FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 4 september 2018

'Veganisme is een uiting van een midlifecrisis'

Iedereen kent ze wel : van die mannen die van de een op andere dag ineens het roer omgooien om een veganistische levensstijl adopteren. De oorzaak hiervan zou nog wel eens in een midlifecrisis kunnen zitten, dat beweert althans een Brits onderzoek.

Veganisme en het meedoen aan een modderrun zijn de huidige, moderne verschijningsvormen van een midlifecrisis, deze conclusie wordt getrokken door Bupa Health Clinics uit het Verenigd Koninkrijk. Het internationale gezondheidszorginstituut onderzocht het gedragspatroon van 3000 Britten.

Waar in het analoge tijdperk de mannen van middelbare leeftijd nog wel eens een motor, Lamborghini of een veel te jonge vriendin scoorden, zijn de nieuwe symptomen van deze geestelijke aandoening tegenwoordig het radicaal omgooien van de manier van leven. Zo besloot 24 procent van de onderzochte mannen veganistisch of vegetarisch te worden, nadat ze de denkbeeldige 'lastige' leeftijd bereikt hadden. Een grens die bij iedereen anders ligt, maar vaak een issue is tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.

Alcohol lijkt eveneens geslachtofferd te worden door de in crisis verkerende mannen: 52 procent van de deelnemers gaf aan minder goddelijk vocht tot zich te nemen en enkelen zweerden het zelfs helemaal af.

Meer dan een derde van hen ging zich opeens inschrijven voor allerlei competitieve evenementen, zoals hardloopwedstrijden. Zes procent nam zich voor vaker de sportschool op te zoeken om fit te zijn voor hun jongere partner.

Bijna de helft van alle deelnemers gaf aan zich plotseling oud te voelen en zich zorgen te maken over hun gezondheid. De gemiddelde vrouw zou dat gevoel tien jaar eerder hebben dan haar veertigjarige mannelijke medemens. Vrouwen lijken ook wat heftiger op het veronderstelde gezondheidsprobleem te reageren: 67 procent van hen startte ineens een nieuw gezondheidsplan. De helft van de vrouwen besloot te gaan sporten en/of nam een personal trainer in dienst.

"Een nieuw leeftijdsdecennium is een van de triggers die ervoor kan zorgen dat wij ons opeens druk gaan maken over onze gezondheid", aldus Jake Williams, medewerker Lifestyle Health Adviser bij Bupa. "Wij zien vaak bij ons klanten binnenkomen voor een algemene health check. Dit komt vooral voor bij mensen die net jarig zijn geweest en waarvan de nieuwe leeftijd eindigt met een nul". Nederland met 41 sporters naar Jeugd Olympische Spelen

Nederland zal volgende maand op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires vertegenwoordigd zijn door 41 sporters. Dat heeft het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF bekendgemaakt, nu de laatste sporters zich geplaatst hebben.

Vier jaar geleden in Nanjing was Nederland ook met 41 sporters aanwezig. Dat leverde destijds één keer goud op, voor Lisa Nooren in de gemengde landenwedstrijd (jongens, meisjes én verschillende landen) in de dressuur. Nederland pakte ook nog vier keer zilver en vijf keer brons in China.

Van 6 tot en met 18 oktober strijden grofweg vierduizend jonge sporters in de Argentijnse hoofdstad om de medailles. De Nederlandse selectie bestaat onder meer uit de beachhandbalsters, de zeer talentvolle gewichtheffer Enzo Kuworge en de 3x3-basketbalsters. Het hele team is hier te vinden.

Doelman Drommel kan niet spelen voor FC Twente na weigeren Jong Oranje

FC Twente kan de komende twee competitiewedstrijden tegen TOP Oss en FC Dordrecht niet beschikken over doelman Joël Drommel. De KNVB heeft hem niet speelgerechtigd verklaard. De 21-jarige doelman trok zich eerder op dinsdag terug bij Jong Oranje, omdat hij zich op dit moment liever op zijn club richt.

"De reglementen van de FIFA schrijven voor dat spelers verplicht zijn gehoor te geven aan een oproep voor een vertegenwoordigend elftal. De KNVB heeft FC Twente schriftelijk ingelicht over de beslissing dat Drommel volgens dit FIFA-reglement niet speelgerechtigd is voor zijn club tijdens de huidige interlandperiode”, aldus de KNVB in een kort statement.

Drommel twijfelde dit weekend nog wat hij moest doen. De Eerste Divisie voetbalt gewoon door tijdens de interlandperioden en de KNVB begrijpt de ophef van de laatste dagen daarover niet

Bondscoach Erwin van de Looi riep Yanick van Osch van Jong PSV als vervanger van Drommel op. De voorman van Jong Oranje reageerde teleurgesteld op het vertrek van de keeper van FC Twente uit het trainingskamp. "We hebben hem natuurlijk niet voor niets geselecteerd en hadden hem er graag bij gehad. Wel is het zo dat we spelers nodig hebben die hier voor de volle 100 procent willen zijn. Joël gaf aan zich op dit moment liever te richten op zijn club en dat hebben we te respecteren." Drommel moet nu dus alsnog boeten voor het kiezen voor de club. 

Jong Oranje neemt het donderdag op Carrow Road in Norwich op tegen de Engeland, vijf dagen later is Schotland op De Vijverberg in Doetinchem de tegenstander. Nederland staat in de kwalificatiegroep op de tweede plaats met elf punten uit zes duels. Engeland staat met zestien punten eerste, Schotland heeft er acht. De negen groepswinnaars plaatsen zich voor het Europees kampioenschap, de beste vier nummers twee strijden in de play-offs om twee tickets naar Italië.

Van de Looi heeft voor de wedstrijden drie keepers tot zijn beschikking. Naast Van Osch zijn dat Justin Bijlow (Feyenoord) en Indy Groothuizen (ADO Den Haag). Bijlow is normaal gesproken de eerste keeper bij Jong Oranje. 

Darter McDine twee jaar geschorst voor cocaïnegebruik

Dopage in het darten. Darter Kevin McDine is twee jaar geschorst voor het gebruik van cocaïne. Hij werd betrapt tijdens de PDPA WK qualifier vorig jaar november. 

Op de dag van de PDPA Qualifier werd er een dopingtest bij de 33-jarige McDine afgenomen. Tijdens deze dopingtest is hij positief bevonden op de verboden stof benzoylecgonine, een metaboliet van cocaïne. Het witte poeder is terug te vinden op de lijst van verboden middelen en als sporter kan je er dan geen gebruik van maken. Hij heeft schorsing van twee jaar heeft ontvangen. De straf is terugwerkende kracht ingegaan, waardoor deze afloopt op 26 november 2019.

SupaMC kende zijn hoogtepunt aan het einde van de jaren nul. Hij haalde onder meer de halve finale op de Grand Slam of Darts in 2007 en de kwartfinale op de World Matchplay in 2008. In totaal deed McDine viermaal mee aan het WK bij de PDC. Zijn beste WK-resultaat noteerde hij in 2010, toen hij de derde ronde haalde. In 2011 en 2014 verloor McDine in de tweede ronde van respectievelijk Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen.

McDine gaat niet in beroep tegen zijn straf en zal de komende tijd niet te zien zijn aan de oche bij de toernooien van de PDC en BDO. Hij heeft zijn gebruik ook toegegeven. McDine had op de avond voor het kwalificatietoernooi een feestje met een hoop drank en dus ook een snuif. 

De volledige uitspraak is hier terug te lezen. 

Gat in ISS-capsule is geboord

Het hoofd van het Russische ruimteprogramma heeft de theorie dat het gat in de romp van een capsule van het Internationaal Ruimtestation ISS veroorzaakt is door een mini-meteoriet verworpen. Dmitri Rogozin is ervan overtuigd dat het gat in de Soyus MS-09 is ontstaan door een heel aards instrument, namelijk een boor.

"We bekijken alle mogelijke oorzaken en we weten zeker dat het gat niet door een meteoriet is veroorzaakt, omdat de wand van binnenuit is gepenetreerd", aldus Rogozin. "Het is veroorzaakt door menselijk handelen en er zijn meerdere boorsporen vlakbij het gat gevonden."

Het 2 millimeter grote gat werd woensdag in de wand van het Soyuz ruimteschip gevonden, nadat de nacht daarvoor de druk en zuurstofniveau in het ruimteschip onverklaarbaar begonnen te zakken.

Rogozin hield de optie open dat het gat waarschijnlijk tijdens de bouw van het ruimteschip per ongeluk in de wand is geboord, maar hij houdt ook rekening met sabotage. "Het is nu zaak om de verantwoordelijke te vinden en ik verzeker je, die gaan we vinden", sprak de Rus dreigend.

NASA-woordvoerders willen geen commentaar geven op de verklaring van Rogozin, maar voormalig kosmonaut Maxim Suraev verklaarde dat het gat misschien best door een kosmonaut aan boord veroorzaakt kan zijn. "We zijn allemaal mensen en sommigen willen wat sneller naar huis dan anderen." Het gat zit overigens niet in het deel van Soyuz dat verantwoordelijk is voor de terugreis van de kosmonauten.

