FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 oktober 2018

Nederlandse Staat gaat groene obligaties uitgeven

De Nederlandse staat gaat volgend jaar groene obligaties uitgeven. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat uitgifte van groene staatsobligaties wenselijk en mogelijk is. Hoekstra schrijft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Groene obligaties zijn obligaties (leningen) waarvan de opbrengst bedoeld is voor duurzame – ‘groene’ – uitgaven en investeringen. Met de uitgifte van groene staatsobligaties ondersteunt het ministerie van Financiën de ontwikkeling van een robuuste groene kapitaalmarkt. Vooral institutionele beleggers als de Nederlandse pensioenfondsen hebben behoefte aan groene investeringsmogelijkheden.

Minister Hoekstra: "Investeerders willen steeds meer geld steken in duurzame projecten. Als Nederlandse pensioenfondsen, verzekeraars en banken nu in veilige groene staatsobligaties willen beleggen, moeten ze uitwijken naar buitenlandse aanbieders. Omdat ik duurzame beleggingen belangrijk vind en een groene kapitaalmarkt in Nederland wil aanjagen, heb ik besloten tot uitgifte van groene staatsobligaties. De groene obligatie is een veilige basis voor een groene beleggingsportefeuille. Hierdoor kunnen investeerders hun groene portefeuilles diversifiëren en helpen we mee aan de verdere ontwikkeling van de groene kapitaalmarkt in Nederland.’’

Uit het onderzoek dat Hoekstra heeft laten uitvoeren blijkt dat binnen de rijksbegroting tussen 3,5 en 5 miljard euro per jaar aan bestaande uitgaven als ‘groen’ kunnen worden aangemerkt. Te denken valt aan investeringen in de spoorinfrastructuur, energiebesparing, de ontwikkeling van duurzame energie en het Deltafonds.

Nederland wordt naar verwachting het eerste land met een triple-A-rating dat een groene staatsobligatie uitgeeft. De groene obligatie zal in 2019 door het Agentschap in de markt worden gezet. Tijdens de jaarlijkse Outlook-bijeenkomst op 14 december zal het Agentschap nadere mededelingen doen.

FC Emmen laat zich verrassen door amateurs van ODIN'59

FC Emmen is woensdagavond uitgeschakeld in de TOTO KNVB Beker. De amateurs van ODIN'59 waren te sterk voor de Eredivisionist: 1-3.

Emmen, de nummer zestien van de Eredivisie, kwam na achttien minuten spelen nog wel op voorsprong. Van ruime afstand plaatste Glenn Bijl de bal in de verre hoek. ODIN'59, de nummer twaalf van de Derde Divisie Zaterdag, kwam na 34 minuten met de reactie. Ahmed al Mahdi zorgde voor de gelijkmaker.

De thuisploeg had gedurende de wedstrijd de meeste mogelijkheden, maar na 75 minuten kwamen de bezoekers uit Heemskerk op voorsprong. Na een overtreding van Caner Cavlan in het strafschopgebied mocht Nigel Hardenberg aanleggen voor een strafschop en de aanvaller faalde niet: 1-2. Zeven minuten later was Hardenberg wederom de gevierde man. Hij kopte de bal over Dennis Telgenkamp heen en kopte zijn ploeg daarmee naar de achtste finales van de KNVB Beker. 

AZ - VVV-Venlo 2-0

Gescoord werd er niet in de eerste helft, maar een minuut na de thee lag de 1-0 er alsnog in. Mats Seuntjes schoot AZ, op aangeven van Guus Tiln naar de voorsprong. Drie minuten voor tijd volgde de beslissing in het bekertreffen tussen beide Eredivisionisten. Oussama Idrissi zette de 2-0 eindstand op het scorebord. 

FC Utrecht - ASWH 5-1

De thuisploeg begon uitstekend aan de wedstrijd en nam na vijf minuten spelen de voorsprong. Gyrano Kerk schoot FC Utrecht op voorsprong, waar doelman Stef Doedee niet geheel vrijuit ging. De reactie van de bezoekers volgde in de 22e minuut. Willem Janssen leverde de bal in, waarvan Jesper van den Bosch optimaal profiteerde. Zes minuten later stelde Utrecht al weer orde op zaken. Joris van Overeem schoot in de korte hoek raak: 2-1.

Het duurde een half uur in de tweede helft voordat FC Utrecht de wedstrijd wist te beslissing. ASWH stond op dat moment al met tien man omdat Clarence Bijl met twee keer geel was weggestuurd. Op aangeven van Sander van der Streek maakte Cyriel Dessers er na 74 minuten 3-1 van. Via twee doelpunten van Van der Streek werd het ook nog 4-1 en 5-1. 

Willem II - Spakenburg 5-0 

Willem II kwam goed uit de startblokken en in de negende minuut schoot Fran Sol, op aangeven van Donis Avdijaj, zijn ploeg op voorsprong. De Tilburgers leken de wedstrijd na 24 minuten spelen al in het slot te gooien. Daniel Crowley verdubbelde de voorsprong. 

De definitieve beslissing in de wedstrijd volgde acht minuten na rust. Avdijaj strafte een te korte terugspeelbal genadeloos af en maakte de 3-0. De honger van Willem II was nog niet gestild want nog binnen het uur werd het 4-0 en wederom scoorde Avdijaj. Negen minuten voor tijd volgde de vijfde treffer van de avond. Sol noteerde zijn tweede treffer: 5-0. 

Groene Ster - sc Heerenveen 1-3

De amateurs van Groene Ster, waar Nathan Rutjes tegenwoordig speelt, namen vijf minuten voor rust brutaal de leiding. Chefrino Eind zorgde voor de 1-0 voorsprong. In een tijdsbestek van vier minuten volgde na rust het antwoord voor Heerenveen. Eerst knalde Ben Rienstra een afvallende bal tegen de touwen, waarna na een fraai aanval Arber Zeneli de 1-2 maakte. 

In de zeventigste minuut winst Heerenveen definitief afscheid te nemen van de thuisploeg. Sam Lammers hielp zijn ploeg aan de 1-3 en een plek in de achtste finales van het bekertoernooi.

Ajax - Go Ahead Eagles 3-0

Ajax heeft zich woensdagavond moeiteloos gekwalificeerd voor de achtste finales van de KNVB-beker. De Amsterdammers zetten Go Ahead Eagles in de Johan Cruijff Arena met 3-0 aan de kant. 

David Neres opende na 35 minuten de score. De Braziliaan schoot beheerst raak op aangeven van Zakaria Labyad. Drie minuten was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Op aangeven van Huntelaar schoot Labyad raak. Na rust liep Ajax nog uit naar 3-0 door een doelpunt van Huntelaar.

George Ezra doet alles op zijn gemak in uitverkochte AFAS Live

Wie kent het nummer 'Budapest' niet? In 2014 werd de Brit George Ezra er in één klap beroemd mee en sindsdien is het succes eigenlijk nooit meer gestopt. Al eerder dit jaar werd Paradiso aangedaan en nu is het tijd voor een stapje hoger. De AFAS Live uitverkopen doet niet iedereen op zijn dooie gemak, maar Ezra. Zo ging hij overigens ook door de setlist heen. 

Vrouwen Ajax verliezen in Lyon met 9-0 en liggen uit Champions League

Het avontuur van de vrouwen van Ajax in de Champions League is na de achtste finales al voorbij. De Amsterdammers gingen vanavond met 9-0 onderuit tegen Champions League-winnaar Olympique Lyon. 

De Ajaxvrouwen hadden het thuisduel tegen Lyon al met 0-4 verloren. In Lyon was de Nederlandse landskampioen ook kansloos tegen de winnaar van de Champions League de afgelopen drie jaar. Na 22 minuten stond de Franse ploeg al met 4-0 wat ook de ruststand zou zijn. Na rust wist Olympique Lyon nog vijf keer te winnen en zo won de ploeg met 9-0. 

De Nederlandse international Shanice van de Sanden kwam bij Lyon in de 61ste minuut in het veld voor Delphine Cascarino.

Bayern München
Bayern München won opnieuw van FC Zürich, met 3-0 dit keer, en plaatste zich derhalve ook voor de kwartfinales.

De Nederlandse internationals Lineth Beerensteyn en Jill Roord begonnen bij de Duitse ploeg op de bank, maar mochten na ruim een uur invallen. Roord maakte de tweede treffer van Bayern, die de uitwedstrijd al met had 2-0 gewonnen.

Sony laat gameplaytrailer van MediEvil zien

Uitgever Sony Interactive Entertainment en ontwikkelaar Other Ocean Interactive hebben de eerste trailer voor de PlayStation 4-remake van MediEvil uitgebracht en aangegeven dat we deze game in 2019 mogen verwachten.

MediEvil volgt het verhaal van Sir Dan, een soldaat die een ongelukkig einde bereikte op het slagveld. Hij krijgt een kans op verlossing wanneer zijn aartsvijand, de kwaadaardige tovenaar Lord Zarok, hem per ongeluk herrees 100 jaar na die noodlottige dag. Lord Zarok probeert het koninkrijk Gallowmere te veroveren, en alleen de skelet Sir Dan staat tussen het leger van Zarok van de ondoden en het koninkrijk dat hij heeft gezworen te beschermen.

PlayStation Plus-titels van november nu officieel bekend

Sony Interactive Entertainment heeft ze al eerder per ongeluk laten lekken, maar nu zijn de gratis games van november bekendgemaakt voor PSN-leden. Hieronder staat het rijtje voor PlayStation 4-, PkayStation 3- en PlayStation Vita-eigenaren. Je kunt deze vanaf 6 november downloaden.

PlayStation 4
Bulletstorm: Full Clip Edition
Burly Men at Sea
Roundabout
Yakuza: Kiwami

PlayStation 3
Arkedo Series
The Jackbox Party Pack 2

PS Vita
Burly Men at Sea
Roundabout

Uitbreidingen voor Just Cause 4

De drie uitbreidingen van Just Cause 4 genaamd Demons, Dare Devils en Danger staat gepland voor 2019. De nieuwe teaser-trailer die vandaag is uitgebracht, laat zien wat we van ze kunnen verwachten.

