FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 november 2018

E. Koeman: "Ik zocht een avontuur en heb er één gekregen"

Fenerbahçe won sinds Erwin Koeman de leiding heeft twee van de drie wedstrijden en speelde een keer gelijk. De trainer blijft er nuchter onder.

Eind oktober werd Phillip Cocu ontslagen als trainer van de Turkse topclub en Koeman nam destijds het stokje over. Sindsdien wordt er volop positief gesproken over de 57-jarige trainer. "Goed voor mij, zulke commentaren, maar zolang ik niet officieel ben geïnformeerd, kan ik niets zeggen", vertelt Koeman in gesprek met Voetbal International.

Op bezoek bij Galatasaray speelde de ploeg met 2-2 gelijk en er werd met 2-0 gewonnen van zowel Anderlecht in de Europa League als afgelopen zondag tegen Alanyaspor. De betere prestaties zijn volgens Koeman te danken aan de spelers. "Zij zijn het toch die het op het veld moeten doen. Iedere coach heeft natuurlijk zijn eigen persoonlijkheid en manier van werken, maar dan nog ben je afhankelijk van je spelers."

Koeman is tot dusver niet teleurgesteld over zijn periode in Turkije. "Toen ik afgelopen zomer de kans kreeg, trok het avontuur meteen. Wat dat betreft ben ik niet teleurgesteld. Ik zocht een avontuur en heb er wel één gekregen."

FC Groningen boekt ruim half miljoen euro winst

FC Groningen heeft afgelopen seizoen een winst van 640.000 euro winst geboekt, zo meldt de huidige nummer zestien van de Eredivisie.

"Hoewel het operationeel bedrijfsresultaat 1,9 miljoen euro negatief was, werd dit resultaat ruimschoots gecompenseerd door een positief resultaat uit de transferactiviteiten van 2,7 miljoen euro", zo schrijft FC Groningen op de officiële website.

"Na belastingen resulteert onder aan de streep een netto positief resultaat van 0,64 miljoen euro. Dit bedrag wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van de club, dat per 30 juni 2018 een omvang heeft van 5,6 miljoen euro."

De financiële inhaalslag was nodig om een teruggang in de opbrengsten van de televisierechten op te vangen. Dit leverde de club een kleine 3,5 miljoen euro op en dat is circa 1,5 miljoen euro minder dan in het voorgaande seizoen.

"We hebben opnieuw laten zien dat het creëren van transferwaarde in de selectie en realiseren van transferresultaten een wezenlijk onderdeel uitmaken van onze bedrijfsvoering en -strategie", vertelt vertrekkend algemeen directeur Hans Nijland. "We moeten echter doorlopend scherp blijven op aan de ene kant omzetverhoging en de andere kant het beheersen van onze bedrijfslasten."

NIMH keert terug op 't oude nest

"Het is heel toepasselijk dat het NIMH, onze historische dienst, naar 2 karakteristieke jaren 30-panden verhuist. Het is daar, denk ik, echt op zijn plaats", aldus Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer vanmiddag. Hij opende het nieuwe onderkomen van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie op de Frederikkazerne in Den Haag. Daarmee is het terug op de plek die het begin jaren '90 verliet.

Bauer omschreef het instituut als een gewaardeerde partner. "Misschien komt dat, omdat de krijgsmacht een bijzondere band heeft met haar verleden", zei hij. "Op tal van manieren koesteren de krijgsmachtdelen hun historie: in de vorm van tradities en jaarlijkse herdenkingen, maar ook door kazerne- en scheepsnamen."

Eerlijke antwoorden
Er is volgens hem veel om trots op te zijn. "Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat ons militaire verleden – een verleden van oorlog en geweld – veel emoties en vragen oproept en ook blijft oproepen. Oorlogen slaan diepe wonden, die generaties later nog gevoeld worden. Dus zijn er vragen die ons decennialang blijven achtervolgen. Deze dienst kan vanuit zijn autoriteitsrol, vanuit zijn kennis en kunde én op basis van zijn wetenschappelijke zelfstandigheid antwoorden op deze vragen uit het verleden formuleren. Eerlijke antwoorden waarop de samenleving, de veteranen, maar ook de krijgsmacht zelf recht heeft."

Bauer is blij dat het NIMH momenteel met 2 andere instituten onderzoek doet naar de Indonesische Dekolonisatieoorlog in de jaren 1945-1950. "Dit is geen gemakkelijke geschiedenis. Ik ben ervan overtuigd dat wij als Defensieorganisatie veel kunnen leren van een openhartige omgang met ons verleden."

Overloopfunctie
Vlak voor de openingshandeling, het doorknippen van een lint, nam luitenant-admiraal Bauer het eerste exemplaar in ontvangst van het boek 'Gelegerd in Den Haag'. Dat gebeurde in de oude studiezaal van het NIMH in gebouw 35. Met het vertrek van het NIMH uit de kantoorkolos, komt het niet leeg te staan. De Frederikkazerne is nog altijd de overloop van het Plein-Kalvermarktcomplex. "Die functie zal in de nabije toekomst wellicht een nieuwe impuls krijgen, omdat het A-gebouw (het oude Plein 4) in de binnenstad binnen afzienbare tijd aan een grondige renovatie toe is. Een deel van de Bestuursstaf moet dan wellicht naar gebouw 35 uitwijken."

Gelegerd in Den Haag
De nieuwste publicatie van het NIMH vertelt de geschiedenis van de Frederikkazerne en de Alexanderkazerne. Deze 'tweeling' markeerde eind jaren '30 van de vorige eeuw de uiterste stadsuitbreiding van Den Haag. De nieuwe kazernes vervingen hun gelijknamige voorgangers in de binnenstad. In 1935 begon de bouw van de 2 nieuwe kazernes. De cavalerie nam de nieuwe Alexanderkazerne in 1938 in gebruik. Op 10 mei 1940 viel deze ten prooi aan een luchtbombardement, waarbij tientallen huzaren sneuvelden. De Wehrmacht gebruikte het complex 5 jaar. Na de oorlog verbleven er tal van eenheden. Tegenwoordig resteert van dit zogenoemde Van Alkemadecomplex alleen nog de Frederikkazerne.

Het boek is uitsluitend verkrijgbaar bij Boekhandel Couvée-Benoordenhaeghe, Van Hoytemastraat 66, Den Haag.

NIMH keert terug op 't oude nest (Foto: Defensie.nl)
NIMH keert terug op 't oude nest (Foto: Defensie.nl)

Fulham haalt Ranieri terug naar Premier League

Claudio Ranieri is de nieuwe manager van Fulham. De Italiaan moet de Londenaren in de Premier League zien te houden.

The Cottagers melden woensdagochtend dat Slaviša Jokanović is ontslagen en dat Ranieri zijn opvolger is. De 67-jarige manager heeft een meerjarig contract gekregen. Fulham is momenteel hekkensluiter in de Premier League met slechts vijf punten uit de eerste twaalf speelronden.

"Het is een eer om Fulham te leiden, een fantastische club met traditie en historie", zegt Ranieri op de officiële website van zijn nieuwe werkgever. "Het doel van Fulham zou nooit enkel overleven moeten zijn. We moeten namelijk altijd een lastige tegenstander zijn en we moeten ervan uitgaan dat we slagen in onze missie."

Claudio Ranieri was in het verleden al coach van onder meer AS Monaco, Internazionale, Juventus, Chelsea en Atlético Madrid. Zijn grootste succes beleefde hij echter met Leicester City, waarmee hij tot ieders verrassing kampioen van Engeland werd. Vorig seizoen was de Italiaan de hoofdcoach van FC Nantes.

Domme crimineel mag kosten valse aangifte terugbetalen

Het doen van een valse aangifte bij de politie is een misdrijf en wordt vervolgd door het OM. Dat gold onlangs voor een Tilburger die een straatroof verzon en de vermeende gestolen goederen opgaf aan de verzekering. De jongeman moest zich vorige maand verantwoorden voor de politierechter voor het doen van valse aangifte en oplichting van de verzekering. Valse aangiften bezorgen de politie veel onnodig werk, vandaar dat die ‘ rekening’ ook werd meegenomen in de strafzaak.

De man zou vorig jaar in een park in Tilburg zijn beroofd van zijn bezittingen. Twee mannen op een scooter zouden ervan door zijn gegaan met telefoon, horloge, contant geld, bankpas en rijbewijs. Hij zou gewond achter zijn gebleven... Na de melding kwam de politie te plaatse en vorderde camerabeelden van bedrijven in de buurt: een aannemersbedrijf, een autobedrijf, een accountantskantoor en een woonstichting… Maar geen glimp van een scooter, beroving noch wegvluchtende mannen. Het onderzoek kantelde.

Dat de man zich legitimeerde bij zijn verhoor met het rijbewijs wat hij als gestolen had opgegeven, verraste zelfs de politie. Ook kwam door het onderzoek aan het licht dat zijn geroofde telefoon en horloge via hemzelf op marktplaats te koop waren aangeboden. Het onderzoek richtte zich tegen de aangever, die zich als verdachte moest verantwoorden op 15 oktober 2018 voor de rechter.

Naast het doen van valse aangifte, was ook de verzekering opgelicht. Een bedrag van 2200 euro voor het aannemen van de melding, het ter plaatse komen van dienders, het opnemen van de aangifte en het vervolgonderzoek bracht de politie Zeeland-west-Brabant in. De officier en de rechter namen dit over. De jonge Tilburger werd naast deze schadevergoeding ook veroordeeld tot 180 uur werkstraf. En de verzekeraar, opgelicht door de geclaimde kosten, diende ook een rekening van ruim 1000 euro in, die ook door de rechter werd toegewezen.

In het dossier kwam ook de koper van de marktplaatstelefoon naar boven, een jonge vrouw die de als gestolen geregistreerde telefoon in haar bezit had, werd opgespoord. Ze had een bedrag van 250 euro betaald en ze liet de telefoon ook nog repareren voor ruim honderd euro. De telefoon werd in beslag genomen, terwijl ze 'm net tien dagen in haar bezit had. Ook zij werd slachtoffer in deze zaak.

Curlingmannen vol vertrouwen naar EK

Zaterdag speelt het Nederlandse team de eerste wedstrijd op het Europese kampioenschap curling in Tallinn. Het team is woensdag vol vertrouwen afgereisd naar de hoofdstad van Estland. Volgens bondscoach Shari Leibbrandt is het bereiken van de halve finale mogelijk.

De ploeg maakt sinds afgelopen zomer deel uit van TeamNL en speelde dit seizoen reeds acht internationale toernooien, waar op topniveau werd gepresteerd en steevast de kwart- of halve finale werd behaald. Net als vorig jaar nemen naast het Nederlandse team regerend Europees kampioen Zweden, Schotland, Noorwegen, Zwitserland, Duitsland, Rusland en Italië deel aan het EK. Polen en Finland zijn afgelopen jaar gepromoveerd naar de A-groep en completeren het deelnemersveld. Bij het bereiken van een positie bij de eerste zeven in het eindklassement is het team verzekerd van deelname aan het WK.

De ploeg van bondscoach Leibbrandt is een van de jongste teams op het EK en bestaat uit skip Jaap van Dorp (28), Carlo Glasbergen (28), Laurens Hoekman (20), Wouter Gösgens (20) en reserve Alexander Magan (25). Sinds de mannen door NOC*NSF zijn opgenomen in TeamNL kan de ploeg zich volop focussen op de sport.

Leibbrandt ziet het EK met veel vertrouwen tegemoet: “We hebben dit seizoen intussen al internationale toernooien in Canada, Zwitserland en Estland gespeeld, waar we ons serieus met teams van wereldniveau hebben kunnen meten. We richten ons sowieso op kwalificatie voor het komende wereldkampioenschap, want met structurele deelname aan het WK de komende jaren kunnen we rechtstreekse Olympische kwalificatie afdwingen. Het team heeft de afgelopen tijd enorme progressie getoond en in Tallinn streven we uiteraard ook het hoogste doel na. Alles moet kloppen, maar dan is een plek bij de laatste vier in de play-offs een reële mogelijkheid.”


2018 EK curling speelschema Nederland
2018 EK curling speelschema Nederland

FOK! sportfoto-onderschrift week 46

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is hjansen82 met het volgende onderschrift: "Francky : "Hoeveel kost me dat, een overwinning?""

De opgave van deze week:

Max Verstappen lijkt hier iets opmerkelijks te horen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
Max Verstappen lijkt hier iets opmerkelijks te horen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Rode baretten verkennen onbekend terrein Mali

De Nederlandse verkenningstaakgroep in Mali voerde de afgelopen periode een grote en bijzondere operatie uit. Het operatiegebied was moeilijk toegankelijk en ver weg, zo’n 500 kilometer van de thuisbasis in Gao. Canadese Chinook-transporthelikopters vlogen de Nederlanders in.

Voor de rode baretten van 12 Infanteriebataljon een uitgelezen mogelijkheid om de luchtmobiele hoofdtaak onder operationele omstandigheden uit te voeren. Operatie Greenroom was ook de grootste luchtmobiele operatie van een langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali tot nu toe.

