FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 september 2018

Jamie Murray wint US Open ook met andere partner

Tennisser Jamie Murray heeft voor de tweede keer op rij het gemengd dubbelspel op de US Open gewonnen. Vorig jaar deed hij dat met de Zwitserse Martina Hingis, die aan het eind van het jaar wederom stopte met tennis.

Samen met de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands deed Murray nu een gooi naar een nieuwe titel, met succes. Het duo had in de kwartfinales en halve finales een supertiebreak nodig en daar draaide ook de finale op uit.

De Poolse Alicja Rosolska en de Kroaat Nikola Mektic waren in set één nog veel te sterk, maar Murray en Mattek-Sands kwamen op dreef en dwongen een supertiebreak af. Die ging gelijk op, tot het Brits/Amerikaanse duo in de beslissende fase toe kon slaan: 2-6, 6-3 [11-9].

Tijd voor kringlooplandbouw!

De Nederlandse land- en tuinbouw en visserij is wereldwijd toonaangevend. Het is de ambitie van het kabinet deze positie te behouden, ook over 50 jaar. Tegelijkertijd staat Nederland voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen. Zo dreigt onze bodem, de belangrijkste hulpbron voor de boer, uitgeput te raken. Hebben we te maken met een verlies aan biodiversiteit en heeft Nederland zich gecommitteerd aan het klimaatakkoord. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden kiest minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor een omslag naar kringlooplandbouw in 2030. Hierbij komt zo min mogelijk afval vrij, is de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk en worden grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen benut. Schouten licht dit toe in haar visie: Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden, die zij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Carola Schouten: "Ons huidige landbouwsysteem is erop gericht zoveel mogelijk te produceren tegen zo laag mogelijk kosten. Na de WOII was dat ook de grote opdracht. Inmiddels staat onze landbouw daardoor wel steeds meer onder druk. Het wordt nu de uitdaging om met zo min mogelijk grondstoffen en dus minder belastend voor het milieu, ons voedsel te produceren. Om alle producten die het bedrijf verlaten te gebruiken als eindproduct of als grondstof voor andere schakels in de kringloop. Kringlooplandbouw doet recht aan de natuur en levert ook een goede boterham op. Voor deze visie hebben we veel gesprekken gevoerd met boeren, tuinders en verschillende maatschappelijke organisaties. Op basis van deze gesprekken ben ik ervan overtuigd dat we de toekomst van onze voedselvoorziening veilig kunnen stellen als we overstappen op kringlooplandbouw."

Kringlooplandbouw mogelijk op iedere schaal
De omslag naar kringlooplandbouw bouwt voort op een ontwikkeling die reeds is ingezet. Er wordt steeds vaker in kringlopen gewerkt, de melkveehouderij heeft zelf een voorkeur uitgesproken voor grondgebonden agrarische bedrijven en er wordt samengewerkt om de biodiversiteit te behouden. De kringloop in de veehouderij, akkerbouw en tuinbouw hoeft niet beperkt te blijven tot één bedrijf maar kan zich uitstrekken tot meerdere bedrijven in een grote of kleine(re) regio. De diversiteit in de kringlooplandbouw zal groot zijn. De ene ondernemer zet in op voedselproductie voor de lokale markt en zoekt daarvoor partners, een ander ziet kansen voor de export naar de wereldmarkt en benut daarvoor zijn internationale relaties; vaak gaat het om de combinatie van beide.

Eerlijke prijs voor de boer belangrijke voorwaarde
De omslag naar kringlooplandbouw kan alleen slagen als de boer ook een eerlijke prijs voor zijn product krijgt. De boer wil – en terecht - beloond worden voor duurzame, veilige en hoogwaardige producten. Alleen dan krijgt hij de gelegenheid te investeren. Daarom slaat deze visie ook op de banken, op de voedingsindustrie, op de supermarkten en op de consument.
De eerste stap is dat overheid en maatschappelijke partijen vanaf nu aan de slag gaan om afspraken te maken over de resultaten die de komende jaren bereikt moeten worden, hoe deze gemeten gaan worden en welke inzet dat van eenieder vraagt. Deze afspraken moeten in het voorjaar 2019 vastgelegd zijn

Tijd voor kringlooplandbouw! (Foto: Stockfoto PXhere)
Tijd voor kringlooplandbouw! (Foto: Stockfoto PXhere)

FC Twente verliest ongeslagen status tegen TOP Oss

FC Twente heeft zaterdagavond de eerste nederlaag geleden in de Keuken Kampioen Divisie. TOP Oss was in Enschede met 1-2 te sterk.

FC Twente was het seizoen begonnen met zeges op Sparta Rotterdam en Roda JC en tegen Helmond Sport werd met 2-2 gelijkgespeeld. TOP Oss had gewonnen van MVV en Jong PSV en op eigen veld verloren van Cambuur Leeuwarden.

Al na een kwartier spelen kwamen de bezoekers op voorsprong in de Grolsch Veste. Na een snelle aanval over links gaf Ragnar Oratmangoen de bal op Bryan Smeets, die het leer in de kruising schoot: 0-1. Zeven minuten later was het ook al 0-2. Smeets legde de bal af aan Huseyin Dogan, die in de korte hoek raak schoot.

Nog binnen het half uur deed FC Twente wat terug en na een voorzet van Ulrich Bapoh van links schoot Aitor Cantalapiedra raak: 1-2. De thuisploeg drukte door en Tom Boere kreeg een mogelijkheid op de gelijkmaker, maar zijn inzet ging naast. Tim Hölscher schoot op de paal.

In de tweede helft nam het aantal kansen flinken af. Tien minuten voor tijd kreeg Oss een uitstekende mogelijkheid op de 1-3, maar deze was niet besteed aan Huseyin Dogan. Na een voorzet van Dean Van der Sluys kon hij vrij inkoppen, maar zijn timing klopte niet. Ondanks een slotoffensief slaagde FC Twente er niet in om de gelijkmaker te forceren en dus verloor de ploeg van Marino Pusic voor het eerst dit seizoen.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie zaterdag
Roda JC - N.E.C. Nijmegen 2-3
FC Twente - TOP Oss 1-2

Kampioen Rast wint in DTM, Frijns in achterhoede

René Rast heeft zaterdag de eerste van twee DTM-races op de Nürburgring gewonnen. De regerend kampioen pakte poleposition en kwam gedurende de race eigenlijk nauwelijks in de problemen: alleen Bruno Spengler kon hem aan het einde van de race nog een beetje bedreigen.

Audi-coureur Rast sloeg bij de start een aanval van Mercedes-coureur Gary Paffett af, terwijl ook BMW-coureur Spengler er in de slotfase niet voorbij kon komen. Paffett eindigde achter de Canadees wel als derde en dat kwam hem perfect uit: kampioenschapsleider Paul di Resta vertrok als achtste, steeg snel naar de vierde plek, maar werd in de rondte getikt door Philipp Eng. Di Resta's race was verpest en hij eindigde als laatste, waardoor Paffett de leiding in de titelstrijd weer in handen heeft.

Robin Frijns kwam in de kwalificatie tot de zeventiende tijd, maar moest door een gridstraf wegens zijn derde waarschuwing helemaal achteraan beginnen. De start was op zich prima, ware het niet dat Edoardo Mortara zich in bocht één verremde en Frijns zo helemaal naar buiten duwde. De Nederlander liep een forse achterstand op en kwam snel naar binnen voor nieuwe banden. Het leek een prima keuze en de Limburger lag zelfs even tiende, maar in de slotfase waren de banden op: hij eindigde als zeventiende, met alleen Di Resta achter zich.

