FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van dinsdag 27 november 2018

Kamer: gebruik antisemitisme-definitie van IHRA

De Tweede Kamer heeft de regering dinsdag opgeroepen een omstreden definitie van antisemitisme te gaan hanteren. Regeringspartijen VVD, CDA en CU steunden hiertoe een motie van de SGP. Ook PVV, 50Plus en FvD stemden voor. Op de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) is kritiek, omdat deze geen duidelijk onderscheid zou maken tussen antisemitisme en kritiek op de Israëlische regering.

De SGP vindt dat er vanwege toenemend antisemitisme een eenduidige internationale definitie nodig is. Het Europees Parlement riep lidstaten vorig jaar op de IHRA-defintie over te nemen.

D66, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en Denk stemden tegen de motie. Ook de organisatie Een Ander Joods Geluid wijst de definitie af, evenals een groep Israëlische hoogleraren, aldus de NOS.

De zogeheten werkdefinitie van de IHRA luidt als volgt: "Antisemitisme is een bepaalde perceptie van Joden, die kan worden uitgedrukt als haat tegen Joden. Retorische en fysieke manifestaties van antisemitisme zijn gericht tegen Joodse of niet-Joodse individuen en/of hun eigendom, jegens instellingen van de Joodse gemeenschap en religieuze voorzieningen."

Voorbeelden
De kritiek betreft vermoedelijk de voorbeelden die de IHRA bij deze definitie heeft gevoegd. De Britse Labourpartij weigerde lange tijd om bepaalde voorbeelden hiervan te aanvaarden, en dat leidde de afgelopen periode tot flinke ruzies en beschuldigingen dat de partij antisemitisch zou zijn. Na forse druk ging de partij onlangs toch overstag.

Mogelijk hebben de Nederlandse tegenstemmers moeite met één of meer van dezelfde voorbeelden als die waarvan ze bij Labour tegen de borst stuitten. Deze zijn:

  • Joodse burgers ervan beschuldigen dat ze loyaler zijn aan Israël, of aan vermeende prioriteiten van joden overal ter wereld, dan aan de belangen van hun eigen landen
  • Joodse mensen het recht op zelfbeschikking ontzeggen, bijvoorbeeld door te beweren dat het bestaan van Israël op racistische gronden is gestoeld
  • Er een dubbele moraal op nahouden, door van Israël gedrag te vereisen dat niet wordt verwacht of geëist van andere democratische landen
  • Vergelijkingen maken tussen hedendaags Israëlisch beleid en dat van de nazi's

'Verwerpelijk'
Volgens D66-woordvoerder Sjoerd Sjoerdsma is "alles wat in de buurt komt van antisemitisme verwerpelijk". "Maar het kan niet zo zijn dat kritiek op het beleid van de regering in Israël ook wordt geschaard onder antisemitisme", voegt hij eraan toe.

SGP-leider Kees van der Staaij stelt echter dat in algemene kritiek op Israëlisch regeringsbeleid gemakkelijk joodse stereotypen doorklinken. "Dus kritiek op de Israëlische regering kan wel degelijk antisemitisch zijn", aldus Van der Staaij.

De Labourpartij nam bovenstaande voorbeelden uiteindelijk over na toevoeging van een verklaring dat deze op geen enkele manier de vrijheid van meningsuiting over Israël of de rechten van de Palestijnen zouden mogen beknotten.

Heilige oorlog, pure haat en de zoon van een bokslegende

Football is groot in de VS en dat geldt niet alleen voor de NFL: ook het college football is enorm. Sterker nog, de grootste stadions zijn doorgaans het thuis van college teams, die voor tienduizenden fans hun wedstrijden spelen.

Het seizoen gaat richting de ontknoping(en) en afgelopen weekeinde was het programma alvast prachtig: er stonden, zoals gebruikelijk in de laatste week van het reguliere seizoen, de nodige stevige rivalry games op het schema, een mooi moment voor ons om er eens een kijkje te nemen.

Heilige oorlog
De Utah Utes en de Brigham Young University Cougars, daar zit een religieus tintje aan en daar komt de naam Holy War dan ook vandaan. BYU is eigendom van de Mormoonse kerk, de universiteit van Utah is eigendom van de staat Utah, hoewel veel fans, spelers en coaches ook Mormoons zijn.

De twee scholen liggen zo'n tachtig kilometer uit elkaar, waardoor er ook buiten het football hevige strijd is. Zelfs binnen gezinnen zijn de meningen vaak verdeeld, omdat de ene naar BYU is geweest en de ander naar Utah. Sinds 1896 spelen de footballteams al tegen elkaar en dit keer stond de 99e ontmoeting op het programma.

BYU kwam op een verrassende 7-27 voorsprong in Salt Lake City, waarna Utah begon aan een indrukwekkende comeback: touchdowns van Julian Blackmon, Samson Nacua, twee keer Armand Shyne en nog één van Jason Shelley brachten de Utes in de tweede helft de 35-27 zege. "A rivalry for generations and a comeback for the ages", vatte de commentator het perfect samen. 

De Holy War (Bron: YouTube)

Pure, ouderwetse haat
Ja, de naam Clean, Old-Fashioned Hate zegt eigenlijk wel genoeg: de Georgia Bulldogs en de Georgia Tech Yellow Jackets zijn geen grote fans van elkaar. Op elk gebied strijden de twee instituten tegen elkaar en al sinds 1893 ontmoeten ze elkaar op het footballveld.

Rond Thanksgiving is het vaak raak, dit keer voor de 113e keer. Het was overigens geenszins spannend: Georgia, als vijfde gerangschikt in het college football-systeem, liet Georgia Tech kansloos en alleen doordat de teugels aan het einde wat losser kwamen te staan konden de Yellow Jackets de score nog een beetje draaglijk maken: 45-21.

Speciale aandacht was er voor Juanyeh Thomas, die Georgia Tech met een prachtige 100-yard kickoff return touchdown in het begin nog in leven hield. Ook Elijah Holyfield (Georgia) scoorde een touchdown en die naam zou de liefhebber inderdaad bekend voor kunnen komen: de monsterlijke running back is de zoon van bokslegende Evander Holyfield.

Thomas met zijn kickoff return (Bron: YouTube)

Eenzijdige Iron Bowl
Het is een van de felste rivaliteiten in het college football: de Alabama Crimson Tide tegen de Auburn Tigers, de teams van de twee voornaamste universiteiten in Alabama. Dat duel wordt al sinds 1893 gespeeld en werd aanvankelijk vooral gespeeld in staalstad Birmingham, waardoor het ooit de Iron Bowl is gaan heten.

Nog niet al te lang geleden was Auburn nog een topteam, dit jaar gaat het dramatisch slecht. Alabama is al een jaar of tien een van de twee beste teams en domineert dit jaar als nooit tevoren. Alle tegenstanders worden van het veld geveegd en de Crimson Tide had ook geen enkele genade met de Tigers: 52-21, dankzij onder meer vijf touchdown passes van de sensatie van het seizoen, Alabama-quarterback Tua Tagovailoa, die zijn ploeg nu al naar twaalf zeges in twaalf wedstrijden leidde.

Oorlog in Florida
Florida kende zelfs twee wedstrijden waar het er soms fel aan toe kan gaan. De UCF Knights uit Orlando speelden tegen de South Florida Bulls uit Tampa, een vrij nieuwe rivaliteit, die de naam War on I-4 heeft gekregen, vernoemd naar de snelweg aldaar. UCF won vrij simpel: 38-10.

De Sunshine Showdown - zeg dat eens twintig keer snel achter elkaar - gaat tussen de Florida Gators uit Gainesville en de Florida State Seminoles uit Tallahassee. Ook dat werd dit keer niet echt spannend: de Gators wonnen met 41-14, nadat Florida State de vorige vijf ontmoetingen had gewonnen.

De Iron Bowl (Bron: YouTube)

Appeltje, eitje
Al sinds 1900 spelen de Washington Huskies uit Seattle en de Washington State Cougars uit Pullman tegen elkaar, dit jaar voor de 111e keer. De staat Washington staat bekend als grote producent van appels en dus heeft de wedstrijd ook wel de Apple Cup.

Washington State, de nummer acht in de rankings, was tegen het als zestiende gerangschikte Washington favoriet, maar de Huskies pakten de winst. Myles Gaskin begon al met twee touchdowns en maakte het in de sneeuw af met een prachtige 80-yard touchdown run: 15-28.

Naast de Apple Cup kennen we ook de Egg Bowl, jawel. Die is dan weer helemaal in het zuiden van het land en wel tussen de Mississippi State Bulldogs uit Starkville en de Ole Miss Rebels uit Oxford, die elkaar al sinds 1901 het leven zuur maken, dit jaar voor de 115e keer. Spannend was het niet: de favoriete Bulldogs wonnen met 3-35 op bezoek bij de Rebels.

De Apple Cup in de sneeuw (Bron: YouTube)

The Game
De volgende fraaie ontmoeting op het lijstje is The Game, die gaat tussen twee teams uit de Midwest: de Michigan Wolverines en de Ohio State Buckeyes. De naam zegt het wellicht al, maar de wedstrijd, die al sinds 1897 wordt gespeeld, staat bekend als een van de felste rivaliteiten in de gehele Noord-Amerikaanse sportwereld.

Vooral in de laatste decennia zijn de ploegen vaak twee van de topteams en ook dit jaar was dat het geval: Ohio State staat als tiende op de ranking, Michigan als vierde. Het werd een spetterende wedstrijd, waarbij Ohio State-quarterback Dwayne Haskins vijf touchdown passes gooide in het duel waarin er aan de lopende band op los gescoord werd: 62-39 voor de Buckeyes. 

Het was de zevende opeenvolgende zege voor Ohio State, die nog twee keer moeten winnen om het record te evenaren: Michigan won tussen 1901 en 1909 negen keer op rij.

The Game (Bron: YouTube)

De rest
Over monsterscores gesproken: neem een kijkje bij de Oklahoma Sooners (#6) en de West Virginia Mountaineers (#12). Echte rivalen zijn het niet, maar het werd een ware klassieker tussen de twee teams. De leiding veranderde keer op keer, tot de Sooners in het vierde kwart in korte tijd twee touchdowns maakten. De Mountainers deden nog iets terug, maar het bleef bij drie punten achterstand: 56-59.

Een andere mooie rivaliteit is die tussen de Iowa State Cyclones en de Kansas State Wildcats. De twee stonden in 1917 voor het eerst tegenover elkaar en hebben sindsdien geen enkel jaar gemist, waarmee het de langste ononderbroken college football-rivaliteit is in de VS.

Het was groot feest in Ames, want na tien opeenvolgende nederlagen won Iowa State in eigen huis de 102e ontmoeting met 42-38, met een 50-48-4 stand in de onderlinge ontmoetingen - in Iowa State's voordeel - als resultaat. Een prima dag voor de mannen van Alpha Sigma Phi, die na elke touchdown van de Cyclones het kanon in het stadion af mochten vuren.

De Kentucky Wildcats en de Louisville Cardinals spelen al sinds 1912 om de Governor's Cup, hoewel het dit jaar door een onderbreking van 70 jaar pas de 31e ontmoeting was tussen de aartsvijanden. Spannend was het niet: de Wildcats haalden met 10-56 keihard uit.

Oklahoma - West Virginia (Bron: YouTube)

De Notre Dame Fighting Irish uit Indiana en de USC Trojans uit Californië zijn vrijwel altijd al twee van de beste teams in het college football geweest, waardoor de onderlinge rivaliteit dan ook van groot belang is. Ze speelden nu voor de 90e keer tegen elkaar, met een 17-24 zege voor de Fighting Irish, die daarmee hun reguliere seizoen met een perfect record van 12-0 afsluiten.

De Clemson Tigers en de South Carolina Gamecocks begonnen hun lange reeks wedstrijden al in 1896, sinds 1909 hebben ze geen enkel jaar meer gemist. De 'Battle of the Palmetto State' wordt altijd weer uitgevochten in een stadion met meer dan tachtigduizend plaatsen en dat leverde dit keer spektakel op: het zwaar favoriete Clemson, als tweede gerangschikt, won met 56-35.

De Boston College Eagles kregen tot slot bezoek van de Syracuse Orange, twee teams die sinds 1924 met elkaar in de clinch liggen, met Syracuse als winnaar: 21-42. 

Monsterlijke score
We sluiten af met een echte, maar dan ook een échte legendarische wedstrijd. De Texas A&M Aggies kregen bezoek van de LSU Tigers en dat gebeurde in het thuishonk van de Aggies: Kyle Field, met ruim honderdduizend zitplaatsen een van de vijf grootste niet-autosportstadions in de wereld.

Het werd zoals gezegd een legendarische wedstrijd, waarin niet één, niet twee en zelfs niet drie keer overtime uitkomst kon bieden....nee, de heren hadden er zeven (!) verlengingen voor nodig, waarna de Aggies met 74-72 de winst pakten. 

