FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 oktober 2018

Stelletje idioten voetbalt met kip

Een stel idioten uit Naarden heeft in de nacht van 22 op 23 september een kip gejat bij een kinderboerderij in Naarden, om er daarna mee te gaan voetballen.

De jonge daders (16 à 17 jaar) braken ’s nachts ongemerkt in en namen een kip mee. Eenmaal buiten het terrein stopten ze de kip in een zak en werd het onfortuinlijke dier als voetbal gebruikt.

Volgens Chantal, bestuurder van de kinderboerderij, heeft de kip de mishandeling niet overleefd. De kinderboerderij heeft aangifte gedaan bij de politie, die is een onderzoek gestart.

Volgens Chantal kan ook het personeel niet geloven dat mensen tot zoiets in staat zijn. "We hebben het een tijdje geprobeerd stil te houden om de agenten hun werk te laten doen, maar nu iedereen het weet is het ongeloof wel groot. Je kan je gewoon niet voorstellen dat iemand zoiets doet."

De kinderboerderij weigert om te speculeren over de dader. "Ik wil niet één dader aanwijzen. Ik wil dat ze allemaal bekend zijn, pas dan gaan we ook verdere stappen ondernemen."

Een aantal ouders heeft voorgesteld om de daders vrijwilligerswerk te laten doen bij de kinderboerderij, maar daar wil Chantal niks van weten. "Dit gaat verder dan gewoon groepsdruk. Dat is stiekem roken of drinken, dit is gewoon moedwillig een dier vermoorden. We zijn echt verbijsterd."

De polite heeft een aantal, minderjarige, daders op het oog, maar heeft nog geen aanhoudingen verricht.

Feyenoord wil openbare training in aanloop naar kraker tegen Ajax

Feyenoord hoopt in de toekomst een traditie in ere te herstellen, namelijk een openbare training in de aanloop naar de topper tegen Ajax.

Volgende week zaterdag werkt Feyenoord achter gesloten deuren de afsluitende training af voor de Klassieker van een dag later. De laatste jaren trokken de openbare trainingen in De Kuip veel belangstelling. "De massale steunbetuiging, die vaak gepaard ging met het afsteken van vuurwerk, groeide uit tot een bekend fenomeen, wat inmiddels door supporters van vele andere clubs is nagebootst", schrijft Feyenoord op de officiële website.

Bij één van de trainingen ging het uiteindelijk mis. "Helaas waren de omstandigheden bij één van de laatste gelegenheden zo onveilig dat er meerdere gewonden zijn gevallen. Feyenoord en de autoriteiten hadden hierdoor geen andere keuze dan zich vanaf toen aan de wettelijke richtlijnen te houden. Wat inhoudt dat vuurwerk – in welke vorm dan ook – niet meer welkom is bij de laatste training voor de Klassieker."

Feyenoord constateerde dat de belangstelling vervolgens afnam en vorig jaar kwamen 'slechts' een kleine duizend fans naar het stadion om de laatste training voor de topper tegen Ajax te zien. Daarom traint de selectie nu achter gesloten deuren, maar de club wil dat dus veranderen. "Feyenoord heeft de officiële supportersvereniging FSV de Feijenoorder dan ook gevraagd mee te denken naar een manier om de laatste training voor de Klassieker nieuw leven in te blazen."

"Dit moet leiden tot een laatste training met een Feyenoord-waardige uitstraling, die de selectie net die extra energie geeft om een dag later de punten binnen te halen", aldus de Rotterdamse club. Mogelijk kan dat al voor de thuiswedstrijd van eind januari 2019.

Call of Duty: Black Ops 4 Season pass trailers

Je kon er een klok opgelijk zetten: Call of Duty Black Ops 4 kreeg een season pass. Met deze season pass kon je al meteen genieten van extra dingen, zoals de Shadowman personage en een extra map voor de Zombie-modus.

Uiteraard krijg je dit nog steeds als je de Season pass later koopt, plus dat je later 4 nieuwe Zombie maps krijgt, 12 extra multiplayer maps en 3 exclusieve BlackOut personages. De trailers geven een expressie van wat je mist, dus kijk ze niet als je daar gevoelig voor bent.

Bayern MŁnchen kondigt persconferentie aan

Bayern München houdt vrijdagmiddag een persconferentie waarbij Karl-Heinz Rummenigge, Uli Hoeness en Hasan Salihamidzic aanwezig zullen zijn.

De Duitse kampioen meldt dat het perspraatje om 12:00 uur zal worden gehouden ná de persconferentie van Niko Kovac. Daardoor lijkt het erop dat de bestuurders van Bayern niet het vertrek van de trainer gaan aankondigen. Maar opvallend is het wel dat zowel Rummenigge en Hoeness als technisch directeur Salihamidzic de media te woord zullen staan.

Een jaar geleden, toen Jupp Heynckes werd gepresenteerd als opvolger van Carlo Ancelotti, zaten de twee voorzitters en Salihamidzic voor het laatst alledrie in de perszaal. Onder leiding van Heynckes pakte Bayern München de landstitel. Dit seizoen presteert de ploeg met Kovac echter ondermaats en bezet men slechts de zesde plaats in de Bundesliga.

Komende zaterdag hervat Bayern de competitie met een uitwedstrijd tegen VfL Wolfsburg. De ploeg van Kovac verloor de laatste twee competitieduels voor de interlandperiode en de achterstand op koploper Borussia Dortmund is daardoor nu vier punten.

Asielzoeker steekt zichzelf in de fik in Groningen

Een uitgeprocedeerde asielzoeker heeft zichzelf vanochtend in brand gestoken bij een bed-bad-brood-opvang in Groningen. 

De man kwam vanochtend het terrein van het voormalige F1-hotel, waar de opvang is gevestigd, op. Daar overgoot hij zichzelf met benzine en stak hij zichzelf, voor het oog van twintig man aan personeel en gasten, in de fik. 

Volgens de directeur van de opvang, John van Tilborg, werd hij daarna meteen geholpen door personeel van de opvang. "De één belde 112, een bhv'er rende naar buiten met de poederblusser, weer een ander hielp om de clip van de brandblusser los te trekken." De man is met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn toestand is onbekend. 

De man is volgens een woordvoerder van stichting Inlia, die de opvang beheert, "verward en kwestsbaar". Verder is over de man slechts bekend dat hij afkomstig is uit het Midden-Oosten.

Volgens Van Tilborg vraagt het personeel van de opvang zich vooral af hoe ze dit hadden kunnen voorkomen. "De maatschappelijk werkster bijvoorbeeld had vanmiddag een afspraak met hem gepland. Die vraagt zich nu af: had ik hem eerder ...?" 

Verstappen: "Gooi dat strafpuntensysteem lekker in de prullenbak"

Weer moest Verstappen er een incasseren afgelopen race: een strafpunt. Bij twaalf strafpunten wordt een coureur voor een wedstrijd geschorst. Maar Verstappen is daar niet blij mee.

Verstappen is helemaal klaar met het systeem rondom de strafpunten. "Ik blijf het belachelijk vinden dat je voor elke tijdstraf ook nog eens één of twee van die strafpunten krijgt. Het is wel een buitenproportioneel. Als ze vinden dat er te vaak iets gebeurt met een coureur, schors je hem toch een wedstrijd. Daar heb je die stomme punten niet voor nodig. Want als je nu elke keer iets heel kleins hebt, kan daar uiteindelijk een heel grote straf uit ontstaan. Ik denk sowieso niet dat er veel coureurs zijn die een race schorsing hebben verdiend in de Formule 1-historie. Ja, als je een enorme startcrash hebt veroorzaakt of zo, dat is een ander verhaal. Maar van die kleine dingen en dan uitkomen op zo’n straf. Ik vind het schandalig.”

Zelf heeft Verstappen inmiddels acht strafpunten op zijn licentie staan. Nog vier meer en hij moet een race missen. 

Van den Brom bezorgd om superieur Ajax en PSV

AZ-coach John van den Brom vindt het jammer dat Ajax en PSV dit seizoen zo veel sterker zijn dan de overige teams in de Eredivisie.

Van den Brom ging met zijn elftal onlangs met 5-0 onderuit bij Ajax, dat in Arnhem al met 0-4 van Vitesse won. "Ook PSV slacht de ene na de andere tegenstander. Voor het Nederlandse voetbal is de huidige ontwikkeling niet goed", zegt de trainer in Voetbal International. AZ staat momenteel op de zesde plaats.