Het operatiegebied bevond zich in de omgeving van Timboektoe en Mopti, in de centrale regio van Mali. De omstandigheden vroegen om een uitgebreide logistieke voorbereiding. Met de Canadezen moesten zaken worden afgestemd, maar ook met Belgische partners, Duitse en Zweedse. Die laatste 2 zorgden met de onbemande verkenningstoestellen Heron en Hermes vanuit de lucht voor informatie.

Timboektoe fungeerde als springplank. Hier werden de drills doorgenomen, inlichtingen gebriefd en de laatste voorbereidingen getroffen. Op de zogenoemde mission support site in Mopti stond alles gereed voor de logistieke steun. Medische ondersteuning en voldoende brandstof hadden hierbij prioriteit.

Na ’s ochtends te zijn ingevlogen, begon de patrouille in dit relatief onbekende terrein. Dit bracht de nodige spanning met zich mee. Zouden vijandige strijders of Malinese militairen de patrouille begroeten? Het bleken gelukkig de laatsten en samen met hen werd contact gelegd met de bevolking.

De eenheid verzamelde zo waardevolle informatie voor VN-missie Minusma. Die was bijzonder welkom voor de beeldvorming van de Force Commander over deze regio.

Nederlandse militairen in een Canadese Chinook onderweg naar het operatiegebied (Foto: Defensie)
Nederlandse militairen in een Canadese Chinook onderweg naar het operatiegebied (Foto: Defensie)

AR-game Harry Potter: Wizards Unite komt volgend jaar uit

Het is al even geleden dat Ingress- en Pokémon GO-ontwikkelaar Niantic in samenwerking met Warner Bros. Harry Potter: Wizards Unite aankondigde. Vandaag is dan de eerste teaser verschenen, samen met de mededeling dat de game in 2019 verschijnt.

De video toont geen daadwerkelijke gameplay, dus hoe de game precies in zijn werk gaat is nog afwachten. Al laat dat zich gemakkelijk raden als je bedenkt dat het een AR-game is van het kaliber Ingress en Pokémon GO. Bevestigd is het niet, maar je kunt er redelijk van uitgaan dat 2019 betekent dat de game ergens in de lente of vlak voor de zomer(vakantie) uitkomt, zodat mensen weer massaal de straat op kunnen bij aangename temperaturen.

Bekijk de korte teaser-video hieronder. Meer informatie vind je op de website van Harry Potter: Wizards Unite.

Identiteit slachtoffers Enschede bekend bij politie

Een team grootschalige opsporing van de politie in Oost-Nederland zet op dit moment het onderzoek naar het misdrijf in een bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede voort. Hierbij kwamen dinsdag 13 november kort voor 15.00 uur vier mannen om het leven. De politie trof in eerste instantie twee overleden personen aan en bij een later onderzoek werden nog eens twee lichamen aantroffen.

De slachtoffers zijn vier mannen, waarvan er twee uit Hengelo komen (27 en 34 jaar). De andere twee zijn een 43-jarige man uit Enschede en een 62-jarige man uit Arnhem. Inmiddels is vast komen te staan dat de mannen door vuurwapengeweld om het leven zijn gekomen.

Over de voortgang heeft de politie het volgende vertellen: "Het pand, waar de slachtoffers zijn aangetroffen, is bekend bij de gemeente en de politie. Op 20 juni jl. heeft er een integrale controle plaatsgevonden waarbij de politie 17 kilo gedroogde henneptoppen heeft gevonden. Twee personen die hierbij aangehouden zijn, behoren nu tot de slachtoffers. Zij zouden worden gedagvaard en waren in afwachting van hun strafzaak op vrije voeten gesteld. Of er een verband is tussen de aanhouding van destijds, en het feit dat ze nu slachtoffer zijn geworden van vuurwapengeweld, zal moeten blijken. De laatste controle heeft plaatsgevonden op 16 oktober naar aanleiding van een melding van Enexis. Toen is in het pand niets verdachts aangetroffen."

Forensische rechercheurs zijn momenteel onder andere bezig met sporenonderzoek in en rond het pand. Tevens wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd.

Zwarte Piet hoeft niet te worden aangepast bij intocht

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft de Stichting Majority Perspective (Stichting) niet ontvangen in zijn vordering om de figuur van Zwarte Piet aan te passen bij de Landelijke intocht van Sinterklaas op zaterdag 17 november 2018.

Volgens de voorzieningenrechter heeft de Stichting de andere partijen, waaronder de organisatoren van de Landelijke intocht, overvallen met een rechtszaak. De Stichting treedt op voor de belangen van anderen en voert een collectieve actie. De wet stelt dan als eis dat voorafgaand aan het beginnen van een rechtszaak overleg wordt gevoerd met de andere partij over wat van de rechter wordt gevraagd. Dit overleg heeft niet plaatsgevonden. Daarom kan de Stichting niet worden ontvangen in haar vorderingen en komt de rechter niet toe aan een inhoudelijke beoordeling.

Conflict van grondrechten
De voorzieningenrechter heeft verder toegelicht dat in deze kwestie de vrijheid van meningsuiting een belangrijke rol speelt. Vanwege het maatschappelijk debat de afgelopen jaren heeft de keuze voor de uitbeelding van Zwarte Piet inmiddels ook het karakter gekregen van een stellingname. De uitbeelding valt daarmee binnen het bereik van de vrijheid van meningsuiting.

Omdat de Stichting zich beroept op het verbod van discriminatie doet zich een conflict voor van grondrechten. De grondrechten moeten dan tegen elkaar worden afgewogen. Voor een ingrijpen van de rechter vóórdat de intocht plaatsvindt, is dan slechts aanleiding als voorzienbaar is dat bij de intocht een forse inbreuk op grondrechten gaat plaatsvinden. Dat is niet het geval.

De voorzieningenrechter heeft vastgesteld dat verscheidene instellingen binnen en buiten Nederland hun zorgen hebben geuit over de negatieve stereotypering van de figuur van de ‘klassieke’ Zwarte Piet. Daarbij is aangedrongen op een andere uitbeelding en aanpassingen van de figuur van Zwarte Piet. Dat brengt mee dat het mogelijk is om de spanning tussen het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht om niet te worden gediscrimineerd weg te nemen.

In dit verband stelt de voorzieningenrechter vast dat het in de samenleving invloedrijke Sinterklaasjournaal de uitbeelding van de figuur van Zwarte Piet op de televisie de afgelopen jaren al heeft aangepast. Daarbij wordt in toenemende mate afscheid genomen van de ‘klassieke’ Zwarte Piet.

Gesprek
De Stichting heeft ten slotte volgens de voorzieningenrechter onvoldoende oog voor de complexiteit van de Zwarte-Pietendiscussie. Het is van belang dat het gesprek daarover wordt voorgezet.

Rottepolderplein gaat op de schop

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag het startbesluit getekend voor de aanpak van het Rottepolderplein. Het verkeersplein uit de jaren zeventig gaat flink op de schop. De minister trekt 30 miljoen euro uit voor de vernieuwing van het knooppunt waar de A9, A200 en N205 kruisen.

Het Rottepolderplein is een van de oudste knooppunten van Nederland. Dagelijks staan mensen die van en naar hun werk moeten hier in de file. Dat komt omdat het verkeer elkaar onnodig veel kruist. De minister wil de verschillende verkeerstromen op het knooppunt van elkaar scheiden. Dat verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Het Rottepolderplein is een evergreen in de file-berichten. Het is een complex plein met veel invoegend en afslaand verkeer. We gaan aan het werk zodat we het toenemende verkeer tussen Amsterdam, Schiphol en Haarlem soepeler kunnen afwikkelen. Dat is een mooi vooruitzicht voor de weggebruiker die hier nu dagelijks in de file staat. Het is ook belangrijk met het oog op de toekomst. De komende decennia gaan hier steeds meer mensen wonen, met een half miljoen mensen een stad met de omvang van Den Haag. Allemaal mensen die de weg opgaan voor familiebezoek of werk.”

De komende tijd zal het ministerie samen met de regio uitwerken hoe het knooppunt het beste opnieuw kan worden ingericht. Naar verwachting gaat rond 2023 de schop in de grond. Vooruitlopend hierop worden tal van maatregelen genomen om de doorstroming op de korte termijn te verbeteren, zoals een aanpak om werknemers buiten de spits te laten reizen.

De vernieuwing van Rottepolderplein maakt onderdeel uit van een groot bereikbaarheidsprogramma voor het hele gebied rondom Amsterdam (Metropool Regio Amsterdam). De regio groeit tot 2040 met 250.000 extra woningen. De minister heeft eerder dit jaar opdracht gegeven om samen met de regio in kaart te brengen hoe dit gebied tot 2040 bereikbaar blijft.

Van Nieuwenhuizen: “We zien dat het ontzettend goed gaat met de steden en de gemeenten eromheen. Dat is goed nieuws, maar we moeten echt de schouders eronder zetten om het gebied ook bereikbaar te houden.”

De uitkomsten van de onderzoeken naar mogelijke maatregelen aan de snelwegen in de regio voor de langere termijn worden verwacht in 2019.

Bosz: "Ajax zou Neres kunnen verkopen en dan Lozano halen"

Peter Bosz is benieuwd wat Ajax komende zomer gaat doen op de transfermarkt, als de club waarschijnlijk vele miljoenen euro's binnenkrijgt.

De verwachting is dat in elk geval Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Hakim Ziyech na dit seizoen afscheid nemen van Ajax. "Er gaat dus minimaal tweehonderd miljoen euro bij Ajax binnenkomen. En dan? Gaan ze met dat geld spelers voor twintig of dertig miljoen aantrekken? Als ze dat doen, zal het salaris nog meer omhoog moeten, want dat heeft daar toch mee te maken", zegt Bosz tegen Voetbal International.

Ajax zou volgens de voormalige coach ook Bayern München achterna kunnen gaan. De Duitse grootmacht haalde de laatste jaren regelmatig spelers weg bij concurrenten. "Wat ze wél kunnen doen, is bijvoorbeeld zeggen: We verkopen Neres en we gaan Lozano halen. De volgende stap is de beste spelers bij PSV en Feyenoord weg te halen. Als je dat doet, word je er niet alleen zelf sterker van, je verzwakt ook je concurrent. Dan heb je de monopoliepositie in Nederland."

Onlangs zei directeur Marc Overmars dat ten minste drie spelers komende zomer vertrekken. "Zij hebben zo'n hoog niveau dat we ze straks niet meer kunnen behouden." Maar dat gebeurt dus wel na afloop van het seizoen, niet eerder, zo benadrukte Overmars later. "Het is bekend dat er in de winterstop niemand weggaat, dat is kansloos. Wat er ook op tafel komt."

Mogelijk overname van Stint-maker

De kans bestaat dat de fabrikant van de elektrische bolderkar Stint wordt overgenomen. Er zou met diverse partijen uit de vervoerssector worden onderhandeld.

De bolderkar werd van de weg gehaald nadat een Stint op een trein botste bij een overweg in Oss, waarbij 4 kinderen omkwamen. De eigenaar van het bedrijf, die eerder een faillissement heeft aangevraagd, maar die aanvraag ook weer heeft ingetrokken, zei tegen RTV Utrecht de lopende procedures te willen afwachten. Dit zei hij nadat minister van Nieuwenhoven had gemeld dat het mogelijk is dat een vorm van het voertuig weer de weg op zou kunnen.

Verbeek rekent niet op nieuwe baan in Nederland

Gertjan Verbeek verwacht niet dat hij ooit nog in Nederland als trainer aan de slag gaat. De coach zit momenteel zonder club.

"Ik sluit niks uit, maar ik acht de kans heel klein dat ik ooit nog in Nederland aan de slag ga", vertelt Verbeek aan Panorama. "En helemaal een club voor de kerst. Dat ligt aan mezelf. Want dan kom je ongetwijfeld weer bij een club terecht die om degradatie speelt. En ik weet niet of ik daar trek in heb."

De 56-jarige Verbeek was van eind oktober 2017 tot eind maart trainer van FC Twente. Na slechts één overwinning in achttien competitieduels moest hij vervolgens vertrekken en Twente degradeerde een aantal weken later uit de Eredivisie. Eerder was hij coach van Heracles Almelo, sc Heerenveen, Feyenoord, opnieuw Heracles, AZ, FC Nürnberg en VfL Bochum.

Na zijn vertrek uit Enschede kreeg Verbeek overigens wel een aantal aanbiedingen. "Zo ben ik afgelopen zomer regelmatig gebeld of ik interesse had om in landen als Kazachstan en Azerbeidzjan aan de slag te gaan."

7 jaar cel voor schietpartij Lelystad

Een 22-jarige man uit Lelystad heeft zich schuldig gemaakt aan een aantal zeer ernstige en gewelddadige feiten vorig jaar in Lelystad, waaronder een dubbele poging tot doodslag en afpersing. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 7 jaar.

In oktober vorig jaar heeft de man zich schuldig gemaakt aan een dubbele poging tot doodslag. De man heeft ’s nachts in de buurt van een school kogels afgevuurd op twee slachtoffers. Eén van de slachtoffers probeerde een kogel gericht op zijn hoofd af te weren met zijn hand. Die kogel ging door zijn hand en is in zijn kin terechtgekomen en heeft blijvend letsel tot gevolg. Ook het andere slachtoffer is beschoten en door twee kogels geraakt.

