FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 augustus 2018

Dieven stelen voor bijna miljoen euro aan blikjes Red Bull

We keren nog even terug naar het weekeinde, want daar vinden we een opmerkelijk bericht uit Vlaanderen. Uit een opslagplaats op een industrieterrein in Menen is namelijk Red Bull gestolen en niet zo'n beetje ook: bijna één miljoen euro aan blikjes werd buitgemaakt.

De nog onbekende dieven hadden wel erg veel dorst, want ze zetten een uitermate grootschalige operatie op touw. Meer dan driehonderd pallets moesten gejat worden en daar waren volgens de autoriteiten minstens elf vrachtwagens voor nodig.

De dieven waren wel zo aardig om zelf even voor het vervoer te zorgen: vrachtwagens zijn er niet gejat. Echt vleugels gaf het spul overigens ook niet, want ze namen behoorlijk de tijd: de gehele operatie duurde een uur of twaalf.

Het gehele camerasysteem werd omzeild door de dieven, inclusief de camera's op tien meter hoogte. Wat ze met de blikjes van plan zijn is nog niet geheel duidelijk, want het lijkt de politie vrij sterk dat men zelf vele tienduizenden blikjes leeg gaat drinken.

Delivery Hero trekt stekker uit Foodora

Maaltijdbezorger Foodora stopt er definitief mee. Het moederbedrijf, het Duitse Delivery Hero, kondigde eerder aan een koper te zoeken voor het bedrijf. Die is niet gevonden en dus betekent dat het einde voor Foodora. Dit meldt AT5 op haar website. 

Dit nieuws werd door het bedrijf aan RTL Z bevestigd. Het personeel is woensdag op de hoogte gebracht door het bedrijf. Vrijdag volgt er meer tekst en uitleg. Vanmiddag is de ontslagaanvraag ingediend.

De concurrentie van Thuisbezorgd, Uber Eats en Deliveroo bleek te groot. Daarom kondigde Delivery Hero begin deze maand al aan Foodora NL te willen verkopen, maar dat lukte niet. Ook in Italië, Australië en Frankrijk stoppen de activiteiten.

Het betekent niet dat er per direct geen eten meer kan worden besteld. Er zal eerst maximaal een maand worden overlegd met vakbond FNV om tot een goede regeling voor het personeel te komen.

'Ford Fiesta verboden na aanslag in Londen met Ford Fiesta'

De Britse hoofdstad Londen denkt erover om grote gebieden rond het parlement autovrij te maken, nadat een Engelsman met migratieachtergrond dinsdag een aanslag pleegde met een auto, nog geen jaar na een eerdere aanslag met een auto door een andere Engelsman met een migratieachtergrond, waarbij wel meerdere doden vielen.

Bij de aanslag door Salih Khater waren gelukkig geen doden te betreuren, maar wel een aantal lichtgewonden. Khater werd gearresteerd en wordt verdacht van het voorbereiden en uitvoeren van een terroristische aanslag en poging tot moord.


Gezellig dagje Londen (Foto: Gettyimages)

Minister van transport, Chris Grayling, vindt dat er nu wel enige reden is om het gebied rond het Britse parlement dan maar autovrij te maken. Ook burgemeester Sadiq Khan is voor een autoverbod. "Ik ben voor een voetgangersgebied bij het parlement, maar we moeten evenwel uitkijken dat we wel in een democratie leven waar het volk vrije toegang moet houden tot hun volksvertegenwoordigers."

De baas van Scotland Yard, Cressida Dick, heeft het liever over minder verregaande maatregelen. "De terroristen willen onze manier van leven veranderen, ze willen dat we bang worden en stoppen met ons dagelijkse beslommeringen in het Verenigd Koninkrijk. We mogen hier niet aan toegeven, we mogen gewoon niet ons leven aanpassen. Neemt niet weg dat we passende maatregelen moeten nemen om aanslagen zoals dinsdag te voorkomen."

Wat in ieder geval zeker is is dat terroristen in Europa de auto als favoriet middel om aanslagen te plegen verkiezen, maar je onmogelijk alle auto's kan verbieden, zelfs niet alleen de Ford Fiesta's. Misschien heeft Dick het wel bij het juiste eind en moet tijdens het paniekerig reageren op dit soort aanslagen de politiek eens rustig van een afstandje kijken naar wat mogelijk de wáre kern van het probleem is, iets waar niet alleen de Britse hoofdstad de afgelopen jaren mee opgezadeld zit.


De Bruyne mogelijk maanden aan de kant vanwege knieblessure

Woensdag heeft Kevin de Bruyne tijdens de training een blessure aan de rechterknie opgelopen. De ernst van de blessure wordt in het ziekenhuis onderzocht.

Volgens ooggetuigen schreeuwde De Bruyne het woensdagmiddag uit van de pijn. In de komende dagen zal hij verder ondezoeken ondergaan om de ernst van de blessure te bepalen. In Engelse media wordt gevreesd dat de Rode Duivel enkele maanden moet revalideren. In 2016 stond de Belg ook al twee maanden buitenspel na het verdraaien van zijn knie.

Per direct cameratoezicht na schietpartijen Amsterdam

Ook burgemeester Halsema is flink geschrokken van de reeks gewelddadige incidenten in de Johan Huizingalaan in Amsterdam de afgelopen dagen. 'Je kan hier niet meer van een incident spreken', zo zegt ze in een interview met AT5.

De Johan Huizingalaan is de afgelopen dagen het toneel van ernstige gewelddadige incidenten. Dit weekend werd er een interieurzaak beschoten en dinsdag was een schoonmaakbedrijf het doelwit, waar ook een explosief werd achtergelaten, dat uiteindelijk niet afging. Vannacht ging een ander explosief wél af, vlak voor een restaurant.

Onveilig
Burgemeester Halsema sprak vanmiddag met één van de beschoten ondernemers, en ook met enkele zeer verontruste buurtbewoners. Halsema: 'Ik kan me voorstellen dat de bewoners zich onveilig voelen, want hier kan je niet meer van een incident spreken natuurlijk als het drie keer achter elkaar plaatsvindt. En dit is een hele rustige, gemengde wijk, waar kinderen wonen, waar ouderen wonen. Ja, en dan is het zeer onplezierig als er 's nachts kogels rondvliegen.'

Halsema besloot dat er direct cameratoezicht komt in de straat. Ook is er vanavond een bewonersbijeenkomst waar buurtbewoners hun zorgen kunnen uiten. Ze kunnen ook terecht in een mobiele politiepost die in de buurt is neergezet. De politie heeft nog geen arrestaties verricht, en onderzoekt nog of er een verband is tussen de verschillende incidenten.

Haase stunt tegen nummer 4 van de wereld

Tennisser Robin Haase heeft op het masterstoernooi van Cincinnati zowaar voor een forse stunt gezorgd. De Nederlander, 55e op de wereldranglijst, sloeg niemand minder dan de mondiale nummer vier, Alexander Zverev, naar huis.

Haase begon al sterk en pakte gelijk Zverev's eerste servicegame af, maar daarna leverde de Hagenaar zijn opslag twee keer in. Een rebreak volgde, maar op 6-5 brak Zverev nog eens door Haase's service heen, waardoor de eerste set naar de Duitser ging.

In het tweede bedrijf schoot Haase uit de startblokken: hij won de eerste vier games. Dat hij een keer gebroken werd was geen probleem, want hij won de set alsnog. Ook in set drie plaatste Haase direct de break, maar Zverev sloeg even later terug en kwam op 4-4.

Vanaf dat moment begon de Duitser spelletjes te spelen: de partij moest, zo vond hij, stilgelegd worden, want meneer z'n schoenen zaten niet meer lekker, of iemand even een nieuw paar uit de kleedkamer wilde gaan halen. Zo gezegd, zo gedaan, maar Zverev had ook nog de hulp van een ballenjongen nodig om de veters op orde te krijgen.

Het duurde allemaal nogal lang, maar zoals altijd bij enige vorm van oponthoud of hindering hield de mentaal ijzersterke Haase het hoofd ijzig koel. Hij walste in zijn eerstvolgende servicebeurt met een lovegame over de Duitser heen, zag op 5-5 hoe Zverev met een Rooowwwbin - een dubbele fout op break/matchpoint tegen - zijn servicegame uit handen gaf en maakte het vervolgens keurig af na nog een paar heerlijke ballen: 5-7, 6-4, 7-5.

Haase stunt tegen nummer 4 van de wereld (Pro Shots / Action Images)
Haase stunt tegen nummer 4 van de wereld (Pro Shots / Action Images)

Reuzen van Royal de Luxe komen naar Leeuwarden

De reuzen van Royal de Luxe komen naar Leeuwarden! Op 17, 18 en 19 augustus is de hele stad het toneel van dit magische evenement, dat overal in Europa keer op keer honderdduizenden bezoekers op de been brengt.

Leeuwarden krijgt drie dagen lang bezoek van Het Kleine Reuze Meisje, De Duiker en de hond El Xolo. De magie van deze drie reusachtige marionetten uit Frankrijk heeft al een onuitwisbare indruk gemaakt op miljoenen toeschouwers. Leeuwarden is dan ook enorm trots om de eerste Nederlandse stad te zijn die de reuzen mag ontvangen.

Het wordt een lang weekend vol spektakel waarbij in totaal tussen de 300.000 en 400.000 bezoekers uit alle windstreken worden verwacht. Omdat de stad niet berekend is op zulke grote bezoekersaantallen, neemt de gemeente een aantal maatregelen om het evenement succesvol te laten verlopen. Zo zijn tussen 07:00 uur en 20:00 uur grote delen van de binnenstad afgesloten voor alle verkeer en rijdt er extra openbaar vervoer.


