FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 oktober 2018

NFL: Packers winnen thriller van 49ers

De Green Bay Packers hebben hun derde zege van het seizoen binnen in de NFL. De ploeg won thuis op Lambeau Field van de San Francisco 49ers, die nu vijf van de zes wedstrijden verloren hebben en flink in de problemen zitten.

Een touchdown van Matt Breida bracht de 49ers nog op voorsprong, maar dankzij Ty Montgomery en Davante Adams kwamen de Packers langszij. De 49ers gaven echter niet op: quarterback CJ Beathard bereikte voormalig verspringer Marquise Goodwin voor de touchdown en halverwege leidden de bezoekers met 20-24.

Twee field goals in het derde kwart, één voor beide ploegen, brachten weinig verandering in de zaak, maar een field goal van Robbie Gould hielp San Francisco aan zeven punten voorsprong: 23-30. Met minder dan twee minuten te gaan wist quarterback Aaron Rodgers wide receiver Adams te bereiken in de endzone: 30-30, waarna veteraan Mason Crosby in de slotseconden de winnende field goal voor de Packers tussen de palen trapte, 33-30.

Packers - 49ers (Bron: YouTube)

Getaserde autoneuker krijgt voorwaardelijke straf

Ene Ryan Malek uit Newton, Kansas lijkt rechtstreeks weggelopen te zijn uit Paradise PD. De 24-jarige jongeman is door de politie namelijk aangetroffen terwijl hij een auto aan probeerde te duwen. Dat doen wel meer mensen, maar in dit geval gaat het om de andere betekenis van 'aanduwen'.

Volgens Oom Agent was Malek druk bezig om de uitlaatpijp van een geparkeerde auto te penetreren. Iemand belde de politie na het zien van de aanranding en de agenten kwamen, maar meneer was geenszins van plan om voor het zingen de kerk uit te gaan.

Na meerdere verzoeken om te stoppen genegeerd te hebben was de autoliefhebber dan ook de sjaak: een agent taserde hem, waarna het wél afgelopen was met de neukpartij. Niet geheel verrassend bleek Malek ietsje teveel gedronken te hebben: zijn bloed bevatte vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol.

Inmiddels heeft Malek schuld bekend, waardoor hij onder een gevangenisstraf uit is gekomen. Wel heeft hij een voorwaardelijke straf gekregen, dus de volgende keer kan hij hem bij het zien van een fraaie automobiel wellicht beter in de broek houden.

Danjuma helpt Oranje aan knap gelijkspel tegen België

Het Nederlands elftal heeft na de heerlijke zege op Duitsland ook een knap resultaat gehaald tegen België. In Brussel eindigde het treffen in 1-1.

Hoewel het slechts een vriendschappelijke ontmoeting betrof, stond er toch veel op het spel voor beide landen. België wilde de status van nummer 1 van de wereld bevestigen en bovendien de 'typische hoera-stemming van Nederland' beteugelen, zoals Dries Mertens het omschreef. Voor Oranje was het belangrijk om het optimisme vast te houden na de 3-0 overwinning in de Nations League op de Duitsers.

Tegen België ontspon zich eenzelfde soort duel. Nederland begon slap aan de wedstrijd en het verschil is dat de zuiderburen wel in staat bleken om matig verdedigen genadeloos af te straffen. De teller stond pas op vijf minuten toen een slecht verwerkte bal keihard binnen werd gevolleerd door Mertens. De vleugelspeler van Napoli stond precies op de juiste plek en joeg de bal gedediceerd in de bovenhoek, waarmee hij doelman Jasper Cillessen en twee verdedigers kansloos liet.

Nederland, gestart met zes andere namen dan zaterdag, bleef kalm en kwam via Arnaut Danjuma Groeneveld op 1-1 na 27 minuten spelen. De basisdebutant vormde het eindpunt van een vlijmscherpe counter, waar de ploeg steeds op loerde. De aanvaller van Club Brugge kreeg de bal op een presenteerblaadje van Memphis Depay, die de bal snel kreeg toegespeeld vanaf het middenveld.

Bondscoach Ronald Koeman zag zijn mannen meer en meer in het duel groeien zoals dat ook tegen Duitsland het geval was. Voor rust had Nederland zelfs op voorsprong kunnen komen, maar het schot van Quincy Promes spatte uiteen op de paal. Aan de overzijde greep Cillessen goed in na weer een slippertje in de verdediging.

Na rust was het opnieuw België wat uit de startblokken schoot, maar wederom toonde Cillessen zich een betrouwbare sluitpost. De doelman hield Oranje in de race en Nederland bleeft ook met de debuterende Pablo Rosario in de ploeg relatief eenvoudig overeind na een tweede helft met veel wissels en weinig hoogtepunten. De Belgen waren de betere, maar kwamen niet tot grote kansen.

Nederland was tien minuten voor het einde opeens wel tweemaal dicht bij de zege. Eerst werd een kopbal van Ake gestuit en daarna was het Rosario die de bal voor het inkoppen had. Zijn inzet ging echter naast, waardoor een tweede zege op een topland in korte tijd net niet gerealiseerd kon worden. Dat was gezien het spelbeeld ook te veel van het goede geweest voor Oranje, maar het gelijke spel is verdiend tegen de nummer 1 van de wereld.

MLB: Brewers verslaan Dodgers in LA en komen op 2-1

De honkballers van de Milwaukee Brewers staan op 2-1 in de National League Championship Series tegen de Los Angeles Dodgers. In LA won de ploeg van Jonathan Schoop met 0-4 van de Dodgers.

Brewers-werper Jhoulys Chacin stond ijzersterk te gooien en gaf in ruim vijf innings slechts drie hits weg, waar de Dodgers niet uit konden scoren. Ryan Braun sloeg ondertussen Christian Yelich over de thuisplaat, terwijl een fout van Dodgers-werper Walker Buehler leidde tot een score van Travis Shaw.

In de zevende inning viel wat uiteindelijk de genadeklap bleek voor de Dodgers. Een 2-run homerun van Orlando Arcia bracht de Brewers op 0-4, waarna closer Jeremy Jeffress het vakkundig uit kon gooien.

MLB play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-7)
23.05 Houston Astros - Boston Red Sox, American League Championship Series, wedstrijd 3 (1-1)
03.05 Los Angeles Dodgers - Milwaukee Brewers, National League Championship Series, wedstrijd 4 (2-1 Brewers)

Dodgers - Brewers (Bron: YouTube)

Hoop vuurwerk bij dividendbelastingdebat

Op dit moment is in de Tweede Kamer een debat gaande over het niet afschaffen van de dividendbelasting. Er is al weer een hoop verbaal vuurwerk de revue gepasseerd. 

Het debat werd afgetrapt door GroenLinks-leider Klaver, hij sprak van de "afscheidsreceptie" van de dividendmaatregel. Ook had hij forse kritiek op de bestedingsplannen voor het vrijgekomen geld. Hij vindt dat dit geld ten goede moet komen aan de burger en niet aan het bedrijfsleven, door middel van het verlagen van de vennootschapsbelasting. "Het is exact hetzelfde principe dat daarachter schuilgaat. Waarom moet er zoveel geld naar het bedrijfsleven terwijl het ten goede zou moeten komen aan de samenleving?"

Als tweede kwam Wilders aan het woord. Hij was, op de voor hem kenmerkende manier, zeer fel. Hij sprak van "Een premier die zichzelf knock-out heeft gevloerd", en voegde daar een aankondiging van een motie van wantrouwen aan toe. Ook kwam hij met een alternatief voorstel voor de besteding van het vrijgekomen geld. "Gebruik het geld om de geplande Btw-verhoging op boodschappen niet door te laten gaan."


Na Wilders was het de beurt aan Marijnissen van de SP. Zij sprak vooral over een gebrek aan vertrouwen in Rutte. Ze vindt dat Rutte de kans heeft laten liggen "om zijn geloofwaardigheid daadwerkelijk te herstellen" door te lang vast te houden aan "deze miljardenkadobon voor het bedrijfsleven." 

Marianne Thieme van de Partij voor de dieren liet zich vervangen door fractiegenoot Lammert van Raan. Hij riep Rutte op te stoppen met gokken, zowel met de dividendbelasting als met het klimaat.

Daarna was het de beurt aan Asscher. Net als de rest van de linkse oppositie vindt ook de PvdA dat het vrijgekomen geld anders besteed moet worden. Maar Asscher focuste vooral op de grote invloed van Unilever op de besluitvorming van het kabinet. "Wie hecht er de volgende keer nog aan de woorden van de premier als je weet dat het landsbelang duurt tot een sms'je van Paul Polman (CEO van Unilever, red.)?"

"Het is heel uitzonderlijk dat er hoera wordt geroepen als een belasting niet wordt afgeschaft", zo trapte Kees van der Staaij zijn bijdrage af. Toch steunt hij de intrekking van de dividendmaatregel. Wel vraagt hij zich af of de 1,9 miljard euro die hierdoor vrijkomt niet beter kan worden aangewend om de staatsschuld te verminderen.

