FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 oktober 2018

Sinead O'Connor heet voortaan Shuhada 'Davitt

Want de 51-jarige oude zangeres heeft zich bekeerd tot de Islam. Dat meldt de zelfbenoemde 'heks' op haar Twitteraccount. Werd ze in de jaren '90 nog tot priesteres gewijd in de Iers-orthodoxe kerk, nu lijkt ze dat geloof volledig de rug toegekeerd te hebben. 

Volgens Sinead is haar bekering niet meer dan logisch: "Dit is het natuurlijke gevolg van de reis van elke intelligente theoloog. Alle schriftstudie leidt tot de islam. Dat maakt alle andere geschriften overbodig. Ik zal (een nieuwe) naam krijgen. Het zal Shuhada zijn.”

Uit videobeelden blijkt dat ze nog wel wat moeite heeft met de Arabische taal ... 

.

Stint-bende actief

Alhoewel de Stint, na het ongeval in Oss vorige maand, de weg niet meer op mag, is er een bende actief die de elektrische bolderkarren achterover probeert te drukken. De politie bevestigt een 33-jarige man te hebben aangehouden. De man zit nog vast.

Afgelopen dinsdag stond er een man van het ’Stint Terugroep Team’ op de stoep bij een kinderdagverblijf in Amstelveen, vertelt Edwin Renzen, de directeur van Stintum, het bedrijf dat de Stint maakt. De man had al een mailtje gestuurd, kwam kilometerstanden opnemen en foto's maken en zou woensdag terugkomen. En woensdag stond hij met een gehuurde vrachtwagen voor de deur, om drie Stints op te halen. "Hij had ze al ingeladen, maar de directeur vertrouwde het niet en heeft de man zijn auto klemgezet en daarna ons en de politie gebeld”, vertelt Renzen. "Er is helemaal geen terugroepactie. Volgende week is er een gerechtelijke uitspraak over het verbod, wacht daar even op.”

Renzen heeft woensdag ook de branchevereniging voor kinderdagverblijven gemaild om ze te waarschuwen. "Geef de Stint niet mee en neem direct contact op met de politie en Stintum”, zegt brancheorganisatie Kinderopvang. En ook Kinderopvang Totaal is duidelijk. "Het advies is om hieraan niet mee te werken.”

Handballers starten EK-kwalificatie met makkelijke zege op Estland

De Nederlandse handbalmannen zijn de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2020 goed begonnen. In Sittard won Oranje met 35-24 van Estland.

Al voor rust nam Nederland afstand van Estland. Het verschil tussen Oranje en Estland was bij rust al zeven doelpunten (17-10). In de tweede helft had doelman Bart Ravensbergen een belangrijke rol. De keeper van het Nederlands team had een aantal mooie reddingen. Ook wist hij vier keer te scoren, doordat Estland in balbezit een veldspeler in bracht voor de keeper.

In het laatste deel van de wedstrijd nam Nederland ruim afstand van Estland. Door de overwinning gaat Oranje aan kop in kwalificatiegroep 4. Ook Slovenië heeft na een duel twee punten. Zondagmiddag om 15:10 speelt Nederland een uitduel tegen Letland.

De eerste twee landen uit elke poule plaatsen zich voor het EK. Ook de beste vier nummers drie uit de acht groepen mogen meedoen aan het eindtoernooi, dat over twee jaar plaatsvindt in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk. Die drie landen zijn zeker van deelname, net als titelverdediger Spanje.

Het is voor het eerst dat 24 landen aan het EK mogen meedoen. Oranje plaatste zich nog nooit voor het Europese eindtoernooi.

Slachtoffer schietpartij Rotterdam overleden

Het slachtoffer dat woensdag 17 oktober bij een schietpartij op de Willem Ruyslaan in Rotterdam levensgevaarlijk gewond raakte, is vandaag aan zijn verwondingen overleden. De schutter nam de 64-jarige Rotterdammer van dichtbij onder vuur. Het slachtoffer lag ruim een week in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Lees ook: 64-jarige levensgevaarlijk gewond na schietpartij

Het team van rechercheurs zet alles op alles om de verdachte van deze vermoedelijke afrekening in het criminele circuit zo snel mogelijk van straat te halen. Een woordvoerder van de politie verklaart: "Nog steeds vragen we getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, om zich te melden. Ook blijven beelden van harte welkom, net als alle andere informatie rondom het schietincident van woensdag 17 oktober, om 10.55 uur op de kruising Willem Ruyslaan en Oudedijk. Een schietincident als dit, op klaarlichte dag in een drukke wijk, is onacceptabel."


Tim Hofman maakt #BOOS-docu: 'Terug Naar Je Eige Land'

Tim Hofman komt met de #BOOS-documentaire ‘Terug Naar Je Eige Land’. Hierin volgt hij vijf van de ongeveer vierhonderd kinderen van vluchtelingen die in Nederland in aanmerking komen voor een kinderpardon. De kinderen zijn hier geboren of wonen hier langer dan vijf jaar, maar van de overheid moeten ze terug naar hun ‘eigen land’. Dat zijn landen die ze niet kennen, omdat ze daar vaak niet zijn geboren en zelfs nog nooit geweest zijn.

In de documentaire laat Tim zien wat het met de kinderen doet en gaat hij langs bij politici om ze te vragen waarom ze hier niet kunnen blijven. ‘Terug Naar Je Eige Land’ is vanaf 1 november om 16.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van #BOOS en wordt op 8 november om 22.25 uur uitgezonden bij BNNVARA op NPO 3. Op eige-land.nl zijn kaarten te koop voor de première in Eye Amsterdam.

Tim: “Deze kinderen wonen hier al jaren, in veel gevallen hun hele leven. Ze spreken de taal, hebben hier hun vriendjes en voelen zich Nederlands. Soms hebben de ouders fouten gemaakt, soms heeft de overheid gefaald. Je kunt daar alles van vinden, maar die kinderen kunnen we dat niet aanrekenen: zij mogen niet de dupe zijn.”

In ‘Terug Naar Je Eige Land’ volgt Tim de bijna-negenjarige Nemr. Hij is in Nederland geboren en al acht keer verhuisd naar een nieuw asielzoekerscentrum. Hij weet dat hij ieder moment uitgezet kan worden naar Irak, een land waar hij nog nooit is geweest. Maksim (14), Dennis (10) en Arina (5) zijn alle drie geboren in Nederland. Hun ouders woonden al 17 jaar in Nederland, tot ze begin juli dit jaar werden uitgezet naar Kiev, Oekraïne. Het #BOOS-team bezoekt ze in Kiev en ontdekt dat de kinderen zich er helemaal niet thuis voelen.

Ook maakt Tim kennis met de 16-jarige Kingsley. Hij is geboren in Italië, kreeg toen kanker aan zijn oog en is daarvoor behandeld in Nederland. Hij woont hier nu al 9 jaar. Zijn moeder komt oorspronkelijk uit Nigeria, maar hij is daar nog nooit geweest. De IND wil hem en zijn moeder naar Nigeria sturen, waar zijn medische behandeling niet mogelijk is. Tim duikt in al hun levens en het niet-werkende kinderpardon. Daarbij confronteert hij de beleidsmakers op zo'n manier dat hij op het matje moet komen bij de directie van de Tweede Kamer.

Clint Eastwood regisseert zichzelf in The Mule

Sinds Clint Eastwood films is gaan regisseren zien we hem niet zo vaak meer in beeld; zijn laatste hoofdrol was in 2012, terwijl hij sindsdien wel een handvol films achter de camera heeft gestaan. Daarom is The Mule, waarvan Warner Bros. deze week de trailer heeft vrijgegeven, weer een potentieel bijzonder project: Eastwood speelt hierin zelf de hoofdrol.

Eastwood is Earl Stone, een eenzame man van in de tachtig die failliet is gegaan en hierdoor genoodzaakt is om zijn bedrijf te sluiten. Hij krijgt een baan aangeboden waar hij alleen voor hoeft te rijden, een simpel baantje, maar buiten Earl’s weten om heeft hij zich aangeboden als drugskoerier voor een Mexicaans drugskartel. Hij doet het goed, zelfs zo goed dat zijn aantallen ladingen exponentieel toenemen en Earl een handlanger krijgt toegewezen. Hij is niet de enige die Earl in de gaten houdt; Earl staat ook op de radar van DEA-agent Colin Bates (Bradley Cooper). Zelfs als zijn geldproblemen tot het verleden behoren, achtervolgen de fouten hem die hij in zijn verleden heeft gemaakt. Het is onzeker of hij zijn fouten op tijd kan rechtzetten, de autoriteiten en het drugskartel zitten hem op de hielen.

The Mule is gebaseerd op het artikel The Sinaloa Cartel’s 90-Year-Old Drug Mule van The New York Times en geschreven door Sam Dolnick, managing editor van die krant. Naast Eastwood en Cooper zijn er ook rollen voor Taissa Farmiga, Michael Peña, Andy Garcia, Laurence Fishburne en Alison Eastwood. De film is in bioscopen te zien vanaf 7 maart.

Trailer: Sandra Bullock ziet geen hand voor ogen in Bird Box

Sandra Bullock durft de waarheid niet onder ogen te komen in de eerste trailer voor Bird Box, een Netflix-film die vanaf 21 december te zien is. Wanneer ze de waarheid namelijk ziet, zal ze zichzelf van het leven willen beroven.

Het concept klinkt als een aflevering van Doctor Who, maar de trailer doet meer denken aan het succesvolle A Quiet Place. In die film van John Krasinski was geluid maken potentieel dodelijk, in Bird Box is om je heen kijken een risico op zelfmoord. Wanneer een mysterieuze kracht de wereldbevolking uitdunt, is er maar één ding zeker: wie het ziet, berooft zichzelf van het leven. Terwijl Malorie (Bullock) geconfronteerd wordt met het onbekende, vindt ze liefde, hoop en de kans op een nieuw begin. Tot alles uit elkaar valt...

Nu moet ze samen met haar twee kinderen vluchten, langs een verraderlijke rivier, naar de enige plaats die nog veilig is. Om ervoor te zorgen dat ze deze tocht overleven, moeten ze de gevaarlijke tweedaagse reis noodgedwongen geblinddoekt afleggen.

