FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 september 2018

Zwaar gehavend Jong Ajax te sterk voor Jong AZ

Jong Ajax heeft maandagavond de tweede zege van het seizoen geboekt in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg was met 0-1 te sterk voor Jong AZ.

Jong Ajax begon sterk gehavend aan het duel in Alkmaar. Michael Reiziger kon geen beroep doen op maar liefst veertien spelers, maar een verzoek om het duel uit te stellen werd niet gehonoreerd door de KNVB. Desondanks waren het de Amsterdammers die als beste uit de startblokken kwamen. Al in de tweede minuut stuitte Jurgen Ekkelenkamp op AZ-doelman Jasper Schendalaar en Ekkelenkamp kreeg vier minuten later een tweede mogelijkheid, maar wederom stond Schendelaar op de goede plek om de 0-1 te voorkomen.

Ondanks het goede begin was de wedstrijd niet erg vermakelijk. Jong Ajax bleef desondanks de meest gevaarlijke ploeg en kwam na 27 minuten op voorsprong. Na een goede aanval was Danilo Pereira het eindstation en hij maakte de 0-1. Jong AZ zette enkele minuten na de achterstand aan en kreeg enkele mogelijkheden. Een kopbal van Tijani Reijnders was een prooi voor Sven van Bladeren en ook Jamie Jacobs werd gevaarlijk. De thuisploeg ontsnapte aan de 0-2 toen Pereira aan de andere kant op de paal schoot.

De eerste mogelijkheid na rust was er voor de thuisploeg: een schot van voormalig Ajax-spits Vince Gino Dekker werd gekeerd door Van Bladeren. Tien minuten voor tijd volgde de uitgelezen mogelijkheid voor AZ om op gelijke hoogte te komen. Bij een voorzet vanaf de rechterflank kwam Ferdy Druijff goed naar de eerste paal, maar zijn inzet ging rakelings naast. Zowel Jong AZ en Jong Ajax slaagden er in de absolute slotfase niet meer in om te scoren en daarom bleef het bij 0-1. De thuisploeg beëindigde de wedstrijd met tien man doordat Levi Opdam in blessuretijd zijn tweede gele kaart kreeg.

Ajax stijgt naar plek zes in de Keuken Kampioen Divisie met zeven punten uit vier wedstrijden, waar AZ met één punten zeventiende staat.

President woest om noten tijdens vlucht: 'Zelfs honden vreten dit niet'

De president van Sri Lanka is een beetje boos. Maithripala Sirisena vloog afgelopen week met Sri Lankan Airlines van de Nepalese hoofdstad Kathmandu naar zijn eigen hoofdstad Colombo, maar kreeg aan boord een onaangename verrassing.

"Op de terugvlucht serveerden ze wat cashewnoten die echt niet voor mensen bedoeld waren. Zelfs de honden zouden die noten niet vreten, wie keurt deze dingen in vredesnaam goed?", foeterde Sirisena tijdens een toespraak voor een groep boeren in het zuiden van het land.

"Wie keurt dit goed?", vroeg hij zich nog eens af. "Wie is hier verantwoordelijk voor??" Het is niet zo'n beste opmerking voor Sri Lankan Airlines, want het bedrijf heeft al zo'n beetje een miljard dollar aan schulden. De maatschappij reageerde niet op de uitlatingen van Sirisena.

Vier jaar geleden was er ook al ophef rondom cashewnoten. Heather Cho, de dochter van de grote baas van Korean Air, liet een vlucht omkeren omdat een stewardess het in haar achterlijke hoofd haalde mevrouw Cho cashewnoten in een zakje te geven, in plaats van op een bord. 

Niet de stewardess, maar Cho was uiteindelijk de sjaak: ze zat enkele maanden in de cel wegens het in gevaar brengen van de vliegveiligheid.

Golfer Rose ziet winst uit hole rollen, Bradley wint na 6 jaar weer

Golfer Keegan Bradley heeft zijn vierde overwinning op de PGA Tour te pakken en zijn eerste sinds augustus 2012. De Amerikaan was op het BMW Championship in Newtown Square in Pennsylvania na een play-off te sterk voor de Engelsman Justin Rose.

Bradley en Rose hadden met nog één hole te gaan beiden de kans om de winst binnen te slepen. Bradley liet op de laaste hole echter een bogey noteren, één slag boven het baangemiddelde. De deur stond zo open voor Rose, die op de zestiende en zeventiende hole een birdie - één slag onder het baangemiddelde - had geslagen. 

Rose leek zijn putt voor de winst binnen te slaan....tot het balletje besloot om toch maar niet naar beneden de hole in te vallen. Het werd zo een bogey voor Rose en dus moest een play-off gespeeld worden, waarin hij wederom een bal nét de hole weer uit zag rollen. Dat overkwam Bradley niet en hij pakte dan ook de zege.

De Engelsman Matthew Fitzpatrick boekte zijn vijfde overwinning op de European Tour. In het schitterende Crans-Montana in Zwitserland won hij de Omega European Masters, net als vorig jaar. Dat deed Fitzpatrick na een play-off, ook net als vorig jaar, waarin hij dit keer de Deen Lucas Bjerregaard de baas was.

F1-baas Whiting bezocht circuit in Zandvoort

Formule 1-directeur Charlie Whiting heeft afgelopen vrijdag een bezoek gebracht aan het circuit van Zandvoort. Een woordvoerder van het circuit heeft dit maandag aan Motorsport.com bevestigd.

"We kunnen bevestigen dat Charlie Whiting afgelopen vrijdag een bezoek heeft gebracht aan Circuit Zandvoort", aldus de woordvoerder tegenover het medium. "Op basis van gemaakte afspraken kunnen wij echter geen inhoudelijke mededelingen doen over het bezoek."

Zandvoort is al enige tijd bezig met een onderzoek om te bekijken of het haalbaar is een Nederlandse Grand Prix te organiseren. Een haalbaarheidsonderzoek, dat eind vorig jaar werd uitgevoerd, leverde een positieve uitkomst op. Eind juli werd bekend dat de gemeente Zandvoort bereid is geld in het project te steken.

Het circuit moet, om in aanmerking te komen voor het organiseren van een Grand Prix, een nieuwe beoordeling krijgen van de internationale autosportfederatie (FIA). Mogelijk was Whiting om deze reden afgelopen vrijdag in Nederland.

De verwachte conclusie is in elk geval dat geen hele grote aanpassingen gedaan moeten worden. Zo wordt er al enige tijd gesproken over het aanpassen van de Hugenholtzbocht en een uitloopstrook bij de Arie Luyendijkbocht.

In 1985 was Zandvoort voor het laatst het decor van een Nederlandse Grand Prix. Niki Lauda kwam destijds als eerste over de finish en werd gevolgd door Alain Prost en Ayrton Senna.

Vandoorne geeft alles in laatste races voor McLaren

Stoffel Vandoorne kreeg onlangs te horen, dat hij komend seizoen niet meer voor McLaren zal rijden. Zijn plek wordt in 2019 ingenomen door Lando Norris. Desondanks blijft de Belg gemotiveerd voor de resterende races.

"Hoewel ik echt uitkijk naar de toekomst sinds ik heb bevestigd dat ik volgend seizoen niet voor McLaren race, ben ik ook honderd procent vastbesloten om alles te geven in de resterende Grands Prix van deze jaargang", aldus Vandoorne. "Het team en ik pushen allebei keihard om de best mogelijke resultaten te boeken met wat we hebben. Het is dus zeker nog niet over."

Komend weekend wacht de Grand Prix van Singapore op Marina Bay Street Circuit, de baan waar hij vorig jaar als zevende over de finish kwam.

"Dit circuit past zeker meer dan andere banen bij de sterke punten van ons pakket. Ik ben dus hoopvol gestemd voor een positiever weekend, waarin we een betere snelheid kunnen laten zien en het gevecht kunnen aangaan met onze concurrenten", blikte de Belg vooruit. "We hopen een positief weekend voor de fans te hebben."

