FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 november 2018

Trump ontslaat Sessions, mogelijk om Rusland-onderzoek

De Amerikaanse president Donald Trump heeft minister van Justitie Jeff Sessions ontslagen. De taken worden tijdelijk overgenomen door stafchef Matthew Whitaker, meldt de BBC. Het ontslag kan grote gevolgen hebben voor het Rusland-onderzoek tegen Trumps campagne van speciaal aanklager Robert Mueller. Die werd door onderminister Rod Rosenstein aangesteld nadat Trump FBI-chef James Comey had ontslagen. Rosenstein had de controle over dat onderzoek maar is met het ontslag van Sessions zelf ook op een zijspoor beland.

De controle op Muellers onderzoek komt nu ook terecht bij Whitaker, die zich er kritisch over heeft uitgelaten. Volgens Democratisch Senaatsleider Chuck Schumer betekent deze stap dat de president iets te verbergen heeft.

Trump kan Mueller niet zelf ontslaan, maar de opvolger van Sessions kan dat wel. Die zou er ook voor kunnen kiezen om het onderzoek gewoon te beëndigen. Het is ook denkbaar dat de controle bij Whitaker blijft, die dan mag beslissen wat er met de uitkomst gebeurt, en deze eventueel geheim zou kunnen houden.

Bill Clinton
De aanstelling van Mueller was een direct gevolg van het ontslag van FBI-baas Comey. Zo'n aanklager heeft ruimere bevoegdheden dan de FBI. Zo onderzocht speciaal aanklager Kenneth Starr in de jaren 90 in eerste instantie een verdachte vastgoedtransactie van toenmalig president Bill Clinton, maar kwam uiteindelijk uit bij diens affaire met stagière Monica Lewinsky - wat vervolgens tot een afzettingsprocedure leidde.

Whitaker lijkt een dergelijk soort uitbreiding te vrezen bij het onderzoek naar Russische inmenging in Trumps verkiezingscampagne. Eerder zei hij dat het volgens hem te ver zou gaan als Mueller de financiën van de president in zijn onderzoek meeneemt.

Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, denkt dat het ontslag van Sessions alleen maar kan worden uitgelegd als een onverholen poging om het onderzoek van Mueller te frustreren danwel te beëindigen.

Maar het ontslag van de minister is ook te verklaren uit het feit dat hij de president niet wilde beschermen tegen het Mueller-onderzoek. Sessions bleek namelijk ooit met de Russische ambassadeur over Trumps campagne te hebben gesproken, en achtte zichzelf daarom niet in staat om zich ermee te bemoeien. Dat heeft Trump lang dwarsgezeten, maar er was hem geadviseerd om in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen geen mensen te ontslaan.

Doorstart IJsselmeerziekenhuizen krijgt serieuze vorm

Minister Bruno Bruins heeft vanavond de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken van het biedingsproces voor de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland.

Bruno Bruins: ‘Ik heb vanavond gesproken met de curator. Zij heeft me laten weten dat er een aantal vertrouwenwekkende partijen zijn die geïnteresseerd zijn in een doorstart. Het gaat om serieuze partijen met veel kennis en ervaring. Dat stemt mij hoopvol en opgelucht voor de mensen in Flevoland. De curator gaat nu verder met de partijen in gesprek. Waarschijnlijk kan hier direct na het weekend meer over worden gezegd. Tot die tijd blijf ik ook zelf gesprekken voeren met iedereen rondom de IJsselmeerziekenhuizen.’

Over de inhoud van de plannen kunnen verder geen mededelingen worden gedaan.

Onafhankelijk onderzoek
Minister Bruins kondigde eerder vandaag ook een extern onderzoek aan naar de gang van zaken rondom de faillissementen en de oorzaken hiervan.

‘Deze faillissementen zijn verschrikkelijk voor patiënten, zorgverleners en andere medewerkers en betrokkenen. Ik ga daarom diepgaand laten onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat er nodig is om te zorgen dat dit in de toekomst nooit meer gebeurt,’ aldus Bruno Bruins. 

Manchester United wint van Juventus ondanks wereldgoal Ronaldo, Real Madrid wint makkelijk

Manchester United heeft zichzelf een uitstekende dienst bewezen door in Turijn te winnen van Juventus. In de slotfase sloegen de Engelsen hard toe.

Valencia voerde eerder op de avond de druk flink op door te winnen van Young Boys en daardoor wist United dat het minimaal een punt nodig had om de tweede positie te heroveren. Met het tot dan toe ongeslagen Juventus als tegenstander werd dat gezien als een hels karwei en dat bleek het ook te zijn dankzij Cristiano Ronaldo.

De Portugees speelde tegen zijn oude werkgever en datzelfde deed Paul Pogba aan de andere kant. Hij keerde voor het eerst terug in het Allianz Stadium en was de spits bij United, wat voor rust weinig in de melk te brokkelen had tegen de Italianen. Juventus had het meeste balbezit, maar kwam daarbij niet tot grote kansen.

Na een half uur spelen hadden beide keepers nog niets te doen gehad. Sami Khedira was tien minuten voor rust de eerste die een schot afvuurde en hij was er direct dichtbij. Uit een voorzet van Cristiano Ronaldo raakte hij de paal. De Portugees bewees na een uur spelen dat hij dat beter kan. In zijn honderste wedstrijd in de Champions League volleerde hij de bal op fenomenale wijze raak, waardoor hij zijn oude club pijnigde.

Zijn snoeiharde uithaal leek de winnende te worden nadat Paulo Dybala even daarvoor de lat al raakte. Namens Manchester United liet man in vorm Anthony Martial een mogelijkheid onbenut, maar de winst kwam er alsnog door twee treffers in de slotfase. Trainer José Mourinho wisselde twee keer aanvallend en zag die omzetting beloond worden met drie punten. Invaller Juan Mata prikte een vrije trap in de kruising en een minuut voor tijd werkte Alex Sandro de bal op ongelukkige wijze in eigen doel.

Viktoria Plzen - Real Madrid
Santiago Solari heeft zijn vuurdoop als trainer in de Champions League uitstekend doorstaan. Zijn Real Madrid won met 0-5 van Viktoria Plzen.

De Tsjechen hadden een gunstig resultaat nodig om nog een theoretische kans te houden op de volgende ronde, maar dat zat er logischerwijs niet in tegen de regerend kampioen van het miljardenbal. Real Madrid beleeft een wederopstanding onder de Argentijnse interim-trainer en daar plukte Plzen de wrange vruchten van.

Voor rust haalde de Koninklijke vol door en de thuisploeg zal opgelucht zijn dat de Spanjaarden daarna wat gas terugnamen. Tot aan de twintigste minuut hielden beide ploegen elkaar in een numeriek evenwicht en daarna ging het hard. Karim Benzema opende de score en amper twee minuten later zorgde Casemiro al voor de 0-2.

Nog weer een kwartier later maakte de Franse spits zijn tweede van de avond op aangeven van Gareth Bale en in de veertigste minuut waren de rollen omgedraaid toen de Welshman mocht afronden. Na een uur spelen maakte Vinicius Junior zijn entree in de Champions League en binnen vijf minuten stelde hij Toni Kroos in staat om het toetje van de avond te verzorgen.

Door de zege komt Real Madrid op negen punten en dankzij de vele goals is het nu qua doelsaldo voorbij aan AS Roma, dat ook op negen punten staat. De Russen volgen op gepaste afstand met vier punten en Plzen is bezig aan een kansloze missie met één puntje uit vier duels. In de volgende speelronde nemen beide groepsleiders het tegen elkaar op. Bij een puntendeling zijn ze samen verzekerd van de achtste finales.

Uitslagen Champions League woensdag
E: Bayern München - AEK Athene 2-0
E: Benfica - Ajax 1-1
F: Olympique Lyon - 1899 Hoffenheim 2-2
F: Manchester City - Shakhtar Donetst 6-0
G: CSKA Moskou - AS Roma 1-2
G: Viktoria Plzen - Real Madrid 1-5
H: Valencia - Young Boys 3-1
H: Juventus - Manchester United 1-2

Roelvink: 'Taakstraf erger dan boete'

Dave Roelvink krijgt een boete van 1.750 euro, een taakstraf van 40 uur en een rijontzegging van zes maanden. Dat heeft de rechter vanochtend besloten. De 24-jarige dj uit Landsmeer moest zich vanochtend verantwoorden voor rijden onder invloed en een forse snelheidsovertreding in augustus.

Het OM eiste eerder vanochtend een boete van 1.750 euro, 40 uur taakstraf en een jaar lang rijontzegging tegen de zanger. Volgens de rechter is Dave al eens eerder gewaarschuwd voor zijn gedrag. Hij was eerder gepakt voor rijden onder invloed. 'U neemt nu wel maatregelen', zei de rechter, doelend op de cursus die Roelvink deed na zijn aanhouding. 'Dat siert u. Maar uw rijgedrag was levensgevaarlijk. Ongelooflijk ernstig. Met enkel een geldboete komt u er te makkelijk vanaf'. 

Er ontbreekt volgens de rechter bewijs dat de zanger liefst 180 kilometer per uur reed. Wel dat hij 40 kilometer per uur te hard reed. 

Zitting
Dave Roelvink begon de zitting door gelijk spijt te betuigen. 'Heel dom wat ik heb gedaan. Daar ben ik me bewust van', verklaart de dj. Volgens Dave Roelvink heeft hij zelf meteen maatregelen genomen zodat dit nooit meer gaat gebeuren: 'Ik heb direct een cursus gevolgd. Ik heb ook gesproken met ouders, van wie de zoon is doodgereden door een dronken bestuurder.'

Afgelopen augustus werd de zoon van Dries Roelvink aangehouden nadat hij met 180 kilometer per uur over de A10 reed. Na een achtervolging wist de politie hem op het Surinameplein te pakken. Hij had ruim 2,5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol genuttigd. 

Lange pauze
De rechter wilde weten waarom hij met alcohol achter het stuur was gekropen. Volgens Dave Roelvink kwam dat doordat hij een lange pauze had tussen twee boekingen. Na zijn eerste optreden is hij gaan drinken. Daarna is hij thuis een broodje gaan eten, tv gaan kijken en water gaan drinken. En dacht daarna dat hij wel weer kon rijden. De rechter zet zijn twijfels daarbij en vraagt of hij daadwerkelijk dacht sober te zijn: 'Ja, ik dacht dat echt. Ontzettend dom’, reageert Roelvink.

De rechter reageert een beetje cynisch: 'Misschien was u toch bezopener dan u dacht, om het maar even op zijn Amsterdams te zeggen'. Roelvink reageert later: 'Ik denk dat ik ook meer aan kan qua alcohol dan een andere jongen met mijn postuur.'

180 km per uur
De motoragent, die Dave Roelvink vanaf Landsmeer is gevolgd, verklaarde dat de BN'er met 180 kilometer per uur over de A10 reed en vervolgens slingerend de Coentunnel in ging en daar abrupt stopte. Hij zou gewuifd hebben naar de agent.

Daarna zou Roelvink zijn doorgereden en op de vluchtstrook zijn gestopt. Hij zou met rode ogen en op zeer agressieve wijze naar de agent zijn gestapt: 'Terwijl hij tegen mij schreeuwde, rook ik de alcohol uit zijn mond. Hij pakte mij bij mijn mouw vast. Hij zei dat hij naar zijn vader moest, die onwel zou zijn en reed weg', leest de rechter voor uit de verklaring van de agent.

