FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 september 2018

Hazes Jr. imiteert Johnny Cash

Gevangen in de PI Vught konden vandaag een optreden van zanger André Hazes bijwonen. Hazes zong namelijk op het sportveld van het complex, zo meldt het Brabants Dagblad. Gedetineerden die goed gedrag vertonen en werken aan hun resocialisatie mochten komen, maar op sommige afdelingen moest er wel geloot worden.

De zanger trad vandaag twee keer belangeloos op. 'Het is altijd al een wens geweest om een keer een optreden in de best beveiligde gevangenis van Nederland te geven', zegt Hazes tegen de krant. 'Ik heb dat ooit van Johnny Cash gezien en dacht: dat is mijn droom.'

De directie van de gevangenis benaderde Hazes zelf na een ander interview eind vorig jaar.

Doodshoofdaapjes vs inbreker: 1-0

In het Nieuw-Zeelandse Wellington komen we ene John Casford tegen. Onze John was een paar maanden geleden een beetje dronken, probeerde indruk te maken op zijn vriendin en hoe kun je dat beter doen dan, natuurlijk, door een doodshoofdaapje uit de lokale dierentuin te jatten?

Zo gezegd, zo geprobeerd. John kwam binnen via een slecht beveiligde ingang en knipte de sloten naar het doodshoofdaapjesverblijf door. Hij kwam er wel weer uit, maar had de strijd met de kleine primaten verloren: John had geen doodshoofdaapje, maar wel een gebroken been, gebroken tand en flink wat blauwe plekken.

John was al zeven maanden bezig met allerlei misdaden, maar werd eindelijk gesnapt en stond nu terecht. "Ik weet niet wat er in het apenverblijf is gebeurd. Jij weet het, de doodshoofdaapjes weten het, maar ik spreek hun taal helaas niet", aldus de rechter, die John uiteindelijk twee jaar en zeven maanden de cel in stuurde - ook wegens een paar andere zaken.

De dag na de inbraak zaten alle aapjes overigens flink in de stress, twee waren gewond geraakt. Volgens de rechter riskeerde John de dood van een aapje, als hij er één gevangen had, en zou dat bovendien voor een gevaarlijke situatie gezorgd hebben voor de omliggende natuur. "Je hebt van een levend wezen een doelwit gemaakt."

Beelden van de aapjes (Bron: YouTube)

Jong Oranje verliest en kan EK-deelname vergeten

Jong Oranje kan deelname aan het komende EK zo goed als zeker vergeten. De ploeg ging dinsdagavond onderuit tegen Schotland.

Alleen bij een overwinning maakte Jong Oranje nog kans om als één van de beste nummers twee nog naar het EK te gaan. Op de Vijverberg in Doetinchem kwamen beide teams voor rust bijna op voorsprong. Een schot van Michael Johnston raakte de paal en even later deed Jong Oranje hetzelfde. De poging van Teun Koopmeiners werd van richting veranderd en eindigde op het aluminium.

Even later belandde een Schotse hoekschop van Stephen Mallan belandde ook ineens op de doellat, waardoor het halverwege nog 0-0 stond. Na de onderbreking ging het na bijna tien minuten mis. Feyenoord-keeper Justin Bijlow schoot de bal na een terugspeelbal zo in de voeten van Fraser Hornby, die in een leeg doel vanaf een meter of dertig scoorde.

Coach Erwin van de Looi moest ingrijpen en hij bracht Bart Ramselaar en Richairo Zivkovic binnen de lijnen voor Sam Lammers en Thomas Ouwejan. Die wissels hadden effect, want Jong Oranje drong aan en kwam op gelijke hoogte via Koopmeiners, die uit een vrije trap de belangrijke 1-1 maakte.

Toch ging het in de slotfase helemaal mis. Pablo Rosario moest vertrekken na een overtreding op een doorgebroken tegenstander en de bal ging op de stip. Hornby zorgde van elf meter voor zijn tweede en winnende goal, waardoor kansen op kwalificatie voor Jong Oranje bijna helemaal zijn vervlogen.

Met twee duels te gaan staat Jong Oranje nu vierde in de poule en de eerste plaats is niet meer haalbaar. De beste vier nummers twee zijn Zweden (20 punten), Kroatië (19), Polen (18) en Bosnië & Herzegovina (18). Jong Oranje heeft er twaalf en moet dus tweemaal winnen en dan hopen dat zowel Polen en Bosnië & Herzegovina of andere nummers twee niet op meer dan achttien punten eindigen. Een opgave die haast onmogelijk is.

NASCAR-coureur Keselowski wint Brickyard 400, alle play-offplekken bezet

Op de befaamde Indianapolis Motor Speedway heeft Brad Keselowski maandagavond de Brickyard 400 gewonnen, de 26e en laatste race van het reguliere seizoen in de NASCAR Cup Series. De race stond op zondag gepland, maar door de zeiknatte restanten van Gordon - de tropische storm, niet de blonde Nederlander - ging dat niet door.

Team Penske is het succesvolste team in de Indy 500, maar in de NASCAR wist men nog nooit te winnen op Indianapolis, waar sinds 1994 de Brickyard 400 gereden wordt. Daar kwam maandag verandering in dankzij Keselowski, die na een late caution - veroorzaakt door Jeffrey Earnhardt en Landon Cassill - een prachtig duel uitvocht met leider Denny Hamlin.

Keselowski was zeventien ronden voor het einde naar binnen gekomen voor vier nieuwe banden, een ronde later volgde een caution. Onder meer Hamlin besloot niet naar binnen te komen en dat gebrek aan grip brak hem in de slotfase op. Keselowski won zo zijn tweede klassieker op rij: een week eerder was hij op Darlington al de beste tijdens de Darlington 500. Teamgenoot Erik Jones werd tweede, voor Hamlin.

Nu het reguliere seizoen voorbij is zijn ook alle zestien coureurs bekend die de play-offs hebben gehaald en dus nog kampioen kunnen worden. Dat zijn alle coureurs die dit jaar een race wonnen, tot zestien man aangevuld op bais van de behaalde punten. Kyle Busch won het reguliere seizoen en gaat zo met nog wat extra bonuspunten de play-offs in.

De play-offs beginnen zondag op Las Vegas, de eerste van drie races in de Round of 16. Na die drie races vallen vier coureurs af, net als na drie races in de Round of 12 en de Round of 8. Zo blijven er nog vier titelkandidaten over voor de laatste race in Homestead-Miami, waar op 18 november de titel vergeven wordt aan de coureur die als hoogste eindigt van de vier overgebleven kandidaten.

Play-offcoureurs
1. Kyle Busch
2. Kevin Harvick
3. Martin Truex Jr
4. Brad Keselowski
5. Clint Bowyer
6. Joey Logano
7. Kurt Busch
8. Chase Elliott
9. Ryan Blaney
10. Erik Jones
11. Austin Dillon
12. Kyle Larson
13. Denny Hamlin
14. Aric Almirola
15. Jimmie Johnson
16. Alex Bowman

De hoogtepunten van de race (Bron: YouTube)

'Zorgpremie met tientje per maand omhoog'

Volgens bronnen rond het kabinet stijgt de maandelijkse premie voor een zorgverzekering volgend jaar met gemiddeld meer dan tien euro. Dat zou met name te wijten zijn aan hogere lonen en prijzen in de zorgsector, meldt het Parool. Dit jaar was de gemiddelde stijging rond de anderhalve euro.

De stijging komt onder meer door de betere economie; hierdoor gaan tevens lonen en prijzen in de zorg omhoog. Daarnaast stijgen de zorgkosten sowieso al door de vergrijzing. Bovendien vervalt de bijdrage die het kabinet sinds 2015 via de belastingen deed, die was bedoeld om te vermijden dat de premie dat jaar fors zou stijgen.

Tevens hevelt het kabinet de financiering van de wijkverpleging sinds datzelfde jaar over naar de zorgverzekering. Maar ook de bevriezing van het eigen risico op 385 euro per jaar heeft tot gevolg dat de premie extra stijgt.

Hier tegenover zou wel een behoorlijke stijging van de maximale zorgtoeslag staan, hoewel minder dan de premiestijging. Voor een eenpersoonshuishouden zou deze met meer dan zeveneneenhalve euro omhoog gaan.

Babel vergelijkt Oranje met selectie van 2006

Ryan Babel ziet gelijkenissen tussen de Oranje-selectie van nu en de spelersgroep die naar het WK van 2006 in Duitsland ging.