De Reuzen van Royal de Luxe (Bron: Youtube)

Pegida-voorman krijgt boete voor demonstratie

Edwin Wagensveld, de voorman van de Nederlandse tak van anti-islambeweging Pegida, moet een boete betalen. Wagensveld en zijn vriendjes hielden in november een demonstratie op het bouwterrein van een moskee in Enschede, maar meldden dat niet vooraf. De rechtbank in Almelo besloot hem 750 euro boete op te leggen.

Die boete kreeg Wagensveld in maart overigens al van het Openbaar Ministerie, maar hij had weinig zin om deze te betalen. De zaak kwam zo voor de rechter, die de boete bevestigde. Als Wagensveld zich aan de recalcitrante kant blijft gedragen en weer niet betaalt, mag hij zich vijftien dagen in de cel gaan vermaken.

Daar leek de Pegida-voorman wel zin in te hebben, want Wagensveld - gekleed in wit, van teksten voorzien gewaad - vroeg gelijk of het mogelijk was om dan maar direct de gevangenis in te gaan. Buiten de rechtbank stonden wat van zijn rechtse makkers te demonstreren, maar dat bleef allemaal wel binnen de perken.

Het bouwterrein was in maart wederom doelwit van Pegida Nederland. Er werden heel stoer allerlei kruizen op het bouwterrein gezet. In deze ietwat kansloze pesterijtjes zag de rechter overigens geen strafbare feiten, waardoor hij de boete bij 750 euro hield. Volgens de rechter was er geen sprake van het aanzetten tot haat of van discriminatie.

Wie weet waar de 14-jarige Nsimire is?

Sinds vrijdag 27 juli wordt de 14-jarige Nsimire Massembo uit Den Haag vermist. Zowel de politie als haar omgeving maken zich al tweeënhalve week grote zorgen over haar. De politie brengt vandaag via de regionale televisiezender Omroep West meer details uit het onderzoek naar buiten, hopelijk kan iemand op basis daarvan meer informatie geven. Ook Nsimire zelf wordt opgeroepen iets van zich te laten horen.

Nsimire Massembo
Nsimire is op vrijdag 27 juli rond 16.00 uur van huis vertrokken. Die avond is ze niet op de afgesproken tijd thuisgekomen. Ze is sindsdien onbereikbaar. De politie heeft verschillende opsporingsmethoden toegepast, heeft met diverse mensen uit haar omgeving gesproken en na de eerdere media-aandacht tientallen tips nagelopen. Een deel van de resultaten wordt vandaag gedeeld, in de hoop dat dit nieuwe concrete tips oplevert.

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat Nsimire vrijdagnacht bij een vriendin in het centrum van Den Haag heeft geslapen. Op zaterdag is ze daar rond 13.00 uur vertrokken. Zaterdagmiddag 28 juli is Nsimire rond 15.00 uur gezien bij de Albert Heijn aan de Steijnlaan en de Basic Markt aan de Paul Krugerlaan. Daarna was ze tot 17.00 uur in muziekcentrum Musicon aan de Soestdijksekade. Ze kwam daar bijna elke week.

Zaterdagavond was Nsimire met een vriendin op het pleintje achter de Architect Jan Wilsstraat. Ze hebben daar op de schommels gezeten. Om 23.30 uur is ze weggegaan. Sindsdien heeft niemand - die de politie heeft gesproken - haar nog gezien.

OV-chipkaart
Na haar vertrek van het pleintje is de OV-chipkaart van Nsimire gebruikt in bus 21 en tram 4. Ze is vertrokken vanaf de halte Houtwijklaan, overgestapt bij Leyenburg en uitgecheckt op tramhalte Tienhovenselaan bij de Escamplaan. Het was toen zondag kort na middernacht.

Telefoon
In de week erna heeft de telefoon van Nsimire enkele keren een korte tijd aangestaan, steeds in de nacht. De eerste keer is in de omgeving van het Newtonplein op woensdag 1 augustus rond 00.15 uur. Een uur later, rond 01.15 uur worden twee zendmasten bij de Lijnbaan en het Buitenom aangestraald. Het is aannemelijk dat de telefoon zich toen bevond in het overlappende gebied van deze masten. Op 2 augustus en op 4 augustus was de telefoon weer actief in de omgeving van het Newtonplein. Maar sinds 4 augustus 03.15 uur staat de telefoon uit.

Verblijfplaats
Het is niet zeker of Nsimire zelf op bovenstaande momenten ook in die gebieden was. Haar telefoon was dat in elk geval wel. De politie hoopt dat iemand haar die dagen in die buurten heeft gezien, of weet waar ze zich bevonden kan hebben.

Het is ook nog steeds mogelijk dat Nsimire zelf heel ergens anders was, dat alleen haar telefoon op deze plek was. Dus ook andere mogelijke verblijfplaatsen of tips kunnen nog steeds worden doorgegeven.

Hulp
De politie houdt er rekening mee dat Nsimire is weggelopen en sindsdien wordt geholpen om onvindbaar te zijn. Eén aanwijzing hiervoor is het feit dat ze zelf is vertrokken met enkel de kleren die ze op dat moment droeg en slechts €1,20 op zak.

Aan mensen die Nsimire mogelijk onderdak geven, doet de politie een dringende oproep. Je hebt misschien de beste bedoelingen, maar het is heel belangrijk dat Nsimire weer terug komt of in elk geval iets van zich laat horen. Als ze hulp nodig heeft, spoor haar dan aan contact op te nemen met de politie. Daarmee bewijs je haar op dit moment de grootste dienst. Met verstoppen is niemand geholpen.

Oproep aan Nsimire
Ook voor Nsimire heeft de politie een boodschap:

Het kan moeilijk zijn om na 2,5 week contact op te nemen. Het is wel het beste om te doen. We willen graag met je praten en horen hoe het met je gaat. Als je je nog niet wilt melden, laat dan in elk geval iets van je horen. En kom je wel naar ons toe, dan zullen wij je opvangen en eerst eens rustig praten over wat er aan de hand is, wat je nodig hebt. Daarna kijken we hoe we je kunnen helpen.

Op de televisie wordt op dit moment een opsporingsbericht uitgezonden. Als het kan, bekijk dat filmpje dan eens: je vriendinnen hebben ook een boodschap voor je.

Tips
Heb je de 14-jarige Nsimire Massembo na vrijdag 27 juli nog gezien of gesproken? Weet je waar ze nu is? De politie is bereikbaar voor tips op het nummer 0800-6070 of stuur een app naar 06-17214856. Zeg je liever niet wie je bent, maar wil je wel vertellen wat je weet? Bel dan anoniem op 0800-7000.

16 jaar cel geëist voor dodelijke brandstichting

Een 54-jarige vrouw uit Doetinchem hoorde vandaag voor de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van zestien jaar tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt wettig en overtuigend bewezen dat de vrouw in de nacht van 19 op 20 augustus 2017 brand stichtte in een woning aan de Papaverstraat in Doetinchem. Hierdoor kwam een 58-jarige vrouw om het leven. Het OM acht, naast brandstichting de dood ten gevolge hebbende, tevens moord op de 58-jarige vrouw bewezen.

Op 19 augustus, vlak voor middernacht, ontstaat een uitslaande brand in de woning. Als de brandweer de volledig uitgebrande woning binnen kan treden, treffen zij een lichaam aan. Pas na DNA-onderzoek is duidelijk dat het om een 58-jarige vrouw gaat, die hier van de hoofdbewoner onderdak kreeg.

De vrouw was nog in leven op het moment dat de brand uitbrak en is door de brand om het leven gekomen, zo blijkt uit pathologisch onderzoek. Technisch onderzoek heeft uitgewezen dat de brand moet zijn ontstaan in de zithoek in de woonkamer, waarna het vuur zich razend snel verspreidde en de vrouw, die zich op zolder bevond, niet meer kon vluchten.

De 54-jarige vrouw is vlak voor de brand uitbrak in de buurt van de woning gezien. De relatie met de hoofdbewoner was beëindigd en dit zou de vrouw volgens haar omgeving moeilijk kunnen verkroppen. De vrouw, die aanvankelijk een vals alibi opgaf, erkent uiteindelijk dat ze in de woning is geweest. Ook verklaart ze dat ze het latere slachtoffer daar heeft getroffen, maar ze ontkent de brandstichting. Tegenover een getuige heeft ze echter verklaard dat ze het slachtoffer een paar tikken heeft gegeven, waarna het slachtoffer naar boven ging, en dat ze vervolgens met een aansteker het bankstel in brand heeft gestoken en dat het ‘leuk fikte‘. Ook in afgeluisterde telefoongesprekken ontkent ze de brandstichting niet.

Het onderzoek heeft uiteindelijk voldoende wettig en overtuigend bewijs tegen de vrouw opgeleverd, aldus het OM. “Verdachte heeft gehandeld in een agressieve en jaloerse bui en onder invloed van alcohol” aldus de officier. “Nadat ze haar ex niet aantrof in diens woning, heeft ze haar boosheid en jaloezie botgevierd op de medebewoonster.”

De officier kwalificeert dit als moord omdat er meerdere momenten zijn geweest waarin verdachte zich had kunnen bedenken, maar desondanks haar daad heeft doorgezet. “De bewoonster is het slachtoffer geworden van niets minder dan een aanslag, welke zij met de hoogste prijs, te weten haar leven, heeft moeten bekopen. Zij laat haar nabestaanden, kennissen, collega’s, de hoofdbewoner die haar onderdak verschafte en ook de buurtbewoners achter in verdriet, angst, verslagenheid en ongeloof.”

Daarnaast is er een zeer ernstige gevaarzetting geweest voor de aangrenzende woningen, waar ook mensen lagen te slapen. Gelukkig konden deze mensen hun woning veilig verlaten, maar de onrust in de buurt was enorm, aldus de officier. De buurtbewoners konden niet allemaal meteen terug naar hun woning en hebben rook- en waterschade door de brand.

