FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 november 2018

Curlers sluiten EK af met winst en ticket voor WK-kwalificatie

De Nederlandse curlingploeg heeft het moeizaam verlopen EK in Tallinn met winst afgesloten. De ploeg van skip Jaap van Dorp rekende in de laatste wedstrijd af met Bartosz Dzikowski en zijn Poolse ploeg: 8-3.

Bij het ingaan van de slotdag had Nederland nog een kans op de zevende plek, wat plaatsing voor het WK op zou leveren. Dan moest Nederland winnen en Finland verliezen, wat ook gebeurde, maar Rusland had eveneens moeten verliezen en dat gebeurde niet. Nederland eindigde zo als achtste, voor Finland.

De Finnen zijn daardoor gedegradeerd naar de B-divisie, Nederland blijft in de A-divisie en mag - net als Finland - naar het WK-kwalificatietoernooi. Nederland speelt in januari tegen Australië, gastland Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Finland en Guyana. Dat laatste land heeft overigens al aangegeven wegens financiële problemen vrijwel zeker niet naar Nieuw-Zeeland af te kunnen reizen, waardoor Brazilië de tegenstander zou worden.

Wereldkampioen skiën Guay stopt per direct na zware crash teamgenoot

Alpineskiër Erik Guay heeft per direct zijn ski's aan de wilgen gehangen. Dat heeft de 37-jarige Canadese veteraan laten weten rondom de World Cup-wedstrijd in Lake Louise, waar het seizoen voor de snelheidsspecialisten deze week wordt geopend.

Tijdens de eerste officiële training ging Guay's teamgenoot Manuel Osborne-Paradis woensdag hard onderuit. De 34-jarige Canadees kwam er met een dubbele beenbreuk nog relatief genadig vanaf, maar moest wel per helikopter afgevoerd worden. "Ik ging een paar man na hem naar beneden en wist dat er iets behoorlijk fout was gegaan", aldus Guay. "Ik probeerde mijzelf in zijn schoenen te zien en bedacht me dat ik de energie niet zou hebben om dat hele herstelproces weer in te gaan als mij zoiets zou overkomen."

Volgens Guay heeft een risicovolle sport als alpineskiën niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal volledige toewijding nodig. "Ik had er niet meer zoveel plezier in als vroeger. Normaal genoot ik er enorm van als ik in het starthok stond en die spanning en nervositeit voelde, maar dat gevoel was er niet meer. Ik zat met mijn hoofd nog thuis in plaats van op de piste, waar ik dan zou moeten zijn", zegt de vader van vier jonge kinderen. "Ik vind het steeds zwaarder worden om zo lang weg te blijven. Elke keer dat ik langer dan een week weg ga voelt het weer als een steek."

Crazy Canucks als inspiratiebron
Guay begon met alpineskiën dankzij de fameuze Crazy Canucks, vijf Canadese skiërs die het de Europeanen in de jaren zeventig en tachtig bijzonder moeilijk maakten met hun agressieve stijl op de afdaling. Hij zou uiteindelijk de succesvolste Canadese skiër ooit worden, met 25 World Cup-podiums en, belangrijker nog, twee wereldtitels: in 2011 werd Guay wereldkampioen op de afdaling, vorig jaar pakte hij de wereldtitel op de super-G. Alleen een olympische medaille ontbreekt, in 2006 strandde de Canadees in Turijn op één tiende van het podium.

Dat hij geen olympische medaille heeft, waardoor hij vooral in eigen land toch een stuk minder beroemd is, boeit hem eigenlijk niet zo: "Ik hoop vooral dat ik een paar jonge gasten heb kunnen inspireren om hun dromen in deze sport na te jagen en er alles voor te geven." Woensdag ging Guay in de training nog naar beneden, donderdag was hij de enige van de 82 skiërs op de startlijst die niet aan de start verscheen en dat gaat ook niet meer gebeuren, want de wereldkampioen - die na dit seizoen zou stoppen - stopt per direct.

Werd Jip de kip nou ontvoerd of gered?

Het blijkt een ingewikkelde kwestie. Werd Jip de kip drie jaar geleden nou ontvoerd of juist gered? Drie rechters buigen zich daar volgende week over, nadat een politierechter er niet uit kwam.

Drie jaar geleden nam Sandra van de Werd kip Jip mee uit de Theaterschool aan de Jodenbreestraat. Het dier zat daar vanwege een experiment van Rick Busscher. Hij wilde mensen laten stemmen over het lot van Jip. Mocht een meerderheid beslissen dat Jip dood moest, dan zou hij de kip eigenhandig slachten. Het doel van het experiment van Rick was om zijn medestudenten met elkaar in discussie te laten gaan over de herkomst van voedsel en vlees. Hij is zelf vegetariër. Sandra vond dat niet kunnen en nam de kip in een onbewaakt moment mee. 

Boete van €209,-
Ze werd tijdens de ontvoering staande gehouden door de politie en mocht kiezen tussen het dier afgeven, of een boete. Ze koos voor de boete, drie weken later kreeg ze een rekening van 209 euro op haar mat. Ze weigerde die te betalen. 'Ik zie het niet als diefstal, ik zie het als redden van een dier in nood. Stel je voor dat het een puppy was of een konijntje. Ik vind het pervers dat je mensen laat stemmen of een dier mag blijven leven of dood moet.'

De principes van Sandra bleken het uitgangspunt van een lange juridische strijd. Want de wet zegt aan de ene kant dat je geen diefstal mag plegen, ook niet van een dier. Maar ook dat je dieren in nood moet redden. Welke regel prevaleert?

Naar de meervoudige kamer
De politierechter die destijds moest beslissen over de diefstal kon er niet uitkomen vanwege het principiële karakter in de zaak. Daarom werd het doorgeschoven naar de meervoudige kamer waar drie rechters moeten beslissen over de boete van de dierenactivist. 

Beroep op wet dieren
Advocaat Max den Blanken, die Sandra in de hand heeft genomen legt uit waarom het een zo gecompliceerde zaak is: 'Diefstal is diefstal en dat mag niet. Maar volgens de wet dieren heb je de burgerplicht een dier te redden die in nood verkeert. Wij doen een beroep op de wet dieren, omdat het dier werd gedood om een punt te maken, niet om op te eten.' 'Maar', zo stelt de advocaat, 'uiteindelijk is het de rechtbank die er z'n ei over moet leggen.'

Over een week moet duidelijk worden of Kip Jip nou gestolen is, of gered.

Akkoord over bed-bad-broodregeling

In de Tweede Kamer is een akkoord bereikt over de bed-bad-broodregeling. Het gaat om een proef in vijf gemeenten, waar Amsterdam er een van is.

De aanpak wordt ingezet in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen, meldt de NOS.

Tijdens de proef wordt de achtergrond van de uitgeprocedeerden onderzocht en de bereidheid om vrijwillig terug te keren naar het land van herkomst, of een ander EU-land waar eerder asiel is aangevraagd.

Resultaten aanpak
Na drie jaar wordt er gekeken of deze aanpak werkt en of er mensen vrijwillig zijn vertrokken. Als dat het geval is, komen er nog drie locaties bij. Staatssecretaris Harbers trekt samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) 48 miljoen uit voor de opvangsregeling.

Hij kon in de Tweede Kamer nog geen vragen beantwoorden over de bed-bad-brood voorzieningen. Hij laat weten dat 'de puntjes op de i worden gezet'.

Vooralsnog is onduidelijk wat de overeenkomst precies voor de 24-uursopvang in de stad betekent.

'Rodríguez zet zinnen op terugkeer naar Real Madrid'

James Rodríguez heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer naar Real Madrid, zo meldt Diario AS.

De Colombiaanse middenvelder speelt op huurbasis voor Bayern München en de Duitse grootmacht heeft een optie tot koop, maar de 27-jarige international heeft geen trek in een langer verblijf in de Bundesliga. Hij wil voor een basisplaats knokken bij de Koninklijke .

James Rodríguez maakte in de zomer van 2017 de overstap van Real Madrid naar Bayern, dat hem voor twee jaar huurde van de Spaanse topclub. Dit seizoen is hij niet zeker van een basisplaats onder trainer Niko Kovac. Bayern heeft de optie om de Colombiaan aan het einde van het seizoen voor een bedrag van 35 miljoen euro definitief over te nemen, maar daar heeft hij geen trek in.

De 66-voudig international heeft onlangs een enkelblessure opgelopen en staat nog zeker een maand aan de kant. Om te werken aan zijn herstel is hij tijdelijk teruggekeerd naar Madrid. Als het aan James Rodríguez zelf ligt speelt hij volgend seizoen weer in de Spaanse hoofdstad. Hij zal ook daar niet zeker van een basisplaats zijn, want met Isco en Marco Asensio heeft hij twee sterke concurrenten. De ex-speler van onder meer FC Porto en AS Monaco staat sinds medio 2014 onder contract in het Santiago Bernabéu.

Voetballer Evra maakt excuses voor likken van kippenpoten

Thanksgiving kan gekke dingen doen met de mens, zo ook met voetballer Patrice Evra. Gisteren plaatste hij een filmpje op Instragram waarop hij de liefde voor een stukje kippenvlees demonstreerde. Nadat dit voor veel ophef zorgde postte hij vandaag in filmpje waarin hij onder andere zijn excuses aanbood voor het likken aan de kippenpoot.

Alles begon gisteren met een filmpje waarop de Franse voetballer enthousiast de kip kust, liefkoost en zelfs het pootje aflikt, dit uiteraard puur uit liefde voor een stukje kippenvlees. Dat zag er zo uit (mocht het Instagram-filmpje niet werken, klik dan hier):

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

I know it’s tomorrow but for mister #ilovethisgame it’s #thanksgiving everyday 😁🍗Soo #happythanksgivng everyone ☺️👋 #positive4evra #crazy

Een bericht gedeeld door Patrice Evra (@patrice.evra) op21 Nov 2018 om 7:39 (PST)

Deze liefdesbetuiging zorgde echter voor veel ophef en dat was niet de bedoeling volgens Evra. "Ik heb gisteren een video geplaatst en sindsdien is er totale gekte ontstaan", zo vertelt de Fransman in een nieuw filmpje. "Het was alleen voor Thanksgiving. Sommige mensen vinden het grappig, sommigen vinden het vreemd en sommigen vinden het smerig. Gelukkig zijn we allemaal anders."

Evra vond niet dat hij te ver ging met het kippetje, alleen het sabbelen op de kippenpoot was wat te gek. "Ik heb gewoon geknuffeld, ik heb het vlees gekust. Ja, ik ging te ver toen ik aan de poten van de kip zoog. Het was een beetje vies."