Na deze inleidende beschietingen was het dan eindelijk de beurt aan een coalitiefractie. De eer is aan Sybrand Buma van het CDA. Hij begint met een flinke sneer aan het adres van de oppositie. Hij beschuldigt hen van het hebben van een afkeer van het bedrijfsleven en verwijt hen dat ze stonden te juichen toen Unilever bekend maakte toch niet volledig naar Nederland te verhuizen. "De oppositie doet of bedrijven alleen maar geld opslokken en burgers het leven zuur maken. Alsof mensen geen ondernemers zijn, en alsof deze coalitie niet ook investeert in lastenverlichting voor burgers."

Buma zegt dat hij het afschaffen van de dividendbelasting steunde omdat grote bedrijven Nederland dreigden te verlaten. Dit komt hem op een kritische vraag van Asscher te staan die zich afvraagt waarom Buma blijft "flirten" met de omstreden maatregel. Buma antwoordt hierop dat hij vindt dat Unilever een voor Nederland slechte keuze heeft gemaakt. Maar dat daardoor de maatregel niet meer houdbaar is. 

Volgens Buma was de maatregel direct na de bekendmaking van Unilever van tafel. Het 'heroverwegen' ging puur over de alternatieve besteding van het geld.

Na Buma en een schorsing was de beurt aan Dijkhoff. Hij geeft aan dat de maatregel kennelijk onvoldoende effect had, dat zou blijken uit de beslissing van Unilever. De maatregel is daarmee simpelweg te duur volgens Dijkhoff. Hij werd door de oppositie bestookt met de vraag of dit besluit enkel voor Unilever is genomen. Iets dat Dijkhoff met klem ontkent. Wel zegt Dijkhoff nog steeds achter de maatregel te staan en hem mogelijk in de toekomst weer te nemen. 

Daarna was de beurt aan DENK en 50-plus, beide partijen hielden het inmiddels bekende verhaal over de geloofwaardigheid van de premier en de besteding van de 1,9 miljard. 

Hierna kwam Rob Jetten aan het woord in zijn eerste debat als fractievoorzitter. Hij toont zich enthousiast over de intrekking van de afschaffing van de dividendbelasting. Hij zegt dat D66 altijd achter het regeerakkoord heeft gestaan. maar nooit idolaat was van deze maatregel. Hij noemt het nieuwe pakket "een veel slimmer pakket."

Daarna was het woord aan de man die de dividendmaatregel ooit een "meloen om door te slikken" noemde, Gert-Jan Segers. Hij zei dat het besluit van Unilever iets goeds te weeg heeft gebracht, namelijk de intrekking van de dividendmaatregel. Volgens de ChristenUnie-voorman is er "een goed alternatief voor in de plaats gekomen dat zich richt op werk en Nederlandse ondernemers".

Als laatste Kamerlid krijgt Baudet het woord. Hij noemt premier Rutte een "loopjongen" van Unilever en zegt dat de "naïeve premier niet kan inschatten in welk internationaal-financieel krachtenveld hij opereert." Hij vindt premier Rutte ongeloofwaardig en geeft aan een motie van wantrouwen te zullen steunen. 

Op dit moment is Rutte aan het woord namens het kabinet.

Madagascar voor het eerst in historie naar Afrika Cup

Madagascar speelt komende zomer voor het eerst in de historie op de Afrika Cup. Het eiland klopte dinsdag Equatoriaal Guinea met 1-0. Madagascar is ook nog eens het eerste land dat zich naast gastheer Kameroen heeft weten te kwalificeren voor het toernooi.

Njiva Rakotoharimalala, dat speelt voor het Thaise Sukhothai, was de gevierde man. Hij schoot Madagascar in 42ste minuut de geschiedenisboeken in. Later op de avond wist ook Senegal zich veilig te spelen voor het hoofdtoernooi. Het land won met 0-1 bij Sudan en kwam net zoals Madagascar op tien punten uit vier duels. Equatoriaal Guinea heeft drie punten en kan beide landen niet meer inhalen. Sudan is nog puntloos. 

Madagaskar begon de kwalificatiereeks als 46e van de 54 Afrikaanse landen en moest zelfs een voorronde spelen tegen São Tomé en Príncipe. In tegenstelling tot de andere edities, wordt de Afrika Cup in 2019 gespeeld in de zomer. Voorheen werd er in de winter om de Afrikaanse titel gespeeld. Wel doen er aan het Afrikaanse voetbalfestijn 24 landen mee in plaats van zestien. Het toernooi gaat in juni bij titelverdediger Kameroen van start.

Naast Madagascar en Senegal wisten ook Tunesië en Egypte zich vanavond te plaatsen voor de Africa Cup of Nations. In november en maart volgend jaar zijn de twee andere wedstrijden in deze kwalificatie. 

Bondscoach Clarence Seedorf en assistent Patrick Kluivert hebben hun derde wedstrijd als verantwoordelijk duo van Kameroen gelijkgespeeld. In en tegen Malawi, de nummer 125 van de FIFA-ranking, werd het 0-0. Kameroen is als gastland al zeker van het eindtoernooi. In dezelfde groep kwam Marokko, zonder de geblesseerde Hakim Ziyech, niet verder dan een 2-2 gelijkspel op de Comoren.

In deze groep heeft Kameroen nu acht punten na vier duels. Marokko heeft er zeven, Malawi volgt op vier en Comoren is met twee punten nog altijd niet uitgeschakeld. 

Danjuma maakt basisdebuut in sterk gewijzigd Oranje

Bondscoach Ronald Koeman heeft gekozen voor een sterk gewijzigde opstelling tegen België. Arnaut Danjuma Groeneveld maakt zijn basisdebuut in Oranje.

De 21-jarige vleugelspeler stapte afgelopen zomer over van NEC naar Club Brugge en sindsdien gaat het snel. Zaterdag mocht hij al invallen tegen Duitsland en nu mag hij dus voor het eerst vanaf de start meedoen.

In de voorhoede krijgt ook Quincy Promes een basisplaats. Hij viel ook in tegen Duitsland en mag nu spelen op de plek van Steven Bergwijn, die op de bank begint. Memphis Depay completeert het aanvallende trio.

Ook op het middenveld zien we drie andere gezichten ten opzichte van zaterdag. Donny van de Beek en Kevin Strootman zijn er vanaf het begin bij en ook Daley Blind maakt zijn opwachting als verdedigende middenvelder. Die rol vulde de Ajacied goed in tegen Duitsland, waardoor hij nu wederom de kans krijgt

In de verdediging zijn er opnieuw basisplaatsen voor Matthijs de Ligt en Denzel Dumfries. Eerstgenoemde wordt in het centrum gekoppeld aan Stefan de Vrij, die de lichtgeblesseerde Virgil van Dijk vervangt. Op de positie van linksback krijgt Nathan Aké de kans om zich te bewijzen tegen de Belgen, die ook met een sterk gewijzigde opstelling spelen. Jasper Cillessen verdedigt zoals altijd het doel van Oranje.

Opstelling België: Mignolet, Alderweireld, Denayer, Boyata, Castagne, Witsel, Tielemans, Chadli, Lukaku, E. Hazard, Mertens.

Rutte op bezoek bij Trudeau in Canada

Rutte brengt op donderdag 25 oktober 2018 op uitnodiging een bezoek aan minister-president Trudeau van Canada. De minister-president wordt door premier Trudeau ontvangen voor een gesprek op Parliament Hill in Ottawa. Er zal onder meer worden gesproken over de goede relatie tussen Canada en Nederland, ontwikkelingen op het gebied van bilaterale en internationale handel, waaronder het CETA-verdrag, en samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid.

Na het gesprek met premier Trudeau houdt minister-president Rutte een toespraak in het Canadese parlement. Daarbij zal hij onder meer ingaan op de historische band tussen Canada en Nederland, de multilaterale wereldorde en het belang van goede trans-Atlantische relaties. Voorafgaand aan het programma op Parliament Hill legt minister-president Rutte ‘s ochtends in het bijzijn van minister-president Trudeau een krans bij het nationale oorlogsmonument in Ottawa.

Het middagprogramma start met een lunch die wordt aangeboden door premier Trudeau en waarbij ook vertegenwoordigers van het Canadese en Nederlandse bedrijfsleven aanwezig zijn. Daarna bezoeken minister-president Rutte en premier Trudeau Gloucester High School, waar zij met scholieren in gesprek gaan over banen van de toekomst en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn.

Later in de middag neemt minister-president Rutte deel aan een evenement over de handel tussen Canada en de Europese Unie en Nederland. Nederlandse en Canadese bedrijven spreken daar over hun ervaringen met het EU-handelsakkoord met Canada dat sinds een jaar voorlopig wordt toegepast. Ook opent de minister-president een rondetafelgesprek over klimaatadaptatie, de eerste vervolgbijeenkomst na de officiële start van de Global Commission on Adaptation op 16 oktober in Den Haag.

Tenslotte is de minister-president aanwezig bij een receptie op de universiteit van Ottawa, waar deelname van vrouwen aan technische studies en het belang van vrouwelijke rolmodellen in de technische sector centraal staat.

Prins Pieter-Christiaan bevorderd tot reservekolonel

Prins Pieter-Christiaan is sinds gisteren reservekolonel bij de Koninklijke Marechaussee. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink hebben hem bevorderd.