  • Pack 1, Dare Devils, tilt racen en vernietigen naar nieuwe hoogten als Rico de bendes van de Solís-underground in hart en nieren strijdt tegen death races en razende rallies.
  • In Pack 2, Demons, staat Rico voor een oude demonische macht die Solís teistert en een angstaanjagende bedreiging vormt voor de bevolking.
  • In Pack 3, Danger, verschijnt Rico's voormalige werkgever op mysterieuze wijze in Solís, met geavanceerde technologie, geheime wapens en speciaal opgeleide agenten.

Als je de Just Cause 4 Gold Edition koopt, biedt de Expansion Pass spelers ook 7 dagen vroege toegang tot elk van de drie uitbreidingen na hun vrijgave.

Just Cause 4 komt 4 december 2018 uit op Xbox One, pc en PlayStation 4.

Verhuurder hoeft schade aan trein die bierfiets aanreed niet te betalen

De verhuurder van een aangereden bierfiets is niet verantwoordelijk voor schade die de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft geleden door het ongeval. Dit bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag. De NS en haar verzekeringsmaatschappij wilden een schadevergoeding van 172.936,62 euro voor het beschadigde treinstel dat in botsing kwam met de bierfiets.

De bierfiets werd in april 2015 door een voetbalvereniging uit Nuenen gehuurd om hun kampioenschap te vieren. Diezelfde dag werd de bierfiets op een bewaakte spoorwegovergang in Eindhoven aangereden door een trein van de NS. Eén speler van het voetbalelftal kwam daarbij om het leven. De NS en haar verzekeringsmaatschappij stellen dat de verhuurder aansprakelijk is voor de schade aan het treinstel. Dit gaat om 172.936,62 euro. Ze stapten naar de rechter om dit bedrag te krijgen.

Volgens de NS en de verzekeringsmaatschappij overtrad de verhuurder de wettelijke voorschriften door een te brede bierfiets te verhuren. Ook zou hij onbetamelijk hebben gehandeld door een fiets te verhuren in de wetenschap dat daarop alcohol wordt gedronken.

Oordeel
De rechtbank stelt voorop dat deze zaak niet gaat over het al dan niet verbieden van bierfietsen. Het gaat uitsluitend om de vraag of de verhuurder aansprakelijk is voor de schade die de NS in april 2015 heeft geleden door de aanrijding. Volgens de rechtbank mag je fietsen verhuren waarop alcohol gedronken kan worden. Zoals voor alle verkeersdeelnemers geldt, is en blijft het immers de eigen verantwoordelijkheid van de gebruikers van de fiets ervoor te zorgen dat -als zij al alcohol drinken- het alcoholgebruik binnen de grenzen blijft waarmee veilig aan het verkeer kan worden deelgenomen.

Verder stelt de rechtbank vast dat er in de wet is vastgelegd dat een fiets niet breder mag zijn dan 1,5 meter. De bierfiets was echter breder, zo blijkt uit onderzoek van politie. Het zou gaan om een breedte van ongeveer 2,10 meter. Dit betekent echter nog niet dat de verhuurder zonder meer aansprakelijk is richting de NS. Daarvoor moet komen vast te staan dat de NS als gevolg van die normovertreding schade heeft geleden. Volgens de rechtbank blijkt uit niets dat de breedte van de bierfiets de directe oorzaak is geweest van de aanrijding.

Datzelfde geldt overigens ook voor het veronderstelde alcoholgebruik van de gebruikers van de bierfiets: uit niets is gebleken dat de aanrijding (al dan niet mede) is veroorzaakt door alcoholgebruik. De toedracht van de aanrijding is ondanks uitgebreid politieonderzoek, onduidelijk gebleven. Al met al wijst de rechtbank de vordering van de NS en haar verzekeringsmaatschappij af.

Civilization VI wacht ook op zijn beurt op Switch

Vandaag introduceert 2K Games de tweede “How to” video voor Civilization VI op de Nintendo Switch. In 'Taking Your Turn' laten ze je zien wat je allemaal in een beurt kan doen.

IN een beurt kun je van alles doen. Onderzoek, bouw, werk samen met leiders of val aan. Het efficient gebruiken van je beurt is de sleutel tot de welvaart van je onderdanen.

We hadden het eerste deel nog gemist, dus deze hebben we meteen voor je erbij gezet. Daarin wordt de basis uitgelegd.

Civilization VI komt op 16 november 2018 uit op Nintendo Switch.

Veel verhalen in Fallout 76

Bethesda heeft een hele reeks aan verhalen online gezet voor hun aankomende Fallout 76. De Tales from the West Virginia Hills holotape-serie geeft je een idee waar je allemaal op moet letten om te overleven in deze postapocalytische wereld.

Fallout 76 komt 14 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Hieronder kun je de verhalen beluisteren.

Curse of the Wendigo
Men zegt weleens dat geld niet gelukkig maakt. Wanneer hebzucht geen grenzen kent en gierigheid wordt getolereerd, welke andere slechte eigenschappen zouden er dan nog te boven komen? Curse of the Wendigo! schijnt licht op deze vraag.

Sideshow Snallygaster
In Sideshow Snallygaster komt de kermis naar de Tyler County Fairgrounds. Billy Harding en zijn vader nemen een bezoekje.

The Mothman Cometh
Niet alle wezens bevinden zich op de vaste grond; sommigen vind je ook in de lucht terug. Een dergelijke boeman wordt zo al generaties door bange West Virginians gemeld. The Mothman Cometh! begint in Morgantown Municipal Hospital. We sluiten ons aan bij de jonge Mary Scarberry aan de zijde van haar bed, wanneer ze net ontwaakt.

The Beast of Grafton
The Beast of Grafton vindt plaats in de heuvels dichtbij Grafton, waar de lokale bevolking meldt een vreemd wezen in het bos te hebben gezien. Robbie Cockrell en Peggy Mansfield waren net vertrokken om Peggy's verjaardag te gaan vieren. Een volle maan verscheen terwijl ze aan het rijden waren.

The Strange Encounter in Flatwoods
Who Goes There? The Strange Encounter In Flatwoods begint op een vreselijke nacht wanneer een jonge Pioneer Scout, Fred Fisher, zich in een hachelijke situatie bevindt door in een donkere ruimte te zijn gevallen.

Halloween-trailer Man of Medan

Bandai Namco heeft een nieuwe Halloween-trailer voor de horrorgame Man of Medan vrijgegeven die een eerste blik gunt op het mysterieuze personage van de Curator.

De Curator wordt gespeeld door de Britse acteur Pip Torrens (The Crown, Preacher). Hij sluit zich daarmee aan bij de eerder aangekondigde cast van Man of Medan, waaronder Shawn Ashmore (X-Men) als Conrad. Ondanks dat de cast wijzigt per verhaal in de anthology, speelt de Curator steeds een rol spelen in elk onderdeel van deze ijzingwekkende ervaring.

De Curator is tijdloos en neemt verhalen van leven en dood op in zijn eigen kleine sectie van zijn bewaarplaats waar hij elk verhaal dat ooit werd verteld bijhoudt. Hij gaat ervan uit dat hij dit al duizend jaar doet, maar kan zich niet herinneren wanneer hij ermee startte of dat er een echt begin was aan wat hij doet. Maar nu, om redenen die hij niet kan bevatten, heeft hij voor het eerst de kans om tegen iemand te praten: De Speler.

Hij weet dat er bepaalde regels zijn. Hij mag niet ingrijpen, maar door zijn enthousiasme laat hij zich soms een beetje meeslepen. Hij heeft dingen opgemerkt die de speler vast niet heeft gezien, maar hij mag niet vertellen wat dat dan precies is... Dus geeft hij hints waar hij denkt dat het kan, in de hoop dat de speler zijn genie erkent. Verwacht niet dat hij dat op een directe manier doet, zijn hints zijn cryptisch.

Supermassive Games, bekend van Until Dawn, wil met The Dark Pictures een serie stand-alone, cinematische horror games maken. Deze games worden ontworpen om op een regelmatige basis een nieuwe horror-ervaring te bieden. Elke game staat op zich en omvat een nieuw verhaal en een nieuwe cast personages. In de eerste deel van de serie, Man of Medan, varen vier jonge Amerikanen uit voor een duiktrip na een gerucht over een WOII wrak. Wanneer er storm opsteekt krijgt hun vakantie een sinistere wending... wie zal overleven en wie zal sterven?

The Dark Pictures - Man Of Medan zal in 2019 verschijnen voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Meer over de game kun je lezen in onze handson preview.

Engelse douane onderschept voor 7 ton aan cocaïne

De douane in Engeland heeft maandag 29 oktober tijdens een ingestelde controle op een zeeschip 29 pakketten met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. Het schip lag aan de kade in Dover en was afkomstig uit Zuid-Amerika.

Het schip was met een lading fruit onderweg, met Rotterdam als eindbestemming. De douane vond de verdovende middelen onder de vloer van een ruim met fruit dat gelost moest worden in Vlissingen. De cocaïne die gevonden is, heeft een waarde van ruim 700.000 euro.

Turner Dalaloyan pakt wereldtitel na zeldzame ontknoping

Turner Artur Dalaloyan heeft zich voor het eerst in zijn loopbaan gekroond tot wereldkampioen op de meerkamp. In Doha was de 22-jarige Rus uittredend wereldkampioen Xiao Ruoteng uit China de baas na een vrij bizarre ontknoping, waarbij de twee tot exact dezelfde score kwamen.

Dalaloyan en Xiao werden onder meer uitgedaagd door hun landgenoten Nikita Nagornyy en Sun Wei, maar ook door de Amerikaan Sam Mikulak en de Japanners Kazuma Kaya en Kenzo Shirai - zesvoudig wereldkampioen Kohei Uchimura kon door een blessure geen meerkamp turnen.

Toch werd wel duidelijk dat Dalaloyan en Xiao om het goud zouden strijden en dat deden ze dan ook. De Rus scoorde prima op het slottoestel, de rekstok, waarna Xiao als laatste turner wist wat hij moest doen: 14,234 punten scoren. Dat lukte niet, want de Chinees kwam tot 14,233 punten en eindigde daarmee op 87,598 punten na zes toestellen, exact hetzelfde totaal als Dalaloyan.

Op basis van de hoogste losse toestelscores bleek vervolgens dat Dalaloyan uitgeroepen werd tot wereldkampioen, dus moest Xiao genoegen nemen met zilver. Nagornyy won de strijd om het brons van de Chinees Sun.

