FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 augustus 2018

SP wil Uber aanpakken naar Amerikaans voorbeeld

De SP wil de verstrekking van vergunningen voor Uber-chauffeurs een halt toeroepen. Raadslid Tiers Bakker heeft hierover schriftelijke vragen ingediend bij wethouder Dijksma van Verkeer, meldt AT5.

Bakker kwam met zijn vragen nadat de Amerikaanse stad New York deze week besloot om de taximarkt te reguleren. In New York worden een jaar lang geen vergunningen meer afgegeven aan Uber-chauffeurs. In dat jaar zal ook de regelgeving flink worden aangescherpt. 

Taxichauffeurs geen bestaan
Bakker heeft veel begrip voor de beslissing: 'In New York zie je dat sommige taxichauffeurs geen bestaan meer hebben. Zij redden het niet op zo'n neo-liberale taximarkt. Het maximeren van vergunningen is de oplossing.'

Hoewel in de coalitieplannen staat dat GroenLinks, D66 en de PvdA de taximarkt willen reguleren door een 'volumebeleid', heeft Dijksma hulp uit Den Haag nodig om de regels voor Uber aan te passen. Ze kan nu alleen de regelgeving aanpassen voor de taxibedrijven TCA en TCS, schrijft Het Parool

Noodwetgeving
De stap naar Den Haag gaat de SP veel te langzaam. Tiers Bakker stelt voor gebruik te maken van gemeentelijke noodwetgeving, waardoor niet gewacht hoeft te worden op toestemming van het Rijk. De burgemeester mag daar beroep op doen wanneer er sprake is van 'ernstige vrees voor wanordelijkheden, rampen of zware ongevallen'. 

'De veiligheid is in gevaar', vindt Bakker. 'Ten eerste rijden er teveel taxi's rond in de stad waardoor de verkeersveiligheid in het dagelijks leven in het geding komt. Daarbij krijgen Uber-chauffeurs door de hoge werkdruk zo vaak te maken met ongelukken, dat zij worden geweigerd bij autoverzekeraars.'

Vrouwen Ajax winnen opnieuw in Champions League

De voetbalsters van Ajax hebben ook hun tweede wedstrijd in de kwalificatie voor de Champions League weten te winnen. De landskampioen versloeg de Noord-Ierse club Linfield in Belfast met 2-0. De doelpunten kwamen van twee nieuwelingen, de Finse middenvelder Lina Salmi en aanvaller Vanity Lewerissa.

Keeper Marieke Ubachs wist twintig minuten voor tijd een strafschop van Linfield te stoppen. Ajax won eerder deze week van ook al van Wexford Youths uit Ierland (4-1).

De ploeg van trainer Benno Nihom sluit de kwalificatiegroep maandag af tegen Thór uit IJsland. Thór won vanavond ook hun tweede duel tegen Wexford Youths. Het werd 3-0. De winnaar van Ajax - Thór zal als groepswinnaar zich plaatsen voor de laatste 32 van de Champions League. Ook de twee beste nummer twee beste nummers twee van de kwalificeren zich voor de de eerste knock-outronde. Twintig topclubs zijn daarvoor automatisch al geplaatst.

Vorig jaar bereikte Ajax het hoofdtoernooi, maar daarin moest de landskampioen in de eerste ronde buigen voor de Italiaanse club Brescia.

Frans triatlongoud na fraaie EK-strijd

De Fransman Pierre Le Corre heeft vrijdag de Europese titel gepakt op de triatlon. In Glasgow zegevierde de 28-jarige Le Corre na 1,5 kilometer zwemmen, 38 kilometer wielrennen en 10 kilometer hardlopen.

De Slowaak Richard Varga kwam zoals zo vaak weer eens als eerste het water uit en ook bij het wielrennen hield hij keurig stand. Onder meer Le Corre en de Britse favoriet Alistair Brownlee zaten voorin en ook de Belg Marten van Riel sloot aan. 

In de slotfase van het wielrennen was het Van Riel die er nog een snok op gaf, waarna drie man als leiders het hardlopen aan konden vangen: Le Corre, Van Riel en Brownlee. De Brit moest er verrassend al vrij snel af, waarna het tussen de Fransman en de Belg ging.

Ondertussen was Fernando Alarza aan een indrukwekkende opmars bezig. De rappe Spanjaard, veruit de beste loper van het veld, raapte de een na de ander op en lag in de slotronde op plek drie. Van Riel, die inmiddels was gelost door Le Corre, moest er ook aan geloven, maar daar hield het op.

Le Corre kon standhouden en kwam elf seconden voor Alarza over de finish, dik tien tellen later gevolgd door Van Riel. Brownlee greep op bijna een minuut zelfs naast de medailles.

Een dag eerder was er bij de vrouwen al Zwitsers goud. Veterane Nicola Spirig toonde haar fenomenale veelzijdigheid en legde de Britse Jess Learmonth haar wil op. Wereldjuniorenkampioene Cassandra Beaugrand uit Frankrijk pakte op grote afstand het brons.

Jony Heerink en Marije Dankelman kwamen als 30e en 32e over de finish, bij de mannen eindigden Jorik van Egdom en Donald Hillebregt als 21e en 40e. Nederland doet zaterdag ook nog mee aan de gemengde estafette.

Fenomenaal goud Ingebrigtsen (17) op EK, Schippers en Samuel naar finale

Op de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn heeft Koen Smet zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 110 meter horden. De 26-jarige Nederlander bleef zo'n twee tienden verwijderd van zijn dit seizoen gelopen persoonlijk record.

Met zijn tijd van 13,71 seconden eindigde Smet als zevende, terwijl een plek bij de top-4 nodig was om in elk geval nog kans te maken op een finaleplaats. 

De avondsessie in Berlijn duurt wederom tot een uur of tien en is weer live te zien op Eurosport, de NOS, BBC, Sporza en ARD - waarbij de liefhebber het best heen en weer kan zappen om zoveel mogelijk live sport en zo min mogelijk studiogepraat te zien.

Update 20.00 uur
Op de 200 meter heeft Dafne Schippers zich geplaatst voor de finale, zoals wel te verwachten viel, ondanks haar matige vorm - hoewel we dat eigenlijk niet zo mogen noemen, want dat is 'negatieve shit'. De diva snelde naar de winst in haar halve finale in een tijd van 22,69 seconden.

Update 20.05 uur
Jamile Samuel staat eveneens in de finale van de 200 meter. De dit jaar eindelijk doorgebroken Nederlandse won haar halve finale overtuigend in een tijd van 22,58 seconden, voor de Zwitserse Mujinga Kambundji.

Update 20.47 uur
Anouk Vetter heeft de zevenkamp als vijfde afgesloten. Op de afsluitende 800 meter opende Katarina Johnson-Thompson weliswaar de aanval op de Belgische wereldkampioene Nafi Thiam, maar die verloor zo'n tien seconden, waar ze er dertien te verdedigen had.

Thiam won dus goud op de zevenkamp met een beste wereldjaarprestatie van 6816 punten, Johnson-Thompson pakte zilver met een fraai persoonlijk record van 6759 punten en voor eigen publiek was er fraai brons voor de Duitse Carolin Schäfer met 6602 punten. Ivona Dadic uit Oostenrijk werd vierde, door nog net over Vetter heen te wippen.

Update 21.00 uur
De 400 meter horden bij de vrouwen heeft goud opgeleverd voor Zwitserland. Met een tijd van 54,33 seconden, de snelste tijd gelopen door een Europese dit jaar, was Lea Sprunger de beste.

De Oekraïnse Anna Ryzhykova moest met 54,51 net genoegen nemen met zilver, terwijl de 55,31 seconden van de Britse Meghan Beesley knap brons opleverde. Met 55,75 seconden greep de Belgische Hanne Claes net naast een verrassende medaille.

Update 21.20 uur
Matthew Hudson-Smith heeft, zoals min of meer te verwachten viel, het goud gepakt op de 400 meter. De Brit nam een grote voorsprong en hield stand tegen vooral het Belgische geweld: de broers Kevin en Jonathan pakten met 45,13 en 45,19 seconden het zilver en brons, achter de 44,78 van Hudson-Smith.

Update 21.30 uur
De Russische Mariya Lasitskene heeft het hoogspringen niet geheel verrassend op haar naam geschreven. De dominante Russische kende geen geweldige dag en was dan ook woest over haar resultaat, maar de 2,00 meter was wel goed voor goud.

De in Zoetermeer trainende Bulgaarse Mirela Demireva pakte met 2,00 meter het zilver op basis van haar foutsprongen, de Duitse Marie-Laurence Jungfleisch pakte voor eigen publiek brons met 1,96 meter.

Update 21.35 uur
De Oekraïnse Nataliya Pryshchepa heeft haar in Amsterdam gewonnen Europese titel met succes verdedigd. Pryshchepa, verder compleet onzichtbaar in het reguliere circuit, was wederom de beste dankzij haar opvallende eindschot. Met 2:00,38 was ze net te sterk voor de Française Renelle Lamote en landgenote Olha Lyakhova.

Update 21.45 uur
De 29-jarige Griekse hinkstapspringster Paraskevi Papahristou heeft eindelijk haar eerste grote titel binnen. Met 14,60 meter in haar tweede sprong was het goud al binnen in een wat gezapige finale, wat ze bekroonde met een eerbetoon aan de slachtoffers van de Griekse bosbranden.

De strijd om zilver was wat spannender: met 14,45 meter eindigde Kristin Gierisch uiteindelijk met een één centimeter betere afstand dan de Spaanse Ana Peleteiro, die op haar beurt weer een paar centimeter verder sprong dan Elena Panturoiu uit Roemenië en Hanna Minenko uit Israël.

De speerwerpfinale bij de dames was al helemaal een matige aangelegenheid. De Duitse Christin Hussong slingerde de speer in haar eerste poging naar een keurige 67,90 meter en daarmee was het gelijk gedaan. Niemand, inclusief Hussong, kwam nog in de buurt: zilver ging met slechts 61,85 meter naar de Tsjechische Nikola Ogrodnikova, terwijl de Litouwse Liveta Jasiunaite met 61,59 wat verrassend brons won.

Update 21.50 uur
De 110 meter horden beloofde vooraf een fraaie strijd te worden en dat werd het ook. Topfavoriet Sergey Shubenkov kwam wat lastig op gang, maar nadat hij eenmaal het tempo te pakken had leek hij goud te winnen: de Rus kwam echter nét niet op tijd langs de Fransman Pascal Martinot-Lagarde.

De beide heren finishten in 13,17 seconden, maar na nauwkeurige bestudering bleek dat Martinot-Lagarde twee duizendsten van een seconde sneller was. Opmerkelijk en zuur voor Shubenkov, want zijn reactietijd bij de start was juist twee duizendsten van een seconde langzamer dan die van de Fransman. 

Met 13,34 was het brons overigens voor de Spanjaard Orlando Ortega.