Bird Box, gebaseerd op het gelijknamige boek van Josh Malerman, is geregisseerd door Suzanne Bier, winnaar van een Oscar (voor Hævnen als beste buitenlandse film), een Emmy (voor de BBC-serie The Night Manager, waarvan ze het hele eerste seizoen regisseerde) en een reeks andere awards. Andere rollen in de film zijn voor Sarah Paulson, John Malkovich, Jacki Weaver en BD Wong.

Feyenoord en Vitesse kunnen miljoenen tellen na Europees jaar

Dankzij de Europese deelname heeft Feyenoord 25 miljoen euro verdiend. Ook Vitesse kreeg de mooie som van 7,5 miljoen euro bijgeschreven van de UEFA.

De Rotterdammers namen deel aan de Champions League en kregen daarvoor een startpremie van 12,7 miljoen euro. In de groepsfase veroverde de ploeg bovendien drie punten, wat 1.631.000 euro oplevert, terwijl ook nog zo'n 10,7 miljoen euro naar De Kuip werd overgemaakt vanuit de marketpool.

In totaal keerde de Europese voetbalbond de lieve som van 1,4 miljard euro uit aan prijzengeld. Als winnaar van de Champions League was Real Madrid de grootverdiener met ruim 88 miljoen euro. Liverpool, de verliezend finalist, kreeg 81,2 miljoen en ook de Italiaanse clubs AS Roma (83,8 miljoen) en Juventus (80 miljoen) mochten een fraai geldbedrag tegemoet zien.

De clubs in de Europa League kregen bij elkaar 428,1 miljoen euro uitgekeerd, wat verdeeld moest worden onder 56 deelnemers. Vitesse strandde in de groepsfase en verdiende in totaal 7,5 miljoen euro. Die som kwam tot stand via een startpremie (2,6 miljoen), prestatiebonussen (648.000) en de marketpool (4.2 miljoen). Arsenal kreeg van alle clubs het grootste deel. De Londenaren incasseerden 37,7 miljoen euro.

Svitolina en Plisková plaatsen zich voor halve finales WTA Finals

Bij de WTA Finals in Singapore hebben Elina Svitolina en Karolína Plísková zich geplaatst voor de halve finales. Svitolina won in drie sets van Caroline Wozniacki ( (5-7, 7-5 en 6-3), terwijl Plísková in twee sets te sterk was voor Petra Kvitová.

Svitolina moest na twee eerdere zeges een set winnen tegen titelverdedigster Caroline Wozniacki om door te gaan. De Deense won echter de eerste set, maar in de tweede set was het toch raak voor de Oekraïense. Ze won uiteindelijk met 5-7, 7-5, 6-3 en daardoor is ze ook groepswinnaar in de witte groep.

De Tsjechische Plísková had eerder op de dag de laatste vier bereikt door een 6-3, 6-4 zege op haar landgenote Petra Kvitová.

In een Tsjechisch onderonsje kwam Plísková als beste uit de startblokken. De nummer 8 van de wereld kwam met 4-0 voor tegen Kvitová en won de set makkelijk met 6-3. In de tweede set had Kvitová de beste start. Ze kwam met 0-3 voor, maar Plísková kwam sterk terug en won uiteindelijk met 6-4, waardoor Plísková zeker was van een plaats bij de laatste vier in Singapore.

Feyenoord verlengt contract van Bijlow tot 2023

Feyenoord heeft het contract van doelman Justin Bijlow opengebroken. De talentvolle sluitpost ligt nu tot medio 2023 vast in De Kuip.

De twintigjarige keeper heeft zich dit seizoen verzekerd van de plek onder de lat nadat hij de concurrentiestrijd won van Kenneth Vermeer. Als sinds de F-pupillen speelt hij bij de Rotterdammers en op 13 augustus 2017 maakte hij voor het eerst zijn opwachting in de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Onlangs werd hij ook voor het eerst opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal, maar van een debuut kwam het nog niet.

"Toen ik aan het begin van dit seizoen te horen kreeg dat ik de eerste doelman werd, kwam er voor mij al een droom uit", stelt Bijlow via de officiële kanalen. "Uit deze verlenging spreekt nog meer vertrouwen. Ik geniet van het hier en nu, maar ga er ook alles aan doen om samen met Feyenoord door te groeien naar een hoger niveau en meer successen."

Dat is ook de insteek van technisch directeur Martin van Geel. "Mooi dat we opnieuw een talentvolle, zelf opgeleide keeper langer aan ons hebben weten te binden. Iedereen bij Feyenoord heeft groot vertrouwen in Justin. Nu al is hij een heel goede doelman. Met de eigenschappen die hij heeft, geloven wij dat hij de komende jaren uit kan groeien tot een keeper van een zeer hoog niveau. Ik ben dan ook blij dat Feyenoord en Justin vandaag, met dit nieuwe door hem zelf afgedwongen contract, het wederzijdse vertrouwen in elkaar kunnen laten zien."

Tour de France 2019 kent weinig tijdritkilometers, wel vijf aankomsten bergop

In Parijs is donderdag het parcours van de Tour de France van 2019 voorgesteld. De 106de editie van de Ronde van Frankrijk begint op zaterdag 6 juli in Brussel en eindigt op 28 juli in Parijs. Met vijf aankomsten bergop en maar 54 tijdritkilometers, waarvan 27 individueel lijkt het een Tour te worden voor de klimmers.

Het was al even bekend dat de Tour de France op 6 juli zou starten in Brussel. In een vlakke etappe met start en finish in Brussel krijgen sprinters een kans om de eerste gele trui te pakken. Een dag later staat de ploegentijdrit van 27 kilometer op het programma.

Na twee etappes in België vertrekt het peloton naar Frankrijk. In de zesde etappe op donderdag staat in de Vogezen de eerste bergrit op het programma. Dan is de aankomst op La Planche des Belles Filles, waar afgelopen zes jaar driemaal bovenkwam. Fabio Aru was in 2017 voor het laatst de beste. Ditmaal is de finish wel op een andere plaats, de parcoursbouwer heeft een nieuw pad met stijgingspercentages tot ruim 20% gevonden.

Via het Centraal Massief trekt het aan het einde van de tweede week naar de Pyreneeën. In Pau staat eerst nog een individuele tijdrit op het programma van 27 kilometer. Een dag later ligt de finish bovenop de Tourmalet, waar Andy Schleck in 2010 de winst pakte voor Alberto Contador. De dag erna is er opnieuw een aankomst bergop. Dan komen de renners aan op de onbekende Prat d’Albis, een klim van twaalf kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 6,9%.

In de slotweek trekt het peloton naar de Alpen waar de beslissing moet komen in de 106de editie van de Tour de France. Op donderdag is de aankomst in Valloire na de beklimmingen van de Izoard en de Galibier. Dan volgen twee korte bergetappes met eerst een aankomst bergop in Tignes, om op zaterdag af te sluiten met aankomst in Val Thorens. De finish is getrokken op een hoogte van 2300 meter met voordien de Cormet de Roselend, de Côte de Longefoy en de slotklim naar Valloire na een beklimming van 33 kilometer. De slotklim naar Val Thorens werd voor het laatst in 1994 opgenomen in het etappeschema.

De Tour de France 2019 wordt volgens de traditie afgesloten op de Champs-Élysées in Parijs, waar de sprinters hun laatste kans krijgen deze Tour de France.

Nieuw in de Tour: er zijn bonusseconden te verdienen op acht beklimmingen. Dat kondigde Tourdirecteur Christian Prudhomme aan op de presentatie van de Ronde van Frankrijk. "We hebben meer beklimmingen in het middengebergte, waardoor de wedstrijd moeilijker te controleren valt. Wat daar ook voor zal zorgen, zijn bonificatieseconden op cols. Op acht punten in het parcours, waaronder op de Galibier en Col d'Iseran, zal tijd te pakken zijn."

3,5 jaar cel voor dronken inrijden op voetgangers

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 38-jarige man uit Eindhoven veroordeeld voor onder meer een meervoudige poging tot doodslag. Hij reed met zijn auto bewust in op drie voetgangers. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 42 maanden en een rijontzegging van 3 jaar.

De Eindhovenaar stapte in juni jl. na een ruzie met een man uit Geldrop in zijn auto en reed naar het station in zijn woonplaats. Daar zag hij de man met wie hij ruzie had lopen met twee vrienden. Toen zij een zebrapad overstaken, reed de verdachte met hoge snelheid op ze in. Eén van de vrienden liep daarbij een klaplong en gebroken ribben op. De verdachte bleek onder invloed van alcohol, al kon niet worden vastgesteld om welke promillage het exact ging, omdat hij een bloedproef weigerde. Ook voor die weigering is hij veroordeeld.

Slachtoffer ook veroordeeld
Eén van de voetgangers, de man uit Geldrop, rende naar de auto van de verdachte, rukte het portier open en deelde hem meerdere vuistslagen uit. De verdachte liep hierdoor onder meer breuken in zijn gezicht op. De rechtbank veroordeelt de man uit Geldrop daarom voor zware mishandeling. Na zijn aanhouding spuugde hij bovendien een politieagent in het gezicht. In september mishandelde hij een ander op Stratumseind door klappen en een kopstoot uit te delen. Deze 24-jarige man krijgt een celstraf van 180 dagen, waarvan 167 voorwaardelijk, en een taakstraf van 150 uur.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de Eindhovenaar onder invloed van alcohol moedwillig met hoge snelheid op drie mannen is ingereden met zijn auto. Hij bekommerde zich vervolgens niet om de slachtoffers. Bovendien weigerde hij een bloedproef. Voor dat laatste is hij al verschillende keren veroordeeld. De rechtbank rekent hem dit aan. Omdat de verdachte zijn auto als een wapen gebruikte, krijgt hij die niet terug. Bovendien acht de rechtbank het noodzakelijk om uit het oogpunt van de verkeersveiligheid een rijontzegging van 3 jaar op te leggen. Ook moet de verdachte een eerder voorwaardelijk opgelegde hechtenis van 1 week uitzitten.