Zondag staat de tweede race op het programma, wederom om 13.30 uur, zoals gewoonlijk live te zien op Ziggo Sport Racing.

Man gooit zichzelf door etalageruit

Een vermoedelijk verwarde man heeft rond half vijf met een voorwerp een aantal ruiten beschadigd van supermarkt Marqt op de Haarlemmerstraat te Amsterdam, meldt AT5.

Een getuige meldt aan AT5 dat de man zichzelf en een baksteen door de ruit gooide. Hij liep hierdoor een aantal verwondingen op. Op foto's is te zien dat de man in bedwang werd gehouden door meerdere politieagenten. De man met ontbloot bovenlijf deed zijn shirt om de wond van de man tegen het bloeden.

De politie meldt dat de man op dit moment wordt behandeld aan zijn verwondingen in de ambulance. Afhankelijk van de ernst daarvan wordt hij overgebracht naar het ziekenhuis of het politiebureau. De reden voor zijn actie is nog niet bekend. 

Hassan loopt Nederlands record 3000m, Schippers vierde op 100m

Atlete Sifan Hassan heeft haar eigen Nederlands record op de 3000 meter aangescherpt. Dat deed ze tijdens de Continental Cup in Ostrava, waar vier continentale teams het tegen elkaar opnemen: Europa, Afrika, de Amerika's en Azië/Oceanië.

Hassan liep samen met haar Duitse teamgenote Konstanze Klosterhalfen en de voor Afrika lopende Hellen Obiri en Senbere Teferi (Kenia en Ethopië). Die vier leken om de winst te strijden, tot Hassan onnoemelijk hard gas gaf. Met een daverende slotronde gaf ze iedereen het nakijken en won ze in 8:27,50 minuten, bijna anderhalve seconde sneller dan ze ooit liep.

Op de 100 meter kon Dafne Schippers namens Europa geen potten breken. Ze leek halverwege eindelijk weer de ouderwetse turbo gevonden te hebben, maar die viel net zo snel weer stil. Schippers eindigde als vierde in 11,23 seconden, de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou won namens Afrika in 11,14 seconden.

Churandy Martina eindigde met 20,68 seconden als vijfde op de 200 meter, Lisanne de Witte snelde met 51,51 naar plek vier op de 400 meter. Die werd gewonnen door de Bahreinse Salwa Eid Naser, die met 49,32 indruk maakte. Dat deed ook Caster Semenya met haar 49,62, een Zuid-Afrikaans record.

Zondag staat er ook weer een volle middag op het programma in Ostrava, waar de Amerikaanse ploeg een kleine voorsprong op Europa zal verdedigen. Azië/Oceanië en Afrika strijden om de derde plek. Het programma is zondagmiddag vanaf half drie hier live te zien.

DVD: Zuidas (seizoen 1)

Het eerste seizoen van de Nederlandse serie Zuidas is uit op DVD en op televisie wist de serie niet altijd te overtuigen. De jonge Sabia, een pas afgestudeerde rechtenstudent die aan de bak gaat bij een groot advocatenkantoor, krijgt te maken met de prestige van het bruisende zakendistrict. Waarom wist de serie niet de overtuigingskracht te brengen die internationale advocatenseries als Suits wel weten te brengen en miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd houden? Het probleem zit op een aantal punten.

Drone voorkomt opstijgen trauma-heli

Bij een scooterongeluk in Schiedam, dat mogelijk voortvloeide uit een straatrace, is één persoon dusdanig gewond geraakt dat deze gereanimeerd moest worden en per traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd moest worden. Saillant detail: het heeft minuten langer geduurd voor de heli kon opstijgen omdat er een drone in de weg vloog. 

Uiteindelijk vloog de drone weg en kon de helikopter vertrekken. Het is niet duidelijk van wie de drone is, ook is het niet duidelijk of de drone-eigenaar de hulpdiensten met opzet hinderde. De politie doet onderzoek naar de zaak en vraagt getuigen om zich te melden. Ook zou er volgens het AD inmiddels één arrestatie verricht zijn. 

Reactie Kruijswijk na veertiende etappe Vuelta

Steven Kruijswijk werd zaterdag zesde in de veertiende etappe van de Vuelta. De Nederlander was van de favorieten de eerste die op de slotklim een aanval plaatste.

''Een beetje een opwelling", vertelt Kruijswijk aan de NOS. ''Ik zat van voren en ze trokken door. Ik dacht: laat ik ritme zoeken en tempo rijden. Dat is beter: dat ze van achteren terugkomen dan dat je zelf moet inhalen.''Uiteindelijk zou de wielrenner van Team LottoNL-Jumbo als zesde op 11 seconden van winnaar Simon Yates over de finish komen.

Nogmaals Kruijswijk: ''Ik heb het zo geprobeerd en volgens mij was dat best wel een goed plan. Ik verlies niet zoveel tijd, het ging beter dan gisteren. Yates was wel heel sterk. Voor mij is dit een goed teken, dat het dag na dag beter gaat. Ik had echt wel power en dat is goed op zo'n klim. Morgen weer een lastige dag, dan gaat het weer slopend zijn. Als ik morgen weer een goede dag heb, kijk ik wel uit naar die tijdrit.''

Zondag volgt opnieuw een etappe met finish bergop, gevolgd door een rustdag op maandag. Op dinsdag is er een tijdrit over 32 kilometer.

Koeman: "Ik ben zeer tevreden over hoe we ons verbeteren"

Ronald Koeman is tevreden over de ontwikkeling van het Nederlands elftal. De bondscoach zag dat donderdagavond Peru met 2-1 verslagen werd.

Oranje ging de wedstrijd halverwege in met een 0-1 achterstand, maar dankzij twee doelpunten van Memphis Depay werd er alsnog met 2-1 gewonnen. "Ik vond dat onze beste wedstrijd, zeker de tweede helft", wordt Koeman tijdens een persconferentie geciteerd door Voetbal International.

"Het is een zeer knappe prestatie om van Peru te winnen na een achterstand. Ik zie een duidelijk opgaande lijn. De manier van spelen is anders dan voor de zomer. We willen met drie of vier verdedigers spelen. Het verbaast me dat sommigen van jullie denken dat we met vijf verdedigers spelen. Maar dat maakt me niet zoveel uit. Het gaat erom dat we centraal willen voetballen en daarom het middenveld volstoppen. Ik ben zeer tevreden over hoe we ons verbeteren, maar morgen (tegen Frankrijk in de Nations League, red.) moet alles kloppen."

Georginio Wijnaldum werd donderdagavond na een matige eerste helft al in de rust gewisseld. "Ik kan alleen oordelen over de periode waarin ik de coach was. Ik kan zeggen dat Gini wat slordig was. Soms heb je voorbeelden van spelers die bij een nationaal team een ander beeld geven. Tegen Peru begonnen we heel matig, maar dat lag niet aan hen. Het was onrustig en we waren zoekende."

Invaller Frenkie de Jong maakte daarentegen als invaller en debutant veel indruk. "Hij speelde tegen Peru alsof hij geen debutant was. Net zoals Memphis zich ontwikkelt tot een geweldige aanvaller", aldus Koeman, die niets over zijn opstelling tegen Frankrijk prijs wil geven.

