FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 juli 2018

Geen budget voor Trump's 'Space Force'

Het Amerikaanse Congres heeft de plannen bekendgemaakt rondom het militaire budget voor het nieuwe fiscale jaar, dat op 1 oktober begint. Daarin is één grote afwezige te noteren: van de 716 miljard dollar is geen enkele cent vrijgemaakt voor de door president Trump zo vurig gewenste 'Space Force'.

Trump kondigde eerder aan opdracht gegeven te hebben tot het vormen van een zesde tak van de Amerikaanse militaire macht, om oorlog in en via de ruimte te kunnen organiseren. Het Huis van Afgevaardigden en het Congres hebben de Space Force niet opgenomen in het budget, maar het wordt niet helemaal doodgezwegen: de minister van Defensie, Jim Mattis, krijgt de opdracht om plannen te maken over hoe zijn ministerie oorlog in/via de ruimte aan zou pakken.

"We gaan naar een situatie waarbij we de Air Force en de Space Force hebben", aldus Trump, die er ook nog aan toevoegde dat het echt wat ging worden: "Dat gaat wat worden." De hoogteplaatste generaal Joseph Dunford leek door Trump aangewezen te worden als dé man om de oprichting van de Space Force in goede banen te leiden. 

Deze zomer wordt gestemd over de wet die het budget bepaalt, waarna deze op 1 oktober in werking moet treden. Wie zin heeft om door een goede 2500 pagina's aan budgettaire informatie te worstelen, veel plezier.

Venezuela schrapt 5 nullen door hyperinflatie

De Venezolaanse regering gaat vijf nullen schrappen van de nationale munt, de bolivar, vanwege de gierende inflatie. Die komt dit jaar boven de miljoen procent uit. Kassa's kunnen alledaagse aankopen van vaak ettelijke miljoenen bolivar vaak niet aan.

Het zijn dan ook voornamelijk dit soort praktische problemen die de regering van president Nicolás Maduro met de maatregel probeert op te lossen, aldus de NOS. Aan de inflatie en dus de daadwerkelijke waarde van het geld verandert het niets.

De inflatie in Venezuela is momenteel de hoogste ter wereld en neemt volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) inmiddels historische proporties aan. De situatie is vergelijkbaar met die in Duitsland in 1923 en Zimbabwe in 2000. Vorig jaar moest op de zwarte markt voor een dollar ruim 9000 bolivar worden betaald, nu is dat drieënenhalf miljoen.

Voor drie miljoen bolivar bestel je in Venezuela een eenvoudige lunch, aldus NOS-correspondent Marc Bessems. Dan moet je wel dertig bankbiljetten meenemen, want het grootste biljet is 100.000 bolivar. Maar als je schoenen wil kopen moet je al snel met een koffer vol komen aanzeulen. Dat is echter vaak te voorkomen omdat veel mensen met hun mobiel geld aan elkaar over kunnen maken.

Benzine
Maar de uiterst lage benzineprijs van 6 bolivar per liter roept bij Venezolanen weer de vraag op hoe van die laagste prijs ter wereld vijf nullen af moeten. Die gaat mogelijk ofwel omhoog, zoals eerder dit jaar voor het eerst in twintig jaar gebeurde, maar misschien gaat de maatregel ook wel helemaal niet door. In maart kondigde president Maduro immers ook al geld aan met drie nullen minder, maar dat kwam er niet. De nieuwe biljetten zouden er volgens de regering op 20 augustus moeten zijn.

De oorzaak van de Venezolaanse inflatie is jarenlang economische wanbeleid door president Maduro en zijn voorganger, de in 2013 overleden Hugo Chávez. Zij konden het socialistische regeringssysteem jarenlang in stand houden dankzij de hoge olieprijs, maar toen die in 2014 inzakte was de Venezolaanse economie hetzelfde lot beschoren. Ondertussen zit het land op de grootste olievoorraad ter wereld. Maduro zegt dat de crisis het gevolg is van een politieke en economische oorlog die tegenstanders in binnen- en buitenland tegen hem voeren.

NBA: Carter tekent bij Hawks en evenaart record met 21e seizoen

Basketballer Vince Carter is nog altijd niet klaar in de NBA. De 41-jarige legende, volgens velen een van de beste dunkers ooit, heeft een éénjarig contract getekend bij de Atlanta Hawks, die hem graag naast hun jonge spelers wilden zetten.

Carter is al een tijdje van de partij in de NBA: komend seizoen zal zijn 21e worden, wat overigens ook het geval is voor Dirk Nowitzki. Carter en de Duitser evenaren daarmee het NBA-record, in handen van Robert Parish, Kevin Willis en Kevin Garnett.

McCartney verrast met gratis concert in Cavern Club

In de jaren 60 van de vorige eeuw begon het succes van popgroep The Beatles in Liverpool. In The Cavern Club, welteverstaan.

Donderdagmiddag gaf Beatleszanger Paul McCartney een intiem concert in de stad waar het allemaal voor hem begon. De huidige Cavern Club is echter niet de originele club die in 1973 zijn deuren sloot. De nieuwe Cavern Club ligt echter vlakbij de originele locatie. Tweehonderd gratis kaarten gingen die ochtend razendsnel over de toonbank.

McCartney speelde 28 nummers, zowel klassiekers als nieuw materiaal, voor een erg warme zaal. "Het is fantastisch om hier terug te zijn", aldus de oude meester.

Toch onderbrak Sir Paul een nummer, omdat meerdere mensen teveel met hun telefoon bezig waren. "Ik geloof dat jullie allemaal verteld is om geen foto's te maken. Jij neemt foto's en jij neemt foto's en ik wil niet geïrriteerd raken, maar nu raak ik geïrriteerd." Een andere fan werd eerder al uit de zaal verwijderd, omdat hij de soundcheck aan het filmen was.

Het publiek was superenthousiast. "Fantastisch om hem zo dichtbij te zien. Ik stond zo dichtbij dat ik hem gewoon bijna kon aanraken", aldus een fan. Een ander was nog steeds onder de indruk van het muzikale gedeelte. "Hij heeft het nog steeds."

Gewelddadige migranteninvasie Spanje

Spanje heeft twee enclaves op Noord-Afrikaans grondgebied, Ceuta en Mellila. Beide gebieden worden al jarenlang bestormd door migranten, aangezien een ieder die de grens weet over te steken, zich op Spaans grondgebied en dus automatisch in de EU bevindt.

Donderdag was ongetwijfeld de meest geweldadige dag in Ceuta sinds tijden. Een groep van ongeveer zeshonderd migranten bestormden de metershoge hekken van het dorpje en viel Spanje binnen. De opgetrommelde Guardia Civil, normaal gesproken een politiemacht waar niet mee te spotten valt, werd met zelfgemaakte vlammenwerpers en chemicaliën aangevallen. Twintig agenten raakten gewond bij deze uiterst goed gecoördineerde bestorming.

De migranten die de klim over het prikkeldraad succesvol aflegden, renden direct naar het immigrantencentrum om asiel aan te vragen. De overigen werden door de Marokkaanse politie aangehouden. Het immigrantencentrum zit inmiddels tsjokvol Afrikanen.

De politie was compleet verrrast door de uitrusting van sommige migranten. Sommigen droegen vlammenwerpers, gebluste kalk, sprays en kniptangen met zich mee om de politie aan te vallen. De verwondingen van de agenten varieerden van brandwonden, ademhalingsproblemen en oog- en huidirritaties.

Dit jaar alleen al komen er gemiddeld 54 migranten per dag de EU via Spanje binnen, de meesten via zee, maar ook de zwaar beveiligde Noord-Afrikaanse enclaves zijn erg populair.

Darter De Zwaan blijft stunten en staat in halve finales World Matchplay

Darter Jeffrey de Zwaan beleeft de week van zijn leven. Op de prestigieuze World Matchplay begon de Leidschendammer met zeges op Michael van Gerwen en Adrian Lewis, donderdagavond moest Dave Chisnall er in de kwartfinales aan geloven.

De Zwaan gooide er al vroeg een 127-finish tegenaan, hoewel Chisnall met legs van elf en twaalf darts terug kon slaan. Chizzy speelde geweldig en kwam na de eerste onderbreking met nog een elfdarter op een 2-4 voorsprong, maar De Zwaan liet zich niet kennen.

Ook de Nederlander gooide meerdere legs in twaalf en zelfs elf darts uit, maar liet kansen liggen om op 8-6 te komen, waarna Chisnall op 7-7 kwam. De Engelsman miste even later drie darts vanaf dubbel 18, wat De Zwaan afstrafte met een 66-finish, om vervolgens op 13-7 te komen.

Na de vierde onderbreking hield Chisnall nog even een beetje stand, maar The Black Cobra speelde zich naar 15-8, waarna hij het met een 56-finish afmaakte. De Nederlander eindigde uiteindelijk met een paar uitermate indrukwekkende cijfers: ruim 103 gemiddeld en 53 procent op de dubbels.

Joe Cullen en Gary Anderson spelen donderdag de andere kwartfinale in de Winter Gardens in Blackpool.

Jeffrey de Zwaan - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Jeffrey de Zwaan - Dave Chisnall (Bron: PDC)

Zweden bombardeert bosbrand

Zweden staat wegens de hitte en droogte en al dat soort ellende al geruime tijd half in de fik, inclusief enorme bosbranden waarvan de brandweer de hoop op blussen al heeft opgegeven en men puur hoopt op een omslag in het weer.

Ook in de bossen bij Älvdalen brandt het al twee weken lang en dat zijn niet zomaar bossen: er ligt een groot oefenterrein van het Zweedse leger, vol niet-ontplofte munitie. Voor de brandweer is het dus niet te doen om daar op de grond bij te komen en andere opties om te blussen wierpen nog niet echt hun vruchten af.

De luchtmacht kwam echter met een oplossing: brand bestrijden met explosies. Twee Gripen's, de lokale versies van de F-16, werden de lucht ingestuurd met een ruim tweehonderd kilogram zware GBU-49, een bom. Die werd van drie kilometer hoogte op het vuur gemikt en kwam precies op het doel terecht.

"Door de explosie en de drukgolf kan er zuurstof ontnomen worden van de brand, en omdat de brand op een schietterrein woedt konden we het proberen", aldus Johan Szymanski namens de lokale autoriteiten. Vooralsnog lijkt hij tevreden over het resultaat: "Onze voorlopige inschatting is dat het een goed effect heeft gehad."

Of er naar aanleiding van de op het oog succesvolle actie meer bommen gegooid gaan worden op de bosbranden is nog de vraag.

