FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 november 2018

Jörgensen loodst Feyenoord met drie doelpunten naar achtste finales

Feyenoord mag zich opmaken voor de achtste finales van de KNVB Beker. De Rotterdammers bleken donderdagavond met 5-1 te sterk voor ADO Den Haag.

Trainer Giovanni van Bronckhorst sprak deze week nog hardop uit dat de beker een doel is voor de Rotterdammers en hem was er veel aan gelegen om de competitieflater tegen Ajax (3-0 nederlaag) een beter gevolg te geven. De beker lijkt immers nog de enige serieuze kans op een prijs dit seizoen. Tegen ADO hielden veel van de vaste namen daarom hun basisplaats en Robin van Persie kreeg een vrije rol tussen aanval en middenveld.

Daar hadden de bezoekers het lastig mee en ook de bedrijvige Nicolai Jörgensen was een constante plaag voor de Haagse verdediging. Na vijf minuten had de Deen al twee grote kansen verprutst door eerst van dichtbij op Robin Zwinkels te stuiten en de tweede mogelijkheid bleef onbenut toen hij net naast het doel schoot.

ADO-revelatie Abdenasser El Khayati deed aan de overzijde in de zevende minuut met een vlammend schot voor hoe het wel moest en daarna bleek ook Jörgensen nog te kunnen scoren. In de zeventiende minuut reageerde hij uiterst alert op een te korte terugspeelbal. Hij omspeelde de doelman, die even daarvoor nog knap redde op een kopbal van Erik Bottheghin, en schoof beheerst binnen.

Dezelfde Botteghin zorgde kort voor rust voor een verdiende 2-1 voorsprong door een corner hard binnen te koppen. Tyrell Malacia en Sam Larsson hadden voor die tijd nog verzuimd om met een afstandschot te scoren. Elson Hooi was er aan de andere kant dichtbij, maar Kenneth Vermeer redde bekwaam. De tweede doelman van Feyenoord krijgt steeds de kans in het bekertoernooi en hij beschaamde het vertrouwen van Van Bronckhorst niet.

Na rust vocht ADO voor wat het waard was, maar de ploeg van Alfons Groenendijk was simpelweg niet opgewassen tegen het surplus aan individuele kwaliteit. Jörgensen maakte de 3-1 met een heerlijk afstandsschot dat via de onderkant van de lat binnenviel en bij de 4-1 was hij het eindstation van een vlotte aanval.

Meteen daarna werd de Deen vervangen door Dylan Vente. Hij slaagde er niet in om te scoren, maar het ticket voor de achtste finale was toen al lang en breed veiliggesteld door de Rotterdammers. Feyenoord leek het resterende kwartier rustig vol te tikken, maar een minuut voor tijd zette Sam Larsson toch nog een keer aan en de sterk spelende vleugelspeler maakte het nog iets pijnlijker voor de dronken gespeelde bezoekers.

Nicolai Jorgensen maakt er drie. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)
Nicolai Jorgensen maakt er drie. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)

Raamprostitutie Amsterdam op de schop

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam komt in het voorjaar met plannen voor een herziening van het prostitutiebeleid op de Wallen. Vooral vanwege de groeiende toeristische drukte is dat volgens haar nodig. Door die drukte lijkt het ook steeds minder als betuttelend te worden beschouwd om de rosse buurt aan te pakken. Volgens coalitiepartijen GroenLinks, D66 en SP hoeft de prostitutie daar niet langer geconcentreerd te blijven.

De partijen denken aan 'raamloze' hotelachtige bordeellocaties elders in de stad, waar prostituees ook klanten kunnen ontvangen die ze online hebben geworven, schrijft het Parool. Op de Wallen mogen ze dat niet, terwijl de hordes toeristen die er voorbij trekken volgens Halsema nauwelijks van hun diensten gebruikmaken.

De overlast zou er groot zijn, met geregeld dusdanige mensenmassa's dat er onveilige situaties ontstaan. In noodgevallen is er geen doorkomen aan voor hulpdiensten, werd eerder vastgesteld. Ook zou er nog steeds sprake zijn van mensenhandel.

De Amsterdamse afdelingen van CDA en ChristenUnie roepen al een tijdje op tot aanpak van de red light district. Eerstgenoemde zei onlangs dat het tijd is om het rode licht uit te doen. Zulke geluiden van christelijke partijen zijn niet verbazingwekkend, maar dat nu ook de progressieve partijen in willen grijpen is wel opmerkelijk.

Verleiden
Het verschil zit hem in de manier waarop, want de Amsterdamse coalitiepartijen lijken de raamprostitutie in het Wallengebied niet in zijn geheel te willen verbieden. In plaats daarvan zouden de sekswerkers en exploitanten moeten worden verleid om hun heil elders te zoeken, door veilige en commercieel aantrekkelijkere nieuwe locaties te bieden. Waar die dan zouden kunnen komen is nog onduidelijk.

Een al eerder genomen besluit om de laatste 37 ramen in het Sint Annekwartier bij de Oude Kerk uit te kopen, zal overigens nog wel worden uitgevoerd. De gemeenteraad lijkt er weinig voor te voelen om dat nog tegen te houden.

IGJ staat open voor vragen faillissement ziekenhuizen

Afgelopen week zijn het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen failliet verklaard. Hierover is in de media veelvuldig verslag gedaan. Het is een ingrijpende en verontrustende situatie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) volgt deze situatie dan ook nauwlettend.

Daarom heeft de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een meldpunt geopend: "Het is belangrijk dat de inspectie zicht heeft op mogelijke risico’s. Wanneer u als patiënt of betrokkene uw zorgen kenbaar wilt maken met een vraag of signaal, dan kunt u contact opnemen met het Landelijk Meldpunt Zorg op het telefoonnummer 088-1205020 (op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur) of via www.landelijkmeldpuntzorg.nl."

Zorgprofessionals kunnen zich met vragen en signalen over hun zorgen of mogelijk onveilige situaties tot het ziekenhuis richten, maar ook laagdrempelig contact opnemen met het meldpunt van IGJ.

Fortuna Sittard via N.E.C. naar laatste zestien KNVB Beker

Fortuna heeft zich donderdagavond met pijn en moeite bij de laatste zestien in het bekertoernooi gemeld. Tegen N.E.C. wonnen de Limburgers met 2-3. Tot twee keer toe kwam Fortuna op achterstand, maar een gezonde dosis vechtlust zorgde ervoor dat de Eredivisionist toch als winnaar uit de strijd kwam. Lars Hutten kroonde zich, koud in het veld, tot matchwinner door vijf minuten voor tijd de beslissende treffer te produceren.

De Limburgers gaven zes spelers rust en NEC was tot het bot gemotiveerd om de 1-5 competitienederlaag tegen TOP Oss weg te poetsen. Het krachtsverschil werd daardoor genivelleerd en de Nijmegenaren begonnen vol passie aan het duel. Scheidsrechter Pol van Boekel wilde echter van een strafschop niets weten toen Mike Trésor Ndayishimiye claimde te worden vastgehouden.

Het duel was ondanks de goede wil rommelig en de openingstreffer van Terry Lartey-Sanniez kwam min of meer uit de lucht vallen. Vanuit een moeilijke hoek wist hij via de onderkant van de lat te scoren. Lang kon NEC daar overigens niet van genieten, want bij de eerste de beste tegenstoot werd de gelijkmaker aangetekend vanaf de stip. Lazaros Lamprou werd gevloerd door Josef Kvida en Mark Diemers pakte het buitenkansje vanaf elf meter dankbaar aan.

Dat men niet met een gelijke stand ging rusten was vervolgens te danken aan Sven Braken. Hij deed wat Tom Overtoom eerder net niet lukte en schoot keurig binnen met een afstandsschot. Joey van den Berg was er ook dichtbij, maar hij kwam niet verder dan de paal. NEC claimde nogmaals een strafschop en kreeg weer geen gelijk van de scheidsrechter, waardoor de voorsprong minimaal bleek bij rust.

Dat kleine verschil werd na rust uitgewist door Fortuna, dat onderweg wel Clint Essers verloor met een op het oog ernstige achillespeesblessure. Finn Stokkers liet zich er echter niet door afleiden en tekende op fraaie wijze voor de gelijkmaker. Lamprou had het duel daarna moeten beslissen, maar hij raakte de lat toen hij oog in oog stond met doelman Marco van Duin. Kort voor tijd kreeg Lars Hutten het publiek alsnog stil door een naderende verlenging af te wenden met de allesbeslissende treffer.

Hockeyers tonen spierballen in zevenklapper tegen Ierland

Het Nederlands hockeyteam won donderdag met grote overmacht hun derde duel van het vierlandentoernooi in Valencia. Tegen Ierland werd het liefst 7-1, onder meer dankzij twee rake strafcorners van één van de uitblinkers van de avond: Mink van der Weerden. Deze zevenklapper is sinds de 6-0 tegen Oostenrijk op het EK van 2017 de grootste zege van Oranje.

Woest was Alexander Cox na het eerste kwart. De bondscoach van Ierland zag zijn mannen in vijftien minuten tijd de wedstrijd uit handen geven door slordig spel. De Green Machine leek in de openingsfase niet op de ploeg die in de eerste twee duels van dit toernooi, tegen Engeland en Spanje, met strijd en hartstocht indruk maakte. Nederland begon wel vanaf meet af aan sterk aan het duel en strafte het zwakke spel van de Ieren gretig af. Met twee treffers, van de sticks van de aanvallers Bob de Voogd en Thijs van Dam. Voor Van Dam betekende de 2-0 zijn vijfde goal in het shirt van Oranje.

Rustbespreking
Met een peptalk van formaat probeerde Cox zijn mannen voor het tweede kwart weer bij de les te krijgen. Dat lukte deels, want de Ierse formatie hield in het tweede kwart stand. De schade bleef beperkt en Oranje sprong slordig om met de spaarzame kansen die zij in deze fase creëerde. In de rust zocht Ierland de kleedkamer op. Nederland bleef op het veld voor de bespreking. De aanvallers, middenvelders en verdedigers werden door bondscoach Max Caldas opgesplitst in drie groepen. Iedere groep besprak in en rondom de dug-out onderling wat beter moest, waarna dit in de gehele groep onder leiding van Caldas vervolgens werd besproken. Met resultaat.

Oranje overmacht
In de tweede helft walste Nederland met veel klasse en overmacht over Ierland heen. En een grote opsteker voor Nederland, de strafcorner begint te lopen. Mink van der Weerden tekende hieruit al binnen twee minuten na rust voor zijn eerste treffer van dit toernooi en zijn eerste in het Oranje-shirt sinds de EK-finale tegen België. De Ierse doelman David Harte bleek even later wederom kansloos op Van der Weerdens strafcorner en ook Jeroen Hertzberger verschalkte de voormalig beste keeper van de wereld in deze fase vanaf de kop van de cirkel. Hertzberger is hard op weg richting de honderd goals in Oranje; zijn teller staat na vandaag op 96.

Thierry Brinkman en Robbert Kemperman tilden de riante 5-0 voorsprong in het vierde kwart ogenschijnlijk eenvoudig naar 7-0, waarna de Ier Alan Sothern vier minuten voor tijd de 7-1 eindstand op het scorebord schoot. Een pleister op de wonden voor de Ieren. Want vandaag was er één ploeg, met hier en daar prachtig hockey, die de handen op elkaar kreeg van het Spaanse publiek: Nederland.

Aanstaande zaterdag speelt Nederland om 12:30 in de halve finale wederom tegen Ierland. Spanje – Engeland is dan de andere halve finale.

Aanstaande zaterdag speelt Nederland om 12:30 in de halve finale wederom tegen Ierland. Spanje – Engeland is dan de andere halve finale.


Darter Newton alsnog geplaatst voor Lakeside

Wes Newton mag zich alsnog in januari melden in Frimley Green voor Lakeside 2019. Zijn uitnodiging is het gevolg van de annulering van het Aziatische kwalificatietoernooi voor het WK van de BDO.

De tweevoudig major-finalist bij de PDC liep directe plaatsing voor Lakeside mis. Hij behaalde dit seizoen de 29e plek op de ranking van de BDO en liep kon zich daardoor niet rechtstreeks kwalificeren. Hij was bijna alsnog rechtstreeks geplaatst, maar doordat Adam Smith-Neale onverwacht de Winmau World Masters wist te winnen ging die plek naar Smith-Neale.

De BDO maakte donderdagavond echter bekend dat het Aziatische kwalificatietoernooi niet door gaat en dat Azië geen afvaardiging levert. The Warrior magdaardoor alsnog naar Frimley Green mag afreizen. 

Newton verloor eind 2017 zijn tourkaart bij de PDC. Hij wist in de Qualifying School ook geen succes te boeken, waardoor hij was verordeeld tot de Challenge Tour. Ook besloot hij bij toernooien de BDO te gaan gooien en mag nu dus voor het eerst naar Lakeside. 

Bergwijn hervat training bij PSV

Steven Bergwijn lijkt fit voor de komende wedstrijden van PSV tegen Vitesse en Tottenham Hotspur.

De Telegraaf meldt dat de aanvaller donderdag de training heeft hervat. Als de oefensessies van donderdag en vrijdag geen problemen opleveren, dan lijkt Bergwijn zaterdag in actie te kunnen komen tegen Vitesse. Drie dagen later is op Wembley de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

Bergwijn miste de heenwedstrijd tegen de Spurs, de uitwedstrijd tegen FC Groningen en de bekerblamage tegen RKC Waalwijk vanwege een voetblessure. De 21-jarige Amsterdammer speelde dit seizoen tot nu toe veertien officiële duels voor PSV, waarin hij vijf keer scoorde en vijf assists gaf.