Ajax en PSV gaan volgens Van den Brom dit seizoen veel 'voorspelbare' wedstrijden spelen, terwijl ze juist gebaat zijn bij weerstand. "Wij moeten zorgen dat we daar vlak achter minimaal de beste van de rest zijn. Als je ziet hoe Ajax en PSV kunnen investeren in hun selecties, dat is voor ons geen haalbare kaart."

Na acht speelronden in de Eredivisie heeft PSV nog geen enkel punt laten liggen, terwijl Ajax op vijf punten achterstand tweede staat. Het gat met nummer drie Feyenoord is slechts twee punten. AZ heeft nu twaalf punten, zeven minder dan de Amsterdammers.

Tafi (52) wil twintig jaar na winst opnieuw Parijs-Roubaix rijden

Oud-wielrenner Andrea Tafi wil in 2019 op 52-jarige leeftijd een comeback maken in het wielerpeloton. Om vervolgens Parijs-Roubaix twintig jaar na zijn overwinning opnieuw bij de profs te rijden, zo laat de Italiaan weten in La Gazzetta dello Sport.

Tafi beste prestaties waren eind jaren ‘90-begin jaren 2000. De Italiaan, toen in dienst bij Mapei, won onder meer de Ronde van Vlaanderen (2002), Parijs-Roubaix (1999), de Ronde van Lombardije (1996), Parijs-Tours (2000) en het Italiaans kampioenschap (1998). In 2005 nam Tafi afscheid van het profwielrennen. 

"Ik rij jaarlijks zo’n 18.000 tot 19.000 kilometers", laat Tafi weten in de Italiaanse sportkrant. "Bovendien nam ik in juli in Hongarije ook al deel aan een 1.2-wedstrijd. Ik hoop nog één keer Parijs-Roubaix te rijden, twintig jaar na mijn zege. Ik weet dat het een onmogelijk plan lijkt, maar ik heb al contacten met enkele ploegen in Italië en België, weliswaar geen WorldTour-teams. Als ik geen contract kan versieren, zal ik de toeristeneditie van de Hel van het Noorden rijden, maar ik wil het proberen. Ik wil ook geen volledig seizoen rijden, het project is enkel Parijs-Roubaix."

Perez verlengt contract bij Racing Point Force India

Formule 1-coureur Sergio Perez heeft zijn contract bij Racing Point Force India met één jaar verlengd.

Eerder dit jaar was Perez betrokken bij een actie om het team van het faillissement te redden. Na de overname door een groep investeerders is het dan ook geen verrassing dat de Mexicaan ook komend seizoen voor het team actief zal zijn. Komend jaar wordt het zesde seizoen dat hij voor de renstal rijdt.

“Ik ben heel blij dat ik eindelijk mijn toekomstplannen kan aankondigen”, aldus Perez bij Motorsport.com. “Ik ben erg gemotiveerd voor 2019. Force India is al sinds 2014 mijn thuis en het team heeft me laten groeien als rijder. We hebben de laatste vijf seizoenen veel succes behaald, maar ik denk dat het beste nog moet komen. De nieuwe investeringen in het team geven me veel vertrouwen over de toekomst.”

Teamgenoot van Perez wordt naar alle waarschijnlijkheid Lance Stroll.

18 jaar cel om doodslag op 2 prostituees in jaren '90

De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in een cold case zaak. Een 59-jarige man is daarbij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor de doodslag op twee prostituees in 1990 en 1991. De beslissing, dat de verdachte in beide zaken de dader is, in het vonnis uitgebreid gemotiveerd.

De rechtbank heeft allereerst vastgesteld dat beide slachtoffers in een zeer gewelddadige maar ook seksuele context zijn gedood. Deze beide contexten vallen in beide gevallen als een mal over elkaar heen en lijken op veel punten zeer veel op elkaar. Vervolgens is vastgesteld dat degene die verantwoordelijk is geweest voor de gewelddadige handelingen die tot de dood van beide slachtoffers heeft geleid, ook verantwoordelijk is voor de ontuchtige handelingen bij de vrouwen. Daarnaast hebben beide zaken volgens de rechtbank zeer veel en grote overeenkomsten.

De belangrijkste overeenkomst is het aangetroffen sperma, dat van dezelfde man afkomstig is. Het sperma bleek van de verdachte te zijn.
De rechtbank heeft in het vonnis een groot aantal bijkomende omstandigheden geschetst die de beslissing onderbouwen en verstevigen. Ook gaat het vonnis in op onderzoek, dat in opdracht van de rechtbank is gedaan, naar andere doodslagen op prostituees uit dezelfde tijd. In dat verband zijn alternatieve lezingen van de feiten in het vonnis besproken. De rechtbank heeft deze als onaannemelijk terzijde gelegd.

Persoonlijke omstandigheden
De strafmotivering focust op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Aan de hand van rapportages van o.a. het Pieter Baan centrum wordt gemotiveerd dat geen verband kan worden gelegd tussen de ziekte van de verdachte in de jaren 90 en de delicten. Om die reden is het ook niet mogelijk om een uitspraak te doen over de kans op herhaling.

De slachtoffers zullen de laatste momenten van hun leven in grote paniek en doodsangst hebben verkeerd. Angst die werkelijkheid is geworden. De dood van de slachtoffers en de gruwelijke wijze waarop de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, hebben onherstelbaar leed veroorzaakt bij hun families en naasten.

De maximaal mogelijke gevangenisstraf voor deze delicten was destijds 20 jaar. Het tijdsverloop, het gedrag van de verdachte van de afgelopen bijna 30 jaar en de persoonlijke omstandigheden, waaronder de huidige, zeer slechte psychische gezondheidstoestand van de verdachte, zijn aanleiding de gevangenisstraf te verlagen tot 18 jaar.

Van Leer ontkent uitspraak over Ajax-publiek

Benjamin van Leer haalde zich donderdagochtend onbedoeld de woede van het Ajax-publiek op de hals. De oorzaak was een interview in BN DeStem.

In dat artikel wordt de aan NAC Breda verhuurde doelman geciteerd. Van Leer liet zich lovend uit over de sfeer in het Rat Verlegh Stadion en zou dat vervolgens hebben vergeleken met de rol van het Ajax-publiek. "De Johan Cruijff ArenA is heel groot, maar daar heb je misschien wel evenveel echte supporters als bij NAC. Bij Ajax zijn veel toeristen, die je niet hoort", werd uit zijn mond opgetekend. “Hier heb je een kleiner stadion met alleen maar fanatieke supporters. Dan is het kabaal veel groter dan in een relatief saai stadion.”

Die woorden werden hem stevig aangerekend door de Amsterdamse fans en de doelman voelde zich geroepen om de uitspraak te ontkrachten. Via Instagram Stories laat hij weten dat hij verkeerd geciteerd is. "Ik zo over Ajax praten? NOOIT! Dit is volledig uit zijn verband getrokken!", aldus de 26-jarige doelman, die met NAC Breda een moeilijk seizoen doormaakt. De club staat vooralsnog laatste en ontvangt zondagmiddag aartsrivaal Willem II. Ajax gaat zaterdag op bezoek bij sc Heerenveen.

Dubbelslag voor Jakobsen in Gree-Tour of Guangxi

Fabio Jakobsen heeft de derde etappe in de Gree-Tour of Guangxi gewonnen. De Nederlandse sprinter van Quick-Step Floors was na een etappe van 125,4 kilometer de snelste in de massasprint, voor de Duitsers Pascal Ackermann en Max Walscheid. Jakobsen neemt door de ritzege ook de leiderstrui over van Dylan Groenewegen, die als vierde over de streep kwam.

De derde etappe was een kopie van de eerste twee etappes in de Chinese rittenkoers. Er reed vroeg een kopgroep weg, waarna het peloton de controle behield. In de laatste tien kilometer werd de kopgroep teruggepakt en volgde een massasprint. Ditmaal was Jakobsen de snelste in de massasprint. Voor Jakobsen was het zijn zesde overwinning, nadat hij eerder won Nokere Koerse, de Scheldeprijs en etappes in Noorwegen, Slovenië en de BinckBank Tour.

Voor Quick-Step Floors was het hun 72ste zege van het jaar. Dat was een record voor de Belgische ploeg. In 2000 wist QuickStep 71 zeges te boeken. Het record voor de meeste overwinningen in één jaar staat nog steeds op naam van HTC-Columbia. In 2009 won de ploeg 85 maal, en één jaar won het 78 keer.