Emoties
De rechtbank begrijpt de emoties van de man uit Geldrop nadat hij en zijn vrienden waren aangereden. Zijn handelen daarna is echter niet te rechtvaardigen. Hij pleegde een daad van eigenrichting en dat rekent de rechtbank hem aan. Bovendien toonde hij geen respect voor de politieagent door hem in het gezicht te spuwen en mishandelde hij op een later moment een andere man.

Om de verdachte ervan te weerhouden dat hij opnieuw de fout ingaat, legt de rechtbank een grotendeels voorwaardelijke straf op. Daaraan zitten bovendien enkele bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet de verdachte onder meer deelnemen aan een training voor agressiebeheersing, moet hij meewerken aan een eventuele behandeling voor zijn agressie- en alcoholproblemen en krijgt hij een meldplicht.

2 jaar cel voor wurgen agente Amersfoort

Een 22-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg die in maart van dit jaar in Amersfoort een agente in een wurggreep hield is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man is op een eerder moment geschorst uit zijn voorarrest. De rechtbank bepaalt dat hij direct terug de gevangenis in moet om zijn straf uit te zitten.

Lees ook: Man probeert agente te wurgen

Geweldsexplosie
In de nacht van 10 maart 2018 is de man samen met vrienden, familie en zijn verloofde uitgegaan in het centrum van Amersfoort. Na een incident in een café wordt de man en zijn gezelschap door politieagenten aangesproken en verzocht om het centrum van Amersfoort te verlaten. Even later komt er een melding binnen dat er een ruit zou zijn vernield door iemand uit het gezelschap. De verloofde van de man voldoet aan het opgegeven signalement.

Vanaf het moment dat een agent haar rustig wil aanspreken bemoeit de verdachte zich ermee en ontstaat er een geweldexplosie tegen de agenten. Een agente wordt door verdachte op haar hoofd geslagen en op de grond meer dan 15 seconden door hem in een wurggreep gehouden. Hij heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag en openlijke geweldpleging.

Lees ook: 3 jaar geëist tegen 21-jarige die agente wurgde

Straf
De vrouwelijke agente vreesde haar leven te verliezen. Ook de andere agenten geven aan dat zij in hun – soms al lange – carrière niet eerder met zulk heftig geweld zijn geconfronteerd. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er nadrukkelijk rekening mee gehouden dat het om geweld tegen politieagenten gaat. Het onvoorwaardelijke deel van de straf is langer dan de tijd die de man in voorarrest heeft doorgebracht.

Een terugkeer naar de gevangenis zal de ingezette behandeling doorbreken en mogelijk zelfs teniet doen. Dit is echter de keerzijde van het recht van de verdachte om zijn berechting in vrijheid af te wachten. Na de celstraf komt de man onder reclasseringstoezicht, moet hij zich laten behandelen in een kliniek en krijgt hij een alcohol- en drugsverbod.

Klaas Otto veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf

Klaas Otto is door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor onder andere witwassen, afpersing, bedreiging en zware mishandeling. Hij werd vrijgesproken van brandstichting en het laten ontploffen van een handgranaat. Een medeverdachte werd veroordeeld tot 18 maanden cel.

Witwassen en grof geweld
De rechter acht bewezen dat Otto zich gedurende een periode van bijna 10 jaar schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van ruim 1,3 miljoen euro afkomstig uit misdrijven. De rechter ziet witwassen als een ondermijnend feit dat de maatschappij veel schade toebrengt. Daarnaast wordt zwaar getild aan de door de verdachte gepleegde afpersingen, mishandelingen en bedreigingen. Hij dwong zijn slachtoffers met grof geweld tot het afgeven van grote geldbedragen en voertuigen. Eén van de slachtoffers werd met een stok geslagen, opgesloten in een hok en gedreigd met de verkrachting van zijn vrouw door leden van de motorclub van de verdachte. Een ander slachtoffer hield blijvend lichamelijk letsel over aan een mishandeling en kreeg te horen dat de oren van zijn kinderen zouden worden afgesneden.

Sfeer van angst, niet alle feiten bewezen
De rechtbank concludeert uit het dossier dat er rondom Otto sprake is van een sfeer van angst. Een flink aantal getuigen heeft niet durven verklaren. De straf valt wel lager uit dan de door de officier van justitie geëiste 10 jaar, onder andere omdat brandstichting en het laten ontploffen van een handgranaat niet bewezen zijn. Gezien de ernst van de misdrijven en de straffen die doorgaans voor de bewezen feiten worden opgelegd, acht de rechter een gevangenisstraf van 6 jaar passend.

Media-aandacht
Daarbij is ook rekening gehouden met het feit dat de verdachte ook zelf slachtoffer is geweest van een schietpartij waarbij hij in de hals werd geraakt en hij bovendien naar het oordeel van de rechtbank te lang in een zwaar detentieregime in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Dat zou nodig zijn geweest omdat de verdachte getuigen zou willen beïnvloeden en een officier van justitie had bedreigd, maar uit onderzoek naar dat laatste is onvoldoende onderbouwing voortgekomen. De advocaat van Otto pleitte nog voor strafvermindering vanwege alle media-aandacht rondom zijn cliënt, maar omdat de verdachte zelf ook bewust de media heeft opgezocht gaat de rechtbank daar niet in mee.

Medeverdachte en schadevergoeding
De medeverdachte die Otto bijstond tijdens het afpersen van één van de slachtoffers krijgt 18 maanden gevangenisstraf opgelegd. Tegen hem was 3 jaar geëist, maar hoewel ook hij geweld gebruikte acht de rechtbank zijn rol in de afpersing aanzienlijk kleiner. Wel moeten hij en Otto het slachtoffer samen ruim een ton aan materiële en immateriële schadevergoeding betalen. Tijdens de inhoudelijke behandeling heeft de officier van justitie aangekondigd dat er nog een ontnemingsvordering volgt om de criminele verdiensten van Otto terug te vorderen.

Demonstratieverbod bij Sinterklaasintocht 2016 was terecht

Vandaag heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de beroepen van eisers tegen het besluit van de burgemeester om een betoging in verband met de intocht van Sinterklaas pro en anti Zwarte Piet op 12 november 2016 in het centrum van Rotterdam te verbieden. Eisers zijn verbonden aan de Kick Out Zwarte Piet (KOZP) beweging.

De uitspraak van de rechtbank is dat de burgemeester bevoegd was om een demonstratieverbod af te geven.

Grondrecht
De rechtbank stelt voorop dat het recht om te demonstreren een groot goed is en dat dit recht zoveel mogelijk moet worden gewaarborgd. Geen grondrecht is evenwel absoluut. Ook het recht van betoging kan, ter bescherming van bij de wet bepaalde belangen, worden begrensd.

Vrees voor wanordelijkheden
Naar het oordeel van de rechtbank was de vrees van verweerder dat er wanordelijkheden zouden plaatsvinden gerechtvaardigd. Het ontbreken van een kennisgeving van voorgenomen demonstratie is voor de burgemeester één van de omstandigheden geweest die hij heeft betrokken bij zijn inschatting van het gevaar voor het ontstaan van wanordelijkheden in het centrum van Rotterdam.

Confrontatie
De burgemeester heeft verder terecht meegewogen dat moet worden voorkomen dat kinderen die op de intocht afkomen, terecht komen in een confrontatie tussen demonstranten en tegengroeperingen en dat er op 12 november 2016 onvoldoende politiecapaciteit beschikbaar was om een ad hoc betoging van KOZP in goede banen te kunnen leiden.

Zwaarwegende omstandigheden
Alles afwegend waren er zwaarwegende omstandigheden op basis waarvan een demonstratieverbod mocht worden uitgevaardigd. Van een stellingname door de burgemeester over de figuur van Zwarte Piet is geen sprake geweest.

Ubisoft laat je dansen met Just Dance 2019

Just Dance 2019 is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch, Wii U, Wii, PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360. Dans op 40 nieuwe hits, van hits zoals ‘One Kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa, ‘Finesse (Remix)’ van Bruno Mars Ft. Cardi en Ben ‘Bum Bum Tam Tam’ van MC Fioti, Future, J Balvin, Stefflon Don & Juan Magan, tot klassiekers zoals ‘Rhythm Of The Night’ van Ultraclub 90.

De nieuwe menustructuur van Just Dance 2019 geeft suggesties op basis van de dansstijl van de speler. Daarnaast kan de speler kiezen uit diverse afspeellijsten. Verder zijn er verschillende modi waar spelers uit kunnen kiezen. Dans bijvoorbeeld online met spelers uit de hele wereld in World Dance Floor of zweet wat calorieën eraf in de Sweat Modus. De kleinste dansers kunnen terecht in de Kids Modus. Met acht nieuwe, kindvriendelijke dansroutines dansen kinderen hier op speciaal uitgekozen nummers.

Speel met maximaal 5 vrienden met de Joy-Con controllers op Nintendo Switch of met de gratis Just Dance Controller App (beschikbaar voor iOS en Android) op PlayStation 4 en Xbox One. Alle Just Dance 2019-spelers krijgen bovendien één maand gratis van Just Dance Unlimited, de dance-on-demand streamingdienst, waarmee ze toegang krijgen tot meer dan 400 extra nummers. De service is beschikbaar voor Nintendo Switch, Wii U, PlayStation 4 en Xbox One.

Knappe zege basketballers Donar in Turkije, Leiden wint thuis

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de Europe Cup een knappe zege geboekt in de groepsfase. In het Turkse Izmir was de ploeg te sterk voor Pinar Karsiyaka.

Met 30-42 had Donar halverwege een prima voorsprong in handen, maar een sterk derde kwart bracht de Turken terug in de wedstrijd. Het was niet genoeg: de Groningers hielden prima stand en wonnen met 64-69, waardoor ze bovenaan staan in de groep.

ZZ Leiden staat met twee zeges eveneens bovenaan. Woensdagavond ontving de ploeg Roemeens kampioen CSM Oradea. Met een 44-38 ruststand was het nog spannend, maar de Leidenaren namen in het derde kwart afstand, onder meer dankzij Worthy de Jong (24 punten), en won met 90-76.

New Heroes Den Bosch ging in Israël op bezoek bij Ironi Nes Ziona en kwam met lege handen terug: 91-85, nadat de Israëlische ploeg bijna de hele wedstrijd een kleine voorsprong had. Keshun Sherrill was goed voor 21 punten voor de Brabanders, Jonathon Williams maakte er 18.

