FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 oktober 2018

Nog geen JC ArenA of Kuip voor Oranjevrouwen

De voetbalsters van Oranje hebben zich geplaatst voor de finales van de play-offs en zullen Zwitserland treffen in de finale om een WK-ticket. Die eindstrijd zal sowieso niet in de Kuip of de Johan Cruijff Arena worden gespeeld.

De KNVB wijkt niet af van het stadionbeleid dat deze kwalificatiereeks geldt. "Dus gaan we niet in de Kuip of de Arena spelen", zegt Jan Dirk van der Zee, namen de KNVB-directie aanwezig in het Deense stadje Viborg. "Zo’n keuze brengt veel extra kosten met zich mee. In dat geval zouden we de prijzen van de tickets omhoog moeten gooien. Dat willen wij absoluut niet."

Afgelopen vrijdag voetbalden de dames in een uitverkocht Rat Verleigh-stadion in Breda. De 19.000 beschikbare kaarten waren binnen vijftig minuten uitverkocht. En zo gaat dat eigenlijk altijd sinds de vrouwen vorige zomer in eigen land de Europese titel pakten.

De KNVB liet weten dat pakweg de eerste 20.000 kaarten extreem snel worden verkocht, maar dat het daarna wat afzwakt. In april van dit jaar speelde Oranje in Eindhoven tegen Noord-Ierland. Het duel in het Phillipsstadion leverde een bezoekersrecord. Er zaten ruim 30.000 toeschouwers op de tribune, maar het stadion van PSV was niet geheel uitverkocht. Voor de finale van de playoffs wordt waarschijnlijk gebruik gemaakt worden van Galgenwaard (Utrecht), het Abe Lenstra Stadion (Heerenveen) of de Euroborg (FC Groningen).

NFL: Quarterback Brees breekt 'all-time' record Manning in stijl

De New Orleans Saints hebben in de NFL tijdens Monday Night Football thuis een vrij simpele overwinning gepakt, de vierde in vijf wedstrijden dit jaar. De Washington Redskins werden met 43-19 over de knie gelegd en hadden geen moment een serieuze kans op de winst.

In de eerste drie kwarten scoorden de Saints telkens al binnen een paar minuten een touchdown. Uiteindelijk scoorden ze er zes, waarbij zowel Mark Ingram als rookie Tre'Quan Smith er twee op hun naam zetten, in het geval van Smith telkens door een pass van quarterback Drew Brees.

Brees was vooral de man waar naar gekeken werd, want het zat er dik in dat hij het record van meeste passing yards ooit in de NFL zou verbreken. Dat stond op naam van de legendarische Peyton Manning, die dat met 71.940 yards drie jaar geleden overnam van Brett Favre.

Nog voor de eerste helft voorbij was pakte Brees het record en dat deed hij in stijl: een 62-yard touchdown pass op Smith met 2:36 minuten te spelen in het tweede kwart. Brees gooide uiteindelijk 363 yards (26/29 passes) en staat nu op 72.103 yards in zijn indrukwekkende loopbaan.

Hét moment: Brees gooit een 62-yard touchdown pass op Smith en breekt het record van Manning (Bron: YouTube)

Kickbokser Holzken stopt bij Glory

Na een lange periode van ontevredenheid heeft voormalig Glory-kickbokskampioen Nieky Holzken besloten om zijn geluk in Azië te vinden. Binnenkort zal de Brabander een contract tekenen bij One Fighting Championship, een Aziatische vechtsportorganisatie die onder andere ook MMA-gala's organiseert.

Volgens de schoonvader en manager/trainer van Holzken, Sjef Weber, biedt OneFC een veel beter contract dan hij bij Glory had. Bij Glory mocht Holzken maar twee- hooguit driemaal per jaar vechten, terwijl hij de komende twee jaar gegarandeerd tienmaal de ring zal betreden.

Het geld is natuurlijk ook een belangrijke factor; door de grotere publiciteit zullen sponsoren de weg naar de Helmonder sneller vinden. "One Championship heeft meer dan een miljard volgers. Afgelopen weekend was er een wedstrijd, er zaten 40.000 man op de tribune. Nogal een verschil met de Johan Cruijff Arena, waar zo'n 15.000 toeschouwers waren", aldus Weber.

Het contract voorziet ook in een carrière voor de jaren na de actieve kickbokstijd. "De grote baas van One Championship zit in de tv- en filmwereld. God weet wat er nog uit gaat komen", droomt Weber even hardop.

Holzken zal niet verhuizen naar het Oosten, maar zal zijn voorbereidingen gewoon in Nederland blijven doen. Slechts twee van de acht weken voorbereidingstijd zullen in Thailand worden beleefd en van daaruit wordt naar Singapore, Jakarta of waar dan ook wordt gevochten gereisd.

De bokscarrière van de vechtsportduizendpoot zal op een laag pitje worden gezet. De BeNeLux-titel zal hij, nu hij veel vaker zal gaan kickboksen, waarschijnlijk op moeten geven. "Om hetzelfde te krijgen voor één kickbokswedstrijd, moet hij vijf keer boksen. Dat zegt wel wat natuurlijk", slipt er nogmaals een grote motivator door het verhaal.


Vader eist heronderzoek doodrijden zoon

In augustus 2016 werd de leraar Jeffrey van Driel doodgereden in Leerdam. Volgens officiële lezingen zou de 27-jarige man zonder op-of-om te kijken overgestoken zijn waarna hij werd geschept door een passerende auto. De bestuurder van de auto die Jeffrey doodreed werd uiteindelijk vrijgesproken. De vader van Jeffrey, Chris van Driel,  weigert om zich daarbij neer te leggen en is een eigen onderzoek gestart. Uit dat onderzoek komen nu nieuwe getuigen en feiten naar buiten. 

Chris heeft het politierapport tot op de letter uitgespit en stuitte daarbij op de naam van een getuige in het dossier van de politie. Een getuige die volgens de politie het ongeluk niet gezien zou hebbben. Chris: "Ik heb naar zijn huis gebeld, 's avonds kregen we zijn verklaring op papier. Daaruit bleek dat hij alles had gezien. We waren in shock. Mijn vrouw zat op de bank te huilen."

Geduldig
De verklaring van de nieuwe getuige werpt een heel nieuw licht op de zaak. Zo zou de nieuwe getuige beweren dat Jeffrey juist geduldig aan het wachten was en zelfs een auto voor liet gaan. De nieuwe getuige verklaart verder: "De auto die de fietser schepte, kwam echt uit het niets." Daarnaast beweert deze nieuwe getuige dat de bestuurder uit een hele andere straat kwam dan waaruit de bestuurder verklaarde te komen. 

Advocaat Sébas Diekstra, die de familie vertegenwoordigt, heeft zich daarom tot het OM gewend met de vraag om het dossier te heropenen. Diekstra: "‘Het is voor nabestaanden bijzonder pijnlijk dat een belangrijke verklaring zoals deze niet is meegenomen in het politieonderzoek. Zeker omdat het dus allemaal niet ter sprake is gekomen in de rechtszaak waarmee Jeffreys ouders tevergeefs probeerden vervolging van de doodrijder van hun zoon af te dwingen."

'Moslims die bekeren tot christendom vaak bedreigd'

Bedreigd en mishandeld worden omdat je overstapt van de islam naar het christendom. Volgens de Amsterdamse dominee Joël Boertjens gebeurt het bijna dagelijks. Hij wil dat de burgemeester in actie komt.

Tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden ziet de dominee steeds vaker moslims die zich tot het chirstendom bekeren. Bijna iedereen krijgt wel te maken met pesterijen of bedreigingen. 'Verbale bedreigingen, sociaal isolement, wat natuurlijk al erg genoeg is', somt de dominee op. Hij kent zelfs nog ernstigere voorbeelden. 'Mensen die mishandeld zijn, bij een andere kerk in de stad kreeg iemand rouwkransen opgestuurd.'

Koran en cultuur
Volgens Boertjens zijn er verschillende redenen voor de felle reacties. Volgens hem zegt de koran allereerst dat het echt niet kan als mensen de islam de rug toe keren. Daarnaast speelt cultuur een grote rol. Boertjens: 'Het is niet alleen "Mohammed maakt een andere keuze en gaat niet meer naar de moskee maar naar de kerk", maar vaak voelt de hele familie zich te kijk gezet'.

'Bedreiging niet makkelijk hard te krijgen'
De slachtoffers durven vaak geen aangifte te doen uit angst voor erger. Ook is het vertrouwen er niet als het aankomt op het oplossen van de zaak, beaamt ook het CDA: 'Bedreiging of intimidatie is niet altijd makkelijk hard te krijgen, maar toch moet de overheid er dan zijn voor de mensen'.

Boomsa verwacht dat burgemeester Halsema de zaak oppakt en in gesprek gaat met alle partijen. 

Stap voor stap
De dominee hoopt meer bewustwording te creeëren voor het probleem, net zoals iedereen bewust is over de positie van de joden en de LHTBI-gemeenschap. 'Als het goed op de kaart staat, dan kan er worden gekeken naar hoe we dit kunnen oplossen en waar we we met elkaar in gesprek kunnen gaan. Stap voor stap', aldus Boertjens.

Half november gaat de burgemeester langs bij de dominee om zijn verhaal aan te horen en te kijken wat de volgende stappen moeten zijn.

Oranje Leeuwinnen naar finale play-offs WK

De Nederlandse voetbalsters hebben de finale van de play-offs om een ticket voor het WK voetbal bereikt. Na de zege van afgelopen vrijdag - in Breda werd het 2-0 voor Oranje - werd het in en tegen Denemarken 2-1. Lineth Beerensteyn tekende voor beide doelpunten.

Toch leek een nieuwe zege aanvankelijk niet voor de hand te liggen. Oranje begon beroerd en kreeg, na een overtreding van Dominique Bloodworth, een strafschop tegen. Nadia Nadim ging achter de bal staan en schoot deze achter keepster Loes Geurts.

De Deense vreugde was echter van korte duur, want nog geen twee minuten later werkte Beerensteyn aan de andere kant de gelijkmaker tegen de touwen. In het eerste duel was de aanvalster van Bayern München ook al trefzeker.

Toch zorgde dit niet voor een hogere amusementswaarde van het duel, want Denemarken leek aangeslagen en de Oranje Leeuwinnen speelden in een te laag tempo om het duel te kunnen domineren. Toch waren Beerensteyn en Spitse nog wel dichtbij een voorsprong voor Oranje.

De tweede helft begon met een furieuzer Denemarken, waarbij Oranje al snel goed weg kwam, nadat Veje de bal uit een hoekschop richting de paal liet draaien. Pernille Harder miste een kwartier later een levensgrote kans en vond vlak daarna Geurts op haar weg.

Een kwartier voor tijd wist Lieke Martens een tegentreffer te voorkomen, waarna de Deense druk langzaamaan minder werd. Nederland kreeg nog een paar mogelijkheden, waarna Beerensteyn in de extra tijd voor de zege zorgde.

In de finale van de play-offs neemt Oranje het op tegen Zwitserland of België. De winnaar van dit tweeluik plaatst zich voor het WK voetbal in Frankrijk.

Spitse met Beerensteyn na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Spitse met Beerensteyn na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Remko Kool)

Wolff: '"Mentale terugslag' Bottas na helpen Hamilton"

Valtteri Bottas heet vermoedelijk een 'mentale tegenslag' te verwerken gekregen, zo tekent Motorsport.com op uit de mond van Mercedes-teambaas Toto Wolff. In Rusland moest de Fin zijn teamgenoot Lewis Hamilton noodgedwongen voor laten gaan, zodat hij op de finish meer punten kon pakken.

In het daaropvolgende weekend, tijdens de race in Japan, kon Bottas het tempo van Hamilton niet volgen. "Ik denk dat we moeten onthouden dat een racecoureur alles doet om races en kampioenschappen te winnen", aldus Wolff tegenover het eerdergenoemde medium. "Als je die mogelijkheid wegneemt, zorgt dat automatisch voor een soort mentale terugslag. Hij zegt dat hij daar geen last van heeft, maar ik geloof dat het wel een kleine rol speelt."

"Hij is een geweldige teamspeler en dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Om een voorbeeld te geven, we hadden een gesprek in de avond na Sochi en hij zei volledig te begrijpen waarom we teamorders gaven. 'Als ik in jullie schoenen had gestaan, zou ik hetzelfde doen', zei hij. 'Ik moet Lewis vanaf het begin van het seizoen verslaan en meer winnen, dan zet ik mezelf in de positie om het kampioenschap te winnen. Maak je om mij geen zorgen'."

Toch verwacht Wolff dat Bottas zijn oude niveau snel weer oppakt, zodat hij zichzelf mogelijkheden geeft om voor de wereldtitel te strijden. "Ik denk dat Valtteri nog een overwinning krijgt dit jaar en ik denk ook dat Valtteri nog heel veel gaat winnen. Hij gaat zijn derde seizoen in met Mercedes volgend jaar en gaat nog een stap maken. Hij heeft geleerd en zichzelf verbeterd waardoor hij zich voor volgend jaar ziet als iemand die het kampioenschap kan winnen. Dat is exact wat wij graag willen zien en dat komt goed."

En Bottas zelf? Die hoopt dit seizoen logischerwijs een race te winnen. "Dat is voor mij persoonlijk best belangrijk. Tijdens de race in Sochi voelde het alsof ik presteerde als een winnaar, maar ik won niet. Het is niet ideaal als je teamgenoot zoveel races wint en je zelf droog blijft staan. Maar we hebben nog vier races en vier kansen. We gaan het zien."

Eerste blik op Batwoman in Arrowverse-promotiefoto

De verschijning van een nieuwe superheld op film of televisie is voor de één een ergernis ("Argh, nog meer superhelden"), voor de ander een verrukking ("Yes! Nog meer superhelden!") en voor anderen maakt het niet zoveel uit; die kijken gewoon niet. Voor de middelste groep valt er binnenkort weer wat te beleven, want na talloze films, series, games en crossovers over Batman is binnenkort de eerste live action-versie van Batwoman te zien.

