FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 juli 2018

Hassan verpulvert Nederlands record op 5 kilometer, fraaie 100 meter

Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de Diamond League in Rabat haar vorig jaar gelopen Nederlandse record op de vijf kilometer aan gort gelopen. Met 14:41,24 minuten snelde ze vorig jaar in Eugene naar het nationale record, maar in Rabat ging dat er dik aan.

Hassan ging goed mee met de andere favorieten en streed in de slotfase met de Keniaanse Hellen Obiri om de winst. Die ging naar Obiri, maar met 14:22,34 dook Hassan ruim onder haar oude record. Ze verbrak overigens en passant ook nog het uit 2008 stammende Europese record van Liliya Shobukhova, de Russische die haar supertijden op de marathon kwijtraakte nadat ze betrapt werd op dopinggebruik.

Op de 100 meter horden ging de winst in 12,51 seconden naar de Amerikaanse Brianna McNeal, vlak voor landgenote Sharika Nelvis (12,58). De Nederlandse Eefje Boons kwam er niet aan te pas en eindigde met een teleurstellende 13,32 seconden als laatste.

De 100 meter bij de mannen werd een fraaie Amerikaanse strijd. De winst ging uiteindelijk naar Christian Coleman, die na 9,98 seconden over de streep snelde. Dat deed Ronnie Baker ook, maar de finishfoto wees uit dat Coleman iets sneller was. Met 9,99 en 10,01 waren ook Noah Lyles en Michael Rodgers dicht bij de winst.

Russisch gif zat in flesje bij slachtoffer thuis

Onderzoek door de Britse politie heeft uitgewezen dat de fatale dosis Novichok, een oorspronkelijk door Rusland ontwikkeld zenuwgif, uit een flesje bij een van de twee slachtoffers afkomstig was. Dat meldt de BBC. Afgelopen week overleed een Britse vrouw, Dawn Sturgess, door Novichok en werd haar partner Charlie Rowley ernstig ziek.

Specialisten van het leger proberen er nu achter te komen of de inhoud van het flesje uit dezelfde partij gif afkomstig is die de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter bijna fataal werd. Dat leidde tot een diplomatieke rel waarbij Rusland en westerse landen over en weer diplomaten uitzetten.

Op dit moment durft de politie nog niet te zeggen hoe het flesje in het huis van het slachtoffer terecht is gekomen. Eerder werd vermoed dat een van de slachtoffers iets van de straat heeft opgeraapt. Het stel woonde zo'n acht kilometer van Salisbury, waar de aanval op de Skripals plaatsvond.

De politie gaat er vooralsnog vanuit dat het flesje na die aanval is afgedankt, maar moet er nu mogelijk ook rekening mee houden dat het stel of een van de twee zelf iets met de aanval op de Skripals had te maken. Er zouden echter ook aanwijzingen zijn dat het flesje in een zoektocht naar drugs in bezit van het tweetal is gekomen.

De politie is hoe dan ook opgelucht dat de bron van de besmetting lijkt te zijn teruggebracht tot het huis van een van de slachtoffers. Het advies aan het publiek blijft evenwel: als je het niet hebt laten vallen, raap het dan ook niet op.

Rusland ontkent iedere betrokkenheid bij beide gevallen van vergiftiging.

Gratis DLC voor Enter the Gungeon op 19 juli

Populaire indie-game Enter the Gungeon krijgt binnenkort gratis DLC. Als de DLC wordt goedgekeurd voor consoles, lanceert de DLC al op 19 juli. De DLC heeft de titelEnter the Gungeon: Advanced Gungeons & Draguns.

Advanced Gungeons & Draguns voegt honderden nieuwe kamers toe, tientallen nieuwe wapens, items, vijanden en ammo types. De DLC is goed voor honderden nieuwe synergies, een meer gunstige droprate en nog meer. De DLC is volledig gratis te downloaden wanneer deze beschikbaar is.

Enter the Gungeon is beschikbaar voor Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Hoogspringster Lasitskene na 45 zeges verslagen

Hoogspringster Mariya Lasitskene won na haar vorige nederlaag, op 27 mei 2016, maar liefst 45 opeenvolgende wedstrijden, maar vrijdag kwam daar een einde aan.

Tijdens de Diamond League in het Marokkaanse Rabat kwam de Russische niet over 1,94 meter en dus eindigde ze als gedeeld derde. De in Zoetermeer trainende Bulgaarse Mirela Demireva pakte met 1,94 meter de winst, voor de Oekraïnse Yuliya Levchenko.

De 400 meter bij de mannen leverde winst op voor Akeem Bloomfield. De 20-jarige Jamaicaan debuteerde op de 400 meter als professional, wat hij eerder op de 200 meter al indrukwekkend deed, en dat ging bijzonder goed: hij won in 44,33 seconden, een uitstekende tijd.

Bij de vrouwen ging de winst op de 800 meter naar Francine Niyonsaba. De atlete uit Burundi sloeg een aanval van de Jamaicaanse Natoya Goule af en won in een alleszins degelijke 1:57,90 minuten.

Op de 1500 meter kon het thuispubliek juichen voor een verrassende winnaar. Brahim Kaazouzi, zeker niet een van de favorieten, perste er een heerlijke eindsprint uit en klopte met 3:33,22 - een dik nieuw PR - favorieten Filip Ingebrigtsen uit Noorwegen en Ayanleh Souleiman uit Djibouti.

uThermal in kwartfinale DreamHack Valencia

Er is weer flink gestreden in StarCraft II tijdens DreamHack Valencia. De Nederlandse top drie, die wij ook zagen tijdens de HomeStory Cup, was ook hier aanwezig: Marc “uThermal” Schlappi, Kevin “Harstem” de Koning en Vincent “Optimus” Klerks. Helaas was de pret voor Optimus snel afgelopen.

 Kevin "Harstem" de Koning
Harstem heeft het zwaar tegen de Zerg van Nerchio - Foto van Dennis Bijsterveld

Zoals Optimus in zijn interview al zei, neemt hij nu een stapje terug van StarCraft II en gaat hij studeren. Dat worden dus iets minder trainingsuren voor hem en meer boeken lezen. Harstem bereikte de laatste 16 en stond tegenover de Pool Artur "Nerchio" Bloch. Deze Zerg-speler was geen onbekende voor hem. Nerchio kwam op een 0-2 voorsprong, maar Harstem kwam knap terug. Met een riskante strategie probeerde hij er een vijfde game uit te slepen, maar Nerchio bleek te taai: 1-3.

uThermal
uThermal tijdens DreamHack Valencia 

Onze hoop in bange dagen is uThermal. Hij was een beetje het plezier in StarCraft II verloren. Daarom speelde hij tijdens de HomeStory Cup met zijn oude liefde Protoss in plaats van zijn favoriete ras Terran. Hij ging hiermee zijn Zweedse teamgenoot van Team Liquid Jens "Snute" Aasgaard te lijf en hij won! Dat gaf uThermal een boost en met frisse moed begin hij dan ook aan DreamHack Valencia. Hier had hij weer zijn vertrouwde Terran onder zijn hoede. In de strijd om de kwartfinales te halen stond hij wederom tegenover Snute. Arme Snute werd genadeloos met 3-1 uit het toernooi gemept. Kijk hieronder naar de beelden van een uThermal die lekker op dreef is.

Bekijk Live: WCS Valencia - Day 2 - Ro16 van StarCraft op www.twitch.tv

Morgen om 13:20 speelt uThermal tegen de Duitser Gabriel "HeRoMaRinE" Segat. Net als uThermal begon HeRoMaRinE zijn carrière met Protoss, maar stapte hij later over op Terran. Voor degenen die van cijfers houden: uThermal is 22 en staat 13e van de wereld. HeRoMaRinE is 21 en staat 9e. De verschillen zijn klein, onze hoop is groot. Kijk hieronder naar de Engelstalige livestream van DreamHack Valencia.

Bekijk een live video van StarCraft op www.twitch.tv

Anderson wint bizarre halve finale Wimbledon

Op Wimbledon is het vrijdag tijd voor de halve finales bij de mannen. John Isner en Kevin Anderson openden de dag en het was de bedoeling dat Novak Djokovic en Rafael Nadal vervolgens hún halve finale af zouden werken. 

Dat liep echter enige vertraging op: Anderson en Isner zijn twee van de meest succesvolle servicekanonnen in het mannentennis en dan kun je wel raden wat er gebeurt. Sets één, twee en drie leverden tiebreaks op, met bij elkaar in totaal slechts zeven breakkansen.

In set vier wist Anderson een zeldzame break zowaar vast te houden en dus was een vijfde set nodig. Toen die begon waren de heren al bijna vier uur onderweg, maar ze wisten van geen ophouden: de ene na de andere ace werd er uit gerammeld en de score bleef maar oplopen.

Op het moment van schrijven staat het inmiddels 13-13 en na 5:23 uur zit er nog altijd weinig schot in de zaak. De liefhebber van loeiharde services over en weer - vaak overigens zonder veel echte andere actie - kan nog altijd inschakelen op onder meer Eurosport of NPO2.

Update 19.54 uur
We zijn inmiddels aanbeland bij 17-17. Isner lijkt het fysiek zwaar te hebben - niet zo gek na bijna zes uur tennissen - maar Anderson kan hem nauwelijks echt aan het lopen brengen. We gaan dus nog even door, maar het wordt zo wel onderbroken om het dak dicht te gooien: er komt regen aan in Londen.

Update 20.13 uur
20-20, het gaat nog even door en de servicegames lijken alsmaar makkelijker te worden. Nadal en Djokovic hebben zich naar verluidt inmiddels ingeschreven voor het demonstratietoernooi voor de legenden..

