FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 september 2018

Basketballers stellen teleur in WK-kwalificatie

De Nederlandse basketbalploeg heeft in de strijd om een startbewijs voor het WK van volgend jaar een pijnlijke nederlaag geleden. In het Topsportcentrum in Almere was Hongarije verrassend te sterk voor de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren: 59-74.

Hongarije nam in het eerste kwart al een voorsprong en vanaf dat moment kwam Nederland er eigenlijk niet meer aan te pas. Zo nu en dan liep het heel even lekker, maar het goedmaken van de achterstand zat er geen moment echt meer in. Yannick Franke (18 punten) en Thomas van der Mars (12 punten, 10 rebounds) konden het tij ook niet keren.

Het is een zure nederlaag voor Oranje, dat in de groep van zes in de top-3 moet eindigen. Nederland speelt nog een keer tegen Hongarije, nog twee keer tegen Polen en twee keer tegen het ijzersterke Litouwen. Maandag staat de uitwedstrijd in Litouwen op het programma, de kwalificatie loopt tot eind februari.

Frankrijk en KroatiŽ op matchpoint in halve finales Davis Cup

De tennissers van Frankrijk en Kroatië hebben in de halve finales van de Davis Cup op de eerste dag een 2-0 voorsprong genomen, waardoor beide landen het zaterdag in het dubbelspel al af kunnen maken.

In Lille begon Frankrijk tegen Spanje met een zege van Benoit Paire, die veel te sterk was voor Pablo Carreño Busta: 7-5, 6-1, 6-0. Lucas Pouille en Roberto Bautista Agut stonden vervolgens bijna vier uur op de baan, maar Pouille zette het thuisland wel op 2-0: 3-6, 7-6 (6), 6-4, 2-6, 6-4.

In Zadar speelt Kroatië thuis tegen de VS en het was Borna Coric die het bal opende. Hij begon met een 6-4, 7-6 (4), 6-3 overwinning op Steve Johnson, waarna Marin Cilic voor de 2-0 mocht zorgen. Dat deed hij door af te rekenen met Frances Tiafoe: 6-1, 6-3, 7-6 (5).

Bejaarden slachtoffer van babbeltrucs bij pinautomaten

Drie bejaarde vrouwen werden in de afgelopen weken op verschillende plekken in Wassenaar op slinkse wijze slachtoffer van een babbeltruc kort nadat zij hadden gepind bij een geldautomaat. De politie benadrukt om altijd alert te zijn tijdens het pinnen en je niet te laten afleiden.

Het gebeurt regelmatig dat mensen bij pinautomaten slachtoffer worden van een babbeltruc. Wees daarom altijd alert tijdens en na het pinnen. Een veelvoorkomende babbeltruc is dat iemand over de schouder van een pinner meekijkt en zo de pincode achterhaalt. Daarna steelt de dader de pinpas, vaak met een smoesje of een afleidingsmanoeuvre. Vooral oudere mensen worden slachtoffer van deze babbeltrucs.

Bankpas verwisseld
Daders gebruiken echter meer trucs. Begin deze maand deed een inwoner bij de politie in Wassenaar aangifte van de verwisseling van een bankpas van zijn demente 82-jarige moeder. Zij had geld opgenomen bij een geldautomaat aan de Lange Kerkdam en werd tijdens het pinnen aangesproken door een onbekende vrouw, die haar de pinpas uit de automaat gaf.

Naar verwachting heeft deze onbekende vrouw bij de geldautomaat bankpassen verwisseld, zonder dat het slachtoffer dit doorhad. Ook heeft de vrouw tijdens het pinnen over de schouder van haar slachtoffer meegekeken en zo de pincode gezien. Met de vermiste bankpas werd later namelijk nog drie keer gepind voor in totaal 750 euro.

Afgeleid in de auto
In diezelfde periode werd op de nabijgelegen Gravestraat in Wassenaar een 88-jarige automobiliste slachtoffer van een babbeltruc. De bejaarde vrouw had kort daarvoor gepind aan de Lange Kerkdam en haar portemonnee met inhoud op de passagiersstoel van haar auto gelegd toen zij instapte. Op dat moment werd zij aangesproken door een nog onbekend gebleven persoon die ongemerkt de portemonnee van de passagiersstoel wist mee te nemen.

Teveel gepind
Eind augustus wilde een 77-jarige, slechtziende vrouw bij een bankkantoor aan de Johan de Wittstraat geld opnemen. Omdat het daar op dat moment erg druk was besloot zij zelf geld te pinnen. Bij de pinautomaat vroeg zij een meisje dat bij haar stond om een bedrag in te typen, omdat zij zelf slecht kon zien. Het meisje deed dit, gaf haar het gevraagde geld en ging er vervolgens snel vandoor. In de snelheid was het haar echter gelukt om 500 euro meer te pinnen dan gevraagd. Dít bedrag had zij meegenomen.

Waarschuwing
De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat hen dit niet zal overkomen, maar iedereen loopt kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc; vooral oudere mensen zijn geliefde slachtoffers van deze criminelen. Op politie.nl staat een speciale pagina over babbeltrucs. Deel deze informatie en tips met uw oudere kennissen of familieleden. Help mee te voorkomen dat zij slachtoffer worden!

Bejaarden slachtoffer van babbeltrucs bij pinautomaten (Foto: Stockfoto PXhere)
Bejaarden slachtoffer van babbeltrucs bij pinautomaten (Foto: Stockfoto PXhere)

Professionele bestuurders gecontroleerd op alcoholgebruik

Vrijdagmorgen zijn in het havengebied van Vlissingen-Oost ruim honderd professionele bestuurders op het gebruik van alcohol gecontroleerd.

De controle was vooral gericht op het gebruik van alcohol door professionele bestuurders, omdat het bekend is dat zij 's morgens vroeg nog dronken achter het stuur zitten. Vaak komt dit door restalcohol van de avond ervoor.

Samenwerking
Tussen 6.00 en 10.30 uur controleerden agenten met opsporingsambtenaren van de douane de bestuurders van 70 vrachtwagens, bijna dertig bedrijfsbusjes, zeven personenauto's, een bestuurder van een heftruck en een bromfiets.

Limiet
Bij twee bestuurders werd nog restalcohol geconstateerd. Eén bestuurder zat boven de wettelijk toegestane limiet en kreeg een rijverbod van een uur en een proces-verbaal. De ander bleek net onder de limiet te zitten en kreeg een waarschuwing.
Douanegoederen

De douane onderwierp verder een aantal voertuigen aan een controle vanwege het vervoer van douanegoederen. Er werden geen bijzonderheden ontdekt.

Professionele bestuurders gecontroleerd op alcoholgebruik (Foto: Stockfoto PXhere)
Professionele bestuurders gecontroleerd op alcoholgebruik (Foto: Stockfoto PXhere)

Wu ook na dag 2 aan de leiding van KLM Open

Ook na de tweede dag van het KLM Open gaat Ashun Wu aan de leiding. De Chinees heeft een voorsprong van drie slagen op eerste achtervolger Jonathan Thomson.

Onder zonnige omstandigheden liep Wu vrijdag een ronde van 66 slagen en komt daarmee in totaal op 12 onder par. De Brit Thomson deed het twee slagen beter en bracht zijn totaal -9.

Op zaterdag en zondag kan er nog veel gebeuren. De concurrentie staat op kleine achterstand. Chris Wood staat op -7 gedeeld vijfde. Martin Kaymer, winnaar van het KLM Open van 2010, en Alexander Levy staan met -5 op de gedeelde negende plaats. Eddie Pepperell en Padraig Harrington (beiden -4) zijn gedeeld 21ste. Oud-KLM Open-winnaar Lee Westwood bleef met een ronde 71 steken op -3 en is gedeeld 36ste.

Van de veertien Nederlanders die donderdag aan het toernooi begonnen hebben alleen Max Albertus en Mark Reynolds de cut gehaald.

Volleyballers verslaan China op WK

De Nederlandse volleyballers hebben hun tweede wedstrijd op het WK gewonnen. China werd in vier sets verslagen.

Na het 3-0 verlies tegen Canada in de eerste wedstrijd was de wedstrijd tegen China cruciaal om nog kans te maken op het bereiken van de tweede ronde. In de eerste set ging het gelijk op tussen Nederland en China. Oranje trok uiteindelijk aan het langste einde en won met 25-21.

De tweede set werd met 25-13 eenvoudig gewonnen. In de derde set toonde China meer tegenstand. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en pas in de slotfase wisten de Chinezen door te drukken, eindstand 23-25. De derde en laatste set was met 25-13 weer een eenvoudige prooi voor Nederland.

Kruijswijk terug op derde plaats na slijtageslag

Steven Kruijswijk is na de negentiende etappe van de Vuelta opgeklommen naar de derde plaats in het algemene klassement. De 31-jarige kopman van Team LottoNL-Jumbo reed een sterke etappe, waarin hij derde werd na Thibaut Pinot en klassementsleider Simon Yates.

''Het ging beter dan twee dagen geleden. Al had ik het wel zwaar op het einde. Maar we hebben het vandaag prima gedaan'', aldus Kruijswijk. ''Op het laatste had ik er niet veel meer opzitten, dus ik had geluk dat ik het wiel kon houden. Ik wist dat Pinot voor de etappewinst ging en Yates genoeg tijdwinst wilde pakken. Dus dat was ideaal voor mij. Gelukkig pak ik weer tijd terug.''

''De ploeg heeft goed gewerkt. Vooral George was op de slotklim goud waard. Hij reageerde op een aanval van Quintana en tot mijn verbazing volgde niemand. Toen zijn we ook maar doorgereden. Het verraste mij ook dat Yates kwam. Dat was voor mij heel gunstig uiteindelijk want ik heb ervan kunnen profiteren door toch een beetje uit de wind te zitten.''

Kruijswijk blijft realistisch over zijn podiumkansen. ''Morgen is een nieuwe dag. Vandaag neem ik tijd terug, misschien verlies ik morgen weer tijd. Het wordt in ieder geval een korte, maar slopende etappe. We moeten slim koersen en niet te gulzig zijn met het verbruiken van onze krachten. De ploeg is sterk en we gaan er zeker voor. Het zou mooi zijn als we morgenavond nog op het podium staan.''

Bouw strandmetro vertraagd

De Hoekse Lijn zal niet in het vierde kwartaal van dit jaar kunnen rijden tussen Schiedam en Hoek van Holland Haven. Dat heeft het college van Rotterdam vandaag laten weten. De verwachting is nu dat de nieuwe metroverbinding op zijn vroegst eind januari 2019 rijdt. De Gebiedscommissie van Hoek van Holland geeft aan “teleurgesteld” te zijn over de zoveelste vertraging, maar begrijpt dat de veiligheid van de passagiers boven alles gaat en hoopt dat het uitstel minimaal is.

"Voor mensen die dagelijks afhankelijk zijn is iedere dag er één te veel”, aldus de Hoekse Gebiedscommissie. Dat de veiligheid van de passagiers voorop staat begrijpen alle gebiedscommissieleden. Maar aan de bewoners is het moeilijk uit te leggen dat de zoveelste vertraging een feit is.

Afgelopen woensdag gaven enkele Gebiedscommissieleden van Hoek van Holland, op een informatieavond van het projectbureau Hoekse Lijn, de RET en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag voor raadsleden van de omliggende gemeenten langs de lijn en de Gebiedscommissieleden van Hoek van Holland, al aan dat er nog steeds klachten zijn over de hoeveelheid abri’s in Schiedam. Deze bieden onvoldoende bescherming voor de hoeveelheid reizigers die momenteel dagelijks gebruik maken van het vervangend vervoer per bus. Ondanks dat de RET het gebruik van de bussen steeds bekijkt en de service waar nodig bijstelt, zijn de bussen in de spits volgens de Hoekse gebruikers nog steeds overvol en waai je in Schiedam uit je jasje als je daar moet wachten. De Gebiedscommissie van Hoek van Holland verwacht dat er passende maatregelen worden genomen om de overlast van de vertraging tot een minimum te beperken voor de reizigers.

Eerder al stelde de RET op aandringen van de Hoekse Gebiedscommissie de nooduitgangen op de beide metroperrons op Schiedam Centrum open voor reizigers.

Vrouwenacht overtuigend naar finale WK-roeien

Op het wereldkampioenschap roeien in Plovdiv heeft de Nederlandse vrouwenacht zich op overtuigende wijze voor de finale geplaatst. In het Bulgaarse water pakte de ploeg de winst in de herkansingen, ruim voor Roemenië en Canada.

