FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 oktober 2018

NFL: Patriots beëindigen zegereeks Chiefs in spektakelstuk

In de NFL is de zegereeks van de Kansas City Chiefs voorbij. De jonge quarterback Patrick Mahomes leidde zijn ploeg naar winst in de eerste vijf wedstrijden, maar in Foxboro ging het fout tegen de New England Patriots van Tom Brady, hoewel die het uitermate moeilijk hadden.

Na één kwart leidden de Patriots met 10-6, onder meer dankzij een touchdown run van running back Sony Michel. Brady gooide een touchdown pass naar Julian Edelman in het tweede kwart en Michel rende nog eens de endzone in, waardoor het bij rust al 24-9 stond voor de thuisploeg.

Toch gaven de Chiefs zeker niet op en al vroeg in het derde kwart sloegen ze toe: Mahomes wierp een heerlijke pass naar Kareem Hunt, die er een 67-yard touchdown van maakte. Met een minuut op de klok bereikte Mahomes wide receiver Tyreek Hill in de endzone en zo werd het spannend: 27-26.

Een field goal van Stephen Gostkowski vergrootte de voorsprong van de Patriots in het vierde kwart weer iets, maar niet veel later stond Hill in de endzone wederom op scherp: een knappe pass van Mahomes werd gevangen door de wide receiver en de Chiefs namen met 30-33 een voorsprong.

Dit keer waren het de Patriots die terug moesten vechten en niemand minder dan Brady zelf dook vanaf 4 yards een touchdown binnen: 37-33. Gostkowski maakte daar met nog een field goal 40-33 van, maar ook dat was nog niet de beslissing.

In de eerstvolgende play liep wederom Hill zich vrij, waarna Mahomes hem van grote afstand wist te bereiken. Hill ving de bal, ontweek de verdediging en scoorde de touchdown: 40-40. In de allerlaatste seconden wonnen de Patriots dan toch nog, want Gostkowski trapte de winnende field goal binnen: 43-40. 

Uitslagen NFL zondag
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers 34-29
Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers 21-28
Cleveland Browns - Los Angeles Chargers 14-38
Houston Texans - Buffalo Bills 20-13
Miami Dolphins - Chicago Bears 31-28
Minnesota Vikings - Arizona Cardinals 27-17
New York Jets - Indianapolis Colts 42-34
Oakland Raiders - Seattle Seahawks 3-27
Washington Redskins - Carolina Panthers 23-17
Denver Broncos - Los Angeles Rams 20-23
Dallas Cowboys - Jacksonville Jaguars 40-7
Tennessee Titans - Baltimore Ravens 0-21
New England Patriots - Kansas City Chiefs 43-40

Patriots - Chiefs (Bron: YouTube)

Win een virtual ticket voor Blizzcon 2018! (winnaar bekend)

Over een kleine anderhalve maand is het weer zover: Blizzcon gaat weer van start in Anaheim waar Blizzard de plannen aankondigt voor games zoals World of Warcraft, Overwatch, Starcraft, Diablo, Hearthstone en Heroes of the Storm. Naast de aankondigingen is 2, 3 en 4 november ook een weekend voor allerlei events rondom de community en de games zelf, met onder andere developer panels, cosplaywedstrijden en natuurlijk een spectaculair concert ter afsluiting. En in samenwerking met Blizzard mogen wij twee virtual tickets weggeven voor Blizzcon, zodat je alle actie thuis kan volgen!

Met het Blizzcon-ticket krijg je onder andere goodies in alle Blizzard-games, waarvan de eerste al een aantal weken geleden bekend is gemaakt: een demon hunter skin voor Sombra in Overwatch. Ook krijg je naast de aankondigingen en de esports (die beschikbaar zijn voor iedereen) ook toegang tot de cosplaywedstrijd, de community night, developer panels waar je voor het eerst je eigen panel kan samenstellen en korting op de goodie bag!

Wat moet je hier voor doen? De games van blizzard gaan al een tijdje mee en hebben al voor genoeg gedenkwaardige momenten gezorgd in het leven van veel spelers. Wij vragen je om je leukste, mooiste of gekste herinnering rondom Blizzard-games te delen in de comments. Op maandag 15 oktober kiezen wij twee winnaars uit die van ons een code voor het virtual ticket krijgen opgestuurd. Succes!

Uiteraard is Fok! in het weekend van 2 november bij om uitgebreid verslag te doen van Blizzcon.

Uit alle inzendingen hebben wij Syphixx en Het_Liegebeest gekozen als winnaars. Gefeliciteerd! Jullie krijgen de code deze week nog opgestuurd.

Blizzconkeyart

Amsterdam: geen F1 investering

De gemeente ontkent de verhalen over een Amsterdamse investering in het circuit van Zandvoort. Die zou bedoeld zijn om de Formule 1 terug te laten keren naar Nederland.

Amsterdam zou samen met andere partners een investering gaan doen van 65 miljoen euro. Dat meldde de in Zandvoort geboren vastgoedondernemer Erik de Vlieger afgelopen nacht op Twitter. Hij baseerde zich daarbij op een rapport Masterplan F1 Circuit Zandvoort.

Verschillende media namen het nieuwtje over. Waar het rapport precies vandaan kwam, blijft nog enigszins onduidelijk.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam spreekt het hele verhaal tegen. 'We gaan niet investeren', zegt ze vastbesloten.

Straatrace in Amsterdam
Amsterdam werd zelf eerder ook al als optie genoemd voor het Formule 1-circus. De Amerikaanse eigenaren zouden interesse hebben in een straatrace in de stad. 

Ook toen reageerde de gemeente onverbiddelijk. Het college gaf aan dat een eventuele aanvraag onmiddellijk afgewezen zou worden. 

'De gemeente is het er volledig mee eens dat een Formule1-race niet thuishoort in Amsterdam', was toen te lezen in een verklaring. 'Als er al een race zou moeten komen in de omgeving, dan ligt het circuit van Zandvoort meer voor de hand.'

Kettingrukker berooft oude vrouw

In Amsterdam Noord is een oudere dame beroofd door een 'kettingrukker'. Een jonge man trok de gouden ketting van haar hals en ging er snel vandoor.

Het gebeurde maandagmiddag rond 14.15 uur. De vrouw had net boodschappen gedaan op het Buikslotermeerplein. Onderweg naar huis werd ze belaagd door de man. Dat was aan de Loenermark, ter hoogte van het tunneltje onder de Nieuwe Purmerweg. 

Scooter
De overvaller sprong achterop de scooter bij een andere man en ze reden weg richting het Buikslotermeerplein. Het was een donkerkleurige scooter met een blauwe kentekenplaat.

De vrouw heeft verwondingen aan haar hals overgehouden aan de overval. De politie noemt de actie 'laf, zinloos en een traumatische ervaring'.

Italië geeft EU middelvinger met 'onmogelijke begroting'

De 'begroting van het volk' die de Italiaanse regering van de populistische partijen Lega en Vijfsterren maandag naar Brussel stuurden overschrijdt de budgetregels met 37 miljard euro, schrijft de Volkskrant. Onder meer door een verlaging van de pensioenleeftijd en de belastingen stijgt het begrotingstekort naar 2,4 procent van het binnenlands product. Maar de Italiaanse economie is tienmaal zo groot als de Griekse, en als het misgaat schiet het Europese noodfonds tekort.

EU-ambtenaren spreken  van economische zelfmoord. Italië moet immers lenen om aan al dat geld te komen, en de markten verhogen uit voorzorg de rentes waardoor dat steeds duurder wordt. "Rome steekt een dikke vinger in het oog van de EU", zegt een diplomaat tegen de krant.

Ook het Italiaanse CPB heeft geen goed woord over voor de plannen van vicepremiers Matteo Salvini en Luigi Di Maio. Die zouden veel te rooskleurig zijn. De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra zegt steeds somberder te zijn over Italië.

In 2015 stookte Griekenland op vergelijkbare wijze de rentes op de financiële markten op door de begrotingsregels opzij te zetten. Dat zou in een halfjaar tijd een schadepost van 150 miljard euro hebben opgeleverd. Het probleem met Italië is echter dat het simpelweg te groot is voor een reddingsboei van de EU. In het ergste geval zou het de euro moeten verlaten, waarmee het weliswaar weer het devaluatie-instrument in handen zou krijgen, maar de stevige geldontwaarding van de lira-munt uit het verleden roept de vraag op of dat nou wel zo'n goed idee is.

'Vijand van het volk'
De Italiaanse regering zet de Europese Unie ondertussen neer als de vijand van het volk. "Die houdt zich schuil in de bunkers van Brussel", aldus vicepremier Salvini van Lega. Zo kreeg de EU deze zomer de schuld van het instorten van de brug in Genua waarbij 43 doden vielen. Italië zou niet genoeg geld hebben gehad voor het onderhoud. Ook zou de EU bewust paniek zaaien op de financiële markten om Italië te dwarsbomen.

Over twee weken maakt de Europese Commissie waarschijnlijk gehakt van de begroting. Die zal dan moeten worden bijgesteld, maar daar piekeren Salvini en Di Maio niet over. In dat geval zal Italië onder curatele worden gesteld en volgen mogelijk boetes, hoewel die nog nooit zijn uitgedeeld wegens begrotingsoverschrijding.

De Europese Centrale Bank mag ondertussen niet te hulp schieten, juist omdat de begrotingsregels zijn overschreden. De vrees bestaat dat er vervolgens een kettingreactie optreedt waarbij Rome met omhoogschietende rentes te maken krijgt, de bankkoersen dalen en spaarders hun geld bij de banken weghalen. "Er is geen tijd te verliezen", aldus minister Hoekstra, maar wat er precies kan en gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk.

72-jarige de cel in om misbruik 7-jarige

Een 72-jarige man uit Eindhoven krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 42 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor verregaande ontucht met een heel jong meisje. Dat besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag. Ook moet de man zich onder meer laten behandelen voor zijn psychische problemen en mag hij geen contact zoeken met het meisje en haar moeder of in hun buurt komen.

De man paste tussen september 2016 en maart 2018 regelmatig op een meisje als haar moeder moest werken of studeren. De man had het meisje dan in zijn woning in Eindhoven. Hij pleegde meerdere keren verregaande ontuchtige handelingen met het meisje, dat 7 jaar was toen de ontucht begon. In maart van dit jaar vertelde het meisje aan haar moeder dat ze niet meer naar haar ‘opa’ toe wilde en kwam de ontucht aan het licht. De verdachte bekende de delicten.

De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de verdachte op ernstige wijze de lichamelijke integriteit van het meisje heeft geschonden. Het meisje en haar moeder zijn de nadelige gevolgen van de ontucht nog steeds niet te boven. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan. Verder neemt de rechtbank het hem bijzonder kwalijk dat hij het vertrouwen schaadde dat zowel het meisje als haar moeder in hem als oppas stelden.

Wat hem daarnaast kwalijk wordt genomen is dat de verdachte de verantwoordelijkheid deels bij het slachtoffer legt, onder andere door herhaaldelijk te stellen dat het meisje de handelingen niet erg vond en hij niets deed wat zij niet wilde. De man is echter uitsluitend zelf verantwoordelijk voor de seksuele handelingen die zijn verricht. In strafmatigende zin weegt mee dat de verdachte vanwege onder meer een pedofiele stoornis verminderd toerekeningsvatbaar is.

Bijzondere voorwaarden
Een deel van de gevangenisstraf wordt voorwaardelijk opgelegd, als stok achter de deur. Aan de voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank bovendien een aantal bijzondere voorwaarden. Zo moet de man zich laten behandelen bij een gespecialiseerde zorginstelling, krijgt hij een contactverbod met het meisje en haar moeder en mag hij niet in de buurt komen van hun woning en haar school. Verder mag hij onder meer niet meer op minderjarigen passen of andere activiteiten met ze ondernemen.

Arbitrage 'Derby der Lage Landen' in Portugese handen

Arbiter Artur Soares Dias leidt dinsdagavond de oefeninterland tussen het Nederlands elftal en België. De Portugese scheidsrechter krijgt in het Koning Boudewijnstadion van Brussel assistentie van zijn landgenoten Rui Barbosa Tavares en Paulo Santos Soares.

Dias floot twee jaar geleden de vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Ierland dat in een 1-1 gelijkspel eindigde. Het stadion is nog niet uitverkocht. Maandag waren pas 33.000 van de 45.000 beschikbare tickets verkocht. Het spelers van het Nederlands elftal dragen tegen België het blauwe uittenue. De Rode Duivels van België spelen in de bekende rode outfit.

OM eist tot 1,5 jaar voor 'het spelen van Sinterklaas '

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen tot 1,5 jaar en een beroepsverbod van 5 jaar geëist tegen twee bestuurders van de zorginstelling Buitenbeentje uit Paterswolde. Het OM verwijt hen voor ruim 850.000 euro te hebben gefraudeerd met PGB-gelden. Die gelden werden niet besteed aan zorg: “Ze betaalden bijvoorbeeld voor cliënten familievakanties, computers, fietsen, wasmachines, wasdrogers, caravanstalling, telefoonkosten, dierentuin-abonnementen en musical kaartjes.”