"Ook toen hadden we een selectie met veel talenten die bij hun Nederlandse clubs waren doorgebroken. Daar was ik er eentje van", zegt Babel in Voetbal International. "In de jaren na dat WK maakten veel jongens de stap naar buitenlandse topcompetities. Dat maakte tijdens het EK 2008 een groot verschil."

In de groepsfase van dat EK won het Nederlands elftal eerst met 3-0 van wereldkampioen Italië en vervolgens met 4-1 van Frankrijk, de verliezend finalist in 2006. "We waren als groep in twee jaar tijd een stuk volwassener geworden, door de buitenlandse ervaringen die we op clubniveau hadden opgedaan", aldus Babel.

De 51-voudig international, die zondag scoorde tegen Frankrijk, ziet nu iets soortgelijks gebeuren. "Een deel speelt al bij grote clubs in het buitenland. Jongens als Quincy Promes en Justin Kluivert hebben deze zomer mooie transfers gemaakt. En de Ajax-talenten zullen de komende jaren ook hun stappen maken. Dat gaan we terugzien in het niveau van het Nederlands elftal, daar ben ik van overtuigd."

17-jarige aangehouden om betasten twee 9-jarige jongens

De politie heeft dinsdag 11 september een 17-jarige jongen uit Voorst Gelderland aangehouden. De jongen wordt verdacht van het plegen van onzedelijke handelingen.

Op zaterdag 8 september kreeg de politie de melding dat twee 9-jarige jongens in Empe (Gelderland) waren lastig gevallen. Er is direct een onderzoek gestart, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van Burgernet. Na onderzoek kon de politie op dinsdag 11 september een 17-jarige verdachte aanhouden. Hij is ingesloten voor nader verhoor.

OM: Dossier Dascha Graafsma alleen ter inzage

Het Openbaar Ministerie heeft via de media vernomen dat de vader van Dascha Graafsma zich vandaag op het politiebureau in Hilversum gemeld heeft. Hij heeft daar de beelden opgevraagd die onderdeel zijn van het dossier van het onderzoek naar de dood van zijn dochter.

Dascha Graafsma overleed in november 2015 nadat zij werd aangereden door een trein. De politie heeft destijds onder leiding van het Openbaar Ministerie uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek gedaan naar haar dood. Daarnaast heeft het NFI toxicologisch onderzoek verricht. In dit onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat er sprake was van een misdrijf. Dit is destijds in een persoonlijk gesprek toegelicht aan de familie. Daarnaast hebben de nabestaanden twee maal inzage gehad in het papieren dossier.

In november 2016 heeft het OM de familie van Dascha geïnformeerd n.a.v. een verzoek tot verstrekking van het dossier dat betrekking heeft op haar dood. In een brief en een persoonlijk gesprek is hen toen medegedeeld dat zij het dossier wel mogen inzien t.b.v. de rouwverwerking, maar dat het niet verstrekt wordt. Deze beslissing is uitgebreid toegelicht. De beelden maken onderdeel uit van het dossier en dat kan in het kader van rouwverwerking worden ingezien; het betreft dan de beelden waar op Dascha te zien is.

Na die tijd heeft het OM in een uitgebreide brief gereageerd op een reeks in een documentaire opgeworpen vragen. Al deze vragen konden beantwoord worden met bevindingen uit het onderzoek.

Dat het dossier niet verstrekt wordt – maar alleen kan worden ingezien - heeft te maken met de privacy van personen die in het dossier voorkomen en met het gegeven dat de verklaringen en beelden gegeven zijn aan de politie en het OM ten behoeve van het onderzoek naar de dood van Dascha. Het staat het OM niet vrij om deze informatie te verstrekken. Het OM is zich er van bewust dat kennisname van het dossier kan helpen bij de verwerking van een dergelijk traumatisch verlies. Dat is de reden dat nabestaanden inzage gegeven is en nog kan worden ten behoeve van rouwverwerking.

Voor zover bekend heeft na het versturen van de genoemde brief in november 2016 en het plaats vinden van het gesprek geen contact meer plaatsgevonden tussen het OM en de familie over het verstrekken van het dossier. De vader van Dascha is vandaag via de politie wederom geïnformeerd over het feit dat het dossier ingezien kan worden ten behoeve van rouwverwerking, maar dat verstrekking niet aan de orde is. Voor nadere inzage ten behoeve van rouwverwerking kan een verzoek worden ingediend bij het Openbaar Ministerie.

Reactie Kruijswijk na vierde plaats in tijdrit Vuelta

Steven Kruijswijk werd dinsdag vierde in de zestiende etappe van de Vuelta, een tijdrit over 32 kilometer. Door zijn sterke optreden is de kopman van Team LottoNL-Jumbo opgeklommen naar de derde plaats in het algemene klassement.

''Dit is heel erg mooi.'', aldus Kruijswijk. ''Ik had een erg goede dag en ik wilde een goede tijdrit afleveren. Ik wist dat ik met een goede dag top tien kon rijden, maar vierde dat is heel erg mooi. Het parcours was op mijn lijf geschreven, maar je weet nooit wat de concurrentie gaat doen. Ik was goed vertrokken, misschien iets te snel, en heb mijn tijdrit goed kunnen doseren. Als je binnen een minuut eindigt van Dennis, heb je het gewoon prima gedaan. Uiteindelijk zijn de verschillen nog best groot.''

Met nog een aantal zware dagen voor de boeg kijkt Kruijswijk al met vertrouwen uit naar de resterende etappes. ''We gaan het dag per dag bekijken. Het maximale geven en dan zien we wel waar we zondag eindigen. Tot nu toe gaat het uitstekend.''

Ploegleider Grischa Niermann was blij verrast door het sterke optreden van zijn kopman. ''Steven heeft ons allemaal verbaasd. Zeker toen hij de snelste was aan het eerste tussenpunt. Toen wisten we al dat het een zeer goede dag ging worden. Hij staat nu derde en we gaan er alles aan doen om op het podium te eindigen. Het gaat een zware week worden, maar het vertrouwen in Steven en de rest van de ploeg is groot.''

UEFA werkt aan komst derde Europese clubtoernooi

Naast de Champions League en de Europa League kunnen Nederlandse clubs zich vanaf seizoen 2021/22 vermoedelijk ook plaatsen voor een derde toernooi.
 
Dat meldt Andrea Agnelli, die naast preses van Juventus ook de voorzitter van de European Club Association (ECA) is. Hij laat via Twitter weten dat de UEFA haar goedkeuring al heeft gegeven en dat alleen het uitvoerend comité nog groen licht moet geven.

Het nieuwe toernooi, dat nog geen officiële naam heeft, moet plaats bieden aan 32 clubs en is in eerste instantie bedoeld om de Europa League van betere kwaliteit te maken. Daar doen nu 48 ploegen aan mee, maar dat wordt teruggeschroefd naar 32, zodat 16 clubs doorschuiven naar het derde toernooi, waar nog eens 16 clubs extra aan mee mogenen doen.

Zo krijgen ploegen uit kleinere voetballanden meer kans om Europees voetbal te spelen, wat ten goede moet komen aan de weerbaarheid en kwaliteit van hun spelers. Nu stranden veel van die clubs al in de voorrondes en daarna is het Europese avontuur alweer voorbij. De nieuwe opzet wordt waarschijnlijk in 2021/22 van kracht omdat dan een nieuwe televisiedeal kan worden afgesloten.

Van der Poel mist begin veldritseizoen door rustperiode

Mathieu van der Poel slaat het begin van het veldritseizoen over, dat aankomende zondag van start gaat met de cross van Geraardsbergen. De Nederlandse alleskunner op de fiets start normaal gesproken zijn veldritseizoen nu op 6 oktober.

Van der Poel heeft een drukke zomer achter de rug. De 23-jarige Nederlander werd afgelopen zaterdag nog derde bij het WK mountainbiken. Bij het EK wielrennen op de weg wist hij vorige maand het zilver te veroveren. Begin juli wist Van der Poel het Nederlands kampioenschap op de weg te winnen.

Van der Poel is dan even aan rust toe. Naast de openingscross in België mist hij ook de twee wereldbekerwedstrijden in Amerika. Normaal gesproken zal de nationaal en Europees kampioen veldrijden op 6 oktober de draad weer oppakken, dan is de Brico Cross in Meulebeke. De dag daarna start hij in de Hotondcross in Ronse.