Texas A&M - LSU, hadden we al gezegd dat het legendarisch was? (Bron: YouTube)

Griekse politie: toch geen Ajax-hooligans op de vuist in Athene

Er wordt dinsdagavond in Athene weer gevoetbald in de Champions League: AEK Athene krijgt bezoek van Ajax, maar 'fans' van de Amsterdammers hebben zich in de nachtelijke uren alvast opgewarmd voor het duel.

Een forse groep van het criminele tuig begaf zich in de nacht van maandag op dinsdag in de Griekse hoofdstad. Naar verluidt trok men samen op met criminelen die het Poolse Cracovia vertegenwoordigden, net als uitschot van Panathinaikos, de Atheense aartsvijand van AEK. De AEK-criminelen stonden gelukkig ook niet alleen: zij kregen dan weer hulp van hun Wit-Russische vriendjes van Dinamo Minsk, die ook wel een vechtpartij konden gebruiken.

Men trok door de stad om gezellig wat koppen van de tegenstanders in elkaar te beuken, want volgens dit soort randfiguren hoort dat bij sport. Het is nog niet bekend hoeveel arrestaties er verricht zijn onder de zogenaamde supporters, die willens en wetens hun 'favoriete' club in de problemen brengen.

Als Ajax het duel (18.55 uur) wint, mag de losgeslagen horde ook na de winterstop nog achter de Amsterdamse voetballers aan reizen door Europa, want dan is overwintering in de Champions League zeker.

Ajax kreeg vorige week nog een flinke boete, nadat eenzelfde soort criminelen zich rondom de wedstrijden tegen Benfica weer eens niet kon gedragen. De club kreeg een voorwaardelijke straf van één uitwedstrijd zonder publiek, maar dan moeten ongeregeldheden wel ín het stadion plaatsvinden.

Update 21.52 uur
Het heeft er alle schijn van dat er toch geen Ajax-hooligans bij de vechtpartijen betrokken zijn geweest. Daar werd aanvankelijk door diverse media over bericht, maar de Griekse politie heeft tegenover onder meer Nu.nl niet kunnen bevestigen dat er mensen bij betrokken waren die zich fan van Ajax noemden. 

Uiteindelijk ging het vechten naar alle waarschijnlijkheid vooral tussen de 'stoere' kern van Panathinaikos en AEK Athene. Lieden die zich aan Panathinaikos gelieerd voelen escorteerden wel Ajax-fans bij het ophalen van de kaartjes voor de wedstrijd.

Een gezellig samenzijn voor de wedstrijd (Bron: YouTube)

Taakstraf voor vernieling damwand Oostvaardersplassen

Een 57-jarige man uit Aalsmeer die in juli van dit jaar een damwand bij de Oostvaardersplassen heeft vernield is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. Twee vrouwelijke medeverdachten worden vrijgesproken van vernieling van de damwand.
Boormachine

Een opsporingsambtenaar heeft op 23 juli geconstateerd dat een damwand bij de Oostvaardersplassen vernield is. De man stond op dat moment achter de damwand met een boormachine in zijn handen. De verdachte heeft eerder gezwegen over de vernieling. Op zitting heeft de man verklaard dat hij de boormachine bij zich had omdat hij deze niet onbeheerd achter wilde laten in zijn auto. De politierechter gelooft deze verklaring niet. Daarnaast heeft de verdachte zelf verklaard dat hij vindt dat de dieren in het gebied te weinig water hebben op dat moment, waarmee hij een motief had om de damwand te vernielen. Ook is de man veroordeeld voor het beledigen van de opsporingsambtenaar.

De politierechter ziet het niet als zijn taak te bepalen wie er gelijk heeft in het, ingewikkelde en publiekelijke, debat over de Oostvaardersplassen. Er is veel vrijheid om standpunten in het openbaar aan het voetlicht te brengen. Die vrijheid is een groot goed, maar kent wel grenzen. Die grenzen worden, mede, bepaald door het wetboek van strafrecht. Naar het oordeel van de politierechter wil de verdachte zijn democratisch recht gebruiken, maar heeft hij de democratische grenzen overschreden.
Mishandeling en belediging

De man wordt vrijgesproken van mishandeling van een agent op 1 april. Hoewel de politierechter niet twijfelt aan de integriteit van de agent is er veel verwarring over wie een hooibaal naar de agent heeft gegooid waardoor hij gewond raakte. Ook wordt de man vrijgesproken van bedreiging van een opsporingsambtenaar op 1 april. Het dossier bevat een aangifte van de BOA, maar in het dossier bevindt zich geen steunbewijs.

Ajax Onder-19 boekt monsterzege op AEK Athene in Youth League

Ajax Onder-19 heeft het vijfde groepsduel in de Youth League moeiteloos gewonnen. In Griekenland werd tegen AEK Athene een grote uitslag neergezet: 1-8.

Door de probleemloze middag tegen AEK Athene behoudt Ajax de eerste plaats in de poule, met elf punten uit vijf duels. Eerder won de ploeg in Amsterdam al met 6-0 van de Grieken. Daarop volgden remises tegen Bayern München (2-2) en Benfica (3-3), terwijl er ook van de Portugese topclub werd gewonnen (3-0).

De ploeg van trainer John Heitinga kende een droomstart in het Georgios Kamaras Stadion en greep al na zeven minuten de leiding. Ché Nunnely werd bediend door Victor Jensen, waarna de aanvaller via een Grieks been de openingstreffer op het scorebord bracht.

Nadat kansen voor Sontje Hansen, Jensen en Nunnely nog niet de tweede treffer hadden opgeleverd, kwam Ajax al snel op een ruimere voorsprong. Hansen bracht Nicolas Kühn in stelling, die met een schuiver voor de 0-2 zorgde. Niet lang daarna vergrootte Nunnely de marge naar drie. De aanvaller ontsnapte aan de aandacht van de Griekse defensie, omspeelde doelman Panagiotis Gkinis en maakte zijn tweede van de middag. Na een half uur kreeg Themistoklis-Athanasios Patrinos de eerste kans voor AEK Athene, maar Issam El Maach voorkwam een treffer.

Vlak voor rust bracht Kühn de voorsprong al op 0-4, nadat een afgeslagen hoekschop voor zijn voeten viel. Ook in de tweede helft bleven de Amsterdammers de aanval zoeken, wat al snel resulteerde in de vijfde treffer. Jensen pikte de bal op na knullig balverlies en pikte ook zijn doelpunt mee in Athene. De thuisploeg kwam op spaarzame momenten tot mogelijkheden, onder meer toen Michail Tselios de lat wist te raken. Nadat een treffer van Kenneth Taylor nog werd geannuleerd, bracht de ingevallen Enric Llansana na 66 minuten spelen de stand op 0-6.

Ondanks de ruime marge, bleef Ajax aanzetten in de slotfase van het duel met AEK Athene. Op aangeven van Liam van Gelderen maakte Kühn zijn derde van de middag. Taylor leek met een verwoestende uithaal de eindstand op 0-8 te bepalen, maar in blessuretijd kregen de Grieken nog een eretreffer. Donald Bogdani kopte vanuit een hoekschop de 1-8 binnen, waarna scheidsrechter Farrugia Cann Trustin direct een einde maakte aan het duel. Indien het treffen tussen Bayern München en Benfica in een gelijkspel eindigt, is Ajax zo goed als zeker van de eerste plaats in de poule. In dat geval zouden Bayern en Benfica op acht punten komen, drie achter de Amsterdammers. Het doelsaldo van Ajax is een stuk beter dan dat van de concurrentie.

Update 21.15 uur
Manchester United won thuis met 6-2 van het Zwitserse Young Boys, waarbij de Nederlander Tahith Chong in de 81e minuut vanaf elf meter de 4-0 maakte. Joshua Zirkzee hielp Bayern aan de 1-1 tegen Benfica, waarna de Duitsers op voorsprong kwamen. Benfica kwam in blessuretijd echter nog tot scoren en dus eindigde het duel in 2-2, waarmee de eerste plek vrijwel zeker is voor Ajax.

CONMEBOL prikt nieuwe datum finale Copa Libertadores, Boca niet akkoord

De Zuid-Amerikaanse bond (CONMEBOL) wil dat de finale van de Copa Libertadores tussen River Plate en Boca Juniors op 8 of 9 december wordt gespeeld.

Dat bracht de bond dinsdagmiddag naar buiten. De return van de finale kon afgelopen weekend niet doorgaan, omdat de spelersbus van Boca Juniors werd bekogeld toen die arriveerde bij El Monumental, het stadion van rivaal River Plate. Het duel werd in eerste instantie verplaatst naar zondagavond, maar ook toen werd er niet afgetrapt.

Verschillende media schrijven dat Boca bij het standpunt blijft om de tweede finale niet te spelen. De club wil dat de Copa Libertadores aan hen wordt toegewezen. Na de aanval op de spelersbus moesten twee spelers in het ziekenhuis aan hun verwondingen worden behandeld en meerdere spelers werden getroffen door traangas.

Boca Juniors en River Plate, twee van de grootste clubs uit Argentinië, staan voor het eerst tegenover elkaar in de finale van het belangrijkste clubtoernooi van Zuid-Amerika. De heenwedstrijd in La Bombonera eindigde in 2-2. De kampioen staat op 18 december in de halve finales van het toernooi om de wereldbeker, dus moet men in Argentinië snel beslissen of de return wel of niet wordt gespeeld. CONMEBOL geeft in een later stadium aan waar de wedstrijd moet worden afgewerkt. Dat zal in elk geval niet in Argentinië zijn.

Update 27 november 21.03u
Boca Juniors is geen voorstander van de beslissing van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL om de finale van de Copa Libertadores op 8 of 9 december op een neutrale locatie te spelen. "We hebben bij de CONMEBOL aangegeven dat deze data voor ons niet acceptabel zijn. Als het moet, stappen we naar het sporttribunaal CAS", laat voorzitter Daniel Angelici weten in een korte verklaring.

Ajax wint in Athene en bereikt achtste finales van de Champions League

Ajax heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Op bezoek bij AEK Athene werd na rust met 0-2 gewonnen.

Ajax wist op voorhand dat het zich bij een zege voor het eerst sinds dertien jaar zou plaatsen voor de knock-outfase van het miljardenbal. De ploeg moest het stellen zonder de geschorste Nicolás Tagliafico en de geblesseerde Hakim Ziyech en daardoor waren er basisplaatsen voor Maximilian Wöber en David Neres.

In de Griekse hoofdstad ontstond een eerste helft zonder weinig hoogtepunten. Na zeventien minuten was er het eerste kleine gevaar. Een voorzet vanaf de linkerflank van Daley Blind werd door alles en iedereen gemist. Tien minuten later kregen de Amsterdammers een goede kans op de 0-1. Uit een prachtige pass van Frenkie de Jong kopte Neres de bal recht in de handen van doelman Vasilios Barkas. Enkele minuten later schoot Lasse Schöne een vrije trap uit kansrijke positie nipt over. In de laatste minuut voor rust meldde AEK zich voor het eerst voor het Ajax-doel, maar André Onana reageerde attent op een poging van dichtbij van Ezequiel Ponce.

In het eerste kwartier na rust veranderde weinig aan het spelbeeld, Ajax nam het initiatief maar kon niet tot grote kansen komen. Het deed Erik ten Hag besluiten om Kasper Dolberg na 62 minuten te vervangen door Klaas-Jan Huntelaar. De spits zag Donny van de Beek twee minuten later bijna de 0-1 maken. Uit een voorzet van Dusan Tadic kwam zijn inzet tegen de paal.

In de 68e minuut kreeg Ajax de helpende hand van Marko Livaja die in zijn eigen strafschopgebied hands maakte en daardoor kregen de bezoekers een strafschop en bovendien werd Livaja met zijn tweede gele kaart weggestuurd. Tadic ontfermde zich over het buitenkansje en faalde niet, al kwam doleman Barkas nog dichtbij bij zijn inzet door het midden: 0-1.

Vier minuten later volgde de beslissing in de wedstrijd. Na een vloeiende aanval kwam de bal via Neres en Huntelaar terecht bij Tadic en de Serviër wist eenvoudig de 0-2 te maken. Het verzet van AEK was definitief gebroken, maar vier minuten tijd werd de ploeg opeens gevaarlijk. Lucas Boye haalde van afstand uit, maar Onana verrichte een goede redding. Ajax neemt dankzij de zege de koppositie in Groep E over van Bayern München. De Duitsers spelen nog tegen Benfica.