Uit onderzoek door de opsporingsdienst van de inspectie SZW blijkt dat de Stichting Buitenbeentje van 2011 tot en met 2013 op papier voor circa 1.000.000 euro PGB-zorg leverde aan tientallen cliënten. Het OM denkt dat in werkelijkheid het overgrote deel van de zorg werd uitgevoerd door externe zorgverleners, die op eigen naam werkten en ook zelf rechtstreeks betaald kregen. Buitenbeentje leverde –anders dan de papieren werkelijkheid suggereerde- nauwelijks zorg: “Het had niet eens het daarvoor benodigde zorgpersoneel in dienst,” zei de officier van justitie op zitting. Volgens het OM is zeker 850.000 euro aan gedeclareerde zorggelden, besteed aan andere zaken dan zorg. In totaal heeft de Stichting voor bijna € 400.000 aan goederen en diensten betaald voor cliënten. Het OM verwijt de twee bestuurders valsheid in geschrift en witwassen.

Zorgfraude ondermijnt stelsel
“De kadootjes konden door de cliënten worden “besteld”, of het werd gewoon uitgedeeld: Betaald uit PGB, speelde de Stichting Sinterklaas” zei de officier op zitting: “Het feitencomplex dat we in deze zaak zien is schokkend te noemen. (…) Er zijn tonnen bestemd voor zorgverlening voor andere doeleinden aangewend,” zei de officier. Het OM stelt dat het zorgstelsel is ondermijnd en het vertrouwen van cliënten is misbruikt door verdachten: “Doordat Buitenbeentje in veel gevallen het PGB-beheer deed, was voor veel cliënten niet duidelijk hoe de financieringsstromen liepen. Cliënten vertrouwden op verdachten. Zozeer dat ook bankpassen en pincodes aan haar ter beschikking werden gesteld.” Ook werden verantwoordingsformulieren blind getekend. Ondertussen werd er fors meer aan zorggelden gedeclareerd dan dat er aan zorg werd genoten. Een ouder verklaarde bij de Inspectie SZW: “Op het moment dat je geld nodig had om je zoon te helpen, dan was het geld op.”

Geëiste straffen
Tegen de secretaris van de stichting die ook de dagelijkse leiding had, eist het OM een gevangenisstraf van 18 maanden. Tegen de bestuursvoorzitter eist het OM een gevangenisstraf van 10 maanden: “Hij wist er vanaf, kon er iets aan doen maar hij heeft niet ingegrepen en meegeprofiteerd”. Tegen beide verdachten eist het OM ook een verbod op het uitoefenen van enig beroep in de zorgverlening, financiële verantwoording van zorg daaronder begrepen, voor de duur van vijf jaren.

Daarnaast eist het OM dat verdachten het wederrechtelijk verdiend vermogen van 850.000 euro betalen aan de staat, omdat misdaad niet mag lonen.

Boëtius: ''Ik had niet ingezet op een transfer, nee"

Jean-Paul Boëtius stapte eind augustus over van Feyenoord naar FSV Mainz 05. In zijn laatste wedstrijd voor de Rotterdammers kreeg hij rood.

In de uitwedstrijd tegen De Graafschap ontving hij een tweede gele kaart door provocerend te applaudisseren voor scheidsrechter Pol van Boekel. Vervolgens werd hij persona non grata bij Feyenoord en vertrok hij ruim een jaar na zijn rentree weer uit Rotterdam.

''Als ik gewoon wegren en geen rode kaart pak, had ik nu waarschijnlijk nog op het trainingsveld van Feyenoord gestaan", vertelt Boëtius in gesprek met RTV Rijnmond. ''Ik had niet ingezet op een transfer, nee."

“Er zijn wat incidentjes geweest, waardoor het voor mij moeilijker zou worden. Ik heb het mezelf niet makkelijk gemaakt en daar hebben we op gereageerd in de vorm van een transfer. Bij Mainz kon ik weer met een frisse start beginnen."

Boetiüs bracht maandag een bezoek aan zijn oude club en had daar ook een ontmoeting met Giovanni van Bronckhorst, wie hij ook omhelsde. ''Als je elkaar gewoon omhelst, dan getuigt dat gewoon van een gezonde verstandshouding. Ik wil uit de wereld helpen dat er verder geen haat en nijd is. Van hun kant niet en zeker ook niet van mijn kant."

Neuer: "Ik ben wél topfit en voel me goed"

De Duitse ploeg zit in de problemen en zelfs op Manuel Neuer wordt kritiek geuit. De doelman vindt echter dat hij goed in vorm is.

Lothar Matthäus pleitte na de 3-0 nederlaag tegen het Nederlands elftal ervoor dat Marc-André Ter Stegen een kans moet krijgen tegen Frankrijk (dinsdag). Volgens de Duitse voetballegende is Neuer nog steeds niet topfit nadat hij vorig seizoen bijna de hele jaargang geblesseerd was. De keeper van Bayern München is het niet met Matthäus eens.

"Ik ben topfit, ik heb geen enkel probleem", zei Neuer maandag op een persconferentie. "Ik voel me goed en ben gewoon goed in vorm. Matthäus mag zeggen wat hij wil. Er hebben zich nou eenmaal geen situaties voorgedaan waarbij ik op kan vallen. Ik heb wat pech gehad. We weten dat de situatie ernstig is en we hebben erover gepraat. We staan als team sterk."

Joachim Löw sprak op de persconferentie van een 'pijnlijke nederlaag'. "Maar geen totaal onverwachte voor mij. Het was duidelijk dat het proces na het slecht verlopen WK lang zal duren. We hebben de wedstrijd tegen Nederland geanalyseerd en onze lessen getrokken." De bondscoach meldde alvast dat Neuer dinsdag tegen de Fransen gewoon onder de lat staat, maar dat hij verder wel wat aanpassingen doet.

Mertens ziet 'typische hoera-stemming' in Nederland

Dries Mertens denkt dat België dinsdag favoriet is tegen het Nederlands elftal, ondanks dat Oranje zaterdag met 3-0 van Duitsland won.

Mertens is onder de indruk van het huidige Oranje. "Ze hebben veel kwaliteit, maar ik denk dat wij favoriet zijn", werd hij maandag geciteerd door Het Nieuwsblad en de NOS. België kwam zelf vrijdagavond al in actie in de Nations League. Door twee goals van Romelu Lukaku werd Zwitserland met 2-1 verslagen in Brussel.

"Het is wel typisch dat er nu al een hoera-stemming is in Nederland, niet? Maar ze hebben goede spelers, dus ze mogen vertrouwen hebben", aldus Mertens. "Als je de wedstrijd van Nederland tegen Duitsland zag, dat maakt indruk. Ze hebben dan ook spelers met kwaliteiten. Het zal niet makkelijk zijn. Ze kunnen snel omschakelen, zijn jong en gretig. We weten dat het een moeilijke wedstrijd wordt."

Bondscoach Roberto Martínez liet al weten dat hij zijn basisteam op enkele plekken gaat wijzigen. Ook hij is positief over wat Oranje tegen Die Mannschaft liet zien. "Nederland toont mentaliteit. In de eerste helft bleven ze geduldig en verdedigden ze goed en daarna creëerden ze kansen met mooi countervoetbal. Ze hebben duidelijk plezier op het veld."

Shorttrackploeg met drie debutanten naar eerste wereldbekers

Nederland doet met drie debutanten mee aan de eerste wereldbekerwedstrijden shorttrack van het nieuwe seizoen. Bondscoach Jeroen Otter heeft Friso Emons, Avalon Aardoom en Marijn Wiersma geselecteerd.

Emons en Aardoom doen mee in zowel Calgary (2 tot en met 4 november) als Salt Lake City (9 tot en met 11 november). Wiersma is alleen actief in Calgary. Bij de mannen bestaat de selectie van Nederland verder uit olympisch medaillewinnaar Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf. Jasper Brunsmann is reserve.

Olympisch kampioene Suzanne Schulting voert de groep bij de vrouwen aan. Yara van Kerkhof, die zilver won bij de Spelen, Lara van Ruijven en Rianne de Vries zijn de andere shorttracksters die meegaan. De olympische medaillewinnaars waren automatisch geplaatst voor eerste wedstrijden in het nieuwe seizoen. De overige mensen zijn geselecteerd op basis van Invitation Cup van afgelopen weekend. 

244 kilo (illegaal) vuurwerk in woonhuis Leerdam

Supercobra’s, nitraten en shells, maar ook verdovende middelen en wapens vonden agenten maandag in een huis aan de Lindestraat in Leerdam. De politie bezocht de woning na een tip over handel in illegaal vuurwerk. 

244 kilo vuurwerk werd er in totaal gevonden in de woning. De politie kwam er dinsdagochtend aan de deur na een tip over illegaal vuurwerk in de woning. De agenten zagen al direct een wapen liggen en een hoeveelheid vuurwerk. De explosievenverkenner oordeelde dat het om zwaar, illegaal vuurwerk ging en zag ook vuurwerk waarmee ‘gerommeld’ was.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd opgeroepen en de direct aangrenzende woningen werden ontruimd. De bewoners van deze twee woningen konden pas tegen vier uur ’s middags weer terug naar hun huis toen de huiszoeking was afgerond.

Van de in totaal 244 kilo vuurwerk bleek 161 kilo zwaar illegaal vuurwerk te zijn zoals de supercobra’s, nitraten en shells. 83 kilo was dus van een legale soort. Het is echter niet toegestaan om meer dan 25 kilo legaal vuurwerk in huis te hebben. Het vuurwerk is door specialisten op vervoerd naar een veilige opslagplaats voor verder onderzoek.

Naast het vuurwerk vonden agenten ook verdovende middelen en wapens in de woning. De 28-jarige bewoner is aangehouden.

Schöne en Mazraoui eerder terug bij Ajax

Lasse Schöne en Noussair Mazraoui laten de tweede interland van respectievelijk Denemarken en Marokko schieten om zich eerder weer bij Ajax te melden.

De Deense bond meldt dat Schöne dinsdag niet in actie komt in de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk. Dat heeft niets met een blessure te maken, maar puur met het drukke speelschema van Ajax. Schöne speelde zaterdag de hele wedstrijd toen Denemarken in de Nations League met 0-0 gelijkspeelde in en tegen Ierland.

Terwijl Schöne zich kan gaan richten op de uitwedstrijd van Ajax tegen sc Heerenveen (zaterdag), maakt Kasper Dolberg nog wel deel uit van de Deense ploeg. Ook hij had tegen de Ieren een basisplaats. Denemarken pakte vier punten in de eerste twee Nations League-duels. Wales staat op drie en Ierland op één.

Volgens Voetbal International keert ook Noussair Mazraoui eerder dan gepland terug bij Ajax. De rechtsback kampt met liesklachten en hij heeft daarom het trainingskamp van de Marokkaanse nationale ploeg verlaten. Bij Ajax laat hij zich verder behandelen. Zonder Mazraoui speelt Marokko dinsdag in de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup tegen de Comoren.

Almirola wint NASCAR-race Talladega na stilvallen teamgenoot in laatste bocht

Aric Almirola heeft de 31e race van het seizoen in de NASCAR Cup Series gewonnen. Op de imposante Talladega Superspeedway was de coureur van het dominante Stewart-Haas Racing de beste na een chaotische slotfase, waardoor hij na Daytona 2014 eindelijk zijn tweede zege bij kon schrijven. 

De auto's van Stewart-Haas Racing stonden bij de start met z'n vieren op de eerste twee rijen en het kwartet domineerde de eerste stage: Kurt Busch won, voor Clint Bowyer, Kevin Harvick en Almirola, ver voor Joey Logano. Kort na de herstart voor stage twee ging Jimmie Johnson eraf, waarna het Stewart-Haas-kwartet de touwtjes weer stevig in handen hield.

Problemen voor Johnson (Bron: YouTube)

Kort voor het einde van de tweede stage ging het even fout voor Kyle Larson. Hij spinde en schoot een paar centimeter voor Brad Keselowski langs, waarna ook zijn band nog met enig geweld uit elkaar plofte. Met nog drie ronden te rijden in de stage ging het veld weer op weg en niet geheel verrassend nam Stewart-Haas weer de leiding: Harvick won dit keer, voor Bowyer, Busch en Almirola, met Denny Hamlin nu op de vijfde plek.

 Keselowski en William Byron hadden de eerste rij te pakken bij de volgende herstart, met de Stewart-Haas-coureurs na de pitstops op plek twaalf (Harvick) en verder. Na wat duwen en trekken kwam de pas 20-jarige Byron aan de leiding, hoewel dat zeker op Talladega nog weinig zei over de kansen op de winst, iets wat hij zelf bevestigde door ook vrij snel weer wat terug te vallen.

Ook bij Larson ging het fout (Bron: YouTube)

Met vijftig ronden te rijden werd de boel weer geneutraliseerd: Jamie McMurray kwam in de problemen en kwam in het gras stil te staan. Een volgende caution volgde en de herstart kwam met twee treintjes voorop: Keselowski, Ryan Blaney en Logano (Penske) bovenaan, Busch, Harvick, Almirola en Bowyer (Stewart-Haas) onderaan, met nog een dikke 45 ronden te rijden.