'Ik kan mij dit niet herinneren', reageert Roelvink, maar de rechter zet zijn vraagtekens daarbij. 'U kunt zich niets herinneren? Dit verzint de agent toch niet?', stelt de rechter.

De rechter wil weten hoe hij zelf naar de zaak kijkt: 'Het feit dat u een bekende Nederlander bent, maakt dat het voor u erger?' Roelvink: 'Ik weet dat ik als een bekende Nederlander een voorbeeld moet zijn.'

Update 23:20
Roelvink reageerde na afloop voor de camera van AT5. 'Of ik er tegenop zie? Ja, iedereen ziet je dan staan te schoffelen. Niet dat ik me daarvoor schaam, ofzo. Maar wat de rechter al zei: het is wel iets waar hij me het meest mee pakt. Het is voor mij erger als een geldboete. Daar komt natuurlijk ook weer media op af. Dus sta ik daar strak in mijn oranje hessie, staan jullie weer om me heen te dansen. Heb ik niet heel veel zin in.'

Tadic helpt Ajax aan belangrijk punt tegen Benfica

Dusan Tadic heeft met een belangrijk doelpunt gezorgd voor een zwaarbevochten puntendeling met Benfica. Daarmee houdt Ajax alles in eigen hand.

De Amsterdammers zouden zich met een overwinning in Lissabon verzekeren van de achtste finales. Tegelijkertijd had de ploeg van Erik ten Hag de vorige onderlinge wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA nog in het achterhoofd en toen kon het beide kanten op. Benfica had weliswaar driemaal op rij verloren, maar blijft een gevaarlijke ploeg.

In de openingsfase tastten beide ploegen af en het eerste gevaar kwam al in de eerste minuut van de thuisploeg, waar Grimaldo het probeerde met een afstandsschot. Onana bleek paraat, maar ging na een half uur spelen tot tweemaal toe opzichtig in de fout. Eerst wilde hij Jonas uitkappen toen de lepe spits op hem af kwam stormen. Dat ging nog net goed, maar bij de verre ingooi die daarop volgde tastte de doelman volledig mis.

Jonas controleerde de bal met de borst en nam hem daarna in één keer op de slof, waardoor de sluitpost te laat was om het onheil af te wenden. Ajax zette er tot die tijd helemaal niets tegenover. De ploeg speelde met veel pressie, maar was zelf enorm slordig. Dat het toch nog met een gelijke stand had kunnen rusten, kwam via toeval tot stand. Een vrije trap van Lasse Schöne werd matig verwerkt, Donny van de Beek schoot de rebound voorlangs en Frenkie de Jong kwam een teenlengte te kort om binnen te tikken.

Na de pauze kwam de gelijkmaker er alsnog na goed doorzetten van Dusan Tadic. De als centrumspits geposteerde Serviër werd met een heerlijke pass van Hakim Ziyech weggestuurd en vanuit een moeilijke hoek schoot hij via de hand van een verdediger raak.

Met nog een half uur te spelen joeg Ajax vervolgens op de winnende goal, maar die kwam er niet in het bij tijd en wijle zeer onvriendelijke duel. Ziyech was er met een schot van afstand nog het dichtste bij, tot Benfica in de slotfase een enorme kans kreeg uit een corner. Dat bood Onana de kans om zijn fout recht te zetten en dat deed de doelman tot opluchting van de Amsterdammers uiterst knap.

Dankzij de remise houden de Amsterdammers alles in eigen hand. Ajax heeft nu acht punten, terwijl Benfica op vier blijft steken. Bayern München pakt de kop met tien punten. Tegen AEK Athene was Robert Lewandowski goud waard door beide goals te maken. De Duitsers speelden niet groots, maar waren simpelweg te sterk voor de Grieken, die de rij sluiten met nul punten uit vier duels. Als Ajax op de volgende speeldag wint van AEK - of als Benfica verliest van Bayern - is de ploeg van Erik ten Hag zeker van de volgende ronde.

Dusan Tadic redt punt voor Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Dusan Tadic redt punt voor Ajax. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Titanenstrijd op WK gewichtheffen, Noord-Koreaanse kampioene geklopt

Op het WK gewichtheffen in het Turkmeense Ashgabat kregen de toeschouwers woensdag weer mooie strijd te zien. Ook nu stonden er weer twee gewichtsklassen op het programma, één bij de mannen en één bij de vrouwen.

Mannen -96kg
De dag werd dit keer geopend door de mannen tot 96 kilogram en dat beloofde bijzonder mooi te worden. Het brons ging ietwat verrassend naar de Roemeense Europees kampioen Nicolae Onica, die 175kg stootte en vervolgens bij het trekken tot 216kg kwam. Pogingen op 222kg en daarna zelfs nog 227kg mislukten, dus eindigde Onica met een totaal van 391kg, één kilo meer dan Yauheni Tsikhantsou uit Wit-Rusland en de Egyptische Qatarees Faris Ibrahim El-Bakh.

Voor de jonge El-Bakh was het toch wat zuur: bij het trekken kwam hij tot 171kg, waarna 174kg twee keer mislukte. Bij het stoten lukte 217kg in zijn tweede poging, maar 222kg ging vervolgens net mis en dus moest hij genoegen nemen met een bronzen stootmedaille.

De echte strijd, die om het goud, ging verder tussen twee titanen: de Iraniër Sohrab Moradi, regerend olympisch- en wereldkampioen en in de nu opgedoekte klasse tot 94kg wereldrecordhouder, en de Chinees Tian Tao, die na enkele jaren in de klasse tot 85kg debuteerde in de zwaardere klasse. Tian opende het trekken met 175kg, Moradi met 181kg, een gewicht wat de Chinees in zijn laatste poging haalde. Moradi ging vervolgens voor 186kg, faalde, maar haalde het in zijn laatste poging alsnog: een verbetering van het 'standaard wereldrecord'.

Bij het stoten begon Tian met 215kg, waarna Moradi volgde met 223kg. De Chinees ging door met 226, een dik persoonlijk record, maar nadat Moradi 230kg haalde had Tian weinig keuze: zilver was al binnen en om nog kans te houden op goud moest 236kg omhoog. Dat lukte...bijna. Een dappere poging werd net niet beloond en dus eindigde hij met totaal 407kg. Moradi probeerde nog eens een nieuw wereldrecord van 237kg, maar dat lukte niet. Wel eindigde hij met totaal 416kg, net als de 230kg bij het stoten een dikke verbetering van de standaardrecords.

Wereldrecords voor Moradi (Bron: YouTube)

Vrouwen -76kg
De vrouwen tot 76kg vochten om het goud en ook hier ging het tussen twee kandidaten, waardoor we het brons alvast even vermelden: de pas 20-jarige Ecuadoriaanse Neisi Dajomes maakt al een jaar of drie grote indruk en blijft groeien. Vorig jaar won ze op het WK zilver, maar veel toppers waren toen afwezig. Die waren er nu wel en met een veel hoger totaalgewicht als vorig jaar (259kg in plaats van 240kg) pakte Dajomes nu knap brons.

De eerste plek na het trekken was voor Rim Jong-sim uit Noord-Korea, olympisch kampioene in 2012 (-69kg) en 2016 (-75kg). Over deze Rim schreven we in 2015 overigens al eens een berichtje, nadat ze ondanks een ogenschijnlijk zeer pijnlijke blessure op ongekende wijze WK-zilver pakte. Dat verder geheel terzijde, Rim won het trekgoud met 119kg, één kilo meer dan de Chinese Wang Zhouyu. Die opende het stoten met 140kg, waarna Rim naar 145kg ging. Wang tilde 146kg op, Rim ging er met 150kg nog eens overheen.

De Chinese zette door met 152kg en kwam zo op een totaal van 270kg uit, één kilo meer dan Rim op dat moment. De Noord-Koreaanse ging voor 153kg in haar laatste poging, een opvallende keuze aangezien 152kg ook genoeg was geweest voor goud. Rim vocht zich met alles wat ze in zich had bijna naar het goud, maar kwam nét tekort en moest genoegen nemen met zilver.

Vrouwen -76kg (Bron: YouTube)

Medaille
Overigens was er ook nog Iraans goud voor Saeid Mohammadpour. Die is weliswaar al ruim zes jaar niet in actie gekomen, maar dat hoefde ook niet: het ging om het olympisch goud van Londen 2012. Daar eindigde Mohammadpour als vijfde, maar in de loop der jaren werden de nummers één, twee, drie en vier allemaal gepakt op doping en dus ontving Mohammadpour in Ashgabat tijdens een speciale ceremonie dan eindelijk het goud.

Politie gaat graven naar vermiste Willeke Dost

Het houdt de mensen al jaren in de greep: de verdwijning van Willeke Dost uit Koekange. Op 15 januari 1992 verdween het toen 15-jarige meisje van de aardbodem. Willeke woonde op dat moment bij pleegouders, nadat zij op zeer jonge leeftijd haar ouders verloor door een auto-ongeluk. Toen haar pleegouders haar ’s ochtends niet aantroffen in haar slaapkamer, dachten zij dat ze reeds naar school was gegaan, maar later die dag zou blijken dat ze nooit op school was aangekomen. In de avond gaven haar pleegouders haar als vermist op.

In de jaren erna zijn er diverse zoekacties geweest rond de boerderij aan de Koekanger Dwarsdijk 41, echter zonder resultaat. In 2017 heeft stichting Signi Zoekhonden met drie honden in hetzelfde weiland onderzoek gedaan. In een ander gedeelte dan waar eerder gegraven werd sloegen de honden aan en op beelden van een grondradar zou te zien zijn dat er ‘iets’ ligt begraven op een diepte van circa anderhalf tot twee meter. Esther van Neerbos van de stichting: "Het kan ook zijn dat er iets anders gedumpt is, want dat gebeurt nog wel eens dat er afval in de grond gestopt wordt. Maar we vonden het interessant genoeg om er meer mee te doen."

Ze deelde daarom haar bevindingen met de politie, maar het Cold Case Team zag na onderzoek en overleg met het Openbaar Ministerie vorig jaar geen aanleiding om op de bewuste plaats te gaan zoeken. Jan Huzen en Ab Bruintjes, die Klaasje Wopken (de tante van Willeke) steunen in de zoektocht naar haar vermiste nichtje, spraken met de politie over de zaak, en hebben nu besloten om, als de politie voor vrijdag geen actie onderneemt, zelf maar te gaan graven op de plaats waar de speurhonden van Signi aansloegen.

Volgens het tweetal hebben inmiddels zo’n 500 mensen aangeboden om te helpen graven. Ab Bruintjes: "Het is daar verdacht. Die honden slaan daar niet voor niets aan, en dan ook nog zo'n grondradaronderzoek. Als je rommel kwijt wilt, stop je dat niet op twee meter diepte de grond in. We zeggen dus niet dat Willeke daar ligt, maar het is een verdachte plek. En als de politie niet gaat zoeken, doen we het zelf wel. Er moet in elk geval gekeken worden."