Afpersing en drugshandel
Naast de schietpartij heeft de man zich samen met een medeverdachte schuldig gemaakt een poging tot afpersing. Het slachtoffer is met de dood bedreigd en geslagen met een honkbalknuppel. Dat het slachtoffer en zijn vriendin verslaafd waren en verdachte mogelijk geld van hen tegoed had geeft de Lelystedeling nog niet het recht om zo gewelddadig op te treden. In die periode heeft hij zich ook schuldig gemaakt aan drugshandel en heling van een mobiele telefoon. Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt een zware mishandeling. Hij heeft het slachtoffer, die hij omschrijft als zijn beste vriend, met een mes in zijn hand gestoken.

Geen verantwoordelijkheid
De man heeft op geen enkele wijze verantwoordelijkheid genomen voor de feiten die hij heeft begaan en hij heeft niet meegewerkt aan een onderzoek naar hem. De psychiater en psycholoog sluiten ernstige psychologische problematiek uit op basis van het gedrag van de man tijdens zijn verblijf op de afdeling. Er kunnen daarom geen conclusies worden verbonden aan het gedrag van de man.

De indruk die de rechtbank heeft gekregen van de man, die ondanks zijn jonge leeftijd, zeer gemakkelijk overgaat tot het gebruik van excessief geweld vindt de rechtbank zeer zorgelijk. Het gaat om zeer ernstige en gewelddadige feiten. Onder andere vanwege de ernst van de feiten legt de rechtbank een hogere straf op dan door de officier van justitie is geëist. Ook moet hij nog 2 maanden gevangenisstraf uitzetten van eerdere opgelegde voorwaardelijke straffen.

Politie neemt 101 kg (illegaal) vuurwerk in beslag

Na onderzoek kreeg de politie in Den Haag het vermoeden dat er bij een aantal adressen illegaal vuurwerk lag opgeslagen. Hierop besloten agenten van het Vuurwerkteam op dinsdag 13 november vijf adressen te bezoeken. In totaal nam de politie tijdens de actie ruim 100 kilo vuurwerk in beslag. Er wordt proces-verbaal opgemaakt tegen vijf verdachten.

Het team  controleerde in totaal vijf verdachte adressen in Loosduinen, Scheveningen en Segbroek. Bij het eerste adres was het al raak en troffen agenten 2 kilo illegaal vuurwerk aan. De verdachte op een volgend adres had 81 kilo consumentenvuurwerk en 6 kg illegaal vuurwerk thuis opgeslagen. Bij een derde verdachte troffen agenten 12 kilo illegaal vuurwerk aan. Bij twee adressen trof de politie niets aan, echter worden zij wel als verdachte gehoord voor voorbereidingshandelingen. Dit, omdat het vermoeden bestaat dat zij wel illegaal vuurwerk hebben besteld.

Een speciale transporteur verpakte het in beslag genomen vuurwerk direct in antistatische zakken en speciale dozen en voerde het daarna af. De vijf verdachten worden gehoord en er zal nader onderzoek worden verricht door het Vuurwerkteam.

Nu, maar ook vorig jaar, coördineerde hoofdagent Marco een soortgelijke vuurwerkactie. “Twee ouders van minderjarige verdachten belden mij een aantal maanden later nog op om mij te bedanken. Zij vertelden mij dat hun minderjarige kinderen beiden goed inzicht hebben kregen in de materiële - en gezondheidsschade wat illegaal vuurwerk kan veroorzaken. Een van hen gaf hierover een presentatie op een school. En dat vind ik erg positief”, aldus Marco.

Politie neemt 101 kg (illegaal) vuurwerk in beslag (foto politie.nl)
Politie neemt 101 kg (illegaal) vuurwerk in beslag (foto politie.nl)

Opnieuw invallen in Belgische voetbal, Anderlecht in opspraak

De Belgische politie heeft woensdag huiszoekingen gedaan bij Excelsior Moeskroen, het Belgisch Arbitragehof (BAS) en de Belgische voetbalbond.

De invallen hebben te maken met een onderzoek naar de toewijzing van een proflicentie aan Excelsior Moeskroen. Dit onderzoek staat dus los van het grote fraude- en matchfixingschandaal rond zaakwaarnemers Mogi Bayat en Dejan Veljkovic.

Het onderzoek werd in april al gestart, nadat KV Mechelen zich had beklaagd over het toekennen van de licentie aan Moeskroen. De afgelopen jaren deden Cercle Brugge, Lierse, OH Leuven, Westerlo, STVV en Lommel SK dat ook al eens, maar telkens kreeg de omstreden club weer een proflicentie.

Moeskroen zou via een ondoorzichtige aandeelhoudersconstructie in handen zijn van een makelaar, wat in België niet is toegestaan. Men zou een licentie hebben verkregen door valse documenten in te dienen bij het BAS. Bij de invallen zijn woensdag drie bestuursleden van de club uit de Eerste Klasse opgepakt en meegenomen voor verhoor. Volgens Belgische media zijn er ook vermoedens van onder meer witwaspraktijken.

Tot slot is Anderlecht ook in opspraak geraakt, omdat men daar opnieuw de regels rond minderjarige spelers zou hebben overtreden. De Standaard meldt dat Anderlecht een dubieuze deal sloot toen aanvaller Lazar Markovic in januari werd gehaald. Als Liverpool de Serviër aan de Brusselse club wilde verhuren, mochten de Engelsen als eerste gesprekken voeren met Jérémy Doku, het gewilde 16-jarige talent van Anderlecht.

Voormalig manager Herman Van Holsbeeck legt uit waarom hij akkoord ging met de constructie. "We hadden gewoon geen andere keuze. Het waren de laatste uren van de transferperiode. De club stond onder druk, de eerste ploeg presteerde niet en Markovic was het enige alternatief."

Zidane nu ook gelinkt aan Bayern München

Zinédine Zidane heeft over belangstelling niet te klagen, want naar verluidt is nu ook Bayern München in de clubloze Fransman geïnteresseerd.

Volgens El Chiringuito heeft Bayern een aanbieding neergelegd bij Zidane om op korte termijn Niko Kovac te vervangen. De Duitse kampioen presteert onder zijn leiding bijzonder matig in de Bundesliga. Zaterdag werd met 3-2 van Borussia Dortmund verloren en de achterstand op de koploper is daardoor al zeven punten.

Kovac ging afgelopen zomer in de Allianz Arena aan de slag, maar zijn termijn zit er mogelijk dus al snel op als Bayern niet beter gaat presteren. Naar verluidt is Zidane de gedroomde opvolger en Hasan Salihamidzic, de technisch directeur van de Rekordmeister, zou een goede verstandhouding met hem hebben.

Eerder werd de naam van Zidane ook al in één adem genoemd met Manchester United en Paris Saint-Germain. De 46-jarige Zizou is werkloos nadat hij in mei voor de derde keer op rij de Champions League won met Real Madrid en vervolgens afscheid van de club nam.

ProRail moet bodemprocedure starten om overweg af te sluiten

De kortgedingrechter beslist dat ProRail en Railinfratrust geen definitieve maatregelen mogen nemen voor het afsluiten van een onbewaakte spoorwegovergang in Lunteren. Om definitieve maatregelen te mogen nemen, moeten zij een bodemprocedure starten. Wel mogen ProRail en Railinfratrust voorlopige maatregelen nemen om te voorkomen dat er nog weggebruikers oversteken bij de onbewaakte spoorwegovergang.

De eisende partij in dit kort geding heeft een recht van overweg dat al sinds 1900 op de onbewaakte spoorwegovergang rust. Op grond van dat recht kan hij gebruik maken van de onbewaakte spoorwegovergang die is gelegen op een stuk grond waarvan ProRail en Railinfratrust eigenaar zijn. Ook personen die geen recht van overweg hebben – zoals schoolkinderen - maken gebruik van de onbewaakte spoorwegovergang.

In verband met de aanpak van de onveilige spoorwegovergangen, berichtte ProRail in oktober alle rechthebbenden van het recht van overweg van de spoorwegovergang in Lunteren. ProRail wil vanuit veiligheidsoverwegingen op zeer korte termijn tot afsluiting van deze spoorwegovergang overgaan. Daarom moet het recht van overweg van de deze rechthebbenden worden opgeheven.

Eiser is het daar niet mee eens. Daarom vordert hij dat de kortgedingrechter ProRail en Railinfratrust zal verbieden om over te gaan tot afsluiting van de spoorwegovergang, zodat hij ongehinderd gebruik kan blijven maken van de spoorwegovergang.

Algemene veiligheid boven eigen belang
De kortgedingrechter oordeelt dat het belang van ProRail en Railinfratrust bij het waarborgen van de algemene veiligheid zwaarder weegt dan het belang van deze ene eisende partij om gebruik te kunnen blijven maken van zijn recht van overweg. Hierdoor kan eiser in redelijkheid niet blijven vasthouden aan zijn recht van overweg. De belangen van ProRail en Railinfratrust zijn volgens de kortgedingrechter van het nodige gewicht omdat met spoorwegongelukken vaak mensenlevens zijn gemoeid.

Daarnaast hebben spoorwegongelukken ook grote gevolgen voor treinpersoneel, reizigers, hulpdiensten en het treinverkeer. Bovendien kan eiser iets verderop gebruik maken van een beveiligde spoorwegovergang zonder dat dat voor hem een grote omweg betekent. Van ProRail en Railinfratrust kan niet worden verlangd dat zij alleen voor eiser de even verderop gelegen overweg van een beveiliging gaan voorzien, waarvan de kosten tussen de 800.000 euro en 900.000 euro zijn.

Bodemprocedure 
ProRail en Railinfratrust mogen dan ook voorlopige maatregelen nemen om te voorkomen dat er nog weggebruikers oversteken bij de onbewaakte spoorwegovergang. Voordat ProRail en Railinfratrust definitieve maatregelen mogen nemen, zullen zij eerst een bodemprocedure moeten starten waarin zij vorderen de erfdienstbaarheid van overweg op te heffen. Daarover zal dan eerst een beslissing moeten komen. De kortgedingrechter verbiedt ProRail en Railinfratrust daarom dan ook om verdergaande (definitieve) maatregelen te nemen ter afsluiting van de onbewaakte spoorwegovergang.

De bewuste spoorwegovergang in Lunteren (Foto: ProRail)
De bewuste spoorwegovergang in Lunteren (Foto: ProRail)

Steekpartij bij ruzie in opvanglocatie A'dam

Een man is vanochtend gewond geraakt toen hij werd gestoken bij een ruzie in een opvanglocatie voor hulpbehoevenden aan de Jan Rebelstraat in Amsterdam.

Volgens de politie ontstond er een ruzie tussen een man en een vrouw, die beiden bij de opvanglocatie verblijven. Op enig moment werd de man daarbij gestoken.

Meerdere politieauto's en een traumahelikopter kwamen ter plaatse om assistentie te verlenen. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis. De vrouw is aangehouden en zit vast.

Ook in hoger beroep taakstraffen voor zweminstructeurs

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag drie zweminstructeurs veroordeeld tot taakstraffen van 60 uur. Zij zijn nalatig geweest bij het uitoefenen van toezicht op de veiligheid van basisschoolleerlingen, die zwemles kregen. Daardoor kon het gebeuren dat een 9-jarig meisje is verdronken.

Op 21 september 2015 werd de 9-jarige Salam na afloop van het schoolzwemmen dood aangetroffen in het diepe gedeelte van het zwembad ’t Gastland te Rhenen. Het meisje was van Syrische afkomst en nog maar een paar maanden in Nederland. Zij kon niet zwemmen en sprak ook nog geen Nederlands. Hoe en wanneer het meisje te water is geraakt is niet opgehelderd. Wel is vastgesteld dat zij aan het eind van de les haar kurkgordel heeft afgedaan. Voor haar veiligheid waren geen bijzondere maatregelen getroffen.

De rechtbank
De rechtbank Midden-Nederland heeft de drie zweminstructeurs op 22 juni 2017 voor dood door schuld veroordeeld tot 60 uur werkstraf. Dat was overeenkomstig de eis van de officier van justitie. Alle drie hebben tegen dat vonnis hoger beroep ingesteld.

Het hoger beroep
In hoger beroep heeft de advocaat-generaal opnieuw veroordeling tot dezelfde straf geëist, omdat de zweminstructeurs in aanmerkelijke mate tekort zijn geschoten in het toezicht op het slachtoffertje. Daardoor kon het gebeuren dat zij onopgemerkt in het diepe gedeelte terecht is gekomen en is verdronken.

Het gerechtshof stelt voorop dat de zweminstructeurs vanaf het moment dat de leerlingen het gebouw binnenkwamen tot aan hun vertrek toezicht op het diepe en het ondiepe zwembad moesten houden. Nu het slachtoffertje de taal niet sprak, opgroeide in een cultuur waar zwemmen niet gebruikelijk is en zij nog helemaal niet kon zwemmen, hadden de zweminstructeurs het toezicht op die bijzondere omstandigheden moeten afstemmen.

