FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 juli 2018

'Dodelijk zenuwgif zat in parfumflesje'

De 45-jarige Charlie Rowley wiens 44-jarige partner Dawn Sturgess eerder deze maand aan een Novichok-vergiftiging overleed, blijkt het spul in een "duur uitziende doos" te hebben gevonden. Hij dacht dat het parfum was en gaf het aan Sturgess, met fatale gevolgen. Dat vertelt Rowley in een interview met de Britse zender ITV.

Het ging om een glazen flesje in een doos, met een verstuiver die er los bijzat. De man had het een paar dagen in zijn huis in Amesbury. Dat ligt vlakbij Salisbury waar de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter eerder tenauwernood aan de dood ontsnapten nadat ze aan hetzelfde gif waren blootgesteld.

Dat leidde tot een internationale rel waarbij Rusland van betrokkenheid werd beschuldigd, wat het land ontkent.

Voordat Rowley het flesje als kado aan Sturgess gaf, deed hij de verstuiver erop, waarbij hij een beetje vloeistof op zijn hand morste. Dat waste hij er vervolgens onder de kraan af, wat hem vermoedelijk het leven heeft gered.

Hoofdpijn
Rowleys partner had minder geluk. Ze sprayde wat van het spul op haar polsen en wreef ze tegenelkaar. Na een kwartier klaagde ze over hoofdpijn en vroeg om een pijnstiller. Terwijl Rowley zocht zei zijn vriendin dat ze ze zich raar voelde en in het bad moest gaan liggen.

"Dat vond ik een beetje vreemd. Dus ik ging naar de badkamer en trof haar gekleed in het bad aan, en ze was heel erg ziek", aldus Rowley. Niet veel later werd hij zelf ook ziek. Sturgess overleed acht dagen later in een ziekenhuis in Salisbury. Rowley was enkele dagen geleden voldoende opgeknapt om het ziekenhuis te kunnen verlaten.

Hij zegt moeite te hebben zich te herinneren waar precies hij de doos heeft gevonden. Wel stelt Rowley dat zijn vriendin het merk erop herkende. De inhoud was in cellofaan verpakt, waardoor het ongebruikt leek. "Daardoor dacht ik dat het allemaal wel veilig was", zegt Rowley. "Het is beangstigend dat iets zo kan worden verhuld en vervolgens in het openbaar kan worden gevonden."

Er ging overigens geen lampje bij hem branden toen de inhoud van het flesje olieachtig bleek en niet naar parfum rook. "Ik dacht er verder niet bij na. Het is allemaal zo snel gegaan."

GVB op metroborden: 'Geen vervoer door sneeuw'

Reizigers die vandaag bij Station Zuid de metro in wilden, kwamen een wel heel bijzondere melding tegen. Op de borden was de tekst 'Metro 52 geen vervoer door sneeuw. Geintje Ibrahim' te lezen, meldt AT5.

Volgens het GVB kwam de melding door een miscommunicatie vanuit een testomgeving: 'We werken achter de schermen aan verbeteringen van het reisinformatiesysteem. Helaas is daarbij een onderdeel van de test op de displays in de stations gekomen.'

Ibrahim blijkt de projectleider van de testomgeving te zijn. Volgens het GVB kwam het bericht niet van hem, maar van één van de testers.

Imkers woedend over vandalisme en diefstal

Vorige week, op zowel 16, 17 als 18 juli zijn imkers in Brielle het slachtoffer geworden van moedwillig vandalisme. Maandag de 16e moesten zes bijenkasten het ontgelden. Op de 17e was het weer raak en werden er vier kasten omver getrapt. Nadat de imkers ’s avonds alles hadden ‘opgeruimd’ voor zover dat mogelijk was, bleek op 18 juli, om 06:30 uur, dat er wéér een bijenkast omver lag.

De schade aan de kasten is groot vertelt imker John. De kosten worden op dit moment geraamd op een kleine 500 tot 1000 euro. De schade aan de volken is nog niet vast te stellen, maar er sowieso één volk volledig kapot. John: “Aangezien de honingkamers volledig kapot waren is de honing in de broedkamers gelopen.” Hierdoor zijn de bijen als het ware ‘verdronken’ in hun eigen honing.

Volgens John kunnen de kosten erg hoog oplopen, aangezien ze ook stamkoninginnen telen. Volgens de imker zijn de daders bekend. Het zou gaan om twee mannen met een mediterraans uiterlijk, met een wit hondje. Ze zijn gezien door omwonenden, en inmiddels is er aangifte gedaan van de vernieling, compleet met de verklaringen en beeldmateriaal van de omwonenden.  

Ondanks dat er aangifte gedaan is van vandalisme en de daders waarschijnlijk bekend zijn, zal dat van weinig nut zijn voor de bijen die de aanval hebben overleefd; de verwachting is dat de volken niet sterk genoeg zijn en/of zich onvoldoende kunnen herstellen om de komende winter te overleven.

Complete kasten gestolen in Geervliet
Ook in Geervliet was het raak. Daar werd imker Alex Doupagne beroofd van drie kasten, compleet met volken. Volgens RTV Rijnmond is het voor zover bekend de eerste keer dat er bijen gestolen zijn op Voorne-Putten.

De dieven moeten de kasten bewust hebben uitgezocht, wat er op kan wijzen dat het om professionals gaat, want de zwaarste kasten zijn verdwenen. Alex: “Zwaar betekent meer honing en sterke volken”. De kasten die achtergebleven zijn, zijn door Alex direct veiliggesteld door ze bij een collega-imker neer te zetten.

Twee van de drie kasten die werden gestolen zijn bevolkt door een speciaal gekweekt ras, dat zeer zachtaardig is, en daarmee ook geschikt om les te geven aan kinderen. Het derde volk bestaat uit oer-Hollandse bijen:  “Die zijn heel agressief, dus ik hoop dat de dieven lekker veel gestoken worden”, zo uit Doupagne zijn woede over de diefstal.

Volgens Douoagne zijn bijenkasten niet te verzekeren. Volgens hem is het ook een probleem dat dieven lastig zijn af te schrikken.  Hij is bang dat hij er niet aan ontkomt om zijn kasten met GPS-zenders uit te rusten, iets wat een flinke kostenpost is uiteraard. Hij vindt het echter vervelender dat hij weer opnieuw moet beginnen: “Het duurt een tijdje voor je dit opbouwt en dat moet ik nu weer opnieuw gaan opbouwen.”

Stichting Bijen Zonder Zorgen
Inmiddels heeft Stichting Bijen Zonder Zorgen, ontstaan door een spontane actie op het FOK!Forum, contact gehad met imker John. De stichting wil graag iets voor deze (zwaar) getroffen imkers betekenen, maar dat kan alleen met jullie hulp!

Om de stichting te steunen kunnen jullie doneren, bijenbloemenzaad bestellen, of speldjes! De stichting biedt verschillende combinatiepakketjes aan. Wil je helpen om deze imkers te helpen? Neem dan een kijkje op deze pagina om te zien hoe je de stichting  kunt steunen! 

Imkers woedend over vandalisme en diefstal  (Foto: Imker John )
Imkers woedend over vandalisme en diefstal (Foto: Imker John )Imkers woedend over vandalisme en diefstal  (Foto: Imker John )
Imkers woedend over vandalisme en diefstal (Foto: Imker John )Imkers woedend over vandalisme en diefstal  (Foto: Imker John )
Imkers woedend over vandalisme en diefstal (Foto: Imker John )Imkers woedend over vandalisme en diefstal  (Foto: Imker John )
Imkers woedend over vandalisme en diefstal (Foto: Imker John )

Man gooit winnend lot in wasmachine, weg jackpot

Een Chinese man heeft er behoorlijk de pest in: de door hem gekozen getallen leverden hem 6,43 miljoen Chinese yuan op, een dikke 810.000 euro, ware het niet dat zijn lot in de wasmachine belandde.

De man uit Shanghai was dolgelukkig dat hij na tien jaar lang meespelen eindelijk de winnende getallen gekozen had, tot hij zich plotseling realiseerde dat zijn lot nog in zijn broekzak zat. De broekzak van een broek die hij al door de wasmachine geslingerd had, om precies te zijn, en dáár word je niet vrolijk van.

Van het lot was weinig meer over dan wat verfrommelde stukjes papier, waar zeker de helft van de inkt vanaf was gewassen. Het goede nieuws is dat zijn wasmachine prima werkt en ook inkt verwijdert, het slechte nieuws is dat de man niet geheel verrassend te horen kreeg dat de restanten van zijn lot niet werden geaccepteerd en dat hij dus naar zijn prijs kon fluiten.

Bridgespeelster krijgt 8 maanden dopingschorsing

Je kon er natuurlijk op wachten: een spraakmakende dopingzaak uit de snoeiharde wereld van de bridgesport. De 55-jarige Anna Licursi, tweevoudig Italiaans kampioene, is de sjaak: ze is voor acht maanden geschorst wegens overtreding van de dopingregels.

Het Italiaanse antidopingagentschap CONI is behoorlijk streng en test ook zeer veel amateursporters op doping. Italië staat daardoor steevast bovenaan de lijstjes met het hoogste aantal dopingovertredingen, want in de meeste andere landen worden amateurs niet zó nauwkeurig getest.

Enfin, mevrouw Licursi, kinderverpleegkundige in het dagelijks leven, werd eind vorig jaar betrapt op het plasmiddel chloortalidon, wat zij - net als vele anderen - gebruikt om haar bloeddruk te verlagen. Doorgaans vraagt en krijgt ze er toestemming voor, een zogenaamde therapeutic use exemption, maar dit keer vergat ze dat.

Aanvankelijk werd Licursi vrijgesproken, maar CONI zette door en eiste een schorsing, want volgens hen was een waarschuwing niet genoeg. De beslissing werd aangevochten en Licursi werd uiteindelijk voor acht maanden geschorst, tot begin volgend jaar.

Hond doodgeschoten na achtervolging

Een agent heeft vanochtend een hond doodgeschoten op de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam. Dat meldt AT5 op haar website. De politie had rond 8.30 uur een melding gekregen over twee ruziënde mannen op de Charlotte de Bourbonstraat.

Beide mannen hadden een hond bij zich en een van de honden had de andere hond aangevallen. Tijdens het gesprek met agenten ging de eigenaar van die agressieve hond er samen met zijn huisdier rennend vandoor.

Na een achtervolging kon hij op de Willem de Zwijgerlaan worden aangehouden door agenten. De hond viel de agenten daar volgens de politie echter aan. 'Een agent heeft drie keer geschoten op het beest', zegt een omstander tegen AT5.

