FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 oktober 2018

Man omgekomen bij bedrijfsongeval in Nieuwdorp

Vrijdagochend vroeg is een werknemer vanaf een werkeiland in het water van de Scaldiahaven in Nieuwdorp gevallen en verdronken. Na een flinke zoektocht is het stoffelijk overschot vrijdagavond geborgen.

Het ongeluk gebeurde rond 8.15 uur. Diverse hulpdiensten werden gewaarschuwd. De hulpverlening was er in eerste instantie op gericht om de man (40) uit Zwijndrecht te redden. Hij kon niet worden gelokaliseerd, vermoedelijk omdat hij al snel onder water verdween. Rond 9.30 uur werd de reddingsoperatie omgezet naar een bergingsactie. Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie zocht daarna met sonarapparatuur en wist het stoffelijk overschot vermoedelijk te lokaliseren.

Door het opkomende water mochten brandweerduikers niet duiken en moest assistentie van marineduikers worden aangevraagd. Na de nodige voorbereidingen gingen rond 20.00 uur de duikers van de marine te water. Zij troffen rond 21.30 uur het stoffelijk overschot van de man uit Zwijndrecht aan. Het lichaam is voor verder onderzoek naar een mortuarium gebracht.

Extra maatregelen om Afrikaanse varkenspest in te perken

De kans op Afrikaanse varkenspest in Nederland kan volgens de Deskundigengroep Dierziekten worden verkleind door het aantal wilde zwijnen te verlagen. Provincies geven aan dat de reguliere methoden die zij daarvoor tot hun beschikking hebben, onvoldoende effectief zijn. Zij verzoeken om extra maatregelen voor populatiebeheer. Dat heeft ertoe geleid dat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een vorm van jacht, namelijk beperkte bewegingsjacht tijdelijk toestaat. Dit staat in de brief aan de Tweede Kamer die vandaag is verstuurd.

Minister Schouten: "We moeten er alles aan doen om het risico op Afrikaanse varkenspest in Nederland zo klein mogelijk te houden. De provincies die verantwoordelijk zijn voor het populatiebeheer van wilde zwijnen hebben mij gevraagd om extra maatregelen om toename van wilde zwijnen buiten de aangewezen leefgebieden tegen te kunnen gaan. Het advies van de Deskundigengroep Dierziekten, samen met het verzoek van de betrokken provincies hebben ertoe geleid dat ik gebruik maak van een uitzonderingsbepaling in de wet en sta ik een tijdelijke beperkte bewegingsjacht op wilde zwijnen toe."

Reguliere methoden onvoldoende effectief
Uit het advies van de Deskundigengroep Dierziekten blijkt dat hoe lager het aantal wilde zwijnen is, hoe lager de kans op introductie van Afrikaanse varkenspest. Het risico dat een wild zwijn in contact komt met door de mens achtergelaten besmette voedselresten wordt daarmee kleiner. Provincies en belangenorganisaties geven aan dat de reguliere methoden niet effectief genoeg zijn om de populatie wilde zwijnen substantieel te verlagen.

Bij de vorm van jacht die nu wordt toegestaan wordt de “bewegingsmethode” toegepast. Bij deze methode beweegt een beperkte groep mensen (maximaal zes personen) met aangelijnde honden (maximaal drie) de zwijnen op een rustige manier richting de jagers (maximaal zes personen). De jachtwijze mag uitsluitend worden toegepast door jagers die in de desbetreffende provincie aan populatiebeheer doen en is uitsluitend toegestaan buiten de drie gebieden waar wilde zwijnen mogen voorkomen.

Ontheffingen voor geluiddemper
Op verzoek van de provincies wordt ook bekeken of er een uitbreiding van de ontheffing voor geluiddempers kan komen. Voor het gebruik van een geluiddemper bij het afschieten van wilde zwijnen is een ontheffing nodig op grond van de Wet wapens en munitie. Nu beschikken alleen jagers in dienst van grote terreinbeheerders over een dergelijke ontheffing. Om een reductie van het aantal wilde zwijnen buiten de leefgebieden effectief te laten zijn, is het zeer gewenst dat ook andere jagers die betrokken zijn bij het verkleinen van de populatie wilde zwijnen over een dergelijke ontheffing beschikken. Hierover wordt overleg gevoerd met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Alertheid blijft geboden
In Nederland is op dit moment geen Afrikaanse varkenspest vastgesteld, noch bij wilde zwijnen noch bij gehouden varkens. Om de kans op een uitbraak zo laag mogelijk te houden zijn er eerder al verschillende maatregelen genomen. Zo worden de vervoersmiddelen die gebruikt zijn voor vervoer van onder andere varkens naar landen waar Afrikaanse varkenspest bij varkensbedrijven voorkomt extra gereinigd en gedesinfecteerd bij terugkomst in Nederland. Ook worden de afgeschoten wilde zwijnen steekproefsgewijs getest op Afrikaanse varkenspest.

Er zijn informatieborden over Afrikaanse varkenspest geplaatst op parkeerplaatsen langs snelwegen en bij natuurgebieden. Op de borden worden transporteurs, reizigers en recreanten opgeroepen om geen etensresten achter te laten in de natuur. Provincies krijgen borden aangeleverd om langs provinciale wegen te plaatsen. Er zijn afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat over het reinigen van de vuilnisbakken. De vuilnisbakken zijn ‘wild zwijn’-bestendig en worden regelmatig geleegd. Ook zullen weginspecteurs op drukke parkeerplaatsen extra controleren of deze schoon zijn.

Koploper Almere City laat punten liggen bij laagvlieger Volendam

Almere City heeft met 2-2 gelijkgespeeld bij FC Volendam. Na een achterstand kwamen De Zwarte Schapen terug tot een 1-2 voorsprong. In de slotfase maakte Volendam alsnog gelijk.

In de tussenstand van de Keuken Kampioen Divisie is Almere koploper met drie punten meer dan Go Ahead Eagles, FC Twente en Sparta. Dit drietal clubs heeft één wedstrijd minder gespeeld.

Overige uitslagen vrijdag
FC Den Bosch - FC Dordrecht 1-0
FC Volendam - Almere City FC 2-2
Helmond Sport - Telstar 1-2
Jong AZ - Jong FC Utrecht 2-2
N.E.C. - FC Eindhoven 0-1
RKC Waalwijk - TOP Oss 0-0

Programma zondag
Go Ahead Eagles - Roda JC Kerkrade
Sparta Rotterdam - SC Cambuur
FC Twente - MVV Maastricht

Burgemeester Haarlem ondergedoken

De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, is uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk ondergedoken. Hij wordt al enige tijd beveiligd door zwaarbewapende politieagenten. Het is nog onbekend waar de dreiging vandaan komt, zo maakt het Openbaar Ministerie bekend.

In Haarlem loopt de geruchtenmachine over de dreiging op volle toeren. Zo zouden het de exploitanten van een illegaal casino dat op last van de burgemeester is gesloten kunnen zijn. Bewoners van huizen met wietplantages die de gemeente uit hun woningen zetten? Of Hell's Angels? Begin 2017 sloot Wienen hun clubhuis en werden de drie kopstukken opgepakt op verdenking van onder meer afpersing en geweldpleging.

Haarlemmers willen zondag gaan demonstreren voor hun burgemeester. "Het is een kwalijke zaak dat in onze open democratische samenleving onze burgemeester onder moet duiken”, volgens de iniatiefnemers in een pamflet. "Toen het bericht kwam dat hij zelfs niet thuis kan wonen was de maat voor ons vol en het besluit snel genomen", vertelt woordvoerder Alain Timmers.

Wat er zondag gaat gebeuren weet hij nog niet precies. "Dat zijn we nu aan het uitdokteren. Het gaat ook niet zo lang duren, een half uurtje of een uurtje misschien. We kijken of we wat sprekers kunnen vinden. Maar hoe dan ook hoop ik dat veel mensen komen om te tonen dat wij dit in Haarlem niet pikken.”

Klant houdt verdachte van overval op supermarkt aan

Een klant van een supermarkt aan de Nieuwe Haven in Haastrecht (gemeente Krimpenerwaard) heeft vrijdag 12 oktober om 16.40 uur een 17-jarige jongen uit Gouda aangehouden na een gewapende overval.

De Gouwenaar kwam de supermarkt binnen en liep naar één van de cassières die hij bedreigde met een mes. De man eiste geld uit de kassa, terwijl er klanten vlakbij stonden. Een van de klanten heeft direct ingegrepen en de jongen aangehouden. De klant kreeg daarna hulp van andere klanten en personeel om de jongen onder controle te houden. De politie werd intussen gealarmeerd waarna agenten de verdachte overnamen. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau voor verder verhoor.

Dilrosun: "Ik ben in Duitsland zó veel sterker geworden"

Javairo Dilrosun is dit seizoen een van de revelaties in de Bundesliga. De vleugelaanvaller van Hertha BSC genoot zijn opleiding bij Ajax, maar verliet de club.

"Ik was zestien jaar en ik kreeg bij Ajax geen contract aangeboden. Waarom niet? Ik heb echt geen idee", vertelt Dilrosun in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Er kwam geen aanbieding. Vervolgens werd ik uitgenodigd door Chelsea en Manchester City. Die waren meteen concreet. Toen ik bij de laatste club op bezoek was, wist ik het meteen: daar wilde ik heen."

De jeugdinternational speelde vier jaar voor the Citizens, maar wist niet door te breken. "Er lopen alleen maar wereldsterren rond bij die club. Ik wilde afgelopen zomer een stap zetten waarbij ik veel aan spelen toe zou komen. Hertha BSC is echt de juiste club voor me."

"Er was meer interesse, maar ik voelde dat ik daar een kans zou krijgen. Als een klassieke buitenspeler. Als ik de kans zie, ga ik buitenom en dan komt die voorzet. Een typische Ajax-speler? Jij zegt het..." In zes competitiewedstrijden was Dilrosun twee keer trefzeker en gaf hij drie assists, al kende hij een lastig begin. "De voorbereiding was zo ontzettend zwaar, dat was echt aanpoten. Maar ik werd er wel sterker van."

"Als jeugdspeler bij Ajax liep ik nauwelijks. Daar zette ik een beetje druk op de verdedigers. Eigenlijk meer nepdruk, hahaha. Nu loop ik ruim tien kilometer per wedstrijd, ik moet die meters maken van de trainer. Ik ben in Duitsland zó veel sterker geworden."

