FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 oktober 2018

Nederlaag PSV tegen Internazionale

PSV heeft woensdagavond ook de tweede groepswedstrijd in de Champions League verloren. De Eindhovenaren gingen onderuit tegen Internazionale.

Na een aantal speldenprikjes aan de kant van de bezoekers, kreeg PSV de eerste serieuze mogelijkheid. Luuk de Jong legde een voorzet van Denzel Dumfries knap terug met zijn hoofd, waarna Steven Bergwijn vanuit kansrijke positie over schoot. Halverwege de eerste helft was PSV wederom dichtbij de 1-0. Een schot van Pablo Rosario werd gekeerd door Samir Handanovic en vervolgens liepen Milan Skriniar en Danilo D'Ambrosio elkaar in de weg, maar Gastón Pereiro kwam net te laat om daarvan de profiteren.

Internazionale verzuimde via Matías Vecino op voorsprong te komen. De Uruguyaan kreeg de bal op een presenteerblaadje na een pass van Mauro Icardi en schoot over. Een minuut later lag de 1-0 voor PSV in het net. Van buiten het strafschopgebied schoot Rosario de bal heerlijk tegen de touwen. De middenvelder werd daarmee de honderdste Nederlandse doelpuntenmaker in de Champions League.

Na de voorsprong voorsprong voor de Eindhovenaren zetten de Milanezen aan. Icardi kreeg een goede kopbal, maar kopte net naast. Jeroen Zoet moest ook handelend optreden op een kopbal van de Argentijn. Radja Nainggolan schoot van afstand rakelings naast. Vier minuten voor rust ontsnapte Handanovic aan een rode kaart. De doelman kreeg de bal tegen zijn hand buiten het strafschopgebied, maar werd slechts bestraft met geel. In de 44ste minuut volgde de gelijkmaker. Een afstandsschot van Kwadwo Asamoah werd niet goed verwerkt door Zoet en na een poging van Icardi kwam de bal voor de voeten van Nainggolan en de Belg schoot raak: 1-1.

Het eerste wapenfeit na rust viel te noteren voor de nummer vier van de Serie A. Een kopbal van Icardi kon worden gekeerd door Zoet. Toch was PSV het dichtst bij een hernieuwde voorsprong. Pereiro draaide zich knap vrij en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied tegen de buitenkant van de paal. De derde treffer van de avond viel na een uur spelen voor Inter. Na een lange pass liep Zoet Daniel Schwaab omver en voor Icardi was het een koud kunstje om de 1-2 binnen te schuiven.

De spits bleef de grote plaag voor de verdediging van PSV en met een kopbal was hij dichtbij de 1-3, maar ditmaal kon Zoet wel goed ingrijpen. Een kwartier voor tijd stond Pereiro zijn plaats af aan Donyell Malen en de invaller liet zich aanvallend direct gelden. De aanvaller maakte een fantastische omhaal, maar met ook een schitterende redding voorkwam Handanovic de 2-2 en hielp daarmee zijn ploeg aan de tweede zege. PSV staat na twee wedstrijden nog op nul punten en treft op 24 oktober Tottenham Hotspur, dat ook nog puntloos is na de 2-4 nederlaag op eigen veld tegen Barcelona.


Teleurstelling bij PSV na de 1-2 van Inter (Pro Shots / Joep Leenen)

PSV

1 - 2

Internazionale

 27' Rosario    44' Nainggolan
 60' Icardi
 
 Gele kaart: , S.Handanovic, D'Ambrosio, Asamoah, (Internazionale)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.750
Arbiter: Mazic (Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Malen/75)
Hendrix
Lozano
De Jong
Bergwijn
  S.Handanovic
D'Ambrosio
De Vrij
Skriniar
Asamoah
Politano (Candreva/90 1)
Brozovic
Nainggolan (Valero/86)
Vecino
Perisic
Icardi

Brawn: Verstappen en Leclerc smaakmakers

De sportief directeur van de Formule 1, Ross Brawn, heeft genoten van de inhaalrace van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Rusland afgelopen weekend. Verder had Brawn ook lovende woorden over de als zevende gefinishte Sauber-coureur Charles Leclerc in zijn terugblik op de race.

Verstappen moest door een motorwissel vanaf de laatste startplek starten, maar kon dankzij een sterke start van de race binnen acht ronden al opklimmen naar de vijfde plaats, achter de wagens van Mercedes en Ferrari. Toen deze twee teams hun hypersofts inruilden voor softs kwam de Nederlander zelfs langdurig aan de leiding. Pas in de laatste fase van de race stond hij deze af, toen hij naar binnen kwam voor zijn verplichte stop.

Volgens Brawn was het een prestatie van formaat en een zege voor de sport. "Max zette een ongelooflijke achtervolging in, die hem na drie ronden alweer in de punten bracht en na dertien ronden al op een podiumplek. Tot aan zijn stop leverde het een geweldig spektakel op," blikte de Brit terug.

Dat een dergelijke opmars te verwachten was door het grote verschil tussen de top drie teams en de rest - omgedoopt tot Formule 1 en Formule 1.5 - doet volgens Brawn niks af aan de prestatie van Verstappen: "Natuurlijk was zijn auto veel sneller dan die van coureurs om hem heen, maar Max moest de inhaalmanoeuvres nog wel zelf goed uitvoeren. Hij bewees daarmee opnieuw tot de beste coureurs te behoren als het om inhalen gaat."

Niet alleen Verstappen reed zichzelf goed in de kijker in Sochi. Ook Leclerc liet een sterke race zien. De Sauber-coureur kende een foutloos weekend en reed uiteindelijk sterk naar een zevende plek, de eerste plek in de Formule 1.5. Volgens Brawn heeft de Monagask in Rusland laten zien dat Ferrari de enige juiste keuze heeft gemaakt om hem Kimi Raïkkönen te laten vervangen.

"Het is erg indrukwekkend om te zien dat Charles al zo volwassen is tijdens zijn eerste jaar op het hoogste niveau van de sport. Hij gaat bovendien heel volwassen om met alle ruis, die zijn toekomstige overstap naar Ferrari met zich meebrengt. Zijn prestaties in Sochi laten aan het publiek en aan zijn criticasters zien dat de Scuderia de juiste keuze heeft gemaakt. Blijf zo doorgaan."

Verstappen kwam uiteindelijk niet verder dan plek vijf (Pro Shots / Action Images)
Verstappen kwam uiteindelijk niet verder dan plek vijf (Pro Shots / Action Images)

Busje ramt spoortunnel, paste toch net niet

De bestuurder van een busje in Arnhem dacht wel even snel de route via de spoortunnel op de Vosdijk te kunnen nemen, maar hij kwam al snel van een koude kermis thuis. Een tegemoetkomende auto filmde hoe de bak van het busje precies de rand van de spoortunnel ramde en loskwam van de wagen.

Niet alleen het busje liep veel schade op, ook het spoorverkeer werd uit voorzorg stilgelegd zo lazen we bij Omroep Gelderland.

Het paste dus toch net niet (Bron: YouTube/Omroep Gelderland)

'Korea wil gezamenlijk turnteam op Spelen 2020'

Officials van de Zuid- en Noord-Koreaanse turnbonden gaan eind oktober tijdens het WK in Doha met elkaar om de tafel zitten om te praten over een mogelijk gezamenlijk team op de Olympische Spelen van 2020, meldt de Zuid-Koreaanse turnbond KGA.

De KGA was eerst van plan om Noord-Korea uit te nodigen voor de Korea Cup, maar dat bleek geen goed idee: dat toernooi wordt een week na het WK gehouden en veel toppers, inclusief die uit Noord-Korea, zullen dan waarschijnlijk verstek laten gaan. De officials van de twee bonden spraken deze zomer al met elkaar tijdens de Asian Games in Indonesië, met als doel een grotere ontmoeting en Noord-Koreaanse deelname in het zuiden. 

De internationale turnfederatie FIG lijkt het plan wel te zien zitten. President Morinari Watanabe bracht onlangs nog een bezoek aan Pyongyang en in januari zullen hooggeplaatste FIG-officials er een ontmoeting hebben. Onder meer plannen over Noord-Koreaanse deelname in het zuiden en mogelijk een gezamenlijk olympisch team zullen er besproken worden.

Een samenvoeging van de twee teams zou de kwaliteit van de competitie overigens niet ten goede komen, net als de medaillekansen voor de twee landen. Het probleem zit hem met name op sprong: de olympisch kampioen van 2012 is tweevoudig wereldkampioen Yang Hak-seon uit Zuid-Korea, de regerend olympisch kampioen is Ri Se-gwang uit het noorden, eveneens tweevoudig wereldkampioen.

Het probleem is dat teams in 2020 slechts uit vier turners per land bestaan. Door de manier waarop de kwalificatie voor de landenwedstrijd is ingedeeld is het vrijwel onmogelijk om twee specialisten op één onderdeel in het team te hebben, al helemaal als die ook nog eens specialist zijn op hetzelfde onderdeel en op een ander onderdeel eigenlijk, met alle respect, weinig kunnen.

Minister wacht kort geding om Stintverbod

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is door kinderdagverblijf Het Kinderstraatje in Almere voor de rechter gedaagd vanwege haar verbod op Stints op de openbare weg. Advocaat Werner van Bentem is het besluit van Van Nieuwenhuizen 'te kort door de bocht'. 

Volgens de jurist is er nog onvoldoende onderzoek gedaan naar het ongeluk om zeker te weten dat dit probleem ook op andere stints van toepassing is: "Als een vliegtuig een stuk schroefje heeft, doe je er toch alles aan om dat schroefje te vervangen, in plaats van alle vliegtuigen op de grond te houden?" Hij is van mening dat de minister op zoek is naar een zondebok om het drama in Oss te kunnen verantwoorden. 

Lees meer: Stints verboden op openbare weg

In eerste instantie zag Van Nieuwenhuizen geen heil in een verbod op de Stint, maar daags na het ongeluk, nadat de eerste resultaten van de Inspectie Leefomgeving en transport bekend werden, besloot de minister om alsnog alle Stints te schorsen van de openbare weg. 

Mies van Zundert, eigenaresse van Het Kinderstraatje dat de procedure heeft aangespannen, heeft geen rijbewijs en is daarom genoodzaakt ander vervoer te regelen. Lopen is volgens haar te gevaarlijk: "Stel dat een kind de weg op schiet, dan is de gastouder gewoon verantwoordelijk”,  aldus Van Bentem.