Red Bull en Toro Rosso in 2019 nader tot elkaar

Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso gaan vanaf 2019 weer intensief met elkaar samenwerken. Dit seizoen staat de samenwerking op een laag pitje om het feit dat beide teams met een verschillende motor rijden.

Red Bull Racing werkte jarenlang samen met Renault, maar na de winter worden de bolides voorzien van Honda-motoren, het type waar Scuderia Toro Rosso nu al mee rijdt.

"We gaan volgend jaar weer nauw samenwerken met Red Bull", aldus Franz Tost, teambaas van Scuderia Toro Rosso. "De onderdelen die achterin in de auto liggen gaan we bijna allemaal delen. Dan heb je het over de motor, de versnellingsbak en de ophanging. Evenals hydraulische en elektrische onderdelen. Eigenlijk gaan we alles delen wat we volgens de regelementen mogen delen."

Op die manier gaat de samenwerking tussen Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso lijken op de variant, die dit seizoen ook te zien is bij Ferrari en Haas. Het laatstgenoemde team plukt daar deze jaargang overduidelijk de vruchten van.

Rijksrecherche onderzoekt bedreiging in Utrecht

Agenten gingen maandagmiddag 10 september rond 15:30 uur na een melding naar een woning op de Oudenoord in Utrecht. Daar zou een man met een mes aan het zwaaien zijn.

Eenmaal in de woning bedreigde de verdachte ook de politieagenten met een mes. Ondanks waarschuwingsschoten hield de bedreiging niet op, waarna de agenten zich genoodzaakt voelden om een gericht schot te lossen. De verdachte raakte gewond aan zijn been en is met een ambulance vervoerd naar een ziekenhuis.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan in de woning. Zoals gebruikelijk bij incident waarbij geschoten is door politie, doet de Rijksrecherche onderzoek.

27-jarige vrouw neergestoken in bijzijn kinderen

Een 27-jarige vrouw is maandagochtend zwaar gewond geraakt toen zij in een woning op de Ebenhaëzerstraat in Rotterdam-Zuid gestoken werd. Wat er precies in de woning is gebeurd is nog onduidelijk. Eén man is aangehouden.

Kwart voor twaalf ‘s middags werd het alarmnummer gebeld vanwege een ruzie en steekincident in een woning. In de woning waren meerdere personen aanwezig, onder wie ook enkele kinderen. De vrouw had ernstige verwondingen. Agenten van het Team Parate Eenheid die extra getraind zijn op levensreddend handelen en beschikking hebben over speciale medische hulpmiddelen hiervoor, hebben de vrouw gelijk verbonden. De vrouw is vervolgens met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Eén van de mannen die in de woning aanwezig was, een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, is aangehouden. De politie is een onderzoek gestart. De Forensische Opsporing heeft de woning onderzocht op sporen en de politie spreekt met getuigen.

NCTV: Kans op aanslag in Nederland blijft reŽel

De jihadistische dreiging is de afgelopen periode veranderd, maar de dreiging tegen Nederland blijft substantieel. En dus blijft het Dreigingsniveau op 4 van de 5 staan. Dat blijkt uit het 48ste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) van de NCTV. De steekpartij op Amsterdam Centraal Station illustreert de dreiging in Nederland.

De in het vorige DTN geconstateerde verandering van de dreiging heeft zich doorgezet. Het aantal aanslagen in Europa is sinds oktober vorig jaar sterk verminderd. Ook is het vermogen van ISIS tot plannen en uitvoeren van aanslagen in Europa aangetast.

Dat het dreigingsniveau toch niet wijzigt heeft twee belangrijke redenen. Ten eerste opereren er ook in Nederland internationale jihadistische netwerken, al dan niet aan ISIS of Al Qa’ida verbonden. Deze netwerken hebben de intentie hebben om aanslagen in Europa te plannen. De tweede reden is de geweldsdreiging die blijft uitgaan van de Nederlandse jihadistische beweging. Er zijn aanhangers van deze beweging die zich bezighouden met het plannen van aanslagen, maar dit heeft tot op heden niet tot concrete dreiging geleid.

Jihadistisch beweging in Nederland
Ondanks een stagnerende groei, geeft de omvang van de Nederlandse jihadistische beweging reden tot zorg. Deze groep, die in de jaren 2013-2016 flink is gegroeid, is mogelijk bevattelijke voor een ‘wraaknarratief’ waarbij de schuld van de val van het ‘kalifaat’ gelegd wordt bij het Westen. Dit kan als rechtvaardiging worden gebruikt voor aanslagen.

De beweging bevindt zich in de fase van heroriëntatie na de ineenstorting van het kalifaat. Het gebrek aan uitreismogelijkheden, door de ineenstorting van het kalifaat, leidt tot meer nadruk op da’wa, het verspreiden van de jihadistische boodschap. Dit kan leiden tot een verdere groei van het aantal jihadisten in Nederland. Naast aanhangers van het jihadisme zijn er in Nederland nog enkele duizenden sympathisanten van het jihadisme, vooral van ISIS.

Internationaal
Ondanks de zware verliezen bestaat ISIS nog steeds. De afgelopen maanden is zichtbaar geworden dat ISIS in zowel Irak als Syrië de jihadstrijd voortzet, maar dan in de vorm van een insurgency: guerrilla tactieken, zoals korte hit-and-run aanvallen en ontvoeringen. De factoren die hebben geleid tot de opkomst van ISIS zijn geenszins weggenomen. Hierdoor blijft er een voedingsbodem voor onvrede bestaan, die door een organisatie als ISIS gekanaliseerd en uitgebuit kan worden.

Voor de dreiging in en tegen het Westen is het van belang dat in een aantal buurlanden tientallen jihadisten, die zijn veroordeeld voor een terroristisch misdrijf, binnenkort vrijkomen. Ook in Nederland zullen enkele veroordeelde jihadisten vrij komen.

Salafisme
De invloed van het salafisme in Nederland groeit al een aantal jaar. Een deel van de salafistische beweging propageert en legitimeert actieve onverdraagzaamheid en anti-democratische activiteiten. Hiermee vormt dit gedeelte van de salafistische beweging op termijn mogelijk een dreiging tegen de nationale veiligheid. Binnen het salafisme bevinden zich ook personen die terroristisch geweld legitimeren. Dat doen zij doorgaans verhuld in religieuze termen.

Links- rechtsextremisme
Er is sprake van groeiend zelfvertrouwen bij rechtsextremisten. De focus blijft gericht op acties tegen de vermeende islamisering van Nederland, de komst van asielzoekers en het vermeende verlies van de Nederlandse identiteit. Geweld door eenlingen of kleine groepen is denkbaar. In de afgelopen maanden hebben linkse actiegroepen nauwelijks extremistische acties uitgevoerd.

Van Dijk genomineerd voor Wereldelftal

Virgil van Dijk maakt kans op een plekje in het Wereldelftal van het Jaar van spelersvakbond FIFPro. Hij is de enige Nederlander in de lijst.

In totaal zijn er door de FIFPro en wereldvoetbalbond FIFA 55 spelers genomineerd: vijf keepers, twintig verdedigers, vijftien middenvelders en vijftien aanvallers. Van Dijk haalde in het seizoen 2017/18 met Liverpool de finale van de Champions League, nadat hij in de winter de overstap had gemaakt van Southampton naar The Reds.

Het Wereldelftal van het Jaar heeft plek voor slechts vier verdedigers en de concurrentie voor Van Dijk is groot. Onder meer Sergio Ramos, Raphaël Varane, Marcelo (allen Real Madrid) en Gerard Piqué (Barcelona) hebben namelijk een nominatie gekregen. Dejan Lovren, teamgenoot van Van Dijk op Anfield, staat ook op de shortlist.

Spelersvakbond FIFPro introduceerde het Wereldelftal in 2005 en sindsdien werd bij slechts twee Nederlanders hun nominatie beloond met een plaats in het team. In 2010 was dat Wesley Sneijder en in 2014 had Arjen Robben de eer. Virgil van Dijk kan dus de eerste Nederlandse verdediger ooit worden die het basisteam haalt.