De hond heeft de schoten niet overleefd. Een dierenambulance heeft de andere hond meegenomen. De wegrennende man is naar het politiebureau gebracht.

Foto's kun je hier vinden. 

Voetbalsters onder 19 missen halve finales EK op ťťn goal

Voor de Nederlands voetbalsters tot 19 jaar ging het EK in Zwitserland zo goed: Italië werd met 3-1 geklopt en met 1-0 werd voor het eerst van Duitsland gewonnen. Toch is het voorbij, want tegen Denemarken ging de ploeg dinsdag met 3-1 onderuit en dat was één goal teveel.

Coach Jessica Torny zag hoe Dajan Heshemi de Deense dames al na acht minuten op voorsprong bracht, maar Kayleigh van Dooren was na een kwartier goed voor de gelijkmaker. Een paar minuten later was het dan al 2-1, weer dankzij Heshemi, maar voor Nederland was dat nog acceptabel.

In de 51e minuut ging het echter fout: Janni Thomsen scoorde de 3-1 en Nederland wist de kansen niet af te maken. Doordat Duitsland met 2-0 van Italië won, plaatsten Duitsland en Denemarken zich voor de halve finales, net als Spanje en Noorwegen in de andere groep.

Tapia langere tijd uit de roulatie bij Feyenoord

Renato Tapia is voorlopig niet inzetbaar voor Feyenoord. Dat melden de Rotterdammers dinsdagavond via de officiële kanalen.

Hoe lang de Peruviaans international exact toe moet kijken, maakt de club echter niet bekend. Dat is onderdeel van het nieuwe beleid, waarin de club zich terughoudender opstelt met privé-informatie over spelers. De middenvelder is dus voor 'langere tijd' uitgeschakeld wegens een knieblessure.

Tapia, die ook centraal in de verdediging uit de voeten kan, raakte onlangs geblesseerd op het WK in Rusland, waar hij aan deelnam namens Peru. In de laatste groepswedstrijd tegen Australië liep de 22-jarige middenvelder een kwetsuur aan de knie op en moest zich na 63 minuten spelen laten vervangen. Tapia begon de verloren eerste groepswedstrijd tegen Denemarken nog in de basis en maakte toen bijna de negentig minuten vol.

In het tweede duel met Frankrijk, dat eveneens verloren werd, verdween hij naar de bank, om in de gewonnen wedstrijd tegen the Socceroos wel weer aan de aftrap te verschijnen. Afgelopen seizoen kwam Tapia, die in 2016 voor anderhalf miljoen euro werd overgenomen van FC Twente, tot vijftien wedstrijden in de Eredivisie namens de Rotterdammers. Hierin wist hij eenmaal te scoren.

De Rotterdammers zijn naar verluidt dichtbij het huren van Jordy Clasie, die op dezelfde positie uit de voeten kan als Tapia. De middenvelder staat onder contract bij Southampton, maar komt daar nauwelijks aan spelen toe. Daarom hoopt de Oranje-international zijn carrière nieuw leven in te blazen bij de club waar hij zijn debuut beleefde.

Ober verzint racisme en wordt ontslagen

Ene Khalil Cavil was een Amerikaanse ober, met de nadruk op 'was'. De beste man werkte in een restaurant in het Texaanse Odessa en claimde het slachtoffer geworden te zijn van racisme, maar dat bleek toch even anders te liggen en dus werd hij ontslagen.

Cavil gooide een foto de social media op van een kassabon, waarop zijn naam stond, inclusief een in vrij slecht Engels geschreven indicatie dat er van een fooi geen sprake zou zijn: "We don't tip terrorist", las de bon. Khalil, moslimachtige naam, dus terrorist, zal de gedachtegang van de simpele ziel die door Cavil bediend werd zijn geweest - zo dacht men in elk geval op social media, waar de ober veel steun kreeg.

De baas van het restaurant, Terry Turney, heeft nu echter laten weten dat zijn inmiddels ex-medewerker het hele verhaal verzonnen heeft. "We tolereren geen enkele vorm van racisme en zullen altijd snel en gepast reageren als het in een van onze eetgelegenheden plaats zou vinden, maar iemand ten onrechte van racisme beschuldigen is net zo zorgwekkend."

De BBC probeerde met Cavil in contact te komen om een en ander te bevestigen, maar dat lukte niet. Hij verwijderde zijn posts op Facebook ondertussen en herhaalde zijn claims tegenover andere media. Inmiddels is zijn Facebookaccount verdwenen en heeft hij tegenover een lokaal sufferdje zijn excuses gemaakt: "Het spijt me. Ik heb een grote, ernstige fout gemaakt en ik zit in het proces om de hulp te krijgen die ik nodig heb."

Gilbert: "Dat hebben we dan ook weer eens meegemaakt"

Het was vandaag schrikken in de zestiende etappe van de Tour de France. In de afdaling van de Portet d'Aspet maakte Philippe Gilbert, terwijl hij aan de leiding lag, een doodsmak. Gelukkig stapte hij vervolgens gewoon weer zijn fiets.

"Dat hebben we dan ook weer eens meegemaakt. Het was niet zo héél diep, ik denk zo'n vier meter”, aldus een laconieke Gilbert na afloop van de etappe. Uiteindelijk kwam de Belg ruim een half uur na ritwinnaar Julian Alaphilippe over de meet.

"Toen ik daar lag, dacht ik: ik heb alles gebroken. Ik durfde eerst niet te bewegen. Dat was schrikken." Hij werd door een motard weer op de fiets geholpen. "Ik heb gewacht, maar ze waren er gelukkig vrij snel bij.”

Gilbert was niet de enige die vandaag ten val kwam. Datzelfde gold ook voor Warren Barguil en Adam Yates.

Update 20:22 uur

Gilbert zal morgen niet meer van start gaan. Tijdens de zware valpartij zijn de banden van zijn linkerknie ingescheurd.

IsraŽl schiet Syrisch gevechtsvliegtuig neer

Het Israëlische leger heeft dinsdag een Syrisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. De Sukhoi vloog - in elk geval volgens Israël - in Israëlisch luchtruim, boven of nabij de Golanhoogten.

De Golanhoogten werden in 1967 door Israël veroverd op Syrië. Sindsdien is er flink wat discussie over het gebied, wat over het algemeen gezien wordt als door Israël bezet gebied, terwijl beide landen het voor zichzelf claimen.

Israël zegt bang te zijn dat de Syriërs, met Iraanse hulp, een poging willen doen de Golanhoogten te heroveren. Voor het eerst sinds 2011 hebben Syrische troepen er posities ingenomen. 

Airbnb-woning gebruikt als bordeel

Ze dachten een leuk bedrag te verdienen terwijl ze zelf op vakantie waren. Maar de vakantieverhuur van hun woning in de Rivierenbuurt pakte voor een Amsterdams stel heel wat minder leuk uit. Hun woning bleek te zijn gebruikt als illegaal bordeel, zo meldt AT5. 

'Er zaten witte vlekken op de bank en daar hadden we toen nog niet echt een idee van wat het kon zijn. Maar helaas zijn we gisteren op de hoogte gebracht', vertellen Paul en Irma (namen gefingeerd) aan AT5. De politie heeft ze laten weten dat hun woning gebruikt is voor prostitutie. 'Ze vertelden dat er sprake was geweest van prostitutie in onze woning tijdens de verhuur via Airbnb.'

Drie prostituees
Het adres liep in de gaten toen het op meerdere seks- en prostitutiesites verscheen. Agenten hebben de woning in de gaten gehouden en belden na een tijdje aan. 'Toen troffen ze hier drie prostituees aan en die hebben ze hier vervolgens laten zitten, waarschijnlijk voor het onderzoek.'

In een reactie laat de politie weten dat agenten inderdaad hebben kunnen vaststellen dat er prostitutie werd bedreven. De vrouwen bleken niet illegaal in Nederland te verblijven en volgens agenten was er ook geen sprake van mensenhandel. De prostituees werd gevraagd de woning binnen een paar dagen te verlaten.

'We durven niet meer op de bank te zitten'
'Wij hebben een woning van zestig vierkante meter met maar één slaapkamer en een bed en er zaten hier dus drie prostituees', vertelt Paul. 'Dus zaken als het matras, of zelfs het vloerkleed, de bank, wij durven er niet meer op te zitten.' Het stel heeft voor de tussentijd een luchtbed gekocht en dat over hun matras gelegd.

Maar eigenlijk willen Paul en Irma helemaal niet meer in hun woning zijn. 'Het voelt gewoon niet echt meer als thuis. Het is gewoon een heel naar gevoel. Het idee dat hier zoiets naars en illegaals heeft plaatsgevonden, dat voelt gewoon niet meer prettig om hier te wonen.'

Sleutel niet opgehaald
Paul en Irma verhuurden hun woning via Airbnb. De sleuteloverdracht besteedde het stel uit aan een sleutelbedrijf. Voor de eerste boeking werd de sleutel van de woning bij dat bedrijf opgehaald. Maar bij de tweede boeking gebeurde dat niet. Toch kwamen de prostituees binnen, mogelijk via een medewerker van het sleutelbedrijf of een schoonmaker.

Paul en Irma willen dat Airbnb opdraait voor de schade. De verhuursite zegt nu te onderzoeken of zij een rol hebben gespeeld in de zaak en zo ja, welke.

Overleden veteraan toch eregast bij Airborne Wandeltocht

Des Page, een Operation Market Garden-veteraan die enkele weken geleden overleed, is tijdens de komende Airborne Wandeltocht toch aanwezig als eregast. Samen met vijf andere veteranen was Page afgelopen jaar aanwezig tijdens de wandeltocht. Hij gaf na afloop aan ook dit jaar graag weer aanwezig te willen zijn.

Door een belofte van ex-para Chris Willmott aan Page gaat deze wens toch in vervulling. Willmott zal de 40 kilometer lange Airborne Wandeltocht in volledige uitrusting lopen met de as van Page in zijn rugzak. Na afloop van de wandeltocht zal de as verstrooid worden. 

Page was piloot van een glider tijdens de Slag om Arnhem. Hij mocht 95 jaar oud worden.

Vanuit London komen elk jaar nog een aantal van de welbekende taxi's naar Nederland gereden om de veteranen te brengen. Dit jaar zullen er volgens de organisatie van de wandeltocht 10 veteranen met de taxi's naar Nederland komen.

11 is echter het juiste aantal als het aan mij ligt. De as van Page telt voor mij mee.Heracles neemt 'enorm talent' over van Schalke 04

Heracles Almelo heeft zich dinsdag versterkt met Lennart Czyborra. De linksback komt over van Schalke 04.