"Ik hoop echt dat dat niet de verklaring zal zijn en dat het gewoon een productiefout is. In ieder geval staat het buiten kijf dat er in het verleden nog nooit zoiets bij een Sojuz is voorgevallen", aldus Suraev.

Amsterdam wil voorbeeld Rotterdam volgen

Het is inmiddels twee jaar geleden dat in Amsterdam een motie werd aangemomen waarin straatintimidatie strafbaar werd gesteld. De gemeente heeft sindsdien echter bar weinig gedaan om het probleem aan te pakken. Dit staat in contrast met Rotterdam, waar ze al veel verder zijn, zo schrijft AT5 op haar website. 

Zo is daar een app in het leven geroepen, de zogenaamde STOPapp, waarmee straatintimidatie gemeld kan worden aan handhavers. Wie vervolgens wordt gepakt krijgt een boete van 190 euro.

Volgens Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, is de kans dat daders op heterdaad betrapt worden wel tamelijk klein. 'Belangrijk is: ze gaan er nu wel op af. En ze gaan het gesprek aan waarin duidelijk wordt dat het niet lollig is om te zeggen tegen een vrouw: hey, hoertje ga je met me mee? Dat is strafbaar!'

Nul boetes uitgeschreven in Amsterdam
In Nederland heeft het OM echter nog nooit iemand een boete voor straatintimidatie opgelegd, maar in Rotterdam worden ze wel regelmatig uitgeschreven. Dit gebeurde in Amsterdam nog geen enkele keer.

Als het aan Marianne Poot van de Amsterdamse VVD ligt, komt daar snel verandering in. 'Jaarlijks wordt hier onderzoek naar gedaan en het blijkt dat meer dan de helft tot wel zeventig procent van de vrouwen hier last van heeft.'

Call of Duty's Blackout is voor 80 spelers

Ergens na de launch van Call of Duty: Black Ops IIII krijgt de game Blackout als nieuwe modus. Dit is de Battle Royale-versie voor Call of Duty en veel is hier nog niet over bekend. Via Gameinformer komen we iets meer te weten over de game.

In de bèta, en vermoedelijk tijdens de launch, is de modus voor tachtig spelers bedoeld. Bunting van Treyarch geeft aan dat de studio heeft geëxperimenteerd met meer dan tachtig spelers, maar met het oog op de gameplay-ervaring en balans is gekozen voor tachtig spelers. Dit kan eventueel nog veranderd worden, afhankelijk van feedback.

Ook zijn er vier voertuigen onthuld. Voor over de grond heb je een Cargo Truck (ruimte voor vijf spelers) en een ATV (ruimte voor twee spelers). Om over water te varen is er een Zodiac Inflatable Boat (twee spelers) en in de lucht moet je het doen met een Little Bird Helicopter. Of dit de enige voertuigen zijn is nog niet bekend.

Call of Duty: Black Ops IIII lanceert 12 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

call of duty black ops 4

Wright wint Players Championship, negendarter Van der Voort en Wade

Darter Peter Wright heeft Players Championship 17 op zijn naam geschreven. De darter was in Barnsley tijdens het midweekse toernooi de sterktste. Hij versloeg Daryl Gurney in de finale met 6-2. Ook werden er twee perfecte legs door Vincent van der Voort en James Wade. 

Van der Voort was in de eerste ronde was al dichtbij een negendarter, twee partijen later was het raak tegen Rob Cross. Het bracht hem overigens geen overwinning, de wereldkampioen was met 3-6 te sterk. In de eerste ronde tegen Arron Monk was de geboren Purmerender al dichtbij. In de vijfde leg gooide hij acht perfecte pijlen, om dubbel twaalf te missen. De herkansing was wel raak voor een 10-darter en hij won het duel met ruim 103 gemiddeld.

Na ook Ross Twell te hebben verslagen kwam in de derde ronde het treffen met Rob Cross. De derde leg bracht Fast Vinnie scores van 180 en 177, om het met een 144-finish af te maken. Het was zijn eerste perfecte leg sinds bij de PDC sinds 2009. Met zijn plek in de derde ronde was hij tevens de beste Nederlander van de dag. 

James Wade gooide zijn negendarter in de kwartfinale tegen Michael Smith. Een partij die hij met 6-3 won. De Engelsman verloor vervolgens met dezelfde cijfers van Gurney om zo de finale mis te lopen.

Winnaar Wright won op weg naar de finale van Christian Kist, Dennis Nilsson, Kyle Anderson, James Wilson, Simon Whitlock en Martin Schindler. In de finale tegen Gurney gooide hij drie 100+-finishes en won daarmee zijn tweede toernooi dit seizoen. 

Woensdag staat er opnieuw een Players Championship op het programma. 128 darters verschijnen aan de oche voor de hoofdprijs van 10.000 pond. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn niet aanwezig in Barnsley. 

Uitslagen Players Championship 17 - vanaf derde ronde 

Peter Wright 6 | 5 Kyle Anderson
James Wilson 6 | 2 Darren Johnson
Joe Cullen 6 | 4 Steve Beaton
Simon Whitlock 6 | 2 Ryan Joyce
Jonny Clayton 6 | 5 Gabriel Clemens
Martin Schindler 6 | 4 Kevin Painter
Andrew Gilding 6 | 3 Ian White
Kim Huybrechts 6 | 4 Max Hopp
Rob Cross 6 | 3 Vincent van der Voort
Dave Chisnall 6 | 5 Cristo Reyes
Ross Smith 6 | 2 Simon Preston
Daryl Gurney 6 | 5 Alan Tabern
James Wade 6 | 2 Paul Rowley
Wayne Jones 6 | 2 Ricky Evans
Michael Smith 6 | 3 Richard North
Gary Anderson 6 | 4 Ryan Searle

Vierde ronde 
Peter Wright 6 | 5 James Wilson
Simon Whitlock 6 | 0 Joe Cullen
Martin Schindler 6 | 5 Jonny Clayton
Kim Huybrechts 6 | 4 Andrew Gilding
Rob Cross 6 | 3 Dave Chisnall
Daryl Gurney 6 | 5 Ross Smith
James Wade 6 | 0 Wayne Jones
Michael Smith 6 | 5 Gary Anderson

Kwartfinale
Peter Wright 6 | 5 Simon Whitlock
Martin Schindler 6 | 0 Kim Huybrechts
Daryl Gurney 6 | 5 Rob Cross
James Wade 6 | 3 Michael Smith

Halve finale
Peter Wright 6 | 4 Martin Schindler
Daryl Gurney 6 | 3 James Wade

Finale
Peter Wright 6 | 2 Daryl Gurney

KNVB snapt niets van ophef over doorspelen Eerste Divisie tijdens interlands

Er is weer eens ophef in de voetballerij. Ditmaal over het afwerken van reguliere competitierondes in de Eerste Divisie tijdens een interlandbreak. De KNVB en de Coöperatie Eerste Divisie (CED) snappen daar weinig van. Volgens Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal van de KNVB, waren er duidelijke afspraken gemaakt.

Joël Drommel besloot om zich af te melden bij Jong Oranje, zodat hij zaterdag gewoon in actie kon komen voor FC Twente tegen TOP Oss. Gesuggereerd werd dat Sparta Rotterdam, één van de concurrenten van Twente in de strijd om de titel, een speelverbod wilde hebben voor de Twente-keeper. De Rotterdammers zullen vrijdag Deroy Duarte, Abdou Harroui, Suently Alberto én Bradley Martis moeten missen, in verband met interlands. 

“We vinden het vervelend dat hier opnieuw commotie over ontstaat, juist omdat we zo zorgvuldig te werk zijn gegaan. Wij willen te allen tijde dat alle Oranjeteams met de sterkste selecties voor de dag kunnen komen. Mede daarom hebben we samen met de CED de clubs in januari uitgenodigd voor een tussentijdse evaluatie van het competitieprogramma”, aldus Hoogma. 

“Uit een stemming bleek dat 14 van de 16 clubs voorstander waren van reguliere speelrondes tijdens interlandperiodes. Daardoor kon de KNVB de wens van clubs en supporters handhaven om de competitie later te beginnen en minder wedstrijden op maandag te spelen. Dat we in die interlandperiodes dan wel de beste spelers selecteren, was daarbij ook bekend. Wij zijn dan ook zeer verbaasd en niet te spreken over alle commotie die nu is ontstaan”, besluit Hoogma. 

Marc Boele, algemeen directeur van de CED, sluit zich daarbij aan. "Afgelopen seizoen is er voor het eerst gespeeld tijdens interlandperiodes. Aangezien er dat seizoen ook clubs zonder hun internationals moesten spelen, is dat uitgebreid geëvalueerd. Ook met de clubs uit de Eredivisie", benadrukt hij. "Een ruime meerderheid wilde liever spelen tijdens interlandperiodes dan de competitie eerder beginnen en vaker spelen op maandag. Op hun verzoek heeft de KNVB dan ook besloten om in seizoen 2018/19 te blijven spelen tijdens interlandperiodes."

