FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 14 augustus 2018

Zwerver die mensen willekeurig aanviel krijgt geen tbs

De 57-jarige Jelle S. heeft, ondanks de nadrukkelijke wens van het Openbaar Ministerie (OM), van de rechtbank geen tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De officier van justitie vertelde twee weken geleden dat de maatschappij lange tijd tegen de zwerver beschermd zou moeten worden, meldt AT5.

Aanleiding voor de zware eis van justitie is het feit dat S. eind vorig jaar een willekeurig slachtoffer bijna voor de tram duwde en over twee andere daklozen het brandbare petroleum had gegooid. Vervolgens dreigde hij met een aansteker.

Het OM vond daarnaast het feit dat Jelle S. een lang strafblad heeft aanleiding om tbs te eisen. Dat strafblad telt ongeveer twintig pagina's. Deskundigen noemden dat beeld tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak zorgwekkend en lieten weten dat er een gevaar is voor escalatie naar ernstiger geweld door S.

De rechtbank weegt het strafblad van S. anders, zo valt te lezen in het vonnis. Volgens de rechtbank is S. inderdaad de afgelopen vijf jaar eerder voor strafbare feiten veroordeeld, maar niet veelvuldig voor gewelddadige feiten.

Ook denken de rechtbank en het OM anders over de juridische kwalificatie van het voor de tram duwen van de vrouw. Justitie vond dat er sprake was van een poging doodslag. De rechtbank oordeelt echter dat het een mishandeling is.

'Ter beoordeling van de vraag of sprake is van een poging tot doodslag of poging tot zware mishandeling, moet worden vastgesteld of er sprake was van de aanmerkelijke kans dat het gevolg – in dit geval de dood of het oplopen van zwaar lichamelijk letsel – zou intreden, en zo ja, of verdachte die kans heeft aanvaard. De rechtbank is van oordeel dat dit niet het geval is geweest', staat in de uitspraak.

Het gooien van petroleum is volgens de rechter slechts een bedreiging en geen poging tot zware mishandeling. 'De rechtbank is van oordeel dat uit de bewijsmiddelen evenmin kan worden afgeleid dat verdachte de aansteker zo dichtbij aangevers heeft gehouden dat de aanmerkelijke kans bestond dat hij hen in brand zou steken, met zwaar lichamelijk letsel als gevolg.'

Naast deze twee feiten is S. ook veroordeeld voor het beledigen van een agent. 'Jullie zijn een stelletje nageboortes. (...) Een vieze negerin! Wat kijk je nou? Willen jullie dat ik jullie wurg? Wat denk je nou? Ik ben een Jood! Stelletje nageboortes!', riep S. in september vorig jaar naar de politieman.

De rechtbank heeft S. een celstraf van zes maanden opgelegd met aftrek van de voorlopige hechtenis. Dat betekent dat hij, tegen de wens in van het OM, op korte termijn weer vrij is.

Zeker 26 doden na instorten viaduct ItaliŽ

In de Italiaanse havenstad Genua is dinsdag kort voor de middag een snelwegbrug ingestort. De Ponte Morandi, een viaduct van de A10, stortte met veel geweld naar beneden. Volgens Italiaanse media, die zich baseren op uitspraken van de ambulancedienst, zijn er 'tientallen doden en gewonden' gevallen.

De hulpdiensten zijn uiteraard massaal uitgerukt in Genua, waar het dinsdag bijzonder slecht weer is, mogelijk een van de oorzaken van het instorten van de brug. Meerdere voertuigen zijn de diepte in gestort toen de brug, een vierbaansviaduct uit de jaren zestig, het begaf.

Twee jaar geleden werd de brug nog gerenoveerd, maar dat is mogelijk niet al te best gedaan: volgens het Italiaanse ANSA is de brug mogelijk ingestort door een zwakte in de structuur.

De Ponte Morandi loopt over de rivier Polcevera en verbindt twee buitenwijken en de luchthaven met elkaar.

Update 23.00 uur
Na een hele dag doorwerken hebben reddingswerkers inmiddels flink wat mensen uit het puin gehaald. Zeker 26 mensen zijn overleden, hoewel de brandweer het zelfs over 35 doden had. Vijftien gewonden zijn naar het ziekenhuis vervoerd en worden nog behandeld.

Lil Kleine opent feestcafť 't Lammetje

Lil Kleine opent half september de deuren van zijn feestcafé in de Lange Leidsedwarsstraat. De zaak krijgt de naam 't Lammetje, meldt AT5.

Dat vertelde de rapper dinsdag tijdens RTL Boulevard. 'Ik vind het wel een toepasselijke naam. Lam, als in dronken, dus 't Lammetje. Je mag niet nuchter naar binnen', grapte Lil Kleine.

Het is de tweede horecazaak in de stad voor Jorrick Scholten, beter bekend als Lil Kleine. Zijn eigen muziek zal niet heel vaak klinken in het feestcafé. 'We zijn nuchtere, Hollandse jongens die wel houden van een feestje. Dus denk aan Hazes en Snollebollekes. Mijn eigen muziek draai ik voor de Buma/Stemra.'

Voor wie vreest dat Lil Kleine fulltime ondernemer gaat worden, heeft de rapper gelukkig positief nieuws. Lil Kleine gaat binnenkort beginnen aan de opnames van een nieuw album. 

Wenen meest leefbare stad ter wereld, Damascus niet echt

Voor het eerst in zeven jaar is Melbourne door de Economist Intelligence Group niet gekozen tot meest leefbare stad op aarde. De Australische stad scoorde wel een tweede plaats, maar moet de winst dit keer afstaan aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Op een schaal waarop een score van 100 ideaal is, scoort Wenen 99.1 en dat is 0.7 beter dan Melbourne. Op gezondheidszorg, infrastructuur en onderwijs scoren beide steden een perfecte 100, het verschil zit hem in de overige twee factoren: Melbourne wint 'cultuur en milieu' met 98.6 tegen 96.3, maar Wenen wint 'stabiliteit' met 100 tegen 95.

Osaka (Japan), Calgary (Canada) en Sydney (Australië) completeren de top-5, gevolgd door Vancouver en Toronto (beiden Canada), Tokyo (Japan), Kopenhagen (Denemarken) en Adelaide (Australië. De gehele top-10 scoort 100 op het gebied van onderwijs, met 95.8 is Kopenhagen de enige die de 100 niet haalt op gezondheidszorg. 

Waar een top-10 met beste steden is, is natuurlijk ook een top-10 met minst leefbare steden. Extremen zoals Kabul of Baghdad zijn er voor het gemak maar buiten gelaten, maar met een score van 30.7 bungelt het Syrische Damascus niet geheel verrassend onderaan. Met name op stabiliteit en infrastructuur is het niet best gesteld met Damascus, wat zoals zoveel Syrische steden ooit een prachtig bolwerk van culturele historie was.

Ook in Dhaka in Bangladesh, op Manila na 's werelds meest dichtbevolkte hoofdstad, wil je met een score van 38 nog niet dood gevonden worden - iets wat niet onrealistisch is overigens, want vooral op gezondheidszorg scoort men treurig laag en de infrastructuur is nog slechter dan in Damascus. Het Nigeriaanse Lagos en het Pakistaanse Karachi zijn net zo instabiel als Damascus, maar Karachi scoort in elk geval nog redelijk op onderwijs.