PSV wil zich komend weekend tegen Vitesse herstellen van de pijnlijke uitschakeling in de KNVB Beker. Daarna volgt dus het cruciale duel met Tottenham. Beide teams hebben in groep B van de Champions League pas één punt en dus lijken ze tegen elkaar om de derde plaats te gaan strijden.

Aerts wint Koppenbergcross, offday voor Van der Poel

Toon Aerts heeft donderdag de Koppenbergcross gewonnen. De Belg versloeg medevluchters Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Mathieu van der Poel kwam er niet aan de pas en finishte pas als 21e.

In de openingsfase bleven de verschillen klein. Na een kwartier wedstrijd probeerde Van der Poel enkele plaatsen op te schuiven maar maakte toen een fout en moest van de fiets. De regerend Europees kampioen verloor een aantal plaatsen. Voor Van Aert was dat het moment om het tempo te verhogen. Alleen zijn landgenoten Aerts en Vanthourenhout konden volgen.

Bij de laatste beklimming van de Koppenberg wist Aerts zijn concurrenten Vanthourenhout en Van Aert te lossen. Vanthourenhout kwam 11 seconden na de voormalig Europees kampioen over de finish. Van Aert was derde op 14 seconden.

Na zeven achtereenvolgende overwinningen dit seizoen finishte Van der Poel als 21e op 4 minuten en 12 seconden van de winnaar. “Het liep van geen kanten. Vandaag was niet leuk”, vertelt Van der Poel aan Sporza. “Al bij de eerste beklimming van de Koppenberg wist ik dat het niet mijn dag was. Na dat foutje in het begin van de cross stond mijn stuur scheef, maar dat foutje was al een gevolg van niet super zijn. De eerste twee rondes hing ik ook al aan de rekker. Ik heb niet het gevoel dat mijn piek voorbij is. Ik heb de voorbije dagen mischien iets fout gedaan, maar dat is achteraf makkelijk om te zeggen. Het was vooral een slechte dag en zondag zal het wel beter zijn, want slechter dan vandaag kan niet.”

In de wedstrijd voor de vrouwen was Kim van de Steene het sterkste. Achter de 32-jarige Belgische werd Alicia Maria Arzuffi op ruim 20 seconden tweede. Op de derde plaats finishte Annemarie Worst.

Uitslag mannen
1. Toon Aerts
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Wout van Aert (BEL)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Laurens Sweeck (BEL)
7. Eli Iserbyt (BEL)
8. Kevin Pauwels (BEL)
9. Jens Adams (BEL)
10. Daan Soete (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Kim van de Steene (BEL)
2. Alicia Maria Arzuffi (ITA)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Ellen van Loy (BEL)
5. Geerte Hoeke (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Nikki Brammeier (GBR)
8. Helen Wyman (GBR)
9. Eva Lechner (ITA)
10. Ellen Anderson (USA)

'Chinezen en Russen vissen Afrikaanse zee leeg'

Buitenlandse vistrawlers en de vismeelindustrie bedreigen de lokale West-Afrikaanse visserij. Waren dit eerder nog met name Europese trawlers, tegenwoordig zouden vooral Chinese en Russische bedrijven de zee leegvissen. Voor de plaatselijke bevolking zou er te weinig overblijven, en wat er nog wel wordt gevangen wordt snel duurder. De overbevissing zou bewoners ook noordwaards richting Europa drijven.

De zee bij het Senegalese St Louis geldt als een van de visrijkste gebieden ter wereld, schrijft de BBC. Maar volgens de 34-jarige visser Mor Ndiaye is er de laatste paar jaar veel veranderd. "De vis verdwijnt gewoon dus wat moeten we? Eerder hadden we binnen een of twee dagen genoeg vis, nu kost het ons weken op zee om hetzelfde te vangen."

De vis is niet alleen voor St Louis of Senegal, maar gaat ook naar andere Afrikaanse landen zoals Mali. Veel mensen zijn er voor zo'n driekwart van hun eiwitconsumptie van afhankelijk. De zee is echter tientallen jaren door buitenlandse 'visfabrieken' overbevist. De resulterende schaarste heeft ook geleid tot forse prijsstijgingen, zo zou de prijs van de veelgegeten sardinella de laatste paar jaar zijn verviervoudigd.

Migratie
Al in 2006 zeiden Senegalezen dat als Europa de zee leegviste, ze de Afrikanen die daarvan de dupe waren dan ook maar op moesten nemen. Volgens BBC-correspondent Alfonso Daniels heeft ook nu de visschaarste migratie naar Europa tot gevolg.

Veel van de vis die wel wordt gevangen, wordt echter in Senegal maar vooral in buurland Mauritanië tot vismeel vermalen, volgens schattingen tot wel de helft. Dat gaat met name naar China, waar het als veevoer wordt gebruikt. De vismeelindustrie zou hoofdzakelijk in handen zijn van Chinese en Russische bedrijven. Die bemannen de visfabrieken met eigen personeel, waardoor het ook niet of nauwelijks werkgelegenheid oplevert.

Ook Mauritaanse vissers klagen steen en been, ondanks dat hun regering de wateren streng bewaakt om ze tegen bevissing door Senegalezen te beschermen. "De grote trawlers vangen alles", zegt visser Abdullahi Bahry tegen de achtergrond van rijen vismeelfabrieken. "Als er niets gebeurt wordt de blauwe zee zwart en zit er helemaal geen vis meer in."

Hockeyer Croon: in vijf dagen van boosheid, naar acceptatie, en WK-selectie

Jorrit Croon werd als een raket het hockeylandschap ingeschoten, toen hij als 17-jarig HGC-talent werd geselecteerd voor de Olympische Spelen. Hij werd meteen op een voetstuk geplaatst en maakte een grote indruk. Toen hij vorige week in eerste instantie werd gepasseerd voor het WK door bondscoach Max Caldas, wist hij niet hoe hij daarmee om moest gaan. "Ik ben 48 uur boos geweest. Dit had ik nog nooit gevoeld."

"Mensen dachten vast: die Jorrit Croon, die zit er wel weer bij. Maar zo heb ik het zelf nooit gezien. Ik heb het zelf nooit voor lief genomen", zegt Jorrit Croon over het selectiemoment.

Eerder vertelde hij op deze plek dat hij het idee had dat hij altijd dezelfde persoon was gebleven, maar dat alleen de perceptie van de buitenwereld anders was, na Rio. "Dat vond ik moeilijk", zei hij vorig jaar. Deze zomer stond hij weer in de schijnwerpers, met een veelbesproken overgang naar Bloemendaal. Maar de schittering, het glansrijke spel dat in Rio zo aanwezig was, leek soms wat dof geworden, ook op internationale toernooien met Oranje.

Dan begon hij met Oranje een toernooi op het middenveld, maar werd hij na een paar wedstrijden in de aanval geposteerd, zoals op de HWL3 in Londen vorig jaar. Hij was zoekende. Logisch ook, op die leeftijd. Croon is nog steeds de jongste speler van de Oranje-selectie. Toen het selectiemoment voor het WK daar was, mochten veel buitenstaanders denken dat hij een zekerheidje was.

Hij wist zelf wel beter. Bekijk alleen al het interview over de selectie. Croon wrijft na de vraag over het WK eerst met zijn hand over zijn mond, haalt daarna zijn hand door het haar en kriebelt lang met zijn vingers aan het kraagje van zijn T-shirt. Alsof de beelden al niet genoeg vertelden, geeft ook Croon zelf meteen aan dat hij het heel spannend vindt. Hij voelde terecht dat hij juist géén zekerheid was.

Geen jeudige hockeyer met zoveel fans
Toen het telefoontje van bondscoach Max Caldas kwam, om hem te vertellen dat hij reserve was, voelde het 20-jarige talent iets wat hij nog nooit had gevoeld. Een keiharde afwijzing. Veel spelers waarmee hij het WK met Jong Oranje speelde in 2016 (Lucknow, India, zevende plaats), zoals Thijs van Dam, Jonas de Geus, Lars Balk, Floris Wortelboer en Thierry Brinkman, waren allemaal wél geselecteerd. Maar het grootste en populairste talent niet. Geen jeugdige hockeyer met zoveel volgers (21,2K) op Instagram als de posterboy van hockeyend Nederland. Zijn fans begrepen er he-le-maal niets van.

"Ik was chagrijnig en teleurgesteld. Zeker de eerste 48 uur was ik vooral heel boos. Bekijk het maar, dacht ik. Ik had er even geen zin meer in. “Dit hoort er ook bij”, zeiden mensen tegen me. Maar dat wil je niet horen. Ik had dit nog nooit zo gevoeld." Het was typisch Croon om daarna iets functioneel met die boosheid te doen of dat in ieder geval zo te verwoorden. "Ik ben daarna rustiger geworden en uit die boze emotie gestapt."

Bondscoach Caldas lichtte zijn selectie toe. Zijn kritiek op Croon werd voor het eerst openbaar. Hij vond dat de ontwikkeling in balbezit van het talent was gestagneerd. Dat er een discussie in het hoofd van Croon is tussen ‘trucjes en volwassen spel.’ Misschien is dat ook het probleem van de magie die Croon eerst uitstraalde. Wat twee jaar geleden werkte, de fabelachtige techniek, hoeft nu niet altijd te werken. Tegenstanders kennen hem beter. Er wordt meer van hem verwacht. Twee jaar geleden stond hij in Oranje nog in de aanval, nu moet hij concurreren met het middenveld.

‘Als hij niet eerlijk is, word ik ook niet beter’
Die ontwikkeling hoort bij het volwassen worden. Dat Croon achter De Geus de zesde middenvelder bleek te zijn, was een harde conclusie voor de balvirtuoos. Nu reageert de middenvelder op deze woorden. "Met sommige punten was ik het eens met de kritiek. Met andere punten niet. Voor mij was het niet bijzonder. Max is intern altijd kritisch op me geweest, maar hij heeft ook altijd zijn vertrouwen naar me uitgesproken, ook toen hij me op 17-jarige leeftijd erbij haalde. Uiteindelijk vindt Max me niet slecht. Hij is kritisch. Dat is goed. Als hij niet eerlijk is, word ik ook niet beter."

De twee moeten nog met elkaar zitten. Afvallers konden een gesprek aanvragen voor afgelopen vrijdag, maar toen was Croon er emotioneel nog niet klaar voor. Nu wel. Zaterdag keek Croon er misschien een beetje tegenop om naar Schiphol te gaan. Toen hij zijn teamgenoten zag, voelde hij dat hij nog steeds deel was van het team en dat ook de reserverol goed moet worden ingevuld.

Het was een bizarre week voor Croon. Na een zwarte donderdag, volgde een bitterzoete maandag. De jongste speler van de selectie speelde op het vierlandentoernooi tegen Spanje alweer zijn vijftigste interland. Op dat moment een jubileum met een klein zwart randje. Ja, hij mocht op extreem jonge leeftijd alweer zijn vijftigste interland spelen, maar hij was wel reserve voor een van de belangrijkste toernooien in het hockey.

Toch nog bij de eerste achttien
Toen raakte Floris Wortelboer weer geblesseerd aan zijn schouder. De rest is geschiedenis. Middenvelder Croon werd – na lang intern beraad – aangewezen als vervanger. Van het dieptepunt in zijn hockeycarrière, naar een jubileuminterland en alsnog een WK, en dat in vijf dagen tijd. "Zo snel kan het dus gaan. Het ene moment ben je diep teleurgesteld, het andere moment zit je erbij. Ik ben heel blij dat Max dat vertrouwen in mij heeft. Ik ben zó blij dat ik deel uitmaak van de toernooiselectie."

Toch zal Croon ook het gesprek aangaan met de bondscoach. Het talent wil verder groeien en niet achter generatiegenoten aanlopen, ook al zijn ze ietsje ouder. Op het WK krijgt hij een heerlijke herkansing op het mooiste podium, na een eerste teleurstelling. "De punten die nu in de ogen van Max een 5 waren, zijn niet opeens een 10 omdat ik wel bij de selectie zit. Daar moeten we open en eerlijk naar kijken. Dat gaat ook gebeuren. Nu moeten we vooruitkijken."

De verschillende strijdtonelen van Battlefield V

Over een dikke twee week verschijnt Battlefield V alweer en EA heeft nu een trailer uitgebracht waarin de multiplayer-maps worden uitgelicht. Bekijk de verschillende strijdvelden in Frankrijk, Nederland, Noorwegen en Noord-Afrika.

Tot nu toe heeft Battlefield V qua trailers vooral veel laten zien van de campaigns, dus een uitgebreid overzicht van wat we op release van de multiplayer kunnen verwachten was meer dan welkom. We bekijken acht maps die meteen beschikbaar zijn en één die later releaset als onderdeel van het 'Tides of War'-plan voor Battlefield V. 