Neres tijdens AEK - Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Neres tijdens AEK - Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Drietal bindt slachtoffer vast na beroving in Gerbrandypark

De politie zoekt getuigen van een geweldadige straatroof in het Gerbrandypark in Amsterdam Nieuw-West in de avond van maandag 26 november. Het 20-jarige slachtoffer stapt die bewuste avond uit op het metrostation aan de Jan van Galenstraat. Dan loopt hij via de Burgemeester van der Pollstraat de Burgemeester Fockstraat in.

Wanneer hij rond 20.00 uur langs het Gerbrandypark loopt, valt hem een groepje van drie mannen op. Het slachtoffer vertrouwt de situatie niet en rent weg. De man wordt gelijk door de drie daders overmeesterd, het park in gesleurd en onder bedreiging van geweld gedwongen om zijn bezittingen af te staan.

Hierna bindt het trio het slachtoffer vast. De drie mannen verlaten het park en laten het slachtoffer in de kou achter. Pas een half uur later weet een omstander het slachtoffer uit zijn benarde positie te bevrijden en 112 te bellen. De recherche is een onderzoek gestart. De drie mannelijke verdachten droegen zwarte kleding en handschoenen. Eén verdachte was zwaarlijvig, de andere twee hadden een normaal postuur.

Dragon Age II en Mercenaries in Xbox Games with Gold

De Games with Gold-lineup voor december is bekendgemaakt en onder de vier gratis games vinden we zowel een Xbox 360- als een Xbox Original-klassieker, respectievelijk Dragon Age II en Mercenaries. De twee Xbox One-titels zijn first-person puzzelgame Q.U.B.E. 2 en adventure platformer Never Alone.

Mercenaries kwam in 2005 uit voor Xbox en PlayStation 2 en werd zeer goed ontvangen vanwege zijn fraaie graphics en uitgebreide sandbox. De game is afkomstig van Pandemic, de studio die we ook kennen van de originele Star Wars: Battlefront-games. Dragon Age II en Q.U.B.E. 2 zijn vanaf 1 december te downloaden, Mercenaries en Never Alone vanaf 16 december.

Aanslagpleger op spelersbus Borussia Dortmund moet jaren de cel in

De verdachte van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, Sergej W., heeft schuld bekend en heeft van de rechter een gevangenisstraf van veertien jaar opgelegd gekregen.

De 28-jarige Duitser van Russische komaf werd al 28-voudige poging tot moord ten laste gelegd, evenveel mensen als er in de bus zaten. "Ik betreur mijn actie ten zeerste", zei W. voor het jurygerechtshof in Dortmund. Op 11 april 2017 ontplofte er een bom bij de bus van Borussia Dortmund toen die op weg was naar het stadion voor een Champions League-wedstrijd tegen AS Monaco. Na onderzoek bleek dat er meerdere explosieven waren verstopt op de route van de bus.

W. had gespeculeerd op een koersval van het aandeel van Borussia Dortmund. Hij had 26.000 euro geleend om put-opties te kopen en hoopte na de aanslag een half miljoen euro op te kunnen halen op de beurs. Om de politie op een dwaalspoor te zetten, had W. briefjes achtergelaten waarin de aanslag werd opgeëist door zogenaamde moslimterroristen.

Bij de aanslag raakten verdediger Marc Bartra en een politieambtenaar gewond, maar de in Rottenburg am Neckar opgepakte W. stelde in de rechtbank dat het nooit zijn doel is geweest om te moorden. Hij had de explosieven naar eigen zeggen 'speciaal ontworpen zodat er geen persoonlijk letsel zou worden geleden'.

12 jaar en TBS geŽist voor gewelddadige woningoverval

Een complete familie werd in juni 2017 het slachtoffer van een zeer gewelddadige woningoverval in Ulvenhout. De slachtoffers werden met een honkbalknuppel geslagen, vastgebonden en beroofd. De vader van het gezin overleefde de aanval ternauwernood en kampt met hersenletsel. Het OM eiste 12 jaar cel en TBS voor de jongemannen.

De verdachten bekennen betrokken te zijn bij de overval. Ze zouden voorbereidingen hebben getroffen door een honkbalknuppel mee te nemen, tieraps en ductape, een vloeistof om in het gezicht van de bewoners te spuiten.

Honkbalknuppel
Vanaf het moment dat de twee twintigers met een bivakmuts de woning binnendrongen was het geweld excessief. Eerst worden het echtpaar zeer hardhandig naar de grond gewerkt, daarna de kinderen waarvan de jongste 13 jaar was. Een van de slachtoffers heeft 112 kunnen bellen. In Opsporing Verzocht was dit gesprek met de meldkamer en beelden van het pinnen met de gestolen passen uitgezonden om tot de verdachten te kunnen komen. Zij werden eind oktober 2017 aangehouden.

Leed
De vader des huizes had door de klappen op zijn hoofd kunnen overlijden, is de stellige overtuiging van de officier van justitie. Dat maakt de verdenking van beide verdachten gekwalificeerde poging doodslag en diefstal in vereniging. ‘Het leed dat de verdachten hebben berokkend, was niet voorbij na het verlaten van de woning’, zo stelde de officier vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. De moeder des huizes moest haar man in een lang revalidatietraject begeleiden en zien dat de vier kinderen allen kampten met posttraumatische klachten en moeite hadden de draad weer op te pakken op hun werk of op school en in hun leven.

Beveiliging voor de maatschappij
De verdachten zijn eerder veroordeeld voor vergelijkbare feiten en zaten beiden nog in een traject na een PIJ-maatregel (jeugd TBS). De verdachten kennen elkaar vanuit de Justitiële Jeugdinstelling. De officier betoogde dat de behandelingen bij beide verdachten weinig effect hebben gesorteerd. De officier eiste voor beide een TBS-maatregel met dwangverpleging en een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaar.

Brussel: 'T-Mobile mag Tele2 overnemen'

De Europese Commissie heeft vandaag de fusie tussen T-Mobile en Tele2 in Nederland goedgekeurd. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een grote speler op de mobiele en vaste telecommarkt die zich volledig richt op de belangen van consumenten en bedrijven. De gefuseerde organisatie zal de Nederlandse telecommarkt verder opschudden en de huidige dominante spelers KPN en VodafoneZiggo blijven uitdagen. Daarmee ontstaat meer concurrentie en dat is in het voordeel van de klant.

Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland: "Ik ben blij met de beslissing van de Europese Commissie omdat dit de beste uitkomst is voor de Nederlandse consument en het bedrijfsleven. Het is fantastisch dat de EC de specifieke kenmerken van deze fusie heeft erkend en ons daarom onvoorwaardelijke goedkeuring heeft gegeven om samen verder te mogen. We kunnen nu onze gemaakte beloftes waarmaken op het gebied van een versnelde introductie van 5G en zorgen dat glasvezel beschikbaar komt. Daarnaast zullen we Unlimited mobiel internet tegen scherpe prijzen blijven aanbieden. Bovendien komt er meer contractvrijheid voor klanten. Ik kan niet wachten om te beginnen.”

Met de fusie ontstaat een nieuwe sterke speler in een markt die zich in een rap tempo ontwikkelt naar een markt die bestaat uit gecombineerde diensten van vast en mobiel. T-Mobile heeft in het verleden al bewezen toonaangevend te zijn op het gebied van innovaties. Door het samenvoegen van de netwerken, kennis en expertise bereikt de nieuwe organisatie de gewenste schaalgrootte en kan T-Mobile beter investeren en concurrentie aanjagen.

Tot het officiële moment van samengaan, blijven T-Mobile en Tele2 concurrenten van elkaar en verandert er niets. In de komende maanden ligt de focus op de integratie van beide bedrijven waarbij het belang van klanten en medewerkers voorop staat.

Søren Abildgaard: “We zijn enorm verheugd dat we samengaan met het innovatieve merk Tele2, met veel ervaring en een sterk vast netwerk. Het proces van samengaan van beide bedrijven zal enige tijd duren, maar ik zal mij er persoonlijk hard voor maken om dit zorgvuldig te laten verlopen.”

Klanten van T-Mobile en/of Tele2 die vragen hebben over de fusie kunnen op deze pagina terecht. 


ADO optimistisch over financiŽle situatie ondanks miljoenenverlies

ADO Den Haag heeft afgelopen jaar een verlies van 3,1 miljoen euro geleden, zo maakt de club uit de Hofstad via de officiële kanalen bekend.

Desondanks reageert men opgetogen op de resultaten, omdat het verlies lager is dan begroot. ADO had een negatief bedrijfsresultaat van 4,5 miljoen euro verwacht.

De bedrijfsopbrengsten bedroegen afgelopen seizoen zestien miljoen euro, wat een stijging van vijf procent ten opzichte van een jaar eerder betekent. De kosten zijn daarentegen gelijk gebleven, wat volgens ADO te maken heeft met het versterken van de selectie. De club uit de Hofstad verwacht dat de bedrijfsopbrengsten en het bedrijfsresultaat komend seizoen zullen stijgen. "ADO Den Haag leeft weer in de regio Haaglanden en daarbuiten", zo valt op de website te lezen.

"Sponsoren willen weer verbonden zijn met de club. Tevens zullen door een hogere klassering op de '10 jaar ranglijst' de mediagelden omhoog gaan. Afgelopen seizoen is een start gemaakt met de verbouwing van de hospitality ruimtes en een verbetering van de catering, de verkooppunten en het betaalsysteem in het Cars Jeans Stadion. Ook begint het beloftenelftal haar vruchten af te werpen, wat onderstreept wordt door het aantal talenten dat reeds een contract tekende. Tenslotte zullen de transferinkomsten omhoog gaan, onder meer door de transfer van Bjørn Johnsen", stelt ADO.

Door de 'constructieve samenwerking met China’' en de in het vooruitzicht gestelde kapitaalinjecties, kan ADO naar eigen zeggen 'in alle rust kunnen bouwen aan een sterke selectie, een stabielere organisatie en een verbetering van de financiële basis'. De club zal ook in seizoen 2019/2020 nog gedeeltelijk afhankelijk zijn van de Chinese grootaandeelhouder United Vansen. "Zij hechten eraan te blijven benadrukken dat ze aandeelhouder is van ADO Den Haag voor de lange termijn."

SpongeBob-bedenker Hillenburg (57) overleden

Stephen Hillenburg, de bedenker van het al jaren razend populaire SpongeBob SquarePants, is overleden. De Amerikaan leed aan spierziekte ALS en is 57 jaar oud geworden.

Hillenburg kwam eind jaren negentig op de proppen met SpongeBob en diens avonturen in en rond Bikini Bottom. De serie is vanaf 1999 te zien en nam al snel de positie van Pokémon over als populairste kinderserie van de zaterdagochtend. SpongeBob is veruit het grootste succes ooit van Nickelodeon.

Nickelodeon maakte het overlijden van Hillenburg dinsdag bekend, anderhalf jaar nadat hij liet weten aan ALS te lijden. De zender roemt vooral zijn originele personages en de SpongeBob-wereld 'vol optimisme, vriendschap en grenzeloze verbeeldingskracht'.

Van der Poel maakt volgende maand wegprogramma bekend

Mathieu van der Poel is nog volop bezig met het cross-seizoen maar inmiddels komen de eerste geruchten naar buiten over zijn programma op de weg. Deelname aan de Belgische klassiekers Dwars door Vlaanderen en Omloop van het Nieuwsblad lijkt zeker. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix liggen niet voor de hand.

Van der Poel's Belgische ploeg Corendon-Circus heeft de Pro-Continentale status en daardoor in tegenstelling tot de World Tour-ploegen niet automatisch startrecht in de grote wedstrijden. Vanwege de bekendheid die de Nederlandse alleskunner inmiddels heeft lijkt het verkrijgen van wildcards echter geen probleem. Organisator Wouter Vandenhaute van Flanders Classics heeft inmiddels al laten weten de Nederlander graag aan de start te zien van zijn wedstrijden.

Zilver op EK wielrennen 2018 (Pro Shots / Action Images)
Zilver op EK wielrennen 2018 (Pro Shots / Action Images)

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws is deelname aan Dwars door Vlaanderen en Omloop Het Nieuwsblad zo goed als zeker. Verder waarschijnlijk Gent-Wevelgem of de E3 Binckbank Classic. Deelname aan de monumenten Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix heeft geen prioriteit voor Van der Poel maar bij het verkrijgen van een wildcard is deelname niet uitgesloten.

Ook de Nederlandse klassieker Amstel Gold Race heeft inmiddels laten weten Van der Poel graag aan de start te zien. “Als Mathieu de Amstel echt wil rijden, nodig ik hem uit,” vertelt koersdirecteur Leo van Vliet. “En als Mathieu rijdt, komt hij niet om rond te kijken.”

Op 17 december wordt het volledige wegprogramma van de Nederlandse kampioen op de weg bekendgemaakt.