Het personage is geen flauwe rip-off van Batman. Althans, dat was het natuurlijk wel in 1956, toen DC Comics de eerste comics met een Batwoman publiceerde. Maar in de laatste ruime halve eeuw is het personage zelfs al eens gereboot en inmiddels waardig onderdeel van de groep superhelden in Gotham City. Het is eigenlijk gek dat het zo lang heeft geduurd voordat er iemand een film- of tv-versie van maakte: zelfs Supergirl kreeg in 1984 al haar (niet erg geslaagde) bioscoopfilm.

Batwoman zal op televisie haar debuut maken in de komende DCTV-crossover tussen de series Arrow, Supergirl en The Flash. Opvallend is hier dat DC's Legends of Tomorrow, dat tot nu toe steeds onderdeel was van deze crossovers, een jaartje overslaat. In drie afleveringen, die in december in de VS worden uitgezonden en bij ons via Netflix te zien zijn, zal Katherine "Kate" Kane worden geïntroduceerd als inleiding naar mogelijk een eigen serie over Batwoman.

De rol van Kate, dochter van een militair, wordt gespeeld door Ruby Rose, die momenteel in bioscopen te zien is in The Meg. De afgelopen maanden is eigenlijk ook niet veel meer bekend geworden dan bovenstaande feiten; het meeste voer voor discussie was de ophef over het feit dat Rose "niet lesbisch genoeg" zou zijn voor de rol van Batwoman, die één van de weinige openlijk homoseksuele helden binnen DC Comics is. Hoe Rose's geaardheid relevant is voor de vertolking van een fictief personage, is een prominent onderdeel van deze discussie. 

Deze week verscheen echter, na een periode van teaser video's waarin Batwoman zelf ontbrak, het eerste beeld van de held. Het is een foto van Rose in kostuum en laat zien dat het feitelijk weinig afwijkt van de comics.

Batwoman: Ruby Rose
Ruby Rose als Kate Kane/Batwoman

De crossover tussen Arrow, Supergirl en The Flash wordt in de eerste helft van december verwacht. De eigen tv-serie over Batwoman komt mogelijk pas van de grond als het personage in december goed wordt ontvangen, en zou dan in 2019 van start kunnen gaan.

Vettel: "We hebben het Mercedes te makkelijk gemaakt"

Het zag er zo mooi uit voor Sebastian Vettel. Zeven races geleden ging de Duitser aan de leiding in het kampioenschap, maar daar is weinig meer van over. Sterker nog, de coureur van Ferrari heeft nu een achterstand van 67 punten op kampioenschapsleider Lewis Hamilton.

Vettel baalt als een stekker, mede door een aantal kostbare fouten, maar wilde handdoek nog niet in de ring gooien. "Er is nog een steeds een kans, maar we hebben het ze de afgelopen races te gemakkelijk gemaakt. Anderzijds moeten we hen ook de credits geven, zij hebben het goed uitgevoerd."

Gedurende het seizoen leek Vettel een aantal keer onder de druk te bezwijken, maar de race op Suzuka lijkt hem nu de das om te hebben gedaan. Door een touché met Max Verstappen viel de coureur van Ferrari terug naar het achterveld. "Het helpt natuurlijk niet dat wij zesde zijn geworden en dat zij de race hebben gewonnen", blikt hij terug. Toch weigert de Duitser naar de aanstaande titel van Hamilton te kijken. "We moeten vooral naar onszelf kijken en ons werk voor de komende races doen, dan zullen we zien."

Toch vertellen de persoonlijke fouten van Vettel slechts één kant van het verhaal. Ferrari heeft zich ook laten aftroeven door Mercedes. Waar de rode bolides lange tijd toonaangevend waren, hebben de zilveren wagens het commando inmiddels overgenomen. "Het is de hele tijd close geweest, maar de afgelopen races waren we niet zo sterk. Dat wij er tijdens de races wel weer beter uitzien, heeft er volgens mij vooral mee te maken dat zij dan niet hoeven te pushen. Daardoor krijg je nooit het volledige beeld te zien."

We zoeken jouw stem voor de FOK!film Top 100

De bladeren vallen langzaam van de bomen af, de temperatuur keldert omlaag en de gemiddelde FOK!ker is op zoek naar houvast om de donkere dagen door te komen. Dit is dus het ultieme moment om de jaarlijkse zoektocht naar de beste film ooit volgens FOK! te starten!

The Godfather: Marlon Brando

Vorig jaar was het The Godfather die voor Apocalpyse Now en Pulp Fiction aan het langste eind trok en daarmee in de 16e editie van de FOK! Film Top 100 verkozen werd tot beste film. Gaat het misdaadepos dat dit jaar weer lukken, gaat Pulp Fiction er voor de 11e (!) keer met de winst vandoor of komt er een winnaar die we nog niet eerder hebben gezien?

Net als altijd is die keuze aan jullie. Om tot de winnaar te komen, mag je je lijst met favoriete film posten in het daarvoor bestemde topic op het forum. Of dat nu een top 100, top 50 of top 10 is: het mag allemaal. Maximaal 100 films krijgen punten, maar een lijstje met 10 films wordt net zo gewaardeerd als een lijst met 500 films.

Jouw favoriete film mag je posten op het forum. Daar vind je ook wat meer tekst en uitleg over de spelregels en de puntentelling. Voor inspiratie is het misschien handig het topic, of de oudere topics, door te bladeren – alles om er zeker van te zijn dat je lijst helemaal compleet is!

Je kunt je lijst inleveren tot en met zaterdag 29 oktober 23.59u. Hoogstwaarschijnlijk volgt de uitslag de volgende dag. Hopelijk tot snel op het forum, want hierbij geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

48-jarige man opgepakt om lastigvallen jonge meisjes

Maandagavond 8 oktober hielden agenten een 48-jarige Rotterdammer aan na een zedenmisdrijf in de Dansenbuurt in Capelle a/d IJssel. Het slachtoffer is een jong meisje. Rond 19.30 uur kreeg de politie de melding van een schennispleger in het Schollebos. Kort daarna meldden de ouders van het meisje het zedenincident bij de politie. De politie startte meteen een onderzoek op allebei de plaatsen. Al snel konden ze een 48-jarige man uit Rotterdam aanhouden.

In de afgelopen week deed de politie al onderzoek naar drie eerdere incidenten in de wijk Oosterflank en in Capelle a/d IJssel. Daar viel een man jonge meisjes lastig. Vanaf de eerste melding heeft de politie er alles aan gedaan om de verdachte in beeld te krijgen onder andere door extra te surveilleren in de wijken. Dit gebeurde zowel opvallend als in burger. De slachtoffertjes krijgen alle zorg die nodig is.

De Rotterdammer die gisteren werd gearresteerd, lijkt mogelijk ook betrokken bij de eerdere incidenten. De man is inmiddels in verzekering gesteld. Het onderzoek is in volle gang.

Koeman rekent op fitte F. de Jong bij Oranje

Ronald Koeman verwacht dat hij zaterdag gewoon kan beschikken over Frenkie de Jong. Het Nederlands elftal speelt dan tegen Duitsland.

De Jong kwam na de topper van Ajax tegen PSV niet meer in actie vanwege een blessure, maar Koeman nodigde hem gewoon uit voor Oranje. "Dat hij niet heeft gespeeld bij Ajax speelt geen rol. Hij zat zondag (tijdens de wedstrijd tegen AZ, red.) al op de bank bij Ajax. Het lijkt me dat je als je op de bank zit, je fit genoeg bent om te spelen", sprak Koeman dinsdag op de persconferentie.

"We hebben nog een aantal dagen van trainingen waarin iedereen moet laten zien dat hij topfit is om te spelen." De Jong maakte vorige maand tegen Peru zijn interlanddebuut. "Het is duidelijk dat hij in de tweede helft tegen Peru en in de wedstrijd dusdanig gepresteerd heeft dat hij… ik wil niet zeggen dat hij een volwaardig international is, want gezien zijn leeftijd is hij dat natuurlijk nog niet, maar wat goed is komt snel."

Koeman haalde met Steven Bergwijn, Denzel Dumfries, Pablo Rosario en Arnaut Danjuma Groeneveld ook nu een paar nieuwelingen bij de selectie. "Het zijn allemaal namen die al langer in ons hoofd rond speelden. Gelukkig spelen Ajax en PSV nu in de Champions League. Dat is ook prettig voor mij om te kijken of ze klaar zijn voor Oranje", aldus de bondscoach.

Skujins de beste in Tre Valli Varesine, Kelderman zesde

Toms Skujins heeft de 98ste editie van Tre Valli Varesine gewonnen. De 27-jarige Let van Trek-Segafredo was na een wedstrijd over 212 kilometer de snelste van een kopgroep van zeven. Wilco Kelderman kwam als zesde over de streep in Varese.

Alejandro Valverde kwam voor het eerst aan de start na zijn zege op het WK wielrennen. Na de start was gegeven was het even wachten tot de juiste groep de ruimte de ruimte kreeg van het peloton. Pas na dertig kilometer waren Matteo Bono, Michael Storer, Alessandro Tonelli, Edoardo Zardini en Paolo Totò de gelukkigen. Ze kregen een maximale voorsprong van zes minuten, maar nadat Movistar in dienst van Valverde zich aan kop had gezet van het peloton liep de voorsprong snel terug.

Met nog vijftig kilometer te rijden was het Luis León Sánchez samen met Giovanni Visconti en Rafał Majka die de oversteek maakte na de kopgroep. Het peloton raakte niet in paniek en hielden de voorsprong altijd binnen de perken. Met nog dertig kilometer te gaan werden ze dan ook gepakt door de voorwacht van het peloton. In het peloton werd er ondertussen volop aangevallen. Kelderman was heel actief, maar uiteindelijk wisten Skujins, Robert Power en Mathias Frank het eerste gaatje te slaan.

Bij het ingaan van de slotronde, van twintig kilometer, kwam Kelderman samen met Antwan Tolhoek aansluiten bij het koptrio. Ook de Italianen Giovanni Visconti, Ivan Santaromita, Emanuel Buchmann en Peter Kennaugh wisten de sprong naar voren te maken.

Op de slotklim leek Power over de beste benen te beschikken, maar de Australiër werd al snel bijgehaald door de Brit Kennaugh. In de kopgroep moesten de Nederlanders Kelderman en Tolhoek passen. Ook Kennaugh zou niet voorop blijven want vanuit het peloton ging Rigoberto Uran erop en erover.

De Colombiaan leek een mooi gaatje te slaan en alleen Thibaut Pinot reed het gat dicht. De Fransman van Groupama - FDJ nam in zijn wiel wel Frank, Kennaugh, Woods, Skujins én Kelderman mee. Ook een duo-aanval van Woods en Uran werd onschadelijk gemaakt door Pinot, waarna een sprint van zeven de beslissing moest brengen. Daarin was Skujins duidelijk de snelste voor Pinot, die vorig jaar ook al genoegen moest nemen met een tweede plaats. Kennaugh maakte het podium compleet in de Italiaanse klassieker.

Jos de G. krijgt 12 jaar voor doden Nicole van den Hurk

De 51-jarige Jos de G. is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor het verkrachten en doden van de 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven in 1995. In tegenstelling tot de rechtbank Oost-Brabant - die hem alleen voor verkrachting veroordeelde - vindt het hof wél wettig en overtuigend bewezen dat hij het meisje ook heeft gedood.

Verdwijning Nicole van den Hurk
Op 6 oktober 1995 in de vroege ochtend was Nicole van den Hurk op haar fiets onderweg naar haar bijbaan in Eindhoven. Daar kwam ze echter nooit aan. Anderhalve maand later werd haar lichaam, verstopt onder takken en ander snoeiafval, gevonden in een bos in Lierop. Er is destijds wel sporenonderzoek gedaan maar de dader werd niet gevonden.

DNA-match
Tijdens een overleg van het coldcaseteam eind 2012 kwamen enkele onopgeloste zedenzaken aan de orde, zo ook deze zaak. Verschillende zedendelinquenten en hun werkwijzen werden besproken. Een daarvan was deze verdachte. Hij was in 2001 veroordeeld voor verkrachting en in dat kader was er DNA-materiaal bij hem afgenomen. Pas in 2011 had men bruikbaar DNA kunnen afleiden uit het materiaal dat in 1995 in het lichaam en op de kleding van Nicole van den Hurk was gevonden. Het DNA-profiel van de verdachte bleek te matchen met dit DNA. Dat leidde tot zijn arrestatie in januari 2014.

Onbekend spoor
Op het lichaam van Nicole van den Hurk is ook een onbekend DNA-spoor gevonden. Dit was voor de rechtbank reden om de verdachte vrij te spreken van doodslag. Volgens de rechtbank kon niet worden uitgesloten dat deze onbekende Nicole van den Hurk zou hebben gedood. Het hof ziet dit anders. Volgens het hof gaat het om heel weinig materiaal waarvan niet bekend is van wie het is; en er zijn tal van oorzaken te bedenken waardoor dit spoor op het lichaam van het meisje is terechtgekomen.

Dit spoor heeft daardoor geen bewijskracht. Het hof schuift de mogelijkheid van een andere persoon als dader daarom terzijde, en ziet ook verder geen aanwijzingen voor betrokkenheid van een ander. Daartegenover staan 3 sporen met celmateriaal van de verdachte die zijn aangetroffen in de intieme zone van Nicole van den Hurk, waar een hoge bewijskracht aan is toegekend.

Bewijs
In de intieme zone van het meisje is celmateriaal van de verdachte aangetroffen. Het hof gaat ervan uit dat sprake is geweest van onvrijwillig seksueel contact dat zij onder dwang moest ondergaan. Daarnaast zat er een (schaam)haar op de jas van het meisje, die aan verdachte kan worden toegeschreven. Haar lichaam is aangetroffen met diverse letsels. Volgens het hof heeft verdachte Nicole van den Hurk met geweld om het leven gebracht. Om ontdekking van de verkrachting en de doodslag te voorkomen, heeft hij het lichaam van het meisje verborgen in het bos.

Onherstelbaar leed
Het hof rekent het de man zwaar aan dat hij een 15-jarig meisje met een heel leven voor zich, heeft gedwongen tot seks en haar vervolgens heeft gedood. Nicole van den Hurk moet de laatste momenten van haar leven onvoorstelbaar bang zijn geweest.

Aan de nabestaanden van het meisje is onherstelbaar leed toegebracht en dat geldt eens te meer nu zij in het ongewisse blijven over de laatste momenten van haar leven. Haar vader, stiefmoeder, broer en stiefzus hebben in hun slachtofferverklaringen op indringende en emotionele wijze hun immense verdriet laten zien. Het wegvallen van Nicole van den Hurk en de manier waarop dat is gebeurd, had én heeft nog steeds enorme impact op haar hele familie.

