FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van vrijdag 21 september 2018

Hitler en Lenin willen burgemeester worden in Peru

Het is de dag van opmerkelijke namen in de buitenlandse politiek. Na de Waal Luc Anus richten we de aandacht nu even op Peru en wel om de strijd om het burgemeesterschap in Yungar, jawel.

Op 7 oktober gaan de Yungarianen naar de stembus om een nieuwe burgervader te kiezen en de keuzemogelijkheden zijn opvallend: Hitler tegen Lenin. Beter gezegd, Hitler Alba Sánchez tegen Lenin Vladimir Rodríguez Valverde, beiden vernoemd naar mensen die democratie maar irritant vonden.

Hitler vertelde tegenover lokale media dat zijn vader hem naar de besnorde dictator had vernoemd, zonder echt op de hoogte te zijn van de daden van (Adolf) Hitler, die niet echt als lievertje in de geschiedenisboeken staat.

Hij heeft er wel eens over nagedacht zijn naam te veranderen, maar deed dat toch maar niet om zijn vader niet te kwetsen. Al met al komt het nu ook goed uit voor de man die tussen 2011 en 2014 al burgemeester was: "Ik ben de goede Hitler", is zijn slogan namelijk.

Tegenstander Lenin Vladimir Rodríguez Valverde, die mogelijk een groot fan van Russische dictators én Spaanse wielerhelden als vader had, is nieuw in de politiek. Volgens Hitler is het allemaal niet toevallig dat de oppositie in de drieduizend inwoners tellende Andes-gemeente voor een 'Lenin' gekozen heeft. 

Lenin vindt overigens dat Hitler helemaal niet verkiesbaar zou moeten zijn: hij woont een uurtje of zeven van de gemeente vandaan, terwijl Lenin daar schijnbaar zelf wél gewoon woont.

Anus kan nauwelijks campagne voeren

Politicus zijn en Luc Anus heten, dan zit het ook niet echt mee. Nou ja, sowieso zit het een beetje tegen als je Luc Anus heet, maar we hebben het hier dus over Luc Anus, de politicus, 26 jaren jong.

Deze Belg wil graag campagne voeren voor een plekje in de gemeenteraad van de Waalse gemeente Lobbes, maar het schiet voor geen reet op. Onlangs opende hij zijn officiële verkiezingspagina op Facebook, maar binnen de kortste keren had hij vooral talloze commentaren en grapjes over zijn naam aan zijn kont hangen.

Wat Luc in z'n kop heeft, heeft hij zeker niet in z'n kont en hij weigert dan ook op te geven. "Ik kan er wel mee leven", aldus de socialist. "Het respect is heel klein, vooral van mensen die zich achter een scherm heel sterk voelen. Sommige mensen maken er echt iets heel groots van, dat verbaast me niet."

Op Facebook zoeken naar Luc Anus werkt overigens niet, hij staat er geregistreerd als Luc Anu: "Facebook laat mijn naam niet toe", aldus de Waal, een van de grofweg vijftig mensen in België met zijn achternaam.

'Honderden werknemers ontslagen bij Telltale Games'

Ontwikkelaar Telltale Games heeft grote problemen. De ontwikkelaar van geliefde adventure games heeft een groot deel van zijn team ontslagen wegens financiële problemen.

Het team werd ingeschat op zo'n 250 werknemers, na vandaag lijken er slechts 25 over te zijn, vermoedelijk om nog lopende projecten af te ronden voordat de ontwikkelaar definitief gaat sluiten. Telltale Games is eerder al met enige controverse in het nieuws gekomen, werknemers zouden constant moeten overwerken en slecht behandeld worden door het management. Mede hierdoor is ex-directeur en oprichter Kevin Bruner ontslagen bij Telltale Games, waarna Bruner het bedrijf aanklaagde. Eind vorig jaar heeft Telltale ook al 90 werknemers ontslagen na financiële tegenvallers.

Telltale Games is bekend om zijn gelicentieerde adventure games, voornamelijk om The Walking Dead. Daarnaast heeft het ook adventure games gemaakt gebaseerd op Batman, Minecraft, Game of Thrones, Back to the Future en de Fables stripboekenseries. Telltale Games is nu nog bezig met The Walking Dead: The Final Season, waarvan volgende week de tweede aflevering zou moeten uitkomen. Andere toekomstige projecten zoals The Wolf Among Us 2 en Stranger Things, zijn naar alle waarschijnlijkheid geannuleerd.

TOP Oss en Sparta brengen eerbetoon na treindrama

Met rouwbanden en een emotionele toespraak werd bij het duel tussen TOP Oss en Sparta stilgestaan bij de treinramp zich donderdag voltrok in Oss.

In de Brabantse stad kwamen donderdagochtend vier kinderen om het leven terwijl een begeleider en een vijfde kind zwaargewond raakten. Voorzitter Peter Bijvelds nam voor aanvang van de wedstrijd tussen de nummer zeven en drie van de Keuken Kampioen Divisie de microfoon en sprak namens de clubs zijn medeleven uit naar de nabestaanden.

Eerbetoon na treindrama Oss (Bron: Youtube)

Ook werd er een minuut stilte gehouden en er werden fakkels afgestoken tijdens het indrukwekkende eerbetoon. De supporters van Sparta Rotterdam toonden een spandoek waarop de tekst 'onze harten huilen, sterkte Oss' te lezen viel. Zoals afgesproken is bijna iedereen op de tribunes in het zwart gekleed en de spelers staan op het veld met rouwbanden.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie
FC Den Bosch - Almere City FC 1-4
Go Ahead Eagles - Jong Ajax 2-1
Helmond Sport - N.E.C. 2-3
Jong FC Utrecht - SC Cambuur 0-0
Jong PSV - FC Volendam 1-0
MVV Maastricht - FC Dordrecht 2-1
RKC Waalwijk - Jong AZ 2-2
Roda JC Kerkrade - FC Eindhoven 0-0
TOP Oss - Sparta Rotterdam 0-0
Telstar - FC Twente 1-3

Uitslag Heracles Almelo - De Graafschap

Heracles Almelo blijft het vooralsnog erg goed doen in de Eredivisie. In eigen huis werd De Graafschap verdienstelijk met 4-0 aan de kant geschoven.

Met Kristoffer Peterson heeft de thuisploeg een aanvaller in topvorm en ook tegen de Superboeren wist de 23-jarige Zweed het doel te vinden. Dat was alweer zijn zevende treffer, waarmee hij momenteel de topscorer van Nederland is. Een eigen goal van Javier Vet had de stuntploeg van dit seizoen al op het juiste spoor gezet.

De middenvelder van De Graafschap veranderde in de 27e minuut een voorzet onbedoeld van richting en liet daarmee zijn doelman Hidde Jurjus kansloos. De huurling van PSV keepte juist een heel aardig duel door kleine kansjes van de Heraclieden onschadelijk te maken. Ook de bezoekers kregen mogelijkheden, maar het was de verrassende nummer vier van de Eredivisie dat op de openingsfase na het overwicht had.

Na rust werden de krachtverhoudingen wel vertaald in meer treffers. Bradley Kuwas liet na vijftig minuten spelen nog een kans onbenut en ook Peterson had het vizier even niet op scherp staan toen hij van net buiten de zestien aanlegde voor een schot. In de 58e minuut was het echter alsnog raak toen de topschutter van een meter of tien kon aanleggen na een slim balletje van Alexander Merkel, die even later een doelpunt van Dalmau door de VAR afgekeurd zag worden.

Vijf minuten voor het einde maakte Kuwas echter alsnog aan alle Doetinchemse hoop een einde door van afstand de derde goal in het doel van Jurjus te knallen en in de absolute slotfase maakte Vincent Vermeij er na een mooie actie van Mohammed Osman zelfs 4-0 van, waardoor het publiek nog eens extra werd verwend in het Polman Stadion.

Door de derde overwinning op rij stijgt Heracles voorlopig naar de derde plaats op de ranglijst, terwijl tegenstander De Graafschap net boven de degradatiestreep bungelt, wetende dat alle drie de ploegen daaronder dit weekeinde nog in actie moeten komen.

Heracles Almelo

4 - 0

De Graafschap

 27' Vet (ed)
 58' Peterson
 81' Kuwas
 90+2' Vermeij
   
 
 Gele kaart: Dalmau, v. Hintum, (Heracles Almelo), Klaasen, (De Graafschap)
 Rode kaart: , Serrarens (86) (De Graafschap)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.829
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d. Buijs
v. Hintum
Osman
Duarte (Dos Santos/89)
Merkel
v.d. Water (Kuwas/45+1)
Dalmau (Vermeij/75)
Peterson
  Jurjus
Abena
Vet
Straalman
Owusu
Nijland (Burgzorg/63)
Klaasen
E. Bakker (Olijve/69)
v. Mieghem
Serrarens
El Jebli (Thomassen/80)

Lerares ontslagen om kwetsende uitlatingen over bakfietsdrama

Ene Carola Hendriks heeft zich op Social Media de woede op haar hals gehaald door op Facebook een nogal kwetsend bericht over het bakfietsdrama in Oss te posten. Zelf beweert de vrouw dat haar Facebook-account gehackt is en dat ze niet verantwoordelijk is voor de geplaatste teksten. Desondanks is ze per direct uit haar functie als leerkracht op basisschool 'De Spiegel' in Den Haag ontheven. 

De berichten op haar Facebook-pagina zijn inmiddels verwijderd, maar Carola zou 'in krachttermen' hebben geklaagd over de vertraging die ze zou hebben opgelopen door het fatale ongeluk waarbij vier kinderen om het leven kwamen en één kind en een begeleidster zwaargewond raakten. De directeur van de basisschool laat weten 'met klem afstand te nemen' van de vermeende uitspraken van de vrouw. Wel laat de school weten dat er tevens een onderzoek is ingesteld naar de waarheidsvinding. 

Het is dus nog maar de vraag of de vrouw inderdaad zelf de uitspraken heeft gedaan, of zich probeert te verschuilen achter een zogenaamde hack van haar account. 

Verstappen: "Russische GP is een speciale voor me"

De Russische Grand Prix is een bijzondere dit jaar voor Max Verstappen, de jonge Nederlander zal er volgende week zijn 21ste verjaardag vieren. Buiten zijn verjaardag verwacht hij weinig feestelijkheden op het circuit in Sochi.