VS dreigt weer met 'invasie Den Haag'

De Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton heeft maandagavond keihard uitgehaald naar het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag. Als het hof het waagt om Amerikanen te vervolgen, zal de VS "alle benodigde middelen" gebruiken om ze te beschermen. Dit werd al in 2002 door toenmalig president George W Bush geregeld, in een wet die de bijnaam 'Invasiewet Den Haag' kreeg.

Het Strafhof haalde zich de woede van de Amerikaanse regering op de hals met de bekendmaking van plannen om Amerikaanse militairen te onderzoeken die in Afghanistan gevangenen zouden hebben mishandeld. Bolton noemt het hof "onrechtmatig" en waarschuwt voor sancties tegen medewerkers en anderen die aan het onderzoek bijdragen, meldt de BBC.

Het zou gaan om een algeheel onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden in Afghanistan. Misdaden die door Amerikaans militair en inlichtingenpersoneel zouden zijn gepleegd, zouden hierbij niet bij voorbaat zijn uitgesloten. Het Strafhof zou over gegronde aanwijzingen beschikken dat de VS in geheime CIA-gevangenissen mensen heeft gemarteld. Daarnaast worden leden van de Afghaanse regering en de Taliban van misdaden verdacht.

Bolton is daarnaast kwaad over Palestijnse plannen om bondgenoot Israël voor het hof te dagen om verdenkingen van mensenrechtenschendingen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Het ICC laat in een verlaring weten dat het een onafhankelijk en onpartijdig gerechtelijk instituut is, dat zijn werk principieel uitvoert zonder zich te laten afschrikken.

11 september
De VS ondertekende in 2000 in eerste instantie het Statuut van Rome dat de oprichting van het Strafhof mogelijk maakte. Dat was nog onder president Bill Clinton, maar vanwege bedenkingen die er toen al waren stuurde hij het niet voor goedkeuring naar de senaat. Hij raadde bovendien zijn opvolger Bush af om dit te doen. Ruim een halfjaar na de aanslagen van 11 september, toen de VS al actief was in Afghanistan, trok Bush de steun voor het hof definitief in.

Rond diezelfde tijd ondertekende Bush de American Service-Members' Protection Act. Die wet moet militair personeel beschermen tegen vervolging "door een niet-erkend internationaal strafhof", een expliciete verwijzing naar het ICC te Den Haag.

De wet kreeg al snel de bijnaam The Hague Invasion Act. Immers, als de VS zoals Bolton zegt "alle benodigde middelen" zal inzetten om militairen te beschermen die door het hof zijn vastgezet, is de implicatie dat Amerikaanse soldaten desnoods op het strand van Scheveningen zullen landen.

Moto2-coureur Fenati zet punt achter motorsportcarriŤre

Het is over en uit voor Romano Fenati. Nadat hij zondag voor thuispubliek tijdens de Grand Prix van San Marino een levensgevaarlijke stunt uithaalde, zet de jonge Italiaan nu een voorlopige punt achter zijn carrière in de motorsport.

Hij werd maandag al ontslagen door zijn huidige team en ook zijn toekomstige werkgever zette een streep door zijn contract: de 22-jarige racer is het middelpunt van een hoop controverse na zijn actie op concurrent Stefano Manzi. Dinsdagochtend liet Fenati weten voor onbepaalde tijd te stoppen met racen. Nu wordt duidelijk dat dit toch geen geheel vrijwillige keuze was. Dinsdagmiddag werd namelijk bekend dat de Italiaanse motorsportfederatie (FMI) per direct de racelicentie van de Moto2-coureur heeft ingetrokken. Toch rept de racer met geen woord over deze ban.

Onrechtvaardigheid
In gesprek met het Italiaanse La Repubblica zegt Fenati niet meer actief te willen zijn in een sport waarin zoveel 'onrechtvaardigheid' getoleerd wordt: "Het is altijd mijn doel geweest om op het circuit te zegevieren, maar er is zoveel onrechtvaardigheid in de sport dat het niet langer mijn sport is." De coureur vindt het onterecht dat Manzi niet (genoeg) is aangepakt: "Ik kan je de rubbersporen van Manzi's band op mijn pak laten zien. (...) Stefano Manzi heeft me afgelopen weekend echter drie keer proberen aan te vallen, met alle risico's van dien. Hij had me om kunnen brengen met zijn acties, maar niemand lijkt zich om mij of mijn pijn te bekommeren." 

En dus is het tijd om zich af te keren van zijn voorheen geliefde sport: "Ik ga nu een tijdje in de ijzerwarenwinkel van mijn opa werken, samen met mijn moeder. Het is beter om sport vaarwel te zeggen."

Overmars over De Jong: "We hebben hem anderhalf jaar te laat gekocht"

Ajax nam Frenkie de Jong in 2015 over van Willem II en dat was 'anderhalf jaar te laat'stelt directeur spelersbeleid Marc Overmars.

"Dat is wel een grappig verhaal", zei Overmars maandagavond bij Ajax Kick Off, geciteerd door Ajax Showtime. "Ik ging kijken naar Oranje Onder-16 in Arnhem. Het was 2012 en Frenkie de Jong zat op de bank."

"Hij viel in en na de wedstrijd geef je dan een cijfer. Bij Frenkie deed ik dat ook. Ik gaf hem een goed cijfer en met Frenkie in mijn achterhoofd ging ik weer terug naar huis."

"Ik vergat hem niet, maar we hebben hem anderhalf jaar te laat gekocht. Dit kwam doordat we het binnen de organisatie niet eens konden worden over hem." De Jong kwam tot dusver tot 47 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax en maakte op 6 september zijn debuut in het Nederlands elftal.

Barcelona en Girona akkoord met wedstrijd op Amerikaanse bodem

De wedstrijd tussen Girona en Barcelona wordt op 26 januari afgewerkt in de Verenigde Staten. Beide clubs zijn akkoord.

Beide clubs hebben zich gemeld bij de Spaanse voetbalbond (RFEF), meldt LaLiga dinsdag in een officiële verklaring. Beide clubvoorzitters, Josep Maria Bartomeu en Delfí Geli, en bondsvoorzitter Javier Tebas hebben een verzoek ingediend om de wedstrijd in de Verenigde Staten te spelen.

LaLiga sloot onlangs een deal, voor twee honderd miljoen euro, waarin afgesproken werd dat over een periode vijftien jaar een aantal Spaanse competitiewedstrijden in de Verenigde Staten gespeeld zouden worden. Geen enkele club wordt daarbij gedwongen om in de VS te spelen.

Seizoenkaarthouders worden gecompenseerd, liet Tabas eerder weten. Er wordt een manier aangeboden om naar Miami te reizen en waarbij de kosten zullen worden betaald. De wedstrijd in de 21ste speelronde zal worden gespeeld in het Hard Rock Stadium, de thuishaven van de Miami Dolphins.

Kruijswijk na ijzersterke tijdrit naar derde plaats klassement, Dennis wint

Rohan Dennis heeft de individuele tijdrit in de Vuelta a España gewonnen. De Australiër van BMC won met meer dan vijftig seconden verschil op zijn ploeggenoot Joey Rosskopf. Jonathan Castroviejo werd derde in de tijdrit. De grote winnaar onder de klassementsrenners was Steven Kruijswijk. De Nederlander eindigde knap als vierde, en stijgt in het klassement naar plaats drie. Simon Yates blijft in het bezit van de rode leiderstrui.

In de individuele tijdrit van 32 kilometer van Santillana del Mar naar Torrelavega klokte de Deen Kasper Asgreen de eerste serieuze tijd. De renner van Quick-Step Floors reed over de 32 kilometer een tijd van 39 minuten en zeven seconden.

Ondanks de goede tijd kon Asgreen niet lang genieten van zijn toptijd. Toen hij binnen was had Rohan Dennis al de snellere tussentijden laten noteren. De topfavoriet van de dag zou uiteindelijk binnen komen in een tijd van 37.57. Niemand kon maar enigszins in de buurt komen van de tijd van Dennis en boekte daarmee zijn tweede etappezege in deze Vuelta. Woensdag komt de Australiër niet maar aan de start en begint zich voor te bereiden op het WK wielrennen in Oostenrijk, zo liet hij na afloop van de tijdrit weten.

Van de klassementsrenners deed Kruijswijk de beste zaken. De Nederlander van LottoNL-Jumbo ging hard van start en klokte bij het eerste tussenspunt zelfs de snelste tijd, maar uiteindelijk verloor hij 51 seconden op de winnaar.