Tides of War is kortgezegd de doorlopende support voor de game, met periodiek nieuwe content in de vorm van nieuwe maps, nieuwe gamemodi, wekelijkse events, nieuwe wapens en nieuwe voertuigen. In tegenstelling tot Battlefield 1, waar je voor de post-release content nog een Premium Pass moest hebben, is alle toekomstige content in Battlefield V gratis. Battlefield V verschijnt wereldwijd op 20 november voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Ajacied Tagliafico met Argentinië tegen Mexico, Messi ontbreekt

Nicolaś Tagliafico is weer geselecteerd in de voetbalselectie van Argentinië voor twee oefeninterlands tegen Mexico. De linksback van Ajax is sinds het WK in Rusland een vertrouwd gezicht in het keurkorps van interim-bondscoach Lionel Scaloni.

Lionel Messi ontbreekt nog in de selectie van Argentinië. De aanvaller van Barcelona is nog niet helemaal hersteld van een armbreuk. Hij besloot zich na het teleurstellend verlopen WK ook even niet beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg. Argentinië en Mexico ontmoeten elkaar op 16 november in Cordoba en staan vier dagen later in Mendoza opnieuw tegenover elkaar.

Selectie

Doel: Augustin Marchesin (Club America), Sergio Romero (Manchester United), Geronimo Rulli (Real Sociedad);

Verdediging: Juan Foyth (Tottenham), Ramiro Funes Mori (Villarreal), Walter Kannemann (Gremio), Emanuel Mammana (Zenit), Gabriel Mercado (Sevilla), Nicolas Otamendi (Manchester City), German Pezzella (Fiorentina), Renzo Saravia (Racing Club), Nicolas Tagliafico (Ajax);

Middenveld: Marcos Acuna (Sporting CP), Santiago Ascacibar (Stuttgart), Rodrigo Battaglia (Sporting CP), Franco Cervi (Benfica), Rodrigo De Paul (Udinese), Erik Lamela (Tottenham), Giovani Lo Celso (Real Betis), Maximiliano Meza (Independiente), Leandro Paredes (Zenit), Roberto Pereyra (Watford), Eduardo Salvio (Benfica), Franco Vazquez (Sevilla), Matias Zaracho (Racing Club);

Aanval: Angel Correa (Atletico Madrid), Paulo Dybala (Juventus), Mauro Icardi (Inter), Lautaro Martinez (Inter), Giovanni Simeone (Fiorentina).

Rutten volgt Allach en stapt op bij Maccabi Haifa

Fred Rutten is opgestapt als trainer van Maccabi Haifa. De 55-jarige oefenmeester stond sinds januari 2018 voor het eerste elftal van de Israëlische club.

Onder Rutten behaalde Maccabi Haifa dit seizoen negen punten uit de eerste acht competitiewedstrijden. De twaalfvoudig Israëlische kampioen was daardoor afgezakt naar de achtste plaats. Afgelopen maandag wist de ploeg nog wel te winnen bij Hapoel Tel Aviv (1-2), besloten toch om te vertrekken.

Rutten had bij Maccabi nog een doorlopend contract tot de zomer van 2019. Sinds mei heeft de 55-jarige trainer een adviserende rol bij de raad van commissarissen van FC Twente. Tot nu toe combineerde Rutten beide functies. 

Donderdag werd al bekend dat Mo Allach zijn contract liet ontbinden als technisch directeur van de club, een dag later toont Rutten zich solidair aan Allach. "Ik kwam naar de club op verzoek van Mo en vanwege mijn toewijding aan hem wil ik hier ook niet langer blijven″, zegt Rutten op de clubsite. De voorzitter van Maccabi gaf gehoor aan het verzoek van Rutten om zijn dienstverband te beëindigen.

Parkeren wordt fors duurder in Amsterdam

Om de stad leefbaar en toegankelijk te houden, werkt het college van B en W aan een breed pakket van maatregelen. Eén daarvan betreft het autoluw maken van de binnenstad. Het college stelt in dat kader een verhoging van de parkeertarieven voor bezoekers voor. Het is voor het eerst sinds 2009 dat deze tarieven in Amsterdam worden gewijzigd. Wie in Amsterdam wil parkeren, gaat daar vanaf april 2019 meer voor betalen. In het centrum kost een uur parkeren straks 7,50 euro (nu 5 euro). De extra opbrengsten investeert de gemeente in maatregelen die ten goede komen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad.

Amsterdam groeit en bloeit en is ongekend populair bij bewoners, bedrijven en bezoekers. De openbare ruimte wordt steeds intensiever gebruikt. Er is behoefte aan meer ruimte voor groen en plekken om te spelen. Die ruimte maken we door het ruimtebeslag van vooral het gemotoriseerde verkeer in de stad te verkleinen. Nog steeds maken veel mensen gebruik van de auto om Amsterdam te bezoeken. Om de stad leefbaar en toegankelijk te houden is het echter nodig dat Amsterdammers en bezoekers van de stad vaker kiezen voor andere vormen van mobiliteit.

Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer): ”Dit zijn flinke tariefverhogingen en daar zal niet iedereen blij mee zijn. Maar het is noodzakelijk om de stad leefbaar en bereikbaar te houden en om te zorgen voor meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. De extra parkeergelden gebruiken we om te investeren in mobiliteit en om de kwaliteit van de infrastructuur en de openbare ruimte in de stad te verbeteren.’’

Gebiedsgerichte aanpak
De auto legt nog altijd een groot beslag op de beschikbare ruimte in de stad. Dit geldt vooral in de gebieden die niet voor de auto zijn gemaakt zoals de historische binnenstad en 19e-eeuwse wijken. Smalle grachten en kades hebben nu nog te lijden van veel verkeer. Het college stelt dan ook voor om juist in die gebieden de parkeertarieven voor bezoekers flink te verhogen. De verschillen in de straattarieven tussen aan elkaar grenzende gebieden blijven klein om een waterbedeffect (verschuivende parkeerdruk) te voorkomen.

Alternatieven voor de auto
De gemeente wil bewoners en bezoekers stimuleren om op een andere manier binnen en naar de stad te reizen. Veel bewoners laten hun auto al staan of maken bewust de keuze geen auto aan te schaffen. Bezoekers van de stad weten de P+R terreinen aan de rand van de stad steeds beter te vinden om daar goedkoop te parkeren en over te stappen op het openbaar vervoer. Om bewoners en bezoekers aan te zetten om de auto vaker te laten staan, wordt er de komende jaren daarnaast nog eens € 400 mln geïnvesteerd in nieuwe trams, metro’s, zero emissiebussen en ov-infrastructuur.

Verruiming bezoekersregeling
Amsterdammers die bezoekers ontvangen die met de auto komen, willen we tegemoetkomen door de bezoekersregeling te verruimen naar 40 uur per maand. Dit geldt voor de stadsdelen waar nu nog maximaal 10 of 30 uur korting geldt. Door deze verruiming kunnen bewoners hun bezoek meer uren per maand met 50% korting laten parkeren.

Parkeren wordt fors duurder in Amsterdam (afbeelding: Gemeente Amsterdam)
Parkeren wordt fors duurder in Amsterdam (afbeelding: Gemeente Amsterdam)

Rico Verhoeven krijgt hoofdrol in actiefilm

De Nederlandse kickbokser Rico Verhoeven gaat naar Hollywood. Verhoeven is op dit moment in Los Angeles om te onderhandelen met regisseurs en schrijvers voor een heuse film waarin Verhoeven de hoofdrol zal gaan spelen en ook zal co-produceren.

De film zal 'The Black Lotus' gaan heten en zit in het genre van actiefilms als Man on Fire en Taken. De opnames zullen plaatsvinden in Amsterdam, Londen en Sofia en voor de Glory-kampioen kickboksen is het een spannende tijd. Volgens de planning zullen de opnames beginnen in 2019.

Verhoeven is niet onbekend met het acteren en hij heeft al vaker geprobeerd om in Hollywoodproducties zoals Creed 2 een rolletje te bemachtigen. Ook heeft hij al rolletjes in een aantal series gespeeld.

"Net als in mijn gevechten zal ik mij optimaal gaan voorbereiden en zal ik het beste uit mij halen, voor al mijn fans over de hele wereld", bespreekt Verhoeven zijn droom. "Het is een uitdagend nieuw avontuur voor me."

Nederland investeert in samenwerking met Tunesië

Minister Blok heeft vandaag Tunesië bezocht. In Tunis sprak hij met president Beiji Caid Essebsi, premier Youssef Chahed, minister van Handel Omar Behi en minister van Buitenlandse Zaken Khemaies Jhinaoui. Blok kwam met zijn ambtsgenoot Jhinaoui overeen de Nederlands-Tunesische samenwerking tegen terrorisme kracht bij te zetten. Tunis werd maandag getroffen door een zelfmoordaanslag in de binnenstad, na een periode van relatieve kalmte.

Minister Blok: "Tunesië werkt hard aan zijn veiligheid, dat heb ik vandaag met eigen ogen gezien en gehoord. De trieste aanslag deze week laat zien dat het werk niet af is. Daarom investeert Nederland in de veiligheid van de regio. De Nederlands-Tunesische samenwerking tegen terrorisme is een win-win formule; een veilig Tunesië draagt bij aan een veiliger Europa en Nederland".

Ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) stellen hiervoor €2,8 miljoen ter beschikking. Het gaat om verschillende projecten gericht op het voorkomen van gewelddadig extremisme en terrorisme. Dat gebeurt via het instellen van wijkagenten en het versterken van burgerschap onder jongeren. Hierbij is veel aandacht voor de oorzaken van radicalisering.

Grondoorzaken migratie
Tunesië maakt sinds de Jasmijnrevolutie van 2011 een unieke democratische transitie door. In de gesprekken die minister Blok had met Tunesische jongeren ging het over de uitdagingen van het land, zoals de meer dan 35% jeugdwerkloosheid. Een factor van betekenis voor veel Tunesiërs die op drift raken, ook richting Europa. Het is een van de grondoorzaken voor irreguliere migratie.

Minister Blok: "Tunesische jongeren moeten perspectief hebben. Nederland steunt verschillende initiatieven om dit mogelijk te maken en deze jongeren een toekomst in eigen land te bieden." De samenwerking bij de aanpak van migratie naar Europa was onderwerp van gesprek met de Tunesiërs. Blok en zijn Tunesische collega’s spraken af het gesprek hierover voort te zetten.

Nederland investeert in samenwerking met Tunesië (Afbeelding: Rijksoverheid)
Nederland investeert in samenwerking met Tunesië (Afbeelding: Rijksoverheid)

Van der Vaart kondigt afscheid aan

Rafael van der Vaart is zo goed als zeker aan zijn laatste seizoen als profvoetballer bezig. Dat heeft hij verteld in een interview.

"Ik speel dit seizoen nog en dan denk ik dat ik stop. Het is goed zo. Het is prima om niet meer op mijn top te zijn. Ik heb dat al lang geaccepteerd en ik weet dat de tijd gekomen is", zegt Van der Vaart in gesprek met BT. De 109-voudig international trainde afgelopen zomer even mee bij PEC Zwolle, waarna hij bij Esbjerg ging voetballen. Daar loopt zijn contract na dit seizoen af.

"Zolang het lichaam het aankan, doe ik waar ik goed in ben. In het voetbal kan er veel gebeuren, maar ik heb het gevoel dat dit mijn laatste seizoen is", aldus Van der Vaart. "We zullen zien wat ik ga doen. Ik doe televisiewerk in Nederland en dat vind ik erg leuk. Als je een goede naam hebt, dan kun je overal wel aan de bak. Misschien wel als trainer. Maar ik heb enkele slechte ervaringen meegemaakt met coaches en ik wil niet dat spelers over mij denken zoals ik over sommige trainers heb gedacht."

De ervaren middenvelder zou jonge spelers graag willen vertellen dat ze van hun carrière moeten genieten. "En ik zou vetellen hoe ik zou spelen, maar ik ben niet het type dat zou pochen over dat ik bij Real Madrid heb gespeeld."

Moslims halen ruim anderhalve ton op voor Joodse slachtoffers

Twee Amerikaanse moslimorganisaties hebben de handen inéén geslagen om de slachtoffers en nabestaanden van de elf Joodse slachtoffers, die vielen tijdens de aanslag op de Tree-of-Life synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh, financieel te ondersteunen. Inmiddels is er al meer dan honderdvijftigduizend dollar binnengehaald.


Tarek El-Messidi (Bron: Youtube)

De organisaties vinden dat er geen plaats moet zijn voor dergelijk geweld en willen het kwade met het goede beantwoorden. De aanslag, gepleegd door anti-semiet Robert Bowers, vond plaats tijdens de ochtenddienst in de synagoge en trof voornamelijk oudere gelovigen.

"Toen ik het nieuws zag, dacht ik, dit had heel goed ook in een moskee of Hindu-tempel kunnen gebeuren", aldus de initiatiefnemer van de actie Tarek El-Messidi. "Ik werd er gewoon misselijk van. We willen een sterke boodschap van verbondenheid uitstralen."

Het streefbedrag van de actie was eerst vijfentwintigduizend dollar, maar op sommige momenten kwam er tweeduizend dollar per uur binnen en is er genoeg om de nabestaanden bij te staan met de kosten van de begrafenissen en ziekenhuisrekeningen van overige slachtoffers.

"Niemand zou zich onveilig moeten voelen in een gebedsruimte", vervolgt El-Messidi. "Het is verschrikkelijk te weten dat vooral het kwetsbare gedeelte van de gemeenschap zo getroffen is."

Vrouw na racistische aanval: 'Ons leven is hier in gevaar'

Vorige week werd Hacer Ugurlu plotseling aangevallen op een tram in Keulen. Sindsdien voelt de vrouw zich niet meer veilig en waarschuwt zij haar landgenoten.