Wilders: 'Ontsla Halsema'

Nadat eerder deze week staatssecretaris Barbara Visser, Premier Mark Rutte en Minister van Binnenlandse Zaken al commentaar hadden op het voormalig Tweede Kamerlid Femke Halsema, vanwege haar uitspraken het boerkaverbod niet te zullen handhaven in Amsterdam, doet ook Geert Wilders een duit in het zakje. 

In een zojuist verschenen video laat de PVV-leider weten dat hij van mening is dat Femke Halsema onmiddellijk met ontslag gestuurd moet worden omdat ze een wet die haar niet bevalt niet wil opvolgen en "omdat ze het beschermen van een zevende eeuwse woestijnideologie belangrijker vindt". Volgens Wilders heeft de hoofdstad van Nederland geen linkse anarchist als burgemeester nodig: "Wegwezen dus". 

2e verdachte opgepakt voor liquidatie Stefaan Bogaerts

De politie heeft dinsdagochtend een 31-jarige man uit Den Haag aangehouden in de woning van een vriend in Rijswijk. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts. Bogaerts werd op 21 september 2017 doodgeschoten in zijn auto in de Lisstraat in Spijkenisse. Het is de tweede aanhouding in het onderzoek naar de dood van Bogaerts. Eerder werd al een 47-jarige man uit Den Haag aangehouden. Deze man zit nog in voorlopige hechtenis voor zijn betrokkenheid bij deze moord.

In de woning van de vriend in Rijswijk en in de woning van de 31-jarige man uit Den Haag werden dinsdag vuurwapens, verdovende middelen en andere goederen aangetroffen en inbeslaggenomen. De verdachte is, net als de eerder aangehouden man, lid van motorclub Caloh Wagoh. Politie en justitie beschouwen Caloh Wagoh als een ‘Outlaw Motorcycle Gang’ (OMG).

Op 21 september 2017 had Stefaan Bogaerts een afspraak in Spijkenisse. Nadat hij iets voor half tien zijn auto parkeerde, werd hij vrijwel direct van dichtbij onder vuur genomen en overleed ter plekke. De daders vluchtten in een zwarte BMW M5 Touring. Die auto werd later brandend aangetroffen in Barendrecht, naast pannenkoekenhuis De Oude Maas aan de Achterzeedijk.

2e verdachte opgepakt voor liquidatie Stefaan Bogaerts (Foto: Politie.nl)
2e verdachte opgepakt voor liquidatie Stefaan Bogaerts (Foto: Politie.nl)

Van Bommel: "Ook voor de wedstrijd tegen Ajax speelden we tegen Barcelona"

PSV krijgt woensdag bezoek van Barcelona. Ondanks dat de Brabanders al zijn uitgeschakeld in de Champions League, is men nog niet met zondag bezig.

PSV gaat dan op bezoek bij Feyenoord. "De eerstvolgende wedstrijd is altijd de belangrijkste en we houden geen rekening met wat er daarna gebeurt. Ook voor de wedstrijd tegen Ajax speelden we tegen Barcelona, in een uitwedstrijd", tekenen het Eindhovens Dagblad en De Telegraaf tijdens de persconferentie voorafgaand aan het treffen met Barcelona op uit de mond van Van Bommel. De oefenmeester heeft de hoop op overwintering in Europa nog niet uit zijn hoofd gezet.

"Ons doel was te overwinteren in Europa. Mocht dat niet in de Champions League lukken, dan in ieder geval in de Europa League", stelt de oefenmeester. "De meeste mensen zouden ons in deze poule ook niet op één zetten, of op twee. Hoogstens op drie of zelfs op vier. De details maakten het verschil in de onderlinge duels en op bepalende momenten viel het voor on net niet aan de positieve kant. Maar Europa League kan nog gewoon, hé."

"Als je Internazionale-thuis had gewonnen door de rode kaart van Samir Handanovic of de 2-0 van Steven Bergwijn stonden er drie teams op vier punten en was de situatie op dit moment compleet anders", aldus Van Bommel. Barcelona wist de laatste drie wedstrijden op rij niet te winnen en mist Luis Suárez in Eindhoven. "Het is niet zo dat ze in een zware crisis zitten. Ze hebben een brede selectie, met heel veel goede spelers. Ze zullen een heel representatief elftal op de been brengen. Ze zijn weliswaar geplaatst, maar ze willen elke wedstrijd winnen."

Everything is awesome in The LEGO Movie 2

Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games en The LEGO Group hebben vandaag The LEGO Movie 2-videogame aangekondigd, die gebaseerd is op het langverwachte vervolg De LEGO Film 2 van Warner Bros. Pictures. De game is gebaseerd op de gebeurtenissen uit De LEGO® Film 2. Buitenaardse indringers hebben Steenstad in puin achtergelaten! Het is nu aan Emmet, Lucy en een reeks heldhaftige personages om buiten hun eigen wereld hun vrienden te redden van de vreemde bewoners van het Zusterstelsel. 

The LEGO Movie 2 Videogame release zal plaatsvinden rond 6 februari 2019, want dan is de Nederlandse première van The LEGO Movie 2. De gebeurtenissen in de videogame zijn gebaseerd op de gebeurtenissen in de film.

Kinderen verdwenen na smokkel, OM eist gevangenisstraffen en werkstraffen

Waarom is mensensmokkel en in dit geval stelselmatige mensensmokkel zo erg? Omdat het illegaal binnenloodsen van mensen in het Nederlandse grondgebied een aantasting betekent van de Nederlandse immigratie wet- en regelgeving. Oftewel, het controleerbaar en beheersbaar houden van de immigratie en daarbij het belang van internationale afspraken over de opvang van vluchtelingen die serieus in hun bestaan worden bedreigd. En daarom stonden vandaag vier verdachten van mensensmokkel voor de rechter in Den Bosch: drie mannen en een vrouw.

Gewoon op school
Twee keer vliegen de 35-jarige vrouw en haar man, de 37-jarige hoofdverdachte in deze zaak, beide uit Geldrop, met kinderen van Athene terug naar Nederland. In oktober 2016 doen zij dat met twee kinderen op de paspoorten van hun eigen kinderen, zo lijkt het. Maar die zitten gewoon op school, blijkt uit de gegevens van de leerplichtambtenaar. Een paar maanden later leggen ze dezelfde reis af met een jongetje die zij voordoen als hun minderjarig zoontje. Maar ook deze keer zit hun zoontje gewoon in de klas in Nederland.

De vrouw erkent in haar verhoor het meenemen van de kinderen, naar eigen zeggen moest ze op die kinderen passen van haar man. Bij de terechtzitting komt zij daarop terug. Wat er met deze kinderen is gebeurd is niet bekend. Wel is de telefoon van de hoofdverdachte bij de tweede keer niet veel later na aankomst op de Eindhoven Airport, actief in de buurt van de grens met Duitsland. Dat duidt erop dat dit kind is meegesmokkeld naar Duitsland.

Ook dit feit bekent de vrouw, maar haar man komt met een voor het OM volstrekt ongeloofwaardige verklaring. Hij zou zijn zoon bij familie in een vluchtelingenkamp hebben achtergelaten en daarvoor verlof van school hebben gekregen en hem later weer hebben opgehaald. “Ik weiger te geloven dat een ouder zijn eigen kind in zo’n kamp zou achterlaten.” Waar het gesmokkelde kind nu is, is onbekend.

Toeval of te toevallig?
10 december 2016, wordt op Schiphol een vrouw bij de douane tegengehouden met het paspoort van de 35-jarige verdachte vrouw. Maar dat is ze niet. In haar telefoon staat wel het telefoonnummer van de 37-jarige hoofdverdachte, die blijkt ook aanwezig te zijn op Schiphol. Zijn verklaring hiervoor is dat hij een vriend kwam ophalen. Die vriend zat naast deze vrouw met het verkeerde paspoort. “Toeval,” zegt de verdachte hierover. “Te toevallig,” noemt de officier van justitie het.

Deze vrouw vertrekt naar asielcomplex Ter Apel en later verdwijnt ze naar Duitsland. Steeds is de telefoon van de 37-jarige hoofdverdachte in de buurt waar zij is. Maar hij ontkent deze vrouw te kennen.

Op 4 oktober 2017 vliegt de 37-jarige hoofdverdachte weer vanuit Athene via Zürich naar Schiphol met in de stoel naast zich de 22- jarige verdachte uit Zaandam, althans volgens zijn paspoort. Maar het is het broertje van een vriend van de hoofdverdachte.

Paspoort vermist
Deze 35-jarige vriend uit Son en Breugel heeft hem eerder naar Eindhoven Airport gebracht en bij aankomst op Schiphol belt de 37-jarige hoofdverdachte met hem om te zeggen dat ze er per trein aankomen. Camerabeelden bevestigen dat de hoofdverdachte inderdaad te zien is met het broertje van deze 35-jarige vriend. Deze vriend heeft onze hoofdverdachte ingeschakeld om zijn broertje vanuit Griekenland naar Nederland te krijgen en aan de 22-jarige verdachte gevraagd of dat op zijn paspoort kon. Deze geeft zijn paspoort af en heeft het paspoort daarna als vermist opgegeven.

Op basis van al het voorgaande is de officier van justitie van oordeel dat alle feiten wettig en overtuigend bewezen kunnen worden. Dat de 37-jarige hoofdverdachte tezamen en in vereniging behulpzaam is geweest bij de toegang tot, of de doorgang door Nederland met gebruik van paspoorten van anderen.

“Er is nog een aspect dat mensensmokkel een zeer ernstig strafbaar feit maakt en dat is dat smokkelaars heel makkelijk misbruik kunnen maken van gesmokkelden. Niet alleen moeten ze vaak grove bedragen betalen, maar zijn ze ook totaal afhankelijk van de smokkelaar; zij spreken de taal niet, weten de weg niet, en zijn volledig overgeleverd aan de grillen van de smokkelaar wat de reis en het onderdak betreft. Dat maakt dat zij zich in een enorm kwetsbare positie bevinden en dat is de reden dat aan mensensmokkel zwaar wordt getild,”aldus de officier ter zitting.

Geen idee
Wat betreft de gesmokkelde kinderen, heeft het OM geen idee wie het zijn en waar ze terecht zijn gekomen. De verdachten hebben daar niets over willen of kunnen zeggen: “Het zou dus zomaar kunnen dat deze kinderen in een illegaal circuit terecht zijn gekomen van uitbuiting of prostitutie. We weten het niet! Hetzelfde geldt voor de vrouw die na Ter Apel spoorloos is verdwenen.”

De officier eist voor deze ernstige feiten tegen de 37-jarige hoofdverdachte 30 maanden gevangenisstraf voor de mensensmokkel. Ook zou hij een bedrag van 23.744,30 euro moeten betalen. Geld dat hij verkregen én verdiend heeft aan het smokkelen. Zijn vrouw is bij één smokkel minder betrokken en volgens de officier heeft zij minder in de pap te brokkelen.

Daarom eist zij tegen haar 18 maanden gevangenisstraf. De 22-jarige verdachte en de 35-jarige verdachte die zij verdenkt van het medeplegen van één smokkel, zouden van de officier 180 uur werkstraf moeten krijgen én een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd twee jaar.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Hennepplantages ontdekt in Amsterdam

De politie heeft de afgelopen twee dagen in het Westelijk Havengebied in Amsterdam drie hennepplantages ontdekt. De politie hield op de Elementenstraat en de Nieuw-Zeelandweg twee verdachten aan en nam de planten en apparatuur in beslag.

In een pand aan de Elementenstraat trof de politie gisteren ongeveer 500 plantjes aan.Terwijl ze bezig waren met het onderzoek meldde zich een man die aangaf de huurder van het pand te zijn. Deze 31-jarige man uit Amsterdam is aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs.

Vandaag stelde de politie een onderzoek in een bedrijfspand aan de Nieuw-Zeelandweg nadat personen dit weekend 's nachts op het dak van het pand waren gesignaleerd. Dat vond de politie ondanks deze periode vreemd. Onderzoek wees uit dat in dit pand eveneens een hennepkwekerij was gevestigd. Een 37-jarige man uit Amsterdam die poolshoogte kwam nemen wat de politie aan het doen was in zijn pand, is aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. In dezelfde straat trof de politie nog een hennepkwekerij aan, waarbij niemand is aangetroffen.

Hennepplantage in Amsterdam
Hennepplantage in Amsterdam

Illegaal aftappen van stroom
In alle panden is vastgesteld dat er sprake was van illegaal aftappen van stroom. Hiervan maakt de politie ook proces-verbaal op. Een illegale hennepkwekerij geeft risico’s op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.

Hennepplantage in Amsterdam
Hennepplantage in Amsterdam

Ondermijningsactie woontorens leidt naar 20 kilo heroÔne en ruim 27.000 euro

Criminelen vestigen zich graag in woontorens. Dat weet de politie en dus heeft ze hier extra aandacht voor. Bij een actie tegen ondermijning, de vermenging van onder- en bovenwereld, hield de politie maandagavond diverse woontorens in het centrum van Rotterdam goed in de gaten. Controle van drie mannen die zich verdacht gedroegen, leidde naar een vangst van in totaal 20 kilo heroïne en ruim 27.000 euro.