Lees meer: Vier kinderen dood na botsing trein en bakfiets in Oss

Fabrikant
Van Bentem eist dat het Stintverbod met onmiddellijke ingang wordt herroepen, totdat er meer onderzoek is gedaan. Verder eist hij een schadevergoeding voor de extra kosten die kinderdagverblijven moeten maken. Hij stelt dat óf de minister óf de fabrikant verantwoordelijk is voor het fatale ongeluk. 

Stint-directeur Edwin Renzen erkent dat het motorvermogen van de Stint is opgehoogd, maar verklaart daarnaast dat hij het verbod niet begrijpt. Volgens hem heeft Stint geprobeerd om de problemen met de kabels na te bootsen, maar is dat niet gelukt omdat ze geen informatie van ITL hebben gekregen. 

NAVO-norm 2% vraagt om nieuwe forse stappen

De veranderde veiligheidssituatie vraagt van de NAVO bondgenoten om meer te investeren in Defensie. Een evenwichtige trans-Atlantische lastenverdeling vraagt dus ook om een verhoging van de Nederlandse Defensie-uitgaven. Het was de belangrijkste conclusie na de NAVO-top van afgelopen zomer. Vanavond spraken de NAVO-ministers in Brussel over het vervolg.

Al in 2014 is bezegeld de uitgaven in 10 jaar richting NAVO-norm te bewegen: 2% van het bruto binnenlands product (BBP). De lastenverdeling stond ook nu weer centraal.

Onderaan lijstje bungelen
Volgens minister Ank Bijleveld-Schouten deelt Nederland het gevoel van urgentie de krijgsmacht te moeten moderniseren en aanpassen voor onze eigen veiligheid. “Er zijn dus nieuwe forse stappen nodig. We zijn nu bijna halverwege op weg naar 2024. Maar we komen ondanks de extra investeringen nog lang niet in de buurt van die 2%. Van alle landen bungelen we zelfs onderaan het lijstje."

Begrotingsfonds
Een van die stappen is het opstellen van een nationaal plan voor de uitvoering van de NAVO-afspraken. Tijdens de vorige top is afgesproken te komen tot ‘geloofwaardige nationale plannen’. Op 31 december 2018 moeten ze er liggen.

Bijleveld: “Wij maken dit plan op basis van onze eigen behoeften, de capaciteitendoelstellingen van de NAVO en die van de EU.” Daartoe wordt, zoals is afgesproken, in Nederland een begrotingsfonds ingesteld om meerjarig te kunnen plannen. Dat fonds wordt de basis van het plan voor de NAVO en maakt toekomstige investeringen en exploitatiekosten minder gevoelig voor de jaarlijkse begrotingscyclus. Bijleveld zegde eerder toe dat plan voor de laatste dag van dit jaar met de Kamer te delen.

Afschrikking en verdediging
Morgen staat de verdere versterking van NAVO’s afschrikking en verdediging op de agenda. Denk daarbij aan het op orde brengen van het reactievermogen, de gereedheid van nationale krijgsmachten en de aanpassing van de NAVO-commandostructuur. Nederland stelt ongeveer 50 extra mensen beschikbaar voor functies in de logistiek en op het gebied van cyber.

Militaire mobiliteit
Met de EU Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini wordt gesproken over onderwerpen die zowel voor NAVO als EU belangrijk zijn. Dat geldt zeker voor militaire mobiliteit, een speerpunt van Nederland. Dat wil dan ook dat de landen nu snel concrete stappen nemen om de verplaatsing van materieel en troepen door Europa makkelijker te maken.

Grapperhaus: Houdverbod van maximaal tien jaar bij dierenmishandeling

Daders van dierenmishandeling kunnen straks een houdverbod van maximaal tien jaar tegemoet zien, om te voorkomen dat ze opnieuw de fout ingaan. Het gaat om een zelfstandige maatregel die de rechter oplegt, waarmee dierenleed voor langere tijd kan worden voorkomen. Om dieren goed te kunnen beschermen, is snel optreden geboden. Het houdverbod kan onmiddellijk na de rechterlijke uitspraak ingaan. Zo wordt het houdverbod effectief, ook als er nog hoger beroep of cassatie volgt.

Dat is de strekking van een wetsvoorstel dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag, mede namens minister Schouten (LNV), voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd. Bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak. De nieuwe regeling is een nadere uitwerking van de zogeheten Contourenbrief houdverbod met als doel de aanpak van dierenmishandeling en -verwaarlozing te versterken.

Grapperhaus: "We moeten goed voor onze dieren zorgen. Ze verdienen aandacht en bescherming. Daarom is het belangrijk dat we zo snel en effectief mogelijk optreden als het misloopt. Dierenleed moeten we aanpakken.’" Voor de bescherming van dieren moet recidive zoveel mogelijk worden beperkt. Om dat te realiseren krijgen het Openbaar Ministerie en de rechter meer armslag.

Een houdverbod is nu al mogelijk, maar alleen als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf. Bij overtreding daarvan moet de dader weliswaar zijn volledige straf ondergaan, maar vervalt het houdverbod. In de praktijk zou dit betekenen dat een veroordeelde na het uitzitten van zijn straf opnieuw dieren kan gaan houden met alle gevolgen van dien. Daarom biedt de nieuwe, zelfstandige maatregel van de rechter uitkomst: het houdverbod blijft na een overtreding gewoon doorlopen en dieren kunnen gelijk in beslag worden genomen.

In het geval de veroordeelde geen eigen dieren heeft mishandeld, maar dieren in een stal, een weide of een kinderboerderij kan de rechter straks ook een gebiedsverbod als zelfstandige maatregel opleggen. Dit zorgt ervoor dat de dader niet in de buurt van dieren kan komen. Op overtreding van het houdverbod en het gebiedsverbod staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar.

Nieuw is ook dat de officier van justitie een gedragsaanwijzing mag opleggen aan verdachten, om ervoor te zorgen dat zij tot aan de zitting geen dieren mogen houden. Juist daders van dierenmishandeling en -verwaarlozing vervallen snel in herhaling vanwege sociale en psychische problemen. De aanwijzing geldt voor 90 dagen en kan 3 keer worden verlengd. Daarmee is een houdverbod - en het toezicht daarop - ook voorafgaand aan de uitspraak in beginsel verzekerd.

Verder bestaat al geruime tijd onrust over honden die bijtincidenten veroorzaken. Om dit tegen te gaan wordt niet alleen het ophitsen van een dier tegen een ander dier als misdrijf strafbaar gesteld, maar ook het onvoldoende terughouden van een dier dat aanvalt. Dit is een uitbreiding van de huidige wet.

Overigens is het ophitsen van een dier tegen een mens al strafbaar, maar alleen als overtreding. Dat wordt straks ook een misdrijf, vanwege de aard en de ernst van de schade die bijtincidenten kunnen veroorzaken. De maximumstraf wordt 1 jaar. Bij een verdenking van een misdrijf wordt het makkelijker om dieren in beslag te nemen (buiten heterdaad). De politie mag daarvoor straks een woning betreden.

Ook kan langs bestuurlijke weg in bepaalde gevallen effectiever worden opgetreden tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren. Zo kan straks worden ingegrepen bij bedrijven, inrichtingen of locaties die het welzijn van dieren in gevaar brengen. Bijvoorbeeld bij een veehouder die de omvang van het bedrijf niet meer aankan en zijn dieren verwaarloost (te weinig voeding en verzorging). Nu kan dat alleen als sprake is van gevaar voor de gezondheid van mens en dier. Maar dat is voor een goede handhaving te beperkt, zo blijkt uit de praktijk.

Tot slot wordt het mogelijk houders van dieren een educatieve maatregel op te leggen. Zij moeten dan verplicht een cursus volgen in het verzorgen van dieren. Het gaat om houders van dieren die uit onkunde of onwetendheid hebben gehandeld en met verbetering van kennis op het juiste spoor worden gezet.

PSV onder 19 klopt Inter na prachtige comeback, hattrick Redan voor Chelsea

PSV onder 19 heeft in de Youth League een fraaie zege gepakt. Op De Herdgang zag trainer Ruud van Nistelrooy hoe zijn ploeg lange tijd op weg leek naar een nederlaag tegen Inter, maar plots kwamen daar zelfs nog drie punten uit.

PSV begon sterk, maar Inter kwam beter in het spel en Facundo Colidio opende de score uit een corner. In de tweede helft nam PSV het initiatief weer over, vooral onder leiding van de pas 16-jarige Mohammed Ihattaren en Michal Sadilek.

Gescoord werd er niet, maar men zat er niet ver af: Yorbe Vertessen knalde op de paal. Met een paar minuten te spelen kopte Joël Piroe dan de gelijkmaker binnen en in blessuretijd was het Vertessen die zelfs alsnog de winst op de borden werkte: 2-1.

Daishawn Redan maakte bij Chelsea onder 19 weer eens indruk. De Nederlands jeugdinternational scoorde thuis tegen het Noorse Molde een hattrick en hielp Chelsea zo op weg naar een niet al te ingewikkelde 10-1 zege. Liverpool speelde met 1-1 gelijk bij Napoli, dankzij een goal van Bobby Adekanye.

ItaliŽ officieel kandidaat voor Winterspelen 2026

Italië is officieel kandidaat om de Olympische Winterspelen van 2026 binnen te halen. Dat zou aanvankelijk moeten gebeuren met Milaan, Turijn en Cortina d'Ampezzo, maar Turijn trok zich terug: men wilde zelf de 'hoofdstad' van de Spelen zijn en dat niet delen met Milaan.

In het skioord Cortina had men er beduidend minder moeite mee dat Milaan de officiële gaststad zou worden. Niet heel gek, want Cortina zelf heeft toch de ruimte niet om een groot stadion neer te zetten, iets wat Milaan al heeft.

Met Milaan en Cortina gaat het Italiaans Olympisch Comité (CONI) dan ook de strijd aan met Calgary (Canada), Stockholm (Zweden) en Erzurum (Turkije). Sapporo trok zich onlangs terug wegens het recente natuurgeweld in Japan, maar richt de pijlen wel op 2030.

In september volgend jaar wordt bepaald waar de Spelen van 2026 gehouden worden.

