FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 november 2018

Roken in coffeeshop mag straks ook niet meer

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ligt mag er in de toekomst niet meer gerookt worden in coffeeshops. Blokhuis wil het roken in horeca verder terugdringen. Het roken van een joint met tabak zal straks niet meer mogen.

Dit is een van de plannen die is afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Het akkoord omvat meerdere plannen om de gezondheid van mensen in Nederland te verbeteren, zoals overgewicht en overmatig alcoholgebruik. Volgens De Telegraaf wordt vrijdag meer bekend over het Preventieakkoord.

Het kabinet wilde eerder al dat roken in café's binnen twee jaar verleden tijd is: rookruimtes moeten tegen die tijd zijn verdwenen uit horeca en kantoren. Koninklijke Horeca Nederland pleitte voor een langere afbouwperiode. Volgens de krant wordt het volledige rookverbod in de horeca in juli 2022 definitief van kracht.

Kruidenmengsel in joint
Mensen die hun joint graag met tabak roken, kunnen de joint nog wel kopen in de shop, maar moeten die buiten de shop roken. Joints waarin de tabak is vervangen door een kruidenmengsel mogen nog wel in de coffeeshop worden gerookt. 

Prijs pakje sigaretten
Ook zal de prijs van 
sigaretten in de komende jaren geleidelijk verder omhoog gaan, naar 10 euro in 2023. Wel gaat het kabinet eerst uitzoeken of dit er niet voor zal zorgen dat sigaretten vanuit het buitenland geïmporteerd zullen worden. Om dit te voorkomen wil het ministerie prijsafspraken maken met buurlanden.

De staatssecretaris presenteert vrijdag afspraken die binnen het Nationaal Preventieakkoord gemaakt zijn om ongezond gedrag terug te dringen. 

Boswachter doet lugubere vondst

Het moet een gek gezicht zijn geweest toen boswachter Rien de Vries op de Diemerzeedijk in Amsterdam een houten bordje tegen kwam, waaruit bleek dat het rustplaats was van een overledene. Dat meldt AT5.

Op het bordje, dat omringd was met bloemen, stond de volgende tekst: 'Hier ligt het stoffelijke overschot van mijn moeder. Graag laat deze bloemen a.u.b. op hun plaats zitten'.

Boswachter Rien nam dit zeer serieus en liet op zijn beurt ook een brief achter voor de nabestaande: 'U heeft een mooie plaats uitgekozen voor uw moeder, echter is dit niet de bedoeling. Graag contact opnemen met de boswachters van Staatsbosheer.'

As uitgestrooid
Voor boswachter Rien is het de eerste keer geweest dat hij dit tegen komt. 'Het gaat natuurlijk om een overledene, maar ik heb wel via de brief aangegeven dat dit niet de bedoeling is', vertelt de boswachter. 

Vermoedelijk gaat het om as dat is uitgestrooid op de Diemerzeedijk, maar ook dat is niet overal toegestaan. 'Maar ik kan niet zomaar de grond omspitten.'

Oplossing met nabestaande
Via de brief hoopt de boswachter in contact te komen met de nabestaande. 'Dan komen we wel tot een oplossing. Zo niet, dan overleg ik met mijn team wat we moeten doen, maar de kans is groot dat we het bordje en de bloemen dan wel weghalen'.

Bring Me The Horizon geeft publiek knallend verjaardagscadeau

Hoe kun je beter de verjaardag van je frontman vieren dan een knallend concert te spelen in de AFAS Live? Dat moeten de mannen van Bring Me The Horizon ook gedacht hebben, want ze gaven het publiek alles. Dat de stem van Olly het inmiddels allemaal niet meer zo goed aankan, is een feit dat de band mooi heeft weten te maskeren met een spetterende lichtshow en uitermate goed gebruik van backing vocals. Wat het succesvol? Uiteindelijk wel. 

Tennisser Bracciali levenslang geschorst

Tennisser Daniele Bracciali is door de integriteitseenheid in het tennis, de TIU, levenslang geschorst. De 40-jarige Italiaan mag daarnaast ook een boete van een kwart miljoen dollar aftikken. Landgenoot Potito Starace is tien jaar lang verbannen van alles wat met tennis te maken heeft en krijgt ook nog eens honderdduizend dollar boete.

De twee Italianen zijn schuldig bevonden aan matchfixing, het wedden op wedstrijden en andere aan wedden gerelateerde bezigheden tijdens het ATP-toernooi van Barcelona in 2011. In 2015 werden beide heren door de Italiaanse tennisbond al levenslang geschorst, maar een paar maanden later werd de straf ingetroffen omdat men het bewijs niet sterk genoeg achtte. 

De TIU is zich er vervolgens ook mee gaan bemoeien en kwam met de harde straffen. Starace stopte eerder dit jaar al met tennis, Bracciali keerde dit jaar juist terug. De dubbelspecialist won in het dubbelspel het APT-toernooi van Gstaad, waar hij met landgenoot Matteo Berrettini in de halve finales won van Robin Haase en Matwé Middelkoop.

PVV: 'Krikke gedraagt zich als jihadistenvriend'

De PVV in de Haagse gemeenteraad heeft raadsvragen gesteld naar aanleiding van het bericht dat België voornemens is om de zoon van de Haagse haatimam El Alami Amaouch uit te zetten naar Nederland omwille van de staatsveiligheid.

De tiener kwam eerder in opspraak omdat hij in een filmpje 's nachts door Verviers liep terwijl hij in het Arabisch opriep tot moord op christenen. ,,Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood hen allen, spaar er niet een.” Zijn vader, haatprediker El Alami Amaouch, werd eerder al België uitgezet en verblijft sindsdien in Den Haag waar hij vanuit de Schilderswijk zijn boodschap van islamitische haat verspreidt.

Voor de Haagse PVV is de maat vol. De partij laakt de passieve houding van burgemeester Krikke op het gebied van jihadisme en roept haar op om te stoppen met zich te gedragen als een jihadistenvriend en in actie te komen. Fractievoorzitter Karen Gerbrands heeft de burgemeester gevraagd om ter bescherming van de nationale veiligheid met de minister van Justitie en Veiligheid in gesprek te gaan over het opleggen van een stadsbreed gebiedsverbod aan zowel El Alami Amaouch als zijn zoon

Fractievoorzitter Karen Gerbrands: “Mevrouw Krikke gedraagt zich steeds meer als een jihadistenvriend in plaats van als een burgermeester. Haatimams geeft ze alle ruimte, ze drinkt thee met salafisten, en de As Soennah moskee weigert ze aan te pakken. Het is tijd dat deze laffe burgemeester eindelijk eens stopt met wegkijken en in actie komt. Er is absoluut geen ruimte voor nog meer staatsgevaarlijke islamitische gekken in onze stad.”

OM looft 100.000 euro uit voor Ridouan Taghi

In het onderzoek naar de verblijfplaats van Ridouan Taghi (40) heeft het Openbaar Ministerie (OM) de beloning verhoogd naar 100.000 euro. Eenzelfde bedrag wordt ook uitgetrokken voor informatie die leidt tot de opsporing en aanhouding van Said Razzouki (46).

Beiden worden verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever - bij verschillende liquidaties. Met de verhoging van het geldbedrag van 25.000 naar 100.000 euro is sprake van de hoogste beloning ooit door het OM uitgeloofd.

Topprioriteit
De reden daarvoor is dat politie en OM met spoed op zoek zijn naar beide verdachten. De opsporing van deze verdachten is topprioriteit voor OM en politie. Zij zijn naar voren gekomen in het onderzoek Marengo, dat onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket en het arrondissementsparket Midden-Nederland wordt uitgevoerd.

Zowel Taghi als Razzouki zijn eerder dit jaar op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Zij staan bovendien op de Most Wanted lijst van Europol.Op de website van de politie staat ook beeldmateriaal van de gezochte verdachten.

Buitenland
Zeer waarschijnlijk houden de verdachten zich schuil in het buitenland, verplaatsen ze zich regelmatig en maken ze gebruik van wisselende identiteiten. Naar verwachting ligt actuele en betrouwbare informatie over hun verblijfplaatsen bij personen die behoren tot de groep van vertrouwelingen van Taghi en Razzouki.

Het OM en de politie hebben goede hoop dat met de verhoogde beloning het stilzwijgen rond de voortvluchtige verdachten doorbroken kan worden. Het ongekend hoge bedrag van de beloning kan mensen over de streep trekken de gouden tip te geven.

Opsporingslijn
De politie is bereikbaar via de gratis opsporingslijn 0800-6070. Vanuit het buitenland kan worden gebeld naar (+31)79-345 9 876. Wie liever spreekt met iemand van het Team Criminele Inlichtingen kan bellen met nummer (+31)79 345 8 999. Tips kunnen anoniem worden gegeven. Het publiek wordt aangeraden de verdachten niet zelf te benaderen, maar contact op te nemen met de politie wanneer een van de verdachten wordt gezien.

OM zet 100.000 euro op Ridouan Taghi (Foto: Openbaar Ministerie/Politie.nl)
OM looft 100.000 euro uit voor Ridouan Taghi (Foto: Openbaar Ministerie/Politie.nl)

Politie pakt 7 leden Caloh Wagoh op

In een grootschalig onderzoek naar ondermijnende criminaliteit hield de politie woensdag 21 november twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh aan. Direct na de twee aanhoudingen startte de politie doorzoekingen op meer dan veertig locaties.