Ondermijningsactie woontorens leidt naar 20 kilo heroïne en ruim 27.000 euro
Ondermijningsactie woontorens leidt naar 20 kilo heroïne en ruim 27.000 euro

De politie krijgt steeds vaker te maken met 'spookbewoningen', waarbij criminelen anoniem een huis huren en dat gebruiken voor criminele activiteiten. In woontorens en luxe appartementencomplexen is vaak weinig sociale controle. Een reden voor de politie om deze woontorens extra aandacht te geven.

Verdacht gedrag
Drie mannen die maandagavond een woontoren aan de Wijnbrugstraat verlieten, vielen op door hun verdachte gedrag. Vervolgens stapten ze met een grote tas in een dure auto. De agenten besloten hen te controleren. Op de Aelbrechtskade hielden de agenten de auto staande en doorzochten deze. In de auto stond een tas met zakjes poeder. Achteraf bleek dit drie kilo heroïne te zijn. Ook lag er bijna 20.000 euro aan contanten. De inzittenden, drie mannen van 39, 41 en 49 jaar, zijn aangehouden voor overtreding van de opiumwet en witwassen.

Straatwaarde van 600.000,-
Eén van de inzittenden had een ‘tag’ van een woning in de woontoren die zij eerder verlieten. De zoeking in de auto gaf aanleiding om ook even een kijkje te nemen in deze woning. Daar lag nog eens 17 kilo heroïne. De straatwaarde hiervan bedraagt ongeveer 600.000 euro.

In het appartement lag dure merkkleding, een zeer exclusief, duur horloge, diverse PGP-telefoons en nog een paar honderd euro. Omdat de dure kleding en het horloge vermoedelijk met crimineel geld is verkregen, is dit in beslag genomen. Ook de telefoons zijn in beslag genomen voor verder onderzoek.

Dikke BMW
Een zoeking op het woonadres van één van de inzittenden op de Spangensekade leverde nog 7000,- euro in contanten op en in beslag name van een dure BMW. Het vermoeden bestaat dat ook deze auto is betaald met crimineel verkregen geld.

Dikke BMW
Dikke BMW
Gevaren van ondermijning
Ondermijning is een term die politie en justitie gebruiken voor criminaliteit waarbij de onderwereld en de bovenwereld met elkaar vermengd raken, zoals bij het witwassen van geld uit criminele activiteiten. Maar de ondermijnende effecten van de drugsindustrie strekken zich nog verder uit. Gevaren als drugslabs in woonwijken, het dumpen van giftig chemisch drugsafval in de natuur, het gebruik van excessief geweld in de openbare ruimte, bedreiging van lokale bestuurders en andere overheidsdienaren, intimidatie en corruptie en het ontstaan van parallelle samenlevingen in sommige steden hangen nauw samen met de illegale drugsindustrie.

Wegkijken is geen optie
Wegkijken is geen optie

Wegkijken is geen optie
Een breed offensief is nodig om ondermijning te bestrijden. Gemeenten, bedrijven, waterschappen, politie, brancheorganisaties en ja, ook de buren kunnen iets doen. Zie, hoor of ruik je onraad? Heb jeu het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het. Altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 -7000.

Spookverhuur
In oktober lanceerde de politie in samenwerking met de acteurs van Flikken Rotterdam een film om mensen erop attent te maken dat zij verdachte situaties moeten melden én dat je woning zomaar verhuren aan anderen niet verstandig is: door criminele situaties in een pand, kan een pand gesloten worden en het kost veel geld om de woningen te herstellen bijvoorbeeld in geval van een hennepkwekerij. "Verhuurders kunnen erop letten dat ze geen cash geld accepteren en controleren of een huurder staat ingeschreven bij de gemeente. En andere bewoners van een complex kunnen goed opletten wat er in hun flat gebeurt.", lichtte wijkagent Martijn Scherpenisse destijds toe.

Politie in actie na dreiging rond school

Vanochtend is er een tweet aangetroffen met een bedreiging richting het Deltion College in Zwolle. De politie heeft het zekere voor het onzekere genomen en opgeschaald, omdat er gedreigd werd met vuurwapengeweld.

De school werd zichtbaar en onzichtbaar beveiligd. Tegelijkertijd startte de politie een onderzoek naar de afzender. In dat onderzoek heeft de politie een jongen thuis aangehouden. Hij wordt nu op het politiebureau verhoord over zijn mogelijke rol bij de dreiging op social media. In het onderzoek dat is gestart wordt betrokkenheid van anderen niet uitgesloten.

Inmiddels is de inzet van de politie weer afgeschaald.

Pianostemmer (51) krijgt TBS voor poging tot doodslag op dominee

De rechtbank veroordeelt een 51-jarige pianostemmer uit Tricht voor poging tot doodslag. De rechtbank vindt bewezen dat hij een vrouw uit Rhenoy met een hard voorwerp op haar hoofd heeft geslagen. Hiervoor legt de rechtbank aan de man tbs met dwangverpleging op. Daarnaast krijgt hij 1 jaar gevangenisstraf opgelegd, met aftrek van de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten. Tot slot moet de man aan het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 3 ton betalen.

De pianostemmer heeft op 21 november 2017 geprobeerd het slachtoffer te doden door haar met een hard voorwerp op haar hoofd te slaan. Zij viel hierdoor op de grond en is bij bewustzijn gebleven. Het slachtoffer heeft het geweld overleefd, maar is hierdoor linkszijdig verlamd geraakt en heeft 24 uur per dag zorg nodig. Daarnaast kan ze haar werk als dominee niet meer uitoefenen.

Poging doodslag
De rechtbank vindt niet bewezen dat sprake is van poging tot moord, zoals de officier eiste. Uit het feit dat de pianostemmer op de computer heeft gezocht naar termen als ‘Moord met hamer’ en ‘Kan je iemand met een hamer doden’ blijkt dat hij heeft nagedacht over het slaan en mogelijk doden van iemand. Dit betekent nog niet dat hij op de bewuste dag naar de kerk is gegaan met het plan om het slachtoffer te doden. Er zijn namelijk ook aanwijzingen dat het slaan gebeurde vanuit een opwelling. Dit benoemen de deskundigen ook in de rapportages. Als dat het geval is, is geen sprake van poging tot moord, maar van poging tot doodslag. Omdat een opwelling niet uit te sluiten is, en hij haar misschien uit boosheid heeft geslagen, vindt de rechtbank poging tot moord niet bewezen.

Tbs met dwangverpleging
In deze zaak is sprake van een bijzonder ernstig feit met blijvende gevolgen voor het slachtoffer. Volgens de deskundigen heeft de man een stoornis. Het gaat om een autismespectrumstoornis en psychotische kwetsbaarheid. De rechtbank vindt het noodzakelijk dat de man behandeld wordt, ook om herhaling te voorkomen. Daarom legt zij tbs met dwangverpleging op.

Gevangenisstraf
Daarnaast vindt de rechtbank een gevangenisstraf passend. De officier eiste een gevangenisstraf van 8 jaar. De opgelegde straf is lager, omdat de rechtbank uitgaat van poging doodslag in plaats van poging tot moord. Daarnaast is deze straf lager dan doorgaans wordt opgelegd gelet op de slechte gezondheidstoestand van de pianostemmer. Kort na het geweldsincident kreeg de man een hartstilstand en lag bijna een maand in coma. Hierdoor is hij ernstig geestelijk en lichamelijk beperkt en is ook hij aangewezen op 24-uurs zorg.

Als gevolg van het hersenletsel weet de man zich niets meer te herinneren van de gebeurtenissen in de kerk. Dit is ook bevestigd door de deskundigen. Volgens de rechtbank dient een langere gevangenisstraf dan 1 jaar in dit bijzondere geval geen enkel redelijk doel. De rechtbank benadrukt dat zij hiermee op geen enkele manier iets wil afdoen aan de ernst van het feit en de impact en de gevolgen die het heeft gehad voor het slachtoffer.

Tot slot moet de man een schadevergoeding van bijna 3 ton, waarvan 150.000 euro voor immateriële schade, betalen aan het slachtoffer.

Gereedschap zoekt eigenaar

De politie heeft na een achtervolging door Schagen in de nacht van 21 november rond 03:30 uur twee mannen van 27 en een 33-jarige man uit die stad aangehouden.

Zij worden verdacht van diefstal en/of heling van dure vazen en professioneel gereedschap. De mannen negeerden een stopteken en gingen er vandoor. Uiteindelijk crashte het voertuig op de kruising van de Beethovenlaan met de Frans Halsstraat . In de kofferbak van hun auto lag een aantal vazen en professioneel gereedschap. Die spullen zijn in beslag genomen. De verdachten zijn inmiddels weer heengezonden, zij dienen zich in een later stadium nog wel voor de rechter te verantwoorden.

Een aantal van deze gereedschappen is reeds terug naar de eigenaar. Alsmede de vazen, die in Zaanstad waren gestolen. Op de foto toont de politie een aantal machines waarvan nog niet bekend is van wie die zijn. Bent u de eigenaar, of herkent die spullen, bel dan met 0900-8844. U kunt dan verwijzen naar procesnummer 2018224320. 

Gereedschap zoekt eigenaar (Foto: Politie.nl)
Gereedschap zoekt eigenaar (Foto: Politie.nl)

Asielzoekers Leersum zorgen voor problemen

De mannelijke asielzoekers in Leersum zorgen al langere tijd voor problemen. Zo vallen ze onder meer bij een bushalte in de buurt van het AZC meisjes lastig die naar hun school in het verderop gelegen Doorn fietsen. De meisjes worden uitgescholden, toegesist en bedreigd volgens het AD. Ouders durven hun kinderen niet meer alleen over het fietspad te laten fietsen, vrouwen en jonge meisjes durven niet meer bij de bewuste bushalte uit te stappen. 

Sommige buschauffers laten de halte met regelmaat links liggen. Ze zijn het zat om om de discussie aan te gaan met de asielzoekers die gewoon ronduit weigeren om te betalen voor een busritje richting Veenendaal. Gerben van Os, locatiemanager van het AZC is bekend met de problemen. Zo kreeg hij onlangs een klacht binnen van een vader van een lastiggevallen meisje, maar zij kon niemand aanwijzen. 

Van Os: "Voor mij wordt het dan heel moeilijk om de daders op te sporen. Dit AZC is net een groot dorp. We kunnen sancties uitdelen, overplaatsing aanvragen, maar dan moeten we wel een dader of daders hebben." Ook de problemen met betrekking tot zwartrijden zijn bekend. Komende week vindt er een gesprek tussen Frits Naafs (de burgemeester), busmaatschappij Syntus en het AZC plaats. 

Van Haga wil investeren in Afrikaanse geboortebeperking

Als het aan Kamerlid Wybren van Haga ligt wordt er fors geïnvesteerd in geboortebeperking in Afrika. Volgens de huidige prognoses zal de bevolking op het continent namelijk 'explosief' stijgen de komende jaren. 

Op voorspraak van de VVD en D66 wordt er 10 miljoen euro uitgetrokken voor de geboortebeperking. Van Haga denkt dat door deze financiële injectie het 'rendement op investeringen'  omhoog gaat.  Jeroen Pauw sprak met Van Haga en vroeg zich af of het nog wel om mensen ging. Bekijk hieronder het fragment. 

11-jarige beroofd van fiets

Afgelopen vrijdag is een 11-jarig jongetje uit Monnickendam het slachtoffer geworden van een straatroof. Het jongetje was rond 08:20 uur op zijn fiets onderweg naar school en fietste het fietstunneltje onder de N247 in. In de richting Noordeinde zag het slachtoffertje een jongeman lopen die hij wilde passeren.

Op het moment dat hij de jongen inhaalde, voelde hij dat deze tegen hem aansprong. Hierdoor kwam hij ten val en raakte hij gewond. Toen hij weer opstond zag hij dat zijn belager er op zijn fiets in onbekende richting vandoor ging. Hierna rende het jongetje in paniek naar school alwaar hij zijn verhaal heeft kunnen doen.

Het jochie omschreef de dader als volgt: een man van circa 18 jaar oud, licht getint, ongeveer 1,75 meter lang met een normaal postuur. Hij had kort opgeschoren haar met aan de voorkant krullen. Hij droeg een grijze spijkerbroek en strakke trui en had een mintgroene rugtas met logo bij zich. De politie is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie houdt 3e verdachte voor viervoudige moord aan

Een 30-jarige man, woonachtig in Twente, is gisteren laat op de avond aangehouden. Deze man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de vier mannen die op 13 november in een winkelpand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede zijn aangetroffen.

