FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van donderdag 16 augustus 2018

Groen Links: kraken is prima!

GroenLinks heeft begrip voor de krakers die in een pand zitten in Zuid. Dit zegt raadslid Zeeger Ernsting in een reactie op een interview dat AT5 vorige week had met de groep die zichzelf De Rederijkers noemt.

De groep jonge Amsterdammers ging begin juli het pand in, omdat het volgens hen al anderhalf jaar leeg stond. 

'Ze hebben een heel groot punt'
Ernsting snapt de situatie waarin de krakers verkeren. 'Ze hebben een heel groot punt als ze zeggen dat sommige buurten steeds meer een soort van reservaat voor de rijken dreigen te worden. En de woningnood is tegelijkertijd heel hoog en er zijn veel gebouwen die leeg blijven staan. Dan snap ik dat ze teruggrijpen naar die oude methode van het kraken van panden om in te wonen.' 

De GroenLinkser gaat nog verder, hij vindt dat de samenleving meer waardering mag tonen voor krakers in het algemeen. 'Amsterdam heeft een rijke traditie met krakers. Zij hebben voor een groot deel de stad, zoals wij die nu kennen, gered. Grote delen van Amsterdam waren gesloopt als er niet mensen in het verleden hadden ingegrepen door panden te kraken die leeg stonden.'

'Wat van jou is, is van jou'
CDA-raadslid Diederik Boomsma noemt de reactie van Ernsting opmerkelijk. 'Ik vind die morele verwarring bij linkse partijen merkwaardig. Je mag niet stelen en jezelf ook niet andermans pand toeëigenen.' Volgens Boomsma is het eigendomsrecht hét fundament van beschaving. 'Wat van jou is, is van jou en wat van mij is, is van mij. Je mag ook geen fietsen jatten van mensen, geen auto's stelen, en ook niet andermans huis bezetten.'

Is anti-kraak dan de oplossing?
Een manier waarop pandeigenaren voorkomen dat hun panden ten prooi vallen aan krakers, is het inschakelen van een leegstandsbeheerder, het zogeheten anti-kraak. Dit is bij wet geregeld, maar Ernsting vindt dat niet per definitie goed. 'Het is leegstandsbeheer en leegstand is leegstand. Wij ontruimen niet voor leegstand. Krakers zouden wat mij betreft mogen blijven zitten, zolang het binnen de kaders van de wet gebeurt.'

Boomsma vindt het een rare opmerking van Ernsting. 'Kraken is strafrechtelijk verboden, mensen kunnen daarvoor een jaar celstraf krijgen. Zo klinkt het als een oproep om de wet te overtreden, dat vind ik bezwaarlijk. Zeker voor een raadslid. Leegstandsbeheer is volgens de CDA'er alles behalve ideaal, maar volgens hem kan een huiseigenaar soms niet anders. 'Er zullen altijd panden zijn die een tijdje leeg moeten staan, omdat er ondertussen plannen worden gemaakt, of omdat de gemeente zelf traag is met het verstrekken van een vergunning of allerlei andere zaken. Dan is anti-kraak een goede oplossing.' 

Vrijplaatsen en rafelranden
Onlosmakelijk verbonden met de discussie over kraken, is de tegencultuur die in Amsterdam onder druk staat. Met het ontruimen van veel vrijplaatsen in de afgelopen jaren, en die van het ADM-terrein op komst aan het eind van dit kalenderjaar, zijn er steeds minder plekken waar creatievelingen ongestoord en ongeremd, zonder bemoeienis van overheden kunst en cultuur kunnen ontwikkelen. 

Volgens Ernsting moet Amsterdam deze plaatsen waarborgen en waar mogelijk ook de ruimte bieden voor vrijplaatsen in de binnenstad. 'Toen ik uitging in de jaren negentig, ging ik naar de Vrieshuis Amerika en de Graansilo in de kelders daar. Ik heb de meest waanzinnige feesten en kunstprojecten gezien, dat was allemaal vlakbij het centrum. Dat is eigenlijk allemaal weg, de hele stad is opgepompt en aangeharkt.' 

Ernsting wil mensen die anders kunnen en willen zijn een plek blijven bieden, zoals ook in het coalitieakkoord is opgenomen dat tegencultuur een plek moet krijgen in de stad. 'Als dat er niet meer is, krijg je slechts een reservaat voor mensen die geld willen verdienen, dan sterft de ziel van je stad.'

'Valse tegencultuur'
Diederik Boomsma vindt de hele discussie over vrijplaatsen flauwekul. 'Het is een valse tegencultuur. Tegencultuur is niet lekker een pandje bezetten en kraken en je plotseling creatief voelen. De ironie is dat de gemeente deze plekken moet stimuleren. Dan heb je een gesubsidieerde, door de gemeente ondersteunde tegencultuur. Dat is per definitie geen tegencultuur.' 

Boomsma vindt dat als creatievelingen bepaalde plekken in de stad waardevol vinden, ze er simpelweg voor moeten betalen, net als iedereen. 'Dat ADM-terrein bijvoorbeeld, dat is al twintig jaar gekraakt, maar het is van andere mensen. Het feit dat jij daar een moestuintje hebt gebouwd gedurende tien jaar betekent niet dat jij daar dan mag blijven omdat jij jezelf zo creatief vindt.'

Kansenregen brengt Feyenoord niets tegen AS Trencin

Feyenoord is er niet in geslaagd om de 0-4 nederlaag uit de heenwedstrijd tegen AS Trenčín in voorronde van de Europa League weg te poetsen.

Bij Feyenoord was er een basisplaats voor doelman Kenneth Vermeer, waardoor Justin Bijlow op de bank plaatsnam. De Rotterdammers begonnen furieus aan de wedstrijd en een inzet van Jens Toornstra ging net naast. Na acht minuten spelen volgde de gewenste vroege openingstreffer. Uit een hoekschop kopte Eric Botteghin raak: 1-0. Lang konden de Rotterdammers niet genieten van de voorsprong, want een minuut later maakte Antonio Mance, vorige week al driemaal trefzeker, al de 1-1.

Feyenoord domineerde in de eerste helft, maar liet het na om te scoren. Robin van Persie kreeg twee kansen, maar een schot van zijn linkervoet ging voorlangs en hij schoot over. In de tussentijd wist Botteghin ook niet raak te koppen. Steven Berghuis kreeg ook een mogelijkheid, maar vond doelman Igor Semrinec op zijn weg naar succes. De doelman moest zich wel gewonnen geven bij een inzet van Jens Toornstra, maar de middenvelder zag zijn inzet net voor de lijn gekeerd worden door een verdediger. De laatste kans voor rust was voor Tonny Vilhena, maar ook hij faalde in de afronding.

De eerste kans na de thee was er voor de Slowaken. De ex-Feyenoorder Joey Sleegers verzuimde om de 1-2 te maken. De thuisploeg nam al snel weer het initiatief en wist wederom een aantal grote kansen te creëren. Tot tweemaal toe wist Van Persie niet te scoren. Botteghin kopte de bal van dichtbij naast en de Braziliaan zag ook Semrinec redding brengen. Tyrell Malacia, die als linksback begon, meldde zich ook voor het doel van Trenčín en schoot de bal via de hand van de doelman tegen de paal.

De ploeg van Giovanni van Bronckhorst kwam niet verder van 1-1 en kan zich door de uitschakeling in de Europa League volledig focusen op de KNVB Beker en de Eredivisie. Komende zondag is Excelsior in de comptititie de tegenstander. Ajax en PSV zijn de enige twee Nederlandse ploegen die nu nog Europees actief zijn.

Vitesse uitgeschakeld na nieuwe nederlaag tegen Basel

Het Europees avontuur voor Vitesse is voorbij. Net als een week geleden was FC Basel in de voorronde van de Europa League met 1-0 te sterk.

Vitesse, dat met dezelfde basis speelde die afgelopen zondag met 5-1 te sterk was voor FC Groningen, nam vanaf de aftrap het initiatief, maar het resulteerde niet in kansen. Basel werd wel gevaarlijk, maar Maikel van der Werff en Jake Clarke-Salter hielden de Zwitsers van het scoren af. Matús Bero werd voor Vitesse gevaarlijk, waar hij de bal naast kopte uit een hoekschop van Alexander Büttner.

Basel bleef de gevaarlijkste ploeg en Fabian Frei kon doorlopen richting het Arnhemse doel, maar schoot naast. In de 27ste minuut moest Vitesse met tien man verder nadat Clarke-Salter een rode kaart kreeg na gevaarlijk spel. Basel wist direct te profiteren en Albian Ajeti kopte uit een hoekschop geweldig binnen: 1-0. De spits had ook de tweede treffer op zijn schoen, maar schoof naast.

Na rust zocht Vitesse via Roy Beerens en Navarone Foor naar de gelijkmaker, maar de vleugelaanvaller kwam net te kort bij een voorzet en de middenvelder schoot over. Ricky van Wolfswinkel, die in de heenwedstrijd het enige doelpunt maakte, kreeg een kopkans op de 2-0, maar zag doelman Eduardo redding brengen. De spits kreeg in de slotfase ook nog een kans, maar schoot over waardoor het 1-0 bleef en FC Basel over twee wedstrijden met 2-0 won.

Asbest naast school dumpen zorgt voor woede

In het Australische Sydney wordt flink gewerkt aan de snelweg M4 en daarbij stuitte men op een behoorlijke hoop met asbest besmet materiaal. Daar moest iets mee gebeuren en dus werd het plan opgevat om de boel te dumpen op een leeg stuk land...160 meter van een school.

Niet geheel verrassend heeft dat idee van de lokale autoriteiten tot het nodige verzet geleid van woedende ouders, die weinig zin hadden in een asbestberg naast de school van hun kinderen. "Mensen zitten hier redelijk door in de stress en dreigen hun kinderen van school te halen", aldus een bewoonster.

Onder druk van de gemeenschap - en om politieke problemen te vermijden - heeft de transportminister van de staat New South Wales, Melinda Pavey, de beslissing toch maar teruggedraaid. Toch is ze wel duidelijk: het spul moet érgens gedumpt worden. "We gaan proberen een andere plek te vinden, daar zetten we ons voor in, net als voor de veiligheid", zegt Pavey.

Volgens Pavey is het de bedoeling om het spul minstens een halve meter onder de grond te stoppen, bedekt met speciaal materiaal, aarde en bebossing.

Spaanse spelersvakbond woedend om plan La Liga

De spelersvakbond van Spanje (AFE) is totaal niet te spreken over het plan om sommige duels uit La Liga voortaan in Noord-Amerika te laten spelen.

La Liga bracht donderdag naar buiten dat er een deal van vijftien jaar is gesloten met het Amerikaanse Relevant Sports. Het is de bedoeling dat enkele competitiewedstrijden in de Verenigde Staten en Canada zullen worden gespeeld. Dat zal vooral gelden voor duels van Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid.

De AFE vindt het jammer dat zij als vakbond niet betrokken was bij het maken van die plannen. "De AFE heeft sterke bezwaren tegen het plan om wedstrijden in de VS te spelen", luidt hun statement. "Zoals gebruikelijk heeft La Liga de mening van spelers naast zich neergelegd en een keuze gemaakt waar alleen zijzelf iets aan hebben. Er wordt geen rekening gehouden met de gezondheid van de spelers of mogelijke risico's, en nog minder met de wil van de supporters."

"Voetballers zijn geen wisselgeld dat je kunt inzetten om derden te bevoordelen", voegt AFE-voorzitter David Aganzo eraan toe. De Spaanse competitie gaat vrijdagavond van start met Girona - Real Valladolid en Real Betis - Levante. Barcelona ontvangt zaterdag Deportivo Alavés, Real Madrid komt zondag in actie tegen Getafe (thuis) en Atlético Madrid speelt pas maandag, in en tegen Valencia.

Start Serie A mogelijk uitgesteld door drama in Genua

Juventus geeft zaterdag bij Chievo de aftrap voor het nieuwe seizoen in de Serie A. De competitiestart wordt mogelijk echter uitgesteld.

Dat heeft te maken met het verschrikkelijke drama in Genua, waar dinsdag zeker 39 mensen om het leven kwamen toen een deel van de Ponte Morani-brug instortte. Heel Italië is geschokt en aanstaande zaterdag is er een dag van nationale rouw. Om 18:00 uur zou Chievo - Juventus van start gaan en om 20:30 uur staat Lazio - Napoli op het programma.

Er gaan dus geluiden op om alle duels van het eerste speelweekend uit te stellen. "Ik heb met de voorzitters gebeld, zodat we met zijn allen kunnen zeggen dat we niet spelen", zegt Massimo Ferrero, de voorzitter van Sampdoria, tegen RMC Sport. "Ik weet zeker dat Gaetano Micchichè (van de Serie A) besluit niet te gaan spelen. Ik heb met Giuseppe Marotta gesproken en hij zei dat Juventus niet gaat spelen."