"De Russische Grand Prix zal dit jaar een speciale voor me zijn. Zondag 30 september vier ik mijn 21ste verjaardag, dus hopelijk wordt het er eentje om te herinneren. Volgens mij heb ik mijn achttiende verjaardag daar ook gevierd, dus het is niet de eerste keer dat ik mijn verjaardag in Sochi vier." Zo vertelde de jonge Formule 1-coureur op Verstappen.nl.

De Nederlander heeft geen hoge verwachtingen voor zichzelf voor de wedstrijd in Rusland. "De Russische Grand Prix voelt voor mij nog als een tamelijk nieuwe. De baan ligt in het Olympisch Park en heeft een unieke lay-out. Het maakt deel uit van het circuit en de hotels zijn erg goed. Aan de ene kant heb je de bergen en aan de andere kant de zee. Sochi is niet het beste circuit voor onze auto, dus het belangrijk om de afstelling voor bepaalde bochten voor elkaar te krijgen. We weten dat we tijd gaan verliezen op de lange rechte stukken, dus de bochten zijn cruciaal."

Verstappen: "Russische Grand Prix speciaal voor me" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Russische Grand Prix speciaal voor me" (Pro Shots / Action Images)

Man rijdt emoes al lachend kapot en wordt opgepakt

De Australische politie heeft een 20-jarige man opgepakt, nadat een door hem gemaakt filmpje online veel aandacht kreeg. De randmongool filmde zichzelf terwijl hij de ene na de andere emoe aan puin reed.

Op de beelden is te zien dat het stuk rottende nageboorte begint met 'fucking emus!', waarna hij ze achter elkaar aanrijdt. De wegvluchtende dieren - die wellicht beter naar links of rechts uit hadden kunnen wijken - komen stuk voor stuk onder zijn auto terecht, maar het is nog niet duidelijk hoeveel het wandelende stuk verdriet er precies gedood heeft.

De lokale dierenbescherming was uiteraard woest en vroeg om hulp bij het identificeren van de 'man', die zichzelf nog even filmt om aan te geven hoe geweldig leuk hij is. Dat lijkt nu gelukt, met de arrestatie als keurig resultaat. In november mag deze vorm van zuurstofverspilling zich voor de rechter verantwoorden.

De beelden van de 'man' (Bron: YouTube)

Minimaal één dodencel als gedenkplaats voor Hannie Schaft

De British School of Amsterdam, de nieuwe eigenaar van de gevangenis in de Havenstraat in Amsterdam, heeft benadrukt dat zij streeft om het oorlogsverleden van de gevangenis in de Havenstraat te blijven herdenken. Dat meldt AT5 op haar website.

In de gevangenis zat verzetsheldin Hannie Schaft in een dodencel, wachtend op haar executie in de duinen bij Bloemendaal. Toen bekend werd dat de organisatie het grotendeels in slechte staat verkerende pand overnam, vreesden veel mensen voor het behoud van de historie van het gebouw. Zo zei Simon Bornstein, voorzitter van bewonersorganisatie Wijkraad Amsterdam Zuidwest, dat hij bang is dat de dodencel verloren zal gaan en daarmee een belangrijk onderdeel van geschiedenis.

Cellen behouden
Klein probleem: het is vrijwel onmogelijk om te achterhalen in welke cel Schaft vastzat. Dat bevestigt, na het Nederlands instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), nu ook de British School of Amsterdam. "Vanaf het begin van het aankoopproces drie jaar geleden, hebben we het verleden van het gebouw willen behouden en herdenken. We hebben vanaf het begin aangegeven dat we minstens één cel willen behouden voor historische en educatieve doeleinden." De school vervolgt dat geprobeerd is om te achterhalen in welke cel Schaft zat, maar dat ook zij deze vraag niet kunnen beantwoorden.

Gedenkplaats
Maar er is wel ander goed nieuws: "Uit respect voor Hannie Schaft, het Nederlands verzet en alle politieke gevangen wereldwijd zullen wij een cel op de derde verdieping van de voormalige vrouwenvleugel als gedenkplaats in stand houden, en hopen deze ruimte te kunnen vullen met archieven en historische voorwerpen".

Naast Hannie Schaft, zaten ook Gerrit van der Veen en de familie Frank in de gevangenis. Ook hun cellen zijn onbekend. 

Sylvana kwetst Femke

Het kwam afgelopen woensdagmiddag tijdens het debat over de gebedshuizen nog tot een gevoelige botsing tussen Bij1-raadslid Sylvana Simons en de burgemeester Halsema. Dit nadat Simons Halsema had verweten in het verleden bij extreemrechtse uitspraken te wijzen op de vrijheid van meningsuiting en dit nu niet te doen bij geluiden uit een andere hoek. 

Halsema reageerde volgens AT5 getergd. "Ik heb echt aanstoot genomen aan die uitspraak. In al die jaren in de Tweede Kamer heb ik dag in, dag uit geageerd tegen vreemdelingenhaat. Ik vind het echt kwetsend dat zo'n uitspraak wordt gedaan zonder er ook maar één voorbeeld bij te noemen. Dat is een vorm van debat-bederf waarvan ik hoop dat we daar gevrijwaard van blijven."

Simons reageerde daarop dat "ze nooit heeft willen beweren dat Halsema extreemrechts heeft verdedigd of nooit iets gedaan heeft tegen vreemdelingenhaat. Ik heb wel gezegd dat u het recht om te spreken voor extreemrechts heeft verdedigd, dat zijn volgens mij wel twee verschillende dingen"


Sylvana Simons op het spreekgestoelte (Bron: AT5.nl)

PVV-raadslid stapt op vanwege commotie om Facebook-reactie

De gemeenteraad in Delfzijl is een raadslid kwijt. Op zich niet zo opmerkelijk, er stappen wel vaker gemeenteraadsleden op, maar Emil Smeding ruimt het veld vanwege een nogal opzienbarende reactie onder een Facebook-bericht van RTV Noord over een brand die vorige week bij het AZC in Ter Apel woedde. 

De PVV'er gaf als reactie: "Blussen met benzine!" en dat viel in slechte aarde bij de lezers. Hoewel Smeding eerder al excuses aanbood voor zijn reactie, liet hij vandaag weten op te stappen: "Gelet op alle commotie, die is ontstaan vanwege mijn reacties op Facebook, heb ik besloten om mij terug te trekken uit de gemeenteraad van Delfzijl en mijn taken over te dragen aan de heer Schanssema"

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels laten weten onderzoek te doen naar deze, en vergelijkbare reacties, onder het bericht van RTV Noord. Woordvoerder Melanie Kompier: "Eventuele strafbare feiten waaraan bij dergelijke uitlatingen gedacht kan worden zijn bijvoorbeeld smaad, laster, opruiing of discriminatie. Of daarvan in dit geval sprake is, is niet onmiddellijk en eenvoudig vast te stellen. Daarvoor is nadere bestudering nodig. Wij vinden het wel de moeite waard om te gaan bekijken of een dergelijke uitlating eventueel een strafbaar feit oplevert en zullen dat bestuderen."

Medewerker RuneScape hackt spelers

Een medewerker bij ontwikkelaar Jagex is ontslagen, omdat hij accounts van gebruikers heeft gehackt. Daarbij heeft hij in totaal waarschijnlijk 100 miljard aan ingame goud gestolen, naast wapens, pantser en andere items. Jagex neemt de zaak hoog op en heeft de politie ingeschakeld.

Jagex hack

Hack met voorkennis
Het balletje begon te rollen toen gebruiker mazrim_lol aangaf, dat er 45 miljard aan goud van zijn account was verdwenen. Om aan te geven waar we het over hebben: dat is, los van alle spullen, ongeveer €40.000,- waard. Hij werd niet geloofd door de meeste medespelers, maar een aantal spelers gaven aan dat hen hetzelfde was overkomen. Iemand met 45 miljard aan goud heeft natuurlijk zijn account goed beveiligd en mazrim_lol had zelfs een dummy emailadres om potentiële hacks tegen te gaan. Degene die bij zijn geld kon komen had toegang tot zijn beveiligingsvragen en dat omzeilde de gewone obstakels. Gek genoeg waren zijn andere accounts, waar stukken minder geld op stond, met rust gelaten. Ten slotte viel het mazrim_lol op, dat de andere gedupeerden en hij last hadden van een vreemde lag. Toen hij zijn ip-adres veranderde, hield dit meteen op.

Jagex hack
Goud is teruggegeven

Intern onderzoek Jagex
Deze meldingen van gebruikers bereikten Jagex natuurlijk ook en zij startten een onderzoek. Daarbij hebben ze inderdaad bij een klein aantal accounts hele vreemde activiteiten waargenomen. Jagex geeft doorgaans geen geld, goud of spullen terug na onregelmatigheden, maar in dit geval hebben ze een uitzondering gemaakt. Het bericht daarvan kun je hierboven zien. De gedupeerden hebben hun goud terug plus de waarde van hun verloren spullen in goud, zodat ze deze weer kunnen aanschaffen. Verder heeft Jagex de politie ingeschakeld en kan niets zeggen over de zaak terwijl het onderzoek loopt. Een volledige verklaring kun je bovenaan dit artikel lezen.

Eerdere onregelmatigheden
Het verhaal is niet afgelopen, want nog niet alle details zijn bekend. Zoals jullie misschien weten was er vorig jaar een schandaal, waarbij gamers last hadden van DDoS -aanvallen tijdens Deadman Mode. Toen bleek er een medewerker van Jagex achter dit drama te zitten. Deze persoon genaamd Jed "Mod Jed" Sanderson was namelijk lid van dezelfde clan als de winnaars. De clan heet, niet geheel ontoepasselijk, Reign of Terror. Daar de gedupeerden van de meest recente hack last hadden van lag, rees het vermoeden dat Mod Jed er wederom achter zat.

Jagex hack
Het lek is boven

De losse eindjes
Het is onduidelijk waarom Mod Jed bij Jagex mocht blijven na het Deadman Mode-debacle, maar waarschijnlijk waren er toen slechts vermoedens en geen keihard bewijs. In ieder geval is het een goed teken dat Jagex schoon schip heeft gemaakt en deze zaken serieus neemt. Alle spelers die benadeeld zijn door deze recente hacks zijn reeds benaderd door Jagex. Over enkele weken is het tijd voor het jaarlijkse RuneFest en daar komen we vast meer te weten.