Gistermiddag werden al een 32-jarige man en een 57-jarige man aangehouden. Ook zij worden verdacht van betrokkenheid bij de viervoudige moord maar ook bij een geweldsincident dat op 7 november in Hengelo heeft plaatsgevonden.

NHL: Blue Jackets langs Red Wings in doelpuntrijke wedstrijd

De ijshockeyers van de Columbus Blue Jackets hebben maandagavond in de Little Caesars Arena in Detroit weer een zege geboekt. Het werd een doelpuntrijk duel tegen de Red Wings: 5-7.

In de eerste periode kwamen de Blue Jackets al op een ruime voorsprong, met dank aan goals van Pierre-Luc Dubois, Josh Anderson en Artemi Panarin. Gustav Nyquist bracht de Red Wings vroeg in de tweede periode weer even in de buurt, maar dankzij Markus Nutivaara en Boone Jenner stond het al snel 1-5.

Mike Green en Dennis Cholowski troffen doel namens de Red Wings, Anthony Mantha zorgde na 39 seconden in de derde periode zowaar voor de aansluitingstreffer: 4-5. Dubois' tweede goal vergrootte de voorsprong voor Columbus weer, maar Mantha bracht Detroit nog eens in de buurt. Anderhalve minuut voor tijd ging het dan definitief fout voor de thuisploeg: Seth Jones bracht de 5-7 eindstand op de borden.

Uitslagen NHL maandag
Florida Panthers - New Jersey Devils 4-3 OT
New York Islanders - Washington Capitals 1-4
New York Rangers - Ottawa Senators 4-2
Toronto Maple Leafs - Boston Bruins 4-2
Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets 5-7

Red Wings - Blue Jackets (Bron: YouTube)

Politie rolt forse hennepkwekerij op

Op maandagochtend 26 november rolden agenten van het team Basisteam Achterhoek-Oost een grote hennepkwekerij op in een pand aan de Bedrijvenweg in Neede. Er werd een in werking zijnde kwekerij van meer dan 1300 planten aangetroffen. Er werd later op de dag een verdachte aangehouden. De politie kreeg het pand op de korrel door een melding van verdachte omstandigheden. Nader onderzoek bracht het vermoeden van een hennepkwekerij aan het licht.

Eenmaal in de loods werd een nagenoeg geautomatiseerde, forse in werking zijnde, hennepkwekerij aangetroffen. Deze professioneel opgebouwde kwekerij werd ontmanteld en in beslag genomen. In totaal werden 1351 plantjes, 200 lampen, 250 transformatoren en andere gerelateerde goederen in beslag genomen. In het pand troffen de agenten ook nog zakken met meer dan 7 kilo gedroogde hennep en een stek- en droogruimte.

Gevaarlijke omstandigheden
Door een medewerker van Liander werd vastgesteld dat de stroom illegaal werd afgetapt. Het waterleidingbedrijf stelde diefstal van water vast. Hennepkwekerijen leveren een gevaar voor de omgeving op. Door veelal geknoei met de meter, hoge temperaturen en kans op kortsluiting kan er brand uitbreken. Dit kan direct gevaar opleveren voor omwonenden. Het onderzoek en het opruimen heeft tot aan het eind van de middag geduurd.

In belang van het onderzoek en werden op dit adres personenauto’s, twee bedrijfsvoertuigen en drie aanhangers in beslag genomen. Later in de middag werd een 41-jarige man uit Enschede als verdachte aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor. De politie zet het onderzoek voort en onderzoekt zijn rol in deze zaak. Er werd een proces-verbaal opgemaakt ter zake het overtreden van de Opiumwet.

Politie rolt forse hennepkwekerij op (Foto: Politie.nl)
Politie rolt forse hennepkwekerij op (Foto: Politie.nl)

18-jarige hardloopster neergestoken

Een 18-jarige vrouw uit Egmond-Binnen raakte maandagavond gewond tijdens een rondje hardlopen. Rond 19:40 uur rende de vrouw over de Rinnegommerlaan toen zij vanuit het niets werd aangereden door een donkerkleurige auto. De bestuurder van de auto deed het raampje naar beneden en sloeg het slachtoffer vervolgens op haar borst.

Daarna reed de man weg in de richting van de Zeeweg. De vrouw voelde zich niet lekker en zakte op de Herenweg in elkaar. Omstanders schakelden direct de hulpdiensten in en het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hier werd duidelijk dat de vrouw was gestoken. De politie is op zoek naar getuigen en vraagt deze zich te melden op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Kerk jaagt bewoners weg

Het zal je maar gebeuren. Woon je al 20 jaar naar volle tevredenheid in je huis, vestigt een afdeling van de Living Faith Church zich bij je in de buurt. Nou is dat op zich niet zo erg, maar de bewoners aan het Ravenswaaipad in Amsterdam worden toch echt knettergek van de kerk. Iedere woensdagavond en zondagochtend zijn er namelijk kerkdiensten die gepaard gaan met versterkte muziek met onder andere drums, een bassgitaar en gezang. 

Volgens één van de bewoners zijn er inmiddels twee mensen die er al meer dan twintig jaar woonden verhuisd omdat ze de herrie niet meer trokken. Het stadsdeel heeft laten weten dat ze bekend zijn met het probleem. Na geluidsmetingen trekken ze de conclusie dat de muziek inderdaad vaak te hard staat. De kerk is erop aangesproken, in overleg wordt nu gekeken naar een nieuwe locatie.

OM vraagt om aanhouding in zaak liquidatie JaÔr Wessels

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft de rechtbank gevraagd om de behandeling van het onderzoek naar de liquidatie van Jaïr Wessels in juli 2017 in Breukelen aan te houden. Aanleiding hiervoor zijn de verklaringen afgelegd door een van de verdachten in dit onderzoek.

Deze verdachte, een 34-jarige man uit Schiedam, heeft in ruil voor een lagere eis door het OM in zijn eigen zaak verklaringen afgelegd. Deze verklaringen betreffen meerdere moorden en voorbereidingshandelingen daartoe, bedreigingen, poging doodslag, wapenbezit en een criminele organisatie. Hij heeft niet alleen verklaard over het aandeel van anderen bij die feiten, maar ook over zijn eigen aandeel. Deze verklaringen zijn een belangrijke stap om naast de schutters ook de opdrachtgevers van deze en andere moorden voor de rechter te kunnen brengen.

De officieren wezen erop dat het aantal moorden in de onderwereld is gestegen. Daders zijn vaak jonge mannen die worden ingehuurd om liquidaties te plegen. Dit gebeurt met volautomatische wapens, ook in de openbare ruimte. Dat hierbij omstanders worden geraakt of de verkeerde persoon wordt vermoord, wordt voor lief genomen. Gevoelens van onveiligheid nemen hierdoor toe, onderzoeken verlopen moeizaam door het gesloten karakter van het criminele milieu. “Het is tijd dat deze geweldsspiraal wordt doorbroken”, aldus de officieren, “en daarvoor moeten er verdachten zijn die de moed hebben om te verklaren over hun rol en die van anderen.”

Het motief van de kroongetuige in dit onderzoek om te verklaren is dat hij vreest voor zijn leven en geen andere uitweg ziet. Zijn verklaringen zijn aan het dossier toegevoegd maar alleen voor zover ze betrekking hebben op het liquidatieonderzoek in Breukelen. Andere informatie wordt met het oog op het opsporingsonderzoek en de veiligheid van de kroongetuige en anderen niet gedeeld. Dit onderzoek, gericht op de toedracht van feiten en de betrouwbaarheid van de verklaringen, loopt nog volop. Verdachten en getuigen moeten nog in beeld worden gebracht en gehoord. In het belang van de waarheidsvinding kan de inhoud van de verklaringen en van de overeenkomst nog niet bekend worden. Naar verwachting kan de inhoud van de overeenkomst pas eind 2019 worden gedeeld.

Nu de verklaringen van de kroongetuige nog nader moeten worden onderzocht, en de waarde van deze verklaringen pas na afronding van het onderzoek in volle omvang door de rechtbank kan worden bepaald, moet de zaak tegen de getuige worden aangehouden, zo betoogden de officieren. Daarnaast zijn er nog andere redenen om de behandeling aan te houden zoals de verschillen in verklaringen, een recent verschenen NFI-rapport en het verdedigingsbelang. Naast aanhouding, heeft het OM verzocht om de verklaringen van de kroongetuige toe te voegen en de voorlopige hechtenis van de 34-jarige en 44-jarige verdachten voort te zetten. De rechtbank beraadt zich op deze verzoeken.

Destiny 2: Black Armory lanceert op 4 december

Black Armory, de volgende Destiny-uitbreiding, komt op 4 december uit. Deze kleinere uitbreiding is onderdeel van de nieuwe annual pass. Dit keer zijn er geen verhaalmissies of cutscenes, maar Destiny-spelers kunnen weer aan de slag met andere activiteiten.

Naast de Black Armory patrol zone zijn er natuurlijk weer nieuwe exotics, nieuwe legendaries, een nieuwe activiteit genaamd 'Forges of the Chain' en een nieuwe raid lair. Bungie gaat ook in 2019 verder met dit soort kleinere uitbreidingen.

14-jarige omgekomen na botsing met vrachtwagen

Bij een noodlottig verkeersongeval tussen een vrachtauto en een fietser op maandag 26 november omstreeks 10:15 uur kwam een 14-jarige jongen uit Den Haag om het leven. Het ongeval vond plaats op de Loosduinsekade met de Soestdijksekade in Den Haag. 

De vrachtauto raakte de fietser bij het rechts afslaan. De afdeling Verkeersongevallenanalyse (VOA) heeft uitgebreid onderzoek naar de toedracht van het ongeval gedaan. Agenten spraken met meerdere getuigen. De 25-jarige vrachtwagenchauffeur is na het ongeval aangehouden en gehoord. Er wordt proces-verbaal tegen de verdachte opgemaakt.


Het bewuste kruispunt (©Google Maps) 

'Zelda: Skyward Sword krijgt Switch-port'

The Legend of Zelda: Skyward Sword zou weleens geport kunnen worden naar Switch. Eiji Aonuma, de producent van de serie, zou daar naar gehint hebben tijdens een Zelda concert in Japan. Mensen die aanwezig waren op het concert doen hier bericht van op twitter.

"We weten wat jullie aan het denken zijn, Skyward Sword op Switch, toch?", zou Aonuma hebben gezegd. Het publiek reageerde uiteraard met groot applaus. Skyward Sword kwam in 2011 uit voor de Wii. De meningen over dit deel zijn verdeeld. Veel fans vinden deze Zelda het beste deel in de serie, terwijl anderen juist de game verguizen door het gebruik van motion controls.

De onderstaande video toont hoe de game eruit zou kunnen zien in HD via de Dolphin emulator.

NASA deelt haarscherpe foto door InSight

Gisterenavond om 20:54 uur Nederlandse tijd is InSight geland op Mars. De komende twee jaar zal het voertuig bodemonderzoek doen maar voor het zover is zullen de wetenschappers op basis van foto's bepalen waar de apparatuur het beste neergezet kan worden. 

Dan duurt het nog een maand of drie voor alles juist is ingesteld. In de tussentijd mag InSight zich vermaken door klimaat- en stralingsmetingen te verrichten op de rode planeet. Gisterenavond deelde NASA de eerste haarscherpe foto op Twitter

NASA deelt haarscherpe foto van InSight (Foto: NASA)
NASA deelt haarscherpe foto van InSight (Foto: NASA)

Drie nieuwe personages voor Mario Tennis Aces aangekondigd

Mario Tennis Aces heeft dit jaar al een paar extra personages gratis erbij gekregen en Nintendo gaat in 2019 daar lekker mee door. Van januari t/m maart 2019 worden weer drie nieuwe personages toegevoegd: Luma, Pauline en Boom Boom. Met name Pauline, die al in het verhaal-modus van de game zit, werd door fans verwacht.

De game krijgt in december ook al twee andere personages: Shy Guy en Petey Piranha.

Voorbeschouwing EK handbal: Kan Oranje opnieuw de finale bereiken?

Van donderdag 29 november tot en met zondag 16 december wordt in Frankrijk het Europees kampioenschap handbal gehouden. Bij de vorige editie in 2016 was Nederland verliezend finalist.

Aan de dertiende editie van het EK doen zestien landen mee. De Oranjevrouwen hebben zich voor de derde keer op een rij gekwalificeerd. Het ontbreken van Danick Snelder vanwege een blessure en de met handbal gestopte Yvette Broch is een zware aderlating voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen. Delaila Amega, Rinka Duijndam, Merel Freriks en Dione Housheer maken hun debuut op een eindtoernooi. Grote favorieten voor de titel zijn regerend Europees kampioen Noorwegen en regerend wereldkampioen Frankrijk.