Donderdag 25 oktober werd Hacer Ugurlu, een vrouw van Turkse afkomst, plotseling aangevallen. Dit gebeurde in een tram in Keulen door een nog onbekende man. Ze hield daar blauwe plekken in het gezicht aan over en moest in het ziekenhuis worden behandeld. Sindsdien voelt de vrouw zich niet langer veilig en waarschuwt ze haar landgenoten van Turkse afkomst in Duitsland. "Ons leven is hier in gevaar."

De aanval vond plaats tijdens de lunch toen Ugurlu naar haar werk ging en op de drukke tram in Keulen stapte. Ze merkte al vrij snel, dat een man die naast haar zat, naar haar keek en vloekte. Toen ze net voor de halte, waar ze wilde uitstappen, opstond van haar zitplaats sloeg de onbekende man meerdere malen op haar in. Niemand haastte zich om haar te helpen of probeerde in te grijpen.

Toen de tram stopte, stapte de aanvaller uit en vluchtte. Volgens Ugurlu kwam de trambestuurder naar haar toe om navraag te doen. Hierna stapte ze uit en liet zich behandelen in een ziekenhuis. Bij de aanval liep de vrouw gezichtsletsel en een gezwollen oog op.

De Turkse consul-generaal van Keulen, Ceyhun Erciyes, bezocht haar op maandag en vroeg naar haar toestand en beloofde zich om voor haar op te komen in deze zaak, zodat de aanvaller wordt opgepakt. In een interview met het Turkse nieuwsagentschap Anadolu zei Ugurlu dat ze zich sindsdien niet meer veilig voelde en dat niemand dat blijkbaar interesseert.

Laatste informatie Super Smash Bros. Ultimate bekendgemaakt

Nintendo heeft in een Nintendo Direct voor Super Smash Bros. Ultimate de laatste informatie gedeeld over de titel. De belangrijkste aankondigingen vind je hieronder terug.

Er zijn nog drie personages aangekondigd: Ken als Echo Fighter van Ryu uit Street Fighter, Incineroar uit Pokémon Sun en Moon en Piranha Plant uit Super Mario Bros. Deze laatste kun je verdienen door de game digitaal te kopen of met de fysieke versie de MyNintendo-punten te claimen. In de toekomst worden er ook nog vijf nieuwe fighters (met nieuwe levels en muziek) als downloadbare content toegevoegd. Een season pass is beschikbaar voor 24,99 euro. Individueel kost elk pakket (één fighter, één leven en muziek) 5,99 euro.

Ook is de Spirits Modus aangekondigd, een singleplayer-ervaring waarin je in gevechten 'spirits' kunt vrijspelen. Met deze spirits, die veel franchises vertegenwoordigen, kun je jouw fighters in deze modus sterker maken. Gevechten vinden plaats onder speciale thema's en met speciale effecten. Helaas keren de verzamelbare trophies niet terug in de game. Wel is er goed nieuws voor de fysieke verzamelaars onder ons: Nintendo brengt voor alle nieuwe personages een amiibo uit. Deze zijn niet allemaal beschikbaar vanaf launch, maar komen verspreid over een aantal maanden uit. Inkling, Ridley en Wolf lanceren samen met de game.

Een échte singleplayer-modus is er in de vorm van World of Light. Deze modus is compleet met een verhaallijn, boss fights en een wereldmap. Een uitgebreide Adventure Modus of Subspace, maar dan weer wat anders. De CGI-trailer met de eerste beelden van World of Light vind je hieronder.

De Nintendo Direct behandelde ook andere zaken als Assist Trophies, online modi, opties van de game en meer. De gehele Direct is hier terug te kijken. Super Smash Bros. Ultimate lanceert 7 december voor Nintendo Switch.

IS dankzij Turkije weer bij grens Irak

Door aanvallen van het Turkse leger op Koerdische steden in het noorden van Syrië heeft het Koerdische militieleger SDF zich teruggetrokken uit de strijd met terreurgroep IS in het oosten van het land. Hierdoor bereikte IS voor het eerst sinds mei weer de Iraakse grens, meldt de Volkskrant.

De SDF (Syrian Democratic Forces) is de belangrijkste westerse bondgenoot in de strijd tegen IS, maar wordt door Turkije zelf als terreurgroep gezien. Turkije verdreef de Koerden al eerder van de westelijke oever van de rivier de Eufraat.

President Erdogan waarschuwt de SDF nu dat ze ten oosten van de rivier van de kaart zullen worden geveegd wanneer ze in zijn ogen doorgaan met het bedreigen van de Turkse grensstreek.

Erdogan ziet de Koerdische aanwezigheid aan de Turkse zuidgrens als een bedreiging voor de nationale eenheid. Met name in het zuidoosten van Turkije wonen veel Koerden. De president is bang dat die zich zouden willen aansluiten bij een eventueel op Syrisch en mogelijk ook op Iraaks grondgebied te vormen Koerdische staat.

Bemoeilijken
De Turkse aanvallen lijken er daarmee op gericht om de Koerdische gebieden zoveel mogelijk te fragmenteren, om de vorming van zo'n staat te bemoeilijken.

SDF-woordvoerder Kino Gabriel zei na de laatste Turkse aanvallen dat het militieleger zich nu naar het noorden van Syrië zal terugtrekken om de Koerden tegen Turkije te verdedigen. Daarmee ontstaat het risico dat het conflict tussen de Turken en Koerden verder escaleert.

Ondertussen is de westerse coalitie tegen IS een bondgenoot kwijt in de grensstreek bij Irak. Die coalitie, waaraan ook Nederland deelneemt, probeert te voorkomen dat de terreurgroep erin slaagt om de grens over te steken en IS-enclaves in Syrië en Irak zo weer aan elkaar weet te knopen.

800 kg coke verstopt tussen fruit

De politie heeft woensdag zo’n 800 kilo cocaïne in beslag genomen. De drugs zaten verstopt tussen een zending, hoe verrassend, fruit die vanuit de haven van Vlissingen bij een fruitverwerkingsbedrijf in Moerdijk is afgeleverd.

Medewerkers van het verwerkingsbedrijf vonden de drugs tijdens een kwaliteitscontrole en schakelde direct de politie in. De cocaïne is in beslag genomen en op last van de officier van justitie vernietigd. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. De recherche doet verder onderzoek.

Faillissement MC Slotervaart gehandhaafd

Het faillissement van het Slotervaartziekenhuis wordt niet vernietigd. De rechtbank wijst het verzet van een groep specialisten van het ziekenhuis af. De groep had bij de rechter verzet tegen het faillissement aangetekend. Volgens hen is er helemaal geen sprake van dat het ziekenhuis zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen.

Daarnaast zou niet alleen moeten worden gekeken naar de financiële kant van het verhaal, maar moet ook het maatschappelijk belang worden meegewogen. Bovendien menen de specialisten dat de eigenaren en directie van het ziekenhuis het faillissement hebben gebruikt om hun eigen verantwoordelijkheden te ontlopen. Daarmee zouden zij misbruik hebben gemaakt van hun bevoegdheden.

Lees ook: '46 artsen willen MC Slotervaart redden met eigen geld'

Ziekenhuis is opgehouden met betalen
De rechtbank acht het verzet ongegrond. Op basis van een toelichting van de curatoren is geen andere conclusie mogelijk dan dat het ziekenhuis wel degelijk is opgehouden met betalen. Er is geen geld meer om de lopende kosten te kunnen voldoen en er is bovendien sprake van aanzienlijke schulden.

Alleen financiën mogen worden meegewogen
De rechtbank mag een faillissement alleen toetsen aan de Faillissementswet. Binnen die wet kan enkel worden gekeken naar de financiële toestand van de schuldenaar. Andere zaken mogen niet worden meegewogen. Dat de faillietverklaring ernstige gevolgen heeft voor alle betrokkenen en heeft geleid tot grote maatschappelijke onrust, maakt het oordeel over de financiële toestand van het ziekenhuis niet anders. Ook de beschuldiging aan het adres van de eigenaren en de directie kunnen niet bij deze beoordeling worden betrokken.

'Grand Prix van Vietnam in 2020'

De autoriteiten in de Vietnamese hoofdstad Hanoi hebben laten weten dat het land vanaf 2020 een heuse Formule 1-race krijgt. Het circuit waar de eerste Grand Prix van Vietnam op moet worden verreden zou volgende week onthuld worden op een gala, zo blijkt uit een uitnodiging voor het evenement, verstuurd door de provinciale autoriteiten van Hanoi.

"De stad Hanoi heeft de benodigde samenwerking voor elkaar kunnen krijgen om in april 2020 het wereldkampioenschap Formule 1 te mogen verwelkomen", aldus de uitnodiging. De autoriteiten lieten eerder weten het idee van een GP te steunen, maar er niet voor in de overheidskas te willen grijpen. "Als Hanoi een race gaat organiseren, moet het budget uit de privésector komen", aldus Mai Tien Dung namens de overheid in augustus.

De bedoeling was oorspronkelijk om een stratencircuit rond het Hoan Kiem-meer te gebruiken, maar het komt waarschijnlijk in de buurt van het nationale stadion, waar de wegen een stuk breder zijn. F1-wedstrijdleider Charlie Whiting bracht vorige maand nog een bezoek aan Hanoi en liet weten er alle vertrouwen in te hebben dat de voorbereidingen op tijd klaar zouden zijn voor een eerste race in 2020. 

Whiting liet destijds weten dat het grootste deel verreden zou worden op bestaande wegen, maar sommige stukken moeten nog wel apart gebouwd worden. "Dat zou in principe geen probleem moeten zijn", aldus Whiting. F1 is bepaald geen mainstream-sport in Vietnam, waar het zoals op zoveel plekken op aarde vooral om voetbal draait. Wel is de racerij, met name wat betreft rallyrijden en motoren, de laatste jaren wat populairder geworden. 

Celstraffen van 16 en 8 jaar voor doodslag

De rechtbank in Alkmaar heeft 2 mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 16 jaar voor het medeplegen van doodslag op een 53-jarige vrouw. Zij hebben de vrouw op 25 maart 2017 in haar woning in Zaandam gedood toen zij haar daar probeerden te overvallen en beroven. De rechtbank oordeelt dat het daarom gaat om gekwalificeerde doodslag; een doodslag die gepleegd is met de bedoeling om een ander strafbaar feit gemakkelijker te maken of om de kans op betrapping te verkleinen.

Voorverkenning
Hoewel de mannen ontkennen schuldig te zijn aan de dood van de vrouw, is volgens de rechtbank uit onder meer sporenonderzoek, telefoongegevens en beelden van beveiligingscamera’s bij de flatwoning van het slachtoffer vast komen te staan dat de mannen eerst gezamenlijk een voorverkenning hebben gedaan en vervolgens op de bewuste dag samen op pad zijn gegaan naar de woning van de vrouw, in de woning zijn geweest en deze hebben doorzocht en ten slotte samen vertrokken zijn.

DNA
Tijdens de overval is door de mannen veel geweld gebruikt tegen het slachtoffer, zo is gebleken uit DNA-sporen van hen die op lichaam en kleding van het slachtoffer zijn aangetroffen. Het slachtoffer is mishandeld, haar handen zijn bij elkaar gebonden met tie-wraps en haar benen met een sjaal. Uiteindelijk is zij komen te overlijden omdat zij door handelen van de mannen geen adem meer kon halen.

Buurman
Een derde man, de buurman van de vrouw, is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor medeplichtigheid aan de gekwalificeerde doodslag. Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat hij de andere mannen van informatie had voorzien over geld waar zijn buurvrouw, met wie hij op goede voet stond, over zou beschikken, waarna de beide mannen naar de woning van het slachtoffer zijn gegaan om haar te beroven. Beide mannen hebben vlak voor en na de beroving telefonisch contact gehad met de buurman, die zich tijdens het geweld in de naastgelegen woning bevond.

Schadevergoeding
De rechtbank heeft verder bepaald dat de 3 mannen de zus van het slachtoffer ruim 1.500 euro schadevergoeding moeten betalen voor kosten die zij heeft moeten maken in verband met het overlijden van haar zus.

Celstraffen van 16 en 8 jaar voor doodslag (Foto: FOK!)
Celstraffen van 16 en 8 jaar voor doodslag (Foto: FOK!)

'Argentinië wil Olympische Winterspelen 2026'

De race voor het organiseren van de Olympische Winterspelen van 2026 verloopt weer eens vrij stroef: Stockholm en het Italiaanse Milaan/Cortina d'Ampezzo hebben nog geen overheidssteun, in Calgary (Canada) is men nog volop met de lokale en nationale autoriteiten in gesprek over de financiering en een referendum over een kleine twee weken.

Om alvast maar te anticiperen op het mogelijk terugtrekken van de kandidaten heeft een nieuw land zich voorzichtig in de strijd geworpen en die zie je niet zomaar aankomen: Argentinië. De voorzitter van het Argentijns Olympisch Comité, Gerardo Werthein, heeft laten weten dat men is begonnen met een haalbaarheidsstudie wat betreft het organiseren van de Winterspelen in Buenos Aires en Ushuaia. "We kunnen dit op een verantwoorde wijze doen, met mogelijk een serieuze kandidatuur voor de Winterspelen van 2030 in het vooruitzicht", aldus Werthein.