Update 19:50
Eén van de angsten die spelers hadden is, dat Mod Jed ook bij hun credit card en bankgegevens kon komen. Jagex heeft zojuist laten weten dat dit in ieder geval niet is gebeurd. Zij werken namelijk voor alle betalingen met een derde partij, die al deze gevoelige informatie beheert. Medewerkers van Jagex kunnen dit dus niet te weten komen. Zelfs al sla je gegevens op om in de toekomst sneller te kunnen betalen dan is ook die informatie voor Jagex niet te zien.

NFL: Debuterende quarterback leidt Browns éindelijk naar winst en gratis bier

De Cleveland Browns hebben gewonnen! Ja, het is echt waar: de Cleveland Browns hebben een zege binnen in de NFL. Dat is best wel bijzonder, want vorig jaar eindigde de ploeg met een historisch slecht record van 0-16....niet veel beter dan de 1-15 van het jaar daarvoor.

Sinds 24 december 2016 wonnen de Browns niet meer, maar in wedstrijd één lukte het dit seizoen bijna: tegen de Pittsburgh Steelers liet de ploeg gouden kansen liggen op een verrassende zege, waarna men uiteindelijk een vrij zeldzaam gelijkspel uit het vuur sleepte.

Vorige week werd op bezoek bij de New Orleans Saints verloren, maar de uitslag van 21-18 bood toch zeker wel wat hoop. Donderdagavond was het dan eindelijk zover en weer was het een spannende wedstrijd: de New York Jets werden over de knie gelegd, 21-17 voor de Browns.

De Jets begonnen een stuk beter en dankzij twee touchdowns van Isaiah Crowell kwam de ploeg op een 0-14 voorsprong. Browns-quarterback Tyrod Taylor ging weer niet zo best: welgeteld 4 van zijn 14 passes kwamen aan en hij werd ook nog eens drie keer neergehaald door de Jets-verdediging.

Op dat moment was het welletjes geweest: Taylor ging eruit, de jonge Baker Mayfield mocht zijn debuut maken. De quarterback werd dit jaar in de draft als eerste gekozen en de ogen waren dan ook op dé ster van het collegefootball gericht...zou hij zich staande kunnen houden?

En óf Mayfield dat kon. Hij rammelde de ene na de andere pass in een strakke lijn in de handen van zijn receivers, uiteindelijk kwamen maar liefst 17 van zijn 23 passes aan, bij elkaar goed voor een alleszins degelijke 201 yards. Dankzij twee field goals kwamen de Browns op 6-14 en dus was er hoop.

Aan het einde van het derde kwart gaf Mayfield de bal af aan Carlos Hyde, die zich door de verdediging heen de endzone in wist te beuken. Omdat de Browns 8 punten achterstand hadden koos men voor een 2-point conversion en een fraaie trick play zorgde voor de gelijke stand: Mayfield rende geniepig de endzone in, Jarvis Landry leverde een keurige pass af bij zijn quarterback en dus stond het 14-14.

De Jets kwamen dankzij nog een field goal weer op een 14-17 voorsprong, maar met twee minuten te gaan was het raak voor de thuisploeg. Mayfield gaf de bal opnieuw aan Hyde en die beukte zich opnieuw met succes door de Jets-verdediging: 21-14, de Jets kwamen niet meer terug en de winst was een feit.

Dat de Browns wonnen betekent ook dat er gratis bier was voor mensen in Cleveland. Bierbrouwer en NFL-sponsor Budweiser plaatste onlangs een aantal vergrendelde koelkasten vol bier in de stad, die geopend zouden worden als de Browns eindelijk wonnen. Proost!

Browns - Jets (Bron: YouTube)

Van Bronckhorst: "Jörgensen kan nog niet starten"

Nicolai Jörgensen maakte vorige week eindelijk zijn rentree bij Feyenoord. Voor een basisplek is het voor de spits nog te vroeg.

Dat zei coach Giovanni van Bronckhorst vrijdag op de persconferentie voor het duel met FC Utrecht (thuis). Jörgensen haakte dinsdag af tijdens de training, waarna hij vrijdag weer volledig meetrainde. "Maar het is voor hem nog niet mogelijk om te starten. Hij heeft heel de voorbereiding gemist, heeft pas vijf minuten in de benen qua wedstrijdritme."

Jörgensen was vorige week invaller in de uitwedstrijd tegen AZ, toen hij Robin van Persie verving. Van Bronckhorst kreeg veel kritiek over die wissel, want velen vroegen zich af waarom hij niet Jörgensen naast Van Persie in de spits zette. "Je wisselt om iets te veranderen. Ik maak keuzes en daar sta ik ook achter", liet de coach zich nogmaals uit. "Ik vond het geen verdedigende wissel. Spits voor een spits is niet verdedigend wisselen. Het is niet altijd een spits erbij en je krijgt meer kansen."

Feyenoord staat na vijf speelronden met tien punten derde, terwijl Utrecht slechts de nummer veertien is. Bij de Domstedelingen zit zondag Dick Advocaat voor het eerst op de bank. Van Bronckhorst: "Ik heb een verleden met hem, dat is voor iedereen wel duidelijk. Maar het blijft een wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht. Niet tussen Van Bronckhorst en Advocaat."

Oranje kansloos tegen Rusland op WK volleybal

Het Nederlandse volleybalteam heeft vrijdag de eerste wedstrijd in de tweede groepsfase van het WK verloren. In Milaan was Rusland met 25-17, 25-16 en 25-21 een maat te groot.

Al meteen was duidelijk dat Rusland de betere ploeg was. In de eerste twee sets kwamen de Russen meteen op voorsprong en moest Nederland alle zeilen bijzetten om in de buurt te blijven. Vooral de de service was een sterk wapen van de nummer vier van de wereldranglijst. In de derde set mocht Oranje even van een voorsprong genieten maar in no time had Rusland de achterstand ingelopen.

Om nog kans te maken op deelname aan de finaleronde moet zaterdag en zondag gewonnen worden van Finland en thuisland Italië.

Mariniers oefenen antiterrorisme in Rotterdamse haven

Een passagiersferry van StenaLine lag deze week aan de kade toen de kapitein een groep verdachte personen aan boord zag gaan. Bij zo'n potentieel terrorismescenario moeten special forces van het Korps Mariniers binnen een uur inzetbaar zijn. Dat was nu ook het geval, alleen wel tijdens oefening Frogdrill.

Havens als die van Rotterdam zijn een bron van welvaart voor Nederland. Door de bril van terrorisme- en criminaliteitsbestrijders zijn dergelijke uitgestrekte (industrie)terreinen echter ook een bron van kwetsbaarheid. Daarom vinden er zeer regelmatig veiligheidsoefeningen plaats. Deze week leefden leden van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) zich uit op complexe antiterrorisme-scenario’s in de Rotterdamse en Scheveningse haven.

Verrassingseffect
Het alarm van de kapitein bracht de antiterrorisme-eenheden in actie. Een groep MARSOF-operators zou zich voordoen als toerist en per burgerauto aan boord gaan. De terroristen bleken echter alert en doorzagen de list van de mariniers. De optie van een ‘stille instap’ kon dus overboord.

Chef training MARSOF adjudant van de mariniers Frank: “In zo’n oefening proberen we de operators te dwingen om te schakelen tussen verschillende planningen: een lange termijn, een medium termijn en geen planning. Dat deden we in dit geval door te boel te laten escaleren.”

Omschakelen
Het roer moest dus direct volledig om: van heimelijk binnendringen naar een grootschalige aanval over 3 assen. Een NH90-maritieme gevechtshelikopter dropte een deel van het team razendsnel per touw (fastropen) op de brug. Een ander deel arriveerde per voertuig over de kade en een derde groep kwam over het water. Dit gebeurt met razendsnelle FRISC-motorboten en touwladders. Tijdens het zuiveren van alle dekken, worden er 12 aanhoudingen gedaan.

Dergelijke inzet vraagt om afstemming, aansturing en coördinatie. Tussen de leden van het M-Squadron onderling, maar ook met maritieme explosievenruimers. Of tussen de special operations forces en hun commandanten in de commandopost. Of tussen militairen, politie en burgerdiensten als het loodswezen. Al deze kleinere en grotere samenwerkingsverbanden werden onder de loep genomen.

Overtreffende trap
En mocht een gijzeling aan boord van een P&O-ferry extreem lijken. Bedenk dat de werkelijkheid de fantasie regelmatig overtreft. Daarom kan je maar beter voorbereid zijn. De deelnemers mochten een dag later dan ook 2 antiterrorismescenario’s gelijktijdig in de kiem smoren.

Mariniers oefenen antiterrorisme in Rotterdamse haven (Foto: Defensie)
Mariniers oefenen antiterrorisme in Rotterdamse haven (Foto: Defensie)

Golfer Fisher schrijft geschiedenis met ronde van 59 slagen

Golfer Oliver Fisher heeft op de tweede dag van de Portugal Masters geschiedenis geschreven. De 30-jarige Engelsman liet een ronde van 59 slagen noteren en was daarmee de eerste speler op de Europese Tour die onder de 60 slagen bleef in een ronde.

Fisher begon uitstekend aan zijn ronde. Na zes holes stond hij al -6 voor zijn ronde, met vier birdies en een eagle. In het verloop van zijn ronde maakte hij nog zes birdies en geen enkele bogey en kwam uit op een ronde van 59 slagen op de baan van Vilamoura (par 71).

Sinds het begin van de Europese tour in 1972 werden negentien scorekaarten met een score van zestig slagen ingeleverd. Darren Clarke slaagde daar twee keer in. Bradon Stone was in juli bij het Schots Open de laatste speler die op 60 slagen uitkwam.

Fisher liep op de eerste dag een ronde van levelpar. Door zijn ronde van vandaag staat op een gedeelde eerste plaats met -12 voor het toernooi. De Engelsman, die pas de nummer 287 van de wereldranglijst is, staat heeft dezelfde score als zijn landgenoot Eddie Pepperel en de Australiër Lucas Herbert.

'Kluivert en Raiola balen van tribuneplek in Madrid'

Justin Kluivert wacht nog op zijn debuut in de Champions League. De buitenspeler van AS Roma zat niet bij de selectie tegen Real Madrid.

Volgens La Gazzetta dello Sport is zowel Kluivert als zijn zaakwaarnemer Mino Raiola daar zeer teleurgesteld over. De jonge vleugelaanvaller moest in Santiago Bernabéu, net als Rick Karsdorp overigens, dus op de tribune plaatsnemen. Tot nu toe kwam Kluivert dit seizoen pas drie keer in actie in de Serie A.