Strafbepaling
Een misdrijf zoals dit schokt de samenleving en zorgt voor gevoelens van angst en onveiligheid. De toestand waarin het lichaam van Nicole van den Hurk is gevonden, zorgt bij eenieder voor verbijstering. Het hof vindt dat hier sprake is van een bijzonder ernstige vorm van doodslag en komt tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 jaar.

Geen tbs
Volgens deskundigen kampte de verdachte ten tijde van het delict zowel met een persoonlijkheidsstoornis als met verslavingsproblematiek. Het is alleen niet meer vast te stellen in hoeverre die van invloed zijn geweest op zijn handelen in 1995. Ook verder is niet voldaan aan de wettelijke vereisten voor het opleggen van tbs. Het hof legt geen tbs op. De man werd in 2001 veroordeeld tot tbs voor een andere verkrachting en deze tbs is nog niet afgerond.

NHL: Bergeron en Pastrnak helpen Bruins langs Senators

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben in eigen huis de tweede zege van het jaar gepakt, de eerste in het eigen TD Garden. De Ottawa Senators werden met 6-3 aan de kant geschoven.

Patrice Bergeron zorgde met twee goals in het eerste kwart al voor een voorsprong, maar dankzij twee goals van Ryan Dzingel in het tweede kwart - waarin Chris Wagner voor de Bruins scoorde - hadden de Senators toch nog hoop. 

Het was echter nog eens Bergeron die tot scoren kwam, waarna de Canadese veteraan zijn Tsjechische ploeggenoot David Pastrnak in staat stelde de 5-2 te maken. Bobby Ryan deed nog wat terug namens de Senators, maar Pastrnak schoot de 6-3 in het lege doel.

Uitslagen NHL maandag
Boston Bruins - Ottawa Senators 6-3
New York Islanders - San Jose Sharks 4-0
Buffalo Sabres - Vegas Golden Knights 4-2
Anaheim Ducks - Detroit Red Wings 3-2 SO

Bergeron scoort zijn vierde hattrick in de NHL (Bron: YouTube)

Fysieke versie voor Fortnite aangekondigd

Fortnite Battle Royale komt binnenkort in de winkels te liggen. De game, overigens gewoon gratis te spelen, krijgt een bundel van 29,99 euro waarin 1000 V-Bucks (de in-game currency) zitten en de 'Deep Freeze Bundel'.

De Deep Freeze Bundel bestaat uit een skin, backbling, glider en pickaxe om te gebruiken. Deze items zijn puur cosmetisch en zijn op hetzelfde moment, 13 november, ook verkrijgbaar in de digitale winkel van Fortnite zelf. De fysieke bundel wordt uitgebracht voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

Fortnite Deep Freeze Bundel

Richeze sprint naar zege in openingsrit Ronde van Turkije

Maximiliano Richeze heeft de eerste etappe in de Presidential Cycling Tour of Turkey gewonnen. De 35-jarige Argentijn van Quick-Step Floors maakte het werk van zijn ploeggenoten af en is daarmee ook de eerste leider in de Turkse rittenkoers.

Nadat vijf vluchters (Beñat Txoperena, Ander Barrenetxea, Ferit Samli, Kenneth van Rooy en Nícolas Sessler) waren teruggepakt door het peloton kon de voorbereiding op de massasprint beginnen.

Fernando Gaviria, de grote favoriet voor de zege in de eerste etappe, kwam de renner van Quick-Step Floors ten val en bij zijn valpartij brak de Colombiaan zijn sleutelbeen. Hij reed nog wel de etappe uit, maar zal niet meer aan de start komen van de tweede etappe.

Ondanks dat Gaviria was uitgeschakeld voor de dagzege, toch werd er toch gekeken naar de Belgische WorldTour-ploeg. Richeze nam in de slotkilometer de kop van het peloton, met daarachter zijn ploeggenoot Álvaro Hodeg. De jonge Colombiaan van Quick-Step Floors liet een gat vallen en daar maakte zijn Argentijnse ploeggenoot optimaal gebruik van. De Ier Sam Bennett van BORA-hansgrohe kwam nog wel dichter bij Richeze, maar kon de zege niet meer voorkomen. Jempy Drucker kwam als derde over de streep.

Vierde generatie Pokťmon naar Pokťmon GO

Niantic en The Pokémon Company maken bekend dat binnenkort de vierde generatie van Pokémon naar Pokémon GO komt. De vierde generatie begon op Nintendo DS in de games Pokémon Diamond en Pearl.

Dit betekent dat er binnenkort 107 nieuwe Pokémon te vinden zijn in Pokémon GO. De migratie van Pokémon wordt ook aangepakt. Zo heeft met de nieuwe patch het weer minder invloed op de verschijning van Pokémon, kom je een grotere variatie aan Pokémon tegen als je langer in een specifiek gebied verblijft en vind je een grotere variatie in parken en natuur-reservaten.

Een specifieke datum voor generatie vier is nog niet gegeven, maar laat ongetwijfeld niet lang meer op zich wachten.

Belgische bende binnen 60 minuten in Nederland opgepakt

Op maandagochtend 8 oktober zijn in Eindhoven vier personen aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Uit dit verhaal blijkt een mooi voorbeeld van internationale samenwerking.

Een man van 22 jaar is maandagochtend in de val gelopen van een dievenbende. De man had een afspraak gemaakt via een datingsite met een jonge vrouw. Die laatste stelde hem nog een tweede meisje voor. In de kamer waar de afspraak plaatsvond, werden verschillende drankjes genuttigd.

Weg met een smoes
Tijdens het bezoek kreeg de man onder meer frisdrank aangeboden. Het viel de man op dat de dames er op stonden dat hij het drankje leeg dronk. Een van de dames vertrok, de andere vrouw bleef nog even bij het latere slachtoffer tot ook zij met een smoes vertrok maar beloofde om snel terug te keren.

Ook het tweede meisje kwam niet meer terug naar de kamer. Na een tijdje wachten, besloot de man om te gaan kijken wat er gaande was. Bij het opstaan draaide de man en hij voelde zich versuft. Hij ging aan het raam staan en stelde vast dat zijn gele wagen was verdwenen. Niet alleen zijn auto was weg, ook zijn smartphone en zijn portefeuille met een grote som geld waren gestolen. 

Tijdens het onderzoek in België werd duidelijk dat de twee dames niet alleen gekomen waren, maar al op 29 september in het gezelschap van twee mannen ingecheckt hadden in het hotel. Op maandagochtend checkten ze uit.

Binnen het uur gearresteerd
Het gestolen voertuig werd in ANPR (Automatische kentekenplaat herkenning) ingevoerd. Om 8.35 uur werd de gestolen Mini Cooper in Bladel gesignaleerd via de speciale ANPR-camera's.  Amper twee minuten later zag een agent de gele wagen in Eersel  in de file staan. Om 8.46 uur werd de auto daar gestopt en konden de vier inzittenden ingerekend worden.

De verdachten zijn nog niet verhoord in België. Het gaat om twee mannen van 18 en 25 jaar, een vrouw van 23 jaar en een minderjarig meisje. Er is een onderzoeksrechter gevorderd die het verdere onderzoek zal voeren.

Invallen bij leverancier en growshop Nieuwegein

De politie heeft op 9 oktober een grootscheepse inval gedaan in meerdere panden van een tweetal bedrijven in Nieuwegein: een groothandel in hennepteeltbenodigdheden en een growshop. Op zes locaties in Nieuwegein werden doorzoekingen verricht in bedrijfspanden en woningen. Op de inventaris van de twee bedrijven, meerdere panden, voertuigen en boten is beslag gelegd. Vier personen zijn aangehouden.

Tijdens de inval, die om 8.00 uur van start ging, zette de politie een groot deel van het bedrijventerrein Ravenswade af om ongestoord te kunnen werken. Personeel moest de panden verlaten. Agenten zetten verder op verschillende plekken in het land vrachtwagens van de groothandel langs de kant van de weg. De auto’s en lading werden in beslag genomen ten behoeve van het onderzoek.

Voorbereiding grootschalige hennepteelt
De invallen vormen de eerste zichtbare actie na onderzoek van ruim een jaar, dat plaatsvindt binnen de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Niet alleen de feitelijke grootschalige hennepteelt is strafbaar, maar per 1 maart 2015 is ook de voorbereiding of het vergemakkelijken van grootschalige en beroeps- of bedrijfsmatige illegale hennepteelt strafbaar gesteld in de Opiumwet.

Grootste leverancier
De groothandel wordt ervan verdacht als grootste leverancier in Nederland een belangrijke rol te spelen bij de professionele hennepteelt in Nederland en vermoedelijk de rest van West-Europa. Het onderzoek geeft aanwijzingen dat het klantenbestand vrijwel uitsluitend uit bedrijven bestaat die actief zijn in de hennepteelt. Producten van de onderneming zijn aangetroffen bij professionele hennepkwekerijen. Het bedrijf is daarmee een essentiële schakel in de grootschalige hennepteelt, zo luidt de verdenking.

Marineschepen na herstel weer in de vaart

De 4 patrouilleschepen en 2 amfibische transportschepen van de marine zijn voorzien van een veilig brandblussysteem. Ze mogen weer varen. Dat is sneller dan gepland omdat herstelwerkzaamheden van de sprinkler- en watermistinstallaties eerder klaar waren.

Eind vorig jaar bleek dat het blussysteem op patrouilleschepen (OPV’s) Zr. Ms. Holland, Friesland, Zeeland en Groningen storingen vertoonde. Omdat de veiligheid van de bemanning daardoor niet was te garanderen, mochten de schepen niet meer varen. Voor de Holland gold een tussentijdse oplossing, aangezien het eerder dit jaar stationsschip was in het Caribisch gebied.

Gecertificeerd
Defensie trok een jaar uit voor het herstel. Damen Schelde Naval Shipbuilding ging vervolgens aan de slag met het vervangen en doorspoelen van de leidingen bij de patrouilleschepen. Ook op de amfibische transportschepen Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Rotterdam werkt het brandblussysteem inmiddels weer naar behoren. Alle installaties zijn inmiddels gecertificeerd en goedgekeurd.

Zr. Ms. Groningen (Foto: Defensie.nl)
Zr. Ms. Groningen (Foto: Defensie.nl)

'Schietincident Delft heeft hoogste prioriteit'

Op de Breestraat in Delft stopte maandagochtend vroeg een scooter met twee personen voor coffeeshop The Game. Een van hen stapte af en haalde iets tevoorschijn dat op een vuurwapen leek. Het tweetal had echter de buiten de waard gerekend; op datzelfde moment reed er een agent in een onherkenbare politieauto zijn ronde en die besloot in te grijpen. 

Tijdens de vlucht van de twee heeft de agent meedere schoten gelost. Het is nog niet duidelijk of hij de verdachten ook daadwerkelijk geraakt heeft.  De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het incident richting de coffeeshop en de rijksrecherche doet onderzoek naar de agent die zijn dienstwapen heeft gebruik. Hierbij wordt zowel tactisch als forensisch onderzoek gedaan. 

Later in de ochtend werd er een 18-jarige man met een schotwond in een ziekenhuis in Zoetermeer binnengebracht. Hij overleed aan zijn verwondingen. Het is nog niet duidelijk of de dood van de man in verband staat met het schietincident in Delft. In de tussentijd is het politietoezicht in Delft verder aangescherpt. Hiertoe zullen er op diverse plaatsen permanent bemande politieauto's worden geplaatst. 

Daarnaast heeft de uitbater van de coffeeshop besloten om voorlopig dicht te gaan zo meldt Omroep West. Hij heeft dat in overleg met burgemeester Marja van Bijsterveldt gedaan. Van Bijsterveldt "Ik kan me de grote zorg van de bewoners van de Breestraat goed voorstellen. Ze zijn, net als ik, opnieuw geschrokken. Deze incidenten horen niet bij Delft."

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek voor het OM en de politie van Delf de 'hoogste prioriteit'. Ook zegt het onderzoeksteam de scenario's die door diverse media worden geschetst met interesse te volgen. Toch is het OM voorzichtig met het trekken van conclusies: "Het werkt met verschillende scenario’s maar kan daar in het belang van het onderzoek op dit moment niets over zeggen."

Black Ops IIII vereist download van 50 GB

Games zijn tegenwoordig groot, erg groot. Veel games vereisen tegenwoordig een day-one update en Call of Duty: Black Ops IIII is hierop geen uitzondering. De game krijgt een bijna asociaal grote update van zo'n vijftig GB.

De voordelen van een fysieke versie verdwijnen hiermee vrij rap. Om het leed enigszins te zachten is de Battle Royale-modus, Blackout, te spelen wanneer de installatie rond de 30% zit. Voor de overige modi zul je gewoon moeten wachten.

call of duty black ops 4

Marianne Thieme met ziekteverlof

Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) verlaat tijdelijk de Tweede Kamer. Ze is met ziekteverlof, het is onbekend wat haar mankeert. Haar plaats wordt ingenomen door Christine Teunissen, die op dit moment in de Eerste Kamer zit en tevens fractievoorzitter van de Haagse afdeling is. 

Esther Ouwehand zal gedurende deze periode het plaatsvervangend voorzitterschap van de Tweede Kamerfractie op zich nemen. De beëdiging van Christine Teunissen zal op 11 oktober plaatsvinden. 

Marianne Thieme met ziekteverlof (Foto: Wikimedia Commons)
Marianne Thieme met ziekteverlof (Foto: Wikimedia Commons)

Man aangehouden wegens fraude met huurcontracten

Afgelopen vrijdag heeft de rechter-commissaris in Amsterdam een 24-jarige man uit De Lier in bewaring gesteld op verdenking van fraude met huurcontracten. Hij wordt ervan verdacht via een website inschrijfadressen met valse huurcontracten te koop te hebben aangeboden. De man stond sinds begin augustus gesignaleerd en is afgelopen woensdag door de politie aangehouden. Twintig gemeenten hebben aangifte gedaan.