Update 22.05 uur
De avond in Berlijn is op prachtige wijze afgerond met de finale van de 1500 meter. Daarin ging de aandacht vooral uit naar de gebroeders Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen, die allemaal kans maakten. Henrik pakte de Europese titel in 2012, Filip deed dat in 2016 - waar Henrik brons won - en de pas 17-jarige Jakob liep eerder dit jaar al een wereldtijd.

In de finale trokken de broers halverwege ten strijde, maar Filip moest al vrij snel afhaken. Jakob sloeg echter een flink gat en niemand kon de tiener nog bijbenen. Marcin Lewandowski kwam van achteren overigens nog uitermate dicht in de buurt, maar de Pool eindigde met 3:38,14 minuten op 0,04 tellen van de jonge Ingrebrigtsen. Brons was er voor de Brit Jake Wightman, op slechts 0,15 seconden van het goud.

Uitslag PEC Zwolle - sc Heerenveen

PEC Zwolle en SC Heerenveen hebben vrijdagavond op spectaculaire wijze het nieuwe Eredivisie-seizoen geopend. De Friezen bezorgden de nieuwe hoofdtrainer Jan Olde Riekerink dankzij een sterke fase voor rust meteen drie punten, hoewel ze vrijwel de hele tweede helft met een man minder speelden. Morten Thorsby speelde direct een belangrijke rol. 

Mike van Duinen bracht PEC na een klein halfuur op voorsprong uit een strafschop. Heerenveen nam de touwtjes in handen en via twee doelpunten van Morten Thorsby boog hij de achterstand om in een voorsprong. Arber Zeneli maakte er nog voor rust zelfs nog 1-3 van, maar in de tweede helft knokte Zwolle zich uit wederom een penalty van Van Duinen terug in de wedstrijd. De bezoekers speelden het laatste halfuur met tien man na een rode kaart voor Thorsby.

Michel Vlap(l) and PEC Zwolle player Gustavo Hamer(r) during the match PEC Zwolle - SC Heerenveen. (PRO SHOTS/Niels Boersma)
Michel Vlap(l) en PEC Zwolle-speler Gustavo Hamer(r) tijdens PEC Zwolle - SC Heerenveen. (PRO SHOTS/Niels Boersma)

PEC Zwolle

2 - 3

sc Heerenveen

 28' v.Duinen(pen)
 56' v. Duinen(pen)
   32' Thorsby
 39' Thorsby
 43' Zeneli
 
 Gele kaart: v.Duinen, Lachman, (PEC Zwolle), Pierie, Schmidt, Bulthuis, Höegh, Lammers, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: , Thorsby (55) (sc Heerenveen)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Lachman
v.Polen
Leemans
Hamer
Flemming (Ondaan/87)
Genreau (Namli/46)
v.Duinen
v.Crooy
  Hahn
Schmidt
Höegh
Bulthuis
Pierie
Thorsby
Vlap (v.Amersfoort/87)
Kobayashi
Zeneli (Rojas/65)
Lammers
Mihajlovic (Kongolo/ 59)

AH roept Salmonella-sla terug

Albert Heijn heeft besloten de AH Kropsla uit de winkels terug te halen. In de AH Kropsla, die van 2 tot en met 9 augustus is verkocht, is salmonella aangetroffen. De kropsla is niet voorzien van een THT of lotnummer of andere vorm van identificatie. Het gaat om een vers product. Het consumeren van de AH Kropsla kan een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral voor ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen.

Op de vraag van FOK! hoeveel kroppen sla werden verkocht in de tussenliggende periode gaf Albert Heijn de volgende reactie "Bij Albert Heijn verkopen we tienduizenden verschillende artikelen. Elke dag brengen we onze producten zo vers, gezond en natuurlijk mogelijk naar de winkel. We werken met een groot scala aan leveranciers die allen kwaliteit net zo hoog in het vaandel hebben staan als wij. We doen er alles aan om te zorgen dat producten veilig geconsumeerd kunnen worden, maar helaas komt het wel eens voor dat er op een product ziekmakende bacteriën zitten. Gelukkig kunnen we dit aantal tot een minimum beperken, maar waar het wel misgaat informeren wij de klant graag op transparante wijze en starten wij een terughaalactie. Er worden testen gedaan op al onze producten. Een onafhankelijk laboratorium heeft op 2 augustus een test gedaan op AH Kropsla. Op donderdag 9 augustus is hiervan het resultaat bekend geworden. Helaas is toen bekend geworden dat er Salmonella is aangetroffen op de AH Kropsla. Dit is voor ons aanleiding geweest om maatregelen te treffen door de AH Kropsla uit de winkel te halen en onze klanten te informeren."

De vraag die hier redelijkerwijs uit volgde was waarom het nodig was om de volledige partij kropsla te vernietigen, terwijl het slechts om de sla van één teler bleek te gaan. Het antwoord luidde: "Het is voor ons logistiek onmogelijk om te achterhalen van welke teler een kropsla afkomstig is op het moment dat deze in de winkels liggen. De kropsla wordt verzameld in een distributiecentrum en vervolgens verspreid over heel Nederland."

Turkije wil weekendscholen in Nederland oprichten

De Turkse overheidsinstantie YTB die gericht is op Turken in het buitenland, is bezig om een netwerk van weekendscholen op te zetten, waaronder ook in Nederland. Dat schrijft de NOS op haar website. 

Volgens de organisatie is er genoeg animo om het project door te laten gaan. Ankara wil echter niet kwijt hoeveel aanmeldingen er zijn vanuit Nederland. Volgens een woordvoerder van de YTB is het project opgezet zodat jonge Turken de banden met het vaderland kunnen versterken, en op die manier ook de identiteit en cultuur van de jongeren in het buitenland behouden: "Je staat steviger in je schoenen als je goed je moedertaal spreekt en je je bewust bent van je culturele achtergrond."

Lestijden
Het is de bedoeling dat de kinderen minimaal 32 en maximaal 40 weken per jaar in het weekend de lessen gaan volgen. De leerlingen worden in drie leeftijdscategorieën ingedeeld: 6 tot 9 jaar, 10 tot 13 jaar en 14 tot 17 jaar. De klassen moeten uit minimaal 15 leerlingen en maximaal 25 leerlingen bestaan. De subsidie loopt op naarmate een school meer groepen heeft: één groep levert zo'n 7000 euro op, scholen met twee groepen krijgen 11.000 euro, en de scholen die drie groepen hebben krijgen 15.000 euro. 

De kinderen zullen ongeveer 5 uur per weekend kwijt zijn aan de weekendschool. Ze worden twee uur lang onderwezen in hun moedertaal, en de overige drie uur zullen gevuld worden met geschiedenis,  godsdienst, kunst en maatschappijleer. 

Zorgen
Hoewel er behoefte lijkt te zijn aan de weekendscholen maken mensen zich ook zorgen. Mustafa Ayranci van de HTIB, de Turkse arbeidersvereniging in Nederland geeft tegenover de NOS aan: "Moedertaal is erfgoed van het kind, maar dan moet je dit niet via de Turkse overheid doen. Met dit project zeggen ze: jullie zijn van ons. Dat is niet goed voor de integratie in Nederland." Hij roept de overheid dan ook op om in te grijpen: "Als Nederland echt voor integratie is en echt gelooft dat deze Turkse Nederlanders Nederlanders zijn, moet de overheid heel serieus gaan bewegen en onze kinderen niet als speelbal laten gebruiken door Turkije."

De woordvoerder van de YTB geeft aan dat ze het daar niet mee eens zijn: "Andere landen doen dit ook. Hier in Turkije heb je ook Amerikaanse weekendscholen, dus wat wij doen is niet nieuw. "

Het ministerie van Sociale Zaken is op de hoogte van de Turkse plannen. Een woordvoerder laat weten dat Turkije vrij is om te doen en laten wat ze willen:  "Het staat landen vrij om behoud van de eigen taal en cultuur te stimuleren bij hun landgenoten, of hun kinderen of kleinkinderen, in het buitenland. Meerdere landen, waaronder ons eigen land, doen dit. Wat we niet willen is onderwijs dat als doel heeft de integratie in Nederland te belemmeren of om antidemocratische opvattingen te stimuleren. Als er signalen zijn dat dit gebeurt, zal de overheid optreden."


Update 21:33 uur
De kamer maakt zich kennelijk ernstige zorgen zo meldt de NOS. De VVD zegt bij monde van kamerlid Becker: "Ik maak me daar grote zorgen over. Turkse Nederlanders moeten vrij kunnen zijn om hier mee te doen. Maar president Erdogan trekt vanuit een onvrij en ondemocratisch land voortdurend aan deze mensen en dat is slecht voor de integratie in Nederland. Hij beïnvloedt mensen op een negatieve manier."

SP-Kamerlid Van Dijk geeft aan schriftelijke vragen te stellen: "Dit is weer een voorbeeld van de lange arm van Turkije", zegt hij. "In het kader van de integratie is dit onwenselijk. Het is belangrijk dat de lesinhoud niet tegen de grondwet indruist."

Mede door het nieuws dat Turkije en Nederland de diplomatieke banden weer willen versterken liet ook D66-Kamerlid Paternotte laat van zich horen: "Hij (Stef Blok red.) moet duidelijk maken dat dit soort scholen op zich niet verboden is, maar dat Nederland wel een grens trekt bij intimidatie en discriminatie en dat de Nederlandse overheid heel goed in de gaten houdt of dit wel binnen de wet past. Dat we weer diplomatieke betrekkingen hebben, betekent niet dat we onze mond moeten houden."

De reactie van de PVV/Geert Wilders is redelijk voorspelbaar. Zie de tweet hieronder. 

De cel in om één glas wijn (en verlopen visum)

Ben je van plan om binnenkort naar Dubai te vliegen met een toestel van Emirates? Accepteer dan vooral géén glas wijn tijdens je vlucht. Oh ja, zorgen dat je visum in orde is voor je richting de Verenigde Arabische Emiraten vertrekt is ook wel een verstandig idee. 

Daar kwam de Britse tandarts Ellie Holman ook achter toen ze met haar 4-jarige dochter Bibi naar Dubai vloog. Tijdens de vlucht kreeg ze bij de maaltijd een glas rode wijn aangeboden, iets wat de standaardprocedure is bij Emirates. Nadat het vliegtuig geland was, bleek het visum van de vrouw uit het Britse plaatsje Sevenoaks niet in orde te zijn. 

Haar visum bleek namelijk slechts geldig voor één bezoek. Dat Holman al meerdere malen op het visum naar de Verenigde Arabische Emiraten was afgereisd was kennelijk niet eerder opgemerkt. Ze kreeg de mogelijkheid om per omgaande op het vliegtuig naar huis te stappen, maar dat zag Holman niet echt zitten. Haar dochter was oververmoeid van de heenreis en dus koos ze de weg van de meeste weerstand: ze ging in discussie met de immigratieambtenaar. 