Trainer Eusebio Di Francesco lichtte zijn beslissing eerder op een persconferentie toe. "Soms kan zo'n wedstrijd van de tribune voor bepaalde spelers, die denken dat ze het al gemaakt hebben, helpen. Justin moet blijven werken en duidelijk tactisch nog beter worden. Het is te vroeg voor mij om te zeggen dat hij een prima seizoen gaat spelen, maar hij heeft wel het talent."

Justin Kluivert ondertekende afgelopen zomer in Rome een contract tot medio 2023. Bij zijn officiële debuut tegen Torino gaf hij de assist voor de winnende goal van Edin Dzeko, maar daarna kreeg hij amper nog speeltijd. AS Roma draait moeizaam in de Serie A; de nummer drie van vorig seizoen verzamelde slechts vijf punten in de eerste vier speelronden.

Amsterdamse politie zoekt twee lichtgetinte verdwaalden

De politie is op zoek naar de twee lichtgetinte mannen die in de nacht van 12 op 13 september de telefoon van een vrouw meenamen. Dit gebeurde in de buurt van het Surinameplein in Amsterdam-West. Daarbij raakte de 37-jarige vrouw hoogstwaarschijnlijk door haar eigen schuld zwaargewond, nadat ze logischerwijs niet luisterde naar beide lichtgetinte mannen. 

De Amsterdamse wandelde 13 september rond 00.30 uur onverantwoord alleen over de Haarlemmermeerstraat toen ze werd aangesproken door de twee lichtgetinte jongens in een donkere auto, die haar de weg vroegen. Toen zij op haar telefoon de route waar de lichtgetinte jongens om vroegen liet zien, greep één van de lichtgetinte jongens haar telefoon, waarschijnlijk om in het donker zelf de route even van dichtbij beter te kunnen bekijken.

De vrouw liet echter de telefoon niet meteen los en werd aldus door eigen schuld meegesleurd toen de lichtgetinte jongens hun weg wilden vervolgen. Op dat moment raakte een wiel van de auto per ongeluk de voet van de vrouw. Daardoor ontstond er daar een grote wond en, erger nog, raakte de auto misschien beschadigd.

Eén van de lichtgetinte jongens wilde haar dolgraag uit haar rotpositie bevrijden en probeerde de vrouw met vuistslagen van de auto los te krijgen. Daarnaast gebruikten ze pepperspray om het één en ander te vergemakkelijken. Iets harder rijden hielp uiteindelijk om de Amsterdamse los te krijgen van de auto, waarna de beide lichtgetinte heren in de richting van de Cornelis Lelylaan en de A10 reden.

De politie verzoekt het publiek nu uit te kijken naar beide lichtgetinte jongens, aangezien die misschien krassen of andere schade aan hun auto hebben die vergoed dient te worden door de vrouw. Het gaat om twee lichtgetinte jongens tussen de 15 en 18 jaar. 

Bertens bereikt halve finales in Seoul na winst tegen Rodina

Kiki Bertens heeft de halve finales bereikt op het WTA-toernooi in Seoul voor de halve finales geplaatst. De Wateringse was in de Zuid-Koreaanse hoofdstad in drie sets te sterk voor Evgeniya Rodina: 3-6, 6-3, 6-0.

Bertens begon goed aan de eerste set. De Nederlandse brak meteen de service van Rodina, maar had ook veel moeite in haar eigen servicegames. In totaal moest Bertens driemaal haar service inleveren in de eerste set.

In de tweede set had Bertens al snel een 3-0 voorsprong te pakken. Rodina, de nummer 84 van de wereld, kwam nog terug tot 4-3. Bertens, zelf de nummer twaalf van de wereld, wist daarna toe te slaan. Ze pakte bij een stand van 5-3 op haar tweede setpunt de tweede set. In de derde set had ze geen tegenstand meer van de Russische en won de set met 6-0.

Bertens speelt in de halve finales tegen Maria Sakkari. De 23-jarige Griekse was in haar kwartfinale te sterk voor Roemeense Irina-Camelia Begu in drie sets.

Van Bommel: "Weinig met Ajax beziggehouden"

Mark van Bommel gaat zondag met PSV de strijd aan met concurrent Ajax. De coach heeft met belangstelling het duel van Ajax met AEK Athene gezien.

"Ik heb de wedstrijd gezien, het was een goede prestatie. Maar wij gaan uit van onze eigen kracht. Ik heb tegen Barcelona wat nuances aangebracht, maar tegen Ajax gaan we ook weer ons eigen spel spelen", zei Van Bommel vrijdag op de persconferentie van PSV voor de kraker tegen de Amsterdammers.

Van Bommel benadrukt dat PSV zich niet te veel op de tegenstander wil richten. "Het was goed wat Ajax liet zien, woensdag. Maar ik heb me niet zoveel met hen beziggehouden afgelopen week." Na vijf speelronden in de Eredivisie hebben de Eindhovenaren twee punten voorsprong op Ajax.

In de vorige thuiswedstrijd van PSV tegen Ajax werden de Brabanders landskampioen. "De sfeer van de kampioenswedstrijd afgelopen jaar is onmogelijk te beschrijven. Ik hoop dat onze fans weer zoiets creëren. Ze kunnen er thuis een heksenketel van maken. Ik geniet ervan hoe ze de ploeg kunnen dragen. Bij goede en moeilijke momenten."

Tiendalli (32) zet punt achter carrière

Dwight Tiendalli heeft besloten om zijn profcarrière te beëindigen. De 32-jarige vleugelverdediger vindt het na veertien jaar mooi geweest.

Tiendalli speelde vorig seizoen voor Oxford United, waar zijn contract niet werd verlengd. Dat verbaasde de voormalige Oranje-international niet. "Nee. Ik zat daar een jaar en had niet het gevoel mijn niveau meer te halen. Ik moest eerlijk zijn voor mezelf. Bovendien, ik had andere interesses en niet altijd meer evenveel plezier in het voetbal. Ik ben niet iemand die doorgaat om het doorgaan", vertelt hij aan ELF Voetbal.

In het profvoetbal debuteerde Tiendalli in 2004 bij FC Utrecht en twee jaar later vertrok hij naar Feyenoord. Via Sparta (huur), FC Twente, Swansea City en Middlesbrough (huur) kwam de routinier vorig jaar dus in Oxford terecht. "Mijn zaakwaarnemer had zeker wat voor me kunnen doen, maar ik had daar geen zin meer in. Veel voetballers worden dan trainer, denken alleen voetbalgeoriënteerd. Ik wil graag verder kijken. Als ik straks zestig ben, wil ik zeggen dat ik dertig jaar profvoetballer was, maar me ook dertig jaar op zakelijk gebied heb ontwikkeld."

Vanaf nu gaat Tiendalli zich bezighouden met het begeleiden van spelers en hij heeft daarom een eigen bedrijf gestart. Het hoogtepunt uit zijn carrière was de gewonnen landstitel met FC Twente in 2010. "Naar mijn mogelijkheden heb ik het uiterste eruit kunnen halen. Ik ben kampioen geworden met FC Twente, heb de League Cup gewonnen met Swansea City, twee interlands gespeeld, pakte de Johan Cruijff Schaal, werd Europees Kampioen met Jong Oranje en bij veel clubs had ik een groot aandeel in de prestaties."

Duel FC Barcelona in VS verboden

De wedstrijd tussen Girona en FC Barcelona wordt toch niet in Miami gespeeld, de Spaanse voetbalbond RFEF heeft dat verboden.

Eerder werd bekend dat de hoogste Spaanse profcompetitie een overeenkomst heeft gesloten met het Noord-Amerikaanse sport- en entertainmentbedrijf Relevent. Onderdeel van die overeenkomst was het spelen van enkele competitiewedstrijden in de Verenigde Staten.

Maar daar heeft de Spaanse bond nu dus een stokje voor gestoken. Volgens de RFEF zouden de plannen niet passen binnen de regels van het mondiale voetbal, ook zou toestemming uit Miami vooralsnog ontbreken. Als laatste argument haalt de bond in een brief aan LaLiga aan dat de Spaanse clubs nog niet allemaal akkoord zijn gegaan en dat er daardoor ongelijkheid tussen teams ontstaat.

Mannen gepakt na fakkelincidenten PSV

De recherche heeft deze week twee mannen gepakt in onderzoeken naar twee zogenoemde fakkelincidenten in het Eindhovense Philips Stadion. Tijdens de kampioenswedstrijd PSV-Ajax op 15 april werd vanuit het vak met Ajax-supporters met vuurwerk en fakkels gegooid, kort nadat PSV de 3-0 scoorde. Daarvoor werd donderdag een 19-jarige man uit Heerhugowaard opgepakt.

Hij heeft tijdens zijn verhoor bekend en een zogenoemde gedragsaanwijzing gekregen. Hij mag aanstaande zondag, wanneer PSV opnieuw tegen Ajax speelt, niet in de gemeente Eindhoven komen. De recherche maakt verder een dossier op van de man, dat voor verdere afhandeling naar het Openbaar Ministerie (OM) wordt gestuurd.

Feyenoord
Op 4 augustus speelde PSV in de strijd om de Johan Cruijffschaal thuis tegen Feyenoord. Kort na de aftrap werden vanuit het vak met Feyenoord-supporters fakkels op het veld in gegooid. Op beelden was te zien dat iemand een beveiligingscamera in het stadion afplakte. Hij werd echter herkend, onder meer aan de hand van andere camerabeelden. Deze man van 26 uit Steenbergen is inmiddels gehoord. Ook tegen hem wordt een dossier opgemaakt, waar het OM zich later over gaat buigen.

Reactie PSV
PSV is door de politie op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen: “Deze arrestaties bewijzen dat we wangedrag in ons stadion van niemand tolereren. PSV hanteert te allen tijde dezelfde aanpak. Bij overtreding van de wet leveren wij eventueel bewijsmateriaal altijd aan de bij politie. Het is vervolgens aan hen om de daders te pakken. Dat is wederom gelukt”, zo laat directeur Toon Gerbrands weten in een reactie.

Mannen gepakt na fakkelincidenten PSV (Pro Shots / Thomas Bakker)
Mannen gepakt na fakkelincidenten PSV (Pro Shots / Thomas Bakker)

Meerdere schoten gelost in Nijmegen, daders op de vlucht

Vrijdagmiddag werd gemeld dat er rond 13.10 uur een schietincident heeft plaatsgevonden op het kruispunt Steven Vennecoolstraat met de Danielsweg in Nijmegen West. Op die locatie trof de politie niemand meer aan. Er zou niemand gewond zijn geraakt. 