Battlefield V krijgt 60hz tickrate op release

Battlefield en Call of Duty zijn al sinds jaar en dag rivalen van elkaar, maar op release heeft EA's shooter een streepje voor op die van Activision: de tickrate. Deze is voor Battlefield V op release ingesteld op 60Hz (voor pc), terwijl Black Ops 4 het met 20-30 Hz moet doen.

Met tickrate, een term die de afgelopen jaren nogal aan populariteit is toegenomen, wordt gedoeld op de refresh-snelheid van de server, deze bepaalt in zekere mate hoe vloeiend en accuraat de speelervaring is. Het is vergelijkbaar met framerate op een lokale pc, behalve dat je er dus geen enkele invloed op hebt. Het grote nadeel aan een lage tickrate is dat het kan voorkomen dat je (zeer kortstondige) fragmenten/frames mist omdat de server je niet genoeg updates per seconde stuurt. Een bekend problematisch voorbeeld bij lage tickrates is dat je al een hoekje om bent om vervolgens alsnog met terugwerkende kracht neergeschoten te worden.

Toen we met de bèta van Black Ops 4 aan de slag konden had Activision de tickrate ook op 60Hz staan. De verbazing was dan ook groot toen uit een uitgebreide analyse van een oplettende gamer bleek dat de tickrate was teruggeschroefd naar een schamele 20Hz. Treyarch had al aangegeven dat ze op release in eerste instantie een zo stabiel mogelijke ervaring wilden bieden om daarna de netcode te kunnen fine-tunen. Inmiddels is de tickrate voor Black Ops 4 alweer iets opgeschroefd naar 30Hz, maar voor Battlefield V is in ieder geval toegezegd dat we vanaf release al op minimaal 60Hz kunnen rekenen en deze vervolgens alleen nog maar beter wordt. Voor kleinschalige gamemodi in BF V wordt 120Hz zelfs ondersteund volgens multiplayer-producer David Sirland.

Tickrate is onderdeel van de netcode van multiplayergames. Netcode is een parapluterm voor alles wat te maken heeft met (de kwaliteit van) het netwerk c.q. de servers waarop gespeeld wordt bij games in multiplayer. Veelal gaat dit over de synchronisatie tussen client en server. Het valt niet te ontkennen dat netcode invloed heeft op hoe goed spelletjes draaien, alleen wordt de term de laatste tijd wat ge-overdramatiseerd door veel mensen. Netcode en tickrate zijn de nieuwe stopwoordjes voor mensen die vaak verliezen en een excuus zoeken, vergelijkbaar met "lag!"-roepers van vroeger.

NHL: Winst voor Maple Leafs en Lightning in toppers

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben de NHL-topper tegen de Colorado Avalanche gewonnen. In Denver was de nummer twee van de Eastern Conference met 0-1 te sterk voor de nummer twee in het westen, dankzij een powerplaygoal van Nikita Kucherov in de derde periode.

De koplopers in het oosten, de Toronto Maple Leafs, namen het op tegen de nummers drie in het westen, de landgenoten van de Winnipeg Jets. Dankzij Kasperi Kapanen, Tyler Ennis en Nazem Kadri stonden de Maple Leafs na twee perioden op 0-3. Nikolaj Ehlers en Mark Scheifele deden nog wat terug, maar John Tavares boorde de Jets-hoop de grond in: 2-4.

De Florida Panthers wonnen op bezoek bij de New York Islanders, die nog een 2-0 voorsprong hadden genomen. In de derde periode kwamen de Panthers er echter naast en Mike Hoffman werkte in overtime de winnende goal binnen: 2-3. De Vancouver Canucks wonnen in Las Vegas na shoot-outs van de Golden Knights. Bo Horvat was twee keer trefzeker en in de shoot-outs was Markus Granlund de enige die scoorde.

Kucherov maakt zijn 150e NHL-goal (Bron: YouTube)

Oudste scheepswrak ooit gevonden

Op zo'n 80 kilometer van de Bulgaarse kust hebben archeologen in de diepten van de Zwarte Zee de restanten van een 2400 jaar oud schip ontdekt. Het is het oudste complete schip dat ooit gevonden is en het is in nog verrassend goede staat.

De Zwarte Zee is buiten zijn historisch strategische ligging om eigenlijk nog bijzonderder door zijn natuurlijke verbinding met de Middellandse Zee. Op sommige plaatsen, zoals de vindplaats van dit schip, wordt het zeewater 'ververst' zonder tussenkomst van oppervlaktewater. Dat zorgt ervoor dat het water anoxisch is, oftewel zonder zuurstof. En juist dat gebrek aan zuurstof zorgt dat er praktisch niks kan leven dat het gezonken schip heeft kunnen aanvreten.

Met behulp van een onderwaterrobot (ROV) is het wetenschappers gelukt het schip volledig in kaart te brengen. Ook hebben ze een stukje hout kunnen bemachtigen om de koolstofdatering op los te laten, waaruit dus bleek dat het schip zo'n 2400 jaar oud is.

Nu worden er wel vaker oude schepen gevonden uit een ver verleden, maar zelden zoals nu. Waar normaal de lading van een gezonken schip een beetje losjes rond de (meestal grotendeels weggerotte romp) ligt verspreid, zit het hier nog allemaal netjes op het dek vastgebonden. Dat maakt het voor de onderzoekers dan weer wel lastig om de precieze herkomst van het schip te achterhalen. Normaal ligt er altijd wel iets van aardewerk of stempels rond de vindplaats waarmee de ligplaats van het gevonden wrak kan worden achterhaald.

Hoewel de archeologen die het schip hebben ontdekt nog nooit zo'n oud ontwerp hebben gezien, herkenden ze het wel gelijk. Het lijkt namelijk sprekend op een beschilderde vaas van zo'n 2400 jaar oud die in het British Museum in Londen staat. Op die vaas staat niets minder dan een van de bekendste scenes uit Homeros' Odyssee; Odysseus vastgebonden aan een schip terwijl hij de Sirenen trotseerde.  

Black Sea M.A.P. 2018
Black Sea M.A.P. 2018

Vergeet de azijn en vette bek, het is Wereld Pasta Dag!

Niks zuur of vette hap vandaag, het is Wereld Pasta Dag! Pasta is te verkrijgen in vele soorten en smaken, en kan opgediend worden met evenzoveel verschillende sauzen. Zoals bijvoorbeeld een lekkere spaghetti carbonara, of een lekkere pasta met bolognesesaus. Of macaroni met kaas uit de oven. 

Wat voor pasta serveer jij vandaag? Deel je favoriete recept in de comments!

Skikampioene Goggia mist seizoensstart door enkelblessure

Alpineskiester Sofia Goggia zal de opening van het World Cup-seizoen, zaterdag in het Oostenrijkse Sölden, aan zich voorbij moeten laten gaan. De Italiaanse heeft zich geblesseerd tijdens een training in Hintertux in Oostenrijk.

Goggia stort zich in wedstrijden doorgaans als een dolle stier naar beneden, wat vaak resulteert in óf een topresultaat - zoals olympisch afdalingsgoud in Pyeongchang - óf een uitvalbeurt. In Hintertux ging ze onderuit en de artsen van de Italiaanse bond kwamen al snel tot de conclusie dat hun ster een breuk in haar enkel had opgelopen.

De voornaamste uitdaagster van Mikaela Shiffrin in de strijd om de algemene World Cup ligt er naar alle waarschijnlijkheid zeker tot januari uit. De reuzenslalom in Sölden en de opening van het snelheidsseizoen in het Canadese Lake Louise gaan sowieso aan haar voorbij, net zoals vermoedelijk de reuzenslaloms in Killington, Courchevel en Semmering en de snelheidsraces in St Moritz en Val d'Isère.

14-jarige gepakt voor gewapende overval Lidl

Woensdagavond rond 20.30 uur heeft de politie een 14-jarige jongen uit Geldrop aangehouden. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij een gewapende overval op de Lidl aan het Nederlandplein in Eindhoven gisterenavond. 

Rond 20.00 uur bedreigden twee onbekende 'mannen' het winkelpersoneel met een steekwapen. Zij gingen er daarna vandoor met een onbekend geldbedrag. Agenten zagen de verdachte, die voldeed aan het signalement, even later lopen op de Bruggelaan. De jongen bleek een mes in zijn bezit te hebben. Hij werd daarom aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor onderzoek.

NBA: James wint eindelijk met Lakers, 51 punten voor Curry

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben met aanwinst LeBron James in de gelederen eindelijk kunnen winnen. Na drie opeenvolgende nederlagen was de ploeg op bezoek bij de Phoenix Suns duidelijk te sterk, vooral door een ijzersterk tweede kwart: 113-131, met negentien punten van James.

De Golden State Warriors wonnen thuis met 144-122 van de Washington Wizards. Met name Stephen Curry schitterde bij de kampioen: hij kwam in slechts drie kwarten tot 51 punten, terwijl ook teamgenoot Kevin Durant met 30 punten lekker op dreef was.  

In Milwaukee namen twee jonge sterren het tegen elkaar op: Giannis Antetokounmpo namens de Bucks en Joel Embiid namens de Philadelphia 76ers. De Bucks wonnen met 123-108 en Antetokounmpo was met 32 punten, 18 rebounds en 10 assists goed voor een triple double. Embiid kwam vier assists tekort, wel had hij 30 punten en 19 rebounds.

Uitslagen NBA woensdag
Atlanta Hawks - Dallas Mavericks 111-104
Cleveland Cavaliers - Brooklyn Nets 86-102
Miami Heat - New York Knicks 110-87
Toronto Raptors - Minnesota Timberwolves 112-105
Chicago Bulls - Charlotte Hornets 112-110
Houston Rockets - Utah Jazz 89-100
San Antonio Spurs - Indiana Pacers 96-116
Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 123-108
Phoenix Suns - Los Angeles Lakers 113-131
Sacramento Kings - Memphis Grizzlies 97-92
Golden State Warriors - Washington Wizards 144-122

Lakers winnen eindelijk (Bron: YouTube)

Curry was op dreef (Bron: YouTube)

Laura Ponticorvo boos op Coen en Sander

Heb jij wel eens gehoord van Laura Ponticorvo? Nee, wij ook niet. Laura Ponticorvo is een vlogkutje dat superbelangrijke positieve geweldige amazing levensreddende bijdrages levert aan de maatschappij. 