Zaterdag is ook de dag van de staatsbegrafenis van de slachtoffers. "Je kan niet spelen op de dag van de diensten", vindt Ferrero. "Ongeacht de beslissing van de competitieorganisator, gaan Sampdoria, Genoa en Fiorentina niet spelen. We hopen dat gezond verstand zegeviert." Sommige fans van Genoa en Fiorentina gaven eerder al aan dat zij komend weekend niet naar de wedstrijden van hun club komen kijken.

Sneijder: "Juventus gaat met Ronaldo niet de CL winnen"

Sneijder was met Internazionale in 2010 de laatste Italiaanse club die de grootste Europese trofee wist te pakken. Juventus stond de afgelopen drie jaar tweemaal in de finale, maar de laatste eindzege dateert alweer van 1996. Ook komend seizoen gaat het de Oude Dame niet lukken, zo beweert Sneijder.

"Het gaat niet om maar één speler. Juventus heeft het de afgelopen jaren goed gedaan in de Champions League, maar het is niet alsof één speler alles gaat veranderen", vertelt de middenvelder van Al-Gharafa aan beIN Sports. "Het is niet dat je de Champions League gaat winnen omdat hij in zijn eentje zó veel verandert."

De 34-jarige routinier ziet Juventus wel weer kampioen van Italië worden. "Maar je hebt meer nodig om de Champions League te winnen. Ronaldo is een professional en heeft de kwaliteiten, dus ik ben ervan overtuigd dat hij zich snel gaat aanpassen. Hij gaat hoe dan ook slagen in de Serie A, ondanks dat het een andere competitie is dan La Liga. Als hij snel kan wennen, dan wordt het makkelijk voor hem. Hij gaat mooie dingen laten zien."

Rienstra kon naar buitenland: "Op halfuur van de Gazastrook"

Ben Rienstra ruilde AZ deze week in voor sc Heerenveen. De 28-jarige Alkmaarder had ook voor het buitenland kunnen kiezen.

Zo toonde bijvoorbeeld het Israëlische Hapoel Beer Sheva interesse. "Dat was op een halfuurtje rijden van de Gazastrook. Dat voelde niet goed", laat Rienstra weten aan het Friesch Dagblad. "Ik had voor mezelf wel een lijstje gemaakt en dat met mijn familie besproken."

"Ik wilde alleen naar het buitenland als het goed voelde, als het veilig was en we daar goed konden wonen. En ik wilde niet naar een land waar ze niet goed betaalden." Van zijn vader hoorde de middenvelder vervolgens van de belangstelling uit Heerenveen. "Dat is in potentie een van de grote clubs in Nederland achter de top drie, met een van de mooiste stadions. Daar hoef je niet lang over na te denken."

"Heerenveen heeft ook goede middenvelders, maar het zijn andere types dan ik. Er is er niet eentje die vergelijkbaar is met mij. Ik ben een typische box-to-box speler; van het ene strafschopgebied naar het andere." De Friezen startten de competitie vrijdag met een 2-3 zege bij PEC Zwolle. Zondag komt Vitesse op bezoek in het Abe Lenstra Stadion.

Ben Rienstra stond sinds de zomer van 2015 bij AZ onder contract. Afgelopen seizoen verhuurde de Alkmaarse club hem aan Willem II. Eerder droeg de defensieve middenvelder de clubkleuren van Heracles Almelo en PEC Zwolle.

Econoom waarschuwt Feyenoord: "Wanbeleid van grote omvang"

Tsjalle van der Burg laat zich opnieuw kritisch uit over het plan van Feyenoord om een nieuw stadion te bouwen dat volgens hem niet rendabel is.

De econoom van de Universiteit van Twente is een bekende criticaster van Feyenoord City, zoals het plan wordt genoemd. "Feyenoord wil een bijzonder duur en waarschijnlijk onrendabel stadion bouwen, dat vooral door private partijen gefinancierd moet worden", vertelt Van der Burg aan het Financieel Dagblad.

"Verrassend genoeg lijkt die financiering rond te komen, maar vermoedelijk zal het stadion vrij snel na de opening failliet gaan. En dat zal ook de club zwaar treffen." Volgens hem wordt een zitplaats in het nieuwe stadion 2,1 keer duurder dan een plek in de Johan Cruijff ArenA. "Terwijl het geen kostbaar akoestisch dak krijgt en in weinig parkeerplaatsen voorziet. Van alle clubstadions in Europa waarin vorig seizoen werd gespeeld, waren alleen die van Arsenal en Bayern München duurder."

Van der Burg begrijpt niet waarom de gemeente Rotterdam denkt dat de komst van Feyenoord City 'cruciaal is voor die gebiedsontwikkeling'. "Gegeven deze visie wil de gemeente die ontwikkeling alleen mogelijk maken als ook het stadion wordt gebouwd. Voor bedrijven die opdrachten willen bij de realisatie van Feyenoord City, kan dit reden zijn het stadion mede te financieren."

Een renovatie van De Kuip is volgens de econoom een goed alternatief. Hij spreekt tot slot van een 'wanbeleid van een omvang die in het Europese voetbal nog niet eerder is voorgekomen'.

Man opgepakt voor aanranden minderjarigen

Bij een zwembad in ’s-Hertogenbosch werd woensdagmiddag even na 14.00 uur een 47-jarige man uit Den Bosch opgepakt. Hij zou even daarvoor in het zwembad drie minderjarige jongens hebben betast.

Meteen nadat de jongens van 12 en 13 jaar werden betast, spraken ze een medewerker van het zwembad aan. Hij schakelde direct de politie in. Agenten wisten de man vervolgens op te pakken in het zwembad. Hij zit vast en wordt verhoord.

Met de drie jongens gaat het naar omstandigheden goed. Zij hebben donderdag met hun ouders aangifte gedaan.

La Liga gaat de grens over na 15-jarige deal

De organisator van La Liga heeft een deal gesloten die inhoudt dat een aantal duels in de Verenigde Staten en Canada worden gespeeld.

La Liga meldt dat er een deal voor vijftien jaar is gemaakt met Relevant Sports. De verwachting is dat vooral Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid af en toe naar Noord-Amerika reizen om daar competitieduels te spelen. De overeenkomst gaat per direct in en wellicht wordt komende winter al de eerste wedstrijd buiten Spanje afgewerkt.

"Ons doel is om de passie voor het voetbal over de hele wereld te vergroten. Deze overeenkomst zal zeker zorgen voor meer populariteit in de VS en Canada", legt competitievoorzitter Javier Tebas uit. "Als de NBA en de NFL buiten hun territorium mogen spelen, waarom de Spaanse competitie dan niet?"

"Ons doel is om één wedstrijd van de grond te krijgen. We gaan bekijken hoe het vanaf daar ontwikkelt", liet Danny Stillmann van Relevant Sports eerder weten aan de Financial Times. "Een van de kansen voor LaLiga is om hier aan hun merk te werken. (…) Het is aan ons de taak om hun verhaal, van de clubs en de sterren, goed te vertellen."

Vernieuwd magazine voor veteranen

Bij meer dan 100.000 veteranen valt volgende week het vernieuwde magazine Checkpoint op de deurmat. Vandaag overhandigde directeur van het Veteraneninstituut kolonel Ludy de Vos in Doorn het eerste exemplaar aan de veteranen Kamerman, Bekkers en Barbier.

De 90-jarige Indiëveteraan Bert Kamerman en de 85-jarige Nieuw-Guineaveteraan Bert Bekkers ontvingen 25 jaar geleden uit handen van minister Relus ter Beek de eerste veteranenpassen. Destijds kregen pashouders allen een gratis defensieblad naar keuze. In 1995 kwam er met 'De Opmaat' een eerste magazine speciaal voor veteranen bij en sinds achttien jaar is dat de Checkpoint.

Naast deze veteranenpashouders van het eerste uur, ontving ook veteraan Michel Barbier een eerste exemplaar van de vernieuwde Checkpoint. Hij is nog in werkelijke dienst en ontving begin juli het Kruis van Verdienste voor zijn  optreden in Soedan. Zijn verhaal is te lezen in Checkpoint en zijn portret siert de cover.

Vernieuwing
De aanleiding om Checkpoint in een nieuw jasje te steken was de overgang naar een andere uitgever. De komende jaren zijn vormgeving en (eind)redactie ondergebracht bij Media Group Productions (MPG) uit Amstelveen, onder leiding van hoofdredacteur Annemiek Sinnige, dochter van een Indiëveteraan.

Kolonel De Vos toonde zich verguld: "Checkpoint nieuwe stijl is nog beter leesbaar en heeft meer pagina’s, kortere compacte thema’s en verhalen, meer foto’s en nieuwe rubrieken. De dikkere uitgave verschijnt voortaan 8 in plaats van 10 keer per jaar. Tegelijkertijd blijft het blad vertrouwd en staat de veteraan meer dan ooit centraal."

Wie ontvang de Checkpoint?
De vernieuwde Checkpoint ploft niet alleen op de deurmat bij veteranen met een veteranenpas, maar ook, eenmalig, bij hen in werkelijke dienst en post-actieve veteranen zonder veteranenpas. Veteranen die nog in dienst zijn, kunnen het blad digitaal lezen.

Meer informatie
Ook als oud-gediende Checkpoint ontvangen? Vraag dan eerst een veteranenpas aan.

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

Mythische Pokémon Celebi naar Pokémon GO

Niantic kondigt aan dat de mythische Pokémon Celebi binnenkort verschijnt in Pokémon GO. Eerder was de Pokémon enkel beschikbaar voor bezoekers van het Pokémon GO Fest. De wijze waarop je Celebi vrijspeelt is gelijk aan die van Mew.

Dit betekent dat je verschillende taken moet uitvoeren in de game. Denk aan het vangen van Pokémon met een specifiek type of zelfs een specifieke Pokémon. Voor deze taken ontvang je xp, items of een encounter met een wilde Pokémon. Uiteindelijk krijg je de mogelijkheid om Celebi te vangen. De progressie voor Mew en Celebi verlopen los van elkaar, Celebi is dus geen vervanging van Mew. Vanaf 20 augustus kun je aan de slag om de tijdreis Pokémon aan je collectie toe te voegen.

Vanaf 20 augustus kom je ook meer Pokémon tegen die hun origine kennen in Johto en staat Field Research in het teken van Johto. Een goede gelegenheid dus om die regionale Pokédex op te vullen.

Celebi Pokémon GO

Styuven verrast sprinters in BinckBank Tour

Jasper Stuyven heeft de vierde rit in de BinckBank Tour gewonnen. De 26-jarige Belg van Trek-Segafredo reed in de laatste kilometer weg uit het peloton en behield zijn voorsprong vast tot aan de finish in Ardooie. Caleb Ewan sprintte naar de tweede plaats, voor Zdenek Stybar. Matej Mohoric is ook na de vierde etappe de leider in de BinckBank Tour.

Vroeg in de etappe reed er een kopgroep van renners weg met daarbij Elmar Reinders van Roompot-Nederlandse Loterij, maar ze haalde de live uitzending niet. Doordat de wind vrij spel had, werd er nerveus gekoerst in het peloton, waardoor de vroege vlucht al snel weer voorbij was.

Door de wind brak het peloton in meerdere stukken, maar al snel kwam alles weer bij elkaar. Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij), Dries De Bondt (Veranda’s Willems-Crelan), Alex Kirsch (WB Aqua Protect Veranclassic) en Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) zorgde voor een nieuwe aanvalspoging en ze kregen meer dan één minuut van het peloton.

Met de gouden kilometer in aantocht op ruim twintig kilometer van de streep zag Veranda's Willems-Crelan de kans om de leiderstrui over te nemen van Matej Mohoric. De Belgische ploeg reed het gat naar de kopgroep, waarna Sean De Bie, de nummer twee in het klassement, voor de bonificatieseconden moest gaan zorgen. De belg toonde zich ook in de gouden kilometer, maar dat deed klassementsleider Mohoric ook en won zelfs de laatste bonificatiesprint, waardoor de Sloveen zelfs wat uitliep in het klassement.

Op de plaatselijke ronde in Ardooie leek een massasprint in de maak, ondanks verschillende pogingen kwam niemand weg. In een bochtige finale zag Jasper Stuyven wel zijn kans. Trek-Segafredo begon aan kop van het peloton met nog anderhalve kilometer te gaan. In de laatste kilometer liet een renner van Trek-Segafredo een gaatje vallen, waardoor Stuyven een gaatje had op het peloton. De 26-jarige Belg behield zijn voorsprong vast en kon aan de streep een juichgebaar maken. Caleb Ewan won de sprint voor de tweede plaats.

Marine onderschept ruim 400 kilo coke

Het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Friesland heeft afgelopen donderdag, in samenwerking met de Kustwacht van Sint Maarten, ruim 400 kilo cocaïne onderschept tijdens een patrouille in de Caribische Zee. De drugs is inmiddels overgedragen aan het Openbaar Ministerie van Sint Maarten en vernietigd.