Update 21:40 uur
De politie meldt op haar website dat er besloten is om tóch te gaan graven op de aangegeven plek. De politie en het Openbaar Ministerie hebben besloten te gaan graven in verband met het burgerinitiatief van de twee inwoners van Drenthe, die op deze manier aandacht vroegen voor de zaak.

Een woordvoerder van de politie: "De politie en Openbaar Ministerie hechten er belang aan die duidelijkheid op korte termijn te verschaffen. Het streven is binnen een week te gaan graven. We begrijpen en waarderen de betrokkenheid van mensen. We hebben immers een gezamenlijk doel. Een antwoord op de vraag wat er is gebeurd met Willeke Dost. Om bij te dragen aan het onderzoek wordt gevraagd niet naar deze plek te komen en het onderzoek van de politie af te wachten. Het is nu vooral van belang dat de grond ongeroerd blijft, zodat het politieonderzoek zo secuur mogelijk kan worden uitgevoerd."

Trump verliest geduld tijdens persconferentie

Tijdens een persconferentie over de tussentijdse verkiezingen, waarin de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden verloren, heeft de Amerikaanse president Donald Trump hard uitgehaald naar reporters. Van CNN's Jim Acosta werd de microfoon afgepakt, en de president noemde een vraag van een PBS-journaliste racistisch.

De CNN-reporter wilde van Trump weten waarom hij de migrantenkaravaan die onlangs uit Honduras vertrok een invasie noemde. Trump stuurde vlak voor de verkiezingen het leger naar de grens, maar volgens Acosta is er geen sprake van een invasie. De migranten zijn immers nog honderden kilometers van de grens verwijderd, stelde hij. De journalist zette vervolgens vraagtekens bij een campagnefilmpje waarin migranten over muren klimmen, waarop Trump beweerde dat dit inderdaad was gebeurd en Acosta hierover zijn twijfel uitsprak.

Daarop verloor de president zijn geduld. "Weet je wat, laat mij het land nou maar runnen en jij CNN." Maar de reporter liet zich niet afschepen en probeerde nog door te vragen over het Rusland-onderzoek. "Zo is het genoeg", zei een zichtbaar geïrriteerde Trump daarop. "CNN moet zich schamen dat jij voor ze werkt. Je bent een vreselijk onbeschofte vent." Een medewerker pakte vervolgens de microfoon af. CNN heeft laten weten achter hun journalist te staan, omdat het nu eenmaal zijn taak is om lastige vragen te stellen.

Nationalist
Ook Yamiche Alcindor van PBS kreeg ervan langs. De donkere journaliste leidde haar vraag in met de opmerking dat de president zichzelf onlangs als nationalist omschreef, en dat sommigen vrezen dat dit witte nationalisten in hun overtuiging kan sterken. Trump onderbrak haar echter.

"Ik snap niet waarom je dat zegt, dat is zo'n racistische vraag", zei hij. Maar Alcindor maakte haar vraag door Trumps onderbrekingen heen toch af. "Nu dat de Republikeinse partij wordt gezien als dat het witte nationalisten ondersteunt. Wat vindt u daarvan?"

"Ik geloof er niks van", zei Trump. "Waarom heb ik de hoogste ratings ooit onder zwarte Amerikanen?" En toen nogmaals: "Dat is zo'n racistische vraag. En weet je wat? Ik hou van ons land. Je hebt nationalisten en globalisten. Ik hou ook van de wereld, en ik vind het niet erg om de wereld te helpen, maar we moeten eerst onze eigen zaken op orde hebben." Vervolgens voegde hij er nog aan toe: "Wat je net tegen me zei is heel erg beledigend. Je hebt echt iets verschrikkelijks tegen me gezegd."

Silverstone na 2019 mogelijk van kalender

Silverstone zou na het komende Formule 1-seizoen zomaar van de kalender kunnen verdwijnen. Dit heeft commercieel directeur Sean Bratches in een nieuwsbrief van de koningsklasse van de autosport laten weten.

Op dit moment onderhandelen de Formule 1 en Silverstone over een nieuwe verbintenis, aangezien de huidige deal volgend jaar afloopt. Vorig jaar maakten de organisatoren al bekend om gebruik te maken van een clausule, waardoor het mogelijk werd om de verbintenis na 2019 op te zeggen. Het huidige contract is nog uit de tijd van Bernie Ecclestone en liep aanvankelijk tot 2026.

Liberty Media zou graag meer exotische straatraces op de kalender brengen. Zo wordt onder meer in de straten van Hanoi vanaf 2020 een nieuwe race georganiseerd. Men wil echter ook historische banen zoals Spa, Monza en Silverstone behouden. "We bekijken het op drie manieren", aldus Bratches. "Ten eerste willen we de races met historie bewaren. Ze zijn heel belangrijk voor de F1 en voor de fans. Dan praat ik over de Silverstones, de Spas en de Monzas van deze wereld. Dan hebben we een stel stratenraces zoals Melbourne, Montreal en Mexico City. Het derde segment zijn circuits die op maat zijn gebouwd zoals Shanghai, Austin en Bahrein. We kijken naar verdere stratenraces en Vietnam is de volgende stap in die visie."

Toch waarschuwt Bratches in de nieuwsbrief dat de Grote Prijs van Engeland ook elders verreden kan worden. "We zijn een merk van 68 jaar oud, maar we zijn dynamisch", schrijft hij. "In deze sport is er niets dat niet kan veranderen. Silverstone was de eerste Grand Prix, maar we hebben in die 68 jaar niet altijd op Silverstone geracet. Er waren ook races op Brands Hatch en andere circuits. We hechten belang aan bepaalde historische races, maar we zijn ook een business en een beursgenoteerd bedrijf. We proberen wat het beste is voor de fans te koppelen aan het runnen van een succesvolle business."

Silverstone is op dit moment het enige Britse circuit, dat een Formule 1-circus kan ontvangen. Banen als Donington en Brands Hatch zouden een enorme opknapbeurt moeten krijgen. Daarnaast lonkt ook een race door de straten van Londen. Dit wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Ambulancepersoneel aan de kogelwerende vesten

Hulpverleners krijgen steeds vaker te maken met geweld en dus worden er maatregelen getroffen om ze beter te beschermen. In Limburg hadden ambulancemedewerkers vandaag de primeur: ze mochten een kogel- en steekwerend vest passen, dat later op maat gemaakt zal worden. 

Het is de bedoeling dat elke medewerker een op maat gemaakt vest krijgt. Het is niet verplicht om het vest tijdens het werken te dragen, of het nodig is moeten de medewerkers per geval zelf beoordelen. 

Nederlandse trampolinespringsters uitgeschakeld op WK

Op het wereldkampioenschap trampolinespringen en tumbling in Sint-Petersburg hebben Niamh Slattery en Romee Pol namens Nederland niet de sprong naar de halve finales kunnen maken.

In de kwalificaties van woensdag eindigde Pol op de 53e plek, nadat haar tweede routine de mist in ging. Slattery bereikte de 26e plaats en dat was bijna genoeg: één plek hoger en ze had de halve finales mogen springen, nu moet ze genoegen nemen met een rol als eerste reserve.

Voor de liefhebber hebben we hieronder nog wat beelden van de kwalificaties op de 'DMT' - de double mini trampoline - bij de mannen en het tumbling bij de vrouwen. De Chinese Jia Fangfang is daar hard op weg om de wereldtitel te veroveren en dat is op zich knap: sinds deze zomer is ze zich ook op het turnen toe gaan leggen, met name op vloer en sprong. De Belgische Tachina Peeters is met de tweede score door naar de finale.

DMT en tumbling (Bron: YouTube)

'Wetsvoorstel maakt seizoensarbeid onbetaalbaar'

LTO Nederland ziet niets in het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans dat seizoensarbeid in de land- en tuinbouw fors duurder maakt. Het wetsvoorstel betekent voor telers een kostprijsverhoging van 7,5% en daarmee ondermijnt het wetsvoorstel de positie van telers in de keten. Gevolg kan ook zijn dat teelten hierdoor uit Nederland verdwijnen.

Volgens LTO Nederland en de vaktechnische organisaties NFO, KAVB en LTO Glaskracht heeft het wetsvoorstel Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) grote gevolgen voor de teelt van onder meer asperges, groenten, aardbeien en fruit. Voor de oogst van deze groenten en fruit werken telers vaak op grote schaal samen met seizoenarbeiders. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland: “De stapeling van maatregelen én deze wet maakt seizoenarbeid onbetaalbaar voor werkgevers en treft seizoenarbeiders keihard in de portemonnee. Dat kan niet de bedoeling zijn van het Kabinet.”

Het Kabinet heeft woensdag 7 november 2018 het definitieve wetsvoorstel aan de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel betekent dat vanaf 2020 tijdelijke arbeid fors duurder wordt om daarmee werkgevers te bewegen meer mensen in vaste dienst te nemen. De invoering van de transitievergoeding vanaf dag 1 voor alle contractvormen en het fors duurder maken van de WW-premie voor tijdelijke contracten, leiden tot forse kostenverhogingen voor werkgevers met veel seizoenarbeid. “Zij kunnen niet de keuze maken om seizoenkrachten een vast dienstverband te geven. Berekeningen laten zien dat werkgevers tot wel 7,5% extra kosten gaan krijgen.”, aldus Calon. “Wij vrezen dat teelten van asperges, aardbeien en groenten uit Nederland zullen verdwijnen. Dit wetsvoorstel druist in tegen de wil van het Kabinet om de ketenpositie van boeren en tuinders juist te versterken.”

LTO Nederland en de vaktechnische organisaties blijven het gesprek voeren met Minister Koolmees (SZW) en de Tweede Kamer om het duurder maken van seizoenarbeid ongedaan te maken en de risico’s van het in dienst nemen van medewerkers, vooral voor kleine werkgevers, te verlichten. “In de afgelopen jaren heeft het Kabinet meerdere maatregelen op elkaar gestapeld die het zowel voor werkgevers als voor werknemers zeer zeker niet aantrekkelijk hebben gemaakt. Dat is niet de weg en we blijven ons inzetten om dit tij te keren” aldus Marc Calon.

Tandpastadieven in de kraag gevat

De politie heeft dinsdag langs de A6 bij Lelystad twee mannen van 32 en 49 jaar aangehouden als verdachten van heling of diefstal van gebitsverzorgingsproducten. De mannen hebben de Georgische nationaliteit en geen vaste woon- of verblijfplaats.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kregen omstreeks 16:00 uur het verzoek uit te kijken naar een auto die mogelijk betrokken is bij mobiel banditisme. De auto was namelijk kort daarvoor door middel van Automatic NumberPlate Recognition (ANPR) op de A6 gesignaleerd. Even later zagen de agenten het betrokken voertuig rijden en op de Zeuslaan in Lelystad werd de auto gecontroleerd.

Kassabon
Tijdens de controle van het rijbewijs en het kentekenbewijs zagen de agenten achter de bestuurdersstoel een grote tas met onder andere gebitsverzorgingsproducten. De bestuurder gaf aan de spullen gekocht te hebben. Een kassabon kon hij echter niet overleggen. In de kofferbak werden nog eens twee tassen aangetroffen met onder andere opzetborstels voor elektrische tandenborstels en tandpasta. Omdat de agenten vermoedden dat deze spullen van diefstal afkomstig waren, zijn ze allebei aangehouden. De auto en goederen, bijna honderd opzetborstels en tachtig tubes tandpasta zijn in beslag genomen.