De zweminstructeurs hadden geen bijzondere afspraken gemaakt over het toezicht nadat de groepslessen waren afgelopen. Zij hebben er niet voor gezorgd dat het slachtoffertje niet onopgemerkt bij het voor haar levensgevaarlijke diepe zwembad kwam. Het doet er daarbij niet toe of het meisje na het zwemmen al dan niet is gaan douchen of al naar de kleedruimte was geweest. Vaststaat dat zij op enig moment bij het diepe zwembad heeft kunnen komen en daar is verdronken doordat de zweminstructeurs de situatie onvoldoende in het oog hebben gehouden en haar niet bij dat diepe gedeelte hebben opgemerkt.

Aan de kwaliteit van het toezicht mogen hoge eisen worden gesteld, omdat alleen op die manier een noodlottig incident als dit voorkomen wordt. Als daarin na verloop van tijd een zekere routine sluipt bestaat het risico dat het toezicht –onbedoeld- aan scherpte verliest. Het hof benadrukt dat de zorgplicht voor de veiligheid bepaald wordt door wat de concrete situatie vereist en niet door wat daarover op papier wordt afgesproken.

Bij de straf neemt het hof mede in aanmerking dat ook de zwemdocenten onder de gevolgen van hun onoplettendheid gebukt gaan.

53-jarige aangehouden na dreigen met kruisboog

De politie hield woensdagmorgen rond 06:10 uur op de Lorentzstraat in Roosendaal een 53-jarige man uit Etten-Leur aan, omdat hij agenten bedreigd heeft met een kruisboog. De agenten reageerden op een melding van overlast in een woning. De verdacht was nog in de woning en reageerde niet op het verzoek van de politie om de deur te openen.

De agenten zagen dat de verdachte dreigde met een aangespannen kruisboog waarop een pijl lag. Daarop trokken de agenten hun vuurwapen en eisten ze dat hij naar buiten kwam. De verdachte liet de kruisboog in de hal achter en gaf zich over. Hij is ingesloten. De agenten hebben aangifte gedaan. 

Stralend weer bij intocht Sinterklaas

Wie zaterdag de Sint verwelkomt in Zaanstad heeft geluk. Het is namelijk prachtig weer met veel zon en een enkel vriendelijk stapelwolkje. De paraplu kan thuisblijven, want het blijft de hele dag droog. Wel staat er een stevige oostenwind en daarmee wordt frisse lucht vanuit Rusland naar Nederland geblazen. Een warme jas en sjaal zijn dan ook geen overbodige luxe.

Wanneer de goedheiligman zich zaterdagochtend vroeg klaarstoomt om met de stoomboot Nederland binnen te varen, moet hij rekening houden met slecht zicht. Regionaal kan de dag namelijk mistig starten. Gelukkig trekt het ochtendgrijs waarschijnlijk snel op en werpt de zon een gouden gloed op het Noord-Hollandse polderlandschap.

Bij de aankomst van Sinterklaas in Zaandijk om 12:00 uur is het volop zonnig met slechts een enkele vriendelijke stapelwolk. Het is circa 7 graden bij de start van de tocht door het dorp. In de loop van de middag loopt het kwik op naar maximaal 9 graden. Er staat een matige oostenwind (4 Bft.). Hierdoor is het voor het gevoel behoorlijk fris langs de route. De gevoelstemperatuur komt rond 5 graden uit. Een extra laag kleding onder de pietenpakjes is dan ook geen overbodige luxe.

Frisser voor hulpsinterklazen
Ook in de rest van het land is het zaterdag uitstekend weer om de verschillende intochten te bekijken. In het hele land maakt de novemberzon namelijk overuren en is het zonovergoten. De maxima komen uit op 7 graden in het noordoosten tot 9 graden in het zuidwesten.

Zondag wordt het met 5-8 graden nog wat kouder dan zaterdag. Bovendien trekt de oostenwind aan naar matig tot vrij krachtig. De gevoelstemperatuur ligt daardoor maar net boven nul. Hulpsinterklazen houden hun mijter dan ook maar beter vast en de thermotoga mag weer uit de kast.

Nat en guur
Vorig jaar verliep de intocht van Sinterklaas totaal anders dan dit jaar. In Dokkum was het nat en guur herfstweer met talrijke buien. Daarbij kwamen windstoten tot 60 km/uur voor en viel zo nu en dan hagel. De zon scheen slechts 2 uur in Friesland. De maximumtemperatuur kwam uit op een graad of 9 en dat is vergelijkbaar met dit jaar.

In 2016 kwam Sinterklaas aan in Maassluis. Daarbij was het slechts een graad of 5 en veroorzaakte een gure zuidoostenwind gevoelstemperaturen rond of zelfs iets onder het vriespunt. Wel bleef het droog.

Stralend weer bij intocht Sinterklaas
Stralend weer bij intocht Sinterklaas

Structurele oplossing vervoer en opslag van illegaal vuurwerk

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Politie en andere ketenpartners zijn tot een structurele oplossing gekomen voor het veilig afhandelen van inbeslaggenomen illegaal vuurwerk. Dit vaak hele zware, explosieve en onvoorspelbare vuurwerk wordt alleen nog maar door gespecialiseerde vervoerders vervoerd en (tijdelijk) bewaard in vergunde en veilige opslagplaatsen. Het gaat om vuurwerk van de zwaarste categorie (ADR klasse 1.1G). De tijdelijke oplossingen van vorig jaar moesten worden aangepast om het veiliger en werkbaar te maken voor politiemedewerkers en partners.

De afgesproken maatregelen zijn vooral gericht op de veiligheid voor politiemedewerkers en de directe omgeving waar het vuurwerk wordt gevonden. Ook voldoen de maatregelen aan bestaande wet- en regelgeving. Een belangrijk ander uitgangpunt is dat de noodhulpdienst die onverwacht vuurwerk aantreft zoveel mogelijk beschikbaar blijft voor de noodhulp. De kosten moeten maatschappelijk aanvaardbaar zijn en verder dient de bewijsfunctie in het opsporingsproces van het in beslag genomen vuurwerk te zijn gewaarborgd.

Maatregelen bij geplande inbeslagnames
De structurele oplossing wordt deels deze jaarwisseling al ingevoerd. Het betreft de afvoer van vuurwerk bij geplande inbeslagnames. Hiervoor heeft de politie een procedure afgesproken waarbij de ADR-vervoerder direct meegaat als er inbeslagnames van vuurwerk zijn te verwachten. Daarnaast is de inbeslagname van vuurwerk bij postpakketten in samenspraak met de partners zo geregeld dat na aantreffen, het vervoer naar onderzoek- en opslaglocaties rechtstreeks door de ADR-vervoerder wordt verzorgd. De politie blijft samen met het Openbaar Ministerie nader onderzoek doen naar de kopers.

Maatregelen bij niet geplande inbeslagnames
Een structurele oplossing voor vervoer en opslag wordt gerealiseerd vanaf het vuurwerkseizoen 2019/2020. Deze maatregelen worden al voorbereid maar zijn, gezien de bijbehorende vergunnings- en aanbestedingstrajecten niet meer dit jaar te implementeren. Om toch veilig te werken en te voldoen aan wetgeving wordt deze jaarwisseling gewerkt met beveiligingsbedrijven en een ADR-vervoerder voor het veiligstellen en vervoer van illegaal vuurwerk. Dit zorgt ervoor dat het vuurwerk niet meer tussentijds wordt opgeslagen bij de politie en de wachttijd voor de politie wordt teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau (een half uur tot een uur). De politie zorgt er verder voor dat in de oudejaarsnacht de gespecialiseerde ADR-vervoerder bij het ophalen van illegaal vuurwerk, politiebewaking krijgt. Ook met oudjaarsnacht zal deze ADR-vervoerder beschikbaar zijn.

De structurele oplossing vanaf seizoen 2019/2020 houdt in dat de politie voor de afvoer van inbeslaggenomen vuurwerk gebruik maakt van vergunde tijdelijke opslagvoorzieningen en gespecialiseerd vervoer. Hierbij is de veiligheid maximaal gewaarborgd. Deze oplossing leidt tot een duurzame en wetsconforme afvoer en een aanvaardbare wachttijd voor de politie. “Deze structurele oplossing gaat politiemensen echt helpen. De veiligheid van onze mensen staat hierin voorop en we zitten niet meer met ingewikkelde logistieke opslagproblemen rondom illegaal vuurwerk. Dit is een belangrijke stap voorwaarts”, aldus Ronald Zwarter, portefeuillehouder beslag.

Structurele oplossing vervoer en opslag van illegaal vuurwerk (Foto: archieffoto politie.nl)
Structurele oplossing vervoer en opslag van illegaal vuurwerk (Foto: archieffoto politie.nl)

Aung San Suu Kyi raakt Amnesty Award kwijt

Precies acht jaar nadat Aung San Suu Kyi de Ambassador of Conscience Award kreeg, is ze hem weer kwijtgeraakt. Dat meldt Amnesty International. Afgelopen weekend werd ze hiervan op de hoogte gesteld middels een brief van Kumi Naidoo, secretaris-generaal van Amnesty.  Ze moet haar onderscheiding inleveren omdat ze 'op schaamteloze wijze verraad heeft gepleegd aan de waarden waarvoor ze eens stond', zo schrijft Amnesty. 

Aung San Suu Kyi zat jarenlanlang in huisarrest vanwege haar strijd voor democratie en mensenrechten. Sinds ze aan de macht is in Myanmar, is de overheid volgens Amnesty betrokken geweest bij talloze mensenrechtenschendingen. Zo hebben veiligheidstroepen duidzenden mensen vermoord, vrouwen en meisjes verkracht, mannen en jongens vastgezet en gemarteld. Ook zijn er honderden huizen en dorpen platgebrand. De VN-veiligheidsraad wil dat hogere militairen vervolgd worden wegens genocide.

Hoewel Aung San Suu Kyi als leider van de burgerregering geen zeggenschap heeft over het leger, heeft ze er ook niets aan gedaan om het leger tegen te houden. Sterker nog: samen met haar medewerkers heeft ze voorkomen dat de veiligheidstroepen verantwoording hoeven af te leggen voor hun misdaden, zo schrijft Amnesty. Haar regering zou de Rohingya's als 'terroristen' bestempelen en ervan beschuldigd hebben dat ze zelf hun huizen in brand hebben gestoken. Ook zouden ze valse verklaringen hebben afgelegd over de verkrachtingen die zouden zijn gepleegd door militairen. Inmiddels zijn honderdduizenden Rohingya's gevlucht naar Bangladesh.

Werkgelegenheid groeit ook in derde kwartaal

De werkgelegenheid is in het derde kwartaal verder gegroeid. Het aantal banen nam opnieuw toe, evenals het aantal openstaande vacatures. De werkloosheid daalde verder. Hierdoor is de arbeidsmarkt nu bijna net zo gespannen als tien jaar geleden, net voor het uitbreken voor de crisis Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt.

Eind september stonden er 262.000 vacatures open, een toename van 11.000 in het derde kwartaal. Daarnaast kwamen er 60.000 banen bij en nam het aantal werklozen af met 6.000.

Opnieuw recordaantal openstaande vacatures
Het aantal openstaande vacatures was eind september met 262.000 groter dan ooit. In het tweede kwartaal werd voor het eerst sinds 2007 een record bereikt. Het dieptepunt na het begin van de crisis werd medio 2013 bereikt met 91.000 vacatures.

Meeste vacatures in de handel
In veel bedrijfstakken nam in het derde kwartaal het aantal openstaande vacatures toe. De meeste vacatures kwamen erbij in de zorg (ruim 3.000). Ook in de handel waren het er 3.000 meer, in de bedrijfstak vervoer en opslag 2.000. In een paar bedrijfstakken was er een lichte daling ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit geldt voor de bedrijfstakken onderwijs en verhuur van en handel in onroerend goed. Met ruim 52.000 vacatures is de handel de bedrijfstak met de meeste vacatures; een vijfde van het totaal.

Vacaturegraad blijft gelijk
De vacaturegraad bleef in het derde kwartaal op hetzelfde niveau (31) als een kwartaal eerder. Dit verhoudingsgetal geeft aan hoeveel vacatures er zijn per 1.000 banen van werknemers. Weliswaar is het aantal vacatures in het derde kwartaal gestegen, maar het aantal banen ook. Een jaar geleden was de vacaturegraad nog 26. De hoogste stand, die ruim tien jaar geleden werd gemeten, was 32 vacatures per 1.000 werknemersbanen.

Al ruim vier jaar is de vacaturegraad elk kwartaal het hoogst in de bedrijfstak informatie en communicatie. Eind september waren er in deze bedrijfstak 62 vacatures op 1.000 banen, één minder dan aan het einde van het tweede kwartaal. Hierna volgt de bouw met 51 vacatures per 1.000 banen (2 minder) en de horeca met 49 vacatures per 1.000 banen (5 minder). In de verhuur van en handel in onroerend goed daalde de vacaturegraad het meest (-7) tot 27 per 1.000 banen. De vacaturegraad is het laagst in het onderwijs, met 12 vacatures per 1.000 banen.