Robben over Bayern-crisis: "Dit is wat iedereen wilde"

Bayern München draait dit seizoen stroef in de Bundesliga en staat na jaren van dominantie nu eens een keer niet bovenaan in Duitsland.

De ploeg staat inmiddels op vier punten achterstand van koploper Borussia Dortmund, terwijl het ook RB Leipzig, Borussia Mönchengladbach, Werder Bremen en Hertha BSC voor moet laten, al staan de vier laatstgenoemde clubs slechts één punt boven Der Rekordmeister.

Arjen Robben maakt zich niet al te druk over de concurrentie, al denkt hij wel dat BVB een geduchte opponent is. "Borussia Dortmund is een geweldige tegenstander. Bij de anderen moeten we zien hoe lang ze het volhouden", stelt de Nederlander in gesprek met Kicker. "Een paar jaar geleden werd nog steeds gezegd dat alles zo saai was met Bayern. Dit is wat iedereen wilde", doelt hij op de huidige spanning in de competitie.

Zijn ploeg liet de laatste vier duels punten liggen, maar Robben weigert mee te gaan in de mening dat alles momenteel slecht gaat bij de Duitsers, die ook in Europa een steek lieten vallen tegen Ajax. "Niet alles is zwart en wit in het voetbal. Niet alles is geweldig als je wint en niet alles is slecht als je verliest. Ik ben ervan overtuigd dat het aan details ligt momenteel. We moeten onze tegenstanders weer domineren. We hebben passie, meer beweging een een verrassingseffect nodig", besluit Robben. Zaterdag is VfL Wolfsburg de tegenstander.

Turk die kapper doodstak krijgt tbs met voorwaarden

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 20-jarige man veroordeeld tot tbs met voorwaarden voor de doodslag van een 28-jarige man uit Vlaardingen. De rechtbank vindt de verdachte niet toerekeningsvatbaar en ontslaat hem daarom van rechtsvervolging. Op 15 december 2016 heeft de verdachte een 28-jarige man gedood door hem met een mes te steken. Dat gebeurde in een kapperszaak aan de Schiedamseweg in Vlaardingen.

Deskundigen hebben geadviseerd de verdachte voor de duur van één jaar in een psychiatrische kliniek te plaatsen. Als de verdachte geen passende medicijnen inneemt en drugs gebruikt kan hij psychotisch worden. Zonder medicijnen is hij niet in staat om goed te functioneren op sociaal en psychisch vlak. Dat brengt grote risico’s met zich mee, waarbij dodelijke slachtoffers niet zijn uit te sluiten.

Een maatregel van tbs met voorwaarden biedt dan een betere bescherming voor de Nederlandse (en Turkse) maatschappij. Om die reden heeft de rechtbank in het tussenvonnis aan de reclassering gevraagd naar een invulling van een maatregel van tbs met voorwaarden.

Het vonnis
Aan de verdachte is tbs met voorwaarden opgelegd. Deze maatregel biedt een betere bescherming van de maatschappij dan de geadviseerde maatregel van plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis. Aan tbs met voorwaarden is namelijk niet alleen de plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis verbonden, maar ook dat de verdachte zich gedurende de tijd dat hij op vrije voeten is en (nog) in Nederland verblijft zal laten controleren op zijn drugsgebruik en medicijninname.

De maatregel vermindert ook de veiligheidsrisico’s die kleven aan de overgang van de verdachte van de psychiatrische kliniek naar zijn repatriëring naar Turkije. Voor de - uiteindelijk - door de officier van justitie geëiste tbs met bevel tot verpleging van overheidswege is daarom ook geen noodzaak. Dit is ook door geen enkele deskundige geadviseerd.

De behandeling zal plaatsvinden in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht of een soortgelijke kliniek. Bij CTP Veldzicht werken Turks sprekende deskundigen. De kans is groot dat de verdachte vanuit CTP Veldzicht direct kan worden gerepatrieerd naar Turkije. Daarnaast moet de verdachte aan de benadeelde partijen schadevergoeding betalen.

NHL: Capitals na overtime langs Rangers

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in de NHL een felbevochten thuiszege behaald. De New York Rangers maakten het de regerend kampioenen flink lastig, maar na overtime wonnen de Caps alsnog.

Dankzij Mika Zibanejad kwamen de Rangers vroeg op voorsprong, maar John Carlson sloeg terug en Alex Ovechkin tekende voor de tweede Capitals-goal. Dankzij Jimmy Vesey stond het al snel weer gelijk, maar nog een goal van Ovechkin bracht de Capitals weer op voorsprong.

Halverwege de derde periode schoot Chris Kreider de gelijkmaker binnen, waarna er niet meer gescoord werd. Er was dus overtime nodig en na ruim twee minuten sloeg Matt Niskanen toe: 4-3 en dus de winst voor de Capitals.

Uitslagen NHL woensdag
Washington Capitals - New York Rangers 4-3 OT
Montreal Canadiens - St Louis Blues 3-2
Calgary Flames - Boston Bruins 5-2
Anaheim Ducks - New York Islanders 4-1

Ovechkin was op dreef (Bron: YouTube)

Man die agent met kettingslot mepte opgepakt

Op zondag 7 oktober is op Aruba een 37-jarige man uit Amsterdam in voorlopige hechtenis genomen omdat hij ervan verdacht wordt op 21 april 2018 een agent in burger te hebben mishandeld. Inmiddels is de man overgebracht naar Nederland. De man zou zonder enige aanleiding het slachtoffer met een kettingslot op het hoofd hebben geslagen. De agent was die middag aan het werk in de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam, waar op dat moment enkele panden werden gekraakt.

De verdachte sloeg na de mishandeling op de vlucht waarbij hij een petje verloor. Ook liet hij het kettingslot achter. Hij bleek DNA-materiaal op het petje en het kettingslot te hebben achtergelaten waardoor de recherche hem na een DNA-hit op het spoor kwam. Ook was de man op camerabeelden te zien. Op 3 augustus kon de politie de man op verdenking van poging doodslag aanhouden.

Aanvankelijk had de rechter-commissaris op 6 augustus de vordering in bewaringstelling van de officier van justitie afgewezen omdat er geen ernstige bezwaren voor poging doodslag zouden zijn en omdat er geen sprake zou zijn geweest van een geschokte rechtsorde. De Raadkamer heeft op 20 augustus het appel dat de officier van justitie tegen deze beslissing had ingediend gegrond verklaard. De man bleek in de tussentijd echter uit het land te zijn gevlucht. Politie en justitie hebben de man vervolgens getraceerd op Aruba, alwaar hij op 7 oktober is aangehouden.

Belastingdienst doet inval bij Rotterdamse juwelier

De Belastingdienst heeft woensdagmorgen in samenwerking met de politie een invorderingsactie gedaan bij een juwelierswinkel in Rotterdam. De actie vond plaats in het kader van de integrale aanpak van ondermijning. Naast de winkel is ook het woonhuis van de eigenaar bezocht. Bij de actie is beslag gelegd op de handelsvoorraad en inventaris.

Ook bleek dat de eigenaar zich niet hield aan het registreren van tweedehands ingekochte juwelen. Juweliers moeten tweedehands ingekochte juwelen registreren in het zogenaamde Digitale Opkopers Register (DOR). Bij het niet of onjuist registreren kan een bestuurlijke maatregel worden opgelegd. De burgemeester kan overgaan tot sluiting van de winkel. De politie doet onderzoek naar de aangetroffen gebreken.

Rockstar toont launch trailer Red Dead Redemption 2

De release van Red Dead Redemption 2 is nog maar een weekje verwijderd en daarom zet Rockstar alvast de launch trailer online. De game komt op 26 oktober uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Eerder werd al bekend dat pre-loaden vanaf morgen al mogelijk is. Dat is gunstig aangezien de game met pakweg 100 GB niet bepaald klein is. Hoog tijd dus om wat schijfruimte vrij te maken op je console en als je de mogelijkheid morgen hebt alvast de pre-load aan te zetten. Je kunt dan meteen aan de slag op de zesentwintigste. Bekijk de launch trailer hieronder.

'Geen Diablo 4 op BlizzCon 2018'

Het zijn roerige tijden voor Blizzard-fans, en dan met name de fans die Diablo een warm hart toedragen. Op het tijdschema van BlizzCon 2018 is namelijk tijd ingepland voor ‘Diablo: What’s Next’. Een nieuw deel wellicht? Verwacht het maar niet, aldus Blizzard.