Er zouden meerdere schoten zijn gelost door verschillende betrokkenen volgens getuigen. Een zwarte Volkswagen Polo of Golf met enkele inzittenden, is na het incident weggereden. Onbekend is welke kant de auto is weggereden. In de directe omgeving van beide straten is direct door de politie sporenonderzoek en een buurtonderzoek gedaan. Dat rechercheonderzoek is nog gaande.

Sjoukje 'Zeg 'ns AAA' Hooymaayer overleden

Sjoukje Hooymaayer, bij velen wellicht beter bekend als dokter Lydie van der Ploeg in de succesvolle VARA-serie Zeg 'ns AAA is op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. 

Het programma waarmee Sjoukje bekend werd bij het grote publiek won in 1984 de Gouden Televizier-Ring. Na Zeg 'ns AAA speelde zij in de televisieserie Zonder Ernst, waarin zij de rol vertolkte van Jet, dochter van Ellen Vogel, moeder van Ellemijn Veldhuijzen van Zanten en vriendin van Marnix Kappers.

Tijdens haar werk voor televisie stond ze samen met Hans Cornelissen en Luc Lutz, op toneel in het stuk Mijnheer Lievegoed. Daarnaast was zij te zien met Ton van Duinhoven in Wat is er met Melvin? en met André van den Heuvel in De Kreek. Met Manfred de Graaf speelde zij in zowel Het Hemelbed als in Candida.

Afgelopen april werd bekend dat Sjoukje aan eierstokkanker leed. Daarop stopte zij met haar rol in de musical My Fair Lady. Later liet ze weten niet behandeld te willen worden. 

FC Utrecht zoekt FIFA-speler

Voetbalclub FC Utrecht heeft esporter Danny Hazebroek, die hen vertegenwoordigt in de eDivisie. Hij kan wel wat versterking gebruiken en daarom is er een uitgebreide zoektocht opgezet. Meer dan 300 FIFA-fanaten deden mee, verdeeld over twee toernooien. Van die grote lichting zijn er nu drie overgebleven.

De finalisten deden mee aan een van de toernooien. Daarvan gingen er per toernooi vier spelers door en er waren ook vier wildcards vergeven. De laatste 12 mochten het uitknokken onderling en ook potjes FIFA spelen tegen Danny Hazebroek. Daarnaast kregen ze ook een interview om te kijken hoe ze zichzelf konden presenteren voor de camera en werd hun clubkennis getest.

De drie kanshebbers op deze prestigieuze positie zijn Sven Counotte, Christiaan van der Mark en Mike “Walker” van Wandelen. De laatste naam komt velen wel bekend voor. Van Wandelen is ook een begenadigd racer en won tijdens de lancering van F1 2018 de hoofdprijs.

Mike Walker
Mike Walker

Via de website van FC Utrecht kun jij je stem uitbrengen op je favoriete speler. Je kan de drie filmpjes van de kanshebbers bekijken en stemmen op jouw held. Wie mag van jou FC Utrecht vertegenwoordigen?

20 kg cocaïne tussen de bananen

De Douane heeft op donderdag 20 september 20 kilo cocaïne gevonden op een schip in de haven van Vlissingen. De cocaïne was verstopt in het ruim van het schip dat geladen was met pallets bananen. De drugs, met een straatwaarde van ruim een half miljoen euro, zijn in beslag genomen en vernietigd.

De bananen waren afkomstig uit Zuid-Amerika. Het HARCteam Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen Openbaar Ministerie, FIOD, Douane en Zeehavenpolitie, heeft de zaak verder in onderzoek.

De Zeeuwse havens zijn aantrekkelijke plekken om te ondernemen en te werken. Ondernemers en werknemers zijn gebaat bij veilige en integere havens. Criminele organisaties maken echter misbruik van de goede faciliteiten die de havens bieden. Publieke – en private organisaties slaan daarom de handen ineen in de strijd tegen de drugssmokkel in deze havens. Binnen de Samenwerkingsovereenkomst ZW-Nederland (SOZ) werken Openbaar Ministerie, Politie, Douane en Koninklijke Marechaussee samen in de bestrijding van criminaliteit.

20 kg cocaïne tussen de bananen (Foto: FIOD)
20 kg cocaïne tussen de bananen (Foto: FIOD)

Dam tot Dam-lopers gaan waarschijnlijk nat

Wie zondag meedoet aan de Dam tot Damloop moet rekening houden met een nat hardlooppak. De kans op neerslag is groot. In de ochtend kan als het meezit nog droog gestart worden, maar ’s middags lijkt zware regenval onvermijdelijk. De temperatuur- en windverwachting zijn onzeker. Het meest waarschijnlijk is dat het 17 graden wordt en het behoorlijk onstuimig is.

Een stormdepressie trekt zondag via de Britse Eilanden naar onze omgeving. De precieze koers van de depressie kan het verschil maken tussen wel of geen storm. Er trekt in elk geval een groot neerslaggebied over ons land, waardoor het langdurig en veel gaat regenen. Zoals het er nu naar uitziet is er tijdens de start in de ochtend nog kans op droge momenten en valt de middag geheel in het water. Het zal daarbij ook steeds harder regenen. In totaal kan zondag 20-30 mm regen vallen.

De windverwachting is zeer onzeker. De wind waait een groot deel van de dag uit het oosten tot zuidoosten en draait eind van de dag naar het noorden tot noordwesten. In het gunstigste geval is de wind tijdens de Dam tot Damloop slechts matig (4 Bft.). In het ongunstigste scenario wakkert de wind eind van de middag aan naar hard tot stormachtig (7-8 Bft.) met windstoten van 75-100 km/uur. Het meest waarschijnlijke scenario is een vrij krachtige wind (5 Bft.) met windstoten van 60-80 km/uur.

Zaterdag betere condities
De deelnemers van de Dam tot Dam Wandeltocht treffen zaterdag beter weer. In de eerste uren van de ochtend is wel een enkele bui mogelijk, maar vanaf ongeveer 10 uur blijft het waarschijnlijk geheel droog. Er is dan een afwisseling van wolken en zon. Het wordt in Amsterdam en Zaandam 16 á 17 graden. De wind is matig tot vrij krachtig uit het westen, 4-5 Bft. Daarmee is het rustiger dan vandaag en zondag.

Tijdens de Damloop by Night, die zaterdagavond wordt gehouden, neemt de kans op wat lichte regen of motregen geleidelijk toe. Vooral na 21 uur zou er wat neerslag kunnen vallen. Het is tijdens de loop 12-14 graden.

Politie haalt looddieven van het dak

Donderdagmiddag zijn twee mannen uit Ede (43) en Rekum (35) aangehouden voor diefstal van lood. Het duo werd op het dak van een gebouw aan de Nieuwe Kazernelaan in Ede, gesnapt door toezichthouders.

Het duo had gereedschap bij zich dat de diefstal makkelijker maakte. Zowel het weggenomen lood dat al was klaargezet, als het gereedschap zijn inbeslaggenomen. Het duo is na hun aanhouding ingesloten in het politiebureau in Ede.

Hardloopster aangevallen door vijf jongeren

Een 19-jarige vrouw is donderdagavond rond 20.50 uur op de Griend in Diemen aangevallen door een groep van vijf jongens die haar telefoon probeerde af te pakken. De politie hield een 13-jarige jongen uit Amsterdam aan. De anderen zijn niet meer aangetroffen. De politie zoekt getuigen van deze poging tot beroving.

De vrouw liep over het fietspad langs de Randweg in Duivendrecht. Ze kwam uit de richting van de Boschplaat en rende in de richting van de Griend. Ter hoogte van de onderdoorgang onder de Van der Madeweg zag zij een groepje jongens staan die het fietspad blokkeerden. Ze probeerde het groepje via het voetpad te passeren.

Toen het groepje de vrouw aanviel en probeerde haar telefoon te pakken verzette zij zich en schreeuwde hard. Hierop rende het groepje weg. Twee daders vluchtten richting de Boschplaat, één vluchtte de bosjes in en twee gingen rechtsaf de Griend op. De vrouw, die niet gewond raakte, belde direct de politie. Op basis van het opgegeven signalement hield de politie de 13-jarige verdachte aan.

Schorsing Fenati verlengd tot einde dit jaar

Een two-race ban, een streep door zowel zijn huidige als toekomstige contract en een ingevorderde racelicentie: Romano Fenati werd na zijn achterlijke actie gedegradeerd tot persona non grata en nam semi-vrijwillig afscheid van de motorsport. Nu doet de de internationale motorsportbond FIM er nog een schepje bovenop en verlengt de ban van twee naar zes races. 

Fenati's stunt op het circuit van San Marino waarbij hij op hoge snelheid de voorrem van concurrent Stefano Manzi inkneep, haalde de laatste twee weken het wereldnieuws. Na een initiële schorsing voor de komende twee races begon het balletje te rollen en zag de jonge racer zijn toekomst in rook opgaan. 

Vorige week donderdag verzocht de internationale motorsportbond FIM de Italiaan zich te melden op het hoofdkantoor in Zwitserland. De hooggeplaatste pieven lieten weten een duidelijker beeld van het voorval te willen. Inmiddels heben zij gesproken met de 22-jarige racer en is de schorsing, al dan niet mosterd na de maaltijd, opgeschroeft van twee naar zes races. Dit betekent dat de coureur pas in 2019 weer op de grid van het kampioenschap mag verschijnen.

Terugkeer
Eerder gingen nog geruchten dat Dorna-baas Carmelo Ezpeleta Fenati al graag in Motegi weer aan de start zag verschijnen. Daarnaast zou ook FIM-president Vito Ippolito een zachtere aanpak hebben gewild: als een soort 'taakstraf' had de impulsieve Italiaan moeten schitteren in een campagne voor veiligheid op de baan. Of Fenati in de nabije toekomst alsnog verschijnt als ambassadeur voor verantwoordelijk rijgedrag valt te bezien. 