Dit jaar alleen 'Roetveegpieten' bij Sinterklaasintocht

Geen regenboogpieten dit jaar, ook geen stroopwafelpieten, clownspieten of blauwe pieten bij de intocht van Sinterklaas dit jaar. Maar ook géén Zwarte Piet aldus de NTR, die in overleg met de gemeente Zaanstad heeft besloten om dit jaar alleen 'Roetveegpieten' in te zetten bij de intocht en in de uitzendingen van het Sinterklaasjournaal. 

De omroep denkt met deze beslissing de meeste mensen tevreden te stellen en dat de aanpassing door een zo breed mogelijk publiek omarmd zal worden. De NTR: "Het is niet de verwachting dat deze keuze niet wederom tot een (felle) discussie zal leiden. De felle voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zijn nog lang niet uitgediscussieerd".

De outfit van Zwarte Piet  Roetveegpiet is nog gedeeltelijk 'authentiek' te noemen: de pietenmuts met een veer, een kleurige top met knoopjes in de kleur van de pietenmuts, een korte pofbroek, maillot en handschoenen blijven intact. De gouden oorbellen en rode lippenstift gingen vorig jaar al in de ban. Dit jaar hebben de pieten echter ook verschillende soorten haardracht, het kenmerkende 'kroeshaar' is verdwenen.

Daarnaast zullen de pieten meer of minder roet op hun gezicht hebben, al naar gelang hun ervaring in het schoorsteenklimmen. Overigens geldt deze 'dresscode' alleen voor de Roetveegpieten die in het Sinterklaasjournaal spelen. Lokale comités mogen met een gerust hart échte Zwarte Pieten inzetten bij lokale intochten. 

Toen Zwarte Piet nog gewoon Zwarte Piet was ... (Foto: DJMO)
Toen Zwarte Piet nog gewoon Zwarte Piet was ... (Foto: DJMO)

Man door het lint na verkeerscontrole

Vanmorgen is een 30-jarige man op de Bosschaartsweg in Middelburg aangehouden nadat hij na een controle totaal door het lint ging. Een motoragent zag op de Bosschaartsweg een bestelbus rijden welke in slechte staat verkeerde.

Toen het voertuig bij een tankstation parkeerde, besloot de agent de bestuurder aan een algemene controle te onderwerpen. Daarvoor ging hij met zijn motor achter de bus staan. Na een bevraging in het politiesysteem bleek dat het voertuig onverzekerd rondreed. De bestuurder reageerde direct recalcitrant maar liet de agent toch zijn werk doen.

Negeren bevel
Na de controle stapte de verdachte in zijn bus en wilde achteruit wegrijden. Omdat hij geen goed zicht had op de weg achter hem en de politiemotor nog achter zijn bus stond, sommeerde de agent hem om vooruit weg te rijden. De man negeerde het bevel en reed toch achteruit en raakte de motor. In plaats van te stoppen, gaf hij nogmaals gas en reed achteruit het fietspad op. Vervolgens stopte hij waarop hij werd aangehouden voor onder andere poging tot vernieling.

Onder invloed drugs
Inmiddels was ter versterking een politie-eenheid gearriveerd om de man naar een politiecellencomplex te vervoeren. Toen ging hij helemaal los met vloeken, tieren en bedreigen. Hetzelfde lot ondergingen de twee arrestantenmedewerkers die hem naar zijn cel brachten. Volgens de politie is drugsgebruik mogelijk de oorzaak van zijn buitensporige agressieve gedrag.

72-jarige die kinderen live misbruikte hoort 4 jaar eisen

De officier van justitie van het Landelijk Parket heeft woensdag voor de rechtbank in Rotterdam 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 72-jarige man uit Dronten wegens onder andere het filmen van misbruik van kinderen. Die kinderen waren via een livestream uit de Filipijnen tegen betaling te zien. De man wordt formeel verdacht van downloaden, vervaardigen, verspreiden en in bezit hebben van kinderprono, en van het plegen van ontucht met minderjarigen.

Live misbruik Filipijnen
De politie kwam de man op het spoor na informatie uit de Filipijnen en Nederland. Op de Filipijnen had de politie, mede na een tip van twee journalisten, een zogenoemde cyberden oprolde waar jonge kinderen tegen betaling live voor een webcam seksuele handelingen verrichtten. In het Aziatische land zijn veel van deze cyberdens actief en er gaat veel geld in om, zo zei de LP-officier in het requisitoir. Mailadres en betalingsgegevens van de man waren opgedoken in dat onderzoek.

Bestaand en eigen materiaal
Maar over de man was ook informatie van een medewerkster van zijn bedrijf binnengekomen. Zij had in een map in de computer filmpjes met naakte kinderen gevonden. Naar aanleiding van beide tips werd in Nederland een onderzoek opgestart. Onder andere werden daarbij vorig jaar al de gegevensdragers van de man in beslag genomen. Daarop werd zowel bestaand materiaal gevonden, als materiaal dat de man zelf gemaakt zou hebben. Daar zat ook materiaal bij waarbij de man zich voordeed als een jongeman en zo jonge meisjes in chatsessies overhaalde hun kleren uit te doen.

Identificatie slachtoffer
Lang niet alle kinderen, in totaal zeker 29, konden worden geïdentificeerd. Dat lukte maar bij drie: in Schotland, Estland en de Filipijnen. De man werd in april van dit jaar aangehouden en zit sindsdien vast. Overigens werd bij zijn aanhouding al weer nieuw materiaal ontdekt, onder andere op een USB-stick die in de toilettas van de man zat die bij de politie werd gebracht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

FIOD rolt illegale sigarettenfabriek op in Lithoijen

De FIOD heeft vandaag een illegale sigarettenfabriek in Lithoijen opgerold. In een loods werd een complete productielijn om sigaretten te produceren en miljoenen sigaretten aangetroffen.

Op het moment van binnentreden draaiden de machines niet, maar duidelijk was dat deze volop werden gebruikt. De machines waren gevuld met tabak, filters en verpakkingsmateriaal. De tabak werd in dozen aangeleverd. In de loods zijn lege dozen aangetroffen en het vermoeden is dat minimaal 4500 kilo tabak is verwerkt. In de fabriek lagen 1 miljoen sigaretten klaar. In een loods naast de fabriek stonden pallets met 7 miljoen sigaretten opgeslagen. Alles wordt vernietigd.

De FIOD heeft ook 7 mannen uit de Oekraïne aangehouden die mogelijk illegaal in Nederland aan het werk waren. In de fabriek waren ruimten ingericht waar de mannen leefden en sliepen.

Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude
Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Daarnaast ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat.

FIOD rolt illegale sigarettenfabriek op in Lithoijen (Foto: FIOD)
FIOD rolt illegale sigarettenfabriek op in Lithoijen (Foto: FIOD)

Walscheid de snelste in MŁnsterland Giro

Max Walscheid heeft de Münsterland Giro op zijn naam geschreven. In de dertiende editie van de Duitse eendagswedstrijd was de Duitser van Sunweb na 211 kilometer in Münster de snelste in een massasprint, voor John Degenkolb en Nils Politt.

Dankzij de zijwind brak het peloton onderweg in verschillende stukken. Uiteindelijk ontstond er een groep van een dertig renners die voor de zege gingen strijden in Duitse wedstrijd. Op veertien kilometer van de streep zag Elmar Reinders zijn kans. De 26-jarige Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij trok ten aanval en fietste een maximale voorsprong van vijftien seconden bij elkaar, maar met nog vier kilometer te gaan werd hij ingerekend door de groep van dertig.

Ook Oscar Riesebeek probeerde het even, maar BORA-hansgrohe had alles onder controle voor hun sprintkopman Pascal Ackermann, maar hij kwam niet verder dan een vijfde plaats. De zege ging naar Walscheid, voor Degenkolb en Politt. André Greipel werd vierde en zo bestond de top vijf uit Duitse renners.

Volleybalsters verslaan ook ArgentiniŽ op WK

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de vierde wedstrijd op het WK gewonnen. Oranje was in de Japanse plaats Yokohama met 3-0 (25-17, 25-17, 25-22) te sterk voor Argentinië.

Nederland had de eerste drie wedstrijd van dit WK gewonnen, terwijl Argentinië dit toernooi nog geen set wist te winnen. Vooraf werd dan ook op een makkelijke winstpartij gerekend, en dat werd het ook. Oranje kwam in geen enkele set in de problemen tegen de Argentijnse volleybalsters. Lonneke Slöetjes was met 23 punten topscorer van de wedstrijd.

Donderdag is Mexico de laatste tegenstander van Oranje in de poule van zes waaruit de beste vier landen doorgaan. Dan komt Nederland te spelen in de groep met onder meer Servië en Brazilië.

hoogtepunten Nederland - Argentinië (bron: YouTube)

Volleyballer Keemink naar Modena

Volleyballer Wessel Keemink maakt de overstap naar het Italiaanse Modena. De 25-jarige spelverdeler dankt de transfer aan zijn goede prestaties op het WK.

Keemink speelde afgelopen seizoen bij de Belgische club Lindemans Aalst. Komend seizoen zou hij uitkomen voor Orion uit Doetinchem echter dankzij het WK kreeg hij een uitnodiging voor een stage bij Modena. Deze stage wordt nu gevolgd door een vast contract bij de twaalfvoudig Italiaans kampioen.

Almere City wil samenwerking met AS Roma intensiveren

Almere City heeft op dit moment twee Italiaanse huurspelers van AS Roma in de gelederen en het plan is om die samenwerking verder te intensiveren.

Dat vertelt trainer Michele Santoni in gesprek met Voetbal International. De Nederlandse Italiaan geeft aan dat het de bedoeling is dat er in de toekomst meer spelers gehuurd kunnen worden vanuit het Stadio Olympico. Nu zijn dat Edoardo Soleri en Moustapha Seck.

“Ik heb dagelijks contact met AS Roma en ze zijn heel tevreden. In de Serie B heb je geen clubs met werkomstandigheden zoals wij die hebben”, aldus de 38-jarige oefenmeester. “Het is niet zo dat er contracten zijn getekend. Maar de insteek is dat er vaker spelers van AS Roma deze kant opkomen. Frederico Balzaretti, de assistent van technisch directeur Monchi, is al op werkbezoek geweest in Almere. Hij was onder de indruk van onze infrastructuur. Van de trainingsaccommodatie tot de technische hulpmiddelen."