Stannard wint voorlaatste rit Tour of Britain

Ian Stannard heeft een solo van twintig kilometer in de Tour of Britain succesvol afgerond. In de zevende en voorlaatste rit was de Brit meegegaan in een vroege vlucht en maakte het succesvol af. Julian Alaphilippe blijft aan de leiding in het algemeen klassement in de Britse rittenkoers.

In regenachtige omstandigheden kozen vier renners voor de aanval. Ian Stannard, Nils Politt, Mark McNally, Giovanni Carboni en Alex Paton kregen, mede doordat het klassement in een vaste plooi ligt, meer dan zeven minuten voorsprong. Het peloton kreeg de zeven minuten nooit meer volledig dicht en zat de winnaar vooraan.

Stannard bleek de sterkste van de kopgroep en reed met nog twintig kilometer weg bij zijn vluchtgenoten. Pollit hield de renner van team Sky nog het langst in zicht, maar aan de finish had de Duitser toch een achterstand van een kleine minuut op Stannard. Carboni moest op meer dan drie minuten genoegen nemen met een derde klassement. In de top van het algemeen klassement verandert er niks.

Schurter wint zevende WK-titel; Van der Poel pakt brons

Nino Schurter is in eigen land wereldkampioen mountainbike geworden. Voor de Zwitser is dit zijn zevende wereldtitel in de cross country. Mathieu van der Poel finishte op een knappe derde plaats.

Schurter ging meteen in de aanval en kreeg na twee rondes gezelschap van de Italiaan Gerhard Kerschbaumer. Vanwege zijn positie op de UCI ranglijst moest Van der Poel vanaf de tweede startrij vertrekken en moest daardoor al meteen aan een inhaalrace beginnen.

Halverwege de koers lagen Schurter en Kerschbaumer riant aan kop met daarachter Van der Poel op de derde plaats. Dichter dan een kleine twintig seconden op de beide leiders zou de Nederlander niet komen.

In de een na laatste ronde wist Schurter weg te rijden bij zijn medevluchter en als winnaar over de finish te komen. Voor de Zwitser is dit zijn vierde WK-titel op een rij en zevende in totaal. Op tien seconden finishte Kerschbaumer als tweede. Op ruim een minuut werd WK-debutant Van der Poel derde.

Uitslag
1. Nino Schurter (ZWI)
2. Gerhard Kerschbaumer (ITA)
3. Mathieu van der Poel (NED)
4. Henrique Avancini (BRA)
5. Florian Vogel (ZWI)

Lili en Howick mogen in Nederland blijven en zijn terecht

Mark Harbers heeft zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt en besloten dat de Armeense tieners Lili en Howick tóch in Nederland mogen blijven. Dat meldt de NOS. De twee verdwenen vannacht ineens uit het huis van hun 'grootouders' en tot nu is onbekend waar het tweetal is. 

Het ministerie: "Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn."

Update 18:08 uur
Lili en Howick zijn terecht. Zij werden door politie in Wijchen in goede gezondheid aangetroffen. Er waren grote zorgen over de veiligheid van de twee kinderen, die in een emotionele situatie verdwenen waren. Daarom zocht de politie met verschillende middelen naar de kinderen en riep de hulp van het publiek ook in. Vanwege de - toen nog - op handen zijnde uitzetting van de kinderen werd deze oproep niet breed omarmd.

Na de beslissing zaterdagmiddag dat de kinderen niet uitgezet zullen worden, ging het vermissingsonderzoek onverminderd door. Niet alleen het vinden van de kinderen was belangrijk, ook wordt onderzocht of er strafbare dingen met hen gebeurd zijn tijdens hun vermissing.

De kinderen zullen daarom gehoord worden door de politie. Daarna worden zij overgedragen aan hun voogd.

Lorenzo naar MotoGP-pole in San Marino

Jorge Lorenzo heeft zaterdag de poleposition gepakt voor de Grand Prix van San Marino in de MotoGP. De Ducati-coureur, die in 2014, 2015 en 2016 met een Yamaha de pole pakte, vertrekt zo na de Grand Prix van Catalonië voor de tweede keer dit jaar vanaf de eerste plek.

In de kwalificatie was Lorenzo 0,287 seconden sneller dan de verrassende Australiër Jack Miller. Op 0,321 seconden completeert Maverick Viñales de eerste startrij, terwijl het achter hem bijzonder dicht bij elkaar zat. Andrea Dovizioso, Marc Marquez - die onderuit ging - en Cal Crutchlow vormen rij twee, Valentino Rossi, Danilo Petrucci en Johann Zarco vertrekken vanaf de derde startrij.

De pole in de Moto2 was voor de vierde keer dit jaar voor kampioenschapsleider Francesco Bagnaia. De Italiaan klopte de Duitser Marcel Schrötter met 0,210 seconden, Mattia Pasini start zijn thuisrace op de derde plek. Bo Bendsneyder strandde op de 23e stek.

In de Moto3 was de poleposition voor alweer de zevende keer dit jaar voor Jorge Martin. De Spanjaard was wederom een klasse apart en klopte de Argentijn Gabriel Rodrigo met 0,311 seconden. Aron Canet gaf 0,447 seconden toe en completeert de voorste startrij, 0,001 seconden voor Fabio Di Giannantonio.

Dubbelslag voor Yates op steile slotklim Les Praeres, Kruijswijk maakt indruk

Simon Yates heeft de veertiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Brit van Mitchelton-Scott won de rit met aankomst op de slopende slotklim Les Praeres. Hij neemt ook de rode leiderstrui over van Jesus Herrada. Steven Kruijswijk werd zesde in de etappe op elf seconden van Yates en stijgt in het algemeen klassement naar de vijfde plaats op 1.23 van de leider.

Vrij snel na de start ontstond er een kopgroep van zes renners: Michal Kwiatkowski (Team Sky), Michael Woods (EF Education First-Drapac), Ivan Garcia Cortina (Bahrein-Merida), Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Nicolas Roche en Brent Bookwalter (allebei BMC).

De kopgroep kreeg in tegenstelling tot de voorgaande etappes nooit de ruimte van het peloton. Uiteindelijk bedroeg de maximale vier minuten. Cofidis, de ploeg van de leider Herrada, kreeg op de Alto de la Mozqueta de hulp van Bahrain Merida. De ploeg van Ion Izagirre hield op de beklimming een strak tempo, maar in de gevaarlijke afdaling trokken ze hard. Het gevolg was dat het peloton nog maar bestond uit een twintigtal renners. Herrada was het grootste slachtoffer van de versnelling van Bahrain Merida. De klassementsleider kwam uiteindelijk op meer dan negen minuten binnen van de winnaar en verloor daarmee zijn leiderstrui.

De voorsprong naar kopgroep slonk ook snel en aan de voet van de slotklim werd Kwiatkowski als laatste van de kopgroep ingerekend door het voorste deel van het peloton. Kruijswijk liet zien dat hij steeds in een betere vorm terecht komt. De Nederlander van LottoNL-Jumbo trok al snel ten aanval. Hij had een handvol secondes voorsprong op de anderen in de groep van de favorieten, waar Wilco Kelderman op 2,3 kilometer van de streep moest afhaken.

Het groepje bestond met nog twee kilometer te gaan nog maar uit Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Simon Yates (Mitchelton-Scott), Thibaut Pinot (FDJ), Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac), Nairo Quintana en Alejandro Valverde (allebei Movistar) en Miguel Angel Lopez (Astana). Ondanks enkele aanvallen bleef alles bij elkaar. Yates plaatste zijn versnelling en niemand raakte nog op het wiel, al kwam Lopez samen met Valverde nog dichtbij.