Ook komen de veganisten aan de beurt die kritiek hebben geuit op de verdediger. "Ik zie veganisten door mijn tuin kruipen en al het gras opeten en daar zeg ik niks van. Soms hebben ze zelfs een koebel om. Ze eten alles, het gras, de bloemen en zelfs de bomen. We hebben de bomen nodig!" Aldus de contractloze speler. Om af te sluiten met: "I love this game".

De reactie van Evra van vandaag (mocht het Instagram-filmpje niet werken, klik dan hier): 

Voetballer Evra maakt excuses voor likken van kippenpoten (Pro Shots / Action Images)
Voetballer Evra maakt excuses voor likken van kippenpoten (Pro Shots / Action Images)

Omvangrijk drugslab ontdekt in bedrijfspand in Bladel

In een bedrijfspand aan de Raambrug in Bladel is vanmorgen een voormalig drugslab ontdekt. Het laboratorium moet volgens een expert omvangrijk zijn geweest. Het enorme bedrijfspand op het industrieterrein had al langer de aandacht van de politie en gemeente. Zo bedroeg de huurprijs van het pand vele duizenden euro’s per maand, maar was er nauwelijks bedrijvigheid te zien in en rond het pand. Verder was er onlangs informatie binnengekomen dat in het pand mogelijk XTC of hennep aanwezig zou zijn. Reden om vanmorgen een kijkje te nemen.

Arrestaties
In de loop van de ochtend viel de politie het pand binnen. In het pand was direct een kenmerkende lucht te ruiken die wees op de aanwezigheid van chemicaliën. Al gauw werd duidelijk dat er in het pand een omvangrijk drugslab had gezeten. Op advies van de brandweer werd besloten om de komst van experts van de politie af te wachten. Intussen werden in een woning bij het bedrijfspand twee arrestaties verricht. Deze 74-jarige man en 36-jarige vrouw uit Tilburg weten mogelijk meer van het lab en zitten vast voor verhoor.

Groot lab
Experts van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de Landelijke Eenheid (LE) gingen het pand aan het begin van de middag binnen. Toen werd duidelijk dat er een groot drugslab moet hebben gezeten: "Dit lab behoort vermoedelijk tot één van de grotere drugslabs die ik in het afgelopen jaar heb gezien, maar omdat bijna alle ketels verdwenen zijn is op dit moment lastig om een precieze inschatting te maken", zo laat een expert van LFO weten. Hij vermoedt dat er langere tijd geproduceerd is: "Wij denken dat het lab al enige tijd buiten werking is. Er zijn zoals gezegd nauwelijks ketels meer aanwezig. Wel zijn er op meerdere plekken in het pand nog tonnen, zakken en jerrycans met chemicaliën te vinden. Het lijkt erop dat hier op grote schaal XTC en amfetamine werd geproduceerd."

Verder onderzoek
De specialisten van LFO zijn nog langere tijd bezig om de boel op de ruimen. Het onderzoek naar het drugslab is in volle gang. De gemeente Bladel is op de hoogte gebracht van de vondst en trok samen met de politie op bij de inval.

Omvangrijk drugslab ontdekt in bedrijfspand Bladel (Foto: Politie.nl)
Omvangrijk drugslab ontdekt in bedrijfspand Bladel (Foto: Politie.nl)

Ricciardo verwacht emotioneel afscheid

Komend weekend neemt Daniel Ricciardo afscheid bij Red Bull Racing en verlaat het nest na acht mooie jaren. De Australiër, die na dit seizoen bij Renault aan de slag gaat, verwacht dat het naderende vertrek hem zwaar zal gaan vallen.

"Wanneer ik in Abu Dhabi voor het laatst uit een Red Bull stap denk ik dat ik eens goed ga janken. Mentaal wordt het niet makkelijk, dat weet ik. Elke ronde die ik afleg is een ronde dichter bij mijn laatste in een Red Bull-pak", schrijft Ricciardo in een uitgebreide column voor The Players' Tribune.

Desondanks is hij klaar voor een frisse start bij Renault en staat nog altijd voor de volle honderd procent achter zijn beslissing. "Ik ga naar Renault met een open geest en een vol hart. Niemand heeft een glazen bol en kan de resultaten voorspellen, maar de beslissing is gemaakt. Deze winter ga ik mijn nieuwe vrienden bij Renault ontmoeten en opnieuw beginnen."

Ricciardo maakte sinds 2008 deel uit van de Red Bull-familie en was voor hen actief in de Formula Renault Eurocup, de Britse Formula 3 en de Formule Renault 3.5. In 2011 bezorgde Dr. Helmut Marko de Australiër zijn Formule 1-debuut bij HRT. In 2012 kwam hij bij Scuderia Toro Rosso terecht, waarna twee jaar later promotie naar het hoofdteam volgde.

"Red Bull is meer dan een merk. Het is een familie en een statement van wat mogelijk is. Red Bull doet gewoon te gekke dingen en ik heb ervan genoten om daar deel van uit te maken. Het was een enorm privilege en zonder Dr Marko zou ik nooit de F1 hebben gehaald. Ik moet echter naar mijn hart luisteren. Zo'n grote verandering is verdomd angstaanjagend, maar ik moest mijn eigen weg bewandelen om de beste versie van mezelf te worden."

Na drie jaar scheiden dus ook de wegen van Max Verstappen en Ricciardo zich. Gelukkig hebben we de beelden nog, want beide heren beleefden hilarische momenten. Hieronder volgt een compilatie, die door Life ZONE is gemaakt.

Van der Haar verlengt contract bij Telenet-Fidea

Lars van der Haar heeft zijn contract bij Telenet-Fidea verlengd tot het einde van 2020. De veldrijder rijdt sinds 2017 voor de Belgische ploeg.

De Europees kampioen van 2015 is blij met de contractverlenging. “Als renner voel ik me helemaal op mijn plaats bij de Telenet Fidea Lions.”, aldus Van der haar. “Het is een fijn en professioneel team, met een duidelijke manier van werken die perfect bij mij past. Ik ben dan ook heel gelukkig dat ik nog langer mag samenwerken met het team en de teamgenoten.”

Ook sportief manager Sven Nys is blij met de verlengde samenwerking: “Het is fijn dat er langs beide kanten zo veel vertrouwen is. Lars is een echte teamspeler, die al bewezen heeft en in de komende jaren zeker zal blijven bewijzen dat hij zijn plaats binnen de top 5 van het veldrijden waard is.”

Vandoorne wordt simulatorrijder bij Mercedes

Stoffel Vandoorne raakt na komend weekend zijn stoeltje bij McLaren kwijt, maar de deur naar de Formule 1 lijkt toch op een kier te blijven staan. De Belg is naast Esteban Ocon in het nieuwe seizoen namelijk simulatorrijder voor Mercedes.

"Het is een interessante rol voor me", aldus Vandoorne. "Ik ben er van overtuigd dat ik enkele nieuwe ideeën kan aanbrengen en voor mij is het ook leuk om de verschillen te zien met McLaren. Dat is uiteindelijk het enige team waarmee ik in de F1 heb gewerkt."

Vandoorne is erg blij met de rol van fabrieksrijder, waardoor hij in de toekomst mogelijk nog eens kan terugkeren in de Formule 1: "Het is goed om nog betrokken te blijven in de Formule 1 en zeker met de wereldkampioenen. Mercedes zal exact weten waar ik toe in staat ben. Je weet maar nooit wat er in de toekomst nog gebeurt. Dit jaar was de rijdersmarkt ook gek. Het is goed om overal op voorbereid te zijn."

Vandoorne werd onlangs door Mercedes-directeur Toto Wolff benaderd om de functie te gaan vervolgens. Naar verluidt is de Duitser al jaren een groot van van de Belgisch coureur. "Het hele Mercedes-project dat Toto me heeft voorgesteld trekt me aan", aldus de rijder.

"Voor mij was het belangrijk om gelinkt te zijn aan een constructeur. Toen ik de kans had om naar daar te gaan heb ik niet getwijfeld. Wanneer ze bij Mercedes iets doen, dan doen ze dat fatsoenlijk. Ik ben er honderd procent zeker van dat ze ook veel energie in het Formule E-programma zullen stoppen. Ik heb na dit weekend enkele dagen rust en dan ga ik recht naar de Formule E. Ik wil dit F1-seizoen zo goed mogelijk afsluiten en dan aan de volgende uitdaging beginnen."

Vandoorne wordt simulatorrijder bij Mercedes (Pro Shots / Action Images)
Vandoorne wordt simulatorrijder bij Mercedes (Pro Shots / Action Images)

Williams bevestigt: Kubica krijgt in 2019 stoeltje

Het hing al een tijdje in de lucht, maar de kogel is nu echt door de kerk: Robert Kubica keert in 2019 terug op de grid en gaat voor Williams rijden. Dit maakte het team donderdag in Abu Dhabi bekend.

"Dat ik terug op de F1-grid sta is een van de grootste verwezenlijkingen in mijn leven", aldus Kubica, die dit seizoen nog als test- en reservecoureur voor het team actief is, op de officiële website van Williams. "Ik wil eerst en vooral iedereen bedanken die me tijdens een moeilijke periode heeft geholpen. Het is een lange tocht geweest om terug te keren op de Formule 1-grid. Het leek eerst onmogelijk, maar nu kan ik eindelijk zeggen dat ik in 2019 op de startgrid zal staan."

"Nu begint de uitdaging op het circuit met Williams. Met veel toewijding zullen George en ik samenwerken om op te schuiven op de grid. Ik wil ook Sir Frank en Claire bedanken voor deze kans. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen."

Kubica wordt bij Williams de ploeggenoot van Formule 2-coureur George Russell, die voor het volgende seizoen eveneens een stoeltje wist te bemachtigen.

In 2006 debuteerde Kubica in de koningsklasse van de autosport en pakte twee jaar later, tijdens de Grand Prix van Canada, zijn eerste zege. In 2010 stapte de Pool over naar Renault en had zelfs een voorcontract met Ferrari op zak, maar in 2011 ging het gruwelijk mis. Bij een rallycrash raakte de 33-jarige coureur zwaargewond aan zijn rechterzijde. In de afgelopen jaren werkte hij keihard aan een comeback, die er volgend seizoen dus ook daadwerkelijk komt.

Bruns zinspeelt op vertrek: "Ik kan niet leven met deze rol"

Thomas Bruns is bij Vitesse niet langer verzekerd van een basisplaats en zou in januari willen vertrekken bij de Arnhemmers.