Dat geldt overigens ook voor de Zimbabwaanse hoofdstad Harare, waar de gezondheidszorg dan weer slechter is dan in elke andere stad, inclusief Damascus. Gekeken naar de laatste vijf jaar zitten vooral hoofdsteden Abidjan (Ivoorkust), Hanoi (Vietnam), Belgrado (Servië) en Teheran (Iran) prima in de lift, terwijl Kiev (Oekraïne) zakt als een baksteen, net als het vorig jaar door een orkaan zwaar beschadigde San Juan (Puerto Rico). Ook - daar zijn we weer - Damascus zakt flink, net als Caracas, de hoofdstad van het in een enorme neerwaartse spiraal belandde Venezuela.

PSV stuit op kampioen van Wit-Rusland in voorronde CL

PSV weet wie het moet verslaan om zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League: BATE Borisov is de tegenstander in de voorronde.

De Wit-Russische landskampioen speelde dinsdagavond op eigen veld met 1-1 gelijk tegen Qarabag FK en dat was na de 0-1 zege uit de heenwedstrijd voldoende om zich te kwalificeren voor de vierde en laatste voorronde. PSV hoefde dankzij de Nederlandse landstitel niet in actie te komen om zich voor die wedstrijd te plaatsen.

BATE nam voor eigen publiek al na twintig minuten voetballen de leiding. Mirko Ivanic was de verdediging van de bezoekers veel te snel af, waarna hij oog in oog met doelman Hannes Halldorsson geen fout maakte. Míchel tekende kort na rust vervolgens nog wel voor de gelijkmaker, maar verder dan dat zou Qarabag niet meer komen. De ploeg uit Azerbeidzjan eindigde het duel overigens met tien man, doordat Innocent Emeghara in de slotfase zijn tweede gele kaart ontving.

PSV begint op 21 augustus met een uitwedstrijd in Wit-Rusland. Op 29 augustus volgt dan de return in het eigen Philips Stadion. De winnaar van het tweeluik plaatst zich automatisch voor de groepsfase van de Champions League.

Ajax maakt klus in eigen huis wel af tegen Standard Luik

Ajax heeft zich geplaatst voor de laatste voorronde van de Champions League. De ploeg van Erik ten Hag was met 3-0 te sterk voor Standard Luik.

Dat volstond ruimschoots na de 2-2 van vorige week op Belgische grond. Toen hadden de Amsterdammers al afstand moeten nemen, maar destijds kon Ajax een 0-2 voorsprong niet verdedigen. Met de steun van het eigen publiek en iets meer ritme ging het nu in de Johan Cruijff ArenA een stuk beter.

Ten Hag koos ervoor om Daley Blind centraal achterin naast De Ligt te posteren en Frenkie de Jong kreeg de kans op het middenveld. Dat ging ten koste van Donny van de Beek, die wederom op de bank moest plaatsnemen. Daar zag hij hoe de Amsterdammers in de eerste helft veel beter voor de dag kwamen dan de bezoekers.

Pas in de 29e minuut lieten de Belgen via Samuel Bastien de eerste doelpoging noteren. Doelman André Onana redde bekwaam en een minuut later lag de bal aan de andere kant wel in het doel. Routinier Klaas-Jan Huntelaar kreeg een basisplaats omdat Kasper Dolberg nog altijd geblesseerd is en net als in de vorige Europese duels betaalde hij het vertrouwen van de coach uit. Een voorzet van Nicolas Tagliafico kwam precies voor zijn voeten uit en hij promoveerde de pass tot een assist door loepzuiver in de bovenhoek te schieten.

Vier minuten later werd de voordelige marge zelfs verdubbeld door Matthijs de Ligt. Net als afgelopen weekend in de competitie kopte de jonge aanvoerder nu weer raak uit een corner en daar was helemaal niets op af te dingen. De Amsterdammers waren veel sterker en hadden de zaken verdedigend uitstekend op orde.

Doemdenkers konden de link naar vorige week leggen, toen exact die marge uit handen werd gegeven, maar een ezel stoot zich duidelijk niet twee keer aan dezelfde steen. Een minuut na rust vond Tadic de vrijstaande Neres en de Braziliaanse vleugelspeler kon eenvoudig binnenschieten, nadat hij voor rust al de paal had geraakt.

Daarna liet het ijzersterk spelende Ajax de teugels iets vieren en kreeg Standard een paar kansjes, maar de Belgen wisten Onana niet te verontrusten. Aan de overzijde hield Guillermo Ochoa Huntelaar, Tadic en de ingevallen Van de Beek op zijn beurt ook van scoren af, waardoor de score op een vanuit Nederlands perspectief uiterst comfortabele 3-0 bleef steken.

Dankzij de overwinning plaatsen de Amsterdammers zich dus voor de laatste voorronde van de Champions League. Daarin is Dinamo Kiev de tegenstander. De ploeg uit Oekraïne was te sterk voor Slavia Praag en gaat met Ajax uitmaken wie zich plaatst voor de groepsfase van het miljardenbal.

Ajax wint en treft nu Kiev. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Ajax wint en treft nu Kiev. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Rapport: grootste misbruikzaak ooit binnen Katholieke Kerk

Interne documenten uit een zestal bisdommen in de Amerikaanse staat Pennsylvania beschrijven seksueel kindermisbruik door meer dan 300 'roofdierpriesters' op meer dan duizend kinderen. Dit staat in het verslag van de Grand Jury, een Amerikaans onderzoeksorgaan die bekijkt of er voldoende bewijs is voor verdere vervolging.


Grootste misbruikzaak binnen de Katholieke Kerk (Foto: Gettyimages)

"We geloven dat het aantal slachtoffertjes dat zich niet durft of kan melden, waarschijnlijk in de duizenden kan lopen", aldus het verslag. "Priesters verkrachtten jongetjes en meisjes en de 'mannen van God' lieten het niet alleen op hun beloop, maar ze hielden het ook nog eens actief verborgen. Gedurende tientallen jaren. En de betrokken bisschoppen, priesters, kardinalen, aartsbisschoppen en monsigneurs zijn nooit naar voren gebracht, sterker nog, ze zijn zelfs gepromoveerd."

Het lijvige verslag bespreekt kindermisbruik die teruggaat tot 1947. Twee andere bisdommen in Pennsylvania waren al eerder onderwerp van onderzoeken naar vergelijkbare vergrijpen. "Er zijn vaker zaken van kindmisbruik de wereld ingebracht, maar geen had de omvang zo groot als deze en we kunnen nu met zekerheid zeggen: het gebeurde overal", staat te lezen in het verslag.

Veel viezerikken zullen de dans echter ontspringen, aangezien veel zaken verjaard zullen zijn. Slechts twee priesters zijn nu nog maar aangeklaagd. 

De Katholieke Kerk zit weer in het verdomhoekje, nu overal in de wereld kerkleiders aangeklaagd worden voor misbruik. 

Ara zegt sorry om 'Fuck off'

Een ontsnapte papegaai in Edmonton (London) was ontsnapt uit haar kooi. De eigenaresse schakelde de brandweer in omdat het beest zich had verschanst op een dak, en het niet duidelijk was of hij gewond was. 

Een van de brandweermannen die werden opgeroepen probeerde de ara te lokken met de woorden "I love you", aangezien hij te horen had gekregen dat hij daarmee haar vertrouwen kon winnen. De vertrouwensband die ontstond duurde niet lang, want al snel begon de papegaai onwelvoeglijke taal uit te slaan richting de brandweerman. 

Fuck off
Al snel begon Jessie, zoals de papegaai heet, andere aangeleerde woorden uit te kramen. Een daarvan was: "Fuck off". Kort na het uitspreken van die belediging hield Jessie het voor gezien en vloog naar een nabijgelegen dak. Dat was voor de brandweer het sein dat de ara niet gewond was en besloot om zich terug te trekken. 