Zweden bombardeert bosbrand (Bron: YouTube)

[Tour] Een sprintshow in Pau

Daar kwam de kronkelende slang. Nog één bocht en dan rechtdoor de laatste kilometer in. Ik zag Sagan voorin zitten. Dat was knap want hij was gisteren hard gevallen en er was zelfs kans dat hij zou moeten afstappen. Maar een gewond dier is altijd gevaarlijk en zeker als het Sagan heet. Toch kon hij niet winnen. Ze vlogen van links naar rechts en van rechts naar links. Het leek wel een Nederlands kabinet.

Man bewusteloos geschopt in Nijmegen

Een 25-jarige inwoner van Grave raakte in de nacht van vrijdag 20 juli op zaterdag 21 juli, tussen 01.45 en 01.50 uur, ernstig gewond nadat hij in de Spinthuisplaats in Nijmegen tegen zijn hoofd werd geschopt en geslagen. De dader maakte deel uit van een groepje jonge mannen. Het slachtoffer ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis.

De man uit Grave liep met zijn vriendin in de Spinthuisplaats en liepen daar het groepje mannen( 6 á 8 ) tegemoet. Het slachtoffer raakte in gesprek met één van de mannen en even later kwam er een ander uit de groep bijstaan. Deze bleek verbaal nogal agressief. Even later liepen de twee mannen terug naar de groep.

Daarna kwam de agressieve man teruglopen naar het slachtoffer en gaf hem een aantal vuistslagen op het hoofd waardoor het slachtoffer op de grond viel . Vervolgens werd het slachtoffer door de vechtersbaas nog enkele malen tegen het hoofd geschopt waardoor hij buiten bewustzijn raakte.

Daarna liep hij terug naar de groep waar hij deel van uitmaakte. De groep rende vervolgens hard weg langs het speeltuintje op, in de richting van de Waalkade. Omstanders hebben het slachtoffer in stabiele zijligging gelegd en de hulpdiensten gewaarschuwd. 

De politie is op zoek naar de daders. Het signalement van de dader: circa 1.85 m lang, licht getint uiterlijk, zwart opgeschoren haar met krullen. Hij was in het donker gekleed en droeg donkere sneakers. Ook had hij last van baardstoppels in z'n gezicht. 

Mensen die denken informatie denken te hebben wordt gevraagd deze te delen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nederlandse Chinook dropt 400.000 liter water op branden in Texas

Een Chinook-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando helpt al sinds eergisteren bij het blussen van tientallen grote branden bij het Texaanse Fort Hood, waar ook de Koninklijke Luchtmacht traint. De helikopter gooide inmiddels al bijna 400.000 liter water op het vuur, maar dat is nog steeds niet onder controle. De Nederlandse inzet gebeurt op Amerikaans verzoek.

De Chinook dropt duizenden liters water tegelijk met behulp van een Amerikaanse versie van de bambi bucket. Hier gaat maximaal 7.500 liter water in, iets minder dan in de Nederlandse variant. Deze Amerikaanse waterzak kan tijdens het blussen open en weer dicht, zodat er gereguleerd valt te blussen. De Nederlandse bambi bucket dropt al het water in 1 keer.

Nederland heeft 4 Chinooks en 8 Apache-gevechtshelikopters in Fort Hood gestationeerd. De toestellen worden gebruikt voor trainingen en het opleiden van nieuwe en ervaren bemanningen.

Uitzonderlijk
De branden, die woeden in het schietgebied op Fort Hood, zijn ontstaan als gevolg van extreme droogte. De Amerikanen hebben zelf te weinig brandweercapaciteit en het terrein is moeilijk toegankelijk. De Nederlanders hebben overigens geen blustaak in de Verenigde Staten, zoals dat wel in Nederland het geval is. Dat er een Chinook te hulp schiet is dan ook een uitzonderlijke situatie. Naar verwachting duurt het nog dagen voor de branden meester zijn, zelfs met de inzet van helikopters.

Afgelopen 10 dagen bewezen de Chinooks ook al hun diensten in Nederland. Ze zijn ingezet voor het bestrijden van branden bij een afvalverwerker in Twente, op het defensieterrein bij Oldebroek, in de duinen bij Heemskerk en bij de Loonse en Drunense Duinen.

Celstraf geëist om diefstal babymelkpoeder

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen van 18 en 6 maanden geëist tegen twee Roemenen vanwege hun betrokkenheid bij ‘mobiel banditisme’.

Zij maakten deel uit van criminele groepen, die in wisselende samenstelling een groot internationaal werkgebied bestrijken en voor wie grenzen geen rol spelen. “Het is criminaliteit waar de maatschappij veel last van heeft en die zeer lastig is te bestrijden”, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket.

De mobiele dadergroep waartoe de verdachten van 23 en 27 jaar behoorden maakte zich schuldig aan een reeks winkeldiefstallen. In deze zaak zijn drie andere verdachten tot op de dag van vandaag onvindbaar. Zij staan internationaal gesignaleerd en ook de Roemeense autoriteiten zijn bij de opsporing ingeschakeld. De behandeling van de strafzaken tegen twee vrouwelijke verdachten is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Babymelkpoeder
De verdachten stonden terecht voor de diefstal van babymelkpoeder uit supermarkten in Velsen en Rotterdam. Bij de doorzoeking van de woning waarin zij verbleven, ontdekte de politie honderden gestolen oorsieraden, truien en broeken met de prijskaartjes er nog aan. Maar ook vele tientallen verpakkingen met snoep, kinderschoenen, toiletartikelen en blikken babyvoeding. Een deel van de buit lag verborgen in de kruipruimte van het huis.

De twee terechtstaande verdachten zijn al verschillende keren veroordeeld voor winkeldiefstallen uit drogisterijen en suptermakten die in het hele land werden gepleegd. Een van hen reed vorig jaar in een auto met Duits kenteken, terwijl drie dagen later zijn medeverdacht in dezelfde auto, maar nu met Nederlandse kentekenplaten, werd aangetroffen.

Ontwrichtend
Het grotere geheel van de serie diefstallen overstijgt volgens de officier van justitie een eenvoudige winkeldiefstal, die je zou kunnen bagatelliseren. “Het gaat om winkeldiefstallen gepleegd door een criminele organisatie die een maatschappij ontwrichtende werking hebben. De benadeelden zijn met kosten en overlast opgezadeld. De drijfveer van de verdachten was louter financieel gewin. Alleen gevangenisstraffen zijn een passende reactie.”

Cruiseschip 'iets' te groot voor brug

De reden van de aanvaring ligt waarschijnlijk in de tijdelijke verhoging van het waterpeil in het Van Starkenborghkanaal. Om een extra waterbuffer te hebben is de waterstand met 20 centimeter verhoogd. Daar is uiteraard de scheepvaart van op de hoogte gesteld. "Misschien dat de kapitein zich op die verhoogde waterstand verkeken heeft", aldus een buurtbewoner tegenover RTV Noord.

1642e slachtoffer 9/11 geďdentificeerd

Scott Michael Johnson. Veiligheidsanalist van beroep en 26 jaren jong. Bijna zeventien jaar lang was er niks van hem gevonden, nadat hij tijdens de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington om het leven kwam, maar nu is hij - een soort van - terecht.

Al lang probeerden onderzoekers DNA-testen te doen op een gevonden stuk bot, maar dat lukte niet. Onderzoeker Mark Desire heeft laten weten dat het met nieuwe technieken nu dan eindelijk is gelukt, waardoor men bruikbaar materiaal af kon nemen.

Vanaf dat moment ging het natuurlijk snel en daardoor werd Scott Michael Johnson het 1642e geïdentificeerde slachtoffer van de aanslagen, de eerste keer sinds augustus vorig jaar dat er een naam 'weggestreept' kan worden. Nog ruim 1100 mensen zijn nog altijd niet geïdentificeerd.

'We krijgen ze niet naar Marokko'

Touroperator FlyOrange heeft een groot probleem, want een groot aantal vluchten naar Marokko zijn op het laatste moment geannuleerd. De schuld ligt bij de Portugese chartermaatschappij Aviatrade, volgens FlyOrange.

"FlyOrange is in overleg met juridische adviseurs en andere partijen hoe om te gaan met deze situatie. Ons streven is de schade en moeilijkheden voor de passagiers tot een minimum te beperken", hep de touroperator op Feesboek gesegt. 

Niet geheel onterecht roept FlyOrange gedupeerden op om 'de families van onze medewerkers niet te exposen en te bedreigen via social media'.

De helpdesks van FlyOrange en Aviatrade zijn inmiddels onbereikbaar en het Europees Consumenten Centrum raadt gedupeerden aan een klacht in te dienen en hun geld eventueel terug te vragen aan de creditcardmaatschappijen.

Diverse vluchten van Rotterdam The Hague Airport naar Tétouan, Nador en Al Hoceima gaan niet door. Het is nog niet bekend hoe lang de problemen zullen aanhouden, dus de Marokkaanse families die hun vakantie in Marokko wilden vieren, mogen voorlopig thuis blijven. Net als de Nederlandse toeristen die gedupeerd zijn door deze plotselinge annuleringen.

Ongeďnspireerd AZ beleeft dramatische avond in Kazachstan

AZ heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in Almaty. Door de 2-0 nederlaag is er weinig perspectief om de groepsfase van de Europa League te halen.

Zonder de aan Wolfsburg verkochte Wout Weghorst heeft AZ de afgelopen weken gesleuteld aan een nieuwe speelswijze en dat resulteerde in Kazachstan niet het gehoopte resultaat. Thuisploeg Kairat Almaty is al volop in competitie en profiteerde duidelijk van het surplus aan ritme en automatismen. De club heeft eigenlijk maar één bekende naam in de gelederen, maar met Andrey Arshavin is het wel direct een hele grote vedette. Toch kwam het gevaar in de tweede voorronde van de Europa League niet van de oud-speler van Arsenal.

Spits Aderinsola Eseola werd de man van de wedstrijd door beide goals op zijn naam te schrijven. De eerste maakte de 27-jarige aanvaller uit Oekraïne al na twaalf minuten spelen. Ron Vlaar ging kinderlijk in de fout en de goaltjesdief van Kairat schoot de bal beheerst onder doelman Marco Bizot door. Zijn tweede treffer volgde vijf minuten na rust en was eigenlijk niet eens onverdiend te noemen.

AZ maakte een ongeïnspireerde indruk en kon de eerste wedstrijd van Guus Til als aanvoerder niet kantelen. Ook de jonge Myron Biadu maakte niet het verschil. Hij werd met zijn zeventien jaar en 193 dagen de jongste Alkmaarse debutant in een Europese wedstrijd, maar beleefde niet de primeur die hij in gedachten had. Fred Friday had het vizier ook al niet op scherp staan en maakte direct duidelijk dat de fans van hem niet hoeven te verwachten dat hij in de forse voetstappen van Weghorst kan treden. Voor trainer John van den Brom is er nog voldoende werk aan de winkel. De return wordt over exact een week afgewerkt in Alkmaar.