Een slecht plan bleek achteraf: het welles-nietes spelletje eindigde met de vraag van de ambtenaar of Ellie soms alcohol had gedronken. Hierop antwoordde ze naar waarheid dat ze één glas wijn had genuttigd tijdens de vlucht.  Hoewel ze haar telefoon pakte om het onbeschofte gedrag van de man te filmen, werd ze in no-time opgepakt vanwege alcoholbezit: "Alcoholbezit is in dit land verboden, ook als het al geconsumeerd is", aldus de ambtenaar. 

Ze werd naar een politiekantoor overgerbacht, waar ze bloed moest laten prikken op alcohol. Vervolgens werden Ellie en haar dochter naar een kantine-achtige zaal gebracht waar ze drie dagen lang met andere gevangen opgesloten zaten. Ellie: "De lichten gingen er nooit uit. Er was ook geen airconditioning, dus we smolten daar weg. De bewakers lachten ons liever uit dan dat ze ons hielpen. Mijn dochter is normaal altijd het zonnetje in huis, maar toen stond ze doodsangsten uit."

Inmiddels is dochter Bibi opgehaald door haar vader, maar wanneer Ellie het land mag verlaten is uiterst onzeker. Het kan tot een jaar in beslag nemen voor ze haar paspoort terugkrijgt. Het wijntje aan boord is Ellie dus duur komen te staan: "De juridische kosten, de uitgaven die ik hier moet doen, mijn gemiste inkomsten ... In totaal ben ik al ongeveer 30.000 pond (33.000 euro red.) kwijt. Mijn praktijk is gesloten, al ons spaargeld gaat eraan."

Lolbroek Dijkhoff lijft Messi en Ronaldo bij VVD in

Vanavond gaat de Eredivisie weer van start en dat vonden ze bij de VVD een mooi moment om de lolbroek aan te trekken. Wie anders dan de man met de grootste lolbroek in Den Haag, Klaas Dijkhoff, speelt de hoofdrol in het filmpje.

De fractievoorzitter wordt in het filmpje bijgestaan door partijgenoten Cora van Nieuwenhuizen en Dilan Yeşilgöz en uit de opstelling blijkt dat ook Cristiano Ronaldo en Lionel Messi lid van de VVD zijn geworden.  Klaas moet zelf lekker op links spelen want daar wil geen enkele VVD'er te vinden zijn.

Ook de tactiek is wat verwarrend want waar Dijkhoff in de opstelling nog verdediger is noemt hij zich in het filmpje linksbuiten. Ook lijkt de fractievoorzitter niet geheel overtuigd van de kwaliteiten van doelman Rutte.

Tenslotte valt ons nog een klein detail op, bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie mag je niet onder het filmpje reageren. "Reacties zijn uitgeschakeld voor deze video." Zo zien we op YouTube.

Lachen met de VVD (Bron: YouTube/VVD)

Windsurfster De Geus al zeker van WK-goud nog voor medalrace

Lilian de Geus heeft voor het eerst de wereldtitel veroverd. De 26-jarige windsurfster is al voor de medalrace zeker van het goud bij in de RS:X-klasse bij het WK zeilen in het Deense Aarhus

De Nederlandse windsurfster won vandaag race tien en elf, en bij de laatste race voor de medalrace werd ze vierde, waardoor ze niet meer is te achterhalen in het algemeen klassement. Ze heeft in de tussenstand een voorsprong van dertig punten op de Chinese Yunxiu Lu. De Française Charline Picon volgt op de derde plaats al op veertig punten van de Nederlandse.

Voor De Geus is het haar eerste keer dat ze wereldkampioen is. In 2014 en 2015 was ze er ook al dichtbij, maar toen moest ze genoegen nemen met brons. Op de Olympische Spelen van Rio liep ze op één punt de bronzen medaille mis.

Ook bij de mannen zal de wereldtitel in Nederlandse handen belanden. Na twaalf races gaat tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe aan de leiding met 52 punten. Kiran Badloe staat op de tweede plaats met een puntentotaal van 65,8. De rest is kansloos voor het goud.

Eindzege voor Kwiatkowski in Ronde van Polen, Yates wint slotrit

Michał Kwiatkowski heeft de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De winst in de slotetappe ging naar Simon Yates, die solo aankwam in Bukowina Tatrzańska. Hij steeg door de winst naar de tweede plaats in het algemeen klassement achter de Pool van team Sky.

De renners moesten in laatste etappe 136 kilometer afleggen met verschillende klimmetjes in het slot van de etappe. In het begin van de etappe reed er een kopgroep van twintig renners weg met daarbij de Nederlander Tom Leezer. De kopgroep kreeg meer dan drie minuten voorsprong, maar zoals heel de Ronde van Polen hield team Sky de controle in het peloton.

Met nog twintig kilometer te fietsen had het peloton de kopgroep in het zicht, die ondertussen al stevig was uitgedund. Op de voorlaatste klim van de dag probeerde George Bennett het meerdere malen om het verschil te maken. De Nieuw-Zeelander van LottoNL-Jumbo zorgde ervoor dat het peloton stevig werd uitgedund, maar Kwiatkowski bleef eraan hangen.

Op de top van de beklimming viel het even stil, waardoor een aantal renners weer konden aansluiten. Yates profiteerde daar het meest van. De Engelsman trok ten aanval in de laatste tien kilometer en fietste een voorsprong van meer dan een halve minuut bij elkaar. In de achtergrond bepaalde team Sky het tempo, doordat Yates nog vrij dicht in het klassement stond.

Op de laatste beklimming stond Kwiatkowski er alleen voor, maar de Poolse kampioen loste het heel goed op. De renner van team Sky reageerde op elke aanval en ze kwamen door het hoge tempo ook dicht genoeg bij Yates, zodat Kwiatkowski de eindzege pakte in zijn Ronde van Polen. Yates won wel de ritzege en steeg naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Thibaut Pinot maakte het eindpodium compleet in de Ronde van Polen.

Politie geeft beelden van schutter Amsterdam vrij

De politie heeft vandaag beelden verspreid van de man die wordt verdacht van de schietpartij in een restaurant aan de Beethovenstraat in Amsterdam op 30 juli, zo meldt AT5. 

Een 62-jarige Kroaat werd daar rond 14.50 uur van dichtbij in zijn hoofd geschoten. Hij overleed een dag later in het ziekenhuis. De schutter ging er te voet vandoor.

Op de bewakingsbeelden, die de politie vandaag heeft verspreid, is te zien dat de dader voor de schietpartij een beige hoedje, zonnebril en een blouse droeg. Na het lossen van de schoten heeft hij die kleding uitgedaan en draagt hij alleen een wit T-shirt en een wit kort sportbroekje.

Uit onderzoek is ook gebleken dat de verdachte vermoedelijk op 8 juli 2018 via Schiphol aan is gekomen. Het is volgens de politie 'niet uitgesloten' dat hij op 30 juli Nederland via Schiphol weer heeft verlaten. 

De vermoedelijke vluchtroute van de schutter liep via de Jan van Eijckstraat, Albrecht Dürerstraat, Gerrit van der Veenstraat en Memlingstraat. Daar vond de politie een vuurwapen, beige hoedje, zwarte laptoptas en handschoenen.

Rond 15.00 uur zou de man in de omgeving van het Museumplein zijn geweest en hij is daarna, rond 15.30 uur, waarschijnlijk in de omgeving van het Rokin en de Dam geweest. Vanaf hier is de verdachte doorgelopen over het Damrak richting station Amsterdam Centraal en vervolgens is hij onder het spoor door richting de Piet Heijnkade gegaan.

De politie vermoedt dat de man in het centrum van de stad verbleef.

Update 19:50 uur
Er zijn nog meer beelden opgedoken van de waarschijnlijke dader. Op de video is te zien hoe de vermoedelijk schutter eerst poolshoogte komt nemen in een opvallende vermomming. Hij draagt een zonnehoedje, een opvallende blouse en een kaki-kleurige kniebroek. Ook draagt hij een schoudertas waarin vermoedelijk het wapen met geluidsdemper zit.

Op het moment dat de schutter het restaurant binnengaat, loopt hij langs het terras waar dan allemaal mensen zitten. Eenmaal binnen schiet hij en loopt hij met het getrokken wapen vlak langs een vrouw die met een kinderwagen, met daarin een baby, op het terras zit. Op de bewakingsbeelden van het terras is te zien hoe zowel de vrouw als de baby schrikken van wat er binnen in het restaurant gebeurt.

Wapen en vermomming
De schutter loopt zonder nog om te kijken weg. Later dumpt hij zijn vermomming en draagt hij alleen nog een witte korte broek en een wit shirt. Het wapen en de vermomming worden later door de politie in de Memlingstraat gevonden.

Doom Eternal eindelijk getoond door Bethesda

Bethesda heeft tijdens QuakeCon dan eindelijk de eerste gameplay van Doom Eternal getoond. De game toont, hoe kan het ook anders, veel bruut geweld, bloed en dode demonen (al moeten we eigenlijk zeggen: 'mortally challenged'.

Doomguy (of: The Slayer) en diverse vijanden krijgen een redesign, die te zien zijn in de trailer. Doomguy krijgt vaardigheden (in de trailer zien we hem dashes gebruiken) en een haak waarmee hij zich naar vijanden toe kan trekken. Een nieuw systeem moet ervoor zorgen dat vijanden op meer en brutere wijze doodgaan. Een grote nieuwe feature is de introductie van 'invasions', waarmee je de campaign van andere spelers binnenvalt en daar de strijd tegen andere spelers aangaat. Denk aan hoe dit werkte in Dark Souls, maar dan in Doom.

Verder speelt en ziet de game eruit als Doom. Snelle actie, mooie plaatjes en veel door en verderf. Daar draait het nu eenmaal om. De beelden zijn hieronder te bekijken. Het begint met console-gameplay, vanaf 7:10 betreft het pc-gameplay. Doom Eternal is in ontwikkeling voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een release date is nog niet bekend.

Bitchfight om perfecte selfiespot Trevifontein

Iedere FOK!ker is er weleens geweest en heeft vast een pracht van een selfie: de Trevifontein in Rome. Het wereldberoemde meesterwerk is een geliefde plaats voor toeristen om selfie's te maken. Zo geliefd zelfs dat er gisteren een heuse 'bitch-fight' uitbrak op het plein, toen een 19-jarige Nederlandse en een 44-jarige Amerikaanse toeriste het met elkaar aan de stok kregen om de perfecte 'selfie-spot'. 

De politie moest er aan te pas komen om de twee uit elkaar te halen, maar toen vonden het 13-jarige zusje van de Nederlandse en de twee 17-jarige dochters van de Amerikaanse het nodig om zich ermee te bemoeien. Vervolgens brak er een vechtpartij uit, waarbij de overige toeristen verbaasd het tafereel aanschouwden. Vorige zomer vond er een experiment plaats waarbij de bezoekers één voor één langs de fontein kunnen lopen. Er werd voorgesteld om dat permanent in te voeren, maar dat is nooit gebeurd. 

Bij de collega's van het Algemeen Dagblad staan bewegende beelden. 