Tien ronden later ontstond een duidelijke splitsing in het veld, waarbij zo'n tien man zich los reden van de rest. In het achterveld reden onder meer play-offcoureurs Larson, Kyle Busch en Martin Truex, die er vermoedelijk vanuit gingen dat ze óf een pitstop minder konden maken óf nog wel aan konden sluiten bij de caution na de onvermijdelijke crash in de slotfase van de race.

De Stewart-Haas-trein domineerde de race tot drie ronden voor het einde, toen het fout ging met JJ Yeley en play-offcoureur Alex Bowman. De caution kwam er weer aan te pas en Harvick kwam zonder brandstof te staan bij de herstart. In overtime werd weer gecrashed, maar de race kon verder, Kurt Busch kwam in de laatste bochten zonder brandstof te staan en Almirola kon na tig gemiste kansen eindelijk zijn tweede Cup Series-zege pakken, waardoor hij ook gelijk geplaatst is voor de Round of 8.

Chaos in de slotfase (Bron: YouTube)

Volleybalsters naar halve finale WK na 3-2 zege op Amerika

De Nederlandse volleybalsters hebben op het WK in Japan de halve finales bereikt. Oranje versloeg regerend wereldkampioen Amerika met 3-2 (30-32, 15-25, 25-22, 25-15, 15-9), na een 2-0 achterstand. Doordat Amerika zondag al van China verloor, is het uitgeschakeld voor de halve finales.

Nederland speelt dinsdag tegen China voor de eerste plaats in de poule. In de andere poule zijn Italië en Servië al zeker van de halve finale, ook daar volgt dinsdag de beslissing om de eerste plaats.

Nederland begon geweldig aan de partij tegen Amerika. De ploeg onder leiding van bondscoach Jamie Morrison liep snel uit naar een 8-2 voorsprong. Oranje liep verderop in de set zelfs nog meer uit en bij 17-9 in Nederlands voordeel leek de set binnen te zijn. Door wissels aan Amerikaanse zijde kwam Amerika beter in het spel, maar de eerste setpunten waren bij 24-22 voor Nederland. Die twee setpunten en de volgende drie wist Oranje niet te benutten, waarna Amerika wel toesloeg op hun setpunt.

In het begin van de tweede set had Amerika het betere van het spelen, mede doordat Nederland niet helemaal bij de les was. Oranje knokte zich terug tot 8-10, maar daarna won Amerika zeven punten op rij en ging de set eenvoudig naar de Amerikaanse volleybalsters.

In het begin van de derde set leek Oranje zich voorzichtig te herstellen. Nederland kwam op een 8-6 voorsprong. Amerika leek daar niet van onder de indruk en vijf van de zes volgende punten, waardoor de regerend wereldkampioen met 9-11 leidde in de derde set. Oranje liet het kopje niet hangen en knokte zich terug in de set. De Nederlandse volleybalsters kwamen langszij en aan het einde van de set liep Oranje langzaam weg bij Amerika en bij 24-19 waren de eerste setpunten van deze set. Amerika wist nog drie setpunten weg te werpen, maar op het vierde setpunt sloeg Lonneke Slöetjes de bal binnen.

In het begin van de vierde set wist Amerika nog de eerste twee punten te winnen, maar in het verdere verloop was Oranje duidelijk de betere ploeg. Ze wonnen de lange rally's en bij de tweede technische time-out stond Nederland met 16-9 voor. Waar de grote voorsprong in de eerste set nog werd weggegeven, werd deze set makkelijk met 25-15 gewonnen.

In de vijfde set nam Oranje al snel een voorsprong van drie punten. Bij de kantwissel stond Nederland met 8-5 voor. De ploeg van Morrison gaf in het tweede deel van de vijfde set geen kans en won de set eenvoudig met 15-9. Uitblinkster aan Nederlandse kant was Slöetjes met 38 punten en werd daarmee topscorer. Celeste Plak was een goede tweede met 16 punten.

Samenvatting WK Volleybal Nederland - Amerika (Bron: YouTube)

Bibi is een vuile aandachtshoer

Haha haters heb ik jullie even tuk. Ik ben gewoon een vuile aandachtshoer, stelletje kuthaters. Ok, ok sorry, ik bedoelde niet dat je stinkt ofzo.... Maar bibi, hoe lang kom je eigenlijk al op internet?

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Hoi haters van vandaag, wat een talent hebben jullie toch. Daar zouden jullie eigenlijk iets mee moeten doen. De hele dag berichten schrijven naar mensen die jullie niet kennen bijvoorbeeld! Ik hoop dan ook dat jullie voldoening hebben kunnen halen uit het plaatsen van deze comments. Neem nou de reactie: “vuile aandachtshoer”, zo inspirerend! Ik dacht; die laat ik afdrukken op mijn shirt! Zodat ik elke keer wanneer ik dit shirt draag, ik weer even herinnerd word aan wie ik werkelijk ben. Geschreven door iemand die mij vast beter kent dan wie dan ook? Met zoveel klasse en intelligentie én, als klap op de vuurpijl, geïllustreerd met een profielfoto van een anonieme kat of een plaatje van Transformers, want die zijn zo cool. He-le-maal te gek! Ga zo door, zo heerlijk veilig vanachter je scherm mensen haten op internet. Dat is pas echt iets om trots op te zijn.. Want een dag niet gehaat is een dag niet geleefd natuurlijk! ❤️ #levensmottogoals #grootdenkers #ikvindhelemaalmooi #dieselhatecouture @diesel

Een bericht gedeeld door Bibi Breijman (@bibibreijman) op14 Okt 2018 om 3:08 (PDT)

Trek-ploegleider Steven de Jongh gevonden

Ploegleider Steven de Jongh van Trek-Segafredo wordt sinds vanmiddag vermist in Spanje. De Jongh vertrok rond 10:30 vanuit zijn hotel, sindsdien is niks meer van hem vernomen.

De Nederlander was van plan een rit te gaan maken in de omgeving van Girona. Hij vertrok vanuit zijn hotel in La Ganga. De Jongh had Strava, een app om atleten te volgen, aanstaan, ook daarop is geen signaal meer ontvangen. 

Zijn vrouw laat op twitter weten erg ongerust te zijn.

Update 18:23 uur
De wielrenner is gevonden door een helikopter zo laat zijn vrouw weten. Hij is overgebracht naar het ziekenuis. Volgens zijn vrouw 'ademt hij en heeft hij een hartslag'. 

Miss Holocaustoverlevende 2018 is bekend

Nadat eerder dit jaar de Miss Hitler verkiezing werd afgeblazen, kunnen we alsnog genieten van iets heel anders, namelijk de Miss Holocaustoverlever-verkiezing!

Geen Miss Hitler dus dit jaar, maar de inmiddels 93-jarige oma Tova Ringer won waarschijnlijk na de badpakkenronde overtuigend van andere niet te versmaden vernietigingskampoverlevers. "Ik ben erg blij", aldus de overlevende. Haar ouders, vier zussen en een grootmoeder konden helaas niet bij de huldiging zijn, aangezien zij betreurenswaardig genoeg de kampen niet overleefden. "Dit is heel speciaal. Ik had nooit kunnen geloven dat ik op mijn leeftijd nog een schoonheid ben", aldus het krasse oudje met het zorgvuldig gekapte zilveren haar.


Miss Holocaustoverlever 2018 (Bron: Youtube)

Ringer kreeg een mooie zilveren tiara en een blauwwitte sjerp als prijs. Sinds 2012 wordt deze verkiezing elk jaar gehouden en organisatoren Yad Ezer L’Haver (organisatie Helpende Hand) willen zo de Holocaustoverlevenden een hart onder de riem steken.

Op de eervolle tweede plek eindigde de 85-jarige Rita Kazimov Brown en het brons werd gedeeld door de 74-jarige Madeleine Schwartz en de 81-jarige Tamara Weitzman.

De verkiezingen worden bijgewoond door duizenden toeschouwers, waaronder leden van het Israëlisch kabinet, regering en honderden Holocaustoverlevenden. Op dit moment wonen nog ongeveer tweehonderdduizend Holocaustoverlevers in Het Beloofde Land.

Embed from Getty Images

Bokszwaargewicht haalt vernietigend uit naar mascotte

Deontay Wilder, wereldkampioen in het zwaargewicht bij de boksbond WBC, kreeg een leuke stunt voor zijn kiezen toen hij live op tv een mascotte van het Spaanstalige tv-zender Nacional ESPN op zijn hardst een beuk mocht geven. 


Mascotte krijgt beuk (Bron: Youtube)

Wilder mocht komen praten over zijn komend gevecht tegen Tyson Fury en na afloop mocht hij dan de mascotte een rotklap geven. Weinigen hadden verwacht dat Wilder zo vernietigend uit zou halen en de mascotte inderdaad keihard zou vloeren. Volgens bronnen zou de man in de mascotte zijn kaak gebroken hebben, maar dit is niet bevestigd.

Zodra Wilder van de blessure hoorde heeft de Bronze Bomber via Instagram direct zijn excuses aangeboden en de persoon in de mascotte gratis kaartjes beloofd voor het gevecht tegen Fury.

Het gevecht tussen Wilder en Fury wordt op 1 december 2018 gehouden in het Staples Center in Los Angeles, Californië.

Kabinet schaft dividendbelasting niet af

De afschaffing van de dividendbelasting gaat definitief niet door. Dit maakten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie maandag bekend na coalitieoverleg.

Anderhalve week geleden werd al besloten de omstreden maatregel te heroverwegen, aangezien Unilever besloot om het hoofdkantoor toch niet naar Rotterdam te verhuizen.

De afschaffing die de staat jaarlijks 2 miljard zou kosten kwam op voorspraak van de VVD in het regeerakkoord. Alleen het CDA was openlijk voor, terwijl D66 en ChristenUnie er niet voor waren maar zich wel aan het regeerakkoord wilden houden. Vorige week was al duidelijk dat geen van de vier regeringspartijen het geld voor iets anders wilden besteden. De oppositiepartijen vonden dat de 1,9 miljard euro moest gaan naar bijvoorbeeld onderwijs en de zorg.

Gijzelnemer station Keulen overmeesterd

In het centraal station van Keulen is een gijzeling aan de gang. De politie heeft het stationsgebouw geëvacueerd. De gijzeling zou gaande zijn in een apotheek aan de achteringang van het station. Een ooggetuige zou gezien hebben dat de gijzelnemer vooraf een meisje in brand heeft proberen te steken in een nabijgelegen McDonalds, maar dit is niet bevestigd door de politie.

Volgens de politie is de gijzelnemer gewapend en hebben ze contact met hem gelegd. Een team van deskundigen is aanwezig om te onderhandelen over de vrijlating van de gegijzelde persoon. Er zouden ook agenten met machinegeweren aanwezig zijn.

Het treinverkeer is stilgelegd en het gebied rondom het station is afgezet.

Update 15:25 uur:
De gijzelnemer die in het station van Keulen meerdere mensen had gegijzeld is rond half 3 door de politie overmeesterd. Hierbij zijn flitsgranaten gebruikt, is er geschoten en is een vrouw licht gewond geraakt. Eerst zou er sprake zijn van 1 gegijzelde vrouw, maar het bleek om meer mensen te gaan.

Politica verzint aanval om liposuctie te verzwijgen

In Indonesië gebeuren nog wel eens rare dingen rondom politici en in de afgelopen weken heeft men er weer een spraakmakende zaak bij. Het gaat om ene Ratna Sarumpaet, (inmiddels ex-)lid van het campagneteam van Prabowo Subianto, die volgend jaar een gooi hoopt te doen naar het presidentschap.

Ratna en haar kompanen hebben het niet zo op de regering van de huidige president, Joko Widodo. Dat leverde haar naar verluidt een pak slaag op: onlangs verscheen een foto waarop Ratna met een flink opgezwollen hoofd te zien was, waarna ze vertelde dat ze was aangevallen op het vliegveld van Bandung. De geruchten gingen al snel rond: het zou een politieke aanval geweest zijn van het kamp-Widodo, en onder meer Subianto sprak schande.

De politie deed uiteraard onderzoek naar de zaak, en wat bleek? Er was helemaal geen aanval geweest. "Er was geen aanval, dat was slechts een verzinsel, geïnspireerd door Satan", aldus Ratna. Volgens de vrouw bleef haar familie maar vragen wat er met haar gezicht was gebeurd, waarna ze een verhaal verzon over een pak slaag.

"Ik had nooit kunnen bedenken dat ik zo dom zou zijn, ik weet niet wat voor soort kwaad over mij heen is gekomen om zoiets te verzinnen. Dus voor de duidelijkheid: nee, ik ben niet aangevallen", gaf Ratna toe. Natuurlijk had haar opgezwollen hoofd wel een oorzaak, maar dat was iets anders: ze had een liposuctie ondergaan en wilde liever niet dat men daar achter zou komen.

