FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van woensdag 25 juli 2018

Ziyech inspireert Ajax in eerste wedstrijd tegen Sturm Graz

Ajax heeft woensdagavond de eerste ontmoeting met Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League gewonnen. In Amsterdam werd het 2-0.

Miljoenenaanwinsten Daley Blind en Dusan Tadic begonnen de wedstrijd op de bank en zij zagen dat de eerste echte kans voor Ajax was. David Neres werd fraai vrijgespeeld door Lasse Schöne, maar raakte de bal helemaal verkeerd. De thuisploeg kwam bij het volgende moment goed weg. André Onana zat helemaal mis, maar de doelman werd geholpen door zijn verdedigiging die de bal van de lijn haalde.

Na een kwartier spelen kwam Ajax op voorsprong. Hakim Ziyech, de grote smaakmaker in de eerste helft, schoot vanaf een meter of achttien raak, waarbij doelman Jörg Siebenhandl blunderde. Klaas-Jan Huntelaar was dichtbij de 2-0, maar trof met een schot van afstand de paal. De Amsterdammers kregen in het vervolg van de eerste helft nog enkele mogelijkheden op de tweede treffer, maar vonden het net niet meer. Een treffer van Neres werd afgekeurd vanwege buitenspel en de Braziliaan slaagde er ook niet in om een voorzet van Huntelaar tot doelpunt te promoveren. Hij probeerde de bal met een hakbal binnen te werken, maar die poging mislukte.

De eerste kans van de tweede helft viel ook te noteren voor Ajax. Een uitstekende voorzet van Ziyech werd op doel gekopt door Huntelaar en doelman Siebenhandl kon met moeite redden. Een fout op het middenveld van Ajax zorgde ervoor dat Sturm Graz na 53 minuten kon counteren. Na een snelle uitval kreeg Fabian Koch de bal voor zijn voeten, maar hij schoot de bal naast, waarna Ajax ontsnapte aan een strafschop nadat De Ligt hard doorging op Koch.

Waar de Oostenrijkers geen strafschop kregen, kreeg Ajax die wel na een overtreding van Anastasios Avlonitis op Neres. Lasse Schöne ontfermde zich over het buitenkansje en stuitte in eerste instantie nog op Siebenhandl, maar schoot de rebound binnen: 2-0. De Deen verliet na 67 minuten het veld en Tadic maakte zijn debuut voor het elftal van Erik ten Hag. Uit een hoekschop, verdiend door de Serviër, kopte Huntelaar net naast.

Ajax bleef op zoek naar de 3-0, maar een volgende kans was wederom niet besteed aan Huntelaar. Een afgemeten voorzet van Tadic werd door de spits over de lat gekopt. Zes minuten voor tijd volgde de rentree van Blind in het shirt van Ajax, nadat hij Carel Eiting verving. Nadat Huntelaar wederom een grote kans had gemist, werd de spits vervangen door Kai Sierhuis, die daarmee zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers maakte.

Volgende week woensdag volgt de return in Graz, waarna de winnaar van het tweeluik een confrontatie wacht met Standard Luik.

Vijf jaar geëist voor trekken pistool op vol terras

Zakaria C. was flink bang, toen hij in het centrum van Zeist mishandeld werd door vier voormalige zakenpartners van de Nieuwegeiner. C. vluchtte naar het terras van café De Reünie, maar zijn aanvallers volgden hem razendsnel, waarna C. geen andere mogelijkheid zag dan zijn revolver te pakken, te richten op één van de aanvallers en de trekker over te halen.

Het revolver ging niet af, waarschijnlijk omdat er kogels inzaten die niet in dat vuurwapen thuishoorden. De advocaat-generaal vond echter dat dit evengoed goldt als 'poging tot doodslag'. Woensdag eiste het Openbaar Ministerie in hoger beroep dan ook vijf jaar celstraf. Eenzelfde straf legde de rechtbank Zakaria C. al eerder dit jaar op.

Vijf jaar geëist voor trekken pistool op vol terras (foto: pxhere)
Vijf jaar geëist voor trekken pistool op vol terras (foto: pxhere)

Zakaria C. had een ijzersterke verdediging; het wapen had hij tijdens de afranseling moedig van één van zijn belagers afgepakt, het was in ieder geval niet van hem. C. zat in de drugshandel, maar wilde niet meer voor zijn leveranciers handelen en het kwam al eerder tot een handgemeen. Daarom kreeg hij die dag slaags.

Het gerechtshof gelooft C. echter voor geen meter. Ze probeerden C. toe te laten geven dat hij het wapen zelf had aangeschaft, omdat hij bang was, maar C. bleef stug bij zijn eigen verklaring.

De advocaat van Zakaria C. maakt het verhaal van de verdediging nóg ongeloofwaardiger. Zijn cliënt zou hebben geweten dat het wapen niet werkte en alleen als dreigmiddel gebruikt kon worden. Daarom zou drie jaar gevangenisstraf een prima deal zijn.

Het Openbaar Ministerie wil daarnaast dat Zakaria C. ook nog een voorwaardelijke celstraf van twee maanden voor een eerder misdrijf gaat uitzitten. Het gerechtshof in Arnhem doet op 8 augustus uitspraak.

Penisloze man aangeklaagd wegens aanranding met 'onbekend voorwerp'

Het zal je gebeuren: je hebt als vrouw 2,5 jaar lang een relatie gehad en achteraf kom je er zomaar achter dat de betreffende man helemaal geen penis heeft. Best vreemd, zeker als je je realiseert dat je gedurende de relatie toch echt seks hebt gehad.

Het is het geval voor een vriendin van de Schot Carlos Delacruz, 35 jaren jong, die deze week voor de rechtbank moest verschijnen. Hij is door zijn ex-vriendin aangeklaagd wegens aanranding, want hij penetreerde haar - net als een latere vriendin - met een 'onbekend voorwerp'.

Het verhaal voor beide vrouwen is grofweg hetzelfde: de seks deed extreem veel pijn, waardoor het niet vaak gebeurde, beide dames hadden last van vaginale schimmel en in beide gevallen weigerde Delacruz zichzelf naakt te laten zien. De seks vond dan ook plaats in het donker.

Delacruz gaf toe dat hij beide vrouwen met een onbekend object gepenetreerd heeft, zonder hun goedkeuring. "De verdachte had een relatie met een van de vrouwen van mei 2013 tot januari 2016 en ze hadden in mei 2013 voor het eerst seks", aldus de aanklaagster.

"Ze geloofde dat ze werd gepenetreerd door zijn penis. De verdachte heeft geen penis", gaat ze verder. "Op een bepaald moment draaide de verdachte zijn rug naar haar toe en hoorde ze een condoomverpakking. De verdachte draaide zich om en penetreerde haar."

De aanklaagster vertelt verder dat meneer Delacruz tijdens de seks altijd het onderste deel van zijn piemel in zijn hand bleef houden. Zijn vriendin mocht hem alleen met kleding aan aanraken, want hij was naar eigen zeggen bijzonder onzeker over zijn lichaam - enigszins begrijpelijk.

"Gedurende de relatie twijfelde de vrouw er niet over dat haar vriend een penis had", zegt de aanklaagster. Een tweede vrouw, met wie Delacruz negen maanden een relatie had, maakte nagenoeg hetzelfde mee: pijn, donker, aanraken met kleren aan en het hele gebeuren.

In mei 2017 ging het stel uit elkaar en een maand later kwam de vrouw achter het geheim van Delacruz, waarna ze naar de politie stapte. Tijdens zijn hechtenis werd de man medisch onderzocht en hij bleek inderdaad geen penis te hebben.

In september hoort Delacruz zijn vonnis, maar ondertussen is hij wel voor onbepaalde tijd op de lijst met zedendelinquenten geplaatst.

'Moszkowicz doelwit mogelijke aanslag'

Bij het voormalige kantoor en woning van Bram Moszkowicz zijn drie ruiten ingegooid. De oud-advocaat zit al vier jaar niet meer in het pand, maar de letters van zijn naam staan nog steeds prominent op de gevel. 

Waarschijnlijk is deze actie in de nacht van dinsdag of woensdag gebeurd en de politie is nog op zoek naar daders of motief.

Hoewel de letters nog wel op de gevel staan, zit Bram Moszkowicz zelf al sinds 2014 niet meer in statige pand aan de Herengracht. Nu zit onder meer A.G.M. Holding in het kantoor, een vastgoedbeheerder, welke ook doelwit van deze debiele actie zou kunnen zijn.

De voormalig topadvocaat zelf is in 2012 uit het vak gezet door de tuchtrechter. Onlangs gaf Moszkowicz aan een terugkeer in de advocatuur te overwegen.

Reclame voor bijen, of bijen voor reclame?

Zoals iedereen wel weet ligt de bijenpopulatie onder vuur. Imkers worden voortdurend belaagd en bestolen van hun bijenkasten, en het gebruik van landbouwgif doet ook niet veel goeds voor de insectensoort. 