Hij was daarmee wel ruim sneller dan zijn concurrenten in het algemeen klassement. Simon Yates, de man in de leiderstrui, hield de schade beperkt. De Engelsman verloor 37 seconden op de Nederlander, maar pakte wel tijd op de andere klassementsrenners. De Engelsman heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 33 seconden op Alejandro Valverde. Kruijswijk is nu derde op 51 seconden van de leider.

'Nederland steunde Syrische terreurbeweging met materieel'

De Syrische groepering Jabhat al-Shamiya, door het OM bestempeld als terreurgroep, is door de Nederlandse regering gestund met materiaal. Vorig jaar kwamen onder meer vanuit Nederland afkomstige uniformen en pick-uptrucks bij de groep terecht, zo melden Trouw en Nieuwsuur.

Het zou gaan om hulp onder de noemer van het NLA-programma: Non-Lethal Assistance. Het OM heeft de groep, ook wel bekend als het Levantfront, omschreven als 'salafistisch en jihadistisch'. Heel origineel is men niet: het doel is naar verluidt het oprichten van een kalifaat.

In juli werd al bekend dat Nederland in de afgelopen jaren 22 groepen ondersteunde, die niet werden genoemd, ondanks vragen van de Tweede Kamer. Nieuwsuur en Trouw identificeerden zes groepen, waaronder het bij Aleppo actieve Jabhat a-Shamiya, waarvan volgende maand een naar Nederland teruggekeerde Syriëganger terecht zal staan.

Naast de genoemde uniformen en pick-uptrucks zouden onder meer ook satelliettelefoons, laptops, matrassen, rugzakken en camera's bij de strijdende groeperingen terecht zijn gekomen. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet afgelopen week nog weten dat de steun aan de Syrische oppositie stop wordt gezet, omdat een militaire overwinning van president Assad onvermijdelijk lijkt.

Twee boten alsnog naar halve finales op WK roeien

Op het wereldkampioenschap roeien in het Bulgaarse Plovdiv hebben nog eens twee Nederlandse boten zich bij de zeven gevoegd die al een ronde verder waren gekomen dan de heats.

In de vrouwen twee-zonder lukte het niet: Hermijntje Drenth en Willeke Vossen werden op een fractie van een seconde achter Oekraïne vierde in de herkansingen, waar een plek in de top-3 nodig was.

Martine Veldhuis werd tweede in de lichte skiff en dat was precies voldoende. Lies Rustenburg, Lisanne Brandsma, Elsbeth Beeres en Laila Youssifou wonnen hun herkansing in de vrouwen vier-zonder en plaatsten zich zo alsnog voor de halve eindstrijd.

NFL: Jets walsen over Lions aan de hand van piepjonge Darnold

In de NFL zijn de New York Jets begonnen met een prima zege. Op bezoek bij de Detroit Lions walsten de Jets over de thuisploeg heen en dat deden ze aan de hand van de 21-jarige debuterende quarterback Sam Darnold, overgekomen van de USC Trojans in het college football.

Darnold werd in de NFL draft als derde gekozen, maar zijn veelbelovende carrière in de NFL begon niet zo best: zijn allereerste worp eindigde in de handen van de Lions, die er een pick six van maakten: een interception die gelijk wordt omgezet in een touchdown.

Darnold werd met zijn 21 jaar en 97 dagen de jongste startende quarterback sinds de huidige vorm van de NFL, ruim vijf decennia geleden, maar zijn vroege blunder schudde hij van zich af alsof hij al meerdere Super Bowls op zijn naam had staan.

Bij het begin van het derde kwart stond het 17-17, waarna Darnold zijn ploeg pas echt aan de hand nam met 31 opeenvolgende punten. Zestien van zijn 21 pogingen kwamen aan, goed voor bij elkaar 198 yards, waaronder een uitermate fraaie touchdown pass naar Robby Anderson. De Jets wonnen zo uiteindelijk met 17-48.

De Oakland Raiders begonnen het seizoen onder leiding van Jon Gruden met een 13-33 nederlaag tegen de Los Angeles Rams. Gruden was bijna twintig jaar geleden al Raiders-coach, maar trok naar de Tampa Bay Buccaneers, won er een Super Bowl en stopte, waarna hij analist werd bij ESPN.

De Raiders konden tegen de Rams echter geen vuist maken en dus is week één in de NFL uitgelopen op een drama voor de nieuwe coaches: alle zeven ploegen die het seizoen met een nieuwe coach begonnen gingen onderuit.

Darnold begint zijn carrière met een pick six (Bron: YouTube)

Darnold maakt het weer goed met een fraaie touchdown pass (Bron: YouTube)

De beste plays van week 1 in de NFL (Bron: YouTube)

Man rijdt in op kinderopvang en sterft

Een doorgedraaide Belg in het Vossekot in Keerbergen kon het niet hebben dat zijn vrouw echtscheiding aan had gevraagd, en dus moest er actie worden ondernomen. De 36-jarige man uit Keerbergen besloot om met zijn auto op de peuterspeelzaal die de vrouw runde, in te rijden. Daarna stak hij het pand in de hens. De man overleefde zijn wraakactie niet. 

De peuterspeelzaal was vandaag gesloten; de vrouw moest vandaag naar de rechtbank toe in verband met de scheiding. Bij de brand ging het pand volledig in vlammen op, ook twee aangrenzende huizen raakten zwaar beschadigd. De politie doet uitgebreid onderzoek zo meldt VTM. 

Cybercriminelen zetten valse websites in om zorggegevens te achterhalen

Cybercriminelen maken misbruik van de heroriëntatie van veel Nederlanders op hun zorgverzekering, zo blijkt uit een analyse van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). In deze analyse werden meer dan 450 phishingsites geïdentificeerd met een domeinnaam die misbruik maakt van de naam van een zorgverzekeraar. Traditioneel oriënteren veel Nederlanders zich op een nieuwe zorgverzekering nadat het kabinet tijdens Prinsjesdag haar plannen met betrekking tot zorgverzekeringen bekendmaakt.

Typodomeinnamen
Bij de malafide websites wordt gebruikgemaakt van zogeheten typodomeinnamen. Dit zijn domeinnamen die sterk lijken op de naam van een bedrijf of merk, maar dan met één of meer tikfouten. Deze praktijk staat bekend als typosquatting. Bezoekers die een tikfout maken tijdens het invoeren van de website komen vervolgens op een malafide site uit. Daarnaast zetten cybercriminelen deze domeinnamen ook steeds vaker in om te adverteren op belangrijke zoekwoorden in Google met betrekking tot het onderwerp. Een bekend voorbeeld hiervan is dat in de domeinnaam de letter ‘o’ geschreven wordt als het getal nul. Hierdoor valt het de bezoeker minder snel op dat de domeinnaam niet klopt.

Analyse
SIDN heeft de merknamen van alle Nederlandse zorgverzekeraars laten scannen met behulp van de Domeinnaambewakingsservice (DBS) om alle .nl-domeinnamen in beeld te brengen die lijken op deze merknamen of de merknaam bevat. Dit leverde ruim 14.500 domeinnamen op. Vervolgens zijn deze domeinnamen geclassificeerd door geautomatiseerd een aantal elementen te analyseren. De uiteindelijke classificatie die hieruit voortkomt, is geen 100% garantie maar wel een sterke indicatie.

Univezorgzaam.nl
Ruim de helft van deze domeinnamen wordt gekwalificeerd als ‘Normale site’. In 3% van de gevallen (451 domeinnamen) lijkt het te gaan om phishingsites. Een voorbeeld hiervan is de domeinnaam univezorgzaam.nl. Deze domeinnaam leidt niet naar een website of app van Univé, maar naar appsware.com en een scherm waar de bezoeker aangemoedigd wordt een ‘veilige browser’ te installeren. Deze bevat malware die in praktijk erg moeilijk te verwijderen is. De merknaam van Univé wordt hier dus misbruikt om malware te verspreiden. De procedure om deze website offline te halen is inmiddels opgestart.

Zorggegevens zijn erg populair
“We zien vaker dat internetcriminelen inspelen op actualiteiten of de introductie van nieuwe tools of diensten. Bij zorgverzekeringen is dat niet anders. Daarom is het zaak dat zorgverzekeraars alert zijn in de drukke periode na Prinsjesdag,” zegt Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN. “Zorggegevens zijn erg populair en op de zwarte markt zelfs meer waard dan creditcardgegevens, omdat ze gebruikt kunnen worden om onterecht zorgkosten te declareren.”