De Trevifontein
De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Zij is gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. De fontein is gebouwd in opdracht van paus Clemens XII. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi, in de stijl van de late barok. De bouw duurde van 1732 tot 1762. De naam Trevi komt van de woorden tre via (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein van de fontein.

Wanneer men met de rug naar de fontein staat, de ogen sluit, aan Rome denkt en met de rechterhand over de linkerschouder een muntje in het water gooit, zal men ooit terugkeren naar Rome. Het werpen van twee muntjes zou de gooier in staat stellen zijn geliefde te ontmoeten in de 'Eeuwige stad'. Drie muntjes gooien zou leiden tot een huwelijk of scheiding. De vele munten die in de fontein terecht komen besteedt de gemeente Rome aan goede doelen. Zo werd in 2016 1,4 miljoen euro uit de fontein gevist.

Auto-ongeluk voor EK-zevenkampsters na 6e onderdeel

Zevenkampsters Mareike Arndt en Louisa Grauvogel zijn vrijdagmiddag betrokken geraakt bij een auto-ongeluk. De 26-jarige Arndt en haar vijf jaar jongere landgenote waren na het speerwerpen, het zesde onderdeel van de zevenkamp op het EK in Berlijn, op weg terug naar het hotel om zich voor te bereiden op de afsluitende 800 meter.

Over de eventuele verwondingen van het tweetal is nog niks bekend, maar Clemens Prokop, de voorzitter van het organisatiecomité, heeft wel laten weten dat beide atletes zijn opgenomen in een Berlijns ziekenhuis. Om 20.20 uur gaat de 800 meter van start, maar het lijkt uiteraard zeer onwaarschijnlijk dat Arndt en Grauvogel, twaalfde en zevende in de tussenstand, daar nog aan mee gaan doen.

Update 19.00 uur
Het lijkt erop dat de atletes er zonder al te grote verwondingen vanaf zijn gekomen. Volgens de eerste berichten heeft Arndt een hersenschudding opgelopen, terwijl over Grauvogel verder weinig gezegd wordt.

Rage 2 uitgebreid getoond in nieuwe trailer

Tijdens QuakeCon heeft Bethesda een nieuwe trailer getoond van Rage 2. In Rage 2 speel je in een tijd waarin de aarde aan het herstellen is van een groot ongeluk. De wereld begint weer te leven, facties bestaan, maar de mensheid is zelf nog niet hersteld.

De trailer toont explosies, wapengevechten, de Wingstick, de grote en gevariëerde open wereld, hoe een convoy over te nemen is en meer. Bekijk de beelden hieronder, want die zeggen nog altijd meer dan woorden. De game ziet er in ieder geval erg intens uit.

Rage 2 lanceert in juni 2019 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Doom en Rage beschikbaar via Xbox Game Pass

Xbox en Bethesda kondigen aan dat de hit-titels Doom en Rage per direct deel uitmaken van Xbox Game Pass. Abonnee's van deze dienst kunnen de twee games zonder extra kosten downloaden voor pc en Xbox One.

Het is een warmhoudertje voor fans tot de sequels, Doom Eternal en Rage 2, beschikbaar komen. Daar moeten we dan ook nog even opwachten. Rage 2 lanceert in juni 2019 en Doom Eternal heeft nog geen release date.

Rage Doom Game Pass

Quake Champions gaat free to play

Bethesda kondigt aan dat Quake Champions free to play wordt. Dit zou vandaag nog moeten gebeuren. Tijdens E3 werd de game al een week lang gratis aangeboden, maar nu wordt dit dus een permanente wijziging.

Een nieuwe patch moet er voor zorgen dat matchmaking wordt verbeterd en ook bots slimmer worden. Voor een maand ontvang je dubbele log-in rewards, wat wellicht handig als als je net begint met de game. De nieuwe Death Knight Champion is ook toegevoegd met een focus op melee-combat.

Quake Champions is enkel beschikbaar voor pc.

Waarschijnlijk geen aliens in Omega Centauri

Het leek een prima plek om te zoeken naar buitenaards leven: Omega Centauri, de grootste bolvormige sterrenhoop in de Melkweg. Het cluster kent zo'n tien miljoen sterren en staat dicht in onze buurt: 16.000 lichtjaar, waardoor het vanaf aarde met het blote oog te zien is. Maar helaas, uit onderzoek is gebleken dat het vinden van aliens er niet al te waarschijnlijk is.

Door de kleine afstand - relatief natuurlijk - is Omega Centauri een mooi doelwit voor de Hubble-ruimtetelescoop. Onderzoekers van de University of California, Riverside kozen het cluster uit om nader te bekijken, volgens hoofdauteur Stephen Kane omdat dergelijke clusters overal in het universum bestaan en het een interessante plek lijkt om naar leven te zoeken.

Enorme aantallen sterren werden bekeken in de kern van het cluster, waarna er 350.000 werden uitgekozen voor nadere bestudering. Op basis van hun kleur, een indicatie voor de temperatuur en leeftijd van de sterren, berekende men dat deze sterren interessant waren met het oog op de zoektocht naar leven.

Van alle sterren werd de leefbare zone berekend, de zone waarin rotsachtige planeten eventueel over vloeibaar water kunnen beschikken, een belangrijk ingrediënt voor leven - in elk geval leven zoals wij dat kennen en waar wij dus logischerwijze naar zoeken. De meeste sterren in de kern van Omega Centauri zijn rode dwergen en dus zijn hun leefbare zones veel dichter bij de sterren dan die van onze zon, die veel groter en heter is.

"De kern van Omega Centauri zou mogelijk vol kunnen zitten met planetaire systemen, inclusief mogelijk bewoonbare planeten binnen de leefbare zone", aldus Kane. "Een voorbeeld van zo'n systeem is TRAPPIST-1, een soort miniatuurversie van ons zonnestelsel op zo'n 40 lichtjaar afstand." TRAPPIST-1 wordt momenteel gezien als een van de meest veelbelovende plekken in de zoektocht naar buitenaards leven.

Toch bleek nauwkeurige bestudering van de sterren in de kern van Omega Centauri een andere conclusie op te leveren. Kort gezegd: het is er véél te druk. Zo staat de zon ongeveer 4,22 lichtjaar van de dichtstbijzijnde ster, maar in de kern van het bolvormige cluster is die afstand gemiddeld slechts 0,16 lichtjaar.

"Een ster komt daardoor grofweg eens in de één miljoen jaar in aanraking met een andere ster, waardoor het nagenoeg onmogelijk is om stabiele, leefbare planeten te vormen", aldus mede-onderzoekster Sarah Deveny. Het volgende doel is dan ook duidelijk: "Bolvormige clusters waar sterren minder vaak op elkaar knallen kunnen we bestuderen voor een betere kans op het vinden van leefbare planeten."

Bouwmeester pakt zilver op WK Laser, goud voor Plasschaert

Marit Bouwmeester heeft haar wereldtitel in de Laser Radial-klasse moeten afstaan. De olympisch en Europees kampioen werd vierde in de medalrace en kwam daarmee negen punten te kort voor WK-goud. De 30-jarige Friezin pakte wel het zilver op het WK zeilen in het Deense Aarhus.

Het goud ging naar Emma Plasschaert. De 24-jarige Belgische stond voorafgaand aan de medalrace aan de leiding en mocht in de medalrace vijf plaatsen verspelen op Bouwmeester. Ze hield Bouwmeester steeds in het oog en kwam een plaats achter de Nederlandse binnen. Het brons was voor Anne-Marie Rindom uit Denemarken.

Plasschaert boekte daarmee haar eerste grote zege in haar carrière. De Belgische werd op het afgelopen Europees kampioenschap al derde, waar Bouwmeester toen de beste was.

Bendsneyder exit bij Moto2-team Tech 3 in 2019

Bo Bendsneyder rijdt dit jaar zijn laatste seizoen voor het Moto2-team Tech 3. Daarna is het voor de Rotterdammer einde verhaal bij de Franse renstal. Vrijdag bevestigde teambaas Hervé Poncharal een compleet nieuwe line-up als het team in 2019 verdergaat onder de vlag van het Oostenrijkse KTM. Ook Bendsneyders teamgenoot Remy Gardner moet op zoek naar ander onderdak.

De voormalig Red Bull Rookies-kampioen verscheen in 2016 voor het eerst op de grid en wist zijn eerste twee seizoenen als respectivelijk 14e en 15e af te sluiten onder de hoede van Red Bull KTM Ajo-team. Aan de start van 2018 maakte de Nederlander eindelijk zijn opwachting in de middenklasse. De verwachtingen van fans waren hooggespannen maar ondanks initiële progressie scoorde Bendsneyder nog geen enkel punt tijdens de eerste tien races van het kampioenschap.

Vrijdagmiddag werd in Oostenrijk bekendgemaakt dat Tech 3 in 2019 kiest voor de Italiaan Marco Bezzecchi en de Duitser Philipp Oettl. Bezzecchi is momenteel leider in het Moto3-kampioenschap terwijl Oettl eerder dit seizoen in Jerez zijn eerste overwinning pakte. Beide coureurs maken volgend jaar de overstap naar Tech 3, dat zelf ook een overstap maakt. Het team dat nu nog rijdt met Mistral-materiaal rijdt vanaf volgend seizoen met materiaal van KTM.

De toekomst van Bendsneyder is nu nog onzeker, hoewel er wordt gehoopt op onderdak bij het Nederlandse team NTS RW Racing. Dat team werkt momenteel samen met de Amerikaan Joe Roberts en de Zuid-Afrikaanse Steven Odendaal.

Verdachte schietpartij Delft niet langer verdacht

De 28-jarige man uit Delft die dinsdag 7 augustus werd aangehouden nadat op het Kalverbos iemand was doodgeschoten, is vrijdag in vrijheid gesteld. Hij is geen verdachte meer.

Hij werd aangehouden omdat hij zich, kort na de schietpartij, in de buurt van de plaats delict opvallend gedroeg. De Delftenaar wordt nu niet langer gezien als verdachte.

De schietpartij vond dinsdag omstreeks 11.30 uur plaats. Een 60-jarige man uit Nootdorp kwam om het leven.

4 doden in Canada bij schietpartij, verdachte zwaargewond

Bij een schietpartij in Fredericton, Canada, zijn meedere doden gevallen. De lokale politie verzoekt burgers om binnen te blijven, en vooral geen informatie te delen over de positie van hulpverleners.

De politie geeft aan dat ze zo snel mogelijk met meer informatie komen. Er is nog niets bekend over de dader en/of het motief. Er zijn minimaal vier doden bevestigd door de politie.  

Update 14:52 uur
De politie meldt dat ze één verdachte hebben aangehouden. 

Update 15:42 uur
Bij de schietpartij zijn twee agenten omgekomen zo meldt de lokale politie. Zij wil op dit moment geen namen bekend maken, aangezien dit een emotionele situatie betreft voor de familie en collega's van de slachtoffers. 

Update 16:10 uur
De situatie is onder controle meldt de politie. Er zou geen gevaar meer zijn voor het publiek en ook maatregelen zoals een 'lockdown' zijn niet nodig aldus de politie. Ze zijn nog wel even bezig met onderzoek op de plaats delict. 