De 26-jarige middenvelder kwam dit seizoen pas in vijf Eredivisiewedstrijden in actie, waarvan slechts één keer als basisspeler. Tegen Feyenoord stond hij aan de aftrap, maar kreeg hij na ruim een uur spelen een rode kaart.

"Dat is voor mij echt veel te weinig. Ik wil voetballen, niet hopen op tien minuten hier of een kwartier speeltijd daar. Of maar een enkele minuut als invaller, zoals nu het geval is. Ik kan niet leven met deze rol", vertelt Bruns in gesprek met de Gelderlander.

De voormalige jeugdinternational heeft zijn intenties inmiddels bekend gemaakt bij technisch directeur Marc van Hintum. Hij wil dat er met 'spoed' een einde komt aan zijn uitzichtloze situatie.

"Ik ben aangewezen op blessures of schorsingen. En dan kampt Vitesse volop met blessureleed, maar het middenveld wordt tot dusver overgeslagen. Ik mis de wedstrijdspanning, negentig minuten óp het veld. Ik kan mijn ding niet doen", besluit Bruns, wiens contract nog doorloopt tot de zomer van 2021.

'Hateboer kan in de zomer mooie stap maken binnen de Serie A'

Hans Hateboer kan Atalanta Bergamo na dit seizoen mogelijk verlaten. Een competitiegenoot heeft interesse in de Nederlander.

Hateboer is sinds januari vorig jaar actief bij Atalanta en is daar uitgegroeid tot een vaste waarde op de rechterflank. De 24-jarige vleugelverdediger kan La Dea na dit seizoen echter mogelijk inruilen voor een avontuur in Rome, aangezien de Corriere dello Sport donderdagmiddag bericht dat de drievoudig Oranje-international in beeld is bij Lazio.

Lazio heeft volgens de Italiaanse sportkrant met onder meer Patric, Adam Marusic en, eventueel, Riza Durmisi en Senad Lulic een aantal spelers in huis die op rechts uit de voeten kunnen, waardoor het in januari waarschijnlijk niet op zoek gaat naar versterkingen voor die flank. Aankomende zomer is dat echter een ander verhaal, aangezien trainer Simone Inzaghi op zoek is naar een langetermijnoplossing voor zijn rechterkant.

De oefenmeester laat zijn elftal graag in een 3-5-2-opstelling aantreden en hoopt na dit seizoen een nieuwe optie aan zijn selectie toe te kunnen voegen. Hateboer is in de afgelopen dagen als een van de kandidaten omhooggekomen: de van FC Groningen overgenomen verdediger heeft zich goed ontwikkeld in de Serie A, is fysiek sterk, snel en heeft een goede voorzet, zo klinkt het in Rome. De rechtsback beschikt daarnaast over een tot medio 2020 doorlopend contract, waardoor Atalanta hem volgend jaar moet verkopen als het nog wat aan hem wil overhouden. Een verlenging van die verbintenis is overigens ook een optie.

Naast Hateboer zou Lazio denken aan de komst van Matteo Darmian. De Italiaan is op het tweede plan geraakt bij Manchester United en wil graag terugkeren naar de Serie A om in de aanloop naar het EK van 2020 niet uit beeld te raken bij de Italiaanse nationale ploeg. De 28-jarige verdediger wordt echter ook genoemd bij kapitaalkrachtigere clubs als Internazionale en Napoli, waardoor het maar de vraag is of Lazio mee kan in de concurrentiestrijd.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 47

Het is toch alweer een jaar of acht geleden sinds iemand het verhaal van Robin Hood herkauwd heeft, dus vanaf deze week kunnen we zien hoe Otto Bathurst zijn 'hippe' versie van de legende vertelt. Maar je kunt ook de alijd indrukwekkende Viola Davis, samen met Elizabeth Debicki en Michelle Rodriguez, aan het werk zien in Widows, of zien hoe Elle Fanning de rol van Frankenstein-bedenker Mary Shelley speelt.

Widows

Widows is het verhaal over vier vrouwen die niets met elkaar gemeen hebben behalve een schuld die is achtergelaten door de criminele activiteiten van hun overleden echtgenoten. In het hedendaagse Chicago, in een tijd van onrust, ontstaan spanningen wanneer Veronica, Alice, Linda en Belle hun lot in eigen handen nemen en samenzweren om een toekomst te smeden op hun eigen voorwaarden.

Robin Hood

Robin van Loxley (Taron Egerton), een door oorlog geharde kruisvaarder keert met hulp van de Moorse commandant Little John (Jamie Foxx) na jaren terug naar Engeland. Thuis blijkt zijn landgoed verwoest, heeft de liefde van zijn leven een ander omdat hij ten onrechte dood werd verklaard en heerst er armoede onder de inwoners van Nottingham dankzij de meedogenloze sheriff (Ben Mendelsohn). Robin en John beginnen een dappere opstand tegen de corrupte Engelse kroon en zetten hun nieuwe vechtstijl in om belastinggeld te onderscheppen. In een actie avontuur vol ruige slagvelden, knallende gevechten en tijdloze romantiek ontwikkelt Robin zich tot een legendarische rebel met een niet te stoppen leger.

The Wife

Een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt.

Mary Shelley

Ze zal voor altijd herinnerd worden als de vrouw die Frankenstein bedacht. Maar het levensverhaal van Mary Shelley – en de schepping van haar onsterfelijke monster – is misschien wel net zo buitengewoon als haar fantasie.

Jij bent mijn vriend

Een hartverwarmende film - van de makers van De kinderen van juf Kiet - over Branche, een jongen van zes die nieuw is in Nederland en het belang en de kracht van vriendschap ervaart.

Liebe in den Gängen

Een zachtmoedig komisch drama van regisseur Thomas Stuber met Franz Rogowski (Happy End, Victoria), Sandra Hüller (Toni Erdmann) en Peter Kurth (Good Bye Lenin!) over lief en leed tussen de schappen van een levensmiddelengroothandel.

Zoek je lokale bioscoop of filmhuis op om deze titels te bekijken!

Prostituees in de greep van pooier; 'Hij stak zelf geen poot uit'

Met een stevige greep op hun leven en letterlijk eigendomstatoeages op hun lijf, zette een 37-jarige Hagenaar zijn 'vrouwtjes' achter het raam. Vandaag stond hij terecht voor mensenhandel. 'Jarenlang werkten twee prostituees zich ongans voor verdachte, terwijl hij de gebraden haan uithing.' Van hun zuurverdiende centen, zagen de vrouwen niets terug.

Het begon in beide gevallen als een leuke relatie, maar na een tijd sloeg de sfeer om. Verdachte bleef pushen dat de vrouwen in de prostitutie moesten gaan en bedreigde en intimideerde hen. 'Als ik weg zou gaan, zou ik onder de grond verdwijnen,' vertelde een van de vrouwen. 'Hij zou me neerschieten, zuur in mijn gezicht gooien.'

Zijn 'vrouwtjes' moeten flink aan de bak, waarbij verdachte via de app totale controle houdt. Via codes moesten ze doorgeven of ze een klant hadden, of juist klaar waren. Zelfs toiletbezoek moesten ze verantwoorden. En als een klant te lang bleef naar verdachtes zin, werd hij boos: 'Geef een schop onder zijn reet, opkankeren!'

'Zonder zelf één poot uit te steken'

Door de jaren heen verdienden de vrouwen bakken met geld. Maar daarvan zagen ze nagenoeg niets terug. De vast lasten werden door hen betaald, de rest belandde cash op een stapel. 'Daar pakte hij gewoon vanaf,' vertelde een van de vrouwen. 'Daar vroeg hij geen toestemming voor. Zelf moest ik wel toestemming vragen, ik beschikte niet over mijn eigen inkomsten.' Schrijnend is het appje van het andere slachtoffer aan verdachte: 'Mogen we misschien van jou naar de kapper?' Voor iets eenvoudigs als een kappersbezoek moest ze bedelen om haar eigen geld.

Hoe tegenstrijdig is het beeld van verdachte, die volgens de slachtoffers elke twee of drie dagen bij de kapper zat. Hij leefde volgens de officier van justitie 'geheel volgens het bekende clichébeeld. Behangen met goud, een dikke klok om de pols en rondrijdend in een pooierbak. Onder de anabolen, laverend tussen sportschool en casino. Zo verbraste verdachte het zuur verdiende geld van de vrouwen die hij uitbuitte. Zonder zelf één poot uit te steken.'

Zijn eigendom

Verdachte zag de vrouwen als zijn eigendom. Om dat te onderstrepen hadden beiden inmiddels meerdere tatoeages van zijn naam op hun lijf. 'Die tatoeages wilde hij,' zegt een van de vrouwen. 'Dan kon iedereen zien dat ik van hem was,' vertelt de ander.

Tekenend is de reactie van verdachte wanneer hij in 2015 een bekeuring krijgt. Agenten schrijven op hoe hij zegt 'dat de collega's moesten opschieten met het uitschrijven van de bekeuring, zodat zijn vrouwtje verder kon neuken om deze te betalen.'

Strafeis

Pas na lange tijd voelden de vrouwen zich samen sterk genoeg om, toen ze zeker wisten dat verdachte een paar dagen in het buitenland was, aangifte te doen. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 7 jaar cel tegen verdachte, plus voor een van de slachtoffers een schadevergoeding van ruim 5 ton en een contactverbod met haar.

'Het is betreurenswaardig,' sloot de officier van justitie af, 'dat één van hen opnieuw in de greep is geraakt van verdachte. Dat zij het hier vandaag voor hem opnam, dat zij weer een nieuwe tatoeage van zijn naam heeft laten plaatsen. Wat mij betreft wordt verdachte daardoor niet ontlast maar ondersteunt het deze strafzaak des te meer.'

Hassan niet in actie op EK Cross in Tilburg

Sifan Hassan heeft zich afgemeld voor de Europese kampioenschappen Cross Country in Tilburg. Ze zou op 9 december in eigen land als titelfavoriete van start gaan, maar een virus gooide haar voorbereiding in de war.

De 25-jarige atlete geeft in een eerste reactie op haar afmelding aan verdrietig te zijn. "Ik keek heel erg uit naar het lopen voor de fans in mijn land. Maar ik zal nu terug naar Oregon gaan en mijn voorbereiding op het seizoen in 2019 starten.”