De mannen hadden in de top-2 moeten eindigen, maar werden derde. De Holland Acht lag geruime tijd op de tweede plek, maar met 500 meter te gaan lag de boot exact gelijk met de Roemenen. Die hadden een beter eindschot en versloegen Nederland in de strijd om de tweede plek.

De vrouwen dubbel-twee haalde de finale wel. Roos de Jong en Lisa Scheenaard streden met China om de benodigde derde plek en wonnen dat nipt. Amos Keijser en Nicolas van Sprang gingen lange tijd goed mee in de dubbel-twee bij de mannen, maar moesten het in de slotfase laten gaan en werden vierde, niet genoeg voor een plek in de A-finale.

Groenewegen pakt de winst in Kampioenschap van Vlaanderen

Dylan Groenewegen heeft het Kampioenschap van Vlaanderen gewonnen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was na 186 kilometer in Koolskamp de beste in de massasprint voor het Trek-Segafredo duo John Degenkolb en Jasper Stuyven.

Na dertig kilometer ontstond er een kopgroep van vier: Jeroen Meijers, Stijn De Bock, David Boucher en Luuc Bugter. Het kwartet kreeg een maximale voorsprong van een kleine vijf minuten, waarna LottoNL-Jumbo samen met Trek-Segafredo het kopwerk in het peloton op zich namen.

Op vijftien kilometer van het einde werden ze dan ook ingerekend door het peloton. In het slot van de wedstrijd waren er nog enkele aanvallen, maar uiteindelijk zou het een massasprint worden. Trek-Segafredo trok de sprint aan voor hun sprinters Degenkolb en Stuyven, maar Groenewegen wist makkelijk te winnen voor het Trek-Segafredo duo.

"Ik moest in de laatste rechte lijn nog even een omweg maken om het te halen. Trek-Segafredo was voor mij mijn ideale trein", vertelde Groenewegen na afloop. "Ik zat in het wiel van John Degenkolb en wou eerst langs rechts gaan maar zag dat er daar geen plaats was dus besloot ik om even in te houden en vol op links door te gaan. Met het gekende gevolg. Mijn dertiende zege dit seizoen was een feit."

Tweede ritzege voor Pinot in Vuelta, Kruijswijk stijgt naar derde plaats

Thibaut Pinot heeft zijn tweede ritzege te pakken in de Vuelta a España. In de negentiende etappe was de Fransman van Groupama - FDJ de beste op de beklimming van de Coll de la Rabassa. Simon Yates werd tweede en verstevigde de leiding in het klassement. Steven Kruijswijk werd derde op dertien seconden en steeg naar de derde plaats in het algemeen klassement op 1.58 van Yates.

Vandaag stond de voorlaatste bergrit op het programma deze Vuelta. De etappe van Lleida naar Andorra kende een vlakke aanloop naar de slotklim Coll de la Rabassa, een klim van van 17 kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 6,6%.

Vanuit de start werd er al volop doorgereden en bleef het tempo strak. Uiteindelijk slaagde Michal Kwiatkowski er toch in om een gaatje te slaan met het peloton. De Pools kampioen kreeg in eerste instantie Simon Clarke, Emanuel Ghebreigzabhier met zich mee, later zouden verschillende renners de oversteek maken, maar met tachtig kilometer was alles weer bij elkaar.

Jonathan Castroviejo, Benjamin Thomas en Tom Van Asbroeck waren de volgende die in de aanval trokken. Van Asbroeck had al snel spijt van zijn aanval en liet zich weer terugzakken tot het peloton. Thomas en Castroviejo kregen uiteindelijk een maximale voorsprong van twee minuten, maar de ploeg van Valverde (Movistar) hield alles onder controle.

Op een goede dertig kilometer voor de streep trok Movistar opeens hard door. Het peloton scheurde in meerdere delen, maar voor de slotklim was alles weer samen. Aan de voet van de slotklim werden Castroviejo en Thomas ingerekend. Movistar bepaalde in eerste instantie het tempo op de slotklim, maar dat werd snel overgenomen door LottoNL-Jumbo.

Het peloton bestond nog maar uit 25 renners. Nairo Quintana besloot op dertien kilometer ten aanval te trekken. De Colombiaan kreeg Kruijswijk en George Bennett met zich mee. Bennett in dienst van Kruijswijk bepaalde even het tempo voor de Nederlander, waarna hij moest afhaken. Pinot maakte niet veel later de sprong naar voren, waarna de kopgroep weer bestond uit drie renners.

Mitchelton - Scott hield de verschillen echter klein en op tien kilometer maakte leider Yates zelf de sprong naar voren. Niemand kan de aanval van Yates beantwoorden en de Engelsman reed snel naar het kopgroepje toe. Vanuit de achtergrond was het vooral Movistar die het kopwerk deed, maar de voorsprong groeide snel naar de veertig seconden. Quintana wachtte op zijn kopman Valverde om daar het kopwerk te doen.

Ondanks het werk van Quintana in de achtervolgende groep liep het verschil op naar de kopgroep boven de minuut, waar Yates het meeste kopwerk deed. Kruijswijk moest in de laatste kilometer afhaken bij Pinot en Yates, maar kon de schade wel beperken. Pinot bleek uiteindelijk de sterkste te zijn en boekte zijn tweede ritzege in deze Vuelta voor Yates.

Valverde moest uiteindelijk 1.12 toegeven op Yates en heeft nu een achterstand van 1.38 op de leider, maar staat nog wel steeds tweede. Kruijswijk staat nu op een derde plaats op twintig seconden achterstand van Valverde. Voor een podiumplaats moet de Nederlander van LottoNL-Jumbo ook nog rekening houden met Enric Mas en Miguel Ángel López.

RšikkŲnen nipt sneller dan Hamilton in Singapore

Kimi Räikkönen heeft de snelste tijd geklokt in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Fin reed met zijn Ferrari naar een tijd van 1.38,699 waarmee hij nipt sneller was dan kampioenschapsleider Lewis Hamilton. Max Verstappen kwam op een halve seconde achterstand tot de derde tijd.

Het was niet de training van Sebastian Vettel. De Duitser had eerst een momentje met Hamilton die zich na het inhalen van de Duitser verremde. Daarna kwam de Ferrari-coureur met zijn setje nieuwe banden in een kwalificatiesimulatie tegen het einde van de ronde even in aanraking met de muur. De beschadigde bolide moest naar de pits en een lekkage hield Vettel de rest van de training aan de kant.

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:38.699 Hypersoft 35
2 L. Hamilton Mercedes 1:38.710 Hypersoft 20
3 M. Verstappen Red Bull 1:39.221 Hypersoft 28
4 D. Ricciardo Red Bull 1:39.309 Hypersoft 33
5 V. Bottas Mercedes 1:39.368 Hypersoft 33
6 C. Sainz Jr. Renault 1:40.274 Hypersoft 36
7 R. Grosjean Haas 1:40.384 Hypersoft 33
8 F. Alonso McLaren 1:40.459 Hypersoft 31
9 S. Vettel Ferrari 1:40.633 Ultrasoft 12
10 N. Hulkenberg Renault 1:40.668 Hypersoft 35
11 S. Pérez Force India 1:40.774 Hypersoft 30
12 M. Ericsson Sauber 1:40.812 Hypersoft 37
13 E. Ocon Force India 1:40.870 Hypersoft 33
14 C. Leclerc Sauber 1:41.062 Hypersoft 37
15 K. Magnussen Haas 1:41.154 Hypersoft 32
16 S. Vandoorne McLaren 1:41.164 Hypersoft 32
17 B. Hartley Toro Rosso 1:41.542 Hypersoft 38
18 P. Gasly Toro Rosso 1:41.615 Hypersoft 36
19 L. Stroll Williams 1:42.141 Hypersoft 17
20 S. Sirotkin Williams 1:42.181 Hypersoft 36

Kramer sluit deelname aan volgende Olympische Spelen niet uit

Voor Sven Kramer was het afgelopen seizoen er een met wisselende resultaten. De Friese schaatser werd weliswaar voor de derde keer olympisch kampioen op de vijf kilometer maar moest ook genoegen nemen met een plek buiten het podium op de olympische tien kilometer en WK allround.

De 32-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo won in zijn carrière vier gouden medailles op de Olympische Spelen, veroverde negen wereldtitels allround en stond negentien keer op de hoogste trede van het podium bij de WK afstanden. Vanwege al deze successen was het voor hem daarom 'wel even slikken' toen hij afgelopen seizoen een aantal keer niet de beste was.

"Ik kan niet ontkennen dat ik uit een minder jaar kom", vertelt Kramer. "Vooral het einde van het seizoen verliep niet zoals ik het graag had gewild. Ik ben met fysieke klachten het seizoen uitgegaan en heb daardoor bewust wat langer rust genomen dan normaal. Het belangrijkste is dat ik fit word en aankomend seizoen weer hard kan schaatsen. Daar ligt op dit moment mijn focus."

"Ik heb het gevoel dat het fysiek steeds beter met mij gaat. De fiets-, loop- en skeelertrainingen gingen deze zomer goed. Daarnaast kwam het er tijdens de ijstrainingen ook een aantal keer naar behoren uit, maar het blijft afwachten hoe het over een paar weken gaat. Uiteindelijk moet het er straks op het ijs tijdens de wedstrijden weer uitkomen."

Ondanks de mindere prestaties heeft Kramer geen moment getwijfeld om door te gaan. "Geen moment. Schaatsen is mijn leven en ik vind het nog altijd fantastisch om te doen. Ik heb in mijn loopbaan al veel gewonnen, maar ik barst nog van de ambitie. Natuurlijk gaat een carrière met ups & downs. Daar is het afgelopen seizoen een perfect voorbeeld van."

"Het klinkt misschien gek dat je niet tevreden kunt zijn met een seizoen waarin je voor de vierde keer olympisch goud wint, maar dat heeft met een bepaald verwachtingspatroon te maken. Ik doe op de Spelen niet mee voor een zilveren of bronzen plak. Ik ga altijd voor goud. Natuurlijk vind ik het mooi dat ik voor de derde keer op rij goud won op de olympische vijf kilometer, maar ik ben een topsporter en wil altijd meer."

In tegenstelling tot het verleden begint Kramer niet standaard aan een nieuwe olympische cyclus van vier jaar. Voorheen ging de blik na een olympisch seizoen meteen weer op de volgende Spelen. "Ik sluit niet per definitie uit dat ik nog vier jaar doorga", zegt Kramer. "Maar vergeleken met andere jaren is het dit keer geen zekerheidje."

"Het zou goed kunnen dat ik ook bij de Spelen van 2022 in Peking nog aan de start sta, maar dat hangt ervan af hoe het gaat. Het plezier staat voor mij voorop, maar ik moet wel mee blijven doen om de overwinning. Winnen en plezier zijn voor mij inherent aan elkaar, want als ik niet meer met de besten meekan, is de lol er voor mij snel af. Zolang beide factoren aanwezig zijn, blijf ik doorgaan. Ik ga het vanaf nu jaar voor jaar bekijken."

Kramer is het schaatsen dan nog niet beu maar hij denkt wel steeds vaker over het leven na het schaatsen. "Ik denk dat dat ook wel gezond is", aldus Kramer. "Als je negentien bent, is het schaatsen alles. Ook nu is de sport nog altijd erg belangrijk voor mij, maar er komen een hoop andere dingen bij. Eind dit jaar verwachten Naomi en ik ons eerste kindje. Naast het aankomende schaatsseizoen, is dat iets waar ik erg naar uitkijk."

Kramer sluit deelname aan volgende Olympische Spelen niet uit (Pro Shots / Erik Pasman)
Kramer sluit deelname aan volgende Olympische Spelen niet uit (Pro Shots / Erik Pasman)

FBI sluit zomaar opeens zonneobservatorium, geruchten over buitenaards leven

Wat is er aan de hand bij het zonneobservatorium Sunspot Solar Observatory in de Amerikaanse staat New Mexico? De FBI heeft plotsklaps het observatorium gesloten en alle personeel de deur gewezen. Blackhawk helicopters vliegen over en in de omgeving zijn mensen geëvacueerd.

Op de website staat een berichtje dat het observatorium 'door onvoorziene omstandigheden tot nader order is gesloten' en dat er verder geen mededelingen worden gedaan. Het wordt nog vreemder als de lokale sheriff ook al aangeeft geen idee te hebben waarom het observatorium gesloten is.