Vitesse gaat de markt op voor vervanger van Matavz

Er komt een winterse transfer aan bij Vitesse. Leonid Slutsky wil meer aanvallende opties nu Tim Matavz met een gebroken kuitbeen langs de kant staat.

De trainer van de Arnhemmers heeft in gesprek met De Gelderlander bevestigd dat de zoektocht naar een geschikte vervanger inmiddels in volle gang is. Slutsky heeft alleen Oussama Darfalou en de jonge Thomas Buitink in de gelederen om te gebruiken als centrumaanvaller en dat is volgens de technische staf niet genoeg.

Matavz mag in ieder geval tot in de winterstop niet trainen en daarna is het onduidelijk wanneer hij weer kan spelen. Het is lastig te voorspellen hoe zijn revalidatieproces verloopt en Slutskiy wil zekerheden om de clubdoelen waar te maken. "Er moet echt een spits bij. Kwalitatief en kwantitatief moet de selectie op orde zijn. We speuren de markt af en bekijken de opties om te huren", bevestigt Slutskiy.

De ploeg wordt sowieso geplaagd door blessures, want ook verdediger Rasmus Thelander ligt er al tijden uit met een breuk. Zijn enkel herstelt echter goed en hij kan over een week of twee weer aansluiten bij de selectie. Charly Musonda kwakkelt nog wat met zijn knie en hoopt binnenkort ook terug te keren bij de spelersgroep, waar verder ook Hilary Gong, Bryan Linssen en Roy Beerens nog door fysiek ongemak ontbreken.

"De interlandperiode komt ons goed uit", besluit de trainer, die hoopt dat techische directeur Marc van Hintum hem in januari snel van impulsen voorziet. Vitesse bezet in de Eredivisie op dit moment een verdienstelijke vijfde plaats en de Arnhemmers willen daar aan het einde van de rit nog steeds staan of zelfs iets hoger. Op dit moment is Darfalou de eerste spits en hij scoorde afgelopen weekeinde zijn eerste twee goals. Reserve Thomas Buitink heeft echter nog geen enkele ervaring op het hoogste niveau, waardoor er wel heel veel afhangt van de Algerijnse aanvaller.

Zaakwaarnemer Dolberg: "Hij is meer dan 30 miljoen waard"

Kasper Dolberg zou nog altijd op de radar staan bij Napoli en zaakwaarnemer Jens Steffensen heeft die interesse desgevraagd bevestigd bij Radio Marte.

De Deense spits is eindelijk weer fit bij Ajax en maakt direct weer een gretige indruk. Napoli volgt zijn verrichtingen volgens Corriere dello Sport op de voet, nadat er in de zomer van 2017 en afgelopen winter ook al belangstelling werd getoond door de Italianen.

Zijn zaakwaarnemer bevestigt die geruchten, maar denkt echter niet dat Dolberg een haalbare kaart is voor Napoli. "Voor hen is het geen realistische deal", meent Steffensen, die daarmee doelt op de financiële afweging. "Hij is meer dan dertig miljoen euro waard en dat bedrag ligt buiten de mogelijkheden van Napoli. Maar als ze wel een geschikt aanbod neerleggen, willen we met ze in gesprek gaan. Het is een geweldige club en in het voetbal is alles mogelijk", besluit hij.

Van onderling contact is echter nog geen sprake geweest, is Steffensen stellig. Dolberg ligt nog tot medio 2021 vast in Amsterdam, waar hij twee seizoenen zijn top haalde en daarna meer en meer geplaagd werd door blessures. Nu is hij echter terug en is hij vastbesloten om zichzelf te overtreffen, stelde de 21-jarige onlangs in gesprek met Goal. "Ik moet nog beter worden dan hoe ik toen speelde. Dat is wel de beste Dolberg die iedereen tot nu toe heeft gezien, daar wil ik ook eerlijk over zijn", vervolgde hij.

"Toch voel ik me nu vrij, ook mentaal. Na mijn eerdere voetblessure durfde ik niet altijd vol de duels in te gaan, maar dat gevoel is nu helemaal verdwenen.” De spits scoorde dit seizoen tot nu toe twee keer in drie duels. Ook lijkt hij bij Denemarken weer af te stevenen op een basisplaats bij de nationale selectie. De centrumspits heeft tot nu toe zeven A-interlands op zijn naam staan en moet concurreren met Feyenoorder Nikolai Jörgensen en de ervaren Nicklas Bendtner, die tegenwoordig zijn brood verdient bij FC Kopenhagen.

NFL: Jonge Barkley schittert bij Giants, maar Eagles winnen

De Philadelphia Eagles hebben in de NFL een belangrijke zege geboekt tijdens Thursday Night Football. De ploeg won in New York van hun rivalen, de Giants, die nu na zes wedstrijden nog altijd maar één zege hebben. De Eagles staan na zes duels op 3-3.

Onder leiding van quarterback Carson Wentz, die 26 van zijn 36 passes aan zag komen, hadden de Eagles vrijwel de hele wedstrijd de touwtjes in handen. Alshon Jeffery kreeg twee touchdown passes van Wentz, Zach Ertz ontving er ook één, terwijl Corey Clement voor een rushing touchdown zorgde.

Bij de Giants maakte vooral de 21-jarige running back Saquon Barkley grote indruk. De tijdens de draft van afgelopen zomer als tweede gekozen speler weegt een dikke 105 kilogram, maar is zo lichtvoetig als maar zijn kan. Dat bleek tijdens meerdere indrukwekkende rushes, waarin de Eagles-verdedigers bij tijd en wijlen van hem afketsten als ware hij onaantastbaar.

Het hielp de Giants dus uiteindelijk niet, want ondanks een 50-yard touchdown van Barkley wonnen de Eagles met 13-34.

Barkley speelde geweldig (Bron: YouTube)

PEC Zwolle legt Franse verdediger definitief vast

Marc Olivier Doue heeft een contract afgedwongen bij PEC Zwolle. De jonge Fransman trainde al enige tijd mee bij de Eredivisionist en maakte indruk.

De achttienjarige centrumverdediger heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder een overeenkomst die hem tot medio 2021 in Zwolle houdt. Er is een optie om tussentijds met één jaar te verlengen, meldt de club via de officiële kanalen.

Doue is afkomstig uit de jeugdopleiding van Girondins de Bordeaux en kwam afgelopen zomer in Nederland terecht. Hij trainde sindsdien mee bij de selectie van John van 't Schip. Eerder deze week speelde hij ook zo'n twintig minuten mee in het oefenduel tegen Ajax (4-1 verlies).

"Het is een typische Franse verdediger die het duel niet schuwt en veel potentie heeft", analyseert technisch directeur Gerard Nijkamp. "Het doet de club goed hem voor langere tijd aan ons te verbinden. In de periode dat Marc Olivier met ons meetraint, heeft hij een goede indruk achtergelaten."

Trainer Club Brugge terug op het veld: "Natuurlijk ben ik hier"

Ivan Leko is weer op vrije voeten en de trainer van Club Brugge heeft met de pers gesproken over het schandaal dat België in zijn greep houdt.

De oefenmeester werd woensdag door de politie uit zijn bed gehaald en hield hem twee dagen vast. Ook werd Leko lange tijd ondervraagd naar aanleiding van een groot onderzoek naar matchfixing en financiële fraude. Bij de operatie werden talloze huiszoekingen gedaan, deed men invallen bij clubs uit de hoogste divisies en werden ook scheidsrechters en zaakwaarnemers gearresteerd. Leko pleit onschuldig te zijn.

Vrijdag hervatte hij zijn werk bij Club Brugge en na afloop stond hij de toegestroomde pers te woord. "Ik vind het raar dat jullie me niet hier hadden verwacht. Natuurlijk ben ik hier", tekent Sporza uit zijn mond op. "Daar heb ik nooit één procent aan getwijfeld, want zo sta ik in het leven. Ik werk hard, ben toegewijd aan mijn familie en aan mijn club", aldus Leko.

De Kroaat werd met applaus onthaald door de fans van Club en kijkt terug op twee zware dagen. "Ik was in shock. Er kwam iemand mij 's ochtends om 6.00 uur uit mijn bed halen. Dan hoor je die beschuldigingen. Dat is moeilijk voor mijn familie en vrienden. Ik heb net twee dagen in de gevangenis gezeten, dat was heel zwaar voor mij. Ik wil een normaal leven leiden, dit is niet wie ik ben", aldus Leko, die steeds één ding in zijn achterhoofd hield. "Ik wilde met opgeheven hoofd en een zuivere naam dat gebouw weer verlaten."

Of dat is gelukt, valt nog te bezien, maar Club Brugge houdt in ieder geval vertrouwen in hem. Verder weet hij niet hoe de buitenwereld nu over hem denkt. “Of ik imagoschade geleden heb? Geen idee, ik heb het twee dagen niet kunnen volgen. Waarschijnlijk is die schade heel groot, maar ik zal knokken. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik vanaf nul moet beginnen. Met mijn wil en de steun van mijn familie, vrienden, club en supporters zal dat lukken. Dat geeft me extra motivatie om sterker en beter te zijn. Ik wil elke dag tonen dat ik dit niet verdiend heb.”

De Belgische politie heeft inmiddels meer informatie vrijgegeven over het grootschalige onderzoek. Er werden op 10 en 11 oktober 29 personen 'onderschept', aldus een persverklaring. "Tien personen werden vrijgelaten na verhoor door de federale politie van Limburg. De overige 19 werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.” Het voetbal in de lagere divisies is voor dit weekend afgelast in België. De interlands gaan wel gewoon door.

'Terugkeer lonkt voor Van Hooijdonk bij NAC'

Pierre van Hooijdonk is in beeld om een technische functie te gaan bekleden bij NAC Breda. Dat meldt BN DeStem vrijdag.

Na het vertrek van algemeen directeur Justin Goetzee en technisch directeur Hans Smulders zijn de Brabanders op zoek naar nieuwe mensen voor de bovenste bestuurslaag. De aandeelshouders willen de club 'een Bredaas gezicht' geven en zijn daarbij uitgekomen bij de oud-spits.

Van Hooijdonk is inmiddels benaderd door NAC, schrijft de regionale krant. Informeel hebben beide partijen van gedachten gewisseld. Volgens ingewijden rondom de club staat Van Hooijdonk positief tegenover de toenadering van de clubeigenaren om een functie te gaan bekleden bij de club.