Donderdag is het de beurt aan de vrouwen, wederom live te zien op de NOS. Vanaf 14.00 uur is dan te zien dat Simone Biles de wereldtitel gaat pakken, tenzij er wel hele vreemde dingen gebeuren.

Vitesse ten koste van Heracles naar achtste finales KNVB Beker

Vitesse heeft zich woensdagavond geplaatst voor de achtste finales van de KNVB Beker. In Almelo werd het 0-2 voor de Arnhemmers.

De eerste mogelijkheid viel te noteren voor de bezoekers. Een afvallende bal kwam voor de voeten van Martin Ödegaard, maar het schot van de Noor kon Michael Brouwer niet verontrusten. De Heracles-doelman tikte enkele minuten later een schot van Ödegaard naast. De eerste grote kans was er halverwege de eerste helft voor Heracles. Brandley Kuwas omspeelde doelman Eduardo, maar zijn schot verdween uiteindelijk in het zijnet.

Vitesse bleef aanvallend de gevaarlijkste ploeg en Brouwer kon zich onderscheiden. Op aangeven van Vyacheslav Karavayev zag spits Oussama Darfalou zijn kopbal over getikt worden. Toch kwamen de Arnhemmers nog voor rust op voorsprong. Ödegaard nam een pass fantastisch aan, legde de bal voor zijn linkervoet en schoot in de verre hoek raak: 0-1.

Heracles drong na rust wel aan om op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar werd niet echt gevaarlijk. Aan de andere kant van het veld viel na 67 minuten bijna de 0-2. Bryan Linssen schoot een bal tegen de lat. Via Darfalou kreeg Vitesse zeven minuten later de kans op de 0-2. Hij ging in zijn eentje op het doel van Brouwer af, maar schoot vervolgens ruim naast.

Een klein kwartier voor tijd liet Heracles zich eindelijk gelden. Vanuit een vrije trap nam Kuwas het doel van Eduardo onder vuur en de Portugees bracht enigszins moeizaam redding. Een minuut voor tijd viel via de omschakeling de beslissing in de wedstrijd. Linssen stuurde invaller Thomas Buitink weg en de achttienjarige aanvaller maakte de 0-2.

NHL: Lightning scoort erop los na snelle achterstand

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben het publiek in de Amalie Arena dinsdagavond flink waar voor hun geld gegeven. De New Jersey Devils kregen met 8-3 op de broek van Nikita Kucherov en co.

Dankzij goals van Miles Wood en Travis Zajac stonden de Devils na een goede vijf minuten al met 0-2 voor en dus leek de avond nog een hele andere kant op te gaan. Veteraan Braydon Coburn hielp Tampa Bay echter weer naast de bezoekers met twee goals in het restant van de eerste periode.

Brayden Point zorgde in de tweede periode na een halve minuut al voor 3-2, Kucherov en aanvalsmaatje Steven Stamkos combineerden vervolgens in twee minuten tijd twee keer, met 5-2 als gevolg, alvorens Kyle Palmieri de hoop van de Devils in leven hield.

Tyler Johnson maakte snel een einde aan die hoop, Kucherov tikte er ook nog maar eens een goal bij en Ryan McDonagh zorgde voor de eindstand. Point scoorde overigens 'slechts' één keer, maar had wel een wezenlijk aandeel in de zege met vier assists.

Uitslagen NHL dinsdag
Buffalo Sabres - Calgary Flames 1-2 OT
Carolina Hurricanes - Boston Bruins 2-3
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 3-5
Pittsburgh Penguins - New York Islanders 3-6
Montreal Canadiens - Dallas Stars 1-4
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 8-3
Nashville Predators - Vegas Golden Knights 4-1
Edmonton Oilers - Minnesota Wild 3-4
Anaheim Ducks - Philadelphia Flyers 2-3
Arizona Coyotes - Ottawa Senators 5-1
San Jose Sharks - New York Rangers 3-4 SO

Lightning - Devils (Bron: YouTube)

Sunweb: In principe met Dumoulin naar Tour de France

De Giro d'Italia heeft vandaag het parcours gepresenteerd met drie tijdritten. Het lijkt een ideaal parcours voor Tom Dumoulin, maar zijn ploeg Sunweb blijft de voorkeur geven voor de Tour de France. "In principe willen we met Tom naar de Tour", laat een woordvoerder van Dumoulins ploeg weten aan De Limburger.

In de Ronde van Frankrijk zitten volgend jaar slechts 27 individuele tijdritkilometers, terwijl in de Ronde van Italië 58,5 individuele tijdritkilometers zijn opgenomen. Eerder liet Dumoulin weten dat het parcours van de Tour de France niet ideaal was. "Maar dat was het afgelopen jaar ook niet”, zei hij na de presentatie van de Tour de France. Toch werd hij daarin tweede achter de Brit Geraint Thomas.

De definitieve keuze volgt later. "De uiteindelijke beslissing kom wanneer we alles op een rijtje gezet hebben en de gesprekken gevoerd zijn", aldus de woordvoerder van de ploeg. 

Nog voor de bekendmaking van het routeschema van de Tour en Giro liet Dumoulin weten een voorkeur te hebben voor de Franse rittenkoers. "De keuze is nog niet gemaakt. Maar ik wil graag naar de Tour en de ploeg wil graag dat ik naar de Tour ga. Dus in principe zitten we daar op een lijn."

Sunweb: In principe met Dumoulin naar Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Sunweb: In principe met Dumoulin naar Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)

Drie tijdritten in Giro d'Italia van 2019

De 102e editie van de Giro d'Italia heeft in 2019 drie tijdritten van in totaal 58 kilometer en daarmee lijkt de drieweekse ronde op maat gemaakt voor Tom Dumoulin. Team Sunweb en Dumoulin hebben echter al laten weten alles op de Tour te zetten.

De Giro begint op zaterdag 11 mei met een klimtijdrit van 8,2 kilometer in Bologna. In de negende etappe staat er een tijdrit van 34 kilometer op het programma. De ronde eindigt op zondag 2 juni in Verona met een tijdrit van 15 kilometer.

Liefhebbers van bergetappes moeten wachten tot etappe 13. De etappe van Pinerolo - Ceresole Reale is de eerste van in totaal vijf etappes met een finish bergop. In etappe 16 krijgen de renners de Gavia en de Mortirolo voor hun kiezen.

Met het aantal kilometers tegen de klok in het achterhoofd lijkt deze Giro ideaal voor tijdritspecialist Dumoulin, echter de Tour wordt zijn grote doel in 2019. Dumoulin: “De keuze is nog niet gemaakt. Maar ik wil graag naar de Tour en de ploeg wil graag dat ik naar de Tour ga. Dus in principe zitten we daar op een lijn.” Het is afwachten of de bekendmaking van het parcours Dumoulin en Team Sunweb nog op andere gedachten brengt.

Brouwer uitgeroepen tot beste zeilster ter wereld

Carolijn Brouwer is door de internationale zeilfederatie World Sailing uitgeroepen tot Zeilster van het Jaar. Ze moet de titel wel delen met de Française Marie Riou. Samen werden ze dit jaar de eerste vrouwen die de Volvo Ocean Race wonnen.

De 45-jarige zeilster volgt daarmee daarmee Marit Bouwmeester op, die vorig jaar de eretitel won. In 1998 werd Brouwer ook al uitgeroepen tot Zeilster van het Jaar.

"Het is een heel speciaal en bijzonder moment. Precies twintig jaar geleden werd ik voor het eerst uitgeroepen tot zeilster van de wereld vanwege mijn prestaties in het olympisch zeilen. Nu win ik samen met Marie de award wegens onze prestaties in het oceaanzeilen", vertelt Brouwer in gesprek met de NOS.

Het team waarmee Brouwer de Volvo Ocean Race, Team Dongfeng, won werd uitgeroepen als team van het jaar. Bij de mannen ging de titel naar de Cyprioot Pavlos Kontides.

Feyenoord wisselt weinig en gaat voor bekerwinst

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst heeft het winnen van het bekertoernooi tot serieus doel gemaakt. Daarom krijgen de basisspelers geen rust.

De Rotterdammers nemen het op tegen ADO Den Haag en doet dat vermoedelijk grotendeels met dezelfde namen als tegen Ajax (3-0 verlies in de competitie). Alleen Jeremiah St. Juste is geschorst en doelman Justin Bijlow staat zijn plaats af aan Kenneth Vermeer. "Dat is de enige wissel die we zeker doen. Kenneth is mijn keeper voor de bekerwedstrijden", aldus Van Bronckhorst, die zijn verhaal doet op de clubsite.

Feyenoord ging afgelopen weekeinde hard onderuit in de Klassieker en Van Bronckhorst vond het daarom moeilijk om de focus te verleggen naar het bekertoernooi. "Het is jammer dat we ons niet echt hebben kunnen meten met Ajax, omdat we zo snel met tien man kwamen te staan. Maar of je nu wint of verliest, de knop moet om naar de volgende wedstrijd."

Daarin wacht ADO Den Haag en die ploeg heeft de pech dat Feyenoord koste wat kost met een prijs aan de haal wil gaan en de KNVB Beker lijkt daarvoor de enige mogelijkheid aangezien men in de competitie nu al tien punten achter staat op PSV. "Daarom willen en moeten we de wedstrijd van donderdag winnen. Het blijft de snelste weg naar Europees voetbal, zo hebben we ook de afgelopen jaren ervaren."

Feyenoord won de beker onder Van Bronckhorst's leiding al twee keer en kwam voorgaande twee seizoenen ook al tegenover ADO te staan. "Het blijft een lastige ploeg. Het is echt een team, met een paar spelers die het verschil kunnen maken", weet de oefenmeester van de Rotterdammers. "Ze hebben lengte, kracht en snelheid in de ploeg."

Volgende Wolfenstein-game verschijnt sowieso op Switch

Bethesda-woordvoerder Pete Hines heeft bevestigd dat de volgende Wolfenstein-game sowieso zal verschijnen op Nintendo's hybride gameconsole. Dit maakte hij bekend tijdens een panel op PAX Australië, waarin hij ook aangaf dat Doom Eternal evengoed voor de Switch zal verschijnen.