Niet lang na haar bekentenis wilde Ratna er vandoor gaan, ze had plannen voor een conferentie in Chili. Dat was niet de bedoeling, want de politie wilde haar graag even spreken. Op het vliegveld van Banten werd ze dan ook opgepakt en inmiddels wordt Ratna verdacht van het 'verspreiden van nepnieuws'. 

Overigens moest de plastische chirurgie natuurlijk wel ergens van betaald worden en ook dat zou Ratna wel eens een probleempje op kunnen leveren. Ze gebruikte namelijk geld van dezelfde bankrekening die werd gebruikt om geld in te zamelen voor de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met een veerboot op het Tobameer in juni, waarbij vermoedelijk zo'n 170 mensen om het leven kwamen.

Star Citizens FOIP face tracking is hilarisch

In de meest recente CitizenCon liet Star Citizen-ontwikkelaar Cloud Imperium Games al weten dat hun zogenaamde "FOIP face tracking" zijn intrede zou maken in de volgende update. Die update is nu gearriveerd en onder andere YouTuber Robbaz ging ermee aan de slag: de resultaten zijn niet zozeer grappig alswel enigszins angstaanjagend.

De FOIP-technologie (Face over Internet Protocol) is best indrukwekkend, vooral als je je bedenkt dat je het kunt gebruiken met iedere willekeurige webcam. Je kunt via je webcam jouw in-game personage jouw gezichtsuitdrukkingen geven. Nu de update uitgebracht is halen Star Citizen-spelers massaal hun webcams onder het stof vandaan om deze nieuwe feature uit te proberen. Vooral op het momentje van 5:45 tot 5:55 in Robbaz' filmpje kon ik een brede grijns niet onderdrukken.

Star Citizen is een reusachtig project dat al vele jaren loopt. De game zou officieel in 2014 al uit moeten komen, maar wordt qua release steeds uitgesteld vanwege vele nieuwe features die er sinds de officiële aankondiging bij zijn gekomen. Deze 'feature creep' heeft de game ook gehuld in controverse, voornamelijk wegens de enorme hoeveelheden geld die de ontwikkelaars ondertussen binnenhalen met het verkopen van 'in-game goederen' zoals ruimteschepen. Star Citizen is verder veruit koploper op het gebied van crowdfunding: in 2014 werd er maar liefst 36 miljoen dollar opgehaald voor de financiering van het spel, een jaar later was het budget al 85 miljoen.

Toch blijven er veel mensen geïnteresseerd en worden de 'CitizenCons' goed bezocht. Er worden ook met enige regelmaat speelbare alfa's uitgebracht die backers kunnen spelen, waarin één van de onderdelen van Star Citizen uitgeprobeerd kunnen worden. Bekijk hieronder de nieuwste trailer van Squadron 42, het singleplayer-gedeelte van Star Citizen.


Luchtalarm in Renkum

In het Gelderse Renkum is vanochtend meerdere malen het luchtalarm afgegaan. Hoe dit kan is onbekend. Verschillende bewoners schrokken vanochtend wakker door het alarm.

Het alarm ging rond 07:45 af en om 08:30 nog eens. Diverse inwoners vermoedden dat er iets aan de hand was bij Parenco, een papierfabriek. Deze meldt dat daar geen alarm is geslagen en niets aan de hand is. Ook de Gemeente Renkum ontkent dat er iets aan de hand is, wel voegden zij later toe dat het niet om het alarm gaat van de hulpverlening. De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van het geluid. 

(tekst gaat verder onder de tweets)

Bij de uiterwaarden in Heteren, zo'n 3 kilometer verder op was in het weekend een kampement ingericht waar werd stilgestaan bij de slag om Betuwe in de Tweede Wereldoorlog. Daar stonden ook originele luchtalarmen meldt Bauke Huisman, een van de organisatoren van de herdenking. "Die zijn zaterdag en zondag gebruikt, maar bij mijn weten vanochtend niet. Het zou kunnen, maar lijkt mij niet".

Messentrekker bijt agent in zijn arm

Gisteravond rond 19:15 uur ging de politie naar een melding in de Tilburgse wijk Trouwlaan. Twee broers hadden ruzie met elkaar en er ontstond daarbij een worsteling. Uiteindelijk pakte een van hen een mes en ging hiermee achter zijn broer aan. De ruzie ging buiten op straat verder. De achterna gezeten man (51 jaar) vreesde voor zijn leven. De ruzie liep zo uit de hand dat de politie werd gebeld.

De agenten kwamen ter plaatse en zij namen een aangifte van de broer en een buurtbewoner op die ook bedreigd was. Verder werden er diverse getuigen gehoord. De broer met het mes werd aangehouden voor bedreiging. Tijdens de arrestatie was hij agressief en bood flink verzet. Een agent werd daarbij door hem in zijn arm gebeten. De Tilburger zit nog vast.

OM eist hulpverlening voor moeder die zoontje op station achterliet

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag een celstraf van 19 dagen, gelijk aan het voorarrest, en een voorwaardelijke celstraf van 60 dagen geëist tegen de moeder die op zondag 26 november 2017 haar driejarig zoontje op het Centraal Station van Amsterdam achterliet.

Als een voorwaardelijke straf wordt opgelegd, kunnen daar bijzondere voorwaarden aan worden verbonden. De officier van justitie heeft de rechtbank verzocht onder meer als voorwaarde te stellen dat de vrouw verplicht wordt mee te werken aan de behandeling van haar psychische problemen.

De inmiddels 40-jarige vrouw kon op 28 november worden aangehouden nadat de politie camerabeelden had verspreid waarop het jongetje op het station te zien was in gezelschap van een vrouw.

Op 18 december werd de voorlopige hechtenis van de vrouw – die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft - geschorst en werd ze omdat er sprake was van sociale problematiek ondergebracht op een geschikte opvanglocatie.

Haar zoontje werd direct nadat hij op het station was aangetroffen ondergebracht bij een pleeggezin. Hij is onder toezicht gesteld en maakt het naar omstandigheden goed.

OM eist hulpverlening voor moeder die zoontje op station achterliet (Foto: Rechtspraak.nl)
OM eist hulpverlening voor moeder die zoontje op station achterliet (Foto: Rechtspraak.nl)

Maker van winnende goal Europa Cup-finale 1966 overleden

Oud-voetballer Fernando Serena is maandag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Real Madrid bekendgemaakt, de club waar de middenvelder in de jaren zestig vijf jaar voor speelde.

Serena's grootste succes kwam in het seizoen 1965/66. Real Madrid stond in de finale van de Europa Cup I en speelde in het Heizelstadion in Brussel tegen Partizan Belgrado. Velibor Vasovic zette Partizan op voorsprong, Real-legende Amancio tekende voor de gelijkmaker.

Niet veel later was het de beurt aan Serena. Hij ontving een pass, nam deze aan op zijn borst en liet de bal voor zich stuiteren, waarna hij de beslissende 2-1 op heerlijke wijze tegen de touwen rammelde.

Beelden van de finale van 1966, met Serena's winnende goal vanaf zo'n 45 seconden (Bron: YouTube)

'Defensiecultuur werkt sociale onveiligheid in de hand'

De sociale veiligheid binnen Defensie is onvoldoende. Dit is de belangrijkste conclusie uit het eindrapport van de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie. De twee belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de defensiecultuur en de wijze waarop de organisatie is ingericht. De commissie kwam tot deze conclusie na het onderzoeken van meldingen die binnengekomen zijn bij de commissie, een analyse van interne onderzoeken en gesprekken met stakeholders.

Allereerst concludeert de commissie dat de defensiecultuur sociale onveiligheid in de hand werkt. Defensiemedewerkers identificeren zich sterk met hun werk en de organisatie en zijn onderdeel zijn van een groepscultuur met hechte banden. Loyaliteit is een groot goed en belangrijk voor de taakuitvoering. Dit sterke punt van de organisatie heeft echter ook een keerzijde. Er is een neiging om leden van de eigen groep te beschermen, ook bij grensoverschrijdend gedrag, en collega’s die buiten de groep vallen negatief te bejegenen.

Een tweede factor is de wijze waarop de organisatie is ingericht. Er is een nadelige werking van het functieroulatiesysteem op de sociale veiligheid. Ook zijn er tekortkomingen in de wijze waarop het meldingssysteem binnen Defensie is ingericht. Meldingen worden op een stroperige, ondoorzichtige en escalatiegevoelige wijze behandeld. Zo is er een veelheid aan regels, richtlijnen, documenten en instanties. Melders weten niet goed waar en bij wie ze terecht kunnen voor een melding, wanneer het wordt opgepakt, en wie er inzage hebben.

Ook worden melders regelmatig geconfronteerd met (te) lange behandeltermijnen, onduidelijke spelregels rondom het onderzoek, en een gebrek aan objectiviteit en onafhankelijkheid van onderzoekscommissieleden. Melders ondervinden vaak nadeel van het doen van een melding. Hierdoor blijkt niet-melden simpelweg de meest verstandige keuze. Het huidige systeem dat voor meldingen van ongewenst gedrag wordt gebruikt lijkt hiervoor niet geschikt. De onvolledige en onjuiste registratie van en rondom meldingen was opvallend. De wijze waarop er met meldingen en melders om wordt gegaan heeft een negatieve weerslag op de meldingsbereidheid.

Aanbevelingen
De commissie doet een aantal aanbevelingen om de sociale veiligheid binnen Defensie te verbeteren. De belangrijkste aanbevelingen betreffen de inrichting van een onafhankelijk meldpunt en de inzet van onderzoekers die over de noodzakelijke expertise beschikken en vanuit een onafhankelijke positie meldingen onderzoeken. Het meldsysteem moet vereenvoudigd en geprofessionaliseerd worden. Ook de begeleiding en nazorg aan melders behoeft meer aandacht. Daarnaast moeten er maatregelen genomen worden die een meer op diversiteit, transparantie en tegenspraak gerichte cultuur bevorderen. Hierbij is een cruciale rol is weggelegd voor de leidinggevenden op alle niveaus.

Reactie Staatssecretaris van Defensie
“Dit rapport is een belangrijk stap in het herstel van Defensie”. Dat zei Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser vandaag bij de in ontvangst name van het eindrapport van de commissie-Giebels, die in haar opdracht onderzoek deed naar de sociale veiligheid bij Defensie. “Alle medewerkers van Defensie moet zich veilig kunnen voelen bij elkaar en bij de organisatie. Dit rapport laat zien dat we dat nog onvoldoende op orde hebben.”

Cultuur
De commissie werpt vragen op over de cultuur bij Defensie. “De cultuur is wat Defensie sterk maakt en waarom zoveel mensen er met veel plezier werken, maar uit het rapport blijkt dat die cultuur ook een schaduwzijde kan hebben. Daar gaan we mee aan de slag, door te werken aan een beter normbesef, op alle niveaus en in de hele organisatie. We maken veiligheid en mensgericht leiderschap een steeds belangrijker onderdeel van opleidingen, trainingen, en bijvoorbeeld van de nieuwe gedragscode. Hier hoort ook bij dat we commandanten en leidinggevenden beter in deze taken ondersteunen.”

Meldbereidheid
Uit het rapport blijkt onder meer dat de meldbereidheid bij Defensiemedewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag laag is. Er is onvoldoende vertrouwen dat het doen van een melding zin heeft. Ook blijkt het doen van een melding bij een deel van de 92 (oud)medewerkers die zich bij de commissie meldden nadelige consequenties voor henzelf te hebben gehad. “Ik betreur zeer wat de melders aangeven te hebben ervaren. Dat is simpelweg niet acceptabel, er is werk aan de winkel”, aldus staatssecretaris Visser.

Meldpunt
De meldbereidheid hangt samen met de meldstructuur. Staatssecretaris Visser: “Naast de mogelijkheid om bij de eigen leidinggevende te melden, komt er één onafhankelijk centraal meldpunt buiten de commandantenlijn. We gebruiken daarvoor de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID), die volgens de commissie heel goed en onafhankelijk functioneert. Daar kunnen alle medewerkers vertrouwen in hebben. We gaan bovendien de capaciteit versterken en we verruimen de bevoegdheden. Zo gaat de COID ook zorgen dat bij interne onderzoeken de kwaliteit en onafhankelijkheid beter gewaardborgd worden. Daarnaast komt er een beter registratiesysteem voor meldingen, waarin de privacy van melders beter is geborgd.”

Vervolg
Vandaag wordt een eerste reactie op het rapport aan de Kamer gestuurd. Een uitgebreide beleidsreactie volgt eind dit jaar. Staatssecretaris Visser stelde de commissie-Giebels, formeel de ‘Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie’, in december 2017 in om te onderzoeken of de sociale veiligheid bij Defensie op orde is. Het versterken van de sociale veiligheid is een hoofdpijler van de transitie die Defensie na vijfentwintig jaar bezuinigen door moet.

Wat zou jij willen weten over dit onderzoek en rapport? Laat het ons weten en we proberen antwoord te krijgen op je vraag! 