Yates is ook de nieuwe klassementsleider in de Ronde van Spanje. De Brit van Mitchelton-Scott heeft in het algemeen klassement een voorsprong van twintig seconden op Valverde, Quintana volgt op vijf seconden van zijn ploeggenoot.

Van der Sar: "Verhaal over Man United is onzin"

Edwin van der Sar werd onlangs gelinkt aan een terugkeer bij Manchester United. De algemeen directeur van Ajax wil daar echter niks van weten.

In de Engelse media werd Van der Sar genoemd als kandidaat om op Old Trafford de nieuwe director of football te worden. "Ik zag een paar weken geleden wat in de pers inderdaad. Dat verhaal over United is onzin", laat hij aan Ajax Inside weten. "Ik heb volgens mij nog een tweejarig contract. Ajax is mijn club en ik zou graag langer willen blijven. Het succes waar we naartoe streven en willen behalen is heel mooi."

Van der Sar hoopt bij Ajax ooit weer hetzelfde mee te maken als in het seizoen 2016/17, toen de finale van de Europa League werd gehaald. "De ontlading die we hadden toen we in Lyon de finale haalden… Ik ben normaal heel erg serieus en kan rustig kijken. Zo ben ik altijd geweest en ik denk dat dat een kracht is als directeur. Ik laat mij niet uit mijn evenwicht brengen. De halve finale was zo spannend, dat was een hele mooie."

Met drie overwinningen en een gelijkspel staat Ajax na vier speelronden in de Eredivisie twee punten achter koploper PSV. Na de interlandperiode spelen de Amsterdammers een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Vervolgens is op woensdag 19 september de aftrap van de Champions League tegen AEK Athene (thuis).

84-jarige beroofd, politie zoekt getuigen

Vrijdagmorgen is een 84-jarige vrouw uit Zwolle op de Meervalkolk beroofd van haar portemonnee. De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen.

De vrouw had boodschappen gedaan en liep tussen 09.30 en 10.00 uur vanaf de supermarkt aan de Forelkolk naar de Meervalkolk. Daar werd ze plotseling aangesproken door een Engels sprekende man en vrouw die even daarvoor, voor haar in de rij bij de supermarkt hadden gestaan. Direct daarop pakte de man de portemonnee uit de jaszak van de vrouw. Vervolgens kreeg ze een duw waardoor ze kwam te vallen.

De twee zijn weggelopen en in een lichtgrijze auto met vermoedelijk een buitenlands kenteken weggereden. De politie is een onderzoek gestart en heeft onder andere een Burgernetmelding verstuurd. Helaas leverde dat geen resultaat op. De politie is op zoek naar getuigen van de beroving. De man is licht getint, tussen de 40 en 50 jaar oud, heeft een normaal postuur en is kalend met aan de zijkant donker haar. Hij droeg een grijze of groene jas met capuchon, lichte broek en donkere schoenen. 

De vrouw heeft donker halflang haar, is tussen de 30 en 40 jaar oud en heeft een slank postuur. Ze droeg een donker jasje, lichte broek en donkere sandalen. In de supermarkt droeg ze een donker baseballpetje, maar dat is natuurlijk zo afgezet. 

Vormer vreest Pogba niet: "Ik ben dertig, hè"

Ruud Vormer is niet bang voor de topspelers van wereldkampioen Frankrijk die zondag tegenover hem staan in het Stade de France in Parijs.

De Oranje-international van Club Brugge laat zich niet intimideren door tegenstanders van naam. "Vroeger had ik dat wel, nu niet meer. Ik ben dertig, hè", vertelt Vormer aan Trouw. "Als ik bij de selectie van het Nederlands elftal zit en een wedstrijd mag spelen, dan ben ik al een heel blij man. Zo sta ik erin."

Ondanks zijn leeftijd probeert Vormer zich nog steeds verder te ontwikkelen. "Dat heb ik af en toe wel nodig. Ik moet mezelf soms even uitdagen", aldus de 30-jarige international, die soms nog wel moet wennen aan het niveau. "Bij Club Brugge heb je wat meer tijd, hier bij Oranje zit er meteen een tegenstander in je rug. Daar moet ik aan wennen."

Ruud Vormer maakte eerder dit jaar tegen Slowakije zijn debuut in het Nederlands elftal. Het duel met Peru van donderdagavond was zijn derde interland.

Kutkeeper...

Een documentaire over de voetbalclub Achilles '29 uit Groesbeek gaat eind deze maand in première. Maker Hans Heijnen geeft een inkijk in de Gelderse club die als eerste amateurclub naar de Jupiler League promoveerde maar vervolgens langzaam maar zeker wegzakte. Trainer Eric Meijers is niet echt tevreden over de keeper...

Kutkeeper... (Bron: Youtube)

Koeman vertrouwt op Blind: "Hij kan Mbappé bespelen"

Ronald Koeman blijft vertrouwen op Daley Blind, die donderdag tegen Peru slecht begon. De Ajax-verdediger staat zondag tegenover Kylian Mbappé.

"Bij balbezit is Daley een hele slimme speler, maar hij heeft tevens een goed inzicht en weet hoe hij verdedigend moet staan", sprak Koeman volgens De Telegraaf. "Jan Vertonghen bespeelde Mbappé heel goed in de halve finale van het WK tussen Frankrijk en België. Blind kan dat net zo goed als we maar compact staan en weinig ruimte weggeven."

Koeman stelt zondag in Parijs net als tegen Peru vier verdedigers op. "Dat past beter bij het type spelers waarover we beschikken. Vanaf nu hou ik bij het Nederlands elftal vast aan de formatie zoals die nu staat." Voor de defensie moet de bondscoach nog kiezen uit het koppel Strootman - Wijnaldum of Pröpper - Frenkie de Jong.

"Ik heb niet voor niets vier spelers gebruikt voor de twee posities voor de verdediging. We analyseren ieder duel en zullen dan onze keuzes maken", aldus Koeman. Wereldkampioen Frankrijk speelde donderdagavond in München z'n eerste UEFA Nations League-wedstrijd met 0-0 gelijk tegen Duitsland.

NFL: Nu al einde seizoen Neal na afscheuren kruisband, strijd om ijzeren koekenpan beslist

American footballer Keanu Neal is alweer klaar voor dit seizoen. De belangrijke safety van de Atlanta Falcons heeft in het openingsduel van het NFL-seizoen, uit tegen de Philadelphia Eagles, zijn kruisband afgescheurd.

Tijdens de wedstrijd ging Neal twee keer van het veld, waarna hij uiteindelijk niet meer terugkeerde. "Dit is een klap voor ons", aldus Falcons-coach Dan Quinn. Neal debuteerde in 2016 bij de Falcons in de NFL en ontwikkelde zich al snel tot een waardevolle pion in de verdediging van de ploeg.

In het college football komen we wat luchtiger nieuws tegen: de Southern Methodist University Mustangs ontvingen daar hun Texaanse buren en rivalen van de Texas Christian University Horned Frogs. De inzet van de meer dan honderd jaar oude rivaliteit? Een ijzeren koekenpan.

Naar verluidt zou een fan van SMU in 1946 kikkerbilletjes aan het bakken zijn geweest voorafgaand aan de wedstrijd. Een TCU-fan zag dat en vond dat een te heftige provocatie naar zijn Horned Frogs. Zo ontstond een weddenschap: de winnaar van het duel zou de koekenpan en de kikkerbilletjes krijgen.