Een dag later besloot ze naar huis terug te gaan. De eigenaresse van de ara bedankte de hulpverleners door een video te plaatsen waarop de voortvluchtige papegaai uiteindelijk heel netjes 'Thank you' zegt. 

PSV krijgt winstpercentage bij eventuele doorverkoop Gudmundsson

PSV heeft bij de naderende transfer van Albert Gudmundsson naar AZ een doorverkooppercentage bedongen, zo meldt het Eindhovens Dagblad dinsdag.

Dat percentage wordt berekend over de eventuele winst die AZ bij een volgende aankoop zou maken. Hoe hoog dat aandeel van de Eindhovenaren is, wordt niet genoemd. De aanvallende middenvelder onderging volgens het lokale dagblad maandag een medische keuring en binnenkort wordt de overgang, waar zo'n anderhalf à twee miljoen transfergeld mee gemoeid is, wereldkundig gemaakt.

De IJslander blonk geregeld uit bij Jong PSV en mocht op basis daarvan ook afreizen naar het WK in Rusland, maar hij slaagt er door de hevige concurrentie niet in om door te breken in de Eindhovense hoofdmacht. De 21-jarige aanvallende middenvelder annex vleugelaanvaller weigerde daarom zijn contract in Brabant daarom te verlengen, dus zit er voor PSV niets anders op dan mee te werken met een transfer als ze nog iets aan de grote belofte willen verdienen. Hij kwam in 2015 over van SC Heerenveen en kwam in totaal tot negen duels in de Eredivisie. In de Jupiler League speelde hij afgelopen seizoen wel en namens Jong PSV tekende hij negen treffers en acht assists aan.

Ondanks die fraaie cijfers kon hij onder de inmiddels vertrokken trainer Phillip Cocu nergens op rekenen en ook de nieuwe oefenmeester Mark van Bommel geeft in de hoofdmacht de voorkeur aan anderen. Hij kan immers kiezen uit spelers als Hirving Lozano, Steven Bergwijn, Donyell Malen en Gastón Pereiro. Daarom heeft de club er vrede mee dat hij vertrekt, al had men wellicht liever gezien dat hij voor een club uit het buitenland koos, daar er meer interesse voor hem was dan alleen vanuit zijn toekomstige werkgever AZ.

Onbekend stukje Berlijnse Muur ontdekt

Een groep inwoners van de Duitse hoofdstad Berlijn hebben een nog onontdekt stukje Berlijnse Muur gevonden, nabij het hoofdkantoor van één van de Duitse geheime diensten, namelijk de Bundesnachrichtendienst (BND).

"ik was totaal verbaasd dat er nog stukjes onontdekte Muur te vinden zijn", aldus Ephraim Gothe, raadslid in Berlijn. Gothe maakte onderdeel uit van de groep wandelaars die het twintig meter lange stuk Muur, verscholen onder een dikke heg, ontdekte. 

Het gevonden gedeelte was ooit onderdeel van de buitenste ring van de verdedigingring in Berlijn. De Berlijnse Muur Stichting heeft de authenticiteit van de muur bevestigd.

"Er kunnen nog steeds van dit soort stukjes Muur ontdekt worden", volgens Gesine Beutin, woordvoerder van de stichting. "Langs de buitenring, die grenst aan de deelstaat Brandenburg, waren ook verstevigde muren gebouwd met prikkeldraad en hekwerken, al leek het in niets op de muur zoals die veelvuldig wordt weergegeven."

De bouw van de Berlijnse Muur werd op 13 augustus 1963 gestart in opdracht van het toenmalige Oost-Berlijnse bestuur. De Muur was bedoeld om vluchtende Oost-Duitsers tegen te houden, alhoewel het Communistische regime de Muur meer zag als bescherming tegen de Westerse invloeden op de inwoners van Oost-Berlijn.

Meer dan honderd mensen zijn gestorven tijdens hun vlucht, over de afscheiding, naar het Westen en op 9 november 1989 werd de Muur dan eindelijk door de inwoners van beide delen van de stad opengebroken.

'Feyenoord wil tot verbazing van Vilhena niet meewerken aan transfer'

Tonny Vilhena staat in de belangstelling van Eintracht Frankfurt, zo melden Voetbal International en het Algemeen Dagblad dinsdagochtend.

De middenvelder van Feyenoord heeft zelf naar verluidt wel oren naar een overstap naar de Duitse bekerwinnaar, maar de Rotterdammers weigeren mee te werken aan een vertrek van de 23-jarige Oranje-international.

Die beslissing zorgt volgens bovengenoemde media weer tot verbazing bij Vilhena. De middenvelder ging er, nadat zijn contract de afgelopen jaren al twee keer tussentijds werd verlengd, van uit dat Feyenoord zich deze zomer coulant zou opstellen als zich een interessante club zou aandienen. De elfvoudig international ligt nog tot medio 2020 vast in De Kuip en lijkt in ieder geval het komende halfjaar bij de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot te blijven.

Frankfurt probeerde Feyenoord vorige week namelijk al aan de onderhandelingstafel te krijgen en wil de zaken bespoedigen nu de club afgelopen zondag kansloos verloor van Bayern München. In de strijd om de Duitse Super Cup werd het maar liefst 5-0 voor der Rekordmeister. Eintracht winkelde de afgelopen jaren al vaker in de Eredivisie, aangezien het onder meer Jetro Willems en Sébastien Haller onder contract heeft staan. Jonathan de Guzman is een ander bekend gezicht in de selectie van die Adler.

Vilhena was twee jaar geleden al dicht bij een overstap naar het Italiaanse Sampdoria, maar zag toen om privéredenen toch af van een vertrek. De transfervrije overstap van Karim El Ahmadi naar Al Ittihad eerder deze zomer lijkt een van de redenen waarom Feyenoord zich nu terughoudend opstelt. Met de van Southampton gehuurde Jordy Clasie werd er al wel ingespeeld op het vertrek van de aanvoerder.

Gemaskerd tuig houdt huis in Zweden

Zuidwest-Zweden werd maandagavond opgeschrikt door gemaskerd tuig, dat in Göteborg maar liefst 88 voertuigen in de hens zette. In het noordelijker liggende Trollhättan moesten agenten zich tegen stenengooiend tuig wapenen. De 'incidenten' vonden plaats op verschillende locaties in de beide plaatsen. De politie kan daarom niet uitsluiten dat het om een 'gecoördineerde actie' gaat. 

Volgens ooggetuigen waren de daders donker getint en droegen ze zwarte hoodies. De stroom meldingen begon rond 21:00 uur, toen er in Frölunda op een parkeerplaats auto's in de hens stonden. Vervolgens kwamen er meldingen uit de Hjällbo binnen. Daarna waren Trollhätten en Alafors aan de beurt. Om 23:00 uur kwamen er vervolgens nog meldingen binnen over autobranden in de stadsdelen Gårdsten en Tynnered binnen. Zowel auto's, pallets en banden moesten het ontgelden. 

Omdat het in Trollhättan onrustig bleef terwijl de uitgerukte brandweer probeerde de branden te blussen, werd de politie opgeroepen. Vervolgens moesten die het flink ontgelden: "Jongeren, met hoodies en een bedekt gezicht, bekogelden de agenten", aldus politie-inspecteur Claes Dahlström. 

'Echt heel boos'
Stefan Lofven, de Zweedse premier, is woedend, zo blijkt uit een radio-interview. Zo vraagt hij zich over de daders hardop af: "Waar zijn jullie in vredesnaam mee bezig?" en geeft hij aan "echt heel boos" te zijn. Daarnaast geeft hij aan dat de maatschappij streng moet optreden tegen de relschoppers. 