Liefst 25.000 profvoetballers uit 65 verschillende landen mogen één doelman, vier verdedigers, drie middenvelder en drie aanvallers uitkiezen. Tijdens het gala van The Best FIFA Football Awards op maandag 24 september wordt het complete elftal bekendgemaakt.

Huck na jaar al weg als bondscoach Nederlandse baanwielrenners vanwege privťredenen

Bill Huck is per direct opgestapt als bondscoach van de Nederlandse baanwielrenners. De 53-jarige Duitser stapt op vanwege privéredenen, zo laat de Nederlandse wielerbond weten in een persbericht.

Huck was pas een jaar in dienst en de opvolger van René Wolff. "Met het vertrek van Bill ontstaat er een lastige situatie'', zo laat directeur Thorwald Veneberg van de KNWU weten. Over minder dan twee jaar zijn de Olympische Spelen van Tokio en Huck had een aantal medaillekandidaten onder zijn hoede.

Onder de Duitser pakten de teamsprinters dit voorjaar goud bij de WK in Apeldoorn. De vrouwen wonnen zilver op dat onderdeel. "Soms loopt het anders dan gepland", laat Huck weten via de KNWU. Op het afgelopen EK won Nederland ook de teamsprint en won Jeffrey Hoogland onder leiding van Huck ook het goud op de individuele sprint. Harrie Lavreysen was daar goed voor het brons.

De KNWU is ook nog op zoek naar een bondscoach voor de wegrenners, die functie wordt tot en met het WK eind deze maand nog ingevuld door Veneberg zelf.

Moto2-coureur Fenati ontslagen na achterlijke actie San Marino GP

In navolging van zijn two race ban is Moto2-coureur Romano Fenati per direct ontslagen door zijn huidige team Marinelli Snipers. Fenati zorgde zondag tijdens de San Marino GP voor levensgevaarlijke taferelen toen hij op hoge snelheid plotseling in de voorrem kneep van de eveneens Italiaanse Stefano Manzi. 

De motorsportwereld sprak er schande van: de achterlijke actie van de 22-jarige coureur afgelopen zondag voor thuispubliek. Het leverde Fenati dan ook een zwarte vlag voor 'onverantwoord rijgedrag' en een schorsing voor twee races op. Daarbovenop kan de racer nu zijn huidige contract vaarwel zeggen. Het Marinelli Snipers team laat in een officiële verklaring weten de samenwerking met de Italiaan per direct te beëindigen wegens 'onsportief, gevaarlijk en schadelijk gedrag dat het leven van een andere coureur in gevaar bracht'. De ploeg sluit af met een excuus aan alle fans van het kampioenschap.

Excuus
Ook Fenati kwam met een excuus uitvlucht waarin hij aangeeft dat hij 'helaas' wat impulsief is: "Ik heb een afschuwelijk gebaar gemaakt en me niet als een man gedragen. (...) Nu is er een vreselijk beeld van mij en de sport ontstaan. Zo ben ik niet. Iedereen die mij kent, weet dat ook. Ik ben altijd een nette coureur geweest. (...) Het is helaas waar dat ik een impulsief karakter heb, maar ik wilde hem [Manzi] zeker geen pijn doen." De coureur concludeert dat het weer eens tijd is voor een gezond stukje zelfreflectie: "Ik wil gewoon aan iedereen mijn excuses aanbieden. Ik heb nu de tijd om in de spiegel te kijken en om mijn hoofd leeg te maken.”

Toekomst
Bizar genoeg zou Fenati in 2019 de garage delen met landgenoot Manzi bij Forward Racing. Ook dat team heeft de overeenkomst linea recta richting de prullenbak gegooid. Wat de toekomst voor het Italiaanse heethoofd brengt moeten we afwachten.

Eerder is Fenati negatief in het nieuws gekomen nadat hij in 2015 Niklas Ajo schopte om vervolgens dienst motor bij een proefstart uit te zetten. Ook is de jonge rijder 2016 mid-seizoen uit het Sky Racing Team by VR46 gezet wegens wangedrag. Vind jij dat Fenati nog een kans verdiend? 

Zeven Nederlandse boten verder op WK roeien

In het Bulgaarse Plovdiv zitten de eerste twee dagen van de wereldkampioenschappen roeien er op. Nederland kwam vooralsnog in elf klassen in actie en zeven daarvan leverden een plekje in de volgende ronde op.

In de mannen dubbel-twee plaatsten Amos Keijser en Nicolas van Sprang zich voor de halve finales door hun heat te winnen, met onder meer Polen - goed voor zilver op het WK van vorig jaar - als tegenstander. Bjorn van den Ende, Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz wonnen hun heat in de mannen vier-zonder en zijn ook gelijk door naar de halve eindstrijd. Sander de Graaf en Vincent Klaassens eindigden in de mannen twee-zonder als laatste in de series, maar met winst in de herkansingen dwongen ze een plek in de kwartfinales af.

Kersvers Europees kampioenen Marieke Keijser en Ilse Paulis wonnen hun serie en staan in de halve finales van de vrouwen lichte dubbel-twee, net als wereldkampioenen Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer, Nicole Beukers - met alleen Florijn als nieuweling ten opzichte van de WK-finale vorig jaar - in de vrouwen dubbel-vier. Roos de Jong en Lisa Scheenaard werden tweede in de vrouwen dubbel-twee en staan ook in de halve finales, pararoeier Corné de Koning was in de skiff veruit de snelste en gaat als topfavoriet naar de finale.

Vier boten haalden het niet en moeten de herkansingen in, te beginnen met lichte skiffeuse Martine Veldhuis. Hermijntje Drenth en Willeke Vossen krijgen een nieuwe poging in de vrouwen twee-zonder, Lies Rustenburg, Lisanne Brandsma, Elsbeth Beeres en Laila Youssifou in de vier-zonder. Dirk Uittenbogaard, Stefan Broenink, Koen Metsemarkers en Abe Wiersma kwamen in de mannen dubbel-vier net als tweede over de streep en moeten dus ook de herkansingen in.

Speciale Switch-bundel voor Let's Go, Pikachu! en Let's Go, Eevee!

Nintendo heeft een speciale editie aangekondigd van hun Nintendo Switch. Deze editie is gebaseerd op Pokémon Let's GO, Pikachu! en Let's GO, Eevee! en kent een uniek uiterlijk.

De kleuren van de Joy-Cons zijn gebaseerd op de kleuren van Pikachu en Eevee (geel en bruin) en de achterkant van de console is versierd met silhouetten van Pikachu, Eevee en Pokéballen. Tot slot is de Nintendo Switch Dock versiert met plaatjes van Pikachu en Eevee. De Pikachu & Eevee Edition komt met deze console, een geïnstalleerde versie van één van de twee versies en de Pokéball Plus accessoire.

De editie lanceert op 16 november, samen met de games. Een prijs is nog niet bekendgemaakt.

Zweden Democraten wint fors in Zweden

De rechts-populistische partij Zweden Democraten (SD) hebben bij de Zweedse verkiezingen een flinke winst behaald. Met bijna alle stemmen geteld stevent de SD af op circa 18 procent van de stemmen, waar ze vier jaar geleden nog slechts 12,9 procent van de kiezers konden overtuigen. 

Met 28 procent van de stemmen blijven de sociaaldemocraten van premier Löfven de grootste partij. Moderaterna, de conservatieve partij, blijft tweede met 23 procent. Met 18 procent van de stemmen zou de SD dus de derde partij van het land worden. Löfven, die in een toespraak zegt aan te willen blijven als premier, weigert samen te werken de SD. Het wordt daardoor moeilijk om een regering te vormen volgens hem. Hij roept de andere partijden op om 'verantwoordelijkheid te nemen en het traditionele 'blok-denken' te doorbreken.'

Swexit
Åkesson, de partijleider van de SD, wil vertrekken uit de EU. Gisteren zei hij nog op een campagnebijeenkomst: "Zweden heeft ademruimte nodig, we hebben een streng immigratiebeleid nodig". in 2015 nam Zweden 163.000 vluchtelingen op, per hoofd van de bevolking meer dan welk land dan ook in Europa. Volgens Åkesson is het toenemende geweld door drugsbendes en problemen in buitenwijken van bijvoorbeeld Stockholm en Malmö inherent aan de hoeveelheid migranten. 