Het EK Cross Country in Tilburg had het toetje moeten zijn na een zeer succesvol jaar. Het parcours loopt door de Beekse Bergen. Naast haar gouden medaille op de 5000 meter op de EK in Berlijn liep ze op de WK indoor in Birmingham naar zilver op de 3000m en brons op de 1500m. Op de 3000 meter en de Engelse mijl noteerde ze Nederlandse records. En ze onderstreepte haar veelzijdigheid door tijdens haar debuut op de halve marathon meteen een Europees record neer te zetten.

350.000 euro aangetroffen in wasmachine

Amsterdamse rechercheurs hebben recentelijk 350.000 euro in een wasmachine aangetroffen tijdens een spookburgeractie in een woning in Nieuw-West. Er is een verdachte aangehouden op verdenking van witwaspraktijken.

Op maandag 19 november 2018 vond een controle plaats in een woning aan het Oeverpad in Amsterdam Nieuw-West, waar volgens de gemeenteadministratie niemand woonde. Tijdens de doorzoeking van de woning stuitten agenten op 350.000 euro verstopt in de wasmachine. De politie nam meerdere gsm’s, een geldtelmachine en een vuurwapen in beslag. Een 24-jarige verdachte - op dat moment aanwezig in de woning - is aangehouden op verdenking van het witwassen van geld.

Spookburgeracties richten zich op mensen die in de stad wonen, maar nergens ingeschreven staan. Zo worden vooraf adressen geselecteerd aan de hand van bijvoorbeeld leegstand, signalen van woonfraude, opvallende bewoning of signalen van criminaliteit.350.000 euro aangetroffen in wasmachine (Bron: Politie)
350.000 euro aangetroffen in wasmachine (Bron: Politie)

Hockeysters plaatsen zich voor finale allerlaatste Champions Trophy

Door een overtuigende 0-4 overwinning op Groot-Brittannië hebben de hockeysters van Oranje zich donderdag in Changzhou geplaatst voor de finale van de Champions Trophy, die zondag wordt gespeeld. Margot Zuidhof (twee keer), Marijn Veen en Ginella Zerbo maakten de doelpunten tegen de nummer twee van de wereld.

Nederland was klassen beter dan Groot-Brittannië, dat er niet aan te pas kwam. Binnen drie minuten was het al raak, na een goede pass van Margot van Geffen de cirkel in. Er ontstond een scrimmage, waarna de bal via Ginella Zerbo bij de tweede paal belandde. Daar stond de scherpe Marijn Veen. Eerst sloeg ze nog over de bal heen, haar tweede poging eindigde wel in het net: 0-1.

In het tweede kwart kwam Maartje Krekelaar met een prachtige dribbel de cirkel in, waar ze een verdediger knap uitspeelde en de bal naar Margot Zuidhof passte. Die schoot ‘m uit de draai tussen de benen van de Britse keepster Amy Tennant door, die deze Champions Trophy Maddie Hinch vervangt, die rust neemt van de nationale ploeg. De 0-2 was een meer dan terechte voorsprong voor de Oranje Dames, die via Maxime Kerstholt en Margot Zuidhof nog twee grote kansen kregen voor rust.

Het derde kwart was nog maar net begonnen of Ginella Zerbo sloeg vanaf de kop van de cirkel met haar backhand de 0-3 binnen. Aan het begin van het vierde kwart legde Laura Nunnink de bal terug op Margot Zuidhof, die haar tweede van de dag maakte (0-4).

Vrijdag heeft zesvoudig kampioen Nederland een rustdag. Zaterdag is de laatste poulewedstrijd tegen gastland China. Zondag wacht de finale, tegen Australië of China.

'Ook op de autopilot is de mens de feitelijke bestuurder'

Niet de Tesla, maar degene die op de bestuurdersstoel van de auto zit is de feitelijke bestuurder. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Een bestuurder van een Tesla model X, die is bekeurd voor het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden, was naar de rechter gestapt omdat hij vindt dat niet hij, maar de Tesla met Autopilot de feitelijke bestuurder is.

Software
Op zitting heeft de bestuurder verklaard dat hij het niet eens is met de opgelegde sanctie omdat niet hij, maar zijn Tesla model X de feitelijke bestuurder was. Volgens de man rijdt de elektrische auto door middel van een Autopilot-systeem. De software zorgt ervoor dat de auto zelf kan sturen en remmen, zonder dat ingrijpen van een persoon noodzakelijk is. Daarom moet de auto, en niet hij, worden aangemerkt als feitelijke bestuurder.

Wegenverkeerswet
De kantonrechter volgt die redenering niet. In de Wegenverkeerswet is bepaald dat de bestuurder van een motorrijtuig degene is die het motorrijtuig bestuurt of degene die wordt geacht het motorrijtuig onder zijn onmiddellijk toezicht te doen besturen. In dit geval was het de man die bepaalt waar de auto heen gaat en hoe de auto moet handelen in noodsituaties. Dat maakt hem de feitelijke bestuurder.

Daarnaast verwijst de kantonrechter naar een citaat van de website van Tesla Nederland. “Bij gebruik van Autopilot moet de bestuurder altijd zelf opletten en actief blijven en gereed zijn elk moment in te grijpen.” Bovendien heeft de man verklaard dat hij, als degene die op de bestuurdersplaats zit, regelmatig het stuur moet vastpakken aangezien de auto anders een signaal geeft en na drie signalen het Autopilot-systeem zichzelf uitschakelt.

Aangereden fietser gooit met verse poep

Tijd voor een poepbericht, dat was immers al veel te lang geleden. We bevinden ons in het immer vriendelijke Canada, in de stad Victoria om precies te zijn. Daar werd een man op een ogenschijnlijk elektrische fiets aangereden door een automobiliste, en daar had hij flink de schijtbalen van.

Meneer trok de deur open en slingerde wat nare woorden de auto in. Vervolgens trok hij zijn broek omlaag, bakte hij een bruine donut op het asfalt en gooide hij de boel tegen de auto aan. De vrouw achter het stuur had de deur inmiddels gesloten en op slot gedaan, geen onverstandige zet.

Voor hij er vandoor ging sloopte de poepgooier ook nog een koplamp van de auto, door er met zijn fiets tegenaan te beuken. Een oplettende autohandelaar zag het gebeuren: "Toen ik zijn kont tevoorschijn zag komen wist ik dat ik moest gaan filmen", aldus de man in onderstaand stukje uiterst hoogstaande journalistiek.

De politie is op zoek naar de man, omschreven als een jaar of 35. Hij droeg een bruine jas en heeft mogelijk bruine handen.

De poepgooier (Bron: YouTube)

Agressieve winkeldief probeert agent te wurgen

Een aangehouden verdachte van winkeldiefstal heeft woensdagavond geprobeerd een agent te wurgen. Op woensdag 21 november 2018 om 18.05 uur kwam de melding binnen van een doe-het-zelf bedrijf aan de Konijnenberg in Breda dat ze twee winkeldieven hadden aangehouden. De beveiliging gaf aan dat er gezien was dat beide mannen enkele goederen in hun jas stopten en wegliepen zonder deze af te rekenen.

Een surveillance-eenheid werd naar de winkel gestuurd om de verdachten van de beveiliging over te nemen.  Bij die overname ging het verkeerd. Eén van de verdachten verzette zich en wilde weglopen. Toen een agent hem tegenhield pakte hij de agent bij zijn keel en probeerde hij hem te wurgen. De agent en zijn partner moesten geweld gebruiken om de verdachte onder controle te krijgen.

Handgranaat gevonden in Zoetermeer, politie zoekt getuigen

Amsterdamse praktijken in Zoetermeer: Bij een uitgaansgelegenheid aan de Van der Hagenstraat werd woensdagavond 21 november een handgranaat aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) heeft het explosief onschadelijk gemaakt. De recherche is op zoek naar getuigen.

Omstreeks 20.30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat er op de Van de Hagenstraat een handgranaat zou liggen. Ter plaatse werd inderdaad het explosief aangetroffen waarna een ruime afzetting werd gecreeërd. De Explosieven Opruimingsdienst kwam ter plaatse en heeft de handgranaat onschadelijk gemaakt. De recherche onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden.

Belg laat 'te grote' piemel verkleinen

Mannen die vinden dat ze een grotere piemel moeten hebben, die zijn makkelijk te vinden. Maar mannen die graag een kleinere piemel willen? Dat is toch wat zeldzamer, maar een 48-jarige Belg was zijn enorme penis zat.

Al tien jaar lang zocht de man een arts om de penisverkleining uit te voeren, maar dat lukte niet. Zijn seksleven was prima, erectieproblemen waren er niet en eigenlijk was zijn jongeheer maar klein: een miezerige 16 centimeter in volle erectie, heel mannelijk FOK! lacht hem vierkant uit.

In het universitair ziekenhuis van Luik vond hij echter iemand om de operatie uit te voeren, met succes. Het spermaspeldje is nu nog negen centimeter in opperste paraatheid en vijf centimeter in normale toestand. "Hij wilde alles graag in verhouding hebben", aldus chirurg Robert Andrianne.

De chirurg heeft met zijn team zelf nog even uit moeten zoeken hoe de operatie uitgevoerd kon worden. "Het staat nergens uitgelegd voor iemand met een normale penis, we hebben de techniek voor hem bedacht." Met een plooitechniek kon Andrianne voorkomen dat het snijden in de zwellichamen zou zorgen voor erectiestoornissen.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en de patiënt is naar verluidt nog altijd zeer tevreden. "Zijn erecties zijn nu zelfs iets harder", zegt Andrianne, die nog wel benadrukt dat meneer vooraf uitgebreid (psychologisch) is getest. 

Dergelijke ingrepen zijn in onze contreien zeldzaam, maar in de Verenigde Staten en Kenia (duh) zijn ze al wel uitgevoerd. In onder meer Japan en China lijkt de penisverkleiningsbusiness minder lucratief.

NHL: Doelpuntenfestijn op vooravond Thanksgiving

Het is Thanksgiving in de Verenigde Staten en dat heeft ook in de sportwereld wat te betekenen: in de NFL worden er juist extra wedstrijden gespeeld, in het basketbal ligt de boel een dagje stil, net als in het ijshockey.

Woensdag stonden er nog wel veertien NHL-wedstrijden op het programma en dat werd een waar doelpuntenfestijn, met in elke wedstrijd minstens vijf goals. De New York Islanders waren de schlemiel van de avond: in Madison Square Garden gingen ze met 5-0 onderuit tegen de New York Rangers, waarbij ze als enige van de 28 teams niet tot scoren kwamen.