De Friesland is momenteel actief als stationsschip in het Caribisch Gebied. Tijdens een reguliere nachtelijke patrouille kwam het schip een verdachte boot op het spoor dat onder Venezolaanse vlag in de Caribische Zee voer. De boot viel op door een afwijkende positie en vaargedrag.

NH90
De maritieme NH90-helikopter, die momenteel aan boord van het schip is geëmbarkeerd, zag met haar sensoren het verdachte vaartuig als eerste. Nadat de Friesland het bootje enkele uren had geschaduwd werd de NH90 ingezet om het contact nader te onderzoeken. Hierop veranderde de verdachte boot van koers. Zr.Ms. Friesland is toen, samen met één van haar snelle FRISC-onderscheppingsboten, richting het bootje gevaren. De bemanning van de verdachte boot gooide daarop direct een aantal pakketten in het water.

Deze pakketten zijn door de onderscheppingsboot uit het water gehaald en aan boord van het stationsschip gebracht. Na een controle bleek het te gaan om maar liefst 406 kilo cocaïne.

Teamwerk
De commandant van het marineschip, kapitein-luitenant ter zee Nicole Kuipers, is positief over de geslaagde actie: “De onderschepping was uitstekend teamwerk tussen de bemanning van Zr.Ms. Friesland, de NH90-helikopter en de leden van de Kustwacht van Sint Maarten die momenteel aan boord van het schip geëmbarkeerd zijn.”

Stationsschip
Zr.Ms. Friesland is een Oceangoing Patrol Vessel van de Koninklijke Marine. Het schip zal nog tot eind november in het Caribisch gebied actief zijn als stationsschip. Behalve drugsbestrijdingsoperaties, is het schip ook paraat voor reddingsoperaties en humanitaire noodhulp.

Marine onderschept ruim 400 kilo coke
Marine onderschept ruim 400 kilo coke(Foto: Defensie.nl) 

Marine onderschept ruim 400 kilo coke
Marine onderschept ruim 400 kilo coke (Foto: defensie.nl) 

Politie zoekt scooterrijders na ernstig ongeluk

De recherche in Eindhoven is dringend op zoek naar twee jongens die woensdagavond een jongeman en een meisje zwaargewond achterlieten na een flinke aanrijding tussen twee scooters. Het ongeluk gebeurde even voor 21.30 uur op het Savoiepad in Eindhoven.

Twee meisjes zaten achterop de scooters van twee onbekende jongens, die ze even daarvoor in een parkje hadden ontmoet. De vier besloten een rondje te gaan rijden in de buurt. Op het Savoiepad kwam één van de scooters hard in aanrijding met een andere scooter, bestuurd door een 19-jarige Eindhovenaar. Hij raakte zwaargewond, onder meer aan zijn hoofd. Het meisje dat achterop de andere scooter zat, een 15-jarige uit Eindhoven, raakte ook gewond. De twee onbekende jongens gingen er na de aanrijding vandoor, zonder zich om de slachtoffers te bekommeren. Ook het andere meisje op de andere scooter lieten ze achter.

Brand
Terwijl medewerkers van de ambulance druk bezig waren met het helpen van de slachtoffers, kwam nog geen kwartier na de aanrijding een melding binnen over een scooter die op het Aanschot in Eindhoven in brand stond. De Honda bleek in brand te zijn gestoken en de recherche gaat ervan uit dat dit de scooter is die bij de aanrijding betrokken was. Het voertuig brandde volledig uit.

Verkeersspecialisten onderzoeken de exacte toedracht van de aanrijding, terwijl de recherche er alles aan doet om de twee onbekende jongens op te sporen: “Om deze twee jongens te pakken, zijn wij natuurlijk ook op zoek naar getuigen van de aanrijding en mensen die iets hebben gezien van het in brand steken van de scooter op het Aanschot.” Iedereen met informatie kan bellen met 0900-8844 of gebruikmaken van het tipformulier. Blijf je liever anoniem, maar heb je interessante informatie voor de recherche? Bel met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

De twee slachtoffers liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. De jongeman uit Eindhoven is niet aanspreekbaar.

Van der Poel demonstreert zijn klasse in Noorwegen

Mathieu van der Poel heeft de eerste etappe in de Arctic Race of Norway op zijn naam geschreven. De 23-jarige Nederlandse kampioen reed op de slothelling op indrukwekkende wijze weg bij zijn concurrenten en pakte zo zijn eerste zege in het rood-wit-blauw.

In een etappe van 184 kilometer van Vadsø naar Kirkenes probeerde verschillende renners mee te zitten in de vroege vlucht. Uiteindelijk reed er een grote kopgroep van twintigtal renners weg uit het peloton.

Het peloton zat nooit ver achter de kopgroep en met nog een dertig kilometer te gaan was de aansluiting dan ook gemaakt met de kopgroep. Ondanks dat ze waren aangesloten was het nooit rustig in het peloton. Ditmaal probeerde zes renners weg te rijden uit het peloton, wat ze eindelijk lukte, maar kregen nooit veel ruimte van het peloton. Ook twee andere probeerde het, maar met nog vijfhonderd kwam alles samen op de slothelling van Kirkenes.

Van der Poel begon als derde aan de slothelling, maar leek ingesloten te worden. Hij kwam ook bijna ten val, maar de alleskunner op de fiets zag toch een gaatje en reed op een indrukwekkende manier weg bij zijn concurrenten. Van der Poel is ook de eerste leider in de Noorse rittenkoers.

Reggie en Mike Morhaime kondigen Diablo III aan voor Switch

Het was geen verrassing meer na veel geruchten en leaks: Diablo III Eternal Collection komt naar Nintendo Switch. De aankondiging wordt gedaan door Reggie van Nintendo en Mike Morhaime van Blizzard.

De game komt zoals verwacht met alle content en updates die tot nu toe zijn uitgegeven. Ook komt de game met items uit The Legend of Zelda, waaronder Ganondorf's uitrusting en een Cucco-companion. Bekijk de aankondigingstrailer hieronder.

Diablo III Eternal Collection lanceert deze herfst voor Nintendo Switch.

Grip 1 voor restaurantbrand in Egmond aan Zee

Een flinke brand in Egmond aan Zee houdt de brandweer momenteel flink bezig. Er is Grip 1 afgekondigd, wat inhoudt dat er extra bluseenheeden opgeroepen kunnen worden uit de regio. 

De brandweer zet voornamelijk in op het voorkomen van het overslaan van de brand naar de omliggende huizen, want zoals op de beelden te zien is, lijkt Restaurant de Klok aan de Smidsstraat reddeloos verloren door de uitslaande brand. 

Naast blusvoertuigen is de KNRM aanwezig om extra bluswater aan te voeren vanaf zee. Toen de brand uitbrak waren er meerdere mensen aanwezig. Zij liepen onder meer brand- en snijwonden op. Een persoon is overgebracht naar het ziekenhuis. 

Hier kun je live meekijken bij de bluswerkzaamheden. 

Grip 1 voor Restaurantbrand in Egmond aan Zee (Foto: Lucien van Vegten)
Grip 1 voor Restaurantbrand in Egmond aan Zee (Foto: Lucien van Vegten)

Plantronics kondigt nieuwe headsets aan

Plantronics heeft vandaag de RIG 300-serie en RIG 400 PRO HC gaming headsets aangekondigd.

De RIG 300-serie is beschikbaar als Xbox One- (HX), PlayStation- (HS), Universal- (HC) en pc-editie. Ze hebben een modulair, duurzaam ontwerp met open oorschelpen die lichtgewicht en comfortabel zijn, dus geschikt voor lange spelsessies. Extra functies zijn onder meer:

 • SoundGuard akoestische veiligheidstechnologie die het gehoor van gamers beschermt tegen onverwachte audiopieken en maximale DB-niveaus.
 • 40 mm drivers die responsieve bas leveren voor high-definition audio die elk detail versterkt.
 • Inline-bediening voor spelvolume en mute.

De RIG 400 PRO HC verbetert de vorige versie van de RIG 400 met de RIG Game Audio Dial (waarop patent is aangevraagd) die je het volume met aanrakingen van je vingertoppen laat regelen. Andere functies zijn onder andere:

 • Dubbelmateriaal oorkussens die geluid van buitenaf blokkeren met vocht afvoerende stof om ervoor te zorgen dat de headset tijdens lange gevechten comfortabel blijft zitten.
 • Dynamische 40 mm-drivers met lage frequentie-resonators.
 • De mogelijkheid om driedimensionaal geluid te ontgrendelen met een prepaid Dolby Atmos for Headphones -activeringscode. Dolby Atmos is alleen voor Xbox One en niet opgenomen in het HS-model voor PlayStation 4.

De RIG 300-serie, voor gebruik met Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch en Windows 10, is nu verkrijgbaar voor € 39,99. RIG 400 PRO HC, voor gebruik met Xbox One en PlayStation 4, is nu verkrijgbaar voor € 59,99.

Plantronics RIG 400 Pro HC (Foto: Plantronics)
Plantronics RIG 400 Pro HC (Foto: Plantronics)

F1 2018 wacht op het groene licht

De release van F1 2018 laat niet lang meer op zich wachten. Codemasters heeft daarom vandaag een nieuwe trailer van de game onthuld waarin de gameplay en cinematics centraal staan.

De lancering van de game vindt plaats in het hetzelfde weekend als waarin het seizoen weer wordt hervat met de Grand Prix van België. "We proberen de game zo dicht mogelijk bij de échte sport te brengen. De oogstrelende visuals, realistische simulatie en iconische omgevingen maken van F1 2018 een ongelooflijk spektakel", zegt Game Director Lee Mather. "We hebben een uitstekende band met F1 en de teams, die zich flink inspannen om de game op alle vlakken te verbeteren."

Vanaf 24 augustus is F1 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

RuneScape brengt miljard dollar op, Jagex kondigt Jagex Partners aan

Jagex viert dat de RuneScape-franchise na vele jaren van groei officieel een miljard dollar heeft opgebracht. De totale inkomsten van de RuneScape-franchise zijn per 30 juni 2018 $1,064 miljard. Tussen neus en lippen door kondigen ze meteen Jagex Partners, een partnerprogramma, aan.

Jagex Partners gaat live-games uitgeven en operationele diensten aanbieden die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van externe studio's. Centraal in het aanbod staat de toegang tot speciale diensten van Jagex, inclusief gebruikersacquisitie, digitale marketing, analytische en doelgroepgerichte systemen, managen van virtuele inkomsten, factureringssystemen, klantenondersteuning en community leadership.

Partnerstudio's gaan ook profiteren van een gepatenteerd technologieplatform dat partnertitels zal integreren in het live-activiteitenecosysteem van Jagex - inclusief beheer van spelersaccounts en authenticatie, inkomsten genereren, virtueel valutabeheer, distributie, hosting en tools voor spelersinzichten. Jagex Partners omarmt zowel pc-, console- als mobiele titels en zal niet alleen toegang bieden tot de westerse markten, maar ook tot China, 's werelds grootste gamesmarkt. Dit is mogelijk dankzij moedermaatschappij Fu Kong Interactive.

Jagex Partners

Metro Exodus krijgt preorderbonussen en Aurora Edition

Deep Silver en 4A Games hebben de preorderbonussen en een gelimiteerde Aurora Edition van Metro Exodus bekendgemaakt.

Er zijn twee edities:

 • De Aurora Limited Edition bevat de game in een exclusieve Steelbook, een artbook van 32 pagina's en de seizoenspas. Die laatste twee zijn opgeborgen in een metalen case met daarop de Aurora, de stoomlocomotief die Artyom en zijn team gebruiken om door het post-nucleaire Rusland te reizen.
 • De Standard Edition bevat de game. Je verwacht het niet.

In digitale vorm kun je kiezen uit de Standard en Gold Edition. Beide bevatten de game, maar de Gold Edition heeft de seizoenspas gebundeld.

De verschillende preorderbonussen, fysiek of digitaal, zijn verdeeld over de platformen:

 • Mensen met een Xbox One pre-order krijgen Metro 2033 Redux, de eerste game die is geremastered
 • Mensen met een PlayStation 4 pre-order krijgen een Dynamic Theme gebaseerd op de Metro Exodus ‘Winter’ artwork
 • Mensen met een pc pre-order krijgen een digitaal artbook en een digitale Metro Exodus soundtrack

Metro Exodus komt 22 februari uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Grijze Wolven maken iPhones stuk

Even wat dikke humor uit Turkije, waar president Erdogan zijn volgers oproept om alles wat Amerikaans en gadget is stuk te maken. Dit vanwege de harde woorden die de Amerikaanse president Trump uitte richting Turkije naar aanleiding van de gevangenneming van een Amerikaanse predikant. Normaal gesproken zou je zo iemand hard in zijn gezicht uitlachen, maar er zijn Turken die de woorden van Erdogan ter harte nemen en blijkbaar graag overstappen op de Turkse variant 'Vestel Venus'.