De prins vervulde zijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Marechaussee en trad er in 2001 in vaste dienst. In 2004 leverde hij een wezenlijke bijdrage aan de oprichting van Frontex, het agentschap voor de bewaking van de EU buitengrens.

Na diverse rangen te hebben doorlopen verliet prins Pieter-Christiaan de Koninklijke Marechaussee in 2009. Wel bleef hij aan het Wapen verbonden als reserveluitenant-kolonel, met expertise in beleidsontwikkeling op het gebied van veiligheid.

Internationale gendarmeriebijeenkomsten
Internationale samenwerking is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. De komende jaren vertegenwoordigt de prins de marechaussee bij grote internationale gendarmeriebijeenkomsten. Hij ondersteunt daarbij de Commandant Koninklijke Marechaussee en participeert in diverse werkgroepen.

Het internationale netwerk en de internationale ervaring van Prins Pieter-Christiaan worden benut voor de ondersteuning bij voorzitterschappen. Het gaat om die van de European Gendarmerie Force (EGF), de International Association of Gendarmeries and Police Forces with Militairy Statues (FIEP) en de European Union Police and Civilian Services Training (EUPCST).

Prins Pieter-Christiaan krijgt de rangonderscheidingstekens (Foto: Defensie)
Prins Pieter-Christiaan krijgt de rangonderscheidingstekens (Foto: Defensie)

Einde asbestdaken in Nederland

Daken met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag met brede steun in met een wetsvoorstel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Van Veldhoven: “Het is simpel: asbest is een grote bedreiging voor onze gezondheid en we moeten er van af. Het verbod op daken met asbest na 2024 staat nu. Dat betekent helderheid voor iedereen en de hoogste tijd om vandaag nog met saneren te beginnen.”

Verdere versnelling
Momenteel resteert er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante meter gesaneerd, vorig jaar is 10,8 miljoen en dit jaar zal uitkomen op zo’n 12 miljoen. Het ministerie en betrokken partijen zien bovendien mogelijkheden voor verdere versnelling. Daken zijn de grootste resterende bron waardoor asbestvezels nog in het milieu komen.

Samenwerking
Het ministerie kan het echter niet alleen en werkt daarom samen met onder meer decentrale overheden, branchepartijen om het saneren van de daken verder te versnellen. Er wordt gezamenlijk gewerkt aan bijvoorbeeld financiële stimulansen en het in kaart brengen van de daken.

75 miljoen voor sanering
Om daken met asbest te saneren, was al eerder een pot van 75 miljoen euro beschikbaar gesteld. Bedrijven en particulieren kunnen hiervan gebruik maken om asbestdaken te vervangen. Per vierkante meter wordt 4,50 euro uitgekeerd met een maximum van 25.000 euro per adres. Op dit moment resteert uit de pot nog ongeveer 5 miljoen euro.

Verbod sinds 1993
Het is in Nederland al sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in de bouw. Dat betekent dat alle nog bestaande daken met asbest in Nederland momenteel minimaal zo’n 25 jaar oud zijn.

Volleybalsters verliezen van China en spelen vrijdag in halve finale tegen Servië

De Nederlandse volleybalsters hebben hun tweede duel in de derde groepsfase op het WK verloren. Oranje verloor met 1-3 (25-23, 13-25, 18-25, 17-25) van China, maar Nederland was al zeker van een plaats bij de beste vier. Oranje neemt het in de halve finale nu op tegen Europees kampioen Servië. De andere halve finale gaat tussen China en Italië.

Nederland begon uitstekend aan de partij tegen olympisch kampioen China. Oranje nam snel een 4-1 voorsprong. Later in de set kwam China steeds beter in het spel en nam een 16-18 voorsprong. Oranje raakte niet in paniek en kwam terug in de set. Op 24-23 kregen de Nederlandse volleybalsters het eerste setpunt en dat werd ook benut door Anne Buijs.

In de tweede set kwam China sterk uit de startblokken. China nam een 1-6 voorsprong. Nederland kwam nog terug tot 10-12, maar daarna nam China weer afstand van Nederland en won de set eenvoudig met 13-25, mede dankzij goed serveerwerk aan Chinese kant.

Ook in set drie had Nederland niet genoeg in te brengen tegen China. Oranje keek halverwege de set tegen een achterstand aan van vijf punten (10-15), maar kwam terug tot 14-15. Verder kwamen de Nederlandse volleybalsters niet en opnieuw won China eenvoudig de set, ditmaal met 18-25.

In de vierde set konden de Nederlandse volleybalsters lang mee komen met de Chinese volleybalsters (14-14), maar daarna nam China weer afstand van de Nederlandse dames door vier punten op rij te winnen. China wist die voorsprong vast te houden en kwam niet meer in de problemen tegen de Nederlandse ploeg.

Oranje moet het nu in de halve finales van vrijdag om 6.40 uur Nederlandse tijd opnemen tegen Servië, dat eerder op de dag met 3-1 afrekende met Italië (25-21, 25-19, 23-25, 25-23). De wedstrijd is te zien op Ziggosport.

Samenvatting WK Volleybal: Nederland - China (Bron: YouTube)

Van der Hoorn sluit jaar goed af met winst in Sluitingsprijs Putte-Kapellen

Taco van der Hoorn heeft de Sluitingsprijs Putte-Kapellen gewonnen. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij won voor zijn landgenoten Piotr Havik en Cees Bol.

De Sluitingsprijs, de afsluiting van het Belgisch wielerseizoen, staat sinds dit jaar niet meer op de UCI-kalender. Desondanks had de organisatie toch een mooi deelnemersveld aan de start. Lotto Soudal was de enige WorldTour-team aan de start, maar Mathieu van der Poel was de grote publiekstrekker.

De Nederlandse alleskunner op de fiets, die afgelopen zondag nog een veldrit won in Gieten, liet zich ook meteen zien. Van der Poel was de eerste renner die ten aanval trok, maar het peloton liet hem niet gaan.

Uiteindelijk wisten negen renners weg te rijden uit het peloton met daarbij Peter Schulting, de winnaar van de Ronde van Zeeland, afgelopen zaterdag. De 31-jarige Nederlander had het gezelschap van een achttal renners. Halverwege de wedstrijd reed Van der Poel het gat dicht en ontstond er een kopgroep van 21 renners. De samenwerking verliep goed en het peloton was kansloos voor de zege.

Net voor het ingaan van de laatste ronde reed er groep van acht weg uit de kopgroep met opnieuw Van der Poel. De Nederlands kampioen op de weg had het gezelschap van zijn landgenoten Bol, Havik en Van der Hoorn. In de laatste ronde waren er meerdere aanvallen, maar de aanval van Van der Hoorn was het succesvolst. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij, die volgend seizoen naar LottoNL-Jumbo, kwam solo aan en boekte zo zijn derde zege van het seizoen. Van der Hoorn zijn seizoen begon pas op 11 augustus nadat lange tijd eruit lag vanwege een hersenschudding.

'As van grootmoeder in uitgedeelde koekjes'

De politie in het Amerikaanse stadje Davis in de staat Californië heeft twee scholieren van een school in die stad ondervraagd over het uitdelen van koekjes. In die koekjes zou de as van de oma van één van die scholieren zitten, volgens klasgenootjes.

"Blijkbaar kwam het meisje op school vertellen hoe ze koekjes, gebakken met as van haar oma, heeft rondgedeeld", aldus een scholier van de Da Vinci Charter Academy die een koekje gegeten zou hebben. De jongen werd pas door schoolpersoneel op de hoogte gesteld toen hij een geheimhoudingsverklaring moest ondertekenen.

De ouders van de jongen zijn razend. "Dit gaat mijn pet te boven", aldus de moeder. "Ik werd er misselijk van en ben erg boos om het feit dat niet de school zelf ons op de hoogte heeft gebracht." Ook de vader is pissig. "Het lijkt erop alsof de school alleen maar hun eigen goede naam wilde beschermen."

De politie heeft de zaak in onderzoek. "Dit is een vreemd geval", aldus agent Paul Doroshov. "Er is mij niemand bekend die ziek is geworden." Er is zelfs nog niet bekend of er überhaupt een strafbaar feit is gepleegd, mocht het verhaal waar zijn. "Dit is zo'n apart verhaal, daar zou ik wat meer onderzoek naar moeten doen", aldus Doroshov.

De school heeft vol ingezet op damage control. "Alhoewel we niet kunnen ingaan op privé-zaken van scholieren, kunnen we jullie wel verzekeren dat we de veiligheid van onze kinderen op de eerste plaats zetten. We werken volledig mee met de politie en mochten er disciplinaire maatregelen op zijn plaats zijn, dan zullen we die nemen", aldus een verklaring van de school.

Tot nu toe is het nog steeds niet zeker of er inderdaad as van de oma in de koekjes gezeten heeft. De politie heeft een aantal koekjes in beslag genomen en deze worden nog onderzocht.

Groenewegen sprint naar winst in openingsrit Gree-Tour of Guangxi

Dylan Groenewegen heeft de openingsrit van de Gree-Tour of Guangxi gewonnen. De 25-jarige Nederlander van LottoNL-Jumbo na 107,4 kilometer in Beihai de snelste in de massasprint. Door zijn zege is Groenewegen ook de eerste leider in de Chinese rittenkoers.