Gerenoveerd Vitesse vecht zich knap terug tot gelijkspel

Vitesse heeft zich uit geslagen positie knap teruggevochten tegen FC Viitorul Constanta. Het kwalificatieduel voor de Europa League eindigde in 2-2.

In Roemenië was Vitesse duidelijk nog zoekende, maar debuterend trainer Leonid Sloetski mag tevreden zijn over de veerkracht van zijn team. De Rus noemde het duel vooraf een belangrijke test en zijn elftal rechtte de rug na een zwakke eerste helft. De Arnhemmers waren deze zomer uiterst actief op de transfermarkt en vooral de achterhoede heeft een renovatie ondergaan. Alleen Büttner speelde er vorig seizoen ook al. Clarke-Salter, Thelander, Karavaev en doelman Eduardo maakten allemaal hun debuut in een officiële wedstrijd voor Vitesse.

Voorin was de ploeg min of meer hetfzelfde als afgelopen seizoen, maar in de rommelige eerste helft lukte het maar niet om spits Tim Matavz goed in stelling te brengen. Hij kreeg na een kwartier spelen een klein kansje, maar was onzorgvuldig. De thuisploeg liet het initiatief aan Vitesse en loerde zelf op de counter. Pas na een half uur kroop Viitorul meer uit de schulp en geleidelijk aan namen ze het initiatief over, wat vlak voor rust resulteerde in de openingstreffer van spits Denis Dragus. De pas negentienjarige Roemeen knikte doortastend raak en dat was precies wat er aan ontbrak bij de bezoekers.

Vitesse wilde wel, maar het lukte simpelweg niet. Met een opponent die al veer meer wedstrijden in de benen heeft is het lastig op gang komen en kort na rust werd het nog lastiger toen Dragus in de 49e minuut opnieuw het eerst bij de bal was en de bal achter de van Chelsea gehuurde Eduardo kopte. Daarmee leek het duel wel zo'n beetje gespeeld, maar een vlotte aansluitingstreffer van Matavz bracht het geloof terug. De Sloveen kon binnenkoppen uit een voorzet van Büttner. Een gelukkig doelpunt, want Vitesse was de kluts volledig kwijt na de tweede goal van de thuisploeg.

Ook Viitorul had moeite om met teleurstellingen om te gaan en liet de buit glippen. Vitesse rook bloed na het o zo belangrijke uitdoelpunt gemaakt te hebben en ging op jacht naar een tweede treffer. Matavz liet nog een kans liggen, mocht opgelucht ademhalen toen aanvoerder Ianis Hagi een enorme mogelijkheid verprutste en kon toen juichen toen de tot dan toe onzichtbare Bryan Linssen de vierde kopgoal van de avond maken. Daarmee zette de als aanvoerder debuterende vleugelspeler een kroon op de verdiende comeback.

Het had zelfs nog mooier kunnen worden als Vitesse in de laatste tien minuten kon profiteren van een man-meer-situatie, maar zo ver liet de Roemeense ploeg het niet komen. Invaller Andrei Viorel Artean maaide Vitesse-invaller Hilary Gong bijna onder het gras en moest vijf minuten na zijn entree op het veld alweer inrukken. Viitorul gooide de pot dicht en hoopt volgende week in Arnhem alsnog de winst naar zich toe te trekken. Vitesse heeft donderdag genoeg aan een gelijkspel met weinig treffers of een overwinning.

Afzien in Amsterdam door stroomstoring

Bewoners van een deel van de Amsterdamse binnenstad zitten op dit moment in de hitte. Door een stroomstoring werken onder andere airco's en ventilatoren niet. Dit meldt AT5 op haar website. 

Het gaat om de postcodegebieden 1016 en 1017. Daaronder vallen de Herengracht, Keizersgracht, Reguliersdwarsstraat, Huidenstraat, Leidsestraat en het Singel.

De straten zitten zonder stroom door een kabelstoring, die volgens netbeheerder Liander vanzelf is ontstaan. Er is een monteur onderweg. Verwacht wordt dat de storing rond 20:15 uur is verholpen.

McGregor veroordeeld voor aanval op bus

Woensdagochtend landde voormalig UFC-kampioen in het lichtgewicht en vedergewicht Conor McGregor op het vliegveld in New York, om samen met zijn advocaat naar de rechtzaal te rijden. McGregor zou daar de uitspraak horen over zijn aandeel in het vernielen van een bus tijdens MMA-gala UFC 223, waarbij een aantal UFC-vechters gewond raakten.


McGregor in de rechtzaal (Bron: Youtube)

Na een half uurtje was het alweer over en had McGregor bekend dat hij een steekwagentje door een raam van de bus had gegooid. Weinigen geloofden in zijn onschuld aangezien een professionele filmploeg, die de vechters in de bus volgde, het geheel gefilmd had. Door deze bekentenis ontloopt McGregor dan wel een strafblad of gevangenisstraf.

Wel mag de 30-jarige Ier vijf dagen een taakstraf uitvoeren en moet hij verplicht een cursus woedebeheersing volgen. Verder mag McGregor tot juli 2020 niet meer in de buurt komen van MMA-collega's Michael Chiesa en Ray Borg. Beide vechters raakten gewond tijdens de aanval. Chiesa bereidt op dit moment een rechtzaak tegen de Ier voor.

Een teammaat van McGregor die bij de vernieling ook een actieve rol had, Cian Cowley, kreeg drie dagen taakstraf en ook hij mag op cursus. 

Démare sprint eindelijk naar ritzege in Tour de France

Arnaud Démare heeft zijn ritzege in de Tour de France te pakken. De Franse sprinter van Groupama - FDJ was na een etappe van Trie-sur-Baïse naar Pau over 172 kilometer de snelste in een massasprint. Christophe Laporte werd tweede, Alexander Kristoff moest genoegen nemen met een derde plaats.

Meteen na het startschot trokken Mathew Hayman, Luke Durbridge (beiden Mitchelton-Scott), Niki Terpstra (Quick-Step Floors), Thomas Boudat (Direct Energie) en Guillaume Van Keirsbulck ten aanval. Het vijftal moest in de beginfase van de etappe hard werken om een voorsprong bij elkaar te fietsen, mede doordat EF Education First-Drapac een renner mee wou hebben. Meerdere renners van de Amerikaanse probeerde het, maar niemand kwam tot de kopgroep. 

Na 25 kilometer fietsen liet het peloton de kopgroep toch begaan, waarna de sprintersploegen zich melden aan de kop van het peloton. De kopgroep kreeg nooit meer dan twee minuten van Groupama - FDJ en UAE-Team Emirates.

Op ruim honderd kilometer was er een tegenaanval van Jasper Stuyven, Michael Gogl (beiden Trek-Segafredo). Ook Sep Vanmarcke ging mee in de achtervolging. Gogl moest een paar kilometer later afhaken bij de achtervolgers. De Belgen kwamen tot twintig seconden van het peloton, maar niet veel later werden ze toch teruggepakt door het peloton.

Op zeventien kilometer van de streep werd de kopgroep teruggepakt door het peloton onder aanvoering van Groupama - FDJ, de ploeg van sprinter Arnaud Démare. Met nog acht kilometer te gaan nam BORA hansgrohe de leiding in het peloton over van de Franse ploeg. In de laatste kilometer trok Groupama - FDJ de sprint perfect aan voor Démare en hij maakte het af voor zijn ploeg. 

Games with Gold van augustus bekend

Het einde van de maand nadert, en dus is het voor Microsoft weer tijd om de gratis games van augustus aan te kondigen voor Xbox Live Gold-leden. Er is weinig reden voor abonnees om teleurgesteld te zijn over het aanbod van komende maand.

Eén van de betere line-ups van de afgelopen maanden begint op 1 augustus met de open-world racegame Forza Horizon 2. Dat geeft racefans nog twee maanden de tijd het Europese vasteland te verkennen voordat Forza Horizon 4 in oktober uitkomt. De tweede game voor Xbox One komende maand is For Honor. Ook dit is prima timing, want de actiegame uit 2017 wordt nog regelmatig geüpdatet door Ubisoft. In oktober komt de grootste uitbreiding die de game tot nu toe heeft gekregen: Marching Fire.

Ook voor Xbox 360 zijn het niet de minste games die Gold-leden gratis mogen downloaden. Vanaf 1 augustus is Dead Space 3 aan de beurt, en iets meer dan twee weken later kan Epic Mickey 2: The Power of Two aan de lijst worden toegevoegd. Beide games zijn natuurlijk backward compatible en dus volledig speelbaar op Xbox One.

Nieuw-Zeeland boos op Australië: 'Ontwerp je eigen vlag!'

Nieuw-Zeeland en Australië hebben een klein beetje ruzie. De Oceanische buren hebben een vlag die best veel op die van de ander lijkt en daar is Nieuw-Zeeland niet blij mee.

Waarnemend premier Winston Peters heeft Australië er zelfs van beschuldigd de Nieuw-Zeelandse vlag gekopieerd te hebben. "Een vlag die wij al lange tijd hadden werd gekopieerd door Australië", aldus Peters tegenover een lokale TV-zender.

"Zij zouden hun vlag moeten veranderenen moeten accepteren dat wij dit ontwerp als eerste hadden", stelt Peters zelfs. De vlaggen hebben ook behoorlijk veel van elkaar weg: bij Australië zijn de sterren wit, bij Nieuw-Zeeland zijn de - iets anders gevormde - sterren rood met een wit randje.

De Nieuw-Zeelandse vlag werd in 1902 officieel in gebruik genomen, maar werd al in 1869 ontworpen voor gebruik op schepen. Australië koos in 1901 voor een nagenoeg gelijke vorm van de huidige vlag. Waarom Nieuw-Zeeland niet een dikke eeuw eerder met het protest kwam is een raadsel.

'United heeft megabedrag van 73 miljoen over voor Maguire'

Manchester United heeft zich naar verluidt bij Leicester City gemeld om Harry Maguire over te nemen.

Dat meldt Sky Sports donderdag. United zou bereid zijn om liefst 73 miljoen euro te betalen voor de Engelse verdediger die indruk maakte op het WK in Rusland. Maguire speelt pas een jaar voor Leicester City. De Engelse kampioen van 2016 nam hem vorig jaar voor 13,6 miljoen euro over van Hull City.

Hoewel The Foxes mogelijk dus een geweldige transfersom voor Maguire kunnen krijgen, lijkt de club niet te willen meewerken. Leicester raakte eerder deze zomer Riyad Mahrez namelijk al kwijt aan Manchester City. De 25-jarige Maguire, die nu nog op vakantie is, zou zelf een overstap naar Old Trafford wel zien zitten.

Engelse media meldden eerder nog dat de speler ongeveer 56 miljoen euro zou moeten kosten, maar volgens Sky Sports ligt die prijs dus hoger. Maguire heeft in Leicester een contract tot medio 2022.