Daarom komt de gemeente Utrecht volgend jaar met een wereldprimeur. Een reclamezuil van (maximaal) 30 meter hoog. De constructie, die volledig is gemaakt van gerecyclede materialen, krijgt een zogenaamde 'honingraatstructuur' met nestkasten voor bijen. De berm rondom de mast wordt ingezaaid met een speciaal biologisch bloemenzaad zodat de bijen voldoende nectar kunnen vinden. 

Uiteraard moet er ook hier een slaatje uit worden geslagen door de gemeente; want de speciale bijenzuil wordt voorzien van twee grote digitale reclameschermen van 9 bij 12 meter. Het is de bedoeling dat de bijenreclamemast in het voorjaar van 2019 wordt opgeleverd. 

Reclame voor bijen, of bijen voor reclame? (Foto: FOK!)
Reclame voor bijen, of bijen voor reclame? (Foto: FOK!)

Regen brengt overlast en verkoeling in het oosten

Een buienfront dat vanuit Duitsland ons land in het oosten binnentrok heeft daar voor overlast en verkoeling gezorgd. Op sommige plekken is 60 millimeter regen gevallen.

In diverse plaatsen in Twente en de Achterhoek zorgde het noodweer dat vanavond voorbij trok voor de nodige overlast. In plaatsen als Overdinkel, Enschede en De Lutte kwamen straten blank te staan en moest het verkeer stapvoets door de straten. In Losser kwam de plaatselijke snackbar in de problemen door wateroverlast en de Universiteit Twente heeft te kampen met lekkages.

Voor wie niet meer weet hoe regen eruit ziet, hier zijn de (bewegende) beelden: 

De regen zorgde ook voor verkoeling:

Nickelodeon Kart Racers racet naar consoles in oktober

Uitgever Gamemill Entertainment heeft vandaag bekendgemaakt dat ze binnenkort een kartracer op de markt gaan brengen: Nickelodeon Kart Racers zal personages en locaties lenen van enkele kinderseries van het bekende televisienetwerk. 

In een kleine beschrijving noemt de uitgever de game een 'multiplayer racing game' waarin tot vier spelers tegelijk lokaal kunnen spelen, het is echter niet duidelijk of de game ook online multiplayer zal ondersteunen. De game krijgt vele personages uit twaalf verschillende series zoals Spongebob Squarepants, Teenage Mutant Ninja Turtles, Hey Arnold!, Rugrats en meer. De game telt maarliefst 24 verschillende banen, die ook geïnspireerd zijn door enkele Nickelodeon-series, dus Bikinibroek zal niet ontbreken.

Verder biedt de game volledig aanpasbare karts, power-ups en co-op en team-based modi. Nickelodeon Kart Racers zal 23 oktober beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

[Tour] En dat is één

Daar kwam een klein blauw mannetje naar boven op de Portet. Was het een smurf? Nou, zo goed als. Maar een echte klimmer en de Portet verdiende ook een echte klimmer als winnaar. Echte klimmers zijn Thomas en Dumoulin niet, Die klimmen op de macht. Toch deden zij ook goede zaken in het algemeen klassement. Froome niet, die kraakte en verloor tijd, maar schrijf hem nooit af. De laatste bergrit is nog niet geweest en wie weer komt hij al puffend weer boven drijven.

Franse agent ziet Froome aan voor fan en brengt hem ten val

Chris Froome heeft wel eens betere dagen gekend in de Tour de France. De renner van team Sky verloor in de zeventiende etappe tijd op de andere favorieten voor de eindzege en staat daardoor op de derde plaats om het algemeen klassement op 2.31 van zijn ploeggenoot Geraint Thomas.

Na afloop van de wedstrijd moest Froome nog de afdaling pakken om bij de ploegbus te komen. Samen met zijn persoonlijke beveiliger nam hij de afdaling, maar de Franse politieagent dacht dat hij een fan was op het parcours en bracht hem te val. Froome en zijn bodyguard waren daar niet al te blij mee.

Mocht het Instagram-filmpje niet werken, klik dan hier.

Hellblade: Senua's Sacrifice krijgt VR-versie

Ontwikkelaar Ninja Theory heeft een VR-editie aangekondigd van de in 2017 uitgekomen game Hellblade: Senua’s Sacrifice. Deze versie verschijnt 31 juli op Steam en is geschikt voor Oculus Rift en HTC Vive. Ben je al in het bezit van Hellblade: Senua’s Sacrifice of koop je deze in de toekomst, dan kun je de VR-editie gratis downloaden.

VR is een opvallende keuze voor Hellblade, aangezien de game een derdepersoonsperspectief heeft en niet gespeeld wordt vanuit het voor VR doorgaans gangbare eerstepersoonsperspectief. Ninja Theory heeft op verschillende manieren geprobeerd om motion sickness te minimaliseren en is uiteindelijk uitgekomen bij het besturen van hoofdpersoon Senua via hoofdbewegingen. Kijk bijvoorbeeld naar links en zij beweegt naar links terwijl de wereld meedraait. Hoe dit precies in zijn werk gaat en meer over het ontwikkelproces zie je in onderstaande video.

De normale versie van Hellblade: Senua’s Sacrifice is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De VR-versie is vanaf 31 juli verkrijgbaar exclusief voor Oculus Rift en HTC Vive, zowel stand-alone als als gratis download bij de normale versie. Een versie voor PlayStation VR staat helaas niet op de planning, heeft de ontwikkelaar laten weten op Twitter.

Fotograaf ingezet als VAR tijdens bekerwedstrijd

Tijdens het afgelopen WK voetbal zagen we de videoscheidsrechter al furore maken maar in Peru hebben ze een hele nieuwe versie van de VAR gebruikt, een fotograaf.

Tijdens de bekerwedstrijd tussen Retamoso FC en Auquiato de Pampamarca vloog een bal van Retamoso in het doel van Pampamarca, de scheidsrechter kende meteen het doelpunt toe. Er ontstond echter enige twijfel nadat de bal achter het doel bleek te liggen. De assistent scheidsrechter gaf een helder oordeel, de bal was niet in de goal gegaan en dus werd het doelpunt werd alsnog niet goedgekeurd.

Daar waren de spelers van Retamoso het natuurlijk niet mee eens. Gelukkig bleek er een fotograaf aanwezig die op het beslissende moment had afgedrukt. Na bestudering van de foto kende de arbiter alsnog het doelpunt toe.

Switch-versie Paladins is nu free to play

In juni lanceerde Paladins voor Nintendo Switch. De free to play-game was echter niet meteen gratis. De eerste periode moesten spelers het Founder's Pack kopen om te kunnen spelen. Dit pack bevat alle speelbare heroes, die je anders moet vrijspelen.

Aan deze periode is vandaag een einde gekomen, want Paladins is nu gratis te downloaden in de Nintendo eShop. De hero-based shooter biedt een ruime selectie aan heroes en cosmetics die met in-game currency gekocht kunnen worden. Deze currency kun je kopen of verdienen door de game te spelen en quests te voltooien.

Paladins is ook speelbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Recent is daar voor pc ook een Battle Royale-versie van uitgekomen onder de naam Realm Royale.

AZ verkoopt Jahanbakhsh voor recordbedrag aan Brighton

Alireza Jahanbakhsh vervolgt zijn loopbaan bij Brighton & Hove Albion. De Engelsen maken naar verluidt 25 miljoen euro over aan AZ.

De Iraanse aanvaller heeft een vijfjarig contract getekend bij de club uit de Premier League en krijgt daarmee de beloning voor een uitstekend seizoen. Jahanbakhsh kwam in 32 wedstrijden tot 21 doelpunten en kroonde zich daarmee tot topscorer in de Eredivisie.

De 24-jarige buitensspeler stapte in 2015 over van NEC naar AZ en droeg in totaal 84 keer het shirt van de Alkmaarders en vond daarin 34 keer het net. Voor de Nijmegenaren kwam hij tot 55 competitiewedstrijden en 17 doelpunten.

De 41-voudig international is de duurste aankoop ooit voor Brighton en neemt dat record over van Jürgen Locadia. De Nederlandse spits verruilde afgelopen seizoen PSV voor zeventien miljoen euro voor de Premier League. Jahanbakhsh is een recordverkoop voor AZ en lost Vincent Janssen af. De spits stapte twee jaar geleden voor 22 miljoen euro over naar Tottenham Hotspur.

"Alireza heeft zich de afgelopen drie seizoenen fantastisch ontwikkeld bij ons", vertelt directeur voetbalzaken Max Huiberts op de officiële clubwebsite van AZ. "De bekroning was natuurlijk afgelopen seizoen, waarin hij met zijn hoge aantal goals en assists liet zien klaar te zijn voor een volgende stap. Alireza heeft alles in zich om ook in de Premier League te kunnen slagen. Wij gunnen hem als mens en speler het beste toe bij zijn nieuwe club."