De Duitse jeugdinternational heeft een contract getekend voor drie seizoenen, met een optie voor nog een jaar. "Ik ben blij om bij Heracles Almelo te zijn", vertelt Czyborra op de officiële clubwebsite van Heracles. "De eerste indruk van de club is erg goed. Het stadion en de mensen geven mij het gevoel dat dit de juiste keuze is. Mijn doel is om me bij deze club verder te ontwikkelen."

De negentienjarige verdediger speelde in de jeugdopleidingen van 1. FC Union Berlin, Hertha BSC en Energie Cottbus voordat hij in de zomer van 2015 de overstap maakte naar Schalke 04. Bij die club speelde hij voor Onder-17 en Onder-19. Czyborra speelde zes wedstrijden voor Duitsland Onder-18 en maakte in april zijn debuut voor Duitsland Onder-19.

"Lennart is een enorm talent", zegt technisch manager Mark-Jan Fledderus. "Hij heeft indruk gemaakt in de jeugdopleiding van Schalke 04 en heeft ook al in nationale jeugdelftallen van Duitsland gespeeld. We zijn trots dat Lennart voor Heracles Almelo heeft gekozen. Met zijn komst hebben we de positie linksachter nu dubbel bezet en daarmee naar wens ingevuld."

'Feyenoord gaat Clasie huren van Saints'

Jordy Clasie keert terug in De Kuip. De middenvelder van Southampton komt op huurbasis naar Feyenoord.

Volgens Voetbal International hebben beide clubs dat met elkaar afgesproken. Clasie droeg tussen 2010 en 2015 ook al het shirt van Feyenoord, waarna hij voor zo'n vijftien miljoen euro werd verkocht aan Southampton. Daar kwam hij na verloop van tijd steeds minder aan spelen toe.

The Saints verhuurden Clasie vorig seizoen aan Club Brugge, maar ook dat werd geen succes. Mede om privéredenen zou de 27-jarige middenvelder een terugkeer bij Feyenoord wel zien zitten. Clasie kwam zeventien keer uit voor het Nederlands elftal en zijn laatste Oranje-duel was in november 2016.

Feyenoord begint het nieuwe seizoen volgende week zaterdag met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen landskampioen PSV. Een week later is de eerste competitiewedstrijd, uit tegen De Graafschap, en tussendoor komen de Rotterdammers in actie in de voorrondes van de Europa League.

LottoNL-Jumbo verlengt contracten met De Tier en Wynants

Wielerploeg LottoNL-Jumbo heeft de contracten met de Belgen Floris de Tier en Maarten Wynants met een jaar verlengd.

De 36-jarige Wynants rijdt al sinds 2011 voor de Nederlandse ploeg. Zijn jongere landgenoot De Tier kwam vorig jaar bij de ploeg.

“Maarten is van grote waarde in de voorjaarsklassiekers en voor onze sprinters en klassementsrenners. Floris is een veelbelovend klimtalent”, zegt sportdirecteur Merijn Zeeman. “We werken aan het team van de toekomst en het is mooi dat Maarten daar deel van uit blijft maken. De komende maanden en volgend jaar zullen we ook verder werken aan de ontwikkeling van de klimkwaliteiten van Floris.”

Eerder verlengde de ploeg ook al de contracten van George Bennett en Antwan Tolhoek. Na twee seizoenen bij LottoNL-Jumbo moet Gijs van Hoecke op zoek naar een andere ploeg. Het aflopende contract van de Belg wordt namelijk niet verlengd.

'PSV en Napoli akkoord over Arias'

Santiago Arias lijkt PSV te gaan verlaten voor Napoli. Naar verluidt hebben beide partijen een overeenkomst bereikt.

Volgens CalcioNapoli24 is PSV akkoord met een Italiaans bod van elf miljoen euro. De betrokken advocaten zouden nu bezig zijn om het laatste papierwerk in orde te maken. Arias kan in Napels een contract voor vijf jaar ondertekenen, met een jaarsalaris van 1,1 miljoen euro.

PSV nam de 26-jarige Santiago Arias in 2013 over van Sporting Clube de Portugal. De Colombiaanse rechtsback speelde 172 wedstrijden voor de landskampioen, waarin hij 21 assists gaf en zelf tien keer scoorde. PSV speelde met de komst van Denzel Dumfries al in op het vertrek van Arias, terwijl ook Derrick Luckassen en Pablo Rosario rechtsback kunnen spelen.

Maandag meldde het Eindhovens Dagblad al dat Napoli zich officieel bij de Eindhovenaren had gemeld. Daarvoor had het management van de speler al toestemming gekregen om met de nummer twee van het vorige Serie A-seizoen te praten. Arias heeft in Brabant nog een contract tot medio 2019.

Tweede ritzege Alaphilippe in Tour

De zestiende etappe in de Tour de France, van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon, is gewonnen door Julian Alaphilippe. De Franse drager van de bergtrui kwam solo over de meet en pakte zijn tweede ritzege deze Tour. Mollema werd vierde, Gesink zesde.

Vanaf de start was het onrustig in het peloton. Men begon compleet aan de Côte de Fanjeaux van de 4de categorie. Barguil kwam daar als eerste boven. De koers werd toen even geneutraliseerd vanwege protesterende boeren, en na een kwartier kon de etappe weer worden hervat.

In het peloton probeerden verschillende renners weg te rijden, maar meer dan 20 tellen kregen ze niet. Er ontstond een kopgroep van acht man: Barguil, Impey, Bernard, Alaphilippe, Mühlberger, Valgren, Politt en Molard, die met een kleine voorsprong begon aan de Côte de Pamiers (4de categorie). Het peloton sloeg in grote brokken uiteen op de klim en er ontstond een nieuwe grote kopgroep, maar in de afdaling was alles weer samen.

Na alle schermutselingen ontstond er grote kopgroep van 44 man met Gesink, Slagter, Mollema, Minnaard en De Kort die wel de zegen kreeg. Aan de voet van de Portet-d'Aspet was de voorsprong van de kopgroep opgelopen tot zo'n negen minuten. Gilbert was een paar kilometer voor de klim weggereden uit de kopgroep en pakte een minuutje. Hij kwam met die voorsprong ook als eerste boven.

In de afdaling ging Gilbert over een muurtje het ravijn in. Hij klom zelf weer uit het peloton en stapte zelfs weer op de fiets en werd later weer door het peloton bijgehaald. Vooraan demarreerde Gesink en Caruso aan de voet van de Col de Menté (1ste cat. 6,9 km à 8,1%). Het verschil met de achtervolgers was echter klein. En net onder de top kregen Gesink en Caruso gezelschap van Mühlberger, Alaphilippe, Pozzovivo, Latour en Mollema. In de afdaling sloten een aantal renners van achter aan, waardoor de kopgroep 17 man bevatte.

Met een voorsprong van ruim tien minuten op het peloton begon de kopgroep aan de slotklim, Col de Portillon van de eerste categorie. Valgren demarreerde en kreeg Molard mee. Gesink ging de twee echter voorbij en Pozzovivo sloot bij de Nederlander aan. De kopgroep daarachter viel uit elkaar. Mollema probeerde ook de oversteek te maken en sloot bij de twee aan. Ook Yates, Alaphilippe, Izagirre en Soler sloten zich aan.

Yates reed vervolgens vooraan weg. Een sterke Gesink probeerde de Brit terug te halen, maar Yates liep langzaam uit. Een kilometer onder de top sprong Alaphilippe weg bij de groep Gesink/Mollema. Yates kwam als eerste boven, 17 seconden voor Alaphilippe. Yates ging in de afdaling, net als Gilbert eerder, onderuit maar kon wel weer op de fiets stappen. Alaphilippe ging hierdoor Yates voorbij.  Yates sloot zich aan bij een groepje met Mollema achter de Fransman. Maar ze slaagden er niet meer in om Alaphilippe weer bij te halen.

Code oranje voor hitte!

Het is zover: Het KNMI heeft  code ORANJE afgekondigd voor de hitte.

Deze is geldig t/m vrijdag.  Hou hier dus rekening mee en volg de adviezen van het hitteplan op. Ik denk echter dat jullie wel zo verstandig zullen zijn. Ik kom hier straks uitgebreid op terug in het weerbericht!

Stay tuned. Ik ga er nu aan beginnen. 

Kielkanaal (Foto: Interpretatie)
                                        Op de boot is het heerlijk. DIt is het Kielkanaal (Foto: Interpretatie)

Prins Harry ontmoet Nederlands Invictus-team

De Britse prins Harry heeft gisteren in Amsterdam uitgebreid met het Nederlandse Invictus Games-team gesproken. De sporters nemen in oktober in het Australische Sydney deel aan de internationale spelen voor gewonde militairen. De prins, die zelf in Afghanistan diende, is initiatiefnemer van de Invictus Games.

Hij herkende met zichtbaar genoegen enkele teamleden van de laatste spelen in Toronto, onder wie rolstoelbasketballer Marc van de Kuilen.

De hertog van Sussex zei deelnemen belangrijker te vinden dan winnen. “Het gaat om het herstel van de atleten. De Invictus Games zelf zijn daaraan ondergeschikt. Dat geldt ook voor het winnen van wedstrijden.”

Boodschap
De prins vroeg plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen deze boodschap uit te dragen aan de landen en teams die in 2020 deelnemen aan de spelen. Die vinden dan namelijk plaats in Nederland.

Prins Harry is in het land voor een internationale aidsconferentie, maar trok tijd uit om van gedachten te wisselen met delegaties van succesvolle jongeren.

Prins Harry ontmoet Nederlands Invictus-team (Foto: Ministerie van Defensie)
Prins Harry ontmoet Nederlands Invictus-team (Foto: Ministerie van Defensie)

'Bordeaux heeft PSV'er Bergwijn op het oog'

Steven Bergwijn is in beeld bij Bordeaux. Daar moet hij wellicht de opvolger worden van Malcom.

Bordeaux staat op het punt om Malcom te verkopen aan Barcelona of AS Roma. Het talent leek op weg naar Rome, maar op het laatste moment bracht Barça nog een bod uit, weet Goal . Volgens Voetbal International zien de Fransen in Bergwijn een goede opvolger voor de 21-jarige Braziliaan.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat PSV de 20-jarige aanvaller wil laten gaan. Bergwijn liet vorige week nog weten dat hij helemaal klaar is voor het nieuwe seizoen. "Ik verwacht heel veel van mezelf in het nieuwe seizoen. Of dat bij PSV is? Ja, ik blijf bij PSV. Van mij mag de competitie morgen beginnen."

