions League mogelijk een wedstrijd zonder uitpubliek afwerken, als gevolg van de ongeregeldheden in Athene.

Ajax klopte AEK Athene dinsdagavond met 0-2, waardoor de Amsterdammers zeker zijn van een plaats in de tweede ronde. Vorige week kreeg de club van de UEFA een boete van 71.000 euro naar aanleiding van ongeregeldheden rondom het tweeluik met Benfica. Supporters gooiden toen met vuurwerk, ze blokkeerden de trappen in het stadion en ze raakten slaags met elkaar en met de politie.

Bovendien kreeg Ajax de waarschuwing dat er bij de volgende uitwedstrijd mogelijk geen fans welkom zijn als de Ajax-aanhang nogmaals over de schreef zou gaan. De vraag is nu of die voorwaardelijke straf inderdaad definitief wordt. "Ik hoop niet dat het zo ver komt. We hebben elkaar nodig", reageert aanvoerder Matthijs de Ligt in het Algemeen Dagblad.

De Ligt probeerde voor aanvang van de wedstrijd in Athene de meegereisde fans te kalmeren. "Maar dat kon niet meteen omdat er een gekke Griek nog in de gracht van het stadion stond en met dingen aan het gooien was. Dat zag er best gevaarlijk uit."

Klaas Jan Huntelaar retweette een filmpje op Twitter waarop te zien is hoe er bij het uitvak een molotov cocktail ontploft. "Hopelijk is iedereen oké en wordt deze idioot snel gepakt", schreef hij erbij.

Robben eist hoofdrol op bij zegevierend Bayern

Bayern München heeft zich in navolging van Ajax geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. De ploeg was te sterk voor Benfica.

Voor het eerst sinds 3 november had Arjen Robben weer een basisplek bij de Zuid-Duitsers en hij drukte zijn stempel op de wedstrijd. Na dertien minuten opende de buitenspeler de score. Hij trok vanaf de linkerflank naar binnen en na een geweldige individuele actie schoot hij in de linkerbovenhoek raak.

Het was zijn dertigste doelpunt in het miljardenbal, waar namens Nederland alleen Ruud van Nistelrooy (in totaal 56 doelpunten) eerder in slaagde. Na een half uur spelen maakte Robben ook zijn 31e doelpunt. De linkspoot trok vanaf rechts weer naar binnen en schoot nu in de korte hoek raak: 2-0. Nog voor rust gooide de thuisploeg de wedstrijd op slot. Vanaf een voorzet vanaf rechts van Joshua Kimmich kopte Robert Lewandowski raak, zijn vijftigste doelpunt in de Champions League.

Direct na rust viel Gedson Fernandes in voor Pizzi bij Benfica en het toptalent zorgde ervoor dat de spanning enigzins terugkeerde in de wedstrijd en maakte binnen een minuut de 3-1. Bayern raakte niet in paniek en Lewandowski zorgde in de 51e minuut ervoor dat de marge weer drie werd. Uit een hoekschop van Kimmich kopte de Pool raak.

Na 72 minuten spelen verliet Robben onder een luid applaus het veld en vier minuten later zag hij Franck Ribéry de score nog verder uitbreidden. De Fransman schoot raak op aangeven van David Alaba: 5-1. Bayern heeft zich dankzij de zege verzekerd van een plek bij de laatste 16 in de Champions League. Tegen Ajax strijdt het op 12 december om de groepswinst.

Uitslagen Champions League dinsdag
AEK Athene - Ajax 0-2
CSKA Moskou - Viktoria Plzen 1-2
1899 Hoffenheim - Shakhtar Donetsk 2-3
AS Roma - Real Madrid 0-2
Bayern München - Benfica 5-1
Juventus - Valencia 1-0
Manchester United - BSC Young Boys 1-0
Olympique Lyonnais - Manchester City 2-2

Rotterdam verlengt sloopregeling brommers, Amsterdam trekt subsidieplan terug

Zowel Amsterdam als Rotterdam zetten in op een schoner leefklimaat in de stad. In Rotterdam draait al een tijdje met succes een subsidieregeling voor bezitters van oude brommers: sinds maart 2017 konden eigenaren een subsidie aanvragen van 300 euro als zij hun oude tweewieler lieten slopen en overstapten op een schoner alternatief.

Wethouder Bonte (duurzaamheid): “De sloopregeling blijkt een succes. Al 1200 brommers werden dit jaar ingeleverd en nog zo’n 150 aanvragen zijn in behandeling. We stellen daarom extra subsidie beschikbaar om zo nog meer Rotterdammers de kans te bieden gebruik te maken van de regeling. En samen te werken aan minder overlast en een schone lucht.”