Hij heeft de club echter wel om bedenktijd gevraagd en overweegt de opdracht serieus aan te nemen. Over een functie is concreet nog niet gesproken. "De verwachting is dat komende week vervolggesprekken op de planning staan en dat in aanloop naar de thuiswedstrijd met Willem II volgende zondag meer duidelijkheid zal komen", schrijft BN DeStem.

Van Hooijdonk was als speler twee periodes actief voor NAC Breda. Van 1991 tot 1995 en in 2005 keerde hij voor één seizoen terug. NAC bezet met drie punten uit acht wedstrijden momenteel de laatste plaats in de Eredivisie.

Williams bevestigt Russell voor 2019, nog vier F1-zitjes over

George Russell gaat in 2019 zijn debuut maken in de Formule 1. De 20-jarige Brit is door het team van Williams bevestigd als eerste van hun twee coureurs voor volgend jaar.

Russell kent een uitstekende opmars richting de F1: vorig jaar pakte hij de titel in de GP3, dit jaar is hij vooralsnog hard op weg om ook in de Formule 2 gelijk al kampioen te worden. Sinds begin vorig jaar zat Russell in het opleidingsprogramma van Mercedes, waar hij ook vier keer voor getest heeft. Daarnaast reed Russell in twee vrijdagtrainingen mee namens Force India.

Formule 1-grid 2019
Mercedes: Lewis Hamilton en Valtteri Bottas
Ferrari: Sebastian Vettel en Charles Leclerc
Red Bull: Max Verstappen en Pierre Gasly
Renault: Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg
Haas: Romain Grosjean en Kevin Magnussen
McLaren: Carlos Sainz en Lando Norris
Sauber: Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi
Toro Rosso: Daniil Kvyat en ?
Williams: George Russell en ?
Force India: ? en ?

'Belgische F-16 kapotgeschoten tijdens onderhoud'

Op de Belgische luchtmachtbasis Florennes is een F-16 tijdens onderhoudswerkzaamheden ontploft en volledig uitgebrand. Daar raakten twee technici bij gewond: beiden liepen gehoorschade op.

Over de oorzaak is officieel nog niks bekend en de autoriteiten zijn uiteraard begonnen met een onderzoek, maar volgens Het Nieuwsblad is de F-16 door een andere F-16 kapotgeschoten. Het is geen Belgenmop, volgens de krant is het echt waar: in een hangaar stond een F-16 en door het kanon van dat toestel zouden enkele granaten (20mm) af zijn gevuurd.

Eén daarvan raakte de F-16 waar men buiten mee bezig was, die al was afgetankt en zo goed als klaar was voor een vlucht van later op de dag. De boel ontplofte en het toestel brandde uit, terwijl een tweede toestel licht beschadigd raakte door de granaten die vanuit het toestel in de hangaar af werden gevuurd.

Waarom er 'zomaar' vanuit een stilstaande F-16 werd geschoten is vooralsnog een raadsel.

Dubbelslag voor Lutsenko in Ronde van Turkije

Alexey Lutsenko heeft de koninginnenrit in de Ronde van Turkije op zijn naam geschreven. In de vierde etappe van Marmaris naar Selçuk was de Kazachse kampioen op de slotklim net iets te sterk voor titelverdediger Diego Ulissi. Lutsenko is ook de nieuwe leider in de Turkse rittenkoers.

Nadat de eerste drie etappes op een massasprint waren geëindigd was het nu de beurt aan de klimmers. In de vierde etappe moesten de renners 207 kilometer afleggen en aan het einde van de rit lag de finish op een klim van de tweede categorie.

Vroeg in de wedstrijd lag er een klim van de eerste categorie en daar ontstond de vroege kopgroep. Zes renners wisten op de klim weg te rijden en in de afdaling sloten nog twee renners aan. De kopgroep pakte ruim vier minuten op het peloton.

Op de voorlaatste beklimming van de dag viel de kopgroep uit elkaar. Grega Bole en Diego Rubio bleven als laatste over van de vroege vlucht, maar het peloton was al genaderd dankzij het werk van UAE Emirates, de ploeg van Ulissi. De laatste twee vluchters werden op zes kilometer van de streep dan ook ingerekend door het peloton.

Op de slotklim vielen enkele renners aan, maar door het hoge tempo raakte niemand weg. Ulissi, die hier vorig jaar ook won, had alles gezet op de laatste kilometer. De Italiaan leek ook weg naar de zege, maar in de laatste vijftig meter kwam Lutsenko er toch overheen. Door de zege is de Kazach ook de nieuwe leider in de Presidential Cycling Tour of Turkey.

'Diablo 3 cross-play gaat er komen'

Diablo 3 komt begin volgende maand naar Nintendo Switch. Dit is dan welgeteld het zevende platform waarop de game wordt gelanceerd, na pc, Mac, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation4 en Xbox One. Wordt het niet eens tijd om spelers op verschillende platformen samen te laten spelen? Volgens Blizzard wel.

Wanneer het gaat gebeuren is nog niet bekend, maar dat het gaat gebeuren is duidelijk volgens de ontwikkelaar. Dit heeft een woordvoerder van Blizzard gezegd tegen Business Insider tijdens een Nintendo Switch-gameplaydemo van Diablo 3. "De vraag is niet of we het gaan doen, maar wanneer."

Veel ontwikkelaars denken na over cross platform gaming, of bieden dit al langere tijd aan. Denk aan een Minecraft, Fortnite, of Rocket League. En nu Sony de deur op een kier heeft gezet door cross-play te gaan testen in Fortnite, lijkt de kans hierop enigszins verhoogd. Diablo 3 komt 2 november naar Nintendo’s hybride console.

Diablo 3 Necromancer

Document verraadt komst Trine 4 en andere indies

Een document dat van de week naar buiten is gebracht door het Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur (EACEA) verraadt de komst van een aantal aankomende indie-games. Zo weten we nu onder andere dat er waarschijnlijk een nieuw deel in de Trine-serie aan zit te komen.

Het EACEA is verantwoordelijk voor subsidies waar (indie-)ontwikkelaars kans op maken. De lijst bestaat voornamelijk uit niet al te bekende ontwikkelaars, met een aantal uitzonderingen hierop. Zo is Bloober Team (Layers of Fear, Observer) bezig met een game getiteld H2O, Zoink! (Fe, Stick It To The Man) met Roll Them Bones en Tequila Works (Rime, The Sexy Brutale) met een project dat Lumberjack heet. Houd er rekening mee dat dit waarschijnlijk veelal nog werktitels zijn.

Op de lijst staat dus ook Trine 4 van ontwikkelaar Frozenbyte. De eerste twee delen uit deze platform-puzzelserie zijn zeer goed ontvangen. Het derde deel kreeg echter veel gemengde kritieken, omdat er van side-scrolling afgestapt werd en dit een volledige 3D-game is. Daarnaast was Trine 3 nogal kort en viel het einde voor veel mensen tegen. Toch lijkt het er nu sterk op dat Frozenbyte Trine nog een kans gaat geven. De volledige lijst bekijk je hieronder.

eacea lijst Trine 4

Van Basten vertrekt bij FIFA

Marco van Basten stopt als hoofd technische ontwikkeling bij de FIFA. De De Nederlandse voetballegende vertrekt eind oktober "in goed overleg" bij de wereldvoetbalbond. Van Basten wil meer tijd met zijn familie doorbrengen.

"Na twee goede en interessante jaren heb ik besloten om te vertrekken", zegt Van Basten is het persbericht van de FIFA. Hij noemt de introductie van de VAR bij het WK een grote mijlpaal. De 53-jarige De oud-aanvaller ging in 2016 aan de slag bij de wereldvoetbalbond.

Zvonimir Boban, secretaris-generaal van de FIFA, prijst de inzet van Van Basten bij de introductie van de nieuwe technologie in het voetbal. "Zijn rol daarin is belangrijk geweest."

Van Basten vertrekt bij FIFA (Pro Shots / Action Images)
Van Basten vertrekt bij FIFA (Pro Shots / Action Images)

Man City en Barcelona strijden om Ajax-duo De Jong en De Ligt

Beide clubs werken aan het vastleggen van de Nederlandse internationals en hebben de afgelopen weken geloofd dat de ander de overhand heeft.

Barcelona en Manchester City nemen het tegen elkaar op om Ajax-middenvelder Frenkie de Jong vast te leggen, zo heeft Goal.com begrepen.

De twee clubs geloven dat de ander een voordeel heeft als het gaat om het vastleggen van de 21-jarige Nederlander, die wordt gevolgd door de grootste Europese clubs. De situatie wordt verder bemoeilijkt door een wederzijdse interesse in Ajax' centrale verdediger Matthijs de Ligt.

Barcelona spendeerde de zomer in een poging onderhandelingen te openen met Ajax voor De Jong, waarbij Goal onthulde dat voormalig technisch secretaris Robert Fernández herhaaldelijk met Ajax' directeur voetbalzaken Marc Overmars sprak, maar de vergoeding van dertig miljoen euro in het aanbod lag ruim onder de waardering van de Amsterdamse club.

De Jong heeft meerdere keren zijn verlangen uitgesproken om met Lionel Messi in het Camp Nou te spelen en bronnen bij Manchester City hadden de overtuiging dat de regerend Spaanse landskampioen in pole position was. Maar bronnen bij Barça geloven nu dat het City is die de overhand heeft dankzij een recente actie van technisch directeur Txiki Begiristain, die meermaals naar Amsterdam is gereisd voor gesprekken.

Barcelona heeft zich erbij neergelegd dat ze de financiële spierkracht van City niet zou kunnen evenaren, hoewel Paul Pogba van Manchester United wel degelijk een alternatief voor op het middenvelder is. Paris Saint-Germain's Adrien Rabiot, wiens contract komende zomer afloopt, wordt ook overwogen.

Binnen de Catalaanse club heerst het gevoel dat City zelfs in januari De Jong zou kunnen kopen en hem tot het einde van het seizoen zouden teruglenen aan Ajax. De Jong, van zijn kant, staat erop dat hij niet van plan is om de huidige nummer twee van de Eredivisie te verlaten: "Normaal gesproken blijf ik bij Ajax. Ik denk dat ik minimaal nog een jaartje nodig heb voordat ik een stap zal maken. Misschien wel twee of drie jaartjes", vertelde hij aan ELF Voetbal. Maar die publieke houding is niet genoeg om zijn bewonderaars van zich af te houden.