Sevastova knikkert titelverdedigster Stephens uit US Open

De US Open is de titelverdedigster in het vrouwenenkelspel kwijt. In de kwartfinales was Anastasija Sevastova een maat te groot voor de Amerikaanse Sloane Stephens, als derde geplaatst.

De Letse Sevastova, de nummer negentien van de plaatsingslijst, was simpelweg een maat te groot voor Stephens. Ze brak al vroeg in de eerste set en deed dat op 5-2 nog eens, waarna ze in set twee gelijk op 2-0 kwam. Stephens brak wel terug, maar leverde haar service direct weer in.

Op 4-2 zorgde Stephens nog eens voor een rebreak en leek ze wat terug in de wedstrijd te komen, maar wederom gaf ze het gelijk weg. Sevastova serveerde zichzelf vervolgens naar drie matchpoints en de derde daarvan pakte ze: 6-2, 6-3.

Het is na twee opeenvolgende kwartfinales de eerste keer dan Sevastova de halve finales haalt in New York of überhaupt op een Grand Slam-toernooi.

Bloed druipt na moord door plafond onderburen

Het lijkt een scene uit een horrofilm, maar voor een huurder van een appartement in het Amerikaanse dorpje Margate in Florida was het toch echt de werkelijkheid toen zij bloed uit het plafond zag druipen.

De vrouw vroeg een klusjesman om met haar naar de bovenburen te gaan, maar zelfs na herhaaldelijk kloppen werd niet open gedaan. Dan maar de politie gebeld, die samen met de brandweer besloot de deur te verwijderen en het appartement binnen te gaan.

Binnen, in de slaapkamer, werden de ontzielde lichamen van de twee bejaarde bewoners gevonden, beiden met een schotwond aan het hoofd. De 66-jarige vrouw lag op het bed, de 84-jarige man lag op de grond met naast zich het vuurwapen. De politie gaat er dan ook vanuit dat de man zijn vrouw eerst neerschoot, waarna hij zichzelf van het leven beroofde.

"De politie onderzoekt de zaak, maar we vermoeden dat er geen gevaar voor de openbare orde dreigt", aldus een poliiemedewerker. Een andere buurman vertelde de verslaggever dat een kogel dwars door zijn muur was gevlogen en dat de politie hem dat moest vertellen, aangezien hij een nachtje van huis was toen de schoten vielen. 

De kwartfinalisten op de US Open: eindelijk weer Del Potro?

De acht overgebleven spelers op de US Open zijn bekend: het is tijd voor de kwartfinales en dus ook tijd voor een overzicht van de kwartfinalisten. Wie gaat de titel pakken, een oudgediende of wellicht een nieuwe naam? Roger Federer wordt het in elk geval niet, de vijfvoudig winnaar ligt eruit.

Rafael Nadal (1) - Dominic Thiem (9)
Titelverdediger Rafael Nadal won de US Open in 2010, 2013 en 2017 en hoopt net als vorig jaar en in 2013 de dubbel Roland Garros - US Open te pakken. De Spanjaard zag landgenoot David Ferrer in diens laatste Grand Slam-optreden opgeven in de eerste ronde, waarna Vasek Pospisil naar huis werd gestuurd. Karen Khachanov maakte het Rafa uitermate moeilijk en ook de Georgiër Nikoloz Basilashvili wist de Spanjaard flink te pushen.

Dominic Thiem opende met simpele winst op Mirza Basic, terwijl Steve Johnson het de Oostenrijker flink moeilijk maakte. De jonge Taylor Fritz liet voor eigen publiek ook flink wat van zijn kunsten zien, maar Thiem zegevierde, net als tegen de nog hoger gerangschikte Zuid-Afrikaan Kevin Anderson. Die won zelfs geen set en Thiem haalde zijn eerste kwartfinale in New York.

Juan Martin Del Potro (3) - John Isner (11)
Juan Martin Del Potro is wellicht wel dé favoriet om de titel te pakken. De Argentijn, kampioen in 2009, speelt heerlijk en verloor in vier wedstrijden nog geen enkele set. Donald Young ging eraan, Denis Kudla schopte het tot één tiebreak, net als Fernando Verdasco. Borna Coric werd dan weer opvallend overtuigend opzij geschoven en de vraag is dan ook wie de blessuregevoelige Delpo kan stoppen.

Servicekanon John Isner heeft het zoals wel vaker flink lastig, maar toch staat hij voor de tweede keer op rij in de kwartfinales voor eigen publiek. Hij heeft al vijf tiebreaks achter de rug, om te beginnen tegen landgenoot Bradley Klahn. Nicolas Jarry dwong Isner tot vijf sets, Dusan Lajovic sleepte er vier uit en Milos Raonic bracht Isner dan weer naar een beslissende vijfde set.

Juan Martin Del Potro lijkt de sterkste speler tot nu toe (Pro Shots/Action Images)
Juan Martin Del Potro lijkt de sterkste speler tot nu toe (Pro Shots/Action Images)

Marin Cilic (7) - Kei Nishikori (21)
Marin Cilic, US Open-winnaar in 2014, zag opponent Marius Copil in de eerste ronde opgeven. De Pool Hubert Hurkacz kon geen enkel beetje partij bieden - Cilic stond twee games af - maar de jonge Alex de Minaur dwong de Kroaat in een uitermate memorabel duel tot het uiterste. David Goffin kon dat dan weer niet en dus staat Cilic weer bij de laatste acht.

Kei Nishikori haalde de US Open-finale in...2014! Een herhaling van die finale dus, met een Japanner die na veel blessureleed toch sterk staat te spelen. Maximilian Marterer was veel te zwak in de eerste ronde, Gaël Monfils gaf na minder dan twee sets op. Diego Schwartzman kon één set van Nishikori afpakken, waarna Philipp Kohlschreiber zijn beste niveau bij lange na niet haalde.

Novak Djokovic (6) - John Millman
Novak Djokovic won de US Open in 2011 en 2015, stond het jaar daarna in de finale en was vorig jaar afwezig. Het is bloedverzengend heet in New York en Nole lijkt er last van te hebben. De Hongaar Marton Fucsovics maakte het hem erg lastig, Tennys Sandgren bood ook sterk partij. Richard Gasquet was dan weer geen probleem voor de Serviër, die ook João Sousa toch wat overtuigender aan de kant schoof.

John Millman. Inderdaad, John Millman. Dé verrassing van de US Open 2018. De 17-jarige Jenson Brooksby werd simpel opzij geschoven, daarna kon de Australiër de Italiaan Fabio Fognini verrassen. Mikhail Kukushkin kon hem ook niet aan en daarna volgde de grootste zege uit Millman's carrière: niemand minder dan Roger Federer werd in vier sets naar huis gestuurd.

Na veel blessureleed staat Nishikori weer een stevig partijtje te ballen (Pro Shots/Action Images)
Na veel blessureleed staat Nishikori weer een stevig partijtje te ballen (Pro Shots/Action Images)

Matig Nederlands elftal verprutst directe plaatsing WK na nederlaag tegen Noorwegen

Het Nederland vrouwenelftal heeft dinsdag verzuimd zich direct te plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal. De allesbeslissende wedstrijd tegen Noorwegen draaide uit op een 2-1 nederlaag, waardoor de Europees kampioen nog met twee landen moet afrekenen in de play-offs om het laatste Europese ticket voor het mondiale kampioenschap. 

Nederland had in de kwalificatiereeks nog geen treffer hoeven incasseren, maar in Oslo werd Sari van Veenendaal binnen zes minuten al twee keer geklopt. Lieke Martens werd verrast door Maren Mjelde, die ongehinderd Ingrid Engen kon bedienen en een minuut later werd Dominique Bloodworth (voorheen Janssen) afgetroefd door Isabell Herlovsen, die via de binnenkant van de paal scoorde.

Na een half uur maakte Oranje de aansluitingstreffer. Na een pass van Anouk Dekker profiteerde Miedema van halfslachtig ingrijpen van Mjelde door keeper Ingrid Hjelmseth te omspelen en de bal in het lege doel te tikken. Een minuut later was Miedema opnieuw dreigend met een hard schot, waarna Martens de rebound verprutste.

Noorwegen hield  in de tweede helft vrij eenvoudig stand en is er net als op de zeven eerdere WK's ook in Frankrijk weer bij. Naast Oranje hebben ook Zwitserland, België en Denemarken zich geplaatst voor de play-offs. In twee ronden in oktober en november zal worden bepaald wie het laatste ticket bemachtigd. Denemarken is de vice-Europees kampioen. Zwitserland debuteerde eveneens als Oranje vier jaar geleden voor het eerst op een WK. De Belgen speelden op het laatste EK hun eerste grote toernooi. De loting is vrijdag 7 september.

Nederlands elftal moet naar de herkansing. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Nederlands elftal moet naar de herkansing. (PRO SHOTS/Remko Kool)

Otje houdt van roti en kan op zijn rug zwemmen

Otje wekt zijn pleegouders Arthur en Mariska 's ochtends om vervolgens samen te douchen zo meldt AT5 op haar website. Als als het even kan, eten ze samen roti en inmiddels kan de puberende Otje na lessen van Arthur ook zwemmen. Hadden we al gemeld dat Otje een zwaan is?