De gemeente Rotterdam heeft daarom besloten om de subsidieregeling met drie maanden te verlengen. Tot en met 1 maart 2019 kunnen mensen nog een beroep doen op de regeling, tenzij de twee ton die de gemeente extra heeft uitgetrokken, eerder op is.

Amsterdam
In Amsterdam daarentegen wordt de aangekondigde subsidieregeling, die in januari in zou moeten gaan, ingetrokken. De raadscommissie Mobiliteit vraagt zich af of de regeling wel effectief is. Zo moet er nog worden uitgezocht wat er met de te slopen voertuigen moet gebeuren en wie er überhaupt in aanmerking zou komen voor de subsidie.

De gemeente had initieel 1,3 miljoen euro voor het plan uitgetrokken. Per persoon kon er tot 750 euro worden aangevraagd om over te stappen op een schoner alternatief. Volgens AT5 zouden er vermoedelijk meer dan 2.000 mensen een beroep op de subsidieregeling kunnen doen.

In Amsterdam wordt, als het aan de gemeente ligt, op veel plaatsen de snorfiets verbannen naar de rijbaan. Tegen dit plan zijn 4661 bezwaren ingediend, die allemaal beantwoord moeten worden. De gemeente denkt dat dit jaar nog af te ronden.

FOK!Kerstprijsvraag: 21 december

FOK!Kerstprijsvraag draait vandaag om twee racegames. F1 2018 en Onrush. De beide games zijn te winnen voor PlayStation 4 en Xbox One vandaag.

F1 2018 bevat alle officiële teams, coureurs en circuits van het seizoen 2018 en uiteraard ook de veranderingen die er dit seizoen bij kwamen. Daarnaast kun je ook racen met de oude bolides van vroeger. Agressieve arcade racers kennen we natuurlijk al van games als Mario Kart, Carmageddon en wipEout, maar er is altijd ruimte voor vernieuwing. Ontwikkelaar Codemasters probeert met Onrush precies dat te doen.

Om de twee games te kunnen winnen moet je de volgende vraag goed beantwoorden. Op welke plek in het klassement eindigde Max Verstappen dit jaar?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

FOK!Kerstprijsvraag: 15 december

Vandaag kunnen de race-fans met een PlayStation 4 bij de FOK!Kerstprijsvraag hun lol op. We geven namelijk een pakket van drie games weg! MotoGP 18, V-Rally 4 en WRC 7.

In V-Rally en WRC 7 mag je lekker rally rijden en bij MotoGP 18 mag je proberen je Marc Márquez na te doen en de titel te winnen op de Honda.

Om het pakket te winnen moet je natuurlijk wel eerst de vraag goed beantwoorden.

In welk jaar verscheen de eerste V-Rally?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Lees hier de spelregels door.

NieR: Automata GotY Edition komt er aan

Het lijkt erop dat er een NieR: Automata GotY Edition gaat komen. In Amerika is er namelijk een rating uitgedeeld aan de GotY Edition van NieR: Automata.

Wat er precies allemaal in deze editie zit is niet duidelijk. Geruchten zijn er dat de om de game zelf gaat met DLC die nog nooit uitgebracht is. Wanneer het spel moet uitkomen is nog niet bekend. Nier: Automa kwam vorig jaar uit voor PlayStation 4 en pc, en later voor Xbox One.


Kenshin en Shishio vechten in Jump Force

Bandai Namco heeft een trailer uitgebracht waarin de personages Himura Kenshin en Makoto Shishio uit de anime Rurouni Kenshin vechten in het spel Jump Force.

Kenshin is teruggekeerd naar deze aarde om weer rond te dwalen met zijn zwaard Sakabato. Makoto Shishio, de schurk uit de serie, is de tweede nieuwe personage die zijn vechtkunsten laat zien in de trailer.

Jump Force komt 15 februari uit op PlayStation 4, Xbox One, en pc.

Sterke wapens in The Last Remnant Remastered

The Last Remnant Remastered komt over een kleine week uit, dus daar heeft Square Enix nog een trailer voor ons in petto. De JRPG komt 6 december beschikbaar op PlayStation 4.

De geremasterde versie gebruikt de Unreal Engine 4 en bevat de extra's die de pc-versie van het origineel al had. Vond je het originel te traag gaan, dan is er nu een optie om veel sneller te lopen in de wereld.

The Last Remnant Remastered vertelt het verhaal van een wereld vol Remnants - oude artefacten die hun dragers mysterieuze krachten geven. Maar ondertussen veranderden ze ook de balans van de wereld, wat leidde tot een tijdperk met talloze gevechten tussen degenen die regeerden, en degenen die gehoorzaamden. In deze wereld gaan spelers op reis met een jongen die vastbesloten is om de waarheid te ontdekken.