Te warm om een pint te pakken, Brasserie biedt uitkomst

Zin een koud pilsje op het terras, maar bang dat je schoenen vastkleven aan de straat? Ga naar Brasserie 1434 in Purmerend. Voor je aan tafel gaat zitten, wel even je schoenen en sokken uittrekken. 

'Vader betrokken bij zuuraanval 3-jarig zoontje'

De politie in het Engelse Worcester heeft inmiddels vijf verdachten in staat van beschuldiging gesteld in verband met een zuuraanval op een 3-jarig jongetje. Onder de verdachten is ook de vader van het jongetje, een asielzoeker uit Afghanistan die elf jaar geleden samen met zijn moeder vluchtte voor de oorlog.

De 39-jarige verdachte werd vorig jaar door zijn huidige ex-vrouw verlaten. Zij wilde, samen met hun drie kinderen, een nieuw leven opbouwen in Worcester, maar een foto van één van de kinderen in de krant, bracht de vader weer op het spoor. Hij en de andere verdachten worden vervolgd voor 'samenzwering met het oog op het toebrengen van ernstige lichamelijke verwondingen'

Het jongetje liep zaterdag bij de aanval brandwonden op aan gezicht en armen, maar mocht zondag alweer naar huis. Of en hoe lang het gaat duren voordat hij weer volledig hersteld is is nog onbekend. Ook is het nog niet bekend of het jongetje het doelwit was of toch de moeder.

700 kg cocaïne tussen de bananen

Woensdagochtend deden werknemers van een groothandel in Uitgeest een bijzondere ontdekking in een aantal dozen met bananen. Hierin bleek een partij van ruim zevenhonderd kilo vermoedelijk harddrugs te zitten.

Bij het openen van de dozen troffen medewerkers van het bedrijf plastic zakken met poeder aan. Het gaat hierbij mogelijk om cocaïne. Zij waarschuwden de politie die ter plaatse kwam en de partij drugs in beslag nam.

De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de drugs. Van de drugs zijn monsters genomen die forensisch worden onderzocht. Hieruit zal blijken om wat voor soort drugs het precies gaat. De partij drugs wordt vandaag nog vernietigd.

Dumoulin dacht dat Froome toneelspeelde

Na afloop van de zeventiende etappe in de Tour de France zei Tom Dumoulin dat hij in de slotfase twijfelde of Chris Froome echt stukging of een toneelstukje opvoerde. Uiteindelijk bleek Froome het echt lastig te hebben en verloor hij 42 seconden waardoor Dumoulin ten koste van de Brit naar plek twee steeg.

"Ik zag dat Froome het lastig had toen voor het eerst werd aangevallen, maar ik wist niet of hij aan het bluffen was of dat het echt was. Ik zat ook aan mijn limiet en wilde niet te vroeg aanvallen. Dan had ik daar alleen mijzelf mee gehad. Ik heb gewacht en toen bleek dat Froome echt niet kon," zo zei de renner van Sunweb.

Dumoulin was kapot na afloop. "Dit was alles wat ik in me had. Ik mag hopen dat dat ook voor de rest geldt. Ik kan dus niet anders dan tevreden zijn. Ik had gehoopt ook Geraint Thomas of Primoz Roglic te lossen, maar op dit moment moet ik blij zijn dat Froome kraakte."

Yates gunt Power de zege in Ordiziako Klasika (Pro Shots / George Deswijzen)
Yates gunt Power de zege in Ordiziako Klasika (Pro Shots / George Deswijzen)

Met Flair op de cover van WWE 2K19 Wooooo! Edition

2K Games laat weten dat 'The Nature Boy' Ric Flair op de cover staat van de WWE 2K19 Wooooo! Edition. Deze editie bevat naast de game onder andere een stukje robe door Flair zelf gedragen, een replica van de WWE Hall of Fame-ring, digitale content en meer.

De complete waslijst van wat er specifiek in de WWE 2K19 Wooooo! Edition zit:

 • Speciale verpakking
 • Exclusieve replica van de WWE Hall of Fame-ring
 • Exclusieve Funko Pop! figurine van Ric
 • Een stukje van een van de roze of paarse mantels van Ric
 • Gelimiteerde kaarten voor WWE SuperCard met daarop Ric en Charlotte Flair.

Natuurlijk krijg je nog de game erbij. Dat wordt de WWE 2K19 Deluxe Edition met daarin:

 • WWE 2K19 Season Pass
 • Exclusief speelbare WWE Hall of Famers uit de ’80s: 'Rowdy' Roddy Piper, Dusty Rhodes en Ricky 'The Dragon' Steamboat
 • Exclusief speelbare personages: 'Macho Man' Randy Savage (met uiterlijk van WrestleMania VIII) en Undertaker (met uiterlijk van 2002)
 • Exclusief speelbare arena: Starrcade 1983
 • Exclusief in-game kostuum: Ric Flair (WrestleMania 24 mantel) en Charlotte Flair (WrestleMania 32 mantel)
 • De WWE 2K19 pre-order bonus: speelbare Rey Mysterio en Ronda Rousey
 • Gelimiteerde kaarten voor WWE SuperCard, met daarop Superstar AJ Styles.

WWE 2K19 komt 9 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Prorder je de Deluxe Edition dan krijg je alle digitale content van de Wooooo! Edition erbij. Bestel je een van de twee edities, dan mag je op 5 oktober al beginnen met spelen.

Ritzege Quintana, Froome verliest tijd

Nairo Quintana heeft de zeventiende etappe in de Tour de France, van Bagnères-de-Luchon naar Saint-Lary-Soulan over 65 kilometer, gewonnen. De Colombiaan van Movistar kwam solo over de meet. Geraint Thomas behield het geel. Tom Dumoulin steeg naar de tweede plek dankzij tijdsverlies van Froome. Quintana staat nu vijfde, Kruijswijk zesde.

De start van de etappe was nieuw. Net als bij een autorace of MotoGP stelden de top twintig van het algemeen klassement zich schuin achter elkaar op.  Daarachter startten de rest in groepen van twintig. De bedoeling van het startexperiment was om de kopmannen vanaf de start te isoleren van hun knechten, waardoor de toppers man-tegen-man zouden strijden. Dat gebeurde echter niet, de kopmannen wachtten gewoon op hun knechten.

De rit ging wel gelijk bergop met de beklimming van de Montée de Peyragudes (1ste categorie, 14,9 kilometer à 6,7 procent) en er werd gelijk aangevallen. Kangert slaagde erin een gat te slaan met daarachter een grote groep met daarin ook Mollema. Edet wist de oversteek van de groep naa Kangert te maken, maar moest halverwege de klim lossen. Achter Kangert reden Herrada, Alaphilippe en Durasek. Kangert kwam als eerste boven. In de afdaling kreeg hij gezelschap van Alaphilippe en Durasek.

De volgende beklimming was de Col de Val Louron-Azet (1e categorie). De drie koplopers hadden een voorsprong van anderhalf minuut op een groepje met Valverde en ruim drie minuten op het peloton wat was uitgedund. Die voorsprong werd langzaam minder tijdens de beklimming. Alaphilippe kwam als eerste boven voor Kangert. Ze hadden 51 seconden op zes achtervolgers: Valverde, Fraile, Majka, Mühlberger, Martinez en Pellizotti. Durasek moest de twee laten gaan in de afdaling.

Op de slotklim op de Col du Portet (buitencategorie) naar Saint-Lary-Soulan moest Alaphilippe al gauw lossen en reed Kangert weer alleen voorop. De groep Valverde zat daar zo'n 50 tellen achter, het uitgedund peloton op een kleine drie minuten. Uit het peloton ontsnapte Quintana en hij sloeg een gaatje. Roglic was de volgende die wegsprong, en kreeg Froome mee in zijn wiel. Dumoulin zette zich op kop van het uitgedunde peloton en haalde de twee terug. Ondertussen was Quintana bij ploeggenoot Valverde aangekomen. Kangert had ondertussen nog bijna twee minuten op de groep favorieten.

Op ruim acht kilometer voor de streep werd Kangert bijgehaald door Quintana en Majka en hij moest gelijk lossen. Ze hadden een minuut op de groep met favorieten. Een kilometer later demarreerde Quintana, en liet Majka achter zich. Bardet moest intussen lossen uit de groep met favorieten. Kruijswijk probeede weg te rijden uit de groep favorieten, maar kreeg geen ruimte. Tussen Quintana en de groep reed Daniel Martin.

In de groep met favorieten waren het vooral Froome en Dumoulin die elkaar in de gaten hielden. Roglic demarreerde en hierdoor moest Froome lossen. Dumoulin en Kruijswijk konden wel bij blijven. Froome sloot even later weer aan. Dumoulin was de volgende die aanviel, Thomas, Roglic en Kruijswijk waren de enigen die konden volgen. Roglic viel weer aan, Kruijswijk moest passen, Thomas en Dumoulin konden volgen, al had de Nederlander het lastig. Intussen kwam Quintana als winnaar over de finish. Vlak voor de meet reed Thomas weg bij Dumoulin en Roglic en won daarmee een paar tellen. Froome verloor 42 seconden op Dumoulin waardoor de Nederlander nu tweede staat in de strijd om het geel.