De clubleiding van PSV liet bovendien eerder al weten dat Bergwijn sowieso niet voor minder dan twintig miljoen euro weg mag. PSV nam de Amsterdammer in 2011 over van de Ajax-jeugd. In oktober 2014 maakte Bergwijn zijn debuut in het eerste elftal.

Oudste Nederlandse veteraan overleden

Nederlands oudste veteraan André du Pon is gisteren in Vlaardingen op 105-jarige leeftijd overleden. Voor zijn inzet tijdens de mobilisatie in 1939 en 1940 ontving de sergeant buiten dienst het Mobilisatie-Oorlogskruis.

Du Pon vervulde in 1932 zijn dienstplicht bij 22 Regiment Infanterie in Ede. Voor de grote mobilisatie op 28 augustus 1939 werd hij als reservist weer opgeroepen.

Rond de Duitse inval is Du Pon gelegerd in Wijk bij Duurstede, Dodewaard, Opheusden en Kesteren. “Bij Vorkstation Kesteren hadden we de loopgraven aangelegd”, vertelt Du Pon vorige maand nog in een interview met de Defensiekrant. Om 4 uur ’s nachts op 10 mei openen de Messerschmitts, de gevreesde Duitse BF-109 jachtvliegtuigen, de aanval. “Het was chaos, we hadden nauwelijks wapens en munitie.”

Honger
Later krijgt zijn eenheid (het 46e regiment) aanvankelijk de opdracht naar de Grebbeberg te gaan. “Daarna kwam het bevel de brug bij Vianen in handen te houden en zijn we daar naartoe gaan lopen”. Of er nog gevochten is door zijn peloton? “We hebben 1 schot gelost op mijn bevel: om een automaat met Kwatta (chocoladerepen) kapot te schieten. We mochten onderweg van niemand iets aannemen, omdat het gerucht ging dat landverraders ons wilden vergiftigen. We hadden dus flink honger”, aldus Du Pon.

Missies
De oud-sergeant had een enorme bewondering voor de toenmalige opperbevelhebber Land- en Zeemacht luitenant-generaal Henri Winkelman, “De beslissingen die hij heeft moeten nemen over leven en dood, tegen zo’n overmacht. Als ik alleen ben, denk ik daar wel eens over na. Zeker als er nieuws is over de missies waaraan onze jongens nu meedoen. Ik volg het nieuws nog op de voet.”

Koninklijke onderscheiding
Du Pon zette zich ook maatschappelijk op meerdere vlakken in. Voor zijn vele vrijwilligerswerk, wat hij tot een paar jaar geleden nog deed, kreeg hij als oudste Nederlander ooit afgelopen april een Koninklijke onderscheiding.

Het volledige interview met Du Pon is te lezen in de Defensiekrant.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)


Pirelli wil dat Inter voor Messi gaat

Cristiano Ronaldo is de nieuwe sterspeler van Juventus en Internazionale moet de nieuwe werkgever worden van Lionel Messi.

Hoofdsponsor Pirelli wil onderzoeken of Messi naar Milaan kan worden gehaald. Dat zou dan over een jaar moeten gebeuren. Marco Tronchetti Provera, algemeen directeur van Pirelli, doet in gesprek met Tuttosport een oproep aan de Suning Holding Group, de eigenaar van Internazionale.

"Ik hoop dat Suning, zodra Financial Fair Play dit toestaat, een geweldige aankoop kan doen. Messi? Hoe kan je nee zeggen tegen Messi?" aldus Provera. Pirelli is echter niet van plan om mee te betalen aan het salaris van Messi, zoals dat wel gebeurt bij Fiat en de transfer van Ronaldo naar Juventus.

Lionel Messi speelt al zijn hele carrière bij Barcelona en de kans lijkt erg klein dat hij ooit voor een andere club in Europa zal voetballen. De 31-jarige Argentijn heeft wel eens gezegd dat hij zijn loopbaan wil afsluiten bij Newell's Old Boys, de club waar hij in de jeugd begon. Messi's contract in Camp Nou loopt in 2021 af.

RIVM waarschuwt voor smog

Vanaf vandaag tot en met vrijdag 27 juli is er door het gehele land kans op smog door ozon. Vandaag zal lokaal de luchtkwaliteit 'slecht' zijn. 

Dat meldt het RIVM. Mensen die gevoelig zijn voor smog wordt geadviseerd binnen te blijven. Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en de vroege avond. De lucht is dan het meest verontreinigd. 

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat.

Van Leeuwen: "Hier zitten mensen aan de leiding zonder kennis van de voetbalwereld"

Een week geleden kreeg FC Twente geld om te investeren in de spelersgroep, maar de club verwelkomde tot dusver nog geen enkele speler.

"Ik ben net zo ongeduldig als de supporters", vertelt technisch directeur Ted van Leeuwen in gesprek met TC Tubantia. "Maar je moet geen spelers gaan halen, omdat er nu eenmaal wordt verwacht dat je wat haalt. Je kunt je geld maar één keer uitgeven en als je het verkeerd doet, heb je daar het hele seizoen last van en het jaar daarna ook nog. Dan maar langer wachten en hopen dat die spelers die je graag wilt voor Twente kiezen."

Van Leeuwen neemt geen blad voor de mond. "Feit is dat het spelersbudget lager is dan mij werd voorgespiegeld toen ik hier naar toe werd gelokt. Feit is ook, dat er, ondanks alle problemen, al transfers voorbereid hadden kunnen worden in de periode dat ik hier nog niet was. Dat is niet gebeurd. Dat komt doordat hier mensen aan de leiding zitten zonder kennis van de voetbalwereld."

FC Twente zou met vierenhalf miljoen euro het hoogste spelersbudget in de Keuken Kampioen Competitie hebben, zoals directeur Erik Velderman verkondigde. Van Leeuwen is echter terughoudend. "Ik ga geen bedragen noemen, maar er is minder te besteden dan iedereen denkt. En een beperkende factor is, dat we slechts contracten voor twee seizoenen kunnen aanbieden. Want voor die periode zijn we gedekt dankzij de hulp van de investeerders."

"Dat is op zich heel mooi, maar wat mij irriteert, is dat er meer wordt gekeken naar wat het kost dan naar wat het oplevert. Ik wil niet alleen voor de korte termijn bezig zijn, maar ook waarde creëren voor FC Twente. Met AZ als voorbeeld. Dus talentvolle spelers halen en die voor minstens drie jaar laten tekenen om ze vervolgens voor veel geld te kunnen doorverkopen. Dat kan onder de huidige omstandigheden niet. Sommige jongens, die we graag zouden halen, haken ook om die reden af."

De technisch directeur is op zoek naar spelers 'die beter zijn dan die we nu hebben'. Hij stelt dat de meeste spelers nu op een hoger niveau spelen en nog willen wachten of er nog wat beters voorbij komt. "Dat snap ik wel, maar voor ons is dat lastig. Want tijd begint een factor te worden. Ik kan niet in de laatste week van de transferperiode nog acht nieuwe spelers halen, want ze moeten ook nog met elkaar kunnen oefenen. Dat maakt dat dit vak niet zo simpel is als het lijkt."

Fortnite viert eerste verjaardag in patch 5.10

Epic Games heeft patch 5.10 vrijgegeven voor Fortnite. De patch wijzigt het bouwen een klein beetje, introduceert de compact SMG en brengt de Playground LTM tijdelijk terug, inclusief verbeteringen. En niet te vergeten: Fortnite Battle Royale is een jaar oud en dat moet gevierd worden.

Vanaf morgen is de Playground LTM weer beschikbaar, waarin spelers een uur de tijd hebben om te doen wat ze maar willen. Wil je werken aan een video of juist oefenen met bouwen? Alles is mogelijk. Om spelers meer vrijheid te geven, zijn ammo en wapen drops verhoogd, zijn er altijd golf carts aanwezig en is de respawn timer verlaagd naar drie seconden. Wanneer de Playground LTM weer offline gaat is nog niet bekend.

Het bouwen in Fortnite is essentieel, maar dat wil niet zeggen dat Epic het bouwen laat voor wat het is. In patch 5.10 is de starting health van hout en steen verlaagd naar 80 en is de maximale health van hout verlaagd naar 150. Metaal heeft een hogere maximum gekregen (500), maar heeft wel vijf seconden langer nodig om klaar te zijn (nu 25 seconden). Online is dit al een controversieel onderwerp. Er is een groep spelers die een 'spam-meta' niet zien zitten, terwijl andere het juist als een positieve wijziging zien.

Als laatst is er ook de verjaardag. Vanaf vandaag tot 7 augustus zijn er een aantal challenges in de game, waarmee spelers wat een nieuwe spray, emote en backbling kunnen verdienen. Ook vind je stukken taart in de map die je health en shields herstellen met 5. 

Fortnite Verjaardag

Natuurbrand is al weer geblust

Het heeft even geduurd maar het onvermijdelijke verschijnsel natuurbrand heeft nu ook Nederland aangedaan. Ter hoogte van Otterloo in Nationaal Park De Hoge Veluwe staat de heide in de fik.

Acht brandweerwagens zijn al ter plaatse om het vuur te bestrijden. De Veiligheidsregio Gelderland-Midden verwacht dat er nog wel meer brandweerwagens nodig zijn en ook bij gaan komen. De brand werd rond 12.45 uur ontdekt. Wandelaars en fietsers in het gebied moeten maken dat ze weg komen. De Harderwijkerweg bij Otterloo is afgesloten.

Volgens een woordvoerder van het park staat er vooral grasland in brand. Het park is nog wel open omdat het vuur daar nu nog ver vandaan is. Verder is het een voordeel dat er weinig wind staat.

Update 15.04 uur
De brandweer meldt dat de brand onder controle is. Er is ongeveer vier hectare natuurgebied afgefikt. De brand heeft huisgehouden aan de zuidkant van het park in een gebied dat Het dal wordt genoemd in de buurt van de Harderwijkerweg, Koningsweg en snackbar De Pitstop. Er stonden behalve heide ook meerdere bomen in brand.

De rook veroorzaakte wel veel onrust onder beheerders van bungalowparken en campings in de buurt. Er is echter geen reden tot zorg zegt de brandweer. Het vuur is uit en er staat bijna geen wind, tevens wordt de natuur rond de brand nat gehouden.

Trailer voor Goku en Vegeta in FighterZ, patch aangekondigd

Base Goku en Base Vegeta komen naar Dragon Ball FighterZ en in een nieuwe trailer kunnen we ze beide in actie zien. Zoals altijd is de herkenbaarheid groot en ziet het geheel er gelikt uit. Naast de twee nieuwe fighters komt Arc System Works ook met een patch die de balans gaat veranderen.