Volgens Hines heeft de ontwikkeling van DOOM (2016) gezorgd voor een soort raamwerk in id Tech 6, de game engine waarin de spellen gemaakt worden, waarmee bij toekomstige projecten vanaf het begin rekening gehouden kan worden met de Switch. Het zal bij de volgende Wolfenstein- en DOOM-titel dus ook geen ports betreffen. De eerstvolgende Wolfenstein-titel is Wolfenstein Youngblood en zal qua grootte vergelijkbaar zijn met Wolfenstein: The Old Blood. 

Ook haakte Hines nog even kort in op de vraag waarom een Fallout 4 of Fallout 76 niet verschijnen voor de Switch. Volgens hem is dit simpelweg niet mogelijk vanwege hardwarebeperkingen.

NWO handelde onzorgvuldig bij subsidieaanvraag zwangere wetenschapper

De Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek (NWO) had maatwerk moeten leveren aan een zwangere wetenschapper bij de behandeling van haar subsidieaanvraag. Als de vrouw, op dit moment hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, haar aanvraag wil voortzetten, zal de NWO die in de eerstvolgende subsidieronde moeten meenemen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (31 oktober 2018).

Achtergrond

Het gaat in deze zaak om de weigering door de NWO om een vrouwelijke wetenschapper een zogenoemde Vidi-subsidie toe te kennen voor haar onderzoeksvoorstel. In oktober 2015 informeerde zij de NWO over haar zwangerschap en vroeg de NWO daarmee rekening te houden. De termijn van vijf dagen voor het indienen van haar weerwoord - een reactie van de subsidieaanvrager op referentenrapporten - lag namelijk op of rond haar bevallingsdatum. Omdat het niet mogelijk bleek haar weerwoord na de bevalling in te dienen, vroeg zij om haar de rapporten zo snel mogelijk toe te sturen. Uiteindelijk kreeg ze de rapporten op 7 januari 2016, schreef zij haar weerwoord op 13 januari en beviel zij drie dagen daarna. De NWO wees haar aanvraag in mei 2016 af. De vrouw vindt dat de NWO haar gediscrimineerd heeft door geen rekening te houden met haar zwangerschap en aanstaande bevalling.

Geen discriminerend beleid...

De NWO heeft genderdiversiteitsbeleid, waarin rekening wordt gehouden met zwangere wetenschappers. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat dit beleid "in algemene zin" niet in strijd is met het verbod op discriminatie. Maar juist omdat het grondrecht op gelijke behandeling in deze procedure in het geding is, worden aan zowel de zorgvuldigheid van de procedure als de motivering van individuele subsidiebesluiten hoge eisen gesteld, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

...maar de NWO heeft wel onzorgvuldig gehandeld

Het besluit van de NWO voldoet echter niet aan deze strenge maatstaf. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de NWO verzuimd om maatwerk te leveren in een situatie waarin dat wel geboden was. Het lag niet op de weg van de vrouw om bij de ontvangst van de referentenrapporten, kort voor haar bevalling, aan te geven dat zij niet meer in staat was om een weerwoord te schrijven of de door haar gewenste kwaliteit te leveren. "De mate van assertiviteit van de zwangere aanvrager kan immers niet bepalend zijn voor de mate waarin haar fundamentele rechten worden gerespecteerd." De NWO had op dat moment in de procedure met de vrouw moeten overleggen over een gepaste termijn voor het indienen van een weerwoord, rekening houdend met de belangen van de andere aanvragers, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

En nu?

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft het besluit van de NWO 'herroepen', dat hierdoor van tafel is. De aanvraag om subsidie ligt daarmee weer open en daar moet in beginsel op beslist worden. De NWO zal contact met de vrouw moeten opnemen om na te gaan of zij haar subsidieaanvraag alsnog wil voortzetten. Zo nee, dan is de procedure ten einde. Zo ja, dan zal de NWO haar aanvraag in de eerstvolgende subsidieronde moeten meenemen.

NBA: Cavaliers winnen eerste wedstrijd na ontslaan coach

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben dinsdagavond thuis tegen de Atlanta Hawks zowaar gewonnen. De ploeg verloor de eerste zes wedstrijden van het seizoen, waarna coach Tyronn Lue eruit werd geknikkerd en dat bleek een prima zet.

Vanaf de eerste basket hadden de Cavaliers een voorsprong, maar in het tweede kwart kwamen de Hawks terug. Cleveland gaf niet op en in het derde kwart werd een prima voorsprong van ruim tien punten al snel weer op de borden gezet, waarna dat in het vierde kwart nog wat werd uitgebreid: 136-114.

Uitslagen NBA dinsdag
Charlotte Hornets - Miami Heat 125-113
Cleveland Cavaliers - Atlanta Hawks 136-114
Orlando Magic - Sacramento Kings 99-107
Boston Celtics - Detroit Pistons 108-105
Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 129-112
Houston Rockets - Portland Trail Blazers 85-104
Memphis Grizzlies - Washington Wizards 107-95
Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 128-110

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Snelle knock-out bokser Machado, Pulev wint weer

Voor het boksen keren we nog even terug naar het weekeinde, want er werd weer om diverse titels gestreden. Overigens ging het niet alleen om titels, maar ook om twee plekken in de halve finales van de World Boxing Super Series in het lichtweltergewicht (-63,5kg).

New York - Madison Square Garden
In het beroemde Madison Square Garden in New York nam thuisheld Daniel Miracle Man Jacobs (34-2) het op tegen de ongeslagen Oekraïner Sergiy The Technician Derevyanchenko (12-0), eveneens woonachtig in Brooklyn. De inzet was de vacante IBF-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg) en die ging naar de thuisfavoriet: Jacobs won na twaalf ronden boksen op split decision.

Er stond nog een wereldtitelgevecht op het programma en wel die tussen de Puerto Ricaan Alberto El Explosivo Machado (20-0, 16 KO's) en de Amerikaan Yuandale Evans (20-1). Voor Evans was het zijn eerste gevecht sinds hij in november won van Machado's landgenoot Luis Rosa, voor wie het de eerste nederlaag was - en de laatste, zo bleek, want in januari kwam Rosa om het leven bij een auto-ongeluk.

De inzet was de WBA-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg), maar heel erg lang duurde het allemaal niet. Na een goede minuut kreeg Evans, die Rosa eerde door met diens naam op zijn broek te vechten, al een stevige tik op z'n hoofd, waarna hij na een standing count nog wel even verder kon. Niet veel later gebeurde dat nog eens, maar Money Shot kreeg na ruim twee minuten definitief een money shot van Machado op z'n muil: de kampioen deelde een stevige poeier uit, Evans ging gestrekt en El Explosivo had zijn naam weer eer aan gedaan.

Machado tegen Evans duurde niet heel lang (Bron: YouTube)

New Orleans - World Boxing Super Series
In de Lakefront Arena in New Orleans verdedigde Regis Rougarou Prograis zijn interimwereldtitel bij de WBC in het lichtweltergewicht, tevens de kwartfinale in de WBSS. Prograis (22-0) nam het op tegen de Brit Terry Flanagan (33-1) en dat werd eigenlijk geen moment spannend: de 29-jarige Amerikaan domineerde het gevecht en won overtuigend op punten. Prograis zal het in de halve finales opnemen tegen de Wit-Russische WBA-wereldkampioen Kiryl Relikh.

In New Orleans werd ook een andere kwartfinale gevochten in dezelfde gewichtsklasse. De in Rusland geboren en in de VS woonachtige Wit-Rus Ivan Baranchyk (18-0) nam het daarin op tegen de Zweed Anthony Yigit (21-0-1), met als inzet naast een plek in de halve finales ook de vacante IBF-wereldtitel. Yigit bood bij tijd en wijlen goed partij, maar Baranchyk was duidelijk een maat te groot voor hem en na zeven ronden maakte de scheidsrechter er een einde aan. The Beast vecht in de halve finales tegen Josh Taylor of Ryan Martin, die op 3 november tegenover elkaar staan.

Sofia
De Bulgaarse zwaargewicht Kubrat Pulev (25-1, alleen Wladimir Klitschko won van hem) nam het thuis in Sofia op tegen de 24-jarige Brit Hughie Fury (21-1), neefje van eeuwig probleemgeval Tyson Fury. Pulev hoopt nog eens om een wereldtitel te mogen vechten en dat is weer een stapje dichterbij gekomen: na twaalf matige ronden werd The Cobra aangewezen als winnaar.

In Sofia vocht ook de 35-jarige Tervel Pulev, het jongere broertje van Kubrat. Tervel won olympisch brons in 2012 en is pas sinds eind 2016 professional, maar won vooralsnog wel alles, inclusief tien KO's in elf gevechten. Daar kwam een elfde KO bij tegen de Italiaan Leonardo Bruzzese (19-5), die al vroeg in de tweede ronde gestrekt ging en nauwelijks normaal op kon staan. 

Tervel Pulev tegen Bruzzese, met de KO na zo'n 15:50 minuten (Bron: YouTube)

Londen
In de Copper Box Arena in Londen stond de Brit John Ryder (26-4) tegenover de Rus Andrey Sirotkin (15-0). Een titel stond er niet op het spel, maar de kans is groot dat de winnaar het op mag nemen tegen WBA-wereldkampioen Callum Smith, met als inzet de titel in het supermiddengewicht (-76,2kg). De winst was er voor Ryder, die voor eigen publiek in de zevende ronde een einde maakte aan de hoop van Sirotkin, door de Rus een paar rake stoten te verkopen en de scheidsrechter ertoe te dwingen het gevecht te beëindigen.

Dilrosun maakt debuut in voorselectie Nederlands elftal

Javairô Dilrosun vindt zijn naam voor het eerst terug in de voorselectie van het Nederlands elftal. De vleugelaanvaller is de enige nieuweling.

De twintigjarige Amsterdammer kent een goed debuutseizoen bij Hertha BSC en wordt daarvoor beloond door bondscoach Ronald Koeman, die in totaal 31 namen op de lijst heeft gezet voor de naderende krachtmetingen in de Nations League. De eerste wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 16 november tegen wereldkampioen Frankrijk. Drie dagen later wacht Duitsland, waarna de balans kan worden opgemaakt in het Europese toernooi.