Heel vreemd is het niet dat bij veel fans de gedachte leefde dat er iets groots aangekondigd ging worden. Diablo was namelijk afwezig op BlizzCon 2017 en dit jaar staat er een panel over de gameserie op de planning vrijwel direct na de openingsceremonie op vrijdag 2 november. Echter lijkt het erop dat er geen al te grote aankondigingen gedaan gaan worden.

"BlizzCon 2018 is bijna daar en we zien een hoop geruchten over onze plannen voor Diablo," lezen we in een blogpost die Blizzard online heeft gezet. "Het zijn spannende tijden – we hebben meerdere teams die werken aan verschillende Diablo-projecten en we kunnen niet wachten tot we hier meer over kunnen zeggen … als de tijd rijp is."

Blizzard legt vervolgens uit dat ze misschien niet met de grote aankondiging komen waar fans op hopen, maar dat ze alsnog genoeg  over Diablo te vertellen hebben. “”Good things come to those who wait,” but evil things often take longer,” aldus de ontwikkelaar.

blizzcon diablo schema

Jim en Jamai spreken elkaar nooit meer

Voormalig Idols-sterren Jim Bakkum en Jamai Loman spreken elkaar nooit meer. Die schokkende onthulling deed Jim in gesprek met Panorama, maar van ruzie is geen sprake.

"Het is gewoon verwaterd", aldus Jim, die verder ook nog aangeeft dat de twee na Idols probeerden om zoveel mogelijk gescheiden in de media te komen, om zo niet een soort duo-act te worden.

Om er maar even een vraag aan te koppelen: met wie praat jij niet meer?

'Gewone en e-sigaret verboden bij alle bedrijven'

Volgens een conceptakkoord van Volksgezondheid-staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) moeten alle vormen van roken op den duur worden verboden voor werknemers en bezoekers bij bedrijven. Dat moet zowel voor binnen als buiten roken gaan gelden. Zowel tabaksproducten als e-sigaretten en shishapennen moeten onder het verbod gaan vallen. Daarnaast moeten de accijnzen binnenkort al fors omhoog.

Voor de overheid en horeca moet het verbod al over een paar jaar ingaan, aldus de Telegraaf. Dat volgt onder meer uit een rechtszaak tegen rookruimtes die antirooklobby Clean Air Nederland tegen de staat voerde en in hoger beroep won.

Over enkele jaren zou de prijs van een pakje sigaretten minimaal tien euro moeten gaan bedragen. Vanaf volgend jaar zouden de accijnzen hiertoe al aanzienlijk worden verhoogd.

Blokhuis sloot het akkoord met de antirooklobby en gezondheidsorganisaties. De tabaksindustrie mocht niet bij de gesprekken aanwezig zijn. De branche spreekt volgens de krant van "vergaande inmenging in het privéleven van volwassen rokers" en van een "dictaat".

Op welke termijn de verboden precies in zouden moeten gaan is onduidelijk, en ook de politieke haalbaarheid van het voorstel in al zijn details moet worden afgewacht. Ook is onbekend of de (extra) accijnzen ook zouden moeten gelden voor elektronische rookwaren.

MLB: Wisseltruc Brewers faalt, Dodgers en Red Sox winnen

De honkballers van de Los Angeles Dodgers hebben de vijfde wedstrijd van de National League Championship Series gewonnen. In LA werden de Milwaukee Brewers met 5-2 verslagen, waardoor de Dodgers op 3-2 komen en nog één zege verwijderd zijn van de World Series.

De Brewers begonnen met de linkshandige werper Wade Miley, maar die werd na vijf worpen - waarbij Cody Bellinger naar het eerste honk mocht lopen - al naar de kant gehaald en vervangen door Brandon Woodruff. Verwarring alom, want een startende werper na vijf ballen vervangen is redelijk uniek.

Achteraf bleek het een bewuste keuze te zijn van Brewers-coach Craig Counsell: door met de linkshandige Miley te starten, hoopte hij dat de Dodgers weer met vooral rechtshandige slagmensen zouden beginnen, waarna Miley werd vervangen door de rechtshandige Woodruff.

Helemaal soepel pakte het niet uit, want Dodgers-coach Dave Roberts begon met de linkshandige Bellinger en Max Muncy. Miley zal in wedstrijd zes opnieuw starten, maar nu écht, en wordt dan de eerste werper sinds 1930 die in de play-offs twee wedstrijden achter elkaar start.

Dodgers-werper Clayton Kershaw kende een slecht optreden in wedstrijd twee, maar woensdagavond was hij uitstekend op dreef. De Brewers noteerden slechts drie hits en één run alvorens Kershaw na ruim zeven innings naar de kant werd gehaald.

Met runs in de vijfde, zesde en zevende innings kwamen de Dodgers op voorsprong en in de negende inning gooide closer Kenley Jansen de boel voor de derde keer dit postseason keurig op slot.

In Houston wonnen de Boston Red Sox wedstrijd vier in de American League Championship Series tegen de Astros, waardoor het 3-1 staat voor Boston. Xander Bogaerts bewees zijn waarde door twee keer een ploeggenoot over de thuisplaat te slaan.

Homeruns van George Springer en Tony Kemp hielden de Astros-hoop geruime tijd in leven in het duel waarin het vaak heen en weer ging, maar in de laatste inning lag Andrew Benintendi van de Red Sox in de weg. Alex Bregman sloeg bij 6-8 een lekkere bal met alle honken bezet, maar Benintendi wist de bal na een snoekduik te vangen, pakte zo de beslissende out en hielp de Red Sox aan 3-1 in de serie.

MLB play-offs donderdag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-7)
02.05 Houston Astros - Boston Red Sox, American League Championship Series, wedstrijd 5 (3-1 Red Sox)

Dodgers - Brewers (Bron: YouTube)

Astros - Red Sox (Bron: YouTube)

Nieuwe Fallout uit koker Obsidian 'zeer onwaarschijnlijk'

Het is zeer onwaarschijnlijk dat er een nieuwe Fallout-versie uitbesteed gaat worden aan de genieën van Obsidian Entertainment, zoals we dat zagen in 2010 met Fallout: New Vegas. Dat blijkt uit een reactie van Obsidian op Twitter, op de vraag of zij ooit nog een Fallout-game gaan maken.

Fallout: New Vegas wordt door het merendeel van Fallout-fans gezien als beste deel uit het Bethesda-tijdperk. Het is ook geen geheim dat ze bij Obsidian maar al te graag een nieuwe Fallout zouden maken, een wens die Obsidian-topman Feargus Urquhart vorig jaar nog uitsprak namens het bedrijf. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat bij Obsidian mensen werken die verantwoordelijk waren voor de originele Fallout-games van eind jaren negentig.

De onwaarschijnlijkheid van een nieuwe Obsidian-Fallout werd vorig jaar aangesterkt door een uitspraak van Bethesda-voorman Todd Howard. Die gaf aan dat het onlogisch zou zijn om een nieuwe iteratie uit te besteden aan een third-party studio omdat zij zelf de afgelopen jaren enorm gegroeid zijn en meer dan genoeg mensen beschikbaar hebben om ontwikkeling in-house te houden. Howard gaf nog wel toe dat Obsidian in 2010 inderdaad een fantastisch product heeft afgeleverd met New Vegas.

Overigens doen er de afgelopen tijd geruchten de ronde dat Obsidian in onderhandeling is met Microsoft voor een studio-overname. Volgens bronnen van Kotaku is het geen kwestie van 'of', maar 'wanneer'. Uiteraard houden wij deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Voorlopig is Bethesda in ieder geval druk bezig met Fallout 76, een MMORPG-versie van de franchise. Fallout 76 komt op 14 november 2018 uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Banksy moest helemaal stuk

Op 5 oktober werd het schilderij Girl with Balloon van straatkunstenaar Banksy in het deftige Londense veilinghuis Sotheby's voor omgerekend 1,2 miljoen euro verkocht. Op dat moment werd een in de lijst verwerkte papierversnipperaard geactiveerd, waar het werk half doorheen ging. Maar dat had dus helemaal moeten zijn, blijkt nu.

De koopster liet de aankoop doorgaan; de inschatting is dan ook dat het alleen maar meer waard is geworden. De vrouw heeft naar eigen zeggen een stukje kunstgeschiedenis in bezit.