Zo nam Laura Ponticorvo - onthoudt u die naam - ooit deel aan een super diepgravend gesprek in een geheime tuin. Maar het is nogal flauw om haar daar aan te herinneren, vindt Laura Ponticorvo zelf. Ze werd dan ook heul heul heul boos op radiojocks van 538 Coen en Sander die haar interviewden voor een tv-programma waar toch niemand naar gaat kijken. Want het was oud en ze doet nu nieuwe superbelangrijke en positieve dingen. Toen kreeg Laura Ponticorvo dus ruzie met Coen en Sander. Hieronder de ruzie en daaronder het Secret Garden inteview. Enjoy.

De ruzie met Coen en Sander zie je hier!

Vrouwen We Are Here moeten weg van Leidsegracht

Leden van de We Are Here-groep moeten binnenkort vertrekken uit een pand dat ze hebben gekraakt aan de Leidsegracht in Amsterdam zo meldt AT5. De rechter heeft besloten dat het grachtenpand mag worden ontruimd, dat meldt het Openbaar Ministerie aan De Telegraaf. In het gebouw woont momenteel een vrouwengroep binnen het vluchtelingencollectief.

Het gaat om zo'n zestien vrouwen die onder meer afkomstig zijn uit Somalië, Eritrea en Ethiopië. Wanneer zij de plek precies moeten verlaten, is nog niet bekend gemaakt. De deadline wordt in overleg met de gemeente en de politie bepaald. Verwacht wordt dat de vrouwen vrijwillig zullen vertrekken.

Weinig overlast
De eigenaar van het grachtenpand deed aangifte, nadat de We Are Here-groep in het gebouw trok. Het pand moet binnen acht weken na deze aangifte zijn ontruimd. Waar de vrouwen dan heen gaan, is nog onbekend. Volgens omwonenden gaf de groep weinig overlast. Toch vertelt een buurvrouw blij te zijn dat de actie wordt beëindigd.

Releasedatum Swords and Soldiers 2 Shawarmageddon bekendgemaakt

Ronimo Games laat weten dat 6 november Swords and Soldiers 2 Shawarmageddon uitkomt op pc en PlayStation 4. Iets later komt de game ook naar de Nintendo Switch.

Swords and Soldiers 2 Shawarmageddon borduurt voort op het succes van Swords and Soldiers 1 & 2. Het spel bevat een 10 uur durende single-player campaign en online- en local multiplayer. De grafische stijl en de humor van de eerdere delen is wederom aanwezig. Er is nu een open beta op pc aan de gang, deze zal tot 4 november duren. Een key kun je via Ronimo's Discord krijgen.

Plofkraak en nog een handgranaat in Amsterdam

Afgelopen nacht is er op het Bijlmerplein in Amsterdam een handgranaat gevonden. Kort daarvoor kreeg de politie ook al een melding binnen van een schietpartij op hetzelfde plein.

Het vermoedelijke explosief werd rond 04.00 uur vannacht gevonden op het Bijlmerplein in Zuidoost. De politie doet op dit moment onderzoek naar de situatie op het plein en of de twee incidenten met elkaar te maken hebben. Door dat onderzoek gaat de Albert Heijn op het plein vanochtend pas om 11.00 uur open.

Als het daadwerkelijk om een explosief gaat, is dat het derde incident in twee dagen tijd in de stad. Gisteren werd er al een explosief gevonden bij een bedrijfspand in Zuidoost en lag er een handgranaat voor de deur van een hotel in Oud-Zuid.

Plofkraak
Ook in Amsterdam-Noord was het afgelopen nacht raak. Daar werd  rond 03.45 uur een plofkraak gepleegd. Volgens getuigen was er een harde knal te horen. "Gelukkig bevinden zich geen woningen boven het pand", meldt de politie op Twitter. Er hoefden daarom ook geen huizen ontruimd te worden.

Wel is het gebied rondom de pinautomaat afgezet. De politie gaat daar nog onderzoek doen. Getuigen worden gevraagd om zich te melden. Buurtbewoners zouden al hebben verteld dat ze twee mannen zagen vluchten op een scooter. Het is nog onbekend of de verdachten buit hebben gemaakt.

De zuurste dag van het jaar...en vet eten

Azijnzeikers unite, het is de zuurste dag van het jaar! Wie het ooit bedacht heeft, geen idee, maar dat boeit natuurlijk ook niet. Het is vandaag 25 oktober en dat is schijnbaar de zuurste dag van het jaar.

Je kunt het op diverse manieren vieren, van letterlijk zuur tot gewoon zuur doen: eet wat zure snoepjes, tik een paar citroenen weg of pis een paar flessen azijn leeg over het hele internet.

Allemaal leuk en aardig, maar 25 oktober is niet alleen de zuurste dag van het jaar...het is ook Greasy Food Day. Nou kunnen we daar wel heel zuur over doen, maar een betere optie is om gewoon een portie patat te bakken in een kilo reuzel en er een goede klodder mayo overheen te gooien.

Van plan om een vette hap te eten of wil je gewoon de zure lul uithangen? Laat het vooral weten. Of niet.

LSVb is boos over Kamerbrief

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is boos over de vandaag verschenen Kamerbrief ‘Toegankelijkheid en kansengelijkheid in het hoger onderwijs’ van minister Van Engelshoven. De minister komt namelijk haar belofte om het Bindend Studie Advies (BSA) aan banden te leggen niet na.

Tijdens de opening van het academisch jaar aan Tilburg University, gaf ze in haar toespraak aan dat het BSA voortaan nog maximaal 40 studiepunten mocht bedragen. Dit zorgde voor veel positieve reacties onder de studenten. In de vandaag verschenen Kamerbrief is hier echter niets van over gebleven en geeft ze slechts aan ‘het gesprek’ over mogelijkheden tot verlaging van het BSA te willen voeren. Voorzitter van de LSVb, Carline van Breugel: “De minister heeft studenten blij gemaakt met een dooie mus. Waar ze stelt toegankelijkheid belangrijk te vinden durft ze geen daadwerkelijke maatregelen te treffen en komt ze zelfs terug op gedane beloftes.”

Wanneer studenten een negatief BSA krijgen zorgt dit ervoor dat ze moeten stoppen met hun studie en de behaalde studiepunten komen te vervallen. Ook krijgen deze studenten geen tweede kans op hun eigen instelling aangezien ze zich niet opnieuw mogen inschrijven voor dezelfde studie. Daardoor moeten ze uitwijken naar een andere hogeschool of universiteit wat er vaak voor zorgt dat ze naar een andere stad moeten verhuizen.

Het BSA is ingesteld als instrument om in een vroeg stadium vast te kunnen stellen of een student geschikt is voor een opleiding. Op deze manier zou het snel duidelijk moeten worden welke studenten niet op hun plek zitten, wat hen de kans geeft om op tijd van studie te wisselen. Toch wordt het BSA tegenwoordig steeds vaker ingezet als selectiemiddel. Zo zijn er instellingen die een BSA instellen van 60 punten waardoor studenten in hun eerste jaar al hun vakken moeten halen om door te mogen met de studie. Van Breugel: “Je kunt ons niet wijsmaken dat instellingen die een BSA van 60 punten instellen dit doen om studenten te helpen in hun studiekeuze. Het is een middel geworden om de krenten uit de pap te halen en de rest door te sluizen naar andere instellingen.”

Uit een working paper van Chris van Klaveren en Ilja Cornelisz van de Vrije Universiteit blijkt dat ruim 90% van de studenten met een negatief advies dezelfde of een zeer vergelijkbare opleiding aan een andere instelling gaat volgen. Van Breugel: “Het BSA werkt dus duidelijk niet als hulp in studiekeuze. Integendeel, een negatief BSA zorgt ervoor dat studenten automatisch een jaar vertragen, ze al hun behaalde studiepunten kwijt zijn, grote psychologische druk ervaren en een jaar onnodig hebben moeten lenen. De minister moet haar belofte waar maken en het BSA aan banden leggen.”

Hennepplantage opgerold dankzij anonieme tip

Dankzij een anonieme tip heeft de politie aan de Van Eysingalaan in Utrecht een hennepplantage kunnen oprollen. Het hele appartement bleek ingericht als plantage. Er zijn vier grote planten in beslag genomen, net als een droogtent waarin een eerdere oogst hing te drogen.

De politie kwam de plantage op het spoor dankzij een melding bij Meld Misdaad Anoniem. Volgens de anonieme melder was er in het portiek van het appartement een henneplucht te ruiken. Uit onderzoek van de politie bleek al snel dat er meer aanwijzingen waren voor de aanwezigheid van een plantage in het appartement. Vanwege mogelijk brandgevaar werd besloten snel in te grijpen.

Op woensdag 24 oktober is de politie het appartement binnengetreden. Binnen bleek het hele appartement inderdaad ingericht als hennepplantage. In een droogtent hing een eerdere oogst te drogen. In één van de kamers stonden vier grote hennepplanten. Doordat er aanpassingen waren gedaan in de elektrische installatie was er een brandgevaarlijke situatie ontstaan.

De politie stelt een onderzoek in naar de aanleg van de hennepplantage.

Wereldredding op kopbal Xavi brengt Iraniërs naar eerste Champions League-finale

De finale van de Aziatische Champions League gaat tussen Persepolis uit Iran en Kashima Antlers uit Japan. De ploegen wonnen hun halve finales deze week en daar kwam onder meer een geweldige redding bij kijken.

Persepolis, zo ongeveer de meest populaire club van Azië, had aan het begin van de maand in Doha met 0-1 gewonnen van Al-Sadd uit Qatar, de tegenstander in de eindstrijd van de westelijke regio in de AFC. In een met meer dan tachtigduizend man compleet afgeladen Azadistadion in Teheran kwam Al-Sadd op voorsprong, maar Siamak Nemati hielp Persepolis aan 1-1. 