Woensdagochtend in alle vroegte vonden enkele aanhoudingen en een groot aantal doorzoekingen plaats in de eenheden Den Haag, Midden Nederland, Rotterdam, Amsterdam en Oost Nederland. Op meerdere locaties zijn daarbij arrestatieteams ingezet. Deze, door de Eenheid Den Haag gecoördineerde, actiedag is onderdeel van een intensief onderzoek naar ondermijnende criminaliteit.

Inzet arrestatieteams
Arrestatieteams van de politie hielden in Mijdrecht en Leiden de twee kopstukken van de Caloh Wagoh aan. Deze motorbende valt onder de OMG’s (Outlaw Motorcycle Gangs) en is bekend door hun ondermijnende criminele activiteiten en gewelddadig optreden. Het aangehouden tweetal wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. De twee verdachten, 48 en 70 jaar oud, zijn ingesloten voor verhoor. Zij zitten in volledige beperkingen.

Update 19:08 uur
Vanochtend werden in alle vroegte twee kopstukken van de motorbende Caloh Wagoh aangehouden. Zij worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Ook werden er op bijna 40 locaties in Nederland zoekingen gedaan. Daarbij werden nog eens vijf verdachten aangehouden.

In de strijd tegen de ondermijnende activiteiten van criminele motorclubs (Outlaw Motorcycle Gangs) hield de politie vanmorgen de twee verdachten, 48 en 70 jaar oud, aan in respectievelijk Leiden en Mijdrecht.

In totaal werden bij de actie circa 800 politiemensen ingezet om aanhoudingen en doorzoekingen te doen in de eenheden Den Haag, Rotterdam, Midden Nederland, Oost Nederland en Amsterdam. Tijdens de actie, gecoördineerd door de politie-eenheid Den Haag, werden op verschillende plaatsen in Nederland clubhuizen, bedrijfspanden en woningen doorzocht.

Bewijs
Doel van de doorzoekingen was het vinden van bewijsmateriaal dat ondersteunend is aan de verdenking dat er daadwerkelijk sprake is van een criminele organisatie. Er zijn onder andere gegevensdragers (telefoons en laptops), voertuigen, vuurwapens, hard- en softdrugs aangetroffen en in beslag genomen.

Naast de twee eerder genoemde verdachten werden nog vijf verdachten aangehouden, twee omdat in de panden waar zij verbleven verdovende middelen werden aangetroffen, de overige drie omdat zij het onderzoek op locatie ernstig verstoorden.

Politie pakt 2 leiders Caloh Wagoh op (Foto: Politie.nl)
Politie pakt 2 leiders Caloh Wagoh op (Foto: Politie.nl)

Eindelijk winst voor curlers op EK

De vlaggen kunnen uit en de rondvaartboten mogen opgewarmd worden: de Nederlandse curlers hebben op het Europees kampioenschap in Tallinn eindelijk een overwinning binnen. Na zeven nederlagen, meestal doordat het kwartje nét verkeerd viel, werd Finland met 12-2 opgerold.

De ploeg van skip Jaap van Dorp nam in het eerste end al een voorsprong en stond na vijf ends met 5-2 voor. Dat konden ze dit keer keurig afmaken en met één, twee en vier punten in de volgende drie ends was het definitief gedaan met het Finland van de ervaren skip Wille Mäkelä, die in 2006 olympisch zilver won en in 1998 en 2000 WK-brons pakte.

Nederland speelt donderdag om 08.00 uur Nederlandse tijd nog tegen Polen. Als die wedstrijd wordt gewonnen en Rusland en Finland van respectievelijk Italië en Schotland winnen heeft Nederland nog kans om zich rechtstreeks voor het WK te plaatsen.

Toren van Pisa staat rechter

De Toren van Pisa, natuurlijk bekend omdat 'ie nogal scheef staat, is in de afgelopen jaren een stukje rechter gaan staan. Uit metingen is gebleken dat de toren in de afgelopen twintig jaar maar liefst 4 centimeter rechter is komen te staan.

Het is goed nieuws voor de toren, waarvan in de jaren negentig nog werd gevreesd dat er een instorting aan zat te komen. Om dat te voorkomen werden vele tientallen tonnen aan loden gewichten in de toren verwerkt, waardoor de boel stabieler moest worden.

Dat lukte prima en in 2008 konden er voor het eerst in eeuwen weer mensen naar binnen zonder dat het gevaarlijk werd. Na het plaatsen van de gewichten kwam de toren gelijk al een paar centimeter rechter te staan en daar is nu dus nog wat bij gekomen.

Volgens Nunziante Squeglia van de universiteit van Pisa, die samenwerkt met een groep wetenschappers die de toren al jaren in de gaten houden, is vooral de stabiliteit van de klokkentoren belangrijk. "En die is beter dan we hadden verwacht", klinkt het.

Tijdens de bouw van de toren, die begon in 1173, ontdekte men al dat er iets niet helemaal goed ging. Om het te corrigeren werden de verdiepingen aan één kant iets hoger gemaakt, waardoor de toren nu een soort bochtje heeft.

O'Neill en Keane weg bij Ierse nationale ploeg

Ierland gaat op zoek naar een nieuwe bondscoach. De samenwerking met Martin O'Neill en assistent Roy Keane is beëindigd.

"Ik wil Martin, Roy en de technische staf bedanken voor de impact die zij hebben gehad. Er zijn in Martin's periode veel hoogtepunten geweest en de grootste was Euro 2016, een toernooi dat nog lang in het geheugen van de Ierse fans zal voortleven", reageert John Delaney, de baas van de Ierse voetbalbond.

O'Neill werd in 2013 bondscoach van Ierland en onder zijn leiding haalde de ploeg op het EK in Frankrijk de laatste zestien. Bij de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland strandde Ierland in de play-offs tegen Denemarken. Na de 0-0 in Denemarken werd het in Dublin 1-5. De slechte resultaten in 2018 zijn voor de Ierse bond een reden om in te grijpen.

Ierland wist dit kalenderjaar namelijk maar één keer te winnen, in een oefenduel met de Verenigde Staten (2-1). De 0-0 van maandag tegen Denemarken betekent dat het team van O'Neill al vier wedstrijden op rij niet heeft gescoord. Ierland is mede door die slechte reeks gedegradeerd naar Nations League C.

'Milan bekeek Vilhena in Gelsenkirchen'

Scouts van AC Milan zaten maandag bij Duitsland - Nederland op de tribune om Tonny Vilhena te bekijken. Dat meldt Tuttosport.

De Italiaanse grootmacht wil in januari het middenveld van nieuwe impulsen voorzien. Leandro Paredes staat bovenaan het verlanglijstje, maar een transfer van de Argentijn lijkt lastig te worden. Zijn club Zenit Sint-Petersburg hoopt namelijk minimaal dertig miljoen euro voor hem te ontvangen.

Een andere kandidaat is Amadou Diawara, die op huurbasis weg mag bij Napoli. Het lijkt niet aannemelijk dat de club hem naar AC Milan laat gaan. Verder houdt Milan ook Stefano Sensi (Sassuolo), Denis Suárez als Arturo Vidal (beiden Barcelona) in de gaten.

Tonny Vilhena heeft bij Feyenoord nog een contract tot medio 2020. De 23-jarige middenvelder leek in de zomer van 2016 transfervrij te vertrekken en verschillende buitenlandse clubs wilden hem graag binnenhalen. Vanwege een ernstige ziekte bij zijn moeder koos Vilhena echter toch voor een langer verblijf in De Kuip.

Man gooit sperma op passant, want geil

Loop je rustig over straat, krijg je ineens een kwak sperma tegen je aan. Dat is natuurlijk irritant en dat ondervond de 43-jarige Japanse 'Ken Ken', die aan de wandel was in de Taiwanese hoofdstad Taipei.

De Japanse liep er over straat en werd van achteren benaderd door een 38-jarige werkloze man, alleen geïdentificeerd als 'Hsu'. Hij mikte een soort vloeistof op haar arm, waarna ze zich omdraaide en de man zag staan. Hsu bleef haar een goede tien seconden aanstaren om, als een ware FOK!ker, zijn dominantie te tonen, waarna de vrouw er vandoor ging en de man uiteindelijk af wist te schudden.

Eenmaal thuis ontdekte ze dat de geur van het goedje haar wel erg bekend voorkwam: het was de onmiskenbare geur van sperma. De vrouw van de hand begon rood te worden en op te zwellen, wat de vraag doet rijzen wat Hsu in godesnaam precies uit zijn jongeheer heeft gespoten.

Samen met haar man en een Taiwanese vriend trok Ken Ken naar de politie, waar vanwege een taalbarrière weinig gebeurde. Een andere (Taiwanese) vriend kende toevallig iemand bij de politie, waardoor er drie dagen later toch schot in het kleverige zaakje kwam.