Dilrosun verruilde Manchester City afgelopen zomer voor Hertha BSC om meer aan spelen toe te komen en vooralsnog gaat dat uitstekend. De flankspeler staat al op negen duels en maakte daarin twee goals. Ook zorgde hij al voor drie assists, waarmee de jeugdinternational zijn naam nu al gevestigd heeft in Duitsland. Eerder deze maand scoorde hij ook al voor Jong Oranje in duel met Oekraïne.

Verder kent de selectie van Koeman geen verrassingen. Alle debutanten van de vorige keer (Bergwijn, Dumfries, Rosario en Danjuma) mogen nu opnieuw mee en bij de doelmannen wordt opnieuw gekozen voor Cillessen, Zoet, Bizot en Bijlow. Oranje staat nu tweede in de poule, ruimschoots achter Frankrijk, dat wel een duel meer speelde. Duitsland speelt de rij. Met één overwinning is Nederland verzekerd van een rol als groepshoofd bij de EK-loting. Twee zeges levert een finaleplaats in de Nations League op.

De volledige voorselectie:
Doel : Justin Bijlow (Feyenoord), Marco Bizot (AZ), Jasper Cillessen (Barcelona), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging : Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Bournemouth), Daley Blind, Matthijs de Ligt (beiden Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (PSV), Timothy Fosu-Mensah (Fulham), Hans Hateboer (Atalanta), Wesley Hoedt (Southampton), Kenny Tete (Olympique Lyon), Stefan de Vrij (Internazionale)

Middenveld : Donny van de Beek, Frenkie de Jong (beiden Ajax), Pablo Rosario (PSV), Marten de Roon (Atalanta), Kevin Strootman (Olympique Marseille), Tonny Vilhena (Feyenoord), Ruud Vormer (Club Brugge), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval : Ryan Babel (Besiktas), Luuk de Jong, Steven Bergwijn (beiden PSV), Memphis Depay (Olympique Lyon), Javairô Dilrosun (Hertha BSC), Arnaut Danjuma Groeneveld (Club Brugge), Quincy Promes (Sevilla), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg).

'Job Gosschalk ontkent plegen van strafbare feiten'

Job Gosschalk, de castingdirecteur die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, ontkent dat hij strafbare feiten heeft gepleegd. Dat vertelde zijn advocaat Gerard Spong in RTL Boulevard.

Gosschalk is inmiddels bekend als 'de Nederlandse Harvey Weinstein' en wordt binnenkort verhoord over een zedendelict waar aangifte tegen is gedaan. De zaak wordt nu onderzocht door het Openbaar Ministerie. Spong heeft het dossier nog niet ontvangen: 'Wij wachten met vertrouwen af waar het OM mee komt.'

#MeToo
Eind vorig jaar kwam Gosschalk in opspraak toen meerdere acteurs naar buiten kwamen met verhalen waarin zij slachtoffer waren van seksueel wangedrag. De producent gaf eerder toe dat hij grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond, maar zijn advocaat benadrukt: 'We moeten maar eens bekijken of dat überhaupt strafbare handelingen zijn. Dat is nog een lastig karwei met al die metoo-achtige gevallen.'

Kemna Casting, waar Gosschalk mede-eigenaar van was, heet tegenwoordig Post Castelijn. De castingdirecteur heeft al zijn aandelen overgedragen en is zijn werk kwijt. 'De impact van al deze beschuldigingen is dat zijn leven behoorlijk ontregeld is en in de war is geraakt,' aldus Spong.

Eindelijk modder voor veldrijders

Vanwege het mooie weer in de afgelopen weken hebben de veldrijders onder goede omstandigheden hun wedstrijden kunnen rijden. Veldrijden is echter ook een sport in de herfst en winter dus daar hoort modder bij.

Vanwege de regen in de afgelopen dagen is het parcours rondom de Koppenberg modderig geworden, iets wat de liefhebbers van de cross graag zullen zien. Daar op de bult van Melden in de Vlaamse Ardennen vindt donderdag de Koppenbergcross plaats. De editie van vorig jaar werd gewonnen door Mathieu van der Poel. De wedstrijd van de vrouwen en mannen zijn vanaf 13.30u live te zien op de Belgische tv-zender Een.

Rotterdam gaat asielzoekers uit veilige landen weren

Rotterdam gaat in het azc in Beverwaard asielzoekers uit veilige landen tijdelijk weren. Burgemeester Aboutaleb heeft daar afspraken over gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De maatregel is bedoeld om het toenemende aantal incidenten een halt toe te roepen. Tussen half april en half augustus vonden er 20 incidenten plaats. In september en oktober liep dat op naar 69. 

Burgemeester Aboutaleb stelt dat er een duidelijk verband is tussen het stijgende aantal incidenten en de veranderende doelgroep in het tijdelijke AZC. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij: "De optelsom van de recente incidenten in het azc waarbij mensen betrokken waren uit de zogenoemde veilige landen, baart mij zorgen en vraagt om ingrijpen." Eén van de maatregelen is dus een onmiddelijke stop op asielzoekers uit veilige landen en mensen die in de Dublin-procedure zitten. 

De asielzoekers uit veilige landen die hier toch asiel proberen te krijgen zorgen ook in andere gemeenten voor problemen. In Ter Apel, en ook in Budel staan aanmeldcentra. Deze twee kunnen de asielzoekers niet weigeren omdat die zich in deze twee centra moeten laten registreren. 

Burgemeester Heijmans van de gemeente Weert, vlakbij Budel, zegt op dit moment geen overlast te ervaren van deze specifieke groep asielzoekers. Mocht dat wel gebeuren dan wordt er volgens hem direct ingegrepen. Verder pleit Heijmans voor een gesloten opvang, zoals in een leegstaande gevangenis, voor deze groep: "Nu zitten ze in open opvang, zelfs als naar de ebtl gaan. Maar ze zouden helemaal niet naar buiten moeten kunnen, in afwachting van hun uitzetting."

Bayern München bezorgd om nieuw blessuregeval

Bayern München is in afwachting van de ernst van de blessure die Thiago Alcântara dinsdagavond opliep in de bekerwedstrijd tegen SV Rödinghausen.

De krappe zege in de DFB Pokal zorgde al niet voor heel veel euforie bij Bayern en in de slotfase viel Thiago dus ook nog geblesseerd uit. "We moeten de diagnose nog afwachten, maar het ziet er niet goed uit. Hij heeft op dit moment veel pijn", sprak trainer Niko Kovac na afloop.

Thiago kampt met een pijnlijke enkel en hij verliet het stadion op krukken. Bayern heeft al de nodige personele problemen, want het kon dinsdag niet beschikken over Arjen Robben, James Rodríguez, Jérôme Boateng, Mats Hummels, Kingsley Coman en Corentin Tolisso.

Over de wedstrijd kon Kovac niet tevreden zijn. "We moeten hier een derde en een vierde doelpunt maken, dan gaan we ook niet twijfelen. Nu brachten we onszelf in moeilijkheden." Bayern München scoorde binnen een kwartier al twee keer, waarna Renato Sanches een strafschop miste. Vlak na rust bepaalde Rödinghausen de eindstand op 1-2.

Update 13:20u
Uit onderzoek blijkt dat hij een scheur in het gewrichtskapsel en in de voorste kruisband van zijn rechterenkel heeft opgelopen.

Spelersmakelaar Veljkovic voerde honderden gesprekken met scheidsrechters

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws voerde spelersmakelaar Dejan Veljkovic honderden telefoongesprekken met twee scheidsrechters. De Serviër wordt door de Belgische justitie gezien als een hoofdrolspeler in het omkoopschandaal.

Journalisten van de Belgische krant hebben het omvangrijke dossier in mogen zien. Uit het dossier blijkt dat Veljkovic veel telefonisch contact had met scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten. Door de politie zijn honderden gesprekken opgenomen.

In een van de gesprekken tussen Veljkovic en Vertenten zegt de makelaar dat Antwerpen moet winnen in het degradatieduel met Eupen. In die wedstrijd gaf Vertenten vervolgens een discutabele strafschop aan de club uit de Belgische havenstad. 's Avonds noemde de Serviër dat “fantastisch” in een gesprek met de financieel directeur van KV Mechelen, ook een club in de degradatiezone. Bij die club stonden veel spelers onder contract waarbij Veljkovic bemiddeld had.

Volgens justitie werden Vertenten en Delferière beloond met geld en dure cadeaus. Vertenten zit sinds 10 oktober nog steeds vast, zijn 'collega' Delferière is na verhoor weer vrijgelaten maar nog steeds verdachte.

'Anne Lok nog steeds zwanger van Pechtold'

De vrouw die afgelopen zomer haar verhaal deed over een affaire met Pechtold blijkt nog steeds zwanger van hem.

In april stelde zij door Pechtold zeer dwingend te zijn verzocht om abortus te plegen. Lok deed dit door middel van enkele pillen. Maar dat blijkt dus niet te hebben gewerkt. Lok bevestigt aan Story dat de baby in januari wordt verwacht.

Voor Pechtold komt dit nieuws niet goed uit. Hij hoopt op niet al te lange termijn een functie als Commisaris van de Koning te krijgen. Dit nieuws kan hij daar niet bij gebruiken.

Eerste watertappunt NS geopend op station Alkmaar

Vandaag is het eerste NS watertappunt feestelijk geopend op station Alkmaar. Dagelijks maken gemiddeld ruim 20.000 treinreizigers gebruik van dit station en vanaf nu kunnen zij op elk moment van de dag gratis drinkwater halen. Om de opening te vieren, tapten directeuren van NS en drinkwaterbedrijf PWN water voor wethouder Marcel van Zon van Gemeente Alkmaar en de eerste reizigers.

De NS heeft de ambitie om voor het eind van 2019 op 200 stations in Nederland watertaps aan te leggen. Hiermee komt straks 90% van alle treinreizigers in Nederland op zijn of haar reis langs een watertappunt. NS investeert ruim 3 miljoen euro om de watertappunten te realiseren en de komende 10 jaar te laten onderhouden. In Noord-Holland werkt NS hiervoor samen met drinkwaterbedrijf PWN. Na Alkmaar is Heerhugowaard het eerstvolgende station. Tijdens de vorstperiode worden de watertaps verwijderd. De spoorkaart hieronder toont bij welke stations voor eind 2019 tenminste een watertappunt moet staan.