Update 20.27 uur
Het is genieten voor de rasautist, want het scorebord geeft het volgende aan: 2-2 22-22. Ondertussen kijken we ook even naar baan drie, want daar is eveneens een monsterpartij tegen. De Brit Jack Draper speelt daar in de halve finales bij de jongens tegen de Colombiaan Nicolas Mejia en na bijna 4,5 uur staat het daar 18-17*. De jongens spelen overigens best-of-three, dus dat het daar zo lang duurt is al helemaal bijzonder.

Update 20.35 uur
We kijken nog even één keer naar de jongens en die zijn klaar: Mejia gaf een breakkans weg op 17-18 en na 4 uur en 24 minuten smashte Draper tot groot genoegen van het publiek het beslissende punt binnen. De jonge Brit won met 7-6 (5), 6-7 (6), 19-17.

Update 20.48 uur
Het is over. Het is over en uit, het is voorbij. Anderson bleek toch de betere, onder meer door op prachtige wijze met zijn linkerhand een punt te redden. De Zuid-Afrikaan plaatste een break en maakte het met wat moeite af, waardoor hij in de finale staat: 7-6 (6), 6-7 (5), 6-7 (9), 6-4, 26-24.

BŤta Call of Duty: Black Ops IIII in augustus en september

Call of Duty: Black Ops IIII krijgt niet één, maar twee bètas voor console en pc. De bètas vinden begin augustus plaats voor hen die een pre-order hebben geplaatst.

Van 3 tot en met 6 augustus kunnen gamers op PlayStation 4 aan de slag. Een week later, van 10 tot 13 augustus, kunnen ook gamers op Xbox One aan de slag. Dit weekend is de bèta ook beschikbaar op PlayStation 4 en pc. Meedoen aan de bèta geeft een calling card dat gebruikt kan worden in de volledige game. Behaal je de maximale rank, dan ontvang je een 'Permanent Unlock Token' dat gebruikt kan worden bij de Create-a-class in de volledige game.

Ook de Battle Royale-modus, Blackout, krijgt een bèta. Deze wordt als eerste speelbaar op PlayStation 4 en vindt ergens in september plaats. Meer details hierover volgen later.

Call of Duty: Black Ops IIII bèta

Wat Dead Space 4 had kunnen zijn

Zoals we inmiddels weten is de Dead Space-serie zo goed als doodverklaard. Dead Space 3 was een financiële flop, en ontwikkelaar Visceral Games ligt bovenop de stapel van EA-ontwikkelstudio's die failliet zijn verklaard. Maar Visceral Games had wel degelijk plannen voor een vierde Dead Space-game.

Tegen het einde van Dead Space 3 zit de mensheid in een lastig parket. In dezelfde setting zou Dead Space 4 verdergaan, waarbij de speler van dag tot dag zou moeten zien te overleven, om tekens van leven van andere mensen te vinden, en om je eigen ruimteschip te kunnen onderhouden. Dat is althans de visie van Ben Wanat, die verantwoordelijk was voor de setting en het verhaal van de eerste drie Dead Space-games.

Dead Space 4 zou een stuk meer verkenning bieden dan de voorgaande games. Je zou door de ruimte kunnen reizen op zoek naar ruimteschepen zoals de USG Ishimura, waar de eerste twee games zich afspeelden. Ieder ruimteschip zou uniek zijn in zijn uitstraling, gameplay en doeleinden. Ook de Necromorphs zouden sterker worden, en zich evolueren zodat ze ook een bedreiging voor de hoofdpersoon zouden zijn in gewichtloze ruimtes.

Het verhaal zou gaan over het ontstaan van de Necromorphs en over de rol die de mensheid speelt in dit duistere universum. De kans dat dit er ooit nog van gaat komen is natuurlijk vrij klein, maar wat wel interessant is is dat Wanat weigerde te vertellen wat er zou gebeuren aan het einde van Dead Space 4, ondanks dat hier wel degelijk een plan voor was. Hij wil niet verklappen wat er zou gebeuren, want wellicht zou EA toch ooit een vierde deel in de serie willen maken. "Je weet maar nooit. Misschien zal iemand ooit de oude verzameling van EA-games bekijken en zich afvragen: wat is er met Dead Space gebeurd? Misschien moeten we het eens laten terugkeren." De creatieveling achter Dead Space hoopt het in ieder geval van harte, maar de beslissing ligt vooralsnog bij EA.

Mueller klaagt 12 Russen aan wegens hacken Democraten

Speciaal aanklager Robert Mueller klaagt 12 Russische inlichtingenofficieren aan. Allen zijn medewerkers van GRU, een Russische inlichtingendienst.

Zij worden beschuldigd van het stelen van gebruikersnamen en wachtwoorden van vrijwilligers in Hillary Clintons campagne, inclusief die van de campagnevoorzitter John Podesta. Ook zouden zij het computernetwerk van de DNC gehacked hebben.

Trump is eerder deze week al ingelicht over deze aanklacht. Hij en Putin hebben over drie dagen een top in Helsinki. 

Een saillant detail dat in de aanklacht terug te lezen is, is dat een kandidaat voor het Amerikaanse Congres de verdachten benaderd zou hebben om gestolen documenten te bemachtigen, waarop ze zich voordeden als Guccifer 2.0 en de documenten geleverd hebben. 

Tevens staat in de aanklacht dat de verdachten, zich voordoende als Guccifer 2.0, contact hadden met een persoon die regelmatig contact had met hoge medewerkers van de presidentscampagne van Trump. Zo zouden ze aan deze persoon gevraagd hebben: "Dank je voor je reactie ... kon je iets interessants vinden in de documenten die ik gepost heb?" Later hieraan toevoegend: "Laat het me alsjeblieft weten of ik je/jullie op enige manier kan helpen ... ik zou dat met alle plezier doen." 

Commandos IP bemachtigd door Kalypso Media, nieuwe game komt eraan

Kalypso Media, de uitgever van onder andere de Tropico-games, heeft de rechten voor Commandos bemachtigd.

Met de aankoop deed Kalypso Media meteen de aankondiging dat een nieuwe game in de Commandos-serie op de planning staat. De uitgever heeft ook de rechten van de al uitgegeven games gekocht, en overweegt ook om deze opnieuw uit te geven voor de nu relevante platformen.

Commandos behoort tot de meest bekende strategische gameseries allertijden. Het eerste deel is inmiddels al 20 jaar oud en één van de grootste commerciële verrassingen ooit. Ontwikkelaar Pyro Studios verwachtte destijds dat de game zo'n 15.000 keer over de toonbank zou gaan, de game werd echter zo'n 1,5 miljoen keer verkocht. In 2001 en 2003 volgden twee vervolgen, het laatste deel was een first-person shooter spin-off uit 2006. Laatstgenoemde werd niet bepaald goed ontvangen, waardoor er geen vervolgen meer werden gemaakt.

EMT… roept doperwten terug

EMTÉ supermarkten haalt per direct Pinguin diepvrieserwten extra fijn, 1 kilo uit de schappen en adviseert klanten die dit product gekocht hebben het niet te consumeren. Tijdens microbiologisch onderzoek in de productieomgeving is Listeria aangetroffen. Het initiatief om deze producten terug te roepen betekent niet dat deze daadwerkelijk besmet zijn.

Echter, het consumeren van een levensmiddel dat besmet is met de Listeria-bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Vooral zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen een verhoogd risico.

EMTÉ verzoekt je dan ook het product niet te consumeren en de verpakking terug te brengen naar de winkel.

Groenewegen sprint naar zege in Tour de France

Dylan Groenewegen heeft de zevende etappe in de Tour de France gewonnen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was in de massasprint veel te sterk voor zijn concurrenten. Fernando Gaviria werd tweede, vlak voor Peter Sagan.

Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert) was de eerste aanvaller van de dag. De Belg zag al snel het nutteloze in van zijn aanval en liet zich terugzakken naar het peloton.

Daarna ontstond er een interessante kopgroep: Oliver Naesen, Tony Gallopin, Thomas De Gendt, Arthur Vichot, Lukas Pöstlberger, Yves Lampaert, Michael Gogl, Julien Vermote, Edward Theuns en Simon Gerrans. LottoNL-Jumbo zag het gevaar en reed het gat dicht, waardoor alles weer samen kwam.

Nadat er een samensmelting was probeerde Yoann Offredo. Niemand volgde de Fransman van Wanty-Groupe Gobert en zo kan hij zich opmaken voor een lange dag, met nog ruim 200 kilometer te rijden. Zijn maximale voorsprong bedroeg meer dan negentig kilometer.

Offredo had het geluk dat met nog honderd kilometer AG2R La Mondiale en Trek-Segafredo in waaiers probeerde te trekken. Vooral de sprinters kwamen in de laatste waaier terecht, net zoals Daniel Martin, alleen alles zou snel weer bij elkaar komen. Door de versnelling was de vlucht van Offredo wel over.

Daarna was het de beurt aan een andere Fransman Laurent Pichon. De renner van Fortuneo - Samsic werd echter op veertig kilometer van de meet alweer teruggepakt, waarna de sprinters zich op konden maken voor de massasprint.

Net zoals in de voorgaande etappes had Quick-Step Floors de beste sprintvoorbereiding, maar ditmaal wist Groenewegen zich goed van voren te houden. De Nederlander van LottoNL-Jumbo had het wiel van Alexander Kristoff te pakken, die vroeg de sprint aanging. Daar profiteerde Groenwegen optimaal van en sprintte zo naar zijn eerste zege deze Tour.