Santoni werkte in het verleden voor verschillende Italiaanse clubs en staat nu voor het eerst op eigen benen in de Keuken Kampioen Divisie. In Almere profiteert men nu van zijn netwerk. “Soleri kende ik als tegenstander uit mijn tijd in Italië. Seck kende ik persoonlijk van Lazio. Hij werd destijds uit de A-selectie gezet en teruggeplaatst naar de hoogste jeugdploeg, omdat hij zijn contract niet verlengde. We hadden meteen een goede band.”

De trainer zei hem dat het Nederlandse voetbal hem goed zou passen en die boodschap is blijven hangen. "Deze zomer belde ik Moustapha en hij sprong bij wijze van spreken meteen in het vliegtuig”, aldus Santoni, die erg in zijn nopjes is met de diensten van de Italiaanse topclub. “Toen [Robert] Maaskant (technisch directeur, red.) en ik in Rome waren, hebben we Monchi een presentatie gegeven over de werkwijze en ambities van onze club. Veertig clubs wilden samenwerken met AS Roma. Ze kozen er twee, waaronder Almere City.”

Mkhitaryan ontbreekt om politieke redenen bij Arsenal

Henrikh Mkhitaryan is niet met Arsenal meegereisd naar Baku, waar de ploeg donderdag in de Europa League tegen Qarabag speelt.

De Armeniër heeft besloten om uit veiligheidsoverwegingen in Londen te blijven. Vanwege de politieke spanningen tussen Armenië en Azerbeidzjan mogen Armeniërs het land niet in. Voor professionele sporters zijn in het verleden echter uitzonderingen gemaakt, maar Mkhitaryan wil dus niet zo'n uitzondering zijn.

Om de spanningen tussen beide landen niet te laten oplopen, is de 29-jarige speler dus niet met zijn teamgenoten op het vliegtuig gestapt naar de hoofdstad van Azerbeidzjan. Dat meldt ESPN. Twee weken geleden speelde Mkhitaryan wel de hele wedstrijd toen Arsenal op de eerste speeldag van de Europa League van Vorskla Poltava won (4-2).

Vorig seizoen werden The Gunners in de halve finales van de Europa League uitgeschakeld door Atlético Madrid, de latere winnaar. Overigens wordt de finale dit seizoen in Baku gespeeld, wat voor Mkhitaryan dus een probleem zou kunnen worden als Arsenal die eindstrijd weet te bereiken.

Nintendo voegt NES-games toe aan Switch Online

Tot het einde van dit jaar zal Nintendo elke maand drie nieuwe NES-games toevoegen aan de Nintendo Switch Online-bibliotheek. Voor deze maand gaat het om Solomon’s Key, NES Open Tournament Golf en Super Dodge Ball. Op het YouTube-kanaal van Nintendo Japan is onderstaande trailer verschenen.

Deze klassiekers zullen volgende week beschikbaar komen voor iedereen met een abonnement op Nintendo’s online-dienst. De titels voor de rest van het jaar zijn ook al bekend. Voor november staan Metroid, Mighty Bomb Jack en TwinBee op de planning. Wario’s Woods, Ninja Gaiden en Adventures of Lolo voegen zich vervolgens in december bij de verzameling en brengen deze tot 29 verschillende NES-titels. 

Switch Online NES titels

November begint stil met The Quiet Man

Square Enix heeft de releasedatum bekendgemaakt van The Quiet Man. Vanaf 1 november maakt de doofstomme hoofdpersoon Dane lawaai met zijn vuisten. Square Enix heeft daarnaast limited editions van de game aangekondigd.

The Quiet Man belooft een aparte game-ervaring te worden met de nodige live-action gedeeltes. De game gaat over een enkele nacht waarin Dane moet uitzoeken waarom nachtclubzangeres Lala ontvoerd is. Dane is echter doofstom en moet clues opmaken uit de acties van personen in plaats van uit hun woorden. Het merendeel van de game voltrekt zich in stilte en in zo’n drie uur heb je hem wel doorgespeeld.

Vanaf 1 november kun je de stilte zelf ervaren op PlayStation 4 en Steam, voor 14,99 euro. Tussen 1 en 15 november krijgt iedereen die de game aanschaft – hij zal alleen digitaal beschikbaar zijn – bovendien toegang tot de limited edition. Voor PlayStation bestaat deze editie uit de game, een dynamisch menuthema en acht PlayStation Network avatars. Op Steam krijg je er naast de game zeven achtergrondjes bij voor je pc en smartphone. Bovendien is The Quiet Man in deze periode 10 procent afgeprijsd.

the quiet man limited editions

Esport VR met 4 tegelijk in Exodus Burned

De full body virtual reality esportgame Exodus Burned gaat een stapje verder. Tijdens de Euro Atrractions Show (EAS) in Amsterdam werd de game gespeeld met niet twee, maar vier spelers tegelijk. We zien in de video meteen, dat er veel extra minigames zijn toegevoegd.

 

In Exodus Burned is je eigen lichaam je controller. Je bent draadloos verbonden met een router en je kunt je vrij door de ruimte bewegen. Het is de bedoeling om minigames sneller en beter te spelen dan de tegenpartij om zo van een ruimteschip te ontsnappen. Exodus Burned  wordt ontwikkeld door Pillow’s Willow, de makers van de prijswinnende virtual reality game Spark of Light.

Exodus Burned

Witcher-schrijver eist miljoenen

De bedenker van de Witcher-reeks Andrzej Sapkowski heeft gamestudio CD Projekt RED aangeklaagd voor omgerekend 16 miljoen dollar. Indertijd vroeg Sapkowski slechts een vast bedrag van CD Projekt RED en zag af van alle royalties. Nu beweren zijn advocaten dat het geld slechts bedoeld was voor de eerste game. Ze eisen 6% van alle winst die sindsdien is gemaakt en dat komt neer op het mooie bedrag van 60 miljoen Poolse Zlotys.

De rechtszaak lijkt weinig kans te maken, omdat Sapkowski reeds meerdere malen heeft aangegeven dat hij niet in games geloofde en dat het erg stom was van zijn kant om alle rechten voor zijn geesteskind voor een vast bedrag van omgerekend $9.500,- te verkopen. Daarnaast heeft CD Projekt RED hem voordat de deal werd gesloten meerdere keren geprobeerd over te halen om een percentage te accepteren, maar dat wilde Sapkowski absoluut niet.

CD Projekt RED bezit de rechten voor de complete serie om er games van te maken. Dit mogen dus ook bordspellen zijn. Daarom kon Sapkowski de rechten voor de aankomende tv-serie nogmaals los verkopen aan Netflix. Het is niet bekend of hij bij deze deal wel een percentage heeft bedongen. CD Projekt RED probeert de zaak met Sapkowski te schikken. Wat denken jullie? Heeft Sapkowski gelijk of is hij inhalig?

The Witcher

Jonk waarschuwt PSV: "Inter dwong dat geluk wel af"

Wim Jonk verwacht een lastige avond voor PSV, dat het woensdagavond in de Champions League opneemt tegen Internazionale.

De 51-jarige Volendammer heeft een verleden bij beide clubs. "Het huidige Inter oogt niet verfijnd of heel creatief, maar wel heel degelijk en heel Italiaans. Tegen Tottenham Hotspur wonnen ze met wat geluk, maar dat dwingen ze wel af. PSV moet daar heel bedacht op zijn", vertelt Jonk in gesprek met de NOS.

"PSV zal niet zoveel ruimte krijgen als bijvoorbeeld tegen Ajax. Er zullen twee, drie momenten komen waarop ze moeten toeslaan. Die mogelijkheden komen er, daar heb ik alle vertrouwen in. Maar Inter heeft natuurlijk wel jongens als Icardi, Candreva en Perisic, die levensgevaarlijk kunnen zijn."

Jonk ging zelf in 1993 samen met Dennis Bergkamp van Ajax naar Inter. Hoewel ze daar de UEFA Cup wonnen, werd het Italiaanse avontuur geen groot succes. Toen Bergkamp in 1995 voor Arsenal koos, ging Jonk terug naar Nederland. "Op een gegeven moment dacht ik: moet ik nog een jaar? Ik wilde toch vooruit denken, dus koos ik voor het sportieve gedeelte en niet voor het geld."

"Bij PSV heb ik een mooie tijd gehad bij een prachtige club. Met Dick Advocaat als trainer en een mooie, sterke groep om op te bouwen. We konden het Ajax, toen de beste van Europa, moeilijk maken en werden in 1997 kampioen", aldus de 49-voudig international, die zijn carrière afsloot bij Sheffield Wednesday.

Zes jaar cel voor seksueel misbruik tienerdochter

Een 41-jarige man uit Beesel is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld voor seksueel misbruik van zijn dochter en mishandeling van zijn echtgenote en hun zoon. De man kreeg een gevangenisstraf van 6 jaar opgelegd.

Gevlucht
In november 2017 trof de politie een vrouw met drie kinderen aan op het station in Reuver. Zij vertelden de politie meteen dat ze waren gevlucht voor de vader des huizes: de 41-jarige verdachte. Deze zou binnen het gezin, dat eerder vluchtte uit Syrië, meerdere personen mishandelen en zijn 2 dochters seksueel misbruiken.

Zwanger
De oudste dochter was 13 jaar. Zij bleek zwanger te zijn van verdachte, haar vader. Zij zag zich genoodzaakt abortus te plegen. De verdachte verklaarde dat niet hij, maar zijn vrouw de dochter zwanger zou hebben gemaakt door zijn sperma in te brengen bij de dochter. Dat vond de rechtbank niet aannemelijk.

De rechtbank vond wel bewezen dat verdachte gedurende ruim een half jaar zijn dochter meermalen seksueel heeft misbruikt. Daarnaast vond de rechtbank bewezen dat verdachte zijn vrouw meerdere keren en hun zoon een keer heeft mishandeld.

Straf
De verdachte heeft meegewerkt aan gedragskundige onderzoeken. Vanwege onder meer de taalbarrière waren die onderzoeken beperkt van omvang. Hierbij werden geen aanwijzingen gevonden voor persoonlijkheidsproblemen bij verdachte. Volgens de rechtbank heeft verdachte dan ook welbewust zijn dochter misbruikt en de overige gezinsleden mishandeld.

De rechtbank heeft ook gekeken naar straffen die in soortgelijke gevallen worden opgelegd en naar de ernstige gevolgen van het seksueel misbruik voor de dochter, die niet alleen abortus heeft moeten laten plegen, maar -zo bleek tijdens de terechtzitting- nog in behandeling is ten gevolge van dit alles. Alles bij elkaar vond de rechtbank een onvoorwaardelijke celstraf van 6 jaren gerechtvaardigd.