Drie maanden geleden zagen Arthur en Mariska vanaf hun woonschip in de Borneohaven in Amsterdam een zwanenkuiken dat leek te verdrinken. 'Hij was nog geen 2 uur uit het ei toen hij al moest zwemmen met de anderen die al 3 dagen oud waren', vertelt Arthur. 'En toen stak alleen dat kleine kopje nog boven het water uit. Ze probeerden hem voor onze ogen te verdrinken en toen heb ik hem eruit geschept.'

Na zijn bijna-verdrinkingsdood hielpen Arthur en Mariska Otje over zijn trauma heen. Ze noemden hem Otje en hij beschouwt hen als zijn ouders en neemt hen als voorbeeld. Otje begint inmiddels opmerkelijke menselijke trekjes te krijgen.

'Ik maak altijd allerlei rare capiolen in het water', zegt Arthur. 'Zoals ronddraaien en op m'n rug zwemmen. Nou, je hebt nog nooit zoiets belachelijks gezien: een zwaan op zijn rug met zijn poten omhoog.' Maar het babyzwaantje Otje is inmiddels een flinke puber geworden en uiteindelijk willen die ook het huis uit.

En dat is ook de bedoeling. Mariska: 'We kunnen hem wel loslaten maar nu nog niet. Ze kunnen pas na een jaar zelfstandig overleven en ze is pas drie maanden, dus ik heb nog even!'

Ajax verlengt contract Neres met één seizoen

David Neres heeft een nieuw, verbeterd contract getekend bij Ajax. De Braziliaan ligt nu vast tot 2022, wat neerkomt op een verlenging van één jaar.

Dat meldt de Amsterdamse club via de officiële kanalen, nadat het deze week ook al bekend maakte dat Hakim Ziyech een nieuw contract heeft gekregen. In het geval van de Marokkaanse middenvelder ging het niet om een verlenging, maar om een opwaardering van zijn salaris, wat gezien zijn prestatie als een terechte beloning wordt gezien in de Johan Cruijff ArenA.

Over het salaris van Neres doet de club nog geen uitspraken, maar het lijkt aannemelijk dat hij ook meer is gaan verdienen. De vleugelaanvaller maakte al achttien treffers in 56 officiële duels. Ook geeft hij geregeld panklare voorzetten en past hij goed in het spel wat Ajax wil spelen. Vorig seizoen was hij met veertien goals en elf assists de meest waardevolle Ajacied van de Eredivisie.

In dit seizoen kwam hij nog niet tot scoren, maar Ajax is blij dat hij de club trouw is gebleven, ondanks de interesse van AS Roma. Ook zou de club een bod van Borussia Dortmund hebben afgeslagen om hem in Amsterdam te houden. De Braziliaan maakte in de winterstap van seizoen 2016/17 over van Sao Paulo naar Ajax. Dat kostte de club destijds twaalf miljoen euro, wat vermoedelijk ooit een veelvoud op gaat leveren als hij zo zijn stempel op het spel blijft drukken.

Deze week sprak Dusan Tadic in gesprek met Goal nog uit dat hij hoge verwachtingen heeft van Neres. "Hij snapt het spelletje, is enorm snel en direct. Echt een talent met een hele grote toekomst voor zich. Ik weet zeker dat hij een mooie carrière gaat hebben.”

Alaphilippe sprint naar zege in Tour of Britain, Patrick Bevin nieuwe leider

Julian Alaphilippe heeft dinsdag de derde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië. Na een korte etappe van 128 kilometer was de Fransman van Quick-Step Floors snelste van een groep van veertig renners. Patrick Bevin kwam als tweede over de streep, en dat was voldoende om de leiderstrui over te nemen van de Italiaan Alessandro Tonelli.

Na een nerveuze start reden er na 45 kilometer vier renners weg uit het peloton. Pascal Eenkhoorn was een van de gelukkige. Later kwamen nog drie renners aansluiten, maar het zevental kreeg nooit veel ruimte van het peloton en werden dan ook weer snel ingerekend.

Vlak daarna ontstond er een kopgroep van vier met daarbij de Duitser Tony Martin, die zijn rentree maakte na zijn opgave in de Tour de France. Ook deze kopgroep kreeg nooit meer dan één minuut. Nog voor de laatste beklimming van de Providence Lane (1 km aan 8,8%), op 9 kilometer van de aankomst, werden ze alweer bijgehaald door het peloton.

Op de slotklim bepaalde sprinter Fernando Gaviria het tempo. Dat was niet snel genoeg voor de Engelse veldrijder Tom Pidcock. Hij kwam ook als eerste boven, maar werd in de afdaling al snel voorbij gereden door een uitgedund peloton. Uiteindelijk zou er een groep van veertig renners sprinten om de zege en daarin was de Fransman Alaphilippe de snelste, mede dankzij goed werk van zijn ploeggenoot Bob Jungels.

Bergwijn haakt geblesseerd af bij Jong Oranje

Steven Bergwijn is geblesseerd afgehaakt bij Jong Oranje. De vleugelaanvaller heeft te veel last van een liesblessure.

De aanvaller van PSV heet tijdens een training de blessure opgelopen en hij is per direct teruggekeerd naar Eindhoven om aan zijn herstel te werken. De ernst van de blessure is niet duidelijk.

Bergwijn mist hierdoor de EK-kwalificatiewedstrijden van komende donderdag tegen Jong Engeland en van volgende week dinsdag tegen Jong Schotland.

Bondscoach Erwin van de Looi heeft besloten om geen vervanger op te roepen voor Bergwijn en daarom reist hij dinsdagmiddag met twintig spelers af naar het Engelse Norwich.

Viviani sprint makkelijk naar tweede ritzege in Vuelta a España

Elia Viviani heeft de tiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De 29-jarige Italiaanse sprinter van Quick-Step Floors was na een etappe van 177 kilometer de snelste in een massasprint voor wereldkampioen Peter Sagan en Giacomo Nizzolo. Danny van Poppel kwam niet verder dan een zesde plaats. Simon Yates blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Jesus Ezquerra koos vroeg in de etappe voor de aanval. De Spanjaard van van Burgos-BH leek een eenzame dag tegemoet te gaan. Na dertig kilometer kreeg hij alsnog het gezelschap van de Portugees Tiago Machado. Ze reden vijf minuten weg van het peloton, maar in het peloton hadden de sprintersploegen alles onder controle.

Met dertig kilometer voor de streep, op het enige klimmetje van de dag, werden ze dan ook teruggepakt door het peloton. Voor de Spaanse ploeg Burgos-BH ging er een andere renner in de aanval. Ditmaal was Diego Rubio de gelukkige. Hij reed een aantal kilometers voor het peloton uit en werd op negen kilometer van de streep weer bijgehaald.

In het peloton regende het ondertussen lekke banden. Vooral de kopmannen hadden de pech. Nairo Quintana, Thibaut Pinot, Wilco Kelderman en Simon Yates hadden de pech, maar kon alsnog de aansluiting maken in het peloton. Kelderman reed in de laatste drie kilometer nog één keer lek, maar dat bleef zonder gevolgen voor het algemeen klassement.

Vooraan in het peloton was de voorbereiding voor de massasprint ondertussen begonnen. Quick-Step Floors zette Viviani perfect af voor de sprint, waarna de Italiaans kampioen het makkelijke afmaakte voor de Belgische ploeg. Voor Quick-Step Floors is dit de zestige seizoenszege.

Allah Akbarder van straat geplukt in Rotterdam

Maandagochtend kwamen er rond 11.30 uur diverse meldingen binnen bij de politie, dat een man zich zeer agressief gedroeg op de Rotterdamse Zaagmolenstraat. Nadat agenten de man, 22 jaar en afkomstig uit Stolwijk, hadden aangehouden, bleek hij al enkele voorbijgangers te hebben aangevallen. Wellicht heeft hij nog meer slachtoffers gemaakt, maar die zijn nog niet bij de politie bekend. Ook zoekt de politie de bestuurder van een donkere auto.

Agressie
De verdachte heeft een toevallig passerende fietser geslagen en hij heeft geprobeerd binnen te dringen bij een woning aan de Zaagmolenstraat. De bewoonster was op het tumult afgekomen en toen de agressieveling haar zag probeerde hij de woning binnen te komen. Dat lukte niet omdat de deur op tijd werd dichtgesmeten.

De verdachte maakte daarna veel stampei bij een café en toen een klant naar buiten kwam om te proberen de zaak te sussen, was hij het volgende slachtoffer. Hij werd aangevallen en daarbij riep de verdachte: "Allahu Akbar". De café-klant raakte door het gevecht licht gewond aan zijn handen.

Kort voordat de politie arriveerde zag de verdachte ook nog kans een bloempot van straat te pakken en tegen een auto aan te gooien. Deze auto stopte nog wel, maar toen de verdachte probeerde in te stappen reed de auto weg. De eigenaar van deze auto, vermoedelijk een dame, heeft zich nog niet gemeld.