Froome verliest tijd (Pro Shots / Action Images)
Froome verliest tijd (Pro Shots / Action Images)

NEC haalt Van den Berg terug naar Nederland

NEC heeft zich woensdag verzekerd van de komst van Joey van den Berg. De 32-jarige middenvelder wordt een seizoen gehuurd van Reading.

Na de huuroveenkomst tekent Van den Berg een eenjarig contract bij de club uit de Keuken Kampioen Competitie, met een optie voor nog een jaar. De linkspoot keert hiermee na twee jaar terug in Nederland, nadat hij afgelopen twee seizoenen tot 68 wedstrijden voor Reading kwam, waarin hij twee keer scoorde en drie assists gaf.

"In de eerste plaats ben ik heel trots dat ik voor NEC mag spelen", vertelt Van den Berg op de officiële website van NEC. "De club heeft er heel veel energie in gestoken om mij naar deze club te halen. Dat stel ik enorm op prijs. Daarnaast was ik direct geïnteresseerd, omdat ik het gevoel heb dat NEC hier met iets heel moois bezig is. Ik wil graag onderdeel zijn van dat project en veel successen boeken met de club."

Technisch directeur Remco Oversier is blij met de komst van de verdedigende middenvelder. "Met Joey halen we een speler binnen die met zijn winnaarsmentaliteit en ervaring een leiderschapsrol binnen onze selectie kan vertolken. Hij heeft niet alleen erg veel Eredivisie-wedstrijden in de benen, maar heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij Reading FC. Daarnaast is Joey multifunctioneel, gezien hij zowel op het middenveld als in de defensie uit de voeten kan."

Lyon hoopt Everton af te troeven in strijd om Mina

Olympique Lyonnais-voorzitter Jean-Michel Aulas stelt dat Yerry Mina liever voor de Fransen wil spelen dan Everton.

Mina heeft gesprekken gevoerd met Everton over een transfer naar de Premier League, waar de 23-jarige verdediger eerder gezegd had dat hij liever zou vechten voor een plek bij Barcelona, een half jaar na zijn komst van Palmeiras.

De Colombiaan is nu echter bereid om de Catalanen te verlaten om elders aan spelen toe te komen en zou naar Everton willen vertrekken. The Toffees hebben een bod van zeventien miljoen euro uitgebracht. Aulas is ervan overtuigd dat hij Mina naar het Goupama-stadion kan lokken.

"Ik heb in mijn gedachten een voorbeeld waar we in een gevecht zijn met Everton", vertelt Aulas in gesprek met Franse media . "Ik denk niet dat ze in de Champions League spelen. Er is inderdaad een gat qua inkomsten. Als we aan dezelfde speler denken, vertelde hij me dat hij liever voor ons zou spelen dan voor een club die niet in de Champions League speelt."

VVV slaat dubbelslag met middenvelder en aanvaller

VVV-Venlo heeft zich woensdag verzekerd met de komst van twee aanwinsten: Peter van Ooijen en Martin Samuelsen.

Dankzij het samenwerkingsverband met West Ham United wordt Samuelsen voor een jaar gehuurd. De lange aanvaller kwam als vijftienjarige in de jeugdopleiding van Manchester City en maakte in 2015 de overstap naar West Ham. De Noor kwam de afgelopen seizoenen op huurbasis uit voor Peterborough United, Blackburn Rovers en Burton Albion.

"Voor mij is VVV-Venlo een club die prima past in mijn ontwikkeling", vertelt Samuelsen op de officiële website van VVV. "De Eredivisie is voor iedere jonge speler een stap in de juiste richting. Als je het in de Eredivisie goed doet, is dat goed voor je reputatie als voetballer." Manager voetbal Stan Valckx stelt: "Hij is de creatieve man die we zochten in de aanval. Absoluut een groot talent die zijn kans bij VVV-Venlo moet gaan grijpen."

Van Ooijen komt transfervrij over van Heracles Almelo en heeft een contract getekend voor twee seizoenen. "We hebben het ook over mijn rol gehad als middenvelder of spelend aan de rechterkant. Ik mag wel zeggen dat ik met overtuiging voor VVV-Venlo gekozen heb." Valckx: "Peter is een ervaren speler die bewezen heeft goed uit de voeten te kunnen op diverse posities. We zijn zeer tevreden met zijn komst."

Godverdomme de raketjes zijn bijna op

Een paar weken geleden liet Georgina Verbaan nog weten niet gecharmeerd te zijn van de nieuwe smaak van de raketjes, die vermeende nieuwe smaak lijkt de gemiddelde Nederlander geen reet uit te maken. Ze lijken in geheel Nederland bijna overal uitverkocht. Godver., dan maar een split. #raketje dus.

Enorm vloeibaar watermeer gevonden op Mars

Onderzoekers hebben naar alle waarschijnlijkheid een enorm meer met vloeibaar water gevonden op Mars. Dat er water is op de rode planeet is al lang bekend, maar alles wat tot nu toe gevonden was lag opgeslagen in de permafrost onder de grond of ijskappen op de polen, zeker niet in vloeibare vorm.

Met behulp van de Europese sonde Mars Express zijn ijskappen onderzocht met de radar. Op de beelden bleek een gebied van zo'n twintig kilometer op de zuidpool van Mars in doorsnede eenzelfde reflectie terug te geven als de grote (vloeibare) meren onder het ijs van Antarctica en Groenland.

Al decennia wordt over het bestaan van een dergelijk meer gespeculeerd, maar er was nog nooit bewijs - of zelfs een serieuze aanwijzing - gevonden. De onderzoekers zeggen niks over de mogelijkheid van leven in het grote meer, maar het zou een prima startplek kunnen zijn voor een zoektocht.

Daar moet wel een kanttekening bij gezet worden: het water is stervenskoud en de druk is vanwege de ijskap erboven enorm hoog. Ook is het water vermoedelijk veel zouter dan het zeewater op onze planeet, waardoor leven moeilijk - maar zeker niet onmogelijk - lijkt.

Het bereiken van het (vloeibare) water is een forse uitdaging: het meer bevindt zich onder een ijskap van een dikke anderhalve kilometer. Voor de liefhebber zijn hier meer details te vinden over de bijzondere ontdekking.

Eend op Ameland vast in gesmolten asfalt

Ook de dieren hebben last van de warmte. Deze eend op Ameland zat met haar pootjes vast in het asfalt bij Ballum. 

Het asfalt is door de warmte erg zacht geworden en gesmolten. Ook de veren zaten onder de pek. Bovendien had de eend dorst en was ze gestrest. De dierenambulance van Ameland kon het beestje na een uurtje bevrijden. Het asiel Fûgelpits bij Lauwersmeer wast de eend. Het arme dier moet veel pijn geleden hebben, gesmolten asfalt is immers erg heet. 

Volgens medewerkers van de dierenambulance hadden ook fietsers last van het gesmolten asfalt. Er liepen allerlei sporen van fietsbanden over de gladde weg. De asfalttemperatuur kan met dit weer oplopen tot 80 graden. Omdat de eend zich bij het bevrijden verzette, kwamen ook de kleren en schoenen van de medewerkers onder de pek. Die zijn weggegooid. Hulde voor deze mensen die zich ook bij deze hitte zo inzetten voor de dieren die het even niet meer alleen kunnen redden!

Eend vast in gesmolten asfalt op Ameland, gered door dierenambulance
Eend vast in gesmolten asfalt op Ameland

Eend vast in gesmolten asfalt op Ameland, gered door dierenambulance
Eend vast in gesmolten asfalt op Ameland, hier al gered door medewerkers dierenambulance


Meer info: https://www.facebook.com/RTZAmeland/posts/1525836360851573

Zweedse probeert uitzetting te voorkomen

In Zweden heeft de 22-jarige student Elin Ersson geprobeerd om de uitzetting van iemand die naar Afghanistan gebracht zou worden voorkomen. Het vliegtuig van Turkish Airlines zou van Gotenburg naar Istanbul vliegen, maar liep vertraging op.

Zij heeft dit gefilmd en omschrijft in het Engels wat er gebeurt en waar zij mee bezig is. "Achter in het vliegtuig zit iemand die naar Afghanistan gebracht wordt. Daar is oorlog en als hij daarnaartoe gaat, wordt hij waarschijnlijk gedood. Ik verzoek jullie om zijn leven te redden”, zijn haar woorden. In de video is te zien dat zij meerdere malen wordt gevraagd om te zitten zodat de vlucht kan vertrekken. Echter weigerde zij dat, tot de man uit het vliegtuig werd gehaald. Ook probeerde een medepassagier haar telefoon af te pakken zodat zij toch zou gaan zitten en de vlucht kon vertrekken. Een piloot mag immers niet opstijgen als niet iedereen zit. "Pas als jullie hem van boord halen, ga ik ook!”, roept ze. Tussen de geïrriteerde passagiers krijgt zij ook steun van andere passagiers. Enkele mensen beginnen te klappen voor haar actie.

