FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 november 2018

GSOD: Van Gerwen verslaat Smith, Anderson veegt Harms

Wesley Harms heeft op de Grand Slam of Darts niet kunnen stunten tegen Gary Anderson. Onze landgenoot ging er uiteindelijk met 10-2 af tegen de The Flying Scotsman.

Harms was zoekende in het begin, waar Anderson erg van profiteerde en 3-0 voor kwam. De darter uit Heerhugowaard was nog bij machten om voor de pauze een break weg te werken, waardoor het 3-2 stond bij de eerste pauze. 

Na de pauze stelde Anderson meteen orde op zaken en liep hij weg bij Harms. Met een fraaie 136-finish bracht de Schot de 7-2 op het scorebord. De Nederlander leek het op te geven en miste in de laatste serie wederom dubbels. Anderson pakte de resterende legs met speels gemak, wat een serie van zeven gewonnen legs op rij betekende. Anderson speelt in de kwartfinales tegen Michael Unterbuchner. De BDO'er schakelde knap James Wade uit. 

Update 23.25 uur

Michael van Gerwen heeft in kraker afgerekend met Michael Smith. De 2 voornaamgenoten waren goed op dreef. Richting het einde van de wedstrijd echter zakte Smith een beetje weg, waar de Nederlander vervolgens optimaal van profiteerde. Het werd 10-8.

Smith begon uitstekend aan de wedstrijd en stond met een break en vervolgens een elfdarter snel met 2-0 voor. Van Gerwen liet dat niet zomaar gebeuren en hield zijn eigen leg voor 2-1. Er zat een flinke tempo in de wedstrijd en bij de eerste pauze was het 3-2 voor Smith.

Na de pauze voerde Van Gerwen de druk wat meer op en kon op 4-4 de break ongedaan maken en hij ging door. Het Groene Monster bleef hangen bij zeven perfecte pijlen, maar kwam toch met een elfdarter op 5-4. Smith liet zich niet intimideren en sleepte er de 5-5 uit bij de tweede pauze.

Het werd 7-7, waarna Van Gerwen op 8-7 kwam. Smith miste twee keer een cruciale dubbel, waarna Van Gerwen hem brak en op 9-7 voorsprong kwam. Smith kwam nog even terug, maar Van Gerwen gooide de wedstrijd in het slot. Van Gerwen treft in de kwartfinales Jonny Clayton. 


Federer verslaat Anderson in twee sets en bereikt halve finale ATP Finals

Roger Federer en Kevin Anderson hebben zich geplaatst voor de halve finales op de ATP Finals in Londen. Federer won in twee sets van de Zuid-Afrikaan Anderson: 6-4, 6-3.

Federer had in het derde en laatste groepsduel genoeg aan een set om door te gaan. Anderson was al zeker van de halve finales, toen de Oostenrijker Dominic Thiem eerder op de dag had gewonnen van de Japanner Kei Nishikori in twee sets.

Thiem had nog een kans op een plaats bij de laatste vier op het eindejaarstoernooi van de ATP, maar dan moest Anderson wel ruim winnen van de 37-jarige Federer. Nadat de Zwitser de eerste set had gewonnen was duidelijk dat Anderson en Federer zich hadden geplaatst voor de halve finales.

Alleen moest nog duidelijk worden wie de nummer één van de poule zou worden. Federer die een degelijk niveau haalde zou ook de tweede set winnen, waardoor hij als nummer één van de poule naar de halve finale trekt. Anderson is de nummer twee in de poule en speelt in de halve finale waarschijnlijk tegen Novak Djokovic.

Betrian naar tweede ronde WK boksen

Boksster Jemyma Betrian heeft in de klasse tot 57 kilogram de tweede ronde bereikt bij het wereldkampioenschap boksen. De 27-jarige boksster, die op Curaçao is geboren, won haar eerste ronde partij op punten tegen Bolortuul Tumurkhuyag uit Mongolië: 4-1.

In de tweede ronde komt Betrian in de ring tegen de Puertoricaanse Ashleyann Lozada Motta, die in de eerste ronde niet in actie hoefde te komen vanwege een bye.

De andere Nederlandse boksster op het WK, Nouchka Fontijn, is als eerste geplaatst in de klasse tot 75 kilogram. In de eerste ronde had de Nederlandse een bye.

Unterbuchner maakt einde aan zegereeks Wade op Grand Slam of Darts

Michael Unterbuchner heeft voor een daverende stunt gezorgd op de Grand Slam of Darts. De dertigjarige Duitser versloeg in de tweede ronde James Wade. De winnaar van de laatste twee televisietoernooien werd met 10-6 verslagen.

Unterbuchner brak Wade bij een 1-1 en toen The Machine ook nog drie pijlen op de dubbel miste in de laatste leg voor de pauze, ging Unterbuchner er met een 4-1 voorsprong vandoor. Wade werd wakker en werkte iets van zijn achterstand weg. Na tien legs stond de darter van de BDO nog altijd met 6-4 voor. Toen Unterbuchner via een break uitliep naar 7-4 leek een stunt in de maak.

Unterbuchner bleef ook in het derde deel als een malle doorgaan. Wade kwam scorend te kort en ook op de dubbels liep het niet als vanouds. De Duitser brak wederom zijn tegenstander en kwam 9-4 voor. Wade pakte nog wel twee legs terug, maar moest uiteindelijk toch met 10-6 zijn meerdere erkennen in de nummer zes van de BDO-ranking.

Ook Jonny Clayton staat in de kwartfinales. Hij won met 10-3 van Krzysztof Ratajski. De volgende partij gaat tussen Gary Anderson en Wesley Harms. Als laatste volgen Michael Smith en Michael van Gerwen. 

Henk Bres op de bres voor Zwarte Piet

Vanmiddag tijdens de commissievergadering in Den Haag werd duidelijk dat NIDA graag een oogje dicht wil knijpen voor ouders die op 5 december hun kinderen thuis willen houden tijdens Sinterklaas, vanwege het 'racistische' karakter van Zwarte Piet.

De letterlijke vraag van NIDA luidde: "Kan het college een oproep doen aan haar leerplichtambtenaren om op 5 december geen controles uit te voeren op het naleven van de leerplicht vanwege mogelijke gewetensbezwaren van ouders omdat zij hun kinderen niet willen blootstellen aan het racistische karikatuur Zwarte Piet bij de Sinterklaasviering op school (binnen het openbaar en bijzonder onderwijs)?"

PVV-voorman Henk Bres was bijzonder ontstemd over deze vraag en was dan ook zeer duidelijk in zijn reactie: "Wij laten onze cultuur niet afpakken door het islamitische NIDA. En mensen die hun kinderen thuis willen houden van school vanwege zwarte piet kunnen beter hun koffers pakken en opzouten uit Nederland."

17% Nederlanders wil overstappen naar andere zorgverzekeraar

Een op de zes Nederlanders (17%) geeft aan dat de kans groot tot zeer groot is dat hij of zij dit jaar zal overstappen naar een andere zorgverzekering. De voornaamste reden om over te stappen, is de stijging in de zorgpremies. Vorig jaar stapte uiteindelijk 6,2% van de mensen over naar een andere zorgverzekering. De zorgpremies gaan in 2019 met zo’n 6% omhoog en dat betekent een toename in de jaarlijkse premiekosten voor een echtpaar van minimaal € 73,- en voor een alleenstaande ouder van minimaal € 165,-. Dit blijkt uit een doorberekening van de nieuwe zorgpremies voor verschillende profielen en een onderzoek onder 1.000 respondenten van Pricewise.

Ruim de helft van de respondenten (56%) in het onderzoek is van plan om dit jaar hun zorgverzekering te vergelijken. Dat is een verdubbeling ten aanzien van 2016, toen nog 28% aangaf zich te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering. Een op de zes respondenten (17%) acht dit jaar de kans zelfs groot tot zeer groot dat hij of zij zal overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Premiestijgingen voornaamste reden om over te stappen
Vier op de vijf (78%) van de respondenten die de kans groot achten dat zij zullen overstappen, geven aan dat de stijging in de zorgpremies de voornaamste reden is. Andere redenen om over te stappen zijn dat men de huidige verzekering te duur vindt (58%) of men ontevreden is over de huidige zorgverzekering (41%).

Hoog percentage geeft aan van plan te zijn over te stappen
Het overstappercentage is al jarenlang stabiel (in 2016: 6,4%, in 2017: 6,3% en in 2018: 6,2%, bron: Vektis). Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Daarom is het opvallend dat maar liefst 17% van de respondenten dit jaar aangeeft dat de kans groot is dat zij gaan overstappen naar een andere zorgverzekering. Zelfs als straks het daadwerkelijke aantal mensen dat overstapt op de helft ligt, dus tussen de 8 en 10%, zou het nog om een zeer substantiële stijging gaan. De jaarpremies stijgen uiteraard fors dit jaar, met gemiddeld € 80,- ten opzichte van € 25,- vorig jaar. Dat is een verdrievoudiging van de stijging. Dan wil je als consument ook wel even goed kijken of je toch nog kunt besparen op je zorgverzekering.”

Inschattingen zorgkosten 2019
Niet alleen zullen meer mensen dit jaar hun zorgverzekering vergelijken. De meerderheid van de respondenten (58%) geeft ook aan dat zij dit jaar van plan zijn een grove of gedetailleerde inschatting te maken van de zorg die zij in 2019 verwachten nodig te hebben. Hans de Kok: “Wij juichen het toe dat mensen hun zorgaanbieders, zorgbehoeften en zorgverzekering kritisch onder de loep nemen. De verschillen in premiestijgingen zijn ontzettend groot dit jaar, en bij sommige verzekeraars valt het mee. Je ziet dat door deze grote verschillen meer mensen scherper zijn in het kiezen van hun zorgverzekering voor 2019.”

Premiedoorrekeningen per profiel
Aan de hand van vier veel voorkomende profielen heeft Pricewise berekend wat de nieuwe zorgpremies concreet betekenen voor de premiekosten. Hiervoor zijn de goedkoopste verzekeringen per profiel vergeleken met de goedkoopste verzekeringen van vorig jaar voor deze profielen. De nieuwe premies betekenen een toename in de jaarlijkse premiekosten van minimaal € 55,80 voor een alleenstaande, minimaal € 56,40 voor een gezin met twee kinderen t/m tien jaar, minimaal € 73,20 voor een echtpaar en zelfs minimaal € 165,12 voor een alleenstaande ouder met één kind. Hans de Kok: “De stijgingen in de zorgpremies zijn fors dit jaar. Maar op individueel niveau kunnen de stijgingen verschillen naargelang de voorkeur in gewenste dekking en de best passende zorgverzekering. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering kan zelfs oplopen tot 400 euro. Het loont dit jaar daarom nog meer om een goede inschatting te maken van de verwachte zorgkosten voor 2019 en op basis daarvan een vergelijking te maken.”

Nu is de vraag natuurlijk, ga jij overstappen? Maak je keuze in onze poll!

Stap jij over?
Stap jij over?

Carlsen en Caruana remiseren ook in vijfde partij op WK schaken

Bij de tweekamp om de wereldtitel schaken tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana is ook de vijfde partij in remise geëindigd. De Amerikaanse uitdager Caruana speelde met wit. De Noor Carlsen is de titelverdediger.

Caruana zette in het begin wel een aanval op, maar Carlsen pareerde deze aanval. Na een kleine vier uur en 33 zetten werd uiteindelijk de handen geschut. Na vijf partijen is de stand dus 2,5 - 2,5. Vrijdag volgt partij zes en speelt Carlsen met wit. Wie als eerste 6,5 punten heeft, is wereldkampioen. Bij een gelijke stand na twaalf partijen volgt een tiebreak.

Chelsea houdt Arnautovic in de gaten

Marko Arnautovic staat in de belangstelling van Chelsea. Dat beweert zijn zaakwaarnemer.

Arnautovic' broer Daniel, die zijn belangen behartigt, zegt op gianlucadimarzio.com dat de oud-speler van FC Twente wellicht niet lang meer bij West Ham United voetbalt. "Het is niet zo dat hij per se weg wil, maar we geloven dat dit wel het moment in zijn carrière is om nog een stapje hogerop te gaan en te proberen om prijzen te winnen, misschien wel de Champions League."