Op basis van videobeelden wist de politie te achterhalen waar de man woonde, waarna hij werd gearresteerd en ook gelijk maar bekende. Hij liet weten Japanse porno gezien te hebben, waarin vergelijkbare fratsen uitgehaald werden. Dat vond hij wel een geil idee en toen hij Ken alleen zag lopen kon hij zich naar eigen zeggen niet meer bedwingen.

Volgens Hsu was het niet schadelijk, want het was 'pure sperma', zonder chemicaliën. Hij liet nog weten veel spijt te hebben.

Jan Linders neemt 3 winkels van Jumbo over

Supermarktketen Jan Linders gaat drie winkels van Jumbo in Eindhoven, Reusel en Veghel overnemen. De overdracht van de winkels aan Jan Linders Supermarkten betreft de gehele winkelexploitatie, waar medewerkers een belangrijk onderdeel van zijn. De overname is een gevolg van de overname van Emté supermarkten door Jumbo en Coop. 

In juni heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) deze overname goedgekeurd onder voorwaarde dat deze 3 supermarkten verkocht moesten worden aan een concurrent. Reden hiervoor was dat er voldoende concurrerende supermarkten voor consumenten over moeten blijven in hun buurt.

Jan Linders is door Jumbo aan de ACM voorgedragen als koper van de 3 winkels. Jan Linders is een supermarktketen met winkels in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. ACM keurt de verkoop van deze 3 winkels aan Jan Linders goed.

Tiener haalt rijbewijs, viert halen rijbewijs, raakt rijbewijs kwijt

Een 18-jarige kerel uit het land van onze oosterburen heeft laten zien mogelijk niet al te snugger te zijn. De jongeman uit de omgeving van Dortmund had zijn rijbewijs gehaald en vierde dat met vier vrienden, waarbij hij gesnapt werd door de politie: de knuppel jakkerde met 95 kilometer per uur door Iserlohn, op een weg waar 50 per uur is toegestaan.

De beginnende bestuurder werd aangehouden, waarbij bleek dat hij welgeteld 49 minuten daarvoor - de Duitsers zijn vrij precies, zo blijkt - zijn rijbewijs in ontvangst had mogen nemen. Dat mag hij de komende vier weken alvast niet gebruiken, terwijl hij ook nog een boete van 200 euro voor de kiezen krijgt. Daarnaast moet de oelewapper extra rijlessen nemen en uiteraard betalen.

De proefperiode voor een nieuwe bestuurder ligt in Duitsland op twee jaar, maar is in het geval van deze schavuit verlengd naar vier jaar.

Verkoop pietenpakken neemt af door zwartepietendiscussie

De verkoop van zwarte pietpakken is dit jaar flink aan het afnemen, met een berekende daling van ongeveer 30%. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding 365, waarbij is gekeken naar de verkooptrends van zwarte pietenpakken, sinterklaaspakken, en kerstmanpakken. Steeds meer consumenten lijken de zwartepietendiscussie te willen mijden en richten zich meer op de kerst.

De online verkleedkledingwinkel ziet in de verkoop tot nu toe al een daling van 14,2% ten opzichte van het afgelopen jaar. Indien deze trend doorzet tot aan het einde van het jaar, dan wordt de algehele daling op dit moment geschat op 30%. Een steeds groter wordende groep lijkt te kiezen voor de roetveegpiet of een ander alternatief op de klassieke zwarte piet. Daartegenover vindt er een constante afname plaats in de populariteit van zwarte pietkostuums, alsmede pakken van sinterklaas zelf.

Kerstman wordt steeds populairder
Waar de vraag naar Sinterklaas-gerelateerde kleding keldert, lijkt een ander kinderfeest, Kerstmis juist een stuk populairder te worden onder Nederlanders. De verkoop van kerstmanpakken is ten opzichte van vorig jaar gestegen met 22,8%.

Ook kerstvrouwpakken zien dit jaar een opvallend harde groei in verkoop. Afgelopen jaar werden er namelijk dubbel zoveel kerstvrouwpakken verkocht; er werd een stijging van maar liefst 104% gemeten. Ook de hulpjes van de kerstman liften mee op de stijgende populariteit van Kerstmis. De verkoop van kerstelf-kostuums is in het afgelopen jaar gestegen met 35,7%.

Meeste vraag naar zwarte piet in Groningen
De afname in populariteit van zwarte piet lijkt met name te komen vanuit de Randstad. In andere provincies is er echter nog veel vraag naar het traditionele ‘zwarte’ pietkostuum. De vraag is het grootst in Groningen. Hier zoeken de meeste mensen naar een zwarte pietenpak in plaats van een pietenpak of roetveegpieten. Andere provincies waar de zwarte piet nog steeds het populairst is zijn Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht.

Verkoop pietenpakken neemt af door zwartepietendiscussie (Foto: Feestkleding 365)
Verkoop pietenpakken neemt af door zwartepietendiscussie (Foto: Feestkleding 365)

UEFA openbaart potindeling voor loting EK-kwalificatie

Het grote speculeren over mogelijke tegenstanders in de EK-kwalificatie kan beginnen. De UEFA heeft de indeling bekendgemaakt.

Nederland zit zoals bekend in pot 1 en is groepshoofd vanwege de uitstekende prestaties in de Nations League. De ploeg van Ronald Koeman kan niet tegen een land uit dezelfde pot uitkomen als de poules op zondag 2 december worden geloot in Dublin. Uit pot twee tot en met vijf komt wel een tegenstander tevoorschijn en mogelijk ook één uit pot zes.

In de eerste pot zitten naast Nederland nog negen landen: Frankrijk, Spanje, Engeland, Portugal, Italië, België, Kroatië, Polen en Zwitserland. Zij zijn allen groepshoofd bij de loting. Duitsland ontbreekt in de elitegroep en zit in pot twee, samen met IJsland, Bosnië & Herzegovina, Oekraïne, Denemarken, Zweden, Rusland, Oostenrijk, Wales en Tsjechië.

Pot drie wordt gevormd door Slowakije, Turkije, Ierland, Noord-Ierland, Schotland, Noorwegen, Servië, Finland, Bulgarije en Israel. In pot vier zitten Hongarije, Roemenië, Griekenland, Albanië, Montenegro, Cyprus, Estland, Slovenië, Litouwen en Georgië.

Macedonië, Kosovo, Wit-Rusland, Luxemburg, Armenië, Azerbaijan, Kazachstan, Moldavië, Gibraltar en de Faroëreilanden vormen pot vijf en Letland, Liechtenstein, Andorra, Malta en San Marino zijn ingedeeld in pot zes, waar maar vijf landen in zijn opgenomen.

Utrecht-spits weer maandenlang uitgeschakeld

FC Utrecht heeft nog weinig plezier beleefd aan Simon Makienok. De boomlange spits moet weer geopereerd worden en heeft dan maanden revalidatie nodig.

Dat maakt de Deense aanvaller zelf bekend via Instagram, nota bene op zijn 28e verjaardag. Makienok kwam in de zomer van 2017 over van Palermo en kort na zijn komst scheurde hij zijn voorste kruisband af in de rechterknie. Zo kwam hij het hele vorige seizoen maar tot twee wedstrijden en ook dit jaar staat de teller pas op 83 minuten in drie Eredivisie-wedstrijden.

Sinds half september zit hij echter alweer langs de kant met stijfheid en zwellingen in de knie. Diverse experts bekeken het gewricht en de uitkomst is dat hij een nieuwe, kleine ingreep nodig heeft. "Die operatie zal snel plaatsvinden en daarna heb ik enkele maanden nodig voor revalidatie", schrijft de aanvaller.

Daarmee krijgen de fans eindelijk een update en dat was hard nodig volgens Makienok. "Veel mensen vroegen mij waarom ik al enige tijd niet heb getraind en geen wedstrijden speel. De waarheid is dat ik weer last heb gekregen van mijn knie. Ik heb er alles aan gedaan om te herstellen zonder operatie, maar dat is helaas niet gelukt.”

De spits ligt nog tot medio 2020 vast in de Galgenwaard. FC Utrecht is zonder hem bezig aan een wisselvallig seizoen. Goede resultaten worden afgewisseld met teleurstellende resultaten en dat levert de ploeg van de tussentijds ingestapte Dick Advocaat een voorlopige achtste plaats op. De club staat echter maar twee punten achter plek vier, want de subtop zit dicht bij elkaar.

'Schwaab kan verlengen, Isimat en Ramselaar mogen weg'

Daniel Schwaab mag zich verheugen op een langer verblijf bij PSV. Volgens het Eindhovens Dagblad wil de club tijdens de winterstop met hem om tafel.

De lokale krant stelt dat beide partijen willen 'aftasten of een langere samenwerking mogelijk is'. Sinds 2016 staat hij onder contract bij PSV en na een matig debuutjaar is hij sinds vorig jaar een gewaardeerde basiskracht. Onder Phillip Cocu speelde hij zich in het elftal en ook bij diens opvolger Mark van Bommel is hij een vaste waarde in de verdediging.

Daar vormt hij een duo met Nick Viergever, die Nicolas Isimat-Mirin zijn plekje in de ploeg afnam. Daarom lijkt de Franse sfeermaker in de selectie nu op weg naar de uitgang. De 27-jarige centrumverdediger heeft nog een contract tot aankomende zomer en PSV is bereid om mee te werken aan een vertrek. Dat is de laatste mogelijkheid om nog iets aan hem te verdienen.