KNMI geeft code geel af voor onweer

De inwoners van Zeeland, Brabant en Limburg kunnen straks wellicht even bijkomen van de schroeiende hitte. Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze gebieden in verband met onweersbuien die de provincie intrekkken. 

Mocht het tot onweer komen, dan zijn er windstoten tot 70 kilometer per mogelijk, en kunnen er hagelstenen van 2 cm uit de lucht vallen (als die niet voortijdig gesmolten zijn )

Code geel wegens onweer (Foto: KNMI)
Code geel wegens onweer (Foto: KNMI)

AS Roma woedend op Bordeaux en Barcelona

AS Roma-voorzitter James Pallotta haalt hard uit naar Barcelona en Bordeaux, nadat de Romeinen een transfer van Malcom door de neus werd geboord.

Roma en Bordeaux waren mondeling akkoord en Malcom leek Frankrijk te gaan verlaten voor een avontuur in Rome. Barcelona kwam op het laatste moment echter met een betere aanbieding. "En geen twijfel mogelijk: dit deden ze op een onethische manier", zegt Pallotta in de Italiaanse media.

"Monchi (technisch directeur van Roma, red.) had toen een videoconferentie met de zaakwaarnemer van Malcom, die zei: 'Kijk Monchi, ik draag rood, de deal is rond'. We hebben juridisch advies gekregen en het lijkt erop dat Bordeaux zich moet verantwoorden", aldus de boze preses van de Italiaanse club.

Ook Barça heeft volgens Pallotta wat uit te leggen. "Barcelona belde ons gisteren om excuses aan te bieden, maar die accepteer ik niet. De enige manier om hun excuses te accepteren, is als ze Lionel Messi sturen. Malcom wilde naar ons toekomen. Er waren andere clubs geïnteresseerd, zoals Leicester City en Everton, maar ze hielden geen formele gesprekken."

"We hadden al een ontsnappingsclausule van 120 miljoen euro afgesproken. Dat ze claimen dat niets is ondertekend? Dat is bullshit. Iedere club weet hoe het werkt. Vergeet of het legaal is of niet. Het is onethisch en immoreel." Barcelona heeft circa 41 miljoen euro voor de 21-jarige Braziliaanse aanvaller betaald.

Somalië vervolgt in zaak vrouwenbesnijdenis na dood meisje (10)

Het is een relatief kleine, maar wel een goede stap: in Somalië wordt voor het eerst tot vervolging overgegaan in een zaak over vrouwenbesnijdenis, iets wat bij 98 procent van de Somalische vrouwen gedaan wordt.

Op 14 juli werd de 10-jarige Deeqa door haar moeder naar een vrouwenbesnijder gebracht en dat ging fout: er traden complicates op, ze verloor enorm veel bloed en twee dagen later overleed het arme meisje in het ziekenhuis. 

In Somalië is de praktijk verboden volgens de grondwet, maar straffen zijn er niet. Voor veel Somaliërs is het een belangrijk onderdeel van de traditie en ze zien het zelfs als religieuze verplichting, ook al meldt de Koran dat niet en zijn veel islamitische geleerden van mening dat er strenge straffen op genitale verminking dienen te staan.

De openbaar aanklager in Somalië heeft nu laten weten dat men in de zaak rondom de dood van de jonge Deeqa tot vervolging over is gegaan, zo vertelde Ifrah Ahmed, de overheidsadviseur over genderzaken. Er is een team aangesteld om de zaak te onderzoeken en de ouders en de besnijder voor het gerecht te slepen.

AMV'ers massaal verslaafd aan Rivotril

De groepen Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV'S), die met grote regelmaat voor grote overlast zorgen in asielzoekerscentra in onder meer Weert, Ter Apel, Middelburg en Oisterwijk, en nu ook in Grave, zijn verslaafd aan het anti-epilepsiemiddel Rivotril. Volgens Sander Swiers, manager Bijzondere Opvan van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is het middel "De drug van het moment, verslavender dan heroïne", en dat zorgt voor de problemen door een kleine groep. 

"De jongeren die we de laatste tijd veel hebben binnengekregen, uit de veilige landen, daar zit heel vaak een verslavingsproblematiek onder’’ aldus Swiers, die aangeeft dat het het middel online makkelijk te krijgen is. Sommige asielzoekers krijgen het op doktersvoorschrift, omdat het ook wel als slaap- en kalmeringsmiddel wordt gebruikt. Volgens een woordvoerder van het Trimbos instituut werkt Rivotril zeker verslavend: "Je moet oppassen met langdurig gebruik, want je zult steeds meer nodig hebben. En het kan heel moeilijk zijn om er mee te stoppen."

Verslavingskliniek Jellinek is bekend met het gebruik van het spul door minderjarige asielzoekers, maar volgens de kliniek is het nog niet  als 'groot probleem' gesignaleerd. 

Het enige wat COA kan doen om de onrust door deze groep tegen te gaan, is ze uit elkaar te halen en te verspreiden over de rest van het land. In Grave was de groep probleemjongeren tot voor kort zo'n 20 man sterk. Swiers: "Nu hebben we er 4, op 46 amv'ers. Als je maar een paar van die probleemjongeren hebt, dan zorgt dat voor een andere groepsdynamiek.". 

Deel Apenheul dicht: 'Meer dan 50 graden'

Als je het vandaag of morgen vreemd genoeg in je hoofd haalt om naar de Apenheul te gaan, ook al is het dusdanig warm dat eventuele regen bijna kokend naar beneden komt, moet je op tijd vertrekken om de berberapen te zien.

Het management van het Apeldoornse park heeft besloten om het berberapengebied donderdag en vrijdag vanaf 14.00 uur dicht te gooien, want het wordt er een beetje warm: "In de zon kan de temperatuur hier oplopen tot boven de 50 graden", liet een woordvoerder weten.

De berberapen, 22 in totaal, hebben weinig problemen, want zij vinden tussen de rotsen wel wat schaduw. Men vindt het echter onverantwoord om medewerkers en bezoekers rond te laten lopen in het park.

Op andere plekken is het - zo beweert men in elk geval - nog wel uit te houden. "Het is dankzij de bomen relatief koel."

Het is warrm bij de berberapen in de Apenheul (WikiCommons/Jiel)
Het is warrm bij de berberapen in de Apenheul (WikiCommons/Jiel)

Politie heeft handen vol aan parkslapers

Amsterdammers spotten 's ochtends steeds vaker slapende mensen in het park. De politie is inmiddels behoorlijk druk met toeristen die een hotel zonde van hun geld vinden, zo schrijft AT5 op haar website. 

AT5 nam vanochtend een kijkje in het Vondelpark en trof daar een groepje slapende toeristen aan. De jongeren uit Oekraïne bleken op rondreis door Europa en vinden de natuur fijner dan een duur hotel. 'Natuur is cool, beter', aldus een slaperige toerist.

Niet alleen toeristen met een klein budget slapen 's zomers in het park. Ook daklozen en zakkenrollerbendes uit Oost-Europa kamperen in parken. De poltie heeft zijn handen vol aan dergelijke parkslapers. 'Dit weer leent zich er misschien voor om buiten te slapen, maar het is hier geen grote openluchtcamping', vertelt politiewoordvoerder Marijke Stor.

Op slapen in het openbaar wordt streng gehandhaafd. Parkslapers worden vaak 's ochtends vroeg al door de politie verwijderd. 'Als je onze hoofdstad wil bezoeken, dan moet je onderdak vinden bij een hostel, hotel of vrienden', aldus Stor. 'Onze publieke ruimtes zijn daar niet voor bestemd.'

Evacuaties om mislukte plofkraak Zwijndrecht

Snel optreden van de politie heeft ervoor gezorgd dat op 26 juli een pinautomaat aan het Hof van Holland in Zwijndrecht niet tot ontploffing is gebracht. Schade aan auto’s en gebouwen of - nog erger - eventuele gewonden werden daarmee voorkomen.

Rond 04.10 uur kreeg de politie de melding dat aan de betreffende pinautomaat gerommeld werd en het was duidelijk dat het voorbereidingshandelingen voor een plofkraak betrof. Toen de daders de agenten zagen aanrijden, gingen ze er samen op een scooter vandoor. Vlakbij de pinautomaat stapte de passagier af en ging er rennend vandoor. Ook de bestuurder reed hard weg en ondanks een achtervolgingen door de agenten wisten beiden te ontsnappen.

Tas met inhoud
De daders lieten bij hun aftocht op het Norderstedtplein een tas met inhoud achter. Vanwege het vermoeden van een plofkraak kon niet worden uitgesloten dat in de tas explosieven zaten die de daders hadden willen gebruiken. Om die reden werd rond 06.00 uur besloten een naburig woon-zorgcomplex en aangrenzende woningen te ontruimen en de winkels van winkelcentrum Walburg níet open te laten gaan. Bewoners werden ter plekke opgevangen en van drinken en eten voorzien. Ook de weekmarkt op het parkeerterrein werd geannuleerd.

Ontploffing
Niet voor niets : na uitgebreid onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie bleek dat in de tas goederen zaten die voor een explosie gebruikt hadden kunnen worden. Deze zijn rond 11.45 uur op een braakligend terrein aan de Ringdijk in Zwijndrecht gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Drie kwartier daarvoor konden de bewoners weer terug naar hun woningen en konden de winkels van het winkelcentrum hun deuren alsnog openen.

Evacuaties om mislukte plofkraak Zwijndrecht (Foto: politie.nl)
Evacuaties om mislukte plofkraak Zwijndrecht (Foto: politie.nl)

Man zwaar mishandeld omdat hij 'kuthomo' is

Een man is gisteren rond middernacht mishandeld op de Jan Evertsenstraat in De Baarsjes in Amsterdam, zo meldt AT5 op haar website. Het slachtoffer vertelt op Facebook dat er 'kuthomo' naar hem is geroepen. Vervolgens zou hij van de fiets zijn getrapt. 'Lig je opeens in het ziekenhuis en kan ik nu maar met een oog normaal kijken', meldt hij geschrokken.

De politie was gisteravond ter plaatse en kan bevestigen dat de man naar het ziekenhuis is gebracht. Omdat er nog geen aangifte binnen is, heeft de woordvoerder geen aanvullende informatie.

Vooravond van Pride
Op sociale media is veel commotie ontstaan over het incident. 'Terwijl we aan de vooravond zijn van de Pride die zaterdag officieel begint, blijkt maar weer dat het nog steeds nodig is om een Pride te hebben', meldt de groep We Stand Together. Ook dragqueen Mayday uit zich verontwaardigd op Twitter. 'Weer een slachtoffer van hate crime in Amsterdam omdat hij gay is. Het houdt niet op.'