"Er zijn veel clubs in de Premier League die hem volgen. Chelsea en Everton bijvoorbeeld, maar zij zijn niet alleen." Marko Arnautovic stond vier jaar onder contract bij FC Twente, dat hem in het laatste jaar (2009/10) aan Internazionale verhuurde. Broer Daniel sluit een terugkeer in de Serie A niet uit. "Waarom niet? Hij kan bewijzen dat het niet verkeerd was van Inter om een gokje te wagen."

"Marko was pas negentien toen hij bij Inter ging spelen. Hij heeft er nog een paar goede vrienden en veel goede herinneringen aan Milaan." De 29-jarige aanvaller scoorde dit seizoen vijf keer in tien Premier League-duels, ondanks dat The Hammers maar één van de laatste vijf wedstrijden wist te winnen.

Dembťlť aangeklaagd voor huurachterstand en vernieling

Ousmane Dembélé maakt zich door zijn vermeende laksheid niet populair bij Barcelona en ook in Duitsland zijn ze hem duidelijk nog niet vergeten.

De voormalig speler van Borussia Dortmund is aangeklaagd door zijn voormalig huisbaas. Hij eist 20.000 euro voor achterstallige huur en het appartement zou bovendien in slechte staat zijn achtergelaten. Aan huur zou er nog 15.000 euro openstaan en de rest is om de schade aan het huis te herstellen.

Dembélé zou de vloeren beschadigd hebben, terwijl de etensresten en kleren nog in de flat slingeren. BILD heeft er foto's van die bewijzen dat de huisbaas een punt heeft. Bovendien zou de Fransman de sleutels niet hebben teruggegeven, waardoor de sloten vervangen moesten worden.

Het duurde langer dan verwacht om een rechtszaak aan te spannen omdat de huisbaas niet weet waar Dembélé momenteel woont. Daarom is besloten om de papieren maar rechtstreeks naar zijn huidige werkgever Barcelona op te sturen.

"Meneer Dembélé is aangeklaagd door zijn voormalig huisbaas voor een bedrag van €15,000 huur plus €5.000 aan compensaties", liet een woordvoerder van de lokale rechtbank in Dortmund weten aan SID. "Dat is om de toegebrachte schade te bekostigen."

Der Western weet ondertussen meer. "De ontvanger heeft nu drie weken de tijd om te reageren op de claims. Als hij dat niet doet, volgt direct een uitspraak [zonder zijn weerwoord]."

Dit verhaal staat niet op zichzelf. Dembélé werd afgelopen week al buiten de ploeg gehouden omdat hij te laat was voor de bespreking en eerder in de week al had verzuimd om zich ziek te melden. Ook zou hij geregeld te laat komen.

Hoewel trainer Ernesto Valverde en Dembélé's spelersmakelaar hebben gepoogd om het verhaal wat te temperen, schreef Mundo Deportivo donderdag dat het bestuur hem heeft verteld dat hij meer moet laten zien bij de club en moet zorgen dat hij voortaan op tijd komt.

Ook de Franse bondscoach, Didier Deschamps, vindt dat hij professioneler moet zijn. "Ousmane loopt nu al een tijdje mee, maar hij komt vaak te laat. Hij zal zeggen dat hij niet de enige is, maar hij moet wat attenter worden. Hij is een speler die ondanks zijn leeftijd al veel heeft meegemaakt. Ik twijfel er niet aan dat hij doorheeft dat hij zichzelf moet verbeteren. Zo kan het niet doorgaan en dat moet hij zo snel mogelijk beseffen."

Taxichauffeur sleurt passagiere meters mee

De recherche doet onderzoek naar een incident met een taxi waarbij een 42-jarige vrouw gewond is geraakt. De vrouw nam op vrijdag 9 november rond 21.45 uur een taxi vanaf het Centraal Station richting Amsterdam-West. Op de Admiraal de Ruijterweg, tussen de Bos en Lommerweg en de Reinaert de Vosstraat, kregen de vrouw en de taxichauffeur een woordenwisseling over het maken van een bon voor de taxirit.

De vrouw had op dat moment het portier al geopend, maar voordat ze de taxi goed en wel kon uitstappen, gaf de taxichauffeur gas met als gevolg dat de vrouw enkele meters werd meegesleurd en daarna uit de taxi viel. De chauffeur reed vervolgens weg. De vrouw bleef gewond op de weg liggen en meerdere omstanders bekommerden zich direct om haar. Het lukte haar om zelfstandig naar huis te komen, waar alsnog de hulpdiensten werden ingeschakeld. Een arts stelde vast dat de vrouw meerdere kneuzingen, schaafwonden en andere verwondingen heeft opgelopen.

De recherche doet onderzoek om erachter te komen wie de taxichauffeur is. Camerabeelden worden bekeken om daar meer duidelijkheid over te krijgen. Het signalement van de chauffeur luidt als volgt: een man van ongeveer 20 jaar oud met een lengte tussen de 1.70 en 1.80 meter. Hij heeft een lang symmetrisch, glad geschoren gezicht met donkere ogen en kort geknipt donker haar.  De man, met een lichte huidskleur, sprak Engels met een Nederlands accent. Ook had hij een vrij lage stem. De taxi waar hij in reed was een 5-deurs model zonder schuifdeuren en licht van kleur. 

VAR doet volgend seizoen intrede in Premier League

Scheidsrechters in de Premier League krijgen vanaf volgend seizoen hulp van een video assistent referee (VAR). Daar is over gestemd door alle clubs.

Al langere tijd vroegen gerenommeerde trainers om elektronische hulp en de clubs hebben er donderdag een akkoord over bereikt, zo melden diverse Engelse media. De Premier League dient een officieel verzoek in bij de spelregelcommissie en bij de FIFA om zo snel mogelijk toestemming te krijgen.

In de Eredivisie, de Serie A en de Bundesliga wordt al gebruik gemaakt van de VAR. Ook op het WK debuteerde de videoscheidsrechter. Alleen in de Premier League is het nog niet ingevoerd, terwijl Engeland al wel kennismaakte met het systeem via de FA Cup en de Carabao Cup. Daarin worden wedstrijdsituaties wel live beoordeeld, met wisselende resultaten.

Aanvankelijk was er veel kritiek op beslissingen van de videoscheidsrechter. Zo stelde Mauricio Pochettino nog dat het beschamend was. Hij stelde toen ook dat de VAR niet nodig was als het op zo'n manier ging als tegen Rochdale, tijdens een FA Cup-wedstrijd. In april werd een voorstel weggestemd, maar inmiddels zijn genoeg clubs van mening veranderd waardoor de overkoepelende organisatie nu toch overstag is gegaan.

Handbalster Broch dit seizoen niet in actie

Yvette Broch komt dit seizoen niet meer in actie. Vanwege uitputting liet de handbalster afgelopen zomer al weten niet beschikbaar te zijn voor het Nederlandse team, nu heeft haar Hongaarse club Györ bekendgemaakt dat Broch ook dit clubseizoen volledig aan zich voorbij laat gaan.

Yvette Broch (Pro Shots / Bildbyran)
Yvette Broch (Pro Shots / Bildbyran)

Door de fysieke en mentale uitputting neemt Broch voor onbepaalde tijd afscheid van de sport. Met Györ won ze de Champions League in 2017 en 2018. Ook werd ze verkozen tot beste cirkelspeelster van het WK in 2017.

De 27-jarige speelster heeft bij de Hongaarse club nog een contract tot de zomer van 2019. Of Broch nog een rentree maakt op het handbalveld is niet bekend.

De Brexit: Wat is er vandaag gebeurd?

Vandaag was the day after, gisteravond maakte het Britse kabinet bekend akkoord te gaan met een voorlopige brexit deal. Dat had vandaag de nodige gevolgen. In dit artikel een terugblik op een roerige dag.

De dag begon met het aftreden van een aantal ministers en andere leden van de regering. Meest prominent waren Esther McVey, de werk- en pensioenminister, en vooral Dominic Raab, de brexit minister. Raab was de minister die op papier verantwoordelijk was voor de brexitonderhandelingen. In de praktijk werden de onderhandelingen vooral gedaan door de hoogste ambtenaar op het ministerie van premier May. Desondanks is dit een flinke tegenslag voor premier May die gisteravond nog dacht het hele kabinet aan boord te hebben. 

Naast Raab en McVey stapten onder meer de staatssecretaris voor Noord-Ierland en de staatssecretaris voor Brexit op. Ook op ambtenarengebied kreeg May een klap te verwerken. Nikki Da Costa, de ambtenaar die de deal door het parlement zou moeten loodsen stapte vandaag eveneens op. In totaal hielden vandaag twee ministers, twee staatssecretarissen en een aantal onderministers het voor gezien. Ook dreigt minister Gove van Milieu, voedsel en landelijke gebieden nog op te stappen nadat hij de post van Brexitminister heeft geweigerd eerder vandaag.

Toen bekend werd dat een aantal ministers het voor gezien hield werd de positie van May meteen onderwerp van gesprek. Steeds meer Conservatieve leden van het Lagerhuis lieten weten van May af te willen. De meest prominente, Jacob Rees-Mogg, hield een persconferentie waar hij aankondigde een leiderschapsverkiezing te willen afdwingen. Daarvoor zijn 48 brieven nodig van conservatieve leden van het Lagerhuis die dat ook willen. Er zijn bronnen die beweren dat dat aantal al gehaald is. Maar daarover is nog niks zeker. De enige die dat weet is de voorzitter van de 1922 committee, Graham Brady. Wel is bekend dat Brady vandaag een lang gesprek heeft gehad met de chief whip, de fractieleider van de conservatieven. Velen beschouwen dat als een signaal dat er een leiderschapsverkiezing op handen is.

Aan het begin van de avond hield premier May een persconferentie. Op die persconferentie verdedigde ze haar deal nogmaals en gaf aan dat het aannemen van deze deal in het nationaal belang is. Verder is er in deze persconferentie weinig nieuws verteld.

Al met al kunnen we wel stellen dat het voor premier May een zware dag was vandaag. De kans dat haar deal het gaat halen is gereduceerd tot praktisch nihil. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

De Brexit: Wat is er vandaag gebeurd? (WikiCommons/Kuhlmann/MSC)
De Brexit: Wat is er vandaag gebeurd? (WikiCommons/Kuhlmann/MSC)

Politie neemt meer dan 10.000 kg illegaal vuurwerk in beslag

Na een anonieme tip heeft de politie meer dan 10.000 kilo zwaar illegaal vuurwerk gevonden in een loods aan Vijfhuizerdijk in Vijfhuizen. Er zijn hierbij vier mannen aangehouden, zij zijn woonachtig in Haarlem en zijn tussen de 25-45 jaar oud.

De politie heeft het vuurwerk weg gehaald, hier moesten wel twee vrachtwagens aan te pas komen. Ook voert de politie nog een viertal huiszoekingen uit in Haarlem. De resultaten van deze zoekingen zijn nog niet bekend.

Politie neemt meer dan 10.000 kg illegaal vuurwerk in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt meer dan 10.000 kg illegaal vuurwerk in beslag (Foto: Politie.nl)

FIOD neemt 19.000 kg waterpijptabak in beslag

De FIOD heeft op 14 november in Helmond 19.000 kg waterpijptabak in beslag genomen. Twee mannen van 28 en 34 jaar uit Helmond zijn aangehouden op verdenking van accijnsfraude.

De Douane kwam een partij van 12.000 kilo op het spoor na een tip uit het buitenland. Deze partij zat in een zeecontainer afkomstig uit Dubai. De container stond bij een loods in Helmond. Bij de doorzoeking van een tweede loods werd nog een partij tabak van 7.000 kilo gevonden.

In totaal werden twee loodsen en drie woningen in Helmond doorzocht. De FIOD heeft beslag gelegd op 10.000 euro contant geld en een auto. Ook werden drie slagwapens en munitie aangetroffen, die zijn overgedragen aan de politie.