Hoewel de SD in de jaren 80 ontstond als neonazistische beweging beweert Åkesson dat zijn huidige partij nazisme en racisme afzweert. De andere partijen hebben daar hun twijfels bij en gaven voor de verkiezingen al aan de SD te zullen boycotten. Rolien Creton, NOS-correspondente, verwacht dat een boycot moeilijk te handhaven is, nu de de partij zo'n winst heeft behaald. Creton: "Er komt straks sowieso een minderheidsregering. Die is kwetsbaar, omdat de SD de macht heeft die regering te laten vallen. Zweden gaat ernstige politieke instabiliteit tegemoet".

NFL: Packers na grootste comeback in 100 jaar langs aartsrivalen Bears

In de eerste speelweek van de NFL stond gelijk een van de grootste rivalries op het programma: de Green Bay Packers ontvingen de Chicago Bears voor hun 197e onderlinge wedstrijd, waarmee het de meestgespeelde strijd tussen rivalen is in de NFL.

Aan de hand van quarterback Mitch Trubisky waren de Bears de betere ploeg. Dat de ster van de Packers, de onlangs nog op een nieuw megacontract getrakteerde quarterback Aaron Rodgers, al snel met een blessure uit leek te vallen zorgde al helemaal voor gespannen gezichten op Lambeau Field, dat met bijna tachtigduizend man voor de 335e keer op rij - bijna 21 jaar lang - uitverkocht was.

De Bears kwamen op 0-20, wat bij het ingaan van het vierde kwart naar 3-20 terug was gebracht. In dat vierde kwart, met de toch teruggekeerde Rodgers als leider, ging het dan toch nog de goede kant op voor de thuisploeg. Een fenomenale worp van Rodgers bereikte wide receiver Geronimo Allison, die de Packers een eerste touchdown bezorgde.

Daar bleef het niet bij, want Rodgers bediende wide receiver Davante Adams, die met een fraaie duik de tweede touchdown binnen wist te halen: 17-20. Met minder dan drie minuten te gaan gooide Rodgers de bal naar Randall Cobb, die met een enorme run alles en iedereen ontweek en de Packers op voorsprong zette: 24-23, de grootste comeback in het vierde kwart ooit voor de in april 100-jarige Packers.

De Cleveland Browns wisten ondertussen voor het eerst in bijna twee jaar eens níet te verliezen: thuis tegen de Pittsburgh Steelers stond het na de reguliere speeltijd 21-21, waardoor overtime gespeeld moest worden. Daarin gaven beide teams in de zeikende regen een kans op de winst weg, er werd niet gescoord en dus kreeg het publiek een zeldzaam gelijkspel te zien, de eerste sinds oktober 2016.

Uitslagen NFL zondag
Baltimore Ravens - Buffalo Bills 47-3
Cleveland Browns - Pittsburgh Steelers 21-21 OT
Indianapolis Colts - Cincinnati Bengals 23-34
Miami Dolphins - Tennessee Titans 27-20
Minnesota Vikings - San Francisco 49ers 24-16
New England Patriots - Houston Texans 27-20
New Orleans Saints - Tampa Bay Buccaneers 40-48
New York Giants - Jacksonville Jaguars 15-20
Los Angeles Chargers - Kansas City Chiefs 28-38
Arizona Cardinals - Washington Redskins 6-24
Carolina Panthers - Dallas Cowboys 16-8
Denver Broncos - Seattle Seahawks 27-24
Green Bay Packers - Chicago Bears 24-23

Packers - Bears (Bron: YouTube)

Man gebruikt alarmpistool na geluidsoverlast

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man aangehouden omdat hij met een pistool op zijn buurman had geschoten. Het bleek later een alarmpistool te zijn. Er raakte daarom niemand gewond. Om 3.00 uur kwam er bij het operationeel centrum de melding dat iemand schoten had gehoord in de Herendam in Oosterhout. Er zou een ruzie aan vooraf gegaan zijn.

Verschillende politie-eenheden werden die kant op gestuurd. Onderweg kregen ze de informatie dat er niemand gewond was en dat er vermoedelijk met een alarmpistool was ‘geschoten’. Ter plaatse bleek dat er een ruzie was ontstaan tussen twee bewoners van de straat. De aangever gaf aan dat er een ruzie over geluidsoverlast was geweest.

Op een gegeven moment zag hij dat zijn buurman uit het raam hing en een wapen op hem richtte. Hij schrok toen hij knallen hoorde, maar toen had hij door dat het een alarmpistool was. De verdachte ging terug zijn huis in. De toegesnelde agenten gingen in onderhandeling met de verdachte om hem te bewegen naar buiten te komen. Dat lukte en hij is aangehouden. In de woning werd inderdaad een alarmpistool aangetroffen. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

NBA-speler Bird gearresteerd wegens ontvoering en wurging

Basketballer Jabari Bird is in het weekeinde gearresteerd. Wat de guard van de Boston Celtics precies uitgespookt zou hebben is nog niet helemaal duidelijk, maar hij wordt onder meer verdacht van ontvoering en verwurging.

Naar verluidt zou het gaan om een staaltje geweld in huiselijke kring. Het niet nader genoemde slachtoffer werd net als Bird overgebracht naar een ziekenhuis, waar de basketballer vooralsnog bewaakt wordt door de politie. 

Bird speelde vorig seizoen dertien wedstrijden voor de Celtics en kwam vaker uit voor de opleidingsploeg, de Maine Red Claws. Gedurende de zomer maakte hij echter indruk en hij kreeg als gevolg daarvan een contract voor twee jaar aangeboden bij de ploeg uit Boston.

Overvaller tankstation kort na overval opgepakt

Een paar uur nadat op 9 september een tankstation aan de Zwijndrechtse Kort Ambachtlaan was overvallen, hadden agenten de vermoedelijke dader al gevonden en ingerekend. Direct na de overval meldde een getuige via Burgernet dat de overvaller in Zwijndrecht ìn een specifieke auto was weggereden.

Agenten zagen deze auto rijden én wisten dat een soortgelijke auto ook was gezien bij een overval op een tankstation aan de Dordtse Reeweg-Oost, een paar dagen eerder. Alle reden om de bestuurder en zijn passagier een stopteken te geven en in te rekenen. Het gaat om een 22-jarige man uit Zwijndrecht en een 20-jarige vrouw uit Ridderkerk. Beiden zitten vast. De auto man de man is voor onderzoek in beslaggenomen. Onderzocht wordt of de verdachte ook aan de overval op het Dordtse tankstation te linken is.

Overvaller tankstation kort na overval opgepakt (Foto: Stockfoto politie.nl)
Overvaller tankstation kort na overval opgepakt (Foto: Stockfoto politie.nl)

Releasedatum en preorderbonussen voor Dead or Alive 6 bekendgemaakt

Koei Tecmo Europe kondigt aan dat Dead or Alive 6 op 15 februari 2019 wereldwijd uitgebracht wordt. Het vechtspel komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Naast de officiële releasedatum zijn de eerste details over de digitale pre-orderbonussen bekendgemaakt. In de nieuwe trailer zien we de nog niet eerder bevestigde personages Marie Rose, Ayane en Honoka in actie.

PlayStation 4-bezitters die preorderen, krijgen een DOA6-thema en "The Female Tengu" Nyotengu als een speelbaar personage. Xbox One-gamers die de titel vooraf bestellen, kunnen ook Nyotengu downloaden en ontvangen een bonus-kostuum voor Ryu Hayabusa.

Er werd ook een speciaal Early Purchase Bonus-programma aangekondigd voor PlayStation 4 en Xbox One-bezitters. Gamers die Dead or Alive 6 vóór 14 maart 2019 digitaal kopen krijgen een bonuskostuum voor Kasumi. Gamers die deelnemen aan het Early Purchase Bonus-programma op Steam, verzamelen het Kasumi-kostuum en Nyotengu als een downloadbaar personage.