Na vijftien kilometer reden Silvan Dillier, Andrey Grivko, Jay Robert Thomson, Marco Haller, Pavel Sivakov en Youcef Mirza weg uit het peloton. Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo lieten de zes aanvallers niet ver wegrijden.

Op de slotbeklimming op dertien kilometer van de streep werden de koplopers gegrepen door een aanval van Peter Kennaugh en Gianni Moscon. De Brit en de Italiaan reden een halve minuut weg bij het peloton, maar de sprintersploegen brachten op vijf kilometer van de streep alles weer bij elkaar.

In de sprint die volgde was Groenewegen de snelste. De Nederlandse sprinter van LottoNL-Jumbo was net iets sneller dan de Duitser Max Walscheid en zijn landgenoot Fabio Jakobsen. Voor Groenewegen was het zijn veertiende overwinning van het seizoen.

Trek de onderbroek aan van May, Clarkson en Hammond in The Grand Tour Game

Altijd al een keer HAMMONDDDD!!!! willen roepen? Dat kan straks in The Grand Tour Game. De nieuwe trailer laat namelijk zien dat dit niet zomaar een racegame zal worden, maar dat je meer in de schoenen van May, Hammond en Clarkson komt te staan.

Of eigenlijk, meer in hun onderbroek. Je neemt namelijk plaats achter het stuur en voert daarbij de stunts uit die zij ook doen. Het gaat erop lijken dat je de shows gaat naspelen. James May legt het zelf allemaal uit in de onderstaande trailer.

Starlink: Battle for Atlas Live Action trailer online

Waar LEGO Dimensions en Disney Infinity ermee gestopt zijn, Skylanders en Amiibo op een laag pitje staan, komt Ubisoft met Starlink: Battle  for  Atlas met een toys-to-life game aan. Om de game extra onder de aandacht te brengen, is er vandaag een Live Trailer op het net gegooid.

Het unieke aan Starlink is dat je dit keer ruimteschepen bouwt en deze on-the-fly kan aanpassen. Kom je een vijand tegen die niet tegen raketten kan, dan monteer je raketten. Een laser is handiger om groepen vijanden uit te schakelen. En een ander body kan ervoor zorgen dat je sneller bent of tegen meer schade kan.

Starlink: Battle for Atlas is vanaf vandaag te koop voor PlayStation 4. Xbox One en Nintendo Switch. De preview van gamescom is hier te lezen.

Officiële trailer voor de singleplayer van Battlefield V

Zoals beloofd heeft Electronic Arts de officiële trailer voor de singleplayer van Battlefield V beschikbaar gemaakt. De trailer van zo'n twee minuten toont geen gameplay, maar laat wel de diverse settings zien.

Net als Battlefield 1 is er géén overheersend verhaal, maar ervaar je de oorlog van verschillende punten. War Stories bestaat uit vier hoofdstukken. In 'Nordlys' vecht je tegen Duitse overnames in Noorwegen. In 'Under No Flag' saboteer je de tegenstander achter de linies als een Engels soldaat. In 'Tirailleur' vecht je voor een thuis dat je nog nooit hebt gezien.

In december komt 'The Last Tiger' beschikbaar, waarin je als onderdeel van Tiger I vecht, een team dat zich afvraagt waarom ze vechten. De trailer kun je hieronder terugvinden. Battlefield V lanceert 20 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Politie pakt man met kogelwerend vest op in Stadskantoor Utrecht

De politie in Utrecht heeft in het stadskantoor van Utrecht een man aangehouden die zich nogal verdacht gedroeg, zo meldt het team op Twitter. De man, die een kogelwerend vest droeg, was met een zware tas in een van de wachtruimtes gaan zitten. 

Volgens de politie is de man op een 'rustige manier' aangehouden. De politie doet verder onderzoek naar de zaak en de inhoud van de tas. 

YouTube-vloggertje Kalvijn bitchslapt fans

Drink je liever een plasje water onder een kliko of laat je je liever anaal penetreren door een gorilla. Eet je liever kattevoer of ga je op casting bij Job Gosschalk. Antwoord je niet of wijkt je antwoord af van de rest dan mag iemand je bitchslappen.

Dat is in het kort het hi-la-ri-sche spel dat ene Kalvijn op de markt brengt deze week, een vloggertje van Nederlandse bodem. In een tijd waar je geweld juist van het schoolplein wil weren brengt Kelvin Boerma, zoals het vloggertje heet, geweld terug. Oh, onder het mom van een grap want het persbericht noemt het zelf een grappig spel.

Verder staat er: 'De prijs die je moet betalen als je antwoord niet overeenkomt met de meerderheid van de groep is hoog: je krijgt namelijk een klap in je gezicht als je mening afwijkt.' Kortom, een eigen mening durven hebben is er niet meer bij, want dat wordt afgestraft met een klap in het gezicht. Allemaal in het gelid jongens en meisjes, want Kalvijn wil het.

FOK! stelt alvast de vraag der vragen. Wie???


bitchslap
bitchslap

12 jaar en tbs voor het doden van oma Rini

De rechtbank Limburg heeft vandaag een 39-jarige vrouw veroordeeld voor het doden van een 82-jarige inwoonster van de wijk Wolder in Maastricht. Het slachtoffer is in januari 2017 om het leven gebracht en bestolen.

Levenloos en beroofd aangetroffen
De 82-jarige vrouw, die in de buurt bekend stond onder de naam “oma Rini”, werd op 26 januari 2017 levenloos aangetroffen in haar garage. Haar huis was doorzocht en er waren sieraden weggenomen. De dader, die kennelijk zelf gewond was, heeft in de woning, in de garage en op het slachtoffer bloed achtergelaten. Op 31 juli 2017 werd de verdachte aangehouden. Het was haar bloed dat was gevonden.

Oordeel rechtbank
De rechtbank acht bewezen dat de verdachte het slachtoffer met messteken om het leven heeft gebracht en sieraden heeft weggenomen. Zij heeft zelf verklaard dat niet zij, maar een bekende van haar verantwoordelijk is voor de dood van “oma Rini”. Zij zou alleen maar in de woning zijn geweest om naar spullen te zoeken en trof het slachtoffer levenloos in de garage aan, nadat zij haar had horen schreeuwen. De verdachte kon niets meer doen voor haar en is vervolgens in paniek vertrokken. De rechtbank gelooft de verdachte niet, omdat er geen bewijs is gevonden dat de man die de verdachte beschuldigt in de woning of de garage is geweest. Verder is de verklaring van de verdachte op meer punten ongeloofwaardig.

12 jaar en tbs
De rechtbank legt een lagere straf op dan geëist is door de officier van justitie. Die eiste 18 jaar gevangenisstraf en ook het opleggen van tbs met dwangverpleging. De rechtbank houdt rekening met de conclusie die door de deskundigen van het PBC wordt gegeven: de verdachte lijdt aan meerdere ernstige psychische stoornissen en het feit kan haar niet volledig worden toegerekend. Ook moet zij langdurig worden behandeld om herhaling te voorkomen en de maatschappij te beschermen. Daarvoor is nodig dat zij van overheidswege wordt opgenomen in een TBS-kliniek.

'Gaslucht' leidt naar cokewasserij

Een melding van een gaslucht leidde maandagavond tot de vondst van een cokewasserij aan de Klompenmakerstraat in Hoogvliet. Een 53-jarige Colombiaan zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden. De wasserij wordt vandaag ontmanteld.

De brandweer rukte uit na een melding dat er gas werd geroken bij een pand aan de Klompemakerstraat. Eenmaal gearriveerd bleek het te gaan om een sterke chemische lucht, die afkomstig was van een cokewasserij. De man die in het pand aanwezig was is aangehouden; meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In een cokewasserij wordt cocaïne uit een vaste stof gewassen. De cocaïne is dus verwerkt en wordt met chemicaliën in een cokewasserij van de vaste stof gescheiden om te kunnen worden verhandeld. Zo kan cocaïne gesmokkeld worden, verwerkt in bijvoorbeeld kleding of kruiden.

'Gaslucht' leidt naar cokewasserij (Foto: stockfoto politie.nl)
'Gaslucht' leidt naar cokewasserij (Foto: stockfoto politie.nl)

Leraar veroordeeld voor ontucht met 15-jarige leerling

Een 29-jarige man uit Almere is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van een half jaar voor ontucht met een minderjarige leerlinge van de school waar hij lesgaf. Een groot deel van de straf is voorwaardelijk: de man moet zich onmiddellijk en voor een periode van 3 jaar, onder andere, laten behandelen voor zijn autisme-spectrumstoornis. Daarnaast krijgt hij een taakstraf van 180 uur. De man gaf geen les aan het meisje, maar zij kwam regelmatig naar zijn lokaal en zag hem als een vertrouwenspersoon.

Voldoende bewijs
De man kreeg op 27-jarige leeftijd een relatie met de toen 15-jarige leerlinge. Ze hebben meerdere keren de nacht met elkaar doorgebracht en volgens haar seks gehad. Volgens hem was van dat laatste geen sprake: het bleef bij zoenen, zonder tong, en knuffelen. De rechtbank vindt de verklaring van de leerlinge betrouwbaar en geloofwaardig omdat die wordt ondersteund door ander bewijs, zoals Whatsapp-gesprekken.