Pas na twee uur wordt de man van boord gehaald. Ook Ersson moet het vliegtuig verlaten, gevolgd door een applaus. Of, en welke straf Ersson krijgt is nog niet duidelijk. Turkish Airlines kan de vrouw aansprakelijk stellen voor de opgelopen vertraging en de politie kan een boete uitschrijven omdat zij niet naar de piloot luisterde. Wat er met de man gebeurd is, is niet duidelijk. Sommige Zweedse media zeggen dat de man verdwenen is, anderen zeggen dat de man later alsnog is uitgezet.

Onderweg opereren in Surgeon Simulator Switch

Het weinig serieuze, cartoony en voornamelijk hilarisch Surgeon Simulator gaat de sprong maken naar Nintendo Switch. Bossa Stuidios maakt dit bekend via Twitter. Eerder teaste de studio de port al, maar dat is nu dus officieel. De game lanceerde oorspronkelijk in 2013 en bereikte sindsdien een divers aantal platforms.

De game gaat gebruik maken van de Joy-Cons. Denk hierbij aan de HD-rumble en motion controls. Ook is de game lokaal in co-op te spelen en bevat het alle operaties. Verdere informatie ontbreekt nog, dus wanneer de game verschijnt en wat hij gaat kosten is nog niet bekend.

18-jarige opgepakt voor verkrachting studente

Dinsdagavond arresteerde de politie een 18-jarige Rotterdammer in het onderzoek naar de vekrachting in de Herman Bavinckstraat in Rotterdam. Hierbij raakte zaterdagochtend een jonge vrouw ernstig gewond.

De vrouw reed vanaf Rotterdam Centraal naar haar woning in de wijk De Esch. Ze kwam daar rond 05.30 uur aan. Kort nadat ze haar fiets buiten op straat op slot zette, werd ze aangevallen door een man en raakte daarbij dusdanig gewond dat zij met spoed is overgebracht naar het ziekenhuis en is geopereerd.

Vanaf afgelopen weekend zijn politie en justitie dag en nacht met deze zaak bezig geweest. Onderzoeksleider Albert Jansen is tevreden dat er in zo’n kort tijdsbestek een verdachte kon worden aangehouden: “Iedereen was ontzettend gedreven om zo snel mogelijk tot de aanhouding van de verdachte te komen. Hiermee maken we het leed van de vrouw, het slachtoffer, niet minder, maar we hopen dat het haar in ieder geval helpt bij de verwerking."

18-jarige opgepakt voor verkrachting studente (Foto: Stockfoto politie.nl)
18-jarige opgepakt voor verkrachting studente (Foto: Stockfoto politie.nl)

Yates gunt Power de zege in Ordiziako Klasika

Robert Power heeft de Ordiziako Klasika op zijn naam geschreven. De Australiër van Mitchelton-Scott reed in een wedstrijd van 165 kilometer door de Baskische heuvels samen met zijn ploeggenoot Simon Yates, waarna Yates Power liet winnen.

Juan Antonio López-Cózar van Fundación Euskadi eindigde als derde door de sprint van de achtervolgende groep te winnen. Hij bleef Fernando Barcelo (Euskadi-Murias) en Antonio Pedrero (Movistar) voor.

Voor Power is dit zijn eerste profzege in zijn carrière. De 23-jarige Australiër is de opvolger van Sergey Shilov op. In 2016 ging de zege in de Baskische wedstrijd nog naar Simon Yates.

Busongeluk België; twee Nederlanders zwaargewond

Bij een eenzijdig busongeluk in België zijn vannacht vier inzittenden zwaargewond geraakt, onder wie twee Nederlanders. De bus van het Diemense bedrijf Oostenrijk was onderweg van Amsterdam naar Londen. Dat meldt AT5.

Een Nederlandse vrouw heeft een hersenschudding en een andere vrouw een aantal botbreuken, schrijft NU.nl. De twee andere zwaargewonden komen uit Groot-Brittannië. Volgens Carlo Cahn van bus-brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer lijkt het met de buschauffeur mee te vallen, hij is lichtgewond geraakt en onderweg terug naar Nederland.

In de bus zaten twintig passagiers en de chauffeur, achttien van hen raakten gewond. Het gaat om passagiers met de Britse, Ierse en Nederlandse nationaliteit.

Het ongeval gebeurde op de snelweg E40 ten westen van Gent. Er waren op dat moment werkzaamheden aan de gang. Vermoedelijk merkte de chauffeur de wegafzetting te laat op en reed hij frontaal op een betonnen vangrail. Bij het incident waren geen andere voertuigen bij betrokken.

De bus is van het Nederlandse bedrijf Oostenrijk in Diemen. Dat bedrijf voerde in opdracht van het Franse Ouibus een lijndienst uit van Amsterdam naar Londen. Het voertuig vertrok gisteravond om 22.00 uur vanuit Amsterdam en zou vanochtend rond 7.00 uur aankomen in Londen.

MLB: Schoop helpt Orioles langs Red Sox, Phillies kloppen Dodgers na 6 uur

De honkballers van de Baltimore Orioles hebben dinsdagavond een knappe thuiszege geboekt. De Boston Red Sox werden met 7-6 verslagen en dat was deels te danken aan Jonathan Schoop.

De Nederlands international sloeg met een homerun in de derde inning ook een teamgenoot over de thuisplaat, terwijl hij dat in de zesde inning met een single deed. Vervolgens werd hij zelf ook nog aan een run geholpen en de Red Sox konden daar niet genoeg tegenin brengen.

In Philadelphia werd het een lange zit voor de toeschouwers van het duel tussen de Phillies en de LA Dodgers. Na negen innings stond het 4-4 en het duurde vervolgens erg lang voor er gescoord werd. Pas na bijna zes uur was het in de zestiende inning raak: Trevor Plouffe mepte de bal de tribunes in, nam ook nog eens twee teamgenoten mee over de thuisplaat en hielp de Phillies aan een 7-4 zege.

Uitslagen MLB dinsdag
Miami Marlins - Atlanta Braves 9-3
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 7-6
Philadelphia Phillies - Los Angeles Dodgers 7-4 (7 extra innings)
Toronto Blue Jays - Minnesota Twins 0-5
Cincinnati Reds - St.Louis Cardinals 2-4 (2 extra innings)
Cleveland Indians - Pittsburgh Pirates 4-9
New York Mets - San Diego Padres 6-3
Tampa Bay Rays - New York Yankees 0-4
Chicago Cubs - Arizona Diamondbacks 1-5
Texas Rangers - Oakland Athletics 10-13 (1 extra inning)
Milwaukee Brewers - Washington Nationals 5-4 (1 extra inning)
Kansas City Royals - Detroit Tigers 5-4
Colorado Rockies - Houston Astros 2-8 (1 extra inning)
Los Angeles Angels - Chicago White Sox 2-4
Seattle Mariners - San Francisco Giants 3-4

De Oakland Athletics lieten een geweldige comeback zien (Bron: YouTube)

Paay wint rechtszaak om plasseksfilmpje

Nederlands bekendste plasseksfan kan een schadevergoeding van 30.000 euro tegemoet zien. De rechter in Amsterdam heeft besloten dat GeenStijl en twitteraar Eendevanger (ene Michel V.) Patricia Paay moeten betalen wegens het verspreiden van haar beruchte plasseksfilmpje.

Vorig jaar lekte de boel uit - het filmpje dus - en daar raakte Paay, die het via WhatsApp zelf naar meerdere mensen had gestuurd, stevig van over de zeik. GeenStijl werd voor de rechter gesleept, want de site had anderhalf uur lang het bewuste filmpje online staan, verspreid door Michel V.

Advocaat Johan Langelaar is blij: "Het belangrijkste is dat het verspreiden van de video onrechtmatig was en dat mensen hopelijk beter na gaan denken voor ze zoiets doen." GeenStijl is van mening dat het slechts een tweet ge-embed heeft en dat het de beelden niet zelf publiceerde.

Overigens is GeenStijl ook wel enigszins gelukkig. Paay had het namelijk aangedurfd om het echt fantastische bedrag van maar liefst 450.000 euro te vragen, maar dat vond de rechter een beetje overdreven. 

GeenStijl en Michel V. zijn overigens hoofdelijk aansprakelijk: Paay moet 30.000 euro betaald krijgen, maar de partijen mogen onderling uitvechten wie wat gaat betalen.

Feyenoord haalt Clasie terug naar De Kuip

Feyenoord heeft komend seizoen weer beschikking over publiekslieveling Jordy Clasie. Het kind van de club wordt gehuurd van Southampton.