Het leek nog fout te gaan voor de thuisploeg, want in de absolute slotfase was het FC Barcelona-legende Xavi die Al-Sadd naar 1-2 en dus de finale kon koppen. Hij trof echter niemand minder dan Alireza Beiranvand, bij kijkers van het WK van dit jaar ongetwijfeld nog bekend als de Iraanse keeper die Portugal op 1-1 hield door een penalty van Cristiano Ronaldo te stoppen. Beiranvand tikte de bal over het doel en Persepolis haalde voor het eerst in de geschiedenis de finale, als eerste Iraanse ploeg in acht jaar tijd.

Persepolis - Al-Sadd (Bron: YouTube)

In de oostelijke regio maakten het Japanse Kashima Antlers en het Zuid-Koreaanse Suwon Bluewings er een doelpuntenfestijn van. In Kashima draaide de Japanners een na zes minuten opgelopen 0-2 achterstand om in een 3-2 zege, maar in Suwon waren het de Zuid-Koreanen die de boel stevig omdraaiden.

Kashima was na 25 minuten op voorsprong gekomen, maar kort na rust sloeg de thuisploeg terug: drie goals in acht minuten tijd. Al snel maakte Kashima echter 3-2 en tien minuten voor tijd volgde de gelijkmaker, die Suwon fataal bleek.

De finale bestaat in de AFC Champions League ook uit twee wedstrijden. Op 3 november speelt Kashiwa thuis, een week later mag Persepolis in het ongetwijfeld opnieuw kolkende Azadistadion geschiedenis proberen schrijven.

Minister: 'extra stappen naar inclusiever hoger onderwijs'

Het Nederlandse hoger onderwijs is van hoge kwaliteit en een van de meest toegankelijke stelsels in Europa. Maar hier profiteren niet alle studenten van. Wat minister Van Engelshoven (Onderwijs) betreft kunnen er op dit vlak nog extra stappen worden gezet. Want er zijn nog steeds groepen voor wie een gang naar de collegebanken minder makkelijk en vanzelfsprekend is.

Denk aan mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, aan mbo’ers die door willen stromen naar het hbo, aan mensen die een studie-opstartperiode nodig hebben en aan mensen die een studie willen combineren met bijvoorbeeld mantelzorg of ondernemerschap. In haar vandaag verschenen Kamerbrief ‘Toegankelijkheid en kansengelijkheid in het hoger onderwijs’ zet de minister uiteen hoe ze het hoger onderwijs voor deze groepen toegankelijker wil maken.

Van Engelshoven: "Wie wil en kan moet een studie kunnen volgen in het hoger onderwijs. Niet alle studenten hebben gelijke kansen bij de instroom in het hoger onderwijs en bij hun ontwikkeling tijdens hun opleiding. Dit is onaanvaardbaar. Studiesucces zou er juist over moeten gaan dat zo veel mogelijk geschikte studenten een diploma in het hoger onderwijs kunnen halen. Zeker met een arbeidsmarkt waarin veel vraag is naar hoger opgeleiden.’’

Wettelijke eisen aan numerus fixus
Het kabinet wil het liefst zo min mogelijk opleidingen met een numerus fixus. Daarom moet deze capaciteitsbeperking voortaan adequaat worden onderbouwd en als dit niet gebeurt, kan de minister dit besluit blokkeren. Van Engelshoven heeft een wetswijziging in voorbereiding die dit mogelijk maakt. In de tweede helft van volgend jaar gaat die naar de Kamer.

"Ik kan nu al zeggen dat in de onderbouwing een instelling onder meer moet aantonen dat voldoende inspanningen zijn verricht om te proberen een numerus fixus te voorkomen’’, schetst de minister. "Ik ga onder meer toetsen of universiteiten onderling goed genoeg hebben gekeken of samen een numerus fixus te voorkomen valt. Voor opleidingen in sectoren waarin tekorten zijn op de arbeidsmarkt moet de instelling aangeven welke stappen zij gaat nemen om er voor te zorgen dat de onderwijscapaciteit het komende jaar wordt uitgebreid waardoor de numerus fixus het daaropvolgende jaar naar boven kan worden bijgesteld of niet langer nodig is. Op deze manier voorzie ik dat het aantal opleidingen met een numerus fixus zal slinken.’’

Daarnaast wil Van Engelshoven het juridisch mogelijk maken dat een instelling alleen een capaciteitsbeperking op een Engelstalige track kan instellen. Daardoor blijft de toegankelijkheid van de Nederlandse variant gegarandeerd.

Bindend studieadvies
De minister vindt het niet alleen belangrijk dat iedereen kan gaan studeren maar ook dat iedereen een reële kans heeft op het halen van een diploma. Zij heeft daarom al eerder aangekondigd om het bindend studieadvies te willen verlagen.

Het bindend studieadvies (bsa) is ooit geïntroduceerd als instrument waarmee de opleiding samen met de student kon bepalen of hij of zij wel de juiste keuze had gemaakt. Het aantal studiepunten dat een eerstejaars student moet halen pakt per opleiding wisselend uit. "Ik constateer, samen met het onderwijsveld, dat in de dynamiek van het rendementsdenken de norm voor het bindend studieadvies in de afgelopen jaren is verhoogd’’, stelt de minister. "Ik ga in gesprek met het onderwijs om te komen tot een betere balans tussen normering en ondersteuning.’’

Extra onderzoek naar studentenwelzijn
Uit onderzoek blijkt dat ontwikkelingen als een hoge norm voor het bindend studieadvies, maar ook maatschappelijke ontwikkelingen (fear of missing out), ervoor zorgen dat de mentale druk op jongeren toeneemt. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot burn-out-klachten. Om nog beter in kaart te brengen hoe hier wat tegen gedaan kan worden, voert het RIVM in opdracht van OCW en VWS een verdiepend onderzoek uit naar de druk die jongeren, en specifiek studenten, ervaren.

Van Engelshoven: "Om verdere stappen te zetten op het gebied van studentenwelzijn maak ik binnen het Comeniusbeurzen-programma voor excellente docenten 1 miljoen euro vrij voor projecten gericht op studentenwelzijn.” Daarnaast is er in het regeerakkoord structureel 2 miljoen beschikbaar gesteld aan instellingen om via het profileringsfonds kwetsbare studenten bij studievertraging financieel tegemoet te komen. "Ik heb afspraken met onderwijsinstellingen en studenten gemaakt over hoe wij ons gezamenlijk in gaan zetten voor inclusief hoger onderwijs. Hierbij richten we ons onder andere op studenten met een functiebeperking, zwangere studenten en studenten in gendertransitie.’’

Haase in eerste ronde onderuit in Basel

Tennisser Robin Haase is op het ATP-toernooi van Basel in de eerste ronde uitgeschakeld. Een schande is dat niet voor de Nederlandse nummer 47 van de wereld, want hij nam het op tegen Alexander Zverev, de mondiale nummer vijf.

Haase leverde zijn eerste servicebeurt direct in bij de Duitser, maar sloeg halverwege de set knap terug. Op 4-5 gaf hij het alsnog uit handen en dus won Zverev set één. De tweede set was vergelijkbaar: Haase verloor na flink tegenstribbelen zijn servicebeurt al vroeg, maar brak Zverev later terug. Op 5-6 ging het fout en op het eerste matchpoint sloeg de Duitser toe: 4-6, 5-7.

Wintertijd begint met gure noordoostenwind

Zondagnacht stroomt tijdens het terugdraaien van de klok vanuit het noordoosten koude lucht uit Scandinavië ons land binnen. De temperatuur ligt dan rond het vriespunt. Zondag waait een gure noordoostenwind en is het hooguit 6-8 graden. Op de meeste plaatsen is het droog met wat zon. Maandag en dinsdag is het met 4-7 graden waterkoud. De gevoelstemperatuur ligt enkele graden boven nul. Vooral dinsdag wordt neerslag verwacht.

Zondag wordt om drie uur ’s nachts de klok een uur teruggezet. De wintertijd begint ronduit guur, want met een aantrekkende noordoostenwind stroomt koude lucht ons land binnen. Er zijn opklaringen en de temperatuur daalt naar het vriespunt. Op sommige plaatsen komt het tot lichte vorst. Aan zee ligt de temperatuur enkele graden boven nul en is kans op een bui.

Zondagmiddag loopt de temperatuur niet verder op dan 6 graden in Vaals en 8 op de stranden. De noordoostenwind is matig tot vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. In de kustgebieden kan het krachtig waaien. De gevoelstemperatuur ligt daardoor nog een paar graden lager! Daarbij wisselen zon en stapelwolken elkaar af. In het westen schijnt de zon het vaakst. In het zuidoosten komen dikke sluierwolken voor die de zon een waterige aanblik geven. In Zeeland en op de Wadden is kans op een bui. Later op de dag maakt het uiterste zuidoosten kans op wat (mot)regen.

Waterkoud
Maandag overheerst de bewolking en laat de zon zich af en toe zien. Eerst is het op de meeste plaatsen droog en maken alleen de Wadden kans op enkele buien. In de loop van de dag neemt vanuit het oosten de neerslagkans toe. Het is dan waterkoud met een middagtemperatuur tussen 4 graden in de Limburgse heuvels, 5 graden langs de oostgrens en 6-7 in de rest van het land. Normaal is het 12 à 13 graden. De gevoelstemperatuur ligt door de stevige noordoostenwind slechts enkele graden boven het vriespunt.

Ook dinsdag is het behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. Het is grijs en regenachtig en het waait nog steeds flink. Sommige weermodellen komen met een flinke plens neerslag en dat kan de droge natuur goed gebruiken. De maxima liggen tussen 5 en 8 graden, maar in de neerslag is het nog een paar graden kouder. Op de Veluwe en de Limburgse heuvels is tussen de regendruppels een vlok smeltende sneeuw niet uitgesloten! In onze buurlanden kan het op de toppen van de Ardennen, de Eifel en het Sauerland goed wit worden.

Vanaf woensdag bereikt zachtere lucht ons land en stijgt de temperatuur flink richting 15 graden. Het is daarbij licht wisselvallig met soms wat regen, maar ook mooie momenten met wat zon.