Sindsdien wordt dus om een koekenpan gespeeld, en uiteraard simpelweg om de winst. TCU ging er voor de 51e keer in 98 wedstrijden met de zege vandoor, onder meer na een fraaie punt return touchdown, te zien op 6:20 in onderstaande samenvatting.

SMU - TCU (Bron: YouTube)

PSV-doelman Zoet opnieuw gelinkt aan Barcelona

Jeroen Zoet is in de Spaanse media opnieuw in verband gebracht met een transfer naar Barcelona, mocht Jasper Cillessen daar vertrekken.

Cillessen is in Camp Nou aan zijn derde seizoen als reservedoelman begonnen en die rol lijkt hij steeds minder goed te accepteren. Mocht de basisspeler van het Nederlands elftal in de toekomst vertrekken, dan wordt Zoet wellicht zijn opvolger. Dat meldt Mundo Deportivo.

De krant linkte Zoet in juni ook al aan de Spaanse kampioen en nu hebben bronnen binnen de club naar verluidt bevestigd dat de PSV-keeper bovenaan het lijstje staat. PSV is voor de groepsfase van de Champions League ingedeeld bij Barça. Dinsdag over een week ontmoeten beide teams elkaar in Camp Nou.

Zoet zou in beeld zijn vanwege zijn technische kwaliteiten, zijn prijskaartje en zijn bereidheid om achter Marc-André Ter Stegen reservedoelman te zijn. De 27-jarige Veendammer, die in oktober 2015 debuteerde in Oranje, heeft elf interlands achter zijn naam staan en meer dan 200 duels in het eerste elftal van PSV.

Amerikaanse Courtney wereldkampioen mountainbike

Kate Courtney heeft in het Zwitserse Lenzerheide de wereldtitel mountainbike op het onderdeel cross country gewonnen. De Amerikaanse rekende in de laatste ronde af met Annika Langvad uit Denemarken. Op de derde plaats finishte de Canadese Emily Batty.

Na de start nam Langvad direct de leiding in de wedstrijd en bouwde haar voorsprong ronde voor ronde uit. Halverwege de wedstrijd had de Deense 31 seconden voorsprong op Courtney. In het vervolg van de wedstrijd wist de Amerikaanse de achterstand in te lopen. Bij het ingaan van de laatste ronde vond ze de aansluiting bij Langved.

Ondanks de inhaalrace van Courtney leek Langved aan het langste einde te trekken maar door een stuurfout ging de jonge Amerikaanse haar toch nog voorbij en won haar eerste WK-titel. Vorig jaar won ze de wereldbeker bij de beloften.

Anne Tauber liep in de beginfase direct achterstand op maar finishte uiteindelijk toch nog als zevende. De andere Nederlandse aan de start, Anne Terpstra, viel uit.

Uitslag
1. Kate Courtney (USA)
2. Annika Langvad (DEN)
3. Emily Batty (CAN)
4. Jolanda Neff (ZWI)
5. Maja Wloszczowska (POL)

MLB: Rays blijven winnen, Orioles kansloos

De honkballers van de Tampa Bay Rays zijn uitstekend op dreef in de MLB. De ploeg rekende vrijdagavond met 14-2 af met de Baltimore Orioles, de negende opeenvolgende thuiszege en de veertiende overwinning in zeventien wedstrijden.

Voor werper Blake Snell was het al zijn achttiende zege van het jaar, waarmee hij in de MLB gedeeld eerste staat, samen met Corey Kluber. Nick Ciuffo scoorde een 3-run homerun, net als Kevin Kiermaier, terwijl Choi Ji-man in de zesde inning zelfs een grand slam sloeg, waardoor de Orioles definitief knock-out waren. 

Uitslagen MLB vrijdag
Cincinnati Reds - San Diego Padres 12-6
Pittsburgh Pirates - Miami Marlins 5-3
Toronto Blue Jays - Cleveland Indians 3-2
Boston Red Sox - Houston Astros 3-6
Detroit Tigers - St.Louis Cardinals 5-3
New York Mets - Philadelphia Phillies 3-4
Tampa Bay Rays - Baltimore Orioles 14-2
Chicago White Sox - Los Angeles Angels 2-5
Milwaukee Brewers - San Francisco Giants 4-2
Minnesota Twins - Kansas City Royals 10-6
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 2-4
Arizona Diamondbacks - Atlanta Braves 5-3
Oakland Athletics - Texas Rangers 8-4
Seattle Mariners - New York Yankees 0-4

Rays - Orioles (Bron: YouTube)

Speedboot knalt tegen binnenvaarttanker, 2 gewonden

In de nacht van vrijdag 7 september op zaterdag 8 september heeft bij de monding van het Amsterdam-Rijnkanaal met het IJ een aanvaring plaatsgevonden waarbij een speedboot tegen een binnenvaarttanker is gevaren. De aanvaring vond rond 00.45 uur plaats.

Aan boord van de speedboot waren zeven opvarenden, waarvan twee personen gewond raakten. De overige opvarenden liepen lichte verwondingen op. De speedboot zou met hoge snelheid hebben gevaren en liep flinke schade op. Omdat het sterke vermoeden van alcoholgebruik bestaat, is bij de schipper van de speedboot een alcoholtest gedaan. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt.

Mochten er mensen zijn die getuige zijn geweest van de aanvaring, dan worden zij vriendelijk verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Speedboot knalt tegen binnenvaarttanker, 2 gewonden (Foto: stockfoto politie.nl)
Speedboot knalt tegen binnenvaarttanker, 2 gewonden (Foto: stockfoto politie.nl)

FOK! sportfoto-onderschrift week 36

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is X11 met het volgende onderschrift: "O kijk! Een reservewieltje!"

De opgave van deze week:

We troffen Novak Djokovic zo aan tijdens de US Open, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We troffen Novak Djokovic zo aan tijdens de US Open, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Vrouw ziet staaf dynamiet voor kaars aan

Een Amerikaanse vrouw is zwaargewond geraakt toen ze per ongeluk een staaf dynamiet aanstak. Vanwege een stroomstoring had ze geen licht in huis. Ze ging naar de kelder, pakte een kaars en stak die aan. Alleen was de kaars een staaf dynamiet... En het ding explodeerde na het aansteken.

Volgens Amerikaanse media raakte ze zwaargewond in haar gezicht en aan haar handen. Waarschijnlijk moet ze een aantal vingers missen.

Onbekend is waarom die staaf in huis lag. Ook haar man had geen idee waar het explosief vandaan kwam.

Van Baarle moet afstappen in Vuelta na botsing met official

Dylan van Baarle zal niet van start gaan in de veertiende etappe van de Vuelta a España. De renner van Sky ondervindt te veel last van een liesblessure die hij donderdag opliep na een botsing met een official.

Van Baarle finishte in de twaalfde etappe als tweede achter Alexandre Geniez. Vlak na de finish een botste een aantal renners, onder wie de Nederlander, op een man namens de organisatie verantwoordelijk was voor de veiligheid van de fotografen.

Vrijdag ging Van Baarle nog wel van start en finishte vervolgens als voorlaatste en op een half uur van de winnaar. Na de zware bergrit speelde renner van Team Sky al met de gedachte om af te stappen. "Ik hoopte dat ik mij na de verzorging beter zou voelen vannacht, maar de pijn is hetzelfde gebleven. Lopen is al moeilijk, dus het heeft voor mij geen zin om in deze fysieke gesteldheid nog op de fiets te stappen", zegt Van Baarle vandaag op de website van Sky.