Terrorismeverdachten twee weken langer vast

De rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam heeft woensdag de bewaring bevolen van de zeven terrorismeverdachten, die vorige week zijn aangehouden. De verdachten zijn voor twee weken in bewaring gesteld.

De zeven worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag en deelname aan een terroristische organisatie. Zij zijn vorige week aangehouden in een maandenlang strafrechtelijk onderzoek, dat begon met informatie van de AIVD.

Kluivert: "Deze goal is voor mijn grote vriend Nouri"

Justin Kluivert maakte dinsdag zijn eerste doelpunt in dienst van AS Roma. Hij droeg de treffer op aan Abdelhak Nouri.

Kluivert speelde de hele wedstrijd tegen Viktoria Plzen en hij maakte de vierde van de vijf Romeinse doelpunten (5-0). "Deze goal is voor mijn grote vriend Nouri, met wie ik bij mijn oude club Ajax iets heel ergs heb meegemaakt. Dat gun je niemand, ik blijf altijd bij hem. Daarom is mijn eerste goal voor hem", zei de buitenspeler na afloop in de mixed zone.

Door zijn treffer is Kluivert nu de jongste doelpuntenmaker van AS Roma in de Champions League-geschiedenis. "Ik ben echt heel blij. Dit heb ik verdiend door iedere dag hard te werken op de training en dit moet ik blijven doen, iedere dag weer. Op die manier wordt ik nog beter en scoor ik misschien nog meer voor deze mooie club."

De jonge Kluivert is bovendien nu de jongste Nederlandse doelpuntenmaker in de Champions League voor een buitenlandse club. Hij was dinsdag 19 jaar en 150 dagen oud. Het vorige record stond op naam van Ola John, die in 2012 scoorde voor Benfica toen hij ruim een jaar ouder was.

Scholes keihard: "Mourinho is een schande voor Manchester United"

Manchester United wist dinsdagavond opnieuw niet te winnen en clubicoon Paul Scholes was na afloop genadeloos voor manager José Mourinho.

Na de 3-1 nederlaag bij West Ham United kwam United in de Champions League niet tot scoren tegen Valencia: 0-0. De positie van Mourinho staat al enige tijd onder druk en Scholes snapt niet waarom de Portugees nog niet is ontslagen. "Ik ben verrast dat hij zaterdag heeft overleefd. Die wedstrijd was echt heel slecht", sprak de Engelsman op BT Sport.

"Hij laat zich constant gelden op persconferenties en gaat los op spelers. Hij neemt het op tegen mensen die boven hem staan omdat hij niet krijgt wat hij wil. Zijn uitspraken gaan te ver en ik vind hem een schande voor de club", klonk Scholes stellig. Manchester United heeft nu vier wedstrijden niet gewonnen en in de Premier League staat de ploeg slechts tiende.

Mourinho werd op de persconferentie met de uitspraken van Scholes geconfronteerd. "Ik hoef niet te weten wat hij heeft gezegd. Hij kan zeggen wat hij wil, het interesseert me niet", reageerde hij. Tot slot zei de coach dat hij de fans nog steeds respecteert, ondanks dat ze de spelers na het eindsignaal uitfloten. "Zij mogen zeggen wat ze willen. Ik respecteer hen voor 100 procent."

Ten Hag: "We hadden kunnen en moeten winnen"

Ajax kan trots zijn op het vertoonde spel in de uitwedstrijd tegen Bayern München, maar Erik ten Hag had na afloop toch gemengde gevoelens.

Zijn ploeg kreeg namelijk de beste kansen om zelfs met drie punten weer naar huis te gaan. "Natuurlijk ben ik aan de ene kant tevreden, maar aan de andere kant is het heel dubbel", reageerde Ten Hag op Veronica. "We hadden hier kunnen en moeten winnen. Dit is een uitstekende prestatie, op de beginfase na."

Bayern begon voor eigen publiek sterk en scoorde al na een paar minuten, maar Ajax knokte zich uitstekend terug. Via Noussair Mazraoui werd het halverwege de eerste helft 1-1 en daar bleef het uiteindelijk bij. Ten Hag: "We weten dat we talentvol zijn, maar we moeten nog rijpen. We hebben verdedigd waar nodig en bleven jagen. Waar we konden, hebben we gevoetbald en ruimtes gecreëerd. Daar had Bayern veel moeite mee."

Volgens de coach heeft het elftal als collectief uitstekend gespeeld. "Met een paar grote uitblinkers. Het is zonde dat je de 1-2 niet maakt. De tegengoal was vermijdbaar, die stap moeten we nog zetten. Over het spel ben ik heel tevreden. Je moet diep gaan in dit soort wedstrijden. Je ziet dat we kwaliteitsspelers hebben."

'Toenemende dynamiek vraagt om wendbaar mkb'

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap vraagt aandacht voor het concurrentievermogen van het mkb. In het Jaarbericht Staat van het MKB 2018 doet het Comité een beroep op het aanpassingsvermogen van bedrijven en overheid. “De toenemende dynamiek vraagt om een wendbaar mkb.”
Het Jaarbericht Staat van het MKB 2018 is op 3 oktober door het Comité voor Ondernemerschap overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Dit gebeurde in bijzijn van koningin Máxima, lid van het Comité, bij het bedrijf Corrosion in Moerkapelle. Het jaarbericht is onder meer gebaseerd op nieuwe cijfers van het CBS.

Ontwikkelingen
De Nederlandse economie brak in 2017 op veel punten records. Het mkb heeft daaraan sterk bijgedragen met een banengroei van 132.000 in 2017. De groei van het mkb nam af, doordat de productiviteitsgroei afvlakte van 2,3% naar 1,3%. De analyse over de staat van het mkb in Nederland laat zien dat er onder de motorkap van onze economie structurele ontwikkelingen aan de gang zijn. Die vragen om een groot aanpassingsvermogen van ondernemers en overheid.

Winstwaarschuwing als aansporing
Bij het vorige jaarbericht in 2017 voorzag het Comité een ‘groeiplafond’ voor ondernemers en gaf het een ‘winstwaarschuwing’ af. De voorzitter van het Comité voor Ondernemerschap, Harold Goddijn: “Nederland behoort economisch bij de top van de wereld, maar kampioen zijn en kampioen blijven is wat anders. De wereld van morgen zal niet lijken op die van vandaag. We leven in een tijd van meerdere, ingrijpende transities tegelijk: van verduurzaming, digitalisering en internationalisering. Dat zal het uiterste vergen van ondernemers én van de overheid. Nederland moet werk maken van een nieuwe manier van produceren en groeien om de concurrentie aan te kunnen. We moeten productiever en slimmer worden. Dat geldt voor ondernemers en voor het beleid van de overheid.”

Motor voor verandering
Het jaarbericht laat zien dat het mkb een belangrijke motor voor verandering is. In 2017 werkten er 1,4 miljoen mensen bij bedrijven die in 2010 nog niet bestonden. Er zit veel potentie in het Nederlandse mkb. Die potentie moet nog meer worden vertaald in vernieuwing en productiviteitsgroei, die nodig is voor een robuuste concurrentiepositie in een sterk veranderende economie. Goddijn: “Het mkb levert de groeiers van de economie van morgen. Daarvoor zal het brede mkb-peloton een tandje moeten bijschakelen. De toenemende dynamiek vraagt om een wendbaar mkb.”

Modernisering arbeidsmarkt
Veel mensen zijn in het mkb aan het werk gekomen, maar de roep om gekwalificeerd personeel neemt hand over hand toe. Inmiddels is voor 25 procent van de bedrijven personeelstekort echt een probleem; dat is meer dan twee keer zoveel in anderhalf jaar tijd. Volgens een schatting zal de digitalisering 17 procent van de banen kosten maar ook 17 procent nieuwe, andersoortige banen opleveren. Dat vraagt om grootschalige en ingrijpende bijscholing en omscholing. Ofwel om een andere inzet van mensen en middelen.

Succesvolle bedrijven onderscheiden zich op dit punt: ze investeren in hun mensen en vernieuwen daarbij hun organisatie en werkprocessen. Ook voor de overheid ligt hier een opgave, in het bijzonder voor de regulering van de arbeidsmarkt. Als die niet wordt aangepakt, kan dat een vertragende factor zijn in het proces van aanpassing aan de snel veranderende omstandigheden.

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Daarbij richt het Comité zich op versterking van het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf. Elk jaar geeft het Comité een trendanalyse uit in de vorm van het Jaarbericht Staat van het MKB.

Cel en tbs voor onder meer verkrachting en stalken

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Eindhoven voor het tweemaal verkrachten, aanranden en stalken van een vrouw in Apeldoorn. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan het mishandelen van zijn vriendin in Deventer. De man krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar met aftrek en tbs met voorwaarden.

De man stuurde de Apeldoornse over een lange periode zeer regelmatig berichten dat zij naaktfoto’s en filmpjes van seksuele aard van zichzelf moest maken en naar hem moest sturen. Ook verkrachtte hij haar tweemaal. Dit alles onder de dreiging dat hij contact op zou nemen met de Kinderbescherming zodat haar 2 jonge kinderen bij haar weggehaald zouden worden. Ook mishandelde hij zijn vriendin.

Straf gelijk aan eis
Kijkend naar de grove inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer is een forse gevangenisstraf op zijn plaats. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie De man is onderzocht door een psycholoog en psychiater. Daaruit bleek dat bij hem sprake is van een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een lage intelligentie. De kans dat de man opnieuw in de fout gaat is matig-hoog.

Contactverbod en schadevergoeding
Aan de tbs met voorwaarden is onder andere als voorwaarde bepaald dat de man klinisch behandeld moet worden. Daarnaast legt rechtbank aan de man een contactverbod met het slachtoffer op. Verder moet de man een schadevergoeding van ruim 7.000 euro aan de Apeldoornse betalen.

34 personen voor de rechter om snelwegblokkade

Op maandag 8 oktober start in de rechtbank in Leeuwarden het proces tegen de 34 verdachten die zich moeten verantwoorden voor het opzettelijk versperren van de snelweg A7 bij Joure op 18 november vorig jaar. Ook staan zij terecht voor het verhinderen van een anti-Zwarte Piet-demonstratie bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum.