Update 16:36 uur
De verdachte is zwaargewond en wordt behandeld aan zijn verwondingen zo meldt de politie. De reacties op de tweet spreken boekdelen. "Hij heeft vier mensen vermoord, waarom wordt hij behandeld?" en "Laat maar dood gaan". Aan de andere kant reageert er ook iemand met: "Hopelijk wordt hij gered, zodat hij zijn straf kan uitzitten"

Nog 2 aanhoudingen om mishandeling badmeesters

De politie heeft 9 augustus nog twee mannen aangehouden in het onderzoek naar de mishandeling van twee badmeesters in Arnhem. De twee verdachten van 20 en 21 jaar komen uit Arnhem en worden, net als de twee eerder aangehouden verdachten, vandaag voorgeleid.

Onderzoek moet uitwijzen welke rol de verdachten hebben gespeeld bij de mishandelingen die op 27 juli plaatsvonden in het Arnhemse zwembad Klarenbeek. Twee badmeesters raakten daarbij gewond. De politie startte direct een onderzoek en hield woensdag 8 augustus al een man en een vrouw van 21 uit Arnhem aan.

Woensdag doorzochten rechercheurs de woningen van de vier verdachten, waarbij verschillende spullen in beslag werden genomen. Er werd gezocht naar spullen die relatie hebben met het opsporingsonderzoek en die kunnen dienen als bewijs, maar er werd ook al rekening gehouden met een eventuele schadevergoeding richting de slachtoffers. Daartoe werden waardevolle spullen in beslag genomen, die gebruikt kunnen worden om de schade van de slachtoffers te vergoeden, als de rechter dat beslist.

Alle vier verdachten zitten nog vast. Zij horen vandaag of ze langer vast blijven zitten.

Zevenkampster Vetter kan EK-medaille vergeten

Zevenkampster Anouk Vetter heeft nog altijd een kans om op het EK atletiek in Berlijn een medaille te pakken. De Nederlandse opende dag twee met een keurige 6,30 meter bij het verspringen, slechts vier centimeter onder haar persoonlijk record.

Met 6,68 meter viel Katarina Johnson-Thompson wat tegen. De Britse leidster had veel meer punten moeten pakken op wereldkampioene Nafi Thiam om de Belgische serieus te kunnen bedreigen: Thiam kwam tot 6,60 meter en blijft de topfavoriete. Vetter zal voor het brons vooral moeten strijden tegen de Oostenrijkse Ivona Dadic, die de zevenkamp van haar leven draait.

Voor polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar is het klaar. Hij sprong dit seizoen al over 5,70 meter, maar viel in Berlijn ernstig tegen. Pas in de derde en laatste poging kwam hij over 5,16 meter, waarna 5,36 te hoog bleek. Debutante Irene van der Reijken kwam op de 3000 meter steeplechase niet in de buurt van een finaleplek, maar met 9:57,10 presteerde ze wel naar behoren.

Update 13.30 uur
Tony van Diepen, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Nick Smidt hebben zich op de 4x400 meter niet kunnen plaatsen voor de finale. Nederland lag lange tijd op koers voor een plek in de benodigde top-3, maar slotloper Smidt kon dat net niet volhouden. De tijd was vervolgens ook een ruime seconde te traag om als tijdsnelste nog door te mogen. België maakte met kersvers wereldjuniorenkampioen Jonathan Sacoor een ijzersterke indruk, net als de Britse en Franse teams.

Update 15.37 uur
Inmiddels zit het speerwerpen er ook op voor de zevenkampsters en daarmee lijkt het voor Vetter wat medailles betreft klaar. Met 51,25 meter stelde ze licht teleur, terwijl vooral de Duitse concurrente Carolin Schäfer boven verwachting presteerde.

Met alleen de 800 meter nog te gaan staat Schäfer in 'poleposition' voor het brons, met Dadic op haar hielen. Thiam haalde weer flink uit met de speer en verdedigt op de 800 meter een voorsprong op Johnson-Thompson die normaal gesproken ruim voldoende is voor het goud.

Politie zoekt getuigen overval Amsterdam-Oost

In de nacht van zaterdag 4 augustus op zondag 5 augustus vond er  een overval plaats bij een horecagelegenheid aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost. Drie mannen stapten rond 01.30 uur de horecagelegenheid binnen. Tijdens de overval liep een klant zwaar lichamelijk letsel op. De recherche neemt deze zaak dan ook hoog op en is op zoek naar getuigen.

Later die nacht werd aan de Marinierskade een scooter aangetroffen. De politie heeft het sterke vermoeden dat deze scooter een directe link heeft met de overval. De recherche is daarom op zoek naar getuigen die mogelijk één of meerdere personen bij de scooter hebben gezien die nacht of in de vroege ochtenduren van zondag 5 augustus, andere informatie of beeldmateriaal hebben met betrekking tot deze scooter. Tevens spreekt de politie graag met andere getuigen en / of mensen die relevante informatie over deze zaak hebben. 

Blu-ray: Death Wish

Hollywood staat tegenwoordig bol van de remakes, en geef het eens ongelijk. Het publiek loopt er warm voor en nog steeds weten deze films nog genoeg geld op te brengen. Vandaar ook dat de Death Wish-franchise weer uit het slop is getrokken. De gelijknamige actiefilm uit 1974 met Charles Bronson in de hoofdrol, waarin een ietwat saaie man zich uiteindelijk ontpopt tot een koelbloedige vigilante, was al gauw een hit in de bioscopen. Een hoop vervolgfilms later, waarmee de franchise uiteindelijk stil lag na het succesvolle Death Sentence van regisseur James Wan uit 2007, probeert Hollywood het bronmateriaal nu weer aan de man te brengen. En met succes, want met lugubere actie en een grappige rol voor Willis, is het een prima no-nonsense actiefilm die lekker wegkijkt.

Alle 13 Nederlandse BMX'ers naar knock-outfase op EK

Op het Europees kampioenschap BMX in Glasgow hebben de motos - de plaatsingsreeksen - voor Nederland flink wat succes opgeleverd. Acht mannen en vijf vrouwen verdedigden de Nederlandse eer en allemaal plaatsten ze zich voor de tweede dag, waarop om de medailles gestreden wordt.

Bij de mannen maakten vooral Dave van der Burg en Niek Kimmann een ijzersterke indruk. Van der Burg won alle drie runs in zijn serie, Kimmann werd twee keer eerste en één keer tweede. Ook zijn jongere broer Justin Kimmann plaatste zich zonder grote problemen, net als Joris Harmsen, Kevin van de Groenendaal, Robin Dijk, Mitchel Schotman en Niels Bensink.

Bij de vrouwen stond er geen maat op wereldkampioene Laura Smulders, die alleen in de derde run een beetje uitgedaagd werd, uitgerekend door jongere zus Merel. Beiden plaatsten zich voor de halve finales, terwijl Judy Baauw, Ruby Huisman en Manon Veenstra in hun serie als eerste, tweede en derde eindigden.

Zaterdag beginnen de mannen met de achtste finales. De beste vier gaan telkens door naar de volgende ronde, tot aan de finale. De vrouwen beginnen met de halve finales en ook daar gaan de beste vier door.

Fortnite nu beschikbaar voor Android

Epic Games heeft Fortnite Battle Royale beschikbaar gemaakt voor Android-toestellen. Momenteel bevindt de game zich nog in een bèta-fase en is het aantal ondersteunde toestellen nog beperkt. In de toekomst worden meer toestellen toegevoegd.

De lijst compatibele toestellen is als volgt: Samsung Galaxy: S7 / S7 Edge, S8 / S8+, S9 / S9+, Note 8, Note 9, Tab S3, Tab S4 Google: Pixel / Pixel XL, Pixel 2 / Pixel 2 XL, Asus: ROG Phone, Zenfone 4 Pro, 5Z, V Essential: PH-1 Huawei: Honor 10, Honor Play, Mate 10 / Pro, Mate RS, Nova 3, P20 / Pro, V10 LG: G5, G6, G7 ThinQ, V20, V30 / V30+ Nokia: 8 OnePlus: 5 / 5T, 6 Razer: Phone Xiaomi: Blackshark, Mi 5 / 5S / 5S Plus, 6 / 6 Plus, Mi 8 / 8 Explorer / 8SE, Mi Mix, Mi Mix 2, Mi Mix 2S, Mi Note 2 ZTE: Axon 7 / 7s, Axon M, Nubia / Z17 / Z17s en Nubia Z11.

De app is enkel te downloaden via de Galaxy Store en dus niet via Google Play. Voor spelers op de aanstaande Samsung Note 9 en Tab 4 is er een speciaal outfit toegevoegd als speciale promotie. Deze toestellen zijn nog niet beschikbaar, maar lanceren later deze maand.

Russische kinderopvang snoert kinderen vast

Het WTF-verhaal van vandaag brengt ons naar Rusland. De 20-jarige Natalia Dyachenko begon met frisse moed aan haar eerste werkdag op een kinderopvang in Astrachan, maar die frisse moed sloeg al snel om in gruwelijk afgrijzen. 

De peuters op de opvang waren namelijk zo strak ingesnoerd dat Natalia bang was dat ze zouden stiikken. Op de beelden die ze maakte is te zien hoe de peuters strak vastgebonden liggen, met de armen op de rug zodat ze zichzelf niet los konden maken. 

Volgens de jonge vrouw moesten de peuters urenlang in dezelfde positie blijven liggen: "Het kon de verzorgsters niets schelen, die zaten ergens anders niks te doen", zo vertelt ze tegen de Russische zender NTV.Ru. 

Uiteraard wordt de schuld bij Natalia gelegd door de kinderopvang. Die beweert bij monde van een advocaat dat Natalia de boel in scene heeft gezet om een schandaal uit te lokken. Ze is dan ook ontslagen door de kinderopvang. 

De FOK!Voetbalmanager 2018/2019 is begonnen

Welkom bij de FOK! Voetbalmanager seizoen 2018/2019. Vorig seizoen werd er fel gestreden om wie de beste manager was en ook dit seizoen kun je weer laten zien dat jij een beter elftal kunt samenstellen dan de meeste clubcoaches.

Vanaf vrijdag 10 augustus 2018 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2018/2019 al weer van start. Tot eind augustus is de transfermarkt nog volop in beweging, dan kan er nog van alles gebeuren. Dat belet ons echter niet om alvast van start te gaan: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 10 augustus 2018 om 18:59 uur, worden geen transferkosten berekend.

Net als de vorige jaren zullen de prijzen van de spelers schommelen afhankelijk van hun prestaties. Net als vorig jaar is het budget 9.000.000 euro en krijg je 6.250 euro per behaald punt.

LET OP! Voor de komende managerronde Speelronde 1/2 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op vrijdag 10 augustus 2018 om 18.59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 19 augustus 23.59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de Voetbalmanager 2018/2019 van FOK!