Verhoor
Na de aanhouding werd de verdachte gefouilleerd en hij bleek niet gewapend te zijn. Tijdens het vervoer pleegde hij vernielingen door tegen van alles te trappen. Daarna is hij in een politiebureau ingesloten voor verhoor. Dat verhoor was direct na de aanhouding nog niet mogelijk, omdat hij alle medewerking weigerde.

Dit gedrag stond overigens haaks op het gedrag van de man maandagochtend, enkele uren voor het incident. Hij was toen namelijk al aangesproken door de wijkagent die de man niet kende vanuit zijn wijk. Op dat moment was de man nog rustig en er was een normaal gesprek met hem te voeren. De politie zal de man nader verhoren en hij zal ook beoordeeld worden door de crisisdienst.

Man kan niet met wapen omgaan, belt zelf de politie

Een 31-jarige man uit Schiedam heeft zich maandagavond rond 19.00 uur zelf per ongeluk in zijn hand en been geschoten. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. Agenten vonden het wapen in de woning op de Ebenhaezerstraat waar het incident plaatsvond. Daar lagen ook verdovende middelen, geld en andere wapens waaronder een handgranaat. De man, die is aangehouden, belde zelf de politie.

De politiemensen doorzochten direct de hele woning en vonden daar een vermoedelijk echte handgranaat. Medewerkers van de EODD stelden deze handgranaat veilig en doen onderzoek hiernaar. Verder vonden agenten nog een tweede vuurwapen maar ook contant geld, een kilo xtc-pillen en twee kilo amfetamine. De verdovende middelen lagen door het hele huis.

De politie stelt een nader onderzoek in naar de vondst van de drugs, geld en wapens en de betrokkenheid van de 31-jarige man hierbij.

Man kan niet met wapen omgaan, belt zelf de politie (Foto: Politie.nl)
Man kan niet met wapen omgaan, belt zelf de politie (Foto: Politie.nl)

Polen frauderen massaal met uitkeringen

Poolse werknemers die in Nederland hebben gewerkt maken op grote schaal gebruik van tussenpersonen om fraude te plegen met werkloosheidsuitkeringen, meldt Nieuwsuur. Het UWV blijkt al jaren op de hoogte te zijn. De Tweede Kamer en verantwoordelijk minister Wouter Koolmees reageren geschokt.

De tussenpersonen prijzen zich in advertenties aan als boekhouder of administrateur, en helpen controles van uitkeringsinstantie UWV te omzeilen. In veel gevallen doen ze dit actief door valse adressen op te zetten, nepsolicitaties te versturen, post te onderscheppen en voor Nederlandse bonnetjes te zorgen. Dit terwijl hun klant zich tegen de regels niet in Nederland beschikbaar houdt voor werk, maar naar Polen is vertrokken - al dan niet om daar te werken.

Nieuwsuur ontdekte ten minste 150 tussenpersonen die vorig jaar meer dan 9000 uitkeringstrekkers bijstonden. Het UWV had al becijferd dat circa 30 procent niet in Nederland is. Volgens de actualiteitenrubriek is de fraude zelfs al sinds 2012 bekend maar is deze informatie grotendeels onder de pet gehouden. Er zou slechts mondjesmaat zijn opgetreden.

Het programma deed onderzoek naar aanleiding van een tip, vermoedelijk van iemand binnen het UWV zelf. Nieuwsuur kreeg inzage in vertrouwelijke documenten en stelt vast dat fraude via tussenpersonen een 'wijdverbreid fenomeen' is. Desondanks zijn er tot nu toe slechts twee tussenpersonen veroordeeld, en moeten honderden van hun klanten uitkeringen terugbetalen. Maar met die terugbetalingen zou het niet erg opschieten.

Bevoegdheden
Minister Koolmees (D66) zei dinsdag in de Tweede Kamer dat de bevindingen "zeer ernstig" zijn. De bewindsman gaat kijken of er meer bevoegdheden en geld nodig zijn om de fraude te bestrijden.

De Tweede Kamer vraagt zich ondertussen af waarom deze niet is geïnformeerd. Het ministerie van Sociale Zaken was volgens correspondentie met het UWV immers op de hoogte van de praktijken.

Volgens Koolmees is de Kamer "op hoofdlijnen" over de aanpak van fraude geïnformeerd, om niet teveel over de werkwijze van fraudeurs weg te geven. Maar hij geeft achteraf toe dat er onvoldoende informatie met de Kamer is gedeeld.

Nieuwe Battlefield V-trailer bomvol actie

EA DICE heeft een nieuwe trailer online gezet voor Battlefield V waarin het all-out oorlogsvoering laat zien op verschillende beeldschone strijdtonelen waaronder Noorwegen, Rotterdam, Frankrijk en Noord-Afrika. De trailer is online geslingerd om de op handen zijnde bètaperiode te promoten, die op 6 september aftrapt.

De bèta voor Battlefield V is gratis toegankelijk voor iedereen, terwijl EA Access/Origin-abonnees en mensen die de game gepreorderd hebben al eerder met de bèta aan de slag mochten. Kijk op de officiële website van EA voor meer informatie.

Dubbelaarster Schuurs naar kwartfinales US Open, Haase/Middelkoop onderuit

Tennisster Demi Schuurs staat in de kwartfinales van het damesdubbelspel op de US Open. Met haar Belgische partner Elise Mertens, samen als zevende geplaatst, rekende Schuurs af met de Taiwanese Hsieh Su-Wei en de Wit-Russische Aryna Sabalenka: 7-5, 6-4.

In de kwartfinales staan ze tegenover de 22-jarige Tsjechische dames Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova, als eerste geplaatst en winnaressen van de vorige twee Grand Slam-toernooien, Roland Garros en Wimbledon.

Bij de mannen waren Robin Haase en Matwé Middelkoop als veertiende geplaatst, maar de Nederlanders sneuvelden in de achtste finales. Jamie Murray en Bruno Soares (4) waren in dik anderhalf uur met 6-7 (4), 4-6 te sterk.

Ook Wesley Koolhof is klaar en ook daar kwam Jamie Murray bij kijken. Samen met de Oekraïnse Nadiia Kichenok speelde Koolhof in de kwartfinales van het gemengd dubbelspel tegen Murray en de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands. De spannende partij werd beslist in de supertiebreak, waarin het Amerikaans/Britse duo net te sterk was: 6-7 (5), 7-6 (6) [7-10].

Minderjarige meldt zich na beschieting 4-jarige

In het bijzijn van zijn ouders heeft zich maandagavond een minderjarige gemeld op het politiebureau in Hoorn, in verband met het incident in Zwaag waarbij zondagmiddag een 4-jarig kind werd geraakt door een kogeltje uit een luchtbuks.

De politie onderzoekt op dit moment welke rol de verdachte gespeeld heeft. Tot die tijd worden er geen verdere mededelingen gedaan over het onderzoek.

Premium Pass Battlefield 1 volgende week tijdelijk gratis

Na de open bèta van Battlefield 5 heeft DICE een klein cadeautje voor Battlefield-fans. De Premium Pass voor Battlefield 1 is namelijk gratis te claimen tussen 11 en 18 september.

Een veelgehoorde klacht van Battlefield 1-spelers is dat de betaalde Premium Pass heeft gezorgd voor een sterk verdeeld spelersveld. Als je zelf wel toegang hebt tot de nieuwste maps maar je vrienden niet, dan wordt het al gauw een eenzame bedoening. Claim de Premium Pass tussen 11 en 18 september en je hebt voor altijd toegang tot elke map, elke modus en elk wapen.

Voor Battlefield 5 heeft DICE beloofd niet meer te werken met een dergelijk systeem, vanwege bovengenoemde reden. Of dat de game, die onlangs een maand is uitgesteld, veel goeds doet is de vraag. Erg populair lijkt Battlefield 5 momenteel niet te zijn. De open bèta van deze game loopt overigens van 6 tot 11 september.

battlefield 1 premium pass

Project Highrise

Vroeger, toen ik nog een jong jongetje was en mijn eerste pc kreeg, waren simgames helemaal hot. Je kon het zo gek niet verzinnen of er werd wel een simgame van gemaakt. SimCity, SimTower, SimSafari, Sim Theme Park, en dan vergeet ik The Sims. Vandaag de dag moet je goed zoeken, en al helemaal voor de consoles. Daar gaat Project Highrise verandering in brengen.

Geen esports op Olympische Spelen wegens vrees geweld

Er wordt al een tijd geprobeerd om esports, de competitieve versie van gamen, als onderdeel in de Olympische Spelen op te laten nemen. Tijdens de Aziatische Spelen zijn er een aantal demonstratie-games aanwezig, zoals Hearthstone en StarCraft II, en Parijs heeft in het bod voor de Olympische Spelen van 2024 esports als demonstratiesport opgenomen.