NS ziet het aanbieden van drinkwater als extra service en wil de toegang tot water zo makkelijk mogelijk maken voor alle OV-reizigers. Irma Winkenius, Regiodirecteur NS: “De opening bij station Alkmaar is de eerste stap naar gratis drinkwater op al onze stations, voor iedereen. We hopen dat gemeenten en drinkwaterbedrijven ons helpen om dit in heel Nederland mogelijk te maken. Met het watertappunt komt NS tegemoet aan de groeiende vraag van reizigers naar gratis kraanwater om eigen flesjes te vullen. Het drinken van kraanwater is gezond en milieuvriendelijk. Treinen rijden al een aantal jaar volledig op windenergie. Met de watertappunten hopen we het afval van plastic flessen te verminderen en maken we treinreizen nog duurzamer.”

Eerste watertappunt NS geopend op station Alkmaar (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Eerste watertappunt NS geopend op station Alkmaar (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Eerste watertappunt NS geopend op station Alkmaar (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Eerste watertappunt NS geopend op station Alkmaar (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

NASA heeft afscheid genomen van Kepler

De NASA heeft officieel afscheid genomen van de Kepler ruimte telescoop. Na ruim negen jaar zit de telescoop zonder brandstof en is besloten om deze uit te schakelen zo meldt The Verge. Het baanbrekende ruimtevoertuig werd in 2009 gelanceeerd en ontdekte in de bijna tien jaar dat het in de ruimte was 2.662 planeten, 530.506 sterren en 61 supernova's. De telescoop verzamelde in totaal 678GB aan data. 

De opvolger van Kepler bevindt zich reeds in het heelal: eerder dit jaar lanceerde de NASA de Transiting Exoplanet Survey Satellite (ook bekend als TESS). Deze telescoop stuurde zijn eerste wetenschappelijke foto in augustus naar de aarde, en in september zou het al twee potentiële planeten hebben geïdentificeerd. 

NASA heeft afscheid genomen van Kepler (Foto: NASA)
NASA heeft afscheid genomen van Kepler (Foto: NASA)

Reisorganisatie TravelBird vraagt uitstel van betaling aan

Reisorganisatie TravelBird heeft vanochtend surseance van betaling aangevraagd. Het Amsterdamse bedrijf heeft haar activiteiten per direct opgeschort.

Volgens woordvoerder Jan Driessen van TravelBird is er tot het laatste moment geprobeerd nieuwe investeerders te vinden. Maar zo zegt hij: "Het is niet gelukt om een goede financieringsconstructie te vinden". Als het bedrijf geen doorstart maakt komen alle 350 medewerkers waarschijnlijk op straat te staan.

Klanten van TravelBird hebben niks te vrezen, het bedrijf is aangesloten bij garantiefonds SGR. "We inventariseren de aantallen gedupeerde mensen. TravelBird werkt goed mee. Iedereen krijgt zijn geld terug” Zegt SGR-baas Erik Jan Reuver. 

travelbird logo

Reisorganisatie TravelBird vraagt uitstel van betaling aan

'Topspelers Ajax zijn bij elkaar kwart miljard waard'

Ajax heeft een aantal grote talenten in handen en het Algemeen Dagblad schrijft woensdag over 'het meest waardevolle Ajax ooit'.

Volgens de ochtendkrant zijn de negen meest waardevolle spelers van de Amsterdammers momenteel 253 miljoen euro waard. Ajax zou naar verluidt zestig miljoen euro kunnen krijgen voor zowel Matthijs de Ligt als Frenkie de Jong. De verwachting is dat beide toptalenten de Johan Cruijff ArenA na dit seizoen gaan verlaten.

Hakim Ziyech leek afgelopen zomer al te vertrekken, maar een transfer bleef uit. Het Algemeen Dagblad schat zijn transferwaarde in op dertig miljoen euro, als hij zijn huidige vorm vasthoudt. David Neres, die voor zo'n zestien miljoen euro werd overgenomen vanuit Brazilië, zou circa 25 miljoen euro waard zijn.

Ajax zou zo'n twintig miljoen euro voor Kasper Dolberg kunnen krijgen, terwijl ook André Onana, Donny van de Beek (beiden achttien miljoen euro) en Nicolás Tagliafico (zestien miljoen euro) niet zomaar zullen worden verkocht. De transferwaarde van Noussair Mazraoui wordt door de krant op zes miljoen geschat.

Van Bommel baalt: "Verder kan ik het niet verklaren"

PSV blameerde zich dinsdagavond in de KNVB Beker tegen RKC Waalwijk (2-3) en Mark van Bommel reageerde dan ook zwaar teleurgesteld.

De trainer zei voor de camera van FOX Sports dat zijn elftal duidelijk nog niet zo ver is als hij dacht. "Het enige excuus is dat deze spelers weinig spelen en weinig samen spelen. Verder kan ik het niet verklaren, want wij zijn op elke positie beter", aldus Van Bommel. PSV gaf in de bekerwedstrijd tegen RKC twee keer een voorsprong weg en in de verlenging viel het doek.

Van Bommel wisselde na een uur aanvoerder Bart Ramselaar, één van de weinige basisspelers met ervaring. "Maar ik vond hem zeker niet de minste. Ik had ze alle elf wel kunnen wisselen", vond de coach. "Alleen spits Matthias Verreth moet ik een compliment geven, en Dirk Abels. Die jongens hebben gedaan wat ze moesten doen."

De rest speelde volgens Van Bommel 'apathisch'. "Ik heb dat nog geprobeerd recht te zetten, maar dat lukte niet meer. Ik ben na afloop rustig tegen de jongens gebleven. Donderdag zien we elkaar weer." Zaterdag moet PSV zich zien te herstellen in de thuiswedstrijd tegen Vitesse.

GroenLinks wil Defensie onder verscherpt toezicht stellen

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil dat het ministerie van Defensie onder verscherpt toezicht van de Kamer komt te staan. Volgens Kamerlid Diks is dat noodzakelijk omdat Defensie "na een jaar van veiligheidsincidenten, slechte zorg voor het personeel en geklungel in de bedrijfsvoering niet in staat is om de problemen op te lossen".

Diks zegt dat de maatregel bedoelt is om de staatssecretais te helpen met orde op zaken stellen. "Onder elke tegel die afgelopen jaar bij Defensie is omgekeerd, is een incident of schandaal gevonden. Ratten in de kantines, helmen van karton, gasmaskers met kankerverwekkend chroom-6,onbewoonbaar verklaarde barakken, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het ergste is dat in de bedrijfsvoering van Defensie niets is veranderd waaruit blijkt dat dit geklungel snel tot het verleden zal behoren."

Concreet betekent het voorstel van Diks, als het wordt aangenomen, dat de Kamer meer en vaker informatie krijgt over de maatregelen die staatssecretaris Visser neemt en de bijbehorende financien. Volgens Diks is dat "noodzakelijk is voor het waarborgen van de veiligheid van onze mannen en vrouwen in uniform". 

Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM, is het daar niet mee eens: "Wat mij betreft is er genoeg toezicht. Van het ministerie van Financiën, de Algemene Rekenkamer, de Inspectie Militaire Gezondheidszorg en de nieuw opgerichte Inspectie Veiligheid Defensie." Hij zegt dat het probleem vooral zit in een gebrek aan geld en capaciteit. 

NOS trekt controversieel artikel over Soros alsnog terug

De NOS heeft vanochtend besloten een artikel over de controversiële Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros in te trekken

Het artikel oogstte onmiddellijk veel kritiek vanwege vermeend antisemitisme in het artikel. Zo stond in het artikel onder andere: “Dejood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren en heeft zijn tentakels ver uitgestrekt in zowel de Europese als de Amerikaanse politiek. En dat moet stoppen, zeggen tegenstanders.

Kort na de publicatie werd het artikel al aangepast. Zo werd het woord "tentakels" vervangen door de zinsnede "een flinke vinger". Toen reageerde de NOS zo: “Dat was natuurlijk fout. Dat had zo niet gemoeten. We hadden het anders moeten doen (...) Dat woordgebruik is natuurlijk absurd,”

Nu heeft de NOS dus alsnog besloten het gehele artikel terug te trekken. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff spreekt van "Nogal een besluit. Ook omdat het ons beleid is dat wij geen online-publicaties terugtrekken, want het verwijderen van artikelen kan tot terechte vragen en opmerkingen leiden over transparantie. We herschrijven ons archief niet. Dat is voor ons een belangrijk uitgangspunt."

Maar in dit geval hebben Gelauff en zijn collega's toch anders besloten omdat "we pijnlijke en kwetsende bewoordingen hadden overgenomen, er onvoldoende aan journalistieke bronvermelding is gedaan en het artikel feitelijke onjuistheden bevatte". 

Update 11:35

Het volledige artikel staat inmiddels in de reacties onder dit artikel, met dank aan LXIV.

'Zelfmoordaanslag' bij Russische Federale Veiligheidsdienst

Bij een explosie in het hoofdkwartier van de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) zijn één dode en drie gewonden gevallen. Volgens de eerste berichten heeft persoon die de bom meenam het voorval niet hebben overleefd. De drie medewerkers die gewond raakten zouden inmiddels naar het ziekenhuis zijn overgebracht. 

Volgens de Russische media zouden de metaaldetectoren afgegaan zijn waarna het explosief tevoorschijn gekomen zou zijn, zo meldt Metronieuws. Een antiterrorismecommissie doet onderzoek naar de explosie. Het wordt niet uitgesloten dat het om een (zelfmoord)aanslag gaat. 

Oekraïens gezin mag vierde asielaanvraag niet in Nederland afwachten

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft op 7 juli 2018 terecht besloten dat een Oekraïens gezin een vierde asielprocedure niet in Nederland mag afwachten. Dat heeft de voorzieningenrechter vandaag beslist

De ouders zijn naar eigen zeggen in 2001 Nederland binnengekomen en woonden sindsdien zonder verblijfsvergunning in Nederland. Tijdens dat verblijf zijn hun kinderen hier geboren. De ouders hebben sinds 2013 drie asielaanvragen ingediend, die allemaal zijn afgewezen. Kort voordat het gezin op 7 juli 2018 zou worden uitgezet naar Oekraïne hebben ze een vierde asielaanvraag ingediend.