Camerabeelden
Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat alle spullen afkomstig zijn uit winkels in Leeuwarden. Met de winkeliers is al gesproken, ze gaan aangifte doen en er zijn ook camerabeelden van de diefstallen die ter beschikking van de politie worden gesteld.

(Tekst loopt door onder de foto) 

Tandpastadieven in de kraag gevat (Foto: Politie)
Tandpastadieven in de kraag gevat (Foto: Politie)

A59
Langs de A59 ter hoogte van Nieuwkuijk werden ook drie mannen aangehouden die verdacht worden van heling of winkeldiefstal. In hun auto trof de politie ook een grote hoeveelheid opzetborstels voor elektrische tandenborstels, scheermesjes en tandpasta aan. Ook werden er twee geprepareerde tassen in beslag genomen.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen de auto, waarvan het kenteken in politiesystemen voorkwam, omstreeks 20:00 uur op de A59 rijden. De eigenaar van de auto werd namelijk in verband gebracht met vermogensdelicten. De agenten besloten de auto te controleren en gaven de bestuurder een volgteken.

Het leek even alsof hieraan werd voldaan maar plotseling reed de auto toch weer de A59 op. Agenten in een tweede politieauto die was aangesloten, zagen vervolgens dat vanuit de bijrijderskant van de betrokken auto zakken uit het raam werden gegooid. Aan een tweede volgteken werd ten slotte wel gevolg gegeven.

Kofferbak
Tijdens de controle die volgde zagen de agenten dat achter de bijrijdersstoel een grote tas met onder andere opzetborstels en scheermesjes stond. In de kofferbak van de auto trof de politie nog eens twee tassen met opzetborstels, tandpasta en scheermesjes aan. Hierop werden de drie inzittende aangehouden. Het zijn mannen van 29 en 42 jaar zonder vast woon- of verblijfplaats en een 45-jarige man die in Tilburg staat ingeschreven. Allen hebben de Roemeens nationaliteit.

Inmiddels waren ook de zakken terecht die uit de auto gegooid waren. Het bleken twee zakken te zijn die van aluminium folie waren voorzien, vermoedelijk geprepareerde tassen die gebruikt worden bij winkeldiefstallen. Bij deze actie nam nam de politie bijna honderd opzetborstels, bijna honderd pakjes scheermesjes en ongeveer vijftig tubes tandpasta in beslag.

Tandpastadieven in de kraag gevat (Foto: Politie)
Tandpastadieven in de kraag gevat (Foto: Politie)

Padt wordt vervolgd voor 'mishandeling en belediging'

Sergio Padt wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor zijn gedrag in de trein na een thuiswedstrijd van FC Groningen op 23 september.

De 28-jarige doelman heeft zich volgens de politie schuldig gemaakt aan mishandeling en belediging, zo meldt het Openbaar Ministerie volgens RTV Noord. Op 11 januari moet hij zich bij de politierechter melden. Padt pakte na een thuiswedstrijd tegen AZ (1-3) de trein om naar huis te gaan. Daarbij zou de sluitpost geen geldig vervoersbewijs hebben gehad.

Toen de conducteurs hem een boete wilden geven, begon Padt te schelden en zou hij hebben uitgehaald naar een beveiliger. Volgens een ooggetuige heeft Padt ook gespuugd en bronnen bij vervoerder Arriva beweren dat hij zichtbaar onder invloed van alcohol was en dat er 'behoorlijk geslagen is'.

Sergio Padt trok na het incident het boetekleed aan en hij leverde bij FC Groningen zijn aanvoerdersband in. De doelman, die een nacht moest doorbrengen in de cel, behield wel zijn basisplaats bij de Trots van het Noorden.

Karateka Snel snel klaar op WK

Op het wereldkampioenschap karate in Madrid is Lynn Snel al rap uitgeschakeld. De 19-jarige Nederlandse was in de eerste ronde van de klasse tot 61kg niet opgewassen tegen de Turkse Merve Coban.

Een schande is de nederlaag van Snel overigens zeker niet: Coban is al enige jaren een wereldtopper en won ook dit jaar weer een Premier League-toernooi, terwijl ze in Rotterdam in de Premier League tweede werd. In Madrid schopte ze het tot de halve finales.

Er kwam woensdag nog één andere Nederlander in actie: Nick Gerrese, bij de junioren onder meer goed voor WK-brons en EK-goud, ging er in de klasse tot 75 kilogram gelijk uit. De 23-jarige Nederlander nam het op tegen Abdelaziz Mamduh uit Egypte en de Afrikaans kampioen bleek een maatje te groot.

Jong toptrio debuteert met monsterzege in college basketbal

In de Verenigde Staten is het seizoen in het college basketball weer begonnen, waar het gros van de toekomstige NBA-sterren hun opwachting maakt. Er stonden meer dan 140 wedstrijden op het programma, maar de meeste aandacht ging uit naar de Champions Classic in Indianapolis.

Sinds 2011 wordt het seizoen jaarlijks geopend met de Champions Classic, waarin vier van de historisch gezien beste teams in het college basketball tegen elkaar spelen: de Kansas Jayhawks, Michigan State Spartans, Kentucky Wildcats en Duke Blue Devils. Het als eerste gerangschikte Kansas nam het dit jaar op tegen Michigan State en in een spannende wedstrijd wonnen ze met 92-87.

Toch ging de meeste aandacht uit naar het andere duel, Duke (#4) tegen Kentucky (#2). Waarom? Duke heeft een behoorlijke slag geslagen wat betreft het aantrekken van high school-talent. Van de vijf spelers die vorig jaar toch wel gezien werden als de beste high school-spelers in het hele land, gingen er maar liefst drie naar Duke, waar 'Coach K' Mike Krzyzewski is begonnen aan zijn 39e seizoen als hoofdcoach - Duke won vijf nationale titels, allemaal onder zijn leiding.

In de ranking van ESPN stonden RJ Barrett, Zion Williamson en Cam Reddish op één, twee en drie en Duke strikte ze allemaal. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen en het drietal, volgens kenners volgend jaar waarschijnlijk al spelend in de NBA, stelde zeker niet teleur.

Williamson knalde er onder meer een heerlijke two-handed dunk in en was goed voor 28 punten, Reddish tekende voor 22 punten en Barrett werd met 33 punten de topschutter. Kentucky werd volledig opgerold door de Blue Devils, waar het sensationale drietal met 83 punten maar één punt minder scoorde dan heel Kentucky. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 118-84, de grootste nederlaag in jaren voor de Wildcats.

Het nieuwe toptrio van Duke haalt uit (Bron: YouTube)

Bij de Oregon Ducks debuteerde overigens de geboren Zuid-Soedanees Bol Bol. Voor de NBA-liefhebber klinkt die naam wellicht bekend in de oren en dat kan goed kloppen: de 18-jarige Bol is de zoon van Manute Bol, met 2,30 meter de langste NBA-speler ooit. Zoon Bol (Bol) heeft de genen goed meegekregen, want met 2,18 meter is hij ook geen kleintje.

Een kleintje is de Nederlander Matt Haarms ook zeker niet. Hij speelt bij de Purdue Boilermakers en vooral zijn lengte is daar erg nuttig: de 21-jarige Amsterdammer meet 2,21 meter en daarmee helpt hij Purdue al een tijdje. De eerste wedstrijd, thuis tegen het vrij matige Fairfield, leverde een 90-57 zege op, met onder meer drie blocks van de boomlange Nederlander - die bij sommige blocks niet eens hoeft te springen.

Ryanair-crew ontslagen om slaapfoto

Zes personeelsleden van Ryanair zijn de laan uitgestuurd vanwege een tweet waarop ze ogenschijnlijk op een kantoorvloer liggen te slapen. De prijsvechter beweert dat de foto in scène is gezet en spreekt van een onherstelbare vertrouwensbreuk met de werknemers, aldus de NOS. Maar volgens de Portugese luchtvaartvakbond klopt de lezing van Ryanair niet.

De foto is gemaakt in een personeelskamer, nadat ruim twintig personeelsleden medio vorige maand op de luchthaven van Malaga waren gestrand. Ryanair beweert echter dat niemand daar heeft geslapen, omdat de crewleden naar een vip-lounge zouden zijn overgebracht.

Volgens de vakbond gebeurde dat echter pas om zes uur 's ochtends, en hebben de werknemers eerst viereneenhalf uur in die personeelskamer doorgebracht. Dat sluit overigens niet uit dat de foto toch in scène is gezet, maar het is onbekend of dit zo is.

Ryanair heeft het ontslagen personeel van ernstig wangedrag beschuldigd. Ze zouden de luchtvaartmaatschappij in een kwaad daglicht hebben gezet.

Beveiliger krijgt taakstraf voor ontucht met patiënt

Een 36-jarige man uit Mierlo is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor ontucht met een vrouw die intern bij de GGzE verbleef. Hij krijgt 100 uur taakstraf en een gevangenisstraf van 60 dagen, waarvan 57 dagen voorwaardelijk.

De verdachte werkte als beveiliger bij de GGzE in Eindhoven en ondersteunde in die rol verpleegkundigen op het gebied van logistiek en bij crisissituaties. Hij begeleidde verder patiënten op en rond het terrein en deed spelletjes en keek tv met ze. In september 2017 kreeg een patiënt een uur verlof en werd de verdachte aangesteld om als begeleider met haar te wandelen op en rond het terrein van de GGzE. Tijdens de wandeling had hij seksueel contact met de vrouw.

Volgens de rechtbank bestonden de werkzaamheden van de verdachte uit de persoonlijke begeleiding van patiënten en waren zij afhankelijk van hem, aan zijn zorg toevertrouwd en was er sprake van een relatie ‘zorgverlener – patiënt’. De verdachte had daarom nooit seksueel contact met de vrouw mogen hebben en is schuldig aan ontucht, oordeelt de rechtbank.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de vrouw een jonge, kwetsbare vrouw is die een behandeling onderging op een afdeling voor zeer complexe psychische problematiek. Weliswaar ervaarde de verdachte door zijn lichte verstandelijke beperking geen overwicht en had hij daardoor ook geen oog voor de kwetsbaarheid van de vrouw, hij was zich wel bewust dat seksueel contact met patiënten niet was toegestaan. Daarnaast had zijn functie hem ervan moeten weerhouden seksueel contact te hebben met de patiënt, ook als zij, in de ogen van de verdachte, instemt met het seksuele contact.

De rechtbank volgt het advies van een psycholoog om de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. De verdachte heeft een cognitieve beperking en kon daardoor de context van de sociale situatie en van zijn handelen niet goed overzien waardoor hij de verleiding niet kon weerstaan. De rechtbank weegt verder mee dat de verdachte inmiddels onder behandeling is bij de verslavingszorg en onder bewindvoering staat voor zijn schulden. Ook heeft hij sinds kort vanuit de reclassering een forensisch woonbegeleider. De rechtbank bepaalt dat de verdachte zich verder moet laten behandelen aan zijn verslaving. Dit koppelt zij als bijzondere voorwaarde aan de deels voorwaardelijke celstraf.