In drie duels kregen de fans tien goals te zien. De Tampa Bay Lightning won thuis met 7-3 van de staatsrivalen van de Florida Panthers, grotendeels dankzij Steven Stamkos, Ryan McDonagh en Nikita Kucherov, allemaal goed voor één goal en drie of zelfs vier (Stamkos) assists.

De Minnesota Wild won thuis met 6-4 van de Ottawa Senators, waarbij Mika Granlund drie assists gaf en Eric Staal en Mathew Dumba beiden twee keer scoorden. Tot slot nog even het duel in Los Angeles, waar de Kings bedolven werden door de Colorado Avalanche. De aanvalsdrift van de Avs werd de Kings teveel en daar konden twee goals in de laatste zeven minuten niks meer aan veranderen: 3-7.

Uitslagen NHL woensdag
Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs 5-2
New Jersey Devils - Montreal Canadiens 5-2
New York Rangers - New York Islanders 5-0
Pittsburgh Penguins - Dallas Stars 5-1
Washington Capitals - Chicago Blackhawks 4-2
Buffalo Sabres - Philadelphia Flyers 5-2
Detroit Red Wings - Boston Bruins 3-2
Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 7-3
Minnesota Wild - Ottawa Senators 6-4
Nashville Predators - St. Louis Blues 4-1
Arizona Coyotes - Vegas Golden Knights 2-3
Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 4-3
Calgary Flames - Winnipeg Jets 6-3
Los Angeles Kings - Colorado Avalanche 3-7

Rangers - Islanders (Bron: YouTube)

Lightning - Panthers (Bron: YouTube)

5160 jaar cel voor militair na uitmoorden dorp

De Guatemalteekse (ex-)militair Santos Lopez is behoorlijk de sjaak. Een rechtbank in Guatemala heeft de man veroordeeld tot een forse gevangenisstraf: meneer mag een kleine 1,9 miljoen nachten in de cel doorbrengen, want hij heeft 5160 jaar aan de broek gekregen.

Ook in Guatemala krijg je natuurlijk niet zomaar ruim vijfduizend jaar celstraf en Lopez heeft dan ook wel wat op zijn kerfstok. Hij maakte in 1982 deel uit van de Kaibiles, een door de VS getrainde elite-eenheid van het leger van dictator Efraín Rios Montt, en werd met die eenheid naar het dorp Dos Erres gestuurd. In dat dorp zouden wat leden van een guerrilagroepering zich verschuilen. Vrijwel alle mannen en vrouwen werden vermoord en onder de noemer 'Nu we er toch zijn' besloot men ook de kinderen maar gelijk af te slachten. Uiteindelijk vielen er ruim 200 doden bij het Masacre de Las Dos Erres.

Voor de celstraf van Lopez werd een simpel rekensommetje gemaakt. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor 171 doden, waarvoor hij per persoon dertig jaar celstraf kreeg: 5130 jaar dus. Daar kwam nog dertig jaar bij wegens het vermoorden van een kind, wat het bloedbad aanvankelijk overleefde. De straf is wel enigszins symbolisch, want de maximale tijd dat een gevangene daadwerkelijk in de cel mag zitten staat in Guatemala op 50 jaar.

De dit jaar overleden Rios Montt was overigens niet al te lang aan de macht: in 1982 nam hij na een staatsgreep midden in de burgeroorlog (1960-1996) de macht in handen, anderhalf jaar later werd hij dan weer afgezet door zijn eigen minister van defensie. In 2013 werd hij tot 80 jaar celstraf veroordeels wegens genocide, maar na procedurefouten werd de straf teruggedraaid. Een nieuwe veroordeling kwam er, onder meer vanwege zijn dementie, niet meer.

Om de lengte van de gevangenisstraf even in wat perspectief te zetten: een ruime vijfduizend jaar geleden kwam niemand minder dan Ötzi om het leven. De Minoïsche beschaving op het Griekse eiland Kreta begon langzamerhand de kop op te steken en ene Narmer werd de eerste farao van Egypte en stichter van de Eerste Dynastie.

Handbalsters kloppen Angola in uitzwaaiwedstrijd voor EK

De Nederlandse handbalsters hebben de uitzwaaiwedstrijd voor het Europees kampioenschap van de komende maand gewonnen. In Eindhoven werd Angola met 32-29 geklopt, waarbij bondscoach Helle Thomsen haar ploeg geen geweldige indruk zag maken.

Nycke Groot en Angela Malestein lagen ziek op bed, Maura Visser was wegens persoonlijke redenen nog afwezig. Estavana Polman was na afloop licht tevreden: "We zijn nog heel, we hebben gewonnen en we zijn klaar voor het EK. Daar moeten we eerst de poule maar eens door zien te komen, daarna zien we wel verder." Net als Dione Housheer was Polman goed voor vijf goals. 

Op vrijdag 30 november trekt de ploeg richting Frankrijk. Nog maar tien van de zestien speelsters zijn bekend, de overige zes worden tijdens een trainingsstage op Papendal nog aangewezen. Aanvoerder Danick Snelder is er in elk geval niet bij: de cirkelspeelster kampt met een rugblessure en wordt vervangen door Jessy Kramer.

Op 1 december begint Nederland het EK met een duel tegen Hongarije, waarna ook Spanje en Kroatië in de groepsfase nog volgen. Nederland verloor de vorige EK-finale met 30-29 van Noorwegen en pakte vorig jaar brons op het WK.

NBA: James wint met Lakers bij oude ploeg Cleveland, weer nederlaag Warriors

In de NBA waren alle ogen woensdag gericht op Cleveland. De Cavaliers bakken er sinds het vertrek van LeBron James he-le-maal niks meer van en woensdag kregen de verliezend finalisten bezoek van de Los Angeles Lakers...met James.

Het werd een fraaie wedstrijd, waarin de Cavaliers eindelijk weer eens lieten zien dat ze toch best een potje kunnen basketballen. Een voorsprong werd echter uit handen gegeven en in de slotfase bleken James - goed voor 32 punten - en zijn Lakers toch iets te sterk: 105-109.

De regerend kampioenen, de Golden State Warriors, worden getergd door blessures van onder meer Stephen Curry en daar profiteerde de Oklahoma City Thunder in Oakland optimaal van: 95-123, met 32 punten van de jonge Duitser Dennis Schröder. Het is de eerste keer sinds maart 2013 dat de dominante ploeg van de laatste jaren vier keer op rij verloren heeft.  

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - Indiana Pacers 127-109
Philadelphia 76ers - New Orleans Pelicans 121-120
Atlanta Hawks - Toronto Raptors 108-124
Boston Celtics - New York Knicks 109-117
Chicago Bulls - Phoenix Suns 124-116
Houston Rockets - Detroit Pistons 126-124
Milwaukee Bucks - Portland Trail Blazers 143-100
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 101-103
Dallas Mavericks - Brooklyn Nets 119-113
San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 103-104
Utah Jazz - Sacramento Kings 110-119
Golden State Warriors - Oklahoma City Thunder 95-123
Cleveland Cavaliers - Los Angeles Lakers 105-109

Cavaliers - Lakers (Bron: YouTube)

Strafproces diamantroof Schiphol van start

Vanaf woensdag 21 november moeten de verdachten in de grootste roofoverval in de Nederlandse geschiedenis zich voor de rechter verantwoorden. De diamantenroof op Schiphol vond plaats op 25 februari 2005 op het beveiligde deel van de luchthaven Schiphol. Gewapende mannen bedreigden met vuurwapens vier personen in de buurt van een waardetransportauto met diamanten.

De mannen gingen ervandoor met de auto met de diamanten die een totale waarde hadden van ruim €65 miljoen. Een deel van de roof werd direct teruggevonden op de plek waar de daders in de vluchtauto zijn overgestapt, maar het restant met een waarde van ruim €39 miljoen wordt nog steeds vermist.

Elf verdachten in totaal
Het gaat in dit strafproces in totaal om elf verdachten die zich voor de rechter moeten verantwoorden. Zes van hen worden verdacht van betrokkenheid bij de diamantroof op 25 februari 2005 en/of een poging daartoe op 10 februari 2005. Het gaat om diefstal met geweld in vereniging en een poging daartoe.

De verdachten zijn twee mannen van 44, één van 45, één van 46 en twee van 54. De overige verdachten zijn drie mannen, zij worden verdacht van heling en twee vrouwen die verdacht worden van witwassen. Deze zaken worden vanaf 3 december in dit strafproces behandeld.

Undercoveragenten
Er zit bijna veertien jaar tussen de diamantenroof en de inhoudelijke behandeling van de zaak. Eind 2005, begin 2006 werden verdachten aangehouden in deze zaak. Zij werden uiteindelijk weer in vrijheid gesteld omdat er onvoldoende bewijs was. In de zomer van 2013 werd er nieuw leven in de zaak geblazen.

Eén van de verdachten, die werd afgeluisterd in een ander strafrechtelijk onderzoek, vertelde tegenover een vriend over de diamantenroof. Een andere belangrijke pijler in deze zaak, zijn de uitlatingen van één van de verdachten over de roof tegenover undercoveragenten. Na intensief onderzoek is er in 2017 genoeg bewijs om de verdachten aan te houden en ze voor de rechter te brengen.

Vrijdag 30 november eis
Het intensieve onderzoek is volledig afgerond en daarom kan de zaak nu inhoudelijk worden behandeld op Schiphol. De officier van justitie vertelde op woensdag 21 november ter zitting hoe de verdenking tegen de verdachten luidt. De rechter zal de komende periode de feiten van de zaak behandelen. Op vrijdag 30 november zal de officier van justitie de strafeis tegen de verdachten formuleren. Op 28 januari 2018 zal de rechtbank naar verwachting uitspraak doen.

Secret Files serie komt naar Nintendo Switch

Ontwikkelaar Deep Silver heeft aangekondigd dat de Secret Files serie ook naar de Nintendo Switch zal komen. Op de Switch zal eerst alleen Secret Files Tunguska op 30 november speelbaar zijn. De andere hoofdstukken uit de serie komen op een later moment.

De hoofdrol in het spel gaat over de wetenschapper Kalenkow. Deze doet onderzoek naar het Tunguska incident. Deze gebeurtenis, die plaatsvond op 30 juni 1908, was een gigantische explosie, die waarschijnlijk veroorzaakt is door de airburst van een komeet of meteoriet zo'n 6-10 kilometer boven het aardoppervlak. De explosie wordt geschat op een kracht van 10-15 megaton, wat even zwaar is als de zwaarste kernbom die de Verenigde Staten ooit heeft getest. Bij deze explosie kwamen door de locatie van de explosie geen mensen om, maar de explosie betekende wel het einde voor 60 miljoen bomen over een oppervlak van 2150 vierkante kilometer.