De man wordt ervan verdacht valse huurcontracten te hebben verkocht waarmee zijn klanten zich bij de gemeente konden inschrijven. De adressen waren echter niet beschikbaar voor bewoning. Niet alle klanten wisten dat deze constructie illegaal is. Ze wisten wel dat ze het aangeboden adres alleen konden gebruiken voor inschrijving in de Basisregistratie Personen.

Door zijn inschrijving in deze basisregistratie krijgt de nieuwe frauduleus ingeschreven bewoner de mogelijkheid bijvoorbeeld een reisdocument aan te vragen of toegang te krijgen tot voorzieningen. Gemiddeld waren de gedupeerden 350 euro kwijt aan de verstrekker van de valse huurcontracten.

Valse huurcontracten zijn niet gemakkelijk te herkennen voor gemeenten. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft de afgelopen jaren gemeenten voortdurend voorgelicht over de meest recente vormen van frauduleuze huurcontracten.

Onderzoek moet nog uitwijzen hoeveel personen gedupeerd zijn door deze oplichtingspraktijk. Ook zal nog nader worden onderzocht hoeveel de verdachte eraan heeft verdiend zodat dat geld hem weer kan worden ontnomen.

2K Games kondigt Borderlands 2 VR aan

Mijn hart maakte even een sprongetje toen ik een persbericht kreeg met bij de titel "2K en Gearbox Software kondigden vandaag Borderlands....". Even verder scrollen op mijn mobiel: " 2 VR aan". Weer niets over Borderlands 3, maar he, wel de mogelijkheid om het tweede deel voor de derde keer te spelen, nu in VR.

Borderlands 2 VR is ontwikkeld door Gearbox Software en brengt de wereld van Pandora tot leven in VR. Kies uit een van de vier speelbare klassen - Siren, Commando, Gunzerker en Assassin - elk met een unieke vechtstijl en geüpdatete vaardigheden die gebruik maken van de nieuwe VR-functionaliteiten. Daarna ga je in VR het opnemen tegen Handsome Jack om Pandora te redden van de corrupte Hyperion Corporation.

Borderlands 2 VR heeft Bad Ass Mega Fun Time (alias BAMF Time). Daarmee kunnen spelers de tijd vertragen en het spel langzamer laten gaan, zodat ze hun volgende aanval kunnen voorbereiden. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om te teleporteren of net zo 'elegant' als Claptrap over Pandora glijden.

De navigatie is ook compleet aangepast voor VR. Spelers kunnen ook hun favoriete manier om te bewegen kiezen: het wijzen-en-teleporteren of direct bewegen met de joysticks. Ook in een voertuig is het net wat anders: gassen en remmen gebeurt met de joystick, terwijl je stuurt met je headset. Met de bewegingscontrollers en headset kunnen spelers de menu's op een nieuwe en intuïtieve manier gebruiken. Je navigeert door te wijzen, klikken, slepen en los te laten.

Borderlands 2 VR komt op 14 december 2018 naar VR op PlayStation VR. Als je preordert krijg je een dynamisch PlayStation-thema met de vier iconische Vault Hunters uit de game - Salvador, Maya, Axton en Zer0.

Tot 1,5 jaar cel voor telefoondieven Pinkpop

De rechtbank in Limburg heeft vandaag 2 mannen veroordeeld die zich samen schuldig hebben gemaakt aan diefstal van 52 telefoons, 3 bankpassen, diverse geldbedragen en een portemonnee (met inhoud). Al deze diefstallen vonden plaats tijdens Pinkpop 2018.

Lees ook: Roemenen jatten 53 telefoons op Pinkpop

Vooropgezet plan
Uit de verklaringen van de mannen blijkt dat zij – vanuit het buitenland – met een vooropgezet plan naar het festival in Nederland gekomen zijn, om daar festivalgangers van hun spullen te beroven. Zij hebben hun belang van puur financieel gewin boven de belangen gesteld van alle personen die zij schade hebben toegebracht.

Hinder en overlast voor gedupeerden
De gedupeerden zijn op een brutale wijze van hun spullen beroofd die zich in hun broekzak of tas bevonden. De diefstal van de telefoons heeft voor de gedupeerden niet alleen financiële schade met zich meegebracht, maar ook hinder en overlast door het verlies van de op de telefoons en bijbehorende simkaarten opgeslagen foto’s en berichten.

Daarbij komt nog dat de gedupeerden door de diefstallen hun tijd op het festival hebben moeten spenderen aan het zoeken naar hun spullen en het doen van aangifte, in plaats van genieten van de optredens. Uit de aangiftes blijkt dat het plezier van het festival voor de gedupeerden grotendeels is vergald. Dit terwijl het voor veel van hen een evenement was waar zij lang naar uitgekeken hadden.

Straf
Uit het strafdossier komt voldoende naar voren dat 41-jarige verdachte feitelijk de leiding had bij het gezamenlijk met de medeverdachte plegen van de diefstallen. Dit leidt de rechtbank af uit het feit dat de verdachte bij de politie verklaarde dat hij de medeverdachte geld gaf om een kaartje te kopen voor het festival. Ook was het de verdachte die op de toiletten de simkaarten uit de telefoons verwijderde, terwijl de medeverdachte, die daarbij op de getuigen een zenuwachtige indruk maakte, buiten de toiletten stond te wachten. Het was eveneens de verdachte die de tas met de gestolen goederen bij zich had. In die tas zat ook het identiteitsbewijs van de medeverdachte.

Ook is deze verdachte 9 keer eerder veroordeeld voor het plegen van diefstal, in verschillende landen. Kennelijk laat de verdachte zich daar niets aan gelegen liggen en zorgt hij telkens weer, uit puur eigenbelang, voor veel narigheid voor anderen door het plegen van diefstallen.

Deze verdachte wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk en met een proeftijd van drie jaar. De 18-jarige medeverdachte verdachte krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd, waarvan 3 voorwaardelijk en eveneens een proeftijd van drie jaar.  Enkele gedupeerden hebben een verzoek tot schadevergoeding ingediend. Deze worden gedeeltelijk toegewezen.

Turkse prostituees mogen geen katten voeren

In de noordwestelijke Turkse provincie Edirne hebben drie prostituees de eigenaren van het bordeel waar ze werkzaam waren aangeklaagd omdat ze geen straatkatten mochten voeren.

Drie dames van lichte zeden besloten in hun vrije tijd hun liefde voor dieren te gebruiken om een kleine opvang voor de lokale straatkatten (en honden) op te zetten. In de achtertuin van het bordeel waar ze werkten en woonden bouwden ze een klein hutje waar ze de beestjes dagelijks voerden. Dit werd hun kennelijk niet in dank afgenomen door enkele collega's die er over klaagden bij de eigenaren van het bordeel.  

Niet alleen werden de dames na de klachten over de beestenboel op straat geschopt, ook werd er op de dieren geschoten. Een kat heeft één van zijn negen levens gebruikt en leeft nu verder met elf hagelkorrels in zijn buik nadat een van de bordeeleigenaars besloot zijn shotgun er op te ledigen. Veel meer dan een kleine geldboete kwam daar niet tegenover te staan omdat straatdieren nauwelijks bescherming genieten. Hoewel ze hun woon- en werkplek kwijt zijn kunnen de dames hun geliefde beestjes nog wel voeren met behulp van lokale dierenactivisten.

Anders dan je misschien zou denken is prostitutie in Turkije legaal en ontvangen prostituees deels gratis gezondheidszorg. Daarvoor moet een vrouw (mannen mogen het niet) wel ingeschreven staan en een vergunning ontvangen van de lokale regering. Dit laatste gebeurt echter steeds minder waardoor veel prostitutie illegaal gebeurt met alle gevolgen van dien.

MijnOverheid lanceert Berichtenbox app

Met de lancering van de Berichtenbox app wordt het eenvoudig om post van de overheid op een mobiele telefoon of tablet te lezen. De Berichtenbox van MijnOverheid, een persoonlijke beveiligde postbus voor post van de overheid kent momenteel al ruim 7,5 miljoen gebruikers. Met de Berichtenbox app wordt het digitaal ontvangen van post van de overheid makkelijker.

Verantwoordelijk staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops: “De introductie van de Berichtenbox app is een belangrijke stap in het eenvoudiger communiceren van de overheid met de burger. Eén van de prioriteiten die ik heb gesteld in de Agenda Digitale Overheid NL DIGIbeter. Het lezen van berichten van de overheid wordt makkelijker en mensen worden sneller geattendeerd op nieuwe post door een melding op hun telefoon. We verwachten dat het aantal gelezen berichten hierdoor zal toenemen”.

Het openen van de app gaat makkelijk en snel met een vijfcijferige pincode. Gebruikers kunnen post van de overheid direct in de app lezen en hoeven hiervoor niet meer in te loggen op MijnOverheid. Het is ook mogelijk om post vanuit de app door te sturen naar een ander e-mailadres. De komende tijd worden er nieuwe functies aan de Berichtenbox app toegevoegd, zoals het verwijderen van berichten of het selecteren van nieuwe organisaties die post digitaal aan een persoon mogen versturen.

De Berichtenbox van MijnOverheid kent een toenemend aantal gebruikers. Momenteel zijn dit er ruim 7,5 miljoen. 292 organisaties zijn inmiddels aangesloten op de Berichtenbox.

MijnOverheid lanceert Berichtenbox app
MijnOverheid lanceert Berichtenbox app

Zaterdag kans op recordlate officiŽle zomerse dag

Komende zaterdag wordt mogelijk een recordlate officiële zomerse dag genoteerd in De Bilt. Er is 50 procent kans dat de zomerse 25 graden wordt gehaald. Nog nooit werd het na 10 oktober zomers warm op het landelijk hoofdstation in De Bilt. Recordlaat werd het op 10 oktober 1921 zomers warm met 25,8 graden. Een officiële zomerse dag op zaterdag 13 oktober zou dus uniek zijn.

De onzekerheid is echter nog groot. De warme lucht is afkomstig vanaf de Azoren en hangt samen met orkaan Leslie die ten zuiden van de Portugese eilandengroep langstrekt. Aan de voorzijde van de storm wordt bijzonder warme lucht richting onze regio geblazen.

Dat het een warme dag wordt staat wel vast. De spreiding in de verschillende berekeningen loopt voor het midden van het land uiteen van 20-25 graden. In het oosten en zuidoosten is de kans op een late zomerse dag 80 procent. De verwachtingen variëren van 23 tot 27 graden. Normaal wordt het halverwege oktober 14 à 15 graden.

Zaterdag kans op recordlate officiële zomerse dag (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Zaterdag kans op recordlate officiële zomerse dag (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Defensie regelt alsnog winterkleding

Zo’n 1.000 militairen krijgen hun speciale winterkleding alsnog van Defensie. Het gaat om de mannen en vrouwen die eind deze maand deelnemen aan de grote internationale oefening Trident Juncture in Noorwegen. Defensie heeft alles in het werk gesteld de zogenoemde koudweerpakketten aan te schaffen. Hoewel er even sprake van was, hoeven de betreffende militairen niet zelf de benodigde kleding aan te schaffen.

Staatssecretaris Barbara Visser heeft dit de Kamer naar aanleiding van vragen gemeld. Ook militairen die al in Noorwegen zitten, krijgen het voor de oefening benodigde pakket. Visser heeft met deze actie mogelijk wel de regels rond aanbestedingsprocedures overschreden, “maar acht deze handelwijze echter verantwoord in het belang van het personeel."

Dat militairen hun winterkleding zelf moesten aanschaffen, kwam Visser eerder op forse kritiek te staan uit de Kamer. Bij de koudweerkleding die de groep militairen alsnog via Defensie krijgt, gaat het om handschoenen, winterondergoed, een onderjas en overschoenen.

Tot 40.000 militairen
Aan Trident Juncture nemen ongeveer 45.000 militairen deel, onder wie rond de 2.200 uit Nederland. De voorbereidingen voor de oefening zijn inmiddels in volle gang. Tijdens Trident Juncture traint de NAVO haar snelle interventiemacht: de NATO Response Force (NRF), die binnen 5 tot 30 dagen over ter wereld is in te zetten. Het snelst deel daarvan is de zogenoemde Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), ook wel bekend als Flitsmacht.

Defensie regelt alsnog winterkleding (Foto: Defensie)
Defensie regelt alsnog winterkleding (Foto: Defensie)

Met vijf tegen een

Maandagmiddag omstreeks 17.00 uur kwamen er diverse meldingen binnen bij de politie dat er een jongen in elkaar geslagen zou worden in het Nelson Mandelapark in Vlissingen door een groepje van een man of vijf. Het zou er nogal grof aan toe gaan en het slachtoffer zou een gebroken kaak hebben opgelopen.

Toen agenten ter plaatse kwamen verspreidde de groep zich snel door alle kanten op te rennen. Een van de mogelijk betrokkenen kon worden aangehouden door agenten die de achtervolging te voet hadden ingezet. Dit betrof een 16-jarige Vlissinger. Hij is overgebracht naar een politiecellencomplex, is in verzekering gesteld en zal gehoord worden.

Een tweede betrokkene, van wie een naam en signalement bekend was, is aangehouden terwijl hij achterop een scooter zat die op de Nieuwe Zuidbeekseweg reed. Deze jongen is 17 jaar en komt uit Oost-Souburg. Ook hij is overgebracht naar een politiecellencomplex, in verzekering gesteld en wordt eveneens gehoord over zijn betrokkenheid bij de vechtpartij. Door de agenten zijn verschillende getuigen gehoord.

Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. Over zijn letsel is bij de politie niets bekend. De politie onderzoekt de zaak en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Krakers moeten kerk binnen 14 dagen verlaten

Een aantal krakers dat zich in een kerk in Eindhoven gevestigd heeft, moet dit monumentale pand binnen 14 dagen verlaten. Dat bepaalde de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

De Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskerk wordt sinds 2015 niet meer gebruikt voor erediensten en staat leeg. Afgelopen juni trok een aantal krakers in dit pand en in de naastgelegen pastorie. De parochie Sint Petrus' Stoel stapte daarop naar de rechter om de krakers uit de gebouwen te krijgen. In juli jl. bepaalde de civiele rechter dat de krakers weg moesten uit de pastorie, maar dat zij voorlopig in de kerk mochten blijven. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven werd gevraagd haar visie te geven over een redelijke termijn waarbinnen de krakers ook de kerk zouden moeten verlaten.