Een aantal aanhangers van de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse groepering, namen een ISIS-achtig filmpje op waarin een aantal iPhones ritueel werden geslacht. In een ander filmpje spoelt een te dik Turkje een drieliterfles Coca Cola door het dorpstoilet en in een derde filmpje schiet een stoere Turk met een pistool een gat in een iPhone. Vermoedelijk is Trump na het zien van deze beelden zijn mening aan het bijstellen.

Gear.Club Unlimited 2 voor Switch aangekondigd

Mindscape kondigt vandaag met een trailer Gear.Club Unlimited 2 aan voor Nintendo Switch. Het racespel wordt net als zijn voorganger ontwikkeld door Eden Games en zal dit najaar exclusief uitkomen voor Nintendo Switch.

In Gear.Club Unlimited 2 race je in meer dan 250 races, verdeeld over kampioenschappen, missies en uitdagingen. Er is 3000 kilometer aan routes en koers door de Alpen, het Yellowstone Park, woestijnen en langs de Middellandse Zee in kaart gebracht. Het spel bevat ruim vijftig gelicenseerde wagens van onder andere merken als Porsche, Dodge, Lotus en McLaren. Je kunt bovendien je eigen garage inrichten en je auto’s naar wens aanpassen.

Om online de allerbeste te worden in Gear.Club Unlimited 2 kun je jouw eigen Club oprichten, en kun je deze samen met je vrienden beheren. Je bent vrij om nieuwe coureurs te werven en het op te nemen tegen rivaliserende Clubs van over de hele wereld. Win je veel races, dan levert dat exclusieve en speciale content op. Er is ook een lokale multiplayermodus die tot vier spelers ondersteunt.

Gear.Club Unlimited 2 is dit najaar exclusief verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Resident Evil 2 krijgt Collector's Edition

Capcom laat weten dat er een fysieke Resident Evil 2 Collector’s Edition vanaf 25 januari 2019 in Europa verkrijgbaar is voor PlayStation 4 en Xbox One.

De gelimiteerde Resident Evil 2 Collector’s Edition bevat:

 • Steelbook Case (inclusief Resident Evil 2)
 • 30 cm Leon Kennedy Figurine
 • Limited Edition R.P.D. Keys
 • Collector’s Item Box
 • Artbook & Soundtrack CD
 • ‘Made in Heaven’ Pin Badge
 • Poster
 • Deluxe DLC Pack Card:
 • ‘Original Version’ Soundtrack
 • Leon Kennedy costumes: Arklay Sheriff en Noir
 • Claire Redfield costumes: Military, Noir en Elza Walker
 • Deluxe Weapon: Samurai Edge – Albert Model

Als je een van de fysieke aanbiedingen via deelnemende retailers pre-ordert, ontvangen de volgende DLC:

 • Deluxe Weapon: Samurai Edge - Chris Model
 • Deluxe Weapon: Samurai Edge - Jill Model

Resident Evil 2 is volledig opnieuw opgebouwd met Capcom's eigen RE Engine en biedt een nieuwe kijk op de klassieker, met realistischere graphics, verbeterde audio design, een nieuw camerastandpunt en gemoderniseerde besturing.

Resident Evil 2 verschijnt zowel fysiek als digitaal op 25 januari 2019 op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Resident Evil 2 Collectors Edition (Foto: Capcom)

Terpstra gaat fietsen voor Direct Energie

Niki Terpstra gaat volgend jaar wielrennen voor de Franse ploeg Direct Energie. De renner uit Noord-Holland verlaat QuickStep, waarvoor hij acht jaar heeft gekoerst. 

In de huidige ploeg van Direct Energie is enkel de Est Rein Taaramäe de enige buitenlander. Alle 22 andere renners hebben de Franse nationaliteit. De bekendste coureurs in het team van manager Jean-Rene Bernaudeau zijn Sylvain Chavanel, Lilian Calmejane en Romain Sicard. Terpstra noemt de aanvallende manier van rijden van Direct Energie als een van de redenen om voor de veel kleinere, pro-continentale ploeg te kiezen. "Ik was onder de indruk van Direct Energie tijdens de Vlaamse klassiekers in dit seizoen, waar de renners zich veel van voren lieten zien", aldus Terpstra. "Ook tijdens de Tour de France zag ik hun offensieve stijl: ik houd ervan."

De Pro-Continentale formatie Direct Energie mag zeker een opmerkelijke keuze genoemd worden, aangezien ze niet echt een team voor de voorjaarsklassiekers hebben. De Franse ploeg maakte het nieuws bekend via Twitter en gaf aan dat ook de prijs van de strijdlust en een ritzege in de Tour de France nieuwe doelen voor Terpstra worden.

Over zijn ambities is de 34-jarige Terpstra duidelijk: "Ik droom ervan om Direct Energie een prestigieuze overwinning in een klassieker te bezorgen. En vooral om een etappe in de Tour de France te winnen. Misschien geeft het deel uitmaken van een Franse ploeg daarbij wel het laatste zetje."

De 34-jarige Terpstra won in 2014 Parijs-Roubaix. Dit jaar schreef hij opnieuw een klassieker op zijn naam, de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast won hij dit voorjaar ook E3 Harelbeke en Le Samyn. Met QuickStep werd hij wereldkampioen tijdrijden in 2016. Dat jaar won hij ook de Eneco Tour en Le Samyn. Hij bezorgde de ploeg van manager Patrick Lefevere in totaal zeventien individuele zeges.

Leer huurmoordenaar worden in Hitman 2

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft de trailer 'How to Hitman: Immersion' vrij, het eerste deel van een nieuwe videoserie waarin de verschillende features, verbeteringen en items worden getoond van Hitman 2.

Deze eerste video toont hoe spelers volledig kunnen opgaan in de wereld van Hitman 2 door zich te mengen in de menigte, de omgevingen uit te buiten en de talloze persoonlijkheden gestuurd door de A.I. te gebruiken om een domino-effect te creëren met grote gevolgen.

Hitman 2 is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc vanaf 14 november 2018.

Kluchtkoning John Lanting overleden

John Lanting, het best bekend van het 'Theater van de Lach' is gisteren in Breda overleden. Zijn familie heeft dit medegedeeld aan het ANP. Hij was al enige tijd ziek.

Lanting trok in de jaren 70, 80 en 90 volle zalen met het Theater van de Lach dat zich had gespecialiseerd in kluchten. De uitzendingen op TV bij de TROS stonden garant voor hoge kijkcijfers. Het gezelschap speelde meer dan 3400 voorstellingen in 26 jaar en meer dan 2 miljoen mensen kwamen ernaar kijken. Bekende titels zijn 'In de kast op de kast', 'Een trouwring mag niet knellen' en 'Goeie Buren'. Lanting had meestal de hoofdrol en deed ook de regie.

Ook speelde hij met het Rotterdams toneel en andere gezelschappen zoals Lurelei. Hij was ook te zien in TV-series zoals 'M'n broer en ik' en 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen'.

John Lanting is 88 jaar geworden.

Vanavond om 00:20 uur is er een portret van John Lanting te zien op NPO1 en als dat te laat voor je is wordt het morgen om 14:15 herhaald. Ook op NPO1, een herhaling van 'Een kus van een Rus', een klucht uit 1981 die toen door de TROS werd uitgezonden.

Aretha Franklin overleden op 76-jarige leeftijd

De familie van Aretha Franklin heeft bevestigd dat de 'The Queen of Soul' vandaag op 76-jarige is overleden in haar woning in Detroit.

Als kind zong Aretha Franklin met haar zussen, Carolyn en Erma, in de baptistenkerk waar haar vader dominee was. Haar eerste plaatopnamen maakte ze toen ze 14 jaar oud was. Ze werd door John Hammond ontdekt en sloot een contract met Columbia Records. Begin jaren zestig vertolkte ze een paar liedjes die populair werden, onder andere het oorspronkelijk door Al Jolson in 1918 uitgebrachte Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody.

Na haar vertrek bij Columbia Records sloot ze een contract met Atlantic Records. Haar producer werd Jerry Wexler, met wie ze een paar zeer invloedrijke r&b-opnamen maakte, zoals I Never Loved a Man (The Way I Love You). De stijl van dit lied had veel meer "soul" dan haar eerdere werk. Tegen het eind van de jaren zestig kreeg Aretha Franklin de bijnaam "The Queen of Soul", omdat ze zo beroemd was geworden en tevens als een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd gezien.

Aretha Franklin had veel top 10-hits, waaronder covers van andere beroemdheden, zoals The Beatles (Eleanor Rigby), The Band (The Weight), Simon & Garfunkel (Bridge Over Troubled Water), Sam Cooke en The Drifters. Andere belangrijke hits waren Chain of Fools, Natural Woman, Think, Baby I Love You, The House That Jack Built, I Say a Little Prayer en Respect. Spanish Harlem stond in de Daverende Dertig één week op de eerste plaats.

Begin jaren tachtig lijkt het voorbij met haar carrière, totdat ze een cover maakt van de Doobie Brothers-hit What a Fool Believes. Vlak daarna is ze te bewonderen in de klassieke John Landis-muziekfilm The Blues Brothers. Het duurt daarna nog zeven jaar voordat ze de hitlijsten weer haalt, maar dat doet ze dan ook met de gigantische hit I Knew You Were Waiting (for Me), een duet met George Michael dat een paar weken op nummer 1 in de Top 40 en de Nationale Hitparade stond. Het nummer werd geschreven door Simon Climie van Climie/Fisher. In 1994 zong ze nog A Deeper Love voor de bioscoopkraker Sister Act.

Op 3 januari 1987 werd zij de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts. Op 20 januari 2009 zong Franklin My Country, 'Tis of Thee tijdens de inauguratie van Barack Obama als 44ste president van de Verenigde Staten. In 2010 werd Franklin door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot beste zanger(es) aller tijden. In 2012 werd ze opgenomen in de Gospel Music Hall of Fame.

Op 17 oktober 2014 kwam haar 38ste studioalbum Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics uit. Dit album bevat liedjes van andere beroemde zangeressen. De eerste uitgekomen single van dit album was een vertolking van Adele's Rolling in the Deep. In februari 2017 meldde Franklin dat ze met pensioen zou gaan na de verschijning van haar laatste album in september.

In december 2010 werd bekend dat de zangeres ziek was. Ze leed aan alvleesklierkanker. In reactie op speculatie in de media verklaarde de zangeres in augustus 2013 de ziekte te hebben overwonnen en zich weer helemaal te willen richten op haar loopbaan. De ziekte keerde echter terug en in augustus 2018 kreeg ze thuis palliatieve zorg en werd bekend gemaakt dat ze stervende was. 

Hernia houdt judoka Polling lang aan de kant

Judoka Kim Polling is geveld door een hernia. De viervoudig Europees kampioene moet onder het mes en staat nu minimaal vijf maanden aan de kant. Ze mist nu onder andere het wereldkampioenschap volgende maand in Baku. 

Ondanks haar blessure is de 27-jarige Groningse strijdbaar: "Ik baal er onwijs van dat ik het WK zal gaan missen. Maar als topsporter weet je dat teleurstellingen en blessures erbij horen. De aankomende periode zal in het teken staan van mijn revalidatie en gelukkig heb ik de beschikking over een sterk (medisch) team dat mij hierin ondersteunt. Ook is het een geruststelling dat er na afloop van mijn revalidatie nog genoeg tijd zal zijn om te starten in het olympisch kwalificatietraject en om mij te kwalificeren voor de Olympische Spelen.”

Het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen is 25 mei jongstleden van start gegaan en duurt twee jaar. Punten in het tweede jaar tellen echter dubbel. Polling kan beter nu een half jaar missen, dan volgend jaar. Een ander probleem voor haar is de concurrentie in eigen land. Sanne van Dijke staat met 721 punten bovenaan de ranking in de klasse tot zeventig kilogram, de klasse waarin Polling ook uitkomt. Iedere NOC mag slechts één judoka per gewichtsklasse inschrijven. 

Rotterdam in puin in Battlefield V

Zoals al was aangekondigd, heeft EA vandaag in een nieuwe trailer voor Battlefield V hun interpretatie van de verwoesting van Rotterdam laten zien.

Terwijl er op de achtergrond doodleuk gezongen wordt over New Orleans, zien we in de trailer hoe de havenstad tot puin gereduceerd wordt. Voor de fans die benieuwd zijn naar de Battle Royale-mode van Battlefield V, is het wel even handig tot het einde van de trailer te blijven zitten.

Battlefield V komt 19 oktober naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Travis Scott stelt soundtrack NBA 2K19 samen

De Grammy-genomineerde rapper Travis Scott kondigde vandaag met een video op Instagram aan dat hij de NBA 2K19 soundtrack heeft samengesteld. De soundtrack bevat het nummer 'Stargazing” van Scotts nieuwe album Astroworld en tracks die hij heeft geselecteerd van zijn favoriete artiesten.