De balanspatch komt vermoedelijk samen met de introductie van Goku en Vegeta en gaat 24 personages veranderen. Wat de buffs en nerfs worden is nog niet bekend. De personages in kwestie vind je in het screenshot hieronder. 

Dragon Ball FighterZ is beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De game komt in 2018 ook nog naar Switch. Deze versie krijgt in augustus een gratis bèta en komt met nieuwe 1v1- 2v2-matches en een offline optie voor zes spelers.

Dragon BAll FighterZ Balance Patch

Pijnlijke nederlaag Haase tegen onbekende qualifier

Tennisser Robin Haase heeft zich van een vrij typische kant laten zien. Op het ATP-toernooi van Gstaad ging de Hagenaar er in de eerste ronde pijnlijk af tegen de 27-jarige Kroaat Viktor Galovic, toch de nummer 267 van de wereld. Vorig jaar stond Haase nog in de halve finales in Gstaad, nadat hij in 2013 en 2016 de finale haalde.

In het Kroatische Umag haalde Haase, de nummer 38 van de wereld, vorige week nog de halve finales, maar in Zwitserland ging het niet zo best. Qualifier Galovic domineerde de eerste set, gaf Haase in de tweede set even wat hoop, maar maakte het alsnog af: 1-6, 6-3, 3-6.

In Haase's fantopic op het FOK!forum wordt een fraaie lijst bijgehouden met nederlagen tegen relatief laaggeklasseerde en onbekende spelers, daar mag Galovic zeker aan worden toegevoegd.

De 'scalps' van Haase
Viktor Galovic (#267), 1-6, 6-3, 3-6, Gstaad 2018
Yannick Hanfmann (#170), 6-3, 6-7, 6-7, Gstaad 2017
Thiemo de Bakker (#465), 6-7, 6-4, Scheveningen 2017
Botic van de Zandschulp (#404), 6-4, 6-7, 4-6, NK Tennis 2016
James Duckworth (#198), 6-4, 5-7, 3-6, 6-4, 3-6, US Open 2016
Gonzalo Lama (#183), 6-3, 6-3, Prostejov 2016
Maxime Teixeira (#287), 2-6 2-6, Rennes 2015
Artem Smirnov (#407), 3-6 6-4 4-6, Szczecin 2015
Lamine Ouahab (#313), 2-6 4-6, Casablanca 2015
Jules Marie (#271), 6-7(5), 1-5 RET, Auckland 2015
Enzo Couacaud (#319), 4-6, 7-6(5), 6-7(4), Rennes 2014
Radu Albot (#189), 6-1, 3-6, 0-6, Trnava 2014
Alexander Zverev (#285), 0-6 2-6, Hamburg 2014
Norbert Gombos (#166), 7-5 4-6 5-7, Prostejov 2014
Aleksandr Nedovyesov (#73), 6-7 (6) 4-6, Casablanca 2014
Frank Dancevic (#152), 6-7 (5) 6-3 5-7 6-7 (3)
Pablo Carreno-Busta (#256), 1-6 6-2 6-7(5), Barcelona 2013
Hiroki Moriya (#204), 6-2 6-7(6) 3-6, Bangkok 2012
Mate Pavic (#640), 4-6 6-7(2), Rosmalen 2012
Lamine Ouahab (#752), 3-6 2-6, Casablanca 2012
Julien Benneteau (#113), 6-3 6-7(7) 6-7(6), Winston-Salem 2011
Axel Michon (#464), 3-6 6-7(6), Boekarest 2010
Andrea Arnaboldi (#291), 3-6 3-6, Martinstad 2010
Lamine Ouahab (#181), 4-6 6-7(4), Rome 2010
George Bastl (#470), 6-4 4-6 3-6, Marseille 2008
Kamil Capkovic (#366), 6-7(5) 6-3 3-6, Bratislava 2007
Ivan Navarro (#113), 6-7(5) 6-7(0), Tokio 2007
Nenad Zimonjic (#495), 6-7(8) 6-3 5-7, Halle 2007
Peter Wessels (#530), 1-6 6-3 6-7(1), Praag 2007

NBA Playgrounds 2 nu bij 2K

2K kondigde vandaag aan dat ze de al eerder aangekondigde arcade-sportgame van ontwikkelaar Saber Interactive zullen uitgeven: NBA 2K Playgrounds 2.

"De originele NBA Playgrounds was een geweldige terugkeer naar de glorietijd van de arcade-sportgames", zegt Greg Thomas, President van Visual Concepts. "De nieuwe NBA 2K Playgrounds 2 zorgt voor nog meer energie en attitude, en voegt tevens een beetje NBA 2K-flair toe. Fans van beide franchises kunnen dus op een nieuwe manier met vrienden van over de hele wereld spelen."

"Niemand is zo fanatiek als 2K als het aankomt op het maken van een geweldige basketbalervaring. We kunnen niet wachten om iedereen te laten zien hoe we samen de geweldige arcade-actie van NBA 2K Playgrounds 2 grootser en beter maken", aldus Saber CEO Matt Karch.

NBA 2K Playgrounds 2 wordt uitgebracht in de herfst van 2018 voor Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch en pc.

Reclame op oksels jonge Japanse vrouwen

Een advertentiebedrijf in Japan heeft een nieuwe manier gevonden om de aandacht te trekken: de oksels van jonge vrouwen. De Wakino Ad Company heef de eerste klant ook al te pakken en heel toevallig lijkt het allemaal niet te zijn.

De klant is namelijk een bedrijf dat is gespecialiseerd in, jawel, het pijnloos verwijderen van okselhaar! Voor het bedrijf is het natuurlijk van belang om mensen in te laten zien dat het hebben van goed verzorgde oksels een must is, dus reclames op oksels lijken een prima manier om klanten te trekken.

De oksels zijn te huren voor omgerekend zo'n 75 euro per uur, dus dan weten we dat ook weer.

'Sekstremistische' FEMEN-oprichtster (31) dood gevonden

Oksana Shachko, mede-oprichtster van de 'sekstremistische' organisatie FEMEN, is dood gevonden in haar appartement in Parijs. Dat heeft FEMEN zelf bekendgemaakt. Schachko is 31 jaar geworden.

In 2008 werd FEMEN in Oekraïne opgericht door onder meer Shachko, met zoals de naam al doet vermoeden 'een complete overwinning op de patriarchie' als voornaamste doel. Aanvankelijk was het vooral gericht op de mensenrechten in Oekraïne, later werd geprotesteerd tegen allerlei zaken als seksuele uitbuiting, huiselijk geweld en religieuze intolerantie.

In de afgelopen jaren gingen de protesten vaak gepaard met blote borsten, ook in de wintermaanden en vaak met in koeienletters FEMEN erop geschreven. Shachko vluchtte in 2012 naar Parijs, omdat ze wegens haar activisme in Oekraïne werd vervolgd. In Frankrijk kreeg ze politiek asiel en daar bleef ze wonen tot haar dood - vermoedelijk zelfmoord.

Zeker 60 doden door bosbranden Griekenland

De bosbranden rondom de Griekse hoofdstad Athene hebben keihard toegeslagen. Dat er doden waren gevallen was al bekend, maar een woordvoerder van de Griekse regering heeft inmiddels laten weten dat zeker vijftig mensen zijn overleden.

Vooral bad- en vakantieplaats Mati is zwaar getroffen. Daar zijn dinsdagochtend in één klap twintig lichamen gevonden. De mensen waren vermoedelijk op de vlucht richting de zee, maar haalden het net niet: op dertig meter van het strand werden ze gevonden, vooral families met kinderen.

In de heuvels van Kineta, zestig kilometer ten westen van Athene, begon een eerste brand, die door de wind al snel uit kon breiden. Slachtoffers vielen daar niet, maar 45 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad ontstond een meer verwoestende brand. Mensen werden overvallen in hun huizen, want de brand breidde zich in bizar tempo uit.

De Griekse premier Tsipras heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden, waar nog altijd druk naar slachtoffers wordt gezocht. De branden zijn nog niet voorbij - hoewel het langzaam de goede kant op gaat - en de verwachting is dan ook dat het dodental nog flink op zal lopen.

Update 13.30 uur
Het dodental in Griekenland is inmiddels opgelopen naar zestig. De branden lijken ook weer op te laaien, waardoor het uitermate lastig te zeggen is wanneer de boel mogelijk onder controle is.

Protesterende boeren zorgen voor neutralisatie etappe Tour

De zestiende etappe in de Tour de France is momenteel geneutraliseerd. Protesterende boeren legden de wedstrijd na zo'n dertig kilometer koersen stil door hooibalen op de weg te zetten.

Verscheidende renners hebben daarnaast last van pepperspray in hun ogen en die renners spoelen nu hun ogen uit met water. De Franse politie zou de pepperspray voor de boeren hebben gebruikt, maar ook renners hebben het dus ook in hun ogen gekregen.

Update 12:35 uur

Inmiddels zitten de wielrenners weer op de fiets en wordt de etappe zo hervat.

'Ontwikkelaar XCOM en Civilization werkt aan nieuwe franchise'

Firaxis, de ontwikkelaar van gameseries XCOM en Civilization, lijkt bezig te zijn met een nieuw project. Dit heeft 2K Games-CEO David Ismailer laten vallen in een interview met GamesIndustry.

Het bleef opvallend stil bij 2K Games op de afgelopen E3, maar ze zijn heel wat van plan de komende jaren. Zo zien ze grote kansen in China en op de smartphonegamesmarkt, willen ze meer investeren in WWE 2K, en lijken ze bezig te zijn samen met Firaxis een nieuw project op touw te zetten. "We zijn bezig ons portfolio uit te breiden," aldus Ismailer. "We hebben Civilization gedaan, daarna XCOM, en nu zijn we aan het kijken om hopelijk nog een franchise aan dat portfolio toe te voegen."

Verder gaat Ismailer niet in op deze uitspraken, dus wat dit nieuwe project precies inhoudt blijft gissen. XCOM en Civilization staan in ieder geval bekend om hun hoge kwaliteit, dus bij Firaxis is het project vast in goede handen. Nu hopen dat het geen smartphonegame gaat worden. Het gehele interview waarin Ismailer dieper ingaat op de ambities van de uitgever, lees je hier.

2k Games e3 booth
De booth van 2K Games afgelopen E3. Grote afwezige: games.

Feyenoord zet BoŽtius terug naar de beloften

Jean-Paul Boëtius traint deze week niet mee met de eerste selectie van Feyenoord, zo communiceren de Rotterdammers dinsdagmorgen.