"De FBI weigert ons te vertellen wat er gaande is", aldus sheriff Benny House. "We hebben manschappen in de buurt die helpen bij het evacueren, maar niemand wil uitweiden over wat er nou werkelijk aan de hand is. De FBI zit er, maar waarom, niemand die het weet."

House is er wel zeker van dat er iets serieus mis is. "De FBI kwam zo enorm snel en gingen direct aan het werk. Ze zitten op de torens en rond de antennes en dan die helicopter die over blijft vliegen."

Geruchten op het internet variëren van de ontdekking van buitenaards leven tot het hacken van de enorm gevoelige antennes om een nabijgelegen militaire raketbasis te bespioneren.

Woordvoerders van de FBI sturen iedereen door naar het instituut AURA. Dit instituut is verantwoordelijk voor de veiligheid van de observatoria, maar ook zij komen met het standaard zinnetje dat 'we met de juiste autoriteiten bezig zijn en er nog niets naar buiten gebracht kan worden'.

Dolberg bijna klaar voor rentree bij Ajax

De terugkeer van Kasper Dolberg bij Ajax komst steeds dichterbij. Aanstaande maandag komt de Deense aanvaller in actie bij de beloften.

Trainer Erik ten Hag meldde vrijdag op de persconferentie voor de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (zaterdag) dat Dolberg maandag speeltijd krijgt bij Jong Ajax. Dan is Helmond Sport de tegenstander op De Toekomst. "We hebben een plan met hem. Als het maandag goed gaat, zou hij in de eerste Champions League-wedstrijd tegen AEK Athene erbij kunnen zijn", aldus Ten Hag.

Zaterdag kan Dolberg nog niet van de partij zijn tegen Groningen, zo benadrukt de coach. "Want als hij in de Eredivisie op het wedstrijdformulier staat mag hij maandag niet spelen." De 20-jarige Dolberg was vorig seizoen na de winterstop al lang geblesseerd en na het WK in Rusland ging het opnieuw mis. Door een buikwandblessure kwam hij dit seizoen nog niet in actie bij Ajax.

Ondertussen staat Daley Sinkgraven al sinds november buitenspel met een zware knieblessure. Ten Hag: "Het duurt lang, maar we moeten heel zorgvuldig zijn. Dat proces pakken we ook zo aan. Het kost heel veel tijd." Ajax trapt zaterdag om 20:45 uur af tegen Groningen. Woensdag komt AEK Athene op bezoek.

JŲrgensen terug in wedstrijdselectie Feyenoord

Nicolai Jörgensen is terug in de wedstrijdselectie van Feyenoord, dat zondagmiddag in de Eredivisie tegenover AZ staat.

Vanwege een voetblessure kwam Jörgensen dit seizoen nog niet in actie voor de Rotterdammers. Op de persconferentie meldde coach Giovanni van Bronckhorst dat zijn spits nu weer beschikbaar is. "Maar hij start niet. Ik ben blij dat hij beschikbaar is, voor hemzelf ook", sprak de trainer volgens RTV Rijnmond in de aanloop naar het duel in Alkmaar.

"Hij heeft een moeilijke periode gehad na het WK. Dat hij weer op het veld staat, geeft mij weer extra opties. Dus bijvoorbeeld ook dat Jörgensen met Robin van Persie kan spelen." Van Bronckhorst stelde verder dat het Sam Larsson goed heeft gedaan dat hij zijn zinnen even op de Zweedse nationale ploeg kon zetten. "Ik heb vandaag met Sam gesproken, we hebben het over de wedstrijd tegen NAC Breda gehad en zijn wisselbeurt. Of hij komende zondag start, zal je dan wel zien."

Feyenoord trapt zondag in Alkmaar al om 12:15 uur af. "Ze kunnen goed voetballen, het is een team dat al jaren bij elkaar is. Ze zijn wel twee sterkhouders verloren, maar ik denk dat ze lang zullen meedoen", aldus Van Bronckhorst. "Wij moeten vertrouwen en flair tonen, net als we de afgelopen jaren hebben gedaan in Alkmaar."

Inzet op veiligheid in Irak en de Sahel

De ministerraad heeft ingestemd met de meerjarige Nederlandse bijdrage van 20 functionarissen aan de EU-missies in de Sahel. De afbouwfase van de huidige bijdrage aan de VN-missie in Mali zal per 1 mei 2019 worden gestart. In Irak gaat de inzet zich richten op het versterken van de veiligheidssector. Ook heeft het kabinet besloten om de inzet van F-16's in de strijd tegen ISIS dat per 31 december 2018 afloopt niet te verlengen.

Irak en de strijd tegen ISIS
Het einde van de militaire strijd tegen ISIS lijkt in zicht. Tegelijkertijd heeft ISIS zich in Irak omgevormd tot een ondergrondse groepering die vooral een bedreiging blijft door aanslagen. Dat betekent dat de Nederlandse inzet in Irak verschuift van offensief optreden tegen ISIS naar het versterken van de veiligheidssector in heel Irak, zodat Irakezen weer veilig terug kunnen keren naar hun huis en hun leven weer op kunnen pakken. Dit draagt bij aan een duurzame overwinning op ISIS. De gebieden waar de noden het hoogst zijn (centraal-Irak, Noord-Irak en de Koerdische Autonome Regio) en de meest kwetsbare groepen, waaronder christenen, yezidi’s en LHBTI’s, zijn voor het kabinet prioritair. Verbetering van de opvang, bescherming en integratie van ontheemden en vluchtelingen, aanpakken van de grondoorzaken van migratie, humanitaire ontmijning, mensenrechten en duurzame economische ontwikkeling zijn hierbij belangrijke aandachtsgebieden.

In Noord-Irak worden maximaal 50 militairen ingezet voor trainingen om op ISIS bevrijde gebieden veilig te houden. In Bagdad blijft Nederland met drie tot twaalf militairen Iraakse special forces trainen. Tenslotte wordt, zoals gepland, de inzet van vier Nederlandse F-16’s die in 2018 boven Irak en Oost-Syrië bijdragen aan de strijd tegen ISIS beëindigd op 31 december 2018. Nederland zal daarnaast een proportionele bijdrage van ongeveer 20 militairen en civiele experts leveren aan de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak, die dit najaar van start gaat. De NAVO-missie richt zich op de versterking van de Iraakse veiligheidssector en levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit en veiligheid in post-ISIS Irak.

Ten behoeve van de verdere versterking van de Koerdische veiligheidssector worden, in aanvulling op de bovengenoemde trainingen in de strijd tegen ISIS, ook Nederlandse militaire en civiele adviseurs ingezet om het Ministry of Peshmerga, dat belast is met de veiligheid in de Koerdistan Autonome Regio, te ondersteunen bij de professionalisering van de Peshmerga, bijvoorbeeld op het terrein van training en opleiding.

Sahel
Om dreigingen zoals terrorisme tegen te gaan en irreguliere migratie te bestrijden blijft de Sahel voor het kabinet een prioritaire regio. Het kabinet zal daarom met ongeveer 20 functionarissen bijdragen aan de EU capaciteits- en trainingsmissie in de regio. De inzet op gebied van veiligheid hangt nauw samen met de Nederlandse diplomatieke intensivering en inzet op de aanpak van grondoorzaken van instabiliteit in de Sahel. Nederland investeert in een beter toekomstperspectief van de jonge bevolking in de Sahel en van vrouwen in het bijzonder door programma’s op onderwijs, werkgelegenheid, water en klimaat.

De afbouwfase van de huidige bijdrage aan de VN-missie in Mali zal per 1 mei 2019 worden gestart, waarna tot en met 2021 enkele politiefunctionarissen en stafofficieren werkzaam kunnen blijven. Hiermee wordt de Nederlandse inspanning bestendigd en worden behaalde resultaten behouden. Het kabinet maakt tevens extra middelen vrij voor het bevorderen van de rechtsorde in de Sahel. Nederland blijft de VN ondersteunen bij het vinden van een opvolger, dit is echter primair de verantwoordelijkheid van de VN. Ook blijft Nederland met de ervaringen in Mali de SGVN ondersteunen bij de hervormingen van VN-vredesmissies, een prioriteit van Nederland tijdens de zetel in de VNVR. Internationale partners van Nederland, waaronder de EU, VN, Frankrijk en Duitsland, verwelkomen deze blijvende Nederlandse inzet in de Sahel.

Bewoners Keizersgracht klaar met herendispuut Atomos

Op een deel van de Keizersgracht in Amsterdam zijn bewoners helemaal klaar met het herendispuut Atomos. De studenten van het dispuut zouden voor veel overlast zorgen en in gesprek gaan zou niet lukken. 'Ik was er helemaal klaar mee. Ik heb aangifte gedaan', zegt één van de omwonenden tegen AT5.

Volgens die bewoner was de druppel die de emmer deed overlopen een lied dat de heren op de gracht zongen. 'Vieze vuile kankerjood' zouden de studenten onlangs op de melodie van 'Pipi Langkous' hebben gezongen volgens Folia. De bewoner van de Keizergracht die anoniem wil blijven deed aangifte. Volgens haar zou haar moeder hebben geprobeerd het gesprek aan te gaan met leden van Atomos, maar kreeg ze een grote bek.

Duitse legerhelmen
Ook andere bewoners hebben veel last van het dispuutshuis op nummer 724. Volgens hen zorgen de leden voor 'structureel en schokkende' overlast. Dit zou het ergst zijn tijdens de kennismakingstijd (KMT). Er zou 'wekenlang' met oude jeeps door de straat worden gereden met Duitse legerhelmen op. Daarbij zouden ze ook antisemitische liederen zingen, rookbommen gooien en harde muziek draaien.

'Arrogant en natnekkerig'
Keizersgrachtbewoners omschrijven de leden tegen het universiteitsmedium als 'arrogant' en 'natnekkerig'. Gesprekken blijken onmogelijk met de leden. Een enkeling kan wel met de studenten in gesprek. 'We overleggen regelmatig en dat werkt. We wonen hier nu eenmaal - zij leveren iets in, ik lever iets in', zegt Herman Bunsjes, die zelf corsplid was in Utrecht. Hij woont ruim dertig jaar naast het dispuut.

Amsterdams Studenten Corps
Atomos is een herendispuut van het Amsterdams Studenten Corps en de Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging (ASC/AVSV). De vereniging zegt de grootste van Nederland te zijn met ruim 2700 leden. De HvA ondersteunt ASC/AVSV jaarlijks met 12.000 euro.  ASC kon niet worden bereikt voor een reactie.

Rechtbank buigt zich in maart over verbod Hells Angels

Op woensdag 6 maart 2019 en donderdag 7 maart 2019 behandelt de rechtbank Midden-Nederland de civielrechtelijke verzoekschriftprocedure waarin het Openbaar Ministerie de rechtbank vraagt om Hells Angels in Nederland te verbieden.

De zitting van woensdag 6 maart 2019 begint om 09.00 uur. Op die zitting zullen eerst het Openbaar Ministerie en daarna Hells Angels Motorcycle Corporation in de gelegenheid worden gesteld om in eerste termijn het woord te voeren.

De rechtbank zal daarna in overleg met partijen het procesverloop voor de tweede zittingsdag vaststellen. De tweede zittingsdag begint ook om 09.00 uur.

Dit is een voorlopige planning. Er kunnen ontwikkelingen zijn die maken dat de planning wordt aangepast. Op woensdag 13 maart en woensdag 20 maart heeft de rechtbank eventuele uitloopdagen gereserveerd. De rechtbank is van plan om woensdag 29 mei, om 10.00 uur, mondeling uitspraak te doen.

3 jaar cel en TBS voor verkrachting

Een 23-jarige man uit Roermond is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld voor verkrachting, afpersing, bedreiging en mishandeling. De man kreeg een gevangenisstraf van 3 jaar en TBS met dwangverpleging opgelegd.

Nachtmerrie voor slachtoffers
In juni 2017 waren de slachtoffers, twee jonge vrouwen, op stap met de verdachte en zijn vriend. Ze reden ‘s nachts in de auto van verdachte naar Ool, waar zij langs de Maas wat dronken en kletsten. De gezellige avond veranderde in een nachtmerrie toen verdachte duidelijk werd dat één van de vrouwen geen seks met hem wilde. Hij “explodeerde” en veranderde in een zeer intimiderende, dreigende en gewelddadige man.