Blokkade snelweg
De verdachten wordt verweten dat zij opzettelijk de snelweg hebben geblokkeerd en daarmee voor een gevaarlijke verkeerssituatie hebben gezorgd. De bussen met demonstranten werden klemgereden en er is een file ontstaan, met alle risico’s van dien.

Recht op demonstratie
Het recht op demonstratie is een belangrijk recht in onze Grondwet. Wanneer mensen het niet eens zijn met het standpunt waarover wordt gedemonstreerd zijn er in een democratische samenleving vele manieren om daar uiting aan te geven. Het verhinderen van een demonstratie is echter een strafbaar feit. De verdachten die vandaag en de komende dagen terecht staan wordt verweten dat zij zich daaraan schuldig hebben gemaakt.

Opruiing
De verdachten zijn tot deze blokkade op de A7 overgegaan na berichtgeving op Facebook. Hierin was opgeroepen om massaal de weg op te gaan om de anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden. De verdachte die deze oproep op Facebook zou hebben gedaan, staat vandaag ook terecht.

Requisitoir
De rechtbank trekt maandag 8, dinsdag 9 en donderdag 11 oktober uit voor de feitenbehandeling en het bespreken van de persoonlijke omstandigheden van alle 34 verdachten. Ook de benadeelde partijen krijgen gelegenheid hun vordering toe te lichten. Vrijdag 12 oktober gaan de officieren van justitie requireren. De planning is dat dat een dagdeel in beslag neemt. Vrijdagmiddag 12 oktober wordt een aanvang gemaakt met de pleidooien. Mogelijk dat maandag 15 oktober wordt gebruikt voor repliek en dupliek en het laatste woord van de verdachten.

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak zal doen. Dat wordt aan het einde van de behandeling ter terechtzitting bekend gemaakt.

Verdachte aangehouden in onderzoek dood Mohamed Bouchikhi

Rechercheurs hebben op woensdag 3 oktober een 25-jarige verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dood van de 17-jarige Mohamed Bouchikhi uit Amsterdam. Mohamed werd op 26 januari van dit jaar onder vuur genomen in een buurthuis op Wittenburg en overleed aan zijn verwondingen. De recherche vermoedt dat de verdachte één van de schutters is.

De aangehouden verdachte is een man van 25 jaar uit Zwanenburg. Op het moment van zijn aanhouding zat hij al vast op verdenking van betrokkenheid bij een andere zaak. Zo zou hij, ruim een week voor de dood van Mohamed Bouchikhi, ook de schutter zijn geweest bij een schietincident aan het Maarsenhof in Amsterdam-Zuidoost. Het slachtoffer overleefde dit schietincident. Vanwege het onderzoek kunnen op dit moment geen aanvullende mededelingen worden gedaan over de 25-jarige verdachte.

Het onderzoek is nog altijd in volle gang en informatie over mogelijke betrokkenen blijft zeer welkom. In deze zaak is door de Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam een beloning uitgeloofd van 25.000 euro. Informatie kan worden doorgegeven via het tipformulier. Bellen kan ook via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Update Splatoon 2 teaset Halloween-evenement

Vandaag heeft Nintendo een nieuwe update voor Splatoon 2 uitgegeven. Deze update voegt de nieuwe map Skipper Pavilion toe, nieuwe wapens uit de Toni Kensa collectie, nieuwe sub- en speciale vaardigheden en nieuwe muziek voor in de game.

Daar blijft het echter niet bij. Hoewel het nog niet officieel is aangekondigd, hebben dataminers alweer naar de update gekeken. In deze update hebben zij een banner gevonden voor een evenement genaamd 'Splatoon 2 Splatoween'. Ook zijn er icons ontdekt met 'spooky-thema'. Het lijkt er dus op dat er dit jaar een uniek evenement komt voor Halloween.

Of dit zo is en wanneer het evenement begint is nog afwachten. Gelukkig komen we daar deze maand nog achter.

Update: Blijkbaar komen we er vandaag nog achter, want het Japanse Twitter-account van Splatoon heeft het evenement inmiddels aangekondigd. Het betreft een uitgebreide Splatfest van 2 dagen. Dit Splatfest begint op 19 oktober en duurt tot en met 21 oktober. Je kunt hierin vier unieke outfits winnen om te gebruiken, gebaseerd op bekende Halloween-figuren.

Instagram was kapot

Instagram doet het niet. Op de app worden geen nieuwe beelden geladen, op de website krijgt men zelfs niet meer dan een '5xx Server Error' te zien, wat niet geheel verrassend duidt op een fout bij een server.

Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt, over het aantal slachtoffers is nog niks bekend.

Update 10.35 uur
Het is voorbij, Instagram werkt weer. Volgens autoriteiten kan het mogelijk nog dagen tot zelfs weken duren voor het openbare leven weer op gang komt. Op Twitter en Facebook laten overlevenden massaal weten dat ze veilig zijn, maar van miljoenen mensen is nog altijd niks vernomen.

'Pornolegende Ron Jeremy gecastreerd'

De Amerikaanse pornoster Ron Jeremy is zijn geslachtsdeel kwijt, althans op een groot reclamebord aan de Klaprozenweg in Amsterdam Noord rest niets dan een gat, zo meldt AT5 op haar website. Het billboard hangt al een paar maanden langs de weg en is een reclame-uiting van een restaurantketen in de stad. Op het billboard staat de pornolegende met een hand voor zijn geslachtsdeel. Maar op dit moment niet, want er is een groot gat in het doek gesneden.

Nieuw geslachtsdeel
Een medewerker van de keten laat aan AT5 weten: 'Het geslachtsdeel van onze Ron is gejat'. Wanneer de vandaal heeft toegeslagen is niet bekend. Het billboard met de pornoacteur -die bekend staat om zijn grote geslachtsdeel- is 'one of a kind'. 'Het is natuurlijk wel een bord dat een beetje op het randje zit.' Het bedrijf laat weten dat het Ron Jeremy van een nieuw geslachtsdeel gaat voorzien, dat niet meer vernield kan worden.

MLB: Rockies schakelen Cubs na extra innings uit in play-offs

In de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie MLB zijn de play-offs begonnen. Dinsdagnacht stond de eerste wedstrijd op het programma: de National League Wild Card Game in Chicago, tussen de Cubs en de Colorado Rockies.

Een wedstrijd vol scores was het niet, een homerun werd zelfs helemaal niet gescoord. De Rockies begonnen voortvarend, Nolan Arenado sloeg Charlie Blackmon in de eerste inning al over de thuisplaat: 0-1. Vervolgens werd er lang niet gescoord, omdat werpers Kyle Freeland (Rockies) en Jon Lester (Cubs) het uitstekend deden.

De Cubs kregen in de zevende inning wel een uitstekende kans om een stevige slag te slaan, maar met alle honken bezet werd Jason Heyward uitgegooid en dus bleef het bij 0-1. In de achtste inning lukte het dan eindelijk: Javier Baez sloeg de bal dwars door het midden en stelde Terrance Gore zo in staat de gelijkmakende run te scoren, waardoor Wrigley Field voor het eerst kon ontploffen.

In de innings daarna waren de ploegen zeer aan elkaar gewaagd. Pas in de dertiende inning was het weer raak: Tony Wolters sloeg Trevor Story binnen, waardoor het 1-2 werd voor de Rockies. De Cubs konden in hun laatste slagbeurt niet scoren en dus staan de Rockies in de Division Series, wat min of meer gezien kan worden als de kwartfinales op weg naar de World Series.

De New York Yankees en Oakland Athletics spelen woensdagnacht vanaf 02.00 uur (NL) om de American League Wild Card, wederom live te zien op FOX Sports.

De hoogtepunten van de National League Wild Card Game (Bron: YouTube)

E-books sneller beschikbaar in online bibliotheek

Nederlandstalige e-books van Nederlandse uitgevers zijn voortaan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar beschikbaar voor bibliotheekleden. Dat hebben zeven partijen uit de boekenbranche vandaag afgesproken. Ook krijgen auteurs, vertalers en beeldmakers zekerheid over de betaling bij uitlening van hun e-book. Dit was niet altijd het geval.

Door de afspraken komen er meer titels, meer actuele titels en meer titels voor de jeugd beschikbaar. Op dit moment telt de Online Bibliotheek 21.000 e-books, van de in totaal circa 35.000 titels. De verwachting is dat dit aantal groeit naar 27.000 e-books eind volgend jaar.

Eerlijke beloning
Minister Van Engelshoven is zeer te spreken over de afspraken. Niet alleen omdat er nu meer titels beschikbaar komen, maar ook omdat de makers voortaan kunnen rekenen op een vergoeding: “We weten dat het in de cultuursector voor velen, een enkele uitzondering daargelaten, nooit een vetpot is geweest. Als je schrijver, vertaler of beeldmaker bent, moet je ook gewoon eerlijk beloond worden naar werken.”

Auteurs, vertalers en beeldmakers worden voortaan per uitlening betaald. De opbrengst wordt 50/50 verdeeld tussen de uitgever en de auteur, vertaler of beeldmaker. Voor de uitvoering maakt minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) budget beschikbaar dat oploopt tot €3 miljoen in 2021. Een groot gedeelte hiervan komt rechtsreeks ten goede aan de makers.

Zeven partijen
De nieuwe afspraken in het convenant e-lending gelden vanaf 1 januari 2019 en zijn gemaakt tussen zeven partijen: het ministerie van OCW, de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Auteursbond, de Stichting Lira en de Stichting Pictoright.

Sulawesi getroffen door vulkaanuitbarsting

Nadat het Indonesische eiland Sulawesi onlangs werd getroffen door een aardbeving en daarop volgende tsunami, is het eiland nu getroffen door een vulkaanuitbarsting. De vulkaan Soputan, bijna 1,8 kilometer hoog, spuwde een wolk as en rook zo'n vier kilometer de lucht in. 

Op dit moment is er nog niets bekend over schade. Volgens woordvoerder Sutopo Nugroho van de burgerbeschermingsdienst vormen de asdeeltjes geen gevaar voor het vliegverkeer. De vulkaan, die de laatste jaren vaker actief is geweest, ligt in het noordoosten van Sulawesi, honderden kilometers verwijderd van het gebied waar de aardbeving plaatsvond. 