Het college leverde wel de nodige informatie aan, maar gaf niet haar visie op een termijn waarbinnen de krakers zouden moeten vertrekken. De parochie wil dat de krakers de kerk verlaten, omdat zij vreest voor schade aan het monumentale pand. De krakers willen op hun beurt niet vertrekken omdat zij willen wonen in de stad waar zij werken, studeren, andere activiteiten ontplooien of er door omstandigheden verzeild zijn geraakt. Volgens hen zou betaalbare woonruimte schaars zijn. Ook stelden zij onder meer dat leegstand vanwege verminderd toezicht en verhoogd vandalisme-risico tot meer schade zal leiden dan bewoning.

De rechter oordeelt dat het niet aan de krakers is om voor de parochie te bepalen hoe zij het eventuele risico op schade vanwege vandalisme en verminderd toezicht moet beperken. Daarnaast hebben de krakers geen inkomensgegevens overgelegd, zodat de rechter niet kan beoordelen of zij inderdaad niet kunnen voldoen aan de huur van een ander onderkomen. Verder acht de rechter het aannemelijk (zoals ook de gemeente in haar informatie stelt) dat het huidige gebruik als woonruimte zonder een deugdelijke kook- en verwarmingsvoorziening en zonder verdere bouwkundige aanpassing, niet bevorderlijk is voor het behoud van de kerk.

Al met al komt het erop neer dat de krakers het monumentale pand moeten verlaten. De rechter bepaalt dat 14 dagen hiervoor een redelijke termijn is. Als de krakers zich niet vrijwillig aan het ontruimingsvonnis houden, kan de parochie een deurwaarder inschakelen. De parochie mag dit vonnis ook gebruiken om de pastorie te ontruimen als daar in het komende jaar opnieuw krakers worden aangetroffen.

Elite Dangerous-speler geband van Twitter om gedicht

Wat moest doorgaan als een ludiek gedicht werd voor Elite Dangerous-speler Tim Wellens uiteindelijk een reden voor totale verbanning van socialmediaplatform Twitter. Het gedicht bevatte namelijk een vermeende doodsbedreiging; dat deze gericht was aan het fictieve, buitenaardse ras de Thargoids deed daar niets aan af.

Op vier oktober schreef Wellens op Twitter een rijmpje als reactie op een tweet van het officiële kanaal van Elite Dangerous. Niet ontoevallig was het op de bewuste dag tevens 'National Poetry Day' in het Verenigd Koninkrijk, waar de ontwikkelaar van de space-adventuregame, Frontier Games, is gevestigd. Het Twitter-kanaal van Elite Dangerous gaf een voorzet met een half afgemaakt gedicht, waarna Wellens zijn bijdrage leverde:

Helaas voor Wellens werd dit vreselijke onrecht aan het adres van de Thargoids vrij vlot opgepikt door de 'beveiligingsmechanismen' bij Twitter en werd kort daarop zijn account opgeschort. Wellens heeft vervolgens getracht om de schorsing aan te vechten door uit te leggen dat Thargoids een niet-bestaand ras van buitenaardse wezens is, en dat er nooit een echt persoon of organisatie is bedreigd. Helaas lijkt het appel van Wellens aan dovemansoren gericht aangezien zijn account nog altijd op non-actief staat. 

Wellens heeft sindsdien opnieuw beroep aangetekend in de hoop dat er iets gebeurt. Zijn kanaal heeft 4500 volgers en zelf is hij actief twitteraar/volger: "In het begin baalde ik vooral omdat ik erg veel vrienden volg op Twitter. Maar wat me nog het meest tegenstaat is het feit dat ik het gevoel krijg dat ik door een computer wordt veroordeeld zonder een mogelijkheid om mijzelf fatsoenlijk te verdedigen. Ik begrijp dat haatvolle, schadelijke tweets door een geautomatiseerd systeem worden opgepikt, maar ik had gehoopt dat het onderzoek zelf door mensen gedaan zou worden. Het had ze letterlijk vijf seconden gekost om te zien dat het om een compleet schadeloze tweet gaat".

Wij hopen uiteraard dat Twitter, het liefst in menselijke vorm, binnenkort serieus ingaat op het beroep van Tim en hem er gewoon weer op los laat tweeten.

Doorrijder verliest kenteken bij aanrijding

Op maandagavond vond rond 21.15 uur op de kruising tussen de Floraweg en de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord een aanrijding plaats tussen een personenauto en een snorfiets. Twee personen op de snorfiets raken daarbij ernstig gewond. De bestuurder van de personenauto reed na de aanrijding door. De politie is op zoek naar getuigen van de aanrijding en roept de bestuurder van de auto op zich bij de politie te melden.

Onduidelijk is nog hoe de aanrijding exact heeft kunnen gebeuren. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de politie is een onderzoek naar de toedracht gestart. Om die reden wil de politie graag in contact komen met getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren, of de personenauto - een groene SMART met wit spatbord - na het ongeluk hebben gezien, vermoedelijk met zichtbare schade nabij de koplamp aan de voorzijde.

Op de plek van het ongeluk is een kentekenplaat, die vermoedelijk toebehoort aan de betrokken SMART, achtergebleven. De politie roept de bestuurder van het voertuig contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of zich te melden bij een politiebureau.

Landelijke afwikkeling mijnbouwschade

Er komt een landelijke, onafhankelijke afwikkeling van mijnbouwschade. Gedupeerden van mijnbouwschade zullen voor de beoordeling van hun schade niet langer afhankelijk zijn van de betreffende mijnbouwonderneming. Dat schrijft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Om de schadeafhandeling voortaan onder regie van de overheid te brengen, roept Wiebes een ‘Commissie mijnbouwschade’ in het leven. Hiermee wil de bewindsman zorgen voor een snelle en efficiënte schadeafhandeling met laagdrempelige toegang voor gedupeerden. Het uitgangspunt blijft dat de kosten voor rekening zijn van de mijnbouwonderneming en dus geen gevolgen hebben voor de Rijksbegroting.

Minister Wiebes: “Mensen moeten bij de vergoeding van mijnbouwschade niet verzanden in langdurige technische en juridische discussies, waarbij ze voor de beoordeling van hun schade afhankelijk zijn van het bedrijf dat mogelijk de schade heeft veroorzaakt. Daarom moet er een landelijke, onafhankelijke afhandeling van mijnbouwschade komen. Ik ga ervoor zorgen dat de beoordeling zowel procedureel als inhoudelijk transparant is en dit onafhankelijk gebeurt van de mijnbouwonderneming die de schade moet vergoeden.”

Voor mijnbouwschade in Groningen is inmiddels een wetsvoorstel in voorbereiding; het Instituut Mijnbouwschade Groningen gaat schademeldingen onafhankelijk van de mijnbouwonderneming beoordelen. Minister Wiebes wil nu ook dat gedupeerden in de rest van Nederland schade als gevolg van mijnbouw op eenvoudige en laagdrempelige manier kunnen verhalen. Hij wil dat dit geldt voor alle vormen van mijnbouw­, zoals zoutwinning, geothermie, gaswinning uit kleine velden en voormalige mijnbouw Limburg. Omdat deze mijnbouwactiviteiten (en schades als gevolg daarvan) verschillen met die in Groningen komt hier een passende, separate schaderegeling voor: de Commissie mijnbouwschade.

De commissie beoordeelt de aanvragen onafhankelijk van de mijnbouwonderneming en beslist vervolgens over de hoogte van het schadebedrag dat door de desbetreffende mijnbouwonderneming dient te worden vergoed. Voor de beoordeling van de schades en de vaststelling van de schadebedragen gaat de commissie werken met een objectief en transparant schadeprotocol. Vooruitlopend op de instelling van de beoogde Commissie mijnbouwschade, is Wiebes met de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) in gesprek over de bouwstenen voor de inrichting, organisatie, samenstelling en werkwijze van de Commissie mijnbouwschade en voor het opstellen van een schadeprotocol.

Max & Moritz vervangen bobsleebaan Efteling

In het voorjaar van 2020 opent op de plek waar nu de Bobsleebaan in de Efteling staat, een nieuwe attractie. Na ruim 34 jaar dienstgedaan te hebben als kinderachtbaan, maakt de Bob op dezelfde locatie volgend plaats voor een nieuwe achtbaan speciaal gericht op kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud. Max & Moritz wordt een dubbele achtbaan, gebaseerd op het bekende Duitse beeldgedicht over de twee kwajongens Max en Moritz. De huidige Zwitserse thematisering en het stationsgebouw van de Bobbaan blijven behouden voor de nieuwe attractie. De Efteling start in september volgend jaar met de bouw van de familieachtbaan die 15 miljoen euro gaat kosten, tot die tijd blijft de Bobsleebaan geopend.

Bobsleebaan
Helaas heeft de Bobsleebaan al geruime tijd te kampen met storingen en is hierdoor momenteel nog steeds gesloten. Naar aanleiding van een uitgebreid en grondig onderzoek van alle elementen van de attractie, is nu bekend geworden dat de Bob donderdag 11 oktober weer opengaat voor Efteling-bezoekers. Coen Bertens, Directeur Park, zegt over de gemaakte afwegingen: “De Bob is een populaire attractie met een heel eigen karakter. Ik ben blij dat onze gasten vanaf deze week weer rondjes in de achtbaan kunnen maken, juist omdat deze voor kinderen vaak de eerste achtbaanbeleving biedt. Zolang we de veiligheid en het comfort van de ritbeleving kunnen garanderen, zal de Bob open blijven. Wel is nu bekend geworden dat dit voor bepaalde tijd zal zijn. De benodigde aanpassingen voor de toekomst en het feit dat soortgelijke achtbanen niet meer geleverd worden, hebben ertoe geleid dat de Efteling een alternatief heeft gezocht en gevonden.”

Nieuwe kinderachtbaan
Dit alternatief is gevonden in de vorm van een dubbele achtbaan, ook weer geschikt voor de hele familie (vanaf 1 meter groot). Max & Moritz opent in het voorjaar van 2020. De nieuwe attractie in het uitbreidingsgebied wordt uitgesteld tot 2021, als onderdeel van een compleet nieuw themagebied. Het nieuwe themagebied behoort straks tot het Reizenrijk, met daarin de nieuwe attractie naast het Efteling Hotel, een aantal aanpassingen aan het hotel en een paar kleinere attracties.

Het verhaal Max & Moritz
Max & Moritz is een Duits geïllustreerd verhaal uit 1865, geschreven en getekend door Wilhelm Busch. Het bestaat uit tekeningen met bij elk prentje rijmende tekstregels, de beeldgedichten zijn de voorloper van het stripverhaal. Max & Moritz zijn twee kwajongens die hun dorp onveilig maken door het uithalen van een aantal streken waar de dorpsbewoners de dupe van worden. De Efteling laat in de attractie een vrije bewerking van het oorspronkelijke verhaal terugkomen; een vrolijke knipoog naar het verhaal over de twee kwajongens.

Max & Moritz vervangen bobsleebaan Efteling (Afbeelding: Efteling)
Max & Moritz vervangen bobsleebaan Efteling (Afbeelding: Efteling)

Elliott wint NASCAR-race op Monster Mile

Chase Elliott heeft de eerste race in de tweede ronde van de play-offs in de NASCAR Cup Series gewonnen. Op de Dover International Speedway, ook wel bekend als de Monster Mile, was Elliott vooral in de slotfase ijzersterk, waardoor hij alvast zeker is van een plek bij de laatste acht. 

De eerste stage werd gedomineerd door Kevin Harvick, die vrijwel de hele stage aan kop ging en het eerste deel dan ook won, voor Joey Logano en Kyle Busch. Joey Logano mocht stage twee vanaf de eerste plek beginnen, want bij de pitstops nam hij de leiding over van Harvick, die de leiding echter gelijk terugpakte.

Harvick kwam ook in stage twee geen moment in de problemen en won ook dit keer. Logano zakte wat terug en het was Clint Bowyer die achter Harvick plek twee pakte.  Met 78 van de 400 ronden te gaan ging het ineens fout voor Harvick: vrijwel gelijk na een pitstop kwam hij opnieuw naar binnen, omdat er iets verkeerd ging met zijn linkerachterband. 

Kyle Busch kon profiteren, maar hij werd bestraft omdat hij te hard reed in de pitstraat. Door al het gedoe van de leiders nam Aric Almirola de leiding over, met Kurt Busch in zijn kielzog. Kort voor het einde dook Bowyer met een klapband de muur in, waardoor de race weer even werd geneutraliseerd. Met vier ronden te gaan werd de groene vlag gezwaaid op de Monster Mile, met Elliott die bij de pitstops de leiding pakte, voor Brad Keselowski en Denny Hamlin.

Dat ging ongeveer anderhalve bocht goed: Almirola ging teveel naar buiten, raakte de muur en tikte Keselowski in de rondte, terwijl ook play-offcoureur Alex Bowman geraakt werd. Er moest overtime aan te pas komen en daarin waren het Elliott en Hamlin die voorin startten. Hamlin probeerde het nog even, maar Elliott was niet te pakken en won zijn tweede Cup Series-race, nadat hij dit jaar al zijn eerste zege ooit pakte.

Crash dankzij Almirola (Bron: YouTube)

De samenvatting van de race (Bron: YouTube)

Rob Jetten nieuwe fractievoorzitter D66

De 31-jarige Rob Jetten is vanmorgen door de fractie van D66 verkozen tot hun nieuwe fractievoorzitter. Hij volgt Alexander Pechtold op die na ruim 12 jaar de Kamer heeft verlaten.

Jetten is vandaag na een stemming in de fractie gekozen. Gisteren was er al een zogenaamde biechtstoelprocedure, daarin konden alle fractieleden aangeven of ze interesse hadden, of juist hun steun uitspreken voor een andere kandidaat. Volgens Jetten waren er meer kandidaten maar is hij, "na een goed gesprek" unaniem verkozen. 

Jetten is pas anderhalf jaar Kamerlid, maar heeft vanaf het begin een zware portefeuille gehad. Hij was onder meer woordvoerder democratische vernieuwing en klimaat. Hij wordt binnen de partij gezien als een groot talent, zo noemde Alexander Pechtold hem onlangs "de beste specialist in mijn fractie". Voordat hij de Kamer in ging was Jetten onder meer werkzaam bij ProRail. Maar ook was hij voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Bovendien was hij, van 2010 tot 2017, fractievoorzitter van de D66-fractie in de Nijmeegse gemeenteraad.