Domme overvaller thuis aangehouden

Bij de politie kwam vrijdagavond om 22.00 uur de melding binnen van een overval op een pizzeria aan In de Fuik in Rotterdam Hoogvliet. Een uur later konden agenten de overvaller inrekenen.

De verdachte was de zaak binnengekomen en had het personeel bedreigd met een mes. Met een portemonnee van de medewerkers ging hij er vandoor. De medewerkers belden direct de politie en konden de verdachte goed omschrijven. Ze hadden hem namelijk herkend als oud-werknemer. De 19-jarige Rotterdammer werd bij zijn woning aangehouden.

Domme overvaller thuis aangehouden (Foto: Stockfoto politie.nl)
Domme overvaller thuis aangehouden (Foto: Stockfoto politie.nl)

Kampioen Ajax begint Eredivisie vrouwen met winst

Het nieuwe voetbalseizoen in de Eredivisie voor vrouwen is vrijdagavond van start gegaan en zowel de nummers één als twee van vorig jaar begonnen met drie punten.

Kampioen Ajax ontving PEC Zwolle, wat voor weinig problemen zorgde. De van concurrent FC Twente overgekomen Ellen Jansen maakte gelijk indruk en na een goed kwartier kopte ze de 1-0 binnen. Amper een kwartier later tekende ze al voor 2-0, kort voor rust gevolgd door de 2-1 van Maud Asbroek. Het mocht niet baten, want Marjolijn van den Bighelaar zorgde al snel voor 3-1, wat de eindstand bleek.

FC Twente, de nummer twee van vorig jaar, begon met een thuisduel tegen PSV en had het niet heel makkelijk. Het vorig seizoen zo teleurstellend als vijfde geëindigde PSV speelde prima, maar moest de zege aan de thuisploeg laten. Renate Jansen liet kort voor rust de enige goal van de wedstrijd noteren, waarna wat aanvallen van PSV werden geneutraliseerd.

Excelsior/Barendrecht begon het seizoen uitermate goed. Vorig seizoen verloor de club (letterlijk) elke wedstrijd, maar vrijdag werd thuis zowaar gewonnen van ADO Den Haag. De jonge Jolina Amani opende de score kort voor rust, Nidia Bos verdubbelde de score na een uur en daar bleef het bij. VV Alkmaar won thuis in de zeikende regen met 3-1 van Achilles'29.

PDC in 2019: Opnieuw 2x Premier League in Ahoy, WSOD-finals naar Amsterdam

De PDC heeft een bomvolle dartskalender bekendgemaakt voor 2019. In totaal wordt er op 208 verschillende dagen gedart op het PDC-circuit. De PDC komt ook verschillende keren naar Nederland. 

De Premier League komt in 2018 opnieuw twee keer naar Rotterdam. Dit jaar werd deze beslissing uit noodzaak gemaakt, nadat de Premier League Darts speelronde in Exeter niet doorging vanwege bizarre weersomstandigheden in Engeland. De dubbele speelronde in Ahoy Rotterdam werd vervolgens een succes, waarna de PDC besloten heeft om opnieuw twee dagen op rij in de havenstad te spelen. 27 en 28 maart zal het dartcircus in Ahoy neerstrijken. 

Amsterdam mag voor het eerst een PDC-toernooi organiseren. De finale van de World Series of Darts heeft dit jaar plaats in de hoofdstad. De finale van de World Series vindt in 2019 van 1 tot en met 3 november plaats. De exacte locatie van de eindstrijd in Amsterdam is nog niet bekend. Dit jaar is de finale in Wenen.

In 2019 worden maar liefst dertig Players Championships gespeeld, een stijging van acht toernooien. Dit komt mede omdat de UK Open Qualifiers geschrapt zijn. Alle 128 tourkaarthouders zijn direct geplaatst voor de FA Cup of Darts. Er zijn opnieuw dertien Euro Tour-weekenden, waarvan één in Nederland. De speelstad moet nog bekend worden gemaakt. 

De volledige kalender zie hieronder. 

Nederlandse darters falen op 'eigen' Dutch Darts Championship

Een rampzalige openingsdag van de Dutch Darts Championships in Maastricht, vanuit Hollands perspectief bekeken. Vijf van de zes landgenoten die in actie kwamen verloren hun eersterondepartij. Alleen Jeffrey de Graaf wist zijn wedstrijd te winnen. 

De Graaf rekende na een beslissende leg af met Paul Nicholson. Hij gaf een 4-1 voorsprong nog uit handen, maar op 5-5 maakte De Graaf het in twaalf legs af. Naamgenoot Jeffrey de Zwaan slaagde er niet in om de tweede ronde te bereiken van het Nederlandse Euro Tour-toernooi. De Zuid-Hollander verloor met 6-2 van Wayne Jones. De Zwaan miste in de zesde leg vijf kansen voor 3-3 en moest dat bekopen met een nederlaag tegen de ervaren Engelsman. 

Jelle Klaasen ging verrassend onderuit tegen Barrie Bates. Het werd 6-3. De Brabander stond nog wel 1-3 voor, maar daarna kreeg hij nog maar één kans op de dubbel. Jan Dekker verloor met dezelfde cijfers van Ricky Evans en Dick van Duijvenbode kon eveneens met 6-3 naar huis. Hij verloor van Josh Payne. 

Ook Vincent van der Voort redde het niet. Hij verloor na een deciding leg van Kevin Painter. The Artist kwam tot tweemaal toe een break voor, maar Van der Voort kwam als eerste op één leg van de overwinning. De Nederlander kon het in de tiende leg echter niet afmaken binnen vijftien pijlen, waarna een beslissing geforceerd moest worden. Van der Voort mistte twee keer op dubbel acht, waarna Painter 92 uitgooide. 

Zaterdag zal naast Jeffrey de Graaf ook Michael van Gerwen in actie komen. De tweevoudig wereldkampioen is geplaatst en had daardoor een bye voor de eerste ronde. De achtste finales, kwartfinales, halve finales en finale worden zondag gespeeld. 

Uitslagen Dutch Darts Championship - Eerste ronde  

Darren Johnson 6-4 Kevin Munch
William O'Connor 6-2 Karel Sedlacek
Barrie Bates 6-3 Jelle Klaasen
Rowby-John Rodriguez 6-3 Robert Marijanovic
Ryan Searle 6-3 Andy Boulton
Ricky Evans 6-3 Jan Dekker
Darius Labanauskas 6-3 Toni Alcinas
Josh Payne 6-3 Dirk van Duijvenbode

Wayne Jones 6-2 Jeffrey de Zwaan
Jeffrey de Graaf 6-5 Paul Nicholson
Ritchie Edhouse 6-4 Dawson Murschell
Kevin Painter 6-5 Vincent van der Voort
Ross Smith 6-2 Rusty-Jake Rodriguez
Arron Monk 6-3 Robert Thornton
Kyle Anderson 6-0 Christian Bunse
Cristo Reyes 6-4 James Wilson

Programma tweede ronde 

Middagsessie (13.00 uur)
Steve West v Ricky Evans
Mervyn King v Darius Labanauskas
Dave Chisnall v Rowby-John Rodriguez
Joe Cullen v Barrie Bates
Darren Webster v Josh Payne
Gerwyn Price v Darren Johnson
Stephen Bunting v Jeffrey de Graaf
Adrian Lewis v Wayne Jones

Avondsessie (19.15 uur)
Max Hopp v Ross Smith
Ian White v Arron Monk
James Wade v Ritchie Edhouse
Daryl Gurney v Ryan Searle
Peter Wright v Kevin Painter
Michael van Gerwen v William O'Connor
Jonny Clayton v Kyle Anderson
Simon Whitlock v Cristo Reyes


Vuelta: Etappe 14 - Bizarre stijgingspercentages op de slotklim

Dag twee van het bergdrieluik in de Vuelta en het belooft een uitermate pijnlijke dag te worden voor de benen, vooral als die niet aan het lichaam van een klimmer bevestigd zijn. De slotklim is een beest, daar gaan mensen in de problemen komen. 