Meer ontstane vacatures
Het afgelopen kwartaal ontstonden er 306.000 nieuwe vacatures en werden er 295.000 vacatures vervuld, 13.000 meer dan in het tweede kwartaal. Niet eerder ontstonden er zoveel vacatures in een kwartaal en zijn er in een kwartaal zoveel vacatures vervuld. In vergelijking met het tweede kwartaal is het aantal ontstane vacatures toegenomen met bijna 8.000.

Banengroei houdt aan
In het derde kwartaal van 2018 is het aantal banen met 60.000 toegenomen tot 10 470.000 banen. Ondanks het oplopend aantal vacatures groeit het aantal banen onverminderd verder. Dit is het achtste kwartaal op rij dat het aantal banen met minstens 50.000 toeneemt. In deze cijfers zijn alle banen meegeteld, van werknemers en zelfstandigen, voltijd en deeltijd.
In een jaar tijd zijn er nu 271.000 banen bijgekomen (+2,6 procent). Dat is de grootste jaargroei in elf jaar. De afgelopen 4,5 jaar is het aantal banen vrijwel onafgebroken toegenomen, in totaal met 739.000 (+7,6 procent). De vorige periode met langdurige banengroei was in 2004-2008. Toen kwamen er in 4,5 jaar tijd ruim 800.000 banen bij.

Vooral banengroei bij werknemers
Net zoals in de laatste jaren, kwam ook in het afgelopen kwartaal het grootste deel van de banengroei voor rekening van werknemers. Het aantal banen van werknemers steeg in het derde kwartaal van 2018 met 51.000 tot 8 361.000. Daarnaast nam het aantal banen van zelfstandigen met 10.000 toe tot 2 108.000.

Grootste stijging banen bij de uitzendbureaus
In de uitzendbranche kwamen er in het derde kwartaal 13.000 banen bij. Daarmee nam deze bedrijfstak wederom het grootste deel van de banengroei voor zijn rekening. Inmiddels telt de uitzendbranche 842.000 werknemersbanen. Dat is 10 procent van alle banen van werknemers, tegen 7 procent in 2010.

Ook in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca kwamen er het afgelopen kwartaal 13.000 banen bij. Deze bedrijfstak is goed voor een kwart van het totaal aantal banen. Ook in de meeste andere bedrijfstakken nam de werkgelegenheid toe. In de financiële dienstverlening houdt het baanverlies aan en gingen het afgelopen kwartaal.000 banen teniet.

Arbeidsmarkt gespannen
De spanning op de arbeidsmarkt is in het derde kwartaal verder toegenomen. Tegenover elke vacature stonden gemiddeld 1,3 werklozen. Afgerond is dat evenveel als in de eerste drie kwartalen van 2008, maar de spanning is nog steeds minder hoog dan destijds. Ter vergelijking: precies tien jaar geleden waren er 79 vacatures op elke 100 werklozen. In het afgelopen kwartaal waren dat er 75 op de 100.

De arbeidsmarkt is nu vier kwartalen op rij gespannen. Een gespannen arbeidsmarkt betekent dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod relatief laag.

Meer gewerkte uren
Werknemers en zelfstandigen werkten in het derde kwartaal van 2018 in totaal 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 0,9 procent meer dan een kwartaal eerder. Per baan wordt gemiddeld 25 uur per week gewerkt. Omdat een substantiële groep meer dan één baan heeft, zijn werkenden gemiddeld 28 uur per week aan het werk, na aftrek van vakantiedagen en ziekteverzuim. Voor mannen is dat gemiddeld 32 uur per week, voor vrouwen 23 uur per week. Hierdoor wordt 61 procent van alle gewerkte uren gemaakt door mannen.

Meer vaste werknemers
In het derde kwartaal was het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie 141.000 hoger dan een jaar eerder. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam het afgelopen jaar eveneens toe, maar deze toename was kleiner (+21.000).

Voor het eerst hadden in Nederland ruim 2,0 miljoen werknemers een flexibele arbeidsrelatie. Het aantal vaste werknemers nam toe tot bijna 5,4 miljoen, 375.000 minder dan tien jaar geleden, net voor het uitbreken van de economische crisis. Bij de recente toename van vast werk ging het vooral om werkenden met een grote deeltijdbaan of een voltijdbaan.

Werkloosheid minder sterk gedaald
In het derde kwartaal van 2018 waren er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 348.000 personen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit zijn de werklozen volgens de definitie van de International Labour Organization (ILO). Hun aantal nam af met 6.000 ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee was 3,8 procent van de beroepsbevolking werkloos. De werkloosheid piekte in het eerste kwartaal van 2014 met 7,8 procent. Sindsdien is deze achttien kwartalen op rij gedaald. De werkloosheid is nog wel hoger dan het laagste punt voor het begin van de crisis. In het derde kwartaal van 2008 was het werkloosheidspercentage 3,6.

Het aantal werklozen neemt wel minder snel af dan in vorige kwartalen. Dit betekent niet dat er minder mensen aan het werk gaan. In het derde kwartaal waren er 309.000 mensen die drie maanden eerder nog geen werk hadden en recent werk gevonden hebben. Dat is iets meer dan in het tweede kwartaal. Van hen waren 3 op de 10 voorheen werkloos. De rest behoorde drie maanden eerder niet tot de beroepsbevolking.

Dat de werkloosheid minder snel afneemt komt vooral doordat minder mensen stoppen met de zoektocht naar werk en minder werklozen werk vinden. In het tweede kwartaal waren er nog 131.000 mensen die stopten met het zoeken naar werk en de arbeidsmarkt (tijdelijk) verlieten, in het derde kwartaal waren dit er 122.000. Het aantal werklozen dat er in slaagde betaald werk te vinden daalde in deze periode van 102 naar 94.000.

Langdurige werkloosheid neemt verder af
Ook het aantal werklozen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, is verder afgenomen. In het derde kwartaal waren er 110.000 mensen langdurig werkloos. Dat zijn er 43.000 minder dan een jaar eerder in hetzelfde kwartaal. Daarmee kwam het aandeel langdurig werklozen in de totale werkloosheid uit op 34 procent. Ter vergelijking, in het derde kwartaal van 2017 was dat nog 38 procent.

Begin 2015 bereikte het aandeel langdurig werklozen het hoogste punt met 44 procent. Sindsdien is dit aandeel bij elk van de drie onderscheiden leeftijdsgroepen afgenomen. In het derde kwartaal van 2018 was 11 procent van de werkloze jongeren tot 25 jaar en 24 procent van de werkloze 25- tot 45-jarigen een jaar of langer op zoek naar werk. Bij 45-plussers is het aandeel langdurig werklozen met 58 procent flink hoger. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal van een jaar eerder is de langdurige werkloosheid vooral afgenomen onder 25- tot 45-jarigen, van 34 naar 24 procent.

Minder arbeidspotentieel onbenut
De werkloosheidscijfers volgens de ILO-definitie omvatten niet alle mensen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht of die direct zouden kunnen beginnen. Bovendien blijven deeltijdwerkers die meer uren willen werken buiten beschouwing. Het CBS brengt ook deze deelgroepen van het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel in kaart. In het derde kwartaal van 2018 bestond het totale onbenut arbeidspotentieel uit iets minder dan 1,1 miljoen mensen. Een jaar eerder was dat nog bijna 1,3 miljoen.

Het onbenut potentieel bestaat uit vier deelgroepen. Het ging in het derde kwartaal van 2018 naast 329.000 werklozen (niet-seizoengecorrigeerd) om 234.000 mensen die direct beschikbaar waren voor werk, maar niet recent hebben gezocht en 168.000 mensen die niet beschikbaar waren, maar wel hebben gezocht. De vierde groep bestaat uit 364.000 onderbenutte deeltijdwerkers. In tegenstelling tot voorgaande groepen hebben zij wél betaald werk. Zij werken echter minder dan 35 uur per week in de hoofdbaan, willen meer uren werken en zijn hier ook direct voor beschikbaar.

'Economisch beeld nagenoeg ongewijzigd'

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in november nagenoeg hetzelfde als in de drie voorgaande maanden, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van half november presteren alle indicatoren beter dan hun langjarige trend.
De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Consumptie huishoudens, investeringen en export groeien
Consumenten hebben in het derde kwartaal ruim 2 procent meer besteed dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ze gaven vooral meer uit aan auto’s en elektrische apparaten. Verder besteedden ze meer aan diensten, vooral aan horeca-, vervoer- en communicatiediensten. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Ook de investeringen in vaste activa lagen ruim 2 procent hoger dan een jaar eerder. In het derde kwartaal zijn vooral de investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen, personenauto’s en machines gegroeid. Daarnaast hebben bedrijven ook meer geïnvesteerd in vrachtwagens, opleggers en dergelijke. De groei van de investeringen is kleiner dan in de voorgaande kwartalen van 2018. Dat komt onder meer doordat de investeringen in woningen en infrastructuur minder hard groeiden.

De uitvoer van goederen en diensten groeide in het derde kwartaal van 2018 met ruim 2 procent. Nederlandse bedrijven hebben vooral meer machines en transportmiddelen uitgevoerd. De export van Nederlands product groeide een fractie harder dan de wederuitvoer (de uitvoer van eerder ingevoerde producten).

Productie industrie bijna 3 procent hoger in september
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 2,9 procent hoger dan in september 2017. De stijging is iets kleiner dan in augustus. Voor seizoen gecorrigeerd lag de productie van de industrie in september op het hoogste niveau ooit.

Bbp groeit met 0,2 procent in derde kwartaal 2018
Volgens de eerste berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal van 2018 met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is vooral te danken aan de consumptie door huishoudens en de buitenlandse handel. Ten opzichte van het derde kwartaal 2017 was de omvang van het bbp 2,4 procent groter.

'Vuist tegen mensenhandel'

Nederland versterkt de aanpak van mensenhandel. "We verbeteren de opvang en zorg voor slachtoffers, intensiveren de opsporing van daders en zetten in op een betere signalering van deze vormen van uitbuiting. Juist omdat mensenhandel op uiteenlopende manieren en in veel verschillende sectoren voorkomt, is de inzet van een breed scala aan partijen nodig voor een effectieve aanpak. Daarom trekt ‘Den Haag’ samen op met een groot aantal andere partners die concreet in onze straten, wijken en steden en zelfs in het buitenland betrokken zijn bij de aanpak van mensenhandel, zoals gemeenten, politie, openbaar ministerie, zorg, onderwijs en (internationale) ngo’s en organisaties". Dat staat in het programma “Samen tegen mensenhandel” dat de Ministerraad afgelopen vrijdag op voordracht van staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) heeft vastgesteld en dinsdagavond naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Mensenhandel kent vele gezichten en vele verschijningsvormen. Het meisje dat door haar zogenaamde vriendje wordt gechanteerd om seks met andere mannen te hebben en slachtoffer wordt van seksuele uitbuiting. Het jongetje dat wordt aangezet om in een supermarkt iets te stelen en ten prooi valt aan criminele uitbuiting. Of mensen uit het buitenland die te maken hebben met arbeidsuitbuiting en onder erbarmelijke omstandigheden te veel onbetaalde uren moeten werken. Mensenhandel gaat over meisjes en jongens, vrouwen en mannen die onder vaak mensonterende omstandigheden worden gedwongen te werken. Soms zelf vlak onder onze neus in de straat waar we wonen.

Staatssecretaris Harbers: “Ik wil bereiken dat de mensenhandel boven water komt. Dat elke Nederlander het ziet, herkent en daar dan ook iets mee doet. Voor de meeste mensen is mensenhandel een ver-van-mijn-bedshow. Maar mensenhandel is dichterbij dan je denkt, terwijl het leed voor slachtoffers vaak onzichtbaar blijft. We hebben het dan niet alleen over seksuele uitbuiting en gedwongen prostitutie, maar ook over arbeidsuitbuiting of gedwongen criminaliteit. Het gaat om mensen die onder dwang dingen moeten doen, waarvoor ze in vrijheid nooit zouden kiezen. Dat kunnen en mogen we niet accepteren.”

Samenhangende aanpak
Het programma “Samen tegen mensenhandel” beslaat daarom een breed scala aan trajecten, projecten en initiatieven die gebundeld langs vijf actielijnen elkaar aanvullen en versterken. Hierin wordt de al bestaande aanpak van mensenhandel verder doorontwikkeld en uitgebouwd met concrete nieuwe initiatieven. Ook de gemeentelijke inzet krijgt een impuls omdat lokaal maatwerk nodig is voor een goede aanpak. Daarnaast wordt door voorlichting en bewustwording ingezet op het zoveel mogelijk voorkomen dat mensen slachtoffer worden, zowel in Nederland als in herkomst en transitlanden van migranten.

Specifieke aandacht is er volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid ook voor de aanpak van arbeidsuitbuiting die, ten opzichte van de aanpak van seksuele uitbuiting, nog niet altijd voldoende aandacht krijgt. Ten slotte is het noodzaak om kennis, expertise en informatie vanuit de diverse partijen nog beter bij elkaar te brengen om zo vanuit een breed front effectief aan de slag te gaan. Het programma versterkt daarmee de al bestaande inzet voor de bestrijding van mensenhandel in Nederland en daarbuiten. Het programma dient als kapstok waar steeds weer nieuwe initiatieven aan verbonden kunnen worden, naar gelang de ontwikkelingen in het veld en de behoeften bij de partijen die betrokken zijn bij de aanpak.