Er is ook een Digital Deluxe-editie van de game voor de PlayStation 4, Xbox One en Steam met een set van 25 extra kostuums, drie bonusmuziektracks, een exclusief DDX Kasumi-kostuum en nog een speelbaar personage, de Kasumi-kloon, Phase 4.

Yakuza-ontwikkelaar stelt Judge Eyes voor

Ryu Ga Gotoku, de studio die al honderd jaar de franchise van Yakuza, heeft tijdens de PlayStation pre-show van Tokyo Game Show Judge Eyes onthuld.

De director Toshihiro Nagoshi geeft tijdens de aankondiging aan dat hij altijd al een game wilde maken waarin je moordzaken moet onderzoeken. Alle actie zoals de gevechten die in het spel voorkomen doe je zelf als speler, het is dus geen brave game als Phoenix Wright. Judge Eyes maakt zo te zien gebruik van de Dragon Engine die ook voor Yakuza 6 is gebruikt.

Judge Eyes komt 13 december uit op PlaStation4 in Japan. Wij moeten tot ergens in 2019 wachten.

Cygames komt met action RPG Project Awakening

Het Japanse Cygames komt met een nieuwe action RPG voor PlayStation 4. De game doet het meest denken aan een Middeleeuwse Fantasy Monster Hunter, al weten we nog niet veel over de daadwerkelijke gameplay.

De trailer toont het vemoedelijke hoofdpersonage in strijd tegen een monster. Het gevecht vindt plaats in een groot gebied met verschillende hoogteniveaus. Na afloop van het gevecht kunnen we in de verte schaduwen van menselijke wezens zien, vermoedelijk nog meer vijanden om te verslaan.

Cygames werkt met onder andere Junji Tago en Ryosuke Aiba om een frisse wind te brengen naar de wereld van fantasy RPGs. Een release date is nog niet bekend.

Samurai Shodown leeft voort in Samurai Spirits

SNK was al een tijd een nieuwe game aan het teasen en nu weten we eindelijk wat het is: Samurai Spirits. Dit is een opvolger in de langlopende Samurai Shodown-serie, waarvan de laatste in 2009 het licht zag.

De serie staat bekend als één van de betere 2D-fighters en de setting, het oude Japan (in dit geval 1787), met samurai's als fighters draagt daar zeker aan bij. De trailer laat een aantal van de fighters zien waarmee we aan de slag kunnen, maar verdere details ontbreken nog. De game lanceert in ieder geval in 2019, al zijn platforms nog onbekend. PlayStation 4 is wel een zekerheid.

De beelden kun je hieronder bekijken.

Metro Exodus

In de Metro-serie waren altijd games waarbij een speciaal sfeertje hing. Een tekort aan licht, ammunitie en zuurstof zorgde er altijd voor je continu met samengeknepen billen diamantjes zat te schijten. Wij mochten tijdens Gamescom aan de slag met een demo en ik kan je één ding verzekeren, die Kruitvat actie van Pampers, die ga je nodig hebben.

Big Hero 6 getoond in Kingdom Hearts III

Sony heeft tijdens de PlayStation Line-Up Tour een nieuwe trailer getoond van Kingdom Hearts III. De trailer toont eindelijk Big Hero 6, waarvan we al langer wisten dat deze als nieuwe serie in de game wordt opgenomen.

De trailer vindt plaats in San Fransokyo en laat de ontmoeting zien van Sora, Donald en Goofy met Hiro en Baymax. Verder toont de trailer flinke wat gevechten, de Big Hero 6-transformaties voor je Keyblade en nieuwe beelden van de Gummi Ship. De trailer is in het Japans, maar heeft ondertiteling die je zelf aan kunt zetten.

Kingdom Hearts III lanceert op 29 januari voor PlayStation 4 en Xbox One.

MLB: Grand slam Schoop helpt Brewers langs Giants

De honkballers van de Milwaukee Brewers hebben in eigen huis de 82e zege van het jaar gepakt. De San Francisco Giants werden verslagen en de deze zomer van de Baltimore Orioles overgekomen Nederlander Jonathan Schoop had daar een heel groot aandeel in.

Na vijf innings stonden de Giants met 1-2 voor, maar in de zesde inning kwam Schoop aan slag. Met alle honken bezet raakte hij de bal perfect: een grand slam, oftewel een homerun met vier runs in één keer. De Brewers kwamen zo op 5-2 en in de achtste inning werkte Schoop ook de winnende run nog eens binnen: 6-3.

Uitslagen MLB zondag
Toronto Blue Jays - Cleveland Indians 6-2
Detroit Tigers - St.Louis Cardinals 2-5
New York Mets - Philadelphia Phillies 6-4
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 8-3
Chicago White Sox - Los Angeles Angels 0-1
Milwaukee Brewers - San Francisco Giants 6-3
Minnesota Twins - Kansas City Royals 3-1
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 6-9
Oakland Athletics - Texas Rangers 7-3
Arizona Diamondbacks - Atlanta Braves 5-9
Cincinnati Reds - San Diego Padres 6-7
Seattle Mariners - New York Yankees 3-2
Boston Red Sox - Houston Astros 6-5

Brewers - Giants (Bron: YouTube)

Orkaan Isaac op weg naar Caribisch gebied

Het Caribisch gebied beleefde tot dusver een rustig orkaanseizoen, maar daar komt deze week verandering in. Donderdag of vrijdag (Nederlandse tijd) trekt orkaan Isaac over de Bovenwindse Eilanden. De exacte koers en snelheid van Isaac is nog onzeker, maar de Nederlandse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius moeten zich in ieder geval voorbereiden op extreme weersomstandigheden. Er is kans op zeer zware windstoten, veel regen en hoge golven aan de kust.

Volgens de meeste computerberekeningen bereikt Isaac donderdagavond of vrijdag als orkaan van de eerste categorie de Bovenwindse Eilanden. Daarbij zijn windsnelheden van 120-150 km/uur mogelijk en windstoten van 140-180 km/uur. Er kunnen honderden millimeters regen vallen en aan de kust zijn 3-6 meter hoge golven mogelijk.

Guadeloupe, Dominica en Martinique worden volgens de huidige verwachtingen het zwaarst getroffen. Een kleine koerswijziging naar het noorden of zuiden kan echter betekenen dat het zwaartepunt over andere eilanden trekt. De komende dagen zal de koers van Isaac zeer nauwlettend in de gaten worden gehouden. Ondertussen kan men bij de voorbereidingen het beste uitgaan van het ongunstige scenario.

Andere actieve orkanen en tyfonen
Op de Atlantische Oceaan zijn nog enkele andere tropische stormen en orkanen actief. Orkaan Florence koerst richting het Amerikaanse vasteland. Waarschijnlijk zal de orkaan donderdag als “Major Hurricane” van de vierde categorie aan land gaan in North Carolina en South Carolina. Ten westen van de Kaapverdische Eilanden is orkaan Helene actief. Deze orkaan lijkt vooralsnog geen land aan te doen.

Op de Grote Oceaan is al sinds 2 september orkaan Olivia actief. Eerst leek dit systeem ten noorden van Hawaï langs te trekken. Inmiddels wordt echter een koerswijziging verwacht. Olivia trekt woensdagochtend (woendagavond Nederlandse tijd) over de eilandengroep. Naar verwachting is Olivia dan afgezwakt tot een tropische storm met windsnelheden van circa 80 km/uur en windstoten tot 120 km/uur.

Op het noordelijk deel van de Grote Oceaan is verder tropische storm Paul actief. Deze storm trekt voorlopig niet richting land. Zuidelijker en westelijker is tyfoon (Aziatische benaming voor orkaan) Mangkhut actief. Deze tyfoon vormt zal naar verwachting komende dagen de vierde categorie bereiken en koerst daarna richting de Filipijnen. Eind van de week kan Mangkhut daar aan land gaan.