Voor vragen en opmerkingen kun je ons zo bereiken: stuur een PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2018/2019-topic.
Goede suggesties zijn ook welkom.

Wat wordt jouw opstelling in de Voetbalmanager 2018/2019? (PRO SHOTS/Action Images)
Wat wordt jouw opstelling in de Voetbalmanager 2018/2019? (PRO SHOTS/Action Images)

13 illegale Eritreeërs in Spaanse vrachtwagen

Een trucker uit Spanje deed vanmorgen samen met zijn vrouw een vreemde ontdekking toen hij zijn vracht wilde gaan lossen op de Industrieweg in Sliedrecht. Er kwamen geluiden uit de laadruimte van zijn truck. Hierop schakelde hij de politie in. 

Er bleken 13 illegale Eritreeërs in de vrachtwagen aanwezig te zijn. Het echtpaar vermoedt dat ze zich tijdens hun overnachting in Antwerpen in de vrachtwagen hebben verschanst. De zes vrouwen en zeven mannen hadden geen van allen een geldig identiteitsbewijs bij zich en zijn overgebracht naar het politiebureau. 

Dertien illegale Eritreeërs in Spaanse vrachtwagen (Foto: Politie.nl)
Dertien illegale Eritreeërs in Spaanse vrachtwagen (Foto: Politie.nl)

 

Waar wonen de FOK!ers?

Met meer dan 480.000 geregistreerde gebruikers is FOK! verreweg het grootste forum van Nederland. Maandelijks genereren wij met z'n allen een enorm aantal pageviews waar menig andere grote Nederlandse internetsite jaloers van zou worden. Maar, waar wonen al die FOK!ers nou eigenlijk? Vast in de zolderkamer van hun moeder. Hihahoi nee. Niet alleen daar. 

Eigenlijk zitten wij FOK!ers overal. Geografisch bekeken is er geen plek, stad of provincie in Nederland waar bovengemiddeld veel of juist weinig FOK!ers wonen. Uiteraard zijn de grote steden goed vertegenwoordigd met veel verschillende gebruikers. Als je wat oude statistieken van Google Analytics uit 2011 bekijkt zie je dat Amsterdam destijds voor de meeste bezoekers zorgde op FOK!. Al hadden de nummers twee en drie, Utrecht en Rotterdam samen net zo veel bezoekers. Let wel, het onderstaande kaartje is een momentopname van de maand januari in 2011. 

Daarnaast kan heel snel ook logische verbanden leggen; het Rotterdam topic in STA wordt vast niet het meest bezocht door Amsterdammers. Al schijnen die stiekem wel steeds vaker naar Rotterdam uit te wijken voor betaalbare, goeie, woonruimte. Iets wat zij zelf natuurlijk nooit toe zouden geven. Het zelfde geldt natuurlijk voor de topics van Groningen en Leeuwarden of Woensel en Maaskantje. 

Van je vaste FOK!vrienden in je favoriete topics weet je ongeveer wel waar ze wonen. Soms maken ze voor het gemak een kaartje op Google Maps waar ze hun woonplaats op aangeven. Zoals bijvoorbeeld in het topic 'de atmosfeer staat op ontploffen,' waar we de dagelijkse strubbelingen van ons klimaat in de gaten houden. Het is dan wel makkelijk om te zien waar iemand woont als hij of zij een BREAKING NEWS post plaatst met 20 cm sneeuw in augustus. 

FOK!user Kree werd geprikkeld door het kaartje en vraagt ons FOK!ers; waar wonen jullie eigenlijk? In dit topic kan je zelf aangeven waar je woont of even kijken waar iemand anders nou juist zijn zolderkamer heeft ingericht. Uiteraard geeft niemand zijn straat en huisnummer, een woonplaats met wellicht een postcode is meer dan voldoende om je naam op de kaart te zetten. Bij een aantal users kan ik wel een woonplaats, of laat ik het anders zeggen, 'verblijfplaats', bedenken. We zien namelijk behoorlijk wat verkeer uit steden met grote gevangenissen of psychiatrische instellingen ... Al komt dat vast door het grote aantal inwoners van de plaats zelf ... toch?

Thomas van PEC naar PSV

Ryan Thomas stapt zodra zijn medische keuring is afgerond over van PEC Zwolle naar PSV. Dat melden de Eindhovenaren via de officiële kanalen.

De clubs zijn het eens geworden over een nog onbekende transfersom en de landskampioen heeft ook een mondeling akkoord bereikt met de 23-jarige middenvelder uit Nieuw-Zeeland. Het enige wat nog rest is de medische keuring. Zodra dat met goed gevolg is afgerond, tekent hij een contract voor vier seizoenen bij PSV. "Ik kijk er ontzettend naar uit om op een hoger niveau aan de slag te gaan", stelt de nieuwe aanwinst op de clubsite van zijn aanstaande werkgever.

PSV en PEC hebben besloten om het nu al openbaar te maken om niemand in onzekerheid te laten, legt interim technisch manager John de Jong uit. "PEC Zwolle speelt vanavond al in de Eredivisie tegen Heerenveen. De afwezigheid van Thomas zou leiden tot speculatie en daar is niemand bij gebaat. Dan kiezen we liever voor openheid", stelt hij over de naderende komst van de international. "Ryan is een typische verbindingsspeler op het middenveld. We volgen hem al langere tijd. Hij is klaar voor een stap omhoog."

Thomas groeide de laatste seizoenen uit tot een sterkhouder van de Zwollenaren en hij is blij dat hij nu zijn kunsten mag vertonen bij de top van de Eredivisie. "Ik denk dat het tijd is om de volgende stap in mijn ontwikkeling te zetten", zegt de Nieuw-Zeelander, die zijn laatste wedstrijd voor PEC dus al heeft gespeeld. Toch zal hij die club niet snel vergeten. "Ik heb bij Zwolle ontzettend veel geleerd. Dat ik nu bij een topclub als PSV mag laten zien wat ik in mijn mars heb, is fantastisch. Hier was ik aan toe."

'Foutje bedankt'

Honderden klanten die ooit een ritje maakten met Abel kregen deze week opeens een dringende betalingsherinnering van het taxibedrijf. En dat is gek, want Abel is vorig jaar al gestopt, zo meldt AT5. 

Per mail verstuurde Abel zo'n 900 betalingsherinneringen. Daarin werd verzocht om ritjes uit 2017 te betalen, die de klanten al lang overgemaakt hadden. Toch werd er in de e-mails gedreigd met incassokosten van 40 euro.

De taxideeldienst bestaat niet eens meer. Moederbedrijf Transdev trok er eind vorig jaar de stekker uit. Ontvangers van de opmerkelijke mail die een mailtje stuurden naar het bedrijf kregen een foutmelding als antwoord.

Foutje
Een debiteur die momenteel bij Transdev aan de slag is met de afhandeling van Abel, laat aan AT5 weten dat de 900 e-mails een fout zijn. Die is ontstaan bij het afhandelen van de Abel-app. 'Daar volgt nog een mail over, ik ga ervan uit dat het vandaag gebeurt', zegt hij.

Ontvangers van de mail hoeven dus niet te betalen en moeten de incasso negeren. Klanten die wel opnieuw betaald hebben, krijgen hun geld terug.

Abel begon in 2016 om op de Amsterdamse taximarkt de concurrentie aan te gaan met Uber. Omdat klanten hun rit konden delen met andere passagiers, zouden de ritten in theorie erg voordelig zijn. Bovendien waren de taxi's elektrisch, dus duurzaam. Toch stopte de dienst al na twee jaar omdat investeerders afhaakten.

Steam schrapt ondersteuning Windows XP en Vista

Ben je een fanatieke gamer die nog Windows XP of Vista draait (ze zullen vast bestaan)? Dan wordt het misschien toch eens tijd voor een update, want vanaf 2019 stopt Steam met de ondersteuning van deze besturingssystemen.

De nieuwste functies van Steam zijn namelijk afhankelijk van een embedded versie van Google Chrome, die niet langer werkt op oudere versies van Windows. Voor de rest van het jaar kunnen mensen met Windows XP en Vista hun games nog opstarten, maar de functionaliteiten van Steam zijn al wat gelimiteerd. Zo zal de vernieuwde Steam Chat niet beschikbaar zijn.

Om beschikking te houden over alle functies en alle games, roept Valve gebruikers met een verouderd besturingssysteem op om te updaten naar een nieuwere Windows-versie. Vanaf 1 januari 2019 is het anders gedaan met Steam (en je daar opgebouwde gameverzameling) op je verouderde machine.

steam

Nintendo lanceert online-service Switch tweede helft van september

Het duurt niet lang meer voordat Nintendo Switch Online uitgerold wordt. Al heel lang staat de release gepland voor september en nu heeft Nintendo dit nog iets verduidelijkt door aan te geven dat we vanaf de tweede helft van die maand een abonnement kunnen nemen op de online dienst.

Vanaf het moment dat Nintendo Switch Online uitgerold wordt, heb je een abonnement nodig om in games als Mario Kart 8, Arms en Splatoon 2 online te kunnen spelen. Of dit ook nodig is voor een game als Fortnite, is echter nog niet helemaal duidelijk. Bij de dienst zit ook de mogelijkheid om savefiles in de cloud op te slaan, al geldt dit alleen voor ondersteunde titels. Welke titels precies? Dat weet nog niemand. Daarnaast krijg je toegang tot een groeiend aantal NES-games met toegevoegde onlinefuncties en tot exclusieve aanbiedingen, waar binnenkort meer details over naar buiten komen.

Door alle mitsen en maren is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat Nintendo Switch Online precies in gaat houden. Wat wel duidelijk is, is de prijs. Voor een abonnement voor 1, 3 of 12 maanden betaal je respectievelijk 3,99, 7,99 en 19,99 euro. Met dit abonnement kan één account online spelen. Heb je dus meerdere accounts op een Switch, dan heeft maar een van die accounts toegang tot Switch Online. Heb je meerdere accounts, dan is er het gezinsabonnement van een jaar voor 34,99 euro, waarmee je met een gehele familiegroep van maximaal acht personen gebruik kunt maken van de online dienst. Meer informatie over Nintendo Switch Online vind je op de website van Nintendo.

Co-op horrorshooter Hunt: Showdown gratis dit weekend

De competitieve co-op/pvp shooter Hunt: Showdown van het Duitse Crytek is vanaf vandaag tot en met maandag gratis te spelen via Steam. Behalve het gratis weekend is de game ook 20% afgeprijsd. Hunt: Showdown verkeert nog wel in Early Access, iets om rekening mee te houden.

Hunt: Showdown zou oorspronkelijk Hunt: Horrors of the Gilded Age gaan heten en ontwikkeld worden door de Amerikaanse tak van Crytek. Wegens financiële problemen bij de Crysis-ontwikkelaar moest de VS-divisie zijn deuren echter sluiten en werd het project overgeheveld naar het hoofdkwartier van Crytek waar het hele idee een reboot kreeg onder de nieuwe naam. 