City jaagt op versterkingen voor het middenveld na het missen van nummer één op de verlanglijst Jorginho aan Chelsea afgelopen zomer en de regerend Engels landskampioen stellen ook hun plannen op voor de volgende zomerse transferwindow. Een transfer in januari is niet uitgesloten; vorig seizoen waren ze op zoek naar een centrale verdediger en een aanvaller in hun jacht naar prijzen.

De veelzijdige De Jong, die op verschillende posities in de verdediging en op het middenveld kan spelen, wordt beschouwd als een bijzonder talent door vrijwel elke toonaangevende Europese club en City wil hun kans om hem vast te leggen niet missen. Ajax hoopt van de situatie gebruik te maken om een zo hoog mogelijke transfersom te ontvangen.

City heeft ook gewerkt aan een transfer voor Wolverhampton Wanderers-middenvelder Rúben Neves, hoewel de club heeft aangegeven hard te zullen vecht om de 21-jarige Portugees international te behouden, of op zijn minst 114 miljoen euro wil ontvangen.

Het valt nog te bezien of City klaar is om slechts één middenvelder te kopen - een effectieve vervanger voor Jorginho - of twee. Olympique Lyonnais' Tanguy Ndombele is een andere speler die City al enkele maanden nauwlettend in de gaten houdt. Het is de overtuiging dat City ook een poging gaat wagen om De Jong's ploeggenoot bij Ajax De Ligt vast te leggen. The Citizens werden tegen het einde van het vorige seizoen ook sterk in verband gebracht met de negentienjarige verdediger, maar Goal begrjip dat de club slechts de basis legde voor een transfer in 2019.

Barcelona is ook geïnteresseerd in De Ligt en er is onlangs gemeld dat ze nu een transfer van hem verkiezen boven De Jong, deels omdat ze geloven dat City de beste papieren heeft voor De Jong en omdat ze De Ligt zien als de volgende Gerard Piqué. Net als bij De Jong zou Barça echter de financiële voorwaarden van de Engelse club niet kunnen evenaren als er een formaal bod wordt gedaan.

Liefde komt naar Kingdom Come: Deliverance

Volgende week komt de nieuwste DLC uit voor de middeleeuwse RPG Kingdom Come: Deliverance. Getiteld Amorous Adventures brengt deze wat meer liefde in het spel.

In Amorous Adventures roept Sir Hans Capon de hulp in van hoofdpersoon Henry. Hij is namelijk hopeloos verliefd op Karolina en wil haar graag voor zich winnen. Dit gaat natuurlijk niet vanzelf, en een verloren familiejuweel, een magisch liefdesdrankje en het “meest romantische gedicht aller tijden” zorgen voor de nodige problemen en uren spelplezier.

Daarnaast komt ook de gratis DLC Tournament uit. Deze voegt het Rattay Combat Tournament toe aan de game, waarin Henry unieke armor kan verdienen door zijn tegenstanders in een duel te verslaan. Amorous Adventures en Tournament komen dinsdag 16 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Bekijk de trailer hieronder.

Dode bij gasexplosie woning in Putte

Vrijdagmiddag is bij een brand in een woning aan de Keizerstraat een man, vermoedelijk de bewoner, om het leven gekomen. Rond 13.40 uur vond in de woning een gasexplosie plaats. Hierna ontstond brand in de woning. Deze brandde volledig uit. Tijdens de bluswerkzaamheden trof de brandweer een stoffelijk overschot aan, vermoedelijk de bewoner van het huis.

Politieonderzoek
De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de explosie en de definitiee identiteit van het slachtoffer. De directe omgeving van de woning is afgezet. Vandaag en morgen (zaterdag) wordt een sporenonderzoek ingesteld.
 
Dode bij gasexplosie woning in Putte (Foto: Politie)
Dode bij gasexplosie woning in Putte (Foto: Politie)

West Virginia partner van Fallout 76

Een verlaten en radioactieve post-apocalyptische wildernis lijkt ons niet het beste visitekaartje van je streek. De West Virginia Tourist Office denkt daar anders over en kondigt een partnerschap aan met Fallout 76-ontwikkelaar Bethesda.

"Verlaat Vault 76 en maak je op om West Virginia opnieuw op te bouwen. Bethesda Softworks en de West Virginia Tourism Office gaan officieel samenwerken om Fallout 76 te promoten. In de game komen spelers oog in oog met bekende wezens uit West Virginia’s folklore, waaronder Mothman en Flatwoods Monster. Ze verkennen een ruig en veelzijdig landschap, met de nodige subtiele hints naar West Virginia’s unieke landschap, geschiedenis en cultuur," valt er onder andere te lezen op de website van het toeristencentrum.

In aanloop naar de release van de game is Vault Boy al op verschillende plekken gezien in de Amerikaanse staat. En de Tourist Office heeft nog meer in petto, waaronder exclusieve rondleidingen door het gebied – ongetwijfeld in een Fallout-thema. Het iets meer verlaten en aan gort gebombardeerde digitale West Virginia bezoek je vanaf 14 november op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Op die dag komt Fallout 76 uit.

A7-blokkeerders horen taak- en celstraffen eisen

Het OM eiste vandaag werkstraffen en deels (voorwaardelijke) gevangenisstraffen tegen de 34 verdachten in de A7-zaak. In het merendeel gaat het om een werkstraf van 120 uur. Verdachten die een iets grotere rol is toegedicht hoorden 150 en 240 uur werkstraf tegen zich eisen. Twee verdachten hadden volgens het OM een kleinere rol. Tegen hen eiste het OM 80 uur werkstraf.

Het OM eiste in één zaak zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rol van deze verdachte was volgens het OM niet groter dan die van de anderen, maar deze verdachte had een strafblad waardoor de eis hoger uitviel. De verdachte die naast de drie feiten ook verdacht wordt van opruiing, hoorde 240 uur werkstraf tegen zich eisen. Daarnaast eist de officier tegen haar een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De officier ziet haar als initiator van de actie op de A7.

Verdenking
Allen wordt verweten dat zij op 18 november 2017 de Rijksweg A7 nabij Oudehaske opzettelijk hebben versperd. De verdachten hadden drie bussen met demonstranten tegengehouden die als doel hadden te demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Ook hebben verdachten volgens het OM door intimiderend en dreigend gedrag de chauffeurs en de demonstranten in de bussen gedwongen om niet verder te rijden naar Dokkum.

Het doel van de verdachten was het verhinderen dat de demonstranten konden betogen in Dokkum. Het middel dat zij daarvoor aanwendden was het blokkeren van de snelweg. Zowel het middel als het doel is volgens het OM strafbaar. Verdachten hebben de veiligheid van het verkeer in gevaar gebracht en de grondrechten van anderen ingeperkt.

Strafmotivatie
Een belangrijk doel van straffen is preventie. Met een straf wordt aan verdachten een signaal afgegeven dat hun gedrag niet wordt geaccepteerd, met het oog op het voorkomen van nieuw strafbaar gedrag. Ook aan andere burgers wordt dan duidelijk gemaakt dat, hoe hoog een meningsverschil ook oploopt, burgers nooit strafbare feiten mogen gaan plegen om op die manier hun gelijk te halen.

Verdachten hebben géén gebruik gemaakt van de mogelijkheden die zij in deze democratische samenleving hebben om in het openbaar uiting te geven aan hun standpunten. In plaats daarvan hebben zij alleen maar het betogingsrecht van de demonstranten afgenomen. De standpunten van verdachten mogen er zijn en ook voor hun emoties is er begrip. Maar in onze samenleving uit je je weerwoord door tegenspraak of tegendemonstratie, niet door tegenhouden.

Impact
Het OM is van mening dat verdachten hebben er bewust voor gekozen hebben om strafbare feiten te plegen.Deze strafbare feiten hebben een forse impact gehad, vooral op de inzittenden van de bussen. De actie was specifiek op hen gericht. Zíj mochten er niet langs van de verdachten, zíj mochten niet in Dokkum komen van de verdachten. Het gedrag van de verdachten is intimiderend, bedreigend en beangstigend voor hen geweest. Er zijn zelfs mensen die er psychische klachten aan over hebben gehouden.

Geldboete niet op zijn plaats
Het OM vindt het opleggen van een geldboete niet op zijn plaats. Een geldboete zou geen recht doen aan de aard, ernst en impact van de gepleegde strafbare feiten. Daar komt dat bij dat verdachten naar het oordeel van het OM hun straf zelf dienen te ondergaan. Aan dit uitgangspunt wordt geen recht gedaan als de veroordeelden hun geldboete kunnen voldoen uit een fonds dat door sympathisanten is opgericht.

Grondrechten
De officier: “Grondrechten, zoals het recht om geen fysiek gevaar op te lopen door het handelen van anderen, of het recht om niet te worden beknot in de vrijheid om te bewegen of in de vrijheid van meningsuiting, behoren tot de meest essentiële fundamenten van een democratische rechtsstaat. Inbreuken op deze grondrechten zijn dan ook niet voor niets strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Wij kunnen niet zwaar genoeg benadrukken dat, zelfs als je denkt dat je volledig gelijk hebt in je standpunt, dit geen enkele legitimatie is om de uiting van tegengestelde standpunten te beknotten.”

Verstappen mag geen MotoGP testen: "Red Bull vindt het te gevaarlijk"

Formule 1-coureur Max Verstappen zou graag eens een test afwerken op een MotoGP-machine, maar van zijn werkgever Red Bull Racing mag dat niet. "Ze zeiden gelijk 'nee', omdat het te gevaarlijk zou zijn", aldus de Nederlander tegenover Motorsport.com.

Vorig jaar liet Verstappen nog weten graag eens op een MotoGP-motor te rijden. "Toen ik acht jaar oud was reed ik op twee én vier wielen, ik vond het heel gaaf. Het was wat gevaarlijker natuurlijk, maar ik zou het heel graag eens willen proberen. MotoGP is een andere wereld, maar het gevoel om dicht met je knieeën langs de grond te gaan in de bochten vind ik heel mooi."

Verstappen zegt nu dat hij vorig jaar een verzoek heeft neergelegd bij Red Bull, wat in de MotoGP fungeert als sponsor van KTM's fabrieksteam en van onder meer Dani Pedrosa. "Ik heb zelf een Harley Davidson gekocht en vroeg het team of ik een MotoGP-machine uit mocht proberen, omdat Red Bull daar ook als sponsor actief is met KTM en Honda. We hebben zelf ook een circuit, de Red Bull Ring, maar ze vonden het te gevaarlijk."