Finale EK handbal in 2016 tussen Nederland en Noorwegen (Pro Shots / Bildbyran)
Finale EK handbal in 2016 tussen Nederland en Noorwegen (Pro Shots / Bildbyran)

Selectie Nederland
Lois Abbingh, Rostov Don (RUS)
Delaila Amega, TuS Metzingen (GER)
Debbie Bont, København Håndbold (DEN)
Kelly Dulfer, København Håndbold (DEN)
Rinka Duijndam, Borussia Dortmund (GER)
Merel Freriks, HSG Bensheim Auerbach (GER)
Nycke Groot, Györi Audi ETO KC (HUN)
Laura van der Heijden, SG BBM Bietigheim (GER)
Dione Housheer, Nykobing (DEN)
Lynn Knippenborg, TTH Holstebro (DEN)
Jessy Kramer, Toulon Saint Cyr Var Handball (FRA)
Angela Malestein, SG BBM Bietigheim (GER)
Estavana Polman, Team Esbjerg (DEN)
Charris Rozemalen, SG BBM Bietigheim (GER)
Martine Smeets, Molde (NOR)
Tess Wester, Odense (DEN)

De deelnemende landen zijn over vier groepen verdeeld. Nederland vormt samen met Hongarije, Spanje en Kroatië groep C. Thuishaven van deze groep is Montbéliard in het oosten van Frankrijk. De eerste drie landen in elke groep gaan door naar de tweede ronde. Deze twaalf landen worden vervolgens verdeeld over twee groepen. De twee beste landen uit elke groep gaan door naar de halve finales op 14 december. Twee dagen later wordt in Parijs de finale gespeeld.

Groep A (speelstad Nantes)
Denemarken
Servië
Zweden
Polen

Groep B (speelstad Nancy)
Frankrijk
Montenegro
Rusland
Slovenië

Groep C (speelstad Montbéliard)
Hongarije
Spanje
Nederland
Kroatië

Groep D (speelstad Brest)
Noorwegen
Roemenië
Duitsland
Tsjechië

Wedstrijden Nederland in groepsfase
1 december 15.00u Hongarije - Nederland
3 december 21.00u Nederland - Spanje
5 december 18.00u Nederland - Kroatië

Volledige speelschema staat hier (PDF).

De wedstrijden van Oranje zijn live te zien op Ziggo Sport. Via de website EHF TV zijn de overige wedstrijden via een live stream te volgen. Of praat mee over het EK op het forum.

Ksa waarschuwt voor piramidespel 'Geldbloem'

De Kansspelautoriteit (Ksa) waarschuwt consumenten voor het piramidespel 'Geldbloem'. Mensen worden via sociale media, met name Snapchat, Instagram en Facebook, uitgenodigd mee te doen aan dit spel. Dit spel vertoont alle kenmerken van een piramidespel. De Ksa onderzoekt dit nader, met name omdat dit spel aan populariteit lijkt te winnen. Voor het organiseren van een piramidespel kan een boete worden opgelegd.

Via sociale media worden mensen opgeroepen geld in te leggen. Welk bedrag dat is, varieert. De Ksa heeft voorbeelden gezien van 20 euro en van 100 euro. Door een bedrag te storten, zou je je een plaats aan de buitenkant (de buitenste 'rang') van de bloem verschaffen. De bloem zou 4 rangen hebben. Door anderen te werven, zou je vervolgens naar het binnenste van de bloem opschuiven. Eenmaal daar aangekomen, zouden nieuwe deelnemers geld aan jou gaan betalen via een 'tikkie'.

Volgens de Wet op de kansspelen is een piramidespel een kansspel. Zonder vergunning is het in Nederland verboden een kansspel aan te bieden. Kenmerkend voor piramidespelen is dat het overgrote deel van deelnemers zijn geld kwijtraakt, doordat de vijver aan potentiële deelnemers opdroogt.

Schoonmakers in actie voor betere CAO

Deze week vind de vierde onderhandelingsronde voor een nieuwe CAO in de schoonmaaksector plaats. De schoonmakers eisen onder meer een loonsverhoging van 5%, een hogere eindejaarsbeloning en een vrije dag op 1 mei, de dag van de arbeid. Verder willen ze ook graag dat uitzendkrachten sneller een vast contract krijgen. 

Vandaag tussen 12:00 en 14:30 uur voeren schoonmakers in Rotterdam actie voor een betere cao en zullen bij de Markthal steunbeteugingen ophalen. Donderdag om 12:00 gaan de onderhandelingen van start op Schiphol Plaza. Deze gaan vrijdag verder, en zaterdag zullen er in heel Nederland tussen 14:00 en 17:00 uur acties plaatsvinden. Daarover brengt de FNV later meer informatie naar buiten. 

NBA: Monsterscore Harden niet genoeg voor Rockets

De basketballers van de Washington Wizards hebben de achtste zege in twintig duels in de NBA dit seizoen te pakken. In de eigen Capital One Arena werden de Houston Rockets na overtime gevloerd: 135-131.

Bij de Rockets was vooral James Harden weer ouderwets op dreef. Hij kwam tot maar liefst 54 punten, wat onderdeel was van een klein stukje historie: samen met Eric Gordon was hij goed voor 90 punten, terwijl John Wall en Bradley Beal van de Wizards 68 punten lieten noteren. Dat totaal van 158 punten is het hoogste gecombineerde aantal ooit voor de startende 'backcourts' in een wedstrijd.

De Golden State Warriors wonnen thuis met 116-110 van de Orlando Magic, waarbij Kevin Durant net tekort kwam voor de grens van vijftig punten: hij strandde op 49e, maar werd daarmee wel de zevende Warriors-speler ooit die twee keer op rij de 40 haalde.

Uitslagen NBA maandag
Charlotte Hornets - Milwaukee Bucks 110-107
Cleveland Cavaliers - Minnesota Timberwolves 95-102
Washington Wizards - Houston Rockets 135-131
Chicago Bulls - San Antonio Spurs 107-108
New Orleans Pelicans - Boston Celtics 107-124
Utah Jazz - Indiana Pacers 88-121
Golden State Warriors - Orlando Magic 116-110

Harden was op dreef, maar net niet genoeg om zijn ploeg naar de winst te helpen (Bron: YouTube)

PvdD doet aangifte tegen milieuvandaal Dijkhoff

Afgelopen zaterdag vond er een VVD-congres in Den Bosch plaats. Niet nieuwswaardig, maar bij het congres in de Brabanthallen wilde Klaas Dijkhoff korte metten maken met de kritiek dat hij teveel proefballonnen zou oplaten. En dus bedacht Dijkhoff een 'ludieke' actie. Hij liet de bezoekers van het congres een politiek idee op een kaartje schrijven. Die kaartjes werden vastgemaakt aan ballonnen die vervolgens rond 15:00 uur door Klaas losgelaten werden.

Een economisch delict volgens Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. Volgens haar heeft Dijkhoff bewust 500 stuks zwerfafval verspreid, en dus zit ze straks om 10:00 uur op het politiebureau om aangifte te doen tegen milieuvandaal Dijkhoff. Teunnissen: "Ik vind het een hele principiële zaak, dat zal het Openbaar Ministerie ook moeten vinden."

Onrust in Belgische esport-scene

Komend weekend zijn de halve finales en de finales van de ESL Proximus Championship in Charleroi, België. Drie van de vier gekwalificeerde League of Legends-teams dreigen nu niet meer mee te doen. Zij zijn van mening dat het vierde team wordt voorgetrokken door de ESL.

Kritiek
In een bericht dat wordt verspreid via Facebook en Twitter beweren de teams Sector One, Brussels Guardians en Toxic Falcons dat de regels rondom de inschrijving zijn gewijzigd. Een team moet nu minstens twee in plaats van drie leden hebben die woonachtig zijn in België. Het team dat hier het meeste van profiteert is Defusekids, want zij hebben nu een lineup met de Nederlander Kadircan "Kadir" Mumcuoğlu en de Oostenrijker Marcel "telracS" Wiederhofer (ook wel bekend als Scarlet). Deze twee routiniers hebben reeds in hogere leagues gespeeld en zijn daardoor veel sterker dan het ‘lokale talent’. Ten slotte zijn de klagers van mening dat Defusekids alleen snel even de hoofdprijs van dit toernooi wil pakken en dan het team weer opheft.

ESL Proximus - Kritiek

Dreigement
Als de ESL niet uiterlijk aanstaande vrijdag de regels terugdraait, dan stappen de drie klagende teams uit het toernooi. Dit betekent dat drie van de vier teams zich terugtrekken en dat er dus geen wedstrijd meer gespeeld wordt. Defusekids is dan, zonder tegenstanders, automatisch kampioen.

ESL
De ESL geeft aan dat de regels voorafgaand aan de competitie bekend zijn gemaakt en tussendoor niet meer zijn gewijzigd. Ze willen wel graag nadenken met iedereen over de competitie. Verder staat de ESL open voor input van de teams en de spelers voor de komende seizoenen.

Ten slotte
De regels rondom de ESL Proximus Championship kun je hier nalezen. Opmerkelijk genoeg staat er dat ten minste drie leden uit de Benelux moeten komen, waarvan er twee in België of Luxemburg moeten wonen. Er kan dus niks worden teruggedraaid als het altijd al zo was. Vorige maand speelde de Belg Christophe "je suis kaas" van Oudheusden reeds namens Defusekids op GameForce. Hij is een oud-teamgenoot van telracS, dus de keuze voor deze Oostenrijkse aanvulling is logisch. De Nederlander Kadir speelde in 2017 nog namens Sector One in de ESL Benelux League. Het is mij dus onduidelijk waarom de drie teams zulke harde woorden laten vallen in de social media, maar we houden jullie op de hoogte zodra er meer nieuws bekend is.

GameForce 2018
Defusekids Christophe "je suis kaas" van Oudheusden en Filip Langerock


Jongere Turkse en Marokkaanse 2e generatie trouwt later

In Nederland geboren mannen en vrouwen met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond gaan op steeds latere leeftijd trouwen, en krijgen later kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek naar relatie- en gezinsvorming van de tweede generatie van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), gepubliceerd in het Jaarrapport Integratie 2018 van het CBS.

Het onderzoek is gebaseerd op registergegevens van het CBS. Wat zijn de verschillen in relatievorming tussen mensen met een Nederlandse achtergrond en mensen van de tweede generatie? En wat zijn verschillen binnen de tweede generatie, tussen degenen die in 1980 of in 1990 geboren zijn? De tweede generatie is zelf in Nederland geboren en heeft tenminste één in het buitenland geboren ouder.

Minder vaak op jonge leeftijd getrouwd
Jongvolwassenen van de tweede generatie met een Turkse of Marokkaanse herkomst zijn vaker getrouwd dan degenen met een Nederlandse achtergrond. Onder jongvolwassenen geboren in 1990 is het verschil echter kleiner dan bij personen uit 1980. Van de in 1980 geboren mannen en vrouwen van Turkse herkomst was 31 procent op 21-jarige leeftijd getrouwd, bij de generatie uit 1990 was dat met 9 procent veel lager. Ook bij de Marokkaanse herkomstgroep daalde het percentage. Met 21 jaar zijn maar weinig mensen met een Nederlandse achtergrond getrouwd. Ook met 26 jaar zijn bij de jongere geboortegeneraties minder mensen getrouwd. Bij de Turkse tweede generatie nam het percentage af van 55 procent naar 38 procent gehuwden, bij de Marokkaanse van 39 procent naar 30 procent.

Ook later moeder
De in 1990 geboren tweede generatie van Turkse of Marokkaanse herkomst trouwt later, en krijgt ook later kinderen dan die uit 1980. Dit verschil is het grootst bij de Turkse herkomstgroep, waar vrouwen meestal getrouwd zijn als ze moeder worden. In de generatie 1990 is het verschil tussen het aandeel moeders met Nederlandse, Turkse of Marokkaanse achtergrond van 21 of 26 jaar aanzienlijk kleiner dan bij de generatie uit 1980. Van de in 1990 geboren vrouwen uit de drie herkomstgroepen was rond de 5 procent op hun 21e moeder, bij de Turkse vrouwen uit 1980 was dat nog 16 procent en bij de Marokkaanse 12 procent. Op 26-jarige leeftijd was de helft van de in 1980 geboren vrouwen van Turkse herkomst al moeder, bij de jongere generatie 28 procent.

Vaker partner van de tweede generatie
De tweede generatie met Turkse of Marokkaanse achtergrond trouwt meestal met iemand van dezelfde herkomst. Bij degenen die op hun 26e getrouwd waren, was dat rond de 90 procent. Het aandeel is in de in 1990 geboren generatie iets lager dan in die uit 1980. De huwelijkspartner van de jongere generatie is wel veel vaker ook van de tweede generatie, dus in Nederland geboren. Trouwde 66 procent van de in 1980 geboren Turkse tweede generatie nog met een in Turkije geboren partner, van de jongere generatie was dat nog 24 procent. Bij de Marokkaanse herkomstgroep nam het percentage af van 70 procent naar 29 procent.