De soundtrack is nu beschikbaar op Spotify via deze Playlist.

NBA 2K19 komt 11 september uit op pc, PlayStation4, Xbox One en Switch.

Oorverdovende stilte in The Quiet Man

Square Enix heeft vandaag meer onthuld over de komende, filmachtige actie-ervaring, The Quiet Man

The Quiet Man neemt spelers mee naar een wereld voorbij geluid voor een verhaalgedreven, filmachtige ervaring die in één sessie voltooid kan worden. Het verhaal ontvouwt zich gedurende een enkele nacht. Spelers nemen de rol aan van Dane, die niet kan horen. Hij vecht zich een weg door een ‘geluidloze’ wereld om te ontdekken wat er schuilgaat achter de ontvoering van zangeres Lala door een mysterieuze gemaskerde man.

The Quiet Man komt alleen digitaal uit op PlayStation 4 en Steam voor € 14,99.

Goden knokken er op los in Warriors Orochi 4

Koei Tecmo heeft vandaag een hele reeks nieuwe personages onthuld voor Warriors Orochi 4, waarin je in je eentje tegen duizenden tegenstanders moet vechten op een slagveld. Ook zijn de pre-orderbonussen bekendgemaakt.

Er zijn vier nieuwe goden aangekondigd, elk uitgerust met krachtige mystieke wapens die bekend staan als Sacred Treasures: Perseus, Ares, Athena en Odin. Perseus is de held van Olympus en halfgod zoon van Zeus. Hij hoort nieuws dat zijn vader zich bemoeit met de menselijke wereld en besluit om de mensen te helpen. Ondertussen is Athena, de godin van de wijsheid, achter hem aan om hem tegen te houden. Ze gebruikt magische krachten om de grootte van haar Sacred Treasure, het schild Aegis, te manipuleren. Ze gooit deze naar haar tegenstanders om ze in steen te veranderen. Dan is er Ares, de god van de oorlog. Hij vecht om zijn eigen overtuigingen te vervullen: de goden de mensheid zouden moeten domineren. Met zijn Typhon speren die in een draak veranderen kan hij vuur om zich heen werpen. Genoeg Griekse goden, de Noorse god Odin sluit zich ook aan bij de strijd met Gungnir, een unieke speer die magische messen naar de top van de speer kan oproepen om zo nog meer pijn te doen als boor.

Naast de vier nieuwe goden werden ook een aantal pre-orderbonussen voor de fysieke en digitale versies aangekondigd. Degenen die de fysieke versie vooraf bestellen, ontvangen alternatieve kostuums voor de personages Xu Shu, Mitsunari Ishida, Da Ji, Wang Yuanji, Wang Yi, Lady Hayakawa, Xingcai, Guo Jia, Takatora Todo en Yoshitsugu Otani. Als spelers ervoor kiezen om vooraf te bestellen op de Xbox One en Nintendo Switch, ontvangen ze alle eerder genoemde bonussen plus twee extra bonussen: een eenhoorn en de machtige Pegasus. Digitale pre-orders op de PlayStation 4 krijgen Pegasus naast een speciaal Warriors Orochi 4-thema.

Warriors Orochi 4 komt 19 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

Telltale maakt releaseschema The Walking Dead bekend

Telltale heeft een releaseschema bekendgemaakt voor de laatste drie hoofdstukken van The Walking Dead: The Final Season. Het eerste hoofdstuk is sinds een paar dagen beschikbaar.

De ontwikkelaar staat niet bepaald bekend om zijn strakke releaseschema’s, met soms maanden vertraging tussen de verschillende hoofdstukken van hun verhalende games. Dat ze voor The Walking Dead een schema bekendmaken, is dan ook opvallend. Al staat er wel de disclaimer “Data aan verandering onderhevig” bij. De beoogde planning is als volgt:

 • Done Running: 14 augustus
 • Suffer the Children: 25 september
 • Broken Toys: 6 november
 • Take Us Back: 16 december

The Walking Dead: The FInal Season is het einde van het verhaal van Clementine. Weet zij een goed thuis te vinden voor haar en A.J., in een post-apocalyptische wereld vol zombies en gevaar? Waar de voorgaande games uit vijf hoofdstukken bestonden, bestaat The Final Season maar uit vier. Waarom dit is, is niet bekend. Het eerste hoofdstuk van The Walking Dead: The Final Season is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Later deze maand moet die ook voor Nintendo Switch verschijnen.

'De dienstplicht zo gek nog niet'

‘Dienstplicht zo gek nog niet’. Onder die titel is er nu een 100 pagina’s tellend boek verkrijgbaar. Dat gaat onder meer over de inschrijving, keuring, uitstel en vrijstellingen in relatie tot de dienstplicht. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten kreeg vandaag een exemplaar uit handen van auteur Hans Oudendorp.

Hij neemt de lezer via grappige anekdotes, berichten en brieven mee door een periode waarin dienstplicht nog iets vanzelfsprekends was. Oudendorp zat er destijds met zijn neus bovenop. Hij was niet alleen zelf in dienst geweest, maar werkte ook nog eens in verschillende functies bij Dienstplichtzaken van het ministerie van Defensie.

(Tekst loopt door onder de afbeelding) 

'De dienstplicht is zo gek nog niet' (Foto: Defensie.nl)
'De dienstplicht is zo gek nog niet' (Foto: Defensie.nl)

Hilarisch
De opkomstplicht is sinds 1 mei 1997 opgeschort. Voor hen die nog wel onder de wapenen moesten, leveren de niet humoristisch bedoelde passages en brieven, om onder de dienstplicht uit te komen, vast herinneringen op. Als dat niet het geval is, wekken die teksten op zijn minst een glimlach op. Veel pennenvruchten van dienstplichtigen, hun ouders, echtgenotes of vriendinnen zijn dan ook hilarisch.

Meisjes
Voor hen die nooit iets te maken hebben gehad met dienstplicht, is het overigens ook leuk om te lezen wat er zich zoal afspeelde bij Dienstplichtzaken. Bovendien is het nog maar de vraag of de tijden van weleer niet terugkeren. Bijleveld introduceerde immers dit jaar de gender-neutrale dienstplicht. Niet alleen jongens, maar ook 17-jarige meisjes krijgen krijgen in dat geval dan voortaan een brief in de bus met de melding dat zij als dienstplichtige staan ingeschreven.

Bed 'model' opmaken
Nee, niemand hoeft nu naar de kazerne te gaan, tenzij er sprake is van territoriale dreiging of er een nationale crisis uitbreekt. Dan kan de regering besluiten dienstplichtigen op te roepen. Misschien weten de jongelui van nu straks toch weer wat militaire dienstplicht inhoudt en hoe je je bed ‘model’ opmaakt.

Gratis
Wat Oudendorp betreft, heeft dienstplicht zo zijn voordelen. “Noem eens één club in Nederland waar je met een beetje geluk al op je 18e snel en gratis je rijbewijs kunt halen, daarna door het bos mag scheuren, leert schieten met verschillende wapens en nog leuk zakgeld krijgt ook. Een soort commune waar je samen met veel vrienden aan verschillende sporten doet, gaat kamperen in binnen- en buitenland, naar dokter en tandarts mag zonder te betalen en nooit eenzaam bent. Dat is toch de mooiste tijd van je leven?”

Model opgemaakt. (foto: NIMH)
Model opgemaakt. (foto: NIMH)

Hoogbejaarde vrouw slachtoffer brutale woningoverval

De nachtrust van een 90-jarige Rotterdamse werd in de nacht van woensdag op donderdag wreed verstoord toen vier mannen met bivakmutsen haar beroofden. Ze trokken een ring van haar vinger en haalden het huis aan de Endeldijk overhoop. Een 75-jarige man die in een andere kamer sliep werd niet belaagd. De politie zet alles op alles om de verdachten te pakken.

Rond 02:00 uur wisten de vier mannen het huis van de slachtoffers binnen te dringen. Eenmaal in haar slaapkamer dwongen ze de bejaarde vrouw te blijven liggen en werd er een ring van haar vinger getrokken. Ook werden een paar kasten overhoop gehaald. De overvallers gingen er met geld en sieraden vandoor.

Een woordevoerder van de politie: "Het slachtoffer raakte niet gewond maar bleef wel hevig geschrokken achter, net als haar huisgenoot die ook in zijn veilige woonomgeving werd aangetast. Toen de overvallers vertrokken waren, maakte de vrouw hem wakker en belden ze 112. Agenten waren er snel en verzorgden de eerste opvang van het tweetal."

Poepetende autolikker jaar de cel in voor stalken

Sleiyde Christopher Patrick Allen is een beetje raar, dat mogen we vermoedelijk toch wel stellen. De 26-jarige Australiër kwam al geregeld in de problemen wegens raar gedrag richting vrouwen en nu moet hij de cel in.

Filmpjes maken waarin je een portie stront zit te kanen, we doen het natuurlijk allemaal wel eens. Maar om dit dan ook nog op te sturen naar onbekende vrouwen? Dan wordt het toch een beetje gek. Sleiyde deinst er echter niet voor terug, maar ging ook nog weer een stapje verder.

Hoewel, aan een auto likken gaat misschien wel iets minder ver dan poep eten, maar goed. Sleiyde maakte een filmpje van zijn rare gedrag en belde vervolgens de eigenares van de auto om zijn zonde op te biechten. De vrouw Facebookte hem en vond nog een filmpje waarin hij een andere auto likte.

Sleiyd werd voor de rechter gesleept en die vond het nu wel even welletjes met de stalkerijen. De mafkees mag een jaar lang de tralies van zijn cel likken, hoewel hij in november een eerste kans op vervroegde vrijlating krijgt. "Hij weet dat het raar gedrag is", aldus advocate Bettina Webb, die er nog aan toe kon voegen dat haar cliënt na zijn vrijlating een bezoekje gaat brengen aan een psycholoog, wellicht geen overbodige luxe.

Brand in Hemwegcentrale Nuon

De brandweer is vanmiddag uitgerukt voor een brand in de Hemwegcentrale van Nuon in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De brand woedt in een ketelhuis dat op behoorlijk hoogte zit. Dat maakt het blussen lastiger, zo meldt AT5. 

Nuon heeft zelf contact gezocht met de brandweer voor hulp. Het bedrijf had extra schuim nodig om de brand te blussen en schakelde daar de brandweer voor in.

De brand woedt in een ketelhuis op zo'n 70 meter hoogte. Behalve brandweerwagens, helpt ook een brandweerboot met het blussen.

Maatregelen tegen droogte blijven van kracht

De maatregelen tegen de droogte in Nederland blijven onverminderd van kracht. De problemen met betrekking tot de waterkwaliteit, verzilting en natuur, scheepvaart en landbouw zijn voorlopig zeker nog niet voorbij. Dat heeft het landelijke Managementteam Watertekorten vanmorgen bekend gemaakt. De regen van afgelopen week heeft niet gezorgd voor een structurele verbetering.

Het aantal meldingen van blauwalg, botulisme en vissterfte neemt toe. Zwemmers moeten oppassen. De aanvoer van water via de rivieren blijft onvoldoende om zonder de huidige maatregelen het zoute water terug te dringen. Het grondwaterpeil verschilt per regio. Vooral op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland is het grondwaterpeil zeer laag.

IJsselmeerpeil gestegen
In de regio rond het IJsselmeer is het afgelopen weekend veel regen gevallen waardoor het IJsselmeerpeil is gestegen. Door de regen in het gebied hebben de waterschappen nu minder water nodig uit het IJsselmeer. De verwachting is dat het peil van het IJsselmeer en Markermeer over een aantal dagen weer zal dalen, maar minder snel dan eerder werd ingeschat.

Het IJsselmeer in betere tijden (Foto: FOK!)
Het IJsselmeer in betere tijden (Foto: FOK!)

Johnny Depp: 'Amber Heard scheet in bed'

Mooie vrouwen poepen natuurlijk niet, maar volgens Johnny Depp lijkt dat toch wat anders te liggen. Het Britse roddelblaadje The Mirror zegt namelijk dat de acteur zijn inmiddels ex-vrouw Amber Heard ervan beschuldigd een drol gedraaid te hebben. In hun bed, ook dat nog.

Depp zou denken dat Heard expres in hun bed scheet, mogelijk als grap, omdat hij twee uur te laat op kwam dagen voor haar 30e verjaardag in 2016. Depp stormde hun appartement in Los Angeles uit en de schoonmaakster vond de volgende dag een drol tussen de lakens.

Sterker nog, volgens een 'ingewijde' uit Depp's omgeving is er zelfs 'sterk fotografisch bewijs', waaruit zou blijken dat het toch echt Heard was die op het bed een bruine trui had zitten breien. Zelf ontkent de actrice overigens, volgens een woordvoerder was haar hondje Boo de schuldige.