Banksy herdoopte het werk vervolgens Love is in the Bin, en BBC-kunstcriticus Will Gompertz was er lyrisch over. Hij trok een vergelijking met Marcel Duchamp die ruim een eeuw geleden een urinoir in een galerie plaatste. Eindelijk gebeurde er weer eens iets nieuws in de kunstwereld, dankzij deze live gecreëerde nieuwe Banksy.

Alleen had Girl with Balloon eigenlijk volledig versnipperd moeten worden, zo blijkt uit een video die Banksy heeft gepubliceerd. Daarin is de plaatsing van de snipperaar te zien, en hoe deze na het winnende bod wordt geactiveerd. Vervolgens verschijnt een tekst in beeld: "Bij de repetities werkte het iedere keer." Ten slotte wordt getoond hoe het dan wel had moeten gaan.

Kunsthistorici zullen nu moeten leven met het idee dat een dom falend onderdeeltje de richting van de kunstgeschiedenis onherroepelijk heeft gewijzigd. Ze zullen zich mogelijk nog vele jaren achter de oren krabbend afvragen hoe anders het allemaal had kunnen zijn, en wat die snippers dan wel niet waard waren geweest.


Going... going... not quite gone...

NBA: Rockets gelijk onderuit, toptalenten debuteren tegen elkaar

De basketballers van de Houston Rockets, vorig seizoen dominant in de Western Conference, zijn het nieuwe NBA-seizoen niet best begonnen. In eigen huis verloor de ploeg met 112-131 van de New Orleans Pelicans.

Spannend werd het eigenlijk geen moment in het Toyota Center. Vanaf de eerste score, een drietje van Nikola Mirotic, hadden de Pelicans de leiding in handen en die stonden ze ook niet meer af. Mirotic, Anthony Davis en Julius Randle waren samen goed voor maar liefst 87 punten en 34 rebounds en daar waren de matig spelende Rockets niet tegen opgewassen.

De Charlotte Hornets hadden thuis niet genoeg aan 41 punten van Kemba Walker. De ploeg kreeg bezoek van de Milwaukee Bucks, die de hele wedstrijd de touwtjes in handen hadden, tot Walker met 36 seconden op de klok dankzij twee vrije worpen voor de eerste voorsprong voor de Hornets zorgde: 112-111. Giannis Antetokounmpo, wie anders, gooide met twee vrije worpen echter nog roet in het eten (112-113) en een wanhoopspoging van Nicolas Batum ging mis.

Een derde opmerkelijke wedstrijd was die tussen de Phoenix Suns en Dallas Mavericks, want daar stonden de nummers één en drie van de draft van afgelopen zomer op het veld: nummer één DeAndre Ayton (Suns) en het Sloveense supertalent Luka Doncic (Mavericks). Beiden kwamen in hun debuut gelijk tot een dik half uur speeltijd, waarbij Ayton 18 punten en 10 rebounds op liet tekenen, tegen 10 punten voor Doncic. De Suns wonnen overtuigend: 121-100. 

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - Milwaukee Bucks 112-113
Detroit Pistons - Brooklyn Nets 103-100
Indiana Pacers - Memphis Grizzlies 111-83
Orlando Magic - Miami Heat 104-101
New York Knicks - Atlanta Hawks 126-107
Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 116-104
San Antonio Spurs - Minnesota Timberwolves 112-108
Sacramento Kings - Utah Jazz 117-123
Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 98-107
Phoenix Suns - Dallas Mavericks 121-100
Houston Rockets - New Orleans Pelicans 112-131

Ayton tegen Doncic (Bron: YouTube)

94-jarige terminale vrouw voor 18.000 euro opgelicht

Een 45-jarige vrouw uit Hellevoetsluis is begin oktober aangehouden voor oplichting van een 94-jarige dame uit Spijkenisse die zij onder haar zorg had. De verdachte zit in bewaring.

De verdachte was bij een zorginstelling in dienst en heeft in een maand tijd ruim 18.000 euro van het slachtoffer gestolen. Een oplettende huisvriendin merkte dat het terminale slachtoffer niet goed werd verzorgd. Zij kreeg bijvoorbeeld regelmatig geen drinken. Toen er ook sieraden verdwenen uit de woning waarschuwde zij de zorginstelling en de politie. Kort erna werd de 45-jarige vrouw op last van de officier van justitie aangehouden.

Agenten die naar aanleiding van de melding naar de woning van het slachtoffer gingen hebben direct gezorgd dat zij de juiste hulp en verzorging kreeg. Een VOG, een Verklaring Omtrent het Gedrag is (meestal) vereist bij functies waar gewerkt wordt met kwetsbare personen, vertrouwelijke gegevens en geld. Een instelling of een sportvereniging kan dit verplichten.

De vrouw was niet in het bezit van een VOG. Ondanks het herhaaldelijk verzoek van de instelling aan de verdachte om toch een VOG te overhandigen, mocht zij wel al aan het werk. Toen duidelijk werd dat hier steeds uitstel op kwam, heeft de instelling haar op non-actief gezet maar dat weerhield de verdachte er niet van om toch haar slachtoffer te bezoeken.

De 45-jarige verdachte is op last van het openbaar ministerie in bewaring gesteld. Het onderzoek wordt voorgezet. Donderdag beslist de rechter of ze langer blijft vast zitten.

45% brugklassers heeft een te zware schooltas

Scholieren op middelbare scholen dragen in de eerste twee schooljaren een te zware schooltas met zich mee. Dit blijkt uit onderzoek van Van Os tassen en koffers, dat onderzoek deed naar het gewicht van schooltassen onder scholieren van vier middelbare scholen.

45 procent brugklassers heeft een te zware tas
Twaalfjarige scholieren hebben gemiddeld een lichaamsgewicht van 41 kilogram. Uitgaande van de door ergotherapeuten gestelde norm, dat een schooltas maximaal 10 procent van het lichaamsgewicht mag wegen, is het maximaal te dragen gewicht van een schooltas 4,1 kilogram. Uit het onderzoek blijkt dat de schooltassen gemiddeld echter 4,6 kilogram wegen. De schooltassen van bijna 45 procent van alle eerstejaars scholieren zijn hiermee te zwaar.

In het tweede schooljaar blijken de schooltassen ook teveel te wegen. Weliswaar valt het gemiddelde gewicht van de tas (4,6 kilogram) binnen de 10 procent regeling van het lichaamsgewicht (13 jarigen hebben gemiddeld een lichaamsgewicht van 46,5 kilo). Toch neemt 40 procent van de scholieren in het tweede jaar een te zwaar beladen schooltas mee.

Pas in het derde schooljaar is er een sterke kentering zichtbaar en worden er bijna geen schooltassen meer meegenomen die te zwaar zijn. Dit komt doordat het lichaamsgewicht van zowel jongens als meisjes met de jaren verder toeneemt, maar ook omdat de schooltassen in de latere leerjaren (inclusief de eindexamenklassen) niet meer zo zwaar zijn zoals in de brugklas.

Geen regelgeving in Nederland
In Nederland is er geen regelgeving over het gewicht van schooltassen. In Duitsland en Oostenrijk is het advies van ergotherapeuten, dat de schooltas maximaal 10% van het lichaamsgewicht mag wegen, wel opgenomen in officiële regelgeving.  

45% brugklassers heeft een te zware schooltas (Stockfoto PXhere)
45% brugklassers heeft een te zware schooltas (Stockfoto PXhere)

Basketballers Donar, Leiden en Den Bosch winnen allemaal in Europe Cup

Het reguliere seizoen van de Europe Cup is voor de Nederlandse basketbalploegen uitstekend begonnen. Drie teams vertegenwoordigen Nederland in Europa dit seizoen en alledrie begonnen ze woensdagavond met een overwinning.

ZZ Leiden speelde in en tegen het Turkse Sakarya, waar de Leidenaren vooral in het tweede kwart stevig huis wisten te houden: 8-23. Zowel Darius Thompson als Worthy de Jong lieten 20 punten optekenen, waarbij De Jong ook nog eens goed was voor 10 rebounds. Leiden won zo met 56-69.

Ook Donar speelde tegen een Turkse ploeg: in het eigen MartiniPlaza kregen de Groningers bezoek van Istanbul BB. De drie topschutters van de Turken waren bij elkaar goed voor 64 punten, maar de rest was weinig productief. Donar had vijf spelers in de dubbele cijfers, met Teddy Gipson (17 punten) als topschutter, en wist de Turken zo vrijwel de hele wedstrijd op een kleine achterstand te houden: 90-81.