De vleugelaanvaller is 'om disciplinaire redenen' tot maandag 30 juli teruggezet naar de beloften en zal zondag ook niet tot de selectie behoren voor de oefenwedstrijd tegen Levante. Daarnaast heeft de club Boëtius een boete opgelegd.

Na afloop van de oefenwedstrijd tegen Fenerbahçe afgelopen zaterdag, moesten de invallers en de spelers die tijdens de wedstrijd niet in actie waren gekomen, een korte training afwerken. "Dit om ook op deze dag van de opbouw naar het nieuwe seizoen voldoende fysieke inspanning te hebben verricht. Boëtius weigerde dat", schrijft Feyenoord op de officiële clubwebsite.

De enkelvoudig international heeft zijn excuses aangeboden en de opgelegde straffen aanvaard. Boëtius begint aan zijn tweede seizoen na zijn terugkeer in De Kuip afgelopen zomer. De linksbuiten kwam afgelopen seizoen tot 39 wedstrijden voor Feyenoord en was daarin zes keer trefzeker en gaf negen assists.

'Barbie uit raam gesprongen na snijden in polsen'

TV-figuur Barbie, bekend van het bekend zijn, zou een nieuwe zelfmoordpoging gedaan hebben. Volgens getuigen is Samantha de Jong uit een raam op de eerste etage van een huis aan de Scheveningse Korbootstraat gesprongen.

Een anonieme getuige vertelde tegenover Omroep West dat De Jong eerst voor het raam in haar polsen stond te snijden, alvorens ze naar beneden dook. Door hulpdiensten werd de hele boel afgezet, waarna een ambulance haar mee heeft genomen.

De politie bevestigt overigens niet dat het om De Jong gaat. Volgens een woordvoerder kwam een melding binnen over 'een persoon die op straat lag, die is overgedragen aan het zorgkader'. De Jong deed een paar maanden geleden al eens een zelfmoordpoging.

'Aardbewoners' koloniseerden maan mogelijk 3,5 miljard jaar geleden al

De maan is mogelijk ooit leefbaar geweest, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Sterker nog, het is verre van ondenkbaar dat 'aardbewoners' de maan ooit gekoloniseerd hebben. Denk daarbij overigens niet aan een oude Egyptenaar of iets dergelijks, maar aan cyanobacteriën, voor zover bekend de oudste vormen van leven op aarde.

Uit recent onderzoek bleek dat de maan minder droog is dan lang werd gedacht. Onderzoekers zijn wat dieper gaan graven en kwamen tot de conclusie dat de maan in twee perioden mogelijk leefbaar is geweest: zo'n vier miljard jaar geleden, kort nadat de maan ontstond, en grofweg 3,5 miljard jaar geleden.

In die perioden kan mogelijk miljoenen jaren een atmosfeer stand hebben gehouden, vooral door het opborrelen van superhete vluchtige gassen, zoals waterstof. Op het maanoppervlak kunnen poeltjes water zijn ontstaan en volgens onderzoeker Dirk Schulze-Makuch zorgt die combinatie ervoor dat de maan mogelijk relatief kort leefbaar is geweest.

In die tijd kan leven op de maan zijn ontstaan zoals dat op aarde gebeurde, maar waarschijnlijker is dat leven - als dat er op de maan was - van de aarde afkomstig was. De cyanobacteriën deden het zo'n 3,5 miljard jaar geleden uitstekend en in die tijd werd de aarde, net als andere planeten, regelmatig gebombardeerd door forse meteorieten.

"Tijdens een dergelijke inslag was het goed mogelijk dat allerlei puin, waaronder meteorieten met daarop simpele organismen, de ruimte in werden geslingerd om uiteindelijk op de maan te landen", aldus Schulze-Makuch. "In die poeltjes op de maan kunnen microben hebben geleefd, tot de boel droog en doods werd."

Het gaat nog wel een uitdaging worden om daadwerkelijk bewijs te vinden. Maanlanders zouden bijvoorbeeld naar gebieden gestuurd kunnen worden waar miljarden jaren geleden vulkanen actief waren.

Geen VR voor Resident Evil 2

Resident Evil 7 heeft niet alleen de serie nieuw leven ingeblazen, het is ook een van de paradepaardjes voor VR-gaming. Capcom heeft bevestigd dat mensen die op eenzelfde ervaring hopen voor Resident Evil 2 bedrogen uitkomen.

Daily Star sprak met producers Tsuyoshi Kanda en Yoshiaki Hirabayashi over mogelijke VR-ondersteuning. "We denken op dit moment niet aan VR-ondersteuning, aangezien de over-the-shoulder camerapositie dit niet de beste manier maakt om de game te presenteren. VR past niet binnen onze visie," aldus Kanda.

Klinkt logisch, maar veel fans hoopte toch op een VR-modus en de (onderstaande) trailer die op E3 getoond werd schepte verwachtingen. De eerste minuut zie je de wereld namelijk door de ogen van een rat. "Nu ik erover nadenk, misschien dat het oogpunt in de trailer mensen op het verkeerde been heeft gezet," zegt Hirabayashi. "Maar als je denkt dat er rat-VR komt … dat is niet het geval."

Resident Evil 2 is een remake van de gelijknamige game uit 1998. Capcom beschouwt deze echter niet als remake en laat dit daarom ook weg uit de titel. De game wordt vanaf de grond opnieuw opgebouwd en benaderd als een nieuw project. Zo worden passages aangepast, vijanden verplaatst en maken de vaste camerastandpunten plaats voor het over-the-shoulder perspectief dat we kennen van Resident Evil 4. Resident Evil 2 komt 29 januari volgend jaar uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

MLB: Prachtig debuut werper na zware hoofdblessure

Honkballer Daniel Poncedeleon heeft een bijzonder fraaie avond achter de rug. De 26-jarige Amerikaan is werper van beroep, maar schopte het nog niet tot de MLB. Daar zat hij wel tegenaan, want hij zat in het opleidingstraject van de St Louis Cardinals, maar vorig jaar ging het mis.

Op 9 mei speelde Poncedeleon met de Memphis Redbirds, een opleidingsteam van de Cardinals, tegen de Iowa Cubs, het equivalent van de Chicago Cubs. Met Victor Caratini aan slag ging het helemaal fout: Caratini mepte de bal recht vooruit, vól op het hoofd van Poncedeleon.

De werper ging gestrekt en was bewusteloos, maar vrij snel liet hij weten op te willen staan om zelf het veld te verlaten. Dat stonden de artsen en trainers van zowel de Redbirds als de Cubs hem absoluut niet toe: Poncedeleon was zeer ernstig gewond geraakt aan zijn hoofd en werd met spoed afgevoerd.

In het ziekenhuis onderging hij een operatie om de druk in zijn hoofd te verminderen, waarna hij nog drie weken moest blijven. De Cubs en Caratini lieten ondertussen overigens zien dat er nog altijd mensen zijn die het vertrouwen in de mensheid weer wat in ere herstellen: Caratini bezocht Poncedeleon al snel in het ziekenhuis, zamelde met zijn ploeggenoten geld in om Poncedeleon's familie per vliegtuig over te laten komen en vroeg zijn vrouw om die familie te voorzien van wat lekkere maaltijden gedurende hun verblijf.

Poncedeleon liet weten bijzonder dankbaar te zijn en na een langdurig herstel kreeg hij in augustus te horen dat hij weer mocht honkballen. Uiteindelijk kwam hij pas in het voorjaar van dit jaar weer het veld op en deze week werd hij opgeroepen door de Cardinals, waar hij maandagavond dan eindelijk zijn MLB-debuut mocht maken.

Dat deed Poncedeleon ook nog eens op uitermate indrukwekkende wijze: hij gooide zeven innings tegen de Cincinnati Reds en stond geen enkele hit toe, zeldzaam voor een werper, ongekend voor een debutant. Helaas ging het voor de Cardinals alsnog fout: werper Bud Norris vernaggelde het in de laatste inning en de Reds wonnen met 2-1.

Uitslagen MLB maandag
Baltimore Orioles - Boston Red Sox 3-5
Philadelphia Phillies - Los Angeles Dodgers 6-7
Toronto Blue Jays - Minnesota Twins 3-8
Cincinnati Reds - St.Louis Cardinals 2-1
Cleveland Indians - Pittsburgh Pirates 0-7
Miami Marlins - Atlanta Braves 1-12
New York Mets - San Diego Padres 2-3
Tampa Bay Rays - New York Yankees 7-6
Chicago Cubs - Arizona Diamondbacks 1-7
Texas Rangers - Oakland Athletics 3-15
Milwaukee Brewers - Washington Nationals 6-1
Kansas City Royals - Detroit Tigers 4-5
Los Angeles Angels - Chicago White Sox 3-5

Poncedeleon's fantastische MLB-debuut (Bron: YouTube)

Supporters willen Cruijff eren met standbeeld

De werkgroep 'Deze man verdient een standbeeld' is een initiatief gestart om geld in te zamelen voor een standbeeld voor Johan Cruijff.

In maart 2016 overleed Cruijff er werden veel initiatieven gestart om hem te eren. Zo was er het initiatief om de naam het stadion van Ajax, de Amsterdam ArenA, te wijzigen en met ingang van het seizoen 2018/19 heeft het stadion officieel de Johan Cruijff ArenA.

De werkgroep hoopt nu ook binnen twee seizoenen op de komst van een standbeeld in de buurt van het stadion. De komende tijd worden op verschillende manieren aandacht gevraagd voor de actie. Rondom de wedstrijd tegen Sturm Graz woensdag, zal 'de aftrap' plaatsvinden. Bij een nader te bepalen thuiswedstrijd wordt een grote collecte gehouden.

"Het staat voor ons buiten kijf dat Cruijff de beste voetballer is die Ajax en Nederland ooit heeft voortgebracht. Tevens is hij een inspirator voor ons allemaal", vertelt Herjan Pullen namens de werkgroep. "Cruijff heeft Ajax, de club waar wij zo trots op zijn, wereldwijd op de kaart gezet. Deze man verdient een standbeeld."

Het is niet de eerste keer dat supporters van Ajax op eigen initiatief een standbeeld willen laten neerzetten. In 2011 werd een standbeeld voor Bob Haarms gerealiseerd.

De Blob 2 volgende maand naar Nintendo Switch

De Blob 2 verschijnt 28 augustus voor Nintendo Switch. Het eerste deel, de Blob, is al beschikbaar op Nintendo’s hybride console.