De 27-jarige Clasie was in Engeland op een dwaalspoor geraakt en Feyenoord was op zoek naar een vervanger voor de transfervrij vertrokken Karim el Ahmadi. Clasie wilde zelf ook maar wat graag terugkeren bij zijn oude liefde Feyenoord, dus een akkoord was zo gesloten. De middenvelder kwam als F-pupil al over de vloer bij de club en ontpopte zich bij de senioren tot sterspeler en aanvoerder in De Kuip. Hij speelde er uiteindelijk 155 duels, tot hij in 2015 de overstap waagde naar Southampton.

Daar kende hij vanwege zijn fysiek moeite om zich in de basis te knokken en afgelopen seizoen werd hij uitgeleend aan Club Brugge. Bij de Belgen vierde hij de landstitel, maar zelf blonk hij niet uit. In Rotterdam hoopt hij zijn oude vorm te hervinden. "Het voelt fantastisch om weer terug te zijn. Iedereen weet hoeveel deze club voor mij betekent. Ik ben Feyenoord natuurlijk altijd blijven volgen en ken nog heel veel jongens. Ik heb heel veel zin om me snel bij de selectie te voegen en kijk uit naar mijn rentree in De Kuip. In dat stadion spelen blijft toch magisch."

Technisch directeur Martin van Geel is ook blij om de zeventienvoudig international van Oranje opnieuw te verwelkomen. "Het is altijd fijn als een speler de club al door en door kent. Dit was voor ons ook nog eens een heel goed moment om Jordy via deze huurverbintenis aan de huidige selectie toe te voegen. Een win-winsituatie voor ons allebei."

De Zwaan stunt weer op World Matchplay, Van Barneveld geeft het weg

Darter Jeffrey de Zwaan heeft op de prestigieuze World Matchplay wederom voor een stunt(je) gezorgd. De 22-jarige Rijswijker won in de eerste ronde van Michael van Gerwen en was dinsdagavond te sterk voor Adrian Lewis, waardoor hij in de kwartfinales staat.

De Zwaan begon fantastisch en stond in no-time op 5-1, met een gemiddelde van dik boven de honderd. Lewis kwam wel wat terug en met een 121-finish werkte hij zich naar 7-5, maar een fraaie 120-finish van De Zwaan deed Jackpot gelijk weer pijn. 

Vanaf 10-6 leken de zenuwen toch even toe te slaan, terwijl Lewis juist uitstekend stond te gooien. De Engelsman won zo ineens drie legs op rij, nadat De Zwaan drie matchdarts op dubbel 20 liet liggen. In de volgende leg maakte hij het echter tóch af met een bijzonder fraaie 94-finish, eindigend met dubbel 18 en dubbel 20.

Raymond van Barneveld speelde de sterren van de hemel in de eerste legs tegen Gary Anderson, met gemiddeld dik 110 punten per beurt. Dat zakte na de eerste pauze echter wat in en vanaf 4-0 begon Anderson terug te komen.

Van Barneveld weigerde te capituleren en gooide achtereenvolgens 130 en 122 uit, beiden via de bullseye. Vanaf 7-4 ging het echter fout: de klad kwam erin en Anderson won vier legs op rij. Met 9-8 kwam Van Barneveld nog één keer op voorsprong, maar Anderson kwam terug en gooide het met 82 fraai uit: 9-11.

Joe Cullen zorgde eerder al voor een mooie verrassing door op indrukwekkende wijze gehakt te maken van Daryl Gurney: 11-3. Dave Chisnall kende een grandioze comeback tegen Michael Smith: Bully Boy kwam met 1-7 voor, maar Chisnall gaf niet op, begon geweldig te gooien en won met 11-8.

Oud-Ferrari-baas Marchionne (66) overleden

Voormalig Ferrari-president Sergio Marchionne is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Afgelopen weekend werd de Italiaan nog vervangen als president van de renstal, omdat er na een schouderoperatie - waarbij een kwaadaardige tumor verwijderd moest worden - complicaties op waren getreden.

Ferrari liet in een statement nog weten dat Marchionne niet meer in staat was om zijn taken als president - en CEO van Fiat Chrysler - uit te voeren. Inmiddels is ook duidelijk waarom: de Italiaan lag al enkele dagen in coma, nadat hij tijdens de operatie een hersenembolie kreeg, wat voor blijvende schade in zijn hersenen zorgde.

Marchionne was de drijvende kracht achter de grote veranderingen die bij Ferrari door zijn gevoerd. Van Fiat maakte hij weer een echte wereldspeler op de automarkt, Ferrari werd onder zijn leiding wederom een echt topteam in de Formule 1. De Italiaan zorgde ook voor de terugkeer van Alfa Romeo in de F1 en speelde een sleutelrol in de gesprekken over de vanaf 2021 geldende regels.

Blu-ray: The Strangers 2: Prey at Night

''Why are you doing this to us? - Because you were home''. Deze tagline komt uit de succesvolle horrorfilm The Strangers uit 2008, waarin een romantisch weekendje weg verstoord wordt door drie gemaskerde individuen. Deze debuutfilm van regisseur Bryan Bertino wist met een budget van 8 miljoen maar liefst een box-office van 82,4 miljoen Amerikaanse dollar te genereren. Logisch dan ook dat er een vervolgfilm is uitgekomen onder de noemer The Strangers 2: Prey at Night, die sinds kort in de winkelschappen ligt. Helaas weet deze film niet dezelfde indruk te maken, en het resultaat is meer een dertien-in-een-dozijn horror zonder verhaal of originaliteit. Positief puntje is de soundtrack, waarbij je als kijker lekker kan gruwelen op onder andere Bonnie Tyler's Total Eclipse of the Heart.

Atletiekunie gaat voor 7 EK-medailles

Op 6 augustus begint het EK atletiek in Berlijn, met een forse Nederlandse afvaardiging: 46 atleten gaan Nederland vertegenwoordigen. Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, heeft laten weten dat men tevreden zou zijn met zeven medailles. "Dan ben ik dik tevreden."

Roskam zegt dat het goed gaat met de atletiek en dat is niet onterecht: alleen op het vorige EK, waar Nederland het gastland was, deden er meer Nederlanders mee. "We hebben de bekende toppers, maar in de breedte gaat het ook goed, we zijn op veel onderdelen aanwezig."

Zeven medailles is zeker een realistische doelstelling. Dafne Schippers is weliswaar behoorlijk uit vorm, het zou nog altijd mogelijk moeten zijn om zonder de aanwezigheid van snelle Jamaicaanse en Amerikaanse concurrentes medailles te pakken op de 100 en 200 meter, mits ze in elk geval een beetje aardig weet te pieken.

Ook sprintster Jamile Samuel heeft met name op de 200 meter een kans, terwijl Nederland op de 4x100 meter bij zowel de vrouwen als de mannen tot de kanshebbers behoort, wel vooral achter de Britse teams. Op de 400 meter maakt Lisanne de Witte een kans, terwijl Liemarvin Bonevacia op de 400 meter - en samen met zijn teamgenoten op de 4x400 meter - tot de outsiders behoort.

Sifan Hassan is de topfavoriete voor goud op de 5000 meter, Nadine Visser heeft een prima kans om zich met onder meer Pamela Dutkiewicz en Alina Talay in de strijd om de medailles op de 100 meter horden te mengen. Tot slot is er nog Anouk Vetter, die op de zevenkamp zeker een kans heeft, hoewel goud wellicht wat veel is gevraagd.

Churandy Martina wil zijn Europese titel op de 100 meter verdedigen, maar hij is niet echt lekker in vorm. Susan Krumins zou op de langere afstanden mogelijk kunnen verrassen, Abdi Nageeye hoopt op een verrassing op de marathon en kogelslingeraar Denzel Comenentia mag ook niet helemaal afgeschreven worden.

Gilbert breekt knieschijf bij valpartij: "Ik heb geluk gehad"

Philippe Gilbert kwam in de zestiende etappe van de Tour de France zwaar ten val en brak in de afdaling van de de Portet d'Aspet zijn knieschijf, al reed hij de etappe nog wel uit. 

Voordat de Belg van Quick-Step Floors naar huis gaat liet Gilbert nog een videoboodschap achter op de Twitter-pagina van zijn ploeg Quick-Step Floors. "Ik heb geluk gehad", zegt Gilbert. "Ik ben blij met alle steunbetuigingen. Zo zie je wat voor een schitterende sport dit is. Ik heb wel een breuk in mijn knieschijf en zal een paar weken niet op de fiets kunnen zitten, minstens 4 a 5 weken."

"Ik wil iedereen bedanken voor de steunbetuigingen, ook de renners die zich om mij hebben bekommerd gisteren. Zo zie je hoe schitterend deze sport is."

"Ik keer nu naar huis om aan mijn revalidatie te beginnen. Na elke val sta ik weer op. De volgende overwinning zal dan extra zoet smaken. Hopelijk laat die niet te lang op zich wachten. Dit jaar zal te vroeg zijn, maar ik wil 2019 op een hoog niveau starten, zodat ik meteen kan winnen."