Bart Ramselaar mag volgens de lokale krant ook weg. Bij Van Bommel hoeft hij niet op speeltijd te rekenen en de 22-jarige middenvelder slaagde er in de zomer niet in om weg te komen, dus wil men nu nogmaals kijken of het mogelijk is om hem af te vloeien bij de club. Daarbij kan zijn nog twee jaar lopende contract wel voor een obstakel zorgen.

Overleg arbeidsvoorwaarden Defensie opgeschort

De vakbonden en Defensie spraken gisteren opnieuw met elkaar over het voortzetten van onderhandelingen. Die gaan over een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord én een nieuwe pensioenregeling voor militairen. Deze gesprekken zijn echter vannacht opgeschort. “Het is buitengewoon jammer voor onze mensen dat we nu niet met de centrales verder kunnen spreken. Dat betekent helaas ook dat we ons personeel nu nog geen duidelijkheid kunnen geven,” aldus staatssecretaris Barbara Visser.

Voor Defensie geldt dat het belang van het personeel altijd voorop moet staan. Defensie wil daarom zo snel als mogelijk een pensioenregeling die eerlijk en evenwichtiger is. Zolang er nog geen nieuwe pensioenregeling is afgesproken, is het de vraag waarop moet worden teruggevallen vanaf volgend jaar. De keuzes hierover zijn aan de sociale partners: bonden en Defensie.

Tijdelijke overgangsregeling
Defensie heeft gepleit voor een tijdelijke overgangsregeling vanaf 1 januari 2019 die ervoor zorgt dat militairen er niet op achteruitgaan: niet in materiële zin in hun loonstrook en ook niet in de waarde van hun pensioen aanspraken. Heel concreet betekent dit een tijdelijke regeling met een eindloonkarakter, waarbij een mogelijke achteruitgang in de waarde van pensioenaanspraken gedurende deze tijdelijke periode volledig wordt gecompenseerd door Defensie.

De vakbonden willen een continuering van de huidige regeling. Maar dit betekent dat de pensioenpremie per 1 januari a.s. omhoog gaat met alle negatieve effecten op de loonstrook van dien. De pensioenregeling die het ABP wil invoeren vanaf 1 januari leidt tot een lagere pensioenopbouw. Beide voorstellen vindt Defensie niet in het belang van het personeel.

Teleurstellend
Helaas zijn Defensie en de bonden op dit punt nog niet nader tot elkaar gekomen. De staatssecretaris vindt het teleurstellend dat door onenigheid over het overgangsregime, de aandacht nu niet is te richten op een definitieve oplossing voor een nieuwe structurele pensioenregeling. Tevens is hierdoor het inhoudelijke gesprek over de nieuwe arbeidsvoorwaarden nog niet gestart. Visser: “Ons personeel mag verwachten dat we in een open en reëel overleg snel tot afspraken komen. Onze deur staat altijd open om hierover met de centrales in gesprek te gaan.”

Overleg arbeidsvoorwaarden Defensie opgeschort (Foto: Defensie.nl)
Overleg arbeidsvoorwaarden Defensie opgeschort (Foto: Defensie.nl)

'Kubica akkoord met Williams voor 2019'

Na acht jaar afwezigheid keert Robert Kubica in 2019 terug in de Formule 1. Naar verluidt heeft de 33-jarige Pool overeenstemming bereikt met het Williams F1-team. De officiële aankondiging zal waarschijnlijk donderdag plaatsvinden in Abu Dhabi.

In februari 2011 raakte Kubica zwaargewond bij een crash in een Italiaanse rally. Als gevolg van de verwondingen moest de toenmalige Renault-coureur zijn F1-carriere beëindigen. Sinds het ongeval heeft hij altijd het doel gehad om terug te keren in de Formule 1. In de afgelopen jaren was hij vooral actief in de rallysport.

Robert Kubica (Bron: Youtube)

Dit seizoen was de Pool al test- en reservecoureur bij het Britse team. Voor komend seizoen had hij ook een aanbieding van Ferrari voor de rol van coureur in de simulator maar de enkelvoudig GP-winnaar verkiest dus een racezitje. De Brit George Russell werd al eerder aangekondigd als rijder van Williams.

Meisje geveild via Facebook

Een 17-jarig meisje uit Zuid-Soedan lijkt te zijn geveild via Facebook. Het meisje was al verkocht voordat het social media platform de pagina kon sluiten.

Plan International, een non-profitorganisatie die zich voornamelijk bezig houdt met ontwikkelingssamenwerking, vergeleek de veiling met slavenmarkten. "De vader van het meisje heeft naar verluidt vijfhonderd koeien, 3 auto's en 10.000 dollar cash gekregen voor zijn dochter. Het meisje is inmiddels tijdens een ceremonie op 3 november met de hoogste bieder getrouwd", aldus Plan"Vijf man deden mee aan de veiling en geruchten gaan dat sommigen hoog geplaatste regeringsofficials waren." 

George Otim, directeur van Plan in Zuid-Soedan is geschokt en spreekt van 'barbaars gebruik van technologie'. "Dat dit meisje in deze tijd verkocht kan worden op 's werelds grootste social media platform gaat mijn verstand ver te boven", aldus Otim.

Facebook reageert uiteraard ook geschokt en bevestigt nogmaals dat zij strikte regelgeving heeft omtrent adverteren van mensenhandel. "De pagina is direct door ons gesloten en de persoon heeft een permanente ban gekregen. We zijn continue bezig om onze voorwaarden na te leven en hebben de grootte van onze beveiligings- en opsporingsteams verdubbeld naar 30.000 werknemers", volgens een woordvoerder.

Dit nieuws komt weer als een klap aan bij Facebook. Het bedrijf wordt de laatste tijd flink bekritiseerd om het feit dat hun platform regelmatig misbruikt wordt voor inmenging in politieke zaken (Sri Lanka en de presidentsverkiezingen in de VS) en oproepen tot geweld tegen minderheidsgroepen (Myanmar).

Critici vinden dat Facebook enorm inefficient bezig is met het aanpakken van dit soort misbruik en hun aanpak van 'fake news' en Russische propaganda. Een artikel in dagblad The New York Times hielp daarbij niet. In dat artikel wordt Facebook beschuldigd van het inhuren van PR-bureau Designers Public Affairs die critici van Facebook moeten aanpakken door minachtende berichten over hen de ether in te sturen. Inmiddels heeft Facebook alle banden met dit bureau verbroken.

Vrouw doodt vriend en verwerkt resten in gerecht voor arbeiders

In de Verenigde Arabische Emiraten mag je als vrouw echt helemaal niks. Zo is een Marokkaanse er opgepakt, simpelweg omdat ze ervan wordt verdacht haar vriend gedood te hebben, alvorens zijn lichaam in stukken te hakken, de boel te koken en het met wat rijst en groenten te serveren aan Pakistaanse arbeiders.

De vrouw had al zeven jaar een relatie met het vermeende slachtoffer, maar hij had haar verteld dat hij van plan was om met een andere Marokkaanse te trouwen. Dat had hij dus beter niet kunnen doen, want naar verluidt eindigde hij daardoor als een lokaal gerecht.

Volgens The National is de man drie maanden geleden al vermoord, maar kwam het nu pas aan het licht: zijn broer ging maar eens op zoek en vond een menselijke tand in de blender van de verdachte.

De vraag van de dag laat zich natuurlijk makkelijk raden: wat is jouw lievelingseten?

De Dam op slot voor president Singapore

President Halimah Yacob van Singapore is vandaag in Amsterdam, als onderdeel van een staatsbezoek. Een officiële ceremonie op de Dam zal vanwege veiligheidsredenen voor de nodige verkeershinder zorgen, zo waarschuwt AT5 op haar website. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen de president en haar echtgenoot met verschillende ceremoniële activiteiten ontvangen op de Dam, waaronder een kranslegging. Dit brengt verschillende veiligheidsmaatregelen met zich mee, tussen 7.00 en 13.00 zorgt dat voor verkeershinder in de binnenstad. De ceremonie is enkel voor genodigden en leden van de organisatie.

Hinder en parkeergarages niet bereikbaar
De doorgaande route vanaf het Mr. Visserplein tot aan het Damrak is volledig afgesloten. Dat geldt ook voor de Damstraat vanaf de Oudezijds Voorburgwal. Op de Nieuwezijds Voorburgwal en de Spuistraat moet ook rekening gehouden worden met verkeershinder. De Doelenstraat wordt tijdelijk in twee richtingen opengesteld, maar alleen voor bestemmingsverkeer.

De parkeergarages van De Bijenkorf en Hotel Krasnapolsky zijn tot ongeveer 13.00 uur niet bereikbaar. Ook het tramverkeer is aangepast. De lijnen 4, 14 en 24 worden tot 13.00 omgeleid of ingekort. Uit veiligheidsoverwegingen is ook besloten dat bewoners en ondernemers in de omgeving  tussen deze tijden ramen en deuren gesloten houden. Fietsen en bromfietsen op het plein zijn vannochtend vroeg verwijderd. 

Bezoek aan haven
Nederland is een belangrijke handelspartner van Singapore. Tijdens het staatsbezoek staan de uitbreiding en verdieping van de economische betrekkingen daarom centraal. Het zal zich specifiek richten op innovatie, duurzame technologie en haven- en waterinfrastructuur. 