We starten in de buurt van de finish van gisteren, in een vallei waar de renners gisteren nog hebben gekoerst. Een aantal behoorlijk pittige klimmen wachten de renners vandaag, zoals beschreven in de uitgebreide voorbeschouwing. Niet heel lang, wel behoorlijk aan de steile kant.

Het gaat vandaag allemaal om de slotklim naar Les Praeres en dat is werkelijk een monster. Vier kilometer is niet zo lang, maar die percentages...bijna dertien procent, gemiddeld. De tweede kilometer gaat gemiddeld boven de vijftien procent, er zitten met grote regelmaat stukken in van twintig procent en zelfs een piek van 32 procent. Te belachelijk voor woorden eigenlijk.

Kort voor één uur start de rit, met integrale uitzending. Daarvoor moet je dan wel even op de Eurosport Player kijken, want Eurosport 1 zendt motorsport uit, zoals men contractueel verplicht is. Sporza komt live na het ellenlange Belgische journaal, ergens rond half twee. De finish wordt grofweg tussen vijf en zes uur verwacht, het is wat lastig te voorspellen.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Howick en Lili vermist

De in Nederland opgegroeide Armeense asielkinderen Howick (13) en Lili (12) zijn vannacht weggelopen bij hun pleeggezin, meldt de NOS. Ze zouden vandaag worden uitgezet naar Armenië. Het ministerie van Justitie bevestigt dat het onbekend is waar de kinderen nu zijn.

Vrijdag probeerde hun advocaat nog om de uitzetting via een kort geding tegen te houden, omdat het niet goed zou gaan met de moeder, die vorig jaar werd uitgezet. Dit werd echter afgewezen. Vorige maand oordeelde de Raad van State dat de kinderen mochten worden uitgezet, ondanks bezwaar van de Kinderbescherming.

Ook het kabinet had al laten weten de uitzetting van het tweetal door te willen zetten. Staatssecretaris Frank Harbers heeft gezegd dat hij niet van plan is zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken om ze te laten blijven. Volgens hem is er al achtmaal juridisch geoordeeld dat Armenië een veilig land is.

De moeder kwam in 2008 vanuit Rusland met Howick en Lili naar Nederland. Haar asielaanvraag werd een jaar later afgewezen, onder meer omdat de moeder de aanvraag onder Russische nationaliteit deed die ze niet bleek te hebben. Ze spande daarop nieuwe procedures aan. Het kabinet wil geen uitzondering maken vanwege de vrees dat dan meer asielzoekers hun procedure gaan rekken.

Een week geleden waren de twee ook al uit het zicht; toen waren ze op aangeven van de moeder ondergedoken. Ze meldden zich toen echter weer nadat voogdij-instelling Nidos tegen de moeder had gezegd dat de kinderen in detentie zouden worden geplaatst als ze door de autoriteiten werden gevonden. Die instelling moest de kinderen vervolgens op het pleegadres in de gaten houden.

Bendsneyder tekent tweejarig contract bij NTS RW Racing GP

Bo Bendsneyder blijft de komende twee seizoenen actief in de Moto2-klasse. De Rotterdammer tekende vrijdagmiddag in Misano voor het eveneens Nederlandse NTS RW Racing GP. Hiermee komen Neerlands enige wegrace-GP-coureur en Neerlands enige GP-team tezamen voor een 'voor Nederlandse motorsport uniek project', aldus NTS-teammanager Jarno Janssen.

De toekomst van de 19-jarige racer was onzeker nadat begin augustus duidelijk werd dat hij zijn huidige zitje bij het Franse Tech3 Racing team na een moeizaam seizoen moest verlaten. Diezelfde maand tekende Bendsneyder al een intentieverklaring bij de Drentse ploeg maar het budget om hem aan te trekken ontbrak. Mede door donaties en inzet van fans door middel van een crowdfundingactie is de coureur ook in 2019 en 2020 in de middenklasse van het wegracekampioenschap te bewonderen.

Over zijn overeenkomst met het team van Roelof Waninge kan Bendsneyder kort zijn: “Dit is een geweldig moment (...) Ik kijk ernaar uit voor de eerste keer op de NTS-machine te stappen en aan de slag te gaan voor komend seizoen.” De Rotterdammer is 'veel mensen dank verschuldigd voor deze kans' en sluit af 'met een speciaal woord van dank aan de familie Waninge, Jarno Janssen en alle partners die dit mogelijk gemaakt hebben.'

Eigenaar van de oranje ploeg Waninge laat weten 'trots' te zijn op de komst van een jong Nederlands talent als Bo. Teammanager Janssen voegt toe: “We zijn er nog niet maar ondanks dit hebben we toch besloten om de knoop door te hakken zodat we samen verder kunnen werken aan onze gezamenlijke toekomstplannen."

Het is nog onduidelijk wie de teamgenoot van de Rotterdammer wordt. Momenteel rijden de Amerikaanse Joe Roberts en de Zuid-Afrikaanse Steven Odendaal in dienst van de oranje vlag. Zij staan respectievelijk 26e en 28e in het kampioenschap. 

Open Monumentendag - wat is er te doen?

Dit weekend vinden weer de Open Monumentendagen plaats.  Meer dan vierduizend monumenten in Nederland open hun deuren en zijn gratis te bezoeken. Het thema van dit jaar is In Europa, dat aansluit bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. 

Wat kun je dit weekend zoal bezoeken? FOK! lichtte er een aantal voor je uit. Ga jij een monument bezoeken? 

Open Monumentendag - wat is er te beleven? (Foto: Open Monumentendag.nl)
Open Monumentendag - wat is er te beleven? (Foto: Open Monumentendag.nl)

Drenthe scoort eerste goal in 3,5 jaar, Go Ahead blijft winnen

Royston Drenthe heeft voor het eerst in lange tijd weer eens gescoord. De dit seizoen bij Sparta Rotterdam teruggekeerde ex-ex-voetballer opende op Het Kasteel de score in de wedstrijd tegen FC Eindhoven.

Dat deed hij pas zo'n twintig minuten voor tijd, waarna Adil Auassar de eindstand op 2-0 zette. De laatste keer dat Drenthe tot scoren kwam was op 15 maart 2015, toen hij namens Kayseri Erciyesspor de enige goal maakte in het met 5-1 verloren duel bij Besiktas.

Coach John Stegeman zet zijn eerste seizoen bij Go Ahead Eagles lekker voort. De ploeg won vrijdagavond met 3-0 van FC Volendam door treffers van Orhan Dzepar, Jaroslav Navratil en Thomas Verheydt, waardoor de club uit Deventer na vier duels met twaalf punten aan de leiding gaat in de Keuken Kampioen Divisie.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City - MVV Maastricht 2-2
Go Ahead Eagles - FC Volendam 3-0
Sparta Rotterdam - FC Eindhoven 2-0
SC Cambuur - RKC Waalwijk 2-0
FC Dordrecht - Telstar 1-4
Helmond Sport - FC Den Bosch 0-2
Jong FC Utrecht - Jong PSV 3-2

Djokovic na eenzijdige strijd naar 8e US Open-finale

Tennisser Novak Djokovic staat voor de achtste keer in zijn carrière in de finale van de US Open. De Serviër rekende in New York na een totaal niet spannende partij af met Kei Nishikori, die hem in 2014 nog uit de finale hield.