Orkaan Florence. Bron: Weeronline
Orkaan Florence. Bron: Weeronline

Nieuwe beelden aanslagen 9/11 opgedoken

Een voormalig cameraman van de Amerikaanse nieuwszender CBS heeft op YouTube nieuwe, nooit eerder vertoonde beelden van de aanslagen op de Twin Towers gedeeld. Op de ruwe beelden is te zien hoe mensen rennen voor hun leven en hoe de hulpverleners de slachtoffers proberen te redden. 

Ook het instorten van de tweede toren heeft de man op beeld vastgelegd. Bij de aanslagen, inmiddels 17 jaar geleden, kwamen bijna 3000 mensen om het leven. 

Topman CBS weg na seksueel wangedrag

Leslie Moonves, de topman van CBS (een Amerikaans televisienetwerk) is op staande voet ontslagen nadat hij opnieuw beticht is van seksueel wangedrag. In juli werd hij hier ook al van beschuldigd. Sindsdien waren CBS en Moonves aan het onderhandelen over een afkoopsom van honderd miljoen dollar. 

Het vertrek van Moonves komt nadat zes vrouwen hun verhaal over hem tegen de New Yorker vertelden. Zo zouden ze gedwongen zijn om seks met hem te hebben, ze zouden zijn bedreigd en hij zou gewelddadig zijn. Uiteraard ontkent Moonves deze aantijgingen: hij zou met drie van hen wel een relatie hebben gehad, maar dat zou met wederzijdse instemming zijn geweest. 

Volgens CBS wordt de afkoopsom pas uitbetaald als de uitkomst van onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen bekend is. Daarnaast wordt een deel van het geld in een speciaal fonds gestort dat zich inzet voor gelijke rechten van vrouwen op de werkvloer. 

NS-bussen gaan op brandstof uit afval rijden

Reizen met het Openbaar Vervoer is vanaf 1 januari 2019 nóg duurzamer: de bussen die NS inzet als vervanging voor treinen gaan dan rijden op brandstof uit afval. Vandaag sluit NS met twee busbedrijven nieuwe contracten af voor de inzet van bussen. Sinds januari 2017 rijden alle NS treinen in Nederland al op 100% windstroom.

NS zet bussen in als treinen niet kunnen rijden. In 2017 zette NS ruim 22.000 bussen in bij werkzaamheden en bijna 9.000 bussen bij storingen. Jan de Wit Group en Transvision gaan de busritten voor NS verzorgen. Het nieuwe contract levert méér voordelen op: door het ontwikkelen van betere reisinformatie weten reizigers straks nauwkeuriger wat de vertrek- en aankomsttijd is van hun bus bij werkzaamheden. Vanaf de start van het contract gaan de busbedrijven hieraan werken. Ook komt er beter inzicht in de drukte bij de bussen, zodat deze optimaal kunnen worden ingezet.

Uitstootvrij
De bussen rijden vanaf januari 2019 op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) gemaakt van afgewerkt frituurvet en industriële vetten. Deze brandstof wordt beschouwd als klimaatneutraal: zonder CO2-uitstoot. Ook legt de productie ervan geen beslag op natuurlijke bronnen of voedselproductie. NS ziet dit gebruik van HVO-brandstof als een belangrijke eerste stap naar volledig uitstootvrij busvervoer. De busvervoerders en NS investeren tijdens het achtjarige contract samen in vervolgstappen op weg naar volledig uitstootvrij busvervoer, door pilots met bijvoorbeeld elektrische- of waterstofbussen. Transvision gaat in de loop van het contract al met een aantal elektrische bussen rijden.

Stimulans voor hele sector
NS is een grote klant voor de touringcarmarkt. Door de aanbesteding wordt de sector gestimuleerd om ook aan duurzaamheid bij te dragen. Jan de Wit en Transvision gaan de busbedrijven die als onderaannemer voor hen werken helpen om ook op HVO-brandstof te rijden, waardoor het nieuwe contract doorwerkt naar méér partijen.

Walter de Wit, directeur Jan de Wit Group: “NS is de eerste opdrachtgever die een volledige klimaatneutrale busreis vraagt. We hebben daarop besloten bij de start van dit nieuwe contract, als eerste bedrijf in Nederland, al onze bussen met eigen tankinstallaties van HVO te voorzien en hiermee als Jan de Wit Group al onze opdrachtgevers 100% klimaatneutraal busvervoer te bieden”.

René van der Veer, directeur Transvision: “We zijn trots dat we samen met NS deze duurzame stappen zetten. We hebben direct contact gezocht met een Nederlandse bussenfabrikant om op termijn volledig elektrische touringcars in te kunnen zetten.”

NS-bussen gaan op brandstof uit afval rijden  (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)
NS-bussen gaan op brandstof uit afval rijden (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)

Lili en Howick hebben recht op gezinshereniging

Armina, de moeder van Lili en Howick, mag dankzij het discretionare besluit van Mark Harbers terugkeren naar Nederland. Dat meldt de Telegraaf. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bvestigt dat de hoofdlijn van de wet luidt dat minderjarigen die een verblijfsstatus binnen de Europese Unie krijgen, het recht hebben op gezinsherreniging. 

Hoewel de aanvraag nog niet is gedaan volgens het departement, lijkt het evident dat Armina van het recht gebruik gaat maken. Toen de zaak van Lili en Hoewick bij de Raad van State werd behandeld las de advocaat een verklaring van de moeder voor. Daarin zei ze letterlijk: "Het heeft nu wel lang genoeg geduurd. Ik wil terug naar Nederland."

[esports] Canada en de Verenigde Staten naar Overwatch World Cup

Dit weekend vond het tweede kwalificatieweekend plaats voor de Overwatch World Cup. Zes teams streden voor twee plaatsen voor de finales die plaatsvinden tijdens Blizzcon in november.

Weinig verrassend hebben Canada en de Verenigde Staten zich gekwalificeerd. In een groep die werd aangevuld met Brazilië, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland waren het de twee duidelijk favorieten en die rol hebben ze vervuld. De Verenigde Staten zijn onverslagen en Canada verloor enkel het onderonsje tussen de twee.

Eerder kwalificeerde Zuid-Korea en Finland zich al. Nederland maakt nog kans op deelname, zij komen op 21 september pas in actie.

Overwatch

Lara is bijna klaar voor Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider is het einde van de herboren trilogie en volgt de laatste stappen die Lara Croft neemt om de definitieve Tomb Raider te worden. Bij een nieuwe launch hoort een launchtrailer en Shadow of the Tomb Raider kan niet achterblijven.

De beelden kun je hieronder bekijken. Op 14 september kan iedereen zelf het verhaal afmaken, wanneer de game lanceert op pc, PlayStation 4 en Xbox One. 

Man steekt 7 mensen neer in Parijs

De politie in Parijs heeft een man opgepakt die in totaal 7 mensen heeft neergestoken. Vier van zijn slachtoffers zijn zwaargewond geraakt bij de aanval. Volgens Le Parisien gaat het om een man van Afghaanse afkomst. De man wordt verdacht van poging tot moord. Dat meldt de NOS. 

Er zou geen sprake zijn van een terroristische aanslag volgens NOS-correspondert Frank Renout: "Ze zeggen daar geen enkele aanwijzing voor te hebben, maar geven geen details of redenen waarop dat vermoeden is gebaseerd." Volgens een ooggetuige gebeurde de 'aanslag' rond 22:45 op een kade langs een kanaal in het noordoosten van Parijs. 

Bij een bioscoop stak hij drie mensen neer en ging er vervolgens vandoor. Op de kade zouden mensen aan het jeu-de-boulen zijn geweest, waarbij een van de spelers een bal naar de dader gooide om hem te stoppen. Hij zou hem ook geraakt hebben, maar de dader wist te vluchten.  Verderop viel de man nog eens vier mensen aan. Hij werd uiteindelijk overmeesterd door een speciaal commando-team. 