De ijssporten zouden gehouden moeten worden in hoofdstad Buenos Aires, waar het in februari - de gebruikelijke periode voor de Winterspelen - gemiddeld gezien een graadje of 24 is. Voor de sneeuwsporten staat 's werelds meest zuidelijke 'echte' stad op de planning: Ushuaia, waar het in februari net iets onder de 10 graden is, gemiddeld gezien. Februari lijkt dan ook niet de meest waarschijnlijke periode voor Winterspelen in Argentinië, waar het wintersportseizoen vooral in augustus en september plaatsvindt.

Accomodaties
Wintersport in Argentinië concentreert zich in die periode dan vooral rondom twee centra: het zuidelijke Ushuaia, waar bijvoorbeeld Brazilië doorgaans de nationale langlaufkampioenschappen houdt, en het meer noordelijk en in de bergen gelegen Bariloche/Cerro Catedral, waar men ook aan onder meer snowboarden doet. Bariloche heeft de enige biatlonaccomodatie van Argentinië, hoewel de kwaliteit nogal wat te wensen overlaat. Verder is het Chileense Portillo, gelegen op dik drie kilometer hoogte, het enige andere biatloncentrum op het continent.

Accomodaties voor bijvoorbeeld bobsleeën en schansspringen zijn de grootste problemen voor Winterspelen in Zuid-Amerika, buiten de periode in het jaar waardoor honderden sporters hun jaren compleet om moeten gooien. Alpineskiën is er prima mogelijk en veel Europeanen bereiden zich er dan ook voor op de noordelijke winter.

Jeugdspelen
Na de Jeugd Olympische Spelen van vorige maand, gehouden in Buenos Aires, liet Werthein overigens al weten dat men in Ushuaia onderzoek doet naar de mogelijkheden om de Jeugd Olympische Winterspelen van 2024 binnen te hengelen.

Jezus wijkt voor Godenzonen

De predikant van de Nieuwe Poort in Amsterdam heeft de vertelling van het kerstverhaal in de Thomaskerk op 12 december geschrapt. Reden is die andere religie die veel Amsterdammers in de ban houdt: het volgen van Ajax.

De godenzonen spelen op 12 december tegen Bayern München in de Champions League. Predikant Van Zwieten schrijft aan AT5 dat hij weet dat voetbal en Ajax 'een god op zichzelf zijn.' En hoewel de Arena stijf uitverkocht is, ziet Van Zwieten mogelijk de bui al hangen wat betreft de bezoekersaantallen bij het kerstverhaal. In ieder geval wil hij de voetballiefhebbers de kans niet ontnemen om ook de geboorte van Jezus nog eens mee te maken.

Daarom heeft hij besloten de dienst een week te verplaatsen naar 19 december.  Dat heeft twee voordelen: het kerstverhaal zit nu nóg dichter op de kerst, en 'de herdertjes lagen bij nachte' wordt nu tweemaal in één week gezongen. De vrienden van Van Zwieten moeten zich dan wel opnieuw aanmelden voor de bijeenkomst, zo laat de predikant weten. De Nieuwe Poort is overigens geen officiele kerk, maar een 'huis voor ontmoeting en inspiratie waarin iedereen welkom is.'

Jezus wijkt voor Godenzonen (Pro Shots / Erik Pasman)
Jezus wijkt voor Godenzonen (Pro Shots / Erik Pasman)

Stint terecht geschorst op openbare weg

De minister van Infrastructuur en Waterstaat mocht - met het oog op de verkeersveiligheid - de Stint tijdelijk schorsen tot het onderzoek naar het voertuig is afgerond. Dat heeft de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een voorlopige voorziening die is aangevraagd door gastouderopvang ‘Het Kinderstraatje’ uit Almere.

Gastouderopvang
In 2011 is de Stint als (bijzondere)bromfiets toegelaten tot de openbare weg. Op 1 oktober van dit jaar heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat het besluit uit 2011 geschorst waardoor het voertuig voorlopig niet meer gebruikt mag worden op de openbare weg. Volgens de eigenaresse van de gastouderopvang is het schorsingsbesluit onvoldoende gemotiveerd en heeft de minister onzorgvuldig gehandeld. Het verbieden van de Stint heeft grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van ‘Het Kinderstraatje’. Volgens de eigenaresse heeft de minister ook daar te weinig rekening mee gehouden.

Technisch probleem
Uit een eerste, verkennend, onderzoek na het ongeluk in Oss is gebleken dat er technische problemen kunnen ontstaan met de Stint waardoor het voertuig gaat versnellen tot de hoogst ingestelde snelheid. In dat geval is het dan niet meer mogelijk om de snelheid te regelen met de gashendel. De bestuurder kan ingrijpen met de handrem, maar deze is niet krachtig genoeg om de Stint te laten stoppen. De voorlopige onderzoeksresultaten komen overeen met meerdere meldingen van eerdere incidenten met Stints. De rechter oordeelt dat de minister de Stint voorlopig van de weg heeft mogen halen. Er is ook op dit moment nog te veel onduidelijkheid om de Stint nu weer toe te laten tot het verkeer.

De rechter is zich bewust van de nadelige gevolgen voor ‘Het Kinderstraatje’, maar de minister mocht het belang van de verkeersveiligheid zwaarder laten wegen en de Stint verbieden tot in elk geval de onderzoeksresultaten bekend zijn. Die worden rond de jaarwisseling verwacht. Tot slot merkt de bestuursrechter op dat het wel aan de minister is om voortvarend te werk te gaan zodat betrokkenen niet onnodig lang in onzekerheid hoeven te verkeren.

Het verzoek tot heropening van het onderzoek heeft de bestuursrechter afgewezen. Dat verzoek gaat over de meldingsplicht voor de fabrikant van wijzigingen van de Stint. Dat is niet relevant in deze procedure.

Chauffeurs Qbuzz dreigen met boycotten haltes bij azc

De ondernemingsraad van Qbuzz slaat alarm over het asociale gedrag van "veiligelanders" in de bus en tegen chauffeurs rondom het azc in Ter Apel. 

"Ze veroorzaken al langere tijd overlast in lijn 73. Ze komen de bus binnen, weigeren te betalen, bedreigen buschauffeurs en passagiers en verstoren de dienstregeling", zegt OR-lid Jaap Franke tegen RTV Noord.

Volgens Franke is de veiligheid van reizigers en chauffeurs in het geding. Hij roept de overheid op om een structurele oplossing te vinden voor dit probleem. "Deze groep gaat maar door met het slaan tegen bussen, spugen en respectloos gedrag naar mannelijke en vrouwelijke collega's. Ze lijken het als normaal te beschouwen."

Als de overheid niet met een oplossing komt zal de OR het personeel oproepen om de haltes rondom het azc te boycotten. "Wij vinden dit voor alle 'normale' passagiers uit de omgeving en het azc erg vervelend, maar daar waar de veiligheid in het geding is moeten wij een lijn trekken", zo zegt Franke.

Het is niet de eerste melding van overlast rondom het azc in Ter Apel. In de lokale politiek gaan inmiddels stemmen op om de asielzoekers gesloten te plaatsen, zodat zij niet langer het dorp in kunnen.

Sfeerimpressie Fallout 76 met panorama-screenshots

Momenteel is er een bètafase van Fallout 76 aan de gang. Helaas voor velen betreft het geen open bèta waar iedereen aan mee kan doen, maar alleen mensen die een pre-order hebben geplaatst of een code van Bethesda hebben gekregen. Dankzij Reddit-user kidaXV kunnen we nu in ieder geval een goede sfeerimpressie krijgen, hij heeft namelijk een reeks 360°-screenshots gemaakt door 100 verschillende frames aan elkaar te naaien met behulp van Microsoft ICE.

Het resultaat is goed gelukt. Je kunt vrij rondkijken in de screenshots, en als je beschikt over een VR-headset kun je de omgevingen ook in virtual reality bekijken.

Klik op het Play-teken om de eerste screenshot te laden. Je kunt daarna via de opties (stipjes rechtsbovenin) eventueel full screen of VR activeren. Via de thumbnails onderin kun je switchen naar de rest van de plaatjes. Fallout 76 komt op 14 november uit voor PS4, Xbox One en pc.

Politiefunctionaris opgepakt om schending ambtsgeheim

Een 40-jarige politiefunctionaris, werkzaam in het district Zuid-West-Limburg, is op 1 november 2018 aangehouden. De man wordt verdacht van computervredebreuk en het lekken van informatie (schending van het ambtsgeheim). Tot nu toe is niet gebleken dat er informatie is gelekt naar criminelen of criminele organisaties. Het onderzoek loopt nog.

Verdachte wordt vrijdag 2 november voorgeleid aan de rechter-commissaris. In het belang van het lopende rijksrecherche-onderzoek doet het OM verder geen mededelingen over deze zaak. Naast het strafrechtelijk onderzoek loopt er een disciplinair onderzoek naar de politiefunctionaris

'Einde tijdperk': WhatsApp krijgt advertenties

Drama, paniek, chaos, noem het maar op, want de wereld staat op z'n kop. Chris Daniels, de nieuwe baas van berichtenapp WhatsApp, heeft afschuwelijk nieuws met de wereld gedeeld: WhatsApp gaat 'in de toekomst' advertenties krijgen!

Dat eigenaar Facebook met WhatsApp geld wil verdienen is natuurlijk schandálig - aldus boze mensen op social media dan. De advertenties zullen volgens Daniels te zien zijn in de zogenaamde Status-tab, waar mensen elke scheet van hun schoonmoeder delen in berichtjes die na 24 uur weer verdwijnen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de verandering doorgevoerd gaat worden, of je ook tegen betaling een reclamevrije versie van WhatsApp kunt gebruiken en of je er überhaupt wel wat van merkt als je die Status-functie niet gebruikt. 

Allerlei boze mensen roepen ondertussen dat ze massaal over gaan stappen naar andere apps, zoals men ook riep toen Facebook WhatsApp overnam. Het aantal actieve WhatsApp-gebruikers is sindsdien fors gestegen naar zo'n anderhalf miljard.

Zeg het maar: gooi je WhatsApp er gelijk af? Stap je over naar een andere app, ook al zitten je vrienden daar wellicht niet? Kan het je werkelijk geen reet schelen?

'Einde tijdperk': WhatsApp krijgt advertenties (Foto ©Pxhere)
'Einde tijdperk': WhatsApp krijgt advertenties (Foto ©Pxhere)

Gevoelige tik voor Ryanair, basis in Eindhoven moet blijven van rechter

Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet zijn basis in Eindhoven voorlopig openhouden. Dat heeft de rechter bepaald.

Een aantal Ryanair-piloten was naar de rechter gestapt om de voorgenomen sluiting van de basis in Eindhoven aan te vechten. Als de sluiting door zou gaan moesten zij verhuizen naar het buitenland als ze hun baan wilden behouden.

De piloten zeggen dat Ryanair de basis sluit vanwege de stakingen van afgelopen tijd. De rechter gaat daar nu dus in mee: "Ryanair wil de basis sluiten vanwege stakingen, maar staken is een fundamenteel recht", aldus de rechtbank.

Volgens Ryanair heeft de sluiting niks te maken met de stakingen. Zij zeggen dat er een beslissing is genomen op puur financiële gronden.

Ryanair mag piloten niet overplaatsen (Foto ter illustratie ©pxhere)
Ryanair mag piloten niet overplaatsen (Foto ter illustratie ©pxhere)

Ben & Jerry's neemt stelling tegen Trump

IJsproducent Ben & Jerry's, sinds vorig jaar een dochteronderneming van Unilever, heeft in de VS een nieuwe smaak gepresenteerd. Nou plegen ijsproducenten dit wel vaker te doen, maar met de smaak PeCan Resist neemt het bedrijf pontificaal stelling tegen President Donald Trump. 

Op hun website laten ze weten: "Bij Ben & Jerry’s vinden we dat we niet langer kunnen zwijgen over het beleid van President Trump in de Verenigde Staten. Een beleid dat tientallen jaren van vooruitgang afbreekt op het gebied van discriminatie, gendergelijkheid, klimaatverandering, LHBTQIA-rechten en vluchtelingen- en immigrantenrechten. Onderwerpen waar we ons als Ben & Jerry’s al 40 jaar voor inzetten, omdat ze de kern vormen van onze sociale missie."

De opbrengst van het limited edition ijsje gaat naar vier organisaties die zich inzetten tegen de regering van Donald Trump: Color of Change, Honor the Earth, Women’s March en Neta. “We zijn er ontzettend trots op, dat we deze vier organisaties kunnen steunen. Organisaties die geweldig werk doen, elke dag weer,” zegt Ben & Jerry’s CEO, Matthew McCarthy.”Ons doel is om de stem van ons bedrijf, ons ijs en ons activisme te gebruiken om iedereen aan te moedigen de beweging te steunen die zich verzet tegen het huidige beleid dat tientallen jaren van vooruitgang afbreekt. We vinden het op dit moment belangrijker dan ooit, dat mensen maar zeker ook bedrijven, opstaan en van zich laten horen."

Burgemeester: seks in ruil voor verkeersdrempels

Ene Catherine Padilla uit Lantana, in de Amerikaanse staat Florida, was het onveilige verkeer in haar buurt wel een beetje zat. Ze stapte naar burgemeester David Stewart om verkeersdrempels aan te laten leggen en daar stond hij niet onwelwillend tegenover.

Er zat wel één addertje onder het gras: Padilla moest even aan de slag met het addertje van de burgemeester. Dat had hij al eens eerder geprobeerd via de maatschappelijke vereniging waar de twee elkaar van kenden, maar Padilla had er destijds weinig zin in.