Nieuwe trailer God Eater 3

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer online gezet van hun nieuwe game God Eater 3. God Eater 3 moet begin volgend jaar verschijnen op PlayStation4 en pc.

God Eater 3 speelt zich net als de andere delen af in de toekomst. Een nieuw ras monsters, de Aragami, verschijnen op de wereld. Deze monsters kunnen alles verslinden. Het enige wat ze kan tegenhouden zijn de God Eaters, soldaten die als enige speciale wapens kunnen gebruiken waarmee ze tegen de Aragami kunnen strijden.


Glennis Grace in halve finale America's Got Talent

Krijgt het Amerikaanse sprookje van Glennis Grace nóg een hoofdstuk? Vannacht staat ze vanaf 02.00 uur Nederlandse tijd in de halve finale van America's Got Talent. De 40-jarige Amsterdamse zangeres betreedt het podium met tien andere acts waarvan er maar vijf door kunnen gaan naar de finale van volgende week. Vorige maand wist Glennis de halve finale te behalen met het nummer Never Enough uit de film The Greatest Showman.

De Amsterdamse zal zich vandaag vooral bezighouden met repeteren waarbij ze aandacht besteedt aan elk detail. 'Je hebt maar negentig seconden om jezelf te bewijzen. Je kan niets aan het toeval overlaten. Elk detail wordt van tevoren bedacht en geoefend', vertelde ze aan NU.nl.

Geheimzinnig
Over de titel van het nummer dat Glennis vannacht in de halve finale gaat zingen, blijft ze nog geheimzinnig. De zangeres zal het onder anderen opnemen tegen een dansgroep, een stand-up-comedian, een koor en enkele andere zangers.

Wie vannacht op wil blijven om het live te zien, moet creatief zijn. De uitzending is in Nederland niet op televisie te zien. Of Glennis de finale haalt, wordt overigens pas woensdagnacht bekend.

Fort Oranje mag burgemeester verhoren

Burgemeester Leny Poppe-De Looff en enkele andere bij het beheer betrokken personen mogen gehoord worden over de overname van het beheer van camping Fort Oranje door de gemeente Zundert. Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant gisteren bepaald. Fort Oranje had om dit zogeheten voorlopig getuigenverhoor verzocht.

Onrechtmatig beheer
De gemeente Zundert nam in juni 2017 het beheer van de camping over. Volgens Fort Oranje is er sprake van onrechtmatig beheer vanwege de systematische ontmanteling van onder andere de stacaravans op het terrein. De camping vermoedt op basis van opgevraagde Wob-stukken dat er sprake is van geheime afspraken tussen onder andere de gemeente, belastingdienst en curator om Fort Oranje vermogen te ontnemen dan wel vermogensschade toe te brengen.

‘Fishing expedition’
De gemeente Zundert stelde onder andere dat een verhoor niet op zijn plaats is omdat het bewijs ontbreekt dat er sprake is van onrechtmatig beheer. Volgens de gemeente betreft het verzoek om de burgemeester via een civiele procedure te verhoren een ‘fishing expedition’ om informatie te verzamelen ten behoeve van andere, bestuursrechtelijke procedures die Fort Oranje tegen de gemeente heeft aangespannen.

Verhoor gaat door
De rechter oordeelt echter dat Fort Oranje voldoende duidelijk heeft gemaakt over welke onderwerpen men welke getuigen wil horen. Dat er geen bewijs is voor onrechtmatig beheer, zoals de gemeente stelt, is voor de beoordeling van het verzoek niet relevant. Een voorlopig getuigenverhoor is namelijk juist bedoeld om tot feitenvergaring te komen, aldus de rechter.

De datum voor het voorlopig getuigenverhoor wordt in overleg met de partijen vastgesteld.

OM houdt jeugdvereniging verantwoordelijk voor dood 15-jarige

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag, dinsdag 11 september 2018, een grotendeels voorwaardelijke geldboete met een proeftijd van 5 jaar en bijzondere maatregelen tegen een jeugdvereniging uit Guttecoven. Een van deze maatregelen is het doneren van een bedrag van € 10.000,- aan de Stichting Jeugd en Alcohol.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vereniging ervan verantwoordelijk te zijn voor het dronken maken van een minderjarige, welke dronkenschap tot de dood van deze 15-jarige jongen heeft geleid. De dood van de jongen is een ongeluk, maar naar de mening van het Openbaar Ministerie een ongeluk dat voorkomen had kunnen worden als namens de rechtspersoon de verantwoordelijkheid genomen was.

Op 29 oktober 2016 vond op de A2 een ongeluk plaats waarbij een 15-jarige jongen uit Born om het leven kwam. Deze minderjarige jongen was bij een jeugdvereniging in Guttecoven geweest en had daar alcohol gedronken. Bij het verlaten van de vereniging verkeerde de jongen in beschonken toestand. Toen hij vervolgens, om onbekende redenen, op de snelweg terecht kwam is hij aangereden en later overleden. Onderzoek leerde dat bij de jeugdvereniging geen controle op leeftijd plaatsvond en meerdere minderjarigen alcohol konden krijgen.

Vereniging gedagvaard
In deze zaak is ervoor gekozen om de vereniging te dagvaarden nu is gebleken dat geen van de aanwezige bestuursleden en barpersoneel zich hielden aan de geldende regelgeving. Het Openbaar Ministerie legt de zaak voor aan de rechter omdat het hier gaat om een in de Wet vastgelegde verantwoordelijkheid die ziet op een norm die actuele toetsing verdient.

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag, grotendeels voorwaardelijke, geldboetes. Voor de verweten overtreding van de Drank- en Horecawet werd een voorwaardelijke sluiting voor de duur van een half jaar geëist. Hiermee beoogt het Openbaar Ministerie dat de norm van deze Wet door de jeugdvereniging voortaan wordt gerespecteerd.

Daarnaast eiste het Openbaar Ministerie een donatie van € 10.000,-- ten behoeve van de Stichting Jeugd en Alcohol. Deze stichting houdt zich bezig met directe en indirecte schade van alcohol op het zich ontwikkelende kind. Met het vorderen van deze bijzondere maatregel wil het Openbaar Ministerie bij de vereniging bewustwording creëren van de gevaren van het schenken van alcohol aan minderjarigen. Het gaat om bevestiging van het uitgangspunt dat alcohol en minderjarigen niet samen gaan.

Van Veldhoven benadrukt circulaire economie op klimaattop

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) is namens het Nederlandse kabinet aanwezig bij de Global Climate Action Summit. Zij onderstreept daar het belang van een duurzame economie zonder afval om de klimaatdoelen te halen. Op de klimaattop, die van 11-14 september in en door Californië wordt georganiseerd, komen leiders, bedrijven en organisaties van over heel de wereld bij elkaar om te werken aan praktische oplossingen om de klimaatdoelstellingen te behalen.

Van Veldhoven roept op om het grondstoffengebruik hoger op de internationale klimaatagenda te krijgen. “Het grondstoffenbeleid is de missing link van Parijs. Zonder slimmer grondstoffenbeleid halen we de doelstellingen niet. Met een meer circulaire economie kan alleen de Europese industrie zijn CO2-uitstoot al met 60% verminderen. We moeten verder kijken dan windmolens en zonnecellen”.

Het kabinet heeft ambitieuze doelen voor de circulaire economie. De tijd van spullen maken, gebruiken en vervolgens weggooien en verbranden is voorbij. Nederland werkt hard om in 2050 een economie zonder afval te zijn: een circulaire economie. Continu hergebruik van grondstoffen biedt grote kansen voor het bedrijfsleven en helpt bovendien om de Nederlandse klimaatdoelen te halen.

De klimaattop in Californië biedt een mooi podium om de noodzaak van een circulaire economie en de Nederlandse kennis en kunde op dat gebied te onderstrepen. Californië en Nederland werken al langer samen om klimaatverandering wereldwijd op de agenda te krijgen. Beiden moeten ook; ze hebben soortgelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Ze liggen aan zee, hebben een grote economie en zijn dichtbevolkt.