Eerder dit jaar mochten MotoGP-rijders Marc Marquez en Pedrosa nog in een Formule 1-auto rijden. Fernando Alonso mocht in 2015 en 2016 wat rondjes rijden op een MotoGP-Honda.

Skiester Vonn kondigt afscheid aan

Alpineskiester Lindsey Vonn heeft laten weten na komend seizoen definitief te stoppen, ongeacht het wel of niet verbreken van het record van meeste World Cup-zeges ooit.

Dat record staat al sinds de jaren tachtig op naam van de Zweedse legende Ingemar Stenmark, die 86 World Cup-zeges boekte. Vonn staat inmiddels op 82 stuks, hoewel ze zonder haar vele blessures ongetwijfeld al ruim boven Stenmark had gestaan.

"Het record verbreken zou geweldig zijn, maar ook als het niet lukt heb ik een geweldige carrière gehad. Dat ik de meest succesvolle vrouw ooit ben in het alpineskiën is ook iets om erg trots op te zijn", zegt de Amerikaanse specialiste op de snelheidsdisciplines.

In februari liet Vonn nog weten pas te stoppen als ze Stenmark's record verbroken heeft, maar dat is nu nog 'slechts' een grote ambitie. Op 27 oktober gaat het seizoen van start met de reuzenslalom in Sölden, op 30 november volgt voor de vrouwen de eerste afdaling in het Canadese Lake Louise, ook wel Lake Lindsey genoemd.

Skiester Vonn kondigt afscheid aan (Pro Shots / Action Images)
Skiester Vonn kondigt afscheid aan (Pro Shots / Action Images)

EA bezig met C&C-remasters

Electronic Arts is bezig met het 'verkennen' van de mogelijkheden voor Command & Conquer-remasters ter ere van het 25-jarig bestaan van de franchise. Volgens EA producer Jim Vessela, die in de C&C-subreddit kenbaar maakte hieraan te werken, is het spreekwoordelijke balletje al rollende.

Over twee jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de eerste Command & Conquer het levenslicht zag. De game kwam in 1995 alleen uit voor MS-DOS, een jaar later verschenen de Windows 95- en Mac-versies. Volgens Vessela is EA bezig met wat 'interessante ideeën' omtrent herziene versies van de pc-klassiekers. Nu weten we allemaal dat EA zoals wel meer bedrijven heel erg van geld houdt dus de vrees was meteen dat ze eventuele remasters vol zou stoppen met microtransacties en dergelijke. Dat was ook meteen de eerste vraag in het Reddit-topic, maar gelukkig werd daar in ieder geval negatief op gereageerd (we will not be adding any microtransactions to a C&C Remaster).

Vessela, die zelf alleen gewerkt heeft aan C&C3 en Red Alert 3, bracht ook het C&C: Rivals-debacle nog even ter sprake. Voor wie dit niet meer weet, tijdens de EA Play-persconferentie eerder dit jaar kwam EA met groots C&C-nieuws, er was namelijk een nieuwe iteratie ophanden. Saillant detail: het betrof een mobile game. We hoeven het verder niet te hebben over hoe hard EA vervolgens door het voltallig internet is afgebrand, maar om toch een indicatie te geven, de aankondigingstrailer van C&C: Rivals heeft momenteel 2700 likes op YouTube tegenover 59000 dislikes. 

Hoe dan ook is het nog twee jaar wachten tot het daadwerkelijke jubileum. Mocht je zelf wat willen bijdragen of ideeën willen spuien dan kun je deze adresseren aan de heer Vessela in het betreffende Reddit-topic.

Twee gewonden na ongeval met bakfiets en vrachtwagen

In Bodegraven is een vrouw samen met een van haar kinderen gewond geraakt toen zij op de Oud-Bodegraafseweg fietste en daar  onzacht in aanraking kwam met een vrachtwagen. Het ongeluk gebeurde rond 08:30 uur in de buurt van de spoorwegovergang. 

De moeder reed met twee kinderen in een bakfiets, een derde kind fietste op een eigen fiets. Het kind dat gewond raakte werd ter plaatse behandeld, de vrouw werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De kinderen zijn opgevangen door een familielid. De Verkeersongevallenanalysedienst van de politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

NHL: Hattrick Kessel vergroot ellende Golden Knights, Devils rollen Capitals op

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben donderdagavond thuis met 4-2 gewonnen van de Vegas Golden Knights. Vooral Phil Kessel en Evgeni Malkin waren dodelijk: de Rus gaf drie assists, de Amerikaan maakte er drie keer een goal van.

Daniël Sprong was hersteld van een blessure en kwam een goede tien minuten op het ijs, waarin hij twee doelpogingen liet noteren. De Golden Knights, vorig jaar nog spelend in de Stanley Cup-finale, staan nu na vijf wedstrijden nog altijd maar op één overwinning, die ook nog eens via shoot-outs kwam.

De regerend kampioenen, de Washington Capitals, werden op bezoek bij de New Jersey Devils voor het eerst dit seizoen stevig over de knie gelegd. Dankzij onder meer twee goals van Kyle Palmieri wonnen de Devils met 6-0.

De Minnesota Wild, St Louis Blues en New York Rangers boekten hun eerste overwinning van het seizoen. De Edmonton Oilers en Florida Panthers verloren beide duels, de Detroit Red Wings staan zelfs na vier wedstrijden nog altijd zonder winst.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Edmonton Oilers 4-1
Buffalo Sabres - Colorado Avalanche 1-6
Florida Panthers - Columbus Blue Jackets 4-5
New Jersey Devils - Washington Capitals 6-0
New York Rangers - San Jose Sharks 3-2 OT
Pittsburgh Penguins - Vegas Golden Knights 4-2
Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs 3-5
Montreal Canadiens - Los Angeles Kings 0-3
Tampa Bay Lightning - Vancouver Canucks 1-4
Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 4-3 OT
Nashville Predators - Winnipeg Jets 3-0
St. Louis Blues - Calgary Flames 5-3

Kessel en de Bruins kloppen de Oilers (Bron: YouTube)

Basketballers Zwolle en Den Bosch winnen ook tweede DBL-wedstrijd

De basketballers van Landstede Basketbal en New Heroes Den Bosch zijn prima begonnen aan de Dutch Basketball League. De Zwollenaren en de ploeg uit Den Bosch wonnen beiden ook hun tweede wedstrijd en staan zo samen met het Groningse Donar bovenaan.

Landstede kreeg in Zwolle bezoek van Feyenoord Rotterdam en dat werd geen moment spannend. Halverwege hadden de Zwollenaren al een ruime voorsprong, die in de tweede helft alleen maar uitgebreid werd: 85-48. Kaza Kajami-Keane was met 17 punten en 8 rebounds weer de topscorer, Franko House maakte er 16 en liet 9 rebounds optekenen.

De Den Helder Suns kwamen op bezoek bij Den Bosch en ook daar viel weinig spanning te noteren. De thuisploeg stond halverwege al met 16 punten voor en consolideerde dat prima: 91-70, met 15 punten van Jonathon Williams, Steven Cook en Maarten Bouwknecht. Bij Den Helder schitterde de vanuit de VS teruggekeerde Boy van Vliet. De geboren Boschenaar was goed voor maar liefst 38 punten, een enorm aantal in de DBL.

Apollo Amsterdam won met bijna exact dezelfde cijfers in haar openingswedstrijd van Basketball Academie Limburg uit Weert: 91-71. Na drie kwarten hadden de Amsterdammers elf punten voorsprong en vooral in het vierde kwart werd het gat definitief geslagen. 

Vanaf vandaag geen benzine en diesel meer aan de pomp

Mocht je vandaag gaan tanken en opeens allerlei vage termen op de pomp zien staan in plaats van het vertrouwde 'Euro95' of 'Diesel', dan komt dat vanwege nieuwe Europese wetgeving. Vanaf vandaag krijgen brandstoffen namelijk in de gehele EU dezelfde nieuwe naam, die in sommige gevallen wel voor wat verwarring kan zorgen.

Zo zullen de benzinevarianten die in Nederland bekend staan onder Euro95 en Euro98 voortaan door het leven gaan als E10 en E5. De term E10 komt sommigen misschien wel bekend voor, in onder andere Duitsland wordt die term al jaren gebruikt bij benzine waar 10 procent (bio)ethanol is toegevoegd. Om het echt goed duidelijk te houden hoeft de brandstof E10 in eerste instantie geen 10 procent ethanol meer te bevatten. Sommige oudere auto's kunnen nameijk slecht tegen ethanol, daarom zal het percentage er van langzaamaan worden verhoogd.

Uiteraard hebben we ook nog diesel, zo onderhand de meest gehate brandstof in diverse Europese binnensteden. Het is dan ook niet geheel verrassend dat de nieuwe term aan de pomp het enigszins verwarrende B7 wordt. In dit geval wordt de zeer duidelijk 'B' er voor gehangen om het percentage biodiesel in de brandstof aan te geven.

Aan de pomp zullen ook de kleurtjes langzaamaan gaan verdwijnen en moet het verschil tussen brandstoffen duidelijk worden gemaakt met nieuwe iconen. Voor benzines zijn dat cirkels, voor diesel afgeronde vierkanten en voor LPG (dat mag zijn naam wél houden) en andere gasvormige brandstoffen een afgeronde ruitvorm.

Nieuwe brandstoftermen
Nieuwe brandstoftermen

Rus overvallen en beroofd in hotelkamer

In een hotelkamer van het Double Tree by Hilton aan de Oosterdokstraat in Amsterdam is rond 00.30 uur een 33-jarige man uit Moskou vastgebonden en beroofd. De recherche stelt een onderzoek in en roept getuigen die informatie hebben over deze overval om zich te melden. Het slachtoffer zag kans de beveiliging van het hotel te waarschuwen, waarna hij in het bijzijn van de politie door de brandweer uit zijn benarde positie werd bevrijd.

De drie mannen hebben het hotel verlaten en zijn in onbekende richting gevlucht. De eerste dader is een blanke man van circa 25 jaar oud met een smal postuur. Hij is tussen de 1.70 en 1.80 m lang, heeft zwart haar en was volledig in het zwart gekleed. De tweede dader was circa 30 jaar met een smal postuur, ook tussen de 1.70 en 1.80 m lang en ook hij ging volledig in het zwart gekleed, net als dader drie, die ook ongeveer 30 is, maar wel wat dikker en breder dan de andere twee. 