Concrete acties
In het programma zijn verschillende concrete acties aangekondigd, zoals het realiseren van extra specialistische opvangplekken voor slachtoffers met multi-problematiek zodat zij adequate hulp en opvang krijgen. Ook wordt er ingezet op het verbeteren van het behandelaanbod in jeugdhulpinstellingen. Ook de opsporing wordt versterkt. Omdat slachtoffers nog te vaak geen aangifte durven te doen start de politie onder andere een pilot om drempels voor het doen van aangifte of een melding weg te nemen. Tegelijkertijd investeert de politie in een betere en bredere informatiepositie om de pakkans van daders te vergroten, ook wanneer slachtoffers besluiten geen aangifte te doen. Door informatiegestuurd en domeinoverstijgend te werken wordt de capaciteit efficiënter, effectiever en doelgerichter ingezet.

Voorts wordt de kennis onder medewerkers van politie, baliepersoneel en toezichthouders bij gemeenten verhoogd via extra opleidingen en trainingen. Dat is van belang omdat vroege herkenning van de juiste signalen het mogelijk maakt snel te handelen. Daarmee kan de duur van de uitbuiting worden verkort en kunnen slachtoffers sneller naar zorg worden begeleid en daders eerder worden opgespoord. De aanpak van arbeidsuitbuiting wordt onder andere verstevigd door uitbreiding van de capaciteit bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daardoor is het mogelijk meer toezicht op werkgevers te houden en onderzoeken uit te voeren.

Samenwerking en informatiedeling
Samenwerking en informatiedeling is een vereiste om zicht te krijgen op de problematiek en de aanpak tot een succes te maken. Daarom trekken de ministeries van Justitie en Veiligheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gezamenlijk op. In die gebundelde nationale inzet en de samenwerking met lokale en internationale partners ligt de kracht en meerwaarde van het programma.

De versterkte landelijke aanpak verbetert de mogelijkheden om te komen tot het noodzakelijke lokale maatwerk dat nodig is in regio’s en steden. Steeds meer gemeenten zijn doordrongen van de verantwoordelijkheden die zij bij de aanpak hebben. Het programma benadrukt daarom het belang dat gemeenten een eigen goede en samenhangende werkwijze opzetten en in de praktijk ook weten uit te voeren. Daarbij worden zij niet alleen ondersteund vanuit het rijk, maar ook vanuit de VNG, CoMensha en het CCV. Daarnaast faciliteert het programma samenwerking over de grenzen heen. Want deze vorm van misdaad stopt niet bij landsgrenzen. De aanpak van mensenhandel dus ook niet. Alleen door samenwerking op alle niveaus kan mensenhandel een halt worden toeroepen. Door niet weg te kijken. En door effectief op te treden aldus het ministerie.

'Vuist tegen mensenhandel' (Foto ter illustratie ©Pxhere)
'Vuist tegen mensenhandel' (Foto ter illustratie ©Pxhere) 

NHL: Sharks in 13 seconden langs Predators

De ijshockeyers van de San Jose Sharks hebben in de NHL in eigen huis een nipte zege geboekt op de Nashville Predators, maar dat had wat voeten in de aarde. De Sharks hebben nu een record van 10-6-3, de Predators zijn met 13-4-1 ook nog prima bezig.

Marcus Sorensen, Joe Pavelski en Antti Suomela schoten de Sharks in de eerste periode nog naar een ruime 3-0 voorsprong, maar de Predators kwamen in de tweede periode langszij dankzij Craig Smith en twee goals van Filip Forsberg.

Rocco Grimaldi zorgde vroeg in de derde periode zelfs voor 3-4, maar met een kleine zeven minuten te gaan sloegen de Sharks in korte tijd toe: Pavelski tekende voor de gelijkmaker, Joe Thornton was dertien seconden later goed voor zijn 400e NHL-goal, waarmee hij de Sharks de 5-4 winst bezorgde.

Uitslagen NHL dinsdag
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 4-2
New York Islanders - Vancouver Canucks 5-2
Philadelphia Flyers - Florida Panthers 1-2
Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning 2-1
Detroit Red Wings - Arizona Coyotes 6-1
Minnesota Wild - Washington Capitals 2-5
Edmonton Oilers - Montreal Canadiens 6-2
Los Angeles Kings - Toronto Maple Leafs 1-5
San Jose Sharks - Nashville Predators 5-4

Sharks - Predators (Bron: YouTube)

NBA: Cavaliers winnen eindelijk weer eens

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben eindelijk weer eens gewonnen in de NBA. De ploeg was thuis te sterk voor de Charlotte Hornets, waardoor de meervoudig kampioenen na dertien duels toch al hun tweede overwinning pakten: 113-89.

De eerste minuten gingen nog even gelijk op, maar nog voor het einde van het eerste kwart sloegen de Cavaliers een flink gat: 38-23. Dat wisten ze in de rest van de wedstrijd rustig uit te bouwen en echt spannend werd het eigenlijk geen moment meer. Jordan Clarkson (24 punten) en David Nwaba (18 punten) waren het meest trefzeker voor de thuisploeg.

Uitslagen NBA dinsdag
Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets 113-89
Denver Nuggets - Houston Rockets 99-109
Golden State Warriors - Atlanta Hawks 110-103

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Inwoners Calgary stemmen tegen Winterspelen 2026

De Olympische Winterspelen van 2026 gaan zo goed als zeker niet naar Calgary. Een kleine meerderheid van de inwoners van de Canadese stad, in 1988 al eens gaststad voor de Spelen, hebben dinsdag in een referendum laten weten tegen het plan te zijn.

Een goede 56 procent van de stemmers koos 'nee', minder dan aanvankelijk werd verwacht. Het stadsbestuur hoeft het referendum niet te volgen, maar de verwachting is dat dat wel gaat gebeuren. Het Canadees Olympisch Comité gaf ook al aan de uitslag te respecteren.

Het Zwitserse Sion, het Japanse Sapporo en het Oostenrijkse Graz trokken zich eerder al terug, waardoor alleen het Zweedse Stockholm en het gezamenlijke Italiaanse bid van Milaan en Cortina d'Ampezzo nog in leven zijn. In juni 2019 wordt bepaald waar de Spelen van 2026 gehouden worden.

Zlatan verslaat Rooney als beste nieuwkomer in de MLS

Zlatan Ibrahimovic mag zichzelf de beste nieuwkomer in de Major League Soccer noemen. Hij troeft daarmee Wayne Rooney en zo'n tweehonderd anderen af.

De Zweed staat onder contract bij LA Galaxy en liet daar zien nog altijd van wereldklasse te zijn. In 27 wedstrijden maakte hij 22 goals en voegde hij ook tien assists toe aan zijn productie. Daarmee is hij pas de derde speler in de geschiedenis die zulke cijfers kan overleggen. De 37-jarige spits kreeg 36,36 procent van de stemmen, terwijl Rooney het als speler van DC United met 32,25 procent moest doen. Carlos Vela (LAFC) legde beslag op plaats drie.

2018 MLS - Zlatan Ibrahimovic (Bron: Youtube)

Ibrahimovic is daarmee de opvolger van Miguel Almirón, die momenteel door Arsenal en Tottenham Hotspur wordt begeerd. Ook oud-Ajacied Nicolas Lodeiro (2016) won de prijs en Sebastian Giovinco (2015) mocht zich eveneens de beste noemen in zijn debuutjaar. De jury bestaat uit prominente journalisten, MLS-spelers en trainers. De Zweed scoorde dit jaar meerdere wereldgoals en maakte onderweg ook zijn vijfhonderdste profgoal. Alleen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo evenaren die statistieken van alle nog actieve voetballers.

Inmiddels is het seizoen voor de succesvolle spits ten einde. Zijn ploeg greep naast de play-offs, dus kan hij doen wat hij wil. Ibrahimovic heeft nog een contract voor een jaar en wil dat netjes uitdienen, zei hij onlangs. "Ik ben eigendom van LA Galaxy, ik ben een Galaxy-speler. Ik ga niet ergens op huurbasis voetballen", citeerde Sky Sports. "Dat heb ik niet nodig. Als ik bij een club hoor, blijf ik bij die club en focus ik me daar totaal op. Ik ben dus niet bezig met een terugkeer naar Europa.”

Blu-ray: Unsane

Unsane is het nieuwste project van regisseur Steven Soderbergh (Ocean's-films, Logan Lucky). De thriller is de eerste bioscoopfilm die volledig is gefilmd met een iPhone, en dit blijkt een gewaagde keuze die goed uitpakt. Het blijkt maar weer dat een goede film helemaal geen veel geld hoeft te kosten, want Unsane is een sterke en beklemmende thriller die je continu in z'n greep houdt.

Genomineerden The Game Awards zijn bekendgemaakt

The Game Awards is de grote jaarlijke gameshow van Geoff Keighley. Naast erkenning voor de games die dat jaar zijn uitgekomen wordt er tijdens de show ook veel nieuws aangekondigd. Vandaag heeft de show de genomineerden bekendgemaakt. Check de volledige lijst hieronder.

Dit jaar zijn The Game Awards op 7 december. Helaas begint het pas om 2:30 AM Nederlandse tijd. Blijven jullie op voor de show?

Game of the Year

Recognizing a game that delivers the absolute best experience across all creative and technical fields.

 • Assassin’s Creed Odyssey (Ubisoft Quebec / Ubisoft)
 • Celeste (Matt Makes Games)
 • God of War (SIE Santa Monica Studio / Sony Interactive Entertainment)
 • Marvel’s Spider-Man (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
 • Monster Hunter: World (Capcom)
 • Red Dead Redemption 2 (Rockstar Games)

Best Ongoing Game

Awarded to a game for outstanding development of ongoing content that evolves the player experience over time.

 • Destiny 2: Forsaken (Bungie / Activision)
 • Fortnite (Epic Games)
 • No Man’s Sky (Hello Games)
 • Overwatch (Blizzard Entertainment)
 • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege (Ubisoft Montreal / Ubisoft)

Best Game Direction

Awarded to a game studio for outstanding creative vision and innovation in game direction and design.

 • A Way Out (Hazelight Studios / Electronic Arts)
 • Detroit: Become Human (Quantic Dream / Sony Interactive Entertainment)
 • God of War (SIE Santa Monica Studio / Sony Interactive Entertainment)
 • Marvel’s Spider-Man (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
 • Red Dead Redemption 2 (Rockstar Games)

Best Narrative

For outstanding storytelling and narrative development in a game.

 • Detroit: Become Human (Quantic Dream / Sony Interactive Entertainment)
 • God of War (SIE Santa Monica Studio / Sony Interactive Entertainment)
 • Life is Strange 2: Episode 1 (Dontnod Entertainment / Square Enix)
 • Marvel’s Spider-Man (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
 • Red Dead Redemption 2 (Rockstar Games)

Best Art Direction

For outstanding creative and/or technical achievement in artistic design and animation.

 • Assassin’s Creed Odyssey (Ubisoft Quebec / Ubisoft)
 • God of War (SIE Santa Monica Studio / Sony Interactive Entertainment)
 • Octopath Traveler (Square Enix / Acquire / Nintendo)
 • Red Dead Redemption 2 (Rockstar Games)
 • Return of the Obra Dinn (3909 LLC)

Best Score / Music: Presented by Spotify

For outstanding music, inclusive of score, original song and/or licensed soundtrack.

 • Celeste (Matt Makes Games) – Lena Raine
 • God of War (SIE Santa Monica Studio / Sony Interactive Entertainment) – Bear McCreary
 • Marvel’s Spider-Man (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment) – John Paesano
 • Ni no Kuni II: Revenant Kingdom (Level-5 / Bandai Namco Entertainment) – Joe Hisaishi
 • Octopath Traveler (Square Enix / Acquire / Nintendo) – Yasunori Nishiki
 • Red Dead Redemption 2 (Rockstar Games) – Woody Jackson

Best Audio Design: Presented by Dolby

Recognizing the best in-game audio and sound design.

 • Call of Duty: Black Ops IIII (Treyarch / Activision)
 • Forza Horizon 4 (Playground Games / Turn 10 Studios / Microsoft Studios)
 • God of War (SIE Santa Monica Studio / Sony Interactive Entertainment)
 • Marvel’s Spider-Man (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
 • Red Dead Redemption 2 (Rockstar Games)

Best Performance

Awarded to an individual for voice-over acting, motion and/or performance capture.

 • Bryan Dechart as Connor in Detroit: Become Human
 • Christopher Judge as Kratos in God of War
 • Melissanthi Mahut as Kassandra in Assassin’s Creed Odyssey
 • Roger Clark as Arthur Morgan in Red Dead Redemption 2
 • Yuri Lowenthal as Peter Parker in Marvel’s Spider-Man

Games for Impact

For a thought provoking game with a profound pro-social meaning or message.