Politie haalt vuurwerk van de weg

De politie heeft dinsdag 6 november in Maastricht twee mannen 34 en 18 jaar uit Geleen aangehouden. In hun grote bestelbus werden zestien dozen met vermoedelijk illegaal vuurwerk aangetroffen en een grote hoeveelheid jerrycans. De meeste jerrycans waren leeg maar sommige bevatten nog restanten vloeistof en er was sprake van lekkage. Onderzocht wordt of de jerrycans chemicaliën voor de productie van synthetische drugs bevatten of afval dat bij dit proces vrijkomt.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid controleerden omstreeks 16:45 uur een bestelbus op de Marienwaard in Maastricht. De bestuurder, een 34-jarige man uit Geleen, had de bus gehuurd. De bijrijder, 18 jaar, kon zich niet legitimeren. Bij het onderzoek in de bus zagen de agenten dat de laadruimte gevuld was met een grote hoeveelheid jerrycans en dozen met het opschrift Fireworks.

Het was de agenten bekend dat doorgaans illegaal vuurwerk in dergelijke verpakkingen vervoerd wordt. Verder hing in de laadruimte een penetrante chemische lucht. Hierop zijn de twee mannen aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De bestelbus met de lading is in beslag genomen.

'Jammer'
Het viel de agenten op dat tijdens de controle de communicatie met de meldkamer verstoord werd. Hierop is de cabine van de bus doorzocht en daarbij troffen de agenten een apparaat aan dat in werking was. Dit was vermoedelijk een ‘jammer’, een instrument dat gebruik wordt om te voorkomen dat mobiele telefoons in de buurt van de ‘jammer’ verbinding krijgen. Het bezit is verboden. Ook dit apparaat werd in beslag genomen. Bij de fouillering van de bestuurder werd een bedrag van 1890 euro in contanten aangetroffen en in beslag genomen.

Brandweer
Door de explosieve lading, vuurwerk en mogelijk chemicaliën is bij de afhandeling ter plaatse assistentie verleend door de brandweer. Het vuurwerk is door een gespecialiseerd bedrijf overgeladen en afgevoerd. De politie stelt nader onderzoek in naar de aard en de herkomst van het vuurwerk en de inhoud en de herkomst van de vaten.

Politie haalt vuurwerk van de weg (Foto: Politie.nl)
Politie haalt vuurwerk van de weg (Foto: Politie.nl)

'Thrillerschrijver loste moord op Olof Palme op'

We gaan terug naar 28 februari 1986. De Zweedse premier Olof Palme werd op straat doodgeschoten nadat hij een bioscoop had bezocht. Sindsdien zijn er meer dan 10.000 mensen verhoord. Wekelijks komen er nog steeds gemiddeld drie tips bij de politie binnen, maar nog altijd is er niemand opgepakt voor de brute moord.

Daar komt binnenkort wellicht verandering in. Stieg Larsson, een thrillerauteur die in 2004 plotseling overleed, was geïntrigeerd door de moord op Palme en deed zijn eigen onderzoek. Hij legde tussen 1986 en 2004 een dik dossier aan. In 2004, na zijn dood, belandde dat dossier in het archief. Toen journalist Jan Stocklassa dat dossier bij toeval vond, besloot hij om voort te borduren op Larssons onderzoek.

Volgens Stocklassa was Larsson niet alleen maar schrijver. Hij was vooral bezig om extreemrechts te ontmaskeren. Op die manier is het gelukt om achter de daders te komen zegt Stocklassa. Volgens Larssons onderzoek leidde het spoor richting de Zuid-Afrikaanse geheime dienst. Bertil Wedin, een Zweedse officier die als geheim agent werkte voor Zuid-Afrika, is volgens Larsonns onderzoek de man die opdracht gegeven zou hebben voor de moord.

Vanaf dat punt heeft Stocklassa de zoektocht naar de moordenaar voortgezet. Onder meer via Cyprus, Zuid-Afrika en Tsjechië komt hij bij de man uit die volgens hem de moord heeft gepleegd: de extreemrechtse activist Jakob Thedelin. In opnamen die Stocklasse met een GoPro-camera bij het graf van Olof Palme gemaakt is te zien hoe deze Thedelin op het graf van Palme spuugt en tegen voorbijgangers beweert dat Palme een landverrader en Sovjet-spion is.

Uit door Stocklassa’s gekraakte e-mails zou blijken dat het moordwapen in een bankkluisje ergens in West-Zweden moet liggen. Onderzoeksleider Hans Melander zegt tegen de Zweedse krant Expressen dat hij de bevindingen van Stocklassa serieus neemt. Zo is er inmiddels iemand verhoord en ook een kluis onderzocht.

NHL: Ellende Golden Knights duurt voort, Senators halen uit na ophef

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights blijven in bijzonder slechte doen. De verliezend finalisten van vorig seizoen, het debuutseizoen van de ploeg, gingen in Toronto met 3-1 onderuit tegen de Maple Leafs, al de negende nederlaag in vijftien wedstrijden. 

Bij de Ottawa Senators was er de nodige ophef om beelden vanuit een taxi. Spelers van de ploeg vertelden daar uitgebreid over hoe kut alles was bij de ploeg, tot de in hun ogen nutteloze coach aan toe, waarna iemand de beelden van de camera online gooide.

De ploeg reageerde in elk geval goed, want in eigen huis wonnen de Senators van de New Jersey Devils. De bezoekers kwamen nog op 0-2, maar dankzij onder meer twee goals van drie assists van Mark Stone draaide Ottawa het volledig om: 7-3.

Uitslagen NHL dinsdag
Columbus Blue Jackets - Dallas Stars 4-1
New York Rangers - Montreal Canadiens 5-3
Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights 3-1
Detroit Red Wings - Vancouver Canucks 3-2 SO
Ottawa Senators - New Jersey Devils 7-3
Tampa Bay Lightning - Edmonton Oilers 5-2
St. Louis Blues - Carolina Hurricanes 4-1
Los Angeles Kings - Anaheim Ducks 4-1
San Jose Sharks - Minnesota Wild 4-3

Senators - Devils (Bron: YouTube)

Vertraging dreigt voor stadionplannen Feyenoord

De gemeente Rotterdam hoopt dat Feyenoord deze maand de knoop doorhakt over de stadionplannen aangaande Feyenoord City.

Dat staat volgens NUsport vermeld in een nieuwe tussenrapportage. Als Feyenoord later een besluit neemt, ontstaat er vertraging en komt de oplevering van het nieuwe onderkomen in 2023 in gevaar. De Rotterdamse club wil eerst het ontwerp van het nieuwe stadioncomplex optimaliseren. Bovendien wil men de garantie dat er jaarlijks een vergoeding, een zogenaamde performance fee, van 25 miljoen euro beschikbaar komt om te investeren in de selectie.

Het NRC Handelsblad meldde dinsdag dat de geldeis van algemeen directeur Jan de Jong haalbaar is na gesprekken met de lokale politiek. Naast de 135 miljoen euro die de gemeente bijdraagt in aandelen, grond en infrastructuur zou er nu toch ruimte zijn voor de jaarlijkse geldeis. Naar verluidt wil Feyenoord als eerste dat geld krijgen, nog vóór de gemeente en de banken krijgen uitbetaald. Volgens wethouder Adriaan Visser van Financiën zou dat echter in strijd zijn met de gemaakte afspraken.

Ondertussen hoopt de gemeente Rotterdam dus dat Feyenoord snel actie onderneemt, anders is een oplevering van het nieuwe onderkomen in 2023 wellicht niet mogelijk. Volgens het NRC is er nog genoeg tijd voor de financiering, maar verloopt het aantrekken van investeerders niet zo soepel. Het draagvlak voor het nieuwe stadion is een ander zorgelijk punt binnen de politiek.

NBA: Rookie Doncic leidt Mavericks naar winst na 6 nederlagen

De basketballers van de Dallas Mavericks hebben na zes nederlagen op rij weer eens gewonnen. De ploeg verloor zes wedstrijden op rij, maar thuis tegen de Washington Wizards lukte het wel: 119-100.

De winst was voor een aanzienlijk deel te danken aan de Sloveense rookie Luka Doncic, die een sterk seizoendebuut kent. De jongeling tekende voor 23 punten, terwijl Dennis Smith Jr in de slotfase drie belangrijke plays maakte, waardoor de Mavericks weg konden lopen naar de winst.

De Milwaukee Bucks kregen op bezoek bij de Portland Trail Blazers hun tweede nederlaag van het seizoen om de oren. CJ McCollum legde er veertig punten in voor de thuisploeg, die vooral in het derde kwart de basis legde voor de winst: 118-103.

Uitslagen NBA dinsdag
Charlotte Hornets - Atlanta Hawks 113-102
Dallas Mavericks - Washington Wizards 119-100
Phoenix Suns - Brooklyn Nets 82-104
Portland Trail Blazers - Milwaukee Bucks 118-103

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

F1-ingenieurs: 2019 reglementen lossen niks op

Het is de grootste wijziging die 2019 gaat brengen in de Formule 1: de versimpelde voorvleugels. Deze voorvleugels zouden het inhalen moeten vergemakkelijken, maar volgens de teams lijkt dat plan nu al gedoemd te mislukken. Ze waarschuwen dat de hoge kosten voor de ontwikkeling niet in verhouding staan tot de verwachte opbrengst.

Net als in 2009 heeft de FIA de reglementen voor de vleugels aangescherpt met als doel om het makkelijker te maken om achter een voorligger te rijden. Bij de huidige auto's is dit een groot probleem doordat de luchtwervelingen van de voorganger een grote impact hebben op de downforce van de achtervolger. De nieuwe vleugels in 2019 zouden dit probleem moeten verhelpen.

Volgens berekeningen van het Formule 1-management zou het 25 tot 30 procent makkelijker moeten worden om in te halen met de nieuwe voorvleugel en een bredere achtervleugel. Ook wordt het effect van DRS vergroot doordat de hoogte van het bewegende deel van 6,5 cm naar 8,5 cm gebracht wordt. De voorvleugel wordt 2,5 cm dieper en 5 cm breder. Ook mogen ze maar vijf verschillende profielen hebben en mogen ze niet meer gestapeld worden. Daarnaast mogen er slechts twee verticale flow-aligners - onderdelen die de luchtstroom in het horizontale vlak van richting doen veranderen - per kant gemonteerd worden.

De ingenieurs van de teams waarschuwen echter dat deze reglementen niet het verwachtte effect zullen hebben. Zo zouden de teams nu al op het niveau van begin 2018 zitten. Het doel om de luchtwervelingen achter de auto's te verminderen lijkt ook een verre droom geworden. "Achter iemand rijden wordt niet eenvoudiger," zei Andy Green, technisch directeur van Force India. Helmut Marko doet daar nog een schepje bovenop: "Volgens onze simulaties verandert er niets. Inhalen wordt net zo moeilijk, het kost alleen maar meer geld."

De keuze om de vleugels breder te maken kan ook op de nodige kritiek rekenen. Marko vreest dat ze veel sneller zullen breken na een botsing. Daarnaast zorgen de bredere vleugels juist voor meer turbulentie achter de wagen, iets wat opgelost zou zijn met smallere vleugels.