Verkrachting en mishandeling
Na een wilde rit door Roermond richting De Weerd verkrachtte hij de jonge vrouw op de achterbank van de auto. Dit gebeurde in het bijzijn van haar vriendin en de vriend van de verdachte. Tijdens de nacht werden de vrouwen bovendien mishandeld, gedwongen hun telefoons af te geven en moesten ze 50 euro betalen aan de verdachte, omdat hij ze anders niet naar huis zou brengen. De vriend van de verdachte was bang en niet in staat de slachtoffers te beschermen, maar legde enkele dagen later wel een verklaring af bij de politie over de gebeurtenissen die nacht.

Persoonlijkheidsstoornis
De verdachte heeft consequent geweigerd mee te werken aan gedragskundige onderzoeken. Ook tijdens een opname in het Pieter Baan Centrum eerder dit jaar wilde verdachte nergens aan meewerken. Desondanks heeft de rechtbank vastgesteld dat bij verdachte sprake is van een persoonlijkheidsstoornis met antisociale trekken. De rechtbank komt tot die conclusie op basis van het rapport van het Pieter Baan Centrum dat, ondanks verdachtes weigering, belangrijke informatie bevat over de persoon van verdachte. Daarnaast heeft de rechtbank gekeken naar het strafblad van verdachte en de ernstige strafbare feiten waarvoor hij nu wordt veroordeeld.

TBS met dwangverpleging, celstraf en schadevergoeding
De rechtbank vindt dat er een hoog gevaar op herhaling is en dat de man daarom voor zijn persoonlijkheidsstoornis gedwongen moet worden behandeld. Zij legt de verdachte, naast een gevangenisstraf van 3 jaar, TBS met dwangverpleging op. Tot slot moet verdachte het slachtoffer van de verkrachting ruim 10.000 euro schadevergoeding te betalen.

2 weken jeugddetentie voor bedreigen burgemeester

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 19-jarige jongeman uit Beek en Donk veroordeeld tot 12 weken jeugddetentie, waarvan 10 weken voorwaardelijk voor het met de dood bedreigen van de burgemeester van Laarbeek.

De verdachte had in december vorig jaar een gesprek met de burgemeester van Laarbeek in de hal van het gemeentehuis. De burgemeester wilde in dat gesprek aan hem een locatieverbod opleggen, omdat hij eerder ontoelaatbaar gedrag vertoonde bij een overleg over zijn huisvestingsproblemen. De verdachte was het daar niet mee eens en riep op enig moment tegen de burgemeester “ik kom hier niet meer binnen, ik kom jou wel tegen op straat” en “ik maak jou dood”.

De rechtbank weegt mee dat de bedreiging grote indruk heeft gemaakt op de burgemeester. Het heeft bij hem en zijn naasten gevoelens van angst en onveiligheid opgeroepen. Ook veroorzaakte de bedreiging onrust in de (plaatselijke) gemeenschap. De burgemeester vervult een publieke functie die onder meer is gericht op de handhaving van de openbare orde en veiligheid. De burgemeester moet ongestoord en zonder vrees zijn werk kunnen doen. De bedreiging heeft ook de overige aanwezigen in de hal van het gemeentehuis geschokt. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat deze bedreiging van de verdachte een eenmalige, op zich zelf staande gebeurtenis is geweest, veroorzaakt door zijn persoonlijke problemen. De bedreiging was niet gericht op de (structurele) ondermijning van de publieke functie van de burgemeester.

De rechtbank is van oordeel dat het jeugdstrafrecht moet worden toegepast. Uit onderzoek van een psychiater en een psycholoog blijkt onder meer dat bij de jongeman sprake is van ontwikkelingsproblematiek en een verstandelijke beperking. Hij functioneert in de praktijk als jeugdige en kan zijn gedrag nauwelijks organiseren.

De officier van justitie eiste dat de jongeman zou worden geplaatst in een inrichting voor jeugdigen. De rechtbank komt op basis van het advies van de psychiater en de relatief beperkte ernst van het feit tot het oordeel de verdachte de kans te geven in een ambulant forensisch kader aan zijn problematiek te werken. Daarbij speelt ook de afweging mee dat de verdachte niet eerder door de rechtbank is veroordeeld voor een soortgelijk misdrijf en daarmee geen sprake is van recidive. De rechtbank legt daarom een celstraf op met een fors voorwaardelijk gedeelte, om ervoor te zorgen dat de verdachte onder meer zal meewerken aan een ambulante behandeling voor zijn psychische problematiek.

Minderjarigen opgepakt voor gewapende overval

De districtsrecherche hield woensdag 12 en donderdag 13 september twee verdachten aan voor een overval op de buurtsupermarkt aan de Bouwlustlaan in Den Haag op zondag 25 maart. Bij de overval bedreigden twee mannen de supermarktmedewerkster met (nep) vuurwapens. Zij werkte echter niet mee en jaagde de overvallers weg.

De verdachten zijn twee jongemannen van 17 en 15 jaar oud, beiden afkomstig uit Den Haag. In het opsporingsprogramma Team West werden op 15 mei camerabeelden getoond waarop de verdachten te zien waren. Deze beelden hebben mede geleid tot de aanhouding van de twee verdachten. Beide mannen zijn inmiddels voorgeleid voor de rechter-commissaris en zitten nog steeds vast.

Minderjarigen aangehouden voor gewapende overval (Foto: Stockfoto politie.nl)
Minderjarigen aangehouden voor gewapende overval (Foto: Stockfoto politie.nl)

Integrale verkeerscontrole leidt tot vondst 22 kilo Apaan

De politie heeft donderdag samen met partners een grote integrale verkeerscontrole gehouden op de Corridor in Veghel. Naast enkele landelijke en regionale politiediensten werkten ook de Belastingdienst en de Douane mee.

Op de A50 in beide richtingen en op de Eerdsebaan stonden ANPR voertuigen die alle kentekens scanden. ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. De camera in de auto leest het kenteken van een voertuig en geeft een signaal bij een hit. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de eigenaar van het voertuig nog een belastingschuld of openstaande boete heeft.

Resultaten
Er werden duizenden kentekens gescand, dit leverde 140 hits op. De belastingdienst legde beslag op 31 voertuigen waarvan er 17 daadwerkelijk werden afgevoerd. Er werd meer dan 110.000 euro aan openstaande vorderingen geïnd. Daarnaast werden er verschillende bekeuringen voor diverse verkeersovertredingen uitgeschreven door de politie.

Een bestuurder liep tegen de lamp met 22 kilo Apaan in zijn kofferbak. Apaan is een grondstof die onder andere gebruikt wordt voor de productie van synthetische drugs. Hij bleek ook geen geldig rijbewijs te hebben. De bestuurder werd aangehouden en zit vast voor verder onderzoek.

Integrale verkeerscontrole leidt tot vondst 22 kilo Apaan (Foto: Stockfoto politie.nl)
Integrale verkeerscontrole leidt tot vondst 22 kilo Apaan (Foto: Stockfoto politie.nl)

Red Bull 1-2 in eerste vrije training Singapore

Daniel Ricciardo heeft in de eerste vrije training van de Grand Prix van Singapore de snelste tijd neergezet. Zijn teamgenoot Max Verstappen was tweede.

Op het Marina Bay Street Circuit in Singapore stond vanochtend de eerste training op het programma. Een half uur voor het einde van de sessie zette Ricciardo een tijd neer van 1.39,711. Met deze tijd was de Australiër twee tienden sneller dan Verstappen.

Sebastian Vettel (1.39,997) en Kimi Raikkonen (1.40,486) stonden op het einde van de training derde en vierde. De Duitser Nico Hülkenberg was met 1.41,105 goed voor de vijfde plaats. Beide Mercedes-coureurs deden geen run op de hypersoft-banden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:39.711 Hypersoft 27
2 M. Verstappen Red Bull 1:39.912 Hypersoft 27
3 S. Vettel Ferrari 1:39.997 Hypersoft 23
4 K. Räikkönen Ferrari 1:40.486 Hypersoft 21
5 N. Hulkenberg Renault 1:41.105 Hypersoft 26
6 L. Hamilton Mercedes 1:41.232 Soft 28
7 C. Sainz Jr. Renault 1:41.329 Hypersoft 23
8 V. Bottas Mercedes 1:41.429 Soft 28
9 C. Leclerc Sauber 1:42.035 Hypersoft 24
10 R. Grosjean Haas 1:42.108 Hypersoft 21
11 M. Ericsson Sauber 1:42.408 Hypersoft 23
12 S. Pérez Force India 1:42.412 Hypersoft 25
13 K. Magnussen Haas 1:42.452 Hypersoft 20
14 F. Alonso McLaren 1:42.630 Ultrasoft 23
15 E. Ocon Force India 1:43.177 Hypersoft 25
16 P. Gasly Toro Rosso 1:43.240 Ultrasoft 25
17 B. Hartley Toro Rosso 1:43.485 Ultrasoft 30
18 L. Stroll Williams 1:43.849 Ultrasoft 30
19 S. Sirotkin Williams 1:44.036 Ultrasoft 29
20 S. Vandoorne McLaren 1:45.160 Soft 11

Red Bull 1-2 in eerste vrije training Singapore (Pro Shots / Action Images)
Red Bull 1-2 in eerste vrije training Singapore (Pro Shots / Action Images)

Vitesse is Musonda maanden kwijt

Slecht nieuws voor Vitesse. Charly Musonda kan enkele maanden niet voor de Arnhemmers in actie komen.

De Belgische huurling van Chelsea raakte zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Royal Antwerp zwaar geblesseerd aan zijn knie. Het leek in eerste instantie op een scheenbeenkwetsuur, maar onderzoek wees uit dat het om de knieholte gaat. De Gelderlander meldt dat Musonda in Engeland gaat revalideren.

Hoelang de speler precies buitenspel zal staan, is nog niet bekend. De medische staf van Chelsea spreekt van 'enkele maanden'. "We hadden er een echte versterking bij. Dit is voor Charly en Vitesse zeer teleurstellend", luidt de reactie van Vitesse-trainer Leonid Slutsky.

Musonda speelde tegen Roya Antwerp zijn eerste duel in het shirt van Vitesse. De aanvaller werd op de laatste dag van de zomerse transferperiode nog naar de Gelredome gehaald. Chelsea verhuurde het 21-jarige talent eerder aan Real Betis en Celtic.

Wedstrijden Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gaan door na cao-akkoord

De wedstrijden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie gaan dit weekend gewoon door. Er is geen probleem meer over de politie-inzet.

De landelijke politie had een staking aangekondigd, die vanmiddag om 18.00 uur zou beginnen. Door de staking zouden de clubs de veiligheid van de supporters niet kunnen garanderen.

Door een principe-akkoord over een nieuwe politie-cao is er een streep gezet door de aangekondigde acties. De verenigde politiebonden en de overheid hebben een akkoord bereikt over de nieuwe cao.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie had een kort geding aangespannen om de acties van de politie te voorkomen, omdat volgens hem de veiligheid in het geding zou komen, maar die rechtszaak gaat nu niet door.

Donderdag werd al bekend dat acht van de negen wedstrijden in de Eredivisie ook bij een staking door zouden gaan. De enige twijfel was er nog rondom AZ - Feyenoord, maar die wedstrijd gaat zondag nu ook gewoon door.

Wielrenster Bussi verbetert werelduurrecord

Vittoria Bussi heeft in het Mexicaanse Aguascalientes het werelduurrecord verbroken. De Italiaanse kwam tot 48 kilometer en 7 meter.

Het oude record uit 2016 stond met 47,980 kilometer op naam van de Evelyn Stevens. De Amerikaanse reed haar record op de wielerbaan van Colorado Springs.

De Italiaanse was jarenlang actief in de atletiek en triatlon. Sinds een paar jaar is ze volledig overgeschakeld naar het wielrennen. Vorig jaar kwam Bussi tot 47,576 kilometer, eerder deze week brak ze haar poging na drie kwartier af.

"We zijn getuige geweest van een wonderlijke prestatie", aldus UCI-voorzitter David Lappartient. "Het is uitstekend dat ook vrouwen zich aan het werelduurrecord wagen, net zoals de mannen." Het record bij de mannen staat met 54,526 kilometer op naam van de Brit Bradley Wiggins.

Held uit Yu-Gi-Oh! in Jump Force

Bandai Namco kondigt Yugi Muto, de held uit Yu-Gi-Oh!, aan als vechtersbaas in hun aankomende vechtspel Jump Force. In het spel komen alleen personages voor uit 50 jaar geschiedenis van Shueisha’s invloedrijke Japanse Weekly Shonen Jump magazine het uitvechten.