Waterpijptabak is een product dat je zonder vergunning en accijnsafdracht niet mag produceren of voorradig mag hebben. Wanneer deze partij waterpijptabak op de Nederlandse markt terecht was gekomen, zou vermoedelijk ruim 2,8 miljoen euro aan accijns zijn ontdoken.

In het onderzoek werken het HARC-team Amsterdam van de FIOD, de Douane en de politie nauw samen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

FIOD neemt 19.000 kg waterpijptabak in beslag (Foto: FIOD)
FIOD neemt 19.000 kg waterpijptabak in beslag (Foto: FIOD)

Hoge celstraf voor homogeweld

Een 28-jarige man uit Heerhugowaard is in hoger beroep veroordeeld tot 5 jaar en 6 maanden celstraf voor geweld tegen 2 homoseksuelen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De straf is 1 jaar hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie en ook beduidend hoger dan de 40 maanden gevangenisstraf die de rechtbank oplegde. Het hoger beroep was door de verdachte ingesteld.

Pogingen doodslag
Het geweldsincident speelde zich af op het Amsterdamse Damrak in de vroege ochtend van 18 juni 2017. Het hof oordeelde dat sprake was van 2 pogingen doodslag in het openbaar. De slachtoffers werden door meerdere mannen, onder wie verdachte, tegen het hoofd geslagen en geschopt. Daarvan ondervinden zij nog steeds problemen.

Homohaat
Het hof spreekt van onmiskenbaar homo-gerelateerd geweld, hoewel de verdachte ontkende dat hij het op homoseksuelen had voorzien. De slachtoffers werden zonder aanleiding door de verdachte uitgescholden waarbij hun geaardheid duidelijk een rol speelde. Wat later werden zij door de verdachte en zijn maten in elkaar geslagen en getrapt. Het hof rekent de verdachte deze zinloze haatmisdrijven zeer ernstig aan. Daarnaast ziet het hof de man als de aanstichter van het geweld. Ondanks dat hij een paar keer bij de slachtoffers werd weggetrokken, bleef hij doorgaan.

Schadevergoeding
Beide slachtoffers hebben, naast schade aan hun gebit, psychische schade aan het incident overgehouden. De man moet daarom ook aan beide slachtoffers onder meer medische kosten en smartengeld betalen.

Dumbo vliegt in nieuwe trailer

In de reeks "Disney-klassiekers die worden uitgebracht als live-action" is het in maart de beurt aan Dumbo, de olifant die met zijn grote oren kan vliegen. De nieuwste trailer voor deze film is vandaag verschenen.

Volgens Disney is Dumbo "een geliefde klassieker waarin verschillen worden gevierd, familie wordt gekoesterd en dromen vleugels krijgen." 

Circus-eigenaar Max Medici (Danny DeVito) vraagt voormalige ster Holt Farrier (Colin Farrell) en zijn kinderen Milly (Nico Parker) en Joe (Finley Hobbins) om te zorgen voor een pasgeboren olifant, wiens oversized oren hem een lachertje maken in een al worstelend circus. Maar wanneer ze ontdekken dat Dumbo kan vliegen, maakt het circus een ongelooflijke comeback, wat spoedig ondernemer V.A. Vandevere (Michael Keaton) ten ore komt, die vervolgens de bijzondere olifant rekruteert voor zijn nieuwste, groter dan levensgrote entertainment onderneming, Dreamland. Dumbo zweeft naar nieuwe hoogten naast de charmante en spectaculaire lucht acrobaat, Colette Marchant (Eva Green), tot Holt ontdekt dat Dreamland vol zit met duistere geheimen.

Dumbo is een film van Tim Burton en te zien vanaf 27 maart.

Meer ruimte voor vissen bij Haringvlietsluizen

De Haringvlietsluizen kunnen vanaf vandaag op een kier zodat trekvissen vanaf de Noordzee het Haringvliet op kunnen zwemmen. Met het instellen van dit zogeheten Kierbesluit gaan de sluizen deels open als er voldoende zoet rivierwater het Haringvliet instroomt. Het gebied blijft ook een belangrijke zoetwaterbron voor drinkwater en de landbouw. Daarom is een aantal maatregelen genomen om ondanks de indringing van zeewater het zoet water op peil te houden.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelde vandaag het kierbesluit in werking, precies 47 jaar na de opening van de Haringvlietsluizen. "Vanwege de droogte duurt het nog even voor de sluizen echt opengaan,’ aldus de minister. ‘Ze gaan pas gecontroleerd op een kier als het geen gevolgen heeft voor het zoetwater. Door uitgebreid te meten gaan we leren hoe het water zich gedraagt. Komt er teveel zout het Haringvliet binnen, dan gaan de sluizen dicht."

Internationale vismigratie
Door de droogte van de afgelopen maanden en de lage rivierafvoer blijven de sluizen op 15 november nog dicht. Zodra de rivierafvoer hoog genoeg is, kan Rijkswaterstaat stapsgewijs beginnen met kieren. Door de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier te zetten, kunnen trekvissen als de zalm en zeeforel volop het Haringvliet en achterliggend rivierengebied op zwemmen om daar te paaien. De ‘Rijnoeverstaten’, waaronder Nederland, werken al jaren samen om barrières voor vissen weg te nemen. Daarnaast verbetert de biodiversiteit van het Haringvlietwater door het binnenlaten van zoutwater. En er ontstaan kansen voor nieuwe natuurontwikkeling.

Zoetwatervoorziening
Rijkswaterstaat, het waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf zorgen er samen voor dat de zoetwaterbalans in het gebied op orde blijft. Daarmee is goed drink- en landbouwwater gegarandeerd. Het westelijk deel van het Haringvliet wordt zouter door het kieren. Daarom is in het Kierbesluit afgesproken dat het water ten oosten van de lijn Middelharnis–Spui zoet blijft. De afgelopen vier jaar hebben waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf diverse nieuwe innamepunten, pijpleidingen, sloten en kanalen aangelegd. Hiermee is de zoetwatervoorziening voor de eilanden Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland veiliggesteld en staat alles klaar om voorzichtig te beginnen met het op een kier zetten van de sluizen.

Met een uitgebreid onderzoeks- en monitoringsprogramma houdt Rijkswaterstaat nauwkeurig in de gaten of de zoutintrek niet verder komt dan de afgesproken grens. Bovendien monitoren waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf de innamepunten van het zoete water.

Nieuw wetsvoorstel voor aanpak criminaliteit

Een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is vandaag bij de Tweede Kamer ingediend met als doel de criminaliteit effectiever te bestrijden. Met het oog hierop verhoogt hij de maximumstraf van enkele delicten; ook gaat hij wraakporno steviger aanpakken. De maatregelen versterken de strafrechtelijke aanpak van veelvoorkomende criminaliteit en maken hogere straffen voor daders mogelijk. De minister geeft daarmee uitvoering aan het Regeerakkoord en toezeggingen aan de Kamer.

Aanleiding voor de maatregelen zijn onder meer recente ontwikkelingen in de aard en de ernst van de georganiseerde misdaad, die de samenleving verder dreigen te ondermijnen. Ook de afkeuring en onrust die bepaalde (nieuwe) gedragingen veroorzaken spelen hierbij een belangrijke rol. Zo maken mensen zich online bijvoorbeeld steeds vaker schuldig aan ernstige inbreuken op het privéleven van anderen. Daarnaast vragen discriminatie en haat om meer aandacht. Grapperhaus: "De grenzen tussen wat in Nederland wel en niet geoorloofd gedrag is, moeten helder zijn. Criminaliteit tast de rechtsstaat aan en leidt tot onveilige gevoelens. Daarom moet de overheid effectief kunnen reageren."

Deelname criminele organisatie
De maximumstraf voor deelname aan een criminele organisatie gaat omhoog. Van zes naar tien jaar gevangenisstraf, als de organisatie zich schuldig maakt aan zeer ernstige misdrijven, zoals moord, ontvoering en handel in harddrugs. Liquidaties met zware wapens maken duidelijk hoe zeer de ernst van het geweld tussen criminelen toeneemt. Daarom wordt ook de handel in en het bezit van deze wapens zwaarder bestraft. Hiervoor gaat de gevangenisstraf naar maximaal acht jaar. Deze maatregelen zijn van belang voor de aanpak van ondermijning.

Misbruik seksueel beeldmateriaal
De minister stelt misbruik van seksueel beeldmateriaal apart strafbaar. Daders kunnen straks een gevangenisstraf tegemoet zien van maximaal twee jaar. De maatregel is bedoeld om (onder meer) wraakporno hard aan te pakken. Bij wraakporno gaat het om het openbaar maken van seksueel beeldmateriaal van iemand, met als doel die persoon te benadelen. Daarnaast is het zonder toestemming vervaardigen van seksueel beeldmateriaal strafbaar, zoals het stiekem op straat filmen onder een rok. Dat geldt ook voor het in bezit hebben van die beelden en het verspreiden ervan.

Aanzetten tot geweld, haat en discriminatie
Verder gaat het strafmaximum voor het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld op grond van een discriminatoir motief omhoog van één naar twee jaar. De minister wil een duidelijke grens trekken bij dit soort uitlatingen die niet alleen bij slachtoffers gevoelens van onveiligheid veroorzaken, maar ook kunnen leiden tot tweespalt in de samenleving. Bovendien stijgt het aantal zaken en neemt de ernst van haatzaaien toe.

Kindermishandeling
Slachtoffers van kindermishandeling verkeren vaak in een kwetsbare positie, omdat zij zich moeilijk kunnen onttrekken aan de mishandeling. Daarom wordt de verjaringstermijn verlengd. Nu gaat die nog in op de dag nadat de mishandeling is gepleegd; straks wordt dat de dag nadat het slachtoffer 18 jaar is geworden. Dit voorkomt dat als het slachtoffer naar buiten treedt en aangifte wil doen, de mishandeling al verjaard is. Verder gaat de maximumstraf met een derde omhoog, als er sprake is van stelselmatige mishandeling. Dat geldt ook voor mishandeling door iemand die werkt in een zorginstelling, internaat, op scholen en in de buitenschoolse opvang.

Hinderen hulpverleners
Tot slot gaat de maximumstraf voor het hinderen van hulpverleners omhoog van één naar drie maanden. Het komt met regelmaat voor dat agenten, ambulancemedewerkers en brandweerlieden te maken krijgen met agressief gedrag van burgers. Nieuw is ook dat het voor de strafbaarheid straks niet meer uitmaakt waar het hinderen van hulpverleners gebeurt. Nu is dat nog beperkt tot de openbare weg.

Duizend games voor Nintendo Switch

De Nintendo Switch heeft deze week een belangrijke mijlpaal bereikt: er zijn meer dan duizend games beschikbaar voor Nintendo’s hybride console. Dat wordt gevierd met een nieuwe video van de grootste releases van de afgelopen jaren.

Sommige platforms mogen blij zijn als er überhaupt duizend games voor uitkomen gedurende hun generatie, maar de Nintendo Switch heeft dit aantal bereikt in twintig maanden. Dat voor dit aantal de Nintendo eShop overspoeld is door kleine releases en ontelbare indies, laat Nintendo voor de gelegenheid even buiten beschouwing. Het is hoe dan ook een gigantisch aantal.

Om de mijlpaal te vieren heeft Nintendo een nieuwe trailer online gezet voor de Switch, waarin de diversiteit getoond wordt van de grootste releases van de afgelopen jaren. Zo zien we onder andere Super Mario Party, Splatoon 2, Fortnite, Dark Souls, Diablo III en Super Smash Bros. Ultimate voorbij komen. Die laatste is onlangs gold gegaan en veel mensen wachten gespannen tot de release van de game op 7 december. Bekijk de video hieronder.

Geen verbod op kunstgras in Eredivisie

Een vergadering over de Eredivisie heeft een akkoord op allerlei punten opgeleverd. Een verbod op kunstgras kwam er niet doorheen, aldus De Telegraaf.

Veel clubs hoopten dat te realiseren, maar een verbod bleek niet haalbaar. Wel wordt er een aanmoediging gerealiseerd van 350.000 euro per seizoen per club, meldt het medium. Ook werd er gesproken over een inkrimping van achttien naar zestien ploegen in de Eredivisie en daar was geen meerderheid voor.