THQ Nordic heeft er een handje van om games van de vorige generatie te porten naar de huidige. De Blob 2 is hierin de volgende game, die oorspronkelijk in 2011 voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii en Nintendo DS uit is gekomen. Eerder is de game ook al geport naar pc PlayStation 4 en Xbox One. En vanaf 28 augustus kunnen Switch-eigenaren dus ook met de Blob 2 aan de slag. De game gaat zo’n 30 euro kosten.

de blob 2 switch

Pachter: 'Death Stranding zowel op PS4 als PS5'

Het is alweer een tijdje geleden dat ons aller game-analist Michael Pachter van zich heeft laten horen. De glazenbolkijker van Wedbush Industries heeft in een interview met GamingBolt aangegeven dat Death Stranding op zowel de PlayStation 4 als de PlayStation 5 uit gaat komen.

GamingBolt vroeg Pachter of de afwezigheid van grote aankondigingen op de afgelopen E3 erop wijst dat Sony de focus aan het verleggen is van de PlayStation 4 naar de nieuwe generatie. Hierop kon Pachter niet eenduidig ja zeggen, hij verwacht dat Sony de nieuwe generatie in 2020 brengt – net als Microsoft. Wel gaf hij aan dat Kojima’s aankomende titel Death Stranding een cross-generatie titel zou kunnen worden.

"Het is lastig te zeggen met Sony. Hun E3-presentatie was moeilijk te bevatten en ze spraken helemaal niet. Ik neig ernaar om te zeggen dat de PS5 in 2020 uitkomt, dus dat er geen reden is met exclusives te komen voor de huidige generatie. Death Stranding zal waarschijnlijk voor zowel de huidige generatie als de nieuwe verschijnen," aldus Pachter.

Na jaren van ontwikkeling weten we eigenlijk nog maar weinig over Death Stranding. Met nog geen releasedatum in zicht, is het nog niet eens zo’n hele rare gok dat de game (ook) op PlayStation 5 uit gaat komen.

Death Stranding

'Napoli meldt zich officieel bij PSV voor Arias'

De transfer van Santiago Arias van PSV naar SSC Napoli is een stapje dichterbij gekomen. De Italianen hebben zich officieel gemeld in Eindhoven.

De Italianen hadden al enige tijd interesse in de Colombiaanse rechtsback, maar hadden zijn werkgever PSV tot dusver nog niet benaderd. Dat is nu dan toch gebeurd, meldt het Eindhovens Dagblad.

PSV gaf Arias, wiens contract nog doorloopt tot de zomer van 2019, in een eerder stadium al toestemming om met Napoli te onderhandelen over een contract. De regerend landskampioen hanteert een vraagprijs van tien tot vijftien miljoen euro.

De 26-jarige verdediger stapte in de zomer van 2013 voor 675.000 euro over van Sporting Portugal naar PSV en speelde 172 wedstrijden voor de Eindhovenaren, waarin hij goed was voor 10 doelpunten en 21 assists. De opbrengt uit de transfer wil PSV investeren in de komst van een nieuwe middenvelder.

'Nieuwe Xbox gaat naar de cloud'

De volgende Microsoft-console bestaat niet uit een maar twee consoles met de codenaam Scarlett. Naast een traditionele console is er ook een streaming-console die in 2020 klaar moet zijn. De website Thurrott heeft nog meer informatie over het streamen.

De streamingconsole zou Scarlett Cloud heten. Het is een minder krachtig apparaat voor het streamen van games. Het zal tegelijkertijd uitkomen met de traditionele krachtigere console. Scarlett Cloud zou een zelf een beperkte computerkracht hebben, genoeg voor taken zoals controllerinvoer, beeldverwerking en collision detection. De truuk: een gedeelte van het spel zal lokaal worden berekend, en de cloud van Microsoft zal de rest van de benodigde computerkracht op zich nemen om daarna alles samen te voegen. Dat betekent dat de prijs van die console flink omlaag kan, maar dat er waarschijnlijk wel een abonnement nodig is om games in de cloud te spelen.

Thurrott meldde dat het einddoel van Microsoft is om toegang tot hun games vanaf elk apparaat mogelijk te maken, omdat het cloudplatform van het bedrijf datacenters heeft in alle belangrijke delen van de wereld. Eén bron van de website merkte op dat de plannen van Microsoft het mogelijk maakt de latency van een game kunnen verminderen. Als voorbeeld: heb je een multiplayergame met Microsoft Azure als centrale server, dan staat de Scarlett Cloud fysiek dichter bij de multiplayer-server, wat resulteert in minder latency.

De website merkte op dat alle Scarlett-games op alle Scarlett-apparaten zullen draaien, er zijn dus geen exclusieve games waarvoor je per se een van de twee apparaten nodig hebt.

Xbox One X
Xbox One X

Fallout 76-bŤta begint in oktober

Bethesda heeft aangekondigd dat de bèta van Fallout 76 begint in oktober. Niet iederen krijgt echter direct toegang tot de bèta: Bethesda kiest een selecte groep van bepaalde retailers om mee te beignnen, daarna worden er meer mensen uitgenodigd.

Om überhaupt kans te maken om mee te mogen doen aan de bèta moet je wel een pre-order plaatsen en je code activeren. De datum van de bèta ligt erg dichtbij de release van de game, dus waarschijnlijk dient de bèta voornamelijk als servertest en niet om functies of content nog te veranderen.

Op QuakeCon komt Bethesda met meer informatie over de game. Fallout  76 lanceert op 14 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Groeten uit Paititi in Shadow of the Tomb Raider

Square Enix heeft een negen-minuten durende gameplaydemo uitgebracht waarin we Paititi, de hub van Shadow of the Tomb Raider, zien.

Paititi is een oude stad waar we geen moderne toestanden gaan aantreffen. Het is wel de grootste hub ooit in een Tomb Raider-game, waar je tombes, zijmissies en meer zult vinden.

Shadow of the Tomb Raider komt 14 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Lachend aangifte doen van auto-inbraak

De meeste mensen worden flink chagerijnig als er in hun auto wordt ingebroken. Een rijke Engelse zakenman daarentegen heeft 'gierend van het lachen' aangifte gedaan van de inbraak in zijn auto. Hij had zijn auto voor een hotel in Amsterdam geparkeerd, met daarin nogal wat waardevolle spullen. Niet slim, zoals hij zelf ook vond achteraf, zo meldt de politie op Facebook. 

In zijn auto lagen onder meer een koffer met ruim 150 cd's, een iPhone (nieuw in de doos), dure merkzonnebrillen, laptop, fotocamera en filmcamera. Als klap op de vuurpijl lag er ook een bedrag van 10.000 Engelse pond gewoon voor het oprapen. De autokraker, die volgens agent Wout van Noord 'duidelijk zijn dag niet had', griste echter alleen een Australisch paspoort en een Engels rijbewijs mee. 

Daar was de zakenman echter niet heel erg van onder de indruk; de documenten zijn gesignaleerd en dus onbruikbaar volgens de agent. Wout van Noord: "Na de aangifte stapte m'n aangever met een big smile achter het stuur van zijn auto om weer richting Engeland te gaan."

Lachend aangifte doen van autoinbraak (Foto: Politie Amsterdam Boven IJ)
Lachend aangifte doen van autoinbraak (Foto: Politie Amsterdam Boven IJ)

Amsterdamse bruggen op slot vanwege hitte

De scheepvaart in de Amsterdam krijgt het door de aanhoudende hoge temperturen behoorlijk lastig. De bruggen op de zogenoemde Oostroute zullen vanaf vandaag voorlopig dicht blijven. Er wordt ook onderzocht of hetzelfde voor de Westroute moet gebeuren.

De bruggen waar het om gaat zijn de Berlagebrug, Hogesluis, Torontobrug, Nieuwe Amstelbrug, Magere brug, Walter Suskindbrug, Vas-Diazbrug, Hortusbrug, Scharrebiersluisbrug, Kortjeswantsbrug, Langedoks en Oosterdoksbrug. Ook de Jan van Galenbrug en de Sloterdijkerbrug zijn morgen gestremd vanwege het warme weer.

'Op slot'
De bruggen zijn niet opgewassen tegen de hoge temperaturen en moeten daarom koel worden gehouden met water. Maar de komende dagen zal het zo heet worden dat deze methode geen zin meer heeft.

'Door de langdurige en extreme hitte is het metaal van de bruggen, en soms tramrails, zodanig uitgezet dat ze "op slot" zitten', aldus Margreet Hoedjes, woordvoerder van de gemeente. Om ervoor te zorgen dat het wegverkeer niet stil komt te staan, wordt er voor gekozen de bruggen dicht te houden.

Westroute
Morgen worden de bruggen die op de Westroute liggen - onder andere de Wiegbrug, Schinkelbrug en Zeilbrug - onder de loep genomen. Hoedjes: 'Misschien dat we dan besluiten om de bruggen op deze route ook dicht te houden. De meeste pleziervaart kan natuurlijk nog wel gewoon onder de bruggen door.'

Hoek van Holland
Pleziervaartschippers zijn zacht gezegd niet blij met het besluit. 'Ik vind het een beetje belachelijk. Het is net als in de winter: drie vlokjes sneeuw en heel Nederland is in rep en roer. En nou is het een dagje dertig graden en is weer heel Nederland in rep en roer,' vertelt een schipper. 'Hij geeft de hele week nog warm weer aan. Dus als we hier blijven liggen, liggen we hier dit weekend nog denk ik.'

Voor de plezierschippers bij de Nieuwe Meer zit er niets anders op dan afwachten. 'Of ik moet maar terug naar Hoek van Holland.'

Darter Wright veel te sterk voor Klaasen op World Matchplay

Darter Jelle Klaasen is in de eerste ronde van het World Matchplay uitgeschakeld. In de Winter Gardens in Blackpool ging The Cobra onderuit tegen Peter Snakebite Wright. Die kwam op 8-2, gooide nog een 170-finish en maakte het vervolgens met 10-5 af.

Ook voor Jermaine Wattimena zit het er weer op, maar de Nederlander bood uitstekend partij tegen James Wade. De Engelsman had het op zijn lievelingstoernooi lastig met Wattimena in een duel waarin het niveau niet al te best was. Spannend was het echter wel, maar in de 'verlenging' liet Wattimena zijn kansen liggen: 10-12.

Simon Whitlock liet eerder op de avond weinig heel van Richard North. De Australiër won de eerste acht legs, gunde zijn opponent en maat daarna nog twee legs, maar maakte het vervolgens wel af: 10-2. Kim Huybrechts won een razendspannend duel met John Henderson. De Belg leek het weg te geven, maar Het Golvend Galjoen liet zijn kansen liggen en in de beslissende leg was Huybrechts te sterk: 13-12.

FOK! Wat een weer: geniet jij van de hittegolf?