Groenewegen juicht na zijn zege in Tour de France (Pro Shots / Action Images)
Groenewegen juicht na zijn zege in Tour de France (Pro Shots / Action Images)

Trump: interview was 'fake news'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een gezamelijke persconferentie met de Britse premier Theresa May gezegd dat hij haar in een interview met The Sun "niet heeft bekritiseerd". Hij staat erop dat hij juist "veel respect" heeft voor May, en dat wat de Britten doen nadat ze de EU hebben verlaten wat hem betreft "allemaal prima" is. The Sun heeft volgens hem nepnieuws verspreid door positieve opmerkingen van hem over May weg te laten.

Donderdagavond, juist terwijl May Trump op een pompeus galadiner tracteerde, kwam de boulevardkrant met het interview naar buiten. Daarin zei Trump onder meer dat May zijn adviezen in de wind had geslagen door voor een zachte Brexit te kiezen. Omdat daarmee veel relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU in stand blijven, zou May een handelsdeal met de VS wel kunnen vergeten.

Het interview kwam ook juist op het moment dat Mays positie wordt verzwakt door opstappende kabinetsleden, waaronder minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Trump impliceerde dat hij eigenlijk liever Johnson als premier van Groot-Brittannië ziet.

Schade herstellen
Vrijdag zag Trump zich genoodzaakt te proberen de schade te herstellen. Volgens hem is de verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS "zo speciaal als het maar zijn kan". De Britten gaan vaak prat op deze zogenoemde special relationship. De president noemde May een "ongelofelijke vrouw die het fantastisch doet". De Brexit is volgens hem een "ongelofelijke kans". May zegt dat de twee ideeën hebben besproken voor een "ambitieus handelsakkoord", aldus de BBC.

Een bilateraal handelsakkoord met de VS is voor veel Brexiteers een van de hoofdprijzen bij het verlaten van de Europese Unie. Als dat vooruitzicht op de tocht komt te staan, komt de positie van May ernstig in gevaar. Maar dan dreigen er ook nieuwe verkiezingen, die de Conservatieve Partij wel eens zou kunnen verliezen.

De voormalige UKIP-leider Nigel Farage heeft overigens gesuggereerd dat hij degene was die zijn goede vriend Donald Trump heeft aangespoord om May eens flink de les te lezen. Hij ging echter niet zover om te stellen dat hij het interview met The Sun ook zelf op touw heeft gezet.

Update 18.03 uur
Tom Newton Dunn, die voor The Sun het interview met Trump afnam, heeft de president er tijdens de persconferentie op gewezen dat postief commentaar over premier May wel in de tekst terecht is gekomen. Dat hij May een "aardig persoon" noemde met wie hij "prettig kan opschieten" staat niet alleen op tape maar ook in de krant, aldus Newton Dunn.

Trump accepteerde dit verder, nadat hij eerst had gezegd dat alles altijd wordt opgenomen om dit soort onenigheid te voorkomen. Hij zei nog wel het jammer te vinden dat de headline zo negatief was.

May deed ondertussen haar best om te proberen er geen al te groot punt van te maken. "Maak je geen zorgen, het is de pers maar", zei ze tegen haar gast.

Selfiebelasting: 85 cent voor fotograferen met mobieltje

In Kenia is men hard op zoek naar nieuwe manieren om de kas te spekken en dat gaat natuurlijk via belasting. In verschillende delen van het land zijn daarom de nodige extra belastingen ingevoerd, zoals in de zuidelijke county Makueni.

In Makueni moet men voortaan honderd Keniaanse shilling - zo'n €0,85 - betalen om foto's te mogen maken met een mobiele telefoon, door Kenianen inmiddels al de selfiebelasting genoemd. Hoe iets dergelijks gecontroleerd moet gaan worden is natuurlijk nog maar de vraag.

Andere belastingen lijken wat logischer. Zo moeten eigenaren van casino's in Makueni voortaan zo'n 250 euro per maand betalen, terwijl straatpredikanten in het zuidwestelijke Siaya county vooraf bijna 170 euro per dag moeten betalen om speciale grasveldjes te mogen gebruiken.

Ook onder meer straatverkopers van eten moeten daar belasting voor gaan betalen, terwijl supermarkten en winkelcentra delen van de parkeerinkomsten af moeten staan, net als een deel van de inkomsten afkomstig uit de verkoop van plastic tasjes.

De vraag van de dag: waar zou in Nederland, met enig realisme, best wel (extra?) belasting op kunnen komen?

Een dystopische toekomst in State of Mind

Daedelic Entertainment, de ontwikkelaar die je misschien kent van Deponia of The Pillars of the Earth, komt in augustus met een nieuwe adventure game: State of Mind.

State of Mind speelt zich af in 2048 in Berlijn. Er is een tekort aan voedsel en medicijnen, de lucht en water zijn vervuild en robots en drones nemen langzaam de taken over van werkende mensen. De hoofdpersoon, Richard Nolan, is één van de weinige journalisten die deze ontwikkelingen openlijk bekritiseert. Na een mysterieuze explosie komt Richard in het ziekenhuis terecht en raakt zijn familie vermist. Al snel komt Richard erachter dat hij in het centrum staat van een wereldwijde samenzwering.

State of Mind komt 15 augustus naar PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Amsterdamse vrouw ligt maanden dood in huis

In een woning aan de Marten Corverhof in Amsterdam-Slotervaart is vorige week een overleden vrouw gevonden, meldt AT5 op haar website. Het lijkt er op dat de 84-jarige vrouw daar zo'n zes maanden heeft gelegen.

De omwonenden reageren geschrokken op haar dood. De vrouw leidde volgens hen een teruggetrokken bestaan en woonde het grootste gedeelte van haar leven aan de Marten Corverhof.

'Ik woon hier ook al zestig jaar. Ik hoop straks niet ook zo gevonden te worden', zegt een aangeslagen buurtbewoonster. 'Mijn man hielp haar vroeger nog wel eens met klusjes in haar huis. Maar hij is nog niet zolang geleden ook overleden. Toen ik haar nog wel zag, merkte je wel dat ze steeds meer achteruit ging.'

Een woordvoerder van de politie bevestigt de vondst van de vrouw. 'Ze had geen directe familie, maar een aantal mensen uit de buurt heeft aan de bel getrokken omdat ze haar een paar weken niet gezien hadden. Dat bleek een paar maanden te zijn.'

De GGD heeft samen met de politie vastgesteld dat ze een natuurlijke dood is gestorven. Op basis van de post in de woning vermoeden zij dat de vrouw al zeker een halfjaar geleden is overleden.

Stop de buitenaardse invasie in Earthfall

Vanaf vandaag is Earthfall beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Om dat te vieren laat ontwikkelaar Holospark in een nieuwe trailer zien waar de game om draait.

Earthfall is een co-op first-person shooter waarin een groepje van vier mensen een buitenaardse invasie moet zien te stoppen. De shooter is vrij duidelijk geïnspireerd door Left 4 Dead, en is al enige tijd op pc te spelen via Early Access. Vanaf vandaag is de volledige versie dus beschikbaar voor zo'n €30.

Mexicaanse politie bewapend met katapulten in plaats van vuurwapens

Als je politieagent bent in het Mexicaanse kuststadje Alvarado ben je mooi de sjaak. De gouverneur van de regio aldaar, Miguel Angel Yunes Linares, heeft het hele politiekorps daar de vuurwapens in laten ruilen voor katapulten, waar de (drugs)bendes nu mee bestreden moeten worden.

Bij de verplichte schiettest slaagden slechts 30 van de 130 agenten van het korps en dat zinde Linares niet. De vuurwapens werden opgeborgen en ingeruild voor katapulten, waar naast de agenten overigens ook de burgemeester van Alvarado, Bogar Ruiz Rosas, geenszins blij mee is.

Voor het oog van de lokale TV-camera's overhandigde Rosas de katapulten aan de agenten, om aan te geven hoe belachelijk het is. Hij noemt de maatregel dan ook niks minder dan een politieke afrekening door de gouverneur.

Volgens de burgemeester is het lage slagingscijfer het gevolg van het hoge aantal nieuwelingen in het korps. Gouverneur Linares is niet onder de indruk: hij liet nog een officiele mededeling verspreiden, waarin de agenten wordt opgeroepen nooit ongewapend op patrouille te gaan, dus de katapult moet mee.

Ontwikkelaar Darksiders kondigt Remnant: From the Ashes aan

Gunfire Games - de ontwikkelaar die voornamelijk uit ex-medewerkers van het failliete Vigil Games bestaat - is naast Darksiders 3 ook bezig met de third-person survival shooter Remnant: From the Ashes.

Remnant: From the Ashes speelt zich af in een post-apocalyptische wereld waarin slechts een klein aantal van de mensheid een aanval op Aarde overleeft. De vijand heet The Root, mysterieuze wezens uit een andere dimensie. Een paar overlevenden hebben de technologie om portalen te creëren naar andere werelden om daar de middelen te verkrijgen die nodig zijn om The Root uit te roeien. Remnant: From the Ashes zal draaien om het verkennen van automatisch gegenereerde levels en het verzamelen en maken van nieuwe wapens.

Remnant: From the Ashes komt in 2019 naar PlayStation 4, Xbox One en pc. De game zal aanwezig zijn op Gamescom dit jaar, dus eind augustus krijgen we waarschijnlijk meer te horen van de game.

Defensie en bonden bereiken principe-onderhandelingsresultaat

Defensie en de 4 centrales voor Defensiepersoneel hebben vannacht principe-afspraken gemaakt over de arbeidsvoorwaarden. Het gaat over afspraken over een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord en een nieuwe militaire pensioenregeling. Het huidige arbeidsvoorwaardenakkoord loopt af op 1 oktober.