Knobbelzwanen afschieten mag (nog) niet in Zuid-Holland

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in een voorlopige voorziening die was gevraagd door de Faunabescherming en de Stichting Dierenradar. Deze uitspraak houdt in dat de vrijstelling voor het doden van knobbelzwanen in Zuid-Holland voorlopig niet geldt. Knobbelzwanen mogen dus niet langer worden gedood. Dit duurt tot zes weken nadat de provincie een besluit op de ingediende bezwaren van de organisaties heeft genomen.

Het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) had vrijstelling verleend om met ingang van 1 november 2018 knobbelzwanen te doden. GS heeft deze vrijstelling verleend, omdat daarmee volgens de provincie voorkomen wordt dat de knobbelzwanen schade aan grasland en gewassen aanrichten. Ook zou hiermee het risico op verkeersongelukken op wegen en fietspaden worden verkleind.

De Faunabescherming en de Stichting Dierenradar zijn tegen die vrijstelling in bezwaar gegaan. Volgens deze organisaties is het doden van knobbelzwanen niet noodzakelijk. GS heeft volgens hen de keuze voor het doden van de dieren en de middelen die daarvoor kunnen worden ingezet, onvoldoende onderbouwd. Bovendien bestaat het gevaar dat ook kleine zwanen, een beschermde soort waarvoor de vrijstelling niet geldt, worden afgeschoten.

Schade onvoldoende aangetoond
De voorzieningenrechter is van  mening dat GS ten onrechte de vrijstelling voor de hele provincie laat gelden. Een vrijstelling moet betrekking hebben op specifieke situaties, waarbij aannemelijk moet worden gemaakt dat knobbelzwanen belangrijke schade hebben aangericht of dat deze schade dreigt te worden aangericht. Dit is onvoldoende aangetoond. Ook staat onvoldoende vast dat schade aan gewassen wordt toegebracht. GS heeft ten onrechte aangenomen dat zich een concrete dreiging van belangrijke schade voordoet in de maanden oktober, november en december.

Risico op afschieten kleine zwanen
De voorzieningenrechter acht het verder aannemelijk dat kleine zwanen zich in groepen samen met knobbelzwanen ophouden en dat het verschil tussen (jonge) knobbelzwanen en (jonge) kleine zwanen zelfs overdag moeilijk te zien is. Zeker bij jonge dieren kunnen de kleine zwanen met knobbelzwanen worden verward. Dat blijkt uit het feit dat bij zeker 20% van de kleine zwanen hagel is aangetroffen of schotwonden zijn geconstateerd. Het is daarom niet uitgesloten dat de verleende vrijstelling zal leiden tot het verstoren of afschieten van kleine zwanen. Dat is op grond van de Wet Natuurbescherming verboden.

Knobbelzwanen afschieten mag (nog) niet in Zuid-Holland (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Knobbelzwanen afschieten mag (nog) niet in Zuid-Holland (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Politie houdt landelijke terrorismeoefening

De steekpartij op Amsterdam CS en de aanhouding van zeven terrorismeverdachten eerder dit jaar maken het eens te meer duidelijk: de kans op een terroristische aanslag in Nederland is nog steeds reëel. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op incidenten met extreem geweld, oefent de politie regelmatig.

terrorisme oefening
Vandaag wordt op verschillende plekken in het land een grote antiterrorisme oefening gehouden. Het is een realistische oefening, waar een groot aantal deelnemers, tegenspelers en lotusslachtoffers verspreid over Nederland aan deelneemt. Het scenario is gebaseerd op een aanslag en de gevolgen daarvan.

De focus van de oefening ligt daardoor niet alleen op de inzet door zogenoemde ‘first responders’ (hulpdiensten) maar juist ook op het bijbehorende landelijke opsporingsonderzoek naar de daders. Zeven eenheden doen hier samen met de KMar, de Veiligheidsregio en het Openbaar Ministerie aan mee.

Op elkaar ingespeeld
‘Als politie doen we er, samen met vele anderen, alles aan om een aanslag te voorkomen’, zegt gemandateerd portefeuillehouder Nicole Bogers. ‘Tegelijkertijd is het dreigingsniveau nog steeds substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslag reëel is. Tijdens grote incidenten (zoals een aanslag) hebben verschillende politieonderdelen, maar ook hulpdiensten een belangrijke taak. Het is essentieel dat zij goed op elkaar zijn ingespeeld. Samen trainen en oefenen op extreem geweld-scenario’s is daarom van levensbelang.’

Hoewel er zoveel mogelijk op afgelegen plaatsen wordt geoefend, laat de politie weten dat mensen toch iets van de oefening kunnen meekrijgen. 

Politie houdt landelijke terrorismeoefening (Foto: Politie.nl)
Politie houdt landelijke terrorismeoefening (Foto: Politie.nl)

Auto rijdt in op groep kinderen, 5 doden en 18 gewonden

In de Chinese stad Huludao zijn 5 doden en minimaal 18 gewonden gevallen nadat een automobilist inreed op een groep kinderen. Op video's die onder meer op Twitter circuleren is te zien hoe de auto aan komt rijden en van rijbaan wisselt waarna hij op de overstekende kinderen knalt. 

Volgens Chinese media is de bestuurder aangehouden door de politie. Onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van een noodlottig ongeval of van opzet. 

'Brandstichting Turks Consulaat was wanhoopsdaad'

De man die deze zomer drie zelfgemaakte brandbommen naar het Turks consulaat heeft gegooid op het Museumplein in Amsterdam zou dat hebben gedaan omdat hij wanhopig was over het huidige politieke klimaat in Turkije. Dat zei zijn advocaat Berfin Yesilgöz vanmorgen tijdens een eerste inleidende zitting, zo meldt AT5.

Spuitbussen
De 35-jarige Ercan P. gooide op zaterdagavond 11 augustus een aantal bij elkaar gebonden spuitbussen naar het gebouw. De eerste viel brandend in de tuin, de tweede belandde bij de entree van de hoofdingang. Een derde object zorgde niet voor schade. De man werd in de buurt van het Turkse Consulaat aangehouden. De politie loste daarbij een waarschuwingsschot. 

Waanhoopsdaad 
P. zou met zijn actie aandacht hebben willen vragen voor de politieke situatie in Turkije. 'Maar hij wilde niemand in gevaar brengen', zegt zijn advocaat. 'Wellicht heeft hij niet het juiste middel gekozen voor het doel dat hij wilde bereiken. Het was een wanhoopsactie. Misschien ook wel invoelbaar, gelet op hetgeen nu gaande is in Turkije als we kijken naar de politiek', aldus Yesilgöz. 

Veiligheid
P. is vandaag niet aanwezig, omdat hij vreest voor zijn veiligheid. 'Hij is bang dat er personen in de zittingszaal zouden zitten, waardoor zijn identiteit bekend zou worden. Ook vreest hij dat er informatie met de Turkse autoriteiten gedeeld wordt. Hij vreest niet alleen voor zijn eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van zijn familie', aldus zijn raadsvrouw. 

Onderzoek afgerond
Het politieonderzoek is grotendeels afgerond. De zaak wordt op 31 januari inhoudelijk behandeld. P. blijft tot die tijd vastzitten, omdat de rechtbank bang is dat P. vlucht of in herhaling valt. Ook is er volgens de rechtbank sprake van een geschokte rechtsorde als P. in afwachting van de inhoudelijke behandeling op vrije voeten zou worden gesteld. 

Discriminatie op arbeidsmarkt wordt strafbaar

Werkgevers zijn straks verplicht om beleid te voeren ter voorkoming van discriminatie bij werving en selectie. Doen ze dat niet dan riskeren ze een boete. De Inspectie SZW gaat hier namelijk op inspecteren en toezien. Zij wordt bevoegd om bestuursrechtelijk op te treden op dit terrein als daar aanleiding voor is. Dat is nieuw. Staatssecretaris Van Ark bereidt een wetswijziging voor.

“Het is heel belangrijk dat een jongere die hard zijn best doet werk te krijgen, merkt dat het niet uit maakt wat zijn achternaam is. En dat een zwangere vrouw niet met een smoesje een vast contract wordt geweigerd, terwijl zij goed functioneert. Mensen willen beoordeeld worden op hun kwaliteiten en dat recht hebben ze ook.”

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kijkt ook op welke wijze een rol voor de Inspectie SZW is weggelegd bij de werving en selectie door derden, zoals uitzend- en recruitmentbureaus. De uitkomsten van een onderzoek hier naar worden betrokken bij de voorgenomen wetswijziging. Er zal ook worden gekeken naar de rol van geautomatiseerde systemen en algoritmen. Dit alles meldt zij vandaag in haar brief over de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt.

"We moeten allemaal kunnen meedoen met werk, ongeacht leeftijd, achtergrond, geslacht, seksuele gerichtheid of handicap. Bewust of onbewust, de impact van ongelijke kansen is groot en ongewenst. Arbeidsmarktdiscriminatie moet daarom stevig aangepakt worden" aldus staatssecretaris Tamara van Ark.

Handhaving
Van Ark wil effectiever op kunnen treden tegen arbeidsdiscriminatie en investeert daarom in het toezicht door de Inspectie SZW op het voorkomen en tegengaan ervan. Vooruitlopend op deze wetswijziging gaat de Inspectie komend jaar al verkennende inspecties doen bij werkgevers en intermediairs. De Inspectie zet het huidige toezicht op discriminatie op de werkplek, waaronder ook zwangerschapsdiscriminatie, onverminderd voort.

Bewustwording
Uitsluiting en discriminatie gebeurt soms moedwillig, maar vaker onbewust. Van Ark wil daarom ook de kennis over en bewustwording van de impact van discriminatie, uitsluiting en ongelijke kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Dan gaat het niet alleen om discriminatie bij werving en selectie, maar ook om beloningsdiscriminatie bij vrouwen, zwangerschapsdiscriminatie, leeftijdsdiscriminatie, discriminatie van mensen met een beperking en discriminatie op achtergrond.

Marco Kroon is in Afghanistan verkracht

Marco Kroon, de met de militaire Willemsorde onderscheiden militair, heeft gisteren aan de tafel bij Pauw uit de doeken gedaan wat hem in Afghanistan is overkomen. Hij had al eerder de publiciteit gezocht met een verhaal over een incident in 2007, waarbij hij zijn belager had gedood, maar wat hem daarbij precies is overkomen heeft hij nooit willen zeggen.