In februari 2015 trouwden Heard en Depp, ruim een jaar later waren ze elkaar strontzat en vroeg Heard de scheidingspapieren aan, naar verluidt omdat Depp haar mishandeld zou hebben.

Hier zijn we de dader van de poepgrap, Amber H., aldus Depp (WikiCommons/Gage Skidmore)
Hier zijn we de dader van de poepgrap, Amber H., aldus Depp (WikiCommons/Gage Skidmore)

Aanhouding na dollemansrit door Rotterdam

Op woensdagavond rond 22:00 uur wilden agenten op de Binnenweg in Rotterdam een automobilist controleren. Zodra de agenten uit hun auto stapten, zette de bestuurder de auto in de achteruit en ging er met hoge snelheid vandoor. Een achtervolging door de wijk Delfshaven volgde.

Tijdens zijn dollemansrit lapte de bestuurder van de vluchtauto alle verkeersregels aan zijn laars. Hij negeerde rode verkeerslichten, reed tegen het verkeer in, nam een rotonde verkeerd om en reed hij met hoge snelheden door een woonwijk met spelende kinderen.

Op de Essenburgstraat wisten de agenten een einde te maken aan de levensgevaarlijke verkeerssituatie door met de politieauto tegen de achterkant van de auto van de bestuurder te rijden. Hierbij raakte niemand gewond. In de auto werd een zakje met een gebruikershoeveelheid hasj aangetroffen. De 21-jarige bestuurder werd aangehouden en kon zijn rijbewijs inleveren.

Aanhouding na dollemansrit door Rotterdam (Foto: Stockfoto politie.nl)
Aanhouding na dollemansrit door Rotterdam (Foto: Stockfoto politie.nl)

Inbrekers stelen woning

Twee Rotterdammers zijn rond middernacht aangehouden. Ze woonden zonder toestemming in een woning aan de Vuurplaat in Rotterdam waarvan de bewoner op vakantie is. Vermoedelijk heeft het tweetal ingebroken en vervolgens een nieuw slot laten plaatsen. Zij ‘wonen’ nu in een cel.

Een neef die op het huis paste, kon de woning niet in. De sleutel paste niet meer. Gewaarschuwde agenten troffen in de woning een 27-jarige man aan en buiten een 29-jarige. Op de tafel in de woonkamer werden verschillende lege bierblikjes aangetroffen. Het duo brak vermoedelijk recent in de woning in. De twee zitten vast.

De 27-jarige Rotterdammer blijft sowieso langer zitten omdat hij nog een aantal dagen hechtenis heeft openstaan.

Inbrekers stelen woning (Foto: stockfoto politie.nl)
Inbrekers stelen woning (Foto: stockfoto politie.nl)

Reddingsbrigade ingezet bij arrestatie

De politie heeft donderdagochtend een 25-jarige man uit Zwaag aangehouden op verdenking van mishandeling van een 32-jarige man uit Hoorn. Rond 02.00 uur stond het slachtoffer met iemand te praten op de Roode Steen in Hoorn toen de Zwagenaar opzettelijk hard tegen zijn gesprekspartner aanliep.

Toen hij hier iets van zei, werd het slachtoffer tot tweemaal toe in zijn gezicht geslagen en ging hij er daarna vandoor. De politie werd gealarmeerd en trof de man aan in het Hoornsche Hop die het water was ingegaan voor een nachtelijk zwemuurtje. De man kon, met behulp van de politiehelikopter en de reddingsbrigade, in het water worden aangehouden en werd daarna overgebracht naar het politiebureau.

Turngrootheid Shushunova (49) overleden

Oud-turnster Yelena Shushunova is in haar geboorte- en woonplaats Sint Petersburg overleden. Dat heeft de Russische turnbond laten weten tegenover media in het land. Shushunova is 49 jaar geworden.

"Mijn zus heeft haar gisteren naar het ziekenhuis gebracht, waar ze vannacht is overleden", aldus Elena Mikhailova van de nationale turnbond. Shushunova is waarschijnlijk overleden aan de complicaties van een longontsteking. 

Shushunova is één van slechts vijf vrouwen die ooit de grand slam op de turnmeerkamp wonnen: olympisch goud, WK-goud en EK-goud. In 1988 won ze op de Spelen in Seoul goud op de meerkamp en in de landenwedstrijd, plus zilver op de balk en brons op de brug.

Op het WK van 1985 was er in Montreal drie keer goud voor Shushunova - de meerkamp, landenwedstrijd en op sprong - en twee jaar later won ze in Rotterdam goud op vloer en sprong, plus drie zilveren medailles. Op de eeuwige medaillespiegel wat WK's betreft staat de Russische gedeeld achtste.

Zowel aan de brug als op de balk heeft Shushunova een element naar zich vernoemd gekregen. In 2004 werd ze door de internationale turnbond opgenomen in de Hall of Fame.

De afsluitende oefening van Shushunova tijdens de Olympische Spelen in 1988 die de Sovjets goud bezorgde (Bron: YouTube/olegushka)

Inbreker maakt het politie makkelijk

Bij een inbraak werd donderdagochtend een 22-jarige man in Enkhuizen op heterdaad betrapt en aangehouden. Een oplettende getuige hoorde rond 04.20 uur gerommel en zag vervolgens iemand in een schuurtje aan de Piet Smitstraat die daar niet hoorde.

Toen de politie arriveerde, bleek de man zichzelf te hebben opgesloten in het schuurtje en kon hij gemakkelijk worden aangehouden. De verdachte verklaarde dat hij zich had vergist en dacht dat dit het schuurtje van een vriend was, echter kwam dit niet geloofwaardig over. De Enkhuizenaar werd meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Costa: "Wat op het veld gebeurt, blijft op het veld"

Diego Costa vocht woensdagavond pittige duels uit met Sergio Ramos, maar na afloop van de strijd om de Super Cup zijn de twee gewoon weer vrienden.

De spits van Atlético Madrid had het geregeld aan de stok met de verdediger van Real Madrid, maar ondanks de pittige duels is er wel sprake van wederzijds respect tussen de beide internationals van Spanje. Op de website van de UEFA geeft Costa dan ook aan dat hij Ramos nog altijd als een goede vriend beschouwt.

"Hij is een fantastische speler", begint de spits die met twee goals een groot aandeel had in de 2-4 zege. Hij scoorde in de reguliere speeltijd twee keer en zag in de verlenging Saul Niguez en Koke de buit definitief binnenslepen. Naast zijn goals was Costa ook belangrijk met een assist en zijn beulswerk waarmee hij de verdediging van Real continu tot last was.

Ramos is op zijn beurt ook geen lieverdje en de twee zochten elkaar geregeld op, zonder dat de harde duels al te onsportief werden. "We zijn vrienden, maar op het veld zijn we minder vriendelijk naar elkaar toe", zegt Costa dan ook. "We zeiden op het veld al dat we moeten vechten voor onze ploeg. Dat is ook wat je hebt gezien. Hij houdt ervan om te winnen, maar dat is ook voor mij van toepassing. Wat op het veld gebeurt, blijft op het veld."

De spits zegt het met een glimlach. Hij bereidt zich altijd voor op stevige duels en al helemaal als stadgenoot en rivaal Real de tegenstander is. "In een wedstrijd tegen Real Madrid weet je dat er van alles kan gebeuren. Ik ben ontzettend blij met de overwinning en met mijn doelpunten. Real heeft altijd van ons gewonnen in finales, ik denk dat het nu gewoon onze beurt was."

'Boëtius moet van Feyenoord op zoek naar nieuwe club'

Feyenoord heeft schoon genoeg van de fratsen van Jean-Paul Boëtius. De jeugdexponent moet nog deze transferperiode op zoek naar een nieuwe club.

De vleugelspeler werd in de voorbereiding al een keer uit de selectie gezet omdat hij toen weigerde om mee te trainen na een oefenwedstrijd tegen Fenerbahçe. Nu is hij opnieuw onderwerp van gesprek omdat hij zondag op uiterst domme wijze rood kreeg in het verloren duel tegen De Graafschap. Hij kreeg eerst geel na een overtreding en binnen twintig seconden volgde de tweede prent na een cynisch applausje.

Dat schoot bij trainer Giovanni van Bronckhorst in het verkeerde keelgat. De oefenmeester liet al weten hem een boete op te leggen en heeft hem voor het duel met AS Trencin buiten de selectie gelaten en daar lijkt het niet bij te blijven. De Telegraaf en het Algemeen Dagblad laten op donderdagochtend weten dat de directie van Feyenoord openstaat voor een vertrek en de club zou hem zelfs al hebben laten weten dat hij op zoek moet naar een nieuwe club.

Van Bronckhorst is duidelijk teleurgesteld in zijn pupil, waar hij onlangs nog zijn nek voor uitstak door hem terug bij de selectie te halen. "Het wordt een moeilijk verhaal voor Jean-Paul. Meer wil ik er niet over zeggen", sprak hij woensdag tijdens een persconferentie. De buitenspeler werd vorige zomer teruggehaald nadat een buitenlands avontuur niet werd wat hij ervan hoopte. Bij Feyenoord beleefde hij een aardige herstart, maar die vorm kon hij niet vasthouden.

Tijdens het bijpraatmoment met het journaille wilde 'Gio' ook meteen duidelijkheid scheppen over de situatie van Tonny Vilhena. Hij wordt gelinkt aan een vertrek met Eintracht Frankfurt, maar tot een bod kwam het nog niet. Die Adler moeten namelijk eerst spelers verkopen voor zij een miljoenenuitgave kunnen doen. Van Bronckhorst ontkent de eerdere berichtgeving dat Feyenoord hem geen transfer zou gunnen. De club staat niet pertinent afwijzend tegenover het vertrek van de middenvelder, maar voor een akkoord zal wel een flink bedrag moeten worden geboden.

Gratis bier als NFL-team Cleveland eindelijk wint

Zin in gratis bier? Ga dan naar het Amerikaanse Cleveland, want daar kun je op 9 september in de loop van de middag mogelijk een gratis biertje scoren...mits de american footballers van de Cleveland Browns een wedstrijd winnen in de NFL.

We willen niet al te negatief doen, maar de Browns zijn eigenlijk gewoon rotslecht. Vorig jaar verloren ze al hun zestien wedstrijden - het tweede team ooit wat dat voor elkaar kreeg - en in 2016 eindigden ze met een 1-15 record ook niet veel beter.

Sinds 24 december 2016 hebben de Browns dus niet meer gewonnen en bierbrouwer en NFL-sponsor Budweiser springt daar nu op in: in Cleveland worden 'een stuk of tien' koelkasten geplaatst, voorzien van grofweg tweehonderd blikjes Bud Light en een van slimme technologie voorzien slot.

Zodra de Brown eindelijk gewonnen hebben wordt er een signaal verstuurd, waardoor de koelkasten geopend worden en iedereen die in de buurt is gratis bier kan pakken. Waar de koelkasten precies geplaatst worden is nog niet duidelijk, dat zal tijdens de opening van het Browns-seizoen op 9 september bekend worden.

'Leverancier liquidatietelefoons nu zelf doelwit van criminelen'

Danny M. de 39-jarige man die ervan verdacht wordt de 'telefoonleverancier van de onderwereld' te zijn, moest deze week halsoverkop zijn woning verlaten. Hij lijkt het doelwit te zijn criminelen, zo meldt AT5 op haar website. 

Danny M. is de eigenaar van het bedrijf Ennetcom dat versleutelde Blackberry's verkocht. Deze zogenoemde pgp-telefoons ('Pretty Good Privacy') waren populair bij criminelen, omdat het onderlinge berichtenverkeer niet te lezen was voor de politie. Totdat de recherche in 2016 de servers van Ennetcom in beslag liet nemen.

Sindsdien wordt de ene zaak na de andere zaak opgelost dankzij Ennetcom-data. Het leverde onder meer meerdere veroordelingen op in onderzoeken naar Amsterdamse liquidaties en liquidatiepogingen. Danny M. zat zelf ook enige tijd vast, maar is inmiddels al een tijdje op vrije voeten. Nu blijkt dat hij mogelijk zelf het doelwit is van een liquidatie.

Een paar weken geleden werd een verdachte auto gesignaleerd in de buurt van het huis van Danny M. in Nijmegen. Toen de politie de auto controleerde bleek deze voorzien van valse kentekenplaten. De inzittenden hadden wapens en munitie bij zich en werden gearresteerd.

Brandstichting
Het vermoeden is dat deze mannen van plan waren om Danny M. te vermoorden. De burgemeester van Nijmegen heeft Danny M. en zijn gezin (waaronder twee jonge kinderen) nu op een geheim adres laten onderbrengen, meldt onder andere het AD. Eerder was de woning van het gezin al het doelwit van brandstichting. Het huis van de buren van M. werd ook al eens onder vuur genomen. Waarschijnlijk hadden de schutters zich toen vergist.