Toch heeft het alle schijn dat esports voorlopig verbannen blijven uit de Olympische Spelen. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, ziet de opname van esports namelijk niet zitten. Volgens hem promoten 'killing games' geweld onder de spelers en gaat dit in tegen de normen en waarden van de Olympische Spelen. Vechtsporten zijn volgens Bach wel welkom, omdat dit de beschaafde uiting is van de sport.

Bach heeft geen uitleg gegeven waarom spellen als Fifa, Pro Evolution Soccer en Rocket Leauge of vechtspellen zonder moorden als Street Fighter ook geen kanshebbers zijn. Ongetwijfeld gaat de discussie nog lange tijd door en komt Bach in de toekomst wel met uitleg.

FC Utrecht en coach De Jong uit elkaar

Jean-Paul de Jong is niet langer de hoofdtrainer van FC Utrecht. Beide partijen hebben hun samenwerking per direct beëindigd.

De Jong was sinds afgelopen winter coach van FC Utrecht, dat toen Erik ten Hag naar Ajax zag vertrekken. "Het vertrouwen van de spelersgroep was bij de aanstelling van Jean-Paul broos, maar we hebben toch besloten om hem een kans te geven", vertelt grootaandeelhouder Frans van Seumeren op de officiële website van de club.

"Hierbij speelde, naast de ongelukkige timing van de trainerswissel, de wederzijdse loyaliteit een belangrijke rol. Tijdens de evaluatie deze zomer bleek dat de chemie en communicatie met spelers en staf nog steeds niet optimaal was. Daarop werd door Jean-Paul de staf anders ingericht. Helaas heeft dit niet het gewenste resultaat gehad, de progressie is niet in lijn met onze sportieve ambities."

Volgens directeur voetbalzaken Jordy Zuidam is er alles aan gedaan om een 'werkbare situatie' te creëren. "Het is voor iedereen een enorme teleurstelling dat het toch niet blijkt te werken. Uiteindelijk hebben Jean-Paul en de club in goed overleg besloten de samenwerking te beëindigen."

FC Utrecht gaat nu op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en tot die tijd staan Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys voor de groep. Zij namen sinds de start van dit seizoen de trainingen al voor hun rekening, terwijl De Jong meer op afstand functioneerde. Utrecht pakte vijf punten in de eerste vier duels in de Eredivisie.

NeoGeo Mini komt naar Europa

In verschillende landen in Azië is de NeoGeo Mini al een tijdje te koop, maar nu is aangekondigd dat de kleine console ook naar Europa komt. De NeoGeo Mini zal 40 spellen bevatten met onder andere de King of Fighters reeks, King of Monsters 2 en Metal Slug 1, 2 en 3.

In welke landen in Europa hij precies beschikbaar zal zijn is op dit moment nog vaag. Op dit moment worden alleen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje genoemd.

NeoGeo MiniKaag: 'Doe Brexit Impact Scan'

Ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (VK) treffen beduidend vaker voorbereidingen op de Brexit dan een jaar geleden. Bijna 1 op de 5 ondernemers (18%) is zich nu actief aan het voorbereiden, tegen 10% in 2017. Een ruime meerderheid (78%) denkt echter wel dat het uiteindelijk met de gevolgen van de Brexit voor het eigen bedrijf mee zal vallen.

Voor de Nederlandse economie als geheel voorziet 66% van de ondernemers daarentegen weer wel een negatieve impact. Zowel ondernemers als Nederlanders die in het VK wonen, zijn niet erg gerust op een goede afloop; rond de 60% van beide groepen acht de kans klein dat er een akkoord komt met afspraken over de uittreding van het VK uit de EU.

Onderzoek
Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar Public in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het onderzoek vond plaats in juni 2018 als vervolg van de eerste meting in het najaar van 2017.Er is onderzoek gedaan naar bedrijven die zaken doen met het VK, Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk en burgers in Nederland.

Blok: 'Snel duidelijkheid'
Minister Blok (Buitenlandse Zaken): ‘Het aftellen is nu echt begonnen. Daarom is het zo belangrijk dat er voor de grote groep Nederlanders in het VK en voor de bedrijven zo snel mogelijk duidelijkheid komt over gevolgen van de Brexit. We zetten vol in op de onderhandelingen in Brussel, maar ik raad iedereen aan ook voorbereidingen te blijven treffen voor het meest ongunstige scenario.’

Kaag: 'Doe Brexit Impact Scan'
Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): ‘Het is goed om te zien dat het bedrijfsleven zich steeds actiever gaat voorbereiden op de Brexit, maar 18% is beslist nog niet genoeg. De tijd tot de Brexit op 29 maart 2019 dringt en alle scenario’s zijn nog mogelijk, ook de allerslechtste. Het wordt dus steeds belangrijker dat bedrijven zich goed voorbereiden op het feit dat het VK straks geen lid meer is van de EU, met alle gevolgen van dien. Denk aan douaneprocedures en andere inspecties. Ik roep alle ondernemers op om de Brexit Impact Scan te doen, zodat zij kunnen zien welke maatregelen ze nu al kunnen en moeten treffen. Ook als u niet direct zaken doet met het VK, kan de Brexit u raken, bijvoorbeeld bij een toeleverancier of in dataverkeer. Ook kunnen bedrijven terecht bij het Brexitloket voor praktische tips en zijn er geregeld voorlichtingsbijeenkomsten.’

Nog veel Nederlanders ongerust
De ruim 100.000 Nederlanders die in het VK wonen, zijn minder bezorgd over de gevolgen van de Brexit dan in 2017 (van 67 naar 57%). Maar nog steeds is de meerderheid niet gerust over zaken als hun verblijfsrechten, toekomstige douaneprocedures, behoud van pensioen en toegang tot de gezondheidszorg. Ongeveer 22% is zich actief aan het voorbereiden op de Brexit.

MLB: Red Sox veel te sterk voor Braves in duel tussen koplopers

De honkballers van de Boston Red Sox en de Atlanta Braves hebben maandagavond de eerste van drie onderlinge ontmoetingen deze week gespeeld. Het is een duel tussen de koplopers in de American League East en de National League East, waarbij de eerstgenoemde ploeg wedstrijd één won.

In de eerste vier innings werd niet gescoord, maar de Red Sox sloegen drie runs op het bord in de vijfde inning. Een homerun van Ozzie Albies opende de score voor de Braves, Kurt Suzuki zorgde met 2-3 voor de aansluiting. In de laatste twee innings waren de Red Sox echter toch een tandje te groot, onder meer dankzij een double van Xander Bogaerts: 2-8. 

Uitslagen MLB maandag
Atlanta Braves - Boston Red Sox 2-8
Washington Nationals - St.Louis Cardinals 4-3
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 3-1
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 5-1
Chicago White Sox - Detroit Tigers 4-2
Houston Astros - Minnesota Twins 4-1
Milwaukee Brewers - Chicago Cubs 4-3
Colorado Rockies - San Francisco Giants 9-8
Oakland Athletics - New York Yankees 6-3
Cleveland Indians - Kansas City Royals 1-5
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 1-7
Texas Rangers - Los Angeles Angels 1-3
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 2-6
Los Angeles Dodgers - New York Mets 2-4
Seattle Mariners - Baltimore Orioles 2-1

Braves - Red Sox (Bron: YouTube)

Man gearresteerd om kat van de buren

De politie moest maandagavond rond 19.00 uur op de Buitenhove in Middelburg hard ingrijpen tijdens de arrestatie voor het verduisteren van een kat. De 57-jarige verdachte had de kat van de buren in zijn huis en wilde deze om onduidelijke redenen niet teruggeven.

De politie trachtte te bemiddelen en de verdachte ging in eerste instantie het gesprek met de politie aan, maar hij wilde uiteindelijk niet meewerken. De agenten keerden met een machtiging terug. Op dreiging van het forceren van de deur opende de verdachte de voordeur en gaf een agent een kopstoot. De agent kon de slag nog net ontwijken.

De verdachte verzette zich bij zijn arrestatie waardoor de politie geweld moest gebruiken. De verdachte werd geboeid en voor verhoor ingesloten. De kat ging terug naar de eigenaar en de agent deed aangifte van poging zware mishandeling.

'Ouders moeten fietsbelofte afleggen'

Steeds meer ouders brengen de kinderen met de auto naar school. Het gevolg: nog meer drukte en onveiligheid. De Fietsersbond wil die ontwikkeling keren en vraagt ouders de belofte te doen om hun kinderen vaker met de fiets naar school te brengen.

Ga toch fietsen
De Fietsersbond stimuleert ouders regelmatig met de fiets naar school te brengen. Dat is beter en leuker voor iedereen. Kinderen leren door veel te fietsen veiliger met het verkeer om te gaan en het is natuurlijk gezond om veel te bewegen. Daarom vraagt de Fietsersbond nu aan ouders van basisschoolleerlingen een belofte te doen om hun kinderen vaker met de fiets naar school te brengen: "Met de belofte willen we ouders aansporen om vaker met de fiets te gaan. Elke dag met de fiets zou natuurlijk het allermooiste zijn." De belofte maakt ouders bewust van alle voordelen van het fietsen en tevens krijgen ze deze herfst verschillende tips over interessante artikelen over het fietsen met kinderen.