Opnieuw aanhoudingen in cybercrime-onderzoek

Het Cybercrimeteam van de eenheid Noord-Nederland heeft naar aanleiding van het Nederlandse opsporingsonderzoek ‘Operation Power Off’ zes aanhoudingen verricht in Noord-Nederland. Deze aanhoudingen werden verricht nadat de Nederlandse politie op 24 april 2018 de grootste cybercriminele website Webstresser.org oprolde.

De Nederlandse politie heeft dinsdag 24 april 2018 de grootste cybercriminele website Webstresser.org opgerold. Webstresser.org was een zogenaamde ‘booter’ of ‘stresser’ dienst: een website waar tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen konden worden aangekocht. Een DDoS-aanval is een poging om een dienst onbereikbaar te maken voor de klanten of bezoekers. Bij deze actie werden vier vermoedelijke beheerders van deze website in onder andere Servië en Kroatië opgespoord. In Canada en het Verenigd Koninkrijk werden ook acties ondernomen op vermoedelijke beheerders.

Zes aanhoudingen in Noord-Nederland
Naar aanleiding van het Nederlandse opsporingsonderzoek ‘Operation Power Off’ ging het Cybercrimeteam Noord-Nederland langs bij zes verdachten in Noord-Nederland. Deze personen, afkomstig uit Drenthe (2), Friesland (3) en Groningen (1), worden verdacht van het gebruiken van Webstresser.org om DDOS-aanvallen te plegen. Bij een Distributed denial of service (DDoS) aanval op een website bezoeken meerdere ‘computers’ tegelijk één bepaalde website zodat deze door overbelasting onbereikbaar is. “Deze verdachten zijn de afgelopen weken door ons bezocht en zijn allemaal aangehouden”, aldus Ronald van der Werf van het Cybercrimeteam Noord-Nederland. Een DDoS aanval is een misdrijf. De politie is actief met het opsporen van verdachten die zich aan zulke misdrijven schuldig maken.

Onderzoek ‘Operation Power Off’
Het Nederlandse opsporingsonderzoek is gestart op basis van informatie van de National Crime Agency (NCA) uit het Verenigd Koninkrijk. De infrastructuur van Webstresser.org bevond zich enige tijd in Nederland, waardoor de politie veel informatie over de website kon achterhalen. Ook kon informatie over Nederlandse en internationale gebruikers en doelwitten worden achterhaald. De doelwitten zijn van klein tot groot en omvatten ook websites die tot de vitale infrastructuur kunnen worden gerekend.

Opnieuw aanhoudingen in cybercrime-onderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)
Opnieuw aanhoudingen in cybercrime-onderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)

'Doodschopper' grensrechter wil Nederland niet uit

Een 22-jarige man die betrokken was bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, in 2012, wil het land niet uit. Hij heeft bezwaar gemaakt tegen zijn uitzetting en zijn inreisverbod.

De IND liet twee jaar geleden weten dat er geen nieuwe verblijfsvergunning komt voor de in Nederland geboren en getogen man, met slechts de Marokkaanse nationaliteit. Ook krijgt hij een inreisverbod van tien jaar.

De man zegt zijn leven gebeterd te hebben: "Ik ben een meeloper en loop mee zonder dat ik het weet", beweerde hij, terwijl hij ook liet weten afstand te hebben genomen van mensen met wie hij eerder nog om was gegaan.

Opmerkelijk genoeg ging hij tóch nog eens de fout in, nadat hij hoorde dat zijn verblijfsvergunning niet verlengd zou worden. Op zijn strafblad staan wel meer misdrijven en de rechter zag zijn toekomst in Nederland dan ook somber in.

De advocaat van de doodschopper zegt dat meneer nóg een kans verdient: hij heeft in het verleden niet de juiste hulp gehad en zijn gedrag heeft hij inmiddels op positieve wijze aangepast. Volgens de psychiater van de man zou uitzetting naar Marokko tot zelfmoord kunnen leiden.

Ook de moeder van de man kwam nog even aan het woord: "Waar moet mijn kind heen, hij spreekt nauwelijks Marokkaans en is dakloos zodra hij uit het vliegtuig stapt." Over maximaal zes weken doet de bestuursrechter in Amsterdam uitspraak.

Opgepakt voor slopen hoofdwaterleiding op de camping

Woensdagavond is een 17-jarige jongen uit Terneuzen bij camping Marina Beach aan de Middenweg in Hoek aangehouden op verdenking van het vernielen van de hoofdwaterleiding.

Opgeroepen agenten worden op de camping geconfronteerd met een zeer recalcitrante jongen en grimmige omstanders die zich bemoeien met de aanhouding. De situatie wordt op een gegeven moment zo dreigend dat er naar de wapenstok gegrepen wordt om de mensen op afstand te houden.

Omdat een jongen en een meisje (beiden 17 jaar) de agenten voortdurend de meest vreselijke ziekten toewensen, zijn beiden eveneens aangehouden. De campingeigenaar heeft aangifte gedaan van vernieling. Achteraf bleek dat de verdachte eerder vernielingen heeft gepleegd en om die reden een parkverbod heeft.

MLB: Davis mept Athletics eigenhandig langs Rangers

De honkballers van de Oakland Athletics hebben woensdagavond een knappe overwinning uit het vuur gesleept. Tegen de Texas Rangers leek een uitnederlaag in de maak, maar Khris Davis dacht daar anders over.

Bij een 5-1 stand in de zevende inning sloeg Davis de bal de tribunes in, met ook nog twee man op de honken: 5-4. Twee innings later was het weer Davis die een homerun sloeg, dit keer met één teamgenoot op de honken en dus kwamen de A's langszij: 5-6, tevens de eindstand.

Uitslagen MLB woensdag
New York Mets - San Diego Padres 6-4
Tampa Bay Rays - New York Yankees 3-2
Cincinnati Reds - St.Louis Cardinals 7-3
Philadelphia Phillies - Los Angeles Dodgers 7-3
Cleveland Indians - Pittsburgh Pirates 4-0
Milwaukee Brewers - Washington Nationals 3-7
Kansas City Royals - Detroit Tigers 4-8
Chicago Cubs - Arizona Diamondbacks 2-1
Toronto Blue Jays - Minnesota Twins 6-12 (2 extra innings)
Seattle Mariners - San Francisco Giants 3-2
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 0-5 (gestaakt wegens regen)
Texas Rangers - Oakland Athletics 5-6
Colorado Rockies - Houston Astros 3-2
Los Angeles Angels - Chicago White Sox 11-3

Davis kende een heerlijk avondje (Bron: YouTube)

Subsidie voor duurzame zorg

Zorginstellingen kunnen dit jaar subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen en het opwekken van duurzame energie. In totaal is hiervoor 4,7 miljoen euro beschikbaar. Deze subsidieregeling geeft (deels) uitvoering aan het regeerakkoord om ook in de zorgsector energiebesparingen en gebruik van duurzame energie verder te stimuleren.

De subsidie bedraagt ten hoogste 15% van de totale kosten van de subsidiabele activiteiten en is bedoeld voor zorginstellingen die geen gebruik kunnen maken van de uitvoeringsregeling energie‑investeringsaftrek 2001. Bij de subsidieregeling is een lijst met maatregelen opgenomen waarvoor subsidie kan worden aangevraagd. Geïnteresseerde zorginstellingen kunnen zich melden op de website van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen.

De zorg is grootverbruiker van energie en grondstoffen. In termen van kostenbesparing en milieuwinst is er nog veel potentie in de zorg. Uit onderzoek blijkt een gemiddelde besparing van 12% op de energierekening per zorginstelling mogelijk.

De komende jaren werkt het ministerie van VWS samen met de sector aan het verminderen van de CO2-uitstoot, circulair inkopen, het verminderen van medicijnresten in water en een gezondheidsbevorderende omgeving. Hiervoor is eerder Cathy van Beek aangesteld als kwartiermaker. Bestuurders in de zorg hebben met elkaar afgesproken toe te werken naar een routekaart voor de care en cure, en een landelijke Green Deal zorg voor 2019-2021.

Overvaller knevelt medewerker Dordtse pizzeria

Een pizzeria aan het Dordtse van Oldenbarneveltplein is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00:45 uur overvallen door een man. Hij knevelde een medewerker en ging er met een aanzienlijk geldbedrag vandoor.

De medewerker was bezig met de afsluiting toen de overvaller vermoedelijk via de achterzijde de winkel binnen wist te dringen. De 17-jarige medewerker werd vastgebonden en door de overvaller geslagen.

Nadat de overvaller was vertrokken wist hij zich los te maken om vervolgens de politie te bellen. Agenten hebben beelden en sporen veiliggesteld en hebben donderdagochtend uitgebreid met het slachtoffer gesproken.

Overvaller knevelt medewerker Dordtse pizzeria (Foto: Stockfoto politie.nl)
Overvaller knevelt medewerker Dordtse pizzeria (Foto: Stockfoto politie.nl)

Van den Berg: "Ik heb gemerkt dat clubs geen reet om je geven"

Joey van den Berg is komend seizoen weer te bewonderen op de Nederlandse velden nadat hij woensdag de overstap maakte naar NEC.

De 32-jarige middenvelder maakt op huurbasis de overstap van Reading naar NEC, waarna hij aansluitend een eenjarig contract tekent met een optie voor nog een jaar. Na twee jaar in Engeland gespeeld te hebben, was hij overbodig geraakt bij the Royals.

"De eerste training in de voorbereiding moest ik meedoen met Onder-23. Ze probeerden in mijn hoofd te komen", vertelt Van den Berg aan De Gelderlander. "Ze dachten: 'Die gaat wel weg'. Maar ik ging geen jaar salaris weggooien. Ik bleef gewoon zitten, al hadden ze me bij Onder-17 neergezet. Zeker het laatste jaar heb ik gemerkt dat clubs geen reet om je geven. Je moet het naar je zin hebben."

De linkspoot speelde in totaal 68 wedstrijden speelde voor Reading en ziet zijn periode er niet als een mislukking. "Ik heb in stadions van zulke grote clubs gespeeld, onvoorstelbaar. Maar de laatste maanden waren een sleur. Ze wilden elke keer meer van me. Ik ben blij dat ik er vanaf ben. Toedeledokie."

Van den Berg blijft na zijn actieve carrière mogelijk in een andere functie verbonden aan NEC. "Dat is voor mij belangrijk. Ik ben 32 jaar. Als ik 35 haal, heb ik het goed gedaan in mijn ogen. Maar het hoeft niet. Als NEC zegt: 'Ja Joey, rot maar op'. Dan ben ik ook weg. Van mijn kant kan het ook zo zijn."

Nederlandse Dota 2-spelers kunnen inhoud lootboxes zien

Valve heeft de manier waarop Dota 2-lootboxes werken aangepast voor Nederlandse spelers, zodat zij kunnen zien wat er in een lootbox zit vóór ze deze aanschaffen. Dit deed het bedrijf op aandringen van de Nederlandse kansspelautoriteit.