Vertrouwen beschaamd
De rechtbank vindt dat de man het in hem gestelde vertrouwen, als leraar en als volwassene tegenover een jong meisje, ernstig heeft beschaamd. De rechtbank vindt ook dat hij geen blijk heeft gegeven van inzicht in de ongelijke positie tussen hem en het meisje. De man had er rekening mee moeten houden dat zij, op haar leeftijd, nog zoekende en kwetsbaar is op seksueel gebied.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Uit onderzoek van de psycholoog blijkt dat de man een autisme-spectrumstoornis heeft. Hij voelt daardoor sociale situaties niet goed aan en is beperkt in staat tot het aangaan van wederkerige relaties. Daarom wordt geadviseerd hem als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. Dit advies heeft de rechtbank overgenomen.

PVV'er Bres eist onderzoek verkrachting Willie Dille

Henk Bres, fractievertegenwoordiger van de Haagse PVV heeft een brief geschreven aan Pauline Krikke waarin hij de burgemeester vraagt om de politie en het OM in haar eerstvolgende overleg met de driehoek op te roepen om de verkrachting van Willie Dille te onderzoeken en daarbij Arnoud van Doorn te horen.

Daarnaast wil Bres weten of de burgemeester bereid is om de heer Van Doorn de toegang tot het stadhuis te ontzeggen zolang het onderzoek loopt. Aanleiding voor Bres zijn brief is het artikel in het AD waarin staat dat Arnoud van Doorn, van de islamitische Partij van de Eenheid, heeft gezegd dat hij niet uitsluit dat de daders van de verkrachting van Willie Dille het deden om hem een dienst te bewijzen en daarbij zijn naam hebben genoemd. Ook zegt hij: “Mocht ik slechte intenties hebben en een oproep doen dan zijn er wel jongens die dat zouden doen.”

Henk Bres: “Als Arnoud van Doorn toegeeft dat hij mensen kent die Willie dit zouden aandoen dan moet hij gehoord worden en namen gaan noemen bij de politie. Ik vind het ongelooflijk dat de verkrachting van Willie Dille nog steeds niet wordt onderzocht en dat deze gevaarlijke gek gewoon rondloopt op het stadhuis.”

Brief Henk Bres aan burgemeester Pauline Krikke (Foto: Fractie PVV Den Haag)
Brief Henk Bres aan burgemeester Pauline Krikke (Foto: Fractie PVV Den Haag)

Man probeert zoon te vermoorden met kettingzaag, maar wordt overreden door grasmaaier

Ene Douglas Ferguson, een 76-jarige Amerikaan uit Bristol, Tennessee, heeft een wijze les geleerd: probeer nooit je grasmaaiende zoon te vermoorden met een kettingzaag. Dat probeerde Ferguson namelijk wel en daardoor heeft hij naar verluidt zijn been verloren.

Uit naar buiten gebrachten politieverslagen blijkt dat agenten op 28 juni bij de woning van de zoon arriveerden, waar ze Ferguson vonden, gewond aan zijn hoofd en been. Vooral de verwondingen aan zijn been waren ernstig: meneer raakte het been kwijt, waardoor de arrestatie wat op zich liet wachten.

De arrestatie? Ja, de arrestatie, want wat was het geval? Ferguson, tevens de buurman van zijn zoon, probeerde diezelfde zoon met een kettingzaag te vermoorden. Zoonlief was op dat moment het gras aan het maaien en reageerde gelijk door de grasmaaier over zijn geliefde vader te sturen, met natuurlijk een bebloed gazon als gevolg.

"De zoon had niet door dat de vader er die dag ook was, en ineens kwam zijn vader met een kettingzaag op hem af rennen", aldus Andy Seabolt van de lokale politie. "De zoon draaide de andere kant op om weg te komen, maar de vader bleef achter hem aan zitten, dus uit zelfverdediging reed de zoon met de grasmaaier tegen hem aan."

Ferguson zit in de cel op verdenking van poging tot moord. Volgens de politie hadden hij en zijn zoon ruzie, iets wat gezien het feit dat hij zijn zoon met een kettingzaag wilde vermoorden niet geheel verrassend lijkt te zijn.

Paasfeest maakt plaats voor Suikerfeest

De Theo (el) Thijssenschool in de Jordaan in Amsterdam gooit het roer om. De basisschool slaat het Paasontbijt over, om in plaats daarvan aandacht te besteden aan het Suikerfeest. Ze willen meer aandacht geven aan de 'gebruiken van andere culturen'.

Een brief van de school werd door verschillende media opgepakt. In de brief staat dat veel vrijwilligers van de Tussenschoolse Opvang gaan helpen bij het vieren van het Suikerfeest.

Tijdens de viering zal in de klas worden uitgelegd wat het Suikerfeest inhoudt en hoe het gevierd wordt. "Zo hopen we elke keer weer een andere feestdag met de kinderen te gaan vieren", zo staat in de brief.

Het zal uw redacteur niet veel verbazen als volgend jaar het Offerfeest aan de beurt zal zijn.

Hardleerse automobilist is auto kwijt

De politie heeft maandag op de A58 Bij Tilburg een 38-jarige inwoner uit die stad aangehouden nadat hij voor de zesde keer achter het stuur was aangetroffen zonder rijbewijs. De auto werd in beslag genomen.

Bij een controle van medewerkers van de Dienst Infrastructuur bleek dat het rijbewijs van de bestuurder al sinds 2006 ongeldig verklaard is. Sinds 2006 is hij verschillende keren als bestuurder aangehouden. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man aangehouden en werd de auto in beslag genomen.

Omdat de man voor het rijden zonder rijbewijs nog enkele voorwaardelijke straffen met hechtenis op zijn naam heeft staan is de kans groot dat hij dit keer voor een flink aantal maanden de cel in moet. De man werd met een dagvaarding naar huis gestuurd, nadat hij een nog openstaande boete van 429 euro had betaald.

Vandoorne en Wehrlein naar Formule E

Stoffel Vandoorne en Pascal Wehrlein rijden komend seizoen als debutanten in de Formule E. De 26-jarige Belg komt over van het Formule 1-team van McLaren, terwijl Wehrlein na zijn titel in 2015 dit jaar terugkeerde in de DTM bij Mercedes.

Vandoorne heeft zoals min of meer verwacht werd getekend bij het nieuwe team van HWA, gelieerd aan Mercedes. Daar vormt hij een duo met de Brit Gary Paffett, eveneens een debutant, die afgelopen weekeinde in Duitsland nog met Mercedes de titel pakte in de DTM.

Wehrlein is vastgelegd door het team van Mahindra, waar hij een duo gaat vormen met de Belg Jerome d'Ambrosio. Mahindra reed vorig jaar met Nick Heidfeld en Felix Rosenqvist, maar de Zweed gaat naar de IndyCar Series, terwijl Heidfeld aan de slag gaat als adviseur en test- en reserverijder.

In het 22 auto's tellende veld voor komend seizoen zijn in de Formule E nu 21 stoeltjes bezet, alleen het tweede zitje bij Dragon Racing is nog open. Robin Frijns maakt zijn comeback in de klasse en doet dat bij het topteam van Virgin Racing, samen met de Brit Sam Bird.

Op 15 december gaat het vijfde seizoen van start in de straten van het Saoedische Riyadh, waar de nieuwe generatie Formule E-auto's zal debuteren. Met die auto's kan bijvoorbeeld een hele race uitgereden worden, dus is een autowissel halverwege niet meer nodig.

Snoeiharde knock-out bokser Acosta, Crawford slaat Benavidez neer

Het mag dan wel dinsdagmiddag zijn, speciaal voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde. Er werd namelijk flink gebokst in de wereld, met de nodige titels die her en der op het spel stonden.

Snoeiharde KO Acosta
We beginnen de terugblik op het weekeinde bij het Hard Rock Hotel and Casino in, uiteraard, Las Vegas. Daar vocht de 28-jarige Puerto Ricaan Angel Tito Acosta tegen de Mexicaan Abraham Rodriguez, met als inzet Acosta's WBO-wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49kg). Acosta had achttien van zijn vorige negentien gevechten gewonnen en deed dat allemaal via knock-out.

Daar werd Rodriguez in Las Vegas het volgende slachtoffer van en goed ook: na 1:02 in de tweede ronde deelde Acosta een loeiharde klap uit aan Choko, die gelijk gestrekt ging, zijn gedachten kon proeven en kleuren kon ruiken. Einde verhaal dus, hoewel hij gelukkig wel al vrij snel weer op de been stond. 

Acosta - Rodriguez, met de KO na 11:30 (Bron: YouTube)

Crawford verdedigt zijn titel
We gaan door naar Omaha, Nebraska, de geboorte- en woonplaats van Terence Bud Crawford. De WBO-wereldkampioen in het weltergewicht (-66,7kg) verdedigde die titel voor het eerst, nadat hij in juni kampioen werd - eerder was Crawford al wereldkampioen in twee andere klassen. Met een record van 33-0 en 24 KO's begon hij tegen zijn Amerikaanse landgenoot José Benavidez Jr, die op 27-0 stond, met 18 KO's.