Yu-Gi-Oh!’s verhaal vindt plaats in een wereld waar een kaartspel - Duel Monsters – onderdeel uitmaakt van het dagelijkse leven. De game kan geluk en rijkdom brengen voor zij die het spel meester zijn, maar ook evengoed het einde betekenen voor de ongelukkigen.

Hoofdpersonage Yugi Muto is een eenzame jongen die graag het kaartspel speelt, maar niet met veel talent is geboren. Na het oplossen van de Millennium Puzzle kruipt de geest van Pharaoh Atem (Dark Yugi) in diens lichaam. Door de hulp van Dark Yugi weet hij in tijden van nood een van de beste Duel Monsters-spelers ter wereld te worden.

Jump Force verschijnt in 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jump Force - Yu-Gi-Oh (Foto: Bandai Namco)

Cao-akkoord politie; acties van de baan

De politie gaat dit weekend toch niet staken. Vakbonden hadden de 'heftigste actie ooit' aangekondigd, maar op de valreep werd er een cao-akkoord gesloten. Dat schrijft AT5 op haar website. 

Dat meldt de NOS. De algehele politiestaking die was aangekondigd hield in dat de politie alleen nog voor grote nood zou uitrukken. Daardoor zouden er geen agenten op de been zijn op de uitgaanspleinen in de stad dit weekend. Ook zou er geen politie aanwezig zijn rond het duel Ajax-FC Groningen.

Minister Grapperhaus had een kort geding aangespannen tegen de politievakbonden, maar nu er alsnog een cao-akkoord gesloten is zal er sowieso geen sprake meer zijn van de aangekondigde acties. Die zijn voorlopig 'opgeschort'.

World of Johan Cruyff: FIFA 19 rating van Cruyff te laag

De World of Johan Cruyff, een stichting opgericht om het nalatenschap van Johan Cruyff te bewaken en koesteren, heeft zich uitgelaten over de rating die Johan Cruyff heeft gekregen in de nieuwe voetbalgame, FIFA 19.

In FIFA 19 worden enkele 'Icons' toegevoegd voor gebruik in de FIFA Ultimate Team-mode. Deze Icons behoren tot de beste en meest zeldzame spelers in de game, en zijn gebaseerd op voetballegendes van het verleden. Iedere Icon-speler krijgt drie versies: een versie van de speler in het begin van zijn carrière, een versie van de speler in het einde van zijn carrière, en een versie van de speler in topvorm. Die laatste, en dus de beste versie, zou te laag zijn. Met een algemene rating van 94 komt Johan Cruyff gelijk te staan met andere spelers die tot de beste van hun generatie hoorden, zoals Ronaldinho en Cristiano Ronaldo.

Waar de World of Johan Cruyff echter over valt is dat andere spelers een hogere rating blijken te hebben. Legendes zoals Diego Maradona en Pelé hebben een rating van respectievelijk 97 en 98 gekregen, enkele punten hoger dan Cruyff dus. "Johan zou dichter bij hen moeten zitten", aldus de directrice van World of Johan Cruyff. Ondanks dat de organisatie heeft geprobeerd het FIFA-team te sturen met behulp van een divisie met onder andere oud-spelers Wim Jonk en Jordi Cruijff, heeft dit blijkbaar niet het gewenste resultaat gebracht. "Maar ja, op de rating hebben wij geen invloed.", treurde de directrice van World of Johan Cruyff.

Heroes of the Storm op Gamescom - interview met Kaeo Milker en Matthew Cooper

Naast Hearthstone en Diablo was ook Heroes of the Storm volop aanwezig op Gamescom, met onder andere de aankondiging van Mephisto als de nieuwe hero en de rework van zowel Tyrande als de battleground Hanamura. Puddington schoof aan bij Kaeo Milker (production director) en Matthew Cooper (senior game designer) om te praten over de toekomst van Heroes of the Storm.

Man zwaar mishandeld; politie zoekt getuigen

Donderdagavond is er een man het ziekenhuis binnengebracht met zwaar oogletsel en een verbrijzeld strottenhoofd. De politie onderzoekt wat er gisteravond rond 22.30 uur in de Frans Bekkerstraat in Rotterdam-Charlois precies is gebeurd en roept getuigen op zich te melden.

Het slachtoffer, een 41-jarige man uit Rotterdam, werd rond 23.00 uur het ziekenhuis binnengebracht en was kort daarna niet meer aanspreekbaar. Een woordvoerder van de politie: "Van een getuige weten we dat er vermoedelijk een ruzie aan de mishandeling vooraf is gegaan. En dat de fiets van het slachtoffer waarschijnlijk is meegenomen. De politie onderzoekt de mishandeling en wil graag in contact komen met getuigen en buurtbewoners. Het kan zijn dat het slachtoffer zich overdag met een groepje mannen bij het Zuidplein ophield. Ook informatie daarover is van harte welkom."

Man zwaar mishandeld; politie zoekt getuigen (Foto: stockfoto politie.nl)
Man zwaar mishandeld; politie zoekt getuigen (Foto: stockfoto politie.nl)

El Khayati: "Bij Feyenoord en PSV zou ik niet misstaan"

Nog één seizoen knallen met ADO Den Haag en dan een mooie stap maken. Dat is het doel van Nasser El Khayati.

De huidige topscorer van de Eredivisie ziet zichzelf wel bij Feyenoord of PSV spelen, onthult hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. Dat zou een terugkeer betekenen, want hij werd ooit gescout door de Rotterdammers en kwam in de jeugd ook even uit voor de landskampioen.

Toch had hij een omweg nodig om op het hoogste niveau van de vaderlandse competities te komen. Doorbreken lukte niet bij FC Den Bosch of NAC Breda, waardoor hij via Kozakken Boys, Burton Albion en Queens Park Rangers bij ADO Den Haag terecht kwam. Daar ligt de 29-jarige vast tot 2020 en is hij uitgegroeid tot een absolute smaakmaker.

Afgelopen speelronde scoorde hij vier keer tegen Excelsior en daarvoor was het ook al twee keer raak, waardoor hij met zes goals bovenaan de topscorerslijst staat. Zaterdag volgt een ontmoeting met PSV en dan hoopt hij toe te slaan tegen zijn oud-werkgever. “Een mooie tijd, maar ik kijk er met gemengde gevoelens op terug, omdat ik er niet ben doorgebroken”, aldus El Khayati. “Ik heb genoeg kansen gehad. Zo mocht ik als jeugdspeler met de beloften meedoen en heb ik onder Sef Vergoossen met het eerste elftal meegetraind.”

In de afgelopen anderhalf jaar streed El Khayati eerst voor handhaving en daarna was hij een belangrijke kracht bij het behalen van de play-offs voor Europees voetbal. “Ik roep vanaf het begin: ik hoop op één mooi, goed seizoen bij ADO en wil dan weer hogerop. Datgene wat ik moet doen is gebeurd, alleen de mooie nieuwe club is uitgebleven. Dus gaan we voor weer een mooi seizoen hier.”

El Khayati wil zijn elf goals en assists van afgelopen seizoen evenaren én zich laten zien tegen clubs uit de top drie. Dan blijft een transfer wellicht niet uit, zoals eerder deze zomer. “Als ik kijk naar Feyenoord en PSV, dan zou ik daar zeker niet misstaan", oordeelt de spelmaker. "Ik heb ook bij beide een verleden, dus dat zou wel mooi zijn. Het moet straks wel concreet worden, anders denk ik aan het buitenland. Ik ga er tot nu toe van uit dat ik dit seizoen bij ADO blijf.”

Schepen ingezet om zoet drinkwater naar West-Friesland te brengen

In delen van het IJsselmeer is - ondanks de eerder genomen maatregelen – sprake van een te hoog zoutgehalte als gevolg van de langdurige droogte. Dat heeft er toe geleid dat bij Andijk afgelopen week geen water meer is ingenomen voor de productie van drinkwater. Omdat de situatie bij Andijk onzeker blijft, heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloten om een aanvullende maatregel voor te bereiden: het aanvoeren van zoet water per schip uit andere delen van het IJsselmeer.

Uit metingen is gebleken dat het zoutgehalte voor de kust van Andijk afgelopen weken hoger is dan gewenst voor de productie van drinkwater. Dit is de locatie waar PWN water inneemt voor drinkwaterbereiding voor West-Friesland. De kwaliteit van het drinkwater is niet in het geding, maar het oplopende zoutgehalte kan er voor zorgen dat het drinkwater net iets anders smaakt dan mensen gewend zijn.

Om ervoor te zorgen dat het water uit de kraan voor de 60.000 huishoudens in West-Friesland voldoet aan de kwaliteitseisen voor drinkwater, neemt de minister deze maatregel. De schepen kunnen indien nodig iets verder weg water uit het IJsselmeer halen, daar waar het zoutgehalte laag is.

Inzet schepen
Rijkswaterstaat is op dit moment samen met drinkwaterbedrijf PWN bezig met de voorbereidingen, zodat de schepen medio volgende week kunnen gaan varen. Deze schepen zullen het zoete water inwinnen, vervolgens terugvaren en de bekkens van drinkwaterbedrijf PWN met het water bijvullen. De kwaliteit van het drinkwater, inclusief de smaak, is daarmee gegarandeerd.

Maatregelen
Om het zoutgehalte in het IJsselmeer te verlagen zijn al meerdere maatregelen genomen, zoals regelmatig spuien en pompen bij Kornwerderzand en Den Oever en het plaatsen van bellenschermen. Omdat dit nog niet voldoende effect heeft voor de inname van water voor de drinkwatervoorziening, is deze aanvullende maatregel genomen.

Guardiola: "De Bruyne kost 250 miljoen"

Pep Guardiola benadrukt dat Manchester City niet van plan is om Kevin de Bruyne zomaar te verkopen.

De Belgische spelmaker van The Citizens kreeg in januari een nieuw contract voor zes jaar. "Kevin is een hele dynamische speler", vertelt Guardiola aan Universo Valdano. "Marcelo Bielsa (manager van Leeds United, red.) vertelde me dat hij zijn favoriete speler is. Ik heb zijn ouders een keer ontmoet en vaak zie je hoe zo'n jongen in elkaar zit als je zijn ouders leert kennen."

"Hij is een fantastische jongen. Zijn afkoopsom is 250 miljoen euro. Sorry, hij is niet te koop", aldus Guardiola, die ook liet weten dat hij ooit bondscoach wil worden. "Ja, ik wil een keer een nationaal elftal coachen als ik daarvoor de kans krijg. Ik wil het een keer proberen en ik ben daar altijd nieuwsgierig naar geweest."

Pep Guardiola heeft in het Etihad Stadium echter nog een contract tot medio 2021. "Ik ben hier heel gelukkig", aldus de 47-jarige Spanjaard. "Ik voel me beschermd en ik werk voor een club die mij erg interesseert."

'Schoolshooting' in Roermond, leerling met bijl opgepakt

Vrijdagochtend heeft de politie een 16–jarige jongen aangehouden na een melding van een schietincident op een school aan de Kasteel Hillenraedtstraat. Rond half negen arriveerde de jongen bij school, waarna hij een vuurwapen en een bijl tevoorschijn haalde. Zowel binnen als buiten de school heeft hij enkele schoten gelost zonder daarbij iemand te raken. Leraren van de school probeerden ondertussen om met hem in gesprek te blijven. Enkele minuten nadat de politie in kennis was gesteld, waren de eerste politieagenten bij de school waar zij de jongen buiten wisten te overmeesteren.

Op basis van de nu beschikbare informatie gaat de politie ervan uit dat er sprake zou zijn van een ruzie tussen de verdachte en een medescholier. De politie onderzoekt of dit inderdaad de toedracht is. Naast de bijl zijn er wapens bij de jongen aangetroffen. Verder hebben agenten diverse hulzen gevonden die voor nader onderzoek door specialisten van de Forensische Opsporing zijn meegenomen.

©video: 1limburg

"We zijn hier bij Watford niet het nieuwe Leicester"

Watford is de grote revelatie in het nog prille Premier League-seizoen. De club floreert onder de strenge aanpak van trainer Javi Gracia.

De Hornets wonnen elk van de eerste vier competitieduels, net als Liverpool en Chelsea. Nu wacht een thuisontmoeting met Manchester United en wat dat betreft kan de club zich moed inpraten met een hoopgevende statistiek. Gracia, die in januari werd aangesteld, verzamelde sinds zijn eerste thuiswedstrijd in februari meer punten voor eigen publiek dan welke Premier League-club dan ook: 23.