De officier benadrukte in zijn strafeis dat de verdachte het slachtoffer postuum onrecht aandoet, door te suggereren dat zij suïcidaal was en zelf de brand heeft gesticht. Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van zestien jaar passend.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen, doet over twee weken uitspraak.

Van ongewenst knuffelaar naar mishandelaar

Dinsdagavond rond een uur of 19.40 uur is er een man zwaar mishandeld aan de Polstraat in Deventer. Een 18-jarige man uit Deventer viel verschillende vrouwen lastig, door ze ongevraagd te omhelzen, waarop een 24-jarige man uit Deventer te hulp schoot. Hij werd vervolgens aangevallen en zwaar mishandeld. Omstanders hebben de verdachte tegen de grond weten te werken en bij aankomst van de politie is de man aangehouden.

Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht en de verdachte heeft bij de worsteling ook verschillende verwondingen opgelopen. De politie is nog op zoek naar vrouwen die ook die avond in de buurt van de Polstraat in Deventer zijn aangesproken door deze man. Hij heeft een donkere huidskleur, is dus 18 jaar, en ongeveer 1.75 cm lang.

Demo Monster Hunter Generations Ultimate vanaf morgen beschikbaar

Capcom maakt via het Twitter-account van Monster Hunter bekend dat er vanaf morgen een demo te downloaden is van Monster Hunter Generations Ultimate. De game wordt beschikbaar gemaakt voor Nintendo Switch.

De game is al een flinke tijd beschikbaar in Japan, maar Capcom besloot na lange onzekerheid toch om de game te lokaliseren voor het Westen. De game zelf is op zijn beurt weer een uitgebreide port van de Nintendo 3DS-versie, waarvan je de gegevens kan importeren. Wat de demo precies biedt is niet bekend.

Monster Hunter Generations Ultimateis vanaf 28 augustus beschikbaar voor Switch.

VI: 'Van Bronckhorst stelt positie ter discussie bij de spelers'

Giovanni van Bronckhorst heeft naar verluidt de boel flink wakker geschud na de zwakke resultaten. Hij zou zijn hoofd figuurlijk zelfs op het hakblok hebben gelegd.

Feyenoord verloor donderdag met 4-0 van AS Trencín en zondagmiddag was De Graafschap met 2-0 te sterk voor de Rotterdammers. De bekerwinnaar beleeft een zware periode en volgens Voetbal International heeft trainer Giovanni van Bronckhorst vlak na de pijnlijke nederlaag in Doetinchem zijn eigen positie ter discussie gesteld.

De oefenmeester vroeg in de kleedkamer of de spelers nog wel vertrouwen hadden in zijn functioneren. Volgens het weekblad is het niet voor het eerst dat Van Bronckhorst bij zijn spelersgroep polst of de samenwerking nog wel voortgezet moet worden. De trainer krijgt naar verluidt steeds meer het gevoel dat een groot deel van de selectie het niet meer voor hem wil doen.

Van Bronckhorst ergert zich aan enkele spelers binnen de groep en twijfelt of men nog wel door het vuur wil gaan voor de oefenmeester, die sinds zijn aanstelling in De Kuip vijf prijzen pakte: de landstitel in 2017, twee keer de KNVB Beker (2016 en 2018) en twee keer de Johan Cruijff Schaal (2017 en 2018). Aan het succesvolle dienstverband kan echter snel een einde komen.

Voetbal International constateert dat Van Bronckhorst met Feyenoord in zijn derde crisis is terechtgekomen, na de nederlagen bij AS Trencín en De Graafschap. "Het lijkt, alles bij elkaar opgeteld, een kwestie van tijd voordat de bom echt barst in de selectie van Feyenoord en Van Bronckhorst, die nu nog strijdbaar is, er geen zin meer in heeft", zo concludeert het weekblad.

Van der Hoorn slimste van de kopgroep na misrekening peloton

Taco van der Hoorn heeft de derde etappe van de BinckBank Tour gewonnen. De 24-jarige Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij reed in de laatste kilometer weg uit de kopgroep, die vooruit bleef nadat het peloton zich misrekende. De Belg Maxime Vantomme won de sprint voor de tweede plaats voor zijn landgenoot Sean de Bie. Matej Mohoric, die ook deel uit maakte van de kopgroep, is de nieuwe leider in de BinckBank Tour.

Jesper Asselman en Taco van der Hoorn kozen vroeg in de etappe voor de aanval. De twee Nederlanders hadden het gezelschap van De Belgen Sean De Bie, Maxime Vantomme, de Sloveen Matej Mohoric. De voorsprong liep op naar de vijf minuten.

Op tien kilometer van de streep werd duidelijk dat het peloton zich had misrekend. De kopgroep had op dat moment nog steeds een voorsprong van twee minuten. De Bie was de best geklasseerde van het klassement, maar onderweg lagen er nog bonificatieseconden en daar deed Mohoric de beste zaken. Hij pakte in totaal negen bonificatieseconden en ging De Bie voorbij in het virtuele klassement.

Met nog zes kilometer te rijden werd er in de kopgroep naar elkaar gekeken nadat Van der Hoorn niet meer op kwam. Mohoric had daar genoeg van en koos met nog vijf kilometer voor de aanval. Dankzij De Bie kon de rest van de kopgroep terugkomen, maar Mohoric probeerde het nog één keer, maar toen zat de kopgroep op het wiel van de Sloveen. Door het hoge tempo moest Asselman wel afhaken in de kopgroep.

Ondanks de vele demarrages leek het uit te lopen op een sprint, maar dat was buiten Van der Hoorn gerekend. De 24-jarige Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij ging er in de laatste kilometer ervandoor en een moment van vertwijfeling was voldoende voor de winst van Van der Hoorn, die dit seizoen lang eruit lag vanwege een valpartij in training met zijn crossfiets.

Ondanks dat Mohoric geen bonificatieseconden wist te pakken aan de finish is hij wel de nieuwe leider in de BinckBank Tour met één seconde voorsprong op De Bie, die als derde over de finish kwam achter Vantomme. Dylan Groenewegen won de sprint van het peloton op 1.11 van de winnaar.

BNNVARA hoeft geluidsopnamen Denk niet te verwijderen

Omroep BNNVARA hoeft de geluidsopnamen die twee journalisten in het geheim maakten in de fractiekamer van politieke partij Denk, niet te verwijderen van internet. De belangen van de journalisten wegen zwaarder dan die van de politieke partij.

Gesprek over nepbanner
De journalisten spraken op 25 april van dit jaar op de fractiekamer van Denk met Kamerlid Farid Azarkan. Aanleiding was de ontdekking dat Denk met het plan had gespeeld om, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, op internet een nepbanner van de PVV te plaatsen, met de tekst Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren. De journalisten hadden Azarkan gevraagd op de beschuldiging te reageren en maakten voor eigen gebruik opnamen van dat gesprek, hoewel Azarkan hen dat uitdrukkelijk had verboden. Azarkan bevestigde in het gesprek het plan van de nepbanner. Daarna ontstond een conflict waarin Denk de journalisten ervan beschuldigde nepnieuws te verspreiden. Hierop besloot BNNVARA de geheime geluidsopname alsnog te publiceren.

Verbod geschonden
Volgens Denk heeft de omroep met de opnamen – en het openbaar maken daarvan – niet alleen inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van Kamerlid Azarkan, bovendien hebben de journalisten het verbod geschonden om zonder toestemming opnamen te maken in de fractiekamers. Daarom moeten de opnamen worden verwijderd, aldus Denk.

Geheim van de fractiekamer niet in het geding
De rechter wijst die eis af. Het is weliswaar in strijd met de richtlijnen van de Kamer om zonder toestemming in fractiekamers opnamen te maken, maar in dit geval heeft Denk de journalisten daar zelf uitgenodigd. Het gesprek had overal gevoerd kunnen worden en had dan ook niets van doen met de gebruikelijke beslotenheid van de fractiekamer. Er is bovendien niets gezegd dat niet naar buiten had mogen komen. Het “geheim van de fractiekamer” is dus niet in het geding.

Ernstige misstand openbaren
Dat BNNVARA de opnamen uiteindelijk toch uitzond, is naar het oordeel van de rechtbank gerechtvaardigd en proportioneel. De omroep heeft terecht aangevoerd dat (het idee voor) de nepbanner als een ernstige misstand kan worden aangemerkt, waarover het publiek moest worden geïnformeerd. De nepbanner kon immers leiden tot polarisatie, angst en haat. Bovendien vond de uitzending voldoende steun in de feiten en konden met de opnamen de beschuldigingen van Denk aan het adres van de journalisten, worden weerlegd.

Discussie in de media
Verder is over de uitzending inmiddels uitgebreid gediscussieerd in de media. Die discussies zullen ook nog steeds te vinden zijn. Ook om die reden valt niet in te zien welk belang Denk nog heeft bij het verwijderen van de opnamen van de website van BNNVARA.

'Geen schandpaal voor wanbetalers'

De Bond van Wetsovertreders - ja, die bestaat echt - komt in actie! Een hotel in Tubbergen, Hotel Marcant, heeft een foto online gezet van vermeende wanbetalers, maar volgens de bond is dat absoluut niet de bedoeling: smaad en laster, zo zegt men.

Dat hotel zette deze week een foto online van niemand minder dan 'Henk en Jolanda', een op het oog wat ouder echtpaar. De schavuiten zouden zich de hele week vol hebben zitten eten, waarna ze er simpelweg vandoor gingen, zonder de rekening van bijna duizend euro te betalen.