Herfst tot nu toe zeer zacht, zonnig en droog
Vanaf het weekend tapt het weer uit een heel ander vaatje dan afgelopen weken. De meteorologische herfst is tot nu toe namelijk zeer zacht verlopen met in De Bilt gemiddeld 14,1 graden tegen 13,1 normaal. Slechts zeven jaren was het nog warmer, met in 2006 zelfs 16,1 graden! Met gemiddeld over het land 346 uur zon was het sinds 1959 niet meer zo zonnig. Toen scheen de zon ruim 20 uur meer. Met landelijk nog maar 68 mm is het zeer droog. Normaal valt meer dan twee keer zoveel neerslag.

Wintertijd begint met gure noordoostenwind (Foto: Stockfoto PXhere)
Wintertijd begint met gure noordoostenwind (Foto: Stockfoto PXhere)

Co-op en demo voor Dynasty Warriors 9

Koei Tecmo laat weten dat er nu co-op mogelijk is in Dynasty Warriors 9 door een update die deze week is uitgebracht voor PlayStation 4 en pc. Xbox One volgt snel.

Je kunt met twee man door de wereld van Dynasty Warriors 9 reizen en hacken en slashen. Dat kan online, maar ook in splitscreen op dezelfde bank. De update levert daarnaast gameplay-verbeteringen, nieuwe bogen, en nieuwe muziek. Wil je weten of de game wat voor jou is, dan is er een demo in de maak. Vanaf 1 november is deze beschikbaar op pc, vanaf 7 november op PlayStation 4 en Xbox One. Als laatste laat de uitgever weten dat er een seizoenspas beschikbaar komt. Hiermee krijg je nieuwe wapens, kostuums, scenario's en materialen. De pas is vanaf 30 oktober beschikbaar voor PlayStation 4, vanaf 8 november voor pc en ietsje later op Xbox One.

Dynasty Warriors 9 - Offline co-op (Foto: Koei Tecmo)

Koninklijk bezoek op Zr. Ms. Zeeland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren woensdag in Londen getuige van een demonstratie van Nederlandse en Britse mariniers. Het koningspaar, op staatsbezoek in het Verenigd Koninkrijk, zag aan boord van Zr. Ms. Zeeland hoe zij boardingoperaties uitvoeren.Het patrouilleschip ligt speciaal voor het bezoek afgemeerd in de Britse hoofdstad.

Spectaculaire actie
Ook een aantal Nederlandse en Britse veteranen zag de spectaculaire actie van de mariniers. Zij waren voor de koninklijke visite aan boord genodigd. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Bauer en de Britse marinebaas admiraal sir Philip Jones vergezelden koning en koningin.

Eeuwenoude relatie
Het staatsbezoek staat onder meer in het teken van de militaire samenwerking tussen de Nederlandse en Britse marine. Nederland wil de eeuwenoude handels- en veiligheidsrelatie met de overzeese buren behouden en versterken.

Koninklijk bezoek op Zr. Ms. Zeeland (Foto: Defensie.nl)
Koninklijk bezoek op Zr. Ms. Zeeland (Foto: Defensie.nl)

Mythische evolutie Melmetal bekendgemaakt in Pokemon Go

The Pokémon Company International en Nintendo hebben de ontdekking bekendgemaakt van een nieuwe Pokémon, Melmetal. Meltan, een Mythische Pokémon die onlangs ontdekt is in de wereld van Pokémon GO, evolueert tot Melmetal. Hierdoor is Meltan de eerste Mythische Pokémon waarvan bekend is dat hij kan evolueren.

De evolutie van de Mythische Pokémon Meltan tot Melmetal kan alleen in Pokémon GO plaatsvinden, en hiervoor zijn 400 Meltan Candies nodig. Net als de Candies die voor andere Pokémon verzameld kunnen worden, kunnen spelers Meltan Candies verkrijgen door Meltan te vangen (na opening van een Mystery Box) en ze op te sturen aan Professor Willow in ruil voor Meltan Candies of door rond te lopen met Meltan die zij als Buddy Pokémon hebben gekozen. Spelers kunnen ook Meltan Candies verkrijgen door die Pokémon te versturen van Pokémon GO naar de Pokémon-videospellen: Let’s Go, Pikachu! of Pokémon: Let’s Go, Eevee!

Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Pokémon: Let’s Go, Eevee! zijn vanaf 16 november 2018 verkrijgbaar voor Nintendo Switch.


Hitman 2 reist er op los

Warner Bros. Interactive Entertainment en IO Interactive hebben een cinematic trailer voor Hitman 2 uitgebracht, genaamd Untouchable. Hierin zien we een eerste blik op de vele exotische locaties die spelers bezoeken wanneer de game uit komt op 14 november.

Naast de zon overgoten straten van Miami en de gevaarlijke jungles van Colombia, geeft de video een blik op de diverse andere locaties die de ultieme moord-omgeving vormen in Hitman 2, waaronder Hwake’s Bay, Mumbai, Vermont en het mysterieuze Isle of Sgáil.

In Hitman 2 krijg je volledige vrijheid om in sandboxlocaties vol levendige omgevingen de ultieme huurmoord te plegen. Je krijgt daarbij verschillende instrumenten, wapens, vermommingen en stealth-technieken tot je beschikking om op creatieve wijze het doel neer te leggen.

Hitman 2 is vanaf 14 november 2018 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Meeste mensen handelen in huis energiebewust

Mensen die zeggen dat zij geven om het milieu zijn in hun gedrag meestal ook energiebewust. Zij doen de vaatwasser of de wasmachine bijvoorbeeld pas aan als die helemaal vol zijn. Dit milieubewuste gedrag is echter niet uitsluitend gemotiveerd door milieuoverwegingen, maar vooral ook door kostenoverwegingen. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen van het CBS.

In het onderzoek Belevingen wordt inwoners van Nederland gevraagd naar hun opvattingen over ontwikkelingen in de samenleving, en over hun feitelijke gedrag. In Belevingen 2017 zijn enkele vragen opgenomen over milieubewust gedrag. In totaal zijn de gegevens verkregen van 3.339 respondenten van 18 jaar of ouder.

Wasmachine vol, dan pas aan
Bijna 90 procent is naar eigen zeggen bewust bezig met het eigen energiegebruik in en om het huis. Mensen die aangeven dat zij energiebewust handelen, zeggen vaker dan mensen die minder energiebewust zijn dat zij de oplader uit het stopcontact halen zodra de telefoon is opgeladen. Zij trekken ook sneller een warme trui aan alvorens de verwarming hoger te zetten, doen het licht uit in kamers waar niemand aanwezig is en zetten de wasmachine of vaatwasser pas aan als die vol is.

Toch gaat de groep die minder energiebewust meent te zijn ook vaak zuinig om met energie. Ook zij doen, in overgrote meerderheid zelfs, het licht uit als er niemand in de kamer is, sluiten ramen en deuren als de verwarming aanstaat en laten de wasmachine of vaatwasser pas draaien als deze vol is. Energiebewuste mensen doen dat echter net iets vaker.

Vrouwen en ouderen het zuinigst
Het zijn vooral vrouwen die de daad bij het woord voegen: 78 procent van de vrouwen tegen 71 procent van de mannen haalt een apparaat sneller uit het stopcontact. Ook zegt 67 procent van de vrouwen tegen 60 procent van de mannen dat ze zich warmer aankleden voordat ze de verwarming een graadje hoger zetten. Ouderen halen eerder elektronische apparatuur uit het stopcontact, maar zetten ook sneller de verwarming hoger als het thuis koud is.

Milieu- of kostenbewust?
Wat drijft mensen als ze zeggen dat zij energiebewust zijn? Een ruime meerderheid is vooral energiebewust vanwege de kosten. De oplader uit het stopcontact halen zodra telefoon of tablet opgeladen is doet de helft om kosten te besparen. Nog geen derde van de mensen doet het omdat het beter is voor het milieu, ruim een vijfde doet het om een andere reden. Het licht uitdoen in kamers waar niemand is en het sluiten ramen en deuren in een kamer waar de verwarming aanstaat, doet twee derde van de bevolking om kosten te sparen, en niet in de eerste plaats omdat dit goed is voor het milieu. Ook de wasmachine en de vaatwasser gaan vooral om de kosten pas aan als ze vol zijn.

Omstanders zorgen voor de aanhouding van verdachten

De politie heeft afgelopen weekend drie verdachten op heterdaad kunnen aanhouden, mede dankzij oplettende omstanders en getuigen. Twee personen werden verdacht van een gewelddadige straatroof in Amsterdam-west. De andere persoon werd verdacht van een poging tot inbraak in Nieuw West. In beide gevallen zijn de verdachten kort na het misdrijf aangehouden op basis van een aantal zeer gedetailleerde signalementen, doorgegeven door getuigen.

Poging tot inbraak
In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 oktober probeerden drie mannen een garagebox aan de Van Suchtelen van de Haarestraat in Amsterdam open te breken. Ze werden hierbij gestoord door een getuige, die direct de politie belde. Het drietal staakte de inbraakpoging en vluchtte per auto in de richting van de Tussen Meer. De getuige kon de politie ter plaatse een gedetailleerde omschrijving geven van de drie verdachten, de vluchtauto en het kenteken. Mede dankzij deze getuige kon diezelfde nacht één verdachte worden aangehouden.

Gewelddadige straatroof
Op zondag 21 oktober werden twee jonge slachtoffers op de Wiegbrug in Amsterdam-West met geweld beroofd van hun bezittingen. De twee verdachten renden daarop weg. Meerdere getuigen konden na afloop de twee verdachten goed omschrijven. Ook in dit geval gaf het gedetailleerde signalement de doorslag in de aanhouding later die avond.

Spyro springt er op los in HD

Activision heeft een trailer van Spyro Reignited Trilogy uitgebracht. Hierin zien we meer HD-graphics en natuurlijk het paarse draakje in actie.

De trilogie bestaat uit de drie games Spyro the Dragon, Spyro 2: Ripto's Rage! en Spyro: Year of the Dragon. In de spellen ren, spring en vlieg je door allerlei werelden, ontmoet je kleurrijke personages en spuw je natuurlijk vuur naar je vijanden.