De ex-coach van onder meer Rubin Kazan en Málaga is iemand die er graag kort op zit bij zijn spelers en dat lijkt een verklaring voor het huidige succes. “Dit seizoen heeft de manager bepaald hoe hoog de boetes moesten zijn”, vertelt Troy Deeney in gesprek met BBC Sports. “Hij heeft ervoor gezorgd dat de boetes erg hoog zijn. Eerlijk is eerlijk, niemand zorgt voor problemen. Ik denk dat iedereen heel erg veel van zijn geld houdt. De hoogste boete? Je moet 112 euro betalen voor elke minuut die je te laat komt.”

“Je kan bijvoorbeeld op de snelweg stilstaan. Het kan flink oplopen als je 35 minuten stilstaat”, weet de aanvaller van Watford, dat vorig seizoen als veertiende eindigde. Abdoulaye Doucoure en José Holebas zorgen er naar verluidt voor dat de boetepot redelijk gevuld wordt. “Ik ben niet altijd op tijd”, erkent Doucoure. “Ik probeer het. Je moet op tijd zijn. Veel spelers zijn regelmatig te laat gekomen, dus ik denk dat er aan het einde van het seizoen een flink bedrag te besteden valt.”

Watford won niet alleen elk competitieduel dit seizoen, maar zegevierde tussendoor in de EFL Cup ook over Reading. Niet onbelangrijk: geen enkele basiskracht deed eerder deze zomer mee aan het WK in Rusland. Doucoure neemt resoluut afstand van de vergelijkingen met Leicester City, dat in 2015/16 totaal onverwacht alle topclubs aftroefde en de landstitel greep. “Serieus, we zijn vier duels onderweg. Dat is niets. We zijn hier bij Watford niet het nieuwe Leicester. We willen in de top tien eindigen. We hebben vorig seizoen fouten gemaakt en nu willen we sterker zijn.”

Vrouw zakt door de stoep en raakt gewond

In Merkelbeek (Limburg) is een oudere vrouw door de stoep gezakt en daarbij gewond geraakt. Ze liep met haar man op de Belenweg toen ineens de grond onder haar voeten verdween, zo meldt 1Limburg.

Volgens een woordvoerder van WML is er een sinkhole ontstaan door een ondergrondse lekkage. Het verhaal wordt bevestigd door de brandweer. De gemeente is inmiddels op de hoogte van het gat en probeert contact te krijgen met het slachtoffer zodat de wethouder haar een bloemetje kan brengen. 

Kunsthandelaar ontdekt opnieuw een Rembrandt

De Amsterdamse kunsthandelaar Jan Six heeft opnieuw een schilderij van Rembrandt ontdekt. Hij vond het schilderij, genaamd 'Laat de kinderen tot mij komen' bij veilinghuis Lempertz in Keulen.

Dat meldt de Volkskrant. Al in 2014 zag Six het schilderij in de catalogus van het veilinghuis staan. Hij had toen meteen het vermoeden dat hij een jonge Rembrandt op het schilderij zag staan als één van de mensen die op Christus afkomen. Rembrandt liet zichzelf vaker terugkomen in zijn werken.

100 keer de prijs
Vervolgens vond Six een investeerder die het schilderij voor hem wilde kopen. Deze betaalde er uiteindelijk ruim 1,5 miljoen euro voor. Dat is meer dan honderd keer het bedrag waarvoor het schilderij werd aangeboden. Six was namelijk niet de enige die een echte Rembrandt dacht te herkennen. Ook kunsthandelaar Otto Naumann had de Rembrandt op het oog.

Vervolgens begon voor Six het lange proces van het definitief vaststellen van de Rembrandt. En dat proces is nog niet afgerond. Eigenlijk wilde Six het schilderij pas presenteren op de tentoonstelling over de jonge Rembrandt die in november 2019 opent in Leiden. Door de vele geruchten over het bestaan van een nieuwe Rembrandt, heeft hij gekozen zijn vondst nu al openbaar te maken. Eerder dit jaar maakte Six al bekend dat hij het schilderij Portret van een jonge man, ook van Rembrandt, had ontdekt.

Ex-orkaan Helene komt naar Europa

Ex-orkaan Helene trekt naar Europa. In Ierland gaat het maandagavond stormen en in Nederland wordt het juist warm nazomerweer. Dinsdag, Prinsjesdag, wordt het met veel zon 24-30 graden. Er is kans op een langere periode fraai nazomerweer, maar vanaf volgende week donderdag neemt de kans op wisselvallig weer toe. Wel blijft de kans op relatief warm weer tot en met het volgende weekend groot.

Zaterdagmiddag verschijnt ex-orkaan Helene op de Europese weerkaarten. Ze trekt dan langs de Azoren langzaam in de richting van Ierland. Volgens de laatste verwachtingen kan Ierland zich maandagavond opmaken voor storm met zeer zware windstoten en veel regen.

Aan de oostkant van Helene wordt met een zuidelijke stroming warme lucht over Europa geblazen. Vanaf zondag merken we dit in Nederland door een duidelijk oplopende temperatuur. Zaterdag ligt de maximumtemperatuur nog rond 20 graden, op zondag wordt het 20-24 graden en voor maandag staat 21-26 graden in de verwachting.

Zomerse Prinsjesdag
Het zomerweer spant op dinsdag de kroon. Met veel zon komt de middagtemperatuur dan uit op 24 graden op de Wadden, 25-27 graden in het noorden en westen en 27 à 28 graden in het zuiden, midden en oosten van het land. In Brabant en Limburg wordt het nog wat warmer met 29 of 30 graden.

Als de 30 graden wordt overschreden mogen we spreken van een zeer late regionale tropische dag. Sinds het begin van de metingen is het vanaf 18 september slechts op zes jaren nog tropisch warm geworden op KNMI-weerstations in Brabant en Limburg. Dit was voor het laatst in 2003. Toen werd het op 20 september nog 31,2 graden in Maastricht.

De dagen daarna blijft de kans op relatief warm weer groot. Vooral op woensdag en donderdag is de kans op maxima rond of boven 25 graden nog circa 50%. Daarna komt de middagtemperatuur waarschijnlijk rond 22 graden te liggen, maar sommige berekeningen houden de warmte in ons land. De normale middagtemperatuur ligt in de tweede helft van september rond 18 graden.

Blijft het ook zonnig en droog?
De onzekerheid in het weerbeeld neemt toe. Woensdag is de kans op droog en vrij zonnig weer nog ruim 50%, dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied. Vanaf donderdag krijgt een lagedrukgebied mogelijk meer invloed en neemt de kans op bewolkt en wisselvallig weer toe. Toch zijn er ook signalen dat het hogedrukgebied flinke invloed op het Nederlandse weer houdt. De kans op droog en vrij zonnig weer is in de periode donderdag tot en met volgend weekend circa 25%.

Ex-orkaan Helene komt naar Europa (Foto ter illustratie ©pxhere)
Ex-orkaan Helene komt naar Europa (Foto ter illustratie ©pxhere)

Politie zoekt man met hondje

Wie is de man met het hondje? Het is één van de belangrijke vragen in een onderzoek naar een steekincident, waarbij een 19-jarige man uit Eindhoven donderdagavond ernstig gewond raakte. Hij werd gestoken in het centrum van Eindhoven. Van de dader of daders ontbreekt nog ieder spoor.

Mogelijk dat er een ruzie over drugs vooraf ging aan het steekincident, dat plaatsvond op een parkeerplaats aan de Fuutlaan/Stationsweg. Het slachtoffer zou in de buurt van de Albert Heijn aan de Vestdijk ook al problemen hebben gehad. Nadat hij gestoken werd strompelde hij richting de Tramstraat, waar een getuige de politie belde. Het slachtoffer werd met flinke verwondingen door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. Later op de avond kwam het bericht dat het met hem al een stukje beter ging.

Over de achtergrond van het steekincident is nog veel onduidelijk: “In de zoektocht naar de dader of daders kijken wij camerabeelden uit in de omgeving en wij willen met mensen spreken die iets hebben gezien of meer weten”, zo vertelt de recherche. Eén van die mensen is een wat oudere man met een hondje. Hij sprak op de Tramstraat met personeel van een hotel en zou iets hebben gezien: “Wij willen heel graag met deze meneer spreken. Hij zou in de buurt wonen, dus hopelijk weten mensen uit die omgeving om wie het gaat of herkent hij zich zelf in de beschrijving.”

Politie zoekt man met hondje (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie zoekt man met hondje (Foto: stockfoto politie.nl)

Blu-ray: Isle of Dogs

Het zijn de favoriete films van die koffiebarista's en hipsters met knotjes: de creaties van regisseur Wes Anderson. Van het prachtige The Grand Budapest Hotel tot de hilarische stop-motion Fantastic Mr. Fox, het is een unieke stijl die de regisseur erop nahoudt. Maar alles wat Anderson aanraakt, verandert in goud. Zo ook zijn nieuwste film, sinds kort op blu-ray, Isle of Dogs wat net als Fantastic Mr. Fox veelvuldig gebruikmaakt van stop-motion animaties. Het is wederom een zeer unieke en vermakelijke film en Misschien wel één van de beste van dit jaar. Ondanks de geanimeerde figuren, is de film trouwens niet gericht op een jonger publiek, verwacht daarom ook geen optionele Nederlandse stemmen.

Loot en Mechs in Daemon x Machina

Nintendo heeft in een nieuwe trailer voor Daemon x Machina meer details gegeven over hoe de game precies werkt. In de game speel je een mercenary die vecht in een Mech, ook wel bekend als 'Arsenal'. De game lanceert in 2019 exclusief voor Nintendo Switch.

Door vijanden te verslaan, kun je loot vinden in de vorm van nieuwe uitrusting voor jouw 'Arsenal'. Deze kun je meteen equippen, maar ook mee terug nemen naar je base. Daarna kun je deze onderdelen altijd gebruiken, om zo voor elke missie de perfecte balans te vinden. Melee, longrange en alles ertussen. Het is mogelijk.

De game biedt online multiplayer om grotere bazen te verslaan. Ongetwijfeld droppen deze speciale loot en bieden zij een grotere uitdaging. Je ziet het hieronder allemaal in actie.

Pokemon Let's Go Pikachu & Eevee tonen nieuwe moves

Tijdens de Nintendo Direct van vannacht heeft Nintendo een nieuwe trailer getoond voor Let's Go Pikachu en Let's Go Eevee. De trailer toont dat Eevee en Pikachu geheime technieken kunnen gebruiken in de wereld en zelfs speciale aanvallen kunnen leren.

Zo kan Eevee bosjes omver hakken met Chop Down (wat we voorheen kenden als 'Cut') en kan Pikachu surfen met een surfbord en vliegen met ballonnen. Ook zijn er aanvallen die alleen Pikachu en Eevee kunnen leren die een voordeel kunnen geven in gevechten. Gebruik je het touchscreen van je Switch kun je als laatst de haarstijl van de twee Pokémon veranderen.

Pokémon Let's GO, Pikachu en Eevee! lanceren op 16 november voor Nintendo Switch. Op dezelfde dag lanceert er ook een speciale Switch-bundel.

Zwaargewonde na melding schietpartij

De politie in Amsterdam heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een slachtoffer op straat aangetroffen na een geweldsdelict dat vermoedelijk in een woning op tweehoog plaatsvond. Dat meldt AT5 op haar website. 

Vlak voor middernacht kwamen er bij de politie meldingen binnen van een schietpartij in de Vlietstraat, naast de tramremise in Oud-Zuid. Toen de hulpdiensten arriveerden lag er op straat een slachtoffer, dat volgens getuigen uit het raam van een woning op tweehoog was gevallen of geduwd.

Het is nog onduidelijk of er daadwerkelijk is geschoten tijdens het geweldsdelict in de woning. Het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De politie hield kort na het incident twee verdachten in de leeftijd van 39 en 48 aan.

Er zouden echter nog meer verdachten betrokken zijn geweest bij het incident. Twee of drie onbekenden zouden na het geweld richting de Schinkelkade zijn gerend. De politie onderzoekt de zaak.

Katamari Damacy: Reroll aangekondigd

Bandai Namco brengt de HD-remaster Katamari Damacy: Reroll uit op Switch en pc via Steam. Op Nintendo Switch heeft de game HD-trilfunctie, bewegingsbesturing en multiplayerondersteuning met de Joy-Con.