Na de ceremonie vertrekken ze naar Prodock, een loods in de Amsterdamse haven waar start-ups de ruimte hebben voor het ontwikkelen van hun producten. Ze sluiten de dag af met een staatsbanket in het Paleis op de Dam.

Op dag twee zal het koninklijk paar met de president naar Rotterdam, Delft en Den Haag gaan. 

Kijk hieronder live mee op de Dam (Met dank aan slijkie!) 

Noord-Korea blaast grensposten op

Noord- en Zuid-Korea zijn alweer even bezig om pogingen te doen de spanningen tussen de twee landen te verminderen. Daar horen ook afspraken bij over het ontmantelen van bewakingsposten aan de grens, waar Zuid-Korea onlangs mee is begonnen.

De Zuid-Koreanen deden dat door de boel af te bouwen, maar Noord-Korea zou Noord-Korea niet zijn als een en ander niet gepaard ging met het nodige vuurwerk. Dinsdag zijn tien grensposten naar het hiernamaals gestuurd: ze werden volgepropt met explosieven, die met flink wat geweld tot ontploffing werden gebracht.

Er zijn nog wel zo'n honderdvijftig Noord-Koreaanse grensposten over, dus mensen die toevallig in de buurt van de grens wonen kunnen nog het nodige geknal verwachten. Het ministerie van Defensie heeft beelden van de 'ontmanteling' naar buiten gebracht en dus kunnen wij meegenieten.

Noord-Korea blaast grensposten op (Bron: YouTube)

Schaatsster Schouten (deels) uit de kleren

Irene Schouten kan heel hard schaatsen. Dat moet ook wel, anders wordt je geen wereldkampioen en win je ook geen olympisch brons, beiden op de massastart. De 26-jarige Friese heeft echter ook wel de nodige looks om het ijs een beetje te smelten en daar heeft men gebruik van gemaakt.

Schouten heeft namelijk een fotoshoot in lingerie afgewerkt met mannenblad FHM en die willen we natuurlijk wel even delen. Voor de hele shoot kun je terecht op de site van FHM, waar we natuurlijk vooral voor het interview over zaken als de 3000 meter komen.

Schouten uit de kleren (Bron: YouTube)

Naar de IKEA voor een (zwerf)hond

Op Sicilië kun je tegenwoordig niet alleen naar de IKEA voor je stoelen, bedden, tafels, kasten, glazen, rietjes, lelijke nepschilderijen, speelkleden, vazen, opbergdozen..enfin, je snapt het wel. Je kunt in die vestiging nu ook een heuse zwerfhond afhalen, met als bonus dat het beest ook al in elkaar gesleuteld is, dus onderdeeltje L bij object C zoeken is niet eens nodig!

Medewerkers van het filiaal in Catania haalden onlangs wat zwerfhonden van de gure Siciliaanse straten af en gaven ze binnen een plekje in de showrooms. Daar zat natuurlijk een gedachte achter: de hoop was dat mensen niet alleen meubels en allerhande troep, maar ook een hond mee wilden nemen en dat heeft voorlopig zelfs voor enkele zwerfhonden al een nieuw thuis opgeleverd.

IKEA Nederland zegt de actie te volgen en het initiatief toe te juichen, maar zelf nog niets iets dergelijks te overwegen. "We kennen het fenomeen zwerfhonden hier toch minder dan in Italië of Griekenland", aldus woordvoerder Iris Midavaine. "Als er een keer een zielig hondje voorbij komt sluiten we overigens niks uit", klinkt het ook nog.

Klik hier voor een foto, mocht je de onderstaande Instagrampost niet zien.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

#Ikea #dog #love #halloween ❤️

Een bericht gedeeld door Giorgio E Monica Scalone (@gscalone82) op27 Okt 2018 om 7:41 (PDT)

20 jaar geëist voor doden Milica van Doorn

Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland heeft tegen de 48-jarige Turkse Hüseyin A. (48) uit Zaandam twintig jaar gevangenisstraf geëist. Hij staat terecht voor de gewelddadige dood van Milica van Doorn in 1992. Het OM acht gekwalificeerde doodslag en verkrachting bewezen.

DNA
Milica van Doorn werd op 8 juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in Zaandam. Vanaf dan breekt een lange periode van onzekerheid aan voor de nabestaanden van Milica. Wat is er met hun dochter en zusje gebeurd? En vooral: wie heeft dit op zijn geweten? De inzet van grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek heeft 25 jaar na de gewelddadige dood van Milica geleid tot aanhouding van de verdachte. Verdachte zelf weigerde mee te werken aan dat DNA-verwantschapsonderzoek.

Uit een etniciteitsonderzoek op het aangetroffen DNA bleek namelijk dat de voorouders van de man die het spoor had achtergelaten, van Turkse of Noord-Afrikaanse afkomst waren. Hier werden de getuigenklaringen over de Turks uitziende man op de fiets bij opgeteld.

Er was inmiddels een groep van 133 mannen geselecteerd die allemaal Turkse voorvaders hadden en in 1992 in de wijk Kogerveld in Zaandam woonden of familieleden hadden die daar toen woonden. De verdachte weigerde mee te doen, maar zijn broer deed wel mee en zo is deze verdachte gepakt.

Geheime relatie
Verdachte doorbrak op de zitting zijn eerdere zwijgen en vertelde een alternatief scenario. Hij zou een geheime relatie met Milica hebben gehad. Het OM verwijst deze verklaring naar het rijk der fabelen. De officier van justitie zegt daarover: ‘’De politie heeft tijdens de verhoren zo vaak aan verdachte gevraagd om een verklaring hoe, indien hij niet de dader is in deze zaak, zijn DNA-materiaal in het lichaam van Milica terecht kan zijn gekomen.’’ Maar die verklaring is nooit gekomen.

De officier vervolgt: ‘’De verklaring die verdachte nu, bijna een jaar na zijn aanhouding, aflegt en die een andere duiding moet geven aan de bewijsmiddelen die het onderzoek heeft opgeleverd, heeft in dit licht de glans van waarheid en authenticiteit verloren.’’ Bovendien: als de verdachte een affaire zou hebben gehad met Milica dan zouden haar vriendinnen dit hebben geweten. Ook zou verdachte persoonlijke details over Milica hebben moeten weten en op zijn minst geschrokken moeten zijn over het bericht dat zij dood was. Ter zitting bleek verdachte de vragen die het OM daarover stelde niet te kunnen beantwoorden.

Bewijs
Volgens het OM is Milica verkracht en om het leven gebracht door de verdachte. Beide delicten zijn in zowel tijdsbestek als plaats onlosmakelijk met elkaar verbonden, en daarom door dezelfde dader gepleegd. De officier van justitie: ‘’Geconcludeerd moet worden dat zeden- en levensdelict bij elkaar horen. En als zeden- en levensdelict bij elkaar horen, is het gevonden DNA-spoor in het lichaam van Milica dus een daderspoor van het levensdelict.’’ De officier vervolgt: ‘’Uit het hele sporenbeeld leidt het OM af dat Milica niet vrijwillig met de verdachte is meegegaan, dat zij het seksueel contact met verdachte onder dwang heeft ondergaan en dat dusdanig excessief geweld is toegepast dat het slachtoffer om het leven is gekomen.’’

Gekwalificeerde doodslag
In de ogen van het OM is sprake van gekwalificeerde doodslag: iemand om het leven brengen om een ander feit te verhullen. Milica is aangetroffen in het water, haar lichaam afgedekt met riet. ‘’Hieruit leidt het OM af dat verdachte, teneinde te voorkomen dat ontdekt zou worden dat hij het slachtoffer heeft verkracht, haar om het leven heeft gebracht’’, aldus de officier. ‘’Hij heeft het 19-jarige meisje, met nog een heel leven voor zich, toen zij na een feestje op weg was naar huis, gedwongen tot seksueel contact en heeft haar vervolgens het meest kostbare dat een mens bezit, het leven, ontnomen. Slachtoffer moet de laatste momenten van haar leven onvoorstelbaar bang zijn geweest en hebben geweten dat haar laatste uur had geslagen. Dat moet vreselijk voor haar zijn geweest. Schrijnend is het vast te moeten stellen dat Milica nooit heeft geweten dat zij geslaagd was voor haar eindexamen HAVO.’’

Twintig jaar
Het OM eist twintig jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De officier besluit: "De enige wijze waarop aan de ernst en de aard van de bewezenverklaarde feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan, recht kan worden gedaan, is met de oplegging van een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Dat verdachte niet eerder voor dergelijke misdrijven is veroordeeld doet aan het voorgaande niets af."

De rechtbank doet op 5 december uitspraak

Energieneutrale sportprojecten krijgen innovatieprijzen

Op 20 november zijn vijf winnaars van de Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties bekendgemaakt. Deze innovatieve ideeën voor energiebesparing bij sportaccommodaties ontvangen hiervoor steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om innovatie in de sport te bevorderen. Ieder krijgt 100.000 euro om het idee in de praktijk door te voeren.