Kabinet maakt einde aan onbewaakte overwegen

Nul slachtoffers door ongevallen op spoorovergangen, dat is het streven van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Daarom worden alle overwegen die niet beveiligd zijn door spoorbomen en bellen binnen vijf jaar opgeheven of beveiligd. Deze nieuwe doelstelling wil Van Veldhoven met gemeenten, provincies, belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail vastleggen in een gezamenlijk convenant. Daarnaast stelt zij een landelijk bemiddelaar aan, die ervoor moet zorgen dat bestuurlijke processen rondom het opheffen of beveiligen van overwegen vlotter verlopen. De staatssecretaris schrijft dit vandaag aan de Tweede Kamer in reactie op een eerder verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Staatssecretaris Van Veldhoven: "Hoewel Nederland bij de koplopers hoort als het gaat om overwegveiligheid, is elk ongeval op een overweg er voor mij één te veel. Het spoor- en wegverkeer in ons land groeit. Overwegen die niet zijn beveiligd door spoorbomen en bellen zijn gewoon niet meer van deze tijd. We gaan er daarom voor zorgen dat we binnen vijf jaar, maar het liefst nog sneller, van al deze overwegen af zijn."

Versnellen
De afgelopen jaren werden al zo'n 25 onbewaakte spoorovergangen opgeheven of beveiligd. Binnen vijf jaar moet dit ook gebeurd zijn met de 135 die er nu nog zijn. Bovenop de 39 miljoen euro die voor de aanpak hiervan al beschikbaar was, trok Van Veldhoven afgelopen zomer nog eens 25 miljoen extra uit. Voor het verder verbeteren van de veiligheid op spoorovergangen die wel voorzien zijn van spoorbomen en bellen, stelde zij toen ook nog 25 miljoen euro ter beschikking. Naast geld, kost de aanpak van onbeveiligde overwegen tijd. In veel gevallen verloopt het proces voortvarend, maar soms is versnelling nodig. Van Veldhoven stelt daarom een landelijk bemiddelaar overwegen aan. Deze persoon wordt verantwoordelijk voor de voortvarende uitvoering van het convenant dat een eind moet maken aan alle onbewaakte spoorovergangen tussen Rijk, gemeenten, provincies, recreatieve belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail dat een eind moet maken aan alle onbewaakte spoorovergangen

Vanuit ProRail wordt de aansturing op de aanpak van overwegen verzwaard en wordt nu bekeken welke interne procedures nog sneller kunnen. Wanneer tussen de verschillende partijen langdurige onenigheid over de gewenste oplossing voor een onbewaakte overweg dreigt te ontstaan, moet zo snel mogelijk de hulp van een arbitragecommissie worden ingeschakeld. Als stok achter de deur onderzoekt Van Veldhoven ook wettelijke mogelijkheden om de aanpak van overwegveiligheid verder te versnellen, zoals een zogeheten 'aanwijzingsbevoegdheid'.

Flitspalen en campagnes
ProRail heeft de afgelopen jaren al veel inzicht gekregen in de oorzaken van ongevallen. Hierdoor is bekend dat roekeloos gedrag van weggebruikers op- en rond overwegen een grote factor is. Eind dit jaar wordt bekeken of flitspalen bij overwegen kunnen bijdragen aan het terugdringen van risicovol gedrag. Via campagnes blijft ProRail alle weggebruikers wijzen op de regels die gelden rondom spoorovergangen.

Door de inzet vanuit het Rijk en decentrale overheden zijn Nederlandse overwegen veel veiliger geworden. Zo nam sinds 2000 het aantal slachtoffers van ongevallen op overwegen al af met 70%. Verschillende kabinetten investeerden door de jaren heen al zo'n 680 miljoen euro in overwegveiligheid.

Kabinet maakt einde aan onbewaakte overwegen  (Foto: Stockfoto PXhere)
Kabinet maakt einde aan onbewaakte overwegen (Foto: Stockfoto PXhere)

Amsterdam gooit vaker kont tegen de krib

Femke Halsema kreeg ladingen kritiek over zich heen nadat ze aankondigde een boerkaverbod niet te zullen handhaven. Maar het is zeker niet de eerste keer dat Amsterdam zijn eigen koers blijft varen, na een besluit genomen in Den Haag. Soms met succes, soms niet.

In de discussies over het kraakverbod, de wietpas en de bed-bad-broodregeling bleef Amsterdam eigenzinnig. De weerstand die toenmalig minister Ivo Opstelten van Justitie kreeg over de invoering van de wietpas, ontlokte hem de uitspraak: 'Ook Amsterdammers zijn een onderdeel van het land. En ook hier gaan we de maatregel invoeren.' De wietpas kwam er overigens niet.

Kraakverbod
Het plan uit 2009 van CDA, VVD en ChristenUnie om een kraakverbod in te stellen, zorgde voor de nodige beroering in Amsterdam. Voortaan was kraken verboden. Als er toch werd gekraakt, kon het pand worden ontruimd. Maar burgemeester Eberhard van der Laan zag er niks in. Hij zei tegen AT5: 'In Amsterdam ontruimen we niet voor de leegstand.'

Later kwam hij daar in de gemeenteraad op terug. Hij streefde ernaar om te voorkomen dat panden werden ontruimd voor leegstand, maar kon het niet uitsluiten dat het af en toe toch zou gebeuren. Het kraakverbod kwam er in 2010 en Van der Laan moest de strijdbijl begraven: 'We moeten eraan geloven, vrienden', zei hij uiteindelijk.

Wietpas
De wietpas was een idee van VVD, CDA en PVV uit 2010. Aan toenmalige minister van justitie Ivo Opstelten de taak om het in te voeren. Maar hij vond Van der Laan op zijn weg. Die vreesde dat door de wietpas de drugshandel op straat zou toenemen met 'ellendig veel overlast' tot gevolg. Opstelten sputterde tegen, zei dat de wietpas er in Amsterdam zeker zou komen, maar kon dat uiteindelijk niet waarmaken.

Van der Laan kreeg het voor elkaar dat toeristen nog steeds, zonder wietpas, hun spul in de coffeeshops konden kopen. In het zuiden kwam de wietpas er wel, ook al was het maar van korte duur. In 2012, toen de VVD en de PvdA gingen regeren, werd de pas afgeschaft. Wel zijn er strengere regels gekomen.

Bed-bad-brood
De discussie over bed-bad-brood ligt verser in het geheugen. Van der Laan wilde zich 'niet gek laten maken' door het besluit van het kabinet in 2015. In het akkoord dat PvdA en VVD in Den Haag sloten, is afgesproken dat slechts vijf steden tijdelijk opvang mogen bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Blijkt na een paar weken dat zij niet willen meewerken aan terugkeer dan moeten ze de opvang verlaten.

Van der Laan vond het 'onuitvoerbaar' en wilde opvang aan de vluchtelingen blijven bieden. Hij garandeerde dat Amsterdam altijd bed-bad-brood zou bieden. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde Van der Laan in zijn strijd tegen het Haagse akkoord. Onlangs werd de bed-bad-broodregeling in Amsterdam vervangen door een 24-uursopvang.

Boerkaverbod
Zo is het bepaald niet de eerste keer dat de stad een eigen koers vaart, tot grote frustratie in Den Haag. Na staatssecretaris Barbara Visser zondag, lieten vandaag ook premier Mark Rutte en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren zich kritisch uit over Halsema. Ollongren vond de uitspraken van Halsema 'prematuur'. Rutte zei: 'Laten we de wet eerst maar eens invoeren. Dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt.'

FOK! Wat een weer: donkere dagen voor Sinterklaas

Hallo!

Het weer spreekt de laatste dagen niet echt tot de verbeelding. De donkere dagen vóór Sinterklaas zullen we maar zeggen, Ik hoef daar dan ook weinig woorden aan vuil te maken. 

Na een nacht met lichte vorst in het binnenland en plaatselijk mist, zien we dat er vandaag in het noorden van het land wat drogere lucht uit Scandinavie binnenstroomt. Daar gaat dan ook de de zon af en toe schijnen en ziet het er wat vriendelijker uit. In het zuiden en deels midden blijft de bewolking echter de boventoon voeren. Het blijft wel vrijwel overal droog. De maxima liggen rond de 4 graden en er staat een matige oostenwind.

De komende dagen blijft de bewolking overheersen met als verandering dat nu de kans op regen gaat toenemen. Met name op donderdag kan er wel zo'n 5 mm vallen. In het weekend nog wat meer. De temperaturen lopen hierbij op naar 10 graden aan het eind van de week.

Tot ziens!  

Nederland

Noorderpark (Foto: Interpretatie)
Het Noorderpark in Amsterdam. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Structurele aanpak van krapte op de arbeidsmarkt

Één op de vier werkgevers heeft moeite zijn vacatures te vervullen. Het kabinet pakt deze krapte aan door de werking van de arbeidsmarkt structureel te verbeteren en zo veel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Tegelijkertijd moeten werkgevers, werknemers en werkzoekenden samen de handen uit de mouwen steken om concrete krapte op de werkvloer praktisch op te lossen. Ook gemeenten, UWV en scholen gaan aan de slag. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag aan de Tweede Kamer.

De economie groeit en stelt daardoor hoge eisen aan de arbeidsmarkt. “Willen we de groei behouden, dan moeten we ervoor zorgen dat werkgevers het kunnen bijbenen. Dat betekent dat vraag en aanbod elkaar sneller moeten gaan vinden,” zegt Koolmees. Aan de andere kant blijft het lastig voor bepaalde groepen werkzoekenden om werk te vinden. 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond en mensen met een arbeidsbeperking komen nog altijd moeilijk aan de slag. Daarom kiest het kabinet voor een reeks structurele oplossingen om de onderliggende problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken.

Zo maakt het kabinet werken aantrekkelijker doordat vanaf 2019 lasten op arbeid worden verlaagd, oplopend tot 5,2 miljard euro in 2021. Ook wordt het makkelijker om zorgtaken te combineren met werk. Het kabinet investeert structureel bijna een kwart miljard euro in de kinderopvangtoeslag en maakt werken voor jonge ouders extra aantrekkelijk met het Wetsvoorstel Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG).

Een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt kan ook helpen de spanning op de arbeidsmarkt te verzachten. Daarom worden onderwijsinstellingen bij wet verplicht om een studiebijsluiter te gebruiken en trekt het kabinet 100 miljoen euro uit om techniekonderwijs in het vmbo te verbeteren. Met o.a. een persoonlijk digitaal overzicht waarin duidelijk wordt welke scholingsmogelijkheden iemand heeft, moet het ook voor volwassenen vanzelfsprekender worden om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan.

Ook probeert het kabinet meer mensen bij de arbeidsmarkt te betrekken door het voor mensen met een arbeidsbeperking eenvoudiger te maken om aan het werk te gaan. Daarom heeft staatssecretaris Van Ark vorige week haar breed offensief gelanceerd. Ook investeert het kabinet 70 miljoen euro om de matching op de regionale arbeidsmarkt tussen werkgevers, werkzoekenden, UWV en gemeenten te verbeteren.

Maar het kabinet kan het niet alleen. Er is een belangrijke taak voor werkgevers en werknemers onderling, op de werkvloer. Werkgevers kunnen zichzelf aantrekkelijker maken door bijvoorbeeld hogere lonen of een vast contract te bieden en door mogelijkheden te creëren voor scholing en voor de combinatie van werk en zorgtaken. En werknemers die in deeltijd werken, kunnen misschien meer uren gaan werken, oppert de minister.

Pas op voor phishing

Het aantal gevallen van phishing lijkt te stijgen: criminelen hengelen naar persoonlijke gegevens om uiteindelijk geld te bemachtigen. Dit gebeurt via e-mails, WhatsApp, sms of sociale media. Klik nooit zomaar op een link. Banken sturen geen e-mails met informatie waarop u moet klikken.

De meest voorkomende vorm van phishing is het zoeken naar persoonlijke informatie. Hierbij wordt een betaallink verstuurd waarbij je naar een frauduleuze site wordt geleid.

De NOS toonde recent aan dat het heel gemakkelijk is om internet-oplichter te worden. Op een buitenlands forum vonden ze een levendige handel in spullen om mensen op te lichten. Zo zijn er kant-en-klare imitatiewebsites van verschillende Nederlandse banken, in de juiste huisstijl en voorzien van uitstekend Nederlands. Er zijn nog talrijke andere fora die phishing-tools aanbieden.

De politie heeft al veel oplichters aangehouden, maar er komen ook snel weer nieuwe bij. Pas dus op waar u op klikt en naar wie u geld overmaakt.

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.