Gebruik de Joy-cons om de katamari te besturen met behulp van de analoge sticks of door te controllers zelf te bewegen. Als je schudt dan voer je de Prince Dash uit in de table-topmodus. Spelers kunnen ook in de multiplayer-modus spelen door de twee Joy-cons op de Switch te gebruiken.

Katamari Damacy Reroll rolt deze winter naar de Nintendo eShop op de Nintendo Switch.

Meer details van spelmodi in Super Mario Party

Nintendo heeft meer details bekendgemaakt van Super Mario Party via onderstaande trailer. Een ritme-modus, meer co-opgames en zelfs een challenge mode en online modus voor mensen zonder vrienden.

In de nieuwe stand Beat-baas kunnen tot wel vier spelers elk een Joy-Con ter hand nemen en hun heupen losgooien met ritmische gameplay, terwijl de stand Wilde wateren voor de eerste keer in de serie een coöp-stand voor maximaal vier spelers biedt. Daarnaast heeft de game 80 gloednieuwe minigames, een Weg der uitdagingen voor één speler, de minigamestand Online Mariothon en nog veel meer.

Super Mario Party komt op 5 oktober uit voor de Nintendo Switch

NFL: Bengals weer te sterk voor Ravens

De Cincinnati Bengals hebben in de NFL ook hun tweede wedstrijd gewonnen. De ploeg was thuis met 34-23 te sterk voor de Baltimore Ravens, die in week 1 nog gehakt maakten van de vrij matige Buffalo Bills.

Ravens-quarterback Joe Flacco gooide 32 van zijn 55 pogingen raak, goed voor 376 yards en twee touchdowns, maar dat mocht niet baten. Andy Dalton, quarterback van de Bengals, kwam tot 42 pogingen, maar 24 daarvan kwamen aan.

Met 265 yards kwam hij niet in de buurt van het totaal van Flacco, maar Dalton gooide wel vier touchdown passes. Wide receiver AJ Green nam er drie voor zijn rekening, Tyler Boyd ontving de vierde.

Overigens was het een rematch van de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen van vorig jaar, waarin de Bengals in de slotminuut de zege wegkaapten, waardoor de Ravens op het allerlaatste moment de play-offs alsnog aan hun neus voorbij zagen gaan.

Bengals - Ravens (Bron: YouTube)

Nieuwe update voor Splatoon 2 beschikbaar

Vanaf vandaag komt de eerste lading nieuwe wapens uit de Kensa Collection naar Splatoon 2 als onderdeel van de nieuwe versie 4.0-update. Daarnaast komen er flinke Splatfest-aanpassingen.

Vanaf versie 4 zullen Splatfests in Splatoon 2 aanzienlijk worden gewijzigd. Twee nieuwe modi, Normaal en Pro, zullen de vorige Solo- en Team-modi vervangen.

In de normale modus kun je zelf in een Splatfest Battle springen of je aansluiten bij een tot drie vrienden van hetzelfde Splatfest-team. Als je deelneemt aan een wedstrijd als een groep van twee of drie, worden willekeurige solospelers gekoppeld om een groep van vier te vormen. In deze modus wordt het verftotaal toegevoegd aan de winbonus. Als je team een win-streak heeft, probeert het spel je te matchen met teams met een vergelijkbare streak. Bovendien, als wapens, uitrusting of algemene stijlen van vier spelers in je team aan bepaalde voorwaarden voldoen, krijgt je team een bijnaam en een 'matching'-bonus.

Pro-modus is voor diegenen die solo willen gaan. In de Pro-modus word je beoordeeld op je Splatfest Power. Verhoog het hoog genoeg en je kunt het maken in de Splatfest Top 100. In deze modus krijg je ranking-punten door het andere team te verslaan. Je krijgt meer ranking-punten voor het verslaan van teams met een hogere Splatfest Power.

Naast het bovenstaande zullen 10x Battles in beide divisies worden toegevoegd. Dit zijn zeldzame wedstrijden die zullen plaatsvinden als je geluk hebt, en als je wint, worden je bijdragepunten vermenigvuldigd met 10. Er gaat een gerucht dat super zeldzame 100x gevechten ook kunnen voorkomen...

Als je vriend een 10x-veldslag wint of als iemand een wedstrijd van 100x wint, kunnen teams op het grote scherm op Inkopolis Square verschijnen. Ook als je in de lobby zit of tijdens matchmaking, zal dergelijke informatie als een nieuwsflits op je spelscherm verschijnen. Teambijnamen worden ook weergegeven in de reguliere modus. De uiteindelijke Splatfest-resultaten worden bepaald op basis van drie factoren: stemmen, invloed van spelers in de normale modus en invloed van Pro-modusspelers.

Versie 4.1 van Splatoon 2 komt begin oktober en bevat een nieuw level, nieuwe songs en meer wapens uit de Kensa Collection, inclusief nieuwe sub- en speciale wapens.

NES-games en NES-controllers voor Nintendo Switch Online

Nintendo heeft vannacht bekend gemaakt dat de NES een revival gaat krijgen door Nintendo Switch Online. Naast verschillende NES-games zijn er ook draadloze NES-controllers onthuld die alleen te bestellen zijn als je lid bent van de online service.

Vanaf de release kun je twintig NES-games spelen, waaronder Super Mario Bros. 3, The Legend of Zelda, het nieuw aangekondigde Pro Wrestling dat voor het eerst sinds de release in 1987 verkrijgbaar is, en Ice Hockey. Daarnaast worden er regelmatig meer games toegevoegd.

Wil je de NES-ervaring nog verder laten gaan, dan zijn er de draadloze Nintendo Entertainment System-controllers. Alleen leden van Nintendo Switch Online kunnen deze controllers kopen. Deze remake van de originele NES-controller wordt geleverd in een pakket van twee en kost € 59,99. Je kunt de controller opladen door hem vast te maken aan een Nintendo Switch-systeem dat in de houder zit. Leden kunnen deze NES-controllers vanaf 19 september alvast bestellen.

Met Nintendo Switch Online krijgen leden toegang tot online spelen, een opslagcloud waarin ze spelgegevens van ondersteunde games kunnen opslaan, een selectie NES-games van NES – Nintendo Switch Online, die ook online gespeeld kunnen worden, speciale aanbiedingen en een smartphone-app als ondersteuning voor online gamesessies.

Naast Splatoon 2 zullen meer games met de app ondersteuning krijgen om te voicechatten, waaronder Mario Kart 8 Deluxe, ARMS en Mario Tennis Aces. Nintendo Switch-bezitters worden niet automatisch lid wanneer de service op 19 september van start gaat, dus ze zullen een individueel of familielidmaatschap moeten aanschaffen om in ondersteunde games online te kunnen blijven spelen. Een jaarabonnement kot 19,99 euro, een abonnement voor drie maanden is er voor 7,99 euro en een maandabonnement is er voor 3,99 euro. Een familielidmaatschap kost 34,99 euro.

Op de servicepagina van Nintend Switch Online is nog meer informatie te vinden.

Vuelta: Etappe 19 - Klimmen naar Andorra

Het heeft even geduurd, maar op de op twee na laatste dag van de Vuelta a España is het dan tijd voor de eerste écht typische Vuelta-etappe, het best te omschrijven als _____/

We gaan vandaag naar Andorra, een etappe van een goede 150 kilometer. Onderweg richting Andorra komen we onder meer door Balaguer, waar de Belgische voetbalbondscoach Roberto Martinez is geboren, zo lezen we dan weer in de uitgebreide voorbeschouwing

De zeventien kilometer lange slotklim is lang en vooral in het begin erg lastig, met kilometerslang gemiddeld tegen de tien procent. Deel twee is beduidend minder ingewikkeld, het komt er nauwelijks nog boven de zes procent.

Om half twee begint de etappe, Eurosport en Sporza zijn er weer vanaf een uur of drie bij. Om een uur of vijf kan de TV aan voor de slotklim, de finishtijd wordt verwacht tussen half zes en zes.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

MLB: Rockies kruipen dichter naar play-offs met winst op Diamondbacks

De honkballers van de Colorado Rockies kruipen alsmaar dichter richting de play-offs in de MLB. In de strijd om de titel in de National League West, wat een play-offticket oplevert, wonnen de Rockies de vierde wedstrijd van hun onderlinge serie tegen de concurrenten van de Arizona Diamondbacks.

De Rockies wonnen al twee van de eerste drie wedstrijden deze week en gaan daardoor aan de leiding in de NL West. Dankzij stevige homeruns van Nolan Arenado en Trevor Story werden de D-Backs donderdag met 10-3 verslagen. De Rockies staan nu op 81 zeges, de Diamondbacks op 80, maar die hebben wel één wedstrijd meer gespeeld.

Uitslagen MLB donderdag
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 10-3
New York Mets - Miami Marlins 4-3
Washington Nationals - Chicago Cubs 3-4
New York Mets - Miami Marlins 5-2
Baltimore Orioles - Oakland Athletics 5-3
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 4-3
St.Louis Cardinals - Los Angeles Dodgers 7-9
Kansas City Royals - Minnesota Twins 6-4
Los Angeles Angels - Seattle Mariners 2-8

Joekels van homeruns voor Arenado en Story (Bron: YouTube)

9 op de 10 volwassenen bezorgd over milieu

Ruim de helft van de volwassenen in Nederland gaf in 2017 aan dat lucht, bodem en water sterk verontreinigd zijn. Drie kwart vindt dat er aan de natuur veel schade is toegebracht. Dit is hoger dan vijf jaar eerder. Ook blijken meer mensen bereid om te betalen voor een beter milieu. Toch is de bezorgdheid over het milieu nagenoeg gelijk gebleven. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS op basis van het onderzoek Belevingen.

In het onderzoek Belevingen 2017 is volwassenen gevraagd naar hun mening over enkele milieukwesties. Dezelfde vragen en stellingen zijn ook in 2012 voorgelegd. In 2017 gaf 55 procent aan dat lucht, bodem en water sterk verontreinigd zijn, in 2012 was dat 40 procent. Daarnaast gaf 75 procent in 2017 aan dat er veel schade is toegebracht aan de natuur, tegen 59 procent in 2012. Ook zeggen meer mensen in 2017 bereid te zijn om meer belasting te betalen voor een beter milieu: 34 procent, tegenover 24 procent in 2012.

Bijna 9 op de 10 volwassenen bezorgd over milieu
Hoewel meer mensen vinden dat er sprake is van milieuverontreiniging en schade aan de natuur, is het aandeel dat zich zorgen maakt nauwelijks veranderd. In 2017 zei 85 procent zich zorgen te maken over het milieu, nagenoeg evenveel als in 2012. De aard van de zorgen is echter wel anders: van de volwassenen die zich zorgen maken, zegt in 2017 bijna 43 procent zich vooral zorgen te maken over het milieu wereldwijd, 6 procent over het milieu in de eigen leefomgeving, en ruim de helft over beide. In 2012 was men nog vooral bezorgd over het milieu wereldwijd (64 procent).

Hoge inkomens vaker bereid meer te betalen voor milieu
Mensen met hogere inkomens zijn minder vaak van mening dat lucht, bodem en water sterk verontreinigd zijn en dat er veel schade is toegebracht aan de natuur dan mensen met lagere inkomens. Wel zijn ze bereid om meer belasting te betalen voor een beter milieu: van degenen met een inkomen in de hoogste inkomensgroep is 43 procent bereid extra belasting te betalen. In de andere inkomensgroepen is dat ongeveer 30 procent. In hoeverre volwassenen zich zorgen maken over het milieu blijkt nauwelijks samen te hangen met hun inkomen.

Vrouwen zien vaker schade aan milieu, maar zijn minder bereid te betalen
Vrouwen vinden vaker dan mannen dat lucht, bodem en water sterk verontreinigd zijn (60 tegenover 50 procent), en dat er veel schade is toegebracht aan de natuur (78 tegen 73 procent). Ook maken ze zich iets vaker zorgen over het milieu (88 procent van de vrouwen, 83 procent van de mannen). Vrouwen zijn echter minder vaak bereid om meer belasting te betalen ter verbetering van het milieu: 31 procent, tegenover 37 procent van de mannen.

9 op de 10 volwassenen bezorgd over milieu (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
9 op de 10 volwassenen bezorgd over milieu (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Man aangehouden om zwaaien met (nep)wapen

Op donderdag om 18.15 uur kwam er een melding binnen bij het Operationeel Centrum dat een man in de buurt van kinderen met een vuurwapen liep te zwaaien. De melding werd zeer serieus genomen en meerdere politie-eenheden trokken hun kogelwerende vesten aan en spoedden zich naar de Heiningen in Bergen op Zoom. 