Portugal klopt ook Polen in Nations League

De Portugese voetbalploeg heeft in Chorzów een krappe overwinning geboekt op Polen in de Nations League. De thuisploeg maakte er nog wel een spannende slotfase van.

Polen begon goed aan de wedstrijd en nadat Krzysztof Piatek al snel de eerste kans kreeg, nam de thuisploeg na achttien minuten de leiding. Piatek, namens Genoa momenteel topscorer van de Serie A (negen doelpunten), kopte bij de tweede paal raak uit een hoekschop vanaf de rechterflank.

De Portugezen rechtten vervolgens de rug en de gelijkmaker bleef niet lang uit. Luís Miguel Afonso Fernandes, beter bekend als Pizzi, bood André Silva van dichtbij een niet te missen kans: 1-1. Kort voor rust pakten de bezoekers zelfs een voorsprong toen Rúben Neves een prachtige lange bal gaf op Rafa Silva, die met zijn aanname meteen Lukasz Fabianski uitspeelde. Kamil Glik werkte de bal daarna in eigen doel in een poging om Silva van scoren af te houden.

Kort na de onderbreking leek het duel al gespeeld toen ook Bernardo Silva een doelpunt mee pikte. De technicus van Manchester City schoot van buiten het strafschopgebied fraai raak. Polen gaf echter niet op en in het slotkwartier zorgde Jakub Błaszczykowski voor de 2-3 met een uitstekend schot in de benedenhoek.

In de slotfase hield Portugal stand en de ploeg gaat met zes punten uit twee duels nu soeverein aan kop in groep 3 van divisie A in de Nations League. Vorige maand won de Europees kampioen al nipt van Italië, dat zelf toen ook 1-1 speelde tegen Polen. Komende zondag staan Polen en Italië opnieuw tegenover elkaar en beide landen hebben dus één punt uit twee wedstrijden.

Uitslagen Nations League donderdag
A3: Polen - Portugal 2-3
B2: Rusland - Zweden 0-0
C1: Israël - Schotland 2-1
C4: Litouwen - Roemenië 1-2
C4: Montenegro - Servië 0-2
D3: Faeröer - Azerbeidzjan 0-3
D3: Kosovo - Malta 3-1

Strandhandbalsters koersen af op halve finales Jeugdspelen, net geen breakdancemedaille

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires heeft Nederland op de vijfde competitiedag een medaille gepakt: brons voor golfer Jerry Ji. Het is zeker niet de laatste medaillekans, want vooral in het strandhandbal gaan de Nederlandse dames geweldig.

We kijken weer terug op de dag, met natuurlijk alle Nederlandse prestaties en ook wat andere opmerkelijke zaken. Zoals altijd zijn de Jeugdspelen te volgen op het FOK!forum.

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters hadden het in de eerste twee wedstrijden van de hoofdronde van het toernooi lastiger dan in de eerste groepsfase, maar ze wonnen wel twee keer. Dat begon met Taiwan, wat de eerste set nog met 20-21 won. Nederland won set twee met 28-22 en pakte vervolgens de winst in de shoot-outs. Lynn Klesser maakte grote indruk: ze kwam tot maar liefst elf goals.

Klesser scoorde er later op de dag ook nog acht tegen Kroatië, wat set één met 16-14 verloor van Nederland, maar de score in set twee om kon draaien. In de shoot-outs was Nederland een maat te groot en dus is Oranje nog altijd ongeslagen. Vrijdag speelt de ploeg tegen Hongarije, de kans lijkt groot dat daarna de halve finales volgen.

Triatlon
Het team van triatlete Barbara de Koning lag er in de gemengde estafette prima bij na één atlete en het zwemmen van de tweede atleet, maar bij het wielrennen ging het helaas fout: de Zweed Andreas Carlsson (die vóór De Koning in actie kwam) ging onderuit, samen met een Chileen, en voor De Koning en haar team was de wedstrijd voorbij. 

Zeilen
Windsurfer Luc Schmitz kende wellicht zijn beste dag tot nu toe, met een tiende, zesde en negende plek in de laatste drie reguliere races - race vijf van eerder in de week werd definitief afgelast. Schmitz gaat vrijdag als nummer negen in het klassement de beslissende medalrace in, maar een medaille zit er voor hem niet meer in.

Luc Schmitz kende een aardige dag op het water (Gabriel Heusi for OIS/IOC)
Luc Schmitz kende een aardige dag op het water (Gabriel Heusi for OIS/IOC)

Atletiek
De atletiekwedstrijden in Buenos Aires kennen een wat andere opzet dan gebruikelijk: op de meeste onderdelen worden twee wedstrijden gehouden, waarvan de afstanden of tijden bij elkaar worden opgeteld om zo de winnaars te bepalen. De enige Nederlandse vertegenwoordiger, discuswerpster Alida van Daalen, staat na de eerste dag op de achtste plek met 47,33 meter. Goud en zilver lijken met meer dan 53 meter wel vergeven, brons staat vooralsnog op 51,90 meter en wordt voor Van Daalen dus ook erg lastig.

Op dag één waren er verder wat interessante dingen te zien, zoals de Mexicaanse snelwandelaar Cesar Cordova die in de laatste ronde bijna een volle sprint trok - en daar een halve minuut tijdstraf voor kreeg. Op de 400 meter bij de vrouwen leek Megan Moss uit de Bahama's haar heat te winnen, tot ze volledig - maar dan ook écht volledig - stil viel en bijna kruipend over de finish kwam, zes seconden achter de Belgische winnares Liefde Schoemaker en op de laatste plek.

Breakdancen
In het breaking, of breakdancen, schopte Vicky Bergmans het bijna tot de medailles in de teamwedstrijd. Samen met de Italiaan Bad Matty sneuvelde ze in de halve finale tegen de Japanse dameskampioene Ram en de Vietnamees B4, waarna het ook in de strijd om brons niet lukte. De Oostenrijkse Ella was samen met de jongenskampioen, de Rus Bumblebee, net iets te sterk: beide teams wonnen twee ronden, maar Ella en Bumblebee wonnen met 12-8 in stemmen.

Tennis
Tennisser Jesper de Jong en zijn Luxemburgse partner Eleonora Molinaro staan in de kwartfinales van het gemengd dubbelspel. Het duo rekende na een knappe comeback af met de Italianen Lorenzo Musetti en Elisabetta Cocciaretto: 4-6, 6-2 [12-10]. In de kwartfinales wacht een Zwitsers koppel op het Nederlands/Luxemburgse paar.

Met deze stap is niks mis, maar snelwandelaar Cesar Cordova Fernandez maakte het in zijn eindsprint toch wat te gortig (Joe Toth for OIS/IOC)
Met deze stap is niks mis, maar snelwandelaar Cesar Cordova Fernandez maakte het in zijn eindsprint toch wat te gortig (Joe Toth for OIS/IOC)

Zwemmen
Caspar Corbeau plaatste zich op de 50 meter schoolslag voor de finale. In de halve eindstrijd was hij met 28,44 seconden goed voor de zesde tijd, terwijl Juri Dijkstra het met 28,77 en de tiende tijd moet doen met een rol als tweede reserve.

Op de 800 meter vrije slag was er zowaar goud voor Vietnam: Nguyen Huy Hoang tikte aan na 7:50,20 minuten, ruim 3,5 seconden voor de rest. De finale van de 50 meter vlinderslag bij de heren is ook nog wel het vermelden waard, want het zat redelijk dicht bij elkaar. De Rus Andrei Minakov won het goud in 23,62 seconden, zilver was er voor zowel zijn landgenoot Daniil Markov als de Noor Tomoe Hvas in 23,63 seconden, terwijl de Italiaan Thomas Ceccon met 23,65 naast de prijzen greep.

Medaillespiegel
Rusland staat nog altijd bovenaan nadat er inmiddels 90 gouden medailles vergeven zijn. De Russen wonnen er maar liefst achttien, Hongarije volgt met acht stuks. Zeven gouden medailles waren voor teams met gemengde nationaliteiten, Japan en China wonnen er vijf en vier. Italië, Australië, India en Iran staan op drie keer goud, een kleur die inmiddels in handen is van 37 verschillende landen.

Nederland staat 54e op de medaillespiegel met drie keer brons, Afghanistan staat sinds donderdagnacht ook op de lijst dankzij het brons van taekwondoka Nisar Ahmad Abdul Rahimzai.

Taekwondoka Nisar Ahmad Abdul Rahimzai (blauw) trapte Afghanistan met brons de medaillespiegel op, hoewel hij hier de halve finale verloor van de Iraniër Mohammadali Khosravi (Lukas Schulze for OIS/IOC)
Taekwondoka Nisar Ahmad Abdul Rahimzai (blauw) trapte Afghanistan met brons de medaillespiegel op, hoewel hij hier de halve finale verloor van de Iraniër Mohammadali Khosravi (Lukas Schulze for OIS/IOC)

Hoogleraar: 'Legaliseer XTC'

Kees Kramers, als internist-klinisch farmacoloog verbonden het aan het Radboudumc in Nijmegen, zou het liefste zien dat XTC gelegaliseerd wordt. Volgens hem leidt legalisatie tot minder criminaliteit en zal ook het dumpen van gevaarlijk chemisch drugsafval afnemen, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

Sterker nog, hij ziet liever dat zijn kinderen af en toe een pil slikken dan dat zij dagelijk alcohol zouden nuttigen. Hij wil hiermee niet beweren dat XTC ongevaarlijk is, maar stelt dat alcohol een veel groter probleem is: "Overmatig alcoholgebruik brengt schade toe aan organen als de lever en alvleesklier, en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen. Waar alcohol op de lange termijn voor ernstige hersenschade kan zorgen, is dat bij xtc minder duidelijk." Volgens Kramers, die ook hoogleraar medicatieveiligheid is, heeft XTC geen sterke verslavende werking: "Xtc doet iets met je zenuwen. Bij een tweede keer heb je er minder effect van. Een zware gebruiker gebruikt xtc ongeveer twee keer per week en vaak stopt die er na een jaartje of vijf ook wel mee."