Spyro Reignited Trilogy komt 13 november uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Gijzelnemer gemeentehuis Leeuwarden veroordeeld

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een man veroordeeld die dit voorjaar een medewerker van de gemeente Leeuwarden heeft gegijzeld en andere medewerkers van de gemeente heeft bedreigd.

Gesprek met de burgemeester
De man is het gemeentehuis binnengegaan, heeft een mes getrokken en heeft een medewerker achter de balie in een wurggreep genomen terwijl hij het mes in zijn hand hield. Daardoor is de medewerker gewond geraakt. De man wilde met deze actie een gesprek met de burgemeester afdwingen.

Intimidatie en geweld jegens personen in een publieke functie
Het handelen van de man heeft tot gevoelens van angst en onrust bij de medewerkers van de gemeente Leeuwarden geleid. Juist personen die in een publieke functie werkzaam zijn en daarmee het algemeen belang dienen, moeten die werkzaamheden in vrijheid uit kunnen uitoefenen en verschoond blijven van intimidatie en geweld. Op dat recht heeft de man op ernstige wijze inbreuk gemaakt.

Stoornissen en verminderde controle over gedrag
Uit de rapportages leidt de rechtbank af dat bij de man sprake is van een aanpassingsstoornis en mogelijk van een waanstoornis. Deze stoornissen hebben geleid tot een verminderde controle van verdachte over zijn gedrag. Hij is daardoor verminderd toerekeningsvatbaar.

Strafoplegging
De rechtbank legt een gevangenisstraf van 36 maanden op, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Hij moet aan verschillende voorwaarden voldoen, waaronder een klinische behandeling.

The Elder Scrolls Online gooit Murkmire open

Bethesda laat in een blogpost weten dat de DLC Murkmire uit is voor The Elder Scrolls Online. Pc- en Mac-spelers kunnen dit schimmige rijknu al  onderzoeken: van de dodelijke fauna en flora, de uitdaging van twee nieuwe delves en twee nieuwe wereldbazen, tot de gevechten die door Blackrose Prison razen.
 
Er is dit keer ook een andere manier om de DLC te krijgen. Spelers kunnen via de traditionele weg betalen – door 2000 in-game Crowns te gebruiken, of door een ESO Plus lid te worden. De nieuwe manier is door in totaal 24 dagen in te loggen in de maand november. ESO Plus leden profiteren vanaf 13 november ook van een verhoging van de maandelijkse Crown-vergoeding van 1500 naar 1650.

Spelers op Xbox One en PlayStation 4 kunnen vanaf 6 november met de uitbreiding aan de slag.

De gratis Update 20 is tegelijkertijd vrijgegeven met Murkmire. Deze bevat de mogelijkheid om je helden te herschikken op het Character Creation scherm, te vernielen (en te herstellen) bruggen op de Cyrodiil Battleground, werkende Music Boxes als onderdeel van het Housing System en meer.

Tunen in Gear.Club Unlimited 2

Een trailer van Gear.Club Unlimited 2 onthult alle nieuwe functies van de Performance Shop. In deze garage krijgen voertuigen hun upgrades of kun je ze aanpassen.

Beslissingen die je neemt in de Performance Shop hebben invloed op het gedrag van de auto’s. Is de auto bijvoorbeeld te licht, te krachtig en heeft het verkeerde banden, dan kun je het podium wel vergeten. Experimenteer met alle aanpassingen om de strijd aan te kunnen gaan met de andere coureurs. De Performance Shop bestaat uit zeven onderdelen:

  • Mechanical Workshop: verander motoren en versnellingsbakken om auto's krachtiger te maken.
  • Body Workshop: verminder het gewicht van auto's om ze sneller te maken.
  • Wind Tunnel: verbeter de aerodynamica van de auto.
  • Tires Workshop: wissel remmen en banden om de grip te verbeteren.
  • Graphic Workshop: verander kleuren en breng stickers aan op auto's om ze uniek te maken.
  • Cosmetic Workshop: pas auto's aan, van de motorkap tot de spoiler!
  • Rally Workshop: pas je auto aan om te concurreren op zandcircuits in de rallymodus.

Gear.Club Unlimited 2 is een racegame waarin spelers door verschillende omgevingen met meer dan 3000 kilometer aan races kunnen scheuren. De game bevat 51 gelicenseerde wagens van 22 prestigieuze merken als Porsche, Dodge, Lotus en McLaren.

Het spel komt 4 december exclusief op Nintendo Switch uit.

MLB: Red Sox op 2-0 in World Series

De honkballers van de Boston Red Sox hebben een 2-0 voorsprong genomen in de World Series, de finale van het Noord-Amerikaanse honkbalseizoen. In het eigen Fenway Park won Boston wederom van de Los Angeles Dodgers (4-2), waardoor de ploeg nog twee zeges verwijderd is van de eindwinst. 

In de tweede inning raakte Xander Bogaerts de bal goed genoeg voor een homerun in elk stadion behalve Fenway Park, want daar staat de Green Monster in de weg. Het werd wel een double en de Nederlands international werd door Ian Kinsler vervolgens over de thuisplaat geslagen: 1-0.

In de vierde inning wisten de Dodgers alle honken te bezetten. Matt Kemp profiteerde daar deels van: met zijn single sloeg hij David Freese binnen voor de gelijkmakende run. Red Sox-werper David Price had het lastig, want Yasiel Puig sloeg bijna gelijk Manny Machado binnen: 1-2 Dodgers.

Dodgers-werper Ryu Hyun-jin was in de vijfde inning aan de beurt voor een lastig moment: de Red Sox hadden alle honken bezet, weliswaar met twee outs. Voor Ryu was dat het einde van de wedstrijd en Ryan Madson kwam hem vervangen. Steve Pearce mocht al snel naar het eerste honk lopen, waarmee de Red Sox konden scoren: 2-2.

JD Martinez kon vervolgens Andrew Benintendi en Mookie Betts over de thuisplaat slaan en dus kon men op Fenway Park weer juichen: 4-2. Daar bleef het bij: Red Sox-closer Craig Kimbrel gooide het weer keurig uit en nadat Bogaerts een bal naar het eerste honk gooide was de derde en laatste out voor de Dodgers in de negende inning een feit.

Vrijdagnacht staat wedstrijd drie gepland in Los Angeles. Dat duel gaat rond twee uur Nederlandse tijd van start en zal wederom live te zien zijn op FOX Sports.

Red Sox - Dodgers (Bron: YouTube)

Barcelona en Dortmund houden maximale score in Champions League

FC Barcelona en Borussia Dortmund staan na drie speelronden in de Champions League nog altijd op de maximale score. Barcelona won in eigen huis van Internazionale, waar Stefan de Vrij geen minuten maakte. Rafinha opende de score na een half uur, Jordi Alba gooide de boel zeven minuten voor tijd in het slot.

Borussia Dortmund ontving Atletico Madrid en was vooral in de slotfase beduidend beter. Axel Witsel bracht het scorebord kort voor rust voor het eerst in beweging, Raphael Guerreiro verdubbelde de score twintig minuten voor tijd. De pas 18-jarige Engelsman Jadon Sancho tekende voor 3-0 na een assist van de nog maar één jaar oudere Marokkaan Achraf Hakimi, diens derde van de avond. Guerreiro maakte kort voor tijd nog de 4-0.

Dortmund gaat in groep A met negen punten aan de leiding, gevolgd door de zes van Atletico Madrid. Club Brugge speelde met Stefano Denswil en Ruud Vormer in de basis gelijk tegen AS Monaco (1-1), voor beide ploegen het eerste punt van het Champions League-seizoen. Barcelona en Inter staan in groep B op negen en zes punten, met PSV en Tottenham Hotspur die na hun gelijkspel allebei één punt hebben.

Liverpool won in groep C dankzij onder meer twee goals van Mohamed Salah met 4-0 van Rode Ster Belgrado en gaat zo aan kop met zes punten. Napoli volgt met vijf punten, nadat een overwinning in Parijs diep in blessuretijd door de neus geboord werd: Angel di Maria bezorgde PSG met de 2-2 alsnog een punt. PSG heeft er nu vier, Rode Ster één.

Manuel Fernandes van Lokomotiv Moskou trapte een penalty thuis tegen FC Porto al na tien minuten mis, waarna de Russische hoop voorbij was. Porto scoorde er drie en won met 1-3, waardoor het bovenaan staat in groep D met zeven punten. De Russen hebben er nul, Schalke en Galatasaray speelden doelpuntloos gelijk en staan op vijf en vier punten.

FOK! Wat een weer: motregen

Vandaag is het zwaar bewolkt en van het noorden uit gaat er af en toe weer lichte regen of motregen vallen. De maximumtemperatuur is ongeveer 14°C. De wind is matig uit een westelijke richting. In het noordelijk kustgebied is de wind vrij krachtig, mogelijk af en toe krachtig.

In de nacht naar vrijdag is er veel bewolking en valt er van tijd tot tijd lichte regen of motregen. De minimumtemperatuur ligt rond de 10°C. De matige wind draait naar west tot zuidwest, vlak aan zee is de wind (vrij) krachtig.

Vrijdag overdag is het nog steeds bewolkt met van tijd tot tijd regen. In de loop van de middag volgen van het noordwesten uit enkele opklaringen, maar deze worden vrij snel gevolgd door enkele buien, langs de kust mogelijk ook met hagel en onweer. De temperatuur ligt in de ochtend nog rond 12°C maar in de middag daalt deze naar beneden de 10°C. De wind is aanvankelijk nog west tot zuidwest en matig, langs de kust vrij krachtig. In de middag draait de wind naar west tot noordwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, vlak aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig, in de avond mogelijk hard, 7 Bft.

De dagen daarna, geleidelijk kouder met vanaf zondag maxima rond 8°C. In het weekeinde nog overwegend droog met soms wat zon. Op maandag, maar vooral op dinsdag perioden met regen. Vanaf woensdag weer zachter, meest droog en af en toe zon.(Bron: KNMI) Zonkracht  

Nederland

Hoe-die-nie en Semtex zijn in Kioto bij het Gouden paviljoen. Het is er 22 graden!
Hoe-die-nie en Semtex zijn in Kioto bij het Gouden paviljoen. Het is er 22 graden!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.