Brexitoverleg weer vast vanwege Ierland

Vlak voor het begin van de EU-top deze week zitten besprekingen tussen Groot-Brittannië en de overige lidstaten weer vast vanwege de vraag hoe de Noord-Ierse grens open kan worden gehouden. Volgens de BBC wil de EU extra garanties die alleen over Noord-Ierland gaan. Maar daar wil de regering van premier Theresa May niets van weten.

De grens moet open blijven volgens het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998, waarmee een einde kwam aan decennialang sektarisch geweld tussen Noord-Ierse unionisten en republikeinen. Het probleem voor May is dat haar regering in een gedoogconstructie zit met de Noord-Ierse unionistische partij DUP, nadat ze medio 2017 haar parlementaire meerderheid vergokte. Die partij is mordicus tegen een aparte status voor Noord-Ierland.

De EU wil in principe wel akkoord gaan met een grens waarbij via technologische oplossingen fysieke controles worden vermeden. Alleen bestaan die oplossingen nog niet, en bovendien zijn de grensregio's nauw met elkaar verweven. Er zijn meer overgangen dan aan de gehele EU-oostgrens.

Dus totdat er een acceptabel plan is, moet via een noodregeling, de zogeheten backstop, worden gegarandeerd dat de grens openblijft. Aanvankelijk was het ook de bedoeling dat die regeling alleen over Noord-Ierland ging, maar toen dreigde de DUP Mays regering te laten vallen. Dat dreigement uitte de partij de afgelopen dagen opnieuw.

Douane-unie
Zo'n noodregeling zal dus over het hele Verenigd Koninkrijk moeten gaan, en komt in de praktijk neer op een soort douane-unie. De EU, en dan met name de Ierse Republiek, is er echter niet gerust op dat de Britten hier op tijd mee klaar zijn.

Dus moet er een extra noodregeling komen voor als de noodregeling het laat afweten, maar dan dus alleen over Noord-Ierland. Dat impliceert dat er grenscontroles komen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, met andere woorden, een grens in de Ierse Zee.

Die extra noodregeling brengt May dus in de problemen met haar gedoogpartner, maar door het eerdere plan dreigen er alweer verschillende van haar kabinetsleden op te stappen. De eerder vertrokken voormalige minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zegt dat dit plan van Groot-Brittannië een EU-kolonie maakt.

May zit dus klem tussen twee vuren en het is de vraag hoe lang ze het nog volhoudt als premier. Maar met het vooruitzicht van een harde Brexiteer zoals Boris Johnson of Jacob Rees-Mogg als haar opvolger zouden de onderhandelingen er dan niet gemakkelijker op worden.

Meghan Markle is zwanger

Hoera, Meghan Markle is in verwachting! En zoals tegenwoordig gebruikelijk is, werd dat op Instagram aangekondigd De baby wordt in het voorjaar van 2019 verwacht. 

Amsterdam investeert voor Formule 1 in Zandvoort

De infrastructuur voor het circuit van Zandvoort gaat voor miljoenen verbouwd worden. Ingewijden melden dat Amsterdam en Zandvoort gezamenlijk optrekken bij het opknappen van de faciliteiten om de Formule 1 binnen te halen.

Met een investering van tientallen miljoenen in het gebied rondom het circuit moet de Formule 1 binnen afzienbare tijd naar Nederland komen. Het gerucht volgt op het verdwijnen van de DTM naar Assen, waarna de circuitdirectie in Zandvoort beloofde dat een 'ander internationaal evenement' de opengevallen geluidsruimte zou innemen.

De investeringen zijn niet voldoende om het hele circuit te vernieuwen, daarom moet er ook privaat geld bij. Al met al lijkt nu 75% van de investeringen al gedekt te zijn om het circuit van Prins Bernhard weer in een volledig Formule 1-waardige baan te veranderen.

De geruchten komen van Erik de Vlieger, de Amsterdammer is bekend in de Amsterdamse vastgoedwereld en was de eerste die wist dat Red Bull in 2019 met Hondamotoren zou rijden. Daarnaast wist hij ook ruim van te voren te vertellen dat Femke Halsema burgemeester van Amsterdam zou worden. Wat dat betreft kan die vlieger wél op gaan voor Zandvoort om er daadwerkelijk een Formule 1 race te organiseren.

Voor alle partijen zou het wel eens mee kunnen spelen dat het circuit in handen is van een echte prins. De Vlieger laat in zijn tweets doorschemeren dat hij meent dat de adellijke titel ervoor zorgt dat alle poppetjes mee willen werken.

In ieder geval heeft Charlie Whiting onlangs al gezegd dat hij de baan zelf geschikt acht voor een race. Dat betekent dat de faciliteiten rondom de baan aangepakt moeten worden. 

De gemeente Amsterdam liet onlangs weten dat een stratencircuit in de hoofdstad er niet in zat. Ze zouden liever Zandvoort (oftewel Amsterdam Beach) inzetten voor het prestigieuze racespektakel.


Rallycrosser Kristoffersson blijft ongenaakbaar: 8e zege op rij

Johan Kristoffersson heeft nog maar eens laten zien waarom hij al voortijdig gekroond werd tot wereldkampioen rallycross. De Zweedse Volkswagen-coureur was op het Duitse circuit van Estering ook in de voorlaatste wedstrijd van het jaar een klasse apart.

De finale begon met vijf in plaats van zes man, omdat Kevin Hansen zwaar gecrashed was. Hij bleek achteraf in orde te zijn, maar starten zat er even niet in. Kristoffersson nam in de eindstrijd de leiding en die stond hij ook geen moment meer af.

Hij won zo voor Audi-coureurs Mattias Ekström en Andreas Bakkerud, die zijn Noorse landgenoot Petter Solberg passeerde in het WK: Ekström staat nu tweede, voor Bakkerud en Solberg. Voor Kristoffersson was het zijn tiende zege van het jaar en zijn achtste op rij.

De finale in Duitsland (Bron: YouTube)

Guardiola rekent City niet tot favorieten voor eindzege in CL

Pep Guardiola heeft zijn vraagtekens of zijn Manchester City sterk genoeg is om de Champions League dit seizoen te winnen.

Als kampioen van Engeland wordt City tot de favorieten gerekend, maar vorig seizoen waren ze ook al een kanshebber en toen was de kwartfinale het eindstation, terwijl in 2015/16 de beste prestatie werd neergezet met een halve eindstrijd.

Nu is de ploeg nog beter op elkaar ingespeeld en in eigen land loopt het wederom op rolletjes met een gedeelde koppositie in de Premier League, maar in de Champions League ziet Guardiola teams die meer aanspraak maken op de eindzege.

"Ons grootste succes in de clubgeschiedenis was een halve finale. Ik weet niet of we er nu wel klaar voor zijn en dat is de waarheid. Ik weet het niet. De historie spreekt niet echt in ons voordeel, maar er is veel vertrouwen", aldus de Spaanse oefenmeester bij Festival dello Sport.

"Het ligt niet alleen aan de coach, de spelers, de club en de supporters. Het is ook een kwestie van geloven dat we het kunnen winnen en ik weet simpelweg niet of we dat punt al hebben bereikt", schetst Guardiola, die als concurrenten vooral ploegen met een grote erelijst noemt.

"Er komt een moment waarop AC Milan weer mee gaat doen en zij hebben al vijf, zes of zeven keer gewonnen. Mijn favorieten zijn teams die meer historie hebben dan wij: Real Madrid, Barcelona. Dat soort namen en ook Juventus heeft met de aankoop van Cristiano Ronaldo getoond dat ze dit jaar willen winnen. Ze stonden al twee keer in de finale en komen er steeds dichterbij."

Tot slot noemt de Spanjaard ook Atlético Madrid nog als kandidaat, terwijl hij voorbij gaat aan zijn oude werkgever Bayern München. "Atlético deed het de laatste jaren erg goed en er is altijd een team dat kan verrassen, dus ik hoop dat wij ook de finale kunnen bereiken", aldus Guardiola. Zijn ploeg staat momenteel tweede in Groep F, achter Olympique Lyon en voor Sjachtar Donetsk en Hoffenheim.

Italië-bondscoach Mancini: "Ik ben ook geen tovenaar"

De Azzurri versloeg Polen met 0-1 in de Nations League en dat was de eerste uitzege in meer dan een jaar tijd. Toch blijft de bondscoach voorzichtig.

Roberto Mancini riep de fans na afloop op om geduldig te zijn met de nationale ploeg. Het veldspel was nog niet sprankelend, maar de Italianen houden in ieder geval uitzicht op de finales van de Nations League volgend jaar. Cristiano Biraghi maakte de enige treffer in de slotfase en daarmee verhulde hij veel problemen bij de nationale ploeg.

De bondscoach is daar niet blind voor en was dankbaar voor de inzet van zijn mannen. De 53-jarige keuzeheer noemt de overwinning volledig verdiend, maar vond het ook nodig om de verwachtingen te temperen na de eerste uitzege sinds Albanië meer dan een jaar geleden met 0-1 werd verslagen.

"We hebben gedomineerd", stelde Mancini bij RAI Sport. "We hadden alleen eerder moeten scoren en het had niet eerlijk geweest als het duel in 0-0 was geëindigd. Iedereen deed enorm zijn beste en we weten dat het tijd kost om te verbeteren, maar deze zege is uitstekend. We kunnen nog veel beter dan dit, maar moeten wel geduld hebben", aldus de bondscoach.

"Dit is hoe voetbal werkt. Nu maken we de goal vlak voor tijd, maar het had ook zonder treffers kunnen eindigen", aldus de voorzichtige Italiaan. "Een nieuw tijdperk is voor ons al begonnen, maar ik ben ook geen tovenaar."

De ploeg van Mancini verwelkomt de Europees kampioen op 17 november en sluit het speeljaar dan af met een vriendschappelijk duel tegen de Verenigde Staten, terwijl ze weten dat Portugal dan nog tegen het al uitgeschakelde Polen speelt, waardoor Italië kwalificatie niet meer in eigen hand heeft.

Ambassade VS mailt per ongeluk kat in pyjama de wereld rond

De Amerikaanse ambassade in Canberra heeft een milde kater overgehouden aan een curieuze e-mail die zij per ongeluk heeft rondgestuurd aan willekeurige ontvangers. De ambassade heeft zich verontschuldigd voor een "trainingsfout" na het verspreiden van een nepvergaderingsuitnodiging, compleet met een foto van een pyjama-dragende kat.

In de officiële e-mail van de ambassade, met als onderwerp 'meeting', zagen ontvangers de foto van een gestreepte kat in een blauwe Cookie Monster-outfit terwijl het harig ding een schaal met chocoladekoekjes vasthield. Tot overmaat van ramp kreeg de foto de niets aan het toeval overlatende titel 'kattenpyjama-jam' mee.

Daarnaast bevatte de e-mail ook een deel Latijn en kregen ontvangers de optie om op een RSVP-tabblad te klikken (om aan te geven of ze wel, niet of misschien gebruik willen maken van de uitnodiging, red.). Het is onbekend hoe breed de e-mail, verzonden door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, werd verspreid. De Amerikaanse afgevaardigde PR voor Australië, Gavin Sundwall, deed op openhartig wijze zijn verontschuldigingen.

"Het spijt me dat ik diegenen die op dit 'kattenpyjama-jam'-feest hoopten, moet teleurstellen, maar een dergelijk evenement valt ver buiten ons expertisegebied", gaf hij na twee dagen bedenktijd eerlijk toe in een vervolgmail.

Ontvangers die al lekker waren gemaakt met een kattenpyjama-jam kregen dus glashard de kat in de zak van Sundwall: "Het was een trainingsfout gemaakt door één van onze nieuwe medewerkers die ons e-mailnieuwsbriefplatform testte."

Sundwall zei dat er 'sterke, nieuwe beheersmaatregelen' zouden worden getroffen om herhaling van de fout te voorkomen.

Man uit Winterswijk veroordeeld voor woningbrand eigen woning

De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Winterswijk voor brandstichting in zijn eigen woning. Hij krijgt een gevangenisstraf van 25 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, opgelegd. Daarnaast moet de man aan zijn bovenbuurman een schadevergoeding van ruim 2 duizend euro betalen.

De woningbrand vond plaats in de avond van 26 oktober 2017. De man veroorzaakte door de brandstichting niet alleen schade aan de woning, maar bracht ook het leven van zijn 2 bovenburen in gevaar. Deze bovenburen, die een deel van hun woning aan de man verhuurden, waren op het moment van de brand thuis. Direct na de brand verliet de Winterswijker in paniek de woning, zonder zijn bovenburen of anderen voor de brand te waarschuwen. Doordat familieleden van de man de brand snel ontdekten, kon de politie de bovenburen op tijd in veiligheid brengen.

De officier van justitie eiste een soortgelijke straf voor de man. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank rekening met het feit dat de man een stoornis heeft. Hierdoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Onderdeel van de straf is dat de man verplicht moet meewerken aan een behandeling voor zijn stoornis. Deze behandeling bestaat onder meer uit opname in een kliniek.