D66 heeft wel oren naar het plan van Kramers. Antoon Kanis, statenlid van D66: "De problemen met synthetische drugs worden steeds groter. We weten dat de ‘war on drugs’ niet de oplossing is. Misschien is dit het juiste moment om het gesprek over gereguleerde xtc weer op te starten. Zodat we regels kunnen stellen aan productie en verkoop. Zo halen we het uit de criminaliteit, bieden we de ruim 800.000 Nederlanders die af en toe een pil gebruiken een veilig product en voorkomen we onveilige situaties in onze woonwijken en natuurgebieden."

Madeleine van Toorenburg, CDA-Kamerlid, meldt dat het CDA tegen is en blijft. Volgens haar zijn drugs troep die vaak de zwaksten in de samenleving treffen: "Wij gaan criminelen niet belonen, maar bestraffen." Het CDA weigert om toe te geven aan het cynisme dat de strijd tegen de drugsindustrie verloren is. In 2017 werd in Nederland voor circa 19 miljard euro (wat meer is dan de omzet van Albert Heijn) aan XTC en amfetamine geproduceerd, zo blijkt uit het rapport van de politieacademie. Van dat geld verdwijnt circa 3 tot 5 miljard in de zakken van drugsciminelen. 

Volgens datzelfde onderzoek heeft Nederland een 'ideaal vestigingsklimaat' voor drugscriminelen. Zo zijn de ligging en infrastructuur van ons kikkerlandje gunstig voor internationale ondernemers in legale én illegale branches. Verder kent Nederland al decennialang een tolerante houding ten opzichte van gebruik en de productie van synthetische drugs. Daarnaast zijn er te weinig opsporingsambtenaren die strafrechtelijk onderzoek verrichten, wat de pakkans verkleint. Tot slot maakt de relatief lage strafmaat het extra aantrekkelijk om synthetische drugs in ons land te produceren. 

Hoewel volgens Kramers het gebruik van XTC minder schadelijk is dan gebruik van alcohol is dat gebruik toch niet geheel zonder gevaren, zo waarschuwt het Trimbos-instituut. Op korte termijn kan een XTC-pil voor een hoge lichaamstemperatuur zorgen die dodelijk kan zijn. Daarnaast ligt watervergiftiging op de loer: door het slikken van XTC kun je hevige dorst krijgen terwijl het plassen bemoeilijkt wordt. 

Hoogleraar: 'Legaliseer XTC' (afbeelding ter illustratie ©pxhere)
Hoogleraar: 'Legaliseer XTC' (afbeelding ter illustratie ©pxhere)

NS gaat 6000 extra OV-fietsen inzetten

In 2018 is de populariteit van de OV-fiets weer gestegen. Tot aan 1 oktober zijn er al ruim 3 miljoen ritten gemaakt met de OV-fiets. Dat is een stijging van zo’n 33% ten opzichte van 2017 dezelfde periode. Met zo’n stijging is het belangrijk dat er genoeg fietsen zijn volgens de Nederlandse Spoorwegen.

Tot aan december stromen er dan ook 6000 extra OV-fietsen op verschillende stations in Nederland in. Ze worden geplaatst op onder andere Armhem Centraal, Zwolle, Assen, Maastricht, Hilversum, Rotterdam Centraal en verschillende stations in Amsterdam en Utrecht. Aan het einde van het jaar zal Nederland 20.500 OV-fietsen tellen. De OV-fiets is nu te huur op 300 locaties.

Het aantal abonnementhouders steeg tot en met september ook van 500.000 naar 700.000. Deze megagroei is mede te danken aan het feit dat er per januari 2017 geen kosten meer zijn verbonden aan een OV-fiets abonnement. Er wordt per rit betaald. We zijn blij met deze prachtige cijfers. De OV-fiets draagt hiermee bij aan een makkelijke reis van deur tot deur.

Drank- en drugsrijder veroordeeld tot taakstraf na ongeval

Een 39-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een taakstraf van 140 uur en een rijontzegging van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij veroorzaakte onder invloed van alcohol en cannabis een verkeersongeval in Eindhoven. Omdat hij reed zonder (een in Nederland geldig) rijbewijs krijgt hij ook een voorwaardelijke geldboete van 250 euro.

De man raakte in september vorig jaar in de ochtend met zijn auto op de verkeerde weghelft en botste frontaal op een andere auto. Hij bleek tijdens het ongeval onder invloed van alcohol en cannabis en had bovendien geen rijbewijs. De 80-jarige bestuurder van de andere auto brak haar sleutelbeen, pols en voetbeentjes en liep een hersenschudding op.

Alleen al het feit dat de verdachte op de verkeerde weghelft terechtkwam en daar enige tijd bleef rijden, kan volgens de rechtbank worden aangemerkt als aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Daar komt nog eens bij dat hij een ernstig slaaptekort had, omdat hij de nacht vóór het ongeval niet had geslapen.

Ook had hij, hoewel in geringe mate, meer dan de toegestane hoeveelheid bier gedronken en cannabis gerookt. Dit moet volgens de rechtbank hebben bijgedragen aan het veroorzaken van het ongeval. De rechtbank veroordeelt hem dan ook voor het aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijden en niet – zoals de officier van justitie eiste – voor het nog ernstigere schuldverwijt van roekeloos rijgedrag.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de verdachte in de auto stapte, terwijl hij onder invloed was van alcohol en cannabis. Door zijn schuld ontstond een frontale botsing en liep een ander zwaar lichamelijk letsel op. Verder houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte berouw toonde en, via een mediationtraject en een vaststellingsovereenkomst, een schaderegeling trof met het slachtoffer. Bovendien liep de verdachte zelf zwaar lichamelijk letsel op door het ongeval en kon hij daardoor een tijdlang niet werken. Dit kostte hem uiteindelijk zijn baan. Al met al vindt de rechtbank een taakstraf, een rijontzegging en een voorwaardelijke geldboete een passende straf.

Prinses Margriet bij doop expeditieschip Willem Barentsz

Prinses Margriet verricht zaterdag 27 oktober 2018 de doop van het gereconstrueerde expeditieschip de Willem Barentsz. In Harlingen wordt het expeditieschip van Willem Barentsz door vrijwilligers herbouwd, een reconstructie van het schip van Barentsz' laatste Poolreis in 1596. Dit gebeurt volgens een oude bouwtechniek die enkele decennia geleden herontdekt is.

Deze oude Hollandse bouwmethode voor zeeschepen kreeg zijn beroemde reputatie omdat Nederland daarmee koploper in de scheepsbouw werd en zich kon ontwikkelen tot belangrijke maritieme natie in Europa. Daardoor werd de economische groei mogelijk die tot de Gouden Eeuw leidde.

Prinses Margriet wordt ontvangen in het Entrepotgebouw in de haven van Harlingen. Na de ontvangst verricht zij aansluitend de doop. Bij goed weer wordt het schip na de doop te water gelaten. Afsluitend spreekt de Prinses met vrijwilligers die betrokken zijn bij de reconstructie van het schip. Prinses Margriet is petekind van de koopvaardij.

Willem Barentsz was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Hij maakte in de 16e eeuw drie reizen om de Noordoostelijke doorvaart te vinden tussen Europa en het Verre Oosten. Op zijn derde en laatste tocht slaagde hij er inderdaad in de noordpunt van Nova Zembla te ronden, maar kwam daarna vast te zitten in het ijs. Van aangespoeld drijfhout, grotendeels afkomstig van het door het pakijs kapotgebeukte schip werd een huis gebouwd, dat bekendstaat als Het Behouden Huys, waarin vervolgens de winter werd doorgebracht.

De volgende lente werd een extra sloep gebouwd, zodat de zeventien opvarenden naar de bewoonde wereld konden terugkeren. Barentsz stierf echter een week na het vertrek. Zijn mannen keerden wel terug naar Kola, waar ze werden opgepikt door een Nederlands handelsschip onder commando van hun voormalige medereiziger Jan Corneliszoon Rijp.

Gerrit de Veer maakte van deze tocht een reisverslag. Hij beschreef op 24 januari 1597 een zonsopgang, twee weken eerder dan verwacht. Voor het verschijnsel is pas in 1998 een verklaring gevonden; een arctische luchtspiegeling, die bekendstaat als het Nova Zembla-effect. Van de zeventien opvarenden van Barentsz' derde reis zouden maar twaalf opvarenden Nederland levend terugzien.

Expeditieschip de Willem Barentsz in aanbouw (2014) in Harlingen (Foto: Wikimedia Commons/user Dqfn13)
Expeditieschip de Willem Barentsz in aanbouw (2014) in Harlingen (Foto: Wikimedia Commons/user Dqfn13)

Trailer: Ralph Breaks the Internet

Het vervolg van videogame-comedy Wreck-it Ralph begeeft zich buiten de grenzen van videogames en gaat het internet op. Dat is te zien in de nieuwe trailer voor Ralph Breaks the Internet.

In de film gaat Vanellope von Schweetz samen met haar beste vriend Ralph op avontuur in de onbekende wereld van het internet. Ze riskeren hierbij alles om op zoek te gaan naar een vervangend onderdeel voor Vanellope’s videogame Sugar Rush en zo de videogame te redden. Ralph en Vanellope worden tijdens hun reis geholpen door verschillende internetbewoners.

Ralph Breaks the Internet is in bioscopen te zien vanaf 12 december.

Multinationals goed voor 30 procent economie

Multinationals genereerden 30 procent van de 635 miljard euro aan toegevoegde waarde in 2016. Het grootste deel is toe te schrijven aan buitenlandse multinationals (113 miljard euro; 18 procent) en een kleiner deel aan Nederlandse (78 miljard euro; 12 procent). Dat meldt het CBS op basis van aanvullend statistisch onderzoek naar multinationals en niet-multinationals, dat is bekostigd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het aandeel van multinationals in de Nederlandse loonkosten was ongeveer even groot als het aandeel in de toegevoegde waarde. Het aandeel in de totale Nederlandse productiewaarde (39 procent) en winst (32 procent) was groter. De economische prestaties werden geleverd met relatief weinig werkgelegenheid (22 procent van het totaal van 7 miljoen voltijdsequivalenten).

In 2016 had Nederland 23.700 multinationals, waarvan 10.300 Nederlands en 13.400 buitenlands. Dit is 1,4 procent op een totaal van 1,75 miljoen bedrijven, variërend van een eenmanszaak tot een wereldwijd conglomeraat. Een multinational is een onderneming die de uiteindelijke zeggenschap heeft over bedrijven in twee of meer landen. Een Nederlandse multinational is een bedrijf onder Nederlandse zeggenschap met dochterbedrijven in het buitenland. Een buitenlandse multinational is een bedrijf waarover de uiteindelijke zeggenschap in het buitenland ligt.