 • 11-11: Memories Retold (Digixart / Aardman Animations / Bandai Namco Entertainment)
 • Celeste (Matt Makes Games)
 • Florence (Mountains)
 • Life is Strange 2: Episode 1 (Dontnod Entertainment / Square Enix)
 • The Missing: J.J. Macfield and the Island of Memories (White Owls / Arc System Works)

Best Independent Game

For outstanding creative and technical achievement in a game made outside the traditional publisher system.

 • Celeste (Matt Makes Games)
 • Dead Cells (Motion Twin)
 • Into the Breach (Subset Games)
 • Return of the Obra Dinn (3909 LLC)
 • The Messenger (Sabotage Studio)

Best Mobile Game

For the best game playable on a dedicated mobile device.

 • Donut County (Ben Esposito / Annapurna Interactive)
 • Florence (Mountains)
 • Fortnite (Epic Games)
 • PlayerUnknown’s Battlegrounds (Lightspeed & Quantum / Tencent Games)
 • Reigns: Game of Thrones (Nerial / Devolver Digital)

Best VR / AR Game

For the best game experience playable in virtual or augmented reality, irrespective of platform.

 • Astro Bot: Rescue Mission (SIE Japan Studio / Sony Interactive Entertainment)
 • Beat Saber (Beat Games)
 • Firewall: Zero Hour (First Contact Entertianment / Sony Interactive Entertainment)
 • Moss (Polyarc Games)
 • Tetris Effect (Resonair / Enhance Games)

Best Action Game

For the best game in the action genre focused on combat.

 • Call of Duty: Black Ops IIII (Treyarch / Activision)
 • Dead Cells (Motion Twin)
 • Destiny 2: Forsaken (Bungie / Activision)
 • Far Cry 5 (Ubisoft Montreal / Ubisoft)
 • Mega Man 11 (Capcom)

Best Action / Adventure Game

For the best action / adventure game, combining combat with traversal and puzzle solving.

 • Assassin’s Creed Odyssey (Ubisoft Quebec / Ubisoft)
 • God of War (SIE Santa Monica Studio / Sony Interactive Entertainment)
 • Marvel’s Spider-Man (Insomniac Games / Sony Interactive Entertainment)
 • Red Dead Redemption 2 (Rockstar Games)
 • Shadow of the Tomb Raider (Eidos Montreal / Crystal Dynamics / Square Enix)

Best Role-Playing Game

For the best game designed with rich player character customization and progression, including massively multiplayer experiences.

 • Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age (Orca / Square Enix)
 • Monster Hunter: World (Capcom)
 • Ni no Kuni II: Revenant Kingdom (Level-5 / Bandai Namco Entertainment)
 • Octopath Traveler (Square Enix / Acquire / Nintendo)
 • Pillars of Eternity II: Deadfire (Obsidian Entertainment / Versus Evil)

Best Fighting Game
For the best game designed primarily around head-to-head combat.

 • BlazBlue: Cross Tag Battle (Arc SYstem Works)
 • Dragon Ball FighterZ (Arc System Works / Bandai Namco Entertainment)
 • Soulcalibur VI (Bandai Namco Studios / Bandai Namco Entertainment)
 • Street Fighter V Arcade (Dimps / Capcom)

Best Family Game

For the best game appropriate for family play, irrespective of genre or platform.

 • Mario Tennis Aces (Camelot Software Planning / Nintendo)
 • Nintendo Labo (Nintendo EPD / Nintendo)
 • Overcooked! 2 (Ghost Town Games / Team17)
 • Starlink: Battle for Atlas (Ubisoft Toronto / Ubisoft)
 • Super Mario Party (NDCube / Nintendo)

Best Strategy Game

Best game focused on real time or turn-based strategy gameplay, irrespective of platform.

 • The Banner Saga 3 (Stoic Studio / Versus Evil)
 • Battletech (Harebrained Schemes / Paradox Interactive)
 • Frostpunk (11 bit studios)
 • Into the Breach (Subset Games)
 • Valkyria Chronicles 4 (Sega CS3 / Sega)

Best Sports / Racing Game

For the best traditional and non-traditional sports and racing game.

 • FIFA 19 (EA Vancouver / EA Sports)
 • Forza Horizon 4 (Playground Games / Turn 10 Studios / Microsoft Studios)
 • Mario Tennis Aces (Camelot Software Planning / Nintendo)
 • NBA 2K19 (Visual Concepts / 2K Sports)
 • Pro Evolution Soccer 2019 (PES Productions / Konami)

Best Multiplayer Game

For outstanding online multiplayer gameplay and design, including co-op and massively multiplayer experiences, irrespective of game genre.

 • Call of Duty: Black Ops IIII (Treyarch / Activision)
 • Destiny 2: Forsaken (Bugnie / Activision)
 • Fortnite (Epic Games)
 • Monster Hunter: World (Capcom)
 • Sea of Thieves (Rare / Microsoft Studios)

Best Student Game

Awarded the best student project created at the high school or college level.

 • Combat 2018 (Inland Norway University of Applied Sciences – Norway)
 • Dash Quasar (UC Santa Cruz)
 • JERA (Digipen Bilbao, Spain)
 • LIFF (ISTART Digital, France)
 • RE: Charge (MIT)

Best Debut Game

Recognizing a new independent studio that released its first game in 2017. Winner selected by fan voting.

 • Donut County (Ben Esposito / Annapurna Interactive)
 • Florence (Mountains)
 • Moss (Polyarc Games)
 • The Messenger (Sabotage Studio)
 • Yoku’s Island Express (Villa Gorilla)

Best eSports Game

For the game that has delivered the best overall eSports experience to players (inclusive of tournaments, community support and content updates), irrespective of genre or platform.

 • Counter-Strike: Global Offensive (Valve)
 • DOTA 2 (Valve)
 • Fortnite (Epic Games)
 • League of Legends (Riot Games)
 • Overwatch (Blizzard Entertainment)

Best eSports Player: Presented by Omen by HP

The eSports player judged to be the most outstanding performer in 2018, irrespective of game.

 • Dominique “SonicFox” McLean (Echo Fox)
 • Hajime “Tokido” Taniguchi
 • Jian “Uzi” Zi-Hao (Royal Never Give Up)
 • Oleksandr “s1mple” Kostyliev (Natus Vincere)
 • Sung-hyeon “JJoNak” Bang (New York Excelsior)

Best eSports Team

The eSports team judged to be the most outstanding for performance in 2017, inclusive of multi-team organizations.

 • Astralis (Counter-Strike: Global Offensive)
 • Cloud9 (League of Legends)
 • Fnatic (League of Legends)
 • London Spitfire (Overwatch League)
 • OG (DOTA 2)

Beste eSports Coach

 • Bok “Reapered” Han-gyu (Cloud9)
 • Cristian “ppasarel” Bănăseanu (OG)
 • Danny “zonic” Sørensen (Astralis)
 • Dylan Falco (Fnatic)
 • Jakob “YamatoCannon” Mebdi (Team Vitality)
 • Janko “YNk” Paunovic (MiBR)

Best eSports Event

 • ELEAGUE Major: Boston 2018
 • EVO 2018
 • League of Legends World Championship
 • Overwatch League Grand Finals
 • The International 2018

Best eSports Host

 • Alex “Goldenboy” Mendez
 • Alex “Machine” Richardson
 • Anders Blume
 • Eefje “Sjokz” Depoortere
 • Paul “RedEye” Chaloner

Best eSports Moment

 • C9 Comeback Win In Triple OT vs FAZE at ELEAGUE Major: Boston 2018
 • G2 Beating RNG at the League of Legends World Championship
 • KT vs. IG Base Race at the League of Legends World Championship
 • OG’s Massive Upset of LGD at the DOTA 2 Finals
 • SonicFox Side Switch Against Go1 in Dragon Ball FighterZ at EVO 2018

Content Creator of the Year

 • Dr. Lupo
 • Myth
 • Ninja
 • Pokimane
 • Willyrex

Favorite Moment of 2017

Ready for 2018’s show? Help us decide the top moment from 2017, pick your favorite below!

 • Carol Shaw (Industry Icon)
 • The Game Awards Orchestra (Performance)
 • Hideo Kojima and Guillermo del Toro (Moment)
 • Josef Fares (A Way Out)
 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Game of the Year Award)

FOK! Wat een weer: droog

Het wordt vandaag op de meeste plaatsen vrij zonnig, al drijven er ook velden hoge bewolking over, vooral in het westen en noorden. In het uiterste noorden is het vanmorgen echter eerst nevelig met op veel plaatsen laaghangende bewolking. Het blijft droog en de maxima liggen rond 12°C. De overwegend matige wind is zuidelijk en draait in de middag in het zuiden naar zuidoost.

In de nacht naar donderdag zijn er brede opklaringen. Het wordt nevelig en lokaal kan er ook mist ontstaan. Langs de westkust kan er bovendien lage bewolking voorkomen. De zuidoostenwind is zwak tot matig. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in Zeeland tot ongeveer 2°C verder landinwaarts met op meerdere plaatsen vorst aan de grond.

Donderdag overdag is het in het overgrote deel van het land zonnig maar langs de westkust kunnen nog steeds enkele (lage) wolkenvelden voorkomen. Eventuele mist lost later in de ochtend of begin van de middag op. De middagtemperatuur varieert van 10°C in het noorden tot plaatselijk 14°C in het zuiden. De wind draait naar oost tot zuidoost en blijft zwak tot matig.

De dagen daarna, droog met flinke zonnige perioden. Aanvankelijk nog temperaturen boven normaal, geleidelijk dalend naar beneden normaal. (Bron: KNMI)

Nederland

Mooie lucht in Santopetar (in Spanje) (Foto: Kroezel)
Mooie lucht in Santopetar (in Spanje) (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nijland over Huntelaar: "Ik had nog nooit van hem gehoord"

Algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland erkent dat hij Klaas-Jan Huntelaar naar de club kon halen, maar liet die mogelijkheid liggen.

De spits speelde destijds voor De Graafschap, dat hem huurde van PSV. "Samen met Henk Veldmate zat ik bij Frank Arnesen (toenmalig technisch directeur van PSV, red.) op kantoor. We zeiden tegen Frank: 'we zoeken nog een spits. Hebben jullie nog iemand die we kunnen huren?'", vertelt Nijland in gesprek met Dagblad van het Noorden.

"Arnesen zei: 'bij De Graafschap hebben we er eentje lopen, een zekere Huntelaar'. Ik had nog nooit van hem gehoord. Henk zei: ‘nee, die is niet goed genoeg voor de Eredivisie.’ Arnesen kon zich daar eigenlijk wel iets bij voorstellen."

"Daarna werd Huntelaar voor 100.000 euro verkocht aan sc Heerenveen. Tja... zo gaan die dingen." De 35-jarige spits speelde vervolgens voor Ajax, Real Madrid, AC Milan, Schalke 04 en keerde vorig jaar zomer terug bij Ajax. In totaal speelde hij 76 interlands voor het Nederlands elftal, waarin hij 42 keer scoorde.

OM eist 7,3 miljoen terug van veroordeelde crimineel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam geëist dat een 49-jarige veroordeelde witwasser 7.364.975,51 euro aan crimineel verdiende winsten betaalt aan de staat. Volgens het OM heeft hij voor dat bedrag uitgaven gedaan, terwijl hier maar 1600 euro aan legale inkomsten tegenover stonden. Hij was de hoofdverdachte uit het onderzoek Andes van het Landelijk Parket.

Onderzoek Andes
De 49-jarige man werd op 22 juni 2017 door het Hof in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier en een half jaar vanwege onder andere gewoontewitwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie die zich bezig hield met witwassen, afpersing, bedreigingen en zware mishandeling. Uit onderzoek door de politie blijkt dat de 49-jarige man een buitensporig uitgavenpatroon had.

De gelden zouden vermoedelijk zijn verdiend met misdrijven van verdachte zelf. De verdachte is in het verleden voor in totaal 17,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege diverse diefstallen, bedreigingen en een gewelddadige overval op een geldwagen. Hij zou daar miljoenen mee hebben verdiend.

De veroordeelde probeerde zijn crimineel verdiende gelden zorgvuldig buiten het zicht van justitie te houden. Hij beschikte in Nederland niet over bankrekeningen op zijn naam, of een woning of auto op zijn naam, zo blijkt uit onderzoek. Desondanks gaf hij aanzienlijke bedragen uit, waaronder uitgaven voor veel luxe zoals vakanties, inrichting van twee gehuurde appartementen, (gepantserde) auto's, dure exclusieve merkkleding en horloges.

Hij liet zijn gelden bewaren door bekenden. Hij maakte hierbij ook gebruik van zijn (ex-)vriendinnen. “Om deze criminele gelden te kunnen witwassen heeft verdachte een groep personen om zich heen verzameld die ieder een eigen rol in dit gestructureerde samenwerkingsverband hadden en ook profiteerden van deze samenwerking” oordeelde de rechtbank en het Hof in hun arrest.