Benavidez wist het Crawford bij vlagen wat lastig te maken, maar eigenlijk domineerde de kampioen vrijwel het hele gevecht. Als Benavidez eens door wist te komen kreeg hij een bemoedigend knikje van Crawford, die in de twaalfde ronde toesloeg. Benavidez ging hard tegen het canvas, stond nog wel op, maar zag de scheidsrechter er met een seconde of twintig te gaan een einde aan maken.

Crawford slaat Benavidez op 51:50 tegen het canvas (Bron: YouTube)

World Boxing Super Series zijn weer begonnen
Het eerste seizoen van de World Boxing Super Series is pas net afgesloten, seizoen twee is al begonnen. Dit keer wordt gestreden in drie gewichtsklassen: het cruisergewicht (-90,7kg), het lichtweltergewicht (-63,5kg) en het bantamgewicht (-53,5kg). Het seizoen werd afgetrapt in het Russische Ekaterinburg, hoewel de voornaamste gevechten wat tegenvallend waren.

De Zuid-Afrikaan Zolani Tete verdedigde in de eerste ronde, tevens de kwartfinale, zijn WBO-wereldtitel in het bantamgewicht tegen Mikhail Aloyan. De Rus raakte zijn zilveren olympische medaille van Rio 2016 kwijt wegens doping, maar werd professional en mocht al in zijn vijfde gevecht om de titel strijden. Slechts drie boksers hadden ooit minder gevechten nodig om kampioen te worden, maar Aloyan lukte het niet: Tete won een matig gevecht op punten.

In het cruisergewicht vecht geen enkele wereldkampioen mee dit jaar: Oleksandr Usyk won het eerste seizoen en pakte alle vier wereldtitels, maar is er dit jaar in de Super Series niet bij. Andrew The Beast Tabiti nam het in de kwartfinale op tegen de Rus Ruslan Fayfer, samen goed voor een 39-0 record en 29 KO's. Dat veranderde nu: Tabiti won op punten.

Gratis pallets tegen voedselverspilling

CHEP Benelux spoort zijn Belgische en Nederlandse klanten aan om voedseloverschotten te schenken aan de Voedselbanken. De leverancier van supply chain-oplossingen biedt een terugbetaling aan voor de CHEP-pallets die worden gebruikt voor het vervoer van voedseloverschotten naar de Voedselbanken. Via deze weg wil CHEP samen met zijn klanten en de Voedselbanken de strijd tegen honger en voedselverspilling aangaan.

Jaarlijks wordt er volgens het Europees Parlement in België 3,6 miljoen ton voedsel weggegooid, ofwel 345 kg per persoon. In Nederland gooit iedereen ongeveer 541 kg voedsel per jaar weg. België en Nederland zijn daarbij de slechtste leerlingen van Europa. En dat terwijl in beide landen meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens leven. De helft van de hulpbehoevenden wordt geholpen via een Voedselbank.

Terugbetalingsactie tegen honger en voedselverspilling
CHEP Benelux ondersteunt de Belgische Federatie van Voedselbanken (BFVB) en de Voedselbanken Nederland door kleinhandelaars en producenten aan te sporen om voedseloverschotten te doneren en ze te vervoeren op CHEP-poolingpallets. De kosten van de CHEP-pallets worden nadien terugbetaald.

Tijdens de eindejaarsperiode zal CHEP haar klanten extra stimuleren via een actie, maar de samenwerking loopt het hele jaar door. Via deze samenwerking wil CHEP zorgen voor een efficiënte supply chain, en ook bijdragen aan minder voedselverspilling en een lagere CO2-uitstoot die gepaard gaat met de vernietiging van voedsel.

2017 was het eerste volledige jaar waarin deze actie liep. Er werden meer dan 12.000 CHEP-pallets met voedseloverschotten verzonden naar een 50-tal locaties van de Voedselbanken in de Benelux. Iets meer dan 4.000 pallets gingen naar Belgische locaties en bijna 8.000 naar Nederlandse locaties.

Voedselbanken in België en Nederland opgetogen met resultaten
Roderik Colen, logistiek manager van de Nederlandse Voedselbanken: “De actie van CHEP werpt duidelijk zijn vruchten af. We hadden nooit gedacht dat dit zo’n succes ging worden. Deze cijfers stemmen ons alleen maar hoopvol voor de toekomst. Niet alleen dankzij het gedoneerde voedsel, maar ook mede dankzij de logistieke ondersteuning van CHEP, hebben we vorig jaar 132.500 mensen kunnen helpen met een voedselpakket.”

Ook bij de Belgische Federatie van Voedselbanken zijn ze opgetogen. “De Belgische Voedselbanken sluiten zich graag aan bij de Voedselbanken Nederland en benadrukken het waardevolle karakter van de CHEP-actie”, aldus Jozef Mottar, afgevaardigd bestuurder bij de BFVB. “De gedoneerde voedseloverschotten die ons bereiken via de logistieke inzet van CHEP zijn een grote meerwaarde in de strijd tegen honger en voedselverspilling. Bedankt in naam van de hulpbehoevenden.”

Gratis pallets tegen voedselverspilling (Foto: CHEP Benelux)
Gratis pallets tegen voedselverspilling (Foto: CHEP Benelux)Gratis pallets tegen voedselverspilling (Foto: CHEP Benelux)
Gratis pallets tegen voedselverspilling (Foto: CHEP Benelux)

Mark Strong wil dat je de fucking objective speelt in Battlefield V

Later vandaag komt EA/DICE met een boel nieuwe informatie inzake de singleplayerportie van Battlefield V. Dat werd gisteren aangekondigd in een tweet op het kanaal van de oorlogfranchise, vergezeld met wat grappige soundbites van niemand minder dan Mark Strong.

Strong zal de narrative verzorgen van zowel de proloog als de epiloog in de SP-campaign van Battlefield V. Het singleplayergedeelte zal op dezelfde manier vormgegeven worden als in Battlefield 1, waarbij verschillende oorlogsverhalen verschillende perspectieven bieden van mensen die met de oorlog te maken kregen op verschillende plekken ter wereld.

In het fragment van Mark Strong is hem schijnbaar een bekende frase ingefluisterd door de heren van DICE, namelijk PTFO, oftewel 'play the fucking objective'. Deze kreet hoor je veel in team-based shooters, om teamgenoten erop te attenderen dat ze niet moeten staan lanterfanten of alleen voor de kills moeten gaan, maar ook daadwerkelijk de multiplayer-objective moeten spelen. Battlefield V komt op 20 november uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Drie kaarten uit Hearthstone krijgen een nerf

Na een eerdere aankondiging dat Blizzard geen kaarten zou nerfen, is daar toch heen aankondiging van drie nerfs. De kaarten worden aanstaande woensdag gewijzigd om de balans van de game te verbeteren.

De eerste kaart is Mana Wyrm. De Mage-kaart gaat twee mana kosten in plaats van de één mana die hij momenteel kost. De tweede kaart is Giggling Inventor. Deze neutrale kaart van vijf mana komt in erg veel van de decks voor zonder enig nadeel. Deze kaart gaat voortaan zeven mana kosten. Als laatste is er een nerf voor een kaart in Wild: Aviana. Zij was verantwoordelijk voor een flink aantal Druid combo's die Wild tot een eentonig speeldveld maakte. Zij kost voortaan tien mana in plaats van negen. Hiermee moeten de combo's vertraagd en moeilijker uit te voeren worden.

Uiteraard krijg je de volledige Dust-waarde terug mocht je de kaarten kwijt willen na de nerf.

Politie zoekt geschminkte overvaller

Afgelopen zondag werd rond 12:10 de Esso aan de Valkenboslaan in Den Haag overvallen. De man bedreigde de caissière met een wapen en deed een greep in de kassa waarna hij ervandoor ging richting de Valkenboskade. De politie heeft reeds met verschillende getuigen gesproken, maar is nog op zoek naar mensen die iets van de overval hebben gezien. 

De dader is volgens het signalement circa 26 jaar oud en is 1,70 lang. Ten tijde van de overval droeg hij een zwarte muts en gezichtsbedekking. Volgens getuigen leek de man zijn gezicht wit geschminkt te hebben. Hij sprak met een Noord-Afrikaans accent. Mensen die denken informatie te hebben wordt gevraagd contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem

Stemmen Alan Wake en Max Payne ook te horen in Control

Control is de nieuwe titel van ontwikkelaar Remedy Games, de studio die de meeste mensen zullen kennen van de eerste twee Max Payne-games en Alan Wake. Tijdens een recente developer diary is bekendgemaakt dat de voice actors van zowel Max Payne als Alan Wake ook in Control te horen zullen zijn.

Helaas vertolken de stemacteurs niet hun bekende respectievelijke rollen, maar het is goed om te weten dat er weer groot talent aanwezig is in Remedy's nieuwe project. De hoofdrol in Control is voor Jesse Faden, die na een traumatische ervaring in haar jeugd gezegend is met buitennatuurlijke krachten. Om deze krachten te kunnen beheersen zoekt ze toenadering bij de Federal Bureau of Control (FBC), een clandestien overheidsorgaan dat zich bezighoudt met bovennatuurlijke fenomenen. Bij deze schimmige organisatie zullen James McCaffrey (Max Payne) en Matthew Porretta (Alan Wake) te horen zijn als respectievelijk voormalig directeur en hoofd-onderzoeker.