Dumoulin mikt in 2019 volledig op Tour de France

Sunweb gaat volgend jaar waarschijnlijk alles zetten op Tour winst met Tom Dumoulin, dat valt te lezen in de Telegraaf. "Wij willen natuurlijk ook een keer voor het allerhoogste gaan. En de eindzege in de Tour de France is het summum in het wielrennen", aldus teammanager Iwan Spekenbrink.

"Dumoulin bewijst in deze ronde dat hij hier ook voor de hoofdprijs kan meestrijden. Volgend jaar zullen we met een voorbereiding die helemaal op de Tour is gericht en met onze sterkst mogelijke ploeg van start gaan", zo laat de baas van Team Sunweb weten

"Dan moeten mannen als Wilco Kelderman en Sam Oomen ook helemaal in dienst van Tom rijden. Wellicht dat we daarbij nog een of twee versterkingen voor in de bergritten halen, maar ook onze talenten worden steeds sterker."

PSV veegt miljoenenbod uit Bordeaux van tafel

PSV kan een flinke klapper maken door Steven Bergwijn aan Girondins Bordeaux te verkopen, maar dat zien de Eindhovenaren niet zitten.

De twintigjarige Bergwijn staat nog drie jaar onder contract bij PSV en de club wil hem zo lang mogelijk behouden. Bordeaux hoopt het contract echter af te kopen met een groot deel van de miljoenen dat het binnenhaalde met de veelbesproken transfer van Malcom naar Barcelona. Dat levert de club 41 miljoen euro op en de Fransen zijn volgens De Telegraaf zelf bereid om het eigen inkomende transferrecord te verbreken.

Dat ligt nu nog op 13.5 miljoen euro, maar het dagblad heeft bronnen rondom de club uit wijnstreek Bordeaux gesproken en concludeert dat er een bod is uitgebracht waarmee Bergwijn in één klap de duurste aankoop ooit kan worden. Een concreet bedrag wordt echter nog niet genoemd. PSV bevestigt dat het een Franse aanbieding heeft ontvangen en geeft direct aan dat er niet te praten valt over een transfer.

In het verleden gaf PSV aan dat er voor Bergwijn minimaal twintig miljoen euro geboden moet worden, maar het lijkt er niet op dat zo'n aanbieding nu nog steeds voldoende is om de club te doen besluiten om de jongeling te verkopen. De Eindhovenaren zijn niet van plan om naast Santiago Arias nog een basiskracht te verliezen terwijl de competitiestart met rasse schreden nadert.

Bergwijn legt zich bij die situatie neer. De rappe buitenspeler sprak na de met 4-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Olympiacos met De Telegraaf en gaf aan hard gewerkt te hebben aan zijn spel. Hij is fitter dan ooit en oogt uiterst gedreven in de voorbereiding. Dat hij daarmee aandacht trekt van andere clubs is mooi, maar hij blijft in Eindhoven. "Als PSV mij niet wil laten gaan, is het niet aan mij."

Ook Mark van Bommel rekent erop dat de groeibriljant 'gewoon' in het Philips Stadion blijft. "Wij willen hem niet verkopen", bevestigt hij. De oefenmeester gaat wel uit van een vertrek van Santiago Arias. De rechtsback staat in de belangstelling van Napoli en heeft inmiddels toestemming gekregen om met de Italiaanse topclub te praten. Het zou gaan om een deal van ongeveer elf miljoen euro.

'Treinreizigers gezonder dan automoblisten'

Treinreizigers zijn fysiek actiever, lopen vaker en verder en hebben minder overgewicht dan autoreizigers. In Nederland gaan veel forenzen namelijk fietsend of wandelend van en naar het station. Dit maakt de keuze voor de trein gezonder dan de auto. Daarnaast zijn treinreizigers tevredener met hun gezondheid dan automobilisten. Dit staat in een brochure over de gezondheidseffecten van het reizen met auto of trein tijdens het woon-werkverkeer die het RIVM vandaag uitbrengt. Het RIVM deed onderzoek naar de fysieke gezondheid, mentale gezondheid en het risico op infecties bij autogebruikers en treinreizigers.

Uit verschillende internationale studies blijkt dat treinreizigers 8 tot 33 minuten per dag meer lopen dan automobilisten. Dit komt voornamelijk omdat zij een gedeelte van de reis van huis naar het station, en van het station naar werk wandelen. Treinforenzen lopen zo’n 2.000 stappen per dag meer dan autoforenzen. Daarnaast gebruiken veel treinreizigers in Nederland de fiets om naar het station te komen. Mensen die met de trein reizen hebben daarom gemiddeld een lagere BMI dan automobilisten. Meer bewegen en een lagere BMI verkleinen de kans op diabetes, kanker en hartziektes. Het verkleint ook de kans op een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk.

Voor zowel treinreizigers als automobilisten geldt: hoe langer de reisduur, hoe slechter de ervaren (mentale) gezondheid, de slaapkwaliteit en het welbevinden. Volgens de onderzoekers ervaren automobilisten doorgaans meer stress tijdens de reis. Treinreizigers zijn tevredener met hun gezondheid dan automobilisten, maar lijken ook vaker angstklachten te hebben. Of dat een gevolg is van hun keuze van vervoersmiddel is volgens de onderzoekers onduidelijk. Treinreizigers hebben echter weer een iets verhoogde kans op een infectie. De meeste ziekteverwekkers vind je echter nog steeds thuis en op de werkplek. En daarbij, volgens de onderzoeken verhoogt meer dan drie keer in de week reizen met het OV je weerstand.

'Treinreizigers gezonder dan automobilist' (Foto: FOK!)
'Treinreizigers gezonder dan automobilisten' (Foto: FOK!)

Tour: Etappe 17 - Zeer kort, zeer explosief

Protesterende boeren, pepperspray, het was allemaal wat gisteren en dan hadden we ook nog eens tot twee keer toe een valpartij van de leider in de koers. Philippe Gilbert dook over een muurtje, finishte de etappe maar start vandaag niet, Adam Yates gleed in de slotafdaling nog even lekker met de blote huid over het asfalt.

Vandaag wordt het een ander verhaal dan die nogal lange dag van gisteren. Het wordt namelijk de kortste reguliere etappe in zo'n beetje een eeuw tijd: 65 kilometer, met drie pittige beklimmingen. Geen fijne dag voor de niet-klimmers in het peloton, want die zullen aan de bak moeten om de tijdslimiet te halen in een bergetappe waarin het ongetwijfeld volle bak koers gaat zijn.

Enfin, de heren rijden van de finishplaats van gisteren, Bagnères-de-Luchon, naar Saint-Lary-Soulan, bovenop de Col du Portet. De uitgebreide voorbeschouwing is hier te lezen, inclusief allerlei details en trivia. De rit is kort, dus starten we later: om 15.15 uur gaan de heren van start, de finish wordt grofweg rond half zes verwacht. 

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)

'Sekswerk moet normaal zijn'

Vanaf de RAI in Amsterdam, waar deze week een grote aids-conferentie wordt gehouden, vertrokken gisterenavond zo'n tweehonderd sekswerkers en sympathisanten voor een mars door de stad. Dat meldt AT5 op haar website. 

Met de Global Sex Workers Manifestation vroegen ze aandacht voor de regels die belemmerend zijn in hun werk. Belangenbehartiger PROUD organiseerde de mars naar het Oudekerksplein.

Bankrekening geblokkeerd
Eén van de deelnemers was sekswerker Foxxy Angel. 'Ik had een bankrekening, zoals iedere Nederlander. Gewoon om mijn belasting te betalen. Toen ging in een cheque verzilveren en toen hebben ze die ongeldig verklaard en tegelijkertijd ook nog eens mijn bankrekening gesloten. Hoe moet ik dan mijn belasting betalen?', vraagt ze zich af.

Voor Foxxy Angel is het belangrijkste dat het stigma dat rondom sekswerk hangt, doorbroken gaat worden. 'Door dat stigma wordt ons een hoop ontnomen waar we recht op hebben. Ik haal heel veel voldoening uit dit werk. Ik vind het fijn om met mensen te werken. Ik vind het fijn om orgasmes te hebben en het geld is natuurlijk ook leuk meegenomen.'

De demonstratie begon niet voor niks bij de RAI waar op dit moment de grote aids-conferentie is. 'Je ziet dat over de hele wereld dezelfde problemen heersen. Er wordt raar tegenaan gekeken terwijl er wel gebruik van gemaakt wordt. Want anders zouden wij niet kunnen bestaan. Het moet wereldwijd genormaliseerd worden. Ik hoop dat het in Amsterdam kan beginnen', zegt Foxxy Angel.

Veel nationaliteiten
Aan de mars richting de Wallen deden, ondanks de warmte, zo'n tweehonderd mensen mee afkomstig uit veel verschillende landen. 'Het is voor de goede zaak. Dus dat hebben we er voor over', besluit Foxxy Angel.