Om het gezin en de andere bewoners van de wijk te beschermen heeft de burgemeester de woning van Danny M. gesloten. Dat kregen Danny M. en zijn gezin te horen toen ze net terug waren van vakantie. Ze mochten alleen nog wat persoonlijke spullen ophalen. De kinderen mogen voorlopig ook niet naar hun eigen school.

Patent op vibrator geweigerd, 'want onfatsoenlijk'

Een Canadees bedrijf heeft onlangs geprobeerd om in India patent aan te vragen op een vibrator, om zo te voorkomen dat lokale bedrijven goedkopere versies van het seksspeeltje na gaan maken en verkopen.

Dat patent ging echter niet door, want, zo oordeelde het patentbureau, seksspeeltjes zijn hartstikke vies. Dat worden ze na gebruik misschien een klein beetje, maar dat bedoelt men niet: seksspeeltjes zijn immoreel, onfatsoenlijk en gaan in tegen de publieke orde, vindt men.

Volgens het patentbureau zou het patent ingaan tegen de wet, die volgens hen nooit positief tegenover seksueel genot heeft gestaan. Dergelijke vunzige speeltjes worden gezien als obscene objecten en zijn illegaal in India - ondanks een beslissing van een rechtbank in 2011, waar de rechter besloot dat seksspeeltjes helemaal niet obsceen zijn.

"Dit soort speeltjes wordt niet gezien als nuttig of productief, maar vooral als moreel verwerpelijk", schreef het patentbureau. Men haalde er zelfs een 155 jaar oude, uit de koloniale tijd stammende wet bij, waarin ook homoseksuele seks en 'onnatuurlijke gemeenschap' strafbaar wordt gesteld - een wet waar overigens een zaak tegen loopt bij het Indiase Hooggerechtshof.

Shamnad Basheer, professor aan de Indiase nationale school voor rechtenstudies, is overigens duidelijk: "Waarom moet het patentbureau ook maar iets te maken hebben met morele beslissingen? Specialisten op het gebied van technische wetenschap moeten zich helemaal niet bezig houden met de vraag of een uitvinding moreel verwerpelijk is of niet."

In India worden seksspeeltjes online overigens gewoon verkocht, net als op de zwarte markt.

Politie vindt hennepkwekerij na schietpartij

Bij een schietincident aan de Auskamplanden in Enschede is afgelopen nacht een 40-jarige man uit Almelo gewond geraakt. De man is naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt het incident, maar kon nog geen verdachte aanhouden. Het onderzoeksteam wil graag in contact komen met iedereen die informatie over het incident heeft.

Wat er is gebeurd aan de Auskamplanden wordt onderzocht. Hierbij houdt de politie alle opties open, maar roept iedereen die iets opvallends gehoord of gezien heeft op zich te melden. Dat kan via het tipformulier op de website, het algemene nummer 0900-8844, maar ook anoniem via 0800-7000.

Een woordvoerder van de politie: "Wellicht zijn er mensen in de buurt die een camera aan hun woning hebben waarop personen of voertuigen te zien zijn die mogelijk met de zaak te maken hebben. Deze beelden kunnen belangrijk zijn voor het onderzoek en kunnen via het tipformulier opgestuurd worden."

Bij het onderzoek ter plaatse trof de politie in een woning in de buurt een hennepkwekerij aan. Deze wordt vandaag ontruimd.

Vrouw aangehouden na handgemeen

Woensdagmiddag rond 12.00 uur meldden getuigen bij de politie dat er een geweldsincident was gebeurd op het station in Arnemuiden. Een man en een vrouw zouden ruzie hebben gemaakt, dit mondde uit in een handgemeen waarbij de vrouw met een knuppel zou zijn geslagen en de man zou zijn gestoken.

De vrouw zou in de trein zijn gestapt. Dit werd door de agenten doorgegeven aan hun collega’s in Goes. Zij hebben de 37-jarige vrouw (uit Vlissingen) rond 12.15 uur in Goes uit de trein gehaald en aangehouden. Het mes dat zij nog bij zich had is in beslag genomen. Ook werden bij de vrouw verdovende middelen aangetroffen. Zij moest een speekseltest ondergaan op het politiebureau. Hieruit bleek dat zij harddrugs had gebruikt.

Agenten hebben een aangifte opgenomen van de 46-jarige man uit Arnemuiden. Hij is licht gewond geraakt door de aanval met het mes. Hij heeft zich onder behandeling van de huisarts moeten stellen.

Aanleiding
De mogelijke aanleiding voor het gevecht is een conflict tussen de 36-jarige partner van de man en de aangehouden verdachte. De verdachte zou de 36-jarige vrouw eerder op de dag hebben opgesloten en korte tijd van haar vrijheid hebben beroofd. Hierbij zouden ook bedreigingen zijn geuit. Van dit incident is eveneens aangifte gedaan bij de politie.

De zaak wordt momenteel onderzocht door de politie. Er zijn getuigen gehoord en een buurtonderzoek is gedaan. De aangehouden verdachte is in verzekering gesteld en zit nog vast in een politiecellencomplex.

Bierflesjes in Duitsland raken op

Het blijft ongewoon warm in Duitsland en wat bier betreft levert dat goed en slecht nieuws op: de brouwerijen hebben nog zat bier en verkopen het spul als een dolle, maar klanten brengen hun lege flesjes niet snel genoeg terug. Dat is een probleem, want de flesjes zijn nu bijna op!

Er zijn zo'n vier miljard bierflesjes in omloop bij onze oosterburen, die door het statiegeldsysteem doorgaans ingeleverd worden en een keer of dertig opnieuw worden gevuld. Dat gaat echter lastig als de flesjes lange tijd bewaard worden in huis, en niet gelijk worden ingeleverd.

Christian Schuster, brouwerijbaas in Beieren, waarschuwde zijn landgenoten: lever de kratten met lege flesjes in, of kom zonder bier te zitten. "Sinds halverwege mei hebben we al een tekort aan bierflesjes. Gebruikte flesjes komen niet snel genoeg binnen, nieuwe flesjes bestellen kost tijd. Ik moet mijn bezorgers nu op pad sturen, op zoek naar lege flesjes", aldus Schuster.

Het Amerikaanse Stone Brewing heeft een oplossing: hun brouwerij in Berlijn verkoopt bier in blikjes. Een gewaagde keuze in Duitsland, waar bier uit blikjes drinken gezien wordt als lomp en ietwat asociaal. Overigens doet Stone Brewing dat niet wegens het flesjestekort, maar voor het bier: "Er komt geen licht binnen en er sijpelt geen zuurstof door de dop, zoals bij flesjes."

86 mensen verdronken in 2017

In 2017 verdronken 86 inwoners van Nederland, net zoveel als het jaar daarvoor. Het aantal inwoners dat verdrinkt, ligt al jaren rond 80 per jaar. In 1950 verdronken nog meer dan 500 mensen. Dat meldt het CBS.

Vooral minder jonge kinderen verdrinken
Sinds 1950 verdronken in totaal 14.600 inwoners van Nederland. Het aantal verdrinkingen daalde tot eind jaren tachtig sterk. De laatste tien jaar ligt het rond 80 per jaar. In de jaren vijftig van de vorige eeuw verdronken jaarlijks nog 400 tot 500 mensen.

In vergelijking met de jaren vijftig verdrinken vooral veel minder jonge kinderen. In 1950 verdronken nog 266 kinderen tot 10 jaar, 197 jongens en 69 meisjes. Het aantal verdronken kinderen liep terug tot rond 150 begin jaren zeventig. De laatste tien jaar verdronken jaarlijks gemiddeld 9 kinderen, het merendeel jongens. De afname van het aantal verdrinkingen is het grootst bij kinderen tot 5 jaar: van 190 verdrinkingen in 1950 tot gemiddeld 5 per jaar in de periode 2013–2017. Bij kinderen van 5 tot 10 jaar is het aantal verdrinkingen ook fors afgenomen, van 76 in 1950 tot gemiddeld 3 per jaar in de periode 2013–2017.

Meeste verdrinkingen onder kinderen met niet-westerse achtergrond
In de periode 2013–2017 zijn 416 inwoners van Nederland door verdrinking om het leven gekomen, van wie 83 (20 procent) een niet-westerse migratieachtergrond hadden. Afgezet tegen de bevolking verdronken drie keer zoveel mensen met een niet-westerse achtergrond als mensen met een Nederlandse achtergrond (1,2 tegen 0,4 per 100.000 inwoners).
In alle leeftijdsgroepen tot 60 jaar is het aantal verdrinkingen per 100.000 inwoners bij personen met een niet-westerse migratieachtergrond duidelijk hoger dan bij mensen met een Nederlandse achtergrond. Het grootste verschil is te zien bij 10- tot 20-jarigen. De sterfte door verdrinking is in die leeftijdsgroep zes keer zo hoog onder kinderen met een niet-westerse herkomst als onder tieners met een Nederlandse achtergrond. Bij kinderen tot 10 jaar, maar ook bij 20- tot 40-jarigen, was de sterfte door verdrinking bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond ruim drie keer zo hoog als bij mensen met een Nederlandse achtergrond.

Meeste buitenlandse bezoekers die verdrinken zijn Duitsers en Polen
In 2017 verdronken ook nog 22 niet-ingezetenen in Nederland. In de periode 2013–2017 betrof het in totaal 103 mensen die niet bij een Nederlandse gemeente ingeschreven stonden. Dit is 20 procent van het totale aantal verdrinkingen in Nederland. In 31 procent van de gevallen betrof hetiemand uit Duitsland, in 22 procent van de gevallen iemand uit Polen.
Aantal verdrinkingen in 2017 gelijk gebleven
86 mensen verdronken in 2017 (infographic: Centraal Bureau voor de Statistiek) 

4e explosief in Amsterdam, nu in het centrum

Een verdacht voorwerp dat gisteravond werd aangetroffen in de Voetboogstraat in het centrum van Amsterdam, blijkt een echt explosief. Het object werd gevonden voor de deur van Vleminckx, een bekende patatzaak in de binnenstad. 's Avonds laat werd de Voetboogstraat afgezet voor onderzoek dat nog tot diep in de nacht doorging. Dat meldt AT5 op haar website.

Inmiddels is het explosief meegenomen door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD). 'Het verdachte voorwerp dat gisteravond aan de Voetboogstraat in het centrum werd gevonden, blijkt een explosief. Over de achtergronden is nog niets bekend', laat de politie vanochtend weten. 'We doen onderzoek en komen graag in contact met getuigen.'

Het is al het vierde explosief in een paar dagen tijd dat gevonden is in de stad. Eerder werden drie explosieven gevonden in West en Nieuw-West.

Rijksbijdrage voor middelbare scholen wordt versimpeld

Minister Slob gaat het voor schoolbesturen van middelbare scholen inzichtelijker maken hoeveel geld zij van de rijksoverheid krijgen. Nu gaat er een ingewikkelde rekensom vooraf aan het vaststellen van die zogeheten lumpsum. Die rekensom leidt ertoe dat voor leerlingen op verschillende scholen niet altijd hetzelfde wordt bekostigd. In de toekomst krijgen scholen een vast bedrag per vestiging en per leerling en wordt hun budget dus makkelijker te berekenen. Dat schrijft Slob donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister is het hard nodig om de rekenmethode van de basisbekostiging te versimpelen. ‘De bekostiging was voor middelbare scholen veel te onoverzichtelijk geworden. Door een simpeler model te kiezen, weten schoolbesturen voortaan beter waar ze financieel aan toe zijn. Ze kunnen bij wijze van spreken zelf uitrekenen hoeveel geld ze van het Rijk moeten krijgen. Met vier parameters is dat simpeler dan met ongeveer veertig.’

Kosten per leerling
Door de ingewikkelde rekensom te schrappen, wordt ook een einde gemaakt aan een paar onrechtvaardige verschillen. Hoeveel bekostiging je nu krijgt voor een leerling, hangt bijvoorbeeld af van de scholengemeenschap waarop die leerling zit. Die financiële prikkels kunnen voor een bestuur reden zijn om niet samen te werken. Het nieuwe systeem volgt de kosten en maakt daar dus een einde aan. Dat is juist in tijden van leerlingendaling belangrijk.

Ook zorgt de verandering ervoor dat niet alleen voor het bestuur duidelijk is hoeveel geld er beschikbaar is, maar ook voor de school zelf. Daardoor kan een school of medezeggenschapsraad beter het gesprek aan met het bestuur over de verdeling van het geld.

Steun van de VO-raad
De VO-raad, de koepelorganisatie van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, steunt het voorstel van de minister om de bekostiging te vereenvoudigen. Ook de Onderwijsraad pleitte onlangs voor een versimpeling. Slob is blij met de steun en heeft het wetsvoorstel nu gepubliceerd op www.internetconsultatie.nl/vereenvoudigingbekostigingvo , zodat mensen erop kunnen reageren. Hij wil het wetsvoorstel zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer sturen. Slob hoopt dat de basisbekostiging vanaf 2021 op basis van de nieuwe rekenmethode kan worden uitgekeerd.