OM eist jeugddetentie voor homo-mishandelaars

De officier van justitie heeft gisteren jeugddetentie geëist tegen vier minderjarigen. Zij stonden achter gesloten deuren terecht voor openlijk geweld, mishandeling en vernieling, gepleegd in het weekend van 30, 31 maart en 1 april 2018 in Dordrecht.

Het OM in Rotterdam is zich ervan bewust dat de mishandeling destijds veel maatschappelijke onrust heeft veroorzaakt, vooral omdat het motief gelegen zou zijn in de homoseksuele geaardheid van de aangevers. De officier heeft bij zijn strafeis rekening gehouden met het feit dat er discriminerende woorden zijn gevallen. Daarbij hebben verschillende verdachten zich grievend uitgelaten over de seksuele geaardheid van de slachtoffers.

Er werd door de verdachten in het Paasweekend afspraken gemaakt met de twee slachtoffers, via de dating-app Grindr. Eén van de twee mannen werd op de afgesproken plek door meerdere verdachten geslagen en geschopt – de andere man is net ontkomen aan de mishandeling. Er zijn beledigende teksten geroepen, persoonlijke spullen vernield en de slachtoffers zijn achterna gezeten door de verdachten. De mishandeling is volgens het Openbaar Ministerie met voor bedachten rade geweest.

Een aantal verdachten wilde op criminele wijze geld verdienen: drugs, geweld of chantage. Dat was het plan, de gevolgen van dit plan waren in het hele land merkbaar. De incidenten vonden immers in twee nachten na elkaar plaats, de afspraken waren via Grindr gemaakt en het geweld was heftig. “Mensen zijn echt bang gemaakt door jullie gedrag. Niet alleen de twee aangevers maar ook de homogemeenschap in Dordrecht en de rest van het land. Neem verantwoordelijkheid voor de gevolgen van je gedrag”, aldus de officier van justitie in de zittingszaal.

Voor de juridische kwalificatie is van belang dat er geweld is gebruikt tegen de twee slachtoffers door een groep jongens óp de openbare weg. Dit weegt mee in de strafeis. Het OM houdt alle vier de verdachten verantwoordelijk voor openlijk geweld, mishandeling met voorbedachten rade en vernieling.

“Gelet op de ernst van de feiten, het planmatige gedrag, de ‘lol’ die uit het plegen van geweld en het spelen van eigen rechter werd gehaald, de gevoelens van angst binnen de homogemeenschap én het doel dat dit nooit meer gebeurt, zorgt voor een hogere strafeis”, zei de officier tijdens de zitting.

De officier van justitie heeft tegen de vier verdachten jeugddetentie geëist, variërend van vier weken tot zes maanden met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast een leerstraf en als bijzondere voorwaarde de storting van een geldbedrag in het Schadefonds voor Geweldsmisdrijven.

Bij deze strafeisen is uiteraard rekening gehouden met de gevolgen van het geweld voor de slachtoffers en met de persoonlijke omstandigheden van de minderjarigen, die niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest.

VS en Canada bereiken op de valreep akkoord NAFTA-deal

De VS en Canada hebben vandaag hun trilaterale blok met Mexico gered door overeenstemming over het aanpassen van de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst te bereiken. De NAFTA-deal is door de Amerikaanse president Donald Trump hernoemd tot USMCA-deal.

Trump eiste een heronderhandeling van het verdrag, daar het bestaande akkoord volgens hem nadelig uitpakte voor de Amerikaanse werkgelegenheid. Trump waarschuwde voor heffingen op Canadese producten bij het uitblijven van nieuwe afspraken. Het nieuwste akkoord vervangt het bestaande verdrag uit 1994.

Nieuwe afspraken en Canadese concessies
Trump heeft de meest recente ontwikkelingen goedgekeurd en de verwachting was dat er zondagavond een overeenkomst bereikt zou worden. Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en Canadese ambtenaren leggen momenteel de laatste hand aan het handelsakkoord.

Er zouden onder meer afspraken zijn gemaakt over de toegang van de VS tot de Canadese zuivelmarkt en de export van in Canada gemaakte auto's naar de VS. Daarmee is het verdrag gered: president Trump dreigde uit het verdrag te stappen als hij niet meer toezeggingen van Canada kreeg.

Hernoeming tot USMCA-deal
Trump heeft overigens al gezegd dat hij de overeenkomst met de VS en Mexico-Canada wil hernoemen. De deal zou dan niet langer als NAFTA-deal door het leven gaan, maar als de USMCA-deal. 

Klok rond onderhandeld
Amerikaanse en Canadese onderhandelaars hebben dit weekend de klok rond onderhandeld om de deadline van zondag te halen. Een deadline die de landen in staat zou stellen de deal te ondertekenen. Het is de laatste handeling van Mexico's vertrekkende president Enrique Pena Nieto, die eind november het parlement verlaat. Door het sluiten van het pact met Canada kan het 24-jarig trilaterale blok intact blijven.

Wrijving
Insiders, die bekend zijn met het verloop van de gesprekken, dichten Trumps senior adviseur Jared Kushner veel krediet toe voor het pad naar succes van de deal. Toen de onderhandelingen dreigden vast te lopen vanwege wrijving tussen de Amerikaanse en Canadese zijde, bleef Kushner on speaking terms met directe assistenten van premier Justin Trudeau, onder wie Gerald Butts en Katie Telford.

Conference call
Lighthizer en Kushner waren op het USTR-kantoor in Washington op zondagmiddag om definitieve details te bespreken via conference call met de Canadezen in Ottawa. Amerikaanse functionarissen houden Trump sinds vrijdag bij elke stap in de gaten, zeiden twee mensen.

Amerikaanse wetgevers en bedrijven hebben er bij de administratie op aangedrongen om Canada in de deal te houden. Het trilaterale karakter van de deal kwam echter in gevaar nadat Trump op 27 augustus aangekondigde dat hij een deal met Mexico zou sluiten, waarbij Canada enkel zou kunnen toetreden als het bereid is concessies te doen.

De Canadese dollar versterkte 0,5 procent in afwachting van een deal, terwijl de Mexicaanse peso 0,2 procent verhoging bereikte.

Ken Block racet voor Forza Horizon 4

Forza Horizon 4 is verkrijgbaar voor Xbox One en Windows 10-pc's en een launchtrailer is ook maar standaard. Daarom heeft Microsoft Ken Block uitgenodigd om met zijn Hoonicorn los op het Goodwood Estate.

Om de release van Forza Horizon 4 te vieren, heeft Xbox Ken Block van de Hoonigan Racing Division uitgenodigd. Ken is bekend van zijn Gymkhana-video's en liet voor de gelegenheid de 1400 pk van zijn 1965 Ford Mustang Hoonicorn los op het terrein van het Goodwood Estate. Hoe dat eruit ziet zie je in onderstaande video.

De komende weken worden er in Forza Horizon 4 nieuwe competities gestart waarmee je beloningen kunt winnen en Grandmaster-titels kunt behalen. Kort na de lancering komt er bovendien de route-editor. Hiermee kun je je eigen routes maken voor jezelf, je vrienden of de hele wereld.

Forza Horizon 4 is ook beschikbaar voor Xbox Game Pass-leden, die de Standard Edition kunnen spelen als onderdeel van hun lidmaatschap.

Kenshiro gaat los in Fist of the North Star: Lost Paradise

Ryu Ga Gotoku Studio laat weten dat Fist of the North Star: Lost Paradise uit is voor PlayStation 4 en natuurlijk hoort bij dit feit een launchtrailer.

Fist of the North Star: Lost Paradise speelt in de wereld van de Fist of the North Star-manga. Spelers moeten als Kenshiro hun weg vinden door een alternatieve versie van het originele verhaal, de resten van de post-apocalyptische Aarde verkennen in een aanpasbare buggy, en vijandelijke bendes vernietigen met Kenshiro’s Hokuto Shinken-technieken.

Net zoals in de Yakuza-serie van Ryu Ga Gotoku Studio, zit de wereld van Fist of the North Star: Lost Paradise vol zijmissies die je helpen Kenshiro te upgraden en de wereld op te bouwen. En ook de bizarre minigames zitten in de game. Van buggy-races en op ritme gebaseerde chiropractische Hokuto Shinken-therapiesessies tot het beheren van een nachtclub en meer, je kunt naast de vechtactie allerlei nieuwe dingen in de wereld beleven. Maar natuurlijk is de hoofdrol weggelegd voor het vechten. Kenshiro vecht met traditionele Hokuto Shinken-moordtechnieken die hij in de loop van het verhaal vrijspeelt met de ervaringspunten die hij verdient door vijanden te verslaan en zijmissies en minigames te voltooien.

Omae wa mou Shindeiru!

NANI!!?

Creatief moorden in Hitman 2

Warner Bros. Interactive Entertainment en IO Interactive hebben een nieuwe trailer van Hitman 2 online gezet.

Om het doelwit uit te schakelen in Hitman 2, liggen verschillende middelen in het gebied om de klus efficiënt te klaren. Of het nu exploderende mobiele telefoons, audio-afleidingen, tasers, wegwerpscramblers of het tactisch gebruik van spiegels zijn, de creativiteit van de speler bepaalt of Agent 47 zijn missie voltooid.

Hitman 2 is vanaf 14 november 2018 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Prijsonderhandelingen dure medicijnen leiden tot forse kostenverlaging

Sinds enkele jaren onderhandelt de minister voor Medische Zorg met fabrikanten van nieuwe en zeer dure geneesmiddelen. Doel is om deze waardevolle innovatieve geneesmiddelen tegen aanvaardbare kosten toegankelijk te maken en te houden voor de patiënt. Dit heeft in 2017 geleid tot een kostenverlaging van in totaal 132 miljoen euro. Dat heeft minister Bruno Bruins aan de Tweede Kamer laten weten. Op basis van de prijs die fabrikanten eerst vroegen zou er sprake zijn van 457 miljoen aan uitgaven aan de betreffende geneesmiddelen. In plaats daarvan bedroegen de uitgaven vorig jaar 325 miljoen euro.

Minister Bruno Bruins: ‘In rap tempo komen er nieuwe medicijnen op de markt voor ziektes die we tot voor kort niet konden behandelen. Dat is heel goed nieuws. Maar deze middelen zijn vaak heel duur waarbij de totale uitgaven kunnen oplopen tot soms wel 100 miljoen per middel per jaar. Dat heeft een enorme impact op ons zorgbudget. Onze onderhandelingen zorgen ervoor dat de kosten fors omlaag gaan en dat dus ook voor de patiënt van morgen – wiens ziekte we nu misschien nog niet kennen- medicijnen beschikbaar en betaalbaar blijven.’