Dat Jetten nu is verkozen tot fractieleider wil niet zeggen dat hij ook de nieuwe partijleider wordt. Daarvoor worden later verkiezingen georganiseerd, dan kunnen ook niet-Kamerleden meedoen. Voor de functie van partijleider worden meer kandidaten genoemd, waaronder ministers Sigrid Kaag en Kajsa Ollongren, ook Jetten sluit niet uit een gooi te zullen doen.


De nieuwbakken fractievoorzitter benadrukt zich te zullen houden aan het regeerakkoord, "Maar waar mogelijk zullen we onze eigen onderwerpen agenderen"

De eerste uitdaging staat Jetten al te wachten, op zeer korte termijn zullen de onderhandelingen over de afschaffing van de dividendbelasting van start gaan. 

Rob Jetten
Rob Jetten (D66 persfoto)

Rij mee met RIDE 3

De RIDE-serie was altijd de game voor motorliefhebbers. De kracht van deze game was dat er een hele rits aan motoren in zit, die precies zijn nagemaakt. In RIDE 3 zitten er meer dan 230 in, en elke maand komen er meer bij. Vergeet niet de 30 track die met gps-nauwkeurigheid zijn ingelezen en je hebt een hele toffe game als je liever op twee banden rijdt dan vier.

In de nieuwe gameplayvideo verteld ontwikkelaar Milestone je in 20 minuten bij over de game. RIDE 3 komt uit op 30 november voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dubbele winst strandhandbalsters op Jeugdspelen, roeisters naar finale

De tweede dag van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires verliep prima voor Nederland. Er was brons voor judoka Mark van Dijk en skeeleraar Merijn Scheperkamp, dus we staan op de (officieel niet bestaande) medaillespiegel! Natuurlijk kwamen er nog veel meer Nederlanders in actie, dus bij dezen een overzicht van de overige Nederlanders en andere opmerkelijke zaken onder de Argentijnse zon.

Badminton
Voor badmintonster Madouc Linders is de hoop op een individuele medaille voorbij. Ze verloor met 19-21, 15-21 van de Taiwanese Huang Yinhsuan, de tweede nederlaag in twee wedstrijden, waardoor Linders met nog één wedstrijd te gaan is uitgeschakeld. Dennis Koppen had zijn eerste wedstrijd gewonnen, maar in de tweede wedstrijd kwam hij net tekort tegen de Vietnamees Nguyen Hai Dang: 21-23, 17-21.

In de gemengde teamwedstrijd won Linders met haar team Delta ook de tweede groepswedstrijd. Samen met de Kazach Dmitriy Panarin won ze met 11-6 van een Bulgaars/Italiaans duo, waarna de Nederlandse met de Sloveense Petra Polanc gelijkspeelde (11-11) tegen een Bulgaars/Zweeds koppel.

Koppen won met team Sigma opnieuw, hoewel hij met de Indonesiër Ikhsan Rumbay aanvankelijk nog een nederlaag leed. De Nederlander kwam echter nog twee keer in actie in de twee laatste wedstrijden, waarin hij eerst met de Moldaviër Cristian Savin en vervolgens met de Duitse Ann-Kathrin Spöri de winst naar team Sigma trok.

Schieten
Geen Nederlandse deelname bij het schieten, maar we wilden deze 'choke' van de bovenste plank nog wel even vermelden. De Indiase Mehuli Ghosh, olympische hoop voor Tokyo 2020, was op het onderdeel 10 meter luchtgeweer op weg naar goud. Een score van 9.9 met het laatste schot was voldoende en dat mocht geen probleem zijn: in haar vorige 23 schoten in de finale schoot Ghosh één 10.0 en zes keer 10.2, de rest zat daar boven. Toch ging het wél mis: 9.1 punten, waardoor Stephanie Grundsoee uit Denemarken er met het goud vandoor kon gaan.

Mehuli Ghosh gaf het goud op uiterst zure wijze uit handen (Kate Green for OIS/IOC)
Mehuli Ghosh gaf het goud op uiterst zure wijze uit handen (Kate Green for OIS/IOC)

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters begonnen goed. Paraguay bood in de eerste periode nog tegenstand, maar met 18-14 pakte Nederland daarin wel de winst. In de tweede periode was het gedaan met de Paraguayaanse tegenstand: 14-2 en dus een 2-0 zege voor Nederland. Met zes treffers was Nyah Metz het meest trefzeker, Anna Buter legde er vier in.

De goede vorm werd in de tweede wedstrijd van de dag voortgezet, want Hong Kong was volkomen kansloos. Nederland won met 24-8 en 27-3, waarbij Marit van Ede schitterde: zeven doelpogingen, zeven goals. Lynn Klesser en Metz waren beiden goed voor zes treffers.

Zeilen
Het zeilen werd weer flink geteisterd door het weer. De windsurfers konden voor één race het water op, waar er drie gepland stonden. Luc Schmitz werd twaalfde en zakte daardoor naar de vijftiende stek.

Beachvolleybal
Beachvolleyballers Matthew Immers en Yorick de Groot begonnen de groepsfase prima: de Bolivianen Luis Gus Calvo en Carlos Chacón werden met 21-17, 21-12 verslagen. Voor Emi van Driel en Raisa Schoon begon het niet best. Nicole Nogales en Maria Canedo, ook uit Bolivia, hadden geen groot obstakel moeten vormen, maar door een blessure aan Nederlandse kant werd het dat wel. De eerste set ging verloren, daarna moesten Van Driel en Schoon noodgedwongen opgeven. Het duo heeft al laten weten wel hoop te hebben om woensdag de tweede wedstrijd te kunnen spelen.

Het ging er zo nu en dan stevig aan toe bij het strandbal (Kate Green for OIS/IOC)
Het ging er zo nu en dan stevig aan toe bij het strandbal (Kate Green for OIS/IOC)

Paardensport
Zoals veel sporten op de Jeugdspelen kent ook de paardensport een gemengde landenwedstrijd, in dit geval met continentale teams. Rowen van de Mheen maakt bij het springen onderdeel uit van het Europese team, wat na één dag aan de leiding gaat. Van de Mheen sprong met zijn paard Walterstown foutloos, net als drie teamgenoten.

Breakdancen
B-girl Vicky Bergmans, in Buenos Aires dansend onder de naam Vicky, verloor in de kwartfinales van het 'breaking', ook wel bekend als breakdancing. De Japanse Ram kreeg in alle vier ronden de stem van alle vijf juryleden en zou uiteindelijk ook met overmacht de finale winnen van de Canadese Emma. Bij de B-boys ging de titel met afstand naar de Rus Bumblebee, die Martin uit Frankrijk het nakijken gaf met een paar spectaculaire moves.

Tennis
Jesper de Jong speelt het herendubbelspel samen met de Zwitser Damien Wenger en de twee begonnen prima met winst op de Spanjaarden Nicolas Alvarez Varona en Carlos Lopez Montagud. Na verlies in de tiebreak van set één waren De Jong en Wenger in set twee een stuk sterker, waarna ze een spannende supertiebreak wonnen: 6-7 (7), 6-2 [10-8].

Roeien
Roeisters Iris Klok en Jessy Vermeer plaatsten zich in de twee-zonder voor de halve finales. Het systeem zat overigens wat anders in elkaar dan gebruikelijk in het roeien: na de plaatsingswedstrijden stonden er twee ronden op het programma waarin iedereen in actie kwam. De posities in de heats in ronden twee en drie leverden een bepaald puntenaantal op en op basis daarvan plaatsten acht boten zich voor de halve finales.

Klok en Vermeer werden twee keer tweede en kwamen zo uit op de vijfde plek. In de twee halve finales gaan telkens de beste twee door naar de eindstrijd en dat moet lukken voor het Nederlandse duo: ze verloren van respectievelijk Tsjechië en Roemenië, die dinsdag beiden in de andere halve finale roeien.

Sergei Chernyshev, uitkomend onder de naam Bumblebee, danst zich een weg naar het goud (Ian Walton for OIS/IOC)
Sergei Chernyshev, uitkomend onder de naam Bumblebee, danst zich een weg naar het goud (Ian Walton for OIS/IOC)

Zwemmen
Caspar Corbeau zwom de finale van de 100 meter schoolslag en begon sterk: halverwege lag hij vierde. Corbeau viel echter wat terug en eindigde na 1:01,81 minuten als zesde. Een bijzondere prestatie was er voor Denis Petrashov, die in 2016 in Rio al zijn olympisch debuut maakte: met een sterk eindschot pakte hij het zilver namens Kirgizië, niet bepaald een land met grote sportieve successen.

Noemenswaardige prestaties waren er verder nog voor twee absolute wereldtoppers bij de senioren. De Rus Kliment Kolesnikov won de 100 meter rugslag, de Hongaar Kristof Milak was na de 400 vrij ook de beste op de 200 meter vrije slag, terwijl zijn favoriete onderdelen - met name de vlinderslag - nog moeten komen.

Skeeleraar Scheperkamp pakt brons op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires heeft Nederland een tweede medaille te pakken. In het skeeleren was er brons voor Merijn Scheperkamp, waar in de finale wel een klein gelukje bij kwam kijken.

Het skeeleren op de bijzonder fraai aan het water gelegen baan in Buenos Aires werd gehouden in allroundvorm, waar punten te pakken waren op drie onderdelen: de 1000 meter sprint, de 5000 meter afvalrace en de afsluitende 500 meter sprint.

Scheperkamp werd vierde op de 1000 meter en zevende op de afvalrace, waardoor hij de 500 meter als vijfde begon. De nummers drie en vier, de Chinees Chen Tao en de Argentijn Nahuel Schelling, haalden de finale niet en dus had de Nederlander een uitstekende kans om naar voren te komen.

In de eindstrijd leek het fout te gaan: de Taiwanees Chang Chiawei schoffelde Scheperkamp onderuit, maar dat bleek juist een gelukje op te leveren. Chang kon zo namelijk niet meer winnen, want Vincenzo Maiorca uit Italië was gevlogen, en kon daardoor Scheperkamp in het klassement niet passeren.

Het goud ging naar Jhony Angulo Reina uit Colombia, die ook bij de val in de finale betrokken was. Hij wist Scheperkamp er nog net uit te sprinten en dat leverde hem goud op: één plekje naar achteren en Maiorca zou het goud gepakt hebben.

Bij de dames eindigde Marit van Beijnum als elfde, nadat ze op de 500 meter in de halve finales werd uitgeschakeld. Gabriela Rueda uit Colombia stond ver boven de rest: ze won de drie onderdelen allemaal. Honorine Barrault (Frankrijk) en Giorgia Valanzano (Italië) pakten zilver en brons.

Scheperkamp gaat gestrekt, Maiorca komt onderdoor (Simon Bruty for OIS/IOC)
Scheperkamp gaat gestrekt, Maiorca komt onderdoor (Simon Bruty for OIS/IOC)

Babbeltruc-bende opgepakt; jongste verdachte 14 jaar oud

Na grondig onderzoek van ruim een jaar, heeft de politie een babbeltruc-bende aangehouden. In totaal zijn er zeven verdachten opgepakt in de leeftijd van 14 tot en met 40 jaar.

De mannen hadden het vooral gemunt op kwetsbare ouderen in onder andere Amsterdam West. Zij deden zich voor als postbezorgers en belden hun slachtoffers van te voren op met een aankondiging dat er een pakketje bezorgd zou worden. Voor dat pakketje moest volgens de verdachten een klein geldbedrag betaald worden en dat kon alleen door te pinnen.

Duizenden euro's
Als de zogenaamde bezorger dan voor de deur stond bij een van de gedupeerden, werd er gevraagd naar de pinpas en om de pincode in te toetsen op een telefoon. De verdachte ruilde dan stiekem de pinpas om en zo kon de bende duizenden euro's buit maken. In totaal worden de zeven Amsterdammers verdacht van betrokkenheid bij ruim 65 zaken.

Jeugddetentie en geldboetes
Volgens de site van AT5 was de jongste verdachte van het stel 14 jaar. Hij is veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie waarvan 171 dagen voorwaardelijk. Ook kreeg hij een werkstraf van 200 uur en een schadevergoeding van 600 euro opgelegd.

De overige verdachten zijn veroordeeld tot straffen variërend van 240 dagen tot een jaar. Ook hebben de heren meerdere geldboetes gekregen oplopend tot duizend euro. Twee van de verdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten en van twee anderen is de zaak geseponeerd vanwege een gebrek aan bewijs.

Oplettende bewoner
De politie kwam de bende op het spoor doordat er in Utrecht twee van de mannen op heterdaad werden betrapt. Daarna volgden meer aanhoudingen. Een daarvan door een oplettende bewoner uit Slotermeer. De buurt werd direct uitgekamd en ook daar werd er iemand aangehouden. Hij had in zijn zak nog bankpassen zitten van eerdere gedupeerden.

Uit de aanhoudingen kon de recherche opmaken dat alle trucs op dezelfde manier werden gedaan. Daardoor kon de politie ook nog de vijf anderen verdachten aanhouden.

Vrouwen bij de Onderzeedienst

Vrouwen gaan binnenkort de Onderzeedienst versterken. Het gaat om een pilot in het voorjaar van 2019. Als het werken onder water met een gemengde bemanning positief uitpakt, worden vrouwen er definitief toegelaten. De Onderzeedienst is de laatste eenheid bij Defensie waar nog geen vrouwen mogen werken.

One of the crew
Bij onderzeediensten van andere landen is er voortschrijdend inzicht over gemengd varen. Defensie beschouwde aparte voorzieningen aan boord altijd als belangrijke voorwaarde, maar de situatie bij (NAVO-)partners laat zien dat het anders kan. Zo bleek het one-of-the-crew-concept zeer succesvol: de gehele bemanning wordt gelijkwaardig behandeld. Er zijn dus geen aparte voorzieningen voor vrouwen.

Geslaagde pilot
De pilot toont mogelijk aan dat aparte voorzieningen niet nodig zijn voor de nieuw te bouwen onderzeeboten. Als de pilot slaagt, gaat de onderzeedienst al in de huidige onderzeeboten met gemengde bemanningen varen.