De komende weken worden gebruikt om, binnen de mogelijkheden van het reces, de afspraken verder uit te werken. De sociale partners verwachten het Defensiepersoneel uiterlijk 20 augustus meer duidelijkheid te kunnen geven.

Staatssecretaris Barbara Visser is tevreden met het resultaat. “In de Defensienota van april dit jaar hebben we beloofd dat we gaan investeren in het personeel. Dit resultaat vormt daar een belangrijke stap in.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Alle 'Classic Cars' in F1 2018 onthuld

Codemasters heeft vandaag aangekondigd met welke klassieke Formule 1-boliden we binnenkort het circuit onveilig kunnen maken. Dit jaar gaan we wat verder terug in de tijd dan in F1 2017.

Codemasters deelt ook het goede nieuws dat alle Classics uit F1 2017 ook in het nieuwe deel te vinden zijn. Dat betekent dat twaalf wagens van onder andere Ferrari, McLaren en Williams van tussen 1988 en 2010 speelbaar zullen zijn in de nieuwe game. Naast die twaalf heeft Codemasters vandaag zes nieuwe auto's aangekondigd, voornamelijk uit de jaren '70.

Daarmee verwelkomen we ook een nieuw merk: het legendarische Team Lotus. De Lotus 72D uit 1972 waarin Emerson Fittipaldi naar de titel reed, wordt toegevoegd aan F1 2018. Ook de Lotus 79 uit 1978 maakt zijn opwachting. Verder hebben we twee nieuwe McLarens en Ferrari's: de 1976 McLaren M23D, 1982 McLaren MP4/1B, 1976 Ferrari 312 T2 en de 1979 Ferrari 312 T4. Ook inbegrepen zijn twee modernere F1-wagens: de 2009 Brawn BGP-001 en de 2003 Williams FW25, maar deze twee auto's zullen voorlopig alleen beschikbaar zijn voor spelers die F1 2018 pre-orderen.

F1 2018 komt 24 augustus naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

2 verdachten liquidatie Goran Tasić aangehouden

De politie heeft donderdag 12 juli een eerste aanhouding verricht in het onderzoek naar de in Amsterdam Slotervaart doodgeschoten Goran Tasić. De man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Tasić is een 44-jarige Serviër. Hij werd in België aangehouden en is vrijdag 13 juli 2018 voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem in bewaring heeft gesteld.

Het onderzoeksteam kwam de verdachte op het spoor nadat vanuit de nauwe samenwerking tussen de Amsterdamse en Servische politie. Daarbij kwam een woning in Amsterdam Zuid in beeld. Nader onderzoek leidde tot de observatie van een verplaatsing van de verdachte in een auto vanuit Amsterdam richting België. Vlak over de grens kon hij worden aangehouden. In de auto lag in een verborgen ruimte een grote som contant geld.

Anderhalf miljoen euro
In de woning in Amsterdam Zuid werd nog een man aangehouden, een 34-jarige Serviër. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen. In de woning troffen agenten bij een doorzoeking nog eens een grote som geld aan, ruim anderhalf miljoen euro.

Conflict drugshandel
Sinds het dodelijke schietincident op donderdagavond 15 maart doet een team van rechercheurs intensief onderzoek. Het team heeft het vermoeden dat Tasić doelbewust naar de Piet Mondriaanstraat is gelokt. Het heeft er alle schijn van dat de schutter hem daar opwachtte met als doel hem te liquideren. Zowel de Amsterdamse als Servische politie heeft sterke aanwijzingen dat Tasić zich bezig hield met de handel in drugs, met name tussen Nederland en Scandinavië. Een conflict in deze handel is hem waarschijnlijk fataal geworden.

Beloning
Het onderzoek naar de liquidatie van Tasić gaat verder en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Informatie is nog steeds welkom. De Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam heeft een beloning van €20.000 uitgeloofd voor de tip die leidt tot oplossing van deze zaak.

2 verdachten liquidatie Goran Tasić aangehouden (Foto Politie.nl)
2 verdachten liquidatie Goran Tasić aangehouden (Foto Politie.nl)

Geen onderzoek na 200 aangiftes tegen Pechtold

Er vindt geen opsporingsonderzoek plaats naar aanleiding van ruim 200 aangiften tegen de heer Alexander Pechtold wegens de schenking van een appartement. De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft geconcludeerd na oriënterend onderzoek dat er geen feiten en omstandigheden zijn die aanleiding geven voor een verdenking van een ambtsdelict. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich daarnaast gebogen over andere, strafrechtelijke feiten die zijn genoemd in de aangiften. Het OM is na bestudering van de stukken tot de conclusie gekomen dat er geen vermoeden is van een strafbaar feit.

Eerder dit jaar zijn door in totaal ruim 200 mensen aangiften ingestuurd naar zowel het ministerie van Justitie en Veiligheid als het OM tegen de heer Pechtold. Deze aangiften zien op de schenking van een appartement aan Pechtold begin 2017 door een bevriende Canadese oud-diplomaat. Volgens de aangiften zou het Kamerlid Pechtold zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan ambtelijke omkoping, ofwel een ambtsdelict. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft begin april deze aangiften doorgeleid naar de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Dat is gebeurd conform het eerder dit jaar gepubliceerde protocol over de behandeling van aangiften van ambtsdelicten tegen bewindslieden en Kamerleden.

De procureur-generaal bij de Hoge Raad heeft geconcludeerd na zijn onderzoek dat er geen feiten en omstandigheden zijn die objectief gezien een serieuze aanleiding geven voor een verdenking dat de heer Pechtold het appartement heeft aangenomen, terwijl hij zou weten of kon vermoeden dat deze schenking een poging zou zijn om hem als Kamerlid te beïnvloeden. De procureur-generaal ziet dan ook geen serieuze aanknopingspunten voor een opsporingsonderzoek. De minister van Justitie en Veiligheid heeft de betrokkenen vandaag hiervan op de hoogte gesteld.

In het geval van een ambtsdelict is het OM niet bevoegd om de aangiften te beoordelen. Het OM heeft zich nog wel gebogen over de andere feiten die genoemd zijn in de aangiften, namelijk valsheid in geschrifte en belastingontduiking. Het OM is na bestudering van de stukken tot de conclusie gekomen dat er geen vermoeden is van een strafbaar feit. Er zijn geen aanknopingspunten voor een opsporingsonderzoek. Van deze beslissing heeft het OM de betrokkenen op de hoogte gesteld.

Ajax sluit megadeal voor zo'n vijftig miljoen euro met Adidas

De kassa rinkelt bij Ajax. Het toch al lucratieve sponsorcontract met Adidas is opengebroken en met maar liefst zes jaar verlengd.

Het huidige contract zou in 2019 aflopen en beide partijen waren al enige tijd in gesprek over een verlenging. Nu ligt er een akkoord, meldt Ajax vrijdagochtend via de officiële kanalen. Bedragen noemt de club niet, maar De Telegraaf pakt uit met het bericht dat de zes extra contractjaren een waarde hebben van een kleine vijftig miljoen euro.

Namens Ajax reageert algemeen directeur Edwin van der Sar via de clubkanalen verguld op het nieuws. "Adidas levert als mede-hoofdsponsor een substantiële bijdrage en is tevens verantwoordelijk voor het schitterende tenue waar wij in spelen. Bij Ajax hechten wij waarde aan langdurige samenwerkingsverbanden, dit is daar een uitstekend voorbeeld van. Daarnaast genieten zij wereldwijd zeer veel bekendheid en aanzien. Wij kijken dan ook uit naar de verdere invulling van dit prachtige partnership.”

Claus-Peter Mayer vult namens Adidas aan overtuigd te zijn om de komende jaren meer successen te gaan beleven met de Amsterdammers. "We zijn er trots op om de lange en succesvolle relatie met Ajax voort te zetten", aldus de vice-president sportsmarketing. Het merk is al sinds het seizoen 2000-2001 verbonden aan Ajax en sinds 2009 is het één van de officiële hoofdsponsors in de Johan Cruijff ArenA.

Deze zomer heeft Ajax al meer financiële impulsen gehad met de verkopen van Justin Kluivert (AS Roma) en Danilho Doekhi (Vitesse). Daartegenover staat de inkomende transfers van Zakaria Labyad (FC Utrecht), Perr Schuurs (Fortuna Sittard), Hassane Bandé (KV Mechelen) en Dusan Tadic (Southampton).

Vos sprint naar eerste seizoenszege in Giro Rosa

Marianne Vos heeft de achtste etappe van de Giro Rosa gewonnen. De Europese kampioene was in de vlakke rit van San Giorgio di Perlena naar Breganze over 121 kilometer de snelste in een sprint met drie.

Vos was te sterk voor Elisa Longo Borghini en Lucinda Brand. Voor de voormalig wereld- en olympisch kampioene was het pas haar eerste zege van het seizoen.

De roze leiderstrui van Annemiek van Vleuten kwam in de vlakke etappe niet in gevaar. De Nederlandse heeft een kleine drie minuten voorsprong op de nummer twee in het algemeen klassement. Zaterdag staat de koninginnenrit op het programma naar de Monte Zoncolan. De Giro eindigt een dag later.

Gewond katje met tiewraps aan hek vastgebonden

Het is weer even tijd om het vertrouwen in de mensheid tot onder het vriespunt te doen kelderen: in Rotterdam is een jong katje met tiewraps vastgebonden aan een hek. Niet zomaar een jong katje, want het arme beestje was voor die tijd al gewond geraakt.