Steun uit de paddock
Uit de paddock kan de italiaan rekenen op steun. Mede-coureurs erkennen unaniem dat de racer een debiele move heeft gemaakt maar velen van de straf te zwaar. "Ik heb geen idee hoe een rijder zoiets in zijn hoofd kan halen. Het was gestoord en ook niet de eerste keer dat hij iets heeft geflikt. Maar dat we hem nu als een moordenaar behandelen, is ook krankjorum", aldus Aleix Espargaro donderdag. "We hebben het over een jonge gast op een motor. Hij heeft een grote fout gemaakt en moet daar voor worden bestraft. Maar hij heeft gezegd dat hij er heel veel spijt van heeft en ik ben er kapot van dat hij besloten heeft dat hij niet meer wil racen en gewoon aan het werk wil gaan.”

Ook uit onverwachte hoek mag Fenati rekenen op bijstand. Valentino Rossi zegt dat de geschorste coureur een gevaarlijke fout heeft gemaakt maar geen 'lynchpartij' heeft verdiend: "Ik denk dat iedereen overdreef en over the top reageerde op Romano." De uitspraak is enigszins opvallend aangezien Fenati in 2016, toen nog onder de vleugels van de wereldkampioen, werd ontslagen uit het Sky-VR46-team wegens gedragsproblemen. Jorge Lorenzo merkte laatst al op dat hij in zijn jonge jaren constant domme dingen deed, maar dit veranderde nadat hij eenmalig was geschorst. Kampioenschapsleider Marc Marquez vind de nasleep van een aanvankelijke te softe straf te overdreven. Hierin krijgt de Spanjaard bijval van Ducati-coureur Andrea Dovizioso: "De media heeft het verkeerd aangepakt".

Tegenstand
Maar Fenati hoeft niet van iedereen vergeving te verwachten: Cal Crutchlow gaf direct na het incident aan dat wat hem betreft de Italiaan nooit meer op een motor hoeft te stappen. De Brit blijft ook nu bij zijn standpunt. "Ik ben niet van mening veranderd, ook al heeft hij een zielig verhaal opgehangen. Het is alsof nu hij zijn excuses heeft aangeboden, iedereen het sneu voor hem moet vinden. Ik geloof hem niet en hij heeft vele rare dingen gedaan. Ok, ik ben ook geen engel op de baan, net als andere rijders, maar voor mij was dit de limiet. Dus nee, ik verander niet van mening."

Man aangehouden na steekincident

Een conflict in een woning aan de Koopvaardijstraat in Tilburg is rond middernacht uitgelopen op een steekincident. De bewoner, een 52-jarige man, werd daarbij met een mes gestoken. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, zijn letsel lijkt mee te vallen. Een 50-jarige Tilburger werd als verdachte aangehouden. De arrestant en het slachtoffer zijn bekenden van de politie.

Agenten surveilleerden vrijdag 21 september 2018 omstreeks 00.40 uur vanaf de Piushaven over de Koopvaardijstraat in de richting van de Piusstraat. Ze werden gewenkt door een man die vertelde dat hij net de politie gebeld had omdat er een man was gestoken met een mes. Hij wees daarbij naar een andere man die dat gedaan zou hebben.

Het incident zou zich in een flatwoning hebben afgespeeld. Andere agenten wilden het flatgebouw binnen gaan en zagen op dat moment een gewonde man naar buiten lopen die het slachtoffer bleek te zijn. Hij is voor verder onderzoek met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte werd aangehouden. De recherche stelt een nader onderzoek in naar het incident.

Eerland en Li door op EK tafeltennis

Tafeltennissters Britt Eerland en Li Jie hebben zich op het Europees kampioenschap in het Spaanse Alicante geplaatst voor de tweede ronde van de knock-outfase. 

Eerland won behoorlijk simpel van de Wit-Russische Alina Nikitchanka: 11-7, 11-2, 11-6, 11-6. Li, als tweede geplaatst, had het ook niet al te moeilijk met de Russin Anastasia Kolish: 11-1, 11-9, 11-2, 11-7. Eerland speelt in de volgende ronde tegen de eenarmige Poolse Natalia Partyka, Li neemt het op tegen thuisspeelster Zhang Xuan.

In het vrouwendubbelspel staan zowel Eerland als Li in de achtste finales. Eerland deed dat samen met de Tsjechische Dana Cechova, met wie ze met 4-1 te sterk was voor Ilka Doval en Rebekka Carlsen uit Noorwegen. Li speelt zoals gebruikelijk samen met de Poolse Li Qian, met wie ze de Oekraïnse dames Ganna Gaponova en Tetjana Bilenko met 4-1 uitschakelde.

Bij de mannen werd Ewout Oostwouder in de eerste knock-outronde met 1-4 uitgeschakeld door de Roemeen Ovidiu Ionescu. Samen met Tajko Gommers ging Oostwouder in het mannendubbelspel vervolgens onderuit tegen de Roemeen Hunor Szocs en de Hongaar Tamas Lakatos: 0-4. In het gemengd dubbel sneuvelden Eerland en Laurens Tromer in de achtste finales tegen de Zweden Mattias Falck en Matilda Ekholm: 1-3.

Beschikbaar inkomen gestegen in tweede kwartaal

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in het in het tweede kwartaal van 2018 met 1,1 procent gestegen. Dit is hoger dan voorgaande twee kwartalen. Het inkomen steeg vooral doordat meer mensen aan het werk waren. Hogere afdrachten aan belastingen en sociale premies drukten het beschikbaar inkomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens. Op basis van deze cijfers kan geen uitspraak worden gedaan over de verdeling van de inkomensontwikkeling over de verschillende huishoudensgroepen.

De groei van het beschikbaar inkomen blijft al langer achter bij de groei van het BBP. Het primair inkomen nam in de eerste twee kwartalen van 2018 toe met circa 4 procent. De groei van het primair inkomen komt echter niet volledig terug in het beschikbaar inkomen. In dit saldo worden ook de overdrachten via belastingen, sociale regelingen en overige inkomensoverdrachten meegenomen. De betaalde overdrachten door huishoudens (belastingen, sociale premies, giften e.d.) namen meer toe dan de ontvangsten door huishoudens (de sociale uitkeringen), waardoor de groei van het beschikbaar inkomen en het primair inkomen uit elkaar gaan lopen.

Bijdrage aan ontwikkeling van het beschikbaar inkomen in het tweede kwartaal
Zowel het gemengd inkomen van zelfstandigen, als de beloning van werknemers nam in het tweede kwartaal met 4,1 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Voor beiden typen werkenden was er sprake van een groei in het aantal banen. Voor werknemers kwamen er 234.000 banen bij en voor zelfstandigen 15.000.

De ontvangen uitkeringen namen eveneens toe en droegen daardoor bij aan de groei van het inkomen. Deze bijdrage was wel kleiner dan in voorgaande kwartalen. In het tweede kwartaal namen de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen toe, en door de vergrijzing bleven ook de AOW-uitkeringen stijgen. De WW-uitkeringen namen echter af, net zoals de uitgaven aan de studiefinanciering en de Wajong.

Het grootste drukkende effect op het beschikbaar inkomen kwam van de belastingen en sociale premies, deze namen met 4,2 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dit is mede het gevolg van de stijging van het gemengd inkomen en de beloning van werknemers, waardoor ook de premiebasis toeneemt. Ook de stijging van de consumentenprijzen had een negatief effect op het reële inkomen.

Beschikbaar inkomen gestegen in tweede kwartaal (Foto ter illustratie ©pxhere)
Beschikbaar inkomen gestegen in tweede kwartaal (Foto ter illustratie ©pxhere)

Golfer Woods gedeeld bovenaan op Tour Championship

Op het afsluitende toernooi van het seizoen op de PGA Tour, het Tour Championship, is golfer Tiger Woods vooralsnog prima bezig om voor het eerst sinds 2013 weer eens een overwinning te boeken. Na dag één staat Woods aan de leiding, samen met Rickie Fowler.

Woods begon de dag slecht met een bogey op de eerste hole, maar daarna ging het beter. Birdies op de vijfde en zesde holes volgden, net als op de twaalfde en veertiende holes. Op de achttiende en laatste van de dag ging het publiek uit z'n dak: Woods sloeg op de par-5 hole een eagle, twee slagen onder par.

Het bracht hem uiteindelijk een eindscore van vijf slagen onder par voor de eerste dag op de East Lake Golf Club in Atlanta. Fowler kwam ook uit op -5, maar deed dat met één bogey en zes birdies. Gary Woodland en Justin Rose volgen op één slag, waarbij Rose met zijn derde plek vooralsnog de virtuele leider is in de strijd om de FedEx Cup, de trofee voor de winnaar van de Tour.

MLB: Red Sox pakken divisietitel in New York, A's verpletteren Angels

De honkballers van de Boston Red Sox hebben dan toch voor het derde jaar op rij de titel gepakt in de American League East. Dat was al bijna een zekerheidje, maar er was nog één overwinning nodig. Die kwam donderdagavond in het laatste duel op bezoek bij de New York Yankees: 6-11.

De Yankees waren de enige concurrenten van de Red Sox in de divisiestrijd en met twee zeges wist de ploeg het feestje van Boston uit te stellen. Dat lukte donderdag niet meer, onder meer dankzij een topwedstrijd van Mookie Betts, die met vier honkslagen vijf man over de thuisplaat sloeg.

In Oakland maakten de vrijwel zeker voor de play-offs geplaatste Athletics ondertussen gehakt van de uitgeschakelde Los Angeles Angels. Marcus Semien en Stephen Piscotty sloegen vijf en vier runs binnen en hielpen de A's uiteindelijk naar een vrij duidelijke 21-3 zege.

Uitslagen MLB donderdag
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 21-3
New York Yankees - Boston Red Sox 6-11
Washington Nationals - New York Mets 4-5
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 9-8
Cleveland Indians - Chicago White Sox 4-5
Detroit Tigers - Kansas City Royals 11-8
Miami Marlins - Cincinnati Reds 2-4
Atlanta Braves - Philadelphia Phillies 8-3

De Red Sox hebben de divisietitel binnen (Bron: YouTube)

De Efteling mag uitbreiden

De gemeenteraad van Loon op Zand heeft donderdagavond 20 september 2018 het bestemmingsplan Wereld van de Efteling 2030 gewijzigd vastgesteld. Het plan is het eindresultaat van een intensieve samenwerking met veel belanghebbenden. De gemeenteraad toetst jaarlijks of aan de voorwaarden die zijn gesteld aan de uitbreiding van de Efteling wordt voldaan. Deze werkwijze draagt bij aan de beoogde evenwichtige balans tussen de leefbaarheid van de inwoners en de ontwikkeling van het attractiepark.