De 5 winnaars van de innovation challenge voor energieneutrale sportprojecten (Foto: ZonMW)
De 5 winnaars van de innovation challenge voor energieneutrale sportprojecten (Foto: ZonMW)

Minister Bruno Bruins: "Het is mooi dat het recent gesloten sportakkoord zo in de praktijk wordt gebracht door deze vijf initiatieven, op deze manier worden sportaccommodaties ook daadwerkelijk duurzamer en klaar gemaakt voor de energietransitie."

De indieners van de ideeën zijn:

  • Jellarious (zonnetapijt, dit is een zonnepaneel dat over het kunstgrasveld rolt wanneer er niet gesport wordt).
  • Kuneverda (luchtdrukbatterij, opgewekte energie uit zonnepanelen kan worden opgeslagen).
  • HoCoSto (warmteopslag, in combinatie met zonnecollectoren kan een sportcomplex zelfstandig warmte opwekken).
  • Stored Energy (opslag van energie uit zonnepanelen op daken van sportverenigingen).
  • Techniek in Tuinbouw (energieopwekking vanuit tuinbouw naar het sportveld toe met een oprolbaar zonnepaneel over kunstgrasvelden)

Het Topteam Sport is opgericht op initiatief van het ministerie van VWS en heeft als doel om sportinnovatie verder op de kaart te zetten. Daarom is het programma de Sportinnovator opgezet, dit vergroot de opbrengst van kennis en innovatie in de sport. Daarbij worden naast de wetenschap en de sport ook nadrukkelijk het bedrijfsleven en overheden betrokken. Door stimulering van deze samenwerking komen nieuwe sportinnovaties tot stand.


'Criminaliteit neemt af sinds 2005'

Sinds 2005 daalt het percentage geregistreerde verdachten van misdrijven vrij consistent onder alle herkomstgroepen. Ook het aandeel personen dat slachtoffer is van criminaliteit of zich wel eens onveilig voelt neemt af. Het percentage personen met een Nederlandse achtergrond dat verdacht is van misdrijven is hoger naarmate de stedelijkheid van de buurt hoger is, bij mensen met een migratieachtergrond is dit patroon minder zichtbaar. Dit meldt het CBS in het Jaarrapport Integratie 2018.

Aandeel geregistreerde verdachten daalt bij alle herkomstgroepen
Sinds 2005 daalt het percentage geregistreerde verdachten van misdrijven vrij consistent bij alle migratieachtergronden. Zowel bij personen met een Nederlandse achtergrond als bij de vier grootste niet-westerse herkomstgroepen is het aandeel verdachten in de afgelopen 13 jaar met ongeveer de helft afgenomen. Bij personen uit landen die meer recentelijk toetraden tot de Europese Unie daalde dit aandeel met ongeveer een kwart. Onder vluchtelingengroepen is na 2005 het aandeel verdachten bijna gehalveerd.

Van de vier grootste niet-westerse herkomstgroepen is het aandeel geregistreerde verdachten onder personen met een Antilliaanse achtergrond het grootst: 4,4 procent in 2017. Hiermee zijn ze ruim zes keer vaker verdacht dan personen met een Nederlandse achtergrond (0,7 procent) en ook vaker dan personen uit vluchtelingengroepen en nieuwe EU-landen.

Inwoners met niet-westerse achtergrond vaker slachtoffer van criminaliteit
Steeds minder personen waren in de periode 2012/2013 – 2016/2017 slachtoffer van veelvoorkomende criminaliteit zoals gewelds-, vermogens- of vandalismedelicten. Dit beeld zien we zowel voor personen met een Nederlandse als met een westerse of niet-westerse achtergrond. Onder personen met een Nederlandse achtergrond daalde het aandeel dat slachtoffer werd van criminaliteit van 19 procent naar 16 procent; onder personen met een niet-westerse achtergrond daalde het aandeel van 24 procent naar 20 procent. Over het algemeen ligt het aandeel slachtoffers bij de vier grootste niet-westerse herkomstgroepen hoger dan bij personen met een Nederlandse achtergrond. Dit niveauverschil is over de tijd niet afgenomen.

Migranten in matig stedelijke gemeenten minst verdacht
Personen met een Nederlandse achtergrond zijn naar verhouding vaker verdacht van misdrijven wanneer ze in een dichtbevolkte buurt wonen: hoe stedelijker de buurt, hoe hoger het percentage verdachten. Bij personen met een westerse of niet-westerse migratieachtergrond is dit patroon minder sterk zichtbaar. In dichtbevolkte buurten verschillen de verdachtenpercentages van deze groepen niet veel van minder sterk bevolkte buurten. Bij personen met een niet-westerse migratieachtergrond ligt het aandeel verdachten juist in niet-stedelijke gebieden het hoogst.

LHBT'ers voelen zich vaker onveilig en hebben meer conflicten op werk

LHBT'ers hebben vaker conflicten op het werk en voelen zich op verschillende locaties vaker onveilig. Maar respectloos gedrag tegen LHBT'ers en ook heteroseksuelen neemt in de jaren tussen 2012 en 2017 af. Dit blijkt uit de jaarlijkse LHBT-monitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), zo schrijft AT5 op haar website. 

Het respectloos gedrag mag dan in zijn algemeenheid zijn afgenomen, nog altijd hebben LHBT'ers in 2017 meer te maken met respectloos gedrag dan heteroseksuelen. Afgelopen jaar ervaarde 30 procent van de ondervraagde LHBT'ers respectloos gedrag door onbekenden op straat. Van de heteroseksuelen was dit 24 procent, zo blijkt uit het SCP-rapport

Onveiliger voelen
Geweld tegen LHBT'ers neemt de afgelopen vijf jaar geleidelijk af. Van de ondervraagde lesbisch- of homoseksuelen had 4,3 procent in 2017 te maken met geweld. In 2012 lag dit percentage op 7,1 procent. Voor biseksuele personen ligt dit percentage op 4,4 procent.

Op specifieke locaties voelen LHBT'ers zich juist vaker onveilig dan heteroseksuelen. Bij bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden en op plekken waar jongeren rondhangen voelt 43 procent van de lesbische- of homoseksuele mensen zich onveilig. Van de biseksuele mensen is dit 37 procent. 33 procent van de heteroseksuele mensen voelt zich onveilig.

Vaker een burn-out
Op het werk worden LHBT'ers vaker geconfronteerd met negatieve bejegening en krijgen ze vaker te maken met conflicten. Voor biseksuele mensen is dit in 39 procent en 41 procent van de homoseksuele en lesbische personen. Van de heteroseksuele mensen had 32 procent in 2017 een conflict op het werk.

Ook bij burn-outklachten zijn er verschillen te zien. Van de homoseksuele- en lesbische mensen rapporteert 21 procent een burn-out. Dat is 25 procent bij biseksuele mensen en 16 procent bij hetero-mensen.

Jeugddetentie voor waslijst aan misdrijven

De rechtbank in Arnhem heeft een 18-jarige man veroordeeld voor het medeplegen van verduistering in dienstbetrekking, een overval, het helen van een scooter en diefstal van een snorfiets. Hij krijgt hiervoor 8 maanden jeugddetentie, waarvan 2 voorwaardelijk. Aan de voorwaardelijke straf zijn extra voorwaarden gekoppeld.

In oktober 2016 ging de man - samen met een mededader - gemaskerd en met een nepvuurwapen een supermarkt in Nijmegen in. Zij stalen geld en sigaretten uit de supermarkt. Voorafgaand aan dit feit was er een overleg met een kassière van de supermarkt, die informatie gaf over de inhoud van de kassalade en over welke supermarktingang het best gebruikt kon worden. Voor de komst van de man en de mededader legde de kassière de sigaretten al klaar. Op de andere personeelsleden van de supermarkt en de aanwezige klanten kwam dit feit over als een echte overval, die grote indruk maakte.

Overval, heling en diefstal
In februari 2017 overviel de man - met een aantal mededaders – 2 14-jarige jongens. De jongens werden daarbij een steegje ingelokt. De ene jongen is tegen de muur gedrukt en gefouilleerd en de andere jongen is geschopt en bij de keel gepakt. Daarnaast veroordeelt de rechtbank de man voor de heling van een scooter in april 2017 en de diefstal van een snorfiets in maart 2018. De rechtbank spreekt de man vrij van het medeplegen van een diefstal met geweld in december 2016.

Licht verminderd toerekeningsvatbaar
De rechtbank houdt bij de het bepalen van de straf onder andere rekening met het feit dat de man al eerder voor gewelds- en vermogensdelicten is veroordeeld. Ook keek de rechtbank naar de rapportages die over de man zijn gemaakt. Op basis van deze rapportages gaat de rechtbank er vanuit dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar is.

Jeugdstrafrecht
Kijkend naar de persoon van de man en zijn problematiek past de rechtbank voor alle feiten, ook de scooterdiefstal die is gepleegd toen hij al meerderjarig was, het jeugdstrafrecht toe.

Bijzondere voorwaarden en schadevergoeding
Aan de voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden. Zo moet de man zich houden aan Reclasseringstoezicht, zich laten behandelen en een vaste woonplek vinden.  De man moet aan de eigenaar van de gestolen snorfiets een schadevergoeding van bijna 700 euro betalen.