FOK! Wat een weer: bloed- en bloedheet

Mogge!  

Heet hé? Ik vertelde het gisteren  rond etenstijd al dat het KNMI code oranje heeft afgekondigd voor de hitte. Dat heb ik zelf nog niet vaak meegemaakt. Meestal is het een dag of twee heel warm en koelt het daarna weer af. Nu echter duurt de warmte zeker vier dagen, en op een dipje op zaterdag na, is de warmte nog nog lang niet verdwenen. De droogte bevordert ook vaak nieuwe hogedrukvorming in onze omgeving. Af en toe zijn er wel kaarten die enige verstoring laten zien, maar een nieuwe rug van hogedruk smoort het in de volgende uitvoer weer in de kiem. Wij blijven aanhoudend warme tot zeer warme lucht aangevoerd krijgen uit het zuiden. 

Gisteren zijn we ook officieel over de droogte-grens van 1976 gekomen. Ook het einde van de droogte is absoluut nog niet in zicht. Een lokale bui is deze dagen wel mogelijk, maar dan vooral in de gebieden die het heetst worden. Dus met name het zuiden en oosten. Dit is echter maar een lokaal verschijnsel. 

Vannacht begonnnen we dan ook aan een serie tropennachten. Op veel plaatsen in het land kwam het kwik niet onder de 20 graden. Alleen op het platteland kon men daar iets onder zakken. In steden blijft de warmte ook echt plakken. De wind neemt ook weer af, dus van echte verluchting is ook geen sprake. Tevens komen er ook enkele wolkenvelden opzetten, maar de kans op een bui(tje) is niet bijzonder groot. 

Vandaag is het dan de tweede dag op rij dat we in De Bilt 30 graden halen. In het binnenland komen we uiteindelijk op ruim 33 graden uit en lokaal zelfs nog iets hoger. Ook langs de kust is 30 graden mogelijk, maar dan koelt het in de middag weer een paar graden af, omdat dan de zeewind weer opsteekt. Maar 26 graden is dan nog zeker niet koud te noemen natuurlijk. Achter de duinen is het al snel 28 tot 30 graden.

Heel misschien dat er dus die lokale onweersbui ontstaat.

De warmte doet er donderdag en vrijdag nog een schepje bovenop en dan kan het, hemeltje-lief, wel 37 graden worden in het binnenland. Bloed- en bloedheet dus. Dus code oranje is wel gerechtvaardigd.  Verder blijft er veel zon en is de kans op een onweersbui tamelijk klein.

Op zaterdag lijkt er één storing te passeren, maar daarover in de loop van de week meer.

Sterkte allemaal!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

De reis in Schotland (Foto: spylacopa_68)
En wederom een paar afwisselende plaatjes uit het mooie Schotland. ( Foto: Spylacopa_68)

De reis in Schotland (Foto: spylacopa_68)
Daar in Schotland is het weer iets afwisselender dan hier. ( Foto: Spylacopa_68)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Waarom fatshaming goed is

Vraag me niet waarom, maar laatst las ik een artikel over waarom fatshaming slecht is en iedereen het leven van dikke mensen gemakkelijk moet maken. Volgens de schrijfster om "samen een utopia te creëren waarin dikke mensen worden geaccepteerd". In de eerste instantie was dit lachwekkend, maar naarmate ik verder kwam ik het artikel vond ik het meer zorgwekkend. Fatshaming is namelijk niet slecht, teveel vet hebben is slecht.

Vakantie vooral geboekt via internet

In de zomerperiode van 2017 gingen drie op de vier Nederlanders (12,7 miljoen) een of meerdere keren op vakantie. Bijna negen op de tien vakanties werden in Europa doorgebracht, met Duitsland als favoriete bestemming. Een ruime meerderheid van de zomervakanties was via internet geboekt. Dit meldt het CBS op basis van het vakantieonderzoek over 2017.

In de zomerperiode van 2017, die liep van 29 april tot en met 30 september, gingen 12,7 miljoen Nederlanders bijna 23 miljoen keer op vakantie. Hiervan werden bijna 13 miljoen buiten de landsgrenzen doorgebracht, de overige 10 miljoen in eigen land. Gemiddeld duurde een vakantie in de zomerperiode 8 dagen. In totaal werd in de zomer van 2017 voor 12,4 miljard euro aan vakanties uitgegeven, net iets minder dan duizend euro per vakantieganger.

Vakanties vooral geboekt via internet
Twee op de drie Nederlanders boekten de accommodatie waarin zij tijdens hun zomervakantie verbleven al voor de reis. Dit geldt vooral voor vakanties in het buitenland, hiervoor boekte 73 procent een slaapplaats voor aanvang van de vakantie, tegen 56 procent bij binnenlandse vakanties.

Voor buitenlandse vakanties werd het verblijf meestal geboekt bij een reisbureau (41 procent), bij binnenlandse vakanties in meer dan de helft van de gevallen (55 procent) rechtstreeks bij de verhuurder van de accommodatie. Twee derde van de vakantieboekingen in de zomer van 2017 vond plaats via internet, terwijl ruim een op de tien vakanties persoonlijk bij een reisbureau of reisagent was geboekt.

Accommodatie bij 1 op de 5 zomervakanties niet vooraf geboekt
Bij ruim 19 procent van de zomervakantie in 2017 werd de slaapplaats pas na vertrek van huis vastgelegd, in 8 procent van de vakanties een dag tot een week voor vertrek. Ruim 20 procent boekte het vakantieverblijf drie maanden tot een half jaar voor vertrek, en 7 procent nog langer van tevoren.
In bijna 14 procent van de zomervakanties werd helemaal geen accommodatie geboekt. Het gaat dan voornamelijk om vakanties waarbij de verblijfplaats een eigen onderkomen (bijvoorbeeld een zomerhuisje) of een vaste standplaats voor caravan of tent is.

Favoriete bestemmingen
Bijna 90 procent van de buitenlandse zomervakanties had een Europese bestemming. West- en Zuid-Europa  waren hierbij het meest in trek, met achtereenvolgens 44 en 31 procent van de vakanties. Vakanties buiten Europa gingen voor het grootste deel naar Azië en Noord-Amerika.

De favoriete buitenlandse vakantiebestemming in 2017 was Duitsland, waar ruim 2,1 miljoen vakanties werden doorgebracht. Frankrijk (2 miljoen) en Spanje (1,5 miljoen) volgen als tweede en derde bestemming. Duitsland trekt vooral Nederlanders voor een korte vakantie (met maximaal drie overnachtingen), voor lange zomervakanties van vier of meer overnachtingen staat Frankrijk op de eerste plaats.

9 op de 10 vakanties in eigen land met de auto
De auto was ook in 2017 het favoriete vervoermiddel voor de reis naar de zomerbestemming. In bijna 90 procent van de vakanties in eigen land wordt gebruikgemaakt van de auto. Ook voor zomervakanties met een bestemming over de grens was de auto met 48 procent het meest gekozen vervoermiddel, gevolgd door het vliegtuig (43 procent).

Actieve vakantie vaker in eigen land
Nederlanders gingen in 2017 vaker op actieve vakantie in eigen land (25 procent) dan in het buitenland (15 procent). Een buitenlandse vakantie wordt daarentegen vaker op het strand doorgebracht dan in Nederland: 23 tegenover 9 procent. Ook stedenvakanties zijn vooral een buitenlandse aangelegenheid (15 procent in het buitenland tegenover 7 procent in Nederland).

Fietsvakanties zijn het meest geliefd als actieve zomervakantie in Nederland: 42 procent van alle actieve vakanties, tegen 14 procent van de buitenlandse actieve vakanties. In het buitenland is juist de wandelvakantie populair (53 procent, tegen 31 procent in Nederland).

Cijfers
De cijfers in dit nieuwsbericht zijn afkomstig uit het Continu Vakantieonderzoek (CVO). Het Continu Vakantieonderzoek (CVO) een jaarlijks onderzoek dat het CBS gebruikt om cijfers over het vakantiegedrag van de Nederlandse bevolking samen te stellen. Het CVO is een panelonderzoek, waarvan de leden elke drie maanden worden bevraagd over hun vakanties in het voorafgaande kwartaal. De jaarlijkse cijfers die op basis van het CVO worden gepubliceerd, zijn gebaseerd op deelnemers die bij alle vier de metingen van het betreffende vakantiejaar hebben gerespondeerd. Vanaf 2017 zijn dit ongeveer 8 000 personen (de netto steekproef).

Om de kwaliteit van de cijfers uit het CVO te kunnen blijven waarborgen, is het CVO in 2017 op enkele belangrijke punten gewijzigd. Zo is de netto steekproef vergroot van 6 500 naar 8 000 respondenten. Tevens is de doelpopulatie uitgebreid met Nederlanders met een migratieachtergrond. Door deze wijzigingen kunnen de uitkomsten van 2017 niet zonder meer worden vergeleken met die van 2016 en eerdere jaren.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.