De gemeente hecht veel waarde aan de meningen van haar inwoners. Wethouder Gerard Bruijniks: “We zijn ervan overtuigd dat er nu een zorgvuldig afgewogen plan ligt. Uiteraard zijn we ons ervan bewust dat we niet alle wensen hebben kunnen inwilligen. We zijn erg blij met de reacties van onze inwoners. Mede hierdoor is het plan aangescherpt. Ook in de toekomst blijft goed burenoverleg tussen de Efteling en onze inwoners belangrijk. De gemeente neemt hierin het voortouw. Goed met elkaar in gesprek blijven is de basis voor een goede samenwerking.”

Hieronder de raadsvergadering van de gemeente Loon op Zand

Basketballers Donar onderuit in Kosovo in Champions League-kwalificatie

De basketballers van het Groningse Donar zijn het Europese seizoen niet best begonnen. De bedoeling in de eerste voorronde van de Champions League was om in Kosovo op bezoek bij Z-Mobile Prishtina toch minstens de schade te beperken, maar dat lukte niet: 84-64.

Erik Braal zag zijn ploeg halverwege al op een achterstand van 46-33 staan en de Groningers liepen vervolgens ook de hele tweede helft achter de feiten aan. Veel schoten werden gemist, waardoor de zeldzame kansen om de achterstand te verkleinen ook niet gegrepen werden.

Zondag krijgt Donar in het eigen MartiniPlaza bezoek van de Kosovaren, waar een bijna onmogelijke taak wacht om de boel om te draaien.

Ghost Recon Wildlands gratis speelbaar dit weekend

Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands is dit weekend gratis speelbaar op alle platforms. Voor de Xbox One- en PS4-versies geldt wel dat je respectievelijk moet beschikken over Xbox Live Gold en PlayStation Plus.

De open-wereld shooter van Ubisoft is tot en met zondag gratis te spelen en mocht je nadien besluiten om het spel te kopen dan zal je tot dan toe gemaakt voortgang overgedragen worden. Wildlands kwam vorig jaar maart uit en sindsdien is er een boel extra content bijgekomen. De game wordt steeds nog aardig actief gespeeld. Je kunt hier de FOK!review teruglezen, waar we vooral de gunplay, de mooie open wereld en de coöperatieve gameplay prijzen.

Winkelcentrum in Musselkanaal in de as gelegd

In een winkelcentrum in Musselkanaal (Groningen) heeft afgelopen nacht een forse brand gewoed. De brand brak rond 23:00 uur uit in een fietsenwinkel en sloeg al snel over naar naastgelegen winkels. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het winkelcentrum op een of twee panden na, vrijwel volledig verwoest.

Door de brand werden het naastgelegen verpleeghuis, 28 aanleunwoningen en een appartementencomplex ontruimd. De bewoners van het verpleeghuis werden met bussen en ambulances geëvacueerd, de bewoners van de aanleunwoningen werden grotendeels opgevangen bij familieleden. De brandweer verwacht vandaag nog de hele dag bezig te zijn met het nablussen van de brand.

Begrotingsoverschot halverwege 2018 naar 1,9% van bbp

De overheid hield in de eerste helft van 2018 ruim 5 miljard euro meer over dan in de eerste helft van vorig jaar. Het begrotingsoverschot steeg daarmee op jaarbasis, gemeten vanaf het derde kwartaal 2017 tot en met het tweede kwartaal 2018, naar 1,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De daling van de overheidsschuld zet daarmee in de eerste helft van 2018 gestaag door. Eind juni bedroeg de overheidsschuld 54 procent van het bbp. Dit is een daling van 3 procentpunt van het bbp sinds begin 2018. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de overheidsfinanciën.

Collectieve lastendruk verder toegenomen
De inkomsten van de overheid waren in de eerste helft van 2018 bijna 11 miljard hoger dan de uitgaven. Dit is een verdubbeling vergeleken met het eerste halfjaar van 2017. De inkomsten namen vooral toe door hogere belasting- en premieopbrengsten, zoals btw, vennootschapsbelasting en loon- en inkomstenheffingen. Deze nemen de laatste jaren harder toe dan het bbp. Halverwege 2018 steeg de belasting- en premiedruk, ook wel collectieve lastendruk genoemd, verder naar 38,5 procent van het bbp.

Dit betekent een stijging van ruim 3 procentpunt na 2012. In 2003 en 2004 lag de collectieve lastendruk nog op 34,5 procent van het bbp. De niet-belastingmiddelen, die iets meer dan 10 procent van de overheidsinkomsten uitmaken, groeiden het eerste halfjaar met bijna 1 miljard euro. Onder andere de winstuitkeringen van deelnemingen namen toe.

Uitgaven nemen weer toe
De uitgaven zijn in het eerste halfjaar van 2018 met 4 miljard euro relatief veel gestegen. In de periode 2010-2016 kwamen zij steeds uit tussen de 300 en 310 miljard euro. Halverwege 2018 zijn de uitgaven toegenomen tot 318 miljard euro op jaarbasis. De stijging is over een breed terrein waarneembaar. Naast de hogere uitgaven aan AOW-uitkeringen en zorguitgaven stegen ook de uitgaven aan beloningen van werknemers en aankopen van goederen en diensten.

Waar de overheid over het kalenderjaar 2017 een overschot behaalde van 1,2 procent van het bbp, kwam het saldo over het eerste halfjaar uit op 1,9 procent van het bbp, op jaarbasis berekend als het saldo van de laatste vier kwartalen. Het gerealiseerde saldo van inkomsten en uitgaven in het eerste halfjaar van 2018 bedraagt 10 miljard euro. De Miljoenennota 2019 gaat uit van een overschot voor geheel 2018 van iets minder dan 6 miljard euro.

Schuldquote gedaald naar 54 procent
De overheidsschuld kwam halverwege 2018 uit op 408 miljard euro. Dit komt overeen met 54 procent van het bbp wat 3 procentpunt lager is dan eind 2017. De sterke daling van de schuldquote kwam zowel door de sterke toename van het bbp (noemereffect) als door aflossing van schuld. De overheid loste in de eerste helft 2018 bijna 12 miljard euro van haar schuld af. Het merendeel hiervan kon de overheid aflossen doordat zij als gevolg van het begrotingsoverschot in het eerste halfjaar 10 miljard euro overhield.

Koopwoningen ruim 9% duurder in augustus

Bestaande koopwoningen waren in augustus 9,3 procent duurder dan in augustus 2017. De prijsstijging is groter dan in de voorgaande maanden. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Prijzen koopwoningen stijgen verder
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. Daarna zijn de prijzen verder gestegen en in augustus 2018 lagen de prijzen op het hoogste niveau sinds het begin van de prijsindex in 1995. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen 32 procent hoger.

Minder bestaande koopwoningen verkocht in 2018
Het Kadaster maakte afgelopen dinsdag bekend dat het in augustus 20.892 verkochte woningen registreerde, 0,5 procent meer dan in augustus 2017. In de eerste acht maanden van 2018 zijn 145.507 woningen verkocht. Dat is ruim 6 procent minder dan in dezelfde periode van 2017.

Herendispuut Atomos ontkent antisemitisme

Volgens herendispuut Atomos klopt er helemaal niets van berichten die vorige week in de media zijn verschenen. Buren van het Amsterdamse studentenhuis klaagden onder andere over antisemitische liederen tijdens de kennismakingstijd.

Atomos is een herendispuut aan de Keizersgracht. Het is onderdeel van studentenvereniging ASC/AVSV. Tegenover Folia uitten buren van het dispuut vorige week hun ongenoegen over de luidruchtige kennismakingstijd van Atomos. 

Er zou wekenlang met jeeps over de gracht gereden zijn, harde muziek geklonken hebben en er zijn verhalen over stinkbommen. Tijdens de ontgroening moesten leden een brug 'aflikken'. Maar buurtbewoners waren vooral verbolgen over leden met Duitse oorlogshelmen en het zingen van antisemitische liedjes.

'Wij wijzen de beschuldigingen met kracht van de hand en wensen een en ander te verduidelijken', schrijft het bestuur van Atomos donderdag in een schriftelijke reactie. 'Wij zijn erg geschrokken en aangedaan van de aantijgingen van antisemitisme. (...) Hoe de onterechte beschuldigingen zijn ontstaan, kunnen wij niet zeggen. Maar één ding weten wij zeker: antisemitische liederen zijn door onze leden niet gezongen.'

Amerikaanse helmen
Ook ontkent het bestuur dat leden Duitse helmen hebben gedragen. Het zou gaan om Amerikaanse helmen, die horen bij de Amerikaanse jeep. 'Dit vonden wij leuk en grappig. Dat dit overlast heeft veroorzaakt voor de buurt betreuren wij.'

Het bestuur zegt verder dat het wel meer wil ondernemen om de overlast voor buren 'te minimaliseren en het contact met de buurt te verbeteren'.

EU verwerpt Brits Brexitplan

De 27 landen die volgend jaar na de Britse EU-exit overblijven verwerpen eensgezind het zogeheten Chequersplan van de Britse regering voor hun toekomstige relatie met de Europese Unie. De hangijzers zijn ten eerste dat Londen wel een vrije handelsrelatie van goederen wil, maar niet van diensten en personen. Ten tweede blijft er onenigheid over de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Dat bleek tijdens een EU-top in het Oostenrijkse Salzburg.

De voortdurende eensgezindheid van de EU-27 was niet geheel voorspelbaar, want van de nieuwe Oostenrijkse gastheer, de jonge conservatief Sebastian Kurz, werd juist eerder verwacht dat die zich wellicht aan de kant van de Britten zou scharen. Dat bleek echter geenszins het geval. Ertegenover staat een Verenigd Koninkrijk dat tot op het bot verdeeld blijft over hoe de Brexit nou precies vorm moet krijgen.

Het Chequersplan van de Britse premier Theresa May is een moeizaam overeengekomen compromis met haar eigen Conservatieve Partij. Zo moeizaam dat het haar de belangrijkste ministers kostte, want zowel de flamboyante minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson als Brexitminister David Davis stapten erdoor op. Samen met de rechtervleugel van de partij vinden zij dat May veel te veel toegeeft aan de EU, en willen ze een veel hardere Brexit waarbij er onder de standaardregels van de Wereldhandelsorganisatie WTO wordt gehandeld. Dan kunnen de Britten immers volledig onafhankelijk zijn en hun eigen handelsdeals met andere landen sluiten, klinkt het vanaf die zijde.