De bedoeling was ongetwijfeld dat het dier ter plekke zou sterven, maar gelukkig lette iemand goed op en werd de Dierenambulance gebeld. "Onbegrijpelijk, we zijn geschokt dat iemand een dier op zo'n manier wil laten sterven", reageerde een van de medewerkers.

Het dier is door het politieteam Kitty genoemd en heeft een beschadigde bek, een wond aan haar poot en pootjes die dusdanig zijn opgezwollen dat de dierenarts nog niet in kon schatten of ze gebroken zijn. Ter hoogte van de wond op haar voorpoot heeft het diertje ook nog een complexe, geïnfecteerde breuk en bij de achterpoot zit een herstellende breuk.

Volgens de dierenarts zijn de breuken eerder opgelopen, voor Kitty aan het hek werd gebonden. Het arme dier moet geopereerd worden, maar eerst moet de infectie genezen. De kosten lopen inmiddels flink op en omdat de dader nog niet is gevonden kunnen de kosten niet op hem of haar verhaald worden.

De Dierenbescherming heeft daarom gevraagd om financiële steun, zodat de behandeling voorlopig alvast betaald kan worden tot het stuk vreten dat dit op het geweten heeft is gevonden.

Overzichtstrailer voor Octopath Traveler

Vandaag is na lang wachten eindelijk Octopath Traveler uitgekomen. Nintendo heeft de laatste tijd een flinke push gegeven voor de game, maar voor eenieder die toch nog niet helemaal zeker is, heeft Nintendo een overzichtstrailer vrijgegeven met alle nodige informatie.

Wij beoordeelden de game met een 8,5; met name dankzij de prachtige wereld, sterke soundtrack en uitdagende combat. Onze review kun je rustig nog een hier nalezen. Octopath Traveler is exclusief beschikbaar voor Nintendo Switch.

FIFA-baas Infantino: "Beste WK ooit, dus ik heb gelijk"

De grote baas van Wc-eend de FIFA, Gianni Infantino, heeft de vierjaarlijkse uitspraak gedaan: het WK voetbal van dit jaar, gehouden in Rusland is het beste WK ooit, maar nu dan dus ook écht.

Twee dagen voor de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië deed Infantino zijn uitspraken, maar hij had het allemaal al wel verwacht. "Ik riep voor het begin al dat het het beste WK ooit zou worden en ik heb gelijk gekregen. Nu ben ik volledig overtuigd: het was geweldig!", aldus de Zwitser.

Zoals Zwitserse FIFA-presidenten dat graag doen heeft Infantino zich op het WK vermoedelijk een paar weken stevig laten fêteren en dat wierp vruchten af: "Ik bedank president Poetin, de hele Russische regering en iedereen die mee heeft gewerkt om Rusland met dit WK te veranderen in een echt voetballand."

Coop roept schnitzels terug om listeria

Gisteren berichtten we al dat Greenyard met listeria besmette diepvriesgroente had gedistribueerd in Europa, waaronder ook Nederland. Coop Supermarkten is de eerste die een product terugroept omdat er groente in verwerkt is dat de listeriabacterie kan bevatten. 

Het gaat om de Coop gehaktschnitzel met 30% groente 2x 100 gram met streepjescode 8713526815080 en THT datum 09-07 tot en met 20-07 terug uit haar winkels. In de gehaktschnitzel zit maïs verwerkt en deze is mogelijk besmet met de listeriabacterie. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral bij zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. 

Coop roept schnitzels terug om Listeria (Foto: Coop.nl)
Coop roept schnitzels terug om Listeria (Foto: Coop.nl)

Dronken bruidegom mist trouwdag na wilde politieachtervolging

Leiderdorp, nog zo'n plaats waar altijd wat te beleven is. Donderdag was het raak dankzij een 31-jarige Hagenaar, die donderdagmiddag zou trouwen. Misschien durfde hij niet zo goed, want meneer bleek al op de vroege ochtend aan de alcohol te zitten.

De politie gaf de man een stopteken, maar de Hagenaar ging er juist vandoor. Een korte, maar wilde achtervolging was het gevolg, waarna meneer uit zijn auto sprong en naar een paar tuinen rende, waar hij even later gevonden werd.

De sukkel had niet alleen gedronken, hij had ook nog eens geen rijbewijs en dus werd hij aangehouden. Zijn toekomstige vrouw - of wellicht niet meer - liet hij met zijn sprong uit de auto overigens achter in het voertuig, maar zij mocht wel naar huis.

Het huwelijk is tot nader order uitgesteld.

Wildplasser gepakt, vader komt schoonmaakspullen brengen

In Leiden is deze week een jongen gepakt die tegen de voordeur van een woning aan stond te zeiken. Dat vond de politie best wel asociaal en de jongeman kreeg dan ook een bekeuring.

Het joch was pas 14 jaren jong en bleek ook nog eens dronken te zijn. De politie belde de ouders en daar kwam een prima stukje opvoedkundig nieuws vandaan: de vader kwam de jongeman ophalen en nam een spons, emmer en schoonmaakmiddel mee.

Pas na het uitgebreid schoonmaken van de voordeur mocht de wildplasser met zijn vader mee naar huis. De politie heeft de bekeuring overigens ingetrokken: "Wij zijn blij met zulke ouders en zijn er van overtuigd dat het beter werkt dan een bekeuring."

De jongeman mag zich nog wel bij HALT melden vanwege zijn vrij vroege alcoholgebruik.

WoW: Battle for Azeroth pre-patch op 17 juli

Blizzard heeft bekendgemaakt wanneer de pre-patch voor Battle for Azeroth beschikbaar komt en wat we ervan mogen verwachten. De pre-patch lanceert op 17 juli en bereid ons voor op de strijd die gaat komen.

Eén van de grootste dingen is dat alle cijfers worden teruggeschroefd. Je zal geen miljoenen damage meer doen of levens hebben, maar honderden tot duizenden. Het geheel moet hierdoor overzichtelijker worden. Ook introduceert de patch 'War Mode', waarmee spelers op een server zelf kunnen kiezen of ze PvP aanzetten of niet.

Ook zijn professions herzien. First-aid is verwijderd en valt voortaan onder Tailoring en anti-venom wordt voortaan gemaakt door Alchemists. Professions zijn voortaan verdeeld per gebied / expansion, waardoor je niet vanaf het begin met oude recepten je profession hoeft te verbeteren.

Over de komende weken wordt er nieuwe content geïntroduceerd die enkel voor de launch van Battle for Azeroth te spelen is. Ook komt er een 'Legion PVP post-season', waarmee gear te verdienen is die je tijdens Battle for Azeroth kunt gebruiken. In de onderstaande video wordt het allemaal nog eens haarfijn uitgelegd.

World of Warcraft: Battle for Azeroth lanceert op 14 augustus.

Slachtoffer mishandeling na 5 dagen overleden

Een  25-jarige man die zaterdagochtend 7 juli werd mishandeld op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, is donderdag 12 juli in het ziekenhuis overleden. Een eveneens 25-jarige verdachte is aangehouden.

Zaterdag 7 juli werd het slachtoffer rond 02.30 uur in een horecagelegenheid op de Amsterdamsestraatweg mishandeld door een man, met wie hij eerder op de avond een woordenwisseling had gehad. Na de mishandeling ging de dader ervandoor. Het slachtoffer was zwaargewond en werd met spoed naar een ziekenhuis vervoerd.

Agenten gingen op zoek naar de verdachte, maar vonden hem niet. Getuigenverklaringen werden opgenomen en camerabeelden veiliggesteld en geanalyseerd. Het onderzoek leidde naar een 25-jarige Utrechter, die dezelfde zaterdagavond op de Laan van Engelswier werd aangehouden. De verdachte is voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijft langer vastzitten.

Slachtoffer mishandeling na 5 dagen overleden (Foto: Stockfoto politie.nl)
Slachtoffer mishandeling na 5 dagen overleden (Foto: Stockfoto politie.nl)

3 gewonden bij liquidatiepoging Amsterdam

Donderdagavond zijn drie mannen gewond geraakt bij een schietincident in een horecagelegenheid aan de Dusartstraat nabij de Ceintuurbaan. De schutter is voortvluchtig, het onderzoeksteam zoekt getuigen. Een man kwam rond 18:50 uur de zaak binnenlopen en schoot meerdere keren in de richting van een aantal mannen die bij elkaar zaten. Een van hen werd meerdere keren in zijn borst geraakt en raakte levensgevaarlijk gewond. Een van de slachtoffers werd in zijn been geraakt en een ander in zijn arm. De schutter stapte in een witte bestelauto en reed onmiddellijk weg.

Meerdere mensen hebben de slachtoffers opgevangen totdat de hulpdiensten er waren. De politie heeft direct de omgeving afgezet en ambulancepersoneel heeft zich over de slachtoffers ontfermd. Alle slachtoffers zijn naar een ziekenhuis overgebracht. De recherche stelde direct een onderzoek in en forensische specialisten deden uitgebreid sporenonderzoek. Zoals te doen gebruikelijk duurt een forensisch onderzoek vele uren.

Vluchtvoertuig
In de loop van de nacht werd een brandende witte bestelauto aangetroffen op de Stadionkade. De recherche gaat er op dit moment vanuit dat deze auto gebruikt is bij het schietincident in de Dusartstraat.

Het rechercheonderzoek is in handen van een Team Grootschalig Opsporing (TGO) en die zijn op zoek naar getuigen die in of bij de horecagelegenheid waren tijdens het schietincident en met wie de politie nog niet gesproken heeft. Daarnaast zijn de rechercheurs op zoek naar mensen die gezien hebben dat de witte bestelauto op de Stadionkade werd geparkeerd en in brand gestoken.