Zeespiegelstijging, drukke steden met veel vervuilend verkeer, en veel mensen en bedrijven die afval produceren. Het zijn vraagstukken die wereldwijd vragen om urgentie en samenwerking. Deze vraagstukken komen ook terug in het programma, met onder andere bijeenkomsten over elektrisch vervoer, CO2-reductie in de maritieme sector en zware industrie, plastics en de circulaire economie.

Naast van Van Veldhoven zijn ruim 50 bedrijven, gemeenten en provincies aanwezig bij de conferentie. Het gaat om grote bedrijven zoals de Rotterdamse Haven, overheden, maar ook om kleine bedrijven die een innovatief concept of product hebben ontwikkeld op gebied van klimaatadaptatie, circulaire economie of verduurzamen van mobiliteit. Deelnemers aan de klimaattop krijgen op de expositie ‘Clean Revolution: Dutch Design for a Better World’ Nederlandse producten van gerecyclede en hergebruikte materialen te zien. Met bijzondere aandacht voor “design for recycling”.

New Game Plus voor Spider-Man

Spider-Man is pas een paar dagen uit, maar de nodige fans zijn nu al door de game heen na een flinke bingesessie. Om het spelplezier te verlengen vroeg een Twitteraar aan ontwikkelaar Insomniac naar een eventuele New Game Plus-modus. En de ontwikkelaar bevestigde dat die er inderdaad aan zit te komen.

Insomniac geeft aan al bezig te zijn met een dergelijke modus en alleen de puntjes nog even op de ‘i’ te moeten zetten. Wat New Game Plus precies gaat toevoegen is nog niet bekend, maar veelal houdt zo’n modus in dat je opnieuw begint maar hetzelfde personage behoudt waar je de vorige speelronde meehebt afgesloten. Dus een Spider-Man die op volledige kracht is. Tegenstanders zijn vaak een stuk lastiger en mogelijk worden er hele nieuwe elementen toegevoegd om de game nog net wat frisser te laten aanvoelen.

Scheuren met een Warthog in Forza Horizon 4

In de meeste recente developer-update van de aankomende racegame Forza Horizon 4 toont ontwikkelaar PlayGround Games een opvallende cross-over. Je kunt namelijk gaan crossen met een Warthog uit Halo.

De ontwikkelaar heeft niet simpelweg alleen een Warthog toegevoegd. Zo ademt de omgeving Halo door de bekende skybox-ring in de achtergrond. Je neemt het in deze missie op met een Warthog tegen een Pelican gunship, terwijl Cortana weer de oren van je kop leutert en je waarschuwt voor inkomende Banshees.

Forza Horizon 4 komt op 2 oktober uit voor Xbox One en pc. Bekijk gameplay met de Warthog in de video hieronder (vanaf 1:46:40).

Breath of the Wild verslaat Ocarina of Time

Eerder deze week heeft Breath of the Wild een decennia oud record verbroken. Er zijn meer dan 1,25 miljoen exemplaren verkocht van deze The Legend of Zelda-game, waardoor die Ocarina of Time van de troon heeft gestoten.

Ocarina of Time dat uitkwam in 1998 heeft lang de titel van bestverkochte 3D Zelda-game ooit in Japan mogen dragen. Tot nu, dan. Breath of the Wild blijft het goed doen en er lijkt nog geen einde te komen aan de verkopen. Wereldwijd is de game al meer dan 10 miljoen keer over de (digitale) toonbank gegaan in de anderhalf jaar dat deze uit is.

Of Breath of the Wild het record net zo lang in handen gaat houden als Ocarina of Time heeft gedaan, zullen we in de komende twintig jaar te weten komen. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is beschikbaar voor Nintendo Switch en Wii U.

Breath of the Wild

Kwart van echtscheidingen is vechtscheiding

Bij een kwart van de echtscheidingen gaat het om een vechtscheiding. Rancune en affaires zijn de voornaamste redenen waarom mensen in een vechtscheiding terecht komen. Daarna zijn het financiële problemen die het vaakst leiden tot een relationele breuk met ruzie. Dit blijkt uit onderzoek van Gecertificeerdemediators.nl, die aan 293 mediators vroeg hoe mensen in een vechtscheiding terecht komen. De ondervraagde mediators hebben in totaal zo’n 60,000 echtscheidingszaken behandeld.

Man heeft vaker een ander dan de vrouw
24% van de echtscheidingen die mediators behandelen, zijn vechtscheidingen. Deze echtscheiding wordt vaker door een vrouw dan door een man aangevraagd. Hoe dit komt, wordt mogelijk verklaard door een ander resultaat uit dit onderzoek. De nummers twee en drie van meest voorkomende redenen om te gaan scheiden, zijn namelijk dat respectievelijk de man of de vrouw een ander heeft.

Dubbellevens, schoonfamilie en andere redenen tot vechtscheiding
Behalve oud zeer en vreemdgaan, werden nog 8 hoofdredenen genoemd waarom mensen vechtend uit elkaar gaan. In volgorde van veelvoorkomend naar weinig voorkomend gaat het om: financiële problemen (4), bemoeienis van de schoonfamilie (5), psychische mishandeling (6), onenigheid over de opvoeding van kinderen (7), dat de één een dubbelleven leidt (8), lichamelijk geweld (9), gezondheidsproblemen (10) en tot slot seksueel geweld (11).

Opvallend aan het onderzoek is dat het leiden van een dubbelleven relatief vaak door de mediators werd genoemd als reden tot vechtscheiden. Guido Bakker, Hoofdredacteur van de consumentensite Gecertificeerdemediators.nl, zegt daarover: “Onze mediators zien dat voornamelijk mannen problemen hebben met het leiden van een dubbelleven. Wat begint als een affaire, kunnen zij vervolgens maar moeilijk loslaten. Vaak zijn dit mannen die niemand willen kwetsen; vrouw noch vriendin. Dit resulteert in een affaire die heel lang voortsleept, totdat het noodlottig tot een einde komt, bijvoorbeeld wanneer het wordt ontdekt op social media.”

Kwart van echtscheidingen is vechtscheiding (Foto: Gecertificeerde Mediators)
Kwart van echtscheidingen is vechtscheiding (Foto: Gecertificeerde Mediators)

RšikkŲnen keert terug naar Sauber, Leclerc naar Ferrari

Kimi Räikkönen verlaat Ferrari aan het einde van het huidige Formule 1-seizoen dan toch, maar de Fin is nog geenszins klaar met de sport: hij heeft ietwat verrassend een contract voor twee jaar getekend bij Sauber, dat hem in 2001 vanuit de Formule Renault rechtstreeks naar de F1 haalde.

De 38-jarige Räikkönen is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Ferrari, waarmee hij tijdens een eerder verblijf in 2007 zijn enige wereldtitel won. Frederic Vasseur, teambaas van Sauber, is uiteraard blij met de komst van de Fin: "Met zijn talent en enorme ervaring zal hij van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van de auto en de groei van het team als geheel."

Räikkönen's zitje bij Ferrari heeft ook al een nieuwe eigenaar en die is wat minder verrassend: Charles Leclerc maakt de omgekeerde move. De onlangs overleden Sergio Marchionne zag de Monegask al graag naar Ferrari komen en die wens komt nu alsnog uit. Leclerc maakte zeer veel indruk in de Formule 2 en dit jaar doet hij het als debutant in de Formule 1 ook bijzonder goed met de vrij matige Sauber.

24-jarige man zwaargewond bij schietpartij Amsterdam

Bij een schietpartij in een parkeergarage in het centrum van Amsterdam is vannacht even na 04:00 uur een persoon zwaargewond geraakt. De politie heeft drie verdachten gearresteerd.

De schietpartij vond plaats in de parkeergarage van The Bank, het kantoorgebouw aan het Rembrandtplein. Over de identiteit van het slachtoffer is niets bekendgemaakt, hij of zij is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht.

Niet lang na de schietpartij maakten bewoners van IJburg melding van een politieactie waarbij ook een politiehelikopter werd ingezet. Of de actie verband houdt met de schietpartij, is nog niet duidelijk.

Update 10:30 uur
Bij de schietpartij aan de Amstelstraat is een 24-jarige man zwaargewond geraakt. Dat meldt de politie op haar website

24-jarige man zwaargewond bij schietpartij Amsterdam (Foto: Politie.nl)
24-jarige man zwaargewond bij schietpartij Amsterdam (Foto: Politie.nl)

Blu-ray: The Hurricane Heist

Apocalyptische films in de trant van Twister en The Day After Tomorrow zijn inmiddels niks nieuws meer. Maar een heist die zich afspeelt tijdens een orkaan? Daarmee heeft The Hurricane Heist, dat sinds kort in de winkelschappen ligt, zeker een primeur in handen. Het past precies in het straatje van regisseur Rob Cohen, die we kennen van snelle actiefilms zoals Fast and the Furious en xXx. De uitwerking is simpel, en het plot natuurlijk erg onwaarschijnlijk, maar met verstand op nul levert het geheel wel een vermakelijke film op!