Onderweg kregen de agenten te horen dat het om dezelfde man zou gaan die op 9 september werd aangehouden in die omgeving. Hij liep daar toen met een wapen in zijn broeksband. Pas nadat een agent een waarschuwingsschot had gelost gaf de man zich over en kon hij aangehouden worden. Hij bleek toen een nepvuurwapen bij zich te hebben.

De verdachte was een woning binnen gegaan. Toen de politie de omgeving afgezet had en op de aanhoudingsspecialisten wachtte kwam de man naar buiten. Hij kon direct door de surveillance-eenheden ingerekend worden. Hij had op dat moment geen wapen bij zich. De woning van de verdachte is onderzocht.

Dressuurteam vijfde op WK, wel zeker van Olympische Spelen

De Nederlandse dressuurploeg is bij de Wereldruiterspelen in Tryon vijfde geworden in de landenwedstrijd. Na drie vorige edities van eremetaal bleef dat ditmaal uit. Wel is dit het eerste Nederlandse team dat een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 veroverd. Voor de zes beste landen lagen er startbewijzen voor Tokio klaar.

De wereldtitel ging voor de twaalfde keer naar Duitsland (242.950). De titelverdediger verwees Verenigde Staten (233.229) en Groot-Brittannië (229.628) respectievelijk naar zilver en brons. 

De Duitsers stonden na de eerste twee van in totaal vier teamleden al aan de leiding en ze liepen donderdag met Sönke Rothenberger (81.444) en Isabell Werth (84.814) alleen maar verder uit. De Olympisch kampioene van 1996 was de beste tijdens de Grand Prix. 

De Nederlandse equipe (223.664) stond halverwege de landenwedstrijd ook al op de vijfde plaats. Madeleine Witte-Vrees debuteerde woensdag met Cennin met een score van 72.966, terwijl Hans Peter Minderhoud op Glock's Dream Boy een score van 73.509 liet noteren. Emmelie Scholtens was donderdag de eerste Nederlander die in actie kwam. De 32-jarige debutant kwam op Apache tot een score van 72.733. Edward Gal noteerde vervolgens op Glock's Zonik met afstand de beste Nederlandse score: 77.174. Individueel staat hij daarmee zevende.

Het Nederlandse viertal plaatsen zich wel allemaal te plaatsen voor de Grand Prix Special van vrijdag. Zondag wordt het dresuur afgesloten met de Kür op Muziek. 

Het dressuurteam is het eerste Nederlandse team dat zich kwalificeert voor de Olympische Spelen. Ze zijn echter niet de eerste gekwalificeerden voor Oranje. Er zijn al enkele startbewijzen veiliggesteld in enkele zeilklassen. 

Vrachtwagenchauffeur overleden na ongeval

Op de A73 ter hoogte van Beesel is vannacht de bestuurder van een vrachtwagen ondanks reanimatiepogingen overleden, nadat de vrachtauto tegen een pijlwagen was aangereden.

Het ongeval vond plaats rond 01.45 uur even voorbij de Swalmentunnel in de richting van Venlo. De pijlwagen stond daar om te waarschuwen voor werkzaamheden langs de snelweg. Als gevolg van de aanrijding zijn beide rijstroken richting Venlo volledig afgesloten.

FOK! Wat een weer: volop nazomer!

In de ochtend schijnt op veel plaatsen de zon, de nu nog aanwezige mistbanken lossen snel op. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken. In de kustprovincies is er meer bewolking aanwezig en kan er een lichte bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee en boven het IJsselmeer neemt deze in de middag toe naar vrij krachtig.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en trekken enkele regenbuien van west naar oost over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De zuidwest- tot westenwind is overwegend matig, aan zee vrij krachtig en enige tijd krachtig, 6 Bft.

Zaterdag overdag zijn er perioden met zon en kan er vooral in het noorden en oosten een lichte bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 19°C en de westelijke wind is matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Een monument in Tornio in Finland  (Foto: Interpretatie)
Een monument in Tornio in Finland (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Registratie etniciteit door politie: feiten of rassenleer'?

Politie en justitie moeten etniciteit registreren van elke arrestant, verdachte en veroordeelde. Het zou kunnen leiden tot beter beleid, blijkt uit onderzoek. Twee tegenpolen in de gemeenteraad denken er het hunne van: Mourad Taimounti (DENK) en Annabel Nanninga (Forum voor Democratie), meldt AT5.

'Ik begrijp dat de wetenschap daar behoefte aan heeft, alleen het risico daarbij is dat de stap naar rassenleer echt om de hoek is', zegt Taimounti die het een slecht idee vindt. 

Nanninga vindt dat geen reden om dan dingen niet te benoemen of krampachtig uit de statistieken te halen. 'Uit die aanbeveling is niets gebleken dat het slechte mensen zijn, maar meer het zijn de feiten. Daar moeten we mee werken als we de boel veilig willen houden.'

Door registratie kan er volgens de onderzoekers van de Universiteit Leiden onderzocht worden waarom Marokkaanse en Antilliaanse jongens vaker aangehouden worden dan autochtone leeftijdsgenoten. De kans bij de eerste groep is maar liefst tien keer zo groot. 

Vier Nederlandse boten naar finales WK roeien

Op het wereldkampioenschap roeien in Plovdiv hebben vier Nederlandse boten zich geplaatst voor de finales. De Nederlandse equipe kende donderdag een uitstekende dag op het Bulgaarse water, terwijl er vrijdag nog meer halve finales volgen.

Marieke Keijser en Ilse Paulis wonnen hun halve finale in de lichte dubbel-twee en plaatsten zich zo overtuigend voor de eindstrijd. Dat deden Dirk Uittenbogaard, Stefan Broenink, Koen Metsemakers en Abe Wiersma ook in de herkansingen van de mannen dubbel-vier.

Bjorn van den Ende, Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz eindigden als tweede in de mannen vier-zonder, ruim voldoende voor een finaleplek. Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers pakten zonder grote problemen de derde plek, ruimschoots genoeg om de Nederlandse wereldtitel te mogen verdedigen in de finale.

Zondag komen nog vier Nederlandse boten in actie in de strijd om een finaleplek: de dubbel-twee bij de mannen en vrouwen en de twee achten.

'60-100 huizen branden door gasexplosies, drie dorpen geŽvacueerd'

In de Amerikaanse staat Massachusetts hebben zich donderdag meerdere gasexplosies voorgedaan. Volgens de politie van de staat zijn hulpdiensten op zeker zeventien verschillende locaties bezig, vooral wegens explosies en daaropvolgende branden.

Er zouden inmiddels zoveel branden woeden dat mensen 'de lucht niet meer kunnen zien'. In de stad Lawrence, goed voor zo'n tachtigduizend inwoners, zijn volgens een lokale politiechef 20 tot 25 branden aan de gang. Lawrence en het naburige Andover en North Andover worden (deels) geëvacueerd.

Mensen in North Andover wordt gevraagd om, als ze gasaansluitingen in huis hebben, per direct het huis uit te gaan. 

Update 00.58 uur
Volgens de lokale politie zijn inmiddels zeker 39 huizen getroffen, terwijl nieuwe meldingen alsmaar binnen blijven komen. Lokale media maken zelfs melding van zestig tot honderd huizen die in brand staan. Het gasbedrijf is bezig om de leidingen leeg te halen, maar dat duurt even.

Heel veel Final Fantasy naar Nintendo Switch en Xbox One

Square Enix gaat veel Final Fantasy brengen naar Nintendo Switch. Vorige week werd al bekend dat er een remaster komt van Final Fantasy Crystal Chronicles voor de console en PlayStation 4. Dit blijkt echter nog maar het begin.

Final Fantasy XV Pocket Edition is vanaf later vandaag te downloaden voor Switch. Ook hier houdt het echter niet op. Een verbeterde versie van World of Final Fantasy genaamd Maxima is in ontwikkeling  en lanceert op 6 november. Daarna komt ook Chocobo's Mystery Dungeon EVERY BUDDY!, een geüpgrade versie van de game die in 2007 het licht zag. Deze lanceert ergens in het winterseizoen.

Maar ook dit is nog niet alles. In 2019 komen Final Fantasy XII: The Zodiac AgeFinal Fantasy VIIFinal Fantasy IX en Final Fantasy X | X-2 HD Remaster beschikbaar. Deze hebben nog geen datum, maar voor de fan is er dus voldoende om naar uit te kijken.

De titels komen ook naar Xbox One, zo laat Microsoft via Twitter weten

Animal Crossing komt naar Nintendo Switch (en Smash)

Nintendo heeft op een plagerige manier Animal Crossing aangekondigd voor Nintendo Switch. Wat begon als teaser bleek een aankondiging van Isabella in Super Smash Bros. Ultimate te zijn. Later ging dit toch weer door in een aankondiging van de game.

Helaas hebben we geen gameplay of andere details gekregen. Een zoethoudertje voor 2019, want dan moet de game beschikbaar komen voor de console.

Yoshi Switch heet voortaan Yoshi's Crafted World

Nintendo heeft, na een afwezigheid tijdens E3, Yoshi voor Nintendo Switch weer laten zien. De game lanceert in 2019 en heet voortaan Yoshi's Crafted World

De game draait om het spelen met perspectief. Je kunt de levels 180 graden draaien en zelfs ondersteboven plaatsen. Op deze manier ontdenk je nieuwe doorgangen en andere geheimen. De nieuwe trailer kun je hieronder bekijken.

Yoshi's Crafted World lanceert in de lente 2019 voor Nintendo Switch.

Game Freak werkt aan RPG Town voor Switch

Men vergeet wel eens dat Game Freak niet alleen werkt aan Pokémon. Momenteel werkt de studio aan Town (voorlopige titel), een RPG voor Nintendo Switch dat zich beperkt tot een enkele stad.

Door onbekende redenen nemen monsters de stad over. Aan jou om de monsters uit te schakelen en de geheimen van de stad te ontrafelen. De eerste beelden vind je hieronder.

Town is gepland voor een release ergens in 2019.

Capcom Beat'em Up Bundle naar Nintendo Switch

Capcom brengt meer klassieke arcade games naar Nintendo Switch. Een bundel met Final Fight, The King of Dragons, Captain Commando, Knights of the Round en Warriors of Fate komt eraan.

Ook in de bundel zijn Armored Warriors en Battle Circuit, twee games die voor het eerst op een console speelbaar zijn. Multiplayer en online worden ondersteund. De bundel is al vanaf 18 september te vinden in de Nintendo eShop.

New Super Mario Bros. U Deluxe aangekondigd

De geruchten deden al langer de ronde en blijken helemaal waar: New Super Mario Bros. U Deluxe komt naar Nintendo Switch. Deze versie komt ook met de New Super Luigi U uitbreiding en nog een aantal extra's.

Zo kun je als je als Toadette speelt een speciale kroon oppakken. Hiermee verander je in 'Peachette' en kun je kort door de lucht zweven en niet doodgaan door in valkuilen te vallen.

De game lanceert op 11 januari in het nieuwe jaar. De trailer kun je hieronder terugkijken.

Mario Tennis Aces komt met versie 2.0

Nintendo blijft de komende maanden Mario Tennis Aces ondersteunen. Nieuwe personages blijven komen tot en juni 2019 en een nieuwe online co-op modus voegt cosmetics toe voor personages.

Birdo en Petey Piranha zijn de volgende personages die worden toegevoegd. Door mee te doen aan de online toernooien kun je ook deze personages weer vrijspelen. De co-op uitdagingen worden op 19 september toegevoegd en zijn slechts tijdelijk beschikbaar. Hiermee verdien je accessoires en andere kleuren voor je personages.

De beelden vind je hieronder. 

Luigi's Mansion 3 aangekondigd

Nintendo begon haar Nintendo Direct met een nieuwe aankondiging. Luigi keert met zijn machtige stofzuiger terug in Luigi's Mansion 3 voor Nintendo Switch.

Meer dan een erg korte teaser en een 2019 launch-window hebben we echter nog niet. Fans hebben in ieder geval iets om naar uit te kijken. Op 19 oktober lanceert Luigi's Mansion, een remake van het origineel, voor Nintendo 3DS. Deze versie biedt voor het eerst co-op gameplay.

De beelden zijn hieronder te bekijken.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.