3 gewonden bij liquidatiepoging Amsterdam (Foto: stockfoto politie.nl)
3 gewonden bij liquidatiepoging Amsterdam (Foto: stockfoto politie.nl)

'Mensachtigen al 2,1 miljoen jaar eerder dan gedacht in China'

Onderzoekers hebben in China weer eens een mooie ontdekking gedaan. Bij opgravingen op het lössplateau aldaar werden in diverse aardlagen tientallen gereedschappen gevonden die er op lijken te duiden dat het gebied tussen 1,3 en 2,1 miljoen jaar geleden al door mensachtigen bewoond werd, continu of in elk geval herhaaldelijk.

Als het allemaal klopt is dat een uitermate interessante ontdekking: mensachtigen zouden Afrika dan veel eerder hebben verlaten dan werd gedacht, want nooit eerder werd zulk oud bewijs voor mensachtigen buiten Afrika gevonden. Dat oudste bewijs dat ooit werd gevonden kwam uit Georgië, waar gereedschappen en botten van Homo erectus gevonden werden die zo'n 1,85 miljoen jaar oud zijn. In China en op Java zijn al restanten gevonden van mensachtigen die daar vermoedelijk 1,5 tot 1,7 miljoen jaar geleden leefden.

Er werden ook resten van dieren gevonden, maar het is nog niet duidelijk of die geslacht zijn met behulp van de gevonden gereedschappen. Daar wordt nog wel onderzoek naar gedaan. Het blijft nog een raadsel hoe de vroege mensachtigen zich vanuit Oost-Afrika naar China begeven hebben, want dat is toch al gauw zo'n veertienduizend kilometer verderop.

MLB: Grand slam Betts helpt Red Sox naar 10e winst op rij, homerun Gregorius

De honkballers van de Boston Red Sox hebben tegen de Toronto Blue Jays hun tiende opeenvolgende overwinning geboekt in de MLB en dat was vooral te danken aan Mookie Betts.

In de vierde inning kreeg hij maar liefst twaalf pitches toegeworpen van JA Happ van de Blue Jays, maar op de dertiende mepte Betts de bal met de honken bezet de tribunes in: een grand slam, vier runs in één keer. De Red Sox kwamen zo op een 5-2 voorsprong en wonnen uiteindelijk met 6-4.

Op bezoek bij de Cleveland Indians was er winst voor de New York Yankees. In de vierde inning sloeg Didi Gregorius zijn ploeg met een homerun op gelijke hoogte (3-3), waarna de Yankees het in de laatste twee innings af konden maken: 4-7.

Uitslagen MLB donderdag
Houston Astros - Oakland Athletics 4-6
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 5-1
Baltimore Orioles - Philadelphia Phillies 4-5
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 6-3
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 6-4
Cleveland Indians - New York Yankees 4-7
New York Mets - Washington Nationals 4-5
Minnesota Twins - Tampa Bay Rays 5-1
Los Angeles Angels - Seattle Mariners 11-2
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 2-3

Albert Pujols sloeg zijn 629e en 630e homeruns, goed voor de gedeeld zesde plek aller tijden (Bron: YouTube)

'Meer updates voor Mario Kart 8 Deluxe op komst'

Mario Kart 8 Deluxe heeft onlangs een update gehad waardoor je nu met het Labo-stuur kunt racen in de game. Dit lijkt echter niet de laatste update te zijn die de toch al wat oude game gaat krijgen.

In een video getiteld ‘Ask Mr. Takahashi’ die Nintendo of America op Twitter heeft geplaatst, laat het hoofd softwareontwikkeling namelijk vallen dat er nog meer updates onderweg zijn naar Mario Kart 8 Deluxe. Wat deze behelzen zegt hij niet, waardoor er natuurlijk direct druk gespeculeerd wordt over nieuwe karts, banen en personages.

Daarnaast roept Takahashi op om The Legend of Zelda: Breath of the Wild te checken als je dat nog niet gedaan hebt. Bovendien stipt hij nog even aan dat de Inklings naar Super Smash Bros. Ultimate komen en dat we in voorbereiding daarop Splatoon 2 kunnen spelen. De Octo Expansion is laatst uitgekomen voor die game en tot december zitten er nog meer gratis updates in de pijpleiding. Bekijk zelf de video in de tweet hieronder, of check hem hier als je de tweet niet kunt zien.

Word de held van Rotterdam in Rotjeknor-game

Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar Pokémon Go heeft er wel (even) voor gezorgd dat mensen massaal de straat op gingen om de omgeving te verkennen. De pas uitgebrachte smartphonegame Rotjeknor moet ditzelfde voor elkaar krijgen, maar dan gericht op de Rotterdamse binnenstad.

Rotterdam is op zoek naar een nieuwe held. Voel jij je geroepen? Voer dan samen met ‘team Rotjeknor’, bestaande uit Max Meeuw, Mo Mus en Dina Duif digitale opdrachten uit die verspreid over de binnenstad te vinden zijn. Het spel is een initiatief van Bureau Binnenstad van de gemeente Rotterdam. Deze organisatie wil dat kinderen en hun ouders zich meer bewust worden van wat de stad allemaal te bieden heeft.

Rotjeknor game

"De ene keer moet je fysiek klauteren, een andere keer moet je goed nadenken of dapper zijn. Op de kaart van Rotterdam zie je frietjes, bekende gebouwen en trainingsplekken aangegeven. Loop over een frietje om frietpunten te verzamelen. Hoe meer friet je verzamelt, hoe meer onderscheidingen je kunt vrijspelen. Loop naar een trainingsplek om een trainingsopdracht te voltooien. Na het voltooien van deze opdracht maak je kans op een onderscheiding. Verzamel zoveel mogelijk friet en doe zoveel mogelijk trainingen!" lezen we in de beschrijving op Google Play.

Rotjeknor richt zich dus vooral op kinderen en ouders wordt aangeraden een oogje in het zeil te houden als deze jonger zijn dan tien jaar. Vooralsnog is de game alleen te downloaden voor Android. Wordt het een succes, dan zal het spel ook naar iOS komen. Je downloadt Rotjeknor gratis uit de Google Play Store. Of kijk op de Rotjeknor-website voor meer informatie.

Rotjeknor game

F-16 vliegt prima op frituurvet

Een F-16 van Vliegbasis Leeuwarden stootte de afgelopen 2 weken minder CO2 uit tijdens het vliegen. Het toestel koos het luchtruim op kerosine met 5% BioFuel. De proef stopt nu, omdat er op dit moment onvoldoende biobrandstof beschikbaar is om met meer dan 1 toestel of langer dan 2 weken te vliegen.

De brandstof waarop het jachttoestel vloog, is gemaakt van gebruikt frituurvet en geproduceerd door AltAir Fuels in Californië. De luchtmacht is blij met deze eerste stappen op het gebied van verduurzaming. De F-16 blijkt op de alternatieve brandstof ook nog eens precies hetzelfde te kunnen als op traditionele peut. Het is de bedoeling eind dit jaar alle F-16's van Leeuwarden met het mengsel te laten vliegen.

Duurzame vliegtuigbrandstof
In 2010 vloog een Apache AH-64D-helikopter van de luchtmacht succesvol met 1 motor op een mix van 50% duurzame vliegtuigbrandstof. "Toen demonstreerden we de mogelijkheid daarmee te kunnen vliegen", aldus Hoofd afdeling Materieel Logistieke Regelgeving en Ontwikkeling kolonel Paul de Witte. "Duurzame vliegtuigbrandstof is echter nog steeds duurder dan fossiele kerosine, omdat het niet op grote schaal wordt gebruikt. En omdat het niet op grote schaal wordt gebruikt, is het nog te duur. Het is het klassiek kip-ei-dilemma. We willen graag duurzamer vliegen en helpen deze impasse te doorbreken." De F-16-vluchten van de afgelopen 2 weken noemt hij een logische volgende stap in het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof in militaire luchtvaart.

Elfwegentocht
De proef met de F-16 is nu gehouden, omdat Defensie via een motie van GroenLinks kamerlid Isabelle Diks werd opgeroepen mee te doen aan het project Elfwegentocht. Dat maakt deel uit van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Van 1 tot en met 14 juli moeten burgers, bedrijven en organisaties in Friesland zich zoveel mogelijk zonder fossiele brandstoffen verplaatsen.

Elektriciteit oogsten
Vorige week opende De Witte op een deel van het voormalig Cavalerie Schiet Kamp de Vliehors op Vlieland ook al de zogenoemde zonneakker. Dat deed hij samen met wethouder van Vlieland Elsje de Ruijter. Met een vermogen van ongeveer 1 mega-Watt voorziet de zonneakker vanaf het Defensieterrein 250 huishoudens van elektriciteit.

De exploitatie en het beheer is in handen van de Energie Coöperatie Vlieland (ECV). Die zamelde met subsidie van de Rijksoverheid en particulieren, bedrijven en non-profit organisaties geld in om de bouw van de zonneakker mogelijk te maken. Leden van de ECV profiteren van de opbrengst.

F-16 vliegt prima op frituurvet (Foto: Defensie.nl)
F-16 vliegt prima op frituurvet (Foto: Defensie.nl)

Apotheek en huisarts dicht na plofkraak geldautomaat

Om ongeveer 04:20 uur in de nacht van donderdag op vrijdag werd een plofkraak gepleegd op een geldautomaat gevestigd aan de President Kennedylaan in Roosendaal. Verschillende omwonenden werden wakker van een harde knal. Zij zagen drie personen wegrijden op een scooter.