Vorige maand werd bekend dat Valve Nederlandse spelers de toegang had ontzegd tot de marktplaatsen van Counter-strike: Global Offensive en Dota 2. Dit was een reactie op een aanmaning van de Nederlandse kansspelautoriteit, die Valve gebood om met een oplossing te komen voor het lootbox-debacle en daarbij dreigde met een rechtszaak.

Valve lijkt nu in zekere zin overstag te zijn gegaan door de inhoud van lootboxes inzichtelijk te maken, uitsluitend voor spelers uit Nederland. Daarnaast is het nu alleen nog mogelijk om één lootbox per keer aan te schaffen en is de speciale 'lootbox-animatie' eruit gesolopt, mogelijk om het qua uiterlijk nog wat minder aantrekkelijk te maken.

De vraag is nu of en welke games/uitgevers gaan volgen. Er zijn vermoedens dat dezelfde regels gelden voor games als FIFA 18, Rocket League en PUBG.

Politie rolt drugsnetwerk op in Amsterdam-Oost

Een rechercheteam van de politie-eenheid Amsterdam heeft maandagochtend 23 juli in Oost een 50-jarige restauranthouder aangehouden op verdenking van drugshandel en witwassen. De politie was de verdachten op het spoor gekomen naar aanleiding van een onderzoek op de Oostelijke Eilanden.

Bij een inval in de woning van de verdachte aan de Pieter Nieuwlandstraat (Amsterdam-Oost) vond de politie een tas met heroïne, zakken met lege wikkels, meetapparatuur en ruim 16.000 euro. Ook in de kluis van het restaurant vonden rechercheurs geld, dat mogelijk duidt op witwassen. In de woning van de 30-jarige zoon – eveneens in Amsterdam-Oost – troffen de rechercheurs een hennepplantage aan.

De politie viel de woning en het restaurant binnen na een onderzoek van ruim drie maanden, waaruit bleek dat de man in Amsterdam-Oost en een deel van het centrum via vaste fietskoeriers klanten voorzag van harddrugs, minimaal 25 bestellingen per dag. ‘We vermoeden dat hij dat zeker al enkele jaren doet’, aldus rechercheteamleider Corry.

De rechercheurs legden ook vast beslag op waardevolle goederen. Vooraf is uitgerekend dat van de verdachte bij een veroordeling voor minimaal 67.000 euro ontnomen kan worden. Teamleider Corry: ‘Vooruitlopend daarop leggen we conservatoir beslag op kostbare eigendommen zoals sieraden en de auto van de verdachte.’

De 50-jarige restauranthouder is aangehouden evenals een 54-jarige koerier en zijn 60-jarige partner. De mannelijke verdachten zitten nog vast; de vrouw is dinsdag 24 juli heengezonden. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Politie rolt drugsnetwerk op in Amsterdam-Oost (Foto: politie.nl)
Politie rolt drugsnetwerk op in Amsterdam-Oost (Foto: politie.nl)

Zoon voormalig Vitesse-eigenaar Jordania neemt FC Den Bosch over

Voetbalclub FC Den Bosch is overgenomen door Kakhi Jordania. De 24-jarige Georgiër is de zoon van Merab Jordania, die tussen 2010 en 2013 eigenaar was van Vitesse.

Sinds mei waren er al geruchten over de overname. Afgelopen week maakte FC Den Bosch-directeur Paul van de Kraan bekend dat er binnen twee weken duidelijkheid zou komen over de overname.

De Georgiër krijgt 99,9 procent van de aandelen in handen. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door de KNVB.

Ga naar de hel in Devil's Hunt

De Russische uitgever 1C Company gaat in samenwerking met het gloednieuwe Layopi Games uit Warschau, een action-adventure uitbrengen waarin je zal vechten in de oorlog tussen engelen en demonen.

In Devil's Hunt speel je als Desmond, die beschikking heeft over enkele duivelse vaardigheden. Het is aan jou om te beslissen aan welke kant van de oorlog je wil staan, en dus is het de vraag of je je in de hel zal bevinden om het te verdedigen, of te vernietigen. Naast de hel zal de game zich ook afspelen in wat meer conventionele dimensies, zoals de moderne Verenigde Staten en een onbekende oude stad. 

Het verhaal van Devil's Hunt is gebaseerd op de Poolse roman Równowaga. De schrijver van het boek is overigens ook de oprichter van de nieuwe gameontwikkelaar Layopi Games, dus de game zal het boek waarschijnlijk zeer trouw blijven. Devil's Hunt zou het eerste deel in een serie van games moeten zijn, en komt ergens in 2019 naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Grindel reageert: "Kritiek van Özil heeft mij geraakt"

Reinhard Grindel, de voorzitter van de Duitse voetbalbond, heeft donderdag gereageerd op de racistische aantijgingen van Mesut Özil.

De speler van Arsenal bracht zondagavond naar buiten dat hij niet meer voor het Duitse nationale team wil spelen. Özil vindt dat hij het slachtoffer is van racisme, onder meer van de Duitse bond en Grindel in het bijzonder. "In zijn ogen ben ik een Duitser als we winnen, maar een immigrant als we verliezen."

Grindel kwam donderdagochtend met een uitgebreide verklaring. "De waarden van de Duitse voetbalbond zijn ook mijn waarden. Diversiteit, solidariteit, non-discriminatie en integratie: het zijn allemaal waarden en overtuigingen die mij na aan het hart liggen", wordt hij geciteerd door de NOS.

Hoewel de Duitse bond eerder al ontkende zich schuldig te hebben gemaakt aan rasicme, erkende men wel dat Özil beter beschermd had moeten worden. Grindel: "Natuurlijk vraag ik mezelf af wat ik beter had kunnen doen. Maar ik geef openlijk toe dat deze persoonlijke kritiek mij heeft geraakt. En misschien vind ik het nog wel vervelender voor alle vrijwilligers en werknemers die aan de basis staan van de DFB. Ik wijs het beslist af dat wij in verband worden gebracht met racisme."

Mourinho erkent: "Liverpool heeft goed geďnvesteerd"

José Mourinho zegt dat hij de verwachting heeft dat Liverpool dit seizoen de Premier League wint na alle gedane investeringen.

The Reds maakten van Alisson Becker de duurste doelman aller tijden nadat ze hem voor 62.5 miljoen euro overnamen van AS Roma en zijn komst volgde na het aantrekken van Naby Keïta van RB Leipzig, Fabinho van AS Roma en Xherdan Shaqiri van Stoke City.

"Ik denk dat als je het geld hebt, is het beter om het goed te investeren dan het geld op de bank te hebben, omdat de rentes erg laag zijn", vertelt Mourinho in gesprek met Engelse media. "Het probleem is dat je goed moet investeren en eerlijk gezegd denk ik dat ze het heel goed hebben gedaan, want elke speler die ze hebben gekocht is een kwaliteitsspeler en ik ben blij voor ze."

Worstenshirt voor Engelse voetbalclub

AFC Bedale is een kleine voetbalclub uit North Yorkshire in Groot-Brittannië. Ze spelen niet op een hoog niveau en krijgen weinig aandacht, maar daar komt nu even verandering in - dat laatste dan, het niveau wordt er niet beter op.

De lokale worstenfabriek heeft namelijk besloten om de club te gaan sponsoren en daar hoort natuurlijk een passend shirtje bij. Die worden hopelijk ook verkocht aan voetbalfans en shirtjesliefhebbers, want een deel van de opbrengst gaat naar een fonds voor onderzoek naar prostaatkanker.

Darter Webster verrast Cross, Wright maakt indruk

Darter Darren Webster heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de prestigieuze World Matchplay. In de Winter Gardens in Blackpool was Demolition Man verrassend te sterk voor Rob Cross. De wereldkampioen maakte twee keer een achterstand van twee legs goed, maar een derde achterstand kon hij niet omdraaien: 11-8.

Peter Wright maakte grote indruk tegen de Belg Kim Huybrechts. De Schot stond als een dolle te scoren en gooide de helft van de dubbels raak, inclusief een fraaie 130-finish. De laatste leg was wat minder, maar toch eindigde Snakebite met een gemiddelde van boven de 105 punten: 11-5. 

Simon Whitlock stond zeer sterk te gooien tegen James Wade. Dat zakte naarmate de wedstrijd vorderde wat in, maar Wade kon ondanks onder meer een indrukwekkende 149-finish geen vuist meer maken: 11-7. Mensur Suljovic stuurde de zoals wel vaker wat saai spelende Ian White met 11-8 naar huis.

Atheďstische ouders mogen kind opgraven uit gewijde grond

Op het NWS-forum van FOK! worden nog wel eens interessante berichten geplaatst. Zo ook dit keer: FOK!ker Ser_Ciappelletto kwam een opvallend bericht tegen op de site van een lokale Engelse krant en was zo vriendelijk de boel even naar het Nederlands te vertalen.

Vijfendertig jaar geleden overleed Lizzie, een tien maanden oud Engels meisje. De ouders, Beverly Wilson en haar (tegenwoordig ex-)man Michael Hugill waren er zo kapot van, dat ze het regelen van de begrafenis overlieten aan familieleden. Zonder het Wilson en Hugill te vertellen, werd het meisje in gewijde grond begraven.

Nu wilde de moeder, Beverly Wilson, regelen dat ze haar as na haar dood bij kon laten zetten in het graf van haar dochtertje. Maar toen ze ging uitzoeken of dat mogelijk zou zijn, kwam ze er pas achter dat het meisje in gewijde grond begraven is. Dit gaat in tegen het atheïsme van beide ouders.

Die hebben daarom de Anglicaanse kerk het verzoek gedaan om Lizzie op te mogen graven en te mogen herbegraven in niet-gewijde grond. Gewoonlijk worden zulke verzoeken afgewezen, maar omdat het volgens een kerkrechtbank om een oprecht misverstand ging, hebben ze het verzoek nu toegewezen.

Sagan ondanks verwondingen van start in achttiende rit Tour

Peter Sagan is in de zeventiende etappe hard ten val gekomen. De groenetruidrager trok voor onderzoek direct naar het ziekenhuis. "Vijftig procent kans dat hij morgen nog de start haalt", zei de ploegdokter.

Er is nog niet vastgesteld of Sagan iets heeft gebroken, omdat zijn heup momenteel te gezwollen is om foto’s te maken. De Slowaakse wereldkampioen is zelf zeer positief dat hij morgen aan de start komt, maar de ploegdokters houden nog een slag om de arm.

In de afdaling van de Col de Val Louron-Azet kwam de Slowaakse wereldkampioen met een 67,5 kilometer in aanraking met het asfalt. Sagan kon wel zijn weg vervolgen en kwam binnen op ruim 26 minuten van de winnaar Nairo Quintana.