De game heeft een vrij unieke opzet. Jij maakt als speler deel uit van een groep ruige premiejagers en moet in die hoedanigheid alleen of samen met een co-op partner de gevaarlijke moerassen van Louisana trotseren, op zoek naar bounties in de vorm van de meest afgrijselijke schepsels. Hunt: Showdown mixt daarbij PVP met PVE-elementen: je bent namelijk niet het enige duo dat op zoek is naar monsters om af te slachten voor geld, er lopen ook andere koppels bounty hunters rond die maar al te graag geldbedragen willen opstrijken voor het uitroeien van uit de kluiten gewassen moeraswezens.

Dit levert zeer interessante gameplaytaferelen op. Ga je uitsluitend op zoek naar de eindbazen, of wil je juist andere bounty hunters het leven zuur maken? Soms is het verstandiger om andere hunters niet aan te vallen omdat je de aandacht zal trekken van hordes moeraszombies wat sowieso een wisse dood zal betekenen. Je kunt ervoor kiezen om vanuit de struiken andere hunters te observeren en je slag te slaan zodra ze in schermutselingen verzeild zijn geraakt met monsters zodat jij er met de prijs vandoor kunt gaan. Kortom, mogelijkheden genoeg voor leuke PVP/PVE-sessies. Bovendien ziet de game er grafisch voortreffelijk uit zoals we gewend zijn van Crytek-titels.

Klik hier om naar de Steam-pagina van Hunt: Showdown te gaan.

Woodland eerste leider bij PGA Championship

Gary Woodland is de eerste leider op het PGA Championship,de vierde major van het jaar.De 34-jarige Amerikaan ging rond in 64 (-6) slagen en heeft een slag voorsprong op zijn landgenoot Ricky Fowler.

In de ochtend had Fowler de beste score genoteerd. De 29-jarige won, die 4 keer op de PGA Tour won, maar nog altijd op zijn eerste majorzege wacht, ging rond in 65 slagen en had lang de beste scoren van de dag. Woodland, die pas laat in de middag van start ging, begon moeizaam aan zijn ronde. Hij maakte op de eerste hole een bogey, maar op de laatste holes holes maakte hij vijf birdies en kwam binnen in 64 slagen, een minder dan Fowler.

Achter Woodland en Fowler staan de Zuid-Afrikaan Branden Stone en tweevoudig majorwinnaar Zach Johnson op -4.

Dustin Johnson was halverwege zijn ronde even koploper, maar hij maakte op de laatste vijf holes twee bogeys. De nummer één van de wereld staat op een gedeelde vijfde plaats op twee slagen achterstand van van Woodland. Ook Thomas Pieters staat op de gedeelde vijfde plaats. De Belg is samen met de Engelsmannen Justin Rose en Ian Poulter de beste Europeaan.

Tiger Woods begon enorm slecht aan zijn eerste ronde. De Amerikaanse golflegende stond na twee holes op +3, maar Woods knokte zich terug naar levelpar en staat voorlopig een gedeelde 48ste plaats.

Politie zoekt getuigen gewapende overval Utrecht

Op donderdagavond 9 augustus vond een gewapende overval plaats op een winkel aan de Choorstraat in Utrecht. De politie zoekt getuigen. Rond 21:30 uur kwam de melding van de overval. Een medewerkster vertelde de politie dat er een man tegen sluitingstijd de winkel inkwam.

Hij droeg een bivakmuts en had een mogelijk vuurwapen in zijn hand. De man vroeg om geld en beval de vrouw de kassa te openen. Hierna rende hij met een onbekend geldbedrag de winkel uit in de richting van de Buurkerkhof. Agenten zochten de omgeving af, maar de verdachte werd niet meer gevonden.

Signalement
De verdachte is een man van ongeveer 1,70 meter en tussen de 40 en 50 jaar oud. Hij droeg een bivakmuts, waar de ogen uitgeknipt leken. Hij had een zwart op een vuurwapen gelijkend voorwerp bij zich en een donkere plastic zak, mogelijk een vuilniszak. Verder droeg hij een beige/bruin jasje.

De politie verzoekt getuigen zich te melden via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt getuigen gewapende overval Utrecht (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie zoekt getuigen gewapende overval Utrecht (Foto: Stockfoto politie.nl)

Man steekt hotel en eigen woning in de fik

Op donderdagavond hield de politie een 31-jarige man uit Heemstede aan op verdenking van brandstichting. Om 19.00 uur bleek er brand te zijn uitgebroken in een hotelkamer in een hotel in Haarlem. Deze brand kon snel worden geblust. Toch moesten enkele hotelkamers worden ontruimd. Bij een eerste onderzoek bleek en mogelijk sprake te zijn van brandstichting.

Omstreeks 20.15 uur kreeg de politie melding dat er brand zou zijn in een appartement aan de Pelikaanstraat in Heemstede. De brandweer was ook hier snel ter plaatse en kon de brand blussen. Enkele andere appartementen moesten tijdelijk worden ontruimd. Ook hier bleek mogelijk sprake van brandstichting.

Uit onderzoek kwam naar voren dat de huurder van de hotelkamer dezelfde persoon was als de bewoner van het appartement. De man kon later op de avond worden aangehouden. Na afronding van het strafrechtelijk onderzoek door de politie, zal de man vermoedelijk worden beoordeeld door de Geestelijke gezondheidszorg.

CU: ook coffeeshops rookvrij

De Amsterdamse tak van de ChristenUnie wil dat het rookvrije beleid in de stad wordt uitgebreid naar coffeeshops. Raadslid Don Ceder heeft daar vragen over gesteld aan het college, meldt AT5.

Ceder complimenteert de stad met de stappen die zijn gemaakt op het gebied van het rookvrij maken van Amsterdam. Dit leverde de stad dit jaar zelfs de Rookvrije Generatie Award op. Het valt Ceder echter op dat coffeeshops nauwelijks deel uitmaken van dit beleid. 

Het raadslid wijst op het imago van Amsterdam in de wereld als 'The Weed Capital of the World'. Hij vindt het niet te rijmen dat aan de ene kant de strijd wordt aangegaan met de tabaksindustrie, maar aan de andere kant de coffeeshops vrij spel lijken te hebben. 

Volgens Ceder heeft het roken van hasj of marihuana een even slechte invloed op de gezondheid als tabak. Hij vraagt het college dan ook om in de toekomst ook coffeeshops mee te nemen in het beleid om Amsterdam rookvrij te maken.

Fajah Lourens: dood neefje niet te voorkomen

De dood van haar acht maanden oude neefje Elfin kon niet voorkomen worden, stelt actrice en dj Fajah Lourens. 'Ik denk dat bepaalde wegen zijn uitgeschreven', meldt AT5.

De vader van Elfin sprong twee jaar geleden uit het raam van een woning aan de Eendrachtstraat. Hij hield daarbij Lourens' kleine neefje in zijn armen. Zowel de vader als het kind overleefden de val niet. 

Samen met EenVandaag-verslaggever Sander 't Sas blikt Lourens terug op de tragische gebeurtenis. 'Veel mensen blijven hangen in: als ik maar dit had gedaan, of als ik maar dat had gedaan. Dat heeft geen zin', stelt de actrice. 

Toch heeft Lourens zich ook wel eens afgevraagd of ze er niet eerder had moeten zijn. 'Maar misschien was er dan nog wel iets ergers gebeurd', denkt ze. 'Je weet het niet.'

Killerbody-boeken
Het volledige interview met Lourens is vanavond te zien in EendVandaag rond 18.15 uur. Daarbij bespreekt de fitgirl ook haar Killerbody-boeken en gaat ze in op de kritiek dat ze met haar tweede dieetboek jonge meisjes anorexia zou aanpraten. 'Het zijn receptenboeken, ik geef helemaal geen adviezen', werpt ze tegen.

Het is nog wel even de vraag of het ritje met de Eend goed afloopt. Op Twitter is te zien hoe de verslaggever op de vluchtstrook de oldtimer raakt. Vooral het schakelen lijkt niet zo soepel te gaan. 'Rustig blijven', adviseert Lourens, die zelf toch wel wat paniekerig kijkt.

Blu-ray: Ready Player One

Steven Spielberg is een man van uitersten die graag zo veel mogelijk verschillende films maakt. Zo kennen we hem natuurlijk van aangrijpende drama's, zoals het Oscar-winnende Schindler's List, Saving Private Ryan, en Lincoln, maar weet hij ook uitstekend hoe hij een vermakelijke blockbuster moet maken: E.T.JawsIndiana Jones om er maar een paar te noemen. Dit zien we ook weer in het futuristische Ready Player One, dat sinds kort in de winkelschappen ligt. Spielberg levert hiermee een zeer vermakelijke popcornfilm af die tegelijkertijd een mooie ode is aan de popcultuur. Dit alles met verbluffende special effects en een leuk verhaal waarbij je continu op het puntje van je stoel zit!

Zes oververhitte honden uit auto's gered

De politie heeft gisteren de ramen van zes auto's ingeslagen die stonden geparkeerd bij de Rai. In de auto's waren honden achtergelaten, meldt AT5.

In de Rai vindt deze dagen een enorme hondenshow plaats. Werknemers van de beurs zagen dat er in de garage en op het parkeerterrein honden in auto's zaten en belden de politie. 

Volgens de politie waren de dieren oververhit. 'Ook nu de zomerse hitte iets is afgenomen, is het in parkeergarages nog steeds zo’n 25 á 30 graden. Daardoor kan de temperatuur in auto’s al snel oplopen tot boven de 40 graden.'

Op verzoek van een dierenarts en personeel van de Dierenambulance hebben agenten de honden bevrijd. De eigenaren hebben elk een bekeuring van 750 euro gekregen.

De politie zegt daarom ook de komende dagen extra te controleren rondom de RAI op achtergelaten honden.

Politie bevrijdt honden uit 6 snikhete auto's (Foto: Politie Amsterdam)
Politie bevrijdt honden uit 6 snikhete auto's (Foto: Politie Amsterdam)

4 lafaards beroven 16-jarige van rugzak

Een 16-jarige jongen uit Haarlem is donderdagavond het slachtoffer geworden van een straatroof. Dit gebeurde nabij het station Heemstede-Aerdenhout. Rond 22:50 uur werd de Haarlemmer klemgereden door twee scooters waar in totaal vier personen op zaten.

Eén van de passagiers stapte af, bedreigde het slachtoffer met een mes en eiste zijn rugtas. De jonge Haarlemmer gehoorzaamde en gaf zijn rugtas aan zijn belager. Vervolgens stapte de man weer achterop de scooter en reden de scooters weg over de Leidsevaart in de richting van Bennebroek. De jongeman raakte niet gewond.

Signalementen
Het slachtoffer kon de politie vertellen dat één van de scooters onherkenbaar was omdat alle kappen eraf waren. Beide scooters waren niet voorzien van een kentekenplaat. De bestuurders en de passagiers waren allen in het donker gekleed. De persoon die de Haarlemmer bedreigde, droeg een donkere pet met daarover een capuchon, een donkerkleurige doek voor zijn gezicht en een zonnebril met donkere glazen.De bestuurder van de belager droeg een pet met daarover een capuchon, een donkere doek over zijn mond en heeft een blanke huidskleur. De andere twee personen kon het slachtoffer niet goed zien, echter zag hij dat de bijrijder een Canadian Goose droeg.