De kraak werd gemeld bij de politie. Direct is een explosieven verkenner van de politie ingeschakeld. Ook de brandweer is uit voorzorg opgeroepen. Medewerkers van de gemeente zijn ter plaatse gegaan om een afzetting te verzorgen. Er is flinke schade ontstaan aan de naastgelegen apotheek en huisartsenpraktijk. Deze zijn tot nader order gesloten.

Of de krakers iets hebben buitgemaakt is nog niet bekend, de politie is nog volop bezig met het onderzoek. Medewerkers van het team Forensische Opsporing gaan technisch onderzoek doen en door de tactische recherche worden getuigen gehoord. Er zijn, voor zover bekend, geen gewonden gevallen. Sinds het tijdstip dat de plofkraak is gemeld zijn agenten op zoek naar mogelijke daders, die zijn nog niet aangetroffen.

Groene containers verminderen zwerfafval met 85%

Tijdens een proef in de Tarwewijk is de hoeveelheid afval, dat naast de ondergrondse containers wordt gezet, drastisch afgenomen. Afval naast de containers is een veel voorkomend probleem in de Tarwewijk en op meer plekken in Rotterdam. De gemeente zet hier op in met onder meer publieksvoorlichting, handhaving, meer ondergrondse containers, extra vuilniswagens en het opruimen van de zakken en het grofvuil bij de containers. Naast deze inzet wil de gemeente het probleem op een positieve manier aanpakken met containers met een groene uitstraling.

Containers opgefleurd
Op 20 maart zijn de ondergrondse containers voor restafval op vier plekken in de Tarwewijk opgefleurd. De containers zijn aangekleed met kunstgras met bloemen en buxushagen. Op de stoep bij sommige containers staat hoe bewoners hun grofvuil gratis kunnen laten ophalen. De opgefleurde containers maken deel uit van een gedragsonderzoek.

Minder afval op straat
In de eerste maand trof de gemeente 75 procent minder afval aan rond de aangeklede containers. Ruim drie maanden later is de hoeveelheid gedumpte afvalzakken en grofvuil zelfs afgenomen met 85 procent. Veel bewoners reageerden positief op de aangeklede containers.

Meldingen doen en afspraak maken
Rotterdammers kunnen hun grofvuil gratis naar het milieupark brengen, of een afspraak maken om het gratis op te laten halen aan huis. Een afspraak maken kan via Rotterdam.nl/afval of telefoon 14010. Staat er afval naast de container, dan kunnen bewoners dat melden via de BuitenBeter app, de website Rotterdam.nl of telefoon 14010.

Gedrag beïnvloeden in de buitenruimte
Zwerfafval en afval naast de containers zijn het gevolg van gedrag. Vaak onbewust gedrag waar we niet over nadenken. Nudging (een duwtje geven in de goede richting) maar ook gamification (spelelementen toevoegen) zijn manieren om mensen uit dat automatisme te krijgen.

Rotterdam experimenteert met verschillende vormen om te kijken wat werkt en wat niet werkt. Een voorbeeld zijn de groene prullenbakken, waar meer afval in terecht komt dan in grijze. De gemeente breidt de proef met de opgefleurde containers na de zomer uit naar andere wijken. Ook andere gemeenten hebben het idee inmiddels omarmd.

Groene containers verminderen zwerfafval met 85% (Foto: Gemeente Rotterdam)
Groene containers verminderen zwerfafval met 85% (Foto: Gemeente Rotterdam)

RIVM zoekt open water-zwemmers voor poep-onderzoek

Wie meedoet aan een city swim of ander zwemevenement in open water, kan zich opgeven voor een onderzoek van het RIVM naar antibioticaresistente darmbacteriën. Dit zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Deze kunnen ook in open water zitten, zoals grachten en rivieren, waarin zwemevenementen worden gehouden.

Hoewel deze darmbacteriën meestal ongevaarlijk zijn voor gezonde mensen, kunnen kwetsbare mensen, zoals ziekenhuispatiënten, er wel ziek van worden. Het RIVM onderzoekt in hoeverre het mogelijk is om resistente darmbacteriën binnen te krijgen door te zwemmen in open water.Resistente darmbacteriën

Er zijn meerdere manieren waarop mensen antibioticaresistente darmbacteriën binnen kunnen krijgen. Bijvoorbeeld via contact met dieren of mensen die deze bacteriën bij zich dragen, of via reizen naar landen waar deze bacteriën meer voorkomen dan in Nederland. We vermoeden dat de kans om resistente bacteriën binnen te krijgen via zwemmen relatief klein is vergeleken met deze andere manieren. Dit onderzoek zal laten zien hoe groot of klein deze kans precies is. Deze informatie is nodig om te kunnen beslissen of maatregelen getroffen moeten worden om de waterkwaliteit te verbeteren.

Resistente bacteriën in open water
Antibioticaresistente darmbacteriën komen in rioolwater terecht via de ontlasting van mensen die met antibiotica zijn behandeld. Het rioolwater wordt gezuiverd en daarna op open water geloosd. In dit gezuiverde rioolwater komen echter nog steeds bacteriën voor (ook resistente), en deze komen dus in het open water terecht. Officiële zwemwateren moeten aan Europese kwaliteitseisen voldoen, de waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd. Voor overige wateren is dit niet het geval en weten we meestal niet hoe de kwaliteit is.

Poepbacterie
Voor de zwemmersstudie wordt een resistente variant van de E.coli bacterie onderzocht, ook wel ‘poepbacterie’ genoemd. De poepbacterie komt voor in de darmen van alle mensen. De resistente variant van de poepbacterie, de zogenaamde ‘ESBL-producerende’ E. coli, komt in Nederland voor in de darmen van ongeveer 1 op de 20 mensen.

De meeste mensen merken hier niets van. De bacterie geeft vooral problemen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het RIVM: "Door de ontlasting van mensen korte tijd voor en na het zwemmen te onderzoeken, kunnen we zien of mensen tijdens zwemmen de ESBL-producerende E. coli bacterie hebben binnengekregen. Daarnaast onderzoeken we of deze bacterie ook in het water zit."

Deelnemers aan zwemevenementen van 16 jaar en ouder kunnen zich opgeven voor dit onderzoek via deze link

Trump: May verprutst de Brexit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn gastvrouw Theresa May tijdens zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk geschoffeerd. In een exclusief interview met boulevardkrant The Sun zei hij dat ze een handelsdeal met de VS kan vergeten met haar moeizaam overeengekomen Brexitvoorstellen. Ook ziet hij liever de net opgestapte Boris Johnson als premier in plaats van May.

Trump zegt dat May zijn adviezen in de wind heeft geslagen door voor een zachtere Brexit te kiezen, waarbij veel betrekkingen met de Europese Unie in stand zouden blijven.

De uitspraken van de president komen niet alleen juist op het moment dat hij in Groot-Brtittannië is, maar ook nu de invloedrijke eurosceptische vleugel binnen Mays Conservatieve Partij zich roert over haar voorstellen. De enige reden dat May een dreigende opstand tot nu toe overleeft is de angst voor nieuwe verkiezingen, een Labourregering en een nog zachtere Brexit.

Trump over Mays overeenkomst: "De deal die ze wil sluiten is heel anders dan waarover de mensen hebben gestemd. Deze deal stond niet op het referendum. Ik heb er de afgelopen dagen veel over gehoord. Er zijn veel mensen opgestapt. Dus een hoop mensen vinden het niks."

Oneerlijk
Volgens Trump impliceren Mays plannen dat de Amerikanen qua handel niet met het Verenigd Koninkrijk maar met de EU te maken zouden krijgen, en daar wil hij juist vanaf. In toespraken in de VS foetert Trump de laatste tijd veelvuldig niet alleen tegen de EU maar ook tegen China. Hij beweert dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken.

Trump en May hebben een uiterst moeizame relatie, en de president deed dus geen moeite om te voorkomen dat die nog ijziger wordt. Over voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die opstapte uit onvrede over Mays Brexitplannen, zei hij het volgende.

"Ik heb veel respect voor Boris. Hij vindt mij duidelijk OK en zegt goede dingen over me. Ik vond het jammer dat hij opstapte en hoop dat hij straks terugkeert." Op de vraag of dat dan als premier zou zijn antwoordde Trump: "Nou, ik wil de ene niet tegen de andere uitspelen. Ik wil alleen maar zeggen dat hij een goede premier zou zijn. Hij heeft het gewoon in zich."

Nerveus
Sun-journalist Tom Newton Dunn zegt dat Trump tijdens het interview nerveus was. Hij zou ontstemd zijn door de protesten tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië. Volgens Newton Dunn is Trump zich terdege bewust van de grote ballon die Trump als baby afbeeldt, en vrijdag op 30 meter hoogte boven de Theems zweeft. Daarvoor gaf burgemeester Sadiq Khan onlangs toestemming.

Khan kreeg er dus tevens van langs in het interview. Hij zou schuldig zijn aan terreuraanslagen in Londen door teveel immigranten toe te laten. Een woordvoerder van de burgemeester wijst er evenwel op dat immigratie een kwestie is van de landelijke overheid, niet van de gemeente.

De president kreeg van de krant ook nog een shirt kado van het Engelse voetbalteam met zijn naam erop. "Oh wow. Ik ben gek op kadootjes. Je zou het woord Engeland overigens vaker moeten horen. Engeland is een prachtige naam."

Tour: Etappe 7 - De langste rit van de Tour, 230 kilometer vlak

Het is vandaag tijd voor de langste rit van de Tour de France. Niemand weet waarom we zo nodig een rit van een dikke 230 kilometer over het vlakke landschap - op één klein heuveltje na - moeten hebben, maar het zij zo. Het geeft ons in elk geval genoeg tijd om rustig naar huis te rijden, of het huishouden op orde te brengen. Om maar wat te noemen.