Zr. Ms. Walrus tijdens een oefening in de Britse wateren (Archieffoto Defensie)
Zr. Ms. Walrus tijdens een oefening in de Britse wateren (Archieffoto Defensie)

Steeds meer kinderen naar de opvang

Er gaan steeds meer kinderen naar kinderopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Dat blijkt uit de tweede kwartaalrapportage 2018 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 796.000 kinderen wiens ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dat zijn 17.000 kinderen meer dan het eerste kwartaal van dit jaar. 330.000 kinderen zitten op de dagopvang, 371.000 kinderen gaan naar de buitenschoolse opvang en 118.000 kinderen zijn regelmatig opgevangen bij gastouders.

De groei in het gebruik van de kinderopvang valt samen met de toename in de arbeidsparticipatie van vrouwen. Waar in het tweede kwartaal van 2017 nog 61,7% van de vrouwen tussen de 15 en 74 werkten, zijn dat een jaar later 63%. Het gemiddeld aantal gewerkte uren van vrouwen is in het tweede kwartaal van 2018 ten opzichte van het eerste kwartaal ongewijzigd en bij moeders licht afgenomen met 0.2 uur.

Bij de dagopvang en gastouderopvang liggen de tarieven onder de maximum uurprijs. Dat is het maximumtarief waarover de overheid een inkomensafhankelijke vergoeding betaalt. Het gemiddelde uurtarief van de buitenschoolse opvang (€ 7,12) komt met € 0,17 (2,4%) boven de maximum uurprijs uit.

Steeds meer kinderen naar de opvang (Foto ter illustratie ©Pxhere)
Steeds meer kinderen naar de opvang (Foto ter illustratie ©Pxhere)

Assassin's Creed Odyssey meeste gelijktijdige spelers in serie

Volgens spelersstatistieken op Githyp heeft de nieuwste Assassin's Creed een record gezet voor meeste gelijktijdige spelers in de serie, met 66.000 gamers die tegelijkertijd het oude Griekenland verkennen. Dat is grofweg 33% meer dan diens voorganger, AC: Origins, die zorgde voor een piek van 41.000 spelers die gelijktijdig in het spel zaten.

Tegelijkertijd zijn de verkopen van fysieke exemplaren wel tegengevallen ten opzichte van Origins, met 26% minder verkochte exemplaren. Hier zijn digitale verkopen dus niet bij inbegrepen dus dat kan een vertekend beeld geven.

Om een en ander in perspectief te plaatsen: Assassin's Creed 4: Black Flag had in 2013 een piek te pakken met 16.000 gelijktijdige spelers. De daaropvolgende iteraties kampten allemaal met de nodige controverse en technische problemen op release, waardoor zowel Unity (2014), Rogue (2014) en Syndicate (2015) allemaal niet in de buurt kwamen van de 16.000. Wat dat betreft lijkt Ubisoft er verstandig aan te hebben gedaan om een jaartje te skippen, waarna Origins weer piekte met maar liefst 41.000 spelers en nu dus met Odyssey uitkomt op een keurige 66.000.

'The Walking Dead is een enorm gecompliceerde show'

Zombies komen en gaan, in Hollywood. Tegelijk met de start van The Walking Dead, in 2010, leek er een explosie van zombiefilms en -series te ontstaan, maar het meest succesvol is nog altijd de op de comics van Robert Kirkman gebaseerde serie, die deze week aan het negende seizoen begon.

De serie is immens populair bij een grote fanbase, en dus reist de cast elk jaar af naar San Diego om op Comic-Con International met de fans te praten. Voordat ze dat doen mag de internationale pers ook even bijkletsen, dus FOK! schoof ook even aan.

Het belangrijkste nieuws van deze zomer over het negende seizoen, en als je echt absoluut spoilervrij bent gebleven tot nu toe moet je echt stoppen met lezen, was het vertrek van Andrew Lincoln, die gedurende de hele serie als Rick Grimes het gezicht van The Walking Dead is geweest, maar in dit seizoen toch echt afzwaait en wat anders gaat doen. Net als Lauren Cohan overigens, die sinds seizoen 2 de rol van Maggie Greene vertolkt. Als er één ding is dat Lincoln gaat missen na zijn vertrek, is het wel het contact met de fans. Dat zette hij tijdens de persconferentie kracht bij door te verklaren er met de pers niet dieper op in te willen gaan; hij wil het praten over zijn vertrek, met alle emoties die daarbij horen, duidelijk bewaren voor het panel in het beruchte Hall H, later diezelfde dag.

Maar waar kunnen we nog meer naar uitkijken? Het seizoen springt achttien maanden vooruit in de tijd, wat een aanzienlijke sprong is gezien de wetenschap dat de eerste acht seizoenen slechts ongeveer twee jaar aan in-universe verhaal beschrijven. "Het is een nieuw hoofdstuk voor ons," vertelt producer Gale Anne Hurd. "Het seizoen speelt een beetje met tijd, wat ons de gelegenheid geeft om te laten zien waar onze personages staan, na het einde van de oorlog. We krijgen de wereld te zien op een manier die we in de show nog niet gezien hebben: de natuur is de boel aan het overnemen, zaken die door de mens gebouwd zijn breken langzaam af. Dat biedt uitdagingen voor onze groep, en dat geeft ons de mogelijkheid te laten zien hoe ze daarmee omgaan en wat dat voor invloed heeft op hun onderlinge relaties. We spelen met thema's als beschaving; hoe je dat opbouwt, hoe je leert van het verleden, hoe je omgaat met verschillen in filosofie." Mede dankzij de grote fan-ontvangst op evenementen als Comic-Con is de cast en crew zich er goed van bewust hoezeer de fans genieten van de onderlinge interactie, en deze nieuwe situatie in dit seizoen biedt daar weer voldoende ruimte voor.

"Comic-Con is 'our people'," verklaart Jeffrey Dean Morgan. De acteur draait als Negan pas mee sinds het zesde seizoen, maar is toch helemaal onderdeel van de club. "Deze mensen houden echt van The Walking Dead, en alleen hier krijgen we zo'n reactie van mensen die net zoveel van deze show houden als wijzelf."

"We hebben allemaal iets waar we van houden, waar we een fan van zijn," vult producer en make-up artist Greg Nicotero aan. "Ik heb vaak mensen ontmoet die ik bewonder en daar wil ik dan gewoon vaak even bedankt tegen zeggen. Als mensen naar je toekomen voor een foto - dat is gewoon een manier van dank je wel zeggen. Dit team van acteurs, producers en schrijvers, daar heb ik echt bewondering voor. Want dit kost zo veel moeite - dit is geen moeilijke show om te maken. Het wordt nooit makkelijk. Er zal nooit een moment zijn waarop we zeggen 'okee, dit wordt een makkelijke aflevering, we doen gewoon twee mensen in een kamer die met elkaar praten'. Dat doen we nooit. Het is twee mensen in een kamer, maar er zijn ook duizend zombies, de kamer is ondersteboven en er staat iemand in brand, of iets dergelijks. Het is een enorm gecompliceerde show. En als niet iedereen in deze cast elke dag komt opdagen met de toewijding die ze tonen, dan zien de fans dat. En ze zien dat dat werk in al die acteerprestaties en de productie zit. Dus als ze naar je toekomen om te zeggen 'bedankt dat je iets maakt waar we dol op zijn' dan is dat voor mij het mooiste van wat we doen, dat men doorheeft dat we zo hard werken om iets moois te brengen."

Volgens Hurd is de grote waarde van The Walking Dead ten opzichte van andere uitingen in het zombiegenre het simpele feit dat het een serie is en dus veel dieper kan gaan. "Wat onze personages meemaken is universeel. Het gaat over liefde, verlies, overleven. We laten zien dat het bereiken van succes toch altijd ligt in het vinden van raakvlakken, punten waarop je kunt samenwerken. Ongeacht hoe duister het er allemaal uitziet, er is altijd reden voor hoop."

The Walking Dead wordt vanavond, en vervolgens wekelijks op dinsdag, uitgezonden op FOX om 22.00 uur. Mocht je echter niet kunnen wachten na de uitzendingen op het Amerikaanse AMC, dan kun je op maandagochtenden om 2 uur inschakelen om de uitzending meteen te bekijken als deze beschikbaar is.

The Walking Dead: Gale Anne Hurd, Andrew Lincoln, Denise Huth, Norman Reedus, Jeffrey Dean, Danai Gurira, Angela Kang, Lauren Cohan, Scott M Gimple, Greg Nicotero (Foto: Yuen Li)
Gale Anne Hurd, Andrew Lincoln, Denise Huth, Norman Reedus, Jeffrey Dean Morgan, Danai Gurira, Angela Kang, Lauren Cohan, Scott M Gimple en Greg Nicotero (Foto: Yuen Li)

Snellere trein naar Berlijn goed alternatief voor vliegtuig

Bij een reistijd van rond de vier uur tussen Amsterdam en Berlijn is deze internationale treinverbinding een serieus alternatief voor het vliegtuig. Bij een dergelijke snelle trein is volgens NS een marktaandeel van 30 tot 35% realistisch en haalbaar, vergelijkbaar met de huidige markt voor de snelle Thalys tussen Amsterdam en Parijs. Het aantal internationale treinreizigers tussen Amsterdam en Berlijn verdubbelt volgens deze prognose naar ruim naar twee miljoen reizigers per jaar.

Over ongeveer zes maanden ligt er één plan dat beschrijft hoe de verbinding Amsterdam-Berlijn op korte termijn sneller kan en welke investeringen in infrastructuur nodig zijn om uiteindelijk tot een flink kortere reistijd te komen. NS, ProRail, Deutsche Bahn en betrokken overheden zetten samen alle opties op een rij om de intercity Amsterdam-Berlijn te versnellen.

In navolging van de Nederlandse staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) hebben ook de betrokken Duitse overheden zich tijdens spoorbeurs Innotrans geschaard achter het plan voor versnelling. Er is al geruime tijd contact tussen staatssecretaris van Veldhoven en haar Duitse collega Ferlemann om de gezamenlijke ambitie voor een snellere trein kracht bij te zetten. 

Alle partijen zijn het erover eens dat de lijn Amsterdam - Berlijn echt aan de beurt is om de reiziger een beter product met kortere reistijd en meer comfort aan te bieden.

Starten met één snellere trein
Het doel is de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn zo spoedig mogelijk te verkorten; liever vandaag dan morgen start NS met één snellere trein per dag erbij. Op de langere termijn moet tussen beide hoofdsteden een treinverbinding ontstaan die een volwaardig alternatief biedt voor het vliegverkeer tussen beide metropolen.

NS doet wat het kan op het gebied van dienstregeling en materieel. Daarnaast zijn flinke investeringen in het spoor nodig – ook in Nederland. Belangrijk is daarom dat de partners NS, ProRail en Deutsche Bahn samen optrekken.

Guacamelee! 1 en 2 naar Nintendo Switch

Drinkbox Studios maakt bekend dat Guacamelee! Super Turbo Championship Edition per direct beschikbaar is in de Nintendo eShop. Deze versie bevat alle uitgebrachte content en kost 14,99 euro. 

Daarnaast werkt de studio aan een port van Guacamelee! 2. Deze titel kwam eerder dit jaar beschikbaar voor pc en PlayStation 4 en maakt nu dus de sprong naar Switch. De games zijn Metroidvania's met een stijl die hevig gebaseerd is op de Mexicaanse cultuur. Guacamelee! 2 moet in december uitkomen.

MLB: Red Sox rollen Yankees op, Dodgers en Astros door in play-offs

De honkballers van de Boston Red Sox hebben in de American League Division Series tegen de New York Yankees een stevig pak slaag uitgedeeld. Na de eerste twee wedstrijden in Boston, die door de ploegen keurig verdeeld werden, gingen de Red Sox er in Yankee Stadium hard tegenaan: 1-16.

Yankees-werper Luis Severino kreeg al zes runs om de oren in de eerste paar innings, waarna hij in de vierde vervangen werd door Lance Lynn. Ook dat ging niet best en Chad Green verving hem bijna gelijk weer. De schade was ondertussen groot: onder meer dankzij een RBI triple van Andrew Benintendi, die zo drie man in één klap over de thuisplaat sloeg, kwamen de Red Sox in de vierde inning op 0-10.

Een hit van Didi Gregorius bracht de Yankees op het scorebord, maar daar bleef het bij. Homeruns waren er niet eens voor de Red Sox, tot de negende inning. Yankees-catcher Austin Romine mocht voor de verandering eens als werper fungeren, de wedstrijd was immers toch al verloren, en Brock Holt mepte de bal de tribunes in. Dat was bijzonder, want daarmee sloeg Holt for the cycle: een single, double, triple én een homerun in één wedstrijd, de eerste speler in de lange MLB-play-off-geschiedenis die dat voor elkaar krijgt.

Yankees - Red Sox (Bron: YouTube)

De regerend World Series-kampioenen van de Houston Astros mogen zich ook opmaken voor de American League Championship Series, de 'halve finales' van de play-offs. Na twee zeges in eigen huis trokken de Astros naar Cleveland voor wedstrijd drie tegen de Indians, die in de derde inning op voorsprong kwamen. George Springer bracht de Astros met een homerun langszij in de vijfde, maar Francisco Lindor bracht de Indians gelijk weer op voorsprong.

Toch ging het helemaal fout voor de thuisploeg. Indians-werper Mike Clevinger werd na vijf innings afgewisseld door Trevor Bauer en twee fouten van hem zetten de deur voor de Astros wagenwijd open. De Indians wisselden in rap tempo van werpers, maar de Astros sloegen run na run binnen, zes stuks in de achtste inning. De ploeg won met 3-11 en de Indians konden zich voor gaan bereiden op 2019.

De National League Championship Series heeft beide deelnemers inmiddels ingevuld staan. De Milwaukee Brewers plaatsten zich al, maandagavond kwamen de Los Angeles Dodgers daar ook bij. Op bezoek bij de Atlanta Braves wonnen de Dodgers de vierde wedstrijd, onder meer door een 3-run homerun van Manny Machado en uitstekend werk van closer Kenley Jansen in de negende inning: 2-6.

MLB play-offs dinsdag (Nederlandse tijden, live op FOX Sports, best-of-5)
02.05  New York Yankees - Boston Red Sox, American League Division Series, wedstrijd 4 (2-1 Red Sox)

Braves - Dodgers (Bron: YouTube)

Politieauto knalt op boom bij achtervolging

Een politieauto is maandagavond in Amsterdam tegen een boom aangereden tijdens een achtervolging. Ondanks de botsing konden andere toegesnelde agenten een verdachte aanhouden, zo meldt AT5 op haar website.