Hoewel de politie inmiddels enkele 'vandalen' heeft geidentificeerd, zijn er nog geen aanhoudingen verricht. De poltie hoopt vooral op informatie van ooggetuigen en met name van ouders. "We zouden graag willen praten met ouders van kinderen die in kleding thuiskomen die naar benzine ruikt" aldus de politie. 

Wonder boven wonder raakte er niemand gewond bij de incidenten. 

Unieke vondst: pterosaurus met 112 tanden na 200 miljoen jaar gevonden

Paleontologen van de Amerikaanse Brigham Young University hebben in het noordoosten van de staat Utah een bijzondere ontdekking gedaan: men vond er resten van een nog onbekend soort pterosaurus, een oeroud vliegend reptiel, die zo'n 200 miljoen jaar geleden leefde.

De omgeving was destijds een enorme woestijn en dat is bijzonder: tot nu toe dacht men dat op z'n vroegst 65 miljoen jaar later pterosaurussen in woestijngebied leefden. Een ander interessant stukje nieuwe informatie is dat vroege pterosaurussen vrij klein waren, maar de nieuwe soort - Caelestiventus hanseni - was met een spanwijdte van zo'n anderhalve meter flink aan de maat.

Ook en vooral uniek is hoe uitzonderlijk goed de resten van het dier bewaard zijn gebleven. Pterosaurusbotten zijn doorgaans uiterst licht en fragiel, ze zijn immers gemaakt om te vliegen, maar doordat dit dier in het zand(steen) bewaard is gebleven zijn driedimensionale resten gevonden van de vleugel, het schedeldak, de zijkanten van het gezicht en de complete onderkaak.

Die kaak wees overigens uit dat je, mocht je 200 miljoen jaar geleden in noordoost Utah geleefd hebben, best even een blokje om kon wandelen om het dier te vermijden: C. hanseni had 112 tanden in z'n bek. In het schedeldak zijn zelfs afdrukken van het brein gevonden, waaruit onderzoekers concluderen dat het dier wellicht niet geweldig kon ruiken, maar wel zeer scherp kon zien. 

Uitleg over de bijzondere vondst (Bron: YouTube)

KŁng wint met sprekend gemak tijdrit in BinckBank Tour

Stefan Küng heeft de tweede etappe in de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De Zwitser van BMC was in de individuele tijdrit over 12,7 kilometer liefst veertien seconden sneller dan Victor Campenaerts, die vorige week Europees kampioen tijdrijden werd. Søren Kragh Andersen werd derde op vijftien seconden van de Küng. De 24-jarige Zwitser is ook de nieuwe leider in de BinckBank Tour.

Luke Durbridge reed al vroeg de snelste tijd in Venray. De Australiër van Mitchelton-Scott klokte over het 12,7 kilometer lange parcours een tijd van 14.30. Alex Dowsett, de Engelse tijdritspecialist van Katusha dook er met één seconde onder en kon plaatsnemen in de hotseat.

Dowsett mocht daar ook redelijk lang blijven zitten, maar moest plaatsmaken voor Michael Matthews. De renner van Sunweb ging daar weer vier seconden onder. Lang kon de Australiër niet genieten van zijn leiderspositie want zijn ploeggenoot Søren Kragh Andersen ging er met een halve seconde onderdoor.

Ondertussen waren de Nederlanders Jos van Emden en Lars Boom geweest, maar de beide renners van LottoNL-Jumbo konden geen toptijd noteren. Van Emden deed over 12,7 kilometer lange parcours veertien minuten en 39 seconden. Boom was nog zeven seconden langzamer dan zijn ploeggenoot.

Campenaerts was de volgende die de toptijd noteerde. De tweevoudig Europees kampioen tijdrijden was één seconde sneller dan de jonge Deen. Lang zou de toptijd van Campenaerts niet staan want Küng liet zien dat hij duidelijk de sterkste was. Hij dook er met veertien seconden en pakte naast de ritzege ook de leiderstrui in de BinckBank Tour. Vorig jaar won de 24-jarige Zwitser ook al de tijdrit in Nederlands/Belgische wielerronde.

Turkije sluit Nederlanders op

Het 'waarom' is onbekend, maar wat wel is duidelijk de vakantie van een Nederlands echtpaar ongewild nog wat langer verlengd is. De eigenaren van een bloemenzaak in Leersum zijn namelijk op een vliegveld in Istanboel opgepakt en achter de tralies gezet.

Meer is er eigenlijk ook niet bekend over het wel en wee van John en Henny Achterberg. De aanleiding zou naar verluidt 'miscommunicatie' geweest zijn, maar over hoe de vork precies in de steel zit, worden geen uitspraken gedaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de toestand van de twee, maar wil inhoudelijk niet op de materie ingaan. “Het ligt gevoelig, maar we zijn er mee bezig. In verband met de privacywetgeving kunnen we er verder niets over zeggen”. Wie speculeert en de meest populaire redenen om iemand op te pakken in het Islamgekke land hanteert, zou wellicht gokken dat het echtpaar Gülen-sympathieën heeft, in verband wordt gebracht met terrorisme of mee heeft gewerkt aan een veronderstelde couppoging. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de grote roerganger van het land besloten dat de hardwerkende ondernemers stiekem nazi-overblijfselen zijn, die per definitie op water en brood horen te zitten .

Op de Facebook van de bloemenzaak valt te lezen dat er voorlopig geen planten of bloemen kunnen worden aangeschaft. Naar de omstandigheden schijnt het goed te gaan met het echtpaar, maar de workshop herfstdecoratie, die op 19 september plaats zou vinden, komt te vervallen.

Fernando Alonso stopt na dit Formule 1-seizoen

Fernando Alonso is volgend jaar niet meer actief als Formule 1-coureur. Dit heeft zijn werkgever McLaren dinsdag bekendgemaakt. De Spaanse coureur is op dit moment bezig aan zijn zeventiende seizoen op het allerhoogste niveau.

"Na zeventien mooie jaren is deze geweldige sport, is het nu tijd om verder te gaan", aldus Alonso op de officiële website van McLaren. "Van alle ongelooflijke seizoenen heb ik iedere minuut genoten. Ik kan de mensen, die hieraan hebben bijgedragen, niet genoeg bedanken. Er zijn nog wat races te rijden en daar zal ik me vol overgave voor inzetten."

Het is nog niet duidelijk wat Alonso gaat doen. "Nieuwe en spannende uitdagingen liggen op me te wachten. Ik beleef op dit moment één van de gelukkigste momenten uit mijn leven, maar ik wil nu nieuwe avonturen gaan bekijken."

Ook Zak Brown, Chief Executive Officer van McLaren, reageerde op het nieuws: "Fernando is niet alleen een uitstekend ambassadeur voor McLaren, maar ook voor de Formule 1. Hij was in de afgelopen zeventien jaar misschien wel de meest vooraanstaande rijder van zijn generatie."

Alonso kwam in zijn actieve loopbaan uit voor Minardi, Renault, McLaren en Ferrari. Tot nu toe reed hij liefst 305 Grands Prix, kwam hij 32 keer als eerste over de meet en pakte 22 keer pole-position.

Fernando Alonso stopt na dit Formule 1-seizoen (PRO SHOTS / Action Images)
Fernando Alonso stopt na dit Formule 1-seizoen (PRO SHOTS / Action Images)

Deep Silver geeft avonturierspel Outward uit

Deep Silver laat weten dat de uitgever de open-wereld actie-RPG Outward uit van Nine Dots Studio gaat uitgeven, zowel digitaal als fysiek. 