Het verhaal klinkt niet bijzonder origineel maar we weten dat Remedy qua narrative op dit gebied zeker zijn mannetje staat. Control draait net als als Quantum Break op de Northlight-engine, wat betekent dat we in ieder geval wederom zeer fraaie graphics mogen verwachten. Ook zal het qua gameplay wel snor zitten en de trailers laten alvast zien dat zaken als telekenesis en bullet-time opnieuw een grote rol spelen. Bekijk hieronder de dev diary waarin de voice actors alsook studio-hoofd Sam Lake aan het woord komen. Daaronder kun je de gameplay-trailer van afgelopen E3 nog even terugkijken. Control moet volgend jaar uitkomen voor PS4, Xbox One en PC.

2 doden bij eenzijdig ongeval

Bij een ongeval op de Cornelis Lelylaan in Amsterdam zijn afgelopen nacht twee doden gevallen. Het ongeluk gebeurde rond 03:00 uur vannacht. De witte Volkswagen Golf waarin ze zaten raakte van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Hoe dat kon gebeuren is niet bekend, het lijkt erop dat er geen andere weggebruikers bij het ongeval betrokken waren.

Meerdere ambulances, brandweerwagens en een mobiel medisch traumateam werden opgeroepen. Agenten hebben daarna grote schermen om de auto neergezet en de weg afgezet voor onderzoek. Vanochtend liet de politie weten dat de slachtoffers het ongeluk niet hebben overleefd. De identiteit van de slachtoffers is nog niet officieel vastgesteld.

Het Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen vraagt getuigen van het ongeval zich te melden. Mensen met beeldmateriaal, zoals bijvoorbeeld dashcambeelden, wordt gevraagd om deze ter beschikking te stellen. Beelden uploaden is mogelijk via de website van de politie. Mensen met overige informatie kunnen ook het formulier gebruiken, of bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

'Minder seks door Netflix'

Maar liefst 17 procent van de Nederlanders zegt dat zij door het enorme aanbod aan films, series en televisieprogramma’s op Netflix en/of andere (digitale) alternatieven, minder vaak seks hebben met hun partner dan ze eigenlijk zouden willen. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Acties.nl, onder 1.110 Nederlanders in een relatie. Daarnaast zegt bijna een kwart van hen dat de smartphone een negatieve invloed heeft op hun relatie.

Mannen zijn met 20 procent het meest kritisch over de invloed van Netflix op hun seksleven. Van de vrouwen zegt 15 procent door series, films en televisieprogramma’s minder seks te hebben met hun partner dan ze eigenlijk zouden willen. “Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende series, films en televisieprogramma’s om te volgen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Wanneer er een nieuw seizoen van bijvoorbeeld Game of Thrones online staat, willen mijn vriendin en ik die het liefst meteen gaan bingen. Dan schieten de ‘spannende zaken’ er nog weleens bij in.”

Smartphone en seks
Niet alleen televisie, maar ook de smartphone blijkt voor een aanzienlijk deel van de ondervraagden een seksuele spelbreker te zijn. Maar liefst 23 procent van hen zegt dat zijn seksleven weleens te lijden heeft onder het eigen smartphonegebruik of die van de partner. Van alle leeftijdscategorieën lijkt de seksualiteit van veertigplussers het meest vatbaar voor een negatieve invloed van de smartphone (46 procent). Opvallend genoeg ligt dit percentage onder jongeren veel lager; slecht 34 procent. Franke: “Dankzij de smartphone zijn we tegenwoordig altijd online. Dit betekent helaas ook dat we altijd bereikbaar zijn voor onze werkgever. Niks is zo onaantrekkelijk als een partner die in zijn of haar vrije tijd werkgerelateerde e-mails beantwoordt.”

Netflix of ‘normale tv’?
Maar liefst veertig procent van de ondervraagden zegt vaker naar Netflix en/of andere digitale alternatieven te kijken dan naar ‘normale televisie’. Vooral jongeren zijn een groot voorstander van deze digitale alternatieven. Zo zegt maar liefst driekwart van hen vaker te Netflixen dan dat zij naar de vaste programmering kijken. Opvallend is het verschil tussen jonge vrouwen (77 procent) en jonge mannen (66 procent).

Franke: “Het lijkt erop dat jonge vrouwen grootgebruikers zijn wanneer het om Netflix gaat. Een reden hiervoor kan zijn dat de meeste vrouwenseries gewoon met het nieuwste seizoen op Netflix of Videoland staan, terwijl ze op televisie eindeloos oude afleveringen herhalen.” Ondanks de steeds grotere keuze in televisiekijken en streamen, blijkt dat een vijfde van de ondervraagden weleens ruziemaakt over ‘de afstandsbediening’.

'Minder seks door Netflix'
'Minder seks door Netflix'

NHL: Canadiens vergroten ellende Red Wings

Er komt maar geen einde aan de ellende voor de ijshockeyers van de Detroit Red Wings. Van 1990/91 tot en met 2015/16 haalde de ploeg de play-offs, met vier Stanley Cup-titels als resultaat, maar in de afgelopen twee seizoenen lukte dat niet meer en won de ploeg slechts 33 en 30 van de 82 wedstrijden.

Dit jaar gaat het voorlopig nog een stukje slechter. De eerste vijf duels gingen stuk voor stuk verloren en op bezoek bij de Montreal Canadiens werd het maandagavond niet beter. Jonathan Drouin en Tomas Plekanec zorgden al voor een 2-0 voorsprong voor de Canadiens, waarna Andreas Athanasiou de Red Wings op het scorebord schoot.

Toch volgde de genadeklap weer snel: Tomas Tatar tekende voor het einde van de eerste periode voor 3-1, Brendan Gallagher en Charles Hudon hadden er na vijf minuten in de tweede periode al 5-1 van gemaakt en Drouin scoorde later ook nog de 6-1. Dankzij Athanasiou en Thomas Vanek deden de Red Wings nog iets terug, maar Paul Byron schoot de 7-3 eindstand op het bord en dus was daar nederlaag nummer zes voor Detroit.

Uitslagen NHL maandag
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 7-3
Ottawa Senators - Dallas Stars 4-1
Toronto Maple Leafs - Los Angeles Kings 4-1
Nashville Predators - Minnesota Wild 4-2

Canadiens - Red Wings (Bron: YouTube)

Jong PSV verslaat leeftijdsgenoten van Ajax

Jong PSV heeft maandagavond in de Keuken Kampioen Divisie voor eigen publiek een kleine overwinning geboekt op Jong Ajax, wiens selectie verre van compleet was.

Vanwege interlandverplichtingen kon trainer Michael Reiziger geen beroep doen op veertien van zijn spelers. "Een ongelukkige timing? Dat kun je wel stellen, ja", zei hij voorafgaand aan het duel tegen FOX Sports. "Natuurlijk wil je je sterkste spelers gebruiken. Die heb je niet, maar dat maakt niet uit. Wij staan bekend om onze goede jeugdopleiding, dus dan stel je andere spelers op."

Ook thuisploeg PSV miste een aantal spelers wegens de interlands, maar ook door schorsingen en blessures. Toch wist het elftal van trainer Dennis Haar de punten uiteindelijk op De Herdgang te houden. Jong Ajax kwam na iets meer dan een kwartier spelen nog wel op voorsprong door een doelpunt van Teun Bijleveld.

Amper drie minuten later was het echter gelijk. Na een overtreding in het strafschopgebied op Matthias Verreth ging Ramon Pascal Lundqvist achter de bal staan voor de penalty: 1-1. Vervolgens kwam PSV dicht bij een voorsprong toen Verreth in de slotfase van de eerste helft de paal raakte.

In de tweede helft nam Jong PSV snel de leiding via Joël Piroe. Jong Ajax maakte daarna jacht op de gelijkmaker en de Eindhovenaren werden behoorlijk onder druk gezet, maar het bleef bij 2-1. Daardoor stijgt Jong PSV naar de negende plaats in de Keuken Kampioen Divisie en zakt Jong Ajax naar plaats elf.

Effectieve Engelsen kloppen Spanje in Nations League

Engeland heeft in de Nations League een klinkende overwinning geboekt op Spanje. Al in de eerste helft sloegen de gasten drie keer toe.

In het stadion van Real Betis in Sevilla kwam het eerste gevaar nog wel van de gastheer. Vanuit een doorgekopte hoekschop dacht Marcos Alonso bij de tweede paal te scoren, maar hij schoot van dichtbij tegen Jordan Pickford aan. De duikende Engelse keeper kreeg de bal met wat geluk tegen zich aan geschoten.

Ruim tien minuten later was het aan de andere kant wel raak. Bij een snelle aanval van achteruit gaf Marcus Rashford uiteindelijk een prima pass op Raheem Sterling, die aan de aandacht van de Spaanse defensie ontsnapte. De snelle aanvaller van Manchester City knalde de bal prachtig in de kruising achter David De Gea.

Tot dat moment was Spanje niet alleen via Alonso dreigend geweest, want ook Marco Asensio werd gevaarlijk. Nadat Engeland de leiding had genomen werd Pickford ook aan het werk gezet door Thiago Alcántara. Het elftal van Luis Enrique domineerde, maar The Three Lions sprongen veel effectiever met hun kansen om.