Kroon vertelt vrij nauwkeurig wat hem indertijd is overkomen, maar wat precies kan hij niet zeggen.  "Als jij het woord wil noemen, dan heb ik daar geen problemen mee, maar ik kan het woord nog steeds niet over mijn lippen krijgen", aldus Kroon. Pauw gaat verder met "laten we het 1 keer noemen. Nadat je verkracht bent..."

Ook bij Pauw omschrijft Kroon hoe hij zijn belager later tegenkwam en zijn wapen op hem leegschoot. "Je ziet hem zijn wapen proberen te trekken, er komen 2, 3 schoten naast je neer..." vertelt Kroon, "Het was een fractie van een seconde. Voor je het weet heb je je magazijn leeggeschoten."

Baas Russische inlichtingendienst overleden

De baas van de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst, is woensdag overleden. Dat heeft een bron binnen het Russische Ministerie van Defensie donderdag laten weten tegenover persbureau TASS. Korobov, 63 jaar oud, was volgens de bron 'al geruime tijd ernstig ziek'.

Korobov kwam in 1973 als tiener het Russische militaire bestel in en diende onder meer in de luchtmacht. Vanaf 1985 werkte hij in de wereld van de militaire inlichtingen, waar hij zich - onder meer geholpen door het spreken van meerdere talen - op wist te werken. 

In 2016 werd Korobov aangesteld als baas van de GRU, waarna de nodige ophef volgde. Zo was er de vergiftiging van oud-spion Sergey Skripal in het Britse Salisbury, inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en eerder dit jaar nog een cyberaanval in Den Haag.

Loonverschil tussen mannen en vrouwen iets kleiner

Het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen dat gecorrigeerd is voor kenmerken als opleidingsniveau, beroepsniveau, arbeidsduur en werkervaring, is tussen 2014 en 2016 gelijk gebleven. Het ongecorrigeerde verschil daarentegen is zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid kleiner geworden. Dat meldt het CBS op basis van het rapport ‘Monitor loonverschillen mannen en vrouwen, 2016’, waarin beloningsverschillen zijn gecorrigeerd voor een aantal kenmerken.

Of de verschillen die resteren na deze correctie te maken hebben met seksediscriminatie of met andere oorzaken, kan met dit onderzoek niet worden vastgesteld. De meest optimale meting zou bestaan uit loonvergelijkingen tussen mannen en vrouwen met identieke banen binnen dezelfde organisaties en identieke relevante achtergrondkenmerken, zoals leeftijd, opleiding, (cumulatieve) ervaringsjaren en aantal jaren in de betreffende functie.

Wegens datatekort was dit echter niet haalbaar. Het onderzoek is daarom uitgevoerd door de invloed van een twintigtal algemene kenmerken op het loon te schatten, en vervolgens te berekenen wat het loonverschil zou zijn indien mannen en vrouwen op elk van deze kenmerken hetzelfde zouden scoren. Het resterende verschil wordt in dit bericht het gedeeltelijk gecorrigeerde of het ‘onverklaarde’ verschil genoemd en kan niet eenduidig worden geïnterpreteerd.

Het gedeeltelijk gecorrigeerde beloningsverschil is tussen 2014 en 2016 noch bij de overheid noch in het bedrijfsleven wezenlijk veranderd. Tussen 2008 en 2014 was wel een daling te zien. Bij de overheid ging het gedeeltelijk gecorrigeerde verschil van 7 procent in 2008 naar 5 procent in 2016. In het bedrijfsleven daalde het gedeeltelijk gecorrigeerde verschil van 9 procent in 2008 tot 7 procent in 2016. Verreweg de meeste werknemers werken in het bedrijfsleven (87 procent van de werknemersbanen), de sector overheid is goed voor 13 procent van de banen.

Ongecorrigeerde beloningsverschil afgenomen
Het ongecorrigeerde beloningsverschil is tussen 2014 en 2016 wel afgenomen. Bij de overheid verdienden vrouwen in 2016 per uur gemiddeld 8 procent minder dan hun mannelijke collega’s. In 2014 was dit verschil nog 10 procent. In dezelfde periode daalde het ongecorrigeerde beloningsverschil in het bedrijfsleven van 20 naar 19 procent. De daling past in een trend van dalend loonverschil tussen mannen en vrouwen, onder meer doordat het opleidingsniveau van vrouwen stijgt. Sinds 2008 halveerde het loonverschil bij de overheid. In het bedrijfsleven was de daling minder sterk. In 2008 verdienden vrouwen 22 procent minder dan mannen, tegen 19 procent in 2016.

Jonge vrouwen hoog opgeleid
Jonge mensen in Nederland zijn steeds hoger opgeleid en het aandeel hoogopgeleiden neemt iets sterker toe onder vrouwen dan onder mannen. Bij de overheid verdienden jonge vrouwen tot 36 jaar meer dan hun mannelijke collega’s. In 2008 lag het omslagpunt, de leeftijd waarop mannen meer verdienen, nog op 33 jaar. In het bedrijfsleven is dat omslagpunt eerder. In 2016 verdienden vrouwen in het bedrijfsleven tot hun 26e meer dan mannen, vanaf 32 jaar wordt het verschil aanzienlijk.

Van de 45-plussers zijn mannelijke werknemers gemiddeld hoger opgeleid dan vrouwelijke. Ook andere factoren, zoals beroepsniveau en werkervaring dragen bij de oudere werknemers bij aan hogere uurlonen voor mannen dan voor vrouwen. Sinds 2008 is het beloningsverschil wel in alle leeftijdscategorieën kleiner geworden. Dit gaat bij de overheid sneller dan in het bedrijfsleven.

Onlangs publiceerde het CBS cijfers over de toename van vrouwelijke werknemers onder de topverdieners. Op 14 december publiceert het CBS samen met het SCP de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor.

Wakker Dier heeft nieuwe aanbieding voor Jumbo

Wakker Dier is vanaf vandaag op de radio te horen met een speciale aanbieding voor supermarktketen Jumbo: "als Jumbo stopt met kiloknallen, dan komt Wakker Dier een avondje kassa draaien." De stichting wil dat Jumbo stopt met de promotie van vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. “Supermarkten die blijven kiloknallen, drijven bewust de verkoop van het meest dieronvriendelijke vlees op. Dat kan echt niet meer,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier spreekt supermarkt Jumbo aan, omdat de grootgrutter in het eerste driekwart jaar van 2018 hoog eindigde in de kiloknallerranglijst. Hierin worden de vleesaanbiedingen van twaalf supermarktketens met elkaar vergeleken. Jumbo eindigde hoog, omdat zij veel meer kiloknallers had dan vleesaanbiedingen mét dierenwelzijnskeurmerk. Meer dan zestig procent van de vleesaanbiedingen bij Jumbo is een kiloknaller volgens Wakker Dier. 

Dierenleed
Wakker Dier nam de kiloknallers van Jumbo al eerder op de korrel. In deze radiospot bood de stichting aan om een dagje te komen vakkenvullen als Jumbo zou stoppen met kiloknallen. Beide radiocommercials zijn onderdeel van de kiloknallercampagne. Supermarkten proberen met kiloknallers zoveel mogelijk mensen naar hun winkels te lokken. Achter de kiloknaller gaat veel dierenleed schuil.

Nationaal Rapporteur: 'Zoek vaker digitaal naar sporen van seksueel geweld tegen kinderen'

In strafzaken voor seksueel geweld tegen kinderen moet volgens Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar vaker gebruik worden gemaakt van digitale opsporingsmogelijkheden. ‘Drie van de tien zaken waarin iemand wordt vervolgd voor een zedendelict met een minderjarige wordt geseponeerd wegens te weinig bewijs. Een telefoon of laptop bevat veel informatie over ons leven. Daarom zouden die vaker onderzocht moeten worden om te kijken of er steunbewijs op te vinden is, zoals chatgesprekken met of over het slachtoffer.’ Vandaag publiceert de Nationaal Rapporteur de Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2013-2017, waarin voor het eerst de hele strafrechtketen in beeld is gebracht.

Van elke 1.000 meldingen die jaarlijks gemiddeld binnenkomen bij de politie wordt er in 480 gevallen aangifte gedaan. Dit leidt tot 138 strafzaken waaruit in 111 gevallen een veroordeling volgt. In 68 gevallen wordt er een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. In de afgelopen vijf jaar was een stijging te zien in het aantal meldingen: in 2013 waren er 2.900, in 2017 al 3.400. Toch leidde dit tot steeds minder ingeschreven zaken bij het Openbaar Ministerie (OM).

Aangifte
Na een melding bij de politie volgt in ongeveer de helft van de gevallen een informatief gesprek. Het doel van dit gesprek is onder meer om het slachtoffer of zijn ouders te informeren over het strafrechtelijke proces en de mogelijke impact daarvan. In 54 procent van de gevallen deed het slachtoffer na een informatief gesprek aangifte. Dat is aanzienlijk vaker dan de 30 procent die de Nationaal Rapporteur eerder rapporteerde over de periode 2011-2012.

Bolhaar: ‘Het is belangrijk dat slachtoffers aangifte doen, maar er kunnen redenen zijn om dit niet te doen. Ik heb de politie aanbevolen om te registreren waarom slachtoffers geen aangifte willen doen en naar welke hulp slachtoffers worden doorverwezen, zodat we hier beter zicht op krijgen, en hun werkwijze daarop aan te laten sluiten.’

Vervolging en berechting
Waar de rechter in 2013 nog in ruim 800 zaken uitspraak deed, was dit in 2017 nog maar in 700 zaken. Het aandeel veroordelingen nam wel licht toe. Bovendien koos de rechter vaker voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf in plaats van een taakstraf of voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook werd vaker een tbs-maatregel opgelegd. Eén op de vijf verdachten van een zedendelict tegen een minderjarige is zelf nog minderjarig. Zaken met minderjarige verdachten komen minder vaak voor de rechter. Als dit wel gebeurt krijgen ze aanzienlijk vaker dan volwassen daders een taakstraf opgelegd.

Kinderpornografie
Het aantal meldingen van kinderpornografie is in de afgelopen jaren verzesvoudigd. Toch worden er minder kinderpornografiezaken onderzocht door de politie en het Openbaar Ministerie. Zij verklaren dat de zaken complexer worden, en dat zij daardoor met dezelfde capaciteit minder zaken kunnen onderzoeken. Bolhaar: ‘Dat vind ik zorgelijk. Kinderpornografie moet optimaal bestreden kunnen worden. Alles moet op alles worden gezet om misbruik te stoppen, slachtoffers te beschermen en daders op te sporen en te vervolgen.’