De man moet daarnaast ook een eerder opgelegde taakstraf uitvoeren, omdat hij zich tijdens deze proeftijd van deze voorwaardelijke straf aan nieuwe strafbare feiten schuldig maakte.

Consument geeft meer geld uit aan voeding en genot

Consumenten hebben in september 2,2 procent meer besteed dan in september 2017, meldt het CBS. De groei is iets kleiner dan in de voorgaande maand. In september 2018 hebben consumenten vooral meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in november minder gunstig dan in september. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Voeding en genot
Consumenten hebben in september bijna 4 procent meer uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen. Aan duurzame goederen gaven ze ruim 1 procent meer uit. Daarbij hebben ze vooral meer besteed aan huishoudelijke apparaten. Verder hebben consumenten bijna 1 procent meer besteed aan overige goederen, zoals benzine.

Vorige week meldde het CBS dat de detailhandel in september 1,7 procent meer heeft omgezet dan in september 2017. Het verkoopvolume groeide met 1,9 procent. Ook dit cijfer is gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Ten slotte waren de uitgaven aan diensten, zoals verzekeringen, woninghuur, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant of kapper, in september 2018 ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Omstandigheden voor consumptie in november minder gunstig dan in september
Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de consumptie in de consumptieradar. De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de consumptie door huishoudens, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de consumptie.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in november minder gunstig dan in september. Dat komt vooral doordat de stijging van de beurskoersen ten opzichte van een jaar eerder omsloeg in een daling.

Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat, die nog kunnen worden bijgesteld.

NHL: Oilers trappen coach eruit en winnen gelijk

De ijshockeyers van de Edmonton Oilers hebben in de NHL een belangrijke zege geboekt. De ploeg ging op bezoek bij de San Jose Sharks, enkele uren nadat coach Todd McLellan de deur werd gewezen.

De Oilers stelden Ken Hitchcock aan als nieuwe coach, de coach met het op twee na hoogste aantal zeges in de NHL-geschiedenis. Toch schoot Joonas Donskoi de Sharks binnen een minuut op voorsprong, maar Connor McDavid hielp de Oilers op gelijke hoogte te komen.

Marcus Sorensen tekende voor 2-1, Ryan Nugent-Hopkins trok de stand weer gelijk en Logan Couture bracht de Sharks voor de derde keer op voorsprong: 3-2. In de derde periode kwamen de Oilers dankzij Drake Caggiula voor de derde keer langszij en dit keer hielden ze stand.

In overtime van de enige wedstrijd van de avond was het de Duitser Leon Draisaitl die op aangeven van aanvoerder McDavid de winnende goal maakte: 3-4.

Sharks - Oilers (Bron: YouTube)

Skiester Vonn wéér geblesseerd, recordjacht uitgesteld

Water is nat, sneeuw is koud en alpineskiester Lindsey Vonn is geblesseerd geraakt aan haar knie. De 34-jarige Amerikaanse was aan het trainen op Copper Mountain in Colorado, maar ging tijdens een super-G-training onderuit en blesseerde haar knie weer eens.

Voor de verandering hoeft Vonn eens niet onder het mes, maar ze liet wel weten niet in actie te kunnen komen in het Canadese Lake Louise, waar de eerste snelheidswedstrijden van het seizoen gepland staan. Dat is een flinke klap voor haar jacht op het aantal World Cup-zeges van de Zweedse legende Ingemar Stenmark, want op de Canadese sneeuw skiet Vonn met enige regelmaat iedereen aan gort, waardoor het ook wel Lake Lindsey wordt genoemd.

Stenmark staat op 86 World Cup-zeges, Vonn heeft er vier minder. Zonder de wedstrijden in Lake Louise, twee afdalingen en een super-G, kan het erg lastig worden voor de Amerikaanse om het record nog te verbreken, tenzij ze ineens weer een van de beste seizoenen uit haar leven kent. Vonn stond in Lake Louise in de afgelopen vijftien jaar maar liefst 25 keer op het podium, inclusief achttien overwinningen.

NBA: Koplopers in oosten en westen boeken winst

In de NBA hebben de basketballers van de Toronto Raptors op het nippertje de veertiende zege gepakt. De ploeg won op bezoek bij de Orlando Magic, maar met veertig seconden te spelen stond het nog gelijk: 89-89.

Serge Ibaka werkte een voorsprong op het bord, Evan Fournier dunkte namens Orlando twee seconden voor het einde de gelijkmakende score binnen. Toch ging het nog fout voor de thuisploeg: Danny Green mikte de bal met een halve seconden te gaan in het netje: 91-93 winst voor de Raptors.

De koplopers in het oosten, de Raptors, wisten dus te winnen en dat deden de nummers één in het westen ook. De Portland Trail Blazers gingen op bezoek bij de matige New York Knicks en wonnen er met 114-118, onder meer dankzij 31 punten van CJ McCollum en 29 van Damian Lillard.

Uitslagen NBA dinsdag
Orlando Magic - Toronto Raptors 91-31
Washington Wizards - Los Angeles Clippers 125-118
Miami Heat - Brooklyn Nets 92-104
New York Knicks - Portland Trail Blazers 114-118

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

CBS: 'Immigranten vaker flexwerkers'

Personen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben minder vaak betaald werk dan personen met een Nederlandse achtergrond. Als zij werken, dan is dat relatief vaak als werknemer met een flexibele arbeidsrelatie. In 2017 had 34 procent van de werkenden met een niet-westerse achtergrond een flexibele arbeidsrelatie als werknemer, tegen 21 procent van de werkenden met een Nederlandse achtergrond. Dat meldt het CBS vandaag in het Jaarrapport Integratie.

Ook wanneer rekening wordt gehouden met het hoogst behaalde onderwijsniveau werken personen met een niet-westerse migratieachtergrond vaker als werknemer met een flexibele arbeidsrelatie dan personen met een Nederlandse achtergrond. Dit verschil was relatief groot bij laag- en middelbaaropgeleiden.

Onder laagopgeleiden had 46 procent van de werkenden met een niet-westerse migratieachtergrond een flexibele arbeidsrelatie als werknemer, tegen 33 procent van de personen met een Nederlandse achtergrond. Onder hoogopgeleiden was het verschil tussen deze groepen kleiner: 21 procent van de personen met een niet-westerse achtergrond had een flexibele arbeidsrelatie als werknemer, bij personen met een Nederlandse achtergrond was dat 15 procent.

Nettoarbeidsparticipatie
De nettoarbeidsparticipatie, het aandeel personen tussen 15 en 75 jaar met betaald werk, bedraagt 68 procent onder personen met een Nederlandse achtergrond. Onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond is dat 57 procent. Ook hier speelt onderwijsniveau een rol. Wanneer wordt gekeken naar de nettoarbeidsparticipatie voor dezelfde onderwijsniveaus dan zijn de verschillen tussen personen met een niet-westerse achtergrond en personen met een Nederlandse achtergrond wat kleiner. Alleen bij middelbaaropgeleiden blijft het verschil tussen beide groepen relatief groot.

Een deel van de personen die niet aan het werk zijn, is wel op zoek naar een baan en/of zou op korte termijn aan het werk kunnen gaan. Ook zijn er personen die in deeltijd werken maar graag meer uren zouden willen werken. Dit onbenutte arbeidspotentieel is twee keer zo groot onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond (18 procent) als onder personen met een Nederlandse achtergrond (9 procent).

Na de economische crisis
Van de vier grootste groepen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben personen met een Surinaamse achtergrond het vaakst betaald werk (62 procent). Personen met een Marokkaanse migratieachtergrond hebben met 54 procent het minst vaak een baan. Tijdens de economische crisis nam de arbeidsparticipatie onder personen met een niet-westerse migratieachtergrond relatief veel af. De laatste jaren neemt de participatie van personen met een Marokkaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond weer toe, al is de toename niet bij alle groepen even sterk. Bij personen met een Antilliaanse migratieachtergrond steeg de nettoarbeidsparticipatie echter niet: in 2017 lag deze op hetzelfde niveau als in 2014.

CBS: 'Immigranten vaker flexwerkers' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
CBS: 'Immigranten vaker flexwerkers' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

CBS: 'Gemengde relaties minder stabiel'

Bijna drie kwart van de stellen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond is na twaalf jaar nog bij elkaar. Dat is even vaak als stellen met een Nederlandse achtergrond. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS in het Jaarrapport Integratie 2018.

Van alle stellen die in 2003 gehuwd of ongehuwd gingen samenwonen is onderzocht welk deel aan het einde van 2015 is gescheiden. Het blijkt dat bijna drie kwart van de paren met twee partners met Turkse migratieachtergrond of twee partners met een Marokkaanse achtergrond na twaalf jaar nog bij elkaar is. Dat is even vaak als koppels met een Nederlandse achtergrond. Stellen met twee partners van Surinaamse of Antilliaanse herkomst scheiden aanzienlijk vaker. Na twaalf jaar was ongeveer de helft uit elkaar.