Het format van achttien clubs blijft dus zoals het is, al ziet het er wel naar uit dat er in de toekomst twee clubs rechtstreeks degraderen. De nummer zestien moet dan een play-off spelen, al moet dit plan nog worden afgestemd met de Coöperatie Eerste divisie.

Bij de opstelling van het speelschema wordt in het vervolg wel meer rekening gehouden met clubs die Europees voetbal spelen. Bovendien mogen zij één ronde later instromen in het bekertoernooi. Daar staat tegenover dat andere clubs een deel van hun Europese bonussen moeten krijgen.

De Europees spelende ploegen moeten vijf procent van hun inkomsten afdragen ana een solidariteitsfonds en bij overwintering wordt dat percentage teruggeschroefd tot 3,75 porcent. Dat wordt evenredig verdeeld over alle clubs die op natuurgras spelen in de Eredivisie. Ploegen die ervoor kiezen om op kunstgras te blijven voetballen, delen niet mee in de winst.

Tot slot hebben AZ, Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, PSV en Vitesse een herenakkoord gesloten over hun jeugdopleidingen. De deal is om geen jonge talenten meer bij elkaar weg te halen. Bovendien wordt de vergoeding bij transfers met en tussen andere Eredivisie-clubs sterk verhoogd, schrijft De Telegraaf. Elke Eredivisie-club wordt verplicht om een jeugdopleiding te hebben, desnoods in samenwerking met een amateurclub.

Luuc Eisinga vatte het overleg als volgt samen. "Het was als een olifantengeboorte", aldus de algemeen directeur van sc Heerenveen. "Het was een zware bevalling, maar uiteindelijk is er een kleintje gebaard."

'Zo vader, zo zoon'

Op donderdag 15 november rond 7:30 escaleerde een verkeersconflict op een kruising in Raamsdonksveer, vermoedelijk over onnodig links rijden. Vervolgens sloeg een 49-jarige man uit ’s-Hertogenbosch een 38-jarige man uit Nieuwkuijk, ook schopte hij een deuk in zijn auto. Hierna reed de verdachte weg. Het slachtoffer achtervolgde hem tot in Teteringen.

Daar kwam de politie ter plaatse. De verdachte was erg agressief en werd gelijk aangehouden. De zoon van de verdachte filmde de aanhouding. Hier werd hij op aangesproken. Vervolgens beledigde de zoon de agenten en stak zijn middelvinger op. Hij werd aangehouden wegens belediging. Vader en zoon zijn meegenomen naar het bureau voor verder verhoor.

Defensie stopt gebruik schietbaan Bonaire

Defensie is per 12 november gestopt met het gebruik van de schietbaan Washikemba op Bonaire. Defensie heeft dit besloten op basis van een melding over een mogelijk onveilige situatie. Een Commissie van Onderzoek (CVO) gaat deze melding onderzoeken. Deze schietbaan is overigens niet van Defensie.

De melding is op 3 oktober gedaan. Direct na de melding is het baanreglement opnieuw aan alle betrokkenen bekendgemaakt. Ook zijn de instructies voor de verantwoordelijke baancommandanten en afspraken over beheer en controle aangescherpt.

Tijdens de behandeling van de melding kon echter onvoldoende zeker worden gesteld dat met de genomen maatregelen de veiligheid structureel is geborgd. Daarom is op 12 november alsnog besloten tot het sluiten van de baan voor gebruik door Defensiepersoneel. De Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen (MCGS) controleert nu of militairen weer gebruik van de schietbaan kunnen maken.

De CVO onderzoekt relevante feiten en omstandigheden met betrekking tot de mogelijk onveilige situatie op de schietbaan. Hierbij betrekt de CVO ook de in de melding aangegeven zaken zoals de beschikbaarheid van een baanreglement (schietorders) en het beheer van de schietbaan. Het streven is dit onderzoek eind dit jaar af te ronden.

De schietbaan wordt ook gebruikt door andere overheidsdiensten. Zij zijn inmiddels geïnformeerd over het besluit van Defensie. De beheerder van de baan is gevraagd om andere gebruikers van de schietbaan ook op de hoogte van dit besluit te brengen.

Nederlandse militairen schieten op een schietbaan op Bonaire (Archieffoto Defensie)
Nederlandse militairen schieten op een schietbaan op Bonaire (Archieffoto Defensie)

Zwartrijder draagt gestolen kleding

Vanmorgen vroeg werd op het station in Breda een 20-jarige Amsterdammer staande gehouden omdat hij geen vervoersbewijs had. Bij controle bleek de man ook gestolen kleding te dragen, de beveiligingslabels hingen er nog aan. 

De man was verbaal agressief en onder invloed van drugs. Ook had hij wat hennep bij zich. Hij is aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verder verhoor. De man staat bij de politie bekend als veelpleger. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de kleding.

Geboeide arrestant pist politieprullenbak vol

Ene Keith Avila uit het Amerikaanse New Bedford kan naar het schijnt heel erg goed richten bij het pissen. Nee, echt: de 34-jarige man stond geboeid en wel tegen de muur van de boekingsruimte op het politiebureau, maar wist vanuit die positie precies in de vuilnisbak te zeiken.

Nou bevinden de meeste mensen zich doorgaans niet op het politiebureau, dus daar zit ook wel een verhaaltje achter, maar dat is niet zo boeiend: dronken vent, auto tegen een paal geparkeerd, verzet bij de arrestatie, je kent het wel.

Meneer werd dus meegenomen naar het bureau, ramde zijn hoofd tegen een muur en werd met handboeien vastgezet tegen een andere muur, waarvandaan hij zijn urineerkunsten vertoonde. Onze vrolijke vriend had er allemaal niet heel veel zin in, getuige zijn 'mug shot', waar een deel zwart is gemaakt zodat wij allemaal niet weten dat hij zijn middelvinger opsteekt.

Luxe auto's, geld en schilderijen in beslag genomen wegens miljoenenfraude

De FIOD heeft op 14 november vier mannen aangehouden van 30, 32, 33 en 34 jaar. Zij worden verdacht van btw-fraude met de export van metaal. De fiscus is hiermee vermoedelijk 23 miljoen euro misgelopen. De FIOD doorzocht 6 woningen en 2 bedrijfspanden in de omgeving van Amsterdam en Rotterdam.

Hierbij is beslag gelegd op administratie, een platinabaar, 6 luxe auto’s (Bentley, Range Rover, Ferrari, Porsche, BMW, Mercedes) een Bombardier-motor, dure merkkleding en -schoenen, waardevolle schilderijen, 10 horloges (Rolex, Patek Philippe en Cartier), sieraden en 70.000 euro contant geld.

Het onderzoek is voortgekomen uit een eerder strafrechtelijk onderzoek en richt zich op drie groothandelsbedrijven in metaal. Het vermoeden is dat deze bedrijven metaal leveren aan buitenlandse ondernemingen die bij doorverkoop van het schroot btw moeten afdragen, maar dat bewust niet doen. Dit is grensoverschrijdende btw-fraude. De onderneming die wel btw ontvangt, maar die bewust niet afdraagt, wordt ook wel ‘ploffer’ of ‘missing trader’ genoemd.

Als een bedrijf vermoedelijk weet of had moeten weten dat hij levert aan een ‘ploffer’ in het buitenland, heeft hij geen recht op toepassing van het nultarief bij export. Als hij dit toch doet, en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, is dat strafbaar. Het fiscale nadeel in dit onderzoek wordt berekend op 23 miljoen euro. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. De Douane heeft bijstand verleend met de geldhond.

Kobalt
Parallel aan het FIOD-onderzoek, doet de Zeehavenpolitie onderzoek naar de diefstal van een lading kobalt uit de Rotterdamse haven. Voor dit onderzoek doorzocht de Zeehavenpolitie een bedrijfspand en twee woningen, die woensdag ook door de FIOD zijn doorzocht. Daarbij zijn diverse goederen in beslag genomen. Kobalt is een zeldzame grondstof die wordt gebruikt voor batterijen in onder meer elektrische auto’s en tablets.

Luxe auto's, geld en schilderijen in beslag genomen wegens miljoenenfraude (Foto: FIOD)
Luxe auto's, geld en schilderijen in beslag genomen wegens miljoenenfraude (Foto: FIOD)

Koeman mag door bij FenerbahÁe: "Hij is de juiste persoon"

Erwin Koeman heeft indruk gemaakt als interim-trainer van Fenerbahçe. Een vaste aanstelling is aan de orde, aldus technisch directeur Damien Comolli.

De bestuurder zette in oktober Phillip Cocu aan de kant en sindsdien mocht assistent-trainer Erwin Koeman als hoofdverantwoordelijke optreden bij de Gele Kanaries. Een knap gelijkspel op bezoek bij aartsrivaal Galatasaray en twee overwinningen volgden en daarmee is Comolli overtuigd, laat hij weten aan Fenerbahçe TV.


"Als we de laatste drie wedstrijden bekijken, zien we consistentie in de ploeg. Voorheen speelden we ook goed in sommige wedstrijden, maar de consistentie ontbrak [onder Cocu]. De ene wedstrijd was goed, de andere weer slecht. Maar we hebben Koeman verteld dat hij de juiste persoon is en dat we met hem verder willen. We zijn positief over zijn werkzaamheden."

Onder meer de keuze om Mathieu Valbuena het vertrouwen te geven, heeft positief uitgepakt. De Fransman scoorde twee keer en gaf ook nog eens drie assists, zag ook Comelli. "Geweldig. Koeman heeft andere dingen van hem gevraagd en zorgt daarmee voor een goed gevoel bij hem", besluit de technisch directeur. Koeman heeft de hoop op een vaste aanstelling ook al uitgesproken, dus witte rook lijkt niet lang op zich te laten wachten.

Opnieuw maximale straf geŽist voor aanranding en verleiding minderjarige meisjes

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw de maximale straf van 10 jaar en 243 dagen gevangenisstraf geëist tegen een 40-jarige verdachte. Dat is conform het vonnis van de rechtbank in Amsterdam van 16 maart 2017.

De rechtbank veroordeelde verdachte wegens aanranding en verleiding via de webcam van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada. Ook veroordeelde de rechtbank verdachte voor een vorm van afpersing van een homoseksuele meerderjarige man. Daarnaast werd hij bestraft voor het vervaardigen, bezitten en verspreiden van kinderporno, oplichting, computervredebreuk en drugsbezit.

Digitale misdadiger van formaat
De aanklagers in deze zaak in hoger beroep, de advocaten-generaal, geven in hun requisitoir aan dat het onderzoek in deze zaak ernstige feiten aan het licht bracht. Maar het geeft ook een inkijk in de werkwijze van de man. “Hij leek heel rustig, maar intussen bleek hij een digitale misdadiger van formaat te zijn, die het leven van de slachtoffers totaal in zijn greep had.”

Ernstige gevolgen voor de slachtoffers
De advocaten-generaal benadrukken dat sprake is van ernstige feiten met ernstige gevolgen voor de slachtoffers. In 2017 verwoordde de rechtbank dat als volgt: “De rechtbank hecht eraan om op te merken dat de meisjes enkel en alleen slachtoffer zijn. Zij zijn door een geraffineerde en doortrapte volwassen man in de val gelokt.”

Bang
Ook zijn de advocaten-generaal ingegaan op het effect van het handelen van verdachte op de levens van de slachtoffers. “Levens van jonge meisjes en hun familieleden hebben totaal overhoop gelegen. Diverse slachtoffers hebben ons laten weten heel veel verdriet te hebben gehad. Ze hebben zich verraden gevoeld, vernederd, wanhopig.”

Zwijgen
Wat tijdens dit strafproces opvalt is het zwijgen van verdachte voor de rechtbank en voor het hof. Eén van de advocaten-generaal constateert dat hij tijdens de zitting in hoger beroep helemaal niet reageerde op de vele vragen van het hof. Verdachte gaf geen antwoord en verklaarde niets.

Aanwezigheidsplicht
Gezien de ernst van de feiten is het OM van oordeel dat verdachte zich niet kan en mag onttrekken aan de uitspraak in deze zaak. Daarom vorderen de advocaten-generaal dat het hof bepaalt dat verdachte verplicht wordt om aanwezig te zijn bij de uitspraak op 14 december 2018.