Vijanden in het nauw in Just Cause 4

Met slechts een week voor de lancering van Just Cause 4, presenteert Square Enix een nieuwe kijk op Rico Rodriguez door de ogen van de dominante rivaliserende factie die bekend staat als The Black Hand.

Ervaar Rico vanuit het perspectief van de vijandige militie – The Black Hand – als fractieleider Gabriela Morales luistert naar de verhalen van slachtoffers die Rico in actie hebben overleefd. Van het vernietigen van een vijandelijke basis tot het vastbinden van zeecontainers met explosieve vaten, het kan allemaal in Just Cause 4. In de fictieve Zuid-Amerikaanse wereld van Solis worden tornado’s en andere extreme weersomstandigheden geintroduceerd in de serie. De regio heeft vier verschillende biomen: regenwoud, graslanden, alpine en de woestijn. Elk bioom heeft zijn eigen individuele, volledig gesimuleerde weergebeurtenis.

Just Cause 4 zal op 4 december 2018 verschijnen op Xbox One, pc en PlayStation 4.

Apocalyps start met Darksiders 3

THQ Nordic en Gunfire Games hebben de release van Darksiders 3 een feit gemaakt. Nu kunnen we het verhaal van de derde ruiter van de apocalyps ervaren - Fury.

Spelers keren terug naar een apocalyptische Aarde in de rol van Fury. Je gaat op zoek te gaan naar de Zeven Dodelijke Zonden. De Charred Council roept Fury op om vanuit de hoogte van de hemel door de diepten van de hel te vechten in een zoektocht om de balans tussen goed en kwaad te herstellen. Fury is een magiër, haar vorm evolueert door het hele spel en daarmee veranderen ook haar krachten en wapens.

Darksiders 3 is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Zes personen gekneveld aangetroffen in loods

De politie heeft dinsdagavond rond 22.40 uur in een loods aan de Baakhoverweg in Susteren zes personen gekneveld aangetroffen. Rond 21.45 uur kwam een melding in het meldcentrum binnen dat een onbekende man bij een woning aan de Baakhoverweg stond en op de deur klopte. Hij gaf aan dat men hem iets wilde aandoen. 

Onderzoek in de omgeving leidde naar een loods, eveneens aan de Baakhoverweg. De politie trof hier zes geknevelde personen aan.
De zes zijn meegenomen naar het politiebureau. Wat zich in de loods heeft afgespeeld en waarom de personen gekneveld waren, is nog niet bekend. Onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

In de loods aan de Baakhoverweg en in de omgeving daarvan is technisch en tactisch onderzoek opgestart. Mensen die iets gezien of gehoord hebben worden verzocht hun informatie te delen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Asterix en Obelix klaar voor de start

Microids heeft alvast de launchtrailer van Asterix & Obelix XXL 2 uitgebracht. De game komt morgen uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Je gaat met de twee wereldberoemde Galliërs aan de slag te gaan in actie-avontuur boordevol uitdagingen in het pretpark van Julius Ceasar. De game verschijnt in meerdere speciale edities voor bepaalde platformen:

  • Limited Edition. Deze is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Het bevat de game en drie figurines van Asterix, Obelix en Idefix
  • Collector’s Edition ‘Rare jongens, die Galliërs!’ is alleen voor PlayStation 4 en Nintendo Switch. Deze editie bevat de game, een figurine gemaakt van hars en andere in-game verrassingen

Mocht je nog meer Romeinen willen meppen dan moet je nog even wachten tot het eind van 2019, want dan komt Asterix & Obelix XXL 3 uit.


NS betaalt vergoeding aan holocaustslachtoffers

De Nederlandse Spoorwegen gaan voor het eerst individuele schadevergoedingen betalen aan overledenen en nabestaanden van de Holocaust. Dit doet de NS na overleg met Salo Muller, een Amsterdammer die het bedrijf verwijt miljoenen te hebben verdiend aan het vervoer van Joden naar Westerbork.

De NS heeft met Muller besloten om af te zien van een juridische procedure over aansprakelijkheid. Een nog op te richten commissie moet onderzoeken hoe de NS over kan gaan op individuele vergoedingen. Hoe hoog de schadevergoeding gaat worden en wie er recht op hebben, is nog niet bekend. 

Muller, oud-fysiotherapeut van Ajax, zal bij de commissie betrokken worden. Hij is buitengewoon verheugd, zegt hij tegen actualiteitenprogramma Nieuwsuur. 'Het heeft me enorm geëmotioneerd en ik ben dankbaar dat het zo is gekomen.'

Extra treinritten
De rol van de Nederlandse Spoorwegen blijft 'een zwarte bladzijde'' in de geschiedenis, vindt de NS. Het bedrijf verdiende omgerekend 2,5 miljoen euro door in opdracht van de nazi’s extra treinritten te rijden waarmee in Nederland wonende joden werden gedeporteerd, meestal met als eerste bestemming Kamp Westerbork. Ook Roma, Sinti, krijgsgevangenen en dwangarbeiders werden gedeporteerd.