Berekening ontneming
Voor de berekening van het wederrechtelijk verkregen voordeel is de periode van 1 januari 2000 tot en met 27 mei 2013 aangehouden. Er is hiervoor een kasopstelling gemaakt. Door middel van deze methode worden de legale inkomsten vergeleken met de uitgaven die de man heeft gedaan. De politie heeft de uitgaven aan betaalde huur, alimentatie, uitgaven voor inrichting woning, vakanties, horloges, diamanten, prostituees, dure auto’s en de tandarts bij elkaar opgeteld.

Daar zijn de legale inkomsten vanaf getrokken. De laatst bekende legale inkomsten van veroordeelde dateren uit 2003, en dat was een bedrag van 1600 euro. De rest is volgens het OM van misdaad afkomstig. Het gaat om een bedrag van 7.364.975,51 euro. Het OM eiste dat hij dat bedrag betaalt aan de staat. Tegen twee andere personen die hij gebruikte om zijn gelden wit te wassen eiste het OM een ontneming van 3.173.567,16 euro en 71.433,95 euro.

Man tikt vrouw met hamer: 8 jaar + TBS geëist

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft dinsdag een gevangenisstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 50-jarige man uit Tricht. Hij wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar een vrouw uit Rhenoy met een hamer op het hoofd heeft geslagen. “Deze buitengewoon schokkende gebeurtenis heeft niet alleen op het slachtoffer een enorme impact gehad, maar ook op haar naasten en dorpsgenoten die haar hebben gevonden”, aldus de officier van justitie.

Het slachtoffer liep bij de aanval op 21 november 2017 ernstig hersenletsel op. “Er is bij haar sprake van een halfzijdige verlamming aan de linkerkant van haar lichaam. Ook het gezichtsvermogen is aangetast. Het slachtoffer is sinds het incident volledig afhankelijk van hulp van anderen”, zegt de officier.

Volgens de officier van justitie heeft de verdachte met voorbedachte rade geprobeerd de vrouw om het leven te brengen. De man liep volgens de officier onder meer met gedachten om iemand iets aan te doen en heeft hij in de weken voor de aanval op zijn laptop gezocht naar manieren om iemand te doden. Ook zocht hij op zijn laptop naar wat hem te wachten zou staan in de gevangenis.

De aanval met de hamer kwam tot slot uit het niets. Er was geen sprake van ruzie en de man heeft volgens de officier bewust de hamer gepakt met maar één doel: het aanvallen van het slachtoffer. Het OM acht daarom poging tot moord wettig en overtuigend bewezen.

Volgens deskundigen is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Zij adviseren om aan de verdachte de maatregel van tbs met dwangverpleging op te leggen. De officier van justitie volgt het oordeel van de deskundigen. “De samenleving moet worden beschermd tegen het gevaar dat verdachte vormt voor onschuldige burgers.”

Naast tbs met dwangverpleging eist de officier een celstraf van acht jaar met aftrek van voorarrest. “Gezien de ernst van het feit en het leed dat de vrouw en haar naasten is en wordt aangedaan is het OM van oordeel dat niet kan worden volstaan met enkel een tbs-maatregel”, aldus de officier.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Nog geen zicht op nieuwe CAO voor Defensie

Defensie en de bonden zaten dinsdag voor het eerst sinds het afwijzen van het onderhandelingsresultaat weer met elkaar om tafel. Arbeidsvoorwaarden en pensioen waren het onderwerp van gesprek. Hierbij werd alle informatie betrokken die de afgelopen periode door Defensie bij het personeel is opgehaald.

Defensie heeft aangegeven een duidelijker beeld te hebben gekregen van de onderwerpen die voor het Defensiepersoneel van belang zijn. De krijgsmacht wil op een aantal van deze onderwerpen graag stappen zetten. De bonden vinden het belangrijk dat er voldoende ruimte aanwezig is om tot een beter resultaat te komen.

Pensioenregeling voor militairen
Een belangrijk onderwerp is de pensioenregeling voor militairen. Partijen vinden het niet alleen belangrijk opnieuw over dit onderwerp te gaan spreken, maar willen ook duidelijkheid over de situatie die ontstaat na 1 januari 2019, als er voor die tijd geen overeenstemming is bereikt over een nieuwe pensioenregeling. Defensie heeft gezegd meer tijd nodig te hebben om een antwoord te geven op de brief die de bonden over dit onderwerp hebben gestuurd. Het Sectoroverleg Defensie is daarop geschorst en wordt op 20 november vervolgd.

diensteinderegeling
Wel is door Defensie nu al toegezegd dat de deadline van 1 januari 2019 voor het keuzemoment voor de nieuwe diensteinderegeling wordt uitgesteld tot hierover een nieuwe afspraak in het overleg is gemaakt. Ook wordt het SBK (sociaal beleidskader) verlengd totdat hier een nieuwe afspraak over gemaakt is.

Nog geen zicht op nieuwe CAO voor Defensie (Foto: Defensie.nl)
Nog geen zicht op nieuwe CAO voor Defensie (Foto: Defensie.nl)

Vier doden aangetroffen in bedrijfspand

In een bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede zijn dinsdagmiddag vier mannen levenloos aangetroffen. Op basis van het eerste onderzoek bleek dat de mannen door geweld om het leven zijn gebracht.

Even na 15.00 uur ontving de politie een melding van een incident op genoemde locatie. Er is direct een grootschalig onderzoek ingesteld. Naast de doodsoorzaak wordt ook de identiteit van de slachtoffers onderzocht. Het pand en een gedeelte van de openbare weg is afgeschermd en wordt bewaakt zolang het onderzoek ter plaatse plaats vind.

Ajax opent kantoor in New York: "Moeten innovatief zijn"

Ajax kijkt meer en meer over de grens om inkomsten te vergaren en nu is New York de volgende stap. Dinsdag opent de Amsterdamse club er een kantoor.

Het pand is gevestigd op Broadway, vlak naast het hoofdkantoor van de Major League Soccer. Ajax wil de samenwerking met die clubs aangaan en tegelijkertijd een graantje meepikken van de groeiende populariteit van het voetbal in de Verenigde Staten. De club opende eerder al filialen in Afrika, Azië en Australië. Commercieel Menno Geelen legt in gesprek met De Telegraaf uit waarom.

“Om structureel te kunnen meedoen met de Europese (sub)top, moeten we voor nieuwe inkomstenbronnen zorgen. Daarvoor moeten we innovatief zijn en internationaal denken. Deze stap richting New York is daar een voorbeeld van”, aldus de beleidsbepaler. De commerciële inkomsten groeiden de afgelopen jaren van 68 miljoen naar 91 miljoen euro en de verwachting is dat de grens van honderd miljoen dit jaar overschreden wordt.

In Nederland is een grote groei niet meer mogelijk, dus kijkt de club over de grens. Ajax heeft al samenwerkingsverbanden met Guangzhou R&F Football Club in China, Sagan Tosu in Japan, Sydney FC in Australië. Daarnaast is het voor 51 procent eigenaar van Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. Vanuit China komen jaarlijks miljoenen binnen en dat moet nu ook vanuit New York gaan gebeuren. Meerdere sponsoren van de club zitten daar en een samenwerking met de Amerikaanse clubs zou de club ook geen windeieren leggen.

Zij hebben nog geen jeugdopleidingen zoals we dat in Nederland kennen en Ajax zegt te ervaren dat er steeds meer vraag is naar de kennis over het hoe en wat. De club staat er zelfs voor open om een jeugdopleiding van een Amerikaanse club aan te sturen. Met deze stap volgt Ajax de voetsporen van Bayern München, wat zich ook op de Amerikaanse markt begeeft. Ajax reist in januari af naar de Verenigde Staten om mee te doen aan de Florida Cup. Tussen 5 en 13 januari wordt hier het trainingskamp afgewerkt. Ook spelen de Amsterdammers tegen Flamengo en Sao Paulo.

GHB veel schadelijker dan gedacht

Flauwvallen tijdens een avondje uitgaan. En daarna gewoon weer door naar het volgende feestje, of een after. Bij het gebruik van ghb hoort het erbij, zo lijkt het. Steeds meer mensen belanden na ghb-gebruik op de spoedeisende hulp, vaak in comateuze toestand. En dat is schadelijker dan gedacht.

Het OLVG is een van de weinige ziekenhuizen die bijhoudt met welke intoxicatie mensen binnen worden gebracht. Tot 2014 waren het nog zo'n vijftig personen per jaar die in ghb-coma binnenkwamen; in 2017 waren dit er al 133. Dat is een stijging van 166 procent. 

'Wanneer zoiets in het openbaar gebeurt, belanden mensen vaak op de spoedeisende hulp', vertelt Femke Grensnigt van het OLVG. 'Wij vinden het al niet eens meer zo heftig omdat we het wekelijks zien. En dat is misschien ook wel de ernst van de situatie.'

Topje van de ijsberg
Maar volgens ghb-onderzoeker Harmen Beurmanjer van verslavingskliniek Novadic-Kentron is dit maar het topje van de ijsberg. 'Het gebeurt meestal thuis. Mensen die langere tijd ghb hebben gebruikt, hebben vaak vele coma's gehad door de jaren heen.'

De drug is zo lastig te doseren dat de kans dat gebruikers in een dergelijke comateuze toestand terechtkomen, erg groot is. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het 'out gaan' veel schadelijker is dan tot nu toe werd gedacht.

'Twee uurtjes wachten'
'Gewoon even twee uurtjes wachten, dan komt het wel goed.' Dat zeiden ex-gebruiker Billy en zijn vrienden tegen elkaar als iemand out ging na een dosis ghb. Want hoewel ze allemaal ervaren gebruikers waren, ging het toch nog regelmatig mis. Nu hij clean is, kijkt hij hier met gemengde gevoelens op terug. 'Op dat moment is dat je wereld. En dan worden dingen normaler dan ze eigenlijk zouden moeten zijn.'

De artsen kunnen weinig meer doen dan de patiënten in stabiele zijligging aan de monitor leggen en ze goed in de gaten houden. Vaak komen ze na een paar uur weer bij. Billy voelde zich dan ook meestal weer prima. 'Misschien dat het dan tijd is dat je weer wat moet nemen, dat zou kunnen.'

Meer schade dan gedacht
Hoewel de gebruikers er dus weinig last van hebben, lijken die coma's toch meer schade aan te richten dan lange tijd gedacht. 'Het heeft een negatieve impact op het langetermijngeheugen en brengt verandering aan in het brein', vertelt Beurmanjer. 'En dat is wel een zorgelijk teken. Ook als je dus niet verslaafd bent, kun je schade oplopen.' Een ander gevaar van ghb is de grote kans op verslaving.

Daar weet Billy alles van. Hij gebruikte al langere tijd xtc en cocaine toen hij zijn eerste buisje ghb in handen kreeg. Het beviel meteen goed. Een lekker los gevoel en geen kater de volgende dag. 'Tot ik op een dag naar mijn werk ging en mijn flesje thuis vergat. Ik kwam met trillende handen aan.' Hij had onthoudingsverschijnselen; lichamelijk was hij na een paar weken GHB-gebruik al zwaar verslaafd. 'Ja, dat ging heel vlug', kijkt hij nu terug.

Laatste hoop
Als hij dan ook nog uit zijn woning wordt gezet, is de bodem bereikt. 'Ik klopte bij familie en vrienden aan, maar die zeiden "sorry, we kunnen je niet helpen, je bent veel te verslaafd".' Hij probeerde voor de zoveelste keer zelf te stoppen, maar tevergeefs. In een kliniek afkicken was zijn laatste hoop. Daar wordt de dosis ghb langzaam afgebouwd.

In een keer stoppen is bij het gebruik van GHB namelijk zelfs gevaarljk. Beurmanjer: 'Mensen krijgen het om de twee à drie uur toegediend en daarmee worden ze langzaam niet meer afhankelijk van GHB.' Als dat niet zo zou worden afgebouwd gedurende een week of twee kunnen mensen namelijk in een psychose belanden. 

Terugvallers
Maar na de afkickperiode - die Billy 'verschrikkelijk' noemt - begint het eigenlijk pas. 'Je moet alles weer gaan opbouwen. Je moet weer naar de winkel of naar een verjaardag. En dan over koetjes en kalfjes praten. Ik zag daar als een berg tegenop.' Beurmanjer ziet dit vaker: 'Mensen hebben jarenlang niet verder dan twee uur vooruit gekeken, naar hun volgende buisje ghb. Opeens moeten ze nadenken over de verdere toekomst.' Het terugvalpercentage ligt dan ook hoog na een ghb-verslaving. De helft houdt het niet vol.

Maar Billy weet de verleiding nu al zeven jaar te weerstaan. Hij werkt inmiddels als ervaringsdeskundige bij de afkickkliniek. 'Ik zie heel vaak mensen die het niet redden. Ik zou willen dat ik een trucje voor ze had, maar dat is er niet. Je moet het uiteindelijk toch zelf doen.'

Toch denkt Beurmanjer dat door onderzoek en ervaring steeds meer duidelijk wordt over de goede behandeling van een GHB-verslaving. Als Billy nu even wil vluchten uit de werkelijkheid, pakt hij zijn Playstation. Ik denk dat ieder mens daar af en toe behoefte aan heeft. Maar de ene uitvlucht is gelukkig wat onschuldiger dan de ander.'

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.