Zware celstraffen voor gekwalificeerde doodslag

Drie mannen uit Bulgarije hebben elk 17 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen vanwege doodslag op een 65-jarige man uit Rilland. De vierde verdachte, een 22-jarige Bulgaarse vrouw, kreeg 12 jaar cel. De doodslag ging gepaard met heftig geweld en diefstal van hennep. De rechtbank in Middelburg sprak het vonnis donderdagmiddag uit.

Mond afgeplakt met tape
Het feit vond plaats in maart 2017. De rechtbank heeft vastgesteld dat de vier het slachtoffer in zijn huis hebben opgezocht voor een rip deal en heftig geweld hebben toegepast op hem. Hierna hebben ze hem gekneveld met tie-wraps, een prop plastic in zijn mond gestopt en zijn mond afgeplakt met tape. De vier hebben vervolgens hennep van de wietplantage op de zolder van het huis geroofd en hebben het slachtoffer daarna achtergelaten terwijl hij zeer ernstig gewond was. Het slachtoffer is vervolgens overleden.

Extreem geweld
De rechtbank gaat er niet van uit dat het viertal van tevoren het plan had de man uit Rilland te doden. Wel vermeldt het vonnis ook dat ‘het geweld dat op hem is toegepast om hem uit te schakelen zodat de verdachten hun gang konden gaan, extreem is geweest en bovendien onnodig om de hennepplanten te kunnen stelen.’ Als het slachtoffer het al had kunnen overleven, stelt de rechtbank, is hem deze mogelijkheid in ieder geval ontnomen doordat de verdachten geen hulp verleend of ingeschakeld hebben, waarna het slachtoffer een gruwelijke dood moet zijn gestorven. Dit neemt de rechtbank ook mee als een strafverzwarende omstandigheid.

Strafblad
De officier van justitie had voor elk van de verdachten vijftien jaar celstraf geëist. De rechtbank heeft bij haar vonnis ook het gezamenlijke optreden, de rolverdeling en het buitenlandse strafblad van de drie mannen meegewogen en vindt daarin aanwijzingen voor ‘een zekere mate van bedrijfsmatig optreden in het kader van georganiseerde criminaliteit’. Voor de vrouw valt de straf lager uit, onder meer vanwege haar jonge leeftijd en haar houding gedurende het onderzoek en het proces.

UCI: Van Aert mag onderhandelen met ploegen voor 2019

Wout van Aert heeft van de UCI toestemming gekregen om op zoek te gaan naar een nieuwe ploeg. Als voorwaarde geldt dat de transfer voor 31 december moet plaatsvinden. Dat heeft zijn advocaat Walter Van Steenbrugge laten weten aan het persagentschap Belga.

Van Aert verbrak in september zijn contract bij Sniper Cycling, het bedrijf achter de ploeg Veranda’s Willems-Crelan. Sniper Cycling ging de samenwerking aan met Roompot-Nederlandse Loterij, waarna Van Aert om dringende redenen zijn contract verbrak. Ook Crelan haakte af als sponsor van de ploeg, na het vertrek van de Belgische veldrijder/wielrenner.

Nu de UCI de weg voor Van Aert heeft vrijgemaakt om te onderhandelen met een nieuwe ploeg, lijkt de kans groot dat de Belg naar LottoNL-Jumbo vertrekt. Met die ploeg heeft Van Aert al een contract om vanaf 2020 te fietsen. Waarschijnlijk gaat Crelan mee als sponsor na de Nederlandse ploeg, die volgend jaar verder gaat als Team Jumbo.

Coach slaat trommelvlies gewichtheffer kapot

Het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Turkmeense Ashgabat is al een paar dagen voorbij, maar voor de Iraniër Mohammadreza Barari heeft het nog een pijnlijk staartje gekregen: zijn trommelvlies is gescheurd.

In de klasse tot 109 kilogram vocht Barari mee om de medailles, maar om hem nog eens extra op te peppen kreeg hij voorafgaand aan een poging een paar tikken in het gezicht van coach Mohammadhossein Barkhah, die bekend staat als een vriendelijk man. 

Dergelijke tikken zijn niet ongebruikelijk in sporten waar iemand in enkele seconden alle kracht uit het lichaam moet persen, maar Barkhah heeft wellicht toch even iets te hard geslagen: Barari's trommelvlies bleek gescheurd, waar de coach publiekelijk zijn excuses voor heeft aangeboden.

Een ietwat duizelige Barari slaagde er overigens wel in om één van zijn drie pogingen in het stoten te halen, maar nadat de laatste poging mislukte eindigde hij buiten de medailles. Barari werd zesde en wordt inmiddels behandeld aan zijn blessure.

Naar de hoeren met je creditcard verdwijnt op de Wallen

Zin om je jongeheer en vervolgens ook je creditcard even door een gleuf te halen? Op de Wallen in Amsterdam komt daar een einde aan: creditcardmaatschappij EMS, een bedrijf van ABN Amro en Data Consult, wil stoppen met de samenwerking met sekswerkers.

Op de site van De Telegraaf lezen we onder meer een uitgebreid interview met ene Mark van der Beer, bewoner van de Wallen en uitermate goed ingevoerd over het reilen en zeilen van de sekswerkers, zoals zijn vriendin. "Steeds meer van hen zijn de laatste tijd overgestapt naar betalingen met creditcards. Financiële stromen zijn zo inzichtelijker - dat gaat uitbuiting tegen - en ze hoeven niet meer met cash over straat, dus dat is veiliger."

Volgens Van der Beer worden de sekswerkers nu gedwongen om weer volledig op cash over te schakelen, waarmee de hele branche 'feitelijk' - aldus de beste man - terug de criminaliteit in wordt geduwd.

De vraag van vandaag is vrij simpel: moet je in de prostitutie gewoon met een creditcard kunnen betalen?

Golfer Luiten goed van start in Dubai

Joost Luiten is goed begonnen aan het Tour Championship in Dubai, het slottoernooi van dit jaar van de Europese Tour. Op de baan van de Jumeirah Golf Estates een ronde van 69 slagen. Daarmee bleef de Nederlandse golfer drie slagen onder het baangemiddelde. Hij staat voorlopig een op een gedeelde zevende plaats op drie slagen van leiders Jordan Smith en Adrian Otaegui.

Luiten moest vroeg aan zijn ronde beginnen in Dubai, waar de beste zestigers golfers aan de start staan van het laatste toernooi. De Nederlander, zelf de nummer 57, sloeg in zijn ronde vier birdies en maar een bogey, waardoor de Luiten uitkwam op een ronde van 69 slagen.

In Dubai is veel geld te verdienen. Het prijzengeld bedraagt 8 miljoen dollar (7 miljoen euro). De top tien van de Europese ranglijst na het toernooi verdeelt nog eens 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro).

Kenshin en Shishio in Jump Force

Via een magazine leak is bekend geworden dat Rurouni Kenshin en zijn meest iconische rivaal Makoto Shihsio hun opwachting maken in 3D-fighter Jump Force. Een officiële aankondiging laat ongetwijfeld niet lang meer op zich wachten.

De personages zijn natuurlijk iconisch, maar toch wordt de toevoeging van de twee niet overal positief ontvangen. De mangaka achter Kenshin, Nobuhiro Watsuki, is namelijk recentelijk veroordeeld voor het bezitten van kinderporno. Hij kreeg hier een boete voor van zo'n 200.000 Yen (~1500 euro).

Jump Force lanceert 15 februari voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

'De Kuip is een angstaanjagend stadion'

De Kuip is een angstaanjagend stadion. Dat is althans de conclusie van de BBC, waar men een lijst heeft gemaakt met zeven van de meest angstaanjagende plekken om voetbal te spelen en/of kijken.

Het 'claustrofobische ontwerp' van Feyenoord's stadion zou ervoor zorgen dat uit- en thuissupporters pijn aan de oren krijgen tijdens wedstrijden in de bak in Rotterdam. Vooral als Feyenoord en Ajax het tegen elkaar opnemen kan het nog wel eens fel worden, schrijft de Britse omroep, daarbij mogelijk even vergetend dat de Klassieker al tien jaar zonder uitpubliek wordt gespeeld, omdat men zich keer op keer als een stel kleuters moest gedragen.

La Bombonera in Buenos Aires, het stadion van Boca Juniors, staat bovenaande lijst. Een andere opvallende naam is het Estadio Hernando Siles in de Boliviaanse hoofdstad La Paz. Dat heeft niet echt met de sfeer te maken, maar met de hoogte: het stadion ligt op dik 3600 meter hoogte en bezoekende teams hebben het dan ook vaak loodzwaar. Zo werd Argentinië eens met 6-1 over de knie gelegd, terwijl een zeurende Neymar het vorig jaar nog over 'onmenselijke omstandigheden' had, omdat ook zijn Brazilië zich schijnbaar niet goed had voorbereid.

Locadia wil nu al weg bij Brighton

Jürgen Locadia overweegt Brighton & Hove Albion in januari al te verlaten. De aanvaller kwam nog geen jaar geleden over van PSV.

In gesprek met De Telegraaf vertelt Locadia dat de huidige situatie pijnlijk voor hem is. "Ik probeer positief te blijven, maar ik word ook ouder. Ik ben nu op een leeftijd dat ik wekelijks moet spelen. Bij Brighton heb ik niet het idee dat mijn situatie snel zal veranderen. Voor mijn gevoel heb ik nooit de kans gekregen om te laten zien wat ik waard ben."

"Ik denk dat de winter een mooi moment is om na te denken of dit nog goed voor mij is." Locadia, die in januari een contract tot medio 2022 in Engeland kreeg, speelde vorig seizoen mede door blessureleed maar zes Premier League-duels. Deze jaargang kwam de 25-jarige spits niet verder dan acht optredens in de competitie, waarvan slechts één als basisspeler.

"Een echte duidelijke uitleg, waarom ik niet speel, heb ik nooit gehad", gaat Locadia verder. "De trainer zal de andere spitsen beter vinden. Dat moet ik natuurlijk respecteren. Maar het is ook mijn carrière, ik kan niet ’ja en amen’ blijven zeggen. Ik train superhard, ben topfit, maar moet het vooral in invalbeurten van tien minuten laten zien. Dat is echt heel moeilijk."

De situatie maakt hem ook een beetje boos. "Ik was in februari fit, maakte doelpunten en speelde ook nog een goede wedstrijd tegen Manchester United in de FA Cup. Daarna heb ik nauwelijks gespeeld, terwijl ze me koste wat kost wilden hebben in januari. In de zomer draaide ik een goede voorbereiding, maar tevergeefs. Dat klopt gewoon niet."

NHL: Avalanche walst na moeizame start over Bruins

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben in de NHL een felbevochten, maar uiteindelijk vrij ruime thuiszege geboekt. De Boston Bruins werden met 6-3 verslagen in het Pepsi Center in Denver.

In de Mile High City kwamen de Avs dankzij Gabriel Landeskog nog op 1-0, maar David Pastrnak en twee goals van Jake DeBrusk draaiden het helemaal om: 1-3. Mikko Rantanen hield de thuisploeg in de tweede periode in de wedstrijd, in de derde periode sloegen de Avs toe.

Matt Calvert tekende al snel voor de gelijkmaker, Nathan MacKinnon bracht Colorado met elf minuten te gaan op voorsprong: 4-3, waarna Tyson Jost en Alexander Kerfoot de eindstand verzorgden.

Uitslagen NHL woensdag
Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 1-0
Winnipeg Jets - Washington Capitals 3-1
Colorado Avalanche - Boston Bruins 6-3
Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks 5-0

Avalanche - Bruins (Bron: YouTube)

Ligfietser voor goede doel overleden na ongeval

Een Amerikaanse ligfietser is tijdens zijn activiteiten voor het goede doel door een noodlottig ongeval omgekomen. De man in kwestie, James Dobson, was op 1 oktober zijn zogenaamde ‘Positive Vibes Tour’ gestart. Op deze wijze probeerde de 32-jarige man geld in te zamelen voor het kinderziekenhuis in Dartmouth-Hitchcock. Hij was al 44 dagen bezig en probeerde een kleine 100 km per dag te fietsen.