Badmintonner Verma wint Dutch Open, Nederlandse dubbels grijpen mis

Badmintonner Sourabh Verma heeft in Almere het Dutch Open gewonnen, onderdeel van de World Tour. De Indiër, 62e op de wereldranglijst, was in de finale te sterk voor de jonge Maleisiër Cheam June Wei: 21-19, 21-13. Verma, die zijn tweede World Tour-zege van het jaar pakte, won in de halve finales van de als eerste geplaatste Nederlander Mark Caljouw, Nick Fransman sneuvelde in de tweede ronde.

Bij de vrouwen ging de winst naar de 21-jarige Deense Mia Blichfeldt. De nummer twintig van de wereld rekende in de finale met 21-16, 21-18 af met de Chinese Qi Xuefei en boekte zo haar eerste toernooizege op de World Tour, nadat ze al twee keer een finale verloor. Soraya de Visch Eijbergen en Gayle Mahulette werden in de tweede ronde uitgeschakeld.

Jelle Maas en Robin Tabeling hadden in het mannendubbelspel voor Nederlands succes kunnen zorgen, maar in de finale gingen ze onderuit. Wahyu Nayaka en Ade Yusuf uit Indonesië waren te sterk: 19-21, 21-17, 11-21. Selena Piek en Cheryl Seinen verloren de finale van het vrouwendubbelspel. De Bulgaarse zusjes Gabriela en Stefani Stoeva, als eerste geplaatst, trokken de winst met 21-17, 21-18 naar zich toe. Marcus Ellis en Lauren Smith uit Engeland pakten de titel in het gemengd dubbelspel.

Ollongren kondigt experimentwet 'Early Voting' aan

Meer inzet van mobiele stembureaus, bijvoorbeeld in zorginstellingen, en meer en betere voorlichting over het verkiezingsproces vergroten de toegankelijkheid van de verkiezingen. Dit is van groot belang voor een samenleving waar zoveel mogelijk mensen zelfstandig moeten kunnen stemmen. De groep kiezers die ondanks deze maatregelen toch hulp nodig heeft bij het stemmen, moet dat in de toekomst kunnen krijgen. Dat schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de experimentenwet early voting die minister Ollongren aankondigt, worden niet alleen experimenten met het uitbrengen van je stem vóór de verkiezingsdag mogelijk. Ook wordt bij deze experimenten onderzocht op welke manier kiezers ondersteund kunnen worden bij het stemmen. Bij early voting zijn de omstandigheden anders dan in het stemlokaal. Kiezers ervaren dan geen druk van andere wachtende kiezers, kunnen oefenen met het stemmen en het is mogelijk getrainde stembureauleden het proces te laten begeleiden.

Nu is hulp bij het stemmen niet toegestaan om beïnvloeding van de kiezer te voorkomen. Alleen kiezers die vanwege een fysieke beperking niet zelf hun stem kunnen uitbrengen mogen hulp krijgen in het stemhokje. Dit geldt bijvoorbeeld voor kiezers met een visuele beperking zijn en voor kiezers die vanwege Parkinson moeilijk het potlood kunnen gebruiken.

Hoe de experimenten met early voting en hulp bij het stemmen er precies uit gaan zien is nog niet bekend. Dit wordt ook besproken met vertegenwoordigers van belangenorganisaties, zoals Ieder(in), de Vereniging Gehandicaptenzorg en LFB Nederland. Het streven is om bij verkiezingen in 2021 de experimenten te houden. Daarna wordt bekeken hoe de mogelijkheid van hulp in het stemhokje structureel in de Kieswet kan worden geregeld.

Top-5 Hoofdklasse hockey pakt volle buit in doelpuntrijke speelronde

De top-5 in de Hoofdklasse van het Nederlandse mannenhockey heeft op de tiende speeldag de volle winst gepakt. Koploper Bloemendaal won in en tegen Den Bosch met 4-1, Oranje-Rood was in de topper tegen Rotterdam met 4-3 te sterk en Kampong versloeg Almere met 4-1. Ook HGC en Amsterdam wonnen met ruime cijfers tegen respectievelijk SCHC (6-1) en Tilburg (7-1). Er werden in totaal 36 doelpunten in zes competitiewedstrijden gescoord.

Klein Zwitserland - Pinoké (2-2)
17' 1-0 (sc) Enzo Torossi
17' 1-1 Matis Papa
50' 2-1 Ruben Versteeg
60' 2-2 (sc) Alex Hendrickx

Net als een week eerder behoedde Alexander Hendrickx Pinoké voor een nederlaag. Zijn rake strafcorner betekende tien minuten voor tijd de 2-2 in het duel met promovendus Klein Zwitserland, dat twee keer op voorsprong was gekomen. Enzo Torossi opende score vanaf de kop van de cirkel, waarna Matis Papa nog in dezelfde minuut de gelijkmaker aantekende. Na rust maakte Ruben Versteeg de 2-1. Klein Zwitserland hoopte op de tweede zege op rij en de derde in totaal, maar Hendrickx gooide vervolgens roet in het eten.

Almere - Kampong (1-4)
2' 0-1 Boet Phijffer
33' 0-2 Bjorn Kellerman
37' 0-3 Boet Phijffer
49' 0-4 (sc) Martijn Havenga
69' 1-4 Chuck Caupain

Na drie wedstrijden zonder zege boekte Kampong weer eens een overwinning. Almere werd met ruime cijfers verslagen. Al na twee minuten opende Boet Phijffer de score, die nog voor rust werd verdubbeld door Bjorn Kellerman. Vlak na de pauze scoorde Phijffer opnieuw, waarna Martijn Havenga uit een strafcorner de stand naar 0-4 tilde. Een minuut voor tijd deed Chuck Caupain nog iets terug voor Almere.

HGC - SCHC (6-1)
4' 1-0 Ashley Jackson
8' 2-0 Seve van Ass
11' 3-0 Olivier van Tongeren
25' 4-0 (sc) Seve van Ass
38' 4-1 Luuk van Duren
48' 5-1 Olivier van Tongeren
57' 6-1 Dick Möhlmann

Met een gemiddelde van bijna vier doelpunten per wedstrijd is HGC na tien speelronden de meest productieve ploeg in de Hoofdklasse Heren. Voor eigen publiek toonde de ploeg uit Wassenaar weinig mededogen met hekkensluiter SCHC. Het werd liefst 6-1. Al na elf minuten was de stand al 3-0 in het voordeel van HGC. Seve van Ass en Olivier van Tongeren scoorden elk twee keer nadat Ashley Jackson de score had geopend. Dick Möhlmann zette de eindstand op het bord. Vlak na rust had Luuk van Duren de enige treffer voor SCHC gemaakt.

Den Bosch - Bloemendaal (1-4)
19' 0-1 Florian Fuchs
25' 0-2 Yannick van der Drift
29' 1-2 Arjen Lodewijks
43' 1-3 (sc) Roel Bovendeert
52' 1-4 Roel Bovendeert

Koploper Bloemendaal boekte alweer de achtste overwinning van het seizoen. Den Bosch werd aan de eigen Oosterplas met 4-1 verslagen. Florian Fuchs en Yannick van der Drift zetten Bloemendaal op een comfortabele 2-0 voorsprong. Arjen Lodewijks bracht de spanning voor rust nog terug in het duel, dat na rust werd beslist dankzij twee doelpunten van Roel Bovendeert.

Rotterdam - Oranje-Rood (3-4)
9' 0-1 (sc) Niek van der Schoot
15' 1-1 Thijs van Dam
16' 2-1 Albert Beltran
36' 2-2 Thomas Briels
44' 2-3 (sc) Mink van der Weerden
50' 2-4 (sc) Mink van der Weerden
57' 3-4 (sc) Jeroen Hertzberger

Rotterdam incasseerde de tweede competitienederlaag op rij. Na het verlies vorige week tegen Bloemendaal (1-3) bleek zondag Oranje-Rood met 4-3 te sterk. Net als tegen Bloemendaal werd een minder derde kwart de Rotterdammers fataal. Na een snelle achterstand na een doelpunt van Niek van der Schoot draaide Rotterdam nog in het eerste kwart die achterstand om in een voorsprong dankzij twee snelle doelpunten van Thijs van Dam en Albert Beltran. Meteen na rust maakte Thomas Briels gelijk, waarna Mink van der Weerden twee keer succesvol was uit een strafcorner. Jeroen Hertzberger tekende vervolgens nog voor de aansluitingstreffer, maar de zo gewenste gelijkmaker bleef uit. Door de nederlaag moet Rotterdam in de strijd om een plek in de play-offs even pas op de plaats maken.

Amsterdam - HC Tilburg (7-1)
4' 1-0 (sc) Justin Reid-Ross
14' 2-0 (sc) Mirco Pruyser
19' 3-0 Jan-Willem Buissant
27' 4-0 Valentin Verga
40' 5-0 Mirco Pruyser
45' 6-0 (sc) Justin Reid-Ross
59' 6-1 (sc) Bas Scheer
68' 7-1 Teun Rohof

Amsterdam haalde in het eigen Wagener Stadion flink uit tegen Tilburg. De Amsterdammers wisten liefst zeven keer het net te vinden. Strafcornerspecialist Justin Reid-Ross en spits Mirco Pruyser maakten elk twee doelpunten. De andere treffers kwamen op naam van Jan-Willem Buissant, Valentin Verga en Teun Rohof. Pas bij de stand 6-0 in het voordeel van Amsterdaam deed Bas Scheer iets terug voor Tilburg.

Minder verdachten voor de rechter

In 2017 behandelde de rechter 93.000 strafzaken. Dit is 2 procent minder dan in 2016 en maar liefst 29 procent minder in vergelijking met 2007. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving (cbs.nl)You are leaving Rechtspraak.nl van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de rechtspraak en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling van het aantal strafzaken ligt in lijn met de daling van de geregistreerde criminaliteit. In 2017 werden door de politie minder misdrijven geregistreerd en minder verdachten aangehouden dan het jaar ervoor. Zo registreerde de politie vorig jaar bijna 831.000 misdrijven, 11 procent minder dan in 2016 en ruim een derde minder dan in 2007. Deze daling werkt door in nagenoeg de hele strafrechtelijke keten, waar onder andere politie, Openbaar Ministerie (OM) en Rechtspraak toe behoren. Zo handelde het OM 183.000 zaken af in 2017, wat ook neerkomt op een daling van 29 procent ten opzichte van 2007. De Veiligheidsmonitor  van het CBS laat een vergelijkbare daling in de ondervonden criminaliteit zien.

Buiten beeld
Een deel van de criminaliteit blijft buiten beeld in zowel de geregistreerde als ondervonden criminaliteit. Zo is de aangiftebereidheid laag bij slachtoffers van onder andere cybercriminaliteit waardoor deze vorm van criminaliteit ondervertegenwoordigd is in de geregistreerde criminaliteit. Daarbij wordt in de Veiligheidsmonitor alleen gevraagd naar enkele veelvoorkomende vormen van (cyber)criminaliteit. Verder komt ondermijnende criminaliteit maar beperkt in de cijfers tot uitdrukking, waarbij het vaak gaat om zogenoemde slachtofferloze delicten (bijvoorbeeld drugshandel).

Strafzaken
Bij ongeveer 9 op de 10 van de strafzaken sprak de rechter vorig jaar een schuldigverklaring uit. In 10 procent van de zaken volgde vrijspraak. Meer dan de helft van het totale aantal strafzaken (57 procent) die door de rechter zijn behandeld bestaat uit vermogensmisdrijven en gewelds- en seksuele misdrijven. In 2017 werden er in totaal 102.000 straffen door de rechter opgelegd. De gevangenissstraf was de meest opgelegde straf (37.000), gevolgd door de taakstraf (32.000).

Minder verdachten voor de rechter
Minder verdachten voor de rechter

Hockeysters SCHC verliezen koppositie aan Den Bosch

De hockeysters van Den Bosch zijn de nieuwe koplopers in de Livera Hoofdklasse Dames. De landskampioen won op eigen veld met 5-0 van Kampong en profiteerde van het puntenverlies van SCHC. De Bilthovense ploeg kwam in en tegen Laren niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Huizen pakte het derde punt van het seizoen dankzij een 1-1 bij hdm.

Groningen - Oranje-Rood (0-2)
46' 0-1 Freeke Moes
46' 0-2 Freeke Moes

Oranje-Rood maakte geen fout op bezoek bij hekkensluiter Groningen. Met twee doelpunten van Freeke Moes binnen een minuut verzekerde de Eindhovense ploeg zich van drie punten. Dankzij de overwinning blijft Oranje-Rood zich mengen in de strijd om de play-offplaatsen. Groningen zag concurrent Huizen een punt uitlopen na de 1-1 tegen hdm.

Amsterdam - Hurley (1-0)
58' 1-0 (sc) Kitty van Male

De derby in het Amsterdamse Bos leek lange tijd op een doelpuntloos gelijkspel uit te lopen. Kitty van Male voorkwam met een doelpunt uit een strafcorner dat Amsterdam duur puntenverlies leed. Door de zege steeg de vice-kampioen naar de tweede plaats op de ranglijst ten koste van SCHC.