In Outward speel je niet eens die ene persoon in de wereld die alles kan oplossen, je bent een avonturier op reis en je bent voor de verandering kwetsbaar. Je kunt het spel aleen of met vrienden online of in splitscreen spelen. In de open-wereld leer je hoe je moet overleven terwijl je resit door allerlei verschillende omgevingen waar je weer verschillende soortel leven en gevaren tegen komt.

Outward is gemaakt met Unity-engine en komt uit 12 februari uit met de adviesprijs van €39,99. De game verschijnt op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bus Simulator komt naar consoles

Astragon en Still Alive Studios kondigen aan dat Bus Simulator ergens in 2019 voor het eerst speelbaar worden op console. De game lanceert volgend jaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Bus Simulator biedt iedereen de kans om eens als buschauffeur aan de slag te gaan. De game heeft een grote open wereld waarin jij kan rijden in bussen van Mercedez-Benz, MAN, Setra en IVECO. Aan jou om in single- of multiplayer de passagiers veilig en snel naar de plaats van bestemming te brengen.

Bus SImulator is aanwezig op Gamescom dit jaar. De eerste trailer is hieronder te bekijken.

Noorse minister stapt op na reis naar Iran met vriendin

De Noorse minister van Visserij, Per Sandberg, is opgestapt. Een week of twee geleden kwam aan het licht dat de 58-jarige minister van de rechts-populistische Vooruitgangspartij met zijn dertig jaar jongere Iraans-Noorse vriendin naar Iran was gereisd, waarbij hij de nodige regels verbrak.

Ten eerste is het in de Noorse regering de bedoeling om reizen naar het buitenland te melden bij de premier en/of het ministerie, maar Sandberg's medewerkers dachten dat hij in Turkije zat. Een werktelefoon meenemen naar een land als Iran, waar Noorwegen geen afspraken mee heeft omtrent spionage, is ook niet de bedoeling, maar dat deed Sandberg wel.

Sandberg gaf toe dat hij fout zat en liet weten dat het stel aanvankelijk naar Turkije wilde reizen. Twee weken voor vertrek besloten ze echter toch om naar Iran te gaan, iets wat de Noorse premier pas twee dagen na aankomst hoorde via de ambassade in Teheran. Volgens Sandberg's dochter wilde hij wellicht niet dat zijn ex-vrouw, die als staatssecretaris werkt, wist waar hij met zijn nieuwe, jonge vlam naartoe ging.

De 28-jarige Bahara Letnes kwam aan het begin van de eeuw naar Noorwegen en kreeg na meerdere mislukte pogingen in 2008 een verblijfsvergunning, omdat ze Iran niet meer binnen mocht. Onlangs werd bekend dat de Noorse inlichtingendienst PST onderzoek doet naar Letnes en mogelijke banden tussen haar en het Iraanse regime.

Door de hele situatie werd de druk op Sandberg onhoudbaar groot en dus nam hij dinsdag ontslag, waarbij hij ook zijn rol als vicevoorzitter van zijn partij neerlegde. Partijgenoot Harald Tom Nesvik volgt hem op.

Dopingschorsing voor wereldkampioen baanwielrennen Puerta

Baanwielrenner Fabian Puerta Zapata is door wereldwielerbond UCI voorlopig geschorst. De 27-jarige Colombiaan pakte afgelopen winter in Apeldoorn de wereldtitel op de keirin, maar blijkt in juni betrapt te zijn tijdens het Colombiaans kampioenschap.

In Puerta's bloed werden sporen gevonden van boldenon, een anabole steroïden wat ook bij onder meer honkballers en MMA-vechters meer dan eens is gevonden. Puerta heeft zoals gebruikelijk het recht op het openen van de B-staal, maar blijft in elk geval tot die tijd aan de kant.

Puerto deed twee keeer mee aan de Olympische Spelen: in 2012 kwam hij op de keirin niet door de herkansingen, in 216 eindigde hij in Rio als vijfde, terwijl hij tiende werd in het sprinttoernooi. De Colombiaan is overigens de zwager van Fernando Gaviria, 's werelds beste sprinter van het moment.

Dark Souls Remaster in oktober naar Switch

Bandai Namco heeft beendgemaakt dat de Nintendo Switch-versie van Dark Souls: Remastered 19 oktober uitkomt. De remaster is al uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

De amiibo van Solaire of Astora zal vanaf die dag ook beschikbaar zijn. Ingame krijgt de Warrior of the Sunlight meteen het gebaar 'Praise the Sun' als je de amiibo gebruikt. Het gebaar is ook normaal vrij te spelen. Wat er allemaal nieuw is in de remaster lees je in onze review van de PlayStation 4-versie. De uitgever gaf ook nog een vergelijking tussen het origineel en deze remaster op Switch:

  Orgineel Switch
Resolutie 720p TV mode : 1080p
Portable mode : 720p
Frame rate 30 30
Online spelers 1~4 1~6
Online servers Betaalde services bij platform
(PSN, Xbox Live)
Dedicated server
DLC Los verkrijgbaar  gratis

Dark Souls Remastered - Switch (Foto: Bandai Namco)

Recalcitrant drankorgel verscheurt dagvaarding

Een 26-jarige Oosterhouter heeft zijn rijbewijs in moeten leveren nadat hij de nacht van zondag op maandag omstreeks 01.00 uur betrapt werd op het rijden onder invloed. Hij blies op straat tijdens een eerste test 850 ugl, aan het bureau weigerde hij mee te werken aan de formele ademanalyse. Hij heeft een dagvaarding gekregen om zich op 12 december 2018 bij de rechter te verantwoorden.

Agenten reden over de Burgemeester Holtroplaan in Oosterhout toen ze zagen dat voor hen een auto reed. Ze zagen dat de bestuurder de snelheid flink verhoogde, vermoedelijk omdat hij in zijn spiegel de politieauto zag. Na een korte achtervolging stopte de bestuurder op de Boerhaavelaan en sprong uit de auto. Hij rende weg maar struikelde over zijn eigen voeten. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hierop werd het drankorgel meegenomen naar het bureau, alwaar hij zich erg recalcitrant gedroeg. Zo weigerde hij de ademanalyse en verscheurde hij de aan hem uitgereikte dagvaarding.

1 man opgepakt na zware mishandeling, 2e op de vlucht

Aan de Nijerwalstraat in Zwolle is gisteravond een 32-jarige man mishandeld door twee gemaskerde mannen. Na de mishandeling vluchtten de twee en splitsten zij op. Ver kwam één van hen niet, hij werd even later aangehouden op de Stadshagenallee. De politie is nog op zoek naar de tweede verdachte.

Rond 22.30 uur kreeg de politie de melding dat een man uit Zwolle was mishandeld. Bijna tegelijkertijd meldde een alerte burger dat hij twee gemaskerde mannen had zien rennen in dezelfde buurt. Meerdere agenten gingen daarop in de buurt op zoek naar de verdachten, die zich inmiddels hadden opgesplitst.

Een van de verdachten werd even later gezien op de Stadshagenallee. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van een vuurwapen is hij, in verband met de veiligheid van burgers en agenten, middels de zogenaamde uitpraatprocedure uit zijn auto gehaald en aangehouden. Deze procedure houdt in dat agenten op veilige afstand, met een megafoon en gerichte wapens de verdachte gecontroleerd uit zijn auto praten – het trekt in veel gevallen veel aandacht op straat.