Ook nu liep de dame er niet echt warm voor om met gespreide benen de verkeersdrempels te regelen. Wat ze wél deed was naar de ethische commissie van Florida stappen, waar men een onderzoek is begonnen naar het gedrag van de hitsige burgervader, die zijn baan kwijt kan raken en een boete kan krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Overigens kwamen de verkeersdrempels in tegenstelling tot de burgemeester wél.

'46 artsen willen MC Slotervaart redden met eigen geld'

Een groep van 46 medisch specialisten wil het MC Slotervaart eigenhandig gaan redden. Ze zijn bereid om daarvoor 50 duizend euro per persoon neer te leggen, zo schrijft AT5 op haar website.

Gisteravond spanden de artsen een rechtszaak aan. Daarmee doen ze een laatste poging om het faillissement van het ziekenhuis tegen te houden, zo meldt het AD

'Het is een vreselijk goed ziekenhuis dat zich heeft gespecialiseerd in onder meer slaapproblematiek, neurochirurgie en borstkanker', legt radioloog Evelijn Beuerle uit. 'Die specialisaties dreigen nu af te kalven.' Volgens Beuerle, die het woord voert voor de 46 artsen, komen patiënten van heinde en verre naar MC Slotervaart.

'Gegoochel met miljoenen'
Of de lening van de 46 specialisten voldoende is om het ziekenhuis uit het slop te trekken, blijft nog wel de vraag. De schuld van het ziekenhuis zou zo'n 9 tot 13 miljoen euro bedragen. Bovendien moeten de salarissen van oktober nog aan 1300 medewerkers worden uitbetaald.

De artsen hebben nu in totaal 2,3 miljoen euro verzameld. 'Het was een gegoochel met miljoenen', geeft Beuerle toe. 'We hebben geen idee hoe groot de schuld is die direct voldaan moet worden.'

Er moeten volgens de radioloog dan ook nog investeerders aanhaken bij het plan. Indien de overname slaagt, hopen de artsen dat er een medisch specialist aan het roer komt te staan. De rechter doet vandaag uitspraak in de zaak.

AOW-leeftijd in 2024 niet omhoog

De AOW-leeftijd gaat in 2024 niet omhoog. In 2024 hebben mensen recht op AOW met 67 jaar en drie maanden. Daarmee blijft de AOW-leeftijd gelijk in 2022, 2023 en 2024. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dit vastgesteld op basis van de jaarlijkse raming van de levensverwachting door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en een wettelijk vastgelegde formule voor de vaststelling van de AOW-leeftijd.

Lees ook: Levensverwachting 65-jarigen in 2024

De AOW-leeftijd wordt vanaf 2022 automatisch aangepast aan de levensverwachting op 65-jarige leeftijd. Eventuele verhoging wordt vijf jaar van te voren aangekondigd. Indien nodig geeft dit mensen de tijd om bijvoorbeeld extra te sparen voor hun (aanvullend) pensioen.

De levensverwachting stijgt weliswaar enigszins in 2024, maar niet zoveel dat de AOW-leeftijd moet worden aangepast. Afgelopen jaren werd de AOW-leeftijd in 2022 en 2023 ook vast gesteld op 67 jaar en drie maanden. De levensverwachting blijft op langere termijn wel stijgen, maar de stijging verloopt niet gelijkmatig.

De AOW-leeftijd is nu 66 jaar, volgend jaar 66,4 jaar. Tot 2022 gaat de AOW stapsgewijs omhoog. Het kabinet Rutte-I heeft dat in 2012 besloten om de oudedagsvoorziening ook in de toekomst betaalbaar te houden.

Spellenspektakel bestaat 25 jaar

Op 10 en 11 november viert het Spellenspektakel haar 25-jarige jubileum tijdens het Spellenspektakel 2018 in het Beursgebouw in Eindhoven. Vorig jaar kreeg het evenement ruim 10.000 bezoekers en ook dit jaar kunnen bezoekers de nieuwste spellen proberen, vinden er demonstraties en toernooien plaats en is het Kinderplein terug.

Tijdens de twee dagen van het Spellenspektakel is er van alles te doen. Je kunt de nieuwste spellen uitproberen, demonstraties volgen en deelnemen aan verschillende toernooien waarbij grote prijzen te winnen zijn. De uitgevers geven je uitleg over hun spellen. Bespreek je tactieken of achterhaal de tricks van je tegenstander met hen en wie weet word je beter in je spel. Er zijn verschillende spellenverenigingen en clubs aanwezig die meer kunnen vertellen over hun activiteiten. Ook aan de kinderen is gedacht met een speciaal ingericht Kinderplein. Hier kunnen kinderen spellen spelen, maar ook knutselen en uitrusten.

Net als voorgaande jaren zijn er tal van tweedehands spellen te koop, zodat naast de nieuwste spellen ook ieders favorieten van vroeger opnieuw gespeeld kunnen worden. Toegangskaarten kosten €11,00 voor volwassenen (personen van 13 jaar en ouder) en €4,- voor kinderen t/m 12 jaar. Kinderen tot 4 jaar krijgen gratis toegang.

Vorig jaar waren we zelf ook aanwezig om te spelen:

Nieuwe politie-cao ondertekend

Politieagenten krijgen de komende jaren een salarisverhoging van 8% en twee keer een eenmalige bruto-uitkering van €400. Die afspraken zijn vandaag ondertekend in het Arbeidsvoorwaardenakkoord politie 2018-2020 door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, korpschef van de politie Erik Akerboom en voorzitters van de politievakorganisaties. Verder staan in deze nieuwe cao afspraken over onder meer roosters, duurzame inzetbaarheid, veilig en gezond werken, loopbaan en onderwijs.

Minister Grapperhaus: "Er ligt een mooi onderhandelingsresultaat tussen de vakbonden, korps en het ministerie. De afgelopen maanden heb ik veel gesprekken gevoerd met agenten uit verschillende regio's, om ook echt de problemen en kritiek goed uitgelegd te krijgen. Ik geloof dat deze cao recht doet aan de terechte zorgen over bijvoorbeeld werkdruk en uitstroom. Tegenover de bonden heb ik mij persoonlijk gecommitteerd om elke vier maanden met hen en de korpsleiding gezamenlijk toe te zien op de uitvoering van de gemaakte afspraken."

Minder werkdruk, meer flexibiliteit
Politiewerk is en blijft in belangrijke mate mensenwerk. Werk dat niet zomaar wordt gezien als een ‘gewone’ baan maar dat deel uitmaakt van de identiteit. Politiemensen doen dit voor een veilige samenleving. Het is belangrijk om voortdurend te investeren in kennis en kunde, adequate begeleiding en ondersteuning.

Met de politie en vakbonden zijn afspraken gemaakt om aan de ene kant de werk- en roosterdruk te verlichten en aan de andere kant de wendbaarheid van de organisatie te bevorderen. Zo krijgen politiemedewerkers meer zeggenschap over hun roosters door het invoeren van zelf- en groepsroosteren. En er wordt een 'sociaal maximum' ingesteld; dit is de optelsom van bijvoorbeeld overwerk en werken in de nacht. Bij overschrijding van het maximum wordt extra verlof toegekend.

Er komt structureel 10 miljoen euro extra voor flexibilisering, doorontwikkeling en uitbreiding van het vakspecialistisch politieonderwijs. Het gaat dan bijvoorbeeld om forensische opsporing en rijvaardigheid. Ook zijn er afspraken gemaakt over het opleidings- en kennisniveau en de daarbij passende loopbaanpaden. Daarnaast wordt mobiliteit tussen verschillende functies binnen de politie bevorderd

In totaal 8% erbij
De eerste salarisverhoging van 3% gaat met terugwerkende kracht in per 1 juli 2018. Dan volgt een verhoging van 2% per 1 juli 2019 en 2,7% per 1 juli 2020. De opbouw van de structurele eindejaarsuitkering wordt per 1 januari 2019 verhoogd van 8% naar 8,33%. De eenmalige bruto uitkering van €400 volgt in november 2018 (met terugwerkende kracht voor 1 januari 2018) en in januari 2019.

Reactie korpschef
Ook de korpschef is te spreken over de resultaten die zijn bereikt, hoewel de weg ernaartoe niet gemakkelijk was, beseft Erik Akerboom. ‘De inzet van de bonden en hun achterban was stevig, met veel acties om tot een goede cao te komen. Er ligt nu een goed akkoord. Dat is ook de reden waarom ik met de minister om tafel ging, om realistische en vooral uitvoerbare afspraken te maken die goed zijn voor collega’s én korps. Die afspraken helpen ons als politie om in te spelen op snelle technologische en maatschappelijke veranderingen. Zo kunnen we als politie ook in de toekomst optimaal bijdragen aan een veilige samenleving. Samen met de bonden en de minister is het nu zaak dat we de afspraken de komende tijd op een goede manier invoeren. Daar zet ik me vol voor in.’

Nieuwe politie-cao ondertekend (Afbeelding: Politie.nl)
Nieuwe politie-cao ondertekend (Afbeelding: Politie.nl)

NHL: Canucks geven Blackhawks het nakijken

Het is soms een opgave om dagelijks te kiezen welke wedstrijd je eruit pikt in competities als de NHL, maar wat woensdagavond betreft valt dat mee: de Vancouver Canucks kregen bezoek van hun oud-rivalen, de Chicago Blackhawks, in de enige wedstrijd van de dag.

Brandon Saad zorgde al vroeg voor een voorsprong voor de Blackhawks, maar dankzij Jake Virtanen kwamen de Canucks langszij. De Canadees tekende in de tweede periode nog eens voor een gelijkmaker, nadat Jonathan Toews Chicago in de powerplay op 1-2 had gezet.

In de derde periode was het uit met de pret voor de Blackhawks: Brendan Gaunce bracht de stand op 3-2, Antoine Roussel - een van de twee Fransen in de NHL - bracht de 4-2 eindstand op de borden.

Canucks - Blackhawks (Bron: YouTube)

Gratis VOG voor vrijwilligers

Vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen kunnen vanaf vandaag gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. Dit maakt het voor vrijwilligers en organisaties makkelijker om hun belangrijke werk te doen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maakt dit vandaag als coördinerend bewindspersoon namens het kabinet bekend en geeft hiermee invulling aan één van de ambities uit het regeerakkoord.

Ongeveer de helft van alle Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Zij zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Sommige vrijwilligers werken met kwetsbare mensen en daarom is het wenselijk dat zij een VOG kunnen tonen. Organisaties vergoeden deze kosten vaak, maar hebben hier niet altijd voldoende financiële middelen voor, wat ten koste kan gaan van hun maatschappelijke activiteiten.

Minister De Jonge: ‘Ons land leunt met z’n volle gewicht op al het grote en kleine werk dat vrijwilligers dagelijks verzetten. Alle inzet wordt gewaardeerd, of je nu aan de slag bent bij de voetbalvereniging van je zoon of wekelijks meehelpt in een verpleeghuis. Met de regeling Gratis VOG kunnen we eraan bijdragen dat dit vrijwilligerswerk zo integer en zorgvuldig mogelijk gebeurt.’

Verdubbeling van aantal organisaties
De bestaande regeling uit 2015 was alleen van toepassing op vrijwilligers die werkzaam zijn bij vrijwilligersorganisaties die werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking. Organisaties kunnen de gratis VOG voortaan aanvragen voor alle vrijwilligers die werken met kwetsbare mensen. Of wanneer sprake is van een kwetsbare situatie. Hieronder vallen bijvoorbeeld mensen die zorg vragen en aan wie zorg wordt verleend, ouderen en mensen met schulden, maar ook (top)sporters en mensen met een visuele en/of lichamelijke beperking. Vrijwilligers kunnen een gratis VOG aanvragen als hun organisatie zich heeft aangemeld voor de regeling. Op dit moment maken ongeveer 6.200 organisaties gebruik van de bestaande regeling. Het is de verwachting dat dit aantal de komende jaren zal verdubbelen.

Het is belangrijk dat organisaties waar vrijwilligers actief zijn voldoende aandacht hebben voor de risico’s op grensoverschrijdend gedrag door vrijwilligers. Om deze risico’s te beperken, moet een organisatie een actief en gedegen preventie- en integriteitsbeleid hebben. Onderdeel van dit beleid kan de ambitie zijn om vrijwilligers te vragen een VOG te overleggen. Andere onderdelen kunnen bijvoorbeeld het aanstellen van een vertrouwenspersoon zijn of het opstellen van gedragsregels. Om in aanmerking te komen voor de nieuwe regeling dient een organisatie haar integriteitsbeleid toe te lichten in een beleidsplan of een link naar haar website op te nemen, waar het plan is uitgewerkt.

Aanmelden
Organisaties kunnen zich via de website Gratisvog.nl aanmelden als Gratis VOG-organisatie. Vervolgens kunnen zij een digitaal formulier invullen. Alle stappen hiervoor zijn te vinden op de website www.gratisvog.nl.

Basketballers Donar, Den Bosch en Leiden allemaal onderuit in Europa

In de Europe Cup was het woensdagavond niet zo'n best avondje voor de Nederlandse basketbalploegen. Donar, New Heroes Den Bosch en ZZ Leiden gingen allemaal onderuit.