Wakker Dier heeft een aanbieding voor Jumbo

Vanaf vandaag is Wakker Dier op de radio te horen met een hele aantrekkelijke aanbieding voor supermarktketen Jumbo: als Jumbo stopt met kiloknallen, dan komt Wakker Dier een dagje vakkenvullen. De stichting wil dat Jumbo stopt met de aanbiedingen voor vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk, omdat er veel dierenleed achter schuilgaat. “Supermarkten die blijven kiloknallen, zorgen ervoor dat de dieren een rotleven hebben. Dat moet echt stoppen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Slechte score Jumbo
Wakker Dier spreekt supermarkt Jumbo aan omdat de grootgrutter in de eerste helft van het jaar hoog eindigde in de kiloknallerranglijst. Hierin worden de vleesaanbiedingen van twaalf supermarktketens met elkaar vergeleken. Jumbo eindigde hoog, omdat zij veel meer kiloknallers had dan aanbiedingen voor vlees mét dierenwelzijnskeurmerk. Maar liefst 65 procent van de vleesaanbiedingen bij Jumbo is een kiloknaller. Alleen regionale supermarktketen DEEN scoort in dit opzicht nog slechter, met 66 procent kiloknallers.

Kiloknallers als lokkertje
De radiospot tegen Jumbo is onderdeel van de kiloknallercampagne. Supermarkten proberen met kiloknallers zoveel mogelijk mensen naar hun winkels te lokken. Eenmaal in de winkel neemt de klant niet alleen kiloknallervlees mee, maar ook andere producten. En daar maakt de supermarkt winst op. “Schandalig”, vindt Hilhorst deze strategie. “Supermarkten hebben de macht om hun klanten ervan te overtuigen dat het bij vlees niet draait om de laagste prijs, maar om dierenwelzijn. Als supermarkten dat consequent zouden doen, zou dat voor heel veel dieren een verschil maken.”

FOK! Wat een weer: droog

Er is tamelijk veel bewolking , maar het blijft vrijwel overal droog. Vanmiddag breekt de bewolking op meer plaatsen en is de zon af en toe te zien. De maxima variëren van 19°C aan de kust tot 22°C verder landinwaarts bij een matige, aan de kust vrij krachtige westenwind.

Komende nacht is er vrij veel bewolking, maar er valt nagenoeg geen neerslag. Het kwik daalt naar ongeveer 14°C. De zuidwestelijke wind is matig, aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Dinsdag overdag is er in het noorden vrij veel bewolking waaruit af en toe een spat regen kan vallen. In het zuiden is er meer ruimte voor de zon en blijft het droog. 's Avonds kan het in het Waddengebied intensiever gaan regenen. Maxima lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot lokaal 25°C in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind is matig, aan zee krachtig, 6 Bft, eerst mogelijk hard, 7 Bft (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Een monument voor de gevallenen in de 2e wereldoorlog en een U-boot in Kiel (Duitsland) (Foto: Interpretatie)
Een monument voor de gevallenen in de 2e wereldoorlog en een U-boot in Kiel (Duitsland) (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ian White wint Dutch Darts Championships in Maastricht

Ian White heeft de Dutch Darts Championships op zijn naamgeschreven. In het MECC in Maastricht versloeg de Engelsman zijn landgenoot Ricky Evans met 8-5. 

Het is White zijn eerste titel op de Euro Tour. Na 62 eerdere deelnames aan de EuroTour-events was het nu dan wel raak. Evans, vrij verrassend in de finale, kon in het tweede deel van de finale geen partij bieden aan Diamond. De twee Engelse darters hielden elkaar goed in evenwicht, tot een stand van 3-4. White pakte zijn eerste van twee breaks en maakte vanaf 3-5 het verschil. Bij een stand van 4-6 volgde de tweede break en dat bleek voldoende om Evans, ondanks zijn eerste finaleplaats tijdens een EuroTour-toernooi, van de eindoverwinning af te houden.

White mag 25.000 pond bijschrijven. De Nederlanders lagen er in Maastricht al vroeg uit. Jeffrey de Graaf was de beste Nederlander met een plek bij de laatste zestien. Michael van Gerwen werd in de tweede ronde al uitgeschakeld. Volgende week verplaatst het Euro Tour-circus zich naar Riesa voor de International Darts Open. 

Dutch Darts Championships - Vanaf kwartfinales

Ricky Evans 6-5 Joe Cullen
Ritchie Edhouse 6-4 Kyle Anderson
Peter Wright 6-4 Simon Whitlock
Ian White 6-1 Adrian Lewis

Halve finales
Ricky Evans 7-5 Ritchie Edhouse
Ian White 7-4 Peter Wright

Finale
Ian White 8-5 Ricky Evans

Djokovic wint US Open en maakt einde aan sprookje Del Potro

Tennisser Novak Djokovic heeft na 2011 en 2015 voor de derde keer de US Open gewonnen. De Serviër was in de finale op Flushing Meadows in New York een maat te groot voor Juan Martin Del Potro, de kampioen van 2009.

Del Potro won de titel in 2009, maar in de jaren daarna kampte hij met heel veel blessureleed. Hij onderging vier operaties aan zijn polsen en kreeg nog meer blessures, maar na anderhalve week geweldig tennis sloeg hij zich na negen jaar weer naar een Grand Slam-finale.

In die eindstrijd was hij echter niet opgewassen tegen Djokovic. Zo af en toe werd het luidruchtige publiek getrakteerd op schitterende punten en slagen, en Del Potro kwam er zo nu en dan wel aan te pas, maar uiteindelijk was er niet door de Servische muur heen te komen: 6-3, 7-6 (4), 6-3.

Voor Djokovic is het na het ruim drie uur durende duel de veertiende Grand Slam-titel, waarmee hij Pete Sampras evenaart.

Novak Djokovic wint derde US Open-titel. (PRO SHOTS/Action Images)
Novak Djokovic wint derde US Open-titel. (PRO SHOTS/Action Images)

Hockeysters Oranje-Rood stunten bij Den Bosch, knap gelijkspel Kampong

De hockeysters van Oranje-Rood hebben in de Hoofdklasse voor een daverende verrassing gezorgd door uit bij Den Bosch met 0-1 te winnen. Daarnaast zorgde ook Kampong zondagmiddag voor een verrassing: de ploeg van coach Santi Freixa hield SCHC in Utrecht knap op 0-0.

Kampong – SCHC 0-0
Freixa kent met zijn ploeg zo een veel betere start van de competitie dan vorig seizoen, toen de Utrechtse formatie een zeer moeizame eerste seizoenshelft kende. Ondanks een betere tweede helft van de competitie eindigde Kampong in de middenmoot. Nu heeft Kampong na twee wedstrijden al vier punten. Voor SCHC is het gelijke spel een fikse tegenvaller. De formatie uit Bilthoven startte de competitie geweldig door Bloemendaal vorige week zondag helemaal zoek te spelen (8-0).

Den Bosch - Oranje-Rood (0-1)
29' 0-1 (sc) Maria Jimena Cedres Lobbosco
Den Bosch kreeg Oranje-Rood kansen te over, maar benutte er niet één, waardoor Oranje-Rood aan een treffer genoeg had om te winnen.

Laren - Amsterdam (0-1)
54' 0-1 Kelly Jonker
Amsterdam staat samen met Oranje-Rood na twee speelronden bovenaan. De ploeg van coach Rick Mathijssen was veel beter dan Laren, maar won uiteindelijk met veel moeite door een treffer van Kelly Jonker met 0-1. 

Bloemendaal - Huizen (1-1)
16' 0-1 Sascha Olderaan
48' 1-1 (sb) Fee Schreuder
Bloemendaal en Huizen kenden vorige week een lastige competitiestart. Huizen verloor met 1-3 van Den Bosch, terwijl Bloemendaal werd afgeschoten door SCHC (8-0). In Bloemendaal nam Huizen na zestien minuten brutaal de leiding, maar via een benutte strafbal van Fee Schreuder hield Bloemendaal toch nog een punt over aan het treffen tussen de degradatiekandidaten.

hdm - Groningen (3-0)
7' 1-0 Pien van Nes
25' 2-0 Fay van der Elst
62' 3-0 Tessa Beetsma
Groningen gaat een lastig jaar tegemoet. Na de 0-3 nederlaag van vorig week tegen Kampong werd tegen hdm met dezelfde cijfers verloren door de ploeg van de jonge coach Julian Steen. Na een helft was het duel eigenlijk al beslist door treffers van Pien van Nes en Fay van der Elst. In de slotfase maakte Tessa Beetsma nog 3-0 van.