De verdachte, een 20-jarige man uit Weesp, werd veilig uit zijn auto gepraat en daarna aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor. Naar de andere verdachte is de politie nog op zoek. Dit is vermoedelijk een blonde man van ongeveer 30 jaar, 1.85 meter lang met een slank postuur.

Showcase Mode terug in WWE 2K19

2K Games heeft geluisterd naar de WWE 2K-fans en ze hebben de Showcase Mode laten terugkeren in WWE 2K19. In deze mode staat de Superstar Daniel Bryan centraal.

'The Return of Daniel Bryan' volgt de carrière van de WWE Superstar en wordt in zijn eigen woorden verteld in een serie videos. Daniel Bryan bespreekt zijn vroege dagen in sportentertainment, zijn vroegtijdige pensioen en zijn recente triomfantelijke terugkeer in WrestleMania 34. Spelers maken een reis door de belangrijkste wedstrijden uit zijn carrière en vervullen historisch opdrachten om content in de game te ontgrendelen.

WWE 2K19 komt 9 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rutte naar herdenking capitulatie Japan

Minister-president Rutte neemt woensdagmiddag 15 augustus 2018 deel aan de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Door de capitulatie van Japan kwam er 73 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking voor alle burger- en militaire slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werd bezet.

Naast de minister-president zijn ook minister Bijleveld van Defensie, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de gevolmachtigd minister van Curaçao, Anthony Begina aanwezig.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst leggen minister-president Rutte en staatssecretaris Blokhuis namens de Rijksministerraad een krans bij het Indisch Monument. Ook andere autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties leggen een krans. Voorafgaand daaraan worden voordrachten gehouden. De ceremonie wordt afgesloten met een defilé langs het Indisch Monument.

Brandbommengooier Turks consulaat langer vast

Vanmiddag heeft de rechter-commissaris een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor een periode van veertien dagen in bewaring gesteld. De man wordt ervan verdacht op zaterdagavond 11 augustus een brandend voorwerp in de richting van het Turkse consulaat aan het Amsterdamse Museumplein te hebben gegooid. Dat mledt het Openbaar Ministerie

Op camerabeelden is te zien dat de verdachte in totaal drie voorwerpen in de richting van het gebouw van het Turkse consulaat gooit. Een eerste brandend voorwerp wordt in de richting van de voorgevel gegooid, het spat voor de tuin uiteen en veroorzaakt een brand. Vervolgens gooit de verdachte een tweede en een derde voorwerp in de richting van de voorgevel, daarbij zijn er geen vlammen te zien. De brandweer weet korte tijd later de brand te blussen die was ontstaan nadat het eerste voorwerp was gegooid.

De man wordt verdacht van brandstichting en poging brandstichting. Over het motief van de verdachte bestaat nog geen duidelijkheid omdat de verdachte zich tot nu toe op zijn zwijgrecht heeft beroepen en geen enkele verklaring heeft afgelegd. Vooralsnog zijn in het onderzoek geen aanwijzingen naar voren gekomen die erop wijzen dat de man een terroristisch oogmerk zou hebben gehad.

Level-cap Battle for Azeroth behaald binnen vijf uur

Vannacht om 00:00 uur Nederlandse tijd lanceerde World of Warcraft: Battle for Azeroth. Zoals gebruikelijk is er altijd een race om te zien wie als eerste de nieuwe level-cap weet te bereiken.

Je krijgt er inmiddels geen achievement meer voor, maar de strijd is wel altijd gebleven. Gingi uit guild Method bleek de snelste. Hij deed er vier uur en zeventien minuten over om van level 110 naar level 120 te gaan. Dit deed hij met twee teamgenoten, nadat zij gedurende de bèta de 'ideale' methode hadden gevonden.

Uiteindelijk kwam het er op neer om zo efficiënt mogelijk quests te doen. De hele stream terugkijken kan hier, het moment zelf vind je hieronder.

MLB: Mets kloppen Yankees in Yankee Stadium, Braves winnen twee keer

De honkballers van de New York Mets hebben maandagavond de zesde van zeven onderlinge ontmoetingen met de New York Yankees gewonnen. Werper Jacob DeGrom gooide een sterke wedstrijd en vijf Mets-spelers hielpen hem met een homerun, wat de Mets uiteindelijk een 5-8 zege opleverde. In de buurt van de Yankees staan ze overigens niet: de Mets wonnen 50 keer, de Yankees hebben 74 zeges dit jaar.

De Atlanta Braves boekten in eigen huis ondertussen twee overwinningen op de Miami Marlins. In het eerste duel waren de Braves een flinke maat te groot voor de bezoekers, onder meer dankzij twee binnengeslagen runs van Ozzie Albies: 9-1. In de tweede wedstrijd zat het iets dichter bij elkaar, maar echt spannend was dat eigenlijk ook niet: 6-1.

Uitslagen MLB maandag
Atlanta Braves - Miami Marlins #1 9-1
New York Yankees - New York Mets 5-8
Cincinnati Reds - Cleveland Indians 3-10
Detroit Tigers - Chicago White Sox 9-5
Atlanta Braves - Miami Marlins #2 6-1
Texas Rangers - Arizona Diamondbacks 5-3
St.Louis Cardinals - Washington Nationals 7-6
Kansas City Royals - Toronto Blue Jays 3-1
Oakland Athletics - Seattle Mariners 7-6
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 2-5
San Diego Padres - Los Angeles Angels 3-6

Nicholas Castellanos kende bij de Detroit Tigers een uitmuntende avond met vijf hits (Bron: YouTube)

Nieuw FIFA-reglement: 'corruptie' bestaat niet, kritiek mag niet

Goed nieuws omtrent de door eeuwige corruptie geplaagde wereldvoetbalbond FIFA: corruptie bestaat niet meer! Of nou ja, het woord 'corruptie' staat niet meer in het ethisch reglement, wat in 2004 grappig genoeg ingevoerd werd door Koning Corruptie Sepp Blatter himself.

Blatter werd elf jaar later op basis van datzelfde reglement de tent uitgetrapt, want zoals iedereen vermoedde bleek de Zwitser zo corrupt als de pest. Zijn landgenoot en opvolger, Gianni Infantino, ligt inmiddels ook al lange tijd onder vuur: het bestrijden van corruptie lijkt voor Infantino - misschien niet heel verrassend - totaal geen prioriteit te zijn.

Infantino verving bijvoorbeeld onafhankelijke leden van toezichthoudende organen en onder zijn leiding is gestemd over de wijzigingen in de ethische code, die in juni in alle stilte zijn doorgevoerd. Overigens zijn Blatter's hobby's, zoals omkoping en verduistering van gelden, nog wel verboden, net als matchfixing. Nu zit er echter een verjaringstermijn aan vast: na tien jaar gaan zondaars vrijuit, dus als je genoeg mensen lang genoeg betaald om hun mond te houden, is er niks aan de hand.

Infantino en zijn maten hebben wel een nieuw vergrijp in de regels opgenomen: kritiek op de FIFA mag niet meer. Als je dat als lid van de 'voetbalgemeenschap' doet kun je gestraft worden wegens laster, met een twee jaar durende schorsing als resultaat. Waar die grens van kritiek precies ligt is overigens niet duidelijk, daar blijft het ethisch reglement wat vaag over.

Het reglement uit 2012 is hier te vinden, de nieuwe versie staat hier.

Nieuw FIFA-reglement: 'corruptie' bestaat niet, kritiek mag niet (Pro Shots / Action Images)
Nieuw FIFA-reglement: 'corruptie' bestaat niet, kritiek mag niet (Pro Shots / Action Images)

Wielerploeg Roompot-Loterij wil Boom contracteren

Roompot-Nederlandse Loterij heeft interesse in Lars Boom. De wielerploeg heeft zich gemeld bij het management van de Brabander. Boom heeft een aflopend contract bij LottoNL-Jumbo.