De positieve vibes werden echter niet opgepikt door Hunter Buckley, en deze reed Dobson dan ook onverbiddelijk naar de andere wereld. James Dobson laat geen vrouw en kinderen achter. Het ongeval wordt onderzocht.

Twee Special Editions voor Fate/Extella Link

Marvelous Europe heeft twee gelimiteerde edities van Fate/Extella Link aangekondigd voor PlayStation 4 en Switch. De Emperor of Paladins Edition en de Joyeuse Edition zijn alleen via de Marvelous shop te koop. De game komt in het eerste kwartaal van 2019 uit op PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo Switch en pc.

De Joyeuse Edition bevat:

 • De game
 • Soundtrack CD
 • 10 kaarten van de nieuwe Servants
 • Poster (43.1cm x 60.9cm)
 • Diorama (7.6cm x 11.4cm)
 • Speciale doos als verpakking

De Emperor of Paladins bevat:

 • alles van de Joyeuse Edition
 • 'Holy Tile of the Moon' Mahjong steentjes met personages van Fate/Extella

Fate/Extella Link - Emperor of Paladins Edition (Foto: Marvelous EU)

Fate/Extella Link - Joyeuse Edition (Foto: Marvelous EU)

Gudelj kon naar PSV: "Salaris was een probleem"

Nemanja Gudelj speelt dit seizoen op huurbasis bij Sporting Clube de Portugal, maar hij had ook kunnen terugkeren in Nederland.

De oud-speler van NAC Breda, AZ en Ajax vertrok afgelopen zomer tijdelijk bij zijn Chinese club Guangzhou Evergrande. "Er was veel interesse. Clubs uit meerdere landen meldden zich bij mijn zaakwaarnemer. Ik kon naar de Premier League, een prachtige competitie", vertelt hij aan ELF Voetbal. Onder meer Watford wilde de 26-jarige Serviër graag hebben, maar Gudelj ging liever naar een grotere club die Europees voetbal speelt.

Bovendien waren enkele clubs uit Turkije en Spanje geïnteresseerd en PSV toonde eveneens belangstelling. "Voor PSV was mijn salaris (naar verluidt zeven miljoen euro per jaar, red.) een probleem. Guangzhou Evergrande blijft een groot deel betalen, maar het resterende bedrag is voor Nederlandse clubs te hoog."

En dus werd het uiteindelijk Sporting Clube de Portugal. "Een topclub die elk jaar om de prijzen meedoet. Een club die Champions League wil spelen en in alle opzichten groot is", aldus Gudelj. Sporting staat na tien speelronden in de Portugese competitie slechts twee punten achter koploper FC Porto. In de Europa League is de nieuwe club van coach Marcel Keizer bijna zeker van een plek in de tweede ronde.

Tales Of krijgt verjaardagstream

Op 15 december zal Bandai Namco een stream presenteren waarin wordt teruggekeken naar 23 jaar Tales of-games. Niet alleen dat, de uitgever zal ook informatie geven over games in ontwikkeling.

Met de release van Tales of Phantasia op 15 december 1995 begon de JRPG-serie en er zouden nog vele delen volgen. Bandai Namco heeft voice-actors bij elkaar verzameld die de boel bij elkaar gaan praten.

 • Katsuyuki Konishi (Lloyd Irving in Tales of Symphonia)
 • Rika Morinaga (Rita in Tales of Vesperia)
 • Eiji Takemoto (Raven in Tales of Vesperia)
 • Haruka Terui (Mileena Weiss in Tales of the Rays)
 • Kouhei Amasaki (Kanata Hjuger in Tales of Crestoria)

De remaster Tales of Vesperia Definitive Editon komt 11 januari 2019 uit op PlayStation4, Xbox One, Switch en pc. Een compleet nieuwe game moet nog worden aangekondigd, de laatste nieuwe game was Tales of Berseria uit 2017.

NBA: James passeert legende Chamberlain met eerste 40+-wedstrijd voor Lakers

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben de achtste overwinning van het NBA-seizoen te pakken. De ploeg won thuis met 126-117 van de Portland Trail Blazers (10-4) en staat nu op een record van 8-6, gezien de dramatische seizoensstart niet verkeerd.

De aandacht ging vooral uit naar LeBron James. Dat is niet geheel nieuw, maar dit keer speelde de aanwinst weer als vanouds. Hij was goed voor 44 punten en daarmee ging hij de legendarische Wilt Chamberlain voorbij op de eeuwige ranglijst met gescoorde punten.

Chamberlain stond met 31.419 punten (1959-1973) op de vijfde plek, die nu met 31.425 punten is overgenomen door King James, voor wie het met 44 punten zijn eerste 40+-wedstrijd was sinds zijn overstap naar de Lakers.

Uitslagen NBA woensdag
Orlando Magic - Philadelphia 76ers 111-106
Washington Wizards - Cleveland Cavaliers 119-95
Boston Celtics - Chicago Bulls 111-82
Brooklyn Nets - Miami Heat 107-120
Toronto Raptors - Detroit Pistons 104-106
Milwaukee Bucks - Memphis Grizzlies 113-116
Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 107-100
Oklahoma City Thunder - New York Knicks 128-103
Dallas Mavericks - Utah Jazz 118-68
Phoenix Suns - San Antonio Spurs 116-96
Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 126-117

James is Chamberlain voorbij op de eeuwige ranglijst (Bron: YouTube)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 46

Er zijn er maar weinig die het op durven te nemen tegen Warner Bros. en hun Harry Potter (spin-off) franchise. Naast de nieuwe Fantastic Beasts zien we daarom alleen de 'remake' van Dario Argento's Suspiria en drie andere titels nieuw op de bioscoopagenda.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

De tweede film over hoe de 'wizarding world' van Joanne Rowling eruit zag voordat Tom Riddle en Harry Potter voorbestemd werden om het tegen elkaar op te nemen. In deze film zien we een jonge Albus Dumbledore (Jude Law) als mentor van Newt Scamander (Eddie Redmayne) en Gellert Grindelwald (Johnny Depp) als de Big Bad van dit tijdperk van de wizarding world.

Suspiria

De heksenhorror Suspiria van Dario Argento wordt, 41 jaar na dato, nog steeds geroemd om de visuele keuzes en doordringende muziek van de regisseur. Deze film diende als inspiratie voor de nieuwe Suspiria, die door regisseur Luca Guadagnino wordt aangeduid als een 'coverversie' van de eerdere film.

Susie (Dakota Johnson) is een jonge danseres vol ambities. Vanuit het Amerikaanse platteland reist ze af naar Berlijn, om te dansen aan de prestigieuze Markos dansacademie. Daar valt de artistiek directeur Madam Blanc (Tilda Swinton) als een blok voor de danskunsten van Susie. Terwijl er zich mysterieuze verdwijningen voordoen onder de studenten, komt Susie meer en meer in de greep van Blanc. Met behulp van haar nieuwe vriendin Sara (Mia Goth) probeert ze de duistere geheimen van de school te ontrafelen, voordat het te laat is…

Destination Wedding

De eerste ontmoeting van Frank en Lindsay loopt niet al te soepel. Op het vliegveld krijgen de twee bij de gate meteen een aanvaring. Ze kunnen elkaar niet uitstaan en tot overmaat van ramp zitten ze naast elkaar in het vliegtuig. Als dan ook nog eens blijkt dat ze onderweg zijn naar dezelfde bruiloft is het drama compleet. Frank en Lindsay lijken elkaar niet te kunnen ontlopen - met aangrenzende hotelkamers en een plek aan dezelfde tafel - en blijven kibbelen. De twee zijn voor niemand gemaakt en al helemaal niet voor elkaar. Maar ondertussen groeit de aantrekkingskracht, hoe hard ze die ook proberen te negeren…

The Kindergarten Teacher

Wanneer de eenzame kleuterjuf Lisa (Maggie Gyllenhaal) ontdekt dat een vijfjarige leerling uit haar klas een bijzondere gave heeft, raakt ze gefascineerd door het kind en neemt ze hem onder haar hoede. Door haar verwoede pogingen het talent van het kind te ontwikkelen, komt ze in een neerwaartse spiraal terecht waarin goede bedoelingen een gevaarlijke obsessie dreigen te worden.

Bellingcat, Truth in a Post-Truth World

Deze documentaire, ook te zien op IDFA, volgt een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audio-analyses inzet om diepgravend onderzoek te doen. Naar de MH17-ramp bijvoorbeeld, via Google Earth, dashcam-beelden en Facebookprofielen. Of naar de misstanden in Syrië, waarbij video’s nauwkeurig worden gecontroleerd op echtheid, om vervolgens te worden opgeslagen in een grote database voor mogelijk toekomstige rechtszaken.

Voor deze film is helaas online geen trailer beschikbaar. Alle films zijn vanaf nu te zien in je lokale bioscoop of filmhuis!

Kabinet versterkt Nederlandse Defensie-Industrie

Defensie wil bij het kopen van materieel het beste product voor de beste prijs. Maar ook het Nederlandse bedrijfsleven moet maximaal worden betrokken. Daarvoor wordt de Nederlandse defensie-industrie versterkt, beschermd en internationaal gepositioneerd.
Dit staat in de nieuwe Defensie Industrie Strategie (DIS) van Defensie en Economische Zaken en Klimaat (EZK). De DIS wordt vandaag gepresenteerd door minister Ank Bijleveld-Schouten tijdens het jaarlijkse NIDV-symposium van de Nederlandse defensie-industrie.

Op eigen benen
Om een rol van betekenis te kunnen spelen in de samenwerking met andere landen, en een waardevolle bijdrage te leveren aan de veiligheid in Europa heeft Nederland een sterke, stabiele basis nodig. Minister Ank Bijleveld-Schouten: “We hebben eindelijk weer perspectief op een grotere en sterkere krijgsmacht. Niet alleen omdat de krijgsmacht dat nodig heeft, maar ook omdat de situatie in de wereld dat van ons vraagt. De veiligheidssituatie is verslechterd en Nederland en Europa moeten op eigen benen kunnen staan. We moeten onszelf kunnen beschermen. Daarvoor is een sterke basis nodig van kennis, technologie en capaciteiten.”

Kennis en technologie
De DIS beschrijft die basis en die bestaat uit militaire kennis, technologie en industriële capaciteiten. Nederland wil bijvoorbeeld onafhankelijk kennis kunnen blijven ontwikkelen ter verbetering van militaire prestaties. Daarnaast wil Nederland technologieën mee-ontwikkelen, die belangrijk zijn voor het uitvoeren van militaire taken. Denk aan kunstmatige intelligentie, cyber en robotica.

Militaire capaciteiten
Ook heeft Nederland de ambitie om zelf militaire capaciteiten te ontwerpen en produceren. Hierbij wordt rekening gehouden met de hier aanwezige industrieën. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat Nederland zijn eigen marinebouw wil behouden en versterken. Ook is het belangrijk om sensorsystemen zo veel mogelijk in Nederland zelf te ontwikkelen en onderhouden.

Ten slotte is er de ambitie om zelf onbemande verkenningssystemen en satellieten voor inlichtingenfuncties zelf te produceren. Op andere gebieden wil Nederland toeleverancier zijn van buitenlandse bedrijven. Het landingsgestel voor de F-35 wordt bijvoorbeeld in Nederland geproduceerd.

Economische groei
Staatssecretaris Mona Keijzer: “Niet voor niets heet het de Defensie Industrie strategie. In de DIS is de industrie een belangrijke component omdat deze sector goed is voor ruim 25.000 banen, een omzet van 4,5 miljard euro en betrokkenheid van meer dan 350 Nederlandse bedrijven. Deze vernieuwde DIS draagt bij aan onze economische groei en werkgelegenheid in de hightech-, maak- en maritieme industrie."

Meer open Europese defensiemarkt
Als het in het belang van de nationale veiligheid is, kiest Nederland bij toekomstige aanbestedingstrajecten voor Nederlandse leveranciers. Dit gebeurt binnen de kaders van de Europese regelgeving. Het kabinet wil zich sterk maken voor een meer open Europese defensiemarkt. Hierbij is er een gelijk speelveld voor alle landen en wordt kritisch gekeken naar buitenlandse overnames. Ook dit moet de Nederlandse defensie-industrie een impuls geven. Mocht het belangrijk zijn om spullen snel te hebben, dan koopt Nederland ze elders van de plank.