Donar ging op reis naar België, waar het duelleerde met Spirou Charleroi. Spannend werd dat echter geen moment: de Belgen hadden na één kwart al een 28-10 voorsprong en een 32-14 derde kwart deed de Groningse hoop wel helemaal de das om. Shane Hammink en Sean Cunningham kwamen beiden tot 15 punten, wat niet voldoende was om een ruime nederlaag te voorkomen: 92-64. Na twee zeges staat Donar na drie duels wel nog derde in de groep, ruim binnen bereik van de voor de volgende ronde benodigde top-2.

Den Bosch kreeg het Russische Avtodor Saratov op bezoek en dat werd een spannend duel. Het ging volkomen gelijk op: met een goede minuut op de klokken stond het 93-93. Een lay-up van Artem Zabelin en twee vrije worpen van Tre McLean deden Den Bosch echter de das om, zeker nadat een poging van Devon van Oostrum in de slotseconden door een speler van Avtodor onder de basket vandaan geplukt werd: 93-97, waarmee Den Bosch op plek drie staat.

Voor ZZ Leiden was er thuis tegen s.Oliver Würzburg uit Duitsland lange tijd niks aan de hand. De ploeg begon met een 49-43 voorsprong aan het laatste kwart, maar daarin kwam de Duitse ploeg na ruim twee minuten langszij. Op 57-56 stond Leiden nog even voor, maar in de laatste vier minuten was Würzburg toch een maat te groot voor de thuisploeg: 65-75, ondanks 24 punten van Darius Thompson aan Leidse zijde.

Overigens werd er in de Dutch Basketball League ook een wedstrijd gespeed. De debuterende Dutch Windmills uit Dordrecht bleken daar weer lekker op dreef te zijn, ondanks het kwijtraken van de zwaar geblesseerde Alec Wintering. Apollo Amsterdam werd in de hoofdstad met 81-95 geklopt, waardoor de Dordtse ploeg na vier wedstrijden al drie zeges heeft. Vooral Ryan Richardson (33 punten) en Shavon Coleman (22) namen de honneurs van Wintering sterk waar.

Copa Libertadores krijgt Superclásico als finale na penalty in blessuretijd

Voor het eerst in de geschiedenis gaat de finale van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League, tussen de Argentijnse aartsrivalen Boca Juniors en River Plate, waarmee de eindstrijd voor het eerst een heuse Superclásico zal worden.

Een goede week geleden ging River Plate thuis in Buenos Aires nog met 0-1 onderuit tegen het Braziliaanse Grêmio, maar bij de return in Porto Alegre sloegen de Argentijnen terug. Daar leek het eerst niet op: Grêmio kwam vroeg op 1-0 en hield lang stand, waardoor de regerend kampioen de finale zo goed als binnen had. De Colombiaan Rafael Borré bracht nog wat hoop in de Argentijnse harten met een late gelijkmaker, maar diep in blessuretijd ging het pas echt fout voor de thuisploeg: River Plate kreeg een penalty en Gonzalo Martínez schoot zijn ploeg naar de vijfde Libertadores-finale.

Gremio - River Plate (Bron: YouTube)

Boca Juniors won thuis in Buenos Aires de eerste wedstrijd met 2-0 van Palmeiras, door twee goals van international Dario Benedetto. In São Paulo kwamen de Argentijnen al vroeg op voorsprong, maar Palmeiras sloeg terug en nam de leiding: 2-1. Een paar minuten later was Benedetto nogmaals trefzeker en het bleef bij 2-2, waardoor Boca Juniors voor het eerst sinds de verloren finale van 2012 weer in de eindstrijd staat.

Op 7 november staan de aartsvijanden tegenover elkaar voor de eerste wedstrijd in La Bombonera, het stadion van Boca Juniors. Een week later volgt het beslissende duel in El Monumental, de thuishaven van River Plate. Laatstgenoemde ploeg won de titel drie keer en verloor twee finales, Boca Juniors werd zes keer kampioen en greep er vier keer naast. Bij winst evenaart de ploeg het record van de voormalige Argentijnse topclub Independiente, wat in 1984 voor de zevende en laatste keer de finale haalde - de club verloor nooit een eindstrijd.

Palmeiras - Boca Juniors (Bron: YouTube)

Sexy nachtkleding door een bril in Catherine: Full Body

Atlus heeft een trailer voor Catherine: Full Body uitgebracht. De game komt uit op PlayStation Vita en PlayStation 4 op 14 februari in Japan, maar zal later ook naar het westen komen.

De trailer laat de bonussen zien van de Limited Edition. Met de 'Nero Glasses zijn de NPC's in sexy nachtkledingte zien. Als preorderbonus is Joker van Persona 5 een speelbaar personage.

Catherine: Full Body is een remaster van de game Catherine uit 2011. Vincent, de hoofdpersonage, woont in een buurt waar vreemde ongelukken gebeuren. Mensen sterven in hun slaap en hun laatste gezichtsuitdrukking duidt op heel veel angst. Het zijn ook allemaal jonge mannen. Het gerucht gaat, dat als mensen dromen dat ze vallen, ze sterven in hun droom en ook in hun slaap.

Vincent is verloofd met Katherine, maar komt in een bar de geheimzinnige en knappe Catherine tegen. Na een one-night-stand begint Vincent ook nachtmerries te krijgen. De gameplay zal zich in de nachtmerries van Vincent afspelen. Hij zal in zijn slaap allerlei puzzels moeten oplossen om de nacht te overleven. Omdat het zich in de droomwereld afspeelt kan er van alles gebeuren, dus bereid je maar vast voor op een goed gesprek met schapen en het betere klauterwerk om elke nacht weer binnen de gestelde tijd bij de uitgang van je droom te komen. Natuurlijk zullen de puzzels vol met vallen zitten en zul je last hebben van wezens die je niet uit je droom willen helpen.

Voor de Full Body-versie is er nu een derde vrouw in het spel. Nieuwe gameplay is er door de online battle modus, waarin je met twee man haast om de top te bereiken.

Agent met buitengewoon verlof om geweldsdelict

De politie heeft op dinsdag 30 oktober 2018 met onmiddellijke ingang een politiemedewerker in opleiding met buitengewoon verlof gestuurd, in afwachting van een buiten functie stelling. De medewerker wordt verdacht van een geweldsdelict.

Hij zou in de nacht van zondag 28 oktober een man in het uitgaansgebied van Tilburg hebben geslagen. Hij heeft zich bij het incident kenbaar gemaakt als politieman. Vervolgens is hij vertrokken en liet daarbij het slachtoffer gewond achter. Inmiddels heeft het slachtoffer aangifte gedaan van mishandeling.

De exacte toedracht van het incident wordt verder onderzocht. Tegen de medewerker wordt een disciplinair en strafrechtelijk onderzoek gestart.

Uitgeprocedeerden naar nieuwe BBB-opvang

De 150 uitgeprocedeerde asielzoekers die eerst in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat in Amsterdam werden opgevangen, gaan naar de nieuwe bed-bad-broodopvang in een oud schoolgebouw in de Derkinderenstraat.  De asielzoekers die de afgelopen dagen al gedeeltelijk verhuisden naar de nieuwe locatie, delen de school met kunstenaars en creatieven van het collectief Lola Luid. Vandaag moet de oude locatie aan de Havenstraat definitief verlaten worden, zo meldt AT5. 

Zelf koken
Eerder deze maand hoorden ondernemers en kunstenaars dat het oude schoolgebouw moest worden gedeeld met 150 uitgeprocedeerde asielzoekers. De groep heeft de helft van het schoolgebouw inmiddels afgestaan aan de bed, bad, brood-opvang. In het gebouw zijn de klaslokalen omgevormd tot slaapkamers en is de opvangplek zo ingericht dat ongedocumenteerden zelf kunnen koken.

500 opvangplekken
De manier van de opvang lijkt een eerste stap in de richting die verantwoordelijk wethouder Groot Wassink nastreeft. Bewoners krijgen hier meer regie over hun eigen leven.

Het college van burgemeester en wethouders wil meer panden in de stad gaan aanwijzen als 24-uursopvang. Begin volgend jaar zouden 500 asielzoekers een opvangplek moeten hebben.

Old School Runescape op Android en iOS uitgebracht

Old School RuneScape is uitgekomen op mobile. De game is de eerste mainstream MMORPG geworden die van pc zijn weg naar smartphones heeft gevonden. Crossplay wordt ondersteund, zodat spelers zowel op pc als op mobiele platformen kunnen gamen.

De mobiele versie trok ruim een miljoen preorders. Daarnaast zijn er nog eens een miljoen mobiele gamers die Old School RuneScape al spelen op Android, na de ledenbèta- en softlancering deze zomer. Old School RuneScape is gratis te downloaden app, maar je kunt een abonnement afsluiten. Het lidmaatschap biedt spelers extra content, vaardigheden en missies.

Old School RuneScape bevat content die door de spelers in de game moet worden gestemd, voordat het ook daadwerkelijk live gaat. Onlangs aangekondigde content omvat een geheel nieuwe gebiedsuitbreiding - The Kebos Lowlands - die een mix van lage tot hoge levels, speurtochten, monsters en activiteiten naar de game brengt. Toekomstige voorgestelde content omvat een nieuwe vaardigheid - Warding - en een verloren Elvenstad, allemaal afhankelijk van hoe de spelers reageren en stemmen.

Old School RuneScape is de eerste van twee Jagex-titels op weg naar mobiele apparaten. De tweede game, RuneScape zelf, heeft momenteel zijn eigen ledenbeta op Android.

FIOD onderzoekt corruptie in medische sector

De FIOD heeft op 30 oktober een bedrijfspand in het midden van Nederland doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijke onderzoek naar corruptie. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

Het vermoeden bestaat dat een Nederlandse onderneming, die hulpmiddelen in de medische sector levert, artsen heeft omgekocht. In ruil hiervoor kon het bedrijf vermoedelijk hulpmiddelen leveren aan de ziekenhuizen waar de artsen aan verbonden zijn. De onderneming wordt verdacht van niet ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte.

Het onderzoek is gestart na een melding van een accountant bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

'Weer handgranaat gevonden in Amsterdam'

Rond 03.00 uur vannacht is er bij de politie melding gedaan van een handgranaat die op het Bijlmerplein zou liggen. Daarop is de Explosieve Opruimings Dienst (EOD) naar het plein in Amsterdam Zuidoost gegaan om onderzoek te doen, zo meldt AT5.

De melding is opvallend omdat op precies dezelfde plek vorige week ook al een handgranaat werd gevonden. De eigenaar van de horecazaak waar de granaat voor de deur lag, reageerde toen geschokt. Ook buurtbewoners snapten niet hoe het kon dat er een handgranaat bij hun op het plein lag. 

De EOD heeft het voorwerp dat voor de zaak lag meegenomen voor onderzoek. De politie kan nog niet bevestigen of het daadwerkelijk om een handgranaat gaat. 

NBA: Rose pakt 50 punten, nipte zeges voor Lakers en Nets

De basketballers van de Minnesota Timberwolves hebben in eigen huis een nipte zege geboekt op de Utah Jazz. Op de eerste minuten na hadden de Timberwolves vrijwel de hele wedstrijd een voorsprong, maar de bezoekers kwamen in het vierde kwart terug.

Met name Derrick Rose hield de Wolves in leven. Met 30 tellen op de klok zorgde hij voor de 125-123 voorsprong, waarna hij 13 seconden voor het einde met twee vrije worpen de eindstand uiteindelijk bepaalde op 128-125. Rose kwam met zijn laatste vrije worp op 50 punten, de eerste keer in zijn toch al zo'n tien jaar lange loopbaan dat hij die grens haalt en pas de vierde keer dat hij de 40 passeert.

Rose haalt voor het eerst de 50 punten (Bron: YouTube)

De Los Angeles Lakers wonnen thuis maar net van de Dallas Mavericks. Vanaf de eerste basket hadden de Lakers een voorsprong, die bij tijd en wijlen ruim over de tien punten besloeg, maar de Mavericks sloegen terug: de Sloveense rookie Luka Donic bekroonde een 3-17 run door Dallas met 7,2 seconden te gaan op gelijke hoogte te brengen (113-113). Met 2,1 seconden op de klok miste LeBron James een vrije worp, maar de tweede ging wel raak en dat leverde de Lakers de winst op: 114-113. 

James, goed voor 29 punten, hielp de Lakers aan de winst (Bron: YouTube)

De Brooklyn Nets ontvingen de Detroit Pistons, een wedstrijd waarin de thuisploeg de eerste helft domineerde en de bezoekers het tempo in de tweede helft dicteerde. Het had een gelijke stand tot gevolg, doordat Spencer Dinwiddie in de slotfase met een driepunter voor 110-110 zorgde. Diezelfde Dinwiddie bleek uiteindelijk ook de held van de Nets: met 7,1 seconden te spelen bezorgde hij zijn ploeg met een drietje de 120-119 zege.

Dinwiddie was de grote man bij de Nets (Bron: YouTube)

Het was een avond vol spanning in de NBA, want ook in Chicago was het krap tussen de Bulls en de Denver Nuggets. Het ging min of meer gelijk op en na een laatste minuut waarin geen enkel punt gemaakt werd was overtime nodig. Met 1:26 op de klok zette Justin Holiday de Bulls met een drietje op 107-106, waarna geen enkele bal meer in de basket belandde....tot 0,1 seconde voor tijd. Nikola Jokic schoot mis, maar Paul Millsap tikte de bal er nog in en dus wonnen de Nuggets met 107-108.