Overgangsregeling
Door van rekenmethode te wisselen, zijn er scholen die meer geld krijgen én scholen die minder geld krijgen. Daarom heeft minister Slob beloofd om een overgangsregeling voor alle schoolbesturen in te voeren. De schoolbesturen die de meest negatieve effecten voelen, krijgen daarnaast nog een extra tegemoetkoming.

De vereenvoudiging geldt alleen voor de lumpsum. Het geld dat scholen via samenwerkingsverbanden krijgen voor ondersteuning van leerlingen en de aparte subsidieregelingen blijven besturen op dezelfde manier ontvangen als nu. In het primair onderwijs is de bekostiging nog niet vereenvoudigd. Samen met de PO-Raad wordt daar wel aan gewerkt.

De economie bloeit

De Nederlandse economie ontwikkelt zich gunstig, zo blijkt uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau (CPB). De economie groeit dit jaar met 2,8% en volgend jaar met 2,5%. De nieuwe cijfers voor 2018 en 2019, vandaag gepubliceerd in de concept Macro Economische Verkenning 2019 (cMEV), zijn licht gewijzigd ten opzichte van de juniraming als gevolg van herziene CBS-cijfers, nieuwe gegevens voor het tweede kwartaal en aangepaste ramingen voor de internationale economie.

De cMEV vormt voor het kabinet het startpunt van de (augustus-) besluitvorming over de koopkracht voor volgend jaar. Op Prinsjesdag (18 september 2018) wordt de Macro Economische Verkenning 2019 (MEV) gepubliceerd, waarin de uiteindelijke raming wordt toegelicht en een gedetailleerde analyse wordt gegeven van de Nederlandse economische situatie.

Tempo
De economie groeit in 2019 door in een bovengemiddeld tempo, net als in 2017 en 2018 het geval was. De consumptie van huishoudens, de overheidsbestedingen, uitvoer en bedrijfs- en woninginvesteringen dragen hieraan bij. De werkloosheid daalt in 2019 verder naar een historisch laag niveau van 3,5%. Hogere arbeidskosten en de verhoging van het lage btw-tarief werken door in een hoger inflatiecijfer. Door (vooral fiscale) maatregelen uit het Regeerakkoord stijgt de doorsnee statische koopkracht niettemin met 1,3% in 2019 (0,4% in 2018). In de hoogconjunctuur blijft ondanks extra uitgaven sprake van een begrotingsoverschot; de overheidsschuld daalt naar 49%.

Laura van Geest (directeur CPB): “Ook in economisch opzicht is het een mooie zomer, met aanhoudende groei en verder dalende werkloosheid. Maar het is niet alleen maar zonneschijn. Onzekerheden rond Brexit, het handelsbeleid van de VS en het economisch beleid in Italië kunnen het beeld doen kantelen.”

Risico's
De neerwaartse risico’s voor de economie zijn toegenomen. De handelsconflicten die kunnen uitmonden in een handelsoorlog zijn verder verscherpt. Het risico op een cliff edge Brexit wordt met de dag groter. Het economische beleid in Italië en de groeivertraging in een aantal opkomende economieën, zoals Turkije, brengen onzekerheid met zich mee voor het eurogebied.

PostNL-medewerkers leggen werk neer om 'combibundel'

Werknemers van PostNL, sorteerders, postbezorgers en postbodes, houden donderdag een werkonderbreking van 07.30 tot 09.00 uur, voor de poort van het sorteercentrum van PostNL in Amsterdam. Dat meldt FNV. 

Na de succesvolle werkonderbreking in Den Bosch komt het protest tegen invoering van de zogenoemde combibundel nu uit Amsterdam. Eerder stuurde FNV een ultimatum aan PostNL tegen invoering. Dat legde het bedrijf naast zich neer.

PostNL wil dat postbezorgers en postbodes de post zelf op straat gaan sorteren tijdens hun postronde. Het sorteren van post gebeurt nu nog door postvoorbereiders in de sorteercentra. Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang: "PostNL wil de combibundel eenzijdig invoeren, zonder instemming van FNV en buiten de cao om. De invoering betekent het verlies van minimaal 500 banen in de sorteercentra én een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers. Dat gaan ze natuurlijk niet accepteren. PostNL weigert terug te komen op zijn besluit, daarom zijn er acties."

Bij PostNL werken 20.000 postbezorgers en postbodes.

FOK! Wat een weer: eerst zon, dan regen

Vandaag zijn er zonnige perioden, met vooral in het westen en noorden meer bewolking. Vanavond neemt de bewolking overal toe en trekt van het westen uit regen oostwaarts over het land. Het oosten en zuidoosten houden het tot middernacht droog. De maximumtemperaturen liggen tussen 23°C aan de kust en 28°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, in de avond draait de wind naar west tot noordwest.

In de nacht naar vrijdag is het bewolkt en trekt de regen verder oostwaarts. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is landinwaarts zwak en overwegend westelijk, in het oosten en noorden veranderlijk.

Vrijdagochtend begint in het oosten en zuidoosten nog met regen, maar deze trekt in de loop van de ochtend naar Duitsland. In de middag en avond breekt de zon van het westen uit door en blijft het droog, op een enkele lichte bui in het zuidoosten na. Het wordt ongeveer 22°C. Er staat een zwakke west- tot noordwestenwind, die in de middag tijdelijk aantrekt naar matig. In de avond draait de wind in de westelijke helft naar zuidwest. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De Rijn, eind juli (Foto: qltel)
De Rijn, eind juli (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

MLB: Mets walsen over Orioles

De honkballers van de New York Mets zijn prima bezig in de MLB. Na winst op de stadsgenoten van de New York Yankees trokken de Mets naar Baltimore, waar de Orioles woensdag een hardhandig pak slaag kregen.

Vooral in de zesde inning waren de Mets niet te stoppen, waarbij Kevin Plawecki de inning afsloot met zijn eerste grand slam - 4-run homerun - in de MLB. Het leverde de Mets uiteindelijk negen runs op in één inning, wat de Orioles definitief de das om deed. De Mets wonnen met 5-16, Brandon Nimmo droeg zijn steentje bij door in vijf slagbeurten vijf keer op de honken te komen. 

Uitslagen MLB woensdag
Detroit Tigers - Chicago White Sox 5-6
Minnesota Twins - Pittsburgh Pirates 6-4
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 8-4
Oakland Athletics - Seattle Mariners 0-2
Baltimore Orioles - New York Mets 5-16
New York Yankees - Tampa Bay Rays 1-6
Philadelphia Phillies - Boston Red Sox 7-4
Cincinnati Reds - Cleveland Indians 3-4
Atlanta Braves - Miami Marlins 5-2
Houston Astros - Colorado Rockies 12-1
Kansas City Royals - Toronto Blue Jays 5-6
St.Louis Cardinals - Washington Nationals 4-2
San Diego Padres - Los Angeles Angels 2-3
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 

Nimmo kende een heerlijke wedstrijd (Bron: YouTube)

Winst en verlies voor Brouwer/Meeuwsen op World Tour Finals

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn de World Tour Finals in Hamburg, de afsluiting van het seizoen met de tien beste duo's ter wereld, begonnen met winst en verlies. 

De Nederlanders openden het toernooi met een duel tegen de Polen Michal Bryl en Grzegorz Fijalek. Daar was een derde set nodig om tot een beslissing te komen en daarin bleken de Polen te sterk: 16-21, 21-19, 9-15. Brouwer en Meeuwsen namen het vervolgens nog op tegen Pablo Herrera en Adrian Gavira uit Spanje, die ze in twee spannende sets wél te grazen konden nemen: 22-20, 23-21.

Bij de vrouwen doen Sanne Keizer en Madelein Meppelink namens Nederland mee, maar de kersvers Europees kampioenen begonnen met een nederlaag. Heather Bansley en Brandie Wilkerson bleken in twee sets een maatje te groot voor het ervaren duo: 21-19, 21-15.

Wozniacki geeft op tegen Bertens

Tennisster Kiki Bertens staat in de derde ronde van het sterkbezette toernooi van Cincinnati. De 26-jarige Nederlandse nummer zeventien van de wereld speelde tegen Caroline Wozniacki, maar de mondiale nummer twee gaf na de eerste set op.

De wedstrijd begon door de regen in Cincinnati flink wat later, maar Bertens was gelijk scherp en pakte Wozniacki's eerste servicegame. De Deense sloeg terug, maar na nog wat breaks over en weer was het Bertens die de eerste set uiteindelijk met een lovegame pakte.

Dat was gelijk het eindsignaal voor Wozniacki, die teveel last had van een knieblessure en niet meer begon aan de tweede set. Bertens wenste haar veel beterschap en mag zich nu voorbereiden op de Estse Anett Kontaveit, de nummer dertig van de wereld.

Atlético klopt Real in strijd om Super Cup

Atlético Madrid heeft woensdagavond na 2010 en 2012 voor de derde keer de Europese Super Cup gewonnen. Het is alweer de negende keer in de afgelopen tien jaar dat een Spaanse club wint, hoewel dat vooraf al duidelijk was: Real Madrid was de tegenstander in de Estse hoofdstad Tallinn.

Atlético kwam binnen een minuut al op voorsprong dankzij Diego Costa, die verwoestend uithaalde vanuit een moeilijke hoek. Marco Asensio kwam in de buurt van de 1-1, maar die werd na 27 minuten gescoord door Karim Benzema. 

Real was vervolgens de betere partij, maar de debuterende coach Julen Lopetegui moest een tijdje wachten voor dat resulteerde in een goal: in de 63e minuut mocht Sergio Ramos aanleggen vanaf de strafschopstip en die kans liet hij niet aan zich voorbij gaan.

De kansen werden door Real niet afgemaakt en dus kon Costa een kwartier voor tijd de gelijkmaker binnen werken. In de verlenging volleerde Saúl de 3-2 binnen voor Atlético, niet veel later gooide Koke de boel met een schuiver in het slot: 4-2.

Atlético wint van Real en pakt de Europese Supercup. (PRO SHOTS/Action Images)
Atlético wint van Real en pakt de Europese Supercup. (PRO SHOTS/Action Images)

[esports] 'Toronto krijgt Overwatch League-team'

Het ziet er naar uit dat de Canadese stad Toronto straks een team krijgt wat mee gaat doen aan de Overwatch League. Dat schrijft ESPN op basis van interne bronnen binnen de competitie voor de shooter. Als de geruchten waar zijn, dan is Toronto het vierde team in de uitbreiding voor het tweede seizoen van de Overwatch League, nadat eerder de Amerikaanse stad Atlanta, Parijs en het Chinese Guangzhou werden bevestigd.

Volgens de bronnen is de plaats in de League gekocht door Splyce, een Amerikaanse esports-organisatie die onder andere actief is in League of Legends, Counter Strike: Global Offensive en Starcraft II. De groep die het team beheert wordt compleet gemaakt door Michael Kimel, een Canade entrepeneur, en Overactive media die een van de belangrijkste investeerders zijn van Splyce. Met de koop is 35 miljoen dollar gemoeid: een flinke sprong in vergelijking met de 20 miljoen die de plaatsen in het eerste seizoen kostten.

Als de geruchten waar zijn dan zal Toronto hoogstwaarschijnlijk de laatste Noord-Amerikaanse stad zijn voor deze uitbreiding van de Overwatch League. Blizzard zei in mei dat ze zes nieuwe teams wilden toevoegen: twee uit Noord-Amerika, twee uit Azië, en twee uit de combinatie Europa/midden-oosten.

Toronto
[esports] 'Toronto krijgt Overwatch League-team'

Diablo III komt naar Nintendo Switch

Zoals velen al vermoed hadden komt Diablo III naar de Nintendo Switch. De Eternal Collection van de hack-and-slash game komt dit later dit jaar naar Nintendo's console. Spelers die de de versie voor de Switch kopen krijgen daarnaast nog een aantal exclusieve in-game items.

Het nieuws was te vroeg gepubliceerd door Forbes, en later bevestigd door Kotaku. De game zal 60 dollar gaan kosten en bevat de uitbreidingen Reaper of Souls plus de necromancer-DLC, en alles wat daartussen voor de game uitgekomen is. De Switch-versie komt daarnaast ook met The Legend of Ganondorf cosmetic set, een chicken pet, een triforce portrait frame en een echoes of the mask wings-set.

4 spelers kunnen tegelijk op één Switch spelen, maar 4 spelers kunnen ook ieder met hun eigen Switch met elkaar spelen zonder dat daar een internetverbinding voor nodig is. Spelers kunnen ook online groepen vormen met de Nintendo Switch Online service. De game komt ook met cloud saves.

Diablo3
Diablo III komt naar Nintendo Switch

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.