De dag begint op de meeste plaatsen zonnig. In het zuiden en zuidwesten komen vanmorgen ook enkele wolkenvelden voor. Vanmiddag is er een afwisseling van zon en stapelwolken. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 27°C op de Wadden tot 33°C in het zuiden en oosten. In de middag steekt in de kustgebieden een verkoelende zeewind op. Verder staat er een zwakke, veranderlijke wind.

Later vanavond en komende nacht zijn er enkele wolkenvelden en heel lokaal zou er een lichte bui kunnen voorkomen. De wind is zwak en veranderlijk en de minimumtemperatuur blijft bij 18-20°C steken, maar in stedelijk gebied komt het kwik niet onder de 20°C.

Morgen overdag zijn er zonnige perioden, maar zijn er ook enkele wolkenvelden aanwezig. In de loop van de dag ontstaan er landinwaarts stapelwolken die in het oosten in de middag zouden kunnen uitgroeien tot een enkele onweersbui. Het wordt op veel plaatsen weer tropisch warm, de temperaturen variëren van 25-27°C vlak aan zee tot 32-34°C in het oosten. De wind wordt zwak tot matig en komt uit een noord- tot noordwestelijke richting, in de loop van de dag neemt de wind iets in kracht toe en wordt dan noordelijk. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Interpretatie zit midden op zee, en spotte onze nieuwe boot  (Foto: interpretatie)
Interpretatie zit midden op zee, en spotte onze nieuwe boot (Foto: interpretatie)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tour: Etappe 16 - Finish na een pittige afdaling

De tweede en laatste rustdag is achter de rug voor de renners in de Tour de France, tijd voor de laatste en beslissende week dus. Die trappen we vandaag af met een bijzonder lange rit, 218 kilometer om precies te zijn.

We beginnen weer in het prachtige Carcassonne, dat is wel even een bezoekje aan Google waard. Via ruim tweehonderd kilometers, die in de immer fraaie voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier weer uitgebreid worden beschreven, rijden de heren vervolgens naar Bagnères-de-Luchon. Onderweg vinden ze onder meer twee klimmen van de eerste categorie op hun pad en de finish ligt direct na de pittige afdaling van de laatste klim.

Om 11.30 gaan de heren onderweg, tien minuten later is de officiële start. Eurosport is er natuurlijk vanaf de start bij, de NOS en Sporza laten de eerste uren voor wat het is en schakelen rond twee uur in. De finish wordt ergens tussen tien voor vijf en kwart voor zes verwacht - de rit is lang, dan is de tijdsindicatie niet bepaald nauwkeurig.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De Col du Portillon, de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
De Col du Portillon, de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Speedrunner speelt alle 5 Fallout-games uit in 90 minuten

De Youtuber 'tomatoanus' heeft een speedrun gedaan van alle mainline Fallout-games en Fallout: New Vegas. Terwijl meeste spelers honderden uren in deze games stoppen voordat ze ermee klaar zijn, heeft tomatoanus hier slechts een anderhalf uur over gedaan.

Om dit record te behalen heeft hij gebruik gemaakt van allerlei glitches en exploits om zo snel mogelijk de credits te bereiken. De verhaallijn volgt hij nauwelijks, alleen wat nodig is om tot de credits te komen. Over Fallout 1 en Fallout 2 samen heeft hij maar 18 minuten gedaan. Vervolgens speelt hij Fallout 3 uit in een kwartier en Fallout: New Vegas in 14 minuten. De rest van de tijd is hij nog bezig met Fallout 4.

Ruzie over antisemitisme in Britse Labourpartij

Het bestuur van de Britse Labourpartij heeft een nieuwe richtlijn om aan te duiden wat antisemitisme is. Dat volgt op jarenlang gesteggel nadat oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone werd geschorst omdat hij had beweerd dat Adolf Hitler het zionisme steunde. Joodse organisaties en Labour-parlementariërs zijn echter ontevreden. De richtlijn zou de definitie van de Internationale Holocaust Herdenkings Alliantie (IHHA) namelijk onvoldoende volgen.

Het is een nieuw hoofdstuk in de ruzie tussen de sociaaldemocratische parlementsleden en het socialistische partijbestuur. Laatstgenoemde schoof in 2015 de uiterst linkse Jeremy Corbyn naar voren, die vervolgens tweemaal een leiderschapsverkiezing won.

De parlementariërs en de joodse organisaties willen dat de IHHA-definitie volledig wordt nageleefd, maar Corbyn en zijn volgelingen vinden dat daarmee kritiek op Israël wordt bemoeilijkt zo niet onmogelijk gemaakt. De beschuldiging van antisemitisme in de partij wordt door hen gezien als nieuwe poging om van Corbyn af te komen.

Het probleem zit 'm erin dat de oppositiepartij weliswaar de kerndefinitie van de IHHA aanvaardt, maar vraagtekens plaatst bij voorbeelden die deze moeten ondersteunen dan wel verduidelijken. Die kerndefinitie (eigenlijk een 'werkdefinitie') luidt als volgt:

"Antisemitisme is een zekere perceptie van Joden, die kan worden uitgedrukt als haat tegen Joden. Retorische en fysieke uitingen van antisemitisme kunnen gericht zijn tegen Joden of niet-Joden, tegen hun eigendommen, of tegen instellingen van de Joodse gemeenschap danwel godsdienstige instellingen."

Corbyn zegt dat antisemitisme een vorm van racisme is, en dat hij er alles aan zal doen om dit uit de partij te verbannen wanneer het de kop opsteekt. Maar volgens de critici zijn er tenminste vier voorbeelden van antisemitsme die de IHHA bij zijn definitie voegt, maar die Corbyn schijnbaar niet wil onderschrijven:

"Joodse mensen ervan betichten loyaler te zijn aan Israël dan aan Groot-Brittannië"
"Claimen dat Israëls bestaan als staat racistisch is"
"Hogere gedragsstandaarden van Israël vereisen dan van andere landen"
"Hedendaags Israëlisch beleid vergelijken met dat van de Nazis"

'Fout'
Het nieuwe Labourbeleid noemt het "fout" om mensen te beschuldigen loyaler te zijn aan Israël, maar wil niet zover gaan het ook antisemitisch te noemen. Nazivergelijkingen worden genoemd als iets dat tot disciplinair onderzoek zou kunnen leiden. In beide gevallen weigert de partij dus om het op voorhand als antisemitisch te veroordelen.

De beleidscode stelt in plaats daarvan dat "Joodse mensen hetzelfde recht op zelfbeschikking hebben als andere mensen". Het ontzeggen van dat recht "komt neer op ongelijke behandeling van Joodse mensen, en is derhalve een vorm van antisemitisme".

De ruzie in de partij bereikte onlangs een nieuw dieptepunt nadat Labour-Hogerhuislid Dame Margaret Hodge Jeremy Corbyn had uitgescholden en een antisemiet had genoemd vanwege zijn voorstel. Ze kan mogelijk strafmaatregelen verwachten. Hodge eist dat de IHHA-definitie inclusief alle voorbeelden integraal door de partij wordt overgenomen. Het is volgens haar "verschikkelijk om in 2018" voor zoiets nog te moeten strijden. "Het wordt steeds lastiger voor Joodse mensen om nog Labour te stemmen."

In september zullen Labour-Lagerhuisleden vermoedelijk vóór aanname van de volledige IHHA-definitie stemmen, aldus de BBC. Daarme lijkt de parlementaire Labourpartij opnieuw op ramkoers met het partijbestuur te liggen.

Waterpolosters naar halve finales EK na eenvoudige winst op Duitsland

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben zich bij de EK in Barcelona makkelijk geplaatst voor de halve finale. Oranje had in de kwartfinale geen enkele tegenstand van Duitsland en won met 22-2 (6-0, 8-0, 3-1, 5-1). Nederland speelt in de halve finale tegen Hongarije, dat met 10-9 te sterk was voor Italië.

De eerste paar minuten van het duelhad Nederland het vizier niet op scherp staan, maar liep toch eenvoudig uit naar een 6-0 voorsprong in het eerste kwart. Bij rust stond de 14-0 op het scorebord. In het derde kwart was de concentratie wat weg bij de Nederlandse dames en Duitsland profiteerde ervan door één keer te scoren. Ook in dit laatste kwart wist Duitsland eenmaal te scoren, maar Nederland bleef veel beter en uiteindelijk stond 22-2 op het scorebord.

De topscorers bij Nederland waren Maud Megens met zes treffers en de pas 17-jarige Suzanne Voorvelt was goed voor vier doelpunten.

In de andere halve finale stuit Griekenland, dat Rusland met strafworpen versloeg, op op Spanje, dat geen probleem kende met Frankrijk.

Turkse asielzoekers fors gestegen

Het aantal asielzoekers en nareizigers uit Turkije is tussen het eerste en tweede kwartaal van 2018 gestegen van 185 naar 330. Zij vormden daarmee na Syriërs en Eritreeërs de derde groep. In totaal arriveerden er in april, mei en juni 4 365 asielzoekers en 1 950 nareizigers in Nederland. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

In het tweede kwartaal van 2018 kwamen 330 Turkse asielzoekers en nareizigers naar Nederland. In het eerste kwartaal waren dat er nog 185. Sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 komen er meer Turkse asielzoekers naar Nederland. Turken vormden het tweede kwartaal, na Syriërs (1.345) en Eritreeërs (1.145), in aantal de derde groep onder de asielzoekers en nareizigers.

Sinds juli 2016 hebben ongeveer 30.000 Turken asiel aangevraagd in landen van de Europese Unie. De meesten vroegen asiel aan in Duitsland, Griekenland en Frankrijk, en bijna 1 200 deden dat in Nederland. Voor de EU als geheel lag de piek in de aanvragen in het najaar van 2017.

Stabiel
In totaal kwamen er in het tweede kwartaal van dit jaar 6.315 asielzoekers en nareizigers naar Nederland. Na de piek in het aantal asielaanvragen in de tweede helft van 2015 en de daarop volgende piek in het aantal nareizigers aan het einde van 2016 en het begin van 2017, is het aantal asielzoekers en nareizigers de afgelopen vier kwartalen stabiel.

Veel minderjarigen onder Eritreeërs
Onder de Eritrese asielzoekers en nareizigers bevonden zich het tweede kwartaal van 2018 relatief veel minderjarigen, 54 procent. Bijna de helft waren vrouwen. Bij asielzoekers en nareizigers uit Turkije en Syrië ging het in ongeveer een derde van de gevallen om jongeren (tot 18 jaar) en in ongeveer 40 procent van de gevallen om minderjarige of volwassen vrouwen.

Turkse asielzoekers fors gestegen  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Turkse asielzoekers fors gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.