Gemengde relaties minder stabiel
Het minst stabiel zijn gemengde stellen van een man met een Turkse of Marokkaanse achtergrond en een vrouw met een Nederlandse achtergrond. Van deze stellen is na twaalf jaar nog iets meer dan 40 procent bij elkaar. Gemengde stellen van een Turkse of Marokkaanse vrouw en een man met een Nederlandse achtergrond komen minder vaak voor, maar eindigen minder vaak in een scheiding. De stabiliteit van deze relaties varieert van 55 procent (Marokkaanse vrouw, Nederlandse man) tot 67 procent (Turkse vrouw, Nederlandse man).

Huwelijken van Nederlandse partners meest stabiel
Ook is onderzocht hoeveel huwelijken acht jaar na de bruiloft nog intact zijn. Het blijkt dat huwelijken van twee Nederlandse partners het meest stabiel zijn. Van hen is 13 procent in de eerste acht jaar gescheiden. Van de huwelijksparen met twee Turkse of twee Marokkaanse partners is na dezelfde huwelijksduur 19 procent uit elkaar. Huwelijken van een Marokkaanse of Turkse man met een Nederlandse vrouw zijn het minst stabiel. Na acht jaar is 44 procent van deze huwelijken ontbonden.

CBS: 'Gemengde relaties minder stabiel'  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
CBS: 'Gemengde relaties minder stabiel' (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Politie pakt twee illegale 'dames van plezier' op

Op maandagavond 19 november 2018 maakte een oplettende eigenaar van een verblijfsaccommodatie in de gemeente Heeze-Leende melding bij de politie dat er drie vrouwen verbleven die opvallend vaak bezoek kregen van onbekende mannen.

De politie stelde een onderzoek in en al snel bleek dat er sprake was van illegale prostitutie. Ze troffen drie vrouwen aan en bij twee van hen kon worden aangetoond dat zij zich illegaal prostitueerden. Deze twee vrouwen, met een Dominicaanse en Colombiaanse nationaliteit, verbleven onrechtmatig in Nederland.

De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel heeft hun paspoorten ingenomen en zal de terugreis naar het land van herkomst regelen. Er was in dit geval geen sprake van mensenhandel of mensonterende omstandigheden, aldus de politie.

Nederland onder 20 klopt ook Italië en houdt koppositie in Elite League

Nederland onder 20 heeft de koppositie in de Elite League met succes kunnen verdedigen. De ploeg van bondscoach Bert Konterman was in Katwijk met 3-2 te sterk voor Italië, hoewel dat pas in de slotminuten tot stand kwam.

Ex-PSV'er en huidig PEC Zwolle-speler Gianluca Scamacca opende de score voor Italië al vrij snel, maar nog voor rust stond Nederland op voorsprong dankzij treffers van Feyenoorder Dylan Vente en PSV'er Cody Gakpo, die in het vorige duel al een hattrick scoorde.

Scamacca tekende een kwartier na rust voor de gelijkmaker, maar het ging toch nog fout voor Italië. Gabriele Gori kreeg twee minuten voor tijd rood, Noa Lang bracht Nederland een minuut later de winst...waarna hij zelf in blessuretijd ook nog met direct rood van het veld gestuurd werd.

Met veertien punten uit zes wedstrijden staat Nederland aan kop, drie en vier punten voor Portugal en Engeland, die beiden nog wel een wedstrijd tegoed hebben. Eind maart speelt Nederland in en tegen Tsjechië de laatste wedstrijd van de Elite League.

Ook Groningse basketballers naar volgende ronde in Europa

Na ZZ Leiden hebben ook de basketballers van het Groningse Donar zich geplaatst voor de tweede ronde in de Europe Cup. De ploeg won in het eigen Martiniplaza met flink wat moeite van Spirou Charleroi, waardoor groepswinst een feit is en de Belgen zijn uitgeschakeld.

In Groningen nam Donar een ruime voorsprong in het eerste kwart, maar die werd nog voor de rust bijna helemaal uit handen gegeven. In het derde kwart werd wederom een voorsprong opgebouwd, maar weer kwam Spirou terug: met dik vier minuten te gaan stond het 66-66.

Met twee opeenvolgende drietjes namen de Belgen zelfs een voorsprong van vijf punten, maar Jason Dourisseay en Teddy Gipson zorgden voor de aansluiting voor Donar, waarna Joseph Wall een driepunter binnen kon schieten. Met vier tellen op de klok was Sean Cunningham met twee vrije worpen trefzeker en dat besliste het duel, hoewel Matt Mobley het namens Spirou in de slotseconden nog van afstand probeerde: 76-73.

ZZ Leiden ging in Duitsland met 87-61 onderuit bij s.Oliver Würzburg, ondanks 26 punten van Darius Thompson. De ploeg was al geplaatst voor de volgende ronde, dus een ramp was het niet.

New Heroes Den Bosch mag woensdag proberen om in het uitduel met het Russische Avtodor Saratov ook plaatsing voor de volgende ronde af te dwingen, waarvoor dan wel moet worden gewonnen.

Hof bekijkt vervolging Ollongren opnieuw

Het gerechtshof gaat opnieuw kijken naar het verzoek van Thierry Baudet om minister en voormalig-wethouder in Amsterdam Kajsa Ollongren te vervolgen. Eerder gaf het Openbaar Ministerie (OM) aan dat Ollongren geen strafbare feiten had gepleegd, maar het hof erkent nu dat er een fout is gemaakt.

Forum voor Democratie-leider Baudet meent dat Ollongren hem tijdens een lezing in Nijmegen heeft afgeschilderd als racist en wil dat zij vervolgd wordt wegens smaad en laster.

Tijdens de desbetreffende Ien Dales-lezing zei de minister van Binnenlandse Zaken dat Baudet een bedreiging vormt voor de 'kernwaarden van Nederland'. Ook verwees ze naar een uitspraak van Yernaz Ramautarsing, partijgenoot van Baudet en kandidaat voor de Amsterdamse gemeenteraad, die zei dat Nederlanders met een donkere huidskleur gemiddeld minder intelligent zouden zijn dan blanke Nederlanders.

Het hof heeft verklaard dat Baudet's reactie niet bij de beoordeling is betrokken. De president van het gerechtshof heeft zijn excuses gemaakt bij de advocaat van Baudet en aangegeven dat de zaak opnieuw beoordeeld gaat worden.

FOK! Wat een weer: die gruwelwind neemt af

Een schone dag!  

Brrrrrrrrr..... dit was gisteren voor mij echt te dolletjes. Een briesende oostenwind, veel bewolking en een lage maximum temperatuur. Dit zijn wat mij betreft de vreselijkste dagen van dit seizoen. Ik merk het ook heel serieus aan mijn stemming. Bijna de hele dag kon het licht wel aan. En dan die wind, ik heb echt medelijden met de mensen die tegen de wind in moesten fietsen. IJmuiden kwam gewoon doodleuk aanzetten met een windkracht 8. De gevoelstemperatuur was daardoor dik onder het vriespunt. Ik had echt de mazzel dat ik er niet uit hoefde gisteren. Maar tegen een donkere en sombere lucht aan te kijken... nou nee. Dat is het ook net niet. 

Genoeg gemopperd. Vandaag gaat die bulderende ooster gelukkig wat aan de ketting. Hij blijft echter wel goed voelbaar. Aan zee nog kracht 4 tot 5, maar in het binnenland nog net 3 tot 4. Verder zijn er wolkenvelden, maar schijnt gelukkig ook het zonnetje weer wat vaker. Met name in het oosten en noorden. In het zuiden en westen zijn er meer wolkenvelden aanwezig. Het blijft op de meeste plaatsen droog.

De komende dagen hebben we een afwisseling van zon en wolken. De wind is wat kalmer, maar echt zachter weer wordt het nog niet. Dat lijkt er tegen het weekend aan te komen, en dan neemt tevens de kans op regen toe. 

Tot van de week!  

Nederland

Erg grijs (Foto: DJMO)
Grijs was de afgelopen dagen vaak de hoofdkleur. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Football Leaks: Tadic ontdook de belasting in Engeland

Dusan Tadic schittert momenteel in de Eredivisie, maar de Engelse fiscus is hem naar verluidt nog niet vergeten. Hij zou de belasting hebben ontdoken.

Dat meldt het Kroatische Nacional, wat zich baseert op documenten van Football Leaks. In zijn tijd bij Southampton zou hij enkele tonnen achterover hebben gedrukt. Hij zou tussen 2014 en 2018 zo'n 813.000 euro aan inkomsten hebben binnengehaald uit portret- en marketingrechten.

Dat zou hij hebben doorgesluisd naar het Zwitserse Rasport Management AG, waarmee hij zo'n 415.000 euro aan belasting heeft ontweken, aldus de klokkenluiders van Football Leaks. Rasport is eigendom van Zdravko Mamic, die vroeger directeur was van Dinamo Zagreb. Daar speelde hij een omstreden rol bij meerdere transfers.

De zakenman zit momenteel een celstraf van zesenhalf jaar uit en zijn bedrijf is gevestigd in Zwitserland omdat het belastingklimaat daar zo gunstig is. Volgens Nacional overtrad Tadic de wet door met zijn firma in zee te gaan. Daarom zijn de Engelse autoriteiten nu een onderzoek naar de Servische Ajacied gestart. Ook Mateo Kovacic (door Real Madrid verhuurd aan Chelsea) en Dejan Lovren (Liverpool) hebben zich volgens het Kroatische medium ingelaten met de omstreden zakenman.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.