Vanwege hartritmestoornissen is Boom in januari geopereerd. De periode om weer op wedstrijdniveau te komen duurde echter langer dan gepland waardoor het klassieke voorjaar van de 32-jarige renner in het water viel. Ook het vervolg van zijn seizoen was teleurstellend. Van LottoNL-Jumbo krijgt Boom in het tweede deel van het seizoen de kans om zijn waarde voor de ploeg te laten zien en eventuele contractverlenging af te dwingen. De renner heeft zelf aangegeven de voorkeur te geven aan een World Tour-ploeg in plaats van een Pro-continentale ploeg zoals Roompot.

Waar Boom mogelijk vertrekt bij LottoNL-Jumbo wordt Tony Martin juist in verband gebracht met een overgang naar de Nederlandse World Tour-ploeg. De Duitse tijdritspecialist moet een versterking worden in de ploegentijdrit en als knecht in het middengebergte. Naar verluidt tekent Martin een contract voor een periode van twee jaar.

Auto ramt barriŤres Brits parlement, terreureenheden leiden onderzoek

In Londen is een automobilist dinsdagochtend ingereden op de barrières rond het Britse parlementsgebouw. Daarbij zijn zeker twee voetgangers gewond geraakt, maar volgens de autoriteiten zijn hun verwondingen niet levensbedreigend.

De automobilist is vrij snel na het gebeuren opgepakt. Volgens ooggetuigen leek het alsof de man opzettelijk op een groep fietsers in probeerde te rijden. "Ik hoorde ineens veel lawaai en gegil, draaide me om en zag een auto over de stoep rijden", aldus een ooggetuige. De leiding in het onderzoek is overgenomen door de Britse antiterreurpolitie, wat overigens niet automatisch betekent dat het om terrorisme gaat. 

Het gebied rondom de plaats van het incident is afgezet en de parlementsgebouwen zijn ontruimd, terwijl ook het metrostation Westminster is gesloten. Vorig jaar vielen op vrijwel dezelfde plaats vijf doden, nadat terrorist Khalid Masood met zijn auto inreed op voetgangers, waarna hij ook nog agenten aanviel met een mes.

'De Gea gaat contract verlengen bij Manchester United'

Manchester United heeft er alle vertrouwen in dat David de Gea een nieuwe verbintenis gaat ondertekenen, zo schrijft The Guardian dinsdag.

Volgens de laatste berichten uit Engeland zal de 27-jarige doelman zich spoedig langer aan the Mancunians verbinden, zeker na de transfer van Thibaut Courtois naar Real Madrid. De Spaanse topclub toonde de voorbije jaren diverse malen concrete interesse in De Gea.

De huidige verbintenis van De Gea met Manchester United loopt volgend jaar zomer al ten einde, maar de club heeft een optie voor een extra contractjaar tot 30 juni 2020. De verwachting is dat de Spaans international in ieder geval tot medio 2022 bijtekent. Dat zou betekenen dat hij tien jaar op Old Trafford kan completeren en contractueel recht heeft op een testimonial in 2021/22.

De Gea was op de slotdag van de zomerse transfermarkt van 2015 heel dicht bij een transfer naar Real Madrid, maar de overstap liep spaak en de doelman zette vervolgens een krabbel onder zijn huidige verbintenis. Hij zou sowieso weinig meer voelen voor een terugkeer naar Spanje, mede vanwege de negativiteit rondom zijn persoon gedurende het WK in Rusland. De Gea stelde dat hij als zondebok werd aangewezen in het debacle van Spanje.

De Gea onderhoudt in Manchester een goede relatie met manager José Mourinho en staat daarnaast onder hoede van Emilio Alvarez. Beiden kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij Atlético Madrid en het was Mourinho die de keeperstrainer bewust naar Old Trafford haalde. Als De Gea zijn nieuwe contract ondertekent, wordt hij met een weeksalaris van 225.000 euro de best betaalde doelman van de Premier League.

Eto'o gaat toch door en duikt op in Qatar

De tijd krijgt nog steeds geen vat op Samuel Eto'o. De 37-jarige spits moest deze zomer vertrekken bij Konyaspor en duikt nu weer op bij Qatar SC.

De gelouterde spits uit Kameroen was door zijn ontbonden contract vrij om te gaan en staan waar hij wilde en algemeen werd aangenomen dat hij zijn schoenen aan de wilgen zou hangen.

Qatar SC zag hem afgelopen seizoen echter vijf keer scoren in dertien duels, waarmee hij zijn club van degradatie behoedde. Door die prestaties is zijn aanstaande werkgever overtuigd geraakt dat de oud-speler van Barcelona ook in de Qatarese competitie nog van waarde kan zijn.

Via Twitter laat de huidige nummer vijf van Qatar weten dat hij dinsdag gepresenteerd gaat worden, en dat terwijl Eto'o de afgelopen weken geregeld met Franse clubs flirtte via sociale media. Het is onbekend voor hoe lang hij gaat tekenen, maar één jaar lijkt het meest waarschijnlijk.

De Afrikaanse ster speelde eerder voor Konyaspor, Antalyaspor, Sampdoria, Everton, Chelsea, Anzhi Makhachkala, Internazionale, Barcelona, Real Mallorca, Espanyol, Leganés en Real Madrid.

Toekomstige games van Bethesda wellicht wel naar Steam

Vorige week maakte Bethesda bekend dat Fallout 76 niet wordt uitgebracht op Steam. In plaats daarvan wordt de game beperkt tot de launcher van Bethesda zelf. Dit betekent niet dat alle Bethesda-games Steam gaan ontwijken.

In een interview met IGN geeft Pete Hines aan dat over toekomstige games nog niets is bepaald. In het geval van Fallout 76 is de keuze gemaakt om direct om te kunnen gaan met de spelers, in plaats van via een tussenpersoon. Gezien de natuur van Fallout 76, enkel online multiplayer, maakt dit een logische stap.

Voor toekomstige games, waaronder Doom Eternal, is deze keuze nog niet gemaakt. We gaan het meemaken.

Fallout76_SCR4

World of Warcraft: Battle for Azeroth - interview met Terran Gregory en Gary Platner

De zevende uitbreiding voor World of Warcraft, Battle for Azeroth, wordt vandaag gelanceerd en dit betekent dat de totale oorlog tussen de Alliance en de Horde nu echt ontketend is na een maand in de pre-patch. In aanloop naar de nieuwe uitbreiding sprak Puddington in Amsterdam met Terran Gregory (Lead Cinematic Director) en Gary Platner (Lead Enviroment Artist) over Battle for Azeroth.

Man probeert vrouw dood te vliegen

Hadden we laatst al een man die zelfmoord pleegde door een vliegtuig te jatten, hebben we nu een idioot te pakken die met een vliegtuig z'n eigen woning is ingevlogen, met de kennelijke bedoeling zijn vrouw en haar zoontje te doden.  Duane Youd steeg met de Cessna 525 op en vloog regelrecht naar huis in Payson. 

Enkele uren voor hij zijn huis aan gort vloog, werd de man nog gearresteerd door de politie, nadat hij zijn vrouw had aangevallen. Dat gebeurde terwijl het stel hun problemen probeerde uit te praten. Hoewel de woning ernstig beschadigd raakte, overleefden de vrouw en haar zoontje de aanslag. De piloot zelf overleefde het voorval niet. 