Gewelddadige pooier niet uitgezet, slachtoffer beveiligd'

Abdelilah el Y., die jarenlang in de cel zat wegens mensenhandel en gedwongen prostitutie, zou weer op vrije voeten zijn. De overheid had de Marokkaan tot ongewenst vreemdeling verklaard en wilde hem uitzetten, maar dat lukt volgens De Telegraaf niet. El Y. zou niet meewerken aan zijn uitzetting en daarom nu ook niet meer in uitzetdetentie zitten.

De gewelddadige pooier dwong zijn vriendin om in rosse buurten in Amsterdam en Utrecht te werken. Zij vertelt tegen de krant inmiddels beveiligd te worden. "Ik moet overal rekening mee houden en kan niets meer spontaan doen."

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet op de zaak reageren.

Leidse basketballers door in Europa, ook Donar en Den Bosch winnen

De basketballers van ZZ Leiden hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de Europe Cup. De ploeg boekte in Roemenië een nipte zege op CSM CSU Oradea: 72-76, de vierde zege in vijf wedstrijden en daarmee genoeg voor een plek in de volgende ronde.

Leiden pakte in het eerste kwart tien punten voorsprong tegen de Roemeens kampioen en die voorsprong was in het restant van de wedstrijd genoeg. Oradea pakte steeds een paar puntjes terug, maar Leiden hield stand en won, onder meer dankzij de 26 punten van Darius Thompson en de 21 punten en 8 assists van Maurice Watson Jr.

Donar speelde thuis in Groningen tegen Pinar Karsiyaka en boekte eveneens een zege. De Turken namen een voorsprong in het eerste kwart, maar vooral een ijzersterk laatste kwart hielp de Groningers naar de winst: 89-83. Op 20 november speelt Donar thuis tegen het Belgische Spirou Charleroi de laatste groepswedstrijd, waarbij winst in elk geval voldoende is voor de tweede ronde.

Ook New Heroes Den Bosch heeft nog alle kans op het bereiken van de volgende ronde. De ploeg kwam in eigen thuis al snel op voorsprong tegen Ironi Ness Ziona uit Israël en dat gaven de Brabanders niet meer weg: 102-87, met Devon van Oostrum (22 punten) als topschutter. Op 21 november speelt Den Bosch in Rusland tegen Avtodor Saratov in de laatste groepswedstrijd, bij winst zijn de Brabanders door naar de volgende ronde.

Japanse studio van Square Enix bezig met PlayStation 5

Op de LinkedIn van een medewerker bij Luminous Productions, Tomohiro Tokoro, had de 3D-artiest een nieuwe AAA voor PlayStation 5 als werkervaring opgegeven. Square Enix heeft waarschijnlijk subtiel gevraagd deze ervaring weer te verwijderen.

Square Enix heeft eerder wel bevestigd dat de studio nu de focus legt op een nieuwe AAA-titel voor een wereldwijde release. De studio werkte eerder aan de engines van onder andere Final Fantasy. Tokoro-san heeft zelf nog gewerkt aan Final Fantasy Type-0 HD en Final Fantasy XV, inclusief de drie geannuleerde uitbreidingen.

Hopelijk gaat de ontwikkeling van deze nieuwe game wat vlotter dan Final Fantasy XV, waar we wel heel lang op hebben moeten wachten. In september bracht Square Enix al een prototype trailer uit om wat tech en modellen te laten zien. Dat wil niet zeggen dat het een game wordt, maar brengt wel wat verwachtingen mee van wat we kunnen verwachten aan visuele mogelijkheden. 

Nippon Marathan loopt al warm

PQube laat weten dat de release van Nippon Marathon 17 december uit komt op Switch, PlayStation 4, Xbox One en pc.

In Nippon Marathon moet je rennen, maar ga je vaak vallen en weer opstaan, om de marathon te winnen. IN deze party-game zijn allerlei obstakels die het parkours lastiger maken en dan moet je nog rekening houden met Shiba Inu's die je aanvallen. Je tegenstanders hebben fruit om je te laten uitglijden of op een andere manier te vertragen.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Aan het einde van de eerste film, werd de krachtige krachtige tovenaar Gellert Grindelwald met de hulp van Newt Scamander gevangen genomen door MACUSA. Maar, hij maakt zijn dreigementen waar en Grindelwald ontsnapt uit zijn gevangenschap. Hij heeft zijn zinnen gezet op het verzamelen van zoveel mogelijk volgelingen die niets afweten van zijn ware bedoelingen: tovenaars van zuiver bloed grootbrengen om te kunnen heersen over alle niet-magische wezens. In een poging om Grindelwald’s plannen te dwarsbomen roept Albus Dumbledore zijn voormalige student Newt Scamander op, die ermee instemt om te helpen maar zich niet bewust is van de gevaren die voor hem liggen. Lijnen worden getrokken en liefde en loyaliteit worden op de proef gesteld, zelfs tussen de meest trouwe vrienden en families. De verdeeldheid in de magische wereld wordt steeds groter.


Brandt Corstius spant geen zaak aan tegen Van Dam

Programmamaker en schrijver Jelle Brand Corstius spant geen zaak aan tegen Gijs van Dam. De advocaat van Brandt Corstius laat weten af te zien van een zogenaamde Artikel 12-procedure. Dit is een procedure die wordt gestart als de officier van justitie besluit om niet te vervolgen, maar als betrokkenen vinden dat de zaak toch voor de rechter moet komen.

'Mijn cliënt heeft ervoor gekozen om geen Artikel 12-procedure op te starten', zegt advocaat Nico Meijering tegen RTL Boulevard. 'Er was zowel juridisch als zaaksinhoudelijk alle reden om zulks wel te doen, maar cliënt heeft in het kader van #MeToo met zijn publicatie in Trouw zijn doel bereikt en wenst verder een punt te zetten achter deze kwestie.'

In november 2017 deed de reisprogrammamaker aangifte van verkrachting tegen Gijs van Dam. De tv-producent zou Brandt Corstius in 2002 hebben gedrogeerd en hebben gedwongen tot seks. Beiden waren toen werkzaam voor de talkshow Barend & Van Dorp. Jelle Brandt Corstius deed zijn verhaal in Trouw, zonder een naam te noemen. Van Dam heeft het seksuele contact nooit ontkend, maar zegt wel dat er geen sprake was van dwang of drogeren.

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot in juli niet over te gaan tot vervolging van Van Dam omdat er onvoldoende aanwijzingen zouden zijn dat de tv-producent Jelle Brandt Corstius heeft gedrogeerd en verkracht. 

Peter Plasman, advocaat van Gijs van Dam, zegt in een reactie dat zij wel een Artikel 12-procedure starten. 'We zijn nog lang niet klaar. We wachten nu op de behandeling van het hof. Hij is nog niet van ons af', zegt Plasman. 

Antieke Fiat in gracht geduwd

Roeland Bloemen heeft zijn auto terug. Zondagochtend was zijn klassieke Fiat 500 uit 1974 opeens verdwenen van zijn parkeerplaats aan de Leidsegracht, gisteren werd de auto in diezelfde gracht teruggevonden.

Toen Roeland zondagochtend zag dat zijn auto was verdwenen, dacht hij direct al dat de auto in de gracht verdwenen was. "Ik heb met een stok in het water gezocht, daarna Waternet en de politie ingeschakeld. Maar die stelden wegens gebrek aan capaciteit geen onderzoek in." Hij probeerde het nog via Facebook en andere social media, maar zonder resultaat.

Krassen op de kademuur
Roeland ging vervolgens zelf op zoek naar sporen, en met succes: op de kademuur, precies bij de parkeerplaats van zijn oldtimer, zaten krassen en grijze verfschilfers. Voor Roeland een duidelijk teken dat zijn auto met opzet door iemand het water in is geduwd. "Hij kan er niet ingerold zijn, dan zou hij zijn blijven hangen. Je moet echt flink doorduwen voor zulke krassen."

Rond zes uur gisteravond schakelde hij vervolgens de politie en de brandweer in, en met behulp van een magneet, een sonar en een duikteam stond de auto rond middernacht weer op het droge. De handrem stond erop, de pook netjes in de eerste versnelling: nog meer tekenen dat er opzet in het spel was.

Kwestie van tijd en geld
De schade aan de auto valt eigenlijk nog mee, vindt Roeland. Het dak heeft het wel flink moeten ontgelden: er zijn een paar rondvaartboten overheen gevaren. "Die hebben gemerkt dat ze ergens overheen voeren en hebben dat ook gemeld, maar met die meldingen is vervolgens niets gedaan."

Roeland is van plan de schade zelf te herstellen. Hij heeft de auto eerder al helemaal gerestaureerd. "Hij ziet er verder nog pico bello uit. Het is een kwestie van onderdelen vinden. En natuurlijk een kwestie van tijd en geld. Maar als ik het een ander zou laten doen, kost me dat zo tienduizend euro. Als ik het zelf doe, ben ik voor een paar duizend euro klaar."

Gebrek aan capaciteit
Roeland begrijpt het gebrek aan capaciteit bij de politie, waardoor geen onderzoek werd gedaan naar zijn verdwenen Fiat. Ook nu de auto weer boven water is, ziet het er niet naar uit dat de daders gepakt worden. "De politie kan niks doen, ze zijn onderbemand. Er kunnen ook geen vingerafdrukken meer worden afgenomen."

Hij hoopt dat de gemeente iets kan doen. "Meer inzetten op handhaving zou helpen om dit soort tuig uit de stad te weren. Ik zou graag meer blauw op straat zien. Maarja, dan kom je weer uit op het capaciteitsgebrek. Ik zie zo snel geen oplossing."

Roeland zegt zijn auto gewoon weer op dezelfde plek te parkeren. "Misschien met een camera erop. En iets verder van de kant af."

Internationale top voor ondernemers in 2019 in Nederland

Nederland bruist in de eerste week van juni 2019 van ondernemerschap en innovatie. Samen met de Verenigde Staten organiseert ons land op 4 en 5 juni de 9e editie van de Global Entrepreneurship Summit (GES). Tijdens de GES komen zo’n 2.000 ondernemers, investeerders en andere deelnemers vanuit de hele wereld bij elkaar in het Haagse World Forum. Doel is het bevorderen van internationaal ondernemerschap. En gelijktijdig een bijdrage te leveren aan de oplossing van concrete internationale maatschappelijke vraagstukken.

De GES is een unieke bijeenkomst, het is feitelijk een combinatie van een conferentie, festival en een marktplaats. Gedurende2 dagen volgen de deelnemers een uniek programma, dat bestaat uit key notes van topsprekers, panels en allerlei activiteiten gericht op matchmaking. Er worden tal van vernieuwende werkvormen gebruikt om innovators, ondernemers en investeerders met elkaar in contact te brengen. De inhoudelijke thema’s zijn voedsel, water, energie, gezondheid en connectiviteit. De toekomst van werk en toegang tot kapitaal zijn thema-overschrijdende onderwerpen.

Meer dan een event
De GES is een jaarlijkse top waar ondernemers en investeerders over oplossingen voor wereldwijde vraagstukken spreken. Waar netwerken worden opgebouwd en uitgebreid en concrete resultaten worden geboekt. De GES is echter meer dan een event van enkele dagen. Voorafgaand aan de GES starten ondernemers binnen de genoemde thema’s met zogenoemde challenges. De resultaten van die challenges vormen een belangrijk onderdeel van de GES.

Ondernemerscultuur
Zowel de Verenigde Staten als Nederland staan bekend om hun ondernemerscultuur. Door in 2019 gezamenlijk de GES te organiseren, stimuleren beide landen ondernemerschap en innovatie wereldwijd. Waardoor ook een bijdrage wordt geleverd aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. De leider van de Amerikaanse delegatie voor de GES is de minister van Buitenlandse Zaken Michael R. Pompeo. Nederland is de co-host, de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag is de voorzitter van de conferentie.