Pinoké - Hurley (2-0)
10' 1-0 Gabi Nance
69' 2-0 (sc) Anna O'Flanagan
Promovendus Pinoké, dat vorige week al goed partij bood tegen Oranje-Rood, pakte tegen Hurley de eerste drie punten van het seizoen. De derby van het Amsterdamse Bos werd door de Steekneuzen met 2-0 gewonnen. Voor Pinoké scoorde de Ierse international Anna O’Flanagan, overgekomen van Bloemendaal, haar eerste treffer voor Pinoké uit een strafcorner.

Hockeyer Van Ass legt Rotterdam op pijnbank met HGC

Rotterdam tegen HGC was zondag een duel met vele bijzondere tintjes in de Hoofdklasse Heren van het Nederlandse hockey. Seve van Ass speelde met HGC tegen zijn oude club, terwijl dat andersom ook voor Tristan Algera gold. Het was Oranje-aanvoerder Van Ass die met een grote glimlach van het veld stapte. Zijn HGC verpulverde Rotterdam met liefst 2-6.

Rotterdam - HGC (2-6)
15' 0-1 (sb) Seve van Ass
20' 0-2 (sc) Seve van Ass
30' 0-3 Olivier van Tongeren
37' 0-4 Ashley Jackson
57' 0-5 Dick Möhlmann
65' 0-6 Karst Timmer
66' 1-6 (sc) Jeroen Hertzberger
70' 2-6 (sc) Simon Egerton
Van Ass nam HGC in Rotterdam hoogstpersoonlijk bij de hand. De HGC-aanvoerder scoorde eerst uit een strafbal en later uit een strafcorner, waardoor het na twintig minuten spelen al 0-2 stond. Daar liet HGC het niet bij en de ploeg ging onverdroten verder op jacht naar treffers. Die kwamen er uiteindelijk via de stick van Olivier van Tongeren, Ashley Jackson, Dick Möhlmann en Karst Timmer, die HGC naar 0-6 schoten.

In de slotfase scoorden Jeroen Hertzberger en Simon Egerton nog de 1-6 en 2-6, maar dat deed niets af aan het chagrijn in Rotterdam. De ploeg van coach Albert-Kees Maneschijn stond na twee speelronden bovenaan, maar verloor vrijdagavond al kansloos met 3-0 van Den Bosch en ging er zondag dus keihard af tegen HGC.

Oranje-Rood - Kampong (1-3)
12' 0-1 Ties Ceulemans
27' 1-1 Lucas Martinez
57' 1-2 Bjorn Kellerman
68' 1-3 Bjorn Kellerman
Ook Oranje-Rood zal met weinig plezier terugblikken op het eerste dubbelweekend. De Eindhovense ploeg won ook de eerst twee duels van de competitie, maar speelde vrijdagavond gelijk tegen KZ en verloor zondag in eigen huis de topper tegen Kampong.

Bloemendaal - SCHC (5-0)
3' 1-0 Roel Bovendeert
13' 2-0 Florian Fuchs
17' 3-0 Thierry Brinkman
26' 4-0 (sc) Jasper Brinkman
42' 5-0 Thierry Brinkman
Bloemendaal heeft na vier speelronden nog steeds het maximale aantal punten: twaalf. De ploeg van coach Michel van den Heuvel had in eigen huis weinig moeite met SCHC en won uiteindelijk met 5-0. Thierry Brinkman nam twee doelpunten voor zijn rekening bij de koploper in de Hoofdklasse. SCHC verloor in Bloemendaal niet alleen de punten, maar ook Sebas Molkenboer. Hij kreeg in de 45ste minuut geel en twintig minuten later zelfs rood.

Amsterdam - Almere (4-1)
14' 1-0 Mirco Pruyser
50' 2-0 (sc) Teun Rohof
52' 3-0 (sc) Justin Reid-Ross
56' 3-1 (sc) Terrance Pieters
59' 4-1 (sc) Justin Reid-Ross
Amsterdam, dat het openingsduel van de competitie tegen Rotterdam nog verloor, pakte zondag alweer zijn derde zege op rij. Tegenstander Almere kwam duidelijk tekort in het Wagener Stadion en verloor met 4-1. Justin Reid-Ross tekende bij Amsterdam voor twee treffers en bracht zijn seizoenstotaal al op vijf.

HC Tilburg - Klein Zwitserland (1-1)
14' 0-1 KKoen Bijen
34' 1-1 (sc) Gareth Furlong
Koen Bijen heeft een lekker weekend achter de rug. De speler van KZ scoorde vrijdagavond de treffer die zijn ploeg een punt tegen Oranje-Rood bezorgde en deed zondag hetzelfde tegen Tilburg: 1-1.

Pinoké - Den Bosch (1-1)
5' 0-1 Jelle Galema
70' 1-1 (sc) Jacob Smith
Jelle Galema lijkt zijn draai in Den Bosch te hebben gevonden. Tegen Pinoké scoorde de van Oranje-Rood overgekomen aanvaller opnieuw. Dat was echter niet voldoende voor de zege. In de laatste minuut scoorde Jacob Smith voor de thuisploeg uit een strafcorner de gelijkmaker: 1-1.

Amerikaanse-Australische dubbelzege US Open na fraaie finale

Tennissters Ashleigh Barty en Coco Vandeweghe hebben het damesdubbelspel op de US Open gewonnen. Het Australisch-Amerikaanse duo was na een fraaie finale te sterk voor Timea Babos uit Hongarije en de Française Kristina Mladenovic.

Babos en Mladenovic wonnen de eerste set en kregen op 5-4 in set twee tot twee keer toe de kans om het af te maken. Beide matchpoints gingen echter mis en in de tiebreak sloegen Barty en Vandeweghe toe. Die kregen in de beslissende derde set op 5-4 ook twee matchpoints, maar ook zij faalden.

In de tiebreak was het eerst aan Babos en Mladenovic om een derde kans te verzilveren, zonder succes. Barty en Vandeweghe kregen bijna gleijk daarna ook hun derde kans en die werd door Mladenovic met een dubbele fout het net in geserveerd: 3-6, 7-6 (2), 7-6 (6).

Ook bij de junioren werden de titels zondag verdeeld. De Braziliaan Thiago Seyboth Wild was in de finale bij de jongens met 6-1, 2-6, 6-2 te sterk voor de Italiaan Lorenzo Musetti. Jesper de Jong en Deney Wassermann werden in een vroegtijdig stadium uitgeschakeld. Wild maakte in de halve eindstrijd nog een einde aan het droomjaar van Tseng Chun-hsin, de Taiwanees die de Australian Open-finale haalde en Roland Garros én Wimbledon won.

De Chinese Wang Xiyu won de titel bij de meisjes. Ze won met 7-6 (4), 6-2 van de Française Clara Burel, die ook de Australian Open-finale al verloor. De Bulgaar Adrian Andreev en de Brit Anton Matusevich waren in de dubbelspelfinale met 6-4, 2-6 [10-8] te sterk voor de Amerikanen Emilio Nava en Axel Nefve.

Bij de meisjes was er in het dubbelspel wel Amerikaans succes. De pas 14-jarige Cori Gauff, vorig jaar op 13-jarige leeftijd zelfs al enkelspelfinaliste, won samen met de 2,5 jaar oudere Caty McNally met 6-3, 6-2 van hun landgenoten Hailey Baptiste en Dalayna Hewitt. Gauff won eerder dit jaar al de enkelspeltitel op Roland Garros.

Laatste reviews en specials
special
Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?
preview
Cris Tales
review
The Legend of Zelda: Link's Awakening
preview
Dusk Diver
preview
Trine 4
preview
Interview Code Vein
©FOK.nl e.a.