Haase via Shapovalov naar kwartfinales Toronto

Robin Haase heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het masterstennistoernooi in Toronto. De 31-jarige Hagenaar versloeg de 19-jarige Canadees Denis Shapovalov in twee sets: 7-5, 6-2.

Haase kwam halverwege de set op een break voorsprong, maar leverde direct daarna weer zijn service in. Bij een 5-5 stand wist de Nederlander opnieuw de service van Shapovalov te breaken. Ditmaal wist hij de break wel vast te houden en pakte de eerste set met 7-5.

In de tweede set liep Haase snel uit naar een 4-1 voorsprong en kwam daarna niet in de problemen tegen de 19-jarige Canadees. In de kwartfinales neemt Haase het op tegen de Rus Karen Khachanov. De nummer 38 van de wereld versloeg verrassend de als achtste geplaatste Amerikaan John Isner na twee tiebreaks: 7-6 7-6.

Boeing: 'Wij gaan als eersten naar Mars'

Boeing gaat Elon Musk en zijn SpaceX verslaan in de strijd om als eerste met een bemande vlucht naar Mars te gaan. Dat zegt althans Dennis Muilenburg, de CEO van de technologiegigant, tegenover CNN.

In gesprek met Richard Quest kreeg Muilenburg de vraag wie als eerste naar Mars zou gaan, Musk of Boeing, en het antwoord was duidelijk: "Ik geloof nog altijd dat wij dat gaan winnen. We werken op het moment samen met NASA aan een raket en ik heb veel vertrouwen in dat programma", zegt Muilenburg.

De raket waar hij het over heeft, het Space Launch System, is volgens Muilenburg zo'n 38 verdiepingen hoog en heeft zo'n anderhalf keer de stuwkracht van SpaceX's Falcon Heavy. "We gaan terug naar de maan en dan gaan we naar Mars. Ik ben er heilig van overtuigd dat de eerste persoon die voet op Mars zet, daar met een Boeing-raket zal zijn gekomen, in samenwerking met NASA."

Bertens naar kwartfinales na overtuigende overwinning op Kvitová

Kiki Bertens heeft de kwartfinales bereikt op het WTA-toernooi van Montreal. De 26-jarige tennisster won in de derde ronde van de Tsjechische Petra Kvitová, de nummer acht van de wereld: 6-3, 6-2.

Tot 3-3 ging de partij gelijk op tussen Bertens en Kvitová, maar daarna liep de Nederlandse uit naar een 6-3, 5-1 voorsprong. De Wateringse verzuimde de partij daarna uit te serveren, maar sloeg op 5-2 op haar tweede matchpoint alsnog toe.

In de kwartfinales staat Bertens tegenover de Australische Ashleigh Barty. De nummer zestien van de wereld was in haar derde ronde te sterk voor Française Alizé Cornet: 7-6 (3), 6-4.

Koning reikt Militaire Willems-Orde uit

Koning Willem-Alexander reikt op vrijdag 31 augustus de Militaire Willems-Orde uit aan majoor-vlieger Roy de Ruiter. De ceremonie vindt plaats op het Binnenhof in Den Haag.

De Ruiter krijgt de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding vanwege zijn beleidvol, gedreven en moedige optreden tijdens uitzendingen in Afghanistan tussen 2007 en 2009. Kenmerkend voor zijn optreden was de onvoorwaardelijke loyaliteit aan collega’s op de grond.

Ceremonie
De ceremonie begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur. De Minister van Defensie, mevrouw Bijleveld-Schouten, is gastvrouw van de plechtigheid. Na de toespraak van de Minister van Defensie en Zijne Majesteit de Koning wordt de eed afgenomen. Aansluitend hecht Koning Willem-Alexander, als Grootmeester van de Militaire Willems-Orde, het ordeteken op de borst van majoor-vlieger De Ruiter. Vervolgens ontvangt hij de ridderslag van Zijne Majesteit de Koning.

De uitreiking vindt plaats in aanwezigheid van onder andere Hare Majesteit Koningin Máxima, de ridders luitenant-kolonel Tuinman en majoor Kroon, Minister-President Rutte, de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Bauer en diverse hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs. De ceremonie wordt afgesloten met een defilé.

Decorandus
Majoor-vlieger de Ruiter is reservist bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij kwam in 1999 in dienst en vervulde tot en met 2013 diverse functies als Apache-vlieger en instructeur. In 2013 ging hij met eervol ontslag. Momenteel is hij werkzaam als instructeur-helikoptervlieger bij de Royal Oman Police.

Militaire Willems-Orde
De onderscheiding werd op 30 april 1815 door Koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan Erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.

De laatste individuele Militaire Willems-Orde is op 4 december 2014 toegekend aan de toenmalige majoor Gijs Tuinman. Naast hem zijn er nu nog twee Ridders Militaire Willems-Orde in leven. Verder zijn er nog enkele nationale en internationale militaire eenheden drager van de Militaire Willems-Orde.

Van Bronckhorst: "Ik schaam me voor het vertoonde spel"

Feyenoord werd in Slowakije met 4-0 afgedroogd door AS Trencin en trainer Giovanni van Bronckhorst vindt dat de hele ploeg ondermaats heeft gespeeld.

Op voorhand wist de oefenmeester dat het met zes afwezige basisklanten moeilijk zou worden, maar met zo'n gigantische dreun had hij ook geen rekening gehouden. De derde voorronde van de Europa League is hoogstwaarschijnlijk het eindstation van het Europese avontuur en alleen een Houdini-act kan de Rotterdammers nog redden. "De grootste tegenstander zijn wij zelf. Dat mag niet en daar heb ik nu nauwelijks woorden voor", betoogde de trainer voor de camera's van RTL 7.

Bij rust was het al 3-0 en na de thee mocht Feyenoord van geluk spreken dat er slechts één treffer bij kwam, waardoor er in ieder geval theoretisch nog een heel klein kansje bestaat om het recht te zetten. Vol schaamte verscheen Van Bronckhorst voor het interview na afloop en daar wond hij er geen doekjes om. "Dit is een dik verdiend verlies. Ik schaam me voor het vertoonde spel en voor de manier waarop we vandaag op het veld stonden. Uiteindelijk ben ik hier verantwoordelijk voor", aldus de trainer, die vorige week zijn vijfde prijs in drie seizoenen pakte.

Nu was er echter niets terug te zien van het spel waarmee PSV afgelopen zondag na strafschoppen werd verslagen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Dat zijn ploeg beter had gekund, noemt Van Bronckhorst dan ook een understatement. "We hebben niet kunnen brengen wat we normaal kunnen .We hadden er echt nog veel meer tegen kunnen krijgen. Niemand heeft zijn niveau gehaald en we hebben de doelpunten gewoon cadeau gegeven", concludeert hij.

Als je zo voetbalt, is het heel moeilijk om wedstrijden te winnen”, vervolgt de oefenmeester van de Rotterdammers. Van Bronckhorst weet dat het een hels karwei wordt om het in de eigen Kuip nog te herstellen, maar weigert de handdoek voortijdig in de ring te gooien. "We zullen anders op het veld moeten staan dan vandaag. Maar er is een kans, hoe moeilijk het ook wordt.”

Volkszanger Mick Harren mag proces in vrijheid afwachten

Mick Harren is op vrije voeten. De Amsterdamse volkszanger mag, na elf dagen in hechtenis te hebben gezeten, de behandeling van zijn zaak buiten de celmuren afwachten.

Harren is onder voorwaarden geschorst uit voorarrest, meldt de rechtbank Noord-Holland. De zanger heeft een contact- en gebiedsverbod gekregen.

Pistool tegen hoofd van ex-stiefzoon
Harren zou eind juli in een Purmerendse kroeg een pistool tegen het hoofd hebben gezet van zijn 24-jarige ex-stiefzoon. Dit deed hij nadat de stiefzoon Harren zou hebben gevraagd om voortaan zijn moeder met rust te laten.

Bowy, de zoon van Harren, zei in een interview met De Telegraaf dat zijn vader al jaren bedreigd wordt door zijn stiefzoon. Bovendien zou het wapen van Harren nep zijn.

Snorfietser probeert rijbewijs kwijt te raken

Woensdagavond stond de politie even met mensen te praten op de Beatrixstraat in Den Helder toen een ‘bekende’ langs kwam rijden op een snorfiets. De bestuurder had eerder zijn rijbewijs in moeten inleveren toen hij was gecontroleerd en cocaïne in zijn bloed bleek te hebben. Deze dag had hij zijn rijbewijs terug gekregen omdat het percentage cocaïne in zijn bloed laag bleek te zijn geweest.

Toen hij naar de politie begon te schreeuwen werden hij en zijn snorfiets meegenomen naar het bureau voor een test op de rollerbank. De snorfiets bleek 33 km per uur te gaan in plaats van de toegestane 25 km per uur. Tevens werd een speekseltest afgenomen. Deze testte weer positief op cocaïne. Het rijbewijs van de 20-jarige verdachte uit Den Helder werd weer ingenomen.

FOK! Wat een weer: zon met stapelwolken

Hallo!  

Ja, dat was een interessant dagje gisteren. Aan de voorzijde van een depressie die de komende uren langs onze kust naar het noorden trekt, ontstonden er diverse buien- en regengebieden. In het binnenland waren dat plaatselijk zware buien. Uit IJsselmuiden en omgeving kwam een melding van bijna 47 mm binnen en ook op de Veluwe viel dat plaatselijk. Ook in het midden en later noorden vielen diverse onweersbuien. De beloofde 30 tot 50 mm die voor het westen was beloofd bleef echter uit. Het werd zelfs een enorme flop. Ik kon hier in Haarlem niet meer dan 4,5 mm aftappen. Ik had echt op veel meer gehoopt en gerekend. Helaas, niets aan te doen. Daar was en is de koers van de depressie te westelijk voor uitgekomen.

De afgelopen nacht is er nog een enkele bui gevallen en zwakt de wind geleidelijk aan weer af. De minimumtemperaturen liggen tussen de 13 en 16 graden.

Vandaag schijnt af en toe de zon afgewisseld met stapelwolken. Er valt zo hier en daar een bui. Later op de dag nemen de buien in het westen in aantal en activiteit toe en is er ook onweer mogelijk. Dit komt door het warme zeewater en dan kan er best een heleboel water naar beneden komen. Verder komt er ook in het oosten aan de hittegolf een eind. Het wordt namelijk maar 19 tot 22 graden.

In het weekend wordt het echter weer een stuk warmer. 

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Droogte in beeld in Noord-Holland (Foto: DJMO)
De droogte in Noord-Holland werd niet echt aangepakt vandaag. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
review
Doctor Sleep
review
Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020
review
Call of Duty: Modern Warfare
©FOK.nl e.a.