Fietsfeestje
Scholen die meedoen maken bovendien kans op een fietsfeestje voor de hele school. Ouders kunnen heel eenvoudig andere ouders van de school vragen om ook hun fietsbelofte te doen. Zo is het heel eenvoudig om de belofte delen in de Whatsapp groep van de school.

Fietsende schoolkinderen leren beter
Fietsende kinderen zetten het lichaam in beweging én ook de hersenen. Na een fietstochtje naar school kun je gemakkelijker leren en beter concentreren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Alle reden, vindt de Fietsersbond, om te stimuleren dat alle kinderen en tieners naar school fietsen. En juist dat is een punt van zorg: steeds meer scholieren hebben geen fiets of gaan met de auto naar school. Een gemiste kans! De Fietsersbond kan niet genoeg benadrukken dat Nederland moet blijven investeren in de positie van Nederland als eerste fietsland in Europa. En om Nederlanders van jong tot oud te blijven stimuleren om de fiets te pakken, waar dat maar even kan.

Zelfstandig fietsen naar school
Kinderen die met de fiets naar school gaan, hebben een beter waarnemingsvermogen, hun fysieke conditie is beter, hun motoriek wordt beter ontwikkeld, en ze kunnen de risico’s in het verkeer beter inschatten. De fietsvaardigheden van kinderen ontwikkelen zich sneller wanneer ze zo snel mogelijk zelf verkeerservaring opdoen. Zij kunnen dit volgens de Fietsersbond het beste leren door zelfstandig naar school te fietsen. Een verkeersveilige schoolomgeving en veilige schoolroutes zijn voorwaarden om kinderen zelfstandig naar school te laten gaan.

Campagne Het Fietsende Schoolkind
De belofte is onderdeel van de campagne Het Fietsende Schoolkind. Naast fietsbelofte worden veilige schoolroutes geïnventariseerd en herinneringen aan de eerste fiets gedeeld via #mijneerstefiets. Het Nederlandse fietsende schoolkind is uniek in de wereld. Waar in andere landen kinderen vooral met de schoolbus naar school worden gebracht, is het in Nederland een goede gewoonte om je kind met de fiets naar school te laten gaan. “Je kan best stellen dat het fietsende schoolkind onderdeel is van ons cultureel erfgoed”, zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, “Daar mogen we heel trots op zijn! Laten we ervoor zorgen dat onze kinderen lekker blijven fietsen. Het is gezond, het maakt je blij en zelfstandig”. Met de campagne vraagt de Fietsersbond aandacht voor deze groep bijzondere jonge fietsers.

'Ouders moeten fietsbelofte afleggen' (Foto ter illustratie ©pxhere)
'Ouders moeten fietsbelofte afleggen' (Foto ter illustratie ©pxhere)

Millman stunt met uitschakeling Federer op US Open

Tennisser John Millman heeft veruit de grootste overwinning uit zijn carrière binnen. De 29-jarige Australiër is toch al zo'n tien jaar bezig op de Grand Slams en de bijbehorende kwalificatietoernooien, maar kwam niet verder dan drie derde rondes. Tot nu: op de US Open heeft hij de kwartfinales gehaald door niemand minder dan veelvoudig Grand Slam-winnaar Roger Federer uit te schakelen.

De als tweede geplaatste Federer begon nog prima tegen Millman, 55e op de wereldranglijst. Met fraaie ballen pakte de Zwitser de eerste set zonder grote problemen, maar daarna ging het fout, met name aan het einde van de tweede set. Die kon Federer bij 5-4 40-15 afmaken, maar Millman knokte zich terug en brak de Zwitser, wat hij gelijk daarna nog eens herhaalde om zo de set te winnen.

Set drie ging lang gelijk op, waarbij vooral Millman als een beest stond te serveren. Federer sloeg de ene na de andere onnodige fout en kon dat niet goedmaken met winners. In de tiebreak gaf hij weer een setpoint weg, Millman pakte zijn tweede wél. In set vier plaatste Federer al snel een break, maar Millman herstelde zich, sleepte er weer een tiebreak uit en domineerde daarin, waarna hij het op matchpoint drie afmaakte: 3-6, 7-5, 7-6 (7), 7-6 (3).

Ook Marin Cilic plaatste zich voor de kwartfinales. De Kroatische nummer zeven van de plaatsingslijst rekende na een wat stroef begin vrij soepel af met de Belg David Goffin (10), die het behoorlijk zwaar leek te hebben met de hitte: 7-6 (6), 6-2, 6-4.

Millman stunt met uitschakeling Federer op US Open (Pro Shots / Action Images)
Millman stunt met uitschakeling Federer op US Open (Pro Shots / Action Images)

Jarige Suarez Navarro stuurt Sharapova naar huis, Keys naar kwartfinales US Open

Tennisster Madison Keys heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de US Open, waar ze vorig jaar de finale nog van verloor. De nummer veertien van de wereld rekende soepeltjes af met de kleine Slowaakse Dominika Cibulkova, die na een ellenlange tweede game in de eerste set gebroken werd. Daarmee leek het verzet ook gelijk al gebroken, want Keys won met 6-1, 6-3.

Naomi Osaka en Aryna Sabalenka speelden een waar duel der jongelingen voor een plek in de kwartfinales. De Japanse en Wit-Russische, beiden twintig jaren jong en al genoteerd op de 19e en 20e plek van de wereldranglijst, maakten er een bij vlagen prima pot van. Osaka walste tot nog toe over de concurrentie heen, maar Sabalenka bood prima weerstand. Toch maakte Osaka het in de derde set op haar vierde matchpoint af: 6-3, 2-6, 6-4.

Update 00.20 uur
Lesia Tsurenko heeft zich voor het eerst in haar loopbaan bij de kwartfinalisten op een Grand Slam-toernooi gevoegd. De toch al 29-jarige Oekraïnse, 36e op de wereldranglijst, was na een pittig duel over ruim 2,5 uur te sterk voor de Tsjechische tiener Marketa Vondrousova, die Kiki Bertens uit het toernooi speelde. Tsurenko won met 6-7 (3), 7-5, 6-2.

Update 09.23 uur
Carla Suarez Navarro heeft haar 30e verjaardag op uitstekende wijze kunnen vieren. De Spaanse, als 30e geplaatst, rekende overtuigend af met de Russische Maria Sharapova (22), die na anderhalf uur kon gaan douchen: 6-4, 6-3.

Algazelle geboren in Dierenpark Amersfoort

DierenPark Amersfoort is verblijd met de komst van een algazelle. “Wij zijn erg blij met de komst van deze kleine”, vertelt dierverzorger Richard van Sluis. “Het jong maakt het goed en heeft de eerste stapjes al gezet.” Deze antilopesoort is in het wild uitgestorven.

Algazellen zijn te herkennen aan de hoorns die een meter lang kunnen worden. In het Amersfoortse dierenpark leven twee mannetjes en twee vrouwtjes en de groep is nu uitgebreid met een vijfde algazelle. “We zagen de moeder al een tijd op springen staan, dus we wisten dat we elk moment een jong konden verwachten”, aldus Richard. “Na een dracht van ongeveer zevenenhalve maand is er een jong geboren. De kleine algazelle is een vrouwtje.”

Algazellen zijn afleggers, wat betekent dat de nieuwkomer nog niet direct meeloopt met de ouders. “Het jong ligt de eerste tijd nog een beetje verstopt en moeder gaat verschillende keren per dag naar het jong toe om het te voeden”, legt de dierverzorger uit. “Als onze pasgeboren dame de komende weken verder aansterkt zal je haar steeds vaker zien.” De algazellen zijn te bewonderen vlakbij de uitgang van DierenPark Amersfoort.

Algazelle geboren in Dierenpark Amersfoort
Algazelle geboren in Dierenpark Amersfoort

Vliegveld Osaka verdwijnt in zee door zware tyfoon Jebi

Tyfoon Jebi is dinsdagochtend (Nederlandse tijd) aan land gekomen in Japan. Het stuk natuurgeweld is inmiddels wat afgezwakt - enkele dagen eerder was het een 'supertyfoon' van categorie 5, met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur - maar zorgt nog altijd voor grote problemen.

Jebi kwam aan land met windsnelheden van zo'n tweehonderd kilometer per uur, de sterkste tyfoon die in Japan aan land komt in 25 jaar. Honderdduizenden mensen zijn geëvacueerd, vooral in Osaka, Kobe en Kyoto. Hoofdstad Tokyo ligt in principe net uit het pad van Jebi.

Vooral op Kansai International Airport zijn er grote problemen. Het vliegveld is gelegen op een kunstmatig eiland en ontvangt alle internationale vluchten voor Osaka. Op beelden is te zien dat het eiland - en dus het vliegveld - langzamerhand in de zee lijkt te verdwijnen.

Om het potentieel nog wat problematischer te maken: een op drift geraakte olietanker is in de ruwe zee tegen de brug die Kansai verbindt met het vasteland opgebotst - zie de Japanstalige tweet hieronder. De bemanning is volgens lokale media inmiddels in veiligheid gebracht.