Sagan is mathematisch al zeker van groen, maar dan moet hij wel Parijs halen. Alexander Kristoff staat op dit moment op de tweede plaats in dat klassement.

Update 11:21

Sagan gaat donderdag ondanks zijn verwondingen gewoon van start in de achttiende etappe van de Tour de France. "Hij heeft pijn, maar hij zou de wereldkampioen niet zijn als hij de uitdaging niet zou aangaan. Sagan staat aan de start van de achttiende etappe", meldt BORA-hansgrohe op Twitter

Vijftig procent kans dat Sagan morgen aan de start komt na valpartij (Pro Shots / Action Images)
Vijftig procent kans dat Sagan morgen aan de start komt na valpartij (Pro Shots / Action Images)

Aaero krijgt drie nieuwe nummers in Monstercat Pack

Muziek- en ritmegame Aaero komt binnenkort met zijn tweede DLC-pakket. Het pakket voegt drie nieuwe nummers toe van het Canadese EDM-label Monstercat.

Ontwikkelaar Mad Fellows heeft in samenwerking met Monstercat de volgende drie nummers geïmplementeerd in hun game:

  • "Outsiders" - Muzzy (feat. Charlotte Haining)
  • "We Won't Be Alone" - Feint (feat. Laura Brehm)
  • "Echoes Of The Past" - Protostar

De Aaero Monstercat Pack is vanaf 8 augustus beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Tour: Etappe 18 - De 678e aankomst in Pau

FOK!'s favoriete schrijver van wielervoorbeschouwingen, Rellende_Rotscholier, is er vandaag vrij duidelijk over: de Tour trekt naar Pau en dat is eigenlijk gewoon ontzettend kut. Pau is namelijk onvermijdelijk, het is er altijd weer en dan is het - midden in de slotweek - ook nog eens een vlakke rit van niks.

We laten het woord over de koers dan verder ook aan de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, die meer dan de moeite van het lezen waard is. In elk geval meer dan de moeite van het kijken naar ongeveer de 678e finish in Pau. Om 13.55 uur gaan de heren van start en dan zien we morgen wel wat het geworden is.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Wielrenner betrapt op halve apotheek aan doping

De Iers-Australische wielrenner Michael Fitzgerald was er een beetje klaar mee dat hij niet echt lekker mee kon komen in het peloton. Helaas kiezen renners, zoals zoveel sporters, dan wel eens voor een verboden middeltje, maar onze Michael nam gelijk drastische maatregelen...en werd betrapt.

Het Australisch antidopingagentschap ASADA heeft donderdag laten weten dat de 29-jarige Fitzgerald een schorsing van vier jaar uit moet zitten. Hij heeft vier verschillende overtredingen begaan: het bezit van verboden middelen, poging tot het gebruik van verboden middelen, poging tot gebruik van verboden methoden en het daadwerkelijk gebruiken van verboden middelen.

De lijst op de website van ASADA is redelijk uitgebreid: EPO, testosteron, DHEA, Michael mikte het allemaal achterover en gooide er ook nog even een bloedtransfusie achteraan. Veel mocht het allemaal niet helpen, want verder dan een beetje achterin het peloton van Ierland's voornaamste koers finishen kwam hij niet.

Man gooit bom naar Amerikaanse ambassade, alleen dader gewond

Bij de Amerikaanse ambassade in Peking zou zich donderdagochtend (Nederlandse tijd) een explosie voor hebben gedaan, zo melden onder meer Bloomberg en AP. Op beelden vanuit de Chinese hoofdstad is rook te zien, volgens berichten veroorzaakt door de explosie.

De ontploffing vond naar verluidt plaats in het Chaoyang District, waar naast de Amerikaanse ambassade ook diverse andere landen hun vertegenwoordiging in China hebben zitten. 

Wat er precies aan de hand is is nog onduidelijk.

Update 10.45 uur
Inmiddels is meer duidelijk over wat er is gebeurd. Rond één uur 's middags, lokale tijd, probeerde een 26-jarige man uit de provincie Binnen-Mongolië een zelfgemaakte bom naar de ambassade van de VS te gooien. Dat ging niet helemaal goed en alleen de man zelf raakte gewond, alvorens hij werd opgepakt, zo meldt de lokale politie.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het een 'individuele' zaak. Twee uur eerder was er overigens ook al gedoe bij de Amerikaanse ambassade: een vrouw goot benzine over zich heen, maar kon opgepakt worden voor ze zichzelf in de fik stak.

Blu-ray: Tomb Raider

Lara Croft is terug! Het personage uit de populaire Tomb Raider-actiegames dat het ook wist te schoppen tot het witte doek is na 8 jaar weer te zien in de bioscopen. De iconische Lara Croft werd allereerst natuurlijk vertolkt door Angelina Jolie, maar in het nieuwste Tomb Raider, dat sinds kort uit is op (4K) blu-ray neemt actrice Alicia Vikander het stokje van haar over. En hoewel Vikander hard heeft getraind voor deze rol wat ook goed te zien is, komt zij toch niet helemaal tot haar recht als Lara Croft. Het resultaat is een voorspelbare doch vermakelijke actiefilm die laat zien hoe de jonge Lara de transitie maakt tot de strijdlustige Tomb Raider met de befaamde dubbele pistolen. 

"Je ziet direct dat Ziyech en Tadic elkaar opzoeken"

Erik ten Hag was woensdagavond tevreden na de 2-0 overwinning van Ajax op Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League.


"Het was een schitterende Europese avond. Een mooi begin van de competitie. We zijn net bij elkaar en als je dit dan op de mat kan leggen... Goede aanknopingspunten", vertelt Ten Hag in gesprek met Ziggo Sport.

Ajax hield voor het eerst sinds negen Europese wedstrijden 'de nul'. Frenkie de Jong krijgt een compliment van zijn trainer: "Vorig seizoen stond het ook als een huis, totdat Frenkie geblesseerd wegviel. Echt genieten om te zien hoe hij daar invulling aan gaf. Iedereen weet ook dat hij op het middenveld het ritme van de ploeg kan bepalen."

Aanwinsten Daley Blind en Dusan Tadic begonnen op de bank en maakten in de tweede helft hun opwachting en dat zorgde voor groot enthousiasme bij het publiek. "De sfeer in het stadion was de hele avond goed. Ik vond het prachtig hoe het publiek reageerde op Tadic en Blind, toen gebeurde er echt wat. Daar hadden we ook een beetje op ingespeeld. Je ziet direct dat Hakim Ziyech en Tadic elkaar opzoeken, dat zijn rasvoetballers en die begrijpen en vinden elkaar direct. Dat klikt."

Ten Hag wil van een luxeprobleem niet praten, nu hij zijn selectie op de geblesseerden Hassane Bandé, Kasper Dolberg, en Joël Veltman na redelijk compleet lijkt te hebben. "Het zou kunnen dat ik een luxeprobleem krijg, maar dat is alleen maar goed. Als het goed is gaan we ook heel veel wedstrijden spelen, dus we zullen iedereen nodig hebben."

Waterpolosters voor derde keer op rij naar EK-finale na winst tegen Hongarije

De Nederlandse waterpolosters hebben voor de derde keer op rij de EK-finale bereikt. In Barcelona won Oranje met 8-7 (2-1, 3-3, 2-1,1-2) van Hongarije, dat twee jaar geleden nog in de finale won van Nederland.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga neemt het in de finale op tegen Griekenland, dat in de andere halve finale met 11-9 te sterk was voor Spanje.

Hongarije kwam na vijf minuten spelen op een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Illes. In het eerste kwart wist Oranje de score nog om te draaien dankzij treffers van Sabrina van der Sloot en Ilse Koolhaas.

In het tweede kwart had keepster Laura Aarts een hoofdrol met drie geweldige reddingen. Desondanks wist Hongarije terug te komen tot 4-4 na een 1-3 achterstand. De Nederlandse waterpolosters liepen halverwege het derde kwart weer uit naar een 7-4 voorsprong.

Hongarije kwam terug tot 7-6, maar twee reddingen van Aarts voorkwamen de gelijkmaker. Met nog vijf minuten te gaan bracht Maud Megens het verschil weer op twee doelpunten.

Hongarije gaf echter nog niet op en met nog vier minuten spelen kwam de huidig Europees kampioen terug tot 8-7. Oranje kreeg in het slot enkele goede kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar slaagde daar niet in. In de slotsecondes Hongarije kreeg nog goede kans om de gelijkmaker alleen lag Aarts opnieuw in de weg. Daardoor staat Nederland voor de derde keer op rij in de EK-finale.

Paranoďde Brit bestormt politiebureau

Een Britse toerist was woensdag flink de weg kwijt. Dat schrijft het team van Politie Amsterdam Centrum-Burgwallen op Facebook. Rond het middaguur sprong de man over de publieksbalie en schreeuwde in het Engels dat hij werd achtervolgd en dat zijn ouders in gevaar waren. 

Volgens de politie kwam de man 'extreem verward' over en bleef hij wartaal uitslaan. Hierbij probeerde hij verder het bureau in te komen. Een agent die zich bij de balie bevond  wist de man te tackelen waarna ze samen op de grond belandden. Nadat de man onder controle was gebracht werd hij gefouilleerd op wapens. Deze bleek hij niet bij zich te hebben. 

De politie heeft uiteindelijk een 'psycholance' laten oproepen, een speciaal uitgeruste ambulance met gespecialiseerde verpleegkundigen die getraind zijn in het behandelen van verwarde mensen. Volgens de verpleegkundigen was de Brit sterk onder invloed van drugs, waardoor hij last van paniekaanvallen had. De man werd overgebracht naar een zorginstelling zodat hij de zorg kan krijgen die hij nodig heeft. 

Paranoïde Brit bestormt politiebureau (Foto: Politie Amsterdam Centrum-Burgwallen)
Paranoïde Brit bestormt politiebureau (Foto: Politie Amsterdam Centrum-Burgwallen)

Amsterdamse politiek is klaar met ongehoorzame bakfietsbezitters

VVD, CDA, Forum voor Democratie en Denk hebben het stadsbestuur gevraagd om in te grijpen in de Frans Halsbuurt. Bewoners van de wijk hebben daar al wekenlang parkeerplekken bezet. 

De bewoners vinden dat automobilisten de nabijgelegen Albert Cuypgarage moeten gebruiken. Eind mei hebben ze daarom bakfietsen, plantenbakken en tafels op een groot aantal normale parkeerplaatsen neergezet. Ook hebben ze zelfgemaakte 'niet-parkeren-borden' geplaatst. Stadsdeel Zuid heeft onlangs aangegeven niet in te grijpen.

De vier oppositiepartijen spreken van een 'onacceptabele gang van zaken'. "Uiteraard begrijpen wij het verlangen van sommige bewoners naar meer ruimte op straat en het streven om meer auto’s onder de grond te krijgen. Wat echter niet kan is dat een groep bewoners op eigen houtje en in strijd met de regels een deel van de openbare ruimte in beslag neemt."