De Bond van Wetsovertreders heeft een dringende brief aan het hotel geschreven: "Wij zijn het met u eens dat eetpiraterij een vervelende zaak is. Wat wij erger vinden, is dat u personen met foto en al aan de schandpaal nagelt", zo schrijft men.

De mogelijk boete voor het hotel is niet mals: tienduizend euro per dag, met een maximum van tweehonderdduizend euro, zo stelt de bond. Als de foto niet binnen 24 uur offline is gehaald zal men een kort geding aan gaan spannen tegen het hotel.

Rotterdam morgen centraal in trailer Battlefield V

Electronic Arts komt morgen met een nieuwe trailer voor Battlefield V. De game speelt zich dit keer af tijdens de Tweede Wereldoorlog en één van de missies vindt plaats in Rotterdam.

De trailer die morgen getoond wordt heet 'Devastation of Rotterdam', dus ongetwijfeld zien we de havenstad morgen uitgebreid terug. De trailer is vanaf 15:00 uur Nederlandse tijd te zien en vind je uiteraard hier op FOK! terug.

Battlefield V lanceert op 19 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Storing Schiphol voorbij

Sinds 13.00 uur ligt al het vliegverkeer op Schiphol plat door een storing bij de verkeersleiding. "Er zijn geen inkomende en uitgaande vluchten mogelijk. Wat er aan de hand is, wordt uitgezocht door de luchtverkeersleiding" aldus een woordvoerder.

Update 14:05 uur:
De oorzaak is een storing in het communicatiesysteem van Luchtverkeersleiding Nederland waarmee de communicatie tussen de luchtverkeersleiding en de piloten plaats vindt. Er vertrekken op dit moment wel mondjesmaat weer vliegtuigen en ook een beperkt aantal vliegtuigen kan weer landen.

Update 16:05 uur:
De storing heeft ongeveer een uur geduurd en intussen verloopt alles weer normaal. Eerst is gezorgd dat vertrekkende vliegtuigen weg konden waarna ook het inkomende verkeer weer kon landen. Waardoor de storing is ontstaan is nog niet te zeggen. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) doet onderzoek naar de oorzaak van de storing en benadrukt dat de veiligheid niet in het geding is geweest.

Battlerite Royale lanceert in september

Ontwikkelaar Stunlock Studios is de volgende die op de 'Battle Royale Hypewagen' springt. Hun team-based arena brawler Battlerite krijgt een eigen Battle Royale-versie. Deze moet uitkomen in september.

De game heet Battlerite Royale en wordt een standalone game. De game is daarnaast niet free to play, dus moet ervoor betaald worden. Battlerite Royale behoudt zijn topdown camerastand en een aantal champions om mee te spelen. Voor de rest is de game aangepast aan de Battle Royale-formule: je dropt, zoekt loot, een storm verkleint regelmatig het speelveld en moet de laatste zijn die overleeft.

Battlerite Royale lanceert zoals gezegd in september voor pc. De eerste gameplay is hieronder te bekijken.

Met GHB en zonder rijbewijs

Op woensdagmorgen omstreeks 01.25 uur reed de politie over de Westerdijk In Hoorn. Hier zagen zij een auto met draaiende motor tegen een paaltje aan staan. Naast de auto stond een 42-jarige man uit Enkhuizen.

Nog voor de politie de man kon vragen was er was gebeurd, ging hij al onderuit. Een korte controle van de auto leverde een flesje met vermoedelijk GHB op. De man werd in de politieauto gezet en voor controle overgebracht naar het ziekenhuis. Ook tijdens de rit was de man niet aanspreekbaar.

In het ziekenhuis is bloed van de man afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van drugs.

Bij controle bleek de man bovendien niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Minister wijst naar Europa na dodelijk brugongeluk

De Europese begrotingsregels zijn er deels verantwoordelijk voor dat in het Italiaanse Genua dinsdag een viaduct instortte, waarbij zeker 39 mensen om het leven zijn gekomen. Dat beweert althans Matteo Salvini, leider van de Lega Nord en minister van Binnelandse Zaken in Italië.

Zoals in Italië wel vaker het geval is met infrastructuur, had ook de brug in Genua vermoedelijk een flinke opknapbeurt nodig. Die werd twee jaar geleden nog wel uitgevoerd, maar er zijn ernstige twijfels over de kwaliteit daarvan. 

Volgens Salvini ligt het allemaal aan de Europese begrotingsregels. "Externe beperkingen weerhouden ons ervan om genoeg uit te geven aan veilige wegen en scholen, dan moet je toch afvragen of het zin heeft om die regels nog te blijven volgen", foetert Salvini. 

"Het kan niet zo zijn dat er een soort balans op moet worden gemaakt tussen begrotingsregels die uit Brussel komen en de veiligheid van Italianen", aldus de minister, die nog eens hamert op het belang van het doordrijven van investeringen in Italië.

De regering van premier Conte is volop bezig met de begroting voor volgend jaar en dat loopt allemaal niet echt soepel. De minister van Economie, Giovanni Tria, is duidelijk: de Europese regels moeten gewoon nageleefd worden, maar Salvini ziet het in flinke schulden verkerende Italië liever geld spenderen.

Hardloopster aangerand, politie zoekt getuigen

Een 26-jarige Tilburgse is maandag 13 augustus 2018 omstreeks 20.30 uur, tijdens het hardlopen, op de Goirkekanaaldijk onderaan het fietspad bij de brug van de Midden Brabantweg in Tilburg door een nog onbekende man aangerand. Haar belager kwam uit de bosschages en greep haar vast. Ze wist zich al schoppend en gillend te bevrijden. De zedenpolitie behandelt het incident en is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer rende maandagavond alleen over het fietspad van de Midden Brabantweg in de richting van de Heikantlaan. Ze ging over het viaduct van het Wilhelminakanaal. Bij de splitsing waar je rechtdoor langs de Midden Brabantweg kunt of met de bocht mee naar rechts, koos ze voor het laatste. Rondom het fietspad zijn daar bosschages. Daar werd ze door een man van achteren vast gepakt.

Ze gilde en slaagde erin zich los te rukken. Hij vluchtte uiteindelijk via het fietspad naar beneden. Op het gillen van het slachtoffer kwam een jongeman op een fiets af. Het zou gaan om een getinte jongen van een jaar of 14. Hij ging met haar in gesprek . De zedenpolitie is op zoek naar deze en andere mogelijke getuigen van het incident.

Het signalement van de de dader luidt als volgt: een blanke man tussen de 30 en 35 jaar oud, circa 1.70 lang met een gezet postuur en een buikje. Hij had opvallend grote handen en droeg een kobaltblauw poloshirt en driekwart donkere broek en zonnebril  

Gratis weekend voor Rainbow Six: Siege

Ubisoft maakt dit weekend Rainbow Six: Siege gratis speelbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Vanaf morgenmiddag is de game gratis te downloaden en te spelen. Besluit je dit weekend de game aan te schaffen, dan kun je dit doen met maximaal 60% korting.

Tijdens dit weekend is alle content beschikbaar. Dit betekent dat je op alle maps kunt spelen, alle modi kunt uitproberen en met elke Operator aan de slag kunt. Progressie die je boekt wordt meegenomen mocht je de game kopen, behalve voor de Starter Edition voor pc. Morgen begint om 09:00 uur Nederlandse tijd begint het gratis weekend voor Xbox One, om 15:00 uur Nederlandse tijd voor PlayStation 4 en om 19:00 uur Nederlandse tijd voor pc.

Ben je niet bekend met de game? Geen probleem. Bekijk dan onderstaande video, waarin Ubisoft haarfijn uitlegt wat de game te bieden heeft.

'Sainz naar McLaren, Gasly naar Red Bull'

Volgens ESPN maakt McLaren later deze week bekend dat Carlos Sainz de opvolger wordt van Fernando Alonso. Door de keuze van Sainz ligt de weg vrij voor Pierre Gasly om het stoeltje van Daniel Ricciardo bij Red Bull Racing over te nemen.

Door de overgang van Ricciardo naar Renault werd Sainz in verband gebracht met Red Bull Racing, de Spanjaard staat immers nog steeds onder contract bij de producent van energiedrankjes. ESPN meldt nu dat Sainz voor McLaren gekozen heeft. De Spanjaard zou een tweejarige verbintenis hebben gesloten. Het is nog niet bekend of de Belg Stoffel Vandoorne ook volgend jaar voor McLaren rijdt. Mogelijk wordt hij vervangen door de Brit Lando Norris.

Pierre Gasly zou op zijn beurt promoveren van Toro Rosso naar Red Bull Racing. De 22-jarige Fransman maakte in het laatste deel van het 2016-seizoen zijn debuut in de Formule 1. Momenteel staat Gasly met 26 punten op de dertiende plaats in het kampioenschap.

Sigarettenbezorger overvallen in Rotterdam

 Een bezorger van sigaretten had zijn handel nog maar net afgeleverd in een winkel, toen hij werd overvallen door twee mannen. Dit gebeurde woensdagochtend om ongeveer 10.00 uur in de Bilderdijkstraat in Rotterdam.

Hij liep van de winkel naar zijn auto en stapte in. Plotseling werd de deur van zijn auto weer opengetrokken door twee mannen. Zij gaven de bezorger enkele klappen. Wat zij verder van plan waren, laat zich raden, maar nadat het slachtoffer de noodknop van zijn auto had ingedrukt, gingen de twee er zonder buit vandoor in de richting van de Spaanseweg.

De politie stelde direct een uitgebreid onderzoek in naar de twee overvallers, waarvan er één een groen trainingspak zou dragen en de ander een bruin-beige. Het is heel goed mogelijk dat één van de twee zijn handen heeft bezeerd bij de actie. De twee zijn helaas nog niet gevonden.

Er zijn sporen veiliggesteld door de Forensische Opsporingsdienst en het slachtoffer is slachtofferhulp aangeboden.