New Heroes Den Bosch begon thuis tegen de nummer drie van Tsjechië, JIP Pardubice. Dat leverde vooral door een dominant eerste (32-14) en derde kwart (25-9) geen enkel probleem op voor de Brabanders, waar Steven Cook met 24 punten de topschutter was. Den Bosch won het duel overtuigend met 91-58.

Bertens 1e Nederlandse op WTA Finals in 21 jaar na afzeggen Halep

Tennisster Simona Halep heeft zich afgemeld voor de WTA Finals van volgende week, het eindejaarstoernooi in het vrouwentennis. De Roemeense nummer één van de wereld heeft nog altijd teveel last van een rugblessure, die ze eind september opliep tijdens trainingen voor een toernooi in China.

"Het was zonder meer een moeilijke beslissing", aldus Halep. "Volgens mij is dit de eerste keer ooit dat ik me terug moet trekken voor zo'n groot toernooi, maar mijn coach is erg bezorgd over mijn rug en stelt mijn gezondheid boven alles, zoals we altijd gedaan hebben. Dat maakt het iets makkelijker om de beslissing te accepteren. Mijn rug is niet in orde, ik heb al vier weken niet getraind en ben simpelweg niet klaar om te spelen."

Door de afmelding van Halep komt er uiteraard een plekje vrij op de deelnemerslijst en die gaat naar de nummer negen van de jaarranglijst: Kiki Bertens. De Wateringse, dit jaar goed voor drie toernooizeges, wordt daarmee de eerste Nederlandse op de WTA Finals sinds Brenda Schultz-McCarthy in 1997.

PVV: 'Verbied anti-Zwarte Piet protest tijdens Sinterklaasintocht'

De PVV in de Haagse gemeenteraad roept burgemeester Pauline Krikke op om geen anti-Zwarte Piet protesten toe te staan tijdens de intocht van Sinterklaas op 17 november 2018. Deze oproep doet fractievoorzitter Karen Gerbrands tijdens een door NIDA en de HSP aangevraagd debat over de kwestie in de Haagse gemeenteraad in de commissie Samenleving van 18 oktober.

Fractievoorzitter Karen Gerbrands: “Iedereen mag van ons altijd demonstreren maar één ding willen wij als PVV wel voorkomen en dat is dat een kinderfeest wordt verpest door protestclubjes tijdens de Sinterklaasintocht. Ik vraag het college dan ook om dit soort debielen niet toe te staan om tijdens de dag van de intocht te protesteren. Als Pegida niet voor de As-Soennah moskee mag barbecueën omdat dat leidt tot een sfeer van confrontatie en provocatie, dan valt dat het protesteren tegen zwarte piet tussen de kinderen op de dag van de Sinterklaasintocht in dezelfde categorie.”

Mannen meest roekeloos in het verkeer

Maar liefst 26 procent van de Nederlandse automobilisten maakt weleens ruzie met andere weggebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl onder 1.065 Nederlanders met een rijbewijs. Van alle ondervraagden zegt 16 procent met te veel drank op achter het stuur te hebben gezeten.

Mannen zijn volgens het onderzoek de grootste heethoofden in het verkeer: meer dan een derde maakt weleens ruzie met medeweggebruikers. Het percentage vrouwen dat zich hieraan schuldig maakt, is slechts 16 procent. "Verkeersruzies kunnen met allerlei onverwachte manoeuvres gepaard gaan, wat zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties,” zegt Willemijn Kuitenbrouwer van Autoverzekering.nl. “Mensen brengen niet alleen zichzelf, maar ook andere verkeersdeelnemers ernstig in gevaar met dit asociale gedrag. Vooral mannen lijken zich niet te bekommeren om de veiligheid van anderen.”

Mannen onbesuisder dan vrouwen
Naast hun beduidend kortere lontje, blijken mannelijke automobilisten volgens het onderzoek ook vaker met een te hoog alcoholpercentage achter het stuur te kruipen. 23 procent van de ondervraagde mannen zegt dit weleens te hebben gedaan, tegenover 8 procent van de vrouwen. Daarnaast stelt 13 procent van de mannen volgens het onderzoek noodzakelijke reparaties aan hun auto uit, tweemaal zo vaak als vrouwen (6 procent). Kuitenbrouwer: “Volgens een recente schatting van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid was 11 tot 24 procent van de verkeersdoden in Nederland het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Dat vind ik een schrikbarend hoog percentage. Maar ook op minder zichtbare manieren kun je met het leven van jezelf en medeweggebruikers spelen, bijvoorbeeld door noodzakelijke reparaties uit te stellen en toch de weg op te gaan.”

Bijrijder-effect sterkst onder jongeren
Ondanks de bovenstaande lichtzinnigheid zegt 74 procent van de ondervraagden altijd voorzichtig te rijden. Bijna de helft geeft aan voorzichtiger te rijden wanneer zij een bijrijder hebben. Dit bijrijder-effect is het hoogst onder jongeren: maar liefst twee derde van hen rijdt voorzichtiger met een passagier. Kuitenbrouwer: “Hoewel veel bestuurders zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van hun bijrijder, is het wel verontrustend dat een kwart van de mensen zegt niet altijd veilig te rijden wanneer zij alleen in de auto zitten. Je hebt weliswaar geen bijrijder in de auto, maar misschien moeten we onze medeweggebruikers ook meer als bijrijders gaan beschouwen. Je kan jezelf heel goed verzekeren en zo veilig rijden als je wilt, maar uiteindelijk ben je vooral afhankelijk van anderen op de weg. Daar valt niet tegenop te verzekeren.”

Mannen meest roekeloos in het verkeer
Mannen meest roekeloos in het verkeer

Voetbalsters onder 17 halen uit: 16-0 in EK-kwalificatie, hattrick in drie minuten

De Nederlandse voetbalsters onder 17 jaar zijn vrij aardig begonnen aan de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, wat gespeeld wordt in Bulgarije. In de eerste kwalificatiefase werd in 's-Gravenzande ietwat eenvoudig afgerekend met Georgië: 16-0.

De Georgische dames hielden een minuut of twintig stand tegen de formatie van Robert de Pauw, daarna was het hek van de dam dankzij Dana Foederer. Achttien minuten later kon wel voorzichtig gezegd worden dat het duel mogelijk beslist was: het stond 7-0, onder meer dankzij een loepzuivere hattrick van Ajacied Nikita Tromp, die scoorde in minuten 27, 33, 35 (penalty) en 36.

Tromp prikte er in de tweede helft nog eens twee goals bij, net als Foederer. Vijf van de negen goals in de tweede helft vielen overigens in een tijdsbestek van negen minuten, terwijl in de eerste tien minuten van de tweede helft niet werd gescoord. Ook na de 77e minuut (15-0) viel het even stil, maar in blessuretijd viel dan toch definitief het doek voor Georgië met de 16-0.

Het was sowieso een productief avondje in de groep van Nederland, want in Alphen aan den Rijn rekende Zweden overtuigend af met Letland: 11-0. Zaterdag speelt Nederland tegen Letland, dinsdag volgt de ontmoeting met Zweden. De nummers één en twee in de groep gaan door naar de beslissende eliteronde van de kwalificatie.

Politie vindt hennepkwekerij onder wc-pot

Drugscriminelen zijn soms best inventief. Zo vond de politie al eens een kwekerij verstopt in een ruimte achter een schilderij, en ook troffen ze al eens een kwekerij aan in een mestbunker. Ook werd er een kwekerij aangetroffen in een watersilo en diende een kapperszaak als camouflage voor een plantage. 

Vorig jaar trof de politie in Rotterdam ook een kwekerij aan waarvan de ingang wel zeer goed verstopt was. Het doet mij een beetje denken aan Harry Potter and the Deathly Hallows, waar Harry, Hermelien en Ron zichzelf door de plee moeten spoelen om in te kunnen breken in het Ministry of Magic. 

Nederlandse dierenhandel kan helpen tegen wildlife crime

Het gebeurt niet alleen ver weg. Ook in Nederland wordt illegaal gehandeld in beschermde wilde dieren en planten, ook wel wildlife crime genoemd. Vermoedelijk komen bijvoorbeeld reptielen, amfibieën, vogels, zoogdieren en koraal via een verborgen circuit terecht bij liefhebbers of als product in de woonkamer. Op papier lijken ze legaal gevangen of gefokt, maar in werkelijkheid worden de vergunningen, certificaten en registraties vervalst. Ook worden de dieren vaak onder slechte omstandigheden vervoerd en overleeft een groot deel het transport niet.