De staatssecretaris heeft op 7 juli 2018 besloten dat zij de uitkomst van deze aanvraag niet in Nederland mogen afwachten. Het gezin is vervolgens op 7 juli 2018 uitgezet naar Oekraïne. Het gezin is het niet eens met dit besluit en heeft daartegen bij de staatssecretaris bezwaar gemaakt. Het gezin heeft de voorzieningenrechter verzocht te bepalen dat zij alsnog de uitkomst van de vierde asielprocedure in Nederland mogen afwachten. De ouders en de dochter zijn nu in Oekraïne. De twee zoons zijn inmiddels weer in Nederland.

De staatssecretaris kan bepalen dat een vreemdeling de beslissing op zijn asielaanvraag niet in Nederland mag afwachten. Daarvoor moet aan twee voorwaarden zijn voldaan. De eerste voorwaarde is dat sprake is van een tweede herhaalde asielaanvraag terwijl een eerdere herhaalde asielaanvraag definitief is afgewezen. Aan deze voorwaarde is naar het oordeel van de voorzieningenrechter voldaan.

De tweede voorwaarde is dat de vreemdeling bij de nieuwe asielaanvraag geen nieuwe relevante informatie heeft verschaft. De vertegenwoordiger van het gezin voerde onder andere aan dat er psychische problemen zijn bij de oudste zoon en de dochter. Volgens de vaste rechtspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, zijn dergelijke problemen niet relevant bij de beoordeling van een asielaanvraag.

Verder voerde de vertegenwoordiger aan dat de kinderen in Nederland geboren zijn, nooit in Oekraïne hebben gewoond en de taal niet spreken. Ook dit is niet relevant in deze vierde asielprocedure. Deze omstandigheden zijn bovendien al eerder naar voren gebracht en beoordeeld en dus niet nieuw. Daarom is naar het oordeel van de voorzieningenrechter ook aan de tweede voorwaarde voldaan. Dat betekent dat de ouders en hun dochter niet naar Nederland mogen komen om alsnog de beslissing op hun vierde asielaanvraag hier af te wachten. Ook de twee zoons, die nu weer in Nederland zijn, mogen de beslissing op hun vierde asielaanvraag niet hier afwachten. 

Belgische hoogleraar: 'Haal kalifaatkinderen terug'

Kalifaatkinderen vormen geen bedreiging volgens de Belgische hoogleraar psychologie Gerrit Loots. Hij bezocht samen met een aantal collega's twee kampen in Syrië om de kinderen van Nederlandse en Belgische IS-aanhangers te onderzoeken. De groep onderzocht kinderen tussen de nul en zes jaar en constateerde dat de kinderen psychisch gewoon normaal functioneren. Dat meldt het AD. 

Loots: "Een veelgehoord argument om kinderen niet terug te halen is dat ze gevaarlijk zouden zijn, getraumatiseerd en niet in staat te te functioneren. Dat is niet het geval. Wij troffen normale kinderen, die in staat zijn rustig en geconcentreerd te zijn, maar ook plezier te maken. De kinderen ontfermden zich ook over elkaar."

Volgens de Nederlandse regering moeten vrouwen met hun kinderen zelf naar een Nederlandse ambassade komen voor ze terug kunnen keren naar Nederland. België hanteert de regel dat kinderen onder de tien jaar het recht hebben op terugkeer naar België, maar ook onze buren halen de kinderen niet actief terug. 

Lees ook: NSB-kinderen: 'Haal IS-kinderen uit het kalifaat'

Hoewel de kinderen volgens de groep onderzoekers dus gewoon normaal  functioneren, is wel duidelijk geworden dat de kinderen zich onder traumatische omstandigheden staande moesten houden. Zo werden sommige kinderen bang als er een vliegtuig overvloog. Ook de fysieke toestand van enkele kinderen geeft reden tot zorg: één van de kinderen had een infectie, diarree en koorts en was daarnaast uitgeput en ondervoed. Een ander kind is chronisch ziek, maar kan in het kamp niet behandeld worden. Ook is er al een Belgische baby overleden. 

De beste oplossing is volgens Loots om de kinderen in een veilige, stabiele omgeving te begeleiden. Hij ziet dan ook geen problemen om die begeleiding in Nederland of België te bieden. Hij stelt dat als zij in Syrie kunnen reizen er geen belemmering is om de kinderen terug te halen. Vandaag zal Loots er in Brussel dan ook voor pleiten dat de kinderen naar huis worden gehaald. 

Red Dead Redemption 2 HDR lijkt geen HDR

Als we Eurogamer mogen geloven is de High Dynamic Range (HDR) implementatie van Red Dead Redemption 2 niet echt HDR. Volgens de website is alles Standard Dynamic Range (SDR). SDR heeft minder contrast, kleuren en felheid dan HDR.

Naast Eurogamer lijken ook veel gamers het eens zijn met de stelling dat het niet HDR is. Red Dead Redemption 2 is sinds vorige week beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

RDR 2

Reclame Code Commissie tikt AH en Jumbo op de vingers

De Reclame Code Commissie heeft Albert Heijn en Jumbo op de vingers getikt vanwege foutieve vermelding van herkomstland bij groente en fruit. Foodwatch had de klacht ingediend nadat bij een controle bleek dat een aanzienlijk aantal schapkaartjes aan het groente- en fruitschap een andere vermelding van het herkomstland hadden dan op de kratten of verpakking stond. Het betrof onder andere spitskool uit Spanje (verpakking) of Nederland (volgens schapkaartje), pruimen uit Zuid-Afrika (poster), Chili (schapkaartje) of Nederland (volgens AH) en Rode paprika uit Israël (schapkaartje) of Nederland (verpakking).

Geregeld ontbrak de vermelding van het herkomstland geheel. Ook werden meerdere landen tegelijk genoemd als mogelijke herkomstlanden zoals bij avocado’s uit Chili/Spanje/Peru/ZA/Israël. De Reclame Code Commissie heeft nu bevestigd dat dit in strijd met de Europese wetgeving is die consumenten het recht geeft om het herkomstland te kennen en misleiding van consumenten moet voorkomen. Jumbo en Albert Heijn geven de fouten toe en beloven beterschap. Zo heeft Jumbo hierover alle winkels op de hoogte gesteld en gevraagd regelmatig steekproeven te houden. Helaas zag foodwatch op de dag van de uitspraak in beide winkels nog steeds overtredingen.

Recht op informatie
Veel consumenten vinden het land van herkomst van groente en fruit belangrijk en willen dit graag weten, bijvoorbeeld vanwege de voetafdruk of vanwege de politieke situatie in bepaalde landen. Om die reden bestaat in Europa het recht voor consumenten om informatie te krijgen over de oorsprong van producten zoals groenten en fruit. Foodwatch wil dat zowel supermarkten als de NVWA hier meer aandacht voor hebben. Daarom startte foodwatch deze zomer klachtprocedures bij de Reclame Code Commissie tegen Albert Heijn en Jumbo om een vijftiental groente- en fruitproducten.

Chileense pruimen uit de Betuwe
In juli ontstond commotie over de zestigduizend pruimen van boer Hamelink die dreigden te worden doorgedraaid omdat ze 3 millimeter te klein waren. Tegelijkertijd verkocht Albert Heijn pruimen in de bonus, met vermelde landen van oorsprong Chili en Zuid-Afrika. Albert Heijn, die veel kritiek kreeg te verduren, verweerde zich door aan te geven dat de in haar winkels vermelde oorsprong van de pruimen een fout was: de oorsprong was niet Chili maar Nederland (de Betuwe). Vanuit het hoofdkantoor van Albert Heijn werd aangegeven dat de AH-filialen inmiddels waren gevraagd de informatie op het schap aan te passen. In de winkels bleek echter dagen later dat dit lang niet altijd was gebeurd.

Lees ook: 'Chileense pruimen uit de Betuwe'

Foodwatch deed naar aanleiding hiervan een steekproef in enkele supermarkten en zag veel fouten. De oorsprongsvermelding op de schapkaart kwam in vele gevallen niet overeen met de oorsprongsaanduiding op het product of het krat. Welke de juiste is, is niet duidelijk. Bij Albert Heijn kwamen we dit tegen bij mango, paprika, granaatappel, pepers, pruimen, spitskool en wortelmix; bij Jumbo bij verschillende soorten appels en bij avocado. Het ligt voor de hand dat er in werkelijkheid nog meer oorsprongsaanduidingen niet kloppen. Foodwatch kon namelijk het grootste deel van de oorsprongsvermeldingen niet controleren omdat het fruit of de groente onverpakt was en dus geen etiket had. Hierdoor kon de vergelijking met de schapkaart niet plaatsvinden.

Ook andere fouten werden geconstateerd, zoals bij de paprika’s van Albert Heijn met op het schapkaartje ‘Land van oorsprong: zie verpakking’, zonder dat op de plastic folie van de paprika een land van oorsprong was vermeld. Regelmatig werden bij de oorsprongaanduiding meerdere landen genoemd, zoals avocado’s bij Albert Heijn met vermelding ‘land van herkomst: Chili/Spanje/Peru/ZA/Israël’. Soms ontbrak de oorsprongaanduiding in het geheel.

Foodwatch heeft de indruk dat het recht van consumenten om informatie over het land van herkomst te kunnen zien, zoals ook vastgelegd in de wet, onvoldoende serieus wordt genomen door de supermarkten.

Wetgeving schiet tekort
Momenteel wordt de Europese voedselwetgeving aangepast. De Algemene Levensmiddelenverordening (178/2002) heeft een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid en de consumentenbelangen tot doel, maar uit een recente evaluatie blijkt dat dit doel lang niet altijd gehaald wordt. Het grote aantal voedselschandalen en misleidende producten illustreert ook op pijnlijke wijze dat wetgeving, implementatie en handhaving drastisch aangescherpt moeten worden om daadwerkelijk veilig en eerlijk voedsel te kunnen garanderen. Toch stelt de Europese Commissie momenteel slechts cosmetische veranderingen voor.

Foodwatch voert hiertegen campagne en heeft acht eisen om tot betere consumentenbescherming te komen. Rond misleiding wil foodwatch onder andere dat de wet wordt aangepast om ook potentieel misleidende uitingen te verbieden (eis nr.3). Nu komen fabrikanten vaak nog met misleidende informatie weg omdat het moeilijk is om te bewijzen dat iets daadwerkelijk misleidend is. Het voorstel van foodwatch maakt het makkelijker om misleiding te voorkomen.