'Vitesse heeft beet en gaat Ødegaard huren van Real Madrid'

Niet sc Heerenveen maar Vitesse wordt mogelijk de nieuwe club van Martin Ødegaard, zo melden de Gelderlander en Omrop Fryslan.

Volgens de dagbladen wil de Arnhemse club de middenvelder annex aanvaller, die inmiddels in Nederland zou zijn, op huurbasis van Real Madrid overnemen. Vitesse gaat desgevraagd niet in op namen, al gaf trainer Leonid Slutskiy afgelopen week in gesprek met Goal wel aan dat er mogelijk nog een aanvallende versterking zou komen. "We willen alleen iemand die echt veel toevoegt aan de selectie. We zoeken dan ook niet alleen in Nederland, want overal kan dat speciale talent rondlopen.”

Ødegaard ontbreekt in de wedstrijdselectie van Real Madrid in het kader van de Europese Super Cup. Spaanse media verzekerden eerder op de dag al dat dit te maken had met zijn naderende terugkeer naar Heerenveen, waar hij de afgelopen anderhalf jaar al op huurbasis speelde. Zijn toekomst op korte termijn zou volgens de laatste berichten echter in het GelreDome liggen.

Namens Heerenveen is Ødegaard tot op heden tot 43 wedstrijden gekomen, waarin hij 3 keer scoorde en 5 keer een medespeler in stelling bracht. Deze zomer keerde de Noors international terug bij de Koninklijke en maakte hij de voorbereidingstour van de Spaanse topclub in de Verenigde Staten mee. De jonge spelmaker, die nog tot medio 2021 vastligt in de Spaanse hoofdstad, zei eerder nog dat hij het avontuur in de Eredivisie als 'een gesloten hoofdstuk' beschouwde.

"Ik weet niet wat er gaat gebeuren, maar als er geen veranderingen komen zal ik bij Real Madrid aan de voorbereiding beginnen. Dat is natuurlijk een geweldige kans om mezelf weer te laten zien", legde hij uit aan persbureau NTB. "Het belangrijkste is dat ik bij een team terechtkom waar ik kan spelen. Een verhuur aan een andere Spaanse club is een goed alternatief, maar op dit moment weet ik verder van niets."

'FC Twente vraagt algemeen directeur stap terug te doen'

De dagen van Erik Velderman als algemeen directeur van FC Twente lijken geteld. De raad van commissarissen heeft hem gevraagd een stap terug te doen.

TC Tubantia schrijft dat Velderman binnen de club wordt gewaardeerd om zijn vakkennis op financieel gebied, maar de publiekelijke botsingen van afgelopen periode hebben ervoor gezorgd dat men hem liever niet meer als algemeen directeur van de club ziet. Wel kan hij, als hij instemt, terugkeren naar zijn oude rol van financieel directeur.

De beleidsbepaler is sinds dit voorjaar het belangrijkste uithangbord van de club, sinds Jan van Halst werd ontslagen. Hij promoveerde tot algemeen directeur en dat is een moeilijke functie in roerige tijden van degradatie. Velderman ging de uitdaging aan en kwam meerdere malen in opspraak door botsingen met technisch manager Ted van Leeuwen en hoofdscout Evert Bleuming.

Ook raakte hij zijn draagvlak bij de gemeente Enschede kwijt door een extra garantstelling van zeven miljoen euro te eisen. Anders zou de club volgens hem op 1 juli failliet gaan. De garantstelling kwam er niet, maar FC Twente overleefde toch dankzij investeerders. Velderman had de gemeente echter tegen zich in het harnas gejaagd en ook het personeel en de investeerders stonden niet meer achter hem, analyseert TC Tubantia.

De lokale krant beroept zich vervolgens op betrouwbare bronnen en stelt dat hij wel het aanbod heeft gehad om aan te blijven als financieel directeur, mits hij bereid is om salaris in te leveren. Voetbaleconoom Pieter Nieuwenhuis geeft desgevraagd aan dat directeuren in de eerste divisie tussen de 50.000 euro en twee ton verdienen op jaarbasis, terwijl Velderman zo'n drie ton toucheert.

Tot slot meldt de krant dat Velderman het voorstel in beraad heeft, maar dat hij er nog niets over wil zeggen. "Er is op dit moment veel reuring, dat is duidelijk. Het kan schadelijk zijn voor mij en voor de club om daar nu iets over te zeggen, dus onthoud ik mij van commentaar", wordt hij geciteerd. Ook Dennis Schipper, voorzitter van de raad van commissarissen, houdt de kaken stijf op elkaar.

Blind: ''We moeten nu niet gaan zweven''

Ajax bereikte dinsdagavond de laatste voorronde van de Champions League. In de ArenA wonnen Daley Blind en zijn teamgenoten met 3-0 van Standard Luik.

“Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan, maar we hebben ons goed voorbereid en we stonden de hele wedstrijd goed georganiseerd. Als het publiek vanaf het begin zo tekeer gaat en zo achter je staat geeft dat een enorme boost”, zegt Blind na afloop over de heerlijke voetbalavond in Amsterdam.

Na het debacle tegen Heracles Almelo van afgelopen weekend was de aanwinst van de Amsterdammers blij dat ze zich in korte tijd weer konden revancheren. “We hebben het goed opgepakt en waren blij dat er snel weer een nieuwe wedstrijd op het programma stond. Hoe we daar mee om zijn gegaan, maakt me nog blijer.”

“Nog twee wedstrijden en dan moeten we er zijn”, vervolgt hij. In de laatste voorronde van de Champions League staat Dinamo Kiev te wachten. ''Of het nou een thuis of een uitwedstrijd is, het maakt me niet uit waar we beginnen. We zullen het zelf moeten doen.”

Ervaring is in zulke wedstrijden van groot belang. De toegevoegde waarde van hem en bijvoorbeeld Tadic is dan ook meteen te zien op het veld, meent Blind. “Ik probeer dingen aan jongens mee te geven die ik zelf heb geleerd bij Manchester United, maar het is niet zo dat ik even de pionnetjes neer ga zetten op het veld."

Het is Blind nog niet helemaal bekend wie Ajax volgende week tegenover zich heeft staan met de Oekraïners. “Ik weet nog niet veel over Dinamo Kiev, maar we zullen met het team beelden gaan bekijken de komende dagen. Wie er favoriet is weet ik niet, want ik heb ze niet eerder zien spelen en ik weet hun eerdere uitslagen van dit seizoen ook niet.”

Smullen, dat deed de volle Johan Cruijff ArenA negentig minuten lang. Hoewel het tijdens de wedstrijd om concentratie gaat in het veld, is er achteraf ook zeker tijd om te genieten voor Blind. “Ik heb het meeste genoten van ons eigen spel en dan vooral hoe we ze vast hebben gezet door onze druk. De manier waarop we gewonnen hebben, daar ben ik heel blij mee.”

In bepaalde opzichten deed het drukzetten en aanvallen denken aan de Peter Bosz-periode bij Ajax. Daley Blind ziet de overeenkomsten, maar wil dit eerst vaker zien. “Het is nu zaak dat we dit vaker goed moeten uitvoeren. Elke week moet dit gebeuren, daarom moeten we na deze wedstrijd ook niet gaan zweven. Dat dit niet eerder zo tot uiting kwam heeft ook met de tegenstand te maken. Die ploegen vragen allemaal wat anders van je qua tactiek”, besluit hij.

'3DS Pokémon naar Nintendo Switch'

Amazon zou zo maar eens nieuwe Pokémon-games voor Nintendo Switch gelekt kunnen hebben. We weten dat er naast Pokemon Let’s Go gewerkt wordt aan een “core Pokémon RPG” voor Nintendo’s hybride console. Maar dat lijkt niet het enige wat er op de planning staat.

Amazon UK heeft namelijk meerdere Pokémon-titels voor Nintendo Switch in zijn listings staan, met de mededeling dat deze zojuist aangekondigd zijn tijdens het Nintendo Switch Event. De titels dragen alleen een nummer, tot 30, en onder deze bevinden zich schijnbaar twee voormalige 3DS-titels.

Neem voor nu nog een flinke korrel zout bij deze geruchten, want er is nog geen Nintendo Switch Event over Pokémon geweest of aangekondigd. Nog niet, althans …

THQ Nordic verkrijgt rechten Timesplitters en Second Sight

THQ Nordic heeft de rechten verkregen van Timesplitters en de uitgebrachte trilogie, naast de rechten van Free Radicals Second Sight. Hierdoor is de uitgever in de positie om de oude Timesplitters-games opnieuw te releasen – en om nieuwe games te maken.

"Timesplitters wordt gezien als een van de meest invloedrijke consolegames uit de beginjaren van deze eeuw," schrijft THQ Nordic in een persbericht. “De serie heeft een grote en gepassioneerde fanschare opgebouwd dankzij zijn unieke humor, art-stijl en popcultuurreferenties, alsmede door de aanpasbaarheid en modificatie om iedere persoon zijn eigen ervaring te bieden."

Wat dit betekent voor Timesplitters Rewind, een al jaren lopend fanproject om de originele trilogie te remasteren, is niet bekend. Crytek, de vorige eigenaar van de rechten, liet dit project zijn gang gaan, maar wellicht dat THQ Nordic hier toch wat minder positief tegenover staat.