Veel middelen naar innovatie, onderzoek en ontwikkeling
Onder andere om hun binnenlandse en buitenlandse concurrentiepositie te versterken, spenderen multinationals relatief veel middelen aan onderzoek en ontwikkeling en aan technologische innovatie. Bij onderzoek en ontwikkeling gaat het om strategisch en fundamenteel onderzoek. Bij innovatie om het ontwikkelen van nieuwe of sterk verbeterde producten en/of processen. De multinationals zijn goed voor 41 procent van de totale Nederlandse uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (14,1 miljard euro). De multinationals spenderen daarmee ongeveer veel aan R&D als instellingen in onderwijs en overheid. Daarnaast hebben de multinationals een aandeel van 39 procent in de werkgelegenheid die te maken heeft met onderzoek en ontwikkeling (totaal 131.000 vte).

Multinationals doen naar verhouding vaker aan technologische innovatie dan andere bedrijven. Ook maken ze relatief vaker gebruik van overheidssteun ter stimulering van onderzoek en ontwikkeling en innovatie en werken ze relatief vaker samen aan innovatie met andere partijen, zowel in het binnenland als in het buitenland.

Samenwerking in de exportketen
Multinationals hebben per definitie een link met het buitenland. Ze hebben namelijk dochterbedrijven of een moederbedrijf over de grens. Onder andere dit buitenlandse netwerk geeft hen een goede import- en exportpositie. De multinationals leveren dan ook veel van hun productie direct aan het buitenland. Niet-multinationals, met name het zelfstandig midden- en kleinbedrijf, zijn veel meer op het binnenland gericht. Toch bereiken zij vaak wel indirect het buitenland als toeleverancier van multinationals. Zo is meer dan de helft van de exportverdiensten, de toegevoegde waarde verdiend door export, van de niet-multinationals te danken aan de export via andere bedrijven, met name de multinationals. Dan gaat het bijvoorbeeld om een middelgrote autodakenfabrikant die levert aan een grote autofabrikant die auto’s exporteert naar het buitenland.

Duurzame machine hergebruikt oude straatklinkers

Het is voor de gemeente Amsterdam straks bijna niet meer nodig om klinkers te kopen. Oude straatklinkers worden namelijk hergebruikt met een speciale machine in Westpoort. De machine reinigt, sorteert en stapelt de klinkers. Daarna kunnen de straatstenen mechanisch worden gelegd.

Door het gebruik van de machine kunnen tot 75 procent van de stenen opnieuw worden gebruikt, zo schrijft NH Nieuws. Daarmee wordt een slordige 750.000 euro per jaar bespaard. 

100.000 vierkante meter
In de stad wordt jaarlijks 100.000 vierkante meter aan klinkers vervangen. De oude klinkers werden altijd weggehaald door de aannemer, maar sinds eind vorig jaar gebruikt de gemeente de speciale machine. 

Minder CO2-uitstoot
Door het gebruik van de machine wordt er jaarlijks ook nog eens 4000 ton minder CO2 uitgestoten. Dat is te vergelijken met de uitstoot van vijfhonderd huishoudens.

"We zijn als gemeente blij dat we door kunnen gaan met deze duurzame oplossing. De CO2-reductie en de kostenbesparing zijn belangrijke resultaten, maar ook de arbeidsomstandigheden voor de stratenmakers is verbeterd doordat de bestrating van de klinkers mechanisch kan worden uitgevoerd", zegt wethouder Marieke van Doorninck.

Speciale 'bomenbunkers' moeten platanen beschermen

Op het Julianaplein bij station Amsterdam Amstel worden 'boombunkers' geplaatst, waar wortels van bomen de ruimte krijgen om tot honderd jaar ongestoord te groeien. Op de bouwplaats naast het station worden betonnen karkassen van de bomenbunker geplaatst. 

De boombunkers zijn op maat gemaakt, waardoor de bomen langer mee kunnen zonder dat ze voor problemen zorgen of in problemen komen. De bunkers zijn een zegen voor de platanen, maar vormen wel een belemmering voor leidingen en kabels. Daarom krijgen die een nieuwe plek, pal naast de boombunkers.

Aan het einde van dit jaar gaan de eerste bomen de bunker in.

FOK! Wat een weer: zonnig en warm...

Er is weinig bewolking en het blijft droog. De minima liggen rond 15°C. De wind is zuidelijk, zwak tot matig, aan zee vrij krachtig. Overdag is het zonnig, maar er is ook sluierbewolking. Het blijft droog. De middagtemperaturen liggen tussen 20°C in het Waddengebied en 26°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuiden en is matig, aan de westkust af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar zaterdag is het helder. Het koelt af naar gemiddeld 16°C. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige zuidenwind. Zaterdag overdag is het zonnig, op enkele sluierwolken na. Het blijft droog. Met maxima die variëren van 22°C op de Wadden tot 28°C in Noord-Limburg is het zeer warm voor de tijd van het jaar. Er staat een matige zuidenwind. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Ondergaand zonnetje in Alkmaar (Foto: DJMO)
Ondergaand zonnetje in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederlandse F-35's blijven aan de grond voor inspectie

Twee Nederlandse F-35's, die momenteel op een Amerikaanse luchtmachtbasis staan, blijven de komende dagen aan de grond. Een inspectie moet eerst uitwijzen of de brandstofleidingen in orde zijn.

Ongeluk
Eind vorige maand stortte een F-35B van de US Marines Corps neer. Onderzoek wees uit dat een gescheurde brandstofleiding hiervan de oorzaak was. De scheur heeft kunnen optreden door fouten in het fabricageproces van een specifieke leverancier. Er is een risico dat dit probleem ook bij andere F-35’s optreedt die een brandstofleiding van dezelfde leverancier hebben.

Vervangen
Defensie is door het F-35 Joint Program Office geïnformeerd en laat de komende dagen een inspectie uitvoeren aan de twee F-35's die op Edwards Air Force Base staan. Als bij de Nederlandse toestellen verdachte brandstofleidingen worden gevonden dan worden deze voor de eerstvolgende vlucht vervangen.

F-35 tijdens een rondvlucht boven Nederland (Foto: Archieffoto Defensie.nl)
F-35 tijdens een rondvlucht boven Nederland (Foto: Archieffoto Defensie.nl)

Schooladvies vaker bijgesteld bij lagere inkomens

Bijna 8 procent van de leerlingen in groep acht in 2016/’17 kreeg na de eindtoets een hoger schooladvies dan het eerste schooladvies van de leerkracht. Kinderen van ouders met een hoog huishoudensinkomen kregen minder vaak een bijstelling, maar zij hadden ook vaker vwo (het hoogste niveau) als eerste schooladvies. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In het schooljaar 2016/’17 maakten 177.000 basisschoolleerlingen in groep acht een keuze voor het vervolgonderwijs. Die keuze is gebaseerd op het advies dat de leerkracht geeft voor 1 maart, maar kan later naar boven worden bijgesteld op basis van de score op de eindtoets. Het advies wordt nooit naar beneden bijgesteld als uit de eindtoets een lager advies komt.

Bij hoger advies meestal toch geen bijstelling
In 2016/’17 kwamen bijna 58.000 leerlingen na de uitslag van de eindtoets in aanmerking voor een bijstelling naar boven van het oorspronkelijke leerkrachtadvies. Bij 2 op de 10 van hen (ruim 13.000 leerlingen) is het schooladvies ook daadwerkelijk naar boven bijgesteld. Dat komt neer op 7,6 procent van alle leerlingen in groep acht van dat schooljaar.

Van groep acht leerlingen uit huishoudens uit het hoogste inkomenskwintiel, kreeg 6,2 procent een bijstelling van het schooladvies. Het schooladvies wordt vaker bijgesteld naarmate kinderen afkomstig zijn uit een huishouden met een lager inkomen. Van de kinderen uit het laagste inkomenskwintiel werd 9,1 procent van de adviezen bijgesteld, en van de kinderen uit het een na laagste kwintiel 8,1 procent.
Op basis van dit onderzoek wordt vastgesteld dat er verschillen zijn tussen inkomensgroepen, maar dat wil niet zeggen dat inkomen de verklaring of oorzaak is. Waarschijnlijk spelen andere factoren een rol.

1 op 3 leerlingen uit hoge inkomens krijgt vwo-advies
Bij de adviezen die leerkrachten voorafgaand aan de eindtoets hebben gegeven, werd 35,9 procent van de leerlingen uit het hoogste inkomenskwintiel verwezen naar het vwo, 12,7 procent kreeg een gecombineerd havo/vwo-advies. In lagere inkomenskwintielen komen deze hoge adviezen minder vaak voor. Van de groepachtleerlingen uit een huishouden in het een na laagste kwintiel, kreeg 13,6 procent een vwo- en 7,4 procent een havo/vwo-advies.

Kinderen met een gecombineerd advies vmbo-k/gt of vmbo-gt/havo kregen het vaakst een bijstelling van het eerste schooladvies. Kinderen met een havo- of havo/vwo-advies, of met een vso/pro/vmbo-b-advies, kregen het minst vaak een bijstelling.

Schooladvies per niveau vaakst bijgesteld bij hoogste inkomens
Kinderen uit huishoudens in het hoogste inkomenskwintiel krijgen gemiddeld minder vaak een bijstelling van het leerkrachtadvies: 6,2 procent tegenover 8,1 procent in het een na laagste kwintiel. Een relatief groot deel van hen had al het hoogste schooladvies gekregen (vwo). Per adviesniveau blijken kinderen uit de hoogste inkomensgroep juist vaker een bijstelling te krijgen dan kinderen uit huishoudens in het tweede (een na laagste) inkomenskwintiel. Dat geldt vooral voor kinderen met een advies vmbo-gt/havo, havo-vwo en vmbo-k/gt. Bij een vmbo-b/k-advies werd het uiteindelijke advies voor de hoogste inkomensgroep juist minder vaak bijgesteld.

Schooladvies vaker bijgesteld bij lagere inkomens (Foto ter illustratie ©pxhere)
Schooladvies vaker bijgesteld bij lagere inkomens (Foto ter illustratie ©pxhere)

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.