Korps Mariniers kan op 2400 stroopwafels rekenen na regenjasgrap

Minister Ank Bijleveld-Schouten bezocht de afgelopen dagen de bergtraining van de 2nd Marine Combat Group in de Schotse bergen. Ze zag met eigen ogen en ondervond tevens aan den lijve wat het is om onder zware omstandigheden te trainen.

Op dit moment oefenen ongeveer 300 mannen en vrouwen in de bergen. Nog eens 100 militairen zorgen voor de ondersteuning. Bijleveld noemde het indrukwekkend om te zien hoe de militairen samenwerken. "Het is niet gemakkelijk om onder deze extreme omstandigheden te overleven, laat staan te vechten", zei ze.

De minister liep mee met een groep mariniers die een zogenoemde 'advance to contact'-oefening deden. Daarbij gaan mariniers voorwaarts tot er contact wordt gemaakt met de (oefen) vijand. De harde wind, de slagregen en het onherbergzame terrein vroegen het uiterste van de mariniers. "Het zijn zware omstandigheden waaronder de mariniers trainen, maar als je van de natuur en het buitenleven houdt, is het ook een uitzonderlijk mooie ervaring. Die prachtige vergezichten blijven mij althans nog lang bij."

Gesprekken
Naast meekijken en -lopen ruimde Bijleveld veel tijd in voor gesprekken met de mariniers. Ze wilde niet alleen horen wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan. Zaken als zorgen over het aantal vacatures, de arbeidsvoorwaarden en ook de kazerne in Vlissingen passeerden de revue. Ook het materieel stond op de gespreksagenda, want goed materieel draagt bij aan de moraal van de militairen. Bijleveld: ‘Ik vind het belangrijk om op de werkvloer met elkaar in gesprek te gaan. We moeten samen werken aan het verder op orde brengen van de krijgsmacht.’

Stroopwafels
Een stroopwafelbakker reageerde op het twitterbericht van Ank Bijleveld met de vraag of de mariniers wel over regenjassen beschikte, waarop het Korps Mariniers reageerde met de woorden: "Ja, maar géén stroopwafels. Wij herhalen: géén stroopwafels" met daarbij de opmerking dat bezorging geen probleem was en dat afhalen ook nog wel zou lukken. 

De grappige discussie die volgde is erin geëindigd dat de koekenbakker beloofd heeft om het Korps Mariniers daadwerkelijk van 2400 stroopwafels te voorzien. 

Volgende week start de eindoefening en komt er een einde aan 5 weken bergtraining.

Ank Bijleveld bezoekt mariniers in Schotland (Foto: Defensie.nl)
Ank Bijleveld bezoekt mariniers in Schotland (Foto: Defensie.nl)

Onana: "Gaan proberen de Champions League te winnen"

Ajax streeft ernaar om dit seizoen de Champions League te winnen, stelt doelman André Onana in aanloop naar de wedstrijd tegen Benfica.

De Amsterdammers kunnen zich woensdagavond bij een zege op Benfica plaatsten voor de knock-outfase van het miljardenbal en het vertrouwen is groot bij de ploeg. "We willen niet alleen overwinteren, maar gaan proberen de Champions League te winnen", vertelt Onana in gesprek met De Telegraaf.

"We hebben grote dromen. Dat mag toch? We vormen een geweldig team en willen de uitdaging met de grote clubs aangaan. En als het niet lukt, oké. Maar laten we ervoor zorgen dat we er in elk geval alles aan hebben gedaan. Wie verwachtte dat wij nog geen anderhalf jaar geleden de finale van de Europa League zouden halen? Alleen als je jezelf heel hoge doelen stelt, kun je hoog reiken."

"We beseffen dat we de kans hebben om ons nu al te plaatsen, weten dat we van Benfica kunnen winnen en zelfs als we verliezen, maken we nog kans op de knock-outfase. Maar we willen het hier in Lissabon doen. Een gelijkspel kan een goed resultaat zijn, omdat het verschil dan vier punten blijft. Maar wij zijn Ajax en spelen altijd om te winnen."

Grand Prix van Vietnam op F1-kalender van 2020

In 2020 wordt de eerste Grand Prix van Vietnam gehouden. De Formule 1-race vindt plaats op een stratencircuit in de hoofdstad Hanoi.

Woensdag heeft het Formula One Management (FOM) bekendgemaakt dat de race in het Aziatische land op de kalender van 2020 staat. De grand prix in Hanoi is de eerste nieuwe race die toegevoegd wordt aan de kalender onder nieuwe F1-eigenaar Liberty Media.

FIOD neemt 200.000 Britse Pond in beslag

De FIOD heeft op 6 november in Hoek van Holland een 48-jarige chauffeur aangehouden. Hij was met een vrachtwagen op weg naar Polen. Uit onderzoek was naar voren gekomen dat er vermoedelijk geld in de vrachtwagen zat.

Met behulp van geldhonden van de Douane is de vrachtauto doorzocht. In de cabine was een contant geldbedrag van ruim 200.000 Britse ponden (ongeveer 230.000 euro) verstopt. Het vermoeden is dat dit geld afkomstig is uit criminele activiteiten.

FIOD neemt 200.000 Britse Pond in beslag (Foto: FIOD.nl)
FIOD neemt 200.000 Britse Pond in beslag (Foto: FIOD.nl)

PSG-voorzitter: "We verloren twee punten vanwege twee fouten van scheidsrechter Kuipers"

Paris Saint-Germain-voorzitter Nasser Al-Khelaifi kan niet wachten totdat de VAR geïntroduceerd wordt in de Champions League.

Aanleiding voor deze wens is de wedstrijd tegen SSC Napoli van dinsdagavond (1-1). Nadat Juan Bernat de bezoekers op voorsprong had gezet, zorgde Lorenzo Insigne vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker, maar in aanloop naar de treffer stond José Callejón buitenspel.

De regerend Franse landskampioen vond dat het recht had op een strafschop na een vermeende overtreding op Bernat in de zeventigste minuut, maar scheidsrechter Björn Kuipers wilde hier niet in meegaan.

"We kwamen om deze wedstrijd te winnen", vertelt Al-Khelaifi in gesprek met RMC Sport. "Helaas hebben we gelijkgespeeld. Het is niet slecht, we zijn nog steeds in leven in de groep."

"We zullen onze laatste twee wedstrijden moeten winnen om ons te kwalificeren. Natuurlijk was er sprake van buitenspel en was er zeker sprake van een strafschop, maar we zullen het moeten accepteren."

"VAR's zijn zo snel mogelijk nodig. We verloren twee punten vanwege twee fouten van de scheidsrechter."

De Jong: "Dan valt hij nog twee keer en dat is heel zuur"

Luuk de Jong heeft complimenten voor zijn ploeggenoten van PSV na de 2-1 nederlaag tegen Tottenham Hotspur in de Champions League.

In het laatste kwartier boog de thuisploeg een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong en trok uiteindelijk de zege over de streep. "Tottenham is een hele goede ploeg. Natuurlijk doet het pijn als je zo strijdt met zijn allen", vertelt De Jong in gesprek met Veronica.

"Complimenten voor het hele team hoe we lang stand hebben gehouden. Jeroen Zoet die een paar geweldige reddingen maakt om ons in de wedstrijd te houden. Dan valt hij nog twee keer en dat is heel zuur."

Bij de aanvoerder van de ploeg groeide de hoop dat er een resultaat geboekt kon worden op Wembley. "Natuurlijk. Als die klok steeds verder tikt, ga je steeds meer denken dat het kan gebeuren. We moeten de taken uitvoeren en blijven strijden. Dat kost veel energie bij heel veel jongens. Complimenten aan het team hoe hard we gewerkt hebben, dat zeker. Maar het is jammer dat hij toch valt."

De Jong besluit met een kritisch punt. In de omschakeling was er ruimte voor PSV, maar daarvan werd niet geprofiteerd. "We hadden het beter uit moeten spelen, omdat zij toch wel heel veel risico gingen nemen. Maar al met al heeft Tottenham terecht gewonnen en helaas hebben we niet kunnen overleven."

Democraten winnen Huis, Republikeinen houden Senaat

Bij de tussentijdse verkiezingen in de VS hebben de Democraten de controle over het Huis van Afgevaardigden na acht jaar teruggewonnen. De Republikeinen wisten hun meerderheid in de Senaat te behouden en zelfs met drie zetels uit te bouwen, meldt de BBC. Dat de partij die niet in het Witte Huis zit winst boekt is niet ongebruikelijk, maar een zogeheten midterm wave bleef uit.

Volgens president Donald Trump waren de verkiezingen een succes. Hij haalde de statistiek aan dat zetels winnen in de Senaat door de partij van een zittende president in ruim een eeuw maar vijfmaal is voorgekomen. Zijn voorganger Barack Obama had het in 2010 een stuk moelijker en kreeg wel met zo'n wave te maken: de Democraten verloren toen de controle over zowel House als Senaat.

Er werd dinsdag echter om maar een derde van de Senaatszetels gestreden, terwijl wel alle Huis-stoelen in de race waren. De Democratische Partij moest een winst boeken van 23 zetels voor een meerderheid, maar dat werden er meer dan 30.

De Democraten kunnen nu niet alleen wetgeving tegenhouden zoals die over een muur aan de Mexicaanse grens, maar ook onderzoeken tegen de president starten. Het wordt nu ook mogelijk om een afzettingsprocedure te starten, maar mocht dat uitmonden in een impeachment, dan zou de Senaat de president ongetwijfeld weer vrijspreken - zoals in 1999 ook gebeurde met Bill Clinton.

Opvallend
Er waren een paar opvallende uitslagen. Democraten Alexandria Ocasio-Cortez en Abby Finkenauer worden met hun 29 jaar de jongste vrouwen die ooit plaatsgaan nemen in het Huis van Afgevaardigden. Ilhan OImar en Rashida Tlaib worden de eerste moslima's in het Congres, en kooivechtster Debra Haaland de eerste Native American vrouw.

In Texas slaagde de rijzende Democratische ster Beto O'Rourke er echter niet in om Ted Cruz, Trumps voormalige Republikeinse tegenstander, te verslaan. Cruz won uiteindelijk met 51 procent van de stemmen. Dat O'Rourke nog zo dichtbij kwam in het conservatieve Texas wordt niettemin als een opvallende ontwikkeling beschouwd.

56 bekeuringen voor negeren rood kruis

Agenten van Team Hoofdwegen hebben dinsdag 6 november aan het begin van de avond 56 bekeuringen uitgedeeld aan automobilisten wegens het negeren van een rood kruis boven de weg, dan wel het rijden op de vluchtstrook.

Na een ongeval op de verbindingsweg tussen de A10 en A8, waarbij meerdere voertuigen betrokken waren, werden enige tijd twee rijstroken afgesloten middels een rood kruis zodat hulpdiensten veilig en adequaat hun werk konden doen. Verschillende automobilisten negeerden echter het rode kruis of omzeilden de afzetting door over de vluchtstrook te rijden.

Terwijl verschillende hulpdiensten zich ontfermden over de betrokkenen van het ongeval, hielden agenten van Team Hoofdwegen een controle op het negeren van de wegafsluiting. Voor het negeren van een rood kruis werd een bekeuring geschreven á 230 euro, de sanctie voor het rijden over de vluchtstrook zal worden bepaald door het Openbaar Ministerie.