Ook de tweede goal ontstond via een snelle uitbraak. Pickford vond met een lange bal Harry Kane, die handig wachtte op versterking en met een perfecte pass Rashford alleen voor de keeper zette: 0-2. En nog vóór de pauze werd het zelfs 0-3. Ross Barkley legde een hoge bal achter de Spaanse verdediging, waar Kane de bal breed legde op de scorende Sterling.

Na de onderbreking bleef Spanje aanvallen en Pickford hield Saúl Ñíguez van scoren af. Paco Alcácer, donderdag al tweemaal trefzeker tegen Wales (1-4), mocht vervolgens invallen en voor hem was het binnen een minuut al raak. Met een kopbal uit een hoekschop maakte hij de score wat draaglijker voor La Roja. Het was voor Alcácer zijn tiende doelpunt in zijn laatste tien doelpogingen namens Spanje en Borussia Dortmund.

Om de spanning écht terug te brengen in de wedstrijd, had de gastheer nog een treffer nodig. Die viel pas in de zevende minuut van de blessuretijd, toen Sergio Ramos raak kopte. Het was de laatste actie van de wedstrijd en Engeland heeft in groep 4 van divisie A in de Nations League nu vier punten uit drie duels. In de laatste speelronde komt Kroatië (één punt) op bezoek. Spanje, dat volgende maand ook nog tegen de Kroaten speelt, blijft koploper in de poule met zes punten.

Uitslagen Nations League maandag
A2: IJsland - Zwitserland 1-2
A4: Spanje - Engeland 2-3
B3: Bosnië & Herzegovina - Noord-Ierland 2-0
C2: Estland - Hongarije 3-3
C2: Finland - Griekenland 2-0
D2: Wit-Rusland - Moldavië 0-0
D2: Luxemburg - San Marino 3-0

Energieleverancier EnergieFlex is vergunning kwijt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt de vergunning van EnergieFlex in. De rechter heeft surseance van betaling verleend aan deze leverancier en de ACM stelt vast dat zij niet meer aan de verplichtingen uit de leveringsvergunning kan voldoen. Voor de klanten van Energieflex treedt een regeling in werking die er voor zorgt dat zij stroom en gas blijven ontvangen.

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM: “Klanten van EnergieFlex hoeven zich geen zorgen te maken. Ook al verkeert hun energieleverancier in surseance van betaling, de levering van elektriciteit en gas blijft doorgaan. Ze hoeven nu zelf niets te doen.”

Nieuwe energieleverancier
De komende dagen bekijkt de bewindvoerder van EnergieFlex of er een energieleverancier is die zijn klanten kan overnemen. De netbeheerders garanderen gedurende die tijd de levering van energie. Als het niet lukt om de klanten over te dragen, worden deze verdeeld over alle andere energieleveranciers. De levering van elektriciteit en gas wordt dus in alle gevallen voortgezet.

Even niet zelf overstappen
Tijdens deze overgangsperiode van maximaal twaalf werkdagen kunnen de klanten van EnergieFlex niet zelf overstappen. Zodra klanten aan een andere leverancier zijn overgedragen, krijgen zij hierover bericht. Zij kunnen dan besluiten om bij die nieuwe leverancier te blijven of om alsnog over te stappen naar een andere leverancier.

Informatie voor consumenten
Op www.consuwijzer.nl, het consumentenloket van de ACM, staat informatie over wat consumenten kunnen verwachten nu deze regeling in werking is getreden.

FOK! Wat een weer: nog éénmaal records

Hallo!  

Hebben jullie dat nou ook? Ik heb zelf absoluut niet het gevoel dat we al halverwege oktober zitten en dat november nadert. Voor mijn gevoel is het mei met al die 25 gradens die zich aan één stuk door aaneenrijgen. Ik ken dit alleen van een jaar of 10 geleden toen ik op Tenerife zat en de kerstspullen al in de etalages lagen. En nu maak je dit zelf mee in eigen huis en tuin. Het is volstrekt uniek, en misschien ook wel zorgelijk hoe warm het de laatste tijd is. Ik vertelde gisteren al dat dat mede komt door de koers van Leslie en Michael, de ex-orkanen. Toeval? Gaan we dit vaker krijgen dat dit soort systemen bijna als orkaan Europa bereiken? En wat als zo'n systeem ons land via het zuidwesten bereikt met zo'n warme Noordzee voor de deur........

Het weer is echt van slag. Wij boeken warmte-en-zon records, maar in het zuiden van Europa hebben ze zelden zoveel regen- en onweersbuien gehad als het afgelopen half jaar. In eerste instantie lag de blokkerende hogedruk ten noorden van ons, waardoor het ook in Scandinavie record-heet is geworden, tot in Lapland aan toe. Vervolgens kregen we continue het Azoren-hoog over onze omgeving. Vaak kreeg je zelfs nog een aparte kern in onze omgeving. Van zomerse buien was dan ook nauwelijks sprake. Er zijn wel buien geweest en dat met name in Limburg. Ook hadden we nog een groot complex boven het Westland, maar over het algemeen stelden de meeste buien weinig voor. Ze zijn op één hand te tellen.

Verder zijn er momenteel enorme buien in Zuid-Frankrijk en Italie. Dat komt mede door het warme water van de Middellandse Zee en het feit dat reguliere depressies óók via het zuiden van Europa trokken, en trekken, door de aanhoudende hogedruk boven onze omgeving. De straalstroom ligt op dit moment van Ierland naar Noorwegen. Ook in deze gebieden zijn de laatste dagen grote hoeveelheden regen gevallen met lokale overlast tot gevolg. Zowel daar als in Zuid-Frankrijk viel er tot 200 mm. Helaas bleef dat niet zonder dodelijke slachtoffers.

In onze omgeving is de enige verandering dat het na woensdag wat afkoelt. Maar voor het zover is loopt het kwik vandaag nog één keer op tot 25 graden. In het zuiden iets hoger, langs de kust iets lager. Dit alles bij heel veel zon en slechts een enkel wolkje. Daar gaan weer de dag- en decade-records!! Het is dan wel heel aangenaam, want er staat vandaag weinig wind. 

Morgen wordt het nog zo'n 21 graden, maar donderdag en vrijdag is het 15 tot 18 graden. Ook dat is eigenlijk nog vrij hoog.

Regen is en blijft voorlopig niet aan de orde. Misschien ergens na komend weekend, maar dat is nog veel te ver weg. 

Tot spreeks!  

Zonkracht  

Nederland

Zonsopkomst Alkmaar (Foto: DJMO)
Fraaie zonsopkomst bij DJMO. Zowaar ook een beetje bewolking. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Explosie in drugswoning Sittard

De politie heeft in een woning aan de Ophoven in Sittard een productieplaats voor verdovende middelen ontdekt. Er is niemand aangehouden. Rond 22:00  uur kwam er een melding van rookontwikkeling binnen. Brandweer en politie waren aanwezig toen er een explosie binnen in het pand plaatsvond. Hierbij raakte de voorgevel ontzet en dit zorgde voor een instabiele situatie waardoor hulpverleners niet naar binnen konden.

Inmiddels is bekend dat het pand een productieplaats is van verdovende middelen. Waarschijnlijk gaat het om cocaïne maar dat moet nog worden getest. Dat testen kan nog niet omdat het op dit moment niet veilig is om te doen. Het lijkt er op dat dit een deel is van een proces van het vervaardigen van verdovende middelen en dat hier het drogen van de drugs gebeurde.

Gas en elektriciteit zijn afgesloten en afgelopen nacht is begonnen met het voorzichtig slopen van het pand. Op die manier wordt geprobeerd uit te vinden wat er aan de hand is.

Minder wanbetalers zorgverzekering

Eind 2017 hadden bijna 230.000 personen van 18 jaar of ouder zeker 6 maanden geen zorgverzekeringspremie betaald, dit is 1,7 procent. Dit percentage bereikte in 2014 een piek van 2,2 en is daarna gedaald. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Vrijwel iedereen die in Nederland woont of werkt, moet onder de Zorgverzekeringswet verplicht een basisverzekering afsluiten. Wie de premie niet voldoet, is een wanbetaler. De dalende trend bij de wanbetalers vanaf 2015 valt samen met aangepaste wetgeving, waardoor personen sneller kunnen uitstromen uit de wanbetalersregeling.

Meeste wanbetalers mannen van 25 tot 40 jaar
Mannen staan vaker als wanbetaler te boek dan vrouwen, 2,1 procent tegen 1,3 procent. Mannen van 30 tot 35 jaar hebben met 3,5 procent in 2017 het vaakst een betalingsachterstand op hun basisverzekering, gevolgd door mannen van 35 tot 40 jaar en van 25 tot 30 jaar. Ook bij de vrouwen komen wanbetalers in deze leeftijdsgroepen het meeste voor.

Meer wanbetalers onder mensen met migratieachtergrond
Van de mensen met een migratieachtergrond is 3,6 procent wanbetaler, tegen 1,1 procent van de mensen met een Nederlandse achtergrond. Het percentage wanbetalers is het hoogst bij mensen met een achtergrond in de voormalige Nederlandse Antillen of Aruba, gevolgd door mensen met een Surinaamse, Marokkaanse en Turkse achtergrond.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.