Den Bosch - Kampong (5-0)
2' 1-0 Julia van den Heuvel
35' 2-0 Sian Keil
50' 3-0 Joosje Burg
60' 4-0 (sc) Ireen van den Assem
70' 5-0 (sc) Frédérique Matla

Landskampioen Den Bosch had weinig problemen met Kampong, dat al vijf duels zonder overwinning is. Aan de Oosterplas prijkte op het scorebord de eindstand 5-0. Al na twee minuten zette Julia van den Heuvel Den Bosch op voorsprong door van dichtbij te scoren, haar eerste goal in het eerste team. Vlak voor rust maakte Sian Keil er na goed doorzetten 2-0 van. Het derde Bossche doelpunt kwam op naam van Joosje Burg, die keihard met de backhand uithaalde. Ireen van den Assem tilde met een rake strafcorner de stand naar 4-0, waarna Frédérique Matla eveneens uit een corner de eindstand op het bord zette.

Pinoké - Bloemendaal (3-2)
25' 0-1 (sc) Nine Rijna
43' 1-1 (sc) Anna O'Flanagan
48' 2-1 Samantha Charlton
63' 2-2 Myrthe van Kesteren
68' 3-2 (sc) Anna O'Flanagan

Bloemendaal leek in de strijd om degradatie goede zaken te doen in het Amsterdamse Bos, maar bleef alsnog met lege handen achter. Anna O'Flanagan schoot uit een strafcorner de hoop van Bloemendaal op een goed resultaat twee minuten voor tijd aan diggelen: 3-2. De Ierse was na rust ook al verantwoordelijk voor de gelijkmaker, nadat Nina Rijna Bloemendaal na 25 minuten uit een corner op voorsprong had gezet. Vijf minuten na de 1-1 zette Samantha Charlton Pinoké op voorsprong. Met de goal van Myrthe van Kesteren in de slotfase leek Bloemendaal alsnog een punt over te houden aan het duel, maar O’Flanagan besloot anders.

Laren - SCHC (1-1)
4' 1-0 Klaartje de Bruijn
65' 1-1 (sc) Ginella Zerbo

SCHC behield de ongeslagen status, maar moest de koppositie afstaan aan Den Bosch. De Bilthovense ploeg liet vele kansen onbenut om met drie punten uit ‘t Gooi te vertrekken. Laren was na vier minuten op voorsprong gekomen via Klaartje de Bruijn, die een goede aanval over rechts afrondde. SCHC ging op jacht naar de gelijkmaker, maar vond steeds Laren-keepster Karlijn Adank op haar weg. Vijf minuten voor tijd moest Adank het antwoord schuldig blijven op de cornervariant die werd benut door Ginella Zerbo. De topscorer van de Hoofdklasse verzuimde even later SCHC de overwinning te bezorgen door een strafbal naast het Larense doel te schuiven.

hdm - Huizen (1-1)
15' 0-1 Tamara Grüter
35' 1-1 (sc) Pien van Nes

Het laaggeklasseerde Huizen deed goede zaken door in Den Haag met 1-1 gelijk te spelen tegen hdm. Tamara Grüter zette Huizen na een kwartier spelen op voorsprong. Pien van Nes maakte twintig minuten later uit een strafcorner gelijk. Door de puntendeling loopt Huizen een punt uit op hekkensluiter Groningen. Bovendien loopt de ploeg van Boaz Janssen in op Bloemendaal, dat een voorsprong heeft van twee punten.

Straten vernoemd naar gesneuvelde Amerikanen

Op het militair complex Eygelshoven in Limburg zijn eergisteren vijf straten vernoemd naar Amerikaanse vliegeniers die hier bijna 75 jaar geleden sneuvelden. Op de Rooms-Katholieke begraafplaats onthulde de kleindochter van een van de overlevenden van de crash een herinneringssteen. De B17 bommenwerper van de crew was op weg naar het Duitse Schweinfurt toen hij uit de lucht werd geschoten.

Het initiatief voor de herinneringsactie komt van de uit Eygelshoven afkomstige Wim Slangen. Via verhalen uit zijn familie hoorde hij over een neergestorte bommenwerper in het dorp. Hij zette zijn tanden in een onderzoek, spoorde familieleden van de crew op en kwam met zijn plan voor straatnaambordjes terecht bij reserve luitenant-kolonel Dyon Reinen, commandant van het militair complex bij het Limburgse dorp.

Het complex Eygelshoven is in 2016 in bruikleen gegeven aan de Amerikanen. Die hebben hier een groot aantal voertuigen staan als onderdeel van een vooruitgeschoven onderhouds- en opslagplaats. Reinen vond het daarom een mooi gebaar om Slangen te helpen met zijn idee. Met een ceremonie door zowel Amerikaanse als Nederlandse militairen werd respect getoond aan de vijf gesneuvelden.

Nabestaanden
Twee dochters en een kleindochter van een van de overlevenden van de crash, sergeant Arthur E. Linlud, waren speciaal naar Eygelshoven gekomen voor het eerbetoon. Zij zijn vereerd dat iemand zich zo heeft ingezet voor het herdenken van deze vijf militairen. “Van onze vader hoorde we altijd veel verhalen over de oorlog”, vertelt dochter Joann. “Het heeft een grote impact op zijn leven gehad. Hij zou trots zijn geweest om te zien dat de namen van zijn crew nu op een steen vereeuwigd zijn.”

Straten vernoemd naar gesneuvelde Amerikanen (Foto: Defensie)
Straten vernoemd naar gesneuvelde Amerikanen (Foto: Defensie)

Betere verantwoording onderwijsgeld nodig

Onderwijsbesturen moeten beter gaan verantwoorden hoe zij hun geld uitgeven en waarom. Ministers Van Engelshoven en Slob (Onderwijs) willen dat besturen gaan vastleggen hoeveel geld hun scholen krijgen, hoeveel reserves er zijn en hoeveel geld er gebruikt wordt voor het bestuur. De ministers volgen daarmee een advies van de Onderwijsraad op, zo schrijven zij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Onderwijsbesturen krijgen hun geld in de zogeheten lumpsum. Dat houdt in dat de besturen zelf kunnen bepalen waar ze hun geld aan uitgeven. De ministers vinden het belangrijk dat besturen zelf keuzes kunnen blijven maken over hun uitgaven. Ze willen de lumpsum dan ook behouden en voorkomen dat die verder onder druk komt als onderwijsbesturen niet goed verantwoorden waar het geld naartoe gaat.

Verantwoording
‘Als onderwijsbesturen niet goed uitleggen wat ze met het geld doen, kan de maatschappij het vertrouwen in het onderwijsstelsel verliezen’, vreest minister Van Engelshoven. ‘Daarom is het cruciaal om goed te laten zien wat je met het geld doet en waarom. Bij vertrouwen hoort verantwoording.’

Volgens minister Slob zijn er al een aantal onderwijsbesturen goed onderweg met de verantwoording en zijn ook de sectororganisaties zich steeds bewuster van de noodzaak. ‘Maar het moet echt beter. Alle besturen moeten de wil hebben om het gesprek over hun financiële keuzes te voeren met de betrokkenen – ouders, leraren, medezeggenschapsraden, schoolleiders’, stelt hij.

Openbaar
De ministers vragen de besturen om zo snel mogelijk aan de slag gaan met het beschikbaar maken van de gegevens. Ze gaan daarvoor een zogeheten benchmark maken, waardoor de gegevens ook tussen onderwijsbesturen en scholen vergelijkbaar zijn. ‘De besturen die voorop lopen, kunnen dan het goede voorbeeld geven. De rest kan zich daaraan optrekken’, aldus Van Engelshoven.

De ministers gaan de wet aanpassen, zodat besturen verplicht worden om te laten zien hoe zij hun financiële middelen over de scholen verdelen. Hiernaast blijft ook de website online, waar alle jaarrekeningen van besturen (op bestuursniveau) vergelijkbaar zijn. Tevens wordt doorgewerkt aan het wetsvoorstel dat publicatie van het jaarverslag van een bestuur verplicht. Slob: ‘Met de keuze voor de lumpsum hebben scholen veel vrijheid. Daarvoor mag publieke verantwoording over deze publieke middelen terug verwacht worden.’

Golfer Leishman met afstand de beste in Maleisië

Golfer Marc Leishman heeft het tweede toernooi van het nieuwe seizoen op de PGA Tour gewonnen. De 34-jarige Australiër was een klasse apart op de CIMB Classic in Maleisië. Op dag twee ging hij rond in 62 slagen, tien onder par, en verder bouwde hij zijn voorsprong gestaag uit. Met 26 slagen onder par had Leishman uiteindelijk vijf slagen voorsprong Bronson Burgoon, Chesson Hadley en Emiliano Grillo.

Ook op de Europese Tour werd gespeeld en wel tijdens de British Masters. De winst was daar voor de Engelsman Eddie Pepperell, die op de eerste dag nog een opmerkelijke hole-in-one sloeg. Op de par-72-baan ging hij op de slotdagen rond in 71 en 72 slagen, waarna hij eindigde met een score van negen onder par. Pepperell won zo met twee slagen voorsprong op de Zweed Alexander Björk.

NHL: Jets slaan toe in slotfase, comeback helpt Ducks langs Blues

De ijshockeyers van de Winnipeg Jets hebben thuis met 3-1 gewonnen van de Carolina Hurricanes. Aanvankelijk hadden de Canes nog de overhand, met in de eerste periode maar liefst achttien schoten op doel, tegen slechts zes van de Jets.

De van de Edmonton Oilers overgekomen goalie Laurent Brossoit debuteerde bij de Jets en deed dat indrukwekkend: hij pareerde alle achttien pogingen en hield de matig aanvallende Jets zo overeind, net als in de tweede periode. De Jets kwamen in de derde periode beter in hun spel en Patrik Laine opende de score, hoewel Michael Ferland niet veel later de gelijkmaker op liet tekenen. Daar bleef het lang bij, tot Bryan Little ruim twee minuten voor tijd de 2-1 scoorde, gevolgd door de beslissende empty netter van Kyle Connor in de laatste seconde.

De Anaheim Ducks gingen op bezoek bij de St Louis Blues en kwamen dankzij Jakob Silfverberg op voorsprong. Alexander Steen en Tyler Bozak hielpen de Blues in de tweede periode langszij, maar in de derde periode sloegen de Ducks toe: Ben Street tekende voor de gelijkmaker, Andrew Cogliano schoot in de powerplay de 2-3 winst binnen. De New Jersey Devils wonnen thuis met 3-2 van de San Jose Sharks, onder meer dankzij twee treffers van Kyle Palmieri.

Jets - Hurricanes (Bron: YouTube)

Turkije raakt achterop in Nations League na nederlaag tegen Rusland

Turkije heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in divisie B van de Nations League. Tegen concurrent Rusland ging de ploeg met 2-0 ten onder in Sochi. De bezoekers hadden een overwinning nodig om de Russen te passeren op de ranglijst van groep 2. Het liep echter anders en dat is gezien het spelbeeld verdiend te noemen.

Beide ploegen maakten een weifelachtige indruk en het rommelige duel had een standaardsituatie nodig om een doelpunt te verwelkomen. Sterspeler Aleksandr Golovin slingerde na twintig minuten spelen een corner voor, Georgi Dzhikiya raakte de paal en verdediger Roman Neustädter kon van dichtbij binnenwerken.

Buiten die goal hield het qua kansen niet over in het Fisht Olympic Stadium, waar Turkije na een goede tien minuten spelen de eerste mogelijkheid onbenut liet via Cengiz Ünder. Zijn afstandsschot was een eenvoudige prooi voor doelman Guilherme Marinato. Verder creëerde de ploeg van Mircea Lucescu weinig, al ging het na rust wel beter spelen. Cenk Tosun kreeg na een uur spelen een goede kans, maar het was wederom Marinato die redding bracht.

Rusland speelde verdedigend en loerde geduldig op een mogelijkheid om de marge te verdubbelen. Dat lukte uiteindelijk twaalf minuten voor het einde, toen de uitblinkende doelman ook een voorassist in huis had. Met een machtige ingooi stuurde hij Golovin weg en de spelmaker lanceerde Denis Cheryshev met een fraaie pass. De middenvelder van Valencia rondde het vervolgens keurig af door de genadeklap vanaf randje zestien binnen te werken. Rusland heeft nu zeven punten, terwijl Turkije blijft steken op drie. Zweden sluit de rij met één puntje, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Uitslagen Nations League zondag
A3: Polen - Italië 0-1
B2: Rusland - Turkije 2-0
C1: Israël - Albanië 2-0
C4: Roemenië - Servië 0-0
C4: Litouwen - Montenegro 1-4
D3: Azerbeidzjan - Malta 1-1
D3: Faeröer - Kosovo 1-1

MLB: Red Sox op gelijke hoogte met Astros

De honkballers van de Boston Red Sox hebben in de American League Championship Series de tweede wedstrijd gewonnen tegen de Houston Astros. Op het eigen Fenway Park waren de Red Sox met 7-5 te sterk voor de regerend kampioenen, waardoor het nu 1-1 staat in de best-of-7-serie.