Daarnaast geeft THQ Nordic aan de rechten voor de IP van Second Sight gekocht te hebben, net als voor de in 2004 uitgekomen stealthy parapsychologische horrorgame zelf. Wat de uitgever van plan is met de rechten is nog onduidelijk, maar re-releases of nieuwe Second Sight- en Timesplitters-titels lijken zeker niet uitgesloten.

timesplitters

Albert Heijn niet langer Liegebeest

Wakker Dier trekt de nominatie in van Albert Heijn als kandidaat in de Liegebeestverkiezing. De supermarktketen stond op de nominatielijst vanwege een valse claim over welzijn op de verpakking van plofeend. Albert Heijn heeft toegezegd de verpakking te zullen aanpassen. “Fijn dat Albert Heijn de consument niet langer om de tuin zal leiden. Al betreuren we het wel dat ze hun praatjes aanpassen in plaats van ze waar te maken,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Albert Heijn heeft mooie praatjes over het leven van de eenden die eindigen als zijn huismerk eendenborst. Op de verpakking staat: “De bijzondere smaak en de malsheid van het vlees worden beïnvloed door het voedsel en de leefomstandigheden van de dieren.” Hiermee wekt de super de suggestie dat als de eend goed smaakt, het ook prima is gesteld met de leefomstandigheden. Maar het vlees is afkomstig van doorgefokte plofeenden, die nooit buiten komen en geen toegang hebben tot zwemwater. Albert Heijn geeft toe dat de verpakking verkeerd begrepen kan worden en zal deze daarom aanpassen.

Jumbo, Campina, Rabobank en ECOstyle
Er zijn nog vier resterende genomineerden: Jumbo, Campina, Rabobank en ECOstyle. Jumbo is genomineerd omdat hij zijn klanten adviseert levende kreeft in te vriezen zodat het dier wordt verdoofd. Maar invriezen is geen bewezen verdovingsmethode. Campina schetst op haar verpakking het beeld dat zij alles doet om koeien zo oud mogelijk te laten worden, terwijl melkkoeien meestal voor hun zesde verjaardag naar de slacht gaan.

Rabobank pretendeert in een ‘verduurzamings’-campagne dat hij de voedingssector wil verduurzamen. In werkelijkheid investeerde de bank tussen 2012 en 2017 voor miljarden euro’s in onder andere megastallen. Dierenvoeding van het merk ECOstyle is genomineerd vanwege de verwarrende merknaam. De voeding is namelijk niet eco of biologisch, maar gemaakt van onder andere plofkip en industrievarken.

Liegebeestverkiezing
Met de jaarlijkse Liegebeestverkiezing brengt Wakker Dier leugenachtige claims over dierenwelzijn aan het licht. Bedrijven die liegen of misleiden over dierenwelzijn, zetten consumenten namelijk op het verkeerde been. Hierdoor krijgen écht diervriendelijkere producten geen eerlijke kans. Op 3 september wordt het grootste Liegebeest van 2018 bekend gemaakt.

Winnaars voorgaande jaren
In voorgaande jaren won onder andere plofkipgigant KFC met het praatje “don’t worry, eat happy” en sleepte supermarkt Plus de titel in de wacht vanwege haar Goudse Kaas met stalmelk, waarop een afbeelding van een koe in de wei stond. De kaas van Plus wordt inmiddels gemaakt van honderd procent weidemelk.

Albert Heijn niet langer Liegebeest (Foto: Wakker Dier)
Albert Heijn niet langer Liegebeest (Foto: Wakker Dier)

'Aso-AZC' kost 177.000 per asielzoeker

Begin dit jaar werd bekend dat er relatief weinig vluchtelingen terecht komen in de Extra Begeleidings- Toezichtslocatie (EBTL) in Amsterdam-West. Nu blijkt uit door De Volkskrant opgevraagde cijfers dat er in 2017 maar liefst 1,2 miljoen is uitgegeven aan de in de volksmond genoemde 'aso-azc's'. Dat meldt AT5 op haar website. 

Dit bedrag is uitgegeven aan zowel de EBTL in Amsterdam als die in Hoogeveen. Deze locaties waren in 2017 alleen in december geopend en boden volgens de krant slechts aan zeven mensen onderdak. Met een simpele rekensom komen die kosten uit op 177.000 euro per asielzoeker.

De kosten over 2017 lagen zo hoog omdat het gebouw in Amsterdam aanzienlijk verbouwd moest worden. "Daarnaast zijn kosten gemaakt voor het inhuren van expertise om te komen tot een goede begeleiding", zegt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) tegen de krant.

Duurder dan reguliere opvang
Deze kosten zullen naarmate de EBTL's langer open zijn waarschijnlijk lager uitvallen, maar wat vaststaat is dat de straf-azc's beduidend duurder zijn dan de reguliere opvang. Die kosten volgens COA zo'n 32.000 euro per persoon.

In een EBTL krijgen asielzoekers te maken met een strenger regime en intensief dagprogramma. De opvang is bedoeld voor asielzoekers die andere religies of mensen met een andere seksuele geaardheid discrimineren, agressief zijn of bijvoorbeeld de huisregels hebben overtreden. In de EBTL in West kunnen vijftig vluchtelingen terecht.

MLB: 75e zege voor Yankees, rookie blijft homeruns slaan

De honkballers van de New York Yankees hebben in de MLB als tweede ploeg dit jaar de 75e overwinning binnen. De Tampa Bay Rays werden in Yankee Stadium met 4-1 verslagen, met Austin Romine die als enige een homerun sloeg.

Bij de Atlanta Braves blijft de pas 20-jarige rookie Ronald Acuña Jr grote indruk maken. De jonge Venezolaan sloeg tegen de Miami Marlins al in de eerste inning een homerun en werd daarmee de jongste MLB-speler ooit die in vijf opeenvolgende wedstrijden een homerun sloeg. Acuña opende zo overigens de score, maar hij bepaalde in de zevende inning ook de eindstand: zijn 3-run homerun hielp de Braves aan de 10-6 zege.

Uitslagen MLB dinsdag
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 0-7
Baltimore Orioles - New York Mets 6-3
New York Yankees - Tampa Bay Rays 4-1
Philadelphia Phillies - Boston Red Sox 1-2
Cincinnati Reds - Cleveland Indians 1-8
Detroit Tigers - Chicago White Sox 3-6
Atlanta Braves - Miami Marlins 10-6
Texas Rangers - Arizona Diamondbacks 4-6
Houston Astros - Colorado Rockies 1-5
Minnesota Twins - Pittsburgh Pirates 5-2
Kansas City Royals - Toronto Blue Jays 5-6
St.Louis Cardinals - Washington Nationals 6-4
Oakland Athletics - Seattle Mariners 3-2
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 1-2
San Diego Padres - Los Angeles Angels 3-7

Braves - Marlins (Bron: YouTube)

14-jarige op stap met moeders auto

Een 14-jarige Tilburgse jongen is afgelopen nacht omstreeks 02.20 uur betrapt op het rijden in een auto. Hij heeft vanwege zijn leeftijd natuurlijk geen rijbewijs. De knul was zonder toestemming in de auto van zijn moeder gaan rijden, met een 19-jarige vriend als bijrijder. Hij krijgt een proces-verbaal ter zake het rijden zonder rijbewijs en het niet bij zich hebben van een ID-bewijs. Ook wordt vanwege het tijdstip waarop de jongen betrapt werd een zorgmelding opgemaakt.

Agenten die vannacht op de Hart van Brabantlaan reden zagen dat een auto met daarin twee personen de Jan Heijnsstraat in reed. Ze vonden dat de bestuurder wel heel erg jong overkwam en besloten een controle in te stellen en gaven een stopteken op de Philip Vingboonsstraat. De bestuurder gaf direct toe dat hij geen rijbewijs had.

Hij had geen ander ID bewijs bij zich en vertelde de dienders dat hij 14 jaar was. Hij had de auto van zijn moeder zonder haar toestemming meegenomen. Agenten zijn met de jongen naar zijn woonadres gegaan. Moeder was zichtbaar erg kwaad op haar zoon, ze wilde echter geen aangifte doen. Zij had begrip voor het feit dat de agenten een zorgmelding maken over het gedrag van haar zoon.

Met de metro naar Hoek van Holland-strand

Het spoor van de Hoekse Lijn mag worden doorgetrokken tot op korte afstand van het strand in Hoek van Holland. Ook kan bij dat strand een nieuw eindstation worden gebouwd. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft alle bezwaren tegen het bestemmingsplan voor de spoorverlenging ongegrond verklaard.

Rechtstreekse metroverbinding
Deze spoorverlenging maakt deel uit van een groter project dat de Hoekse Lijn, een voormalige spoorlijn, omvormt tot een rechtstreekse metroverbinding tussen Hoek van Holland en Rotterdam. Het bestaande eindstation van de Hoekse Lijn ligt nu niet direct aan het strand, maar op zo’n 1.200 meter afstand. Door de spoorverlenging kunnen strandgangers vlak bij het strand uitstappen. Tegen het bestemmingsplan waren omwonenden van het traject in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Noodzaak spoorverlenging
De bezwaarmakers vinden het verlengen van het spoor niet nodig. Volgens hen maken strandgangers maar een beperkt deel van het jaar gebruik van de metroverbinding en zijn er alternatieven, zoals pendelbussen. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak kon de gemeenteraad ervan uitgaan dat die noodzaak wel bestaat en hoefde de gemeenteraad niet te kiezen voor een alternatieve oplossing.

In de huidige situatie is de infrastructuur naar Hoek van Holland op drukke stranddagen overbelast. Verder heeft de gemeenteraad overtuigend aangetoond dat de reizigerscapaciteit van die alternatieven, zoals pendelbussen, te beperkt is in vergelijking met een metroverbinding. De metroverbinding heeft als voordeel dat strandgangers rechtstreeks naar Hoek van Holland kunnen reizen en niet hoeven over te stappen, wat tot ongemak en een langere reistijd zorgt.