Honderden vluchten zijn in elk geval geannuleerd in Japan, net als vele treinverbindingen. Een Japanner kreeg ondertussen onverwacht bezoek tijdens de storm: een omgevallen boom belde aan.

Vuelta: Etappe 10 - Over de Spaanse Hoogvlakte naar een sprint

De eerste rustdag in de Vuelta a España zit erop, de benen zijn weer wat opgeladen en dus kunnen de heren weer van start. Vandaag de tiende etappe en na een bergritje op zondag zal het er vandaag niet zo heftig aan toe gaan, dat is althans de verwachting.

De heren krijgen 177 kilometer voor de kiezen, met start in Salamanca. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing kunnen lezen is het daar feest: de universiteit, de oudste van Spanje, bestaat schijnbaar 800 jaar. Hartstikke mooi dus en prima om daar dan te vertrekken na de rustdag.

Het peloton koerst vandaag over de Spaanse Hoogvlakte, de meseta, en zet koers richting Portugal. Achttien kilometer van de grens ligt de finish, in Bermillo de Sayago. Woont geen hond, krap vijfhonderd mensen, maar vandaag mogen ze even aan het feest, want de Vuelta komt eraan.

De mannen stappen om 13.21 uur op, Sporza en Eurosport schakelen vanaf 15.00 uur weer in. De finish wordt ergens tussen half zes en zes uur verwacht, plus of min een paar minuten.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)
De slotkilometers van vandaag (Bron: La Vuelta)

Demo Fist of the North Star uit op PS4

Mocht je niet kunnen wachten en zo snel mogelijk de krachten van Kenshire van je scherm willen zien spatten, dan heeft Sega nu een demo voor Fist of the North Star: Lost Paradise in de PlayStation Store gezet. Je hebt welwat geduld nodig, de demo is kleine 9 gigabyte groot.

De oceanen zijn opgedroogd en water is een schaars goed. Kenshiro, een beoefenaar van de martial art Hokuto Shinken, is verslagen door Shin. De schurk heeft de verloofde van Kenshiro ontvoerd. Kenshiro trekt door woestijnen en andere barre omstandigheden. Hij hoort geruchten over de stad Eden, waar een vrouw gespot is met de naam Yuria. Tijd om naar de stad te gaan en zijn verloofde te bevrijden.

Fist of the North Star: Lost Paradise komt 2 oktober uit op PlayStation 4. We mochten al eerder aan de slag met de game, in onze preview lees je onze eerste indrukken.

Black Cat speelt met Spider-Man op PlayStation 4

Sony en Insomniac Games hebben een teaser trailer voor de eerste uitbreiding van de game Marvel’s Spider-Man online gezet. De DLC met de naam The Heist komt 23 oktober uit.

The Heist geeft je nieuwe missies en challenges, een nieuwe factie vijanden en drie nieuwe kostuums. Felicia Hardy, betere bekend als Black Cat, komt langs om met haar obsessie Spider-Man te spelen.

Marvel’s Spider-Man komt 7 september uit op PlayStation 4. Onze review mag je vanmiddag verwachten.

FOK! Wat een weer: mist en buien

Welkom!

Vandaag moet de mist of nevel eerst even oplossen. Of dat in Zeeland gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag, want daar blijft een noordelijke wind staan die aanhoudend vochtige zeelucht aan blijft voeren. In de rest van het land breekt de zon dan geregeld door. Met name in het oosten en noordoosten kan het zelfs vrij zonnig worden. Daar stroomt dan ook warme lucht uit het noorden van Duitsland binnen. En dan krijg je natuurlijk een overgangszone tussen de koelere en warme lucht. Waar die exact komt te liggen is nog niet helemaal zeker. Het lijkt er nu op dat die boven de westelijke helft komt te liggen. Toch kan dat vanmiddag ook ineens het midden zijn. Eigenlijk dus heel onzeker. Op die overgangszone, een vore welteverstaan, gaan zich buien ontwikkelen. Dat kunnen stevige buien zijn met onweer en plaatselijk heel veel regen. Als je zo'n bui over je heen krijgt kan het echt flink plenzen, want dan regent hij boven je hoofd uit. Dit komt omdat er weinig tot geen wind staat morgen, dus zo'n bui leegt zijn inhoud op een bepaalde plek. Waar en wanneer is dus nog vrij onzeker. Trouwens ook in de warme lucht is een enkele stevige bui mogelijk. Echter er zullen ook plaatsen zijn waar helemaal niets gebeurt. Het is dus even goed naar de lucht kijken of de radarbeelden raadplegen. 

De temperaturen liggen hierbij tussen de 21 graden in Zeeland tot lokaal 28 graden, of misschien nog een graadje meer in het oosten en noordoosten.

Zonkracht  

Nederland

Borgerende (Foto: bazbo)
Een prachtige foto van de noordoostkust van Duitsland bij Borgerende. (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hitman 2 gaat naar Colombia

Warner Bros. Interactive Entertainment en IO Interactive hebben tijdens PAX West een nieuwe video vrijgegeven met de eerste beelden van de volgende bestemming van Hitman 2, we gaan naar Colombia.

Deze nieuwe setting plaatst spelers in het Zuid-Amerikaans regenwoud en biedt Agent 47 een compleet andere omgeving om zijn missies in uit te voeren. Colombia biedt de spelers een omgeving met meerdere paden om te ontdekken en talloze interactieve mogelijkheden.

Hitman 2 komt 4 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Deku in 'shoot style'in My Hero One's Justice

Bandai Namco heeft een nieuw speelbaar personage aangekondigd voor My Hero One’s Justice, namelijk Deku Shoot Style. Deze nieuwe vechter is een alternatieve versie van het hoofdpersonage van de serie, Izuku ‘Deku’ Midoriya, met een nieuwe vechtstijl – shoot style. Dit is dezelfde vechtstijl die aan het eind van het derde seizoen van de anime te zien is.

Net als in de anime, is het gebruiken van de One For All kracht erg belastend voor Deku’s ongetrainde armen. Op advies van zijn mentor, All-Might, gebruikt hij in gevechten alleen zijn benen – door te concentreren op krachtige trappen en snelheid zorgt hij ervoor dat hij tijdens gevechten veel minder schade oploopt.

Dit personage wordt vrijgegeven als gratis day-one DLC. Spelers moeten deze downloaden om toegang te krijgen.

In het spel maak je een team van drie U.A. High-studenten, waaronder Izuku Midoriya, Katsuki Bakugo en Tsuyu Asui. Teams kunnen ook Pro Heroes bevatten zoals All Might en Eraserhead, maar ook schurken als Stain, Dabi en Himiko Toga. Daarna is het vechten geblazen in een 3D-arena.

My Hero One’s Justice verschijnt 26 oktober voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

My Hero One’s Justice

Rage 2

Mooi roze is niet lelijk. Dat hebben ze moeten denken bij het Zweedse Avalanche Studios toen ze bezig waren met het design van Rage 2. Roze geeft tenminste wel wat kleur aan de wereld die toch al grauw is. Niet dat het nodig is, want de demo die wij onder ogen kregen op Gamescom was een grote adrenaline pump van jewelste.

Kwart Nederlanders vindt eigen gezondheid slecht

Bijna een kwart van de Nederlanders van 19 jaar of ouder beoordeelde zijn of haar gezondheid in 2016 als zeer slecht, slecht of ‘gaat wel’. Per gemeente loopt dit aandeel uiteen van 15 tot ruim 35 procent. Deze verschillen in ervaren gezondheid zijn deels te verklaren door verschillen in de bevolkingssamenstelling. Dat blijkt uit een analyse op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2016, een onderzoek van de GGD-en, het RIVM en het CBS.

Zowel in het uiterste noordoosten, zuidoosten als het zuidwesten van het land bevinden zich gemeenten waar relatief veel mensen hun gezondheid als minder dan goed beoordelen. Maar ook verspreid door het land liggen enkele van dit soort gemeenten.

Bevolkingssamenstelling verklaart gezondheidsverschillen deels
De ervaren gezondheid hangt samen met leeftijd, migratieachtergrond, inkomen en opleidingsniveau. De bevolkingsopbouw van een gemeente is daarom van invloed op het gemiddelde van de ervaren gezondheid. Dat gemiddelde is lager in gemeenten met veel oudere inwoners, veel inwoners met een migratieachtergrond, veel inwoners met een lager inkomens- of opleidingsniveau, en in gemeenten waar relatief veel mensen wonen met een aandoening of beperking.

Als rekening gehouden wordt met de verschillen in bevolkingssamenstelling en de verschillen in aandoeningen en beperkingen, zijn de gemeentelijke verschillen in ervaren gezondheid minder groot. Maar het is niet zo dat alle verschillen verdwijnen. Er blijven verschillen in ervaren gezondheid bestaan.

Kwart Nederlanders vindt eigen gezondheid slecht  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Kwart Nederlanders vindt eigen gezondheid slecht (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.