Astros-werper Gerrit Cole moest in de eerste inning al flink wat hits toestaan, hoewel de schade met twee runs voor Boston nog beperkt bleef. George Springer sloeg de Astros met een double langszij, Marwin Gonzalez zorgde in de derde inning voor 2-4 door de bal boven het Green Monster uit te meppen: een homerun waarbij hij ook Yuli Gurriel over de thuisplaat sloeg.

Nog in diezelfde derde inning was het weer raak voor de Red Sox en goed ook. Jackie Bradley Jr sloeg de bal in de uiterste hoek tegen het Green Monster aan en sloeg in één klap drie teamgenoten binnen, waaronder Xander Bogaerts: 5-4. Mookie Betts kwam vervolgens nog tot scoren en sloeg in de eindfase ook nog een double, wat de Red Sox - waar vooral de bullpen ijzersterk was - uiteindelijk aan de winst hielp.

MLB play-offs maandag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-7)
01.40 Los Angeles Dodgers - Milwaukee Brewers, National League Championship Series, wedstrijd 3 (1-1)

Red Sox - Astros (Bron: YouTube)

Wakker Dier richt pijlen op Ierland

Er is veel mis met de leefomstandigheden van Iers rundvee. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. In de winter staan de dieren maandenlang op stal, meestal op harde betonnen roosters. Veel jonge kalfjes lijden pijn door onverdoofde castratie en onthoorning. Bij een bezoek aan dertien boerderijen troffen onderzoekers geregeld erg vervuilde en bomvolle stallen aan. “Iers rundvlees heeft een diervriendelijk imago van grazende runderen op groene weides. Maar dat is in de zomer. In de winter kunnen die dieren echt een rotleven hebben”, aldus Valeska Hovener van Wakker Dier.

Lage welzijnseisen in Ierland
De wettelijke welzijnseisen voor het houden van Ierse runderen zijn laag. Jonge kalfjes mogen zonder verdoving worden onthoornd en de jonge stiertjes onverdoofd gecastreerd. In de winter leven de dieren vier tot vijf maanden in stallen, en dat kan onder slechte omstandigheden zijn. Er zijn maar beperkte regels over de minimale leefruimte voor een dier, ook een zachte plek om te liggen is niet verplicht. De runderen staan vaak langdurig op harde betonnen roostervloeren, het meest voorkomende type vloer in de Ierse rundveesector.

Bord Bia
Negentig procent van het Ierse rundvlees dat in Nederland verkocht wordt, valt onder het SBLAS-keurmerk, verbonden aan de Ierse staatsorganisatie Bord Bia. De bovenwettelijke welzijnseisen van dit keurmerk stellen weinig voor. Het keurmerk voldoet bij lange na niet aan de welzijnseisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Eerder had een deel van het Ierse rundvlees één Beter Leven-ster met als voorwaarde dat onder meer onverdoofd castreren en roostervloeren in stallen verboden zouden worden. De Ierse sector maakte dit niet waar en de ster werd in 2013 afgenomen.

Het undercover onderzoek
Omdat Iers rundvlees veel in Nederland verkocht wordt, heeft Wakker Dier het stalleven van deze runderen ter plaatse onderzocht. In de winter van 2017 en 2018 bezocht een undercover onderzoeksteam dertien Ierse rundveehouderijen. De selecte steekproef is gehouden onder boerderijen met betonnen roostervloeren in twee regio’s waar veel runderen worden gehouden. Alle dertien boeren gaven toestemming om (onder begeleiding) de stallen te betreden en foto’s te maken. Zes boeren gaven aan het SBLAS-keurmerk te dragen.

Kale plekken en vieze vloeren
Bijna alle bezochte stallen waren bevuild, soms in sterke mate. Dit vergroot de kans op klauwinfecties en kreupelheid. Soms stonden de dieren zelfs tot over hun hoeven in de mest. Op alle boerderijen waren runderen te zien met kale plekken, waarschijnlijk een gevolg van aangekoekte mest of een infectie. Acht van de dertien bezochte stallen waren bomvol. In één geval was sprake van sterk vermagerde runderen en had een dier zichtbare verwondingen. Eén veehouder gaf aan zijn dieren het hele jaar door binnen te houden.

Kiloknallervlees
Nederland importeert voor miljoenen euro’s aan Iers rundvlees en staat in de top vijf van exportlanden. Het vlees is in veel supermarkten te koop. Wakker Dier vraagt supermarkten om te stoppen met dit kiloknallervlees. Ook Iers rundvlees moet volgens de organisatie minimaal voldoen aan de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming.

Wakker Dier richt pijlen op Ierland (Foto ter illustratie ©pxhere)
Wakker Dier richt pijlen op Ierland (Foto ter illustratie ©pxhere)

Verwarde vrouw van A12 geplukt

Politieagenten hebben zondagavond een verwarde vrouw van de A12 geplukt. Rond 18.30 uur kwam de melding dat er iemand was gezien die langs de snelweg liep. Hierop is de politie naar de snelweg A12 tussen Zoetermeer en Den Haag gegaan. Agenten zagen dat de vrouw meerdere malen de snelweg overstak. Dit leverde groot gevaar op voor de vrouw en de overige weggebruikers.

De politieagenten hebben de vrouw diverse keren aangeroepen. Toen het de politieagenten eindelijk lukte om met de vrouw in contact te komen, waren zij, gezien haar gemoedstoestand, genoodzaakt om haar mee te nemen naar het politiebureau. Onderweg naar het politiebureau was de vrouw zeer agressief en trachtte zij onder meer de ramen van de politieauto te vernielen.

Na overleg met de centralist van de meldkamer werd de surveillanceauto in Zoetermeer nabij Het Stadshart stilgezet in afwachting van een ambulance. De vrouw maakte op de agenten een zeer verwarde en agressieve indruk door het mogelijke gebruik van drank en verdovende middelen. In afwachting van de ambulance sloeg de vrouw op straat wild om zich heen en werd zij wederom agressief.

De politieagenten hebben haar daarop met gepast geweld in bedwang weten te houden. Agenten zijn met de vrouw in de ambulance meegereden naar het ziekenhuis waar zij werd overgedragen aan de hulpverlening.

FOK! Wat een weer: aanhoudend droog en warm

Hallo!  

Er komt maar geen einde aan het droge en warme weer. In vergelijking met afgelopen weekend zijn de weerkaarten weer veranderd. Leek het er in eerste instantie op dat het vanaf vandaag duidelijk zou gaan afkoelen, nu is het tegendeel waar. Het blijft tot zeker woensdag te warm voor de tijd van het jaar met maxima die tussen de 20 en 25 graden liggen. Ook stond er lange tijd regen op het programma voor komende dagen, maar ook dat is helemaal geschrapt. Sterker nog, het lijkt ook de komende 7 tot 10 dagen grotendeels droog te blijven, op een heel lokaal druppeltje na. Oorzaak van dit alles zijn de koersen van de ex-orkanen waar we de laatste dagen en weken veel over gehoord hebben. Deze bleven en blijven vér ten zuiden van ons land en aan de noordzijde daarvan bouwt zich continue hogedruk op met aanvoer van warme lucht.

Qua droogte naderen we weer het recordjaar 1976 en het zal me niets verbazen als we dat gaan overtreffen. Het neerslagtekort is uiteraard nog inmens groot. Er zijn wel wat buien geweest de afgelopen maanden, maar lang niet overal viel er voldoende. En helaas komt hier nog geen verandering in. In dit jaargetijde heeft de natuur wel wat minder water nodig, maar toch.

Samengevat: We krijgen een grotendeels droge week met vrij veel zon, maar ook een paar wolkenvelden. Tot en met woensdag is het zeer zacht, daarna zakken de temperaturen naar waarden van rond de 16 graden. Veel wind staat er de komende dagen ook niet. 

Fijne week!  

Zonkracht  

Nederland

Zonsopkomst Diemen (Foto: Charged)
Een prachtige zonsopkomst in Diemen. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Jeugdspelen: basketbalsters en beachvolleyballers naar kwartfinales

De volgende dag op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires zit er ook weer op. Het leverde voor Nederland weliswaar geen medailles op, maar wel twee kwartfinaleplekken en dus was er wel weer wat te juichen voor de Oranje-fans. We kijken weer even terug op de Nederlandse dag op de Jeugdspelen, die natuurlijk ook te volgen zijn op het FOK!forum.

Boogschieten
Laura van der Winkel en haar Russische kompaan Stanislav Cheremiskin kwamen in de achtste finales in actie tegen Selin Satir uit Turkije en de Indiër Akash Akash, maar ze waren niet opgewassen tegen hun opponenten: 6-2.

3x3-basketbal
De Nederlandse 3x3-basketbalsters staan in de kwartfinales. De ploeg begon het toernooi met een nederlaag tegen Australië en winst op Estland, zondag werd de tweede plek in de groep veiliggesteld. Als eerste moest Tsjechië er met 16-10 aan geloven, daarna leek het fout te gaan tegen Spanje. Met één seconde op de klok schoot Evelien Lutje Schipholt de gelijkmaker binnen (12-12), waarna Kiki Fleuren in overtime met een tweepunter Nederland alsnog de winst bezorgde: 14-12.

Nederland speelt dinsdag om 20.00 uur Nederlandse tijd in de kwartfinales tegen de Verenigde Staten.

Golf
Lauren Holmey en Jerry Ji kenden geen lekkere dag in de gemengde wedstrijd. Met 77 slagen, maar liefst dertien meer dan een dag eerder, zakten ze ver weg naar de gedeeld zeventiende plek. Maandag worden de medailles vergeven voor de golfers.

De Nederlandse basketbalsters in actie tegen Tsjechië (Lukas Schulze for OIS/IOC)
De Nederlandse basketbalsters in actie tegen Tsjechië (Lukas Schulze for OIS/IOC)

Beachvolleybal
Matthew Immers en Yorick de Groot speelden in de achtste finales tegen Arsenio Guvu en Jorge Monjane uit Mozambique, maar die konden het Nederlandse duo niet in de problemen brengen. Na 25 minuten was het al voorbij: 21-10, 21-11 en dus staan Immers en De Groot in de kwartfinales.

Voor Emi van Driel en Raisa Schoon is het wel voorbij. Tegen Maria Voronina en Mariia Bocharova uit Rusland wonnen ze de eerste set, maar daarna was de koek op en 26 minuten later lagen de twee eruit: 21-15, 12-21, 10-15.

Schoonspringen
Schoonspringer Dylan Vork haalde de finale op de 3-meterplank, maar kon zich daarin niet mengen in de strijd om de medailles. Zijn eerste sprong was ijzersterk, zijn tweede beduidend minder en de overige drie waren degelijk, maar geen wereldtop: Vork eindigde als twaalfde.

Lian Junjie uit China kwam hier even het goud ophalen, tot zijn eerste finalesprong. Hij gleed uit bij het afzetten op de plank, kon nog net van het uiterste hoekje van de plank afzetten, maar landde bijna plat op de buik: nul punten. Hij sloot nog af met twee prachtige sprongen, maar eindigde als tiende, ver achter de Colombiaanse winnaar Daniel Restrepo Garcia.

Weer dominante World Superbikes-zege Rea, Van der Mark 9e

Motorcoureur Jonathan Rea heeft, niet geheel verrassend, ook de tweede race van het World Superbikes-weekeinde op het nieuwe Argentijnse circuit van El Villicum gewonnen. De Noord-Ier domineerde zoals bijna altijd en dit keer werd ook om de overige plekken niet echt fel gestreden.

Xavi Fores kende vanaf poleposition een prima start en werd gelijk gevolgd door Eugene Laverty, Toprak Razgatlioglu en de van plek vijf vertrokken Michael van der Mark, die op zijn beurt wereldkampioen Rea al snel in zijn nek had hijgen.

Van der Mark had het al snel wat lastig en viel terug naar plek zeven, terwijl zijn teamgenoot Alex Lowes op de vierde plek aangevallen werd door de Ducati's van Marco Melandri en Chaz Davies. Rea profiteerde ondertussen van een foutje van Razgatlioglu en pakte de tweede plek, achter Fores.

Vooraan sloot Rea aan bij Fores en het duurde dat ook niet lang voor de Kawasaki-coureur de Spanjaard verschalkte. Van der Mark kreeg het nog lastiger: Tom Sykes kwam voorbij en werd bijna gelijk gevolgd door Lorenzo Savadori, waardoor de Rotterdammer terugviel naar plek negen.

Ver achter Rea en Fores leek Razgatlioglu lang op weg naar weer een podiumplaats, maar de Turk kreeg het Ducati-duo Davies en Melandri achter zich aan en kon niet lang een vuist maken tegen de twee, die ook onderling begonnen te duelleren.

Rea reed ondertussen onbedreigd naar de overwinning, Fores zag Melandri en Davies nog een beetje naderen, maar kon het tweetal wel van het lijf houden. Sykes pakte de vijfde plek, voor Lowes, Razgatlioglu, Savadori en de negende stek van Van der Mark.

Het seizoen wordt over een kleine twee weken afgesloten in Qatar. Voor de liefhebber is het even opletten, want er wordt dan geracet op 26 en 27 oktober, vrijdag en zaterdag in plaats van zaterdag en zondag dus.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.