Muller zelf had tijdens de oorlog acht onderduikadressen. Hij maakte als kind mee hoe de Duitsers zijn ouders in 1941 arresteerden. Hij was toen vijf jaar oud. Zijn ouders werden Amsterdam op de trein gezet naar Westerbork. Na negen weken werden ze vervoerd naar Auschwitz waar ze zijn vergast. 

Verontschuldigingen
In 2005 bood de toenmalige president-directeur tijdens een bijeenkomst op station Muiderpoort in Amsterdam verontschuldigingen aan aan de Nederlandse Joodse gemeenschap. In april dit jaar werd de NS partner van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Ook draagt de NS bij aan de komst van het namenmonument dat vandaag een stap dichterbij is gekomen. 

Hogescholen steunen Halsema

De Vereniging Hogescholen zag al weinig in een boerkaverbod voor in het onderwijs en kan zich dan ook vinden in de lijn van burgemeester Halsema, die zei dat de handhaving ervan voor haar geen prioriteit heeft.

'Wij zitten er hetzelfde in. We hebben geen afspraken gemaakt om het boerkaverbod te gaan handhaven en zien vooralsnog ook geen reden om dat wel te doen', aldus een woordvoerder.

AMC en handhaving
In een eerste reactie zei verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren de uitspraken van Halsema 'prematuur' te vinden omdat zij inderdaad nog in gesprek gaat met de verschillende sectoren waar de wet moet gaan gelden, zoals ook in zorginstellingen.

Ze is van harte welkom in het Amsterdam UMC, maar aan de huidige praktijk, verwacht een woordvoerder van de locatie AMC, zal weinig veranderen. 'Met uitzondering van patiënten op de Spoedeisende Hulp, moet iedereen die bij ons zorg wil ontvangen zich kenbaar kunnen identificeren, zonder boerka of bivakmuts dus. Indien noodzakelijk voor de medische behandeling kan gezichtsbedekkende kleding verder ook niet gedragen worden. Wat wij niet gaan doen, is de politie bellen als er iemand met een boerka het ziekenhuis binnenkomt.'

GVB volgt gemeente
Naast in het onderwijs en de zorg moet het boerkaverbod ook in het openbaar vervoer gaan gelden. Het GVB is het kortst in zijn reactie over de politiek gevoelige kwestie: 'Als de wet van kracht wordt hanteren we dezelfde handhavingsprioriteiten als de gemeente Amsterdam op dit punt.'

Vanmiddag zijn de uitspraken van Halsema ook onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Raadslid Marianne Poot (VVD) kondigde eerder al aan vragen te hebben voor de burgemeester. 

FOK! Wat een weer: af en toe regen

Hallo!

De zon neemt deze week even vrijaf na al haar overuren van dit jaar. Het is de laatste dagen al veelal bewolkt en de rest van de week komt daar niet zoveel verandering in. Er waren gisteren wel opklaringen, zeker in het noorden en later ook in het zuidwesten. Elders bleef het wolkendek goeddeels gesloten. Wederom weer een verloren dag eigenlijk. Toch gaat er wel wat veranderen. We krijgen geleidelijk aan weer eens met een zuidwestelijke stroming te maken en dat is lang geleden.

Dat betekent wel dat de regenkansen gaan toenemen. En dat zien we vandaag al. Op het moment van schrijven zie ik de neerslag al heel geleidelijk aankomen op de radar. Het gaat vrij langzaam, maar in de nacht gaat het in het zuidwesten dan licht regenen. In het noordoosten wordt het in de opklaringen nog flink fris met minima van -2 graden. Onder de bewolking blijft het kwik (ruim) boven 0.

Overdag trekt de regen dan geleidelijk noordoostwaarts. Het duurt echter wel even voor de oostelijke en noordelijke provincies bereikt worden. In het midden en zuidwesten valt dan ongeveer 3 tot 5 millimeter aan regen en motregen. 

De temperaturen gaan dan vanaf dat moment ook oplopen. Aan het einde van de dag is het 6 graden in Groningen tot 10 in Zeeland.

Deze trend houden we vast. Het wordt overal tussen de 9 en 12 graden. De bewolking overheerst de rest van de week en zeker in het weekend kan er ook best wel wat regen vallen. Geen goed nieuws dus voor de winterliefhebbers, want ik zie de kilte en oostenwinden van de afgelopen tijd niet meteen 1,2,3 terug komen.

Fijne week!  

Nederland

Roze lucht (Foto: DJMO)
Een roze zonsopkomst. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
©FOK.nl e.a.