9 verdachten helikopterkaping voor de rechter

De groep mannen die in oktober vorig jaar geprobeerd zou hebben om na het kapen van een helikopter topcrimineel Benaouf A. uit de gevangenis te bevrijden, staan vandaag voor de rechter. Dat meldt AT5 op haar website. 

De groep wordt verdacht van poging tot de kaping en poging om iemand (gewapend) uit de gevangenis te bevrijden. Abdelghafour L. was de laatste verdachte uit de groep die werd opgepakt. Afgelopen woensdag meldde hij zich bij de politie.

De politie werd getipt door mensen van Kempen Airport in het Brabantse Budel, een boeking voor een 'romantische vlucht' met een grote helikopter werd verdacht gevonden. Een deel van de groep werd op het vliegveld aangehouden toen ze de heli kwamen ophalen.

De rest werd na een achtervolging door Brabant en Limburg opgepakt, daarbij werd één van hen doodgeschoten. Benaouf A. verschijnt zelf nog niet voor de rechter, maar is wel verdachte in de zaak.

Hij wordt verdacht van het medeplegen of medeplichtigheid van de helikopterkaping. Een poging tot ontsnapping uit de gevangenis is opzichzelfstaand niet strafbaar. Wanneer A. voor de rechter moet komen is nog onbekend.

Vuelta: Etappe 16 - Tijdrijden!

De eerste twee weken in de Vuelta a España zitten erop, de laatste rustdag is voorbij en de verschillen zijn nog ontzettend klein, vier man binnen vijftig seconden. Dat gaat vandaag veranderen, want het is tijd voor de tijdrit!

Voor de gedetailleerde informatie over het parcours verwijzen we door naar de uitgebreide voorbeschouwing, maar één ding is zeker: heel makkelijk wordt het niet. Het gaat wat op en neer, met zelfs een paar honderd meter waar het bijna tien procent omhoog gaat, en een stuk van 2,5 kilometer met een stijgingspercentage van zo'n vijf procent, niet makkelijk.

Kort na twee uur opent Mathias Brändle, drager van de rode lantaarn, het bal, gelijk iemand met prima tijdrijdersbenen. Topfavoriet Rohan Dennis start om 15.07 uur, als Eurosport en Sporza net een paar minuten live zijn. Victor Campenaerst is om 14.59 uur vertrokken, nog een favoriet. Emanuel Buchmann opent om 16.44 uur de top-10, leider Simon Yates vertrekt om 17.02 uur en finisht zo rond 17.40 uur op de wielerbaan van Oscar Freire.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

MLB: Albies helpt Braves langs Giants

De honkballers van de Atlanta Braves hebben in San Francisco een nette zege geboekt op de Giants. Ozzie Albies had daar een prima aandeel in: de Nederlands international sloeg twee teamgenoten over de thuisplaat en kwam zelf ook tot scoren, wat de Braves aan de 1-4 winst hielp.

De Nederlanders deden het maandagavond sowieso niet slecht. De Milwaukee Brewers wonnen op bezoek bij de Chicago Cubs met 2-3, nadat Jonathan Schoop de score opende in de eerste inning. Didi Gregorius hielp de New York Yankees aan een 2-7 zege op de Minnesota Twins.

Uitslagen MLB maandag
Detroit Tigers - Houston Astros 2-3
Cincinnati Reds - Los Angeles Dodgers 10-6
Tampa Bay Rays - Cleveland Indians 6-5
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 2-3
Minnesota Twins - New York Yankees 2-7
Kansas City Royals - Chicago White Sox 4-3
St.Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 8-7
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 13-2
Los Angeles Angels - Texas Rangers 2-5
San Francisco Giants - Atlanta Braves 1-4

Giants - Braves (Bron: YouTube)

From Softwares PS VR-game Dťracinť komt in november

Déraciné was één van de verrassingen tijdens E3 dit jaar, niet in de laatste plaats omdat het een onverwachtse titel is uit de koker van de Dark Souls-studio. Het betreft hier een wezenlijk ander gamegenre, wat wel blijkt uit de haast serene gameplaybeelden die we gepresenteerd kregen.

In Déraciné bestuur je een geest die onzichtbaar is in het menselijke domein, maar de wereld buiten de tijd kan exploreren. Je wordt opgeroepen in een besloten kostschool waar zes studenten en een rector vertoeven en het is aan jou om een bijzonder mysterie op te lossen. Door met de omgeving te interacten kun je steeds een stapje verder komen, bijvoorbeeld door ergens objecten achter te laten die dan gevonden worden door de bewoners.

Het project wordt begeleid door Dark Souls-bedenker Hidetaka Miyazaki zelf. "Deze titel is ontstaan toen ik me afvroeg of ik een klassieke avonturengame met een rustige snelheid in VR kon maken voor een unieke ervaring", aldus Miyazaki op E3. Déraciné gaat in november voor 30 euro weg in de PlayStation Store en is VR-only.

ItaliŽ verliest in Portugal, Zweden geeft zege weg en verliest

Portugal heeft maandagavond de eerste wedstrijd in de Nations League gewonnen. De Europees kampioen was te sterk voor Italië.

Roberto Mancini stuurde op twee spelers na, Gianluigi Donnarumma en Jorginho, een volledig ander elftal het veld in na het 1-1 gelijkspel tegen Polen van afgelopen vrijdag. Het zorgde ervoor dat er voor het eerst sinds ruim twintig jaar geen enkele speler van Juventus in de basis stond.

Het was Portugal dat het beste aan de wedstrijd begon in Lissabon. Na balverlies van Bryan Cristante mocht Italië van geluk spreken dat Bernardo Silva de verkeerde keuze maakte door niet voor eigen succes te gaan. Een schot van spits André Silva werd gekeerd door Donnarumma. Een fout van de doelman enkele minuten later werd niet afgestraft doordat een schot van Bernardo Silva op de doellijn werd weggewerkt door Alessio Romagnoli.

Het openingsdoelpunt van Portugal hing in de lucht en bijna hielp Cristante een handje toen hij de eigen lat raakte. William Carvalho had geen geluk in zijn afronding en hij schoot naast, daardoor was het bij rust nog 0-0.

Het overwicht van Portugal werd na rust wel uitgedrukt in de score. Bruma stelde André Silva in de 48ste minuut in staat om de 1-0 binnen te schieten. Met dank aan Donnarumma ontsnapte Italië al snel aan de 2-0. De doelman van AC Milan bracht redding op een van richting veranderd schot van Bernardo Silva.

Het ontbrak Italië aan creativiteit om het doelman Rui Patrício lastig te maken. Portugal, waar Cristiano Ronaldo vrijwillig ontbrak, slaagde er in de slotfase ook niet meer in om de score verder uit te breiden en boekte dus een minimale zege in groep 3 van divisie A in de Nations League.

In groep 2 van divisie B was Zweden thuis op weg naar winst tegen Turkije, met een paar minuten te spelen stond het 2-1. Toch ging het nog fout: invaller Emre Akbaba tekende in de 88e minuut voor de gelijkmaker en daar bleef het niet bij, want diep in blessuretijd schoot hij de Turken zelfs naar de 2-3 zege.

Uitslagen Nations League maandag
A3: Portugal - Italië 1-0
B2: Zweden - Turkije 2-3
C1: Schotland - Albanië 2-0
C4: Montenegro - Litouwen 2-0
C4: Servië - Roemenië 2-2
D1: Andorra - Kazachstan 1-1
D3: Kosovo - Faeröer 2-0
D3: Malta - Azerbeidzjan 1-1

Brexit is coming, ondernemers bereid u voor!

Nog maar 200 dagen. Dan verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie en is de Brexit op 30 maart 2019 om 00.00 uur een feit. En hoewel steeds meer bedrijven die zaken doen met het VK zich voorbereiden, wachten veel ondernemers nog af op meer duidelijkheid rond de onderhandelingen. Een patroon dat staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil doorbreken. Want: er zijn ook nu opties om je in deze onduidelijke periode voor te bereiden. Grijp die kans!