Dode in Leiden is vermiste vrouw uit Epe

De identiteit van de dode vrouw die maandag 30 juli werd aangetroffen in Leiden, is bekend. Het gaat om een 44-jarige vrouw uit Epe die al enige tijd werd vermist. Haar identiteit is definitief vastgesteld na DNA-onderzoek. Dat meldt het Openbaar Ministerie. 

In verband met het overlijden van de vrouw werden twee verdachten aangehouden. Een van hen is een 44-jarige Leidenaar, de vriend van de vrouw. Hij wordt verdacht van doodslag en het wegmaken van het lichaam. De man heeft inmiddels een bekennende verklaring afgelegd. Woensdag moet hij voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen, die beslist over verlenging van het voorarrest.

De andere verdachte, een 50-jarige man uit Leiden, is maandag door het Openbaar Ministerie op vrije voeten gesteld. Hij wees de politie op 30 juli op het lichaam, dat in het water langs de Stevenshofdreef was verborgen. De man wordt nog altijd verdacht van hulp bij het wegmaken ervan en zal zich op een later moment voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Explosief gevonden in Amsterdam

Een gedeelte van de Jan Evertsenstraat in Amsterdam is afgezet door de politie omdat daar vanochtend vroeg een explosief is aangetroffen. Dat meldt AT5. 

Het explosief zou zijn bevestigd aan de voordeur van een woning in de straat. De politie kan nog niet zeggen om wat voor explosief het precies gaat.

De explosievenopruimingsdienst moet nog ter plaatse komen. Zij zullen het explosief onderzoeken en verwijderen. Bewoners van het pand zijn voorlopig gevraagd om binnen te blijven.

De Jan Evertsenstraat is afgezet tussen de Orteliusstraat en het Mercatorplein. Tramlijn 13 wordt daarom tijdelijk omgeleid.

Update 9:10 uur:
Ook aan de Johan Huizingalaan is een explosief gevonden. Het zou mogelijk gaan om een schoonmaakbedrijf dat vlak naast een interieurwinkel zit, die dit weekend ook al beschoten werd. Aan de achterkant van het het vannacht beschoten pand is ook een explosief gevonden. Het explosief lag volgens de politie op straat.

De politie is in afwachting van de explosievenopruimingsdienst, zij zullen het explosief onderzoeken. Buurtbewoners zijn gevraagd om hun woning niet te verlaten.

Het explosief in de Jan Evertsenstraat bleek te zijn bevestigd aan de voordeur van een leegstaand winkelpand en deze is verwijderd.

Nieuwe Microsoft-studio barst van talent

Tijdens E3 van dit jaar werd al aangekondigd dat Microsoft maar liefst vier ontwikkelstudio's onder zijn hoede neemt (waaronder Ninja Theory en PlayGround Games) en één kersverse studio uit de grond stampt: The Initiative. De samenstelling van dit team klinkt alvast zeer veelbelovend.

Studiohoofd bij The Initiative is Darrel Gallagher, voormalig Tomb Raider-baas bij Crystal Dynamics. Gallagher schreef een aankondiging van de samenstelling van het team op LinkedIn, maar deze werd even later weer verwijderd. Toevoegingen aan het team zijn onder andere lead producer van God of War (2018) Brian Westergaard, Rockstar Games' Christian Cantamessa (schrijver Red Dead Redemption), Daniel Neuburger van Crystal Dynamics en Blake Fischer, senior portfolio planner bij Microsoft. Verder is er nog Annie Lohr die recruiterwerk deed bij Riot, Respawn en EA, en Lindsey McQueeney die eveneens bij Crystal Dynamics wegkomt. 

Het is onduidelijk waarom de post van LinkedIn is verwijderd, maar de meeste namen hebben inmiddels zelf al hun cv's geupdatet. Nu hopen op aankondigingen van dikke nieuwe games.

F1 2018 bijna klaar voor de start

Codemasters heeft een tweede gameplaytrailer van F1 2018 uitgegeven. De racegame komt 24 augustus uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

F1 2018 bevat alle officiële teams, de rijders en alle 21 circuits van het 2018-seizoen, inclusief Circuit Paul Ricard en de Hockenheimring. Naast het aanbod van het huidige seizoen bevat de game 20 iconische auto's uit de geschiedenis van de sport.

Stu Campbell, de director van F1 2018 zegt: "De F1 heeft dit jaar een enorme visuele rebranding ondergaan. Het heeft een spannende, frisse nieuwe look en we willen dit zoveel mogelijk in de game brengen. Ons doel dit jaar was om een zo groot mogelijke visuele verbetering te creëren voor een meer authentieke en realistische ervaring. Als je het naast de game van 2017 ziet, denk ik dat je een enorme stap voorwaarts zult zien."

Spider-Man slingert zijn PS4 alvast aan

Nog drie nachtjes weken wachten, maar Sony heeft alvast de launchtrailer van Spider-Man online gezet. De game komt 7 september uit op PlayStation 4.

Spider-Man is op zijn sterkst in de periode waarin de game zich afspeelt. Hij is zelfverzekerd na jaren de held leren uithangen, en voelt zich topfit. Het spel begint wanneer Fisk, een van zijn vele vijanden, opgepakt kan worden nu er genoeg bewijs is van zijn criminele praktijken. Dat laat Peter Parker zich geen twee keer zeggen. Maar Fisk is niet het enige probleem van de stad: al snel blijkt dat er heel wat oude bekenden langskomen om Spider-Man te grazen te nemen.

Akkoord maatregelen onderbezetting DKDB

Een oplossing voor onderbezetting van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) lijkt nabij. Er is een akkoord bereikt tussen korps, politievakorganisaties en het ministerie over diverse maatregelen. Onder voorwaarden kunnen bijvoorbeeld tijdelijk mensen zonder politieopleiding aangesteld worden bij de DKDB. Uiterlijk 2020 moeten honderd nieuwe beveiligers zijn ingestroomd. Onderbezetting bij de DKDB is al lange tijd onderwerp van gesprek. Het is cruciaal dat de bezetting bij de dienst op orde komt. Met dit akkoord wordt de roep om meer mensen beantwoord.

Honderd vacatures
Het akkoord is onderdeel van een breder pakket maatregelen om de snelle instroom bij de DKDB mogelijk te maken. Daarbij gaat het onder andere om extra capaciteit en middelen voor onder meer de Politieacademie en voor werving. Nieuw is dat mensen met ervaring maar zonder volledige politieopleiding aangesteld kunnen worden bij de DKDB. Na aanstelling moeten zij alsnog de politieopleiding doorlopen.
De tijdelijke maatregelen gelden tot dat de beoogde honderd vacatures zijn vervuld en uiterlijk tot 31 december 2020. De maatregelen gelden exclusief voor de DKDB. De werving start binnenkort.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en vooral in het zuiden en noordoosten kan het licht regenen of komt er een bui voor. In de loop van de middag wordt het vrijwel overal droog en is er meer ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur varieert van 21°C aan zee tot 24°C in het zuidoosten. De wind is westelijk en matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar woensdag is het wisselend bewolkt en blijft het overal droog. Met een zwakke tot matige zuid(west)enwind lopen de minima uiteen van 14°C in het oosten tot 17°C in het westen.

Woensdagochtend is er vooral in de westelijke helft bewolking aanwezig, in het oosten zijn er ook opklaringen. In de middag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Het blijft vrijwel overal droog en het wordt ’s middags 22 tot 26°C, het warmst in het zuidoosten. De zuidwestelijke wind is matig en neemt langs de kust toe naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Een bij (Foto: Bondage)
Een bij (Foto: Bondage) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.