Overigens heeft wethouder Sharon Dijksma eind juni aangegeven dat alle zeshonderd parkeerplaatsen in de Frans Halsbuurt worden opgeheven. Volgens haar wordt de buurt zo mooier en veiliger. Automobilisten moeten hun auto dan in de Albert Cuypgarage neerzetten, daar is ook plek voor zeshonderd auto's.

Wanneer de parkeerplekken daadwerkelijk verdwijnen is onbekend. Als het aan VVD, CDA, Forum voor Democratie en Denk ligt, blijven de parkeerplaatsen tot die tijd wel beschikbaar voor bewoners. Ze vragen of het stadsbestuur het met hen eens is dat de 'illegale situatie' wordt beëindigd.

Ook willen ze dat het stadsdeel gevraagd of zo nodig gedwongen wordt in te grijpen.

Kirby Star Allies introduceert Adeleine & Ribbon

Kirby Star Allies krijgt morgen een gratis update die nieuwe speelbare personages toevoegt. Eerder hebben we al Daroach en Dark Meta Knight uitgelicht. Vandaag zijn Adelaine & Ribbon aan de beurt, een duo die samenwerkt. Adelaine verscheen voor het eerst in Kirby’s Dream Land 3. Later, verscheen ze samen met Ribbon in Kirby 64: The Crystal Shards.

Adelaine heeft de mogelijkheid om haar schilderijen tot leven te brengen. In deze game helpt Ribbon haar daarnaast om te vliegen. Kirby Star Allies kwam eerder dit jaar uit voor de Switch. De game legt de nadruk op samenspel tot en met vier spelers.

Ook de natuur heeft last van de hitte

Niet alleen mensen hebben last van de extreme warmte, ook in de natuur is een hitteplan opgesteld. Zo laten de bomen in het Vondelpark in Amsterdam hun bladeren vallen en dat is te zien in het straatbeeld. 

Nu lijkt het alsof de natuur in de war is, maar niets is minder waar. Als het zo lang zo warm is als nu, doet een boom wat hij eigenlijk al miljoenen jaren doet. 'Grote bomen kunnen wel 500 tot 1000 liter per dag opslurpen', vertelt boomconsulent Hans Kaljee. 'Dat houdt een boom niet vol vanwege de hoeveelheid verdamping, daarom laat hij zijn bladeren vallen en houdt een boom de hitte veel langer vol'.

150 liter per boom per dag
Grote oude bomen met veel wortels redden het wel. Jonge bomen die vorig jaar pas geplant zijn, hebben het veel zwaarder. Om die bomen in leven te houden, worden per dag driehonderd bomen bewaterd. 'Gemiddeld krijgt een boom tussen de 100 en 150 liter', vertelt hovenier Michael Kruithof. 'Per dag'.

In Buitenveldert is iets heel anders aan de hand. Daar laat de schors van alle platanen los. En niet een beetje, maar vrijwel de hele stam wordt kaal. 'Als het zo droog is als nu hebben de blaadjes meer water nodig dan dat er is. Teveel water gaat er dan weg en te weinig wordt er aangevoerd', legt Hans uit. 'Daardoor ontstaat er een vacuüm en krimpt de stam'.

'Ze kunnen wel tegen een stootje'
's Nachts, als het koeler is, zet de boom weer uit en dat kan de schors dus niet aan. Maar ook hiervoor geldt: zodra er wat regen valt, komt alles weer goed. 'Die bomen zijn wel wat gewend. We hebben ze al miljoenen jaren, dus ze kunnen wel tegen een stootje'.

Guacamelee 2 komt op 21 augustus uit

Guacamelee 2 komt op 21 augustus uit voor PS4 en pc, dat heeft DrinkBox Studios aangekondigd. De eerste game kwam alweer vijf jaar geleden uit, maar werd vaak naar nieuwe consoles geport. De sequel is wederom een metroidvania-game. Daarnaast heeft het natuurlijk ook nog steeds een mariachi/luchador Mexicaans thema.

Een van de grootste nieuwigheden in de sequel is het feit dat je nu veel meer acties kunt doen in je kip-transformatie. Ja, je leest het goed. Verder is er nu ook een mogelijkheid voor co-op tot en met vier spelers.

Anonieme brieven in zaak kofferbakmoord

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de zogenaamde ‘kofferbakmoord’ wil in contact komen met de schrijvers van drie anonieme brieven. De recentste kwam dit voorjaar bij de politie binnen. Naast de brieven doet de politie onderzoek naar de verloren gewaande telefoon van de omgekomen Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen. Ook zijn sporen gevonden op diens lichaam en kleding die mogelijk iets zeggen over de plaats waar het slachtoffer is omgebracht.

Het lichaam van Ralf Meinema werd vrijdagmorgen 31 maart 2017 gevonden in de kofferbak van zijn Mercedes. Deze auto lag op dat moment deels in het Stieltjeskanaal bij de gelijknamige plaats. De politie is sinds die tijd bezig om na te gaan wie verantwoordelijk is voor zijn dood en wat de achtergronden daarvan zijn. In de buitenwereld staat het misdrijf bekend als de ‘kofferbakmoord’.

Reparatie mobiele telefoon
In de auto lag een mobiele telefoon die van het slachtoffer bleek te zijn. Deze telefoon was door water zodanig beschadigd dat er geen gegevens uitgehaald konden worden. Ondanks pogingen van het NFI bleef de telefoon ongeschikt voor vervolgonderzoek. De politie heeft een expert verzocht de telefoon nogmaals te bekijken. Het toestel is uit elkaar gehaald en wordt beetje bij beetje opnieuw in elkaar gezet. Dit is een tijdrovend klus. Als het lukt het toestel te repareren, dan is het aannemelijk dat de politie inzicht krijgt in veel gegevens die op de telefoon bewaard zijn.

Gevonden sporen op lichaam en kleding
Uit forensisch onderzoek bleek dat er bepaalde sporen op het lichaam en de kleding van het slachtoffer zaten. Door het inzetten van bepaalde expertise en deskundigheid, onder meer van een ecoloog, is het team erachter gekomen dat het gaat om natuurlijke sporen. Het gaat om sporen van een bepaalde vegetatie gecombineerd met een soort granen. Dit geeft de politie een beeld van de soort plek waar het slachtoffer om het leven moet zijn gebracht. De politie is nu op zoek naar die plek die de combinatie van die vegetatie en het type graan mogelijk maakt.

DNA in de aangetroffen auto
In de auto die eind maart 2017 deels in het Stieltjeskanaal lag, is DNA aangetroffen. Het gaat om DNA van het slachtoffer, maar ook ander DNA. Het gevonden DNA komt niet overeen met DNA in de databanken. Dat kan betekenen dat degene die betrokken is niet eerder voor een ernstig misdrijf met politie en justitie in aanraking is geweest.

Anonieme brieven
Sinds de start van het onderzoek heeft de politie drie anonieme brieven gekregen. De politie gaat ervan uit dat twee brieven van dezelfde schrijver zijn. De derde brief, die de politie dit voorjaar ontving, is waarschijnlijk door iemand anders geschreven. Het onderzoeksteam kan vanwege het onderzoek niet delen wat de inhoud van de brieven is.

Toch is de inhoud zodanig interessant dat de politie graag in contact komt met de schrijvers. Dat kan via het algemene telefoonnummer 0900-8844, maar ook via het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Mensen die informatie willen delen over zware misdrijven, kunnen contact opnemen met het TCI. Een gesprek met dit speciale team is vanaf het eerste moment anoniem en strikt vertrouwelijk.

Beloning
Het Openbaar Ministerie heeft eerder een beloning uitgeloofd van € 15.000 voor de gouden tip die leidt naar de persoon of personen die verantwoordelijk is/zijn voor de gewelddadige dood van Ralf Meinema. De politie maakte dit in februari kenbaar.

FOK! Wat een weer: Sidder en beef! 37 graden lokaal!

Puff Puff!!  

Ja, we gaan ons nu opmaken voor de warmste dagen van dit jaar en misschien wel van de laatste jaren. Eerst zagen we gisterennacht en -ochtend een gebied met bewolking en zowaar ook wat verdampende neerslag over het midden van het land trekken. In de vroege uurtjes waren die buien nog wel actief en lieten op meetpunt Woensdrecht zowaar 25,5 mm regen achter. Daarna nam de activiteit snel af.

Ook ik puf en zweet me het apezuur terwijl ik dit type. Maar er zijn de gisteren zowaar onweersbuien ontstaan en die trokkken over het (uiterste) oosten van ons land. In Enschede is 10 mm gevallen. De zwaarste neerslag en donders bevinden zich momenteel nog wel boven Duitsland en ook die trekken nauwelijks westwaarts. Elders is het helder en nog steeds tussen de 27 en 31 graden.

Slapen werd afgelopen nacht lastig. Overal blijft het kwik rond of boven de 20 graden en wind staat er nauwelijks. een lokale bui is echter niet helemaal uitgesloten.

Vandaag: ALLE HENS AAN DEK! Om 09.00 is het al zeker 25 graden en rond het middaguur is de 30 graden op veel plaatsen al overschreden. Ook komt er morgen naar alle waarschijnlijkheid géén zeewind te staan, dus ook aan zee wordt de 30 graden zeker gehaald. Ik schat zo'n 30 op de Wadden tot jawel 37 graden in het oosten en zuiden. Dit is echt extreem. Ik kan jullie alleen maar adviseren om het rustig aan te doen. Misschien is dit wel iets te veel van het goede.

Toch is de kans op een heerlijke donderbui iets groter dan vandaag, dat zal maar plaatselijk zijn, maar als hij valt is het meteen een hele pittige!

Tot vanaond en veel sterkte!.  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Schotland bij zonsondergang (Foto: spylacopa_68)
De reis van Spylacopa_68 loopt bijna ten einde, maar de zonsondergangen zijn er momenteel prachtig! ( Foto: Spylacopa_68)Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Salt and Sanctuary onderweg naar Switch

De Souls-like side-scroller Salt and Sanctuary uit 2016 zal vanaf 2 augustus verkrijgbaar zijn op de Nintendo Switch voor €17,99. Het bedrijf BlitWorks is verantwoordelijk voor deze port naar de Switch.

De game kwam in maart 2016 uit op de PS4 en later in mei kwam de PC-versie uit. Het heeft echter een jaar geduurd na de originele release totdat de game portable werd en uitkwam op de PlayStation Vita. Destijds was de Switch al aangekondigd en werden fans juist enthousiast voor een Switch-versie. Vanaf 2 augustus zal deze dan alleen digitaal verkrijgbaar zijn, maar er zijn wel plannen voor een fysieke versie genaamd Salt and Sanctuary: Drowned Tome later deze herfst.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
©FOK.nl e.a.