Amerikaanse turnsters met ongekende overmacht wereldkampioen

Op het wereldkampioenschap turnen in Doha hebben de Amerikaanse vrouwen met ongekende overmacht voor de vierde keer op rij de wereldtitel in de landenwedstrijd gepakt. Op alle vier toestellen scoorde de Amerikaanse ploeg ruimschoots het beste.

Onder leiding van de fenomenale Simone Biles, na een sabbatical zelfs nog beter teruggekeerd dan ze ooit was, turnden de Amerikaanse dames iedereen naar huis. Met de regerend wereldkampioene op de meerkamp, Morgan Hurd, en verder ook nog Riley McCusker, Grace McCallum en Kara Eaker behaalden ze een score van 171,629 punten, waar niemand ook maar een beetje bij in de buurt kwam.

De strijd om het zilver was wél spannend. Brazilië leek goede papieren te hebben om voor het eerst in de geschiedenis een teammedaille te pakken, maar een compleet mislukte routine van alle drie turnsters aan de brug met ongelijke leggers gooide roet in het eten: met hun kwalificatiescore op dat toestel zouden ze zilver gepakt hebben, nu kwam het Braziliaanse kwartet niet verder dan plek zeven.

Het was uiteindelijk Rusland dat er met het zilver vandoor ging. Met een score van 162,863 punten bleven de Russinnen China nipt voor: 162,396 punten. Canada, Frankrijk en Japan grepen naast de medailles, terwijl eigenlijk alleen Duitsland geen moment echt een kans had.

Het WK gaat woensdag om 14.00 uur verder met de meerkampfinale bij de mannen, wederom live te zien op de NOS.

RDR2: 725 miljoen aan verkopen in openingsweekend

Het komt niet echt als verrassing dat de release van Red Dead Redemption 2 weer menig record doet sneuvelen. Het lijkt echt weer door het dak te gaan, met nu al claims van 'grootste lancering in de entertainment-industrie ooit'.

Volgens de Amerikaanse spelontwikkelaar is er in drie dagen 725 miljoen dollar opgehaald aan verkochte exemplaren van RDR2. De enige game die een nog betere start had kwam ook uit de koker van Rockstar Games, GTA V. Dat is ook wel begrijpelijk omdat Grand Theft Auto uiteindelijk een bekendere, populairdere franchise is dan cowboy-epos Red Dead Redemption. En het mag ook gezegd worden, Red Dead Redemption 2 is een absoluut meesterwerk. De FOK!review verschijnt naar alle waarschijnlijkheid later vandaag.

'Dronken' café-eigenaar mag blijven tappen

De voorzieningenrechter laat de drank- en horecavergunning van een Puttense café-eigenaar -voorlopig- in stand. De voorzieningenrechter vindt onvoldoende duidelijk dat de eigenaar dronken was. De burgemeester van de gemeente Putten trok de Drank- en horecavergunning van een Puttense kroeg per 1 november 2018 in. De burgemeester kwam tot deze beslissing, nadat de politie op 16 juli 2018 constateerde dat de horeca-exploitant na sluitingstijd dronken was in zijn eigen kroeg. De eigenaar betwistte dat hij die nacht dronken was.

De rechter oordeelt dat de burgemeester eerst verder moet onderzoeken of de horeca-exploitant die nacht inderdaad dronken was. Het rapport van de politie laat vragen open en daarnaast zijn er twee getuigen die de verklaring van de politie weerspreken. Omdat niet duidelijk is of de horeca-exploitant inderdaad dronken was, vindt de rechter het belang van de horeca-exploitant bij het kunnen schenken van alcoholhoudende drank zwaarder wegen dan het belang van de burgemeester bij intrekken van de vergunning. De rechter schorst daarom het besluit tot intrekking van de vergunning tot 6 weken na het besluit van de burgemeester op het bezwaar van de café-eigenaar.

'Dronken' café-eigenaar mag blijven tappen (Foto ter illustratie ©Pxhere)
'Dronken' café-eigenaar mag blijven tappen (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Aantal jongeren met jeugdzorg daalt eerste helft 2018

Voor het eerst sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 is het aantal jongeren dat jeugdzorg ontvangt niet verder toegenomen. In de eerste zes maanden van 2018 kregen bijna 337.000 jongeren jeugdzorg, 11.000 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Met de invoering van de Jeugdwet in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor de jeugdzorg. Jeugdzorg is de overkoepelende term voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Jeugdhulp wordt gegeven aan jongeren en hun ouders bij psychische, psychosociale en of gedragsproblemen, een verstandelijke beperking of bij opvoedingsproblemen. Jeugdbescherming is een maatregel die de rechter dwingend oplegt als de veiligheid en ontwikkeling van een kind in het geding zijn. Het kind wordt dan onder toezicht gesteld of onder voogdij geplaatst. Jeugdreclassering is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar die met de politie in aanraking zijn geweest en een proces-verbaal hebben gekregen. Jeugdreclassering wordt opgelegd door de kinderrechter of de officier van Justitie.

Elk half jaar verzamelt het CBS cijfers over jeugdzorg. Vanaf de eerste helft van 2015 nam het aantal jongeren met jeugdzorg toe van 303.000 naar 360.000 in het tweede halfjaar van 2017. In de tweede helft van een jaar worden meer jongeren geholpen dan in de eerste helft. In de eerste helft van 2018 daalt het aantal jongeren met jeugdzorg. Op basis van dit onderzoek is niet duidelijk of de daling het gevolg is van een afnemende vraag naar jeugdzorg of van beleidskeuzes van gemeenten, of dat andere factoren een rol spelen.

Wel meer jongeren onder toezicht gesteld
Het aantal jongeren met jeugdhulp nam toe van 287.000 in de eerste helft van 2015 tot 336.000 in het eerste halfjaar van 2017 en 348.000 in de tweede helft van 2017. In de eerste zes maanden van 2018 daalde dit aantal naar 324.000 jongeren.
Veel minder jongeren werden begeleid door de jeugdreclassering. Hun aantal daalt al langere tijd. In het eerste halfjaar van 2018 daalde het aantal reclasseringsjongeren naar 7,9 duizend. Deze daling past bij de dalende trend van de geregistreerde jeugdcriminaliteit.

Het aantal jongeren in de jeugdbescherming is in het eerste halfjaar van 2018 met 175 toegenomen tot ruim 35.000. Binnen jeugdbescherming is een tegengestelde trend zichtbaar. Het aantal jongeren uit een gezin met een ondertoezichtstelling steeg licht na een eerdere daling, terwijl het aantal jongeren met een voogdijmaatregel daalde na een stijging in voorgaande jaren.

Grote regionale verschillen
9,5 procent van alle Nederlandse jongeren tot 18 jaar ontving jeugdzorg in de eerste helft van 2018. De meeste jeugdzorgjongeren kwamen uit de vier grote steden. Het percentage jeugdzorgjongeren is het hoogst in gemeenten in het zuiden en midden van Limburg en in het oosten van Groningen en Drenthe.

In 292 gemeenten daalde het aantal jongeren met jeugdzorg, in 23 gemeenten bleef het gelijk en in 65 gemeenten nam het aantal jeugdzorgjongeren toe.

FOK! Wat een weer: opklaringen

Vandaag is er ruimte voor de zon en het is droog, wel drijven er velden hoge bewolking over. Vanaf het einde van de middag neemt de bewolking van het zuiden uit toe. Er kan dan in het zuiden plaatselijk wat regen vallen, in de avond is dit vooral in het westen het geval. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 11°C. De wind draait van zuidwest naar zuidoost, is matig en aan de kust af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag zijn er wolkenvelden, vooral landinwaarts ook enkele opklaringen. Op de meeste plaatsen blijft het droog en de minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C plaatselijk landinwaarts tot 9°C aan de kust. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind. Donderdag overdag is er af en toe zon. In de loop van de dag wordt de bewolking dikker en gaat het van het zuiden uit hier en daar licht regenen. De middagtemperatuur komt rond 12°C uit en er staat een overwegend matige zuidoostelijke wind.

De dagen daarna, vrij zacht met middagtemperaturen rond 11°C. Af en toe zon, maar op vrijdag is er ook kans op wat regen of buien, in het weekend is het waarschijnlijk droog. (Bron: KNMI)

Nederland

Herfstig beeld in het Dijkgatbos bij Wieringerwerf (Foto: Papabear)
Herfstig beeld in het Dijkgatbos bij Wieringerwerf (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tilburgse autoverhuurder vrijgesproken van witwassen geld motorclub

Een Tilburgs autoverhuurbedrijf en drie bestuurders zijn vrijgesproken van witwassen. Dat geld zou volgens het openbaar ministerie afkomstig zijn uit illegale activiteiten van een landelijke motorclub en gebruikt worden om auto's te huren. De rechtbank oordeelt dat uit het dossier niet blijkt dat het geld uit misdrijven afkomstig is. Ook niet dat het autoverhuurbedrijf dit wist of er een vermoeden van had.

Niet onzorgvuldig
Verder oordeelt de rechtbank dat het bedrijf niet onzorgvuldig heeft gehandeld door geen extra onderzoek te doen naar het geld waarmee de motorclub de gehuurde auto's betaalde. Een onderzoeksplicht zou op zijn plaats zijn bij bijzonder afwijkende bedrijfspatronen. Daar was hier geen sprake van.

Naast de zestien huurders van de motorclub waren er nog 572 andere huurders die ook contant betaalden. Het autoverhuurbedrijf registreerde dit allemaal netjes. Vanuit de overheid heeft het bedrijf ook nooit signalen ontvangen dat, als zij hun bedrijfsvoering niet zouden aanpassen, zij door deze werkwijze het risico liepen zich schuldig te maken aan strafbare feiten.

Financieel isolement
De rechtbank overweegt dat de wetgeving rond witwassen er op neerkomt dat misdaad niet mag lonen. Dat betekent niet dat als iemand verdachte is in een strafzaak of in het verleden is veroordeeld in zo'n financieel isolement komt, waardoor iedereen die zaken doet met deze personen meteen ook schuldig is aan het helpen bij witwassen. Dan moet er sprake zijn van bijkomende omstandigheden, en dat was in dit dossier niet het geval.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.