56 bekeuringen voor negeren rood kruis (Foto: Politie Team Hoofdwegen)
56 bekeuringen voor negeren rood kruis (Foto: Politie Team Hoofdwegen)

Steun voor wietexperiment brokkelt verder af, ook Rotterdam haakt af

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft in een brief aan de minister laten weten dat zijn stad niet meedoet aan het wietexperiment van de regering, tenzij het kabinet de opzet van het experiment wijzigt.

Een van de voornaamste pijnpunten van Aboutaleb is het lage aantal gemeentes dat mag deelnemen aan het experiment. Zo stelt Aboutaleb in de brief: “Rotterdam zou graag zien dat het experiment wordt uitgebouwd naar meer gemeenten en meer soorten experimenten.” Ook is hij het niet eens met de eis dat alle coffeeshops in de gemeente mee moeten doen. Hij ziet meer in een opzet waarbij, aan de rand van de stad, nieuwe coffeeshops komen speciaal voor het experiment. Hij stelt dat op de manier beter vergeleken kan worden.

Als laatste pijnpunt haalt Aboutaleb aan dat volstrekt onduidelijk is wat er gebeurt na afloop van het experiment. Hij vreest dat de coffeeshops dan mogelijk terug moeten naar hun huidige leveranciers, met alle openbare ordeproblemen van dien.

Aboutaleb is niet de eerste burgemeester die zich tegen de huidige opzet van het wietexperiment keert. Eerder lieten de burgemeesters van Eindhoven en Amsterdam al weten niet achter het plan te staan.

20-jarige om het leven gekomen na frontale botsing

Dinsdagochtend heeft er op de N36 iets voor 08:00 uur een aanrijding plaatsgevonden tussen een vrachtauto en een personenauto. Hierbij is de bestuurder van de personenauto overleden.

De vrachtwagen kwam uit de richting van Hardenberg en reed in de richting van Ommen. De personenauto kwam uit de richting van Ommen en ging in de richting van Hardenberg. De auto botste frontaal op de vrachtauto en op de kop terechtgekomen in een sloot. De bestuurder van de personenauto, een 20-jarige man uit Ede, is hierbij ter plaatse overleden.

Zijlstra wordt strategieadviseur bij VolkerWessels

Halbe Zijlstra, die in februari ontslag moest nemen als minister van Buitenlandse Zaken omdat hij gelogen had over zijn aanwezigheid bij een gesprek in de datsja van Vladimir Poetin, heeft een nieuwe baan. Hij gaat als strategieadviseur aan de slag bij bouwbedrijf VolkerWessels.

Het bedrijf bevestigt de aanstelling van Zijlstra na berichtgeving van de Telegraaf hierover. Het bedrijf wil geen details vrijgeven over de aanstelling van de oud-minister.

15-jarige eerste wereldkampioen droneracen

In het Chinese Shenzhen is het allereerste wereldkampioenschap droneracen onder auspiciën van luchtsportbond FAI gehouden. De hoofdsponsor van het evenement, dronefabrikant DJI, zorgde voor het materiaal: van razendsnelle drones tot haarscherpe live onboardbeelden in het stadion van Shenzhen.

De competitie begon met 128 deelnemers, die allemaal een tijd neer moesten zetten. De snelste 64 plaatsten zich dan voor de knock-outfase, waarin steeds met vier drones tegen elkaar geracet werd. In die kwalificatie deden twee Nederlandse deelnemers mee: Andrzej Krasny plaatste zich wel, maar werd met een derde plek in de eerste knock-outronde uitgeschakeld. Wim Reinders kwam met zijn tijd van 33,165 seconden uit op de 65e plek, drie honderdsten achter de benodigde 64e plek (33,135).

Na twee dagen met vaak spannende competitie, waarin meerdere races pas in de allerlaatste meters beslist werden, kwam het veld uit bij de finales. De kleine finale werd gewonnen door de Australiër Thomas Bitmatta, die gedurende het toernooi regelmatig allerhande problemen kende, maar zich knap overeind hield. De bloedsnelle Zuid-Koreaan Son Young-rok kon hem in de kleine finale niet meer bijbenen en dus werd Bitmarra vijfde.

In de finale ging het nog voor de start al fout voor Noa Koch. De Zweed gaf iets te vroeg gas en zijn drone viel door een valse start van het startplatform, waardoor hij gelijk klaar was en de finale met drie drones dan echt van start ging. Bastian Hackl uit Oostenrijk pakte al snel de leiding, maar de pas 15-jarige Australiër Rudi Browning kwam snel langszij. Browning stond de eerste plek niet meer af en kroonde zich tot wereldkampioen, voor Hackl en de Let Karlis Gross.

Bij de vrouwen nam de Thaise Wanraya Wannapong in de finale gelijk de leiding en die stond ze geen moment meer af. Na afloop was ze kort van stof, maar duidelijk: "Ik ben heel blij vandaag, en bedankt aan alle sponsoren", aldus de Thaise. Mo Ga-yeon uit Zuid-Korea eindigde als tweede, brons was voor de Taiwanese Chao Ting-Yu, die tegen een van de laatste gates aan vloog. Ze kwam echter verder dan de vierde finaliste, Jessika Farrar. De Amerikaanse liet vooraf weten de beste vrouwelijke dronepiloot ter wereld te zijn, maar kwam er in de finale geen moment aan te pas na een snelle crash.

De finalesessie, met vanaf ongeveer 2:25 uur de finale bij de mannen (Bron: YouTube)

Van Veldhoven breidt gevecht tegen plasticsoep uit

Om het gevecht tegen de plasticsoep uit te breiden, pakt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met minister Cora van Nieuwenhuizen plastic zwerfafval in rivieren aan. Ook scherpt Van Veldhoven de norm voor plastic in de grond fors aan.

Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag aan de Tweede Kamer. Al eerder kondigde de bewindsvrouw het einde aan van wegwerpplastic zoals plastic bordjes, rietjes, roer- en wattenstaafjes en maakte zij afspraken met het bedrijfsleven over beter hergebruik.

Scherpere norm plastic in grond- en baggerspecie
Van Veldhoven scherpt de norm voor plastic in grond- en baggerspecie aan. Per 1 januari aanstaande mogen plastics nog slechts sporadisch in grond- en baggerspecie aanwezig zijn. Grond- en baggerspecie is grond die wordt afgegraven en bijvoorbeeld wordt gebruikt bij het aanleg van dijken en wegen, het ophogen van industrieterreinen of het zogenaamde verondiepen van plassen. In Nederland wordt jaarlijks ruim 40 miljoen kubieke meter van dergelijke grond verwerkt. De staatssecretaris past hiervoor de Regeling bodemkwaliteit aan.

‘Plastic probleem lost niet vanzelf op’
Van Veldhoven: “Plastic kent talloze handige toepassingen, maar hoort niet thuis in het water of het milieu. Het doet er honderden jaren over om te vergaan, dus dit probleem lost niet vanzelf op. Het is wel een probleem dat we met z’n allen gecreëerd hebben en we dus ook met z’n allen op kunnen lossen. Met deze maatregelen binden we wederom de strijd aan met ons plastic probleem.”

Aanpak plastic zwerfvuil in rivieren
Daarnaast pakt Van Veldhoven samen met minister Van Nieuwenhuizen de plasticsoep in zee aan. Die wordt deels veroorzaakt door plastic dat door rivieren wordt meegevoerd. Van Nieuwenhuizen: “Met een nieuwe aanpak tegen plastic zwerfafval in rivieren wordt het probleem bij de bron aangepakt. We brengen in kaart wat de plastic hotspots zijn waar het plastic afval in de rivieren stroomt. Als we dat in beeld hebben, dragen we bij aan projecten die deze afvalstromen gaan stoppen.” Voor deze aanpak stellen zij € 5 miljoen beschikbaar. Waar mogelijk wordt aangesloten bij al bestaande ontwikkelingen en initiatieven.

Eerdere afspraken over plastic flesjes
Al eerder maakte Van Veldhoven in de strijd tegen plasticsoep afspraken met het verpakkend bedrijfsleven: eind 2020 zitten er 70% tot 90% minder plastic flesjes in het zwerfafval en wordt 90% van de kleine flessen hergebruikt. Als onverhoopt die doelen niet gehaald zouden zijn, zal in 2021 statiegeld worden ingevoerd op plastic flesjes.

Plastic Pact
Naast het aanpakken van het plastic in de rivieren is Van Veldhoven bezig met het stoppen met plastic wegwerpartikelen. Dit betekent het einde van bijvoorbeeld plastic bordjes, rietjes, roer- en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik. Nederland ondersteunt de voorstellen van de Europese Commissie voor een snel akkoord op dit gebied van harte. Daarnaast werkt de staatssecretaris voor een brede aanpak voor plastic aan een Plastic Pact, door met allerlei partijen afspraken te maken over de reductie en hergebruik van plastic - zoals onlangs met festivals in Nederland.

Van Veldhoven breidt gevecht tegen plasticsoep uit (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Van Veldhoven breidt gevecht tegen plasticsoep uit (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Force India: "Sauber wordt een team om rekening mee te houden"

Onder leiding van Frederic Vasseur maakt het Formule 1-team van Sauber stappen voorwaarts. Als deze ontwikkeling verder gaat wordt het Zwitserse team volgens Force India een concurrent om rekening mee te houden.

Lange tijd reed Sauber in de achterhoede van het Formule 1-veld. Inmiddels heeft het team duidelijk stappen gemaakt. Toekomstig Ferrari-coureur Charles Leclerc heeft zes keer in de kwalificatie Q3 bereikt en in totaal 27 punten gescoord.

“Ik weet niet hoe zij zo'n steile ontwikkelingscurve kunnen hebben. Ik denk zelfs dat ze zich sneller ontwikkelen dan de topteams.”, vertelt Force India-teambaas Otmar Szafnauer aan Motorsport.com. “Als je ziet waar ze vorig jaar eindigden en waar ze nu staan, dan hebben ze qua ontwikkeling echt iedereen overklast. Ik weet niet hoe zo'n klein team dat voor elkaar krijgt, maar dat moeten we uitzoeken want het zijn zeker slimme jongens.”

De teambaas van Force India zet ook kanttekeningen bij het huidige succes. “Ik weet niet wanneer zij zijn gestopt met de ontwikkeling van de auto voor dit jaar. Wij hebben dat al vrij vroeg gedaan en legden toen al snel de focus op volgend jaar. Als zij de boel nog langer hebben doorontwikkeld op vlakken die je niet kunt vertalen naar volgend seizoen, dan kunnen ze daar in 2019 nog wel een beetje last van krijgen.”

Sauber-teambaas Vasseur heeft echter al laten weten dat sinds eind juli de ontwikkeling van de auto voor 2019 prioriteit heeft.