Mensen binnen de dierenhandel weten vermoedelijk soms meer van dit soort illegale praktijken. Ze horen of zien waar illegale dieren worden aangeboden of onder welke naam. Mensen vermoeden dat ‘gefokte’ dieren eigenlijk uit het wild komen. Of het valt hen op dat dieren ‘ineens’ volop verkrijgbaar zijn voor een opvallend lage prijs. Om te zorgen dat mensen dit soort signalen gaan delen, start een campagne via Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.).

Acties tegen illegale handel
De campagne is een samenwerkingsverband tussen Meld Misdaad Anoniem, de politie, NVWA en het Openbaar Ministerie, die zich actief inzetten tegen wildlife crime. Rob de Rijck, landelijk officier van justitie Milieu, “Meldingen van getuigen zijn onmisbaar om misstanden te kunnen opsporen. We snappen echter dat de handel actief is in een klein circuit en dat mensen die misstanden signaleren daarom liever anoniem blijven. M. is voor hen een veilig vangnet. Mensen kunnen hiermee er echt aan bijdragen dat de natuur niet onherstelbaar wordt aangetast.”

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financiert de campagne. Het initiatief wordt ondersteund door het Wereld Natuur Fonds, dat al jaren aandacht vraagt voor wildlife crime.

Getuigen onder dierenliefhebbers
Met illegale dierenhandel wordt veel geld verdiend. De campagne maakt mensen bewust van de ernstige gevolgen van wildlife crime en spoort hen aan om anoniem te melden via 0800-7000 of online. Het is belangrijk dat mensen de signalen herkennen en delen. Dierenliefhebbers en -handelaren worden via een online campagne, brancheverenigingen en vakbeurzen hierover geïnformeerd.

Melden helpt
Politie en NVWA maken regelmatig gebruik van meldingen vanuit het publiek om illegale handel op te sporen. Zo deed de politie in februari van dit jaar een oproep aan het publiek in een uitzending van Opsporing Verzocht. Het ging om de zoektocht naar schedels van hertzwijnen en zagen van de bedreigde zaagvis, beide zeer zeldzame diersoorten. De uitzending leverde ruim 60 tips op.

Zicht op slachtoffers mensenhandel niet verbeterd

Het zicht op slachtoffers van mensenhandel is in 2017 niet verbeterd. De daling van het aantal slachtoffers dat in beeld is bij CoMensha (coördinatiecentrum tegen mensenhandel) die in 2014 is ingezet, is niet ten goede gekeerd in 2017: er zijn slechts 958 slachtoffers in beeld. Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar: ‘We moeten onze ogen hier niet voor sluiten. Mensenhandel heeft politieke topprioriteit, daarom is het van groot belang dat er meer slachtoffers in beeld komen en dat zij bescherming krijgen.’ Vandaag, op de Europese dag tegen Mensenhandel, publiceert hij de Slachtoffermonitor mensenhandel 2013-2017.

Vooral Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting zijn minder goed in beeld: in 2014-2015 waren er gemiddeld 365 slachtoffers in beeld. In 2017 zijn dit er nog maar 263. Dit terwijl het de meest voorkomende vorm van mensenhandel is. De daling komt mogelijk doordat slachtoffers steeds vaker gedwongen worden te werken in de escortbranche en als ‘thuiswerkers’. Deze sectoren zijn minder goed zichtbaar voor de handhavende instanties. In 2013-2015 was 66 procent van de slachtoffers van seksuele uitbuiting uitgebuit in dit deel van de prostitutiesector. In de laatste twee jaren steeg dit naar 81 procent.

Meldingen door de politie
Het aantal door de politie gemelde slachtoffers is in de afgelopen jaren fors afgenomen. In 2013 ging het om 75 procent van het totaal aantal meldingen, in 2017 nog maar om 34 procent. Ook blijken er grote verschillen te zijn tussen de politieregio’s in het aantal en het soort meldingen van mensenhandel, die niet verklaard kunnen worden door het aantal inwoners in de regio. Zo nemen vier eenheden meer dan drie kwart van de politiemeldingen over binnenlandse seksuele uitbuiting voor hun rekening, en de overige zes de rest. Bolhaar: ‘Het is belangrijk om verder te onderzoeken wat de oorzaak is van deze verschillen, zodat alle politie-eenheden in staat kunnen worden gesteld om mensenhandel zo goed mogelijk aan te pakken.’

Toestemming
Organisaties die geen opsporingsbevoegdheid hebben (zoals jeugdhulpinstellingen, ngo’s en zorgcoördinatoren) moeten slachtoffers om schriftelijke toestemming vragen om te meldenaan CoMensha. Deze organisaties trekken nu aan de bel omdat het voor hen steeds lastiger is om slachtoffers te melden bij CoMensha door privacywetgeving. Ook Bolhaar ziet hierin gevaar: ‘Deze melders waren de afgelopen jaren goed voor 40 procent van alle gemelde slachtoffers, dus als zij minder gaan melden missen we belangrijke informatie om te monitoren of het beleid van de overheid effectief is. We weten al dat de meldingen naar schatting slechts één op de zes werkelijke slachtoffers in beeld brengen. Als de drempel om te melden hoger wordt, wordt dat verschil nog groter. Het is belangrijk dat hier, met respect voor privacy, een oplossing voor komt.’

Bescherming buitenlandse slachtoffers
Ook is onderzocht hoeveel buitenlandse slachtoffers gebruik maken van de verblijfsregeling mensenhandel. Die regeling biedt verblijfsrecht en bescherming en stimuleert slachtoffers mee te werken aan de opsporing en vervolging van mensenhandelaren. Uit de monitor blijkt dat meer dan een derde van alle slachtoffers die niet verder gebruik maakt van de verblijfsregeling mensenhandel, in plaats daarvan voor een asielprocedure kiest. Dit betekent dus dat zij de bijbehorende specifieke bescherming niet meer ontvangen. Als slachtoffers zelfs uitsluitend voor asiel kiezen loopt de politie daarnaast mogelijk opsporingsinformatie mis die nodig is om mensenhandelaren te vervolgen. De Nationaal Rapporteur heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid daarom aanbevolen verder onderzoek te doen naar de reden dat slachtoffers voor een asielprocedure kiezen.

Man aangehouden met 200.000 euro in sportschoenen

De Douane op Eindhoven Airport heeft vrijdag 12 oktober 200.000 euro contant geld gevonden in de bagage van een 29-jarige man. De man was onderweg naar Malaga. Bij controle van zijn bagage vonden douanemedewerkers het geld dat verstopt zat in sportschoenen.

De zaak is overgedragen aan de FIOD die de man heeft aangehouden. De FIOD doet verder onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket.

De man is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris die beslist heeft dat de man langer blijft vastzitten.

FOK! Wat een weer: wolkenvelden

De ochtend begint met wolkenvelden waaruit plaatselijk motregen kan vallen. In het zuiden en oosten van het land is aanvankelijk in opklaringen nog een mistbank mogelijk. In de middag breekt de bewolking op steeds meer plaatsen en gaat de zon vaker schijnen. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit het noord- tot noordoosten en is overwegend matig.

Komende nacht zijn er flinke opklaringen. Het blijft droog. De temperatuur daalt naar ongeveer 6°C. In het noordoosten ligt de minimumtemperatuur nog enkele graden lager en kan er vorst aan de grond voorkomen. De noordoostelijke wind is zwak.

Vrijdag is het vrij zonnig en droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 16°C. De oostelijke wind is zwak.

In het weekend aanvankelijk rustig en droog herfstweer met af en toe zon. Vanaf maandag mogelijk wat regen, meer wind en een maximumtemperatuur die daalt naar waarden rond of net beneden normaal. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Begin oktober spotte Charged deze mooie lucht in de buurt van Offingawier(Foto: Charged)
Begin oktober spotte Charged deze mooie lucht in de buurt van Offingawier (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Woning kopen? In Amsterdam betaal je de hoofdprijs

Woningkopers in Amsterdam betalen in doorsnee 5 procent meer dan de vraagprijs. Daarmee ligt de verkoopprijs van bestaande woningen in Amsterdam relatief het verst boven de vraagprijs. Ook in de gemeenten rondom Amsterdam en in een aantal andere grote steden worden relatief vaak bedragen boven de vraagprijs betaald. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster naar spanning op de koopwoningmarkt, bekostigd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Na de verkoop van een bestaande koopwoning kan de ratio verkooprijs / vraagprijs worden berekend. Een ratio van 1 wil zeggen dat de verkoopprijs van een bestaande woning gelijk is aan de laatst bekende vraagprijs. In 2017 werd in vijftien gemeenten een mediane ratio van 1 of hoger gemeten.