Activiteiten in heel Nederland
Aan de GES kunnen maximaal 200 Nederlandse ondernemers en investeerders deelnemen. Er worden echter ook voorafgaand, tijdens en de dag na de GES op andere plekken in Nederland activiteiten georganiseerd waar grote groepen geïnteresseerden aan mee kunnen doen. Voor deelname aan de GES hoeft niet te worden betaald. De kosten voor de organisatie in Nederland bedragen € 15 miljoen, de Nederlandse overheid betaalt dat.

Command & Conquer Remastered aangekondigd door EA

De originele Command & Conquer en Command & Conquer: Red Alert krijgen een remaster. De games komen uiteraard met alle uitbreidingen en alles wordt gebracht in een 4K-resolutie. Helaas is er verder op dit moment weinig meer informatie, de ontwikkeling van de remasters is volgens EA nog niet begonnen.

De remasters zijn overigens in handen van Petroglyph Games, een studio die voormalige medewerkers van Westwood onder zijn gelederen heeft. Westwood is de ontwikkelaar die natuurlijk in de eerste plaats verantwoordelijk was voor de legendarische RTS-serie. EA sloot de studio in 2003. Een releasedatum voor de remasters is nog niet aangekondigd.

Left Alive-trailer toont personages verwikkeld in oorlogsconflict

Left Alive, de nog altijd ietwat mysterieuze third-person shooter van Square-Enix, heeft een nieuwe trailer gekeregen waarin we een aantal cutscenes en gameplayfragmenten kunnen zien. Ondanks de trailer is het nog een beetje onduidelijk waar de game precies over gaat.

Left Alive speelt zich in hetzelfde universum af als de Front Mission-games, dat betekent dus ook dat er mechs in deze game zitten. Het komt op 5 maart uit voor PS4 en pc.

"Dan is Ajax - Feyenoord in New York niet langer uitgesloten"

Ajax opende deze week een kantoor in New York om meer inkomsten te genereren in de Verenigde Staten. Een 'briljante move', aldus Bob van Oosterhout.

De directeur van sportmarketingbureau Triple Double zegt in gesprek met de Volkskrant dat Ajax in commercieel opzicht de rest van Nederland is ontstegen. "Ajax kijkt over de grenzen en durft groot te denken. Amerika is een ongekende groeimarkt. De Major Soccer League groeit als kool en wordt steeds sterker", wordt Van Oosterhout geciteerd.

De Klassieker Ajax - Feyenoord (Pro Shots/Kay Int Veen)
De Klassieker Ajax - Feyenoord (Pro Shots/Kay Int Veen)

"Je kunt Ajax het Klein Duimpje van Europa noemen als je het vergelijkt met Real Madrid, Barcelona of Manchester United. Maar Ajax is al decennia lang en wereldwijd bekend om het opleiden van talent. Het vermarkten van je expertise en reputatie als opleider in een land, waar ze zitten te springen om trainers die soccer kunnen ontwikkelen, kan veel opleveren."

In Spanje was er even sprake van dat enkele competitieduels per jaar uit La Liga in de VS zouden worden gespeeld. Van Oosterhout sluit niet uit dat men in Nederland ook met zo'n plan komt. Het blijft volgens hem een een 'commerciële rekensom': "Het was mijn bureau ooit bijna gelukt om de Turkse topper Galatasaray - Fenerbahçe in de Johan Cruijff ArenA te laten spelen. Dan is Ajax-Feyenoord in New York ook niet langer uitgesloten."

Van den Bergh met negendarter naar kwartfinales Grand Slam of Darts

Darter Dimitri van den Bergh heeft zich in Wolverhampton geplaatst voor de kwartfinales van de Grand Slam of Darts. De jonge Belg rekende af met Stephen Bunting en gooide zowaar een negendarter.

Vanaf 4-4 nam Van den Bergh een kleine voorsprong van twee legs, wat hij bij 8-6 uit wist te breiden: via een 141-finish gooide hij een heuse negendarter. Daar kwam een dramatisch slechte leg van beide heren achteraan, maar de Belg won hem wel en pakte daarmee ook het duel: 10-6.

In de kwartfinales speelt Van den Bergh tegen de Oostenrijker Mensur Suljovic, die wereldkampioen Rob Cross de baas was. Suljovic nam een flinke voorsprong (5-1) en hield tot het einde stand, waarbij hij het afmaakte met een 96-finish: 10-7.

Gerwyn Price had het in het begin behoorlijk lastig met Josh Payne, die dankzij twee finishes van dik boven de 100 met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in ging. Price herpakte zich echter wel en trok de wedstrijd 'gewoon' naar zich toe: 10-5.

De Welshman speelt in de kwartfinales tegen de Australiër Simon Whitlock, die Peter Wright terug naar Schotland stuurde. Whitlock was vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij en met 10-6 maakte hij dat keurig af.

Ms. Splosion Man aangekondigd voor Switch

Ms. Splosion Man komt op 22 februari naar Nintendo Switch. Het is de zoveelste indie-game die voor de console/handheld wordt aangekondigd. Ms. Splosion Man is al iets ouder het kwam in 2011 uit voor de Xbox 360. De game werd in 2013 ook geport naar pc en smartphones.

Ms. Splosion Man is een platformer waarin je de hoofdpersonage met een druk op de knop kunt laten exploderen. Dit fungeert niet alleen als een sprong, maar je vernietigt daarmee ook obstakels en vijanden.

Djokovic na simpele winst op Zverev naar halve finales ATP Finals

Op de ATP Finals in Londen, het eindejaarstoernooi voor de mannen, heeft tennisser Novak Djokovic zijn tweede zege in de groepsfase te pakken. De nummer één van de wereld was in een dikke vijf kwartier al klaar met de mondiale nummer vijf, Alexander Zverev: 6-4, 6-1.

De partij tussen de nummers zeven en tien van de wereld, Marin Cilic en John Isner, werd wat spannender. Isner verzuimde in de eerste set drie setpoints te pakken, maar won de tiebreak daarna alsnog.

In set twee ging Cilic er na een late break met de winst vandoor, de derde set leverde in de eerste drie games gelijk drie breaks op, waarvan twee in het voordeel van de Kroaat. Hij wist zijn servicebeurten vervolgens netjes vast te houden en gaf Isner een lovegame om de oren in de laatste game: 6-7 (2), 6-3, 6-4.

Door de winst van Cilic is Djokovic in elk geval al zeker van een plek in de halve finales in Londen.

Voetballers Qatar verrassen Zwitserland

De voetballers van Qatar hebben in en tegen Zwitserland voor een flinke verrassing gezorgd. De ploeg won een oefenduel in Lugano met 0-1, de eerste thuisnederlaag voor de Zwitsers in twaalf wedstrijden.

In de door Kevin Blom geleidde wedstrijd kregen de Zwitsers nauwelijks houvast op de bezoekers, met daarbij de kanttekening dat Zwitserland niet de best mogelijke opstelling had. Zo speelde Xherdan Shaqiri alleen in de tweede helft mee, maar toch was de verwachting wel dat Qatar verslagen werd.

Met het oog op het WK van 2022 is een van de grote vragen op sportief gebied waar Qatar een fatsoenlijk elftal vandaan moet halen. In de meeste sporten kopen ze dan vanover de hele wereld een paar goede spelers bij elkaar, maar in het voetbal zijn er opvallend veel daadwerkelijke Qatarezen in het elftal te vinden - aangevuld met onder meer Egyptenaren en Soedanezen.

In Lugano kregen de fans bepaald geen waar voor hun geld, want richting het einde van het duel was er nog altijd geen enkele goal gescoord. Kort voor tijd was het spits Akram Afif, gezien als een van de grootste talenten in Qatar, die de enige treffer maakte: 0-1.

FOK! Wat een weer: zonnig en rustig

Goeiedag!  

De komende dagen wordt het langzaam een stuk kouder. We hebben dat wel eens anders gezien in november. De temperaturen zakken duidelijk tot onder hun niveau voor de tijd van het jaar. De eerste dagen is het nog vrij zacht. Maar de wind gaat in het weekend draaien naar oost onder invloed van een luchtdrukreus van 1045 tot 1050 Hpa boven Scandinavie. Voor écht winterweer is het nog te vroeg.

Koud is het ook in Amerika. Tot in Houston en Dallas viel er (natte) sneeuw. Verder viel ons de laatste week de zware buien in het Midden-Oosten op. O.a in Koeweit, Jordanie en Saudi-Arabie viel er een aantal dagen achtereen méér dan 100 mm. Ik heb er wat filmpjes van gezien, ik zal die van de week wel eens plaatsen.  In het Middelandse Zeegebied is het de laatste dagen wat rustiger geworden en met name in Italie kunnen ze even bijkomen van het zeer heftige weer wat ze de laatste maanden trof.

Bij ons is het vrij zonnig, al kan er in de ochtend wel lage bewolking voorkomen. De maxima liggen de komende twee dagen nog tussen de 10 en 15 graden, maar die gaan dus omlaag. 

Tot van de week!  

Nederland

Cumulus (Foto: Papabear)
Dit soort stapelwolken zullen we voorlopig niet meer zien. (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ondernemers positief over 2019

Ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven verwachten in 2019 meer omzet, uitbreiding van het personeelsbestand en hogere investeringen dan in 2018. Naast de positieve verwachtingen voor 2019 geven steeds meer bedrijven aan last te hebben van personeelstekort. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2018 werd 26 procent van de ondernemers hierdoor belemmerd bij de bedrijfsactiviteiten. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op grond van de Conjunctuurenquête Nederland.

De ondernemers zijn positief over de omzet die zij in 2019 verwachten te behalen. Per saldo verwacht 30 procent van de bedrijven omzetgroei. In de detailhandel is het optimisme het grootst. Daar verwacht 43 procent dat de omzet groeit. Ook over de werkgelegenheid is het bedrijfsleven positief gestemd. Per saldo 17 procent van de bedrijven verwacht het personeelsbestand volgend jaar uit te breiden. De vraag naar personeel is het grootst in de sector informatie en communicatie (31 procent). De investeringen zullen in 2019 naar verwachting bij 19 procent van de bedrijven hoger uitvallen dan in 2018, 11 procent van de ondernemers voorziet lagere investeringen.

Personeelstekort bedrijven loopt verder op
Aan het begin van het vierde kwartaal van 2018 werd 26 procent van de bedrijven in het niet-financiële bedrijfsleven belemmerd bij het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Het aantal bedrijven dat hiervan melding maakt, is in de afgelopen periode onafgebroken gegroeid. Begin 2016 werd een tekort aan arbeidskrachten nog door minder dan 5 procent van de bedrijven genoemd als belemmerende factor.

Arbeidstekort het grootst in vervoer en zakelijke diensten
In de vervoersector en de zakelijke dienstverlening meldde 35 procent van de ondernemers dat de bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. Ook in de bouwsector, de horeca en de sector informatie en communicatie zijn de personeelstekorten bovengemiddeld. In de delfstoffenwinning werden personeelstekorten het minst genoemd (12 procent).

Nog steeds veel vertrouwen bij ondernemers
Sinds 2014 is de stemming onder de Nederlandse ondernemers onafgebroken positief. Het ondernemersvertrouwen bevindt zich aan het begin van het vierde kwartaal van 2018 met 13,4 iets lager dan een kwartaal eerder, maar nog steeds op een historisch hoog niveau. In het eerste kwartaal van 2018 bereikte het met 18,9 het hoogste niveau sinds de start van de meting in 2008.

Het vertrouwen van de ondernemers in de bouwsector is aan het begin van het vierde kwartaal uitgekomen op 33,3. Daarmee is deze sector het meest positief gestemd van alle sectoren in het niet-financiële bedrijfsleven. In de groothandel is het ondernemersvertrouwen met 18,4 bovengemiddeld, maar door minder positieve signalen over de omzet ligt de vertrouwensindicator wel bijna 10 punten lager dan in het derde kwartaal. Ook in de informatie en communicatie, zakelijke dienstverlening en de sector verhuur en handel van onroerend goed is het vertrouwen sterk gedaald.

Ondernemers positief over 2019
Ondernemers positief over 2019

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.