FOK! Wat een weer: later wat regen

Hallo  

Voordat we het over de dagrecords gaan hebben eerst even een ander boeiend feitje. Ik doe al 13 jaar mee aan de weerpoll op een bekend weerforum, en eindelijk na al die jaren deelname heb ik eindelijk eens een maandklassement gewonnen. In 2007 ben ik eens 2e geweest, maar dat was het verder wel. Ik kon mijn ogen dan ook niet geloven toen ik zag dat ik zo hoog stond. En uiteindelijk heb ik dan toch de maand oktober gewonnen. Eindelijk. Echter wel met cijfers die niet des-Stephans zijn. De meeste mensen verwachten van mij zo nat mogelijk etc. Ik was de enige die met 160 uur zon kwam opzetten, hoe haal ik het in mijn hoofd? Het leverde dus wel de overwinning op, want uiteindelijk kwamen we zelfs op 180 uur uit. Ik had natuurlijk het liefst zo nat mogelijk gewonnen, maar ja, een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Ik ben er dus erg blij mee.  

Gisteren boekten we weer de zoveelste records van dit jaar. In Westdorpe werd het uiteindelijk 20,4. Ook De Bilt vestigde een nieuw record met dik 19 graden. Ook elders in den lande werden records geboekt. Alleen op de Wadden was het met 14 graden iets koeler. 

De temperaturen gaan nu wel wat zakken, maar koud wordt het de komende dagen zeker niet. Het blijft rond de 12 a 13 graden zitten. Het weerbeeld veranderd wel iets. Er komt wat meer bewolking en vandaag kan daar ook wat regen uit gaan vallen. Donderdag is het dan weer zonnig. 

Echt wat meer regen lijkt er komend weekend in te zitten, maar ook dan wordt het dus niet frisser. 

Tot van de week!  

Nederland

Fraaie zonsopkomst bij Monique (Foto: DJMO)
Een mooie zonsopkomst bij DJMO. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gestage toename vrouwen onder topverdieners

Het aandeel vrouwen onder de meest verdienende werknemers in grote ondernemingen en andere organisaties neemt de laatste jaren gestaag toe. In 2017 bestond de top van de loonlijst van organisaties met minimaal 500 werknemersbanen voor ruim 20 procent uit vrouwen. In 2010 was dat nog 15,0 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS op verzoek van vragen uit de media.

Er is geen algemeen erkende definitie van het begrip topverdiener. Voor dit onderzoek heeft het CBS gekeken naar de 0,2 procent best betaalde banen binnen private en publieke organisaties, op basis van het jaarloon. Voor die banen is vastgesteld of ze werden vervuld door een man of een vrouw.

Daarbij zijn alleen organisaties met minimaal 500 werknemersbanen onderzocht, de zogenoemde ‘500-plusorganisaties’ <toelichting>. Het idee is dat hiermee de toonaangevende mensen binnen de grotere organisaties zijn geselecteerd.Zo berekend telde Nederland in 2017 bijna 6600 topverdieners. Het aantal vrouwen hieronder nam in zeven jaar tijd toe, terwijl het aantal mannen wat afnam.

Ruim helft banen bij 500-plusorganisaties bezet door vrouw
In 2017 waren nagenoeg evenveel vrouwen als mannen werknemer. Van de 8,1 miljoen werknemersbanen werd in 2017 ruim 47 procent bezet door een vrouw. In 2010 was dit maar een fractie minder. Bij de 500-plusorganisaties werd in 2017 van alle banen zelfs iets meer dan de helft
ingenomen door een vrouw. Ook dit was in 2010 al zo. Terwijl het aandeel vrouwen op de werkvloer dus vrijwel gelijk bleef, steeg het percentage vrouwen onder de topverdieners in deze periode zoals gezegd wel substantieel (van 15,0 naar 20,4).

Meer vrouwelijke topverdieners in bedrijfstakken met veel vrouwen
Het aandeel vrouwen onder de topverdieners loopt op met het aandeel vrouwelijke werknemers bij de 500-plusorganisaties. Een bedrijfstak met een van de hoogste percentages vrouwelijke topverdieners is dan ook de zorg. In 2017 bezetten vrouwen hier 84 procent van de banen en 30 procent van de best betaalde banen. Met 34 procent lag het aandeel vrouwelijke topverdieners bij 500-plusorganisaties in de overige dienstverlening nog iets hoger, terwijl vrouwen hier maar 57 procent van de werkvloer uitmaken.

Onder de overige dienstverlening vallen activiteiten van belangenverenigingen, reparatie van computers en andere consumentenartikelen, en andere activiteiten op het gebied van persoonlijke dienstverlening die niet elders zijn ingedeeld. Met een aandeel vrouwelijke topverdieners van een kwart hadden ook organisaties in het onderwijs en de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke dienstverlening naar verhouding vrij veel vrouwen bovenaan de loonlijst.

De bouw is de bedrijfstak met de minste vrouwen per werknemersbaan. Hier is ook het kleinste percentage vrouwen onder de topverdieners te vinden. In verhouding tot het aantal vrouwen op de werkvloer is het aandeel vrouwelijke topverdieners het kleinst in de horeca en de financiële dienstverlening. In beide bedrijfstakken was in 2017 niet meer dan 12 procent aan de top van de loonlijst vrouw, terwijl in de financiële dienstverlening 46 procent van de banen bezet werd door een vrouw en in de horeca zelfs 57 procent.

Meer vrouwen onder jongere topverdieners
In 2017 was 64 procent van de van de topverdieners bij 500-plusorganisaties 50+. Bijna 29 procent van de topverdieners was tussen de 40 en de 50 jaar en nog geen 7 procent tussen de 30 en de 40 jaar. Slechts een kleine fractie (0,5 procent) was jonger dan 30 jaar.
Onder de 50-plussers bij de 500-plusorganisaties is iets minder dan de helft (48 procent) vrouw. In de lagere leeftijdscategorieën is iets meer dan de helft vrouw. Niet alleen zijn er naar verhouding meer vrouwen onder de jongere werknemers, ook het aandeel vrouwelijke topverdieners is er hoger. Onder de topverdieners van 30 tot 40 jaar was 26,3 procent vrouw. Onder die van 40 tot 50 jaar was 25,7 procent vrouw en onder de 50-plussers 17,2 procent.

Minder dan een kwart van de vrouwen heeft een voltijdbaan
Onder de topverdieners bij 500-plusorganisaties werkte in 2017 bijna iedereen (98 procent) gemiddeld meer dan 35 uur per week. Bij een wekelijkse arbeidsduur van minimaal 35 uur is volgens internationale definities sprake van een voltijdbaan. Hier moet aan worden toegevoegd dat de topverdieners zijn geselecteerd op basis van het jaarloon, en niet het uurloon. Het ligt daarom wel voor de hand dat de voltijders onder de topverdieners veruit in de meerderheid zijn.

Over de hele werkvloer van 500-plusorganisaties bezien is het aandeel voltijders veel kleiner, vooral onder vrouwen. In 2017 had 23 procent van de vrouwen hier een voltijdbaan, tegen 68 procent van de mannen. Van alle voltijders bij 500-plusorganisaties is 26 procent vrouw. Gemiddeld over alle organisaties ligt dit op 23 procent.

Andere factoren die mogelijk een relatie hebben met het bereiken van de hoogste salarissen binnen een organisatie zijn voor dit artikel niet onderzocht. Ook is niet gekeken naar de reden waarom mannen en vrouwen al dan niet in voltijd werken. Meer publicaties over de verschillen tussen mannen en vrouwen ten aanzien van (onder meer) betaald werk zijn ophanden. Eind november publiceert het CBS de tweejaarlijkse Monitor loonverschillen mannen en vrouwen, 2016 (voorheen Gelijk loon voor gelijk werk?). Op 14 december publiceert het CBS samen met het SCP de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor .

Mohammed is geen pedofiel

Onlangs werd een Oostenrijkse vrouw veroordeeld door het Europees Hof voor Rechten van de Mens wegens het feit dat zij gezegd had dat Mohammed een pedofiel was omdat hij een sexuele relatie had met een meisje van 9 jaar oud. De vrouw beriep zich op de vrijheid van meningsuiting, maar volgens het Hof was dat niet van toepassing omdat zij "de geest van verdraagzaamheid" schendde. Belachelijk en verbijsterend.

Eindelijk Russisch goud op WK gewichtheffen, Chinese domineert

Op het wereldkampioenschap gewichtheffen in Ashgabat stonden dinsdag weer twee gewichtsklassen op het programma. De mannen tot 89 kilogram en de vrouwen tot 71kg streden in de Turkmeense hoofdstad om de medailles.

Vrouwen -71kg
Spanning was er bij de vrouwen niet echt, met name dankzij de 22-jarige Chinese Zhang Wangli. Ze won het trekken met 115kg overtuigend: Nadezda Likhacheva uit Kazachstan bleef steken op 112kg, de Egyptische wereldkampioene Sara Ahmed kwam tot 111kg. Bij het stoten was het beeld niet heel anders: Zhang opende op 140kg en op dat moment was iedereen behalve Ahmed al klaar.

De Egyptische tilde 141kg nog omhoog, maar nadat Zhang 148kg - een nieuw wereldrecord - met succes boven het hoofd stootte vond Ahmed het welletjes geweest, ze had immers een compleet onrealistische prestatie moeten leveren om de Chinese aan te vallen en het zilver was toch al binnen. Zhang ging nog even door en slaagde ook met 152kg, nog een nieuw wereldrecord en met 267kg ook een nieuw totaalrecord. Likhacheva deed met 130kg precies genoeg om het brons veilig te stellen.

Vrouwen -71kg (Bron: YouTube)

Mannen -89kg
Het werd een strijd die kwalitatief weliswaar niet zo geweldig was, maar wel voor flink wat spanning zorgde. Het trekken leverde winst op voor de Chileen Arley Mendez, die vorig jaar de wereldtitel (-85kg) veroverde, maar destijds ondanks zijn lagere lichaamsgewicht een stuk sterker was. Met 169kg tilde hij dinsdag net zoveel op als de Wit-Rus Pavel Khadasevich, terwijl Jhor Moreno uit Colombia met 168kg verrassend op plek drie stond, hetzelfde gewicht als de Georgisch Europees kampioen Revaz Davitadze.

Bij het stoten opende Mendez met 190kg al vroeg, waarna hij met 200kg op een totaal van 369kg kwam. Daar eindigde hij ook op, want zijn derde poging (210kg) mislukte. Dat was alvast niet genoeg voor goud: Brayan Rodallegas uit Colombia had in de B-groep voor een totaal van 370kg gezorgd. Met 202kg stootte Khadasevich zich naar 371kg en dus de eerste plek, waar de jonge Davitadze zich met 203kg achter voegde. Op dat moment was het de beurt aan de Rus Artyom Okulov, de wereldkampioen van 2015. In zijn tweede poging stootte hij 206kg omhoog, waarmee hij de leiding pakte (372kg).

Het was echter nog niet gedaan, want Okulov, die bij het trekken tot 166kg kwam, zag dat Hakob Mkrtchyan een ultieme poging deed. De Armeniër stond na 160kg bij het trekken flink wat achter, maar stootte in zijn eerste poging 205kg. Nadat Okulov 210kg niet haalde ging Mkrtchyan voor 213kg, waarmee hij in één klap van plek zeven naar goud zou gaan. Beide pogingen faalden echter en dus pakte Okulov het goud, na het missen van de Spelen van 2016 en het WK van vorig jaar eindelijk weer eens een echt Russisch succes. Khadasevich won zilver, Davitadze brons.

Okulov pakt de wereldtitel (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.