Verschillende politieauto's zaten vanuit Haarlem achter een verdachte aan na een diefstal. Bij het Botteskerkpark in Osdorp reed een van de politieauto's tegen een boom. 'De politieauto slipte door de verse aarde die pas is geploegd in het park', vertelde een getuige.

Een van de agenten uit de gecrashte auto werd nagekeken door ambulancepersoneel. De verdachte kon door andere agenten worden klemgereden. Bij de achtervolging werd ook de politiehelikopter ingezet.

Niet onwel, maar bezopen achter het stuur

Maandagmiddag omstreeks 15.30 uur meldde een automobilist dat hij zag dat een andere bestuurder van een personenauto mogelijk onwel was geworden op de A17 ter hoogte van Standdaarbuiten. Hij zag dat de auto van de weg dreigde te raken.

Agenten troffen een 44-jarige vrouw uit Den Haag in haar auto. Van een onwelwording was geen sprake, wel zagen de politiemensen dat de vrouw bloeddoorlopen ogen had en roken zij alcohol. De vrouw moest een blaastest ondergaan en werd daarna meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse. Uit deze analyse bleek dat zij bijna vier keer teveel had gedronken.

Het rijbewijs van de vrouw kon niet worden ingevorderd, want dit was al afgenomen toen zij eerder met alcohol op achter het stuur was betrapt. Ze kreeg een rijverbod en haar auto werd weggesleept door een takelbedrijf. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

§40 miljoen extra voor veiligheid en welvaart

Nederland is sterk afhankelijk van een stabiele internationale omgeving. Veiligheid in Nederland hangt direct samen met veiligheid om ons heen, niet alleen rondom Europa maar ook verder weg. Onze samenleving en economie is sterk verweven met het buitenland. Daarbij past een actieve en sterke diplomatieke dienst. Vanaf 2018 wordt er daarom stapsgewijs extra geld geïnvesteerd in het diplomatieke netwerk. Eerder werd al bekend waaraan de eerste €10 miljoen wordt besteed, dit bedrag zal oplopen tot structureel €40 miljoen in 2021.

‘De gebeurtenissen deze weken bewijzen eens temeer dat het buitenland invloed heeft op onze veiligheid en welvaart. Daarom is het noodzakelijk dat we investeren in een krachtige positie op het internationale toneel’, aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken. ‘We kunnen natuurlijk niet alles; we moeten keuzes maken. Dus zetten we in op die thema’s, die alle Nederlanders ten goede komen. Zoals het vergroten van onze veiligheid en het tegengaan van irreguliere migratie.’

Meer diplomatie in instabiele regio’s
Nederland wil de oorzaken van vluchtelingenstromen aanpakken, opvang in de regio verbeteren en irreguliere migratie tegengaan. Met een versterkte diplomatieke bezetting in instabiele landen en regio’s rond Europa kan Nederland zijn informatiepositie verbeteren en het migratiebeleid in deze landen actief beïnvloeden. Onder meer in Tunesië, Irak en Jordanië worden de posten versterkt.

Nederland versterkt de vertegenwoordigingen bij internationale organisaties, zoals bij de EU (Brussel) en de VN (Geneve en New York). Daardoor kunnen we werk maken van het tegengaan van mensensmokkel en mensenhandel en kunnen mensenrechten worden bevorderd. Blok: ‘Ernstige mensenrechtenschendingen en de gevaarlijke migratie met behulp van mensenhandelaren moeten een halt worden toegeroepen, daar kunnen onze diplomaten een rol in spelen.’

Ook zal Nederland meer dan voorheen werk maken van het versterken van het multilaterale stelsel, dat onder druk staat. ‘Een relatief klein land als Nederland is nu eenmaal gebaat bij internationale afspraken, die wereldwijd worden nageleefd. Of het nu gaat om regels voor het voorkomen van illegale wapenhandel of handelsregels’, vindt de minister. ‘Met de extra diplomatieke capaciteit zullen we ook onze inspanningen op het gebied van mensenrechten opvoeren, want dat blijft helaas onverminderd noodzakelijk.’

Versterkte inzet op Europa
Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is binnenkort een feit. Nederland wordt hier als buurland, groot handelspartner en met Rotterdam als aanvoerhaven zwaar door getroffen. Maar ook de verhoudingen in de Europese Unie veranderen erdoor.

‘Het is essentieel dat we inzetten op het vormen van nieuwe coalities, nu het VK wegvalt als likeminded partner binnen de EU’, vindt Blok. ‘We zullen daarom meer moeten investeren in de betrekkingen met andere landen’. Daarnaast zijn er zorgen over de rechtstaat in een aantal EU-lidstaten. ‘Wanneer dit zich verder verspreidt naar andere landen, tast dit de kern van de Europese Unie aan en schaadt dit het vertrouwen van burgers en bedrijven in Europa.’

Nederlands belang wereldwijd
Het kabinet zet zich ook in voor de vele Nederlanders die zich in het buitenland bevinden. ‘Dit is en blijft een kerntaak van onze ambassades en consulaten’, zegt Blok. ‘Als reislustige landgenoten, die ongeveer 20 miljoen buitenlandse reizen per jaar maken, in de problemen komen, dan staan wij klaar om ze te helpen.’

Het kabinet wil dat Nederlanders in het buitenland bij 1 enkel loket terecht kunnen voor de dienstverlening van de Rijksoverheid. Daarom wordt het Loket Buitenland de komende jaren opgezet. Daar kunnen Nederlanders 24 uur per dag en 7 dagen in de week terecht.

Maar natuurlijk gaat er ook extra aandacht naar het signaleren van economische kansen. Juist die ambassades waar we het bedrijfsleven kunnen helpen om marktkansen te benutten, worden hiervoor versterkt. ‘Als minister zie ik erop toe dat de inspanningen van onze diplomaten ten goede komen aan de Nederlandse burgers en bedrijven. Het Nederlands belang staat wereldwijd voorop.’

Teller op 50.000 euro voor Cruijff-standbeeld

De werkgroep 'Deze man verdient een standbeeld' heeft zondagmiddag tijdens de wedstrijd Ajax tegen AZ, maar liefst 30.000 euro opgehaald. In totaal is er 75.000 euro nodig voor het bronzen standbeeld van Johan Cruijff.

De leden van de werkgroep, grote fans van Johan Cruijff, vinden dat de voetbalgrootheid een standbeeld verdient. En dan wel op een prominente plek bij de Arena.

30.000 euro
Ongeveer drie maanden geleden begon de groep met het inzamelen van geld tijdens wedstrijden. De eerste dag haalden zij zo'n 5.000 euro op. Eind september stond de teller op 17.500 en zondagmiddag haalde de werkgroep tijdens de wedstrijd tegen AZ nog eens 30.000 euro op. Daar is de werkgroep erg blij mee.

"Hieruit blijkt dat het een goede keuze is geweest om iedereen de mogelijkheid te geven zijn of haar steentje bij te dragen. Op deze manier wordt de realisatie van het beeld ook echt een eerbetoon aan Cruijff vanuit de Ajaxsupporters."

Maar dat is nog niet genoeg. De groep heeft in totaal 75.000 euro nodig om het standbeeld te kunnen realiseren. Daarom sluiten ze een tweede collecteronde niet uit.

Eerbetoon
"In navolging van de naamswijziging van het stadion willen wij nu een mooi eerbetoon geven in de vorm van een standbeeld", zei Herjan Pullen van de werkgroep eerder tegen AT5.

Het is niet het eerste standbeeld van Cruijff. Bij de KNVB in Zeist staat er ook al één en ook bij het Olympisch Stadion. De werkgroep hoopt binnen twee jaar het standbeeld van de legendarische nummer 14 naast het stadion te zien staan.

FOK! Wat een weer: oudewijvenzomer

De dag begint lokaal met nevel of een enkele ondiepe mistbank. Deze verdwijnen snel. Verder zijn er zonnige perioden met velden sluierbewolking. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het Waddengebied tot 21°C in het zuiden. De zuid- tot zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

In de nacht naar woensdag is er nauwelijks bewolking en ontstaan er hier en daar mistbanken. Het blijft droog en de minimumtemperatuur ligt tussen 5°C in het noordoosten tot 11°C in Zeeland. De zwak tot matige wind komt uit richtingen tussen zuid en oost.

Woensdagochtend lossen de eventuele mistbanken snel op en volgt er een dag met veel zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot lokaal 24°C in het zuiden. De oostelijke wind is overal matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Een nogal dreigend wolkje waar uiteindelijk niets uit kwam. (Foto: Ouwesok)
Een nogal dreigend wolkje waar uiteindelijk niets uit kwam. (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Eerste Nederlandse medaille op Jeugdspelen dankzij judoka Van Dijk

Nederland heeft de eerste medaille op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires te pakken. In de Argentijnse hoofdstad was er brons voor judoka Mark van Dijk in de klasse tot 81 kilogram. 

Van Dijk ging er in de eerste ronde gelijk uit tegen de sterke Slowaak Alex Barto, maar in de herkansingen hield hij de hoop levend. De Australiër Rhys Allan was zijn eerste prooi, Rihari Iki uit Nieuw-Zeeland moest er op ippon aan geloven. In de strijd om brons stond Van Dijk tot slot tegenover de Algerijn Ahmed Rebahi, die al snel scoorde.

De Nederlander hield het hoofd echter koel en sloeg op het moment suprême toe, waardoor hij alsnog het brons pakte. Het goud was voor de Roemeen Adrian Sulca, die Martin Bezdek op indrukwekkende wijze klopte: al na een seconde of vijftien slingerde Sulca de Tsjech ondersteboven op zijn rug voor ippon.

Marin Visser had bij de dames tot 63 kilogram een bye voor de eerste ronde en stond zo gelijk in de kwartfinales. Daarin ging ze echter onderuit tegen Szofi Ozbas uit Hongarije, die uiteindelijk goud zou pakken nadat ze de finale won van Mariem Khlifi uit Tunesië. Visser mocht de herkansingen in, maar sneuvelde ook daarin gelijk: Kim Ju-hee uit Zuid-Korea was te sterk en won uiteindelijk brons.

Brons was er overigens ook voor Alessia Corrao, waardoor onze Belgische zuiderburen ook in de medaillespiegel staan.

Van Dijk maakt korte metten met Iki (Ivo Gonzalez for OIS/IOC)
Van Dijk maakt korte metten met Iki (Ivo Gonzalez for OIS/IOC)

Nieuwbouwkoopwoningen 13 procent duurder

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het tweede kwartaal bijna 13 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is groter dan bij bestaande koopwoningen, die in dezelfde periode bijna 9 procent duurder zijn geworden. In de Europese Unie zijn er vier landen waar de verkoopprijzen van koopwoningen meer toenamen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

De stijging van de verkoopprijzen van beide soorten koopwoningen zijn gestaag groter geworden in de afgelopen drie jaar. De prijs van nieuwbouwkoopwoningen loopt de laatste drie kwartalen meer op dan die van de bestaande koopwoningen. Daarvoor lagen de prijsontwikkelingen dichter bij elkaar.

Europees gemiddelde
Alle koopwoningen gezamenlijk, uitgedrukt in de huizenprijsindex (hpi), waren in het tweede kwartaal 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld in Europa. Daarmee behoort Nederland in Europa tot de landen met de grootste prijsstijging van koopwoningen. Nederland is een van de zeven EU-landen waar de prijsstijging van nieuwbouwkoopwoningen boven de 10 procent lag.

Zzp'ers vinden hun werk gevarieerder dan werknemers

Zelfstandig ondernemers zonder personeel vinden hun werk vaker gevarieerd dan werknemers. Mensen die gevarieerd werk doen zijn tevredener over het werk. Dat blijkt uit nieuwe analyses van TNO en CBS op basis van de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA).

Op de vraag of het werk gevarieerd is, antwoordt ruim 80 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel ‘vaak’ of ‘altijd’. Van de vaste werknemers doet 70 procent dat en van de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie iets meer dan de helft. Ook bij andere vragen die te maken hebben met variatie in het werk verschillen de antwoorden van ondernemers zonder personeel en werknemers. Zo geven de ondernemers relatief vaak aan dat het voor hun werk noodzakelijk is dat ze nieuwe dingen leren en dat het werk creativiteit vereist.

Meer variatie, meer tevredenheid
Het was al langer bekend dat zelfstandig ondernemers zonder personeel iets tevredener zijn met hun werk dan werknemers. Dat is onder meer toe te schrijven aan verschillen in leeftijd en beroepsgroep. De grotere taakvariatie van zelfstandig ondernemers speelt ook een rol. Hoe gevarieerder het werk, hoe tevredener degene is die dat werk doet.

Leren door werk
Werkenden leren vooral via het werk dat ze uitvoeren. Leerzaam werk speelt dus een grote rol bij het leren en ontwikkelen tijdens het werkzame leven. Als het werk gevarieerd is en als creativiteit vereist is voor het uitvoeren van taken, draagt dat bij aan leerzaam werken. Ook het volgen van opleidingen of cursussen draagt bij aan een leven lang leren. Werknemers volgen vaker cursussen en opleidingen dan zelfstandig ondernemers zonder personeel. In 2017 had 51 procent van alle werknemers in de voorafgaande twee jaar een opleiding of cursus gevolgd voor het werk. Van alle ondernemers zonder personeel was dat 44 procent.

Variatie mede bepalend voor kwaliteit van werk
Variatie in het werk is één van de aspecten die de kwaliteit van werk beïnvloeden, de mate waarin het werk positieve effecten heeft voor de werkende. Andere factoren zijn autonomie, werkdruk, lichamelijke belasting, inkomen en werkzekerheid. Onderzoek van CBS en TNO, waarover onlangs is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken, wijst uit dat zelfstandig ondernemers zonder personeel over het algemeen positiever zijn over de variatie, autonomie en werkdruk, maar dat werknemers een hoger primair inkomen hebben en tevredener zijn over hun werkzekerheid.
De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld tussen eind 2016 en begin 2017. CBS en TNO hebben de ZEA en de NEA gezamenlijk uitgevoerd, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.