De als 21e geplaatste Japanner kwam er geen moment aan te pas tegen Djokovic (6), tweevoudig US Open-winnaar. De Serviër plaatste in elke set een vroege break en stond zijn eigen service geen moment af. Sterker nog, hij gaf slechts twee breakkansen weg en die benutte Nishikori niet. Na nog geen 2,5 uur was het al voorbij: 6-3, 6-4, 6-2.

Djokovic speelt in de finale tegen Juan Martin Del Potro, die Rafael Nadal na twee sets op zag geven.

FOK! Wat een weer: licht wisselvallig

Welkom!  

Gisteren trokken er opnieuw een aantal stevige buien over het land. In Zoetermeer viel er zowaar nog 35 mm. Ikzelf werd rond half 5 wakker gemaakt door een paar pittige bliksemontladingen met bijbehorende donders. Na deze buien is het voorlopig wel even gedaan met de grote hoosregens. Niet dat het dit weekend helemaal droog blijft, maar de hoeveelheden zijn klein. 

Overdag trokken er over het noordwesten- en noorden nog enkele buien over. Daar kwam ook onweer bij voor. In de loop van de nacht verdwenen de meeste buien en werd het net als elders in het land overwegend droog met opklaringen.

Vandaag beginnen we het weekend met zonnige perioden. Later in de middag raakt het echter weer bewolkt vanuit het westen. Een zwakke storing trekt dan net noord van ons land naar de Duitse Bocht toe. Uit de bewolking valt af en toe een beetje regen. Dit opnieuw vooral in het noordwesten en noorden. In het zuiden blijft het overwegend droog. Het wordt ongeveer 17 graden bij een matige tot vrij krachtige westelijke wind.

Zondag is er dan weer meer ruimte voor de zon. 

Fijn weekend!  

Zonkracht  

Nederland

Oude Maas (Foto: Interpretatie)
De Oude Maas. Prachtig Hollands weertje erbij. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Monster Hunter Generations Ultimate

Iets meer dan een jaar nadat Monster Hunter Generations Ultimate uitkwam in Japan – onder de noemer Monster Hunter XX: Nintendo Switch Ver. – kan het Westen nu ook genieten van deze game voor Nintendo Switch. Hoewel er in een jaar veel is veranderd voor Monster Hunter, is Generations Ultimate misschien wel de ultieme Monster Hunter-game, en een meer dan waardige afsluiting van een generatie. 

Twee verdachten aangehouden voor diefstallen uit hotels

Donderdagmiddag arresteerden agenten in de Rotterdamse binnenstad twee Algerijnse mannen die worden verdacht van een serie diefstallen uit de lobby’s van verschillende hotels. Het onderzoek naar de misdrijven liep al sinds mei.

Tussen maart en mei kwamen er meerdere aangiftes binnen van mensen die tijdens het inchecken in verschillende hotels in het centrum van Rotterdam ineens hun spullen kwijt waren. Het ging om jassen, persoonlijke spullen en hele koffers. Begin mei startten rechercheurs van de afdeling Veelvoorkomende Criminaliteit (VVC) daarom een onderzoek.

In het onderzoek kwamen deze twee mannen naar voren als verdachten. Donderdag kon het duo worden aangehouden op het Eendrachtsplein en de Aert van Nesstraat. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij zeker zes zaken, maar de rechercheurs sluiten niet uit dat zij vaker toesloegen. Het onderzoek wordt voortgezet.

De verdachten (38 en 48 jaar) zijn gisteren voorgeleid aan de Rechter Commissaris.

Twee verdachten aangehouden voor diefstallen uit hotels (Foto: Stockfoto PXhere)
Twee verdachten aangehouden voor diefstallen uit hotels (Foto: Stockfoto PXhere)

Hulpvaardige burgers grijpen overvaller in kraag

Met behulp van meerdere hulpvaardige burgers is vrijdag een overvaller van een winkel aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam direct in zijn kraag gegrepen. De politie heeft deze 16-jarige verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. De buit en het nepvuurwapen is in beslaggenomen.

Bij de overval rond 9 uur raakte niemand gewond. Een getuige die zich in de straat bevond belde direct de politie. Op het moment dat de overvaller de winkel uitkwam en op de vlucht sloeg, sprintte hij er achteraan en greep de jongen vast. Hij kreeg daarbij assistentie van twee andere burgers. Zij konden de jongen daarna overdragen aan de politie, die ter plaatse was gekomen.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de scooter die is weggereden en in een Burgernetbericht was vermeld, niets met deze overval te maken heeft gehad. De overval lijkt een eenmansactie en de twee scooterrijders zijn niet betrokken geweest bij deze overval.

Nadal geeft op, Del Potro na jaren ellende weer in Grand Slam-finale

Juan Martin Del Potro staat negen jaar na zijn zegetocht weer in de finale van de US Open. De Argentijn won het toernooi in 2009, maar haalde sindsdien nooit meer een Grand Slam-finale, vooral door jarenlang ellende en blessures.

Tegen Rafael Nadal leek Del Potro de toeschouwers een geweldige kraker voor te gaan schotelen, want de nummers één en drie van de wereld staan beiden bekend als keiharde vechters. Het viel echter flink tegen, hoewel de eerste set nog wel voor wat mooi tennis zorgde.

Nadal werd al vroeg even behandeld aan zijn knie en in de tweede set liet hij richting de scheidsrechter, die hij op een fout wees, al doorschemeren dat hij er bijna klaar mee was. Nadat de Spanjaard de set kansloos verloor was het dan zover: hij schudde Delpo de hand en gaf op bij 7-6 (3), 6-2 voor de Argentijn.

Nadal geeft op tegen Del Potro (PRO SHOTS/Action Images)
Nadal geeft op tegen Del Potro (PRO SHOTS/Action Images)

Penalty redt punt Italië in Nations League, Turkije gelijk onderuit

Italië is niet al te best begonnen aan de Nations League. In groep 3 van divisie A, de hoogste divisie, speelde de ploeg van de nieuwe bondscoach Roberto Mancini in Bologna met 1-1 gelijk tegen Polen.

Piotr Zielinski tekende voor rust al voor de Poolse voorsprong en die was verdiend ook. Italië had het ontzettend moeilijk, maar werd gered door een penalty in de 78e minuut: Jorginho werkte vanaf elf meter de 1-1 binnen, waardoor Italië ontsnapte.

In groep 2 van divisie B begon Rusland met een prima zege. In het Turkse Trabzon werd de thuisploeg met 1-2 verslagen dankzij goals van Denis Cheryshev en Artem Dzyuba. Serdar Aziz tekende kort voor rust voor de enige Turkse goal.

Uitslagen Nations League vrijdag
A3: Polen - Italië 1-1
B2: Turkije - Rusland 1-2
C1: Albanië - Israël 1-0
C4: Litouwen - Servië 0-1
C4: Roemenië - Montenegro 0-0
D3: Azerbeidzjan - Kosovo 0-0
D3: Faeröer - Malta 3-1

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
©FOK.nl e.a.