Onlangs presenteerde het ministerie van Justitie en Veiligheid de hernieuwde aanpak online seksueel kindermisbruik, waarin onder andere internetbedrijven meewerken aan het verwijderen van kinderpornografie van het openbare internet. Bolhaar: ‘Die ontwikkeling is van groot belang. Daarnaast moet de politie zich echter blijven inspannen om slachtoffers te helpen en daders op te sporen.’

FOK! Wat een weer: koud he

Het is vanochtend op veel plaatsen zwaar bewolkt. In het noorden valt aanvankelijk lokaal lichte (mot)regen. Van het zuiden uit klaart het gedurende de dag langzaam op, in het noorden blijft het waarschijnlijk bewolkt. De middagtemperaturen liggen tussen 3°C in het noorden en 6°C plaatselijk in Limburg. De wind komt uit oost tot zuidoost en is zwak tot matig.

Komende nacht is er weinig bewolking. Mogelijk drijven er in het noord(oost)en nog enkele wolkenvelden vanuit Duitsland binnen. Plaatselijk ontstaan er mistbanken. De minima lopen uiteen van +2°C in Zeeland tot lokaal -4°C in het oosten. De wind is overwegend zwak uit oostelijke richtingen.

Vrijdag overdag is het na het optrekken van de mist tamelijk zonnig, op enkele wolkenvelden na. De maxima lopen uiteen van 4°C in het noorden tot lokaal 9°C in Zuid-Limburg. De wind is zwak tot matig en komt uit oost tot zuidoost.

In het weekend bewolkt en met name zaterdag regen. Na het weekend meer zon en kleine neerslagkansen (20-30%). De temperaturen liggen ruim onder normaal. (Bron: KNMI)

Nederland

Erg grijs (Foto: DJMO)
Grijs was de afgelopen dagen vaak de hoofdkleur. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Zolang er leven is' van Hendrik Groen wint NS Publieksprijs 2018

Zolang er leven is van Hendrik Groen (Meulenhoff) wint de NS Publieksprijs 2018 en is daarmee het Boek van het Jaar 2018. Dit werd gisteravond bekend gemaakt in De Wereld Draait Door. Acteur Kees Hulst, hoofdrolspeler uit de tv-serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, nam de prijs in ontvangst. Het is de tweede keer dat een boek van Hendrik Groen de NS Publieksprijs wint. In 2016 won hij met Pogingen iets van het leven te maken. De NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken en tevens de bekendste boekenprijs voor volwassenliteratuur.

Zolang er leven is kreeg ruim 42% van de in totaal 97.365 uitgebrachte stemmen dit jaar (vorig jaar 96.000). Andere genomineerden waren Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder (Lebowski), De heilige Rita van Tommy Wieringa (De Bezige Bij), Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck (Prometheus), Nazomer van Esther Verhoef (Ambo | Anthos) en Stromboli van Saskia Noort (Lebowski). De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 tot 1 juli 2018). Dit jaar heeft Frank Krake, auteur van het boek De laatste getuige, campagne gevoerd om via de vrije keuze in aanmerking te komen voor de prijs. Zijn fanatieke strijd is niet onopgemerkt gebleven, hij haalde maar liefst 11% van de stemmen.

NS Publieksprijs
Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De winnaar van de NS Publieksprijs krijgt, naast de eretitel Boek van het Jaar 2018, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card OV Vrij 1ste klas. De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987. Sinds 2001 is NS sponsor van de prijs en is de naam NS Publieksprijs.

De Leesclub en miniboekjes in de trein
Dit jaar is voor het eerst een speciale NS Publieksprijs Leesclub geïnstalleerd bij de start van de stemperiode op het NS hoofdkantoor. Duizenden enthousiaste lezers hebben zich daarvoor opgegeven, waarvan honderd uitverkoren lezers geselecteerd zijn die uiteindelijk de Leesclub vormen. Als ambassadeurs van de NS Publieksprijs hebben zij zoveel mogelijk stemmen geprobeerd te werven. Daarnaast werden er, om zoveel mogelijk treinreizigers kennis te laten maken met de genomineerde titels, miniboekjes met fragmenten uit deze boeken uitgedeeld in de treinen van NS. Met de Leesclub en de miniboekjes zijn extra lezers geënthousiasmeerd om te gaan lezen en te stemmen.

Basketballers Den Bosch uitgeschakeld in Europa

Voor de basketballers van New Heroes Den Bosch is het Europese avontuur voorbij. De ploeg verloor in de laatste groepswedstrijd in de Europe Cup met 89-79 van het Russische Avtodor Saratov.

De Russen bouwden al snel een voorsprong op, maar Den Bosch kwam terug en nam aan het einde van het derde kwart zowaar de leiding na twee vrije worpen van Maarten Bouwknecht. In het vierde kwart gaven de Bosschenaren, waar Keshun Sherrill goed was voor 28 punten, het echter al snel uit handen en dat leidde tot de nederlaag.

Daarmee was de kans op een plek in de top-2 van de groep voorbij, waardoor ZZ Leiden en het Groningse Donar Nederland vertegenwoordigen in de tweede ronde.

Basketballers Den Bosch uitgeschakeld in Europa (Pro Shots / Peter van Gogh)
Basketballers Den Bosch uitgeschakeld in Europa (Pro Shots / Peter van Gogh)

Zeer geïsoleerde 'Steentijdstam' doodt missionaris

We stellen even aan u voor: de Sentinelezen, een stam van hooguit nog zo'n vijftig mensen, levend op Noord-Sentineleiland, onderdeel van de Andamanen en Nicobaren in de Baai van Bengalen, grofweg ten zuid-oosten van India.

Deze mensen zijn bijzonder, want er zijn op aarde voor zover bekend maar weinig mensen die zó weinig contact met de buitenwereld hebben gehad als de Sentinelezen. Zij wonen vermoedelijk al enkele tienduizenden jaren op hun eilandje en zijn niet beïnvloed door de moderne beschaving. Dat houden ze zelf ook wel aardig in stand: betreed het eiland en je gaat dood.

Zo waren er in 2006 twee vissers, die de pech hadden gestrand te raken op het eiland. Het duurde niet lang voor de Sentinelezen hun 'gasten' op het strand kwamen verwelkomen door ze naar het hiernamaals te sturen. De lichamen van de vissers werden nooit opgehaald, want de Indiase wet beschermt het eiland en de bewoners: niemand mag er naartoe, om wat voor reden dan ook.

Er zijn in de wereldgeschiedenis immers genoeg bevolkingsgroepen uitgeroeid na contact met anderen, denk aan allerlei ziekten of moordpartijen en meer van dat soort naars. Na de tsunami van 2004 kwam een helikopter overigens even checken of de Sentinelezen nog in orde waren, maar daar hoefde men zich geen zorgen om te maken: de helikopter werd binnen de kortste keren begroet met een salvo aan pijlen.

De Sentinelezen werden in de jaren zeventig kort bezocht door een groep van National Geographic, zo ongeveer het enige (relatief) vreedzame contact met andere mensen (Bron: YouTube)

Enfin, Noord-Sentineleiland en de Sentinelezen dus, een must om eens wat meer over te lezen. Vervolgens komen we bij ene John Allen Chau, een 27-jarige Amerikaanse missionaris. 'Die Sentinelezen, die hebben God natuurlijk nog niet in hun leven geaccepteerd', dacht John, waarna hij vol goede moed die kant op trok.

Meneer wist een paar vissers om te kopen om hem naar het eiland te varen, maar daar kwam hij niet geheel verrassend aan zijn einde. Volgens de vissers, die inmiddels opgepakt zijn in verband met hun smokkeltocht, bleven zij op 14 november op het strand, terwijl Chau de jungle in liep.

Van een afstandje zagen de vissers hoe de missionaris aangevallen werd met pijl en boog. Toch bleef hij lopen, tot dat niet meer kon en de vissers zagen hoe de Sentinelezen zijn lichaam vastbonden en aan een touw over de grond sleepten. "Een van de vissers zag Chau's lichaam begraven worden door de inboorlingen. Chau is gedood met een pijl", aldus de baas van de lokale politie.

Of Chau's lichaam ooit terug in de VS zal komen valt ernstig te betwijfelen. Met een vliegtuig is wel even gezocht, maar gezien het verleden lijkt er weinig haast te zijn om het eiland daadwerkelijk te betreden. Dat zou ook een uitermate slecht idee zijn, aangezien de gezondheid van de complete bevolking daarmee in gevaar gebracht zou worden.

Overigens zit een rechtszaak tegen de Sentinelezen er niet in: een onderdeel van de Indiase wet is dat deze groep mensen buiten de door de samenleving - waar zij dus niks mee te maken hebben - gestelde wetten staan.

Kabinet beraadt zich op vernieuwing pensioenstelsel

Een akkoord met sociale partners over de vernieuwing van het pensioenstelsel is nu niet mogelijk. De gesprekken binnen de SER en tussen het kabinet en sociale partners hebben niet tot overeenstemming geleid. Het kabinet beraadt zich nu op het vervolgproces. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft zich tot het uiterste ingespannen, zegt Koolmees. Het totaalpakket aan maatregelen dat op tafel lag, bevatte naast afspraken over de vormgeving van een pensioencontract ook andere zaken die belangrijk zijn voor een goede oude dag. Samen zouden die afspraken niet alleen zorgen voor een duurzaam, robuust pensioenstelsel voor huidige en toekomstige generaties. De afspraken zouden ook pensioenkortingen kunnen voorkomen, een beter perspectief bieden op indexatie en maatwerk kunnen bieden om eerder te kunnen stoppen werken als dat nodig is.

Volgens Koolmees blijft de urgentie om het pensioenstelsel te vernieuwen onverminderd groot. Het stelsel sluit niet meer goed aan bij de arbeidsmarkt, er onstaan spanningen tussen generaties en doordat indexatie uitblijft, wordt ook het vertrouwen geschaad. Daarom vindt de minister het stelsel dringen aan vernieuwing toe.

Hitman 2

De naam van de game Hitman 2 doet vermoeden dat je met een geheel nieuw deel hebt te maken in de Hitman-serie. Echter, dat is niet zo. De game voelt meer als een ouderwets expansion-pack dan een volwaardige nieuwe game. Toch kun je veel, veel plezier aan Hitman 2 beleven, als je een paar dingen door de vingers kunt zien.

 

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.