Maar veel andere parlementariërs willen juist een economisch gezien zo gunstig mogelijke Brexit, en zitten meer aan de kant van de EU-27. Premier May staat dus midden op de weg, en moet een eventuele deal langs dat hele parlement zien te loodsen, waarbij ze van beide kanten kan worden aangereden. Die taak lijkt inmiddels schier onmogelijk te worden, waardoor de kans op een chaotische no-deal Brexit steeds waarschijnlijker wordt.

Krenten uit de pap
Het Chequersplan, vernoemd naar Mays buitenverblijf waar de deal die eigenlijk geen deal bleek te zijn werd gesloten, "werkt niet", zei Europese Raad-voorzitter Donald Tusk donderdag in Salzburg. De EU-27 zijn van mening dat als je wel vrij verkeer van goederen, maar niet van diensten en personen toestaat, dat je dan aan de fundamenten van de Europese vrije markt zaagt en dat dit onacceptabel is. Het is dezelfde kritiek die al ruim twee jaar wordt geuit: de Britten willen de krenten uit de pap, wel de lusten maar niet de lasten.

Britse politici aan de rechterkant van het spectrum zien deze houding als treiteren: de EU ligt dwars en wil Londen straffen voor de Brexit, om te voorkomen dat wellicht ook anderen de wijk nemen. Feitelijk geven de overige EU-leiders dit ook toe: accepteren van de Britse wensen zou de samenhang van de vrije markt in gevaar brengen.

Ondertussen zien maar weinigen zo'n chaotische Brexit echt zitten als er echt geen overeenkomst komt - ondanks dat de naar buiten gebrachte mening van de meeste EU-landen is dat de Britten daar per saldo veel meer last van zullen hebben dan de EU-27.

Vredesakkoord
Vooral voor Ierland is geen overeenkomst echter een probleem. Sinds 1998 is er namelijk het Goede Vrijdag-vredesakkoord met een open grens tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Die kwam nadat pro-Britse unionisten en pro-Ierse republikeinen elkaar decennialang bloedig naar het leven stonden, en bestaat onder de aanname van het gezamelijke lidmaatschap van de EU. De vrees is dat het gedaan is met de tere vrede wanneer er weer een harde grens wordt opgetrokken.

Indien er geen exitdeal is, dan verschijnt zo'n grens namelijk automatisch onder de WTO-regels: er is dan immers verschillend douanebeleid aan weerszijden van de grens. Ondertussen betichten Brexiteers de EU ervan dat het de Ierse situatie misbruikt om gelijke regels aan beide kanten van de grens af te dwingen. Tegelijkertijd beschuldigen Remainers de Brexiteers dat ze Ierland misbruiken om dat Goede Vrijdag-vredesakkoord tot wisselgeld te maken voor een vrijhandelsdeal.

Dat vindt Dublin overigens ook: de Ieren willen de grenskwestie per se buiten een handelsdeal om regelen. Dat leek afgelopen december ook te lukken, maar helaas zit Theresa May met een gedoogconstructie aan de Noord-Ierse unionistische partij DUP vast nadat ze medio 2017 haar parlementaire meerderheid vergokte. Die partij weigert een status aparte voor Noord-Ierland, en dus zou het hele Verenigd Koninkrijk mee moeten doen met het volgen van EU-regels om de grens met Ierland open te houden. Maar dit is weer onverteerbaar voor de Brexiteers in Mays Conservatieve Partij, en dus zitten de onderhandelingen muurvast.

Poot stijf
May wordt nu onder druk gezet in haar eigen kabinet om haar poot stijf te houden. Haar minister van Transport Chris Grayling zei donderdagavond dat de EU, en dus Ierland, maar moet toegeven omdat er anders geen deal komt. Praktisch gezien zou de EU ofwel akkoord moeten gaan met technische oplossingen om een harde grens te voorkomen. Via een raamwerk van 'betrouwbare handelaren' in combinatie met nummerbordherkenning en diverse ICT die nog goeddeels moet worden ontwikkeld, zou de grens onzichtbaar en soepel moeten blijven.

En anders moet een verregaand vrijhandelsakkoord de open grens garanderen. Maar hoe dat werkt op een grens met meer overgangen dan aan de oostkant van de EU, terwijl er geen vrij verkeer van personen is, dat weet eigenlijk niemand.

De Britten moeten volgens de huidige planning op 30 maart de EU hebben verlaten. Er wordt nu gemikt op een overeenkomst in november zodat die nog krap door de lidstaten en het europarlement kan worden goedgekeurd, maar de vooruitzichten worden gaandeweg steeds somberder.

IAAF blijft Russen weren

Ondanks het besluit van wereldantidopingagentschap WADA om de schorsing van het Russische antidopingachentschap Rusada op te heffen is de internationale atletiekbond voorlopig niet van zins om weer Russen toe te laten bij internationale wedstrijden.


In december verwacht de IAAF een rapport van haar eigen onafhankelijke onderzoekscommissie. De bond besluit op basis van dat rapport of Russische atleten weer welkom zijn bij internationale wedstrijden. IAAF-voorzitter Sebastian Coe zegt er dit over: “Het bepalen van onze eigen criteria en het volgen van onze eigen koers, heeft de afgelopen drie jaar goed gewerkt."


Russische atleten zijn sinds 2015 uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden vanwege de omvangrijke dopingaffaire rondom de olympische spelen van 2014, gehouden in Sochi. Onlangs besloot het bestuur van de WADA, met grote meerderheid, om de schorsing van Rusda te beëindigen.

FOK! Wat een weer: stormwind op komst

Vanochtend trekt een zone met (buiige) regen oostwaarts over Nederland. Daarna klaart het op en komen vooral in de noordelijke helft van het land buien voor, later op de dag ook met onweer. In plaats van op te lopen daalt de temperatuur naar ongeveer 16°C. De wind is eerst zuid tot zuidwest en matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer hard. De wind draait vanochtend naar zuidwest tot west en neemt tijdelijk toe naar vrij krachtig tot krachtig, aan de kust naar hard tot stormachtig. Vanochtend komen in de noordwestelijke helft van het land zware windstoten voor, tot ongeveer 80 km/uur, in het Waddengebied tot ca. 95 km/uur. In de middag en avond neemt de wind van het zuiden uit geleidelijk af. In de avond trekt een gebied met actievere buien, soms met onweer en hagel, oostwaarts over Nederland. Bij deze buien komen in het westen lokaal zware windstoten van ongeveer 90 km/uur voor.

In de nacht naar zaterdag zijn er vooral aan de kust nog enkele buien. De minimumtemperatuur varieert van 9°C in het noordoosten tot 13°C aan zee. De wind is west tot zuidwest en neemt af naar matig, aan de kust naar krachtig.

Zaterdag overdag hebben we te maken met een afwisseling van zon en stapelwolken. Er is nog een enkele bui mogelijk. In de avond neemt de bewolking toe en gaat het in het westen en zuiden af en toe regenen. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is westelijk en matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig. In de avond wordt de wind zuidwestelijk en neemt deze af naar zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

qltel maakte een reisje met de trein en kwam langs Nijmegen Goffert (Foto: qltel)
qltel maakte een reisje met de trein en kwam langs Nijmegen Goffert (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Sex on the beach

‘Aloysius, als we willen kunnen we dit weekend naar een huisje aan het strand bij Den Haag. Mijn vriendin Sarah zou met haar dochter gaan, maar die dochter is ziek geworden en nu kunnen we het overnemen. Wat denk jij ervan? Normaal is zo’n huisje bijna niet te reserveren, zo populair is die bestemming. En het wordt ook dit weekend nog mooi weer, dus dan kunnen we daar lekker genieten.’

Mobiele telefoon minder vaak beveiligd dan computer

Mobiele telefoongebruikers hebben naar eigen zeggen minder vaak beveiligingssoftware op hun toestel dan computergebruikers. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt dat de mobiel helemaal geen beveiliging heeft, een even groot deel zegt niet te weten of de mobiel is voorzien van een vorm van beveiliging. Dit blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2018 van het CBS.

In 2017 gaven negen op de tien computergebruikers aan dat hun computer is voorzien van een vorm van beveiligingssoftware, zoals een antivirusprogramma of een firewall. Bij de mobieletelefoongebruikers is dat iets meer dan de helft (52 procent). Bijna een kwart (24 procent) van de ondervraagde mobieletelefoongebruikers zegt helemaal geen beveiligingssoftware op het apparaat te hebben. Van de computergebruikers geeft 4 procent aan dat er op de machine geen beveiligingssoftware draait.

Kwart weet niet of mobiel beveiligd is
Van de personen met een mobiele telefoon zei in 2017 bijna een kwart (24 procent) niet te weten of het apparaat is voorzien van enige vorm van beveiligingssoftware. Van de personen met een computer gaf 7 procent aan dit eigenlijk niet te weten. 12- tot 25-jarigen en personen van 65 jaar en ouder wisten het vaakst niet of hun computer en/of mobiele telefoon is voorzien van een beveiliging.

Vrouwen weten minder vaak of apparaat is beveiligd
Het verschil in uitkomsten tussen ondervraagde mannen en vrouwen is aanzienlijk. 31 procent van de vrouwen wist niet of de mobiele telefoon over beveiligingssoftware beschikt. Voor mannen lag dit percentage lager, 17 procent. Overigens is niet bekend of degenen die niet op de hoogte zijn van de beveiligingsstatus van hun mobiele telefoon, inderdaad geen beveiligingssoftware op hun toestel hebben. Ze hebben die in ieder geval niet zelf geïnstalleerd.

Vaker standaard beveiligingssoftware op mobiel
Gebruikers van mobiele telefoons leunen meer dan computergebruikers op beveiligingssoftware die is meegeleverd met het besturingssysteem. Het merendeel van de computergebruikers (54 procent) zei in 2017 dat de beveiligingssoftware zelf of door iemand anders was geïnstalleerd. Bij de ondervraagde mobieletelefoongebruikers was dat minder (20 procent). De meeste gebruikers (32 procent) meldden dat de enige aanwezige beveiligingssoftware onderdeel was van het meegeleverde besturingssysteem.

Laatste reviews en specials
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
review
Star Wars Battlefront II
review
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
review
Zombie Army 4: Dead War
review
Warcraft 3: Reforged
special
Vijf gametips voor de maand februari
©FOK.nl e.a.