Van de twintig gemeenten met de hoogste mediane ratio in 2017 liggen er twaalf in Noord-Holland. Ook in Almere is dit effect zichtbaar. Hier werd in doorsnee 1,3 procent meer betaald dan de vraagprijs. Naast Amsterdam, Haarlem en Almere maken de gemeente Utrecht en gemeente Groningen de top 5 van 2017 compleet.

Ratio in Nederland loopt op
In april 2014 lag de mediane verkoopprijs van een bestaande woning 5,5 procent onder de vraagprijs. Dit is de afgelopen jaren geslonken. Halverwege 2018 is de mediane ratio over heel Nederland bijna 1. Van 90 procent van de koopwoningtransacties in juni 2018 lag de verkoopprijs binnen een bandbreedte van 8 procent onder en 10 procent boven de laatst bekende vraagprijs.

Vier jaar eerder lag 90 procent van de verkoopprijzen tussen de vraagprijs en 15 procent daaronder. Gedurende deze vier jaar veranderde het beeld van de boven- en ondergrens. De ondergrens schuift dichter naar de mediaan toe, terwijl de bovengrens van de mediaan afschuift. Dit betekent dat er steeds meer transacties zijn gesloten waarbij de verkoopprijs van een bestaande woning relatief hoog boven de vraagprijs lag.

Gemiddelde aanbodtijd verkochte woningen neemt af
Zowel in juni 2014 als in juni 2018 stonden woningen het kortst te koop in Noord-Holland. In juni 2018 is de gemiddelde aanbodtijd daar twee maanden. Dit is de periode tussen het voor het eerst te koop aanbieden van het huis en de registratie van de overdracht bij het Kadaster.

In alle provincies van Nederland worden koopwoningen in 2018 minder lang aangeboden dan in 2014. De verschillen in aanbodtijd tussen provincies zijn toegenomen tussen 2014 en 2018. De afname van de aanbodtijd is met zeven maanden het sterkst in de provincie Flevoland en het minst sterk in de provincie Groningen (twee maanden).

Rapport Spanning op de woningmarkt
Het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben voor het rapport de Staat van de Woningmarkt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezamenlijk onderzoek gedaan naar indicatoren om de spanning op de woningmarkt te meten. Naast vraag- en aanbodindicatoren, zijn ook kenmerken van de kopers geanalyseerd.

Zo is de gemiddelde leeftijd van de huizenkoper sinds de crisis geleidelijk opgelopen. Ook worden huizen vaker door meerdere personen gekocht. Het volledige onderzoek naar de kenmerken van kopers is te vinden op de site van het Kadaster. 

Recordaantal immigranten en emigranten in 2017

In 2017 vestigden zich 235.000 immigranten in Nederland en vertrokken 154.000 emigranten. Sinds het begin van de officiële migratiestatistieken in 1865 waren beide stromen nog nooit zo groot. Ook het migratiesaldo is met 81.000 een record. De hoge migratie hangt samen met toegenomen immigratie uit andere EU-lidstaten en met immigratie van asielzoekers en nareizigers. Dit blijkt uit de definitieve migratiecijfers over 2017 van het CBS.

Het migratiesaldo (de immigratie min de emigratie) is aan sterke schommelingen onderhevig. Sinds het midden van de vorige eeuw fluctueerde het saldo tussen –48.000 (1952) en +80.000 (2016 en 2017).

Politieke en economische oorzaken
De pieken en dalen in de migratie na de Tweede Wereldoorlog werden veroorzaakt door een reeks politieke en economische gebeurtenissen, zoals de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949; Het vertrek van Nederlanders in de jaren vijftig van de twintigste eeuw die hun heil zochten in landen als Australië, Canada en de Verenigde Staten; de immigratie uit de zogenoemde wervingslanden als Griekenland, Italië, Joegoslavië, Marokko, Portugal, Spanje, Tunesië en Turkije in de jaren zestig en vroege jaren zeventig; toenemende immigratie vanuit Suriname na de onafhankelijkheid in 1975.

Verder speelden gezinshereniging en gezinsvorming in de jaren tachtig, met name onder Turken en Marokkanen een rol, evenals een stijging van het aantal asielmigranten sinds het midden van de jaren tachtig door onder andere het oorlogsgeweld in voormalig Joegoslavië en conflicten in Afghanistan, Irak en Somalië; de dalende immigratie begin jaren negentig en begin van deze eeuw door strengere regelgeving op het gebied van de toelating van asielzoekers, strengere eisen aan gezinsherenigers en gezinsvormers, en economische neergang.

Ook de toename van het aantal Europese immigranten door de uitbreiding van de Europese Unie in mei 2004 met tien Midden- en Centraal-Europese landen en in 2007 met Bulgarije en Roemenië; de stijging van het aantal buitenlandse studenten door onder andere een toename van het aantal Engelstalige studies in Nederland droegen hier aan bij. 

Daarnaast speelde de oorlog in Syrië, die vanaf 2014 een aanzienlijke stijging van het aantal asielzoekers en nareizende gezinsleden teweegbracht, een rol. Tot slot ging onder meer in de eind jaren negentig en in 2006 en 2007 de toenemende economische groei samen met stijgende immigratie. Ook bij de recente stijging van de immigratie speelt de hoogconjunctuur waarschijnlijk een rol.

Structureel
Zowel het aantal immigranten als emigranten is na de Tweede Wereldoorlog structureel gestegen. Veel migranten blijven slechts tijdelijk, en een toename van de immigratie leidt enkele jaren later tot een hogere emigratie. De toegenomen emigratie betrof dan ook vooral emigranten die eerder als immigrant naar Nederland kwamen. Sinds 2012 was 70 procent van de emigranten een weer vertrekkende immigrant, de rest is in Nederland geboren.

Sterke toename immigratie uit EU-landen
In de periode 2013–2017 keerden gemiddeld per jaar 30.000 in Nederland geboren personen terug naar Nederland. De instroom van buiten Nederland geboren immigranten bestond in 2017 voor bijna de helft uit personen uit andere EU-lidstaten. Sinds de uitbreiding van de EU in 2004 met tien Midden- en Oost-Europese landen is de immigratie vanuit de EU sterk toegenomen.

Veel immigranten kwamen voor werk of studie, en met deze migranten kwamen ook gezinsleden mee. Sinds 2013 is ook het aantal immigranten uit niet-westerse landen aanmerkelijk gestegen. Het grootste deel van de stijging betrof asielzoekers en nareizigers die zich in Nederland vestigden, maar ook de arbeids-, studie- en gezinsmigratie uit niet-westerse landen nam toe.

Deel immigranten vertrekt weer
Arbeids- en studiemigranten komen vaak voor een kort verblijf naar Nederland. Van deze migranten die in de periode 2005–2007 kwamen, was ongeveer 35 procent binnen twee jaar vertrokken. Bij
asiel- en gezinsmigranten was dit aandeel lager. Toch vertrekt ook van deze groepen migranten een deel uiteindelijk weer. Van de asielmigranten was na tien jaar 35 procent weer vertrokken, vaak naar een ander land dan hun herkomstland. Van de gezinsmigranten was na tien jaar 40 procent vertrokken.

Meer immigranten binnen twee jaar weer weg
Na de eeuwwisseling is het aandeel immigranten dat kort blijft opgelopen, onder meer door het toenemende aantal studie- en arbeidsmigranten. Van de niet-westerse immigranten die in 2000 naar Nederland kwamen was 10 procent binnen twee jaar weer vertrokken. Gezinsvormende immigranten uit onder meer Turkije en Marokko, die over het algemeen voor langere tijd in Nederland verbleven, vormden destijds een belangrijk deel van de instroom. Twaalf jaar later was het aandeel kort verblijvende niet-westerse immigranten gestegen naar bijna 30 procent.

Door de toegenomen asielmigratie is na 2012 het aandeel niet-westerse immigranten dat minder dan twee jaar blijft weer iets gedaald. Ook onder westerse immigranten liep het aandeel dat kort bleef sterk op. Sinds de EU-uitbreidingen in 2004 is het aandeel EU-immigranten dat minder dan twee jaar blijft gestegen van 26 procent naar 41 procent. Van de westerse immigranten van buiten de EU die in 2014 kwamen, vertrok iets minder dan 40 procent binnen twee jaar.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.