Overlast
Verder vrezen de omwonenden voor overlast van de metroverbinding, onder meer door geluid, trillingen en verslechtering van de bereikbaarheid van hun woningen. Uit onderzoek blijkt echter dat het geluid en de trillingen van de metroverbinding niet zo ernstig zullen zijn dat de situatie bij de woningen in de omgeving onaanvaardbaar wordt. Over de bereikbaarheid schrijven deskundigen dat de invloed van de metrolijn op de bereikbaarheid van hun woningen maar beperkt is, zowel op werk- als op stranddagen.

Om verslechtering van de bereikbaarheid van hun woningen te voorkomen, hebben de omwonenden nog voorgesteld de kruising van de Strandweg met de metrolijn verdiept aan te leggen en niet gelijkvloers. De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt dat de gemeenteraad "in redelijkheid" kon kiezen voor de gelijkvloerse kruising. Een ongelijkvloerse kruising zou namelijk ruim € 19 miljoen meer kosten.

Pech voor Pastafari: het is geen godsdienst

De leden van de kerk van het Vliegend Spaghettimonster kunnen fluiten naar een rij- of identiteitsbewijs met daarop een 'vergietfoto'.  De Raad van State heeft geoordeeld dat het Pastafarisme geen godsdienst is. 

Een vrouw uit Nijmegen had een identiteitskaart en een rijbewijs aangevraagd met pasfoto's waarop zij een vergiet op haar hoofd draagt. Het vergiet is volgens haar een heilig symbool binnen het pastafarisme. De burgemeester van Nijmegen weigerde de gevraagde documenten te verstrekken, omdat het hoofd van de vrouw op de pasfoto's bedekt is. Daarmee voldoen deze pasfoto's niet aan de wettelijke criteria die daarvoor gelden.

'Liever-nietjes'
Pastafarians stellen dat de wereld is geschapen door een onzichtbaar vliegend spaghettimonster. Deze godheid gaf volgens de verhalen tien stenen tabletten aan Mosey, de eerste piraat, die per ongeluk twee tabletten liet sneuvelen. Zo kwam het pastafarisme aan acht centrale aansporingen of 'liever-nietjes', die terug te vinden zijn in teksten als 'The Old Pastament'.

Deze en andere teksten en gebruiken van het pastafarisme zijn parodieën op elementen van het christendom en rijk aan satirische woordspelingen. De oprichter van de stroming beschreef het vliegend spaghettimonster in zijn protest tegen het voornemen om op Amerikaanse scholen 'intelligent design' als gelijkwaardig alternatief voor de evolutietheorie te presenteren. Volgens de oprichter zou dan ook het pastafarisme moeten worden onderwezen.

Satirisch
Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak overheerst het satirische element van het pastafarisme zodanig dat deze stroming niet voldoet aan de criteria van "overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang". Deze criteria stelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aan een samenstel van opvattingen, willen die opvattingen als een godsdienst kunnen worden aangemerkt. In het bijzonder ontbreekt het in het pastafarisme aan de vereiste ernst en samenhang. Daarom kan deze stroming naar de huidige stand van zaken niet als godsdienst worden aangemerkt.

Kritiek
De Afdeling bestuursrechtspraak erkent het grote belang om in vrijheid satirische kritiek op godsdienstige dogma's en instituties te uiten. Dergelijke kritiek, ook al heeft zij betrekking op godsdienst, is daarmee zelf nog niet aan te merken als een gedachtegoed dat door de vrijheid van godsdienst wordt beschermd.

Pech voor Pastafari: het is geen godsdienst (Foto: Wikimedia Commons / Osado)
Pech voor Pastafari: het is geen godsdienst (Foto: Wikimedia Commons / Osado)

Bertens maakt gehakt van Vandeweghe in Cincinnati

Tennisster Kiki Bertens is het prestigieuze toernooi van Cincinnati op bijzonder overtuigende wijze begonnen. De nummer zeventien van de wereld nam het op tegen de zeven plekken lager gerangschikte Coco Vandeweghe, maar de Amerikaanse had voor eigen publiek werkelijk geen schijn van kans.

Bertens brak gelijk al twee keer door de service van Vandeweghe, die met pijn en moeite toch nog twee games wist te pakken in de eerste set. Daar bleef het echter bij: de Nederlandse ramde haar eigen servicegames in rap tempo binnen, brak Vandeweghe keer op keer en had na een goed uurtje de 6-2, 6-0 zege op zak.

Bertens neemt het in de volgende ronde op tegen de nummer twee van de wereld, de Deense Caroline Wozniacki.

Haase begint weer met winst op masterstoernooi Cincinnati

Tennisser Robin Haase is wederom prima begonnen aan een masterstoernooi. Na zijn sterke optreden in Toronto, waar hij de kwartfinales haalde, begon de Hagenaar in Cincinnati met winst op de Serviër Filip Krajinovic, de mondiale nummer 31.

Haase, zelf de nummer 55 van de wereld, leverde gelijk zijn service in, brak terug en werd direct weer gebroken. Na nog een break op 2-4 sloeg de Nederlander terug, maar dat was niet genoeg om setverlies te voorkomen. 

In het tweede bedrijf plaatste Haase op 3-2 twee opeenvolgende breaks, de beslissende derde set begon hij gelijk weer met serviceverlies. De Hagenaar sloeg terug, brak Krajinovic direct nog een keer en maakte het vervolgens overtuigend af: 4-6, 6-2, 6-3.

In de volgende ronde treft Haase Alexander Zverev, de Duitse nummer vier van de wereld.

FOK! Wat een weer: Hollands zomerweer

Hallo!  

Ook gisteren vielen er nog een aantal buien in ons land. Dat met name in het noordoosten en zuiden van ons land. Zo heftig als maandag waren ze zeker niet meer, maar je werd er wel nat van. Op veel andere plaatsen scheen de zon een deel van de dag, maar een gebied met bewolking schoof aan het eind van de middag ons land binnen. Het werd dus weer wat somberder. Het was niet echt heet met maxima tussen de 20 en 24 graden.

Vandaag is het op de meeste plaatsen droog. Misschien dat er in het noordoosten een kleine bui valt, maar de wolken die elders in het land ontstaan zijn continent. Deze hebben dus geen Tena Lady nodig. Om het netjes te houden, het blijft overwegend droog. Het wordt wel iets warmer met temperaturen tussen de 22 en 26 graden. De wind draait naar zuid-zuidwest en is matig.

Donderdag wordt het nog wat warmer. Tegen het einde van de dag naderen regen- en onweersbuien ons land alvorens koelere lucht ons land weer weet te bereiken. De dagen daarna zijn weer overwegend droog met aangename temperaturen rond de 23 graden en vrij veel ruimte voor de zon.

Tot ziens!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Geestmerambacht (Foto: DJMO)
Prachtig natuurgebied: het Geestmerambacht. En dat samen met Hollandse luchten. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

3e explosief in Amsterdam wel ontploft

Bij de voordeur van restaurant Marovaan aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam Slotervaart is afgelopen nacht rond 01.50 uur een explosief afgegaan, zo meldt AT5 op haar website. 

Er is niemand gewond geraakt door het explosief, meldt de politie. Het is nog onbekend of het explosief in verband kan worden gebracht met incidenten die eerder deze week aan de Johan Huizingalaan plaatsvonden.

De recherche doet momenteel onderzoek naar de zaak en is op zoek naar getuigen. De weg is daarom gedeeltelijk afgesloten. Ook bus 18 moet daardoor omrijden.

Niet slapen
Bij de buurtbewoners zit de schrik er in elk geval goed in. 'Ik durf niet meer te gaan slapen na alle knallen die zijn geweest', vertelt een van hen aan AT5. 'Als je concurrentie hebt laat je gewoon iemand knallen op die zaak en dan wordt 'ie gesloten.'

Gisteren werd er op ongeveer zestig meter afstand van het restaurant ook al een explosief gevonden bij een schoonmaakbedrijf. Daarnaast werd er op het pand geschoten.

Afgelopen weekend was het ook al raak, toen een nabijgelegen interieurwinkel afgelopen weekend werd beschoten. "We hebben dit nog nooit meegemaakt. En we wonen hier al 43 jaar", vertelde een ouder stel.

81 miljoen dieren te vroeg geslacht

Bijna één op de zeven dieren in de veehouderij wordt te vroeg geslacht, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Dat zijn ieder jaar 81 miljoen dieren. Zij zijn de ‘uitstoot’: dieren die de productie niet kunnen bijbenen en daarom geslacht, vergast of handmatig gedood worden. Door de hoge prijsdruk kiezen boeren er al snel voor om onrendabele dieren voortijdig te laten sterven. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Dierenverspilling, dat is het. Door kiloknallers is de veehouderij zo’n centenkwestie geworden dat dierenlevens niets meer waard zijn.”

Legkippen worden geslacht als ze in de rui gaan (vervangen van de veren) omdat ze daarna iets minder eieren leggen. Hierdoor worden per jaar 34 miljoen gezonde en jonge kippen naar de slacht afgevoerd.

39 miljoen eendagshaantjes
Om al die dieren te vervangen, worden er tientallen miljoenen eieren uitgebroed. De helft van die uitgebroede eieren zijn haantjes. Zij kunnen geen eieren leggen en groeien te langzaam voor de vleesproductie. Een plofkip groeit veel sneller. Daarom worden jaarlijks 39 miljoen pas uit het ei gekropen haantjes vergast.

Bijna een half miljoen koeien
Jaarlijks wordt 28 procent van de melkkoeien – 490 duizend dieren – naar de slachterij afgevoerd. De koeien zijn dan gemiddeld nog geen zes jaar oud, een fractie van hun natuurlijke leeftijd. Verminderde vruchtbaarheid, uierontsteking en pootproblemen zijn de belangrijkste redenen. Deze problemen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door eenzijdig doorfokken op steeds hogere melkproductie. Omdat een koe zoveel veel melk geeft, heeft ze dikwijls te weinig energie over om zichzelf gezond te houden.