In de dagelijkse uitgebreide voorbeschouwing op het TDF-subforum zien we niet heel veel hoop dat het spektakel op gaat leveren. Er is één mogelijk lichtpuntje: storm in het finishgebied. Of het ook echt gaat stormen en of dat dan ook nog voor de finish het geval zal zijn weten we natuurlijk nog niet, maar om iets anders te zien dan een 230,5 kilometer lange aanloop naar de sprint is de hoop daar maar op gevestigd.

Rond het middaguur vertrekken de heren, rond half zes worden ze aan de finish verwacht. Eurosport 2 en de Player zijn er vanaf het begin uiteraard weer live bij, Sporza en de NOS haken een uurtje of twee later aan.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Politie taserde demente agressieve bejaarde

Agenten hebben na een 112-melding afgelopen zaterdag 7 juli het stroomstootwapen ingezet om geweld van een man te doorbreken die in een verpleeghuis in Rotterdam-Noord een gevaar werd voor zichzelf, voor medebewoners en voor het personeel. De 73-jarige man is dement en reageerde niet op door de medewerkers gegeven medicatie om tot rust te komen. Zij voelden zich zo bedreigd, dat er geen andere optie meer was dan de politie te bellen. De man verwondde zichzelf door zijn acties en niet wilde kalmeren.

Inzet stroomstootwapen
De agenten probeerden op de man in te praten, maar die was op dat moment bezig een raam te vernielen met een stuk metaal met scherpe uiteinden en weigerde daarmee te stoppen. Hij bloedde aan beide handen en had al een televisie en een bloempot vernield. De kans dat de man ernstiger gewond zou raken zodra de ruit het zou begeven was zeer aannemelijk.

Het low-profile benaderen van de man door de agenten had niet het gewenste effect. Een fysieke confrontatie zou niet de-escalerend werken en een wapenstok of inzet van de hond zou veel meer letsel berokkenen. Pepperspray gebruiken was gezien de leeftijd van de man geen wettelijke optie. Hierop werd besloten het stroomstootwapen in te zetten. Een middel dat na inzet geen letsel geeft en waarvoor geen leeftijdsgrens is.

De man werd gewaarschuwd dat de taser tegen hem gebruikt zou gaan worden, maar hij ging door met het vernielen van het raam. De man zei dat hij niet zou stoppen. De agent met het stroomstootwapen instrueerde zijn collega’s om de man op te vangen zodra hij getaserd was en zo geschiedde. De collega’s vingen de man op, legden hem op de grond en boeiden hem. Een aanwezige arts en gewaarschuwd ambulancepersoneel hebben de man daarna onderzocht. Hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De familie is ter plekke ingelicht door een arts. In de afgelopen dagen zijn er vervolggesprekken geweest en die zullen ook de komende dagen worden voortgezet tussen de familie, instelling en politie.

Stroomstootwapen en BOPZ
Het incident vond plaats in een verpleeghuis, op een zogenaamde BOPZ-afdeling. Dit is een afdeling “Bijzondere opneming Psychiatrische Ziekenhuizen”, maar dat is daardoor geen GGZ-instelling. In het huis zijn verschillende BOPZ-afdelingen waar mensen wonen die zichzelf buiten de inrichting niet kunnen handhaven door onder meer hun geestestoestand – in dit geval ernstige dementie. De agent in kwestie maakte onderweg naar het incident de afwegingen welke middelen hij tot zijn beschikking zou hebben, afgaande op de hulpvraag van de medewerkers van het verpleeghuis.

Achteraf bleken de BOPZ-etages van de betreffende instelling op een lijst te staan die is toegevoegd aan een motie die in december 2017 is aangenomen door de Tweede Kamer. Die motie verbiedt de inzet van het stroomstootwapen binnen GGZ-instellingen. Iets wat het personeel zelf niet wist en daarmee ook de agent onbekend was.

Reactie politiechef Paauw
Politiechef Frank Paauw: “Een hondengeleider maakte onderweg naar de instelling de inschatting welke middelen hij tot zijn beschikking had om zo zuiver en te goeder trouw te handelen. Hij koos ter plaatse voor het stroomstootwapen om zo min mogelijk letsel te veroorzaken. Naar nu blijkt mocht dat dus niet op die specifieke afdeling, omdat die op de door de motie verboden lijst staat. We gaan kijken hoe we in samenwerking met de instellingen de betreffende locaties kunnen registreren in ons meldkamersysteem. Maar dat laat onverlet dat we natuurlijk als politie eigenlijk niet in dit soort instellingen moeten hoeven optreden.”

Tiener scoort 4 keer in dik half uur in Europa League-kwalificatie

Voetballer Adeleke Akinyemi heeft donderdagavond een puike wedstrijd achter de rug. Met zijn Letse club Ventspils speelde de 19-jarige Nigeriaan thuis de eerste wedstrijd in de eerste kwalificatieronde tegen Luftetari Gjirokastra uit Albanië, wie kent ze niet.

Volgens de wedkantoren was Ventspils licht favoriet - hoewel dat in deze vroege ronden vaak weinig zegt - maar Akinyemi liet merken dat zijn club toch een klasse beter was. Hij opende de score in de achtste minuut en nog voor rust had de tiener zijn vierde treffer al tegen de touwen liggen.

Ondertussen had zijn één jaar oudere ploeg- en landgenoot Tosin Aiyegun ook nog een penalty verzilverd, nadat Aiyegun al twee assists aan Akinyemi afleverde. De 5-0 ruststand bleef uiteindelijk ook de hele tweede helft op de borden staan in Letland.

Uitslagen van de heenwedstrijden in de eerste kwalificatieronde van de Europa League (Bron: Flashscore)
Uitslagen van de heenwedstrijden in de eerste kwalificatieronde van de Europa League (Bron: Flashscore)

'Generatie 4 binnenkort naar Pokťmon GO'

Pokémon GO bestaat twee jaar. Om stil te staan bij dit feit heeft Niantic een Tweet gepost, waarin gevraagd wordt naar de favoriete momenten van de spelers. Stiekem is de Tweet ook een teaser voor aankomende content.

De Tweet bevat een afbeelding waarin we de avatars uit de game zien en verschillende Pokémon. Een aantal van deze Pokémon zit echter nog niet in de game. Linksboven zien we Entei, Suicune, Raikou en Celebi. Dit waren legendarische Pokémon van de tweede generatie. Ook zien we Chimchar, Turtwig en Piplup, de Starters van Generatie 4.

Deze Pokémon, en daarna ook de rest van Generatie 4, worden ongetwijfeld over de komende maanden vrijgegeven in Pokémon GO. Wanneer is nog de vraag.

FOK! Wat een weer: zon en bewolking

Hallo!  

Ook gisteren maakte de zon op veel plaatsen weer overuren. Toch zaten de laaghangende bewolking en nevel niet heel ver weg. Met name in het zuidwesten begon de dag vrij grijs, maar uiteindelijk loste dat overal wel op. In het binnenland ontstonden enkele stapelwolken. Het bleef echter op de meeste plaatsen droog, al schoven er langs de oostgrens wel een paar piepkleine buitjes langs. Verder was het aangenaam buiten met 20 graden op de Wadden tot 26 a 27 in het zuiden des lands.

Vandaag beginnen we de dag dan ook vrij grijs met bewolking en nevel, maar al vrij snel breekt de zon weer door en wordt het zeker in het westen weer een zonnige dag. In het binnenland kunnen er opnieuw wat stapelwolken ontstaan, en in het noorden drijven enkele wolkenvelden over. Het blijft overal droog. Opnieuw die temperatuursverschillen tussen het noorden en het zuiden: 20 tot 28 graden. En dat komt door de matige noordwestelijke tot noordelijke wind.

Buien zien we momenteel boven Oost-Europa, want daar ligt een depressie. Ook veel onweersactiviteit deze dagen boven Noorwegen en Zweden. Verder was het vrijwel overal mooi weer.

En dan. Kijken we even wat verder in de toekomst, dan zien we toch wel wat veranderen. De komende dagen nog niet, maar meer vanaf dinsdag. Het zit al een paar dagen in de uitvoer, maar het lijkt er nu toch wel op dat de kans op echt wat serieuzere buien gaat toenemen. We zullen dit scherp in de gaten houden. Ook blijft het vrij warm, maar mocht de wind daadwerkelijk gaan draaien dan worden de kustprovincies wat koeler. Het is nog ver weg, maar hoop doet leven!

Tot ziens.  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Droog, droger, droogst. (Foto: DJMO)
Droog, droger, droogst. Het wordt echt tijd voor wat water. ( Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Strijd vanaf 2 augustus tegen Behemoth in Monster Hunter: World

Capcom heeft een nieuwe trailer van Monster Hunter: World online gezet over het cross-over evenement met Final Fantasy XIV. Hierin worden meer details vrijgegeven en wordt er bekendgemaakt dat je vanaf 2 augustus van alle nieuwe content kunt genieten.

De hoofdattractie van het evenement is het nieuwe monster Behemoth uit Final Fantasy XIV. Verder zien we Cactaurs verschijnen en een Kulu-Ya-Ku die enorm groeit wanneer hij een kristal vasthoudt. Wat betreft nieuwe equipment zien we dat de Palico omgetoverd is naar een Moogle en dat het mogelijk is om je te verkleden als een Dragoon.

Ten slotte nog een herinnering dat de PC-versie van Monster Hunter: World uitkomt op 9 augustus. De nieuwe content zal ook meteen op deze versie van de game beschikbaar zijn.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.