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “De Brexit is slecht nieuws voor veel bedrijven die nu nog gemakkelijk zaken doen met het VK op de Europese interne markt. Ik weet dat het voor ondernemers frustrerend is dat er nog altijd veel onduidelijk is over onze toekomstige economische relatie. Maar wacht niet op het VK en bereid je nú voor. Ga naar ons Brexit Loket, doe de Brexit scan om de impact voor jouw bedrijf te bepalen en zoek contact met je leveranciers of de douane. Als jij als ondernemer goed bent voorbereid, kan de Brexit jouw bedrijf juist ook een concurrentievoordeel bieden.”

Overal een ingang
Ondernemers weten de overheid, toezichthouders en betrokken ondernemersorganisaties steeds beter te vinden. Zo werd de Brexit Impact Scan al meer dan 10.000 keer ingevuld. Door middel van deze scan kunnen ondernemers meer inzicht krijgen in de gevolgen van de Brexit voor het eigen bedrijf of de handelsketen.

Daarnaast zijn verschillende voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor mkb’ers waar tot nu toe ruim 1.400 ondernemers op af kwamen. Samen met partners als VNO-NCW, MKB-Nederland, de douane en verschillende banken blijft de overheid in haar contacten op de naderende Brexit wijzen. Dit gebeurt ook op verschillende online platforms als www.brexitloket.nl en www.hulpbijbrexit.nl. Door in verschillende Nederlandse regio’s aanwezig te zijn en dezelfde informatie beschikbaar te stellen via online platforms is er voor ondernemers overal een ingang.

Handel, personeel en data
In Nederland handelen 35.000 bedrijven actief met het VK zonder dat ze ervaring hebben buiten de Europese Unie en de interne markt. Het zijn vooral mkb-bedrijven die de gevolgen van de veranderende handelsrelatie straks flink gaan merken. De Brexit kan een direct effect hebben op de beschikbaarheid van personeel, de uitwisseling van data of het aanleveren van product-onderdelen.

Voor het kabinet is het daarom duidelijk dat het ook de komende periode belangrijk blijft om het bedrijfsleven, en specifiek het MKB, te informeren over de risico’s van de Brexit. De komende maanden worden daarom de Brexit-voorlichting en informatievoorziening voor ondernemers geïntensiveerd.

Assassin's Creed Odyssey

Een nieuw jaar, een nieuwe Assassin's Creed. Hoewel Ubisoft heeft beloofd het rustiger aan te doen met de serie wat betreft de jaarlijkse releases, krijgen we in oktober nog één deel voordat de serie op hiatus gaat voor 2019: Assassin's Creed Odyssey, waarin de spelers het oude Griekenland mogen gaan verkennen. Puddington speelde bij de booth van Ubisoft de demo van Assassin's Creed Odyssey.

FOK! Wat een weer: tussen zomer en herfst in

Moggé!  

Ja, het is duidelijk dat we nu tussen twee seizoenen inzitten. Ik kom eerdaags wel met een terugblik over de misschien wel historische zomer die we achter de rug hebben. Toch wil het ook nog niet meteen herfst worden. Het is saai, maar wel met verschillende tegenstellingen. Lagedruk vinden we vooral ten noorden en westen van ons land, terwijl het Azorenhoog akelig dicht ten zuiden van ons land ligt. Deze zorgt ervoor dat actieve storingen vanaf de Atlantische Oceaan ons niet of slechts in beperkte mate ons kunnen bereiken.  Het zuiden zit het dichtst bij de hogedruk en het noorden bij de lage.

In het noorden is het ook vandaag bewolkt met hier en daar wat regen, terwijl het in het zuidoosten regelmatig mooi opklaart. Daar kan het dan ook 25 graden worden. In de bewolking en lichte neerslag in het noorden is het met 18 graden wel bekeken. Later in de avond kan het in datzelfde noorden wat harder gaan regenen, want dan komt die storing zuidwaarts afzakken.

Woensdag regent het ook in het midden af en toe. Donderdag nog in het zuiden. Daarmee stroomt wel duidelijk koelere lucht het land binnen. Met een graad of 17 houden we het wel bekeken vanaf woensdag. Mogelijk komt er warmer weer aan in het weekend, maar daar komen we later over te spreken. 

Fijne dagen!  

Zonkracht  

Nederland

Zonsondergang bij Gotland. (Foto: Interpretatie)
Midden op zee nabij Gotland maakte Interpretatie deze fraaie foto van de zonsondergang. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland kent 112.000 miljonairs

Op 1 januari 2016 waren er in Nederland 112.000 miljonairshuishoudens, het grootste aantal sinds 2006. Het Noord-Hollandse Laren telde naar verhouding de meeste miljonairs, van de provincies was dat Zeeland. Dat meldt het CBS op basis van vermogenscijfers over de periode 2006 tot 2016. Het onderzoek naar miljonairshuishoudens is uitgevoerd op verzoek van Van Lanschot.

Een miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1 miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet zijn meegeteld. Vanaf de start van dit onderzoek in 2006 is het aantal miljonairs elk jaar toegenomen, met uitzondering van 2009. Op 1 januari 2006 waren er 72.000 miljonairshuishoudens, in 2016 waren dat er ruim anderhalf keer zoveel (112.000).

Een miljoen euro had in 2016 een andere waarde dan in 2006. Als het vermogen wordt gecorrigeerd voor de algemene prijsontwikkeling (consumentenprijsindex of CPI), dan waren er in 2016 bijna 91 duizend miljonairs. Dat is ongeveer een kwart meer dan in 2006. Gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling is het aantal miljonairs sinds 2010 nagenoeg gelijk.

Het aandeel miljonairs van het totale aantal huishoudens is toegenomen van 1,2 procent in 2009 tot 1,5 procent in 2016. Gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling, is dit aandeel sinds 2010 vrijwel gelijk (ongeveer 1,2 procent).

Miljonairs gemiddeld ouder
Miljonairs zijn gemiddeld ouder dan niet-miljonairs. In 2016 waren de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens gemiddeld bijna 7,5 jaar ouder dan die van de overige huishoudens. Minder dan 5 procent van de miljonairs is jonger dan 40 jaar, ruim drie kwart is 50 jaar of ouder. Van de niet- miljonairs is ruim een kwart jonger dan 40 jaar en ruim de helft 50-plus. De gemiddelde leeftijd van miljonairs varieert tussen 2006 en 2016 van 57,9 jaar tot 59,4 jaar.

Oudere miljonairs vaker hoogopgeleid
De hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens zijn doorgaans hoogopgeleid: bijna de helft heeft hoger onderwijs genoten, tegen bijna een derde van de niet-miljonairs. Van de miljonairs had 28 procent in 2016 een academische graad, tegenover 12 procent van de niet-miljonairs.

Onder niet-miljonairs ligt het aandeel hoogopgeleiden flink lager in elke volgende leeftijdsgroep: van 42 procent onder 30- tot 40-jarigen naar 19 procent van de 70-plussers. Van de miljonairs is een vergelijkbaar deel van de 70-plussers hoogopgeleid als in de leeftijdsgroep van 50 tot 70 jaar.

Grootste toename in Baarle-Nassau
In de periode 2006-2011 was Blaricum nog de gemeente met het hoogste aandeel miljonairs, vanaf 2013 voert Laren (Noord-Holland) de lijst aan. In 2016 had bijna 11 procent van de huishoudens in deze gemeente een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Bloemendaal staat vrijwel de gehele periode 2006 tot en met 2016 op de tweede plaats (10 procent in 2016, evenals Blaricum), Wassenaar en Rozendaal zijn vaste waarden op de vierde en vijfde plaats. In Kerkrade wonen relatief de minste miljonairshuishoudens (0,3 procent).

Grootste stijger is Baarle-Nassau, deze gemeente is opgeklommen van de 113e plek in 2009 naar een plaats in de top tien vanaf 2014. Renswoude stond in 2016 voor het eerst in de top tien, terwijl Tubbergen, Sint Anthonis en Dinkelland opschoven naar de top twintig.
In Zeeland wonen relatief de meeste miljonairs: 1,9 procent van alle particuliere huishoudens, gevolgd door Utrecht met 1,7 procent, en Noord-Holland en Noord-Brabant met 1,6 procent. In Limburg, Groningen en Flevoland woonden in 2016 relatief de minste miljonairs: rond 1,1 procent.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.