Transparantie
Fabrikanten zijn doorgaans alleen bereid om vertrouwelijke afspraken te maken. Hierdoor is het niet mogelijk om per middel de onderhandelingsresultaten openbaar te maken.

Bruno Bruins: ‘Dat is onbevredigend. Het liefst zou ik precies vertellen wat we uiteindelijk voor elk middel betalen. Maar als ik dat doe, leert de ervaring, stelt de farmaceut het middel niet meer beschikbaar. In dat geval kies ik voor de patiënt, al betekent dat dat de afspraken geheim blijven. Maar ook bij alle komende onderhandelingen zal ik het punt van openbaarmaking van de onderhandelingsresultaten blijven maken. Daarnaast proberen we via samenwerking met andere landen die geheimzinnigheid te doorbreken, maar dat is helaas een kwestie van lange adem. ’

Met de brief die minister Bruins aan de Tweede Kamer heeft gestuurd wordt inzicht gegeven in de totale resultaten van de onderhandelingen. In 2013 is voor het eerst onderhandeld over de prijs van een nieuw medicijnen. Sinds 2013 zijn er over 32 medicijnen zogenaamde financiële arrangementen afgesloten, waarvan 7 in 2018. De totale kostenverlaging over de periode 2013-2017 bedraagt circa 320 miljoen euro.

Financiële arrangementen
Voor veel nieuwe geneesmiddelen maakt het Zorginstituut Nederland een kostenprognose voordat deze in het basispakket worden opgenomen. Het gaat om inschattingen van de minimale en maximale uitgaven van een geneesmiddel gedurende de eerste jaren na markttoelating. Als de kosten per behandeling of de mogelijke totale uitgaven aan een geneesmiddel heel hoog zijn, en een middel is wel effectief, dan kan de minister besluiten om te gaan onderhandelen over de prijs.

Met een arrangement wordt de prijs verlaagd of wordt voorkomen dat de totale uitgaven aan het geneesmiddel te hoog oplopen. Het sluiten van een arrangement gebeurt over het algemeen voordat het middel in het pakket zit en dus ook voordat het gebruikt wordt. De uiteindelijke uitgavenverlaging hangt bij de meeste arrangementen sterk af van hoe vaak het middel wordt voorgeschreven: hoe vaker, hoe hoger de korting. Zo wordt het financiële risico op voorhand beperkt, ook als aanvankelijk nog niet zeker is hoeveel patiënten in aanmerking komen voor een behandeling.

Prijsonderhandelingen dure medicijnen leiden tot forse kostenverlaging  (Foto: Rijksoverheid)
Prijsonderhandelingen dure medicijnen leiden tot forse kostenverlaging (Foto: Rijksoverheid)

FOK! Wat een weer: Wisselend bewolkt

Het is half tot zwaar bewolkt en met name in het noorden en oosten komt soms nog een lichte bui voor. Vanmiddag wordt het droog. In de avond wordt de bewolking van het westen uit dikker en kan daar wat lichte regen vallen. De maxima liggen rond 16°C. De wind is west tot noordwest en is matig, langs de kust vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied aanvankelijk krachtig tot hard.

In de nacht naar donderdag is er veel bewolking, waaruit af en toe lichte motregen valt. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

Donderdag overdag is er vrij veel bewolking. Het blijft op veel plaatsen droog, maar vooral in het westen kan af en toe lichte regen of motregen vallen. De middagtemperaturen liggen tussen 16°C in het noorden en 19°C in het zuiden van het land. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Amsterdam by night  (Foto: DJMO)
Amsterdam by night (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Internationale handel met het Verenigd Koninkrijk

De waarde van de Nederlandse goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk bedroeg in de eerste zeven maanden van 2018 23 miljard euro. Dat is vrijwel evenveel als in de periode januari-juli 2017. De uitvoer van goederen van Nederlandse makelij nam met 3 procent af in deze periode, de wederuitvoer nam toe met 3,3 procent.

Omdat de totale export van Nederlands product toenam in de eerste helft van 2018, is het aandeel van het VK in deze exportstroom verder afgenomen. Dit blijkt uit nieuwe voorlopige cijfers van de Nederlandse goederenhandel.

De goederenexport naar het VK ontwikkelde zich in de eerste zeven maanden van 2018 minder gunstig dan de totale goederenexport. De totale exportwaarde nam met ruim 4,5 procent toe tot 284 miljard euro. De export naar EU-landen groeide met 4,5 procent. Aan Nederlandse producten werd in januari tot en met juli 2018 voor 11,6 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd.

Dat is ruim 3 procent minder dan in dezelfde periode van 2017. In 2017 nam de export van Nederlands makelij nog toe met 0,8 procent. De totale uitvoerwaarde van Nederlands product nam zowel in 2017 als in 2018 beduidend sterker toe. De wederuitvoer van goederen naar het VK bleef nam in de eerste zeven maanden van dit jaar toe met 3,3 procent tot ruim 11 miljard euro.

Belang Verenigd Koninkrijk in industriële export afgenomen
Doordat de uitvoer van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk zich zowel in 2017 als de eerste zeven maanden van 2018 minder gunstig ontwikkelde, is het aandeel van het VK in deze exportstroom sinds 2016 met bijna 0,5 procentpunt afgenomen tot 7,4 procent in 2018. De export van goederen van Nederlandse makelij aan het Verenigd Koninkrijk bereikte, mede door de incidentele levering van het booreiland, een piek in het tweede kwartaal van 2016.

Daarmee steeg het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de export van Nederlandse makelij naar meer dan 9 procent.
Het belang van de industriële export naar het Verenigd Koninkrijk is geleidelijk terug gelopen van het eerste en hoogste gemeten aandeel van 9,7 procent in 2002 naar 7,4 procent in 2018. Voor 2002 is het onderscheid Nederlandse makelij en wederuitvoer niet te maken.

Belangrijkste exportgoederen Nederlandse makelij
De exportwaarde van minerale brandstoffen is met ruim 160 miljoen euro afgenomen. Naast minerale brandstoffen gaan ook Nederlandse agrarische producten op grote schaal de grens over naar het Verenigd Koninkrijk. De exportwaarde van agrarische producten als groenten en fruit, bloemen en planten en vlees nam iets af. Het Verenigd Koninkrijk was in 2017 na Duitsland en België de derde exportbestemming van Nederlandse landbouw- en landbouw gerelateerde goederen.

De vraag naar personenauto’s van Nederlands fabricaat maakt in het Verenigd Koninkrijk al enkele jaren een flink groei door. In de eerste zeven maanden van dit jaar exporteerde Nederland 8 procent meer dan in januari-juli 2017. Ook de exportwaarde van vrachtwagens was hoger. Aan schepen en boten werd 150 miljoen euro minder geëxporteerd.

Minder export vanuit de Europese Unie naar het Verenigd Koninkrijk
Nederland is binnen de EU, na Duitsland, het belangrijkste exportland naar het Verenigd Koninkrijk . Samen met België nemen deze drie landen de helft van de EU-export voor hun rekening. In de eerste helft van 2018 exporteerde de EU voor 159 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is 2 procent minder dan een jaar eerder.

NY onderzoekt belastingfraude Trump

De belastingdienst van de staat New York onderzoekt beweringen van de New York Times dat president Donald Trump zijn ouders heeft geholpen voor miljoenen dollars de belasting te ontduiken. Dat meldt de BBC. Er is volgens de krant niet alleen sprake van dubieuze belastingconstructies, maar in bepaalde gevallen ook van regelrechte fraude.

De New York Times stelt dat Donald Trump en zijn broers en zussen enkele honderden miljoenen dollars hebben ontvangen. Ze zouden dat geld via een nepbedrijf hebben weggesluisd. De president zou zijn vader Fred bovendien hebben geholpen om diens vastgoed structureel flink onder te waarderen. Daardoor zou de belastingdienst vele miljoenen zijn misgelopen.

In totaal zou er meer dan een miljard dollar naar de kinderen zijn gegaan. Hierover zou ruim vijftig miljoen dollar belasting zijn betaald. Als dit volgens de regels was gegaan had dat het tienvoudige kunnen zijn.

De New York Times baseert zijn claims op onderzoek van ruim honderduizend pagina's aan documenten - zowel openbare als vertrouwelijke - waaronder belastingaangiftes van Fred Trump en diens zakenpartners. De krant beschuldigt de president niet alleen van fraude, maar plaatst ook vraagtekens bij de manier waarop hij zich neerzet als self-made billionaire.

Trump heeft altijd gezegd dat hij zijn zakenimperium startte met een "kleine lening" van een miljoen dollar van zijn vader. Dat moest hij naar eigen zeggen nog met rente terugbetalen ook.

'Misleidend'
Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders noemt de publicatie een "misleidende aanval". Het gaat volgens haar om transacties die decennia geleden door de belastingdienst zijn goedgekeurd.

"President Trump had hier praktisch gezien helemaal niets mee te maken", zegt Trumps advocaat Charles Harder. Belastingzaken zouden zijn afgehandeld door "andere familieleden die zelf geen experts waren". Zij zouden op hun beurt weer gebruikgemaakt hebben van belastingadviseurs.

De New Tork Times heeft overigens de eigen belastingaangiftes van Trump niet gezien. Hoewel dit gebruikelijk is heeft de president geweigerd die te openbaren.

Tot een strafrechtelijke vervolging kan het niet meer komen omdat de zaken zijn verjaard. Maar de belastingdienst kan nog wel boetes opleggen.

VS scherpt reisadvies Nederland aan

Amerikaanse reizigers naar Nederland moeten rekening houden met verhoogde veiligheidsrisico's. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington heeft het dreigingsniveau verhoogd van 1 naar 2, meldt de NOS.

Niveau 1 is de veiligste categorie, en met de verhoging naar 2 komt Nederland in dezelfde categorie waar buurlanden België en Duitsland al langer inzitten. De verhoging is vermoedelijk het gevolg van de arrestatie van zeven verdachten in Arnhem en Weert, wegens het plannen van een terreuraanslag.

De Amerikanen wijzen luchthavens, treinstations en toeristische hotspots aan als risicolocaties. Reizigers wordt geadviseerd het plaatselijke nieuws in de gaten te houden en een plan te hebben voor noodsituaties.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.