Meer dan een half miljoen varkens
Jaarlijks wordt bijna de helft van alle moedervarkens (42 procent) geslacht omdat ze te weinig biggen krijgen of kreupel zijn. Voor heel Nederland komt dat neer op ruim 480.000 varkens. Gemiddeld worden ze nog geen 3,5 jaar oud. Aanvullend worden er 43 duizend jonge vrouwtjes afgekeurd en geslacht. Na zes maanden besluit de boer dat ze niet goed genoeg zijn om moeder te worden.

Illegaal en onverdoofd de nek breken bij pluimvee
Ook bij de ouders van vleeskuikens haalt de boer minder productieve dieren eruit. Alleen worden zij niet naar de slacht gebracht; meestal wordt hun nek gebroken op de boerderij. Dit gebeurt onverdoofd en is meestal illegaal. Jaarlijks treft meer dan een half miljoen kippen dit lot. Volgens wetenschappers worden de dieren door deze methode zeer waarschijnlijk niet direct gedood, wat in strijd is met Europese wetgeving.

Dierenverspilling door kiloknallers
Wakker Dier vindt het de morele plicht van bedrijfsleven, overheid en consument om deze dierenverspilling aan te pakken. En dat kan. De ware oorzaak van deze misstand ligt bij de lage prijzen in de winkel. Door de hoge prijsdruk wordt de veehouder gedwongen onrendabele dieren voortijdig te laten sterven. Als er een einde komt aan kiloknallen neemt de prijsdruk af. Bovendien kan de boer dan investeren in andere managementsystemen, bijvoorbeeld om de waardeloze haantjes weer een waarde te geven.

Meer tienerscholen op komst

Het aantal scholen dat onderwijs geeft aan leerlingen van 10 tot 14 jaar, groeit komend schooljaar van 6 naar 12. Op dit soort scholen krijgen leerlingen tussen de 10 en 14 jaar les in een doorlopende leerlijn, zodat ze meer geleidelijk kunnen overstappen van de basisschool naar de middelbare school. Minister Slob heeft de aanvragen van de scholen om mee te doen aan een pilot woensdag goedgekeurd.

De overgang van de basis- naar de middelbare school is voor leerlingen altijd een spannend moment. Ze komen in een nieuwe omgeving terecht en gaan van schooloudsten naar eersteklassers. Dat is niet voor alle leerlingen makkelijk. Soms zijn leerlingen nog niet toe aan de stap naar de middelbare school en hebben ze iets meer tijd nodig. Het komt ook voor dat leerlingen vanwege een taalachterstand of problemen thuis minder makkelijk kunnen aanhaken. Een tienerschool zou voor hen een oplossing kunnen zijn.

Uitbreiding
Tienerscholen zijn allemaal verschillend opgezet, maar zijn altijd een nauwe samenwerking tussen een basisschool en een middelbare school. Soms vinden alle lessen plaats op de middelbare school, maar het komt ook voor dat twee scholen één gebouw delen. Zowel leraren uit het primair als het voortgezet geven les op de tienerscholen. ‘Ik wil deze scholen graag de ruimte geven om te ontdekken wat het beste werkt voor de leerlingen’, zegt minister Slob.

Goede voorbereiding
Het staat scholen in Nederland vrij om samen een zogeheten 10-14-school te beginnen. De ervaring leert tot nog toe wel dat er veel komt kijken bij het opzetten van zo’n school. Zo moet er een gedegen plan liggen om het concept in de praktijk te brengen en moeten de leraren goed voorbereid worden op het geven van dit soort onderwijs.

Met de pilot houdt de minister in de gaten of de onderwijskwaliteit op de tienerscholen op niveau blijft. Ook worden de succesfactoren in kaart gebracht, evenals de problemen waar scholen tegenaan lopen. De tevredenheid van leerlingen, ouders en leraren wordt ook onderzocht. In 2020 komt het eindrapport van dit onderzoek beschikbaar.

Meer ruimte
In het Regeerakkoord werd afgesproken dat 10-14-onderwijs meer ruimte zou gaan krijgen. Met de uitbreiding van de pilot geeft minister Slob hier nu ook gevolg aan. In Rotterdam, Dordrecht, Nijmegen/Groesbeek, Sneek, Emmeloord en Horst komen nieuwe 10-14-scholen. In Amsterdam, Gorinchem, Ridderkerk, Zwolle, Groningen en Zetten waren die er al.

Transgender verslaat 14-jarige in strijd om kans op gouverneursschap

De Republikein Phil Scott is de gouverneur van de Amerikaanse staat Vermont, maar op 6 november zal hij tijdens de verkiezingen zijn positie moeten verdedigen. Democrate Christine Hallquist is een van de uitdagers, maar de ogen zijn in de afgelopen dagen voor een groot deel ook gericht op ene Ethan Sonneborn.

Wat er dan zou bijzonder is aan deze Sonneborn? Nou, de beste man is slechts 14 jaren jong. Vermont kent geen leeftijdsgrens voor het gouverneurschap, met als voornaamste eis dat je er in de afgelopen vier jaar gewoond moet hebben, wat voor Sonneborn geen probleem is.

Hij mag zelf nog niet stemmen, maar de jongeman mocht gewoon een gooi doen naar een plekje op het stembiljet tijdens de gouverneursverkiezingen. Volgens Sonneborn zijn de huidige politici niet bezig met de belangen van hun kiezers, maar die van lobbyisten en bedrijven.

"Ik ben van mening dat we een nieuwe generatie leiders hebben, die in onze staat beter werk kunnen leveren", aldus Sonneborn, die in een debat op TV liet weten voor verandering te zijn. Overigens haalde de tiener het niet: in de Democratische voorverkiezing kreeg hij dinsdag 8,2% van de stemmen en eindigde hij als vierde en laatste. 

De winst in de voorverkiezing ging naar de eerdergenoemde Hallquist, maar niet getreurd, ook dat is bijzonder. Zij wordt namelijk de eerste transgender ooit die namens een van de twee grote partijen in de VS een gooi gaat doen naar gouverneursschap. Verder boeit het allemaal eigenlijk niet zo veel, want volgens politiek analisten is de kans het grootst dat Republikein Scott de strijd in november wint.

Blu-ray: Pacific Rim Uprising

In 2013 werd Guillermo del Toro's monsterfilm Pacific Rim met open armen door het publiek ontvangen. Het was een ode aan de Japanse anime-films, wat duidelijk te zien is aan de opwachting van de angstaanjagende Kaiju's: reusachtige monsters die hele steden in puin legden. Over-de-top actie en verbluffende special effects zijn woorden waaraan je denkt bij Pacific Rim. Het vervolg, genaamd Pacific Rim Uprising dat sinds kort uit is op (UHD) blu-ray, moet het helaas doen zonder de succesvolle Mexicaanse regisseur. Het ontbreken van een ervaren regisseur is nou nét datgene wat dit vervolg mist. Het is desondanks een vermakelijke actiefilm die lekker wegkijkt, maar niet eentje die kijkers nog lang bij zal blijven.

Wijnbouw in Nederland licht gestegen

In 2017 telde Nederland 92 bedrijven met wijndruiventeelt, vier meer dan een jaar eerder. Ook het areaal wijndruiven nam licht toe tot 157 hectare. Limburg is koploper als wijndruivenproducent. Dit blijkt uit de meest recente regionale landbouwcijfers van het CBS. In 2017 verbouwden 92 landbouwbedrijven in ons land wijndruiven.

Vier jaar eerder waren dat er nog 97, het hoogste aantal sinds 2003. Gelderland heeft met 24 bedrijven van alle provincies de meeste wijndruiventelers. Daarna volgen Limburg met 22 en Noord-Brabant met 17 telers. In deze drie provincies samen is 70 procent van alle Nederlandse wijnboeren gehuisvest.

Kleine vergroting Nederlandse druivenareaal
Wijndruiven werden in 2017 op 157 hectare Nederlandse landbouwgrond verbouwd, 2 hectare meer dan in 2016. Tussen 2003 en 2017 nam het areaal met gemiddeld 9 hectare per jaar toe. De oppervlakte grond met wijndruiven steeg van 35 hectare in 2003 naar 165 hectare in het topjaar 2011. Daarna nam het areaal wijndruiven licht af tot 2015. Limburg kende in 2017 met 4 hectare de grootste areaaluitbreiding, gevolgd door Noord-Brabant met 2 hectare. In de provincie Gelderland nam het areaal wijndruiven met 2 hectare af.

Opkomst wijnteelt in Noord-Brabant
Limburg en Gelderland zijn traditioneel de belangrijkste provincies voor de teelt van wijndruiven. In 2017 lag respectievelijk 32 procent en 23 procent van het totale druivenareaal in deze twee provincies. De laatste jaren is Noord-Brabant als wijnprovincie in opkomst. Het areaal wijndruiven is in 2017 al 13 procent van het totale wijndruivenareaal.
In 2011 bezat Limburg 22 procent, Gelderland 34 procent en Noord-Brabant 5 procent van het totale wijndruivenareaal. De koppositie van Gelderland is inmiddels overgenomen door Limburg. Dit komt vooral door de krimp van het wijndruivenareaal in Gelderland met 20 hectare sinds 2010.

Grootse wijnboeren in Zeeland
Een Nederlandse wijnbouwer had in 2017 gemiddeld 1,7 hectare landbouwgrond voor de druiventeelt. In 2003 lag het gemiddelde nog op 1,2 hectare per bedrijf. De grootste wijnboeren zijn te vinden in Zeeland: de gemiddelde oppervlakte wijndruiven per bedrijf in deze provincie is 3,1 hectare.
Wijnbouw in Nederland licht gestegen
Wijnbouw in Nederland licht gestegen

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.