Millsap met de winnende score, 0,1 seconde voor de wedstrijd voorbij is (Bron: YouTube)

Uitslagen NBA woensdag
Brooklyn Nets - Detroit Pistons 120-119
Chicago Bulls - Denver Nuggets 107-108
Minnesota Timberwolves - Utah Jazz 128-125
New York Knicks - Indiana Pacers 101-107
Golden State Warriors - New Orleans Pelicans 131-121
Los Angeles Lakers - Dallas Mavericks 114-113
Phoenix Suns - San Antonio Spurs 90-120

FOK! Wat een weer: terug naar af

Welkom.

We gaan weer terug naar af. Het was even leuk met die depressie de afgelopen dagen, maar de komende tijd is het hogedruk wat weer gaat overheersen. Koud wordt het daarbij zeker niet. Na het frisse intermezzo van afgelopen week wordt er er de komende dagen weer vrij zachte lucht uit het zuiden aangevoerd. Dit lijkt weer een hardnekkig patroon te worden. Hogedruk rond onze omgeving en lagedruk in het zuiden van Europa.

Heel af en toe zal er eens een zwakke storing in de buurt komen van ons land, maar meer dan wat bewolking en een spatje regen zal dit niet gaan opleveren. Ook vandaag niet. Na een zonnige start neemt de bewolking in de loop van de dag weer toe en dan kan er zo her en der een druppel vallen. Het wordt hierbij ongeveer 12 graden. De wind komt uit het zuidoosten en is meest matig van kracht.

De komende tijd heb ik veel weer-diensten hier op FOK!, dus ik hoop dat de weerkaarten weer een beetje willen gaan meewerken, want ik wil natuurlijk wel wat te vertellen hebben. Ik vrees echter het ergste.   We gaan het zien.

Tot zeer snel.  

Nederland

Inversiej (Foto: DJMO)
Duidelijk hogedruk-invloed. De wolken botsen op de inversie. Monique legde dit fraai vast. ( Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Romagnoli van schlemiel naar held bij winnend AC Milan

AC Milan heeft woensdagavond op het nippertje drie punten overgehouden aan de wedstrijd tegen Genoa. In het San Siro werd het 2-1.

AC Milan bezette na negen wedstrijden de zevende plek in de Serie A, waar Genoa elfde stond met één punt minder dan de Milanezen. De thuisploeg nam in de vierde minuut al de voorsprong. Van grote afstand knalde Suso de 1-0 tegen de touwen, wat direct de enige treffer voor rust was.

Direct na rust ging de ploeg van Gennaro Gattuso op jacht naar de 2-0 en kreeg verschillende mogelijkheden. Zo werd een schot van Gonzalo Higuaín van richting veranderd en doelman Andrei Radu moest redding brengen. Uit de daaropvolgende hoekschop bracht de Roemeen wederom redding.

Ondanks het overwicht voor de thuisploeg, kwamen de bezoekers na 56 minuten langszij. Alessio Romagnoli werkte de bal ongelukkig achter zijn eigen doelman Gianluigi Donnarumma: 1-1. Radu bleek de sta-in-de-weg te zijn voor AC Milan. Hij hield Franck Kessié en Suso van de 2-1 af, waar Hakan Çalhanoğlu naast schoot.

De winnende treffer voor de thuisploeg leek niet meer te vallen, maar dat gebeurde alsnog in de blessuretijd: uitgerekend Romagnoli zette zijn ploeg in de 91ste minuut op 2-1. Milan stijgt dankzij de zege naar de vierde plek, waar de achterstand op koploper Juventus tien punten is. Genoa staat na tien competitiewedstrijden elfde.

Eigen vermogen provincies stijgt met 0,8 miljard

In 2017 hadden alle provincies samen 6,1 miljard aan baten tegenover 5,3 miljard euro aan lasten. Het positieve saldo van 0,8 miljard euro op de jaarrekening voor bestemming van reserves komt ten goede aan het eigen vermogen van provincies. Het eigen vermogen steeg naar bijna 16,9 miljard euro eind 2017. Dit meldt het CBS op basis van cijfers over de jaarrekeningen van provincies.

In 2015 was het eigen vermogen van provincies op het laagste niveau van dit decennium, namelijk 15,6 miljard euro. In 2016 en 2017 nam het eigen vermogen van provincies toe met respectievelijk 0,5 miljard en 0,8 miljard euro.

De provincies hebben ruim een kwart van hun totale vermogen, bestaande uit 16,9 miljard eigen en 4,4 miljard euro vreemd vermogen, uitgezet in obligaties en deposito’s. Dit komt overeen met 5,6 miljard euro. De laatste drie jaar is deze post met 2,5 miljard euro afgenomen. Provincies mogen hun aflopende uitzettingen niet onbeperkt opnieuw beleggen buiten de overheid. In plaats daarvan zijn zij verplicht te gaan schatkistbankieren bij het Rijk, hun geld uit te lenen aan andere overheden of in te zetten voor de publieke taak. Eind 2017 hadden de provincies 6,1 miljard uitstaan in de Rijksschatkist, 1,6 miljard euro bij andere overheden en 2,4 miljard aan leningen buiten de overheid.

Lagere lasten voor provincies
De toename van het eigen vermogen komt mede door de lagere lasten van de provincies. Deze waren in 2017 5,3 miljard tegen ruim 7,7 miljard euro aan het begin van dit decennium. De daling van de provinciale lasten komt enerzijds doordat taken, zoals de jeugdhulpverlening, zijn overgegaan naar andere overheden. Anderzijds zijn de lagere lasten te verklaren door nieuwe regelgeving omtrent de investeringen  van provincies. Dit is een tijdelijk effect dat onder andere zichtbaar is bij de taak verkeer en vervoer. In 2017 besteedden provincies aan deze taak bijna 2,1 miljard euro, om de bereikbaarheid via wegen en openbaar vervoer te verbeteren. In 2016 was met deze taak nog bijna 3 miljard euro gemoeid.

Een ander belangrijk beleidsterrein is ruimte, natuur en economie. In 2017 gaven provincies 1,6 miljard euro uit aan onder andere het beheer en de ontwikkeling van natuurgebieden en de stimulering van de regionale economie. Om de totale lasten van 5,3 miljard euro te bekostigen krijgen provincies bijdragen van het Rijk via het provinciefonds en motorrijtuigenbelasting, samen goed voor 4,2 miljard euro in 2017. Andere belangrijke inkomstenbronnen zijn onder andere de rente, dividend en incidentele winstuitkeringen uit de provinciale uitzettingen en deelnemingen, 0,7 miljard euro in 2017.

Grote verschillen tussen provincies
Bij tien van de twaalf provincies waren de baten hoger dan de lasten voor bestemming in 2017. Noord-Brabant had met bijna 339 miljoen euro het grootste overschot op de exploitatie voor bestemming. De provincie heeft in 2017 obligaties voortijdig verkocht en ontving hiervoor een hoger bedrag dan de boekwaarde. Daarnaast zijn de positieve exploitatieresultaten van de provincies deels te verklaren door gewijzigde regelgeving  omtrent vooruit ontvangen bedragen van het Rijk. Dit effect was al in 2016 zichtbaar en is tijdelijk.

Alleen Groningen en Zeeland teerden in 2017 in op hun reserves om hun jaarrekening sluitend te krijgen. In Groningen was het tekort 64 miljoen euro. Zeeland had in 2017 een negatief resultaat van ruim 15 miljoen euro, onder andere veroorzaakt door de saneringskosten van een voormalig fabrieksterrein. Dit dekte zij onder meer uit de algemene reserve.

Levensverwachting 65-jarigen in 2024

Het CBS verwacht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd 20,63 jaar zal zijn in 2024. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen. De prognose van de levensverwachting is een onderdeel van de Bevolkingsprognose 2018–2060 die het CBS op 18 december zal publiceren. De cijfers voor 2024 en 2030 zijn op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gemaakt.

De levensverwachting in 2024 van 20,63 jaar is in de nieuwste prognose iets hoger dan in de prognose van 2017, toen deze op 20,59 jaar werd gesteld. Dat komt neer op een verschil van een halve maand. Ondanks de relatief hoge sterfte aan het begin van dit jaar zorgt een lagere longkankersterfte onder vrouwen voor een positievere ontwikkeling van de toekomstige levensverwachting.

AOW-wet gebruikt CBS-prognose
De prognose van het CBS wordt gebruikt voor de vaststelling van de toekomstige AOW-leeftijd volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW, art. 7a). In november 2017 heeft de overheid besloten dat de AOW-leeftijd in 2023 gelijk blijft aan die in 2022 (67 jaar en 3 maanden). Aan de hand van de nu bekendgemaakte prognose van de levensverwachting van 65-jarigen in 2024 wordt de AOW-leeftijd voor 2024 vastgesteld.

Levensverwachting neemt toe
De levensverwachting van 65-jarigen neemt al sinds 1950 toe. Destijds leefden 65-jarigen gemiddeld nog 14,3 jaar, in 2017 was dat 19,9 jaar. In 2024 zal dat volgens de huidige prognose driekwart jaar langer zijn. De toename van de levensverwachting verloopt niet gelijkmatig over de jaren. Er zijn perioden waarin de trend versnelt of stagneert. Momenteel neemt de levensverwachting in Nederland, en in andere West-Europese landen, minder hard toe dan in het eerste decennium van deze eeuw.

Prognoses zijn onzeker
Voor het maken van de prognose van de levensverwachting maakt het CBS gebruik van een in de internationale wetenschappelijke wereld ontwikkeld model. Dat model gaat ervan uit dat op lange termijn de stabiele, dalende trend in de sterftekansen in West-Europa zal doorzetten. Omdat het model niet alleen de Nederlandse ontwikkelingen gebruikt, hebben tijdelijke veranderingen in de sterftecijfers een minder groot verstorend effect op de toekomstverwachtingen.

Prognoses zijn echter onzeker. Om de onzekerheid rondom de prognose van de levensverwachting aan te geven, worden prognose-intervallen berekend. Deze geven een indruk van de verwachte nauwkeurigheid van de prognose.

De prognose van de levensverwachting is onderdeel van de jaarlijkse bevolkingsprognose van het CBS. Deze heeft tot doel de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse bevolking te beschrijven. De CBS Bevolkingsprognose 2018–2060 zal op 18 december gepubliceerd worden.

Bellen en televisiekijken via internet toegenomen

Nederlanders gebruiken het internet steeds vaker om te bellen en om televisie te kijken. Belde in 2012 nog geen kwart (23 procent) van de bevolking van 12 jaar of ouder via internet, inmiddels doet meer dan de helft (55 procent) dat. Ook zijn in deze periode meer mensen op internet televisie gaan kijken. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018 dat het CBS vandaag publiceert.

Van de bevolking van 12 jaar of ouder zijn het vooral de jongeren die bellen via internet. Van de 12- tot 25-jarigen belde meer dan drie kwart (77 procent) in 2018 via internet, van de 75-plussers nog geen kwart (22 procent). Zes jaar eerder belde nog 34 procent en 4 procent van deze leeftijdsgroepen via internet. Hoogopgeleiden bellen vaker via internet dan laagopgeleiden. Mannen en vrouwen bellen even vaak.

Steeds vaker televisie via internet
Net als het bellen via internet heeft ook het online televisiekijken de laatste jaren een vlucht genomen. Meer dan de helft (56 procent) van de bevolking keek in 2018 televisie via internet. In 2012 was dat nog 39 procent. Televisiekijken via internet is even populair onder 12- tot 25-jarigen als onder 25- tot 45-jarigen. Van deze leeftijdscategorieën keek 65 procent en 66 procent in 2018 televisie via internet, van de 75-plussers was dit 22 procent.

Drie kwart Nederlanders kijkt video’s via YouTube
Bijna drie kwart van de bevolking (72 procent) keek video’s of filmpjes via een video sharing service als YouTube. Iets meer dan de helft keek on demand films en series. Van de 12-tot 25-jarigen zag iets meer dan drie kwart films en series on demand, een even groot aandeel luisterde via een streamingservice naar muziek. Video’s of filmpjes kijken via een video sharing service doen vooral jongeren: 92 procent doet het.

Vooral toename versturen berichten via sociale media
Steeds meer mensen zijn actief op sociale media. In 2012 gebruikte 62 procent van de bevolking één of meer vormen van sociale media. Dit aandeel is toegenomen naar 85 procent in 2018. Vooral het gebruik van sociale media voor het uitwisselen van berichten, zoals WhatsApp, is toegenomen, van 30 procent in 2012 naar 81 procent in 2018.

Steeds meer mensen gebruiken ook sociale en professionele netwerken. In 2018 zat 62 procent van de bevolking op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter, tegelijkertijd was 31 procent actief op professionele netwerken zoals Linkedin. Dit was in 2012 nog 48 procent en 19 procent.

Het gebruik van sociale media is vooral populair onder jongeren maar de laatste jaren maken ook meer ouderen er gebruik van. Vooral onder 65- tot 75-jarigen heeft het gebruik van sociale media een vlucht genomen. In 2018 zei 68 procent van deze leeftijdsgroep actief te zijn op sociale media. Dit was in 2012 nog 24 procent.

Bijna iedereen op internet
Vrijwel alle Nederlanders van 12 jaar of ouder (96 procent) hebben in 2018 toegang tot internet. De online verbinding wordt het meest gebruikt om te e-mailen, 88 procent van de bevolking doet dit. In 2012 was het nog 84 procent.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.